FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 juni 2017

Formule 1-kalender 2018 telt 21 races

De Formule 1-kalender 2018 zal 21 races gaan tellen. Dat is geen verrassing, maar autosportfederatie FIA heeft de data van de wedstrijden vastgesteld, waarbij hier en daar wat verschuivingen te noteren vallen. Ook zal het eind juni/begin juli zwaar zijn voor de teams, omdat er drie raceweekenden achtereen gepland staan. Er wordt op 25 maart afgetrapt in Australië, wanneer waarschijnlijk ook de start van de AFL is, het Australian Football.

Bekend was dat de Grand Prix van Maleisië af zou vallen en dat dat slot wordt volgend jaar opgevuld door de Grand Prix van Rusland. Die stond dit jaar gepland als vierde race, maar zal volgend seizoen verreden worden op 30 september. Het opengevallen slot in het voorjaar wordt opgevuld met de race in Azerbeidzjan in de straten van Baku.

De Grand Prix van Frankrijk zal eind juni het slot van Azerbeidzjan overnemen, waarna het circus een week later op 1 juli in Oostenrijk zit en de week erop in Groot-Brittannië. De Grand Prix van Duitsland zit in de tweede helft van juli weer in de week voor Hongarije. Het seizoen wordt op 25 november afgesloten in Abu Dhabi.

De volledige kalender

Datum Land Circuit
25 maart Australië Melbourne
8 april China Shanghai*
15 april Bahrein Sakhir
29 april Azerbeidzjan Baku
13 mei Spanje Barcelona
27 mei Monaco Monaco
10 juni Canada Montreal
24 juni Frankrijk Le Castellet
1 juli Oostenrijk Spielberg
8 juli Groot-Brittannië Silverstone
22 juli Duitsland Hockenheim
29 juli Hongarije Budapest
26 augustus België Spa-Francorchamps
2 september Italië Monza
16 september Singapore Singapore*
30 september Rusland Sochi
7 oktober Japan Suzuka
21 oktober Verenigde Staten Austin
28 oktober Mexico Mexico City
11 november Brazilië Sao Paulo
25 november Abu Dhabi Yas Marina

*= moet nog bevestigd worden door de commerciële rechtenhouder

Sloep met 126 vluchtelingen is zoek

Er is een sloep met 126 asielzoekers kwijt in de Middellandse Zee. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vreest dat de boot is omgeslagen en de inzittenden zijn verdronken.

De IOM heeft de getuigenis van vier opvarenden, onder wie in elk geval twee Soedanezen, die de Siciliaanse hoofdstad Palermo wisten te bereiken. Zij verklaarden dat mensensmokkelaars de motor van de sloep hadden weggenomen, waardoor het vaartuig zonk.

De vier overlevenden zijn uit zee gered door Libische vissers, die hen aan boord van een andere boot zetten. Die boot werd uiteindelijk door de Italianen onderschept en de opvarenden gered. De sloep was afkomstig uit Libië en op weg naar Italië. De route van Libië over de Middellandse Zee naar Italië geldt als de gevaarlijkste van Afrika naar Europa. De IOM telde dit jaar al 1800 doden en vermisten op die route.

Sloep met 126 vluchtelingen is zoek
Sloep met 126 vluchtelingen is zoek (Foto: ANP)

Auto Champs-Elysťes bevatte explosieven

Op het Champs-Elysées is een veiligheidsoperatie aan de gang nadat een auto zich mogelijk - diverse bronnen melden dit - in volle vaart in een politiebusje boorde. Hierbij vloog de auto van de man in brand.

Er zouden geen gewonden zijn gevallen. De chauffeur zou inmiddels zijn aangehouden. Over een mogelijk motief is nog niets bekend. Ook is nog onbekend of het om een doelgerichte actie gaat of om een ongeval, hoewel diverse media stellen dat de auto met opzet richting de politiewagen stuurde.

De politie stuurde een tweet de wereld in waarin werd opgeroepen het gebied te vermijden. De straat zelf is volledig afgezet.

Update 23.00

De auto van de man die in Parijs op de Champs-Elysées inreed op een politiebusje, bevatte explosieven en wapens, waaronder een kalasjnikov. Volgens minister Gérard Collomb (Binnenlandse Zaken) hadden de explosieven in het voertuig een ontploffing kunnen veroorzaken. "Dit laat nog maar eens zien dat het dreigingsniveau in Frankrijk zeer hoog blijft", zei hij tegen verslaggevers.

De aanslagpleger overleefde het incident niet. Zijn auto vloog na de botsing in brand. Gendarmes hebben de man uit het brandende voertuig getrokken. Het is nog onduidelijk waar hij aan is overleden. Uit de auto van de overleden man steeg na de aanrijding oranje rook op.

De antiterreureenheid van het Openbaar Ministerie in de Franse hoofdstad onderzoekt het voorval op de wereldberoemde avenue. Volgens de Parijse krant Le Parisien gaat het om een geradicaliseerde 31-jarige man uit Argenteuil die bekend is bij de veiligheidsdiensten.

Palmer afgeleid door prestaties HŁlkenberg

Jolyon Palmer heeft de hand in eigen boezem gestoken. De Britse Formule 1-coureur heeft toegegeven zich te veel te focussen op de prestaties van zijn razendsnelle Renault-teamgenoot Nico Hülkenberg, waardoor hij over de limiet heen ging.

Dit jaar heeft Hülkenberg al achttien punten gescoord, terwijl de teller bij Palmer nog op nul staat. In de kwalificaties is Palmer gemiddeld ruim een seconde langzamer dan zijn Duitse teamgenoot en hij heeft dit seizoen nog maar eenmaal Q3 gehaald.

Palmer: "Ik moet gewoon zo goed mogelijk gaan presteren en wat er aan de andere kant van de garage gebeurt moet ik mij niet mee bezig houden. Nico doet het fantastisch, hij is razendsnel, vooral in de kwalificatie. Ik moet blij leren zijn met wat ik doe en het maximale uit de auto gaan halen. Ik heb me tot nu toe af laten leiden en ben hierdoor af en toe over de limiet gegaan. Ik moet meer met mezelf bezig zijn dan wat er aan de andere kant van de garage gebeurt."

De Brit weet dat hij het op sommige circuits hier en daar laat liggen, maar tast voor andere banen in het duister waar hij sneller kan gaan. Een deel van de verklaring komt volgens hem vanwege de banden die niet altijd even goed voor iedere coureur werken. "Hierdoor worstelen coureurs soms en hebben ze even later plotseling wel de snelheid. Dan werken de banden beter en heb je meer grip. De banden reageren veel gevoeliger dan vorig jaar."

UFC neemt De Randamie titel af

Germaine de Randamie heeft vier maandjes kunnen genieten van haar titel bij de UFC, maar maandag is bekendgemaakt dat de UFC haar de titel afneemt. De Nederlandse werd zelf niet door de UFC direct op de hoogte gesteld, zij moest dit via het internet horen.

Afgelopen mei gingen al geruchten de ronde dat De Randamie zelf de titel op zou geven, maar maandag kwam dan toch echt de mokerslag vanuit de kantoren van de UFC met de mededeling dat haar de titel wordt afgenomen en dat de Braziliaanse Cris Cyborg Justino en Megan Anderson gaan strijden voor de vrijgekomen kampioensgordel tijdens MMA-gala UFC 214. Anderson komt van de vrouwen MMA-bond Invicta FC, zij is daar kampioen in de vedergewichtsklasse, Justino is al jaren de gevaarlijkste vrouwelijke MMA-vechter op deze aardbol.


De Randamie na het winnen van de UFC-titel (Foto: Getty images)

De Randamie wist van niets. 'Ik had geen idee dat ze mijn titel afgenomen hadden. Ik hoorde het via social media. Cyborg en Megan gaan voor de titel vechten blijkbaar. Niemand heeft me dan ook maar iets verteld.'

De UFC bevestigde het nieuws. 'De UFC heeft De Randamie en haar team op de hoogte gesteld van het feit dat ze niet meer de UFC-kampioen in het vedergewicht is. Dit, omdat ze niet tegen de nummer twee op de ranglijst, Justino, wil vechten. Als gevolg hiervan gaat Cris Justino het opnemen tegen Invicta-kampioen Megan Anderson voor de UFC-titel in het vedergewicht tijdens UFC 214 op 29 juli.' 

Eind mei bracht het management van De Randamie een verklaring uit dat ze niet tegen Cyborg wilde vechten vanwege het dopingverleden van de Braziliaanse. Blijkbaar heeft dit veel kwaad bloed gezet bij de UFC. 'De UFC blijft van mening dat de kampioen altijd tegen de sterkste in de desbetreffende divisie moet vechten om de integriteit van de sport te waarborgen.' 

Ondanks dit bittere einde van haar kampioenschap betekent dit niet het einde van De Randamie bij de UFC. 'Ik kom absoluut terug, maar dan een gewichtsklasse lager, op 135 lbs', aldus de voormalig UFC-kampioene uit Utrecht.


Cyborg vs Anderson promo (Bron: Youtube)

Actie Youp, Wendy en 3FM-tijn passeert 6 ton

De nagellakactie #lakdoor van Youp van 't Hek en Wendy van Dijk heeft binnen twintig dagen meer dan 600.000 euro opgehaald.

Het streefbedrag van de actie is 1 miljoen euro, bedoeld voor de aanschaf van een robot om tot nu toe ongeneeslijk zieke kinderen met hersenstamkanker te behandelen.

Van 't Hek en Wendy van Dijk hebben de handen ineengeslagen om geld op te halen ten behoeve van deze baanbrekende methode voor kinderen met hersenstamkanker. Zij doen dit door potjes nagellak te verkopen van de ernstig zieke Tijn van Kolsteren, bekend van zijn nagellakactie voor Serious Request in december.

Longontsteking

Hij haalde toen meer dan 2,5 miljoen euro op voor de behandeling van kinderen in Afrika met longontsteking. Nu hij zelf niet meer lang te leven heeft, wil hij nog één keer in actie komen voor kinderen die net als hij vechten tegen hersenstamkanker.

Van 't Hek raakte geroerd door de nagellakactie van Tijn en kwam in contact met Tijns oncoloog Dennis van Vuurden nadat hij er een column aan had gewijd.

Actie Youp, Wendy en 3FM-tijn passeert 6 ton
Actie Youp, Wendy en 3FM-tijn passeert 6 ton (Foto: BuzzE)

Kinderen krijgen inzage dossier spermakliniek

Donorkinderen, ouders en donors die inzage willen in de administratie van spermadokter Jan Karbaat van voormalig spermakliniek MC Bijdorp in Barendrecht, kunnen vanaf nu bij hun gegevens. De administratie is opengesteld. Het Radboudumc in Nijmegen heeft zich over het archief ontfermd, zo laat minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag weten.

Wel lopen, zo schrijft ze, alle aanvragen via de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).

In 2009 moest de kliniek sluiten op last van de inspectiedienst IGZ omdat de dossiers niet op orde waren. Vorig jaar werd duidelijk dat de donorgegevens mogelijk niet correct zijn. Ook zijn er geruchten dat Karbaat zelf op grote schaal donor is geweest.

Kinderen krijgen inzage dossier spermakliniek
Kinderen krijgen inzage dossier spermakliniek (Foto: ANP)

Landelijke problemen treinverkeer door hitte

In heel Nederland moeten treinreizigers maandagavond rekening houden met vertragingen en uitval van treinen. "De treindienst is ernstig ontregeld door technische problemen die worden veroorzaakt door de hitte", meldt ProRail. Waar mogelijk worden bussen ingezet.

Het treinverkeer rond Zwolle ligt al sinds het begin van de avond plat door een stroomstoring. Seinen en wissels werken niet en vermoedelijk is de warmte de boosdoener. Monteurs zijn volgens ProRail hard bezig om het probleem te verhelpen.

De stroomstoring in de regio Zwolle ontstond rond 17.30 uur. Omdat er wel spanning op de bovenleiding staat, bleef de airco in treinen gewoon werken. Passagiers zijn na enige tijd met bussen verder vervoerd. Spoorstaven kunnen met dit weer wel 70 graden heet worden, weet de spoorbeheerder te melden.

Ook elders in het land zijn er storingen, onder meer op het spoor tussen Roosendaal en Breda en tussen Eindhoven en Roermond. ProRail adviseert reizigers voor vertrek goed de reisplanner te raadplegen om te zien wat de actuele situatie is.

Landelijke problemen treinverkeer door hitte
Landelijke problemen treinverkeer door hitte (Foto: ANP)

Stier doodt stierenvechter

De titel zegt eigenlijk al genoeg, maar voor de volledigheid: de meneer was 36, Spaans, heette Ivan Fandino en werd bij een gevecht slachtpartij in zuidwest-Frankrijk door een stier op de hoorns genomen.

Het voorval is op de beelden hieronder te zien. Vanzelfsprekend is dit zwáár NSFW. In het begin van het filmpje doodt hij een stier zoals dieren martelende lafbekken die zich beroepen op 'cultuur' dat nu eenmaal doen in die regio.

Daarna is hij zelf aan de beurt. Hij werd hevig bloedend uit de ring gesleept, maar dat mocht niet baten. Even later overleed de beste vent. De laatste keer dat er een stierenvechter stierf in Frankrijk was in 1921.

Stierenvechters vechten normaal gesproken tegen drie stieren. De beesten worden in een bloederig ritueel van tien tot dertig minuten gemarteld tot ze blind zien van woede, en vervolgens eerloos afgeslacht.

Behalve... soms. Hieronder eerst de video, daarna een smaakvolle collage van foto's:

Blatter wil Nobelvredesprijs voor FIFA

In een interview met de Britse krant The Guardian vertelt de voormalige FIFA-baas Sepp Blatter dat hij heel graag de Nobelprijs voor de Vrede aan de FIFA toegekend zou hebben gekregen, toen hij daar de scepter nog zwaaide.

De 81-jarige Blatter is daar destijds actief achteraan gegaan, maar 'niet op persoonlijke basis.' Blatter: "We hebben gesprekken gehad met de Nobel-organisatie. Ik was erbij en wat ik vroeg, feitelijk, was een Vredesprijs voor de sport voetbal, niet voor een man. Het gaat om de beweging, om FIFA."

Verder vindt onz' aller Sepp het nog steeds 'oneerlijk' dat hij de schuld kreeg voor de corruptie binnen FIFA, dit omdat er velen bij betrokken waren. "Dus waarom in godsnaam zou de FIFA-voorman daar alle verantwoordelijkheid en schuld voor moeten dragen?"

Blatter geeft daarnaast aan dat hij sinds zijn aftreden in 2015 kampt met gezondheidsproblemen. Op Allerheiligen 2016 zou hij op een kerkhof in elkaar gezakt zijn. Dokters stelden vast dat zijn immuunsysteem volledig naar de knoppen was.


Allerheiligen 2016 was niet de eerste keer dat Blatter op z'n smoel ging.

Amerikaanse verkrachter mag op Facebook

De Amerikaanse staat North Carolina mag mensen die zijn veroordeeld voor een zedendelict niet verbannen van de sociale media, zoals Facebook.

Het Hooggerechtshof in Washington heeft maandag bepaald dat de sociale media een té belangrijke rol in het moderne leven spelen om mensen daarvan uit te sluiten. Alle acht de rechters erkenden het bezwaar tegen de wet van Lester Packingham, die in North Carolina in het verleden was veroordeeld wegens verkrachting. Hij voerde met succes aan dat de wet in zijn staat in strijd is met de eerste bepaling van de Amerikaanse grondwet: vrijheid van meningsuiting.

North Carolina voerde de bepaling in omdat de staat bang is dat zedendelinquenten de sociale media bijvoorbeeld gebruiken om in contact met minderjarigen te komen. De staat wilde zijn burgers tegen dat risico beschermen.

Amerikaanse verkrachter mag op Facebook
Amerikaanse verkrachter mag op Facebook (Foto: BuzzT)

'Nederchinees' Tung na Le Mans-zege: "Compleet gekkenhuis"

Coureur Ho-Pin Tung zorgde afgelopen weekeinde voor een sensatie. De geboren Nederlander, ook in het bezit van een Chinees paspoort, won met Jackie Chan DC Racing de LMP2-klasse in de 24 uur van Le Mans en eindigde zelfs als tweede in het algemeen klassement. 

De laatste keer dat iemand met een Nederlands paspoort het algemene podium mocht betreden was twintig jaar geleden, toen Peter Kox in het team zat dat als derde eindigde. De LMP2 was dit jaar zeer sterk bezet, met een vracht aan coureurs als Nelson Piquet Jr, Bruno Senna, Vitaly Petrov en veel teams die aan elkaar gewaagd waren. 

Door de grote problemen bij alle snelle LMP1-auto's kwam de #38 van Tung en zijn kompanen, Thomas Laurent en Oliver Jarvis, zelfs aan de leiding in de race te liggen. De Nederchinees stapte in voor het laatste stuk van de race, maar werd wel zoals verwacht nog ingehaald door de #2 Porsche, die de race uiteindelijk wonnen. De LMP2-zege kwam echter niet meer in gevaar, waarmee Tung als eerste Chinees - het land waar hij een racelicentie heeft - het Le Mans-podium mocht betreden.

De 34-jarige Tung noemde het het hoogtepunt van zijn carrière. "Ik ben zo nauw betrokken bij dit team, het is echt een compleet gekkenhuis", stamelde hij na afloop. "Vooraf zeiden ze al dat een LMP2 misschien op het podium kon komen en dat wij de eersten waren die dat voor elkaar hebben gekregen is natuurlijk schitterend. Le Mans blijft de ultieme showcase."

Verdachten Posbankzaak in hoger beroep

Beide verdachten van de zogenoemde Posbankmoord gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling door de rechtbank in Arnhem. De advocaten van Frank S. en Souris R. hebben dat maandag aangekondigd.

De rechtbank veroordeelde Souris R. uit Veghel op 7 juni tot zestien jaar voor het doden van Alex Wiegmink op de Posbank in Rheden in 2003. Medeverdachte Frank S. uit Boekel kreeg veertien jaar cel. Tegen het duo was dertien jaar celstraf geëist.

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten. Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

Frank S. kreeg eind vorig jaar last van zijn geweten na nieuwe aandacht op televisie voor de oude zaak. Hij meldde zich met een bekentenis bij de politie. Niet veel later werd ook Souris R. aangehouden.

Verdachten Posbankzaak in hoger beroep
Verdachten Posbankzaak in hoger beroep (Foto: ANP)

Lozano definitief naar PSV

Het hing al een tijdje in de lucht, maar het lijkt nu zeker: Hirving Lozáno zal volgend jaar in het rood-wit van PSV te zien zijn. De Mexicaan, die op dit moment op de Confederations Cup speelt, zou voor maar liefst zes jaar in het shirt van de Eindhovenaren voetballen.

De 21-jarige rechtsbuiten komt van de Mexicaans kampioen CF Pachuca. Voordat hij bij PSV aan zal sluiten zal hij eerst nog op vakantie gaan, maar hij zal op tijd bij het team aansluiten om mee te kunnen doen in de derde voorronde van de Europa League, die de Eindhovenaren zullen moeten bedwingen na hun derde plaats in de eredivisie vorig seizoen.

Volgens technisch directeur Marcel Brands was er al zes maanden geprobeerd om een deal te sluiten met de Mexicaan. Het had "wat creativiteit nodig", aldus Brands. Er zou echter geen andere club met de deal gemoeid zijn, zoals sommige eerdere berichten impliceerden. Volgens Lozano zelf hadden zijn landgenoten Hector Moreno en Andrés Guardado, die vorig jaar bij PSV speelden, ook enige invloed op zijn keuze. Zij gaven een positief advies voor een mogelijke overgang naar PSV.

'Verdachte aanslag Londen niet in beeld bij autoriteiten'

De man die in Londen inreed op moskeebezoekers, de 47-jarige vader van vier kinderen uit Cardiff, was niet in beeld bij de veiligheidsdiensten. "De man was bij de autoriteiten niet bekend vanwege extremisme of rechts-extremisme", zei staatssecretaris Ben Wallace (Veiligheid) maandag tegen Sky News.

Wallace ontkende dat de autoriteiten steken hebben laten vallen in de aanloop naar het incident. "Dit heeft niets te maken met falend beleid van de regering", benadrukte hij. "Dit heeft te maken met de omvang van de dreiging waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden."

De bewindsman wees erop dat in de nacht van zondag op maandag een vergelijkbaar incident is voorkomen. De autoriteiten arresteerden toen een man in de Midlands met een onder meer een bijl en een mes.

'Verdachte niet in beeld bij autoriteiten'
'Verdachte niet in beeld bij autoriteiten' (Foto: ANP)

Franse kerncentrale in de fik

Het dak van één van de reactoren in een kerncentrale in Frankrijk is maandagmiddag in de hens gevlogen, meldt 20 Minutes.

Uit metingen zou blijken dat er geen gevaar voor het vrijkomen van radioactiviteit is.

Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk, maar de brandweer heeft het inmiddels weten te blussen. Er zouden ook geen doden of gewonden te betreuren zijn.

De centrale in het Franse stadje Bugey ligt een half uurtje rijden ten oosten van Lyon.

'Moslimhater is vader (47) uit Wales'

De man die in Londen doelbewust inreed op moskeebezoekers, is naar verluidt een 47-jarige man uit Cardiff. Het gaat volgens Britse media om Darren Osborne, een getrouwde man die vier kinderen heeft.

De politie heeft een inval gedaan in een pand in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Het is onduidelijk of het gaat om het huis van Osborne. Het door de aanslagpleger gebruikte busje zou eigendom zijn van een verhuurbedrijf in Wales.

Het is onduidelijk of het busje is gehuurd of gestolen.

'Verdachte aanslag is vader (47) uit Wales'
'Verdachte aanslag is vader (47) uit Wales' (Foto: ANP)

'Tal van drugs in lichaam Carrie Fisher'

Actrice Carrie Fisher heeft in de aanloop naar haar overlijden vermoedelijk cocaïne, heroïne en MDMA gebruikt. De lijkschouwer vond sporen van die drugs in het lichaam van Fisher, blijkt uit het maandag vrijgegeven autopsierapport.

De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen wat voor invloed de verdovende middelen hebben gehad op de actrice, die eind vorig jaar op zestigjarige leeftijd overleed. Dat gebeurde nadat ze enkele dagen eerder een hartinfarct had gekregen tijdens een vlucht van Londen naar Los Angeles.

De lijkschouwer oordeelde eerder al dat slaapapneu en andere factoren een rol hebben gespeeld bij het overlijden van Fisher. De actrice was wereldberoemd vanwege haar vertolking van prinses Leia in de Star Wars-films.

'Tal van drugs in lichaam Carrie Fisher'
'Tal van drugs in lichaam Carrie Fisher' (Foto: BuzzE)

'Feyenoord in de markt voor Van Rhijn'

Feyenoord heeft volgens Belgische media het vizier gericht op Ricardo van Rhijn. Hij wordt gezien als de ideale opvolger voor Rick Karsdorp, die naar verluidt al in Rome zou zijn om medisch gekeurd te worden bij AS Roma. De Rotterdammers willen snel schakelen en zien de voormalig rechtsback van aartsrivaal Ajax als de ideale kandidaat om Karsdorp op te volgen.

Vandaag werd duidelijk dat Van Rhijn op zoek mag gaan naar een andere werkgever. Ivan Leko, de nieuwe trainer van Club, zou het niet zien zitten in Van Rhijn. Feyenoord zou volgens het Belgische medium Walfoot als oplossing kunnen dienen. De Rotterdammers hopen Van Rhijn als vervanger van Karsdorp binnen te halen.

Van Rhijn kwam vorige zomer voor bijna twee miljoen over van Ajax, maar kon in Brugge nauwelijks overtuigen. "We bekijken en bespreken samen de mogelijkheden. Hij heeft het namelijk niet makkelijk met de Belgische manier van verdedigen. Veel verdedigend werk opknappen en duels aangaan: dat ligt hem minder", aldus algemeent Vincent Mannaert in Het Nieuwsblad.

Naast Feyenoord zouden er ook ploegen uit Frankrijk en Portugal interesse hebben in Van Rhijn, die in elk geval wel al weet wat scoren is in De Kuip:

 

Russische verspringer: "Ex-drugsverslaagde mag meedoen, ik zit thuis"

De manier waarop Russische atleten behandeld worden zit verspringer Aleksandr Menkov bepaald niet lekker. Net als veel landgenoten heeft hij bij atletiekbond IAAF een aanvraag ingediend om als neutraal atleet aan internationale wedstrijden mee te doen - Rusland is immers nog altijd geschorst - maar daar heeft hij nog geen antwoord op gekregen.

"Ze laten niks van zich horen. Vertel me dan op zijn minst dat mijn aanvraag niet goedgekeurd is, dan kan ik me gewoon voorbereiden op het Russisch kampioenschap", aldus Menkov in Russische media. "Nu heb ik nog de hoop dat ik aan internationale wedstrijden mee mag doen, want ik wil wel heel graag tegen de sterksten ter wereld springen."

Het verspringen wordt dit jaar gedomineerd door de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga. "Daar had ik wel eens van gehoord, toen hij nog junior was. Veel meer kan ik niet over hem zeggen, want hij verdween ineens." Dat kan kloppen, want Manyonga raakte zwaar aan de drugs en werd geschorst voor methamfetaminegebruik. Over Manyonga's leven vol verslaving, terugvechten en een nieuwe verslaving nadat zijn coach overleed is hier meer te lezen.

Dat Manyonga anderhalf jaar geschorst is geweest en toch springt zit Menkov niet lekker. "Een ex-drugsverslaafde die lang geschorst is geweest doet gewoon mee, terwijl ik thuis moet zitten toekijken. Dit is een idiote situatie en ik snap het simpelweg niet", aldus de verspringer, afkomstig uit het land wat in de atletiek geschorst is vanwege uitgebreide staatsdoping. 

'Dragon Ball FighterZ naar Switch bij genoeg animo'

Een Nintendo Switch-versie van de onlangs aangekondigde vechtgame Dragonball FighterZ behoort wat Bandai Namco betreft tot de mogelijkheden, maar alleen als er genoeg animo voor is. Dat zei Tomoko Hiroki, producer bij gameontwikkelaar Arc System Works, in een interview met gamesite IGN.

Dragonball FighterZ werd vorige week tijdens de E3-gamebeurs aangekondigd en kon op veel lof rekenen onder gamers, vooral vanwege de authentieke visuals. Ergens tijdens het interview met IGN kwam de game ter sprake en werd er gesuggereerd dat de Nintendo Switch mogelijk niet krachtig genoeg zou zijn voor de game. "Ik weet niet wie je dat verteld heeft, maar het is geen kwestie van kracht. We hebben ook totaal geen problemen met de Switch-versie van Xenoverse 2. Als we dergelijke verzoeken blijven ontvangen [om Dragonball FighterZ naar Switch te brengen, red.], dan zouden we ook een versie voor Nintendo kunnen ontwikkelen. Die komt dan misschien niet gelijktijdig uit met andere platforms, maar we zouden het zeker overwegen", aldus Hiroki in het interview.

In Dragon Ball FighterZ kunnen spelers het tegen elkaar opnemen in 3v3 tag-teams. Verder is er nog niet heel veel over de game bekend, al spreken de gameplaybeelden natuurlijk al min of meer voor zich. De nieuwe Dragon Ball-fighter moet in 2018 uitkomen, in ieder geval voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Vitens ziet knelpunten bij watervoorziening

Waterbedrijf Vitens voorziet bij aanhoudende hitte knelpunten in de watervoorziening. Klanten kunnen daardoor in deze zomerse periode te maken krijgen met lagere waterdruk en bruin water dat uit de kraan komt.

Het bedrijf voert aan dat door de economische groei en de droogte en warmte van de afgelopen tijd de vraag naar drinkwater in Nederland fors is gestegen. Als veel mensen tegelijkertijd de kraan open hebben staan, daalt de waterdruk, waardoor roestdeeltjes vrijkomen die het water een bruine kleur geven. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, aldus Vitens.

Het probleem kan zich vanaf donderdag voordoen in alle regio's waar Vitens de leverancier is. Het bedrijf zal in voorkomende gevallen een oproep doen aan de klanten om het watergebruik te spreiden. Wasjes draaien en de auto wassen kan dan beter buiten de 'piekuren' (7.00 - 9.00 uur en 18.00 en 20.00 uur ) gebeuren. Ook gaat het overleggen met bedrijven.

Nieuwe waterreservoirs
Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en levert nu gemiddeld 1 miljard liter drinkwater per dag aan 5,6 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland.

Het bedrijf gaat in Noordbergum (Friesland) nieuwe waterreservoirs maken om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat werk moet in december klaar zijn.

Vitens ziet knelpunten bij watervoorziening
Vitens ziet knelpunten bij watervoorziening (Foto: ANP)

Nieuwe trailer voor Final Fantasy XV 'Episode Prompto'

Square Enix heeft de officiële trailer voor de nieuwste uitbreiding van Final Fantasy XV, genaamd Episode Prompto, gepubliceerd.

In deze DLC speel je voor het eerst als Prompto. Hij zit vast op de noordpool en strijdt om de waarheid over zijn afkomst te achterhalen. In dit verhaal zul je vijanden neerknallen met bazooka's, op sneeuwscooters rijden en selfies maken.  

Episode Prompto komt uit op 27 juni. Bekijk hieronder de trailer en klik hier voor zes minuten gameplay.

Hockeyers winnen ook van Canada op Hockey World League

De Nederlandse hockeyers hebben ook de derde groepswedstrijd op de Hockey World League gewonnen. De ploeg van Max Caldas was in Londen met 3-1 te sterk voor Canada.

In de dertiende minuut kwam Oranje op voorsprong dankzij een strafcorner van Mink van der Weerden. Net voor rust kwam Canada langszij. De Canadezen kregen een strafbal, nadat doelman Pirmin Blaak een overtreding maakte. Scott Tupper benutte de strafbal voor Canada.

Nederland kwam vlak na de rust alweer op voorsprong dankzij een doelpunt van Jorrit Croon. De 18-jarige hockeyer maakte een mooie aanval prima af. In het vierde kwart kwam Oranje op 3-1. Mirko Pruyser kapte zich knap vrij en maakte het fraai af.

Dinsdag speelt Nederland de vierde en laatste groepsduel om 15.00 tegen India. Net zoals Nederland heeft ook India de eerste drie wedstrijden van de groepsfase gewonnen. De wedstrijd is live te volgen op Ziggo Sport.

Opvallende pindaworm ontdekt

Australische onderzoekers hebben de afgelopen tijd een grootschalig diepzeeonderzoek gehouden langs de oostkust van dat continent. Daarbij zijn allerlei nieuwe diersoorten ontdekt, zoals een vis zonder gezicht, een zeespin en een zombieworm.

De meest opvallende echter is de pindaworm. Volgens de onderzoekers lijkt hij op een pinda. Als het zich bedreigd voelt, krimpt het diertje namelijk en lijkt hij op een pinda.

Ik zie toch bepaalde overeenkomsten met iets anders. Passender namen mogen in de reacties..

AS Roma doet miljoenenbod op Karsdorp

Het lijkt erop dat landskampioen Feyenoord het volgend seizoen moet stellen zonder Rick Karsdorp. AS Roma heeft een miljoenenbod uitgebracht op de 22-jarige verdediger.

De hoogte van het bod is niet bekendgemaakt, maar de Rotterdammers houden wel al sinds het voorjaar rekening met een vertrek van Karsdorp. Onlangs verlengde hij zijn contract nog tot 2021, maar voor een groot genoeg bedrag zou Roma, waar Kevin Strootman ook speelt, de verdediger over kunnen nemen.

Karsdorp stond ook in de belangstelling van Bayern München, dat maandenlang scouts op de tribune had om de international te bekijken. 

Blonde lesbi (26) breekt kaak ex (28) in ruzie

Een lesbische relatie tussen twee niet bepaald onooglijke lesbiënnes is nogal uit de hand gelopen. Dat meldt het immer betrouwbare Engelse rioolkrantje Daily Star.

De twee hadden een drie jaar lange geheime affaire. Ze spraken ook nadat de relatie over was, alsnog veel af in hotelkamers. Daar lieten ze elkaar vervolgens alle hoeken van diezelfde kamers zien. De 28-jarige brunette Nicola Lees was het zat 'om aan het lijntje gehouden te worden' en wilde dat haar blonde vriendin Alexa Collier uit de kast kwam.

Dat weigerde haar 26-jarige vriendinnetje echter. Uiteindelijk ging Nicola bij haar blondine langs, waar ze ruzie kreeg met Alexa's moeder Gill, die haar voor slet uitschold. Ze wierp de moeder vervolgens details over het stomende seksleven voor de voeten: "Je hebt geen idee wat er gaande is," stelde ze. "Als ik zo'n hoer zou zijn, waarom neukte je dochter dan vorige week nog met me?"

De zorgvuldige geheimhouding was daarmee doorbroken en Alexa ging door het linkt. Zij hoekte haar ex ogenblikkelijk op d'r bakkes en wist in één goede vuistslag haar kaak te breken. De politie werd gebeld en de in elkaar geroste Nicola werd uiteindelijk aan haar kaak geopereerd in het ziekenhuis.

Hoewel de rechtszaak omtrent het voorval nog loopt, is inmiddels dus wel duidelijk wie van de twee de tuinbroek aan heeft. De uit de kast geforceerde Alexa wordt mishandeling ten laste gelegd. De relatie van de twee lijkt verder ook z'n beste tijd gehad te hebben. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Nederlands tankvliegtuig in strijd tegen IS

In de strijd tegen de terreur van het radicaalislamitische IS zet Nederland vanaf deze week weer een KDC-10 tankvliegtuig in. Het toestel van de Koninklijke Luchtmacht vertrok maandag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Koeweit, waar het wordt gestationeerd.

Met het vliegend pompstation wil de regering in Den Haag haar betrokkenheid bij de strijd tegen IS onderstrepen. De KDC-10 levert in de lucht brandstof aan vliegtuigen van de internationale anti-IS-coalitie. Die kunnen zo langere missies uitvoeren. Bij de toestellen kan het ook om AWACS-toestellen (vliegtuigen met radar) van de NAVO gaan, die informatie delen met de internationale coalitie.

Begin dit jaar was al een Nederlandse KDC-10 actief in het Midden-Oosten. In zes weken tijd werden 189 vliegtuigen van de anti-IS-coalitie bijgetankt boven Irak en het oosten van Syrië.

Later dit jaar zet Nederland voor de eerste keer een C-130 transportvliegtuig in voor vervoer van personeel en materieel van de coalitie.

Nederlands tankvliegtuig in strijd tegen IS
Nederlands tankvliegtuig in strijd tegen IS (Foto: ANP)

Rusland woest om neerhalen Syrische jet

Rusland stopt met een speciale communicatielijn met de Verenigde Staten die is bedoeld om conflicten in het luchtruim boven Syrië te voorkomen. Moskou reageert daarmee volgens persbureau TASS op het neerhalen van een Syrisch gevechtstoestel door de Amerikanen.

Een Amerikaanse straaljager schoot onlangs het Syrische vliegtuig uit de lucht. Dat toestel wierp volgens de Amerikanen bommen af in de buurt van stellingen van door de VS gesteunde strijders in Syrië. Zowel de Russen als de Amerikanen voeren bombardementen uit boven het Arabische land.

Het Russische ministerie van Defensie noemde het optreden van de VS maandag een schending van de Syrische soevereiniteit en het internationale recht. Alle vluchten boven gebieden waar de Russische luchtmacht actief is boven Syrië, zullen voortaan door Moskou worden gezien als legitieme doelwitten.

Rusland woest om neerhalen Syrische jet
Rusland woest om neerhalen Syrische jet (Foto: ANP)

Dodental brand Londen stijgt verder naar 79

De politie in Londen gaat ervan uit dat 79 mensen zijn omgekomen bij de flatbrand in Londen, een aantal slachtoffers is nog vermist. De politie rekent hen wel tot de doden, zo laat de politiechef Stuart Cundy weten. Vijf vermisten bleken overigens nog springlevend te zijn.

Zaterdag lag het officiële dodental nog op 58. De Britse krant The Sun bracht die dag al dat er 68 slachtoffers waren te betreuren. De komende dagen zal het dodental nog wel worden bijgesteld, maar niet zo fors als de afgelopen dagen zo laat de politiechef weten.

Het identificatieproces kan nog weken duren.

De politie heeft ook beelden van enkele totaal verwoeste appartementen vrijgegeven.

Dodental brand Londen stijgt verder naar 79
Dodental brand Londen stijgt verder naar 79 (Foto: ANP)

Raiola: "Donnarumma werd bedreigd"

Gianluigi Donnarumma besloot vorige week zijn contract niet te verlengen bij AC Milan, maar er was een opvallende reden voor om dit niet te doen.

De doelman maakte zich niet populair in AC Milan. Donnarumma weigerde een nieuw contract bij de club uit Italië, waarna de supporters van de club zich tegen hem keerden. De goalie heeft de bijnaam Dollarumma gekregen en kreeg tijdens het duel met Jong Denemarken geld naar zich toe gegooid.

Volgens zijn zaakwaarnemer, Mino Raiola, koos Donnarumma niet voor het geld, maar werd hij gedwongen zijn contract bij Milan niet te verlengen. "De situatie werd dreigender en vijandiger. Er was geen uitweg meer. We moesten een beslissing nemen die we niet wilden nemen", vertelde Raiola tegenover diverse Italiaanse media.

"Het had niet met geld te maken, maar we werden bedreigd. Donnarumma en zijn familie werden bedreigd. Niet alleen met niet meer spelen, maar ook met de dood. Je kan een speler niet bij je houden door hem te bedreigen."

Volgens Raiola zou de club Donnarumma hebben bedreigd. Hierdoor besloot de keeper niet bij te tekenen. "Hij was klaar om een nieuw contract te tekenen. Het ging uiteindelijk niet om geld of clausule, maar ze dwongen ons de onderhandelingen af te breken vanwege de sfeer die ze creëerden. Milan heeft Donnarumma zelf verloren."

Koepka wint US Open

Brooks Koepka heeft op Erin Hills de 117de editie van het US Open op zijn naam geschreven. De 27-jarige golfer won met vier slagen voorsprong op de Japanner Hideki Matsuyama en de Amerikaan Brian Harman.

Met nog zes holes te spelen stond Koepka nog gelijk met Harman, de leider na drie rondes. Op hole twaalf en dertien maakte Harman twee bogeys, waar Koepka op hole dertien met een putt van drie meter zijn par maakte. Daarna maakte Koepka drie birdies op rij, waardoor hij een beslissende voorsprong nam.

De Amerikaan zou met op 16 onder par eindigen, waarmee hij het toernooirecord uit 2011 van Rory McIlroy evenaarde. Voor Koepka is het zijn eerste overwinning in een major.

"Het is nog moeilijk te bevatten'', zei Koepka na afloop. "Het zal waarschijnlijk wel een paar dagen duren voordat ik besef dat ik een majorwinnaar ben. Geweldig om dit juist op Vaderdag te doen. Eerlijk gezegd was ik vergeten een kaartje te kopen voor mijn vader, maar dit zal vast veel goed maken.''

Brooks Koepka pakt eerste majortitel. (PRO SHOTS/Action Images)
Brooks Koepka pakt eerste majortitel. (PRO SHOTS/Action Images)

Nabestaanden Mitch Henriquez willen geld

Nabestaanden van Mitch Henriquez hebben maandag in kort geding een hernieuwde poging gedaan de namen te achterhalen van agenten die betrokken waren bij zijn fatale arrestatie.

Ondanks eerder afgewezen verzoeken, zeggen de nabestaanden die namen nodig te hebben voor een civiel getuigenverhoor. Daarmee willen zij onderzoeken of mogelijkheden bestaan om - daar komt de aap uit de mouw - een schadevergoeding van de agenten te eisen, aldus hun advocaat Richard Korver.

Dat is volgens hun raadsman een wezenlijk andere insteek dan een eerder verloren kort geding bij de rechtbank in Den Haag. Daartegen is bij het gerechtshof beroep ingesteld, waarvan op 4 juli uitspraak wordt gedaan. De moeder van Henriquez wil de namen van de agenten kennen zodat zij - nu dus kennelijk met een sloot geld - aan haar verwerkingsproces kan beginnen, was toen een van de argumenten.

De Arubaan Henriquez overleed twee jaar geleden in Den Haag, mogelijk doordat de politie hem in een nekklem had genomen toen de zich agressief gedragende man tegen de politie verklaarde dat hij een wapen bij zich droeg. Dat gebeurde na afloop van een festival in Den Haag. Twee betrokken agenten worden strafrechtelijk vervolgd.

Korver voerde maandag aan dat er geen bewijs is dat juist deze agenten bedreigd zijn of dat nog steeds worden. De politie ontving na de dood van Henriquez wel dreigementen. Volgens Korver zijn de personen achter geuite, bedreigende teksten via onder meer social media opgespoord en berecht. "Tegen deze agenten bestaat geen enkele reële of concrete dreiging", aldus de advocaat.

De landsadvocaat heeft in een eerder kort geding aangegeven dat de verzekeraar tot uitkering zal overgaan indien de aansprakelijkheid van de agenten wordt vastgesteld.

De uitspraak in het nieuwe kort geding wordt op maandag 3 juli gedaan, een dag voor de uitspraak van het andere geding in hoger beroep.

Weer poging tot horen agenten Mitch Henriquez
Weer poging tot horen agenten Mitch Henriquez (Foto: ANP)

Dronkelap springt uit ambulance en klaagt New York en brandweer aan

De 54-jarige New Yorker Yaugeni Kralkin gaat de stad aanklagen. De man gooide zich vorig jaar juni helemaal vol met cognac en andere alcoholische dranken, waar hij de effecten wel een beetje van merkte.

Kralkin wist zich zwalkend een weg richting zijn eigen buurt te vinden, maar uiteindelijk besloot iemand die weinig vertrouwen in een goede afloop had om toch maar een ambulance te bellen. De zuiperd had weinig behoefte om mee te werken en met hulp van de politie kon hij dan toch de ambulance in gehesen worden.

Daar wist hij de riemen van de brancard echter los te maken, de deur te openen en er zowaar uit te springen. Kralkin landde niet verrassend op straat, waarbij hij de nodige verwondingen en uiteindelijk zelfs een hersenbloeding opliep. Genoeg reden voor de beste man om een aanklacht in te dienen, want de bij hem aanwezige ambulancebroeder had beter op hem moeten letten.

"Het was een slechte keuze om zoveel alcohol te drinken, maar als mens maken we nou eenmaal slechte keuzes", zegt Kralkin's advocaat, Borislav Chernyy. "Ze hadden hem in elk geval kunnen stoppen zodat hij niet uit de ambulance sprong. Hij was totaal niet in staat om een fatsoenlijke beslissing te nemen en dus hadden zij voor hem moeten zorgen, maar dat is niet gelukt."

Kralkin sleept de stad New York, de ambulancedienst en - Joost mag weten waarom - de brandweer voor het gerecht om zo een schadevergoeding te eisen. Hoeveel geld hij eist is nog niet bekend. 

'Allah'-schreeuwer met mes in Londen opgepakt

Een man die 'zich verdacht gedroeg' en met een mes stond te zwaaien terwijl hij 'Allahu akbar' schreeuwde, is maandagmiddag in Londen gearresteerd. Dat meldt de Daily Star.

De meneer werd opgepakt bij treinstation Paddington Station. Volgens de politie is hij mogelijk geestelijk niet helemaal in orde. FOK!nieuws kan bevestigen dat er bij idioten die met messen zwaaien en 'God is groot' schreeuwen, inderdaad doorgaans een steekje los zit.

Op onderstaand filmpje zou de desbetreffende Allahschreeuwer te zien zijn.

Pechgevallen in hitte sneller van weg gehaald

Vanwege de hitte gaat Rijkswaterstaat voertuigen met pech op de snelweg vlotter bergen. Ook bij kleine pechgevallen, zoals een lekke band, komen bergingsvoertuigen in actie en brengen ze automobilisten naar een veilige plek in de schaduw. De maatregel geldt tot en met donderdag en de berging is gratis.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers deze week voldoende koud drinken mee te nemen vanwege de hitte. In een file kan de temperatuur in voertuigen snel oplopen, zeker als er geen airco is. Vertraging door bijvoorbeeld een ongeval of pechgeval, die normaliter niet tot grote problemen leidt, kan bij het extreem warme weer heel onaangenaam zijn, aldus de dienst.

Om hun werk goed te kunnen doen, beschikken alle 260 weginspecteurs van Rijkswaterstaat over speciale vesten die koelte bieden.

Pechgevallen in hitte sneller van weg gehaald
Pechgevallen in hitte sneller van weg gehaald (Foto: ANP)

Hongaars verbod op Heineken-etiket toegestaan

De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen een Hongaars verbod op het Heineken-etiket met de alom bekende rode ster. De Hongaarse regering wil het commerciële gebruik verbieden van symbolen die kunnen doen denken aan onderdrukking door totalitaire regimes, zoals de communisten.

Zonder het gewraakte etiket van Heineken te noemen, wees een woordvoerder van EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) maandag op "de Hongaarse historische context. De commissie is zich bewust van het lijden van de Hongaarse bevolking. De vreselijke misdaden door totalitaire regimes in Europa mogen nooit worden vergeten."

Als het wetsvoorstel wordt ingevoerd, kan het gebruik van die symbolen leiden tot een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf. Hongarije heeft het wetsvoorstel drie maanden geleden aan Brussel voorgelegd.

Hongaars verbod op Heineken-etiket toegestaan
Hongaars verbod op Heineken-etiket toegestaan (Foto: ANP)

'Coupplegers' mogen in Griekenland blijven

Ankara respecteert het Griekse besluit om acht gevluchte Turkse militairen niet uit te leveren. "We willen niet dat deze coupplegers de relatie tussen Turkije en Griekenland schade toebrengen", legde de Turkse premier Binali Yildirim uit in de Griekse hoofdstad Athene.

De militairen waren naar Griekenland gevlucht na de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Turkije eiste de uitlevering van de verdachten, maar de Griekse rechter blokkeerde dat. Inmiddels lijkt Ankara zich daarbij te hebben neergelegd.

"We zouden liever zien dat Griekenland de mensen uitlevert die overduidelijk een couppoging hebben gedaan in ons land", zei Yildirim op een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Alexis Tsipras. "Maar we respecteren het besluit van de rechterlijke macht."

Tsipras maakte duidelijk dat Ankara van hem geen hulp hoeft te verwachten bij het terugsturen van de militairen. "Het Griekse rechtssysteem heeft uitspraak gedaan over de kwestie", stelde de Griekse premier. "Dat besluit moet volledig worden gerespecteerd."

'Coupplegers' mogen in Griekenland blijven
'Coupplegers' mogen in Griekenland blijven (Foto: ANP)

Geen spreekrecht familie 'Meisje van Nulde'

De nabestaanden van Rowena Rikkers, ook bekend als het Meisje van Nulde, mogen niet het woord voeren in een komende zitting in deze zaak voor de rechtbank in Zutphen. Volgens het Openbaar Ministerie is het verzoek van vader Martin Huisman en zijn dochter Rochelle afgewezen. Het OM wil tijdens de zitting verlenging vragen van de tbs-maatregel voor Mike J., de man die is veroordeeld voor de dood van Rowena.

J. was de stiefvader van het kind, dat in 2001 op vierjarige leeftijd overleed na mishandelingen. Haar lichaamsdelen en haar verminkte hoofd werden later teruggevonden bij Hoek van Holland en het strand Nulde aan het Veluwemeer.

Stiefvader J. kreeg in 2003 twaalf jaar cel en tbs opgelegd. De tbs-maatregel wordt om de twee jaar getoetst bij de rechtbank. De wet staat het niet toe dat nabestaanden tijdens zo'n zitting mee mogen praten. De nabestaanden zijn verbolgen dat J. zonder overleg met nabestaanden onbegeleid verlof heeft gekregen.

Geen spreekrecht familie 'Meisje van Nulde'
Geen spreekrecht familie 'Meisje van Nulde' (Foto: ANP)

Bayern: "Cristiano Ronaldo komt niet naar ons"

Cristiano Ronaldo gaat niet naar Bayern München. Sinds de Portugese superster van Real Madrid in de problemen zit met de Spaanse fiscus gaan al geruchten de rondte dat hij Spanje zo snel mogelijk wil verlaten.

La Gazzetta dello Sport wist zelfs al te melden dat Bayern München interesse getoond had, waarna Duitse media dat overnemen. Niks is echter minder waar, aldus de Beierse club. "We zijn het wel gewend dat tijdens de transferperiode druk gespeculeerd wordt over mogelijke aan- en verkopen", begint bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

"Doorgaans reageren we niet op dergelijke geruchten, maar we maken nu een uitzondering. We willen bij dezen voor eens en altijd duidelijk maken dat het gerucht rond een transfer van Ronaldo naar Bayern tot het rijk der fabelen behoort", stelt Rummenigge. 

'Transfer Van Persie naar Feyenoord nog ver weg'

De transfer van Robin van Persie naar Feyenoord lijkt toch niet zo dichtbij als enkele Feyenoord-fansites in de afgelopen dagen meldden. De Rotterdammers en Fenerbahce spraken zelfs nog niet met elkaar over een transfer van de aanvaller.

Zo is het ten eerste maar de vraag of Fenerbahce na twee seizoenen al afscheid wil nemen van de Nederlander, die voor zes miljoen euro overgenomen werd van Manchester United. Daarnaast zal Van Persie zelf ook flink inleveren op zijn salaris, want Feyenoord kan hem vergeleken met de Turkse topclub maar een relatief klein bedrag betalen.

Aykut Kocaman, de nieuwe trainer van Fenerbahce, heeft ook nog helemaal niet aangegeven dat hij geen toekomst meer ziet met Van Persie, wat de kans nog wat kleiner lijkt te maken dat de oud-Feyenoorder op korte termijn terugkeert naar Rotterdam. Dat hij ooit weer in het Feyenoord-shirt te bewonderen zal zijn is vermoedelijk niet onrealistisch, aangezien de oud-international zelf ook al eens aangaf best wat te voelen voor een slotakkoord bij de landskampioen. 

FC Utrecht begint Europees avontuur in Malta of San Marino

FC Utrecht neemt het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen Valletta FC (Malta) of SS Folgore (San Marino). De wedstrijden worden op 13 en 20 juli gespeeld.

De nummer vier van de Eredivisie begint met een uitwedstrijd. De return zal worden gespeeld in Waalwijk. Vanwege het EK Vrouwen is De Galgenwaard dan namelijk niet beschikbaar voor FC Utrecht.

Vitesse is als bekerwinnaar automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League, PSV stroomt in de derde voorronde in.

Duik in watertank redt 12 mensen bij bosbrand

Twaalf mensen hebben de bosbranden in Portugal overleefd door in een watertank te springen naast hun huis. Hun dorpje was volledig ingesloten door de snel uitbreidende bosbranden en bewoners zaten als ratten in de val. Daarop besloten ze in de watertank te gaan zitten.

Door elkaar nat te houden konden ze voorkomen dat ze brandwonden door de immense hitte zouden oplopen. De twaalf, inclusief twee hoogbejaarden, bleven zes uur in de tank zitten, toen was het weer veilig. Zonder de tank waren we allemaal dood gegaan, zei een van de bewoners van het dorp Nodeirinho tegen Portugese media. De wind was zo sterk dat daken van de huizen knalden.

Duik in watertank redt 12 mensen bij bosbrand
Duik in watertank redt 12 mensen bij bosbrand (Foto: ANP)

Hitteplan van kracht in veel provincies

Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, is maandag voor een groot deel van Nederland ingegaan. Het gaat om de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

De maatregel moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Het RIVM roept op om in de betreffende provincies extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen.

Het gezondheidsinstituut adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, te smeren met zonnebrandcrème, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Hittegolf
Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte. Volgens weerbureau Weerplaza maakt het zuiden komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het naar verwachting op veel plaatsen in het binnenland 30 graden. Ook de rest van de week is de kans groot dat deze temperaturen worden gehaald. Donderdag zou er dan sprake kunnen zijn van een regionale hittegolf.

Om van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden zijn.

Spelen
Ook het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. "Voor hen brengt de extreme warmte risico's met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn", aldus de hulporganisatie.

Volgens de organisatie hebben ouderen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. "Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn".

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. "Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af", zegt de IGZ.

Hitteplan van kracht in veel provincies
Hitteplan van kracht in veel provincies (Foto: ANP)

Van der Poel gaat voor WK-goud op mountainbike

Mathieu van der Poel gaat komend weekeinde voor zijn eerste wereldtitel op de mountainbike. De Nederlandse ex-wereldkampioen veldrijden is tegenwoordig op de weg goed bezig, maar dit jaar maakt hij ook op de mountainbike grote indruk, met onder meer al een tweede plek in een World Cup-wedstrijd.

Zondag werd Van der Poel nog tweede in de Elfstedenronde, een Belgische koers die na een kleine dertig jaar eindelijk weer verreden werd. Hij eindigde daar achter Wout van Aert, zijn grote rivaal in het veld. Na enkele dagen training in Zuid-Frankrijk, waaronder op de Mont Ventoux, was Van der Poel tevreden met zijn tweede plek. 

"Van de kleinste versnelling op de cols in Frankrijk naar de zwaarste versnelling op de kasseien in Vlaanderen, niet ideaal", vertelt hij op de website van zijn ploeg, Beobank-Corendon. "De conditie is echter top en ik ga in Singen proberen het WK marathon op de mountainbike te winnen."

Het WK in het Duitse Singen wordt zaterdag gehouden.

PEC: "Tegen Kean zeggen we geen nee"

Moise Kean wordt mogelijk de nieuwe zomeraanwinst van PEC Zwolle. De Zwollenaren kijken uit naar de mogelijke komst van de jongeling.

PEC Zwolle gaat er niet van uit dat Kean deze zomer al naar Zwolle komt. Maar de club houdt een plekje vrij voor de tiener, die zijn contract bij Juventus lijkt te verlengen. In dat geval kan een huurperiode in een stroomversnelling belanden.

"Als deze jongen op ons pad komt, zeggen we geen nee. Voor hem houden we de komende maanden nog wel een setje kleding apart en een plekje in de kleedkamer vrij", zegt technisch directeur Gerard Nijkamp tegen het Algemeen Dagblad. "Dit is een topspeler die elke club in Nederland beter kan maken."

Kean viel op bij Juventus door in de laatste speelronde zijn eerste goal in het betaald voetbal te maken. De club uit Turijn ziet toekomst in hen, maar er zit nog geen schot in de zaak. "Het zal waarschijnlijk pas in augustus gebeuren", zegt Nijkamp.

PEC Zwolle heeft zich reeds met een spits versterkt. Piotr Parzyszek is overgenomen van De Graafschap. De Pool tekende een contract voor drie seizoenen.

Oproep van moskeeŽn: houd hoofd koel

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) roept moslims op rustig te blijven na de aanslag met een bestelbusje bij een moskee in Londen.

"Wij vragen de Nederlandse moslimgemeenschap om haar hoofd koel te houden en zich hierdoor niet te laten provoceren. Dat is precies wat terroristen willen. Zij zullen pas stoppen als de samenleving uit elkaar wordt gerukt. Dat laten wij niet gebeuren", zegt de raad.

Er is contact tussen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de moskeekoepel. De NCTV houdt de situatie in de gaten. De Nederlandse moskeebesturen moeten ook alert zijn en krijgen het advies de veiligheidsvoorschriften te raadplegen. "Voor de grote moskeeën in de Randstad is het goed om te kijken hoe het staat met wegversperringen en het is ook goed om het contact met de wijkagent te intensiveren", aldus de raad.

Oproep van moskeeën: houd hoofd koel
Oproep van moskeeën: houd hoofd koel (Foto: ANP)

EU-sancties tegen Krim jaar verlengd

De economische sancties van de Europese Unie tegen het Oekraïense schiereiland de Krim blijven van kracht. De buitenlandministers van de 28 lidstaten verlengden de strafmaatregelen vanwege de inlijving door Rusland maandag met een jaar.

Europese bedrijven mogen geen goederen uit de Krim importeren en mogen er niet investeren. Bepaalde technologieën voor de winning van olie, gas en andere grondstoffen mogen niet worden geëxporteerd.

Ook op het gebied van transport en telecommunicatie gelden beperkingen. Verder mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland aan de Zwarte Zee, behoudens noodgevallen.

Niet vergeten

Minister Bert Koenders noemde het "belangrijk" deze sancties te verlengen. ,,Deze verlenging heeft de volledige Nederlandse steun. De Krim mag niet vergeten worden."

Tegen Rusland heeft de EU ook sancties lopen vanwege de illegale annexatie en de agressie in het oosten van Oekraïne. Die worden naar verwachting binnenkort met zes maanden verlengd. Het vredesakkoord van Minsk wordt nog altijd niet nageleefd.

EU-sancties tegen Krim jaar verlengd
EU-sancties tegen Krim jaar verlengd (Foto: ANP)

Mannen gewond door homogerelateerd geweld

Twee mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag in Amsterdam gewond geraakt als gevolg van homogerelateerd geweld. Ze moesten voor behandeling naar een ziekenhuis. Volgens de politie is het tweetal mishandeld door een groepje van vier mannen.

Het incident vond plaats op het Damrak, in de binnenstad. De politie heeft beeldmateriaal van meerdere camera's in de omgeving veiliggesteld voor nader onderzoek.

Mannen gewond door homogerelateerd geweld
Mannen gewond door homogerelateerd geweld (Foto: ANP)

Milan houdt Donnarumma aan contract

AC Milan weigert mee te werken aan een transfer van Gianluigi Donnarumma. De club houdt hem aan de verbintenis die hij niet wil verlengen.

Donnarumma moet nog één seizoen uitzitten als speler van AC Milan. De keeper wil zijn contract niet verlengen omdat hij en zaakwaarnemer Mino Raiola het niet eens zijn met de voorwaarden.

"Het is een winnaar, een geweldige gozer en hij speelt bij Milan", somt directeur Massimiliano Mirabelli op in gesprek met Sportitalia. "Op dit moment staan wij erop dat hij ook komend seizoen bij ons speelt."

"De coach maakt uiteindelijk de beslissing of hij speelt of niet. Dat is geen hogere wiskunde. We willen een signaal afgeven. Niet alleen aan Donnarumma, maar ook aan andere spelers die bij ons komen en gaan."

Donnarumma speelde in het voorbije seizoen alle 38 competitiewedstrijden voor AC Milan. De 18-jarige goalie brak een seizoen eerder door bij de Italiaanse grootmacht.

TT Isle of Man

Vorig jaar liet Bigben weten een exclusieve licentie te hebben op de races van TT Isle of Man. En toen was het stil. De ontwikkelaars hebben zich vooral bezig gehouden met het maken van het spel, en hebben aardig wat voortgang gemaakt. Helm op en op de motor om een van de bekende tracks van de TT eens zelf te beleven in digitale vorm.

Afval op straat in Eindhoven door storing

Een flink deel van de inwoners van Eindhoven en Geldrop-Mierlo kunnen hun afval door een storing niet kwijt in de ondergrondse afvalcontainers. De containers in het centrum en bij hoogbouw blijven dicht en het afval hoopt zich daarom op op straat.

De digitale storing begon donderdag. Sinds vrijdag maakt de vuilophaaldienst extra ronden om het vuilnis op te halen. Afvalbeheerder Cure dacht dat het probleem zondag was verholpen maar nog steeds druppelen klachten binnen, laat een woordvoerster maandag weten. De oorzaak is niet bekend.

Ook maandag gaan ophalers weer de straat op om te voorkomen dat vuilniszakken lang buiten in de hitte liggen. "We vinden het hartstikke vervelend", aldus de woordvoerster.

Ongeveer een kwart van de inwoners van beide gemeenten maakt gebruik van de ondergrondse containers.

Afval op straat in Eindhoven door storing
Afval op straat in Eindhoven door storing (Foto: ANP)

ACM: nog veel 06-nummers 'op de plank'

Hoewel meer dan negen van de tien beschikbare 06-nummers zijn uitgegeven, valt voorlopig geen schaarste te verwachten. Telecomaanbieders hebben nog meer dan een derde van de uitgegeven mobiele nummers "op de plank liggen", meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag.

Volgens bestuurslid Henk Don is dat mede te danken aan het toezicht van de ACM. "Wij hebben telecomaanbieders actief gewezen op hun verantwoordelijkheid om 06-nummers op de juiste manier in te zetten", zei hij. Zo mogen deze nummers niet uitgegeven worden voor bijvoorbeeld e-readers en tablets. Voor apparaten die een internetverbinding nodig hebben maar waarmee niet gebeld kan worden, moeten 097-nummer worden gebruikt.

Op de langere termijn blijft de druk op het aantal beschikbare 06-nummers volgens de toezichthouder wel een punt van aandacht.

ACM: nog veel 06-nummers 'op de plank'
ACM: nog veel 06-nummers 'op de plank' (Foto: ANP)

Extremisten saboteren spoor in Duitsland

Extremisten hebben op verschillende plekken in Duitsland op zondagnacht het spoor onklaar gemaakt. In steden als Hamburg, Keulen, Dortmund en Leipzig hadden reizigers vertraging door de sabotage, in totaal is het spoor op dertien plekken onklaar gemaakt.

De Duits politie vermoedt dat de daders gezocht moeten worden in links-extremistische kringen en dat de acties bedoeld zijn als protest tegen de G20-top die over drie weken in Hamburg wordt gehouden. De autoriteiten houden rekening met zo'n 8000 betogers die voor de top op 7 en 8 juli naar Duitsland komen.

Extremisten saboteren spoor in Duitsland
Extremisten saboteren spoor in Duitsland (Foto: ANP)

Vekic verrast Konta en wint WTA-toernooi Nottinham

Tennisster Donna Vekic heeft het WTA-toernooi van Nottinham gewonnen. Op het Britse gras was de 20-jarige Kroatische te sterk voor de Britse favoriete Johanna Konta, die als mondiale nummer zeven als eerste geplaatst was.

Voor Konta was er aanvankelijk niks aan de hand, want ze won overtuigend de eerste set. Vekic kwam vervolgens echter beter in haar spel en sleepte er via de tiebreak een beslissende set uit. Daarin sloeg de Kroatische toe op 5-5, waarna ze de set zelf uitserveerde: 2-6, 7-6 (3), 7-5.

Vekic kon voor de tweede keer in haar loopbaan een WTA-toernooi bijschrijven, nadat ze in 2014 de beste was in Kuala Lumpur. 

Varken bijt piemel dronken boer af, boer overlijdt

Ene Miguel Anaya Pablo dacht afgelopen weekeinde na een goed potje zuipen even met zijn varken te gaan vechten. De Mexicaanse boer uit de zuid-westelijke staat Oaxaca had dat echter beter niet kunnen doen, want het heeft hem zijn leven gekost.

Volgens lokale media werd het varken agressief nadat de 60-jarige Miguel het dier uit begon te dagen, met als resultaat dat het varken tegen hem op sprong en hem op de grond duwde. Babe had schijnbaar gezonde trek, want hij nam niet alleen drie van de man's vingers tot zich, maar rukte ook Miguel's jongeheer van het lichaam van de boer.

De man werd door zijn buren gevonden en naar het ziekenhuis gebracht, maar daar kon men de door het varken verspreidde bacteriële infecties niet op tijd stoppen. Korte tijd na de aanval overleed Miguel. 

Buitenlanders ontsnappen uit cel Bali

Vier gevangenen uit vier verschillende landen zijn via een tunnel uit de Kerobokan-gevangenis op het Indonesische eiland Bali ontsnapt. De vier mannen uit Australië, Bulgarije, India en Maleisië zijn door een 12 meter lange tunnel uit de penitentiaire inrichting verdwenen, zei de gevangenisdirecteur maandag.

Volgens hem moet er lang aan de tunnel zijn gewerkt De politie is op zoek naar de voortvluchtigen die waarschijnlijk nog steeds op het eiland zijn.

Buitenlanders ontsnappen uit cel Bali
Buitenlanders ontsnappen uit cel Bali (Foto: ANP)

Milan-legende Maldini maakt debuut als proftennisser

Paolo Maldini zal bij de meesten bekend staan als oud-voetballer. De inmiddels 48-jarige Italiaan is een ware legende bij AC Milan, de club waar hij zo'n 25 jaar voor speelde.

Toch kan Maldini schijnbaar ook met een kleinere bal overweg. Hij heeft zich namelijk geplaatst voor het challengertoernooi van Milaan: een professioneel tennistoernooi. Dat toernooi begint volgende week maandag, de dag waarop Maldini 49 jaar oud wordt.

Hij zal er in het dubbelspel uitkomen met de 45-jarige Stefanio Landonio, een vriend en de coach van Maldini. Ze wonnen samen het toernooi van de tennisclub waar het challengertoernooi gespeeld zal worden, en dat leverde hen een wildcard voor het echte werk op.

"Ik wist wel dat we goed waren, maar dit was pas ons eerste echte toernooi. Tot nu hadden we alleen wat demonstratiepartijen voor een goed doel gespeeld", zegt Landonio tegen il Tennis Italiano

"Wellicht had Paolo zonder het voetbal een goede proftennisser kunnen worden, wie weet. Technisch valt er genoeg te verbeteren, fysiek en mentaal is hij heel sterk. Met de spanning op de beslissende momenten heeft hij geen enkele moeite."

Killer Instinct ook naar Steam

De Xbox One-fighter Killer Instinct wordt later dit jaar ook beschikbaar gemaakt op Steam. De game was al langer verkrijgbaar voor Windows 10 via de Microsoft Store en is onderdeel van het Xbox Play Anywhere-programma.

Een releasedatum voor de Steam-versie is er nog niet. De 2013-reboot van Killer Instinct was aanvankelijk een free-to-play launch-game voor Xbox One met de mogelijkheid om nieuwe personages aan te schaffen. Door de jaren heen heeft de game meerdere seizoenen doorlopen met in ieder seizoen een reeks nieuwe personages. Ondanks dat Killer Instinct alweer vier jaar oud is, worden er nog steeds nieuwe personages uitgebracht. Zo werd tijdens E3 vorige week nog een bad-ass Indiaan aangekondigd genaamd Eagle. Bekijk zijn trailer hieronder.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, Mark Zuckerberg is geen Lizard, Laci Green lijkt officieel geëxcommuniceerd te zijn uit de SJW-kerk vanwege haar blanke-vrouw-verraad, de termen 'genius' en 'brilliant' zijn seksistisch, de regenboogvlag is opnieuw ontworpen om ook gekleurden te vertegenwoordigen met een bruine en zwarte streep en extremisme-experts beginnen zich zorgen te maken over links-extremisten.

Tevreden Spilak: "Hitte was zwaar"

Simon Spilak won gisteren de Ronde van Zwitserland. Hij verloor slechts vier seconden op zijn naaste belager Damiano Caruso in de afsluitende tijdrit en zo kwam zijn leiderstrui nooit in gevaar. Het was goed voor een vijfde plaats in de daguitslag.

"Dit was een heel zware en moeilijke tijdrit. Het was zwaarder dan we hadden verwacht.", liet Spilak optekenen. "In de ochtend hebben we het parcours verkend, maar in de middag was het zo ontzettend warm. De temperatuur is mijn grootste vijand hier in Zwitserland, maar deze keer heb ik de hitte verslagen. Ik ben heel blij, dit is mijn tweede overwinning hier.". Twee jaar geleden won Spilak ook al door in de afsluitende tijdrit onder andere het verlies op Tom Dumoulin te beperken.

Het volgende doel van Spilak is de Ronde van Polen. Hij slaat de Tour, zoals gebruikelijk, over.


Chili in slotminuten langs Kameroen op Confederations Cup

Chili is de strijd om de Confederations Cup goed begonnen. Het land was te sterk voor Kameroen, dat zonder André Onana speelde.

De Chilenen moesten het aanvankelijk zonder Alexis Sanchez stellen. De smaakmaker was niet helemaal fit. Als invaller maakte de aanvaller alsnog een sterke indruk.

Sanchez leverde tien minuten voor tijd de assist op de eerste treffer van Chili. Hij leverde een bal bij de tweede paal af en Arturo Vidal kopte binnen.

In de slotminuten maakte Eduardo Vargas de tweede goal voor Chili. In eerste instantie leek een arbitrale beslissing roet in het eten te gooien, maar na het zien van videobeelden werd de treffer alsnog goedgekeurd.

PvdA-burgemeesters: wel meedoen aan formatie

De PvdA zou er geen goed aan doen om in de oppositiebankjes te blijven hangen, maar moet wel degelijk deelnemen aan de formatie. Dat betogen enkele tientallen burgemeesters en wethouders van de partij. Tot nu toe heeft fractievoorzitter Lodewijk Asscher altijd volgehouden niet beschikbaar te zijn.

De lokale bestuurders van de sociaaldemocraten kwamen elkaar tegen op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in Goes afgelopen week. Volgens Anton van Aert, burgemeester van het Brabantse Best, 'is er geen steekproef genomen', maar viel het wel op dat veel PvdA-bestuurders regeren meer zien zitten dan Asscher.

Volgens Jop Fackeldey, wethouder in het idyllische Lelystad, zou de PvdA echter niet als enige linkse partij in een regering moeten stappen, omdat ze dan bij impopulaire maatregelen opnieuw de volle laag zouden krijgen. GroenLinks of de SP zouden dus ook betrokken moeten worden. Niet al zijn collega's delen die visie overigens.

Jan Nieuwenburg, burgervader te Hoorn, gaat nog een stap verder: omdat het motorblok (van VVD, CDA en D66) hapert, zou er een nieuw motorblok gestart moeten worden dat bestaat uit GroenLinks, D66 en de PvdA. 

Tegengeluid is er ook: de Bredaase burgemeester Paul Depla hoeft niet zo nodig: "De laatste jaren had de PvdA veel bestuurlijke macht, maar weinig maatschappelijke invloed." Regeren is volgens hem niet verkeerd, maar ook niet zaligmakend. Omdat de kiezers in maart voor een belangrijk deel voor rechts hebben gekozen, zouden volgens hem de VVD en het CDA toch met de PVV aan tafel moeten gaan: "Het negeren van Wilders is een gevaarlijke strategie".

22-jarige man komt om bij brand in Leeuwarden

Bij een brand in een woning in Leeuwarden is een 22-jarige bewoner van het pand om het leven gekomen. De man werd in de nacht van zondag op maandag met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij volgens de politie is overleden. Ook een andere bewoner raakte gewond. Twee andere mensen die in het pand verbleven, konden op tijd het huis uit.

De brand betrof een aantal woningen aan de Emmanuel Murandstraat, waaronder een studentenwoning, vlakbij het station. De brandweer had het vuur na enige tijd onder controle. Vier woningen hebben veel brand- en rookschade opgelopen.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

22-jarige man komt om bij brand in Leeuwarden
22-jarige man komt om bij brand in Leeuwarden (Foto: ANP)

Terreuraanslag Londen: 1 dode, 10 gewonden

In de nacht van zondag op maandag is in Londen opnieuw een auto ingereden op voetgangers. Het zou gaan om één of meer blanke daders die expres op moslims is ingereden. De politie kreeg rond 01:20 uur melding van het incident op Seven Sister Road in het stadsdeel Finsbury Park.  

Update 09:25 uur:
Het aantal doden en gewonden is volgens het ANP respectievelijk één en tien. Ook heeft de Britse politie inmiddels laten weten dat het om een daadwerkelijke terreuraanslag gaat. Verder lijkt inderdaad te kloppen wat ooggetuigen zeiden: de man stormde het voertuig uit en riep dat hij alle moslims dood wilde maken. Daarna vroeg hij of de omstanders hem gingen doden. De video onder deze update laat dit laatste duidelijk zien.

Het ANP geeft aan dat er geen mensen zijn neergestoken, zoals media eerder berichtten, en citeert een politieverklaring: "In dit vroege stadium van het onderzoek, zijn er geen andere verdachten op plaats delict geïdentificeerd of gerapporteerd aan de politie, hoewel het onderzoek doorgaat." 

Oorspronkelijke bericht:
In de nacht van zondag op maandag is in Londen opnieuw een auto ingereden op voetgangers. Het zou gaan om één of meer blanke daders die expres op moslims is ingereden. De politie kreeg rond 01:20 uur melding van het incident op Seven Sister Road in het stadsdeel Finsbury Park.  

De politie gaf zojuist aan dat er een aantal gewonden ter plekke zijn behandeld aan hun verwondingen. Daarnaast zijn er acht mensen naar drie verschillende ziekenhuizen overgebracht. Eén slachtoffer is ter plekke overleden. De 48-jarige bestuurder van de auto werd door burgers op de stoep aangehouden en is gearresteerd en uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. 

The Guardian meldt dat ooggetuigen het busje duidelijk op de voetgangers zagen indraaien. Er wordt nog niet gesproken van een terreuraanslag, maar antiterreureenheden zijn ter plaatse. Daily Mail omschrijft de bestuurder als een 'blanke man'. Er zouden volgens ooggetuigen drie mensen uit het busje zijn gestapt na het voorval.

De slachtoffers zijn deels mensen met islamitische kledij aan. Ze kwamen juist op dat moment uit de moskee die aan deze weg ligt. Het gebied is het centrum van de Algarijnse bevolking van Londen en wordt 'Klein Algiers' genoemd.

Secretaris-generaal van de Britse Moslimraad Harun Khan spreekt van een 'door islamofobie gemotiveerde terreuraanlag.' De slachtoffers zouden iemand hebben staan helpen die onwel was geworden op de stoep, op het moment dat het busje op ze in kwam rijden.

Theresa May spreekt van 'een vreselijk incident' en geeft aan dat ze aan de slachtoffers denkt; oppositieleider Corbyn twittert dat hij 'totally shocked' is.

Deze video zou ter plekke zijn geschoten:

Gemalto werkt mee aan slimme sloten

Slotenfabrikant Dessmann gaat bij de productie van sloten die met een smartphone kunnen worden geopend, gebruikmaken van technologie van Gemalto. Dat maakte de specialist op het gebied van digitale beveiliging maandag bekend, zonder financiële details te vermelden.

De markt voor slimme sloten voor bijvoorbeeld deuren en kluizen zit de komende jaren naar verwachting sterk in de lift. Onderzoek wijst op een gemiddelde jaarlijkse groei van ruim 18 procent, waarmee in 2014 een marktwaarde wordt bereikt van meer dan 1 miljard dollar, aldus Gemalto.

Gemalto werkt mee aan slimme sloten
Gemalto werkt mee aan slimme sloten (Foto: BuzzT)

De Wereld Draait Door krijgt nieuw decor

De Wereld Draait Door krijgt na de zomerstop een nieuw decor. In het AD spreekt tv-directeur Frans Klein van de NPO van een opfrisbeurt voor de talkshow. De NPO helpt de VARA met de financiering ervan.

"De VARA heeft gevraagd of wij meefinancieren. Dat doen we, omdat dit natuurlijk een belangrijk vlaggenschip voor de zender is." Details over het nieuwe decor in de tv-studio op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam zijn nog niet bekend.

DWDD introduceert na de zomer ook een aantal nieuwe rubrieken. "Maar dat doen we vaker bij een nieuw seizoen'', zegt Klein.

De Wereld Draait Door krijgt nieuw decor
De Wereld Draait Door krijgt nieuw decor (Foto: BuzzE)

Rode Kruis wil meer EHBO-lessen op school

Kinderen en jongeren weten te weinig wat ze moeten doen als iemand onwel is geworden en niet meer reageert. Nog niet de helft van de jongeren tussen de tien en zestien weet wat doen. Maar 30 procent van de kinderen weet hoe ze iemand kunnen helpen die een giftige stof heeft binnengekregen, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

De organisatie wil dat de EHBO-kennis onder jongeren wordt vergroot en roept op meer lessen over dit onderwerp te verzorgen op scholen.

Maar liefst 96 procent van de kinderen vindt het belangrijk dat kinderen weten wat ze moeten doen wanneer iemand gewond raakt, kwam uit het onderzoek naar voren. 92 procent van de kinderen vindt dat kinderen en jongeren op school les moeten krijgen over EHBO. Voor het onderzoek werd een representatieve groep van meer dan zevenhonderd jongeren ondervraagd.

Rode Kruis wil meer EHBO-lessen op school
Rode Kruis wil meer EHBO-lessen op school (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Warm. Erg warm

Zware onweersbaren, dikke korenaren

Goedemorgen!

In het westen viel het misschien nog wel mee, maar hier in het oosten was het gisteren warm. Erg warm. De afgelopen nacht is het niet verder afgekoeld dan 15 graden.

Vandaag zou het nog wel eens warmer kunnen worden dan gisteren. Het kwik op de wadden loopt op tot 25, maar dieper landinwaarts kan de temperatuur oplopen tot zo'n 32 graden. Aan zee kan er wel een verkoelende zeewind opsteken in de loop van de middag.

De komende dagen blijft het ver hetzelfde. Woensdag waarschijnlijk iets koeler, maar daarna wordt het weer warm en regen wordt er niet verwacht.

Ik wens je een fijne maandag.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:02
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1667 De tocht naar Chatham vangt aan. Bij deze succesvolle Nederlandse aanval op Engeland tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog wordt een aanzienlijk deel van de Engelse vloot in brand gestoken en het vlaggenschip van de Engelse vloot, de HMS Royal Charles wordt buitgemaakt.
1860 Een van de grootste branden die Leeuwarden ooit trof, vindt plaats bij de Prins Frederikkazerne.
1978 Eerste Garfieldstrip.
2000 De Britse douane vindt de lijken van 58 illegale Chinezen in een Nederlandse vrachtwagen in Dover.
2001 Begin van de Nederlandstalige Wikipedia.

Zonsondergang op de Veluwe (Foto: Disbatch)
Zonsondergang op de Veluwe (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Treinverkeer voor een deel plat

Het treinverkeer in Den Haag en Zwolle ligt voor een deel plat. Rond 06.00 uur zouden een paar treinen niet zijn vertrokken, maar sommige treinen rijden ook wel.

Het beeld in Den Haag is volgens een woordvoerster van FNV Spoor half om half. "Er rijden wel wat treinen, maar er zijn er ook uitgevallen." In Zwolle hebben zich volgens FNV Spoor tientallen stakers gemeld. "De opkomst is prima. We merken dat mensen strijdbaar zijn", aldus een woordvoerder.

Leden van FNV leggen het werk maandag tussen 05.00 en 09.00 uur stil op de stations Den Haag en Zwolle.

De actievoerende NS-werknemers willen dat de Nederlandse Spoorwegen weer meebieden op de concessies voor regionale lijnen en stoppen met de werkgelegenheid uit de regio's weg te halen

Treinverkeer voor een deel plat
Treinverkeer voor een deel plat (Foto: ANP)

May spreekt van tragisch incident

De Britse premier Theresa May spreekt maandag van "een tragisch incident." Ze reageert op het nieuws dat opnieuw een auto opzettelijk in een mensenmenigte is gereden. Het incident bij een moskee kostte minstens een persoon het leven en meerdere mensen raakten gewond. Haar gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun geliefden en de hulpdiensten die ter plaatse zijn.

Ook oppositieleider Jeremy Corbyn heeft gereageerd en zegt "geschokt"te zijn. "Mijn gedachten zijn met diegene en de gemeenschap die geraakt zijn door deze vreselijke gebeurtenis."

May spreekt van tragisch incident
May spreekt van tragisch incident (Foto: ANP)

Hinder verwacht door acties op NS-stations

Treinreizigers moeten maandagochtend rekening houden met vertragingen. Leden van vakbond FNV Spoor leggen tussen 05.00 en 09.00 uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Door de acties kan het treinverkeer bij deze stations maar ook elders worden ontregeld.

Wie onderweg niet voor verrassingen wil komen te staan, doet er verstandig aan de reisplanner regelmatig te checken of pas na de ochtendspits in de trein te stappen.

FNV Spoor telt ruim 6000 leden. Hoeveel er meedoen aan de staking wordt pas maandagochtend duidelijk. De actievoerende NS-werknemers willen dat de Nederlandse Spoorwegen weer meebieden op de concessies voor regionale lijnen en stoppen met de werkgelegenheid uit de regio's weg te halen. Zij vinden ook dat NS de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer moet houden en ze willen dat er op alle dubbeldekkers twee conducteurs worden ingezet.

Hinder verwacht door acties op NS-stations
Hinder verwacht door acties op NS-stations (Foto: ANP)

Zes Nederlanders bij aanval op vakantieoord

Zes Nederlanders waren zondag aanwezig tijdens een gewapende aanval op een luxe vakantieoord in de Afrikaanse staat Mali. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend. Bij de aanval kwamen twee mensen om het leven. Alle Nederlanders zijn gered.

Een onbekend aantal gewapende terroristen drong zondag binnen op een luxe vakantieoord dat geliefd is bij westerse toeristen en expats, vooral in de weekeinden. Van een dodelijk slachtoffer was de nationaliteit Frans-Gabonees. Het andere slachtoffer kwam volgens lokale media uit Angola. Vier mensen zijn daarnaast gewond geraakt en 36 mensen konden uit het resort worden gered.

"Ik ben geschokt door de aanval in Mali zo dichtbij de hoofdstad Bamako", reageert minister Bert Koenders. "Er is op dit moment nog veel onduidelijk. Voor zover we nu weten waren er zes Nederlanders aanwezig op het moment van de aanval. Deze zes zijn veilig. Ik sta in contact met de Malinese autoriteiten en de Nederlandse ambassade in Bamako".

Het vakantieoord Le Campement de Kangaba ligt in Dougourakoro, ten oosten van Bamako. Met inzet van veiligheidstroepen werd de situatie onder controle gebracht. "Sommige terroristen zijn geneutraliseerd", laat een woordvoerder van het Malinese ministerie voor Veiligheid weten zonder in detail te treden.

Zes Nederlanders bij aanval op vakantieoord
Zes Nederlanders bij aanval op vakantieoord (Foto: ANP)

70 Procent Nederlanders vreest terreuraanslag

Bijna 70 procent van de Nederlanders maakt zich wel eens zorgen over een mogelijke terroristische aanslag. Maar slechts 4 procent is bang zelf slachtoffer te worden van terreur, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Een groot deel van de Nederlanders past zijn of haar gedrag aan de situatie aan. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar hun favoriete vakantiebestemming vanwege terreurdreiging. Vooral Turkije wordt om die reden gemeden. Een kleine groep (3 procent) reist uit vrees voor een aanslag niet met het openbaar vervoer.

Nederlanders kijken volgens het CBS in het algemeen meer om zich heen, vooral op plaatsen waar grote groepen bijeen zijn, zoals vliegvelden, winkelcentra en bij grote evenementen. Vier op de tien volwassenen letten specifiek op mensen met grote rugzakken of koffers en op mensen met een buitenlands uiterlijk. Ze geven aan in het dagelijks leven alert te zijn op verdachte personen of verdachte zaken zoals zenuwachtig gedrag.

De enquête onder ruim 3500 Nederlanders van achttien jaar en ouder is al ruim een jaar geleden gehouden. In die tijd vielen door een aanslag op de luchthaven Zaventem bij Brussel 32 doden en driehonderd gewonden.

In de tussentijd zijn er wereldwijd talloze aanslagen geweest, onder meer in Londen, Manchester, Berlijn en München. Het kan volgens het CBS heel goed zijn dat een vergelijkbare enquête nu tot andere resultaten leidt.

70 Procent Nederlanders vreest terreuraanslag
70 Procent Nederlanders vreest terreuraanslag (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
©FOK.nl e.a.