FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 juni 2017

Kruijswijk kijkt tevreden terug op de Ronde van Zwitserland

Steven Kruijswijk maakte in de afsluitende tijdrit geen plek meer goed in het algemeen klassement. Toch kijkt de Nederlander van LottoNL-Jumbo tevreden terug op zijn derde plaats in de Ronde van Zwitserland.

"Ik ben hier naartoe gegaan zonder al te veel verwachtingen na mijn uitstappen in de Ronde van Italië", aldus Kruijswijk tegenover de NOS. "Ik ben blij met deze derde plek en dat ik mezelf verschillende dagen goed bergop heb kunnen laten zien."

"Je streeft natuurlijk altijd het hoogst haalbare na. Voordat we hiernaartoe kwamen, wisten we niet hoe goed Steven was. Vervolgens blijkt na drie dagen dat Steven goed is. Twee weken nadat hij in de Giro uitviel, rijdt hij hier wel podium in een meerdaagse WorldTour-ronde. Dat is een knappe prestatie. Het waren eerlijke duels en daarin bleek dat Spilak en Caruso net iets beter waren. De ploeg heeft Steven heel goed ondersteund op weg naar zijn podiumplek", aldus ploegleider Addy Engels op de website van LottoNL-Jumbo.

Een warm hart voor Europa Kinderhulp

Zeven jaar lang ving FOK!ster Duderinnetje twee Franse meisjes op, die door omstandigheden niet op vakantie konden. Zij deed dat via Stichting Europa Kinderhulp, die er voor zorgt dat kinderen uit heel veel Europese landen zoals onder andere Frankrijk en Duitsland, maar ook kinderen uit ons eigen kikkerlandje,  van een onbezorgde vakantie kunnen genieten.

Europa Kinderhulp is altijd op zoek naar vakantieouders die net als Duderinnetje een of meerdere kinderen voor een korte periode willen laten meedraaien in hun gezin. Dat is niet makkelijk: twee weken lang een kind dat vaak de Nederlandse taal niet spreekt in je huis vergt nogal wat van de vakantieouders.

Duderinnetje vertelt: “Het lijkt zo simpel en in feite is het dat ook. Maar zoiets ogenschijnlijk kortstondigs als een paar weekjes in een ander gezin en in een andere omgeving kan de toekomst van het kind, op het juiste moment, nét dat duwtje in de goede richting geven, wanneer het als (jong)volwassene voor allerlei beslissingen komt te staan.” Ze vervolgt: “Dit is te lezen in de verhalen van vakantiekinderen die inmiddels volwassen zijn. Veel van hen zijn er van overtuigd dat hun vakantie in Nederland, de aandacht en liefde, de nieuwe indrukken en de realisatie dat de wereld meer te bieden heeft dan in hun eigen omgeving leek, hun leven een positieve draai heeft gegeven.

De stichting doet dus veel méér dan simpelweg een kind op vakantie sturen. Het is een investering in jonge mensen en hun toekomst. Europa Kinderhulp financiert deze vakantiereizen voor de kinderen volledig uit schenkingen en donaties. Daardoor is er geen geld om bijvoorbeeld de website te moderniseren. Een vrijwilliger heeft daarom Europa Kinderhulp aangemeld voor de actie Warm Hart van de KRO. Daarmee maakt het fonds kans op een geldbedrag van 2.500, 5.000 of 10.000 euro.

Draag jij net als Duderinnetje Stichting Europa Kinderhulp een warm hart toe en gun jij een kind twee weken onbezorgd vakantieplezier? Stem dan even via deze pagina.

 Europa Kinderhulp op zoek naar vakantieouders (Foto: Europa Kinderhulp)
Europa Kinderhulp op zoek naar vakantieouders (Foto: Europa Kinderhulp)

Grote drukte op Oerol door mooie weer

Het festival Oerol op Terschelling heeft dit jaar met het mooie weer een zeer succesvolle editie gekend. Volgens de organisatie werden alleen al 120.000 theaterkaartjes verkocht. Dat is een record. Het aantal verkochte polsbandjes die toegang geven tot het festivalterrein is nog niet bekend. Vorig jaar kwamen beide aantallen uit op in totaal 135.000.

De 36e editie van het evenement begon anderhalve week geleden, op 9 juni, en eindigde deze zondag. Het Waddeneiland veranderde in een groot podium voor theatershows, straattheater, muziekoptredens, dans, landschapskunst en expedities.

Oerol kende een pittige start met storm tijdens de opbouw. "Maar daarna ging de zon schijnen en die is niet meer weggegaan", blikt een woordvoerster van de organisatie terug.

Jett Rebel
Op het muzikale programma stonden artiesten als Jett Rebel, Kraantje Pappie en Lucas Hamming. Het publiek kon verder terecht bij theateracts van Noord Nederlands Toneel, Dries Verhoeven en Orkater.

Oerol nam afscheid van oprichter en creatief directeur Joop Mulder, die eerder dit jaar had bekendgemaakt dat hij ermee stopt.

Grote drukte op Oerol door mooie weer
Grote drukte op Oerol door mooie weer (Foto: BuzzE)

Advocaat: Geen onderzoek naar Trump

Donald Trumps eigen advocaat spreekt tegen dat de rol van de president onderzocht wordt in het onderzoek naar mogelijke samenspanning van zijn campagneteam met Rusland in de verkiezingen. Trump zelf leek vrijdag in een tweet te bevestigen dat er een onderzoek was naar zijn ontslag van FBI-directeur James Comey.

''Ik word voor het ontslaan van de FBI-directeur onderzocht door de man die mij zei de FBI-directeur te ontslaan. Heksenjacht!'', schreef Trump. Volgens advocaat Jay Sekulow reageerde de president slechts op een bericht in de Washington Post. Van speciaal onderzoeker Robert Mueller heeft hij niets in die richting vernomen, zei Sekulow voor de camera's van het CBS-programma Face the Nation. "Het feit is dat er geen onderzoek is geweest of is naar de president", zei hij.

Mueller is door het ministerie van Justitie aangesteld met de opdracht te onderzoeken of iemand uit het kamp van Trump verboden contacten heeft gehad met Russische functionarissen of anderen die verbonden zijn aan het Kremlin. Mueller bekijkt ook of er andere wetten zijn overtreden en of Trump of anderen hebben geprobeerd zaken te verdoezelen of het onderzoek ernaar te belemmeren. Het ontslag van Comey zou als obstructie kunnen worden uitgelegd.

Advocaat: Trump geen voorwerp van onderzoek
Advocaat: Trump geen voorwerp van onderzoek (Foto: ANP)

Grote meerderheid voor partij Macron

De Franse president Emmanuel Macron kan met een zeer ruime meerderheid van zijn partij in het parlement werk maken van de hervormingen die hij heeft beloofd. Volgens schattingen van twee peilingbureaus behalen Macrons partij La République En Marche (LREM) en haar bondgenoot Modem tussen de 355 en 360 van de 577 zetels in de Nationale Vergadering.

De voornaamste oppositiepartij wordt Les Républicains, die met haar bondgenoten uitkomt op 125 tot 133 zetels. De tot vorige maand regerende Socialistische Partij keldert naar tussen de 45 en 49 zetels, de linksradicale partij La France insoumise krijgt er tussen de twaalf en dertig en het Front National komt niet verder dan zes tot acht. Partijleider Marine Le Pen werd wel gekozen, evenals haar partner Louis Alliot, maar haar rechterhand Florian Philippot en adviseur Gilbert Colliard niet.

Met een grote meerderheid in het parlement achter zich kan de pro-Europese Macron proberen zijn campagnebeloften door te voeren. Zijn overwinning wordt echter getemperd door de lage verkiezingsopkomst van rond 42 procent, een dieptepunt in de naoorlogse Vijfde Republiek. Veel voorgaande regeringen moesten hun hervormingsambities bijstellen nadat Franse vakbonden of andere belangengroepen in verzet kwamen met stakingen of straatprotesten. Verder heeft Macron in de Senaat nog te maken met een rechtse meerderheid.

Grote meerderheid voor partij Macron
Grote meerderheid voor partij Macron (Foto: ANP)

Volleyballers sluiten Word League af met zege

De Nederlandse volleyballers hebben ook hun laatste wedstrijd in de World League voor B-landen gewonnen. Oranje was in Den Haag met 3-1 (26-28 25-17 25-21 25-13) te sterk voor Tsjechië.

Nederland kwam in de eerste set nog wel op voorsprong, maar in het tweede deel van de eerste set gaf Oranje een voorsprong van 16-14 uit handen. Bij het vierde setpunt was het raak voor de Tsjechen. In de tweede set kwam de ploeg van Gido Vermeulen niet in de problemen. Nederland pakte al snel een ruime voorsprong en pakte makkelijk de tweede set.

In set drie ging het weer gelijk op. Pas bij 21-21 kon Nederland uitlopen en zou ook meteen de set pakken. In set vier was de veer gebroken bij de Tsjechen en zo pakte Nederland makkelijk de vierde set.

Nederland had nog wel te maken met tegenvallers. Robbert Andringa en Michaël Parkinson vielen geblesseerd uit bij Oranje.

Komend weekeinde speelt Nederland in Australië de Final Four. De tegenstanders zullen dan Slovenië, Japan en gastland Australië zijn.

Veel aandacht voor 100 jaar Wim Sonneveld

Ruim 43 jaar na zijn dood leeft Wim Sonneveld voort in de hoofden van veel mensen. Op 28 juni is het een eeuw geleden dat hij werd geboren, iets dat volop wordt gememoreerd.

In 1936 begonnen bij Louis Davids, had Sonneveld decennia een eigen gezelschap. Op de radio vierde hij triomfen als orgelman Willem Parel, wiens belevenissen ook werden verfilmd. Dat bracht hem kort in Hollywood, waar hij een film maakte met Fred Astaire. Na een geroemde hoofdrol in de Nederlandse versie van musical My Fair Lady, begon Sonneveld in 1963 met grote shows. Het zijn vooral nummers uit die tijd die nog aanspreken: van de conference over de Kroketten (tekst Simon Carmiggelt) tot Het Dorp, een lied van zijn partner Friso Wiegersma op muziek van Jean Ferrat.

De elegante Sonneveld was volgens velen een van de beste zangers die Nederland heeft gehad. Hij gaf nummers de juiste dosis gevoel, maar indien nodig ook venijn, zoals in Tearoom Tango van Michel van der Plas. Als grappenmaker was hem weinig te dol. Groot was de sensatie toen - de zelf katholiek geworden - Sonneveld kwam met Frater Venantius, de zingende frater naar een idee van Van der Plas. Een deel van katholiek Nederland sprak schande, terwijl anderen in de rij stonden voor de single.

Sonneveld-brug
Er komt nu een reeks Sonneveld-evenementen aan. Broer Jan presenteert op 25 juni zijn opgeschreven herinneringen. Theaterprogramma 'Telkens weer Het dorp' duurt tot en met de 28e. Dan begint bij AVROTROS de serie 100 jaar Sonneveld en wordt in Amsterdam de Sonneveld-brug onthuld. Bij de Universiteit van Amsterdam is een kleine expo en op 4 en 5 oktober zijn er Sonneveld-gala's in Carré.

Op 28 juni is bovendien de presentatie van 'Niemand dan wij', een boek met brieven die Sonneveld in 1948-1973 uitwisselde met Wiegersma, die hem ook bijstond als ontwerper. Ze werden door de weduwnaar van Friso, Hans van der Woude, opgediept. "Er spreekt pure liefde uit", zegt hij. Wiegersma voegde tekeningen bij van 'Friepel', een alter ego.

Beeldbepalend
Samensteller van het boek Frank Jochemsen zegt dat het duo zich bewoog "in een kring mensen die beeldbepalend is geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse theater- en filmcultuur.'"En wat in het buitenland gebeurde, beschreven ze "vlijmscherp". "Het decor waartegen zich hun leven afspeelde is minstens zo boeiend als hun eigen zielenroerselen, en ook daarmee zijn ze niet zuinig."

Jochemsen schrapte niks, ook niet in Sonnevelds weinig vleiende opmerkingen over Surinamers bijvoorbeeld, omdat hij compleet wilde zijn. "Het is een knettereerlijk boek."

Veel aandacht voor 100 jaar Wim Sonneveld
Veel aandacht voor 100 jaar Wim Sonneveld (Foto: BuzzE)

Sjöström zwemt derde tijd ooit op 100m vrije slag

Sarah Sjöström heeft tijdens de laatste serie Mare Nostrum wedstrijden in het Franse Canet-en-Roussillon de derde tijd ooit weten te zwemmen op het koninginnenummer in de zwemsport, de 100 meter vrije slag. In de finale waarin Femke Heemskerk zevende (54.15) werd tikte de Zweedse al na 52.08 seconden aan. Het wereldrecord staat op naam van Cate Campbell met 52.06. 

De tweede tijd ooit stamt nog uit de tijd van de verboden pakken. Voordat Campbell het wereldrecord verbrak tijdens de Australische olympische trials vorig jaar was het wereldrecord in handen van de Duitse Britta Steffen (52.07). 

Campbell zwom zelf ook in deze finale waarin Sjöström de toptijd neerzette, de Australische eindigde als tweede in 53.03. Derde werd Michelle Coleman (SWE) in 53.36. 

Al eerder deze week zette Sjöström een toptijd neer, woensdag klokte de olympisch kampioene op de 100m vlinderslag een tijd van 52.28, op dat moment nog goed voor de vierde tijd ooit.

Top 5 snelste tijden ooit op de 100m vrije slag bij de vrouwen:
52.06 Cate Campbell, WR, 2016
52.07 Britta Steffen, 2009
52.08 Sarah Sjöström, 2017
52.22 Britta Steffen, 2009
52.28 Sarah Sjöström, 2017

Sjöström na haar overwinning op de 100m vlinderslag tijdens de Olympische Spelen in Rio 2016 (Foto: Getty Images)

Portugal begint Confederations Cup met remise

Portugal en Mexico nemen, gezien de opstelling, de Confederations Cup serieus, maar moesten allebei met puntenverlies aan het toernooi beginnen: 2-2.

Mexico werd op het WK 2014 in de achtste finales uitgeschakeld door Louis van Gaals Oranje, en ging op de Copa America's van 2015 en 2016 roemloos ten onder. Wel ligt de ploeg van bondscoach Juan Carlos Osorio fier op koers om het WK in Rusland te halen.

Dat geldt ook voor Portugal, hoewel het in de kwalificatiegroep Zwitserland voor zich moet dulden. De tweede plek hebben de Portugezen, met acht punten meer dan nummer drie Hongarije, wél stevig in handen. Nu eerst de Confederations Cup, een toernooi dat niet door elk land even serieus wordt genomen. Fernando Santos, keuzeheer van de Portugezen, wil echter wél dolgraag winnen en stelde in de openingswedstrijd tegen Mexico dan ook gewoon Cristiano Ronaldo, Pepe en Ricardo Quaresma op.

Na ruim een halfuur brak laatstgenoemde de ban. Ronaldo zag Quaresma helemaal vrij staan, die zette Guillermo Ochoa op het verkeerde been en schoot hard raak: 1-0. De Europees kampioen kon de voorsprong niet meenemen naar de rust, want laat in de eerste helft kopte Javier Hernandéz al duikend raak uit een prima voorzet van Carlos Vela. In de extra tijd van het eerste bedrijf miste Hernández zelfs een enorme kans op de voorsprong. De oud-Mancunian schoot na een goede één-twee met Raúl Jiménez hoog over.

Waar de eerste helft een gelijkopgaand gevecht was, was in de tweede helft Portugal de meer drukkende partij. Lang bleef het 1-1, maar Cédric Soares leek Portugal vijf minuten voor het einde alsnog de zege schenken. De rechtsback werd in het zestienmetergbied gevonden door de ingevallen Gelson Martins en schoot 2-1 binnen. Mexico liet het er echter niet bij zitten en kwam in de extra tijd van het groepsduel nog op 2-2. Héctor Moreno (ex-PSV) torende bij een corner van Jonathan dos Santos boven José Fonte uit en kopte benedenwaarts de bal langs doelman Rui Pátricio.

Van der Mark rijdt naar knappe 4e plek in World Superbikes Misano

Motorcoureur Michael van der Mark heeft de tweede race van het World Superbikes-weekeinde op het Italiaanse circuit van Misano afgesloten met een knappe vierde plek. Daarmee revancheerde de Yamaha-coureur zich nog enigszins voor race één, waarin hij in leidende positie onderuit ging.

Van der Mark vertrok als twaalfde aan de race en kon al snel een tweetal plekken winnen. Na een paar ronden ging Xavi Fores vooraan onderuit, wat de Nederlander nog een positiewinst opleverde. Het duurde niet lang voor ook Randy Krummenacher en Lorenzo Savadori eraan moesten geloven, waarna Van der Mark ook teamgenoot Alex Lowes verschalkte - die vervolgens onderuit ging. Eugene Laverty werd eveneens het slachtoffer van de inhaaldrift van de Nederlander, die zich uiteindelijk naar een knappe vierde plek vocht.

De zege was voor de als tiende gestartte Marco Melandri, die daarmee de honderdste Italiaanse World Superbikes-zege boekte, nota bene op een Ducati. Melandri reed een sterke inhaalrace en verschalkte onder meer de Kawasaki's van Jonathan Rea en Tom Sykes, die achter de Italiaan wel als tweede en derde over de finish kwam. Laverty eindigde achter Van der Mark op plek vijf, voor Savadori. 

Helmut Kohl krijgt 'staatsbegrafenis' EU

Helmut Kohl krijgt als eerste persoon een 'staatsbegrafenis' van de Europese Unie. Het eerbetoon moet binnen twee weken plaatshebben in het Europees Parlement in Straatsburg. Het is een initiatief van EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die de vrijdag overleden oud-bondskanselier eens "de grootste Europeaan" die hij ooit had ontmoet noemde.

Een woordvoerder van de commissie zei dat de details en het tijdstip van de ceremonie nog moeten worden uitgewerkt. Het eerbetoon is ongekend. De EU is geen staat en een rouwceremonie namens de EU is ook nergens in de Europese verdragen voorzien. Juncker houdt zich persoonlijk met de organisatie bezig en heeft daarover contact met de familie van Kohl, zo klonk het in het weekeinde in de omgeving van de commissievoorzitter.

In Bild am Sonntag zei Juncker dat de vroegere bondskanselier zelf ook voor een afscheid was dat over de nationale grenzen heen zou gaan. Hij wees er op dat Kohl een van slechts drie Europese ereburgers was, naast grondlegger Jean Monnet en voormalig commissievoorzitter Jacques Delors. "Helmut Kohl heeft het Europese huis met leven gevuld", schreef Juncker vrijdag. "Zonder Helmut Kohl was er geen euro geweest."

Helmut Kohl krijgt 'staatsbegrafenis' EU
Helmut Kohl krijgt 'staatsbegrafenis' EU (Foto: ANP)

Star Wars Battlefront 2 wint E3 2017 op YouTube

Star Wars Battlefront II heeft tijdens E3 2017 de meeste views op YouTube gekregen. YouTube heeft een lijst gepubliceerd met de top tien meest bekeken games, daarbij werden alle video's over die games bij elkaar opgesteld.

Naast de top positie bezet EA liefst vier plaatsen op de lijst. Star Wars Battlefront II is niet alleen de meest populaire game van E3 2017 op YouTube, het heeft ook de meest bekeken trailer (met op het moment 9,3 miljoen views). Super Mario Odyssey loopt niet ver achter met een trailer waar 9,2 miljoen mensen naar hebben gekeken.

Cijfers Youtube E3 2017

Vormer: "Nooit echte kans gehad bij Feyenoord"

Ruud Vormer vindt dat hij bij Feyenoord nooit een echte kans heeft gehad. "Clasie - Vilhena - Immers, dat was zijn middenveld," aldus Vormer over zijn toenmalige trainer bij Feyenoord, Ronald Koeman.

Vormer speelde tussen 2012 en 2014 voor Feyenoord, dat hem overnam van Roda JC. De middenvelder begon in ruim twee jaar in De Kuip slechts in zestien Eredivisie-duels in de basis. Ondanks dat heeft hij geen spijt van zijn stap naar Feyenoord, al was het maar vanwege de transfer naar de Belgische topclub Club Brugge die hij eraan overhield. Daar was hij de afgelopen drie seizoenen niet uit de basis weg te denken.

"Ik heb nooit spijt gehad van mijn overstap naar Feyenoord", zegt Vormer in een interview in ELF Voetbal. "Alleen al omdat ik er een hele goede vriend als Kostas Lamprou aan heb overgehouden, haha. En ik had bij Feyenoord van meer waarde kunnen zijn, maar ik heb nooit echt een kans gekregen onder Ronald Koeman. Hij koos voor Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Lex Immers. Dat was zijn middenveld."

Toen Brugge zich meldde in Rotterdam had de oud-jeugdspeler van AZ zijn keuze snel gemaakt. "Ik had geen zin om nog langer op de bank te zitten en toen Brugge kwam ben ik vertrokken. Maar ik volg Feyenoord nog steeds elke wedstrijd en gun iedereen in Rotterdam de landstitel van harte."

Vormer heeft zich al eens laten ontvallen dat hij het opmerkelijk vindt na zijn goede jaren in Brugge geen kans te hebben gekregen in het Nederlands elftal. "Ik denk wel dat ik het zou aankunnen", aldus de speler die derde werd in de Speler van het Jaar-verkiezing van België. "Maar ik lig er ook niet wakker van dat ik er nog nooit bij heb gezeten. Ik doe hier mijn stinkende best en meer kan ik niet doen. Misschien dat het zou helpen als het een Belg bondscoach zou worden, haha."

Sagan via omweg naar podium

Zondag was de laatste etappe van de Ronde van Zwitserland. Peter Sagan was de eindwinnaar van de puntentrui en moest daarom naar het podium voor de huldiging. De Slovaak die bekend staat om zijn capriolen op de fiets moest dit keer capriolen uithalen zonder tweewieler om het podium te bereiken.

Dennis wint slottijdrit in Zwitserland, Spilak eindwinnaar

Rohan Dennis heeft de afsluitende tijdrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Australische tijdrijder van BMC klokte een tijd van 36 minuten en 30 seconden na 28.6 kilometer. Simon Spilak werd vijfde op 51 seconden wat voldoende was voor eindwinst in de Ronde van Zwitserland.

Dennis moest vroeg starten en zette al meteen een sterke tijdrit neer. Zijn ploegmaat Stefan Küng kwam nog het dichts bij de tijd van Dennis, maar moest ook 29 seconden toegeven op de Australiër. Doordat uiteindelijk niemand meer aan de tijd van Dennis kwam, boekte hij zijn tweede ritzege in de Ronde van Zwitserland.

De leiderstrui van Spilak kwam niet meer in gevaar. Bij het eerste tussenpunt kwam de Slovaak als tweede door. Uiteindelijk zou de Katusha - Alpecin renner als vijfde eindigen in de tijdrit. Dat was voldoende om voor de tweede keer de Ronde van Zwitserland op zijn naam te schrijven.

Steven Kruijswijk bleef op een derde plek in het algemeen klassement staan. De Nederlandse kopman reed een sterke tijdrit en kwam zou als zesde eindigen op 54 seconden van de winnaar. Caruso reed ook een goede tijdrit en was aan de finish zeven seconden sneller dan Kruijswijk.

Voor Kruijswijk is het de tweede keer dat hij op het eindpodium van de Ronde van Zwitserland staat. In 2011 werd de Nederlander ook derde in het eindklassement achter Levi Leipheimer en Damiano Cunego.

De Grasse sprint naar 4e tijd ooit op 100 meter

Sprinter Andre de Grasse heeft tijdens de Diamond League-wedstrijd in Stockholm voor een fikse sensatie gezorgd. De 22-jarige Canadees won de 100 meter in een weergaloze tijd van 9,69 seconden. Dat gebeurde helaas wel met 4,8 meter per seconde rugwind, waar de grens voor de erkenning van records op 2,0 meter per seconde ligt.

Toch is de tijd van De Grasse ook inclusief tijden met teveel rugwind historisch snel. Usain Bolt liep met 'legale' wind 9,58 en 9,63, Tyson Gay snelde ooit met teveel rugwind naar 9,68. Verder liepen Bolt, Gay en Yohan Blake allemaal al eens 9,69 met legale wind, terwijl Obadele Thompson met een orkaan in de rug (5 meter per seconde) diezelfde tijd liet noteren.

In Stockholm ging met de fikse rugwind uiteraard iedereen hard. Ben Youssef Meité werd tweede in 9,84, terwijl Ryan Shields in 9,89 de derde plek pakte. Churandy Martina kwam na 10,00 seconden als zesde over de streep. 

Grenfell-bewoners 'in wolkenkrabbers' gehuisd

Je verzint het niet: verschillende overlevenden van het Grenfell-inferno werden tijdelijk onderkomen aangeboden in wolkenkrabber-hotels. De om familie, vrienden en buren rouwende ex-flatbewoners weigerden dit natuurlijk direct.

Volgens de Daily Mail schoot het degenen die dit werd aangeboden danig in het verkeerde keelgat, toen ze een plaatje van de torenflat zagen waar ze heen zouden moeten gaan. Het is dan ook van het kaliber 'PTSS-soldaat onderkomen aanbieden in Kaboel.' Eén van hen 'flipte' meteen volgens een omwonende. 

Nadia Isla, buurtbewoner, vertelt: "Ze wilden hem in een hoog gebouw huizen. Hij flipte en gaf aan zijn kinderen niet meer in een flat te willen laten wonen. Zou jij dat wel willen?"

Eén Grenfell-bewoner weigert verder zelfs gebouwen 'hoger dan één verdieping' te bestijgen. Er wordt ondertussen ook uitgeweken naar Manchester en Birmingham in de zoektocht naar vervangende woningen.

Die zoektocht gaat niet zonder slag of stoot: sommige bewoners zijn sinds woensdag al drie keer gevraagd weer op te hoepelen naar een andere locatie.

'Tweeling Beyoncé is jongen en meisje'

Beyoncé is bevallen van een jongen en een meisje. Dat hebben bronnen bevestigd aan Us Weekly. Eerder op zondag wisten Amerikaanse showbizzsites te melden dat de zangeres bevallen was van een tweeling, maar details ontbraken.

Volgens Us Weekly is de tweeling van Beyoncé en haar man Jay Z op maandag 12 juni ter wereld gekomen. Het paar heeft al een dochtertje van vijf.

Officieel hebben Beyoncé en rapper en producer Jay Z nog niets laten weten over de geboorte. Verwacht wordt dat Beyoncé snel een foto zal plaatsen op Instagram. De zangeres deed dat regelmatig tijdens haar zwangerschap. De foto waarmee ze bekendmaakte in verwachting te zijn is de meest gelikete foto op Instagram ooit.

'Tweeling Beyoncé is jongen en meisje'
'Tweeling Beyoncé is jongen en meisje' (Foto: BuzzE)

Vermisten na tsunami op eilandje Groenland

Op een eilandje voor de westkust van Groenland worden na een aardbeving en tsunami in de nacht van zaterdag op zondag vier mensen vermist. Zeven raakten gewond. Van de ruim honderd bewoners van het eiland Nuugaatsiaq moesten er 78 in veiligheid worden gebracht. De politie zoekt nog naar 23 anderen. Zij staan niet officieel als vermist te boek, omdat zij zich mogelijk op zee of elders in Groenland bevonden toen de aardbeving en tsunami zich voordeden.

De aardbeving had een kracht van 4,0. Door de beving en vloedgolf werden elf gebouwen beschadigd of weggespoeld. Aan de kust van Groenland doen zich vaker tsunami's voor. Volgens geologen worden die veroorzaakt door aardverschuivingen en afbrekend ijs van smeltende gletsjers. Groenland behoort tot Denemarken, maar de 57.000 inwoners zijn sinds 2009 autonoom.

Vermisten na tsunami op eilandje Groenland
Vermisten na tsunami op eilandje Groenland (Foto: ANP)

Nationale titel Van Gelder bij rentree

Turner Yuri van Gelder heeft bij de Nederlandse kampioenschappen in Ahoy de titel veroverd op het onderdeel ringen. Het was zijn eerste wedstrijd sinds de Olympische Spelen.

Van Gelder kwam in Rotterdam tot een score van 14.300 en bleef daarmee Anthony van Assche (14.150) en Rick Jacobs (13.300) voor. Vorig jaar werd hij tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro naar huis gestuurd na het overtreden van de gedragsregels en sindsdien kwam Van Gelder niet meer in actie. Het EK van eerder dit jaar besloot hij over te slaan.

Op het onderdeel vloer ging de titel met een score van 14.600 naar Casimir Schmidt, Boudewijn de Vries pakte de titel op het onderdeel Voltige (13.300). Bij de vrouwen veroverde Tisha Volleman de titel op sprong (13.712) en Naomi Visser op brug (12.900).

Van Basten wil 30 minuten zuivere speeltijd per helft

Als het aan Marco van Basten ligt gaat de speelduur van voetbalwedstrijden mogelijk flink op de schop. De Nederlander is bij wereldvoetbalbond FIFA in dienst als chief officer of technical development en richt zich daar onder meer op bepaalde regelwijzingen, om voetbal zo een beetje met de tijd mee te laten gaan.

FIFA riep samen met spelregelcommissie IFAB het orgaan Fair Play! in het leven, waar Van Basten mee werkt. Het orgaan bracht een rapport naar buiten met de nodige wijzigingen, waarvan die over de zuivere speeltijd mogelijk de meest ingrijpende is.

Zo is een voorstel om helften in het voetbal niet langer 45 minuten te laten duren, maar 30 minuten, waarbij het om de zuivere speeltijd gaat. In veel teamsporten gaat het al jaren om zuivere speeltijd, waardoor zaken als irritant tijdrekken - in het voetbal tot ware kunst verheven - van veel minder belang zullen zijn.

Zo zou de tijd stilgelegd worden als de scheidsrechter fluit voor een blessurebehandeling. Niet onlogisch, aangezien er dan even niet gespeeld wordt. Ook als een ingooi of een corner genomen moet worden, momenten waarop het hemeltergende tijdrekken vaak uitgebreid toegepast wordt, zou de tijd dan stil staan. Pas als de bal weer in het spel is gaat de klok dan weer lopen.

Het volledige rapport is hier te vinden.

'Gevelbekleding ramptoren niet voor hoogbouw'

De gevelbekleding van de door brand verwoeste Grenfell Tower had in Groot-Brittannië niet gebruikt mogen worden op zo'n groot gebouw. "Ik heb begrepen dat die gevelbekleding, deze brandbare bekleding die verboden is in Europa en de VS, ook hier verboden is", zei minister Philip Hammond (Financiën) volgens Britse media.

De goedkope gevelbekleding wordt gezien als de reden dat het vuur zich snel kon verspreiden. De overheid concludeerde na de brand in de Londense woontoren, waarbij tientallen doden vielen, dat het materiaal niet gebruikt had mogen worden op een gebouw dat hoger is dan 18 meter. De minister verwees volgens zijn woordvoerder naar die mededeling.

Hammond zei verder dat uit een strafrechtelijk onderzoek moet blijken of bouwvoorschriften zijn geschonden toen het pand werd opgeknapt. Uit een ander onderzoek moet onder meer blijken of de bouwvoorschriften correct zijn opgesteld en op de juiste wijze zijn gehandhaafd.

'Gevelbekleding ramptoren niet voor hoogbouw'
'Gevelbekleding ramptoren niet voor hoogbouw' (Foto: ANP)

Schoonspringsters Jansen/Wils pakken brons op EK

Op de laatste dag van de Europese kampioenschappen schoonspringen in Kiev hebben Inge Jansen en Daphne Wils brons weten te winnen op het onderdeel drie meter synchroon. Met een score van 283.50 wisten de Nederlandse dames nipt het Britse koppel Katherine Torrence en Grace Reid met 0.30 punt achter zich te laten. Voor de vijfde en laatste sprong stonden Jansen/Wils nog vierde. 

In de scores voor het synchroonspringen wisten de 23-jarige Jansen en de 19-jarige Wils stabiel te blijven met cijfers tussen de 7.0 en 8.5. Individueel varieerden de cijfers tussen de 6.0 en 8.0, wat betekende dat er geen onnodige fouten zijn gemaakt door het duo. 

Het goud ging naar de Russische Nadezhda Bazhina en Kristina Ilinykh met een score van 304.80. Zilver was er voor de Tina Punzel en Friederike Freyer met 284.10 punten. 

Boete voor Italianen om overlast in vliegtuig

Op Schiphol zijn dertien mannen aangehouden die zich zondag hebben misdragen tijdens de vlucht van Napels naar Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij meldde bij de Koninklijke Marechaussee dat de mannen overlast veroorzaakten tijdens de reis en vervelend, agressief gedrag vertoonden.

De marechaussee wachtte de groep, Italianen tussen de 25 en 30 jaar, op. Na overleg met het Openbaar Ministerie kregen ze alle dertien een boete van 150 euro waarna ze konden vertrekken. De marechaussee vermoedt dat de Italianen in Nederland een vrijgezellenfeest gingen vieren.

Boete voor Italianen om overlast in vliegtuig
Boete voor Italianen om overlast in vliegtuig (Foto: ANP)

Müller pakt titel in Rosmalen na nieuw tiebreakduel met Karlovic

Tennisser Gilles Müller heeft zondag het ATP-toernooi in Rosmalen gewonnen. De 34-jarige Luxemburger draait weliswaar al vele jaren mee in de tenniswereld, dit jaar won hij in Sydney pas zijn eerste titel. Na zijn zege op het Brabantse gras staat de teller voor de veteraan op twee.

Müller nam het op tegen de 38-jarige Ivo Karlovic uit Kroatië, een duel tussen de nummers 28 en 24 van de wereld en, belangrijker nog, een duel tussen twee servicekanonnen. Sinds de twee serieuze professionals zijn - een challengerwedstrijd uit 2003 daargelaten dus - stonden ze twee keer tegenover elkaar, beide keren in 2016. Karlovic en Müller speelden daarin vijf sets en allemaal eindigden die in een tiebreak, met voor beiden één gewonnen wedstrijd.

In Rosmalen wist men dus wat men kon verwachten en dat kwam dan ook. De heren waren op eigen service onaantastbaar, vooral Müller gaf helemaal niks weg, en ze sloegen een goede lading aan aces. Na precies nul breakkansen won Müller de eerste tiebreak en nadat ook set twee geen enkele breakkans opleverde was de Luxemburger ook daar in de tiebreak de beste: 7-6 (5), 7-6 (4).

Müller wint in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Müller wint in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Brexitminister: geen weg terug

Er is geen twijfel over mogelijk: het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Met die boodschap kwam de Britse minister David Davis (Brexit) zondag, een dag voordat de brexit-onderhandelingen tussen Londen en Brussel van start gaan.

Meerdere Europese leiders lieten onlangs doorschemeren dat er nog ruimte voor de Britten is om zich te bedenken. Zo stelde de Franse president Emmanuel Macron eerder deze maand dat "de deur natuurlijk open blijft zolang de brexit-onderhandelingen niet zijn afgerond".

Davis benadrukte zondag dat zijn land zeker niet zal terugkrabbelen. "Vertrekken geeft ons de mogelijkheid een prachtige nieuwe toekomst voor ons land te creëren", stelde hij in een verklaring. "Een toekomst waar we onze eigen grenzen kunnen controleren, onze eigen wetten kunnen maken en kunnen doen wat onafhankelijke, soevereine staten doen."

Brexitminister: geen weg terug
Brexitminister: geen weg terug (Foto: ANP)

Kittel klopt Groenwegen in Ster ZLM Toer, eindoverwinning voor Gonçalves

Marcel Kittel heeft de laatste etappe in de Ster ZLM Toer gewonnen. De Duitse sprinter van Quick-Step Floors versloeg na 180 kilometer Nederlands kampioen Dylan Groenewegen. André Greipel werd derde. De eindwinst in de Ster ZLM Toer is gewonnen door José Gonçalves.

Zes renners gingen er na twintig kilometer vandoor: Twan van den Brand, Joey van Rhee (beiden Destil - Jo Piels Cycling Team), Jasper Hamelink (Metec - TKH Continental), Rick Ottema, Patrick van der Duin (beiden Baby-Dump Cyclingteam) en Jim Aernouts Telenet Fidea Lions.

Niet veel later zouden Hamelink en Aernouts wegrijden bij de andere vier medevluchters. Het duo zou meer meer dan vier minuten pakken op het peloton, maar op vijftig kilometer was het avontuur over voor de twee.

Gonçalves kwam bij een tussensprint als eerste over de meet, waardoor hij drie bonificatieseconden pakte. Na de tussensprint koos Tijmen Eising voor de aanval. Ook hij kon geen massasprint voorkomen en werd op vijftien kilometer gepakt door het peloton.

In de massasprint maakte Kittel het werk van zijn ploeggenoten af. Groenewegen werd tweede, voor Greipel. Het is voor Kittel alweer zijn zevende zege van het seizoen.

Tennisser Pouile pakt derde titel in Stuttgart

Tennisser Lucas Pouille heeft zondag het ATP-toernooi van Stuttgart gewonnen. Voor de 23-jarige Fransman was het zijn derde toernooizege en zijn tweede van het jaar.

Pouille, de nummer zestien van de wereld, speelde op het Duitse gras tegen de 35-jarige Spaanse veteraan Feliciano Lopez. Die won de eerste set, maar Pouille stelde in set twee via de tiebreak orde op zaken. In de laatste set maakte hij het vervolgens af en na ruim twee uur was het voorbij: 4-6, 7-6 (5), 6-4.

Pouille springt door zijn toernooizege over landgenoot Gaël Monfils op de wereldranglijst, waardoor hij op plek vijftien terecht zal komen. 

Bosbrand Portugal nog niet onder controle; 62 doden

Bij een zware bosbrand in Portugal zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n 200 kilometer ten noordosten van Lissabon ligt, is volgens de autoriteiten in de nacht van zaterdag op zondag zeer zorgwekkend. Een aantal dorpen is "volledig ingesloten" door de vlammenzee, liet de brugemeester van het gebied in de krant Público weten.

Van de slachtoffers waren er zestien met hun auto's op weg toen ze ingesloten werden door de vlammen. Drie anderen stierven aan rookvergiftiging. Zeker twee personen worden nog vermist. Zo'n twintig gewonden, waaronder zes brandweermannen, zijn in ziekenhuizen opgenomen.

Het vuur brak zaterdagmiddag door onbekende oorzaak uit in de dunbevolkte streek. Het vuur wordt door 260 brandweerlieden bestreden. Zij worden bijgestaan door twee blusvliegtuigen. Sterke wind hindert de bluswerkzaamheden echter.

Update 10:05 uur
Het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het officiële dodental zondag van de bosbrand bijgesteld naar 43, eerder werd al gesproken van 39 doden. Volgens de autoriteiten zijn er nog eens 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een kind slecht aan toe zijn. De brand is nog niet onder controle, er zijn nog vier actieve brandhaarden.

Autoriteiten noemen de situatie in Pedrógão Grande, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, zeer zorgwekkend. Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door "de omvang van de tragedie''.

Een aantal dorpen is "volledig ingesloten'' door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. Hij gaat uit van brandstichting. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die "geen gelijkenis'' kent.

Noodtoestand
Zondagmorgen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Vier legereenheden zijn onderweg naar Pedrógão Grande. De militairen worden onder meer ingezet voor de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar.

Er zijn zo'n zevenhonderd brandweermannen bezig om het vuur te bestrijden. In totaal zijn 224 voertuigen bij het blussen betrokken.

Update 11:21 uur 
Volgens Portugese media is het dodental inmiddels bijgesteld naar 57. Het aantal gewonden blijft vooralsnog staan op 59. 

Update 12:15 uur
De autoriteiten in Portugal hebben de oorzaak van de verwoestende bosbrand ontdekt: een blikseminslag. "We hebben zelfs de boom gevonden waar de bliksem is ingeslagen", verklaarde politiechef Almeida Rodrigues. Eerder werd nog aan brandstichting gedacht, maar dat is nu volledig van tafel.

Portugal heeft de hulp ingeroepen van de EU, die de lidstaten heeft gevraagd blusmateriaal te leveren. Daarop hebben Spanje en Frankrijk blusvliegtuigen gestuurd. Door de enorme dichte rook zijn deze echter nog lastig in te zetten.

Update 15:58 uur
De Portugese overheid heeft drie dagen van nationale rouw ingesteld om de slachtoffers van de grote bosbrand te herdenken. De branden hebben inmiddels aan 62 mensen het leven gekost. De brandweer en de Burgerbescherming hebben nog steeds grote moeite om de bosbranden onder controle te krijgen. In de regio Pedrógão Grande is het volgens Público nog steeds heet met 35 graden en de branden laaien voortdurend op door de wind.

Bij de bestrijding van de brand zijn 1600 mensen betrokken en bijna 500 voertuigen. Ook vanuit de lucht wordt er geblust. Verder is ook het leger ingezet.

De brand is weliswaar nog niet onder controle, maar er is geen gevaar voor uitbreiding naar nieuwe gebieden.

Zeker 19 doden bij bosbrand Portugal
Zeker 25 doden bij bosbrand Portugal (Foto: ANP)

Kontaveit pakt eerste WTA-titel in Rosmalen

Tennisster Anett Kontaveit heeft in Rosmalen voor het eerst in haar loopbaan een WTA-toernooi gewonnen. De 21-jarige Estse was op het Brabantse gras duidelijk te sterk voor de één jaar jongere Russische Natalia Vikhlyantseva, die voor het eerst in een eindstrijd stond. 

Vikhlyantseva dwong Kontaveit in de eerste set in bijna elke game tot het uiterste, maar moest op de belangrijke momenten dan regelmatig passen. In set twee kwam ze er nauwelijks meer aan te pas en na vijf kwartier was het gespeeld: 6-2, 6-3.

Kontaveit stijgt door haar titel van de 49e naar ongeveer de 36e plek op de wereldranglijst, haar beste positie ooit. Vikhlyantseva gaat van 74 naar ongeveer de 65e plek, eveneens haar hoogste positie ooit. 

Kontaveit pakt eerste WTA-titel in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Kontaveit pakt eerste WTA-titel in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

'Ajax wil meer geld voor Younes'

Torino zal met meer geld op tafel moeten komen als het Amin Younes deze zomer wil overnemen van Ajax.

Sky Italia beweert dat de Italiaanse club een bod van twaalf miljoen euro heeft uitgebracht op Younes, die momenteel met Duitsland op de Confederations Cup is. Ajax wil echter minimaal vijftien miljoen euro voor de vleugelaanvaller hebben.

De 23-jarige Younes speelde afgelopen seizoen 44 officiële duels voor de Amsterdammers, waarin hij zes keer scoorde. Eerder deze maand debuteerde hij in Die Nationalelf en in zijn tweede interland, de WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (7-0), kwam hij al tot scoren.

Younes en zijn teamgenoten beginnen de Confederations Cup maandag tegen Australië. De andere twee tegenstanders voor de ploeg van bondscoach Joachim Löw zijn Chili en Kameroen.

'Boëtius dicht bij terugkeer naar Feyenoord'

Niets zou de terugkeer van Jean-Paul Boëtius naar Feyenoord nog in de weg staan. FC Basel lijkt in ieder geval niet de hoofdprijs voor de linksbuiten te vragen.

Boëtius verruilde Feyenoord in 2015 voor FC Basel, maar wist bij de Zwitserse topclub nooit door te breken. De enkelvoudig Oranje-international pakte afgelopen seizoen bij Racing Genk de draad weer op, maar de Belgen wilden de optie tot koop in het huurcontract niet lichten. Daarop besloot Feyenoord, dat een vervanger van de naar Turkije vertrokken Eljero Elia zoekt, de hengel naar Basel uit te gooien.

Volgens Algemeen Dagblad heeft Boëtius aangegeven graag bij Feyenoord terug te keren, heeft technisch directeur Martin van Geel alle vertrouwen in een terugkeer van de 23-jarige aanvaller en hoeft Basel niet eens de volledige transfersom terug te vangen die het in 2015 betaalde.

Feyenoord probeert de selectie op meerdere plekken te versterken. Met Watford wordt gesproken over een langer verblijf van Steven Berghuis en bij FC Utrecht zou een bod van twee miljoen euro zijn neergelegd voor Sofyan Amrabat. De Domstedelingen zouden dat echter veel te weinig vinden.

Everspace

Everspace is een singleplayer space shooter met een heleboel 'roguelike'-elementen zoals perma-death. Hoewel niet iedere gamer hier weg van is, zorgt het er bij Everspace in ieder geval voor dat je het makkelijk even een kwartier of half uur kunt oppakken, en je na iedere sessie weer iets sterker bent dan toen je begon. Als je op zoek bent naar wat no-nonsense ruimte-actie met fantastische dogfights, dan moet je Everspace zeker een kans geven.

24 uur van Le Mans: Porsche pakt derde overwinning op rij

17 juni 2017, een dag die in de agenda van menig autosportfan met een dikke rode stift gemarkeerd is. De dag dat de 85e editie van de 24 uur van Le Mans van start gaat. Toyota zal na het drama in 2016 er meer dan ooit op gebrand zijn om de overwinning in de wacht te slepen. De voortekenen zijn de Japanse fabrikant goedgezind, maar iedereen weet dat niets zeker is tot de finish op zondagmiddag. Porsche zal tot het einde blijven strijden om voor het derde jaar op rij het grootste ééndaagse autosportevenement van Europa te winnen.

De race zal van start gaan op zaterdagmiddag om 15:00 en de finish is verrassend genoeg om 15:00 op zondagmiddag. Net als vorig jaar zal FOK!sport een liveblog bijhouden die de hele race uurlijks geüpdated wordt, zodat je niets van de actie hoeft te missen. Een mooie pagina om in je bookmarks te bewaren dus. Uiteraard is er ook een mooie mogelijkheid om mee te praten in het topic op ons forum.

15:00 - 16:00
En we zijn los! Voor de ByKolles-wagen had het niet slechter kunnen beginnen; de Enso CLM raakte al in de eerste bocht beschadigd en moest de pitstraat opzoeken, waar hij aan het einde van dit uur nog steeds staat. De #7 Toyota met Mike Conway achter het stuur wist de pole vast te houden, terwijl zijn teamgenoot in de #8 de tweede plek moest afstaan aan de #1 Porsche met Neel Jani achter het stuur. De Jumbo-wagen kwam wel ongeschonden uit de openingsronde, maar kwam hier wel op een laatste plek in de LMP2 klasse uit, op een enkele wagen met pech na. Ook de #9 Toyota is niet ongeschonden uit de openingsfase gekomen; de voorkant van de wagen raakte beschadigd, waardoor de wagen ruim een seconde per ronde moest toegeven.

Na amper een half uur te hebben gerreden stond ook alweer de eerste wagen in de grindbak. Gustavo Menezes parkeerde zijn #36 Alpine in de grindbak na een spin, waarmee hij ook de eerste slow zone van de dag veroorzaakte. Hij kon uiteindelijk wel zijn weg weer vervolgen.

Na de eerste pitstops wist Sebastian Buemi in de #8 de tweede plek weer over te nemen van Porsche en een halve ronde later nam hij op het lange rechte stuk de leiding over van zijn teamgenoot. Momenteel is het verschil tussen de twee 1,5 seconde, terwijl de eerste Porsche op een kleine vier seconden volgt. In de LMP2 gaat de Vaillante Rebellion in handen van Bruno Senna met tien seconden voorsprong aan de leiding, in de GTE Pro is het verschil tussen de leidende Aston Martins en de op de vijfde plek rijdende Ford slechts tien seconden. Ook in de GTE Am zijn de verschillen klein: de Ferrari van Scuderia Corsa gaat aan de leiding met slechts drie seconden voorsprong.

16:00 - 17:00
We hebben de nodige slachtoffers te melden in het afgelopen uur. De eerste uitvaller is de #88 Proton Racing Porsche, uitkomend in de GTE Am. Khaled al-Qubaisi zat achter het stuur op het moment dat Roman Rusinov hem in de #26 G-Drive Racing (LMP2) in de Porsche Curves in probeerde te halen. Dat deed de Rus niet handig, met als gevolg dat hij Al-Qubaisi raakte, die vervolgens hard in de muur belandde. Voor de Porsche was de race voorbij, Rusinov stuurde zijn Oreca terug de pits in, maar even voor 17.00 uur kwam het bericht dat ook dat team klaar is.

De Nederlander Rik Breukers staat met de #49 ARC Bratislava (LMP2) ook al een tijd in de pits, terwijl een van de zes LMP1-auto's klaar is. De #4 ByKolles kwam al zeer vroeg in de problemen met Webb achter het stuur en hun avontuur is na een goed anderhalf uur definitief geëindigd. Ondertussen kende de #9 Toyota met Nicolas Lapierre ook een momentje: bij het inhalen van wat langzamere auto's raakte hij een forse hobbel in de weg, wat hem wat vliegtijd opleverde.

De Toyota's #8 en #7 gaan op het moment aan de leiding, met Mike Conway en Sebastien Buemi achter het stuur, op twintig seconden gevolgd door de Porsches #1 en #2 van Neel Jani en Timo Bernhard. In de LMP2 is de leiding voor de #31 Vaillante Rebellion, met Nicolas Prost achter het stuur. De #38 van het team van Ho-Pin Tung ligt daar op plek drie. De Ford Chip Ganassi #69 met Ryan Briscoe ligt aan kop in de GTE Pro, de Aston Martin #95 volgt. In de GTE Am leidt de #62 Scuderia Corsa Ferrari met Bill Sweedler.

17:00 - 18:00
In de LMP1 is de spanning weinig aanwezig. De #7 Toyota heeft de leidende positie flink verstevigd, terwijl de #8 Toyota en de #1 Porsche enigszins afgehaakt lijken te zijn. In de LMP2 gebeurde des te meer. De #13 van Mathias Breche heeft de leiding overgenomen van teamgenoot Nicolas Prost met de #31. De #38 is voorlopig afgehaakt nadat Thomas Laurent even de bandenstapels geraakt heeft en de neus van de bolide vervangen moest worden. Bij de Nederlandse #29 heeft Rubens Barrichello het stuur overgenomen van Frits van Eerd.

De GTE Pro kent nog steeds volop spanning. De #95 en #97 Aston Martins leiden nog steeds, maar Ford voert langzaam maar zeker de druk op. In de GTE Am is het nog steeds stuivertje wisselen bij de leiders.

18:00 - 19:00
De eerste van de serieuze kanshebbers op de eindzege zit diep in de problemen en het is de #2 Porsche. Earl Bamber zat achter het stuur op het moment dat de aandrijving aan de voorkant van de auto er de brui aan leek te geven (zie video). De Nieuw-Zeelander dook de pits in en daar staat de auto nog altijd, waardoor het er alle schijn van heeft dat de kans op de zege in elk geval weg is voor de #2. De Toyota #7 met Kamui Kobayashi gaat aan de leiding, een goede halve minuut voor de #1 Porsche met Nick Tandy.

In de LMP2 kwam de #28 TDS Racing met gentleman driver François Perrodo in de problemen. De Fransman verremde zich en tikte de bandenstapel aan, maar kon wel verder. Vaillante Rebellion gaat heerlijk in de klasse, want de #13 met David Heinemeier Hansson en de #31 met Julien Canal liggen op kop, maar het halve veld ligt nog binnen bereik.

In de GTE Pro kreeg de leidende Aston Martin #95 met Richie Stanaway een lekke band, maar behalve wat tijdverlies leverde het verder geen al te grote problemen op. De #71 AF Corse Ferrari met Miguel Molina heeft om klokslag 19.00 uur de leiding in handen in de klasse, met de Ford #66 en Aston Martin #97 binnen een minuut.

Belgische glorie in de GTE Am, want Dries Vanthoor ligt daar op het moment van schrijven aan de leiding met de #84 JMW Motorsport Ferrari, gevolgd door de #98 Aston Martin met Mathias Lauda achter het stuur. 

19:00 - 20:00
De problemen van de #2 Porsche lijken gefixed en Brendon Hartley heeft de auto weer de baan op gestuurd, maar wel met bijna twintig ronden achterstand. Toyota heeft ook voor het eerst een klein probleempje: een deur van de #9 stond een stukje open, maar in de pitstraat werd dat probleem vrij snel verholpen. De #7 Toyota met Stephane Sarrazin gaat aan de leiding, zo'n 40 seconden voor de #1 Porsche waar Lotterer weer achter het stuur is gekropen.

De Vaillante Rebellions leiden in de LMP2 nog altijd, de #97 Aston Martin met Jonathan Adam heeft in de GTE Pro de leiding in handen, een kleine minuut voor de #67 en #66 Fords. De #98 Aston Martin met nog altijd Lauda heeft de GTE Am-leiding nog steeds in handen. 

Precies nadat de 20.00-update online stond kregen we de nodige actie te zien en Ferrari-fans zullen er niet blij mee zijn. Matthieu Vaxiviere in de #28 TDS (LMP2) haalde een aantal auto's in op een van de lange rechte stukken. De laatste was de #82 Ferrari van Risi, met Pierre Kaffer aan het stuur. Vaxiviere schatte diens snelheid volledig verkeerd in en tikte Kaffer vol de vangrails in, waardoor de race voor Kaffer en teamgenoten Toni Vilander en Giancarlo Fisichella voorbij is.


20:00 - 21:00
Als gevolg van de aanrijding tussen de #28 TDS (LMP2) en #82 Risi Ferrari is de vangrail beschadigd en moet deze gerepareerd worden met als gevolg een slowzone. Op een gegeven moment slowzone van start/finish tot de eerste chicane op Mulsanne. Iets over negen zijn alle slowzones opgeheven.

Iets voor half negen raakte Racing Team Nederland de #61 Ferrari en als gevolg daarvan een lekke band en beschadigde neus. Jan Lammers wist wel de pits te bereiken. Na reparatie is de auto weer het circuit op gegaan. Momenteel zit Frits van Eerd achter het stuur en ligt 23e algemeen.

Overzicht top 3 van alle klassen:

LMP1
1. #7 Toyota Gazoo Racing
2. #1 Porsche LMP Team
3. #8 Toyota Gazoo Racing

LMP2
1. #31 Vaillante Rebellion
2. #13 Vaillante Rebellion
3. #24 CEFC Manor TRS Racing

GTE-PRO
1. #97 Aston Martin Racing
2. #67 Ford Chip Ganassi Team UK
3. #66 Ford Chip Ganassi Team UK

GTE-AM
1. #98 Aston Martin Racing
2. #84 JMW Motorsport
3. #90 TF Sport

21:00 - 22:00
Voor de aanrijding tussen #28 TDS Oreca en #82 Risi Ferrari eerder op de avond heeft de wedstrijdleiding een stop-en-go penalty van 7 minuten uitgedeeld aan het TDS team.

Na een inhaalactie van Nakajima op Lotterer heeft Toyota ook de tweede plaats weer in handen. Op het einde van dit uur lag de top drie binnen 25 seconden.

In het laatste kwartier spinde de #60 Clearwater Ferrari in Mulsanne Corner en kwam vast de staan in het grind. Later spinde op dezelfde plaats ook de #17 IDEC Ligier.

De #43 Keating Riley staat stil op het circuit. Volgens geruchten staat de auto, waarvan Jeroen Bleekemolen een van de coureurs is, zonder benzine.

Tot slot nog een opsporingsbericht:


22:00 – 23:00
De #98 Aston Martin kreeg een klapband waardoor de rechter voorkant van de auto flink beschadigd werd.

De leider in LMP2 klasse #31 Rebellion Oreca kreeg drive-through penalty voor inhalen in een slowzone. Door deze straf neemt de #13 Rebellion Oreca de leiding over.

De #8 Toyota met Buemi achter het stuur moest de pits in oververhitte remmen. Daarnaast moet men de elektrische motor voor de aandrijving van de voorwielen vervangen. De auto staat op dit moment al twintig minuten de de garagebox.

De #64 Corvette spinde van de baan in de Porsche Curves en raakt de muur. In een poging om terug te keren naar de pits spinde hij opnieuw en staat vast in de grindbak.

23:00 - 0:00
Erg lang duurde het niet voor de Corvette, want amper vijf minuten nadat de wagen uit het grind werd getakeld, reed hij weer de baan op. Uit de herhalingen blijjkt dat het linkerachterwiel was kwijtgeraakt bij de eerste spin. Een korte stofzuigbeurt en een nieuw wiel later was de Corvette weer zo goed als nieuw. Hetzelfde geldt helaas niet voor de #8, die aan het einde van dit uur nog steeds niet gerepareerd is.

Naast het wegvallen van de #8 is er nog meer slecht nieuws voor Toyota, want de raceleiding heeft laten weten te onderzoeken of de leidende #7 heeft ingehaald onder geel. Mocht dit zo zijn, kan inmiddels naar 50 seconden opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. De derde Toyota met Lapierre aan het stuur ligt nog altijd derde, maar verloor nogmaals veel tijd. Ditmaal vanwege een defect lichtpaneel aan de zijkant van de wagen.

Spannend was het even in de LMP2. De #31 Rebellion met Bruno Senna achter het stuur heeft het gat met zijn leidende teamgenoot helemaal dichtgereden. Even later kwamen beide wagens naar binnen, in het voordeel van Senna, want de #13 had een defect achterlicht dat eerst vervangen moest worden. Hiermee verloor de Rebellion ruim een minuut.

0:00 - 1:00
Erg snel was dit uur helaas niet. De #66 raakte in een spin in de Indianapolis en kwam vast te zitten in het grind. Hij kon zijn weg wel vervolgen, maar inmiddels was al een slow zone ingesteld. Het uit het grind ontsnappen heeft Olivier Pla niet enorm chique gedaan, want met die actie strooide hij een hoop grind op de baan. Reden genoeg voor de raceleiding om een safety car periode in te stellen zodat het grind opgeruimd kan worden. Zowel de #1 als de #7 moesten naar binnen tijdens de safety car, maar Jani was iets te enthousiast bij het binnenrijden:

Na de safety car sloeg het noodlot toe voor de leidende Toyota: de wagen kwam niet meer op gang en omdat de safety car voor Kobayashi voor het rechte stuk de pitstraat in verdween, moest de Japanner een hele ronde met een slakkengang rondrijden. De #1 Porsche neemt door dit drama de leiding over in de race. De pitstraat heeft Kobayashi op moment van schrijven nog niet bereikt. Het lijkt er zelfs op dat dit ook niet meer gaat gebeuren; de wagen staat namelijk stil in Indianapolis.

Update 1:09
Inmiddels is het definitief over en klaar voor de #7 Toyota. Kobayashi wist nog de Porsche Curves te bereiken, maar daar bleek het zinloos om nog verder te rijden. Met het tijdverlies van de #8 is de #9 nog de enige Toyota die mee doet om de hoofdprijs.

Update 1:22
De gifbeker moet echt helemaal leeg voor Toyota. De #7 staat nog geen ronde stil of de #9 zien we met een klapband rondrijden na een aanrijding met de in de eerste bocht gecrashte CEFC Manor. Geen kleine klapband ook; het complete bodywork is kapot geslagen en het lijkt erop dat ook deze Toyota de pitstraat niet gaat halen. Na het dramatische slot van vorig jaar, is het ook dit jaar een gigantisch waterloo voor de Japanners. Lapierre geeft niet op, dus hopelijk krijgt hij het nog voor elkaar om Toyota nog een goed eindresultaat te bezorgen.

1:00 - 2:00
Door het drama wat zich afgelopen uur heeft voltrokken is er weinig verder te melden. Het restant van dit uur heeft plaats gevonden onder een safety car. Wel kan vermeld worden dat Lapierre officieel is uitgevallen, wat het aantal nog rijdende Toyota's op één brengt. De ene die twee uur in de pit heeft stil gestaan. In de LMP2 gaat de #13 wederom aan de leiding, nadat de zusterauto ver is teruggevallen na een pitstop tijdens de safety car.  De Belg Dries Vanthoor rijdt momenteel in de leidende nog altijd dominante GTE Am wagen, terwijl in de GTE Pro de #97 wederom aan de leiding gaat.

2:00 - 3:00
Het is nog altijd ongekend close in de GTE Pro klasse. De #97 Aston Martin leidt nog altijd, maar zijn teamgenoot in de #95 rijdt bijna continu binnen een seconde van hem. De #51 Ferrari van Af Corse zit daar weer een seconde achter. Lange tijd was Porsche het derde merk dat zich met de strijd kon bemoeien, maar de #91 zakte ver terug na een vroege pitstop.

3:00 - 4:00
De LMP2 heeft een nieuwe leider: Ho Ping Tung. De Nederlandse Chinees kende een enorm sterke stint en wist zo via de overcut de leiding van de #13 Rebellion over te nemen. De andere Rebellion viel even daarvoor van leidende positie terug door een probleem met de voorkant van de wagen. Erg lang duurde de reparaties niet, maar meestrijden om de leiding zit er voorlopig niet in. Frits van Eerd rijdt ondertussen nog in de Jumbo-wagen op een eenzame dertigste plek overall en twintigste in de LMP2 klasse. De #2 Porsche met Hartley achter het stuur is flink aan het opklimmen en ligt nu 14e in de race, 7 ronden achter Tung.

4:00 - 5:00
De Art Car doet inmiddels niet meer mee om de prijzen. De wagen kwam na een spin vast te zitten in het grind en verloor zo veel tijd. Tung heeft zijn wagen afgestaan aan Oliver Jarvis, die de eerste plek in de LMP2 vlak na de wissel weer heroverde en inmiddels heeft opgebouwd naar ruim een minuut. De #92 Porsche ging nog even aan de leiding in de GTE Am, maar vergooide de kans op de overwinning na een stuurfout in de Porsche Curves waarbij de wagen in de bandenstapel terecht kwam. 

Langzaam maar zeker begint de nacht tot een einde te komen en zal de temperatuur flink gaan oplopen. De enige nog rijdende Toyota is enorm snel en zou vanochtend zomaar het ronderecord uit 2015 kunnen aanvallen.

5:00 - 6:00
De nacht is nu echt voorbij op het Circuit de la Sarthe: het is licht en de zon komt zo boven de horizon uit. Brendon Hartley rijdt goed door in de #2 Porsche, die al vroeg uitgeschakeld werd voor de zege, en werkt zich langzaam maar zeker voorbij het LMP2-veld, op weg naar de tweede plaats. De #31 Vaillante Rebellion, met Julien Canal achter het stuur, kwam even stil te staan, maar ging op tijd weer op weg om plek drie in de LMP2 vast te houden.

De Aston Martins liepen door het vervangen van de remmen wat vertraging op in de GTE Pro, maar de #95 was met Marco Sorensen hard op weg om dat weer goed te maken.. Met negen uur te rijden zit hij op een goede seconde van de #91 Porsche van Richard Lietz, terwijl de leiding in de GTE Am in handen is van de #84 JMW Motorsport Ferrari met de Belg Vanthoor.

Het uur eindigde achter de safety car, want Emmanuel Collard kwam in de #28 TDS Racing, verantwoordelijk voor de harde crash van de Ferrari gisteren, hard tegen de muur. De Fransman is in orde, de Oreca is dat niet en hun race is voorbij - en daarmee ook Collard's 23e 24 uur van Le Mans op rij.

06:00 - 07:00
Het afgelopen uur heeft geen al te grote veranderingen of rare acties gezien en dus is het, met nog één derde van de race te gaan, tijd voor de nodige tussenstanden.

LMP1:
1. #1 Porsche - Neel Jani
2. #2 Porsche - Timo Bernhard op 17 ronden
3. #8 Toyota - Sebastien Buemi op 28 ronden

LMP2:
1. #38 Jackie Chan DC Racing - Ho-Pin Tung
2. #13 Vaillante Rebellion - Nelson Piquet Jr op 1:30
3. #31 Vaillante Rebellion - Bruno Senna op 1 ronde

GTE Pro:
1. #95 Aston Martin - Marco Sorensen
2. #63 Corvette - Jan Magnussen op 1:05
3. #91 Porsche - Patrick Pilet op 1:25

GTE Am:
1. #84 JMW Motorsport Ferrari - Rob Smith
2. #55 Spirit of Race Ferrari - Marco Cioco op 1 ronde
3. #99 Beechdean Aston Martin - Andrew Howard op 2 ronden

07:00 - 08:00
In de LMP2 blijft het spannend. De #38 van Ho-Pin Tung blijft aan de leiding, maar de #13 heeft het gat verkleind tot twintig seconden. De #22 Jose Gutierrez heeft in Indianapolis de bandenstapels geraakt. De #51 Ferrari deed mee om de bovenste plaatsen in de GTE, maar kwam met schade de pits binnen nadat James Calado in de tweede Mulsanne chicane de Aston Martin #90 heeft geraakt.

08:00 - 09:00
In de LMP2 verloor de #13 veel tijd tijdens een stop. Piquet kreeg de Oreca niet gestart, waardoor de auto teruggeduwd werd in de pits. Enkele minuten later kwam de bolide met David Heinemeier Hansson achter het stuur weer naar buiten.

De leidende GTE Pro #95 met Richie Stanaway achter het stuur verremde zich bij Mulsanne. Hij schoof met de Aston Martin de bandenstapels in, maar kon met enige schade zijn weg vervolgen. Wel was een langdurige stop nodig om de schade te verhelpen. Even later was er nog een klein probleempje voor dezelfde auto.

09:00 - 10:00
Ook de #31 Rebellion verliest veel tijd. De auto is met versnellingsbakproblemen de pitbox ingeduwd. De Nederlandse bolide rijdt nog wel en Frits van Eerd heeft het stuur overgenomen van Jan Lammers die een lange stint heeft gereden.

De tussenstand om 10:40 uur:

LMP1:
1. #1 Porsche - Nick Tandy
2. #2 Porsche - Brendon Hartley op 18 ronden
3. #8 Toyota - Kazuki Nakajuma op 27 ronden

LMP2:
1. #38 Jackie Chan DC Racing - Oliver Jarvis
2. #13 Vaillante Rebellion - Mathias Beche op 2 ronden
3. #35 Signatech Alpine - Nelson Panciatici op 3 ronden

GTE Pro:
1. #91 Porsche - Richard Lietz
2. #67 Ford UK - Andy Priaulx op 45 seconden
3. #63 Corvette - Antonio Garcia op 49 seconden

GTE Am:
1. #84 JMW Motorsport Ferrari - Rob Smith
2. #55 Spirit of Race Ferrari - Aaron Scott op 1.43 minuten
3. #62 Scuderia Corse Ferrari - William Sweedler op 2 ronden

10:00 - 11:00
De #38 van Oliver Jarvis moet de kerbs bij Tertre Rouge mijden, omdat de zusterauto #37 daar schade aan de versnellingsbak opgelopen heeft. Bij de #13, de enig overgebleven grote concurrent in de LMP2 is rechtsachter aan de auto gewerkt, waardoor de bolide nog meer achterstand op de #38 opgelopen heeft. De #31 Rebellion is na lange reparaties eindelijk weer op de baan verschenen. Deze auto is teruggezakt naar plek 26 algemeen met 26 ronden achterstand op de leider in de LMP2. Bij de Nederlandse #29 heeft Rubens Barrichello het stuur overgenomen van Frits van Eerd.

De #2 Porsche van Brendon Hartley lijkt op weg naar een plek op het podium na de problemen vroeg in de race. De auto rijdt inmiddels op plek zes algemeen en nog maar drie rondjes van de tweede positie.

Update 11:18
Drama voor Porsche. Andre Lotterer leek onderweg naar een onbedreigde zege, maar de #1 viel stil bij Tertre Rouge door problemen met de oliedruk. De auto kon langzaam verder rijden, maar het is de vraag of deze de pits kan bereiken.

Update 11:30
Einde oefening voor de #1 Porsche. De Porsche heeft de pits niet bereikt en staat stil langs het circuit. De #38 Jackie Chan DC Racing heeft nog 8 ronden achterstand op de #1 Porsche maar gaat wel virtueel aan de leiding.

11:00 - 12:00
Het drama voor de #1 Porsche heeft ervoor gezorgd dat het LMP2-team van Ho-Pin Tung de leiding heeft gegrepen. De #38 moet echter vrezen voor de #2 Porsche voor Brendon Hartley die nu tweede algemeen ligt, maar flink veel dichterbij is gekomen. Naast het uitvallen van de #1 is ook de #23 van Fabian Barthez er niet meer bij.

De #13 Rebellion verloor opnieuw veel tijd. De equipe kreeg een stop-and-go omdat er tijdens een stop aan de auto gewerkt werd terwijl de motor al liep. Dit is volgens de regels niet toegestaan.

In de GTE Pro blijft het ongemeen spannend. De #97 Aston Martin van Daniel Serra heeft de leiding overgenomen van de #63 Corvette van Jan Magnussen. Een stop voor de #97 gaf echter de eerste plek snel weer terug aan Magnussen. De eerste vijf in deze klasse rijden nog steeds in dezelfde ronde.

13:00 - 14:00

Het is dan eindelijk gebeurd; de wagen van Tung is terugverwezen naar de tweede plek in het algemeen klassement. Tung heeft voor hij instapte aan de camera van RTL7 verteld dat zijn team helemaal niet bezig was met de algemene overwinning, omdat de kans dat ie er voor zou blijven toch al klein was. Wel zet het team alles op alles om de overwinning in de LMP2 veilig te stellen.

Ondertussen heeft de #65 Ferrari na een touché in de eerste bocht een lekke band opgelopen, waardoor hij de hele lange ronde rustig aan moest rijden. De pitstraat heeft hij wel gehaald.

De uitslag in LMP1 en LMP2 lijkt inmiddels wel vast te staan als iedereen blijft rijden. De #2 heeft een hele ruime voorsprong op de #8 en de #38 van Tung heeft een ronde voorsprong op de #35 Signatech. In de GTE Pro is het echter wel nog altijd spannend. Het is stuivertje wisselen tussen Corvette, Ford en Aston Martin vooraan, een een echte voorspelling is nog niet te doen. Wel is dit mogelijk in de GTE Am, waar de #84 al sinds vannacht ongestoord aan de leiding gaat.

14:00 - 15:00

De 24 uur van Le mans 2017 is tot een eind gekomen, en dat met een fantastische winnaar. De #2 Porsche leek lange tijd kansloos nadat hij een uur in de garage stil had gestaan, maar kon dankzij het wegvallen van al zijn concurrenten en het snel door het LMP2-veld snijden toch als eerste over de finish rijden. De tweede plek wordt gevuld door de #38 Jackie Chan waar Tung de laatste stint voor zijn rekening nam. De #35 Signatech vergooide zijn kans op een podium door in Arnage rechtdoor te schieten, vermoedelijk met een klein probleem. Hij kwam weliswaar als derde de baan weer op, maar moest noodgedwongen de garage in. De #13 Vaillante Rebellion profiteerde en nam de derde plek over.

In de GTE Pro is het nog tot de laatste ronde enorm spannend geweest. De #63 Corvette met Jordan Taylor achter het stuur en de #97 Aston Martin in handen van Jonathan Adam hebben bijna het hele uur binnen twee seconden van elkaar gereden. De Corvette reed constant op kop, terwijl Adam de druk tegen het einde van de wedstrijd steeds verder opvoerde. Taylor maakte in de voorlaatste ronde een fout bij het uitaccelereren in Indianapolis, waarna Adam een dappere poging deed om een leiding over te nemen. De twee kwamen zij aan zij uit Arnage en het kwam zelfs tot een touché, maar het zou uiteindelijk de Corvette zijn die aan het langste eind trok. Even later reed Taylor lek, waardoor de Aston Martin de leiding kon overnemen. De tweede plek was er ook niet voor Taylor, want de #67 Ford wist hem op het laatste moment nog in te halen..

Agenten experimenteren met vr-bril

De politie in Rotterdam experimenteert sinds kort met het gebruik van virtual reality in de opsporing. Agenten kunnen volgens de NOS met een virtual reality-bril de plek van een moord of een schietpartij zo vaak opnieuw bekijken als nodig is.

"Rechercheurs kunnen op hun gemak kijken hoe het er precies uitzag, zonder dat ze steeds terug hoeven naar een plaats delict", zegt een politiemedewerker. Het afgelopen half jaar zouden de vr-brilllen al in zo'n tien zaken zijn gebruikt. Een experiment ermee loopt tot het najaar.

Het visualisatieteam van de politie maakt op de plaats van het misdrijf 360-gradenfoto's met een robotcamera. De aan elkaar gelaste foto's worden opgeslagen op een smartphone die in de vr-bril wordt geklikt. Agenten kunnen zo nog eens rustig een crimescene bekijken zonder er kilometers voor terug te hoeven reizen.

Agenten experimenteren met vr-bril
Agenten experimenteren met vr-bril (Foto: BuzzT)

Bemanning redde USS Fitzgerald na aanvaring

Het Amerikaanse marineschip USS Fitzgerald had kunnen zinken na de aanvaring met een containerschip. Door de botsing ontstond onder de waterlijn een scheur in de romp van het oorlogsbodem, zei viceadmiraal Joseph Aucoin zondag.

Volgens Aucoin had het vaartuig na de botsing vol water kunnen lopen of kunnen zinken. Het is aan het snelle optreden van de bemanning te danken dat het schip is gered. De viceadmiraal stelde dat de reparatie waarschijnlijk enkele maanden in beslag zal nemen.

De USS Fitzgerald kwam 's nachts bij Japan in aanvaring met een Filipijns containerschip. Veel Amerikaanse bemanningsleden lagen toen te slapen. Uit onderzoek moet blijken hoe een enorm vrachtschip bij helder weer in botsing kon komen met het oorlogsbodem.

Sinds het ongeval worden zeven bemanningsleden vermist. Zij zijn volgens Japanse media allemaal dood aangetroffen, maar Aucoin wilde dat niet bevestigen. De gehavende USS Fitzgerald is zaterdag de haven binnengevaren, zei een marinewoordvoerder in Yokosuka.

Bemanning redde USS Fitzgerald na aanvaring
Bemanning redde USS Fitzgerald na aanvaring (Foto: ANP)

Gayparade Kiev verloopt zonder incidenten

Politici en buitenlandse diplomaten hebben zondag deelgenomen aan een gaypride in Kiev. Volgens de organisatie deden aan de mars zo'n 10.000 mensen mee. Er was veel politie op de been, die had echter weinig te doen, de tocht verliep zonder noemenswaardige incidenten. Wel protesteerden er zo'n tweehonderd mensen, een tiental mensen probeerde door het veiligheidskordon heen te breken.

De pro-Europese regering van Oekraïne maakt zich de laatste tijd hard voor de rechten van homo-gemeenschap, dit om dichter naar de Europese Unie te bewegen.

Gayparade Kiev verloopt zonder incidenten
Gayparade Kiev verloopt zonder incidenten (Foto: ANP)

Indonesië vreest komst extremisten uit Marawi

Indonesië zet straaljagers in om te voorkomen dat aan IS gelieerde jihadisten vanuit de Filipijnen naar het zuiden vluchten. Drie gevechtstoestellen zijn voor een maand gestationeerd op een luchtmachtbasis in Tarakan (Noord-Kalimantan).

De Indonesische autoriteiten vrezen voor de komst van de jihadisten die delen van de Filipijnse stad Marawi hebben bezet. Het Filipijnse leger waarschuwde vrijdag dat sommige strijders zich hebben voorgedaan als vluchtelingen om de gevechten in de stad te kunnen ontvluchten.

Marawi ligt op het eiland Mindanao, dat zich ten noorden van Indonesië bevindt. In Jakarta worden de ontwikkelingen rond de stadsoorlog dan ook op de voet gevolgd. "De strijders vluchten misschien weg uit de Filipijnen en kunnen dan gedwongen zijn de grens met Indonesië over te steken", zei een legerfunctionaris tegen persbureau Antara.

De Indonesische autoriteiten hebben ook de bevolking gevraagd een oogje in het zeil te houden. Zo kregen onder meer vissers het verzoek alarm te slaan als ze verdachte figuren zien. Verder is een speciale politie-eenheid naar het noorden van Celebes gestuurd, om te voorkomen dat jihadisten daar de grens oversteken.

Indonesië vreest komst extremisten uit Marawi
Indonesië vreest komst extremisten uit Marawi (Foto: ANP)

Jarig Madurodam: niet wegzakken in nostalgie

Madurodam viert op 2 juli zijn 65e verjaardag, maar wil alles behalve "wegzakken in nostalgie", zegt directeur Joris van Dijk. Het 'vrolijkste oorlogsmonument' van Nederland, gesticht ter herinnering aan oorlogsheld George Maduro, is volop bezig met de toekomst. Alleen dan kan het park de ongeveer 700.000 bezoekers per jaar blijven trekken, de omzet van een dikke 11 miljoen euro blijven halen en daarvan jaarlijks tonnen aan goede doelen blijven besteden. Sinds de oprichting ging daar 32 miljoen euro heen.

Woensdag opent Madurodam de attractie Nieuw Amsterdam en die heeft niets van het miniatuur-Nederland waarom Madurodam nog altijd bekend is. "Die miniaturen zitten nog volop in de hoofden, maar dat deel alleen is niet meer wat we zijn", aldus Van Dijk. Bezoekers van Nieuw Amsterdam gaan 'aan boord' van het schip De Vergulde Bever en varen zogenaamd van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam, het huidige New York. Aangekomen en een beetje nat geworden in de haven, worden zij verwelkomd door gouverneur Peter Stuyvesant, met een rij kanonnen waarmee moet worden 'gevochten'. Ondertussen horen ze van alles over de Nederlandse sporen in New York.

Het is de grootste attractie die Madurodam ooit heeft geopend. De medewerkers van Madurodam zetten het allemaal, ook inhoudelijk, zelf in elkaar. Historisch zou het allemaal ook wel door de beugel kunnen, ondanks 'verfraaiingen'. "Walt Disney zei ook: Voor een gram educatie heb je een kilo vermaak nodig", verklaart Van Dijk. Behalve vermaken en informeren, wil Madurodam de mensen ook een beetje trots maken op wat Nederland allemaal heeft gepresteerd.

Uitbreiding
De miniaturen doen dat al sinds jaar en dag, de heldendaden van George Maduro sinds kort in een speciaal paviljoen ook, net als een recente replica van het Dordtse Hof waar met de Statenvergadering in 1572 de opstand tegen de Spaanse bezetter begon.

Madurodam heeft verder grootscheepse plannen voor uitbreiding plus beter gebruik van de bestaande ruimte. Het park wil tot 2030 voor 45 miljoen investeren. Met die plannen is het college van Den Haag akkoord. Vier dagen na het 65-jarig jubileum moet de gemeenteraad beslissen.

Jarig Madurodam: niet wegzakken in nostalgie
Jarig Madurodam: niet wegzakken in nostalgie (Foto: ANP)

Kans op hittegolf in het zuiden

Het zuiden maakt komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het volgens weerbureau Weerplaza op veel plaatsen in het binnenland 30 graden. Ook dinsdag, donderdag en vrijdag is de kans groot dat deze temperaturen worden gehaald. Donderdag zou er dan sprake kunnen zijn van een regionale hittegolf.

Om van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden zijn.

In het noorden wordt het volgens Weerplaza na maandag wel iets koeler door de noordelijke wind en het koude Noordzeewater zorgt daarmee voor enige afkoeling. In het noorden en ook in het midden komen de maxima op woensdag onder de 25 graden.

Als het maandag in De Bilt ook de 30 graden wordt, kan de tweede tropische dag van het jaar genoteerd worden. De eerste was op 27 mei.

Kans op hittegolf in het zuiden
Kans op hittegolf in het zuiden (Foto: ANP)

Code oranje in drie provincies voor natuurbrand

In Zeeland, Limburg-Noord en in Noord- en Oost-Gelderland geldt code oranje omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Brabant, Utrecht, Twente en Noord-Holland-Noord hebben code geel: een verhoogd risico.

Dat meldt de site natuurbrandrisico.nl, waarbij veiligheidsregio's zijn aangesloten. Ook weerbureaus waarschuwen voor risico's door de aanhoudende droogte. De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten "met klem"geen peuken uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.

Drie provincies code oranje voor natuurbrand
Code oranje in drie provincies voor natuurbrand (Foto: ANP)

Veel politie op de been in Enschede

In het centrum van Enschede is zondag aan het einde van de ochtend veel politie op de been. Locoburgemeester Eelco Eerenberg kondigde donderdag een demonstratieverbod af. Maar er wordt rekening mee gehouden dat toch demonstranten naar de stad komen. Er zijn volgens de politie wel wat 'eenlingen' gesignaleerd, maar het beeld is nog rustig.

Fortress Europe, No Nazi's in Enschede en Enschede Tegen Racisme wilden protesteren, maar de loco-burgemeester was bang dat vanwege een mogelijke confrontatie tussen rechtse en linkse groeperingen de veiligheid in de stad niet gegarandeerd kan worden.

Enschede is aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden heeft. Er lopen en fietsen agenten rond. Ook staan er politiebusjes en busjes van de ME klaar. Er zijn digitale borden in de stad geplaatst waarop staat: demonstreren verboden.

Veel politie op de been in Enschede
Veel politie op de been in Enschede (Foto: ANP)

Trailer voor animatiefilm Ferdinand

De zomerblockbusters vliegen ons om de oren, maar Hollywood bereidt zich al voor op het kerstseizoen. Voor de in december te verschijnen animatiefilm Ferdinand is nu de eerste trailer beschikbaar.

De film speelt zich af in Spanje en vertelt het verhaal van een grote stier met een klein hartje. Als hij ten onrechte aangezien wordt voor een gevaarlijk beest wordt hij gevangen genomen en weggevoerd. Vastberaden om terug te keren naar zijn familie, verzamelt hij een bont gezelschap om zich heen voor een fantastisch avontuur. Ferdinand bewijst dat je je stierlijk kunt vergissen als je enkel op iemands uiterlijk afgaat.

De stemmen in Ferdinand worden ingesproken door onder andere John Cena, Kate McKinnon, Gina Rodriguez en Anthony Anderson. Ferdinand is te zien vanaf 20 december.

Metro Exodus geeft bovengrondse open wereld

In een interview met PC Gamer hebben executive producer Jon Bloch en creative director Andriy Prokhorov toegelicht hoe Metro Exodus is opgezet. Om FOK!kers te helpen hebben we hier de essentie samengevat. Het volledige interview kun je hier nalezen.

Verhaal
Hoofdpersoon Artyom gaat verder waar het goede einde van Metro: Last Light hem heeft gebracht. Hij moet nu op reis door Rusland met een groep anderen. De complete reis duurt ongeveer een jaar. In elke nieuw gebied dat Artyom ontdekt is er een ander seizoen (in tegenstelling tot de eeuwige winter van de vorige twee delen), zijn er andere samenlevingen met andere gebruiken en ideologieën, andere beesten en andere landschappen. Je reist met behulp van een trein/ metro naar ieder gebied. De reis en je ervaringen hebben ook weer invloed op je groepsgenoten, hun karakter en dus ook hun gedrag.

Metro Exodus - Buiten 

Open wereld
De eerste twee Metro-games waren lineair in opzet en Metro Exodus heeft ook lineaire stukken om het verhaal te vertellen. Er zijn wel hele gebieden die je vrij laten om te gaan en staan waar je wilt. Er zijn ook meer survival-game-elementen toegevoegd, maar erg veel details krijgen we niet. Je hebt nu meer vrijheid om je wapens en munitie aan te passen. Je assortiment aan wapens is uitgebreider dan ooit.

Metro Exodus - Kruisboog

Metro Exodus - Mooie spreuk

Pa kijkt vandaag gratis auto's op tv

Ga je bij je vader op bezoek voor Vaderdag vandaag, maar zie je hem al zo vaak dat je eigenlijk niet zoveel meer bij te praten hebt? Misschien wil je wel even iets leuks kijken, samen. Amazon Prime Video spreekt de aloude stereotypen voor vandaag eens aan en stelt een paar uur auto's kijken gratis beschikbaar. Want mannen houden van auto's, toch?

Via PrimeVideo.com/driving kun je nu gratis een paar afleveringen van The Grand Tour en de nieuwe serie Le Mans: Racing is Everything kijken. Voor TGT gaat het om de twee afleveringn die samen de Namibië-special vormen, en van Le Mans kun je de eerste twee afleveringen zien. Leuk, auto's kijken!

Richard Hammond, Jeremy Clarkson en James May in Namibië
Richard Hammond, Jeremy Clarkson en James May in Namibië

Twee gewonden door steekpartij Arnhem

Twee mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt bij een steekincident in Arnhem. Beide Arnhemmers (22 en 24 jaar) moesten naar het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel.

Er is nog niemand aangehouden. Vermoedelijk is er bij de hoek Hugo de Grootstraat/Johan de Wittlaan ruzie ontstaan tussen een aantal mannen. Maar wat daarvoor de aanleiding was is nog onduidelijk.

Twee gewonden door steekpartij Arnhem
Twee gewonden door steekpartij Arnhem (Foto: ANP)

Agressieve treinpassagiers slaan en spugen

Bij zowel Hoogezand als Leeuwarden zijn zaterdagavond laat agressieve treinpassagiers opgepakt. In de trein van Martenshoek naar Hoogezand zaten twee jongens zonder kaartje. Een van hen sloeg de conductrice in het gezicht omdat ze zijn vluchtweg richting de uitgang versperde. Deze vijftienjarige agressieveling werd op het station overgedragen aan de politie.

Een 44-jarige man uit Den Dolder viel in de trein van Zwolle naar Leeuwarden vrouwelijke passagiers lastig. Toen de conducteur hem tot de orde riep, begon hij beledigingen te schreeuwen. Dat bleef hij doen toen de politie erbij kwam. De man verzette zich heftig tegen zijn arrestatie, trapte om zich heen en spuugde treinpersoneel in het gezicht. In de arrestantenbus wist hij nog een kopstoot aan een agent te geven.

Agressieve treinpassagiers slaan en spugen
Agressieve treinpassagiers slaan en spugen (Foto: ANP)

Kruijswijk mikt op tweede plaats

Steven Kruijswijk gaat voor de tweede plaats in het algemeen klassement in de Ronde van Zwitserland. Het verschil met Simon Spilak is meer dan één minuut, maar de Nederlander van LottoNL-Jumbo hoopt nog wel naar de tweede plaats te gaan. 

"Normaal gesproken is het gat van Steven naar Spilak te groot. Spilak is in staat om een hele goede tijdrit te rijden, zoals hij enkele jaren terug al bewezen heeft", geeft ploegleider Addy Engels aan op de website van LottoNL-Jumbo.

"Het is dus kijken of Steven over Caruso heen kan wippen en zo de tweede plaats veilig kan stellen. Van achteruit hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Het gat tussen Steven en de nummer vier is groot genoeg", sloot Engels af.

Kruijswijk heeft in het algemeen klassement een achterstand van dertien seconden op Caruso. Nummer vier volgt op meer dan een minuut van de Nederlander.  

Kruijswijk begint om 16.49 aan zijn tijdrit in de Ronde van Zwitserland. 

Iraaks leger bestormt historisch deel Mosul

Het Iraakse leger is zondag begonnen aan de bestorming van het historische stadsdeel van Mosul. Dat hebben legerofficials bekendgemaakt.

De Oude Stad van Mosul is het laatste deel van de stad dat IS-strijders in handen hebben. Mosul was de hoofdstad van het kalifaat. De belegering van Mosul gaat z'n negende maand in.

Irakees leger bestormt historisch deel Mosul
Irakees leger bestormt historisch deel Mosul (Foto: ANP)

Veel doden bij aanslag Afghaans politiebureau

Vijf zelfmoordterroristen hebben zondag een aanslag gepleegd op het hoofdbureau van de politie in Gardez, in het oosten van Afghanistan. Daarbij zijn zeker tien doden gevallen en dertig gewonden. De aanslag vond rond 06.30 uur plaatselijke tijd plaats.

Een terrorist blies zich met auto en al op bij de ingang van het bureau, vier anderen stormden daarna het complex binnen. Deze aanslagplegers werden gedood door de politie.

De Taliban heeft de aanslag opgeëist en claimt dat er honderd agenten zijn omgekomen, maar de Taliban overdrijft over het algemeen dit soort getallen.

Veel doden bij aanslag Afghaans politiebureau
Veel doden bij aanslag Afghaans politiebureau (Foto: ANP)

Harman aan kop in US Open

Golfer Brian Harman gaat na de derde ronde van het US Open aan de leiding, het tweede majortoernooi van dit jaar. De 30-jarige Amerikaan had een ronde van 67 slagen, waardoor hij nu op -12 staat voor het toernooi. Justin Thomas en Brooks Koepka en de Engelsman Tommy Fleetwood staan een slag achter op de Amerikaan.

Thomas schreef op zaterdag wel geschiedenis door op Erin Hills een 63 (-9) te noteren.. Thomas evenaarde de laagste ronde ooit in het US Open. Zijn 63 is de vijfde 63 in 117 edities van het US Open. Jonny Miller deed het in 1973 op Oakmont, een par-71. Jack Nicklaus, Tom Weiskopf en Vijay Singh gingen rond in 63 slagen op een par-70. Daarmee is de 63 (-9) van Thomas ten opzichte van par de laagste ronde ooit in het US Open.

Nacht van Vluchteling brengt 1,5 miljoen op

De nacht van de Vluchteling heeft dit jaar ruim 1,5 miljoen euro opgebracht. Dat heeft de Stichting Vluchteling in de nacht van zaterdag op zondag laten weten. Vorig jaar haalden de deelnemers aan de 40 kilometer lange sponsorwandeltocht een half miljoen euro minder op voor noodhulp aan vluchtelingen in de hele wereld.

In totaal doen 5000 mensen mee aan de wandeltocht die vanuit Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam vertrekt. Die mensen hebben met 14 graden een "ideale wandelnacht" volgens de organisatie. Vorig jaar liepen er 2800 mensen mee.

Het startschot voor de drie tochten werd om middernacht gegeven door minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en programmamaker Johnny de Mol (Amsterdam), burgemeester Ahmed Aboutaleb en actrice Hadewych Minis (Rotterdam) en radiomaker Jan Douwe Kroeske (Nijmegen).

Nacht van Vluchteling brengt 1,5 miljoen op
Nacht van Vluchteling brengt 1,5 miljoen op (Foto: ANP)

Tweeling zangeres Beyoncé geboren

De Amerikaanse zangeres Beyoncé is bevallen van een tweeling. Dat melden Amerikaanse entertainmentwebsites. Ze heeft samen met haar partner, muziekproducer Jay Z, al een dochtertje van vijf.

De foto waarop Beyoncé Knowles destijds haar zwangerschap via Instagram bekendmaakte, is de meeste gelikete foto op Instagram ooit. Beyoncé heeft op dat kanaal 103 miljoen volgers.

Geslacht, namen of de precieze geboortedatum konden Amerikaanse entertainmentmedia nog niet geven. Zeer waarschijnlijk plaatst Beyoncé een dezer dagen een foto van haar twee nieuwe kinderen. Tijdens haar zwangerschap postte ze ook met enige regelmaat gestileerde zwangerschapsfoto's.

Zijn de instagramfoto's hieronder niet zichtbaar? Hier vind je het instagramaccount van Beyoncé. 

 

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce) op21 Mei 2017 om 3:35 PDT

 

😁🇺🇸

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce) op29 Mei 2017 om 11:43 PDT

Tweeling zangeres Beyoncé geboren
Tweeling zangeres Beyoncé geboren (Foto: BuzzE)

Toestand Steve Scalise niet langer kritiek

De toestand van het neergeschoten Amerikaanse congreslid Steve Scalise is niet meer kritiek. Na een nieuwe operatie omschrijft het MedStar Washington-ziekenhuis de toestand van de 51-jarige Republikein nu als "ernstig". "Hij reageert meer en spreekt met zijn geliefden."

Scalise werd woendag neergeschoten toen de Republikeinen in de buurt van Washington D.C. oefenden voor hun jaarlijkse honkbalwedstrijd met de Democraten. Hij was in het bekken getroffen en daarbij werden interne organen geraakt en verloor Scalise veel bloed. De komende weken moet Scalise nog een aantal keer worden geopereerd.

De schutter, die uit woede tegenover president Trump en Republikeinse politici zou hebben gehandeld, werd na zijn daad door de politie doodgeschoten. De 66-jarige James Hodgkinson had naast Scalise nog drie anderen neergeschoten. Hun verwondingen waren minder ernstig.

Toestand neergeschoten politicus verbeterd
Toestand Steve Scalise niet langer kritiek (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: summer is here!

In juni te veel regen in de nok, schaadt de bij en de bonenstok.

Goedemorgen! De zon brak pas laat door gisteren, maar toen werd het ook wel echt heerlijk weer. Vandaag wordt er weer ronduit zomers weer voorspeld, de temperaturen liggen tussen de 25 en 29 graden, zeer lokaal kan zelfs de 30 graden nog worden aangetikt. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. Aan de kust en rond het IJsselmeer steekt er in de namiddag een zeewind op en kan daar dus voor enige afkoeling zorgen. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:02
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1815 Slag bij Waterloo
 1839 Willem III der Nederlanden trouwt met Sophia van Württemberg.
1940 Charles de Gaulle roept vanuit Londen per radio Frankrijk op de strijd voort te zetten, hoewel het zojuist onder de voet gelopen is door nazi-Duitsland.
 1981 Introductie van het eerste genetische gemodificeerde vaccin (een vaccin tegen mond-en-klauwzeer).
 1983 Sally Ride is de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte.
2016 DJMO kwam de eindredactie versterken.  

De aardappels in bloei (Foto: Rewimo)
De aardappels in bloei (Foto: Rewimo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Franse kiezer wéér naar de stembus

De Franse kiezer trekt zondag opnieuw naar de stembus, dit keer voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. De afgelopen weken gingen de Fransen al twee keer het stemhokje in om een president te kiezen. Afgelopen zondag was de eerste ronde van de parlementsverkiezingen.

De kiezers zijn mogelijk onderhand het stemmen beu, hetgeen zich vertaalt in een lage opkomst. Tijdens de eerste ronde van de parlementsverkiezingen kwam slechts 48,2 procent van het electoraat opdagen. De kiezers gaven toen vooral hun steun aan La République En Marche (LREM), van president Macron. De LREM mocht zich verheugen in ongeveer een derde van de stemmen.

Volgens de peilingen komt de nieuwe partij zondagavond zelfs uit op 415 tot 445 van de in totaal 577 zetels van de volksvertegenwoordiging in Parijs, de Assemblée Nationale. Dat stelt de heersende politieke orde voor grote problemen. Met name de Socialisten zitten in de hoek waar de klappen vallen. Nu bezetten zij nog 273 zetels, maar de peilingen wijzen op een verlies van misschien wel 240 zetels.

Franse kiezer wéér naar de stembus
Franse kiezer wéér naar de stembus (Foto: ANP)

Veel toeloop bij grote brand in Leerdam

Bij een grote brand in Leerdam is de politie ingezet om geïnteresseerden op afstand te houden. De brand in een winkel met een bovenwoning in de binnenstad van de Zuid-Hollandse stad brak rond 23.30 uur zaterdagavond uit. Het uitgaanspubliek wilde alles op de voet volgen, maar werd op afstand gehouden om de brandweer zijn werk te kunnen laten doen, liet een woordvoerder van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid weten.

Om de brand te bestrijden werden uiteindelijk zo'n honderd brandweerlieden ingezet uit de hele regio. Die konden niet voorkomen dat twee buurpanden ook beschadigd raakten. Zo'n drie uur na het uitbreken van de brand werd het sein brand meester gegeven. Er raakte niemand gewond bij de brand.

Veel toeloop bij grote brand in Leerdam
Veel toeloop bij grote brand in Leerdam (Foto: ANP)

Doden bij explosie in winkelcentrum Bogota

Bij een aanslag in een winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zijn drie vrouwen omgekomen en negen gewond geraakt. Een explosief was geplaatst in een vrouwentoilet van een populair winkelcentrum. Daar waren ten tijde van de explosie zaterdagavond lokale tijd zo'n 500 mensen in de omgeving.

Alle twaalf slachtoffers waren vrouwen. Een van de dodelijke slachtoffers was een Française. Burgemeester Enrique Penãlosa noemde de explosie op Twitter een "laffe terroristische aanslag". Hij kondigde een onderzoek aan naar de aanslag.

De achtergrond van de explosie is nog onduidelijk. In eerste instantie werd gewezen naar de linkse guerilla's van de ELN-beweging die in februari ook een aanslag pleegde in Bogotá. ELN keurde op Twitter de aanslag tegen burgers echter af. De autoriteiten lieten weten dat de zogenoemde Gulf Clan, een groep voormalige rechtse paramilitairen die in drugs handelen, gedreigd hebben met aanslagen.

Doden bij explosie in winkelcentrum Bogota
Doden bij explosie in winkelcentrum Bogota (Foto: ANP)

Nationale Oldtimerdag met Superbus van Ockels

De Superbus van de overleden Wubbo Ockels is zondag te zien op de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. Het evenement, op de Bataviaboulevard in Lelystad, is met 430 historische automobielen de grootste oldtimermeeting van de Benelux.

De auto's zijn van dichtbij te bekijken en ook maken ze een ritje in en om Lelystad. Ook is er veel aandacht voor La Belle Epoque, de periode van ongeveer 1890 tot 1918 en voor de Cadillac.

De bus van Wubbo Ockels, ook wel 'batmobiel' genoemd, is vanuit een opslagplaats van de TU Delft per dieplader naar Lelystad gebracht. Na de oldtimerdag gaat het voertuig weer in de opslag. Ockels ontwierp de elektrische bus, ook om er aandacht mee te vragen voor duurzaamheid. Het was zijn bedoeling dat de bus uiteindelijk daadwerkelijk de weg opging, maar dat is er niet van gekomen.

Nationale Oldtimerdag met Superbus van Ockels
Nationale Oldtimerdag met Superbus van Ockels (Foto: ANP)

Vermiste Amerikaanse zeelieden dood gevonden

De lichamen van vermiste bemanningsleden van een Amerikaans marineschip zijn gevonden, meldt de Amerikaanse marine zondag. Reddingswerkers vonden de lichamen in beschadigde en ondergelopen delen van de USS Fitzgerald. Om hoeveel lichamen het gaat, laten de Amerikanen in het midden. Volgens Japanse media zijn alle zeven vermiste bemanningsleden dood aangetroffen.

De USS Fitzgerald kwam zaterdag bij de monding van de Baai van Tokio in aanvaring met een Filipijns containerschip. De torpedobootjager maakte daarna water.

De commandant van de USS Fitzgerald werd door de Japanse kustwacht per helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Twee andere bemanningsleden zijn ook in een ziekenhuis opgenomen.

Vermiste Amerikaanse zeelieden dood gevonden
Vermiste Amerikaanse zeelieden dood gevonden (Foto: ANP)

'PSG maakt van Oblak duurste doelman ooit'

Jan Oblak kan Atlético Madrid voor een torenhoge transfersom inruilen voor Paris Saint-Germain.

Volgens verschillende Spaanse media heeft PSG liefst honderd miljoen euro klaarliggen om de Sloveense keeper over te nemen van Atlético Madrid. Oblak ondertekende eerder dit jaar nog een nieuw contract in de Spaanse hoofdstad voor vijf jaar. Daardoor kan Atlético de hoofdprijs vragen.

Mocht de 24-jarige sluitpost inderdaad voor dat bedrag worden verkocht, dan is hij met afstand de duurste doelman uit de voetbalgeschiedenis. Het record is nu nog in handen van Gianluigi Buffon. Juventus betaalde in 2001 ruim veertig miljoen euro om de Italiaan van Parma te kopen.

Oblak heeft bij Atlético drie seizoenen achter de rug. De Spanjaarden legden hem in de zomer van 2014 vast voor vijftien miljoen euro. Hij kwam toen over van Benfica.

Beachduo Brouwer/Meeuwsen onderuit in kwartfinales Den Haag

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zaterdag verrassend verloren in de kwartfinales van het World Tour-toernooi in Den Haag.

De Nederlandse oud-wereldkampioenen stonden tegenover de Russen Nikita Liamin en Viacheslav Krasilnikov, die ze op papier prima moeten kunnen hebben. Niks bleek echter minder waar en voor eigen publiek konden Brouwer en Meeuwsen de Russen niet aan. Na een goed half uur was het voorbij: 21-16, 21-14.

Krasilnikov en Liamin plaatsten zich overigens zelfs voor de finale, waarin ze zondag tegen het Spaanse duo Pablo Herrera en Adrian Gavira spelen. Bij de vrouwen spelen de Zwitserse dames Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich in de finale tegen Carolina Salgado en Maria Antonelli uit Brazilië. 

Bokser Hague hersendood na harde knock-out

Bokser en voormalig UFC-vechter Tim Hague is hersendood verklaard. De 34-jarige Canadees stond vrijdag in de ring in Edmonton tegenover landgenoot Adam Braidwood.

Na enkele minuten kreeg Hague een paar rake klappen op het hoofd, waarna hij tegen het canvas smakte. Vriend en collega Cody Krahn legt uit wat er daarna gebeurde. "Zodra we Tim backstage en bij de arts hadden was duidelijk dat hij naar het ziekenhuis moest. Hij ligt nu in coma en heeft een hersenoperatie gehad om de druk op zijn hersenen te verlichten."

MMA-journalist Mike Russell zegt van teamgenoten van Hague, die in het ziekenhuis aanwezig zijn, gehoord te hebben dat de vechter inmiddels hersendood is verklaard. Het gevecht tussen Braidwood en Hague is hieronder te zien, uiteraard op eigen risico, aangezien het Hague's laatste momenten blijken te zijn geweest. De knock-out volgt na zo'n 5:20 minuten.

Het gevecht tussen Hague en Braidwood (Bron: YouTube)

 

Huge ko win for @braidwoodboxing over @tim_hague . Hope for a good recovery Tim. So proud of you Adam #koboxing

Een bericht gedeeld door Sarah Kaufman (@sarahkaufmanmma) op16 Jun 2017 om 10:21 PDT

Veteraan Karlovic naar finale in Rosmalen

Tennisser Ivo Karlovic heeft zich zaterdag naar de finale van het ATP-toernooi van Rosmalen geslagen. De Kroatische veteraan zorgde voor een verrassing door de als eerste geplaatste Marin Cilic, zevende op de wereldranglijst, te verslaan.

De twee landgenoten konden elkaar nauwelijks bedreigen in de eerste set, wat zorgde voor een tiebreak. Daarin was Dr Ivo de sterkste, maar in het slot van set twee wist Cilic hem te breken. In het derde bedrijf was er voor Cilic geen doorkomen aan op de service van zijn 38-jarige landgenoot en die was in de tiebreak na bijna drie uur wederom de sterkste: 7-6 (4), 5-7, 7-6 (2).

Karlovic speelt in de finale tegen Gilles Müller, een andere veteraan. De 34-jarige Luxemburger won in de halve finales van de mondiale nummer tien, de 20-jarige Duitser Alexander Zverev. Müller had in set één een tiebreak nodig, maar in de tweede set was hij simpelweg de sterkste: 7-6 (5), 6-2.

Kontaveit in Rosmalen naar tweede WTA-finale

Tennisster Anett Kontaveit heeft zich op het WTA-toernooi van Rosmalen geplaatst voor de finale. Voor de 21-jarige Estse is dat de tweede keer in haar loopbaan, nadat ze in april in het Zwitserse Biel al een finale verloor.

Kontaveit, de nummer 49 van de wereld, stond in Rosmalen tegenover Lesia Tsurenko, de mondiale nummer 37. De eerste set ging naar de Estse, maar in de tiebreak van set twee wist ze geen enkel punt te maken. Die mentale tik verwerkte Kontaveit echter snel en in set twee sloeg ze op 3-2 toe door Tsurenko te breken, waarna ze het zelf afmaakte: 6-3, 6-7 (0), 6-2.

In de finale speelt Kontaveit zondag tegen de Russische Natalia Vikhlyantseva.

Traangas raakt op in Venezuela

In het door protesten geteisterde Venezuela raakt het traangas op. De autoriteiten hebben bij een producent in Brazilië een nieuwe hoeveelheid besteld, maar die komt voorlopig het land niet in.

Na klachten op social media liet vliegtuigmaatschappij Avianca Brasil weten dat geen van haar vliegtuigen richting Venezuela de bestelling zal meenemen. Een lid van de oppositie in het Venezolaanse parlement had een document openbaar gemaakt waaruit blijkt dat de strijdkrachten bij een Braziliaanse producent in totaal 77.870 doses traangas hadden besteld.

Het parlementslid Williams Dávila heeft bij zijn Zuid-Amerikaanse collega's aangedrongen op een boycot van de producent als die traangas verkoopt aan een regime "dat daarmee zijn eigen volk in Venezuela onderdrukt".

Bij de protesten in Venezuela zijn sinds begin april 71 mensen om het leven gekomen. Duizenden mensen raakten gewond, onder andere door de inzet van traangas.

Traangas raakt op in Venezuela
Traangas raakt op in Venezuela (Foto: ANP)

Poetin: nieuwe sancties VS 'schadelijk'

 De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd dat nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland de relatie tussen de landen verder onder druk zetten. "Ik denk dat dit schadelijk is", zei de Russische leider volgens staatspersbureau RIA Novosti.

De Amerikaanse Senaat stemde donderdag in met nieuwe strafmaatregelen tegen Moskou. De sancties zijn onder anderen gericht tegen Russen die zich schuldig hebben gemaakt aan cyberaanvallen of wapens hebben geleverd aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Poetin reageerde teleurgesteld op de geplande maatregelen, die nog moet worden goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Dit zal de relatie tussen Rusland en de VS inderdaad verder compliceren", stelde hij. De president vond het nog te vroeg om al te praten over tegenmaatregelen.

Ook Europese landen reageerden bezorgd op de Amerikaanse plannen. Duitsland en Oostenrijk vrezen dat de beoogde strafmaatregelen ook Europese bedrijven kunnen treffen die betrokken zijn bij Russische projecten, zoals de aanleg van gaspijpleiding Nord Stream II.

Poetin: nieuwe sancties VS 'schadelijk'
Poetin: nieuwe sancties VS 'schadelijk' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.