FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 juni 2017

Merkel spreekt paus over Klimaatverdrag

 Paus Franciscus heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangemoedigd zich te blijven inzetten voor internationale samenwerking. Ook kreeg de Duitse leider zaterdag tijdens een bezoek aan Vaticaanstad naar eigen zeggen het verzoek vast te houden aan het Klimaatverdrag van Parijs.

Merkel had een veertig minuten durend privégesprek met de kerkvorst. De leiders bespraken volgens het Vaticaan onder meer de noodzaak om klimaatverandering, armoede en terrorisme te bestrijden. De bondskanselier zei naderhand zich te willen inzetten voor een wereld "waarin we muren willen afbreken, in plaats van ze te bouwen".

Merkel spreekt paus over Klimaatverdrag
Merkel spreekt paus over Klimaatverdrag (Foto: ANP)

Afghaanse soldaat schiet Amerikanen neer

Zeker zeven Amerikaanse militairen zijn gewond geraakt door een vermeende schietpartij op een legerbasis in het noorden van Afghanistan. Een Afghaanse militair kwam om het leven, zei een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in het land. Het is onduidelijk of het gaat om de schutter.

De zegsman sprak tegen dat Amerikanen zijn gedood in Camp Shaheen bij de stad Mazar-i-Sharif, zoals aanvankelijk werd gemeld door het Afghaanse leger. Volgens de Afghaanse nieuwszender TOLO opende een Afghaanse soldaat het vuur op buitenlandse trainers. De aanvaller zou daarna zijn doodgeschoten door zijn collega's.

De Taliban hebben de aanval op de Amerikanen opgeëist. Volgens een woordvoerder van de opstandelingen opende een Afghaanse commando het vuur op buitenlandse "invasietroepen", met doden en gewonden tot gevolg. De schutter zou trouw zijn geweest aan de Taliban.

Bloedbad

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Taliban toeslaan in Camp Shaheen. In de basis werd eerder dit jaar een bloedbad aangericht. Toen drongen Talibanstrijders vermomd als soldaten het kamp binnen, waarna ze een groot aantal Afghaanse militairen doodschoten.

Afghaanse militairen keren zich wel vaker tegen buitenlandse troepen. Zo schoot een Afghaanse soldaat eerder deze maand drie Amerikanen dood in een basis in de provincie Nangarhar. Een vierde Amerikaan raakte toen gewond.

Afghaanse soldaat schiet Amerikanen neer
Afghaanse soldaat schiet Amerikanen neer (Foto: ANP)

Partij VoorNederland (VNL) stopt ermee

De partij VoorNederland (VNL) heeft besloten zich op te heffen. Dat was zaterdag de conclusie tijdens een algemene ledenvergadering. VNL kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart geen enkele zetel.

De omstandigheden zijn na de verkiezingen gewijzigd, aldus voorzitter Laurence Stassen. "Zowel politiek, financieel als organisatorisch ziet de partij te weinig reële ambities om door te gaan."

De spraakmakende politiek leider van VNL, Jan Roos, was onlangs al vertrokken. Kort na de stembusgang had Roos al laten weten dat hij in de mediawereld zou terugkeren.

VNL was de partij van onder anderen de Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes. Zij vormden de Groep Bontes/Van Klaveren in het parlement nadat zij waren weggegaan bij de PVV. Door het resultaat van VNL bij de verkiezingen verloren zij hun zetels. Voorzitter Stassen was voormalig Europees parlementariër voor de PVV.

Partij VoorNederland (VNL) stopt ermee
Partij VoorNederland (VNL) stopt ermee (Foto: ANP)

Eigenaren bloedzakken Fuentes niet bekendgemaakt

Het was in 2006 de dopingzaak van de eeuw, bij de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes werden 211 bloedzakken aangetroffen. Van welke sporters deze zakken waren werd niet bekend gemaakt en dat zal ook niet meer gebeuren, zo heeft het gerechtshof in Madrid bepaald.

Aanvankelijk leek het erop dat de namen van 23 wielrenners en 12 atleten binnenkort bekend gemaakt zouden worden nadat deze waren ontmaskerd door het antidopinglaboratorium (LAD) in Lausanne. Het Spaanse hof heeft nu bepaald de namen mogen alleen gedeeld worden met instanties (WADA, UCI, IAAF etc.) als de betrokken sporter een nog lopende dopingzaak heeft. Dat is elf jaar na dato bij niemand meer het geval.

Ook zullen er geen nieuwe zaken meer komen doordat de verjaringstermijn van acht jaar inmiddels verstreken is. Fuentes zelf werd in 2016 al vrijgesproken van een delict tegen de gezondheid. De rechter vond dat Fuentes alleen met bloed en niet met medicijnen werkte en de gezondheid van mensen niet in gevaar bracht.

Van der Sar: "Goed gevoel over Keizer"

De algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar, heeft uitgelegd hoe het proces om Marcel Keizer aan te stellen precies in zijn werk ging.

"Vanaf het moment dat de kans bestond dat wij op zoek moesten naar een andere trainer, was Keizer voor het technisch hart de geschikte kandidaat", laat de voetbalbestuurder weten op de clubwebsite van de Amsterdammers. "Het past bij Ajax om eerst intern te kijken naar opvolging, in het verleden zijn vaker hoofdtrainers uit de eigen organisatie aangesteld."

Het was voor de oud-keeper van het Nederlands elftal en zijn collega’s onverwacht dat Peter Bosz zo snel vertrok. Daardoor moest er bij Ajax snel worden geschakeld. "De positie van hoofdcoach kwam eerder vrij dan verwacht. Vervolgens zijn wij de gesprekken gestart binnen het technisch hart en de directie. En daarna met de RvC en natuurlijk met Marcel zelf."

Omdat alles positief verliep, kreeg men een goed gevoel om voor Keizer te kiezen binnen de Ajax-organisatie. "Hij kent de spelers, de organisatie en staat achter de filosofie van de club. Bovendien heeft hij het bij de beloften het afgelopen seizoen, met een duidelijke speelwijze, uitstekend gedaan. Met goede en gevarieerde trainingen heeft hij de spelers zichtbaar beter gemaakt", aldus Van der Sar.

Burgemeester slaat politica knock-out

Afgelopen week was de Frans conservatieve politica Nathalie Kosciusko-Morizet op een straatmarkt in Parijs folders aan het uitdelen. Een tot dusver onbekende man trok de folders uit haar hand, sloeg haar ermee en schold haar uit. Daarna sloeg hij haar tegen de grond, waardoor ze buiten bewustzijn raakte.

Vandaag bleek dat de dader de burgemeester is van Champignolles, een klein plaatsje in Normandië. Volgens NOS-correspondent Frank Renout zou hij voormalig lid van de middenpartij UDI zijn maar is hij nu partijloos. De reden voor de aanval is niet bekend. De man is herkend door ooggetuigen en op camerabeelden. Hij meldde zich vanmorgen bij de politie en is aangehouden.

Nathalie Kosciusko-Morizet was minister van milieu onder president Sarkozy.  Ze moest een nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

May trekt 5 miljoen uit voor slachtoffers flatbrand

De Britse premier Theresa May heeft zaterdag toegegeven dat de directe hulp voor bewoners die verzorging of informatie nodig hadden in de eerste uren na de brand in een flatgebouw in Londen "niet goed genoeg" was. Dit liet zij weten in een verklaring, nadat ze daarvoor in haar ambtswoning had gesproken met een delegatie van de getroffen bewoners. May had vrijdag al aangekondigd dat alle bewoners binnen drie weken in de wijk gehuisvest moeten zijn.

"Slachtoffers zijn bezorgd dat hun stem helemaal niet gehoord wordt en dat hun vele vragen over deze tragedie onbeantwoord blijven. Daarom heb ik besloten tot een openbaar onderzoek, waarbij de kosten voor rechtsbijstand voor de getroffenen voor rekening van de overheid komen", zei de premier zaterdag. "Het onderzoek zal open en transparant zijn. De regering en alle betrokken ministers werken volledig mee."

May liet weten dat de onderzoekers aan haar persoonlijk verslag zullen uitbrengen. "Als premier ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitkomsten van het onderzoek."

Noodfonds
Ze had vrijdag een noodfonds van vijf miljoen pond aangekondigd, waarmee de slachtoffers kleren, eten en andere noodzakelijk producten kunnen kopen."Dat wordt nu onder de getroffenen verdeeld. Als meer geld nodig is, wordt daarvoor gezorgd", zei de premier.

May kreeg vrijdag forse kritiek te verduren omdat zij twee dagen na de flatbrand nog altijd haar gezicht niet had laten zien bij de slachtoffers.

May: hulp na brand was niet goed genoeg
May trekt 5 miljoen uit voor slachtoffers flatbrand(Foto: ANP)

Volleyballers plaatsen zich voor Final Four

De Nederlandse volleyballers hebben ook hun tweede wedstrijd van het derde speelweekend gewonnen. In Den Haag was de ploeg van Gido Vermeulen met 3-0 ( 25-21, 25-23, 25-15) te sterk voor Slowakije.

In de tweede set kwam Slowakije nog even op een 8-5 voorsprong, maar Nederland maakte de achterstand snel goed. In de rest van de set ging het tot 20-20 gelijk op, maar daarna wist Oranje een gaatje te slaan en won uiteindelijk de set met 25-23.

In de eerste en derde set had Nederland geen problemen met Slowakije. Oranje kwam in beide sets snel op voorsprong en zou het ook vasthouden.

Door de winst heeft Nederland zich voor de Final Four van de World League (groep 2), volgend weekend in het Australische Gold Coast. Winst in dat toernooi zou promotie naar de A-groep betekenen.

Rusland opent Confederations Cup met zege op Nieuw-Zeeland

De openingswedstrijd van de Confederations Cup heeft Rusland met 2-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland. Het Oost-Europese land begon bijzonder voortvarend aan de confrontatie met de Oceaniërs. De bezoekers probeerden met lange ballen onder de druk uit te komen, maar kregen al snel weer een armada van rode shirts te zien. Een poging van Viktor Vasin eindigde op de doelpaal, waardoor Nieuw-Zeeland werd gewaarschuwd.

Ondanks dat overwicht duurde het een half uur voordat de Russen dat wisten uit te drukken op het scorebord. Na een voorzet van Dmitriy Poloz op Denis Glushakov leek Rusland de 1-0 te scoren. Doelman Stefan Marinovic werd gepasseerd, al was het Michael Boxall die uiteindelijk een eigen goal op zijn naam schreef.

Via Aleksandr Samedov die werd vrijgespeeld door voormalig Feyenoorder Fedor Smolov, tekende Rusland in de tweede helft ook nog voor de beslissende goal. Zondag komt in dezelfde poule, in Groep A, Portugal in actie tegen Mexico, terwijl Kameroen Chili treft in Groep B.

'Ouwe rot' Beaton wint eerste darttoernooi in vier jaar

Steve Beaton heeft voor het eerst in vier jaar een darttoernooi op zijn naam geschreven. De 53-jarige Engelsman won zaterdag Players Championship 13 door in de finale Gary Anderson te verslaan. Het werd 6-3. 

Beaton had zo’n dag dat alles meezat. Hij walste hij over Matthew Dennant (6-0), Keegan Brown (6-4), Robert Owen (6-2), Dave Chisnall (6-4), Kirk Shepherd (6-0) en Rob Cross (6-3) heen totdat hij tegen Anderson uitkwam in de finale. Anderson won op weg naar de finale van Rowby-John Rodriguez (6-5), Adam Hunt (6-2), Harry Robinson (6-4), Michael Smith (6-2), Kim Huybrechts (6-0) en Daryl Gurney (6-1).

Beaton kwam in de finale op 1-0 met een 125-finish, om de tweede leg te openen met een maximale score. Met een 12-darter was de break dan ook een feit. Anderson kreeg vanaf 86 de kans om terug te slaan, alleen opnieuw viel bulls-eye er niet in. Het werd wel 3-1.  The Bronzed Adonis liep vervolgens uit naar 5-1, waarna Anderson met onder andere een 68-finish terugkwam tot 5-3. Beaton opende vervolgens de negende leg met 180 om vervolgens de leg en daarmee de partij te winnen (6-3). 

Beaton is een oude legende. Hij won het BDO WK in 1996, al doet hij de laatste jaren op de grote toernooien vooral mee als vulling. Ondanks alles staat hij nog steeds 25e op de wereldranglijst. Het is in totaal zijn derde toernooizege bij de PDC. 

Voor de Nederlanders was het een korte dag. Vincent van der Voort haalde nog wel zijn derde ronde, maar kleine foutjes braken hem op tegen Peter Wright (6-3). Jelle Klaasen won wel zijn eerste partij sinds de operatie aan zijn pols, maar in de tweede ronde ging het mis. Dat was ook het geval voor Vincent Kamphuis, Berry van Peer, Jermaine Wattimena en Christian Kist. Onder meer Benito van de Pas verloor al in de eerste ronde. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn dit weekend niet van de partij in Wigan. 

Zondag is Players Championship 14. Opniew verschijnen 128 darters aan de oche om de hoofdprijs van 10.000 Engelse pond te pakken. 

Uitslagen Players Championship 13 - vanaf derde ronde
Peter Wright 6 | 3 Vincent van der Voort
Rob Cross 6 | 1 Mervyn King
Robert Thornton 6 | 1 Ryan Meikle
Tony Newell 6 | 3 Darren Johnson
Dave Chisnall 6 | 3 Matt Clark
Steve Beaton 6 | 2 Robert Owen
Jamie Lewis 6 | 4 Jonny Clayton
Kirk Shepherd 6 | 1 Mike De Decker
Mensur Suljovic 6 | 0 Paul Nicholson
Richard North 6 | 4 Ted Evetts
Darren Webster 6 | 5 Richie Corner
Daryl Gurney 6 | 3 Terry Temple
Kim Huybrechts 6 | 5 John Henderson
Stuart Kellett 6 | 2 Wes Newton
Michael Smith 6 | 3 Brendan Dolan
Gary Anderson 6 | 4 Harry Robinson

Laatste zestien
Rob Cross 6 | 4 Peter Wright
Robert Thornton 6 | 3 Tony Newell
Steve Beaton 6 | 4 Dave Chisnall
Kirk Shepherd 6 | 5 Jamie Lewis
Mensur Suljovic 6 | 3 Richard North
Daryl Gurney 6 | 5 Darren Webster
Kim Huybrechts 6 | 3 Stuart Kellett
Gary Anderson 6 | 2 Michael Smith

Kwartfinales
Rob Cross 6 | 1 Robert Thornton
Steve Beaton 6 | 0 Kirk Shepherd
Daryl Gurney 6 | 5 Mensur Suljovic
Gary Anderson 6 | 0 Kim Huybrechts

Halve finales
Steve Beaton 6 | 3 Rob Cross
Gary Anderson 6 | 1 Daryl Gurney

Finale
Steve Beaton 6 | 3 Gary Anderson

Rüdiger: "Er gebeurt in Italië niets tegen racisme"

AS Roma-verdediger Antonio Rüdiger kreeg afgelopen seizoen regelmatig te maken met rasisme en tot zijn eigen afgrijzen gebeurt daar niks tegen.

"Ik ben in verschillende wedstrijden racistisch bejegend en er is niets gebeurd. Ik begrijp het niet, je moet er actie tegen ondernemen", vertelde Rüdiger tijdens een persconferentie.

"De scheidsrechter zou de stadionspeaker moeten informeren wanneer het gebeurt. Een waarschuwing is dan passend. Als ze nog steeds doorgaan, zou de wedstrijd gestopt moeten worden."

"We zijn nu in 2017 en volgens mij moet dit gedrag niet bestaan. Je kunt zoveel aankondigingen zien met 'nee tegen racisme', maar in Italië gebeurt er niets."

"Met alle respect is het gemakkelijk om te zeggen dat we rustig moeten blijven richting mensen die niet dezelfde huidskleur hebben. Ze zullen nooit weten hoe het voelt. Daarom moet men er strenge maatregelen tegen nemen."

Dubbelslag Gonçalves in Ster ZLM Toer

José Gonçalves heeft in de Ster ZLM Toer de vierde etappe gewonnen. De Portugees van Katusha-Alpecin was in de Belgische Ardennen naar La Gileppe te sterk voor zijn medevluchter Laurens de Plus. Gonçalves neemt ook de leiderstrui over van Primoz Roglic.

In de vroege ontsnapping kozen zeven renners voor de aanval met daarbij drie Nederlanders: Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert), Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij) en Folkert Oostra (Baby-Dump Cyclingteam). De zeven zouden meer dan vier minuten pakken op het peloton.

Van Goethem moest als eerste afhaken bij de vroege vlucht. In de achtergrond waren er velen aanvallen en zouden waardoor Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), De Plus (Quick-Step Floors), Gonçalves (Katusha – Alpecin) en Laurens ten Dam (Giant-Alpecin) aansluiting vinden bij de kopgroep, waar alleen nog Maxim Belkov (Katusha-Alpecin) en Antoine Warnier (WB Veranclassic Aqua Protect) over.

Roglic, de klassementsleider zou ook de aansluiting maken bij de kopgroep. Met nog dertig kilometer te rijden ging Gonçalves ervandoor. De Katusha-Alpecin renner kreeg het gezelschap van De Plus. Het tweetal zou meer dan één minuut pakken op de achtervolgende groep.

In de laatste kilometers kwam de groep van Roglic nog wel dichterbij, maar het duo had nog over. In de laatste hellende kilometer was Gonçalves te sterk voor de Belg De Plus. Roglic zou derde worden, maar moest toch de leiderstrui laten aan Gonçalves.

Sagan sprint naar tweede zege in Zwitserland

Peter Sagan heeft de achtste etappe gewonnen in de Ronde van Zwitserland. Twee werd Sacha Modolo, voor Mateo Trentin. In het algemeen klassement veranderd er niks, waardoor Simon Spilak aan de leiding blijf in het algemeen klassement.

Ook dit keer was met Nick van der Lijke een Nederlander mee in de vroege kopgroep. De renner Roompot - Nederlandse Loterij had het gezelschap van Jelle Wallays (Lotto Soudal), Jaco Venter (Dimension Data) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport).

Het viertal zou niet meer dan twee minuten krijgen van het peloton, waar de ploegen van de sprinters het tempo aangaf. In de kopgroep kwam Hansen meerdere keren als eerste boven op de Alpenstrasse, waardoor de Deen niet meer kan worden ingehaald in het bergklassement. Met het ingaan van de laatste plaatselijke ronde werden de vluchters ingehaald door het peloton.

De laatste ronde zou niet meer meetellen voor het algemeen klassement, waardoor een aantal klassementsrenners zich lieten uitzakken. Michael Matthews versnelde met nog zes kilometer te gaan op de Alpenstrasse. De Australiër kreeg onder meer Greg van Avermaet, Tim Wellens en Fabio Felline met zich mee, maar alles zou weer op vijf kilometer samen komen.

Sagan maakte het werk van zijn ploegegnoten af in de sprint. Twee werd Modolo, voor Trentin. Voor Sagan is het alweer zijn tweede ritzege in de Ronde van Zwitserland.

Dodental brand Londen naar 58 bijgesteld

Het dodental door de brand in een flatgebouw in Londen is zaterdag door de politie bijgesteld naar 58. Dat hebben de autoriteiten in de Engelse hoofdstad bekendgemaakt op basis van cijfers van vermisten.

Politiecommissaris Stuart Cundy van Londen liet weten dat het cijfer van 58 doden inclusief de dertig doden is van wie het overlijden al eerder was bevestigd.

Dodental brand Londen naar 58 bijgesteld
Dodental brand Londen naar 58 bijgesteld (Foto: ANP)

Rechtszaak tegen Bill Cosby nietig verklaard

De rechtszaak tegen Bill Cosby heeft zaterdag niet geleid tot een uitspraak. De juryleden konden het onderling niet eens worden over de vraag of de komiek schuldig is aan het aanranden van Andrea Constand.

De jury vergaderde 53 uur over de schuldvraag in de geruchtmakende misbruikzaak. De juryleden erkenden zaterdag er niet uit te komen. De rechter verklaarde het proces daarop nietig. De aanklagers lieten weten zich daarbij niet neer te leggen. Ze willen een nieuwe poging doen om Cosby te vervolgen.

Cosby wordt ervan beschuldigd in 2004 Andrea Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Tientallen andere vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar veel van die zaken zijn verjaard. Meerdere vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn van de acteur woonden de rechtszaak bij. Ze droegen buttons met het opschrift "wij staan voor de waarheid".

Rechtszaak tegen Bill Cosby nietig verklaard
Rechtszaak tegen Bill Cosby nietig verklaard (Foto: ANP)

Top of Flop: Britney Spears - Toxic (zonder autotune)

We kennen het liedje allemaal wel, en dan voornamelijk van de clip. Maar deze maand is een vroege mix van het liedje uitgelekt, van vóór de autotunewizards over Britneys vocals heen denderden. Wat vind jij, is het beter of kan Britney beter blijven playbacken?

Mocht je iets hebben van, leuk hoor, maar het clipje is toch beter, dan is hier de alweer enkele jaren geleden uitgelekte 'uncut' versie van de clip:

Pienaar: "Misschien nog voor een jaar naar Nederland"

Steven Pienaar overweegt om komende zomer terug te keren naar Nederland. De Zuid-Afrikaanse middenvelder kan transfervrij vertrekken bij Sunderland.

"De sleet is erop gaan zitten in de afgelopen twee jaar", vertelde Pienaar tegen Times Live. "Vanwege de manier waarop mijn lichaam gebouwd is en het type speler dat ik ben."

"Ik heb veel moeten doorstaan, maar het is op zichzelf al een prestatie om tien jaar lang op dit niveau te spelen. Ik ben trots dat ik dat heb gedaan. Fysiek was het moeilijk, maar ik heb tegen mezelf gezegd dat ik het zou doen en dat deed ik."

"Het tempo in Engeland ligt natuurlijk hoger dan in andere landen. Ik wil mezelf niet voor de gek houden en nog een jaar blijven. Misschien ga ik nog voor een jaar naar Nederland. Het tempo is daar lager en het voetbal is tactischer. Maar langer in Engeland blijven? Geen schijn van kans."

Pienaar speelde tussen 2001 en 2006 bij seizoenen voor Ajax en vertrok vervolgens naar Borussia Dortmund. Daarna kwam hij twee periodes uit voor Everton, met een onderbreking van anderhalf jaar bij Tottenham Hotspur en afgelopen seizoen speelde de Zuid-Afrikaan voor Sunderland.

Antifa-posters: 'Nazi's beuken'

Je zo blind staren op je eigen gelijk dat je mensen die alleen maar een andere mening hebben, met geweld het zwijgen op wil leggen, is nooit goed. Ook in ons landje heb je zulke lui in diverse geuren en kleuren, van extreemlinks tot extreemrechts en extreemgelovig.

In Enschede dreigt het weer eens goed uit de klauwen te lopen. Overal in de binnenstad zijn namelijk posters gesignaleerd die oproepen tot 'Nazis beuken'. Ook prijkt er op de affiches een afbeelding van Pegida-leider Edwin Wagensveld met een strop om z'n nek.

De radicaal-linkse antifascisten van AFA zitten vermoedelijk achter de posters, omdat hun logo er op staat. De gemeente Enschede heeft afgekondigde demonstraties die zondag plaats zouden vinden van links én rechts verboden, maar de groeperingen in kwestie roepen hun volgelingen op alsnog naar Enschede te komen.

Het ziet er kortom naar uit dat de ME de stad morgen schoon mag gaan vegen. De demonstrerende partijen zijn Fortress Europe, No Nazi's in Enschede en Enschede tegen Racisme, maar ook AFA en Pegida schijnen dus afvaardigingen te sturen. Wie van hen koek en koffie meebrengt is nog onduidelijk.

Het 'Nazi's rammen'-idee is zoals zo veel dingen vermoedelijk over komen waaien uit Amerika, waar in Berkeley herhaaldelijk linkse SJW-studenten Trump-supporters in elkaar rosten en hen betichtten Nazi's te zijn.

Aflevering Powerless met Adam West online

Het Amerikaanse tv-station NBC heeft een aflevering van de serie Powerless online gezet. Daarin is de onlangs overleden Adam West te zien. De aflevering is voorlopig gratis te zien op YouTube.

Powerless is een serie die zich afspeelt in DC Universe, een plek waar alle superhelden en superboeven zich hebben verzameld. De serie werd vanaf februari uitgezonden, maar na tegenvallende kijkcijfers verdween Powerless van het scherm. Dat betekende dat de aflevering met West nooit is uitgezonden.

In de aflevering is West te zien als een grootindustrieel die een zakelijk probleem van een van zijn bedrijven moet oplossen. Hij wil het bedrijf uiteindelijk verkopen aan LexCorp, het concern van superboef Lex Luthor. Aan het eind van de aflevering parodieert West Batman, de serie waarmee hij in de jaren zestig furore maakte.

Als eerbetoon aan de begin juni overleden West heeft NBC de aflevering online gezet. Adam West overleed aan de ziekte leukemie.

Ajax bevestigt Marcel Keizer als nieuwe trainer

Zoals verwacht is Marcel Keizer aangesteld als hoofdtrainer van het eerste elftal van AFC Ajax. Hij tekent een contract voor twee jaar bij de Amsterdamse club. Keizer was al werkzaam in Amsterdam. Het afgelopen seizoen was als hij als trainer verantwoordelijk voor Jong Ajax, dat afgelopen seizoen tweede werd in de Eerste Divisie en een periodetitel pakte.

De 48-jarige Keizer was voor zijn komst naar Amsterdam werkzaam als hoofdtrainer van SC Cambuur, waar hij ook eerder werkte als technisch manager. Ook was hij trainer bij FC Emmen en SC Telstar. Keizer debuteerde als speler op 10 april 1988 in het eerste elftal van Ajax, waar hij slechts vier wedstrijden voor speelde In 1989 vertrok Keizer naar Cambuur Leeuwarden. Via De Graafschap en FC Emmen sloot hij zijn loopbaan als speler in 2002 af, waarna hij zijn trainerscarrière begon.

"Vanaf het moment dat de kans bestond dat wij op zoek moesten naar een andere trainer, was Keizer voor het Technisch Hart de geschikte kandidaat", aldus algemeen directeur Edwin van der Sar. "Het past bij Ajax om eerst intern te kijken naar opvolging, in het verleden zijn vaker hoofdtrainers uit de eigen organisatie aangesteld. De positie van hoofdcoach kwam eerder vrij dan verwacht. Vervolgens zijn wij de gesprekken gestart binnen het Technisch Hart en de directie. En daarna met de RvC en natuurlijk met Marcel zelf. Dat was allemaal positief waardoor we een nog beter gevoel hebben gekregen bij de keuze voor hem. Hij kent de spelers, de organisatie en staat achter de filosofie van de club. Bovendien heeft hij het bij de beloften het afgelopen seizoen, met een duidelijke speelwijze, uitstekend gedaan. Met goede en gevarieerde trainingen heeft hij de spelers zichtbaar beter gemaakt.”

Marcel Keizer: "De gesprekken die we hebben gehad waren inderdaad positief en ik voel dan ook vertrouwen vanuit de organisatie. Ik had mij ingesteld om met Jong Ajax komend seizoen weer een goed resultaat neer te zetten in de Jupiler League, maar in het voetbal kan het plots anders lopen. Dit is uiteraard een hele mooie kans die ik met beide handen beetpak. Momenteel heb ik nog vakantie maar ik zet binnenkort vol trots mijn handtekening onder het nieuwe contract. Ik kan niet wachten om weer op het veld te staan, we moeten er gezien het Europese programma al vroeg klaar voor zijn. Het doel is om de lijn en speelwijze van het afgelopen jaar door te trekken, er een prachtig seizoen van te maken waarbij we uiteraard voor de prijzen gaan.”

Marcel Keizer, van Witte Leeuw tot Ajacied. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)
Marcel Keizer, van Witte Leeuw tot Ajacied. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)
Marcel Keizer, van Witte Leeuw tot Ajacied. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)

Britse hulpdiensten redden Irakezen uit truck

De Britse hulpdiensten hebben bij East Grinstead in Engeland zestien vermeende illegalen gered uit een "snikhete" vrachtwagen. De migranten gebaarden volgens Britse media vanuit het voertuig naar andere weggebruikers om aan te geven dat ze hulp nodig hadden.

Automobilisten zagen de zwaaiende mensen in de truck en gebaarden naar de bestuurder dat hij moest stoppen. De 63-jarige man zette zijn voertuig daarop aan de kant bij een bushalte. Hulpverleners haalden dertien mannen, twee vrouwen en een kind uit de truck. Het gaat vermoedelijk om Irakezen.

Een politiewoordvoerder sprak over een "potentieel levensbedreigende situatie" omdat het 25 graden was in het gebied. "Het was uitzonderlijk heet in het voertuig en het was belangrijk om snel op te treden", stelde hij.

Twee mannen moesten na hun redding met uitdrogingsverschijnselen worden overgebracht naar het ziekenhuis. De anderen kregen water en medische hulp. De bestuurder van de vrachtwagen is opgepakt.

Britse hulpdiensten redden Irakezen uit truck
Britse hulpdiensten redden Irakezen uit truck (Foto: ANP)

Weinig animo Keulse betoging tegen terreur

Voor de vredesmars van moslims onder het motto "Niet met ons" in Keulen hebben zich zaterdag maar een paar honderd mensen verzameld. De organisatoren hadden op 10.000 deelnemers gerekend. Aan de manifestatie waren verhitte debatten voorafgegaan, vooral omdat een koepel van islamitische organisaties, Ditib, deelname aan de antiterreurdemonstratie heeft afgezegd.

De organisatoren hadden moslims uit heel Duitsland opgeroepen zich na de aanslagen in Berlijn, Manchester en Londen uit te spreken tegen islamisme en terreur. "Wij staan niet toe dat terroristen in naam van de islam onschuldigen doden", schreven de organisatoren in de oproep.

Gestigmatiseerd
Ditib ging niet in op de uitnodiging om mee te doen. Moslims zouden door de demonstratie gestigmatiseerd worden en met internationaal terrorisme worden vereenzelvigd.

Duitse bewindslieden hekelden de weigering van Ditib. De Centrale Raad van Moslims in Duitsland en de Turkse gemeenschap steunen de demonstratie wel, evenals christelijke groepen en Duitse politieke partijen.

Volgens de politie in Keulen was alles rustig.

Weinig animo Keulse betoging tegen terreur
Weinig animo Keulse betoging tegen terreur (Foto: ANP)

Schuurs/Bertens onderuit in dubbelfinale Rosmalen

Kiki Bertens en Demi Schuurs zijn er zaterdag niet in geslaagd om het dubbelspel van het WTAt-toernooi in Rosmalen op hun naam te schrijven.
Het Nederlandse koppel ging in de finale 1 onderuit tegen de Slowaakse/Belgische duo Dominika Cibulkova/Kirsten Flipkens. Het werd 6-4, 4-6 en 6-10.

Bertens en Schuurs begonnen de partij goed met setwinst, maar daarna ging het mis op het gras in Rosmalen. De tweede set en de beslissende supertiebreak werd verloren. Bertens en Schuurs kwamen in die tiebreak al snel op een 4-1 achterstand en bleven constant achter de feiten aan moesten lopen. Op 9-6 maakten Cibulkova en Flipkens het op hun derde matchpoint gedecideerd af.

Bertens werd eerder deze week al verrassend in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld door de Duitse Andrea Petkovic. Schuurs is een dubbelspecialiste puur sang. Het is voor beide dames hun derde verloren dubbelfinale op WTA-niveau dit jaar. Bertens wist begin dit seizoen met met de Zweedse Johanna Larsson het WTA-toernooi van Auckland te winnen. Ze versloegen op het hardcourt in Australië in de finale toevaliggerwijs Schuurs en de Tsjechische Renata Voracova.

Bertens en Schuurs verliezen dubbelfinale in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Bertens en Schuurs verliezen dubbelfinale in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Jongen (7) zwaargewond na ongeluk grasmaaier

Een zevenjarige jongen is zaterdag in Amsterdam zwaargewond geraakt na een ongeluk met een grasmaaier van de plantsoenendienst. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De jongen was aan het spelen op een grasveld op het Christiaan Snouck Hurgronjehof toen hij werd aangereden door de grasmaaier. De bestuurder heeft hem vermoedelijk over het hoofd gezien.

De politie heeft de bestuurder aangehouden voor verhoor.

De Boer ziet Ziyech als opvolger Klaassen

Ronald de Boer vindt dat Hakim Ziyech een goede kandidaat is om bij Ajax de leidersrol van Davy Klaassen over te nemen.

De Amsterdammers zijn hun aanvoerder voor 27 miljoen euro kwijtgeraakt aan Everton. Volgens De Boer kan Ziyech de positie van Klaassen invullen, terwijl Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong definitief kunnen doorbreken in Ajax 1. "Waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar", aldus de analist van FOX Sports.

"Ziyech moet de leidersrol van Klaassen misschien gaan overnemen. Ik denk dat hij daar ook wel klaar voor is. Er zijn dus kandidaten genoeg. Alleen ze moeten het wel laten zien."

De Boer benadrukt dat Klaassen ook de nodige tijd nodig had om zich echt in de basiself te nestelen. "Hopelijk pakken de jongens die ik net opnoemde het stokje over." Ajax begint op 29 juni al aan de voorbereiding, al sluiten de internationals enkele dagen later aan.

A15 afgesloten vanwege brand in kraanwagen

Een kraanwagen die in de fik vloog op de A15 ten hoogte van Hendrik Ido Ambacht heeft voor flink wat overlast gezorgd. De brandweer rukte met groot materieel uit. 

Inmiddels is de brand onder controle en kan er met de berging begonnen worden. De weg blijft voorlopig nog afgesloten. 

Hitteprotocol voor 24 uur van Le Mans

Zaterdagmiddag gaat om 15.00 uur de 24 uur van Le Mans van start, waar FOK!sport uitgebreid verslag van zal doen. Het gaat een heet weekeinde worden, want men verwacht dat de temperaturen boven de 30 graden Celsius uit gaan komen.

Uit gezondheidsoverwegingen heeft de organisatie daarom het hitteprotocol klaarliggen. Dat zal ingevoerd worden zodra de thermometer de 32 graden aantikt. Coureurs in auto's zonder airconditioning mogen dan maximaal 80 minuten achter elkaar in de auto rijden, alvorens gewisseld moet worden. 

Jan Lammers van Racing Team Nederland, het eerste Nederlandse Le Mans-team in tien jaar, verwacht er overigens geen grote problemen mee. "De temperatuur is voor iedereen hetzelfde. Wij zouden normaal gaan voor drie blokken van 35 minuten per rijder, voor we wisselen, dat is ook hoe lang de banden ongeveer mee gaan. Het mooie is dat je dan alles in één stop kunt doen: banden wisselen, tanken en van coureur wisselen", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Van der Mark gooit historische WSBK-zege weg, bizar einde race één

Tom Sykes heeft op enigszins bizarre wijze de eerste race van het World Superbikes-weekeinde op het circuit van Misano gewonnen. De Kawasaki-coureur lag lang in kansloze positie, maar een ongekend einde bracht hem toch nog de zege.

De beste start was voor niemand minder dan Michael van der Mark, die van plek vijf op weergaloze wijze de tweede positie in beslag nam. Jonathan Rea pakte de leiding, voor de Nederlander, Chaz Davies, polesitter Sykes, Marco Melandri en Van der Mark's teamgenoot Alex Lowes. De Nederlander was nog niet klaar met aanvallen en na één ronde zette hij zijn Yamaha binnendoor langs de Kawasaki van Rea, waardoor hij zelfs de leiding in handen nam.

Davies kwam na drie ronden voorbij Rea en opende de jacht op Van der Mark, die zelfs even de snelste raceronde liet noteren. De Nederlander en de Welshman hadden de eerste twee plekken zo in handen, voor Rea en Melandri, terwijl Sykes het tempo nauwelijks kon volgen. Achter hem ontstond al een fors gat naar Lowes, waardoor nog vier à vijf man om de podiumplekken leken te strijden.

Richting de helft van de race begon Van der Mark het tempo nog eens beter te vinden en hij sloeg zowaar een gat van een dikke seconde naar Rea, die Davies weer bijgehaald had. De Noord-Ierse Kawasaki-coureur kon zo nog eens proberen de jacht op Van der Mark te openen, met nog elf ronden te rijden tot de finish.

Acht ronden voor het einde leek het moeilijk te gaan worden. Rea reed zich los van Davies en begon het gat naar Van der Mark in rap tempo dicht te rijden, waardoor de aansluiting met zo'n zeven ronden te rijden een feit was. De Noord-Ier zette de druk vol op de ketel en dat werd de Nederlander al snel teveel: de achterkant van zijn Yamaha gleed weg en hij smakte tegen het asfalt, einde race.

De drie overgebleven koplopers streden nog volle bak om de winst. Davies zette zijn Ducati naast Rea en nam zelfs teamgenoot Melandri mee langs de Noord-Ier. De Italiaan zag zijn zekere podium echter nog in het water vallen, want in de slotronde ging hij onderuit. Daar bleef het echter niet bij: Rea en Davies vochten om de zege en met twee bochten te rijden schoven ze daarbij gezamenlijk tegen het asfalt.

Sykes kon zo plotseling nog de winst pakken, Lowes werd tweede en Rea was net op tijd weer op de motor gestapt om nog als derde over de streep te komen. De Noord-Ier reed in zijn outlap overigens direct door naar de plek waar hij en Davies gecrasht waren, om te kijken hoe het ging met de Welshman, die de Kawasaki van Rea in zijn nek gekregen had.

Vikhlyantseva in Rosmalen naar eerste WTA-finale

Tennisster Natalia Vikhlyantseva heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Rosmalen. Op het Brabantse gras was de 20-jarige Russische te sterk voor de als vijfde geplaatste Kroatische Ana Konjuh.

Vikhlyantseva liet haar opponente nauwelijks serieus in de wedstrijd komen. In de eerste set was één break voldoende, in set twee nam ze ook al snel een break voorsprong. Konjuh deed wel wat terug, maar leverde haar service op 5-5 alsnog in. Vikhlyantseva maakte het op eigen service op haar tweede matchpoint af: 6-3, 7-5.

Voor de Russische, die Arantxa Rus uit de kwartfinales sloeg, is het de eerste keer dat ze een WTA-finale haalt. Ze speelt daarin tegen de winnares van het duel tussen Anett Kontaveit en Lesia Tsurenko. 

Hof Caïro wil doodstraf na moord op procureur

Het gerechtshof in Caïro wil de doodstraf voor 31 personen die betrokken waren bij de moordaanslag op procureur-generaal Hisham Barakat in 2015. Het hof heeft de hoogste religieuze autoriteit van het land om advies gevraagd alvorens op 22 juli uitspraak te doen.

Barakat kwam om door een aanslag met een bomauto op zijn konvooi. De autoriteiten gaven militanten van de Moslimbroederschap en Hamas de schuld van de aanslag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf vorig jaar een video vrij waarin verdachten schuld bekenden, maar sommigen trokken hun verklaringen later voor de rechtbank weer in.

Barakat was de hoogste Egyptische gezagsdrager die werd vermoord nadat het leger onder leiding van de huidige president Abdel Fattah al-Sisi de gekozen president Mohamed Mursi aan de kant had gezet.

Hof Caïro wil doodstraf na moord op procureur
Hof Caïro wil doodstraf na moord op procureur (Foto: ANP)

Britse koningin somber op verjaardag

De Britse koningin Elizabeth II viert zaterdag officieel haar 91e verjaardag, maar volgens de vorstin is er dit jaar weinig reden voor uitbundige festiviteiten. "Het land zag de afgelopen maanden een opeenvolging van verschrikkelijke tragediën", stelde ze volgens een officiële verklaring van het paleis.

Elizabeth is feitelijk op 21 april jarig, maar brengt die dag meestal in besloten kring door. Later volgt dan haar 'officiële' verjaardag, waarop allerlei festiviteiten plaatsvinden. Toch is de sfeer zaterdag allesbehalve feestelijk. De koningin spreekt over een "erg sombere stemming in het land".

De koningin nam volgens de BBC bij haar verjaardagsparade een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van de dodelijke brand in Grenfell Tower. Groot-Brittannië is de afgelopen maanden ook opgeschrikt door aanslagen in onder meer Londen en Manchester. Elizabeth zegt bij recente bezoeken aan die steden geraakt te zijn door de behoefte die mensen voelen om personen "in grote nood" bij te staan.

Britse koningin somber op verjaardag
Britse koningin somber op verjaardag (Foto: ANP)

Dode door illegale autorace Mönchengladbach

Een illegale autorace in Mönchengladbach heeft vrijdagavond het leven gekost aan een voetganger. De 38-jarige man werd aangereden door een auto, die met aan andere auto om het hardst door de binnenstad raasde. Dat ging gepaard met gevaarlijke inhaalmanoeuvres, met snelheden ver boven het ter plaatse toegestane maximum van 40 kilometer per uur.

De 28-jarige bestuurder van de auto werd aangehouden. Zijn broer zat bij hem in de wagen. De bestuurder van de andere auto is doorgereden en wordt gezocht, zei de politie.

In Duitse steden is het vaker tot ongelukken gekomen door illegale autoraces. Een rechtbank in Berlijn bestempelde in februari een dergelijk ongeluk als moord en veroordeelde twee snelheidsmaniakken tot levenslange gevangenisstraf.

Dode door illegale autorace Mönchengladbach
Dode door illegale autorace Mönchengladbach (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 24

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is LoginID met het volgende onderschrift: "Kansloze actie, Don't stop me now."

De opgave van deze week:

Nederlands elftal-speelster Shanice van de Sanden komt op een hele vreemde manier in aanvaring met een Japanse speelster, wat is hier gaande? (Pro Shots / Remko Kool)
Nederlands elftal-speelster Shanice van de Sanden komt op een hele vreemde manier in aanvaring met een Japanse speelster, wat is hier gaande? (Pro Shots / Remko Kool)

Doodsoorzaak Carrie Fisher blijft onduidelijk

Het blijft onduidelijk waaraan actrice Carrie Fisher is overleden. Dat blijkt volgens Reuters uit het autopsierapport. De actrice, vooral bekend van haar rol als prinses Leia uit de Star Wars-reeks, overleed eind vorig jaar.

Fisher leed aan de slaapstoornis apneu. Mogelijk speelde dat een rol bij haar overlijden. Mensen die last hebben van apneu stoppen voor een korte periode spontaan met ademhalen in hun slaap. Volgens het autopsierapport leed de actrice ook aan een hartziekte en had ze drugs gebruikt. De lijkschouwer schrijft in zijn verslag dat het niet mogelijk is een exacte doodsoorzaak vast te stellen.

Na een bezoek aan Groot-Brittannië werd Fisher tijdens de terugvlucht onwel. Ze bleek een hartaanval te hebben gehad en werd na de landing meteen opgenomen in een ziekenhuis. Het leek de goede kant op te gaan met haar gezondheid, maar vier dagen na de hartaanval stierf ze alsnog.

Doodsoorzaak Carrie Fisher blijft onduidelijk
Doodsoorzaak Carrie Fisher blijft onduidelijk (Foto: BuzzE)

Vrijspraak agent die automobilist doodschoot

Een politieagent in de Amerikaanse staat Minnesota die vorig jaar een zwarte man met vijf kogels doodde tijdens een verkeerscontrole, is voor de rechtbank van alle aanklachten vrijgesproken. Het incident trok de aandacht door het filmpje dat de vriendin van de man live streamde op sociale media terwijl hij doodbloedde.

De agent zei dat hij voor zijn leven vreesde toen hij Philando Castile doodschoot. Hij dacht dat Castile een vuurwapen wilde pakken waarvan hij kort daarvoor had gezegd dat hij het bij zich had. Volgens de vriendin van Castile had hij de agent verteld dat hij een vuurwapen had, maar dat hij alleen maar zijn portefeuille met identiteitsbewijs uit zijn zak ging pakken.

Het Openbaar Ministerie stelde dat de agent zich niet kon beroepen op noodweer. Castile bleef beleefd en gedroeg zich niet bedreigend, zei het OM.

Twee dagen voor Castile was in Baton Rouge in Louisiana een andere zwarte man door een politieagent doodgeschoten. Toenmalig president Barack Obama zei dat de twee zaken geen op zichzelf staande incidenten waren, maar "symptomatisch voor de rassenongelijkheid in ons strafrechtsysteem".

Vrijspraak agent die automobilist doodschoot
Vrijspraak agent die automobilist doodschoot (Foto: ANP)

Van der Mark 5e in kwalificatie World Superbikes

Motorcoureur Michael van de Mark heeft zich op het circuit van Misano in Italië als vijfde gekwalificeerd in de World Superbikes.

De Nederlandse Yamaha-coureur snelde in de kwalificatie naar een tijd van 1:34,595 minuten, waarmee hij teamgenoot Alex Lowes een paar tienden voor wist te blijven. 

Zoals te doen gebruikelijk staan de Kawasaki's weer vooraan. Tom Sykes was met 1:33,662 veruit de beste, teamgenoot Jonathan Rea gaf een dikke drie tienden toe. Marco Melandri maakt de eerste startrij compleet, zijn teamgenoot Chaz Davies staat naast Van der Mark op plek vier.

De eerste race op Misano gaat om 13.00 uur van start, en is live te zien op Eurosport. 

Tweets Trump in 'presidentiële bibliotheek'

De twitterberichten van de Amerikaanse president Donald Trump worden geëerd met een pop-upmonument, op een steenworp afstand van de Trump Tower in New York. De tweets worden tentoongesteld in een tijdelijke presidentiële bibliotheek. Het is een initiatief van het satirische televisieprogramma The Daily Show.

In de 'Donald J. Trump Presidential Twitter Library' laten de comedians de beste tweets zien op gouden schermen. Andere berichtjes zijn op thema gerangschikt. Daarnaast kunnen bezoekers zelf berichten posten op Twitter vanaf een gouden wc middenin een nagebouwde Oval Office.

De belangstelling voor de tijdelijke presidentiële bibliotheek om de hoek van de Trump Tower is groot. Na opening vormde zich meteen een lange rij. Het pop-upmonument is tot zondag te bezoeken.

Tweets Trump in 'presidentiële bibliotheek'
Tweets Trump in 'presidentiële bibliotheek' (Foto: BuzzT)

Beachduo Brouwer/Meeuwsen simpel naar kwartfinales Den Haag

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich op het World Tour-toernooi in Den Haag relatief simpel geplaatst voor de kwartfinales.

Het enige overgebleven Nederlandse duo speelde in de achtste finales tegen de Tsjechen Ondrej Perusic en David Schweiner. Die konden het tempo van de oud-wereldkampioenen geen moment echt bijhouden en na 27 minuten was de wedstrijd voorbij: 21-13, 21-12.

In de kwartfinales spelen de Nederlanders zaterdagmiddag tegen de Russen Nikita Liamin en Viacheslav Krasilnikov, een niet onoverkomelijke horde richting de halve eindstrijd. 

Voetballer Abreu evenaart wereldrecord met 25e club

Voetballer Sebastian Abreu heeft weer eens een transfer gemaakt. Voor de 40-jarige Uruguayaan is dat niet bepaald nieuw, want het is al de dertigste keer dat hij van club verwisseld. Dit keer verkast hij naar het Chileense Deportes Puerto Montt, uitkomend in de tweede divisie.

De kleine club wordt voor Abreu zijn 25e werkgever en dat is een evenaring van het wereldrecord van Lutz Pfannenstiel. De Duitser speelde tussen 1991 en 2010 eveneens voor 25 verschillende clubs. Abreu heeft een contract voor een half jaar getekend, dus met een beetje mazzel gaat het wereldrecord er in de volgende transferperiode aan.

Abreu trok in meer dan twintig jaar al behoorlijk ver de wereld over. Zo kwam hij uiteraard in actie in veel Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in bijvoorbeeld Mexico, Spanje en Griekenland. Dit jaar speelde hij al voor Bangu in het staatskampioenschap van Rio de Janeiro, waarna hij nog even naar Central Español in Uruguay trok. Opvallend is dat hij voor al zijn clubs minstens één keer scoorde, behalve Figueirense, waar hij vijf wedstrijden op huurbasis speelde. Ook voor Beitar Jeruzalem scoorde El Loco niet, maar daar speelde hij dan ook geen enkele wedstrijd.

De voormalig international speelde op het WK van 2010 in de halve finale nog tegen Nederland, waar hij een klein kwartier voor tijd inviel. De sympathieke Abreu is ondanks zijn korte periode bij veel clubs geliefd. Zo groeide hij in Rio de Janeiro bij Botafogo uit tot een ware cultheld.

Man zit 17 jaar onterecht vast voor misdaad 'dubbelganger'

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dat laatste mag toch wel gezegd worden van Richard Jones. De beste man zat maar liefst zeventien jaar in de gevangenis, maar hield al die tijd vol onschuldig te zijn. Nou gebeurt dat wel vaker, maar hij lijkt mogelijk toch gelijk gehad te hebben: zijn dubbelganger is gevonden en alles wijst erop dat dat de schuldige is.

In 1999 werd een vrouw overvallen op een parkeerplaats van de lokake Walmart in Kansas City, waarbij ze gewond raakte. Jones werd opgepakt en de vrouw, die zijn gezicht niet gezien had, verklaarde dat hij het had gedaan. Jones zelf beweerde die dag gewoon thuis te zijn geweest bij zijn gezin: zijn vrouw en twee kinderen, waaronder een baby van enkele maanden oud.

Jarenlang vocht Jones tegen zijn straf en in 2015 begon enige hoop te gloren. Medegevangenen vertelden hem dat een andere gevangene wel heel erg veel op hem leek en zelfs een enigszins gelijkende naam had, Rick. Met behulp van een project dat onterecht veroordeelde mensen uit de gevangenis probeert te halen werd ene Ricky Amos opgespoord.

"Toen ik zijn foto zag was het me gelijk duidelijk", aldus Jones. "Ze zeggen dat je het niet helemaal helder ziet als je zelf op een van de foto's staat, maar als ik buiten deze zaak zou staan zou ik Amos en mij niet uit elkaar kunnen houden", geeft hij toe.

In tegenstelling tot Jones, kon Amos wel gelinkt worden aan de overval. De twee andere mannen die erbij betrokken waren vertelden destijds dat de hele actie in een drugshuis begon, waar Jones nooit iets mee te maken heeft gehad. Amos woonde er echter korte tijd met zijn moeder. Een lieve jongen is het allerminst: hij heeft al geregeld in het gevang gezeten voor overvallen, bezit van drugs, zedendelicten en meer van dat soort zaken. 

Jones zelf heeft overigens ook wel degelijk een strafblad, maar dat is wel wat kleiner: in 1994 verkocht hij steroïden. Afgelopen week werd Jones na zeventien jaar vrijgelaten, waarbij zijn jongste dochter hem voor het eerst sinds ze dat kan herinneren zag. Zijn oudste dochter heeft inmiddels een kind en ook Jones' eerste kleinkind was dus van de partij. 

Amos is niet aangeklaagd voor de overval, maar zit nog wel in de gevangenis voor een lijst aan andere misdaden. 

Linkin Park: geen rokers in Ziggo Dome

De Amerikaanse rockband Linkin Park zit niet te wachten op rokers bij hun concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. De rookruimtes zijn tijdens het optreden op 20 juni gesloten.

"Op nadrukkelijk verzoek van de artiest is er deze avond een algeheel rookverbod ingesteld", staat in een mail die de concerthal stuurde aan concertbezoekers. De band heeft laten weten geen rokers te willen zien of ruiken. Wie toch een sigaretje wil opsteken, moet daarvoor naar buiten.

Het concert maakt deel uit van het Europese deel van Linkin Parks One More Light World Tour en staat volledig in het teken van het zevende album One More Light dat op 19 mei uitkwam. De laatste keer dat Linkin Park voor een soloshow in Nederland was, was in november 2014. Toen stonden de mannen ook in de Ziggo Dome.

Linkin Park wil geen rokers in Ziggo Dome
Linkin Park wil geen rokers in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Uit lange coma ontwaakte skicrosster geeft eerste interview

De Zweedse skicrosster Anna Holmlund heeft voor het eerst een interview gegeven sinds ze uit haar coma ontwaakt is. De 29-jarige Holmlund, drievoudig eindwinnares van de World Cup, ging in december zwaar onderuit bij trainingen voor de World Cup in het Italiaanse Innichen. Dagens Nyheter interviewde Holmlund en zette een paar indrukwekkende foto's online, die hier te zien zijn.

Holmlund lag na haar val maandenlang in coma met ernstig hersenletsel, maar ontwaakte daar enkele weken geleden uit. Communicatie met haar familie werd steeds wat beter mogelijk en inmiddels is ze weer terug in woonplaats Sundsvall, waar er voor haar gezorgd wordt. 

Dat de klap voor flink wat schade gezorgd heeft is gelijk duidelijk. De vrouw die een half jaar geleden nog over besneeuwde pistes raasde en sprong, zit nu in een rolstoel en kan niet veel. Dagens Nyheter vroeg haar wat ze weer zou willen doen. "Springen. En rennen", antwoordde Holmlund, terwijl ze met succes een glimlach op haar gezicht werkte.

Volgens de behandelend artsen van Holmlund zijn er vier niveau's van hersenschade. De ernst van het letsel van de Zweedse zat op niveau drie, bij niveau vier ben je hersendood. Veel van Holmlund's herinneringen zijn weggevaagd, waaronder over haar eigen succesvolle carrière. Toch zijn er positieve tekenen. "Ben ik de beste skicrosster in de wereld?", vroeg ze haar moeder, nadat die haar een foto liet zien van een skicrossende Holmlund.

Moeder Margaretha geeft wel aan dat het leven zwaar is voor haar dochter en haar naasten. "Anna kan zelf niks doen. Vanaf het ontwaken in de ochtend moeten er eigenlijk altijd minstens twee personen bij haar zijn, zeker bij bepaalde bewegingen, omdat ze zo onstabiel is."

Wel zijn er nog meer positieve tekenen, die aangeven dat zeker niet alle herinneringen weg zijn. Zo werd Holmlund gevraagd om de namen van haar broers en zussen op een whiteboard te schrijven. "Charlie, Lisa, Pelle", schreef ze moeiteloos en correct op. Toen men vroeg of ze nog iets op wilde schrijven pakte ze de stift nog even op: "Victor", de naam van haar vriend, skicrosser Victor Öhling Norberg. Holmlund kon haar geluk niet op toen ze hoorde dat haar vriend in maart wereldkampioen is geworden.

Voor Norberg is de situatie uiteraard ook bijzonder zwaar. "Mijn vriendin is er, maar ook weer niet. De persoon die ik wil bellen als ik het zwaar heb kan ik eigenlijk niet bellen. Met de meid waar ik zo veel om geef kan ik niet dezelfde dingen meer bespreken." Toch is er een stijgende lijn. Norberg praat sinds Holmlund uit haar coma is dagelijks met zijn vriendin en is blij dat het praten tegen Holmlund steeds meer praten mét Holmlund wordt, daadwerkelijke gesprekken dus.

"Ze heeft nog altijd hele grote problemen met haar geheugen, maar het bijzondere is dat ze steeds beter antwoord kan geven als we praten. Ze begint zo langzamerhand weer te lachen, wat mijn leven dan weer een stuk beter maakt." Norberg dacht er in december even over om te stoppen met skicrossen, maar besloot het toch weer op te pikken. "Het was erg goed om toch weer te trainen en skiën, zo kon ik mijn gedachten ook een beetje verzetten. Dat je uitgerekend in zo'n situatie de wereldtitel pakt is dan natuurlijk erg emotioneel."

FOK!toen: De grootste branden uit de geschiedenis van Londen

De afgelopen week werd de stad Londen getroffen door een allesvernietigende vuurzee in een torenflat in de wijk Kensington, waarbij erg veel doden en gewonden zijn gevallen. Het was echter niet de eerste keer dat de Britse hoofdstad te maken kreeg met een megagrote brand. In deze aflevering van FOK!toen kijken we terug op een aantal van de grootste branden uit de geschiedenis van de stad Londen.

Top drie van de wereld mist cut op US Open

Golfers Dustin Johnson, Rory McIlroy en Jason Day hebben de cut gemist op het US Open, het tweede majortoernooi van dit jaar. Het is voor het eerst sinds het bestaan van de wereldranglijst (1986) dat de gehele top 3 van de wereld het weekend van een major mist.

Johnson, de winnaar van vorig jaar én de nummer 1 van de wereld, liep op de tweede dag een ronde van 73. Daarmee kwam de Amerikaan drie slagen te kort om de cut te halen. De Australiër Day miste ook de cut met rondes van 79 en 75 slagen.

McIlroy liep een tweede ronde van 71 slagen, maar op de eerste dag van het US Open had de Noord-Ier al te veel schade opgelopen met ronde van 78. Het was voor McIlroy zijn eerste toernooi sinds een maand, doordat hij kampt met een rugblessure.

Naast de top drie van de wereld miste ook andere topspelers de cut: Justin Rose, Adam Scott, Henrik Stenson en Bubba Watson.

Halverwege het US Open gaan vier golfers aan de leiding met met een score van 137 slagen, zeven onder par. Het zijn de Engelsen Paul Casey en Tommy Fleetwood en de Amerikanen Brian Harman en Brooks Koepka.

Van Hooijdonk prijst Sneijder: "Iedereen gunt het hem"

Pierre van Hooijdonk is erg onder de indruk van Wesley Sneijder, die vorige week met zijn 131ste interland recordinternational van Nederland werd.

"Ik merk dat de gunfactor bij iedereen hoog is en dat is terecht", schrijft Van Hooijdonk in zijn column in Voetbal International. "Wesley is in zijn carrière door sommige mensen in de media belachelijk gemaakt, ook op privégebied. In die periodes hield hij altijd zijn rug recht en bleef hij onverstoorbaar presteren."

De oud-international kent naar eigen zeggen ook niemand die Sneijder een klootzak vindt. "Iedereen gunt hem deze mijlpaal. Het is des te knapper dat een veldspeler het record van Edwin van der Sar heeft overgenomen. Het zegt alles over de lange duur van kwaliteit en fitheid bij Sneijder."

"Ik heb verder nooit samengespeeld met iemand die zó tweebenig was en die zó goed naar beide kanten kon wegdraaien in duels", aldus Pi-Air. "Ook Ronald de Boer was een meester in het wegdraaien bij zijn tegenstanders, maar hij kon dat alleen over zijn rechterheup. Bij Wesley weet je nooit met welk been hij welke kant op gaat. Waardoor tegenstanders dus nooit op zijn acties kunnen anticiperen."

Defensie onderzoekt klacht over minister Kamp

Het ministerie van Defensie onderzoekt een klacht van twee ex-medewerkers over minister Henk Kamp (Economische Zaken) toen die nog minister van Defensie was. De ontslagen medewerkers stellen dat Kamp destijds giften heeft aangenomen van auto-importeur Pon en dat hij heeft geaccepteerd dat het bedrijf hem voorrang heeft verleend.

Defensie bevestigde zaterdag berichtgeving hierover door de Telegraaf. Het onderzoek begint zo spoedig mogelijk. Defensie schakelt daarvoor een deskundige van buiten in, ex-topambtenaar Roel Bekker. Hij zal adviseren over het afdoen van de klacht.

Kamp noemde het onlangs 'stom' dat hij destijds zijn privéauto door Pon heeft laten keuren. Hij hoeft van de rechtbank in Rotterdam in ieder geval niet te getuigen in het corruptieproces rond de aankopen van dienstauto's voor de overheid. De rechtbank wees vrijdag een verzoek van de raadslieden van zes verdachte defensie- en politieambtenaren af. Zij wilden Kamp ondervragen over gunsten, kortingen of diensten die hij zou hebben ontvangen.

Defensie onderzoekt klacht over minister Kamp
Defensie onderzoekt klacht over minister Kamp (Foto: ANP)

'Kans op natuurbranden steeds groter'

De kans op natuurbranden wordt door de aanhoudende droogte steeds groter. Omdat de grondwaterstanden dalen, gelden in sommige gebieden met zandgronden beregeningsverboden. Vooral in Zeeland is het natuurbrandrisico volgens weerbureau Weeronline erg groot. De verwachting is dat de komende periode niet veel neerslag zal vallen. Omdat het de afgelopen tijd rustig, zonnig en warm geweest is de verdamping ook hoog.

Problemen door droogte in de natuur en landbouw zullen komende tijd toenemen, aldus het weerbureau. Het neerslagtekort is gemiddeld over het land opgelopen naar 125 mm. De droogteproblemen begonnen al vroeg dit voorjaar. Na de droogste december sinds 1972, verliep ook januari droog. In februari en maart was het tijdelijk wat natter, maar april en mei waren zeer droge maanden. Hierdoor zijn de grondwaterstanden in Nederland dit hele jaar al lager dan gemiddeld. Ook waren de afvoeren van de Rijn en de Maas dit voorjaar zeer laag.

'Kans op natuurbranden steeds groter'
'Kans op natuurbranden steeds groter' (Foto: ANP)

Oostende: "Zivkovic heeft enorme ontwikkelingsmarge"

KV Oostende is dolblij met de komst van Richairo Zivkovic. De 20-jarige aanvaller komt over van Ajax.

"Het betekent toch wel heel wat dat een jongen met dergelijk talent voor KV Oostende kiest. Veel andere clubs hadden immers interesse in Zivkovic", vertelt technisch directeur Luc Devroe op de officiële website van de Belgische club. Ajax bevestigde de transfer vrijdag ook al.

Aan de Belgische kust moet Zivkovic de vervanger worden van Nany Landry Dimata, die waarschijnlijk vertrekt. "Zijn snelheid en gestalte zijn zijn belangrijkste troeven", zegt Devroe over de nieuweling. "Het is een ander type dan Dimata, hij is iets groter, gaat niet zozeer in het duel, maar is bijzonder wendbaar."

"Hij heeft nog een enorme ontwikkelingsmarge, ook al is hij nu al zeer trefzeker", aldus de directeur. "Elke eredivisieclub had er schrik van, maar nu zal hij zich in België opnieuw moeten bewijzen. Daar heb ik evenwel alle vertrouwen in."

Mannen brengen dode bij politiebureau na ruzie

De politie heeft drie mannen aangehouden, die zich met een dode man in een busje op het politiebureau van Gouda kwamen melden. Volgens een woordvoerster meldden de drie zich rond 01.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag op het bureau. Het slachtoffer zou zijn overleden na een ruzie in een huis in Bodegraven.

In het huis is onderzoek geweest.

Mannen brengen dode bij politiebureau na ruzie
Mannen brengen dode bij politiebureau na ruzie (Foto: ANP)

LB: Drew Barrymore is weer verliefd

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Drew Barrymore is verliefd. De 42-jarige actrice datet met zakenman David Hutchinson, meldt Us Weekly.

Drew en David werden vorige maand al samen gezien in New York. De twee kennen elkaar via Barrymore's make-uplijn. Hutchinson is de directeur van het bedrijf dat de schoonheidsproducten van de actrice maakt.

Het is een jaar geleden dat Drew bekendmaakte te gaan scheiden van acteur Will Kopelman. De twee hebben twee dochters

Drew Barrymore weer aan de man
Drew Barrymore weer aan de man (Foto: BuzzE)

Toestand Scalise iets verbeterd

De toestand van het Republikeinse Congreslid Steve Scalise is nog kritiek maar in de laatste 36 uur wel verbeterd. "Dat is bemoedigend", zei de chirurg die hem opereerde vrijdag. Scalise werd deze week tijdens een honkbaltraining neergeschoten door een 66-jarige man, vermoedelijk een Trump-hater. De dader overleed door een politiekogel.

De behandelend arts vertelde dat de politicus, die ernstig gewond raakte aan de linkerheup, "nog geruime tijd in het ziekenhuis zal moeten blijven". Scalise, die veel bloed verloor omdat ook interne organen werden geraakt, zal nog enkele operaties moeten ondergaan, maar de verwachting is dat hij uiteindelijk weer kan lopen en rennen. De kans dat hij volledig herstelt is volgens de arts reëel.

Scalise oefende woensdag met partijgenoten voor de jaarlijkse liefdadigheidswedstrijd tegen Democraten in het stadion van de Washington Nationals. Veel Congresleden droegen donderdagavond tijdens het honkbalduel speciale hoofddeksels ter ere van Scalise.

Toestand Scalise iets verbeterd
Toestand Scalise iets verbeterd (Foto: ANP)

Lyon bevestigt gesprekken met Traoré

Olympique Lyon bevestigt dat de club serieuze belangstelling heeft om Bertrand Traoré deze zomer over te nemen van Chelsea.

"Er worden op dit moment vergevorderde gesprekken gevoerd, maar er zijn veel meer clubs met interesse. We willen de deal in elk geval absoluut afronden", meldt Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Olympique Lyon, in de Franse media. Volgens L'Equipe ziet Traoré een overstap naar de Ligue 1 wel zitten.

Traoré staat sinds januari 2014 onder contract bij Chelsea, maar daar speelde hij amper in het eerste elftal. De Engelse kampioen verhuurde de aanvaller uit Burkina Faso eerst anderhalf jaar aan Vitesse en afgelopen seizoen droeg hij het shirt van Ajax.

De 21-jarige international speelde eerder een jaartje in de jeugd van Auxerre, waarna hij op jonge leeftijd al naar Londen verhuisde. Bij Chelsea heeft Traoré nog een contract voor de komende twee jaar, maar hij lijkt bij manager Antonio Conte weinig kans te maken op speeltijd.

FOK! Wat een weer: warmer!

In juni te veel regen in de nok, schaadt de bij en de bonenstok.

Goedemorgen,

Gisteren was het in het grootste deel van het land een wisselvallige dag. Niet dat het regende, maar de bewolking was wel veelvuldig aanwezig in het binnenland. Toch brak ook daar de zon regelmatig door.

De afgelopen avond is het opgeklaard. Helaas is de bewolking vannacht weer teruggekeerd en die liggen nu ook nog over grote delen van het land. Gelukkig trekt de bewolking vanuit het westen weg en breekt de zon dus op steeds meer plaatsen door. De temperatuur loopt uiteen van 21 graden aan zee tot 26 graden plaatselijk in het zuiden.

Morgen wordt het nog wat warmer met plaatselijk 27 à 28 graden en dat weerbeeld zet zich de komende dagen ook wel voort. Half komende week wellicht een overgang naar een koeler weertype met kans op wat regen. Maar daarover de komende dagen meer.

Wat je ook gaat doen vandaag, ik wens je een leuke dag. En mocht de zon schijnen en ga je naar buiten, smeer je in met zonnebrandcrème.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:02
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
 1885  Het Vrijheidsbeeld komt aan in de haven van New York.
1944  IJsland wordt onafhankelijk
 1953  Arbeidersopstand in de DDR.
 1970  Octrooiaanvraag van Edwin Land op de polaroidcamera.
1994  O.J. Simpson wordt gearresteerd, omdat hij verdacht wordt van de moord op zijn vrouw en een vriend van haar. De achtervolging is live te zien op televisie.

Een dreigende lucht in Schaarsbergen.  (Foto: Bazbo)
Een dreigende lucht in Schaarsbergen. (Foto: Bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Simon Cowell regelt sterren voor benefietlied

Simon Cowell was zo geraakt door de gevolgen van de verwoestende brand van de Grenfell Tower in Londen dat hij heeft besloten een benefietlied te maken. Het geld gaat naar de overlevenden en de nabestaanden van de slachtoffers.

Voor het lied, een cover van Simon & Garfunkels hit Bridge Over Troubled Water, heeft Cowell al een hoop grote namen geregeld, weet Mirror. Zo zou Robbie Williams meedoen, net als onder anderen Louis Tomlinson, Liam Payne, The Who, Emile Sande en Craig David.

"Elk uur werd het erger en erger", zegt Cowell, die zelf in Londen woont. "Veel van de families hebben niets, geen verzekering." Vooral met het nieuws dat er een baby uit het raam was gegooid, had de 57-jarige muziekproducent het zwaar. "Ik wilde geld sturen, maar ik dacht dat we meer konden doen. Daarom maken wij dit nummer. Het geeft een boodschap van steun. We hebben dit gerealiseerd binnen 48 uur. Ik heb met alle grote platenlabels gesproken en ze belden me binnen een uur terug met de belofte mee te helpen."

Het nummer wordt zondag opgenomen in een Londense studio niet ver van Grenfell Tower. Artiesten die niet naar Londen kunnen komen, nemen hun deel op in andere studio's en sturen die vervolgens in. Waarschijnlijk wordt de cover maandag al uitgebracht.

Simon Cowell regelt sterren voor benefietlied
Simon Cowell regelt sterren voor benefietlied (Foto: BuzzE)

Trump past Cuba-beleid Obama aan

President Donald Trump heeft vrijdag de toenaderingspolitiek van zijn voorganger Barack Obama ten opzichte van Cuba afgekeurd. Hij ondertekende een decreet waardoor het individuele Amerikanen moeilijk wordt gemaakt als toerist naar het Caribische eiland te reizen en geld uit te geven dat volgens hem het communistische regime in het zadel houdt. Trump besloot eveneens tot beperkende maatregelen voor zakendeals met het Cubaanse leger.

Familiebezoek of deelname aan culturele, religieuze en wetenschappelijk uitwisselingen blijven wel mogelijk evenals groepsreizen. Amerikaanse maatschappijen die op Cuba vliegen en cruiseschepen die er aanleggen mogen daarmee doorgaan.

"Met God's hulp krijgen we snel een vrij Cuba", zei Trump tijdens een toespraak tot de Cubaanse gemeenschap in Miami in de staat Florida. Het Witte Huis draait het beleid van Obama uit 2014 voor een deel terug, de deur gaat niet dicht. De ambassadeur wordt niet teruggehaald uit Havana en de importregels voor Cubaanse rum en sigaren blijven soepel.

Trump koos vooral in woord en gebaar een harde opstelling tegen Cuba. "We zullen ten aanzien van communistische onderdrukking er niet langer het zwijgen toedoen".

Trump past Cuba-beleid Obama aan
Trump past Cuba-beleid Obama aan (Foto: ANP)

Ad Smit: politie wil mij kopje kleiner maken

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit heeft het idee dat hij geslachtofferd moet worden binnen de politie, "omdat ik al die jaren uitstekende resultaten behaalde met mijn district, zowel financieel als wat betreft de criminaliteitscijfers." Dat zegt de 64-jarige politieman zaterdag in een interview in De Telegraaf.

"Ze proberen me kapot te maken", stelt Smit die strafrechtelijk wordt vervolgd voor verduistering. "Dat deze onderzoeken uitlekten, geeft me het gevoel van een geregisseerde opzet mij een kopje kleiner te maken." Volgens de politiecommissaris is pure jaloezie de achterliggende reden.

Smit zou tussen 2009 en 2014 structureel diners, kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten van politiegeld hebben betaald. Hij nam familieleden en vrienden hier mee naartoe. In de krant verdedigt Smit zijn handelen en is naar eigen zeggen verbijsterd en aangeslagen.

Ad Smit: politie wil mij kopje kleiner maken
Ad Smit: politie wil mij kopje kleiner maken (Foto: ANP)

Veel meer deelnemers Nacht van de Vluchteling

De Nacht van de Vluchteling wordt in de nacht van zaterdag op zondag gehouden en telt circa 5000 deelnemers. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Toen zamelden 2800 mensen tijdens de nachtelijke sponsorloop ruim 1 miljoen euro in voor noodhulp aan vluchtelingen in de hele wereld.

In de aanloop naar de editie van dit jaar is al 1,2 miljoen euro ingezameld, aldus de Stichting Vluchteling. Amsterdam doet dit keer voor het eerst mee. Daar geven minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en programmamaker Johnny de Mol klokslag middernacht het startsein bij de Gashouder op de Westergasfabriek. De deelnemers in Amsterdam lopen via Broek in Waterland terug naar de Gashouder.

Tegelijkertijd vertrekken er deelnemers van Rotterdam naar Den Haag en van Nijmegen naar Arnhem. In Rotterdam geven burgemeester Ahmed Aboutaleb en actrice Hadewych Minis het startschot. In Nijmegen neemt radioman Jan Douwe Kroeske die taak voor zijn rekening.

De lopers leggen een parcours van 40 kilometer af.

Veel meer deelnemers Nacht van de Vluchteling
Veel meer deelnemers Nacht van de Vluchteling (Foto: ANP)

IS claimt moord politieagent in Jeruzalem

In Jeruzalem is vrijdag bij een dubbele aanslag, die Islamitische Staat heeft opgeëist, een Israëlische politieagente omgekomen en zijn drie Palestijnen gedood. Op twee plekken in de buurt van de Damascuspoort aan de rand van de oude binnenstad hadden steek- en schietpartijen plaats.

Twee Palestijnen openden het vuur op een groep politieagenten en trokken vervolgens messen. Beiden werden doodgeschoten. Een derde Palestijn werd op een andere plek doodgeschoten, nadat hij een vrouwelijke politiebeambte had neergestoken. Het slachtoffer overleed en een andere agent raakte gewond.

IS eiste de verantwoordelijkheid op via het persbureau Amaq, dat aan de terreurgroep is gelieerd.

IS claimt moord politieagent in Jeruzalem
IS claimt moord politieagent in Jeruzalem (Foto: ANP)

Zeven vermisten na aanvaring marineschip VS

Zeven bemanningsleden van een Amerikaanse marineschip zijn zaterdag vermist geraakt, nadat het schip een aanvaring had met een Filipijns containerschip. Ten minste drie mensen raakten daarnaast gewond. Het ongeluk had plaats ten zuidwesten van de Japanse stad Yokosuka.

Het oorlogsschip liep schade op en maakt water. De Japanse kustwacht heeft per helikopter de commandant van het marineschip naar het ziekenhuis gebracht. Nog twee andere bemanningsleden zijn ook in het ziekenhuis opgenomen. De twintig mensen aan boord van het containerschip bleven ongedeerd.

De Amerikaanse marine laat weten dat er geen risico is dat het schip zal zinken. Wel bevestigt ze de berichten dat zeven mensen nog vermist zijn.

Torpedobootjager USS Fitzgerald kwam rond 02.30 uur (lokale tijd) door nog onbekende oorzaak in aanvaring met het containerschip ACX Crystal. Yokosuka ligt aan de monding van de Baai van Tokio. De wateren in de buurt zijn drukke vaarroutes.

Zeven vermisten na aanvaring marineschip VS
Zeven vermisten na aanvaring marineschip VS (Foto: ANP)

Presentator André van der Toorn heeft kanker

André van der Toorn heeft lymfeklierkanker. Dat maakte SBS vrijdagavond bekend. De 55-jarige presentator van Van Onze Centen is inmiddels geopereerd aan een tumor in zijn rug, maar de ziekte is uitgezaaid.

Volgens Van der Toorns artsen is de ziekte goed behandelbaar. 70 procent van de patiënten overleeft deze vorm van kanker. En alhoewel de ziekte is uitgezaaid, is de presentator vastbesloten bij dat percentage te horen. Omdat André zich volledig wil richten op zijn herstel heeft zijn familie verzocht hun met rust te laten.

Van der Toorn is momenteel te zien in Van Onze Centen. Bijna alle afleveringen van het programma over de verspilling van belastinggeld zijn al opgenomen, behalve de laatste twee. Kees Tol zal deze voor zijn rekening nemen.

Presentator André van der Toorn heeft kanker
Presentator André van der Toorn heeft kanker (Foto: BuzzE)

Grote brand in oud schoolgebouw Zwolle

In Zwolle heeft vrijdagavond brand gewoed in een oud schoolgebouw aan de Grote Baan. De brand woedde in aparte units van het gebouw die als extra lokalen dienden. Volgens de brandweer was niemand in het pand aanwezig.

Het sein brand meester werd even voor 01.00 uur gegeven. De brandweer wist op tijd nog drie kippen te redden die in een schuurtje achter het gebouw zaten. Bij de brand kwam veel rook vrij, die richting het centrum trok. Brandweer adviseerde ramen en deuren dicht te houden. Volgens metingen is er geen asbest vrijgekomen.

Grote brand in oud schoolgebouw Zwolle
Grote brand in oud schoolgebouw Zwolle (Foto: ANP)

Brandweermensen herdenken omgekomen collega's

Overal in het land staan brandweermensen zaterdag stil bij hun omgekomen collega's. Dat zijn er 91 sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij het brandweermonument in Schaarsbergen (Arnhem) is een bijeenkomst met genodigden. Brandweerkorpsen in alle kazernes zijn opgeroepen precies om 14.00 uur een ereboog te maken met twee brandweerspuiten.

Ook wordt brandweerlieden gevraagd hun profielfoto op sociale media zaterdag te vervangen door het zwarte brandweerlogo. Bovendien gaat de vlag halfstok.

Het gedenken van gestorven collega's is belangrijk om samen de pijn uit het verleden te delen en te verwerken, stelt de brandweer. Het laat ook zien dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder gevaar is. Bij de brandweer werken 30.000 mensen en er zijn bijna duizend kazernes.

Dit jaar is de herdenking voor de zesde keer.

Brandweermensen herdenken omgekomen collega's
Brandweermensen herdenken omgekomen collega's (Foto: ANP)

Asscher: salaris basisonderwijs moet omhoog

De salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs moeten omhoog. Dat stelt demissionair vicepremier Lodewijk Asscher zaterdag in een interview in het AD. Hij belooft dat als met Prinsjesdag de formatie nog altijd niet rond is, het huidige kabinet meer geld gaat uittrekken voor het basisonderwijs.

"Zo'n maatregel kost geld, maar we zullen het doen", zegt Asscher. "Laat het een oproep zijn voor de onderhandelaars om tempo te maken. Anders doen wij het."Asscher benadrukt nogmaals dat de PvdA niet zal aanschuiven bij de formatiegesprekken.

Asscher: salaris basisonderwijs moet omhoog
Asscher: salaris basisonderwijs moet omhoog (Foto: ANP)

Tennisser noemt zichzelf idioot en wordt gediskwalificeerd

Tennisser Brydan Klein is in de tweede ronde van het challengertoernooi in Nottinham op opvallende wijze uitgeschakeld. De 27-jarige Brit, 209e op de wereldranglijst, stond tegenover het Australische servicekanon Sam Groth, de mondiale nummer 240.

Groth speelde prima, won de eerste set en stond ook in set twee een break voor. Op zijn eigen service kwam de Australiër echter in de problemen en Klein had zowaar een breakkans. Die mislukte, want hij sloeg de return vol in het net, waarop hij zichzelf flink de huid vol schold. "Stom persoon...idioot!", noemde hij zichzelf.

Scheidsrechter Mo Lahyani kon dat niet waarderen en riep gelijk dat Klein een straf kreeg voor onsportief gedrag. Dat was niet zijn eerste en dus verloor hij de wedstrijd reglementair. Vermoedelijk dacht Lahyani dat Klein een lijnrechtster de huid vol stond te schelden, want enkele punten eerder zat de Brit uitgebreid over de vrouw te klagen. 

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.