FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 juni 2017

Argentinië met 2-3-5-formatie tegen Singapore

Argentinië heeft vandaag tijdens een oefenduel met een 2-3-5-formatie aangetreden tegen het nietige Singapore. Bondscoach Jorge Sampaoli, die pas net de scepter zwaait bij het Argentijnse nationale team, begon tegen het Aziatische land met maar liefst vijf aanvallers. De speciale tactiek van het meesterbrein pakte goed uit; de Argentijnen wonnen met 0-6.

De oefeninterland tussen Singapore en Argentinië werd gespeeld naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Singaporese voetbalbond. De Argentijnen gaven in de wedstrijd echter geen cadeautjes weg en gingen vanaf minuut één vol op de aanval. Sampaoli, die bekend staat om zijn offensieve spel, stuurde daarom maar liefst vijf aanvallers het veld in.

Met de 2-3-5-formatie hadden de Argentijnen geen kind aan Singapore. Bij rust stond het 2-0 en uiteindelijk werd een 6-0 overwinning geboekt. "Het belangrijkste aan deze wedstrijd was de aanval en de druk op de tegenstander", aldus de winnende bondscoach. "We hebben ontzettend veel kansen gehad, maar hebben ze lang niet allemaal benut. Maar ik ben blij met het optreden van de ploeg. Ze zijn erin geslaagd mijn spelopvattingen te laten zien op het veld."

'De Ligt in belangstelling Bayern München'

Matthijs de Ligt kan op de interesse rekenen van Bayern München. Volgens het doorgaans betrouwbare Bild wordt de zeventienjarige verdediger van Ajax serieus gevolgd door de Duitse landskampioen.

Het Duitse medium meldt dat De Ligt in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau is opgevallen. Hij debuteerde in de bekerwedstrijd tegen Willem II en vervolgens ging het hard met de verdediger. Hij maakte uiteindelijk ook zijn Eredivisie-debuut, maakte zijn opwachting in Oranje en daarnaast kon hij op een basisplaats rekenen in de halve finales en finale van de Europa League.

In die finale tegen Manchester United was De Ligt één van de weinige lichtpuntjes aan Ajax-zijde. Bayern is gecharmeerd geraakt van de jonge mandekker en ziet in hem een geweldige speler voor de toekomst. Of Bayern daadwerkelijk een bod gaat uitbrengen op De Ligt, is nog niet duidelijk.

Vorige week gaf hij nog aan niet aan een vertrek te denken. "Ik focus mij op Ajax, heb het er prima naar mijn zin. Mijn standpunt is om zeker nog een jaar bij Ajax te blijven", liet De Ligt weten aan De Telegraaf.

JOVD: Rutte moet voortouw nemen

Nu de onderhandelingen tussen de VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn stukgelopen moet Rutte beginnen met het schrijven van een concept regeerakkoord. Daar pleit de JOVD, de jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD, voor. JOVD-voorzitter Rutger de Ridder: “Premier Rutte moet gaan werken aan een breed gedragen regeerakkoord. Hij heeft immers al eerder bewezen draagvlak te kunnen creëren tussen partijen die qua standpunten ver uit elkaar liggen”.

De jonge liberalen waarderen de inspanning van informateur Herman Tjeenk Willink om de impasse op het gebied van migratie te doorbreken. Rutger de Ridder: "GroenLinks had moeten leveren, maar loopt voor de tweede keer weg voor haar verantwoordelijkheid." Opnieuw formeren met de ChristenUnie vindt De Ridder niet haalbaar: “D66-leider Pechtold blokkeert iedere mogelijkheid tot samenwerking met de ChristenUnie. Daardoor is deze variant onhaalbaar”.

De JOVD hoopt met een eerste serieuze stap van Mark Rutte dat er een regeerakkoord geschreven kan worden dat op vruchtbare samenwerking kan rekenen tussen de partijen in de kamers. "Mark Rutte moet na zes jaar als premier leiderschap tonen. Hij is in staat partijen te binden en zegt een plan te hebben voor Nederland. Laat dat nu dan ook zien", aldus de JOVD voorzitter.

Kraanvogelbaas intimideert alligator

Kraanvogels worden in het wild nog wel eens gegrepen door een alligator, krokodil of ander lid van die familie. Het is dan ook niet vreemd dat de vogels er normaal gesproken rap vandoor gaan als zo'n hongerige jager in zicht is.

Op een golfbaan nabij Orlando in Florida liep onlangs echter een heuse kraanvogelbaas. Het dier stond op het gras te chillen toen een alligator aan kwam wandelen. De baas ging er niet vandoor, maar nam zijn beste 'Come at me, bro!'-pose aan en intimideerde het reptiel een eind weg. 

De alligator koos eieren voor zijn geld en ging er vandoor, de kraanvogelbaas ging verder chillen op het gras van de golfbaan, wachtend op een volgende uitdager.

Weer snelwandelaarster uit olympische uitslag geschrapt

Opnieuw is een atlete uit de uitslag van de Olympische Spelen van 2012 geschrapt. Het gaat daarbij opnieuw om een snelwandelaarster, waarbij het vaste riedeltje afgestoken kan worden: het is een geboren Russische, die trainde met succes- en dopingcoach Viktor Chegin, die inmiddels voor het leven geschorst is.

Na haar juniorcarrière maakte Olena Shumkyna de overstap naar Oekraïne. Voor dat land liep ze op de WK's van 2011, 2013 en 2015, met een elfde, negentiende en 42e plek op de twintig kilometer als resultaat. Op de Spelen van Londen in 2012 eindigde ze op een magere 48e plek en sinds vorig jaar kwam Shumkyna al niet meer in actie.

Volgens de Oekraïnse atletiekbond werden verdachte waarden gevonden in haar bloedpaspoort, waarvoor ze drie jaar is geschorst. Ook zijn met terugwerkende kracht al haar resultaten vanaf mei 2011 geschrapt.

Golden State Warriors NBA-kampioen

Voor de tweede maal in drie jaar tijd mogen de Golden State Warriors zich kampioen van de NBA noemen. In de finaleserie tegen de Cleveland Cavaliers werd de vijfde wedstrijd door de Warriors met 129-120 gewonnen, waardoor de eindstand in de serie op 4-1 kwam te staan. Kevin Durant, in de wedstrijd goed voor 39 punten, werd gekroond tot meest waardevolle speler in de finale.

Nadat de Warriors de eerste drie wedstrijden van de finaleserie hadden gewonnen, leek de titel Golden State niet meer te kunnen ontgaan. Cleveland sloeg echter keihard terug in wedstrijd vier. De regerend kampioen brak records voor meeste punten in één kwart, meeste punten in één helft en meeste driepunters in één finalewedstrijd. De Cavaliers wonnen met 137-116 en konden met vertrouwen afreizen naar Oakland voor wedstrijd vijf. Een 1-3 achterstand had ze er een jaar eerder immers niet van weerhouden om toch met 4-3 te winnen.

Ook in de vijfde wedstrijd nam Cleveland aanvankelijk het voortouw. Onder aanvoering van LeBron James kwamen de bezoekers al vroeg op voorsprong. Vroeg in het tweede kwart zag het er met 33-41 goed uit voor de Cavaliers, zeker omdat Klay Thompson al vroeg tegen zijn tweede persoonlijke fout was aangelopen en op de bank werd gehouden.

De Warriors sloegen in het vervolg van het tweede kwart echter bijzonder hard terug. In de span van een paar minuten plaatste de ploeg een 28-4 run. Na een opstootje tussen David West en Tristan Thompson mocht Steph Curry aanleggen voor een vrije worp en zette zijn ploeg op een 61-45 voorsprong.

De bezoekers weigerden zich over te geven en Kyrie Irving, LeBron James en JR Smith, met een paar onmogelijke afstandsschoten, zorgden ervoor dat de achterstand bij rust te overzien was: 71-60.

In de tweede helft kwam Cleveland steeds dichterbij de thuisploeg. LeBron James opende de score in het vierde kwart met een reverse lay-up en bracht zijn ploeg op 98-95. Elke keer als de Cavaliers langszij leken te komen, was het Kevin Durant die de Warriors op sleeptouw nam. De marge liep op naar tien punten en de Cavaliers waren niet bij machte om dit gat nog te dichten. Langzaam aan werd duidelijk dat de Warriors de voorsprong niet meer uit handen zouden geven en nadat Stephen Curry met een driepunter zijn ploeg naar 129-115 had geschoten barste het feest in de Oracle Arena in volle glorie los.

Highlights van een spannende viijfde wedstrijd. Bron: YouTube

Warriors-eigenaar Joe Lacob kreeg uit handen van NBA-baas Adam Silver de kampioensbeker overhandigd en even later kreeg Kevin Durant van NBA-legende Bill Russell de bokaal voor de meest waardevolle speler van de finale. Die prijs was volkomen terecht. De forward van de Warriors was in de finale goed voor ruim 35 punten per wedstrijd en zijn schotpercentages in deze wedstrijden waren ongekend hoog. In de twee zwaarst bevochten overwinningen van zijn ploeg, wedstrijd drie en vijf, was het Durant die zijn ploeg op sleeptouw nam.

Naast alle lof kreeg Durant echter ook de nodige kritiek te verwerken. Vorig jaar speelde Durant nog bij de Oklahoma City Thunder en bracht hij de Warriors in de Conference Finals tot op de rand van de uitschakeling. Veel basketbalfans zijn van mening dat hij bij de Thunder had moeten blijven en die ploeg kampioen had moeten maken. De overstap naar de grote concurrent zou een teken van zwakte zijn. Dit kampioenschap zou daardoor aan glans verliezen. Kevin Durant zal van deze kritiek niet minder slapen. Naast meerdere topscorertitels, de MVP-titel en Olympisch goud, is zijn palmares met een NBA-titel en een Finals MVP-titel compleet.

Kritiek is er ook op de Warriors. Het zou niet eerlijk zijn dat een ploeg die al tot de allerbeste in de geschiedenis van de NBA werd gerekend ook nog Kevin Durant in de schoot geworpen kreeg. Met Durant, Curry, Klay Thompson en Draymond Green in de basis zou de ploeg onverslaanbaar zijn en de spanning uit de NBA halen. Misschien waar, maar de Warriors hebben deze ploeg zelf opgebouwd. Curry werd als zevende gedraft in 2009. Klay Thompson twee jaar later pas als elfde. Letterlijk elke ploeg in de NBA had de kans om Draymond Green te draften, voordat de Warriors hem in 2012 in de tweede ronde oppikten. De Warriors hebben deze ploeg zelf opgebouwd en een cultuur gecreëerd waar het team boven het individu staat en waar spelers graag voor uit willen komen. Ook overtreedt de ploeg de regels voor maximum salarissen die aan de selectie mogen worden besteed niet.

LeBron James is evenmin vrij van kritiek. Dat James één van de allerbeste basketballers aller tijden is staat buiten kijf, maar The King moet toezien dat hij van de achtmaal dat hij in de finale uitkwam maar drie keer wist te winnen. Op de tegenstander dit jaar stond echter geen maat. LeBron James speelde een fenomenale serie; als eerste speler in de geschiedenis van de NBA haalde hij gemiddeld een triple double in de finale, maar zijn ploeg kwam simpelweg klasse te kort.

Terwijl de spelers genieten van een welverdiende vakantie, treden voor het management van de ploegen cruciale weken aan. Donderdag 22 juni vindt de jaarlijkse draft plaats, waar elke ploeg een aantal jonge en/of internationale spelers aan kan trekken. Kort daarop kunnen nieuwe contracten worden afgesloten. Bij de Warriors lopen deze zomer de contracten van onder anderen Stephen Curry, Kevin Durant, Shaun Livingston en Andre Iguodala af. Er zullen offers gemaakt moeten worden om al deze spelers bij de club te houden. Zo niet, dan zijn er altijd kapers op de kust. Een titel winnen is één ding, maar een titel verdedigen, dat is alleen de hele groten gegeven.

Haas niet blij met slap excuus Sainz

Het Formule 1-team Haas is niet blij met het excuus dat Carlos Sainz heeft gemaakt. De Spanjaard reed met zijn Toro Rosso in de eerste ronde Romain Grosjean aan en kegelde vervolgens Felipe Massa uit de strijd. Het excuus dat hij gebruikte was het slechte zicht in zijn spiegels. De aanrijding leverde hem overigens wel een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race op.

Sainz en Massa vielen in Montreal uit, terwijl Haas-coureur Grosjean na de eerste ronde de pits op moest zoeken. De Fransman wisselde zijn ultrasofts in voor supersofts en reed vervolgens de hele wedstrijd op dit rubber. Het leverde hem met wat geluk nog een punt op.

Sainz klaagde na afloop dat Grosjean in de dode hoek zat en dat het zicht in de spiegels met de 2017-auto's beperkt is. "Wij klagen allemaal. Door die lage achtervleugels geven de spiegels voor jou geen duidelijk beeld wat er achter je gebeurt. De FIA vindt er vroeg of laat wel een oplossing voor."

Haas-teambaas Gunther Steiner vindt het excuus van Sainz slap en vindt dat de Spanjaard beter had moeten weten wat er om hem heen gebeurde. "Als hij al wist dat de spiegels te klein waren dan had hij er andere op moeten laten zetten. Dat is niet ons probleem. Dat hij te kleine spiegels heeft is een slap excuus. Je kunt gewoon niet zeggen: 'mijn spiegels zijn te klein en ik kan niets zien, maar ik blijf ze toch gebruiken'!"

Ontwikkelaar scareware uitgeleverd aan VS

Een belangrijke cybercrimineel is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Polen heeft de Let Peteris Sahurovs op een vliegtuig naar Minneapolis gezet, waar hij is voorgeleid. Sahurovs stond vijfde op de lijst van meestgezochte cybercriminelen van de FBI.

Sahurovs, die de schuilnamen Piotrek en Sagade gebruikte, richtte een nep-reclamebureau op. Dat wilde, zogenaamd voor een grote hotelketen, een advertentie op de site van de lokale krant Minneapolis Star Tribune zetten. De advertentie zorgde ervoor dat de computers van de bezoekers vastliepen. De slachtoffers werden vervolgens bedolven onder pop-ups. Het was de bedoeling dat de gedupeerden bang werden en de nep-antivirus van Sahurovs kochten. Dat leverde hem waarschijnlijk miljoenen op.

Sahurovs werd in 2011 aangeklaagd in Minneapolis. Letland pakte hem kort erna op, maar de rechtbank daar liet hem vervolgens vrij. Sahurovs vertrok met de noorderzon. Eind vorig jaar werd hij opnieuw opgepakt, nu in Polen.

Ontwikkelaar scareware uitgeleverd aan VS
Ontwikkelaar scareware uitgeleverd aan VS (Foto: BuzzT)

Vliegtuigneuker heeft thuis iets uit te leggen

Shaun Edmonson maakte vorige week een vlucht van Manchester naar Ibiza. Hij ontmoette daar ene Tracey Bolton, 39 jaar oud en moeder van 3 kinderen. Zijn medepassagiers keken wel wat vreemd op toen hij kwam vragen of er iemand toevallig condooms bij had. "Hij is dronken, dus dat zal wel meevallen", dachten ze nog.

Maar dat dachten ze dus verkeerd, een paar minuten later stak hij zijn stijve tampeloeres pardoes in Tracey. Uiteraard waren er telefoons voldoende in de buurt en zo stonden Shaun en Tracey uitgebreid op internet.

Een vriend van de 31-jarige schuinsmarcheerder verklaarde echter in de Engelse kwaliteitskrant "The Sun" dat Shaun de vrouw helemaal niet kende en dat zijn 25-jarige verloofde 6 maanden zwanger is en thuis zat.

Het lijkt er dus op dat vreemdganger Shaun nog iets uit te leggen heeft...

OM eist 3 jaar cel in hoger beroep Schotte

Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen Gerrit Schotte, de oud-minister president van Curaçao. Volgens het OM heeft Schotte geld gekregen van de Italiaanse casinobaas Francesco Corallo om een verkiezingscampagne te financieren en is Schotte schuldig aan ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte.

Schotte werd in 2016 in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar cel en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht. Nu dient het hoger beroep in wat de zaak-Babel is gaan heten.

Het Openbaar Ministerie heeft het Hof gevraagd Schotte na afloop van het hoger beroep direct vast te zetten. Het OM spreekt van een "geschokte rechtsorde" en noemt het "ongelofelijk" dat Schotte "met dit feitencomplex nog actief kan zijn".

Onschuldig
Schotte is leider van de grootste oppositiepartij van Curaçao MFK. Hij was minister-president tussen 2010 en 2012 en zit sinds die tijd in het parlement.

Schotte verklaarde maandag tijdens de eerste inhoudelijke zitting van het hoger beroep dat hij onschuldig is. Advocaat Geert-Jan Knoops staat Schotte bij in het proces.

OM eist 3 jaar cel in hoger beroep Schotte
OM eist 3 jaar cel in hoger beroep Schotte (Foto: ANP)

Ook Bertens sneuvelt snel in Rosmalen

Tennisster Kiki Bertens is al in de eerste ronde van het Ricoh Open uitgeschakeld. De Nederlandse (WTA-27) was op het gras in Rosmalen niet opgewassen tegen de Duitse Andrea Petkovic (WTA-84): 6-7 (6), 6-2 en 2-6.

Bertens was bij het Nederlandse toernooi als derde geplaatst en kende een voortvarende start. De Nederlandse kwam al snel 4-0 voor te staan. Daarna ging het beter lopen bij Petkovic die tweemaal terugbrak. De servicegames van Bertens werden lastiger en lastiger, maar Bertens wist wel op 5-5 te komen. Een game later brak de Nederlandse door de service van de Duitse heen en kon daarna serveren voor de set. Er volgde echter een rebreak op love, waarna een tiebreak noodzakelijk was. Daarin wist Bertens drie setpunten weg te werken, maar het vierde werd haar te machtig.

De tweede set was duidelijk voor Bertens. Tot 2-2 ging het nog gelijk op, maar daarna kon de Nederlandse met goed spel uitlopen naar 6-2, waardoor een derde en beslissende set noodzakelijk werd. Bertens kwam moeizaam op een 1-0 voorsprong en had een game later een kans om een break te plaatsen, maar dit slaagde niet. Daarna volgden de breaks elkaar op, waarbij Petkovic kans zag om naar een 2-4 voorsprong uit te lopen. Nog een break volgde, waarna Bertens zich gewonnen moest geven.

Kiki Bertens strandt in de eerste ronde. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Kiki Bertens strandt in de eerste ronde. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Monty Python leeft voort in British Library

De prestigieuze British Library in Londen heeft meer dan vijftig aantekenboeken van Michael Palin in ontvangst genomen. Palin was een van de leden van het wereldberoemde Monty Python's Flying Circus, dat tussen 1969 en 1974 voor de BBC in 45 afleveringen met groot succes zijn absurde humor vormgaf.

Palin schreef tussen 1965 en 1987 talloze ideeën voor sketches op. De oorsprong van beroemde sketches als het ministerie van vreemde loopjes, het voetbalteam van filosofen en misschien wel de bekendste van allemaal, a dead parrot (een dode papegaai), zijn erin terug te vinden.

Het Python-lid noteerde ook absurde namen, karakters, losse ideeën en maakte tekeningetjes. Monty Python maakte ook theaterstukken, vijf speelfilms en boeken. De oorsprong van veel van dat materiaal is in de aantekenboeken terug te vinden. De British Library zorgt ervoor dat de ideeënstroom voor het publiek toegankelijk wordt, zo schrijft The Guardian.

Michael Palin (74) vormde Monty Python samen met John Cleese, Graham Chapman, Terry Jones, Eric Idle en de enige Amerikaan in het gezelschap, Terry Gilliam.

Monty Python leeft voort in British Library
Monty Python leeft voort in British Library (Foto: BuzzE)

Hamilton wint tijdrit in Giro d'Italia U23

Lucas Hamilton heeft de individuele tijdrit in de Ronde van Italië voor beloften gewonnen. De Australiër was na 14 kilometer sneller dan Scott Davies en en de Belg Senne Leysen. Julius van den Berg was de beste Nederlander met een achtste plaats. In het algemeen klassement blijft Pavel Sivakov de leider.

Eerder op de dag was er ook nog een etappe van 87 kilometer naar Senigallia. Daar was Joseph Areruya de beste voor Nicolay Cherkasov en Robert Stannard. Op zeven kilometer van de streep was de Rwandees uit het peloton weggereden.

Kamer schiet mantelzorger te hulp

De overheid moet mantelzorgers gaan wijzen op de ondersteuning waarop zij aanspraak kunnen maken. Dat vindt de Tweede Kamer, die bezorgd is over de vele mantelzorgers die onder hun taken bezwijken.

Voor veel mensen die zorg verlenen aan een familielid, vriend of kennis is dat zo vanzelfsprekend dat ze niet beseffen dat ze mantelzorger zijn, vreest de Kamer. Daardoor doen ze geen beroep op hulp, zoals een tijdelijke plaatsvervanger om even op adem te kunnen komen. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet maande de Kamer staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) daarom dinsdag een 'bewustwordingscampagne' op touw te zetten.

Van Rijn constateerde eerder al dat gemeenten mantelzorgers niet genoeg ondersteunen. Dat zijn ze wel verplicht.

Uit onderzoek bleek vorige maand dat 40 procent van de mensen die een naaste met dementie verzorgen, kampt met ernstige depressieve klachten.

Kamer schiet mantelzorger te hulp
Kamer schiet mantelzorger te hulp (Foto: ANP)

Sonic sprint op Nintendo Switch

De ontwikkelstudio achter Sonic Colors en Sonic Generations brengt Sonic ook naar Nintendo Switch zoals we al wisten. In Sonic Forces ren je als Sonic weer ouderwets door levels. Voor deze E3 heeft Nintendo een nieuwe trailer uitgebracht.

Nieuw zijn de gadgets die je kunt gebruiken en de aanpassingen die je kunt doen om je eigen held te maken. Help Sonic teru gte vechten en zo de wereld te redden van Dr. Eggman en een krachtige, mysterieuze schurk.

Sonic Forces rent zo rond december de winkels in.

Details seizoenspas Breath of the Wild bekendgemaakt

The Legend of Zelda: Breath of the Wild krijgt een seizoenspas waarvan de eerste portie content al op 30 juni speelbaar is. Voor het tweede gedeelte van de DLC is nog geen datum bekend.

'Pack 1' van de seizoenspas bestaat uit 'Master Trials', en 'Pack 2' bestaat uit 'The Champions Ballad'. Om enig idee te krijgen van wat dit concreet inhoudt kun je het beste de aankondigingstrailer hieronder even bekijken.

Elia van Feyenoord naar Basaksehir

Eljero Elia vertrekt bij Feyenoord en heeft een tweejarig contract getekend, met een optie voor nog een jaar, bij Istanbul Başakşehir, de club die uitstekende banden onderhoudt met de regering van president Recep Tayyip Erdogan.

Elia had nog een contract tot de zomer van 2018 in De Kuip, maar de vleugelspeler had na het behaalde kampioenschap met Feyenoord zijn zinnen gezet op een transfer. Elia speelde twee seizoenen bij Feyenoord en kwam tot 55 competitiewedstrijden, waarin hij zeventien keer scoorde. Na het kampioenschap won het de KNVB Beker.

De 28-voudig international kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging bij de nummer twee van Turkije. "Ik had andere aanbiedingen ontvangen, maar Başakşehir is zo serieus geweest sinds het begin", vertelt Elia over zijn transfer. "Dirk Kuyt heeft me ook geholpen door goede dingen te zeggen over de club."

Metroid: Samus Returns aangekondigd

Een schitterende dag voor Metroid-fans. Naast Metroid Prime 4 voor Nintendo Switch heeft Nintendo zojuist Metroid: Samus Returns aangekondigd voor Nintendo 3DS. Beter nog? De game lanceert nog dit jaar.

De game is gebaseerd op Metroid II voor Game Boy en wordt ontwikkeld door Mercury Steam, maar is geen regelrechte remake. De game is 2D en belooft het echte Metroid-gevoel mee te geven, gecombineerd met snelle actie en grote boss fights. De trailer kun je hieronder bekijken. Momenteel wordt de game getoond tijdens de Treehouse, wanneer deze online beschikbaar is plaatsen we die uiteraard hieronder.

De game lanceert 15 september.

Harde kritiek op afhaken GroenLinks

Partijen in de Tweede Kamer uiten harde kritiek op het afhaken van GroenLinks in de formatiegesprekken met VVD, CDA en D66. De partij die zegt te vrezen dat oorlogsvluchtelingen worden teruggestuurd, zou onhaalbare eisen hebben gesteld.

D66-leider Alexander Pechtold zei dinsdag tijdens een Kamerdebat over de mislukte formatiepoging dat hij "geen moment heeft getwijfeld" of de internationale afspraken die over migratie op tafel lagen, misschien niet aan nationale en internationale wetgeving zouden voldoen. Hij vindt de eisen die GroenLinks had onhaalbaar. "Waterdichte garanties voor een onzekere toekomst bestaan niet", aldus Pechtold.

Sybrand Buma (CDA) spreekt van een "volstrekt onmogelijk in te willigen eis". Volgens VVD-leider Mark Rutte staan zelfs de meest linkse regeringen van Europa achter de voorstellen en is het daarom onbegrijpelijk dat GroenLinks er niet mee kan leven.

Asscher
Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg Jesse Klaver van GroenLinks waar er precies werd gesteld dat oorlogsvluchtelingen zouden worden teruggestuurd naar gevaarlijke gebieden. "Je maakt mij niet wijs dat heel Europa de schending van het vluchtelingenverdrag als uitgangspunt neemt", aldus Asscher.

Volgens Asscher vindt Klaver dat mensen ook niet naar veilige landen mogen worden gestuurd. Maar volgens hem is het niet de oplossing om iedereen naar Europa te halen.

Voor PVV-leider Geert Wilders was vanaf begin af aan duidelijk dat er geen strenger immigratiebeleid mogelijk is met GroenLinks. "Een blind paard had kunnen zien dat dit opnieuw fout zou gaan".

Harde kritiek op afhaken GroenLinks
Harde kritiek op afhaken GroenLinks (Foto: ANP)

Nieuwe Kirby-game aangekondigd voor Switch

Nintendo-icoon Kirby krijgt volgend jaar een nieuwe game voor Nintendo Switch. Zoals we gewend zijn heeft Kirby weer een onverzadigbare eetlust en kun je ditmaal ook kiezen om samen met maximaal drie vrienden een nieuw soort team-avontuur te beleven.

Het kopiëren van vaardigheden van je vijanden speelt weer een grote rol in deze nieuwe Kirby-game, zoals sword-, fire-, en water-abilities. Een releasedatum is er nog niet, maar in 2018 moet Kirby voor Nintendo Switch uitkomen.

Rocket League naar Nintendo Switch later dit jaar

Rocket League, dé grote indie-verrassing van 2015, komt dit jaar naar Nintendo Switch. Dat maakten Nintendo en Psyonix zojuist bekend tijdens de E3-persconferentie.

De immens populaire voertuigvoetbalgame is al enige tijd beschikbaar op andere platforms, maar is nog altijd onverminderd populair. Volgens de aankondiging kunnen we ook cross-network play verwachten, wat betekent dat er gespeeld kan worden tegen gamers op andere platforms. Volgens Eurogamer gaat het om cross-play met Xbox One en (Steam)pc, maar valt PS4 buiten de boot.

Nintendo kondigt Metroid Prime 4 aan

Iedereen dacht dat Nintendo Samus Aran vergeten was, maar gelukkig liet de uitgever weten dat er gewerkt wordt aan Metroid Prime 4. Ontwikkelaar Retro Studios werkt er niet aan, maar een nieuw team van getalenteerde ontwikkelaars, volgens Gameinformer.

Nintendo designer en producer Kensuke Tanabe helpt mee samen met dat nog onbekende team van ontwikkelaars. Tanabe werkte eerder aan de eerste drie delen mee. Ook zou je zijn naam bij de aftiteling van Paper Mario: Color Splash en Donkey Kong Country Returns kunnen hebben gezien. Naast onderstaande 'trailer' met alleen een logo is er verder nog niets bekendgemaakt over de game zelf, zelfs geen jaar als datum.

We wachten maar weer af tot Nintendo meer kwijt wil. Maar of dat dit jaar nog gaat gebeuren is nog maar de vraag.

El Presidente is terug in Tropico 6

Uitgever Kalypso Media heeft zojuist aangekondigd dat er weer een nieuw deel in de Tropico-serie zit aan te komen. Tropico 6 staat gepland voor 2018.

Wel krijgt Tropico 6 een nieuwe ontwikkelaar. De game wordt gemaakt door Limbic Entertainment, dat eerder Might & Magic X: Legacy heeft gemaakt. De ontwikkelaar van Tropico 3 tot en met 5, Haemimont Games, heeft het waarschijnlijk te druk met Surviving Mars. In Tropico 6 is het mogelijk om, voor de eerste keer in de serie, een eilandengroep te beheren en de eilanden met elkaar te verbinden door middel van bruggen of andere vormen van vervoer. Stuur ondertussen spionnen naar de uithoeken van de wereld en steel de Wereldwonderen om je eilanden te verrijken.

Tropico 6 is vanaf volgend jaar beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Nieuwe Pokémon-RPG voor Nintendo Switch

Het is tijd! Developer Gamefreak is op dit moment bezig met een Pokémon-RPG die naar de Switch komt. Dit hebben zij aangekondigd tijdens de E3 Nintendo Direct die Nintendo elk jaar geeft.

En daar moeten we het voorlopig mee doen. Tsunekazu Ishihara verontschuldigt zich nog even dat het nog wel een tijdje gaat duren, lees ergens 2018, voordat de game uit komt. Helaas nog geen bewegende beelden, voor nu moeten wij het even doen met het onderstaande plaatje en de gedachten dat we straks op groot beeld met Pikachu kunnen vechten. 

Bardiani-CSF geschorst voor dertig dagen

De disciplinaire commissie van de UCI heeft besloten Bardiani-CSF voor dertig dagen te schorsen. Dat heeft de UCI dinsdag bekend gemaakt, nadat Stefano Pirazzi (30) en Nicola Ruffoni (26) op 4 mei, een dag voor de start van de Giro werden betrapt op het gebruik van groeihormonen.

De Italiaanse ProContinentale-ploeg mag tot 14 juli aan geen enkel wedstrijd deelnemen. De UCI zal verder geen commentaar geven over deze zaak. Bardiani-CSF zal alleen de Ronde van Oostenrijk moeten missen. Op de overige wedstrijden in die periode stond de ploeg niet ingeschreven.

Xenoblade Chronicles II aangekondigd

Tijdens Nintendo's digitale persconferentie op E3 is Xenoblade Chronicles II aangekondigd. De langverwachte sequel komt tijdens de feestdagen van dit jaar uit voor Nintendo Switch.

"Verken een eindeloze oceaan van wolken, waar de laatste restanten van de menselijke beschaving proberen te overleven op de ruggen van reusachtige wezens genaamd Titans", zo luidt de beschrijving onder de trailer. Je speelt in Xenoblade Chronicles II als Rex, en je hebt een nieuwe compagnon genaamd Pyra, een mysterieus wezen dat Rex voorziet van buitengewoon krachtige vaardigheden. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder.

[E3] Liveblog Nintendo

Als laatste gaat Nintendo zijn Nintendo Direct uitzenden. We kijken en bloggen mee om te zien of er meer is dan Mario. Alleen zijn we wat laat omdat Windows...


18:25
Dat was ie weer, kort maar krachtig. We weten nu tot ver in 2018 wat we mogen verwachten van Nintendo Switch.

18:22 En waar we op wachten: de onvermijdelijke Mario Odyssey trailer

18:21 Rocket League is nog net niet uit voor je broodrooster. De Nintendo Swicth-versie komt in de herfst. Extra's in deze versie is een lokale multiplayermodus en Mario-petjes.

18:20 Er is nog wat meer. Ze laten nu de Mario en de Rabbids zien, die we gisteren al bij Ubisoft voorbij zagen komen.

18:20 Reggie laat weten wat er allemaal te doen is op E3. Je kunt allerlei toernooien kijken via hun Treehouse-stream

18:18 De vier helden uit Zelda worden ook amiibo. Voor de mensen met verzamelwoede is dat goed nieuws.

18:17 The Champions Ballad wordt de tweede DLC en komt richting kerstmis uit

18:15 Tijd voor Zelda. Wat voor uitbreiding krijgen we? The Master Trials lezen we net, Met onder andere nieuwe armor, de Korok Mask en de Master-modus om het echt moeilijker te maken. Dat is voor 30 juni.

18:13 Omega Force brengt hun hack & slash-formule naar Fire Emblem. We zien een nieuwe trailer van Fire Emblem Warriors in de herfst van 2017

18:12 En terug naar cuteness: Yoshi's krijgt weer een Woolly-game in 2018

18:11 Mijn megaton: Metroid Prime 4 komt eraan. Nintendo is Samus Aran niet vergeten!

18:10 De grote aankondiging van Pokemon Company is dat ze bezig zijn met een volledige RPG voor Nintendo Switch. We gaan er alleen niets van zien.

18:10 Pokken Tournament komt naar Switch, maar dat wisten wel al. Het heet Pokken Tournament DX

18:08 Kirby krijgt zijn Switch-game in 2018

18:06 Nintendo begint met een Xenoblade 2 trailer 

Rotterdam: 60 miljoen extra voor zorg jeugd en ouderen

De gemeente Rotterdam trekt de komende jaren 60 miljoen euro extra uit om de toegenomen kosten voor jeugdzorg en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te kunnen bekostigen.

Met die extra investering moeten de zorgkosten voor jongeren en ouderen in 2021 weer binnen het budget vallen, schrijft wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) dinsdag aan de verantwoordelijke raadscommissie.

In 2016 deden 58.000 Rotterdammers een beroep op financiële hulp, onder meer voor maatwerkvoorzieningen voor het langer thuis laten wonen van ouderen en voor hulp aan jongeren. Die 5000 extra zorgvragen ten opzichte van 2015 betekenen een stijging van bijna 10 procent. Dat de gemeentelijke instanties sneller en beter worden gevonden, heeft volgens de wethouder ook een keerzijde: de kosten stijgen navenant mee.

Pas over enkele jaren zal dat effect afvlakken, schat De Jonge na eerdere Deense ervaringen. Hoe eerder en beter Rotterdammers nu geholpen worden, des te minder fors zijn de zorgkosten op langere termijn. De stad probeert nog wel extra geld te krijgen van de rijksoverheid.

60 miljoen extra voor zorg jeugd en ouderen
60 miljoen extra voor zorg jeugd en ouderen (Foto: ANP)

Coco helpt Crash Bandicoot mee in trilogie

Activision maakt vandaag bekend dat Coco, het slimme en levendige zusje van Crash, als speelbaar personage schittert in de complete Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.

Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back en Crash Bandicoot 3: Warped. In de geremasterde Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, heeft Coco de Time Twister gehackt om terug in de tijd te reizen, zodat ze Crash kan helpen in zijn eerdere avonturen. Coco is een volledig speelbaar personage in alle drie de games. Spelers kunnen wisselen tussen Crash en Coco en gebruik maken van hun specifieke speciale aanvallen. Terwijl Crash vijanden verplettert met bodyslams, schakelt Coco ze uit met een double legdrop. Als je haar een tijdje stil laat staan, gaat ze zelfs dansen met Crash.

Dankzij de ondersteuning van de analoge sticks en verenigde systemen voor saven en checkpoints worden de klassieke avonturen toegankelijker dan ooit voor nieuwe spelers. De verbeterde bonuslevels en time trails in alle drie games zorgen ervoor dat ook Bandicoot-veteranen zich kunnen blijevn uitdagen. Dankzij online-klassementen kunnen zij zien hoe ze presteren ten opzichte van hun vrienden en andere spelers van over de hele wereld.

In de nieuwe versie is er een volledig geremasterde soundtrack met de volle klanken van didgeridoo’s, xylofonen en swingende baslijnen. Ook zijn er nieuwe dialogen, ingesproken door bekende stemacteurs die ook in de originele Crash Bandicoot-games waren te horen, inclusief Jess Harnell, Lex Lang en Debi Derryberry.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy arriveert springend en draaiend in de winkelschappen op 30 juni 2017 en is nu wereldwijd beschikbaar als pre-order op PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Yakuza Kiwami en Yakuza 6 E3-trailers

Van Yakuza komen er binnenkort twee games naar het Westen. Yakuza Kiwami is een remake van Yakuza 1. Het is daarmee ook een sequel van de eerder dit jaar verschenen Yakuza 0. Yakuza 6 wordt ondertussen gepromoot als het laatste verhaal van eindbaas Kazuma Kiryu.

Yakuza Kiwami komt al op 29 augustus uit. Voor Yakuza 6 moeten we iets meer geduld hebben, die game wordt begin 2018 verwacht. Bekijk E3-trailers van beide games hieronder.

Warbasse wint bergrit Zwitserland, Kruijswijk derde

Larry Warbasse heeft de vierde etappe gewonnen in de Ronde van Zwitserland. De Amerikaan van Aqua Blue Sport was als enige overgebleven van een vroege vlucht. Steven Kruijswijk werd derde in de bergetappe. De Nederlandse kopman van LottoNL-Jumbo moest alleen Damiano Caruso voor laten in de sprint. Caruso neemt ook de leiding in het klassement over van Michael Matthews.

Al vroeg in de bergetappe naar Villars-sur-Ollon kozen vier renners voor de aanval met daarbij twee Nederlanders: Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Nick van der Lijke (Roompot - Nederlandse Loterij), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport) en Antoine Duchesne (Direct Energie). De vier zouden acht minuten voorsprong bij elkaar rijden.

Boon moest als eerste eraf bij de kopgroep. De renner van LottoNL-Jumbo zou voor de slotklim al gegrepen worden door et peloton. Op de tien kilometer lange slotoklim moest ook de Fransman Duchensne afhaken. Van der Lijke kon nog enige tijd volgen, maar de Nederlander moest ook vrij snel Warbasse laten gaan.

Op de slotklim was Caruso de eerste die versnelde. De renner van BMC kreeg het gezelschap van Simon Spilak, Domenico Pozzovivo, Mathias Frank, Domenico Pozzovivo, Marc Soler en Kruijswijk. Pozzovivo probeerde het even alleen, maar de Italiaan had nooit meer dan tien seconden voorsprong en zou ook worden teruggehaald door de andere renners.

Op zes kilometer van de streep moest Tom Dumoulin de andere favorieten laten gaan. De winnaar van de Giro d'Italia zou meer dan zeven minuten verliezen.

In de laatste kilometers werd duidelijk de Warbasse het ging halen. Het is de eerste profzege voor de Amerikaan en ook de eerste zege voor zijn ploeg. Achter Warbasse zou Frank nog voor de aanval kiezen. De Zwitser zou één kilometer alleen voorop rijden, maar in de slotkilometer werd hij toch teruggepakt. Op dat moment kon Soler het tempo niet meer volgen.

In de sprint was Caruso te sterk voor Kruijswijk en Spilak. In het algemeen klassement heeft Caruso nu een voorsprong van vijftien seconden op Kruijswijk. Pozzovivo volgt samen met Spilak op 24 seconden.

Eerste vaatje haring levert 65.000 euro op

De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag heeft dinsdagmiddag een bedrag van 65.000 euro opgebracht. Koper is een groep jonge ondernemers uit Veenendaal met de naam 'Heeren van de Vis'.

De opbrengst valt flink lager uit dan vorig jaar toen PLUS-supermarkten maar liefst 90.000 euro neertelde voor het eerste vaatje Hollandse Nieuwe.

Met de opbrengst ziet de stichting Make-A-Wish wel de lang gekoesterde wens in vervulling gaan van een 'Wish-on-Wheels'. Dat is een speciale bus die is uitgerust met allerlei materialen die zintuigen activeren, zoals een waterbed, lichtjes en muziek. De bus is bedoeld om de wensen van kinderen, met een beleving jonger dan drie jaar en een levensbedreigende ziekte, te vervullen.

Wat de ondernemers gaan doen met het eerste vaatje, is nog niet bekend.

Eerste vaatje haring levert 65.000 euro op
Eerste vaatje haring levert 65.000 euro op (Foto: ANP)

Brabanders opgepakt om sextortion

De politie heeft dinsdag drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht vrouwen en meisjes te hebben afgeperst met naaktfoto's. De verdachten zijn twee Tilburgers van 21 jaar en een 19-jarige inwoner van Bergen op Zoom.

Bij doorzoeking van hun woningen zijn diverse computers en andere digitale spullen in beslag genomen. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen worden verricht.

Volgens de politie haalde het drietal op datingsites meisjes en vrouwen over om naaktfoto's te sturen. Met die beelden chanteerden ze de slachtoffers. Vorig jaar oktober deed een vrouw aangifte, waarna de politie een groot onderzoek startte.

Volgens HelpWanted, meldpunt van online seksueel misbruik, worden slachtoffers van wat de politie sextortion noemt vaak voor duizenden euro's afgeperst.

Brabanders opgepakt om sextortion
Brabanders opgepakt om sextortion (Foto: BuzzT)

Geen WK voor zwemster Franklin

Het wereldkampioenschap zwemmen heeft weer een afzegging: na de nodige Australiërs is ook de Amerikaanse Missy Franklin volgende maand niet van de partij in Boedapest. 

Franklin is niet voldoende hersteld van twee schouderoperaties en meldde tegenover NBC dat ze deze zomer geen wedstrijden zal zwemmen. De 22-jarige Franklin won inmiddels elf wereldtitels, waarvan vier individueel. In Londen was ze een van de sterren van het zwemmen op de Spelen van 2012, met vier keer goud, waarvan twee keer individueel. 

Vanaf het WK van Barcelona in 2013 ging het wat minder, hoewel ze in Rio nog wel onderdeel uitmaakte van de gouden ploeg op de 4x200 meter. Individuele medailles zaten er op de Spelen vorig jaar niet in. 

In januari werd Franklin geopereerd aan haar schouders vanwege slijmbeursontstekingen. Ze traint wel weer, maar wil niet overhaasten. "Anders pakt de therapie wellicht verkeerd uit en is al het werk voor niks geweest", legt ze uit. 

Ni no Kuni II-trailer vertelt meer over het verhaal

Ni no Kuni II is de afgelopen twee dagen al een paar keer voorbijgekomen. Vandaag hebben we alweer een nieuwe trailer, dit keer leren we meer over het verhaal. In het kort gaat het verhaal over prins Evan Pettiwhisker Tildrum. Hij werd uit zijn koninkrijk verbannen en gaat op reis om een nieuw koninkrijk te creëren.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom komt op 10 november uit voor PS4 en pc.

Overzicht: reacties op mislukte formatie

Nadat de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks ook onder de bezielende leiding van informateur Herman Tjeenk Willink niet tot een akkoord omtrent vluchtelingenbeleid wisten te komen, ligt de formatie opnieuw op zijn gat. Met 89 dagen formeren zijn we nog lang niet in de buurt van een record, maar erg veel zicht op vooruitgang is er ook nog niet in het proces.

De verdeelde verkiezingsuitslag levert nog geen voor iedereen wenselijke combinatie op. Vandaag debatteert de Kamer over het mislukken van de gesprekken, maar ondertussen geven diverse politieke leiders voor de start van dat debat al aan hoe ze tegen de situatie aankijken. FOK! zet ze voor u op een rijtje.

VVD: wij zijn teleurgesteld en verbijsterd
Rutte is 'ontzettend teleurgesteld en verbijsterd' na het mislukken van de gesprekken. 
Rutte zei dinsdag dat het is vastgelopen op iets waar zelfs de meest linkse regering in Europa mee in kan stemmen. Hij begrijpt daarom niet waarom het in de gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Volgens Rutte ging het om "fatsoenlijke afspraken die zich houden aan alle internationale verdragen'' en slechts "een detail in deze onderhandelingen''. Rutte wilde niet op de vraag ingaan of Klaver op het laatste moment nog met aanvullende eisen kwam.

PvdA: wij willen nog steeds niet
De situatie voor de PvdA is "niet veranderd'' nu de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 met GroenLinks maandag zijn mislukt. Dat heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher dinsdag gezegd. Hij heeft steeds volgehouden dat de PvdA na de enorme verkiezingsnederlaag niet mee wil regeren en dus niet beschikbaar is voor onderhandelingen over een coalitie.

D66: wij willen nog steeds geen ChristenUnie
D66-leider Alexander Pechtold noemt het 'absurd' dat het na alle gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Hij zegt dat hij 'hemel en aarde' heeft bewogen voor een coalitie van VVD, CDA, D66 met GroenLinks erbij. Pechtold zei niet te begrijpen dat het is mislukt. De gesprekken liepen vast op het onderwerp migratie en met name de omgang met oorlogsvluchtelingen. Volgens Pechtold moet er worden samengewerkt om tot goede opvang te komen voor oorlogsvluchtelingen omdat er zelfs in Europa landen zijn die zich niet aan afspraken houden. Dat was volgens hem nu goed mogelijk met een kabinet met een ruime meerderheid, maar heeft Klaver dit nu 'uit zijn handen laten vallen'.

ChristenUnie en D66: wij wachten op die ander
Alexander Pechtold is nog steeds niet van plan om samen te gaan werken met de ChristenUnie. D66 en CU verschillen op wezenlijke punten van mening, vooral op ethisch vlak. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wierp een inhoudelijke blokkade op, en ook vindt hij een meerderheid met CU te klein. 

Pas als Pechtold van mening verandert, 'komen wij in beeld', aldus Segers. "Hij heeft de deur dicht gedaan. Dat is een vrij heldere keuze geweest.'' Pechtold: "Voor mij is het net zo onveranderd. De bal ligt volledig bij de ChristenUnie.''

CDA: wij snappen er niks van
Sybrand Buma noemt het mislukken van de gesprekken met GroenLinks 'ongelofelijk en onbegrijpelijk'. Volgens hem ontbreekt het bij de partij aan de "politieke bereidheid om de migratieproblemen samen met Europa aan te pakken''. Buma zegt 'zeer teleurgesteld' te zijn dat het ondanks de vele inspanningen niet is gelukt om tot afspraken te komen waar ook GroenLinks mee kan leven. "Het migratievraagstuk moet van een antwoord worden voorzien. Dat is één van de grootste opgaven voor een nieuw kabinet.''

GroenLinks: wij zijn nu af
Jesse Klaver roept andere partijen op te gaan praten over de vorming van een nieuw kabinet. "Tot nu toe zijn wij de enige partij geweest die bij de drie partijen is aangesloten.
Ik denk dat het heel belangrijk is dat alle partijen de verantwoordelijkheid voelen om in ieder geval te gaan praten om te kijken of je eruit kan komen'', aldus Klaver. Volgens hem is de kans nu echt verkeken dat er nog een coalitie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks komt.

Haase onderuit tegen qualifier in Rosmalen

Robin Haase is op het ATP-toernooi van Rosmalen in de eerste ronde uitgeschakeld. Nederland's beste tennisser, de nummer 43 van de wereld en in Rosmalen als zesde geplaatst, was niet opgewassen tegen de Russische qualifier Daniil Medvedev.

Haase serveerde in set één uitstekend en kwam in zijn eerste vier beurten geen moment in de problemen. Op 4-5 ging het bijna fout, maar hij herstelde zich en de set ging naar een tiebreak, waarin Medvedev na drie setpoints de beste was.

Haase sloeg in de zesde game van de tweede set toe door na een lang gevecht de break te plaatsen, wat hem setwinst opleverde. Vroeg in de derde set werd de Nederlander echter weer gebroken en hoewel hij dat bijna terug kon doen, lukte het niet. Na vier matchpoints was het raak voor de Rus: 6-7 (5), 6-3, 3-6.

Haase vroegtijdig uitgeschakeld in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Haase vroegtijdig uitgeschakeld in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Verdachten autobom Martin Kok weer vrij

Twee mannen die betrokken zouden zijn bij de plaatsing van een explosief onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok, zijn weer op vrije voeten. De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de twee, een 26-jarige man uit Utrecht en een 49-jarige man uit Zuid-Holland, maandag opgeheven.

De rechtbank zag geen ernstige bezwaren meer om de bomplaatsers langer vast te houden, meldt een woordvoerder dinsdag. De twee zaten sinds eind mei vast.

Op 2 juli 2016 werd onder de auto van Kok een extreem krachtig explosief ontdekt. De auto stond toen geparkeerd aan de Amsteldijk in Amsterdam. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had het explosief veertig keer de kracht van een handgranaat. Als de bom was afgegaan, zouden er meerdere slachtoffers zijn gevallen.

Kok werd enkele maanden later, op 8 december 2016, alsnog geliquideerd toen hij een seksclub in Laren verliet.

Rechters gaven eerder vorige week nog aan dat zij zich ongewaardeerd voelen en niet snappen waar de kritiek vanuit de burger vandaan komt. Misschien dat het vrijlaten van levensgevaarlijke gekken daar iets mee te maken heeft?

Verdachten autobom Martin Kok op vrije voeten
Verdachten autobom Martin Kok op vrije voeten (Foto: ANP)

Moreno van PSV naar AS Roma

Héctor Moreno verruilt PSV na twee jaar voor AS Roma, waar hij een contract heeft getekend tot de zomer van 2021.

PSV nam de Mexicaanse verdediger in de zomer van 2015 voor vijf miljoen euro over van Espanyol. Hij kwam in Eindhoven, waar zijn contract nog doorliep tot de zomer van 2015, tot tachtig wedstrijden, waarin hij dertien keer scoorde en twee assists gaf.

De 29-jarige verdediger won één landstitel met PSV en won ook eenmaal de Johan Cruijff Schaal. De aanvoerder van de Mexicaanse nationale ploeg kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging bij de club waar ook oud-PSV'er Kevin Strootman speelt.

"Ik ben erg blij om bij Roma te gaan spelen", vertelt Moreno op de officiële clubwebsite van AS Roma. "Voor mijn carrière is het een belangrijke stap voorwaarts. Ik hoop met mijn individuele kwaliteiten bij te dragen aan het collectieve succes."

Technische directeur Monchi is zeer verheugd met de komst van Moreno. "Het is een centrale verdediger met veel internationale ervaring en hij beantwoordt perfect aan het profiel dat we zochten."

Man die mensen aanreed bij CS weer vrij

De 45-jarige automobilist die zaterdagavond diverse voetgangers aanreed bij Amsterdam Centraal Station is weer vrij. Hij blijft nog wel verdachte in de zaak wegens overtreding van de Wegenverkeerswet. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist later over vervolging.

Van de zeven gewonden liggen er nog twee met botbreuken in een ziekenhuis. De politie hield de man de afgelopen dagen vast omdat ze er 100 procent zeker van wilde zijn dat de man onwel is geraakt. Laatste onderzoeken hebben maandag uitgewezen dat hij op het moment van de aanrijding inderdaad een lage bloedsuikerspiegelwaarde had. De man is diabetespatiënt.

Tijdens het onderzoek zijn de telefoon, de auto en de bloedsuikermeters van de man nader bekeken. Ook vond er een huiszoeking plaats. "Uit niets blijkt dat er een indicatie is dat er iets anders aan de hand zou zijn geweest dan een onwelwording", aldus de politie.

De automobilist heeft verklaard dat hij zich niets meer kan herinneren van zijn rit door de Amsterdamse binnenstad. Voordat agenten hem aanspraken toen hij over de trambaan bij CS reed, had hij vermoedelijk ook bij het Rembrandtplein met hoge snelheid over de trambaan gereden. Nadat de politie hem had bekeurd, reed hij stapvoets weg richting de gewone rijbaan. Ineens maakte hij echter behoorlijke snelheid en ging vanaf de trambaan het voetgangersgebied op. Hij reed hierbij tegen meerdere mensen aan voordat hij tegen de betonnen rand van de metro-ingang tot stilstand kwam.

De politie onderzoekt hoe het kan dat de man over een langere periode een black-out heeft gehad.

Update 15:50 uur:
De politie beweert - in een dubieuze verklaring - dat er geen camerabeelden zijn van het incident wegens 'pre-set modus'. Gelukkig heeft de NS wel beelden:

Man die mensen aanreed bij CS weer vrij
Man die mensen aanreed bij CS weer vrij (Foto: ANP)

Radicale moslim concert Meeuwis terecht aangehouden

De 29-jarige man die vrijdagavond door de politie werd opgepakt nadat hij stond te filmen bij het Philips Stadion waar Guus Meeuwis op dat moment optrad was een geradicaliseerde moslim. Hij is een bekende van de politie.

De man kon geen verklaring geven voor het gedrag dat hij vertoonde en had geen kaartje voor het concert. De rechter-commissaris heeft bepaald dat de aanhouding terecht was. De man blijft voorlopig in hechtenis.

Volgens het OM vraagt het onderzoek uiterste zorgvuldigheid en zullen er voorlopig geen verdere details naar buiten worden gebracht. Gisteren liet de politie weten dat het onderzoek in volle gang is en dat de verdachte nog wordt verhoord. Ook is zijn woning doorzocht. De extremist zit in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Het voorval is extra verdacht na de oproep van Islamitische Staat om juist tijdens Ramadan en tijdens evenementen aanslagen te plegen, zoals die bij het concert van Ariana Grande.

The Elder Scrolls 6 voorlopig niet in ontwikkeling

Pete Hines heeft slecht nieuws voor fans van The Elder Scrolls. Deel zes van de serie is nog niet in ontwikkeling en volgens Hines gaat dat voorlopig ook niet gebeuren. Dit geeft hij aan in een interview tijdens E3.

Volgens Hines is Bethesda Game Studios bezig met twee grote projecten die eerst afgerond worden voordat Elder Scrolls 6 aan de beurt is. Later verheldert hij dit antwoord door te melden dat de ontwikkeling aan de game überhaupt niet begint voordat de twee andere games af zijn. Belangrijk om hierbij te beseffen is dat dit niet gaat om de VR-projecten of iets als Skyrim voor Nintendo Switch.

Wat deze games zijn weten we niet, maar we gaan dus (mochten de woorden van Hines inderdaad kloppen) nog vele jaren moeten wachten op deel 6 uit de serie. Jammer, maar helaas. De opmerking van Hines kun je in onderstaand interview vinden rond minuut 9.

President Atlético: "Griezmann kost nog altijd ¤100 miljoen"

Antoine Griezmann zet spoedig zijn handtekening onder een nieuw vijfjarig contract bij Atlético Madrid, waardoor hij langer in Madrid blijft.

De aanvaller werd veelvuldig gelinkt aan een vertrek bij Atlético Madrid. Met name Manchester United zou ver willen gaan voor Griezmann, maar de Engelsen vissen achter het net. De Fransman tekent spoedig een nieuw vijfjarig contract bij de Madrilenen.

Clubs zouden ver in de buidel moeten tasten om Griezmann over te nemen en daar komt geen verandering in als hij zijn handtekening heeft gezet onder zijn nieuwe contract. Volgens Enrique Cerezo, de president van de club, blijft er een clausule van honderd miljoen euro in zijn contract staan.

"Ik heb heel vaak gezegd dat Griezmann niet zou vertrekken en ik heb gelijk gekregen. Hij verlengt zijn contract met één jaar en zijn afkoopclausule blijft hetzelfde", vertelde Cerezo tegenover Cadena SER.

Door het transferverbod van Atlético Madrid, wilde de club niet meewerken aan een transfer. Ondanks het transferverbod worden alsnog diverse spelers in verband gebracht met Atlético. Zo zouden Alexandre Lacazette en Diego Costa op weg zijn naar Madrid, maar gezien het verbod lijkt dat vrij onwaarschijnlijk. 

Meer beelden van cyberpunk platformer The Last Night

Een van de meest in het oog springende titels tijdens de E3-presentatie van Microsoft was ongetwijfeld The Last Night, een cyberpunk sidescroller met een prachtige artstyle.

De beelden tijdens de Microsoft-conferentie gaven al een prima indruk van de game, maar nu is er ook een langere video met meer gameplaybeelden verschenen. In The Last Night speel je als Charlie, die zich bevindt in een dystopische samenleving waarin alles geautomatiseerd is en mensen moeite hebben hun eigen identiteit te vinden.

The Last Night komt uit voor Xbox One en PC, en zou ergens in 2018 moeten verschijnen.

 

Leven van het licht blijkt dodelijk

Een poging om alleen van het licht te leven blijkt mogelijk toch niet zo gezond als een handvol mensen denkt. In Utrecht werd een vrouw dood gevonden in het huis van haar spirituele woongroep. Waar ze aan is overleden is nog niet helemaal duidelijk, maar laat zich mogelijk wel raden aan de hand van het ideaal van de groep: leven van het licht, dus zonder voeding.

In het huis wonen nog twee vrouwen en één man, die door de politie zijn gehoord als verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze overigens niet direct van moord, maar van het niet verlenen van hulp aan een hulpbehoevend persoon. 'Een natuurlijke dood onder verdachte omstandigheden', zo noemt de politie het volgens de buren.

""We hebben vastgezeten. Dus we moeten even bijkomen. We zijn met de uitvaart bezig", aldus de oprichtster van de groep, ene Leonoor, de zus van de overleden Jeannette. De volgens buurtbewoners erg op zichzelf levende groep bestaat al ruim tien jaar. Ze willen op hun eigen manier wonen, muziek maken, zingen en lesgeven.

Volgens Leonoor is de groep sinds ruim drie jaar bezig met het 'loslaten van voeding'. Honger moet gestild worden en je hebt een goede dosis vitaminen nodig en dus vonden ze een andere kerngezonde voedingsbron: licht, warmte, kleur, muziek en liefde. Het is niet helemaal bekend hoe ze denken te overleven met louter een goede portie blauw, een smakelijke serenade of een verrukkelijke hap warmte.

"We eten wel en niet", zo legt Leonoor de boel helder uit. "We voelen steeds of we trek hebben, maar eten veel minder. Als we nauwelijks eten voelen we ons beter, want wij ervaren dat eten zwaar en minder gevoelig maakt", aldus de lichtliefhebster. Bijkomend voordeel van het jezelf nagenoeg verhongeren is, schijnbaar, dat de muziek er heel mooi van wordt.

"Als we alleen fruitsap en groentesap (brandnetel, paardenbloem, lievevrouwebedstro uit de tuin) drinken, klinkt het zingen heel mooi. Vooral als we muziek maken voelen we een enorm verschil: we kunnen ons zonder het eten beter concentreren, we kunnen helderder horen, directer communiceren en we stemmen beter op elkaar af. Adem, gevoel en emoties krijgen zo meer aandacht."

De dood van Jeannette toonde aan dat aandacht voor gevoel, emoties en helder horen heel leuk is, maar enige aandacht voor de gezondheid was ook niet onbelangrijk geweest. De maximale gevangenisstraf voor het in een hulpeloze toestand brengen of achterlaten van een medemens ligt in Nederland op twee jaar, terwijl ook een geldboete van ruim twintigduizend euro tot de mogelijkheden behoort.

Overigens zijn verhalen over mensen die van het licht willen leven niet nieuw. Zo was er eens het verhaal over een heilige man in India, die al zeventig jaar lang leefde door elke dag een paar uur in de zon te staren - en niet te eten en drinken. Dat laatste had dan wel weer als handig voordeel dat hij ook geen toiletbezoeken hoefde te plegen. Over deze opvallende man uit India is hier op het FOK!forum meer te lezen.

Westerveld: "Klaassen past perfect in het profiel"

Davy Klaassen staat op het punt om zijn transfer naar Everton af te ronden. Volgens Sander Westerveld past de Ajacied perfect bij de Premier League. De transfer van Klaassen zit in de afrondende fase. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de aanvoerder van Ajax binnen enkele dagen gepresenteerd in Engeland.

Westerveld, oud-speler van onder andere Liverpool en Portsmouth, denkt dat Klaassen een goede transfer te pakken heeft. "Klaassen heeft zich de laatste jaren bewezen als absolute leider van Ajax. Maar hij moet nu wel een extra stap gaan zetten", vertelde de oud-doelman in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Het gaat om de balans tussen fysieke kracht en voetbalintelligentie. Het is natuurlijk allang niet meer alleen beuken in Engeland. En in dat profiel past Klaassen natuurlijk perfect. De wedstrijden zijn veel intenser en frequenter. Maar daar heeft hij wel de mentaliteit voor", aldus Westerveld.

Brand Oirschotse Heide door legeroefening

Een brand die maandag een stuk van de Oirschotse Heide verwoestte, is veroorzaakt door een oefening van militairen. Volgens een woordvoerder van de marechaussee oefenden de militairen met zogenoemde pyrotechnische middelen maar wat er precies is gebeurd kon hij niet zeggen.

De marechaussee laat weten dat de militairen toestemming hadden voor de oefening en dat er geen bijzondere waarschuwing gold voor natuurbrandgevaar. De betrokkenen hebben daarom niks verkeerd gedaan en de zaak is gesloten, aldus de woordvoerder.

In totaal 3 hectare heide ging in vlammen op. De brand was lastig te bestrijden omdat er weinig bluswater beschikbaar was.

Brand Oirschotse Heide door legeroefening
Brand Oirschotse Heide door legeroefening (Foto: ANP)

Helft Nederlanders betaalt voor onlinevideo

Bijna de helft van de Nederlanders van achttien jaar of ouder betaalt wel eens om naar films of series te kijken via een internetdienst, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Dat gebeurt vooral via abonnementen op videodiensten als Netflix of Videoland, maar ook via losse verkoop.

Onlinevideo vervangt traditioneel tv kijken slechts voor een deel, maar zorgt er vooral voor dat er meer wordt gekeken. Jongeren van achttien tot 34 jaar bekijken dagelijks drie uur en veertig minuten online naar video. 55-plussers komen tot veertig minuten per dag.

Van de mensen met een abonnement op een videodienst heeft 31 procent zelfs een abonnement op meerdere diensten. Voor kabelaars kunnen de onlinevideodiensten een bedreiging vormen. Twee van de vijf mensen met een abonnement op een videodienst versoberden het pakket dat werd afgenomen bij de kabelaar. Bij mensen zonder abonnement op een videodienst is dat 15 procent.

Helft Nederlanders betaalt voor onlinevideo
Helft Nederlanders betaalt voor onlinevideo (Foto: BuzzT)

Haagse agent verdacht van lekken informatie

Een 31-jarige agent van de politie-eenheid Den Haag is opgepakt op verdenking van het lekken van informatie uit politiesystemen. De agent wordt de komende dagen verhoord en zijn woning is doorzocht.

De man wordt verdacht van "schending van het ambtsgeheim en ambtelijke corruptie", laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten. Behalve de agent is er nog een verdachte aangehouden. Over de identiteit van deze verdachte en de relatie met de agent, kan het OM niets zeggen.

Momenteel loopt er in Den Haag een strafzaak over een 'politiemol'. Deze man wordt ervan verdacht maandenlang tegen betaling in de systemen van de politie te hebben gezocht naar informatie over hennepkwekerijen. Het OM benadrukt dat het om op zichzelf staande onderzoeken gaat.

Haagse agent verdacht van lekken informatie
Haagse agent verdacht van lekken informatie (Foto: ANP)

Nette zege Hogenkamp in Rosmalen

Tennisster Richel Hogenkamp heeft op nette wijze de tweede ronde van het WTA-toernooi in Rosmalen bereikt. De Nederlandse nummer 100 van de wereld was op het gras nabij Den Bosch te sterk voor de achttien plekken hoger gerangschikte Luxemburgse Mandy Minella.

In de eerste set begon Hogenkamp met ijzersterk serveren, waardoor ze haar eerste twee games zelfs zonder punt voor Minella won. Vervolgens brak ze de Luxemburgse, maar leverde ze ook haar eigen service in. Twee volgende breaks brachten de Nederlandse echter alsnog de eerste set.

In set twee leverde ze haar eerste opslagbeurt in, maar die pakte ze gelijk weer terug. Veel fouten op eigen service maakte Hogenkamp daarna niet meer en na nog een break op 3-2 kon ze het al na een goed uur keurig afmaken: 6-3, 6-3.

Richel Hogenkamp naar tweede ronde in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Richel Hogenkamp naar tweede ronde in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Werken met baby's: dan prik tegen kinkhoest

Iedereen die via zijn of haar werk in aanraking komt met kinderen tot een half jaar oud, moet van de eigen werkgever een prik tegen kinkhoest kunnen krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad op de eigen website. "Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo'n vaccinatie niet direct nodig, maar wel om de kwetsbare jonge kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd", aldus de raad.

De raad denkt aan werknemers in ziekenhuizen en de kraamzorg, maar ook aan mensen bij consultatiebureaus of in de kinderopvang.

Gezonde volwassenen slaan zich meestal zonder al te veel problemen door kinkhoest heen, maar wie besmet is met de kinkhoestbacterie kan hoestend anderen besmetten. Vooral jonge kinderen kunnen daar erg ziek van worden, waarschuwt de raad. "De ernstigste vormen van kinkhoest, in uitzonderlijke gevallen zelfs leidend tot de dood, treden op bij de kinderen die nog niet of niet volledig door vaccinatie zijn beschermd. Dit geldt voor kinderen die nog geen drie doses vaccin hebben ontvangen."

Baby's van zes maanden en ouder hebben die doses volgens het Rijksvaccinatieprogramma wel gehad.

Werken met baby's: dan prik tegen kinkhoest
Werken met baby's: dan prik tegen kinkhoest (Foto: ANP)

Familielid Assad vraagt asiel in Duitsland

Een familielid van de Syrische president Bashar al-Assad probeert in Duitsland asiel te krijgen. Het gaat om Fatima Massoud al-Assad die in of bij de plaats Warendorf bij Münster (Noordrijn-Westfalen) in een opvang woont.

Volgens de Westfälische Nachrichten is zij de weduwe van een neef van Assad. Ze vroeg afgelopen jaar asiel aan maar dat is afgewezen. Ze is daartegen in beroep gegaan.

Het stoort de lokale autoriteiten dat de vrouw door de Duitse asielorganisatie naar Warendorf is gestuurd terwijl men wist om wie het ging. Zij noemen het onacceptabel dat er niks is gezegd over de "bijzondere achtergrond" van de vrouw.

De vrouw zou in Syrië het slachtoffer zijn geworden van interne ruzie in de familie. Ze raakte zelfs zwaargewond toen een familielid haar neerschoot.

Familielid Assad vraagt asiel in Duitsland
Familielid Assad vraagt asiel in Duitsland (Foto: ANP)

Provincies: te weinig politie op platteland

Op het platteland is steeds minder politie te vinden. Criminelen kunnen daardoor in die gebieden steeds meer hun gang gaan. Als er een incident is duurt het lang voor agenten ter plaatse zijn.

Dat is de "indruk" van de twaalf commissarissen van de Koning. Zij uiten hierover hun zorg in een evaluatierapport over de invoering van de Nationale Politie en pleiten voor meer zeggenschap van de burgemeesters waar het de politie-inzet betreft.

Volgens de twaalf ligt de focus van de politie nu te veel op de Randstad. Geregeld worden ook agenten aan het platteland onttrokken als landelijk versterking nodig is, zoals voor de inzet van de ME.

Het gevolg is dat zo een "politieloos platteland"dreigt te ontstaan, aldus de provinciale bestuurders. Die tendens is bijvoorbeeld te zien op de honderden vakantieparken in Gelderland, waar in sommige gevallen de criminaliteit hoogtij viert.

Provincies: te weinig politie op platteland
Provincies: te weinig politie op platteland (Foto: ANP)

Agente neergeschoten op station in München

Op een station in München zijn dinsdagochtend schoten gelost. Het gaat om S-Bahnstation Unterföhring, ten noorden van het centrum van de Beierse stad. De politie is met groot materieel uitgerukt, inclusief meerdere helikopters die rond het station cirkelen.  

Het station is door de politie inmiddels geëvacueerd. "Bij een inzet van de politie op S-Bahnhofstation Unterföhring is het tot vuurwapengebruik gekomen, waarbij één persoon gewond is geraakt", aldus een eerste bericht van de politie van München op Twitter.

"Eén agente is gewond geraakt", vertelde een woordvoerder van de politie niet veel later tegenover Duitse media. Of de schoten gelost zijn door de politie, een verdachte of allebei is nog niet bekend. Wel meldt Bild dat de mogelijke schutter gearresteerd is en dat de situatie daarmee onder controle lijkt.

Volgens de politie gaat het overigens niet om een terreurdaad. De bij het incident betrokken man zou deel uit hebben gemaakt van een vechtpartij, waarna de politie ter plekke kwam en hij een wapen van een agente pakte, waarmee hij haar neerschoot.

Update 11.30 uur
Volgens een woordvoerder van de politie is de agente niet neergeschoten met haar eigen dienstwapen. Zij kwam samen met minstens één mannelijke collega bij de vechtpartij aan, waar een van de vechtersbazen oom agent op het spoor probeerde te duwen. Dat lukte niet, maar hij pakte wel zijn wapen af, waarmee tante agent neergeschoten werd.

Cruijff: "Bosz is een beetje als Guardiola"

Volgens Jordi Cruijff kan men in Duitsland veel verwachten van Peter Bosz. De oud-speler vergelijkt de oefenmeester met Pep Guardiola. Bosz rondde vorig week zijn overstap naar Borussia Dortmund af.

Na een uitstekend seizoen bij Ajax, verliet de trainer de Amsterdamse club voor een nieuw avontuur in Duitsland. Cruijff is trots dat een oud-trainer van Maccabi Tel Aviv aan de slag gaat als oefenmeester van een Europese topclub.

"Ik ben echt ontzettend trots op hem. Het maakt me erg gelukkig dat opnieuw een trainer van Maccabi Tel Aviv de top heeft gehaald", vertelde Cruijff in gesprek met Sport1. "Hij heeft het verdiend en het doet me deugd dat wij onderdeel zijn geweest van zijn weg naar Dortmund."

Bosz was een jaar geleden nog trainer van Maccabi Tel Aviv, waar Cruijff technisch directeur is. Volgens Cruijff mag zijn nieuwe club veel verwachten van Bosz. "Ik denk dat hij en de club goed bij elkaar passen. Met Ajax haalde hij de finale van de Europa League en ik ben ervan overtuigd dat hij ook met Dortmund succes zal hebben."


"Hij houdt van dominant voetbal en hij doet er altijd alles aan om te winnen. Bosz is een beetje als Guardiola. Hij heeft een echte winnaarsmentaliteit en hij houdt zich vast aan zijn principes", aldus Cruijff.

Heracles-verdediger Hoogma naar Hoffenheim

Justin Hoogma heeft een mooie transfer te pakken. De negentienjarige verdediger van Heracles Almelo verkast naar Hoffenheim, de nummer vier van het afgelopen seizoen in de Duitse Bundesliga. Hoogma tekent voor vier jaar bij de subtopper.

Afgelopen seizoen miste de jonge verdediger geen minuut bij Heracles. Zijn Eredivisie-debuut maakte hij op 6 maart 2016 tegen N.E.C. Nijmegen. In totaal kwam Hoogma, de zoon van Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma, tot 41 duels namens Heracles. Met de overgang naar de Bundesliga stapt Hoogma in de voetsporen van zijn vader, die van 1998 tot 2004 voor het Duitse Hamburger SV speelde.

"Heracles Almelo verliest hiermee een talentvolle jonge speler, maar wij gunnen Justin deze belangrijke stap in zijn carrière", aldus Heracles-voorzitter Jan Smit.

Zuid-Korea wil WK voetbal organiseren met Noord-Korea

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft een opmerkelijk voorstel gedaan. Hij zou graag zien dat Zuid- en Noord-Korea het WK voetbal van 2030 samen organiseren, eventueel met andere Noordoost-Aziatische landen - China en Japan.

Moon deed zijn voorstel tegenover de baas van wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino, die op bezoek was in het presidentieel huis in Seoul. "Als de buurlanden hier, waaronder Zuid- en Noord-Korea, gezamenlijk een WK kunnen organiseren, zou dat zeer positieve gevolgen kunnen helpen voor de vredesbetrekkingen in de hele regio", aldus Moon. 

"Ik zou graag zien dat Infantino hier interesse in toont en dat er serieus over nagedacht gaat worden." Infantino leek niet onwelwillend tegenover de plannen van Moon te staan en zei het later deze week te zullen bespreken met de Chinese president Xi Jinping, met wie de voetbalbaas ook een ontmoeting gepland heeft staan. 

Moon liet al eerder blijken niet vijandig tegenover toenadering met het noorden te staan. Het wordt hem overigens niet makkelijk gemaakt, aangezien de Grote Buurman met enige regelmaat raketten blijft testen, wat voor alsmaar meer internationale spanningen zorgt.

Golden State Warriors pakken NBA-titel

De Golden State Warriors hebben afgelopen nacht de NBA-titel weten te pakken. De ploeg, onder leiding van een ongenaakbare Kevin Durant, won het vijfde finaleduel tegen de Cleveland Cavaliers overtuigend met 129-120 en kwam zodoende in de best of seven-serie op een beslissende 4-1 voorsprong.

Een hoofdrol in de partij was wederom weggelegd voor Durant. De aanvaller van de Wariors maakte in de vijfde wedstrijd 39 punten. Na afloop werd hij tevens benoemd tot beste speler van de finale play-offs, waarmee hij LeBron James aftroefde. James speelde overigens namens de Cavaliers ook een sterke wedstrijd. Hij maakte 41 punten, leverde acht assists en pakte dertien rebounds.

De Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers stonden alweer voor de derde keer op rij tegen elkaar in de NBA-finale. De Warriors wonnen in 2015, maar gaven vorig seizoen een 3-1 voorsprong in de best of seven-series weg.

"Wat een opluchting. Ik heb de afgelopen twee dagen amper kunnen slapen, zo bang was ik dat het alsnog zou misgaan", aldus topspeler Durant. "Petje af voor Cleveland en dan met name LeBron James en Kyrie Irving. Ik heb nooit zo'n goed duo gezien. Maar we hebben het gered, de titel is binnen en het is geweldig om dat voor eigen publiek te doen."

'Klaassen voor bijna 30 miljoen naar Everton'

De transfer van voetballer Davy Klaassen van Ajax naar Everton zou zo goed als rond zijn. Dat meldt De Telegraaf dinsdag, hoewel vanuit beide kampen nog niks is gemeld.

Volgens de krant is het slechts een kwestie van tijd voor de international gepresenteerd wordt in Liverpool. Ronald Koeman zou zo de eerste bouwsteen leggen voor zijn nieuwe selectie, waarvoor hij van de eigenaren een fors transferbudget heeft gekregen. Een kleine 30 miljoen euro is naar verluidt voor Klaassen bedoeld.

Het afronden van de transfer van de Ajacied kan volgens de krant nog een paar dagen in beslag nemen, maar bij Everton zou men al van zijn komst uit gaan. Klaassen zou er de tweede Nederlander worden als het nieuws klopt: doelman Maarten Stekelenburg stond er vorig seizoen negentien keer onder de lat.

Vier het eerste jaar van Pokémon GO

Het is bijna een jaar geleden sinds we de eerste keer in aanraking kwamen met Pokémon GO. De hype die volgde hadden weinigen voorzien, maar tot vandaag zijn er alsnog vele spelers die de game trouw blijven.

Niantic en Pokémon werken samen om dit eerste jaar te vieren. Als eerste is er de Solstice Week, waarin Vuur Pokémon en Ijs Pokémon vaker verschijnen. Denk hierbij aan Charmander, Lapras, Typhlosion en meer. Daarnaast kun je meer XP verdienen met dit event en zijn Lucky Eggs 50% afgeprijsd in de in-game store. Solstice week begint vandaag en duurt tot 20 juni.

Daarnaast gaat Niantic wereldwijden real-life evenementen organiseren, waar Pokémon Trainers samenkomen om aan diverse activiteiten mee te kunnen doen. De geruchten gaan dat hier ook de legendarische Pokémon verspreid gaan worden, al is dat nog niet zeker. Er is nog geen concrete informatie over evenementen in Europa of Nederland, dus dat is nog even afwachten.

Pokémon GO is tot nu toe ruim 750 miljoen keer gedownload en heeft nog steeds vele miljoenen gebruikers per maand.

Pokémon GO Fest

De cijfers van PlayStation 4

Sony heeft in een nieuw persbericht wat meer informatie gegeven over de verkoopcijfers en speeltijden van de PlayStation 4 en het zijn eigenlijk prima cijfers. In totaal zijn er nu 60,4 miljoen consoles verkocht met 487.8 miljoen verkochte eenheden software.

Dit maakt dat er een gemiddelde attach rate is van acht games. In totaal heeft PlayStation Plus op het moment 26,4 miljoen abonnee's. Interessant om te lezen is dat er per week meer dan 600 miljoen uur gegamed wordt op het PlayStation eco-systeem. Per console is dat dus zo'n tien uur per week.

Ongetwijfeld gaan de cijfers de komende jaren alleen nog maar hoger uitvallen, hoe hoog is natuurlijk nog even afwachten.

Cijfers PlayStation 4 13-6

Overheden VS klagen Trump aan

De Amerikaanse staat Maryland en het District of Columbia (D.C.), waar hoofdstad Washington onder valt, slepen president Donald Trump voor de rechter. Ze verwijten hem volgens The Washington Post "ongekende schendingen van de grondwet" omdat hij sinds zijn aantreden miljoenen dollars heeft verdiend aan buitenlandse regeringen.

De zaak draait om het feit dat Trump nog steeds eigenaar is van zijn zakenimperium, terwijl hij had beloofd afstand te nemen van de onderneming. Zo erkende zijn zoon Eric eerder dat de president regelmatig wordt bijgepraat over de financiële gezondheid van zijn bedrijf.

D.C. en het aangrenzende Maryland vinden onder meer dat bedrijven op hun grondgebied oneerlijke concurrentie ondervinden van het Trump-hotel in de buurt van het Witte Huis. Diverse buitenlandse functionarissen hebben daar de afgelopen tijd evenementen georganiseerd of kamers geboekt. President Trump heeft er meerdere keren zijn opwachting gemaakt en gasten begroet.

Profiteren

De president zou ook op andere manieren zakelijk profiteren van zijn positie. Zo vinden de overheden dat de General Services Administration (GSA), dat gaat over federaal vastgoed, het bedrijf van Trump ten onrechte toestemming heeft gegeven het voormalige postkantoor te blijven leasen waarin zijn hoofdstedelijke hotel is gevestigd.

In het contract stond volgens de aanklacht dat gekozen functionarissen het gebouw niet kunnen leasen. De GSA zou daarom aanvankelijk hebben aangegeven dat Trump na de verkiezingen afstand zou moeten doen van het historische pand. Die eis zou zijn ingetrokken nadat de president voorstelde het budget voor de dienst te verhogen.

Als de federale rechter aangeeft dat de zaak kan worden behandeld, willen de hoogste justitie-ambtenaren van D.C. en Maryland vragen om belastinggegevens van de president. Dat moet licht werpen op zijn buitenlandse zakenrelaties.

Overheden VS klagen Trump aan
Overheden VS klagen Trump aan (Foto: ANP)

IS wil aanslagen tijdens ramadan

Moorden tijdens ramadan is blijkbaar volledig halal. Althans, volgens IS. Islamitische Staat heeft in een audioboodschap namelijk opnieuw opgeroepen tijdens de ramadan aanslagen te plegen in de Verenigde Staten, Europa, Rusland, Australië, Syrië, Iran en de Filipijnen.

De clip is maandag verspreid via het IS-kanaal op Telegram, een online berichtendienst a la Whatsapp. Te horen is naar verluidt Abu al-Hassan al-Muhajir, de woordvoerder van de terreurorganisatie.

Of de opname authentiek is, valt niet met zekerheid te zeggen maar de stem is dezelfde als op eerdere geluidsfragmenten die aan Al-Muhajir zijn toegeschreven. "Leeuwen van Mosul, Raqqa en Tal Afar, Allah zegent die zuivere armen en stralende gezichten, trek ten aanval tegen de afvalligen en ongelovigen en bestrijd hen met de kracht van een man", aldus Al-Muhajir.

IS roept op tot aanslagen tijdens ramadan
IS roept op tot aanslagen tijdens ramadan (Foto: ANP)

Molukkers eisen eigen wijk in Gennep

Segregatie for the win! Althans, dat vinden Molukse bewoners van de Molukse wijk in Gennep. Deze eisen bij woningcorporatie Mooiland namelijk dat er in de wijk alleen nog maar Molukkers geplaatst mogen worden. Dat meldt 1Limburg.

"Als er een woning vrijkomt en er komt een Hollands gezin, of het maakt niet uit wat , dan komt de hele wijk in opstand. Dan krijg je gewoon een escalatie. Dan gooien ze elke avond de ruiten in", zegt voorzitter van de Wijkraad Chris Sahertian over deze voorbeeldburgers die mensen met een andere afkomst dus blijkbaar middels intimidatie, vandalisme en pestgedrag zal proberen te weren.

Vijf jaar geleden werd met woningcorporatie Mooiland afgesproken dat de woningen in de wijk ook aan niet-Molukkers toegewezen mogen worden. De Molukse wijkraad wil van die afspraak af, want de vierde generatie racistische Molukkers wil gewoon samen in één wijk wonen zonder enge buitenstaanders ertussen.

'Muziekstreaming groeit hard door'

In het streamen van muziek gaat de komende jaren steeds meer geld om. Muziekstreaming-diensten zien hun omzet tot 2021 jaarlijks met 20 procent stijgen. Dat verwacht accountants- en consultantskantoor PwC. Ook onlinevideodiensten hebben de wind in de zeilen. Hun omzet groeit tot en met 2021 jaarlijks met ruim 11 procent. Dat zou mogelijk verder kunnen stijgen als het aanbod vollediger zou zijn, zoals bij muziek al vaak wel het geval is.

Volgens de onderzoekers is Spotify een voorbeeld van een bedrijf dat flinke groei laat zien. Het bedrijf uit Stockholm maakt gebruik van slimme technologie om klanten suggesties voor liedjes te doen, heeft een nagenoeg volledig aanbod en slaagt er met die klantvriendelijke aanpak in het verschil te maken.

De groei van de uitgaven aan onlinereclame vlakt af. Consumenten hebben steeds vaker een voorkeur voor reclamevrije diensten. Dat er toch ieder jaar meer geld aan internetreclame wordt uitgegeven, komt voor het grootste deel op conto van het gebruik van mobiel internet. Vorig jaar stegen de advertentie-uitgaven daarvoor met bijna 60 procent.

'Muziekstreaming groeit hard door'
'Muziekstreaming groeit hard door' (Foto: BuzzT)

Inreisverbod Trump in hoger beroep afgewezen

Opnieuw heeft een Amerikaans hof van beroep het tijdelijk inreisverbod dat president Donald Trump uitvaardigde voor inwoners van een zestal overwegend islamitische landen die door de regering Obama op de 'gevarenlijst' zijn gezet afgewezen. Het vonnis van een lagere rechter bleef grotendeels overeind.

Het '9th Circuit Court' in San Francisco, dat de zaak in hoger beroep behandelde, kwam maandag tot de conclusie dat de uitspraak van een federale rechter op Hawaï, die in maart belangrijke delen van Trumps decreet blokkeerde, terecht was.

Op 25 mei velde het vierde VS-hof van beroep in Richmond, Virginia al hetzelfde oordeel nadat een rechter in Maryland de plannen van Trump had getorpedeerd. Het Witte Huis liet op 1 juni weten naar de Hoge Raad te stappen om alsnog gedaan te krijgen dat reizigers uit onder meer Syrië, Somalië en Iran worden geweerd uit de VS.

Inreisverbod Trump in hoger beroep afgewezen
Inreisverbod Trump in hoger beroep afgewezen (Foto: ANP)

Wendy van Dijk veilt Hollandse Nieuwe

Wendy van Dijk presenteert dinsdag in Scheveningen de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Die traditie luidt officieel het haringseizoen in.

Wendy is aanwezig bij het evenement als ambassadeur van Make-A-Wish Nederland. Dit jaar gaat de opbrengst van de eerste haringen naar die stichting. Make-A-Wish vervult wensen van ernstig zieke kinderen. De organisatie hoopt op een hoog genoeg bedrag voor een speciale bus, de Wish-on-Wheels, die de jongste zieke kinderen thuis kan bezoeken. Vorig jaar leverde het eerste vaatje 90.000 euro op voor stichting Het Vergeten Kind.

De veiling is onderdeel van de jubilerende Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag werd in 1947 in het leven geroepen om de verkoop van haring te stimuleren. Op die dag werden vissersschepen met vlaggetjes versierd. Nu is de komst van de Hollandse Nieuwe de reden om het Scheveningse havengebied en de daar nog liggende schepen te versieren. Tegenwoordig komen op dat evenement jaarlijks zo'n 200.000 mensen op af.

Update 08:05 uur
Het is een veel voorkomende misvatting dat de koper van het eerste vaatje het eindbedrag van de veiling betaalt. De veiling wordt traditiegetrouw op de zogenaamde Amerikaanse wijze van verkoop geveild. Dit houdt in dat door alle bieders kleinere bedragen vanaf 100,- euro geboden kunnen worden. Alle bedragen bij elkaar opgeteld leveren uiteindelijk een hoog eindbedrag op. Elke bieder kan meerdere malen een bod doen, waarbij per bieder de bedragen opgeteld worden en elk geboden bedrag ook betaald moet worden.

De bieder die als laatste een bod heeft uitgebracht voor de slag van de hamer, is de uiteindelijke koper van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor het totaal aan biedingen die hij heeft uitgebracht. Voordeel van deze wijze van verkoop is dat met vele bieders tezamen een aanzienlijke opbrengst binnengehaald kan worden voor het goede doel. De laatste bieder mag uiteindelijk het vaatje haring, met maar liefst 40 haringen, mee naar huis nemen. 

Wendy van Dijk veilt Hollandse Nieuwe
Wendy van Dijk veilt Hollandse Nieuwe (Foto: BuzzE)

Woningcorporaties niet klaar voor vergrijzing

De meeste woningcorporaties zijn niet goed voorbereid op de vergrijzing. Ook de huisvesting van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking is nog niet op orde. Dat meldt brancheorganisatie CorporatieNL op basis van eigen onderzoek, waaraan onder anderen bestuurders en managers van woningcorporaties meewerkten.

Dat corporaties niet klaar zijn voor de toenemende zorgvraag is volgens de organisatie alarmerend voor het welzijn van heel Nederland. Minder dan 60 procent van het vastgoed is nu geschikt om ouderen en hulpbehoevenden langer zelfstandig te laten wonen.

Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren zijn corporaties flink afgeslankt. Om hun maatschappelijke taken goed te kunnen blijven uitoefenen moeten ze volgens CorporatieNL meer samenwerken met andere organisaties.

Woningcorporaties niet klaar voor vergrijzing
Woningcorporaties niet klaar voor vergrijzing (Foto: ANP)

Aantal bierbrouwers in 10 jaar verviervoudigd

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is de afgelopen tien jaar ruimschoots verviervoudigd. Dat komt vooral door een sterke groei van het aantal eenmanszaakjes, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ons land telt dit jaar 370 bierbrouwerijen. Bij 270 van die bedrijven werkt slechts één persoon. In 2007 waren er nog negentig brouwerijen, waaronder veertig eenmansbedrijfjes. Noord-Holland spant de kroon met bijna een kwart van alle brouwerijen. Tien jaar geleden stonden de meeste nog in Limburg en Noord-Brabant.

Dat komt doordat met name in Amsterdam meer mensen hun eigen bier zijn gaan brouwen en verkopen. In 2007 waren nog maar vijf brouwerijen gevestigd in de hoofdstad, inmiddels zijn dat er 45. Dat is bijna net zoveel als in de provincies Flevoland, Drenthe, Zeeland, Groningen en Friesland bij elkaar. Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen op gepaste afstand met elk tien brouwerijen.

Aantal bierbrouwers in 10 jaar verviervoudigd
Aantal bierbrouwers in 10 jaar verviervoudigd (Foto: ANP)

Minister Sessions getuigt voor Senaat

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions verschijnt dinsdag voor de inlichtingencommissie van de Senaat. Hij zal vragen beantwoorden naar aanleiding van verklaringen die ex-FBI-directeur James Comey donderdag voor de commissie aflegde. De Senaat onderzoekt de mogelijke inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen vorig jaar.

Sessions wordt onder meer ondervraagd over zijn ontmoetingen met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak in Washington. Comey zei bovendien vorige week dat hij beschikt over informatie waarom de bewindsman zich eerder terugtrok uit het onderzoek naar Russische inmenging. Die informatie bestempelde Comey als iets waarover hij 'niet publiekelijk' kon spreken.

De commissie zal de minister tevens ondervragen over zijn aandeel in het ontslag van Comey. Sessions zou Trump hebben geadviseerd Comey de laan uit te sturen. De minister van Justitie liet vervolgens helemaal niets meer van zich horen, aldus Comey. Sessions heeft volgens zijn woordvoerster gevraagd om een openbare zitting. "Hij vindt het belangrijk dat het Amerikaanse volk de waarheid uit zijn mond verneemt", aldus de zegsvrouw.

Minister Sessions getuigt voor Senaat
Minister Sessions getuigt voor Senaat (Foto: ANP)

Romy uit Hoevelaken naar laatste rustplaats

De omgebrachte Romy uit Hoevelaken wordt dinsdag begraven. Dat gebeurt in besloten kring. Het veertienjarige meisje werd begin juni dood gevonden in Achterveld. Een even oude jongen uit Lunteren heeft bekend haar te hebben gedood.

Voorafgaand aan de plechtigheid is er een besloten bijeenkomst. Sommige winkeliers in Hoevelaken doen tijdens de uitvaart de deuren dicht. Ook is opgeroepen de vlag halfstok te hangen.

Mensen die hun medeleven willen tonen, kunnen dat doen op de route van de rouwstoet van het Protestants Kerkcentrum De Eshof naar de begraafplaats aan het Kerkepad. De gemeente stelt voor dat iedereen langs de route een mooie bloem bij zich heeft. Bij de muziekkoepel aan het Van Aalstplein wordt even gestopt voor een herdenkingsmoment.

Romy uit Hoevelaken naar laatste rustplaats
Romy uit Hoevelaken naar laatste rustplaats (Foto: ANP)

Broad City censureert naam Donald Trump

De naam van de Amerikaanse president is niet te horen in het komende seizoen van comedy Broad City. De makers hebben besloten een piep te laten horen als de naam Trump genoemd wordt.

Die vorm van censuur is meestal voorbehouden aan scheldwoorden, maar maker Ilana Glazer vertelt aan USA Today dat de serie "geen uitzendtijd wil geven aan die oranje persoon".

In het vorige seizoen van Broad City kwamen de verkiezingen geregeld terug en had Hillary Clinton zelfs een gastrolletje. Hoofdrolspelers en schrijfsters Ilana en Abbi Jacobson, die in de serie uitvergrote versies van zichzelf spelen, waren in de volle overtuiging dat de Democrate de verkiezingen zou winnen.

In het vierde seizoen dat ze destijds schreven, kwam Clinton dan ook geregeld terug als president. "Maar toen de spelletjespresentator het werd, moesten we een hoop herschrijven", aldus Ilana.

Broad City censureert naam Donald Trump
Broad City censureert naam Donald Trump (Foto: BuzzE)

Donnarumma geeft toe: "Wil bij Milan blijven"

AC Milan-doelman Gianluigi Donnarumma zegt dat hij wil blijven in San Siro, en bevestigt de geruchten over een nieuw contract.

De sluitpost wordt gelinkt aan landskampioen Juventus, maar ook Manchester United en Real Madrid. De zaakwaarnemer van de 18-jarige keeper gaf eerder aan dat er elf topclubs achter zijn cliënt aan zouden zitten.

Donnarumma geeft nu aan dat een langer verblijf in Milaan absoluut een optie is. "Iedereen weet dat het mijn wens is om te blijven. Ik ben kalm en alle betrokken partijen kennen mijn wens. Ik ben erg gehecht aan deze kleuren."

"Mino en Enzo Raiola, samen met mijn familie, vormen een hecht team. Ik zoek naar een huis in de stad om te wonen. Een appartement waar ik met mijn naasten kan wonen. Het centrum van Milaan is prachtig en ik zou me daar willen vestigen", aldus Donnarumma in gesprek met GQ.

FOK! Wat een weer: zon

Een boon in juni geplant, geeft er vijftig in de hand.

Goedemorgen,

Het was gisteren maar een sombere en frisse dag. Vandaag wordt dat hopelijk anders, de verwachting is dat de zon te zien zal zijn. Wel zullen er met name landinwaarts stapelwolken onstaan. Regen wordt niet verwacht en het kwik loopt op tot 18 graden aan zee tot 22 graden in het zuidoosten van het land. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig.

De komende dagen wordt het een herhaling van vandaag, met temperaturen tussen 22 en 26 graden. Donderdag kans op regen.

Ik wens jullie een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:00
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1844 Linus Yale verkrijgt octrooi op het deurslot.
1927 Op Fifth Avenue wordt een ticker-tape parade gehouden ter ere van Charles Lindbergh die enkele weken eerder de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan had uitgevoerd.
1941 De Vichy-regering gebiedt alle (niet-Franse) joodse burgers in het niet-bezette deel van Frankrijk te interneren. De anti-joodse maatregel zou een eigen initiatief zijn van de Vichy-regering.
1956 In het Duitse weekblad Der Spiegel verschijnt het artikel Zwischen Königin und Rasputin waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan.
1983 De Pioneer 10 is het eerste ruimtevaartuig dat het zonnestelsel verlaat.

Dreigende wolken boven NMM in Soest (Foto: Disbatch)
Dreigende wolken boven NMM in Soest (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Balende Klaver: niet tegen elke prijs regeren

GroenLinks verloor tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet het vertrouwen dat oorlogsvluchtelingen "de bescherming zouden krijgen waar ze recht op hebben". Daardoor is het niet gelukt het overleg met VVD, CDA en D66 uit het slop te trekken, schrijft GroenLinks-leider Jesse Klaver aan zijn achterban.

Klaver "baalt ontzettend" van het stuklopen van de onderhandelingen, liet hij maandagavond weten. "We willen graag regeren, maar niet tegen elke prijs". Afspraken over de opvang van vluchtelingen in Noord-Afrika, volgens de blauwdruk van de Turkijedeal, moeten voor GroenLinks niet alleen juridisch sluitend zijn. "We willen ook waterdichte garanties dat de landen waarmee we de akkoorden sluiten het recht op bescherming en opvang daadwerkelijk zullen geven." Die garanties zijn er volgens Klaver niet gekomen.

De GroenLinks-voorman wijst erop dat er niet alleen in het vluchtelingenbeleid, maar ook op andere terreinen nog grote meningsverschillen waren.

Balende Klaver: niet tegen elke prijs regeren
Balende Klaver: niet tegen elke prijs regeren (Foto: ANP)

Jury in beraad in rechtszaak Bill Cosby

De jury die is aangewezen in de rechtszaak tegen Bill Cosby, is maandagavond in beraad gegaan. Eerder op de dag kregen zowel de aanklagers in de misbruikzaak als het team van de komiek hun laatste kans de juryleden te overtuigen van hun argumenten.

De advocaat van de 79-jarige The Cosby Show-ster legde daarin de nadruk op de romantische aard van de relatie van Cosby en zijn vermeende slachtoffer Andrea Constand. Ook ging hij in op tegenstrijdigheden in de verklaringen van Constand. Zij beweerde bijvoorbeeld eerst dat ze bijna geen contact meer had gehad met Cosby na de avond waarop hij haar zou hebben misbruikt, maar telefoonrekeningen geven aan dat ze elkaar nog 72 keer spraken.

De aanklager haalde de verklaring van Cosby uit 2005 aan, waarin hij toegaf dat hij Constand pillen gaf om te "relaxen", om uiteindelijk seks met haar te hebben. Zij houdt vol dat ze door de pillen buiten westen raakte, en niet heeft ingestemd met seks. De jury overlegde maandagavond vier uur lang, maar is daarbij volgens NBC niet tot een uitspraak gekomen. De zeven mannen en vijf vrouwen pakken hun beraad dinsdagochtend weer op.

Jury in beraad in rechtszaak Bill Cosby
Jury in beraad in rechtszaak Bill Cosby (Foto: BuzzE)

Strootman voelt zich thuis: "Mis alleen vrienden en familie"

Kevin Strootman denkt weinig terug aan Nederland sinds hij in 2013 PSV inruilde voor AS Roma.

Tegenover Eurosport vertelde de Oranje-international over zijn leven als Nederlander in Italië, en hoe men in het Zuid-Europese land aankijkt tegen en omgaat met voetbal.

Strootman merkt dat Italianen in alles meer van voetbal houden dan de doorsnee Nederlander. "Alles draait er hier om. Er wordt zeven dagen per week, 24 uur per dag over gesproken."

"Ik moet toegeven dat ik Nederland momenteel heel weinig mis. Vanaf de eerste dag dat ik hier kwam voelde ik me goed. Ik voelde me hier thuis en heb nu ook veel Italiaanse vrienden. Die wonen hier, je leert ze kennen", geeft de middenvelder aan.

In alles heeft de international zich veritaliaanst, behalve op het gebied van drinken. "Ik ben de enige in het team die geen koffie drinkt! Zo nu en dan bestel ik nog weleens wat Nederlands eten via internet. Maar het enige wat ik mis zijn vrienden en familie."

'Tweets Trump moeten worden opgeslagen'

De tweets van de Amerikaanse president Donald Trump zouden moeten worden opgeslagen als officiële presidentiële verslagen. Daarvoor pleit Mike Quigley, Democratisch lid van het Huis voor Afgevaardigden. Hij presenteerde maandag de Communications Over Various Feeds Electronically For Engagement Act.

Quigley wil voorkomen dat de president de tweets zomaar kan verwijderen, zoals hij al vaker deed. Via social media kondigt Trump soms beleid aan, of uit hij zijn mening over diverse zaken. "Tweets zijn machtig, de president moet aangesproken kunnen worden op ieder bericht", meent de Democraat. Eerder zei Trumps woordvoerder Sean Spicer al dat de tweets moeten worden gezien als officiële verklaringen van het Witte Huis.

De eerste letters van de woorden van de wet waar Quigley voor pleit, vormen samen het woord COVFEFE, een woord dat Donald Trump eind mei twitterde. Waarschijnlijk een spelfout, maar op social media werden er massaal grappen gemaakt over de betekenis van het woord. De president wilde later niet erkennen dat het een fout was en zei dat hij en de mensen om hem heen wisten wat Covfefe betekende. Wel verwijderde hij de tweet.

'Tweets Trump moeten worden opgeslagen'
'Tweets Trump moeten worden opgeslagen' (Foto: BuzzT)

Days Gone zit op de motor

Days Gone, de Last of Us-achtige zombiegame, werd uitgebreid getoond tijdens Sony's E3-persconferentie. In Days Gone speelt je motor een grote rol bij het verkennen van de grote wereld. De grote horde zombies die je tegenkomt zijn natuurlijk zeer gevaarlijk, maar zoals de onderstaande demo toont kun je er ook slim gebruik van maken.

Days Gone heeft geen releasedatum. Sony Bend heeft gezegd dat ze daar voorlopig niet over zullen praten.

Het PlayStation VR aanbod voor Sony op E3

Sony vloog tijdens hun persconferentie door vier nieuwe firstparty VR-games heen voor hun PlayStation VR. no time showing off new games for PlayStation VR, giving us a glimpse at a slew of new titles early in its conference.

StarChild, is een 2D-platformer met 3D-kijkhoeken. Het is een sci-fi game in een futuristische robotwereld.

Supermassive, de makers van Until Dawn, hebben de Inpatient in de maak voor PlayStation VR.

Bravo Team is een nieuwe first-person-shooter in een VR-wereld.

En dan is er Moss, een schattig uitziende game met een nog schattigere muis die in een fantasierijk Middel-eeuwse wereld rondrent met een zwaardje.

Skyrim VR en een uitbreiding voor Final Fantasy XV zodat je in VR kunt vissen maken het aanbod af.

Skyrim spelen in VR

Het is een bijzondere ontwikkeling. Nadat Bethesda DOOM en Fallout 4 speelbaar heeft gemaakt in VR, is nu The Elder Scrolls V: Skyrim aan de beurt. Deze aankondiging gaat exclusief over de PlayStation VR, maar de hoop en verwachting is dat ook andere VR-platforms zoals Oculus en HTC Vive hiermee aan de slag mogen gaan.

Het probleem dat je misselijk wordt van lopen in VR is bij DOOM VFR opgelost door jezelf steeds te teleporteren. In de gameplay trailer van The Elder Scrolls V: Skyrim VR zien we de hoofdpersoon rondlopen. Dit laat ons hopen dat Bethesda de redelijk oude game met zoveel frames voorbij kan pompen dat misselijk worden tot het verleden behoort.

Detroit: Become Human houdt niet van mensen

Androids die hun levenslot in eigen hand willen houden, dat is het plot in Detroit: Become Human. De game draait om een opstand en de leider achter deze rebellie is Marcus. De androids willen beter behandeld worden, maar de video is niet erg expliciet over de wandaden van de mensen. Detroit: Become Human wordt een sci fi actie avontuur met morele kwesties van Quantic Dream, de makers van Heavy Rain.

Marvel vs Capcom Infinite heeft nu een demo

Tijdens de E3-persconferentie van Sony heeft de uitgever bekendgemaakt dat Marvel vs Capcom Infinite een demo heeft. En wel vanaf vandaag.

Er is meteen een nieuwe verhaaltrailer getoond van de fighter-game. Hierin zien we nieuwe personages die nog niet aangekondigd waren. Thanos, Gamora, Nova en Black Panther zijn erbij gekomen aan de Marvel-kant, terwijl aan Capcom-zijde Zero van Mega Man X en Dante uit Devil May Cry de gelederen versterken.

Marvel vs. Capcom: Infinite komt 19 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Monster Hunter: World aangekondigd

Monster Hunter: World brengt voor het eerst sinds lange tijd de Monster Hunter-franchise weer naar consoles. De game belooft de formule te moderniseren. De omgevingen waar je tegen monsters vecht zijn niet langer gesegmenteerd, maar gewoon open. Monster Hunter: World moet begin 2018 uitkomen voor PS4 en Xbox One. Een pc-versie komt later.

Opvallend is het feit dat Nintendo dit keer wordt overgeslagen. De 3DS was de thuisbasis van de franchise en binnenkort komt er ook een port naar de Switch.

Peter Parker krijgt hulp van Miles Morales in Spider-Man

Sony PlayStation sloot de E3-persconferentie af met gameplay van de game Spider-Man. Niet alleen Peter Parker is er als Spider-Man, maar ook Miles Morales is er als de alternatieve 'Ultimate' Spider-Man.

De demolaat ook Wilson Fisk, beter bekend als Kingpin zien. Er is ook een bende, de 'Demons' genaamd die geleid wordt door Mister Negative. In de gameplaytrailer zien we verder Spider-Man vechten tegen allerlei voetvolk. Hij kan slaan en schoppen, maar zijn web is natuurlijk zijn handelsmerk. Mensen vastplannen aan de grond, of als een cocoon hangen aan het plafond: het kan allemaal. Het vechtsysteem werkt met de gamepadsymbolen in de omgeving, zodat je snel kunt kiezen wat je wil doen met items in de wereld.

Tijdens het helikoptergevecht zien we wel erg veel QTE, dus voor mensen die moeite hebben om op tijd een specifieke knop in te drukken gaan balen. Grafisch ziet het er erg filmisch uit, het ziet er naar uit dat Spider-Man eindelijk weer een bovengemiddelde game krijgt.

De game verschijnt ergens in 2018 voor PlayStation 4.

God of War let op de kleintjes

Onze held Kratos is verdergegaan met zijn leven. Hij heeft een leuke dame versierd en zij hebben samen een zoon. We zien in een lange gameplay video hoe Kratos zijn best doet zijn kroost wat levenslessen bij te brengen.

De sombere kijk van Kratos op de wereld wordt bekritiseerd door zijn eega. Ook zien we een grappige NPC voor de komische noot. Kratos heeft een grote bijl die als een boomerang terugvliegt naar hem. Heel handig. Op het eind zien we dat mini-Kratos ook wat truukjes kan. God of War komt uit in 2018.

Op schattenjacht in Uncharted: The Lost Legacy

Sony PlayStation heeft een nieuwe verhaaltrailer uitgebracht voor Uncharted: The Lost Legacy. Nathan is op vakantie, dus die hebben we nog niet gespot in deze uitbreiding op Uncharted 4.

Om een oud Indiaas artifact te vinden, moeten Chloe Frazer en Nadine Ross verder verkennen in de Ghats bergen. Hier ontdekken ze verloren steden van de Hoysala Empire. Maar er is een nieuwe tegenstander: Asav, die voor eigen gewin het artifact wil hebben.

Uncharted: The Lost Legacy komt als standalone uitbreiding 22 augustus uit op PlayStation 4.

[E3] Liveblog Sony PlayStation

De Sony PlayStation E3-persconferentie begint om de schappelijke tijd van 3:00am. Terwijl de laatste mensen de zaal in stromen pakken wij nog een Red Bull, en laten ons verrassen door de uitgever. Kom maar op met God of War, Uncharted 4 DLC, PlayStation VR, en meer. En laat er aub wat verrassingen zijn.

4:05 Of niet, het is afgelopen. Voor wie teleurgesteld is omdat er geen Red Dead Redemption 2 of Death Stranding getoond is: dat was al bekend, geloof het internet gewoon soms.

4:02 Intermezzo, dan kan ik even een slok drinken pakken

4:01 Spider-Man komt in 2018 uit

4:00 Er is wel erg veel QTE te zien in een 'bossfight'. 

3:58 Het ziet er grafisch bijna filmisch uit, het ziet er naar uit dat Spider-Man na lange tijd weer een kwaliteitsgame krijgt

3:55 Vooral de flow van het vechten valt op: je ziet in je omgeving verschillende PlayStationknoppen refererend naar je gamepad. Met die knop kun je dan specifiel die actie doen. Dan kan een walljump zijn, of iemand met je web pakken bijvoorbeeld

3:54 We zien gameplay waarin Spider-Man de tegenstander inpakt met zijn web

3:52 Shawn komt weer even op, om te vertellen dat Spider-Man opkomt. De game dan he.

3:51 Er is exclusieve content voor PlayStation-spelers : Een extra strike, gear, wapens en pvp-map

3:49 Destiny 2 hadden we nog niet gezien, maar Sony heeft er een plekje voor vrij gehouden

3:48 Het diepere verhaal gaat duidelijk over robots en of deze ook rechten hebben. En de mensheid die denktd at door het bevrijden van de drones denken dat robots een gevaar voor de mensheid zijn.

3:45 De trailer laat zien dat er robots zijn die wij als speler willen bevrijden. We kunnen met keuzes door een kant op te kijken kiezen en van te voren zien wat je gaat doen door een hologram. Bijvoorbeeld je ziet een rennende hologram als je zou vluchten

 

3:44 Sony laat nu meer zien van het verhalende Detroid Become Human.

3:43 God of war komt begin 2018 in de winkel

3:42 Oh, en er zijn grote bazen, de World Serpent is een wel erg grote slang. Al blijkt deze te willen helpen. Zijn zoon kan met beesten praten schijnbaar. 

3:41 Mocht je door een vorige trailer denken dat het er zachtzinnig aan toegaat: nee, Kratos weet weer hoe hij moet moorden

3:38 Sony is klaar met VR en gaat verder met God of War. Kratos vaart in een bootje met zijn zoon.

3:36 We weten nog amper wat van de vorige game, of we komen in een schattig VR-wereld met een wit muisje inclusief dasje. En zwaard. Het VR-spel heet Moss

3:35 Je raadt het nooit: nog meer VR. Met wapens, en dekking zoeken. Bravo Team laat je een soldaat zijn

3:34 Gelukkig kunnen we ook vissen in VR Met Final Fantasy XV, zien we nu, Monster Deep heet het

3:33 Nog een VR-game: The Inpatient. Sony blijft PlayStation VR ondersteunen. Het wordt geen Vita-gebeuren blijkbaar

3:32 De game heet Star Child

3:31 En Sony laat nog iets VR zien. Iets in de ruimte. Een 2D platformer in VR

3:30 Ah, daar was ie dus. Niet bij Bethesda, maar bij Sony: Skyrim VR

3:28 ouderwetse wapens, we hebben ze gemist in CoD. Maar dat is nu in een keer goed gemaakt

3:27 Sony heeft er haast mee en de volgende game dient zich al aan: Call of Duty

3:26 De demo is vandaag te vinden op PSN 

3:25 En dan is het tijd voor Marvel vs Capcom Infinite. De vechtgame met veel franchises van Capcom en Marvel door elkaar

3:24 Shadow of the Colossus komt in een remake in 2018 uit

3:23 De volgende titel is van Japan Studios

3:22 Monster Hunter komt in 2018 uit

3:21 Gelukkig doen ze wel de versnelde strooptocht, want anders zaten we hier nog een halfuur of wat naar te kijken

3:19 Sony begint met Monster Hunter. Eindelijk eens wat groters op het scherm dan alle vorige delen die op handhelds uitkwam

3:18 Wel fijn dat hij vertelt dat het om de games gaat. Een goede verandering van vroegere jaren, waar ze vooral veel konden praten.

3:16 Shawn Layden heeft zijn tekst gevonden en komt het podium op

3:14 Misschien ben ik het, maar ik ben wel klaar met zombiegames. Het ziet er mooi uit, maar het survivalen hebben we nu al te vaak gezien. Wie weet speet het fantastisch, maar op het moment: meh

3:11 Een grappig effect, er komen twee poppen van het plafond als er ingame mensen zijn opgehangen. Dat is pas VR!

3:09 Niemand van Sony heeft zin om te praten en de volgende trailer dient zich al aan. De game van Bend Studios: Days Gone

3:08 De uitbreiding heet The Frozen Wilds en komt nog in 2017 uit.

3:06 En we gaan verder met Horizon, de nog onbekende DLC

3:05 We zien Uncharted 4 The Lost Legacy in een trailer voorbij komen

3:03 Iemand is creatief met een waterval en belichting om het livebandje wat visuele pracht mee te geven

3:02 We beginnen met muziek uit het Midden-Oosten. Want Sony is geen cultuurbarbaar

3:00 En we zijn eens op tijd van start. Met reclame voor Vue.

Negen minuten vechten in Ni no Kuni II

IGN mocht aan de slag met Ni no Kuni II en ze hebben het resultaat online gezet. Het zijn maar liefst negen minuten gameplay, helaas is een groot deel daarvan een baasgevecht dat niet soepel verloopt. Het gevecht duurt vrij lang, al lijkt het meer aan de speler te liggen dan aan de game.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom komt op 10 november uit voor PlayStation 4 en pc.

Halo Wars 2 krijgt 'Awakening the Nightmare' uitbreiding

Halo Wars 2 krijgt eind dit jaar een uitbreiding genaamd 'Awakening the Nightmare'. In deze uitbreiding speel je als The Banished. Het bevat een nieuwe campaign, twee nieuwe multiplayer leiders en maps en een nieuwe co-op modus genaamd Terminus Firefight. In die laatste keert The Flood terug.

Halo Wars 2 kwam eerder dit jaar uit voor Xbox One en pc.

Het verhaal achter Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Mario + Rabbids: Kingdom Battle is een bijzondere samenwerking tussen Nintendo en Ubisoft. We willen daar allemaal natuurlijk meer over weten. Gelukkig heeft Ubisoft een filmpje gepubliceerd die uitlegt hoe de game tot stand kwam en hoe het project Miyamoto wist te overtuigen.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle komt op 29 augustus uit en is exclusief voor Nintendo Switch.

Assassin's Creed Origins Legendary Edition kost ¤799

Vanaf vandaag kun je de Assassin’s Creed: Origins Dawn of the Creed Legendary Edition pre-orderen voor liefst €799. Van deze editie worden slechts 999 exemplaren gemaakt. Wees er dus snel bij!

Deze editie bevat:

  • Een beeld van Bayek & Senu met een hoogte van maar liefst 73cm.
  • De Season Pass, de Digital Deluxe Pack en een extra missie.
  • Een handgetekende, artistieke representatie van de wereldkaart van Assassin's Creed Origins.
  • Een replica van Bayek's vogelschedel amulet.
  • Vier litho's.
  • Artbook.
  • Soundtrack.
  • Premium Collector's Case.
  • Steelbook.

Het beeld wordt al in juli verzonden, samen met het amulet, steelbook en de litho's. De rest krijgt men wanneer de game uitkomt op 27 oktober. Mocht je hele diepe zakken hebben, klik hier.

Assassin's Creed Origins Legendary Edition

Griekspoor snel uitgeschakeld in Rosmalen

Tennisser Tallon Griekspoor is in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. De Nederlander nummer 282 van de wereld mocht met een wildcard meedoen aan het hoofdtoernooi in Brabant.

In de eerste ronde stond Griekspoor tegenover de qualifier Vasek Pospisil. De Canadees, 83e op de wereldranglijst, leverde zijn allereerste servicegame in, maar kwam steeds beter in de wedstrijd. Nadat de eerste set nog redelijk gelijk opging, was het in set twee snel gedaan: 5-7, 1-6.

De als zevende geplaatste Fransman Nicolas Mahut schakelde de Amerikaan Dennis Novikov in twee sets uit (6-3, 6-4), terwijl de Brit Aljaz Bedene, achtste op de plaatsingslijst, met wat meer moeite van Denis Istomin won: 3-6, 6-2, 6-1. Andreas Seppi beëindigde het toernooi van qualifier Tatsuma Ito: 6-3, 3-6, 6-3.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.