FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 juni 2017

Swart ziet Keizer niet als hoofdtrainer Ajax

Sjaak Swart noemt vier namen voor het hoofdtrainerschap van Ajax. Marcel Keizer is er volgens het clubicoon nog niet klaar voor. Keizer leidde afgelopen seizoen Jong Ajax naar een tweede plaats in de Jupiler League. Volgens diverse Nederlandse media ziet Ajax in Keizer een serieuze kandidaat voor de opvolging van Peter Bosz, die recent naar Borussia Dortmund vertrok.

"Keizer moet er zeker bij, maar dan als veldtrainer", stelt Swart in gesprek met De Telegraaf. De 78-jarige oud-prof ziet graag dat de 48-jarige Keizer een meer ervaren Ajax-man boven zich krijgt. "Ik denk dan aan Shota Arveladze, Morten Olsen, Michael Laudrup of Clarence Seedorf. Die waren als spelers echt goed bij Ajax en kennen het spel", vervolgt Swart. "Mijn tip aan Edwin Van der Sar (algemeen directeur van Ajax, red.): benader een van deze mannen. Maar of hij luistert weet ik niet, dat gebeurt wel vaker niet bij Ajax", adus Mister Ajax.

Kritiek op Saudi-ArabiŽ vanwege minuut stilte, Van Bommel boos

Australië - Saudi-Arabië werd vandaag door de voetbalteams gespeeld in de strijd om WK-tickets voor Aziatische ploegen. Het liep niet goed af voor de Saudi's, zij verloren met 3-2, maar voor hen kreeg de wedstrijd nog een staartje. Er was namelijk een fikse discussie rondom de minuut stilte die gehouden werd voorafgaand aan de wedstrijd.

De Australiërs wilden een minuut stilte in acht nemen vanwege de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen weken. Zoals in westerse landen gebruikelijk gingen zij dan ook gezamenlijk rond de middencirkel staan. De Arabische opponent deed echter niet mee aan het gebruik, zij stonden tijdens de minuut stilte gewoon al verspreid over het veld, overigens wel in stilte.

Er was dan ook veel onduidelijk over de situatie, aldus assistent-coach Mark van Bommel. Volgens hem waren de spelers van Saudi-Arabië net ingelicht voordat het moment daar was. De coaches waren helemaal niet ingelicht en zouden 'zijn blijven zitten'. 'Onzin', aldus een geagiteerde van Bommel. Volgens hem waren de coaches, waaronder ook Bert van Marwijk, 'gewoon' gaan staan toen ze door hadden dat het om een minuut stilte ging.

Feit blijft wel dat de Saudi's niet aan de middencirkel staan. Dit had volgens van Bommel een culturele grondslag. "Ze blijven op dezelfde plek staan, ze zijn stil en ze bidden", sprak de oud-speler van PSV. Het zou niet in de cultuur zitten van deze landen om aan de cirkel te gaan staan en stil te zijn, maar dit is hun eigen manier van het tonen van respect. Desalniettemin beweert de Nederlandse assistent dat er ook een klein politiek statement bij zou kunnen zitten: "Ja, als zij voor elke gebeurtenis die bij hen in de omgeving plaatsvindt één minuut stilte in acht moeten nemen... Er zijn daar ontzettend veel aanslagen. Zo zien zij dat. Daar valt wel wat voor te zeggen."

Overleg Catshuis afgebroken

De partijleiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben het formatieoverleg met informateur Herman Tjeenk Willink donderdagavond afgebroken. Ze waren enkele uren op het Catshuis, de ambtswoning van de premier, bijeen.

Er zijn geen conclusies getrokken, aldus een woordvoerder van de informateur. Er komt nog een vervolgafspraak, maar onbekend is wanneer.

Overleg Catshuis afgebroken
Overleg Catshuis afgebroken (Foto: ANP)

Schippers sprint naar nipte zege op 100 meter in Rome

Dafne Schippers heeft tijdens het Golden Gala, de Diamond League-wedstrijd in Rome, een nipte overwinning geboekt op de 100 meter.

In het Stadio Olimpico was de Nederlandse vicewereldkampioene uitstekend weg, iets waar het tot dit jaar nog wel eens aan wilde schorten. Schippers trok het goed door en nam halverwege afstand van iedereen, behalve Marie-Josee Ta Lou.

De Ivoriaanse stormde nek-aan-nek met Schippers op de finish af, maar het was de Nederlandse die met 10,99 net de snellere was. Ta Lou kwam na 11,03 seconden over de streep, net gevolgd door de 11,07 van Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago. 

"Dit resultaat is prima voor mij, om sneller te gaan moet ik gewoon meer races lopen", reageerde Schippers. "Hoe meer ik loop, hoe sneller ik ga, dat is de sleutel op weg naar het WK in Londen. Ik bereid me voor op de 100 en 200 meter daar, dus we zullen zien hoe dat gaat."

Halep ťťn zege verwijderd van eerste Grand Slam-titel en plek 1 op wereldranglijst

Tennisster Simona Halep heeft zich voor de tweede keer geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Roemeense verloor in 2014 in Parijs haar enige Grand Slam-finale, maar kan zaterdag een nieuwe gooi doen naar de titel.

Halep, vierde op de wereldranglijst, stond tegen de één plek hoger genoteerde Tsjechische Karolina Pliskova. Die sloeg zoals wel vaker een hele sloot aan onnodige fouten, maar daar kwamen dan ook weer meer winners bij kijken dan bij Halep. 

Toch was het de Roemeense die Pliskova's service als eerste brak en dat leverde haar de eerste set op. In set twee ging het precies andersom en drie breakkansen waren voor Halep niet genoeg om de boel recht te trekken. 

Daardoor was een beslissende set nodig, waarin Pliskova al snel gebroken werd. Niet veel later pakte ze Halep terug, maar die deelde gelijk de genadeklap uit door Pliskova weer te breken, waarna ze het zelf uitserveerde: 6-4, 3-6, 6-3.

Als Halep de finale van Jelena Ostapenko wint neemt ze de eerste plek op de wereldranglijst over van Angelique Kerber. Bij verlies komt ze op plek twee te staan. 

Hassan met overmacht naar Diamond League-zege en toptijd

Atlete Sifan Hassan heeft donderdag een indrukwekkende overwinning geboekt. De 24-jarige Nederlandse domineerde tijdens het Golden Gala, de Diamond League-wedstrijd in Rome, de 1500 meter.

Eerder in het jaar verpletterde Hassan al het Nederlands record op de 5000 meter en dat het met de vorm nog altijd goed zat was duidelijk. Ze ging zelfs al vroeg naar de voorste posities in de groep, waar ze normaal gesproken eerst achteraan het veld blijft hangen. 

Een dikke ronde voor het einde opende Hassan de aanval en waar de Ethiopische dames Gudaf Tsegay en Besu Sado probeerden te volgen, was het alleen de jonge Duitse Konstanze Klosterhalfen die dat ook heel even kon.

Klosterhalfen (20) kent een superseizoen en maakte op de 800 en 5000 meter al grote indruk, maar Hassan was toch nog een maatje te groot. De Nederlandse snelde in rap tempo weg en kwam over de streep na 3:56,22 minuten.

Met haar tijd bleef Hassan maar een fractie van een seconde boven haar eigen Nederlands record. In 2015 liep ze tijdens de Diamond League in Monaco naar 3:56,05, in een race waarin Genzebe Dibaba het stokoude wereldrecord omver liep.

De Keniaanse Winny Chebet werd in Rome uiteindelijk twee, voor Klosterhalfen. Maureen Koster kwam in 4:03,77 als achtste over de finish.

'Wit Nederland is racistisch en doodsbang voor ons'

Wat iedereen natuurlijk allang wist; iedereen die blank wit is is racist. Iedereen. Heel blank wit Nederland is zo racistisch als de pestpleuris. Zeggen wij niet, zegt de NPO Vara Joop.nl 'dame' op een niet nader te noemen site die Joop.nl heet en van de Vara is. En dus van de NPO. En dus betaald door belastingcenten van racistisch blank wit Nederland.

Anousha Nzume, die zichzelf Actrice, theatermaker en presentator noemt, laat er geen misverstand over bestaan. Jij bent racistisch. Ja, jij ja.

Kijk naar je arm. Is die blank wit? Dan ben je gewoon een racist en DOODSBANG voor Anousha Nzume. En is die bruin en de rest van je is wit? Dan ben een witte racist die zelf ook vindt dat-ie een witte racist is en zich aansluit bij de 'wit is racismeroepers' om zichzelf racist te noemen.

En nu op je knietjes, excuses maken en de knip trekken voor de herstelbetalingen! (en om 'zie-je-wel stuipjes bij deze 'dame' te voorkomen; blijf beleefd en netjes in de comments. Verlaag je niet tot het niveau van deze niet-witte vrouw.

Witmens is smerige kutracist.
Witmens is smerige kutracist.

VerwardiŽr wil trouwen met Amalia

Een 35-jarige man stond vandaag voor de rechtbank omdat hij op nieuwjaarsdag bij villa Eikenhorst was gearresteerd. De man stond toen aan het hek bij de koninklijke familie omdat hij een biertje wilde drinken met Willem-Alexander. Daarna zou hij zijn toekomstige schoonpa om de hand van zijn dochter willen vragen.

Hij ging volgens de marechaussee echter wat ver toen hij verklaarde gefouilleerd te moeten worden omdat hij een bomgordel aan zou hebben. Hij werd hierop afgevoerd naar het bureau.

Vanuit de cel probeerde de man opnieuw contact te leggen met onze koning. Na enige tijd in de nor is de man vrijgelaten met een enkelband en de uitdrukkelijke boodschap om niet in de buurt van villa Eikenhorst te komen. Hij knipte de enkelband echter door en werd weer opgesloten.

Volgens zijn advocaat heeft de man geen kwade plannen, maar is hij wel wat verward. Daarbij zou hij de marechaussees niet hebben willen bedreigen maar waarschuwen. Volgens het OM is de man echter volledig ontoerekeningsvatbaar en zou hij een verplichte behandeling in een psychiatrische kliniek moeten krijgen.

De man is overigens wellicht niet de beste huwelijkskandidaat voor onze kroonprinses. Hij heeft een strafblad met veroordelingen van 6 en 2,5 jaar voor gewelddadig gedrag.

Win een 3D-printer van Gearbest

Deze week mag FOK! in samenwerking met Gearbest een leuke winactie organiseren. Omdat Gearbest heeft gemerkt dat 3D-printers erg populair zijn, geven ze nu de kans aan een FOK!'er om er eentje te winnen!

Het gaat om de ANET A3 3D-printer; een 3D-printer die je bij Gearbest voor ongeveer $250 in de digitale schappen kan vinden. De Anet A3 is een 3D-printer met een bouwvolume van 150x150x150 en een verwarmd heatbed. 

Anet 3D printer

De printer kan off-line printen door middel van een micro-SD slot en heeft ondersteuning voor onder andere ABS, PLA en HIPS. 


Winactie
Van Gearbest mogen wij een 3D-printer weggeven. Wil jij een kans maken op deze 3D-printer? 

Kijk dan op het snel op het forum

'3x3 basketbal en BMX park op Olympische Spelen'

Het heeft er alle schijn van dat het programma voor de Olympische Spelen van 2020 vrijdag echt vorm gaat krijgen. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde insidethegames zal tijdens de vergadering van het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité vrijdag besloten worden over de al dan niet toe te voegen onderdelen.

Een van de grootste kandidaten voor toevoeging aan het olympisch programma is het 3x3 basketbal. Dat is, zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van basketbal waarbij teams van drie tegen elkaar spelen. Er wordt gespeeld op een half veld, met één basket. De wedstrijden zijn korter: in principe tien minuten, maar als een team de 21 punten haalt is het ook klaar. Toevoeging zou geen slecht nieuws zijn voor Nederland, want vooral bij de dames horen 'we' bij de mondiale subtop en zeker de Europese top.

Volgens insidethegames heeft ook wielerbond UCI graag wat het wilde hebben: dat freestyle BMX op de Spelen zou staan in Tokyo was al bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het daarbij om het onderdeel park, voor mannen en vrouwen. Op dat onderdeel wordt, uiteraard met een BMX, gefietst door een skateboardpark, waar de nodige trucs uitgehaald moeten worden. Juryleden beoordelen die dan en geven punten, aan de hand waarvan de winnaars bepaald worden. 

De 'overwinning' van de UCI lijkt compleet, want vermoedelijk wordt ook de koppelkoers weer toegevoegd aan het olympisch programma. Voor mannen werd dat onderdeel in 2000, 2004 en 2008 al gehouden, voor vrouwen is het nieuw. Dat zal niet bij iedereen tot enthousiasme leiden, vooral na het WK van eerder dit jaar, waar de vrouwenkoppelkoers debuteerde. Slechts drie teams konden serieus meedoen om de medailles, terwijl veel teams zelfs al snel compleet kansloos waren.

FOK!ker bouwt huis

Nou is dat op zich niet zo bijzonder natuurlijk, maar FOK!user D4v1d gaat dat met z’n blote handen in Indonesië doen, om de lokale bevolking te helpen. Hij doet dat niet alleen, samen met 19 vrienden en bekenden gaat hij aan de slag om de lokale bevolking te helpen. Dit doen ze onder begeleiding van Habitat for Humanity.

Een lekkende hut als huis, is voor een gezin in Indonesië nog heel normaal. Vaak tochtig, met een natte vloer en zonder deuren of ramen. Met een goed huis kan een gezin een bestaan opbouwen en hebben de kinderen hopelijk een betere toekomst. Als het regent hoeven ze niet meer overeind te staan met een matras boven het hoofd, ze kunnen slapen en zijn de volgende dag uitgerust!

De huizen worden bekostigd met een lening of micro-hypotheek. De toekomstige bewoners helpen zelf met het bouwen, en Habitat ondersteunt niet alleen het bouwen maar verzorgt bijvoorbeeld ook trainingen voor de bewoners.

D4v1d betaalt zelf voor zijn reis- en verblijfkosten. Voor het bouwen is per persoon een sponsorbedrag nodig van 2100 euro en zelf legt hij nog zo'n 600 a 700 euro in als donatie. Deze donatie komt niet via allerlei schimmige omwegen op vreemde plaatsen terecht, het geld gaat direct naar de Indonesische tak van Habitat for Humanity.

Wil je hieraan bijdragen dan kan dat. Via deze link kun je (met creditcard, Ideal of incasso) een donatie doen. Wil je minder dan 10 euro doneren of transactiekosten besparen, stuur D4v1d dan een DM.

Je kunt met ogen eigen zien waar je donatie heengaat, D4v1d zal in zijn topic de voortgang bijhouden en foto's van het project plaatsen. Ze vertrekken vrijdag 9 juni en komen 18 juni weer thuis, ongetwijfeld vol verhalen en een enorme ervaring rijker.

Ambassador Blake Supports Habitat for Humanity (Foto: State Dept./Budi Sudarmo (Creative Commons License) )
Ambassador Blake Supports Habitat for Humanity (Foto: State Dept./Budi Sudarmo (Creative Commons License) )
Ambassador Blake Supports Habitat for Humanity (Foto: State Dept./Budi Sudarmo (Creative Commons License) )
Ambassador Blake Supports Habitat for Humanity (Foto: State Dept./Budi Sudarmo (Creative Commons License) )

Visser in juniorenprogramma van BMW Motorsport

Beitske Visser is opgenomen in het juniorenprogramma van BMW Motorsport. Visser is de eerste Nederlandse én vrouwelijke coureur die deel uit maakt van het opleidingsprogramma van de Duitse autofabrikant. Naast Visser zijn ook de Duitser Dennis Marschall en Deen Mikkel Jensen opgenomen in het juniorenprogramma.

Bij een test met een BMW M4 GT4 op het eigen circuit van BMW in het Franse Miramas maakte de 22-jarige coureur een sterke indruk. Met de overgang naar BMW komt een einde aan haar carrière in de formulewagens en zal ze vanaf nu gaan racen met toer- en GT-wagens. In welke serie Visser gaat rijden is nog niet bekend.

Beitske Visser: "Ik ben er trots op, vanaf nu deel van de BMW Motorsport-familie uit te maken. Ik hoop dat dit ondersteuningsprogramma mij erbij helpt, professioneel coureur te worden."

BMW is niet vreemd voor de familie Visser. Tot 2013 was vader Klaas Visser BMW-dealer in Flevoland en ook was hij een aantal seizoenen met het BMW Dealer Team actief in het NK Toerwagens.

Informeel overleg in Catshuis in avond verder

Het informele formatieoverleg tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks in het Catshuis in Den Haag is donderdagmiddag beëindigd en gaat om 20.00 uur verder. Dat heeft premier Mark Rutte laten weten. De partijleiders spraken vanmorgen al uren achter gesloten deuren met informateur Herman Tjeenk Willink.

De gespreksronde was niet van tevoren officieel aangekondigd. In de loop van de dag lekte de locatie toch uit en verzamelden journalisten zich aan het hek rond de officiële ambtswoning van de premier. De vier partijen kijken of ze opnieuw kunnen gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Het belangrijkste punt dat eerst opgelost moet worden gaat over de opvang van vluchtelingen. Hierop liepen de formatieonderhandelingen eerder vast, toen nog onder leiding van informateur Edith Schippers. Woensdag spraken VVD-leider Mark Rutte en GroenLinks-voorman Jesse Klaver elkaar nog thuis bij Tjeenk Willink in Scheveningen. 

"Ik heb maar een doel: zo snel mogelijk klaar met die formatie en een nieuwe regering'', zei Rutte na afloop van de overlegronde. "In dat belang kan ik er niet meer over zeggen. Ik zeg dat ook namens de andere drie", zei hij, verwijzend naar zijn collega's Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Informeel overleg in Catshuis in avond verder
Informeel overleg in Catshuis in avond verder (Foto: ANP)

Zes jaar geŽist tegen afwezige jihadisten

Tegen drie uitgereisde jihadisten heeft het Openbaar Ministerie donderdag voor de rechtbank in Den Haag zes jaar gevangenisstraf geëist wegens deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak.

De drie mannen (35, 23 en 24 jaar oud) waren niet aanwezig. Het is onduidelijk waar zij zijn, mogelijk nog in het oorlogsgebied.

Hun berechting past in het streven van het OM om jihadisten ondanks afwezigheid te berechten. Daardoor worden anderen ontmoedigd zich aan te sluiten bij strijdende partijen als IS, denkt het OM. Met een veroordeling bij verstek kunnen zij bij een eventuele terugkeer meteen gevangen worden gezet.

Volgens de officier van justitie nam een 35-jarige verdachte in oktober 2013 deel aan trainingen en vertrok hij daarna naar het strijdgebied. Hij is te zien op een foto in Syrië waar hij met een kalasjnikov voor een IS-vlag staat. De twee andere verdachten zouden zich in 2013 hebben aangesloten bij Jabhat al Nusra.

Zes jaar geëist tegen afwezige jihadisten
Zes jaar geëist tegen afwezige jihadisten (Foto: ANP)

Shakespeare langer trainer van Leicester

Craig Shakespeare is ook komend seizoen trainer van Leicester City. De 53-jarige Engelsman heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij The Foxes. Hij wordt hiermee beloond voor zijn goede werk als interim-trainer, nadat hij de ontslagen Claudio Ranieri moest opvolgen.

In februari kreeg Shakespeare de regie in handen, nadat Ranieri vanwege teleurstellende resultaten buiten werd gegooid. De Italiaan was een jaar eerder nog zeer verrassend kampioen van Engeland geworden met Leicester. Onder Shakespeare steeg Leicester vanuit de degradatiezone naar een veilige twaalfde plek.

Mogelijk spoor dader in brand steken kapper

Mogelijk heeft de politie een doorbraak bereikt in de zaak waarbij de eigenaar van een Enschedese kapperszaak in brand werd gestoken. De 50-jarige man werd begin februari in zijn zaak aan de Kottendijk met een brandbare vloeistof overgoten en raakte zwaargewond. Tot nu toe is geen verdachte opgepakt. De politie sprak donderdag van een aanslag.

Al vrijwel meteen vermoedde de politie dat de dader of daders het gemunt hadden op iemand anders en dat de kapper dus slachtoffer is van een persoonsverwisseling.

Twee weken geleden raakte een 45-jarige in Duitsland woonachtige Nederlander zwaargewond toen hij net over de grens in het Duitse Gronau in zijn auto op een parkeerplaats werd beschoten. De man is buiten levensgevaar.

De politie denkt dat er mogelijk een connectie bestaat tussen de schietpartij en de aanslag in Enschede. De Nederlandse politie heeft het onderzoek naar de schietpartij van de Duitse collega's overgenomen en is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over een mogelijk verband tussen beide zaken.

Mogelijk spoor dader in brand steken kapper
Mogelijk spoor dader in brand steken kapper (Foto: ANP)

Ubisoft viert E3 met kortingen en demoweekend

Ubisoft heeft enkele acties om de komende E3-beurs te vieren. Voordat E3 2017, de grootste gamebeurs ter wereld, volgende week losbarst in Los Angeles, spelen pc-gamers dit weekend drie games gratis via Uplay. Als zij zich registreren via Ubisoft.com/e3freeweekend, krijgen zij via Uplay toegang tot Steep, Tom Clancy’s The Division en Trials Fusion. De games zijn vanaf vrijdag 9 juni 18.00 uur tot maandag 12 juni 21.00 uur gratis te spelen.

Naast dit gratis weekend, pakt de Ubisoft Store van 8 tot 18 juni uit met tot 75% korting op games als For Honor, Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, Watch Dogs en Steep. Voor alle aanbiedingen, gaan spelers naar store.ubi.com/crazy-e3-sale.

Ubisoft heeft tijdens de E3 een persconferentie op maandag 22:00. Een 40 minuten durende pre-show begint om 21.20 uur. De pre-show en conferentie worden live en on-demand gestreamd op Ubisoft.com, Ubisofts YouTube kanaal en Ubisofts Twitch kanaal.

Ubisoft E3 Free Weekend

Johnny Gat is terug in Agents of Mayhem

Deep Silver heeft Johnny Gat als speelbaar personage in Agents of Mayhem gestopt. Fans van Saints Row weten na het einde van Gat out of Hell dat de doden niet dood blijven. Johnny is als agent terug in Seoul, de stad waar hij is geboren.

Door de destructie van Devil’s Night ligt Johnny in coma. Hij wordt bijna een jaar later wakker en ontdekt dat de politie van Seoul van de aardbodem is verdwenen en is vervangen door C.O.P. robot teams. Johnny Gat haat robots maar houdt van geweren en zijn liefde voor destructie maken hem een perfecte agent voor MAYHEM.

Gat is exclusief beschikbaar voor spelers die een pre-order plaatsen van Agents of Mayhem. Hij is speelbaar inclusief een unlock-missie, persoonlijke missie, voertuig- en wapenskins en de stem van Daniel Dae Kim. Naast Johnny Gat, krijgen spelers die een pre-order plaatsen op Agenst of Mayhem het “Legal Action Pending” skins pakket voor Hollywood, Fortune, Braddock, Yeti en Daisy.

Agents of Mayhem komt 18 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Alzheimer-gen gevonden

Onderzoekers in Nederland hebben nog een gen gevonden dat betrokken is bij het ontstaan van erfelijke alzheimer. Er waren al drie van zulke genen bekend, maar onderzoekers van VUmc, Erasmus MC en de TU Delft vonden na dertig jaar dus het vierde.

Het gaat om het gen van een zeldzame vorm van de ziekte, waarbij de aandoening van ouder op kind overgaat en al vroeg toeslaat.

Dankzij de ontdekking van dit gen kan volgens de wetenschappers bij meer patiënten met de ziekte van Alzheimer de precieze oorzaak worden vastgesteld. De ontdekking is ook belangrijk voor verder onderzoek naar het ontstaan van alzheimer.

Alzheimer-gen gevonden
Alzheimer-gen gevonden (Foto: ANP)

Jarige Ostapenko geeft zichzelf Roland Garros-finale cadeau

Tennisster Jelena Ostapenko heeft zichzelf donderdag een uitstekend verjaardagscadeau gegeven. De Letse vierde haar 20e verjaardag door zich op Roland Garros naar de finale te slaan, haar eerste eindstrijd ooit op een Grand Slam-toernooi.

Ostapenko stond in de halve finale tegenover Timea Bacsinszky. De Zwitserse is exact acht jaar ouder, want ook zij vierde donderdag haar verjaardag door een poging te doen voor het eerst een Grand Slam-finale te halen.

Het werd een vrij lange wedstrijd en vooral de eerste set was spannend. Er vielen de nodige breaks en tussen de beide dames leek weinig verschil te zitten, waardoor een tiebreak gespeeld moest worden. Daarin was de jonge Ostapenko net iets beter en dus pakte zij de voorsprong.

In set twee sloeg Bacsinzsky een stuk minder onnodige fouten en dat was in de resultaten te merken. Ze leverde haar service één keer in, brak Ostapenko drie keer en sleepte zo een beslissende set uit het vuur. 

In die beslissende set lukte het de Zwitserse echter niet meer om de jonge Letse zenuwachtig te maken. Ostapenko leverde haar service weliswaar twee keer in, Bacsinszky deed dat maar liefst vier keer. Dat was de doodsteek voor de mondiale nummer 31 en Ostapenko kan zich voor het eerst opmaken voor een Grand Slam-finale. 

Ostapenko zal door haar finaleplaats van de 47e plek op de wereldranglijst stijgen naar plek achttien, wat met een eindzege zelfs de twaalfde plek kan worden. 

Storytrailer voor Middle-earth: Shadow of War

Warner Bros en Monolith Productions hebben een nieuwe trailer gedeeld die het verhaal van Middle-earth: Shadow of War introduceert.

In deze trailer valt te zien hoe Talion en Celebrimbor de krachten van een nieuwe ring gebruiken om een leger te vormen en dodelijke vijanden te bestrijden, waaronder Sauron en zijn Nazgul. Verder zien we er nieuwe vrienden, vijanden en monsters die je zult tegenkomen in het verhaal.
 
Middle-earth: Shadow of War zal 10 oktober uitkomen op Playstation 4, Xbox One en pc.
 

Hockeyer Van Ass mist HWL met knieblessure en focust op EK

Door een vervelende blessure aan de achterkant van zijn rechterknie mist Seve van Ass de aankomende Hockey World League in Londen. "Ontzettend balen dit. Er stonden hele mooie duels op het programma, zoals tegen India en Pakistan. Ik had heel graag mijn steentje bijgedragen aan dit Oranje, maar het risico is te groot. Mijn focus gaat nu volledig op het EK in augustus. Ik heb er vertrouwen in dat ik dat ga halen", aldus de 108-voudig international.

Van Ass liep zijn knieblessure op tijdens de finale van de play-offs met Rotterdam tegen Kampong. Net boven zijn kuitspier, bij zijn pees in de rechterknieholte zit het kwaad dat de 25-jarige middenvelder de afgelopen tijd aan de kant hield. "De afgelopen week zit er echt een stijgende lijn in het herstel, maar ik heb bij Oranje nog geen één training mee kunnen doen. Om nou ongetraind zeven wedstrijden in elf dagen te spelen, is gewoon een te groot risico. Dat zeiden de artsen ook", licht Van Ass de keuze van bondscoach Max Caldas toe.

Waar de HWL-selectie van Caldas zondag in het vliegtuig naar Engeland stapt, blijft Van Ass thuis om hard aan zijn herstel te werken. "Ik wil niet de kans lopen dat dit een blijvende zwakke plek in mijn lichaam wordt. We zijn nu aan het kijken hoe mijn herstelprogramma er de komende weken uit zal zien. Ondanks dat ik zelf heel graag had meegewild, is mijn vertrouwen op een goed herstel en in het halen van EK misschien nu nog wel groter. Je weet het natuurlijk nooit honderd procent zeker met dit soort blessures, maar ik kan nu wel een topherstel draaien."

Donderdagmorgen werd ook bekend dat Thijs van Dam de plek in de selectie van Max Caldas tijdens de HWL zal innemen. Van Dam is ploeggenoot van Van Ass bij Rotterdam. De twintigjarige aanvaller kan zich daardoor gaan opmaken voor zijn allereerste toernooi met het grote Oranje. Van Dam: "Het is echt balen voor Seve natuurlijk. Maar dat ik nu naar de HWL ga, vind ik helemaal gaaf. Ik trainde als reserve al volle bak mee en dan weet je gewoon dat de kans dat je meegaat naar Londen er nog steeds is. Dat het dan ook zo ver komt is heel mooi."

In december nog speelde Van Dam het WKu21 in India en in januari sloot hij voor het eerst aan bij het Nederlands elftal tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika. Daar schreef hij zijn eerste drie officiële interlands op zijn naam. Vervolgens viel Van Dam begin april buiten de HWL-selectie, maar nu staat hij dan ineens toch aan de vooravond van zijn eerste toernooi met het grote Oranje.

Van Dam: "Had het allemaal niet zo snel verwacht. Toen ik afgevallen was dacht ik eigenlijk ook helemaal niet meer aan de kans op het spelen op de HWL. Mijn volle focus ging vanaf dat moment op Rotterdam. Toen ik na de finale van de play-offs weer aansloot bij Oranje hoorde ik pas dat ik reserve was. En nu ga ik ook nog mee. Heel gaaf."

Het Nederlands elftal speelt in Londen het eerste duel van de HWL op 15 juni tegen Pakistan. "Ik heb al wel officiële interlands op mijn naam, maar straks spelen voor Oranje op een groot toernooi vind ik toch wel specialer. En dan beginnen met een openingswedstrijd tegen een land als Pakistan is zeker mooi. Ik kijk er onwijs naar uit", besluit een enthousiaste Van Dam.

Verdachte zaak-Savannah blijft vastzitten

De zestienjarige jongen uit Den Bosch die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de twee jaar jongere Savannah uit Bunschoten, blijft nog veertien dagen vastzitten. Dat bepaalde de rechter-commissaris bij de rechtbank in Utrecht donderdag.

De jongen werd afgelopen weekend opgepakt. Savannah verdween vorige week donderdag, haar lichaam werd zondag gevonden in het water bij een industrieterrein in Bunschoten. Donderdagavond wordt in het dorp een stille tocht gehouden, met voorafgaand twee minuten stilte.

Eerder donderdag werd duidelijk dat de veertienjarige jongen uit Ede die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Romy uit Hoevelaken nog veertien dagen blijft vastzitten. Het lichaam van Romy werd gevonden in een sloot in Achterveld. Hij heeft bekend haar te hebben misbruikt en gedood.

Hoewel de twee zaken in hetzelfde weekend en in dezelfde regio gebeurden, zijn er volgens de politie geen aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen de gebeurtenissen.

Verdachte zaak-Savannah blijft vastzitten
Verdachte zaak-Savannah blijft vastzitten (Foto: ANP)

Integriteitstoets jaagt crimineel grens over

Integriteitscontroles jagen Nederlandse criminelen de grens over, onder andere naar België. Onderzoekers schrijven dat in een evaluatie van de uitvoering van integriteitsbeoordelingen in Noord-Brabant. Ze noemen voorbeelden van criminelen die in Turnhout een horecabedrijf proberen te beginnen omdat ze in Nederland geen vergunning krijgen. En ook het vertrek van motorclub No Surrender uit Tilburg naar Poppel wordt als voorbeeld genoemd.

Ruimere mogelijkheden voor landen om informatie uit te wisselen is volgens de onderzoekers de oplossing om dit effect te bestrijden.

Het waterbedeffect doet zich overigens niet alleen internationaal voor. De onderzoekers ontdekten ook dat criminelen vooral kleinere gemeenten uitkiezen voor bedrijfsactiviteiten, omdat die minder consequent zijn met integriteitscontroles. "Deze vorm van calculerend gedrag doet zich voor. Criminele activiteiten verplaatsen zich naar die gebieden."

Integriteitstoets jaagt crimineel grens over
Integriteitstoets jaagt crimineel grens over (Foto: ANP)

Gerommel met paardensperma

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben gerommel met paardensperma ontdekt. Ze namen deze week tientallen doosjes paardenzaad in beslag in Gelderland, omdat de leveringen niet voldeden aan de regels voor de handel erin.

Dat gebeurde tijdens een controle van een Belgische koeriersdienst. Het sperma, bedoeld voor de bevruchting van merries, was afkomstig van hengstenhouderijen uit Nederland, België en Duitsland.

Bij de controle heeft de NVWA vastgesteld dat er iets mis was met 39 doosjes paardensperma afkomstig van zestien hengstenhouderijen. "Sommige zendingen waren afkomstig van een bedrijf zonder registratie, een aantal exportzendingen was afkomstig van bedrijven zonder EU-erkenning en in een groot aantal gevallen ontbraken de juiste documenten", aldus een woordvoerder.

Gerommel met paardensperma
Gerommel met paardensperma (Foto: ANP)

Robots werken samen aan lopende band in Ede

In Ede werken sinds donderdag drie co-robots aan de lopende band die met elkaar kunnen samenwerken, maar ook met mensen. Gezamenlijk monteren ze in hoog tempo hollewanddozen voor de installatiebranche.

Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Uneto-VNI en burgemeester Cees van der Knaap van Ede zetten de drie samenwerkende robots in werking. De drie YuMi-robots zijn ontworpen om met kleine onderdelen te werken aan de nieuwe productielijn van ABB, een bedrijf dat onder meer kunststof installatiedozen maakt voor de elektrotechnische markt.

Dankzij het veilige ontwerp vormen de innovatieve twee-armige robots geen gevaar voor de medewerkers.

Terpstra: "Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vader zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert." Terpstra verwacht dat de robotisering tot verdere groei van de productie in eigen land kan leiden. "Door het toenemend gebruik van robots verschuift de focus van werknemers van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities."

Robots werken samen aan lopende band in Ede
Robots werken samen aan lopende band in Ede (Foto: BuzzT)

Coleman sprint naar snelste 100 meter van het jaar

De Amerikaanse atleet Christian Coleman heeft woensdat tijdens de Amerikaanse collegekampioenschappen in Eugene flink van zich doen spreken. 

De voor Tennessee University sprintende Coleman snelde in de halve finales van de 100 meter naar een toptijd van 9,82 seconden. Daarmee is de 21-jarige Amerikaan dit jaar de snelste sprinter ter wereld. Tot woensdag was dat de jonge Zambiaan Sydney Siame, die eerder in het jaar 9,88 liep.

Samen met Richard Thompson staat Coleman nu op de gedeeld negende plek op de wereldranglijst aller tijden. Namens de VS waren alleen Maurice Green (9,79), Justin Gatlin (9,74) en Tyson Gay (9,69) ooit sneller dan Coleman woensdag was.

Overigens werd in Eugene ook in de breedte erg hard gelopen. Cameron Burrell plaatste zich met 9,93 voor de finale, terwijl Christopher Belcher dezelfde tijd liet noteren, allemaal met minder dan de maximaal toegestane rugwind. De finale staat donderdag op het programma.

'Getuigenis is geen herkansing verkiezing'

De hoorzitting met voormalig FBI-baas James Comey is niet bedoeld om de verkiezingen over te doen. "We zijn hier omdat een buitenlandse vijand ons aanviel", zei de Democratische vicevoorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, Mark Warner.

Warner doelde op de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De politieke strijd tussen Republikeinen en Democraten zou in zijn ogen geen invloed mogen hebben op het onderzoek naar die mogelijke bemoeienis door Moskou.

Toch toonde de Democraat zich openlijk kritisch over president Donald Trump. Warner sprak er onder meer schande van dat de president het hoofd van de federale recherche zou hebben gevraagd om loyaliteit. Ook de wijze waarop Comey werd ontslagen was in zijn ogen schokkend.

'Getuigenis is geen herkansing verkiezing'
'Getuigenis is geen herkansing verkiezing' (Foto: ANP)

Simons' Artikel 1 berust in verlies naam

Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, gaat op zoek naar een andere naam. De partij legt zich neer bij het vonnis van de rechter, die dinsdag bepaalde dat de naam toebehoort aan een kenniscentrum voor discriminatie.

De partij gaat niet in hoger beroep, liet partijleider Simons donderdag weten. Simons wil haar achterban betrekken bij de zoektocht naar een nieuwe naam. De partij moet binnen een maand worden omgedoopt, op straffe van een dwangsom.

Simons' rechterhand Ian van der Kooye sluit niet uit dat Artikel 1 helemaal wordt opgedoekt en de voortrekkers een nieuwe partij beginnen. Daarover beslissen de leden op 6 juli. Dan buigen zij zich ook over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in vooral de grote steden, waar de partij een goede kans lijkt te maken op raadszetels. Volgens Van der Kooye zetten Simons en hij hun politieke activiteiten hoe dan ook voort.

Simons deed met Artikel 1 mee aan de verkiezingen van 15 maart, maar greep naast een zetel in de Tweede Kamer.

Simons' Artikel 1 berust in verlies naam
Simons' Artikel 1 berust in verlies naam (Foto: ANP)

Comey: geen twijfel over inmenging Rusland

Voormalig FBI-directeur James Comey twijfelt er niet aan dat Rusland zich heeft bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij voegde toe dat president Donald Trump hem niet rechtstreeks heeft gevraagd het Ruslandonderzoek stop te zetten.

Ook het ministerie van Justitie zou geen druk hebben uitgeoefend om een einde te maken aan het onderzoek naar Russische inmenging in de stembusgang, verklaarde het gewezen hoofd van de federale recherche tijdens een hoorzitting voor de inlichtingencommissie van de Senaat.

Comey sprak emotioneel over zijn ontslag. Dat hij moest opstappen omdat het een puinhoop was bij de dienst, noemde hij een "leugen".

Volgens president Donald Trump moest Comey vertrekken omdat hij zijn werk niet goed deed. De voormalige FBI-baas blikte met overslaande stem terug op de beschuldiging dat zijn medewerkers het vertrouwen in hem kwijt waren. Daar klopte niets van, benadrukte hij.

Comey: geen twijfel over inmenging Rusland
Comey: geen twijfel over inmenging Rusland (Foto: ANP)

Tuktuk met slakkengangetje over A7

De politie heeft een 47-jarige Amsterdammer van de weg gehaald die met een slakkengangetje in een tuktuk over de A7 reed. Volgens de politie reed hij 40 kilometer per uur op de snelweg.

Politiemensen wachtten de tuktuk op na een telefoontje van een oplettende weggebruiker die het voertuig woensdagavond slingerend de afslag naar Purmerend zag nemen. Volgens de politie hing er een sterke wietlucht rond het voertuigje en maakte de bestuurder een dronken indruk.

De Amsterdammer is meegenomen naar het politiebureau voor een bloedproef. Daaruit moet blijken hoeveel de man heeft gedronken en of hij drugs heeft gebruikt.

Tuktuk met slakkengangetje over A7
Tuktuk met slakkengangetje over A7 (Foto: BuzzO)

Xander de Buisonjť wordt trouwambtenaar

Xander de Buisonjé is donderdag door de gemeente Zaanstad benoemd tot bijzonder ambtenaar burgerlijke stand (BABS). De zanger mag daardoor vanaf nu stelletjes in de echt verbinden.

"Ik doe niets liever dan verbinding zoeken. Met mijn publiek, mijn fans en altijd door middel van muziek", zegt Xander. "Trouwen is dé ultieme verbintenis en ik vind het een eer om mijn liefde voor muziek als BABS te mogen combineren met mijn passie om groepen mensen een 'once in a lifetime'-ervaring te bieden."

Voordat Xander zich trouwambtenaar mocht noemen moest hij een training doorlopen. Op 7 juli komt hij voor het eerst in actie. De zanger combineert het trouwen naar eigen zeggen graag met een muzikaal optreden.

Xander de Buisonjé wordt trouwambtenaar
Xander de Buisonjé wordt trouwambtenaar (Foto: BuzzE)

'Qatar gaat niet door de knieŽn'

Qatar is niet van zins zijn buitenlands beleid te veranderen om andere Arabische landen tevreden te stellen. Het geschil bedreigt de stabiliteit van de hele regio, maar kan nooit met militaire middelen worden opgelost, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van de Arabische Golfstaat donderdag gezegd.

"Wij zijn niet van plan de onfhankelijkheid van ons buitenlands beleid op te geven", zei sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. De minister sprak met journalisten over het conflict met onder andere Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, die de betrekkingen met Qatar hebben verbroken omdat Qatar extremistische groepen zou ondersteunen. Hij zei dat zijn land nog nooit zo vijandig bejegend is.

Ondanks deze vijandigheid wil Qatar de met de VAE gesloten contracten voor de levering van vloeibaar aardgas nakomen, zei sjeik Mohammed. Hij zei dat Iran hulp heeft aangeboden om de bevoorrading van Qatar met voedsel veilig te stellen, maar dat Qatar het aanbod heeft afgeslagen.

'Qatar gaat niet door de knieën'
'Qatar gaat niet door de knieën' (Foto: ANP)

AustraliŽ houdt kans op WK na zege op Saudi-ArabiŽ van Van Marwijk

Saudi-Arabië en Bert van Marwijk hebben een gevoelige nederlaag geleden in de strijd om een WK-ticket. Tegen directe concurrent Australië verloor het land met 3-2. De Saudi's hadden plaatsing binnen handbereik, maar zien nu Australië op gelijke hoogte komen. 

De kwalificatiewedstrijd begon dramatisch voor de manschappen van Van Marwijk. Doelman Yasser Al Mosailem gleed uit tijdens het nemen van een uittrap en leverde de bal zo in bij Tomi Juric. ex-Roda JC'er nam op de rand van de zestien aan en schoot in de zevende minuut raak. Een kwartier later echter stond de de gelijkmaker al op het boris via Salem Al Dossari.

Australië liet zich niet uit het veld slaan en kwam via opnieuw Juric voor de tweede keer op voorsprong. De spits kopte een scherp aangesneden voorzet op knappe wijze in de verre hoek: 2-1. Dit leek de ruststand te worden in Adelaide, maar na een mooie aanval kwam Saudi-Arabië weer op gelijke hoogte. Het was Mohammed Al Sahlawi die de 2-2 maakte.

Halverwegde de tweede helft bracht Tom Rogic met een knal van twntig meter Australië weer op voorsprong. Na een hectische slotfase bleek dit ook de eindstand te zijn. Door deze uitslag stijgt de spanning in strijd om een WK-ticket naar een ongekende hoogte. Australië, Japan en Saudi-Arabië hebben nu alle drie zestien punten. Japan heeft echter nog een wedstriijd tegoed. De Japanners spelen vrijdag nog tegen Irak. 

De nummers één en twee uit de groep plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer drie zal via playoffs het mondiale eindtoernooi moeten zien te bereiken. Van Marwijk's Saudi-Arabië zal na de zomerstop nog moeten spelen tegen de Verenigde Arabische Emiraten (uit) en Japan (thuis). Australië treft ook Japan (uit) en Thailand (thuis). 

Samenvatting Australië - Saudi-Arabië. (Bron: YouTube)

Stand in groep B

Pos Team Pld W G V +/- Pts
1 Japan 7 5 1 1 14-5 16
2 Saudi-Arabië 8 5 1 2 15-8 16
3 Australië 8 4 4 0 14-8 16
4 V.A.E. 7 3 0 4 7-10 9
5 Irak 7 1 1 5 7-10 4
6 Thailand 7 0 1 6 3-19 1

Atlus brengt drie 3DS RPG's naar het Westen

Atlus USA heeft gisteren bevestigd dat niet één, niet twee, maar drie 3DS RPG's onderweg zijn naar het Westen. Deze titels zijn: Etrian Odyssey V: Beyond the Myth, Radiant Historia: Perfect Chronology en Shin Megami Tensei: Strange Journey Redux.

De games zijn vooralsnog alleen bevestigd voor Amerika, maar een Europese release laat vast niet lang op zich wachten. We moeten dan wachten op nieuws van Deep Silver, die een contract heeft met Atlus om hun games in Europa uit te brengen.

Etrian Odyssey V releaset deze herfst al in Amerika en de andere games worden begin 2018 verwacht. In het vijfde deel van de Etrian Odyssey-serie volgt men het verhaal van een avonturier die als doel heeft de top te bereiken van een torenhoge boom genaamd Yggdrasil. Zie hieronder de bijhorende trailer:

Radiant Historia, een klassieker uit 2011 op de Nintendo DS, wordt overgebracht naar de Nintendo 3DS. Het bevat allerlei nieuwe gameplay features en een uitgebreider verhaal. Hieronder de trailer voor Radiant Historia: Perfect Chronology.

Ten slotte hebben we de remake van Shin Megami Tensei: Strange Journey, nog een cult-hit die op de DS uitkwam. Shin Megami Tensei: Strange Journey Redux bevat nieuwe verhaalelementen, meer eindes en een extra dungeon om te verkennen. Verder is de presentatie aangepast met nieuwe illustraties en bijgewerkte visuals. 

Shin Megami Tensei: Strange Journey Redux

Bauhaus sprint naar zege in Dauphinť

Phil Bauhaus heeft de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn geschreven. De Duitse sprinter van Sunweb was 175 kilometer de snelste in de massasprint voor Arnaud Démare en Bryan Coquard. Thomas de Gendt blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Direct vanuit de start waren aanvalspogingen, maar het duurde even voordat de juiste groep gingen rijden. Vier renners zouden uiteindelijk wegraken bij het peloton. In de kopgroep had de Fransman Julien El Fares het gezelschap van drie Nederlanders: Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Marco Minnaard (Wanty - Groupe Gobert) en Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac). De vier zouden een maximale voorsprong van vijf minuten pakken.

Onderweg deed Bouwman goede zaken voor zijn bergtrui. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kwam verschillende keren als eerste boven, waardoor hij de bergtrui overnam van De Gendt.

Van Baarle hield het langst vol van de vluchters, maar op zes kilometer was de vluchtpoging van Van Baarle ook over. De sprintersploegen konden zich opmaken voor een massasprint, de laatste van deze ronde.

In de massasprint was vervolgens Bauhaus de snelste voor Démare en Coquard. Voor de Duitser van Sunweb is dit zijn eerste zege in een WorldTour wedstrijd. De Gendt blijft in het algemeen klassement leider.

Project Cars 2 komt in september, laat nieuwe trailer weten

Project Cars 2 zal beschikbaar zijn op 22 september, laat Bandai Namco weten door middel van een trailer vol met in-game beelden.

Rallycross, de 24 uur van Le Mans, Indy 500, de Nürburgring Nordschleife en het circuit van Monte Carlo. Vrijwel ieder groot motorsportevenement zal na te spelen zijn in Project Cars 2. Ook mist, sneeuw of hevige regenbuien zullen de speler niet stoppen. Project Cars 2 zal lanceren op PlayStation 4, Xbox One en PC.

Robotje moet kind met kanker gaan steunen

Wetenschappers zijn bezig een robotvriendje te ontwikkelen om kinderen met kanker bij te staan. Zo'n robotje moet een persoonlijk en meelevend kameraadje voor patiëntjes zijn op momenten dat ouders er niet bij kunnen zijn.

Een onderzoeksteam geleid door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is ermee aan de slag.

"Behandelingen waarbij familie niet aanwezig mag zijn, bijvoorbeeld vanwege stralingsgevaar, moeten kinderen alleen doorstaan. De stress die zij hierbij ervaren kan de behandeling bemoeilijken en kan voor het kind een traumatische ervaring zijn met nadelige psychologische effecten op lange termijn", aldus een woordvoerder. Het team denkt dat het robotje, Marv genaamd, soelaas kan bieden.

Deze robot moet een kind ook voorbereiden op de medische ingrepen, zijn emotionele toestand bepalen en hem of haar afleiding bieden. Het CWI gaat met bedrijfspartner ASolutions de software uitwerken die de emotionele toestand van het kind af kan leiden uit de gezichtsuitdrukkingen, spraak en bewegingen.

Robotje moet kind met kanker gaan steunen
Robotje moet kind met kanker gaan steunen (Foto: ANP)

Reclamespot Nintendo-pretpark belooft veel moois voor fans

De eerste commercial voor Nintendo's pretpark Super Nintendo World staat inmiddels online en biedt een glimp van wat fans in het amusementspark kunnen verwachten. Het park opent ergens in 2020 officieel zijn deuren.

Niemand minder dan Mario begeleidt de kijker door een geanimeerde Nintendo-wereld vol herkenbare elementen zoals Bowser's Castle, groene buizen en de iconische gold coins. Bekijk de teaser hieronder.

Verdachte moord en misbruik Romy bekent

De 14-jarige jongen die verdacht wordt van seksueel misbruik van en betrokkenheid bij de moord op de eveneens 14-jarige Romy heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

De jongen uit Lunteren heeft bekend dat hij Romy seksueel misbruikt heeft en dat hij betrokken is geweest bij haar dood. Het meisje zat op een school voor speciaal onderwijs in De Glind, waar de jongen haar van kende. Vrijdag kwam ze na schooltijd niet thuis, waarna haar lichaam later op de dag werd gevonden in een sloot in Achterveld.

Het OM meldt dat het onderzoek door zal blijven gaan. Tot donderdag mocht de jongen alleen contact hebben met zijn advocaat, maar nu hij een bekentenis afgelegd heeft is die beperking opgeheven. De rechtbank bepaalde eerder op donderdag al dat de jongen nog minstens twee weken vast blijft zitten.

FC Utrecht haalt Ould-Chikh binnen

FC Utrecht heeft zich donderdag verzekerd van de diensten van Bilal Ould-Chikh. De 19-jarige aanvaller was clubloos na zijn vertrek bij Benfica. Ould-Chikh zette zijn handtekening onder een tweejarig contract bij de Domstedelingen, met een optie voor nog één seizoen. 

"Bilal hebben we uitgebreid kunnen ervaren tijdens de periode waarin hij met onze beloftenploeg en ons eerste elftal trainde", vertelt trainer Erik ten Hag op de officiële clubwebsite van FC Utrecht.  "Tijdens de voorbije weken heeft hij bevestigd een jonge speler met veel potentie te zijn. Samen zullen wij gericht  aan de slag gaan om zijn talent tot bloei te laten komen."

De aanvaller vertrok in de zomer van 2015 bij FC Twente en trok naar Benfica, dat één miljoen voor hem betaalde. In maart van dit jaar werd zijn contract verscheurd, hij speelde geen wedstrijd voor de Portugese landskampioen. Ould-Chikh is de vierde aanwinst voor FC Utrecht. Eerder al legde de ploeg Cyriel Dessers, Sander van de Streek en Simon Makienok vast.

Inter mag 110 miljoen uitgeven; twee Nederlanders in beeld

Internazionale hoopt komend seizoen beter voor de dag te komen na het dramatische seizoen van afgelopen jaar. De Chinese leiding van de Italiaanse ploeg heeft daarom 110 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe aankopen. De Nederlanders Kevin Strootman en Rick Karsdorp staan onder meer op het verlanglijstje.

De komende weken hoopt Inter het transferbudget nog verder op te schroeven door een aantal spelers te verkopen. Ivan Perisic staat in de belangstelling van Manchester United. Daarnaast mogen Andrea Ranocchia, Stevan Jovetic, Jeison Murillo en Marcelo Brozovic uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Afgelopen maand deed de Italiaanse media al melding van de interesse van Inter in Strootman De middenvelder verlengde onlangs zijn contract bij AS Roma, maar dit wil niet zeggen dat een transfer is uitgesloten. In de nieuwe verbintenis is een clausule opgenomen van 45 miljoen euro.

Ook Karsdorp kan op de belangstelling rekenen van Inter. De rechtsback van Feyenoord, die in Rotterdam nog een contract tot medio 2021 heeft, moet zo'n tien tot vijftien miljoen euro opleveren. Behalve Inter heeft ook AS Roma interesse in de verdediger van Feyenoord.

Andere namen die op het lijstje van Inter staan zijn Steven N'Zonzi (Sevilla) en Corentin Tolisso (Olympique Lyon).

Bopanna/Dabrowski pakken eerste Grand Slam-titel

Tennissers Rohan Bopanna en Gabriela Dabrowski hebben donderdag hun eerste Grand Slam-titel gewonnen. Het Indisch-Canadese duo zegevierde in de finale van het gemengd dubbelspel op Roland Garros.

Het als zevende geplaatste duo stond in de finale tegenover Robert Farah uit Colombia en de Duitse Ana-Lena Grönefeld. Die wonnen de eerste set zonder grote problemen, maar set twee was juist precies omgedraaid en dus was een 'supertiebreak' nodig: een tiebreak tot minimaal tien punten om de wedstrijd te beslissen.

Bopanna en Dabrowski namen daarin een 3-0 leiding, maar ze kregen het al snel moeilijker. Bij een 6-5 voorsprong dreigde het voor Farah fout te gaan: de Colombiaan raakte een bal verkeerd en die stuiterde vanaf zijn racket hard tegen zijn oog, waardoor hij even niet verder kon spelen.

Na een korte behandeling met wat oogdruppels kon de Colombiaan weer verder en met Grönefeld kreeg hij zelfs twee matchpoints. Die werden echter niet benut en een fenomenale volley van Dabrowski op een forehand van Farah brachten haar en Bopanna een matchpoint. Dat werd gelijk benut, want Grönefeld serveerde de bal twee keer in het net en daarmee was het klaar: 2-6, 6-2, [12-10].

Sfeerproeven in 20e eeuw Londen in Vampyr

Dontnod Entertainment en Focus Home Interactive zijn er wat eerder bij dan de rest en komen alvast met een cinematische trailer ter gelegenheid van E3 komende week.

Als Dr. Jonathan Reid, dokter en vampier, heb je nogal tegenstrijdige motieven. Dat je je dan ook nog bevindt in een met de Spaanse griep geplaagd Londen, maakt het er niet beter op. In de actie-RPG zul je jezelf moeten zien te verdedigen tegen vampierenjagers en ondertussen mensen redden van de dodelijke ziekte. Vampyr wordt gemaakt door Dontnod, makers van Life is Strange, die bovendien recentelijk heeft aangekondigd aan een vervolg op Life is Strange te werken.

Vampyr komt in november dit jaar naar PlayStation 4, Xbox One en PC.

Meer kinderen naar de opvang

Steeds meer kinderen gaan naar de opvang. De Belastingdienst keerde vorig jaar voor 823.000 kinderen kinderopvangtoeslag uit. Dat waren er 59.000 meer dan in 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

De stijging wordt deels verklaard doordat peuterspeelzalen zijn omgevormd naar kinderopvanglocaties. Het aantal nadert het topjaar 2011 toen ruim 835.000 kinderen naar een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang gingen.

Vorig jaar ontvingen zo'n 542.000 ouders een toeslag voor de opvang. Dat zijn er 42.000 meer dan een jaar eerder. Sinds de invoering van de Wet kinderopvang in 2005 is het aantal ontvangers niet zo hoog geweest. Gemiddeld ontvingen zij 3760 euro, 340 euro meer dan in 2015.

Meer kinderen naar de opvang
Meer kinderen naar de opvang (Foto: ANP)

Vrachtwagen vol bierblikjes kantelt, buurtbewoners bieden opruimhulp aan

Dramatische beelden uit de omgeving van de stad Tempe in de Amerikaanse staat Arizona, waar zich woensdag een tragische ramp heeft voltrokken.

Een vrachtwagen kantelde daar op de snelweg en het ding zat tot de nok toe gevuld met kratten vol bierblikjes, waarvan een heel groot deel in de berm belandde. Volgens de lokale autoriteiten raakte de bestuurder, die in het ziekenhuis behandeld werd en niet in levensgevaar verkeerde, de macht over het stuur kwijt op een oprit, wat tot het drama leidde.

Gelukkig kwam de goedheid in de mens al snel naar boven en social media stroomde vol met berichten van mensen die hun vrije tijd wel op wilden geven voor een goed doel, om de hulpeloze Bud Light-blikjes zo te komen redden. Helaas voor de buurtbewoners lijkt het er echter op dat de dappere autoriteiten de opruimwerkzaamheden helemaal voor eigen rekening genomen hebben.

Beelden van de ravage (Bron: YouTube)

Plantronics kondigt Dolby Atmos hoofdtelefoons aan

Plantronics kondigt vandaag een samenwerking aan met Dolby Laboratories Inc. Ze werken aan een serie hoofdtelefoons met Dolby Atmos audiotechnologie. De eerste drie modellen zijn er voor Xbox One, pc en jawel, Xbox Scorpio.

Deze technologie zorgt voor het gevoel van ruimtelijke aanwezigheid. Dolby Atmos stuurt daarvoor geen afgevlakt geluid door 2D-stereokanalen maar maakt een setting rondom de persoon, door geluidseffecten te behandelen als individuele objecten die realistisch rondom de luisteraar bewegen. Je hoort hierdoor geluidseffecten van voren, achteren, boven en onderen. Er komen diverse modellen hoofdtelefoons van Plantronics, de RIG 400LX, RIG 600LX en de draadloze RIG 800LX.

Plantronics RIG 800LX Wireless voor Xbox Scorpio, Xbox One en pc

De RIG 800LX kan op een lading 24 uur werken met een lagvrije draadloze verbinding met de Xbox One. Het geluid komt uit 40 mm drivers. De resonators voor lage frequenties versterken de bas en beperken vervormingen. De omgevingsgeluid-dempende microfoon zorgt ervoor dat je teamleden jou wél horen, maar niet de mensen in je buurt. Als je klaar bent met praten kun je de microfoon omdraaien om deze op mute te zetten.

De aan de oorschelp bevestigde knoppen laten je de volume en balans tussen game- en chat-audio bepalen. Er zijn vier EQ-instellingen om hoge tonen te isoleren, het middenbereik te versterken, van zware bassen te genieten of je op de vocalen te focussen.

Plantronics RIG 600LX en RIG 400LX voor Xbox Scorpio, Xbox One en pc
Beide modellen bevatten de LX1 pro level amp met drie audio EQ-standen, dual analoge control-wheels voor de balans tussen game/chat, en een extra ingang voor muziek zodat je je eigen muziek kan luisteren.

We hebben deze hoofdtelefoons even op gehad en het moet gezegd worden: Star Wars Battlefront klinkt een stuk epischer als er van alles over je heen vliegt terwijl de laserstralen om je heen vliegen. De RIG 400LX, RIG 600LX en draadloze RIG 800LX voor Xbox One en Windows 10 zijn komend najaar verkrijgbaar voor respectievelijk $99,99, $129,99 en $149,99. Europrijzen zijn nog niet genoemd. Aanvullende Atmos-modellen worden later dit jaar aangekondigd.

Plantronics RIG 800 (Foto: Plantronics)

Even voorstellen; Marcel Keizer, topkandidaat bij Ajax

Hij geldt op dit moment als de topkandidaat om Peter Bosz op te volgen bij Ajax; we hebben het hier namelijk over Marcel Keizer. Binnen Ajax is hij razend populair, maar voor het grote publiek is het geen grote naam. FOK!sport stelt hem aan jullie voor.

Marcel Keizer - neefje van Ajax-icoon en inmiddels overleden Piet Keizer - zag het levenslicht op 15 januari 1969 in Badhoevedorp. Al snel kwam de centrale verdediger in aanraking met Ajax, aangezien hij in de jeugdopleiding van de Amsterdamse ploeg belandde. Op 10 april 1988 maakte Keizer zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. De Amsterdammers wonnen deze wedstrijd met 3-1 van Willem II door doelpunten van Frank Verlaat, Aron Winter en Rob Witschge. Keizer verving in de zeventigste minuut Danny Blind. Andere gerenommeerde namen uit dit team waren onder meer John Bosman, Jan Wouters, John van 't Schip en Dennis Bergkamp.

Keizer speelde in totaal slechts vier duels voor het eerste elftal van Ajax. In 1989 verkaste Keizer naar Leeuwarden, waar hij negen seizoenen uitkwam voor Cambuur. Voor de Friese ploeg kwam hij maar liefst 282 wedstrijden in actie, waarin de verdediger 34 keer het doel wist te vinden. Na zijn dienstverband bij Cambuur kwam Keizer in zijn actieve spelersloopbaan nog uit voor De Graafschap en FC Emmen. Voor De Graafschap speelde hij negen duels, terwijl hij 34 wedstrijden binnen de lijnen stond namens FC Emmen. In 2002 zette Keizer een punt achter zijn loopbaan als profvoetballer.

 Marcel Keizer als speler in actie voor FC Emmen tegen RBC Roosendaal in 2002 (Pro Shots/Toin Damen)
Marcel Keizer als speler in actie voor FC Emmen tegen RBC Roosendaal in 2002 (Pro Shots/Toin Damen)

Drie jaar later begon Keizer aan zijn trainerscarrière bij UVS in Leiden. Bij deze ploeg stond hij twee jaar aan het roer, alvorens de oefenmeester de overstap maakte naar SV Argon. Na een tussenstop bij VVSB belandde de trainer bij Eerste-Divisonist Telstar. In de twee seizoenen bij de ploeg uit Velsen eindigde Keizer op een anonieme veertiende en vijftiende plek. In 2014 verruilde hij Telstar voor Cambuur, de ploeg waar Keizer jarenlang als speler actief was. Hij werd er geen trainer, maar ging bij de Friese ploeg aan de slag als technisch directeur. Na één seizoen wisselde hij opnieuw van functie en ging Keizer toch weer als trainer aan de slag, ditmaal bij FC Emmen. "De stap naar het kantoor was geen verkeerde beslissing, maar ik miste het veld gewoon. Ook als het regende", aldus Keizer na zijn overstap naar Emmen.

Emmen kon echter maar een half seizoen genieten van Keizer, want in februari werd hij opnieuw benaderd door Cambuur. Ditmaal boden ze hem de functie als hoofdtrainer. Keizer ging in op het aanbod en volgde Henk de Jong op, die kort daarvoor was ontslagen. De Friese ploeg kwam op dit moment uit in de Eredivisie en streed destijds tegen degradatie. "Ik was er van overtuigd dat we in mei met FC Emmen konden gaan strijden om promotie in de play-offs. Maar als er dan een eredivisieclub zich meldt, ga je toch nadenken. Ik zie dit als een mooie kans voor mijzelf. Die moet ik grijpen. FC Emmen laat ik met een tevreden gevoel achter", aldus de oefenmeester.

Keizer als technisch directeur van SC Cambuur, met speler Sinan Bytyqi (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Keizer als technisch directeur van SC Cambuur, met speler Sinan Bytyqi (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Het 'Keizer-effect' bleef echter uit en Cambuur eindigde het seizoen 2015/16 als laatste en degradeerde zodoende naar de Jupiler League. Keizer werd niet veel later benaderd door Ajax om trainer te worden van Jong Ajax. Ondanks een tweejarig contract bij Cambuur, besloot Keizer de overstap te maken naar de club waar hij begon als speler. "Het was een moeilijke keuze tussen twee heel mooie opties. Aan de andere kant ook weer niet, want dit is de club waar ik begonnen ben", aldus de trainer op de website van de Amsterdammers.

"Het werken bij een topclub, met topjeugdspelers, is een geweldige uitdaging", vervolgt Keizer. "Je moet als trainer flexibel zijn. Je krijgt teleurgestelde spelers die wedstrijdritme op doen, maar ook met jonge spelers die van onderaf komen. Dat zijn allemaal mooie werkingen in een team. Daar goed voetbal mee spelen en winnen, maakt het heel interessant. Maar in eerste instantie moeten er talenten doorstromen naar Ajax 1."

Keizer in zijn, vooralsnog, huidige rol als coach van Jong Ajax, net nadat MVV op voorsprong is gekomen (Pro Shots/Henk Korzelius)
Keizer in zijn, vooralsnog, huidige rol als coach van Jong Ajax, net nadat MVV op voorsprong is gekomen (Pro Shots/Henk Korzelius)

Ajax-directeur Edwin van der Sar lichtte de komst van Keizer toe: "Wij denken dat Marcel Keizer de juiste man is om Jong Ajax te gaan leiden. Naast het feit dat hij in onze jeugdopleiding heeft gespeeld en betaald voetballer is geweest, is hij relatief jong maar voor zijn leeftijd wel een zeer ervaren trainer. Het is voor ons van belang dat de overgang van spelers in de bovenbouw naar Jong Ajax en daarna naar de A-selectie, op een goede manier verloopt. In dat proces gaat Marcel een belangrijke rol spelen."

Van der Sar kreeg zijn gelijk, want in zijn debuutjaar presteerde Keizer uitstekend bij Jong Ajax. Onder zijn leiding eindigde de ploeg op een zeer knappe tweede plaats in de Jupiler League, slechts vier punten achter kampioen VVV Venlo. De grootste overwinning van Jong Ajax was tegen FC Oss, het werd maar liefst 7-0. Gedurende het seizoen is Keizer telkens afhankelijk welke spelers Peter Bosz nodig had voor zijn eerste selectie. Gezien de voortdurende wisselingen in het spelersbestand wat beschikbaar was voor Jong Ajax, zijn de resultaten van Keizer in de Jupiler League zeer knap te noemen. Hij liet de ploeg vorig seizoen aanvallend, oogstrelend voetbal zien en zag spelers waarmee hij het seizoen begon de stap maken naar het 'grote' Ajax. Zo maakten spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Pelle Clement en Justin Kluivert al vrij snel hun opwachting in de eerste selectie.

Na het vertrek van Bosz geldt Keizer als topkandidaat voor de vacante positie van hoofdtrainer bij het eerste van Ajax. Niet alleen vanwege zijn Ajax-DNA en dat hij een goede vriend is van assistent-trainer Dennis Bergkamp, maar vooral vanwege zijn spelopvatting en coaching van de Ajax-talenten. Onder meer oud-speler Ronald de Boer beaamt dit: "Hij heeft Jong Ajax fantastisch laten voetballen. Ik weet dat ze heel erg gecharmeerd zijn van hem. Als je vertrouwen in hem hebt, moet je het doen. Ik zou het aandurven."

Noors hof weigert beroep van Breivik

Het Hooggerechtshof van Noorwegen neemt een beroep van Anders Breivik niet in behandeling. De massamoordenaar wilde in hoger beroep gaan tegen een besluit uit maart van een gerechtshof dat oordeelde dat zijn mensenrechten in de gevangenis niet worden geschonden.

Breiviks advocaat kondigde aan nu naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te zullen gaan.

De inmiddels 38-jarige gevangene pleegde in 2011 in Oslo twee aanslagen waardoor in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Hij werd een jaar later veroordeeld wegens meervoudige moord en terrorisme. Hij kreeg 21 jaar celstraf opgelegd met de mogelijkheid tot verlenging. Na 21 jaar wordt bekeken of hij nog een gevaar voor de samenleving is. Zo ja, dan kan de straf met telkens perioden van vijf jaar worden verlengd.

Anders Breivik had geprotesteerd tegen de omstandigheden waaronder hij zijn straf moet uitzitten. Hij verblijft in vrijwel volledige isolatie in een cel die drie ruimten telt. Hij heeft geen enkele omgang met medegevangenen en wordt gelucht op een speciale plek voor hem alleen.

Noors hof weigert beroep van Breivik
Noors hof weigert beroep van Breivik (Foto: ANP)

NS breidt app uit: plan van deur tot deur

Grote veranderingen binnen de NS Reisplanner Xtra-app. Reizigers kunnen dankzij een update nu hun reis van deur tot deur plannen. Naast de vertrektijden van de trein is het mogelijk om ook de tijden van de bus, tram, metro en veerboot te bekijken. Volgens de NS zouden huidige gebruikers voor 19 juni de update (voor iOS en Android) aangeboden moeten krijgen.

Daarmee lijkt de vernieuwde NS-app erg op de 9292-app van de REISinformatiegroep B.V. Bij 9292 was het al langer mogelijk om je reis van deur tot deur te plannen, terwijl NS zich uitsluitend focuste op de treinverbindingen.

Met de update is het ook mogelijk om te bekijken of er OV-fietsen beschikbaar zijn op het station van aankomst. Daarnaast is de indeling veranderd. Waar je voorheen een menu moest openen om de storingen te zien, staat dit nu standaard onderaan het scherm, met een aantal andere tabbladen. Door het cijfertje bij het storingicoon is direct zichtbaar hoeveel storingen er zijn.

NS breidt app uit: plan van deur tot deur
NS breidt app uit: plan van deur tot deur (Foto: BuzzT)

Rotterdamse school stopt met iPad-onderwijs

De Rotterdamse basisschool De Vierambacht stopt met het iPadonderwijs van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) van Maurice de Hond. De resultaten van het 'Steve Jobsonderwijs' vallen tegen, aldus de Algemene Onderwijsbond.

"Het bleek toch lastig dat een docent zijn groep niet de hele tijd zag", zegt woordvoerder Dorieke Hammink van de stichting Boor waar de school onder valt op de site van de bond. Leerlingen moesten zich via de iPad inschrijven voor workshops en kwamen dan op niveau bij elkaar te zitten. De samenstelling van de groepen verschilde dus. Ook werden door logistieke problemen instructies gemist door leerlingen.

De tegenvallende toetsresultaten waren de directe aanleiding om te stoppen. De school gaat terug naar de klassikale manier van lesgeven.

Drie jaar geleden werd begonnen met de eerste Steve JobsScholen in ons land.

Rotterdamse school stopt met iPad-onderwijs
Rotterdamse school stopt met iPad-onderwijs (Foto: ANP)

Robben traint weer, fit voor Luxemburg

Arjen Robben is vanmiddag weer aangesloten bij de training van Oranje. De aanvaller van Bayern München was gisteren afwezig omdat hij maagproblemen had. Bondscoach Dick Advocaat trainde vandaag met een volledig fitte selectie op het veld van Quick Boys in Katwijk.

Komende vrijdag moet Oranje in De Kuip van Luxemburg winnen om nog kans te hebben op deelname aan het WK in Rusland. Na vijf groepswedstrijden staat het Nederlands elftal op de vierde plaats in hun groep. Frankrijk gaat met zes punten voorsprong aan kop. De achterstand op nummer twee Zweden bedraagt drie punten, terwijl nummer drie Bularije twee punten voorsprong heeft.

Alle groepswinnaars plaatsen zich automatisch voor het WK. De beste acht nummers twee van alle negen groepen krijgen in de play-offs een hekansing. Zweden treft vrijdag Frankrijk, terwijl Bulgarije op bezoek gaat bij Wit-Rusland.

McMillen komt volgende maand met nieuwe retro-platformer

Edmund McMillen, ontwikkelaar van onder andere Super Meat Boy en The Binding of Isaac, komt volgende maand met een nieuwe titel genaamd The End is Nigh. Uit de trailer wordt vrij snel duidelijk dat het gaat om een productie van McMillen.

Vanaf 12 juli is de game beschikbaar op Steam, en ook heeft McMullen bevestigd dat een Nintendo Switch-port in de pijplijn zit. Andere consoles volgen 'mogelijk' later. The End is Nigh heeft weliswaar een retro-stijl, het is toch een behoorlijk uitgebreide game met in totaal meer dan 600 levels en meer dan 20 mini-games.

Steeds meer vluchtende burgers gedood door IS

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) doodt steeds meer burgers die vluchten uit de belegerde Iraakse stad Mosul. Het bureau voor de mensenrechten van de Verenigde Naties is bezorgd over de snelle toename.

De VN stellen geloofwaardige berichten te hebben ontvangen dat 231 burgers die probeerden uit het centrum van Mosul weg te komen, zijn gedood door IS sinds 26 mei. Bovendien zijn er tussen de vijftig en tachtig mensen om het leven gekomen door een luchtaanval op de stad op 31 mei.

Mosul was met circa 1,8 miljoen inwoners de tweede stad van Irak, toen IS de plaats in juni 2014 onder de voet liep. Voor het einde van het jaar vluchtten er naar schatting een half miljoen mensen weg.

In oktober vorig jaar zijn de Iraakse strijdkrachten, sjiitische milities en Koerdische strijders met militaire bijstand uit onder meer de VS, Iran en Frankrijk begonnen met de herovering van Mosul. Sindsdien hebben naar schatting nog eens 580.000 mensen de stad verlaten. Nog naar schatting vijfhonderd IS-strijders zitten verschanst in het oude centrum van de stad.

Steeds meer vluchtende burgers gedood door IS
Steeds meer vluchtende burgers gedood door IS (Foto: ANP)

Dost: "Tweede achter Messi geen schande"

Bas Dost lijkt bij Oranje de tweede spits, terwijl hij in Portugal bij Sporting dit seizoen een doelpuntenmachine was. 

Lange tijd ging Dost gelijk op met Barcelona-ster Lionel Messi op de topschutterslijst van Europa. "In het begin volgde ik het klassement niet, maar in de loop van het seizoen natuurlijk wel", zegt de vijftienvoudig Oranje-international tegen De Telegraaf. "Ik vond het jammer dat Messi tegen het einde van de competitie ineens begon te scoren en uiteindelijk op 37 treffers eindigde. Maar voor de Europese topscorerstitel als tweede achter Messi eindigen is geen schande."

Bij Sporting leefde iedereen erg mee met goaltjesdief Dost. "Toen we nauwelijks kans meer hadden op de titel heeft trainer Jorge Jesus mijn teamgenoten gevraagd om mij topscorer van Europa te maken. Het werd me echt gegund. Dat zag je goed als je kijkt hoe ik sommige doelpunten cadeau kreeg en hoe ze met me mee juichten."

Voor de topscorerscompetitie ESM Gouden Schoen werden doelpunten van spelers in Portugal - net als in Spanje, Italië, Duitsland en Engeland - met twee vermenigvuldigd. In Frankrijk en Nederland is dat bijvoorbeeld niet zo, daar worden de goals maal anderhalf gedaan. "Prima, anders had ik ook niet zo hoog gestaan", zegt Dost. "De Duitse competitie vond ik zwaarder en van een hoger niveau, maar in Portugal maak je ook niet zomaar een goal. Je hebt te maken met goede verdedigers en veel teams hanteren een sterk defensieve tactiek. Maak je niet snel 1-0, dan kunnen ze het je heel lastig maken."

Iran wijst medeleven Trump af

Iran vindt het 'medeleven' van de Amerikaanse president Donald Trump weerzinwekkend. Dit zei de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Javad Zarif, donderdag. Trump liet weten te bidden voor de slachtoffers van de twee terroristische aanslagen woensdag in Teheran, waardoor dertien doden vielen.

Trump voegde eraan toen "dat staten die terrorisme steunen, het risico lopen het slachtoffer te worden van het kwaad dat ze kweken". Washington beschuldigt Teheran er al jaren van dat het regime een sponsor is van terrorisme.

Javad Zarif wees erop dat de terroristen van Islamitische Staat (IS) worden gesteund door "klanten van de VS". De beweging IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in de hoofdstad van het sjiitische Iran. De groep dreigde met meer aanslagen op sjiitische Iraniërs, meldde de BBC donderdag.

Iran wijst medeleven Trump af
Iran wijst medeleven Trump af (Foto: ANP)

Rotterdam stelt straatintimidatie strafbaar

Seksuele straatintimidatie wordt per 1 januari strafbaar in Rotterdam. Wie vrouwen op straat nasist, naroept, achternaloopt, om seks vraagt of in het nauw drijft, kan rekenen op een boete van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenisstraf. De gemeente wijzigt daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zo heeft de verantwoordelijke wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) donderdag bekendgemaakt.

Vooruitlopend op het verbod gaan Rotterdamse handhavers al vanaf volgende maand waarschuwingen uitdelen. Ze krijgen een speciale training. Ook komen er voor het aanpakken van seksuele straatintimidatie vier handhavers bij. Verder wordt er voor slachtoffers een meldpunt geopend dat gekoppeld is aan het Centrum voor Seksueel Geweld.

Uit onderzoek is gebleken dat in Rotterdam 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar te maken heeft met seksuele straatintimidatie. Eerdmans noemt dat onacceptabel. ,,Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen. Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, is niet acceptabel", aldus de wethouder.

Aparte aanpak

Rotterdam overweegt een aparte aanpak op te stellen voor het belagen van homo's, lesbiennes en transgenders. Afgelopen weekend werd op het Schouwburgplein nog een jonge vrouw mishandeld die met haar vriendin hand in hand liep.

Ook in Amsterdam is een bepaling opgenomen in de APV die straatintimidatie strafbaar stelt, met een sanctie van eveneens maximaal 4100 euro of drie maanden cel. Er wordt nog niet actief op gehandhaafd, eerst moet de Amsterdamse gemeenteraad er deze zomer nog over spreken, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. In Den Haag zijn eveneens stemmen opgegaan om straatintimidatie strafbaar te maken.

Rotterdam stelt straatintimidatie strafbaar
Rotterdam stelt straatintimidatie strafbaar (Foto: ANP)

'Bokspartij Joshua vs Klitschko 2 in de maak'

Volgens bokspromotor Eddie Hearn zit een tweede gevecht tussen wereldkampioen zwaargewicht Anthony Joshua en voormalig wereldkampioen Wladimir Klitschko er aan te komen.

Nadat Joshua Klitschko in april versloeg tijdens een fantastisch gevecht voor een uitzinnig publiek in een volgepakt Wembley Stadium is de plaats en tijd voor de rematch nog niet bekend. Deze week zal Klitschko overleggen met zijn manager Bernd Boente en de verwachting is dat beiden zullen instemmen met een tweede gevecht tegen Joshua.


Joshua versloeg Klitschko in de elfde ronde door TKO (Foto: Getty images)

'Ik heb het gevoel dat het Klitschko wordt', vertelde Hearn tegen Skysports. 'Is er een deadline? Op dit moment gaat het gevecht door, totdat we wat anders horen van Boente en Klitschko, na hun bespreking deze week.' Over de locatie kan Hearn nog niet veel zeggen. 'We hebben al zoveel aanbiedingen gehad, Nigeria, Dubai, Amerika en zelfs de mogelijkheid om het in Cardiff te doen. Financieel is dat misschien niet de beste oplossing, maar het is in het Verenigd Koninkrijk, dus waarom van locatie veranderen als het niet per se hoeft.'

Hearn gaf aan dat er nog een aantal andere tegenstanders op de lijst staan. 'De komende twee weken gaan we alle opties nog eens af en filteren we de slechtsen en diegenen die onzinnig zijn eruit en zullen we de uiteindelijke locatie bepalen. Het lijkt er nu wel op dat het Klitschko wordt.'


Hearn (tweede van rechts) met kampioen Joshua in Wembley (Foto: Getty images)

Een kink in de kabel kan de boksbond IBF worden. Die hadden kandidaat Kubrat Pulev naar voren geschoven als verplichte directe uitdager voor de IBF-titel die Joshua ook in handen heeft. Pulev kreeg in 2014 de kans op de wereldtitel, maar was kansloos tegen Klitschko en verloor door knock-out in de vijfde ronde. Inmiddels heeft Pulev zich goed hersteld en is hij al weer vijf partijen ongeslagen. In 2016 won hij de WBA Intercontinental zwaargewichttitel na winst op Samuel Peter. Hearn hoort deze week of de partij tegen Klitschko toch voorrang krijgt.

'Ik verwacht een beslissing deze week te horen. Zo'n groot gevecht als die tegen Klitschko kan je niet negeren, uiteraard met het gevecht tegen Pulev direct daarna. We kunnen niet om Pulev heen, deze jongen staat zo goed te boksen. Hij blijft voorlopig in beeld, we gaan 'm zeker niet uit de weg. Mocht het gevecht met Klitschko geen doorgang vinden, dan is Pulev gegarandeerd de nummer één, honderd procent. Ik denk dat de IBF dat ook wel weet.'

Neres: "Ik wilde bij S„o Paulo blijven"

David Neres werd afgelopen winter voor een groot bedrag aangetrokken door Ajax. Zelf had de aanvaller liever nog even in Brazilië gebleven.

Ajax eindigde de zoektocht naar een nieuwe vleugelspeler bij David Neres. De Braziliaan werd voor minimaal twaalf miljoen euro aangetrokken en moest het vertrek van Anwar El Ghazi opvangen. Neres speelde slechts een aantal wedstrijden in het shirt van São Paulo, maar had genoeg laten zien voor een transfer.

Als het aan hem had gelegen, had hij nog even bij São Paulo gebleven. "Ik had graag bij de club willen blijven. Ik wilde daar historie schrijven, maar ik werd verkocht toen ik weg was met het jeugdteam van Brazilië", vertelde Neres in gesprek met ESPN.

De eerste maanden in Nederland waren zwaar voor de aanvaller, met name doordat hij de Engelse taal niet goed beheerst. "Ik kan hier niet goed communiceren met de spelers en de trainer. Het duurt lang voordat ik begrijp wat ze uitleggen. Iedereen spreekt goed Engels, maar ik nog niet. Dat belemmert mij een beetje", aldus Neres.

Explosie bij VS-ambassade in Kiev

Volgens de politie van de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft er donderdagnacht een ontploffing plaatsgevonden bij de Amerikaanse ambassade in de stad. Dat meldt persbureau Tass.

De explosie werd gemeld om vijf over twaalf 's nachts. Er vielen geen gewonden, maar wel wordt het incident behandeld als een terreuraanval. Volgens getuigen gooide iemand de bom op het grondgebied van de ambassade, om zich vervolgens uit de voeten te maken.

Veteraan Bopanna eindelijk weer in Grand Slam-finale

Tennisser Rohan Bopanna staat eindelijk voor de tweede keer in zijn loopbaan in de finale van een Grand Slam-toernooi. De 37-jarige veteraan uit India is al jaren een van 's werelds beste dubbelspelers, maar tot grote finales kwam het nog zelden.

Eén keer eerder stond de Indiër in een Grand Slam-finale: in 2010 verloor hij in het mannendubbel de finale van de US Open met zijn Pakistaanse maat Aisham al-Qureshi, met wij Bopanna jarenlang een duo vormde, wat werd gezien als teken dat vriendschappen tussen vijandige landen gewoon mogelijk zijn.

Verder haalde de Indiër nooit een grote finale, maar in het gemengd dubbelspel op Roland Garros is daar nu verandering in gekomen. Samen met de 25-jarige Canadese Gabriela Dabrowski plaatste Bopanna zich voor de finale door Andrea Hlavackova en Edouard Roger-Vasselin, als derde geplaatst, uit te schakelen: 7-5, 6-3. Eerder wonnen Bopanna en Dabrowski ook al van Sania Mirza en Ivan Dodig, de nummers twee van de plaatsingslijst.

In de finale wachten de Colombiaan Robert Farah en de Duitse Ana-Lena Grönefeld. Farah kent een fantastisch toernooi, want in het mannendubbelspel staat hij ook al in de halve finales. Grönefeld weet hoe het voelt om te winnen: in 2014 zegevierde ze op het Parijse gravel in het gemengd dubbel met de Nederlander Jean-Julien Rojer. Het ongeplaatste duo zag alle topduo's in hun helft van het schema uitgeschakeld worden en sloeg zich naar de eindstrijd. 

De finale wordt donderdag gespeeld en begint rond het middaguur. 

Coffeeshop beschoten in Amsterdam-West

Een coffeeshop in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschoten. De politie kreeg een melding van harde knallen en in de ochtend werden kogelgaten in de ramen geconstateerd. Het gaat om een zaak in de Knollendamstraat in de Spaarndammerbuurt, die op het moment van het incident dicht was.

Vorig jaar werden in de hoofdstad meerdere coffeeshops onder vuur genomen. De afgelopen maanden was het rustig, liet de politie weten.

Coffeeshop beschoten in Amsterdam-West
Coffeeshop beschoten in Amsterdam-West (Foto: ANP)

ABN erkent fouten bij fraude hypotheekadvies

Falend intern toezicht en een hoog opgelopen werkdruk, mede als gevolg van bureaucratie, reorganisaties en een slecht werkend IT-systeem. Dat zijn volgens ABN AMRO de voornaamste oorzaken van het gesjoemel door een groot aantal hypotheekadviseurs dat vorig jaar aan het licht kwam.

De medewerkers zetten gekopieerde handtekeningen van klanten onder al afgegeven hypotheekadviezen die voor controle naar een interne kwaliteitsdesk werden gestuurd. Het ging om dossiers waar achteraf nog wijzigingen in waren aangebracht, waardoor opnieuw getekend moest worden.

Veel klanten zitten er niet te wachten om achteraf een extra krabbel te zetten. Bovendien hadden veel adviestrajecten toch al vertraging opgelopen door stroperige procedures en technologische tekortkomingen. Door handtekeningen te kopiëren konden adviseurs die dossiers toch afronden en persoonlijke doelstellingen halen die van invloed waren op hun beoordeling. Angst voor ontslag speelde daarbij ook een rol.

Berisping
Van de 850 hypotheekadviseurs die ABN AMRO in dienst heeft, hebben er 114 zich schuldig gemaakt aan het vervalsen van handtekeningen. De meesten hebben een berisping gekregen en hebben hun prestatiepremie moeten inleveren. Sommige mensen zijn ontslagen, ook leidinggevenden. Aantallen noemde de bank evenwel niet.

In totaal bleek onder zevenhonderd dossiers een gekopieerde handtekening te staan. In drie gevallen leed de klant door het gesjoemel beperkte financiële schade, die inmiddels is vergoed. In totaal ging het om minder dan 1000 euro.

ABN erkent fouten bij fraude hypotheekadvies
ABN erkent fouten bij fraude hypotheekadvies (Foto: ANP)

Golden State Warriors neemt voorschot op NBA-titel

Golden State Warriors heeft een grote stap gezet naar de NBA-titel. In de finale tegen Cleveland Cavaliers wonnen zij ook hun derde duel; 118-113. Daardoor gaan de Warriors in de best-of-7 met 3-0 aan de leiding. Nog nooit greep een team na zo'n voorsprong nog naast de titel.

Titelverdediger Cleveland speelde stukken beter dan in de afelopen twee duels, waarin het volledig werd weggeblazen door de Warriors. Cleveland stond drie minuten voor tijd zelfs nog zes punten voor, maar met een flinke tussensprint - de Warriors scoorden elf punten op rij - werd de overwinning alsnog veiliggesteld door de Warriors.

Grote man aan de kant van Golden State was Kevin Durant. Hij scoorde 31 punten, waarvan veertien in het laatste kwart. In de laatste minuut maakte hij over LeBron James heen een driepunter. James was overigens voor Cleveland goed voor 39 punten.

Londense aangevallen door 'Allah'-roepend drietal

Woensdagmorgen liep een vrouw van in de 30 naar haar werk op een kinderdagverblijf in Oost-Londen, toen ze plots werd lastiggevallen door drie 'Aziatische meisjes' die Koranverzen begonnen te zingen en herhaaldelijk 'Allah' riepen.

Een collega van de vrouw vertelt: "Ze trokken haar tegen de grond en sloegen en schopten haar. Een van de drie trok een mes en sneed in haar arm van elleboog tot pols." De politie werd rond half tien gebeld en snelde naar de straat Hermon Hill, waar de aanval plaatsvond. De vrouw werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De verdachten zijn gevlucht en nog niet aangehouden. Hoewel antiterreureenheden op de hoogte zijn gebracht van het voorval, wordt het vooralsnog niet behandeld als een terorristisch incident.

'Ajax meldt zich voor El Haddadi'

Ajax wil deze zomer opnieuw een poging doen om Munir El Haddadi binnen te hengelen. In 2015 informeerden de Amsterdammers ook al naar de aanvaller van FC Barcelona, maar destijds liet toenmalig trainer Luis Enrique hem niet vertrekken. El Mundo Deportivo laat weten dat Ajax nog altijd interesse heeft.

Volgens de krant sluit El Haddadi 12 juli in principe aan bij FC Barcelona om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen, maar komt de eenmalig Spaans international niet voor in de plannen van trainer Erneste Valverde. Ajax wil de aanvaller graag overnemen, maar is niet in staat om aan de vraagprijs van twaalf miljoen euro te voldoen. Daarom zouden de Amsterdammers hem willen huren met een optie tot koop.

Niet alleen Ajax jaagt op de handtekening van El Haddadi, ook Real Sociedad, Everton, West Ham United, Southampton en Crystal Palace zouden interesse hebben. Zij zouden wel het gewenste bedrag op tafel kunnen leggen. El Haddadi heeft in Barcelona nog een contract tot medio 2019. Vorig seizoen speelde hij 36 competitiewedstrijden op huurbasis voor Valencia. Daarin kwam El Haddadi tot zeven doelpunten en drie assists.

Zware muismat voor Senran Kagura Peach Beach Splash

Marvelous Europe heeft twee Collector's Editions aangekondigd voor Senran Kagura Peach Beach Splash. Er komen twee ‘Girls of Paradise’ Collector's Editions voor PlayStation 4.

De eerste heet 'Girls of Paradise Limited Edition'. Hierin zit een Blu-ray met daarin alle openings-animaties van eerder Senran Kagura-games, een art book met daarin de vakantiekiekjes van de meiden, en een soundtrack van Peach Beach Splash. Digitale bonussen zijn een 'Soaking Wet Uniform Costume', een set van 'Colourful Bikini Costumes', de 'Futomaki Roll Bazooka Special Weapon', en speciale skillcards. Deze editie kost €69.99.

Heb je wat meer geld over, dan is er de 'Girls of Paradise DX Collector’s Edition'. Daarin zit al het bovenstaande plus een enorme muismat van 45cm x 46.5cm x 8cm die twee kilogram weegt. Maar dan heb je wel een muismat met Yumi erop. De kosten? €199.99.

Naast deze Collector' Edition komen er twee digitale versies voor PlayStation 4. De Standard Digital Edition bevat alleenSenran Kagura Peach Beach Splash. De Digital Limited Edition levert je nog de digitale bonussen van de Collector's Edition DX op.

Senran Kagura Peach Beach Splash komt deze zomer uit voor PlayStation 4.

Senran Kagura: Peach Beach Splash DX Edition (Foto: Marvelous)

New Yorkse sovjetmaffia 'stal 5 ton chocola'

Meer dan 30 leden van een syndicaat van Russische criminelen worden in New York aangeklaagd voor afpersing, moord, diefstal, drugshandel, fraude, identiteitsdiefstal, heling, het uitbaten van illegale casino's en een heleboel andere zaken. 27 van hen zijn gearresteerd en zeven worden nog gezocht.

De groep, die zichzelf de Shulaya Enterprise noemt, verdient ook veel geld met het verhandelen van gestolen goederen. Daarbij worden volgens de aanklacht niet alleen grote hoeveelheden sigaretten gejat en doorverkocht, maar ook '10.000 pond aan chocolade zoetwaren', ofwel zo'n 4500 kilo aan snoepgoed.

Een aantal Russen zou, indien veroordeeld, decennia de cel in kunnen verdwijnen. Volgens de FBI, die z'n Joint Eurasian Organized Crime Task Force op de groep heeft gezet, is de groep verantwoordelijk voor 'een duizelingwekkende diversiteit aan criminele plannetjes.'

De meeste maffiosi zouden uit de voormalige Sovjet-Unie komen.

Heel veel schieten in update Grand Theft Auto Online

Vanaf 13 juni is er een nieuwe update beschikbaar voor GTA Online. In Gunrunning kunnen gamers hun eigen handel beginnen in de productie en distributie van illegale wapens. De update is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Deze nieuwe update geeft een geheel nieuwe dimensie aan de open wereld in Southern San Andreas: met ondergrondse bunkers, een Mobile Operations Center om je tegenstanders van de kaart te vegen en een nieuwe vloot gewapende voertuigen waarmee je jouw stempel drukt op de wapenhandel in San Andreas.

Final Fantasy XIV: Stormblood is er klaar voor

Square Enix heeft de launchtrailer van de uitbreiding Stormblood voor Final Fantasy XIV uitgebracht. De MMORPG krijgt hiermee een vervolg op verhaal met nieuwe dungeons, nieuwe jobs, een compleet nieuw vechtsysteem en meer.

Het zal druk worden met nieuwe Samurai en Red Mage, twee dps-jobs die toegevoegd zijn. Het verhaal gaat verder waar de uitbreiding Heavensward is gestopt. Als de Warrior of Light ga je Ala Mhigo bevrijden. Het land is bezet door de Garlean Empire twintig jaar geleden. Ondertussen is er in het Verre Oosten een ander land Doma genaamd dat ook zijn eigen problemen heeft. Het wordt een drukke tijd voor de helden. WIl je meer weten over alle veranderingen dan kun je hier onze hands-on preview lezen.

Final Fantasy XIV: Stormblood gaat 20 juni los op PlayStation 4 en pc. Als je al een pre-order hebt staan dan mag je 16 juni al van start. De dag ervoor gaan de servers neer om de upgrade te krijgen.

Deel twee interview overleden Jochem van den Hoek

Zoals ik gisteravond al liet weten is mijn lieve leuke Jochem woensdagochtend j.l. om het leven gekomen bij een crash in de Superstockrace in de Isle of Man TT. Jochem is 28 jaar oud geworden.

Het was de bedoeling aanstaande maandag het tweede en afsluitende deel van het interview met uservragen te plaatsen, inclusief bijbehorende vlog over de raceweek. Die vlog zal er nooit meer komen, maar de antwoorden had ik al wel. Hierbij. 

Doei lieve Jochem, we gaan je missen.

Jochem tijdens zaterdagtraining bij Isle of Man TT 2017 (Patrick van Doorn)
Jochem tijdens zaterdagtraining bij Isle of Man TT 2017 (Patrick van Doorn)

Wat zijn de raceplannen voor volgend jaar?
Het is nog een beetje vroeg om dat te zeggen, maar het zou mooi zijn om volgend jaar alle internationale road races te rijden.

Waar bestaat je gewone training uit?
Ik probeer zoveel mogelijk te rijden. Het is niet altijd mogelijk om op de motor te zitten, daarom rijd ik in de winter bijvoorbeeld veel enduro en kartbike. Ook zit ik veel in de sportschool en op de mountainbike. Daarnaast is voor de TT de baankennis van de Mountain Course heel belangrijk en daarom kijk ik bijna dagelijks onboard laps.

Fysiek zijn zes rondjes over de Mountain Course enorm zwaar. Welke fysieke trainingen doe je hiervoor als voorbereiding, hoeveel tijd per week ben je hier mee bezig en bereid je je hiervoor anders voor dan op andere races?
Het beste wat je kunt doen om te trainen is gewoon zoveel mogelijk op de motor zitten. Gelukkig heb ik dit jaar al aardig wat kunnen rijden. Wel probeer ik een keer of vijf te sporten in de week. De voorbereiding voor de TT is niet heel anders dan voor andere wedstrijden. Ik ben voornamelijk bezig het uithoudingsvermogen van mijn spieren te trainen. Ook is cardio natuurlijk heel belangrijk, daarom mountainbike ik vaak in het bos.

Zou jij motorsport willen zien als onderdeel tijdens de Olympische Spelen?
Neuh.

Jochem

Wie rijdt er volgens jou eerder in de MotoGP; Bo Bendsneyder of Michael van der Mark?
Ik zou het je niet kunnen vertellen. Het zijn allebei geweldig goede coureurs en ik hoop dat ze het halen.

Bekijk je zelf ook races terug om jezelf in beeld te zien of om te horen wat commentatoren over je zeggen? Ik kan me herinneren dat Steve Parrish (voormalig motorcoureur turned commentator, red.) vorig jaar wel onder de indruk was.
Ik heb de TT-races van vorig jaar wel teruggekeken, maar dat was niet per se om te horen wat er over mij gezegd werd. Wel vond ik het leuk dat er wat aandacht aan de nieuwkomers besteed werd.

Heb je ook plannen om aan de straatrace in Macau mee te doen aan het einde van het jaar?
Macau staat al heel lang op mijn lijstje. Het is alleen verschrikkelijk moeilijk om daar tussen te komen. De afgelopen twee jaar heb ik me proberen in te schrijven, maar toen werd ik steeds geweigerd omdat de organisatie vond dat ik nog niet genoeg ervaring had. Hopelijk rijd ik dit jaar een goede TT, dan veranderen ze misschien van gedachten.

Zou je een rondje willen rijden in de wagen van Max Verstappen?
Ja, wie wil dat nou niet?! Waarschijnlijk vouw ik dat ding wel helemaal op in de eerste bocht, maar goed.

'Death or Glory' (foto: Henk Teerink)
'Death or Glory' (foto: Henk Teerink)

Wat is je favoriete nummer van Metallica? En luister je vlak voor een wedstrijd naar wat goede trash metal of is dat niet aan te raden?
Ride the Lightning! Zo voel ik me ook vaak wanneer ik aan het racen ben, haha. Als ik voor mijn gevoel niet de juiste mindset heb wil ik nog wel eens wat harde muziek aanzetten voor het begin van de wedstrijd. Ik presteer het beste als ik vol adrenaline zit en soms heb ik daar even de juiste klanken voor nodig.

Mocht iemand een keer willen deelnemen aan de Isle of Man TT, wat zou je diegene adviseren?
Doe je huiswerk. Het laatste wat je wilt is je hier tijdens je eerste rondje beseffen dat je niet hard genoeg gestudeerd hebt.

In wat voor auto rijd je en verdien je veel centjes met het racen?
Ik rijd in een Volkswagen LT35, omgebouwd tot campertje. ‘Old faithful’ vergezeld me naar alle wedstrijden en zo heb ik altijd mijn eigen plekje op de races. Met het racen verdien ik (momenteel) niks, maar ik beschouw mezelf als een goddamn lucky motherfucker dat ik dit kan doen.

Hoe lang hoop je nog door te gaan? Net zo lang als Michael Rutter?
Als ik er ooit net zoals Rutter mijn centen mee kan verdienen zou ik zeker net zo lang doorgaan.

En tot slot; kan je ook een wheelie?
Ik kan wel een wheelie, maar vind dat veel te gevaarlijk...

Nogmaals de vlog van de trainingsweek

Doei lieve leuke Jochem
Doei lieve leuke Jochem

Bewaren

Gewilde Jardim langer trainer van AS Monaco

AS Monaco is er in geslaagd om het contract van Leonardo Jardim te verlengen. De succestrainer heeft bijgetekend tot 2020.

Jardim kende een geweldig jaar met AS Monaco. De Fransman werd met de ploeg kampioen van de Ligue 1 en schopte het tot de halve finale van de Champions League. Hierdoor werd Jardim gelinkt aan verschillende clubs.

Bij een vertrek van Arsène Wenger zou Arsenal hem zien als de perfecte opvolger. Ook uit China zou de trainer verschillende aanbiedingen hebben gekregen. Jardim is daar echter niet op ingegaan en heeft gekozen voor een langer verblijf in Frankrijk.

Bij de kampioen heeft hij zijn krabbel gezet onder een meerjarig contract, dat hem tot 2020 aan de club bindt, zo meldt de club via zijn officiële kanalen. "Het is mijn ambitie om met deze club te blijven groeien met onze kenmerkende passie", liet de trainer weten.

Travolta wenst Newton-John beterschap toe

John Travolta wenst zijn voormalige co-actrice, Olivia Newton-John, beterschap en liefde toe in haar strijd tegen borstkanker. Dat liet de acteur woensdag weten via een verklaring aan People. Travolta en Newton-John braken in 1978 samen door als Danny en Sandy in de musicalfilm Grease.

De 68-jarige zangeres en actrice maakte in mei bekend dat bij haar opnieuw borstkanker is vastgesteld. In 1992 werd ook al eens borstkanker bij Olivia geconstateerd. Ze kwam er toen na een chemotherapie en borstamputatie weer bovenop.

"Olivia is altijd een geweldig en inspirerend mens geweest voor miljoenen mensen", leest de verklaring van Travolta. "Als we allemaal onze wilskracht voor haar inzetten dan weet ik zeker -en ik ken haar goed- dat ze dat voelt en dat het haar zal helpen. We houden van haar en zij houdt van ons", vervolgde de 63-jarige acteur.

Newton-John ontving steunbetuigen uit alle windstreken en zei woensdag dat het haar ontroerde. "Ik ben erg dankbaar en geraakt door de vele berichten afkomstig uit de hele wereld. Dank jullie wel", aldus de zangeres die zei dat ze zich goed voelt en veel steun van familie en vrienden krijgt. "Ik ben ervan overtuigd dat mijn nieuwe reis een positief succesverhaal wordt en anderen zal inspireren.", vervolgde Newton-John.

Travolta wenst Newton-John beterschap toe
Travolta wenst Newton-John beterschap toe (Foto: BuzzE)

Politie gaf bewust geen Amber Alert

De politie zette tijdens de vermissing van de veertienjarige Savannah Dekker geen Amber Alert in omdat er geen aanwijzingen waren dat zij in direct levensgevaar was. Volgens de politie paste de vermissing van Savannah niet in de criteria om een Amber Alert in te zetten. Die indicatie was er op basis van de onderzoeksresultaten op dat moment niet. Dat schrijft de politie op een speciaal blog over het onderzoek naar Savannah.

De politie meldt ook dat het vermoeden bestond dat zij niet in Bunschoten was. Een Burgernetactie is daarom niet ingezet.

Vrijdagavond is de politie een opsporingsonderzoek gestart, waarbij vooral werd gekeken op voor haar bekende plekken en het doorlichten van haar digitale sporen en het nagaan van contacten met vrienden en anderen. "Alles met het doel om Savannah zo snel mogelijk levend te vinden."

Politie gaf bewust geen Amber Alert
Politie gaf bewust geen Amber Alert (Foto: ANP)

Stam: "Hoorde nog niets van Ajax"

Jaap Stam wordt genoemd als één van de mogelijke vervangers van Peter Bosz. Zelf hoorde de oud-speler nog niets van Ajax.

Sinds het vertrek van Bosz worden er verschillende namen gelinkt aan Ajax. Volgens Voetbal International is Marcel Keizer topkandidaat om hoofdtrainer van Ajax te worden, maar ook Jaap Stam staat hoog op het lijstje.

De oud-speler van Ajax is echter nog niet benaderd. "Ik hoor de berichten en lees de kranten, maar ik heb nog niets gehoord van de clubleiding", vertelde de huidige trainer van Reading tegenover FOX Sports.

"Ik ben niet benaderd en ben er ook niet mee bezig. Ik heb het goed naar mijn zin bij Reading", aldus de oefenmeester, die eerder trainer was van Jong Ajax.

Stam heeft een succesvol jaar achter de rug met Reading. De ploeg plaatste zich voor play-offs voor promotie en liep op het nippertje Premier League-voetbal mis. De finale met Huddersfield Town werd verloren na strafschoppen.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

In juni dondergevaar, dan is het een vruchtbaar jaar.

Goedemorgen!

Gisteren was het een wisselvallige dag met veel wind. De wind is de afgelopen avond en nacht gelukkig afgenomen. Vannacht is er vooral in het westen en noorden nog wat regen gevallen en die regen verplaatst zich vandaag naar het noordoosten. Van het zuiden uit breekt de zon dan af en toe door. Later in de avond neemt dan de buienkans vanuit het zuidwesten weer toe. De temperatuur is wel hoger dan de afgelopen dagen, van 19 op de wadden tot lokaal 25 in het binnenland. De komende dagen blijft het wisselvallig en vooral op zondag zou het aardig warm kunnen worden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:20
Zon onder: 21:57
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1783 In de vulkaan Laki, op IJsland, begint een uitbarsting die acht maanden zal duren, en die meer dan negenduizend mensen het leven kost. Ook is dit het begin van een zevenjarige hongersnood.
1937 Wereldpremière van de Carmina Burana van Carl Orff in de Alte Oper in Frankfurt am Main.
1972 In Vietnam maakt fotograaf Nick Ut de beroemde foto van het meisje Kim Phuc dat na een napalmbombardement gillend wegrent.
1986 Kurt Waldheim wint de tweede ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen, ondanks onthullingen over zijn oorlogsverleden.
2004 Eerste zonnetransit van de planeet Venus sinds 1882, de volgende was op 6 juni 2012.

Een spreng in Apeldoorn (Foto: Disbatch)
Een spreng in Apeldoorn (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Doden door vuurwerkexplosie in India

Bij een explosie in een vuurwerkfabriek in het dorp Kheri in het Indiase district Balaghat zijn donderdag zeker 23 mensen om het leven gekomen en zeven mensen gewond geraakt. Dat meldt het Indiase persbureau PTI

Volgens de lokale overheid in de deelstaat Madhya Pradesh is de oorzaak van de ontploffing nog niet bekend. Er wordt vermoed dat iemand een brandende sigaret heeft weggegooid. De fabriek stond buiten het dorp.

Doden door vuurwerkexplosie in India
Doden door vuurwerkexplosie in India (Foto: ANP)

NASA presenteert twaalf nieuwe astronauten

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft woensdag in Houston twaalf nieuwe astronauten gepresenteerd. Het gaat om vijf vrouwen en zeven mannen met een leeftijd tussen de 29 en 43 jaar. "Jullie zijn de twaalf die het gered hebben. Jullie behoren nu tot de elite. Jullie zijn onze besten", zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence tijdens de feestelijke bijeenkomst.

NASA-baas Robert Lightfoot noemde het curriculum vitae van de uitverkorenen, onder wie artsen, wetenschappers en piloten, indrukwekkend. "Als ik lees wat deze mensen zoal gedaan hebben dan voel ik me zelf zwaar onvoldoende."

Op de personeelsadvertentie van de NASA reageerden nooit eerder zoveel kandidaten. Liefst 18.300 ruimtevaarders in spe meldden zich aan, drie keer zo veel als bij de vorige wervingsactie in 2011 en ook aanzienlijk meer dan bij het vorige record. Dat dateerde uit 1978 met 8000 gegadigden. De geselecteerde sollicitanten krijgen de komende twee jaar een opleiding tot astronaut. Op dit moment zijn er bij de NASA 44 in actieve dienst.

NASA presenteert twaalf nieuwe astronauten
NASA presenteert twaalf nieuwe astronauten (Foto: ANP)

Aantal online kopers afgenomen

Het aantal online kopers in Nederland is voor het eerst in jaren gedaald. Dat bleek donderdag uit de Thuiswinkel Markt Monitor in opdracht van Thuiswinkel.org.

Er was sprake van een krimp met 1 procent. De onderzoekers merken daarbij op dat, hoewel het aantal online kopers dus niet toeneemt, de online markt nog steeds groeit door een toename van het aantal aankopen per online koper en het gemiddeld besteed bedrag per koper.

Waar online kopers vorig jaar in het eerste kwartaal gemiddeld nog 3,6 online aankopen deden, ligt dit gemiddelde nu op 4. Ook nam het gemiddelde bedrag per online aankoop met 12 procent toe. "Ondanks de lichte daling in aantal online kopers wordt verwacht dat de online bestedingen over heel 2017 de grens van 22 miljard euro ver zullen overschrijden", aldus Thuiswinkel.

Eerste kwartaal
In het eerste kwartaal werd door consumenten van 15 jaar en ouder 5,55 miljard euro uitgegeven bij webwinkels. Dat geld werd verdeeld over ruim 44,4 miljoen aankopen. Vooral de online bestedingen in categorieën met een kleiner online aandeel, zoals Health & Beauty en Home & Garden, stegen significant in het eerste kwartaal, maar ook het volwassenere segment Fashion laat weer een flinke groei zien.

Van de 5,55 miljard euro aan online consumentenbestedingen is ruim 2,8 miljard besteed aan producten en 2,7 miljard euro aan de online aankoop van diensten. Hiermee groeien de online bestedingen aan producten harder (plus 17 procent) dan de online bestedingen aan diensten (plus 6 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Online shoppen via smartphone liet wederom een forse groei zien.

Aantal online kopers afgenomen
Aantal online kopers afgenomen (Foto: ANP)

'Barcelona bereikt akkoord met Bellerin'

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de overstap van Hector Bellerin van Arsenal naar Barcelona definitief wordt afgerond.

Bellerin staat al langer in belangstelling van de Spaanse grootmacht en lijkt deze zomer daadwerkelijk zijn transfer af te kunnen ronden. De rechtsback van Arsenal heeft volgens diverse Spaanse media een akkoord bereikt met Barcelona.

De Catalanen zijn sinds het vertrek van Dani Alves op zoek naar een waardige vervanger op de backpositie. Tot nu toe is de ploeg daar niet in geslaagd, waardoor Bellerin hoog op de prioriteitenlijstje staat van Barcelona.

Bellerin speelde in de jeugd van Barça, waarna hij de overstap maakte naar Arsenal. Deze week zal de vleugelverdediger met Arsène Wenger spreken over een overstap naar zijn geboorteland.

Orica stopt wielersponsoring

Orica trekt aan het einde van het seizoen zich terug uit als sponsor in het wielrennen. Dat betekent dat de Australische wielerploeg zonder hoofdsponsor komt te zitten. Naast het terugtrekken als sponsor van de WorldTourploeg zal ook het contract niet verlengd worden met de Tour Down Under, de eerste WorldTourrace van het seizoen.

Ploegeigenaar Gerry Ryan is wel in onderhandeling met een nieuwe hoofdsponsor, zodat het team verder op WorldTourniveau kan blijven. Het zou om een contract van twee jaar gaan. Bekendste renners bij Orica-Scott zijn de broers Adam en Simon Yates, Caleb Ewan en Esteban Chaves

De perfecte vagina

Perfectie lijkt tegenwoordig de standaard te worden. Het perfecte plaatje, waardig genoeg om op Facebook te plaatsen. Het perfecte lichaam voor de perfecte partner om samen die perfecte kinderen te maken en het perfecte gezinnetje te vormen. Maar voordat die familieplannen vorm gaan krijgen? Eerst nog even alle perfecte vakanties en ieder weekend het perfecte feest ondergaan. Voor die perfecte foto's natuurlijk.

Portugal wil terugkeren op Formule 1-kalender

Portugal keert in de nabije toekomst mogelijk terug op de Formule 1-kalender. De eigenaren van Autodromo Internacional do Algarve zijn hierover in gesprek met de nieuwe F1-bazen. De laatste keer dat de race gehouden werd was in 1996, toen nog verreden op het het circuit van Estoril.

Het nieuwe circuit ligt in Portimão en ontving in de winter van 2008/2009 al diverse F1-teams voor wintertesten. In 2009 deden onder meer de GP2 Series en de A1GP de baan aan, terwijl een jaar later de Superleague Formula er neerstreek. Sindsdien is het iets rustiger op het circuit geweest, maar Portugal wil nu weer aansluiten bij de Formule 1.

Dit past in het plaatje dat F1-bazen Sean Bratches en Ross Brawn voor ogen hebben bij het herschikken van de racekalender. De sport keert volgend jaar terug naar Duitsland en Frankrijk, terwijl Maleisië afhaakt. De kalender zal dan 21 races tellen, maar meer wedstrijden zijn in de toekomst niet uitgesloten, omdat er meer potentiële kandidaten voor een race zijn.

Wolff hekelt vertrekgeruchten Mercedes

Mercedes-motorsportbaas heeft stellig ontkend dat het Duitse team na 2018 het fabrieksteam in de Formule 1 van de hand wil doen. Deze suggestie kwam van Eddie Jordan na afloop van de Grand Prix van Monaco, zo meldde de Ier in de Duitse media.

Volgens Jordan sprak hij in het Prinsdom met Daimler-baas Dieter Zetsche. De Ier zei tegen Zetsche dat als hij aan het roer zou zijn bij Mercedes hij het team na 2018 van de hand zou doen en alleen verder te gaan als motorenleverancier. Dit omdat het team de afgelopen jaren extreem dominant is geweest in de Formule 1 en niets meer te winnen heeft. De Daimler-baas zou niet tegen de suggesties van Jordan in zijn gegaan.

Wolff doet dat in ieder geval wel. De Oostenrijker stelt dat de claims van Jordan 'nergens op gebaseerd' zijn en dat Mercedes het contract tot en met 2020 gewoon uit zal dienen. "Monaco is een plaats waar veel mensen feesten en het lijkt erop dat er iemand is geweest die wat te lang is doorgegaan. De verhalen zijn compleet uit de lucht gegrepen en weerspiegelen niets meer dan de kwaadaardige speculaties van één individu. Mercedes heeft contracten tot en met eind 2020 en is momenteel in gesprek met de nieuwe eigenaren van de sport over de periode daarna."

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.