FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 juni 2017

Eerste slachtoffer Isle of Man TT 2017 een feit

Wederom heeft de Isle of Man TT een leven geëist. De Engelse straatracer Davey Lambert is vanavond overleden aan de verwondingen die hij opliep na een crash in de Superbikerace zondag. 

Lambert debuteerde dit jaar in de wereldberoemde TT, maar kende de Mountain Course van zijn eerdere deelnames aan de Manx Grand Prix. Afgelopen zondag crashte de Engelsman met zijn Kawasaki bij Greeba Castle tijdens de derde ronde van de zes rondes tellende race en liep meerdere ernstige verwondingen op.

Terwijl de coureur aan de kant van de weg werd behandeld, zwaaiden de marshalls de rest van de race de gele vlag om de snelheid rond de plaats van de valpartij enigszins te verminderen. De Brit werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Liverpool, maar is vanavond uiteindelijk toch nog aan de gevolgen van zijn crash bezweken. De Superbikerace werd uiteindelijk gewonnen door Ian Hutchinson, die hiermee zijn vijftiende zege behaalde.

Davey Lambert is de eerste coureur die deze TT is verongelukt. Sinds het ontstaan van de beruchte race in 1907 hebben al meer dan 250 deelnemers hun leven verloren op de straten van de Mountain Course. 

Kubica test weer met Formule 1-auto

Robert Kubica heeft vandaag weer een test met een Formule 1-bolide afgewerkt. De 32-jarige Pool zag zijn F1-loopbaan in 2011 bij Renault beëindigd worden na een rallycrash, maar na een lange revalidatie gaf het Franse team hem de kans om weer te ruiken aan de snelheid. Volgens Motorsport zal het hier mogelijk niet bij blijven.

Kubica reed op het circuit van Valencia 115 ronden met een in Renaultkleuren gespoten Lotus E20 uit 2012 waarmee Kimi Räikkönen de Grand Prix van Abu Dhabi won. De Pool reed lange runs met veel brandstof, alsmede kwalificatiesimulaties en kon starts oefenen.

Na de rallycrash en een revalidatie stapte Kubica achter het stuur van een rallywagen om in 2013 het WRC2-kampioenschap te winnen. Latere campagnes waren minder succesvol, waarna de Pool zijn rallyavontuur op een lager pitje zette. Hij zou dit seizoen rijden in het World Endurance Championship voor Kolles in de LMP1-klasse, maar blies dit af. Wel kwamen er tests in de GP3, Formule E en LMP2.

Ostapenko in halve finales Roland Garros na nieuwe zege op Wozniacki

Tennisster Jelena Ostapenko staat in de halve finales op Roland Garros. Voor de 19-jarige Letse is het het toernooi van haar leven, want nooit eerder schopte ze het op een Grand Slam zelfs tot de achtste finales, laat staan de laatste vier.

Ostapenko stond in Parijs tegenover Caroline Wozniacki, die al voor de negende keer in de kwartfinales van een Grand Slam stond, maar nog nooit een eindzege pakte.

Hoewel de Deense met plek twaalf aanzienlijk hoger op de wereldranglijst staat dan Ostapenko (WTA-45), ging de Letse toch met een goed gevoel de wedstrijd in: in de drie eerdere ontmoetingen, waaronder twee keer in de afgelopen twee maanden, was Ostapenko steeds de sterkere.

Toch was er in de wedstrijd aanvankelijk bijzonder weinig aan de hand voor Wozniacki. Ze brak Ostapenko's opslag gelijk twee keer en kwam op een 5-0 voorsprong, ook al ging het daar even fout. De Letse brak twee keer terug, maar leverde haar service wederom in en zag Wozniacki de set pakken.

Dat de regen in Parijs de wedstrijd onderbrak zou misschien in het voordeel van de meer ervaren speelster, Wozniacki dus, kunnen werken, maar niets was minder waar. De Deense raakte het helemaal kwijt, terwijl Ostapenko haar foutenlast behoorlijk terug wist te brengen.

De tiener brak de opslag van Wozniacki maar liefst drie keer op rij en pakte zo de tweede set, waarna ze in set drie weer uitstekend speelde. Op 2-2 plaatste Ostapenko de break en één servicegame van Wozniacki later deed ze dat nog eens, wat de genadeklap bleek: 4-6, 6-2, 6-2.

Overigens stijgt Ostapenko door haar succes in Parijs vermoedelijk naar een 21e plek op de wereldranglijst. Winst in de halve finale doet daar nog een paar plekken bij en een eindzege zou haar zelfs richting plek twaalf brengen.

Ostapenko zegeviert opnieuw tegen Wozniacki (Foto: Pro Shots/Action Images)
Ostapenko zegeviert opnieuw tegen Wozniacki (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uber ontslaat ruim 20 man na onderzoek

Uber heeft meer dan twintig medewerkers ontslagen na een intern onderzoek naar intimidatie op de werkvloer. Dit meldt Bloomberg op basis van een bron binnen het technologiebedrijf achter de gelijknamige taxi-app.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door advocatenkantoor Perkins Coie LLP. In 215 van de onderzochte gevallen is geen actie ondernomen. Nog 57 andere kwesties worden nader onderzocht.

Ondertussen zijn er 31 medewerkers op cursus of training gestuurd, terwijl zeven personeelsleden een schriftelijke waarschuwing van het bedrijf ontvingen. De problemen hebben betrekking op onder meer intimidatie, discriminatie en wraak.

In februari gaf Uber in een blogpost openheid van zaken over een aantal onderzoeken in reactie op Susan Fowler, de programmeur die had geklaagd over seksuele intimidatie en discriminatie binnen de bedrijfscultuur. Op haar eerste werkdag maakte haar baas duidelijk dat hij seks wilde. Ze diende een klacht in, maar Uber deed aanvankelijk niets.

Eric Holder, die minister van justitie was onder de Amerikaanse president Obama, leidt een ander onderzoek naar seksueel wangedrag bij Uber. Hij deelde volgens Bloomberg zijn bevindingen al met een interne commissie waarin onder anderen Uber-bestuurslid Arianna Huffington zit.

Uber ontslaat ruim 20 man na onderzoek
Uber ontslaat ruim 20 man na onderzoek (Foto: BuzzT)

Lukaku: "Mijn zaakwaarnemer weet wat er gaat gebeuren"

Romelu Lukaku komt snel met duidelijkheid over zijn toekomst. De aanvaller van Everton heeft de knoop al doorgehakt.

Lukaku heeft een sterk seizoen achter de rug en wordt gelinkt aan verschillende topclubs. Ploegen uit Engeland, Italië en Duitsland hebben interesse in de doelpuntenmaker, maar vooralsnog is het niet duidelijk waar zijn toekomst ligt.

Zelf weet de spits wel waar hij volgend seizoen speelt. "Mijn zaakwaarnemer weet precies wat er gaat gebeuren. Ik weet wat ik wil. Als er iets gaat gebeuren, dan komen jullie dat snel te weten", vertelde hij in gesprek met Sky Sports News.

Dat Lukaku vertrekt bij Everton is vrijwel zeker. Het is echter nog afwachten naar welke club hij vertrekt. Manchester United, Chelsea, Bayern München werden de afgelopen weken veelvuldig met Lukaku in verband gebracht.

Politie zoekt getuigen onderzoek Savannah

De politie heeft in het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht gevraagd voor het onderzoek naar de dood van de veertienjarige Savannah uit Bunschoten. In het onderzoek naar de dood van de eveneens veertienjarige Romy uit Hoevelaken heeft de politie niet de hulp van het publiek ingeroepen.

De politie wil in contact komen met mensen die Savannah of de fiets waarop ze donderdag vertrok nog hebben gezien. Die fiets is diezelfde dag teruggevonden in het nabijgelegen Hoogland. Ook camerabeelden zijn welkom.

Savannah verdween donderdagmiddag. Haar lichaam werd zondagochtend aangetroffen in een sloot bij industrieterrein De Kronkels in Bunschoten. De politie heeft nog geen idee hoe lang Savannah in het water heeft gelegen. Een zestienjarige jongen uit Den Bosch is aangehouden in verband met de dood van Savannah. Het Openbaar Ministerie wilde dinsdag geen mededelingen doen over de stand van het onderzoek.

Politie zoekt getuigen onderzoek Savannah
Politie zoekt getuigen onderzoek Savannah (Foto: ANP)

Treinverkeer ernstig verstoord door storm

Het treinverkeer is dinsdagavond ontregeld door de gevolgen van de grote zomerstorm. Zo rijden er tussen Schiphol en Hilversum geen intercity's omdat er een boom op het spoor is gevallen.

Op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda rijden er geen treinen door een defecte bovenleiding. Tussen Den Haag en Rotterdam is het eveneens mis, daar rijden ook minder intercity's door een defecte bovenleiding.

Treinverkeer ernstig verstoord door storm
Treinverkeer ernstig verstoord door storm (Foto: ANP)

'Verkoop 'bijthond' niet door als drugshond'

Honden die in beslag zijn genomen na een bijtincident, moeten niet meer worden doorverkocht en worden ingezet als bijvoorbeeld drugshonden. Dat schrijven zes dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Stichting Dierennood en Comité Dierennoodhulp, in een brandbrief aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is volgens de zes organisaties betrokken bij de verkoop van honden. Een woordvoerder van Van Dam bevestigde dinsdag dat honden in enkele gevallen worden doorverkocht, waarna ze als beveiligings- of drugshond in het buitenland worden ingezet. De RVO is het onderdeel van Economische Zaken dat zich bezighoudt met in beslag genomen honden.

Het Openbaar Ministerie bepaalt met dierendeskundigen wat er met 'bijthonden' moet gebeuren. Als de dieren een gevaar vormen, worden ze afgemaakt, sommige honden kunnen echter na gerichte training worden ingezet als drugshond of bewakingshond. Het dier wordt dan verkocht aan een Nederlandse trainer, die de hond uiteindelijk weer doorverkoopt aan bijvoorbeeld de Amerikaanse douane of gevangenissen. Vooral Nederlandse herdershonden zijn volgens hondentrainers en dierenbeschermers gewild in de de VS.

Verschrikkelijk
Volgens de zes organisaties is "het voor huishonden verschrikkelijk als beveiligingshond te werken". Zij vinden dat de RVO "geen integer beleid voert en de dieren voor veel geld aan landen als Amerika verkoopt".

Ze luiden de noodklok naar aanleiding van de verdwijning van herdershond Rex. Die werd na een bijtincident in beslag genomen. Toen de eigenaar met succes in beroep ging tegen de opsluiting, bleek het dier al te zijn verkocht. Het OM wil niet zeggen waar de hond nu is. De dierenbeschermers vermoeden dat het dier nu getraind wordt om uiteindelijk aan Amerikaanse overheidsdiensten te worden verkocht.

Het ministerie van Economische Zaken sluit dit niet uit, maar wijst erop dat het lot van van 'bijthonden' als Rex nooit bekend wordt gemaakt om te voorkomen dat de voormalige eigenaren hun dier gaan opeisen. EZ ontkent met klem dat de RVO geld aan de honden verdient. "Het asiel waar de in beslag genomen hond heeft gezeten, berekent alleen een passende plaatsingsvergoeding aan trainers die de honden overnemen."

'Verkoop 'bijthond' niet door als drugshond'
'Verkoop 'bijthond' niet door als drugshond' (Foto: ANP)

Ghani: Pakistan voert stille oorlog

Pakistan is een stille oorlog begonnen tegen Afghanistan. Dat heeft president Ashraf Ghani dinsdag in hoofdstad Kabul gezegd. Volgens de Afghaanse president heeft het buurland met herhaalde bomaanvallen in Kabul afgelopen week zijn land heimelijk de oorlog verklaard.

Vorige week was er een zware bomaanslag in het centrum van Kabul. Meer dan 150 mensen vonden de dood. Daarmee is de aanslag de dodelijkste sinds 2001 toen de Taliban werden verjaagd. De Afghaanse inlichtingendienst gaat er nog altijd vanuit dat het militante Afghaanse Haqqani-netwerk achter de aanval zit en hulp heeft gekregen van de Pakistaanse geheime dienst ISI. Zaterdag waren er opnieuw explosies in de stad.

In een reactie noemde het Pakistaanse leger de beschuldigingen van Ghani "ongegrond". Pakistan blijft volhouden niets met de aanslagen te maken te hebben.

Ghani: Pakistan voert stille oorlog
Ghani: Pakistan voert stille oorlog (Foto: ANP)

Winkels Zaandam korte tijd ontruimd

Onder meer de Primark en de MediaMarkt in winkelcentrum Stadshart Zaandam werden dinsdag aan het begin van de avond korte tijd ontruimd vanwege een 'verdachte situatie'. Na onderzoek gaf de politie in Noord-Holland het gebied omstreeks 19.30 uur weer vrij. De winkels konden weer open: politiemensen en speurhonden hadden niets verdachts gevonden in het winkelcentrum. Waarschijnlijk ging het om een valse melding, aldus de politie.

Winkels Zaandam korte tijd ontruimd
Winkels Zaandam korte tijd ontruimd (Foto: ANP)

Afsluitdijk deels dicht door storm

Op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand is dinsdagavond nog maar een rijstrook beschikbaar voor het verkeer. Rijkswaterstaat heeft de andere drie stroken uit veiligheidsoverwegingen gesloten omdat een bouwsteiger bij de heftorens bij Kornwerderzand door de aanhoudende storm wankel is geworden.

Als de steiger deels of geheel instort, kan dat leiden tot een onveilige situatie voor het verkeer, stelt Rijkswaterstaat. Verkeer wordt ter plaatse met verkeerslichten geregeld. Het verkeer richting Noord-Holland wordt via de A6/A1 omgeleid.

Het is nog onduidelijk wanneer alle rijstroken weer beschikbaar zijn voor het verkeer.

Afsluitdijk deels dicht door storm
Afsluitdijk deels dicht door storm (Foto: ANP)

Veel Belgen afgesneden van telefoon

Enkele honderdduizenden Belgen kunnen vanaf woensdag niet meer bellen. Zij hebben hun anonieme prepaidkaart niet geregistreerd en worden afgesloten.

Van de 3,1 miljoen kaarten moeten er naar schatting ongeveer 400.000 (85 procent) worden gedeactiveerd, zo blijkt uit cijfers die minister Alexander De Croo (Telecom) dinsdagavond vrijgaf.

Providers moeten dat doen als maatregel van de overheid in de strijd tegen terrorisme. De actie is al lang geleden aangekondigd. De deadline voor registratie verloopt officieel woensdag om middernacht, maar twee van de drie grote providers lopen daarop vooruit en trekken de stekker er al 24 uur eerder uit, meldde zakenkrant De Tijd.

Donderdag wordt gecontroleerd of de afsluitingen zijn doorgevoerd, zegt een woordvoerder van De Croos. Hij tekent wel aan dat een deel van de simkaarten die de afgelopen zes maanden actief waren niet meer wordt gebruikt. De afgelopen week hebben zo'n 200.000 mensen hun simkaart op naam gezet.

Veel Belgen afgesneden van telefoon
Veel Belgen afgesneden van telefoon (Foto: BuzzT)

7600 stemmen niet meegeteld bij verkiezingen

Door een fout zijn 7600 stemmen niet meegeteld in de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Het hoofdstembureau van de gemeente Boxmeer had per ongeluk alleen de stemmen op VVD, PvdA, PVV en SP ingevoerd in het systeem.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) meldt aan de Tweede Kamer dat de fout "helaas niet meer kan worden hersteld". De uitslag van de verkiezingen is al onherroepelijk. De Kiesraad heeft gekeken of de einduitslag anders zou zijn geweest als de stemmen wel waren meegeteld, maar dat was niet het geval.

7600 stemmen niet meegeteld bij verkiezingen
7600 stemmen niet meegeteld bij verkiezingen (Foto: ANP)

Hellblade: Senua's Sacrifice krijgt releasedatum en prijs

De nieuwe titel van ontwikkelaar Ninja Theory, Hellblade: Senua's Sacrifice, moet op 8 augustus van dit jaar uitkomen voor PlayStation 4 en pc. De game heeft ook al een prijs gekregen: €29,99. 

Hellblade werd aangekondigd op de E3 van 2014 en heeft sindsdien met regelmaat van zich laten horen. Zo kwamen er onder andere beelden voorbij van de uitgebreide motion capture die is gebruikt bij de ontwikkeling van de game. In het spel kruip je in de huid van Senua en vecht je je een weg door een bizarre, Viking-esque wereld waarin de grens tussen droom en realiteit vervaagd is.

De prijs is met slechts drie tientjes opvallend, hoewel Ninja Theory al eerder heeft aangegeven dat Hellblade een 'independent AAA-game' is. Dat leggen ze als volgt uit: "Ons doel is om de 'mid-sized game' weer op de kaart te zetten. Hellblade is qua grootte dan ook de helft van een AAA-game, maar kost daarom ook maar de helft. Door puur op digitale verkoop te focussen houden we geld over om weer in andere games te pompen. Als Hellblade een succes wordt proberen we deze formule door te zetten", aldus de 'product development ninja' bij Ninja Theory.

Korting op meer dan 1500 games met GOG summer sale

Vandaag is de GOG summer sale gestart. Deze uitverkoop biedt tot wel 90% korting op meer dan 1500 games.

Daarnaast krijg je de game Rebel Galaxy cadeau bij je eerste aankoop gedurende deze uitverkoop van twee weken. Verder zijn games als The Witcher 3: GOTY Edition, Dragon's Dogma, Stardew Valley en Pillars of Eternity in de aanbieding. Kijk op GOG.com voor een overzicht van de afgeprijsde games.

Syriër valt agent aan met hamer bij Notre Dame

Een man heeft dinsdag in Parijs op de trappen van de beroemde kathedraal Notre-Dame in het centrum van de stad een politieman aangevallen met een hamer. De agent raakte lichtgewond. De afdeling terrorismebestrijding van het Franse Openbaar Ministerie doet onderzoek.

De belager werd door toegesnelde agenten neergeschoten. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Hij zou in zijn borst zijn geraakt.

De aanvaller had een identiteitskaart bij zich met de afbeelding van een Algerijnse student, maakte minister Gérard Collomb van Binnenlandse Zaken bekend. De dader zou bovendien "dit is voor Syrië" hebben geroepen. Het lijkt erop dat de man alleen handelde.

Paniek
De aanval zorgde voor paniek bij de door drukbezochte Notre-Dame. De politie riep via Twitter mensen op weg te blijven van de populaire bezienswaardigheid. Zo'n negenhonderd mensen die binnen in de kathedraal waren, mochten niet naar buiten.

Inmiddels is de situatie volgens de politie onder controle. Uit voorzorg blijven verschillende metrostations in de buurt van de kathedraal nog gesloten.

Update 20:10
Volgens BFMTV zou de dader hebben beweerd een strijder van het kalifaat te zijn.

Agent aangevallen met hamer bij Notre Dame
Agent aangevallen met hamer bij Notre Dame (Foto: ANP)

Lorenzo: "Nog steeds niet de juiste rijstijl voor Ducati"

Ducati-coureur Jorge Lorenzo kende zondag een uitmuntende start van de MotoGP-race op Italiaanse bodem, maar heeft naar eigen zeggen nog steeds niet de juiste rijstijl gevonden om al het potentieel uit zijn Desmosedici GP17 te kunnnen halen. 

Op het circuit van Mugello leidde de vijfvoudig wereldkampioen voor het eerst sinds hij rijdt voor de rode fabriek zelfs even de race. Helaas viel de Spartaan daarna terug en eindigde uiteindelijk als achtste. "Het positieve is dat Ducati vandaag gewonnen heeft en dat Petrucci als derde is geëindigd, dat is geweldig. Ik had een goede start en de eerste twee ronden wist ik de race te leiden voor het eerst in mijn Ducati carriere, maar daarna werd het een matige race voor mij: langzamere rondetijden aangezien ik nog steeds niet de juiste rijstijl heb voor deze motor om competitief te zijn," aldus de 30-jarige Spanjaard, die ook aangaf voornamelijk in de  bochten te kort te komen op de andere coureurs.

"We zaten er niet ver vanaf maar we missen nog ongeveer een halve seconde, zeker in de bochten; veel rijders konden me binnendoor inhalen, iets wat me normaal nooit gebeurd dus het is duidelijk dat we nog het nodige missen." Wel ziet Lorenzo dat Ducati het steeds beter doet: "Ik zei op vrijdag al dat de motor er klaar voor was om te winnen. Dat gebeurde ook en Petrucci zat er met de derde plaats ook dichtbij. Ik ben echt heel blij voor Dovizioso omdat hij echt verdiende om hier te winnen," sluit de voormalig teamgenoot van Valentino Rossi positief af.   

'Halal bushokje' toont overdags geen kip

KFC-copycat (maar dan met gezegende kippetjes) Halal Fried Chicken maakt op een achttal bushokjes en tramhaltes in de hoofdstad en Rotterdam op bijzondere wijze reclame: zolang de zon schijnt, verschijnt er geen malse halalkip op de posters. Dat schrijft De Telegraaf.

Maar wordt het nacht, dan komen de boutjes tevoorschijn en staat er 'eet smakelijk!'. Reclamebureau Etcetera. kwam op het idee en liet de posters speciaal bedrukken om het Ramadan-effect te bewerkstelligen. Terwijl het HFC-logo aan de voorkant van de posters gedrukt is, is de kip op de achterkant afgedrukt. Zo is die alleen zichtbaar als de verlichting in het bushokje aan gaat, hetgeen gelijktijdig met de straatverlichting gebeurt.

De Telegraaf maakte interessant genoeg zelf ook jarenlang gebruik van een speciale druktechniek. Zo waren ze tussen 1945 en 1950 helemáál niet te zien. Reacties op Twitter zijn zoals altijd gemengd. Zo vindt ene Annet van Hunen het helemaal mooi, maar vraagt 'vanhetgoor' zich af waarom het logo van de HFC 'een handgranaat' is. 

Poels maakt rentree in Route du Sud

Wout Poels gaat volgende week donderdag van start in de Route du Sud. Voor de renner van Sky is de Franse vierdaagse rittenkoers een test of de Nederlander fit genoeg is voor de Tour de France.

Poels heeft sinds 19 februari geen enkele wedstrijd meer gereden door een knieblessure. De Nederlander had gehoopt eerder zijn rentree te maken, maar Poels had meerdere malen te maken met een terugslag. Door zijn blessure kon de Limburger ook zijn titel in Luik-Bastenaken-Luik ook niet verdedigen.

In de Franse rittenkoers moet blijken of hij fit genoeg is voor de Tour de France. De afgelopen twee edities had Poels een belangrijk aandeel in de zeges van Chris Froome.

De Ligt: "Blind zou voor Ajax een goede trainer zijn"

Ajax is druk op zoek naar een vervanger voor Peter Bosz, die eerder vandaag als nieuwe trainer gepresenteerd werd bij Borussia Dortmund. Mocht Matthijs de Ligt het voor het zeggen hebben, dan zouden de Amsterdammers eens een poging moeten wagen bij Danny Blind.

De Ligt debuteerde op zeventienjarige leeftijd onder Blind in het Nederlands elftal. Eerder dit jaar werd Blind echter ontslagen bij Oranje, nadat onder zijn leiding kwalificatie voor het WK uit zicht raakte. Sindsdien zit Blind zonder werkgever. De Ligt ziet in Blind een ideale kandidaat om Bosz op te volgen: "Blind liet me ook debuteren, ja. Hij is nu vrij. Ik heb geen idee of hij ervoor openstaat. Ik denk dat het een goede trainer is."

"Ik denk dat Ajax wel op zoek gaat naar een coach die dicht bij de visie en werkwijze van Bosz zit. Ik heb geen voorkeur", vervolgt De Ligt.

Eerder vandaag wilde Edwin van der Sar nog niet veel loslaten over een mogelijke opvolger van Bosz. Wel gaf hij aan dat men druk bezig is om voor 29 juni een nieuwe trainer te hebben. Deze datum begint de voorbereiding van Ajax op het nieuwe seizoen. Ook liet Van der Sar weten dat de nieuwe trainer niet per se een Nederlander hoeft te zijn. Volgens De Telegraaf is Roger Schmidt (ex-Red Bull Salzburg) topkandidaat voor de vacature.

Kijktip: Een weloverwogen wens

Roy Nelissen is pas 32 jaar oud en lijdt aan een vergevorderde vorm van dementie. Zijn ouders staan nu voor een dilemma, Roy is doodziek en niet meer zelf in staat om aan te geven of hij nog verder wil leven. Moeten zij hierover beslissen?

De vorm van jeugddementie die Roy heeft komt meestal tot uiting bij mensen tussen de 40 en 65. Intussen woont hij in een verzorgingstehuis waar hij 24 uur per dag verzorging krijgt. "Roy heeft samen met mij eens op papier gezet, onder welke omstandigheden hij niet meer wil leven. Dat was een moeilijk en confronterend moment, maar ik vond het belangrijk om het daarover te hebben", vertelt zijn moeder, Majorie Nelissen. Roy wilde niet verder meer als hij niet zelfstandig meer kan eten of als zijn hersens zouden stoppen met werken. “Sommige dingen zijn nu al aan de hand”, zegt Majorie, “dat is confronterend.”

Of zijn ouders mogen beslissen over zijn leven blijft vaag. De machteloosheid hierover maakt zijn ouders soms wanhopig. "Wij zijn zijn ouders, maar mogen over veel zaken niet beslissen. Hij moet heel veel, maar hoe ziet zijn toekomst eruit? Hij is met liefde geboren en we willen hem met liefde laten gaan. Maar dan moeten we wel de zeggenschap over zijn levenseinde krijgen."

Vanavond gaat Brandpunt over Roy en zijn ouders. De uitzending genaamd "Een weloverwogen wens" begint om 20:25 op NPO2.

Voetballer Turan valt journalist aan in vliegtuig

Voetballer Arda Turan kreeg het maandag na het duel met Macedonië aan de stok met een Turkse journalist en vloog hem bij zijn nek.

Turkije speelde maandag met 0-0 gelijk tegen Macedonië. Na afloop van het duel vloog de selectie terug naar Turkije. In het vliegtuig liep het uit de hand tussen Arda Turan en journalist Bilal Mese.

Turan greep de journalist van Milliyet bij zijn nek toen hij zag dat hij in het vliegtuig zat. "Wie heeft jou toegelaten op dit vliegtuig? Was jij erbij tijdens het EK van vorig jaar? Van wie kreeg je de opdracht om over geld te schrijven? Zitten ze in dit vliegtuig? Fuck de mensen die jou met ons mee laten vliegen", zou de heethoofd hebben gezegd volgens het Turkse Fanatik.

De speler van Barcelona zou de journalist hebben proberen te slaan, maar dat kon worden voorkomen. Inmiddels heeft Turan ook via zijn Instagram-account gereageerd op het incident.

"Dit is niet om mezelf te verdedigen, maar dit is om mensen te informeren. Na maanden zag ik gisteren een journalist in het vliegtuig. Wie deze journalisten zijn? Mensen die leugens verspreiden en geruchten de wereld in helpen. Hij schreef over mijn familie. Of ik goed heb gehandeld? Dat weet ik niet."

Ontvoering in Hengelo

In Hengelo is vanmiddag rond 16:00 uur een vrouw van haar scooter gesleurd en in een witte Audi A6 meegenomen. De ontvoerder zou de ex-vriend van het slachtoffer zijn, die het niet kon verkroppen dat ze de relatie had beëindigd. Volgens de politie ligt de oorzaak inderdaad in de relationele sfeer, maar willen ze er verder geen mededelingen over doen.

Omstanders melden ook schoten gehoord te hebben en op de plek van de ontvoering zijn ook lege hulzen gevonden. De politie begon een klopjacht waarbij ook een helicopter is ingezet. De ontvoering zou beëindigd zijn aan de Breemarsweg, deze ligt op een steenworp afstand van de Binnenhavenstraat waar de ontvoering begon.

Dierentuin voert levende ezel aan tijgers

In een dierentuin in China kregen de tijgers onlangs een smakelijk hapje voorgeschoteld van de dierenverzorgers. Saiilant detail is dat dat smakelijke hapje, een ezel om precies te zijn, nog leefde toen door de verzorgers over een loopplank het tijgerverblijf in werd geduwd. 

Een bezoeker filmde het voorval en plaatse de schokkende beelden op internet. Volgens de Daily Mail heeft het arme beest zeker een half uur voor zijn leven gevochten voor de tijgers hem doodden. 

In Nederland zijn dit soort praktijken gelukkig verboden. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen verklaarde tegenover RTL Nieuws. "Als je levende dieren in het verblijf van een roofdier zet, kunnen ze niet vluchten. Zoiets zou in een Nederlandse dierentuin nooit gebeuren."

Achilles '29 wil laatste speelronde overspelen

Een opmerkelijke zaak morgen in de rechtbank van Arnhem. Achilles '29, dat afgelopen seizoen laatste werd in de Jupiler League, eist namelijk dat hun laatste competitieduel én dat van FC Dordrecht dient te worden overgespeeld. De KNVB zou het verloop van de afgelopen competitie hebben beïnvloed.

Vlak voor de laatste speelronde kreeg Achilles '29 drie strafpunten opgelegd. De Groesbeekse club hoopt via een rechtszaak dat deze straf onrechtmatig wordt verklaard. Daarnaast eist de ploeg dat de twee duels uit de laatste speelronde worden overgespeeld. Mocht dit niet lukken, dan eist Achilles dat men volgend seizoen, ondanks de degradatie, alsnog mag uitkomen in de Jupiler League. De ploeg is door de laatste plaats namelijk gedegradeerd naar de Tweede Divisie.

"Laat duidelijk zijn dat het ons alleen te doen is om gerechtigheid," aldus voorzitter Harrie Derks. "Wat ons betreft worden de wedstrijden opnieuw gespeeld, omdat die beïnvloed zijn door de late uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB. Wij willen een eerlijke behandeling, net als iedereen."

Achilles'29 vecht degradatie uit Jupiler League aan (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Achilles'29 vecht degradatie uit Jupiler League aan (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Marathonpartijen in enkelspel Davis Cup verleden tijd

Wereldtennisbond ITF heeft een aantal 'hervormingen' geaccepteerd voor de Davis Cup en Fed Cup, de toernooien voor nationale mannen- en vrouwenteams.

De grootste verandering is er één die door fans niet bepaald positief ontvangen wordt. De partijen in het enkelspel in de Davis Cup worden vanaf 2018 namelijk gespeeld over maximaal drie sets in plaats van maximaal vijf sets. Daardoor komt een einde aan de af en toe voorkomende marathonpartijen - de uren durende vijfsetters, die vaak onder de mooiste tenniswedstrijden geschaard worden. Alleen op Grand Slam-toernooien worden vanaf volgend jaar nog wedstrijden van maximaal vijf sets gespeeld.

De dubbelwedstrijden in de Davis Cup blijven wel over vijf sets gaan, wat dan weer opvallend is met het oog op Grand Slams: daar zijn juist de dubbelwedstrijden bij de mannen teruggebracht naar maximaal drie sets. De finalisten in de Davis Cup en Fed Cup krijgen na volgend jaar automatisch de keuze om in het jaar erna in de eerste ronde thuis te spelen, iets wat nu nog afhankelijk is van de tegenstander: als land A en B tegenover elkaar staan mag het land dat bij de vorige ontmoeting een uitwedstrijd speelde de wedstrijd organiseren.

Naast de bovengenoemde wijzigingen kijkt men ook naar de zogenaamde 'dead rubbers', de wedstrijden die nergens meer om gaan. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat een vierde en vijfde wedstrijd ook gespeeld worden als het al 3-0 staat en het duel dus al beslist is, waardoor er regelmatig wedstrijden gespeeld worden die overbodig zijn. 

In augustus moeten de hervormingen nog definitief goedgekeurd worden tijdens de jaarlijkse vergadering. 

Bosz gepresenteerd bij Borussia Dortmund

Peter Bosz is dinsdag gepresenteerd als nieuwe coach van Borussia Dortmund. De 53-jarige trainer vertrok na intern gedoe bij Ajax, waarmee hij afgelopen seizoen de finale van de Europa League haalde. BVB betaalt naar verluidt drie tot vijf miljoen euro om het contract van Bosz bij Ajax af te kopen.

"Borussia is een enorme club, misschien wel een van de tien grootste clubs in Europa, en ik ben erg trots dat ik daarvoor mag werken", aldus een uitstekend Duits sprekende Bosz op de persconferentie. "Ik heb de Duitse competitie al vanaf mijn jeugd gevolgd en aan het eind van mijn loopbaan had ik het geluk dat ik bij Hansa Rostock kon spelen, dat was geweldig. Samen met Engeland en Spanje heeft Duitsland de grootste competitie ter wereld."

Bosz heeft in elk geval zin in zijn nieuwe avontuur. "De club speelt mooi voetbal en er zijn veel jonge, getalenteerde spelers. Daarnaast is de 'Gelbe Wand' natuurlijk legendarisch", doelt Bosz op de grote, doorgaans gele tribune in het stadion. "Dat wil ik heel graag zelf meemaken. Bij Ajax heb ik een leuke tijd gehad, maar ik wil nu vooruit kijken en ik zit bij een geweldige club."

Sylvana Simons moet naam partij veranderen

De naam van de politieke partij Artikel 1 van Sylvana Simons moet binnen een week worden veranderd. Dat heeft de rechtbank Amsterdam dinsdag bepaald. Doet ze dat niet, dan volgt een dwangsom van 1000 euro per dag.

De naam lijkt te veel op die van Art. 1, het onderzoeksinstituut van Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED) dat in december al aan de bel trok. Volgens de rechter zorgen de op elkaar lijkende namen voor verwarring over de onafhankelijke positie van het kenniscentrum Art. 1.

Het levert Simons wel een probleem op, want ze heeft helemaal geen geld om de naam te veranderen. Haar partij draait voornamelijk op een vrijwilligersorganisatie die het van giften en donaties moet hebben, maar er is vrijwel geen geld in kas.

Simons deed met haar partij Artikel 1 mee aan de verkiezingen maar haalde geen zetel in de Tweede Kamer. De partij heeft aangekondigd mee te willen gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam in 2018. Net als 'het andere art.1' strijdt de partij van Simons tegen discriminatie.

Sylvana Simons moet naam partij veranderen
Sylvana Simons moet naam partij veranderen (Foto: ANP)

Europarlement mag eigen debatten gaan censureren

Na een wijziging van het reglement van orde in het Europees Parlement vermoeden in Brussel werkzame journalisten dat het EU-parlement censuur toepast. Sinds dit jaar kan de voorzitter besluiten de livestream van een plenair debat te onderbreken, als een parlementariër lasterlijke, racistische of xenofobe uitspraken doet. "Dat is een ingreep in de persvrijheid", zegt Tom Weingärtner van de internationale persvereniging API.

Door de wijziging van het reglement kan de voorzitter van het parlement ook besluiten om video-opnames van een debat te laten wissen, zodat die fragmenten niet in het archief belanden.

De livestream is een belangrijk instrument voor journalisten, vooral voor verslaggevers die uit kostenoverwegingen in Brussel blijven en niet naar Straatsburg afreizen om de debatten in de zaal te volgen. "Als we niet weten of iets echt betrouwbaar is, of het archief compleet is, dan hebben we een probleem", zei Weingärtner dinsdag tegen het Duitse persbureau DPA. "De beslissing om al dan niet over extremistische uitspraken te berichten moet worden overgelaten aan journalisten en is geen taak van de voorzitter van het parlement", vindt Weingärtner.

De Britse Europarlementariër Richard Corbett legt uit dat het het Europees Parlement geen podium wil bieden voor georganiseerde acties van extremisten. "Stel dat Kamerleden voor de camera verschijnen met een spandoek waarop staat dat alle moslims moeten worden uitgezet? Zo'n discussie wordt vervolgens niet in in het parlement gevoerd, maar online via videoplayers. We zouden extremisten de mogelijkheid geven hun boodschap breed te verspreiden", zegt Corbett. ''Hebben we daarmee nu onze voorzitter de macht gegeven om te censureren? Theoretisch ja. Maar de praktijk is weerbarstiger. Iedereen is zich bewust van macht. Elke voorzitter zal hier heel voorzichtig mee omgaan."

Europarlement kan knippen in livestream debat
Europarlement kan knippen in livestream debat (Foto: BuzzT)

Blok: doe aangifte bij bendes op scholen

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) roept scholen op om altijd aangifte te doen als er signalen zijn dat daar georganiseerde criminele bendes actief zijn. Blok reageert daarmee dinsdag op vragen van D66 over berichtgeving in de Volkskrant dat bendes jongeren ronselen voor bijvoorbeeld de prostitutie of als drugskoerier proberen in te zetten.

Volgens Blok is uit onderzoek niet gebleken dat de situatie onveiliger is geworden op de scholen. Hij roept wel op om aangifte te doen bij de wijkagent als er verdachte dingen worden geconstateerd.

In de Volkskrant komt burgemeester Luc Winants van Brunssum aan het woord. In zijn gemeente heeft de politie volgens de krant een groep van 75 jongeren in beeld gebracht, waarbij er lijnen zouden bestaan naar motorclub Satudarah.

"We treffen jonge jongens met grote stapels bankbiljetten in hun zakken. We zijn bijna kinderlijk naïef. We hebben vaak geen idee van wat er echt speelt", aldus Winants. Volgens hem treden scholen niet altijd voldoende op, omdat ze geen reputatieschade willen.

Blok: doe aangifte bij bendes op scholen
Blok: doe aangifte bij bendes op scholen (Foto: ANP)

PvdA draait: handelsverdrag TTIP toch maar niet

Als het aan de PvdA ligt komt het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP) er niet meer. De fractie steunde dinsdag een voorstel van die strekking van de SP en Partij voor de Dieren.

Partijgenoot en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) ontraadde de motie vorige week nog. En tot dusver was de PvdA altijd voorstander van het vrijhandelsakkoord met de Amerikanen in deze vorm. De motie werd trouwens niet aangenomen, dus het verdrag kan er nog altijd komen.

Maar TTIP ligt in een vrieskist, aldus Ploumen. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump voelt niets voor het verdrag omdat die de Amerikaanse belangen zou schaden. In veel EU-lidstaten is er verzet tegen omdat zij vrezen dat standaarden op gebied van onder meer dierenwelzijn, milieu en arbeidsrechten zouden worden aangetast door het verdrag.

PvdA wil nu wel af van handelsverdrag TTIP
PvdA wil nu wel af van handelsverdrag TTIP (Foto: ANP)

Voetballer WK onder 20 in problemen door 'spleetooggebaar'

Voetballer Federico Valverde plaatste zich zondag met Uruguay voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 20 jaar. De speler van Real Madrid zorgde voor de gelijkmaker en scoorde in de penaltyreeks ook nog. Wereldvoetbalbond FIFA heeft echter een onderzoek ingesteld naar de manier waarop hij zijn goal vierde.

Zijn goal in de wedstrijd vierde hij door met zijn vingers de hoeken van zijn ogen naar beneden te trekken, de ongetwijfeld bij vrijwel iedereen bekende manier om te doen alsof je spleetogen hebt. Het WK wordt in Zuid-Korea gespeeld, een land bevolkt door mensen met over het algemeen kijkers die je spleetogen zou kunnen noemen.

Het leverde uiteraard gedoe op, want Valverde zou zich walgelijk racistisch gedragen hebben. Niks van waar, zo zegt hij zelf. Op social media liet hij weten slechts zijn eerste zaakwaarnemer, Egardo Lasalvia, te willen 'eren'. Lasalvia ziet er wat Aziatisch uit en heeft als bijnaam El Chino, waardoor Valverde's gebaar ineens een veel minder racistisch tintje heeft.

"Het was geen racistische viering van mijn doelpunt. Het was een viering voor mijn vrienden, die weten waar het over gaat. Ik had totaal geen racistische bedoeling en ik bied mijn excuses aan aan een ieder die dat wel dacht", schreef hij voor de lieve vrede nog maar op Twitter, in het Koreaans zelfs. Of de FIFA hem een straf oplegt is nog niet bekend.

Dumoulin verlengt contract tot 2022 bij Sunweb

Tom Dumoulin heeft zijn contract bij Sunweb met vier jaar verlengd. De winnaar van de Giro d'Italia ligt nu vast tot 2022 bij de ploeg van Iwan Spekenbrink.

Dumoulin, al zes jaar in dienst bij Sunweb en de voorlopers, is de contractverlenging normaal. "Ik voel me goed bij het team. Tot nu toe hebben we elk jaar enorme progressie gemaakt. Ik ben overtuigd dat we deze lijn door kunnen trekken.''

Afgelopen maand bezorgde Dumoulin voor de grootse zege van de ploeg. De 26-jarige was de beste in de Giro d'Italia. In 2015 was de renner van Sunweb ook al dicht bij een eindzege in een grote ronde. In de Vuelta ging Dumoulin als klassementsleider het slotweekend, maar verloor in de laatste bergrit meer dan zeven minuten, waardoor hij pas als zesde eindigde in het eindklassement.

De eerst volgende wedstrijd voor Dumoulin is de Ronde van Zwitserland, die 10 juni van start gaat.

Dumoulin tot 2022 bij Team Sunweb (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Dumoulin tot 2022 bij Team Sunweb (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

Gecombineerd WK-allround en-sprint 2020 in Hamar

Voor het eerst zullen in 2020 het WK allround en WK sprint gezamelijk worden gehouden. Plaats van handeling is het Noorse Hamar.

De internationale schaatsunie ISU maakte eerder al bekend dat de WK afstanden in 2020 in het Amerikaanse Salt Lake City worden verreden, terwijl de EK afstanden in Heerenveen worden gehouden.

Volgend  jaar is het WK allround in Amsterdam en het WK sprint in Changchun.

WK allround en sprint in 2020 in Hamar (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
WK allround en sprint in 2020 in Hamar (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Hoelahoeper afgetuigd met eigen hoepel

In de New Yorkse metro is een straatartiest die kunstjes met een hoepel deed, afgetuigd met zijn eigen hoepel. Dat schrijft de Toronto Sun.

Drie dansers van een dansgroepje dat in een metrotoestel optrad waren nogal boos op een bejaard koppel, dat hen blijkbaar wel had bekeken maar uiteindelijk geen fooi gaf. Een hoelahoeper genaamd Jean Loup Wolfman sloeg dit gade en besloot in te grijpen voor de confrontatie uit de hand zou lopen.

Daarbij haalde hij de toorn van de van de miskende dansgenieën op zich, die hem vervolgens -eenmaal uitgestapt- door de gangen van de metro achtervolgden om hem uiteindelijk in te halen. Ze pakten zijn hoepel af en gaven hem er flink mee van langs.

De lokale politie heeft een 21-jarige man gearresteerd vanwege het voorval. Jean Loup Hoelahoep liep wonden op die moesten worden geniet en gehecht, maar stelt dat hij indien nodig gewoon opnieuw in zou grijpen.

'Iedereen kan sporten', met Rico Verhoeven

Kickbokskampioen Rico Verhoeven begint inmiddels al aardig een bekende Nederlander te worden en hij begint die bekendheid uit te buiten door een aantal lucratieve sponsorovereenkomsten te tekenen. Maar zijn bekendheid gebruikt hij niet alleen voor persoonlijk gewin, maar ook om diverse goede doelen te steunen.

Zo zijn de bokshandschoenen, die hij in mei tijdens zijn gevecht tegen Ismael Lazaar tijdens kickboksgala Glory 41 droeg, per opbod geveild. Uiteindelijk brachten deze 2000 euro op die volledig ten goede kwamen aan de stichting 'Voor Sara' die het onderzoek naar de zeldzame spierziekte MDC1A steunt.

Daarnaast is Verhoeven betrokken bij het evenement ArenAMoveS, een sportevenement in de Johan Cruijff ArenA ten behoeve van het onderzoek naar de ziekte multiple sclerose (MS). Iedereen kan zich inschrijven om op 25 juni in de ArenA mee te doen aan een aantal uitdagende sportactiviteiten, waaronder de ArenA traploop, bootcamp, crossfit en bokssessies.

Naast deze inspanningen is Verhoeven ook betrokken bij de gezondheid van de gemiddelde Nederlander en wil hij zich graag inzetten om de Nederlanders aan te zetten tot bewegen. Dat doet hij onder andere via onderstaande 'instructievideo' samen met Toon. Bepaal zelf of je na het zien van deze video geïnspireerd raakt om te gaan sporten, maar denk erom, alle begin is moeilijk... 

Bouwman pakt eerste profzege in Dauphiné

Koen Bouwman heeft de derde etappe gewonnen van het Critérium du Dauphiné. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was de beste van een kopgroep van zes renners. Het peloton kwam binnen op 11 seconden van Bouwman. Thomas de Gendt blijft leider in het algemeen klassement.

Al na twee kilometer kwam een kopgroep van zes renners tot stand met daarbij Koen Bouwman. De Nederlander van LottoNL-Jumbo had met Alexey Vermeulen een ploegmaat bij zich. De twee hadden het gezelschap van Bryan Nauleau (Direct Energie), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Quentin Pacher en Edvaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM).

Met nog veertig kilometer te gaan had de kopgroep nog maar twee minuten op het peloton, waardoor de kans klein was, dat de vroege vlucht zou slagen. In de afdaling van de Côte de Roybon kon de kopgroep hun voorsprong vasthouden. Met nog tien kilometer te gaan was het verschil nog anderhalve minuut, ondanks dat de sprintersploegen vol aan het jagen was op de kopgroep.

Met ingaan van de laatste kilometer had de kopgroep nog een ruime voorsprong op het peloton, waardoor ze voor de etappeoverwinning aan het rijden waren. Vermeulen hield het tempo hoog in dienst van Bouwman, die daarna het afmaakte in de sprint. Siskevicius werd op duidelijke afstand tweede, Backaert eindigde als derde. Arnaud Démare won op elf seconden van Bouwman de sprint van het peloton voor Bryan Coquard.


Pokkén Tournament DX en UltraSun/UltraMoon aangekondigd

Nintendo en The Pokémon Company hebben nieuwe games aangekondigd voor Nintendo Switch en Nintendo 3DS. Voor Nintendo Switch lanceert op 22 september Pokkén Tournament DX, terwijl 3DS op dezelfde dag Pokémon Silver en Gold krijgen in de Virtual Console en op 17 november Pokémon UltraSun en UltraMoon.

Te beginnen met Pokkén Tournament: het betreft een port van de Wii-versie, maar dan met nieuwe fighters. In DX vechten Decidueye, Darkrai, Empoleon, Scizor en Croagunk mee. Hiermee komt het totale aantal vechtende Pokémon op 21. Daarnaast is er een nieuwe 3v3-modus en een aantal online-modi om in te kunnen vechten.

Voor Nintendo 3DS zijn Pokémon UltraSun en UltraMoon in de maak. Deze vinden plaats in dezelfde wereld als Sun en Moon, maar vertellen een nieuw verhaal met een aantal nieuwe Pokémon. Nieuwe features worden ook geteased, maar details zijn niet vrijgegeven. Naast deze titels komen ook Silver en Gold naar de 3DS Virtual Console op dezelfde dag als Pokkén Tournament DX. Deze versies zijn compatibel met de Pokémon Bank.

Beelden van de games kun je hieronder bekijken.

NOS: richtlijn is zaken bij de naam te noemen

Na de massale klachtenregen over de door de NOS uit getuigenverklaringen en de verklaring van de Britse premier May geknipte verwijzingen naar de Islam komt de NOS vandaag met een verklaring.

De volledige tekst luidt:

"Na de aanslag op Tower Bridge in Londen kregen we vragen waarom in het NOS Achtuurjournaal van zondag 4 juni jongstleden onvoldoende expliciet wordt verwezen naar de islamitische achtergrond van de aanslagplegers. Het was beter geweest als de quote van de Britse premier May over 'islamitisch extremisme' in de uitzending was meegenomen. Maar dat neemt niet weg dat uit het geheel van de berichtgeving en uit de context meer dan duidelijk is gemaakt dat het hier gaat om aanslagplegers die zich laten inspireren door de islam. Daar kan geen twijfel over bestaan.

De NOS voert geen agenda bij de journalistieke keuzes die we maken. Wij trachten niets te verhullen en niets te vergroten, onze richtlijn is om zaken bij de naam te noemen."

De verklaring van de NOS
De verklaring van de NOS


Opmerkelijk is dat de richtlijn van de NOS is om zaken bij de naam te noemen. En dan zien we vandaag dit bericht op teletekst, over de Marokkaans-Italiaanse terrorist die bij de aanslag in Londen van afgelopen weekend betrokken was:

De 'Italiaan' was eigenlijk een Marokkaan met Italiaans paspoort
De 'Italiaan' was eigenlijk een Marokkaanse Italiaan

Gevangene overleden in Nieuwegein

Een gedetineerde is overleden in de gevangenis van Nieuwegein (provincie Utrecht). Medewerkers van de penitentiaire inrichting troffen het slachtoffer dinsdagochtend dood aan in zijn cel.

Het sterfgeval kwam volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het licht bij het openen van de cellen. Uit onderzoek moet blijken waar de man aan is overleden. Een woordvoerder van het departement kon dinsdagmiddag nog niets zeggen over de identiteit van de gevangene.

Gevangene overleden in Nieuwegein
Gevangene overleden in Nieuwegein (Foto: ANP)

Zangeres Sandra Reemer overleden

Zangeres en presentatrice Sandra Reemer is dinsdag op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Dat heeft haar manager en woordvoerder Rik Luijcx bekendgemaakt.

Sandra Reemer werd geboren als Barbara Alexandra in Bandoeng, Indonesië. Ze werd als zangeres bekend met het duo Sandra & Andres. Als solozangeres deed zij verschillende keren mee aan het Eurovisie Songfestival.

Daarnaast werd ze in Nederland zeer bekend als 'kroepoekje' naast presentator Jos Brink bij de televisieshow 'Wedden dat...?'

Zangeres Sandra Reemer overleden
Zangeres Sandra Reemer overleden (Foto: BuzzE)

Windsurfer dood na aanvaring met reddingsboot

Een windsurfer die op het Mendotameer in Madison, Wisconsin aan het windsurfen was, is afgelopen woensdag overleden nadat hij werd overvaren door een reddingsboot van de lokale kustwacht.

De 43-jarige man werd ter plekke doodverklaard. Sheriff David Mahoney stelt dat er sprake is van 'een extreem tragische gebeurtenis' op 'een prachtige avond die tragisch eindigde.'

De precieze toedracht van het ongeluk wordt op dit moment nog onderzocht. Een autopsie heeft inmiddels al wel plaatsgevonden.

Politie zoekt belagers 'masturberende' taxichauffeur

De politie is nog op zoek naar de mensen die in Sint-Michielsgestel (Noord-Brabant) een taxichauffeur belaagden nadat een filmpje van de man op internet was opgedoken. Daarop zou te zien zijn hoe de chauffeur masturbeert in de buurt van een kinderspeelplaats.

De man en zijn ouders moesten onderduiken nadat boze mannen zich hadden gemeld bij het huis. Ze zouden een steen door het raam hebben gegooid en klappen hebben uitgedeeld. De taxibestuurder en zijn ouders waren dinsdag nog op een geheime plek.

"Wij doen er alles aan om de verdachten van deze geweldpleging op te sporen", laat een politiewoordvoerder weten. "We zijn ook op zoek naar de verdachten die het adres van deze mensen op sociale media hebben gepubliceerd."

Het is ondertussen onduidelijk of de chauffeur zelf schuldig is aan strafbaar gedrag. Dat wordt nog uitgezocht. "Behoudens een eventuele schennis der eerbaarheid, hebben we vooralsnog geen enkele andere verdenking tegen de man van enig zedenmisdrijf."

Politie zoekt belagers 'masturberende' man
Politie zoekt belagers 'masturberende' taxichauffeur (Foto: ANP)

3 jaar cel in voor Koranbezit

In Pakistan zijn afgelopen woensdag twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie jaar en een boete van €400. De reden? "Illegaal bezit en excessief gebruik van de Koran en islamitische literatuur."

De mannen behoren tot de Ahmadiyya-gemeenschap, die door andere moslims worden gezien als ketters. Wegens hun afwijkende geloofsovertuiging zijn de Ahmadiyya's sinds 1974 officieel tot 'niet-moslims' verklaard in Pakistan.

Sindsdien is het leden van die gemeenschap in Pakistan strikt verboden om islamitische dingen te doen, zich islamitisch te gedragen of islamitisch materiaal te bezitten.

Vangen van ganzen verstoord

De stichting Animal Rights heeft dinsdag op het Eemmeer bij Blaricum voorkomen dat daar bijna duizend wilde ganzen werden gevangen om vergast te worden door het bedrijf Duke Faunabeheer. Duke bevestigt dat het er maar zeven of acht vogels heeft weten te vangen van de duizend die dinsdag de bedoeling waren.

Animal Rights vindt dat de huidige aanpak niet kan. "De dieren worden met bootjes opgejaagd en het land opgedreven. Ze eindigen in de gaskar en sterven een 2 minuten durende verstikkingsdood. Tijdens het opdrijven raken de ganzen in blinde paniek."

Noord-Holland vindt dat er teveel ganzen zijn en dat ze teveel schade aanrichten. Duke moet de overlast bestrijden. "De schade loopt in de miljoenen", aldus Duke-zegsman Arie den Hertog. Volgens hem gebeurt het doden op de beste manier en zijn de dieren al bewusteloos als ze stikken. Toch staat hij open voor betere methoden, zegt hij.

Animal Rights wil de ganzen laten grazen op aangewezen foerageerplekken en ze met diervriendelijke lasers verjagen waar ze niet welkom zijn. Volgens Duke verschuif je zo alleen het probleem.

Vangen van ganzen verstoord
Vangen van ganzen verstoord (Foto: ANP)

Sneijder: "Voel me geen reserve"

Wesley Sneijder moest de afgelopen twee interlands op de bank beginnen, maar is klaar voor een basisplaats tegen Luxemburg.

Komende vrijdag speelt Nederland het kwalificatieduel met Luxemburg. Sneijder moest het de afgelopen twee interlands, tegen Ivoorkust en Marokko, doen met een plek op de bank. Als het aan hem ligt, staat hij tegen Luxemburg vanaf de eerste minuut op het veld.

"Ik voel me zeker geen reserve. De afgelopen twee wedstrijden is het door ’de situatie’ logisch dat ik op de bank moest beginnen", vertelde Sneijder in gesprek met De Telegraaf. "Maar ik ga vanaf dinsdag op de trainingen zorgen dat ik vrijdag vanaf de eerste minuut begin."

Met 'de situatie' doelt Sneijder op het feit dat hij de afgelopen tijd veel heeft moeten reizen met Galatasaray. Zelf vindt hij dat dit wel meevalt. "De hele wereld over reizen? Dat valt toch wel mee. Ik ben weleens verder geweest. Blijkbaar is het een issue, maar voor mij niet."

"Ik sta hier te genieten. Voetballend was het misschien niet geweldig, maar we hebben een mooie uitslag neergezet. Dat geeft vertrouwen richting Luxemburg. Ik ben er trots op dat ik nog steeds deel mag uitmaken van Oranje en ik weet wat ik kan."

Sneijder voelt zich geen bankzitter (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
Sneijder voelt zich geen bankzitter (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)

Ambtenaar bevrijd uit koffieautomaat

Een medewerkster van de gemeente Roermond wilde na het lange pinksterweekend wakker worden door het legen van een bakkie koffie. Ze toetste dinsdagmorgen omstreeks 10:45 de code van haar favoriete koffiesoort in maar er kwam geen bekertje uit het apparaat. In de veronderstelling dat het bekertje klem zat probeerde ze deze los te peuteren.

In plaats van dat het apparaat weer deed waarvoor het gemaakt was, kwam ze met haar duim vast te zitten. Ook collega's konden haar niet bevrijden en dus schakelden ze de brandweer in. In een mum van tijd stonden er 2 brandweervoertuigen en een ambulance voor het stadhuis van Roermond.

Gelukkig konden de toegesnelde spuitgasten de vrouw snel verlossen. Hulp van het ambulancepersoneel was niet nodig, de vrouw kwam met de schrik vrij. Hoe de koffieautomaat eraan toe is, is helaas niet bekend.

Topbiatlete verklaart slechte seizoenen: "Ik had kanker"

De Oekraïnse biatlete Valj Semerenko zat al enkele jaren in de subtop van de wereld toen ze in het olympisch seizoen 2013/14 definitief doorbrak. Haar eerste individuele World Cup-zege volgde, ze werd achtste in de eindstand van de World Cup en won in het Russische Sochi met de Oekraïnse ploeg een emotionele gouden medaille op de estafette.

Een jaar later ging het nog beter voor Semerenko, die zelfs als derde eindigde in de World Cup en daarmee toch echt bij de wereldtop hoorde. Daarna ging het echter snel bergafwaarts. De resultaten bleven uit, alleen met de estafetteploeg kwam ze nog eens op het podium en individueel eindigde ze slechts als 47e in de World Cup. Vorig jaar ging het nog minder goed, want ze sloeg het gros van de wedstrijden over en als ze wel aanwezig was presteerde Semerenko erg matig.

Inmiddels heeft de Oekraïnse meer duidelijkheid gegeven en voor velen kwam het als een verrassing. Dinsdag vertrok de ploeg, inclusief Valj en tweelingzus Vita Semerenko, naar Estland, voor een trainingskamp in Otepää. Voor vertrek gaf iedereen een interview en Valj Semerenko had daar wel wat te melden. "Een tijd terug heb ik een verschrikkelijke diagnose gekregen, ik bleek kanker te hebben. Met veel tijd bleek het uiteindelijk te genezen en nu voel ik me weer een heel stuk beter", aldus Semerenko, die aangaf verder niet in detail te willen treden over de ziekte.

IS vermoordde 163 mensen in Mosul, waaronder kinderen

Terroristen van Islamitische Staat (IS) hebben een bloedbad aangericht onder Irakezen die de stad Mosul wilden ontvluchten. De lafaards brachten begin deze maand 163 mannen, vrouwen en kinderen om het leven.

"De wreedheid van IS en andere terroristen kent kennelijk geen grenzen", zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein dinsdag in Genève.

Het Iraakse leger is bezig met een offensief om IS uit Mosul te verjagen. De terroristen hebben zich in de oude stad verschanst en houden ongeveer 40.000 burgers gevangen. De gevechten gaan van huis tot huis en zijn bijzonder bloedig.

'IS vermoordde 163 mensen in Mosul'
'IS vermoordde 163 mensen in Mosul' (Foto: ANP)

'Derde moslimterrorist Londen Marokkaanse Italiaan'

De derde moslimterrorist die betrokken was bij de Islamitische aanslag van zaterdagavond in Londen, de enige van wie de naam nog niet officieel bekend is gemaakt, was een Marokkaanse Italiaan.

Youssef Zaghba was de zoon van een Marokkaanse man en een Italiaanse vrouw uit Bologna, schrijft de Italiaanse krant dinsdag. Hij werd in 2016 tegengehouden toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen.

De Britse politie onthulde tot nu toe alleen de namen van de twee andere aanslagplegers: Khuram Shazad Butt ( ) (27) en Rachid Redouane (30). Butt was een in Pakistan geboren Brit, Redouane had een Marokkaans-Libische achtergrond.

'Derde terrorist Londen Marokkaanse Italiaan'
'Derde moslimterrorist Londen Marokkaanse Italiaan' (Foto: ANP)

Japanse tiener gepakt voor ransomware

De Japanse politie heeft een veertienjarige jongen opgepakt voor het schrijven van ransomware. "Ik wilde uitproberen wat ik kon en het lukte", zei hij volgens de krant Asahi Shimbun bij zijn verhoor. Ook wilde hij beroemd worden.

De scholier zou op internet hebben geleerd hoe hij gijzelsoftware moest maken. Hij uploadde de code en linkte ernaar op Twitter. Meer dan honderd mensen openden de link en zagen hun computer besmet en vergrendeld raken. Het is niet bekend hoeveel van hen losgeld betaald hebben.

Het gebeurt vrijwel nooit dat iemand wordt opgepakt voor ransomware.

Japanse tiener gepakt voor ransomware
Japanse tiener gepakt voor ransomware (Foto: BuzzT)

Raqqa wordt van drie kanten aangevallen

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben vanaf drie kanten de aanval ingezet op het IS-bolwerk Raqqa in het noorden van Syrië. Een woordvoerder meldde dinsdag dat de aanvallen maandag waren begonnen vanuit het oosten, westen en noorden.

Islamitische Staat beschouwt Raqqa als de hoofdstad van het zogenoemde kalifaat. De SDF verwachten dan ook heftig verzet. ,,Ze zullen zich doodvechten voor hun zogenoemde hoofdstad', aldus de zegsman.

IS nam de stad in 2014 over van rebellen en gebruikte Raqqa als uitvalsbasis voor terreuraanslagen in het Westen. De SDF, waarin de Koerdische YPG en Syrische rebellen samenwerken, krijgen bij het beleg van Raqqa steun van de door de VS geleide coalitie.

Raqqa wordt van drie kanten aangevallen
Raqqa wordt van drie kanten aangevallen (Foto: ANP)

'Ajax heeft vervanger Bosz op het oog'

Peter Bosz wordt naar alle waarschijnlijkheid dinsdagmiddag gepresenteerd bij Borussia Dortmund. Ajax ziet Roger Schmidt als ideale opvolger.

Een conflict tussen Ajax en Bosz heeft ervoor gezorgd dat beide partijen afscheid van elkaar nemen. Dinsdagmiddag moet de overstap naar Borussia Dortmund definitief worden afgerond. Ajax is druk bezig met een vervanger.

Hierbij is Roger Schmidt de grootste kanshebber. De Duitser is een voorname kandidaat om Bosz op te volgen, zo schrijft De Telegraaf. Erg verrassend is dit niet, omdat Edwin van der Sar de naam van Schmidt eerder noemde als ideale opvolger van bondscoach Danny Blind.

Schmidt stond eerder dit jaar nog aan het roer bij Bayer Leverkusen, maar daar werd de trainer in maart ontslagen. Ook Louis van Gaal, Erik ten Hag, Frank de Boer, Jaap Stam en Martin Schmidt werden, niet allemaal even serieus, genoemd als mogelijke opvolger.

Mensen krijgen muizenparasiet tegen malaria

Een proef met een parasiet die voorkomt bij een muis, moet helpen een nieuw malariavaccin voor mensen te vinden. Het Radboudumc in Nijmegen gaat het met het Erasmus MC en het Havenziekenhuis in Rotterdam uitproberen.

De eerste drie vrijwilligers krijgen dinsdag een genetisch aangepast knaagdiermalaria als vaccin toegediend. Aan de malariaparasiet is een specifiek gen toegevoegd dat bescherming tegen malaria bij de mens moet opwekken. Een aldus geproduceerde eiwit moet bij de mens soelaas bieden.

De muizenmalariaparasiet (Plasmodium berghei) leidt bij de mens niet tot ziekte.

Naar schatting van genoemde ziekenhuizen overleed in 2015 een half miljoen mensen aan malaria, van wie een groot deel jonge Afrikaanse kinderen.

Mensen krijgen muizenparasiet tegen malaria
Mensen krijgen muizenparasiet tegen malaria (Foto: ANP)

'Na tragedie onvoorzichtiger op social media'

Gebruikers van sociale media worden verstandiger met de informatie die ze publiekelijk delen. Totdat er emotionele dingen in de directe omgeving gebeuren. Dan gaan alle geleerde lessen overboord en vervallen mensen in speculaties en onterechte beschuldigingen. Dat zegt hoogleraar nieuwe media Jan van Dijk (Universiteit Twente) naar aanleiding van het gebruik van sociale media rond de moorden op de veertienjarige meisjes Romy uit Hoevelaken en Savannah uit Bunschoten.

Tijdens de zoektocht naar Savannah plaatste iemand een foto van twee mannen van wie later bleek dat ze vrijwillig mee zochten. Ook waren er geruchten over mannen in een donkere auto die niets met de zaak te maken hadden. "Emotie wint het altijd van de ratio", zegt Van Dijk. "De meeste mensen zijn eigenlijk verstandiger. Ze beseffen welk bereik ze hebben en wat het effect van roddel en speculatie is. Op scholen en in media is veel aandacht voor de negatieve kanten van het gebruik van sociale media. Daar leren we van. Maar mensen vergeten alles wanneer er erge dingen gebeuren."

Facebook
Daar valt volgens de hoogleraar weinig tegen te doen. "Er zijn discussies over de rol van bijvoorbeeld Facebook. Natuurlijk kan het bedrijf ertoe verplicht worden onterechte beschuldigingen van internet te verwijderen, maar dan is het kwaad allang geschied. Je kunt het niet tegenhouden, het is de technologie. Vroeger werd er op straat en in het café geroddeld, tegenwoordig gebeurt dat digitaal. Dat heeft een versterkende werking, want je bereikt er iedereen mee. Veel mensen staan daar heus bij stil. Maar als er jonge meisjes worden vermist of vermoord, is Facebook op de eerste plaats een kanaal om emoties te uiten."

Positief
Toch hebben sociale media ook een positief effect bij dergelijke gebeurtenissen. Ten eerste lukte het de familie van Savannah, toen haar lot nog onduidelijk was, om landelijke aandacht voor haar verdwijning te krijgen. Van Dijk: "En hoewel de politie soms voor de voeten wordt gelopen, gebruikt ze sociale media zelf ook om hulp te krijgen. Daarnaast kun je onterechte speculaties digitaal snel corrigeren. Enerzijds worden mensen soms onnodig bang gemaakt, aan de andere kant wist na de aanhoudingen iedereen meteen dat er geen seriemoordenaar in de regio actief was. Vroeger wist je dat pas als je een dag later de krant opensloeg."

'Na tragedie onvoorzichtiger op social media'
'Na tragedie onvoorzichtiger op social media' (Foto: BuzzT)

Golfer en miljardairszoon gaat voor glorie op US Open

Volgende week start op de golfbaan van Erin Hills in Wisconsin de 117e editie van de US Open, een van de majors in de golfwereld. Daar doet een opvallende naam aan mee, ene Maverick McNealy.

De 21-jarige McNealy debuteerde in 2014 al, maar speelde sindsdien geen enkele major meer. Hij is nog altijd amateurgolfer, maar wel al enkele jaren een van de besten ter wereld. Toch heeft hij grote twijfels of hij wel professional moet worden en dat heeft opvallend genoeg niks met zijn kwaliteiten te maken.

McNealy is de zoon van Scott McNealy, medeoprichter van Sun Microsystems en multimiljardair. Dat, gecombineerd met het feit dat hij een uitstekende studie aan het welbekende Stanford heeft afgerond, zorgt ervoor dat McNealy ook buiten het golf veel mogelijkheden heeft en dat zorgt dan weer voor bepaalde druk. "Van mensen die veel hebben, wordt veel verwacht, zegt mijn vader vaak", vertelde McNealy vorig jaar.

"Ik krijg gigantisch veel mogelijkheden en ik voel het als mijn plicht om die ook te benutten, want lang niet iedereen heeft überhaupt die kans. Ik probeer nog uit te vogelen hoe ik dat het best kan doen", legt hij uit. Vader Scott maakt zich zorgen over een leven als golfprofessional voor zijn zoon. "Zal hij zich op intellectueel gebied niet gaan vervelen na een jaar of drie, als hij acht uur per dag traint, wedstrijdronden van zes uur speelt en rondreist als een zigeuner?", vraagt pa zich enigszins neerbuigend af. 

Zoon Maverick golft uiteraard erg graag en lijkt wel prof te willen worden, maar de twijfels zijn nog altijd sterk. "Mijn vader is actief in Silicon Valley en veel mensen uit mijn kennissenkring ook. Straks word ik ineens door een studiegenoot gevraagd om mee te doen met een interessante technologische start-up en dat wordt lastig als ik golfprofessional ben." 

De beslissing is dus nog altijd niet gemaakt, een jaar of twee sinds hij voor het eerst de eerste positie innam op de wereldranglijst voor amateurgolfers. McNealy ziet zelf overigens ook echt wel in dat zijn dilemma, als afgestuurde aan Stanford met een miljardair als vader en een berg golftalent op zak, een first world problem van de bovenste plank is. "Mensen kijken naar me alsof ik gek ben als ik over mijn twijfels praat."

Volgende week donderdag staat McNealy op de baan van Erin Hills en wie weet kan een goede prestatie daar helpen bij de beslissing. 

Lacazette: "Champions League is niet allesbepalend"

Alexandre Lacazette lijkt de deur voor Arsenal op een kier te zetten. Ook ging de Fransman in op een mogelijke transfer naar Atlético Madrid.

Lacazette werd al meerdere keren aan Arsenal gelinkt, al kreeg Olympique Lyon nog geen officieel bod binnen. Dat The Gunners volgend seizoen slechts in de Europa League spelen, hoeft volgens de Fransman geen groot probleem te zijn. "Of de Champions League allesbepalend is voor mijn keuze? Nee, maar het is wel belangrijk."

In een live Facebookchat van Eurosport gaf Lacazette aan dat de kans op speeltijd ook belangrijk is. "Ik zal kijken wat mijn positie bij m'n nieuwe club wordt. Dat er niet te veel spelers zijn, zodat ik kan spelen en niet op de bank kom te zitten", aldus de spits. "De Premier League is interessant. Dat beketent niet dat ik ga, maar ook niet dat ik weiger om weg te gaan."

Atlético Madrid werd ook genoemd als nieuwe club van Lacazette, maar de Spanjaarden mogen het komende halfjaar geen spelers kopen. "Een huurperiode bij Lyon tot aan de winter? Daar heb ik niet echt over nagedacht, omdat dat volgens onze clubpresident niet mogelijk is. En dat is ook niet wat ik zelf wil."

Twaalf gewonden bij 'stierenvechten' in Peru

Tijdens het traditionele stierenfestival Jala Toro in het Peruviaanse Huancavelica zijn afgelopen weekeinde de eerste traditionele gewonden gevallen. Twaalf mensen kwamen er op pijnlijke wijze achter dat het loslaten van een dolle stier in een menigte vol schreeuwende mensen misschien niet zo'n tof idee is. 

Een aantal mensen werd omver gebeukt door het woeste beest, terwijl anderen minder geluk hadden en met zijn hoorns te maken kregen. Zo probeerde iemand op een auto te klimmen, maar de stier wist dat vakkundig te voorkomen en sleepte de vent een stuk mee over de grond. 

Het was overigens nog maar de eerste dag van Jala Toro, dus er zijn nog genoeg kansen voor de lokale bevolking om zich voor een pislinke stier te gooien en zo het ziekenhuis te bereiken. Dat er gewonden vallen hoort uiteraard bij het feest: vorig jaar konden minstens acht mensen een bezoek aan de arts brengen, het jaar ervoor werden er drie op de hoorns geregen. 

De stier had er zin in in Huancavelica (Bron: YouTube)

Meer horeca, maar minder kroegen

Het aantal hotels, restaurants en cafetaria's is afgelopen jaar toegenomen, maar er zijn minder cafés. Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Bureau van de ING. In vijf jaar tijd steeg het aantal restaurants met 15 procent en nam het aantal hotels met een kwart toe. Er zijn nu bijna 5000 hotels en tegen de 15.000 restaurants en cafetaria's. Het aantal kroegen duikt onder de 11.000.

Door de aantrekkende economie groeit de omzet in alle takken van de horeca. Dit jaar is er volgens de economen 5 procent meer omzet te verdelen in de sector. De klandizie neemt vrijwel over al toe. Vooral bij restaurants wordt meer verkocht. De groei voor cafés is wat bescheidener.

Meer horeca, maar minder kroegen
Meer horeca, maar minder kroegen (Foto: ANP)

Koeweit bemiddelt in conflict Qatar met buren

Koeweit probeert te bemiddelen in het diplomatieke conflict tussen Qatar en andere Arabische landen. De emir van Koeweit belde met sjeik Tamim bin Hama al-Thani van Qatar, die daarop een geplande toespraak tot de bevolking uitstelde.

De emir van Koeweit bemiddelde in 2014 ook al in een conflict tussen de Golfstaten. Sjeik Tamim "beschouwt hem als een vader" en wil hem de ruimte geven de kwestie in te dammen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar tegen de zender Al Jazeera.

Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein verbraken maandag de diplomatieke betrekkingen met Qatar. Jemen en Libië sloten zich bij hen aan. Zij beschuldigen het schatrijke oliestaatje ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

Ook de Turkse president Erdogan probeert de spanningen te verminderen. Hij telefoneerde met de leiders van Qatar, Koeweit, Saudi-Arabië en Rusland. In de gesprekken werd het belang van regionale vrede en stabiliteit benadrukt, aldus medewerkers van de president.

Koeweit bemiddelt in conflict Qatar met buren
Koeweit bemiddelt in conflict Qatar met buren (Foto: ANP)

Met deze website heb jij binnen no-time een origineel Vaderdagcadeau

18 juni is de dag dat alle vaders in Nederland verwend mogen worden. Maar wat moet je nu in hemelsnaam kopen om na al die jaren nog origineel te zijn? De website Kado Idee Generator springt hier handig op in.

Deze website verzamelt de meest leuke, geinige en originele cadeaus van verschillende websites en gooit er een simpele zoekfilter overheen. Zo kun je vanuit je luie stoel het perfecte cadeau voor die ouwe van je vinden. Zo kun je bijvoorbeeld een handige Bier Riem bestellen, een Bierdop Schieter of een Balkon Barbecue. Teveel leuke gadgets om op te noemen eigenlijk. Neem zelf een kijkje op de website en laat ons in de reacties weten wat jij voor Vaderdag cadeau geeft of hoopt te krijgen.

Burgemeester Londen wil Trump niet op bezoek

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, vindt dat het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Groot-Brittannië moet worden afgelast. Hij heeft de Britse regering gevraagd het bezoek te schrappen, meldt The Guardian dinsdag.

Aanleiding voor zijn verzoek zijn de opmerkingen die Trump over Khan maakte na de aanslagen in Londen zaterdagavond. Eerst twitterde Trump nogal smalend over Khan dat deze had verklaard dat er "geen reden was voor paniek" terwijl er doden en gewonden waren gevallen. Toen de president er op werd gewezen dat Khan de aanslagen juist had veroordeeld en de opmerking uit zijn verband was gerukt, twitterde hij dat dit een "zielig excuus" was.

De Britse minister voor Buitenlandse Zaken Boris Johnson liet dinsdag weten "geen reden"te zien om het staatsbezoek te schrappen.

Burgemeester Londen wil Trump niet op bezoek
Burgemeester Londen wil Trump niet op bezoek (Foto: ANP)

Acht mannen en vrouwen in strijd om Roland Garros-titels: de kwartfinalisten

Week twee op Roland Garros is in volle gang en op het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar zijn we inmiddels bij de kwartfinales in het enkelspel aanbeland. Nog acht mannen en acht vrouwen zijn in de strijd om de titel, na al het geweld van de afgelopen (ruime) week een goed moment om even te kijken wie er nog bij zijn. Mocht je de wedstrijden willen kijken: je kunt vanaf het einde van de ochtend en vervolgens de hele middag wel terecht bij NPO1 en Eurosport 1 en 2.

Mannen, 1e kwart: Andy Murray (1) - Kei Nishikori (8)
Het eerste kwart bij de mannen leverde uiteindelijk de twee kwartfinalisten op die eigenlijk wel verwacht werden. Uiteraard de nummer één van de wereld, Andy Murray, maar ook de Japanner Kei Nishikori, als achtste geplaatst. Murray is de favoriet en dat is niet vreemd, aangezien Nishikori bij vlagen erg matig speelt - hij verloor er zelfs al twee sets met 6-0 door. Daarnaast staat het in onderlinge ontmoetingen 8-2 voor de Brit, maar de vorige ontmoeting op een Grand Slam was wel voor Nishikori: de kwartfinales van de US Open vorig jaar.

Mannen, 2e kwart: Stanislas Wawrinka (3) - Marin Cilic (7)
Stanislas Wawrinka is de Roland Garros-kampioen van 2015 en dat wil de Zwitser nog eens voor elkaar krijgen. Hij is uitstekend bezig in Parijs en verloor in zijn eerste vier wedstrijden geen enkele set, hoewel hij wel telkens één tiebreak speelde. Marin Cilic had over het algemeen misschien iets minder zware tegenstanders, maar ook de Kroaat wandelt vooralsnog fluitend door het toernooi. Sterker nog, in vier wedstrijden verloor ook hij nog geen set en hij verloor zelfs geen enkele keer meer dan drie games in een set.

Marin Cilic staat uitstekend te spelen en is misschien wel een gevaarlijke outsider (Pro Shots/Action Images)
Marin Cilic staat uitstekend te spelen en is misschien wel een gevaarlijke outsider (Pro Shots/Action Images)

Mannen, 3e kwart: Pablo Carreño-Busta (20) - Rafael Nadal (4)
De 25-jarige Pablo Carreño-Busta staat weliswaar 21e op de wereldranglijst, hij schopte het nog nooit tot de vierde ronde van een Grand Slam-toernooi, laat staan de kwartfinales. Nu dus wel, en dat heeft hij met mooie zeges op Grigor Dimitrov en Milos Raonic - na een ware thriller - dik verdiend. Zijn tegenstander behoeft weinig introductie, schatten we zo in. Rafael Nadal is op jacht naar La Décima, zijn tiende Roland Garros-titel, en tot nu toe trof hij weinig echte tegenstand. Een lichtpuntje voor Nederland: Robin Haase bood hem nog het best partij. 

Mannen, 4e kwart: Dominic Thiem (6) - Novak Djokovic (2)
Dit zou wel eens dé kraker van de kwartfinales kunnen worden. Dominic Thiem kent een geweldig jaar, vooral op gravel, en stoomde soepeltjes door naar de laatste acht in Parijs. Alleen Simone Bolelli en Steve Johnson maakten het hem één set lastig, maar hij stond uiteindelijk nog geen set af. Dat kan niet gezegd worden van titelverdediger Novak Djokovic, die tegen Diego Schwartzman toch even de boel op scherp moest zetten om de Argentijn niet voor een stunt te laten zorgen. Thiem en Djokovic speelden vijf keer eerder tegen elkaar, waaronder de halve finales van Roland Garros vorig jaar, maar de Oostenrijker zou nu wel eens meer kans dan ooit kunnen hebben.

Kan Dominic Thiem het Novak Djokovic moeilijk genoeg maken? (Pro Shots/Action Images)
Kan Dominic Thiem het Novak Djokovic moeilijk genoeg maken? (Pro Shots/Action Images)

Vrouwen, 1e kwart: Jelena Ostapenko - Caroline Wozniacki (11)
Met de Letse Jelena Ostapenko zien we gelijk de enige overgebleven niet-geplaatste speelster. De 19-jarige zag de grootste namen in het kwart, waaronder nummer één Angelique Kerber, uitgeschakeld worden en werkte zichzelf netjes naar de laatste acht, een unicum voor de Letse. Caroline Wozniacki heeft meer ervaring met het ver komen op Grand Slams, maar de Deense won er nog altijd geen één. Op een double bagel in de tweede ronde na speelt ze telkens driesetters, maar Wozniacki knokt zich wel elke keer naar de winst.

Vrouwen, 2e kwart: Kristina Mladenovic (13) - Timea Bacsinszky (30)
Titelverdedigster Garbiñe Muguruza werd hier toch wel verwacht, maar voor eigen publiek zorgde Kristina Mladenovic voor een stunt door haar uit te schakelen. De Française heeft al twee lange driesetters achter de rug, maar staat nu dan voor het eerst in de kwartfinales in Parijs. Opponente Timea Bacsinszky stuurde Venus Williams naar huis in een driesetter en speelt erg sterk, wat haar in de eerste drie wedstrijden drie ruime zeges opleverde. Ze was halvefinaliste in Parijs in 2015 en dat hoopt ze te herhalen.

Caroline Wozniacki hoopt na al die jaren eindelijk eens een Grand Slam te kunnen pakken (Pro Shots/Action Images)
Caroline Wozniacki hoopt na al die jaren eindelijk eens een Grand Slam te kunnen pakken (Pro Shots/Action Images)

Vrouwen, 3e kwart: Elina Svitolina (5) - Simona Halep (3)
Het enige kwart bij de vrouwen waar het allemaal een beetje liep zoals je op papier mocht verwachten. Elina Svitolina zette haar geweldige jaar door en plaatste zich, na Roland Garros 2015, voor de tweede keer in haar loopbaan voor de kwartfinales op een Grand Slam. Simona Halep heeft daar wel meer ervaring mee en stond in 2014 in Parijs zelfs in de finale, maar een Grand Slam winnen deed ze nog nooit. De Roemeense wint tot nu toe nagenoeg elke set overtuigend en lijkt een perfecte kans te hebben op haar eerste eindzege.

Vrouwen, 4e kwart: Caroline Garcia (28) - Karolina Pliskova (2)
Caroline Garcia schakelde twee landgenotes uit en stond voor het eerst in de achtste en nu ook kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. De nummers acht en tien van de wereld werden door anderen uitgeschakeld, maar dat mag de pret niet drukken voor de prima spelende Française. Karolina Pliskova haalde in Parijs voor het eerst de derde en vierde ronde en nu dus ook de kwartfinales. Ze kwam twee keer in de problemen, maar herstelde zich ruim op tijd en lijkt tegen Garcia ook weer de favoriete.

Van de acht overgebleven vrouwen lijkt Simona Halep de meest overtuigende titelkandidate (Pro Shots/Action Images)
Van de acht overgebleven vrouwen lijkt Simona Halep de meest overtuigende titelkandidate (Pro Shots/Action Images)

KFC laat Thuisbezorgd eten rondbrengen

KFC gaat zijn eten via Thuisbezorgd.nl naar klanten brengen. Dat hebben de twee bedrijven dinsdag bekendgemaakt. In Den Haag start de bezorgdienst dinsdag al in een testproject vanuit één restaurant. KFC wil ook snel gaan bezorgen in Eindhoven en Amsterdam.

Vorige week kondigde McDonald's ook al aan maaltijden te gaan bezorgen. Dat bedrijf koos voor Thuisbezorgd-concurrent UberEATS om de bezorging voor zijn rekening te nemen.

KFC laat Thuisbezorgd eten rondbrengen
KFC laat Thuisbezorgd eten rondbrengen (Foto: ANP)

Huiseigenaren willen duidelijkheid over gas

Nederlandse huiseigenaren hebben veel vragen over de ambitie van de overheid om alle Nederlandse woningen van het gasnet los te koppelen en willen duidelijkheid daarover. Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat minister Henk Kamp van Economische Zaken die duidelijkheid "over de gevolgen van het loskoppelen" geeft.

De VEH vindt verder dat Kamp met een "handelingsperspectief voor huishoudens" moet komen. Daarin moet onder meer duidelijkheid worden gegeven over de alternatieven voor gas en de voors en tegens van die alternatieven. Ook het tijdspad van de verandering is belangrijk, omdat die bepalend kunnen zijn voor de beslissing om bijvoorbeeld een cv-ketel te vervangen of toch juist al te investeren in een warmtepomp.

Verder moet er duidelijkheid komen over de kosten van de afkoppeling en wie daarvoor opdraait. Volgens directeur belangenbehartiging Rob Mulder van de VEH kunnen die kosten tot 50.000 euro per woning oplopen.

Draagvlak onder burgers is volgens de VEH cruciaal en dat kan de overheid bereiken door huishoudens te ontzorgen. Voor een deel is dat draagvlak er overigens al. Iets meer dan de helft van de leden van de VEH gaf bij een ondervraging aan het eens te zijn met de ambitie van de overheid. Slechts een kleine 40 procent heeft ook al een idee wat de gevolgen voor hun woning zijn.

De overheid wil dat huishoudens in 2050 niet langer afhankelijk zijn van aardgas. Dat wordt nu nog in veel woningen gebruikt voor verwarming, warm water en koken.

Huiseigenaren willen duidelijkheid over gas
Huiseigenaren willen duidelijkheid over gas (Foto: ANP)

Inkomen twintigers blijft achter

Het inkomen van twintigers is de laatste decennia flink uit de pas gaan lopen met dat van andere leeftijdsgroepen. Rond 1990 verdienden twintigers en bijvoorbeeld dertigers nog min of meer evenveel. Vanaf ongeveer 2003 is er echter een trend zichtbaar waarbij twintigers steevast iets minder krijgen dan de rest, blijkt uit een vergelijkende studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tussen 2004 en 2014 zijn twintigers er zelfs in inkomen op achteruit gegaan, waar andere werkenden wel meer gingen verdienen. In 2004 kreeg een werkende twintiger volgens het onderzoek in doorsnee nog bijna 24.000 euro binnen. Tien jaar later was dat teruggelopen tot ruim 23.000 euro. Het inkomen van alle werkenden liep tegelijkertijd op van een kleine 25.000 euro naar dik 26.000 euro. Het gaat om cijfers die onder meer zijn gecorrigeerd voor inflatie.

Inkomen twintigers blijft achter
Inkomen twintigers blijft achter (Foto: ANP)

FC Twente geschokt: "Tioté was een fantastische jongen"

FC Twente heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat Cheick Tioté is overleden. De 30-jarige speler zakte tijdens een training plotseling in elkaar.

"We zijn geschrokken en diep bedroefd door zijn plotselinge overlijden", reageert directeur Jan van Halst op de officiële website van FC Twente. "Cheick was een fantastische jongen en een geweldige prof. Hij was introvert en kon in stilte van dingen genieten."

De Tukkers namen Tioté in 2008 over van Anderlecht. Met de Ivoriaan in de gelederen werd in 2010 de landstitel en de Johan Cruijff Schaal veroverd. Vervolgens vertrok hij voor ongeveer zeven miljoen euro naar Newcastle United.

"Als speler was Cheick hard, maar fair en bovenal beresterk. Zo zullen we hem bij FC Twente altijd blijven herinneren. Wij wensen familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies", aldus Van Halst.

Condoleanceregister Savannah druk bezocht

Al zeker 1200 mensen hebben sinds maandagmiddag op de website condoleance.nl een reactie achtergelaten op de dood van Savannah Dekker. Het Oostwende College in Bunschoten, de school waarop het veertienjarige meisje zat, biedt op de eigen website een link naar het register opdat ouders, leerlingen en leerkrachten hun medeleven kunnen betuigen met de nabestaanden.

"Intens verdrietig zijn wij door dit grote verlies van onze 14-jarige klasgenoot en (mede)leerling. Er zijn geen woorden voor en het is niet te bevatten. Onze gebeden en gedachten zijn bij de familie en vrienden van Savannah", zo staat te lezen op website van de school.

Op de school is een stilteruimte ingericht om Savannah te herdenken. De school was maandag, tweede pinksterdag, open om mensen de gelegenheid te geven hun verdriet te delen.

Condoleanceregister Savannah druk bezocht
Condoleanceregister Savannah druk bezocht (Foto: ANP)

'Gijzeling Melbourne mogelijk terreurdaad'

De Australische politie onderzoekt of er een terroristische kant zit aan een dodelijke gijzeling in de stad Melbourne. Een met een vuurwapen gewapende man met een lang strafblad schoot daar in de hal van een flatgebouw een man dood en gijzelde een vrouw. Agenten schoten hem dood toen hij al schietend naar buiten kwam. Drie agenten raakten gewond, de gegijzelde vrouw bleef ongedeerd.

Terreurgroep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. In een verklaring, die opvallend snel kwam en bovendien ook in vertaling, liet IS weten dat de actie het werk was van een 29-jarige Australiër van Somalische afkomst. De reden was dat Australië deel uitmaakt van de coalitie die tegen IS vecht in Syrië en Irak.

De gijzelnemer, Yacqub Khayre, zat in zijn proeftijd na een veroordeling wegens huisvredebreuk. Hij was ook berecht, maar vrijgesproken van het voorbereiden van een aanslag op een legerbasis in Sydney acht jaar geleden.

'Gijzeling Melbourne mogelijk terreurdaad'
'Gijzeling Melbourne mogelijk terreurdaad' (Foto: ANP)

Dodental aanslag Kabul stijgt boven 150

Het dodental door de zware bomaanslag in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul vorige week, is volgens president Ashraf Ghani opgelopen tot meer dan 150. De aanslag is daarmee de dodelijkste sinds 2001 toen de Taliban werden verjaagd.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid tot nu toe opgeëist. Tot dinsdag was sprake van negentig doden en ongeveer 460 gewonden.

De aanslag was woensdag tijdens de drukke ochtendspits. Een vrachtwagen vol met explosieven ontplofte bij de ingang van een afgesloten wijk met veel ambassades en regeringsgebouwen.

Volgens Ghani, die dinsdag sprak tijdens een bijeenkomst met diplomaten, zijn alle doden Afghanen.

Dodental aanslag Kabul stijgt boven 150
Dodental aanslag Kabul stijgt boven 150 (Foto: ANP)

Dode door ongeval op N205 bij Vijfhuizen

Door een verkeersongeval op de N205 is dinsdagochtend ter hoogte van Vijfhuizen (gemeente Haarlemmermeer) een persoon om het leven gekomen.

Volgens de politie botsten twee auto's op elkaar. Door het ongeval is ook iemand zwaargewond geraakt. De politie heeft de weg afgesloten en doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. 

Internetabonnement wordt duurder

De prijzen van internet, tv en bellen gaan de komende maanden voor de meeste Nederlanders omhoog. De kabelaars en telecombedrijven zeggen dat dat is om investeringen te doen in de capaciteit van hun netwerk.

Zes van de zeven grootste providers van Nederland gooien vanaf 1 juli hun tarieven omhoog. T-Mobile is de enige die de prijzen gelijk houdt. De gemiddelde prijsstijging is 22 euro op jaarbasis, meldt vergelijkingssite Pricewise.

Behalve investeringen in capaciteit en stabiliteit van het netwerk, geven de bedrijven ook veel uit aan het uitzenden van televisieseries en sportwedstrijden.

Internetabonnement wordt duurder
Internetabonnement wordt duurder (Foto: BuzzT)

Kuijt: "Blijf hoe dan ook betrokken bij Feyenoord"

Dirk Kuijt gaat in het komende jaar meelopen met technisch directeur bij Feyenoord Martin van Geel om te kijken of de functie wat voor hem is.

"Ik ga een jaartje met hem meelopen, veel leren en kijken wat bij me past", vertelde Kuijt tegen Metro. "Misschien komen we erachter dat die functie mij niet ligt, maar ik blijf hoe dan ook betrokken bij Feyenoord, want dat is mijn club."

De aanvaller, die na het kampioenschap zijn afscheid als voetballer aankondigde, gaat echter eerst op vakantie. "Die zal wat langer duren dan normaal, even anderhalve maand van de aardbodem verdwijnen", lachte hij.

Kuijt sprak met meerde oud-voetballers over zijn afscheid. "Phillip Cocu, Frank de Boer, André Ooijer, Mark van Bommel en natuurlijk Gio. Bij iedereen was het een keuze op gevoel en spijt hebben ze nooit gehad. Maar missen doen ze het wel. Stuk voor stuk zeggen ze dat de periode dat ze speler waren de mooiste tijd van hun leven was."

Kuijt gaat stagelopen bij Feyenoord (Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe)
Kuijt gaat stagelopen bij Feyenoord (Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe)

Amerikaanse ambtenaar aangeklaagd voor lekken

Een vrouw die werkt voor de Amerikaanse overheid is gearresteerd op verdenking van het lekken van informatie van de geheime dienst NSA naar de media.

Volgens het ministerie van Justitie ontvreemdde de 25-jarige Reality Leigh Winner, documenten over Russische hackpogingen uit een overheidsgebouw in de staat Georgia en speelde deze door aan het onlinenieuwsmedium The intercept.

De vrouw werd een uur nadat de informatie op de site verscheen, opgepakt. In de documenten stond volgens The Intercept informatie over hoe de Russen door middel van phishing e-mails probeerden om bij Amerikaanse stemmachines binnen te dringen.

Amerikaanse ambtenaar aangeklaagd voor lekken
Amerikaanse ambtenaar aangeklaagd voor lekken (Foto: ANP)

File door wasmachines boven A15

Een gekantelde vrachtwagen geladen met wasmachines zorgt dinsdagochtend voor flinke vertraging op de A15 tussen Gorinchem en Rotterdam. De apparaten zijn op een bovenliggend viaduct deels uit het voertuig geschoven en hangen vlak boven de snelweg.

De vrachtwagen kantelde op het viaduct op de N3 van Papendrecht naar Dordrecht. Een aantal wasmachines kwam daardoor op de weg terecht en bleef hangen in de vangrail boven de A15. Vanwege het risico dat er apparaten naar beneden vallen, werd de onderliggende snelweg deels afgezet. Dat leidde vroeg in de ochtend al tot flinke files.

'Ariana laat tattoo zetten voor Manchester'

Ariana Grande en haar tourcrew hebben een tatoeage laten zetten in nagedachtenis van de slachtoffers van de moslimaanslag in Manchester waarbij islamitische terroristen 22 kinderen en tieners van het leven beroofden uit naam van Allah. Volgens The Sun kozen ze voor een plaatje van een bij, het symbool van de stad.

Op social media verschenen na het benefiet foto's waarop te zien was hoe een aantal dansers uit de show van Ariana de bijentattoo backstage lieten zetten. Tatoeëerders in Manchester zagen sinds de aanslagen op 22 mei de vraag naar bijentatoeages enorm groeien. Sommige zaken plaatsen de tattoos gratis, als klanten een donatie zouden geven aan het noodfonds van de stad.

De werkbij is al sinds de industriële revolutie symbool van de stad Manchester. De lokale bevolking wil zichzelf daarmee profileren als hardwerkend volk. Zelfs de plaatselijke universiteit heeft drie bijen in haar embleem.

'Ariana laat tattoo zetten voor Manchester'
'Ariana laat tattoo zetten voor Manchester' (Foto: BuzzE)

België wil minder strenge uitstootregels

De Belgische minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem wil de klimaatambitie van haar land versoepelen. Ze gaat daarover onderhandelen met Europa, zo schrijven Belgische kranten dinsdag.

Nu moet België de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. Ze spreekt binnenkort met Europa om die doelstelling te versoepelen.

"De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een doorvoerland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer en met veel verouderde gebouwen. Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen", zegt de minister.

Omdat de klimaatdoelstellingen Europees zijn vastgelegd, betekent een lager streefcijfer voor ons land dat andere EU-lidstaten meer inspanningen moeten doen.

België wil minder strenge uitstootregels
België wil minder strenge uitstootregels (Foto: ANP)

Californië en China sluiten klimaatakkoord

De Amerikaanse staat Californië en China hebben dinsdag op een klimaatconferentie in Peking afspraken gemaakt om te komen tot nauwere samenwerking bij het ontwikkelen van schonere technologieën.

De partijen zullen daarnaast samenwerken op het gebied van minder uitstoot van schadelijke stoffen en het promoten van groene handel. De aankondiging komt een week nadat de Amerikaanse president Trump bekendmaakte dat zijn land zich terugtrekt uit het klimaatverdrag van Parijs dat in 2015 werd bereikt.

Jerry Brown, de gouverneur van Californië zei op de conferentie dat "de dreiging van klimaatverandering gevaarlijker zal zijn dan die van het fascisme voor de Tweede Wereldoorlog."

Anneke Grönloh beëindigt zangcarrière

Na een loopbaan van bijna zestig jaar stopt Anneke Grönloh met optreden. Dat meldt De Telegraaf.

De zangeres wordt woensdag 75 jaar en vindt dat een mooi moment om bekend te maken dat ze een einde aan haar carrière maakt.

Anneke won in 1959 haar eerste platencontract in Cabaret der onbekenden, een destijds bekende talentenjacht. De eerste jaren was ze vooral populair in Azië, maar in 1962 scoorde ze in Nederland grote hits met Brandend Zand en Paradiso, dat zestien weken op nummer één stond. Het record werd pas onlangs verbroken, door Ed Sheerans Shape Of You. Wereldwijd verkocht de zangeres dertig miljoen platen.

De verslechterde gezondheid van de zangeres is de reden voor haar besluit, vertelt Anneke. Ze draagt na een longembolie tegenwoordig vrijwel continu een zuurstofmasker. "Optreden is niet verantwoord, ik moet naar adem happen."


Anneke Grönloh beëindigt zangcarrière
Anneke Grönloh beëindigt zangcarrière (Foto: BuzzE)

Rechter verbiedt sekstape Mischa Barton

Een rechter in Los Angeles heeft twee exen van Mischa Barton verboden beeld- en videomateriaal van de actrice te verspreiden. Dat meldt haar advocaat maandag op Twitter.

Volgens The Wrap heeft de rechtbank documenten in handen. Daarin verklaart de The O.C.-actrice dat ze in het najaar een relatie kreeg met Jon Zacharias, en hij zonder haar toestemming foto's en video's maakte tijdens seks, onder de douche en op andere momenten waarop zij naakt was. Later kreeg ze te horen dat de tapes bij een aantal porno-aanbieders werd aangeboden voor een half miljoen dollar.

Wat de tweede ex, Adam Shaw, met de zaak te maken heeft, is niet helemaal duidelijk. In de documenten geeft Mischa wel aan dat hij bevriend is met Jon.

TMZ beweert dat het verbod het resultaat is van een deal die Mischa met Jon heeft gesloten. De rechter zou die maandag geldig hebben verklaard. Woensdag zou de rechtbank zich buigen over eenzelfde verbod voor Adam.

Rechter verbiedt sekstape Mischa Barton
Rechter verbiedt sekstape Mischa Barton (Foto: BuzzE)

Zaakwaarnemer: "Dolberg wil bij Ajax blijven"

Kasper Dolberg wil dolgraag nog een jaartje bij Ajax voetballen. Dat heeft zijn zaakwaarnemer laten weten.

"Zijn doel is om nog een jaar bij Ajax te blijven. Iedere grote Europese club heeft naar hem geïnformeerd", liet zaakwaarnemer Jens Steffensen aan Fußball Transfers weten. "Maar we hebben nog geen concrete aanbiedingen op papier gezien."

In de Duitse media werd Dolberg al aan Borussia Dortmund gelinkt, aangezien Peter Bosz daar waarschijnlijk de nieuwe trainer wordt. Ook zou de jonge Deen in de belangstelling staan van Manchester United en Liverpool.

Ajax nam Dolberg in de zomer van 2015 over van Silkeborg IF. Afgelopen jaargang was de 19-jarige aanvaller goed voor 23 goals en acht assists in 48 officiële wedstrijden. Zijn contract in Amsterdam loopt nog door tot de zomer van 2021.

FOK! Wat een weer: Zware windstoten en pittige buien!

Het onweer in juni zuivert de lucht.

Hallo allemaal!

Vandaag voel ik me als een vis in het water. We krijgen namelijk te maken met een actieve randstoring onder aanvoering van een depressie die vanaf Engeland naar de Noordzee koerst. Daarbij behoren een sterk windveld, een buienlijn en tot slot ook nog een occlussie. Tussendoor hebben we even pauze vanmiddag. Het belangrijkste vandaag zullen de windstoten zijn bij de buienlijn en de reguliere wind in de loop van de middag. Uiteraard houden we jullie op de hoogte op FOK!

Laten we de situatie eens even gaan bekijken. De pinksterdagen verliepen op een paar kleine buitjes na, overwegend droog. Gisteren leek het erop dat de buienkans wat groter was, maar daar hebben we nauwelijks wat van gemerkt. Integendeel. In de ochtend waren er nog wat wolkenvelden, maar vanaf een uur of 1 brak de zon door en werd het langs een groot deel van de westkust stralend zonnig. Hier in Haarlem scheen de zon onafgebroken van 2 tot 10. Stapelwolken onstonden voornamelijk 30 kilometer landinwaarts. Bovendien werd het nog iets warmer dan we gedacht hadden met 20 tot 23 graden. Maar we dwalen af. Het gaat tenslotte om vandaag.

Op de satelliet was gisteren de depressie al goed zichtbaar en ook de ontwikkelende randstoring daarvan konden we al herkennen. In de loop van de avond nam de bewolking toe en ging het in de nacht enige tijd regenen. Tot zover nog weinig aan de hand, want de wind hield zich nog koest.

Vanochtend trekt eerst de regen nog weg uit het oosten. Dan is het uitkijken voor de buienlijn. Aan de voorzijde ervan neemt de wind al toe naar vrij krachtig tot krachtig en draait naar het zuidwesten toe. 

Ik verwacht dat de buienlijn tussen 12 en 2 over het hele land trekt. Onweer, hagel en dus die windstoten zijn daarbij dus mogelijk. Het is vooral oppassen in de gebieden waar de temperatuur nog tot 21 graden oploopt. En dat is met name in het oosten en noordoosten het geval, daar kunnen de windstoten uithalen tot 80 km/u. De bomen staan vol in blad en met de neerslag kan dit zeker voor overlast geven. In de rest van het land wordt het ongeveer 17 graden.

Vervolgens wordt het even wat rustiger. Het klaart even op en dan is het ook even wat droger en zwakt de wind wat af. Maar de occlussie nadert en daarbij zit dan het reguliere windveld.

In de loop van de middag gaat het in het zuidwesten en westen weer (hard) regenen en die regen trekt dan naar het oosten toe. Het hangt helemaal van de koers van de depressie af waar de feitelijke occlussie passeert. Dit is pas op het laatste moment duidelijk.

Maar dan de wind. Op dit moment wordt een dikke windkracht 8 verwacht langs de Zeeuwse kust en dit breidt zich dan geleidelijk uit over de kustprovincies. Windkracht 9, storm dus, is niet geheel uitgesloten. Uiteindelijk komen ook de Wadden aan de beurt. Tot diep landinwaarts moet men rekening houden met ZWARE windstoten. Zeker in het verkeer wordt het oppassen. De bomen staan vol in blad en zwakkere bomen zouden het zomaar kunnen begeven. De maximale windstoten aan zee worden tussen de 90 en 100 km/u verwacht.

Ik zei het al eerder, we houden jullie op de hoogte.

Morgen hebben we nog steeds met die depressie te maken. De meeste wind vinden we dan in het noordwestelijk kustgebied met nog steeds de mogelijkheid tot een windkracht 8. Verder vallen er ook nog een aantal buien. Het is met 18 graden nog vrij fris.

Donderdag en vrijdag verlopen ook niet helemaal droog, maar de zon krijgt alweer meer ruimte en de temperatuur klimt alweer tot boven de 20 graden.

In het weekend lijkt het gewoon weer zomer te worden met veel zon, een kleine buienkans en maxima van 22 tot 26 graden. Maar de modellen zijn wat wispelturig. Dus daar weten we later in de week meer over.

Fijne dag en wees voorzichtig allemaal!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:22
Zon onder: 21:54
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1826 Oprichting van de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert.
1954 Eerste Eurovisie-uitzending met een verslag van het Narcissenfeest in Montreux
1964 The Beatles geven het tweede van twee concerten in het Noord-Hollandse Blokker.
1990 In China worden 97 politieke gevangenen, opgesloten omwille van betogingen voor meer democratie, vrijgelaten.
2009 Bobby Haarms, een Nederlands voetballer en -coach overlijdt.

Kerk in Tallinn bij mooi weer. (Foto: qltel)
Een prachtige kerk in Tallinn.qltel maakte fraaie foto's op zijn reis. ( foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Alle Roparunteams gefinisht in Rotterdam

Alle 321 teams die dit pinksterweekeinde meededen aan de Roparun zijn maandag feestelijk binnengehaald bij de finish op de Rotterdamse Coolsingel. Met de ruim 500 kilometer lange estafetteloop uit Hamburg en Parijs naar Rotterdam wordt geld ingezameld voor de kankerbestrijding.

Hoeveel deze 26e Roparun heeft opgebracht wordt later deze maand bekendgemaakt. De organisatie hoopt dit jaar net als voorgaande jaren op ongeveer 5 miljoen euro uit te komen.

De snelste ploeg van de Roparun 2017 arriveerde maandagochtend kort na 11.00 uur, de laatste rondde de estafette even na 18.00 uur af. De lopers, aangevuld met fietsers, verzorgers en chauffeurs, vertrokken zaterdag. In Hamburg gaf presentatrice Sylvie Meis het startschot, in Parijs deed oud-atlete Nelli Cooman dat.

De Roparun leidde de deelnemers onder meer langs het familiehuis van de Daniël den Hoedkliniek waar familieleden van kankerpatiënten kunnen verblijven. "Een emotioneel moment. De lopers worden daar geconfronteerd met het doel van de Roparun", aldus een zegsman van de organisatie.

Alle Roparunteams gefinisht in Rotterdam
Alle Roparunteams gefinisht in Rotterdam (Foto: ANP)

Broer aanslagpleger Manchester vrijgelaten

Ismail Abedi (24) de broer van de zelfmoordterrorist Ismail Salman Abedi is maandag vrijgelaten zonder aanklacht. Hij was volgens de BBC een van de 18 mensen die na de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester door de Britse politie werden gearresteerd.

Er zitten nog tien verdachten in hechtenis die verdacht worden van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Salman Abedi pleegde op 22 mei met een zelfgemaakte bom een een aanslag, waarbij 22 concertgangers werden gedood en 116 mensen gewond raakten.

De derde broer, Hasham (20) en vader van de drie, Ramadan Abedi, werden in Libië gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Zij zitten nog vast.

Broer aanslagpleger Manchester vrijgelaten
Broer aanslagpleger Manchester vrijgelaten (Foto: ANP)

Geruchtmakende misbruikzaak Cosby begonnen

In de Amerikaanse stad Norristown is maandag (lokale tijd) de rechtszaak begonnen tegen de komiek Bill Cosby (79). Hij wordt beschuldigd in 2004 Andrea Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis.

De eerste getuige tegen Cosby vertelde in de rechtbank hoe Cosby haar in 1998 bedwelmde, waarna hij haar misbruikte. Volgens de aanklager dezelfde manier als bij Constand.

Na deze aanklacht van de vrouw kwamen volgens Amerikaanse media nog tientallen vrouwen naar buiten met soortgelijke aantijgingen tegen Cosby. In deze zaak wordt alleen de zaak van Constand tegen Cosby behandeld.

De ooit zo populaire komiek heeft altijd ontkend iets te hebben misdaan. Cosby beweert dat de seksuele contacten altijd met wederzijdse toestemming gebeurden.

Geruchtmakende misbruikzaak Cosby begonnen
Geruchtmakende misbruikzaak Cosby begonnen (Foto: ANP)

'Trump zal getuigenis Comey niet tegenhouden'

De Amerikaanse president Trump zal de voor donderdag geplande getuigenis in het Congres van voormalig FBI-baas James Comey over Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen niet tegenhouden. Dat zei Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders dinsdag.

Volgens de Amerikaanse wet heeft de president het recht om overheidsmedewerkers te verbieden om gevoelige informatie te lekken. In de VS wordt al geruime tijd uitgekeken naar de verklaring van Comey.

Comey werd vorige maand ontslagen door Trump. De president zou Comey onder druk hebben gezet om het onderzoek naar de Russische bemoeienis te staken maar Trump ontkent dat. Kort na het ontslag van Comey maakte Trump hem uit voor "nut job", wat zoiets betekent als mafkees of prutser.

'Trump zal getuigenis Comey niet tegenhouden'
'Trump zal getuigenis Comey niet tegenhouden' (Foto: ANP)

Wolff hamert op beter motorgeluid Formule 1

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff vindt dat het motorgeluid in de toekomst van de Formule 1 een belangrijke rol moet gaan krijgen. De Oostenrijker pleit ervoor dat na het 1,6 liter V6-turbotijdperk een meer lawaaiïge krachtbron de norm moet worden.

Al sinds de introductie van de huidige generatie motoren wordt er door iedereen geklaagd over het geluid of liever het gebrek er aan. "Tegenwoordig is alles wat je op de weg ziet zelfregulerend, energiezuinig en vooral stil. De autosport moeten daarentegen luidruchtig zijn, want hoewel je auto's hard ziet gaan, geeft geluid je nog eens extra dat gevoel van snelheid en kracht. Dat gegeven zijn we met de introductie van de huidige motoren uit het oog verloren en dus moet daar de focus op liggen bij het vaststellen van nieuwe motorreglementen."

Het teruggaan naar de V8, die in de vorige generatie motoren gebruikt werd, ziet Wolff niet zitten, omdat de Formule 1 een belangrijke rol in technische vernieuwing moet blijven spelen. Een nieuwe meer onafhankelijke leverancier dan Mercedes, Ferrari, Honda en Renault ziet Wolff ook wel zitten. Daarvoor moeten de reglementen echter wel tijdig vastgesteld worden.

Dansend sterrenpaar heeft toch geen exoplaneet

Een internationaal team van astronomen heeft informatie naar buiten gebracht over het op twee na dichtsbijzijnde 'stersysteem'. Het gaat om Luhman 16AB, twee om elkaar heen draaiende bruine dwergen, sterren die doorgaans nauwelijks groter zijn dan bijvoorbeeld Jupiter.

Alleen het drievoudige stersysteem Alpha Centauri en Barnard's Ster staan dichter bij ons zonnestelsel. Lehman 16AB bevindt zich op zo'n 6,5 lichtjaar van aarde en staat in het sterrenbeeld Zeilen. Hoe oud het systeem is is niet helemaal duidelijk en de schattingen lopen dan ook nogal uiteen: van ongeveer honderd miljoen tot zo'n drie miljard jaar.

De twee sterren draaien astronomisch gezien dicht om elkaar heen, met een tussenafstand van slechts zo'n drie keer de afstand van de aarde naar de zon. Dat leverde interessante beelden op, uiteraard met computers gegenereerd uit allerlei verkregen informatie, waarbij de twee in een soort dans om elkaar en door de ruimte verwikkeld lijken.

Met de Very Large Telescope in Chili werd eerder data verkregen waaruit bleek dat het systeem van Lehman 16AB mogelijk een exoplaneet kent en daar werd dan ook naar gekeken door de astronomen. Met behulp van de Hubbletelescoop werden niet alleen de 'dansfoto's' gemaakt, maar kwam men ook tot de conclusie dat de twee toch echt samen dansen, zonder een planeet om hen te vergezellen.

Dancing Luhman 16AB Brown Dwarfs from Sci-News.com on Vimeo.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.