FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 juni 2017

'Londense terrorist figureert in jihadfilm'

Khuram Shezad Butt, die door de politie is geïdentificeerd als een van de verantwoordelijken voor de aanslag in Londen zaterdag, figureerde in de tv- film 'The Jihadis Next Door'. Dat hebben Britse media maandagavond onthuld. Chanel 4 zond de documentaire, na een jaar van onderzoek en gebruik van undercover opnamen, in januari uit.

Butt is te zien bij bijeenkomsten met twee notoire islamistische predikers, onder wie haat-imam Mohammed Shamsuddin, die Groot-Brittannië waarschuwde voor de komst van de sharia. Hij komt ook in beeld in gezelschap van Abu Haleema, die ervan wordt verdacht een schooljongen te hebben aangezet tot een terreurdaad.

Butt zou zijn geradicaliseerd door filmpjes op YouTube. Hij overwoog volgens een kennis naar Syrië te gaan om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd, maar zijn familie en toen zwangere vrouw brachten hem op andere gedachten.

'Londense terrorist figureert in jihadfilm'
'Londense terrorist figureert in jihadfilm' (Foto: ANP)

Apple komt met nieuwe iPad Pro

Apple heeft vandaag een nieuwe 10,5-inch iPad Pro en een nieuwe 12,9-inch iPad Pro geïntroduceerd. Beide modellen hebben een display met ProMotion-technologie.

De randen van het nieuwe 10,5-inch model zijn met bijna 40 procent teruggebracht. De tablet weegt minder dan 500 gram. De iPad Pro-modellen hebben dezelfde camera’s als iPhone 7: een 12-megapixel camera met optische beeldstabilisatie en een 7-megapixel FaceTime HD-camera.

Het Retina-display van iPad Pro is vernieuwd en is nu voorzien van ProMotion, een technologie die een refresh-rate tot 120 Hz mogelijk maakt. Daardoor verloopt het scrollen vloeiender en reageert alles sneller. De Apple Pencil werkt bijvoorbeeld nog sneller met een latency van slechts 20 ms. ProMotion moet voor een nog betere beeldkwaliteit zorgen en vermindert het stroomverbruik door de refresh-rate automatisch aan te passen aan de mate van beweging van de content op het scherm.

"Dit zijn verreweg de snelste iPads die we tot nu toe hebben gemaakt. Ze bevatten een uiterst geavanceerd display met ProMotion, een krachtige, nieuwe A10X Fusion-chip en het geavanceerde camerasysteem van iPhone 7", zegt Greg Joswiak, vice president Product Marketing van Apple. "In combinatie met iOS 11 zorgen deze nieuwe iPad Pro-modellen voor compleet nieuwe gebruiksmogelijkheden."

iOS 11 dat vanaf dit najaar beschikbaar is bevat nieuwe features voor iPad:

  • Een nieuw, aanpasbaar Dock waarmee je direct bij je meest gebruikte apps en bestanden kunt, ongeacht in welk app je bezig bent.
  • Verbeterde multitaskingfunctionaliteit, waaronder een vernieuwde App Switcher die Spaces in iOS introduceert. Daardoor schakel je makkelijker tussen actieve apps, ook als je er twee tegelijk geopend hebt in Split View. Bovendien werkt dit ook in Slide Over.
  • De Bestanden-app, die alles netjes bij elkaar houdt, ongeacht of de bestanden lokaal, op iCloud Drive of in Box, Dropbox of een andere cloudservice staan.
  • Multi-Touch Drag & Drop waarmee je tekst, foto’s en bestanden van de ene app naar de andere kunt verplaatsen.
  • Een nieuwe documentenscanner in Notities, waarmee je documenten van één of meer pagina’s kunt scannen. Om de leesbaarheid te vergroten, worden eventuele schaduwen verwijderd en past de scanner filters toe.
  • Nauwere integratie met Apple Pencil, zoals de mogelijkheid om iets te tekenen bij tekst die je in Notities en Mail schrijft, de Direct markeren-feature waarmee je makkelijk een document ondertekent, een pdf annoteert of op een schermafbeelding tekent, en het nieuwe Direct noteren, dat Notities opent vanaf het toegangsscherm zodra je met Apple Pencil op het display tikt. En wil je even snel naar handgeschreven tekst of tekens zoeken, dan kan dat met de nieuwe Handgeschreven tekst zoeken-feature.

De 10,5-inch iPad Pro is verkrijgbaar in zilver, spacegrijs, goud en roségoud. Het 64-GB Wi-Fi-model is verkrijgbaar vanaf € 739 en het 64-GB Wi-Fi + Cellular-model vanaf € 899. De 12,9-inch iPad Pro is verkrijgbaar in zilver, spacegrijs en goud. Het 64-GB Wi-Fi-model is verkrijgbaar vanaf € 909 en het 64-GB Wi-Fi + Cellular-model vanaf € 1069.

iPad Pro (Foto: Apple)

Oud-wereldkampioen grasbaanracen De Jong betrapt op doping

De Nederlandse motorcoureur Jannick de Jong is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de Nederlandse motorbond KNMV bekendgemaakt.

De grasbaanracer werd op 30 april betrapt na een race in Eenrum, de Dutch Open Grass Track. Over welke verboden stof het gaat is niet bekendgemaakt, wel heeft men laten weten dat De Jong per direct is geschorst. Voor hoe lang is nog niet bekend.

De Jong is bepaald geen kleine naam in het internationale grasbaanracen. In 2015 werd hij als eerste Nederlander ooit wereldkampioen en in de twee jaar daarvoor, net als vorig jaar, eindigde de Fries als tweede in het WK. Anderhalve week geleden won hij in Duitsland nog de eerste Grand Prix van het seizoen. 

Apple komt met slimme speaker

Apple blijftmaar bezig met aankondigingen tijdens de opening van WWDC 2017 en komt met nog een compleet nieuwe productlijn. De Homepod is een smart-speaker.

De speaker bestaat uit een zevendelige tweeter-array met elk een eigen driver. In het midden is er een 4-inch subwoofer te vinden. Om allerlei slimme technieken aan te sturen werkt er een A8-chip mee. Jawel, dezelfde chip als in de iPhone. Apple smijt met termen als 'realtime acoustic modelling', 'audio beam forming' en 'multi channel echo cancelling', maar geen hond die het begrijpt.

De HomePod is spatial aware. Dat wil zeggen dat je de speaker ergens kunt neerzetten en het herkent dat er dingen om hem heen staan. Met allerlei technieken gaat het zorgen voor ruimtelijk geluid. Backing vocals klinken ook alsof ze achterin staan bijvoorbeeld.

Je kunt twee HomePods samen laten werken. En natuurlijk werkt het naadloos met Apple Music. Speaker heeft connectie met de iCloud. Het kent je playlists enzovoort. Het heeft zes microfoons om jouw stemcommando's voor Siri te 'horen'. Het luistert ook als je ver af staat. Je kunt niet alleen van zender wisselen, nummers aanvragen of vragen stellen over de draaiende muziek. Siri levert ook nieuws, weer, vertalingen, verkeer, sportnieuws, zetten van timers of herinneringen of stuurt tekstberichtjes. Als je HomKit hebt dan kun jez zelf de lichten aansturen, de verwarming hoger of lager zetten. De ingestelde scenes in HomeKit worden ook ondersteund.

Om privacy te waarborgen stuurt Apple pas wat op als je begint met "he Siri". De gegevens worden gecodeerd en verstuurd via een anonieme Siri-identificatievoorziening.

De prijs van de HomePod wordt 349 dollar. Deze is verkrijgbaar in wit en space grey. Alleen komt de slimme speaker pas in december uit in Noord-Amerika, Verenigd Koninkrijk en Australie. Volgend jaar wil Apple andere landen gaan bedienen.

Apple HomePod (Foto: Apple)

Berghuis: "Volgens mij zijn de clubs bezig"

Steven Berghuis zit momenteel in onzekerheid over waar zijn toekomst ligt. Feyenoord hoopt hem over te kunnen nemen van Watford.

Berghuis kwam afgelopen seizoen op huurbasis uit voor Feyenoord en had met zeven doelpunten en zes assists een belangrijk aandeel in het kampioenschap. Zijn contract bij Watford loopt nog door tot de zomer van 2019.

"Ik heb geen idee. Er is nog niets bekend. Feyenoord wil me graag overnemen", vertelde Berghuis tegen RTV Rijnmond. "Volgens mij zijn de clubs bezig, dus het is afwachten. Duidelijkheid is altijd lekker, maar je weet hoe het gaat in het voetbal. Daar heb ik me wel een beetje op ingesteld."

Berghuis hoopt dat er voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen duidelijkheid komt over waar hij gaat voetballen. "Dat zou het lekkerste zijn. Anders verlies je alleen maar tijd bij de club waar je op dat moment bent. We zullen het zien."

Apple kondigt iOS 11 aan tijdens WWDC

Apple heeft maandagavond het nieuwe besturingssysteem iOS 11 aangekondigd. De techgigant maakte het nieuws bekend tijdens de WWDC-keynote in San Jose. Vanaf dit najaar is iOS 11 beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod Touch. De release valt waarschijnlijk samen met de lancering van de nieuwe iPhones.

Het nieuwe besturingssysteem kent veel nieuwe functies. Zo krijgt de persoonlijke assistent Siri een update, zijn er verbeteringen voor de camera-app en Apple Kaarten en krijgt de App Store een volledig nieuw uiterlijk.

Ontwikkelaars krijgen maandag al de beschikking over een betaversie van iOS 11 en later volgt ook een publieke beta.

Apple kondigt iOS 11 aan tijdens WWDC
Apple kondigt iOS 11 aan tijdens WWDC (Foto: BuzzT)

Apple kondigt nieuwe lijn iMac Pro aan

Apple heeft vandaag een sneakpreview gegeven van een nieuwe lijn computers van de gigant. Het gaat om de iMac Pro dat een workstation moet gaan worden voor pro users.

De iMac Pro kijrgt een 27-inch Retina 5K display, ondersteuning voor tot wel 18-core Xeon processoren. Met de nieuwe Radeon Vega als GPU haalt de computer tot 22 Teraflops. De all-in-one is in space-grey uitgevoerd. In het apparaat vinden we tot 128GB ECC geheugen. Bij de bestelling kan er een SSD tot een opslag van 4 Terabyte worden besteld. Aan de achterkant van de iMac Pro zijn er vier aansluitingen Thunderbolt 3 te vinden. De ethernetpoort kan tot 10Gb ethernetsnelheid aan. Wil je zonder draad werken dan heeft de iMac Pro 802.11 ac Wi-Fi en Bluetooth 4.2.

De iMac Pro komt in december uit. Voor 5000 dollar krijg je een iMac Pro met 27-inch 5K-scherm, met daarin een Xeon CPU met acht cores, 32GB werkgeheugen en 1 terabyte opslag.

Apple iMac Pro 2017 (Foto: Apple)

Apple updatet iMacs en MacBooks

Apple heeft vandaag tijdens de WWDC-opening updates aangekondigd voor de iMac- en MacBook-series. Alle iMacs krijgen snellere processoren, GPU's, Thunderbolt 3, snellere opslag en betere Retina-schermen. De MacBook en MacBook Pro krijgen snellere processoren en snellere SSD-opslag.

De iMacs gebruiken de snellere Kaby Lake processoren. Je kunt in de configuratie tot 4.2 GHz kiezen. De Fusion Drive is nu standaard op alle 27-inch configuraties en de betere 21.5-inch iMac. De SDD is nu tot vijftig procent sneller. Alle iMacs krijgen Thunderbolt 3-poorten. De grafische kaart komt uit de Radeon Pro 500-serie die tot 8GB geheugen krijgt in de duurste configuratie. Het werkgeheugen krijgt een nieuwe bovengrens: de 21.5 inch-versie gaat tot 32 GB, de 27-inch versie gaat tot 64GB.

De update voor de 13-inch MacBook Pro krijgt ook de Kaby Lake processors. De 15-inch MacBook Pro krijgt daarbij een betere GPU met meer geheugen. De non-Pro MacBook krijgt ook Kaby Lake processoren, maar dan op een wat lagere snelheid. Daarnaast heeft Apple de 13-inch MacBook Air stilletjes geupdate met een 1.8 GHz processor.

Apple iMac 2017 (Foto: Apple)

Apple Macbook Pro update 2017 (Foto: Apple)

'Premier May gaat verzwakt verkiezingen in'

De Conservatieve Britse premier Theresa May wil de 'sterke en stabiele' leider zijn die het land uit de Europese Unie loodst (brexit). Tien dagen na de parlementsverkiezingen van donderdag 8 juni moeten de historische onderhandelingen met Brussel beginnen. May kan de beste deal sluiten volgens haar campagnemedewerkers, maar ze zakt in de peilingen.

May kwam na het referendum over de brexit vorig jaar aan de macht. Ze bezwoer herhaaldelijk geen vervroegde verkiezingen te willen. Maar in april besloot ze die plotseling toch te houden, toen de conservatieven in de peilingen schitterden. Haar belangrijkste tegenstander, de links-radicale Labour-leider Jeremy Corbyn, leek kansloos met zijn 'marxistische praatjes'.

Nu gaat het land naar de stembus, maar May en haar partij schitteren niet meer. De glans is er af na een politieke blunder over ouderenzorg, een slechte campagne en een chronisch zwijgen over wat ze precies met haar brexit wil. De terroristische aanslag van zaterdag is bovendien politiek schadelijk, omdat ze als minister van Binnenlandse Zaken (2010-2016) op de politie heeft bezuinigd.

Onvrede
Ondertussen groeit de onvrede over stijgende prijzen, stagnerende lonen, over falende sociale en medische voorzieningen en andere diensten zoals het dure openbaar vervoer. Corbyn wordt vaak, vooral door jongeren, toegejuicht als hij hoge belastingen en hoge overheidsuitgaven belooft, zoals voor minimumlonen en gratis universitair onderwijs. De 'kansloze' radicaal Corbyn staat in peilingen op circa 35 procent, veel meer dan verwacht en veel meer dan zijn centrumlinkse Labour-voorganger Ed Milliband twee jaar terug behaalde (30 procent).

May's plan om als sterke en stabiele leider uit de stembusstrijd te komen, lijkt moeilijk haalbaar. De Conservatieven zouden volgens peilingen wel winnen met mogelijk rond de 43 procent van de stemmen en zo hun meerderheid handhaven. Maar volgens Britse media schieten ze met een tegenvallende uitslag maar weinig op met deze verkiezing. Het leiderschap van May zou daardoor ter discussie komen te staan.

Duidelijk is wel dat veel Britten zich niet tegen een brexit verzetten. Het land keert zich zowel met Corbyn als met May af van de tientallen jaren waarin vrijhandel en openheid naar Europa en de wereld de toon aangaven. Corbyn wil de brexit wel voorzichtiger aanpakken dan May met haar 'harde brexit'. Naar schatting 80 procent van de kiezers gaat op de twee grootste partijen stemmen. Dat laat erg weinig over voor bijvoorbeeld de Liberaal-Democraten (LDP) van Tim Farron, die best een stokje voor de brexit zou willen steken.

'Premier May gaat verzwakt verkiezingen in'
'Premier May gaat verzwakt verkiezingen in' (Foto: ANP)

Pliskova met moeite naar kwartfinales Roland Garros, unicum Garcia

Karolina Pliskova heeft voor het eerst in haar leven de kwartfinales gehaald op Roland Garros. De Tsjechische nummer drie van de wereld had het vooral in het begin van de achtste finale wel erg moeilijk met de Paraguayaanse Veronica Cepede Royg, de nummer 97 op de ranglijst.

Pliskova serveerde in set één ontzettend slecht en sloeg nog niet de helft van de eerste services binnen de lijnen. Cepede Royg deed dat juist uitstekend en won zo met opvallend grote cijfers de eerste set.

De Tsjechische kwam vervolgens echter beter in haar spel, serveerde iets beter en zag de foutenlast bij Cepede Royg toenemen. De tweede set won ze via twee vroege breaks, in set drie plaatste Pliskova op 4-4 de beslissende break: 2-6, 6-3, 6-4.

Caroline Garcia, in Parijs als 28e geplaatst, zorgde voor eigen publiek voor een unicum. De 23-jarige Française versloeg haar landgenote Alizé Cornet (WTA-43) en plaatste zich zo voor het eerst in haar carrière voor de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi: 6-2, 6-4. In die kwartfinale komt Garcia uit tegen Pliskova. 

'Interne ruzies zorgen mede voor vertrek Bosz bij Ajax'

Het is niet de vraag of Peter Bosz aan de slag gaat bij Borussia Dortmund, maar wanneer de overgang officieel is. Volgens De Telegraaf-journalist Valentijn Driessen is dit nog een kwestie van tijd.

"Morgen zal er ongetwijfeld een persbericht naar buiten komen", zei Driessen maandagavond in het Peptalk bij Ziggo Sport. Naar verluidt zouden Ajax en Bosz het intern met elkaar aan de stok hebben. "Dat hebben wij ook gehoord."

"Vorige week hadden wij een bericht klaarstaan dat Hennie Spijkerman weg zou gaan bij het eerste elftal en dat de jeugd extra training zou krijgen van Dennis Bergkamp. Toen bekend werd dat Spijkerman zou blijven werd er gezegd: trek het bericht maar in. Spijkerman gaat wel door", aldus Driessen. 

Bosz lijkt assistent-trainer Hendrie Krüzen opnieuw mee te nemen. "Andere jongens voelden zich buitengesloten. Er zijn altijd allerlei stromingen. Hoe goed het ook gaat, er zijn altijd tegenstromingen. Dit is misschien wel een godsgeschenk dat ze door Dortmund van elkaar verlost worden."

Telegraaf-journalist Valentijn Driessen in Peptalk. (Bron: Twitter/Ziggo Sport)

Overigens maandagavond werd Joël Veltman geinterviewd door Fox Sports. De antwoorden die Veltman tussen de regels door gaf zeggen waarschijnlijk genoeg.  

Joël Veltman bij Fox Sports na het duel tegen Ivoorkust. (Bron: Twitter/Fox Sports)

Sneijder: "Laat ze lekker kritisch zijn"

Wesley Sneijder maakt zich totaal niet druk om de mening van enkele critici over zijn evenaring van Edwin van der Sar als recordinternational.

In de gewonnen oefenpot tegen Ivoorkust (5-0) kwam Sneijder zondagavond als invaller binnen de lijnen voor zijn 130ste interland. Vrijdag, op zijn verjaardag, kan de kleine middenvelder tegen Luxemburg recordinternational van Nederland worden. "Dit is echt fantastisch", lachte Sneijder in gesprek met FOX Sports.

Er waren de laatste dagen wat kritische geluiden te horen, omdat Sneijder vanuit Turkije twee keer heen en terug naar het trainingskamp van Oranje vloog. Zaterdag speelde hij nog een wedstrijd met Galatasaray. "Ik heb ook een paar mensen voorbij zien komen, maar als je die serieus moet nemen... Ik denk dat heel Nederland die mensen niet serieus neemt."

Namen wilde de routinier niet noemen. "Laat die mensen lekker kritisch zijn, ik zie het als jaloezie. Het tergt mij alleen maar en nu wil ik hier nog liever zo lang mogelijk bij blijven om het record verder aan te scherpen", vervolgde Sneijder.

Dylan levert rede in bij Zweedse Academie

Bob Dylan heeft op tijd aan de opdracht voldaan om de 820.000 euro die behoort bij zijn Nobelprijs voor de Literatuur te krijgen. De Amerikaanse zanger en tekstdichter leverde de benodigde lezing voor het verstrijken van de limiet (zaterdag) in bij de Zweedse Academie. Deze zette de rede, op 4 juni in Los Angeles ingesproken, maandag op haar website. Dylan (76) nam in april toen hij in Stockholm een concert gaf de Nobel-medaille en oorkonde al in ontvangst.

"De toespraak is buitengewoon", oordeelde Academie-secretaris Sara Danius. Dylan gaat in zijn ruim 26 minuten durende betoog in op collega's, muziekstijlen en boeken die hem hebben beïnvloed. Het begon bij Buddy Holly, die op zijn 22e verongelukte. Dylan was toen een jaar of achttien. Inspiratie putte hij ook uit de aloude Amerikaanse folktraditie, variërend van ragtime blues, songs van (slaven)arbeiders, zeemansliederen uit Georgia, ballades uit de Appalachen tot cowboyliedjes.

De boeken die de meeste indruk maakten op Dylan waren Moby Dick (Herman Melville), Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque en Homerus' Odyssee over de omzwervingen en avonturen van Odysseus na afloop van de Trojaanse oorlog.

Dylan levert rede in bij Zweedse Academie
Dylan levert rede in bij Zweedse Academie (Foto: BuzzE)

Hackers publiceren shows Steve Harvey

Een groep hackers heeft acht nog niet vertoonde afleveringen van Steve Harvey's nieuwe programma Funderdome online gezet. Het collectief, TheDarkOverlord, is dezelfde als de groep die vorige maand een deel van het nieuwe seizoen van de Netflix-serie Orange Is The New Black publiceerden.

Funderdome is een nieuw zomerprogramma dat komend weekend voor het eerst op de Amerikaanse zender ABC te zien is. De hackers probeerden eerder Netflix af te persen door te dreigen de beelden online te gooien. Of dat ook bij ABC is gebeurd, is niet bekend. Het collectief kondigde eerder deze week wel plannen aan om de content van de zender online te zetten. Ook uitte de groep bedreigingen aan het adres van FOX, IFC en National Geographic Channel.

Vorige maand beweerden andere hackers ook een kopie van de vijfde Pirates Of The Caribbean in handen te hebben. Ze dreigden de film te lekken als studio Disney niet betaalde. Dat gebeurde niet en de film is ook nooit online verschenen. Disney-baas zei later dat het waarschijnlijk een hoax was.

Hackers publiceren shows Steve Harvey
Hackers publiceren shows Steve Harvey (Foto: BuzzE)

Smeets nog steeds niet te spreken over Bieber

Vooraf was hij al niet enthousiast over de komst van Justin Bieber naar Landgraaf, en het optreden van de Canadese superster op Pinkpop heeft festivalbaas Jan Smeets niet van mening doen veranderen. "Het was niks. Meer een optreden in de categorie songfestival", stelt Smeets maandagavond.

Wat mister Pinkpop betreft zou de act van Bieber niet misstaan op het Europese liedjesfestijn. "Hij kan zo meedoen. Hij heeft de dansers al en de meest gekke choreografieën. En hij staat net als Michael Jackson de hele tijd in zijn kruis te graaien."

Bieber was zaterdagavond een van de hoofdacts tijdens de eerste dag van het driedaagse festival. De 31.000 dagkaarten vlogen over de toonbank toen bekend werd dat hij naar Landgraaf zou komen. Dat resulteerde in een wat atypisch, opvallend jong publiek op de eerste dag van Pinkpop. "Ik heb van het begin af aan mijn twijfels gehad. Maar als je dan 30.000 jonge meisjes voor het podium ziet janken, dan moet je wel toegeven dat je te maken hebt met een fenomeen."

Overdreven eisen
"Het programma van Pinkpop wordt afgestemd op wat nu relevant is. Sommige acts wil ik niet hebben, maar er zijn soms artiesten die je niet kunt negeren."
Over overdreven eisen die de popster zou hebben gesteld, wil de festivalbaas niet te veel uitweiden. "Er werd gezegd dat hij acht soorten kauwgom had geëist. Wat is er nou gek aan acht soorten kauwgom? Ik ben alle smaakjes nu aan het proberen, want hij heeft een hoop achtergelaten."

Meer te spreken was Smeets deze 48e editie van Pinkpop over bijvoorbeeld het optreden van Guus Meeuwis maandagmiddag. Ook daar was vooraf nogal wat kritiek op, maar Smeets spreekt van een "onwaarschijnlijk succes''. Het publiek ging vanaf de eerste noten mee in het enthousiasme van de Nederlandse zanger en bleef een uur lang vol overtuiging meezingen en -klappen. Ook van Martin Garrix, de andere headliner van zaterdag, was hij onder de indruk. "Wat een leuk manneke. Je zou wensen dat ze allemaal zo waren."

Smeets nog steeds niet te spreken over Bieber
Smeets nog steeds niet te spreken over Bieber (Foto: BuzzE)

Apple en Xiaomi onttronen Fitbit

Apple en Xiaomi hebben Fitbit onttroond als marktleider in de wereld van draagbare gadgets (wearables). Uit cijfers van IDC blijkt dat vooral Apple heeft geprofiteerd van het wegzakken van Fitbit.

Het Chinese Xiaomi is met 14,7 procent marktleider, maar het verloor in het afgelopen jaar wel 3,2 procentpunt marktaandeel. Apple maakte dankzij de lancering van de 2e generatie Apple Watch juist groei door en ging van 10,5 naar 14,6 procent. Voor Fitbit was het een moeilijk jaar. Het bedrijf zit in een transitie van fitnessbandjes naar slimme horloges en andere producten. Die overgang kostte het bedrijf 10,9 procentpunt marktaandeel. Met een resterend aandeel van 12,3 procent is Fitbit nog wel aanzienlijk groter dan nummer vier Samsung. De Zuid-Koreanen moeten het doen met 5,5 procent van de taart.

Wat verder opvalt aan de cijfers is dat er meer kleinere spelers op de wearablemarkt zijn gekomen. In een jaar tijd zijn er 17,9 procent meer wearables verkocht. In totaal gingen er in het eerste kwartaal 24,7 miljoen apparaten over de toonbank.

Apple en Xiaomi onttronen Fitbit
Apple en Xiaomi onttronen Fitbit (Foto: BuzzT)

Opvolger macOS Sierra heet High Sierra

Apple komt weer met een 'tussen-update' voor macOS. Het afgelopen jaar uitgebrachte macOS Sierra krijgt geen complete make-over, maar een wat meer subtiele update naar macOS High Sierra. De belangrijkste vernieuwing zit onder de motorkap, in High Sierra wordt het bestandssysteem Apple File System (APFS) de standaard. Apple heeft dat bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse WWDC-presentatie in San Jose.

In de praktijk betekent de overstap op APFS twee dingen: de Mac wordt sneller en veiliger. APFS vervangt HFS+, dat systeem is al enkele decennia oud en ontwikkelt in een compleet andere tijd. APFS zorgt ervoor dat bestanden standaard versleuteld zijn en dat het kopiëren van bestanden aanzienlijk sneller gaat.

Verder gaat Apple High Sierra-apps vooral voorzien van kleine, zinvolle verbeteringen. Zo wordt de webbrowser Safari sneller, krijgt Foto's betere organisatietools en gaat Mail e-mails in een beter gecomprimeerd formaat opslaan waardoor het minder schijfruimte in de beslag neemt.

Opvolger macOS Sierra heet High Sierra
Opvolger macOS Sierra heet High Sierra (Foto: BuzzT)

Britse politie maakt namen terroristen bekend

De Britse politie heeft maandag de namen bekendgemaakt van twee terroristen die zaterdagavond dood en verderf zaaiden op de Londen Bridge en in de buurt ervan. Het gaat om Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30).

De eerste, geboren in Pakistan maar in het bezit van een Brits paspoort, was bekend bij de inlichtingendienst MI5. Bewijs dat hij een aanslag zou voorbereiden, was er niet. Redouane, die een Marokkaanse en Libische achtergrond zou hebben, was een onbekende voor de autoriteiten.

Er is nog onderzoek gaande naar de identiteit van de derde pleger van de terreurdaad, die zeven mensen het leven kostte en tientallen verwondde.

Alle drie de aanslagplegers werden zaterdagavond door de politie doodgeschoten.

Britse politie maakt namen terroristen bekend
Britse politie maakt namen terroristen bekend (Foto: ANP)

Wawrinka in drie sets langs Monfils, Anderson geeft op tegen Cilic

Stanislas Wawrinka staat voor de vierde keer in vijf jaar in de kwartfinales van Roland Garros. De Zwitser, kampioen in 2015, schakelde in de achtste finales Gaël Monfils uit. 

De Fransman maakte het Wawrinka in het begin bijzonder moeilijk op diens service. Eerst brak hij hem bijna, vervolgens nam hij de opslag ook echt over. Later in de set leverde Monfils zijn opslag zelf echter in en dat deed hij gelijk nog een keer. 

Twee vroege breaks over en weer in set twee betekenden dat een tiebreak gespeeld moest worden en ook daarin was Wawrinka nipt sterker. De Zwitser kwam vervolgens beter in zijn spel en Monfils kwam er niet meer aan te pas: 7-5, 7-6 (7), 6-2.

Wawrinka staat in de kwartfinales tegenover Marin Cilic. De Kroatische nummer zeven van de wereld won de eerste set van Kevin Anderson, waarna de Zuid-Afrikaan bij een 0-3 achterstand in set twee door een blessure de handdoek in de ring gooide. 

Ma Long pakt wereldtitel tafeltennis

De Chinees Ma Long heeft maandag op het WK tafeltennis in het Duitse Düsseldorf zijn wereldtitel verlengd. De 28-jarige tafeltennisser was in de finale met 4-3 (7-11, 11-6, 11-3, 11-8, 5-11, 7-11 en 12-10) te sterk voor zijn acht jaar jongere landgenoot Fan Zhendong.

Fan begon sterk aan de finale. De 20-jarige Chinees begon sterk aan de finale en pakte de eerste game met 11-7. Daarna was het de beurt aan Ma. De nummer één van de won drie games op rij en leek op weg om zijn titel te prolongeren.Fan gaf niet op en won game vijf en zes en trok de stand weer gelijk.

In de beslissende game leek Fan op weg naar de zege. Fan kwam op 9-7, maar dat bleek niet voldoende te zijn. Ma pakte drie punten op rij, waardoor de olympische kampioen op wedstrijdpunt kwam. Fan kon het eerste wedstrijdpunt nog wegwerken, maar daarna was het weer de beurt aan Ma. De nummer één van de wereld maakte twee punten op rij goed en dat was goed voor de wereldtitel.

Ma Long wint WK tafeltennis (Bron: YouTube)

LB: 'Halle Berry is niet zwanger'

Lekkekr belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Halle Berry is niet in verwachting. Haar woordvoerder ontkent tegenover Page Six berichten dat de vijftigjarige actrice zwanger zou zijn. "Het is absoluut niet waar. Ze is niet zwanger."

Sinds zondag deden geruchten de ronde dat er een derde kind op komst zou zijn. Op het Butterfly Ball in Los Angeles verscheen Berry in een strakke zilveren jurk, waarbij het leek alsof ze een beginnende 'babybuik' had. Bovendien poseerde ze met haar handen op haar buik.

Berry is voor zover bekend vrijgezel. In december kwam er een einde aan haar huwelijk met de Franse acteur Olivier Martinez, met wie ze een zoon van drie heeft. Daarnaast heeft ze ook een dochter van negen uit haar relatie met Gabriel Aubry.

'Halle Berry is niet zwanger'
'Halle Berry is niet zwanger' (Foto: BuzzE)

Negenjarige belt politie en redt moeder

Een negenjarig jongetje heeft zaterdagnacht met koelbloedig optreden zijn moeder gered. Hij belde om 02.00 uur de politie. De centralist kreeg een geschrokken jongen aan de lijn, zegt de politie Zaanstreek op Facebook.

"Hij vertelde dat zijn moeder slecht adem aan het halen was en geen antwoord gaf. Direct zijn wij samen met de ambulance ter plaatse gegaan. In de woning, bleek dat de melder nog maar negen jaar oud was."

Door het handelen van de jongeman kon zijn moeder op tijd worden geholpen, zegt de politie die het bericht begint met "held van negen jaar oud" en afsluit met "#respect".

Trump haalt weer uit naar burgemeester Khan

Donald Trump heeft naar aanleiding van de terreurdaad in Londen voor de tweede dag op rij uitgehaald naar burgemeester Sadiq Khan van de Britse hoofdstad. Op Twitter sprak de Amerikaanse president maandag van een "meelijwekkende excuus van Khan die snel had moeten nadenken toen hij verklaarde dat er geen reden was voor paniek". Trump hekelde tevens de pers. "MSM doet erg zijn best dat te verkopen", twitterde hij aan het adres van de 'mainstream media'.

In werkelijkheid veroordeelde Khan de aanslagen van zaterdagavond in alle toonaarden. Hij vertelde wat er was gebeurd en kondigde maatregelen aan. "Londenaren zullen de komende dagen meer politie op straat zien. Geen reden voor verontrusting. Een van de dingen die de politie, iedereen van ons moet doen, is ervoor te zorgen dat we zo veilig mogelijk kunnen zijn", aldus Khan.

Premier Theresa May prees de burgemeester en nam afstand van het laatdunkende oordeel van Trump. "Ik denk dat Sadiq Khan zijn werk goed doet. Het is fout iets anders te beweren."

Trump haalt weer uit naar burgemeester Khan
Trump haalt weer uit naar burgemeester Khan (Foto: ANP)

Norwich City niet verder met Dijks

Mitchell Dijks keert deze zomer terug bij Ajax. De linksback werd afgelopen tweede seizoenshelft door de Amsterdammers verhuurd aan Norwich City. De Engelse ploeg maakt echter geen gebruik van de optie tot koop.

Dijks en Norwich konden geen akkoord bereiken over de voorwaarden. "We waren sinds het einde van het seizoen in gesprek met Mitchell en zijn zaakwaarnemer, maar helaas konden we geen akkoord bereiken. We schakelen daarom over naar andere doelwitten", aldus Stuart Webber, technisch directeur van de ploeg uit de Championship. Afgelopen seizoen kwam Dijks tot vijftien wedstrijden voor The Canaries. Daarin wist hij eenmaal te scoren. 

Bij Ajax belandde Dijks onder trainer Peter Bosz al vrij snel op de reservebank. Hij werd in de pikorde voorbij gestreefd door Daley Sinkgraven. Nu Bosz lijkt te vertrekken bij Ajax, keren de kansen op een basisplaats mogelijk weer terug bij Dijks. Onder Frank de Boer kon hij wel rekenen op veel speeltijd.

Murray en Nishikori overtuigend naar kwartfinales Roland Garros

Tennisser Andy Murray heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de kwartfinales op Roland Garros. Het 21-jarige Russische talent Karen Khachanov kon de Britse nummer één van de wereld bij vlagen bijhouden, maar hij slaagde er geen moment in om hem serieus in de problemen te brengen. Na goed twee uur kon Murray richting de douches lopen: 6-3, 6-4, 6-4.

De Brit staat in de kwartfinale tegenover Kei Nishikori. De Japanse nummer negen van de wereld had in de eerste set tegen Fernando Verdasco niks in te brengen, maar vanaf set twee draaide hij dat om. Vooral in set vier speelde Nishikori weer uitstekend en maakte hij nauwelijks onnodige fouten, waardoor de Spaanse veteraan - die in ronde één verrassend Alexander Zverev uitschakelde - naar huis kon: 0-6, 6-4, 6-4, 6-0.

'Henny Huisman in ziekenhuis na val'

Henny Huisman is zaterdag opgenomen in het ziekenhuis met een verbrijzelde elleboog. De voormalig presentator liep 32 breuken op bij een val van zijn fiets, vertelt compagnon Willem Groeneveld tegen Privé.

Huisman moest uitwijken voor een voetganger die plotseling overstak en sloeg over de kop. "Om zijn hoofd te beschermen hield hij zijn armen voor zijn hoofd en heeft daardoor zijn linkerelleboog verbrijzeld", aldus Groeneveld.

Zondag volgde een urenlange operatie in een ziekenhuis in Alkmaar. Volgens Groeneveld heeft Huisman zijn geplande vakantie moeten annuleren.

'Henny Huisman in ziekenhuis na val'
'Henny Huisman in ziekenhuis na val' (Foto: BuzzE)

Negen doden door schietpartij met plofkrakers

Door schietpartijen tussen de politie en vermeende plofkrakers zijn maandag in de buurt van de Zuid-Afrikaanse stad Durban negen mensen om het leven gekomen, onder wie een politieagent. Dat melden Zuid-Afrikaanse media.

De bankrovers werden ervan verdacht een geldautomaat te willen opblazen in Hammarsdale, niet ver van de havenstad Durban. Toen veiligheidstroepen van de plannen op de hoogte kwamen en wilden ingrijpen volgde eens schietpartij. Daarbij kwam een 44-jarige agent om het leven.

De verdachten vluchtten weg, maar de politie kreeg ze later weer in het vizier. Weer volgde een schotenwisseling. Drie verdachten kwamen hierbij om het leven. Later kwam de politie nog vijf verdachten op het spoor en werd er weer over en weer geschoten. Alle vijf verdachten werden hierbij gedood.

De politie heeft na het incident twee geweren, vier pistolen, vijf pakketten springstof en twee ontstekers gevonden.

Negen doden door schietpartij met plofkrakers
Negen doden door schietpartij met plofkrakers (Foto: ANP)

Bill Cosby arriveert bij rechtbank

Onder grote mediabelangstelling is Bill Cosby maandagochtend (plaatselijke tijd) aangekomen bij de rechtbank in Norristown voor de start van het proces tegen de voormalige televisiester. Dat melden Amerikaanse media.

In de komende weken zullen twaalf juryleden zich buigen over de misbruikzaak van Cosby. Zij zullen beslissen of de gevallen komiek schuldig is aan het drogeren en aanranden van basketbalcoach Andrea Constand in 2004. De 79-jarige Cosby wordt inmiddels door meer dan zestig vrouwen beschuldigd van misbruik. De zaak die maandag start, draait alleen om de zaak van Constand.

Cosby zegt dat hij een romance met Constand had. De vrouw zal in de rechtbank naar verwachting voor het eerst haar verhaal doen in het openbaar.

Betrokkenen bij de zaak vrezen voor de grote media-aandacht, vergelijkbaar met de zaak van O.J. Simpson in 1995. Hij werd na een lange strafzaak onschuldig bevonden aan twee moorden. Camera's zijn dit keer verboden in de zaal.

Bill Cosby arriveert bij rechtbank
Bill Cosby arriveert bij rechtbank (Foto: BuzzE)

Oud Twente-speler Tioté (30) overleden

Cheick Tioté, voormalig speler van onder meer Roda JC en FC Twente, is aan de gevolgen van een hartaanval op het trainingsveld om het leven gekomen. De dertigjarige Ivoriaan zakte tijdens een training met zijn huidige club Beijing Enterprises in elkaar, werd nog gereanimeerd, maar kwam kort daarna te overlijden.

Tioté begon zijn actieve voetballoopbaan bij RSC Anderlecht, maar kwam daar tot slechts twee duels. Vervolgens kwam hij uit voor Roda JC en FC Twente. Met de ploeg uit Enschede won hij de landstitel en de Johan Cruijff-schaal. In 2010 maakte de middenvelder de overstap naar Newcastle United. In bijna zeven seizoenen speelde hij 139 duels voor de Engelse ploeg.

Voor Ivoorkust kwam Tioté 52 interlands in actie en was hij actief op de WK's van 2010 en 2014. In 2015 behoorde hij tot de Ivoriaanse selectie die de Afrika Cup won.

FIFA 18 zet Cristiano Ronaldo in de spotlights

EA heeft FIFA 18 onthuld en posterboy is dit jaar Cristiano Ronaldo. De game is in de maak voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Nintendo Switch. Helaas voor de fans is de Switch-versie gebaseerd op de PS3/Xbox 360-versies.

De Switch-versie draait niet op de Frostbite-engine en het mist de modus 'The Journey: Hunter Returns'. FIFA 18 lanceert 29 september dit jaar, maar wie de Ronaldo-editie bestelt mag drie dagen eerder met de game aan de slag. 

Morgenmiddag Pokémon Nintendo Direct

Morgenmiddag om 16:00 uur zendt Nintendo een Pokémon Direct uit, waarin hoogstwaarschijnlijk een nieuwe Pokémon-game wordt aangekondigd voor Nintendo Switch. De presentatie duurt acht minuten in totaal.

Nu is het de vraag welke game we mogen verwachten: Pokémon Stars voor Switch (en 3DS)? Een remake van Diamond en Pearl? Een remake van de eerste gen of iets totaal anders? Wanneer we het weten lees je het uiteraard op FOK!

Sony deelt verkoopcijfers Playstation VR en Horizon Zero Dawn

PlayStation VR is een miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat heeft PlayStation-president Shawn Layden in een interview met Business Insider bekendgemaakt. Layden deelde daarnaast nog een aantal andere interessante verkoopcijfers.

Sony noemt de verkoopcijfers van Playstation VR "niet gigantisch, maar het is een goede start". Verder konden ze ook melden dat van Horizon Zero Dawn, de game van het Amsterdamse Guerrilla Games, 3.4 miljoen exemplaren zijn verkocht. De PS4 zelf doet het ook alleraardigst. De console heeft "bijna" de grens van zestig miljoen overschreden. Sinds de lancering van de PlayStation 4 Pro is een op vijf van de PS4's die Sony verkoopt een Pro.

Maartje Paumen neemt afscheid bij Den Bosch met Europa Cup

De hockeysters van Den Bosch hebben zondag de EuroHockey Club Cup gewonnen. De dames versloegen in Den Bosch tegenstander UHC Hamburg met 2-1. Een mooi afscheid voor aanvoerster Maartje Paumen die de overstap maakt naar Antwerpen.

Na tien minuten kreeg HC Den Bosch de eerste strafcorner van de wedstrijd. Paumen knalde de bal in de rechterhoek: 1-0. Den Bosch drukte echter niet door, waardoor UHC langzaam in de wedstrijd kon komen. Bovendien zorgde Eileen Hoffman in het tweede kwart voor de gelijkmaker voor UHC. De stand van 1-1 bleef lange tijd op het bord staan.

Na de rust volgde een spannende wedstrijd waarin het spel redelijk gelijk opging. Maar Pien Sanders maakte aan het einde van het derde kwart een eind aan de onzekerheid. Zij benutte met behulp van Paumen een slimme strafcornervariant voor Den Bosch: 2-1.  Die voorsprong gaf de recordkampioen niet meer uit handen. Het is al weer de vijftiende Europese eindzege voor de Brabantse ploeg. 

Eerder op de dag was nog de stijd om het brons. De derde plaats was voor de hockeysters van Amsterdam. De ploeg van coach Rick Mathijssen versloeg het Engelse Surbiton in de troostfinale met 3-1.

Maartje Paumen sluit carrière bij Den Bosch af met landstitel en Europa Cup. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Maartje Paumen sluit carrière bij Den Bosch af met landstitel en Europa Cup. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Démare wint tweede etappe Critérium du Dauphiné

Arnaud Démare heeft de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Fransman van FDJ was de beste voor Alexander Kristoff en Nacer Bouhanni. Thomas de Gendt blijft leider in het algemeen klassement.

Vroeg in de etappe kozen vier renners voor de aanval met daarbij Koen Bouwman. De Nederlander van LottoNL-Jumbo had het gezelschap van Mickaël Delage (FDJ), Nathan Brown (Cannondale-Drapac) en Romain Combaud (Delko-Marseille Provence KTM). Het viertal zou niet veel meer dan vier minuten krijgen van het peloton.

Delage liet na vijftig kilometer al uitzakken. In het peloton nam Astana het tempo over van Lotto Soudal. De ploeg verkleinde het naar vijftig seconden, waarna Alexey Lutsenko de sprong naar voren maakte. De Astana renner zou snel de aansluiting vinden bij de kopgroep. De ploeg van Lutsenko liet het tempo weer zakken, waarna de kopgroep weer meer dan twee minuten kreeg het peloton, waar Lotto Soudal het tempo aangaf.

Met nog dertig kilometer liet Lutsenko zijn medevluchters achter zich. In het peloton namen de sprintersploegen over van Lotto Soudal. Op drie kilometer werd ook Lutsenko gegrepen door het peloton.

In de massasprint was Arnaud Démare de beste voor Alexander Kristoff en Nacer Bouhanni. Het is voor de Fransman alweer zijn zesde overwinning van het seizoen. De Gendt blijft leider in het algemeen klassement. 

Onterechte klopjacht op 'daders' moord Savannah

Na de vondst van het ontzielde lichaam in Bunschoten, wat later de vermiste Savannah bleek te zijn, ontstond er op social media het gerucht dat er twee mannen in een zwarte Volkswagen Polo meisjes zouden klemrijden in de regio. De Twitter- en Facebookdetectives hadden al snel uitgevogeld dat dit wel verband moest houden met de vermissing van Savannah en zo onstond er een ware klopjacht.

Er verscheen een foto van de mannen op de diverse socials en een oproep om naar ze uit te kijken en kinderen te behoeden voor deze verdachte personen. Ze waren zelfs gesignaleerd bij de vrijwillige particuliere zoektocht naar Savannah. Iedereen wist het zeker; dit is geen zuivere koffie en deze mannen moeten worden opgepakt!

Foutje bedankt dus, want de mannen meldden zich vannacht ontdaan bij de politie. Ze hadden zichzelf opgegeven voor de zoektocht en stonden in de rij om zich aan te melden toen RTV Utrecht de foto maakte die door iedereen als verdacht werd beschouwd. "Zelf zijn wij ook ouders van jonge kinderen, we hebben uit vrijwillige basis meegedaan." aldus de mannen die plots in een nachtmerrie leven omdat zij een goede daad wilden verrichten.

In een reactie op Facebook laten zij weten kapot te zijn van deze foutieve beschuldigingen.

EOD haalt explosief van pinautomaat

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft maandag een explosief van een pinautomaat in Berkel-Enschot afgehaald.

De bom was bevestigd aan een geldautomaat van de Rabobank in winkelcentrum Eikenbosch. EOD-experts hebben volgens de politie het explosief verwijderd en brengen het elders tot ontploffing. Uit voorzorg was de straat waar het bankfiliaal ligt urenlang afgesloten.

EOD haalt explosief van pinautomaat
EOD haalt explosief van pinautomaat (Foto: ANP)

Cavendish mogelijk op tijd fit voor Tour de France

Mark Cavendish is mogelijk op tijd fit voor de start van de Tour de France. De renner van Dimension Data is door zijn ploeg toegevoegd aan de deelnemerslijst van de Ronde van Slovenië, die 15 juni van start gaat. De Britse sprinter kwam sinds Milaan-San Remo niet meer in actie omdat hij kampt met de ziekte van Pfeiffer.

"Mark is nog steeds aan het herstellen", zei sportief directeur Roger Hammond van Dimension Data eerder tegen Cyclingnews. "Daarom rijdt hij ook niet in de Dauphiné of in Zwitserland. Er is helaas geen planning zoals bij een sleutelbeenbreuk het geval is. Het is voor iedereen anders".

Naast de Ronde van Slovenië doet Cavendish ook nog mee aan het Brits kampioenschap. Het nationaal kampioenschap wordt verreden op het eiland Man, waar Cavendish vandaan komt.

Veltman: "Geen grootse wedstrijd"

Het Nederlands elftal versloeg Ivoorkust met 5-0, maar volgens Joël Veltman moeten we niet te hard van stapel lopen.

"Onze eerste helft was niet heel goed, we verspeelden een paar keer slordig de bal. Het was geen hele grootse wedstrijd", reageerde Veltman na afloop voor de camera van SBS6. Halverwege leidde Oranje al met 3-0, mede dankzij twee treffers van Veltman.

Het waren de eerste twee interlandgoals van de Ajax-verdediger. "Zo scoor je geen één keer in een seizoen en zo sta je twee keer met de handen omhoog." Bij Ajax bleken andere verdedigers meer scorend vermogen te hebben. "Dan ga je een stapje terugdoen en kom je bij de middenlijn te staan, dus kom je minder in die positie om te scoren."

Veltman vond het fijn om in Oranje weer eens centraal achterin te staan. "Ik moet ook complimenten geven aan Bruno (Martins Indi, red.). Ik liep een paar keer naar de rechterkant en dan riep hij me terug. Anders kwam hij één tegen één te staan met een tegenstander."

Halep met overmacht naar kwartfinales Roland Garros

Tennisster Simona Halep heeft zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros. De Roemeense nummer vier van de wereld, finaliste in 2014, had geen kind aan Carla Suarez-Navarro (WTA-23). De Spaanse mocht twee keer een game bijschrijven, maar na een uurtje was het klaar: 6-1, 6-1.

Halep staat in de kwartfinales tegenover Elina Svitolina, die een fantastisch jaar kent en inmiddels gestegen is naar de zesde plek op de wereldranglijst. De Oekraïnse speelde tegen de Kroatische Petra Martic, die na blessureleed ver wegzakte op de rankings. Van de 659e plek is ze sinds haar comeback, krap twee maanden geleden, al weer gestegen naar de 290e stek en op Roland Garros ging het uitstekend.

Tegen Svitolina won Martic de eerste set, maar in set twee kon ze niet goed genoeg serveren om het af te maken. In set drie leek dat wel te gebeuren: op 5-3 mocht Martic serveren voor de wedstrijd, maar ze leverde haar opslag twee keer op rij in en zag Svitolina optimaal profiteren: 4-6, 6-3, 7-5.

Vijf branden in Uitgeest in half uur tijd

De brandweer in Uitgeest heeft zondagavond de handen vol gehad aan een vijftal branden. Tussen 23.00 uur en 23.35 uur woedde op vijf plekken in de Noord-Hollandse plaats brand in voertuigen. De politie gaat uit van brandstichting.

De eerste brand brak uit in een geparkeerde auto op de Kooglaan. Op de Binnenvenstraat stond tegelijkertijd een caravan in brand. Beide voertuigen werden verwoest. Enkele minuten na de eerste melding was het opnieuw raak. Op de Kuipersvenstraat stond een camper in brand. Het voertuig liep grote schade op. Tussen 23.15 uur en 23.35 uur werden twee branden ontdekt in de Meerkoetstraat. Twee personenauto's raakten behoorlijk beschadigd.

De politie begon meteen een grote zoekactie naar de brandstichter(s). Dat leverde vooralsnog geen resultaten op.

Vijf branden in Uitgeest in half uur tijd
Vijf branden in Uitgeest in half uur tijd (Foto: ANP)

Duitsland gaat leger terughalen uit Turkije

Duitsland gaat zijn militairen terughalen uit Turkije nu een laatste poging is mislukt om het geschil met de regering in Ankara op te lossen rond een bezoekverbod voor Duitse parlementariërs aan de luchtmachtbasis Incirlik. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel maandag in Ankara gezegd na overleg met zijn Turkse collega Mevlüt Çavusoglu.

De regering-Erdogan wil niet dat Duitse parlementariërs een bezoek brengen aan de 250 manschappen die in Incirlik zijn gelegerd om te helpen bij de strijd tegen IS. Volgens Turkije staat Duitsland achter alles wat tegen Turkije is. Zo verleende Duitsland asiel aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de verboden Gülenbeweging.

Gabriel zegt dat zijn land nu geen andere keuze heeft dan zijn troepen terug te halen van de luchtmachtbasis.

Duitsland gaat leger terughalen uit Turkije
Duitsland gaat leger terughalen uit Turkije (Foto: ANP)

Aanhoudingen verricht ivm dood Romy en Savannah

De politie heeft zojuist het volgende bekend gemaakt:

In de beide onderzoeken naar de dood van de twee meisjes uit Hoevelaken en Bunschoten heeft de politie vannacht aanhoudingen verricht. Het gaat in beide zaken om een minderjarige verdachte. Gelet op de informatie uit de onderzoeken tot nu toe, ziet het er uit als twee op zichzelf staande zaken.

In het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken is in de nacht van 4 op 5 juni  een 14-jarige jongen uit de gemeente Ede aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood. Romy werd vrijdagmiddag 2 juni aan het Emelaarsepad in Achterveld in het water gevonden. Het onderzoek naar de omstandigheden en toedracht is in volle gang. De verdachte zit vast en wordt vandaag verhoord. De familie van Romy is hierover geïnformeerd.

Ook in het andere onderzoek, naar de dood van de 14-jarige Savannah uit Bunschoten die op zondagochtend 4 juni is aangetroffen in het water bij het industrieterrein De Kronkels in Bunschoten, is afgelopen nacht een verdachte aangehouden. Het gaat om een 16-jarige jongen uit gemeente Den Bosch. Ook dit onderzoek is nog in volle gang. De familie van Savannah is hierover geïnformeerd.

TGO Teams
Voor beide zaken is een eigen TGO-rechercheteam (Team grootschalige Opsporing) aan het werk en de twee onderzoeksteams delen waar nodig onderzoeks-informatie. Op basis van de bevindingen uit de onderzoeken tot nu toe, lijkt het er niet op dat er een verband is tussen beide feiten. 

Update 13.30 uur:
De zestienjarige jongen uit de gemeente Den Bosch die vastzit in verband met de dood van de veertienjarige Savannah Dekker kende de veertienjarige vermoedelijk via social media. Dat heeft burgemeester Van de Groep van Bunschoten maandag tegen het Radio 1 Journaal gezegd.

Tijdens de vermissing is er steeds hoop geweest dat ze nog zou leven, aldus de burgemeester. "Er waren aanwijzingen dat ze zich met hem schuilhield op een ander adres", zei Van de Groep. De aanwijzingen kwamen van de familie en vriendinnen van Savannah.

Verder zei hij dat het een "geruststelling" is dat er vermoedelijk geen verband bestaat tussen de dood van Savannah en die van Romy: "dat er niet iemand lukraak meisjes van de fiets trekt".

PlayStation sponsort Gay Pride Londen

PlayStation gaat de gay pride van Londen sponsoren. Dat heeft de consolegigant bekend gemaakt op twitter. Onder de hashtag #ForAllThePlayers, een variant op hun slogan 'this is for the players', voegt PlayStation zich toe aan een lijstje prominente sponsoren zoals financiële dienstverlener Barclays, supermarktketen Tesco en koffieketen Starbucks.

Eric Whelan, de Social Media Manager van PlayStation in het Verenigd Koninkrijk, is overdonderd door de reacties. "Ik was een tijdje weg, maar toen ik terugkwam zag ik de geweldige respons over ons #ForAllTheGamers-nieuws, en natuurlijk ook de bekrompen antwoorden..." schrijft hij. "We hebben hier acht maanden aan gewerkt. De pride is de beste plaats om de inclusiviteit van PlayStation te tonen. Dit besluit komt ook niet van hogerop. #ForAllThePlayers is een samenwerking tussen onze afdeling in het Verenigd Koninkrijk en de PSEU, dus het betekent veel voor ons."

De gay pride in Londen begint op 24 juni. De festiviteiten worden traditioneel afgesloten met een parade die plaatsvindt op 8 juli.

Chinese topvijfkampster betrapt op doping: "Geen genade"

De Chinese modernevijfkampster Chen Qing is betrapt op het gebruik van verboden middelen, zo melden Chinese media. Volgens de Chinese vijfkampbond CMPA heeft internationaal sporttribunaal CAS de zaak tegen Qing afgesloten. Op welk middel de 30-jarige atlete, de wereldkampioene van 2009, betrapt werd is niet bekendgemaakt.

Qing werd vorig jaar vierde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in de sport waar men aan zwemmen, schermen, paardrijden en een combinatieloop met laserschieten doet, maar door dat resultaat zal een streep gehaald worden. 

"We zullen stevig werk maken van het dopingincident rondom Qing, zodat we daar onze lessen uit kunnen trekken", aldus een statement van de CMPA. "We zullen geen genade tonen wat betreft het straffen van de verantwoordelijken", zegt de bond, die toegeeft dat in de strijd tegen doping veel beter werk geleverd kan worden. 

Het Chinees Nationaal Olympisch Comité (COC) heeft aangegeven een grondig onderzoek te starten. "Wij hebben een zerotolerancebeleid en zijn fel tegen doping. We zijn er altijd duidelijk over geweest dat fair play en de gezondheid van de sporters voor ons een prioriteit zijn."

Advocaat maakt 23-koppige selectie bekend

Bondscoach Dick Advocaat heeft zijn 23-koppige selectie bekendgemaakt voor het belangrijke WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg. Deze wedstrijd wordt komende vrijdagavond afgewerkt in De Kuip in Rotterdam.

De afvallers, die er in de duels met Marokko (1-2 winst) en Ivoorkust (5-0 winst) wel bij waren, zijn Marten de Roon (Middlesbrough), Steven Berghuis (Feyenoord), Nick Viergever (Ajax), Bart Ramselaar en Davy Pröpper (PSV). Daar tegenover staat de komst van Jeremain Lens, die afgelopen zaterdag met zijn ploeg Fenerbahçe de laatste wedstrijd in de Turkse competitie speelde.

Morgen komt Oranje weer bij elkaar in Noordwijk om verder te gaan met de voorbereiding op de belangrijke ontmoeting met Luxemburg.

De volledige selectie:

Doel: Cillessen (Barcelona), Zoet (PSV), Padt (FC Groningen)

Verdediging: Blind (Manchester United), Hoedt, De Vrij (Lazio Roma), De Ligt, Tete, Veltman (Ajax), Aké (Chelsea), Martins Indi (Stoke City)

Middenveld: Klaassen (Ajax), Sneijder (Galatasaray), Strootman (AS Roma), Toornstra, Vilhena (Feyenoord), Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Janssen (Tottenham Hotspur), Dost (Sporting Lissabon), Promes (Spartak Moskou), Lens (Fenerbahçe), Depay (Olympique Lyon), Robben (Bayern München)

Liam Gallagher haalt uit naar broer Noel

Liam Gallagher neemt het zijn broer Noel kwalijk dat hij zondagavond niet kwam opdagen bij het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester.

"Manchester ik wil graag mijn excuses aanbieden voor mijn broers afwezigheid gisteravond", schrijft een naar eigen zeggen diep teleurgestelde Liam op Twitter. Noel was volgens hem niet in het land. "Stap op een fucking vliegtuig en speel je liedjes voor de kinderen", zegt Liam, 'you sad fuck' er aan toevoegend.

Afgelopen week deden verschillende geruchten de ronde dat Oasis mogelijk weer bij elkaar kwam voor het benefietconcert. Liam en Noel Gallagher, afkomstig uit Manchester, vormden in de jaren negentig tot 2009 het hart van Oasis. In dat jaar kwam er een einde aan de band toen de broers ruzie kregen. Sindsdien maken ze elkaar geregeld zwart in de media.

Reünie
Volgens Liam ging het in dit geval niet om een reünie. "Fuck die reünie. Het gaat niet om Oasis, het gaat om mensen die andere mensen helpen en hij heeft zijn ware aard weer laten zien", aldus de zanger.

Oasis' hit Don't Look Back In Anger, dat een symbool voor de veerkracht van de plaatselijke bevolking werd na de aanslag, werd nu gezongen door Coldplay-frontman Chris Martin. Liam verscheen aan het einde alleen op het podium. Zijn komst was vooraf niet aangekondigd.

Liam Gallagher haalt uit naar broer Noel
Liam Gallagher haalt uit naar broer Noel (Foto: BuzzE)

Tweede Kamer gaat brievenbusfirma's onderzoeken

Hoe zit het nu eigenlijk met die vermaledijde brievenbusfirma's, die alleen in Nederland zouden zitten om het gunstige belastingklimaat? En wat is er te doen tegen het wegsluizen van kapitaal door rijke particulieren die de Nederlandse fiscus willen ontwijken?

Politici in de Tweede Kamer vragen het zich af en willen de onderste steen boven. Voor de eerste keer zetten zij een nieuw middel in om antwoorden te krijgen: een parlementaire ondervragingscommissie. Het is, na een parlementaire enquête, het zwaarste instrument dat de Kamer kan inzetten. Getuigen moeten meewerken en worden onder ede gehoord.

Het is dan ook uitkijken naar bijvoorbeeld het verhoor van topman Jan Favié van Promogroup BV en U2 Limited, bekend van de popgroepen U2 en Rolling Stones. Maar ook andere opvallende figuren zijn opgeroepen, zoals de voorzitter van United Trust Curaçao en bestuurder van United Trust International Holdings, Gregory Elias (bijgenaamd de Koning van Curaçao).

Openbaarheid
"Juist in een sector die niet alles van nature prijsgeeft, is het goed om in de openbaarheid mensen onder ede te bevragen om erachter te komen wat er precies gebeurt", stelt de voorzitter van de ondervragingscommissie, Henk Nijboer van de PvdA.

De mini-enquête begint op 7 juni en duurt tot en met 16 juni. In die twee weken worden bijna dertig betrokkenen ondervraagd over het ontwijken en ontduiken van belastingen in Nederland. Het gaat om deskundigen en allerlei spelers uit de sector, van toezichthouders en belastinginspecteurs tot belastingadviseurs en directeuren van zogenoemde trustkantoren (beheerders van vennootschappen).

Het initiatief voor de grootscheepse ondervraging kwam van regeringspartij PvdA en GroenLinks. D66, ChristenUnie en SP en later CDA sloten zich aan. Grootste afwezige partijen in de commissie Fiscale Constructies zijn VVD en PVV.

De roep om een onderzoek ontstond na de spraakmakende onthullingen over een gigantisch internationaal netwerk van belastingontwijking in Panama en andere belastingparadijzen (Panama Papers). Nederland speelt in dit spel met zijn trustkantoren en fiscale constructies een schimmige rol, aldus de initiatiefnemers.

"Het is aan de Tweede Kamer om te bepalen wat ze met de uitkomsten van de verhoren gaat doen", aldus voorzitter Nijboer. De Kamer krijgt het verslag na de zomer. Partijen hopen dat uiteindelijk "maatschappelijk ongewenste fiscale praktijken" kunnen worden voorkomen.

Brievenbusfirma's in vizier Tweede Kamer
Brievenbusfirma's in vizier Tweede Kamer (Foto: ANP)

Lex Gaarthuis verlost van kikkerverzameling

Radio 10-dj Lex Gaarthuis kan zijn huis kikkervrij maken. Luisteraars hebben zich massaal gemeld toen hij vorige week kenbaar maakte dat hij van zijn verzameling kikkerbeeldjes en andere prullaria af wil.

"Ik was stomverbaasd over het aantal reacties joh", zei Lex maandag in zijn ochtendshow. "Ik heb uiteindelijk maar gekozen voor degene die het meest fanatiek op mij overkwam. Een stel dat zelfs een heel kikkermuseum aan het inrichten is. Zij blij, en wij weer ruimte in huis."

Lex biechtte zijn kikkerverzameling op toen hij met Kim-Lian van der Meij praatte over haar programma Verzamelkoorts!. "Toen mijn vrouw en ik net verkering hadden, werden we door vrienden altijd de blije kikkers genoemd. Zij kocht toen ooit voor mijn verjaardag als geintje een kikkerbeeldje'', vertelde de dj over het ontstaan van de verzameling. "Toen dachten familie en vrienden dat we dat ook echt leuk vonden en zo gek waren van kikkerprullaria dat ze tot op de dag van vandaag elke verjaardag of andere feestelijke gelegenheid met kikkerbeeldjes en andere rommel aankomen."

Lex Gaarthuis verlost van kikkerverzameling
Lex Gaarthuis verlost van kikkerverzameling (Foto: BuzzE)

Gearbest: 3D-printers in de bonus!

De afgelopen tijd zijn de 3D-printers populair geworden maar was vooral de prijs nog erg hoog waardoor het niet zo interessant was voor de gewone gebruiker om deze aan te schaffen. Gearbest wil hier wat aan veranderen en heeft de flash-sale geopend van printers, hele sets voor onder de 200 dollar! 

Anet A3 

Één van die modellen is de Anet A3, een volledig aluminum printer met LCD-scherm. 

Voor $255 is deze set te koop bij Gearbest voor de actieprijs. 

Accessoires

Mocht je toevallig al een printer hebben staan en zoek je alleen accessoires kan je hier ook terecht, er is een zeer uitgebreid assortiment hiervoor met alle kleine prulletjes die je maar nodig kan hebben. 

anaeta33 (Foto: rene90)

En mocht je nou helemaal niks met 3D-printers hebben, kan je natuurlijk ook gewoon even een kijkje nemen bij de Flash-sale waarbij je allerlei producten hebt tegen te gekke prijzen.

Messi: "Enrique heeft ons gemotiveerd"

Luis Enrique bracht bij zijn komst bij FC Barcelona weer het verlangen om groots te denken, stelt Lionel Messi.

Komende zomer vindt er een wisseling van de wacht plaats bij de Catalanen. Enrique vertrekt en hij wordt opgevolgd door Ernesto Valverde. Onder leiding van Enrique werd Barcelona onder andere tweemaal kampioen, won het drie keer de Copa del Rey en eenmaal de Champions League.

"Luis Enrique heeft ons gemotiveerd om weer een geweldig team te zijn. Ik moet zeggen dat zijn komst ons gemotiveerd heeft om weer te strijden. We zaten, als een groep, in een mindere fase, maar toen hij kwam gaf hij ons een boost om op het beste niveau te trainen en te spelen. Hij gaf ons het verlangen om weer een geweldig team te worden", aldus Messi.

Enrique slaagde erin om het beste uit Messi te halen. Ondanks dat het kampioenschap dit seizoen naar Real Madrid ging, en zij ook de Champions League wonnen - en Cristiano Ronaldo de grote favoriet is om de Ballon d'Or te winnen - is de trainer een groot bewonderaar van de kleine Argentijn.

"Na onze 3-2 zege op Real Madrid in april vertelde Enrique me dat ik de beste speler in de geschiedenis van het voetbal was", voegde Messi toe.

Monoseksuele cis-genders: doe niet zo fobisch!

Ben jij een monoseksueel cisgender (de kans dat je dat bent is vrij groot)? Dan is deze video voor jou! En al zéker als je liever niet met een transgender, gehandicapt of anderrassig persoon zou daten vanuit persoonlijke voorkeur. 

Gelukkig zijn er de Warski broertjes die de video van de vrouwspersoon van de nodige duiding voorzien.

Want seksuele of romantische voorkeuren zijn een fobie!

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, Evergreen College wordt overlopen door black power studenten na dat een professor weigerde de campus te verlaten op '(white) day of absence', Hongarije is een mafia-staat aldus Soros, de Russische communisten waren schijnbaar pro LGBTQACDEFHIJKMNOPRSUVWXYZ mensen en trans-nationale migranten zijn blijkbaar 'helden van ontwikkeling'.

Qatar noemt verbreken relaties ongefundeerd

Qatar heeft maandag het verbreken van de relaties door Bahrein, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en buurland Saudi-Arabië verworpen. "De maatregelen zijn ongerechtvaardigd en gebaseerd op claims die totaal ongefundeerd zijn", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van het schiereiland Qatar.

De vier Arabische landen beschuldigen Qatar van steun aan soennitische extremisten zoals strijders van Islamitische Staat en ze hekelen de goede relaties die Qatar met Iran onderhoudt. Het sjiitische Iran zei maandag de stap van de vier landen te betreuren en stelde dat die niet behulpzaam is bij het bezweren van de crisis in het Midden-Oosten.

Qatar noemt verbreken relaties ongefundeerd
Qatar noemt verbreken relaties ongefundeerd (Foto: ANP)

Buffon: "Ik heb nog een kans om de Champions League te winnen"

Gianluigi Buffon maakt zich klaar voor nog een kans om de Champions League te winnen, nadat zaterdagavond met 4-1 verloren werd van Real Madrid.

De 39-jarige doelman won tijdens zijn loopbaan alles wat er te winnen valt, alleen de Champions League ontbreekt nog in zijn prijzenkast. Ook de derde finale waarin hij speelde met Juventus ging verloren.

"Ik heb nog een eenjarig contract, dus ik heb nog een kans om de Champions League te winnen", vertelde Buffon tegen Sky Sport Italia. "Toegegeven, het zal wel moeilijk zijn om het beter te doen dan dit jaar, omdat we dit seizoen echt iets ongelooflijks hadden kunnen doen. Helaas, het is niet gelukt."

Ondanks het mislopen van de Champions League, won Juventus wel de dubbel in eigen land. Voor het zesde seizoen op rij werd Juventus kampioen en in hetzelfde tijdsbestek werd driemaal de Coppa Italia gewonnen.

De legendarische doelman overweegt om na het WK in 2018 in Rusland een punt achter zijn carrière te zetten.

Wonder Woman-regisseur breekt record

Superheldenfilm Wonder Woman heeft dit weekend ruim 100 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) opgebracht in de Amerikaanse bioscopen. Regisseur Patty Jenkins breekt daarmee een record: niet eerder haalde een film van een vrouwelijke regisseur zoveel op in een openingsweekend.

Het record stond tot nu toe op naam van Sam Taylor-Johnson voor Fifty Shades of Grey. Die film haalde in 2015 85 miljoen op in het eerste weekend in de Amerikaanse bioscopen. Wonder Woman is de eerste film die Patty maakte in veertien jaar. Haar vorige was Monster, waarvoor Charlize Theron een Oscar won.

Internationaal haalde Wonder Woman, met Gal Gadot in de titelrol, nog eens 123 miljoen dollar (110 miljoen euro) op. Met die cijfers mag de film zich volgens de L.A. Times de eerste superheldenblockbuster met een vrouwelijke hoofdrol noemen.

Wonder Woman draait in Nederland vanaf 15 juni in de bioscoop.

Wonder Woman-regisseur breekt record
Wonder Woman-regisseur breekt record (Foto: BuzzE)

Het beste van One Love Manchester

Gisteravond was een bijzondere avond. Om een dikke middelvinger te geven aan de terroristische lafaards die twee weken geleden een abrupt einde maakten aan het leven van 22 voornamelijk kinderen en tieners en om de slachtoffers en hun families te steunen hield Ariana Grande een benefietconcert.

Onder de gasten onder meer Miley Cyrus, Pharrell Williams, The Black Eyed Peas, Coldplay, Justin Bieber, Take That, Katy Perry en Robbie Williams.

Wij hebben de mooiste optredens op een rijtje gezet. Liever het hele concert terugkijken? Kijk dan gewoon de video hieronder. Voor de overige acts kun je op de volgende pagina's terecht.

 

Harry Styles sloeg reclame voor plastuit af

Harry Styles werd ooit gevraagd het gezicht te worden van een fabrikant van plastuiten. Hij sloeg het aanbod vriendelijk af.

In een interview met Daily Star werd de One Direction-zanger dit weekend gevraagd wat het vreemdste commerciële voorstel was dat hij ooit had gekregen. Daarop vertelde hij dat hij in 2012 was gevraagd door SheWee, een hulpstuk waardoor vrouwen staand kunnen plassen. "Ze stuurden me er een aantal van op en ik wist niet wat ik ermee moest. Ik denk dat ik ze aan mijn vriendinnen moest geven."

Het aanbod kwam niet helemaal uit de lucht vallen, Harry twitterde niet lang daarvoor over het merk toen hij als 18-jarige in een hotelkamer een aantal SheWees aantrof. Zijn vele volgers zorgden ervoor dat de naam trending raakte, waarop het bedrijf een kans zag voor meer publiciteit.

Harry Styles sloeg reclame voor plastuit af
Harry Styles sloeg reclame voor plastuit af (Foto: BuzzE)

Vier Arabische landen verbreken relatie Qatar

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben maandag alle diplomatieke relaties verbroken met buurland Qatar. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

Volgens het staatspersbureau van Saudi-Arabië was het besluit genomen om het koninkrijk te beschermen "tegen de gevaren van terrorisme en extremisme". Het land riep andere landen op hetzelfde te doen.

Bahrein liet tevens als reden weten dat Qatar zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden van Bahrein. Het land heeft Qatarese diplomaten 48 uur de tijd gegeven om het land te verlaten.

Volgens Egypte steunt Qatar onder meer de Moslimbroederschap die door het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi wordt gezien als een terreurbeweging. De organisatie claimt zelf vredelievend te zijn.

Vier Arabische landen verbreken relatie Qatar
Vier Arabische landen verbreken relatie Qatar (Foto: ANP)

Wenger: "Maximaal twee of drie aankopen"

Arsène Wenger stelt dat Arsenal in de zomer maximaal drie aanwinsten gaat halen, ondanks het mislopen van de Champions League.

Voor het eerst in 21 jaar eindigde Arsenal in de Premier League niet in de top vier en daardoor is het volgend seizoen aangewezen op deelname aan de Europa League. Het gaat niet voor drastische veranderingen zorgen in het Emirates Stadium.

In gesprek met BeIN Sports werd Wenger gevraagd hoeveel aankopen hij verwacht te doen, en hij antwoorde: "Maximaal twee of drie. We kunnen niet zoveel uitgeven als veel andere clubs, omdat sommige clubs bijna onbeperkte externe middelen hebben."

"We kunnen geld uitgeven omdat we de club goed beheerd hebben. Laten we niet vergeten dat de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven geen garantie voor succes is. We moeten duidelijk zijn in wat we verstaan als een grote aankoop. Is Rob Holding een grote aankoop voor je of niet?"

"Als je een speler voor €45 miljoen koopt, zal iedereen in het begin een positief oordeel hebben. Als je hem voor €2 miljoen koopt, kan hij niet goed zijn, denkt men. Dat betekent dat een grote aankoop niet noodzakelijkerwijs gekoppeld is aan de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven."

Burgemeester Bunschoten: extra alert zijn

Burgemeester Melis van de Groep van de gemeente Bunschoten roept inwoners op extra alert te zijn "op waar uw kinderen heengaan en met wie ze in contact staan". Dat zei hij in een verklaring op Youtube, vlak na bekend was geworden dat het lichaam van de vermiste Savannah (14) zondag was gevonden.

"Jonge mensen doen er goed aan zoveel bij elkaar te blijven en niet onnodig alleen naar meer verlaten plaatsen te gaan. En voor iedereen blijft gelden: meld verdachte situaties direct bij de politie en blijf goed zorgen voor elkaar!", zegt Van de Groep.

"Wij zijn allen zeer diep geraakt. Op dit moment overheersen de gevoelens van verbijstering en ongeloof", reageert hij verder.

Burgemeester Bunschoten: extra alert zijn
Burgemeester Bunschoten: extra alert zijn (Foto: ANP)

2,7 miljoen gedoneerd tijdens benefietconcert

Tijdens het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester, is zondagavond bijna 2,7 miljoen euro overgemaakt aan noodfonds We Love Manchester. Dat liet het Britse Rode Kruis na afloop van de show weten op Twitter.

Kijkers naar het live uitgezonden concert werd gevraagd geld over te maken naar het fonds, dat door het Rode Kruis en de stad Manchester werd opgericht na de aanslagen op 22 mei. Tijdens de drie uur durende show van Ariana Grande en muzikale gasten als Katy Perry, Miley Cyrus, Coldplay en Liam Gallagher, werd 2,35 miljoen pond direct overgemaakt. Het fonds ontving voor het concert al 10 miljoen pond (11,4 miljoen euro) aan donaties.

Ariana zong tijdens het concert onder meer haar hit One Last Time. Ze brengt het nummer opnieuw uit als single om geld op te halen voor We Love Manchester.

Veel celebs riepen tijdens het concert hun volgers op sociale media op te doneren. Onder meer Ed Sheeran, Billy Eichner, Tatiana Maslany en Kyle Richards deelden een link naar een donatiepagina voor het Britse Rode Kruis en het noodfonds dat voor Manchester in het leven werd geroepen.

Ariana kreeg veel complimenten van haar collega's. Camila Cabello liet weten: "Ik zit snikkend te kijken en ben zo trots op Ariana en de andere artiesten daar, en op Manchester, omdat ze angst met liefde bevechten." Cara Delevingne stuurde een boodschap aan Ariana en Miley Cyrus, die ook optrad in Manchester. "Zo trots op jullie dames. Samen staan we sterk, verdeeld gaan we ten onder."

John Legend twitterde: "Dank je Ariana en alle anderen die dit voor elkaar gekregen hebben." Zijn vrouw Chrissy Teigen deelde: "Dit is geweldig. Een echt puur, liefdevol, geweldig ding. Liefde voor iedereen daar."

Ryan Seacrest, die een intro opnam voor de Amerikaanse uitzending van het concert, constateerde: "Zoveel liefde daar in Manchester" en Hailee Steinfeld liet weten dat ze van begin tot het eind kippenvel had tijdens het optreden.

2,7 miljoen gedoneerd tijdens benefietconcert
2,7 miljoen gedoneerd tijdens benefietconcert (Foto: BuzzE)

Grote brand in flat Eindhoven

In een flat in Eindhoven is in de nacht van zondag op maandag een grote brand uitgebroken. Het betrof een gebouw aan de Gladiolusstraat, waar meerdere appartementen in brand stonden. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Rond 02.45 uur was de brand onder controle en bijna geblust, meldt de politie. Bewoners zijn ondergebracht op andere locaties. De brand is mogelijk op een balkon ontstaan, maar onderzoek moet dat uitwijzen.

Op foto's op sociale media is te zijn hoe grote vlammen uit het appartementencomplex van vier hoog slaan.

Pinkpop sluit af met Guus Meeuwis en Live

Pinkpopbaas Jan Smeets deed er naar eigen zeggen tien jaar over om hem te krijgen, maar maandag staat dan eindelijk Guus Meeuwis op Pinkpop. De Brabantse zanger wilde zelf ook maar al te graag een keer op het driedaagse muziekfestival in het Limburgse Landgraaf optreden. Zijn komst leidde echter tot gemengde reacties onder de festivalgangers.

Verder heeft de organisatie voor de vijfde keer de Amerikaanse rockband Live gestrikt en Kings of Leon sluit de 48e editie van Pinkpop maandagavond af op het hoofdpodium. De bezoekers, naar verwachting zo'n 45.000, kunnen ook een kijkje nemen bij Passenger, System of a Down, Fat Freddy's Drop, Seasick Steve, Rag'n'Bone Man en Liam Gallagher.

Pinkpop begon zaterdag en op het podium stonden de afgelopen twee dagen onder anderen Justin Bieber, Martin Garrix, Kensington, Green Day, Imagine Dragons en Broederliefde. Het festival is dit jaar niet alle dagen uitverkocht.

Het evenement vond deze keer weer eens in het Pinksterweekend plaats. De vorige twee edities hadden later plaats omdat Pinksteren vroeg viel.

Pinkpop sluit af met Guus Meeuwis en Live
Pinkpop sluit af met Guus Meeuwis en Live (Foto: BuzzE)

Grote vechtpartij Druten, meerdere gewonden

In de Gelderse plaats Druten is zondagavond een vechtpartij geweest tussen tientallen mensen. Volgens de politie zijn meerdere mensen gewond naar het ziekenhuis gebracht. Er zou een auto in brand hebben gestaan.

Volgens omstanders reed een auto als een idioot de straat in. Het huis waar die auto stopte werd vervolgens met grind bekogeld en er ging ook een fiets door een ruit. Zowel beneden als boven zijn ruiten gesneuveld. Toen de auto er daarna vandoor ging konden enkele omstanders nog net opzij springen en vond er een vechtpartij plaats in de woning. Er zijn meerdere personen gewond geraakt en er is ook een traumahelicopter aanwezig geweest.

De politie doet onderzoek, waarbij ook een helicopter is gebruikt.

Arrestatie loopt uit de hand in Helmond

De politie is zondagavond in Helmond druk geweest met een grote groep die de politie bekogelde met glas en stenen. Een agent werd in zijn arm gebeten.

Volgens de politie keerde een groep bewoners zich tegen de agenten, nadat die een jonge scooterrijder die zonder kenteken reed wilden oppakken. "Bij de aanhouding van de jongen liep het helemaal uit de hand. De verdachte werd namelijk geholpen door toegesnelde vriendjes die zich tegen de politie keerden. Binnen de kortste keren stond er daarnaast een grote groep buurtbewoners die zich ook tegen de agenten richtte", stelt de politie.

De politie spreekt van enorm geweld en een dreigende situatie op de Willemprinzenstraat. "Agenten zagen zich genoodzaakt ook geweld te gebruiken en deelden flinke klappen uit." Uiteindelijk zijn drie jongeren uit Helmond opgepakt. Ze zitten vast. De rust keerde na de aanhoudingen terug.

Omstanders maakten beelden van de situatie en die verschenen op internet. De politie zegt de beelden goed te kunnen gebruiken in het onderzoek naar de betrokken jongeren.

FOK! Wat een weer: zon, later een bui mogelijk

Juni meer droog dan nat,
vult de schuur en ook het vat.

Goedemorgen op deze extra gratizzz zondag ofwel tweede pinksterdag. We trappen de dag af met een zonnetje, maar in de middag kan er bewolking voorkomen waaruit ook nog eens vocht uit gaat komen  

De temperaturen liggen vandaag rond de 17 graden op de Wadden tot 23 graden in het oosten van het land. De wind komt uit het zuidwesten en is langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het binnenland is de wind zwak tot matig. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:23
Zon onder: 21:53
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
754 Bonifatius bij Dokkum gedood.
1806  De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
1942 Slag bij Midway: De United States Navy verwerft het maritieme overwicht in de Stille Oceaan door vier Japanse vliegdekschepen tot zinken te brengen
1944 Tweede WereldoorlogRome wordt bevrijd door de geallieerde troepen en geallieerde luchttroepen landen 's avonds laat in Normandië om strategische plaatsen te bezetten ter voorbereiding van de eigenlijke invasie in de vroege ochtend van de dag daarna.
1968 Robert F. Kennedy wordt neergeschoten in het Ambassador Hotel in Los Angeles door Sirhan Sirhan. Hij overlijdt de volgende dag.
2004 Een half ontblote vrouw vernielt uit protest het wassen beeld van Vladimir Poetin in Musée Grévin Parijs.

Avondzon in Bergen aan Zee (Foto: DJMO)
Avondzon in Bergen aan Zee (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bestuurder dood na achtervolging politie

Tijdens een politieachtervolging in de Limburgse plaats Bemelen is in de nacht van zondag op maandag een persoon om het leven gekomen toen de vluchtende bestuurder uit de bocht vloog en op een boom knalde. Dat gebeurde op de Gasthuis ter hoogte van de Oude Heerweg.

De politie laat weten dat er een onderzoek is gestart. Waarom de automobilist werd achtervolgd is niet bekendgemaakt.

Bestuurder dood na achtervolging politie
Bestuurder dood na achtervolging politie (Foto: ANP)

13-jarige sensatie strandt in kwartfinales WK tafeltennis

Hij was dé absolute sensatie van het wereldkampioenschap tafeltennis in Düsseldorf: Tomokazu Harimoto, afkomstig uit Japan en slechts 13 jaar oud.

Zondag werd hij na een memorabel toernooi uitgeschakeld in de kwartfinales. Daar was wel een wereldtopper voor nodig, de mondiale nummer drie: Xu Xin uit China. Zelfs voor Xu ging het overigens niet makkelijk. Met moeite won hij de eerste game en in game twee was de piepjonge Harimoto zelfs duidelijk de betere. Daarna herpakte Xu zich echter en rekende hij toch netjes af met de Japanner, die vorig jaar op zijn 12e al de top-100 van de wereldranglijst binnen kwam: 11-9, 6-11, 11-6, 11-8, 11-4.

Xu speelt in de halve finale tegen de legendarische Ma Long, als eerste geplaatst op het WK. De regerend wereld- en olympisch kampioen staat al ruim twee jaar bovenaan de wereldranglijst, maar voor eigen publiek maakte de Duitser Timo Boll het hem bijzonder moeilijk. De games werden onderling afgewisseld, maar in de beslissende zevende game kon Boll zijn kansen net niet benutten, waardoor hij met 3-4 onderuit ging.

De nummer twee van de wereld, Fan Zhendong, uiteraard uit China, staat in de andere halve finale. Daarin neemt hij het niet op tegen een Chinees, want Zhang Jike werd verrassend vroeg uitgeschakeld. De Zuid-Koreaan Lee Sang-su gaat proberen een volledig Chinese finale te voorkomen.

Ding Ning veroverde zondag voor de derde keer in haar loopbaan de wereldtitel in het enkelspel bij de dames. Ze was in een mooie finale met 4-2 te sterk voor landgenote Zhu Yuling. Maharu Yoshimura en Kasumi Ishikawa pakten de titel in het gemengd dubbelspel. De Japanners waren in een prachtige finale met 4-3 te sterk voor het Taiwanese duo Chen Chien-an en Cheng I-ching.

Lichaam Savannah Dekker (14) gevonden

Bij de grootscheepse zoektocht in Bunschoten, waar politie en honderden vrijwilligers zoeken naar het vermiste 14-jarige meisje Savannah Dekker, is een stoffelijk overschot gevonden.

De Lorentzweg in Bunschoten is volgens Hart van Nederland door de politie afgesloten. Of het gevonden lichaam het vermiste meisje is, is nog niet duidelijk.  

Nu.nl vult aan dat de honderden vrijwilligers die zich via Facebook hadden georganiseerd, niet degenen zijn geweest die het lichaam vonden. De plek waar het stoffelijk overschot werd aangetroffen is een lokaal industrieterrein.

Nu schrijft dat de politie weliswaar in Bunschoten aanwezig is 'om de zoekactie in goede banen te leiden', maar zelf 'geen aanwijzingen heeft' die erop duiden dat het vermiste meisje inderdaad in Bunschoten is. 

Sinds donderdag is Savannah niet meer gezien. Er was direct paniek, omdat vlakbij in Achterveld vrijdag een ander 14-jarig meisje dood in een sloot werd aangetroffen. De politie zei vrijdag dat beide zaken niets met elkaar te maken hadden. Een woordvoerder stelde: "Als je denkt dat de zaak van de vermissing en de vondst van het dode meisje iets met elkaar te maken hebben, dan zit je helemaal mis."

Update 14.49 uur 
De politie meldt dat het onderzoek nog uren kan gaan duren. De familie van Savannah is op de hoogte gesteld van de vondst van een lichaam. 

Hart van Nederland twittert verder dat er volgens de organisatie van de zoekactie, een schoolpasje is gevonden in de buurt van de gevonden overledene. Of dit pasje van Savannah was, wordt niet vermeld.

Update 19:56 uur
Het is nog steeds niet bekend of het om Savannah gaat. Een politiewoordvoerder laat weten: "Rechercheurs van de Forensische Opsporing zijn bezig met uitgebreid onderzoek. Sporen moeten eerst worden veiliggesteld. Zorgvuldigheid is daarbij van groot belang om eventuele sporen niet te missen of onbedoeld te wissen."

Bij de politie zijn dit weekend diverse berichten binnengekomen over twee mannen in een donkere auto die in de omgeving meisjes zouden hebben lastiggevallen. Wie daar informatie over heeft, wordt gevraagd contact met de politie op te nemen via het nummer 0900-8844.

Update 20:42 uur
Omdat de politie mensen expliciet oproept zich te melden als ze informatie hebben over verdachte lui in een zwart autootje, de volgende extra informatie daarover.

Het zou volgens meldingen over een aantal bijna-ontvoeringen gaan over twee mannen in een kleine zwarte auto. Ze zouden meisjes klem rijden en proberen mee te nemen. Het merk en kenteken weet men niet te noemen in veel gevallen, maar bij dit incident in Soest gaat het om een kleine zwarte Volkswagen Polo.

Vanzelfsprekend kan dit ook massa-hysterie zijn en is het níét de bedoeling elke zwarte auto van de weg te rijden, maar mocht je echt iets verdachts zien zoals de omschreven klemrijdactiviteiten, onthoud dan het kenteken en bel 0900-8844.

De meldingen kwamen voornamelijk uit oostelijke provincie Utrecht. Plaatsen die in de berichtgeving over de twee vermissingen en de bijna-ontvoeringen genoemd worden zijn globaal de regio Soest, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort, Hoogland, Nijkerk en Achterveld. Woon je in of rondom die regio, hou dan een oogje in het zeil.

Update 23.55 uur 
De Politie Utrecht bevestigt dat het gevonden lichaam inderdaad dat van het meisje Savannah is. Een uitgebreide verklaring is hier te vinden.

Update 00:29 uur
Een verklaring van de burgemeester van de gemeente Bunschoten is zojuist op YouTube geüpload. 

7 doden, 48 gewonden bij aanslagen in Londen

In Londen is grote paniek ontstaan bij een terroristische aanslag rond de London Bridge. Een busje is ingereden op voetgangers, waarna drie mannen uit het busje zijn gestapt en met een mes op mensen begonnen in te steken.

Diverse aanwezige journalisten melden dat de omgeving vol staat met politie. Meerdere mensen zouden medische hulp krijgen, waaronder reanimatie. Het metrostation London Bridge is geëvacueerd.

Update 00:14
De aanslag is opgeëist door de Islamitische Staat. Dat wordt zojuist gemeld door de Telegraaf. 

Update 11.10
De dubbele aanslag in Londen heeft een zevende leven geëist. Dat heeft Cressida Dick, het hoofd van de Londense politie, zondagochtend meegedeeld.

Dick bevestigde dat de terroristen na de aanslag met het busje op London Bridge zijn doorgereden naar Borough Market, waar ze met messen instaken op voorbijgangers. Het drietal werd vervolgens door de politie doodgeschoten.

De gebieden van de aanslag zijn voorlopig afgesloten en worden onderzocht. De bewoners daar moeten tot nader order binnenblijven. De commissaris sprak van "een afgrijselijke ervaring voor velen".

Update 08.38
De Londense ambulancedienst heeft zondagochtend het aantal gewonden van de dubbele aanslag in de Britse hoofdstad bijgesteld naar 48. Alle slachtoffers zijn overgebracht naar vijf ziekenhuizen.

Op de twee plekken van de aanslag, London Bridge en Borough Market, is nog eens een onbekend aantal lichtgewonden door verpleegkundigen op straat geholpen, aldus de dienst.

De drie terroristen doodden zes mensen, voor zij zelf door de politie werden doodgeschoten. Over de identiteit van de doden is nog niets bekend gemaakt. Evenmin is al informatie vrijgegeven over de drie daders. Ook over hun doel is nog niets bekend.

Update 07.22
BBC World meldt zojuist dat er 48 gewonden naar ziekenhuizen zijn gebracht. Er zijn zes doden. Daarnaast heeft de politie de drie daders doodgeschoten. Getuigen melden dat de daders riepen dat dit 'voor Allah' was.

Update 05.00 uur
Bij de twee terroristische aanslagen in Londen zijn in totaal zes mensen om het leven gekomen. Daarnaast werd een drietal terroristen door de politie doodgeschoten. Ook vielen er minstens twintig gewonden. De door de terroristen gedragen bomvesten bleken nep te zijn. 

Update 01.55 uur
Het zal helaas geen verrassing zijn, maar inmiddels hebben de autoriteiten ook gemeld dat men het officieel een aanslag noemt. "Op 4 juni 2017, om 00.25 uur (lokale tijd, red.) zijn de incidenten bij London Bridge en Borough Market officieel benoemd tot terroristische incidenten."

De Londense politie heeft ook duidelijkheid gegeven over de situatie in Vauxhall. Dat ging wel degelijk om een steekpartij, maar niet iets wat te maken had met de situatie nabij London Bridge.

Update 01.40 uur
De politie lijkt er vanuit te gaan dat er in totaal drie daders direct bij de aanval betrokken zijn geweest. Er zijn beelden van arrestaties, maar of het om een van de drie verdachten gaat is nog niet bekend.

Over een aantal doden of gewonden hebben autoriteiten ook nog niks bekendgemaakt, behalve dat er op London Bridge meerdere dodelijke slachtoffers zijn. 

Het eerdergenoemde incident bij Vauxhall lijkt uiteindelijk niks te zijn, terwijl de BBC meldt dat de incidenten bij London Bridge en Borough Market weer als één 'incident' gezien worden. 

Een beveiligingsmanager van een lokale pub heeft tegenover de BBC verteld dat hij drie mannen zag die over straat liepen, waarvan zeker één een groot mes bij zich had. De drie vielen mensen aan, waarna omstanders hen probeerden te stoppen door onder meer stoelen te gooien, zonder effect.

De Amerikaanse president Trump heeft de situatie ondertussen gebruikt om nog eens te melden dat de Amerikaanse rechters toch heel snel met hem mee moeten werken omtrent de 'moslimban'.

Update 01.00 uur
De politie in Londen heeft laten weten dat op London Bridge meerdere doden gevallen zijn. Om hoeveel slachtoffers het gaat is niet bekend, behalve dat er 'meer dan één dodelijk slachtoffer' te betreuren valt op de brug.

Update 00.50 uur
Inmiddels heeft de Londense politie wat meer bekendgemaakt. Bij het tweede 'incident', bij Borough Market, zijn door agenten schoten gelost. Die agenten kwamen op Borough Market af nadat daar meldingen van een steekpartij binnen waren gekomen. Ook zijn agenten opgeroepen om naar Vauxhall te komen. 

Update 00.40 uur
Een getuige heeft tegenover een reporter van The Times verteld dat hij agenten de Brindisa Tapas-bar in Borough Market zag beschieten. Volgens de getuige riepen ze iedereen richting grond te gaan, waarna ze drie salvo's naar binnen vuurden. De politie heeft hier overigens nog niks over bevestigd. Dat geldt ook voor wat het doorgaans redelijk betrouwbare Sky News meldt, namelijk dat men, niet geheel verrassend, uitgaat van een terreurdaad. 

Verder is er het ooggetuigeverslag van een 25-jarige man, die met wat vrienden in de pub zat. "Plotseling was er allemaal gedoe buiten op straat en er kwamen een heleboel mensen de pub in rennen. De uitsmijters gooiden de deuren dicht en op slot toen het helemaal vol was, ze reageerden erg snel. Mensen die naar binnen waren gekomen zeiden dat ze buiten op straat mensen neergestoken zagen worden."

Update 00.25 uur
De politie van Londen heeft gemeld dat er ook gewapende agenten richting Borough Market zijn gegaan, ten zuiden van London Bridge. Of het om een ander incident gaat is nog niet duidelijk.

Volgens getuigen, en dus wederom niet officieel, zijn er inderdaad mensen neergestoken. Zo zouden er drie mannen door de straat gelopen hebben terwijl ze willekeurige mensen met messen aanvielen.

Inmiddels is ook een filmpje opgedoken vanuit een restaurant, waar agenten de tent binnen komen en iedereen opdracht geven op de grond te gaan liggen. Of dat gaat om een veiligheidsmaatregel of dat ze iemand aan het zoeken waren is nog niet duidelijk.

Update 00.15 uur
Wederom zijn getuigen te horen op CNN, Sky News en BBC, die het hebben over verschillende schoten. Zo zou er over een periode van tien minuten geschoten zijn, terwijl een ander het heeft over 'ongeveer twaalf schoten'. Gasten van een nabijgelegen restaurant werden de kelder ingestuurd, vermoedelijk door de medewerkers, waarvandaan ze meer schoten op straat gehoord zouden hebben.

Op de BBC meldt men verder dat het witte busje nog altijd gezocht wordt en dus niet, zoals men eerder deed vermoeden, tegen een lantaarnpaal gereden is. De politie van Londen houdt zich vooralsnog stil wat officiële berichtgeving betreft, dus over gewonden of eventuele doden is officieel nog niks te melden.

Update 23.55 uur
"Een wit busje kwam met een behoorlijke vaart de weg af stormen, boog af richting het voetpad en reed meerdere mensen aan, waarna het busje weg is gereden", aldus een getuige op BBC Radio 5 Live. Vermoedelijk is het busje niet veel later tot stilstand gekomen tegen een lantaarnpaal. 

De hele situatie speelt zich af rond Borough Market, direct ten zuiden van London Bridge. 

Roland Garros voorbij voor Rojer

Voor tennisser Jean-Julien Rojer zit Roland Garros er nu echt op. De Nederlander ging zondag in de tweede ronde - tevens de achtste finales - van het gemengddubbeltoernooi onderuit.

Rojer speelde samen met de Taiwanese Chan Hao-ching. Samen namen ze het op tegen de Amerikaan Rajeev Ram en de Australische Casey Dellacqua. Dat duo won de eerste set, waarna het als zesde geplaatste Nederlands-Taiwanese duo set twee veroverde. In de supertiebreak waren Dellacqua en Ram vervolgens te sterk: 3-6, 6-3, 6-10.

Met de uitschakeling van Rojer zijn er geen Nederlanders meer actief in de diverse toernooien bij de senioren op Roland Garros. Junior Ryan Nijboer is nog wel actief in het dubbeltoernooi bij de jongens. 

Djokovic en Thiem simpel naar kwartfinales Roland Garros

Titelverdediger Novak Djokovic heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de kwartfinales op Roland Garros.

De Servische nummer twee van de wereld had het in de eerste set lastig tegen Albert Ramos-Viñolas (ATP-20), maar de Spanjaard kon na de verloren tiebreak nimmer een echte vuist meer maken. In set drie brak hij Djokovic nog wel, maar de Serviër zette dat kort daarop recht en trok de wedstrijd naar zich toe: 7-6 (5), 6-1, 6-3.

Djokovic neemt het in de kwartfinale op tegen een van dé spelers van 2017: Dominic Thiem. De Oostenrijker staat zevende op de wereldranglijst en boog op gravel dit jaar alleen voor Rafael Nadal en Djokovic. Hij had in de achtste finales in Parijs geen kind aan de Argentijn Horacio Zeballos (ATP-65), die nauwelijks partij kon bieden: 6-1, 6-3, 6-1.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.