FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 juni 2017

Kompany twijfelt over interlandcarrière

Vincent Kompany weet niet of hij zijn interlandcarrière nog wil voortzetten. De verdediger heeft al jaren last van zijn fysieke gesteldheid.

De kans is aanwezig dat Kompany na het WK 2018 met België een einde aan zijn interlandcarrière maakt. De speler van Manchester City wil zich mogelijk alleen nog op het clubvoetbal richten om langer fit te kunnen blijven.

De captain van City speelde slechts 25 wedstrijden in de afgelopen twee seizoenen. Hij zat regelmatig geblesseerd langs de kant. In de slotfase van het voorbije seizoen keerde hij als onomstreden kracht terug in de ploeg van trainer Pep Guardiola.

"Het is belangrijk voor mij om weer voor België te spelen", zegt Kompany tegen pers. "Ik weet dat er twijfels over mij zijn ontstaan, maar ik ken mezelf. Na elke training ben ik een half uur of een uur langer gebleven."

"Het WK 2018 is voor mij altijd een grote motivatie geweest om door te gaan. Zeker toen ik er even doorheen zat. Er bestaat een grote kans dat dit mijn laatste toernooi wordt met de Belgische nationale ploeg."

Rock am Ring ontruimd vanwege terroristische dreiging

Het Duitse festival Rock am Ring is stilgelegd en ontruimd vanwege een terroristische dreiging. Tienduizenden bezoekers wordt opgedragen het terrein te verlaten. Er wordt ze geadviseerd naar de camping te gaan.

Voor vanavond stonden onder andere Liam Gallagher, Rammstein en Bastille gepland. Morgen zijn die Toten Hosen de headliner, zondag is dat System of a Down.

Het festival vindt plaats bij het autocircuit de Nürburgring. De politie in Koblenz laat het volgende weten: "Hintergrund sind konkrete Hinweise, aufgrund derer eine mögliche terroristische Gefährdung nicht auszuschließen ist. Derzeit laufen Ermittlungen mit Hochdruck.“ Er zijn dus concrete aanwijzingen, dat een mogelijke terroristische dreiging niet uit te sluiten is.

Op het festivalterrein wordt omgeroepen dat het festival voor vandaag wordt afgebroken wegens een terroristische dreiging. Bezoekers wordt verzocht rustig naar de uitgang te gaan richting de camping. Morgen hopen ze het festival te hervatten. Volgens twitterberichten zou de ontruiming tot nu toe rustig verlopen.

Update 22:06 uur
Festivaldirecteur Marek Lieberberg is 'not amused' door de opdracht van de politie om te ontruimen; volgens hem is het signaal dat Duitsland vandaag afgeeft 'catastrofaal' en voelt hij zich 'einfach leer' (gewoon leeg).

Pinkpop-directeur Jan Smeets heeft samen met de burgemeester van Landgraaf contact gehad met de Duitse collega's over de onruiming van het Duitse festivalterrein. "Wij hebben begrepen dat het in Duitsland vooral een voorzorgsmaatregel is. We zien vooralsnog geen enkele reden om onze plannen aan te passen."

LB: Schrijfster geeft op Oerol boek mee aan zee

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Schrijfster Nhung Dam gaat haar nieuwe boek Duizend vaders op het festival Oerol dat over een week begint meegeven aan de zee. Dam zal elke dag een stuk van de roman als flessenpost in het water gooien. Zij hoopt dat de flessen aankomen bij mensen die plezier beleven aan het lezen van de bladzijden, zo maakte Dam vrijdag bekend.

In Duizend vaders beschrijft Dam het leven van een Vietnamese familie die 'aan de rand van de wereld' probeert te overleven. Als haar vader onaangekondigd vertrekt, raakt de elfjarige dochter bekneld tussen de totale wanhoop van haar moeder en de gekte van een omgeving vol vreemde mensen. De schrijfster liet zich voor het boek deels inspireren door haar eigen jeugd in Groningen.

Schrijfster en actrice Dam speelt ook haar nieuwe voorstelling Ha Ha Happiness op Oerol, dat plaatsvindt tussen 9 en 18 juni. Het meegeven van haar debuutroman aan de zee heeft ook een symbolische betekenis voor de auteur; haar ouders vluchtten per boot van Vietnam naar Nederland.

Duizend vaders stond de afgelopen maand in de top tien van boekhandel Scheltema.

Schrijfster geeft op Oerol boek mee aan zee
Schrijfster geeft op Oerol boek mee aan zee (Foto: BuzzE)

Morata op weg naar AC Milan

Alvaro Morata lijkt de derde zomeraanwinst van AC Milan te worden. De aanvaller staat op het punt om terug te keren naar Italië.

AC Milan is druk bezig de selectie te versterken voor komend seizoen. Morata maakt onderdeel uit van de plannen. Real Madrid zou een bod van zestig miljoen euro in beraad hebben, maar lijkt voor een bedrag rond de zeventig miljoen euro te gaan.

Morata heeft bij Real Madrid geen vaste stek, want Karim Benzema is de eerste spits. Daarnaast azen zijn aanstaande Italiaanse vrouw en hij op een terugkeer naar het land waar zij eerder jaren verbleven. Dat maakt het voor alle partijen makkelijk om akkoord te gaan met de overgang.

Juventus was ook geïnteresseerd in Morata. De club nam hem eerder over van Real, maar verkocht hem terug vanwege een clausule in het contract van de aanvaller. Juve schrok dusdanig van de vraagprijs dat er van interesse geen sprake meer is.

Real Madrid is van plan zich deze zomer te versterken met Kylian Mbappé van AS Monaco. Dat zou de aanwezigheid van Morata nog onnodiger maken. Milan hoopt de transfer va Morata naar verluidt later deze week al af te ronden.

'Kijk naar mij en mijn ananas!'

Heb je geen flauw benul waarom fidget spinners zo leuk zijn? Sla je steil achterover van verbazing als je weer een malloot op het internet ziet planken? En tast je volledig in het duister waarom dabben ooit iets is geweest? Dan is de ananasgekte die zich vandaag in het Nederlandse OV voordeed, niks voor jou.

Er werden namelijk overal op stations en in treinen mensen gespot met ananassen. Eenmaal gevraagd wat ze met die vruchten aan moesten, zeiden ze volgens een Twitteraar telkens hetzelfde: "Wij kijken gewoon graag naar een ananas."

Een ander reageert: "Mensen staren naar ananas op Rotterdam CS. Aandacht voor ananas of aandacht op [sic] het gebrek aan andacht [sic]?" Op sommige plekken stonden gewoon los ananassen. Veel andere ananassen hadden een mensenvrind gevonden. 

De Telegraaf, die hierover accurater bericht dan ze 75 jaar geleden verslag deden van daadwerkelijk belangrijke zaken, kan niet zeggen waarom de ananascultus deze vrijdag zich ineens voordeed in ons koude ananas-onvriendelijke kikkerland. FOK! echter vermoedt dat er sprake is van een of ander stupide initiatief van zichzelf veel te belangrijk vindende hipsterigen.

Volleybalsters winnen ook vierde wedstrijd in WK-kwalificatie

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK-kwalificatietoernooi in Baku ook hun vierde wedstrijd gewonnen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was met 3-1 een te sterk voor Oekraïne: 30-28, 18-25, 25-13, 27-25.

In de set nam Oekraïne nam snel de voorsprong in de eerste set en kwam op setpunt, maar dat weggewerkt door Nederland, waarna Oranje de set won. In de tweede set ging het gelijk op tot aan 15-15. Daarna maakte Oekraïne vier punten op rij en gaf de voorsprong niet meer uit handen.

In de derde set nam Nederland snel de leiding en bouwde langzaam de set steeds verder uit. In set vier pakte Oranje ook weer een snelle voorsprong, maar deze keer kon de Nederlandse volleybalsters de voorsprong niet vast houden. Einde van de vierde set kwam Oekraïne weer gelijk bij een stand van 23-23 en zou zelfs twee setpunten krijgen. Ook deze keer kon Oekraïne de setpunten niet benutten. Voor Oranje was het eerste wedstrijdpunt wel raak.

Zaterdagmiddag speelt Nederland tegen Azerbeidzjan, dat ook al hun poulewedstrijden hebben gewonnen. De winnaar van dat duel plaatst zich automatisch voor het WK van 2018 in Japan. De verliezer krijgt in augustus een herkansing voor plaatsing van het WK.

Voorbeschouwing UFC 212: vechten om erfenis van McGregor

Of hij fysiek aanwezig zal zijn is nog maar de vraag, maar dat de geest van MMA-superster Conor McGregor zaterdag boven de octagon zal zweven is een ding dat zeker is, want zaterdagnacht tijdens UFC 212 wordt gevochten om 'zijn' titel in het vedergewicht.

Deze titel is McGregor vorig jaar door de UFC afgenomen, nadat hij voor deze organisatie als eerste ooit twee titels in verschillende gewichtsklassen gewonnen had. Dat lijkt een vreemde beslissing, maar McGregor heeft in zijn gehele carrière nog nooit een titel verdedigd en het leek erop dat hij deze ook niet wilde, of kon, verdedigen. Vandaar dat de UFC hem de titel in het vedergewicht afnam en teruggaf aan de man waarvan de Ier hem had afgenomen, de Braziliaan José Aldo. McGregor bleef achter met de titel in de zwaardere lichtgewichtsklasse, een titel die hij ook nog steeds niet verdedigd heeft.


Aldo (links) en Holloway (Foto: Getty images)

José Aldo vs Max Holloway
Om het allemaal nóg wat ingewikkelder te maken, mocht Holloway in december tijdens UFC 206 vechten om de interim-titel. Dat deed menig wenkbrauw fronzen, aangezien Aldo net de titel had teruggekregen en officieel regerend kampioen zou moeten zijn. Maar de UFC dacht anders. Holloway is een enorm sterke vechter, terecht dat hij nu eindelijk voor de titel vecht, maar de UFC heeft het zich juist in het hoofd gehaald om zogenaamde interim-titels te introduceren om te bepalen wie 'de volgende in lijn is en voor de titel mag vechten'. Vandaar dat er op de UFC-poster twee kampioensgordels te zien zijn, waarvan Aldo de 'echte' kampioensgordel draagt.

Aldo behoorde, totdat hij zijn titel aan McGregor verloor, tot de meest dominante kampioenen bij de UFC en hij zal tegen de huidige, meest dominante vechter in deze gewichtsklasse, alles uit de kast moeten halen om die titel te behouden. De stijlen van beide vechters lijken erg op elkaar en dit gevecht zal zich voornamelijk staand afspelen, actie gegarandeerd dus.


Aldo vs Holloway promo (Bron: Youtube)

Aldo, een fenomenale vechter, is in de afgelopen tien jaar nog maar eenmaal verslagen en Holloway heeft in vier jaar tijd al zijn tien partijen op een overtuigende manier gewonnen. Saillant detail is dat bij beide vechters de laatste verliespartij tegen plaaggeest McGregor is geweest.

Aldo is supersnel en superieur in het kickboksen en heeft een fantastische takedown defense, waardoor hij bijna niet op de grond te krijgen is. De vijf jaar jongere Holloway is juist een prima worstelaar en een briljante bokser en staat echt bekend om zijn hoge stotensnelheid. Dit is ongetwijfeld hét gevecht van 2017 waar iedereen naar uit heeft gekeken en zal het kijkcijferrecord bij de UFC van dit jaar ongetwijfeld verbreken.

Claudia Gadelha vs Karolina Kowalkiewicz
Beide dames proberen om weer in beeld te komen voor een titelgevecht tegen ongekroonde koningin Joanna Jedrzejczyk. Zowel Gadelha als Kowalkiewicz gingen al eens ten onder tegen de Poolse kampioene, maar dit zijn wel de twee tegenstanders die het JJ enorm moeilijk gemaakt hebben. 


Gadelha vs Kowalkiewicz promo (Bron: Youtube)

De Braziliaanse Gadelha, als nummer twee geplaatst en de Poolse Kowalkiewicz, de nummer drie op de ranglijst, zijn in staat om de volle vijf ronden vol door te gaan. De completere Gadelha heeft het duidelijke voordeel ten opzichte van de eendimensionale Kowalkiewicz, die voornamelijk alleen haar vuisten laat spreken. De worstelkwaliteiten van de Braziliaanse zullen The Polish Princess zware problemen gaan geven en zodra het gevecht op de grond doorgaat zal Gadelha het niet nalaten om via ground-and-pound Kowalkiewicz tot overgave te dwingen.

Vitor Belfort vs Nate Marquardt
Belfort zou eigenlijk na UFC 212 stoppen met MMA, maar inmiddels heeft hij al laten blijken op die beslissing terug te willen komen. Wat hij ook beslist, Marquardt is een prima tegenstander voor de Braziliaan. Marquardt heeft slechts drie van zijn laatste negen gevechten gewonnen en staat al niet eens meer bij de top twintig in de middengewichtsklasse tot 84 kg.


Belfort (links) en Marquardt (Foto: Getty images)

Niet dat Belfort het veel beter doet, want hij heeft in zijn laatste vijf gevechten er maar eentje gewonnen. Het lijkt erop dat Belfort, in de periode na het ingaan van strenge dopingcontroles door USADA, niet veel meer kan klaarspelen in de octagon. Toch doen we deze MMA-grootheid hiermee tekort. De vechters waar Belfort van verloren heeft, zijn wel een maatje groter dan die waar Marquardt van verloren heeft. The Phenom is dan ook de favoriet voor de zege.

Paulo Henrique Costa vs. Oluwale Bamgbose
Twee woorden: knock out.

Costa is nog ongeslagen in zijn jonge carrière als MMA-vechter en van zijn negen professionele gevechten heeft hij er wel even acht door KO gewonnen. Zijn tegenstander, de spectaculaire Nigeriaanse vechter Bamgbose doet het niet veel slechter. Hij heeft zes van zijn acht gevechten gewonnen en alle zes door heerlijke KOs. Weinig te vertellen over dit gevecht eigenlijk, dit wordt gewoonweg heerlijk rammen. Kijken.


Costa (links) vs Bamgbose (Foto: Getty images)

Overig programma van UFC 212
Erick Silva vs Yancy Medeiros
Raphael Assuncao vs Marlon Moraes
Antonio Carlos Junior vs Eric Spicely
Johnny Eduardo vs Matthew Lopez
Iuri Alcantara vs Brian Kelleher
Jamie Moyle vs Viviane Pereira
Jim Walhead vs Luan Chagas
Deiveson Alcantre Figueiredo vs Marco Beltran

UFC 212: Aldo vs Holloway wordt gehouden op zaterdag 3 juni, plaatselijke tijd, in de Jeunesse Arena te Rio de Janeiro, Brazilië. Fox Sports zend het hoofdprograma rechtstreeks uit op betaalkanaal zes en de uitzending begint op zondagochtend om 4:00 uur. De voorbeschouwing rond dit gala begint echter al om 1:15 uur.

Mensen met een Samsung Gear VR en een 'VR Live Pass' account, kunnen UFC 212 in virtual reality bekijken.

Homo van Indiase afkomst premier Ierland

Leo Varadkar, de 38-jarige Ierse minister van Sociale Zaken, heeft zijn rivaal Simon Coveney verslagen in de strijd om het leiderschap van regeringspartij Fine Gael. Daarmee wordt Varadkar over enkele weken premier, wanneer de huidige taoiseach Enda Kenny afzwaait.

Varadkars vader kwam in de jaren 60 van de vorige eeuw vanuit India naar Engeland om als arts te werken. Daar ontmoette hij een Ierse verpleegster met wie hij trouwde. Het stel woonde eerst in India en verhuisde later naar Dublin waar Leo werd geboren, die ook arts werd.

Hoewel het al langer werd vermoed kwam Varadkar in een interview in 2015 uit de kast. "Ik ben geen half-Indiase politicus, of een arts-politicus, of een homoseksuele politicus. Het is gewoon onderdeel van wie ik ben, maar het definieert me niet", zei hij op de Ierse radio.

Met de keuze voor Varadkar lijkt Ierland weer wat verder uit de greep van het katholicisme te komen. Twee jaar geleden stemde de Ieren in een grondwettelijk referendum voor het homohuwelijk, waarvoor Varadkar een belangrijk gezicht in de campagne was. En momenteel vinden debatten plaats over het schrappen van het grondwettelijk totaalverbod op abortus.

'Rusland kan Olympische Spelen 2028 organiseren'

Wat de baas van het Russisch Nationaal Olympisch Comité betreft zou Rusland een gooi kunnen doen naar het organiseren van de Olympische Zomerspelen van 2028. Dat heeft Alexander Zhukov tegenover Russische media gezegd.

"In potentie zou Rusland de Spelen van 2028 kunnen organiseren", aldus Zhukov. "Niet alleen Moskou en Sint Petersburg, maar ook Kazan en Sochi zouden dit kunnen doen. Dat betekent niet dat we morgen ons bid in gaan dienen, maar met de Spelen van 2014 heeft Rusland al laten zien met succes een dergelijk grootschalig evenement te kunnen organiseren."

De Winterspelen van 2014 in Sochi waren inderdaad een doorslaand succes. Dankzij zaken als geheime doorgeefluikjes in laboratoria en medewerking van de staatsveiligheidsdienst FSB werden flink wat medailles gehaald door de nationale ploeg, waaronder een heus 1-2-3'tje op het koningsnummer, de 50 kilometer langlaufen, waarmee Rusland glorieus bovenaan de medaillespiegel kwam te staan.

"Een gaststad voor 2024 wordt dit jaar in Peru verkozen en met Parijs en Los Angeles zijn er twee kandidaten. Er wordt nu al een tijd over gesproken om dan ook gelijk het gastland voor 2028 uit te wijzen, maar dat is vooralsnog pure speculatie, net als de discussie over welke Russische steden de Spelen zouden kunnen krijgen", voegt Zhukov er aan toe. "Als het IOC dit jaar voor 2024 en 2028 een stad kiest gaan we mogelijk naar 2032 kijken." 

Tillerson voorspelt minder uitstoot

De Verenigde Staten blijven zich inspannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daar verandert het besluit van president Donald Trump het klimaatverdrag van Parijs op te zeggen niets aan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vrijdag gezegd.

"Het was een politieke beslissing en het is belangrijk, denk ik, dat iedereen inziet dat de Verenigde Staten een aanzienlijke staat van dienst hebben wat betreft beperking van onze emissie", aldus Tillerson. "Dat gebeurde zonder een akkoord van Parijs. Ik geloof niet dat we in de toekomst minder moeite gaan doen de uitstoot te reduceren. Dus ik hoop dat mensen het in perspectief kunnen zien."

Tillerson was in het verleden topman van energiemaatschappij Exxon Mobil Corp. Hij maakte zich sterk voor naleving van de afspraken uit 2015 om de VS aan de onderhandelingstafel te houden over de aanpak van de klimaatverandering.

Tillerson voorspelt minder uitstoot
Tillerson voorspelt minder uitstoot (Foto: ANP)

China en EU hebben elkaar gevonden

De EU en China gaan hun samenwerking aanzienlijk "intensiveren". De twee handelsmachten zetten zich "vastberaden" in om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook op politiek, economisch, technisch en wetenschappelijk gebied halen ze de banden aan.

Na de "meest veelbelovende top" in Brussel hebben de EU en China elkaar gevonden, hoewel er nog veel te bespreken valt, aldus EU-president Donald Tusk vrijdag na het overleg met de Chinese premier Li Keqiang. Volgens Li noodzaken "veranderingen en destabiliserende factoren" in de wereldorde "dat we onzekerheden tegemoet treden."

Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ontvingen Li en een hele reeks ministers op een al lang geplande top, die extra betekenis kreeg door het besluit, donderdag, van president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. "Dat is een grote fout", aldus Tusk.

China en EU hebben elkaar gevonden
China en EU hebben elkaar gevonden (Foto: ANP)

Nederland formeel gekozen in Veiligheidsraad

Nederland is vrijdag gekozen tot lid van de VN-Veiligheidsraad in 2018. De verkiezing was een formaliteit. Vorig jaar waren Nederland en Italië al overeengekomen de zetel te delen voor de periode 2017-2018.

Beide landen streden vorig jaar om één vacante tijdelijke zetel van twee jaar, maar kregen allebei onvoldoende steun. Toen is afgesproken dat Italië de zetel dit jaar bezet en Nederland volgend jaar. Het is een zeldzaamheid dat twee landen een tijdelijke zetel delen.

De Veiligheidsraad richt zich op het bewaren van vrede en veiligheid. Hij kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden. De VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn permanente leden, de overige tien leden rouleren. In maart is Nederland een maand voorzitter van de Veiligheidsraad.

Het wordt de zesde keer sinds 1946 dat Nederland als niet-permanent lid lid aanschuift. "Het lidmaatschap vormt een uitgelezen mogelijkheid om op het hoogste niveau invloed te hebben en onderwerpen die voor ons belangrijk zijn op de agenda te krijgen", aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Nederland formeel gekozen in Veiligheidsraad
Nederland formeel gekozen in Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Klaver is beste politicus op sociale media

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft vrijdag de Social Award voor beste politicus gewonnen.

Klaver kreeg in deze categorie 62 procent van alle stemmen. De tweede plek was voor Alexander Pechtold, zo maakte de organisatie bekend.

De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan de beste en meest creatieve mensen, merken en bedrijven op social media. In totaal werden er online 166.552 stemmen uitgebracht.

De Social Awards in de overige zestien categorieën worden donderdag 8 juni uitgereikt in Amsterdam.

Klaver is beste politicus op sociale media
Klaver is beste politicus op sociale media (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Bieber nog niet gesignaleerd in pop-up-store

Vele honderden mensen hebben vrijdagmiddag de eerste officiële pop-up-store van Justin Bieber ter wereld bezocht. Designerwinkel ANSH46 in Rotterdam is een van de twee locaties in Europa waar dit weekend kleding kan worden gekocht die is ontworpen ter ere van de Purpose Stadium Tour van de Canadese superster.

Volgens een woordvoerder van de winkel was het vrijdagmiddag een "drukte van belang", maar echte chaos bleef uit. Vooral de gele 'hoodies' waren erg populair; die waren vrijdag rond 18.00 uur al niet meer verkrijgbaar. Wel zijn er nog shirts, broeken en andere truien in de winkel te vinden.

De pop-up-store is tot en met zondag aanwezig in Rotterdam. Er is een kleine kans dat Bieber zelf ook even langskomt; hij is in Nederland voor een optreden op het festival Pinkpop. Vrijdagmiddag was de Canadese hunk echter nog niet in Rotterdam gesignaleerd.

Bieber nog niet gesignaleerd in pop-up-store
Bieber nog niet gesignaleerd in pop-up-store (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Eerbetoon aan Hayden tijdens GP Mugello

Aankomend weekend wordt er tijdens de Italiaanse ronde van de MotoGP stilgestaan bij het overlijden van coureur Nicky Hayden. Zo zal zondagochtend het GP-paddock 69 seconden stil zijn als eerbetoon aan de voormalig wereldkampioen.

Vorig weekend werd ook al tijdens het wereldkampioenschap Superbikes op het Britse Donington Park onder andere een moment stilte in acht genomen. Afgelopen maandag werd de Honda-coureur na een dienst die via een stream live te volgen was, begraven in zijn thuisstad Owensboro. 

In Mugello is een speciaal ingerichte herdenkingsplaats in de paddock aanwezig waar de Repsol Honda waarop de Amerikaan in 2006 zijn enige MotoGP-titel mee wist te behalen, tentoongesteld wordt. Een van de Ducati-motoren waar de Kentucky Kid vijf jaar lang actief op was en zijn Honda WorldSBK-machine van dit seizoen zullen ook te bewonderen zijn. 

De ochtend van race day worden bovenstaande motoren om 10:20 uur op de startgrid van het circuit geplaatst waarna onder meer coureurs, teamleden en medewerkers worden uitgenodigd om daar samen te komen voor 69 seconden van stilte.

Nicky Hayden overleed maandag 22 mei j.l. in een ziekenhuis in Cesena aan de verwondingen die hij opliep bij een verkeersongeval nabij San Marino. 

Fraude met schooltentamens in Rotterdam

Bij het Regionaal Opleidingscentrum Zadkine in Rotterdam is geknoeid met mbo-tentamens van tientallen studenten. Zestig tentamens van 41 studenten zijn ongeldig verklaard. Volgens Zadkine zijn de tentamens van 79 studenten uitgesteld in verband met de affaire.

De bestuurssecretaris van Zadkine bevestigt de berichten van NOS en RTV Rijnmond dat twee docenten en een teamleider van de opleiding logistiek van Zadkine op non-actief zijn gesteld. Zij worden in verband gebracht met het doorspelen van vragen en antwoorden van tentamens aan studenten en herkansingskandidaten tijdens examentrainingen, aldus de bestuurssecretaris. Hij spreekt van "fouten in de communicatie". Uitgezocht wordt nog hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Volgens de Onderwijsinspectie heeft Zadkine de tentamenfraude bij haar gerapporteerd, maar is de school zelf verantwoordelijk voor het afnemen van de toetsen. Nader onderzoek is volgens de inspectie niet nodig, wel wordt de zaak op de voet gevolgd.

Ibn Ghaldoun

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs) informeerde vrijdag in een brief de gemeenteraad van Rotterdam over de kwestie. Het opleidingscentrum heeft hem eveneens op de hoogte gesteld van fraude, maar volgens de wethouder heeft de gemeente daarin geen rol.

De fractie van Leefbaar Rotterdam heeft in schriftelijke vragen opheldering gevraagd.

Rotterdam kwam in 2013 in het nieuws door een grote examenfraude op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Daar werden toen examens uit de kluis van de school gestolen. Vorig jaar kwam een verzuimfraude bij het Albeda College in Rotterdam aan het licht, waarbij leerlingen door fouten in de verzuimregistratie ten onrechte studiefinanciering zouden hebben ontvangen. Daartegen zijn maatregelen genomen.

Fraude met schooltentamens in Rotterdam
Fraude met schooltentamens in Rotterdam (Foto: ANP)

KINO vertoont zwartwit-versie Mad Max:Fury Road

Bioscoop Kino in Rotterdam heeft vanwege grote belangstelling extra voorstellingen ingepland van de zogenoemde 'Black & Chrome-edition' van de film Mad Max 4: Fury Road. Het theater heeft 8 juni de Nederlandse primeur van de bijzondere versie die regisseur George Miller vorig jaar van zijn eigen film maakte.

Mad Max: Fury Road is het vierde deel in de apocalyptische reeks van regisseur George Miller over een wereld waarin wordt gevochten om brandstof en water. De film beleefde zijn wereldpremière in 2015 op het festival van Cannes en bracht wereldwijd zo'n 400 miljoen dollar op. De hoofdrollen worden gespeeld door Tom Hardy, Charlize Theron en Nicholas Hault. De Nederlandse componist Junkie XL verzorgde de muziek voor de film.

Regisseur George Miller produceerde de zwartwit-versie van de film omdat hij meende dat de beelden op deze manier beter tot hun recht zouden kunnen komen. Behalve op 8 juni vertoont KINO als enige bioscoop in Nederland de bijzondere versie ook op 11, 14 en 21 juni.

'Monaco weigert 100 miljoen van Arsenal voor Mbappé'

AS Monaco lijkt niet van plan om Kylian Mbappé aan Arsenal te verkopen. De Franse kampioen heeft een bod van de Londenaren afgewezen.

Verschillende media meldden donderdag dat Arsenal een bod van honderd miljoen euro op de Fransman had uitgebracht. The Guardian schrijft nu dat Monaco niet akkoord gaat. Niet zo vreemd, want eerder deed Real Madrid al tevergeefs een bod van liefst 120 miljoen euro.

Real heeft nu naar verluidt wel 130 miljoen euro voor Mbappé over, net als Manchester City. De 18-jarige aanvaller was afgelopen seizoen de grote revelatie in Ligue 1. Met vijftien goals had hij een belangrijk aandeel in de eerste landstitel van Monaco sinds het jaar 2000.

Hoop op langer leven met alvleesklierkanker

Er gloort een klein beetje hoop voor sommige mensen met alvleesklierkanker, zegt het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Mensen die uitbehandeld lijken, kunnen in bepaalde gevallen kans maken op levensverlenging.

Dankzij een bepaalde chemotherapie kan alvleesklierkanker zodanig slinken dat er daarna vaker succesvol kan worden geopereerd, zo is vastgesteld door chirurg Marc Besselink en zijn team.

Bij veertien patiënten kon zo de alvleeskliertumor alsnog verwijderd worden. Daarna was de kans om na twee jaar nog te leven gestegen naar 75 procent. Zonder operatie is die kans maar 25 procent.

Gebruikt werd de Folfirinox-chemotherapie. Na twee tot drie maanden deze chemotherapie kan bij een deel van de patiënten 'lokaal doorgegroeide' alvleesklierkanker worden weggehaald.

Alvleesklierkanker heeft de slechtste vooruitzichten van alle kankersoorten. Er sterven jaarlijks ruim 2600 Nederlanders aan.

Hoop op langer leven met alvleesklierkanker
Hoop op langer leven met alvleesklierkanker (Foto: ANP)

Van Avermaet de beste in tweede etappe Ronde van Luxemburg

Greg van Avermaet heeft de tweede etappe in de Ronde van Luxemburg. De Belg van BMC was in een sprint van een ruime kopgroep de snelste voor Jean-Pierre Drucker. Drucker blijft ook leider in het algemeen klassement.

Na de start kozen drie renners voor de vroege vlucht: Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept) en Tom Wirtgen (Leopard). Het drietal kreeg iets minder drie minuten van het peloton, waar BMC het tempo bepaalde.

Met nog vijftig kilometer te gaan kozen zes renners voor de achtervolging. Bij de zes was ook Martijn Tusveld van Roompot-Nederlandse Loterij aanwezig. De zes kwamen bij de drie koplopers, maar op elf kilometer van de streep werden ze gegrepen door de voorwacht van het peloton.

Op de laatste helling van de dag, tien kilometer van de streep gingen zestien renners ervandoor. Bij de groep zaten onder meer Van Avermaet, Drucker en Pieter Weening. In de sprint maakte Van Avermaet het af. In het klassement staat Drucker nog aan de leiding. De Luxemburger heeft één seconde voorsprong op zijn ploegmaat Van Avermaet.

Belgisch OM houdt terreurleider 'Parijs' aan

Een dertigjarige Belg-met-een-migrantenachtergrond is vrijdag in Brussel aangehouden vanwege zijn leidende rol bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Yassine A. wordt verdacht van terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering als leider, meldt het Belgische Openbaar Ministerie vrijdag. Bij de islamitische aanslagen vielen 130 doden waaronder zelfs mensen in een rolstoel die door deze beesten werden geëxecuteerd.

De terrorist zat al in de gevangenis vanwege een andere terreurzaak. Volgens het OM was hij een nieuwe aanslag in België aan het voorbereiden. Bovendien bezat hij volgens de krant De Standaard een sleutel van de flat waar de bomgordels voor de aanslagen in Parijs zouden zijn gemaakt.

De in Brussel geboren A. is de broer van Oussama A., het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Hij is tevens de neef van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, de zelfmoordterroristen van die aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek.

Belgisch OM houdt terreurleider 'Parijs' aan
Belgisch OM houdt terreurleider 'Parijs' aan (Foto: ANP)

Movistar aan de leiding na eerste dag Hammer Series

Movistar staat na dag een aan de leiding van de Hammer Series. De Spaanse ploeg mag vooral Carlos Betancur daarvoor bedanken. De Colombiaan reed op het zeven kilometer lange circuit rond de Vaalserberg de meeste punten bij elkaar voor zijn ploeg. Sunweb staat op een voorlopige tweede plaats, dankzij een sterke Tom Dumoulin.

The Hammer Series is een nieuwe wedstrijd. De renners rijden drie dagen volledig in teamverband, met elke dag een andere discipline op het menu: een dag volop klimmen, een dag volop sprinten en om te eindigen een ongeziene achtervolgingswedstrijd annex ploegentijdrit op de weg.

Meteen na de start trok BMC en Quick Step Floors het peloton op een lint. Na de eerste ronde pakte BMC de leiding dankzij Daniel Oss. De Italiaan kwam als eerste boven. In de tweede ronde pakte Tim Wellens voor Lotto Soudal de volle buit.

In de derde ronde waar dubbele punten te verdienen was greep Betancur de macht. De Colombiaan van Movistar won ook de volgende twee sprints, waardoor hij Movistar ruim aan de leiding staat. Ook in de laatste sprint van de dag pakte Betancur de volle winst. In de slotsprint kwam Dumoulin als tweede boven, waardoor Sunweb na de eerste dag als tweede afsluit.

Eindstand na eerste dag:

1. Movistar 144.8
2. Team Sunweb 98.9
3. Team Sky 84.7
4. Orica-Scott 83.3
5. BMC 75.2
6. Nippo Vini Fantini 53.6
7. Quick-Step Floors 53
8. Team LottoNL-Jumbo 27.7
9. Lotto Soudal 23.7
10. Cannondale-Drapac Pro Cycling Team 2.3

De Vrij meldt zich later bij Oranje

Stefan de Vrij sluit later aan bij zijn teamgenoten van het Nederlands elftal. De verdediger van Lazio heeft knieklachten.

De Vrij zou eigenlijk donderdag al arriveren in het trainingskamp van Oranje, maar dat wordt nu zaterdag. Hij heeft sinds 21 mei, toen Lazio in de Serie A tegen Internazionale speelde, last van zijn knie. Eerder miste hij een groot deel van vorig seizoen vanwege een zware knieblessure.

Bij aankomst laat De Vrij zich zaterdag eerst onderzoeken door de medische staf. Daarna kan worden bepaald of de 25-jarige speler fit genoeg is voor de oefenwedstrijd tegen Ivoorkust, komende zondag. Volgende week vrijdag komt Luxemburg op bezoek in de WK-kwalificatiereeks.

Het Nederlands elftal bereidt zich momenteel in Lagos (Portugal) voor op die twee interlands. Behalve De Vrij ontbreken nu ook Wesley Sneijder en Jeremain Lens nog. Zij hebben met respectievelijk Galatasaray en Fenerbahçe dit weekend nog een competitiewedstrijd te spelen.

Directeur Gudde stopt bij Feyenoord

Eric Gudde neemt per 30 november afscheid als algemeen directeur bij Feyenoord. Dat bracht de club vrijdag naar buiten.

Gudde twijfelt of hij nog wel genoeg energie kan opbrengen om zijn werk goed uit te voeren. "Als je dan twijfelt, dan is je vertrek aankondigen volgens mij het enige juiste om te doen", reageert de 62-jarige directeur op de officiële website van Feyenoord.

"Bovendien denk ik dat het voor de organisatie goed is dat er straks weer een ander iemand met nieuwe inzichten en frisse ideeën op mijn plaats komt te zitten." Eerder was Gudde technisch directeur bij Excelsior Maassluis, daarnaast werkte hij voor de Belastingdienst en de dienst Sport en Recreatie in Rotterdam.

Waar zijn toekomst ligt, weet hij nog niet. "Ik ga in elk geval niet bij een andere Nederlandse voetbalclub werken. Als ik per 1 december weg ben, gaan we eerst een lange vakantie ver weg plannen. Even afkicken na tien mooie, maar ook zeer intensieve jaren."

Nadal laat niks heel van Georgiër, Dimitrov uitgeschakeld

Rafael Nadal heeft met groot vertoon van macht de achtste finales bereikt op Roland Garros. De negenvoudig kampioen uit Spanje liet helemaal niks heel van Nikoloz Basilashvili (ATP-63). De Georgiër bakte er niks van, sloeg tig ballen het net in en wist pas na elf games op het scorebord te komen. Na anderhalf uur was de lijdensweg voorbij: 6-0, 6-1, 6-0.

Dominic Thiem had het evenmin heel moeilijk, hoewel Steve Johnson hem wel wat meer partij gaf dan wat Nadal tegenover zich had. De Oostenrijkse nummer zeven van de wereld moest zich vooral in set twee even extra inspannen, maar hij zette de Amerikaan toch netjes aan de kant: 6-1, 7-6 (4), 6-3.

Voor de als elfde geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov zit het toernooi erop. De negen plekken lager gerangschikte Spanjaard Pablo Carreno-Busta was in een bijna 2,5 uur durende partij simpelweg een maat te groot: 7-5, 6-3, 6-4. Zijn landgenoot Roberto Bautista-Agut, als zeventiende geplaatst in Parijs, was eveneens op dreef. Hij stuurde de Tsjech Jiri Vesely met 6-3, 6-4, 6-3 resoluut naar huis.

Chrome gaat 'slechte' advertenties blokkeren

Internetbrowser Chrome weert vanaf volgend jaar bepaalde irritante reclames. Dat liet moederbedrijf Google weten via zijn eigen blog.

Chrome wil in 2018 reclames weren die niet voldoen aan de normen van de Coalition for Better Ads. Dit samenwerkingsverband, waar ook Facebook en Unilever lid van zijn, stelde dit jaar een ondergrens in voor internetadvertenties. Online boodschappen die automatisch geluid afspelen, aftellen tot een scherm kan worden afgesloten of een hele internetpagina beslaan, voldoen bijvoorbeeld niet aan deze norm.

Blokkades van irritante advertenties dienen niet alleen het belang van consumenten, maar ook van de aangesloten bedrijven. Door ergerlijke boodschappen zoeken steeds meer mensen hun toevlucht tot adblockers. Deze programma's weren alle advertenties, waardoor 'goede' reclame-uitingen de beoogde doelgroep niet bereiken.

Chrome gaat 'slechte' advertenties blokkeren
Chrome gaat 'slechte' advertenties blokkeren (Foto: BuzzT)

Need for Speed Payback aangekondigd

EA heeft de nieuwe Need for Speed onthuld. De game heet Need for Speed Payback en vindt plaats in Fortune Valley. Jij en je crew worden geplaatst in een oorlog tegen The House, een kartel dat de controle heeft over de casino's, criminelen en politie van de stad.

EA belooft diepgaandere performance van de auto's en meer visuele customization dan ooit hiervoor. De game biedt heists, missies, autogevechten en meer. Het verhaal speel je door met drie personages: Tyler, Mac en Jess. Elk van deze personages moet via races respect verdienen van de Underground, om zo te kunnen strijden tegen The House.

De eerste beelden van de game kun je hieronder vinden. Officiële gameplay wordt later, waarschijnlijk tijdens E3, onthuld. De game lanceert 10 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Van der Poel kan olympisch kampioen mountainbiken worden'

Nederland zou zomaar eens een opvolger in huis kunnen hebben van Bart Brentjes, olympisch kampioen mountainbiken van 1996. Veldrijder Mathieu van der Poel kan niet alleen in het veld, maar ook op de weg uitstekend uit de voeten. Daarnaast heeft hij zich in de afgelopen weken in razend tempo bij de wereldtop van het mountainbiken gemeld.

De 22-jarige Van der Poel werd afgelopen weekeinde nog tweede tijdens de World Cup in het Duitse Albstadt en oud-wereldkampioen Filip Meirhaeghe is onder de indruk. "Wat Van der Poel doet, dat is ongezien. Het is gewoonweg fenomenaal", klinkt het van de winnaar van olympisch zilver in 2000.

Een paar dagen voor de wedstrijd in Albstadt legde Van der Poel onder meer Philippe Gilbert er nog op in de sprint in de Ronde van België, enkele dagen later was hij op de mountainbike aanwezig in de wereldtop. "De week ervoor was hij in Tsjechië al heel indrukwekkend, waar hij van de laatste plek bij de start oprukte naar plaats acht, maar in Duitsland....dat was de eerste keer dat ik hem zó bezig zag. Hij liet rondetijden noteren die even scherp waren als die van de eerste renners."

Volgens Meirhaeghe moet het doel misschien niet op de weg, maar op de mountainbike liggen. "Als Van der Poel zo blijft rijden als nu moet hij gewoon als doel hebben om in Tokyo in 2020 olympisch kampioen te worden, dat is heel erg realistisch. Ik weet niet of hij zich dan volledig op mountainbiken moet focussen, als je ziet dat hij nu met andere dingen tussendoor al tweede kan worden in zijn tweede World Cup-wedstrijd."

"Als je wint tegen Gilbert op de weg, betekent dat dat je uitzonderlijk getalenteerd bent. En als je dan nog eens wint in het veldrijden en het mountainbiken, ben je gewoon apart. Wat Van der Poel doet, is ongezien. Het is fenomenaal."

Bertens naar achtste finales dubbelspel Roland Garros

Tennisster Kiki Bertens staat op Roland Garros in de achtste finales van het damesdubbelspel. Samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson won Bertens ook haar tweede dubbelpartij in Parijs.

In ronde één wonnen Bertens en Larsson nog van Françaises van 14 en 15 jaar, in de tweede ronde was de tegenstand wat serieuzer. Pauline Parmentier is al sinds 2004 vaste klant op het Parijse gravel, de Belgische Yanina Wickmayer is ook geen onbekende.

Toch waren de als dertiende geplaatste Bertens en Larsson een maatje te groot voor het Frans-Belgische duo. Twee vroege breaks in set één zorgden al voor een voorsprong, waarna set twee ontaardde in een waar breakfestijn. Daarin hielden Bertens en Larsson het hoofd het koelst en na een dik uur stapten ze als winnaars van het veld: 6-2, 7-5.

In de kwartfinale wacht het winnende duo uit de wedstrijd tussen Martina Hingis/Chan Yung-jan en Viktorija Golubic/Kristyna Pliskova. 

Rechter wijst DNA-test donorkinderen toe

De kortgedingrechter in Rotterdam heeft de eis van 22 donorkinderen voor een vergelijking met DNA van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat vrijdag gedeeltelijk toegewezen.

Karbaat had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in Barendrecht, waar hij vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad.

Resultaten van de DNA-test mogen echter pas worden gebruikt als de rechter in een bodemprocedure heeft geoordeeld dat dat is toegestaan. Tot die tijd blijven de DNA-vergelijkingen geheim en onder toezicht van een notaris, aldus de voorzieningenrechter.

De uitspraak werd door de talrijk aanwezige, vermeende donorkinderen met applaus begroet. Tientallen kinderen eisen nu een DNA-vergelijking waarin kan worden bewezen of uitgesloten dat de arts hun vader is.

Rechter wijst DNA-test donorkinderen toe
Rechter wijst DNA-test donorkinderen toe (Foto: ANP)

'Maak nieuw, elektronisch telbaar stembiljet'

Het volgende kabinet moet snel een nieuw model stembiljet ontwikkelen, dat elektronisch telbaar is. Dat adviseert de Kiesraad na evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart.

Het huidige stembiljet is te groot. Dat leidt tot problemen bij het drukken en bij de stembusgang zelf: de stembussen zitten te snel vol en kiezers hebben moeite de kandidaat van hun keuze te vinden. Dat moet anders, zegt de Kiesraad, die ook pleit voor een stembiljet dat met een scanapparaat te lezen is, zodat elektronisch kan worden geteld.

Na de afgelopen verkiezing moesten de stemmen handmatig worden geteld, omdat de software die daarvoor zou worden gebruikt niet veilig werd geacht. Dat telproces kostte veel tijd en leidde tot fouten.

'Maak nieuw, elektronisch telbaar stembiljet'
'Maak nieuw, elektronisch telbaar stembiljet' (Foto: ANP)

Eminems Stan opgenomen in woordenboek

Stan staat sinds kort in het Oxford English Dictionary (OED). Ruim zestien jaar nadat het nummer van Eminem verscheen is Stan een officiële term voor een bijzonder fanatieke fan.

Stan staat in het OED omschreven als "een overijverige of obsessieve fan van een bepaalde beroemdheid". Het woordenboek koppelt het ontstaan van het woord aan Eminems hit uit december 2000.

In het nummer, dat de rapper met zangeres Dido maakte, heeft Eminem het over een fanatieke fan. Als de rapper niet snel genoeg antwoordt op een brief van Stan, stopt hij zijn zwangere vriendin gekneveld in de kofferbak van zijn auto en rijdt een brug af. Stan en zijn vriendin komen om het leven.

Hit
Stan leverde Eminem 'Slim Shady' in onder meer Australië, Canada en Groot-Brittannië een nummer 1-hit op. In Nederland kwam het nummer niet verder dan de derde plek in de Single Top 100, in de Top 40 bleef Stan steken op de tweede positie.

Arjen Lubach en Janine Abbring maakten als Slimme Schemer en Tido een Nederlandstalige parodie op Stan, Jelle. Ook die versie werd een hit in Nederland. 

Huntelaar: "Geld is nooit een drijfveer geweest"

Klaas-Jan Huntelaar heeft met de terugkeer bij Ajax niet voor het geld gekozen. De spits tekende donderdag een eenjarig contract.

"Geld is nooit een drijfveer geweest", vertelde Huntelaar tegen De Telegraaf. De 33-jarige aanvaller is in principe als tweede spits aangetrokken, achter Kasper Dolberg. Hij keert achtenhalf jaar na zijn vertrek uit Amsterdam weer terug.

“Ajax is in Nederland de club waar ik altijd gek van ben geweest. Na het contact met Marc Overmars, in de vorige zomer, heeft de gedachte om weer in dat rood-witte shirt te mogen spelen me ook niet meer losgelaten. Een kleine maand terug werd Ajax weer concreet en was mijn beslissing vrij snel gemaakt."

Huntelaar had meerdere aanbiedingen op zak. "Voor mij is de keuze tussen Ajax en een land, competitie of club, waar ik niks mee heb heel simpel, hoor. Ik focus me alleen op Ajax en wil me niet laten afleiden door randzaken. Ons eerste doel is om ons te plaatsen voor de Champions League, want daar hoort deze selectie in thuis."

'0,3 graden warmer door besluit Trump'

Door het vertrek van de Verenigde Staten uit het klimaatverdrag van Parijs kan de temperatuur op aarde aan het eind van de eeuw 0,3 graden Celsius meer zijn gestegen dan tot dusver werd verwacht. De WMO, de meteorologische dienst van de Verenigde Naties, meldde dat vrijdag en plaatste tegelijkertijd enkele kanttekeningen bij die prognose.

Een WMO-woordvoerder zei dat het om een schatting gaat, omdat er voor onderzoek naar de opwarming van de aarde nog geen modellen zijn ontwikkeld waarin rekening is gehouden met het opzeggen van het klimaatverdrag door Trump. Ook is nog onduidelijk wat het besluit van Trump betekent voor de uitstoot van broeikasgassen in de VS.

'0,3 graden warmer door besluit Trump'
'0,3 graden warmer door besluit Trump' (Foto: ANP)

Reisbranche moet het hebben van 55-plussers

De reisbranche moet het in toenemende mate hebben van 55-plussers. Het aantal vakanties dat die gestaag groeiende groep per jaar onderneemt, is in het afgelopen decennium met bijna een vijfde toegenomen. Bij jongere leeftijdsgroepen was juist sprake van een lichte afname.

Dat meldt NBTC-NIPO Research op basis van doorlopend onderzoek waar een representatieve steekproef van 6500 Nederlanders aan meewerkt. Bovendien zijn ruim 2000 senioren apart ondervraagd over hun voorkeuren.

Waar senioren tien jaar terug nog goed waren voor een kwart van alle vakanties, is dat nu inmiddels een derde. Zij gaan niet alleen vaker op vakantie, maar geven ook meer geld uit. Gemiddeld 480 euro per reis, tegen een doorsnee bedrag van 440 euro voor alle Nederlanders. Dat komt ook doordat zij relatief vaak in hotels overnachten.

Reisbranche moet het hebben van 55-plussers
Reisbranche moet het hebben van 55-plussers (Foto: ANP)

Belg Goffin ut Roland Garros na pijnlijke valpartij

Voor de Belg David Goffin is Roland Garros voorbij. De nummer twaalf van de wereld stond vrijdagochtend in de derde ronde tegenover de Argentijn Horacio Zeballos (ATP-65) toen het noodlot aan het eind van de eerste set toesloeg.

Er was weinig aan de hand voor Goffin. Met wat moeite had hij Zeballos één keer gebroken en hij mocht serveren voor de eerste set. Het ging echter fout aan het eind van die servicegame, toen hij een bal terug wilde slaan.

Goffin rende ver naar achteren, gleed uit over een losliggend stuk tapijt en knalde tegen de boarding, waar hij minutenlang bleef liggen. Terwijl de Belg behandeld werd kwam Zeballos ook nog even bij zijn opponent kijken, maar een hervatting van de partij zat er niet meer in.

De 32-jarige Argentijn stond al voor het eerst in zijn loopbaan in de derde ronde van een Grand Slam-toernooi en mag daar nu dus zijn eerste achtste finale aan toevoegen.

8 jaar cel en tbs geëist voor doden Jesse

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen het tweetal dat ervan wordt verdacht Jesse van Wieren uit Leens te hebben gedood.

Rhowan P. en Desiree G. uit Kloosterburen staan voor de rechtbank in Groningen terecht voor de gewelddadige dood van de 28-jarige Van Wieren. De man was sinds een cafébezoek in Kloosterburen in de nieuwjaarsnacht van 2016 vermist. Zijn lichaam werd een kleine week later, op 6 januari gevonden in de achtertuin van P. en G., op 50 meter van het café. Bij de woning lagen ook zes vuilniszakken met onder meer bebloede kledingstukken van Van Wieren.

Op de eerste zittingsdag, woensdag, verklaarden P. en G. dat zij "stomdronken" waren toen Van Wieren om 03.00 uur 's nachts bij ze aanbelde, op zoek naar drugs. Volgens hen lokte hij, onder invloed van drank en drugs, een vechtpartij met ze uit. G. zou Van Wieren daarbij hebben geslagen met een stofzuigerstang. P. stak hem na een worsteling 23 keer in zijn nek.

Signalen genegeerd
Tegenover de rechters beklaagde P. zich over de hulpverleners die hem destijds begeleidden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de toezichthouder van gemeente De Marne concludeerden in maart in een rapport dat de begeleiding van diverse zorginstellingen op het gebied van verslavingszorg tekort was geschoten. Ook werden signalen over huiselijk geweld tussen beide verdachten genegeerd.

De ouders van Van Wieren vertelden eerder deze week in de rechtbank dat hun zoon "geen ruziezoekende jongen was". "Jesse was geen heilig boontje, maar die jaren lagen ver achter ons." De vader: "Als de hulpverleners hadden gedaan wat ze moesten doen, was het anders gelopen."

8 jaar cel en tbs geëist voor doden Jesse
8 jaar cel en tbs geëist voor doden Jesse (Foto: ANP)

Tafeltennisster Jie kansloos onderuit tegen olympisch kampioene

De Nederlandse deelname op het wereldkampioenschap tafeltennis in Düsseldorf is voorbij. Vrijdagochtend werd de laatste Nederlandse, Li Jie, uitgeschakeld in het damesenkelspel.

Li stond in de achtste finales tegenover Ding Ning, op voorhand al een bijzonder moeilijke opgave, aangezien de Chinese tweevoudig wereldkampioene en regerend olympisch kampioene is.

Dat het inderdaad moeilijk was bleek, want hoewel Li bij vlagen goed stond te knokken kon ze haar opponente toch nimmer echt bedreigen. In de laatste game vocht ze nog een paar matchpoints weg, maar dat was tevergeefs: 9-11, 6-11, 6-11, 9-11.

Twente haalt talent transfervrij op bij Dortmund

FC Twente heeft voor het nieuwe seizoen de selectie alvast versterkt met de 18-jarige Duitse middenvelder Alexander Laukart.

Laukart tekent voor drie jaar bij de Twentse equipe en komt over van Borussia Dortmund, waar hij in het hoogste jeugdelftal speelde. Het afgelopen seizoen speelde het Duitse talent voor Dortmund Onder-19, waarmee hij aantrad in de UEFA Youth League, de hoogste Europese jeugdcompetitie.

Het is een aankoop waar FC Twente groeimogelijkheden in ziet, en hoopt dat Laukart zich kan ontwikkelen tot een volwaardige Eredivisie-speler. "Alexander is linksbenig en heeft overzicht, en kan bovendien op meerdere plekken op het middenveld uit de voeten", liet technisch directeur Jan van Halst weten via officiële kanalen.

In het verleden speelde Laukart ook al voor vertegenwoordigende nationale jeugdploegen van Duitsland. Twente haalde het talent transfervrij binnen.

Nederlands grootste muntschat bijeen gezocht

Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben de grootste Romeinse muntschat die ooit in Nederland is aangetroffen bij elkaar gezocht. Het gaat om gouden munten, die rond 460 na Christus zijn begraven in Lienden in de Betuwe. Er zijn ruim veertig munten teruggevonden, maar de wetenschappers denken dat de goudschat veel groter is geweest.

De Liendense collectie bevat een munt die volgens de wetenschappers de meest recente is die tot nu toe ooit in het voormalige West-Romeinse rijk in de lage landen is gevonden. Dat maakt de schat uniek en zeer bijzonder, zei archeoloog Stijn Heeren vrijdag bij de presentatie in Nijmegen.

In 2016 meldden detectorzoekers bij de VU dat ze 23 gouden munten hadden gevonden in een boomgaard. Het bleek dat er in 2012 op die plek ook al Romeinse goudstukken waren gevonden bij het bewerken van de grond. Daarop startte een grote zoektocht. In de boomgaard is niets meer opgegraven, maar uit archieven bleek dat er ook in 1905 en 1840 goudstukken in Lienden waren gevonden. De onderzoekers hebben uiteindelijk ruim veertig munten uit diverse vondsten bijeen kunnen brengen. De collectie is in langdurig bruikleen gegeven aan Museum Het Valkhof in Nijmegen, dat al de grootste verzameling Romeinse vondsten van Nederland had.

Heel interessant
De munten zijn waarschijnlijk begraven door een Frankische leider, die was ingehuurd om voor de Romeinse keizer te vechten. De huurlingen kregen daar zogenoemde solidi voor. Het inhuren van strijdkrachten kon niet voorkomen dat het West-Romeinse rijk in Nederland en aangrenzende regio's in 476 ten onder ging. "Het is heel interessant dat we nu een vondst uit die laatste Romeinse tijd hebben. Van die periode voor de vroege middeleeuwen wisten we bijna niets", aldus Heeren.

Op de vindplaats van de gouden munten zijn resten van drie skeletten gevonden die dateren uit de Midden-Bronstijd. De wetenschappers nemen daarom aan dat de Frankische leider de schat heeft begraven in een oude grafheuvel, zodat hij de plek later makkelijk kon terugvinden. In het Rivierengebied zijn vaker resten uit die tijd opgedoken.

Nederlands grootste muntschat bijeen gezocht
Nederlands grootste muntschat bijeen gezocht (Foto: ANP)

Schippers roept zaaddonors op zich te melden

Anonieme zaaddonoren van voor 2004 zouden zich bekend moeten maken. Die oproep doet minister Edith Schippers van Volksgezondheid. "Heb je zaad gegeven en zie je hoe ongelofelijk dat inhakt in het leven van mensen als ze niet weten wie hun vader is, dan kun je ontzetten goede tweede daad verrichten door je gewoon bekend te maken."

Sinds 2004 worden de donoren van sperma, eicellen en embryo's landelijk geregistreerd, voor die datum bleef de donor anoniem. De bewindsvrouw is ook bereid kinderen te helpen in hun zoektocht naar hun anonieme donor. De wet alsnog met terugwerkende kracht veranderen om zo de kinderen te helpen kan niet, zei ze vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Veel kinderen zijn op zoek naar hun donorvader. De nieuwe organisatie Donor Detectives, opgericht door donormeisjes uit Nederland en België, wil deze kinderen helpen.

Schippers roept zaaddonors op zich te melden
Schippers roept zaaddonors op zich te melden (Foto: ANP)

Instorting parkeergarage Eindhoven gefilmd

De instorting van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport is vastgelegd op camerabeeld. De luchthaven heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Eindhovens Dagblad. De beelden zijn vastgelegd door bewakingscamera's en zullen worden gebruikt bij het onderzoek naar de oorzaak van de instorting.

Een deel van de nieuwe parkeergarage bij het vliegveld stortte zaterdagavond in. Twee partijen zijn bezig met onderzoek naar de oorzaak. Ingenieurs van bouwbedrijf BAM doen onderzoek, maar de bouwer heeft ook een extern adviesbureau opdracht gegeven voor onderzoek.

Instorting parkeergarage Eindhoven gefilmd
Instorting parkeergarage Eindhoven gefilmd (Foto: ANP)

Geen valsheid in geschrifte bij fiscus

Medewerkers van de Belastingdienst hebben geen valsheid in geschrifte gepleegd bij een vrijwillige vertrekregeling. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldt dat aan de Tweede Kamer.

Hij reageert op de ophef over mogelijke valsheid in geschrifte. De Algemene Rekenkamer, die de uitgaven van de overheid controleert, had namelijk gemeld dat een groot aantal werknemers aangemoedigd zou zijn de datum van vertrek te wijzigen. Dat zou financieel gunstiger uitpakken voor de betrokken ambtenaren.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt sprak over valsheid in geschrifte. Hij kaartte de kwestie aan.

Ongelukkig verwoord
De Rekenkamer zag zich inmiddels genoodzaakt haar bevindingen toe te lichten. De waakhond zegt dat er geen valsheid in geschrifte vastgesteld. De Rekenkamer spreekt over een "ongelukkig verwoord" voorbeeld.

De staatssecretaris hoopt dat met de verklaring "het ontstane misverstand"is verholpen.

Geen valsheid in geschrifte bij fiscus
Geen valsheid in geschrifte bij fiscus (Foto: ANP)

Falcao verlengt bij Monaco tot 2020

AS Monaco en Radamel Falcao zijn overeengekomen om nog tot 2020 met elkaar door te gaan. De goalgetter tekende donderdag een nieuw contract.

De Colombiaan kwam eerder op huurbasis uit voor Chelsea en Manchester United, wat uitliep op een mislukking. Het Britse voetbal lag de Zuid-Amerikaan niet, waarna een terugkeer in Monaco dit seizoen zelfs leidde tot de winst van de Ligue 1.

In totaal maakte Falcao 21 doelpunten in 31 wedstrijden in de Franse competitie, waarmee hij onder andere Lyon-scherpschutter Alexandre Lacazette aftroefde en topschutter werd.

Het oude contract liep tot 2018, terwijl Falcao al sinds 2013 onderdeel uitmaakt van Monaco. "Bij Monaco wil ik mijn reis voortzetten. Ik had een wens, en dat was bij de club blijven. We willen in het nieuwe seizoen weer hoge ogen gooien."

Het zorgt voor een positief signaal vanuit het Monaco-kamp, waarbij de nodige topclubs azen op de kroonjuwelen. Met name Kylian Mbappé, Thomas Lemar en Fabinho zijn gewild, terwijl Bernardo Silva al werd aangetrokken door Manchester City.

Ariana Grande terug in Verenigd Koninkrijk

Ariana Grande is weer terug in het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse zangeres, die na de aanslag na afloop van haar concert in Manchester naar huis vloog, landde vrijdagochtend op een luchthaven bij Londen.

Ariana's ouders en vriend Mac Miller vergezelden de 23-jarige zangeres, meldt Daily Mail. Het gezelschap kwam om 07.00 uur (lokale tijd) met een privéjet aan op Stansted Airport.

Zondag treedt Ariana weer op in Manchester. Met artiesten als Justin Bieber, Katy Perry, Coldplay, Take That en Miley Cyrus geeft ze een benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag van 22 mei. Door die aanslag kwamen 22 mensen om het leven, tientallen raakten gewond.

Ariana Grande terug in Verenigd Koninkrijk
Ariana Grande terug in Verenigd Koninkrijk (Foto: BuzzE)

Ministerie wil uitleg over vader Insiya

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat India om opheldering vragen over het voornemen om de uitlevering van de vader van het ontvoerde meisje Insiya te weigeren. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) stuurt het ministerie hierover op korte termijn een brief, zo bleek vrijdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Het ministerie heeft op 11 mei per mail een diplomatieke nota ontvangen van de Indiase autoriteiten waaruit valt op te maken dat het land uitlevering niet nodig vindt. De officier van justitie zei dat de originele brief nog niet is ontvangen, maar dat Nederland al wel nadere uitleg gaat vragen over het standpunt van India. Desondanks ziet het er volgens haar naar uit dat het land uitlevering van de verdachte gaat weigeren.

Als dat niet gebeurt, wil het OM proberen zijn proces bij verstek te behandelen.

Ministerie wil uitleg over vader Insiya
Ministerie wil uitleg over vader Insiya (Foto: ANP)

Docenten na busongeluk weer naar huis

De drie docenten van het Strabrecht College in Geldrop die na het busongeluk in Frankrijk nog in het ziekenhuis lagen, keren vrijdag weer terug naar Nederland. Volgens alarmcentrale Allianz Global Assistance is een van de docenten vrijdagochtend al naar Nederland gebracht met een ambulance. De andere twee docenten vertrekken vrijdagmiddag weer naar huis. De leerlingen zijn donderdagavond al teruggekomen.

De buschauffeur, die flink wat botbreuken heeft opgelopen, is in een ziekenhuis in Lille geopereerd, liet de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer weten. Hij wordt vermoedelijk na het weekend naar Nederland overgebracht.

De bus, met vijftig leerlingen en zes docenten van het Strabrecht College, was in de nacht van woensdag op donderdag onderweg naar Londen voor een schoolreis. De bus botste donderdagochtend rond 05.45 uur op de A16 tussen Duinkerken en Calais, ter hoogte van Gravelines, op een vrachtwagen. Over de precieze toedracht van het ongeluk is nog niets bekend.

Docenten na busongeluk weer naar huis
Docenten na busongeluk weer naar huis (Foto: ANP)

Camerabril van Snap ook in Nederland te koop

De zonnebrillen met ingebouwde camera van het bedrijf achter Snapchat zijn vanaf vrijdag in Nederland te koop. De zogeheten Spectacles van Snap zijn sinds februari al in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Gebruikers van Snapchat kunnen met de bril video's van tien seconden maken en deze via een wifi- of Bluetooth-verbinding delen met volgers. De camera maakt opzettelijk ronde beelden, omdat dit volgens de makers de manier is waarop ook het menselijk oog de wereld ziet.

Snap bood de zonnebrillen in het najaar van 2016 al exclusief aan via opvallende, gele automaten die verspreid over de VS waren neergezet. Nederlandse consumenten blijven lange wachtrijen voor deze 'bots' bespaard; ze kunnen de bril gewoon via internet bestellen.

De verkoop van de camerabril markeerde de verschuiving van Snap van soft- naar hardwarebedrijf. Hoewel het Amerikaanse bedrijf vooral bekend is van Snapchat, afficheert ze zich sinds vorig jaar als camerabedrijf.

Camerabril van Snap ook in Nederland te koop
Camerabril van Snap ook in Nederland te koop (Foto: BuzzT)

Nederlanders smeden verbond tegen cybercrime

Zes Nederlandse ICT-bedrijven gaan samenwerken op het vlak van cyberveiligheid. Het verbond heeft ten doel om gezamenlijk vitale Nederlandse infrastructuur, zoals havens, sluizen, ziekenhuizen en de luchtverkeersbeveiliging beter te beschermen.

De samenwerking is een idee van voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) Pieter Cobelens. Volgens hem is het essentieel dat belangrijke systemen in Nederland door Nederlandse bedrijven worden beveiligd.

Volgens Cobelens zijn aanvallen door hackers en buitenlandse inlichtingendiensten aan de orde van de dag. "Dit gebeurt zelfs door bevriende overheden. Het is van groot belang dat wij de computers die onze vitale infrastructuur aansturen weten te beschermen tegen deze aanvallen, en wel door bedrijven die het Nederlandse belang te allen tijde voorop kunnen stellen."

De betrokken bedrijven Legian, Intermax, Grabowsky, Restment, Keylocker en Hudson Cybertec zijn volledig in Nederlandse handen. Daarmee vallen ze onder Nederlandse regels.

Nederlanders smeden verbond tegen cybercrime
Nederlanders smeden verbond tegen cybercrime (Foto: BuzzT)

Aftreden Akihito stap dichterbij

De mogelijkheid voor de Japanse keizer Akihito om af te treden, is een stap dichterbij gekomen. Het lagerhuis van het parlement stemde vrijdag in met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor de 83-jarige keizer om troonsafstand te doen.

Slechts een handvol parlementariërs stemde tegen het wetsvoorstel. Vermoedelijk komt het voorstel binnen enkele weken in stemming in het hogerhuis van het parlement.

De keizer zei vorig jaar dat zijn leeftijd en gezondheid het hem moeilijk maken zijn plichten te vervullen. Akihito heeft een hartoperatie ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker. Het zou de eerste abdicatie van een Japanse keizer zijn in tweehonderd jaar. Als het wetsvoorstel wordt aanvaard, zal kroonprins Naruhito (57) hem opvolgen.

Het gaat om een eenmalige wetsaanpassing die niet geldt voor toekomstige keizers. Troonsafstand onder de huidige Japanse wet is niet mogelijk.

Aftreden Akihito stap dichterbij
Aftreden Akihito stap dichterbij (Foto: ANP)

'Gratis klassiekers op Nintendo Switch'

Nintendo heeft vandaag aangekondigd dat ze het beleid voor Nintendo Switch Online Service hebben gewijzigd. Leden van de online service krijgen straks toegang tot een bibliotheek met gratis klassieke games die beschikbaar blijven zolang het abonnement loopt. 

Tijdens de aankondiging van Nintendo Switch werd bekend dat Nintendo een online dienst gaat aanbieden. Deze dienst zou vergelijkbaar moeten zijn aan Xbox Live en PSN. Nintendo vertelde daarbij dat abonnees elke maand een gratis NES- of SNES-spel krijgen, maar dat deze alleen voor die betreffende maand (gratis) speelbaar zou zijn. Dit is nu op een noemenswaardige manier veranderd. Je kunt dus straks onbeperkt gebruikmaken van het aanbod en zullen de games uitgebreid worden met online-features.

Een exacte datum is nog niet bekend, maar Nintendo Switch Online Service zal pas in 2018 online gaan. De prijzen zijn inmiddels wel naar buiten gebracht. Omgerekend zal dit neerkomen op:

  • 1 maand € 4,-
  • 3 maanden € 8,-
  • 12 maanden € 20,-

Nintendo Online Service

Singaporese darters gooien Anderson en Wright uit World Cup

Dag één van de World Cup of Darts heeft een gigantische verrassing opgeleverd. De nummers één van de plaatsingslijst, Schotland, werden er in de eerste ronde, waar volledig in koppels gespeeld wordt, al uitgeknikkerd door Singapore.

Voor Schotland speelden bepaald niet de minste namen. Sterker nog, met Peter Wright en Gary Anderson, de nummers twee en drie van de wereld, werden ze logischerwijze gezien als een van de drie favorieten voor de eindzege. Singapore verscheen net als in de voorgaande jaren aan de oche met Harith Lim en de 63-jarige Paul Lim, de man die in 1990 op The Embassy als eerste speler ooit een negendarter gooide op het WK.

De veteraan speelde fantastisch en hoewel Harith Lim het wat minder deed, wist Paul alles op te vangen. Anderson en Wright kwamen nauwelijk in hun spel en gooiden maar één van de vier en respectievelijk vijf dubbels raak. Met een prachtige 100-finish, vol in de triple 20 en gelijk daarna de dubbel 20, maakte Paul Lim de sensatie vervolgens compleet: 5-2.

Boris Koltsov en Aleksandr Orechkin wisten eerder namens Rusland te winnen van Thing Chi Royden Lam en Kai Fan Leung, uitkomend voor Hong Kong. De rolverdeling bij de Russen was duidelijk: Orechkin knalde de triples erin, Koltsov maakte het af. Hij was het die alle vijf dubbels gooide en daar kon ook een uitstekend spelende Royden Lam niks aan doen: 5-3.

Paul Lim speelt geweldig en schakelt met landgenoot Harith Lim de Schotse favorieten uit (Bron: YouTube)

William O'Connor en vooral de sterk spelende Mick McGowan waren namens Ierland een maatje te groot voor de Polen Krzysztof Ratajski en Tytus Kanik, die met 5-3 onderuit gingen. De Spaanse topdertigspeler Cristo Reyes moest landgenoot Antonio Alcinas op sleeptouw nemen tegen de Japanners Haruki Muramatsu en Yuki Yamada, maar dat lukte prima. Een immer breed lachende Yamada zag hoe de Spanjaarden met 5-3 zegevierden. De Grieken John Michael en Ioannis Selachoglou hadden de avond eerder al geopend tegen Thanawat Gaweenuntawong en Attapol Eupakaree uit Thailand. Dat bijzonder gezapige potje eindigde in 5-3 voor de Grieken.

Vervolgens was het de beurt aan de broertjes Kim en Ronny Huybrechts namens België en het krachtsverschil was groot. De twee stonden tegenover de Nieuw-Zeelanders Cody Harris en Rob Szabo, maar die kwamen er nauwelijks aan te pas. Szabo speelde veredelde amateur en het bijzonder matige spel van Ronny leek in vergelijking nog bijna goed. Het was Kim die voor het vuur zorgde door een uitstekend potje te gooien, wat de Belgen een 5-2 zege bracht.

De Australiërs Kyle Anderson en Simon Whitlock hadden ondertussen forse moeite met Per Laursen en Alex Jensen uit Denemarken. Whitlock had bij een valpartij in de douche zijn pols geblesseerd - en mogelijk zelfs gebroken - en zijn spel was dan ook niet best. Anderson sleepte hem er doorheen, vooral door de dubbels uitstekend te raken. Daar liet Jensen het op de belangrijke momenten op liggen, wat in een nipte 5-4 zege voor de Aussie's resulteerde. 

Tot slot kwam Wales bijzonder goed weg tegen Finland. Mark Webster gooide weer eens als een oud-wereldkampioen onwaardig, maar Gerwyn Price stond fantastisch te knallen en hield Wales in de race. Marko Kantele deed het erg goed, maar Kim Viljanen was net niet goed genoeg om zijn landgenoot langs de Welshman te helpen, die uiteindelijk met 5-4 wonnen. 

'United wijst megabod Real Madrid op De Gea af'

Manchester United heeft een bod van 60 miljoen euro van Real Madrid op David de Gea geweigerd, meldt Sky Sports News.

De Spaanse doelman staat al een aantal jaren in de kijker bij De Koninklijke, en men probeert ook deze transferperiode de sluitpost aan te trekken. De Gea maakte zijn debuut in het Spaanse profvoetbal bij de stadsgenoot en rivaal van Real Madrid, Atlético Madrid.

Vanwege zijn binding met de stad zou de international een serieuze optie zijn, ook vanwege de ambitie in Santiago Bernabeu om de defensie te versterken en te verjongen. Manchester United had volgens Diariogol eerder de eis gesteld aan Real dat Raphael Varane betrokken zou moeten worden bij de deal.

Justitie onderzoekt Weense speech Wilders

Het Openbaar Ministerie in Den Haag onderzoekt een speech die PVV-leider Geert Wilders in 2015 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft gegeven. Dat bevestigt het OM na berichtgeving hierover in het AD.

Wilders zei in deze toespraak: "De islam roept mensen op terroristen te zijn". "De Koran laat daar geen twijfel over bestaan."

De Oostenrijkse justitie heeft al in juli 2015 een onderzoek ingesteld naar Wilders nadat de Oostenrijkse moslimorganisatie IMÖ aangifte had gedaan tegen de Nederlander vanwege opruiing. Oostenrijk heeft Nederland gevraagd het onderzoek over te nemen.

Wilders noemt het onderzoek onbegrijpelijk. "Laat ze boeven en terroristen vangen ipv een politicus vervolgen voor het spreken van de waarheid over de islam. #legaljihad", aldus de PVV-leider op Twitter.

Justitie onderzoekt Weense speech Wilders
Justitie onderzoekt Weense speech Wilders (Foto: ANP)

Vluchtelingenkamp in Athene ontmanteld

De Griekse politie is vrijdag begonnen met het ontmantelen van een vluchtelingenkamp in Hellenikon, het voormalige vliegveld van Athene. De meesten vertrekken naar een opvangcentrum in Thebe in het midden van het land.

Mensenrechtenorganisaties hebben de levensomstandigheden in het kamp eerder mensonterend genoemd. Vorige zomer zaten veel te veel mensen samengepakt in tenten in de verzengende hitte. Ook was er te weinig voedsel en was er veel criminaliteit en geweld.

Veel migranten in het kamp, onder meer Afghanen, komen niet in aanmerking voor opname in een land van de Europese Unie. In het najaar begonnen de autoriteiten met het overplaatsen van migranten naar andere opvangcentra, onder meer aan de Grieks-Macedonische grens. Ook de circa vijfhonderd laatste vluchtelingen moeten nu vertrekken.

Vluchtelingenkamp in Athene ontmanteld
Vluchtelingenkamp in Athene ontmanteld (Foto: ANP)

Verdachte gepakt voor autobom Martin Kok

De politie heeft dinsdagavond een 26-jarige man uit Utrecht aangehouden die wordt verdacht van het plaatsen van het explosief onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok, meldde de politie vrijdag.

Een dag eerder, op maandag 29 mei, werd ook al een verdachte aangehouden in verband met betrokkenheid bij het incident. Dat is een 49-jarige man uit Zuid-Holland. Deze man is voorgeleid en zit nog vast.

De 26-jarige Utrechter wordt vrijdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij zit in beperkingen en mag alleen met zijn advocaat contact hebben.

Verdachte gepakt voor autobom Martin Kok
Verdachte gepakt voor autobom Martin Kok (Foto: ANP)

Impact Winter

Het gaat niet best met de Aarde. Nadat een meteoriet de Aarde geraakt heeft zitten we in een nieuwe ijstijd. Jij speelt Jacob Solomon die samen met vier anderen verstopt zit in een kerk die compleet ondergesneeuwd is. De robot Ako-Light die gemaakt is door Christophe, die ook in de kerk zit vangt een signaal op. Hulp komt over dertig dagen. Aan jou de taak om als Jacob te overleven tot de hulp daar is.

FOK! Wat een weer: zomertijd!

Op juni komt het aan,
of de oogst zal bestaan.

Goedemorgen op deze, aanvankelijk, zeer zomerse en zonnige vrijdag! De ochtend begint overal zonnig en droog, maar in de loop van de dag trekken er vanuit het zuiden wolkenvelden ons land binnen (hoe durven ze!). In de middag danwel in de loop van de avond kan er in het zuidoosten een enkele onweersbui ontstaan, die met veel neerslag en hagel gepaard kan gaan. 

De temperaturen liggen tussen de 23 graden aan de kust, tot lokaal 30 graden in het zuidoosten van het land. De wind komt aanvankelijk uit het oosten en is zwak tot matig van kracht, later op de dag wordt hij veranderlijk en de kans is groot dat er een zeewind opsteekt aan de kust en het IJsselmeer. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:26
Zon onder: 21:49
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1686 De Britse Royal Society besluit tot het uitgeven van Principia Mathematica van Sir Isaac Newton.
1793  De jakobijnen grijpen de macht in Frankrijk en zetten de girondijnen af. Begin van het Schrikbewind.
1896 De in Engeland werkende Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi ontvangt patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie.
1952 Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk wordt gekroond tot koningin, de eerste kroning die op televisie wordt uitgezonden.
1979 Paus Johannes Paulus II komt aan in zijn vaderland Polen en is de eerste paus die een communistisch land bezoekt.
2015 Sepp Blatter, sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, kondigt zijn aftreden aan. Zijn positie was onhoudbaar geworden door een corruptieschandaal.

Een cruiseschip in de haven van Helsinki (Foto: qltel)
Een cruiseschip in de haven van Helsinki (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump wil inreisverbod doorzetten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gevraagd de blokkade op het inreisverbod dat hij wil opleggen aan reizigers uit de islamitische landen, op te heffen.

Als het aan Trump ligt komen mensen met een paspoort uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran de Verenigde Staten niet meer binnen.

Dat besluit werd eerder geblokkeerd door een federale rechter, die van mening was dat het decreet van president Trump vooral bedoeld leek te zijn om moslims te weren uit de Verenigde Staten.

Trump wil inreisverbod doorzetten
Trump wil inreisverbod doorzetten (Foto: ANP)

Nederlanders verhuizen steeds vaker

Nederlanders verhuizen steeds vaker. Het aantal verhuizingen was vorig jaar het hoogst sinds veertig jaar. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal verhuizingen hoger dan in dezelfde periode in de jaren daarvoor. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd.

In 2016 verhuisden bijna 1,8 miljoen mensen. Dat zijn er 318.000 meer dan in 2013, toen de huizenmarkt weer op gang kwam na de crisis op de woningmarkt.

De stijging betreft vooral verhuizingen tussen gemeenten. Dat aantal is niet eerder zo hoog geweest.

Jong volwassenen (17 tot 20 jaar) verhuizen minder vergeleken met mensen uit andere leeftijdscategorieën. Het aantal verhuizende jongvolwassenen daalde zelfs vanaf 2013 met 16.000 naar 181.000 in 2016. De oorzaak hiervoor zou het in 2014 ingevoerde studiefinancieringsstelsel voor nieuwe studenten kunnen zijn. Daarin werd de gift vervangen door een lening, wat tot gevolg had dat meer jongeren thuis zijn blijven wonen tijdens hun studie.

Nederlanders verhuizen steeds vaker
Nederlanders verhuizen steeds vaker (Foto: ANP)

Kritiek uit Hollywood op klimaatbesluit Trump

Niet alleen wereldleiders reageerden donderdag teleurgesteld op het besluit van president Trump om zich terug te trekken uit de klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Ook vanuit Hollywood klonk kritiek op de Amerikaanse president: "Vandaag heeft onze planeet pijn geleden", twitterde acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio.

"We moeten deze klootzak tegenhouden. Dit is urgent. Je moet gaan stemmen in 2018", twitterde zanger John Legend donderdag in reactie op het besluit van Trump. Zangeres Katy Perry smeekte Trump op Twitter aan zijn kinderen en kleinkinderen te denken, die volgens haar met de consequenties van de opwarming van de aarde moeten leven.

Naast politici en beroemdheden lieten ook de directeuren van grote Amerikaanse ondernemingen van zich horen. Zo liet Elon Musk van Tesla weten dat hij opstapt als adviseur van Trump voor economische en duurzame initiatieven. En ook de CEO's van Microsoft, Google, Apple en General Electric lieten weten diep teleurgesteld te zijn in de Amerikaanse president.

De afspraken die in Parijs zijn gemaakt om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, zijn door alle landen behalve Syrië en Nicaragua ondertekend. De VS schikt zich nu in dat rijtje door de afspraken niet langer na te komen. President Trump beweert dat de afspraken de Amerikaanse economie schade berokkenen.

Verenigde Naties
Overigens deed ook de VN nog een duit in het zakje, en sprak van "grote teleurstelling voor de globale pogingen om de uitstoot van broeikasgas te beperken en te werken aan globale veiligheid".

VN-chef Guterres heeft er volgens zijn woordvoerder wel vertrouwen in dat staten, steden en ondernemingen in de VS "visie en leiderschap"zullen laten zien bij het werken aan een duurzame economische groei. Volgens Guterres is het van vitaal belang dat de VS een leider blijft bij milieuvraagstukken.

Kritiek uit Hollywood op klimaatbesluit Trump
Kritiek uit Hollywood op klimaatbesluit Trump (Foto: BuzzE)

Meerdere doden na overval op casino Manila

Minstens 34 mensen zijn gestorven bij een overval op een casino in Manila, de meesten zijn gestikt door de rook van de brand, aldus de brandweer.

Een gewapende man joeg vrijdag (lokale tijd) honderden bezoekers van het casino in het complex Resorts World Manila de stuipen op het lijf door al schietend binnen te vallen. Hij schoot niet gericht op mensen. Hij stak een aantal tafels in brand en pleegde daarna zelfmoord door zichzelf in brand te steken.

De actie veroorzaakte grote consternatie in de hoofdstad. De politie zette de omgeving en het complex af en kwam met speciale eenheden naar het incident.

Meerdere doden na overval op casino Manila
Meerdere doden na overval op casino Manila (Foto: ANP)

Canadese verpleegster vermoordde acht senioren

Een Canadese verpleegster heeft tijdens een rechtszaak bekend dat ze acht bejaarde patiënten heeft vermoord door ze zonder medische reden insuline in te spuiten. Daardoor kwamen vijf vrouwen en drie mannen tussen de 75 en 96 jaar om.

Tevens bekende ze vier pogingen tot moord en twee gevallen van zware mishandeling.

De verpleegster, Elizabeth Wettlaufer, werkte voor twee vestigingen van een grote zorginstelling in de plaatsen Woodstock en London in het Canadese Ontario. Haar motief voor de moorden is niet duidelijk.

De politie begon in september 2016 na een tip een onderzoek naar de overlijdensgevallen. De vrouw werkte toen al niet meer in de verpleeghuizen. Wettlaufer kan veroordeeld worden tot een levenslange gevangenisstraf.

Canadese verpleegster vermoordde acht senioren
Canadese verpleegster vermoordde acht senioren (Foto: ANP)

Scholieren na busongeluk terug in Nederland

Alle vijftig leerlingen en twee leraren die donderdagochtend betrokken waren bij het busongeluk in Frankrijk zijn in de avond teruggekeerd bij hun school, het Strabrecht College in Geldrop. De leerlingen werden verwelkomd door de rector van de school, Leenderd van der Deijl. Veel ouders en familie stonden de leerlingen bij de school op te wachten.

"We zijn heel blij dat de kinderen er weer zijn. Het had ook heel anders kunnen aflopen", aldus schooldirecteur Hans Abels. De leerlingen, van wie een aantal botbreuken, wonden, kneuzingen of blauwe plekken heeft opgelopen, werden donderdagavond opgevangen in de aula, waar hun familie ze opwachtte.

Drie docenten liggen nog in het ziekenhuis in Frankrijk en keren naar verwachting vrijdag terug in Geldrop. De buschauffeur die zwaargewond raakte, ligt ook nog in het ziekenhuis in Lille. Elf van de vijftig leerlingen in de bus raakten lichtgewond, maar konden ter plekke worden verzorgd.

Vijftig leerlingen en zes docenten van het Strabrecht College uit Geldrop waren in de nacht van woensdag op donderdag onderweg naar Londen voor een schoolreis toen hun bus op een vrachtwagen botste. De botsing gebeurde donderdagmorgen rond 05.45 uur op de A16 tussen Duinkerken en Calais, ter hoogte van de plaats Gravelines.

Er was aanvankelijk verwarring of de bus op de truck was gebotst of andersom. Later werd duidelijk dat de bus op de vrachtwagen is gebotst. De vrachtwagenchauffeur, een Pool, zou volgens regionale media achter het stuur in slaap zijn gevallen en plotseling hard hebben geremd.

Scholieren na busongeluk terug in Nederland
Scholieren na busongeluk terug in Nederland (Foto: ANP)

Twee visarendnesten met jongen in De Biesbosch

Goed nieuws voor de liefhebbers van majestueuze roofvogels. Er zijn dit jaar namelijk twee visarendnesten in De Biesbosch gesignaleerd met jonge vogels. Het heugelijke nieuws werd bekend gemaakt door boswachter Thomas van der Es.

Volgens de boswachter was eerder deze week al voergedrag te zien bij een visarendenstel in een boomnest met een drietal jongen in het nationaal park. Het andere nest zit op zo'n 90 meter hoogte in een hoogspanningsmast. Het is dan ook niet bekend hoeveel jongen er in dat nest zijn.

Beide stelletjes visarenden waren vorig jaar ook al in De Biesbosch aanwezig om aldaar te zorgen voor nageslacht. Daar slaagde toen slechts één van de paartjes in. Volgens Van Es zullen de jonge vogels over een dag of zestig het nest verlaten. Het is dus in juli de moeite waard om eens naar De Biesbosch te gaan waar je dan de jonge visarenden hun eerste vliegoefeningen te zien doen.

Voor de wat minder avontuurlijke FOK!kers is het ook mogelijk om vanaf de zolderkamer van een visarendennest te genieten. Hieronder bijvoorbeeld een prachtige visarendenfamilie met drie jonge vogels in Boulder County.

Amsterdamse homogieren broeden ei uit

Een koppel mannelijke vale gieren in Artis zijn er samen in geslaagd om een ei uit te broeden. Volgens de Amsterdamse dierentuin is het nog niet eerder bij hun voorgekomen dat twee mannetjes er in slaagden om dat te presteren.

Het ei werd twee maanden geleden aangetroffen in de volière van de potige roofvogels. Omdat de twee mannetjes al een eigen nest hadden gebouwd, besloot men om het ei bij hen neer te leggen, nadat het eerst al een tijd in een broedmachine had gelegen. De twee vale gieren zaten de afgelopen twee maanden afwisselend op het nest met als resultaat een jonge vale gier.

Wanneer vale gieren een koppel vormen blijven de monogame aaseters voor de rest van hun leven bij elkaar. Volgens Artis zorgen de vaders goed voor het jonge giertje en wordt er met enige regelmaat een fijne maaltijd voor de jongeling uitgekotst. Van welke sekse de jonge vale gier is is nog niet bekend.

Twee weken geleden werd in Artis ook al een ei uitgebroed door een heterogeen stel vale gieren. Dat is best wel bijzonder aangezien het alweer vijf jaar geleden was dat er voor het laatst een vale gier uit het ei kroop. Als de jongen groot genoeg zijn zal de dierentuin gaan onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om de jonge roofvogels in het wild uit te gaan zetten.

De trotse gieren van Artis
De trotse gieren van Artis

Volleybalsters winnen ook derde wedstrijd

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK-kwalificatietoernooi in Baku ook hun derde wedstrijd gewonnen. De ploeg van van bondscoach Jamie Morrison was met 3-1 te sterk voor Israël: 25-19, 25-11, 22-25, 25-15.

Nederland begon goed aan de wedstrijd en liep in de eerste twee sets al snel uit naar een voorsprong. In de derde set had Oranje het moeilijker tegen Israël, mede doordat de Nederlandse volleybalsters veel fouten maakten. De derde set werd dan ook verloren met 22-25.

Israël begon vervolgens ook de vierde set goed en liep uit naar een 3-0 stand. Bij de eerste technische time-out stond Nederland met 8-5 voor. Oranje kwam niet meer in de problemen en wonnen de set met 25-15 en daarmee de wedstrijd met 3-1.

Vrijdag neemt Nederland het op tegen Oekraïne om 18.00. De wedstrijd is te volgen op laola1.tv. Zaterdag speelt Oranje nog tegen Azerbeidzjan. Alleen de groepswinnaar gaat rechtstreeks naar het WK van 2018 in Japan. Voor de nummer twee volgt er eind augustus een herkansing.

Wehrlein mag starten in Canada

Pascal Wehrlein mag volgende week gewoon starten in de Grand prix van Canada. De Duitse Formule 1-coureur lag afgelopen zondag met zijn Sauber in Monaco op de zij tegen de bandenstapels nadat Jenson Button hem in Portier aangereden had.

Omdat Wehrlein eerder dit jaar twee races moest missen vanwege een rugblessure na een crash in de winter, werd de Duitser aan extra medische checks onderworpen. De medische staf van de FIA keurde hem afgelopen zondag al goed, maar voor de zekerheid lieten Sauber en de Duitser zelf extra tests uitvoeren. Deze vielen positief uit.

Halep en Pliskova naar derde ronde Roland Garros

De nummers twee en drie van de plaatsingslijst op Roland Garros hebben zich voor de derde ronde van het damestoernooi geplaatst.

Karolina Pliskova, de Tsjechische nummer twee, had het lastig tegen de Russische Ekaterina Alexandrova, maar won in drie sets alsnog: 6-2, 4-6, 6-3. Simona Halep, de Roemeense nummer drie, had het aanzienlijk minder moeilijk tegen Tatjana Maria uit Duitsland: 6-4, 6-3.

Ook de Oekraïnse Elina Svitolina, als vijfde geplaatst in Parijs, zit nog in het toernooi. Donderdag won ze na een stroeve start van de Bulgaarse Tsvetana Pironkova: 3-6, 6-3, 6-2. Net als Svitolina moest ook Agnieszka Radwanska, als negende geplaatst, de eerste set afgeven. De Belgische Alison van Uytvanck kon het echter niet afmaken en ging alsnog onderuit: 6-7 (3), 6-2, 6-3.

Voor de nummer twaalf van de plaatsingslijst zit het toernooi erop. Madison Keys ging met 3-6, 6-3, 6-1 onderuit tegen de Kroatische Petra Martic. Ook Anastasia Pavlyuchenkova kan naar huis, want de als zestiende geplaatste Russische verloor met 6-7 (4), 6-2, 4-6 van Veronica Cepede Ruig uit Paraguay. De Tsjechische Barbora Strycova (20) had verrassend weinig kans tegen Alizé Cornet: 6-4, 6-1.

Anastasija Sevastova en Elena Vesnina deden wel wat van hen verwacht werd. De als zeventiende geplaatste Letse Sevastova schakelde Eugenie Bouchard met 6-3, 6-0 soepeltjes uit, terwijl Vesnina, de Russische nummer veertien, met 4-6, 6-3, 6-0 te sterk was voor de Amerikaanse Varvara Lepchenko. 

Klaassen-kamp ontkent: "Geen contact met Roma"

Er zou aan Davy Klaassen worden getrokken door AS Roma, alleen zijn zaakwaarnemer Sören Lerby zegt dat er niks speelt.

De Ajax-aanvoerder kende een topseizoen met de Amsterdammers, waarbij de Europa League-finale werd gehaald. Klaassen was een van de drijvende krachten achter het succes in het team van Peter Bosz.

Belangenbehartiger Lerby ontkent dat er gesproken zou zijn over de middenvelder met de Italiaanse grootmacht. Een totaal ander bericht dan wat verschillende Italiaanse media eerder meldden.

"Het is niet waar dat er met hem is gesproken. Momenteel speelt het hier en nu", zegt de oud-Ajacied in gesprek met Centro Suono Sport. "De nationale ploeg heeft nu voorrang op de gesprekken met clubs."

Het betekent niet dat er geen interesse zou zijn van Klaassen uit naar Roma toe. Lerby: "Roma is een topclub, maar we zijn niet in gesprek. Nee, Monchi heeft ook niet gebeld."

De transfersom van de international is volgens de Deen in ieder geval hoger dan twaalf miljoen euro. "Ik denk dat Ajax hem niet voor minder dan vijftien miljoen euro zal laten vertrekken", aldus Lerby.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.