FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 mei 2017

Djokovic en Nadal moeiteloos door op Roland Garros

Novak Djokovic en Rafael Nadal hebben zich zonder grote moeite geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros.

Djokovic stond in Parijs tegenover Marcel Granollers, de nummer 77 van de wereld. De Servische mondiale nummer twee werd meerdere keren gebroken, maar Granollers was ook allerminst stabiel op zijn service. Hij bood een aantal keer goed partij, maar had uiteindelijk nooit serieuze kans om voor een stunt te zorgen: 6-3, 6-4, 6-2.

Negenvoudig winnaar Nadal begon zijn jacht op La Décima zelfs nog wat makkelijker. De Fransman Benoit Paire, toch 45e van de wereld, had geen schijn van kans tegen de gravellegende uit Spanje. In set twee brak hij Nadal twee keer, maar daar bleef het bij: 6-1, 6-4, 6-1.

Ook de nummer zes van de wereld, Milos Raonic, kende een prima dagje. Met exact dezelfde uitslag als Djokovic (6-3, 6-4, 6-2) schoof de Canadees de Belg Steve Darcis aan de kant. De twee plekken lager genoteerde Kroaat Marin Cilic had het evenmin moeilijk. Hij schakelde Ernests Gulbis met driemaal 6-3 uit. 

De als tiende geplaatste Belg David Goffin deed ook gewoon wat hij moest doen en werkte zich met driemaal 6-2 netjes langs de Fransman Paul-Henri Mathieu. David Ferrer had het een stuk moeilijker. De Spaanse gravelveteraan had maar liefst 4:30 uur nodig om de Amerikaan Donald Young van zich af te meppen: 5-7, 6-3, 4-6, 6-3, 13-11.

Voor Gilles Simon liep de eerste ronde niet goed af. De mondiale nummer 32 ging voor eigen publiek onderuit tegen Nikoloz Basilashvili uit Georgië: 1-6, 6-2, 6-4, 6-1. Jack Sock werd de hoogst geplaatste speler die het toernooi vroegtijdig moest verlaten: de nummer veertien van de plaatsingslijst was een maat te klein voor de Tsjech Jiri Vesely: 5-7, 5-7, 3-6. 

Huddersfield Town na 45 jaar terug in Premier League, Stam verliest na penalty's

Huddersfield Town keert na 45 jaar terug in de Premier League. De Engelse voetbalclub won maandag op Wembley in Londen de 'wedstrijd van 200 miljoen pond' - waarmee men doelt op het astronomische bedrag dat een club in de Premier League bij mag schrijven aan zaken als tv-gelden. 

Huddersfield stond in de finale tegenover het Reading van coach Jaap Stam. Een spectaculaire wedstrijd werd het bepaald niet en de zenuwen dropen er vanaf. Een enkel schot op doel leverde niks op en ook in de verlenging slaagde niemand erin tot scoren te komen, waardoor penalty's uitkomst moesten bieden.

De penaltyreeks betekende een allesbeslissend duel tussen de clubs van de Nederlander Stam en de Duitse coach David Wagner, geen goed vooruitzicht voor Stam dus. Het leek toch goed te gaan, want Michael Hefele werkte zijn strafschop namens Hudderfield niet in het doel van Ali al-Habsi. Liam Moore van Reading liet bij penalty vier echter zien geleerd te hebben van zijn coach, en als een ware Stam ramde hij de bal vol de tribunes in.

Huddersfield trok de stand vervolgens gelijk en met Jordan Obita kwam één brok zenuwen namens Reading richting de stip lopen. Die zenuwen hield hij niet in bedwang en keeper Danny Ward kroonde zich tot held van Huddersfield door de penalty te stoppen. Christopher Schindler maakte het vervolgens af en trapte Huddersfield voor het eerst sinds 1972 weer de Premier League in. 

De volledige penaltyserie, helaas niet in al te beste kwaliteit (Bron: YouTube)

Uitgelekte 'sekstape' van Bobbi Eden is stunt

Bobbi Eden zorgde maandag voor rumoer door te twitteren dat ze niet ingaat op geruchten over een uitgelekte sekstape van haar en haar man Mark. Toen de video maandagavond op YouTube verscheen, bleek dat het een stunt is van Kek Mama. Bobbi en Mark worden tijdens de seks gestoord door gehuil van baby Brandon en een speelgoedauto die in Bobbi's rug prikt.

"Je kunt erover jammeren dat je seksleven niet altijd geweldig is als je kinderen hebt, maar je kunt er ook om grinniken. Dat helpt. Daarom hebben we deze video met Bobbi en Mark gemaakt'', zegt hoofdredacteur Sara van Gorp van Kek Mama.

Bobbi: "Het is nog steeds een soort taboe dat de seks na het krijgen van kinderen een tijdje minder is, maar het is heel normaal. Juist omdat mensen over Mark en mij denken dat we de hele tijd liggen te rampetampen, is het een goeie grap. Je moet het met een knipoog zien. Bij ons staat seks sinds de geboorte van Brandon ook niet meer heel hoog op de agenda. En dat komt wel weer goed."

Bobbi, Mark en Brandon sieren ook de cover van Kek Mama dat gaat over slaapkamerstress voor jonge ouders.

Uitgelekte 'sekstape' van Bobbi Eden is stunt
Uitgelekte 'sekstape' van Bobbi Eden is stunt (Foto: BuzzE)

89-jarige Tsjech loopt tienkamp in bloedheet Hengelo

Ook in Hengelo was het afgelopen weekeinde ranzig heet, maar toch werd er gesport. De internationale looptienkamp stond op het programma, zoals de naam al een beetje verklapt bestaande uit tien verschillende looponderdelen.

Ook de 89-jarige Jiri Soukup deed mee en hij had schijt aan de veel te hoge temperaturen. De krasse kerel was samen met twee bejaarde maten op de bonnefooi helemaal uit Tsjechië gekomen voor de wedstrijd, maar een verblijfplaats had hij niet. Daar kwam men woensdagavond bij de registratie pas achter en dus moest er nog een slaapplek gezocht worden.

Meneer Soukup spreekt geen woord Engels, een beetje Duits en is halfdoof, dus de communicatie liet wat te wensen over. Na veel gedoe lukte het dan om wat voor hem te regelen: Soukup kon terecht in een vakantiewoning nabij Deurningen. 

Eenmaal in de wedstrijd was de topper niet te kloppen. Met grote overmacht won Soukup, die harder werd aangemoedigd dan wie dan ook, de looptienkamp in zijn klasse - boven de 85 jaar, waarin hij overigens ook de enige deelnemer was. De afsluitende 10 kilometer voltooide hij in een bijzonder nette 1:51.26 uur.

Babel denkt aan Nederlands elftal

Ryan Babel is teleurgesteld dat hij buiten beeld blijft voor het Nederlands elftal, ondanks dat hij dit seizoen in een uitstekende vorm verkeert.

Het Nederlands elftal probeert zich de komende maanden te plaatsen voor het WK 2018 in Rusland. Daarbij kan de ploeg alle hulp gebruiken. Maar voor zijn eerste voorlopige selectie heeft bondscoach Dick Advocaat geen uitnodiging gestuurd naar Ryan Babel.

Dat terwijl Advocaat de aanvaller van Besiktas het hele seizoen aan het werk heeft kunnen zien in de Turkse competitie. Babel was een basispeler in het team dat onder meer Advocaat's Fenerbahçe aftroefde in de titelstrijd.

Babel kende een moeizame periode in zijn carrière. Hij flopte bij zijn terugkeer naar Ajax, kende avonturen bij Kasimpasa en Al Ain en hervond zijn vorm bij Deportivo La Coruña. Vervolgens presteerde hij ook bij Besiktas op de toppen van zijn kunnen.

"Ze zeiden dat mijn carrière voorbij was", schrijft Babel op zijn Instagram-account. "Jammer dat het Nederlands elftal mij links laat liggen. In deze cruciale tijd had ik van waarde kunnen zijn met mijn vertrouwen en huidige vorm."

Dartster De Graaf wint BDO World Trophy

Dartster Aileen de Graaf heeft maandag de BDO World Trophy op haar naam weten te schrijven. In de finale was ze te sterk voor Anastasia Dobromyslova met 6-2. Het is de eerste keer dat ze de World Trophy wint. 

In de finale verliep heel voorspoedig voor De Graaf, ze kwam 5-0 voor. Daarna werd ze wat zenuwachtig en zag Dobromyslova twee legs winnen. De Russin kon op 5-2 echter niet de lijn doortrekken en zag De Graaf toch na 27 pijlen er 6-2 van maken. De 27-jarige dartster uit Bunschoten-Spakenburg is momenteel de nummer drie bij de BDO. Ze heeft in 2015 al eens de World Masters gewonnen. Het enige wat nu nog ontbreekt is de wereldtitel. In 2016 en 2017 haalde ze de halve finale. 

Bij de mannen gaat de finale tussen Peter Machin (Aus) en Martin Phillips (Wal). Machin won in de halve finale van Wesley Harms met 8-6. Phillips haalde de finale door te winnen van Nick Kenny met 8-5. De herenfinale zal zo gespeeld gaan worden.

De World Trophy begon vrijdag met 32 mannen en zestien vrouwen. Het was de vierde editie van dit toernooi en het is na het WK en de Masters het belangrijkste toernooi van het seizoen. Dobromyslova won de eerste editie in 2014, de twee edities hiervoor werden gewonnen door Lisa Ashton. Bij de heren is dit toernooi gewonnen door respectievelijk James Wilson, Geert de Vos en Darryl Fitton. 

Update 22.00 uur

De finale bij de heren is gewonnen door Peter Manchin. De verliezend finalist van vorig jaar won nu wel. Hij won met 10-8 van Martin Phillips. De finale begon vele uren later in verband met een stroomstoring in de sporthal van Barry (Wales). Pas  toen dit gefixt was kon er toch nog gespeeld worden. 

Uitslagen BDO World Darts Trophy - kwartfinales mannen
Nick Kenny 7 v 2 Ross Montgomery
Conan Whitehead 6 v 7 Martin Phillips
Glen Durrant 4 v 7 Wesley Harms
Martin Adams 4 v 7 Peter Machin

Halve Finale
Nick Kenny 5 v 8 Martin Phillips
Wesley Harms 6 v 8 Peter Machin

Finale
Martin Phillips 8 v 10 Peter Manchin 

Halve finales dames
Aileen de Graaf 5 v 2 Anca Zijlstra
Deta Hedman 4 v 5 Anastasia Dobromyslova

Finale
Anastasia Dobromyslova 2 v 6 Aileen de Graaf

AkzoNobel wint zaak tegen Elliott

Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel heeft een rechtszaak gewonnen tegen een groep opstandige aandeelhouders onder leiding van Elliott Advisors. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees alle eisen van de beleggers, die openstaan voor een overname van Akzo door branchegenoot PPG Industries, af.

De groep onder aanvoering van het activistische Elliott was boos over de resolute afwijzing van de Amerikaanse avances. Ze eisten onder meer een buitengewone aandeelhoudersvergadering om te kunnen stemmen over het lot van president-commissaris Antony Burgmans, die in hun ogen de boosdoener was.

De rechter zag ook niets in de eis om één of meer supercommissarissen aan te stellen.

Snel geld

AkzoNobel betoogde bij de zitting vorige week dat de aandeelhouders vooral gedreven waren door ,,snel geld". Vervanging van Burgmans zou hen bovendien niet helpen, omdat het besluit PPG de deur te wijzen unaniem was genomen.

Daar komt bij dat het op poten zetten van een eventuele buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) veel voeten in de aarde heeft en lang gaat duren. Volgens de wet moet minimaal zes weken uit worden getrokken om aandeelhouders te informeren over een bava. Volgens de interne regels heeft Akzo ook nog recht op een uitstel van de responstijd van zes maanden.

PPG-topman Michael McGarry zei tijdens de zitting nog steeds in een samensmelting te geloven. Hij heeft aangegeven op de dag na de uitspraak te vergaderen over het vervolg van de strategie ten aanzien van Akzo. Er is haast geboden, omdat PPG vóór 1 juni een officieel biedingsbericht moet indienen. PPG is ook naar een andere rechter gestapt om die deadline te verschuiven.

AkzoNobel wint zaak tegen Elliott
AkzoNobel wint zaak tegen Elliott (Foto: ANP)

Filemon houdt nare nasmaak van kickboksen

Filemon Wesselink heeft een nare nasmaak overgehouden aan zijn kickboksavontuur. Zondagavond was de laatste aflevering te zien van Filemon slaat door, waarin hij zijn trainer Remy Bonjasky moest vertellen dat hij geen wedstrijd gaat boksen tegen Ajouad El Miloudi en zich terugtrekt.

Aan de desk van RTL Boulevard vertelde Filemon: "Ik vind het echt heel klote voor alle betrokkenen, maar mijn lichaam is er gewoon niet geschikt voor. Ik had vijf maanden lang gekneusde ribben. Ik wist dat het moeilijk zou worden en ik dacht dat het door trainen goed zou komen, maar ik kwam er maar niet doorheen. Ik heb er een vervelende nasmaak aan overgehouden."

"Thuis kreeg ik van mijn vriendin te horen dat ze me niet langer meer wilde steunen, dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ook mijn broer wilde me even niet meer zien", vertelde Filemon. ''Woensdagavond kwam ik na de training thuis en had ik totaal geen energie meer. Ik ademde niet meer goed door mijn gekneusde ribben en hyperventileerde."

Vrijdag maakte de BNN-presentator bekend dat hij de ring niet meer wilde ingaan met zijn tegenstander Ajouad El Miloudi. Toen liet hij weten dat hij er fysiek en mentaal doorheen zat door aanhoudende blessures en angst voor het gevecht. Daardoor komt de laatste aflevering te vervallen.

Filemon houdt nare nasmaak van kickboksen
Filemon houdt nare nasmaak van kickboksen (Foto: BuzzE)

Bewaren

Poetin roept op tot strijd tegen terrorisme

De Russische president Vladimir Poetin heeft een beroep op Frankrijk gedaan om samen tegen terrorisme te strijden. Hij heeft zijn collega Emmanuel Macron maandag voorgesteld een gezamenlijke werkgroep op te richten die samenkomt in Moskou en Parijs, zei Poetin tijdens zijn bezoek aan Versailles.

Indirect gaf hij ook rugdekking aan zijn nauwe bondgenoot Syrië. "Het is onmogelijk te vechten tegen de dreiging van terrorisme, als men de soevereiniteit van landen verstoort, die reeds lijden aan interne problemen en tegenstellingen", aldus Poetin bij zijn eerste ontmoeting met Macron.

Rusland ondersteunt de Syrische regering in de burgeroorlog met militaire middelen. Frankrijk en de andere westerse landen pleiten voor een politieke toekomst van Syrië zonder de Syrische president Bashar al-Assad.

Poetin voegde eraan toe dat Frankrijk en Rusland het op vele punten eens zijn in het Syrië-conflict. Dat is een basis om de samenwerking tussen Moskou en Parijs te verstevigen.

Poetin roept op tot strijd tegen terrorisme
Poetin roept op tot strijd tegen terrorisme (Foto: ANP)

John Wijdenbosch verongelukt met gezin

Acteur John Wijdenbosch is maandagochtend met zijn vrouw en kind omgekomen bij een ongeluk op de A6. Dat bevestigde een betrouwbare bron maandagavond aan het ANP. De auto werd tegen 9.00 uur ontdekt door een voorbijganger. Hoewel hulpdiensten snel ter plaatse waren, mocht hulp niet meer baten.

Wijdenbosch (44) was vooral bekend van zijn rol in de serie en film Costa! uit 2001 van Johan Nijenhuis. Hij speelde daarin de rol van Björn. Eerder speelde de in Suriname geboren acteur in de serie Fort Alpha. Hij was ook te zien in televisieseries als Bradaz, Shouf Shouf! en de Co-assistent en onder meer in de films Pipo en de P-P-Parelridder en Foeksia de Miniheks.

Collega's reageren op sociale media geschokt op het nieuws. 'RIP John Wijdenbosch', twittert acteur Mimoun Ouled Radi. Rapper Brainpower heeft Wijdenbosch onlangs nog gesproken. 'Daaaamnnnnn stond 10 dagen terug nog uitgebreid te praten met jou en murthmossel in Paradiso!!! Rest in Power', schrijft hij in een tweet.

John Wijdenbosch verongelukt met gezin
John Wijdenbosch verongelukt met gezin (Foto: BuzzE)

Politie verspreidt foto van Abedi met koffer

De Britse politie heeft maandag een foto vrijgegeven waarop Salman Abedi op de dag van de bomaanslag in Manchester loopt te zeulen met een blauwe koffer. De politie vraagt het publiek wie hem daar in de dagen voor de aanslag mee heeft gezien.

Door de bomexplosie aan het eind van een concert van het Amerikaanse popidool Ariana Grande in de Manchester Arena op 22 mei kwamen 22 mensen om het leven. De politie probeert de laatste gangen van Abedi na te gaan en is vooral benieuwd waar hij tussen 18 en 22 mei is geweest. Ook als mensen de koffer ergens vinden, wil de politie dat weten. Zij drukt de mensen op het hart voorzichtig te zijn en afstand te bewaren, ook al is de inhoud van de koffer waarschijnlijk niet gevaarlijk.

Politie verspreidt foto van Abedi met koffer
Politie verspreidt foto van Abedi met koffer (Foto: ANP)

Woods opgepakt voor rijden onder invloed

Golfer Tiger Woods is in de nacht van zondag op maandag gearresteerd wegens rijden onder invloed. De 41-jarige Amerikaan werd enkele uren later vrijgelaten uit de gevangenis van Palm Beach, melden lokale media in Florida.

De voormalig nummer één van de wereld onderging afgelopen april opnieuw een rugoperatie en kan voorlopig niet deelnemen aan golftoernooien. Woods werd aangehouden op de Military Trail in Jupiter, waar hij een huis heeft.

Woods opgepakt voor rijden onder invloed
Woods opgepakt voor rijden onder invloed (Foto: BuzzE)

Surprise-tattoo voor 3FM-dj's Frank en Sander

Frank van der Lende heeft maandag in zijn radioshow zijn 3FM-collega Sander Hoogendoorn uitgedaagd om elkaar te verrassen met een tatoeage. Beide 3FM-dj's mogen het ontwerp pas zien als de tattoo al op het lijf is geplaatst. Sander is de uitdaging aangegaan.

Vrijdag 2 juni komen twee tatoeëerders naar de radiostudio van Sander & Frank in Hilversum om de tatoeages te plaatsen tijdens de radioshow tussen 16.00 en 19.00 uur. Het idee is gebaseerd op het MTV-programma Just Tattoo Of Us, waarin vrienden voor elkaar een tattoo bedenken.

Frank: "Sander en ik zijn naast collega's al jaren vrienden. Als ik met iemand dit gekke idee kan uitvoeren is dat Sander wel, ik vertrouw hem daar honderd procent in. Zolang ik maar geen pik op mijn voorhoofd krijg." Sander: "Of ik Frank genoeg vertrouw? Daar kan ik kort over zijn. Nee. Maar ik doe het wel."

Surprise-tattoo voor 3FM-dj's Frank en Sander
Surprise-tattoo voor 3FM-dj's Frank en Sander (Foto: BuzzE)

Tweede Kamer positief over Tjeenk Willink

De Tweede Kamer wil de zoektocht naar een nieuw kabinet graag voortzetten onder leiding van Herman Tjeenk Willink. De VVD spreekt van "een prima keuze" van informateur Edith Schippers om haar opdracht te willen overdragen aan Tjeenk Willink. D66, PvdA, SP, ChristenUnie en SGP sluiten zich daarbij aan.

PvdA-leider Lodewijk Asscher, partijgenoot van Tjeenk Willink, noemt het "verstandig iemand te vragen die zoveel gezag heeft en boven de partijen staat om te kijken of hij schot in de formatie kan brengen". Of er nu snel schot in de zaak komt, is niet te zeggen. Voorlopig wil geen van de partijen erop vooruitlopen of ze standpunten gaan wijzigen of blokkades willen opheffen.

Tweede Kamer positief over  Tjeenk Willink
Tweede Kamer positief over Tjeenk Willink (Foto: ANP)

John Travolta doneert vliegtuig aan museum

John Travolta, die behalve acteur ook piloot is, schenkt een van zijn vliegtuigen aan een luchtvaartmuseum in Australië. Het gaat om een historische Boeing 707 uit de jaren zestig, die hij in 1998 kocht. De toekomstige bestemming van het vliegtuig is de Historical Aircraft Restoration Society (HARS) in Albion Park, ongeveer 140 kilometer van Sydney.

"Zoals velen van jullie weten is vliegen een passie van me", schrijft Travolta op zijn website. "Ik ben dankbaar dat ik vele uren in dit prachtige toestel heb mogen vliegen." Het vliegtuig werd oorspronkelijk in 1964 gebouwd voor Qantas Airways en werd daarna een privévliegtuig.

"Ik heb de originele kleuren van Qantas weer aangebracht op het vliegtuig en dat is wel passend, want veel van de vrijwilligers van HARS zijn gepensioneerde werknemers van deze luchtvaartmaatschappij."Volgens Travolta vergt het veel tijd om het vliegtuig in veilige staat te herstellen. Hij zegt alle vertrouwen te hebben in de kennis en kunde van de museummedewerkers. Travolta hoopt hoogstpersoonlijk het toestel naar Australië te kunnen vliegen.

John Travolta doneert vliegtuig aan museum
John Travolta doneert vliegtuig aan museum (Foto: BuzzE)

Stormloop op 'pandatickets' blijft nog uit

De verwachte stormloop op kaartjes om de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark te kunnen zien, blijft nog uit. In juni, juli en augustus zijn er voor elke dag nog ruim voldoende tickets beschikbaar. Het reserveringssysteem voor de dierentuin geeft aan dat het alle dagen 'rustig' is.

Xing Ya (mannetje) en Wu Wen (vrouwtje) zijn vanaf woensdag voor het publiek te zien in het speciaal voor de beren gebouwde Pandasia. Vanaf die dag zijn kaartjes voor de dierentuin ook alleen nog vooraf en online te bestellen. Daarvoor is gekozen om de verwachte grote drukte in goede banen te kunnen leiden. Ouwehands laat maximaal 10.000 bezoekers per dag toe.

De Rhenense dierentuin is vanaf komende donderdag tot en met zondag wel vol. Maar dat komt omdat Ouwehands die dagen vooraf heeft gereserveerd voor abonnementhouders en winnaars van een loterij. Een woordvoerster van de dierentuin zei maandag dat het aantal reserveringen toeneemt. "De meeste mensen bedenken pas kort van tevoren dat ze naar de dierentuin willen", zei zij.

Stormloop op 'pandatickets' blijft nog uit
Stormloop op 'pandatickets' blijft nog uit (Foto: ANP)

'Executie treinkapers De Punt op geluidsband'

Van de bevrijdingsactie door mariniers in de trein die in 1977 bij De Punt was gekaapt door Zuid-Molukse terroristen, zijn geluidsopnamen beschikbaar gekomen. De NOS citeert uit de transcripties. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld zijn het aanwijzingen dat de kapers moedwillig zijn doodgeschoten terwijl ze al weerloos op de grond lagen, maar de advocaat van de mariniers ziet dat anders.

De geluidsopnamen zijn beluisterd en uitgewerkt door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en niet eerder openbaar gemaakt. Grote delen zijn onverstaanbaar en de transcripties zijn daardoor onvolledig. Zegveld staat de nabestaanden van de omgekomen kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja bij.

Op de opnamen is onder meer te horen dat iemand zegt: "Geven ze hem een genadeschot, hoor." In een ander fragment waaruit de NOS citeert is een knal hoorbaar. Iemand vraagt: "Deze is dood?" Antwoord: "Ja, nu wel", gevolgd door gelach. Een andere stem : "Rustig aan, he." Later zegt iemand: "Helemaal blauw. Ha, ha. [...] alle twee kapotgeschoten." Enkele commandanten van de mariniers droegen destijds opname-apparatuur bij zich.

De advocaat van de mariniers, die geen verdachten zijn, zegt dat er geen conclusies zijn te verbinden aan de opnames. Volgens Geert-Jan Knoops geven de transcripties "op klinische wijze" weer wat er is gezegd, maar niet in welke omstandigheden, door wie en op welke plek de mariniers zich op dat moment bevonden. 40 jaar na dato is het aantonen daarvan ook vrijwel onmogelijk.

De kaping duurde destijds maar liefst 19 dagen. Tegelijk werd ook een basisschool gegijzeld door een andere groep Molukse terroristen.

'Executie treinkapers De Punt op geluidsband'
'Executie treinkapers De Punt op geluidsband' (Foto: ANP)

Van den Brom lijkt zeker van zijn positie

John van den Brom blijft naar verwachting aan als trainer van AZ. De clubleiding is niet van plan de eerder uitgesproken ambities weg te gooien.

AZ liep Europees voetbal mis door een knotsgekke voetbalmiddag in De Galgenwaard. FC Utrecht poetste een 3-0 achterstand weg en pakte na strafschoppen het laatste ticket voor de voorrondes van de Europa League.

"We hebben in februari gezegd dat we ook volgend seizoen met elkaar doorgaan. Dat is een bewuste keuze geweest. Door dit verloren duel gaan we echt niet ineens een andere koers varen", zegt directeur Max Huiberts tegen De Telegraaf. "Dus ja, Van den Brom blijft."

De supporters van AZ uiten al langer hun onvrede over het functioneren van Van den Brom. Tijdens de heenwedstrijd tegen Utrecht klonk het 'Johnny rot op' na de wissel van smaakmaker Calvin Stengs.

AZ ging ijzersterk de play-offs om Europees voetbal in met een totale 8-2 score tegen FC Groningen. Ook de 3-0 zege op Utrecht van afgelopen woensdag gaf veel hoop. Zondagmiddag ging het alsnog mis na twee vroege tegentreffers. In de 82ste minuut maakte Gyrano Kerk de 3-0.

Bertens na moeizaam begin door op Roland Garros

Tennisster Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De Nederlandse haalde vorig jaar verrassend de halve finales op het Parijse gravel en moet daardoor nu veel punten verdedigen om haar plek in de top-20 van de wereldranglijst vast te houden.

Het begon niet makkelijk tegen Ajla Tomljanovic, de Australische nummer 311 van de wereld. Bertens werd al vroeg gebroken en verloor daardoor de eerste set. Vanaf set twee ging het een stuk beter. De service begon op hier en daar een uitzondering na wat beter te lopen en ze sloeg meer winners.

Doordat Tomljanovic gebroken leek kon Bertens zonder al te veel problemen alsnog richting de overwinning gaan. Na anderhalf uur was het klaar: 4-6, 6-1, 6-1. In de tweede ronde staat de Wateringse tegenover het Amerikaanse toptalent CiCi Bellis, die eerder op de dag de Nederlandse Quirine Lemoine naar huis sloeg. 

Providers alert nu roamingkosten verdwijnen

Door de nieuwe Europese regels voor onbeperkt mobiel bellen en internetten in andere EU-landen zonder extra kosten, zullen telecomproviders extra alert zijn op het internetgedrag van hun klanten. Volgens marktonderzoeker Telecompaper kan het zomaar gebeuren dat aanbieders de eventuele extra kosten die zij moeten maken op den duur toch zullen doorberekenen aan hun klanten.

Vanaf 15 juni worden de kosten voor bellen, sms'en en internetten op de mobiele telefoon in de EU-landen gelijk aan die in eigen land. Een aantal providers laat voor hun klanten de nieuwe regels al donderdag, 1 juni, ingaan. Volgens Telecompaper zal het internetgedrag van consumenten door de nieuwe regels mogelijk drastisch veranderen.

"Met Snapchatten of Facebooken in het buitenland hoeft geen rekening meer worden gehouden met de kosten", aldus een woordvoerder van Telecompaper. "Daarmee zal het dataverbruik stevig stijgen. Maar of dat echt zo zal zijn is nog een beetje koffiedik kijken." De vraag is ook of providers die eventuele extra kosten al hebben verwerkt in hun abonnementen of dat ze er toch door in de problemen zullen komen doordat de extra kosten voor datagebruik in het buitenland de inkomsten zullen overstijgen.

Schuiven van geld
Het is volgens Telecompaper niet zo dat grote internationale spelers als Vodafone of T-Mobile automatisch veel meer voordeel hebben vanwege hun internationale netwerk."Ook intern zal verrekening plaatsvinden, omdat telecomaanbieders per land afzonderlijk resultaten publiceren." In veel gevallen zal er echter toch sprake zijn van schuiven van geld binnen eigen gelederen zoals T-Mobile die kosten voor het gebruik van zijn netwerk in Oostenrijk in rekening zal brengen bij zijn Nederlandse divisie. "Broekzak, vestzak", zo legt Telecompaper uit.

Consumentenorganisaties spraken eerder al de vrees uit dat providers na het afschaffen van de zogeheten roamingtarieven de nationale pakketten duurder maken of klanten beperkingen opleggen. Volgens EU-politici moet juist worden voorkomen dat een situatie ontstaat dat telecombedrijven de thuisblijvers meer laten betalen om misgelopen roaminginkomsten te compenseren of dat er simpelweg minder roamingdiensten in bundels wordt aangeboden.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet naar eigen zeggen scherp toe op het naleven van de regels door telecomaanbieders. De toezichthouder heeft tot dusver geen signalen dat providers bundels inperken.

Providers alert nu roamingkosten verdwijnen
Providers alert nu roamingkosten verdwijnen (Foto: ANP)

Dumoulin woensdag gehuldigd in Maastricht

Wielrenner Tom Dumoulin wordt woensdag om 19.30 uur op de Markt in zijn geboorteplaats Maastricht gehuldigd. Dat heeft burgemeester Annemarie Penn-te Strake maandag bekendgemaakt.

Dumoulin won zondag als eerste Nederlander de Giro d'Italia en werd zo de eerste Nederlandse winnaar van een grote ronde sinds 1980. Dumoulin zelf laat weten uit te kijken naar de huldiging: "Ik heb ontzettend genoten van alle reacties en felicitaties de afgelopen dagen. Dat 'mijn' stad Maastricht mij daarnaast nog eens extra in het zonnetje wil zetten vind ik een grote eer."

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake: "Als stadsbestuur, maar eigenlijk als hele stad, zijn wij natuurlijk ontzettend trots op Tom. Hij verdient een prachtig eerbetoon aanstaande woensdag."

De huldiging is gratis toegankelijk. De gemeente verwacht 'gezien de gekte van de afgelopen dagen enorm veel mensen'. Maastricht onderzoekt nog welke veiligheidsmaatregelen er genomen moeten worden.

Dumoulin woensdag gehuldigd in Maastricht
Dumoulin woensdag gehuldigd in Maastricht (Foto: ANP)

Life is Strange en Killing Floor 2 in PS Plus

Het officiële Twitter-account van PlayStation Turkije verklapte afgelopen weekend naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe PS Plus-games. De tweet bevatte afbeeldingen van Life is Strange en Killing Floor 2.

De tweet werd vrij snel weer verwijderd, maar niet voordat de Turkse gamesite LeaderGamer een screenshot wist te maken. Welke andere titels we nog mogen verwachten in juni is niet bekend, maar deze twee games zijn alvast goed nieuws. 

Life is Strange is een zeer gewaardeerde episodische avonturengame die talloze prijzen in de wacht sleepte. Onlangs werd nog bekend dat er een deel twee in de pijplijn zit. Killing Floor 2 is een op waves-gebaseerde survival-shooter van ontwikkelaar Tripwire Interactive. In de game moet je alleen of met maximaal vijf andere spelers online je een weg schieten door talloze waves van steeds sterker wordende monsters. Hoewel het wat repetitief kan worden waren wij desondanks goed te spreken over Killing Floor 2.


Poetin in Versailles aangekomen

De Russische president Vladimir Poetin is maandagmiddag aangekomen in Versailles. Poetin spreekt er op zijn werkbezoek met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Macron heeft "een veeleisende dialoog" met Poetin aangekondigd. Het Kremlin verwacht maandag "een interessante en eerlijke discussie" tussen de twee leiders, meldden Franse media.

Macron ontvangt de Russische leider in het Grand Trianon, een 'bijpaleis' in de tuin van het paleis van Versailles. Het pand werd gebouwd voor de Franse koning om zich terug te kunnen trekken uit het drukke en dichtbevolkte hoofdgebouw.

In het Grand Trianon is momenteel een schilderijententoonstelling gewijd aan het bezoek van tsaar Peter de Grote (1672-1725) aan Frankrijk. Dat was in 1717. Poetin en Macron vieren daarom ook de driehonderdste verjaardag van de Russisch-Franse diplomatieke betrekkingen. Het bezoek van Peter de Grote werd geregeld via Den Haag waar Rusland veel langer betrekkingen mee had.

Poetin in Versailles aangekomen
Poetin in Versailles aangekomen (Foto: ANP)

'Spoedig opgraving in 1990 vermoorde Miriam'

Het lichaam van de in 1990 in Den Haag vermoorde Miriam Sharon wordt "binnen afzienbare tijd" opgegraven. Dat heeft de officier van justitie maandag in de rechtbank in Den Haag laten weten. Sharon ligt in haar thuisland Israël begraven. Er is nog geen concrete datum, maar ze heeft er alle vertrouwen in dat de opgraving binnen "zo kort mogelijke termijn" wordt gerealiseerd.

Mogelijk is er nog DNA van de moordenaar onder de vingernagels van Sharon te vinden. Ook ruim 26 jaar na iemands overlijden is dat nog mogelijk.

Sharon, moeder van twee jonge kinderen, werd op 8 oktober 1990 in haar huis in Den Haag op gruwelijke wijze vermoord. Haar dochtertje lag toen thuis te slapen. Afgelopen zomer werd de 52-jarige Israëliër Daniel E. in Amsterdam aangehouden in verband met haar dood. Hij zit nog altijd vast. Zijn voorlopige hechtenis werd maandag door de rechtbank verlengd.

'Spoedig opgraving in 1990 vermoorde Miriam'
'Spoedig opgraving in 1990 vermoorde Miriam' (Foto: ANP)

Trump: Pyongyang beledigt China met rakettest

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de laatste rakettest van Noord-Korea maandag een belediging voor China genoemd. "Noord-Korea gaf blijk van een groot gebrek aan respect voor buurland China door alweer een ballistische raket af te vuren", twitterde de president.

De Noord-Koreanen lanceerden maandag een korteafstandsraket. Het projectiel landde na een vlucht van ongeveer 450 kilometer in zee. Het was de negende keer dit jaar dat het stalinistische regime in Pyongyang een rakettest liet uitvoeren.

China riep alle betrokken partijen maandag op "kalm te blijven" en zich "terughoudend" op te stellen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een verklaring de hoop uit dat de onrust op het Koreaanse schiereiland door middel van "vreedzaam overleg"beteugeld kan worden.

Trump: Pyongyang beledigt China met rakettest
Trump: Pyongyang beledigt China met rakettest (Foto: ANP)

Kamervertrek krijgt naam verzetsheld

Een van de vertrekken van de SGP in het Tweede Kamergebouw krijgt de naam van de verzetsstrijder die van daaruit zijn dood tegemoet sprong om niet door te slaan. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft ingestemd met het pleidooi van SGP-voorlichter en Binnenhof-gids Menno de Bruyne om deze Gerrit Kastein te eren.

De Duitse geheime politie verhoorde in 1943 in het kamertje op tweehoog de communistische verzetsman Gerrit Kastein (32). Die wierp zich, toen zijn bewakers hem even uit het oog verloren, met de stoel waarop hij was vastgebonden en al uit het raam. Kastein was bang in de martelkamer zijn kompanen te verraden en pleegde liever zelfmoord, aldus De Bruyne.

Het leek De Bruyne mooi de kamer te vernoemen naar Kastein, "gelet op wat er is gebeurd in het hart van de democratie". "Hij gaf zijn leven voor de strijd tegen de vijand", aldus de SGP-voorlichter.

De kamer wordt volgende maand plechtig omgedoopt tot Gerrit Kasteinkamer.

Kamervertrek krijgt naam verzetsheld
Kamervertrek krijgt naam verzetsheld (Foto: ANP)

Lemoine verliest van toptalent Bellis op Roland Garros

Voor Quirine Lemoine zit het tennistoernooi van Roland Garros er weer op. De Nederlandse debuteerde in het hoofdtoernooi van een Grand Slam, maar was niet opgewassen tegen het Amerikaanse toptalent CiCi Bellis.

Bellis is pas net 18 jaar, maar doet al enige jaren mee. Zo debuteerde ze in 2014 als 15-jarige op de US Open, waar ze zelfs de als twaalfde geplaatste Dominika Cibulkova naar huis sloeg. Inmiddels staat Bellis al op plek 46 van de wereld en tegen Lemoine was het krachtsverschil op de belangrijkste momenten te zien.

De Nederlandse weerde zich danig, maar moest de eerste set toch afstaan. Set twee ging een stuk beter en een vroege break leverde Lemoine zelfs de setwinst op, waardoor het derde bedrijf uitsluitsel moest geven. Daarin was het echter gedaan: Bellis sloeg op elke kans toe, Lemoine maakte juist alsmaar meer fouten. Na anderhalf uur was het gedaan: 3-6, 6-3, 1-6.

Hoedt: "Volgende stap in mijn carriŤre"

Wesley Hoedt is erop gebrand om te laten zien dat hij goed genoeg is voor een basisplaats in Oranje. De verdediger oogt hongerig naar succes.

Na afloop van het seizoen met Lazio voegde Hoedt zich direct bij de selectie van het Nederlands elftal. De 23-jarige centrale verdediger laat er geen twijfel over bestaan dat hij een plekje in Oranje wil veroveren.

"In plaats van vijf dagen vrij te nemen, wilde ik zo snel mogelijk aansluiten", zegt hij na de eerste training van het Nederlands elftal voor de komende interlands. "Het is altijd een eer om me bij Oranje te melden. Ik voel me fit en goed."

"Na mijn basisdebuut tegen Italië moet ik laten zien dat ik het waard ben om het Oranje-shirt te dragen. Ik heb bij Lazio een goed seizoen achter de rug en nu wil ik de volgende stap in mijn carrière zetten. Nu is het doorpakken en mijn vorm uit Italië meenemen naar het Nederlands elftal."

Controle vastgoed Rotterdam 'nooit op orde'

De miljoenenfraude bij het Rotterdamse poppodium Waterfront kon plaatsvinden doordat het vastgoedbeheer van de gemeente "nooit op orde is geweest". Dat constateert de enquêtecommissie maandag die namens de gemeenteraad onderzoek deed naar de fraude en wanbetaling van meer dan acht miljoen euro.

De commissie constateert dat de gemeenteraad in 2014 onjuist is geïnformeerd over het feit dat de vastgoedorganisatie wel op orde zou zijn.

De hoofdoorzaak van de fraude bij het poppodium aan de Boompjeskade (aan de voet van de Willemsbrug) ligt echter bij degenen die met kwade opzet hebben gehandeld, aldus de commissie. Daar wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan.

Huur werd niet betaald en valse rekeningen voor verbouwingen werden zonder de vereiste goedkeuring voldaan. De verantwoordelijk wethouder voor de portefeuille vastgoed, Ronald Schneider (Leefbaar), "had geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie", aldus het eindrapport.

Controle vastgoed Rotterdam 'nooit op orde'
Controle vastgoed Rotterdam 'nooit op orde' (Foto: ANP)

Schade parkeergarage mogelijk 12 miljoen euro

De schade voor bouwbedrijf BAM door het gedeeltelijke instorten van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport kan in het slechtste geval uitkomen tussen 10 en 12 miljoen euro, gelijk aan de projectsom. Dat denken analisten van zakenbank KBC Securities.

Zaterdag aan het begin van de avond stortte een deel van de parkeergarage in. Er vielen geen gewonden en de oorzaak is nog onduidelijk. In het slechtste geval zal het project helemaal opnieuw moeten worden gebouwd. De uiteindelijke impact voor BAM zal echter afhangen van de oorzaak van het probleem en welke partijen betrokken zijn geweest bij het project, aldus KBC.

De parkeergarage zou in juli opengaan. Het pand, dat eigendom wordt van de luchthaven, moest de oude parkeerplaats voor de terminal vervangen. Op de tweede, derde en vierde verdieping zou plek komen voor achthonderd auto's. Ook zou er horeca en een kiss-and-ridezone komen.

Schade parkeergarage mogelijk 12 miljoen euro
Schade parkeergarage mogelijk 12 miljoen euro (Foto: ANP)

Politie vindt drugs onder goederentrein

Drie mannen uit Bergen op Zoom zijn vorige week aangehouden omdat ze ervan verdacht worden dat zij 24 kilo cocaïne per trein naar het buitenland wilden smokkelen en geld wilden witwassen. De drugs waren in tassen onder een goederentrein verstopt. De politie maakte dat maandag bekend. De mannen (24, 27 en 30 jaar) werden dinsdag bij station Lage Zwaluwe, tussen Dordrecht en Breda, aangehouden.

De politie kwam het drietal op het spoor nadat ze informatie had gekregen over verdachte situaties bij het station. Medewerkers van de Landelijke Eenheid zagen dat ze drie tassen verstopten onder een wagon van een goederentrein. De trein was net gearriveerd, afkomstig uit Moerdijk en had als eindbestemming Milaan.

Toen de mannen met hun auto vertrokken, wilde de politie ze laten stoppen. Een korte achtervolging volgde en even later werden ze alsnog aangehouden. In de auto vond de politie 24.000 euro. De drugs en het geld zijn in beslag genomen.

De drie zijn vrijdag voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Politie vindt drugs onder goederentrein
Politie vindt drugs onder goederentrein (Foto: ANP)

Debutante Hogenkamp slaat Jankovic uit Roland Garros

Richel Hogenkamp heeft op het Grand Slam-toernooi van Roland Garros de tweede ronde bereikt. De 25-jarige Nederlandse schakelde voormalig wereldtopper Jelena Jankovic uit Servië overtuigend uit.

Op het Parijse gravel was Hogenkamp (WTA-105) vooral in de eerste set erg sterk. Jankovic, 63e van de wereld, kwam er nauwelijks aan te pas en moest twee keer haar service inleveren. 

Vroeg in het tweede bedrijf kon de drievoudig halvefinaliste dankzij een lamlendig balletje van Hogenkamp een break voorsprong nemen, maar die leverde ze snel weer in. De Nederlandse qualifier stoomde door en na ruim een uur was de zege een feit: 6-2, 7-5. 

Door haar zege komt Hogenkamp na Roland Garros nagenoeg zeker de mondiale top-100 binnen. Een unicum, want de 105e plek die ze op dit moment in bezit heeft is vooralsnog haar hoogste klassering ooit. 

Man wil kat redden, brandweer moet man redden

In het Sterrebos in Winschoten zit al enkele dagen een kat vast in een boom. Zondagavond vond een omwonende het mooi geweest en de man met het hart op de juiste plaats klom de joekel van een kastanjeboom in. 

Na een meter of vijftien kwam de man echter tot de ontdekking dat hij toch wel erg hoog geklommen was en ook hij durfde niet meer naar beneden. De brandweer moest er daarom aan te pas komen om de bijna-kattenredder te zekeren en hem veilig op de grond te zetten, wat na een uurtje lukte.

Het arme beestje was door al het gedoe nog verder omhoog geklommen, richting de top van de zo'n 25 meter hoge boom. Een uur lang probeerde de brandweer het dier uit de boom te spuiten - uiteraard wel terwijl ze een kleed vast hielden om de viervoeter op te vangen. 

Het mocht niet baten, want Tijger, Simba, Luna of misschien gewoon Kat hield zich stevig vast. Nadat het te donker werd ging de brandweer er vandoor, maar men liet wel wat kattenvoer achter om het dier misschien alsnog zelf naar beneden te laten komen. Overigens wordt een nieuwe reddingspoging ook nog zeker niet uitgesloten.

LB: 'Kylie betaalt grof geld voor Barbie'

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Kylie Jenner heeft naar verluidt diep in de buidel getast voor Barbie. Volgens TMZ kocht het halfzusje van Kim Kardashian onlangs twee kunstwerken met afbeeldingen van de beroemde pop.

Kylie zou zo'n 20.000 dollar (bijna 18.000 euro) hebben betaald voor de werken van Beau Dunn. De realityster toonde volgens TMZ een maand geleden interesse in de twee Barbie-canvassen.

Ook Kylies moeder Kris is fan van Dunn. Zij zou vorig jaar een flink bedrag over hebben gehad voor een kunstwerk dat een plekje in haar kledingkast heeft gekregen. Op het doek staat volgens TMZ de tekst: Need Money for Birkin. Daarmee wordt verwezen naar de peperdure Birkin-handtas van Hermès.

'Kylie betaalt grof geld voor Barbie'
'Kylie betaalt grof geld voor Barbie' (Foto: BuzzE)

UFC-vechter slaat tegenstander KO en vraagt vriendin ten huwelijk

MMA-vechter Alexander Gustafsson stond zondagavond in zijn Stockholm tijdens de UFC Fight Night tegenover Glover Teixeira. De Braziliaan werd in de vijfde ronde knock-out geslagen, maar het hoogtepunt kwam daarna pas.

Na zijn interview vroeg Gustafsson zijn vriendin Moa Johansson, sinds kort de moeder van hun kind, de ring in. De vechter haalde een ring tevoorschijn en vroeg de dame ten huwelijk, waarop ze volmondig 'ja' antwoordde, tot grote vreugde van het publiek - en Gustafsson zelf, zo lijkt ons.

Gustafsson vraagt zijn vriendin ten huwelijk (Bron: YouTube)

Europese Unie verlengt sancties tegen SyriŽ

De Europese Unie heeft maandag de sancties tegen het Syrische regime met een jaar verlengd vanwege de onderdrukking van de bevolking. Aan de lijst met mensen van wie de tegoeden in de EU zijn bevroren, zijn drie ministers toegevoegd. Zij mogen niet naar de EU reizen. Er staan nu 240 personen en 67 instellingen op de sanctielijst.

De EU verbiedt onder meer wapenhandel, financiële transacties en de handel in allerlei goederen en diensten met Syrië. Daaronder ook technologie die internet- en telefoonverkeer in de gaten houdt. Bovendien geldt een olie-embargo.

De sancties, die werden verlengd tot 1 juni 2018, worden pas beëindigd als de onderdrukking van het Syrische volk door het regime van president Bashar al-Assad en zijn steunpilaren stopt.

Europese Unie verlengt sancties tegen Syrië
Europese Unie verlengt sancties tegen Syrië (Foto: ANP)

Edith Schippers geeft het op

Edith Schippers geeft haar informatieopdracht terug aan de Tweede Kamer. Ze heeft zojuist haar eindverslag aangeboden aan Kamervoorzitter Khadija Arib en geeft aan geen mogelijkheden meer te zien. Ze stelt voor om Minister van Staat Herman Tjeenk Willink aan te stellen als informateur.

Schippers schrijft dat iedere geopperde coalitie stuit op bezwaren van een van de mogelijke deelnemers. Daarom stelt ze een 'gerichte tussenstap' voor, "waarin partijen nieuwe bereidheid kunnen vinden om zonder voorwaarden vooraf het onderlinge gesprek aan te gaan".

Volgens de VVD-politica is een nieuwe informatieronde overbodig: Tjeenk Willink moet meteen met gerichte combinaties van partijen in gesprek om beweging in de vastgelopen formatie te krijgen - zonder eisen vooraf.

Herman Tjeenk Willink, prominent PvdA'er, zou bereid zijn om de rol van informateur op zich te nemen. De oud-voorzitter van de Raad van State is niet onbekend met het formatieproces, want hij was een van de belangrijkste adviseurs van Koningin Beatrix in de tijd dat de formatie nog vanuit het Paleis werd gecoördineerd.

D66 bezorgd over opvolging Tjeenk Willink (Novum)
Herman Tjeenk Willink, beoogd informateur (Novum)

ARMS 'testpunch' komt dit weekend weer terug

Afgelopen weekend konden Switch-eigenaren ARMS gratis uitproberen. De originele vechtgame wordt op 3 en 4 juni weer even beschikbaar gesteld met een nieuwe 'testpunch'. ARMS komt op 16 juni uit.

Tijdens de testpunch kun je telkens een uur lang online vechten tegen andere spelers. Helaas zijn twee van de test-uurtjes om twee uur 's nachts.

3 juni: 2am en 8pm.
4 juni: 2am en 8pm.

Verstappen zwaar teleurgesteld: "Wat een ramp"

De Grand Prix van Monaco was zondag geen feestje voor Max Verstappen. De Nederlander eindigde als vijfde en vooral het feit dat hij na twee mislukte pogingen de finish haalde was eigenlijk het enige positieve wat hij over de race kon bedenken.

Verstappen kwam relatief vroeg naar binnen, veel eerder dan Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo, en daar was hij niet blij mee. "Wat een fucking ramp", klonk het over de boordradio nadat duidelijk was dat Verstappen ruim achter Ricciardo zat, terwijl hij voor de pitstops nog voor de Australiër reed. "Aan die strategie is niks meer te veranderen, dat is klaar. Ik had totaal niet verwacht dat we zo vroeg zouden stoppen, maar zelfs als het gelukt was om zo voorbij Valtteri Bottas te komen zouden we klem hebben gezeten achter Carlos Sainz", aldus Verstappen na afloop.

"Nadat het team riep dat ik naar binnen moest komen had ik natuurlijk door kunnen rijden, maar dan had ik alsnog 77 rondjes achter zo'n grijze Mercedes gereden, daar wordt niemand vrolijk van. Het team had die gok misschien met Daniel moeten nemen, maar dat is achteraf praten", zegt hij. Voor Ricciardo pakte het overigens prima uit, want hij reed zich met plek drie naar het podium.

"Ik wist niet waar de rest reed, dus ook niet of ik na de stop vrije ruimte had. Het is lastig, ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen, want ik ben gewoon enorm teleurgesteld. Onze stop was ook nog eens zes tienden langzamer dan die van Bottas, dus dat was ook niet ideaal. Uiteindelijk kwamen we met wat geluk tijdens de safety car nog voor Sainz, maar verder zullen we maar zeggen dat het in elk geval positief is dat ik de finish gehaald heb."

PvdA Rotterdam wil schoolreisjes afschaffen

De PvdA in Rotterdam wil dat de vrijwillige ouderbijdrage voor niet-verplichte activiteiten op basisscholen omlaag moet, en een maximum krijgt van 50 euro. Dit moet ervoor zorgen dat er geen kinderen van armlastige ouders op school moeten achterblijven. Ook moet er meer geld beschikbaar komen uit het armoedebudget.

De ouderbijdrage op scholen is (landelijk) vrijwillig. Kinderen moeten altijd mee kunnen doen met de verplichte activiteiten, ook als ze niet betalen, maar voor de vrijwillige activiteiten geldt dit niet. Zo mogen knutselspullen voor de verplichte handvaardigheidsles of grondstoffen voor scheikundepractica dus best uit de ouderbijdrage worden betaald, zo lang de leerlingen van niet-betalende ouders maar mee mogen doen.

Anders ligt dat met vrijblijvende activiteiten, zoals een bezoek aan de dierentuin of een pretpark, of bijvoorbeeld de Romereis op een gymnasium. Niet-betalende leerlingen mogen in de regel niet mee, en blijven achter op school. Door de maximum bijdrage voor ouders jaarlijks op 50 euro vast te stellen, hoopt de PvdA het aantal ouders voor wie de ouderbijdrage onbetaalbaar is, te verkleinen. Dat dat ook ten koste gaat van de activiteiten omdat de school ze niet meer kan betalen, nemen ze kennelijk op de koop toe.

De hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage verschilt per school. Meestal ligt deze tussen enkele tientjes en honderd euro, maar de Rotterdamse Schoolvereniging spant de kroon met maarliefst 771 euro, waarmee ze hun leerlingenpopulatie dus behoorlijk kunnen sturen - ouders met een laag inkomen zullen hun kind daar niet snel aanmelden. Dergelijke voorbeelden vind je door het hele land, reden dat de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage ook al in Den Haag is besproken.

Wethouder Engberts stelt voor om die ouderbijdrage van 50 euro voor de 30.000 armste kinderen volledig uit het gemeentefonds te betalen. Een schooldirecteur uit Rotterdam-Zuid ziet dit niet als een logische oplossing: hij vindt het niet nodig om de verantwoordelijkheid voor de betaling volledig bij de ouders weg te halen. Hij geeft aan alle ouders die in september de bijdrage nog niet hebben betaald, zo'n 20 procent, persoonlijk te bellen en uit te leggen waar het geld voor bedoeld is. De meesten betalen dan alsnog.

Thiem wint mooie rally op Roland Garros

De eerste dag op Roland Garros, het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar, leverde gelijk wat mooie beelden op. Het hoogtepuntje van de dag kwam toch wel op naam van Dominic Thiem, de Oostenrijkse nummer zeven van de wereld. Hij versloeg de Australiër Bernard Tomic en deed dat onder meer door onderstaande rally na een knap staaltje tennis op zijn naam te schrijven. 

Wandelbond: ga geen Avondvierdaagse lopen

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) adviseert lokale afdelingen de eerste dag van de Avondvierdaagse af te gelasten vanwege de code geel voor verwacht noodweer die het KNMI heeft afgegeven voor maandagavond. Dat bevestigt de Wandelbond na berichtgeving op NU.nl.

"Wij adviseren lokale organisaties geen enkel risico te nemen", stelt een woordvoerder van de KWBN. Deze week lopen zo'n 150.000 tot 200.000 kinderen de Avondvierdaagse onder meer in Rotterdam. In andere regio's is het wandelevenement al gehouden of vindt later in juni plaats.

Het KNMI verwacht voor het hele land onweer, windstoten en hagel.

Wandelbond: ga geen Avondvierdaagse lopen
Wandelbond: ga geen Avondvierdaagse lopen (Foto: ANP)

Meer brandwonden door brandbare stof op BBQ

Negen mensen hebben de afgelopen dagen ernstige brandwonden opgelopen doordat bij het aansteken van een barbecue, vuurkorf of sfeerhaard een brandbare vloeistof werd gebruikt. Ze werden in het brandwondencentrum in Beverwijk, Rotterdam of Groningen opgenomen. Dit soort 'mooiweerongevallen' is vorig jaar toegenomen met bijna 9 procent, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting maandag.

De stichting is bezorgd omdat er de laatste jaren juist sprake was van een daling. Vorig jaar belandden na het gebruik van brandbare vloeistoffen 88 mensen met zeer ernstige brandwonden in het brandwondencentrum, in 2015 waren dat er nog 81. Opmerkelijk was het aantal mensen dat de fout inging door het gebruik van benzine of spiritus: een verdubbeling van negentien naar veertig slachtoffers.

De oorzaak daarvan is niet bekend, maar er is een piek te zien in de zomermaanden.

Meer brandwonden door brandbare stof op BBQ
Meer brandwonden door brandbare stof op BBQ (Foto: ANP)

Vettel: "Banden kregen nieuw leven"

Sebastian Vettel kende zondag een bijzonder goede Grand Prix van Monaco. De Duitser boekte zijn derde overwinning van het seizoen en breidde zijn voorsprong in het WK uit naar 25 punten op Lewis Hamilton, precies het aantal wat men met één overwinning kan pakken.

"Kimi Räikkönen had een prima start vanaf poleposition, dus ik moest mijn kansen afwachten", vertelde Vettel na afloop. "De banden werden vrij snel wat minder en nadat we bij de achterblijvers kwamen konden Valtteri Bottas en Max Verstappen weer aansluiten. Daarna leek het wel alsof mijn banden een nieuw leven kregen, waardoor ik een paar hele snelle rondjes kon rijden."

Het asfalt in St. Devote, de eerste bocht, begon met nog een ronde of dertig te gaan stevig te slijten en dat zorgde voor de nodige problemen - Marcus Ericsson en Stoffel Vandoorne vonden er hun Waterloo. "Iedereen had het zwaar bij de herstart daar, Daniel Ricciardo raakte de muur zelfs even. Hoe we onze pitstops hebben gedaan had niks te maken met de posities binnen het team. Wij reden door na de stop van Bottas en na de stops konden we een mooi gat slaan. Canada wordt heel anders dan Monaco, maar hopelijk kunnen we de vorm doortrekken."

Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum

De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Dokkum. De goedheiligman komt op zaterdag 18 november aan in de Friese plaats, maakte de NTR maandag bekend.

Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel is trots en blij dat Sinterklaas dit jaar voor Dokkum kiest. "Fantastisch nieuws voor Dokkum en de regio Noordoost Fryslân, we gaan Sinterklaas heel hartelijk welkom heten!."

De NTR doet zoals gebruikelijk rechtstreeks verslag van de intocht in de elfstedenstad. De presentatie is wederom in handen van Dieuwertje Blok.

Vorig jaar kwam Sinterklaas aan in Maassluis.

Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum
Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum (Foto: ANP)

Uitspraak zaak-Tristan uitgesteld

De rechtbank in Den Haag heeft meer tijd nodig om tot een uitspraak te komen in de zaak over de ouders van Tristan van der V.. Een groep slachtoffers heeft de ouders van Tristan en hun verzekeringsmaatschappijen medeaansprakelijk gesteld voor de dodelijke schietpartij van hun zoon in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn in 2011.

De uitspraak stond aanvankelijk voor aanstaande woensdag gepland, maar de rechtbank laat maandag weten dat dat niet gehaald zal worden. De uitspraak komt nu op 14 juni.

Dertien mensen, bestaande uit winkeliers, hun medewerkers en mensen die in het winkelcentrum aanwezig waren, vinden dat de ouders van Tristan eerder hadden moeten ingrijpen toen ze zagen dat het de verkeerde kant op ging met hun zoon. Ook hadden de ouders moeten ingrijpen toen bleek dat hij - ondanks dat hij kampte met zware psychische problemen - een wapenvergunning had gekregen.

Op 9 april 2011 schoot Van der V. vijf mensen dood, hij verwondde er zeventien en daarna pleegde hij zelfmoord.

Uitspraak zaak-Tristan uitgesteld
Uitspraak zaak-Tristan uitgesteld (Foto: ANP)

Miljoen mensen zien huldiging Dumoulin

Een miljoen mensen hebben zondag live gezien hoe Tom Dumoulin werd gehuldigd als winnaar van de Giro d'Italia. Dankzij de historische prestatie van de Nederlandse wielrenner kwam de commerciële zender Eurosport in de lijst van kijkcijfers op de vijfde plaats terecht. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag.

Op de beslissende tijdrit, die zoals elke etappe via Eurosport live te zien was, stemden zondagmiddag 778.000 mensen af. Dit was goed voor de twaalfde plek. De Grand Prix van Monaco met Max Verstappen achter het stuur van zijn bolide van Red Bull bezorgde Ziggo Sport 783.000 kijkers (elfde).

Miljoen mensen zien huldiging Dumoulin
Miljoen mensen zien huldiging Dumoulin (Foto: ANP)

Dodental door cycloon op Sri Lanka loopt op

Het dodental als gevolg van de cycloon die Sri Lanka teistert, is in enkele dagen tijd opgelopen tot 164. De storm houdt met name huis aan de oostkust, aan de Golf van Bengalen.

Als gevolg van het aanhoudende slechte weer heeft Sri Lanka te maken met extreem hoogwater en aardverschuivingen. Op sommige plaatsen is het waterniveau gestegen tot enkele meters boven het normale peil. Op het platteland zijn veel dorpen van de buitenwereld afgesloten. Naar schatting een half miljoen mensen hebben te kampen met de gevolgen van de storm.

Het leger is te hulp geschoten en zet boten en helikopters in om mensen te redden. De weervoorspelling belooft ondertussen weinig goeds. Meteorologen voorzien voor de komende 36 uur aanhoudende, zware regenval.

Tientallen aanhoudingen na aanslag Thailand

De Thaise autoriteiten hebben tientallen verdachten opgepakt na de aanslag op een militair ziekenhuis in Bangkok. Het gaat om veertig tot vijftig aanhoudingen, zei vicepremier Prawit Wongsuwan maandag.

Door de bomaanslag raakten vorige week 25 mensen gewond. De meeste slachtoffers werden geraakt door rondvliegend glas. Het explosief zou verstopt hebben gezeten in een vaas.

Wongsuwan stelde volgens de krant Bangkok Post dat ook medewerkers van het ziekenhuis zijn aangehouden. Ze worden ondervraagd. Geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag, die plaatsvond op de derde verjaardag van de staatsgreep door het Thaise leger. Het onderzoek is gaande.

Tientallen aanhoudingen na aanslag Thailand
Tientallen aanhoudingen na aanslag Thailand (Foto: ANP)

Amsterdam doet belofte aan zieke burgemeester

In een filmpje dat maandag is verschenen, doen Amsterdammers een belofte aan hun ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan. Productiehuis Wefilm maakte de korte film, nadat de burgemeester bekendmaakte dat hij longkanker heeft. Aan het woord komen dertig bekende en onbekende inwoners van de hoofdstad.

Zo belooft presentator Matthijs van Nieuwkerk dat de velden van voetbalvereniging AVV Swift op het Olympiaplein altijd voetbalvelden zullen blijven. Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits zegt toe dat hij iedere Amsterdammer en iedere bezoeker blijft overtuigen van het belang van kunst.

De makers zeggen dat ze geen cliché 'bedankt'- of 'sterkte'-video wilden maken en benadrukken dat ze met het filmpje ook geen afscheid willen nemen. Het moest een boodschap worden die echt vanuit de mensen kwam, iets waar je over moet nadenken voordat je het zegt, vertellen ze op hun website. Van der Laan houdt er namelijk niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. "Hij wil gewoon vooral dat zijn beloftes voor de stad slagen." Vandaar dat Wefilm Amsterdammers heeft gevraagd een belofte te doen aan de burgemeester en aan zijn stad.

Het initiatief voor de korte film kwam van researcher Fem Verbeek en Claudio de Oliveira Marques nam de regie op zich. Zij nodigen hiermee iedereen die dat wil uit ook een belofte te doen. Het filmpje is hier te bekijken.

Amsterdam doet belofte aan zieke burgemeester
Amsterdam doet belofte aan zieke burgemeester (Foto: ANP)

Boete voor sjoemelende autofabrikant

Autofabrikanten die met 'sjoemelsoftware' de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemen, kunnen in de toekomst boetes tot 30.000 euro per voertuig opgelegd krijgen. De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid zelf testen uit te voeren en zo nodig straffen uit te delen.

De EU-ministers verantwoordelijk voor de interne markt gaan hier maandag mee akkoord, is de verwachting. Duitsland heeft zich tegen het voorstel uitgesproken. Voor de definitieve regelgeving moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

In september 2015 bleek dat Volkswagen met software de uitstootcijfers manipuleerde. Andere fabrikanten bleken er soortgelijke praktijken op na te houden. De Europese Commissie wil een einde aan dergelijke "schokkende" fraudes.

Alleen Europees toezicht kan een volgende 'dieselgate' voorkomen, zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "Het moet afgelopen zijn met lidstaten die de andere kant opkijken en autofabrikanten beschermen."

Boete voor sjoemelende autofabrikant
Boete voor sjoemelende autofabrikant (Foto: ANP)

'Marawi weer grotendeels in handen leger'

De Filipijnse strijdkrachten hebben aan terreurgroep IS gelieerde extremisten verdreven uit het grootste deel van de stad Marawi. "Onze commandanten ter plekke hebben ons verzekerd dat het einde bijna in zicht is", zei brigadegeneraal Restituto Padilla maandag in Manilla.

Zo'n 60.000 mensen zijn de afgelopen week op de vlucht geslagen voor de gevechten tussen het leger en de groep Maute. Door het geweld zijn volgens de autoriteiten zeker 19 burgers, 18 militairen en 61 extremisten omgekomen. Er wordt gevreesd dat extremisten zich voordoen als vluchtelingen om ergens anders aanslagen te kunnen plegen.

Het grootste gedeelte van Marawi, waar voorheen zo'n tweehonderdduizend mensen woonden, zou inmiddels weer in handen zijn van het leger. Regeringstroepen hebben alleen "bepaalde gebieden" niet in handen, zei Padilla. Hij gaf aan dat "precisiebombardementen"noodzakelijk zijn om overgebleven strijders uit te schakelen.

'Marawi weer grotendeels in handen leger'
'Marawi weer grotendeels in handen leger' (Foto: ANP)

Babel helpt Besiktas aan landstitel

Besiktas is net als vorig jaar kampioen van Turkije geworden. De ploeg pakte de titel met een overtuigende zege bij Gaziantepspor.

In de uitwedstrijd tegen de degradant begon Besiktas uitstekend. Al na zes minuten zorgde Ryan Babel voor de openingstreffer. De oud-Ajacied trok vanaf links naar binnen en met rechts knalde hij de bal fraai in de korte hoek.

Bij de tweede treffer had Babel ook een belangrijk aandeel. Een paar minuten voor rust bediende hij Oğuzhan Özyakup, die vanuit een lastige situatie de bal toch in het doel kreeg. Na rust zorgden twee goals van Anderson Talisca ervoor dat Besiktas met 0-4 won.

Met nog één speelronde te gaan blijft de voorsprong op Istanbul Başakşehir vier punten en dus is Besiktas niet meer in te halen. De club uit Istanbul is nu voor de vijftiende keer kampioen. Alleen Galatasaray (twintig) en Fenerbahçe (negentien) hebben de Turkse titel vaker gewonnen.

Nog steeds rookontwikkeling haven Amsterdam

De brand bij afvalverwerkingsbedrijf Icova in het Westelijk Havengebied van Amsterdam blijft zorgen voor rookontwikkeling. Maandagochtend kon de pont tussen de Hemkade en de Nieuwe Hemweg enkele uren niet varen. Pas nadat de wind was gedraaid kon rond 07.45 uur de dienstregeling worden hervat, aldus de politie.

De brand bij Icova ontstond zaterdagavond rond 19.30 uur.

Nog steeds rookontwikkeling haven Amsterdam
Nog steeds rookontwikkeling haven Amsterdam (Foto: ANP)

Rellen bij voortijdig einde strandfeesten Bloemendaal

Tijdens de strandfeesten op het strand van Bloemendaal is het zondagavond enige tijd onrustig geweest. Het evenement stopte wegens de drukte anderhalf uur eerder. Dat gebeurde na overleg tussen de politie en de strandtenteigenaren.

Enkele mensen die de aanwijzingen van de politie niet wilden opvolgen, zijn opgepakt. De politie zegt dat het overige deel van de bezoekers gedurende de avond is vertrokken.

Het was veel drukker dan verwacht, ook op de parkeerplaatsen die vanwege het mooie weer al vol waren toen ook feestgangers nog onderweg waren. De politie riep 's avonds op niet meer naar Bloemendaal te komen wegens de drukte.

Kanker veranderde niets voor Paul de Leeuw

Het leven van Paul de Leeuw is niet veranderd door de milde vorm van blaaskanker die vorig jaar bij hem werd geconstateerd. "Nee, het is gewoon pure, pure pech", vertelde de presentator maandag op Qmusic.

"Mijn dokter zei: je sterft eerder met kanker dan aan kanker. Vaak is het een chronische ziekte geworden." Dat geldt ook voor Paul, die vanaf maandagavond vier weken lang op de buis is met zijn 'late late night-programma' Lekker laat!. "In het geval van blaaskanker, als het mild is, en dat heb ik, dan is het heel goed behandelbaar."

De presentator zweeg maandenlang over zijn ziekte. "Ik wilde het niet van de daken schreeuwen. Je kan weinig als je het hebt, enkel stilzitten, naar de doktoren luisteren en hopen dat het weg is. Als mensen toen vroegen 'hoe gaat het', had ik daar geen antwoord op, want ik zat er nog middenin."

Paul werd op 18 april schoon verklaard. "Ik heb geluk gehad, maar wil er niet dramatisch over doen. In mijn geval is het behandelbaar. Er zijn heel veel mensen die ook kanker hebben en er veel erger aan toe zijn." De komende jaren staat Paul nog onder controle. "Het kan terugkomen. Het was een hele vervelende periode, maar het is onder controle."

Kanker veranderde niets voor Paul de Leeuw
Kanker veranderde niets voor Paul de Leeuw (Foto: BuzzE)

Doden door dubbele autokaping BelgiŽ

Een dubbele carjacking in België heeft in de nacht van zondag op maandag het leven gekost aan twee mensen, onder wie de vermeende dader. Ook een inzittende van een gekaapte auto overleefde het niet, berichtten Belgische media.

De dader crashte kort na middernacht met zijn eigen BMW in de Vlaamse gemeente Harelbeke. Hij kaapte vervolgens de auto van een stel dat stopte om te helpen. De man scheurde weg in het voertuig, waar ook de twee behulpzame passanten nog in zouden hebben gezeten.

De carjacker verloor al na 400 meter de macht over het stuur van de gestolen wagen en crashte. Daarbij raakte de man lichtgewond; zijn twee slachtoffers hadden minder geluk. De mannelijke inzittende overleed en diens vrouw is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

De autokaper slaagde er vervolgens in opnieuw een auto te kapen die was gestopt om te helpen. Daarmee ramde de man 2 kilometer verderop een geparkeerde vrachtwagen. Hij overleed ter plekke. Volgens VTM Nieuws was de man op de vlucht. Hij zou thuis zijn vrouw hebben neergestoken.

Doden door dubbele autokaping België
Doden door dubbele autokaping België (Foto: ANP)

'Geweld toegestaan bij uitzetting Kaya'

De Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya (Familiezaken) zou op 10 maart indien nodig met geweld zijn aangehouden om haar te beletten een toespraak te houden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Dat stelt de NOS maandag op basis van documenten die zijn verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De opdracht om de Turkse minister desnoods aan te houden werd schriftelijk door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof namens het kabinet aan de korpsleiding van de Nationale Politie en de marechaussee overgebracht, blijkt volgens de NOS uit die stukken.

Het kabinet zou bereid zijn geweest tot het uiterste te gaan om te verhinderen dat minister Kaya in Nederland een toespraak zou houden over het referendum over de Turkse grondwet. De politie en marechaussee hadden volgens de NOS opdracht haar in het uiterste geval aan te houden. Daarbij mocht blijkens de ambtsinstructie aan de politie geweld worden gebruikt als dat nodig zou zijn geweest.

Stappenplan
De opdracht van het kabinet luidde dat politie en marechaussee volgens een stappenplan te werk moesten gaan. Zo moest eerst de auto van de Turkse minister worden opgespoord en moest haar dringend worden verzocht "direct terug te keren naar het land waar zij vandaan is gekomen".

Volgens de NOS moest escalatie van de situatie worden voorkomen. Daarom werd politie en marechaussee opgedragen "haar niet aan te houden en geen onnodig geweld te gebruiken, maar alle overige middelen te gebruiken om haar op veilige wijze te doen terug begeven naar Duitsland".

Medewerking
Doel was op minnelijke wijze haar medewerking te verkrijgen. Maar als dat niet zou gebeuren, dan mocht de korpsleiding de minister de toegang tot Nederland weigeren en haar meteen naar Duitsland terugbrengen. Bij eventueel verzet mocht de minister worden aangehouden, blijkt uit dezelfde opdracht.

De beschikking om haar de toegang tot Nederland te weigeren, is uiteindelijk niet aan haar uitgereikt omdat zij besloot vrijwillig naar Duitsland terug te keren.

Missie
De NOS stelt op basis van interne documenten dat de minister indien noodzakelijk kon worden aangehouden omdat van een officiële missie geen sprake was. Nederland had immers niet ingestemd met zo'n bezoek en daardoor genoot minister Kaya geen immuniteit.

'Geweld toegestaan bij uitzetting Kaya'
'Geweld toegestaan bij uitzetting Kaya' (Foto: ANP)

Gerard schrikt van commotie rond kogelgat

Gerard Joling had niet verwacht dat het kogelgat in zijn auto zo veel teweeg zou brengen. "Sorry voor de commotie vanwege de kogel, maar goed, dan schrik je toch", zegt de Topper in een Facebookvideo die hij zondagnacht plaatste. "Het spijt me heel erg."

Gerard, die afgelopen weekeinde met zijn Toppers-collega's weer in de Amsterdam ArenA stond, wil benadrukken dat het kogelgat al voor de shows in Amsterdam in zijn bumper zat. "Het moet volgens mij al een paar dagen geleden gebeurd zijn. Dat kan natuurlijk ook gewoon onderweg gebeurd zijn of door een verdwaalde kogel."

De Topper plaatste zondag een foto van het gat op Facebook. "Ben vanmorgen erg geschrokken toen ik op de bumper van mijn auto een kogelgat ontdekte", schreef 'Geer' bij het kiekje. Volgens hem hadden sommige mensen het thema van Toppers in Concert 2017, Wild West Thuis Best, "wel heel letterlijk genomen".

Zondagnacht verduidelijkte Gerard dat hij de schade, volgens hem veroorzaakt door een luchtbuks, niet bij de ArenA heeft opgelopen. "Dat mensen daar niet paniekerig over moeten gaan doen. Dat wilde ik even met jullie delen."

'Bill Cosby bang voor vergiftiging'

Bill Cosby is zo bang om vergiftigd te worden, dat hij tijdens de voorbereidingen op zijn rechtszaak alleen van huis meegenomen eten en drinken nuttigt. Dat meldt de New York Post.

De gevallen komiek zou ook niet in hotels willen verblijven. Hij is niet alleen bang dat iemand daar iets in zijn drank of voedsel stopt, maar vreest ook dat zijn hotelkamer wordt afgeluisterd, meldt een bron van de krant. Tijdens de selectie van de juryleden in zijn zaak vloog de 79-jarige daarom vorige week elke dag van zijn huis even buiten Philadelphia naar Pittsburgh, bijna 500 kilometer verderop.

De acteur zou inmiddels blind zijn en zich daardoor nog kwetsbaarder voelen. Tijdens de juryselectie weigerde hij volgens de krant zelfs het water uit de kraan van de rechtbank te drinken.

Cosby staat binnenkort in de rechtbank tegenover Andrea Constand, die hem ervan beschuldigt haar gedrogeerd en seksueel misbruikt te hebben. Ze is één van de inmiddels bijna zestig vrouwen die de komiek van soortgelijke daden beticht. De rechtszaak start op 5 juni.

'Bill Cosby bang voor vergiftiging'
'Bill Cosby bang voor vergiftiging' (Foto: BuzzE)

Doden bij Hondurese kampioenswedstrijd

Voorafgaand aan een voetbalwedstrijd om het tweede deel van het landskampioenschap in Honduras, de 'Clausura' zijn zondag vijf mensen omgekomen. Zij kwamen in de verdrukking na chaos bij de ingangen van het stadion. Nog eens vijfentwintig mensen raakten gewond, melden de Hondurese autoriteiten.

De massapaniek brak uit nadat de deuren van het nationale stadion werden geopend. Duizenden voetbalfans stormden richting de tribunes om een plek te bemachtigen. In de chaos raakten fans en politie slaags. Volgens lokale media waren er te veel kaarten verkocht.

De wedstrijd ging op last van de veiligheidsdiensten alsnog door, omdat het stadion inmiddels vol zat. Thuisclub Motagua won de finale met 3-0 van Honduras Progreso en won zo na de 'Apertura' - het eerste deel van het seizoen - ook de tweede titel. De Apertura en Clausura zijn begrippen die vooral in het Zuid- en Midden-Amerikaanse voetbal worden gebruikt.

Doden bij kampioenswedstrijd voetbal Honduras
Doden bij kampioenswedstrijd voetbal Honduras (Foto: ANP)

Vreven geniet van bierdouche: "Even nog wat drinken"

NAC Breda keert terug in de Eredivisie en dat wordt in Brabant goed gevierd. Trainer Stijn Vreven is zeer trots.

NAC heeft een bewogen seizoen achter de rug. Marinus Dijkhuizen moest plaatsmaken voor Vreven en onder zijn leiding werd in de finale van de nacompetitie N.E.C. verslagen. "Die bierdouche neem ik er graag bij. Ik ga zelf zo ook nog wel wat drinken", reageerde de Belg tegen FOX Sports.

"Het is fantastisch wat we samen gedaan hebben. Eén van de mooiste clubs van Nederland is terug in de Eredivisie. Ik kan niet beschrijven hoe trots ik ben op iedereen. NAC is een club die heel goed bij mijn DNA past."

Vreven beseft dat NAC ook wel het nodige geluk had. "Het is niet dat wij heel veel beter waren dan N.E.C. Maar over twee wedstrijden vind ik dat we verdiend gepromoveerd zijn. De jongens zijn vandaag echt mannen geworden. We gaan nu twee dagen feest vieren en daarna wacht al heel snel het nieuwe seizoen."

Opgelicht via internet? Geld kwijt.

Mensen die worden opgelicht bij het 'kopen' van een product via onder meer Marktplaats, krijgen hun geld bijna nooit terug. Dat blijkt uit een onderzoek door de regionale omroepen en de NOS. Zo'n 4500 mensen deden hier via de websites van de omroepen aan mee. In totaal 1700 mensen zeiden als koper gedupeerd te zijn. Negen op de tien raakten hun geld definitief kwijt.

De meeste verkoopfraude vond plaats bij de aanschaf van kleding en accessoires, computers en software en tickets. In ongeveer de helft van de gevallen ging het om een bedrag van boven de honderd euro.

Ruim de helft van de gedupeerden in het publieksonderzoek deed de aankoop via Marktplaats. Volgens een woordvoerder van Marktplaats komen er dagelijks 75 meldingen binnen van oplichting, op 80.000 dagelijkse transacties. Veel mensen deden na de oplichting aangifte bij de politie, maar dat leverde bijna nooit iets op. Veel gedupeerden kregen te horen dat er meerdere aangiftes nodig zijn voordat de politie er iets mee kan/wil doen of dat het bedrag te laag was.

Tip van FOK!, betaal met PayPal of ga even langs om het op te halen. Als de verkoper blijft hameren om het anders af te handelen is het verstandig om de deal niet door te laten gaan.

Vaak geld kwijt na oplichting via internet
Vaak geld kwijt na oplichting via internet (Foto: ANP)

LocoRoco Remastered

Bajumbo moi noi noi jecker

Dabatto bunkergait jun jun

Nora juerue-rotto pura-pura petto

Puraret dum dum

Papuranoi noi noi jecker

Dabatto bumperget tum tum

Ora poerketino bookeran tan-tan-so

 

Bokeretyo kyenturanai mimani unlalhood-cha-la

Terra hooki-ra pishi-to diki-ra poody-to

Seni-kidi koseibo

Kokorenkyo kyenturanai mimani unlalhood-cha-la

Terra hooki-ra shishi-sho tusura hajiki yo

 

Bajumbo moi noi noi jecker

Dabatto bumperget tum tum

Nora juerue-rotto rokorolo-petto

Pura-purarun dum dum

Papuramoi noi noi jecker

Dapatto bumperget tum tum

Ora poerketino bookeran tan-tan-so


FOK! Wat een weer: Tropisch met kans op onweer

Het is niet overal zomer waar de zon schijnt.

Hallo allemaal!

Er is toch wel het één en ander gebeurd het afgelopen weekend. Met name zaterdag zagen we plotseling een spectaculaire daling van de temperatuur, nadat het eerst bijna overal 30 graden en meer was geweest. Het begon allemaal aan de voorzijde van een vore, daar onstond boven het kanaal een smalle lijn met wat onweer erop. Deze stierf snel uit op weg naar ons land. Dat was dus die vore en die bleef alleen nog herkenbaar als een klein wolkenveld. Een vore is een storing waarop de wind heel snel naar een andere richting draait. Dat zagen we nu ook gebeuren. Alleen ging dit op een bijzonder krachtige wijze. Binnen een half uur zakte de temperatuur van 30 naar 18 graden. Als eerste langs de Zeeuwse kust, maar vrij rap daarna ook ook langs de overige stranden.

Op dat wolkenveld na gebeurde er verder niets. En dat is jammer, bij zulke temperatuursverschillen zou je toch wel enige onweersactiviteit verwachten. Helaas gebeurt dat steeds minder vaak is mijn idee. Een week geleden zagen we namelijk ook al zo'n glazen front passeren. Wat ook tegenzat was dat er niet voldoende vocht aanwezig was in de atmosfeer, we hadden overdag een kurkdroge zuidoostenwind. Bewolking kon daar niet of nauwelijks op ontstaan. Uiteraard was het geklaag over deze deceptie niet van de lucht in weerland. Qua temperatuur werdt het in de avond dan redelijk aangenaam op de meeste plaatsen. Maar de atmosfeer had nog een verrassing in petto...

Achter de vore kwam nog een zwak koufront opzetten. Ook daar zat in eerste instantie geen activiteit op. Ik had nachtdienst en bij het naar buiten kijken zag ik alleen maar heldere lucht. Plotsklaps activeerde dat front heel snel en ontstond er een lijn met actieve onweersbuien. Ik zat even niet op te letten en voordat ik er erg in had zag ik op de bliksemapp talloze inslagen staan. Die lijn ontstond boven Utrecht en trok zo verder over een groot deel van het land. Met uitzondering van het noorden en westen. Mijn humeur daalde naar het dieptepunt, en ik heb wat zitten vloeken. Als echte onweersliefhebber wist ik dat het nu of nooit zo zijn. Het is nooit geworden.  

De buien hielden aan tot het ochtendgloren en brachten hier daar wat broodnodige neerslag. Toch is dat front nog niet ver weg. Sterker nog dit komt weer terug, maar dan als warmtefront en dat is afgelopen nacht gebeurd. De moeder-depressie ligt boven het noorden van de Noordzee en trekt vandaag naar het noordoosten toe weg. Een ander lagedrukgebied ligt boven de Golf van Biskaje en komt vandaag onze richting uit. Hierdoor komen we dus weer in de warme lucht te zitten.

Het is mogelijk dat er de afgelopen nacht bij het binnendringen van de warme lucht hier en daar een regen- of onweersbui is gevallen. Het was een broeierige nacht met minima tussen de 14 en 18 graden. Actueel om 06.45 trekt er inderdaad een stevige onweersbui over de kustprovincies.

En dan vandaag. Het belooft weer een complexe situatie te worden. Het koufront lijkt pas komende nacht te passeren, maar er vooruit zit wéér zo'n vore. In het binnenland wordt het wederom tropisch heet, iets té heet misschien wel, met maxima tot 34 graden aan toe. En dan is het afwachten wat die vore gaat doen, maar vooral de timing is van belang. Komt hij al vroeg in de middag dan zit er opnieuw geen activiteit op en dan krijg je een herhaling van zaterdag. Dan zakt de temperatuur langs de kust vrij snel naar 20 graden. Overigens wordt het op de Wadden sowieso niet veel warmer dan een graad of 23. In eerste instantie wordt het ook op de overige stranden 25 graden of warmer. Dit is dus even om in de gaten te houden.

Natuurlijk heeft dit ook consequenties voor de buienvorming in de loop van de dag. Het meest aannemelijke scenario is dat er vanmiddag een paar heel stevige onweersbuien gaan ontstaan. Dit met name in de hete lucht. Voor de kustprovincies wordt het weer bang afwachten of er daar een bui komt. Mocht de zeewind of de vore er al vroeg bij zijn, dan draait de wind onherroepelijk naar west en dan is er van buien geen sprake. Voorlopig zie ik de zwaarste buien nu vooral in het binnenland vallen. Hagel en windstoten zijn daarbij goed mogelijk. Ook kan er plaatselijk heel wat regenwater naar beneden komen.

Komende nacht trekt dan het front definititief over en valt er hier en daar regen. Dit lijken geen zware buien te zijn, maar gewoon egale regenval. Meer dan een paar millimeter lijkt er niet te gaan vallen dan. Het koelt dan ook af.

Morgen is het dan een stuk beter uit te houden voor de meeste mensen. Er zijn flinke perioden met zon en er valt slechts een enkele bui. De temperaturen liggen dan tussen de 20 en 24 graden. 

Verder zien we een nieuwe rug van hogedruk boven onze omgeving arriveren en geleidelijk aan stroomt er dan toch weer wat warmere lucht ons land binnen. Met name donderdag en vrijdag kan het hier en daar weer 25 graden worden. Het blijft tot en met vrijdag verder wel droog. Pas zaterdag kan er weer wat regen vallen.

Persoonlijk vind ik dit best boeiend wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Je volgt toch wel alle satelliet- en radarbeelden, maar soms zit het tegen en soms zit het mee.

Hopelijk krijgen we allemaal nog een leuke bui vandaag. Drink veel water en probeer zo veel mogelijk in de schaduw te zijn. Een appelflauwte ligt bij deze hoge temperaturen zo op de loer.

Laten we even verder kijken in Europa, dat is ook wel een keer leuk. We zien dat het al een aantal dagen erg onrustig is in het zuidoosten van Europa. Vooral in Griekenland en Turkije vielen er vele buien, ook op de eilanden. De storing die bij ons de hete lucht gaat verdrijven zien we ook al een tijdje rondzwabberen boven Spanje en Portugal. Met name in het noordwesten van beide landen is erg veel regen gevallen. Ook dichter bij huis vielen regen- en onweersbuien. Boven de Alpen, Ardennen en in Duitsland kwam het gisteren tot stevig onweer. Onweer vonden we ook in het noorden van Europa terug in Scandinavië, want ook daar zit warme lucht. In de overige gebieden van ons continent was het vrijwel overal zonnig onder invloed van 'ons' hogedrukgebied.

Ik ga afsluiten. Ik hoop dat ik niet te lang van stof ben geweest. Maar ik zeg maar zo, de komende dagen zijn weer saai en droog, dan zullen ook de weerberichten weer korter zijn. Maar ik vind als er wat te vertellen valt dan moet je dat ook doen. Ik hoop dat jullie het leuk vinden. 

Fijne dag en tot ziens! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:28
Zon onder: 21:46
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1568 Vandaag draait het om het weerbericht.
1932 Ik ga vandaag even kijken of jullie wel scherp zijn.
1934 De wiki-weetjes heb ik ergens verstopt, en jullie mogen uitzoeken waar.  :P 
1942 Ik vond het weerbericht even iets belangrijker deze keer.  
1961 En zo kletsen we ook deze rubriek maar even vol.
1987 Een beetje humor moet een keer kunnen toch?
1991 Of was ik te lui voor de wikiweetjes? Wie zal het zeggen.  

CirrusPapabear (Foto: Papabear)
Papabear zag vanuit Alkmaar deze Cirrusbewolking. En een plukje Stratus. (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Haydens begrafenis vanavond live te volgen

Nicky Haydens begrafenis zal plaatsvinden in besloten kring, maar is voor fans van de onlangs overleden motorcoureur via een livestream op zijn Facebookpagina te volgen.

Maandag zal de voormalig MotoGP-kampioen worden begraven in zijn thuisstad Owensboro, Kentucky. De dienst begint om 12.00 uur lokale tijd (19.00 uur Nederlandse tijd) in de St. Stephan Cathedral en is live te volgen via zijn Facebookpagina. Dit heeft Haydens familie zaterdag bekendgemaakt. Eenieder die Hayden de laatste eer wilde bewijzen was afgelopen zondagmiddag en -avond welkom in het Haley-McGinnis Funeral Home.

De WorldSBK-coureur werd 17 mei j.l. door een auto geschept tijdens een fietstraining in Rimini, nabij San Marino. De Honda-rijder liep onder andere ernstig hersenletsel en diverse botbreuken op. Vijf dagen na het ongeval overleed de Amerikaan. Nicky Hayden werd slechts 35 jaar oud.

Het live laten meekijken van fans doet denken aan de dienst van de in 2011 overleden MotoGP-coureur Marco Simoncelli. De 24-jarige Italiaan overleefde een crash tijdens de GP-ronde in Sepang zes jaar geleden niet en zijn begrafenis werd live op internet en de Italiaanse televisie uitgezonden. Net als bij Hayden kon het publiek nog afscheid nemen: de racer lag een dag voor zijn begrafenis opgebaard in een open kist en zo'n 20.000 mensen woonden de dienst bij.

VS overwegen laptopverbod op alle vluchten

De Verenigde Staten gaan wellicht laptops weren uit de vliegtuigcabines op alle vluchten het land in én uit. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly heeft dat gezegd in het tv-programma Fox News Sunday. Een termijn noemde hij niet. De regering is van plan de "lat hoger te leggen" ter beveiliging van het vliegverkeer. Daaronder valt ook een strengere controle van spullen in de handbagage.

"Dat is waar ze op uit zijn, de terroristen, bezeten van het idee een vliegtuig uit de lucht te halen, vooral als het een toestel van een Amerikaanse maatschappij betreft en het vol zit met Amerikanen", aldus Kelly, die deze dreiging reëel noemde. In maart kregen tien vliegvelden in onder meer Turkije, Qatar en de Golfstaten al beperkingen opgelegd voor het meenemen van grotere elektronische apparaten in de passagiersruimtes.

De VS voerden eerder deze maand al overleg met vertegenwoordigers van de Europese Unie over het verbieden van laptops, tablets en camera's in de handbagage op vluchten naar de VS.

VS overwegen laptopverbod op alle vluchten
VS overwegen laptopverbod op alle vluchten (Foto: ANP)

Parachutist dood voor ogen duizenden mensen

Een Amerikaanse marinier is zondag in de monding van de Hudson om het leven gekomen toen zijn parachute tijdens een demonstratie weigerde open te gaan. Duizenden mensen die vanaf het Liberty State Park de show aanschouwden, zagen het ongeluk gebeuren, melden Amerikaanse media.

De marine hield demonstraties voor een jaarlijks festival dat rond de haven van New York wordt gehouden. Het slachtoffer werd door de kustwacht uit het water gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij niet veel later doodverklaard.

Onderzocht wordt waarom de parachute zich niet ontvouwde.

Parachutist dood voor ogen duizenden mensen
Parachutist dood voor ogen duizenden mensen (Foto: ANP)

Onweersbuien trekken over het land

Het KNMI heeft voor heel het land code geel afgegeven vanwege overtrekkende onweersbuien, met windstoten, hagel en regen.

Langs de zuidwestkust komen in de ochtend stevige onweersbuien voor, lokaal met windstoten tot 70 kilometer per uur en kans op hagel en veel neerslag in korte tijd, waarschuwt het instituut. De buien trekken naar Noord-Holland.

Vanaf de middag moeten vooral het zuiden en oosten rekening houden met forse onweersbuien. Ook hierbij komen regen, hagel en mogelijk zware windstoten voor. In de nacht naar dinsdag trekken de zwaarste buien langzaam naar het oosten weg.

Onweersbuien trekken over het land
Onweersbuien trekken over het land (Foto: ANP)

Intern onderzoek MI5 om nalatigheid Abedi

Er komt een intern onderzoek bij MI5 naar de manier waarop de binnenlandse inlichtingendienst is omgesprongen met waarschuwingen over zelfmoordterrorist Salman Abedi. Dat hebben Britse regeringsfunctionarissen maandag bevestigd tegenover de BBC.

MI5 was zeker drie gewaarschuwd voor de extremistische gedachten van Abedi voordat hij vorige week maandag zichzelf opblies. De inlichtingendienst onderzoekt hoe het kon gebeuren dat daarmee niets is gedaan. Ook komt er nog een apart rapport aan de Britse ministers.

Er zijn ongeveer 3000 personen voor wie de Britse geheime diensten bijzondere interesse hebben. Ook Abedi behoorde daar een tijdje toe. De laatste tijd was hij echter geen doel van onderzoek geweest. Door de aanslag vielen 22 doden.

Intern onderzoek MI5 om nalatigheid Abedi
Intern onderzoek MI5 om nalatigheid Abedi (Foto: ANP)

Dijsselbloem: Wij sluiten onszelf uit

Nu de druk op de PvdA groeit om aan te schuiven bij de formatiegesprekken, voelt de partij zich nog altijd niet geroepen om deel te nemen aan een nieuw kabinet. "Heel veel partijen sluiten andere uit. Het worden er steeds meer. Maar wij sluiten onszelf uit." Dat zegt demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag in het FD.

Dijsselbloem stelt het belang van de partij voorlopig boven het belang van het land. "Dat hebben we de afgelopen jaren al gedaan, het land gered. Maar nu gaan we de partij redden. Jullie zijn aan het verkeerde adres", zegt de PvdA'er.

Ook laat Dijsselbloem tegenover de krant weten dat hij niet blijft als minister. "Het is ondenkbaar dat ik in een rechts kabinet ga zitten", zegt hij stellig.

Dijsselbloem: Wij sluiten onszelf uit
Dijsselbloem: Wij sluiten onszelf uit (Foto: ANP)

Fouten bij 256 tuchtzaken tegen notarissen

Honderden tuchtzaken tegen notarissen moeten waarschijnlijk over worden gedaan vanwege administratieve fouten. Dat meldt het FD maandag op basis van eigen onderzoek.

Bij de Kamer voor het Notariaat, de tuchtrechter, traden de afgelopen vier jaar ambtenaren van de Belastingdienst op die daartoe niet bevoegd waren. In een tuchtraad buigt een belastingambtenaar samen met twee notarissen en twee rechters zich over een klacht tegen een notaris.

Maar volgens de eigen regels van de Belastingdienst is niet iedereen binnen de fiscus bevoegd die rol te vervullen. Bijvoorbeeld als diegene werkzaam is bij de Douane of bij de afdeling Toeslagen.

Door reorganisaties binnen de fiscus kwam het voor dat vijf tuchtraadleden plots niet meer bevoegd waren, terwijl ze wel die rol bleven vervullen. In totaal gaat het om 256 zaken die wellicht over moeten.

Fouten bij 256 tuchtzaken tegen notarissen
Fouten bij 256 tuchtzaken tegen notarissen (Foto: ANP)

Wethouders willen snelrecht bij bedreigingen

Er moet snelrecht plaatsvinden als er sprake is van bedreigingen aan het adres van lokale politici. Daarvoor pleit de Wethoudersvereniging, die in De Telegraaf van maandag het kabinet oproept dat te onderzoeken.

Op die manier willen de wethouders een einde maken aan de agressie die lokale bestuurders soms ondervinden en die maar zelden wordt bestraft. Daarnaast worden de slachtoffers oproepen vaker aangifte te doen.

Volgens Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de Wethoudersvereniging, staat de publieke besluitvorming "door dit soort bedreigingen onder druk en dat raakt ons allemaal". Hij reageert op de gebeurtenissen in Emmen waar onlangs een wethouder moest onderduiken nadat hij besloten had het clubhuis van No Surrender te sluiten.

Wethouders willen snelrecht bij bedreigingen
Wethouders willen snelrecht bij bedreigingen (Foto: ANP)

Roze kranten voor opvolger Jan en Joop

De kranten van maandag kleuren roze en op de voorpagina's prijkt de foto van maar een man: Tom Dumoulin, de derde Nederlander die ooit een grote ronde op zijn naam schreef.

'Jan Janssen en Joop Zoetemelk hebben eindelijk een opvolger', schrijft dan ook De Telegraaf bij zijn foto, met als kop: 'Tom flikt het!'

Het AD heeft net als De Telegraaf de sportpagina's in het roze gedrukt. "Geboorte van een sporticoon", staat als titel bij een van de vele artikelen over Dumoulins optreden en op de voorpagina prijkt zijn naam naast die van Jan en Joop.

'Als eerste Nederlander won Tom Dumoulin de Ronde van Italië. En hoe', schrijft Trouw. 'In één adem met Janssen en Zoetemelk', stelt de krant.

'Als een buffel naar eeuwige wielerroem', opent de Volkskrant, die de 26-jarige Dumoulin een ongepolijste diamant noemt. 'Al zal een overwinning in de Tour de France nog wel even op zich laten wachten.'

Roze kranten voor opvolger Jan en Joop
Roze kranten voor opvolger Jan en Joop (Foto: ANP)

Noord-Korea vuurt raket richting zee Japan

Noord-Korea heeft opnieuw een raket afgevuurd in oostelijke richting. Dat laat de legerleiding van buurland Zuid-Korea weten, meldt persbureau Yonhap. Het projectiel landde mogelijk in zee binnen de exclusieve economische zone van Japan.

De lancering had maandagochtend (lokale tijd) plaats vanaf de kustplaats Wonsan. Om wat voor raket het gaat is nog onduidelijk. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen.

Een Japanse regeringswoordvoerder zegt dat er geen schademeldingen zijn, maar dat de test wel een dreiging is voor vliegtuigen en schepen.

De laatste Noord-Koreaanse raketttest dateert van 21 mei. Toen werd een projectiel gelanceerd dat een vlucht van ongeveer 500 kilometer maakte. De raket kwam even buiten de exclusieve economische zone van Japan in de zee terecht.

Noord-Korea vuurt raket richting zee Japan
Noord-Korea vuurt raket richting zee Japan (Foto: ANP)

Personeel Holland Casino Utrecht staakt 24 uur

Werknemers van Holland Casino Utrecht hebben voor maandag een 24-uursstaking afgekondigd. Volgens vakbonden FNV, ABC en De Unie doen naar schatting zo'n zestig werknemers mee.

De staking begint om 07.00 uur en is de 24e sinds half april bij een van de vestigingen van het casinobedrijf. Zondag legde ook al een deel van de werknemers het werk neer bij de vestiging Utrecht. Toen werd er vier uur gestaakt.

De vakbonden zijn bezig met een stakingsestafette. Ze willen daarmee hun eis voor een betere cao kracht bijzetten. Het lot bepaalt telkens de volgende vestiging waar het werk tijdelijk wordt neergelegd. De rechter oordeelde eerder dat de vakbonden de acties minstens twee uur van tevoren moeten aankondigen.

Overleg tussen bonden en het casinobedrijf vorige week haalde niets uit. Het eindbod van Holland Casino werd door de bonden als ondermaats bestempeld. Daarop werd de estafette hervat.

Personeel Holland Casino Utrecht staakt 24 uur (3)
Personeel Holland Casino Utrecht staakt 24 uur (3) (Foto: ANP)

BarbecueŽr op straat doodgeschoten in Rotterdam

In Rotterdam is zondagavond een dode gevallen door een schietpartij op straat. Een man werd rond 22.30 uur op de Paardebloem in de wijk Ommoord neergeschoten terwijl hij met vrienden aan het barbecueën was. Hij raakte zwaargewond en overleed ondanks reanimatiepogingen.

De mannen vierden de iftar, het verbreken van de ramadan bij zonsondergang. Op dat moment kwam een man met capuchon langsgelopen die een van de mannen koelbloedig van het leven beroofde.

Vlak na de moord kwam een jongetje aan de verslagen vrienden vragen wie er dood op de stoep lag. Toen ze zeiden dat Hassan daar lag liep hij weg. "Bizar, het is alsof ze zijn komen checken of ze de goede hadden" aldus een van de barbecueërs.

De politie kamde de buurt uit en is een groot onderzoek is begonnen. Er is nog niemand gearresteerd.

Dode door schietpartij op straat in Rotterdam
Dode door schietpartij op straat in Rotterdam (Foto: ANP)

Russische club promoveert, dichtstbijzijnde tegenstander op 6500 kilometer

Voor het eerst sinds de oprichting in 1946 is de Russische voetbalclub SKA Khabarovsk gepromoveerd naar de hoogste competitie in het land. 'Nou en', zal menigeen denken, maar er zit een opvallend tintje aan: Khabarovsk ligt nogal ver weg van de rest van de clubs. Het ligt zelfs écht heel erg ver weg van de rest van de clubs.

Fans die zin hebben om per auto een uitwedstrijd van hun club in Khabarovsk te bezoeken moeten een stevig eindje doortuffen. Moskou ligt op zo'n 8300 kilometer, Sint Petersburg zelfs op grofweg 9000 kilometer. Een mooie oostelijke derby was mogelijk geweest, met naaste buren Tom Tomsk op slechts zo'n 4500 kilometer.

Tomsk is echter gedegradeerd en dus is dat geen optie meer. Yenisey Krasnoyarsk, ook zo'n 4000 kilometer van Khabarovsk verwijderd, werd in de play-offs om promotie verslagen, dus moeten we toch echter verder kijken. Dan komen we bij Ural Yekaterinburg als meest naaste buur van Khabarovsk: met de auto een mooie roadtrip van 6500 kilometer, misschien wat korter als je door China rijdt.

Overigens is Khabarovsk niet de enige profclub uit het verre oosten van Rusland. Luch-Energiya Vladivostok, niet meer dan 800 kilometer van de oostelijke buur verwijderd, degradeerde echter naar het derde niveau in Rusland. 

Favorieten buiten Kerber foutloos op Roland Garros

De eerste dag op Roland Garros heeft weinig grote verrassingen opgeleverd. Bij de vrouwen ging de nummer één van de wereld, Angelique Kerber, onderuit, maar de rest van de spelers uit de top-10 van de plaatsingslijsten deed het prima.

Bij de mannen was de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-7) de enige van die topspelers die in actie kwam. Hij had met Bernard Tomic (ATP-39) op papier geen makkelijke tegenstander, maar op gravel ging het prima. Thiem had aan 1:21 uur al genoeg om de Australiër opzij te zetten: 6-4, 6-0, 6-2.

De mondiale nummer zeven bij de dames, de Slowaakse Dominika Cibulkova, had geen enkele moeite met de Spaanse Lara Arruabarrena-Vecino (WTA-61): 6-2, 6-1. Svetlana Kuznetsova (WTA-9) had het met de Amerikaanse nummer 60 van de wereld, Christina McHale, aanzienlijk moeilijker, maar zegevierde na twee uur toch: 7-5, 6-4. Venus Williams (WTA-11) rekende eveneens in twee sets af met de Chinese Qiang Wang (WTA-50): 6-4, 7-6 (3).

Eekhoff wint Parijs-Roubaix voor beloften

Wielrenner Nils Eekhoff heeft zondag Parijs-Roubaix voor beloften op zijn naam geschreven. De 19-jarige renner uit het ontwikkelingsteam van Sunweb was de sterkste in een sprintje van een uitgedunde groep.

Alexys Brunel en Nathan Van Hooydonck gingen als leiders de slotfase in, maar het Frans-Belgische duo werd bijgehaald door een groep van zo'n negen man, waaronder Eekhoff en landgenoot Jaap de Jong. 

De Belg Robbe Ghys sprong in de slotkilometer naar de leiders, maar met 800 meter te fietsen werden ze teruggegrepen. Zo stormde een groep van twintig man op de finish af en Eekhoff was daarvan de rapste.

Hij is overigens bepaald niet de eerste Nederlander die Parijs-Roubaix bij de beloften wint. In 1967 werd de koers voor het eerst gehouden en het duurde tot 2004 voor Nederland met Koen de Kort een winnaar had. Tom Veelers (2006), Coen Vermeltfoort (2008), Ramon Sinkeldam (2011) en Mike Teunissen (2014) gingen Eekhoff sindsdien voor. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.