FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 mei 2017

Goede uitgangspositie Roda en N.E.C. in play-offs

Roda JC en N.E.C. Nijmegen hebben een eerste stapje gezet in de strijd om handhaving in de Eredivisie. Beide teams wonnen hun eerste duels tegen respectievelijk Helmond Sport en FC Emmen en mogen het in de return afmaken. Volendam-NAC en MVV-Cambuur eindigden in een gelijkspel, waardoor daar de returns nog spannend zijn. De winnaars van de vier duels spelen om twee tickets in de Eredivisie.

Helmond Sport - Roda JC
Helmond Sport was in eigen huis in de eerste helft de baas op het veld, waarbij Jordan Bourdouxhe de beste kans op een doelpunt had. De bezoekers zetten hier weinig tegenover, maar dit veranderde na rust toen Mikhail Rosheuvel op de paal schoot en daarna Dani Schahin in de rebound een niet te missen kans had. Roda moest de 0-1 voorsprong met tien man verdedigen toen Adil Auassar na een aanslag op Bourdouxhe direct rood kreeg. Helmond Sport profiteerde echter niet van het overtal.

FC Emmen - N.E.C. Nijmegen
Emmen kwam in eigen huis al snel op een 1-0 voorsprong dankzij Alexander Bannink. De Nijmegenaren drongen aan en kregen voor rust via Ali Messaoud een goede mogelijkheid. Na de pauze werd het klasseverschil wel in doelpunten uitgedrukt. Gregor Breinburg, Jay-Roy Grot en Taiwo Awoniyi zorgden voor de 1-3 uitslag.

FC Volendam - NAC Breda
Bij Volendam tegen NAC vielen de vier doelpunten pas na rust. De bezoekers kwamen via Thomas Agyepong op voorsprong, maar de thuisclub rechtte de rug en boog de achterstand via invallers Daniël van Son en Nick Runderkamp om in een voorsprong. Vlak voor tijd trok Cyriel Dessers de stand gelijk: 2-2.

MVV Maastricht - SC Cambuur
Kelechi Nkwaly zette MVV in Maastricht al snel op een 1-0 voorsprong. Cambuur deed echter via Sander van de Streek al snel wat terug. Beide ploegen kregen in de tweede helft nog enkele kansen, maar gescoord werd er niet meer: 1-1.

Groenewegen pakt zege in Noorwegen

Dylan Groenewegen heeft de tweede etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Nederlands kampioen was in de massasprint te snel voor de Noren Kristoffer Halvorsen en Edvald Boasson Hagen voor. Boasson Hagen voor blijft nog wel leider in het algemeen klassement.

Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van drie renners: Fernando Orjuela (Manzana Postobon), Fridtjof Røinås (Sparebanken Sør) en Ken Eikeland (FixIT.no). Het drietal zou een maximale voorsprong krijgen van meer dan zes minuten, maar dat bleek niet voldoende te zijn.

LottoNL-Jumbo hield in de slotfase de controle, waarna Groenewegen het in de massasprint afmaakte. Het was voor de Nederlandse sprinter zijn tweede overwinning, nadat hij eerder de eerste etappe van de Tour de Yorkshire had gewonnen. André Looij van Roompot-Nederlandse Loterij werd vijfde massasprint.

Eerste levende T. rex'en ooit gevonden zijn watjes

Voor het eerst hebben entomologen levende exemplaren van T. rex gevonden. Het gaat daarbij overigens niet om het vleesverscheurende monster uit lang vervlogen tijden, maar om een heuse mier: Tyrannomyrmex rex, ook gewoon T. rex genaamd dus. 

Entomoloog Fernando Fernandez was in 2003 in Maleisië de eerste die een exemplaar van de mier vond, maar het beestje was dood. Fernandez kwam tot de conclusie dat het om een nieuwe miersoort ging en de kleine onderkaken deden hem denken aan de treurige armpjes van die andere T. rex, de dinosaurus, resulterend in de naam Tyrannomyrmex rex - de tirantenmier.

In India, Singapore, Sri Lanka en op de Filipijnen zijn sindsdien wel meer exemplaren gevonden, maar allemaal waren ze al dood en werden ze toevallig gevonden tussen de blaadjes. Dat was tot entomoloog Mark Wong van National Geographic richting Singapore afreisde om er eens goed in de grond te gaan graven.

Daar vond Wong een kolonie van de mieren, levend en wel. "De beste manier om zulke dieren te observeren is door de grond laagje voor laagje weg te halen en je handen dus goed vies te maken", legt Wong uit. Dat de mieren zo moeilijk te vinden zijn is niet zo vreemd: ze leven voornamelijk in rottend hout, begraven onder de grond, waar niet vaak gezocht wordt. Daarnaast zijn het vermoedelijk nachtdieren en zijn ze erg kieskeurige eters, waardoor het gewone aas niet werkte.

Het is niet zo dat Wong en collega Gordon Yong in een afgelegen gebied aan het zoeken waren. Kort voor hun zoektocht had het lokale leger er nog geoefend en de grond lag bezaaid met afval. Ergens tussen de rommel lagen twee rottende stukken hout en daarin werd de kolonie mieren gevonden. Met pijn en moeite werden de beestjes meegenomen naar een laboratorium, waar hun gedrag beter bestudeerd kon worden.

Niet zo stoer
Wong probeerde de mieren andere dieren te voeren, maar de beestjes met de stoere naam blijken eigenlijk maar watjes te zijn. "Ik vond hun verlegen gedrag....grappig en ironisch", vertelde Wong, duidend op hun naam. De mieren leken bijna verlamd van angst als er een ander diertje in de buurt kwam, waarna ze snel wegrenden. "Ik heb goed gelachen toen ik dat zag gebeuren bij kleine duizendpootjes, mijten, kleinere mieren en eigenlijk alles wat we als prooi aan ze probeerden te geven. Ze moesten zelfs niks van honing hebben en het enige wat er gebeurde was dat één mier een honingdruppel heel voorzichtig met z'n antenna beroerde."

Wat de T. rex-mieren eten is dus nog een beetje een raadsel, hoewel men gokt dat het om andere kleine insectjes en mogelijk eieren van die insecten gaat. Ze hebben overigens wel een stevige angel, zo ondervond één ongelukkige duizendpoot. Het beestje kwam iets te dicht in de buurt van de eieren en larven van de mierenkolonie, resulterend in een stevige steek van een mier. 

Het gedrag en de biologie van de mieren riep verder nog wel meer vragen op. Zo scheiden ze geen goedje uit wat andere mieren wel hebben en waarmee die mieren zichzelf schoon houden - een goede hygiëne is immers erg belangrijk als je allemaal bij elkaar leeft. Verder werd het enige mannetje van de kolonie opgegeten, op het oog niet handig voor een soort zonder hermafrodieten en IVF, en kon men geen koningin vinden. 

Wong heeft in elk geval zin in verder onderzoek en kan niet wachten om terug te gaan. "Voor onderzoekers van mieren die graag een stuk onder de grond in rottend hout zitten te woelen is het een erg opwindende tijd!", jubelt hij. 

De mieren in actie (Bron: YouTube)

Van Gerwen wint Premier League na zinderende ontknoping

Nog één keer dit jaar kunnen we het riedeltje afdraaien: het is donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League Darts. In de O2 Arena in Londen spelen de vier beste heren van de afgelopen vijftien weken om de titel, te beginnen met de halve finales.

Michael van Gerwen moet zich langs oud-wereldkampioen Gary Anderson spelen om voor de vijfde keer op rij de finale te halen. Van Gerwen won in 2013 en 2016 en heeft dus twee titels, net als Anderson, de kampioen van 2011 en 2015. Peter Wright haalde nog nooit de finale en moet afrekenen met Phil Taylor, die de eerste seizoenen van de Premier League domineerde. Van Gerwen en Wright lijken de favorieten om elkaar in de finale te ontmoeten, vanaf ongeveer 20.10 uur zullen we zien of dat ook zo uit gaat komen. RTL 7 is er uiteraard weer live bij. 

Michael van Gerwen (NED) - Gary Anderson (SCO) 10-7
De heren begonnen prima aan de eerste halve finale van de dag, maar Anderson's spel zakte snel wat in en Van Gerwen kon uitlopen naar 3-1. Toch was MVG niet oppermachtig: hij pakte een paar legs op rij de kansen niet en zag de Schot weer op gelijke hoogte komen, 4-4. 

Op het moment dat Anderson weer beter begon te spelen maakte hij een bijzonder onhandige fout. Hij stond op 164, uit te gooien met triple 20, triple 18 en bulls eye. De Schot gooide echter twee keer triple 20, waardoor hij 44 punten over had voor één pijl: dat gaat niet. Van Gerwen strafte het snoeihard af door er een 112-finish achteraan te gooien, maar één leg later lette Anderson wel op en gooide hij 160 uit: 5-5.

Ook na de pauze zat er weinig verschil tussen de mannen en het duel kabbelde rustig voort naar 7-7. Op dat moment schakelde Mighty Mike echter serieus bij. Finishes van 74 en 88 - wat tevens een break was - brachten hem naar 9-7 en één leg later maakte hij het definitief af: 10-7. 

Michael van Gerwen - Gary Anderson (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Gary Anderson (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Phil Taylor (ENG)
Wright begon ontzettend scherp aan de halve finale en het was dan ook niet verrassend dat hij na drie legs op 3-0 stond. Twee legs later kwam dan ook The Power op het scorebord: 4-1. Taylor slaagde er eindelijk in wat beter in zijn spel te komen en dat loonde zich, hoewel hij het gat met Wright nog niet kon dichten. Bij de pauze stond het 6-4 voor de Schot, maar het was Taylor die de laatste leg voor de pauze won doordat Snakebite een kans liet glippen.

Het aloude gezegde in het darten, 'Schrijf Taylor nooit af', werd maar weer eens bewezen, want na de pauze kwam hij in rap tempo terug tot 6-6. Sterker nog, hij stoomde gelijk door naar een 6-7 voorsprong, zijn eerste voorsprong van de avond. Taylor kreeg vervolgens zes pijlen om de voorsprong uit te breiden, maar die gingen allemaal mis en Wright maakte perfect gebruik van de kans: 7-7.

Taylor won nog een leg, maar liet een perfecte kans om op 9-7 te komen liggen door nog wat pijlen op de dubbels te missen, iets wat hij vroeger 'helemaal nooit' deed, zo horen we van commentator Jacques Nieuwlaat. Wright profiteerde en zo stond het 8-8. Ook de volgende legs leverden weer genoeg spektakel op, maar beide heren wonnen er één en dus was een beslissende leg nodig. Daarin was het helemaal klaar voor Taylor, die niet meer in de buurt kwam en zijn meerdere moest erkennen in Wright: 10-9.

Peter Wright - Phil Taylor (Bron: PDC)
Peter Wright - Phil Taylor (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Peter Wright (SCO)
Van Gerwen begon zeker niet slecht aan het duel, maar Wright was nog een stukje scherper en na drie legs had de Schot al een 0-3 voorsprong in handen. Dat leek bij de Nederlander in het hoofd te zitten, want zijn spel werd er niet beter op, terwijl Wright het niveau vast bleef houden en uitliep naar 2-7. Met het ingaan van de pauze wist de Nederlander nog wel even een leg te pakken om nog wat hoop te houden: 3-7.

Van Gerwen kwam goed uit de pauze en met finishes van 67 en 86 bracht hij het gat alvast terug naar twee legs: 5-7, gevolgd door een leg voor beide mannen en dus een 6-8 stand. Een ijzersterke finish, single en dubbel 20, brachten Van Gerwen naar 7-8, waar hij gelijk vervolg aan gaf met een 180. Met triple 18 en dubbel 20 gooide MVG 96 uit en daarmee was de stand weer helemaal gelijk: 8-8.

Wright moest alle zeilen bij zetten om bij te blijven, wat met pijn en moeite lukte: 9-9. Met een schitterende 96-finish bracht Wright zich op matchpoint en na drie sterke beurten in de volgende leg had hij alle kans om het af te maken. Toch waren maar liefst zes matchdarts niet genoeg voor de Schot, die door de grond kon zakken op het moment dat Van Gerwen de leg wél afmaakte. In de laatste leg gaf de Nederlander zijn opponent geen kans en zo verdedigde hij na een zinderend slot zijn Premier League-titel.

Michael van Gerwen - Peter Wright (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Peter Wright (Bron: PDC)

Ali B wil in gesprek met Geert Wilders

Ali B heeft "heel veel vragen" voor PVV-leider Geert Wilders en wil daarom graag om de tafel met de politicus. In College Tour roept de rapper, presentator en cabaretier Wilders op om in gesprek te gaan.

"Geert, ouwe knuffel-PVV'er, ik wil je zoveel vragen en ik hoop gewoon op antwoorden", zegt de 'knuffelmarokkaan' in de aflevering van College Tour die vrijdagavond wordt uitgezonden. "Willen jullie hier bij College Tour meer of minder?! Ik snap je wel Geert. Het is wel lekker om te zeggen gewoon. Willen jullie meer of minder?"

Hoewel Ali "een lolletje maakt van alles" wil hij graag antwoord op zijn vragen aan Wilders. "Ik wil gewoon dingen snappen." Met College Tour-presentator Twan Huys, die de PVV-leider ook graag zou willen spreken, spreekt Ali af zijn gesprek met de PVV-leider samen op te zetten als Wilders ingaat op de uitnodiging. "Het zou wel revolutionair zijn", besluit Ali.

Ali B wil in gesprek met Geert Wilders
Ali B wil in gesprek met Geert Wilders (Foto: BuzzE)

Moeders voor miljoenen in de bloemen gezet

Moederdag heeft dit jaar voor fors meer omzet gezorgd bij Royal FloraHolland ten opzichte van een jaar eerder. Bij de bloemenveilingen werd in de week voor Moederdag voor 137 miljoen euro omgezet. Dat betekende een stijging van 6,5 miljoen euro op jaarbasis.

Vooral snijbloemen vonden gretig aftrek. In totaal werden 254 miljoen bloemen verhandeld. De 85 miljoen rozenstelen die in de betreffende week werden aangevoerd waren goed voor 40 procent van de bloemenomzet.

Naast de miljoenen bloemen werden bij FloraHolland ook nog eens 20 miljoen kamerplanten en 15 miljoen tuinplanten afgezet.

Moeders voor miljoenen in de bloemen gezet
Moeders voor miljoenen in de bloemen gezet (Foto: ANP)

Automakers schikken in airbagzaak VS

Een viertal automakers heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen in de zaak rond de defecte airbags van de Japanse fabrikant Takata. De vier, Toyota, Subaru, Mazda en BMW betalen in totaal 553 miljoen dollar aan auto-eigenaren onder meer om kosten van reparaties te dekken.

Dat blijkt uit documenten die bij een rechtbank in Florida waren ingediend. De airbags van Takata konden door een defect in het opblaasmechanisme ontploffen. In sommige gevallen zijn daarbij bestuurders dodelijk getroffen door stukjes metaal die met hoge snelheid door de auto werden geslingerd. Tientallen miljoenen auto's werden al teruggeroepen naar de garage.

Eerder bekende Takata al schuld in het schandaal. Die bekentenis was onderdeel van de schikking met Amerikaanse autoriteiten waarmee een bedrag van 1 miljard dollar was gemoeid. Automakers Ford, Nissan en Honda hebben overigens nog geen schikking getroffen.

Automakers schikken in airbagzaak VS
Automakers schikken in airbagzaak VS (Foto: ANP)

Mercedes legt tactiek achter overwinning Hamilton uit

De overwinning van Lewis Hamilton in Spanje is een kwestie van tienden geweest op een aantal cruciale momenten in de race, dat legt James Vowles (verantwoordelijk voor de strategie bij Mercedes) in een video uit. Vowles legt tot in detail uit waar de bepalende momenten van de Grand Prix van Spanje zaten en hoe Mercedes die in hun voordeel heeft omgezet. Ook wordt de belangrijke rol van Valtteri Bottas in de overwinning uitgelegd. Kortom weer een mooi inkijkje in het tactische steekspel van de Formule 1.

Mercedes legt tactiek achter overwinning Hamilton uit (Bron: YouTube/Mercedes F1)

Chris Cornell pleegde zelfmoord

Chris Cornell heeft zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Dat concludeert een lijkschouwer, meldt Reuters. De frontman van Soundgarden en Audioslave overleed woensdagavond in zijn hotelkamer in Detroit.

Het gerucht dat Cornell zelfmoord had gepleegd, zong al langer rond. Volgens zijn echtgenote Vicky was de zanger niet depressief of suïcidaal. Ze zou Chris nog gesproken hebben na het concert dat hij woensdagavond met Soundgarden gaf in Detroit, meldt TMZ.

Vicky zou zich zorgen zijn gaan maken toen ze haar man niet kon bereiken. Daarop gingen beveiligers van het hotel naar Chris' kamer. Daar werd de zanger dood aangetroffen in de badkamer. Chris Cornell werd 52 jaar.

Lijkschouwer: Chris Cornell pleegde zelfmoord
Lijkschouwer: Chris Cornell pleegde zelfmoord (Foto: BuzzE)

Bungie onthult eerste gameplay Destiny 2 met trailer

Ontwikkelaar Bungie heeft de eerste gameplaybeelden van Destiny 2 vandaag getoond. Behalve de beelden die te zien waren in de gisteren aangekondigde livestream is er ook een gameplaytrailer online gezet.

Tijdens de livestream zijn enkele belangrijke features belicht, zoals een uitgebreide 'cinematic campaign' en de vele multiplayeropties. De livestream kun je op onder andere Twitch terugkijken. Destiny 2 komt uit op 8 september, voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Opvallend is dat de pc-versie niet op Steam zal verschijnen, maar speelbaar wordt via Blizzards gameplatform Battle.net.

Ontmanteling netneutraliteit in VS begonnen

Toezichthouders in de Verenigde Staten hebben een begin gemaakt met het ontmantelen van de regels over zogeheten netneutraliteit, die in 2015 onder toenmalig president Barack Obama waren ingevoerd. Dat betekent concreet dat er op den duur weer minder regels gaan gelden voor internetproviders in de VS.

Obama was juist voorstander van netneutraliteit, waardoor internet open voor iedereen blijft en internetverbindingen onpartijdig worden beheerd. De voormalige president wilde providers zelfs behandelen als bedrijven die elementaire levensbehoeften leveren. Internet zou namelijk te belangrijk zijn om de aanbieders de regels te laten bepalen.

De Federale Communicatie Commissie (FCC) stemde donderdag echter in met het herzien van de regels. De huidige president Donald Trump wil af van de regeldruk voor bedrijven. De koerswijziging zal met name aanbieders als AT&T en Verizon tevreden stellen.

Overigens zal het nog maanden gaan duren alvorens er een definitief akkoord is over de nieuwe regels.

Ontmanteling netneutraliteit in VS begonnen
Ontmanteling netneutraliteit in VS begonnen (Foto: BuzzT)

68-jarige man steelt patat: 200 euro boete

Woensdagavond is in Santpoort-Zuid een 68-jarige man aangehouden nadat hij een zak patat had gestolen in een supermarkt.

Opmerkelijk is dat de man in eerste instantie niet eens de bedoeling had om de frituurwaar te stelen, hij vond het gewoon te druk bij de kassa. Bij het zien van de lange wachtrij melde hij netjes aan de kassamedewerkster dat hij morgen wel terug zou komen om zijn aankoop te betalen. Uiteraard waren de supermarktmedewerkers het hier niet mee eens maar daar had de senior geen boodschap aan, hij vertrok alsnog zonder te betalen.

Hierop hebben de medewerkers het kenteken van de patatdief doorgegeven aan de politie en die wist de man nabij zijn woning aan te houden. Op het politiebureau werd de zaak afgehandeld en mocht de oude boef met een boete van 200 euro weer naar huis. Of hij de patat mocht houden is onbekend.

Tientallen arrestaties om hacken pinautomaten

In verschillende Europese landen zijn 27 personen opgepakt in verband met het hacken van pinautomaten. Twee arrestaties werden verricht in Nederland, aldus de Europese politieorganisatie Europol donderdag.

De verdachten boorden of smolten gaten in de kappen van geldautomaten, waarna ze laptops of andere elektronische apparaten, zogenoemde 'black boxes', konden aansluiten op de computer daarachter. Zo konden ze de automaten instructies geven om al het aanwezige geld uit te geven. De schade liep volgens Europol in de honderdduizenden euro's.

Deze vorm van elektronische diefstal stak in 2015 in West-Europa voor het eerst de kop op. De meeste arrestaties werden in 2016 en 2017 verricht. Volgens Europol komen de daders voornamelijk uit Roemenië, Moldavië, Rusland en Oekraïne. Het onderzoek duurt voort en er kunnen nog meer arrestaties volgen.

Tientallen arrestaties om hacken pinautomaten
Tientallen arrestaties om hacken pinautomaten (Foto: BuzzT)

Deschamps negeert Benzema opnieuw

Ook in de kwalificatiewedstrijd tegen Zweden maakt Karim Benzema niet zijn rentree voor het nationale elftal van Frankrijk. Bondscoach Didier Deschamps hield de aanvaller van Real Madrid buiten de selectie voor de komende drie interlands, met verder vriendschappelijke ontmoetingen met Paraguay en Engeland.

Benzema wordt ondanks al zijn talent min of meer genegeerd door de bondscoach, sinds hij verwikkeld is in een afpersingszaak met een sekstape van een andere Franse voetballer. Volgens Deschamps staan die zaken echter grotendeels los van elkaar. "Ik handel in het belang van het Franse voetbal en kies de spelers die dat het beste dienen."

Frankrijk leidt in de kwalificatiepoule voor het WK van 2018, waarin ook Nederland uitkomt. De Fransen spelen op 9 juni tegen Zweden, Oranje ontmoet dan Luxemburg in Rotterdam.

Deschamps negeert Benzema opnieuw
Deschamps negeert Benzema opnieuw (Foto: BuzzE)

Ernstig hersenletsel oud-MotoGP-kampioen Hayden (35)

WorldSBK-coureur Nicky Hayden wordt in een kunstmatige coma gehouden na zijn verkeersongeval in Italië woensdagmiddag. 

De 35-jarige Amerikaan raakte woensdag zwaargewond toen hij aan het wielrennen was en door een auto werd geschept. Hayden werd met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, waar een groot aantal botbreuken, inwendig en ernstig hoofd- en borstletsel werden geconstateerd.

Rond 17.00 uur is The Kentucky Kid wegens zijn kritieke toestand met helicopter overgebracht naar een gespecialiseerd traumacentrum in Cesena. Daar is de coureur na een succesvolle (hersen)operatie in een kunstmatige coma gebracht. Volgens Asphalt&Rubber zal de voormalig MotoGP-wereldkampioen voor in ieder geval de komende 24 uur in coma worden gehouden om zijn herstel te bespoedigen.

Update 19.33 uur
Het Bufalini-ziekenhuis in Cesena heeft inmiddels een nieuwe update naar buiten gebracht en het klinkt niet goed. Volgens de artsen verkeert Hayden nog altijd in zeer ernstige toestand. De Amerikaan heeft ernstig hersenletsel opgelopen en over de prognose valt nog niks te zeggen. 

Op social media maakt men gebruik van de hashtag #GoNicky om steun te betuigen aan de coureur. 

2300 migranten binnen etmaal op zee gered

Bij 22 reddingsacties zijn binnen 24 uur ongeveer 2300 vluchtelingen gered die in gammele bootjes vanuit Afrika via de Middellandse Zee naar Europa wilden. Dat liet de Italiaanse kustwacht donderdag weten.

De reddingsoperaties werden uitgevoerd door de kustwacht, marineschepen van EU-landen en andere organisaties. Zo twitterde Artsen zonder Grenzen dat rond de 770 vluchtelingen aan boord van het schip Prudence waren gebracht.

2300 migranten binnen etmaal op zee gered
2300 migranten binnen etmaal op zee gered (Foto: ANP)

CryTek teaset nieuwe game

In juni van 2014 kondigde de Duitse softwareontwikkelaar CryTek een nieuwe game aan genaamd Hunt: Horrors of the Gilded Age, maar die werd hetzelfde jaar nog afgeblazen. Vandaag komt CryTek 'out of the blue' opeens met een nieuw project genaamd Hunt: Showdown, die ook meteen vergezeld wordt met een teaser-trailer.

Het is niet duidelijk of Hunt: Showdown een 'nieuwe versie' is van Horrors of the Gilded Age, al ligt dat gezien de naam wel voor de hand. Het afgeblazen project uit 2014 betrof een free-to-play, 4-speler co-op shooter die zich rond 1800 zou afspelen. De trailer en de begeleidende tekst suggereren echter een opzet met twee spelers, dus het kan nog alle kanten op. Wellicht krijgen we over een maandje tijdens E3 meer te zien en/of horen van Hunt: Showdown.

Darter Klaasen succesvol geopereerd aan pols

Jelle Klaasen is donderdagochtend succesvol geopereerd aan zijn pols. De Nederlandse darter kampte al maanden met een ontsteking in een pees van zijn darthand. Klaasen liet dit weten middels een bericht op Facebook

Een behandeling aan de pols was voor Klaasen noodzakelijk. Ook tijdens de Premier League waar hij dit jaar weer aan mee mocht doen. Bij elke worp kreeg de darter een pijnscheut waardoor het heel lastig was om zijn niveau te halen. "Het gaat op zich niet heel slecht", zei Klaasen een paar weken geleden in gesprek met RTL7. "Als ik niet train, voel ik er ook vrij weinig van."

"Wat precies het probleem is? Je hebt ook een meniscus in je pols, die is beschadigd. Die gaan ze tijdens de operatie herstellen, dan moet dat weer goed zijn. Ik heb ook een peesontsteking, dat komt gewoon van elf jaar veel gooien. Ik heb ook een worp die vrij hard is, mijn pols klapt heel erg dubbel."

Klaasen mag thuis verder herstellen van de operatie. Hij moet drie dagen met zijn hand in een mitella en vervolgens nog een paar weken rust houden. Het volgende grote toernooi is de World Matchplay in juli. Als het herstel normaal verloopt, dan zou hij daar zonder problemen aan deel kunnen nemen. 

Tijdens de Premier League werd Klaasen halverwege het toernooi al uitgeschakeld met een negende plaats in de competitie. Daartegenover staat wel dat hij tijdens de Euro Tour in vijf toernooien, vier keer de halve finales haalde. 

Voetgangers aangereden op Times Square

Een 26-jarige automobilist is donderdag op Times Square in New York ingereden op voetgangers. Volgens een getuige kwam zeker één persoon om het leven. Volgens CBS News raakten zeker 20 mensen gewond. De politie heeft de omgeving afgezet.

Op een foto op Twitter is te zien hoe het voertuig rokend tot stilstand is gekomen op de stoep, hangend op een paaltje. Getuigen zeiden tegen persbureau Reuters dat de bestuurder tegen het verkeer inreed. Daarna zou het voertuig het trottoir op zijn gereden en meerdere voetgangers hebben geschept.

Volgens diverse bronnen is de bestuurder aangehouden. CBS News meldt dat het volgens de politie niet om een aanslag gaat en dat de automobilist in het verleden al twee keer is opgepakt voor het rijden onder invloed.

'Voetgangers aangereden op Times Square'
'Voetgangers aangereden op Times Square' (Foto: ANP)

Dontnod bezig met Life is Strange 2

Dontnod Entertainment heeft vandaag kenbaar gemaakt dat er een vervolg op Life is Strange in ontwikkeling is.

De originele Life is Strange heeft de grens van drie miljoen unieke spelers bereikt, en ter viering van dit gegeven kondigt de Franse ontwikkelaar Life is Strange 2 aan. Life is Strange 2 wordt gemaakt door hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor het eerste deel, waar ze bovendien al mee bezig zijn sinds de release van de retail-versie van Life is Strange in januari 2016.

Ondertussen is Dontnod Entertainment ook bezig geweest met Vampyr, een actie-RPG dat zich afspeelt in Londen ten tijde van de Spaanse griep-pandemie rond 1918. Vampyr zal eind dit jaar nog uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

D66 wil liever PvdA of SP dan de ChristenUnie

D66 wil dat PvdA en SP toch gaan overleggen over de vorming van een regering met VVD en CDA. Dat zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold donderdagmiddag. Hij ziet nog steeds niets in samenwerking met de ChristenUnie (CU).

Pechtold noemde dat moeilijk haalbaar, nadat hij het woensdag al onwenselijk had genoemd. Een van de belangrijke pijnpunten in een samenwerking tussen D66 en CU is de levenseinderegeling, die door D66 wordt gewenst maar voor de confessionelen onbespreekbaar is.

De D66-voorman was voor de tweede keer in twee dagen uitgenodigd door informateur Edith Schippers. Zij verkent welke mogelijkheden voor een kabinet er nog zijn, nadat de poging van VVD, CDA, D66 met GroenLinks was mislukt. Veel partijen adviseerden overleg van VVD, CDA en D66 met CU.

Schippers praat donderdagavond nog verder met CDA-leider Sybrand Buma en daarna met SP-leider Emile Roemer over de mogelijkheden die zij zien voor een regeringscoalitie. Ze ontvangt Buma om 18.00 uur en Roemer om 20.00 uur op het Binnenhof.

Buma vertelde haar woensdagmiddag al dat hij wil onderhandelen met VVD, D66 en PvdA, SP of ChristenUnie. Ook VVD-leider Mark Rutte sprak gisteren zijn voorkeur uit voor een dergelijke combinatie. De PvdA houdt echter de boot af vanwege hun enorme verlies in de verkiezingen, en SP-leider Roemer weigert vooralsnog samen te werken met de VVD. Het is afwachten welke combinatie de informateur uit haar hoge hoed gaat toveren.

In het geval dat de VVD niet in staat zou zijn om een kabinet te formeren, gaat normaal gesproken het initiatief over naar de tweede partij: de PVV. Zo ver is het echter nog lang niet.

D66 wil dat PvdA en SP bewegen
D66 wil dat PvdA en SP bewegen (Foto: ANP)

Uber komt met dienst voor vrachtwagens

Uber heeft een nieuwe dienst, waar mensen een vrachtwagenchauffeur kunnen zoeken om een lading van A naar B te brengen. Uber Freight heet de app. Die is donderdag gepresenteerd.

Een vrachtwagenchauffeur kan de ladingen in Uber Freight selecteren op bestemming, deadline en wat ervoor nodig is, zoals een koelwagen. Als een trucker een geschikte lading ziet, kan de opdracht met een paar drukken worden bevestigd. De vrachtwagenchauffeurs moeten wel alle juiste papieren en verzekeringen hebben, het is niet bedoeld voor beunhazen, aldus Uber.

Uber Freight is voorlopig alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Het is niet bekend wanneer het wordt uitgebreid naar andere delen van de wereld.

Uber komt met dienst voor vrachtwagens
Uber komt met dienst voor vrachtwagens (Foto: BuzzT)

Gaviria sprint naar derde zege Giro d'Italia

Fernando Gaviria heeft de twaalfde etappe gewonnen in de Giro d'Italia. De Colombiaan van Quick Step Floors was de beste na 229 kilometer. Jakub Mareczko werd tweede voor Sam Bennett. In het algemeen klassement verandert er niks, waardoor Tom Dumoulin aan de leiding blijft staan.

Snel na de start ontstond er een kopgroep van drie renners: Marco Marcato (UAE Team Emirates), Sergey Firsanov (Gazprom-RusVelo) en Mirco Maestri (Bardiani-CSF). Het drietal kreeg een maximale voorsprong van zeven minuten op het peloton, waar de sprintersploegen de controle behield.

Maestri hield het langst vol van de vluchters. De Italiaan van Bardiani-CSF werd op zeven kilometer van de streep gegrepen door het peloton, waarna de sprintersploegen zich konden opmaken voor de massasprint.

Bora - Hansgrohe trok de sprint goed aan voor Bennett, maar de Ier kon niet profiteren van het goede werk van zijn ploeg en zou uiteindelijk derde worden. Gaviria was wederom de snelste in de massasprint. Voor de Colombiaan is het alweer zijn derde zege in de Giro.

Master X Master

MOBA-games hebben een beetje hetzelfde probleem als MMO-games hebben. Als nieuwe ontwikkelaar moet je het opnemen tegen League of Legends en DOTA. Deze hebben een gigantische fanbase en je moet echt met iets nieuws komen om aan te kunnen haken bij deze games. Lukt dat niet dan bloedt je spel snel dood. Ik mocht meedoen aan een nieuwe game in de MOBA-markt. Master X Master is nieuwe van NCSOFT en ik was erg nieuwsgierig of in dit spel dingen anders zullen zijn.

Tennisster Bertens kwartfinaliste in Rome

Tennisster Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het WTA-toernooi in Rome. De Nederlandse (WTA-20) had weinig moeite met de Russin Ekaterina Makarova (WTA-43): 7-6 (3) en 6-1.

Makarova had gisteren op het Italiaanse gravel nog voor een enorme stunt gezorgd door nummer vijf van de wereld Dominika Cibulkova naar huis te sturen. Tegen Bertens zat een stunt van de Russin er nimmer in. Ze kwam al vroeg een break achter tegen de Nederlandse die op de stand van 5-4 een setpunt kreeg, maar toch haar service inleverde. In de tiebreak pakte Bertens al snel een kleine voorsprong en gaf die niet meer uit handen: 7-3.

Waar Makarova gisteren de wedstrijd om kon draaien was het Bertens die korte metten maakte met het spel van de Russin en snel op een 4-0 voorsprong kwam. In de vijfde game leverde de Nederlandse plotseling haar service op love in, maar daarna was ze weer goed bij de les en stoomde ze op naar een plek in de kwartfinale.

Daarin speelt Bertens tegen de Australische qualifier Daria Gravilova (WTA-33) die Svetlana Kuznetsova (WTA-8) in drie sets naar huis stuurde. Bertens en Gravilova speelden eenmaal eerder tegen elkaar. Op het hardcourt van de Australian Open 2015 won de Nederlandse in drie sets.

Minister Blok tegen hoofddoek bij politie

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) is tegen hoofddoekjes bij de politie. Geloofsuitingen zijn niet te combineren met het politie-uniform. Een uniform straalt neutraliteit en uniformiteit uit, zo stelt hij.

Blok reageerde donderdag op de overweging van de Amsterdamse politieleiding om een hoofddoekje toe te staan voor islamitische agentes. De minister vindt dat de politieambtenaar in het belang van zijn gezag en zijn eigen veiligheid een neutrale houding dient uit te stralen.

Hij wijst op een gedragscode uit 2011 die "zichtbare uitingen" van onder andere levensovertuiging en religie niet toestaat. Deze code is vastgesteld na adviezen van politiechefs, korpsbeheerders, korpschefs en vakbonden. "Dat is het geldende en wat mij betreft ook gewenste beleid", aldus Blok.

Ook in de Tweede Kamer is er verzet tegen het plan. Onder meer VVD, CDA en PVV keren zich ertegen.

Minister Blok tegen hoofddoek bij politie
Minister Blok tegen hoofddoek bij politie (Foto: ANP)

LB: 'Wielrenners laten wel eens scheten in het peloton'

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Groot nieuws uit de Giro d'Italia. Oud-wielrenner Karsten Kroon is tegenwoordig co-commentator bij Eurosport en in de spaarzame minuten dat er wielrennen in plaats van reclames te zien is vertelt hij allerlei hartstikke leuke anekdotes.

Dit keer kwam via Twitter een prangende vraag binnen van iemand die dolgraag wilde weten of er een zogenaamde schetencode is in het profpeloton. "Want ja, met al die gelletjes en al dat spul wat je binnenkrijgt kan het wel eens gebeuren dat je een windje moet laten en hoe doe je dat dan, midden in het peloton?", aldus Karsten.

Je zit er als co-commentator en oud-prof natuurlijk niet voor niks, dus gelukkig kregen we een uitgebreide uitleg. "Een goede vraag!", complimenteerde Karsten onze in wielerscheten geïnteresseerde vriend. "Dat gebeurt inderdaad, want ik heb begrepen dat zelfs de koningin dat wel eens doet", verklapt Kroon een staatsgeheim. "Dus ja, renners moeten dat ook wel eens doen."

"Het is dan wel zo netjes om dan even uit het peloton te gaan en even naar de zijkant te rijden, afhankelijk van hoe de windrichting (windrichting, snap je? red.) staat. Maar ja, ik heb het ook wel eens gehad dat je achter iemand rijdt en dat 'ie er dan ineens één laat vliegen. Dat is niet heel vriendelijk nee", aldus Karsten, die zo weer een kilometertje of twee vol heeft gepraat.

Tot grote vreugde van commentator Jeroen Vanbelleghem overigens. "Ik ben zeer blij dat ik dat nu weet." Bedankt voor het antwoord, Karsten en bedankt voor de vraag, Menno.

Kindertelefoon kreeg het drukker in 2016

Het aantal gesprekken met De Kindertelefoon is weer gestegen. In 2016 zijn er via de telefoon of via de chat in totaal 242.355 gesprekken geregistreerd. Met bijna 39.000 gesprekken meer dan het jaar daarvoor, is dat een stijging van 19 procent.

Een jaar eerder zag de hulplijn voor kinderen van 8 tot 18 jaar die in moeilijkheden verkeren het aantal telefoontjes ook al flink toenemen, met bijna 23.000. Kinderen belden het vaakst met vragen over pesten, seksualiteit en relaties. Een op de twintig gesprekken gaat over mishandeling.

Vanaf volgend jaar krijgt de Kindertelefoon geen geld meer van de koepel van gemeenten, de VNG, maar moet de hulplijn met iedere gemeente afzonderlijk onderhandelen over betaling voor zijn diensten.

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) hebben de gemeenten beloofd dat De Kindertelefoon hoe dan ook behouden blijft. Hij overlegt nog met alle betrokkenen over hoe dat precies wordt gewaarborgd.

Kindertelefoon kreeg het drukker in 2016
Kindertelefoon kreeg het drukker in 2016 (Foto: ANP)

Fox News oprichter Ailes overleden

De voormalige topman en mededirecteur van het Amerikaanse Fox News, Roger Ailes, is donderdagochtend overleden. Dat meldt de zender, die is ingelicht door zijn familie. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Ailes is 77 jaar geworden.

Ailes stapte vorig jaar op bij Fox News nadat een bekende tv-presentatrice hem had beschuldigd van seksuele intimidatie en hem daarvoor had aangeklaagd. Volgens Gretchen Carlson had Ailes haar de deur uit gewerkt omdat ze geen seksuele relatie met hem wilde aangaan. De topman heeft altijd ontkend. Het vertrek van Ailes was een gevolg van een intern onderzoek door 21st Century Fox naar de beschuldigingen van de presentatrice.

Ondanks het verleden spreekt Fox News donderdag vol lof over de oude baas van het concern. "Roger was de stuwende kracht achter het bedrijf."

Ailes begon de zender in 1996 en wist er een bloeiend bedrijf van te maken.

Splatoon 2 komt in Switch bundel

Splatoon 2 komt er bijna aan voor de Nintendo Switch en met het grote succes van het eerste deel wil Nintendo daar flink op inspelen. Nintendo wil namelijk met een bundel komen voor de Switch en Splatoon 2.

Bij ons komt er een Nintendo Switch Splatoon 2 bundel (neon blue/red), met een downloadcode voor de game. Ook komt er een Pro Controller Splatoon 2 Edition (neon pink/green + ink-splat design) en een Switch Carrying Case Splatoon 2 Edition (+ screenprotector). Deze bundel en accessoires zijn allemaal verkrijgbaar op 21 juli.

splatoon 2
splatoon 2

Kruijswijk: "Het gaat niet zoals het hoort te gaan"

De Giro d'Italia verloopt niet bepaald lekker voor Steven Kruijswijk. Vorig jaar was de Nederlander van LottoNL-Jumbo nog de sterkste, tot hij in de roze leiderstrui in een sneeuwmuur dook, maar nu komt hij niet in de buurt van de besten.

Ook woensdag was het weer een lastige dag voor Kruijswijk, die wederom zo'n vijftig seconden verloor op de rest van de klassementsrenners. "Ik voel me niet super nee. Ik verlies weer tijd op die jongens en het gaat gewoon niet zoals het hoort te gaan", treurt de Nederlander.

"Ik merk bergop dat ik een paar procent tekort kom en dat is gewoon frustrerend, want er is niet direct een aanwijsbare reden. Als je hier met serieuze ambities naartoe bent gekomen is dat ontzettend frustrerend", zegt Kruijswijk.

Woensdag was het aan teamgenoot Stef Clement te danken dat de schade nog relatief beperkt bleef. "Hij heeft weer volle bak doorgetrokken om mij een beetje in de buurt te houden en dat heeft hij weer goed gedaan."

In het klassement staat Kruijswijk inmiddels op ruim zes minuten van leider Tom Dumoulin op de twaalfde plek. Het is nu dan ook de vraag wanneer hij het klassement definitief voor gezien houdt en zich op grote achterstand laat rijden, zodat hij wellicht voor een etappezege kan gaan.

'Scalebound in ontwikkeling bij Microsoft'

Er circuleren geruchten dat Scalebound wellicht alsnog het levenslicht zal zien. De actie-RPG was in ontwikkeling bij Platinum Games, maar werd in januari van dit jaar geannuleerd door Microsoft.

Eerder gingen er geruchten rond dat Microsoft zelf de ontwikkeling van Platinum Games heeft overgenomen, nu krijgen deze geruchten extra voer doordat blijkt dat Microsoft eerder deze maand de rechten van Scalebound heeft verlengd. Dit hoeft natuurlijk niets te betekenen, dit kan zijn omdat Microsoft niet wil dat andere partijen gebruik gaan maken van de naamsbekendheid die Microsoft heeft gecreëerd.

Vorige week deed Halo-ontwikkelaar 343 Studios mee aan een zogeheten AMA (Ask Me Anything) op Reddit. Hieruit bleek dat 343 Studios aanstaande E3 met een aankondiging komt die niet Halo-gerelateerd is. Mogelijk is 343 Studios dus de nieuwe ontwikkelaar van Scalebound.

Neem het vooralsnog gerust met een flinke korrel zout, en wacht geduldig op E3. Op zondag 11 juni is de E3-conferentie van Microsoft, hopelijk komen we dan meer te weten.

Gwent in open bčta

Het kaartspel Gwent uit The Witcher 3: Wild Hunt is een spel op zich. De afgelopen maanden liep er een gesloten bèta van Gwent: The Witcher Card Game, maar vanaf 24 mei kan iedereen met een pc, PlayStation 4 of een Xbox One proberen een degelijk deck te verzamelen. 

Alle voortgang van spelers in de gesloten beta wordt gewist, zodat iedereen op hetzelfde niveau begint. Er is ook vanaf volgende week een nieuw betaalmiddel genaamd meteorietenpoeder in Gwent: The Witcher Card Game.  Hiermee kun je jouw kaarten pimpen tot premium. De beginnersdecks hebben nu nog betere kaarten, de tutorial is vervangen door verschillende uitdagingen en kaarten kunnen nu ook pantser krijgen. Alle details worden uit de doeken gedaan door de ontwikkelaars in hun bovenstaande Twitch-stream.

Gwent in beta

VVD-voorzitter Keizer legt functie neer

VVD-voorzitter Henry Keizer legt per direct zijn functie neer. Hij heeft dat donderdag laten weten in een persverklaring. Keizer lag onder vuur vanwege mogelijke financiële malversaties.

Keizer noemt het in zijn verklaring een "onwenselijke situatie" dat hij komend weekend op het VVD-congres zou worden herbenoemd als voorzitter. Dit terwijl hij tegelijkertijd zijn taken als partijvoorzitter tijdelijk had neergelegd vanwege het onderzoek dat naar zijn handelen loopt.

"Het is daarom dat ik heb besloten om mijn voorzitterschap van de VVD per direct neer te leggen", aldus Keizer. "Dat was geen gemakkelijk besluit, omdat ik met hart en ziel aan onze partij verknocht ben."

Volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money kocht Keizer in 2012 voor te weinig geld het uitvaartbedrijf De Facultatieve. Hij zou daarbij een dubbele pet hebben gedragen.

VVD-voorzitter Keizer legt functie neer
VVD-voorzitter Keizer legt functie neer (Foto: ANP)

Trump ziet heksenjacht

De Amerikaanse president Donald Trump voelt zich slachtoffer van een heksenjacht. Aanleiding is de benoeming door het ministerie van Justitie van een speciale aanklager die onderzoek doet naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 die door Trump werden gewonnen.

"Dit is de grootste heksenjacht op een politicus in Amerika in de geschiedenis", meldde Trump donderdag op Twitter. Het ministerie benoemde de vroegere FBI-baas Robert Mueller woensdag tot speciale aanklager. Volgens onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, was er een speciaal aanklager nodig.

Trump ziet heksenjacht
Trump ziet heksenjacht (Foto: ANP)

'Bank terughoudend met negatieve spaarrente'

Nederlandse banken zijn er "terughoudend" mee om spaarders rente te laten betalen over hun spaargeld. Dat constateerde directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag op een persbijeenkomst over de financiële sector.

Volgens de toezichthouder had de spaarrente nu al negatief kunnen zijn, als een vergelijking wordt getrokken met de rentetarieven die tegenwoordig bijvoorbeeld op de zakelijke markt worden gehanteerd. Dat dit nog niet is gebeurd komt volgens Sijbrand omdat banken een negatieve spaarrente toch nog een vreemd idee vinden.

Voorspellingen over de ontwikkeling van de spaarrente kan de DNB-directeur niet doen. Hij merkt wel dat er elders in Europa al enkele aanbieders zijn die de gok hebben gewaagd en uitproberen hoe klanten op zo'n negatieve spaarrente reageren. Dit is in Nederland nog niet gebeurd. Hier heeft Triodos Bank zijn spaarrente vorige maand wel tot nul teruggebracht.

Beleid ECB
De lage rente in Europa heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei aan te jagen. De lage rente heeft het verdienmodel van banken wel flink onder druk gezet, maar volgens DNB hebben de grote banken in Nederland zich hiertegen goed te weer kunnen stellen.

Onderzoek van DNB wijst wel uit dat de ruimte om de winst op peil te houden afneemt. Afgelopen tijd hebben de banken nog kunnen profiteren van vette rentemarges op hypotheken die jaren terug rentevast zijn afgesloten. Dat voordeel valt echter weg wanneer die oude hypotheekportefeuilles vervangen worden.

'Bank terughoudend met negatieve spaarrente'
'Bank terughoudend met negatieve spaarrente' (Foto: ANP)

RTL betreurt zaak Derek Ogilvie

RTL betreurt het dat Derek Ogilvie naar de rechter is gestapt om hun zakelijke geschil uit te vechten. De zender had er 'na een jarenlange succesvolle samenwerking' graag zelf met het voormalige tv-medium uitgekomen, zo staat in een verklaring van RTL.

Ogilvie stelt dat RTL opzettelijk inkomsten uit zijn theatertour zou hebben achtergehouden. In De Telegraaf zei de Schot donderdag dat hij het geschil, dat al bijna 1,5 jaar duurt, meermalen zelf wilde oplossen met RTL. De zender, die de theatershows van Ogilvie produceerde, zou echter niet mee hebben willen werken en ook geen inzage willen geven in financiële stukken.

Dat klopt niet, stelt RTL. "RTL heeft wel degelijk transparantie getoond en inzage in alle stukken gegeven gedurende onze samenwerking en ook na het aflopen van zijn contract. We waren er graag samen met Derek uitgekomen, maar zien de zaak met vertrouwen tegemoet." Beide partijen willen niet aangeven om hoeveel geld het gaat.

Lijmpoging
Derek schrijft donderdag op zijn website dat er vorige maand nog een lijmpoging door de zender is gedaan. "Een maand geleden heeft RTL mij een klein percentage aangeboden van wat ze aan mij verschuldigd is, met een begeleidende boodschap, die ik alleen maar kan uitleggen als: We betalen je een gedeelte... als je maar ophoudt en weg gaat."

Het medium roept RTL op om alsnog met een oplossing te komen om 'verdere escalatie' te voorkomen. "Helaas was er, in het afgelopen jaar, van de kant van het management en directie geen enkel teken van berouw, verontschuldiging of de wil deze zaak op te lossen", aldus Ogilvie.

Babyfluisteraar
Ogilvie was jarenlang een vast gezicht bij RTL met programma's als De babyfluisteraar, Baby's wil is wet, The Ghost Whisperer, Unexpected en Eerste hulp bij opvoeden. In navolging van zijn tv-succes maakte hij jarenlang theatershows in het hele land. Nog altijd toert Ogilvie in Nederland: komende zomer staan nog vier shows op het programma.

RTL betreurt zaak Derek Ogilvie
RTL betreurt zaak Derek Ogilvie (Foto: BuzzE)

PostNL vervangt auto door e-bakfiets

Met de inzet van de elektrische bakfiets wil PostNL in Amsterdam honderd autoritten per dag uitsparen. In de e-bikes kunnen grote hoeveelheden zakelijke post worden rondgebracht en ook het legen van de brievenbussen in de hoofdstad gebeurt voortaan met de bakfiets, liet het postbedrijf donderdag weten. Vanaf juni worden in de avond binnen de ring ook pakketten op deze manier bezorgd.

PostNL wil op deze manier bijdragen aan schonere binnensteden en het verbeteren van de bereikbaarheid. Het streven is om in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij post te bezorgen. Na Amsterdam volgen ook Utrecht, Den Haag, Rotterdam en andere grote steden.

Het postbedrijf heeft de afgelopen tijd in de grachtengordel de elektrische bakfietsen met succes getest. In totaal komen er zestig e-bikes die een groot deel van Amsterdam bedienen.

Miley Cyrus zoende met Katy Perry

Miley Cyrus claimt dat zij de inspiratie voor Katy Perry's hit I Kissed A Girl is geweest. De zangeres zegt dat zij degene was met de 'cherry chapstick-lippen' met wie Katy zou hebben gekust.

In een interview met het Amerikaanse radiostation KTU vertelt Miley dat zij en Katy al bijna tien jaar vrienden zijn en dat begon op de Video Music Awards in 2008. "Ik denk dat zij mijn oudste vriendin is, wat best wel weird is", aldus Miley.

"Toen Perry met I Kissed A Girl kwam stond ik op de set van de Hannah Montana-film en hoorde ik haar op de radio zeggen dat het over mij ging. Ik gilde het uit toen ik dat hoorde", gaat Miley verder. "Ze vroeg me later of ik meewilde naar de VMA's. Daar zijn we vrienden geworden."

Miley: Katy's I Kissed A Girl gaat over mij
Miley: Katy's I Kissed A Girl gaat over mij (Foto: BuzzE)

'Leipzig mikt op viertal van Ajax'

RB Leipzig is onder de indruk van het Europese succes van Ajax. De Duitse club heeft vier spelers op het verlanglijstje staan. Dat schrijft Bild.

Het zou gaan om Kasper Dolberg, Amin Younes, Bertrand Traoré en Matthijs de Ligt. Dolberg wordt ook gelinkt aan grotere clubs dan Leipzig, dus het is de vraag in hoeverre hij voor de Duitsers haalbaar is.

Omdat Traoré onder contract staat bij Chelsea, zal Leipzig voor hem in Londen moeten aankloppen. De Ligt lijkt ondertussen nog niet aan een transfer te denken. "Laten we kijken hoe het met spelers staat die we vorig jaar niet konden krijgen. Zo ver zaten we er niet vandaan", zei trainer Ralph Hasenhüttl in de Duitse media.

Leipzig eindigt dit seizoen verrassend op de tweede plaats in de Bundesliga. De ploeg zal na de zomer daardoor in de Champions League actief zijn. Vorig seizoen waren Die Roten Bullen nog actief in de Tweede Bundesliga.

Series en muziek in hele EU afspeelbaar

Over een klein jaar kunnen Netflix-, HBO- en Spotify-abonnees in de hele EU genieten van het Nederlandse aanbod van de streamingdiensten. Dat geldt ook voor betaalde abonnementen op online sportzenders, e-books en games.

Vanwege rechtenkwesties is sommige betaalde content nu niet beschikbaar bij een verblijf in een ander EU-land. Dat gaat vanaf volgend voorjaar veranderen. Het Europees Parlement gaf donderdag in Straatsburg het groene licht hiervoor.

De EU-instellingen hadden in februari al een onderhandelingsakkoord bereikt. Na de formele instemming van de lidstaten hebben aanbieders negen maanden om de veranderingen door te voeren.

Gratis uitzendingen van bijvoorbeeld publieke omroepen vallen er niet onder. Het zogeheten geoblocking voor bepaalde programma's blijft vooralsnog toegestaan.

Series en muziek in hele EU afspeelbaar
Series en muziek in hele EU afspeelbaar (Foto: BuzzT)

'Stagebegeleiding opleiding schiet tekort'

Studenten zijn ontevreden over de manier waarop opleidingen hen voorbereiden op en begeleiden tijdens hun stage. Maar over de begeleiding door de stagebedrijven zelf zijn ze zeer te spreken, blijkt uit de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123.

Studenten die associate degree-opleidingen volgen, die qua niveau tussen MBO-4 en HBO liggen, zijn het minst positief over de begeleiding van hun school. Masterstudenten in het wetenschappelijk onderwijs klagen hier het minst over van alle studenten.

Volgens de onderzoekers zijn Nederlandse studenten over het algemeen tevreden over de opleiding die zij in het studiejaar 2016-2017 volgen. Associate degreestudenten zijn als enigen dit studiejaar minder tevreden dan vorig jaar.

Opvallend is ook dat, naarmate de student ouder is, hij of zij minder tevreden is. Vrouwen zijn doorgaans minder tevreden over hun studie dan mannelijke studenten.

Voor het onderzoek werden 728.000 studenten van zeventig hogescholen en universiteiten gevraagd mee te doen. Bijna 39 procent reageerde.

'Stagebegeleiding opleiding schiet tekort'
'Stagebegeleiding opleiding schiet tekort' (Foto: ANP)

Eekhoorn verstoort honkbalwedstrijd, commentator doet live verslag

Enkele dagen geleden stonden de honkbalteams van de Minnesota Twins en de Cleveland Indians in de Major League Baseball tegenover elkaar. De wedstrijd werd echter ruw onderbroken, want ineens dook een eekhoorn op.

De commentator van dienst, Tom Hamilton, liet zich niet van de wijs brengen en deed dan maar live verslag van het wel en wee van het arme beestje, dat volgens hem een prachtige sprint richting het thuishonk in de benen heeft. 

Het duurt opvallend lang voor er enige actie ondernomen wordt om de ongenode gast van het veld af te krijgen, zodat de wedstrijd verder kan. Ook Hamilton vraagt zich af waarom niemand die kant op loopt. "Het is geen poema hoor, jongens", vertelt hij. 

Hamilton's kleurrijke commentaar bij het avontuur van de eekhoorn is hieronder te beluisteren:

Eekhoorn op het veld (Bron: YouTube)

Werkstraffen en boetes voor beledigen Sylvana

De rechtbank in Amsterdam heeft twintig van de 22 verdachten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan opruiing, en bedreiging, belediging en discriminatie van Sylvana S. bestraft met werkstraffen tot tachtig uur en boetes tot 450 euro. Eén verdachte werd vrijgesproken, een minderjarige verdachte hoort zijn vonnis donderdagmiddag.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten met hun uitingen op sociale media de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden. S. kreeg in mei vorig jaar op met name Facebook een stortvloed aan verwensingen over zich heen, nadat ze bekend had gemaakt zich namens DENK kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer.

Een jaar eerder werd ze al mikpunt van woede en spot toen ze zich in de discussie over Zwarte Piet mengde en vrijwel heel Nederland indirect voor racist uitmaakte.

Ben je geïnteresseerd in de diverse uitspraken van de rechter? Klik dan hier.

Werkstraffen en boetes voor beledigen Sylvana
Werkstraffen en boetes voor beledigen Sylvana (Foto: BuzzE)

Bokser Chavez beroofd na gevecht tegen Canelo

Alsof 6 mei al niet zwaar genoeg was voor de Mexicaanse bokser Julio Cesar Chavez Jr, werd het later die avond nog slechter. Nadat hij eerder op de avond alle ronden in zijn gevecht met Saul Canelo Alvarez had verloren, verloor hij die avond ook nog eens een duur horloge, zijn telefoon en zijn salaris van die avond: een cheque ter waarde van drie miljoen dollar. Niemand vond na afloop van zijn bokspartij dat hij beroofd was van een overwinning door Canelo, maar wat er later die avond in een hotelkamer gebeurde, had daar alles mee te maken.


Chavez Jr. (links) krijgt klappen van kampioen Canelo (Foto: Getty images)

Volgens zijn vrouw Frida ontmoetten zij en Chavez na afloop van het gevecht een man in het gezelschap van drie mooie vrouwen. Zij dronken samen een paar drankjes in een bar in het MGM Grand Garden Arena in Las Vegas en Frida vertrok even later om voor hun tweejarige dochter te zorgen. Chavez werd daarna door het gezelschap overgehaald om het feestje naar een hotelkamer te verhuizen. Daar werden onderstaande beelden geschoten.

Chavez' vrouw is ervan overtuigd dat haar man tijdens het feestje op deze kamer werd gedrogeerd en daarna werd beroofd van zijn telefoon, horloge en salarischeque. 'In ieder geval werd hem teveel alcohol toegediend met als doel hem te beroven', volgens de begrijpende eega.

De beveiliging van MGM heeft inmiddels de cheque weer teruggevonden, maar de politie zijn nog op zoek naar de telefoon en het Hublothorloge ter waarde van 40.000 dollar.

12.000 discriminatiemeldingen geregistreerd

Vorig jaar zijn er in totaal meer dan 12.000 meldingen van discriminatie geregistreerd. Dat aantal is vergelijkbaar met 2015. In de meeste gevallen ging het om discriminatie op grond van afkomst. Dat blijkt uit cijfers van onder meer de politie en antidiscriminatiebureaus.

De statistieken staan in het jaarrapport over discriminatiecijfers dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd door minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie). Het is gemaakt door discriminatiekenniscentrum Art. 1 in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie.

De politie kreeg vorig jaar 4376 meldingen (21 procent minder dan een jaar eerder) en registreerde daarnaast ook nog 1528 discriminatie-incidenten tegen medewerkers met een publieke taak (47 procent meer). Antidiscriminatiebureaus kregen 4761 meldingen (4 procent meer). In 2016 kwamen er bij MiND en MDI (meldpunten internetdiscriminatie) 1459 meldingen binnen, een daling van 8 procent. Tot slot kreeg het College voor de Rechten van de Mens 463 verzoeken om een oordeel. Dat was een stijging van 10 procent.

Aangiftes gedaald
Opvallend is dat het aantal aangiftes bij de politie is gedaald, terwijl er bij de antidiscriminatiebureaus meer meldingen zijn geregistreerd. De onderzoekers hebben hier nog geen goede verklaring voor.

Veel van de incidenten in 2016 hadden te maken met herkomst. Bij de door de politie geregistreerde gevallen was dat 39 procent. Van deze in totaal 1723 incidenten had ijna de helft weer te maken met de donkere huidskleur van het slachtoffer. Het kan daarbij gaan om scheldpartijen met woorden als neger, aap of zwarte of bekladdingen met de term White Power.

12.000 discriminatiemeldingen geregistreerd
12.000 discriminatiemeldingen geregistreerd (Foto: ANP)

Turkije: VS-gezant IS kan vertrekken

Als het aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken ligt, dan kan de Amerikaanse gezant voor de strijd tegen Islamitische Staat vertrekken. Volgens Mevlüt Çavusoglu steunt Brett McGurk Koerdische militanten. Dat liet de minister donderdag weten, na zijn bezoek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Ankara beschouwt de Koerdische YPG-militie, een Amerikaanse bondgenoot in de strijd tegen IS, als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging. "Brett McGurk steunt beide groeperingen sowieso", oordeelde Çavusoglu. "Daarom is het wenselijk dat hij vervangen wordt."

Ook de Duitse troepen kunnen vertrekken, maar dan van de Turkse vliegbasis Incirlik waar ze gelegerd zijn ter ondersteuning van de strijd tegen IS. "Als ze weg willen, zijn ze vrij om te gaan", zei de Turkse minister daarover. "We gaan ze niet smeken te blijven."De Duitse regering overweegt haar militairen weg te halen na een nieuwe Turkse weigering bezoek toe te staan van parlementariërs aan militairen.

Turkije: VS-gezant IS kan vertrekken
Turkije: VS-gezant IS kan vertrekken (Foto: ANP)

Zweedse topper uitgesteld vanwege matchfixing

In de Zweedse voetbalcompetitie, de Allsvenskan, is de topper tussen IFK Göteborg en AIK donderdagochtend uitgesteld. De wedstrijd zou om 18.00 uur van start gaan, maar dat gaat niet door, zo melden Zweedse media.

Volgens de Zweedse voetbalbond heeft een speler van AIK een 'aanzienlijk geldbedrag' geboden gekregen om te proberen de tegenstanders te laten winnen. Volgens Hakan Sjöstrand, de secretaris-generaal van de bond, gaat het om een 'serieuze aanval op het Zweedse voetbal'. "Dit zullen we nooit laten gebeuren", zegt hij.

"Het uitgangspunt voor al onze wedstrijden is dat ze veilig zijn en dat ze op sportieve, eerlijke gronden gespeeld worden. Op basis van de informatie die we hebben gekregen kunnen we dat nu niet garanderen. Het is dan ook belangrijk dat we nu gelijk stevig handelen", aldus Sjöstrand, die ook vertelde dat de politie een onderzoek gestart is.

AIK en Göteborg staan op dit moment na acht wedstrijden zesde en elfde in de Allsvenskan, maar in de afgelopen jaren streden ze regelmatig mee om de bovenste plaatsen. 

'Vervolgen regenboogpadvandalen onrechtmatig'

De vijf studenten uit Leiden die vorig jaar een regenboogzebrapad oververfden en de Hitlergroet brachten, noemen hun actie een "uit de hand gelopen studentengrap". Waarom ze nu toch strafrechtelijk vervolgd worden, is ze een raadsel, betoogden hun advocaten donderdag in de rechtbank in Den Haag. Zeker omdat het Openbaar Ministerie de jongens zou hebben toegezegd dat er geen vervolging zou komen.

De advocaten vinden dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden. De rechter beslist daar over twee weken over. De vijf jongens zelf waren donderdag afwezig in de rechtbank. Ze hebben eerder al excuus gemaakt, de schade vergoed en ze doen mee aan onder meer een congres voor homo-acceptatie.

Het OM is heel duidelijk waarom de vijf studenten vervolgd moeten worden: "Ze maakten een statement tegen homo's en joden. Acties als deze mogen we nooit normaal vinden", zei de officier van justitie.

Filmpje van de actie
De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van een studentenorganisatie en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan.

Het zebrapad in Leiden werd in 2015 tijdens Coming Out Dag onthuld door de gemeente en het COC. Op steeds meer plekken in de hele wereld verschijnen zebrapaden in regenboogkleuren op de openbare weg. Het fenomeen is geïnspireerd op de regenboogvlag, het symbool van homo- en biseksuelen en transgenders.

'Vervolgen regenboogpadvandalen onrechtmatig'
'Vervolgen regenboogpadvandalen onrechtmatig' (Foto: ANP)

Aanvoerders Eredivisieteams willen kunstgras verbieden

De aanvoerders van twaalf teams uit de Eredivisie hebben opgeroepen tot een verbod op het spelen op kunstgras. Dit deden zij op de website van spelersvakbond VVCS. Ze vinden dat het spel erdoor te veel verandert en dat de kans op fysieke ongemakken te veel toeneemt.

De inmiddels gestopte Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt is duidelijk in zijn oordeel. "Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken. Het is niet voor niets dat in de Europese competities geen enkel team op kunstgras speelt."

Het speltype is op kunstgras dan ook heel anders dan op een gewoon natuurveld, zo liet Willem II-verdediger Jordens Peters weten. "Het type voetbal verandert door kunstgras. Het is moeilijker in duel te komen, dus de tackle gaat uiteindelijk uitsterven. Op kunstgras wordt er 'in de bal gespeeld' wat tegen de internationale trend in gaat waarin 'diepgang' zonder bal heel belangrijk is geworden."

Ajax-captain Davy Klaassen is het met hen eens. "Door zulke velden ga je er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland. Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden."

PSV-aanvaller Luuk de Jong wijst op de fysieke ongemakken die het kunstgras oplevert. "Voor een voetballer die niet gewend is om daarop te spelen, levert het fysieke klachten op. Herstel na het spelen duurt ook langer!"

De VVCS heeft met twaalf van de achttien aanvoerders daarom een manifest opgesteld en deze aan voetbalbond KNVB voorgelegd. De captains van Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag, Roda JC en Sparta Rotterdam weigerden. Dit zijn dan ook de zes teams die op het hoogste niveau op kunstgras spelen.

VVCS-directeur Danny Hesp: "Ik begrijp de spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier. We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal."

Voor de teams die op kunstgras spelen zou er volgens de VVCS een compensatiefonds moeten komen om over te stappen op echt gras.

Aanvoerders Eredivisieteams willen af van spelen op kunstgras (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)
Aanvoerders Eredivisieteams willen af van spelen op kunstgras (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)

'Transgenders melden amper discriminatie'

Nederlandse transgenders maken amper melding van discriminatie. Die conclusie trekt het Transgender Netwerk Nederland op basis van een eigen rapport over discriminatiecijfers in 2016. De belangenorganisatie is donderdag een campagne gestart om de meldingsbereidheid onder transgenders te vergroten.

Volgens Transgender Netwerk Nederland krijgt 40 procent van de transgenders in Nederland te maken met discriminatie. De belangenorganisatie telde over 2016 maar vijftig meldingen van discriminatie op grond van genderidentiteit bij antidiscriminatiebureaus, Meldpunt Internet Discriminatie en op haar eigen website.

De campagne moet vooral de ervaringen van discriminatie zichtbaar maken. Zo komt er een blog met ervaringsverhalen, waarop ook de politie, antidiscriminatiebureaus, advocaten en het Openbaar Ministerie aan het woord komen.

'Transgenders melden amper discriminatie'
'Transgenders melden amper discriminatie' (Foto: ANP)

Oud-burgemeester Brouwer van Utrecht overleden

Oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf van de gemeente Utrecht is woensdag op zeventigjarige leeftijd overleden. Ze was van 1999 tot 2008 burgemeester van de Domstad.

Brouwer-Korf was eerder raadslid en wethouder in Nijmegen en burgemeester van Zutphen en Amersfoort. Daarnaast bekleedde ze diverse andere functies. Ze was vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG), voorzitter van Reclassering Nederland, van de Raad van Toezicht van de Open Universiteit en van het Nationaal Reumafonds en was actief in diverse Utrechtse organisaties. Ook werkte ze bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Oud-burgemeester Brouwer van Utrecht overleden
Oud-burgemeester Brouwer van Utrecht overleden (Foto: ANP)

Acceptgiro blijft langer bestaan

De acceptgiro waarmee mensen over de post bedragen kunnen overmaken blijft langer bestaan. Vanaf 1 januari 2019 zouden er geen acceptgiro's meer verwerkt worden, maar die einddatum is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft Currence, het bedrijf achter de acceptgiro, besloten.

Goede doelen en sommige consumenten blijken de acceptgiro nog relatief veel te gebruiken. In 2016 werden er nog 19 miljoen stuks verwerkt. Dat waren er wel 21 procent minder dan in 2015. Het gebruik van het papieren betaalmiddel loopt al jaren terug. De meeste mensen die voor bijvoorbeeld hun tandartsrekening een acceptgiro toegestuurd krijgen betalen die tegenwoordig via mobiel of internetbankieren.

Acceptgiro blijft langer bestaan
Acceptgiro blijft langer bestaan (Foto: ANP)

Google Assistant op jacht naar Siri

Apples virtuele assistent Siri krijgt concurrentie: Google brengt zijn eigen Google Assistant als aparte app naar de iPhone. Dat maakte de zoekreus woensdag bekend tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Vanwege beperkingen in iOS is Assistant echter niet zo krachtig als zijn Android-tegenhanger.

Op Android kan Google Assistant de wereld om je heen zien en begrijpen. Zo toont de app je een menu als je de camera op de buitenkant van een restaurant richt en kan hij de telefoon verbinden met een wifi-netwerk als je de camera op de inloggegevens richt.

Google Photos is ook een stuk slimmer geworden en laat je nu automatisch foto's delen met de personen die op de foto staan. Ook maakt Google het in de toekomst mogelijk om objecten of personen van foto's te verwijderen.

Android O
De nieuwste versie van Android, Android O, richt zich vooral op batterijduur en snelheid. Ook zit er een virusscanner ingebouwd om apps te scannen. Bovendien is Android O anders opgebouwd zodat ook telefoonfabrikanten die een eigen laag over Android heenbouwen updates aan het besturingssysteem snel kunnen doorvoeren.

Naast Android O presenteerde Google ook Android Go. Die versie van het mobiele besturingssysteem vraagt minder rekenkracht en geheugen en is vooral bedoeld voor goedkopere toestellen. Het duurt echter nog wel even voordat Android Go daadwerkelijk beschikbaar is. Voorlopig is het nog louter een intern project.

Google Assistant op jacht naar Siri
Google Assistant op jacht naar Siri (Foto: BuzzT)

Málaga krijgt miljoen euro bij titel Real Madrid

Real Madrid kan op de laatste speeldag de titel pakken op bezoek bij Málaga. Als dat gebeurt, is de Andalusische club een miljoen euro rijker.

Dat melden verschillende Spaanse media. Real boekte woensdag een 1-4 zege bij Celta de Vigo en het heeft daardoor nog maar één punt nodig om de titelstrijd met Barcelona te winnen. De laatste uitwedstrijd is zondag om 20.00 uur bij Málaga.

Real Madrid betaalde in 2013 een slordige 27 miljoen euro om Isco over te nemen van Málaga. Er werd een clausule in zijn contract gezet waarbij zijn oude club één miljoen euro verdient voor iedere landstitel van Real in Isco's eerste vijf seizoenen, met een maximum van drie miljoen euro.

De Spanjaard won met de Koninklijke al tweemaal de Champions League, maar La Liga ontbreekt nog op zijn palmares. Zondag kan daar dus verandering in komen. Málaga speelt overigens nergens meer voor. De ploeg staat elfde en kan ook nog twaalfde of dertiende worden.

'Dubbelleven' vliegende koning wereldnieuws

Het nieuws dat koning Willem-Alexander al jarenlang op commerciële lijnvluchten van KLM vliegt, gaat sinds woensdag de hele wereld over. Tientallen media in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Australië, India en China schrijven over het 'dubbelleven' van de koning.

"Who's at the controls on KLM? Sometimes, the Dutch king", kopt The New York Times. "This is your king speaking: Dutch monarch Willem-Alexander reveals his secret life", schrijft de Daily Mail. The Indian Express: "No wonder it is the Royal Dutch Airlines, the king himself is flying you on KLM."

Veel media schrijven dat Willem-Alexander niet de eerste 'royal' is die graag de lucht in gaat. Ze vergelijken hem met de Britse prinsen William en Harry, die beiden achter de stuurknuppel van een helikopter plaatsnamen. William deed dat in zijn functie als piloot van East Anglian Air Ambulance en Harry vloog Apache-helikopters in Afghanistan toen hij dienst deed in het leger. De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, vliegt af en toe zelf op vluchten naar staatsbezoeken.

Koning Willem-Alexander onthulde woensdag in De Telegraaf dat hij al jaren voor de KLM in een Cityhopper vliegt, meestal in alle anonimiteit. Hij laat zich nu omscholen voor het vliegen van een Boeing 737.

'Dubbelleven' vliegende koning wereldnieuws
'Dubbelleven' vliegende koning wereldnieuws (Foto: ANP)

Hond vindt kat 2 maanden na huisbrand terug onder de vloer

Tijd voor wat goed dierennieuws op deze druilerige donderdagochtend. In South Haven, in de Amerikaanse staat Michigan, werd het huis van de familie Marr in maart volledig in de as gelegd door een brand.

Nou is dat op zich geen goed nieuws, en het feit dat hun geliefde kat Ringer nergens meer te bekennen was beloofde ook niet veel goeds. Hond Chloe overleefde de brand maar net, dankzij een door brandweermensen geïmproviseerd zuurstofmasker.

Ringer werd helaas min of meer opgegeven. "Op zoek naar de kat hebben we meubels verplaatst, rond de bedden gezocht en in elk kiertje en gaatje wat we konden vinden gekeken", aldus Ronald Wise van de lokale hulpdiensten. Helaas, Ringer was weg.

Toch gaf men de moed niet helemaal op. Telkens als Christine Marr weer bij het afgebrande huis kwam riep ze toch de naam van Ringer, in de hoop haar kat ooit weer terug te zien. Afgelopen zondag bracht ze weer een bezoek aan het huis, dit keer samen met hond Chloe.

"Chloe begon ineens te krabben en te graven in de vloer", schrijft Marr in een post op Facebook. "Ineens hoorden we een kat miauwen, dus pakten we wat kattenvoer om het dier eruit te lokken. En plotseling was daar ineens Ringer, onze kat waarvan we dachten dat hij de brand niet overleefd had", aldus een dolgelukkige Marr.

"De kat is een wonder", vertelt ze tegenover lokale media. "Het arme beest heeft hier twee maanden gezeten zonder eten of drinken en Chloe heeft hem ineens gevonden in een gat onder de vloer. We gaan er vanuit dat hij insecten en spinnen gegeten heeft toen hij vast zat...hij heeft wel meer dan negen levens gebruikt lijkt me."

Uiteraard bracht Marr haar kat naar de lokale dierenarts, waar ze goed nieuws kregen: Ringer was behoorlijk vermagerd, maar met wat hulp van een soort infuus met voeding zal hij er in principe weer helemaal bovenop komen.

Nog een video

South Park: The Fractured But Whole komt in oktober uit

De langverwachte South Park-game The Fractured But Whole heeft eindelijk een releasedatum, en wel op 17 oktober (van dit jaar!). Dat bevestigde Ubisoft eerder deze week, naast nog enkele andere grote aankondigingen.

De game staat nog steeds gepland voor release op pc, Xbox One en PlayStation 4. Als je een pre-order plaatst krijg je bovendien voorganger South Park: The Stick of Truth er gratis bij. Ook inbegrepen bij een pre-order is een 'in-game assistent' in de vorm van de dope-smokende Towelie. Don't forget to bring a towel!

Waarom Laci Green wordt uitgekotst door SJW's

Feministe en Social Justice Warrior Laci Green heeft zichzelf ge-'red-pilled'. Ze is de dialoog aangegaan met tegenstanders en is tot de conclusie gekomen dat die helemaal niet zo eng zijn als SJW's, feministen en - tot voor kort - zijzelf altijd keihard riepen. Daarvoor uit komen is natuurlijk tegen het zere been van SJW's en feministen die nog NIET ge-'red-pilled' zijn en dus is Laci nu ge-excommuniceerd door diezelfde SJW's en feministen die haar tot voor kort aanbeden.

Zo zou ze onwetend, clueless, dom en een verraadster zijn.

Nu heeft Laci Green met diverse anti-sjw's gesproken - en is ze met een aantal zelfs bevriend geraakt - en dus heeft een van hen, Chris Ray Gun, even een video gemaakt.

In voor wat anti-SJW-vermaak? Hieronder de video.

Brussel geeft Facebook boete van 110 miljoen

Facebook moet een boete van 110 miljoen euro betalen omdat het misleidende informatie heeft verstrekt rond de overname van de populaire chatdienst WhatsApp in 2014. Dat heeft de Europese Commissie donderdag laten weten.

Toen Facebook toestemming vroeg voor de overname van WhatsApp, liet het de toezichthouder weten dat de gebruikersgegevens van de twee diensten niet automatisch aan elkaar gekoppeld zouden worden. In augustus vorig jaar voerde het bedrijf een wijziging van de algemene voorwaarden door die dat toch mogelijk maakt.

De Europese Commissie maakte in december al haar bezwaren tegen de gang van zaken kenbaar aan Facebook. Onderzoek heeft uitgewezen dat de technische mogelijkheid om de accountgegevens van Facebook en WhatsApp te koppelen ook in 2014 al bestond, en dat medewerkers van Facebook daarvan op de hoogte waren.

"Het besluit van vandaag geeft een helder signaal af aan bedrijven dat zij moeten voldoen aan alle aspecten van de fusieregels van de EU, ook de verplichting om juiste informatie te verstrekken", aldus mededingingscommissaris Margrethe Vestager. De boete die Facebook moet betalen is volgens haar "proportioneel en afschrikwekkend".

Mede omdat Facebook zijn fout eerlijk heeft toegegeven en goed meewerkte aan het onderzoek, is Brussel niet voor het maximale boetebedrag gegaan. Dat had kunnen oplopen tot 1 procent van de totale omzet, wat in het geval van Facebook zou zijn neergekomen op een slordige 270 miljoen euro.

De Europese Commissie liet verder weten dat de misleiding door Facebook geen gevolgen heeft voor het positieve eindoordeel over de overname van WhatsApp. Daarmee was een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid.

Brussel geeft Facebook boete van 110 miljoen
Brussel geeft Facebook boete van 110 miljoen (Foto: BuzzT)

Gastvrije Charlie Sheen verrast Robert Jensen

Robert Jensen trapt donderdagavond zijn nieuwe RTL-show Jensen USA af met een interview met Charlie Sheen. Dat de acteur de brutale Nederlandse talkshowhost bij hem thuis uitnodigde had Jensen nooit verwacht. "Pas toen ik bij hem op de stoep in Beverly Hills stond en hij de deur open deed geloofde ik het", zegt Jensen.

Robert Jensen portretteert in de zesdelige RTL5-serie Jensen USA Amerikaanse beroemdheden, Nederlanders die het er helemaal hebben gemaakt en laat in zijn reportages ook de gekte van Amerika zien. "Na mijn vorige serie over de politiek gaan we nu meer kijken naar de leuke en gekke elementen in de Amerikaanse cultuur, afgewisseld met interviews met celebrity's. We beginnen met Charlie Sheen, iemand met een turbulent verleden met een periode vol drugs en drank. Ik was echt vereerd dat hij me uitnodigde. Ik heb sigaren meegenomen en aan het zwembad hebben we alles besproken."

Charlie Sheen doet volgens Jensen een opmerkelijke uitspraak. "Hij gaat altijd prat op zijn 'winning'-uitstraling en hij heeft nooit willen toegeven dat hij spijt heeft gehad. Toch zegt hij in mijn uitzending daar iets anders over, hij heeft er inmiddels een andere kijk op."

Backstage
Andere gasten die Robert Jensen de komende weken opzoekt zijn de gepensioneerde pornoster Ron Jeremy en de Nederlandse honkballer Kenley Jansen van de Los Angeles Dodgers. Ook gaat Jensen op bezoek bij Vanilla Ice, de man die 165 miljoen platen van Ice Ice Baby verkocht. "Ik heb hem opgezocht tijdens een van zijn concerten in North Carolina, want hij treedt nog steeds op. We spreken elkaar backstage. Wat weinig mensen weten is dat hij nog zoveel optreedt en daarnaast ook nog een succesvol tv-presentator is. Het interview geeft een aardig inkijkje in zijn leven."

Interessant noemt Jensen zijn reportage die hij mocht maken bij de Los Angeles Dodgers. "In Nederland is Kenley Jansen alleen bij liefhebbers van honkbal bekend, maar in Amerika verdient hij zestien miljoen dollar per jaar als een van de beste pitchers van land. Ik vond het heel leuk om hem op te zoeken."

Nieuwe rol
Robert Jensen voelt zich helemaal in zijn element in zijn nieuwe rol buiten de tv-studio. "Ik heb zeshonderd talkshows gedaan en mocht vorig jaar op pad door de Verenigde Staten voor de serie over de Amerikaanse politiek. Die rol bevalt me wel en dat geldt ook voor dit nieuwe programma. Ik kan zo leuke portretten van mensen maken en het nóg meer aankleden. Daarbij blijft Amerika interessant en dynamisch, er is hier veel aan de hand."

In iedere aflevering wordt de Amerikaanse president Donald Trump op de hak genomen door Trump-imitator John Di Domenico. "Met hem neem ik iedere week even door wat er allemaal gebeurd is. We moeten daarbij op een slimme manier de actualiteit bijbenen. Trump is zo vaak in het nieuws dat we bijna live zouden moeten gaan om niet achter de feiten aan te lopen."

Gastvrije Charlie Sheen verrast Robert Jensen
Gastvrije Charlie Sheen verrast Robert Jensen (Foto: BuzzE)

Wachttijden GGZ-instellingen te lang

Bij zo'n 45 procent van alle GGZ-instellingen in Nederland zijn de wachttijden veel te lang, vooral in de jeugdzorg. Kinderen en jongeren tot achttien jaar met angstklachten, een depressie of andere psychische stoornissen moeten gemiddeld zes weken wachten op een eerste intakegesprek. Volgens de regels mag dat niet langer dan vier weken zijn.

Volwassenen moeten gemiddeld vijf weken wachten, blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau MediQuest. Het kortst wachten mensen bij de verslavingszorg. Bij ruim 80 procent van de instellingen is de wachttijd binnen de norm. Gemiddeld moeten mensen met verslavingsproblemen drie weken wachten voordat ze terechtkunnen.

Volgens de onderzoekers neemt 4 procent van de GGZ-instellingen geen nieuwe patiënten aan als gevolg van de te lange wachtlijsten.

Overschrijding wachttijd
"Ondanks de ruime, door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), gestelde maximale wachttijd van vier weken voor een intakegesprek, wordt deze veelvuldig overschreden. Voor wie geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, is het dus niet vanzelfsprekend dat hij deze ook tijdig ontvangt. Kortere wachttijden kunnen verergering van de klachten en problematiek van een patiënt voorkomen", aldus de onderzoekers.

MediQuest nam meer dan duizend locaties van GGZ-instellingen onder de loep voor het onderzoek.

Wachttijden GGZ-instellingen te lang
Wachttijden GGZ-instellingen te lang (Foto: ANP)

Limburgse boeren: drones tegen wietteelt

Limburgse boeren gaan vanaf september drones met camera inzetten tegen illegale wietteelt op hun land. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) maakte dat donderdag bekend.

Volgens de bond is de inzet van drones uniek. De afgelopen jaren werd met helikopters gespeurd naar wiet tussen de mais. Dat is zo succesvol dat dit gezamenlijke project van onder meer LLTB, Openbaar Ministerie (OM) en politie gestopt is. Nu nemen de boeren de handschoen op en gaan met drones voorkomen dat wietcriminelen misbruik maken van hun landerijen.

De LLTB schaft een drone met ultra-HD-camera aan. De bond roept leden die een drone hebben op om mee te doen, "want we hebben naar verwachting ruim vijfhonderd percelen te controleren", aldus voorzitter Léon Faassen.

Bij de eerdere zoektochten naar wiet met een helikopter waren zo'n 250 boeren betrokken.

Limburgse boeren: drones tegen wietteelt
Limburgse boeren: drones tegen wietteelt (Foto: ANP)

Giro: Etappe 12 - We gaan weer sprinten

We hebben er een tijd op moeten wachten, maar de Giro maakt nu zijn status als leukste grote ronde van het jaar weer waar. De elfde rit was er een met actie van begin tot eind. Al vroeg in de rit barstte het spektakel los en werd er slag om slinger gedemarreerd. Iedereen wilde aanvallen en dat resulteerde in een grote kopgroep van 25 man.

Zo'n grote groep werkt nooit goed samen, dus besloten enkele renners om het alleen te proberen. Mikel Landa ging in de aanval en Omar Fraile ging achter hem aan, een Baskische entente. Meer dan 80 kilometer reden ze met z'n tweeën op kop, tot ze op de laatste klim van de dag weer werden ingerekend door de achtervolgende groep, die steeds een aantal minuten voor het peloton was blijven rijden.

Na de samensmelting bleek al snel dat Rolland en Rui Costa goede benen hadden. Richting de top van de laatste klim ging Rolland in de aanval en hij reed een aardige voorsprong bij elkaar. Geheel onverwacht ging Omar Fraile achter hem aan. Fraile had al zo lang op kop gereden samen met Landa, maar nadat hij was bijgehaald had hij zich toch herpakt en zo reed hij opnieuw aan de kop van de koers.

In de afdaling richting de streep reed hij samen met Rolland kort voor een grotere groep. In die grotere groep ging het niet snel genoeg, dus besloot Rui Costa op een laatste hellende strook de sprong te wagen. Hij sloot uiteindelijk aan bij de koplopers en zo reden ze met z'n drieën de finishplaats in. In de laatste kilometers sloot Tanel Kangert ook nog aan, waardoor het een sprint met vier ging worden.

Iedereen keek naar Rui Costa, maar Fraile bleek een wonderdag te hebben. Na zoveel kilometer in de aanval wist hij nog een fabelachtige sprint uit zijn benen te persen. Niemand kon überhaupt in zijn wiel komen en zo pakte hij zijn eerste overwinning in een grote ronde en ook meteen de eerste overwinning in de Giro voor zijn ploeg, Dimension Data.

Na de zege van Gorka Izagirre de tweede Baskische zege in deze Ronde van Italië, het zijn mooie tijden. Fraile is ook een renner die nogal eens onderschat wordt, ondanks het feit dat hij al twee keer de bergtrui won in de Vuelta. Dat onderschatten zal nu wel voorbij zijn.

Bij de klassementsmannen gebeurde ondertussen niet veel, Dumoulin had een redelijk makkelijke dag. Alleen Kruijswijk zakte weer eens door het ijs, maar dat is ondertussen geen verrassing meer. We gaan verder met de twaalfde rit, de langste rit van deze Giro. Met 229 kilometer is deze langste rit niet eens overdreven lang, hoewel de renners dat vast met me oneens zijn. Na een heuvelachtig begin van de rit zal het tweede deel van de rit volledig vlak zijn. De sprinters lijken na een aantal dagen weer een nieuwe kans te krijgen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De rit start in Forlì, een stad met 118.000 inwoners in Emilia-Romagna. Het is een stad zonder veel hoogtepunten. Die hoogtepunten waren er wel, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de stad te maken gehad met de nodige bombardementen. Forlì was vooral de pineut omdat Benito Mussolini dicht in de buurt van de stad geboren is. Onder zijn bewind werd de stad volledig verbouwd. De stadsmuren sneuvelden om brede toegangswegen aan te kunnen leggen en allerlei andere gebouwen werden naar zijn fascistische model gebouwd.

Ondanks deze minder fraaie geschiedenis zijn er toch nog wel wat mooiere verhalen te vertellen over de stad, die een behoorlijk grote geschiedenis in de Giro heeft. Tien keer eindigde hier een rit. Voor het laatst in 2015, toen Nicola Boem een lange vlucht wist af te ronden in een sprintje.

In Forlì hebben naast Boem ook nog een aantal grote namen gewonnen. Zo was er hier in 2006 nog een massasprint die gewonnen werd door Robbie McEwen. In een verder verleden wonnen Freddy Maertens, Rik Van Looy en Alfredo Binda in deze stad. Het is geen toeval dat de Giro hier vaak is geweest. Forlì is namelijk de stad waar in 1881 Tullo Morgagni werd geboren. Tullo was een journalist, die zijn carrière op 18-jarige leeftijd begon in Milaan. Per toeval ontmoette hij een aantal jaar later de directeur van de Gazzetta dello Sport, niet lang na deze onmoeting begon hij voor die krant te werken.

Morgagni was een groot sportliefhebber en daarom begon hij namens de krant allerlei wedstrijden te organiseren. In 1905 kwam hij op het idee om een wedstrijd te organiseren met begin en eind in Milaan. De wedstrijd werd oorspronkelijk Milano-Milano genoemd, maar zou twee jaar later omgedoopt worden in Giro di Lombardia. Een eerste Italiaanse klassieker was geboren.

Morgagni werd niet veel later hoofdredacteur van Gazzetta dello Sport en in die hoedanigheid ging hij door met het organiseren van nieuwe wedstrijden. Zo kwam hij op het idee om van Milaan naar Sanremo te rijden. Voila, een tweede klassieker. In 1908 bleek dat een andere Italiaanse krant op het idee was gekomen om een rittenkoers door Italië te organiseren, gebaseerd op de Tour de France. Morgagni kon dat natuurlijk niet laten gebeuren, hij wist niet hoe snel hij zelf dit idee moest gaan uitvoeren. Zodoende kwam de Giro d'Italia tot stand.

In 1919 kwam Tullo Morgagni noodlottig aan zijn eind toen het vliegtuig waarin hij zat neerstortte. Desondanks is men hem bijna 100 jaar later niet vergeten. We eren tijdens de 100e Giro de man die verantwoordelijk is voor zoveel belangrijke Italiaanse wedstrijden. Het vertrek zal zijn op het Piazza Aurelio Saffi, gevolgd door een rondje door de stad.

Een blik op het plein in Forli (Foto: Panoramio)
Een blik op het plein in Forli (Foto: Panoramio)

De route
Forlì ligt op de Povlakte, aan de rand van de Apennijnen. De eerste kilometers van deze rit rijden we rechtdoor over een brede weg door deze vlakte, maar na tien kilometer slaan de renners in Faenza linksaf en gaan ze weer op weg naar de Apennijnen. Ze blijven rijden over een brede weg die lang rechtdoor gaat, op weg naar de eerste klim van de dag. Het duurt nog wel een tijd voor die klim officieel begint, maar ondertussen gaat het wel al een aantal keer een beetje vals plat omhoog.

Na een kleine 40 kilometer koers verlaten de renners Emilia-Romagna en rijden ze Toscane weer binnen. Vanaf het moment dat we Toscane binnenrijden begint de weg steeds een beetje meer omhoog te lopen, tot Crespino sul Lamone, waar de renners na 55 kilometer passeren. In dit dorpje begint de klim naar Colla di Casaglia officieel. We hebben daarvoor 10 kilometer aan 2% gehad, vals plat dus. Nu gaat het 7,7 kilometer omhoog aan 5%.

De Colla di Casaglia is een col van de tweede categorie, wat best opvallend is aangezien we tijdens de vorige rit lastigere beklimmingen hebben gehad die dan slechts van de derde categorie waren. Italiaantjes zijn soms een beetje de weg kwijt, lijkt het wel. Tijdens de klim zullen de renners de weg niet kwijtraken in ieder geval, ze rijden over een pasovergang en volgen dus steeds dezelfde, kronkelige weg. Het is bochtig, maar niet heel zwaar. Twee kilometer aan 6%, dat is het heftigste deel van de klim.

Verder is het bepaald geen zware beproeving voor de coureurs, alleen richting de top gaat het nog even aan 7% omhoog. Na 63 kilometer komen de renners boven op de Colla di Casaglia, een mooie klim, met bijna continu een leuk uitzicht over de vele heuvels in de omgeving. Het wegdek is soms wel vrij bedroevend.

De renners rijden weer door een mooi gebied (Foto: Panoramio)
De renners rijden weer door een mooi gebied (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Colla di Casaglia is in het begin behoorlijk technisch, omdat het enorm bochtig is. Het gaat negen kilometer naar beneden aan 6 à 7%. De omgeving is bosrijk en de weg is slecht, dus deze afdaling is best pittig. Er komen een paar bochten voorbij die lastig in te schatten zijn, een aantal van die bochten zijn daardoor behoorlijk link.

Na negen lastige kilometers fietsen de renners dan door het dorpje Ronta, waar de afdaling een stuk makkelijker wordt. Het gaat nog zeven kilometer verder naar beneden, richting Borgo San Lorenzo, maar dit laatste deel van de afdaling heeft bijna geen bochten en het gaat ook niet meer zo steil naar beneden. In Borgo San Lorenzo slaan de renners rechtsaf en gaan ze op weg naar de eerste tussensprint van de dag.

Het zal nu ongeveer 20 kilometer zo goed als vlak zijn. In die 20 kilometer rijden de renners over brede wegen die grotendeels rechtdoor gaan. Ze passeren na een tijd Lago di Bilancino, een groot meer dat omringd is door enkele kastelen. Na een rondje langs het meer slaan de renners linksaf en rijden ze door Barberino di Mugello, waar dan na 97 kilometer de eerste tussensprint van de dag is. Na de tussensprint is het drie kilometer vlak en dan begint de volgende klim van de dag.

De Valico Appenninico is een klim van de derde categorie, 10 kilometer lang en 3% gemiddeld. De renners rijden tijdens deze klim over de snelweg, daarom is er geen profiel van de klim te vinden. Het is een klim met veel tunneltjes, wat eigenlijk wel zonde is omdat de omgeving weer zeer fraai is. De renners kunnen hier over de snelweg rijden, omdat er naast deze weg in de afgelopen jaren nog een ander snelweg is aangelegd, die wat minder rekening houdt met de omgeving dan de weg waar we nu over fietsen.

Die weg gaat dwars door het landschap heen, met lange tunnels tot gevolg. De tunneltjes van de oude snelweg zijn een stuk minder lang. De klim zelf is grotendeels niet meer dan vals plat. Totaal geen uitdaging. Na 110 kilometer komen de renners boven en dan is het nog 120 kilometer tot de streep. Bijna op de helft, maar het lastigste deel is dan wel geweest.

Nog meer fraaie omgevingen (Foto: Panoramio)
Nog meer fraaie omgevingen (Foto: Panoramio)

Een paar kilometer na de top van de klim verlaten de renners Toscana weer en zijn ze terug in Emilia-Romagna. De renners mogen nog een tijd over de snelweg blijven rijden en mede daardoor is de afdaling niet lastig. De weg is ontzettend breed, er zijn bijna geen lastige bochten en het gaat niet eens zo steil naar beneden.

Na 20 kilometer waarin de licht dalende stroken worden afgewisseld door sroken die simpelweg vlak zijn slaan de renners bij Rioveggio rechtsaf en verlaten ze de snelweg. Buiten Rioveggio komen de coureurs op een bochtigere weg terecht, die ze door de vallei van de rivier Setta brengt. Het gaat nu een aantal kilometer wat serieuzer naar beneden, zonder dat de afdaling ooit heel ingewikkeld wordt.

Na 140 kilometer koers is het dalen wel klaar en gaat de weg zo nu en dan zelfs weer licht omhoog. Het profiel van de weg is grillig langs de oevers van de Setta. We blijven de rivier volgen tot Sasso Marconi, waar na 152 kilometer de tweede tussensprint van de dag zal zijn. Richting Sasso Marconi wordt het steeds vlakker en de wegen worden ook steeds rechter. We zijn bijna helemaal beneden, terug in de vallei van de Po.

Bij het binnenrijden van Sasso Marconi stuiten de renners nog op een opvallende klif, die hoog uittorent boven de vallei. La Rupe, zo noemen ze het hier. In vroegere tijden maakte men grotten en huizen in deze uit lagen zandsteen opgebouwde klif, maar een aardverschuiving in 1892 doodde bijna alle bewoners van deze grotten. Huizen werden er daarna niet meer gebouwd bij deze klif, maar er werden wel grote muren opgetrokken, om verder instortingsgevaar te verminderen.

La Rupe bij Sasso Marconi (Foto: Panoramio)
La Rupe bij Sasso Marconi (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint rijden de renners verder over rechte, brede en vlakke wegen richting het prachtige Bologno. Deze stad gaan we alleen niet vereren met een bezoekje, want vlak voor we de stad zouden binnenrijden slaan we linksaf. We komen dus niet verder dan wat buitenwijken en voorsteden van Bologno, wat eigenlijk wel zonde is. Een aankomst op de San Luca had deze rit nog enigszins acceptabel kunnen maken, maar we zullen het met deze vlakke finale moeten doen.

Na wat draaien en keren door de agglomeratie van Bologno komen we weer in een wat ruraler gebied terecht en gaan we op weg naar Modena. De wegen zijn hier breed en vooral recht. Extreem recht. Er is bijna geen bocht meer te vinden. De renners fietsen rechtdoor naar school en kantoor en komen eigenlijk alleen nog een dorpjes met een paar rotondes tegen. In de dorpjes die ze passeren heb je af en toe ook nog een kleine wegversmalling, maar verder kan je dit deel van de rit met de ogen dicht afwerken.

Na 30 vlakke en rechte kilometers rijdt het peloton dan met 202 kilometer in de benen door Modena, een grote stad met 180.000 inwoners. Vorig jaar was Modena nog de startplaats van de 11e rit, met aankomst in Asolo. Modena is uiteraard de stad van Enzo Ferrari en Luciano Pavarotti. Bovendien zitten we nu op het grondgebied van Riccardo Ricco. De Cobra werd op een aantal kilometer van Modena geboren, in Formigini. Na een bochtige doortocht in Modena, waarin de renners onder meer langs het Museo Enzo Ferrari rijden, is het nog minder dan 25 kilometer tot de streep.

Vandaag rijden we door Modena (Foto: Panoramio)
Vandaag rijden we door Modena (Foto: Panoramio)

In de finale van de rit blijft het breed, recht en vlak. Het wordt alleen nog een beetje spannend als de renners door wat dorpjes rijden. In deze dorpjes liggen nog wel wat rotondes en wat vluchtheuvels, daar moet deze finale het dan van hebben. Een van die dorpjes heeft de fantastische naam Rubiera, de passage hier lijkt me een mooie ode aan Chechu. Na de passage in Rubiera is het nog 13 kilometer tot de streep.

Tot op zes kilometer van de streep gaat het volledig rechtdoor, met alleen een paar rotondes die voor wat afwisseling zorgen. Op zes kilometer van de streep is er dan een lopende bocht naar rechts en kort daarna volgt een smalle rotonde waar de renners ook weer naar rechts gaan. Na de rotonde komen ze dan weer op een brede weg terecht en is het nog vijf kilometer tot de streep. Het gaat nu weer drie kilometer rechtdoor, tot op twee kilometer van het einde.

Op iets meer dan vier kilometer van de finish ligt nog wel een rotonde, maar deze is zo breed dat het peloton daar zo ongeveer rechtdoor kan fietsen. Er zijn nog wel wat vluchtheuvels in het midden van de weg in de straten van Reggio Emilia, maar verder is dit zo'n beetje de simpelste finale ooit. Ze kunnen het wel, die Italianen. Drie kilometer voor het einde moeten de renners nog wel even over wat treinrails fietsen, maar dat ziet er niet heel gevaarlijk uit.

Op twee kilometer van de streep hoeft er pas weer gestuurd te worden, er ligt dan een soepel bochtje naar rechts op de renners te wachten. Vervolgens gaat het dan weer een kilometer rechtdoor, tot de boog van de laatste kilometer in beeld komt. De laatste kilometer begint met een lange, lopende bocht naar links over een brede weg. Het gaat dan weer rechtdoor tot op 350 meter van de finish. Er volgt weer een lopende bocht naar links en dan gaat het in de laatste meters volledig rechtdoor tot de meet. Een keurige finale, zeker in vergelijking met wat we eerder al hebben gezien.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
Reggio Emilia schijnt een pedagogische benadering van kinderen tot een jaar of 6 te zijn. Dat vind ik allemaal best, maar de stad waarin deze benadering is ontwikkeld interesseert ons natuurlijk meer. Reggio Emilia is een stad met 170.000 inwoners in Emilia-Romagna. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

De stad werd al vroeg gesticht, in 175 voor Christus begonnen de Romeinen hier al te bouwen. In de jaren daarna ging de stad simpelweg als Reggio door het leven, maar de oplettende kijker heeft natuurlijk onthouden dat we tijdens deze Giro ook al in Reggio Calabria zijn geweest. Om verwarring te voorkomen is men deze Reggio dus Reggio Emilia gaan noemen.

De Giro gaat hier voor de zesde keer aankomen. Voor het eerst was men hier in 1927, toen niemand minder dan Alfredo Binda won. Hij won dus zowel in de startplaats van vandaag als de finishplaats, Alfredo kon wel een aardig eindje fietsen. In 1947 won Luciano Maggini hier en in 1966 was Dino Zandegù aan het feest. De voor mij onbekende Zweed Alf Segersäll ging in 1983 met de winst aan de haal en de laatste keer dat men in Reggio Emilia aankwam won Pietro Caucchioli. Dat was in 2001, dus na 16 lange jaren keert men hier terug.

Reggio Emilia is trouwens best een mooie stad. Het centrum heeft nog veel middeleeuwse invloeden. Je vindt er de nodige mooie gebouwen, waaronder vanzelfsprekend een aantal fraaie kerkjes. De stad heeft op wielergebied verder geen extreem grote geschiedenis. Grote wielrenners zijn er niet geboren. Wel een aantal redelijk bekende voetballers, maar het meest in het oog springend zijn toch wel de muzikanten. In een klein dorpje buiten Reggio Emilia werd niemand minder dan Zucchero geboren. Bovendien is Benny Benassi opgegroeid in deze stad! Dit lijkt mij een uitstekende gelegenheid om een oude klassieker onder het stof vandaan te halen.

Reggio Emilia (Foto: Panoramio)
Reggio Emilia (Foto: Panoramio)

Benny Benassi - Satisfaction (Bron: YouTube)

TV & het weer
De langste rit van de Giro start om 11:35. Na een opwarmrondje van 10 minuten start de koers dan echt om 11:45. Tussen 16:57 en 17:29 worden de renners verwacht in de straten van Reggio Emilia. Vanaf 13:15 kunnen we bij Eurosport weer gaan genieten van de werken van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

Misschien hebben we wel geluk en gaat Karsten weer beginnen aan een anekdote zonder begin en eind, gooit Vanbelleghem er nog een paar van zijn stopzinnetjes uit, krijgen we diep in de finale nog een waardeloze analyse van de onverstaanbare Flecha en als het echt meezit krijgen we ook weer heerlijk vaak die fantastische reclame van het huichelachtige Israël te zien. Ik kan niet wachten.

Het gaat overigens smerig warm worden in Reggio Emilia. 28 graden in de middag, zonder kans op neerslag, met in de finale een redelijk briesje in de rug.

Two cities, one break (Bron: R_R)
Two cities, one break (Bron: R_R)

Favorieten & voorspelling
Dit zou normaal gesproken een rit voor de sprinters moeten zijn. Het begin van de rit is zeker niet voor de sprinters, die gaan op de klimmetjes wellicht overboord, maar na de laatste klim is het nog een kilometer of 100 tot de streep, dus tijd genoeg om weer aan te sluiten als je gelost bent en ook zeker genoeg tijd om wat vluchters terug te halen.

Dankzij de lastige beginfase is er wel een kans dat de sprintersploegen zich vandaag gaan sparen en de aandacht verschuiven naar de volgende rit, die volledig vlak zal zijn. Dat een groepje vluchters met de winst gaat lopen valt dus niet uit te sluiten. Toch ga ik voor het gemak maar uit van een massasprint. Deze finale is behoorlijk mooi, daar moeten de sprinters eigenlijk gewoon gebruik van maken. Kaarsrechte, brede wegen en een finale zonder idiote bochten. In principe zonde om er dan geen sprint van te maken.

1. Gaviria. Het is al een behoorlijk Colombiaanse Giro, maar ik denk dat de Colombiaantjes nog niet klaar zijn. We hebben ze niet kort genoeg gehouden en nu zijn ze niet meer te stoppen. Fernando is van de aanwezige sprinters nog steeds de snelste. De laatste massasprint won hij dan weer niet omdat hij in de chaotische finale zichzelf niet echt goed wist te plaatsen. Dat mag met deze finale geen probleem zijn.

2. Greipel. De Greip is eigenlijk niet eens zo goed bezig tijdens deze Giro en daarom verwacht ik er niet veel meer van. Toch is dat bij Greipel gevaarlijk, want dat zijn net de momenten dat hij ineens weer goed gaat rijden. Oftewel, ik schrijf hem toch nog maar niet af.

3. Ewan. Als je in dezelfde bus binnenkomt als Mareczko ben je heel slecht bezig. Eigenlijk heb ik helemaal geen vertrouwen meer in Ewan. Ik denk dat de kleine beentjes van dit ventje er klaar mee zijn, maar wie weet kan hij zich toch nog een keer opladen. Milaan halen gaat in ieder geval een uitdaging worden.

4. Bennett. Kwam op z'n gemakje binnen in de grote bus, nog voor het laatste groepje kneuzen. Er zou dus nog wel wat in de benen van Sam moeten zitten. Reed ook best sterk in de laatste sprint, dus ik verwacht hem nu wel weer vooraan.

5. Stuyven. Kwam tijdens de 11e rit al in het wiel van Bennett over de streep en dat mag tijdens deze rit wel weer zo zijn. Nizzolo is nu definitief weg, dus hij kan helemaal z'n gang gaan. Met Mollema houdt hij toch geen rekening, dus dit wordt sprinten. Heeft al een aantal keer laten zien dat hij dan best een eind kan komen.

Overigens zou ik het helemaal niet erg vinden als Eurosport een muis baart en daardoor met zwangerschapsverlof gaat.

Star Trek: Discovery krijgt trailer en meer afleveringen

Het eerste seizoen van de nieuwe serie Star Trek: Discovery krijgt geen 13 maar 15 afleveringen. Dat maakte de Amerikaanse zender CBS woensdag bekend. Ook werd een eerste trailer van de show gepresenteerd, die je onderaan dit bericht kunt bekijken.

De langverwachte serie, met Sonequa Martin-Green en Michelle Yeoh in de hoofdrol, wordt vanaf het najaar uitgezonden bij zender CBS. Discovery speelt zich tien jaar voor de avonturen van kapitein Kirk en het ruimteschip Enterprise af. De serie volgt het verhaal van de USS Discovery die reist door de melkweg om nieuwe werelden en beschavingen op te sporen.?

Zender CBS zet zwaar in op de nieuwe serie en maakte naast het aantal extra afleveringen ook bekend dat er een talkshow, Talking Trek, na elke aflevering volgt waar nagepraat zal worden over de show.

In Nederland zal de serie te zien zijn op Netflix die de aflevering binnen 24 uur na uitzending beschikbaar maakt.

Een-tegen-een in Quake Champions

Bethesda laat met een nieuwe trailer de Duel mode van Quake Champions zien, een 1-v-1 showdown om te beslissen wie de beste is, voor eens en voor altijd.

Spelers starten met het selecteren van drie Champions vooraleer de Arenas te betreden. Bij het kiezen van hun roster, moeten spelers beslissen welke Champions het beste passen bij hun unieke speelstijl en welke als counter kunnen gebruikt worden tegen de keuze van de tegenstander.

Duel wordt gespeeld als een best-of-three match. Een speler moet elke ronde alle drie de Champions van de tegenstander zien te verslaan. Wanneer een speler wordt gefragged, respawnen ze als een van hun andere gekozen Champions. Zijn alle drie de Champions uitgeschakeld, dan wordt de winnaar van de match bepaald.

Quake Champions komt in ieder geval uit op pc. Een releasedatum gaan we vast op E3 horen.

Achter de schermen met Project Cars 2

Slightly Mad Studios en Bandai Namco hebben het eerste deel van een zesdelige filmserie onthuld, dat laat zien hoe elke auto in Project CARS 2 in samenwerking met coureurs wordt ontwikkeld. Patrick Long, Chris Goodwin, Tommy Milner, en Vaughn Gittin Jr. zijn maar een paar van de race-sterren die in deze video's te zien zijn.

Deze zes nieuwe trailers komen uit gedurende de lente en zomer van 2017. Ze bevatten blikken achter de schermen, en laten zien hoe bekende coureurs en testrijders meewerken aan de in-game besturing en de ‘feel’ van de voertuigen in Project CARS 2.

Vandaag is de eerste film uitgebracht: ‘Project CARS 2: Built by drivers – “As Close As It Gets” Featuring Chris Goodwin’. Hierin zie je de ontwikkeling van de nieuwe McLaren 720S, en hoe McLaren's chief test-driver, Chris Goodwin, werkt aan de in-game development van de supercar. Uiteindelijk kan alleen Goodwin de in-game besturing van de 720S goedkeuren, en dat betekent dat technici van overal ter wereld moeten worden ingevlogen om te zorgen dat de wagen zo realistisch mogelijk reageert.

Project CARS 2 komt in het najaar van 2017 uit voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

VS en EU praten verder over laptopverbod vliegverkeer

De Verenigde Staten en de Europese Unie praten volgende week in Washington verder over hoe zij samen risico's en terreurdreiging in het luchtverkeer het hoofd kunnen bieden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring na afloop van overleg in Brussel woensdag. De Europese Commissie had de Amerikanen uitgenodigd om opheldering te geven over hun plan om laptops, handhelds, tablets, e-readers, draadloze- en noisecancelling koptelefoons en camera's te gaan verbieden in de handbagage op vluchten vanuit de EU naar de VS.

Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof was aanwezig. Volgens EU-bronnen heeft de Amerikaanse onderminister van binnenlandse veiligheid Elaine Duke de EU-commissarissen voor Transport en Binnenlandse Zaken en de aanwezige luchtvaart- en veiligheidsexperts uit zeven landen met grote luchtvaartbelangen "geïnformeerd over de achtergrond van het laptopverbod". Vanwege het veiligheidsaspect werd inhoudelijk verder niets naar buiten gebracht.

Volgens de verklaring hebben "de aanwezigen informatie uitgewisseld over de serieus toenemende bedreiging van luchtvaartveiligheid en de manier waarop daarmee om te gaan." Ze spraken ook over bestaande veiligheidsnormen en opsporingsmogelijkheden, "evenals over recente veiligheidsverbeteringen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan met betrekking tot grote elektronische apparaten in de ingecheckte bagage."

De Amerikanen zouden de maatregel willen nemen uit vrees voor explosieven in elektrische apparaten groter dan een telefoon. De commissie wil dat de EU een gezamenlijke positie inneemt. Volgens een diplomaat wordt de informatie nu eerst in de hoofdsteden geëvalueerd.

Een woordvoerder van de commissie zei eerder woensdag dat "elke dreiging voor de VS ook een dreiging is voor Europa. Het is belangrijk dat we samenwerken. Informatie moet worden gedeeld en het antwoord zou gemeenschappelijk moeten zijn."

De VS hanteren al een laptopverbod voor inkomende vluchten van tien vliegvelden in het Midden-Oosten. Groot-Brittannië heeft een soortgelijk verbod ingesteld voor directe vluchten vanuit Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saudi-Arabië.

Saillant detail is dat de daadwerkelijke incidenten met bommen in elektronica allemaal draaiden om onder andere radio's die niet in de handbagage maar in de ruimbagage waren meegekomen.

VS en EU praten verder over laptopverbod
VS en EU praten verder over laptopverbod (Foto: BuzzT)

Agente Oklahoma onschuldig aan doodslag

Politieagente Betty Shelby is vrijgesproken van doodslag. De agente schoot vorig jaar september op een zich agressief gedragende man, die aan zijn verwondingen overleed. Omdat de man zwart en de agente blank is en de man naar later bleek ongewapend was werd natuurlijk meteen uitgegaan van racisme.

Het fatale incident, vastgelegd op video, zorgde voor een nationale discussie over vermeende racistische neigingen bij de Amerikaanse wetshandhavers.

De 43-jarige Shelby ontkende dat huidskleur een rol speelde bij de schietpartij die Terence Crutcher (40) het leven kostte. Ze had louter en alleen gehandeld op basis van het gedrag van de verdachte, wiens auto de weg blokkeerde. De man maakte een beweging alsof hij door het open raam een vuurwapen wilde pakken, waarop Shelby op de verdachte schoot.

Politieagente niet schuldig aan doodslag
Politieagente niet schuldig aan doodslag (Foto: ANP)

Win Injustice 2

Na de eerste Injustice-game is de kwaadaardige Superman verslagen. In Injustice 2 proberen Batman en zijn team met superhelden orde op zaken te stellen, maar krijgen heibel met "The Society", een team met superschurken die de macht wil grijpen. En dan komt er nog een buitenaards probleem in de vorm van Brainiac die de Aarde wil voor zijn onderzoeken. In deze fighter heb je niet alleen je vaardigheden, maar ook kun je uitrustingen verdienen die je statistieken verbeteren of zelfs nieuwe speciale aanvallen geven.

Injustice 2 is uitgebracht en we mogen van Warner Bros Interactive drie exemplaren weggeven. Dat doen we graag, maar om kans te maken moet je wel antwoord geven op twee vragen. De eerste vraag is: Wie is de leider van "The Society" in Injustice 2? De tweede vraag is: wil je kans maken op de PlayStation 4- of Xbox One-versie? Stuur je antwoord via deze pagina in.

Je kunt meedoen tot en met 21 mei. Deelnemers krijgen persoonlijk bericht en natuurlijk maken we de winnaars via de site bekend.

Politie Amsterdam wil agentes met hoofddoek

Agenten met keppeltjes voor Joodse agenten? Een vergiet op het hoofd voor agenten die Pastafari zijn? Rok met kousen voor de gereformeerde agentes? Of de politie dat óók overweegt weten we niet, maar de Amsterdamse politieleiding staat alvast te popelen om agenten met een hoofddoekje de straat op te sturen.

De Amsterdamse politie moet en zal meer moslims in de gelederen krijgen en na de discriminerende vacature vorige week probeert men nu meer moslima's in het korps te krijgen. Dat zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg in het AD donderdag.

Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten een buitenlandse achtergrond heeft, zodat het korps meer een afspiegeling is van de Amsterdamse maatschappij. Momenteel heeft slechts 18 procent van de Amsterdamse agenten een niet-Nederlandse achtergrond. "Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben", zegt hij.

De politiechef geeft aan dat het al in andere landen gebeurt. "In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet."

Politie Amsterdam bekijkt toestaan hoofddoek
Politie Amsterdam bekijkt toestaan hoofddoek (Foto: ANP)

Derek Ogilvie claimt achtergehouden geld RTL

Tv-medium Derek Ogilvie is naar de rechter gestapt omdat RTL opzettelijk inkomsten uit zijn theatertour zou hebben achtergehouden. De Schot wil dat via een gang naar de rechtbank alsnog krijgen. "Twee weken geleden hebben ze mijn claim ontvangen, de procedure loopt", zegt Ogilvie donderdag in De Telegraaf.

Na het succes van zijn tv-programma's gaf Ogilvie zo'n driehonderd theatershows door het land, die eveneens door RTL werden geproduceerd. Volgens Ogilvie zou hij een vast percentage van de opbrengsten krijgen, maar is daar iets mis gegaan.

"Jarenlang heb ik gewerkt met een bedrijf dat ik vertrouwde", zegt hij. "Maar nadat ik er vertrok, ontdekte ik dat mij lang niet alles betaald was waar ik recht op had. Sterker nog: er werden grote bedragen voor me achtergehouden. Ik vind dat beangstigend." Om hoeveel geld het gaat, wil Ogilvie niet zeggen.

RTL wil tegenover de krant niet reageren.

Derek Ogilvie claimt achtergehouden geld RTL
Derek Ogilvie claimt achtergehouden geld RTL (Foto: BuzzE)

16.298 nieuwe donateurs voor KWF

Olcay Gulsen heeft woensdagavond haar triathlon volbracht. De modeontwerpster zwom live in de televisieuitzending van de Marathon tegen Kanker 1,5 kilometer in de grachten van Alkmaar. Eerder op de dag had ze al 40 kilometer gefietst en 10 kilometer hardgelopen. De Supertrash-zakenvrouw zette zich met deze triatlon met de olympische afstand, die ze in omgekeerde volgorde aflegde, in voor KWF Kankerbestrijding.

De 36-jarige Olcay begon acht weken geleden met trainen voor deze zware beproeving. Dit was een flinke opgave voor haar, "want ik ben niet zo sportief en kan niet zwemmen", zei ze aan het begin van haar training.

Olcay hoefde haar triatlon niet alleen te doen. Bij alle drie de onderdelen werd ze bijgestaan door bekende en onbekende vrijwilligers. Zo fietsten onder meer Leontine van Moorsel en Simon Keizer met haar mee, bij het lopen kreeg ze steun van Rick Brandsteder en andere trimmers en in Alkmaar sprong ze met zo'n honderd zwemmers in de gracht. Olympisch kampioen Maarten van de Weijden gaf haar steun vanaf de kant.

Olcay Gulsen was niet de enige BN'er die zich inzette voor de actie. Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel, die afgelopen maart voor de achtste keer schoon werd verklaard van kanker, liep van Amsterdam naar Alkmaar. En Tim Douwsma ging onder leiding van Epke Zonderland trainen voor een oefening aan de rekstok. Daarbij liep de zanger en acteur een slijmbeursontsteking op, waardoor hij niet in staat was om zijn kunsten te tonen aan het Alkmaarse publiek. Zonderland nam woensdagavond de honneurs waar en droeg zijn oefening op aan zijn trainer Mitch Fenner, die vorig jaar overleed aan de gevolgen van darmkanker.

Er hebben zich woensdagavond 12.295 mensen als donateur van KWF Kankerbestrijding aangemeld. Dat maakte presentatrice Caroline Tensen aan het eind van de avond bekend.

Update 07:25 uur:
Er zijn nog meer donateurs bijgekomen. De stand stond gisteravond op 16.298 volgens Caroline Tensen bij Pauw. Onder de donateurs zijn mensen die structureel doneren, een eenmalige bijdrage hebben gedaan en mensen die met een actie geld voor het KWF hebben ingezameld.

Vanuit de NPO Radio 2 Collectebus, langs een aantal steden, presenteerden dj's als Gerard Ekdom, Gijs Staverman en Ruud de Wild hun programma's en zamelden ze geld in voor KWF Kankerbestrijding. De bus eindigde 's avonds in Alkmaar. Daar werd op NPO1 de tv-show Marathon tegen kanker uitgezonden.

Olcay Gulsen volbrengt triatlon voor KWF
12.295 nieuwe donateurs voor KWF (Foto: BuzzE)

De singleplayer van Splatoon 2

Net als Splatoon krijgt ook Splatoon 2 een singleplayer-campaign. Dit keer worden we meegelokt door Marie (die een onrustige tijd ervaart met maatje Callie) om de Octolings te stoppen. 

We zien nieuwe mogelijkheden voorbijkomen, mooie nieuwe stages en nieuwe vijanden en bazen. Het lijkt weer een waar spektakel te worden in ieder geval. De trailer kun je hieronder bekijken.

Splatoon 2 lanceert 21 juli voor Nintendo Switch.

Inwoners Ede zijn het gelukkigst

De inwoners van Ede, een middelgrote stad in Gelderland, zijn de gelukkigste Nederlanders. Dat staat in de Atlas voor gemeenten, die donderdag verschijnt. Alphen aan den Rijn en Amstelveen staan in dat overzicht tweede en derde.

Dat inwoners van Ede het gelukkigst zijn, komt onder meer doordat relatief veel mensen er werk hebben en gezond zijn. Ook de prettige, veilige woonomgeving met relatief veel rust en ruimte is van invloed.

Inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen, aldus de onderzoekers. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden ligt dat percentage op 85 en in niet-stedelijke gemeenten iets hoger: 89 procent.

Rotterdam minst gelukkig
Alle gemeenten zijn in het onderzoek betrokken. Van de vijftig grote gemeenten heeft Ede met 89 procent de meeste gelukkige inwoners en Rotterdam de minste. Van de Rotterdammers is bijna een op de vijf (18 procent) niet gelukkig. Het onderzoek is gehouden voordat Feyenoord landskampioen werd.

De resultaten van het onderzoek worden donderdagmiddag gepresenteerd in Emmen.

Inwoners Ede zijn het gelukkigst
Inwoners Ede zijn het gelukkigst (Foto: ANP)

Meer informatie en gratis demo voor Arms

Nintendo heeft vannacht een nieuwe Nintendo Direcht uitgezonden met veel nieuwe informatie over fighter Arms. De game lanceert 16 juni voor Nintendo Switch en komt met een variatie aan mogelijkheden.

Er zijn drie nieuwe fighters aangekondigd: Kid Cobra, Byte & Barq (een duo dus) en Twintelle. Ze hebben elk hun eigen persoonlijkheden en vechtstijl, net als de overige tot nu toe aangekondigde zeven fighters. Naast de 'gewone' battle, kun je het ook tegen elkaar opnemen in Team Fight (2 v 2), V-Ball (volleybal met een ontploffende bal), Hoops (basketbal, waar je tegenstander de bal is), Skillshot (tactisch slaan om zoveel mogelijk doelen te breken in één keer) en 1-on-100. Voor degene die hun vaardigheden willen testen is er de Grand Prix, waarin je vecht tegen tien tegenstanders met uiteraard een vooralsnog onbekende eindbaas.

Online is een Party Match mogelijk met bovenstaande opties, of Ranked Match waarin je één tegen één speelt. Voor een overzicht hoe de game precies werkt raad ik je aan de onderstaande video te bekijken, of even terug te lezen op de website. 

Voor wie nog twijfelt over de game is er goed nieuws: Nintendo heeft twee gratis demo-weekenden aangekondigd (de Arms Global Testpunch). Deze is nu te downloaden in de eShop en de demo's vinden plaats in de weekenden van 26 tot en met 28 mei en 2 tot en met 4 juni. Ook heeft Nintendo aangekondigd gratis DLC uit te brengen (net als hoe het ging bij Splatoon) in de vorm van fighters, stages en Arms om te gebruiken.

'Treinvertraging vaak door idioten op spoor'

Meer dan de helft van de treinvertragingen (53 procent) wordt veroorzaakt door roekeloos gedrag van automobilisten, fietsers en wandelaars. "We hebben het hier over idioten die doodleuk het spoor opgaan om rare fratsen uit te halen, foto's te maken of een kortere weg te nemen", zegt Willem Loonen, hoofd Meldkamer Spoor in Utrecht donderdag in een interview met De Telegraaf.

"Ze spelen met hun leven", aldus Loonen. "Het lijkt wel of Nederlanders steeds gekker worden. Onbegrijpelijk." Later donderdagochtend presenteert spoorbeheerder ProRail in Utrecht het jaarverslag. Van de 37.000 incidenten op het spoor die jaarlijks plaatsvinden, zorgt bijna een derde voor vertragingen waar reizigers last van hebben, aldus de krant.

'Treinvertraging vaak door idioten op spoor'
'Treinvertraging vaak door idioten op spoor' (Foto: ANP)

Aanpak smokkelwaar gevangenissen kan beter

Er is een effectievere aanpak nodig tegen smokkelwaar in gevangenissen. Mede door gebrek aan tijd is het voor gevangenispersoneel moeilijker geworden om smokkelwaar als drugs en mobiele telefoons buiten de muren van de gevangenissen te houden.

Dat concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie in een donderdag gepubliceerd rapport over het tegengaan van contrabande. Ook nieuwe technologieën maken het moeilijker om verboden voorwerpen te ontdekken. Zo kunnen mobiele telefoons steeds kleiner worden gemaakt, waardoor ze moeilijker zijn te detecteren.

Volgens de inspectie, die onderzoek deed in zeven inrichtingen, spant het personeel in de gevangenissen zich actief in om invoer van contrabande tegen te gaan. Van vrijhandelsplaatsen van smokkelwaar is geen sprake volgens de inspectie, maar verbeteringen zijn wel nodig

Celinspecties
Zo hebben medewerkers meer gelegenheid nodig om bijvoorbeeld celinspecties grondig te doen. Meerdere beveiligers hebben bovendien gevraagd om extra training om contrabande te herkennen. Ook zijn bijvoorbeeld detectiepoorten en bagagedoorlichting niet altijd meer effectief. Vooral inwendig verstopte voorwerpen die niet van metaal zijn glippen daar doorheen.

Het is noodzakelijk om te investeren in nieuwe technologie, vindt de inspectie. Ook moet worden gekeken naar werkwijzen en richtlijnen voor de omgang met contrabande. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) krijgt bovendien het advies om informatie over smokkelmethoden beter onderling te delen.

Er is ook onderzoek gedaan naar het integriteitsbeleid. Dat beleid blijkt niet altijd bekend onder medewerkers. De inspectie vindt ook dat moet worden gewerkt aan de screening van medewerkers die al bij DJI werken.

Aanpak smokkelwaar gevangenissen kan beter
Aanpak smokkelwaar gevangenissen kan beter (Foto: ANP)

Rijksmuseum trots op aankoop zeldzaam fotoboek

Het is het eerste fotoboek ooit gemaakt en dan ook nog van de hand van 's werelds eerste vrouwelijke fotograaf. Het Rijksmuseum is apetrots op de aanwinst Photographs of British Algae van Anna Atkins, dat het museum voor 450.000 euro kon kopen van de New Yorkse kunstenares Michele Oka Doner.

Het zeer zeldzame boek uit 1843 is een bundeling van 307 blauw getinte afbeeldingen, die bedoeld waren als illustratie van een handboek over Britse wieren van William Harvey. Conservator fotografie van het Rijksmuseum Hans Rooseboom noemt de platen "van een onbegrijpelijke schoonheid" en spreekt van "buitengewoon zeldzaam werk, op het kruispunt van wetenschap en kunst, uit een tijd dat foto's nog niet als kunst werden gezien maar vooral als nuttig gebruiksmiddel".

Voor het met de hand vervaardigen van haar fotogrammen (foto's zonder camera) van Britse wieren, hanteerde Atkins het blauwdrukprocedé, dat haar was uitgelegd door John Herschel. Hij was de bedenker van de cyanotypie ofwel blauwdrukfoto. Atkins legde gedroogd wier op een papier met lichtgevoelige ijzerzouten en stelde dat zo'n tien minuten bloot aan de zon. Daarna werd het papier gespoeld met water. Het onbelichte deel, het wier in dit geval, bleef wit, de rest van het papier kreeg de typische kleur (Pruisisch) blauw.

Van Atkins' fotoboek zijn rond de twintig exemplaren bekend, die allemaal anders zijn omdat elke plaat handmatig is gemaakt. Het Rijks kon de aankoop van zijn exemplaar bekostigen door bijdragen van de BankGiroLoterij, de rijke mecenasfamilie Cordia en het Paul Huf Fonds. Het boek en een wand met afbeeldingen in facsimile zijn vanaf 17 juni te zien op de tentoonstelling 'New Realities. Fotografie in de 19de Eeuw'.

Rijksmuseum trots op aankoop zeldzaam fotoboek
Rijksmuseum trots op aankoop zeldzaam fotoboek (Foto: ANP)

Giro-organisatie beboet Campenaerts voor regelen date

Ze zeggen wel eens dat Italianen zulke romantici zijn, maar dat is de organisatie van de Giro d'Italia even ontgaan. Dinsdag regelde LottoNL-renner Victor Campenaerts een date met ene Carlien, door 'Carlien, daten?' op zijn borst te schrijven en dat voor de start van de tijdrit te laten zien aan de camera's.

Op de Belgische radio liet Carlien woensdag weten dat ze daar natuurlijk geen nee tegen kon zeggen en dus gaan de twee binnenkort op date. Niet naar een film, 'want daar val ik altijd in slaap', maar een stukje fietsen ('als hij daar na drie weken Giro zin in heeft') of 'op restaurant gaan' leek Carlien, die Campenaerts al jaren kent, wel wat.

Louter goed nieuws dus, tot daar ineens het dagelijkse communiqué van de organisatie kwam. Wat bleek? Campenaerts krijgt een boete van 100 Zwitserse franken, een dikke negentig euro. 'Gedrag van een renner dat het imago van de wielersport schade toebrengt', luidt de reden voor de boete. Of de Italianen wellicht bang zijn voor het zien van mannentepels, geen idee, maar hoe het het imago van de wielersport schaadt is wat ons betreft een raadsel. 

FOK! Wat een weer: regen

Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.

Goedemorgen,

Vond je het eergisteren en gisteren goed weer? Wil je dat nog wel een paar dagen? Wat een afknapper wordt het weer van vandaag dan!

Vandaag wordt het namelijk maximaal 20 graden (en als je in het westen woont maar 16) en de hemel is helemaal dichtgetrokken. Daar blijft het dan ook nog niet bij, want uit die bewolking valt regen die langzaam naar het oosten trekt. In de middag zou het even droog kunnen zijn, maar in de avond gaan de hemelsluizen weer open. Vrijdag wordt het nog frisser en valt er nog meer regen. Het weekend dan zou mooier kunnen verlopen. Er wordt zaterdag weinig regen verwacht en de dagen daarna helemaal niet. De temperatuur loopt ook wat op van 16 op zaterdag tot 22 op maandag.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:40
Zon onder: 21:32
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1830 Het dorp Gendringen in de Achterhoek wordt door een grote brand grotendeels in de as gelegd.
1927 In het dorp Bath in Michigan blaast een man zijn boerderij, de plaatselijke lagere school en zijn auto op. 45 mensen, voornamelijk schoolkinderen, komen om het leven.
1941 Nadat Kroatië door de nazi's tot koninkrijk was verheven, wordt de hertog van Spoleto tot koning gekroond. Hij neemt de naam Tomislav II van Kroatië aan.
1969 Apollo 10 wordt gelanceerd.
1976 Justitie legt in overleg met minister van Agt beslag op de apparatuur van de abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede.
1998 Cor van Hout wordt tot 4,5 jaar cel veroordeeld.

Regenboog in Gorredijk (Archiefoto: Paddo)
Regenboog in Gorredijk (Archiefoto: Paddo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Informateur verkent donderdag verder

De poging om tot een nieuw kabinet te komen gaat donderdag verder. Informateur Edith Schippers praat vanaf 10.00 uur op het Binnenhof achtereenvolgens met de lijsttrekkers van GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus, PvdA, DENK en SGP.

Een dag eerder sprak Schippers al met de andere lijsttrekkers. Ze verkent hoe het nu verder moet, nadat de formatie van een regering van VVD, CDA, D66 en GroenLinks was geklapt. De informateur verzamelt alle ideeën en komt dan met een voorstel welke partijen samen om tafel zouden kunnen gaan zitten om uit te vissen of zij een coalitie kunnen vormen.

VVD, CDA en D66 hopen samen een andere vierde partner te kunnen vinden. De SP sluit echter samenwerking met de VVD uit, D66 noemt een coalitie met de ChristenUnie "onwenselijk" en de PvdA voelt niets voor regeringsdeelname. Dat maakt de taak van Schippers er niet makkelijker op.

De PVV, de tweede partij van het land, is uitgesloten.

Informateur verkent donderdag verder
Informateur verkent donderdag verder (Foto: ANP)

Derksen: "Feyenoord verdedigt titel niet"

Johan Derksen staat vooral bekend als iemand die vaak veel te zeuren heeft en dit keer zullen Feyenoord-fans het ongetwijfeld niet met hem eens zijn. De voormalig hoofdredacteur van Voetbal International heeft het eerste Rotterdamse kampioensfeestje in bijna twintig jaar even afgewacht, maar velt nu toch zijn oordeel: Lee Towers kan zijn gouden microfoon volgend jaar thuis laten liggen.

Volgend seizoen spelen de Rotterdammers in de Champions League en daar heeft Derksen zijn bedenkingen bij. "Je moet er toch echt niet aan denken dat ze met dit centrum straks tegen Real Madrid of FC Barcelona moeten spelen? Die jongens zijn gewoon niet snel genoeg", oordeelt hij. De Europa League is meer het niveau van Feyenoord, maar dat komt wel vooral door 'ordinair geld'.

"PSV heeft een matig seizoen gehad en zal nieuwe spelers bij de selectie halen, Ajax raakt er misschien wat kwijt, maar kan ook weer nieuwe spelers aantrekken. Als Feyenoord moet je daar echt in mee kunnen gaan", vertelt Derksen. Dat De Kuip het thuisstadion is zou een positieve rol kunnen spelen: "Toen ik bij Haarlem speelde heb ik een week lang niet gezegd dat ik geblesseerd was, zodat ik in De Kuip kon spelen, daar dromen veel spelers van."

Volgens Derksen moeten we het in Nederland toch meer van Ajax hebben in de komende jaren. "Het is heel knap wat Giovanni van Bronckhorst met deze groep gedaan heeft bij Feyenoord, maar veel meer zit er ook niet in. In Amsterdam zitten ze op driekwart van hun kunnen, die groeien nog wel door", aldus Derksen, die daaraan toevoegt dat hij mede daarom niet verwacht dat Feyenoord volgend jaar weer de titel pakt. 

Boasson Hagen sprint naar winst in Noorwegen

Edvald Boasson Hagen heeft woensdag de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Noor van Dimension Data was na 170 kilometer de beste in de sprint van een groep van vijftig renners. Tosh van den Sande werd tweede voor Simon Gerrans.

Juan Pablo Villegas (Manzana-Postobón), Ludvik Holstad (Sparebanken-Sør) en Marius Blålid (FixIT.no) kregen al snel na de start de ruimte van het peloton. De drie hadden een maximale voorsprong van meer dan acht minuten, maar op 25 kilometer van de meet was hun vluchtpoging over.

In de finale gingen Lars Petter Nordhaug (Aqua Blue Sport), Ben O’Connor (Dimension Data), Andreas Vangstad (Sparebanken-Sør) én Wout van Aert (Veranda’s Willems-Crelan) ervandoor. Lars Boom probeerde er nog naar toe te springen, maar de Nederlander van LottoNL-Jumbo kreeg het gat niet dicht. In tegenstelling tot Boom lukte het wel Gerrans, maar in de laatste kilometer ging Boasson Hagen in oplopende finishstraat er toch over. Jeroen Meijers van Roompot-Nederlandse Loterij was met een zevende plaats de beste Nederlander.

Huffman pakt etappe in Californië, Hofstede derde

Evan Huffman heeft de vierde etappe gewonnen in de Ronde van Californië. De Amerikaan van Rally Cycling was na 159,5 kilometer de beste van vijf vluchters. Zijn ploeggenoot Rob Britton werd tweede voor de Nederlander Lennard Hofstede. Rafal Majka blijft leider in het algemeen klassement.

Snel na de start ontstond er een kopgroep van zes renners: Gavin Mannion (UnitedHealthcare), Mathias Le Turnier (Cofidis),Martin Elmiger (BMC), Evan Huffman, Rob Britton (beiden Rally Racing) en Lennard Hofstede (Sunweb). De vijf zouden meer dan tien minuten krijgen van het peloton.

Onder aanvoering van de sprintersploegen brak het peloton in meerdere stukken, maar voor de overwinning kwam het peloton te kort. De vroege vluchters zouden uitmaken wie de winst ging pakken. Huffman begon al op vijfhonderd meter van de meet de sprint aan te gaan. Hofstede reageerde nog wel, maar de Nederlander kwam niet dichterbij bij de renner van Rally Cycling. In de laatste meters ging Britton ook nog over Hofstede heen, waardoor Rally Cycling de nummers één en twee hadden in de etappe.

Real stap dichterbij nieuw landskampioenschap

Real Madrid is weer een stap dichterbij een nieuw landskampioenschap door een uitstekende 1-4 overwinning op bezoek bij Celta de Vigo.

Al in de negende minuut van het duel met Celta de Vigo maakte Ronaldo het openingsdoelpunt voor Real Madrid. De Portugese superster ontving de bal nadat een aanval van De Koninklijke aan de linkerflank was stukgelopen na ingrijpen van Celta-verdedigers. Vervolgens pikte de goaltjesdief de bal op, waarna hij met zijn linker binnenschoot.

Het Celta dat tegen Manchester United nog van zich af had gebeten in de halve finale van de Europa League, was in het eigen Estadio de Balaídos vrijwel machteloos. Real Madrid speelde niet een wereldpartij, maar de gastheren waren bijzonder ongeconcentreerd.

Via John Guidetti kreeg Celta de Vigo wél kansen om op gelijke hoogte te komen. Echter, had de oud-Feyenoord het vizier niet op scherp staan. In de tweede helft vond Ronaldo het net nadat de Zweed een kans had gemist via een counteraanval. Isco vond de Portugees met een steekpass, waarna hij koel afrondde.

Celta deed vervolgens wat terug doordat Guidetti zijn schot veranderd zag worden door Ramos. Het werkte als een lap op een rode stier bij Real Madrid dat de score uitbouwde door een doelpunt van Karim Benzema. In de slotminuten deed Toni Kroos er nog een schep bovenop, en lijkt de landstitel weer een stap dichterbij voor Real Madrid.

Juventus pakt Coppa Italia door zege op Lazio

Juventus heeft voor de elfde keer de Italiaanse beker binnengehaald door een relatief eenvoudige 2-0 zege op SS Lazio.

De opdracht was simpel; bij een zege zou de Oude Dame de kans krijgen de dubbel te pakken. Het elftal van Massimo Allegri startte in eigen huis dan ook voortvarend met vroege doelpunten.

Eerst was het Dani Alves die mocht scoren op aangeven van Alex Sandro. Lulic liet de Braziliaanse rechtsback vrij, waardoor de andere linksback hem met gemak vond met een crosspass. Met een volley schoot de Zuid-Amerikaan Juventus al naar een virtuele beker.

Ruim tien minuten na die openingstreffer was opnieuw Sandro de aangever bij de tweede Juve-goal. Zijn cornerbal raakte een aantal benen aan, waarna Leonardo Bonucci als laatste het voorwerp aanraakte: 2-0.

Juventus kreeg kansen om de score verder uit te bouwen, maar liet dat na. Daardoor bleef Lazio nog in leven. In de tweede helft maakte Felipe Anderson het de titelhouder nog behoorlijk lastig in zijn eentje.

De Braziliaan had een aantal keren de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar de voorsprong kwam niet meer in gevaar voor Juve.

Monaco na 17 jaar weer landskampioen

AS Monaco heeft voor de achtste keer in haar bestaan en voor de eerste keer sinds 1999/2000 het landskampioenschap binnengehaald. In eigen huis werd met 2-0 gewonnen van Saint-Etienne, dat met tien titels recordhouder is in Frankrijk - hoewel de laatste titel alweer dateert uit 1981.

Slechts één punt hadden de Monegasken nodig om de landstitel woensdag binnen te slepen. Met die wetenschap werd zorgvuldig omgesprongen. Een slimme steekpass van Radamel Falcao bereikte toptalent Kylian Mbappé, die vervolgens simpel afrondde in de 19e minuut.

De gastheren hadden de score via de rappe aanvaller verder kunnen uitbouwen, ware het niet dat doelman Ruffier ingreep. Het leder kwam vervolgens voor de voeten van Falcao, die zijn inzet daarna geblokt zag worden door een verdediger.

In de tweede helft ging Monaco nadrukkelijk zoeken naar de beslissende goal tegen de Franse recordkampioen. Saint-Etienne probeerde met lange ballen onder de druk uit te komen, maar kon geen vuist maken.

Pas in de slotminuten zorgde Valère Germain op aangeven van Thomas Lemar ervoor dat de achtste landstitel van Monaco een feit was. Het betekende een bekroning van een topseizoen van de Monegasken op zowel nationaal als internationaal niveau.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.