FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 mei 2017

Van Bronckhorst en Bosz genomineerd als Trainer van het Jaar

In de aanloop naar de Rinus Michels Award, de prijs voor Trainer van het Jaar, zijn er verrassende namen te noteren bij de genomineerden. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en Peter Bosz als Ajax-coach zijn de meest prominente namen op het nominatielijstje.

De oefenmeester van de Rotterdammers kan de titel pakken op de 34e speelronde, terwijl ook de keuzeheer van de Amsterdammers daarop nog kans maakt. Bovendien kan Ajax nog de Europa League pakken.

Opvallender zijn de namen van Henk Fraser (Vitesse), Erik ten Hag (FC Utrecht) en Mitchell van der Gaag (Excelsior). De eerstgenoemde won de beker met de Arnhemmers, terwijl de formatie uit de Domstad met een bescheiden budget best of te rest is.

De Kralingers zijn aan de hand van Van der Gaag wederom verzekerd van een seizoen Eredivisie, na de stunt tegen Feyenoord.

.

'Nieuwe Assassin's Creed wordt even groot als Skyrim, speelbaar mannelijk en vrouwelijk personage'

De geruchten dat een nieuwe Assassin's Creed in de maak is zwellen aan. Nadat een Zwiterse retailer de mogelijke nieuwe titel (Assassin's Creed Empire) had gelekt met het oude Egypte als setting, komt site WWG met nieuwe berichten dat de nieuwe game Assassin's Creed Origins gaat heten en dat de speelwereld minstens zo groot gaat worden als die van The Elder Scrolls: Skyrim.

Net zoals Assassin's Creed Syndicate kun je straks ook weer spelen met twee personages, zowel een man als een vrouw. Het verhaal speelt zich zoals eerder gezegd in het oude Egypte, en focust zich op de geboorte van de assassijnen en hun gevecht tegen de tempeliers. Wat echter nieuw is is dat progression van je personage straks niet gekoppeld is aan het verhaal, vertellen bronnen van Ubisoft aan WWG. Sommigen gaan zelfs zo ver door de speelstijl te vergelijken met Skyrim dan de voorgaande delen van Assassin's Creed. Ook is het mogelijk om straks buiten Egypte te reizen, waarbij de bronnen beweren dat het zelfs mogelijk is om te reizen naar het oude Griekenland.

Ook maken boten en gevechten op zee weer hun terugkeer in Assassin's Creed Origins, en zal het volgens de bronnen de grootste Assassin's Creed-game worden die ooit gemaakt is. Als de geruchten kloppen wordt Assassin's Creed Origins aangekondigd op E3, die plaatsvindt van 13 tot 15 juni. De game zelf kunnen we dan verwachten in oktober later dit jaar.

Assassin's creed empire
'Nieuwe Assassin's Creed wordt even groot als Skyrim, speelbaar mannelijk en vrouwelijk personage'

'Europese atletiekbaas beschuldigd van verbergen doping'

De baas van de Europese atletiekbond, Svein Arne Hansen, wordt ervan beschuldigd zelf ook bepaald geen schone handen te hebben. Volgens de Zweedse hoogspringlegende Patrick Sjöberg, voormalig houder van het wereldrecord, hielp Hansen in de jaren '80 bij het verbergen van doping, met name rondom de Bislett Games in Oslo. Hansen was toernooidirecteur van dat jaarlijkse, internationaal bekende atletiekevenement. 

De timing is ongelukkig voor Hansen, die juist afgelopen week met een radicaal voorstel kwam om alle wereldrecords in de atletiek te schrappen als ze niet aan bepaalde, strenge eisen voldoen. "Voor 500 tot 1000 euro kon je Hansen ervoor laten zorgen dat je niet gecontroleerd werd op doping", vertelt Sjöberg tegenover Zweedse media.

Ook Anne-Lise Hammer, voormalig persvrouw van de Bislett Games, kan zich vinden in de woorden van Sjöberg. "Hansen verdraait de realiteit met zijn woorden. Hoe hij de dopingcontroles tijdens de Bislett Games behandelde...dat was niet in orde." Het was voor de bazen van wedstrijden van groot belang om geen positieve dopingtests tijdens hun wedstrijd te hebben, want dan zouden de grote sterren de volgende keer uitblijven. "De bazen van de wedstrijden, waaronder in Oslo dus Hansen, bepaalden wie er gecontroleerd werd en wat er dan mee gebeurde. Hansen heeft zelfs wel eens opgeschept over een keer dat hij voor een atleet in het potje stond te pissen, zodat die atleet niet positief zou testen."

De Noor Hansen is allerminst blij met de aantijgingen. Hij heeft al aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen Sjöberg. 

Stenhouse boekt 1e NASCAR-zege in race met forse crash op superspeedway

Ricky Stenhouse heeft zondag de Geico 500 gewonnen, de tiende race van het NASCAR-seizoen. De Geico 500 wordt gereden op de Talladega Superspeedway, een van de twee ovals waar met restrictor plates wordt gereden om de snelheden enigszins binnen de perken te houden.

Zoals gewoonlijk op Talladega en Daytona zat nagenoeg het hele veld ronde na ronde vlak bij elkaar, waarbij het regelmatig met drie of zelfs vier rijden dik door de bochten ging. Stenhouse vertrok vanaf poleposition, maar was zeker niet de gehele race helemaal voorin te vinden. Van de 188 ronden ging hij er uiteindelijk slechts veertien aan de leiding, maar dat was wel genoeg.

De race bleef lang verstoken van cautions, waardoor er lekker geracet kon worden. Een enkele keer werd de gele vlag gezwaaid, onder meer door een forse tik tegen de muur van Reed Sorensen, maar heel serieus was het allemaal niet. Twintig ronden voor het einde ging het dan toch nog fout. AJ Allmendinger reed verrassend op de derde plek en had Chase Elliott voor zich.

Allmendinger gaf zijn voorganger een duwtje en liet merken dat hij aanwezig was, maar dat liep verkeerd: Elliott spinde en knalde de muur in. Joey Logano schepte hem vanaf de zijkant en duwde Elliott bijna de lucht in, maar dat gebeurde gelukkig net niet. Allmendinger rolde ondertussen de andere kant op en eindigde op zijn dak, terwijl veel andere auto's in meer of mindere mate schade opliepen. Een aantal coureurs wist op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen, zoals Brad Keselowski en Dale Earnhardt Jr.

Hommeles op Talladega (Bron: YouTube)

De crash zorgde voor een rode vlag om de boel op te ruimen - dat alle coureurs in orde waren was gelukkig snel duidelijk - alvorens we weer verder konden. Dat ging niet in één streep, want kort voor de finish was er weer een caution. Dat zorgde ervoor dat de overtimeregel in werking trad om te voorkomen dat de race met een gele vlag zou eindigen. In de extra twee overtimeronden werd volop om de winst gestreden, maar het was Stenhouse die er na ruim 150 starts met zijn allereerste zege vandoor ging. Het zat dicht bij elkaar: de nummers twee tot en met dertien eindigden binnen een halve seconde van Stenhouse. 

Zaterdag is op de Kansas Speedway de volgende race van het NASCAR-seizoen. Ook deze zal weer live te zien zijn op Ziggo Sport Racing.

 

Stenhouse wint na een schitterende laatste ronde (Bron: YouTube)

KNVB presenteert dinsdag Advocaat als nieuwe bondscoach

Helemaal officieel is het nog niet, maar het lijkt erop dat het inmiddels met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen valt: Dick Advocaat wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal.

Dinsdag om 10.30 uur is de pers bijeengeroepen in Zeist, waar de KNVB de nieuwe technische staf zal presenteren. Directeur Jean Paul Decossaux en technisch directeur Hans van Breukelen zullen dan toelichting geven op de moeizame gang van zaken.

Het hele proces heeft er naar verluidt uiteindelijk toe geleid dat Advocaat opnieuw bondscoach wordt van Oranje. De ervaren trainer zal Ruud Gullit als assistent krijgen. Advocaat zelf is dinsdag overigens niet aanwezig in Zeist: hij maakt het seizoen gewoon af bij zijn Turkse club Fenerbahce en heeft daarmee nog vijf of zes wedstrijden te gaan, afhankelijk van het wel of niet halen van de bekerfinale.

Dead Island 2 nog altijd in de planning

Een oorverdovende stilte hangt er rondom Deep Silvers Dead Island 2. Het was maart 2016 dat we voor het laatst iets hoorden over de game, maar Deep Silver laat weten dat Dead Island 2 nog altijd in leven is.

Vorig jaar maart kondigde franchisehouder Deep Silver aan dat de verdere ontwikkeling van de tweede Dead Island-game plaats zou hebben onder de vleugel van de Britse gamestudio Sumo Digital. De keuze voor een nieuwe studio was het gevolg van onenigheid over de visie van Dead Island tussen toenmalig ontwikkelaar Yager Development en Deep Silver. Een redacteur van Eurogamer was zo vrij om de Duitse uitgever te vragen naar de status van Dead Island 2. "Dead Island 2 is in ontwikkeling bij Sumo Digital, en we zijn erg blij met de voortgang die het team boekt met Deep Silvers meest succesvolle IP".

Hoewel de eerste Dead Island aardig goed werd ontvangen, zijn veel mensen sceptisch geworden over de opvolger. Behalve de wisseling van ontwikkelstudio speelt daarin de zombie-sloop-tegenhanger Dying Light ook een grote rol, die juist weer gemaakt werd door het team achter de originele Dead Island, Techland.

Nog even afwachten dus. Zolang we maar niet te maken krijgen met meer onaangename tussendoortjes zoals Escape Dead Island. In de tussentijd kun je nog even de vermakelijke (cinematic) trailer uit 2014(!) hieronder terugkijken. 

Verzamelen Whatsapp-data mogelijk via API

Het blijkt niet lastig te zijn om op grote schaal gegevens te verzamelen van Whatsapp-gebruikers. De Nederlandse beveiligingsdeskundige Loran Kloeze laat in een blog zien hoe eenvoudig een database met gegevens kan worden verzameld, meldt Tweakers. Kloeze maakt daarbij gebruik van een ongedocumenteerde API.

Met de API kan de profielfoto, de statustekst en informatie over de status (online of offline) worden opgevraagd. Met een script van Kloeze is het mogelijk om dat voor grote hoeveelheden telefoonnummers te doen. Zo kan bijvoorbeeld een beeld worden gekregen van het gebruik over een bepaalde periode.

Facebook, de eigenaar van Whatsapp, is op de hoogte gesteld door Kloeze, maar het bedrijf ziet het verzamelen van de gegevens niet als een probleem. Om die reden heeft Kloeze zijn vondst wereldkundig gemaakt.

Verzamelen Whatsapp-data mogelijk via API
Verzamelen Whatsapp-data mogelijk via API (Foto: BuzzT)

Ook pers kiest Kanté als beste Premier League-speler

N'Golo Kanté wordt ook door de Britse pers gezien als de beste voetballer van dit Premier League-seizoen. Kanté werd onlangs al door zijn collega-voetballers verkozen tot PFA Player of the Year, maar wordt ook door de media als de beste gezien. Dat maakte de Football Writers' Association (FWA) bekend.

Kanté stapte vorig jaar zomer over van landskampioen Leicester City naar Chelsea en had een heel groot aandeel in het feit dat deze week vermoedelijk die andere Blues kampioen van Engeland worden. De stofzuiger zorgde voor de balans op het middenveld van de goed geoliede machine van manager Antonio Conte. Hij scoorde één keer, in de topper tegen Manchester United.

De pers vond de Belg Eden Hazard, teamgenoot van Kanté, de op een na beste terwijl Dele Alli van Tottenham Hotspur derde werd. Kanté is in zijn nopjes. "Het is een geweldige eer om deze award te winnen, zeker als je ziet hoeveel geweldige voetballers er bij Chelsea en bij andere clubs in de Premier League spelen", aldus de Fransman. "Dat de Britse pers mij deze onderscheiding geeft, maakt me dan ook enorm trots."

'Far Cry in het Wilde Westen'

Er doet een gerucht de ronde dat het volgende deel in de Far Cry-serie zich afspeelt in het Wilde Westen. Op het moment wordt er door een filmploeg een clip opgenomen in een gehucht in de Verenigde Staten. De producer is Jeff Guillot, die voornamelijk voor Ubisoft werkt.


Far Cry 5 - cover art (lol)

Guillot werkte eerder aan producties zoals Driver, Rabbids en de live-action trailer voor Far Cry Primal. Dat is de reden dan men denkt aan (hoopt op) een volgend deel in de Far Cry-serie. Guillot liet zich ontvallen dat het oppervlak van de game meer dan 8000 kilometers besloeg tussen Californië en Montana. De volgende hint die hij gaf was dat game een vervolg is in een bestaande wereldwijd bekende serie.

Guillot was op zoek naar de perfecte klokkentoren voor zijn clip. De open toren moest staan in een prairie op een heuvel met goede hoeken om gefilmd te worden. Uiteindelijk is er gekozen voor de Chelsea Church in Poplar. De filmcrew was zo blij dat ze vriendelijk werden ontvangen door de lokale bevolking dat ze uit dank de kerk hebben opgeknapt. De opnames werden onder andere met drones gemaakt. Het onderwerp waren twee vechtende mannen die knokten voor een grote kerkklok terwijl er op de achtergrond een trein voorbijraasde. De mysterieuze game komt uit in september.

Asielvergunningen kwijt om reis naar thuisland

Sinds 2015 zijn enkele tientallen asielvergunningen ingetrokken, omdat mensen naar hun land van herkomst waren gereisd. Dat heeft demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

De Kamer had opheldering gevraagd over berichten dat Eritreeërs geregeld naar hun 'onveilige' thuisland op vakantie zouden gaan. Als vreemdelingen een asielvergunning hebben voor bepaalde tijd, kunnen zij die na zo'n reis kwijtraken, maar dat is volgens Dijkhoff bij de Eritreeërs niet gebleken.

Sinds medio 2015 is bij ongeveer honderd mensen onderzocht of de asielvergunning kon worden ingetrokken vanwege een reis naar het thuisland. Maar hieronder was volgens Dijkhoff geen enkele Eritreeër. Bij enkele tientallen anderen werd wel de asielvergunning ingetrokken. Uit welke landen deze mensen afkomstig waren, is niet bekendgemaakt.

Extra gecontroleerd
Dijkhoff wijst er wel op dat mensen die al lang in Nederland zijn en een Nederlands paspoort hebben of een asielvergunning voor onbepaalde tijd, in principe zonder gevolgen naar hun land van herkomst kunnen reizen.

De komende tijd wordt volgens Dijkhoff extra gecontroleerd op terugreizende Eritreeërs. Daarbij zal informatie worden uitgewisseld met Duitsland en België.

Asielvergunningen kwijt om reis naar thuisland
Asielvergunningen kwijt om reis naar thuisland (Foto: ANP)

Opnieuw hint voor pc-versie Vanquish

SEGA is lekker op dreef met hints de laatste tijd. Nadat pc-gamers een maand geleden na wat mysterieuze aanwijzingen werden getrakteerd op een pc-versie van Bayonetta, dropte SEGA vorige week een duidelijke hint naar hun andere populaire console-titel Vanquish. Zo ook vandaag.

Het Europese kanaal van SEGA postte eerder vandaag een wat nietszeggende afbeelding op Twitter zonder begeleidende info behalve het getal 2017. Op de afbeelding is het logo te zien van 'The Order of the Russian Star', het vijandelijke regime waar je in Vanquish tegen strijdt.

Een pc-versie zou, vooral na Bayonetta, het meest voor de hand liggen. Toch is er nog niets officieels naar buiten gebracht en zou het ook om een bordspel of een mobile-spinoff kunnen gaan.

Opnieuw gehint naar pc-versie van VanquishOpnieuw gehint naar pc-versie van Vanquish

Rutte: 'We ploeteren voort'

Niemand van VVD, CDA, D66 en GroenLinks wil de gesprekken over de vorming van een regering langer laten duren dan strikt noodzakelijk, hoe plezierig de sfeer aan tafel ook is. "Dag voor dag ploeteren wij voort", aldus VVD-voorman Mark Rutte over het "harde werken" van het formeren.

Hij zei dat maandag na het jongste formatieoverleg op het Binnenhof. Hij benadrukte het verschil met vijf jaar geleden. Toen hadden de VVD en PvdA, als grote winnaars, nog geen twee maanden nodig. Nu gaat het om vier partijen: "Een stuk ingewikkelder", aldus Rutte. Bovendien staat Nederland er volgens hem heel anders voor dan in 2012 met de economische crisis.

Hij wilde niet inhoudelijk ingaan op de voortgang van de huidige formatie onder leiding van informateur Edith Schippers, een VVD-partijgenote. De onderhandelingen gaan dinsdag verder vanaf 14 uur.

Ook de onderhandelaars van CDA, D66 en GroenLinks wilden maandag geen inschatting geven van de duur van de onderhandelingen. "Dat we morgen weer verder gaan", antwoordde Jesse Klaver (GroenLinks) op de vraag wat de conclusie was na de onderhandelingen op maandag.

Rutte: wij ploeteren voort
Rutte: 'We ploeteren voort' (Foto: ANP)

GroenLinks: overheden weg bij GeenStijl

GroenLinks wil dat overheden het voorbeeld van Defensie volgen en niet meer adverteren op GeenStijl, na beschuldigingen van seksisme aan het adres van de website.

In een pamflet dat oproept adverteren op GeenStijl te heroverwegen, staat dat bijvoorbeeld de Belastingdienst nog wel adverteert. Als dat klopt moet daar volgens Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks "snel verandering in komen".

Zij wil van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) weten hoe hij "ervoor gaat zorgen dat de Belastingdienst seksisme in de media niet langer financieel ondersteunt".

Een oproep om GeenStijl te boycotten werd vorige week ondertekend door meer dan honderd vrouwen, onder wie veel journalisten.

GroenLinks: overheden weg bij GeenStijl
GroenLinks: overheden weg bij GeenStijl (Foto: ANP)

'Nieuwe God of War komt in 2018'

De volgende God of War-game komt in 2018 uit. Althans, als we de Twitter-info van Kratos-stemacteur Christopher Judge mogen geloven, die in zijn Twitter-beschrijving 'God of War (2018)' heeft staan.

De nieuwe God of War werd tijdens de E3 van vorig jaar aangekondigd en meteen werden we getrakteerd op een lange gameplaytrailer, maar hints naar een eventuele releasedatum bleven tot nu uit. Chris Judge is een nieuwkomer bij God of War; in de vorige delen was het Terrence C. Carson die de stem van Kratos verzorgde. Judge zelf is echter verre van nieuwkomer in entertainment, en de meeste mensen zullen hem kennen als Teal'c uit de Sci-Fi-serie Stargate.


Armenteros: "Ik ga zeker scoren in De Kuip"

Feyenoord krijgt zondag tegen Heracles Almelo de titel niet cadeau, stelt Samuel Armenteros, topscorer van de Almeloërs. Nadat Feyenoord er zondag tegen Excelsior (3-0 nederlaag) niet in slaagde om de titel te pakken, kan zondag bij winst op Heracles Almelo alsnog de titel gepakt worden. Het wordt een bijzondere wedstrijd voor Armenteros.

"Het is mooi om een titelduel mee te maken", vertelde Armenteros tegen FOX Sports. "Zeker omdat Feyenoord mijn oude club is. Daar heb ik zeker een bijzonder gevoel bij. Ik heb nog veel liefde voor de club en de mensen die er rondlopen. Natuurlijk gun ik Feyenoord de titel. Maar wij zullen er alles aan doen om ons te plaatsen voor de play-offs. Hopelijk wordt het een goede wedstrijd."

Armenteros scoorde dit seizoen negentien doelpunten in de Eredivisie, maar daar wil hij er graag nog wat aan toevoegen. "Als het aan mij ligt ga ik zeker scoren in De Kuip. Ik ben spits en ik wil doelpunten maken."

'Red Bull bouwt nieuwe auto voor Verstappen'

Komend weekend staat de Formule 1 Grand Prix van Spanje op het programma. Voor Max Verstappen zal het in Barcelona een bijzondere race worden, omdat hij hier vorig jaar voor zijn nieuwe werkgever Red Bull Racing won. Dit jaar doen de Bulls nog niet mee om de bovenste plaatsen, maar volgens een gerucht komt het team met de RB14, een vrijwel geheel nieuwe auto.

Omdat met Spanje het Europese seizoen begint komen alle teams met grote updates voor hun bolides. Red Bull is een van hen en de update zal groter zijn dan bij Mercedes en Ferrari om het gat te kunnen dichten. Een van de oorzaken hiervoor is dat de calibratie tussen de in de fabriek gegenereerde data en de data op het circuit niet klopte. Hierdoor staat het team met de RB13 op een grotere achterstand dan verwacht.

Volgens een gerucht op het Verstappen Forum gaat Red Bull komende vrijdag daarom zelfs een hele nieuwe auto presenteren, de RB14. Deze zou in de simulator 1,3 tot 1,5 seconden per ronde sneller zijn dan de auto. Omdat ook de concurrentie niet stilzit zal de nettowinst veel kleiner zijn.

Het is uiteraard afwachten wat er van het gerucht klopt, maar als Red Bull met enkele nieuwe updates het gat naar Mercedes en Ferrari flink weet te verkleinen, kunnen Verstappen en Daniel Ricciardo weer een klein beetje aanhaken bij de top.

Zieke zus Sol Wortelboer overleden

Sabine, het zieke zusje van presentator Sol Wortelboer, is overleden. "Ons engeltje is gevlogen. Hemel en aarde bewogen", schrijft hij op Instagram bij een foto waarop hij en Sabine staan. Het vijftienjarige meisje had een uiterst zeldzame hersentumor. Eind april stopte ze met alle medicatie.

"Nu lekker met veel vrede en rust op weg naar boven", vervolgt Sol. "Ik heb zo van je genoten lieverd en zoveel van je geleerd. Ik heb met je gelachen en dankbaar met je geleefd. Ik ben ongelooflijk trots op je. Je hebt het echt fantastisch gedaan! Vanaf je eerste adem tot je laatste. Alleen maar lof en oneindig veel liefde. Ik maak een diepe buiging voor je ongelooflijke kracht."

Vorige week kwam Sabine nog in het nieuws toen ze als laatste wens werd bedolven onder de post. Ze mocht meer dan dertigduizend kaarten en pakketjes ontvangen.

Zieke zus Sol Wortelboer overleden
Zieke zus Sol Wortelboer overleden (Foto: BuzzE)

Haase eenvoudig naar tweede ronde in Madrid

Tennisser Robin Haase heeft zich eenvoudig geplaatst voor het masterstoernooi in Madrid. De Nederlander (ATP-45) zegevierde met 7-5 en 6-2 tegen de Brit Daniel Evans (ATP-58).

Haase kwam meteen een break voor te staan, maar Evans wist uiteindelijk terug te komen tot 5-5. De Brit maakte daarna enkele grote missers, waardoor Haase opnieuw kon breken. Evans raakte hierdoor het spoor bijster en sloeg een racket kapot. Ook verloor hij de volgende vijf games. Haase had hierdoor geen enkele moeite om ronde twee te bereiken.

Daarin neemt de Nederlander het op tegen Tomas Berdych. De Tsjech (ATP-14) won met 6-4 en 6-4 van Denis Istomin (ATP-85).

Later op de dag boekte Haase ook nog een overwinning in het dubbelspel. De Nederlander stuurde samen met Albert Ramos Marcin Matkowski en Alexander Peya met 7-5 en 7-6 (5) naar huis.

Voor Haase was het echter ook een beladen dag, omdat vandaag zijn oud-coach Mark de J. terechtstaat voor de moord op Koen Everink.

Jarig Rode Kruis noodzakelijker dan ooit

"Bijna 130 miljoen mensen in 33 landen hebben op dit moment humanitaire hulp nodig. Net zo veel als alle inwoners van Duitsland en Frankrijk samen: ontheemd, op de vlucht, angstig, hongerig. Meer dan ooit is er reden voor vastberaden en gezamenlijke actie." Dat zei Sigrid Kaag, speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon, maandagmiddag in de Ridderzaal in Den Haag, waar het Nederlandse Rode Kruis het 150-jarig jubileum vierde.

"Eind 2015 waren 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of politieke onderdrukking. Het hoogste cijfer sinds de Tweede Wereldoorlog", aldus Kaag. De jarige organisatie is dus onmisbaar als nooit tevoren, hield Kaag de aanwezigen onder wie koning Willem-Alexander en prinses Margriet voor. En het aantal gewapende conflicten neemt alleen maar toe, vaak door extremisme.

"De wereldwijde eensgezindheid is in de afgelopen jaren uitgehold", betoogde Kaag verder. "De nieuwe politiek heeft in sneltreinvaart een andere, vaak meer populistische toon gekozen die op gespannen voet kan staan met bestaande aannames van internationale samenwerking en solidariteit. We zien dit overal, niet alleen in Europa of in eigen land"

Woord bij de daad
"Juist in een wereld waar machtspolitiek en cynisme hoogtij lijken te vieren, is er behoefte aan een andere stem. Een stem die het woord bij de daad voegt. Zoals het Rode Kruis", benadrukte de diplomate.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat koning Willem III het Koninklijk Besluit tekende tot oprichting van 'Eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is': het latere Rode Kruis. Eerder was al de internationale organisatie opgezet.

Jarig Rode Kruis noodzakelijker dan ooit
Jarig Rode Kruis noodzakelijker dan ooit (Foto: ANP)

Kransen dodenherdenking vernield

In Groningen zijn dit weekend kransen gestolen die werden geplaatst bij de dodenherdenking. Een krans is later ergens op straat gedumpt. Volgens de politie gebeurde dat door uitgaanspubliek tijdens een stapavond.

De politie deelde een foto op Instagram waarop de krans te zien is. "Leuk, een stapavond. Minder leuk en respectloos als je kransen van 4 mei gaat lopen jatten en ze vervolgens op straat dumpt..." is het commentaar bij de foto.

Burgemeester Peter den Oudsten noemt de gebeurtenissen beneden alle peil en respectloos. Hij wil met de stichting 4 Mei spreken over mogelijkheden om dit soort uitwassen te voorkomen. Een mogelijkheid zou zijn dat er vrijwilligers worden ingezet die de kransen bewaken. Dat gebeurde een aantal jaar geleden ook.

Sjikke Mulder, voorzitter van de Stichting 4 mei herdenking Groningen, is uiteraard geschokt. "Wat vreselijk dat zoiets gebeurt."

De fractievoorzitter van de VVD in Groningen, Sabine Koebrugge, hoopt volgens een reactie op Twitter dat "dit tuig aangepakt kan worden." In een reactie aan het Dagblad van het Noorden, laat ze weten: "Dat mensen in staat zijn om zoiets te doen, ik vind het niet te geloven. Vandalisme is op zichzelf al verkeerd, maar aan de haal gaan met kransen van de 4 mei-herdenking is wel erg extreem."

Patiënten dik tevreden over ambulancezorg

Mensen die gebruik hebben moeten maken van een ambulance, zijn over het algemeen dik tevreden over de geboden zorg voor en tijdens de rit. Ze geven die een 9, blijkt uit een onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel onder 6600 cliënten.

Zij werden gevraagd naar hun ervaringen met onder meer de meldkamer, het vervoer, hoe ze bejegend werden en de zorg zelf.

Op sommige punten kan de communicatie nog wel iets beter. Zo kunnen cliënten bijvoorbeeld preciezer worden geïnformeerd over de wachttijd bij een van tevoren afgesproken ambulancerit. Ook zouden ambulancehulpverleners in spoedeisende situaties met betrokkenen beter kunnen overleggen over de keus van het ziekenhuis.

Patiënten dik tevreden over ambulancezorg
Patiënten dik tevreden over ambulancezorg (Foto: ANP)

Banksy beitelt ster EU-vlag weg

Guerillakunstenaar Banksy heeft een nieuwe muurschildering gemaakt in het Britse Dover. Het toont een enorme vlag van de Europese Unie waarbij werkzaamheden worden verricht aan één van de sterren.

Op een ladder staat een man die met hamer en beitel bezig is de ster weg te hakken. Het is niet heel subtiel commentaar op de komende Brexit-onderhandelingen en de Britse verkiezingen die geheel in dat teken staan. Het verscheen afgelopen weekeinde op de muur van een huis vlakbij de veerbootterminal, en is op Banksy's website als authentiek bevestigd.

Mocht Marine Le Pen de Franse presidentsverkiezingen hebben gewonnen dan had-ie er wellicht nog een mannetje bij kunnen zetten, of ook een versie van het werk aan de overkant in Calais op kunnen trekken.

De anonieme artiest levert vaker maatschappelijk commentaar met zijn kunstwerken. Zo toonde hij op een muur bij het migrantenkamp de 'Jungle' bij Calais Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, omdat diens vader uit Syrië kwam. Na het bekendworden van de NSA-onthullingen van Edward Snowden beeldde hij een paar klassieke spionnen af rond een telefooncel.

Soms worden zijn werken overigens in hun geheel door pandeigenaren weggebeiteld en voor grof geld verkocht. Wat in dit geval nogal lastig lijkt. Van dichtbij is namelijk goed te zien dat de er barsten in de muur zitten op de plek waar gehakt wordt. Die zullen in artistiek opzicht vast onderdeel uitmaken van de schildering.

Eerder dit jaar richtte Banksy in het Palestijnse Bethlehem het zogeheten Walled Off Hotel op, pal naast de muur die het gebied van Israël afscheidt.

Hoog overleg over drukte Schiphol

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) heeft maandagmiddag overleg met KLM-topman Pieter Elbers en Jos Nijhuis, baas van Schiphol, over de problemen op de luchthaven. Daarbij wordt onder meer gesproken over hoe om te gaan met de topdrukte op de luchthaven tijdens de zomervakantie.

Tijdens de afgelopen meivakantie werd meermaals duidelijk dat Schiphol de topdrukte niet goed kon verwerken. Lange wachttijden voor passagiers zouden KLM "ettelijke miljoenen"hebben gekost. De luchtvaartmaatschappij eist concrete oplossingen van Schiphol om te voorkomen dat de veiligheidscontroles tijdens piekdagen in de zomervakantie opnieuw dichtslibben.

Hoog overleg over Schiphol
Hoog overleg over drukte Schiphol (Foto: ANP)

Poetin wil samenwerken met Macron

De Russische president Vladimir Poetin heeft Emmanuel Macron opgeroepen het "wederzijdse wantrouwen" opzij te zetten. De Russische leider deed die oproep in een telegram waarmee hij de Franse politicus feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning.

Poetin schreef zijn toekomstige collega dat Moskou klaar is om constructief samen te werken in bilaterale in internationale kwesties. "De burgers van Frankrijk hebben u het vertrouwen geschonken om het land te leiden in een moeilijke tijd voor Europa en de hele internationale gemeenschap", stelde de president.

"De groeiende dreiging van terrorisme en gewapend extremisme valt samen met een escalatie van lokale conflicten en de destabilisatie van de complete regio", waarschuwde Poetin volgens het Kremlin. Hij zei te willen samenwerken om de "internationale stabiliteit en veiligheid" te waarborgen.

Poetin had vermoedelijk liever een andere kandidaat dan Macron in het Élysée gezien. Zo ontving de Rus enkele weken voor de verkiezingen onverwachts de rechtse kandidaat Marine Le Pen op het Kremlin. Macron klaagde tijdens zijn campagne bovendien dat hij werd zwartgemaakt door sommige Russische media.

Poetin wil samenwerken met Macron
Poetin wil samenwerken met Macron (Foto: ANP)

100-jarige gast van koning overleden

De vrouw van honderd uit Brunssum die onlangs dineerde met koning Willem-Alexander vanwege zijn vijftigste verjaardag, is kort daarna overleden.

Ernestine Richardson-Bryan werd op 27 april 1917 op de Antillen geboren en vierde haar honderdste verjaardag op de dag dat de koning vijftig werd. Vandaar dat ze een van de 150 'medejarige' gasten was op het diner met Willem-Alexander en koningin Máxima in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

De Limburgse overleed op Bevrijdingsdag, een week na het feestelijke etentje, in het verzorgingshuis waar ze vanwege haar verslechterde toestand al een tijdje bedlegerig was. "Toch wilde ze absoluut bij het diner aanwezig zijn", vertelt haar dochter Yvette maandag. Daarom werd ze per ambulance naar Amsterdam gebracht, het laatste stukje onder politie-escorte.

"Ze heeft alles bewust meegemaakt en van elke minuut van haar koninklijk onthaal genoten. Alleen op het einde was ze op", aldus de dochter. "Mijn moeder wilde ten volle leven en hiermee werd ook haar laatste wens vervuld."

100-jarige gast van koning overleden
100-jarige gast van koning overleden (Foto: ANP)

Arnhemse gijzelnemer had wrok tegen overheid

De 57-jarige man die vorige week woensdag enkele mensen in gijzeling nam in Arnhem, koesterde een diepe wrok tegen de overheid. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten.

Het Openbaar Ministerie meldde maandag dat de Arnhemmer is verhoord en dat met getuigen is gesproken. Ook de brief en de dvd's die één van de gijzelaars van de verdachte moest afgeven aan de politie zijn onderzocht. Verder onderzoek moet uitwijzen of het motief van de gijzeling inderdaad in de wrok is gelegen, aldus het OM.

De verdachte stapte 's middags een wijkcentrum in de buurt Klarendal binnen. Hij zei dat hij een vuurwapen, een bomvest en messen bij zich had. Na drie uur gaf hij zich in zijn onderbroek over. Hij was een bekende van de politie.

Dinsdag wordt de man voorgeleid bij de rechter-commissaris in Arnhem. Het OM wil hem langer vasthouden. Waarover hij boos was, is niet bekendgemaakt.

Arnhemse gijzelnemer had wrok tegen overheid
Arnhemse gijzelnemer had wrok tegen overheid (Foto: ANP)

LottoNL lette niet op in Giro, maar vond het 'schitterend'

Ploegleider Addy Engels van LottoNL-Jumbo zorgde na de derde etappe van de Giro d'Italia voor wat opmerkelijke uitspraken. Vooral een gebrek aan oplettendheid en kennis van het parcours leek opvallend voor de ploeg van Steven Kruijswijk, die hoopt een gooi te doen naar de eindzege.

Alles en iedereen had het er al zeker een dag over: waaiers in de slotfase van de etappe en dus moet je bijzonder scherp zijn en voorin mee blijven draaien. Het had alles weg van pure chaos, maar daar leek Engels volledig overheen gekeken te hebben. "Als je in het routeboek kijkt denk je dat het een simpel massasprintje wordt, maar ineens ontplofte de hele boel", klonk hij verrast over datgene waar het hele peloton op zat te wachten. 

Ondanks dat LottoNL de slag miste - vooral Quick-Step deed het uitstekend - vond Engels het allemaal mooi. "Het was schitterend om te zien en als renner is het ook schitterend om mee te maken als je in de goede groep zit. Op belangrijke momenten zaten we weer op de goede plek, dus we zijn goed vertrokken in de Giro", aldus de ploegleider. 

Renner Victor Campenaerts leek wat meer opgelet te hebben. "Iedereen wist dat het zo'n twaalf kilometer voor de finish kritiek zou worden. We zaten redelijk goed vooraan, maar net niet goed genoeg om met de eerste groep mee te zitten. Maar van de klassementsmannen was alleen Bob Jungels wel mee en hij pakt nu tien seconden, maar met Steven's kwaliteiten bergop liggen wij daar niet wakker van", aldus de Belg. 

Gaviria: "De ploeg verdiende deze zege"

Fernando Gaviria won zondag de derde etappe in de Giro d'Italia, zijn eerste zege in een grote ronde - niet gek, aangezien het ook pas zijn eerste deelname aan een grote ronde is. Zijn ploeg, Quick-Step, trok de boel in de slotfase van de rit op de kant om waaiers te vormen en dat pakte perfect uit.

"Juist door het werk van de ploeg ben ik hier heel erg blij mee", jubelde Gaviria na afloop. "We wilden per se winnen, zodat we op de rustdag van maandag wat te vieren zouden hebben. Iedereen wist dat er waaiers zouden komen, maar wij zaten op het juiste moment op de juiste plek. Mijn ploeggenoten draaiden het gas open en waren echt ontzettend sterk", aldus de Colombiaan.

"In de eerste twee ritten deden mijn benen niet wat ik graag wilde en daar baalde ik van, vooral richting de ploeg, maar nu hebben we gelukkig de overwinning die de ploeg verdiende", besluit Gaviria, die dinsdag in de roze trui mag vertrekken in de etappe naar de Etna. 

Sánchez: "Dit is niet het plafond"

Het uitstekende debuutseizoen van Davinson Sánchez werd zondag beloond door de Amsterdammers. De verdediger werd uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar.

Sánchez maakte afgelopen zomer de overstap van Atlético Nacional en werd direct een vaste basiskracht in het elftal van Peter Bosz. De mandekker had het zelf echter niet makkelijk tijdens zijn eerste weken in Amsterdam.

"Ik was in het begin misschien een beetje onzeker", vertelde Sánchez in gesprek met Ajax TV. "Maar door het vertrouwen van de trainer en het team heb ik toch snel kunnen wennen en heb ik het beste van mezelf gegeven."

De Colombiaan werd door Ajax uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar, maar hoopt nog op twee andere prijzen. "We hebben de stijgende lijn te pakken. Dit is zeker nog niet ons plafond. We kunnen nog heel veel mooie dingen bereiken. De titel? Het kan nog."

Sánchez was zondag niet de enige Ajacied die in de prijzen viel. Ook Kasper Dolberg mocht een prijs in ontvangst nemen. De Deen werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

Politie zoekt getuigen mishandeling

3 Duitse toeristen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig mishandeld in Egmond aan zee. De slachtoffers, 3 mannen in de leeftijd van 28 tot 30 jaar liepen rond 2 uur op de boulevard bij de vuurtoren. Ze kwamen vanaf het Pompplein en zijn via de Voorstraat naar de boulevard gelopen. 

2 van de 3 slachtoffers blijken ernstig hersenletsel opgelopen te hebben. Het lijkt erop dat ze slachtoffer zijn geworden van een beroving, maar het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is. De politie heeft een onderzoek ingesteld en zoekt nu getuigen van deze mishandeling.

Mocht je iets gezien hebben of andere informatie hebben, bel dan de recherche in Alkmaar via 0900-8844 o.v.v. 2017092106. Bel je liever anoniem, bel dan met Misdaad Anoniem via 0800-7000.

OM pakt ruim 400 miljoen af van criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het afgelopen jaar een recordbedrag van 416,5 miljoen euro aan crimineel vermogen afgepakt. Dat is volgens het jaarbericht van het OM ruim 300 miljoen euro meer dan afgesproken.

Het OM zegt tevreden te zijn over de effecten van de misdaadbestrijding in 2016, zoals het afpakken van met misdrijven verdiend geld en het aanpakken van bendes. Minder goed ging het met het opsporen van cybercrime. Tevens werden minder woninginbraken en straatroven opgelost dan waarnaar werd gestreefd.

Desondanks zijn vrijwel alle doelstellingen gehaald, zegt Herman Bolhaar, de vertrekkende voorzitter van het College van procureurs-generaal. In het jaarverslag stelt hij dat het OM "met talloze strafzaken heeft bijgedragen aan een rechtvaardiger en veiliger Nederland". Daarin wordt ook gewezen op de versterking van de positie van slachtoffers in het strafproces.

OM pakt ruim 400 miljoen af van criminelen
OM pakt ruim 400 miljoen af van criminelen (Foto: ANP)

Rechtszaak moord Everink wordt niet uitgesteld

Het onderzoek naar de moord op zakenman Koen Everink is "halfbakken" uitgevoerd. Dat zegt de advocaat van Mark de J., verdachte in die zaak, tenminste. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, die maandagochtend begon, moet daarom naar zijn meing uitgesteld worden. De rechtbank moet zich nu buigen over het verzoek van de advocaat van de voormalige tenniscoach.

De verdediging heeft al vaker om uitstel gevraagd, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden. Ook zijn er twee wrakingsverzoeken gedaan in aanloop naar de inhoudelijke behandeling, omdat De J. en zijn advocaat vrezen dat de zaak niet eerlijk wordt behandeld.

De ex-coach van tennisser Robin Haase ontkent ten stelligste iets met de gewelddadige dood van Everink te maken te hebben.

Update 14:15 uur:
De rechter heeft bepaald dat de rechtszaak niet wordt uitgesteld. De verdediging beweerde dat het DNA-onderzoek, uitgevoerd door het NFI, niet zou deugen. Zo zouden er op de kleding van Everink, in diens woning en in de auto van de J. DNA-sporen van onbekenden zijn gevonden, die de bewering van de J. zou ondersteunen, dat hij ten tijde van de moord ontvoerd zou zijn geweest. Volgens de rechtbank komen veel vragen van de verdediging aan de orde als deskundigen bevraagd worden. Het horen van deskundigen staat maandagmiddag gepland.

Onderzoek naar moord Everink 'halfbakken'
Onderzoek naar moord Everink 'halfbakken' (Foto: ANP)

Tahiti grijpt weer naast wereldtitel strandvoetbal, Brazilië eindelijk weer kampioen

De Braziliaanse strandvoetballers hebben zich voor het eerst in acht jaar weer gekroond tot wereldkampioenen. In Nassau, de hoofdstad van de Bahama's, werd Tahiti in de finale met ruime cijfers verslagen. 

In de groepsfase stonden de twee landen al tegenover elkaar, met een 4-1 zege voor Brazilië als gevolg. In spectaculaire wedstrijden versloegen de Polynesiërs Japan en Polen, waardoor ze zich plaatsten voor de kwartfinales. Daarin werd een 6-4 zege geboekt op Paraguay, waarna Iran in de halve finales via penalties opzij geschoven werd.

Brazilië had het eigenlijk alleen in de kwartfinales erg moeilijk. Regerend kampioen Portugal dwong de Brazilianen tot het uiterste, maar in de slotfase draaiden de Zuid-Amerikanen het toch nog om, waarna ze met 8-4 van Italië wonnen. 

In de finale was al snel duidelijk welk land de wereldtitel bij mocht schrijven. Mauricinho opende de score na nog geen vijftien seconden, waarna Datinha de score snel verdubbelde. Mauricinho en Catarino zorgden voor 4-0, waarna Daniel er nog twee treffers bij op liet tekenen. 

Voor de Tiki Toa was het een grote domper. Op het vorige WK in 2015 haalden ze de finale ook al, maar ook daarin ging het mis. Brazilië won jaar na jaar de wereldtitel, op twee uitzonderingen na, maar na de titel in 2009 lukte het niet meer. Daar is nu dan eindelijk een eind aan gekomen. 

Samenvatting van de WK-finale (Bron: YouTube)

Lijk vermoorde Nederlander gevonden bij Aken

Net over de grens in Duitsland is het lichaam van een vermoorde man uit Nederland gevonden. Hij is doodgestoken. Het Openbaar Ministerie in Aken kon maandag nog niet zeggen wie hij was en wanneer hij is vermoord, wel dat hij ongeveer twintig jaar oud was.

Wandelaars vonden het lichaam zondag bij het uitlaten van hun hond. Uit eerste onderzoek is gebleken dat hij acht keer in zijn borst is gestoken en vier keer in zijn rug. Het lichaam lag in een bos bij Schalbruch, net over de grens bij Susteren en Sittard.

De politie in Limburg zegt dat de man mogelijk in het zuiden van de provincie is vermoord. Het zou gaan om een taxichauffeur. Zijn auto was zondag verlaten aangetroffen op de A12 bij Zevenhuizen in Zuid-Holland. In de wagen zaten bloedsporen. Een 45-jarige man is aangehouden in de omgeving van de taxi. Ook in het Limburgse Spaubeek zijn bloedsporen gevonden, op straat.

Lijk vermoorde Nederlander gevonden bij Aken
Lijk vermoorde Nederlander gevonden bij Aken (Foto: ANP)

Milan ontkent interesse in Morata

Alvaro Morata zou Real Madrid kunnen verlaten voor AC Milan, maar de sportief directeur van de Italianen ontkent dat de club interesse heeft in de aanvaller.

De Spanjaard maakte afgelopen zomer de overstap van Juventus naar Real Madrid, maar bij De Koninklijke heeft Morata geen basisplaats kunnen veroveren. Milan zou de stand-in van Karim Benzema over willen nemen, maar de club ontkent de geruchten.

"Ik ben naar Madrid gegaan om een wedstrijd te kijken en niet om naar Morata te kijken. We hebben geen belangstelling voor hem", vertelde Massimiliano Mirabelli, sportief directeur van AC Milan, tegenover Mediaset Premium.

Milan verloor afgelopen weekend met 4-1 van AS Roma. Mirabelli ontkent niet dat Milan de transfermarkt op gaat. "We hebben een goede en jonge selectie. Er komen maar een paar spelers terug die momenteel verhuurd zijn, maar we weten wat voor spelers we moeten toevoegen aan de selectie. Als de transfermarkt geopend is, zullen we juist handelen", aldus Mirabelli.

141 mensen opgepakt bij demonstratie Parijs

De Franse politie heeft in de nacht van zondag op maandag in Parijs 141 mensen opgepakt bij een uit de hand gelopen demonstratie tegen de nieuwgekozen president Emmanuel Macron.

De extreemlinkse demonstranten gooiden met stenen naar de politie en richtten vernielingen aan, zei een woordvoerder van politie maandag.

Het protest was gericht tegen Macron vanwege "zijn lidmaatschap van de globale kapitalistische elite". Ook Marine Le Pen, de verslagen presidentskandidaat van het rechts-nationalistische Front National, was een mikpunt van kritiek.

Ook voor maandag zijn demonstraties tegen Macron aangekondigd. De linkse vakbond CGT wil protesteren tegen voorgenomen economische hervormingen die in het verkiezingsprogramma van de nieuwe president staan.

141 mensen opgepakt bij demonstratie Parijs
141 mensen opgepakt bij demonstratie Parijs (Foto: ANP)

Maradona pakt trainerscarrière weer op

Diego Maradona gaat weer als trainer in het betaald voetbal aan de slag. Hij duikt op in de tweede divisie van de Verenigde Arabische Emiraten.

Al Fujairah Sport Club wordt de nieuwe werkgever van Maradona. De laag geklasseerde club is er in geslaagd het Argentijnse voetbalicoon vast te leggen. Dat bevestigt Maradona zelf via de sociale kanalen.

Maradona is tot dusver weinig succesvol gebleken in zijn trainerscarrière. Zijn hoogtepunt bereikte hij door Argentinië naar de kwartfinale van het WK 2010 te leiden. Zijn laatste avontuur bij Al-Wasl leverde een ontslag op vanwege teleurstellende prestaties.

De oud-voetballer linkte zichzelf onlangs nog aan een nieuwe uitdaging bij Napoli. Bij die club maakte hij als speler jarenlang furore. Op dit moment is Maurizio Sarri daar echter trainer. Laatstgenoemde heeft nog een contract tot medio 2020.

Asscher hoeft uitspraak niet te rectificeren

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hoeft zijn uitspraken over camping Fort Oranje in Zundert niet te rectificeren. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat maandag bepaald.

Asscher zei tijdens een bezoek onder meer dat criminelen niet de baas mogen zijn op de camping en dat er daar sprake is van maffia-achtige toestanden.

De eigenaren van de camping vonden de uitlatingen onrechtmatig, maar de rechter gaat daarin niet mee. De rechter vindt dat de minister zich niet negatief heeft uitgelaten over de eisers. Hij heeft alleen de misstanden op de camping benoemd. De uitlatingen worden bovendien voldoende ondersteund door feiten.

Asscher hoeft uitspraak niet te rectificeren
Asscher hoeft uitspraak niet te rectificeren (Foto: ANP)

Topzwemmer mogelijk geschorst na eten bij moeder

Drie Australische topzwemmers zitten in de problemen. Het trio zou in de afgelopen twaalf maanden drie keer een dopingcontrole hebben gemist, wat tot een forse schorsing van maximaal twee jaar kan leiden. 

Madeline Groves is de eerste van de drie. De vlinderslagspecialiste won vorig jaar olympisch zilver op de 200 meter vlinderslag in Rio en traint tegenwoordig in het Amerikaanse San Diego. Daar kon een dopingcontroleur haar onlangs niet vinden, ook niet na het plegen van een telefoontje richting de zwemster. Dat zou al haar derde gemiste test in korte tijd zijn en dat levert een probleem op.

De 25-jarige Thomas Fraser-Holmes is vooral een belangrijk lid van de Australische ploeg op de 4x200 meter vrije slag en zijn derde gemiste test heeft wel de meest opvallende reden. Hij had in het 'whereaboutssysteem' aangegeven van acht tot negen uur 's avonds thuis te zijn, maar hij ging bij zijn moeder thuis eten en dat liep wat uit. 

"Om vijf voor negen bedacht ik me ineens dat ik al thuis moest zijn", zegt hij. "Ik heb in de app voor de whereabouts gelijk kwart over negen tot kwart over tien aangegeven en ben gelijk naar mijn eigen huis gegaan, waar ik om tien over negen arriveerde. Er was niemand aanwezig en ik had niet door dat er een dopingcontroleur geweest was, tot ik twee weken later via de mail ineens hoorde dat ik een derde test gemist had."

De derde atleet is openwaterzwemmer Jarrod Poort, die in Rio op de Spelen grote indruk maakte door lang op kop te zwemmen alvorens hij één kilometer voor de finish ingerekend werd. Poort heeft nog niet gereageerd op de situatie. Een schorsing zou een zware klap zijn voor Australische sporters: volgend jaar hopen ze in Gold Coast voor eigen publiek te schitteren op de Gemenebestspelen, waar veel toppers het WK van komende zomer voor laten schieten. 

'Freerunning mogelijk op Olympische Spelen'

Freerunning wordt mogelijk een olympische sport. De internationale gymnastiekfederatie FIG heeft afgelopen week uitgebreid gesproken over de toekomst van 'parkour', zoals de sport ook wel genoemd wordt, en heeft naar verluidt een voorstel gedaan om het als volwaardig onderdeel op het olympisch programma van 2020 te krijgen.

Vooralsnog lijkt het onwaarschijnlijk dat freerunning in Tokyo in 2020 inderdaad al olympisch is. Het Internationaal Olympisch Comité zou vooral terughoudend zijn vanwege de korte tijd waarin freerunning als competitieve sport gehouden wordt. Er lijkt echter wel veel steun te zijn voor het toevoegen van de sport aan verdere edities van de Spelen, omdat het gezien wordt als een innovatief concept wat onder de jeugd aantrekkelijk is. 

In het freerunning bewegen deelnemers zich over, langs en door obstakels in een terrein met louter de mogelijkheden van het lichaam. Op de Winter Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer was het vorig jaar al een demonstratiesport en sindsdien is de FIG druk bezig om een competitieve vorm op te zetten binnen de federatie.

Groepen uit de freerunninggemeenschap zijn daar overigens niet blij mee: zij hebben het gevoel dat de FIG hun sport probeert te kapen. De groepen hebben zelfs aan de FIG gevraagd om hun soevereiniteit te waarborgen, waarbij ze dreigden met een gang naar de rechter. De FIG organiseert aan het eind van de maand wel een festival voor 'extreme sporten' in Montpellier en freerunning staat daar op het programma. 

Freerunning, een toekomstige olympische sport? (Bron: YouTube)

'Zege Macron goed voor olympische kansen Parijs 2024'

De winst van Emmanuel Macron in de Franse presidentsverkiezingen is met blijdschap ontvangen door de mensen achter de poging om de Olympische Spelen van 2024 naar Parijs te halen. 

Sociaal-liberaal Macron versloeg de nationaal-populistische kandidate Marine le Pen met duidelijke cijfers en dat is goed voor de kansen voor Parijs 2024. De 'Frankrijk eerst en grenzen dicht'-achtige boodschap van Le Pen druist nogal tegen de olympische waarden in en dus zou haar presidentschap geen goede zet zijn geweest.

"Macron begrijpt de kracht van sport en snapt dat de Spelen voor verandering kunnen zorgen. Hij snapt dat de Spelen inspiratie brengen en mensen dichter bij elkaar kunnen halen", aldus een statement van kanolegende Tony Estanguet en Bernard Lapasset, de voorzitters van het Franse olympische bid. 

De keuze voor de gaststad van de Spelen van 2024 wordt in september gemaakt. Alleen Parijs en Los Angeles zijn nog in de strijd en Parijs lijkt zeker nu de grote favoriet. De Franse hoofdstad richt de pijlen volledig op 2024, terwijl Los Angeles ook bezig is met 2028. Er gaan daardoor al geruime tijd stemmen op om dit jaar de gaststeden van beide Spelen te kiezen, aangezien alsmaar meer steden tegenwoordig een bid intrekken. 

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, de 'Europese verlichtingswaarden' worden blijkbaar bij het grof vuil gezet in Groot Brittanië, een LGBT petitie werd ingetrokken vanwege het woord 'tolerantie', verschillende Staten in de VS overwegen wetgeving in te voeren om de vrijheid van meningsuiting te beschermen op universiteiten, volgens The Guardian moet er (meer) 'diversiteit' komen onder de rechters in het VK, Stephen Fry wordt onderzocht wegens blasfemie in Ierland na een enkele klacht, een gallerij in Toronto heeft een tentoonstelling afgelast wegens 'culturele genocide' en de FCC onderzoekt Colbert's tirade over Trump.

Veltman: "We beloven Heracles geen iPhones"

Heracles Almelo moet zondag winnen van Feyenoord om Ajax de mogelijkheid te geven het kampioenschap te veroveren. Joël Veltman heeft er vertrouwen in.

Het kampioensfeestje van Feyenoord bleef afgelopen zondag nog even uit toen het elftal met 3-0 verloor van Excelsior. Hierdoor komt alles aan om de laatste speelronde, waarin Feyenoord het in eigen huis opneemt tegen Heracles Almelo.

Bij puntverlies van de Rotterdammers, kan Ajax er met de schaal vandoor gaan. Veltman hoopt op een goed resultaat van Heracles, maar wil de ploeg niet extra motiveren. "Nee, we gaan de selectie van Heracles Almelo geen iPhones beloven. Dat vind ik zo'n onzin", vertelde Veltman in gesprek met De Telegraaf.

"Bij PSV heeft dat vorig jaar wel geholpen. Maar Heracles speelt nog ergens om, dus we moeten van hun kracht uitgaan. En wij moeten eerst ook nog winnen bij Willem II", aldus Veltman, die alles weet over kampioensdruk.

"Vaak kiezen spelers voor meer zekerheid. Het blokkeert je misschien een beetje, omdat je niet durft. Dat zag je ook tijdens de bekerfinale tussen AZ en Vitesse. Simpele ballen werden de lucht in geschoten."

Texas pakt 'sanctuary cities' aan

Politiemensen in de Amerikaanse staat Texas die weigeren mee te werken met de federale immigratiedienst, kunnen daarvoor op termijn de cel in gaan. Gouverneur Greg Abbott van de staat gaf zondag (lokale tijd) groen licht voor een maatregel die dat mogelijk maakt.

"Als gouverneur heb ik de openbare veiligheid als mijn hoogste prioriteit", zei de Republikein Abbott. "Deze wet brengt dat doel dichterbij door gevaarlijke criminelen van onze straten te houden." In Texas, dat grenst aan Mexico, wonen naar schatting zo'n 1,5 miljoen illegalen.

De door Abbott ondertekende maatregel is gericht tegen de lokale autoriteiten in zogeheten 'sanctuary cities'. Zij mogen hun politiekorpsen volgens The Dallas Morning News niet weerhouden van medewerking bij de aanpak van illegalen. Politiemensen die toch dwarsliggen, kunnen daarvoor vanaf 1 september worden bestraft met een boete, ontslag of een celstraf van een jaar.

Texas pakt 'sanctuary cities' aan
Texas pakt 'sanctuary cities' aan (Foto: ANP)

Wereldwijd muggenalert

Jaarlijks worden 500 miljoen mensen ziek van een muggenbeet en overlijden er rond de 2,7 miljoen aan. Maandag lanceren enkele organisaties de Global Mosquito Alert, meldt de site NatureToday.

Het platform gaat zich richten op het monitoren en bestrijden van muggen en door muggen overgebrachte ziekten zoals Zika, gele koorts, chikungunya, knokkelkoorts, malaria en West-Nijlvirus. De bedoeling is om de bestaande monitoringmethoden - door overheden, wetenschappers maar ook burgers - op elkaar af te stemmen. Met die methoden wordt de verspreiding in de gaten gehouden van belangrijke muggensoorten, hun broedgebieden en de overlast. Die 'real-time-'informatie maakt snelle maatregelen mogelijk.

Wereldwijd muggenalert
Wereldwijd muggenalert (Foto: ANP)

Wonder Woman bijt van zich af in laatste trailer

De Nederlandse release van Wonder Woman is nog meer dan een maand van ons verwijderd, maar voor het Amerikaanse publiek openen de bioscopen al op 2 juni de deuren voor de eerste vertoningen van de vierde film in het DC Extended Universe. Hiervoor is nu ook de laatste trailer vrijgegeven.

In de trailer wordt nog eens flink de nadruk gelegd op Diana's strijdbaarheid. Nadat Steve Trevor, een soldaat in de Eerste Wereldoorlog, aanspoelt op het paradijslijke Themiscyra en de daar wonende Amazons vertelt over een verschrikkelijke oorlog in de wereld, besluit Diana om te gaan helpen. Het is haar eerste kennismaking met de wereld buiten haar mythische thuiswereld.

Wonder Woman is te zien vanaf 15 juni.

Politie houdt 100 relschoppers aan in Rotterdam

Hoewel het voor een groot aantal hooligans waarschijnlijk weinig uit had gemaakt of Feyenoord gisteren alsnog kampioen was geworden, leidde het verlies van de ploeg tegen Excelsior gisteren in de stad tot rellen. De politie bericht zo'n 100 relschoppers te hebben gearresteerd en de komende dagen onderzoek te zullen doen naar anderen.

In anticipatie op het mogelijke kampioenschap van de voetbalploeg organiseerden diverse horeca-ondernemers evenementen op pleinen en terrassen, waar de wedstrijd bekeken kon worden en fans het kampioenschap konden vieren. Deze trokken, volgens de politie, 100.000 bezoekers naar de stad die de wedstrijd op grote schermen volgden en met elkaar hun liefde voor het voetbal vierden.

Na het verlies van Feyenoord, en het ontbreken van een kampioenschap, was de teleurstelling, begrijpelijk, groot. Hoewel veel fans bedeesd afdropen, ontstonden er in het centrum toch rellen. Relschoppers probeerden de politie te provoceren door agenten te beledigen en vuurwerk, straatstenen en bierflesjes te gooien. De Mobiele Eenheid heeft in reactie hierop enkele charges uitgevoerd en is tot in de avond bezig geweest de straten rondom de Coolsingel rustig te krijgen.

De politie doet onderzoek naar andere, op camerabeelden vastgelegde, relschoppers. Gepoogd wordt zoveel mogelijk sfeerverpesters uit te sluiten van de feestelijkheden volgende week, wanneer Feyenoord opnieuw kans maakt om kampioen te worden.

De ME veegt de straten schoon tijdens bijna-kampioensrellen Rotterdam
De ME veegt de straten schoon tijdens bijna-kampioensrellen Rotterdam (Foto: Peter Breuls)

Studenten betalen veel te veel huur

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat 73% van de studenten te veel huur betaalt. Gemiddeld gaat het om een bedrag van €55,- per maand. In zeventien van de achttien onderzochte steden betalen studenten significant te veel huur. Uitschieters zijn Amsterdam en Utrecht, waar studenten zo’n honderd euro per maand te veel betalen.

Schrijnend is dat de situatie van de student nauwelijks is verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. De LSVb roept de politiek daarom op om op te treden tegen huisjesmelkers. Ook zal de studentenvakbond tussen 8 en 17 mei een tour maken langs 8 studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: “Jaar op jaar zien we dat studenten veel te veel huur betalen, waardoor studeren onbetaalbaar dreigt te worden. Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten.

In 2015 betaalde 74% van de respondenten te veel huur, in 2016 gaat het om 73%. Dat de situatie niet verbetert, is verontrustend. De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het zogeheten puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Toch is de student jaarlijks gemiddeld meer dan €600,- kwijt aan te veel betaalde huur. Dat betekent dat verhuurders het puntensysteem massaal omzeilen. Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels.

De rapportage van de LSVb wordt jaarlijks uitgebracht aan de hand van gegevens verzameld met de online kamercheck, die door 6000 studenten werd ingevuld. Het onderzoek gaat uitsluitend om onzelfstandige kamers, dus de stijgende hoeveelheid studentenappartementen met huursubsidie vallen erbuiten.

'Minder regels zorgt voor meer banen winkels'

Er kunnen veel meer mensen aan de slag in de mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels als er minder regels voor ondernemers zouden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie INretail. Het aantal banen zou volgens het onderzoek met meer dan 12 procent kunnen stijgen. In de branche werken nu 140.000 mensen.

Zo'n 84 procent van de werkgevers wil volgens het onderzoek de werknemer vanwege de verschillende wetten en regels nu geen vast contract aanbieden. De doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten stokt daardoor en het remt het aannemen van nieuwe medewerkers.

"Dit is bizar. Duizenden banen zijn mogelijk, maar werkgevers durven het niet aan. Hetzelfde hoor ik van collega's uit hele andere sectoren. De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt. Er staat een handrem op de banengroei," zegt directeur Jan Meerman van INretail.

De ondernemers geven aan dat ze vooral worden gehinderd door de ontslagprocedures bij een vast contract (78 procent), de verplichte transitievergoeding (61 procent) en de reïntegratiekosten bij ziekte (59 procent). Wat iedereen al wist wordt hierdoor nog maar eens bevestigd: alle regelgeving die door de PvdA werd bedacht om meer mensen aan een vast contract te helpen, werkt vooral averechts.

'Minder regels zorgt voor meer banen winkels'
'Minder regels zorgt voor meer banen winkels' (Foto: ANP)

Sniper: Ghost Warrior 3

Sniper: Ghost Warrior 3 gooit het na twee delen eens over een andere boeg. In een groot land hier ver vandaan, woedt een burgeroorlog en het is aan jou, eenmansleger Jonathan, om daar wat Amerikaanse democratie te brengen. Wat volgt zijn intriges, familiedrama’s en heel, heel veel kogels. Het is alleen jammer dat het allemaal niet uitpakt zoals City Interactive het waarschijnlijk wilde.

FOK! Wat een weer: bewolkt, later zonniger

Mei koel en nat,
vult zak en vat

 Goedemorgen! Het begint vandaag met bewolking en hier en daar mogelijk wat lichte motregen. In de loop van de ochtend gaat het vanuit het noorden opklaren en kan de zon doorbreken. Deze opklaringen breiden zich in de loop van de middag uit over de rest van het land. 

De wind komt uit het noorden en neemt toe in kracht. De temperaturen liggen tussen de 12 graden in het Waddengebied en 16 graden in het midden en zuiden van het land.  

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:59
Zon onder: 21:14
Zonkracht: 5/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1708 Hardenberg brandde af als gevolg van een fout van Aaltje Kraak.
1886 De eerste Coca-Cola wordt verkocht.
1945 Duitsland capituleert, waarmee de Tweede Wereldoorlog in Europa ten einde komt.
1980 In het Nederlandse stads- en streekvervoer wordt de Nationale Strippenkaart ingevoerd als onderdeel van het nationaal tariefsysteem.
1985 De Acht Meibeweging wordt opgericht naar aanleiding van het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan Nederland.

Zonsondergang in Alkmaar (Archieffoto)  (Foto: Papabear)
Zonsondergang in Alkmaar (Archieffoto) (Foto: Papabear) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rechtbank behandelt moordzaak Koen Everink

Ex-tenniscoach Mark de J. moet zich vanaf maandag verantwoorden voor de dood van Koen Everink maart vorig jaar. Hij wordt ervan verdacht de zakenman vorig jaar maart met meerdere messteken om het leven te hebben gebracht. Zelf ontkent de voormalig coach van tennisser Robin Haase. De J. zelf zegt dat hij door onbekenden was ontvoerd op het moment dat zijn "vriend en gokmaatje" werd omgebracht.

Het OM vindt dat al het bewijs richting de 30-jarige De J. wijst: hij was op de avond van de moord bij Everink thuis, bloed van Everink is in de auto van De J. gevonden, hij had een forse gokschuld bij de zakenman en had zijn familie gevraagd het horloge van Everink te verstoppen.

De rechtbank Utrecht heeft maandag, dinsdag, woensdag en donderdag gereserveerd voor de zaak. De strafeis van het Openbaar Ministerie wordt op dinsdag verwacht. De nabestaanden krijgen die dag ook de mogelijkheid hun verhaal te doen. De verdachte zelf krijgt donderdag de kans om als laatste nog wat te zeggen. De uitspraak staat gepland voor 13 juni.

Koen Everink werd gedood door meerdere messteken in zijn huis in Bilthoven. Zijn dochtertje vond zijn lichaam de volgende dag.

Everink werd in 2012 zwaar mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation. Hij liep daarbij blijvend letsel op. Hari zit momenteel vast voor onder meer deze mishandeling.

Rechtbank behandelt moordzaak Koen Everink
Rechtbank behandelt moordzaak Koen Everink (Foto: ANP)

Grootste windpark op zee geopend

Met de opening van Windpark Gemini heeft Nederland maandagmiddag officieel een van 's werelds grootste windparken op zee binnen zijn grenzen. De 150 turbines, die 85 kilometer uit de kust bij Groningen staan, leveren stroom aan 785.000 huishoudens. Het park heeft een oppervlakte van 68 vierkante kilometer.

Met de bouw van het windpark, dat al enkele weken operationeel is, is een bedrag van 2,8 miljard euro gemoeid. De energieproductie van het park zorgt voor een CO2-reductie van 1250 miljoen kilo. De officiële opening start maandag om 14.00 uur met toespraken van de bestuursvoorzitters van de vier aandeelhouders: Northland Power, Siemens, Van Oord en HVC. De handeling vindt plaats in Eemshaven.

Grootste windpark op zee geopend
Grootste windpark op zee geopend (Foto: ANP)

Nederland omarmt de avocado

In 2016 importeerde Nederland voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocado's. Daarmee is Nederland na de Verenigde Staten de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocado's zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan door naar andere Europese landen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In acht jaar tijd is de invoerwaarde van avocado's ruim verviervoudigd. Bij geen enkele belangrijke fruitsoort was de groei zo groot. De avocado staat nu na de druif op de tweede plek. Ook de invoer van bananen is sterk gegroeid, waardoor de banaan op plek drie eindigde, gevolgd door sinaasappels en meloenen. De invoer van appels is in acht jaar tijd juist fors gedaald.

Nederland omarmt de avocado
Nederland omarmt de avocado (Foto: ANP)

Miljoenen voor doorbraakonderzoek

Zes uitblinkende teams van wetenschappers krijgen ieder bijna 19 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs voor hun veelbelovende werk. De helft van de prijswinnaars doet onderzoek in de geneeskunde of levenswetenschappen, maar er zijn ditmaal ook classici en sociologen onderscheiden.

De zogeheten Zwaartekrachtpremies werden voor het laatst in 2013 toegekend. Toen vielen alleen mannen in de prijzen, veelal bètawetenschappers bovendien. Nu zijn vier van de zes teamleiders vrouw, onder wie een classica die innovatie bij de oude Grieken en Romeinen onderzoekt. Ook het onderzoek van een Groningse socioloog naar samenwerkingsverbanden die tegen een stootje kunnen is uitgekozen.

Ook onderzoeksteams die zich buigen over geneeskunde door 'zelfherstel', de vervaardiging van miniatuurorganen en de bouw van een kunstmatige biologische cel kunnen 18,8 miljoen euro tegemoet zien. Dat geldt ook, ten slotte, voor een team dat software voor quantumcomputers wil gaan ontwikkelen.

Miljoenen voor doorbraakonderzoek
Miljoenen voor doorbraakonderzoek (Foto: ANP)

Economische groei sterkst sinds de crisis

De Nederlandse economie, afgemeten aan het bbp, groeide in 2017 met 3,2 procent. Het is de hoogste groei sinds de crisis meldt het CBS in een kort overzicht van de economie in 2017. De groei leunde sterk op de export, maar de investeringen in vaste activa en de consumptie droegen ook aanzienlijk bij.

De economische groei was voor het eerst na 2007 weer groter dan 3 procent. Opvallend is de grote positieve bijdrage van de wederuitvoer. Die bestaat echter veelal uit eerder ingevoerde kant-en-klare producten, en invoer draagt negatief bij aan de economische groei. Per saldo blijft daardoor van de groeibijdrage van de wederuitvoer niet veel over.

De groeibijdrage van de uitvoer van Nederlands product is zo bekeken groter dan die van de wederuitvoer; hier staat veel minder invoer tegenover. De binnenlandse bestedingen droegen ook hun steentje bij aan de groei van het bbp. Overigens gaat ook een gedeelte van de invoer als verbruik naar de consumptie en de investeringen.

Inhaalslag Nederlandse economie
De Nederlandse economie groeide de laatste drie jaren ook harder dan de economieën van de ons omringende landen. Aan de andere kant duurde de terugval die in 2011 begon in Nederland langer en was ook dieper dan in de landen om ons heen.

In 2017 was de Nederlandse economie gemiddeld ruim 11 procent groter dan in 2009. De Duitse economie is in dezelfde periode met 18 procent gegroeid. De economie van de EU28 groeide met bijna 13 procent ook iets harder. Nederland is Frankrijk en België de afgelopen jaren echter wel voorbij gestreefd in termen van economische groei sinds 2009.

Spanning op arbeidsmarkt loopt op
Door de verder aangetrokken economie was 2017 voor de arbeidsmarkt een jaar van records. Er waren meer mensen aan het werk dan ooit. Ook daalde het gemiddeld aantal werklozen met 100.000 sterker dan ooit. Het aantal openstaande vacatures steeg tot het hoogste jaaraantal, na het recordaantal vacatures in 2008.

Door het oplopen van de vacatures en afnemen van de werkloosheid, nam de spanning op de arbeidsmarkt toe. Tegenover elke openstaande vacature stonden in het vierde kwartaal van 2017 gemiddeld 1,8 werkloze personen. Toch was de arbeidsmarkt eind 2017 nog niet zo krap als in 2008. Toen waren er per openstaande vacature 1,3 werklozen.

Beschikbaar inkomen groeit minder hard dan het bbp
Het netto reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2017 met 1,5 procent gestegen. De inkomensgroei was voor het vierde jaar op rij positief. Wel was de groei lager dan een jaar eerder, toen het inkomen met 2,3 procent groeide. Het netto reëel beschikbaar inkomen groeide, ondanks de gespannen arbeidsmarkt, minder hard dan het bbp.

Al sinds het begin van deze eeuw is de ontwikkeling van het reëel beschikbaar inkomen ongunstiger dan die van het bbp. Dit heeft onder meer te maken met de daling van de arbeidsinkomensquote (aiq). De aiq meet welk deel van de totale toegevoegde waarde als vergoeding voor arbeid wordt aangewend.

Van elke euro die in 2017 in Nederland werd verdiend, ging 75 cent naar de werknemers en zelfstandigen als arbeidsinkomen. De overige 25 cent van elke verdiende euro vormden de winsten van bedrijven, oftewel de vergoeding voor kapitaal. Aan het begin van deze eeuw ging nog 78 cent naar arbeid.

Conjunctuurbeeld begin 2018
In de eerste vier maanden van 2018 verbeterde het conjunctuurbeeld verder volgens de Conjunctuurklokindicator. Dit is het ongewogen gemiddelde van de indicatoren in de Conjunctuurklok. De indicatoren in de klok waren onverminderd in hoogconjunctuur. In de eerste vier maanden van 2018 bleven het consumenten- en producentenvertrouwen op een relatief hoog niveau.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.