FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van vrijdag 5 mei 2017

Achilles'29 degradeert uit Jupiler League

Achilles'29 is vanavond uit de Jupiler League gedegradeerd. De ploeg uit Groesbeek verloor in de laatste speelronde op eigen veld met 1-5 van Jong PSV, waardoor het team definitief nummer laatst werd. Een beroep tegen voetbalbond KNVB over puntenaftrek is hiermee zinloos geworden.

Achilles betrad in 2013 het betaald voetbal en kende vorig jaar met een vijftiende positie het hoogtepunt. Dit jaar kwam de ploeg uit Groesbeek tekort en had vanavond een overwinning nodig om mogelijk FC Dordrecht nog te kunnen achterhalen. De zege bleef uit, waardoor Achilles nu degradeert naar de Tweede Divisie.

De afgelopen dagen vochten De Heikanters een strijd uit met de KNVB over puntenaftrek. Die was opgelegd omdat Achilles niet voldeed aan de licentie-eisen. Een kort geding volgde om het beroep uit te stellen, maar tevergeefs. De beroepscommissie van de KNVB oordeelde vervolgens dat de drie punten aftrek terecht was. De Groesbekers wilden dit vervolgens aanvechten, maar dat blijkt na vanavond zinloos te zijn.

In de wedstrijd tegen Jong PSV kwamen de Eindhoven via clubtopscorer Albert Gudmundsson al snel op voorsprong. Joël Piroe en opnieuw Gudmundsson lieten de hoop van Achilles vervliegen. Antonio Stankov deed voor rust nog wel iets terug, maar na de pauze bepaalden Kenneth Paal en Justin Lonwijk de 1-5 eindstand.

Achilles'29 degradeert uit Jupiler League (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Achilles'29 degradeert uit Jupiler League (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Van Bronckhorst: "Kampioenswedstrijden zijn de mooiste wedstrijden"

Giovanni van Bronckhorst voelt geen extra spanning bij Feyenoord in aanloop naar de kampioenswedstrijd tegen Excelsior van komende zondag.

"Je merkte de afgelopen twee weken op de trainingen, in de media, eigenlijk overal dat het een heel belangrijke wedstrijd is voor ons", vertelde Van Bronckhorst tegen Feyenoord TV. "Bij winst pakken we het kampioenschap. Dat is wat we willen en daar gaan we vol voor."

Extra spanning merkt de trainer van de koploper van de Eredivisie niet. "De omstandigheden zijn anders, met de open trainingen voor honderden mensen publiek. Dat geeft alleen maar energie. Het is belangrijk om de rust te bewaren en je te focussen op de dingen die je moet doen. Dat doen we al het hele seizoen uitstekend en dat willen we de laatste twee weken ook zo doen."

Als speler speelde Van Bronckhorst meerdere kampioenswedstrijden. "Kampioenswedstrijden zijn de mooiste wedstrijden. Daar werk en vecht je een heel jaar hard voor, om deze wedstrijden te mogen spelen. Met wat een overwinning teweeg kan brengen ben ik nog niet bezig. Het feit blijft dat we nog één wedstrijd moeten winnen. Alles wat daarna komt, is voor nu bijzaak."

Vrouwen in actie tegen reclame op GeenStijl

Meer dan honderd Nederlandse vrouwen, onder wie veel journalisten, roepen bedrijven die adverteren op de websites GeenStijl en Dumpert op om "kritisch na te denken over de vraag of hun advertentiebeleid overeenkomt met de waarden van hun onderneming". Ze stellen in een pamflet dat vrijdag verscheen op de websites van de Volkskrant en NRC dat bedrijven door advertenties te plaatsen meebetalen "aan een site waar vrouwenvernedering en racisme de norm is, niet de uitzondering".

Onder de ondertekenaars zijn presentatrice Eva Jinek, columnisten als Rosanne Hertzberger (NRC) en Sheila Sitalsing (Volkskrant), actrices Georgina Verbaan en Katja Schuurman, cabaretier Claudia de Breij, oud-GroenLinks-leider Femke Halsema en hoofdredacteur van de LINDA Jildou van der Bijl.

Diverse bedrijven en organisaties hebben recentelijk al besloten niet meer te adverteren op de sites. Daaronder ook Defensie.

GeenStijl noemt de oproep "een regelrechte aanval op onze vrijheid". De site noemt de ondertekenaars een "clubje bezemvliegers met lange tenen".

Vrouwen in actie tegen reclame op GeenStijl
Vrouwen in actie tegen reclame op GeenStijl (Foto: BuzzE)

Jandino klaar voor kampioensfeest Feyenoord

Jandino Asporaat is al helemaal klaar voor het kampioensfeest van Feyenoord. De Rotterdamse voetbalclub kan zondag voor het eerst in jaren weer landskampioen worden. "Achttien jaar man, we hebben hier heel lang op gewacht", verzuchtte Jandino in RTL Boulevard.

"Het is bijna gelukt, we mogen nog niet te hard roepen", waarschuwt de cabaretier, die weet dat het nog mis kan gaan tegen Excelsior. "Als het lukt dan gaan we een heel groot feest bouwen. Ik ga in de fontein springen, de Coolsingel wordt een groot feest."

Feyenoord neemt het zondag op tegen Excelsior, als ze winnen, kan de titel ze niet meer ontgaan. Als Feyenoord zondag kampioen wordt, wordt de club maandag gehuldigd in het centrum van Rotterdam.

Jandino klaar voor kampioensfeest Feyenoord
Jandino klaar voor kampioensfeest Feyenoord (Foto: BuzzE)

Qmusic betreurt keuze Wietze

Qmusic heeft nooit de intentie gehad om alleen door te gaan met Mattie Valk. Programmadirecteur Iwan Reuvekamp zegt in een statement dat vrijdagmiddag is verstuurd 'de keuze van Wietze' te betreuren. Op de vraag of dat betekent dat Wietze de Jager niet meer terugkeert bij de zender, wil een woordvoerder van de radiozender niet reageren.

"Wij hebben er alles aan gedaan om Mattie en Wietze als duo bij elkaar te houden bij Qmusic", zegt Reuvekamp. "Dat was niet alleen onze droom, maar ook onze wens voor alle luisteraars die iedere dag hun radio aanzetten voor hen. We betreuren daarom ook het bericht en de keuze van Wietze."

Reuvekamp suggereerde donderdag, toen bekend werd dat Mattie bij zou tekenen bij Q, nog dat voor Wietze de deur altijd openstaat. "Heel graag zouden we met beide dj's verder willen gaan", stelde hij toen.

Mattie en Wietze voerden in de afgelopen maanden gesprekken met Talpa over een overstap naar Sky Radio. Dat ging uiteindelijk niet door toen Mattie Q toch trouw wilde blijven, zonder dat Wietze daar weet van had. Volgens Wietze onderhandelde Mattie achter zijn rug om over een nieuw contract.

Qmusic betreurt keuze Wietze
Qmusic betreurt keuze Wietze (Foto: BuzzE)

Carey: "Ecclestone hield groei Formule 1 tegen"

De nieuwe Formule 1-baas Chase Carey is niet blij met het werk van zijn voorganger Bernie Ecclestone. Hoewel de Brit in het verleden voor een enorme groei voor de sport heeft gezorgd, heeft hij het in de laatste jaren van zijn bewind wat laten versloffen, zo meent de Amerikaan. Ecclestone zou groeikansen hebben laten liggen en geen langetermijnvisie hebben gehad.

Carey sprak met de Daily Mail. "Elke dag weer raak ik verder gefrustreerd. De laatste jaren werd het steeds meer een sport waarin 'nee' een gangbare term werd. Ik wil meer 'ja' kunnen zeggen. Want wat heb je aan een idee als je toch al weet dat het antwoord 'nee' is? Dat is frustrerend."

Hij vindt dat de sport te lang stilgestaan heeft. "Bernie heeft de Formule 1 van de grond af opgebouwd en gemaakt tot wat het nu is. Daar verdient hij ook alle lof voor, maar vandaag de dag moet je een sport goed promoten. Dat gebeurde de laatste jaren niet. We willen ervoor zorgen dat we de middelen hebben om de Formule 1 goed te promoten. We geven meer om waar de sport over drie jaar is, dan over drie maanden. We moeten nieuwe dingen doen, maar sommige dingen hebben tijd nodig."

Ecclstone heeft nog niet gereageerd op de verwijten van Carey.

AZ houdt toptalent in eigen opleiding

AZ heeft Myron Boadu uit handen van buitenlandse clubs weten te houden. De Alkmaarders hebben hem tot medio 2020 vastgelegd.

De 16-jarige Boadu maakt al veel indruk in de Tweede Divisie bij Jong AZ. Hij pendelt tussen het beloftenteam en de A1, maar scoort regelmatig als hij in het hogere team mag meedoen.

Boadu scoorde al zes keer in negen wedstrijden voor Jong AZ. De aanvaller viel begin dit seizoen al in de smaak bij buitenlandse clubs, zo zei directeur Max Huiberts. Hij sprak toen al de intentie uit om het toptalent vast te leggen.

"Wij hebben een plan met hem en praten daarover. Alles zal gericht zijn op een doorbraak in AZ 1. Hij laat zich niet snel gek maken, volgens mij. En we weten allemaal dat dat best lastig is in de voetbalwereld van nu", zei Huiberts destijds.

Boadu is jeugdinternational van Oranje onder 17. In drie interlands vond hij twee keer het net.

Simbine verrast Gatlin en De Grasse op 100 meter

De eerste grote internationale 100 meter van het seizoen is enigszins verrassend niet gewonnen door Justin Gatlin of Andre de Grasse. Tijdens de Diamond League in Doha werden de nummers twee en drie van de Olympische Spelen van vorig jaar als favorieten gezien, maar dat konden ze niet waarmaken.

Het was namelijk niemand minder dan de Zuid-Afrikaan Akani Simbine die de overwinning greep. Simbine kende al een uiterst indrukwekkend nationaal seizoen en dook ook in Doha weer onder de tien seconden: 9,99. Daarmee troefde hij de Jamaicaan Asafa Powell af (10,08).  De Qatarees Femi Ogunode snelde naar 10,13 seconden, goed voor de derde plek. Daarna kwamen Gatlin (10,14) en De Grasse (10,21) pas over de finish. 

De 400 meter werd gewonnen door Steven Gardiner van de Bahama's. Met 44,60 troefde de wereldranglijstaanvoerder het Amerikaanse duo LaShawn Merritt (44,78) en Tony McQuay (44,92) af, terwijl het Botswanese toptalent Karabo Sibanda met 45,05 vierde werd. 

De 1500 meter werd uiteraard een Keniaans feestje. Elijah Manangoi was in een mooie eindsprint de sterkste en met 3:31,90 bleef hij landgenoot Silas Kiplagat, bekend om zijn sterke eindsprint, verrassend voor. Bethwell Birgen eindigde als derde, terwijl ook de nummers vier, vijf en zes uit Kenia afkomstig waren. 

Van der Laan: "Ajax op Museumplein bij winst Europa League"

Mocht Ajax de finale van de Europa League halen dan is de kans groot dat fans die wedstrijd kunnen bekijken op het Museumplein. Als de Amsterdammers op 24 mei in Stockholm ook nog eens winnen, dan kan de huldiging een dag later op dezelfde plek in de stad plaatsvinden.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei vrijdag tegen de lokale zender AT5 dat de Ajax-fans zich de afgelopen jaren zo goed hebben gedragen dat een feest in het centrum van de stad in plaats van bij de ArenA weer tot de mogelijkheden behoort. "Het is zo lang, zo goed gegaan", aldus de burgemeester die de "goede supporters" wil belonen.

Van der Laan hield nog wel een slag om de arm. "Het is nog niet honderd procent rond", benadrukte hij. "Men moet het wel verdienen, dus het moet goed blijven gaan. Maar als dat het geval is, zijn ook de hoofdofficier en -commissaris van mening dat het dit keer op het Museumplein kan."

'Ajax op Museumplein bij winst Europa League'
'Ajax op Museumplein bij winst Europa League' (Foto: ANP)

Bizar verre speerworp voor Duitser Röhler

Speerwerper Thomas Röhler heeft tijdens de eerste grote wedstrijd van het outdoorseizoen, de Diamond League in Doha, voor een daverende sensatie gezorgd.

De 25-jarige olympisch kampioen wierp zijn speer naar een ongekende afstand van 93,90 meter, waarmee hij nota bene bijna bij de lokale cameraman een speer door de lens gooide. Met zijn prestatie is de Duitser pas de zesde atleet ooit die de speer verder gooit dan 92 meter en zelfs pas de derde die verder komt dan 93 meter.

Met zijn worp gaat Röhler gelijk de geschiedenisboeken in. Met 91,28 meter kwam hij vorig jaar al op de elfde plek op de wereldranglijst aller tijden terecht, maar nu schuift hij op naar plek twee. Alleen de legendarische Tsjech Jan Zelezny gooide ooit verder: met 98,48 meter is zijn wereldrecord nog wel ver buiten beeld. 

Röhler's fenomenale worp (Bron: YouTube)

Bonden: geen actie gepland bij Holland Casino

Bij Holland Casino vinden dit weekend naar verwachting even geen stakingen plaats. De vakbonden zetten afgelopen weekenden telkens meerdere acties op touw, maar nu willen ze het gokbedrijf een kans geven om weer in gesprek te gaan over een nieuwe cao.

FNV, De Unie en ABC hebben Holland Casino hierover een brief gestuurd en willen uiterlijk zondagavond een antwoord. Komt het bedrijf niet over de brug dan zullen er nieuwe, hardere acties volgens, aldus FNV-bestuurder Ralph Smeets.

De bonden klagen over te hoge werkdruk en willen onder meer een jaarlijkse loonsverhoging van 2,5 procent. Ook vrezen zij dat de aanstaande privatisering van Holland Casino na eerdere reorganisaties opnieuw banen zal kosten.

Een woordvoerder van Holland Casino stelt in een reactie dat de onderneming ook graag ziet dat het contact wordt hersteld. Afgelopen weken is er in totaal negen dagen gestaakt. Op elke vestiging van Holland Casino heeft een deel van het personeel wel een keer het werk neergelegd. Dat zorgde vaak voor een beperkt spelaanbod. Ook heeft Holland Casino enkele vestigingen even helemaal moeten sluiten.

Bonden: geen actie gepland bij Holland Casino
Bonden: geen actie gepland bij Holland Casino (Foto: ANP)

'Veilige zones Syrië om middernacht een feit'

Het Russische ministerie van Defensie heeft vrijdag tegen de staatsmedia gezegd dat om middernacht de veilige zones in Syrië een feit zijn. Het grootste gebied is de province Idlib, met de aangrenzende districten Latakia, Aleppo en Hama. Er wonen in totaal meer dan een miljoen mensen. De eigen luchtmacht vliegt daar volgens staatssecretaris Alexander Fomin al sinds 1 mei niet meer.

De Amerikaanse afgevaardigde bij het vredesoverleg in Astana, een initiatief van Rusland, Iran en Turkije, stemde in met het creëren van voorwaarden voor een politieke regeling in Syrië. Het feit dat de VS, de Verenigde Naties en Saudi-Arabië de overeenkomst voor de-escalatie steunden, garandeert volgens Fomin de naleving. Hij zei ook dat Russische straaljagers wel aanvallen zullen blijven uitvoeren op doelen van Islamitische Staat.

'Veilige zones Syrië om middernacht een feit'
'Veilige zones Syrië om middernacht een feit' (Foto: ANP)

Overwatch heeft al 1 miljard dollar binnengeharkt

Onder critici en spelers was het al een succes, maar ook financieel heeft first-person shooter Overwatch Blizzard geen windeieren gelegd. De game heeft al meer dan 1 miljard dollar aan omzet binnengebracht, zo maakte moederbedrijf Activision Blizzard vandaag bekend.

De totale omzet komt van verkochte exemplaren van de game maar ook van lootboxes, die skins, sprays en emotes voor heroes bevatten. Overwatch is nu de achtste franchise in het portfolio van Activision Blizzard die goed is voor een omzet van 1 miljard dollar, waarmee het in een rijtje komt die titels zoals Call of Duty, Guitar Hero en World of Warcraft bevat. Wat wel opmerkelijk is is dat Overwatch erin slaagde dit slechts binnen een jaar te doen, waarmee het ook Blizzard's snelst groeiende franchise ooit is.

Ook in spelersaantallen kent de populariteit van Overwatch geen grenzen: vorige week rapporteerde Blizzard al dat er meer dan 30 miljoen geregistreerde spelers zijn op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Overwatch

Overwatch heeft al 1 miljard dollar binnengeharkt

Bob Ross komt stennis schoppen in Smite

Smite is een MOBA met als setting verschillende goden die tegen elkaar knokken, en daar komt binnenkort een nieuwe god bij: kunstschilder Bob Ross. Bob Ross wordt een skin voor een al bestaand character, Sylvanus, waarbij er genoeg blije boompjes en blije wolkjes voorbij zullen komen.

Sylvanus zal met de Bob Ross skin worden omgetoverd tot het evenbeeld van de presentator van The Joy of Painting, en ook zijn treant zal een grote glimlach krijgen die zo kenmerkend was voor Ross, inclusief een groene baard. Ook de krachten van Sylvanus krijgen een make-over: Verdant Growth, Wisps en Nature's Grasp zullen nu bestaan uit happy little clouds en happy little trees. Zijn ultimate, wrath of terra, zal een aantal kwasten uit de grond laten rijzen die vijanden zullen aanvallen en daarnaast de ondergrond ook nog eens omtoveren in een imaginair landschap.

De skin is onderdeel van de Bob Ross bundle, waarbij spelers naast de skin ook een loading frame, jump stamp en achtergrond krijgen. De bundel zal te koop zijn voor 700 gems, of voor 10 dollar. De bundel komt op 9 mei uit voor pc en mac, de console-versie volgt op 16 mei.

Bob Ross Smite

Bob Ross komt stennis schoppen in Smite

Schippers weer verslagen door Thompson op 200 meter

Dafne Schippers is tegen de Jamaicaanse Elaine Thompson tegen haar derde nederlaag op rij aangelopen. Tijdens de opening van het Diamond League-seizoen in Doha moest de Nederlandse wereldkampioene genoegen nemen met de tweede plek op de 200 meter.

De beste start was voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, die op de Spelen vorig jaar op de 100 en 200 meter vierde werd. Zij zag Thompson en Schippers bij het uitkomen van de bocht voorbij stormen en net als in de olympische finale in Rio bleek de Jamaicaanse te sterk. Ze snelde over de streep in 22,19 seconden, relatief ruim voor Schippers, die met 22,45 een voor haar doen weinig indrukwekkend resultaat neerzette. 

Pöstlberger zet compleet Giropeloton in het hemd en wint

De eerste etappe van de Giro d'Italia is zeer verrassend gewonnen door Lukas Pöstlberger. De 25-jarige Oostenrijker zette het complete peloton in het hemd door te zegevieren in wat vooraf als een bijna zekere sprintetappe gezien werd.

Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Pavel Brutt (Gazprom-Rusvelo), Eugert Zhupa (Wilier-Selle Italia) en Marcin Bialoblocki (CCC-Sprandi Polkowice) gingen er vroeg in de ruim 200 kilometer lange etappe vandoor. Ze kregen een relatief ruime voorsprong, maar nooit genoeg om serieus te mogen dromen van de etappezege.

Wel werd gestreden om de bergpunten en dus het recht om de eerste bergtrui van de Giro te mogen dragen. Benedetti was in die strijd uiteindelijk de sterkste: hij schreef alle drie klimmetjes op zijn naam en vertrekt zaterdag dus in het blauw. Sprintploegen Quick-Step, Lotto Soudal en Orica-Scott leidden de achtervolging en met vijf kilometer voor de boeg werden de overgebleven koplopers bijgehaald.

De slotkilometers kenden smalle wegen en een bochtig parcours en dat zorgde voor problemen bij de sprinttreintjes. Een dikke kilometer voor de finish nam Pöstlberger de kop, om zo het treintje van BORA-hansgrohe op de rails te krijgen voor Sam Bennett. Achter de Oostenrijker ontstond echter een gat en nadat hij even twijfelde besloot hij toch maar gas te geven. Dat was een goede keuze: niemand kwam meer bij hem in de buurt en de sprinters, aangevoerd door Caleb Ewan, vochten het uit voor de tweede plaats.

Eerste DLC-personages Injustice 2 onthuld

Injustice 2 is bijna beschikbaar voor het grote publiek en dus moet er ook DLC verkocht worden, zo gaat dat immers tegenwoordig. Het Fighter Pack 1 brengt drie nieuwe personages, die al onderdeel zijn van de Ultimate Edition van de game.

De personages in kwestie zijn Sub-Zero uit Mortal Kombat, Red Hood en Starfire. We zien ze nog niet in actie, er is nog geen prijs en nog geen datum bekendgemaakt, maar we weten in ieder geval hoe ze eruit zien. 

Injustice 2 lanceert 19 mei voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Atlético Madrid lonkt naar Lacazette

Atlético Madrid heeft zijn pijlen gericht op Olympique Lyonnais-steraanvaller Alexandre Lacazette. Al een tijd volgen de Spanjaarden hem.

"We praten al twee jaar met Atlético Madrid over hem, dit is dus niet helemaal nieuw", vertelde Lyonnais-voorzitter Jean-Michel Aulas tegen RMC. "We hebben nu inderdaad weer gesproken en daar ga ik het vrijdag met Alexandre over hebben, op zijn eigen verzoek en dat van zijn zaakwaarnemers."

De 25-jarige spits steekt in bloedvorm dit seizoen. In 41 wedstrijden in alle competities was hij 31 keer trefzeker, waarvan hij er 24 scoorde in 27 competitiewedstrijden. Zijn contract in Lyon loopt nog door tot de zomer van 2019.

Een transfer naar Atlético is geen vanzelfsprekendheid. "Helaas voor Atlético zijn er meer clubs die Alex in het vizier hebben. En misschien wil hij wel bij ons blijven. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om hem te behouden. Er moeten wel heel hoge bedragen geboden worden om het tot een transfer te laten komen."

Win 2 kaarten voor Harry Potter: The Exhibition!

Harry Potter™ fans in Nederland krijgen eindelijk de kans om de vermaarde tovenaarswereld van Harry Potter binnen te stappen met Harry Potter™: The Exhibition! Sinds de wereldpremiëre in Chicago, heeft de unieke tentoonstelling al meer dan 4 miljoen bezoekers verwelkomd in o.a. Boston, Toronto, Seattle, New York, Sydney, Singapore, Tokio, Parijs, Shanghai en Brussel. Harry Potter: The Exhibition is nu eindelijk te zien in Nederland: Naast CineMec in Utrecht Leidsche Rijn. 

FOK! mag 2 kaartjes weggeven voor deze tentoonstelling. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hier antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat is GEEN afdeling op Hogwarts (NL: Zweinstein)?

- Gryffindor

- Hufflepuff

- Unicorn

- Ravenclaw

Geef je antwoord zo snel mogelijk door. De winnaar zal persoonlijk bericht krijgen. 

Asscher: Turks referendum doodstraf niet in Nederland

Als de Turkse regering een referendum gaat houden over herinvoering van de doodstraf, dan zou daarover in Nederland niet mogen worden gestemd. Dat vindt demissionair vicepremier Lodewijk Asscher.

"Wat mij betreft gaan we doodstrafreferendum in NL ook NIET toestaan", twitterde hij vrijdag. De Duitse regering zou een dergelijke volksraadpleging ook niet toestaan, verklaarde een regeringswoordvoerder in Berlijn eerder op de dag.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft al vaker gezegd de doodstraf weer te willen invoeren als de bevolking dat wil. De Turken zouden zich daarover tijdens een referendum dan mogen uitspreken. Er is hierover nog geen besluit genomen door Ankara.

Een Turks referendum over een grondwetswijziging leidde onlangs tot een grote diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. Een Turkse minister die hier campagne wilde voeren, werd het land uitgezet.

Kinderpornonetwerk opgerold, honderden vast

Bij een internationale actie is een groot kinderpornonetwerk opgerold. De leden wisselden plaatjes en filmpjes uit op het dark web, het verborgen deel van het internet. Zeker 870 mensen zijn opgepakt, waarvan 368 in Europa. En zeker 259 misbruikte kinderen zijn geïdentificeerd of bevrijd.

De Europese politiedienst Europol heeft de resultaten van Operatie Fopspeen vrijdag naar buiten gebracht. De zaak draait om Playpen, een van de grootste misbruikfora in de wereld, met meer dan 150.000 gebruikers. De beheerder is een paar dagen geleden veroordeeld tot dertig jaar celstraf in de Verenigde Staten. Twee andere beheerders kregen twintig jaar.

"De kindermisbruikers krijgen steeds meer kennis van opsporing. Ze maken actief gebruik van de beste manieren om anoniem te blijven en te versleutelen, zodat ze niet ontdekt worden", aldus Europol, dat is gevestigd in Den Haag.

Kinderpornonetwerk opgerold, honderden vast
Kinderpornonetwerk opgerold, honderden vast (Foto: ANP)

Bosz: "Het grootste gedeelte zal blijven"

Ajax-trainer Peter Bosz hoopt komend seizoen te kunnen bouwen op de succesvolle basis die hij dit seizoen heeft gelegd bij de Amsterdammers. Ajax staat in de halve finale van de Europa League, waardoor er deze zomer zomaar een leegloop van de selectie kan ontstaan. Spelers als Kasper Dolberg, Davy Klaassen en Davinson Sanchez worden regelmatig met Europese topclubs in verband gebracht.

"Het grootste gedeelte van de spelers zal blijven. Daar ga ik vanuit", zegt Bosz in gesprek met De Telegraaf. "Wat volgend seizoen dan scheelt, is dat ze de filosofie achter de manier van spelen kennen, waardoor we meteen op de details kunnen gaan zitten. Terwijl ik nu in het begin alleen met de grote zaken bezig ben geweest."

"Wat ik nu zie, is dat de jongens goed kunnen voetballen, maar er is wel iets aan toegevoegd. Ik noem het een winnaarsmentaliteit, het overleven. Dat hebben we met tien man bij Schalke 04 gedaan, terwijl we al bijna dood en begraven waren. Tegen Olympique Lyon zag ik het en zelfs bij PSV heb ik het de tweede helft gezien. Het is een kwaliteit die je in de top nodig hebt en wij hebben die."

'Historische' marathon zaterdagochtend met Nederlandse hulp

Al geruime tijd wordt er veel over gesproken: Breaking2, het project van sportkledingfabrikant Nike om een marathon te lopen in minder dan twee uur. Er is vooral veel kritiek van atletiekfans, omdat de poging gedaan wordt onder omstandigheden die een record niet geldig maken. Denk daarbij aan heel veel 'hazen', die ook nog eens op bepaalde punten de wedstrijd binnen zullen komen.

Er is één atleet op wie de ogen vooral gericht zijn: Eliud Kipchoge, de olympisch kampioen uit Kenia. Hij is de voornaamste kanshebber om onder de twee uur te duiken, wat bijna drie minuten sneller is dan het wereldrecord van Dennis Kimetto. Kipchoge loopt samen met onder meer de Eritreeër Zersenay Tadesse, specialist op de halve marathon, en de Ethiopiër Lelisa Desisa.

Op het circuit van Monza zullen de drie bijgestaan worden door een grote groep gangmakers en daar zitten bekende namen bij. De belangrijkste hazen zijn verdeeld in zes groepen van drie, waarvan telkens twee groepen voor de toplopers uit zullen lopen. Als hun deel erop zit nemen de hazen even rust, om de race ruim tien kilometer later weer binnen te komen. Elke groep komt zo drie keer in actie.

In de eerste groep zien we onder meer Sam Chelanga, die in maart nog elfde werd op het WK veldlopen. Medin Teklemariam uit Eritrea zit in groep twee en werd al eens achtste op de Spelen over tien kilometer. Zijn landgenoot Nguse Amlosom loopt eveneens in de tweede groep en liep op de vorige twee WK's en de vorige twee Spelen naar de top-15 op de tien kilometer. 

Ook bekende lopers als Collis Birmingham komen langs, waarna de zesde groep een Nederlander bevat. Abdi Nageeye maakte vorige maand indruk in de marathon van Rotterdam en zit zaterdag in de zesde groep gangmakers, samen met onder meer de Keniaans-Amerikaanse atletiekgrootheid Bernard Lagat.

Wie net als uw redacteur nu al zin heeft om te kijken zal vroeg op moeten staan: om 05.45 uur vertrekken de heren voor hun poging, die live te zien zal zijn via de Facebookpagina van Nike.

Noord-Korea beschuldigt VS van moordpoging

Noord-Korea beschuldigt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ervan een complot met Zuid-Korea te hebben gesmeed om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden met een biologisch wapen. Dat blijkt uit een verklaring die het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea vrijdag naar buiten bracht.

"De laaghartige poging van 's werelds grootste imperialisten samen met de terroristen uit het zuiden om het superieure leiderschap van de volksrepubliek te ondermijnen, zijn op een mislukking uitgelopen en zullen grote gevolgen hebben", zo valt te lezen in de verklaring van Noord-Korea. De VS en Zuid-Korea hebben niet gereageerd op de beschuldiging.

Volgens Noord-Korea zou er een plan zijn gesmeed om een met 40.000 dollar omgekochte persoon met de naam Kim, die werkte bij de geheime dienst van Noord-Korea, een aanslag te laten plegen. Dat had moeten gebeuren bij de jaarlijkse militaire parade die vorige maand plaatsvond in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het communiqué suggereert dat Noord-Korea de vermeende aanslagpleger heeft opgepakt, maar over het lot van de man is niets bekendgemaakt.

Noord-Korea beschuldigt VS van moordpoging
Noord-Korea beschuldigt VS van moordpoging (Foto: ANP)

MRSA-bacterie in Scheper Ziekenhuis Emmen

Vier patiënten en een medewerkster van het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn besmet geraakt met de MRSA-bacterie. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden mensen die in contact met ze zijn geweest gecontroleerd op de 'ziekenhuisbacterie'. Dat maakte de Treant Zorggroep, waar het ziekenhuis onderdeel van is, vrijdag bekend.

Op de afdeling waar de MRSA-bacterie werd ontdekt, worden voorlopig geen nieuwe patiënten opgenomen.

Een besmetting met MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is gevaarlijk voor mensen met een flink verminderde weerstand. Het kan onder meer leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging. De bacterie is ongevoelig voor gebruikelijke antibiotica. MRSA is voor gezonde mensen onschadelijk, ze worden er ook niet ziek van.

MRSA-bacterie in Scheper Ziekenhuis Emmen
MRSA-bacterie in Scheper Ziekenhuis Emmen (Foto: ANP)

Outsider Kruijswijk: "Blij dat de Giro weer van start gaat"

Steven Kruijswijk is vrijdag van start gegaan als een van de belangrijkste outsiders voor de eindzege in de Giro d'Italia. De Nederlander was vorig jaar de sterkste, maar boorde zich richting het einde van de Giro, in de roze trui en met minuten voorsprong een sneeuwmuur in. 

"Ik ben blij dat we weer gaan beginnen. Vorig jaar was goed voor mij, maar hopelijk wordt het dit jaar nog beter. Ik heb er zin in", klonk het bij de teampresentatie van donderdagavond tegenover Cycling Pro Net"Het zal vanaf het begin al erg zwaar worden. Hopelijk ben ik tijdens de vierde etappe al op mijn best", doelt de renner van LottoNL-Jumbo op de etappe met de finish bovenop de Etna. "Het worden drie zware weken en er zijn veel sterke klassementsrenners hier, dus we zullen wel zien hoe het gaat lopen."

De Nederlander ging eind april onderuit in de Tour of Yorkshire, maar daar maakt hij zich geen zorgen meer over. "Er was een zware valpartij en ik kon een paar renners niet meer ontwijken. Ik had wat last van mijn borst en ribben, maar na een paar dagen rust is het wel weer in orde", aldus Kruijswijk, die naar eigen zeggen geen problemen verwacht van de valpartij. Met Nairo Quintana is er een duidelijke favoriet, maar toch hoopt de Nederlander een gooi te doen naar de eindzege: "Het podium is in principe het hoofddoel, maar natuurlijk ga ik ook voor de winst." 

Johan Cruijff Schaal verhuist naar stadion landskampioen

De Johan Cruijff Schaal kent vanaf komend seizoen een nieuwe opzet. De Nederlandse Supercup, vernoemd naar de beste Nederlandse voetballer ooit, vindt vanaf komend seizoen plaats in het stadion van de landskampioen in plaats van de Amsterdam ArenA, dat binnenkort als Johan Cruijff ArenA door het leven zal gaan.

De beslissingen voor de vernieuwingen zijn tot stand gekomen in overleg met de clubs die sinds de invoering van de Supercup het vaakst aan deze wedstrijd hebben deelgenomen. Dat zijn Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Ook bekerwinnaar Vitesse en het technisch platform, het overlegorgaan over de sportief-technische aspecten van het Nederlandse voetbal, zijn betrokken bij het proces.

De KNVB en de clubs hopen hierbij dat er wat meer mensen naar het stadion zullen gaan voor de opening van het nieuwe voetbalseizoen. "We zijn de afgelopen twintig jaar erin geslaagd van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken", aldus Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB aan. "De officiële aftrap van een nieuw voetbalseizoen, vernoemd naar onze beste voetballer ooit, is een begrip in Nederland. Tegelijkertijd hebben we ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet. We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de Supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Bekerfinale."

Deze wedstrijd krijgt ook meer een maatschappelijk karakter. Per verkocht kaartje gaat er één euro naar de Johan Cruyff Foundation. Daarnaast wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor een actueel maatschappelijk thema. Welk thema dat is, wordt met de deelnemende clubs, de Johan Cruyff Foundation en KNVB afgestemd. "Deze wedstrijd is bij uitstek een gelegenheid om de maatschappelijke kracht van voetbal te laten zien", zegt Gijs de Jong. "Samen met de Johan Cruyff Foundation en deelnemende clubs vragen we aandacht voor een actueel maatschappelijk thema. Daarmee proberen we de Johan Cruijff Schaal passend te maken bij het sociale en hartelijke karakter van Johan zelf."

De strijd om de komende Johan Cruijff Schaal zal gaan tussen zeer waarschijnlijk landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar Vitesse. De wedstrijd zal dus worden gespeeld in De Kuip te Rotterdam. Deze wedstrijd staat gepland voor zaterdag 5 augustus 2017. Een week later is de eerste competitiespeelronde van het seizoen 2017/2018. 

Ewan: "Het wordt een hectische finale vandaag"

De eerste etappe van de Giro d'Italia belooft vrijdag een leuk slot te krijgen, zo denkt sprinter Caleb Ewan. De renners rijden een 206 kilometer lange en goeddeels vlakke etappe van Alghero naar Olbia, maar op twintig kilometer van de meet komen ze nog een kort klimmetje tegen.

"Dat maakt het pittig, maar ik weet wel zeker dat het gewoon een massasprint wordt", liet Ewan kort voor de start weten tegenover Cycling Pro Net"Er zijn veel jongens die hier voor de roze trui willen vechten, dus het zal een hectische finale worden", verwacht de 22-jarige Australiër.

Ewan greep vorig jaar naast een etappezege, maar schat zijn kansen nu goed in. "Ik heb een maand geen koersen gereden en kwam terug in de Tour of Yorkshire." Daar werd hij twee keer tweede en won hij het puntenklassement. "Nu ben ik een jaar sterker, dus het is de bedoeling om wat eerste plekken te pakken."

De etappe zal de hele middag live te zien zijn op Eurosport, met de finish vermoedelijk rond een uur of vijf. 

'Hoofdklasse hockey krijgt vier kwarten en shoot-outs'

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) wil voor komend seizoen diverse spelregelwijzigingen doorvoeren. De wedstrijden van alle eerste elftallen die in een gelijkspel eindigen, worden beslist door shoot-outs. De winnaar via shoot-outs krijgt twee punten, de verliezer een punt. Die regelwijziging wil de KNHB vanaf komend seizoen al invoeren om ‘de attractiviteit van de standaardklassen te vergroten’. Nog een regelwijziging: in de Hoofdklasse wordt komend seizoen vier keer 17,5 minuten gespeeld in plaats van twee keer 35 minuten.

De hockeybond heeft vrijdagmorgen alle clubs in Nederland op de hoogte gesteld over de ‘voorgenomen beslissing’ om shoot-outs in te voeren. Als dat voorstel niet op massale protesten bij de clubs stuit, start de pilot met de shoot-outs dus al in het seizoen 2017/2018. Half juni valt de definitieve beslissing. Bij een shoot-out mag een speler, die start vanaf de 23-meterlijn, proberen binnen acht seconden te scoren bij de doelverdediger van de tegenstander.

Als een wedstrijd van een eerste elftal, van de Hoofdklasse tot en met de Vierde Klasse, na zeventig minuten in een gelijkspel eindigt, mogen beide teams vijf shoot-outs nemen. De ploeg die ze als beste neemt, is de winnaar. Is er na vijf shoot-outs nog geen winnaar, dan wordt om en om een shoot-out genomen. De ploeg die de shoot-outs als beste neemt, krijgt een bonuspunt bovenop het punt voor het gelijke spel en dus twee punten. De verliezer krijgt één punt. Een reguliere overwinning levert drie punten op.

Leon Rutten, hoofd Arbitrage & Competitie bij de KNHB: "Shoot-out is een spannend wedstrijdelement gebleken in de hockeysport voor spelers, speelsters en toeschouwers. We willen de shoot-outs daarom ook niet voorbehouden aan bijvoorbeeld de Hoofdklasse, maar alle standaardteams ervan laten profiteren. Daarom willen we de wijzigingen voor alle eerste elftallen invoeren. Wij kunnen ons voorstellen dat alle hockeyteams, inclusief de jeugdteams, de shoot-outs interessant vinden, maar deze regel invoeren voor alle teams is vanwege de impact op de huidige veldcapaciteit niet mogelijk. Daarnaast willen we eerst de uitkomsten van de pilot afwachten voordat we besluiten of we dit ook voor andere teams gaan invoeren."

De KNHB schat in dat thuisclubs door de shoot-outs voor hun eerste elftal rekening moeten houden met een uitloop van vijftien minuten. Shoot-outs bij een gelijkspel geldt al enkele jaren bij de Euro Hockey League (EHL), de Euro Hockey Club Champions Cup (EHCCC), en de Hockey India League (HIL). In de knockout-fases van de grote internationale toernooien, zoals het EK, WK en de Olympische Spelen, worden wedstrijden na een gelijke stand ook beslist via shoot-outs.

De duels in de Hoofdklasse worden in het seizoen 2017/2018 in vier kwarten van 17,5 minuten afgewerkt. De KNHB heeft dit besloten. De competitie wordt hiermee gelijkgetrokken met de vier kwarten bij internationale wedstrijden. Rutten: "De verwachting is dat dit format met ingang van 2018 door de internationale hockeyfederatie (FIH) definitief wordt ingevoerd. Vooruitlopend op deze verwachting vinden wij als KNHB het belangrijk dat de speelsters en spelers in de hoogste dames- en herencompetitie spelen in een format dat aansluit op het internationaal gehanteerde format."

Internationaal wordt bij grotere toernooien 4 x 15 minuten gespeeld, waarbij na elke strafcorner en elk doelpunt vast veertig seconde pauze wordt gehouden. Rutten: "De KNHB wil graag blijven aansluiten bij een totale speeltijd van 70 minuten en daarom wordt ervoor gekozen een format te hanteren van 4 x 17,5 minuut. Ook andere landen, die al in vier kwarten spelen, kiezen voor dit format.’"

Tussen het eerste en tweede kwart, én het derde en vierde kwart bedraagt de rust steeds twee minuten. De rust tussen kwart twee en drie blijft tien minuten.

Bardiani ondanks dubbel dopinggeval van start in Giro

Bardiani-CSF is vrijdag 'gewoon' van start gegaan in de Giro d'Italia. De Italiaanse ploeg, rijdend met een wildcard, raakte donderdag in de problemen. Zowel Stefano Pirazzi als Nicola Ruffoni bleken positief getest te hebben op groeihormonen. De rasaanvaller en de sprinter mogen daardoor niet van start gaan, maar in afwachting van de B-stalen is Bardiani niet uit koers gezet. Vervangers mochten niet meer opgeroepen worden.

"We hoorden het nieuws pas kort voor de teampresentatie", aldus perschef Paolo Barbieri, die daarmee bevestigt dat de ploeg, inclusief Pirazzi en Ruffoni, donderdagavond op het podium stond in de wetenschap dat het duo was betrapt. "We voelen niet de noodzaak om te vertrekken, zeker niet zolang de B-stalen nog niet getest zijn."

Volgens Barbieri wist niemand binnen de ploeg iets van de gang van zaken. "Het is een fout van twee renners, die Sardinië vanmorgen hebben verlaten. De rest van de ploeg is in shock en niemand zag dit aankomen. Onze ploeg heeft ook geen verleden met doping", aldus de woordvoerder van de ploeg waarvoor Emanuele Sella in 2008 zesde werd in de Giro, inclusief drie etappezeges, alvorens hij betrapt werd op het gebruik van doping. 

Bezoekers Holland Casino geven meer geld uit

Klanten van Holland Casino hebben het geld vorig jaar harder laten rollen dan in 2015. Daardoor kon het staatsgokbedrijf een bijna 5 procent hogere winst in de boeken zetten, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag.

Holland Casino verwelkomde in 2016 ruim 1,1 miljoen unieke bezoekers, 1 procent meer dan een jaar eerder. Zij waren samen goed voor 5,9 miljoen bezoeken, wat een groei betekent van een kleine 2 procent. Maar vooral de gemiddelde besteding liep op, met 4 procent naar 103 euro.

De nettowinst van het gokbedrijf bedroeg 74,1 miljoen euro, tegen 70,8 miljoen euro in 2015. "Een solide resultaat, maar geen reden om tevreden achterover te leunen", zei topman Erwin van Lambaart. Hij wees op ingrijpende veranderingen die op stapel staan door de liberalisering van de kansspelmarkt.

Bezoekers Holland Casino geven meer geld uit
Bezoekers Holland Casino geven meer geld uit (Foto: ANP)

Eerste grote 'clash' op 100 meter wacht in Doha

Naast Schippers tegen Thompson kent de Diamond League in Doha vrijdagavond nog een ander mooi duel. Op de eerste grote 100 meter van het seizoen staan gelijk twee wereldtoppers tegenover elkaar.

Usain Bolt is er uiteraard niet bij, die loopt nauwelijks wedstrijden, maar de nummers twee én drie van de Olympische Spelen zijn van de partij. Justin Gatlin is al jaren razendsnel - af en toe met wat verboden hulp, wat hem dan ook de nodige problemen opgeleverd heeft - en de Canadees Andre de Grasse is de nieuwe man van de laatste twee jaar.

De Grasse heeft individueel nog geen wedstrijd gelopen dit jaar, maar op de World Relays maakte hij vorige maand grote indruk op de 4x100 en 4x200 meter. De vraag is of hij het gat naar Gatlin gedicht heeft: de Amerikaan snelde vorig jaar naar 9,80 seconden in Eugene, de beste tijd van het hele jaar en goed om van 2016 het derde jaar op rij te maken waarin hij de wereldranglijst aanvoerde.

De Grasse liep tijdens de finales van het WK van 2015 en de Spelen van vorig jaar naar 9,92 en 9,91 en zal nog een stapje moeten maken om Gatlin daadwerkelijk voorbij te streven. De twee kwamen elkaar drie keer tegen en vooralsnog staat het 3-0 voor Gatlin, maar rond 19.25 uur zullen we weten of De Grasse zijn eerste zege te pakken heeft. 

Succesvolle vlucht eerste passagiersjet China

Het eerste passagiersvliegtuig van volledig Chinese makelij heeft vrijdag een succesvolle luchtdoop gehad. De C919 landde na een vlucht van 80 minuten veilig op de luchthaven van Sjanghai.

Het toestel, dat ontwikkeld en gebouwd is door het Chinese staatsbedrijf COAMC, biedt plaats aan ruim 150 passagiers. De Chinezen willen met het toestel de concurrentiestrijd aangaan met de Europese Airbus A320 en de Amerikaanse Boeing 737. Er zijn al 570 toestellen besteld, voornamelijk door Chinese partijen.

Analisten schatten de omvang van de mondiale markt voor dit type toestellen voor de komende 20 jaar op circa 2 biljoen dollar.

Succesvolle vlucht eerste passagiersjet China
Succesvolle vlucht eerste passagiersjet China (Foto: ANP)

Schippers opent 'echte' seizoen tegen rivaal Thompson

Het heeft veel te lang geduurd, maar eindelijk gaat het atletiekseizoen weer echt beginnen. In Doha start vrijdag het nieuwe seizoen in de Diamond League, waarin 's werelds beste atleten uitkomen.

In de Qatarese hoofdstad gaat de Nederlandse aandacht vooral uit naar de 200 meter, wat ook internationaal een van de sterkst bezette onderdelen van de avond is. Dafne Schippers en Elaine Thompson nemen het op die afstand voor de zevende keer tegen elkaar op en dat levert doorgaans spektakel op.

De eerste ontmoeting tussen de twee was de WK-finale van 2015, waar Schippers met een bizarre tijd van 21,63 seconden de wereldtitel veroverde en Nederlandse atletiekgeschiedenis schreef. Thompson zat er met 21,66 wel dicht in de buurt en dat is meestal het geval als de twee elkaar ontmoeten.

Vorig jaar won Schippers tijdens de Bislett Games, de Diamond League-wedstrijd in Oslo, met 21,93 tegen 22,64. De overige vijf ontmoetingen kenden beduidend kleinere verschillen: 0,03, 0,14, 0,05, 0,10 en 0,01 seconden. Schippers won de eerste vier keer, Thompson versloeg de Nederlandse uitgerekend tijdens de olympische finale vorig jaar voor het eerst en was vervolgens ook in Zürich de sterkste.

Schippers liep vorige maand in de VS al een tijd van 22,29 seconden, niet bijster indrukwekkend, maar zeker niet verkeerd voor een seioensopening. Thompson was op de 100 meter al ongekend snel, maar haar 10,75 op Jamaica werd gelopen met iets teveel rugwind.

Om 18.00 uur begint de uitzending op Ziggo Sport, ongeveer een half uur later staat de 200 meter bij de dames op het programma. 

Daley Blind: "Trots op Ajax"

Daley Blind heeft met Manchester United de Europa League-finale binnen handbereik. Er is een goede kans dat hij daar zijn oude club treft. 

Manchester United won donderdagavond met 1-0 op bezoek bij Celta de Vigo en dus is de kans groot dat Ajax - Manchester United in de Friends Arena in Solna de finale zal zijn. Daley Blind speelt dan tegen de club waar hij drie jaar geleden vertrok.

"Ik heb natuurlijk gekeken", zei Blind in gesprek met FOX Sports, kort na Celta - United. "Ajax speelde heel goed, het was een fantastisch resultaat. Ik was alleen maar blij om Ajax op deze manier te zien spelen en ook de sfeer in Amsterdam was fantastisch. Ik blijf een Amsterdammer dus ben ik ook wel trots op Ajax. Het zou fantastisch zijn om ze in de finale tegen te komen."

Veel mensen rekenen nu op de finale Ajax - Manchester United, hoewel Blind zelf graag een slag om de arm houdt. "We hebben een goede stap gezet richting de finale, maar we mogen onszelf niet rijk rekenen. We moeten scherp blijven", aldus de 44-voudig Oranje-international.

Chris Pratt krijgt boze doven over zich heen

Chris Pratt heeft aan den lijve ondervonden hoe de huidige kwetscultuur alles kwetsend weet te maken, nadat de acteur bij een filmpje had opgeroepen niet de ondertitels te lezen maar het geluid juist hard aan te zetten. Doven waren not-amused en kozen ervoor zich massaal enorm gekwetst te voelen.

Chris kreeg het verwijt dat zijn opmerking kwetsend was voor mensen met een gehoorbeperking. Pratt probeert daarop nu zijn carrière te redden door een geforceerde excuusvideo te maken, in gebarentaal. 

Hij plaatste zijn filmpje op Instagram en zette er ook nog een commentaar bij waarin hij uitleg gaf. "Ik realiseer me nu hoe bot mijn opmerking was tegenover mensen die afhankelijk zijn van ondertiteling bij video's", schrijft Chris.

De acteur, bekend van onder meer Passengers, Jurassic World en Guardians of the Galaxy, deed ook nog een oproep aan Instagram om ondertiteling voor mensen met een gehoorbeperking mogelijk te maken op dat social medium.

Wanneer doven massaal in opstand komen tegen muzikanten die oproepen vooral te luisteren naar hun nieuwe album is niet bekend, maar als het aan de gemiddelde social justice warrior ligt zal het waarschijnlijk snel gedaan zijn met muziek. Ook het aanzetten tot het kijken naar video's wordt binnenkort natuurlijk als kwetsend ervaren, want mensen kunnen blind zijn.

En een oproep tot meer bewegen zal kwetsend worden genoemd door mensen die verlamd zijn. Zomaar wat voorspellingen.

Excuus van Chris Pratt in gebarentaal
'zet het geluid aan' is kwetsend voor doven (Foto: BuzzE)

V&D schoolcampus komt terug bij Albert Heijn

De Schoolcampus, met een groot aanbod schoolspullen, van het voormalige V&D is dit jaar bij Albert Heijn te vinden. Komende maandag liggen er al agenda's in de schappen bij de winkels van de supermarktketen. Daarbij hebben niet alle winkels hetzelfde aanbod.

Eind juni volgen andere producten zoals kaftpapier, schriften en pennen bij de grotere AH-supermarkten. Die blijven dan tien weken in de schappen.

Albert Heijn werkt voor de schoolafdeling samen met V&D Concepthouse van ondernemers Ronald van Zetten, Ronald Kahn en Jaco Scheffers. Zij namen vorig jaar alle merkrechten van de failliete warenhuisketen over.

De Schoolcampus werd gemist vorig jaar, legt Van Zetten de terugkeer van de afdeling uit. "We merkten dat er op Twitter veel over werd gepraat." Bij V&D was de schoolafdeling goed voor veel omzet. Dat evenaren zou mooi zijn, vindt de oud-topman van HEMA. "We hebben meer winkels, dus een groter bereik. De collectie is min of meer hetzelfde. Nu moet dus blijken of het echt gemist werd."

Over de duur van de overeenkomst doen AH en Van Zetten geen uitspraken.

Schoolcampus van V&D bij Albert Heijn
Schoolcampus van V&D bij Albert Heijn (Foto: ANP)

Prey draait uitstekend op pc

Vandaag is de nieuwe sci-fi-shooter Prey uitgekomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Veel pc-gamers waren huiverig voor een slechte optimalisatie omdat de vorige game van ontwikkelaar Arkane Studios, Dishonored 2, erg slecht draaide op verschillende videokaarten. In Prey is daarvan geen sprake.

Website PCGamesN publiceerde vandaag een (spoilervrije) 'tech-review', waain het vier van de meest gebruikte videokaarten op de markt gebruikte om de performance van Prey aan de tand te voelen. Die blijkt meer dan prima uit de bus te komen: de reviewer gebruikt voor zijn tests onder andere een 'bescheiden' Nvidia GeForce GTX 1060 met een i5-processor en komt met very high settings in 1080p op een keurige 107 fps uit. Zelfs de relatief goedkope R9 380 van AMD weet met dezelfde toeters en bellen qua gemiddelde framerate boven de 60 te blijven.

PCGamesN testte ook de performance op 4K-resolutie, met een i7 6700K en een GTX 1080. Die resolutie wist het systeem aardig aan het zweten te krijgen, met een gemiddelde framerate van 41 fps. Hoewel dat nogal een stap terug is vanaf 60+ fps, is het gezien de singleplayer/offline aard van Prey nog prima te doen voor gamers die detail boven framerate prefereren.

PC-performance Prey (PCGamesN)
PC-performance Prey (PCGamesN)

Het lijkt erop dat Arkane Studios heeft geleerd van de grote hoeveelheid kritiek die er kwam op de 'under-performing' pc-versie van Dishonored 2. Mogelijk heeft de ontwikkelaar meer tijd gekregen van Bethesda om de pc-versie te optimaliseren, maar wat waarschijnlijk een grotere rol speelt is de keuze voor de gevestigde CryEngine 3 in plaats van Arkanes eigen Void Engine bij de ontwikkeling van Prey. PCGamesN ging zelfs zo ver door te stellen dat Prey de best presterende AAA-game sinds vele maanden is. Op Steam is de huidige consensus over Prey "zeer positief", gebaseerd op enkele honderden recensies. Veelgehoorde vergelijkingen zijn er met games als BioShock, System Shock (2), Half-Life en Dead Space. Geen verkeerde titels om mee te worden vergeleken.

Net als Dishonored 2 is Prey weliswaar geen technisch wonder, maar heeft de game weer een overeenkomstige art-stijl die er op zijn eigen unieke manier voortreffelijk uitziet, een stijl die bij ons in ieder geval goed in de smaak viel. Klik hier om de vollledige tech-analyse van PCGamesN te lezen.

Halo, Pokémon en meer opgenomen in Video Game Hall of Fame

Het Strong National Museum of Play in New York heeft sinds 2015 een Video Game Hall of Fame. Games in de Hall of Fame worden getoond en bewaard in het museum.

Het museum heeft vier (technisch gezien vijf) titels toegevoegd aan de Hall of Fame in 2017. De games betreffen Halo, Pokémon Red/Green, Street Fighter II en Donkey Kong. Titels die het dit jaar niet zijn geworden, maar wel waren genomineerd, zijn:Final Fantasy, Microsoft Windows Solitaire, Mortal Kombat, Myst, Portal, Resident Evil, Tomb Raider en Wii Sports.

De nieuwe games worden toegevoegd aan het al bestaande lijstje van 12 games (waaronder Super Mario Bros., The Legend of Zelda, Sonic the Hedgehog en World of Warcraft), waardoor het totale aantal nu 16 (technisch gezien 17) titels betreft.

Het totale lijstje, met wat achtergrond informatie, kun je hier vinden.

Halo Combat Evolved

Christelijke feestdag inruilen voor 5 mei

Bijna de helft van de Nederlanders levert graag één van de officiele vrije dagen in, om elk jaar vrij te zijn op bevrijdingsdag. Volgens marktonderzoeker Ipsos, die een onderzoek uitvoerde in opdracht van de NOS, is 2e pinksterdag hiervoor favoriet. Op de vraag of mensen ieder jaar op 5 mei vrij willen zijn antwoordde meer dan 60 procent volmondig ja. Maar dat is ook niet zo vreemd, want wie wil er geen extra vrije dag.

In Nederland hebben we 11 officiële feestdagen, waarvan het overgrote meerendeel Christelijke feestdagen zijn. Alleen Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn algemeen erkende feestdagen, de overige 8 zijn allemaal Christelijk. Met eerste Paasdag en eerste Pinksterdag kan sowieso niet geruild worden, want die vallen altijd op een zondag. Blijven over: Eerste en Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag. Op de vraag welke dag dan het beste opgegeven kan worden scoren tweede Pinksterdag (24 procent) en Hemelsvaartdag (21 procent) het hoogst.

Veel Nederlanders vinden het dus belangrijk dat Bevrijdingsdag niet langer het ondergeschoven kindje van de feestdagen is. Helaas heeft de Nederlandse regering in 1990, bij het instellen van 5 mei als nationale feestdag bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen. Werknemers hebben hierdoor een vrije dag als dat in de CAO is opgenomen. Personeel bij de overheid heeft in het algemeen en als de dienst het toelaat wel vrij op 5 mei.

De maatschappelijke druk om van Bevrijdingsdag een nationale feestdag te maken neemt toe. Daar komt nog bij dat Nederland, in vergelijking met andere landen, niet voorop loopt als het gaat om officiële feestdagen en vakantiedagen.

Warhammer 40.000: Dawn of War III

Een nieuwe dag, een nieuwe Warhammer-game. Het is geen geheim dat Games Workshop erg makkelijk is wanneer het aankomt op het gebruik maken van hun IP, maar Warhammer 40.000: Dawn of War is een serie die al twee games en de nodige fans op zijn conto heeft. Zes jaar na het verschijnen van Retribution, de laatste uitbreiding voor Dawn of War II, is het nu eindelijk tijd voor het langverwachte derde deel in de Real Time Strategy-franchise, Dawn of War III.


'Grote verschillen bij inkopers smartphones'

Het loont om bij de verkoop van een gebruikte mobiele telefoon inkoopsites met elkaar te vergelijken. Volgens onderzoek van de Consumentenbond onder zes inkopers blijkt dat er nogal verschil zit in prijzen die worden geboden en in de voorwaarden voor de afhandeling.

GSMLoket, RecycleMichael, Rebuy, Verkoopjetelefoon, WeBuyIt en Zonzoo, staan volgens de Consumentenbond vaak hoog in de zoekresultaten van Google. Naast het vergelijken van de prijzen werden ook vergelijkbare toestellen naar de betreffende inkopers opgestuurd.

RecycleMichael had bij zes van de dertien onderzochte smartphones de hoogste prijs. Zonzoo en Verkoopjetelefoon boden doorgaans het minst. Uit de praktijkproef bleek verder dat inkopers het bod na inspectie geregeld naar beneden bijstellen.

Volgens de consumentenorganisatie is het niet altijd duidelijk of inkopers de telefoon terugsturen als een bod tegenvalt of als er onenigheid is over de staat van het toestel.

'Grote verschillen bij inkopers smartphones'
'Grote verschillen bij inkopers smartphones' (Foto: ANP)

Vijf miljoen tv-kijkers dodenherdenkingen

Bij elkaar ongeveer vijf miljoen mensen hebben donderdagavond op tv gekeken naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam en de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De Nationale Dodenherdenking trok de meeste belangstelling. Alleen al via NPO 1 keken bijna 2,6 miljoen mensen. De herdenking op de Dam was onder meer ook te volgen op NPO 2 en 3 en op SBS en Veronica (in totaal 1,2 miljoen kijkers).

Daarnaast zagen ook nog eens zo'n 1,2 miljoen tv-kijkers de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte via de zenders van RTL. De meesten van hen, ruim 1 miljoen, stemden af op RTL4.

Vijf miljoen tv-kijkers dodenherdenkingen
Vijf miljoen tv-kijkers dodenherdenkingen (Foto: BuzzE)

Pas eind mei graspollenexplosie

Het graspollenseizoen komt dit jaar traag op gang. De eerste graspollen zitten weliswaar al in de lucht maar het piekseizoen komt pas eind mei of begin juni, meldt de site NatureToday. Doordat het de afgelopen weken vrij koud was is het gras maar traag gegroeid en staat het niet overal al in bloei. Daarom zweven er nog niet zoveel pollen in de lucht.

De maxima kwamen de afgelopen weken nauwelijks boven de tien graden uit. Ook waren er nachten met nachtvorst. Dat heeft de groei van het gras vertraagd. Wel zal vanaf nu de graspollenconcentratie in de lucht geleidelijk aan oplopen. Graspollen kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen.

Pas eind mei graspollenexplosie
Pas eind mei graspollenexplosie (Foto: ANP)

Giro: Etappe 1 - La Grande Partenza van de 100e editie

Het is bijna zo ver. De 100e Giro d'Italia staat op het punt van beginnen. Een speciale editie, ook omdat deze ronde volledig op Italiaans grondgebied afgewerkt zal worden. Dat was de voorgaande jaren wel anders, zo hadden we vorig jaar natuurlijk nog een start in Nederland. Een start die voor ons als Nederlanders zeker memorabel was, terwijl de koers daarna alleen nog maar memorabeler werd.

Nu, om het jubileum van de Giro te vieren, blijven we in Italië en doen we zoveel mogelijk delen van Italië aan. Te beginnen op Sardinië, het eiland van Fabio Aru. Helaas is hij er zelf door een blessure niet bij. Ook de man die hem had moeten vervangen is er niet bij. Michele Scarponi had de kopman moeten zijn, maar kwam door een tragisch ongeval om het leven. Zijn ploeg, Astana, start daarom maar met acht man, ter nagedachtenis aan hem. Het zorgt ervoor dat de Giro toch met een wat apart gevoel gaat beginnen, maar uiteindelijk wacht de koers op niemand.

De Giro is pas voor de vierde keer op Sardinië, het eiland is dus niet bijster populair. Men was hier voor het laatst in 2007, toen de Giro begon met een ploegentijdrit op een eilandje boven Sardinië, die werd gewonnen door Liquigas. Deze keer begint de ronde niet met een ploegentijdrit, maar met een rit in lijn. Komt de laatste jaren niet vaak voor, zo begon de Giro vorig jaar nog met een proloog. De laatste keer dat de Giro met een rit in lijn begon was in 2013.

We krijgen nu wel een leukere openingsrit dan de afgelopen jaren, want het parcours is zowaar een beetje glooiend. Een aantal heuveltjes onderweg en een aantal stroken langs de kust, dus misschien kan de wind ook nog wat invloed hebben. Met een beetje geluk krijgen we dus een prachtige Grande Partenza. Na deze rit blijven we nog twee dagen op Sardinië en daarna is het alweer tijd voor een rustdag.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
We gaan van start in het noordwesten van Sardinië, in de kustplaats Alghero. Een stad met 44.000 inwoners, die al in de 11e eeuw werd opgericht door de familie Doria uit Genua. Een paar eeuwen later kwamen er wat Catalanen langs, die het wel leuk vonden om de stad over te nemen. De gevolgen daarvan zijn nog steeds merkbaar. Een deel van de bevolking spreekt nog steeds een Catalaans dialect, alle straatnamen staan aangegeven in het Italiaans en het Catalaans en de lokale specialiteiten die je bij alle barretjes en restaurants vindt doen ook erg Catalaans aan. De stad wordt ook wel eens Klein Barcelona genoemd, maar dat is dan meer zoals we in Nederland ieder gebied met een paar heuvels Klein Zwitserland noemen.

Desalniettemin is Alghero best een leuke stad. Het is niet voor niets een populaire bestemming voor toeristen. Het ligt aan de kust en er zijn een aantal fraaie stranden in de buurt. Daarnaast heeft Alghero ook een haven, want het is heel lang een vissersdorp geweest. Als je met een bootje naar Alghero vaart zie je van een eind al de oude stadsmuren en enkele torens, een herinnering aan vervlogen tijden. In het oude centrum van de stad vind je allerlei smalle straatjes met kasseien en ondertussen struikel je over de kerken, waaronder de Chiesa San Michele, een kerk met een opvallende koepel. Schijnt het symbool van de stad te zijn. Er is ook een koraalmuseum. Handig om daar naartoe te gaan nu het nog kan, want over een aantal jaar is al het koraal verdwenen.

's Avonds moet je blijkbaar ergens aan de boulevard gaan zitten, met uitzicht op de baai en zonsondergang. Overdag moet je richting de haven, om daar een bootje te pakken richting een schiereilandje een half uur varen verderop. Daar zijn de grotten van Neptunus, waar je vervolgens kan komen door een trap van 650 treden af te dalen. Kost wat moeite dus, maar dan zie je naar het schijnt wel een epische druipsteengrot. Enfin, in Alghero was de Giro nog nooit, dus dit is de eerste debutant tijdens deze 100e editie van de mooiste grote ronde van het jaar.

De grotten van Neptunus (Foto: WikiCommons/Tobias Helfrich)
De grotten van Neptunus (Foto: WikiCommons/Tobias Helfrich)

De route
Het officiële startschot van deze Giro zal gelost worden in de haven van Alghero. Daar vertrekken de renners en maken ze een geneutraliseerd rondje door de stad, om vervolgens net buiten de stad echt aan de koers te beginnen. Het eerste deel van deze rit is best makkelijk. Het is nog redelijk vlak en er zijn een aantal rechte en brede wegen, die ons langs Sassari brengen. In Sassari, wat best een aardig stadje is, passeren we na 31 kilometer. Het parcours begint dan ook wat heuvelachtiger te worden, hoewel we nog niet van spannende beklimmingen kunnen spreken.

Na een tocht dwars door Sassari wordt er koers gezet richting het noorden van Sardinië. Dit over bochtige en glooiende wegen, dwars door de behoorlijk fraaie Sardijnse natuur. Na een kilometer of 40 is er een passage door Sennori en is het even gedaan met het klimmen. Er volgt een afdaling richting de kust, over prachtige wegen. De kust bereiken we na 50 kilometer, bij Maritza. De renners mogen nu 13 kilometer langs de kust fietsen, tot Castelsardo. Echt genieten van het uitzicht is niet mogelijk, aangezien de zee grotendeels verborgen blijft achter een overdaad aan bomen. Veel begroeiing op Sardinië, tot nu toe.

Langs de kust gaat het een aantal keer op en af, maar de eerste keer dat het serieus omhoog gaat lopen is na Castelsardo. We duiken eventjes wat meer het binnenland in en gaan beginnen aan de eerste gecategoriseerde klim van de Giro. De klim richting het gehucht Multeddu is 4,6 kilometer lang en amper drie procent gemiddeld. Stelt niks voor, maar gaat natuurlijk wel interessant worden omdat er vermoedelijk wel een strijdje zal zijn voor de eerste bergtrui van deze Giro. Op de top van de klim staat een rots in de vorm van een olifant, dat is wel echt helemaal fantastisch.

Een rots in de vorm van een olifant, geweldig (Foto: WikiCommons/Sailko)
Een rots in de vorm van een olifant, geweldig (Foto: WikiCommons/Sailko)

Na de top van dit eerste klimmetje slaan de renners linksaf en komen ze voor het eerst op een wat minder goede weg terecht. Wel is er een mooi uitzicht over de omgeving, in de verte kunnen ze de nodige heuvels zien liggen. Het gaat heel geleidelijk naar beneden, zo geleidelijk dat je het ook gerust vlak mag noemen. Vlak blijft het tot de renners het dorpje Badesi passeren, na 84 kilometer. Badesi ligt al op een heuveltje, maar we gaan nog wat verder naar boven.

Het tweede klimmetje van de dag komt eraan, een klim van de vierde categorie richting Trinità d'Agultu. Een mooi klimmetje, over een brede en bochtige weg, van zes kilometer lang. Procentje of vier gemiddeld, dus wel wat lastiger dan de vorige klim, maar het stelt al bij al nog niet zo gek veel voor. Er volgt een korte, maar niet zo lastige afdaling. Na deze afdaling gaat het een paar keer voorzichtig op en af, want helemaal vlak schijnt er in Sardinië niet te zijn. Wel genoeg mooie natuur. Het uitzicht is bijna continu de moeite waard. Veel tijd om daarvan te genieten is er dan weer niet, aangezien de weg nogal kronkelig is. Dat zal zo blijven tot de renners de kust bereiken. Tot die tijd verschijnen er zo nu en dan opvallende rotspartijen langs de kant van de weg.

Mooie rotspartijen onderweg (Foto: Panoramio)
Mooie rotspartijen onderweg (Foto: Panoramio)

Vlak voor we de kust bereiken is het eerst nog tijd voor de ravitaillering, na 112 kilometer. We zitten dan al over de helft van de rit. De wegen beginnen wat rechter te worden, maar ook een stuk slechter. Het blijft op en af gaan, hoewel al die korte knikjes niet bijzonder lastig zijn. Bij Lu Lamoni, na 116 kilometer, wordt de kust bereikt. De renners fietsen nu een kilometer of 10 langs de kust, zonder dat ze dat in de gaten zullen hebben. Er is continu beschutting langs de kant van de weg, want er wordt door een bos gefietst.

Bij Rena Magore verdwijnen de bomen en verschijnt de zee. Na dit dorpje volgt een lange, rechte weg richting een van de noordelijkste punten van Sardinië. Met 135 kilometer koers achter de rug komt het peloton door Santa Teresa di Gallura, een typisch Sardijns kustdorpje met een strandje en een torentje. In dit dorp is de eerste tussensprint van deze Giro. We maken een volkomen onnodig rondje door dit dorp, om vervolgens verder te rijden richting het oosten.

De wegen zijn nog steeds breed, maar na een tiental kilometers over een rechte weg begint het nu weer wat bochtiger worden. Volkomen vlak valt het ook nog steeds niet te noemen, maar venijnige kuitenbijters komen we ook niet tegen. Zonder veel noemenswaardighede obstakels komen de renners na 160 kilometer in Palau, weer een schattig kustplaatsje. Aan de overkant van dit dorpje ligt La Maddalena, het eilandje waar in 2007 de Grande Partenza was.

Het idyllische Palau (Foto: Panoramio)
Het idyllische Palau (Foto: Panoramio)

Na Palau gaan we direct langs de kust fietsen. Desondanks is er nog steeds weinig kans op waaiers, want de begroeiing blijft. Daarnaast worden de wegen weer een stukje smaller en vooral een stuk bochtiger. Ook liggen er weer wat kleine bultjes in het verschiet. Het voordeel van Sardinië is dan wel weer dat ze niet echt aan allerlei verkeershindernissen doen. Je komt alleen sporadisch een rotonde tegen, maar dat is het dan wel. Via Tanca Manna fietst het hele gevolg langs het water richting Cannigione, waar na 173 kilometer de tweede tussensprint van de dag is. Tegen die tijd is de kopgroep waarschijnlijk al ingelopen, dus zien we waarschijnlijk wel wat Italiaantjes aan het front verschijnen om wat punten te sprokkelen voor de puntentrui.

Na de passage in Cannigione laten we de kust even achter ons en duiken we weer het binnenland in. Via een aantal breden wegen, door nog steeds een fraaie omgeving, wordt er koers gezet richting de laatste klim van de dag. De beklimming van de vierde categorie richting San Pantaleo begint na 182 kilometer, is ongeveer drie kilometer lang en 5,6% gemiddeld. De lastigste klim van de dag, vooral de eerste kilometer van deze klim. Tijdens deze eerste kilometer stijgt het aan meer dan 7% gemiddeld. Daarna zwakt het wat af, op een lastige strook van een meter of 500 tijdens de tweede kilometer van de klim na. In dit stukje van de klim worden percentages van 12% gehaald.

Een aanvalslustige renner kan hier dus best een poging wagen om weg te rijden. Een nadeel is dan weer dat het in de laatste kilometer van de klim niet zo steil is en een groter nadeel is dat het vervolgens nog meer dan 20 kilometer tot de finish is, zonder verdere beklimmingen. Mocht er op de klim niets gebeuren, dan hebben we in ieder geval de beelden van de omgeving nog. Best idyllisch.

De klim naar San Pantaleo (Bron: Giro d'Italia)
De klim naar San Pantaleo (Bron: Giro d'Italia)

Boven op de top van dit toch redelijk pittige klimmetje is het zoals gezegd nog een kilometer of 20 tot de finish. 21, om precies te zijn. De afdaling richting de kust is makkelijk. De weg is breed, er zijn wel wat bochten maar alles is overzichtelijk. Er wordt gedwaald tussen alle rotspartijen door, die de renners richting San Pantaleo al zagen opduiken. Daardoor is het zeer zeker een mooie afdaling. De Dolomieten van Gallura noemen ze het hier ook wel. Bij Portisco, na 190 kilometer, zijn we beneden en wordt er verder gefietst langs het water.

Nog een kilometertje of 15 tot de finish en het is nu praktisch vlak. Het gaat nu over brede wegen grotendeels rechtdoor naar beneden, richting Olbia. Dit laatste deel van de rit is nogal in het nadeel van eventuele aanvallers, aangezien je door een gebrek aan bochten nogal snel in het zicht rijdt. Op zes kilometer van de finish rijden de renners Olbia binnen. Er is bij het binnenrijden van de stad een rotonde, maar vervolgens gaat het twee kilometer lang rechtdoor. Op vijf kilometer van de streep is er nog een klein bultje in het parcours, het loopt een paar honderd meter vals plat omhoog. Verder gaat het immer geradeaus, tot 3,5 kilometer van de streep.

We krijgen te maken met de tweede rotonde in Olbia, waar het peloton een scherpe bocht naar rechts moet maken. Daarna gaat het weer een kilometer redelijk rechtdoor, met wel een paar flauwe bochtjes. Op 2,5 kilometer van de streep is er weer een rotonde, waar de renners een doordraaiende bocht richting links maken. Ze reden continu over enorm brede wegen, maar komen na die bocht op een iets smallere weg terecht. Op twee kilometer van de streep is er bij een kerk een bocht naar rechts, met in die bocht een beetje plaveisel. Er staat pavé op het kaartje, waardoor je toch meteen wat alerter bent dan normaal, maar dit ligt er alleszins netjes bij.

Al snel is er weer asfalt en niet lang daarna is er ook weer een bredere weg. Met minder dan twee kilometer te gaan volgt een scherpe bocht naar rechts, waarna een rechte weg volgt, tot op iets meer dan een kilometer van de streep. Vak voor de ultimo chilometro is er weer een rotonde, waar de renners linksaf slaan en vervolgens op een brug terechtkomen. Het loopt een aantal meter omhoog, wat in de absolute finale van deze rit nog best een rol van betekenis kan spelen. Boven op de brug staat de boog van de laatste kilometer en begint een korte afdaling. De slotkilometer is behoorlijk hectisch, met nog een bocht naar links en een rotonde die aan de rechterkant genomen moet worden. Vervolgens gaat het in de laatste 400 meter wel rechtdoor, langs het water en wat palmboompjes.

De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De laatste kilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
Olbia is de vierde stad van Sardinië, met 59.000 inwoners. Een behoorlijk oude stad, in de tijd van de Grieken en de Feniciërs schijnen hier al mensen te hebben gewoond. Tegenwoordig is Olbia vooral een belangrijke havenstad. Gelegen aan een baai, relatief dicht bij het Italiaanse vasteland, komen hier jaarlijks veel toeristen aan. Ook is er nog een vliegveld in de buurt, als je niet zo'n fan bent van bootjes. Als je met het bootje wil gaan heb je wel veel opties, je kan naar Livorno, Genua en Civitavecchia. Hoewel het ook een optie is om in Olbia te blijven, want er is hier nog wel wat te beleven.

Uiteraard zijn er weer de nodige stranden, de natuur is ook best fraai en dan zijn er ook nog eens wat archeologische vondsten gedaan in de omgeving. Zo fietst men in de finale nog dicht langs Cabu Abbas, een plaats waar ergens in de bronstijd wat oude bewoners van Sardinië nuraghe hebben gebouwd. Een soort torentjes, met allemaal redelijk willekeurig bij elkaar geraapte steentjes. Enorm interessant dus. In Olbia zelf heb je verder nog een aantal kerkjes en een aardig centrumpje.

De Giro is hier overigens al eens geweest, tijdens een van de drie eerdere keren dat men op Sardinië is geweest. In 1991 was in Olbia de Grande Partenza. Een rit in lijn, met start en eind in deze stad, gewonnen door de in Marokko geboren Fransman Philippe Casado, die later het leven zou laten tijdens het bezoeken van een rugbywedstrijd en vele jaren na zijn dood nog wat trappen na kreeg van Greg Lemond. De tweede rit van de Giro van 1991 vertrok ook in Olbia en zou eindigen in Sassari, waar we tijdens deze rit ook nog langskomen. Die rit werd toen gewonnen door Gianni Bugno. Na 16 jaar zijn we nu weer terug in Olbia.

Olbia, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)
Olbia, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)

TV & het weer
De 100e Giro gaat vrijdag om 12:10 van start. Na een neutralisatie van een kwartier begint het dan echt om 12:25. De finish in Olbia wordt verwacht tussen 16:59 en 17:27. Normaal gesproken zou ik jullie nu gaan vertellen hoe laat Sporza met de uitzending begint, maar tragisch genoeg gaat Sporza helemaal niet met een uitzending komen. We gaan het dit jaar en ook de komende jaren moeten doen zonder het beste duo ooit. Renaat Schotte en José de Cauwer worden ons ontnomen door de megalomane veelvraten van Eurosport. Deze zender waar nooit iemand naar kijkt tenzij het echt niet anders kan heeft alle rechten van de belangrijkste Italiaanse wedstrijden opgekocht en er ook meteen voor gezorgd dat zij de enige zijn die het mogen uitzenden.

Oftewel, we mogen drie weken gaan genieten van een Belg zonder enige connectie met het wielrennen en een piepstem. Die krijgt er dan verschillende sidekicks bij, maar we hebben het over Eurosport, dus alle sidekicks zijn natuurlijk totaal waardeloos. Van die gasten die niet eens vloeiend een volzin kunnen uitspreken, weet je wel. Kansloos. Hoe dan ook, Eurosport schijnt rond 13:15 te beginnen met de uitzending. Ze zijn er vaak vroeger bij dan Sporza, maar aangezien ze iedere twee minuten naar de reclame gaan zullen we veel koers gaan missen. Dus, huilen. In Olbia schijnt het trouwens wel prima weer te gaan worden. Graadje of 23, geen regen. Wel een beetje wind, maar er zijn weinig open stukken tijdens deze rit, dus veel invloed zal dat waarschijnlijk niet gaan hebben.

De favorieten
Op papier lijkt dit toch wel verdacht veel op een rit voor de sprinters. Er zijn wel wat obstakels onderweg, maar het laatste klimmetje op meer dan 20 kilometer van de streep kan aanvallers toch wel afschrikken. Alle sprinters die ook aardig over een klimmetje kunnen komen moeten dit toch wel makkelijk overleven. Er zal wellicht geen volledig peloton aankomen in Olbia, maar een mannetje of 100 zou zomaar kunnen. De eerste roze trui wordt hier ook nog eens uitgedeeld, dus alle sprintersploegen zullen gemotiveerd zijn.

Ik ga er gemakshalve vanuit dat we deze Giro gaan beginnen met een sprint. Dan is het vervolgens zoeken naar de sprinters op de startlijst. Dat zijn er niet zo gek veel, dit jaar. Als ik de ploegen zo eens bekijk zie ik dat Bardiani Ruffoni weer eens heeft meegenomen. Die gaat vast wel weer eens een keer ergens een vijfde plaats scoren - ware het niet dat na het schrijven van deze voorbeschouwing bleek dat Ruffoni uit het verkeerde potje heeft gesnoept.

Bora neemt zoals altijd weer meerdere snelle mannen mee, maar ondanks de aanwezigheid van Selig en Pelucchi lijkt Sam Bennett daar toch de belangrijke man. Gazprom heeft wel een paar lollerrussen bij met snelle beentjes, maar die sla ik toch even over. Lotto Soudal heeft Greipel, dat is toch wel een grote naam. Orica heeft Ewan, je weet wel, die dwerg die altijd als een mongool met zijn neus op zijn voorwiel hangt. Bij Quick Step zien we Gaviria debuteren in een grote ronde. Even afwachten wat hij gaat laten zien, hij heeft een aantal maanden getraind in de jungle in Colombia dus dat moet haast wel een topshow worden. Afgelopen maandag in Frankfurt dan wel weer afgestapt, maar dat geheel terzijde.

Dimension Data heeft Sbaragli bij, die zien we ook wel weer een aantal keer bij de eerste tien verschijnen. Bauhaus is de sprinter van dienst bij Sunweb, maar die gaat na een aantal dagen vast wel afstappen want die arme knul is nog lang niet toe aan dit niveau. Trek heeft met Nizzolo een grote naam, maar zijn seizoen is toch wat ontregeld door een knieblessure. Het is afwachten of zijn niveau nu hoog genoeg is. Dan is Modolo bij UAE Team Emirates ( ) toch een wat veiligere gok. Bij Wilier Triestina hebben we dan nog Jakub Mareczko, maar dat is op dit niveau vaak ook niet echt een enorm succes. En dan heb ik zo ongeveer de snelle mannen gehad. Het is niet veel.

Haalt Greipel gelijk de eerste etappe naar zich toe? (Foto: Getty)

Voorspelling
1. Greipel. Wint altijd een rit als hij in de Giro start. Stapte wel af in Frankfurt een paar dagen geleden en had naar eigen zeggen enorm slechte benen daar. Desalniettemin verwacht ik hem hier helemaal vooraan. Vooral omdat de concurrentie ook niet echt denderend is.

2. Gaviria. Ook slecht in Frankfurt en sowieso heel lang niet gekoerst, maar dat zegt bij die Colombiaantjes allemaal niets. Lekker schroeien zonder wedstrijdkilometers in de benen, kan daar allemaal. Maakt zijn debuut in een grote ronde, maar tot nu toe heeft hij al dat soort stappen in zijn ontwikkeling nogal snel genomen. We gaan hem ongetwijfeld een aantal keer vooraan zien en ik vermoed dat hij ook meteen een aantal ritjes gaat winnen.

3. Modolo. Beste Italiaanse sprinter van het moment, vooral omdat Nizzolo een tijdje geblesseerd is geweest. Hij vindt het alleen wel altijd heel lastig om ritjes te winnen in de Giro. Alleen in 2015 lukte hem dat. Laatst in Kroatië nog wel een paar ritjes gewonnen, dus met de vorm zit het wel goed.

4. Ewan. Is hopeloos overschat, maar gaat desondanks wel een paar aardige uitslagen rijden. Winnen dan weer niet natuurlijk, mag ook niet met zo'n debiele houding op de fiets. Hou op, schei uit.

5. Bennett. Altijd een mannetje van Bora in je top-5 opnemen. Welke precies is dan vaak nog de vraag, maar nu lijkt Bennett me toch wel vrij afgetekend de kopman. Vooral ook omdat het in deze rit meer dan twee meter omhoog gaat, dan komt Pelucchi dus op 38 minuten binnen. Rudi Selig mag dan lekker de lead-out doen, geweldig allemaal.

Overigens is Eurosport echt een kutzender.

FOK! Wat een weer: verbetering!

Een natte mei geeft boter in de wei.

Hallo! 

Gisteren hadden we een tweedeling. In het noorden viel er nog regen terwijl het in de rest van het land droog bleef en zelfs de zon hier en daar tevoorschijn kwam. De bewolking bleef vannacht aanwezig en in het noorden van het land zou daar nog wat regen uit gevallen kunnen zijn. Ook vandaag is die bewolking nog aanwezig, alhoewel vanmiddag in het zuiden de zon nog even door zou kunnen breken. Het blijft vrijwel overal droog. De temperatuur loopt uiteen van 10 graden in het noorden tot 14 graden in het zuidwesten. De wind is zwak tot matig, in het noorden aan de kust wellicht zelfs krachtig.

Het weekend verloopt zonnig en droog. De temperatuur zou zaterdag wel eens op kunnen lopen tot bijna 20 graden, zondag moeten we het met een paar graden minder doen. Ook de dagen daarna wordt geen regen verwacht, we krijgen dan wel wat meer bewolking, maar de zon krijgen we ook wel te zien. Het wordt dan zo'n 12 a 15 graden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:01
Zon onder: 21:12
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1835 De eerste spoorweg op het Europees continent wordt in gebruik genomen tussen Brussel en Mechelen. De lijn was 20 km lang.
1921 Het parfum Chanel N°5 wordt gelanceerd.
1942 De geallieerden beginnen de slag om Madagaskar (Operatie Ironclad) waarbij de geallieerden het door Vichy-Frankrijk bezette Madagaskar in handen proberen te krijgen. De slag duurde tot 6 november.
1945 Bespreking over voorwaarden capitulatie van het Duitse leger in Nederland op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit is de basis voor Bevrijdingsdag.
1961 Alan Shepard wordt gelanceerd aan boord van de Mercury MR-3, en is daarmee de tweede mens en tevens de eerste Amerikaan in de ruimte.

Zondag heb ik een wandeling gemaakt in de ongeving van Nijmegen. Deze foto is van de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting (Foto: qltel)
Zondag heb ik een wandeling gemaakt in de ongeving van Nijmegen. Deze foto is van de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Elf aanhoudingen bij herdenking Amsterdam

Bij de Nationale Herdenking in Amsterdam zijn donderdag elf mensen opgepakt. De politie liet weten dat meeste aanhoudingen voor kleine vergrijpen zijn verricht.

Kort voordat twee minuten stilte in acht werden genomen, hield de politie in de Papenbroeksteeg, vlakbij de Kalverstraat, een man aan voor het verstoren van de openbare orde. De man verzette zich, waardoor twee agenten gewond raakten. Een van hen moest voor controle naar het ziekenhuis, de ander liep een schaafwond aan een knie op. Ruim voor het begin van de twee minuten stilte waren ook al twee personen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Volgens de politie oogden die twee mensen verward.

Vier mensen zijn aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren. Vier anderen werden op enige afstand van de Dam opgepakt, omdat ze in hun auto een busje traangas hadden.

Elf aanhoudingen bij herdenking Amsterdam
Elf aanhoudingen bij herdenking Amsterdam (Foto: ANP)

Verkoper drugs en wapens op dark web gepakt

Een Slowaak die op het dark web handelde in wapens, munitie en drugs, is opgepakt. Hij zit vast. Meerdere gebouwen zijn doorzocht. Op één plek werden vijf wapens en honderden kogels gevonden. Ook had de man een bitcoinwallet met meer dan 200.000 euro aan bitcoins. Die zijn waarschijnlijk verdiend met de illegale handel.

De drugsmarktplaats op het dark web is opgerold. De Slowaak beheerde de site sinds 2015. De server is in beslag genomen. Rechercheurs hopen de kopers en andere verkopers te vinden, aldus de Europese politiedienst Europol donderdag.

Verkoper drugs en wapens op dark web gepakt
Verkoper drugs en wapens op dark web gepakt (Foto: BuzzT)

'Minder kilometerfraude door uitwisseling'

Het aantal gevallen van kilometertellerfraude met geïmporteerde voertuigen is in België fors gedaald sinds het land informatie is gaan uitwisselen met Nederland. Dat meldde de organisatie Car-Pass, die in België kilometerstanden bijhoudt.

Fraude met importwagens uit Nederland was in België lange tijd lastig aan te pakken. Zo bleek dat in 2015 was geknoeid met de tellers van 20 procent van de uit Nederland ingevoerde auto's. Dergelijke fraude kost Belgische consumenten jaarlijks veel geld.

België en Nederland besloten daarom vorig jaar kilometerstanden uit te wisselen uit de centrale databank van Car-Pass en het Nederlandse RDW. Dat bleek effect te hebben. Het aantal fraudegevallen met geïmporteerde wagens liep in enkele maanden tijd met twee derde terug.

Kilometertellerfraude is binnen België vrijwel helemaal verdwenen sinds de invoering van de zogeheten Car-Pass in 2006. Op dat document worden de kilometerstanden van voertuigen bijgehouden.

'Minder kilometerfraude door uitwisseling'
'Minder kilometerfraude door uitwisseling' (Foto: ANP)

Techbedrijven aangeklaagd om 'San Bernardino'

Nabestaanden van drie slachtoffers van de bloedige schietpartij in het Amerikaanse San Bernardino (Californië) klagen Facebook, Google en Twitter aan. Ze vinden dat de internetbedrijven onvoldoende maatregelen hadden genomen tegen digitale terreurpropaganda.

De familieleden stellen dat Islamitische Staat nooit zo groot had kunnen worden zonder Facebook, Twitter en YouTube, dat eigendom is van Google. De terreurorganisatie gebruikte de websites volgens de aanklacht om aanhangers te rekruteren, propaganda te verspreiden en fondsen te werven.

Twitter en Google weigerden te reageren op de zaak. Vertegenwoordigers van Facebook waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Tot dusver zijn vergelijkbare rechtszaken in de VS steeds op niets uitgelopen.

Bij de aanslag in San Bernardino kwamen in 2015 14 mensen om het leven. Dat gebeurde toen een geradicaliseerd echtpaar het vuur opende in een overheidsgebouw. Het stel kwam uren later om het leven bij een schotenwisseling met de politie.

Techbedrijven aangeklaagd om 'San Bernardino'
Techbedrijven aangeklaagd om 'San Bernardino' (Foto: BuzzT)

YouTube komt met zes nieuwe shows

YouTube lanceert dit jaar zes nieuwe programma's. De shows zijn te zien op het gratis platform. Eerdere eigen programmering was uitsluitend beschikbaar op YouTubes abonneekanaal Red.

Aan de nieuwe shows zijn grote namen verbonden. Onder meer Ellen DeGeneres, Kevin Hart en Demi Lovato krijgen hun eigen serie. In Ellen's Show Me More Show laat de presentatrice beelden zien van achter de schermen van haar The Ellen DeGeneres Show en deelt Ellen haar favoriete momenten uit sterreninterviews.Kevin gaat in serie What The Fit? wekelijks met een gast de uitdaging van een nieuwe workout aan en Demi laat in haar I Am: Demi Lovato de camera's toe tijdens de voorbereiding van haar nieuwe album en wereldtournee.

Ook YouTube-sterren Rhett & Link en Slow Mo Guys krijgen hun eigen programma. Eerder kondigde YouTube al Best.Cover.Ever. aan, een talentenjacht gepresenteerd door Ludacris.

YouTube komt met zes nieuwe shows
YouTube komt met zes nieuwe shows (Foto: BuzzE)

EL: United neemt voorschot op finale

Manchester United en Ajax zijn de topkandidaten voor de Europa League-finale. Marcus Rashford schoot zijn ploeg naar een 0-1 uitzege op Celta de Vigo.

Celta de Vigo was van de vier halve finalisten in de Europa League nou niet bepaald de ploeg in vorm. De nummer elf van de Primera División verloor de laatste drie competitieduels, van Real Betis, Sevilla en Athletic Bilbao. Manchester United speelt ook zeker geen glansrijk seizoen in Engeland, maar klopte onlangs wel nog koploper Chelsea en hield Manchester City op 0-0.

Pressen

United begon matig, donderdagavond in Estadio Balaídos. Pas in de twintigste viel de eerste kans op een doelpunt te noteren: Marcus Rashford kreeg alle tijd om naar binnen te draaien en hard richting kruising te schieten, waar doelman Sergio Álvarez knap met de handen redding bracht. Nadat Pione Sisto, die vorig seizoen namens FC Midtjylland twee keer tegen United scoorde, ruim naast en in de handen van Sergio Romero had geschoten, gingen meer pressen.

Eigenlijk had de ploeg van José Mourinho al voor rust een comfortabele voorsprong moeten nemen. Jesse Lingard kwam net te laat bij de bal na een goede voorzet vanaf links van Henrikh Mkhitaryan en de Armeen zelf schoot na een schitterende pass van Paul Pogba tegen een been van de keeper. Lingard kreeg ook een tweede kans op 0-1, toen hij werd gevonden door Rashford en op de handen van Álvarez schoot.

Kansen Celta

Was het voor rust vooral United dat gevaar stichtte, na rust toonde Celta de Vigo zich als eerst kansrijk. Iago Aspas dook plotseling op bij een voorzet van Daniel Wass en kopte voorlangs. Sisto dwong Romero met een gevaarlijk schot tot een uiterste krachtinspanning. Rashford had bij een tegenstoot genoeg afspeelopties maar besloot voor eigen succes te gaan: zijn schot ging voorlangs.

Via een spelhervatting brak United uiteindelijk de ban. Met nog dik twintig minuten op de klok schoot Rashford (tegen Anderlecht met een goal in de verlenging de gevierde man) raak uit een vrije trap. Daarmee had Mourinho's equipe de belangrijke uitgoal te pakken. Zelfs als Celta er nog een zou maken, zou de uitgangspositie voor de return op Old Trafford prima zijn. Een kans op die 1-1 kreeg Celta, toen Jonny Castro de bal teruggaf aan Aspas die hem op een ongemakkelijke hoogte kreeg en naast schoot. Spraakmakende momenten waren er daarna niet meer. Ashley Young kwam in de ploeg, maar moest er ook geblesseerd weer af. Aan de blessurezorgen voor United komt geen eind.

Bevrijdingsdag?

Ik realiseerde me deze week dat mijn vrijdagse column dit jaar op 5 mei uitkomt. Op zo’n dag moet je eigenlijk wel iets over Bevrijdingsdag vertellen, maar wat? Dat we bevrijd zijn van de Duitsers op die dag? Dat is helemaal niet zo. We vieren het alleen, maar het ondertekenen van de overgave door Foulkes en Blaskowitz vond pas op 6 mei plaats en ook daarna was het niet overal veilig in Nederland.

ROKH maakt Mars menselijk

Een aantal veteranen uit de game-industrie werkt samen aan de survivalgame ROKH, waarin je op Mars moet zien te overleven. Het is jouw taak om de planeet bewoonbaar te maken voor de kolonisten die na jou komen. Natuurlijk zijn de middelen die je tot je beschikking hebt schaars.

 

Je kan (met vrienden) grondstoffen verzamelen, verhandelen en bouwen, maar wel met een verhaal. De bouwtekeningen die je krijgt kun je aanpassen om betere apparaten en gereedschappen te creëren, maar je kan het daardoor ook verknallen.


 

Het team achter ROKH heet Darewise Entertainment en staat onder leiding van Benjamin Charbit die zijn sporen heeft verdiend bij Ubisoft. De mensen die werken aan de game hebben ervaring met Thief, Half Life 2, Dishonored, Age of Conan en Assassin’s Creed, dus de verwachtingen zijn hoog. De gesloten bèta gaat dit weekend van start en je kunt je hier nog opgeven. ROKH gaat 16 mei in early access op Steam.

 

 ROKH - basis

ROKH - menu

ROKH - art

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.