FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 mei 2017

Demon's Crystals knalt ook op consoles

Voor console-fans van constante actie is er goed nieuws: de twin stick shooter Demon’s Crystals komt 12 mei ook uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Je moet astrale demonen van Urican helpen te strijden tegen entiteiten die de vreedzame bewoners agressief maken. Natuurlijk is het bestrijden van agressie met agressie altijd een goed idee (in een shooter).

Het is duidelijk dat Demon’s Crystals van Spaanse indie-ontwikkelaar Byte4Games het niet van het fantastische verhaal moet hebben, maar juist van vette actie. Je kan alleen of in co-op de wereld bevrijden van het Kwaad, je wapens kunnen gepimpt worden en je hebt power ups. Er zijn acht verschillende game modussen om je dominantie te tonen. Je hebt natuurlijk survival, death match maar ook een versus-modus. De omgeving kun je slopen en is bezaaid met vallen.

Demons Crystals - power UP

Er is een pc-demo hier verkrijgbaar als je wilt kijken of de game wel iets voor jou is. Demon’s Crystals is verkrijgbaar voor pc (Windows en Linux), MacOS, Android, iOS, Wii U en vanaf 12 mei ook voor PlayStation 4 en Xbox One.

Demon’s Crystals

Demon’s Crystals - electriciteit

Nieuwe motor Renault laat op zich wachten

De vernieuwde Formule 1-motor van Renault zal niet in Canada geïntroduceerd worden, zo laat directeur Cyril Abiteboul aan Autosport weten. Mogelijk moeten het Franse fabrieksteam, Red Bull Racing en Toro Rosso tot ergens in juli wachten.

De oorzaak van het oponthoud is dat Renault er niet in slaagt om de verbeteringen betrouwbaar te krijgen. "We willen de upgrade voor de zomerstop introduceren. Alles moet in lijn blijven met de integratie van een nieuwe power unit in de auto's en om die reden willen we de upgrade introduceren als de derde power unit gebruikt wordt."

"We geloven in ons concept. Er zitten innovaties aan te komen, ook qua performance. Belangrijk is nu vooral om de betrouwbaarheid van de motor onder controle te krijgen, dat heb ik al vaak gezegd. Er zijn nu wat zwakke plekken waar we mee om moeten gaan. Dat zien we op de baan en op de dyno. Je ziet het ook bij Honda: problemen met de betrouwbaarheid hebben gevolgen voor je ontwikkeling. Je moet eerst terug naar de basis en dat doet ons nu even pijn."

Renault hoopt de motor klaar te hebben rond het moment dat de coureurs een derde krachtbron in willen gaan zetten. Dit zal voor de race in Groot-Brittannië of Hongarije zijn. Dit jaar zijn vier krachtbronnen toegestaan en bij elk van de zes motoronderdelen dat een coureur hier overheen gaat zal er een gridstraf volgen.

Portugezen voeren videoscheidsrechter in

Vanaf komend voetbalseizoen zal bij iedere wedstrijd op het hoogste Portugese niveau een videoscheidsrechter aanwezig zijn, zo heeft voetbalbond FPF laten weten. Hiermee loopt het land voorop in de verdere verbetering van de sport.

Fernando Gomes, voorzitter van de FPF. kan niet wachten om de videoscheids in te voeren. "Officieel is dit nog steeds een test, omdat de videoscheidsrechter pas op z'n vroegst vanaf 2018/19 is toegestaan. De IFAB (het orgaan dat waakt over de spelregels, red.) heeft ons hier echter toestemming voor gegeven. Voor zover mogelijk zullen wij als bond de kosten voor onze rekening nemen."

FIFA-baas Gianni Infantino is blij met het Portugese initiatief met het oog op het WK van 2018 waar ook de videoscheidsrechter ingezet zal gaan worden. In Nederland is vooralsnog met succes geëxperimenteerd in een aantal wedstrijden in de KNVB beker.

Rustig verloop herdenking vluchtelingen

De herdenking van omgekomen vluchtelingen in de Protestantse Diaconie Amsterdam is donderdag zonder incidenten verlopen. Initiatiefnemer Rikko Voorberg zei dat er tussen de veertig en vijftig mensen naar de bijeenkomst waren gekomen.

"In de aanloop waren er bedreigingen. Onder meer van mensen die lieten weten dat ze wel even zouden langskomen. Maar gelukkig is de bijeenkomst zelf rustig verlopen", zei Voorberg.

De herdenking was aanvankelijk gepland op het Rembrandtplein en zou precies samenvallen met de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Zowel het tijdstip als de plaats stuitte op grote bezwaren, onder meer bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Uiteindelijk werd de Protestantse Diaconie Amsterdam de plek van samenkomst.

Rustig verloop herdenking vluchtelingen
Rustig verloop herdenking vluchtelingen (Foto: ANP)

Van Gerwen hard onderuit tegen Taylor, Van Barneveld uitgeschakeld

Het is weer donderdagavond en dat betekent, nog drie keer dit jaar, dat de heren darters in de Premier League weer ten tonele zullen verschijnen. Het is de voorlaatste avond van het reguliere seizoen en aangezien alle acht overgebleven spelers evenveel wedstrijden hebben gespeeld, zullen we vanuit Sheffield vier in plaats van vijf wedstrijden te zien krijgen. Er is weliswaar Europa League-voetbal, maar omdat Ajax woensdag al speelde kan RTL7 het darten gewoon live uitzenden. Kort na de twee minuten stilte wegens de Dodenherdenking is het 'time to get this party started', om met de opkomstwoorden van Peter Wright, die in het eerste duel speelt, te spreken.

Peter Wright (SCO) - Adrian Lewis (ENG)
Wright kende een prima start en won de eerste twee legs, waarna Lewis voor het eerst in twee weken weer eens een Premier League-leg won. Hij trok de stand zelfs gelijk, maar Snakebite speelde zich opnieuw naar een voorsprong: 4-2. Lewis stond steeds minder goed te gooien en zonder enig noemenswaardig moment maakte Wright het af: 7-2, waardoor Lewis zijn kansen op de play-offs tot het nulpunt zijn gekomen.

Peter Wright - Adrian Lewis (Bron: PDC)
Peter Wright - Adrian Lewis (Bron: PDC) 

Raymond van Barneveld (NED) - Dave Chisnall (ENG)
De wedstrijd kende een prima begin waarin de eerste vier legs netjes verdeeld werden. Van Barneveld kon op 3-2 komen, maar gooide twee keer net naast de dubbel 8. Daar profiteerde Chisnall van door ineens een 142-finish op het bord te gooien. Hij pakte er nog een leg bij, maar Van Barneveld sloeg terug door op gelijke hoogte te komen: 4-4. Toch was Chisnall simpelweg te sterk voor de Hagenees, die dankzij een 70-finish nog één leg op het bord kon krijgen: 5-7.

Raymond van Barneveld - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Dave Chisnall (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Gary Anderson (SCO)
Anderson leek zin te hebben om zijn plekje in de play-offs definitief veilig te stellen en begon prima. Hoewel het allemaal bepaald geen knallend spektakel was liep de Schot wel al snel uit naar een 1-5 voorsprong. Op dat moment begon het te haperen bij The Flying Scotsman, die wat moeite had om het af te maken. Wade pakte twee legs terug, maar na voor het gevoel 568 gemiste matchdarts maakte Anderson het toch af: 3-7.

James Wade - Gary Anderson (Bron: PDC)
James Wade - Gary Anderson (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Phil Taylor (ENG)
De eerste vier legs werden eerlijk verdeeld, waarbij de heren een uitstekend niveau lieten zien. Het was echter de oude meester die vervolgens de turbo aan slingerde: met onder meer twee 180's in één leg liep hij in rap tempo weg naar een 2-4 voorsprong. Een finish van 90 bracht The Power nog een leg, waarna hij met 2-6 zelfs al het eerste punt pakte. Van Gerwen kon met een elfdarter nog één keer de rug rechten, maar daar bleef het bij. Taylor sloeg toe en won de wedstrijd met 3-7, waardoor Van Barneveld definitief uit de Premier League ligt. Taylor heeft volgende week aan één punt genoeg om zich definitief te plaatsen voor de halve finales.

Michael van Gerwen - Phil Taylor (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Phil Taylor (Bron: PDC)

De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)
De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)

Vaststellen Euribor verandert voorlopig niet

De manier waarop de Europese basisrente Euribor wordt vastgesteld, wordt voorlopig niet radicaal herzien. Een voorstel daartoe is afgewezen door het Europese instituut dat alles rond dit belangrijke rentetarief regelt (EMMI).

Euribor is een centraal rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen. Het tarief wordt bepaald door een panel van banken, die daarvoor herhaaldelijk allerlei schattingen van de handel moeten indienen.

Een paar jaar geleden speelde een omvangrijk fraudeschandaal rondom Euribor en het vergelijkbare Libor. Bankiers hadden de rentetarieven gemanipuleerd. Ook Rabobank was bij de affaire betrokken en die heeft dat moeten bekopen met honderden miljoenen euro's aan boetes.

Ingegeven door alle commotie is recent een proef gehouden om Euribor voortaan vast te stellen op basis van echte transactiegegevens. De resultaten van die test vielen echter tegen: de beleidsmakers achter Euribor vinden het plan niet passen bij "de huidige marktomstandigheden". Daarom willen ze komende maanden gaan werken aan het ontwikkelen van een andere "hybride" methode.

Vaststellen Euribor verandert voorlopig niet
Vaststellen Euribor verandert voorlopig niet (Foto: ANP)

Italiaanse drugscrimineel gepakt in Aalsmeer

De politie heeft afgelopen zaterdag in Aalsmeer een Italiaanse drugscrimineel opgepakt die in eigen land nog een celstraf van twintig jaar moet uitzitten. Calogero Nicosia (48) werd volgens Italiaanse media elf jaar geleden door een rechtbank in Ravenna bij verstek veroordeeld voor grootschalige internationale drugshandel. Hij is min of meer per toeval gearresteerd.

"Collega's zagen een nogal oude auto rijden en besloten in het systeem te kijken. Toen bleek dat hij op naam stond van iemand die internationaal gesignaleerd stond", vertelde een woordvoerster van de politie donderdag. Bij controle bleek de inzittende inderdaad de veroordeelde drugssmokkelaar. Over zijn uitlevering aan Italië kon de politie nog niets zeggen.

Volgens Italiaanse media smokkelde de Italiaan cocaïne tussen Italië en Nederland.

Italiaanse drugscrimineel gepakt in Aalsmeer
Italiaanse drugscrimineel gepakt in Aalsmeer (Foto: ANP)

Coach Monaco: "Buffon was beslissend"

Gonzalo Higuaín maakte beide goals voor Juventus tegen AS Monaco, maar trainer Leonardo Jardim van Monaco wees Gianluigi Buffon aan als uitblinker.

De coach van Monaco zag hoe Buffon meerdere keren voorkwam dat de thuisploeg kon scoren. "Juventus kreeg drie kansen en ze scoorden twee keer. Wij hadden ook drie kansen, maar scoorden niet. Buffon produceerde twee of drie prachtige reddingen. Het kwam door hem dat we niet hebben gescoord", zei Jardim na afloop.

Juventus incasseerde in de Champions League voor de zesde keer op rij geen tegendoelpunt. Door de 0-2 in Monaco heeft de ploeg uit de Ligue 1 volgende week een wonder nodig om de finale te halen. "Ik heb mijn spelers gezegd dat we erin moeten blijven geloven. Ook al hebben we maar vijf procent kans om door te gaan."

Monaco speelt eerst zaterdag de uitwedstrijd tegen Nancy. "Als we die wedstrijd winnen, hebben we meer motivatie voor de return tegen Juventus", aldus Jardim. Zijn team heeft in de Franse competitie drie punten voorsprong op nummer twee Paris Saint-Germain, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Duo chanteert 32 mannen met seksfilmpjes

Twee verdachten die 32 mannen zouden hebben gechanteerd met seksfilmpjes moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt drie jaar de cel in. De twee mannen uit Zaandam en Amsterdam maakten in het geheim filmpjes van mannen die webcamseks met een vrouw hadden via een datingsite.

Het duo dreigde de compromitterende beelden waarop de mannen seksuele handelingen met zichzelf verrichtten online te zetten. Als de slachtoffers betaalden zou de link naar het seksfilmpje niet openbaar worden gemaakt.

De mannen werden onder grote druk gezet, stelt het OM. De chantagebedragen varieerden van enkele tientjes tot duizenden euro's. In totaal verkregen de verdachten 70.000 euro. Dat geld moeten ze terugbetalen.

Volgens het OM is het een omvangrijke zaak. Op de computer van één van de verdachten stonden van 150 mannen filmpjes.

De zaak kwam aan het licht in augustus 2016 toen twee slachtoffers aangifte deden bij de politie Noord-Holland. Al snel volgden meer aangiften, afkomstig uit heel Nederland

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Duo chanteert 32 mannen met seksfilmpjes
Duo chanteert 32 mannen met seksfilmpjes (Foto: ANP)

Strain Tactics eet van meer walletjes

Het is altijd spannend als hybride games worden uitgebracht: wordt het een schot in de roos zoals Rocket League of Puzzle Quest of blijft het bij een leuke poging. Strain Tactics vermengt action-RPG met RTS op een manier dat even doet denken aan Warhammer 40,000: Dawn of War II, maar veel verder gaat. Er zit tevens een sandbox-element in, micromanagement en psychologie speelt ook een rol.

Je zit in een helibase en stuurt jouw team van vijf leden aan. Er zijn 80 personages waar je uit kunt kiezen voor je team, meer dan 150 wapens en gadgets en genoeg instellingen om naar hartenlust aan te passen. Je soldaten kunnen omhoog gaan in level, zodat jij weer vaardigheidspunten (skill points) aan bepaalde zaken kunt toekennen. Mocht een soldaat overlijden, dan kun je het lichaam met enige moeite weer tot leven wekken of het verkopen voor harde pegels. Je kan vanuit jouw helibase je team ook helpen door je artillerie te laten blaffen over het slagveld. Natuurlijk kan je helibase ook uitgebouwd worden naarmate je vordert in Strain Tactics. Er zijn meer dan 30 maps om in te ravotten. Strain Tactics is vanaf vandaag verkrijgbaar op Steam (Windows) voor slechts €14,99.

Girorenners al voor de start betrapt op doping

De honderdste editie van de Giro d'Italia is nog niet onderweg en voor twee renners op de startlijst gaat dat niet gebeuren ook. Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni zijn volgens La Gazzetta dello Sport betrapt op doping. Beide renners rijden voor Bardiani-CSF, het team dat door het winnen van de Coppa Italia vorig seizoen automatisch een wildcard kreeg voor de Giro.

De 30-jarige rasaanvaller Pirazzi had ook dit jaar weer voor het nodige spektakel moeten zorgen en de strijdkreet Tutti pazzi per Pirazzi werd al luidkeels geoefend door de fans van de bergkoning van de Giro in 2013. Zijn vier jaar jongere ploeggenoot Ruffoni zou de sprinter van dienst moeten zijn namens Bardiani, nadat hij twee weken geleden nog twee etappes won in de Ronde van Kroatië. Beiden zijn betrapt tijdens een out-of-competition dopingtest.

De timing van het nieuws is opvallend: de renners van Bardiani, inclusief Pirazzi en Ruffoni, stonden enkele minuten eerder nog op het podium tijdens de teampresentatie voor de Giro, die vrijdag van start gaat. De twee zijn betrapt op het gebruik van groeihormonen, zo maakte wielerbond UCI bekend. Bardiani hangt een straf boven het hoofd, of ze van start mogen gaan is nog niet bekend. 

McLaren zoekt gamer om F1-wagen te testen

Het is een droom van veel mensen: racen voor een echt Formule 1-team. Voor een gamer kan dat werkelijkheid worden, want het Formule 1-team McLaren is op zoek naar een virtuele racer. De gelukkige kan een jaar lang de F1-bolides testen op de simulator.

McLaren is een competitie begonnen, de World's Fastest Gamer, om de nieuwe testcoureur te vinden. De winnaar krijgt een jaarcontract bij de renstal en mag zich de officiële simulatorcoureur noemen. Die overlegt met de monteurs van de renstal, op het hoofdkantoor en op circuits over de hele wereld. "De winnaar wordt echt een belangrijk deel van ons team. Dit is echt: we hebben absoluut ondersteuning op onze computerplatforms nodig", aldus McLaren-directeur Zak Brown.

McLaren heeft een YouTube-kanaal opgezet waar de competitie te volgen is. In de herfst is er een finale, waarbij tien coureurs kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Ze zullen in meerdere games en op meerdere platforms tegen elkaar racen.

Nyck de Vries

McLaren is naar eigen zeggen het eerste F1-team dat ook meedoet in eSports. McLaren heeft al drie echte testcoureurs. Een van hen is het 22-jarige talent Nyck de Vries uit Sneek. De Fries rijdt in de Formule 2.

McLaren kwakkelt de laatste jaren. Het team heeft dit jaar nog geen enkel WK-punt behaald en in maart 2014 stond voor het laatst een McLaren-coureur op het podium.

McLaren zoekt gamer om F1-wagen te testen
McLaren zoekt gamer om F1-wagen te testen (Foto: BuzzT)

PC Gaming Show weer aanwezig op E3

Tijdens het E3-evenement van dit jaar zal ook de PC Gaming Show weer van de partij zijn. De PC Gaming Show is een initiatief van gametijdschrift PC Gamer, dat dit jaar gesponsord wordt door Intel, en focust op zowel pc-games als gaminghardware.

Het is de derde keer op rij dat de PC Gaming Show aanwezig is op de E3-beurs in Los Angeles. Dat ditmaal Intel als (hoofd)sponsor fungeert is opvallend omdat in 2015 en 2016 aartsconcurrent AMD die positie bekleedde.

"De PC Gaming Show biedt een uitstekend podium voor de pc community, en Intel is blij om samen te mogen werken met partners uit de industrie om de kracht van dit platform ten toon te stellen", aldus Gregory Bryant, een der topmannen bij Intel. Verdere aanwezigen tijdens de pc-showcase zijn onder andere ontwikkelaars Bohemia Interactive (Operation Flashpoint, ARMA) en Tripwire Interactive (Killing Floor, Red Orchestra). Terugkerend gastheer voor de PC Gaming Show is StarCraft-god Sean 'Day9' Plott.

De PC Gaming Show is op maandag 12 juni aan de beurt, om 19:00 onze tijd. De livestream is te volgen via het Twitch- of YouTube-kanaal van PC Gamer.

Elon Musk wil internetsatellieten lanceren

SpaceX wil een netwerk van internetsatellieten in een baan rond de aarde brengen. Die moeten als een soort vliegende routers ervoor zorgen dat mensen altijd verbinding hebben.

Dit jaar en volgend jaar moeten een paar prototypes de ruimte in gaan om de technologie te testen. De eerste echte satelliet moet in 2019 worden gelanceerd en in 2024 moet het netwerk actief zijn.

Volgens de vicepresident van het bedrijf, Patricia Cooper, moeten er in totaal 4425 satellieten in een baan rond de aarde komen. Dat is drie keer zo veel als alle huidige satellieten bij de aarde. De SpaceX-satellieten moeten op 1110 tot 1325 kilometer boven het aardoppervlak komen te staan. Voor communicatiesatellieten is dat vrij laag, de meeste staan hoger. Volgens Cooper is het systeem simpeler dan overal gaten te graven en breedbandkabels te leggen.

Het plan doet denken aan internet.org, het project van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Die wil satellieten lanceren om afgelegen en arme delen van Afrika aan te sluiten op de digitale snelweg. De raket met de eerste Facebook-satelliet ontplofte in september op de ruimtebasis van SpaceX, een paar dagen voor de lancering.

De oprichter van SpaceX is Elon Musk, de man achter PayPal en Tesla.

Elon Musk wil internetsatellieten lanceren
Elon Musk wil internetsatellieten lanceren (Foto: BuzzT)

Mod-wedstrijd voor Transport Fever

De indie-transport-management-game Transport Fever is door ons op de pijnbank gelegd. Er zitten slordigheidjes in die volgens onze reviewer Puddington best met een mod gefixt kunnen worden. Mocht je een leuke mod weten te maken voor Transport Fever, dan kun je daar nu tot €500,- mee verdienen. Helaas is het thema van de wedstrijd niet bugfixen, grafische poetsbeurt of optimalisaties.

Het thema van de modding-wedstrijd is “hoe ziet de wereld van het transport eruit in 2050?”. Er zijn drie categorieën: stations, voertuigen en een ‘overig’- categorie waar je jouw artistieke vrijheid de ruimte kunt geven. Je kunt je mod via Steam Workshop uploaden. Iedere categorie heeft een publieksprijs en een juryprijs. De eerste prijs is €500,-, plek twee levert €250,- op en de derde plaats toch een leuke €100,-. Ben je dus winnaar van zowel de publieks- als de juryprijs, dan wordt er dus €1000,- op je rekening gestort.

Huis stemt voor vervanging Obamacare

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdagavond met een minieme meerderheid van van vier stemmen ingestemd met een wijziging in de zorgwet die onder de vorige president Obama werd ingevoerd. De meeste Republikeinse leden van het huis stemden voor. Alle 193 Democratische leden stemden tegen.

De goedkeuring van het plan om Obamacare te vervangen door een door de Republikeinen opgestelde wet kan gezien worden als een succesje voor president Trump. In maart sneuvelde een eerdere versie van deze wet nog voordat deze in stemming kwam in het huis.

De Senaat moet het plan nog goedkeuren. Verwacht wordt dat dit nog zeker een maand gaat duren omdat veel senatoren nog wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. De Republikeinen hebben met 52 zetels een zeer kleine meerderheid in de Senaat, tegen 48 stoelen voor de Democraten.

Tegenstanders van de plannen van Trump zijn bang dat miljoenen Amerikanen met de nieuwe wet weer zonder zorgverzekering komen te zitten. Daarnaast worden strengere voorwaarden gesteld om chronisch zieken te verzekeren en bestaat de vrees dat zij veel meer geld moeten betalen voor zorg.

Huis stemt voor vervanging Obamacare
Huis stemt voor vervanging Obamacare (Foto: ANP)

Achtjarige verbreekt eigen wereldrecord limbo-skaten

De achtjarige Tiluck Keisam uit India heeft zijn eigen wereldrecord op een een opmerkelijk onderdeel scherper gesteld. De jongen uit New Dehli lukte het om maar liefst 145 meter te limbo-skaten onder latjes door die op slechts 30 centimeter hoogte lagen. Twee jaar geleden kwam hij tot 116 meter.

Een prachtig wereldrecord (Bron: YouTube/Guinness World Records)

Geldschieter Roda JC al maanden in gevangenis

Aleksei Korotaev is al maanden niet bij Roda JC geweest en nu is bekend waarom. De Russische geldschieter zit al sinds 10 februari in de gevangenis.

Korotaev werd een week na zijn presentatie bij Roda JC aangehouden op het vliegveld van Dubai, waar hij woont. De 35-jarige suikeroom wordt verdacht van het uitschrijven van een ongedekte cheque. "De heer Korotaev is de volgende dag in hechtenis genomen. Bovendien zijn vanaf dat moment al zijn bezittingen bevroren", bevestigt een woordvoerder van zijn bedrijf aan De Telegraaf.

Wim Collard, algemeen directeur bij de Limburgse club, vroeg zich eerder deze week in de media nog af waarom Korotaev al zo lang niet meer in Kerkrade was geweest. Hij vermoedde dat de Rus was geschrokken van de grote publiciteit die zijn investeringen veroorzaakte. Nu blijkt de waarheid dus anders te zijn.

Volgens de woordvoerder van AK Investments, zoals het bedrijf heet, is Korotaev overigens niet opgepakt wegens vermeende fraude of betalingen aan Roda JC. Er gaan geruchten dat een groep beleggers uit Dubai nog miljoenen van de Rus tegoed beweert te hebben. Hij zou een deel van dat geld in Roda hebben gestopt, maar de zegsman van Korotaev ontkent dat.

Van As: "Spanning van topwedstrijden ga ik missen"

"Hadden jullie verwacht dat ik zou stoppen?" vraagt Naomi van As (33) woensdagmiddag aan de telefoon aan hockey.nl. "Het zat er wel een beetje aan te komen, toch?"

Zwanger is ze niet, benadrukt ze lachend. Meteen na de bekendmaking van haar afscheid kreeg Van As – die een relatie heeft met schaatser Sven Kramer – tientallen reacties via social media. Grinnikend zei ze: "Via Twitter kreeg ik de vraag of er misschien een kleine topsporter op komst is. Nou, zover is het nog niet." Dan serieus: "Maar tijd voor de volgende stap in m’n leven is het wel."

Doelbewust heeft ze haar keuze al voor het eind van de competitie bekendgemaakt, om in ieder geval een mooi afscheid te krijgen, al is het nog maar sterk de vraag of haar ploeg Laren de play-offs haalt. Een maand geleden hakte ze de knoop door. Haar teamgenoten en haar club Laren waren al enige tijd op de hoogte.

Van As: "Het is een moeilijk besluit geweest. Ik ben lang getwijfeld en heb de beslissing op gevoel genomen. In het begin van het seizoen kon het nog alle kanten op. Aan de ene kant vond ik hockey nog steeds hartstikke leuk om te doen. Mijn lichaam kan nog makkelijk mee en bovendien zou ik toch een belangrijke periode van mijn leven afsluiten. Dat doe je niet zomaar. Maar op een gegeven moment neigde ik toch steeds meer naar stoppen. Op den duur vroegen ook steeds meer mensen ernaar. Ik begon mezelf af te vragen of ik er echt nog niet uit was, of dat ik alleen maar het moment aan het uitstellen was dat ik het naar buiten zou brengen. Het laatste was het geval."

Nadat ze na de Olympische Spelen haar interlandcarrières al beëindigde, is het nu definitief tijd voor de volgende stap in haar leven. Een leven zonder hockey. "Afgelopen winter ben ik voor het eerst de hele winter vrij geweest. Dat is me eerlijk gezegd goed bevallen. Ik had opeens tijd om andere, leuke dingen te dingen. Ik haal veel plezier uit mijn werk voor Zappsport en daar krijg ik nu meer tijd voor. Momenteel moet ik me nog iedere dinsdag tijdens de opnames haasten, omdat ik ’s middags moet trainen. Verder komen er misschien andere presenteerklussen op mijn pad. Dat zou ik erg leuk vinden."

De kans bestaat dat Van As zondag haar allerlaatste wedstrijd speelt. Als Laren de achterstand op Oranje-Rood niet inhaalt, plaatst de ploeg uit het Gooi zich niet voor de play-offs. "Het zou jammer zijn als het zondag m’n laatste wedstrijd is. Daar zou ik gigantisch van balen. Aan de andere kant wordt het wel een mooie wedstrijd, een alles-of-niets-wedstrijd. Dat is ook een mooie manier om afscheid te nemen. Bovendien speel ik tegen Ellen (Hoog, red), zij stopt ook. Bizar dat het op deze manier samenvalt. Ik ga er met mijn team alles aan doen om Amsterdam te verslaan en ik hoop maar dat Oranje-Rood punten laat liggen tegen Stichtsche."

Zo niet, dan zit haar imposante carrière erop. "Nooit meer lol trappen met m’n teamgenoten. Nooit meer flauwe grappen maken tijdens de partijtjes op de training. Nooit meer voor een belangrijke wedstrijd de spanning voelen. Dat ga ik het meest missen."

Van As: "Spanning van topwedstrijden ga ik missen" ( Pro Shots)
Van As: "Spanning van topwedstrijden ga ik missen" ( Pro Shots)

Zware renners in Giro strijden om heel veel bier

Het levensgevaarlijke afdalingsklassement is geschrapt uit de honderdste editie van de Giro d'Italia, die vrijdag van start gaat, maar een veel belangrijker prijs is in het leven geroepen. De zwaarste renner uit het peloton kan namelijk honderd flesjes bier winnen.

De zestiende etappe van de Giro brengt de renners naar het bekende wintersportoord Bormio en dat zal bepaald geen sinecure worden. Het peloton moet zich over mythische bergen als de Mortirolo en de Stelvio zien te worstelen: niet al te ingewikkeld voor de dartele klimgeitjes in de wielerwereld, maar een pittige opgave voor de zware jongens.

Een café in Bormio heeft die zware renners nu wat motivatie gegeven: de zwaarste renner die de etappe tot een goed einde weet te brengen krijgt honderd flesjes bier van het café. We hebben er met Nederland zelfs een goede kanshebber voor, want Tom Stamsnijder brengt naar verluidt bijna tachtig kilogram in de strijd. Wie precies op de eerste plek staat is lastig te zeggen, aangezien er niet een officieel gewicht is voor wielrenners. De Duitser Rüdiger Selig zou zo'n tachtig kilogram wegen, terwijl zijn sprintende landgenoot André Greipel over nog een paar kilo's meer zou beschikken.

Helaas staat uw redacteur niet op de deelnemerslijst, anders had Stamsnijder naar zijn bier kunnen fluiten. 

Strootman twee duels geschorst voor schwalbe

AS Roma moet Kevin Strootman missen in de belangrijke competitieduels tegen AC Milan en Juventus. De Nederlandse middenvelder moet twee duels toekijken nadat hij bestraft is voor het maken van een schwalbe.

Strootman ging in de derby tegen Lazio Roma ter aarde zonder dat een tegenstander hem raakte. Het leverde AS Roma een strafschop op die benut werd, maar het hielp de Romeinen niet, want stadgenoot Lazio zegevierde met 1-3.

De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond was niet blij met de actie van Strootman en bestrafte hem vanwege 'ernstig onsportief gedrag'. De Nederlander ging in beroep, maar tevergeefs.

In de Serie A heeft AS Roma met nog vier wedstrijden te gaan negen punten achterstand op koploper Juventus. Van deze wedstrijden kan Strootman alleen nog tegen Chievo (thuis) en Genoa (uit) in actie komen.


De schwalbe van Kevin Strootman (Bron: YouTube)

Formatie: gaat het al over namen en rugnummers?

De formatie van het mogelijke kabinet Rutte-III zit in een cruciale fase. De onderhandelingen zijn 'uitermate concreet'; informateur Schippers laat weten dat de agenda voor volgende week 'bijzonder vol' is en dat er de volgende week 'flink wat meters' zullen moeten worden gemaakt. Er is inmiddels ook gesproken over lastige terreinen als belastingen en financiën, en er worden 'vorderingen' gemaakt, aldus een tevreden Schippers.

RTL Nieuws meldde vanmiddag op basis van bronnen dat er tussen de onderhandelaars al voorzichtig wordt gesproken over de verdeling van de ministersposten. Hierbij zou de VVD 4 ministers krijgen, het CDA en D66 ieder drie en GroenLinks twee. Woordvoerders van de partijen ontkennen overigens dat de onderhandelingen al in dat stadium zijn aangekomen.

Het is gebruikelijk dat de grootste partij de eerste keuze heeft bij de verdeling van de ministeries. Naast het ministerie van Algemene Zaken, dat uiteraard naar Mark Rutte zou gaan, aast de VVD vermoedelijk op Sociale Zaken. De huidige fractievoorzitter, Halbe Zijlstra, heeft al enkele keren laten vallen dat hij dit ministerie graag zou leiden.

Daarna zou het CDA aan de beurt zijn om te kiezen, en dan is Financiën de belangrijkste overgebleven post. Daarvoor zijn ze echter niet zonder concurrentie, want ook D66-Kamerlid (en mede-onderhandelaar) Wouter Koolmees wordt genoemd voor die post. Hij is al enige jaren de financiële woordvoerder voor zijn partij. Daarnaast zou D66 (uiteraard) azen op Onderwijs: Alexander Pechtold is een voor de hand liggende kandidaat voor die post.

GroenLinks zal natuurlijk inzetten op het beleidsgebied Milieu, dat hoort bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook Ontwikkelingssamenwerking zou aan die partij besteed zijn. Ingewikkelder wordt het met het beladen ministerie van Veiligheid en Justitie: het zou er volgens RTL op lijken dat zowel CDA als VVD niet zitten te wachten op de post die al zoveel prominenten de kop heeft gekost.

Formatie
Formatie in volle gang (foto: RTL Nieuws)

Half jaar cel voor lekkende agente

Een 34-jarige agente is veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, voor schending van het ambtsgeheim. Haar 69-jarige voormalige stiefvader kreeg dezelfde straf voor het medeplegen van schending van het ambtsgeheim, oordeelde de rechtbank in Arnhem donderdag.

De vrouw uit Arnhem speelde informatie uit politiesystemen door aan haar ex-stiefvader. Hij gaf deze vertrouwelijke informatie vervolgens door aan de verdachten in een lopend grootschalig strafonderzoek. De agente is inmiddels ontslagen.

De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat zij misbruik maakte van haar positie en dat zij het in haar gestelde vertrouwen heeft geschonden.

Half jaar cel voor lekkende agente
Half jaar cel voor lekkende agente (Foto: ANP)

Olieprijs op laagste peil van het jaar

De olieprijs is donderdag gezakt naar het laagste peil van dit jaar. Daarmee is zo goed als alle winst die sinds eind vorig jaar werd geboekt door de productiedeal van oliekartel OPEC weer verdwenen.

De prijs van Brentolie, maatgevend voor onder meer olie uit Europa en het Midden-Oosten, zakte in de middaghandel bijna 2 procent tot 49,61 dollar per vat. Amerikaanse olie werd ook zo'n 2 procent goedkoper, bij 46,73 dollar per vat.

De oliemarkt staat onder druk door berichten over de export van de OPEC-landen die minder sterk daalt dan verwacht en door een toenemende productie in de VS. De prijsstijging van vorig jaar heeft daar gezorgd voor een opleving van de productie uit schalievelden, die eerder onrendabel was geworden door de enorme prijsdaling die in de zomer van 2014 werd ingezet.

Ondanks de recente daling staan de prijzen nog duidelijk hoger dan bij het dieptepunt dat begin vorig jaar werd bereikt. Brent kostte toen iets meer dan 27 dollar per vat, tegen bijna 116 dollar in juni 2014.

Olieprijs op laagste peil van het jaar
Olieprijs op laagste peil van het jaar (Foto: ANP)

Onana blijft bescheiden: "Een zesje voor mezelf"

Ajax zette woensdag een grote stap richting de finale van de Europa League, door Olympique Lyonnais dik te verslaan (4-1). André Onana blonk uit en kijkt terug op een geslaagde avond.

Door een aantal zeer belangrijke reddingen van de doelman, kon een volledig uitverkochte ArenA een paar keer opgelucht adem halen. "Het was een goede avond voor ons. We hebben een topprestatie neergezet en we zijn ook echt blij. Het was geen gemakkelijke wedstrijd, maar we hebben gedaan wat we wilden doen."

"De kans op de finale is fifty-fifty, want we moeten nog een zware uitwedstrijd spelen", vervolgde hij. "We zullen zien hoe lastig het wordt, maar wij zijn Ajax en we gaan er altijd voor om alles te winnen wat er te winnen valt. Wanneer je thuis speelt, ben je altijd een stukje sterker dan anders. Dat zal ook voor Lyon gelden volgende week."

Het elftal van Bosz maakte na een lastig kwartier toch een solide indruk. Niks om je zorgen over te maken met het oog op volgende week, zou je zeggen. "Elke wedstrijd is anders. Het wordt natuurlijk geen makkie en we zullen opnieuw moeten knokken."

In de Amsterdamse mixed zone, die al lang niet meer zó vol is geweest, kreeg de doelman om de haverklap de complimenten voor zijn belangrijke reddingen. "Ik ben blij met die reddingen, daardoor krijgt mijn zelfvertrouwen wel een boost. Uiteindelijk gaat het er wel om dat die reddingen belangrijk zijn voor het team."

Speciale sfeer
Dat Onana zijn doel niet schoon heeft gehouden is natuurlijk jammer, maar is volgens hem ook weer niet zo'n groot drama. "Ik maak me niet druk omdat ik de nul niet heb gehouden. Als we elke wedstrijd met 4-1 zouden kunnen winnen, zou dat toch geweldig zijn!"

In de gevulde Amsterdam ArenA zag de Kameroener vier Ajax-goals. De mooiste? "Ik vond ze alle vier mooi, daar kan ik niet uit kiezen. De sfeer was ook fantastisch. Onze supporters hebben ons naar voren geduwd, dat is iets speciaals. Dat we er als spelers van mogen genieten om in dit stadion te spelen in ongelofelijk." De Ajacieden op de tribunes hebben hun best gedaan, net als de spelers. Zodra er geluid vanuit het uitvak klonk, schraapten alle fanatiekelingen in rood en wit hun kelen.

Dromen over de beker
De mensen werden verwend met veel Ajax-mogelijkheden, maar knepen hem dus ook een paar keer. Ondanks de reddingen geen reden voor Onana om zichzelf op te hemelen. "Ik geef mezelf misschien een zesje, maar geen zeven of een acht. Voor mij was het geen heel moeilijk duel. Ik was er om mijn best te doen en ballen tegen te houden. Dat is aardig gelukt."

Onana wil nog niet op de zaken vooruit lopen. "Ik denk serieus niet na over wie we tegen kunnen komen als we de finale halen. Het wordt moeilijk genoeg in Lyon." Toch droomt de doelman al wel van het winnen van de Europa League. "Ja, natuurlijk zie ik de cup wel eens verschijnen in mijn dromen. Dat is alleen maar een goed teken", besloot hij.

Vliegtuigongeluk veroorzaakt grote vuurbal in VS

Een vliegtuigongeluk in de Amerikaanse staat Washington heeft voor spectaculaire beelden gezorgd. In het kleine Mukilteo stortte het toestel neer op een kruising, waarbij getuigen opgeschrikt werden door een forse vuurbal.

Het kleine vliegtuigje was net opgestegen, maar volgens de piloot en zijn passagier hield de motor er al snel mee op. Op beelden van een dashcam is te zien dat het toestel op de kruising stort, met een vuurbal als gevolg.

Wonderwel kwam bijna iedereen er met de schrik vanaf: de twee inzittenden zeiden geen verwondingen opgelopen te hebben, terwijl twee mensen op de grond lichte verwondingen opliepen.

De dashcambeelden van het ongeluk (Bron: YouTube)

Oranje onder 17 start EK met overwinning op OekraÔne

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is het Europees kampioenschap in Kroatië goed begonnen. Oranje won met 1-0 van Oekraïne. 

Oranje onder 17 startte matig aan het openingsduel en in het eerste half uur waren de leeftijdsgenoten uit Oekraïne de betere ploeg. De tegenstanders kregen twee goede kansen, voordat Oranje wakker werd. In het slot van de eerste helft kreeg de ploeg onder leiding van bondscoach Kees van Wonderen ook de eerste kansen.

De eerste was voor Zakaria Aboukhlal. Zijn kopbal, op aangeven van rechtsback Lutsharel Geertruida, eindigde echter in het zijnet. Kort daarna was Mohamed Mallahi gevaarlijk. Een voorzet van Kick Pierie belandde via Aboukhlal voor de voeten van Mallahi. Zijn inzet uit de draai vloog net naast. Diezelfde Mallahi was op slag van rust het dichtst bij een treffer. Zijn afgezwaaide voorzet viel pardoes op de lat boven doelman Dany Ltaif.

Na de rust zette Oranje het aanvallende spel voor en zorgde ervoor dat Oekraïne er bijna niet meer uit kon komen. Na een uur was het ook raak. Achraf el Bouchataoui werd op de rand van de zestien vrijgespeeld na een aanval die vanaf links via Pierie door Oosting werd teruggelegd, maar de middenvelder mikte net te hoog. Dat deed hij een paar minuten later beter. Ditmaal vrijgespeeld door de ingevallen Juan Familio Castillo, legde El Bouchataoui de bal goed voor zijn rechter en haalde hij oogverblindend mooi uit. De bal verdween via de onderkant van de lat in de verre kruising.

In het slot van de wedstrijd hield Oranje onder 17 de wedstrijd onder controle zonder dat beide ploegen nog echt kansen creëerden. Het bleef 1-0. Nederland speelt over drie dagen haar tweede groepswedstrijd tegen Noorwegen, dat vandaag 1-3 verloor van Engeland. De nummers één en twee van de groep plaatsen zich uiteindelijk voor de kwartfinale. 

Opstelling Onder 17
Schendelaar, Geertruida, Daverveld, Bakker, Pierie, El Bouchataoui, Haspolat (52. Castillo), Aboukhlal, Oosting, Buitink (30. Boadu, 59. Mendonca), Mallahi

Rechter stelt boeren vrij van afstaan koeien

Een aantal melkveehouders hoeft toch geen koeien af te staan om te helpen het mestoverschot terug te dringen. De rechtbank in Den Haag heeft de boeren die een kort geding hadden aangespannen donderdag vrijgesteld van het zogeheten fosfaatreductieplan van staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw).

De boeren wilden hun bedrijf uitbreiden en hadden daar al geld in gestoken toen Van Dam de veehouders verplichtte hun stapel in te krimpen. Ze klaagden dat zij daardoor onredelijk hard zijn getroffen. De boeren hadden inderdaad niet kunnen voorzien dat hun investeringen in het gedrang zouden komen, omdat ze juist wilden uitbreiden op de manier die de staatssecretaris voorstond, oordeelde de Haagse rechtbank.

Onder de eisers waren ook enkele biologische boeren. Zij hebben niet eens een aandeel in het mestoverschot, aldus de rechter.

Het ministerie van Economische Zaken van Van Dam laat weten de uitspraak te bestuderen.

Rechter stelt boeren vrij van afstaan koeien
Rechter stelt boeren vrij van afstaan koeien (Foto: ANP)

Jeugdige dief verliest identiteitsbewijs

Een jeugdige dief in Duitsland maakte het de politie wel erg gemakkelijk bij de inbraak in een drankenhandel in de plaats Lörrach (Baden-Württemberg). Hij verloor in de winkel zijn identiteitsbewijs zodat hij kort na de ontdekking van de diefstal kon worden achterhaald, aldus de politie donderdag.

Met twee anderen was de 16-jarige inbreker er met dertien flessen sterke drank vandoor gegaan. Bij het doorzoeken van zijn kamer in zijn ouderlijk huis, trof de politie een deel van de buit aan.

Jeugdige dief verliest identiteitsbewijs
Jeugdige dief verliest identiteitsbewijs (Foto: BuzzO)

Volgend gevecht Overeem gepland voor UFC 213

De UFC heeft vannacht bekend gemaakt dat de Nederlandse MMA-ster Alistair Overeem het 8 juli op gaat nemen tegen de Braziliaan Fabricio Werdum, voormalig UFC-kampioen bij de zwaargewichten. Dit zal de derde keer worden dat beide vechters tegenover elkaar staan, zowel Overeem als Werdum wonnen ieder één keer.


Overeem en Werdum in 2011 (Foto: Getty images)

Werdum zou eigenlijk in december al tegen Cain Velasquez vechten, maar die kreeg geen toestemming om te vechten vanwege zware rugklachten. Inmiddels is Velasquez geopereerd, maar het herstel duurt langer dan verwacht. De vervangende opponent was Ben Rothwell, maar ook hem werd het verboden te vechten aangezien hij verdacht werd van dopinggebruik. Tot grote frustratie van Werdum werd dus ook dit gevecht afgezegd en inmiddels heeft Werdum al sinds september 2016 niet meer gevochten. Overeem daarentegen heeft afgelopen maart een prachtige overwinning op Mark Hunt behaald, nadat hij in september verloor in het gevecht om de titel tegen kampioen Stipe Miocic.

Het eerste gevecht tussen Werdum en Overeem was in 2006, voor de organisatie Pride. Overeem zat toen in een zware periode in zijn leven en verloor meerdere gevechten rond die tijd. Werdum versloeg Overeem toen door middel van een armklem - kimura - in de tweede ronde. The Reem kon pas in 2011 wraak nemen toen de jury unaniem besloot dat de toenmalige Übereem de betere van de twee was. Dit gevecht kreeg niet echt een hoge waardering van de fans, vooral niet omdat de sterke worstelaar Werdum Overeem langdurig en letterlijk smeekte om het grondgevecht aan te gaan.


Werdum smeekt Overeem in 2011 (Bron: Youtube)

Inmiddels is de Braziliaan enorm gegroeid als vechter en heeft hij zelfs de kampioensgordel elf maanden mogen vasthouden. Overeem is sindsdien onder andere gepakt op het gebruik van steroïden en had nadien een lastige periode in de UFC. Inmiddels heeft hij een goed team om zich heen verzameld waar hij de ene na de andere overwinning mee behaalt, resulterend in het titelgevecht tegen Miocic.

Het gevecht Werdum vs Overeem staat gepland voor 8 juli tijdens UFC 213 die gehouden wordt in de T-Mobile Arena te Pasadena, Nevada. Er bestaat een grote kans dat de winnaar van dit gevecht zal mogen strijden voor de titel bij de zwaargewichten.

Het voorlopig programma van UFC 213 omvat nu de volgende gevechten:
Cody Garbrandt vs T.J. Dillashaw om de titel in het bantamgewicht
Robbie Lawler vs Donald Cerrone
Fabricio Werdum vs Alistair Overeem
Anthony Pettis vs Jim Miller 

 
Overeem vs Werdum 2 (Bron: Youtube) 

Bijna 1 miljard aan boetes voor niet-rijdende auto's

De overheid heeft in de afgelopen vijf jaar voor bijna 900 miljoen euro aan boetes opgelegd aan onverzekerde voertuigen, waarvan het grootste deel al jaren niet meer op de weg is. Aantonen dat die boetes onterecht zijn, blijkt in de praktijk soms erg lastig.

In 2011 wijzigde de overheid de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, en sindsdien worden iedere vier maanden de volledige kenteken- en verzekeringsdata naast elkaar gelegd. Onverzekerde voertuigen worden automatisch beboet. Het doel van die wijziging was om het aantal onverzekerde auto's op de weg te verlagen, maar volgens onderzoek van De Correspondent is dat doel maar beperkt bereikt.

In totaal legde de overheid voor 422 miljoen euro aan boetes op, en daarnaast voor 448 miljoen euro aan aanmaningen en verhogingen voor niet tijdig betaalde boetes. In bijna 19.000 gevallen werd een gevangenisstraf opgelegd. Het aantal onverzekerde auto's daalde in die vijf jaar behoorlijk, van 250.000 naar 50.000, maar het grootste deel van die voertuigen is helemaal niet meer in gebruik. Ze zijn al lang gesloopt, of staan weg te roesten in schuren.

Bezwaar aantekenen kan pas nadat de boetes zijn betaald. Om de boetes te laten schrappen zal het kenteken echter geschrapt moeten worden uit het kentekenregister van de RDW, en dat kan alleen als je een bewijs van sloop hebt. Dat is in veel gevallen niet aanwezig, waardoor de auto 'blijft bestaan' en je dus telkens nieuwe boetes zal ontvangen. Deze situatie komt ook voor als je auto total-loss geraakt is bij een aanrijding en is afgesleept, of als je auto in beslag is genomen en je geen vrijwaringsbewijs kan overleggen.

De daling aan schade veroorzaakt door onverzekerde voertuigen is zo'n 2,7 miljoen euro, dus een fractie van het boetebedrag. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen gaat Kamervragen stellen over het onderwerp.

Ons advies aan alle lezers is dus: zorg dat je van ieder voertuig op kenteken dat je bezit (brommer, auto, caravan) en wil verkopen of laten slopen, afdoende kan aantonen dat het niet meer van jou is. Anders kan het een dure hobby worden.

Oranje blijft 32e op FIFA-ranking

Het Nederlands elftal blijft 32e op de wereldranglijst van de FIFA. De afgelopen maand werden er bijna geen interlands gespeeld, waardoor weinig landen van plaats veranderden. In de top vijftig zat helemaal geen beweging. 

Na het debacle tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie en de daarop volgende oefennederlaag tegen Italië zakte Nederland op de FIFA-ranking van april weg naar de 32ste plaats. De laagste positie voor Oranje ooit. Het Nederlands elftal zal op 31 mei spelen tegen Marokko, de nummer 54 van de wereld. De andere tegenstanders Ivoorkust (4 juni) en Luxemburg (9 juni) staan respectievelijk 48e en 149e op de ranking. 

Deze maand is Madagascar (plek 111) is met negen plekken de snelste stijger in de lijst terwijl ook India een mooie mijlpaal kent. Het land staat voor het eerst in 21 jaar weer in de top honderd van de FIFA-ranking. Malawi (plek 114) is met veertien plekken lager de grootste daler. De FIFA-ranking wordt aangevoerd door Brazilië.  Daarna volgen Argentinië, Duitsland, Chili en Colombia.

Sony blijft trouw aan vaste E3-slot

E3 is alweer volgende maand en dus worden er steeds meer details bekend. Een aantal ontwikkelaars, waaronder Microsoft, geven hun presentatie dit jaar het weekend voor de aanvang van E3 zelf. Sony blijft echter trouw aan hun vaste tijdslot.

Dat betekent dat Sony ons wakker gaat houden. Hun presentatie vindt plaats op 13 juni om 03:00 uur (dus de nacht van maandag 12 juni op dinsdag 13 juni). Uiteraard gaat FOK! jullie tegen die tijd van alle nieuwtjes op de hoogte houden.

Wat verwacht jij van de presentatie van Sony? Krijgen we eindelijk meer te zien van 'de grote drie' van twee jaar geleden? PlayStation 5? PlayStation ReVita? Simpelweg meer games? We gaan het zien.

PlayStation E3 2017

Britse prins Philip doet stap terug

De Britse prins Philip legt dit najaar al zijn koninklijke taken neer. De 95-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth zal wellicht nog "van tijd tot tijd" in het openbaar verschijnen, liet Buckingham Palace donderdag weten, maar hij neemt geen nieuwe uitnodigingen voor officiële bezoeken meer aan.

Philip heeft nog afspraken staan tot augustus. Die bezoeken zal hij gewoon afleggen. De hertog van Edinburgh staakt ook zijn actieve werk voor de honderden organisaties waar hij lid, beschermheer of voorzitter van is. Een specifieke reden voor zijn stap terug is niet bekendgemaakt.

In een verklaring liet het paleis weten dat Philip "de volledige steun van de koningin heeft". Elizabeth blijft onverminderd doorgaan met publieke optredens, daarbij ondersteund door andere leden van de koninklijke familie.

Britse prins Philip doet stap terug
Britse prins Philip doet stap terug (Foto: ANP)

Maatregelen Google na phishing-aanval

Een groot aantal gebruikers van Google Docs is slachtoffer geworden van phishing. Door te klikken op een link in een nepmail konden criminelen toegang krijgen tot hun contactenlijst. Google heeft inmiddels maatregelen genomen.

De mail oogde als een mail van Google Docs maar linkte niet naar het programma van de techgigant. Gebruikers gaven in feite toestemming over de volledige controle over hun Gmail-account.

In een verklaring tegenover The Verge stelt Google dat het bedrijf binnen een uur de phishers kon stoppen en dat minder dan 0,1 procent van de Gmail-gebruikers getroffen is. Buiten contactinformatie zou er verder geen andere gevoelige informatie buit zijn gemaakt. Google onderzoekt de zaak.

Maatregelen Google na phishing-aanval
Maatregelen Google na phishing-aanval (Foto: BuzzT)

Steeds meer mensen kopen fairtrade

Fairtrade levensmiddelen doen het goed in Nederland. In 2016 kocht 69 procent van de huishoudens fairtrade producten. In 2007 was dat nog 24 procent. Inmiddels kopen 5,3 miljoen huishoudens een of meerdere fairtrade-producten per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeker GfK in opdracht van Stichting Max Havelaar dat donderdag verscheen.

Steeds meer winkels breiden hun assortiment chocolade met een fairtrade-certificaat uit. Ook rijst met dit keurmerk wordt steeds populairder, evenals kokosmelk en curry's. De meestverkochte kokosmelk in Nederland is van het merk Fair Trade Original, evenals de groene curry.

Stichting Max Havelaar organiseert deze maand een zogenoemde Fairtrade Week. Het is de bedoeling dat consumenten in de periode van 6 tot en met 14 mei een recordaantal fairtrade producten nuttigen.

Hier hebben boerenorganisaties in ontwikkelingslanden profijt van die een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Daardoor kunnen de boeren in deze landen beter investeren in hun eigen toekomst.

Aan het GfK-onderzoek deden 6000 huishoudens mee die volgens de onderzoekers representatief zijn voor de huishoudens in Nederland.

Steeds meer mensen kopen fairtrade
Steeds meer mensen kopen fairtrade (Foto: ANP)

Olympisch schietkampioen is wapenlicentie 10 jaar kwijt

Sportschutter Michael Diamond heeft een serieus probleem. De Australiër moet zijn wapenlicentie inleveren en is het document tien jaar lang kwijt. De 44-jarige Diamond was jarenlang één van 's werelds beste schutters op het onderdeel trap, een van de shotgunonderdelen. In 1996 en 2000 won hij olympisch goud, waarmee hij een van slechts twee mensen is die twee keer goud wonnen op dat onderdeel. 

In mei vorig jaar werd Diamond in de Australische staat New South Wales gearresteerd na een incident met zijn broer. Volgens agenten weigerde hij een alcoholtest en bij het doorzoeken van zijn auto werd een shotgun met 150 patronen gevonden. 

Diamond werd aangeklaagd wegens het rijden onder invloed, het gebruik van een vuurwapen onder invloed en het niet veilig bewaren van een vuurwapen. Het Australisch Olympisch Comité besloot al gelijk dat hij buiten het team voor de Spelen van Rio gehouden zou worden, waar Diamond gezien zijn uitstekende positie op de wereldranglijst normaal gesproken aan mee had mogen doen. 

Een rechter heeft nu bepaald dat de Australische sportheld tien jaar lang geen wapenlicentie meer mag dragen en dus is zijn sportieve carrière ook zo goed als voorbij. Diamond deed van 1992 tot en met 2012 zes keer op rij mee aan de Spelen, met bijzonder goede resultaten. Hij eindigde achtereenvolgens als elfde, eerste, eerste, achtste, vierde en vierde in een sport waar dergelijke stabiele prestaties niet vaak voorkomen. 

ZeniMax dwingt makers indie-game titel van game te veranderen

Kickstarter-project Prey for the Gods gaat vanaf nu door het leven als Praey for the Gods. De reden? Omdat Prey for the Gods blijkbaar inbreuk doet op het merknaamrecht van Prey.

Dat vindt althans ZeniMax, moederbedrijf van Bethesda Softworks, en daarmee eigenaar van de merknaam Prey. Omdat ontwikkelaar No Matter Studios geen zin had hun verzamelde Kickstarter-geld te gebruiken voor een rechtszaak, hebben ze besloten de titel van hun game te veranderen.

Overigens is het verre van de eerste keer dat ZeniMax zijn naamrechten verdedigt. In 2012 vond de organisatie dat de titel van Mojang-game, Scrolls, te veel leek op hun eigen The Elder Scrolls. Mojang vocht terug waardoor uiteindelijk een schikking plaatsvond en Scrolls gewoon zijn titel mocht behouden. In 2015 had de maker van mobiele game Fortress Fallout niet zo veel geluk. De titel van deze game werd wel veranderd nadat ZeniMax met een rechtszaak dreigde omdat de titel te veel op Fallout zou lijken.

Praey for the Gods staat gepland voor december van dit jaar en zal uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Bekijk hieronder een trailer van de game toen het nog Prey for the Gods heette.

Totti stopt na 25 jaar AS Roma

Voetballer Francesco Totti heeft aangekondigd zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De 40-jarige aanvaller is een ware legende bij AS Roma, waar hij maar liefst 25 jaar geleden in de selectie opgenomen werd. 

In het seizoen 1992/93 speelde hij zijn eerste twee Serie A-wedstrijden, in een tijd dat bij AC Milan nog spelers als Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten rondliepen. Het jaar erna speelde hij acht wedstrijden en vanaf 1994/95 was Totti een vaste waarde bij de Giallorossi

Vanaf dat seizoen speelde hij twintig jaar lang minstens twintig wedstrijden per seizoen. Tot de huidige jaargang liet hij zelfs in twintig seizoenen op rij minstens vijf treffers noteren, maar meestal nog ruimschoots meer. In de Serie A speelde hij inmiddels 616 wedstrijden, waarin hij 250 keer tot scoren kwam: geen enkele andere voetballer scoorde meer Serie A-goals voor één club.

Als alle wedstrijden voor AS Roma worden meegenomen staat Totti op het moment op 783 officiële duels, met 307 goals als resultaat. Met Roma won hij in 2000/01 de landstitel - naast acht tweede plekken - en veroverde de spits twee keer de Coppa Italia. In 2006 maakte Totti deel uit van het Italiaanse team dat de wereldtitel pakte.

"Ik heb mijn carrière altijd af willen sluiten in het shirt van AS Roma, het enige clubtenue dat ik als profvoetballer heb gedragen", liet Totti aan het begin van dit seizoen weten, toen hij voor nog één jaar bijtekende.

NS zet 330 treinen om 20 uur precies stil

Tijdens de twee minuten stilte, donderdagavond, rijden ook de treinen niet. NS vertelt op Twitter in een filmpje hoe het lukt om 330 treinen precies om 20.00 uur stil te laten staan.

"Het is niet zo dat de stroom van de bovenleiding gaat", vertelt een NS-medewerker. Wel is het een kwestie van heel goed communiceren met machinisten en conducteurs. Op alle stations in het land start precies om 21 seconden na 19.59 uur een omroepbericht in het Nederlands en in het Engels om ook alle reizigers op de hoogte te stellen.

Omdat alle treinen stilstaan, mist ook niemand zijn aansluiting, is de geruststelling.

NS zet 330 treinen om 20 uur precies stil
NS zet 330 treinen om 20 uur precies stil (Foto: ANP)

UEFA denkt aan wijziging strafschoppenserie

Voetbalbond UEFA overweegt de volgorde van strafschoppennemers bij penaltyseries aan te passen. Tests met een nieuw systeem worden al uitgevoerd.

In de huidige opzet nemen beide teams om de beurt een strafschop, dus eerst team A, dan B, vervolgens weer A, enzovoort. Het nieuwe plan heet ABBA. Een toss bepaalt welke ploeg de eerste strafschop neemt en vervolgens nemen beide elftallen om de beurt dus twee penalty's achter elkaar.

Het nieuwe plan is bedacht omdat het team dat nu als tweede aan de beurt is, mogelijk de hele strafschoppenserie een inhaalslag moet maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ploeg die de serie begint een oneerlijk voordeel heeft en 60 procent van de penaltyreeksen wint. "De hypothese is dat de speler van team B met een grotere mentale druk te maken heeft", aldus de UEFA.

De IFAB, de spelregelcommissie van wereldvoetbalbond FIFA, heeft ermee ingestemd om het systeem te testen. Dat wordt nu gedaan op het EK Onder-17 in Kroatië en het EK voor vrouwen Onder-17 in Tsjechië, twee toernooien die deze week van start zijn gegaan.

ACM neemt radiomarkt onder de loep

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een verkennend onderzoek gestart naar de Nederlandse radiomarkt. Dat bevestigde een woordvoerder van de ACM donderdag na berichtgeving hierover door het Financieele Dagblad. Reden voor de verkenning is onder meer de recente fusie van commerciële radiostations van Telegraaf Media Groep (TMG) en Talpa.

Per oktober vorig jaar zijn radiostations die onderdeel zijn van 538Groep en Sky Radio Group onder één dak samengebracht. Radiozenders Sky Radio en Veronica verhuisden daarbij van TMG naar een nieuw bedrijf met de radiozenders van Talpa, waaronder Radio 538.

Volgens de ACM is dynamiek in de markt over het algemeen vaak reden voor een verkenning en dat is ook nu het geval. De eerste gesprekken met betrokken partijen zijn volgens de ACM al gevoerd.

ACM neemt radiomarkt onder de loep
ACM neemt radiomarkt onder de loep (Foto: ANP)

PostNL bezorgt pakjes voor AliExpress

PostNL gaat in Nederland een groot deel van de pakjes bezorgen van het Chinese AliExpress, onderdeel van internetmarktplaats Alibaba. Dat werd donderdag gemeld zonder financiële details naar buiten te brengen over de deal.

Door de samenwerking kunnen klanten van AliExpress binnen vijf tot zeven dagen hun bestellingen thuisbezorgd krijgen. AliExpress heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen klanten.

PostNL bezorgt pakjes voor AliExpress
PostNL bezorgt pakjes voor AliExpress (Foto: ANP)

Vogels overleven Alonso's test op Indianapolis niet

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft woensdag zijn debuut gemaakt in een auto uit de IndyCar Series. Op de Indianapolis Motor Speedway kwam hij een groot deel van de dag in actie om zo te trainen voor de Indy 500.

Niet iedereen was blij met de aanwezigheid van Alonso. Vooral in de wereld van onze gevederde vrienden zal met droefenis teruggekeken worden op de dag. De Spanjaard reed op een gegeven moment op het rechte stuk, waar twee vogels zich aan het vermaken waren. Die hadden beter een andere plek uit kunnen kiezen, want Alonso kon ze gezien zijn snelheid uiteraard niet ontwijken en reed de arme dieren volledig aan gort. 

Met Alonso's auto was weinig mis, want hij ging gewoon door met de test. Op dat moment zat zijn Rookie Orientation Program er al op, iets wat weinig moeite gekost heeft. De ROP is verplicht voor deelnemers aan de Indy 500 en bestaat uit drie fasen: tien rondjes met een gemiddelde snelheid van 205-210 mijl per uur, vijftien rondjes met 210-215 mijl per uur en vijftien rondjes van meer dan 215 mijl per uur. Dat hoeven er geen tien of vijftien achter elkaar te zijn, een pitstop is geen probleem. 

Nadat Marco Andretti de auto flink de sporen had gegeven om even te kijken of alles in orde was, stapte Alonso in. De Spanjaard reed twee rondjes, zijn eersten ooit op een oval en in een dergelijke auto, en begon vervolgens gelijk aan zijn rookie test. Dat leverde geen enkel probleem op en niet veel later had hij alle drie fasen afgerond, waardoor het tijd was om wat lol te gaan hebben. Met andere woorden: het gaspedaal kon nu écht ingetrapt worden, waarbij hij al hoge snelheden liet noteren die veelbelovend lijken met het oog op de Indy 500.

"Dit was leuk en alles aan de auto is in orde. Nu is het tijd voor het echte werk", reageerde Alonso na afloop. "De minimale snelheid was aan het begin even lastig, maar ging al snel beter. De auto voelde beter en ik kreeg meer ervaring, waardoor ik al meer op de racelijn en de versnellingen kon gaan letten. De simulator heeft veel geholpen, maar toch is het wel even een uniek gevoel als je voor het eerst vol gas door de bocht gaat in een echte auto in plaats van een simulator." 

Vlogs en phones op Jongerenherdenking

Een eigen herdenking, om sámen met jongeren nieuwe betekenis te geven aan het gedenken van oorlogsslachtoffers van alle tijden, in een vorm die aansluit bij jongere generaties. Dat is het idee achter de eerste Nationale Jongerenherdenking, donderdagavond in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Een jongerenredactie heeft het speciale herdenkingsprogramma samengesteld. Met onder andere The Smartphone Orchestra, dat met een interactieve compositie het traditionele Taptoe-trompetsignaal vervangt, een 'spoken word' van kunstenaar Akwasi, diverse vlogs, pop-up poëzie en de voorstelling De loop der dingen. Daarin leggen veertig jongeren de verbinding met de huidige situatie in de wereld.

Vooraf worden voor de Laurenskerk 10.000 kaarsen aangestoken, op een oppervlakte van 200 vierkante meter. Het kunstwerk moet de hoop voor de toekomst symboliseren.

De herdenking is een initiatief van het Rotterdamse Hofpleintheater en het Luxor Theater.

Vlogs en phones op Jongerenherdenking
Vlogs en phones op Jongerenherdenking (Foto: BuzzT)

PSV haalt keeperstalent (15) weg bij Anderlecht

Maxime Delanghe heeft RSC Anderlecht na elf jaar de rug toegekeerd. Het 15-jarige keeperstalent tekende woensdag een driejarig contract.

"Ik ben heel blij om bij één van de grootste clubs in Nederland te tekenen", wordt Delanghe geciteerd op de website van PSV. "Het sportief plan dat mij geschetst is, is fantastisch. Ik kijk er naar uit om met de trainers hier aan de slag te gaan."

Delanghe staat in België te boek als toptalent. De Belg werd tijdens toernooien al meermaals uitgeroepen tot beste doelman van zijn generatie. Hij kwam uit voor de nationale jeugdploegen, speelde in de UEFA Youth League en begint bij PSV in de Onder-19.

"Ik ben een aanvallend ingestelde keeper. Eén die meevoetbalt", vertelt Delanghe, die eerder een aanbieding van Anderlecht afwees. "Ik hoop dat te kunnen laten zien en in de toekomst in de Nederlandse competitie te schitteren."

Verkoop elektrische auto's stevig in de lift

De verkoop van elektrische auto's in Nederland is in het eerste kwartaal van het jaar stevig gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA donderdag publiceerde. Ook binnen de gehele Europese Unie (EU) was de verkoopplus aanzienlijk.

In Nederland werden tot en met maart 2146 nieuwe volledig elektrisch aangedreven auto's verkocht. Een jaar eerder waren dat er 1161. Wel moet daarbij worden aangetekend dat Nederland sinds begin 2016 de bijtellingsregels voor elektrische auto's wijzigde, waardoor de verkopen vorig jaar in een dip zaten. Binnen de EU werd in het eerste kwartaal een groeispurt gemeten van 49 procent tot 24.592 auto's.

De verkoop van hybride auto's met een stekker daalde in Nederland in de eerste maanden van het jaar met bijna 70 procent tot 351. In Europa stegen de verkopen in deze periode met 13 procent tot 21.644 auto's.

Verkoop elektrische auto's stevig in de lift
Verkoop elektrische auto's stevig in de lift (Foto: ANP)

Zeker 21 doden door mijnramp in Iran

Door een explosie in een kolenmijn in het noordoosten van Iran zijn woensdag ten minste 21 mensen om het leven gekomen. Dat hebben lokale media woensdagavond bekendgemaakt. "Hun lichamen zijn geborgen", zei een woordvoerder van de provincie Golestan tegen persbureau Tasnim. "Tot dusver zijn er 69 gewonden gerapporteerd".

Ruim dertig gewonde slachtoffers zijn in een ziekenhuis opgenomen, een deel met ademhalingsproblemen. Vermoed wordt dat een ophoping van gas de oorzaak was van de ontploffing. Die deed zich voor toen werknemers probeerden een locomotief te starten na een aflossing van de dienst.

Er wordt geprobeerd zuurstof in de 2 kilometer lange tunnels te pompen. Er zouden nog 32 kompels vastzitten in de mijn, die vlak bij de stad Azadshahr ligt.

Zeker 21 doden door mijnramp in Iran
Zeker 21 doden door mijnramp in Iran (Foto: ANP)

'Minder regels voor baan bij arbeidsbeperking'

Ondernemers willen minder bureaucratie bij het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast moet er meer aandacht komen om jongeren uit het speciaal onderwijs aan het werk te krijgen. Dat schrijven werkgeversorganisaties MKB-Nederland, LTO Nederland en VNO-NCW in een tienpuntenplan dat donderdag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

De werkgeversorganisaties hebben zich voor het plan gebaseerd op de praktijkervaringen van ondernemers in de zogeheten Banenafspraak. Hierbij wordt invulling gegeven aan 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026. Eind 2015 stond de teller op 15.600 banen.

Aart van der Gaag, die de uitvoering van de Banenafspraak namens de organisaties aanjaagt, noemt het "een klein wonder" dat er al zo veel mensen aan de slag konden in het bedrijfsleven. Hij pleit ervoor dat overheidsregelingen worden gestroomlijnd.

'Minder regels voor baan bij arbeidsbeperking'
'Minder regels voor baan bij arbeidsbeperking' (Foto: ANP)

Huis stemt over afschaffen Obamacare

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden willen donderdag een wetsvoorstel in stemming brengen dat de gezondheidswet van de vorige president Barack Obama moet afschaffen. Het besluit volgt op een overleg waarin de Republikeinen president Trump hebben verzekerd dat een aangepast wetsontwerp om 'Obamacare' te vervangen niet meer op bezwaren stuit.

Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis, verklaarde woensdag dat er nu voldoende stemmen zijn om het wetsvoorstel goed te keuren. "We gaan de wet goedkeuren", zei hij tegen Amerikaanse media. "Niets doen is geen optie", verklaarde McCarthy via Twitter. De Republikeinen moeten volgens hem nu handelen, omdat het Amerikaanse volk op een zinkend schip genaamd Obamacare zit.

Een eerdere poging om Obamacare af te schaffen mislukte eind maart. Het wetsvoorstel werd toen ingetrokken, omdat er binnen de Republikeinse partij te weinig steun was.

Huis stemt over afschaffen Obamacare
Huis stemt over afschaffen Obamacare (Foto: ANP)

Cast Happy Days herdenkt collega Erin Moran

Castleden van de serie Happy Days hebben woensdag een laatste eer bewezen aan collega Erin Moran. De actrice, die Joanie Cunningham speelde in de show, overleed bijna twee weken geleden aan kanker.

Scott Baio (Chachi) deelde na een herdenkingsdienst een groepsfoto, waarop verder Cathy Silvers (Jenny Piccalo), Marion Ross (Marion Cunningham), Anson Williams (Potsie), Ron Howard (Richie), en Don Most (Ralph) te zien zijn. Henry Winkler, die in Happy Days The Fonz speelde, kon wegens andere verplichtingen niet bij de herdenking aanwezig zijn.

Scott kwam vlak na de dood van Erin in opspraak. In een radioprogramma zei hij: "als je drank of drugs gebruikt, dan ga je dood. Sorry als dat hard is, maar God heeft je hersenen gegeven, en de wilskracht om te leven en floreren, maar je moet voor jezelf zorgen."De actrice kampte na haar rol in Happy Days lange tijd met verslavingen. Later plaatste Scott een video op Facebook waarin hij aangaf dat hij te snel conclusies had getrokken.

Cast Happy Days herdenkt collega Erin Moran
Cast Happy Days herdenkt collega Erin Moran (Foto: BuzzE)

Henk Schiffmacher opgenomen in ziekenhuis

Tatoeëerder Henk Schiffmacher ligt in Philadelphia in het ziekenhuis. Dit meldt zijn vrouw Louise op Instagram. Ze waren in Philadelphia op bezoek bij vrienden, waar Schiffmacher last kreeg van kortademigheid.

Schiffmacher is volgens zijn vrouw erg vermoeid, maar in het Thomas Jefferson University Hospital is hij in goede handen. "Hij krijgt hier de beste zorg en moet nog twee nachten blijven om er zeker van te zijn dat hij goed uitrust voordat we maandag de terugreis kunnen aanvaarden", schrijft ze.

Louise schrijft op Facebook dat het intussen beter gaat met hem. "Het goede nieuws is dat hij sterk is en beter wordt. Het slechte nieuws is dat hij het rustig aan moet doen, naar mij moet luisteren en op dieet moet. Ze zetten hem op medicijnen. Die helpen hem het vocht dat achter zijn longen zit kwijt te raken, maar hij krijgt de beste verzorging en met een beetje geluk mag hij over een dag of twee weg."

Louise bedankt in de post voor alle beterschapswensen. "Dank aan iedereen die zich zorgen maakte om Henk. Ik ben niet in staat iedereen over de hele wereld te antwoorden maar wat doet het mij, en vooral ook Henk, goed. Dank jullie allemaal, het helpt de man beter te worden en geeft mij kracht."

Schiffmacher werd vorige week nog benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn veertigjarige loopbaan als tatoeëerder werd hij tot ver over de grenzen bekend om zijn tatoeagekunst. Ook is hij schrijver en kunstschilder en zet hij zich in voor organisaties die opkomen voor zwangere vrouwen met hiv en kinderen in ontwikkelingslanden.

Henk Schiffmacher opgenomen in ziekenhuis
Henk Schiffmacher opgenomen in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Saai bewolkt weer.

De Mei van het leven.

Hallo! 

Ja, het weerbeeld viel gisteren behoorlijk tegen. Dat het in de ochtend bewolkt zou zijn was wel verwacht, maar alles leek erop dat er in de middag wel een paar opklaringen tevoorschijn zouden komen. Héél even leek dat ook te gebeuren. Ik had tot een uur of 6 maar 5 minuten de zon gezien, maar helaas trok het daarna weer helemaal dicht. Tijdens het diner klaarde het ineens toch helemaal op. Verder bleef het een groot deel van het land tot het einde van de middag meest droog. In de ochtend viel er in het zuidwesten nog enige regen, en tegen de avond bereikten enkele regen- en onweersbuien Limburg. Daarna trokken deze voornamelijk over Belgie. Een andere zone met regen trok later in de avond over de zuidelijke provincies. Op de meeste plaatsen was het dus een grotendeels grijze, maar droge dag. U vraagt? Wij gaan op herhaling.  

Afgelopen nacht viel er hier en daar nog wat lichte regen, maar ook nu bleef het op verreweg de meeste plaatsen droog. Door de bewolking koelde het niet zo sterk af.

En dan vandaag. Tja, ik vrees dat het wederom een overwegend grijze dag gaat worden. In het noorden en oosten gaat ook wat regen of motregen vallen. Elders blijft het meestal droog, op wat laatste wegtrekkende regen in het zuiden na dan. Het kwik ligt tussen de 11 en 14 graden. Er staat nog steeds die noordoostenwind en is meest matig tot vrij krachtig. Op de Wadden waait het nog wat harder.

Dodenherdenking lijkt op de meeste plaatsen droog te verlopen.

Bevrijdingsdag breekt de zon er wat vaker doorheen, en dat zeker in het westen van het land. Elders lijken toch de wolkenvelden te overheersen. Pluspunt is wel dat het vrijwel overal droog blijft. De temperatuur ligt rond de 12 graden.

In het weekend komt er dan echt meer zon en warmt het ook tijdelijk weer op. Zaterdag kan het lokaal 20 graden worden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:04
Zon onder: 21:12
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1533 Willem van Oranje wordt gedoopt.
1949 Bij de Superga-vliegramp komt het hele elftal van voetbalclub Torino om het leven.
1976 Een treinbotsing bij Schiedam kost 24 mensen het leven.
1990 Letland verklaart zich als derde Baltische republiek, na Estland en Litouwen, onafhankelijk van de Sovjet-Unie.
2012 De Amerikaanse muzikant Adam Yauch overlijdt.

Fort Kijkduin (Foto: DJMO)
Collega Monique was gisteren in Fort Kijkduin en ook daar was het een grijze bedoeling. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Redditgebruiker vindt Starcraft source code, krijgt trip naar Blizzcon

Toen Redditgebruiker Khemist49 vorige maand een doos vol blizzard-spullen kocht, wist hij aanvankelijk niet wat hij zag: onderin de doos lag een gouden cd met daarop de tekst "Starcraft Gold Master Source Code", een cd met een verhaal van bijna mytische proporties. Khemist49 postte zijn vondst op reddit omdat hij aanvankelijk niet wist wat hij ermee aanmoest, maar uiteindelijk besloot hij de disk terug te sturen naar Blizzard in Californië zodat hij terug kwam bij de rechtmatige eigenaar.

Om een beeld te krijgen van hoe belangrijk het schijfje is: een week nadat het eerste deel van Starcraft in productie was gegaan ("going gold"), kwam Blizzard erachter dat de master disc die alle source code bevatte voor de game was verdwenen. Na fanatiek zoeken en de realisatie dat er geen kopie was van de master disc, moest Blizzard toegeven dat jaren van ontwikkeling en hard werken verloren was gegaan. Totdat de cd dus na jaren toevallig opdook in de doos die Khemist49 had gekocht.

Starcraftsourcecode

Blizzard kreeg lucht van Khemist49's aankoop en nam contact met hem op via hun advocatenteam, waarbij ze hem vroegen de cd terug te sturen naar hun hoofdkwartier in Californië omdat de cd intellectueel eigendom en geheimen bevatte. Khemist49 besloot eieren voor zijn geld te kiezen en de disk op te sturen naar Blizzard.

Dat bleek een slimme zet: Blizzard was ontzettend blij om de cd terug te hebben en stuurde Khemist49 een exemplaar van Overwatch en een tegoedbon van 250 dollar voor de blizzard gear store als dank. Daar bleef het echter niet bij: hij kreeg ook nog eens een goodiepakket van Blizzard opgestuurd, die onder andere merchandise van Overwatch en Diablo bevatte:

Blizzardgoodiepack

 Maar de klapper kwam pas toen Khemist49 door een medewerker van Blizzard werd gebeld. "Hij vroeg me of ik ooit had gehoord van Blizzconschreef Khemist49 in een post op reddit. "Ik zei natuurlijk, maar het is onmogelijk voor mij om te gaan. Ik woon in het oosten van de VS, en alle tickets zijn al uitverkocht voordat ik de pagina heb ververst. Hij antwoordde dat hij belde om mij uit te nodigen voor een trip naar Blizzcon waarbij alle kosten worden vergoed, en dat het team graag iets met mij wilde gaan drinken. Ik was geschokt, maar ik heb hem daarna wel duizend keer bedankt."

Blizzard heeft het verhaal bevestigd tegenover Kotaku. "We wilden Khemist49 op een goede manier bedanken omdat hij het goede heeft gedaan, niet alleen voor Blizzard, maar voor iedereen die Starcaft speelt."

Het is maar koraalrif

Een zeer teer, biologisch systeem bestaand uit koraalpoliepen en van grote, onschatbare waarde voor de flora en fauna van de zee. Een systeem dat zichzelf hergebruikt en onderhoudt. Wordt het echter afgebroken dan heeft het zeer lange tijd nodig om zichzelf weer op te bouwen, mocht dat sowieso dan nog lukken. Vergelijk het met het regenwoud. We weten hoe zuinig we daarmee omgaan.

CL: Turijnse tandem is goud waard tegen Monaco

Juventus staat met één been in de finale van de Champions League door AS Monaco in de heenwedstrijd van de halve finale te verslaan: 0-2. Volgende week dinsdag is de return in Turijn.

AS Monaco verwelkomde Juventus in het eigen Louis II. De Franse koploper hield er niet per se rekening mee zo snel afgestraft te worden. En al helemaal niet op de manier zoals Juventus de verdediging van Monaco te kijk zette.

Juventus opende de score namelijk met een perfect doelpunt. De bal belandde via meerdere schijven en hakjes bij Gonzalo Higuain. Die wist wel raad met de pass van vleugelverdediger Dani Alves: 0-1.

Monaco achtte zich niet kansloos na die goal van Juve. De Monegasken beten soms terug, maar onder meer Kylian Mbappé miste scherpte. Achterin was het zaak de hekken te sluiten, maar dat ging na ruim een uur spelen opnieuw mis.

Veel kon de defensie ook niet doen aan het sublieme passje van Alves. De Braziliaan bediende Higuain op maat, net op het moment dat Monaco beter in de wedstrijd zat. Higuain rende een stukje en kon nog voor de stuit de 0-2 binnentikken.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.