FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 mei 2017

'Vertaalster FBI trouwt met IS-terrorist'

Een Amerikaanse vertaalster die met de hoogste betrouwbaarheidsverklaring van de FBI op zak naar Syrië ging in 2014, is daar getrouwd met een internationaal bekend lid van Islamitische Staat. Dat heeft CNN maandag onthuld, verwijzend naar een rapport van een federale rechtbank.

Daniele Greene was gecontracteerd om te helpen bij het onderzoek naar de handel en wandel van de geradicaliseerde Duitser Denis Cuspert. In eigen land genoot die bekendheid als rapper Deso Dogg, in Syrië als Abu Talha al-Almani, fan van Osama bin Laden. In plaats van tolk te spelen, loog Greene tegen de FBI en ging naar haar nieuwe echtgenoot om hem te waarschuwen dat hij werd gezocht.

Greene kreeg een paar weken later al spijt van haar overhaaste huwelijk en vluchtte. Terug in de VS bekende ze schuld en kreeg twee jaar gevangenisstraf. Ze kwam vorig jaar vrij. Haar verhaal, dat nooit naar buiten is gebracht, blijft hoe dan ook pijnlijk voor de Amerikaanse inlichtingendienst, die zich ten doel heeft gesteld IS-sympathisanten in het land met wortel en tak uit te roeien. Welke verbeteringen inmiddels zijn doorgevoerd kreeg CNN niet te horen van de FBI.

'Vertaalster FBI trouwt met IS-terrorist'
'Vertaalster FBI trouwt met IS-terrorist' (Foto: ANP)

RšikkŲnen let niet op: "Waarom zit ik achter Bottas?"

De Grand Prix van Rusland kende zondag een handvol momenten die het noemen waard zijn. Alonso die de start niet haalt, de start, Massa tegen Vettel en een opmerkelijk moment van Kimi Räikkönen.

De Finse Ferrari-coureur was ogenschijnlijk net zo aan het genieten van de race als de kijkers thuis en leek dus ook half in slaap te sukkelen. Na 33 ronden kreeg Räikkönen een mededeling op de boordradio: "We zitten 9,5 seconden achter Bottas en zijn acht tienden per rondje sneller", aldus de engineer tegen zijn coureur, die op de derde plek rond aan het rijden was.

Kimi had het echter niet helemaal door, zo bleek. "Hoe bedoel je, we zitten achter Bottas?", klonk het, waarna het team dat bevestigde. "Hoe zijn we achter Bottas terecht gekomen en waarom zijn we niet eerder gestopt?", vroeg de oud-wereldkampioen zich af. 

Gelukkig kwam er al snel opheldering voor The Iceman, met dank aan zijn engineer: "Hij ging aan de leiding van de race, Kimi." Eindelijk was het dan duidelijk voor Räikkönen: "Ah ok, ik dacht dat ze (de Mercedessen) op omgekeerde posities lagen", zo leek hij te denken dat de achter hem rijdende Hamilton op kop lag.

Räikkönen reed uiteindelijk naar plek drie, zijn eerste podiumplek sinds Oostenrijk 2016 en daar was hij uiteraard zielsgelukkig mee.

'Afdalingsklassement' in Giro d'Italia

Deze week begint de honderdste editie van de Giro d'Italia en de organisatie heeft een nieuw klassement bedacht om dat te vieren: een afdalingsklassement. Levensgevaarlijk, volgens velen. De timing lijkt ook ongelukkig gekozen met het oog op de Amerikaan Chad Young: de 21-jarige renner kwam afgelopen week om het leven na een valpartij tijdens een afdaling in de Tour of the Gila.

De organisatie van de Giro heeft tien etappes uitgekozen waarop een 'afdalingssegment' te vinden is. De renner die dit segment het snelst aflegt krijgt vijfhonderd euro en verdient punten voor het afdalingsklassement. Voor de winnaar van de Premio Miglior Discesista ligt vervolgens vijfduizend euro klaar, terwijl de nummers twee en drie ook een leuke som bijgeschreven krijgen. 

De president van de Noord-Amerikaanse rennersvakbond ANAPRC liet zijn zorgen gelijk al blijken. "De sponsor en de organisatie moeten echt een andere manier vinden om deze schitterende wedstrijd en de prestaties van de renners te vieren", zegt Michael Carcaise. "Afdalen is natuurlijk al onderdeel van de sport, maar dat ook nog eens een op zichzelf staande competitie maken is levensgevaarlijk en zeer onverantwoord", waarschuwt hij. 

De Giro zelf is ook niet onbekend met zware valpartijen in afdalingen. In 2011 kwam de Belg Wouter Weylandt om het leven na een val bergaf. 

'Grootste deel Europa wilde Dybala'

Paulo Dybala werd door het grootste gedeelte van Europa begeerd, zegt zijn zaakwaarnemer. Maar de opstomende superster wil in Turijn blijven.

Dybala verlengde in april zijn contract bij Juventus tot medio 2022, waardoor hij zeven miljoen euro per jaar gaat verdienen, maar dat doet de interesse in de Argentijnse schaduwspits vermoedelijk niet slinken. "Het is duidelijk dat veel teams serieus geïnteresseerd in hem waren", zegt zaakwaarnemer Pierpaolo Triulzi tegen Corierre dello Sport.

"Als u schrijft dat het grootste deel van Europa geïnformeerd heeft naar Paulo, dan zou u de waarheid schrijven", aldus de agent tegen de sportkrant. Voor de zaakwaarnemer is de contractverlenging van Dybala een duidelijk signaal naar zijn medespelers en geïnteresseerde clubs: "Hij is blij in Turijn, net als zijn familie en dit bewijst het."

De fans van Juve hebben mogelijk de nieuwste wereldster in handen, getuige de vergelijkingen met Lionel Messi. "Messi is een zeer moeilijk te bereiken speler, zoals Diego Maradona dat ook was", zegt Triulzi. "Dit zijn suggesties van de media. Ik denk gewoon dat Dybala hard wil werken om elke dag beter te worden."

Amerikaans meisje nog in politiecel

De zestienjarige Amerikaanse Maggie Lee, die een aantal weken in Nederland vermist was en zaterdag door de politie werd gevonden, zit nog in een politiecel.

Formeel is dat omdat ze ons land is binnengekomen op het paspoort van een ander. Maar het biedt politie en justitie ook gelegenheid te kijken waar zij het beste op haar plek is. Dat gebeurt in overleg met de Amerikaanse autoriteiten, liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie maandag weten.

Het meisje, afkomstig uit Clarksville in Tennessee, verbleef in Nederland op een aantal adressen. "Er zijn geen aanwijzingen dat haar iets naars is overkomen."

Begin april was het meisje alleen op het vliegtuig naar Nederland gestapt nadat ze via Facebook contact had gehad met iemand uit Den Haag. Ze werd zaterdag na tips teruggevonden op het station in Zwolle en er was een hereniging met haar moeder die haar zocht.

Dinsdag valt het besluit of ze wordt vrijgelaten.

Amerikaans meisje nog in politiecel
Amerikaans meisje nog in politiecel (Foto: ANP)

Mertens: "Natuurlijk bezig met de toekomst"

Dries Mertens is dit seizoen de grote man bij SSC Napoli en hij is zijn trainer Maurizio Sarri dankbaar, nadat hij hem als spits ging gebruiken.

"Hij laat ons aanvallend spelen en ik voel mij daarin perfect", vertelde Mertens tegen ELF Voetbal. "In dit systeem kom ik namelijk altijd aan voetbal toe en kom ik weinig echt in de duels. Daardoor kom ik heel goed tot mijn recht. Het maakt daarom ook niet uit dat ik fysiek minder sterk ben. Met goed voetbal kun je je altijd onder fysieke tegenstanders uit spelen."

Zondagavond was Napoli met 0-1 te sterk voor Internazionale en daardoor werd het gat met nummer twee AS Roma verkleind tot één punt. Om rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League af te dwingen moet het in de komende vier wedstrijden de achterstand nog goed zien te maken.

"We hebben het niet in eigen hand. Maar aan het eind van het seizoen zijn teams vermoeid en laten ze punten liggen. Dat geldt dus ook voor Roma. Ik zie de ontknoping van het seizoen met vertrouwen tegemoet."

Mertens wordt voor komende zomer in verband gebracht met een transfer naar de absolute top, maar daarover wil de Belg niets loslaten. "Natuurlijk zijn we bezig met de toekomst, maar voor nu kan ik daar niks over zeggen. We zullen wel zien."

Computer met data ziekenhuis gestolen

Iemand heeft een desktop met patiëntgegevens gestolen uit het Amsterdamse ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek. Op de harde schijf staan de gegevens van 1683 mensen die voor een nucleair geneeskundig onderzoek kwamen.

Volgens het ziekenhuis bevatte de computer geen medische dossiers, maar waren wel e-mails met namen en nummers van patiënten te vinden. Alle patiënten hebben een brief gekregen.

De computer is nog niet teruggevonden. Het ziekenhuis denkt dat het de dief niet te doen was om de gegevens. Het ziekenhuis heeft de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht.

Computer met data ziekenhuis gestolen
Computer met data ziekenhuis gestolen (Foto: BuzzT)

Keniaanse atletiekbaas: "Niet gezegd dat iemand is betrapt"

De baas van de Keniaanse atletiekbond, Jackson Tuwei, heeft ontkend dat hij gezegd heeft dat een Keniaanse topatleet betrapt is op het gebruik van doping. Afgelopen week bracht persbureau Reuters naar buiten dat Tuwei dat beweerde: "Een Keniaanse atleet van hoog niveau is betrapt, maar de naam kan nog niet naar buiten gebracht worden", zou de atletiekbaas hebben gezegd.

Daar blijkt nu niks van waar. Althans, dat zegt Tuwei tegenover Keniaanse media. "Het slaat nergens op. Deze geruchten hebben voor angst en zenuwen gezorgd en veel atleten maken zich grote zorgen. Ik zou dan ook graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om te zeggen dat ik helemaal geen informatie heb ontvangen over een positieve test en dat niemand zich dus zorgen hoeft te maken. Als iemand wel positief heeft getest zijn daar procedures gevonden en wordt dat niet gelijk bekendgemaakt zonder een bepaalde gang van zaken, dus de berichten zijn onjuist."

Raketafweersysteem in Zuid-Korea operationeel

Het raketafweersysteem (THAAD) dat de Amerikanen hebben gestationeerd in Zuid-Korea om het land te verdedigen tegen vijandelijke projectielen is operationeel. Dat heeft een legerwoordvoerder maandag bekendgemaakt.

Het Pentagon is gestaag doorgegaan met het project ondanks de bezwaren van China tegen de activering van de 'Terminal High Altitude Area Defense'. Peking vreest dat de geavanceerde apparatuur ook gebruikt zal worden voor spionagedoeleinden op zijn grondgebied. De lokale bevolking is bezorgd dat zij het doelwit wordt voor Noord-Koreaanse raketten.

Raketafweersysteem in Zuid-Korea operationeel
Raketafweersysteem in Zuid-Korea operationeel (Foto: ANP)

File van 28 kilometer op A12

Terugkerende Duitse toeristen en fans die onderweg zijn naar de huldiging van Vitesse in Arnhem hebben maandagavond gezorgd voor enorme files bij de Gelderse hoofdstad. Dat meldt de VID.

Rond Arnhem stond er om ongeveer 18.30 uur 42 kilometer file. Een groot deel daarvan, 28 kilometer bevond zich op de A12 (Utrecht-Arnhem). Volgens de VID is de avondspits "ongewoon druk voor de vakantie".

In het centrum van Arnhem wordt voetbalclub Vitesse om 19.30 uur gehuldigd als winnaar van KNVB-bekerfinale. Duitsers hadden vanwege 1 mei een extra lang weekend.

File van 28 kilometer op A12
File van 28 kilometer op A12 (Foto: ANP)

DTM verbiedt radioverkeer richting coureur

Dit weekend gaat het nieuwe DTM-seizoen van start en voor het zover is heeft de organisatie een aantal nieuwe regels uitgevaardigd die de strijd spannender moeten maken en de coureur meer zelf laten doen. De belangrijkste maatregel is dat het team tijdens de race nauwelijks meer met de coureur mag communiceren.

Het team mag tijdens een race alleen doorgeven dat er een safety car is en waar er gele vlaggen gezwaaid worden. Alle andere communicatie via de boordradio richting coureur is verboden. De rijder zelf mag wel naar het team praten en mocht het team wat willen melden dan moet het via het pitbord.

Ook de regels rond de safety car zijn aangepast. Bij de herstarts wordt het Amerikaanse systeem gevolgd waarbij coureurs naast elkaar op moeten lijnen voordat de groene vlag gezwaaid wordt. De hoop is dat er na vlak na een neutralisatie meer inhaalacties plaats zullen gaan vinden.

Voorts mag het Drag Reduction System minder vaak worden gebruikt en krijgt de top drie van de kwalificatie punten voor hun prestaties. De snelste man krijgt drie punten, de nummer twee twee punten en de nummer drie een punt.

Al bekend was dat de aerodynamische regels op de schop zijn gegaan, waardoor de auto's lastiger te besturen zijn voor de coureurs. Deze maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat de coureur dit jaar het onderscheid moet gaan maken.

'Roma en Liverpool willen Kongolo'

Terence Kongolo verlengde vorige week zijn contract met Feyenoord tot medio 2019, maar Liverpool en AS Roma zouden de verdediger willen oppikken.

Kongolo kan zijn carrière vervolgen in Engeland of Italië, schrijft de Italiaanse website Calciomercato. Jürgen Klopp zou van mening zijn dat Kongolo in het plaatje van Liverpool past. De 23-jarige linkspoot kan zowel in het centrum van de verdediging als op linksachter uit de voeten.

Ook Roma, nummer twee van de Italiaanse Serie A, zou met Kongolo in zee willen. In dat geval kan de drievoudig Oranje-international teamgenoot worden van Kevin Strootman. Het is echter de vraag hoe concreet de belangstelling is. Kongolo verlengde afgelopen woensdag zijn Feyenoord-contract tot de zomer van 2019 en is daardoor duurder geworden. Afgelopen zomer werd Kongolo ook al gelinkt aan clubs uit Italië, Engeland en Duitsland.

Feyenoord zal er alles aan doen Kongolo in Rotterdam te houden. De verdediger kwam sinds zijn debuut in 2012 tot 106 Eredivisieduels voor de waarschijnlijk toekomstig kampioen, maar was dit seizoen ook een tijd geblesseerd, waardoor hij pas twintig van de 32 duels in de basis stond.

Trailer voor House of Cards 5

Weet je nog het moment dat Claire Underwood (Robin Wright) ineens recht in de camera keek, aan het einde van House of Cards 4? Vanaf 30 mei kun je zien wat dat te betekenen heeft. Om je op te warmen heeft Netflix vandaag de trailer van seizoen 5 vrijgegeven.

Dat het allemaal nog erger kan dan op dit moment werkelijkheid is, in de Verenigde Staten maakt Frank Underwood (Kevin Spacey) duidelijk in zijn voiceover tijdens de trailer. Terwijl hij spreekt schiet een massa aan beelden voorbij, van schokkend tot intrigerend. Ergens daar tussenin: die blik. Creepy.

House of Cards 5 is bij Netflix te zien vanaf 30 mei. Naast Spacey en Wright keren ook Neve Campbell, Michael Kelly, Joel Kinnaman, Derek Cecil en Boris McGiver terug. Nieuw zijn onder andere Patricia Clarkson en Campbell Scott.

Toptalent Mbappť gelukkig met samenwerking Falcao

Kylian Mbappé stelt dat hij de gelukkigste persoon is in de selectie van AS Monaco, vanwege zijn samenwerking met Radamel Falcao. De 18-jarige aanvaller is dit seizoen een van de grootste revelaties op de Europese velden. In de Ligue 1 scoorde hij dit seizoen veertien keer en daar komen nog tien doelpunten bij in alle andere competities.

"Ik denk dat ik de gelukkigste speler ben in onze selectie", vertelde Mbappé op de site van de UEFA. "Omdat ik aan het begin van mijn carrière ben en naast een topaanvaller zoals Radamel speel. Hij heeft zijn stempel op de geschiedenis van het spel gezet en een groot aantal doelpunten gescoord."

Mbappé staat met AS Monaco in de halve finale van de Champions League, waarin Juventus de tegenstander is. Met vijf doelpunten in zeven wedstrijden heeft hij een groot aandeel in het succes van zijn ploeg gehad. "Mijn persoonlijke hoogtepunt was de uitwedstrijd tegen Manchester City, want het was mijn eerste basisplaats. Ik hoorde de muziek toen we het veld op liepen en het was echt speciaal. Ik heb er echt van genoten."

"Sinds ik een jongen was, heb ik altijd gedroomd van het spelen in de Champions League. Ik wilde alle wedstrijden zien en nu kijk ik nog steeds alle Champions League-wedstrijden. Het was dus een groot genoegen om erin te spelen."

Armin van Buuren viert jubileum bij RTL

RTL 4 staat volgende week een week lang stil bij het twintigjarig dj-jubileum van Armin van Buuren. Zo doen Johnny de Mol en Kaj Gorgels verslag van zijn shows in de Arena en wordt de documentairereeks Armin van Buuren is Mr. Perfect uitgezonden. Dat heeft RTL maandag bekendgemaakt.

Van Buuren geeft naar aanleiding van zijn jubileum op 12 en 13 mei zijn grootste soloshows uit zijn carrière in de Arena. Gorgels doet van de eerste show op 12 mei verslag via YouTube terwijl De Mol de tv-kijkers op 13 mei een kijkje achter de schermen geeft. Van maandag 8 tot vrijdag 12 mei wordt iedere dag een deel van de serie Armin van Buuren is Mr. Perfect uitgezonden.

Armin van Buuren viert jubileum bij RTL
Armin van Buuren viert jubileum bij RTL (Foto: BuzzE)

Eigenaar NRC mag moeder Telegraaf overnemen

Het Belgische krantenbedrijf Mediahuis, de eigenaar van NRC Handelsblad, mag de Telegraaf Media Groep (TMG) overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag laten weten. De toezichthouder ziet geen bezwaren voor de concurrentie in het medialandschap.

Voor de lezer verandert er niets, zo stelt de mededingingswaakhond. "De overname van TMG door Mediahuis heeft geen gevolgen voor de dagbladen. De kranten blijven bestaan."

Als TMG wordt overgenomen, ontstaat er één bedrijf met enkele grote Nederlandse landelijke kranten: NRC Handelsblad, nrc.next en De Telegraaf. Die hebben echter elk hun eigen publiek. Lezers stappen vrijwel niet over tussen deze landelijke kranten, aldus ACM.

Om TMG is al maanden een overnamestrijd aan de gang. Mediamagnaat John de Mol van Talpa wil het bedrijf ook inlijven en heeft de handdoek nog altijd niet in de ring gegooid.

Eigenaar NRC mag moeder Telegraaf overnemen
Eigenaar NRC mag moeder Telegraaf overnemen (Foto: ANP)

Kristoff is de snelste in de Rund um den Finanzplatz

Alexander Kristoff heeft de Duitse Rund um den Finanzplatz gewonnen. De renner van Katusha won na 215 kilometer de sprint van een uitgedund peloton voor Rick Zabel en John Degenkolb. Pim Ligthart was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Meteen na de start kozen vijf renners voor de vroege vlucht: Antoine Warnier (WB Veranclassic), Jens Wallays (Sport Vlaanderen – Baloise), Dries De Bondt (Verandas Willems), Peter Koning (Aqua Blue) en Carl Sobolla (Duitse selectie). Later zouden ook nog Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij), Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo) en Nikolay Trusov (Gazprom-RusVelo) aansluiten bij de vijf. De acht zouden meer dan tien minuten krijgen van het peloton.

Van Goethem en Wallays hielden het langst vol van de kopgroep, maar op iets minder dan vijftig kilometer van de streep werden ook zij gegrepen door het peloton, waar Katusha het tempo aangaf.

Nico Denz (AG2R La Mondiale) en Nils Pollitt (Katusha) kozen voor de aanval. De twee kregen gezelschap van zestien renners met onder meer Michael Matthews, John Degenkolb , Ben Swift (UAE-Emirates) en Juan José Lobato. De groep kreeg echter geen ruimte van het peloton en werden op zestien kilometer van de streep gegrepen.

De volgende die in de aanval gingen waren De Belg Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen – Baloise) en de Sloveen Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), maar ook hun vlucht hield niet stand. In de sprint van een uitgedund peloton trok Zabel de sprint aan voor Kristof. De twee renners van Katusha hadden meteen een gat te pakken op de rest van het peloton en zouden ook één en twee worden. Voor Kristoff is het zijn derde zege op rij in de Duitse eendagskoers.

'Hamas versoepelt houding naar IsraŽl'

DOHA (ANP/RTR) - De radicaal-islamistisch Palestijnse Hamas-beweging zal zijn houding jegens Israël versoepelen in een maandag te verschijnen nieuw beleidsdocument, meldden bronnen uit de Arabische staten. In het document zal Hamas zijn oproep voor de vernietiging van Israël laten vallen en zijn associatie met de Moslimbroederschap schrappen.

De stap van Hamas lijkt gericht op verbetering van de relaties met de Arabische Golfstaten en Egypte, die de Moslimbroederschap een terroristische organisatie noemen. Maar ook met de westerse landen wil Hamas betere betrekkingen, van wie velen Hamas als terroristische organisatie zien vanwege diens vijandige opstelling jegens Israël.

Volgens de bronnen zal Hamas, dat sinds 2007 de controle heeft over de Gazastrook, in het document opnemen dat het akkoord gaat met een Palestijnse overgangsstaat langs de grenzen van 1967. Toen veroverde Israël Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Israël trok zich in 2005 terug uit Gaza.

'Hamas versoepelt houding naar Israël'
'Hamas versoepelt houding naar Israël' (Foto: ANP)

Kruijswijk kent zijn ploeggenoten voor Giro

Steven Kruijswijk weet wie zijn ploeggenoten zijn voor de Giro d'Italia. De Nederlander van LottoNL-Jumbo krijgt vijf landgenoten, twee Belgen en een Italiaan mee. Kruijswijk, vierde in 2016 en zevende in 2015, wil een gooi doen naar een podiumplaats in Milaan.

''Uiteindelijk viel ik vorig jaar twee dagen voor het einde van de wedstrijd. Daar verloor ik het hoogst haalbare: de roze trui. Na die Giro heb ik de knop omgezet. Nu weet ik wat ik kan en dit wil ik nog een keer. We zijn steeds verder blijven werken om het maximale eruit te halen. Het was vorig jaar een mooie beloning om het roze te dragen. Het hoger doel is om nu echt op het podium te finishen en het liefst zo hoog mogelijk'', aldus Kruijswijk in het persbericht.

LottoNL-Jumbo
Enrico Battaglin (ITA)
Twan Castelijns (NED)
Victor Campenaerts (BEL)
Stef Clement (NED)
Jos van Emden (NED)
Martijn Keizer (NED)
Steven Kruijswijk (NED)
Bram Tankink (NED)
Jurgen Van den Broeck (BEL)

Strooiwagens gingen 14 keer de wereld rond

Rijkswaterstaat heeft de balans opgemaakt van afgelopen winter. De ruim 540 strooiwagens, bemand door 1200 mensen, legden samen 600.000 kilometer af, dat is veertien keer de wereld rond. Ze strooiden ruim 75 miljoen kilo zout. Meer dan een derde daarvan werd gestrooid tijdens ijzel en sneeuwval in de eerste twee weekends van januari.

Het was een milde winter, zeker vergeleken met de strenge winter 2012/2013. Toen ging er maar liefst 130 miljoen kilo zout doorheen.

Op 7 januari veroorzaakte ijzel extreme gladheid in een groot deel van het land. Dat weekend is maar liefst 15 miljoen kilo gestrooid en zijn de calamiteitenmachines, de twee Firestorms en de nieuwe Lavastorm, volop ingezet. Ook tijdens de sneeuwval op 12 en 13 januari en 11 op 12 februari is veel gestrooid en veel materieel ingezet. Op 3 maart rukten de strooiwagens voor het laatst uit, aldus Rijkswaterstaat.

Vorstschade werd vooral gemeld op snelwegen in Noord-Holland en Midden-Nederland. Er waren 300 meldingen van schade aan het wegdek, tegen 105 meldingen in de voorgaande winter.

Strooiwagens gingen 14 keer de wereld rond
Strooiwagens gingen 14 keer de wereld rond (Foto: ANP)

Graf Sissi-actrice Romy Schneider geopend

Het graf van actrice Romy Schneider in het Franse stadje Boissy-sans-Avoir is afgelopen weekeinde opengebroken. Eén of meerdere mensen hebben de hoofdsteen losgemaakt en verplaatst, zo ontdekte een voorbijganger maandag. Dat bevestigt de politie tegenover Franse media. Er is een onderzoek ingesteld naar de grafschennis.

De tot Franse genaturaliseerde Duitse actrice is vooral bekend van haar rol in de Sissi-trilogie uit de jaren vijftig. Ze vertolkte daarna nog tientallen filmrollen. In mei 1982 overleed Schneider op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Schneider werd begraven op de begraafplaats van Boissy-sans-Avoir, niet ver van Parijs. Haar zoon David, die een jaar eerder om het leven kwam bij een ongeluk, rust in hetzelfde graf.

Graf Sissi-actrice Romy Schneider geopend
Graf Sissi-actrice Romy Schneider geopend (Foto: BuzzE)

Vier vakantiebestemmingen voor reislustige gamers

Wij gamers hebben niet altijd de behoeft om naar buiten te gaan, iets waar de rest van wereld ons raar voor aankijkt. Zij zien gamers vaak als kluizenaars die al drie jaar het huis niet hebben verlaten, omdat we onafscheidelijk zijn van onze pc of console. Laten we eerlijk zijn: hoewel dit stereotype niet noodzakelijk waar is, kan niemand het ons kwalijk nemen dat het huis niet willen verlaten. Zeker niet  wanneer we deze vier prachtige vakantiebestemmingen vanuit onze eigen, comfortabele stoel kunnen bezoeken. 

The Witcher 3: Toussaint
The Witcher 3 heeft alles wat je je als vakantieganger maar kan wensen. Hou je van het natuur, uitgestrekte grasvelden en oneindige bossen? Dan is Velen iets voor jou. Ben je op zoek naar avontuur? Trek dan naar de robuuste Skellige-eilanden, waar je op elke hoek een nieuw mysterie of avontuur ontdekt. Een absolute ‘must-see’ voor elke toerist is Toussaint; een stad waar het maken van wijn tot een kunst is verheven, minstrelen nog serenades brengen en waar dames in nood door dashing knights worden gered. De game omschrijft de hoofdstad van Beauclair als ‘een fabelachtig mooi land, waar iedereen in een staat van constante beschonkenheid verkeerd’. Kortom: de ideale vakantiebestemming, wanneer je de monsters en moorddadige vampiers buiten beschouwing laat.

Far Cry 3: The Rook Islands
Door al het bloedvergieten en de chaos in Far Cry 3 vergeet je al snel waarom Jason Brodie eigenlijk naar de idyllische Rook Islands ging. Wanneer je het ongeremde moorden even achter je laat en de omgeving in je opneemt, begrijp je dat The Rook Islands een vakantiebestemming bij uitstek is. Met de weelderig groene beplanting, kristalhelder water en witte stranden zijn The Rook Islands het perfecte voorbeeld van een tropisch vakantie-eiland. Zolang je de schietgrage piraten ontwijkt, komt alles goed. Waarschijnlijk. 

Final Fantasy XV: Altissia
Venetië is een prachtige, maar wees eerlijk: wie kan zich dat veroorloven? Dus waarom boek je in plaats daarvan niet een trip naar Altissia? Deze stad heeft diepblauwe wateren, architectuur waardoor je je in Italië waant en watervallen zover het oog reikt. Maak een tocht in één van de gondels, neem een drankje op een terras of geniet van het bruisende nachtleven in de waterrijke stad. Het beste is nog wel dat niets in de stad je probeert de vermoorden. Behalve een wraakzuchtige god in het water, maar er is altijd wel iets, toch?


Grand Theft Auto V: Los Santos
Zijn adembenemende landschappen, uitgestrekte stranden en rustige steden niet aan jou besteed? Denk dan eens aan een stedentrip naar Los Santos. Deze levendige stad heeft voor elk wat wils, met tal van activiteiten. Ga naar een lokale bar voor een drankje en test je skills in golf of tennis. Wil je wat meer spanning? Bekijk de stad van boven en ga skydiven! De mogelijkheden in Los Santos zijn eindeloos en je hoeft je nooit te vervelen. Het enige nadeel is dat de kans dat je wordt neergeschoten of aangereden terwijl je rustig de straat oversteekt, nadrukkelijk aanwezig is. Maar je hoeft in ieder geval niet door de Amerikaanse douane…

Deze bestemmingen zijn te bereiken via je PlayStation en Xbox. Kun je niet wachten om te vertrekken? Boek je reis naar door je games digitaal te kopen via de PlayStation Store of Xbox Marktplaats. Vakantiegeld nodig? Check de digitale PlayStation Network Cards en Xbox Gift Cards bij Startselect.

Van Wolfswinkel wil Europa in met Vitesse

Ricky van Wolfswinkel vindt het niet erg om bij Vitesse te moeten blijven na een uitstekend seizoen in de Eredivisie. Hij ruikt succes. Van Wolfswinkel schonk Vitesse de KNVB Beker met twee doelpunten in de finale tegen AZ. De aanvaller vond in de Eredivisie ook al achttien keer het net. Hij kent een uitstekend seizoen maar denkt niet direct aan een stap hogerop.

"Natuurlijk. Ik wil Europa in en het liefste met Vitesse. Ik heb hier voor een aantal jaar getekend om iets moois neer te zetten. Dit is een geweldige eerste stap, maar Vitesse is nog niet klaar", zegt Van Wolfswinkel tegen het Algemeen Dagblad.

De spits stond eerder al eens onder contract bij Vitesse. Hij belandde via FC Utrecht in het buitenland. Sinds afgelopen zomer is hij terug in Arnhem. "Om dan met elkaar na 125 jaar eindelijk de eerste prijs van de club te pakken, is fantastisch. Mooier kan je het niet krijgen."

"Iedereen wist dat we al 125 jaar geen prijs hadden gewonnen, ook de buitenlandse jongens. Dat legde extra druk op deze wedstrijd. Ik loop al heel wat jaren bij deze club rond en heb ook de mindere periode meegemaakt. Ik ben teruggekomen om lekker te voetballen, doelpunten te maken en prijzen te winnen. Mooi om te zien hoe Vitesse gegroeid is."

Vitesse-speler Ricky van Wolfswinkel viert de bekeroverwinning samen met zijn zoon (Pro Shots / Erwin Spek)
Vitesse-speler Ricky van Wolfswinkel viert de bekeroverwinning samen met zijn zoon (Pro Shots / Erwin Spek)

Ashes of Creation doet het ff anders

Ashes of Creation  wordt een Westerse open wereld high fantasy MMORPG van ontwikkelaar Intrepid Studios. Deze jonge studio bestaat uit veteranen die eerder werkten aan onder andere EverQuest, Planetside 2, Star Wars Galaxies en XCOM: Enemy Within.Veel zaken pakt Ashes of Creation  helemaal anders aan, wat het een interessante game maakt.

 
Ashes of Creation  heeft een open wereld design en er zijn dus geen laadschermen als je de wereld aan het verkennen bent. Je kunt kiezen uit acht rassen, maar helaas is het nog niet duidelijk wat de rassen precies zijn. Er zijn vier seizoenen, die ieder een week in echte tijd duren. De wereld verandert constant, onder andere op basis van de acties van de gamers. De gildes kunnen behoorlijk groot worden met maximaal 300 leden.

 
Nodes
Elke zone heeft een node die ook xp verdient op basis van de hoeveelheid activiteiten in de zone. Bij elk level dat een node omhoog gaat komen er ok meer quests vrij. Een node kan ook evolueren tot een dorp of stad. Er is een limiet aan hoeveel nodes tegelijk een hoog level kunnen hebben en dan creëert schaarste en daarmee ook spanningen. Nodes kunnen ook vernietigd worden door andere (jaloerse) spelers of monsters.

PvP
Je inventaris heeft een gewichtslimiet. Als je een berg aan ijzermetalen wilt verplaatsen naar een andere node, dan moet je het meesturen met een karavaan. Je kan ervoor kiezen om karavanen te beschermen voor een beloning of juist andere karavanen aan te vallen. Een karavaan is hiermee in feite een mobiele PvP-zone. De PvP-fanaten kunnen ook genieten van duels, arena’s en een premiejacht op stoute medespelers. Op grotere schaal kan je deelnemen aan node-, kasteel- en gildeaanvallen.

PvE
PvE-spelers hebben gewone en instanced dungeons voor groepen, raids en node-bazen. De wereld past zich steeds aan de spelers aan, dus het is verstandig om niet constant dezelfde aanval uit te voeren.

De kosten
Een abonnement kost $15,- per maand. Er komt een ingame winkel voor echt geld, maar hier kun je alleen cosmetische dingetjes kopen. Intrepid Studios gaat de game zelf uitgeven, dus ze hebben alles zelf in de hand. Als je een vriend of vriendin overhaalt om ook Ashes of Creation  te gaan spelen, dan krijg je 15% van al hun uitgaven in de game. Dit geldt ook voor hun abonnementsgeld. Als je dus zeven mensen overhaalt om Ashes of Creation  te spelen, dan speel jij dus gratis. Op deze manier hoeven de ontwikkelaars minder geld uit te geven aan marketing en hopen ze snel mond-op-mond-reclame te genereren.

Intrepid Studios is sinds februari 2016 bezig met Ashes of Creation  en zoals te zien is aan de staat van de game werken ze er keihard aan. Je kunt je vast registreren op de website. Zo maak je meteen kans op alfa- en bètacodes. Ook kun je dan meteen een referral-link aanvragen. Om 19:00 vanavond begint er een Kickstarter waarmee je alvast je steun ook in euro’s kunt betuigen. Ashes of Creation  wordt ontwikkeld voor pc (Windows).

Ashes of Creation - Eerste blik

Ashes of Creation - Eerste blik

Ashes of Creation - Eerste blik

Ashes of Creation - Eerste blik

Ashes of Creation - Eerste blik

Chinese bruidegom gearresteerd voor nepgasten

In China is een man op zijn huwelijksdag gearresteerd nadat familie van zijn vrouw erachter was gekomen dat de tweehonderd gasten die hij had uitgenodigd als zijn familie en vrienden in werkelijkheid betaalde acteurs waren, meldde de BBC maandag.

Volgens lokale media in de provincie Shaanxi werden familieleden van de bruid achterdochtig tijdens gesprekken die ze hadden met genodigden van de bruidegom. Die zeiden dat ze "gewoon vrienden" waren, maar lieten in het midden hoe ze hem kenden. Toen de ceremonie begon zonder een spoor van de ouders van de bruidegom, was het spel over.

In interviews met het plaatselijke tv-station vertelden de "gasten" dat ze 80 yuan (11 euro) betaald kregen om zich op de dag van het huwelijk voor te doen als familie en vrienden. Sommigen zeiden dat ze taxichauffeur of student waren en een ander onthulde dat hij via WeChat met de bruidegom had onderhandeld over een prijs om daar te zijn.

Het koppel was al drie jaar samen, maar de bruid had nooit iets vreemds opgemerkt omdat ze heel verschillende vriendenkringen hadden. Het is niet duidelijk wat de motieven waren achter de stunt en ook niet welke wetten zijn overtreden.

Chinese bruidegom gearresteerd voor nepgasten
Chinese bruidegom gearresteerd voor nepgasten (Foto: BuzzO)

Massa na middelvinger Vettel: "Hij klaagt anders nůůit!"

De Grand Prix van Rusland leverde zondag op de start en de laatste paar rondjes na nog minder spektakel op dan groeiend gras, maar juist die laatste ronden geven toch wat reden tot nabespreken.

Sebastian Vettel was druk bezig het gat naar leider Valtteri Bottas te verkleinen van bijna vijf naar minder dan één seconde, maar in de slotronde werd duidelijk dat de Duitser de zege niet meer ging pakken. Daar leek Felipe Massa een rol in te spelen: de coureur van Williams reed na een lekke band rond op de negende plek en werd in de slotfase op een rondje gezet door Bottas en Vettel.

Dat verliep niet helemaal zonder slag of stoot. Massa had achter zich alle ruimte en had in principe dus ruim aan de kant kunnen gaan voor de twee leiders, maar kreeg dit over de boordradio vermoedelijk niet te horen. Het gevolg was dat Bottas er vrij soepel langs kon komen, maar Vettel zat in een chicane even vast achter de Braziliaan. 

Toen Massa dan toch aan de kant ging liet Vettel zich weer even van zijn ouderwetse kant zien: het duel met Bottas werd op een lager pitje gezet, want Massa moest en zou een Duitse middelvinger te zien krijgen, gevolgd door wat klassiek geklaag op de boordradio. Of Vettel de Fin zonder Massa's actie wel in had kunnen halen valt natuurlijk ernstig te bezien, maar na het incident had hij in elk geval geen kans meer.

Massa reageerde laconiek toen hij hoorde dat Vettel op de boordradio had zitten klagen. "Echt waar? Dat doet hij anders nooit! Weet je het zeker?", lachte de Braziliaan. "Ik liet de binnenkant van de bocht open voor hem en in bocht vier gaf ik hem ook alle ruimte, maar hij ging er niet langs. Daarna zat ik helemaal aan de linkerkant, maar durfde hij er weer niet langs."

Vettel stuurt een welgemeende middelvinger richting Massa (Bron: YouTube)

Spaanse 'laatbloeier' rijdt Quintana aan puin in AsturiŽ

De Spaanse wielrenner Raul Alarcon heeft flink van zich doen spreken. De 31-jarige renner van W52/FC Porto, niet bepaald iemand met het postuur van een rasklimmer, won maandag de derde en laatste etappe van de Vuelta Asturias in Spanje, waarbij hij niemand minder dan Nairo Quintana kansloos liet op een zware beklimming.

Op zo'n zeven kilometer van de in Oviedo getrokken streep werd El Violeo beklommen, een pittige beklimming met stukken waar het met meer dan 20% omhoog ging. Alarcon trok er ten strijde, knalde omhoog en vloog Quintana voorbij. In een mum van tijd had hij ook de koplopers te pakken, waarna hij solo naar de finish reed. Alarcon, die als leider aan de etappe begon, schreef zo ook het eindklassement op zijn naam, voor Quintana en de immer jonge 40-jarige Oscar Sevilla.

De opmars van Alarcon is zacht gezegd opvallend. Hij debuteerde in 2007 als profrenner bij Saunier Duval, met illustere ploeggenoten als Leonardo Piepoli, Riccardo, David de la Fuente en Juan José Cobo, stuk voor stuk geholpen door een aantal welgeplaatste spuiten met verboden middelen. Alarcon sleet de jaren erna bij continentale ploegen en werd vorig jaar opgepikt door het Portugese W52/FC Porto, waarmee hij ineens vierde werd in de Ronde van Portugal.

Dat laatste liet bij een aantal de dopingradar al aanslaan, maar dat hij nu ook iemand als Quintana achter zich laat op een beklimming heeft op social media de wenkbrauwen nog een stuk meer doen fronsen. Waarmee we Alarcon uiteraard niet van vals spel willen betichten, wellicht hebben we gewoon met een 31-jarig wonderkind te maken. 

Aeroflot-passagiers gewond door turbulentie

Aan boord van een vlucht van de Russische maatschappij Aeroflot uit Moskou zijn maandag zeker 27 mensen gewond geraakt toen het toestel ongeveer veertig minuten voor de landing in Bangkok in zware turbulentie terechtkwam. Vijftien van hen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis, maakte de Russische ambassade in Thailand bekend.

Onder de gewonden zijn 24 Russen, de overigen zijn Thai. Volgens de ambassade hadden ze voornamelijk botbreuken en kneuzingen.

Volgens Aeroflot kwam de turbulentie volkomen onverwacht, waardoor de bemanning van de Boeing 777 niet de tijd had de passagiers te waarschuwen de riemen vast te maken.

Aeroflot-passagiers gewond door turbulentie
Aeroflot-passagiers gewond door turbulentie (Foto: ANP)

SpaceX lanceert spionagesatelliet

Het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft maandag een spionagesatelliet gelanceerd voor een Amerikaanse inlichtingendienst, meldt CNN. De lancering vanaf Cape Canaveral stond voor zondag gepland, maar moest vanwege een probleem met een sensor in het onderste deel van de raket een dag worden verschoven.

Over de kunstmaan zelf werden geen bijzonderheden verschaft. De opdrachtgever, de National Reconnaissance Office (NRO), houdt volgens eigen zeggen terroristen en de ontwikkeling van kernwapens in andere landen in de gaten. Ook kan de NRO in een vroeg stadium waarschuwen als een raketaanval dreigt.

SpaceX zet zijn ruimtemissies doorgaans in hun geheel online. Deze keer werd de informatieoverdracht echter afgekapt vanaf het moment dat het bovenste stuk van de raket zich losmaakte van de eerste trap, zo'n zeven minuten na de lancering. Die eerste trap keerde vervolgens volgens plan terug op een platform bij het ruimtevaartcentrum Kennedy. Door de stuwraket vaker te gebruiken wil SpaceX de kosten van lanceringen omlaag brengen. 

SpaceX lanceert spionagesatelliet
SpaceX lanceert spionagesatelliet (Foto: ANP)

CD: Art Of Anarchy - The Madness

Het tweede album van de Amerikaanse hardrock supergroep Art of Anarchy is onlangs verschenen. Met The Madness maakt de band een doorstart, na het overlijden van zanger Scott Weiland op 3 december 2015. Uiteraard was de excentrieke Weiland, bekend geworden met Stone Temple Pilots, het boegbeeld van de band, maar in Scott Strapp, de zanger van Creed, heeft de band een uitstekende opvolger gevonden.

Stam denkt aan stap hogerop als trainer

Nu hij de eerste bevestiging heeft van zijn kwaliteiten als coach, denkt Jaap Stam na over een stap hogerop. Stam gaat met Reading FC meedoen om de play-offs voor promotie naar de Premier League. De oud-international van Oranje is ambitieus en hoopt te laten zien dat hij ook in het trainersvak onderscheidende kwaliteiten heeft.

Hij weet nog niet precies waar hij denkt te gaan belanden. "Maar voor mijzelf is natuurlijk wel van belang dat ik weet wat de mogelijkheden straks zijn. Ik ben prestatiegericht", zegt de voormalige verdediger in het Algemeen Dagblad.

"Ik wil stappen blijven maken. Voor het elftal en voor mezelf. Noodgedwongen een pas op de plaats maken kan, maar ik heb de ambitie om weer in de top te werken. Ik wil een keer gaan werken met absolute topspelers. Wat moet je dan doen als trainer? Doen coaches dan veel of juist de spelers zelf? Dat wil ik ervaren. Het is niet zo dat dat volgend jaar al moet gebeuren. Maar je wilt wel progressie blijven zien in alles. Dus ook binnen de clubs waar je actief bent."

Er zou interesse zijn van West Ham United. Daar wil Stam nog niet op in gaan. "Als een team goed presteert, dan komt er interesse voor spelers én trainers. Zo werkt het nu eenmaal. Ook in mijn geval. Dat heeft nu niet mijn prioriteit, maar je weet niet wat er gaat gebeuren."

Nederlands algoritme detecteert hack Twitter

Een algoritme dat is ontwikkeld door een Nederlandse studente is in staat om gehackte Twitteraccounts op te sporen. Computable schrijft dat de studente, Meike Nauta, zes eigenschappen heeft gedefinieerd waarmee een score wordt bepaald. In 99 procent van de gevallen is aan de hand van die score vast te stellen dat een tweet niet gestuurd is door de eigenaar van het Twitteraccount.

Het algoritme dat Nauta heeft ontworpen bekijkt de taal van de tweet, het tijdstip van verzenden, het apparaat waarmee het bericht is gestuurd, een eventuele link in de tweet, de frequentie van tweets en of er sprake is van een retweet. Het doel van het algoritme is het beperken van de schade. "Als je binnen 24 uur een gehackt account ontdekt, dan kun je volgens de literatuur het aantal slachtoffers met 70 procent verminderen."

Nauta studeert aan de Universiteit Twente. Volgens haar is het model niet alleen te gebruiken voor Twitter, maar ook voor andere sociale media. "Het gaat om het detecteren van opvallende gedragsveranderingen, dat zou je ook kunnen toepassen op sociale media als Facebook", zei ze tegen Computable.

Nederlands algoritme detecteert hack Twitter
Nederlands algoritme detecteert hack Twitter (Foto: BuzzT)

Arrestaties bij drugsactie in Leeuwarden

De politie is maandagochtend vroeg begonnen met een actie in zeven woningen en een bedrijfspand met loods aan de Apolloweg in Leeuwarden. Rond 08.00 uur waren al acht mensen opgepakt. Ook zijn automatische vuurwapens, contant geld en vuurwerk gevonden.

De politie is met tachtig man, maar ook geld- en drugshonden en een grondradar op zoek naar administratie, drugs en geld. Inmiddels zijn al enkele auto's weggesleept. Een zoekteam van Defensie dat is gespecialiseerd in het vinden van verborgen ruimtes is ook aanwezig.

Het Openbaar Ministerie en de politie begonnen met een onderzoek na meldingen van overlast in de straat.

Project bijverdienen in de bijstand Utrecht afgeblazen

De gemeente Utrecht heeft een project waarin het wil uitzoeken welke benadering van bijstandsgerechtigden het beste werkt om ze uit die uitkering te helpen voorlopig uitgesteld. Dat gebeurt omdat het ministerie van Sociale Zaken niet akkoord gaat met de proef.

De gemeente wil de proef, genaamd 'Weten wat werkt', opzetten als wetenschappelijk onderzoek, waarbij een groep van ruim 1000 bijstanders willekeurig in 4 groepen worden verdeeld. Voor een groep vervalt de sollicitatieverplichting, terwijl voor een andere groep de begeleiding naar solliciteren en werk juist wordt geïntensiveerd. De derde groep voert als 'tegenprestatie' door de gemeente geselecteerd werk uit, waarvoor ze een maandelijkse vergoeding van 125 euro krijgen. De vierde groep is de controlegroep, zij worden dus volgens de huidige regelgeving behandeld.

Volgens verantwoordelijk D66-wethouder Victor Everhardt zegt dat het ministerie 'telkens nieuwe hobbels verzint om te voorkomen dat wij beginnen met dit nuttige en belangrijke experiment'. Woordvoerder van het ministerie, de PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma, zegt dat ze 'gewoon iets meer tijd nodig hebben'. Het ministerie is tegen het willekeurig verdelen van de mensen over de groepen: zij wil dat per individu wordt bekeken in welke groep hij of zij de beste kans heeft om werk te vinden. Alleen: dan is het geen wetenschappelijk onderzoek meer.

Het lijkt er dus sterk op dat het ministerie haar eigen regels belangrijker vindt dan het daadwerkelijk aan werk helpen van uitkeringsgerechtigden. Ook heeft het er alle schijn van dat ze het project waarbij gemeenten de vrijheid krijgen om te experimenteren met de uitvoering van de bijstandswet, liever kwijt is dan rijk. Vooralsnog lijkt SZW echter nog niet van plan om een einde te maken aan de situatie in een aantal gemeenten waar ontslagen laaggeschoolde werknemers als 'tegenprestatie' hun eigen werk weer mogen gaan doen om te voorkomen dat ze hun uitkering verliezen.

Klijnsma op plek twee lijst PvdA (Novum)
Klijnsma: bijverdienen in de bijstand is niet de bedoeling (Novum)

Amsterdam helpt transgenders aan baan

De gemeente Amsterdam gaat samen met de Stichting GenderTalent werkloze Amsterdamse transgenders helpen aan een baan. Dat meldt de stichting maandag.

Uit recent onderzoek blijkt dat 25 procent van alle transgenders een uitkering heeft, terwijl dat percentage over de gehele Nederlandse bevolking 10 procent is. Ook krijgt ruim 40 procent te maken met discriminatie. GenderTalent coacht nu tientallen mensen. Iedere maand melden zich vijftien nieuwe gegadigden aan.

Wethouder Simone Kukenheim van de gemeente Amsterdam zegt dat transgenders te vaak te maken krijgen met discriminatie en afwijzing op de arbeidsmarkt. "Amsterdam wil dat zij zich veilig voelen en hun talenten kunnen inzetten."

Voorzitter Bregtje Visser van GenderTalent is blij met de "voortrekkende rol die de gemeente Amsterdam neemt in het oplossen van het veel te hoge uitkeringscijfer".

Amsterdam helpt transgenders aan baan
Amsterdam helpt transgenders aan baan (Foto: ANP)

Stadion Woudestein wordt Van Donge & De Roo Stadion

Het is een bekend begrip in de Eredivisie: voetballen 'op Woudestein', het stadion van Excelsior. Dat zal de komende tien jaar niet meer het geval zijn, want vanaf nu krijgt het stadion de net iets minder lekker bekkende naam 'Van Donge & De Roo Stadion'.

De naamswijziging heeft uiteraard niks te maken met het eren van helden uit vervlogen tijden, maar komt voort uit een contract met de logistiek dienstverlener uit Rotterdam. Het contract en dus de naam van het stadion geldt voor de komende tien jaar, met ingang van 1 mei, vandaag dus.

"We moesten kiezen tussen ambitie en sentiment. We weten dat er veel historie kleeft aan de naam Woudestein, maar met sentiment word je geen vaste eredivisieclub, we moeten wel de inkomsten vergroten", liet commercieel directeur Wouter Gudde weten. De partijen willen allebei niet laten weten hoeveel geld er met de actie gemoeid is, maar wel is duidelijk dat de naam Woudestein maandag al verwijderd wordt.

Feyenoord zal de mogelijke kampioenswedstrijd zondag dus in het Van Donge & De Roo Stadion spelen en dat is uiteraard niet toevallig. "We hebben hen aangeboden twee maanden lang gratis hun naam op het stadion te zetten, zodat ze de mogelijke kampioenswedstrijd mee konden pakken. Dat is natuurlijk heerlijk voor de exposure. Feyenoord kan hier kampioen worden, maar dat stellen wij graag nog wel even uit", zegt Gudde.

Bottas: "Hier heb ik lang op gewacht"

Valtteri Bottas won zondag de Grand Prix van Rusland, de eerste overwinning uit de carrière van de Fin. Hij was dan ook blij en klonk vooral opgelucht dat zijn eerste zege binnen was.

"Het heeft een tijdje geduurd, ik heb er meer dan tachtig races op moeten wachten, maar dat was het volledig waard!", jubelde Bottas na afloop. "Ik wil vooral het team bedanken. In de winter was er ineens de wat vreemde overstap naar Mercedes, wat nu nog steeds een beetje raar voelt soms, maar nu sta ik hier. Het jaar is was moeizaam begonnen voor ons, het is wel de bedoeling om met beide auto's het podium te halen", verwees hij naar teamgenoot Lewis Hamilton, die er het hele weekeinde totaal niet aan te pas kwam.

"Het is hier niet zo verkeerd om vanaf de tweede rij te starten", aldus de Fin, die als derde vertrok. "Ik zat gelijk in de slipstream van de Ferrari's en kon ze passeren. Vooral met mijn herstart na de safety car ben ik blij, daar kon ik een gat slaan wat ik echt nodig had", aldus Bottas, die ook de Russische fans nog even bedankte. 

Crash Sato helpt Pagenaud aan eerste IndyCar-zege op oval

Simon Pagenaud heeft dit weekeinde voor het eerst in zijn carrière een race in de IndyCar Series die gereden werd op een oval gewonnen. De Fransman, regerend kampioen, won eerder al acht races, maar die werden allemaal verreden op een gewone baan of een stratencircuit.

Op de Phoenix International Raceway, waar 250 ronden op het programma stonden, ging het in de allereerste bocht van de race al flink fout. Mikhail Aleshin spinde en Marco Andretti, Sebastien Bourdais, Max Chilton en Graham Rahal konden een crash niet voorkomen. Uiteraard werd een caution - een gelevlagsituatie, inclusief safety car - uitgeroepen en pas na ruim twintig ronden kon het veld dan echt los.

Pagenaud zat gelijk al goed voorin, net als Penske-teamgenoten Helio Castroneves, die van pole vertrok, Joseph Newgarden en Will Power. De cautions bleven lang uit en dus moesten de pitstops onder groen gemaakt worden, iets wat op de korte oval van Phoenix al snel twee rondjes verlies oplevert. 

Dat is precies wat Pagenaud uiteindelijk de winst bezorgde. Zijn voornaamste concurrenten, vooral bestaande uit teamgenoten en JR Hildebrand, waren net binnen toen Takuma Sato zijn auto in de muur hing. De Japanner kwam op de baan tot stilstand en dus kregen we een caution. Pagenaud schoot zo onder geel naar binnen en verloor veel minder tijd dan de rest, waardoor hij als leider de baan op kwam. 

De Fransman had bij de herstart de leiding in handen, terwijl zijn naaste concurrenten met een hoop achterblijvers voor zich moesten worstelen. Dat kostte ze te veel tijd en de eerste ovalzege van Pagenaud kwam geen moment meer in gevaar. Power eindigde als tweede, de sterk naar voren komende Hildebrand bracht de derde plek over de finish. 

Bij de start ging het al niet helemaal goed (Bron: YouTube)

Sato crasht en de daaropvolgende caution beslist uiteindelijk de race (Bron: YouTube)

Inkomenscheck bij aanschaf mobiel op krediet

Telecomproviders moeten vanaf maandag voordat zij een krediet voor een mobiele telefoon verstrekken verplicht een zogeheten inkomens- en lastentoets uitvoeren. Daarmee moet worden bepaald of het verantwoord is om aan consumenten een krediet te verstrekken. Onderdeel van de toets is het opvragen van de kredietstatus bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

De verplichting, opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), geldt voor alle mobiele telefoons met een waarde van meer dan 250 euro die op afbetaling worden gekocht. Naast het opvragen van de kredietstatus controleert de telecomprovider ook het inkomen en de woonlasten van de consument. Telecomproviders bepalen overigens zelf de richtlijnen voor het al dan niet verstrekken van een krediet.

Begin dit jaar werd bekend dat de regels voor telefoons op afbetaling strenger zouden worden. Dat moet consumenten beschermen tegen te hoge schulden.

Naast de inkomenscheck moeten de kosten voor telefoons apart worden vermeld van de abonnementskosten, zodat beter inzichtelijk is hoeveel het kost om een mobiele telefoon gespreid te betalen. Ook moet het makkelijker worden om aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Inkomenscheck bij aanschaf mobiel op krediet
Inkomenscheck bij aanschaf mobiel op krediet (Foto: ANP)

17-jarige coureur die benen verloor 'gaat zeker weer racen'

De 17-jarige Britse coureur Billy Monger verloor eerder deze maand beide onderbenen na een zwaar ongeval tijdens een race in het Brits Formule 4-kampioenschap op Donington. Toch heeft hij de moed niet opgegeven. Sterker nog, Monger is 'gewoon' van plan om weer te gaan racen, zo zegt zijn familie.

Volgens coureur Mark Sumpter, een neef van Monger, doet de jonge rijder er alles aan om weer terug te komen. "Hij is absoluut van plan om weer te gaan racen", zegt hij. "Hij heeft nu een racestuurtje in zijn bed liggen en is aan het uitvogelen hoe hij een handkoppeling moet gaan gebruiken. Het gaat naar omstandigheden erg goed met Billy en hij is ontzettend blij met alle steun die hij krijgt."

Al snel nadat bekend werd dat Monger beide onderbenen verloor werd een crowdfundingsactie gestart, wat resulteerde in honderdduizenden euro's aan donaties. Ook Formule 1-coureurs als Jenson Button en Max Verstappen droegen hun steentje bij, terwijl veel coureurs afgelopen weekenden met een verwijzing naar Monger op de auto reden tijdens de Grand Prix van Rusland.

"Horen van dat ongeluk kwam echt hard aan", zei Lewis Hamilton in Sochi. "Wij hebben allemaal ook in die positie gezeten, waar je zo hard werkt om de top te bereiken. Om dan een kind zo'n crash mee te zien maken, vreselijk", aldus Hamilton, die zei het weekeinde in Rusland op te dragen aan Monger. 

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, het handgebaar (en emoji) voor "ok" is tegenwoordig het symbool voor 'White Power', alle vrouwen in Oostenrijk zouden hoofddoeken moeten dragen uit solidariteit met moslims, mannen in Iran dragen een hijab uit solidariteit met de vrouwen die hiertoe gedwongen worden en de Europese jeugd wil niet stemmen maar zijn wel bereid om massaal in opstand te komen.

Tottenham verslaat Arsenal en blijft in strijd landstitel

Tottenham Hotspur is in het spoor van koploper Chelsea gebleven, door The North London Derby tegen Arsenal met 2-0 te winnen.

Tottenham had in de eerste helft het beste van het spel en kreeg ook de meeste kansen. De eerste kans was voor Dele Alli. De kopbal van de middenvelder ging echter net naast het doel van Petr Cech. Ook Christian Eriksen kreeg een grote kans op de 1-0, maar de oud-middenvelder van Ajax volleerde de bal over.

Aaron Ramsey zorgde voor het eerste gevaar voor Arsenal. Hugo Lloris kon nog ternauwernood redding brengen op een schot van de middenvelder. Het laatste gevaar voor rust was weer van Tottenham, maar Jan Vertonghen zag Cech redding brengen op zijn schot.

Na rust testte Victor Wanyama direct Arsenal-doelman Cech weer en weer hield Cech zijn doel schoon. Na 55 minuten moest hij zich dan toch gewonnen geven. Alli wist hem te passeren en de 1-0 op het scorebord te zetten.

Drie minuten later leek de wedstrijd al vroegtijdig beslist. Na een overtreding van Gabriel Paulista op Harry Kane kreeg de thuisploeg een strafschop. Kane ontfermde zich over de bal en hij faalde niet: 2-0.

Een kwartier voor tijd kreeg Danny Welbeck de kans om de spanning terug te brengen in de wedstrijd, maar hij slaagde er niet in om Lloris te passeren. Aan de andere kant voorkwam Cech een derde tegentreffer op een inzet van Toby Alderweireld.

Tottenham blijft dankzij de zege meedoen om de titel in de Premier League. Met nog vier wedstrijden te spelen heeft de ploeg vier punten achterstand op koploper Chelsea. Arsenal blijft zesde en eindigt voor het eerst sinds het seizoen 1994/95 onder Tottenham.

Van Marwijk: "Als ik Wenger was zou ik vertrekken"

Bert van Marwijk vindt het tijd dat Arsène Wenger aan het einde van het seizoen gaat vertrekken als manager van Arsenal.

"Als ik hem was, zou ik zeggen: 'het is prima geweest, ik heb een geweldige tijd gehad bij Arsenal. Het is tijd voor een nieuwe coach'", vertelde Van Marwijk bij Ziggo Sport.

Een groot deel van de aanhang van Arsenal schreeuwt om het vertrek van Wenger. Spandoeken met de tekst 'Wenger Out' zijn regelmatig te zien. "Nee, daar valt niet meer tegen te vechten."

"Die spandoeken ziet hij natuurlijk ook overal hangen. Ik vind het heel vervelend voor hem. We moeten ongelooflijk veel respect opbrengen voor iemand die zo lang op zo'n niveau deze club coacht. Maar ik denk dat hij het zelf inmiddels ook wel weet.''

'Verbied zwaar transport op overwegen'

Er moet een verbod komen op bijzondere, zware voertuigen (zoals hoogwerkers, diepladers en hijskranen) op spoorwegovergangen. Dat schrijft de Maatschappij Voor Beter OV aan demissionair Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen. Aanleiding is een reeks ernstige incidenten waarbij een dode viel, de veiligheid van treinpassagiers in gevaar kwam en veel schade werd aangericht.

Vorig jaar februari ontspoorde in Dalfsen een trein nadat die op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleed en tien mensen raakten gewond. Medio november ontspoorde een trein in het Groningse Winsum na een botsing met een melkwagen. Er vielen zeventien gewonden. In Deurne reed vorige week een goederentrein op een stilgevallen graafmachine en in Wouw botste afgelopen vrijdag een trein op een dieplader.

'Verbied zwaar transport op overwegen'
'Verbied zwaar transport op overwegen' (Foto: ANP)

Verkeer heeft geen last van aanpassing A1

Het verkeer ondervindt vooralsnog geen problemen op het vernieuwde knooppunt Muiderberg op de A1. Dat meldt Rijkswaterstaat. Sinds maandagochtend vroeg moeten auto's richting Almere links aanhouden en het verkeer naar Amersfoort rechts rijden. Eerder was dat precies andersom.

Door de nieuwe verbindingsboog kan het verkeer van Amsterdam naar Almere met een hogere snelheid doorrijden. "Het gaat prima tot nu toe", zegt woordvoerder Erik Suik van Rijkswaterstaat. "Er zijn nog nul problemen geweest. Ok, het is nu meivakantie en dus minder druk, maar dan nog. Natuurlijk zullen mensen zich gaan vergissen, dat is normaal bij zo'n aanpassing, en al helemaal als het straks drukker wordt. Er rijden hier 100.000 auto's per dag."

Verkeer heeft geen last van aanpassing A1
Verkeer heeft geen last van aanpassing A1 (Foto: ANP)

Mysterieuze countdown Janet Jackson

Op de website van Janet Jackson staat sinds zondag een aftelklok die voor veel speculatie zorgt. Fans zijn reuze benieuwd naar wat er zal gebeuren om dinsdagochtend 3:00 uur Nederlandse tijd.

Volgens Billboard wil de woordvoerder van de zangeres geen commentaar geven op de countdown. Janet zelf heeft al sinds 15 april niet van zich laten horen op social media. Haar laatste post op Instagram was een foto van zichzelf met baby Eissa.

De meeste volgers van de 50-jarige zangeres gokken op de aankondiging van een tournee. Vorig jaar moest Janet alle ingeplande concerten uit haar Unbreakable-toer afzeggen, naar later bleek vanwege haar zwangerschap . Destijds gaf organisator Live Nation aan dat de concerten werden verplaatst naar 2017.

Mysterieuze countdown Janet Jackson
Mysterieuze countdown Janet Jackson (Foto: BuzzE)

Meer zorgen over oorlog en terrorisme

Mensen maken zich meer druk over oorlog en terrorisme. De zorgen over terrorisme zijn het grootst sinds 2002, terwijl de zorgen over oorlog weer op het niveau liggen van 2014. Dat blijkt uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2017, uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Maakten in 2016 drie op de tien Nederlanders zich nog zorgen over oorlog, dit jaar is dat vier op de tien. Ruim zes op de tien Nederlanders maken zich zorgen over terrorisme. De negatieve stemming over de komst van vluchtelingen naar Nederland en Europa is in dezelfde periode juist afgenomen. In 2016 maakte ruim de helft zich hier nog zorgen over, terwijl dat dit jaar gedaald is tot ruim een derde.

In totaal staan ruim negen op de tien Nederlanders op de één of andere manier stil bij 4 mei. Zo nemen ruim acht op de tien Nederlanders de twee minuten stilte in acht en volgen ruim zes op de tien Nederlanders de Nationale Dodenherdenking op televisie, via de radio of online. Ten opzichte van andere momenten van nationale betekenis voelen Nederlanders zich tijdens de Dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei het sterkst verbonden met andere Nederlanders. Acht op de tien voelen zich op deze momenten in (zeer) sterke mate verbonden met elkaar.

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat 5 mei ieder jaar een vrije dag voor alle werkende Nederlanders zou moeten zijn. Stel dat 5 mei inderdaad een vrije dag zou worden en men zou daar een andere vrije dag voor moeten inleveren, kiezen drie op de tien voor Goede Vrijdag.

Meer zorgen over oorlog en terrorisme
Meer zorgen over oorlog en terrorisme (Foto: ANP)

'Twee keer zoveel treinen op spoor'

Het Nederlandse spoor moet aangepast worden. Het spoor moet geschikt worden voor twee keer zoveel treinen, die korter op elkaar rijden met veel hogere snelheden. Dat stelt Pier Eringa, president-directeur van ProRail, in een interview met De Telegraaf.

"De spoortechniek dateert op veel plekken van net na de oorlog. Vergelijk het met de zwart-wittelevisie. We moeten met onze tijd mee, ook qua kennis. In Duitsland worden waterstoftreinen, die hun eigen elektriciteit opwekken, al getest. Nederland mag niet achterblijven. Binnenkort openen we ook hier een testtracé voor autonome treinen. Daar gaan we mee aan de slag."

Eringa wil onderhoud ook overdag uitvoeren. "Nu wordt dubbelspoor bij werkzaamheden stilgelegd, maar er kan soms best één spoor openblijven. We moeten slimmer omgaan met de middelen. Veiligheid staat voorop, maar achterhaalde dogma's zijn wat mij betreft uit den boze."

'Twee keer zoveel treinen op spoor'
'Twee keer zoveel treinen op spoor' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Niet zo mooi als gisteren

In mei een warme regen, betekent vruchtenzegen

Goedemorgen!

Gisteren was het een prachtige dag. Ik heb een wandeling van 25 km gemaakt en het weer was er perfect voor. Niet te warm en zeker niet te koud en een heerlijk zonnetje erbij.

De afgelopen nacht is er bewolking over het land gekomen waaruit in het zuiden ook regen gevallen kan zijn.

Vandaag is er vrij veel bewolking en die regenzone verplaatst zich naar het noorden. In het noordoosten zou het droog kunnen blijven en in het zuidwesten zou de zon nog even tevoorschijn kunnen komen. En de temperatuur? 12 graden...

De komende dagen houdt het wisselvallige weer aan.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:08
Zon onder: 21:05
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1813 In Den Haag wordt Adriana Bouwman door middel van de guillotine onthoofd: de tweede en tevens laatste executie op deze wijze in Den Haag
1935 De dorpen Soetermeer en Zegwaard fuseren als gemeente Zoetermeer.
1982 Britse bommenwerpers bombarderen het vliegveld van de hoofdstad van de Falklandeilanden Port Stanley.
1988 De maximumsnelheid op de autosnelwegen in Nederland wordt verhoogd van 100 km/h naar 120 km/h.
1999 Marianne Vaatstra wordt op 16-jarige leeftijd vermoord.
2000 De Amerikaanse overheid schakelt de selective availability van het global positioning system uit. Hierdoor neemt de foutmarge van GPS voor burgers af van meer dan 100 m naar 10 m, wat tot vele nieuwe toepassingen leidt, zoals geocaching.

Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal (Foto: Papillion)
Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal (Foto: Papillion)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Man opent vuur bij zwembad San Diego

Bij het zwembad van een appartementencomplex in het Amerikaanse San Diego heeft een man het vuur geopend op de aanwezigen. Minstens 8 mensen raakten gewond, voordat de man werd doodgeschoten door de politie. Het is niet duidelijk hoe het met de slachtoffers gaat.

De man zou in de ene hand een biertje hebben gehad en in de andere hand een wapen waar hij mee zwaaide voordat hij begon te schieten.

Renzi opnieuw gekozen als partijleider

Matteo Renzi, de voormalige Italiaanse premier, is zondag met een grote meerderheid opnieuw verkozen tot leider van de centrumlinkse Democratische Partij.

Nog voor alle stemmen geteld waren, was het duidelijk dat 42-jarige Renzi de winst niet meer kon ontgaan. Zijn rivalen Andrea Orlando en Michele Emiliano hebben hun nederlaag toegegeven.

Renzi stapte in december 2016 op als premier nadat het volk in een referendum tegen een grondwetshervorming stemde, waaraan hij zijn lot had verbonden. Hij wil weer minister-president worden en oefent druk uit om nog dit jaar nieuwe verkiezingen te houden, in plaats van in 2018.

Renzi opnieuw gekozen als partijleider
Renzi opnieuw gekozen als partijleider (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.