FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 april 2017

CL: Atťtico beŽindigt Europees sprookje Leicester

Het Champions League-avontuur van Leicester City is voorbij. In de return in de kwartfinale was een gelijkspel in Engeland voor Atlético Madrid voldoende om door te gaan nadat het in Spanje al 1-0 was geworden.

Leicester City maakte in de vorige ronde een achterstand goed tegen Sevilla en nu stond de Premier League-kampioen voor dezelfde opgave. Door de nederlaag in Madrid hadden The Foxes geen andere keuze dan meteen op zoek te gaan naar een goal. Via onder meer Shinji Okazaki werd de thuisploeg gevaarlijk, maar het was Atlético dat de score opende.

Op de linkerflank had Filipe Luís genoeg tijd en ruimte om de bal voor te geven. Saúl Ñíguez stond ver van het Engelse doel, maar met een bekeken kopbal in de verre hoek wist de Spanjaard toch te scoren: 0-1. Een tussenstand waarmee Leicester ineens drie goals zou moeten maken om door te gaan.

De gastheer toonde echter veerkracht en de gelijkmaker was na een uur dan ook verdiend. Invaller Ben Chilwell zag zijn schot worden gekeerd, waarna de bal voor de voeten kwam van Jamie Vardy. De Engelsman knalde hoog in het doel voor de 1-1.

In het laatste halfuur bleef Leicester aandringen en Leonardo Ulloa was dicht bij een tweede goal voor de thuisclub. Zijn schot werd voor de lijn weggehaald. Atlético Madrid hield dus stand en de Spaanse bezoekers gaan door naar de halve finales. Leicester kan zich volledig richten op de competitie.

Hamilton snelste op eerste testdag Bahrein

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste van twee testdagen op het circuit van Bahrein. De Brit kwam met de Mercedes tot een tijd van 1.31,358 en kwam tot een totaal van 98 ronden.

Ferrari was vandaag het enige team dat twee auto's in mocht zetten. Voor het normale testwerk was Antonio Giovanazzi ingeroosterd. De Italiaan klokte een tweede tijd en legde 93 rondjes af. Sebastian Vettel deed bandentests en mocht als enige coureur na het vallen van de vlag nog wat ronden rijden. Door een mechanisch probleem had de Duitser baantijd gemist en Pirelli wilde meer data verzamelen. Dat is met 130 ronden uiteindelijk wel gelukt.

McLaren kan van zulke aantallen alleen maar dromen. Honda had voor de test een nieuwe krachtbron meegenomen, maar Oliver Turvey kon maar weinig in actie komen. Na twee ronden was er een waterlekkage bij het ERS, waardoor de gehele aandrijflijn vervangen moest worden. Uiteindelijk kwam de Brit nog tot zeventien ronden.

Sean Gelael reed vandaag voor Toro Rosso, maar kwam de dag niet ongeschonden door. De Indonesiër veroorzaakte tot tweemaal toe een rode vlag door problemen met de auto, maar deze waren snel verholpen. Dat gold niet voor de Red Bull van Daniel Ricciardo die voortijdig de dag moest beëindigen. Morgen zal voor Red Bull Pierre Gasly in actie komen. Max Verstappen is niet ingeroosterd.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:31.358 97
2 A. Giovinazzi Ferrari 1:31.984 93
3 D. Ricciardo Red Bull 1:32.349 45
4 R. Grosjean Haas 1:32.452 87
5 F. Massa Williams 1:32.509 56
6 N. Hülkenberg Renault 1:33.624 74
7 L. Stroll Williams 1:33.729 35
8 S. Gelael Toro Rosso 1:33.885 78
9 S. Vettel Ferrari 1:33.894 130
10 A. Celis Force India 1:33.939 71
11 M. Ericsson Sauber 1:34.550 106
12 O. Turvey McLaren 1:35.011 17

Dode ratten het veld opgegooid in Deense topper

Fans van de Deense voetbalclub Brøndby IF hebben op bijzondere wijze de boel geprobeerd te verstoren in de topper tegen FC Kopenhagen. Verdediger Ludwig Augustinsson wilde een corner nemen, maar kreeg wat naar zich toe gegooid. 

Dat bleek een stel ratten te zijn, die hun leven hadden gegeven om Augustinsson af te leiden. De Zweeds international trapte er overigens niet in en met hulp van teamgenoot Benjamin Verbic schopte hij de dode knaagdieren het veld af. 

Dezelfde Verbic besliste het duel overigens met een rake kopbal: 0-1. Daarmee slaat Kopenhagen een vermoedelijk beslissende slag in de strijd om het landskampioenschap.

Augustinsson krijgt ratten naar zich toe gegooid (Bron: YouTube)

200 miljoen extra voor verpleeghuizen

Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA wil dit jaar nog eens 200 miljoen euro extra uittrekken om de meest urgente problemen in de verpleeghuizen aan te pakken. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van de NOS dinsdag.

Het geld is net als de 100 miljoen euro die begin dit jaar al werd toegezegd, bedoeld om de grootste problemen aan te pakken en specifiek voor meer handen aan het bed.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) spreekt dinsdagavond nog met de vier partijen die onderhandelen over een nieuwe regering. Of de extra investering staat of valt met hun stem is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat alle partijen in de Tweede Kamer aandringen op meer geld voor de verplegingszorg.

Het bedrag zal in de Voorjaarsnota worden ingeboekt. De overheid had vorig jaar een begrotingsoverschot van 2,9 miljard euro.

200 miljoen extra voor verpleeghuizen
200 miljoen extra voor verpleeghuizen (Foto: ANP)

'Veel meer methaan in de lucht dan gedacht'

De uitstoot van het broeikasgas methaan ligt in Nederland veel hoger dan gedacht. Sinds 1990 is de uitstoot niet met 43 maar slechts met 20 procent gedaald, zo meldt De Correspondent dinsdag op basis van metingen door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

De bestaande modellen over methaan, een veel sterker en gevaarlijker broeikasgas dan CO2, zijn gebaseerd op schattingen en oncontroleerbare claims uit de industrie, maar niet op metingen. Uit de schaarse metingen die er wel zijn komt naar voren dat de hoeveelheid methaanuitstoot in werkelijkheid veel hoger is.

Mogelijk komt er meer methaan vrij uit veenweides, sloten en plassen. Een andere mogelijke verklaring is dat de industrie meer methaan uitstoot dan wordt gemeld. Methaan komt verder vooral in de lucht uit de adem van vee. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt de hogere uitstoot te onderzoeken.

De hogere methaanuitstoot kan gevolgen hebben voor de klimaatdoelstellingen van Nederland. De overheid moet mogelijk extra maatregelen nemen om de doelstellingen uit het Parijs-klimaatakkoord te halen en te voldoen aan het vonnis van de rechter in de klimaatzaak. GroenLinks en de Partij voor de Dieren dringen aan op objectieve metingen door de overheid.

'Veel meer methaan in de lucht dan gedacht'
'Veel meer methaan in de lucht dan gedacht' (Foto: ANP)

Siem de Jong: "Ik hoop dat ze Luuk blijven steunen"

Luuk de Jong werd zaterdag buiten de basisopstelling van PSV gehouden. Siem de Jong hoopt dat zijn broer terugkeert op zijn oude niveau.

De aanvaller heeft moeite met scoren en werd tegen ADO Den Haag voor het eerst dit seizoen buiten de basisopstelling van PSV gehouden. Luuk de Jong begreep de keuze van Phillip Cocu, maar hoopt snel weer terug te keren.

Siem de Jong steunt zijn broer nu hij het moeilijk heeft in Eindhoven. "Hij zal er alles aan doen om terug te komen, maar ik hoop wel dat hij daar steun in krijgt", vertelde Siem in gesprek met De Telegraaf.

"Luuk heeft de afgelopen twee jaar heel veel betekend voor PSV en ik hoop ook wel dat mensen hem blijven steunen en uit zijn dal proberen te trekken. Ik denk dat hij daar meer aan heeft", aldus de huurling van Newcastle United.

Ook Facebook stapt in de wereld van AR

Facebook gaat een platform ontwikkelen voor augmented reality. Dat was de boodschap van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dinsdag op F8, de bijeenkomst van Facebook voor ontwikkelaars. Facebook staat niet alleen: ook andere bedrijven, waaronder Microsoft zien 2017 als hét jaar van de augmented reality.

Zuckerberg klom vanochtend op het podium, casual gekleed in een t-shirt en een spijkerbroek. Volgens hem worden foto's en video's steeds belangrijker in ons leven. Tegelijkertijd vallen traditionele gemeenschappen uiteen en is het steeds harder nodig om mensen samen te brengen, aldus Zuckerberg. Facebook ziet een wereld voor zich waarin het echte leven en het digitale leven worden vermengd.

Om het echte leven en de digitale wereld samen te brengen is een platform nodig en dat AR-platform gaat Facebook ontwikkelen. Het platform is vandaag opengesteld voor ontwikkelaars.

De eerste stap is volgens Facebook het toevoegen van digitale elementen aan het dagelijks leven met behulp van de camera van een telefoon. Uiteindelijk moet dat leiden tot een soort bril die een 'virtuele laag' over de werkelijkheid kan leggen. ,,Maar het duurt even om dit soort dingen uit te rollen", waarschuwt Zuckerberg.

De ideeën van Facebook doen erg denken aan de pogingen van Google met Google Glass, de filters die Snapchat eerder introduceerde en de nieuwe filters die zich aanpassen aan de omgeving van de foto en het AR-platform dat Microsoft aan het ontwikkelen is.

Ook Facebook stapt in de wereld van AR
Ook Facebook stapt in de wereld van AR (Foto: BuzzT)

Dionne Stax haalt schouders op over ophef

Dionne Stax heeft voor het eerst gereageerd op haar vermeende affaire met Humberto Tan. De ophef doet haar niet zo veel, zegt ze in een interview met Flair.

"Het is vooral heel vervelend, maar ik voel niet de behoefte om erop te reageren", zegt Dionne. "Het is niet de eerste keer dat ik in de roddelbladen sta en vast ook niet de laatste. Ik vind het zonde om mijn tijd en energie daar in te stoppen. Schouders ophalen en dóór."

De NOS-journaalpresentatrice houdt verder haar mond over de affaire. Afgelopen maand werd door verschillende media gesuggereerd dat Humberto zijn vrouw zou hebben verlaten voor Dionne. De twee zouden verschillende keren samen zijn gezien. Tot dusver hulden de twee zich in stilzwijgen.

Dionne Stax haalt schouders op over ophef
Dionne Stax haalt schouders op over ophef (Foto: BuzzE)

Smeulende brand in fabriek AkzoNobel Arnhem

In een fabriek van chemiebedrijf AkzoNobel woedt dinsdagavond een smeulbrand. De brandweer heeft vooral uit voorzorg veel mensen en materieel ingezet. Op de tweede verdieping van het gebouw smeult cellulose in een droogmachine, vertelde een woordvoerder. Door een gebrek aan ventilatie liep de temperatuur zeer hoog op.

Om de hitte een uitweg te geven, hebben brandweermensen ventilatieroosters uit de muur gesloopt en ramen ingegooid, vertelde de woordvoerder. "Dat hielp behoorlijk." Een verdieping hoger staat veel alcohol opgeslagen. Daar maakte de brandweer zich zorgen om, maar toen de temperatuur daalde, week het gevaar.

Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, maar in de omgeving hangt wel een geur die doet denken aan verbrand plastic. Mensen uit de buurt die daar last van hebben, doen er goed aan hun ramen en deuren te sluiten.

Niemand is gewond geraakt en de medewerkers konden de fabriek snel verlaten.

Smeulende brand in fabriek AkzoNobel Arnhem
Smeulende brand in fabriek AkzoNobel Arnhem (Foto: ANP)

Man Dishoek doodde vrouw en zichzelf

De vrouw van het dood gevonden echtpaar in Dishoek blijkt door haar man om het leven te zijn gebracht. De politie concludeert dinsdag na onderzoek dat de 43-jarige man eerst zijn vrouw heeft doodgeschoten en daarna zichzelf van het leven beroofde.

De lichamen van het echtpaar werden donderdag gevonden bij het Zeeuwse dorp Dishoek. Op die plek werd ook een pistool aangetroffen. Het paar had vijf kinderen en woonde in Middelburg.

De 39-jarige vrouw heeft het afgelopen jaar meerdere meldingen gedaan van huiselijk geweld en mishandeling door haar man.

Man Dishoek doodde vrouw en zichzelf
Man Dishoek doodde vrouw en zichzelf (Foto: ANP)

Maan Saturnus heeft 'bubbelbad' van stikstof

Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus, heeft een zee met borrelend en bruisend stikstof. Dat heeft een internationale groep wetenschappers ontdekt. Ze hebben het dinsdag naar buiten gebracht en schrijven erover in het belangrijke wetenschapsblad Nature Astronomy.

De onderzoekers zagen het opmerkelijke fenomeen in 2013 voor het eerst, op beelden van de Amerikaans-Europese missie Cassini-Huygens. In de zee Ligeia Mare bij de noordpool van Titan verschenen heldere plekken, die ook snel weer verdwenen. Ze noemden het de 'magische eilanden'. Uit het onderzoek bleek dat aan de zeespiegel veel stikstof is, vermengd met methaan en ethaan. Dat mengsel zakt de diepte in, tot ongeveer 200 meter. De druk op die dieptes scheidt de stikstof van de methaan en ethaan. De stikstof gaat dan als bubbels weer naar boven. Sommige bellen zijn vier centimeter groot.

Het gebied waarin het bruisen voorkomt, kan honderden vierkante kilometers groot zijn. Het verschijnsel komt en gaat, afhankelijk van de omstandigheden, wat verklaart waarom het niet op alle satellietbeelden te zien is.

Titan, ontdekt in 1655 door Christiaan Huygens, is op dit moment de enige plek buiten de aarde waarvan zeker is dat er vloeistoffen aan het oppervlak staan. Daarom zijn er misschien sporen van buitenaards leven te vinden in de vorm van minieme organismen.

De missie Cassini-Huygens bestaat uit twee delen: de satelliet Cassini en de lander Huygens. Ze werden in oktober 1997 samen gelanceerd. Cassini vliegt langs Saturnus en al zijn manen, Huygens landde in 2005 op Titan. Later dit jaar komt een einde aan de Cassini. Het is de bedoeling dat de satelliet in september wordt verzwolgen door Saturnus. Dat moet voorkomen dat hij de manen kan vervuilen.

Maan Saturnus heeft 'bubbelbad' van stikstof
Maan Saturnus heeft 'bubbelbad' van stikstof (Foto: ANP)

Douane Schiphol vindt 72 kilo babypaling

Controlediensten hebben op Schiphol 36 zakken met levende babypaling in beslag genomen. De plastic zakken met water en jonge paling waren in zes gewone koffers gestopt om naar China te smokkelen.

De partij van zo'n 72 kilo is in China ongeveer 115.000 euro waard, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag. De man en vrouw uit China die de koffers hadden ingecheckt, zijn maandag aangehouden. De NVWA werkte bij deze actie samen met de douane.

Omdat de palingpopulatie hard achteruit gaat, is de Europese paling sinds 2009 beschermd. De export ervan is aan strenge regels gebonden.

Douane Schiphol vindt 72 kilo babypaling
Douane Schiphol vindt 72 kilo babypaling (Foto: ANP)

Turk trollt Trouw: ik neuk slecht

Oeps, gênant. Journalist Niels Markus van de Trouw interviewde Turkse Nederlanders over het referendum en de uitslag daarvan. Een daarvan stelde zich voor als Fanasi Kerim, maar dat blijkt dus iets heel anders te betekenen...

Twitteraar Alptekin Akdogan zag een stukje van dat artikel en kwam niet meer bij van het lachen. Als je namelijk 'Fena Sikerim' laat vertalen naar het Nederlands, kom je er achter dat het 'ik neuk slecht' betekent. De Trouw is dus lekker getrollt door deze Turk, haha.

Surinaamse ME treedt hard op tegen betogers

De mobiele eenheid (ME) van de Surinaamse politie heeft dinsdagmiddag twee actieleiders hardhandig opgepakt terwijl ze een vreedzame protestmars hielden in Paramaribo. Ook een derde man is opgepakt.

De demonstratie was georganiseerd door een aantal vakbonden en wordt ondersteund door diverse actiegroepen. De leiders van twee van deze groepen zijn opgepakt. De demonstranten protesteren tegen de slechte economische situatie in Suriname. Een deel van de demonstranten wil ook dat de regering van Desi Bouterse opstapt.

Surinaamse ME treedt hard op tegen betogers
Surinaamse ME treedt hard op tegen betogers (Foto: ANP)

'Facebook-moordenaar' VS dood

De man die in de VS filmde hoe hij een man doodschoot en dat filmpje op Facebook zette, is dood. Volgens de politie in de staat Pennsylvania pleegde de man dinsdag zelfmoord tijdens een "korte achtervolging".

Op de video die Steve Stephens via Facebook verspreidde was naar verluidt te zien hoe hij een 74-jarige man op straat in de stad Cleveland door het hoofd schiet. Die beelden zouden enkele uren online hebben gestaan. De politie in Cleveland begon daarna een klopjacht op de man.

Stephens beweerde in een tweede video ook andere mensen te hebben vermoord. Cleveland ligt in de staat Ohio, die grenst aan Pennsylvania.

Waarom er nog hoop is voor Turkije

Met het referendum heeft Erdogan pandora's box geopend in Turkije, het volk heeft haar voorkeur uitgebracht door voor of tegen de grondwetswijzigingen te stemmen. Met iets meer dan 51% van de stemmen is het Erdogan gelukt om een krappe meerderheid te behalen. Daar waar iedereen buiten Turkije en de Turken onheil voorspelden en weinig verbaasd zijn over de uitkomst zie ik hoop, hoop op een democratischer en een vrijer Turkije.

Gilbert mist Giro d`Italia

Philippe Gilbert moet naast de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, ook de Giro d'Italia missen. Dat meldt zijn ploeg Quick-Step Floors op hun website. De Belgische kampioen heeft een scheurtje in zijn rechternier, opgelopen bij een valpartij in de Amstel Gold Race.

In overleg met de medische staf van Quick-Step Floors is besloten dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race twee weken van de fiets blijft, zodat hij volledig kan herstellen. En pas daarna de training te hervatten. De start van de Giro op 5 mei in Sardinië komt te vroeg voor de Belg.

''Het is een grote teleurstelling dat ik de Giro moet missen. Ik heb al vaak succes gehad in deze mooie koers. Dit soort blessures zijn echter delicaat, het herstel moet niet overhaast worden. Daarom is het verlengen van mijn herstelperiode de beste beslissing. Ondanks deze terugslag blijf ik optimistisch en ben ik straks nog gemotiveerder voor het tweede deel van het seizoen'', aldus Gilbert.

Toch een PvdA'er aan de formatietafel

De PvdA neemt geen deel aan de formatieonderhandelingen, maar er zal toch een sociaaldemocraat aanschuiven bij informateur Edith Schippers: de demissionaire Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. Hij zal aan het begin van de avond aansluiten om financiële zaken te kunnen bespreken met de onderhandelaars van VVD, CDA, GroenLinks en D66.

De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet spraken dinsdag ook met onder anderen voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal Economische Raad. Vorige week liet Schippers weten dat de partijen inmiddels "stevig"met elkaar in onderhandeling zijn. Dinsdag zijn er in totaal drie gespreksronden.

Dijsselbloem bij onderhandelingen formatie
Dijsselbloem bij onderhandelingen formatie (Foto: ANP)

Kamp verlaagt gaswinning met 10 procent

De maximale gaswinning in Groningen wordt vanaf oktober verlaagd met 10 procent. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageert daarmee op een advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het afgelopen jaar is het aantal bevingen rond Loppersum weer toegenomen.

,,Gelet op de toename van het aantal aardbevingen in het gebied rond Loppersum en het naderen van de grenswaarde aldaar, zet ik de voorbereiding in gang om het productieplafond voor de gaswinning in Groningen ingaande het eerstvolgende gasjaar - dat gaat lopen vanaf 1 oktober 2017 - met 10 procent te verlagen", schrijft Kamp.

In Loppersum steeg in de aardbevingsdichtheid - het aantal bevingen per vierkante kilometer per jaar - in 2016 van 0,12 naar 0,22. Het SodM adviseert de gaswinning met 10 procent omlaag te doen als de grenswaarde van 0,25 wordt bereikt. Daar wil Kamp dus niet op wachten.

Volgens Staatstoezicht op de Mijnen kan alleen een verlaging van de gasproductie in de noordelijke provincie het aantal bevingen verminderen. Verder moet de winning zo gelijkmatig mogelijk gebeuren, met zo min mogelijk uitschieters naar boven of beneden.

Kamp heeft vorig jaar een productieplafond van 24 miljard kubieke meter ingesteld. Door de nieuwe ingreep wordt dat vanaf oktober teruggebracht naar 21,6 miljard kuub. Er zal onderzocht worden hoe de productie bij Loppersum verder omlaag kan worden gebracht.

Kamp verlaagt gaswinning met 10 procent
Kamp verlaagt gaswinning met 10 procent (Foto: ANP)

Force India-baas Mallya gearresteerd

De Londense politie heeft Vijay Mallya, eigenaar van het Formule 1-team Force India, gearresteerd. India had op 8 februari dit jaar een formeel verzoek ingediend om Mallya uitgeleverd te krijgen. De Indiër wordt in eigen land ervan verdacht fraude en samenzwering te hebben gepleegd met leningen voor zijn inmiddels opgeheven vliegmaatschappij Kingfisher.

De politie heeft de arrestatie van Mallya bevestigd. "Agenten van de Metropolitan Police hebben vanochtend, 18 april, een man gearresteerd waar tegen een uitleveringsverzoek is ingediend. Vijay Mallya, 61, is gearresteerd op verzoek van de Indiase autoriteiten vanwege beschuldigingen van fraude. Hij is gearresteerd toen hij een Londens politiebureau binnenliep en zal later vandaag voor het Westminster Magistrates' Court (een lagere Britse rechter, red.) moeten verschijnen."

India heeft vorig jaar al het diplomatieke paspoort van Mallya ingetrokken en een arrestatiebevel tegen de Indiër uitgevaardigd. Hierdoor heeft Mallya vorig jaar alleen de Britse Grand Prix bij kunnen wonen, omdat hij tegenwoordig in dat land verblijft. Zelf doet hij zijn arrestatie luchtig af en noemt het de 'voorspelbare Indiase media hype'.

Tot een uitlevering van Mallya zal het voorlopig nog lang niet komen, omdat er eerst diverse procedures bij de Britse rechtbanken gevoerd zullen moeten worden.

James Gunn maakt ook derde Guardians of the Galaxy

Nog voordat het vervolg op Guardians of the Galaxy goed en wel in de bioscopen draait - deze week zijn wereldwijd de eerste screenings voor pers en volgende week gaat de film in Europa draaien - houdt James Gunn zich al met het derde deel bezig. De regisseur heeft aangegeven dat hij ook die film onder zijn hoede zal nemen.

Gunn verraste in 2014 iedereen met zijn aanpak voor Guardians of the Galaxy: een Marvel-avontuur in de ruimte met kleurrijke figuren in de hoofdrollen, een geweldige muziekkeuze en een flinke dosis humor. Het beviel, en dus gaf de studio groen licht voor een vervolg. Marvel heeft tot nu toe nog niet eerder een regisseur drie films uit dezelfde serie zien doen (de Iron Man-serie ging na twee films door Jon Favreau naar Shane Black, de Captain America-serie had al na één film een nieuwe regisseur en de andere films zijn simpelweg nog niet bij hun derde film - maar de nabije toekomst toont ook geen hattrick voor regisseurs van Thor of Avengers), waarmee altijd werd onderstreept dat de MCU-films geen films van een regisseur, maar van de studio zijn. Gunn lijkt echter voldoende de ruimte te krijgen zijn eigen stempel te drukken en spreekt ook positief over de samenwerking met de Marvel-bazen, in een Facebook-post waarin hij zijn terugkeer naar Guardians of the Galaxy Vol. 3 aankondigt:

"Mijn partnerschap met de gasten van Marvel Studios - Kevin Feige, Lou D’Esposito, Victoria Alonso, en Jonathan Schwartz - is de beste van mijn professionele carrière geweest en heeft enorm bijgedragen aan mijn beslissing - net als de relatie met de bazen van Disney Studios - Bob Iger, Alan Horn en Alan Bergman - die innovatie en de pure liefde voor films vanaf het begin hebben toegejuicht. Van een regisseur die net door deze mensen is ingehuurd zou je deze uitspraak wellicht verwachten, maar ik zou nooit met mensen aan een film willen werken die ik niet mag, laat staan aan twee films, laat staan aan drie."

Volgens Gunn is de beslissing om een derde Guardians-film te maken echter voornamelijk verbonden aan de personages. "Uiteindelijk is mijn liefde voor Rocket, Groot, Gamora, Star-Lord, Yondu, Mantis, Drax en Nebula - en sommige van de nog komende helden - dieper dan [jullie, de fans] voor mogelijk houden, en ik heb het idee dat ze meer avonturen te beleven hebben en meer dingen te leren hebben over zichzelf en het geweldige en soms afschuwelijke universum waarin we leven."

Na Guardians of the Galaxy Vol. 2 zullen de personages eerst te zien zijn in Avengers: Infinity War, dat volgend jaar uitkomt en tien jaar Marvel Cinematic Universe in één film stopt. Gunn zal met de derde Guardians-film "het verhaal van deze iteratie van de Guardians of the Galaxy afronden, en zowel oude als nieuwe personages richting de volgende tien jaar lanceren".

Gunn benadrukt in zijn bericht niet iemand te willen zijn die een derde film in een trilogie maakt waarvan iedereen later uiteindelijk doet alsof het derde deel nooit heeft bestaan. "Ik beloof jullie, de fans, dat ik het allemaal met integriteit, liefde en respect voor de personages zal doen," sluit Gunn af.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 is vanaf volgende week te zien in de Nederlandse bioscopen, voordat de film de week erop in Gunns thuisland gaat draaien. FOK! organiseert vrijdagavond 28 april een screening van de film, waarvoor je nu nog kaarten kunt claimen.

Guardians of the Galaxy Vol. 2: Baby Groot

Haase opnieuw te sterk voor Dzumhur

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het masterstoernooi van Monte Carlo. De Nederlander (ATP-46) was met 6-3 en 6-2 duidelijk te sterk voor de Bosniër Damir Dzumhur (ATP-92).

Haase en Dzumhur zijn goede bekenden van elkaar. De laatste keer dat ze elkaar troffen was ruim een week geleden in de Davis Cup. Haase overwon het gescheld van zijn tegenstander toen in vijf sets. Ditmaal kwam de Bosniër er op gravel niet aan te pas en was het na iets meer dan een uur beslist.

Dzumhur was in Monte Carlo de vervanger van Federico Delbonis die zich geblesseerd afmeldde. In de volgende ronde stuit Haase op de als zesde geplaatste Dominic Thiem. De Oostenrijker (ATP-9) had in de eerste ronde een bye.

Dennis pakt de winst in rit twee van Tour of the Alps

De tweede etappe in de Tour of the Alps is gewonnen door Rohan Dennis. De Australiër van BMC was in een sprint bergop de snelste voor Thibaut Pinot en Davide Ballerini. Pinot neemt wel de leiderstrui over van Michele Scarponi.

De rit werd vanwege sneeuwval met veertig kilometer ingekort, waardoor de rit 140 kilometer lang was. Na dertig kilometer kwam de vroege vlucht tot stand met daarbij vier renners: Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Simone Velasco (Bardiani-CSF), Niccolò Salvietti (Sangemini - MG.Kvis) en Patrick (Gamper Tirol Cycling Team). De vier zouden niet meer dan twee minuten krijgen. Op iets minder dertig kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen door het peloton.

Alexander Foliforov was de eerste die in de aanval ging op de slotklim. De Rus van Gazprom-RusVelo kreeg Mikel Landa (Sky), Damiano Caruso(BMC) en Stefano Pirazzi (Bardiani - CSF) met zich. De vier kregen nooit veel ruimte van het peloton, waar Cannondale-Drapac de leiding nam.

Uiteindelijk werd het een sprint bergop. Dennis ging al vroeg de sprint en zijn zege kwam niet meer in gevaar. De renner van BMC had aan de finish meerdere fietslengtes op de nummer twee Pinot. De Fransman neemt wel de leiderstrui over van Scarponi, die de openingsrit won.

PVV: dubbele nationaliteit onmogelijk maken

De PVV werkt aan een voorstel om het hebben van een dubbele nationaliteit onmogelijk te maken. Fractieleider Geert Wilders heeft dat dinsdag aangekondigd. Volgens hem moet het worden verboden dat iemand twee paspoorten heeft. "Zolang je Turk bent moet je geen Nederlander kunnen worden." Wilders gaf toe dat het "ingewikkeld" is dat wettelijk te regelen. "We zijn het nu aan het uitzoeken." Met de Turkse wet, die het opgeven van de Turkse nationaliteit belemmert, heeft hij "niets te maken". Het opgeven van de Marokkaanse nationaliteit is evenmin mogelijk.

De aankondiging van Wilders komt enkele dagen na een referendum in Turkije, waarbij een nipte meerderheid instemde met een grondwetswijziging die de Turkse president aanzienlijk meer macht geeft. Een meerderheid van de Turken in Nederland die stemrecht hebben en daarvan gebruikmaakten, stemde voor de grondwetswijziging.

De PVV verzet zich al jaren tegen het hebben van een dubbele nationaliteit. Ze maakte hiervan in 2007 een punt bij de benoeming van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie en later bij de verkiezing van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die respectievelijk de Turkse en de Marokkaanse nationaliteit hebben. Ook koningin Máxima heeft een dubbel paspoort: naast een Nederlands een Argentijns. Volgens Wilders moet de wet waaraan zijn fractie werkt gelden "voor iedereen, maar de Turken voorop".

Ook bij onze Zuiderburen loopt de discussie over de dubbele nationaliteit naar aanleiding van het Turkse referendum. Zowel de CD&V (het Belgische CDA) als de N-VA (Vlaamse Nationalisten, partij van de Antwerpse burgemeester Bart de Wever) komen met voorstellen in die richting, al lijken zij zich wel te realiseren dat ze wetten in andere landen niet kunnen veranderen.

PVV: dubbele nationaliteit onmogelijk maken
PVV: dubbele nationaliteit onmogelijk maken (Foto: ANP)

Kvitova na overval mogelijk op tijd fit voor Roland Garros

Tennisster Petra Kvitova is mogelijk op tijd fit om volgende maand mee te doen aan Roland Garros, het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar. De Tsjechische werd in december overvallen in haar appartement, waar ze bij het verdedigen van zichzelf in haar linkerhand gestoken werd. De linkshandige Kvitova werd vervolgens geopereerd en de verwachtig was dat ze een half jaar uit de roulatie zou zijn.

Op Instagram liet de tweevoudig Wimbledon-kampioene weten dat ze zich heeft ingeschreven voor Roland Garros. "Dat betekent helaas niet dat ik zeker weet dat ik kan spelen, maar wel dat ik er alles aan doe om op tijd fit te zijn. Er is nog een lange weg te gaan", aldus Kvitova, die aangeeft dat het met haar herstel in elk geval de goede kant op gaat. 

Winkeliers hekelen gemeentelijke lasten

Winkeliers ergeren zich groen en geel aan oplopende gemeentelijke lasten. Met name belastingen voor het gebruik van bijvoorbeeld reclameborden, lichtbakken en luifels zijn ondernemers een doorn in het oog, stelt Detailhandel Nederland dinsdag.

De brancheorganisatie pleit ervoor de reclamebelasting volledig af te schaffen. Amsterdam heeft daarin al het goede voorbeeld gegeven, aldus voorzitter Dolf Kloosterziel. Ook de zogenoemde precariobelasting, die betaald moet worden voor het gebruik van een stuk gemeentegrond, komt als het aan de winkeliers ligt zo snel mogelijk te vervallen.

"Voor een simpel reclamebord moeten winkeliers soms al honderden euro's per jaar afdragen aan de gemeente", aldus Kloosterziel. "Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Reclameborden, luifels en uitstallingen zijn onderdeel van het hebben van een winkel."

Winkeliers hekelen gemeentelijke lasten
Winkeliers hekelen gemeentelijke lasten (Foto: ANP)

Rutte overlegt met Deense en Ierse premier over Brexit

De leiders van Nederland, Ierland en Denemarken overleggen vrijdag over de Britse uittreding uit de Europese Unie (brexit). Premier Mark Rutte ontvangt dan de Deense premier Lars Lokke Rasmussen en de Ierse premier Enda Kenny in Den Haag.

Londen liet Brussel eind maart officieel weten uit de EU te willen treden. De Britse premier Theresa May kondigde dinsdag vervroegde parlementsverkiezingen aan. Ze zoekt een nieuw mandaat voor de onderhandelingen over het vertrek uit de EU.

Rutte overlegt met Deense en Ierse premier
Rutte overlegt met Deense en Ierse premier (Foto: ANP)

Eis 30 maanden voor chantage met naaktfoto's

Door zich op seksdatingsites uit te geven als vrouw slaagde een 35-jarige man erin flink wat seksueel getinte foto's van andere mannen los te krijgen. Vervolgens chanteerde hij ten minste tien vermeende aanbidders voor een bedrag van bijna 55.000 euro.

Die criminele verdiensten moet hij als het aan de officier van justitie in Den Haag ligt terugbetalen aan de Staat. Daarnaast zou hij voor de chantage dertig maanden cel - waarvan tien voorwaardelijk- moeten uitzitten, eiste de officier dinsdag.

Met de pikante foto's van zijn slachtoffers in bezit zocht hij op sociale media naar hun familie, vrienden of werkgevers en dreigde zijn slachtoffers de foto's naar hen te versturen, als ze niet zouden betalen.

De officier van justitie waarschuwde op de zitting dat deze zaak opnieuw aantoont dat het onverstandig is weinig verhullende foto's op internet te delen.

Eis 30 maanden voor chantage met naaktfoto's
Eis 30 maanden voor chantage met naaktfoto's (Foto: ANP)

New Hot Shots Golf komt einde van de zomer

Sinds de jaren 90 zijn Hot Shots Golf en PlayStation al een grote succesformule. Ondanks dit dateert de laatste game al weer uit 2011. Nu komt daar eindelijk verandering in.

Gisteren is bekend geworden dat New Hot Shots Golf op 31 augustus zal uitkomen in Japan. Wanneer het spel naar ons toe komt is op dit moment nog niet duidelijk. Wel is er alvast een nieuwe trailer online gezet.

Nieuwe tactische zet Wenger: "In 20 jaar nog nooit gedaan"

Arsenal hield maandagavond met veel moeite drie punten over aan het duel met Middlesbrough. Arsène Wenger toverde een nieuwe tactiek uit zijn hoed. Na een slechte reeks van Arsenal koos de Fransman ervoor om zijn tactiek om te gooien. Wenger stuurde zijn team met drie verdedigers het veld in. Iets dat hij volgens hem nog nooit heeft gedaan bij Arsenal.

"Het was inderdaad voor het eerst in twintig jaar dat ik dat heb gedaan", vertelde Wenger na afloop tegenover diverse media. "Maar zelfs op mijn leeftijd kun je nog altijd veranderen. Soms helpt het om een team zonder vertrouwen te laten focussen op iets nieuws. Na de drie tegentreffers tegen West Bromwich Albion en Crystal Palace vond ik het noodzakelijk."

Lang zag het er naar uit dat Arsenal punten ging verspelen tegen Middlesbrough, maar Mesut Özil bezorgde zijn ploeg de drie punten. Hierdoor blijft Arsenal uitzicht houden op de top vier, al wordt dat wel een lastig verhaal.

"Het is nog steeds mogelijk. We weten wel dat het erg lastig gaat worden, maar we moeten er met zijn allen voor gaan", aldus Wenger. Arsenal bezet momenteel de zesde plek in de Premier League en staat zeven punten achter op nummer vier Manchester City.

Ultra Street Fighter II beelden voor Nintendo Switch

Nog een maandje wachten en dan mogen de mensen met een Nintendo Switch losgaan met Ultra Street Fighter II: The Final Challengers.

Er is gisteren een trailer verschenen waarin je kunt zien wat de game allemaal allemaal te bieden heeft. De grootste toevoeging is toch wel de nieuwe first-person mode. Ultra Street Fighter II: The Final Challengers is op 26 mei beschikbaar.

'Duitser Schmidt eerste keus KNVB als opvolger Blind'

Volgens De Telegraaf heeft voetbalbond KNVB een lijstje opgesteld met kandidaten om Danny Blind op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal. Voor 1 mei wil men de nieuwe bondscoach aangesteld hebben, die Nederland alsnog naar het WK van 2018 moet helpen.

De krant meldt dat er twee voorname kandidaten zijn. De eerste keus van de KNVB zou de 50-jarige Duitser Roger Schmidt zijn. Hij werd vorige maand ontslagen bij Bayer Leverkusen, dat een bijzonder teleurstellend seizoen kent in de Bundesliga. In het seizoen 2013/14 won hij met Red Bull Salzburg de Oostenrijkse dubbel: de landstitel en de beker.

Met Leverkusen eindigde Schmidt in zijn eerste seizoen als vierde, waarna de club vorig jaar derde werd. Dit jaar gaat het niet best en op het moment staat Leverkusen op plek twaalf. Als Schmidt daadwerkelijk de nieuwe bondscoach wordt is het voor het eerst sinds 1978 dat een buitenlander de scepter zwaait bij Oranje. De vorige keer ging dat overigens bepaald niet verkeerd. Ernst Happel nam eind augustus 1977 het stokje over van Jan Zwartkruis en leidde Nederland nog geen jaar later naar de tweede WK-finale op rij. 

De tweede man op het lijstje zou Henk ten Cate zijn, die eerder al aangaf zichzelf nog niet echt als bondscoach te zien, maar daarbij wel aantekende dat hij ook geen 'nee' zou zeggen. Voor interim-bondscoach Fred Grim lijkt weinig steun te bestaan. Volgens De Telegraaf is besloten om niet met hem verder te gaan, na gesprekken met Arjen Robben, Wesley Sneijder, Kevin Strootman, directeuren van Ajax, Feyenoord en PSV, adviseur Louis van Gaal en de voltallige huidige staf van het Nederlands elftal. 

Terreurverdachten Franse verkiezingen opgepakt

De Franse autoriteiten hebben in Marseille twee mannen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag tijdens de Franse presidentsverkiezingen. Dat meldden justitie en de politie dinsdag.

De politie zat sinds eind vorige week achter de twee aan. Ze werden een paar minuten na elkaar opgepakt.

De politiebron meldde dat een van de twee in de gevangenis is bekeerd tot de radicale islam. Een gehuurd appartement wordt nog onderzocht.

Frankrijk gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Een tweede en beslissende ronde is op 7 mei. De afgelopen twee jaar zijn in Frankrijk ruim 230 mensen omgekomen door aanslagen van islamitische militanten.

Terreurverdachten Franse verkiezingen opgepakt
Terreurverdachten Franse verkiezingen opgepakt (Foto: ANP)

Kinderporno via WhatsApp

Een internationale groep pedofielen heeft WhatsApp en het dark web gebruikt om foto's en filmpjes van misbruik met elkaar te delen. In totaal zijn 39 mensen opgepakt, maar er zouden meer dan 130 verdachten zijn. Volgens de Spaanse politie hebben agenten 360.000 opnamen bestudeerd.

De arrestanten komen uit Spanje (17), Colombia (6), Italië (4), Bolivia (3), Duitsland, Costa Rica en Paraguay (elk 2), Portugal, Chili en El Salvador (elk 1). In de Spaanse plaats Lugo zou een schrift gevonden waarin de namen en leeftijden van misbruikte kinderen zouden staan. Sommige gevallen zouden al van twintig jaar geleden zijn.

Kinderporno via WhatsApp
Kinderporno via WhatsApp (Foto: BuzzT)

EU: onderzoek naar referendum Turkije

De Europese Commissie heeft Turkije dinsdag opgeroepen op transparante wijze onderzoek te doen naar de "vermeende onregelmatigheden" bij het referendum van zondag. De woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU riep de Turkse autoriteiten op "de volgende stappen zorgvuldig te overwegen".

Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kwamen maandag met een kritisch rapport over de stembusgang. Volgens de organisatie hadden de twee partijen geen gelijke kansen. Ook kwam er, ook vanuit Turkije zelf, veel kritiek op het besluit van de Turkse kiesraad om ongestempelde stembiljetten te accepteren.

EU: onderzoek naar referendum Turkije
EU: onderzoek naar referendum Turkije (Foto: ANP)

E-sports officiŽle sport op Aziatische Spelen 2022

Op de Aziatische Spelen van 2022 zullen e-sports voor het eerst als officiële sport op het programma staan. Alisports, een bedrijf van de Chinese internetgigant Alibaba, en de Aziatische Olympische Raad (OCA) gaan een samenwerking aan om dat voor elkaar te krijgen.

"De toevoeging van e-sports aan het programma is een reflectie van de razendsnelle ontwikkeling en de groeiende populariteit van deze vorm van sport onder de jeugd", laat de OCA weten. Onderdeel van de samenwerking is dat e-sports op de Spelen van volgend jaar, gehouden in het Indonesische Jakarta en Palembang, al een demonstratiesport zijn. In 2022 wordt het evenement in het Chinese Hangzhou gehouden.

"De OCA vindt het van belang dat we de Aziatische sportwereld alsmaar verbeteteren en we zijn dan ook bijzonder blij met deze samenwerking", aldus OCA-president Ahmad al-Fahad al-Sabah. "We hopen in de toekomst meer samen te werken met Alisports om het concept van digitale sporten verder te integreren in 'gewone' sportevenementen."

E-sports staan ook al als demonstratiesport op het programma van de Aziatische Indoor- en Martial Arts Spelen van dit jaar, gehouden in het Turkmeense Ashgabat. In de zes Aziatische regio's worden online kwalificatietoernooien gehouden, waarbij van elke regio acht spelers - vier per e-sport - zich plaatsen voor Ashgabat. Onder meer FIFA 2017 staat op het programma, net als spellen die onder de noemer 'Real Time Attack' en 'Multiplayer Online Battle Arena' vallen. 

Paus stuurt Tijn van Serious Request brief

De paus heeft een brief gestuurd aan de ernstige zieke Tijn Kolsteren uit Hapert, die 2,5 miljoen euro ophaalde met zijn nagellakactie voor Serious Request. Daarin schrijft de paus dat hij de zegen heeft uitgesproken over het jongetje, dat lijdt aan hersenstamkanker. Ook heeft paus Franciscus een borstkruis opgestuurd en een foto van hemzelf.

De post is het resultaat van een initiatief van de Nijmeegse jezuïet Johan Flapper. Deze geestelijke raakte zo onder de indruk van de actie van Tijn dat hij de paus een brief stuurde om aandacht te vragen voor het jongetje. "Tijn heeft zich ingezet voor andere kinderen zodat zij ouder mogen worden dan hij. Dat heeft heeft me gegrepen", zegt Flapper.

De brief en de foto zijn nu nog bij Flapper. Hij wil de post zo snel mogelijk bij Tijn krijgen, maar "het is me nog niet gelukt in contact te komen met de familie."

Paus stuurt Tijn van Serious Request brief
Paus stuurt Tijn van Serious Request brief (Foto: BuzzE)

'Ouders Tristan kunnen zitting niet aan'

De ouders van Tristan van der Vlis. komen niet naar de rechtbank om vragen te beantwoorden over hun zoon en het bloedbad dat hij in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Dat besluit geldt ongeacht de uitspraak dinsdag van de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag. Dat heeft hun advocaat Peter Knijf dinsdag laten weten. De ouders kunnen het psychisch niet aan, vertelde hij.

Een groep slachtoffers heeft de ouders van Tristan en hun verzekeringsmaatschappijen medeaansprakelijk gesteld voor de dodelijke schietpartij. De rechter oordeelde begin maart dat de ouders naar de rechtbank moeten komen om vragen over hun zoon te beantwoorden.

Die zitting stond aanvankelijk voor woensdag gepland, maar afgelopen vrijdag lieten de twee verzekeringsmaatschappijen weten de rechtbank te wraken. Zij vinden namelijk dat de rechters partijdig hebben gehandeld. De wrakingskamer doet hierover dinsdagmiddag uitspraak. Dan wordt ook duidelijk of de zaak woensdag doorgaat.

'Ouders Tristan kunnen zitting niet aan'
'Ouders Tristan kunnen zitting niet aan' (Foto: ANP)

Britse regering wil nog dit jaar verkiezingen

De Britse premier Theresa May wil op 8 juni vervroegde verkiezingen houden. Dat stelde ze dinsdag buiten haar kantoor in Downing Street.

De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. May heeft voor haar voornemen brede parlementaire steun nodig. Twee derde van de parlementariërs in het Lagerhuis moet voor zo'n vervroegde stembusgang stemmen. De Britse regering heeft eerder ontkend vervroegd verkiezingen te willen.

Britse regering wil nog dit jaar verkiezingen
Britse regering wil nog dit jaar verkiezingen (Foto: ANP)

Ancelotti: "We kunnen Real verslaan"

Bayern München-trainer Carlo Ancelotti heeft zijn spelers gewaarschuwd dat ze Cristiano Ronaldo dinsdagavond niet uit het oog mogen verliezen. De Duitse kampioen reist af naar Madrid voor de return in de kwartfinale van de Champions League tegen Real Madrid. De Spanjaarden waren vorige week met 2-1 te sterk, waarbij Ronaldo beide Spaanse treffers voor zijn rekening nam.

"Kleine details beslisten de eerste wedstrijden en we moeten ons daar op focussen", vertelde Ancelotti op een persconferentie. "We kunnen ons niet veroorloven om Cristiano vrij te laten. We hebben een kleinere kans dan in de eerste wedstrijd, maar we kunnen zeker winnen. De eerste zestig minuten in de eerste wedstrijd waren vrij goed, maar we maakten daarna te veel fouten."

Ancelotti hoopt weer een beroep te kunen doen op Robert Lewandowski, die de eerste wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan met een schouderblessure. "Lewandowski is een geweldige speler en zijn terugkeer is zeer welkom. Hij heeft zonder enige problemen met de ploeg getraind. Hij geeft ons vertrouwen een flinke 'boost', maar we zullen onze strategie niet veranderen."

VS ondervraagt drie maanden oude terreurverdachte

De Amerikaanse ambassade in Londen heeft afgelopen week een terreurverdachte op het matje geroepen. De vuige crimineel wilde via Manchester naar Florida vliegen, maar daar werd gelukkig een stokje voor gestoken. 

Op inreisformulier Esta staat onder meer de vraag of iemand betrokken is geweest bij genocide of terrorisme, waar vermoedelijk weinig mensen 'Ja' op antwoorden. Op het formulier van de potentiële terrorist stond juist dat echter aangekruist en dus moest hij direct naar de ambassade in Londen komen voor een stevig vraaggesprek. 

Klein detail: de persoon waar het over gaat is een drie maanden oude baby. Zijn opa wilde met hem naar Florida reizen en had op het inreisformulier per ongeluk het verkeerde vakje aangekruist. Opa kon er met zijn hoofd niet bij dat de Amerikanen echt niet snapten dat het een simpele vergissing was en toog met zijn kleinkind naar Londen, wat inclusief de terugweg naar Manchester zo'n tien uur in beslag nam.

"Harvey heeft zich uitstekend gedragen tijdens de ondervraging en heeft niet één keer gehuild", vertelt opa Paul. "Ik wilde hem een oranje pakje aantrekken, maar dat leek me toch niet zo'n goed idee." Gelukkig maar, want het ambassadepersoneel leek niet bepaald over enig gevoel voor humor te beschikken: "Ze zagen de grappige kant van het verhaal totaal niet. Hij heeft zich overigens nooit schuldig gemaakt aan genocide of spionage. Ik kan me overigens voorstellen dat een daadwerkelijke terrorist toch geen 'ja' invult op de vraag of hij een terrorist is.."

De ambassade gaf de baby uiteindelijk toestemming om naar de VS te reizen, maar er moest wel een nieuw visum aangevraagd worden. De hele administratieve rompslomp duurde zo lang dat de twee de vlucht gemist hebben en voor enkele duizenden euro's nieuwe tickets moesten kopen. Een paar dagen later - en flink wat geld armer - konden baby Harvey, zijn ouders en opa en oma dan toch genieten van hun vakantie in Florida. 

VOC-schip voor kust Engeland opgegraven

Het VOC-schip Rooswijk dat in 1740 voor de kust van Engeland verging, wordt deels opgegraven en onderzocht. Dat heeft het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap dinsdag bekendgemaakt.

Het wrak wordt bedreigd door stroming en verschuiving van zandlagen en duikers die de resten bezoeken. Daarom is, na een verkennend onderzoek in 2016, door Nederland en Engeland besloten het onderzoek naar het schip met spoed voort te zetten. Een internationaal team gaat het wrak van 1 juli tot 1 oktober verder in kaart brengen en spullen aan boord veiligstellen.

De Rooswijk verging in januari 1740 met de complete bemanning en lading bij de zandbank Goodwin Sands bij Kent toen het op weg was naar Indië. Het ministerie van OCW noemt het wrak van onschatbare waarde voor archeologen om meer te weten te komen over de tijdsperiode.

VOC-schip voor kust Engeland opgegraven
VOC-schip voor kust Engeland opgegraven (Foto: ANP)

Queen met Adam Lambert in Ziggo Dome

Queen komt in november naar Amsterdam. De Britse rockgroep staat samen met Adam Lambert op 13 november in de Ziggo Dome. Het concert is onderdeel van de Europese tour, maakte organisator Mojo dinsdag bekend.

Queen trad voor het eerst samen met Lambert op tijdens de finale van American Idol in 2009. Sindsdien gaan ze samen de hele wereld over. De rockband en de Amerikaanse singer-songwriter waren in 2015 ook al te zien in een uitverkochte Ziggo Dome.

Tijdens de aankomende tour komt de band met een compleet nieuwe show, voorzien van de modernste technologische hoogstandjes. Naast grote hits, belooft de groep ook "dingen te doen die we nooit eerder hebben gedaan of al heel lang niet meer hebben gedaan", aldus drummer en medeoprichter van Queen, Roger Taylor.

De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag.

Queen met Adam Lambert in Ziggo Dome
Queen met Adam Lambert in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Condooms en twerken op begrafenis prostituee

In het noorden van Zimbabwe vinden we de regio Mashonaland, het thuis van de Shona-stam. Daar heeft men een interessante traditie rondom begrafenissen van geliefden: de begrafenis en het thema daarvan is sterk afhankelijk van het werk wat de overledene verrichte tijdens het leven, wat doorgaans gevierd wordt.

Zo krijgt een arts bijvoorbeeld een doodskist die versierd kan zijn met zaken als een stethoscoop, een overleden kapper zal de nodige haarproducten meekrijgen en zo zijn er ongetwijfeld nog meer voorbeelden te bedenken. Ook hoofdstad Harare ligt in Mashonaland en daar overleed onlangs een prostituee.

Dat vraagt natuurlijk om een bijzonder 'feestje' en zo geschiedde: de boel werd versierd met opgeblazen condooms, de doodskist van mevrouw werd meegenomen naar een slijterij en met luide muziek en veel 'twerken' werd het leven van de dame van lichte zeden gevierd. Wie nog inspiratie op wil doen voor zijn eigen begrafenis kan onderstaand filmpje bekijken om te voorkomen dat het een treurige boel wordt.

Begrafenis in Harare (Bron: YouTube)

Plastic tasjes uit de gratie

Winkeliers geven fors minder plastic tasjes aan klanten. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan er zo'n 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank nu de consument ervoor moet betalen.

De maatregel is 1 januari 2016 ingevoerd door staatssecretaris Dijksma om het plastic zwerfafval aan te pakken. Uit het onderzoek van bureau SAMR blijkt dat drie op de tien winkeliers nu een gratis papieren tas aanbieden ter vervanging van de plastic tas. Dat vinden ze klantvriendelijker dan geld vragen voor een plastic variant.

Plastic tasjes uit de gratie
Plastic tasjes uit de gratie (Foto: ANP)

Zambiaanse sprintsensatie houdt hoofd koel: "Tokyo 2020 is het doel"

Hij stond al enkele jaren te boek als groot talent, onder meer dankzij goud op de 100 meter tijdens de Jeugd Olympische Spelen van 2014, maar Sydney Siame liet eerder deze maand pas écht van zich spreken.

De 19-jarige Zambiaan snelde tijdens wedstrijden op het olympisch trainingscentrum in Lusaka naar een tijd van 9,88 seconden. Een tiener die zo'n tijd loopt is bijzonder zeldzaam en ook bij de volwassenen doe je met een dergelijk resultaat 'gewoon' mee om de mondiale medailles. Toch houdt Siame zijn hoofd uiterst koel.

"Er zijn zoveel atleten die heel erg goed presteren, beter dan mij. Ze rennen zelfs harder dan ik, dus ik kan nog niet zeggen dat ik succesvol ben", laat Siame weten tegenover het Olympic Channel"Het is nog te vroeg voor mij om al echt over successen te praten", aldus de Zambiaan, die pas in 2012 met atletiek begon.

Siame heeft zich al geplaatst voor het WK in Londen van komende zomer, maar dat is slechts een tussenstop op weg naar het grote moment: "De Olympische Spelen van Tokyo in 2020 zijn mijn doel, mijn hoofddoel. Alle wedstrijden daarvoor vormen slechts de voorbereiding op Tokyo 2020", zegt Siame, waarvan nog niet bekend is wanneer hij dit seizoen zijn eerste grote wedstrijd buiten eigen land gaat lopen. 

NBA: Tweede zege Cavaliers en Spurs

In de NBA zijn de play-offs begonnen. Vannacht speelden de Cleveland Cavaliers hun tweede wedstrijd tegen Indiana. Met een Big Three in optima forma werd ook deze wedstrijd gewonnen: 117-111. De San Antonio Spurs wonnen vanaf de vrijeworplijn van de Memphis Grizzlies: 96-82.

Na de nederlaag in de eerste wedstrijd van de serie verzuchtte Pacers-ster Paul George dat hij er genoeg van had om steeds van LeBron James te verliezen. Het is te begrijpen. James is al jaren ongeslagen in de play-offs in het oosten en George is daar als geen ander slachtoffer van. In 2012, 2013 en 2014 werd hij met de Indiana Pacers uitgeschakeld door James, die toen nog bij de Heat speelde.

Ook met de Cavaliers weet James het leven van George bijzonder onaangenaam te maken. Cleveland liep in eigen huis snel uit naar een ruime voorsprong. Indiana keek bij ingang van het laatste kwart tegen een 96-78 achterstand aan. De Pacers wisten zich toch nog in de wedstrijd te spelen. In de laatste minuut bracht George met een driepunter het verschil terug naar vier, maar dichterbij liet de kampioen het niet komen. Cleveland won met 117-111.

De grote drie maakten het verschil voor de Cavaliers. Kyrie Irving maakte 37 punten, Kevin Love was praktisch foutloos vanaf het veld en eindigde met 27 punten en 11 rebounds en James heerste aan beide kanten van het veld: 25 punten, 10 rebounds, 7 assists, 4 steals en 4 blocks.

Paul George was de grote man voor Indiana, de forward noteerde 32 punten, 8 rebounds en 7 assists. De volgende twee wedstrijden worden in Indiana gespeeld en de Pacers kunnen hoop putten uit het feit dat ze in beide nederlagen dicht bij de overwinning zijn geweest en dat de Cavaliers-starters diep moesten gaan om te winnen.

Kampioen Cavaliers verslaat de Pacers. Bron: YouTube

San Antonio won ook haar tweede wedstrijd. De Spurs leidden praktisch de hele wedstrijd tegen de Memphis Grizzlies en San Antonio won vrij eenvoudig met 96-82. Na afloop van de wedstrijd uitte Grizlies-coach David Fizdale zijn frustratie over de scheidsrechters in de media. Fizdale noemde de scheidsrechters onprofessioneel. Volgens hem gaven ze het team van de ervaren coach Gregg Popovich te veel het voordeel van de twijfel. Als bewijs voerde hij aan dat de Spurs 32 maal mochten aanleggen vanaf de vrijeworplijn, tegen vijftien keer voor zijn ploeg.

Fizdale heeft misschien een punt. De Grizzlies spelen dichterbij de basket, waar je meer fouten en dus vrije worpen mag verwachten. Memphis heeft ook een reputatie als ‘harde’  ploeg, wat de scheidsrechters mogelijk mede heeft beïnvloed. De NBA vindt het echter niet leuk als de professionaliteit of integriteit van de scheidsrechters in twijfel wordt getrokken. Fizdale kan een flinke boete tegemoet zien.

Of de vrije worpen wel of niet terecht zijn deed er voor Kawhi Leonard niet toe. De enige superster bij de Spurs mocht negentien keer aanleggen en raakte alle schoten. Leonard eindigde met 37 punten. Tony Parker lijkt in de play-offs ontwaakt uit een lange winterslaap en wist ook vijftien punten te maken.

Memphis mag zich opmaken voor twee thuiswedstrijden in de ‘Grindhouse’. In de basketbalarena van Memphis worden geen punten weggegeven en zal je als tegenstander een overwinning altijd met hard werken moeten verdienen. Na de tirade van Fizdale zullen fans en spelers extra gemotiveerd zijn.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 117-111
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 96-82


Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 0 – 1 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 2 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 0 – 1 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 1 – 0 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs

Golden State Warriors 1 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 0 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 1 – 0 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 0 – 1 Utah Jazz

Man zwaargewond na virtuele race met olympisch kampioene

Atlete Cathy Freeman zorgde in 2000 voor een van de grootste sportmomenten uit de Australische sportgeschiedenis: in Sydney won ze olympisch goud op de 400 meter. Freeman is dan ook een ware sportheld in het land.

Het populair wetenschappelijk museum Scienceworks in Melbourne geeft mensen de kans om het tegen Freeman op te nemen. Het gaat dan wel om een virtuele Freeman: je rent naast een muur met daarop de atlete om jezelf zo te kunnen meten met een voormalig wereldtopper in de atletiek. De 44-jarige Dean Smith leek het ook wel eens leuk, maar dat had desastreuze gevolgen. Hij had zijn aandacht vooral op de virtuele Freeman gericht en knalde met volle vaart op de muur aan het einde van de baan. 

Smith raakte zwaargewond bij het ongeval: hij brak zijn C1-wervel, verbrijzelde zijn T3-wervel, liep breuken aan zijn schedel en een rib op, kreeg een beroerte en heeft naast gevoelloze armen, handen en vingers ook psychologische problemen. "Toen we in het ziekenhuis aankwamen zeiden ze dat hij zonder te overlijden niet dichter bij het losraken van zijn hoofd had kunnen komen", aldus vrouw Rachel. "Het baart me grote zorgen dat iemand anders zich ook zo kan verwonden of zich zelfs dood kan lopen. In de eerste 24 uur zat hij heel dicht bij de dood."

De familie Smith is inmiddels naar de rechter gestapt en eist een schadevergoeding. Volgens de arme man had er nooit een muur mogen staan aan het einde van de baan, die ook nog eens slecht verlicht was. Een waarschuwing of een veilige afstand om te stoppen was nergens te vinden en de muur was ook niet voorzien van relatief zacht materiaal - zoals te zien is bij indooratletiekwedstrijden, waar men na de 60 meter tegen een relatief zachte muur oploopt. 

Sinds het ongeval vorig jaar heeft Smith niet meer kunnen werken en verkeert hij constant in pijn. "Ik was zo'n typische vader die graag aan het rennen en doen was met zijn kinderen, maar dat kan nu niet meer en dat is ontzettend frustrerend", verklaart hij. 

Mannen mogen bij vrouwenbasketbal kijken in Iran

Voor het eerst in zeer lange tijd hebben mannen in Iran onlangs een sportwedstrijd van vrouwen bij mogen wonen. In Teheran speelden basketbalclubs Gaz en Koosha Sepehr een demonstratiewedstrijd en daar mochten ook mannen bij aanwezig zijn.

Onder meer de secretaris-generaal van wereldbasketbalbond FIBA, Patrick Baumann, was aanwezig bij de wedstrijd in Teheran. Hij noemde het 'een historisch moment voor de vrouwensport in Iran'. Samen met de president en secretaris-generaal van de Iraanse basketbalbond keek hij naar het duel, waar de FIBA ook een ander doel voor ogen had: meer informatie opdoen over het gebruik van een hoofddoek in het basketbal.

In het Iraanse vrouwenbasketbal is dat niet verrassend gebruikelijk, maar de FIBA staat het gebruik ervan in internationale wedstrijden niet toe. Zo moest het Qatarese team in 2014 de Aziatische Spelen laten voor wat het was, omdat ze op het veld stonden met een hoofddoek, maar zo niet mochten spelen. Spelen zonder hoofddoek was voor hen geen optie, want dat zou bij terugkeer in het thuisland mogelijk ernstige gevolgen hebben.

Artikel 4.4.2 van het grote regelboek van de FIBA vertelt ons op het moment dat basketballers 'geen materiaal mogen dragen dat blessures bij andere spelers kan veroorzaken'. Volgens vele mensen die het vrouwenbasketbal in landen als Iran en Qatar daadwerkelijk volgen zorgt een hoofddoek niet voor extra blessure's en kan dat dus gewoon toegestaan worden. Op 4 en 5 mei vergadert de FIBA in Hong Kong, waarbij de 'hoofddoekregel' ook op de agenda staat.

Het Iraanse mannenbasketbal zit al een aantal jaar in de lift, maar de vrouwen hebben sinds de revolutie in 1979 niet meer op internationaal niveau gespeeld. Voor die tijd ging het ook met dat team erg goed, met een vierde plek op het Aziatisch kampioenschap van 1974 leken ze alsmaar meer op weg om zich richting de mondiale subtop te vechten. 

Verstappen naait Olav Mol

Formule 1-commentator Olav Mol was in Bahrein hard aan het werk voor het programma F1 Café. Hij was een lang verhaal aan het houden over McLaren-Honda en sponsoring en dergelijken, tot ene Max Verstappen hem even kwam onderbreken. Mol kon er een klein beetje om lachen, maar baalde zichtbaar en nadat hij liet zien hoe ver in de tekst hij al was leek Verstappen zich toch ook wel een klein beetje schuldig te voelen..

Facebook: beoordeling videocontent moet beter

Facebook heeft maandag in een evaluatie over hoe het omgaat met gewelddadige (live)video's aangegeven dat beoordeling sneller en beter moet. De evaluatie vond plaats nadat een video van een moord in Cleveland zondag twee uur lang op Facebook had gestaan.

"We geven prioriteit aan meldingen over ernstige veiligheidsimplicaties en werken eraan om het beoordelingsproces nog sneller te maken", aldus de vicepresident van Facebook op het gebied van operaties en mediapartners.

Moordvideo
Op de beruchte video is te zien hoe de 37-jarige Steve Stephens zichzelf filmt in zijn auto. "Ik heb iemand gevonden die ik ga doden", zegt hij tegen de camera. "Ik ga deze man hier doden. Hij is nog oud ook." Stephens stapt vervolgens uit en vraagt een 74-jarige man om de naam van zijn vriendin te noemen. Als het slachtoffer daar gehoor aan geeft, krijgt hij te horen dat de vriendin de reden is dat hij wordt doodgeschoten. De man wordt daarop ondanks een smeekbede door het hoofd geschoten.

De video is onderdeel van drie video's die Stephens uploadde op Facebook. In de eerste video-upload om 14.09 uur op zondag (lokale tijd) vertelt Stephens dat hij van plan is een moord te plegen. Volgens Facebook rapporteerde geen enkele gebruiker deze video. Twee minuten later kwam de video met de schietpartij online en om 14.22 uur begon Stephens met een live-uitzending waarin hij de moord bekende. De eerste melding die binnenkwam bij Facebook was van kort nadat de livevideo afgelopen was om 14.27 uur.

De video met de moord werd pas gerapporteerd tegen 16.00 uur. Volgens de tijdlijn die Facebook publiceerde werd om 16.22 uur het account van Stephens gedeactiveerd. "We hebben het profiel 23 minuten na de eerste melding over de moordvideo uitgeschakeld en twee uur na de eerste melding over het account. We weten echter dat we het beter moeten doen", aldus Facebook.

Facebook: beoordeling videocontent moet beter
Facebook: beoordeling videocontent moet beter (Foto: BuzzT)

Netflix heeft bijna 100 miljoen gebruikers

Netflix haalt binnenkort zijn 100 miljoenste abonnee binnen. De streamingdienst zit daar net onder. In de eerste drie maanden van het jaar sloten een kleine 5 miljoen nieuwe klanten een abonnement af. Dat was iets minder dan analisten hadden verwacht.

Netflix verwacht meer nieuwe abonnees in het tweede kwartaal. Dan komen er nieuwe seizoenen van House of Cards en Orange is the New Black.

In het eerste kwartaal behaalde Netflix een recordwinst van 178 miljoen dollar, tegenover 27 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg van een kleine 2 miljard dollar naar 2,6 miljard dollar.

Netflix heeft bijna 100 miljoen gebruikers
Netflix heeft bijna 100 miljoen gebruikers (Foto: BuzzT)

China wil diplomatieke oplossing Noord-Korea

De minister van Buitenlandse Zaken van China, Wang Yi, vindt dat diplomatieke middelen gebruikt moeten worden om de spanningen op het Koreaans Schiereiland weg te nemen. Dat zei Wang dinsdag tijdens een persconferentie in Peking.

Noord-Korea stelde eerder dat het doorgaat met haar kernprogramma en het testen van raketten, wat strijdig is met resoluties van de Verenigde Naties.

De Noord-Koreaanse vice-ambassadeur Kim In-ryong zei maandag dat het land is voorbereid op elke vorm van oorlog als de Verenigde Staten besluiten tot een preventieve aanval op Noord-Korea.

Wang stipte dinsdag tijdens de persbijeenkomst aan dat hij alle partijen op het hart drukt om te streven naar een vreedzame oplossing.

China wil diplomatieke oplossing Noord-Korea
China wil diplomatieke oplossing Noord-Korea (Foto: ANP)

24/7 chatten over geslachtsziektes

Mensen die vermoeden dat ze hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, kunnen vanaf dinsdag online via de chat een anoniem en betrouwbaar advies krijgen. Ook wordt er verwezen naar betrouwbare soa-zelftests. Soa Aids Nederland en het Aidsfonds ontwikkelden daarvoor een applicatie die 24 uur per dag te bereiken is.

Via de vragen in het chatprogramma kunnen mensen snel en simpel kijken of ze risico lopen op een soa en hoe ze zich eventueel het beste kunnen laten testen. Voor diegenen die niet naar de huisarts of naar de gezondheidsdienst GGD willen, verwijst de chat ook naar betrouwbare aanbieders van soa-zelftests. "Steeds meer mensen maken gebruik van zo'n zelftest, maar een groot deel van het aanbod is helaas totaal onbetrouwbaar", zegt arts Hanna Bos van Soa Aids Nederland.

Mensen laten zich vaak niet bij de huisarts of de GGD testen uit angst voor de uitslag, ongemak of vanwege de kosten. "Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Vroege opsporing en behandeling maakt de kans dat je klachten krijgt stukken kleiner én voorkomt dat je een soa doorgeeft aan een ander", aldus Bos.

Veel mensen merken of weten niet dat ze besmet zijn met hiv of een andere soa. De gevolgen van chlamydia of gonorroe kunnen ernstig en chronisch zijn en kunnen bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid.

Advies.chat is met een smartphone, tablet en desktop te bereiken. Het gesprek is geautomatiseerd, maar mensen kunnen wel zelf extra vragen stellen.

24/7 chatten over geslachtsziektes
24/7 chatten over geslachtsziektes (Foto: ANP)

Baywatch-ster de cel in na steekpartij

Voormalig kindster Jeremy Jackson moet 161 dagen naar de gevangenis voor het neersteken van een vrouw. De acteur sloot een akkoord met de rechtbank, waarin hij in ruil voor een kortere straf bekende en toezegde een agressietraining te volgen en zich te melden bij bijeenkomsten voor alcoholverslaafden.

Jeremy speelde in Baywatch Hobie, de zoon van David Hasselhoffs Mitch Buchannon. In het laatste seizoen van de serie over strandwachten in Los Angeles was hij niet meer te zien. In interviews bekende hij later dat zijn drugsverslaving hem had gedwongen de serie te verlaten. De acteur werd enkele keren opgepakt wegens drugsbezit en het opzetten van een drugslaboratorium en ondernam meerdere afkickpogingen.

In 2011 deed Jeremy mee aan Celebrity Rehab, een realityshow waarin sterren proberen af te kicken. Vier jaar later was hij opnieuw deelnemer aan een realityprogramma, deze keer de Britse versie van Celebrity Big Brother. Hij werd uit het programma verwijderd en kreeg een waarschuwing van de politie nadat hij de borsten van een andere deelnemer zonder haar toestemming blootstelde voor de camera.

De nu 36-jarige Jeremy werd in 2015 gearresteerd nadat hij was gevlucht van de plaats waar het steekincident plaatsvond. Volgens het slachtoffer probeerde hij de auto van haar vriend te stelen, en ontaardde haar poging daar een stokje voor te steken in een flinke ruzie. Tijdens de woordenwisseling stak Jeremy opeens op haar in, waarbij haar arm, rug en been werden geraakt.

Baywatch-ster de cel in na steekpartij
Baywatch-ster de cel in na steekpartij (Foto: BuzzE)

Locadia: "We verneuken gewoon wedstrijden"

Jürgen Locadia heeft begrip voor de fans van PSV, die na de 1-1 tegen ADO Den Haag onder andere riepen om het vertrek van Phillip Cocu.

"We spelen niet slecht, maar we verneuken gewoon wedstrijden", vertelde Locadia tegen Voetbal International. "Ik weet niet wat het is. Ik heb de helft niet meegemaakt, dus ik weet niet waar het aan ligt. Maar het is gewoon zonde hoe het afgelopen is."

"Ik kan begrijpen dat ze boos zijn en dat ze zingen dat wij ons moeten schamen", refereert de aanvaller aan de frustratie van de fans. "Met alle respect, maar het is ADO. Daar moet je gewoon winnen. Je staat 1-0 voor en zij scoren in de laatste minuut. Bij FC Twente was het hetzelfde verhaal. De fans hebben alle recht om dat te zingen."

Locadia heeft nog wel vertrouwen in Cocu. "Ik weet niet hoe anderen erover denken, maar Cocu heeft mij veel geleerd. En hij blijft mij veel leren. Om nu aan hem te gaan twijfelen, daar hebben wij geen recht op. Ik blijf hem hoe dan ook steunen. Cocu is nummer één bij ons. Hij is hier al drie, vier seizoenen. Dat moeten we nu niet opeens gaan veranderen."

Neymar heeft vertrouwen in tweede 'magische' comeback

Hoewel Barcelona opnieuw wonderen moet verrichten in de Champions League, heeft Neymar er alle vertrouwen in dat de club de halve finales bereikt.

Barcelona liep vorige week tegen een 3-0 nederlaag aan tegen Juventus in de heenwedstrijd van de kwartfinales. De Spaanse grootmacht mag in eigen huis proberen om de drie tegendoelpunten goed te maken.

Eerder dit seizoen verrichte Barça al een wonder door Paris Saint-Germain uit te schakelen na een 4-0 nederlaag in de heenwedstrijd. "We moeten erin geloven dat we wéér zo'n comeback kunnen maken", zegt Neymar tegen Canal Esporte Interativo.

"We kunnen tegen elk team op achterstand komen, maar bij Barcelona is het altijd hetzelfde. We zouden daar nooit genoegen mee nemen. Als we de wedstrijd goed beginnen, weet ik zeker dat we de halve finales gaan bereiken."

Neymar weet dat de spelers van Barcelona net als in de achtste finales alles uit de kast moeten halen voor een stunt. "Het is hetzelfde als tegen PSG. We hebben één procent kans om te winnen. De andere 99 procent zijn hoop, vertrouwen en doelpunten. Die gaan er zeker komen."

FOK! Wat een weer: koud, af en toe zon

Als in april de kevers opstaan, dan zal mei van koude vergaan.

Goedemorgen! Ik hoop dat jullie je winterjas nog niet hebben opgeborgen, want hij kan vandaag aangetrokken worden. Het kwik komt niet hoger dan een graad of 10 vandaag, bij een noord- tot noordoostenwind. In de ochtend trekken er nog enkele buien over het land, afgewisseld door een zonnetje. In de middag kan het in het zuid-oosten even gaan onweren aldus het KNMI. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:38
Zon onder: 20:43
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1929 Het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam wordt door een grote brand verwoest.
1972 Een New Yorkse rechter beslist dat Vera de Vries, alias Xaviera Hollander, de Verenigde Staten moet verlaten.
1996 18 toeristen worden gedood en 15 gewond bij een bomaanslag bij de piramides van Gizeh.
2000 Robert Lee Yates wordt gearresteerd op beschuldiging van moord op een tienerprostituee. Later zou hij dertien moorden bekennen.
2005 In de Sixtijnse Kapel begint het conclaaf om de opvolger van paus Johannes Paulus II te kiezen.

Zonsondergang in Alkmaar (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bastia schaamt zich voor eigen aanhang

SC Bastia kan een straf bijna niet ontgaan na de rellen van zondagavond, waardoor de ontmoeting met Olympique Lyon geen doorgang kon vinden.

Olympique Lyon-spelers werden nog voor aanvang van het duel belaagd door een grote groep 'supporters' van Bastia, die hun ploeg schijnbaar probeerden te steunen door hun ploeg bewust in de problemen te brengen. Omdat de veiligheid niet langer gewaarborgd kon worden, besloot de Franse voetbalbond het duel te schorsen.

"Sporting Club de Bastia keert zich lijnrecht tegenover de incidenten die hebben plaatsgevonden rondom de wedstrijd tegen Olympique Lyon. De club betreurt het dat dit duel voor de 33ste speelronde niet tot een goed einde is gebracht, maar respecteert de keuze van de Franse bond", luidt een statement van Bastia.

De club laat het er niet bij zitten om met de Franse bond naar een goede oplossing te zoeken. "Wij gaan alles in het werk te stellen om de mensen te bestraffen die dit verdienen. Niemand kan wegkomen met deze incidenten."

Een delegatie van Bastia moet donderdag voor de tuchtcommissie verschijnen. Naar verwachting krijgt de club een forse straf omdat zij de eigen aanhang niet in het gareel kon houden tegen Olympique Lyon.

Bastia schaamt zich voor eigen aanhang (Pro Shots / Panoramic)
Bastia schaamt zich voor eigen aanhang (Pro Shots / Panoramic)

NieR: Automata DLC zet 2B in lingerie

Square Enix heeft de eerste beelden vrijgegeven van de 3C3C1D119440927 DLC voor NieR: Automata. Erg leuk en authentiek zo’n naam voor DLC, maar wel lastig uitspreken. Je krijgt een Colosseum waar je kan vechten voor prijzen, kleding en cosmetische veranderingen.

Terwijl je in de arena aan het vechten bent kun je geen items gebruiken. Dit maakt de gevechten moeilijker, maar de beloning is des te mooier. Eén van de pakjes die je kunt verdienen is de outfit die Kaine droeg in de eerste NieR. Er zijn inieder geval ook nog een jongens-kostuum voor 9S en een A2-destroyer outfit te verdienen. In bovenstaand filmpje zie je dat je ook je haarkleur kan wijzigen als prijs voor winst in de arena.

 

Het is mogelijk om onder andere tegen de president van Square Enix Yosuke Matsuda en de president van Platinum Games Kenichi Sato te vechten. Bizar, maar waar. Je krijgt dan ook de waarschuwing dat het gevecht je gevoel man immersie kan aantasten. Weet waar je aan begint. De releasedatum voor 3C3C1D119440927 DLC in Japan is 2 mei, maar er is nog geen datum voor het Westen bekend.

Kaine-pakje

NieR-DLC kostuums

NieR - staren in de verte

9S in the hood

NieR: arena actie

NieR - CEO

NieR: CEO van Platinum Games

Trump feliciteert Erdogan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan gebeld om hem te feliciteren met het succes in de volksraadpleging van zondag. Dat heeft de nieuwsorganisatie CNN Türk maandagavond bekendgemaakt. Door een krappe meerderheid van ja-stemmers in het referendum kan een grondwetswijziging worden doorgevoerd die de president van Turkije grote macht bezorgt.

Het Witte Huis wilde maandag niet ingaan op de gang van zaken voorafgaand aan en tijdens de volksraadpleging. "Er is een internationale commissie die dat bekijkt en haar bevindingen over tien tot twaalf dagen zal rapporteren. We wachten af en laten de leden hun werk doen", zei woordvoerder Sean Spicer.

Er is veel kritiek geleverd op het Turkse referendum, onder meer wegens onregelmatigheden. Erdogan wees maandag opnieuw alle beschuldigingen van de hand.

Trump feliciteert Erdogan
Trump feliciteert Erdogan (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.