FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van maandag 3 april 2017

Metro Sint-Petersburg rijdt weer

De metro in Sint-Petersburg rijdt weer. Dat heeft het vervoersbedrijf in de Russische stad maandagavond volgens persbureau Interfax bekendgemaakt. Eerder op de middag ontplofte tussen de stations Sennaja en Technologitsjeski een bom in een treinstel. Daardoor kwamen tien mensen om het leven en raakten 47 mensen gewond. Het metroverkeer werd direct na de aanslagen volledig stilgelegd.

Voorlopig rijdt Lijn 2, waarop de explosie zich voordeed, nog maar langs enkele metrostations. Zo wordt het station waar eerder op de dag een bom onschadelijk werd gemaakt nog niet aangedaan, omdat daar nog onderzoek gaande is.

Metro Sint-Petersburg rijdt weer
Metro Sint-Petersburg rijdt weer (Foto: ANP)

'Tijdelijke vertrekhal haalt druk van ketel'

Reizigers kunnen vanaf dinsdag gebruik maken van de tijdelijke vertrekhal op Schiphol. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) opende de hal maandag samen met president-directeur van Schiphol Jos Nijhuis. De nieuwe hal is hard nodig vanwege de flinke groei van het aantal reizigers op de luchthaven.

"Deze vertrekhal is een broodnodige uitbreiding van onze overvolle luchthaven", zei Nijhuis bij de opening. De ruimte is net op tijd klaar voordat de grote drukte begint over twee weken, met Pasen. Hij biedt plek aan zo'n twee miljoen reizigers per jaar en is gebouwd op het dak van bagagehal Zuid. Onder de noemer Vertrekhal 1, balierij 1A, maken KLM, Lufthansa Group en LOT Polish Airlines er de komende jaren gebruik van. De hal is bijna 4000 vierkante meter groot, heeft 22 incheckbalies en zes beveiligingsdoorgangen. Hij blijft staan tot eind 2019.

Vorig jaar steeg het aantal passagiers op Schiphol met 9 procent en binnen het Schengengebied was de groei van reizigers zelfs 17 procent. De bezoekersrecords leiden tot meer druk op alle processen op de luchthaven. Met de tijdelijke vertrekhal is de druk volgens Nijhuis voorlopig wat van de ketel. "Het blijft druk. Dat gaan we al merken rond Pasen en dan loopt de piek door tot oktober. Dat is echt ongekend." Hij riep daarbij Den Haag opnieuw op meer geld vrij te maken voor de Koninklijke Marechaussee.

Verbeteropties
KLM uitte afgelopen weekend in een brandbrief zijn zorgen over de grote drukte op de luchthaven. Nijhuis benadrukte maandag dat alle partijen de 'Mainport Schiphol' samen maken. "Laten we dus oppassen met zwartepieten. En in plaats daarvan samen onze schouders eronder zetten." Hij pleitte er verder voor open te staan voor "alle denkbare verbeteropties", zoals het volledig opnieuw indelen van de huidige terminal. "Hoeveel efficiënter en slimmer kun je dan zijn voor airlines en reizigers?"

In de tussentijd werkt Schiphol hard aan verdere uitbreiding en vernieuwing. Behalve aan de nieuwe pier en terminal, die in 2019 en 2023 openen, wordt ook gewerkt aan uitbreiding van het ov, de wegen en de parkeervoorzieningen.

'Tijdelijke vertrekhal haalt druk van ketel'
'Tijdelijke vertrekhal haalt druk van ketel' (Foto: ANP)

IMF is voor sterker toezicht op crowdfunding

Het financiële toezicht op Nederlandse crowfundingplatformen zou verder moeten worden uitgebreid. Dat adviseert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapport over de financiële sector in Nederland.

Volgens experts van de instelling hebben autoriteiten hier nu al diverse bevoegdheden met betrekking tot deze kleine maar sterk in opkomst zijnde manier waarop bedrijven tegenwoordig aan financiering kunnen komen. Wanneer die bevoegdheden echter wettelijk worden uitgebreid, dan zou een financiële waakhond als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sneller op ontwikkelingen kunnen reageren.

Over de gehele linie is het IMF overigens positief over de financiële sector in Nederland. Zo zijn de banken stressbestendig en is het toezicht sinds de crisis versterkt, zo staat in het rapport. Wel worden toezichthouders opgeroepen om de ontwikkelingen in de kwetsbare verzekeringssector goed in de gaten te houden.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet maandag weten, samen met de regering en de AFM, werk te zullen maken van de aanbevelingen.

IMF is voor sterker toezicht op crowdfunding
IMF is voor sterker toezicht op crowdfunding (Foto: ANP)

Jak and Daxter komen naar PS4

We waren al zo blij dat Crash Bandicoot opnieuw wordt uitgebracht voor de PlayStation 4 en nu heeft Naughty Dog toegezegd dat Jak and Daxter: The Precursor Legacy, Jak II, Jak 3 en Jak X: Combat Racing later dit jaar allemaal uitkomen als digitale downloads voor PlayStation 4. Natuurlijk worden de games een beetje gepimpt om onze verwende ogen te ontzien.

Alle games worden in full HD weergegeven, krijgen trophies en mogelijkheid voor Shareplay, Remote Play en Activity Feeds. Jak X: Combat Racing heeft helaas geen online multiplayer, maar er is wel een splitscreen-optie voor op de bank.

Jak & Daxter kijken stoer

Matthews wint eerste etappe Ronde van het Baskenland

Michael Matthews heeft de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Australiër was in de eerste etappe de sterkste in de sprint voor zijn landgenoten Jay McCarthy en Simon Gerrans. De renner van Sunweb is ook de eerste leider in de Ronde van het Baskenland.

Yoann Bagot (Cofidis), Igor Anton (Dimension Data) en Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA) waren de vluchters van de dag. Het drietal zou een maximale voorsprong van drie minuten krijgen van het peloton, waar Sunweb het tempo bepaalde.

Met nog vijftig kilometer te gaan liet Anton zich inlopen door het peloton. Op twintig kilometer van de streep werden ook Bagot en Mas gegrepen.

In de laatste vijf kilometer lag er nog een korte helling van enkele honderden meters. Julien Alaphilippe ging daar in de aanval en had meteen een mooie voorsprong op het peloton. Met nog iets dan drie kilometer kreeg de Fransman een lekke achterband en zijn kans op de overwinning was weg. De renner van Quick-Step Floors zou op meer dan twee minuten van de winnaar eindigen.

In de sprint won Matthews makkelijk de sprint voor McCarthy en Gerrans. Voor de Australiër van Sunweb was het zijn eerste seizoenszege.

Taro over NieR: Automata: "ik was klaar met AAA"

De briljante weirdo annex gameontwikkelaar Yoko Taro heeft weer eens publiekelijk opgetreden, wat bijna altijd wel het kijken waard is. In een interview met toco toco tv vertelt Taro over zichzelf en over zijn samenwerking met PlatinumGames voor de totstandkoming van NieR: Automata.

Terwijl hij zijn bekende masker draagt gaat Taro in het interview aardig diep in op zijn eigen inspiraties en zijn manier van werken. Het is een interessant interview om te bekijken als je eens in het hoofd van een onorthodoxe gamebedenker wilt loeren. Op de achtergrond klinkt de voortreffelijke muziek uit NieR: Automata, één van de aspecten die die game zo goed maken.

In het interview legt Taro uit hoe hij inspiratie opdoet in ouderwetse arcadehallen, en verklaart hij dat zijn achterban voor een groot deel bestaat uit mensen die 'een beetje vreemd' zijn. Verder doet hij zijn zegje over de doorsnee AAA-titels vandaag de dag: "Hoewel veel [hedendaagse] spellen best interessant zijn en er prachtig uitzien, begin ik me vaak na 20 minuten al af te vragen of er nog wat variatie komt in de overige 20 uur, en daar ben ik zat van. Zelf probeer ik bij het creëren van games iets te verzinnen dat de spelers niet verwachten, en iets dat van gedaante verandert tijdens het spelen."


Toco toco tv is een YouTube-kanaal dat interviews houdt 'met Japanse gameontwikkelaars op plaatsen die hen inspireren'. Het kanaal hield eerder al interviews met onder andere gamedesigner Suda51 en Persona's Katsura Hashino.

Politie wijst slachtoffer voortaan op rechten

De politie wijst slachtoffers van misdrijven voortaan altijd op hun rechten. Het gaat bijvoorbeeld om het recht op juridische bijstand, een tolk, schadevergoeding of om aangifte te doen.

Slachtoffers krijgen met dat doel een 'verklaring van rechten' uitgereikt door agenten. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de eerste maandag overhandigd op het politiebureau in Delfshaven in Rotterdam. Hij deed dat aan politiechef van de Eenheid Noord Nederland Oscar Dros, die verantwoordelijk is voor het onderwerp.

"De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe rechten en verworvenheden voor slachtoffers bijgekomen. Deze verklaring moet ervoor zorgen dat mensen meer gebruik gaan maken van die rechten en direct weten waar ze aan toe zijn", aldus Blok.

Verplicht
Dros noemt het "hartstikke belangrijk" en "heel terecht" dat slachtoffers op hun rechten worden gewezen. Een richtlijn van de Europese Unie stelt het uitreiken van de verklaring bovendien verplicht.

De politiechef laat weten dat alle agenten inmiddels zijn geïnstrueerd en zo goed mogelijk zijn voorbereid. Het uitreiken gebeurt meteen bij het eerste contact, bijvoorbeeld op straat of op het politiebureau. Dit omdat sommige rechten al belangrijk zijn om kennis van te hebben vóórdat aangifte wordt gedaan.

Online
Daders werden altijd al op hun rechten gewezen. Politiechef Dros wijst erop dat er de afgelopen jaren ook al meer aandacht is gekomen voor het slachtoffer. Zo kan online worden gevolgd wat er met een aangifte gebeurt en zijn er familierechercheurs gekomen die slachtoffers van ernstige misdrijven bijstaan.

Politie wijst slachtoffer voortaan op rechten
Politie wijst slachtoffer voortaan op rechten (Foto: ANP)

Resten van 4000 jaar oude piramide ontdekt

Archeologen hebben in Egypte resten van een bijna 4000 jaar oude piramide ontdekt. Het bouwsel is 30 kilometer ten zuiden van Caïro gevonden, zo heeft het ministerie van Oudheden in Egypte maandag bekendgemaakt. Volgens het ministerie zijn de tot nu toe ontdekte delen goed bewaard gebleven, zo meldt de BBC.

De opgravingen zijn nog maar pas begonnen. Het is daarom nog niet duidelijk hoe groot het bouwwerk is en in hoeverre de piramide nog intact is. Bij de piramide is ook een albaststeen met hiërogliefen gevonden.

Resten van 4000 jaar oude piramide ontdekt
Resten van 4000 jaar oude piramide ontdekt (Foto: ANP)

Janine Abbring presenteert Zomergasten

Presentatrice en journalist Janine Abbring is de nieuwe presentator van het programma Zomergasten. Dat heeft de VPRO maandag gemeld. Abbring is op dit moment vooral werkzaam als eindredacteur voor het programma Zondag met Lubach.

De nieuwe reeks Zomergasten is te zien tussen 23 juli en 27 augustus. Eerder werkte Abbring voor het Groninger Dagblad, RTV Noord en DWDD, waar zij items maakte als Jahkhals. Tussen 2011 en 2015 presenteerde zij samen met Menno Bentveld het programma Vroege Vogels.

"Achter de schermen werken bevalt me prima en ik was niet actief op zoek naar werk voor de camera", stelt Abbring in een toelichting. "Maar toen ik werd gevraagd om een screentest te doen voor Zomergasten vond ik dat een unieke kans die ik niet wilde laten schieten."

In het programma Zomergasten mogen gasten vertellen over hun favoriete film- en televisiefragmenten. Het is nog niet bekend wie er dit jaar te gast zullen zijn. Het vorige seizoen werd gepresenteerd door Thomas Erdbrink.

Janine Abbring presenteert Zomergasten
Janine Abbring presenteert Zomergasten (Foto: BuzzE)

Bonden voeren druk op bij Jumbo

Vakbondsleden voeren de druk op bij supermarktketen Jumbo, nu het ultimatum om weer met de bonden om tafel te gaan om over een nieuwe cao te praten is verlopen. Medewerkers van distributiecentra (dc) voeren daarom vanaf maandagavond stiptheidsacties uit.

De acties beginnen maandagavond in Raalte. In andere dc wordt vanaf dinsdagochtend volledig volgens de arbonorm gewerkt. Uiteindelijk betekent dit volgens vakbond FNV dat bijvoorbeeld het laden en lossen, maar ook andere zaken meer tijd dan normaal gaan kosten. Dit zal volgens de bond ook gevolgen hebben voor de bevoorrading van de Jumbo-winkels.

De bonden hadden Jumbo tot maandag 18.00 uur de tijd gegeven om met voorstellen voor het hervatten van de onderhandelingen te komen. Die bleven echter uit. Vakbonden FNV en CNV verwijten de supermarkt dat die tijd rekt, omdat Jumbo graag eerst wil weten wat de concurrentie doet met de cao's.

Bonden voeren druk op bij Jumbo
Bonden voeren druk op bij Jumbo (Foto: ANP)

'Jos Verstappen is dood'

Frans Verstappen is woest op zoon Jos. Zo erg, dat zoonlief voor hem 'dood' is. Dit laat de beste man aan RTL weten.

De oud-coureur en vader van Max Verstappen is gisteren al voor de zevende keer in een jaar tijd in aanraking geweest met de politie. Gisteren werden er over en weer klappen uitgedeeld in Roermond.

Vader Frans wil dan ook niets meer van zijn zoon weten. "Hij is voor mij dood. Hij komt er hier niet meer in." Zo vertelt Frans Verstappen aan RTL Boulevard.

Het botert overigens al langer niet tussen vader en zoon. "Vorige week kreeg mijn vrouw een appje van hem: je bent mijn vader niet en je bent het ook nooit geweest. Van die tijd af is de brug voor mij gesloten."

Meer weten over vechtersbaas Jos? Het hele interview is te zien bij de roddelrubriek van RTL

EkstrŲm wint openingswedstrijd WRX-seizoen

Mattias Ekström heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe World Rallycross Championship-seizoen gewonnen. Op het circuit van Barcelona versloeg de regerend wereldkampioen voormalig DTM-coureur Timo Scheider en Andreas Bakkerud.

Door het winnen van de tweede halve finale mocht de Zweed van de eerste startrij vertrekken. Na de start nam hij direct de leiding, gevolgd door Scheider. Op de derde plaats Bakkerud met zijn Ford Focus. De Noor was niet snel genoeg om Ekström en Scheider te volgen en hield Petter Solberg en Timmy Hansen zelfs op. Johan Kristoffersson, winnaar van de andere halve finale had een slechte start en ging als laatste de eerste bocht in en wist zijn positie niet meer te verbeteren.

Finale Barcelona (Bron: Youtube)

Halve finale 1
1. Johan Kristoffersson (SWE)
2. Timo scheider (GER)
3. Petter Solberg (NOR)
4. Ken Block (USA)
5. Kevin Hansen (SWE)
6. Toomas Heikkinen (FIN)

Halve finale 2
1. Mattias Ekström (SWE)
2. Andreas Bakkerud (NOR)
3. Timmy Hansen (SWE)
4. Guy Wilks (GBR)
5. Jean-Baptiste Dubourg (FRA)
6. Reinis Nitiss (LAT)

Finale
1. Mattias Ekström (SWE)
2. Timo SCHEIDER (GER)
3. Andreas BAkkerud (NOR)
4. Petter Solberg (NOR)
5. Timmy Hansen (SWE)
6. Johan Kristoffersson (SWE)

Badr Hari zit rest gevangenisstraf uit

De Amsterdamse kickbokser Badr Hari (32) is maandag begonnen aan zijn resterende gevangenisstraf. Hij heeft eerder op de maandag in het kader van de zelfmeldprocedure gehoor gegeven aan de oproep zich te melden bij een gevangenis in Nederland, maakte het ressortsparket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekend.

Hari werd in oktober 2015 in hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk voor meerdere geweldsdelicten. Deze straf werd begin februari van dit jaar onherroepelijk. Hari heeft een aantal maanden in voorarrest gezeten. Hij moet nu nog iets meer dan zeven maanden van zijn straf uitzitten.

Badr Hari zit rest gevangenisstraf uit
Badr Hari zit rest gevangenisstraf uit (Foto: ANP)

Wehrlein ook tijdens GP van China niet in actie

Pascal Wehrlein zal tijdens de Grand Prix van China niet in actie komen. De Sauber-coureur is nog niet fit na zijn crash tijdens de Race of Champions, ruim twee maanden geleden. Net als in Australië zal de Duitser vervangen worden door de Antonio Giovinazzi.

De Italiaan kwam vorige week als twaalfde over de finish in Melbourne. Mogelijk zal Wehrlein ook in Bahrein nog niet aan de start verschijnen, zo liet het team waten. "Ik moet nu hard trainen zodat ik weer alles kan geven voor het team", aldus de geblesseerde Duitser. "Als het nodig is, dan neem ik de tijd om pas in Rusland weer aan de start te verschijnen."

PS4-exclusieve Spider-Man-game komt dit jaar nog uit

De topman van Marvels Digital Media Group heeft verklapt dat de nieuwe Spider-Man-game, die vorig jaar op de E3 werd aangekondigd, dit jaar nog uit moet komen. De game wordt gemaakt door Insomniac Games en komt alleen uit op PlayStation 4.

De aankondiging was onderdeel van een bredere uitspraak die Marvel-topman Ryan Penagos onlangs deed: "[..] Er is nog meer moois aan de horizon voor 2017, zoals Spider-Man voor PS4 en Marvel. Vs. Capcom: Infinite voor Xbox One, PS4 en pc".

Insomniac Games is een Amerikaanse studio die bekendheid verwierf met games als Spyro, Ratchet & Clank en Sunset Overdrive. Voor Spider-Man was er op de E3 vorig jaar al een voorproefje dat er best veelbelovend uitzag.

Veltman: "Lastiger programma dan Feyenoord"

Ajax overdonderde Feyenoord zondag en stapte als winnaar van het veld. Joël Veltman speelde de hele wedstrijd en pakte geel. Hij is geschorst tegen AZ.

"Ik vond mijn sliding op Kuyt geen geel, want het was geen overtreding met gestrekt been. Het was meer met een boog en ik raakte de bal ook. Het blijft wel voetbal, geen ballet. Daarvoor gaf ik Kuyt ook al een beuk. Misschien was het een optelsom."

Ajax speelde frivool en gaf de uitploeg geen moment lucht. Iets wat op Woudestein eerder niet te zien was. "Tegen Excelsior hadden we het lastiger. Heel gek, maar we kwamen dit keer snel op voorsprong, de sfeer kwam erin en de beuk zat er goed in. Ze hadden er geen antwoord op. Wij wilden ze geen seconde rust geven en dat is ons voornamelijk in de eerste helft goed gelukt."

Tete in Oranje
De schorsing betekent dat Tete hoogstwaarschijnlijk zal spelen tegen AZ, zoals diezelfde Tete ook al speelde in Oranje. "Dat was voor mij teleurstellend. Ik ben dan de tweede rechtsback en ik had tegen Bulgarije ook nummer twaalf. Als Karsdorp geblesseerd raakt ga je er wel vanuit dat je speelt. Dan zie je Kenny staan, wat leuk voor hem is en minder voor mij. Kenny heeft het verder ook goed gedaan."

De Ligt kreeg de kans centraal achterin en kreeg na de wedstrijd aardig wat kritiek te verduren. Op die plek was ook Veltman een optie geweest. "Daar heb ik ook over nagedacht, maar dat zijn keuzes van de bondscoach. Ik kan daar alleen teleurgesteld over zijn en het is aan mij om te laten zien dat ik daar hoor te staan."

Waar Oranje door een vervelende periode gaat, krijgt Ajax juist weer hoop. Zeker na de overwinning in een ArenA vol enthousiast publiek. "Het publiek heeft een mooie indruk op me gemaakt. Zeker na de goals komt de sfeer er in, gaat iedereen springen en komen er leuke liedjes. Dan wil je nóg honderd procent extra geven. Deze wedstrijd komt ook zeker in de top drie van beste duels dit seizoen. Op voorhand had ik ook al een goed gevoel, ik zei het mijn vrouw zelfs nog."

Neres went snel

Tegenwoordig heeft Ajax veel opties op de buitenkanten, zo ook de uitblinkende David Neres. "Hij heeft het echt goed gedaan met een goal en goede acties. Je moet hem ook de bal geven, zodat hij die acties kan maken. Af en toe probeerde hij het met drie man voor zich, maar dat ligt aan de vrijheid waarmee hij voetbalt." Naar mate de wedstrijd vorderde leek de Braziliaan steeds vaker aangespeeld te worden. "Dat is zo, we wisten ook dat daar kansen lagen."

Neres is nog maar een paar maanden in Nederland, maar toch weet hij zich vrij snel aan te passen. Dat vindt ook Veltman. "We hebben een paar Spaanstalige jongens in het team, zo kan hij ook zien hoe we druk zetten en waar hij moet staan. Met hem kan ik ook in het Engels al een klein beetje communiceren. Left en right begrijpt hij bijvoorbeeld wel."

Maar hoe is Neres eigenlijk buiten het veld? Na zijn doelpunt in De Klassieker liet hij bijvoorbeeld al zien dat hij van een dansje houdt. "Hij is heel rustig. Net hebben we met z’n tweeën wel afgesproken dat we het dansje de volgende keer samen doen", lacht Veltman.

Een andere jonge, talentvolle buitenspeler is Justin Kluivert, een plaag op Ajax-trainingen. "Dan wil je niet tegenover hem staan hoor. Hij heeft een goede actie, kan hem in een keer meenemen of uit stilstand juist die actie maken. Nee, als back sta je dan niet lekker te voetballen. Hij ziet het spelletje ook goed. Af en toe probeert hij het nog eens tegen een mannetje of drie, maar dat is net als bij Neres jeugdigheid. Toch ziet hij het goed met bijvoorbeeld goede steekpasses."

Titel nog ver weg

Uiteindelijk gaat het allemaal om het landskampioenschap, maar voordat Ajax weer bovenaan staat zal er nog heel wat moeten gebeuren. "De kansen zijn weer groter geworden, maar om nou te gaan roepen dat het geloof in de titel terug is gaat wat ver. Wij hebben een lastiger programma dan Feyenoord en we moeten nog naar PSV. Dan is het hopen dat we met deze wedstrijd een tik hebben kunnen uitdelen."

Overgangsjaar voor diesels zonder roetfilter

Dieselauto's met een verwijderd of duidelijk defect roetfilter komen tot 20 mei 2018 gewoon door de APK-keuring. Na die datum worden deze voertuigen afgekeurd, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het verwijderen van roetfilters uit dieselauto's wordt vanaf 1 juli weer verboden. De periode daarna tot 20 mei volgend jaar ziet Dijksma als een overgangsperiode waarin eigenaren van voertuigen met een verwijderd filter ervoor kunnen zorgen dat het roetfilter weer wordt teruggeplaatst.

Dieselauto's worden zeer vervuilend als roetfilters zijn verwijderd. Omdat het departement van Dijksma verzuimde met nieuwe wetgeving te komen, is het verwijderen van roetfilters sinds begin 2015 niet meer strafbaar. Nieuwe wetgeving moet dit juridische gat dichten.

Overgangsjaar voor diesels zonder roetfilter
Overgangsjaar voor diesels zonder roetfilter (Foto: ANP)

Rat houdt Duitse Airbus al dagen aan grond

Een rat uit Florida houdt al dagen een vliegtuig van Air Berlin aan de grond. Medewerkers van de Duitse luchtvaartmaatschappij ontdekten het knaagdier op de vlucht van Miami naar Berlijn. Technici die het toestel inspecteerden, vonden knaagsporen aan de leidingen.

Daarop werd besloten het gehele vliegtuig grondig te controleren. Een aangevreten leiding kan bij een vliegtuig tot grote problemen leiden. In het toestel zitten kilometers kabel en daarom duurt de check nu al bijna een week. De rat is met gas gedood.

Ratten in vliegtuigen zijn niet zeldzaam, meestal komen ze via de bevoorrading aan boord.

Rat houdt Duitse Airbus al dagen aan grond
Rat houdt Duitse Airbus al dagen aan grond (Foto: BuzzO)

Catwoman laat haar nagels zien

NeatherRealm Studios heeft een gameplaytrailer van het vechtspel Injustice 2 online gezet waarin we Catwoman in actie zien. Door ook gebruik te maken van de omgeving zien we ook wat we van de arena's zelf mogen verwachten.

Injustice 2 bevat oude en nieuwe DC-superhelden en -superschurken ten opzichte van het origineel. Spelers kunnen hun eigen versie van hun favoriete DC-personages samenstellen en verbeteren door middel van upgrade-items. Hoe dat werkt kun je in onze eerdere preview lezen.

Injustice 2 komt 16 mei uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Agents of Mayhem houden van 80's-series

The A-Team, Knight Rider, van alles komt langs in de nieuwe trailer van Agents of Mayhem, de nieuwste game van de Saints Row-makers Volition.

Tijdens hun missie tegen de schimmige supervillain organisatie Legion, kunnen spelers alles in de strijd gooien om de wereld terug te winnen na de puin van de gebeurtenissen tijdens Devil’s Night. Verken de futuristisch stad Seoul met een team van drie agents, elk met hun eigen look, gevoel voor humor, wapens en skills. Het uiteindelijke doel: Legion en hun plannen om de wereld over te nemen, te vernietigen. Spelers kunnen zelf hun team samenstellen. Er kan voor elke missie uit twaalf unieke agenten gekozen worden wie ze van hun team het beste kunnen inzetten.

Agents of Mayhem is vanaf 18 augustus beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Demo Dishonored 2 komt deze week

Bethesda geeft vanaf 6 april een gratis demo-versie van Dishonored 2 vrij. Deze komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

In de demo zullen spelers de eerste drie missies van de campagne kunnen spelen als keizerin Emily Kaldwin of de koninklijke beschermer, Corvo Attano. De gratis trial kan gedownload worden via de Dishonored 2-pagina op de PSN Store, Xbox Marketplace, en Steam. Spelers kunnen er ook beslissen om te upgraden naar de volledige game tijdens of na de gratis proefversie, met behoud van alle opgeslagen data tijdens de trial om verder te gaan met de Dishonored 2-campagne.

Waarom wij de game erg goed vinden kun je hier lezen.

Noord-Korea welkom op Olympische Spelen in Zuid-Korea

Noord-Korea mag volgend jaar gewoon meedoen aan de Olympische Spelen. Dat klinkt logisch, maar de Winterspelen worden gehouden in Pyeongchang in het Zuiden. De twee buren kunnen de laatste tijd weer eens niet goed met elkaar overweg op politiek gebied, maar zoals wel vaker het geval is blijkt sport in elk geval enigszins te verbroederen.

Volgens een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering hoeft de olympische delegatie uit het Noorden zich geen zorgen te maken over het krijgen van toestemming om het Zuiden te betreden. "Er zijn geen sancties van kracht die ervoor zorgen dat Noord-Koreaanse atleten niet mee mogen doen aan evenementen in Zuid-Korea." 

De Noord-Koreaanse ijshockeydames zijn op dit moment zelfs in Zuid-Korea voor de tweede divisie van het WK. Donderdag staan de buurlanden daar tegenover elkaar in Gangneun, waar volgend jaar olympisch ijshockey gespeeld wordt. Het vrouwenvoetbalteam uit het Zuiden reist deze week naar het Noorden voor een kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup. In 2014 waren de Noord-Koreanen ook al welkom op de Aziatische Spelen in Incheon, waar publiek uit het Zuiden en het Noorden geregeld om de beurt 'Wij zijn..' en '..één!' scandeerde. 

Noord-Korea is uiteraard van plan om volgend jaar mee te doen aan de Spelen. Het land van Glorieuze Leider Kim Jong-un zal de zuiderbuur niet te ernstig willen vernederen en zal het vermoedelijk met een kleine ploeg doen, waarschijnlijk alleen actief in het shorttrack en met wat geluk in het alpineskiën. 

Spuiten op bikini's in Senran Kagura

De lente is in het land, de zon schijnt en langzamerhand verlangen we nu al naar de echt warme dagen. Dat gevoel heeft Marvelous Europe ook en daarom hebben ze vandaag aangekondigd dat Senran Kagura Peach Beach Splash in de zomer uit komt op PlayStation 4.

De Japanners zijn al een tijdje bezig met de watergevechten in deze rondborstigere versie van Splatoon. Senran Kagura Peach Beach Splash laat de meiden van de ninja-scholen zoals de Hanzo Academy het tegen elkaar opnemen in waterpistool-gevechten.

In singleplayer maak je je keuze uit meer dan dertig meiden om een team van vijf te maken. Voordat ze elkaar gaan nat spuiten geef je ze wapens, vaardigheden en attribuutkaarten. Deze kaarten zorgen voor wat strategie tijdens het spuiten. Ze geven bonussen zoals betere wapen-statistieken, unieke vaardigheden of op te roepen dieren. Er zijn meer dan 800 kaarten beschikbaar, waarvan je er per match maar zes skill-kaarten en drie pet-kaarten mag meenemen. Het online gaan uitvechten kan ook met team- en survivalmodi.

Onderstaande video laat de DLC met meiden van Dead Or Alive van uitgever Koei Tecmo zien, een samenwerking waarvan we nog niet weten of deze ook in Europa beschikbaar komt.

AH knipt moslimpassage uit schoolvideo

Albert Heijn lijkt tot zijn zinnen te zijn gekomen en heeft de passage uit een klassevideo voor groep 8, waarin wordt gesteld dat het maken van een bewuste voedingskeuze bijvoorbeeld is om geen varkensvlees op je broodje mee naar school te nemen omdat je weet dat er moslimkindjes in de klas zitten, geschrapt. Ze noemt de zin 'wellicht een beetje ongelukkig gekozen'.

Velen dachten dat het ging om een één-aprilgrap, maar daarvan was geen sprake. De grootgrutter noemt het 'een oprechte poging om veel scholen weer bij te praten over gezonde voeding'. Wat het weglaten van varkensvlees op brood vanwege moslims in de klas met 'gezonde voeding' te maken heeft vertelde ^Shannon er niet bij.

Albert Heijn: moslimpassage 'ongelukkig gekozen'
Albert Heijn: moslimpassage 'ongelukkig gekozen'

De originele video - waarvan hieronder het gewraakte fragment - is offline gehaald en vervangen door een nieuwe (de knip zit op 2:36), waar deze 'bewuste keuze' dus is uitgeknipt. 

 
Het stukje dat uit de video is geknipt, maar bijna een jaar lang in groep 8 is vertoond 

Neymar scoort 100e goal voor Barcelona

Voetballer Neymar heeft zichzelf zondagavond een jubileum bezorgd. De Braziliaan scoorde in de door Barcelona gewonnen wedstrijd op bezoek bij Granada de 1-4, waarmee hij de eindstand bepaalde. 

Voor Neymar was het alweer zijn honderdste treffer voor de Catalaanse grootmacht. De Braziliaan kwam in 2013 over van Santos en is vooral sinds het seizoen 2014/15 uitstekend op dreef. Inmiddels scoorde hij in 117 wedstrijden in de Primera Division 64 keer en liet hij veertien treffers noteren in de Copa del Rey. Daar komen nog 21 treffers in Europese wedstrijden bij en zijn allereerste goal in het shirt van Barcelona, in de Supercopa van 2013, maakt dat Neymar op totaal honderd treffers staat.

De spits is de derde Braziliaan die voor de Catalanen aan de honderd komt, na Rivaldo en Evaristo. Hij moet nog 23 keer scoren om in de top-10 aller tijden te komen: Mariano Martin, actief in de jaren '40, staat met 123 goals op de tiende plek. Lionel Messi bijbenen gaat nog een uitdaging worden voor Neymar, want zijn Argentijnse ploeggenoot scoorde sinds 2004 inmiddels al 494 keer.  

Oplettende TV-kijker kost golfster eindzege in major

De Amerikaanse golfster Lexi Thompson heeft de ANA Inspiration, de eerste major van het golfseizoen bij de vrouwen, niet gewonnen. Met name de manier waarop is opvallend, want de 22-jarige Amerikaanse was hard op weg naar de titel op de slotdag van het toernooi.

Tijdens de finaledag kreeg de organisatie echter een mailtje van een oplettende TV-kijker. Daarin stond dat Thompson een dag eerder een bal zo'n twee à drie centimeter naast de juiste plek gelegd had. Nadat de jury de videobeelden goed bekeken had bleek dat inderdaad het geval te zijn: Thompson had een muntje op de plek van de bal neergelegd om deze even 'goed' te leggen, zoals wel vaker gebeurt, en vervolgens legde ze de bal een heel klein stukje naast de plek van het muntje neer. 

Thompson legt de bal net op een ander plekje neer (Bron: YouTube)

Op de dertiende hole van de slotdag kreeg Thompson vervolgens bezoek van de voorzitster van de jury van golfbond LPGA, Sue Witters. Zij had slecht nieuws voor de golfster: na bestudering van de beelden kreeg Thompson twee slagen straf voor het verkeerd neerleggen van de bal en twee slagen straf voor het, daardoor, inleveren van een verkeerde scorekaart. Haar leiding van drie slagen werd zo tenietgedaan, maar ondanks de tranen - "Is dit een grap?! Dit is belachelijk!" - vocht ze zich nog op dezelfde hole terug met een birdie.

Thompson wist haar hoofd zeer koel te houden en sleepte nog een play-off uit het vuur, maar de Zuid-Koreaanse Ryu So-yeon was daarin nipt de sterkste. "Het is natuurlijk ontzettend balen dat dit is gebeurd. Het was absoluut niet mijn bedoeling om vals te spelen, ik had het gewoon niet door en ik zou mijn leiding nooit op zo'n manier op het spel zetten. Het was wel geweldig dat de fans achter mij stonden in de rest van de wedstrijd", verklaarde de golfster. 

"Ik kan de hele situatie nog niet geloven", vertelde winnares Ryu na afloop. "Ik keek niet eens naar het scoreboard en had het helemaal niet door. Lexi speelde ontzettend goed en dat zoiets zou gebeuren had ik niet verwacht. Het is een ongelukkige situatie op deze manier", aldus de Zuid-Koreaanse. "Het voelt wel een beetje raar om zo te winnen, het was een beetje een rare sfeer, maar ik ben wel blij met de zege." 

Juryvoorzitster Witters had een dergelijk voorval ook niet verwacht, maar stond wel achter de beslissing. "Ik kan simpelweg niet gaan slapen wetende dat ik een overtreding van de regels door de vingers heb gezien. Dat neemt niet weg dat ik er bijna misselijk van werd toen ik dit aan Thompson moest gaan vertellen, maar het is en blijft een regel", verklaarde ze.

Overigens heeft Thompson toch een beetje geluk: vorig jaar werd de straf voor haar overtreding gewijzigd van diskwalificatie naar een aantal slagen. 

Fitness tracker: MGCOOL Band 2

MGCool is het zustermerk van Elephone. Het merk richt zich op het uitbrengen van bluetooth speakers, fitnesstrackers en actiecamera's. Vandaag kijken we naar de nieuwste fitnesstracker van MGCool de Band 2.

Band 2 is de tweede fitnesstracker van de hand van Elephone/MGCool. De fitnesstracker moet met een introductieprijs van nog geen twintig euro veel waar voor zijn geld bieden. Momenteel kost de MGCool band 2 bij enkele retailers 15 euro, ruim onder de prijs van bijvoorbeeld een Xiaomi Mi band.

Doden na explosie metro Sint-Petersburg

In de metro van de Russische stad Sint-Petersburg is maandag een explosie geweest. De politie zei tegen het Russische persbureau TASS dat er vermoedelijk gewonden zijn. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend.

Volgens De Standaard zijn er inmiddels al zeker tien doden gevonden. Foto's op Twitter tonen grote schade en veel gewonden. Meer berichtgeving volgt als deze beschikbaar is.

Update 15:42 uur
De oorzaak van de explosie in het metrosysteem in Sint-Petersburg is niet bekend. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Hij liet weten dat de autoriteiten alle opties openhouden, inclusief terrorisme.

Door de explosies vielen zeker tien doden en ongeveer vijftig gewonden, aldus het persbureau Interfax. Poetin bevindt zich in een paleis net buiten Sint-Petersburg. Hij heeft daar vandaag een afspraak met zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. Ze willen een eind maken aan de al maandenlang smeulende crisis in de onderlinge betrekkingen. Die zou vooral gaan over de schuld die de Wit-Russen nog hebben wegens de levering van olie en gas.

CO2-uitstoot Nederlandse industrie niet gestegen

De CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie is vorig jaar gelijk gebleven. De totale CO2-uitstoot in Europa is vorig jaar opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de Nederlandse Emissieautoriteit maandag op basis van voorlopige cijfers.

De Nederlandse bedrijven die aan het Europese emissiehandelssysteem deelnemen, hebben in 2016 in totaal een hoeveelheid broeikasgassen uitgestoten die gelijkstaat aan 94 megaton CO2. Dat is net zo veel als de uitstoot in 2015, het jaar met de hoogste emissies sinds het begin van het emissiehandelssysteem in 2005.

De uitstoot in de Nederlandse chemische sector steeg met 7 procent. Energie-opwekking werd in Nederland daarentegen iets minder vervuilend doordat wat minder steenkool werd verstookt en wat meer aardgas. Bij de verbranding van kolen komt meer CO2 vrij. De Nederlandse uitstoot nam vanaf 2012 ieder jaar toe.

De Europese industrie krimpt al jaren. De totale uitstoot van de Europese industrie daalde tussen 2005 en 2015 met bijna een kwart tot 1800 megaton CO2-equivalent per jaar. Dit jaar is de uitstoot volgens de verwachtingen van analisten verder afgenomen tot zo'n 1740 megaton.

Energiebedrijven en andere bedrijven die verplicht deelnemen aan het emissiehandelssysteem krijgen jaarlijks een deel van de benodigde emissierechten gratis toegekend. Dat worden er elk jaar iets minder, zodat zij gestimuleerd worden hun uitstoot terug te dringen. De rest moeten zij op de markt bijkopen.

CO2-uitstoot Nederlandse industrie daalt niet
CO2-uitstoot Nederlandse industrie daalt niet (Foto: ANP)

World Games 2017 live uitgezonden door IOC

Goed nieuws voor liefhebbers van minder bekende sporten: de World Games worden dit jaar live uitgezonden door het 'Olympic Channel', het kanaal waarop het Internationaal Olympisch Comité geregeld live sporten uitzendt.

De World Games worden dit jaar in het Poolse Wroclaw gehouden en worden ook wel eens de 'Alternatieve Olympische Spelen' genoemd. Tussen de vier- en vijfduizend atleten uit meer dan honderd landen strijden tegen elkaar in niet-olympische sporten als strandhandbal, biljart, korfbal, kanopolo, powerlifting, sumoworstelen en touwtrekken, om er maar een paar te noemen.

Ook karate en sportklimmen, in Tokyo in 2020 voor het eerst olympisch, staan op het programma in Wroclaw. Geoffrey Berens zal Nederland vertegenwoordigen in het karate, terwijl de Nederlandse korfbalploeg de grote favoriet is voor het zoveelste goud. Ook in het touwtrekken - van 1900 tot en met 1920 een olympische sport - heeft Nederland zeker kans op eremetaal. 

De World Games worden elke vier jaar gehouden, één jaar na de Zomerspelen, en staan dit jaar voor de tiende keer op het programma. Sporten die daar plaatsvinden hebben nog wel eens kans om de Olympische Spelen te halen: zo debuteerde rugby sevens vorig jaar in Rio op het olympisch programma en, zoals gezegd, karate en sportklimmen maken die stap ook. 

Het evenement in Wroclaw gaat op 20 juli van start en duurt tot en met 30 juli. Tegen die tijd doet FOK!sport er uiteraard verslag van.

Straf moordenaar Els Borst onherroepelijk

Het vonnis in hoger beroep van acht jaar gevangenisstraf en tbs tegen Bart van U., die oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs om het leven bracht, is maandag onherroepelijk geworden. Er is geen cassatie ingesteld tegen de uitspraak, meldt het Openbaar Ministerie.

Van U. kreeg half maart behalve tbs met dwangverpleging ook acht jaar celstraf opgelegd van het gerechtshof in Den Haag. Anders dan de rechtbank oordeelde het hof dat hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar is.

In eerste aanleg kreeg Van U. alleen tbs en geen celstraf, omdat de rechters in Rotterdam tot de slotsom kwamen dat zijn misdrijven hem vanwege zijn schizofrenie niet aangerekend kunnen worden. Het OM bleef van mening dat Bart van U. wel degelijk celstraf verdient en stelde beroep in.

De 41-jarige Van U. bracht oud-minister van Volksgezondheid Els Borst in 2014 om het leven. Hij werd niet opgepakt en doodde een jaar later zijn zus in Rotterdam.

Straf moordenaar Els Borst onherroepelijk
Straf moordenaar Els Borst onherroepelijk (Foto: ANP)

Vier verdachten homomishandeling melden zich

Vier verdachten die betrokken zouden zijn bij de mishandeling van twee homo's in Arnhem zondagochtend hebben zich gemeld bij de politie. Het gaat om drie jongens van zestien jaar en een jongen van veertien uit Arnhem, zei een woordvoerder van de politie maandag. Of het gaat om Marokkanen meldt de politie uiteraard niet.

De jongens hadden zich zondagavond laat al gemeld. Al eerder die avond had de politie een veertienjarige jongen uit Arnhem aangehouden en een twintigjarige man uit Gennep. In totaal zitten nu zes mensen vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De twee slachtoffers van 31 en 35 jaar liepen in de nacht van zaterdag op zondag hand in hand over de Nelson Mandelabrug toen ze werden uitgescholden door een groepje passerende Marokkaanse jongeren. Het stel werd vervolgens mishandeld. Een van de slachtoffers werd geslagen met een betonschaar in zijn gezicht en verloor daardoor meerdere tanden en liep een forse scheur in zijn lip op.

De politie roept getuigen op zich te melden. Ook wordt nog gezocht naar camerabeelden.

 

Vanmarcke houdt gebroken vinger over aan Ronde

Wielrenner Sep Vanmarcke heeft aan zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen zondag een gebroken vinger overgehouden. De Belgische kopman van Cannondale ging in de achtervolging op koploper Philippe Gilbert hard onderuit. "Het geluk is niet aan mijn zijde de laatste weken", schreef Vanmarcke op Twitter, nadat hij een week eerder Gent-Wevelgem al moest laten schieten door ziekte.

"Ik kwam vast te zitten tussen twee betonplaten op de weg, waardoor ik de controle over mijn fiets verloor en hard op mijn rechterkant viel", legt Vanmarcke uit. "Het is de zoveelste tegenslag al dit seizoen. Gelukkig kon Dylan nog een resultaat boeken", zo roemt hij de Nederlander Dylan van Baarle, die na een knappe koers vierde werd. 

Over Vanmarcke's deelname aan Parijs-Roubaix komende zondag valt nog weinig te zeggen. Een fitte Vanmarcke hoort ook in de Hel van het Noorden doorgaans tot de favorieten. 

Kuijt over pegel SchŲne: "Dat gaf Ajax een boost"

Dirk Kuijt en Feyenoord hadden zondag in de Klassieker nog zulke goede bedoelingen, maar ze zagen Ajax uitstekend van start gaan. Volgens Kuijt zat het de bezoekers niet mee.

Mede door een fantastische afstandsknal van Lasse Schöne stond het binnen een minuut al 1-0 voor Ajax. "Zo'n goal hadden we niet verwacht. Het gaf hen een boost", reageerde Kuijt na afloop voor de camera van FOX Sports.

"Daarna moesten we wisselen en in de rust nog een keer", verwees de routinier naar het uitvallen van Nicolai Jørgensen en Rick Karsdorp. "Dat zijn geen excuses, maar het is wel een reden waarom we niet in de wedstrijd konden komen."

Na de 2-0 van David Neres wist Feyenoord pas in blessuretijd iets terug te doen via Michiel Kramer. "We kunnen er een lang verhaal van maken, maar we waren gewoon niet goed genoeg en we hebben terecht verloren", vindt Kuijt. "We moeten van wedstrijd tot wedstrijd blijven denken en hier goed van herstellen."

Verdachten mishandeling asielzoeker Engeland vast

De Britse politie heeft negen personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de zware mishandeling van een jonge migrant. De politie liet maandag weten dat de negen verdachten deel uitmaakten van een groep van circa twintig ruzieschoppers.

De groep tuigde een zeventienjarige Koerdische Iraniër af nadat ze hadden ontdekt dat hij een asielzoeker was. De mishandeling leidde in Groot-Brittannië tot grote ophef.

Het slachtoffer zat vrijdag met twee vrienden bij een bushalte in Croydon toen hij werd aangesproken door zijn belagers. Zij wilden weten waar de jongen vandaan kwam. Toen de jongen antwoordde dat hij asiel zocht, werd hij achtervolgd en uiteindelijk ernstig gewond achtergelaten. De tiener liep onder meer een schedelbreuk op.

Politici reageerden woedend op de aanval. De parlementariër voor het district, de conservatief Gavin Barwell, noemde de aanvallers "tuig". Labour-leider Jeremy Corbyn zei geschokt te zijn door het geweld tegen een jongen die juist bescherming zocht in Groot-Brittannië.

Verdachten mishandeling migrant Engeland vast
Verdachten mishandeling migrant Engeland vast (Foto: ANP)

Afschaffen eigen risico kost miljarden

Het verlagen of afschaffen van het eigen risico in de zorg zou ruim een tot bijna vijf miljard euro per jaar kosten. Dat staat in de zogenoemde ombuigings- en intensiveringslijst van het ministerie van Financiën. Daarin hebben de ambtenaren van het ministerie doorgerekend wat besparingen en investeringen zouden opleveren of kosten.

De vier partijen die over de vorming van een regering praten - VVD, CDA, D66 en GroenLinks - hebben uiteenlopende standpunten over het eigen risico. VVD en D66 willen het in stand houden, hoewel die laatste partij wel zegt verder onderzoek te willen naar een inkomensafhankelijk eigen risico. Het CDA wil het met ruim honderd euro verlagen, naar 280 euro. GroenLinks wil het als enige afschaffen.

Aan de zorg wordt dit jaar 74,5 miljard euro uitgegeven. Afschaffing van het eigen risico zou 4,8 miljard euro kosten. Een verlaging zoals het CDA wil kost de schatkist jaarlijks 1,1 miljard euro.

Afschaffen eigen risico kost miljarden
Afschaffen eigen risico kost miljarden (Foto: ANP)

NBA: De oude Curry is helemaal terug

Het was niet het seizoen van Stephen Curry. De MVP van 2015 en 2016 speelde bij de Golden State Warriors in de schaduw van Kevin Durant. De Warriors wonnen wel, schandalig veel zelfs en dat voor het derde jaar op rij, maar niemand gaf de eer voor dit sterke seizoen aan Stephen Curry. Na het uitvallen van Durant met een knieblessure kwam de spotlight vol op Curry te staan en de Warriors verloren drie wedstrijden op rij. De kritiek op de guard groeide, maar sindsdien is de oude Curry opgestaan en worden tegenstanders ouderwets kapotgeschoten en vernederd. Afgelopen nacht was het John Wall en zijn ploeg, de Washington Wizards die pijnlijk onderuit ging: 139-115.

Het was de vijfde wedstrijd op rij voor Golden State tegen een play-off team en allen werden eenvoudig gewonnen. Nadat Curry eerder te sterk was voor Russell Westbrook, Mike Conley en James Harden (tweemaal), was het nu John Wall die zijn meerdere in Curry moest erkennen. Wall bleef steken op vijftien punten en elf assists. Curry scoorde 42 punten, onder andere door negen driepunters te scoren. Drie minuten in de wedstrijd kwam Curry tegenover de Marcin Gortat te staan. Het werd een oneerlijke strijd en je kan het precieze moment zien waarop Gortats ziel zijn lichaam verlaat..

De enige tovenaar speelde niet bij de Wizards. Bron: YouTube

Vorig seizoen slaagde Curry er als eerste speler in de geschiedenis van de NBA in om meer dan 300 driepunters in één seizoen te maken. De teller stokte dat jaar pas na 402 gemaakte schoten. Na de wedstrijd tegen Washington staat Curry voor dit seizoen op 302.

De Cleveland Cavaliers moesten erg diep gaan om de Indiana Pacers van zich af te houden. Pas na twee verlengingen stond de 135-130 eindstand op het bord. LeBron James speelde het ongezonde aantal van 51 minuten. Dat mag in een cruciale play-off wedstrijd, maar is niet verstandig in een wedstrijd laat in het reguliere seizoen. James werd topscorer met 41 punten. Hij noteerde ook 16 rebounds en 11 assists.

Bij de Indiana Pacers scoorde Paul George 43 punten. Dertien van die punten kwamen in de tweede verlenging, maar dat was niet genoeg voor de Pacers, die in de strijd om de laatste play-off plaats een duur steekje lieten vallen.

De Oklahoma City Thunder speelde, dus een dagelijkse Russell Westbrook-update is noodzakelijk. De Thunder gingen onderuit tegen de Charlotte Hornets: 101-113. Westbrook was goed voor zijn veertigste triple double van het seizoen: 40 punten, 13 rebounds en 10 assists. Hij is nog één triple double verwijderd van het legendarische record van Oscar Robertson en hij is bijna verzekerd van seizoensgemiddelden van 30 punten, 10 rebounds en 10 assists.

Charlotte won de derde wedstrijd op rij en voor de zevende keer in negen wedstrijden. Stiekem maakt de ploeg opeens weer een realistische kans op deelname aan de play-offs. Woensdag speelt de ploeg een cruciale wedstrijd thuis tegen de Miami Heat.

De Chicago Bulls waren waarschijnlijk de grote winnaar van de dag. Concurrenten Miami en Indiana gingen onderuit en de Bulls waren zelf te sterk voor de New Orleans Pelicans: 110-117. New Orleans leunt op het frontcourt Anthony Davis en DeMarcus Cousins. De twee grote mannnen waren samen goed voor 56 punten. Het was echter Jimmy Butler die de man van de wedstrijd werd. Bij rust had Butler al 25 punten gemaakt en de Bulls naar een 47-63 voorsprong geloodst. De forward eindigde met 39 punten.

De Houston Rockets speelden dit seizoen voor het eerst zonder James Harden. De point guard kampt al een week of twee met een pijnlijke pols. Waarschijnlijk gedreven door de wens om dit seizoen MVP te worden verbeet Harden de pijn en speelde door. Teamartsen hebben hem weten te overtuigen om toch maar rust te pakken. In Phoenix bleef hij tegen de Suns aan de kant.

Eric Gordon mocht starten op de plaats van Harden en Patrick Beverley, naast Harden doorgaans de startende guard, kreeg de bal veel vaker in handen dan hij dit seizoen gewend was. Houston leidde vrijwel de hele wedstrijd en won met 116-123. Gordon en Beverley maakten respectievelijk 22 en 26 punten.

Phoenix beschikt over het jongste backcourt in de NBA. Tyler Ullis is 21 jaar en Devin Booker is 20. De jonkies waren samen goed voor 61 punten.

Houston kreeg nog wel wat slecht nieuws te verwerken. Sam Dekker, een tweedejaars forward die elke wedstrijd zo’n twintig minuten van de bank mag komen, mocht voor de tweede keer in zijn carriere starten. Vroeg in de wedstrijd brak hij zijn hand. Hij zal hierdoor zeker vier weken uitgeschakeld zijn en het begin van de play-offs missen.

Uitslagen

New York Knicks – Boston Celtics 94-110
Oklahoma City Thunder – Charlotte Hornets 101-113
Los Angeles Lakers – Memphis Grizzlies 108-103
Milwaukee Bucks – Dallas Mavericks 105-109
San Antonio Spurs – Utah Jazz 109-103
New Orleans Pelicans – Chicago Bulls 110-117
Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 113-105
Brooklyn Nets – Atlanta Hawks 91-82
Miami Heat – Denver Nuggets 113-116
Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 135-130 (2OT)
Golden State Warriors – Washington Wizards 139-115
Phoenix Suns – Houston Rockets 116-123

Eastern Conference

 1. Boston Celtics 50-27
 2. Cleveland Cavaliers 49-27
 3. Toronto Raptors 47-30
 4. Washington Wizards 46-31
 5. Milwaukee Bucks 40-37
 6. Atlanta Hawks 39-38
 7. Chicago Bulls 38-39
 8. Miami Heat 37-40
 9. Indiana Pacers 37-40
 10. Charlotte Hornets 36-41
 11. Detroit Pistons 35-42
 12. New York Knicks 29-48
 13. Philadelphia 76ers 28-49
 14. Orlando Magic 27-50
 15. Brooklyn Nets 18-59


Western Conference

 1. Golden State Warriors 63-14
 2. San Antonio Spurs 59-17
 3. Houston Rockets 52-25
 4. Utah Jazz 47-30
 5. Los Angeles Clippers 47-31
 6. Oklahoma City Thunder 43-33
 7. Memphis Grizzlies 42-35
 8. Portland Trail Blazers 38-38
 9. Denver Nuggets 36-40
 10. New Orleans Pelicans 33-44
 11. Dallas Mavericks 32-44
 12. Minnesota Timberwolves 30-45
 13. Sacramento Kings 30-47
 14. Los Angeles Lakers 22-55
 15. Phoenix Suns 22-56

Russische cyberaanval op atletiekbond IAAF

Hackers hebben de internationale atletiekbond IAAF aangevallen. Ze zochten naar medische gegevens van atleten, maar het is niet duidelijk of ze die daadwerkelijk hebben buitgemaakt. De aanval is uitgevoerd door Fancy Bear, een hackersgroep die banden heeft met Russische inlichtingendiensten.

De aanval werd op 21 februari uitgevoerd. De daders zochten naar 'therapeutic use exemptions', toestemming voor sporters om middelen te gebruiken die eigenlijk op de dopinglijst staan, maar toegestaan zijn voor medische behandelingen. Metadata van die dossiers werden bij de IAAF-servers verzameld en bewaard in een nieuw bestand. Het is nog niet duidelijk of dat nieuwe bestand uit het IAAF-netwerk is gehaald, maar het laat wel zien waar de daders mee bezig waren, zegt de atletiekfederatie maandag.

Excuses
De IAAF biedt atleten excuses aan en zegt een speciaal e-mailadres te hebben geopend.

Fancy Bear bracht eerder medische dossiers van Amerikaanse en Europese sporters naar buiten. Dat gebeurde vlak na de olympische schorsing van Rusland en IAAF-onderzoek naar staatsdoping in de Russische atletiek.

Russische cyberaanval op atletiekbond IAAF
Russische cyberaanval op atletiekbond IAAF (Foto: BuzzT)

Dinsdag nieuw briefje van vijftig in automaat

Mensen die geld opnemen bij een geldautomaat kunnen vanaf dinsdag het nieuwe briefje van 50 euro in handen krijgen. De Nederlandsche Bank begint dan met de verspreiding van het nieuwe bankbiljet.

Het nieuwe briefje van vijftig is beter beveiligd tegen vervalsing. Het biljet heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa. Verder bevat het een 'smaragdgroen' cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken.

De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald als ze versleten zijn.

Namaak
Het biljet voor vijftig euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo'n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.

De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De briefjes van honderd en tweehonderd euro zijn hierna aan de beurt. Vijfhonderdjes worden niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen worden uitgefaseerd.

Dinsdag nieuw briefje van vijftig in automaat
Dinsdag nieuw briefje van vijftig in automaat (Foto: ANP)

Pechtold en Koolmees hand in hand naar formatie

D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees zijn maandagochtend hand in hand naar het jongste overleg over de vorming van een kabinet gekomen. Zij deden mee aan de solidariteitsactie voor twee homo's die afgelopen weekeinde in Arnhem werden mishandeld omdat zij hand in hand over straat liepen.

"We denken dat het heel normaal is in Nederland om gewoon te kunnen uiten wie je bent. Maar dat is het kennelijk nog steeds niet", stelde Pechtold vast. De twee D66'ers vinden "het belangrijk dat we deze week laten zien dat het wel normaal is" en besloten daarom mee te doen met de actie #allemannenhandinhand die door presentatrice Barbara Barend op touw is gezet.

Belangenvereniging COC, die in een brief aan informateur Edith Schippers vroeg de aanpak van geweld tegen homo's topprioriteit te maken, heeft volgens Pechtold "absoluut" gelijk. Volgens zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver en VVD-leider Mark Rutte moet de bestrijding van dit wangedrag altijd alle aandacht krijgen, ongeacht of er nu een formatie gaande is. "Dit moet sowieso topprioriteit zijn. Verschrikkelijk wat er is gebeurd", zei Rutte.

Klaver noemde het "te belachelijk voor woorden" dat er "nog steeds mensen zijn die denken dat je iemand moet aanvallen" om van wie hij of zij houdt. "Dat is bizar, dat is gewoon niet normaal en dat past niet in Nederland. Ze moeten zich gedragen."

Planbureau's
Naast het (bijna) dagelijkse overleg met de acht onderhandelaars ontvangt informateur Edith Schippers ook  enkele experts van planbureau's: Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseren de informateur op belangrijke thema's.

Het SCP doet onderzoek naar bijvoorbeeld de veranderende arbeidsmarkt, de kloof tussen bestuur en burger en de integratie van nieuwkomers. Aangezien klimaat en milieu belangrijke thema's lijken te worden bij deze formatie, komt ook het PBL in beeld.

D66-kopstukken hand in hand naar formatie
D66-kopstukken hand in hand naar formatie (Foto: ANP)

Demonstratie in Arnhem tegen homogeweld

Gay Horeca Arnhem organiseert zaterdagmiddag een demonstratie tegen homogeweld. Op de site van COC Nederland is een oproep geplaatst zich zaterdag om 17.00 uur te verzamelen op het Jansplein in Arnhem. Aanleiding is de mishandeling van twee homoseksuele mannen die zondagochtend in Arnhem hand in hand liepen. Een van hen is in zijn gezicht geslagen met een betonschaar, waardoor hij enkele tanden is kwijtgeraakt.

Gay Horeca Arnhem verwacht zaterdag enkele honderden mensen. COC Nederland verwacht veel mensen. "De oproep wordt al druk gedeeld op de sociale media. De kans dat er veel mensen op afkomen, lijkt me aanzienlijk", zegt Philip Tijsma van COC Nederland.

De organisatie roept iedereen op om zaterdagmiddag hand in hand te gaan staan als steunbetuiging aan de slachtoffers. "Dit onrecht moeten we niet over ons heen laten gaan", stelt de organisatie.

Demonstratie in Arnhem tegen homogeweld
Demonstratie in Arnhem tegen homogeweld (Foto: ANP)

Oproep tot kalmte over Gibraltar-rel

Spanje roept de Britten op hun kalmte te bewaren in de kwestie-Gibraltar. Michael Howard, oud-leider van de Tory-partij van premier Theresa May, zei afgelopen weekend dat zij bereid zou zijn oorlog te voeren over het Britse overzeese gebiedsdeel in Spanje.

De Spaanse regering is daar enigszins verbaasd over, aldus buitenlandminister Alfonso Dastis. Minister Bert Koenders riep de partijen op geen harde woorden te gebruiken en "cool" te blijven, zei hij voor overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg.

De EU stelt voor Madrid een expliciet vetorecht te geven in de brexitgesprekken over de toekomstige relaties tussen Gibraltar en de EU. Gibraltar zelf vindt dat niet acceptabel. "Je ziet nu hoe moeilijk de scheiding is", aldus Koenders.

De Britse minister Boris Johnson was duidelijk: het is ondenkbaar dat er iets aan de soevereiniteit van Gibraltar kan veranderen zonder steun en instemming van het Britse volk en dat van Gibraltar, zei hij in Luxemburg.

Oproep tot kalmte over Gibraltar-rel
Oproep tot kalmte over Gibraltar-rel (Foto: ANP)

Federer last rustpauze in tot Roland Garros

Tennisser Roger Federer zal voorlopig even niet meer in actie komen. De Zwitser won zondag het masterstoernooi in Miami en maakte daarna bekend een rustpauze in te gelasten. "Voor Roland Garros werk ik in principe geen toernooien meer af", aldus Federer.

"Ik ben ook geen 24 meer en heb gewoon rust nodig, mijn lichaam moet goed behandeld worden. Fans zullen nu moeten wachten tot Roland Garros om mij weer te zien spelen", zegt de Zwitser, die door zijn zege in Miami stijgt naar de vierde plek op de wereldranglijst. 

Het tweede Grand Slamtoernooi van het jaar gaat eind mei van start in Parijs. "Daar werk ik nu volledig naar toe, maar ik wil ook zorgen dat ik mijn conditie goed op orde heb voor de hardcourt- en grastoernooien na Roland Garros. Ik wil me op en buiten het veld goed blijven voelen, dat heb ik nodig. Als ik niet zo lekker in mijn vel had gezeten zou ik hier nooit van Rafael Nadal hebben gewonnen", zo verwees hij naar de finale in Miami. 

Agent en ex-Kamerlid Hero Brinkman opgepakt

Politieman en oud-Kamerlid Hero Brinkman is maandag opgepakt op verdenking van schending van het ambtsgeheim. Dat heeft zijn advocaat Richard van der Weide laten weten.

Van der Weide heeft maandagochtend alleen even kort contact gehad met zijn cliënt, dus hij zegt nog niet te weten wat er precies aan de hand is. Bij Brinkman thuis wordt maandagochtend huiszoeking gedaan.

Brinkman, werkzaam als inspecteur bij de politie in Amsterdam, was afgelopen zomer voorwaardelijk ontslag aangezegd wegens plichtsverzuim. Sindsdien is hij volgens zijn advocaat "op een zijspoor" gezet bij de politie. Dat plichtsverzuim zou gaan over caféruzie een paar jaar geleden, waarbij een vrouw een andere vrouw met een glas in het gezicht had geslagen. Brinkman zou een vrouw tot een bekentenis hebben gedwongen, terwijl zij niet verantwoordelijk was voor de mishandeling.

De 52-jarige Brinkman was tot en met 2012 lid van de PVV, daarna ging hij zelfstandig verder. Tijdens de laatste verkiezingen vorige maand behaalde hij geen zetels met zijn Ondernemerspartij.

Agent en ex-Kamerlid Hero Brinkman opgepakt
Agent en ex-Kamerlid Hero Brinkman opgepakt (Foto: ANP)

'Positieve dopingtests Jamaicaanse sprinters in doofpot gestopt'

Het Internationaal Olympisch Comité zou geholpen hebben om positieve dopingtests van Jamaicaanse sprinters in de doofpot te stoppen. Dat beweert het Duitse ARD na eigen onderzoek onder leiding van journalist Hajo Seppelt, die het Russisch staatsdopingprogramma onder de aandacht bracht. 

Het gaat om urinestalen van mannelijke Jamaicaanse sprinters op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, waar Usain Bolt met drie keer goud de wereld veroverde. In de stalen zijn bij hertesten vorig jaar kleine hoeveelheden clenbuterol gevonden, het middel waar onder meer Alberto Contador ooit eens problemen mee had. 

Seppelt meldt dat wereldantidopingautoriteit WADA en het IOC samen besloten hebben om de positieve tests niet naar buiten te brengen, iets wat door WADA zelf bevestigd werd. De reden lijkt echter duidelijk: clenbuterol komt nog wel eens voor in vlees, vooral in bijvoorbeeld Mexico (wat Contador een probleem opleverde) of China, waar de Spelen gehouden werden. De medisch directeur van het IOC zou aangegeven hebben dat het melden van dergelijke positieve tests niet noodzakelijk was. 

Zoals Olivier Niggle, algemeen directeur van WADA, uitlegt: "We zijn ervan op de hoogte dat in de stalen van een aantal atleten een minieme hoeveelheid clenbuterol gevonden is. We konden echter niet uitsluiten dat de stof via besmet vlees in het lichaam is gekomen. Als de gevonden hoeveelheid clenbuterol mogelijk duidt op besmet vlees en geen indicatie geeft van direct gebruik, accepteren wij het als het niet als een positieve dopingtest gemeld wordt."

Seppelt komt vervolgens op de proppen met een getuige, waarvan men zich overigens af kan vragen hoe betrouwbaar hij is. Angel Heredia is een Mexicaan die jarenlang doping verkocht aan vooral sprinters uit het Carribisch gebied, waaronder Jamaicanen. "De Jamaicaanse coaches vroegen mij geregeld naar de werking van clenbuterol. Ik ben er honderd procent zeker van dat Jamaicanen dit middel als doping gebruikt hebben", beweet Heredia. 

Vooralsnog lijkt het erop dat Seppelt en zijn team bepaald geen waterdichte zaak in handen hebben. De mogelijkheid van besmet vlees is wel degelijk een serieuze optie en dus valt het voorlopig het beste als volgt samen te vatten: er is genoeg om mensen wantrouwig te maken jegens de Jamaicanen, maar bij lange na niet genoeg om daadwerkelijk actie te ondernemen tegen de sprinters. Een lastige zaak dus, en het wachten is op een reactie van Jamaicaanse kant. 

Barbara Barend: Plaats foto's intieme homo's en lesbo's

Journaliste en presentatrice Barbara Barend heeft opgeroepen de komende week foto's te plaatsen op sociale media waarop twee mannen of twee vrouwen hand in hand lopen. Zij reageert hiermee op het geweldsincident tegen twee homoseksuele mannen die zondag in Arnhem door Marokkanen werden aangevallen met een betonschaar omdat ze hand in hand liepen. Voor de actie worden de hashtags #handinhand en #allemannenhandinhand gebruikt.

Het initiatief komt voort uit een eerdere oproep aan alle mannen om de komende week demonstratief hand in hand te gaan lopen. "Ik kreeg zo enorm veel reacties, waaronder de suggestie van Daan Verhoeven, een docent uit Eindhoven", vertelt ze. "Die stelde voor er een foto-actie van te maken." Onder meer D66-leider Alexander Pechtold gaf maandag direct gehoor aan de oproep en kwam hand in hand met zijn mede-onderhandelaar Wouter Koolmees aan bij de formatiegesprekken op het Binnenhof.

Het incident in Arnhem leidde tot veel reacties van afschuw. "Het is overal ter wereld bizar dat twee mannen of twee vrouwen niet in hand kunnen lopen", stelt Barend. "Maar zeker hier in Nederland anno 2017. Mijn vrouw vindt het ook niet prettig." Met de ludieke actie wil de presentatrice aandacht vragen voor deze situatie.

Zij denkt dat de basis van het probleem moet worden aangepakt door ouders en door docenten. "Als ik vroeger het woord mietje gebruikte, dan greep mijn moeder in en legde uit dat het een scheldwoord was dat we niet gebruiken. Maar dat is iets dat tegenwoordig nooit meer lijkt te gebeuren: kinderen roepen elkaar te pas en te onpas mietje en homo toe. Laat alsjeblieft aan onze kinderen zien dat homoseksualiteit bestaat en dat het de normaalste zaak van de wereld is."

Homobelangenorganisatie COC heeft de onderhandelaars opgeroepen ook met het nieuwe kabinet heel actief aandacht te schenken aan de aanpak van dit soort incidenten.

In de comments onder dit bericht zijn foto's van homo's, lesbiennes én hetero's die hand in hand lopen of kussen gewoon welkom (houd 't wel NETJES, geen naakt/pr0n!). Kom maar op!

Zoenende mannen (foto: Flickr - See-ming Lee)
Zoenende mannen (Foto: Flickr - See-ming Lee) License: CC - resized

Merckx over 'Merckxiaanse' zege Gilbert: "Ongelooflijk"

Het was een van de mooiste staaltjes klassiekerrijden die we in de laatste jaren gezien hebben: Philippe Gilbert's solo van dik over de vijftig kilometer, waarmee hij zondag de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. Teambaas Patrick Lefevere van Gilbert's Quick-Step noemde het 'Merckxiaans' en daar was de grote Eddy Merckx zelf het mee eens.

"Dit was er echt een uit de oude doos, hoed af voor Gilbert. Vooraf had ik hem al als een van de favorieten gezien, maar dan moet je het altijd nog wel doen natuurlijk en dit was echt een ongelooflijke prestatie", aldus De Kannibaal. Hij weet overigens waar hij het over heeft: in 1969 won hij op vergelijkbare wijze De Ronde na een solo van ruim zeventig kilometer. 

"Ik weet dus wat hij in die laatste kilometers mee heeft gemaakt en ik ken de pijn die hij daar voelde. Hoe hij de koers hier gewonnen heeft...dat verdient heel erg veel respect", prijst Merckx de Waal. Dat laatste is overigens ook opmerkelijk, want Gilbert is na Claude Criquielion in 1987 pas de tweede Waal die de Ronde van Vlaanderen wint. 

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere 'racistische' manieren om mensen naar Prom te vragen, seksistische kleuters, verkeerde voornaamwoorden gebruiken resulteerd in lagere cijfers, HSBC gebruikt voortaan genderneutrale voornaamwoorden wanneer ze klanten bellen, feiten op een bus leiden tot protesten en gelijkwaardigheid kan niet bestaan met vrijheid van meningsuiting.


Derde nederlaag curlers op WK

Na nederlagen tegen Duitsland en Japan heeft de Nederlandse curlingploeg ook het derde WK-duel verloren. In het Canadese Edmonton was Noorwegen ruimschoots te sterk voor de ploeg van skip Jaap van Dorp.

Nederland kwam er geen moment lekker aan te pas en al na drie ends had Noorwegen een 5-0 voorsprong te pakken. Daar kwamen Van Dorp en co niet meer van terug en na zeven van de tien ends was de wedstrijd voorbij: 9-2. 

"Jammer, Noorwegen had de stenen en het ijs beter door dan wij en dat was het grote verschil", aldus Carlo Glasbergen na afloop. "We hebben nog acht partijen te gaan in de poule en we gaan er alles aan doen om zoveel mogelijk zeges te pakken", klonk het toch nog strijdvaardig.

Zeven landen plaatsen plus gastland Zuid-Korea weten zich na het WK geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Pyeongchang. De overige landen moeten via een OKT aan het eind van het jaar uitmaken wie de resterende twee startbewijzen krijgt, dus ook als het via het WK niet lukt heeft Nederland nog een kans om de Spelen te halen. 

Koerden willen veilig kunnen stemmen in Nederland

De Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed) is geschrokken van het geweld bij de Turkse ambassade in Brussel eerder deze week. Aanhangers en tegenstanders van de Turkse president raakten er slaags. Tegenstanders zijn daar aangevallen door aanhangers van Erdogans AK-partij en de Grijze Wolven. Het zou gaan om gewapende extreem-nationalisten.

"Binnenkort kan men in Nederland ook een stem uitbrengen inzake het referendum. Wat voor veiligheidsmaatregelen zullen er worden genomen om te voorkomen dat dit wederom uitmondt in geweld door extreem-rechtse Turken richting de tegenstanders van Erdogan en dan met name richting de Koerden, die vaker doelwit zijn van deze extreem-nationalisten?", zo vraagt DemNed zich af.

De organisatie roept de Nederlandse overheid op om in contact te treden met de verschillende organisaties uit Turkije, om geweld vanuit de extreem-nationalistische hoek te voorkomen en om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen bij het referendum.

Turkse Nederlanders kunnen van 5 tot en met 9 april stemmen inzake het referendum over de grondwetswijziging, waardoor Erdogan meer macht krijgt. 

Koerden willen veilig stemmen in Nederland
Koerden willen veilig stemmen in Nederland (Foto: ANP)

Rekenkamer stelt 'hackrapport' Rotterdam uit

De Rotterdamse Rekenkamer heeft de presentatie van een rapport over de gemeentelijke informatiebeveiliging een week uitgesteld. De gemeente had gevraagd om het rapport niet te publiceren. De Rekenkamer heeft dat verzoek in beraad, wil daar de tijd voor nemen en heeft daarom de publicatie in elk geval een week verschoven.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam had de Rekenkamer van de stad nadrukkelijk gevraagd een rapport over de gemeentelijke informatiebeveiliging níet naar buiten te brengen. Het college is bang dat er te veel details over die beveiliging naar buiten komen.

De woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb: "We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging. We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet."

Directeur
Directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam zegt dat hem is gevraagd voor maandagochtend 10 uur op dat verzoek te reageren. "Ik heb vandaag een brief aan de burgemeester geschreven dat ik tijd nodig heb. Bij hun verzoek zaten veel documenten, ook met technische zaken, en daar heb ik tijd voor nodig. Daarom heb ik de publicatie sowieso met een week uitgesteld."

Het college schrijft erover in een brief aan de gemeenteraad: "In het rapport wordt gewezen op zwakke plekken in de informatiebeveiliging van de gemeente. Potentiële kwaadwillenden krijgen hiermee de beschikking over informatie waarmee zij zich onrechtmatig toegang kunnen verschaffen tot onze systemen en misbruik kunnen maken van bij de gemeente (privacygevoelige) aanwezige informatie."

Rekenkamer stelt 'hackrapport' Rotterdam uit
Rekenkamer stelt 'hackrapport' Rotterdam uit (Foto: ANP)

Assange mag mogelijk in ambassade blijven

WikiLeaks-baas Julian Assange mag hopen dat hij langer in de ambassade van Ecuador in Londen mag blijven. De rechtse presidentskandidaat Guillermo Lasso wilde Assange binnen een maand uit het gebouw zetten, maar hij heeft de verkiezingen zondag waarschijnlijk verloren. De linkse kandidaat Lenin Moreno, een bondgenoot van de huidige president van Ecuador, staat op winst.

Assange stuurde Lasso een boodschap toen diens nederlaag zeker leek. "Ik nodig Lasso uit om Ecuador binnen een maand te verlaten, met of zonder zijn miljoenen in belastingparadijzen", schreef Assange op Twitter.

Moreno wil als president Assange onderdak blijven bieden, maar hij wil niet dat WikiLeaks "zich bemoeit met de politiek van landen die met Ecuador bevriend zijn".

Assange zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij wil voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden. Dat land wil hem vervolgen voor verkrachting, maar Assange denkt dat hij uiteindelijk in de Verenigde Staten zal belanden. Daar dreigt een zware straf, omdat hij veel geheime documenten heeft onthuld.

Assange mag mogelijk in ambassade blijven
Assange mag mogelijk in ambassade blijven (Foto: BuzzT)

Historische nederlaag Canadese ijshockeysters op WK

De Canadese damesijshockeyploeg kent een ronduit belabberde start van het wereldkampioenschap in de VS. In de eerste groepswedstrijd was het thuisland met 2-0 te sterk, maar in de tweede wedstrijd volgde een veel meer verrassende nederlaag.

Finland was na een zenuwslopende wedstrijd te sterk voor de Canadese ploeg, dankzij een goal van de pas 19-jarige Ronja Savolainen in de laatste minuten van het duel. Leeftijdsgenote Sanni Hakala en de zelfs pas 17-jarige Petra Nieminen scoorden ook namens Finland, dat daarmee aantoont dat de zege wellicht niet eenmalig is.

Dat de Canadese ploeg van Finland verloor is bijzonder. Sterker nog, op WK's en Olympische Spelen had Canada zelfs nog helemaal nooit verloren van een ander land dan de VS, tegen wie het tot nu toe elke WK-finale speelde. Na 81 winstpartijen tegen landen buiten de VS heeft Finland een einde gemaakt aan de indrukwekkende reeks van Canada. 

"Canada heeft een volledig professioneel team, terwijl de meesten van ons overdag gewoon een 'normale' baan hebben. Toch speelden we op het niveau van Canada, wat ontzettend knap is!", aldus keeper Noora Räty trots. Finland staat maandagavond tegenover de Verenigde Staten. 

Door de nederlaag kan Canada niet beter dan derde eindigen in de groep van vier. Dat betekent niet dat ze uitgeschakeld zijn, want alle vier landen in groep A gaan sowieso door: de eerste twee gaan direct naar de halve finales, de nummers drie en vier spelen in de kwartfinales tegen de eerste twee landen in groep B. 

Tesla levert recordaantal auto's

De fabrikant van elektrische auto's Tesla heeft in het eerste kwartaal van dit jaar het record van 25.000 auto's afgeleverd, in aanloop naar de productie van de nieuwe Model 3 later dit jaar.

Analisten hadden verwacht dat de leveringen van Tesla op 24.200 wagens zouden uitkomen. Voor de eerste helft van dit jaar heeft het Californische bedrijf van multimiljardair Elon Musk een doelstelling om 50.000 voertuigen te leveren aan klanten. De productie in de eerste drie maanden van dit jaar lag op 25.418 auto's, eveneens een record.

Tesla wil in juli zijn nieuwe goedkopere Model 3 op de markt gaan brengen. Dat zou de eerste auto van het bedrijf zijn die in massaproductie wordt genomen. Musk heeft gezegd in 2018 de productie op te willen voeren tot een half miljoen wagens.

Tesla levert recordaantal auto's
Tesla levert recordaantal auto's (Foto: BuzzT)

Ziyech trots: "Feyenoord had niets te vertellen"

Hakim Ziyech was zondag één van de uitblinkers bij Ajax, dat door een 2-1 zege op Feyenoord de titelstrijd weer spannend heeft gemaakt.

Ajax ging voor eigen publiek daverend van start en na de snelle openingstreffer van Lasse Schöne maakte David Neres er na 36 minuten al 2-0 van. "Ik heb wel meer goede wedstrijden gespeeld, maar vandaag was wel extreem goed", zei Ziyech na afloop tegen FOX Sports.

"Ik denk dat we vanaf de eerste minuut er vol op klapten en dat Feyenoord niets te vertellen had. Je voelt het al heel snel. Het is een combinatie van alles." Ziyech gaf de assist bij de goal van Neres. "Ik zag dat Nelom naar binnen kwam en dat Neres bij de tweede paal vrij stond."

Door de winst is het gat tussen Feyenoord en Ajax nog drie punten. Het doelsaldo van de Rotterdammers (50) is wel veel beter dan dat van de Amsterdammers (40). Ziyech: "We voelden echt dat dit onze laatste kans was en die hebben we met beide handen aangegrepen."

FOK! Wat een weer: Lente!

Aprillertje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed.

Gisteren was het een prachtige dag. Na wat mist in de ochtend heeft de zon heel de dag volop geschenen. De afgelopen nacht is er bewolking en nevel het land binnegedreven en dat lost vanmorgen maar langzaam op. Vanmiddag komt dan de zon goed tevoorschijn en loopt de temperatuur op tot zo'n 16 graden in het zuidoosten terwijl het op de Wadden niet warmer wordt dan 12 graden.

De komende dagen weinig verandering, alleen woensdag en donderdag een paar graden kouder.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:08
Zon onder: 20:17
Zonkracht: 3/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1860 De eerste rit van de Pony Express vertrekt vanuit St. Joseph, Missouri.
1922 Jozef Stalin wordt de eerste secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie.
1966 De Russische Loena 10 brengt voor de eerste keer een ruimtesonde in een baan om de maan.
1973 Eerste gesprek door een mobiele telefoon.
1974 De ouders van de ontvoerde Patricia Hearst ontvangen een bandje waarop zij verklaart zich te hebben aangesloten bij haar ontvoerders, het Symbionese Bevrijdingsleger.
1976 Het eenentwintigste Eurovisiesongfestival vindt plaats in Nederland en wordt gewonnen door de groep Brotherhood of Man met het liedje Save your kisses for me.
1996 Nadat hij 18 jaar bombrieven verstuurde, wordt eindelijk de Unabomber, Theodore Kaczynski, gearresteerd.
2007 De TGV behaalt een nieuw snelheidsrecord van 574,8 km/h.

Mooi luchtje boven Alkmaar (Foto: DJMO)
Mooi luchtje boven Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gegevens 600.000 mensen gelekt via loterijen

In een advertentie in verschillende dagbladen bieden de Nationale Goede Doelen Loterijen hun excuses aan aan de deelnemers van de aangesloten loterijen, vanwege een hack in het klantenbestand. Door het lek kon een hacker persoonsgegevens inzien. Het gaat om naam, adres en mogelijk telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum van ongeveer 600.000 deelnemers, zo zeggen de loterijen.

Het gaat niet om het klantenbestand van de loterijen zelf, maar om een datalek bij een van hun leveranciers, Open Offerte. Dat bedrijf bezorgt namens de loterijen brieven en prijzen. De hacker heeft de betreffende aangesloten loterijen gewaarschuwd. Het gaat om de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Daarna is het computersysteem buiten werking gesteld, zo staat in de advertentie.

Gegevens 600.000 mensen gelekt via loterijen
Gegevens 600.000 mensen gelekt via loterijen (Foto: ANP)

Waarschuwing voor mist in zuiden

In de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg komt plaatselijk dichte mist voor met minder dan 200 meter zicht. Deze mist kan hinderlijk zijn in het verkeer, zo waarschuwt Weeronline.

Op dit moment is het zicht het meest beperkt in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) met slechts 126 meter. De mist zal in de loop van de ochtend verdwijnen. Vanwege de mist is de spitsstrook van de A2 bij Urmond afgesloten, aldus de Verkeersinformatiedienst.

Waarschuwing voor mist in zuiden
Waarschuwing voor mist in zuiden (Foto: ANP)

Botlekbrug weer open

De nieuwe Botlekbrug bij Spijkenisse is weer open. De werkzaamheden zijn goed gegaan, aldus Rijkswaterstaat.

De brug was tussen zaterdag 05.00 uur en zondag 05.00 uur gesloten, zodat Rijkswaterstaat een belangrijk onderdeel kon vervangen: een omloopwiel. Hierna moesten nog verschillende tests worden uitgevoerd.

De Botlekbrug werd sinds de opening in 2015 geregeld geplaagd door een groot aantal storingen waardoor het verkeer veel hinder ondervond. Vorig jaar was er een mechanische storing in een van de lagers van de acht omloopwielen van de brug. Sindsdien heeft Rijkswaterstaat al een aantal keren een omloopwiel vervangen.

Botlekbrug weer open
Botlekbrug weer open (Foto: ANP)

43 kinderen dood door modderstromen Mocoa

Door de modderstromen in het zuidwesten van Colombia zijn minstens 43 kinderen omgekomen. In totaal zijn 210 mensen gestorven, dat is minder dan eerst werd gedacht. Dat zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos bij een bezoek aan het rampgebied.

In Mocoa, hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Putamayo, zijn complete wijken door de modderstromen verwoest. Zeven bruggen werden beschadigd bij de overstromingen, twee zijn volledig weggespoeld. Door hevige regenbuien traden in de nacht van vrijdag op zaterdag rivieren buiten hun oevers.

Santos zei een snelle wederopbouw toe. "Mocoa zal er straks beter voorstaan dan ooit tevoren."

43 kinderen dood door modderstromen Mocoa
43 kinderen dood door modderstromen Mocoa (Foto: ANP)

Meer asielaanvragen van Turken in BelgiŽ

Het aantal Turken dat in België een veilig onderkomen zoekt, is sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli in Turkije explosief gestegen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

De laatste acht maanden hebben 678 Turken een asielaanvraag ingediend. Dat is meer dan in 2014 en 2015 samen en een stijging met 123 procent ten opzichte van 2015.

Het gaat meestal om hoogopgeleide mannen en vrouwen die in hun thuisland vervolgd worden omdat ze banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Daardoor worden ze door het regime van president Recep Tayyip Erdogan gelijkgesteld met terroristen. Onder hen zijn advocaten, journalisten, ambtenaren, procureurs, militairen, zakenmensen en leerkrachten.

Volgens de kranten vrezen de asielzoekers ook in België vervolgingen en nemen sommigen van hen onder een valse naam deel aan de inburgeringscursussen.

Meer asielaanvragen van Turken in België
Meer asielaanvragen van Turken in België (Foto: ANP)

Van Wolfswinkel: "Ik weet wat dit teweegbrengt"

Ricky van Wolfswinkel was zondag de grote man bij Vitesse in de 2-1 zege op N.E.C. De spits die twee keer scoorde spreekt van een terechte overwinning.

Van Wolfswinkel scoorde tegen de Nijmegenaren zijn veertiende en vijftiende Eredivisiedoelpunt van het seizoen. "Heerlijk, zeker als we dan ook nog eens winnen", vertelde de 28-jarige spits tegen de NOS.

"In de uitwedstrijd zijn we in hun spel meegegaan, en dat is eigenlijk hun enige kans. Zij maken ook vandaag wel de 1-1, maar iedereen die de wedstrijd heeft gezien zal zeggen dat we terecht gewonnen hebben."

"Ik weet wat dit in de stad, bij de fans en bij ons teweegbrengt. Je voetbalt zo'n derby ook voor de fans. Wij kunnen nu met de borst vooruit en de kin omhoog door de stad lopen."

De volgende tegenstander voor Vitesse is aankomende woensdag uit tegen Heracles Almelo en daar is nu de blik op gericht. "Die bekerfinale, dat duurt nog wel even."

Maradona klaagt PES aan

In Pro Evolution Soccer 2017 kun je in de Legends-modus spelen met spelers zoals Puyol, Ronald Koeman en Diego ‘Pluisje’ Maradona. Volgens Maradona is hij niet benaderd door Konami voor toestemming en hij heeft zijn advocaat ingeschakeld.

Maradona in PES 2017

Op zijn Facebook-pagina laat Maradona weten, “Ik hoorde gisteren dat het Japanse bedrijf Konami mijn beeltenis gebruikt voor hun game PES 2017. Mijn advocaat Matias Morla zal passende stappen nemen inzake rechtsvervolging. Hopelijk is dit niet een of andere vorm van oplichting…”

Witcher 4 komt misschien toch

Alhoewel de gameserie The Witcher is opgezet als een trilogie, zijn er toch ideeën over een eventueel vierde deel. Tijdens een vraag en antwoordsessie met ontwikkelaar CD Projekt RED lieten zij zich ontvallen dat er wel degelijk over wordt nagedacht. Ze hebben 15 jaar van hun leven in de wereld gestopt (en veel geld), dus het is moeilijk om het zomaar los te laten.

Omdat zij ook rekening moeten houden met aandeelhouders kunnen ze niet teveel informatie loslaten over een eventueel vierde deel. CD Projekt RED heeft veel geld verdient met The Witcher-trilogie, maar blijft dus terughoudend. Het bewuste fragment is te vinden vanaf 42:12.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.