FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 maart 2017

NFL: Raiders verhuizen van Oakland naar Las Vegas

De Oakland Raiders zullen vanaf 2020 verhuizen naar Las Vegas. Tijdens een bijeenkomst van alle eigenaren van de NFL-teams kreeg het voorstel van de Raiders veel steun, alleen de Miami Dolphins stemden tegen.

De Raiders, die zijn opgericht in 1960, hebben tussen 1960 en 1982 in Oakland gespeeld. In 1982 werd er besloten om te verhuizen naar Los Angeles en een jaar later werd de Super Bowl voor de derde en laatste keer gewonnen. De Raiders keerden in 1995 weer terug naar Oakland, maar succes bleef uit. Afgelopen seizoen werden de play-offs eindelijk weer eens gehaald, maar werd er met 27-14 verloren van de Houston Texans.

Mark Davis, de eigenaar van de Raiders, probeert al jaren lang een nieuw stadion te bouwen in Oakland. De Oakland Coliseum uit 1966 is al een tijdje aan vervanging toe, maar het project wil maar niet van de grond komen omdat de gemeente niet mee wil werken aan de financiering. Door het verhuizen van de St. Louis Rams en de San Diego Chargers naar Los Angeles was een terugkeer van de Raiders naar Los Angeles uitgesloten. Las Vegas bleef als enige optie over en de belofte om 750 miljoen dollar te investeren in een nieuwe stadion aan de wereldberoemde Las Vegas Strip was genoeg om Davis over te halen om naar Las Vegas te verhuizen. In 2017 en 2018 spelen de Raiders nog in Oakland. Waar in 2019 gespeeld gaat worden is nog onduidelijk, want het nieuwe 1,7 miljard dollar kostende en overdekte nieuwe stadion zal niet voor 2020 klaar zijn.

Stephen Ross, de eigenaar van de Miami Dolphins, stemde tegen de verhuizing. In een verklaring zei hij "My position today was that we as owners and as a League owe it to the fans to do everything we can to stay in the communities that have supported us until all options have been exhausted". 

'The Raiders Nation', zoals de fans zichzelf noemen, staan bekend als uitermate fanatiek en vooral excentriek door heen veelal zwarte en intimiderende kostuums. De bijnaam 'The Black Hole' voor de Oakland Coliseum is gebaseerd op deze zwarte kleding van de fans. Darth Vader, gorilla’s, piraten en skeletten, je kon het allemaal terugvinden in The Black Hole. Hoe de Raiders zullen worden ontvangen in Las Vegas is afwachten, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn.

Bondsdagvoorzitter verwijt Erdogan couppoging

Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert heeft de Turkse regering maandag een couppoging tegen de democratie verweten. De CDU-politicus deed die uitspraak op de eerste dag dat Duitse Turken naar de stembus konden om in een volksraadpleging ja of nee te zeggen tegen de grondwetswijziging die de president veel macht geeft.

Wat president Recep Tayyip Erdogan en zijn kabinet van plan zijn, is een "verandering van een zeer zeker fragiele maar toch democratische geordendheid in een autoritair systeem", aldus Lammert. Na de mislukte staatsgreep in juli 2016 is Erdogan alleen nog bezig geweest met de "stelselmatige uitholling" van het politieke systeem in Turkije tegen de constitutionele voorschriften in. "Deze tweede putsch dreigt succesvol te zijn", zei Lammert.

Bondsdagpresident verwijt Erdogan couppoging
Bondsdagpresident verwijt Erdogan couppoging (Foto: ANP)

Spotify koopt MightyTV

Spotify gaat werken aan de suggesties die het aan zijn gebruikers doet. Het bedrijf heeft daarvoor startup MightyTV overgenomen. Dat heeft Spotify maandag bekendgemaakt.

MightyTV maakte gebruik van suggesties van vrienden en kunstmatige intelligentie om de beste tv-programma's voor zijn gebruikers te vinden bij allerlei streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime Video en HBO. De app is echter per direct niet meer te gebruiken.

MightyTV is in 2015 opgericht door Brian Adams. Hij wordt bij Spotify Vice-President of Technology. Adams gaat zich bij Spotify ook richten op gepersonaliseerde marketing.

Spotify koopt MightyTV
Spotify koopt MightyTV (Foto: BuzzT)

Jong AZ nog geen kampioen Tweede Divisie

Jong AZ is maandagavond nog geen kampioen geworden van de Tweede Divisie. Dertig seconden voor tijd knikte Arshak Koryan namens tegenstander Jong Vitesse de bal in het doel van Jong AZ. Daardoor werd het 2-2. De Alkmaarders moesten winnen om kampioen te worden. Nu is dat een week uitgesteld.  

Op Sportcentrum Papendal kwamen de bezoekers door een treffer van de 24-jarige Fernando Lewis nog wel op voorsprong. Lewis, die als centrumspits speelde, werd weggestuurd en omspeelde doelman Jeroen Houwen, om vervolgens de bal in het lege doel te tikken. Na de pauze leek Jong AZ lange tijd op een overwinning af te stevenen, maar daar stak Alexander Büttner een stokje voor. Hij speelt momenteel bij de beloften van Vitesse om ritme op te doen. 

Büttner schoot in de 83e minuut van afstand fraai raak en het stond 1-1. Vier minuten later liepen leken de Alkmaarse supporters toch aan hun feestje te kunnen beginnen, omdat Robin Schouten de 1-2 had gemaakt. In de laatste minuut van blessuretijd was het echter een voorzet van Büttner die werd binnengekopt door Arshak Koryan, waardoor de champagne toch in de koeling bleef staan. 

Jong AZ kan nu zondag kampioen worden. De club speelt dan thuis tegen VVSB. Een gelijkspel tegen is dan voldoende voor het behalen van de titel. Als Jong AZ promoveert, doen er volgend seizoen vier beloftenploegen mee in de Eerste Divisie. De ploeg die als laatste eindigt in de Jupiler League degradeert.

Jong AZ speler Fernando Lewis maakt de 0-1 voor jong AZ Jong Vitesse keeper Jeroen Houwen is kansloos. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Jong AZ-speler Fernando Lewis maakt de 0-1 voor jong AZ. Jong Vitesse-keeper Jeroen Houwen is kansloos. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Planescape: Torment krijgt re-release

Torment: Tides of Numenera is een success en ontwikkelaar Beamdog blijkt stilletjes aan een re-release te werken van de inspiratiebron genaamd Planescape: Torment. Ze hebben een website opgezet met een klok die aftelt tot morgen. Een bèta-tester heeft de spanning verbroken door screenshots te posten.

Planescape 2.0

Planescape 2.0 - gameplay

Beamdog is heel mysterieus bezig geweest met tweets vol hints en toespelingen en de website PlanEscape.com. Nu kunnen we in ieder geval vast toeleven naar Planescape: Torment Enhanced Edition, voor zover je dan Torment: Tides of Numenera al zat bent.

Wilders: aangifte tegen activiste die opriep stenen naar Wilders te gooien

Geert Wilders zegt dat hij deze week aangifte gaat doen tegen een linkse activiste die zich op Twitter over de PVV-leider had uitgelaten.

NRC Handelsblad berichtte maandag dat de 22-jarige Anne Fleur Dekker, fractiemedewerker van GroenLinks in Hilversum, zelf is ondergedoken vanwege bedreigingen. Dat gebeurde nadat op een website onder meer was beweerd dat ze op Twitter had opgeroepen om Wilders te stenigen en de PVV-leider dit bericht op zijn beurt had gedeeld.

Dekker heeft aan NRC laten weten dat haar tweet, die vorig jaar werd verstuurd, niet bedreigend was bedoeld. Volgens haar is de tekst uit zijn verband gerukt.

"Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een 'ludieke actie", dat was volgens haar een "cynische"reactie op het bericht van een andere twitteraar, die voorstelde om als 'ludieke actie' stenen naar een moskee te gaan gooien. NRC meldt dat het bericht van Wilders 'onjuist' zou zijn, maar de activiste heeft de uiting wel degelijk geplaatst.

Wilders: aangifte tegen activiste
Wilders: aangifte tegen activiste (Foto: ANP)

Gullit wil wel bondscoach worden

Een dag na het ontslag van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal kwamen er tot nu toe alleen maar trainers in de media die niet zijn opvolger willen worden. De veelgenoemde Ronald Koeman en Frank de Boer lieten via de media al weten geen trek te hebben in de positie als bondscoach. Gelukkig staat niet iedereen zo negatief tegenover de baan als trainer bij Oranje, Ruud Gullit heeft vandaag tegenover beIN Sports aangegeven wel wat te zien in de vacante positie van Blind.

"Ik denk dat iedereen die deze baan aangeboden krijgt hem wel aan wil nemen. Het is een eer om bondscoach te zijn van de nationale ploeg, en ik heb eerder al aangegeven graag te willen helpen", zo liet Gullit duidelijk weten.

De oud-voetballer zag het ontslag van Blind wel aankomen. "Na de afgang tegen Bulgarije was het geen verrassing. De verrassing was meer hoe slecht ze speelden. Het ontslag was bijna onvermijdelijk." Al lag de dramatische wedstrijd niet alleen aan de trainer. "Natuurlijk heeft het ook te maken met de spelers. Maar ik denk wel dat er voldoende talent is en dat deze ploeg goed kan voetballen."

Gullit is wel kritisch op de KNVB. "Niemand weet wie er nou echt de baas is bij de bond", zo vindt de oud-international. "De KNVB heeft twee jaar geleden een hele grote fout gemaakt door Ronald Koeman niet aan te stellen als bondscoach. Vanaf dat punt begon alles bergafwaarts te gaan."

De aanvoerder van de Europees kampioen van 1988 liet wel weten dat er nog werk verzet moet worden bij de KNVB. "Er zijn al veel namen genoemd, waaronder die van mezelf. Laten we zien wat er gebeurt. Maar eerst moet er duidelijkheid zijn in de top van de organisatie. Het is een drama wat daar allemaal gebeurd is de afgelopen tijd."

Gullit wil wel bondscoach worden (Pro Shots)
Gullit wil wel bondscoach worden (Pro Shots)

Valkyria: Revolution in juni naar Europa

Sega heeft de westerse release date van het nieuwste deel in de Valkyria-reeks aangekondigd. De game komt op 30 juni naar Europa.

Eerder dit jaar kreeg de game al een release in Japan voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Voor de westerse release komt de game ook op Xbox One uit. Hoewel Valkyria: Revolution wel onderdeel is van het Valkyria-universum, staat de game grotendeels los van zijn voorgangers, Valkyria Chronicles genaamd.

Valkyria: Revolution is een actie-RPG met strategische elementen. Tijdens een bloederige oorlog zal je in de game als onderdeel van 'The Circle of Five' vechten tegen de imperialistische onderdrukkers, in een poging je land te heroveren.

March Madness: verrassingen, een verkrachting en de Final Four

Het is maart en dat betekent dat sportminnend Amerika in de ban is van March Madness. In deze periode wordt het eindtoernooi van het Amerikaanse college basketbalseizoen gespeeld. De 68 sterkste universiteitsteams van het land vechten in een knock-out toernooi om eeuwige roem. Een heel klein gedeelte van de spelers hoopt zich in de kijker te kunnen spelen bij scouts en een profcontract te verdienen. Miljoenen Amerikanen wedden voor miljarden dollars op de uitslagen van de wedstrijden. De afgelopen dagen werden de achtste finales (Sweet Sixteen) en kwartfinales (Elite Eight) gespeeld.

In de achtste finale werd waarschijnlijk de meest geanticipeerde college basketbalwedstrijd van het seizoen gespeeld. Kentucky nam het in de thuishal van de Memphis Grizzlies op tegen UCLA. Op het veld stonden meerdere spelers die de komende jaren een grote rol in de NBA gaan spelen. Bij UCLA speelt Lonzo Ball, de oudste van drie basketballende broers en zoon van een knotsgekke vader. Ook forward TJ Leaf wordt als toekomstige NBA-speler gezien. Bij Kentucky spelen De’Aaron Fox, Bam Adebayo en Malik Monk. Ook zij zullen deze zomer de overstap naar de profs maken.

Halverwege was de score 36-33 voor Kentucky. Coach Calipari gaf zijn team in de rust de opdracht om de aanval via De’Aaron Fox te laten lopen. Dit wierp zijn vruchten af. Kentucky maakte 50 punten in de tweede helft en won met 86-75. Fox eindigde met 39 punten en hij hield persoonlijk Lonzo Ball aan de ketting. Ball bleef op 10 punten steken in zijn laatste college-wedstrijd.

Later in het weekend stond Kentucky in de kwartfinale tegenover North Carolina, de alma mater van Michael Jordan en menig andere basketballegende. Er zijn twee manieren om succes te hebben in college basketbal. Je kan op zoek gaan naar de beste middelbare scholieren van het land en hen een studiebeurs aanbieden. Hiermee loop je wel het risico dat je spelers na één jaar college besluiten om prof te worden. Dit is de methode van Kentucky. North Carolina neigt meer naar een ander uiterste. Proberen een team te bouwen van spelers die hun studie afmaken en vier jaar blijven spelen. Zo raken ze ingespeeld en kan je een systeem implementeren.

De wedstrijd kende het soort ontknoping waar elke Amerikaanse sportfan van smult. Kentucky maakte vlak voor tijd via Malik Monk 73-73 en North Carolina kreeg nog één aanval om de wedstrijd te winnen. In de laatste seconde kwam de bal in de handen van een volslagen onbekende speler, die met één schot basketbalgeschiedenis schreef.

Universiteiten hebben een aantal beschikbare plekken in hun sportselecties. Voor de grote sporten worden actief talentvolle middelbare scholieren gepaaid. Als ze ervoor kiezen om voor de universiteit te spelen, ontvangen ze een studiebeurs. Hiermee vullen de grote universiteiten de meeste plekken in het basketbalteam. Voor de overige plekken komen ‘gewone’ studenten in aanmerking. Worden zij na try-outs geselecteerd voor de selectie, dan krijgen zij meestal weinig speeltijd en is het voor iedereen duidelijk dat zij een paar rangen onder de felbegeerde ‘recruits’ staan. Spelers die via de try-outs het universiteitsteam halen worden ‘walk-ons’ genoemd.

Het was zo’n walk-on die North Carolina met een ver schot naar de Final Four schoot. Luke Maye is zijn naam. NBA-prof zal hij niet worden. Hij zal waarschijnlijk nooit een dollar verdienen aan de sport, maar hij kan later wel aan zijn kleinkinderen vertellen hoe miljoenen mensen zagen hoe hij De’Aaron Fox uit het NCAA toernooi schoot.

Luke Maye for the win!!! Bron: YouTube

Veel mensen associëren basketbal met pleintjes in steden als New York en Philadelphia. De bakermat van de sport in de Verenigde Staten ligt echter in het Amerikaanse binnenland, in staten als Indiana en Kansas. De universiteit van Kansas heeft een rijke basketbaltraditie en is nog steeds één van de topuniversiteiten van het land.

Eerder dit jaar kwam de universiteit van Kansas ongelukkig in het nieuws. De spelers wonen apart van de andere studenten in een luxueuze campus. In deze campus zou in december een 16-jarig meisje dronken zijn gevoerd en verkracht. Meerdere spelers van het universiteitsteam zijn als getuige gehoord in de zaak. De politie nam er ook een aantal gebruikte waterpijpen in beslag.

Eén van de getuigen in de zaak is één van de grootste basketbaltalenten van zijn generatie: forward Josh Jackson. Deze maand haalde Jackson weer op een negatieve manier het nieuws. Na een avond stappen met leden van het damesbasketbalteam van Kansas vernielde hij de auto van speelster McKenzie Calvert. Ook zou hij haar bedreigd hebben.

Al deze afleidingen hebben Kansas er niet van weerhouden om ver te komen in het NCAA toernooi. De kwartfinale was echter het eindstation voor de ploeg. Oregon won met 74-60 en mag voor het eerst sinds 1939 naar de Final Four.

1 april worden de halve finales gespeeld. Deze worden gehouden in de football-tempel van de universiteit van Phoenix die plaats biedt aan ruim 60.000 mensen. North Carolina neemt het op tegen Oregon. South Carolina, de grote underdog in dit veld, speelt tegen Gonzaga, dat dit jaar nog maar één keer verloor.

Bungie bevestigt Destiny 2

Het is niet veel, maar Bungie heeft op de officiële Twitterpagina van Destiny deel 2 officieel bevestigd.

Vorige week was er al een poster gelekt van de game, waarbij ook een release datum van 8 september werd genoemd. Of dat klopt zullen we later in het jaar merken, maar het is inmiddels wel zeker dat Destiny 2 niet lang meer op zich laat wachten.

Advocaat: "Van Gaal moet bondscoach worden"

Hoewel Dick Advocaat wordt genoemd als opvolger van Danny Blind bij Oranje, ziet de coach van Fenerbahçe iemand anders als topkandidaat.

Advocaat is een van de coaches die wordt genoemd om aan te slag te gaan als keuzeheer. De geroutineerde oefenmeester vertrekt aan het einde van het seizoen bij Fenerbahçe. Hij wilde niet reageren op de vraag of hij zelf een kandidaat is, maar had wel een tip voor de KNVB.

"Louis van Gaal moet bondscoach worden", zegt Advocaat tegen de NOS. "Hij heeft er de leeftijd en ervaring voor. Je moet deze job niet onderschatten. Niet iedereen is er geschikt voor."

Dinsdag kan er wellicht een eerste stap worden gezet om Van Gaal binnen te hengelen. De trainer is bezig aan een rustjaar, maar was eerder ook al succesvol met het Nederlands elftal. Hij zou Oranje uit een onmogelijke positie moeten wringen op weg naar het WK 2018 in Rusland.

Van Gaal zit op de tribune van de Amsterdam ArenA als Oranje het onder leiding van interim-bondscoach Fred Grim opneemt tegen Italië. Hij is uitgenodigd door Clarence Seedorf, die wordt uitgezwaaid als international.

Gouden munt van 100 kilo gestolen uit museum

Onbekenden hebben zondagnacht een loodzware gouden munt, naar verluidt de grootste ter wereld, gestolen uit het Bode-museum in Berlijn. Het zeldzame exemplaar met de beeltenis van koningin Elizabeth II heeft een doorsnee van 53 centimeter en is 3 centimeter dik. De ongeveer 100 kilo wegende munt heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollar, maar de goudwaarde ligt volgens de 'Berliner Kurier' boven de 3,7 miljoen dollar.

Over de dieven en hoe ze ongemerkt hun slag hebben kunnen slaan, deed de politie nog geen mededelingen. Het museum had het kostbare verzamelobject in bruikleen.

Gouden munt van 100 kilo gestolen uit museum
Gouden munt van 100 kilo gestolen uit museum (Foto: ANP)

Man gepakt met 7,5 ton cash en 1,5 kilo coke

Agenten die in Rotterdam een nerveuze man zagen op de achterbank van een geparkeerde auto, vonden in de auto een groot geldbedrag en een flinke hoeveelheid cocaïne. De man, een 52-jarige Duitser, is aangehouden op verdenking van witwassen.

De politie vertrouwde het zenuwachtige gedrag van de man niet en besloot de auto te bekijken. Agenten vonden een rugzak met stapels bankbiljetten, in totaal 220.000 euro. De man moest mee naar het bureau, maar ook de auto. Toen die werd onderzocht ontdekte de politie een geheime ruimte met daarin nog eens 527.000 euro en anderhalve kilo cocaïne.

Man gepakt met 7,5 ton cash en 1,5 kilo coke
Man gepakt met 7,5 ton cash en 1,5 kilo coke (Foto: ANP)

Kuyt: "Makkelijk roepen hoe slecht het was"

Dirk Kuyt vindt dat de criticasters milder moeten zijn voor de prestaties van het Nederlands elftal. De Feyenoorder vindt het lastig te oordelen.

Het Nederlands elftal loopt mogelijk het WK in Rusland mis door een ontluisterende nederlaag tegen Bulgarije. Het kostte bondscoach Danny Blind zijn baan. Kuyt kijkt van een afstand toe, maar voelt zich als oud-international toch dichtbij.

"Ik ken de jongens heel goed", zegt Kuyt tegen FOX Sports. "Ik weet wat die jongens ervoor doen en laten, en hoeveel pijn het doet als dingen niet gaan zoals je wilt. Ik leef heel erg mee. Het is heel makkelijk om te roepen hoe slecht het was, dat het schandalig is. Maar ik weet hoe moeilijk het is om dit soort dingen te doen keren. Ik hoop alleen maar dat het snel beter gaat met het Nederlands elftal."

Kuyt heeft nog regelmatig contact met Oranje-routiniers Wesley Sneijder en Arjen Robben. Daarnaast speelt hij bij Feyenoord samen met internationals Rick Karsdorp, Jens Toornstra, Tonny Vilhena en Steven Berghuis.

Netanyahu wil met Trump werken aan vrede

Israël wil samenwerken met president Donald Trump om een vredesakkoord met de Palestijnen te bereiken. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu maandag in een toespraak tot de invloedrijke Amerikaanse pro-Israëlische lobbyorganisatie AIPAC. De toespraak werd vanuit Israël via een videoverbinding uitgezonden.

Netanyahu bedankte Trump voor zijn inzet voor de nauwe samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël. ,,Israël heeft geen grotere vriend dan de Verenigde Staten en de Verenigde Staten hebben geen grotere vriend dan Israël. We hebben dezelfde vijanden en delen dezelfde waarden", aldus Netanyahu.

Normaal zou de Israëlische premier zijn afgereisd naar de VS om deze toespraak te houden. De mogelijke reden dat dit niet gebeurde, ligt in het Amerikaanse ongenoegen over het Israëlische nederzettingenbeleid op de bezette Jordaanoever van de afgelopen tijd. Dat ongenoegen stamt nog uit de periode van het presidentschap van Obama. De Israëlische regering hoopt dat onder president Trump de betrekkingen tussen de twee landen zullen verbeteren.

Netanyahu wil met Trump werken aan vrede
Netanyahu wil met Trump werken aan vrede (Foto: ANP)

Geen uitsluitsel over telen genmais in EU

Experts van de EU-lidstaten zijn het maandag wederom niet eens geworden over het telen in Europa van drie genetisch gemanipuleerde maissoorten. Dat heeft de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg laten weten.

Bij de vorige stemronde in januari stemden slechts tien lidstaten voor. Nu de benodigde meerderheid er niet is, komt de kwestie weer op het bordje van de Europese Commissie. Dieschbourg wil dat die "burgers respecteert en de voorstellen intrekt".

De milieucommissie van het Europees Parlement sprak zich vorige week uit tegen een vergunning voor de maissoorten, die resistent zijn tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen. De commissieleden vinden dat er veel te weinig informatie beschikbaar is om een goed oordeel te vellen over de schadelijke gevolgen ervan. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gaf vorig jaar augustus al wel groen licht.

Twee genmaissoorten
De Europese Commissie stond het telen van één genmaissoort in de EU toe in 2014. In het voorstel dat er nu ligt zou die vergunning worden verlengd en zouden twee genmaissoorten van het Amerikaanse DuPont en het Zwitserse Syngenta worden toegelaten.

Als de commissie de vergunning zou verlenen, zou die gelden voor 9 van de 28 lidstaten, aldus Greenpeace. De andere 19 EU-landen, waaronder Nederland, hebben ervoor gekozen om genetisch gemanipuleerde gewassen van hun grondgebied te weren.

Greenpeace stelt dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft beloofd geen ondemocratische besluiten meer te nemen. De milieuorganisatie pleit voor steun aan ecologische boeren, en niet aan "riskante producten van multinationals".

Geen uitsluitsel over telen genmais in EU
Geen uitsluitsel over telen genmais in EU (Foto: ANP)

Bendsneyder: "Race ging niet zoals we hadden gewild"

Bo Bendsneyder is teleurgesteld over het verloop van zijn Moto3-race afgelopen weekend in Qatar. De Rotterdammer werd geraakt door een andere coureur en crashte uit de wedstrijd.

Het hele weekend stond de 18-jarige Nederlander er goed bij en hij mocht vanaf de vierde startplaats vertrekken nadat de kwalificatieronde werd afgelast wegens slechte weersomstandigheden. Hoewel de KTM-coureur een goede start kende, zakte hij vrij snel terug tot de twaalfde positie. Bij het aanremmen van bocht zes werd Bendsneyder per ongeluk aangetikt door goede vriend Livio Loi en kwam in het grind terecht. De Rotterdammer kon zijn weg gelukkig wel vervolgen, maar punten zaten er helaas niet meer in. De Belgische Loi bood na afloop van de race zijn excuses aan zijn maatje aan, die deze direct accepteerde.

 "De race ging uiteraard niet zoals we graag hadden gewild. Een andere rijder raakte mij van achteren in bocht zes en ik crashte. Ik kon nog weer opstappen en de race finishen, maar ik had al teveel tijd verloren," aldus de voormalig Red Bull Rookies kampioen na de wedstrijd. Hij blijft echter optimistisch en is al bezig met de volgende race. "Ik ben teleurgesteld, maar we geven nooit op. We blijven altijd vechten tot het einde, want het is slechts de eerste race. We kunnen ook positief zijn, want we waren erg sterk gedurende het weekend en we zaten constant bij de snelste rijders. Ik kijk daarom erg uit naar de volgende Grand Prix in Argentinië," sluit de Moto3-coureur af.

Het volgende MotoGP-weekend vindt plaats van 7 t/m 9 april op het Termas de Río Honda circuit in Argentinië. 

Schipholtunnel dicht tot na dinsdagochtend

De Schipholtunnel in de A4, Amsterdam richting Den Haag, blijft zeker tot na de ochtendspits van dinsdag afgesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat.

In een vluchtgang van de tunnel was maandagmiddag een brandje, dat snel werd geblust en waarbij geen gewonden vielen. Maar de gevolgen zijn aanzienlijk: op de wegen in en rond Amsterdam staat het verkeer muurvast. "De auto's staan nu vast tot ín het centrum van Amsterdam door de dichte Schipholtunnel", meldt de ANWB.

"Het herstel van camera's, kabels en leidingen gaat veel tijd kosten", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "De camera's moeten werken, anders mogen de tunnelbuizen niet open." De werkzaamheden duren volgens hem een dag, "ongeveer 24 uur". Het zal er dus om spannen of de tunnel richting Den Haag open is voor de dinsdagavondspits.

Zowel de hoofd- als de parallelrijbaan is dicht. Verkeer wordt vanaf Badhoevedorp omgeleid (A9 en A5). Wie vanuit Amsterdam-Zuid naar Den Haag wil, kan over de A2 via Utrecht rijden.

Schipholtunnel dicht tot na dinsdagochtend
Schipholtunnel dicht tot na dinsdagochtend (Foto: ANP)

'Kloof kinderopvang en basisschool moet weg'

De kloof tussen kinderopvang en basisschool moet verdwijnen om verlies van kennis bij de overstap zo veel mogelijk te voorkomen. Er is betere samenwerking nodig. Opvang en school moeten zelfs compleet kunnen samengaan in een "leer- en ontwikkelcentrum".

Dat adviseert een groep deskundigen, de zogenoemde taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang. Het rapport Tijd om door te pakken werd maandag aangeboden aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). De aanbevelingen kunnen een rol spelen tijdens de kabinetsformatie.

De experts willen dat voortaan de individuele behoeften van ieder kind centraal staan, zodat voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar één ononderbroken "ontwikkellijn"ontstaat. De uiteenlopende beroepskrachten zouden hun kennis moeten bundelen in teams.

'Kloof kinderopvang en basisschool moet weg'
'Kloof kinderopvang en basisschool moet weg' (Foto: ANP)

De Boer niet beschikbaar als bondscoach

Frank de Boer stelt zich niet beschikbaar als bondscoach van het Nederlands elftal. De voormalige assistent wil in clubverband blijven werken.

De Nederlandse voetbalbond KNVB zoekt naar een opvolger voor de ontslagen bondscoach Danny Blind. Daarvoor hoeft niet aangeklopt te worden bij De Boer. De oefenmeester is clubloos na zijn ontslag bij Internazionale.

Zaakwaarnemer Guido Albers verklaart aan het Algemeen Dagblad dat de kans klein is dat De Boer ingaat op een aanbieding van de KNVB. "Hij wil dagelijks op het veld staan. Dus hij is niet beschikbaar? Nee, Frank de Boer zal niet de nieuwe bondscoach worden."

Het Nederlands elftal staat op het punt om deelname aan het WK 2018 in Rusland mis te lopen. Volgens Ronald de Boer, de broer van Frank, is het risico dat het fout gaat en zijn naam wordt geschaad daardoor groot.

Albers wijst eerder op de ambitie van De Boer op coachingsvlak. De coach had eerder grote successen bij Ajax en was al eens assistent-bondscoach van Oranje. "Het gaat niet om een afbreukrisico, Frank wil echt aan een elftal werken."

De Boer niet beschikbaar als bondscoach (Pro Shots / Insidefoto)
De Boer niet beschikbaar als bondscoach (Pro Shots / Insidefoto)

GGZ: stop met delen van data

GGZNederland, de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg, adviseert haar leden bepaalde behandelgegevens, zogenoemde ROM-data, voorlopig niet door te sturen naar de SBG, een kenniscentrum dat de kwaliteit van de zorg wil verbeteren door duidelijkheid over het effect van behandelingen.

De ROM-gegevens zijn niet tot een persoon te herleiden, maar door een nieuwe interpretatie en uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens is de bescherming daartegen officieel niet meer voldoende. "Sinds deze uitspraak kunnen de ROM-data als persoonsgegevens worden gezien en deze mogen alleen worden verwerkt als daar een wettelijke grondslag voor is."

GGZ-Nederland heeft haar leden geadviseerd "voortvarend door te gaan met ROMMEN", maar de aanlevering aan SBG op te schorten tot de verantwoordelijke minister met een wettelijke regeling is gekomen. "Deze regeling moet de privacy van de patiënt garanderen en het mogelijk maken dat zorgaanbieders en professionals in een veilige omgeving kunnen leren en verbeteren."

Sommige zorgverleners en patiënten zijn tegen het verplicht aanleveren van ROM-gegevens.

GGZ: stop met delen van data
GGZ: stop met delen van data (Foto: ANP)

Boomgaardt stopt na 10 maanden als coach Belgische hockeydames

Ageeth Boomgaardt heeft vrijdagmiddag de Belgische hockeybond, de KBHB, en haar spelersgroep ingelicht dat zij met onmiddellijke ingang stopt als bondscoach van de Red Panthers. Dat meldt de KBHB in een persbericht. Boomgaardt was sinds 1 juni jongstleden in dienst bij de zuiderburen.

De afgelopen weken was er verschil van inzicht ontstaan tussen de bondscoach van de Belgische hockeydames en haar technische staf. Er werd de laatste tijd hard gewerkt om deze meningsverschillen weg te werken en de neuzen in dezelfde richting te zetten, maar dit bleek uiteindelijk niet mogelijk. Ageeth heeft uiteindelijk beslist dat het beter was voor haar en voor het team om een stap opzij te zetten.

Na de teleurstelling van het mislopen van de Spelen van Rio, werd er een nieuwe technische staf aangewezen om het project Red Panthers een nieuwe start te geven. De nieuwe ambitieuze doelstellingen die werden voorop gesteld zijn de kwalificatie voor het WK 2018 via de halvefinaleronde van de HWL in Brussel (24 juni tot 2 juli) en uiteindelijk een deelname aan de Spelen van Tokio in 2020.

De KBHB wenst uitdrukkelijk Boomgaardt te bedanken voor haar uitstekende werkethiek over de afgelopen maanden en wenst haar het allerbeste toe voor de toekomst.

Het team zal vanaf vandaag worden geleid door huidige assistent-coach Niels Thijssen, die in oktober 2015 al met succes de interim had verzorgd na de stopzetting van de samenwerking met Pascal Kina. Thijssen zal worden ondersteund door Simon Letchford die in de huidige staf ook al assistent-coach was. Beiden zullen tot het einde van de zomer 2017 het drukke programma van de Belgische damesploeg begeleiden. Nadien zal er een evaluatie gemaakt worden.

Heineken haalt angel uit Roemeense bierrel

Heineken heeft het bijgelegd met de kleine Roemeense brouwer Lixid Project. Daarmee hoopt het bedrijf ook de lokale ophef rond het gebruik van de rode ster in zijn logo achter zich te kunnen laten.

Lixid mag van Heineken nu toch gewoon zijn Csiki-bier blijven verkopen. Eerder oordeelde de rechter nog dat Lixid daarmee moest stoppen omdat de naam te veel lijkt op Ciuc, het bier dat Heineken daar verkoopt. De Hongaarse minderheid in Roemenië spreekt Ciuc namelijk uit als Csiki.

Heineken strijkt bij nader inzien de hand over het hart, op voorwaarde dat Lixid ook geen stampij meer maakt over de alom bekende rode ster op de etiketten van het Nederlandse concern.

De Csiki-rel lag zo gevoelig bij de lokale bevolking dat ook politici en overheden zich ermee gingen bemoeien. Ook kwam de rode ster van Heineken ter discussie te staan, omdat die volgens critici zou doen denken aan de vroegere onderdrukking door de communisten.

Heineken haalt angel uit Roemeense bierrel
Heineken haalt angel uit Roemeense bierrel (Foto: ANP)

Robben: "We zijn gewoon niet goed genoeg"

Arjen Robben heeft het na de 2-0 nederlaag tegen Bulgarije opgenomen voor Matthijs de Ligt. De 17-jarige verdediger debuteerde. "De bondscoach brengt een jongen van 17 en juist hij is bij beide goals betrokken. Dat zul je dan altijd zien", vertelde Robben tegen De Volkskrant.

"De Vrij viel weg. Ook een raadsel: dat we die niet fit hebben gekregen in drie dagen. Matthijs de Ligt maakte deze week een goede indruk. Volgens mij is hij een rustige, stabiele jongen. Alleen: het gaat mis. Als die jongen een dijk van een wedstrijd speelt, gaat het over het lef van de trainer. Dat is de voetballerij."

Robben had geen verklaring voor de ontluisterende nederlaag. "Je kunt van alles roepen en schreeuwen, maar je moet het gewoon op het veld doen. Ik kan het niet verklaren en sta met mijn mond vol tanden. Het is ook kwaliteit. We zijn gewoon niet goed genoeg."

Geen THT-datum leidt tot minder verspilling

Het weglaten van de 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) op verpakkingen leidt tot minder verspilling. Als zo'n THT niet meer op lang houdbare producten staat, wordt 12 procent minder voedsel weggegooid.

Dat blijkt uit onderzoek door de universiteit Wageningen (Food & Biobased Research) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. THT vervangen door Lang Houdbaar leidt tot nog minder verspilling: dan gooiden deelnemers aan het onderzoek 31 procent minder weg.

Staatssecretaris Martijn van Dam gaat de uitkomst van het consumentenonderzoek bespreken met de partijen die eind januari tijdens de Nationale Voedseltop overeenkwamen het probleem aan te pakken. Hij hoopt op concrete initiatieven tegen voedselverspilling die ontstaat door overbodige houdbaarheidsdata.

Geen THT-datum leidt tot minder verspilling
Geen THT-datum leidt tot minder verspilling (Foto: ANP)

Basketbalfan viert geweldige dunk zeer uitbundig

In de pauze van de het NBA-duel tussen de Atlanta Hawks en de Brooklyn Nets mocht een fan een poging wagen tijdens een dunkwedstrijdje. Niet alleen de dunk van de fan was geweldig, ook hoe hij dit vierde mag bijzonder genoemd worden:

Zarco na crash bij sensationaal MotoGP-debuut: "Bewust risico genomen"

Johann Zarco debuteerde zondag tijdens de Grand Prix van Qatar in de MotoGP en deed dat op sensationele wijze. De Fransman, rijdend voor het relatief kleine Tech 3-team met een Yamaha uit 2016 - mocht door zijn sterke optredens in de trainingen als vierde vertrekken en schoot uit de startblokken.

Zarco pakte gelijk al twee plekken en later in de openingsronde snelde hij zelfs voorbij Andrea Iannone, waardoor hij de leiding pakte. Vaak wordt iemand na een goede start redelijk snel weer teruggefloten, maar niet Zarco: hij bleef stampen en had na zeven ronden zelfs een gat van dik anderhalve seconde te pakken...tot hij onderuit ging. 

"Je kunt het een beginnersfout noemen, maar ik had de beslissing genomen om heel hard te 'pushen' en dan kun je wel eens over de limiet gaan. Die keuze heb ik bewust gemaakt en ik accepteer het gevolg daarvan", klonk het na afloop gelaten. "Ik wilde de kans die ik kreeg door van de tweede rij te starten gebruiken om gelijk snel te zijn, net als de topcoureurs. Ik had door dat ik lekker ging ten opzichte van die rijders en ik ben blij dat ik ze in kon halen en zelfs een gat kon slaan naar de rest. Jammer, het podium en misschien zelfs meer was mogelijk geweest."

Zarco's crash in Qatar (Bron: YouTube)

Zarco koos voor de zachte achterband en wilde een gokje wagen, omdat hij naar eigen zeggen niks te verliezen had bij zijn debuut. "Het was net een potje poker, ik zei tegen de jongens dat ik dit wilde proberen en dat ik ervoor wilde gaan, zeker toen de race door de regen van 22 naar 20 ronden ingekort werd. Waarom zouden we het niet proberen? Ik had niks te verliezen en ik heb een rijstijl waarmee ik banden prima goed kan houden", besluit Zarco, die aangeeft dat zijn optreden hem en zijn team de hoop hebben gegeven dat podiumplekken en misschien zelfs overwinningen mogelijk zijn in zijn debuutseizoen. 

Weer Franse motorcoureur overleden op Le Mans

De Franse motorsportwereld is opnieuw opgeschrikt door een sterfgeval. Op het circuit van Le Mans kwam Adrien Protat zondag zwaar ten val tijdens de seizoensopening van het Frans Supersportkampioenschap, dat meerijdt in het bijprogramma van de Franse Superbikes. 

De 27-jarige Yamaharijder was zaterdag in race één nog als zevende geëindigd, maar ging zondag in de openingsronde hard onderuit. Hij werd gelijk naar het medisch centrum op het circuit vervoerd, waar hij niet veel later overleed.

Eerder deze maand raakte de Franse motorsportwereld Anthony Delhalle al kwijt. De meervoudig wereldkampioen in de enduranceracerij overleed tijdens een test op het circuit van Nogaro.

Syrische vluchteling stopt zaak tegen Facebook

Een jonge Syrische vluchteling die beroemd werd door een selfie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, stopt met zijn rechtszaak tegen Facebook. Hij verweet het bedrijf onvoldoende te hebben opgetreden tegen het misbruik van zijn foto, maar hij wil zich nu concentreren op zijn examens Duits.

Zijn advocaat liet maandag verder weten dat het proces ook gevaarlijk kan zijn voor de familie van zijn 19-jarige cliënt in Syrië en in Duitsland. Anas Modamani vluchtte in 2015 naar Duitsland. Hij ging vorig jaar met Merkel op de foto toen de bondskanselier een vluchtelingenkamp bezocht.

De Syriër ontdekte later dat de foto volop werd misbruikt op sociale media. Hij werd onder meer ten onrechte in verband gebracht met meerdere aanslagen en het in brand steken van een dakloze man. Het ging vaak om pogingen de reputatie van Merkel en vluchtelingen te besmeuren.

Een rechter oordeelde begin deze maand dat Facebook de laster door derden niet verweten kan worden. De Syriër had nog in beroep gekund. Maar ook de proceskosten worden hem te veel.

Syrische vluchteling stopt zaak tegen Facebook
Syrische vluchteling stopt zaak tegen Facebook (Foto: ANP)

Wiz Khalifa legt joint op graf Pablo Escobar

Wiz Khalifa heeft zich met een bezoek aan het graf van drugsbaron Pablo Escobar niet echt populair gemaakt in Colombia. Foto's van de 29-jarige Amerikaanse rapper bij het graf schoten bij veel mensen in het verkeerde keelgat, vooral omdat hij bij wijze van eerbetoon bloemen en een jointje had achtergelaten.

De burgemeester van het Colombiaanse Medellin, de stad die Escobar in de jaren tachtig jarenlang in zijn greep had, heeft tegenover de BBC furieus gereageerd. Federico Gutiérrez vindt dat Khalifa, een liefhebber van jointjes, zijn excuses moet aanbieden en op zijn minst ook bloemen moet brengen aan de slachtoffers van Escobar. Hij noemt de rapper 'een schoft'. "Dit laat zien dat deze man nooit heeft moeten lijden onder het geweld dat werd veroorzaakt door drugssmokkelaars", aldus Gutiérrez.

Escobar en zijn gewelddadige drugskartel zijn verantwoordelijk voor naar schatting vierduizend doden. Medellin probeert al sinds zijn dood in 1993 het imago op te poetsen.

Khalifa postte overigens niet alleen een foto van Escobars graf maar poseerde ook voor het voormalige appartement waar de drugsbaron woonde. De rapper heeft nog niet gereageerd op de controverse.

Wiz Khalifa legt joint op graf Pablo Escobar
Wiz Khalifa legt joint op graf Pablo Escobar (Foto: BuzzE)

Tilburg-Helmond testtraject zelfrijdende auto

Een traject van snelwegen, regionale en lokale wegen tussen Helmond en Tilburg is aangewezen als testomgeving voor zelfrijdende auto's en andere vernieuwende verkeersproeven. Het is voor het eerst dat in Nederland op een netwerk van grotere en kleinere openbare wegen in de praktijk getest kan worden met technologische ontwikkelingen.

Het testtraject is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur, Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg, Eindhoven en Helmond. Op het traject is bijvoorbeeld ook ruimte om te oefenen met colonnerijden, communicerende verkeerslichten en vrachtwagens die met draadloos internet verbonden zijn.

"Dat hier getest kan worden op een totaal netwerk van verschillende wegen maakt deze testomgeving uniek", aldus de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat maandag. Op termijn wordt de testomgeving mogelijk uitgebreid naar Breda en Den Bosch.

Tilburg-Helmond testtraject zelfrijdende auto
Tilburg-Helmond testtraject zelfrijdende auto (Foto: ANP)

Schoonzoon Trump moet overheid hervormen

De Amerikaanse president Donald Trump zal maandag in Washington een nieuw kantoor voor Amerikaanse innovatie introduceren. Onder leiding van zijn schoonzoon Jared Kushner (36) moet dit White House Office of American Innovation in samenwerking met economen de regering efficiënter maken. Dit meldde de Washington Post zondagavond.

"Ongeacht hun politieke voorkeur kunnen alle Amerikanen zien dat de stagnerende overheid ons vermogen om goed te functioneren, verhinderd heeft", stelt Trump. Nu wil hij "resultaten" zien.

Zijn team moet toonaangevend talent uit het bedrijfsleven en de overheid samenbrengen, zei Kushner zondag in een interview. "De regering moet bestuurd worden als een groot Amerikaans bedrijf. We hopen dat we voor onze klanten, de burgers, succes en efficiëntie kunnen bereiken."

In de beginfase zal het nieuwe kantoor zich bekommeren om zaken rond de oorlogsveteranen en de strijd tegen drugsverslaving. Ook moet de technische infrastructuur van overheidsinstellingen worden verbeterd.

Schoonzoon Trump moet overheid hervormen
Schoonzoon Trump moet overheid hervormen (Foto: ANP)

Paul McCartney werkt aan nieuwe plaat

Hij mag dan 75 jaar oud zijn, Paul McCartney is nog lang niet uitgezongen. De ex-Beatle liet tijdens een interview aan Matt Everitt van BBC Radio 6 weten aan een nieuw album te werken.

"Ik ben een nieuw album aan het maken. Ik zit er middenin", aldus McCartney. De plaat wordt geproduceerd door Greg Kurstin die ook drie nummers schreef en produceerde met Adele voor haar hitalbum 25. Ook werkte Kurstin samen met Sia aan haar laatste album This Is Acting.

McCartney kent Kurstin al langere tijd en is onder de indruk van zijn werk. "Mijn enige zorg is dat mensen zeggen: oh Paul heeft gekozen voor de man van dit moment", zei McCartney. "Maar Greg is een geweldige vent. Enorm muzikaal en fijn om mee te werken", vervolgde de voormalige Beatle.

De nieuwe plaat, die nog geen releasedatum heeft, wordt het zeventiende solo-album van McCartney. Het album New was zijn laatste en kwam uit in 2013.

Paul McCartney werkt aan nieuwe plaat
Paul McCartney werkt aan nieuwe plaat (Foto: BuzzE)

'Uitslag olympisch verspringen 2004 moet onderzocht worden'

Drie voormalig atleten willen dat er een onderzoek gestart wordt naar de uitslag van het verspringen bij de vrouwen op de Olympische Spelen van 2004. Het gaat om de Australische Bronwyn Thompson, de Britse Jade Johnson en Anju Bobby-George uit India. 

De drie eindigden in Athene als vierde, vijfde en zesde, achter een geheel Russisch podium. Alle drie de Russinnen - Tatyana Lebedeva, Irina Meleshina en Tatyana Kotova - zijn in de loop der jaren na Athene 2004 betrapt op het gebruik van doping. Tijdens die Spelen testten ze echter niet positief en de bewaarde urinestalen zijn inmiddels al lang en breed vernietigd. Daarnaast is het tijdsbestek waarin gestraft kan worden, tien jaar, ook al verstreken.

Toch willen Thompson, Johnson en Bobby-George kijken of een onderzoek mogelijk is. "De kans om het gebruik van verboden middelen tijdens de Spelen van 2004 aan te tonen of uit te sluiten is verkeken door het vernietigen van de urinestalen", zegt Thompson, die van mening is dat de drie op oneerlijke wijze naast het podium zijn beland. Ze geeft overigens wel toe dat de kans op succes klein is, maar wijst op dopingzaken van Marion Jones en Lance Armstrong om enige hoop te houden: Jones en Armstrong testten nooit positief op de Spelen, maar moesten toch een aantal medailles inleveren door hun dopingzaken.

"Het moment bovenop het podium kun je iemand niet meer teruggeven. Ik heb een uitstekend leven na mijn actieve loopbaan, maar of ik extra blij zou zijn als ik alsnog die gouden medaille krijg nadat ik achter drie veroordeelde dopingzondaars eindigde? Absoluut!", verklaart Thompson. "Ik hoop dat de Australische atletiekbond achter ons drie gaat staan en ons gaat helpen om een strategie op te bouwen, zodat we dit goed aan kunnen pakken, ook op juridische wijze."

Thompson's oud-coach Gary Bourne legt de schuld voor het niet positief testen van de Russinnen zelfs deels bij het Internationaal Olympisch Comité. "We zijn er sterk van overtuigd dat deze sporters groot onrecht is aangedaan, onder meer door het falen van het testlaboratorium van het IOC in Athene. Daardoor hebben de Russinnen geen positieve test afgeleverd", beweert Bourne. "Het IOC faalde vervolgens in 2012 nog eens door te besluiten deze urinestalen niet aan hertests te onderwerpen."

Essent importeert groen gas uit Engeland

Essent is als eerste energieleverancier in Nederland begonnen met het importeren van groen gas. Volgens het bedrijf stijgt de behoefte naar het gas dat wordt gestookt uit onder meer tuinafval, mest en rioolslib de laatste tijd zo hard dat de productie in Nederland dit niet meer kan bijbenen.

Essent haalt het gas en de bijbehorende certificaten uit Engeland. Daar zijn afspraken gemaakt met meerdere biomassacentrales. De import is recent al getest en afgelopen week is de echte levering van start gegaan, aldus een woordvoerder.

In totaal zal er op jaarbasis zo'n 20 miljoen kuub Engels groen gas deze kant op komen. In Nederland zelf wordt nu ongeveer 80 miljoen kuub groen gas per jaar geproduceerd, waarvan Essent ongeveer een kwart voor zijn rekening neemt. De jaarlijkse vraag in Nederland bedraagt volgens het bedrijf momenteel circa 100 miljoen kuub.

Essent importeert groen gas uit Engeland
Essent importeert groen gas uit Engeland (Foto: ANP)

ProRail was van plan overweg op te heffen

Spoorbeheerder ProRail wil de spoorwegovergang bij Harlingen, waar maandag twee mensen omkwamen, opheffen. ProRail was hierover in gesprek met de eigenaar van de grond waarop de onbewaakte overgang ligt.

Op deze overweg zijn vamorgen twee doden gevallen doordat de auto waarin ze zaten in botsing kwam met een trein. De slachtoffers zouden volgens de politie deel uitmaken een schooluitje naar een nabijgelegen boerderij om lammetjes te bekijken. Het is nog niet bekend of de slachtoffers kinderen zijn.

De auto werd volgens de politie een stuk meegesleurd. Het ongeval gebeurde op een onbewaakte overweg op particulier terrein. Er waren geen slagbomen, maar wel waarschuwingslichten.

Het plan is om de overweg helemaal weg te halen en een parallelweg aan te leggen zodat de boer zijn boerderij kan bereiken, zei een woordvoerster.

ProRail besloot hiertoe nadat in februari ook al een ongeluk was geweest op deze overgang. Toen vielen er geen gewonden.

Directeur Pier Eringa van ProRail liet namens het bedrijf weten diep geschokt te zijn door het ongeval en betuigt zijn medeleven aan de familie en vrienden van de slachtoffers.

ProRail was van plan overweg op te heffen
ProRail was van plan overweg op te heffen (Foto: ANP)

Uitstel zaak Henriquez wegens medisch rapport

Door nieuwe medische informatie over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez heeft de Haagse rechtbank besloten tot uitstel van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen twee verdachte agenten.

De raadslieden van de verdachten hebben volgens de rechtbank twee weken voor de eerste zittingsdag een forensisch rapport ingediend, waarin staat dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Henriquez in 2015 in het Zuiderpark als gevolg van verwurging na een nekklem is overleden. Het rapport noemt een hartstilstand of hartritmestoornissen als meest waarschijnlijke doodsoorzaak, maakte de rechtbank maandag bekend.

De inhoudelijke behandeling stond gepland op vanaf 6 april 2017. Op die datum is er nu wel een zogenaamde pro forma-zitting zijn, waarop uitsluitend dit onderwerp zal worden besproken.

Uitstel zaak Henriquez wegens medisch rapport
Uitstel zaak Henriquez wegens medisch rapport (Foto: ANP)

NBA: Houston Rockets winnen strijd tussen MVP-kandidaten

De Houston Rockets hebben afgelopen nacht een klinkende zege geboekt op de Oklahoma City Thunder: 137-125. Het was een wedstrijd tussen twee play-off ploegen in de Western Conference. Maar meer nog dan dat was het een wedstrijd tussen de twee voornaamste kandidaten om verkozen te worden tot meest waardevolle speler van het seizoen: de oud-ploeggenoten James Harden en Russell Westbrook.

De titel van meest waardevolle speler (MVP) is de meest prestigieuze individuele prijs die een NBA-speler kan ontvangen. 130 journalisten mogen vijf spelers nomineren. Hier hangt nog een puntensysteem aan vast, maar uiteindelijk wordt de spelers die de meeste punten krijgt op basis van de stemming van de journalisten de prijs. Recente winnaars zijn Stephen Curry, Kevin Durant, LeBron James en Derrick Rose.

Welke speler de prijs verdient is vaak voer voor discussie. Dit komt vooral omdat nergens gedefinieerd is wat ‘meest waardevol’ precies betekent. Het kan ‘beste speler ter wereld’ zijn, maar dan had LeBron James al zeker tien jaar de prijs hebben moeten winnen. Vaak betekent het ‘de beste speler van het beste team’, maar dit jaar is verre van duidelijk wie de beste speler van de Golden State Warriors is. Ook wordt vaak gezegd dat het ‘de speler, zonder wie het team het verst weg zou zakken’ is. Hier valt iets voor te zeggen, maar de prijs gaat nooit naar de beste speler van een slecht team die zijn ploeg ternauwernood naar de play-off loodst.

Dit jaar is het duidelijk dat de race om de MVP-titel tussen vier kandidaten gaat. LeBron James, de beste speler. Kawhi Leonard, de beste speler van het een-na-beste team in de NBA. Hij is ook al twee jaar op rij de beste verdediger in de NBA. James Harden, de architect van een revolutionaire speelstijl in Houston, de nummer drie in de NBA. En ten slotte Russell Westbrook, topscorer in de NBA die historische individuele cijfers laat zien, maar wiens team net een suptopper in de Western Conference is.

Als laat in het seizoen twee MVP-kandidaten tegen elkaar uitkomen, dan krijgt deze wedstrijd extra aandacht van de pers. Journalisten zijn ook maar mensen en een dominante wedstrijd van één van de spelers kan in de uiteindelijke stemming het verschil maken.

Wel, de Houston Rockets begonnen de wedstrijd overrompelend. Toen bij rust de stofwolken waren neergedaald stond er een 79-59 stand op het bord. James Harden stond op twaalf punten en zes assists. Zijn ploeggenoot Lou Williams had al zijn schoten geraakt en was goed voor achttien punten. Russell Westbrook leidde bij OKC met zeventien punten.

In het derde kwart denderde Houston verder naar een 113-88 voorsprong. Pas in het laatste kwart nam de thuisploeg gas terug, maar dichterbij dan twaalf punten kwamen de bezoekers niet.

James Harden eindigde de wedstrijd met 22 punten en 12 assists. Russell Westbrook noteerde zijn 36e triple double van het seizoen: 39 punten, 11 rebounds en 13 assists. Er is dus niet veel duidelijker geworden over de vraag wie van deze heren de MVP-titel verdient.

 Rockets verslaan de Thunder. Bron: YouTube

Uitslagen

Charlotte Hornets – Phoenix Suns 120-106
Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 92-107
Los Angeles Clippers – Sacramento Kings 97-98
Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 94-109
Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 137-125
Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 107-94
Boston Celtics – Miami Heat 112-108
Golden State Warriors – Memphis Grizzlies 106-94
Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 81-97

Eastern Conference

 1. Cleveland Cavaliers 47-25
 2. Boston Celtics 48-26
 3. Washington Wizards 45-28
 4. Toronto Raptors 44-29
 5. Atlanta Hawks 37-36
 6. Milwaukee Bucks 37-36
 7. Indiana Pacers 37-36
 8. Miami Heat 35-38
 9. Chicago Bulls 35-39
 10. Detroit Pistons 34-39
 11. Charlotte Hornets 33-40
 12. Philadelphia 76ers 27-46
 13. New York Knicks 27-46
 14. Orlando Magic 27-46
 15. Brooklyn Nets 16-57


Western Conference

 1. Golden State Warriors 59-14
 2. San Antonio Spurs 56-16
 3. Houston Rockets 51-22
 4. Utah Jazz 44-29
 5. Los Angeles Clippers 44-31
 6. Oklahoma City Thunder 41-31
 7. Memphis Grizzlies 40-33
 8. Portland Trail Blazers 35-38
 9. Denver Nuggets 35-38
 10. Dallas Mavericks 31-41
 11. New Orleans Pelicans 31-42
 12. Minnesota Timberwolves 28-44
 13. Sacramento Kings 28-45
 14. Phoenix Suns 22-52
 15. Los Angeles Lakers 21-52

KNVB was 'erg blij' met stijgende lijn onder Blind, spelersgroep aangeslagen

De KNVB was niet ontevreden met het werk van de inmiddels ontslagen bondscoach Danny Blind. Na het gemiste EK van vorig jaar werd volgens de bond duidelijk een stijgende lijn ingezet, ook al was daar op het veld, in de resultaten, de reacties en de publieke opinie bijzonder weinig van te merken. 

"We waren erg blij met de stijgende lijn die er sinds afgelopen zomer was", aldus commercieel directeur Jean-Paul Decossaux zondagavond op de persconferentie over het ontslag van Blind. "In de wedstrijd tegen Bulgarije zagen we er echter niets van terug en gezien de positie in de WK-kwalificatie moet je dan ingrijpen."

Een stijgende lijn is er met enig zoekwerk overigens zeker wel te vinden na het EK, twee keer zelfs: 'we' begonnen in september met een vriendschappelijke nederlaag tegen Griekenland, gevolgd door een gelijkspel tegen Zweden en zelfs een overwinning op Wit-Rusland in de WK-kwalificatie. Gelijk daarna zien we nóg een stijgende lijn: een kwalificatienederlaag tegen Frankrijk werd gevolgd door een gelijkspel met België en een knappe 1-3 overwinning tegen het in eigen huis nauwelijks verslaanbare Luxemburg. 

Zin om op een derde stijgende lijn te wachten had men niet, want na de nederlaag tegen Bulgarije was het gedaan. "Danny's reactie heeft het proces versneld. Hij vond zelf ook dat je het snel af moet ronden als je tot een dergelijk besluit komt", aldus Decossaux over Blind, die na de wedstrijd zelf al aangaf met de KNVB in gesprek te willen. 

De commercieel directeur zegt zelf wel een goede band te hebben met Blind. "Dit is afschuwelijk voor hem." Ook de spelers zijn volgens Decossaux niet blij met het verlies van hun niet al te succesvolle leider. "De spelersgroep reageerde aangeslagen, ook al zijn ze bij hun clubs ook wel gewend dat zulke dingen wel eens gebeuren. Of zij en Blind uit elkaar gegroeid waren? Nee, dat idee had ik niet." 

Scheidsrechter maakt 'schwalbe' en geeft rood plus onterechte penalty

De voetbalwedstrijd tussen de Braziliaanse clubs Fluminense en Vasco da Gama kende dit weekeinde een bijzonder verloop. Vooral scheidsrechter Luis Antonio Silva speelde in de wedstrijd in het staatskampioenschap van Rio de Janeiro een doorslaggevende rol.

Vasco kwam na een kwartiertje al op voorsprong door een goal van Pikachu, die er als de bliksem bij was om een voorzet achter de doelman te prikken. Daar bleef het lang bij, tot na ruim vijftig minuten de wedstrijd een opmerkelijk moment kende.

Luis Fabiano, voormalig topspits van Sevilla en tegenwoordig uitkomend voor Vasco, kreeg een gele kaart en was daar allerminst gelukkig mee. Hij ging verhaal halen bij de scheidsrechter, die prompt naar achteren strompelde en uit evenwicht leek, alsof Fabiano hem een kopstoot van jewelste had gegeven. Genoeg reden voor de arbiter om Fabiano nog eens geel en dus rood te geven, waar de spits na afloop alleen maar om kon lachen.

"Zo'n belachelijke schwalbe van een scheidsrechter heb ik nog nooit gezien, wat stelde die man zich vreselijk aan!" Waarom Fabiano dacht dat het een goed idee was om na een gele kaart nog eens te gaan protesteren en ook maar een beetje in de buurt van de scheidsrechter te komen is overigens een raadsel.

Zonder Fabiano kwam Vasco in de problemen: al binnen tien minuten scoorde Fluminense twee keer en kwam het op een 2-1 voorsprong. De scheidsrechter voelde zich er misschien wat schuldig over, want diep in de blessuretijd gaf hij Vasco een penalty. Waarom weet niemand, maar vermoedelijk was het vanwege hands, ware het niet dat de bal vrij duidelijk tegen de borst van Renê kwam. Oordeel zelf, penalty of niet? En: goedmakertje of, zoals de coach van Vasco na afloop zei, 'gewoon een foutje'?

De onterechte penalty voor Vasco da Gama (Bron: YouTube)

Zomertijd voor weinig mensen een probleem

De zomertijd is weer ingegaan en dus barst er weer een discussie los, aangevoerd door de mondige minderheid die de zomertijd afgeschaft wil zien. Reden genoeg dus voor een heuse FOK!poll.

Na bijna 4200 stemmen is de uitslag bekend en wat blijkt? De overgrote meerderheid heeft geen of nauwelijks last van de omschakeling. 56,4% zegt er in het geheel geen hinder van te ondervinden, 19,4% heeft er hooguit een dag last van maar kan maandag weer normaal functioneren en nog eens 12,5% heeft hiervoor maximaal een week nodig. Dat betekent dat 88,3% van de respondenten eigenlijk geen reden tot klagen heeft. 4.2% stelt er hooguit een maand hinder van te ondervinden.

Uiteindelijk is er nog een kleine groep (1,3%) die tussen de 1 en 6 maanden nauwelijks kan functioneren. De groep die beweert de volle zes maanden last te hebben van de zomertijd beslaat 6,2% van de respondenten.

Voldoende reden dus om gewoon lekker te genieten van de langere dagen en de zomertijd heerlijk in stand te houden. Proost!

Nederland houdt van zomertijd!
Nederland houdt van zomertijd!

A50 dicht wegens gekantelde truck met kippen

De A50 bij Sint-Oedenrode tussen Eindhoven en Oss is maandagochtend gesloten nadat een vrachtauto met kippen was gekanteld. De weg richting Oss blijft naar verwachting tot 12.00 uur dicht, meldt de ANWB.

De dieren moeten eerst worden overgeladen in een andere vrachtwagen. Vervolgens moet de vangrail over een lengte van 50 meter worden gerepareerd. Daarom is ook een rijbaan in de richting van Eindhoven afgesloten, zei een woordvoerster van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Een aantal kippen is ontsnapt. De chauffeur is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, zei de politie.

Rond 08.30 uur stond er richting Oss een file van 8 kilometer. Richting Eindhoven stond een file van 10 kilometer. De ANWB raadt automobilisten aan om te rijden via Den Bosch.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

A50 dicht wegens gekantelde truck met kippen
A50 dicht wegens gekantelde truck met kippen (Foto: ANP)

United weigert kinderen met leggings

Beroemdheden in de VS hebben geen goed woord over voor United Airlines. De vliegmaatschappij haalde zondag twee jonge passagiers van een vlucht. Niet omdat ze zich misdroegen of een bomgordel om hadden, maar omdat ze het gore lef hadden een legging te dragen. De twee, waarvan er een slechts tien jaar oud was, kregen de keuze om zich om te kleden of ze zouden worden verwijderd van de vlucht, meldt People.

Een mede-reiziger twitterde over het incident, dat vervolgens een storm aan reacties losmaakte op Twitter. Chrissy Teigen reageerde verbaasd: "Ik heb eerder met United gevlogen met alleen een jurkje aan", aldus het supermodel die grapte dat ze volgende keer alleen een spijkerbroek en sjaal aan boord zal dragen.

Komiek Sarah Silverman liet zelfs weten van maatschappij te veranderen. "Ik vlieg heel vaak. Sta op het punt in april op tournee te gaan en ik wissel al mijn vluchten met United voor een andere airline", aldus Silverman. Ook acteur Andy Richter en William Shatner maakten grappen ten koste van de vliegmaatschappij.

United reageerde via Twitter op de ontstane commotie en zei dat de luchtvaartmaatschappij het recht heeft om passagiers te weigeren die geen schoeisel of gepaste kleding dragen. Daarbij vertelden ze niet waarom een legging niet onder 'gepaste kleding' zou vallen.

Later vulde de airline hun verklaring nog aan met de melding dat de twee jonge dames in kwestie vlogen op een speciaal tarief voor familie en vrienden van medewerkers van de luchtvaartmaatschappij en dat er dan een strenger kledingvoorschrift geldt. Hoe goedkoper de vlucht hoe beter je gekleed dient te gaan, lijkt het devies bij United.

Sterren boos op United om weigeren leggings
Sterren boos op United om weigeren leggings (Foto: BuzzE)

Teammanager Jorritsma na 21 jaar weg bij Nederlands elftal

Hans Jorritsma vertrekt aan het eind van het jaar als teammanager van het Nederlands elftal. De voormalig hockeybondscoach zit inmiddels al 21 jaar op die positie: hij werd in 1996 door de KNVB aangetrokken als teammanager.

De 68-jarige Jorritsma had de mogelijkheid om zijn contract, dat op 1 december afloopt, te verlengen en pas na het WK van 2018 te vertrekken - mocht Nederland daar überhaupt van de partij zijn. Hij heeft besloten om van die optie af te zien, nadat geen overeenstemming werd gevonden over een extra half jaar.

De KNVB verlengde het contract met de populaire Jorritsma vorig jaar nog op dringend verzoek van de spelersgroep en de zondag ontslagen bondscoach Danny Blind. 

Huub van der Lubbe: stilte is ook muziek

Op het pas uitgekomen album Groef staan nieuwe versies van oude nummers van De Dijk. De plaat is een uitvloeisel van de theatertournee van de band, waarvoor ze van bekende nummers nieuwe arrangementen hebben gemaakt.

"De huidige uitvoeringen passen bij de mensen die we nu zijn. De krampachtigheid is ervan af. Als ik liedjes uit onze begintijd terug luister, hoor ik iemand die overdreven zijn best deed. We wilden zó veel toen. Te veel noten, te hard zingen. Maar nu zien we in dat de stiltes tussen de noten ook muziek zijn. Je moet blijkbaar 63 worden om te ontdekken dat minder juist meer is", zegt voorman Huub van der Lubbe in het AD.

Gitarist JB Meyers, die overstapte naar The Common Linnets van Ilse DeLange, wordt niet gemist door de band. "Nee, helemaal niet. Dat klinkt misschien niet vriendelijk voor zo'n geweldige muzikant als JB, maar toen bleek hoeveel tijd The Common Linnets zouden kosten, hebben we gezegd: 'Kies daar nou volledig voor. Internationale concerten kunnen we jou niet bieden.' We konden De Dijk ook niet om zijn agenda heen plannen."

De theatertournee van De Dijk gaat op 8 april van start in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

Huub van der Lubbe: stilte is ook muziek
Huub van der Lubbe: stilte is ook muziek (Foto: BuzzE)

Van Muiswinkel staat nog achter allahbelediging 1987

Omdat er nogal wat ophef is over Erik van Muiswinkel en men hem verwijt extreemlinks te zijn, hier voor de duidelijkheid nog even zijn mening over de islam en de islamitische scherpslijpers. Op twitter meldt hij dat dit nog steeds zijn mening is:

Allah en van Muiswinkel
Allah en van Muiswinkel

De tekst uit dit lied stamt dus al uit 1987. Er wordt flink de spot gedreven met Allah, en er wordt subtiel gesuggereerd dat Allah - en daarmee Islam - helemaal niet tolerant is. Zo valt uit de tekst op te maken dat in de islam vooral tolerantie richting Islam moet gelden en niet andersom en dat andersdenkenden - in de tekst aangeduid als 'wie naakt zwemt op vakantie' of 'wie allah's wet bestrijdt' - worden gedood ('gaat in allah's vleesfondue' en 'verdwijnt in allah's vleeswagons').

Van Muiswinkel staat nog steeds volmondig achter deze mogelijk islamofobische en groepsbeledigende teksten. Satire zal het niet zijn in elk geval, gezien van Muiswinkel in zijn tweet duidelijk aangeeft dat deze song zijn ideeën over islam nog steeds verwoordt.

De volledige songtekst hieronder:

Alcohol is voor de heiden
Allah legt zijn schaapjes droog
Allah kan goed autorijden
Allah krijgt hem steeds omhoog

Allah zal dit land genezen
Allah wordt door niets gestuit
Allah is een opperwezen
Allah deelt de lakens uit

Allah weet meer van karate
Dan die lieve God van ons
Allah heeft meer heilsoldaten
Allah heeft meer pompstations

Allah heiligt de traditie
Geen tampon en geen condoom
Botte bijl voor de justitie
Zo houdt Hij het tuig in toom

Allah eist dat mannen trouwen
Met een onbespoten bruid
Treft u een van Allah's vrouwen
Pak haar dan vooral niet uit

Varkens houden meer van Allah
Omdat Hij geen varkens lust
Wel lust Allah geiteballen
Waarop Allahs zegen rust

Allah houdt van tolerantie
Dat wil zeggen: die van u
Maar wie naakt zwemt op vakantie
Gaat in Allahs vleesfondue

Allah houdt van godsdienstvrijheid
Dat wil zeggen: die van ons
Maar wie Allah's wet bestrijdt
Verdwijnt in Allahs vleeswagons

Stalin was een ijzervreter
Hitler deed het ook niet slecht
Allah is nog stukken beter
Allah heeft dat zelf gezegd

Allah. Allah. Allah

EU wil vrijlating Russische demonstranten

De Europese Unie heeft bij de Russische autoriteiten de onmiddellijke vrijlating geëist van de betogers die zondag tijdens vreedzame demonstraties werden opgepakt. De politie-inzet is in strijd met de ook in Russische grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, liet EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag weten.

Mogherini riep Rusland op de fundamentele rechten te waarborgen en volledig te voldoen aan zijn internationale verplichtingen.

Bij massale protesten in het land tegen corruptie pakte de politie honderden mensen op. Een van de arrestanten is oppositieleider Aleksej Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen.

De betogingen van zondag waren de grootste in Rusland sinds jaren. Ook de Verenigde Staten hebben het optreden van de Russische autoriteiten al veroordeeld.

EU wil vrijlating Russische demonstranten
EU wil vrijlating Russische demonstranten (Foto: ANP)

Erik van Muiswinkel roept op tot aanval op Baudet

Erik van Muiswinkel, de geflipte ex-grappenmaker die mensen voor domme kankerlul uitmaakt, heeft op twitter een oproep gedaan politicus Thiery Baudet aan te vallen. De ooit matig grappige cabaretier en hoofdpiet stelt dat 'we' het front tegen de 'BaudetJugend' (Godwin alert) moeten verbreden.

Van Muiswinkel lijkt sinds enkele jaren in rap tempo te radicaliseren. Begon het met scheldpartijen tegen mensen die geen probleem hebben met Zwarte Piet, begint het nu waarachtig al normaal te worden mensen op deze manier aan te zetten tot haat en geweld tegen een volksvertegenwoordiger.

Baudet is lijsttrekker van de partij Forum voor Democratie. Die partij sleepte bij de verkiezingen twee zetels in de wacht.

Update 10:18 uur
Erik trekt zijn stinkende keutel weer in en zegt op twitter: "Het zegt veel dat de roodwitblauwe oikofiele stormtroepen van Baudet het woord 'aanvallen' onmiddellijk fysiek interpreteren." Maar ja, als 'minder minder' al als haatzaaiend en bedreigend wordt gezien is 'val m aan waar je kan' in combinatie met 'BaudetJugend' (we weten allemaal dat het oké is om nazi's fysiek aan te vallen) geen 'far stretch'. Maar een beetje hypocrisie is Erik - die jarenlang op racistische wijze een beschamende blackface deed voor de ogen van onschuldige kindertjes - niet vreemd natuurlijk.

Overigens staat Van Muiswinkel nog steeds achter de islamofobie uit het allahlied uit 1987.

Baudet: Val 'm aan waar je kan, want geweld van links is oké!
Baudet: Val 'm aan waar je kan, (want geweld van links is oké?)

Terpstra na Gent-Wevelgem: "Ik heb niemand bespuugd!"

Wielrenner Niki Terpstra heeft tijdens Gent-Wevelgem tegen niemand aan gespuugd. Dat klinkt als een vrij normale gang van zaken, maar de Nederlander werd er door Soren Kragh Andersen van beschuldigd een stevige fluim op diens lijf gedeponeerd te hebben. 

De renner van Team Sunweb liet via een Deense journalist weten dat hij een hoeveelheid overmatig speeksel had ontvangen van Terpstra, die daar woedend op reageerde. "Dat hoorde ik ook net, maar ik heb geen idee waar hij dat vandaan haalt. Dat heb ik écht, écht, écht niet gedaan!", klonk het schuimbekkend. "Waarom zegt iemand dit soort dingen?", vroeg Terpstra zich af, waarbij hij aangeeft Kragh Andersen zelf eens aan de tand te gaan voelen.

De Deen vertelde verder nog dat Terpstra in de finale degene was die de achtervolging op Greg van Avermaet en Jens Keukeleire brak. "Ook onzin, hij was juist degene die geen zin had om mee te werken", antwoordde Terpstra. Kragh Andersen had met kopman Michael Matthews in de groep achter zich iemand met een betere kans op de zege, dus dat de Deen niet mee wilde werken was dan wel begrijpelijk. 

Bizarre misser van drie spelers voor open doel

Je hebt het of je hebt het niet...een aantal spelers van de Argentijnse voetbalclub River Plate had het dit weekeinde duidelijk niet.

In het duel met Belgrano werkte Gonzalo Martinez zich diep in blessuretijd vrij van diens directe opponent en begon hij aan een prachtige tegenaanval. Nadat de verdediger van Belgrano op de grond lag kon het niet meer mis: Martinez zag niet één, niet twee, maar drie medespelers voor het doel van keeper Lucas Acosta staan en dus telde de goal al bijna.

Uiteindelijk was het de 20-jarige invaller Tomas Andrade die de bal in het net zou tikken, maar keeper Acosta slaagde er op de een of andere manier in om dat toch nog te voorkomen. Ondanks dat River Plate zelfs met drie man voor de goal niet tot scoren kwam wonnen ze wel: het stond op dat moment al 2-1 en daar bleef het bij.

De misser van River Plate (Bron: YouTube)

Duizendste ATP-wedstrijd levert Nadal winst op

Tennisser Rafael Nadal heeft zijn jubileum in het proftennis opgeluisterd met een overwinning. In de derde ronde van het masterstoernooi van Miami speelde de Spanjaard zijn duizendste wedstrijd op de ATP Tour.

De Duitser Philipp Kohlschreiber toonde zich aanvankelijk een zeer waardig tegenstander en won de openingsset zelfs met 6-0. Nadal herpakte zich op tijd en sloeg zich via 6-2 en 6-3 alsnog naar de vierde ronde. Het was zijn 822e overwinning in duizend wedstrijden. 

"Duizend wedstrijden...dat zijn er wel heel veel", reageerde de Spanjaard na afloop. "Ik kan me mijn eerste nog goed herinneren, op mijn eigen Mallorca. Voor het eerst winnen op de ATP Tour was geweldig en nu ben ik er nog steeds elke keer blij mee." Nadal is de elfde tennisser die de mijlpaal van duizend wedstrijden haalt en voegt zich onder meer bij de nog actieve Roger Federer (1340) en David Ferrer (1034).

Nadal staat in de vierde ronde in Miami tegenover de Fransman Nicolas Mahut. Ook Kei Nishikori plaatste zich voor de vierde ronde, hoewel de zege op Fernando Verdasco niet makkelijk kwam: 7-6 (2), 6-7 (5), 6-1. Milos Raonic moest zich vanwege een hamstringblessure terugtrekken. 

Streep door Koeman als nieuwe bondscoach

Door de naam van Ronald Koeman als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal kan een streep. De manager van Everton heeft geen interesse. Danny Blind werd zondagavond ontslagen als bondscoach van Oranje en toen viel direct de naam van Koeman als een van de kandidaten om hem op te volgen.

KNVB-directeur Jean-Paul Decossaux bevestigde op een persconferentie zijn kandidatuur. "We hebben iemand nodig die het Nederlands voetbal vooruit kan helpen. Ronald Koeman kan zo iemand ook zijn. Maar hij zit bij een club, zoals er met meer trainers die bij ons op een lijst staan wel iets aan de hand is."

Tegenover FOX Sports liet Koeman echter zelf weten op dit moment geen interesse te hebben. In 2014 was hij nog een kandidaat om Louis van Gaal op de volgen, en gaf hij zelf aan wel interesse te hebben, maar destijds werd gekozen voor Guus Hiddink.

Miljardenclaim tegen NN in woekerpoliszaak

Claimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend tegen verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) vanwege onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering. Deze collectieve woekerpolisclaim, voor zo'n half miljoen klanten van NN, volgt op een vorig jaar gewonnen proefprocedure over één dossier.

Daarbij bepaalde klachteninstituut Kifid dat NN de eerste kosten van een beleggingsverzekering moest vergoeden, omdat de klant niet goed werd geïnformeerd over die kosten. Wakkerpolis stelde destijds al dat die uitspraak aanknopingspunten bood voor een collectieve zaak. Volgens de claimorganisatie is gemiddeld voor ongeveer 5500 euro per klant aan onterechte kosten ingehouden.

Wakkerpolis trekt samen op met de Consumentenbond, die NN ook dagvaardt.

Miljardenclaim tegen NN in woekerpoliszaak
Miljardenclaim tegen NN in woekerpoliszaak (Foto: ANP)

'Rechters onderbouwen hechtenis onvoldoende'

Nederlandse rechters kijken onvoldoende kritisch naar de argumentatie om verdachten in voorlopige hechtenis te zetten en houden. Die motivering van de tijdelijke rechterlijke vrijheidsbeneming moet beter, concludeert het College voor de Rechten van de Mens maandag op basis van onderzoek.

Die slotsom is gebaseerd op het doorspitten van ruim driehonderd dossiers bij vier rechtbanken (Zeeland-West-Brabant, Rotterdam, Gelderland en Rotterdam) en twee gerechtshoven (Den Bosch en Amsterdam). Bij vier van de zes was de argumentatie onvoldoende.

Het College voor de Rechten van de Mens is een onafhankelijke toezichthouder op mensenrechten in Nederland.

Het merendeel van de raadkamerbeslissingen over gevangenhouding - waarin rechters bespreken of een verdachte op verzoek van het OM tot drie maanden moet worden vastgezet - is zonder goede onderbouwing genomen, vinden de onderzoekers.

Zij hebben bij één onderzochte rechtbank bijvoorbeeld een kruisjesformulier aangetroffen, waarop de gronden voor voorlopige hechtenis moeten worden aangekruist zonder verdere schriftelijke motivatie. Op een ander formulier staan standaardteksten waarop zinnen weggestreept moeten worden. Ruimte voor argumentatie is er op beide formulieren niet.

Het college vindt dat de vrijheidsbeneming vanwege de maatschappelijke gevolgen beter moet worden uitgelegd. Een voorlopige hechtenis die ten onrechte is opgelegd, kan leiden tot verlies van werk of een uitkering en veroorzaakt soms zelfs problemen met huisvesting en school.

'Rechters onderbouwen hechtenis onvoldoende'
'Rechters onderbouwen hechtenis onvoldoende' (Foto: ANP)

Shovel Knight: Specter of Torment

Het leven is een wervelstorm, hier Bij Shovel Knight.The Enchantress , Blorbs, Ratsploders, Bliksems tis wat. Dappere held, trekt te velde in Shovel Knight. Oehoe! Iedere keer beleef je um weer in Shovel Knight. Oehoe! Alles wat je droomt gebeurt in Shovel Knight! Soms word je in het nauw gedreven, moet je rennen voor je leven, hou je dan maar stevig vast aan Shovel Knight. Oehoe! Je hoort en ziet van alles in die Shovel Knight. Oehoe! Stort je in een avontuur met Shovel Knight. Oehoe!

FOK! Wat een weer: de lente is weer voorbij...

Een koekoe'sroep ter helft van maart,
is voor de boer een daalder waard.

...want de zomer komt eraan.

Goedemorgen trouwens! De werkweek is weer begonnen en dat is zoals vanouds te merken aan het weer. Was het het afgelopen weekend al lente, we gaan nu helemaal de goede kant op. Er kan her en der nog wat mist hangen, daar kan dan nog wat laaghangende bewolking uit ontstaan, maar dat lost als het goed is snel op. Verder is het zonnig. Als je op de Wadden verblijft loopt het kwik niet hoger op dan 10 graden, maar de gelukkigen in het midden en zuiden kunnen rekening houden met zo'n 18 graden. En dat bij een zwakke tot matige oostenwind.

De komende dagen blijft het mooi weer met temperaturen boven de 15 graden en regen wordt niet verwacht.

Fijne maandag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:24
Zon onder: 20:05
Zonkracht: 3/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1802 De Vrede van Amiens maakt een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek die begonnen was met de Franse oorlogsverklaring van 1793.
1924 Adolf Hitler wordt veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf vanwege zijn rol bij de Bierkellerputsch.
1933 Uitvinding van polyethyleen door Reginald Gobson en Eric Fawcett.
1943 Negen verzetsmensen overvallen het bevolkingsregister van Amsterdam.
1986 Fata Morgana in de Efteling wordt geopend.
2004 NASA vestigt nieuw snelheidsrecord met de X-43A met een snelheid van 7 maal de geluidssnelheid (ruim 7700 kilometer per uur).
2008 Geert Wilders brengt zijn omstreden anti-Koranfilm Fitna uit op het internet.

Zonnige lentedag in de Rekerhout (Alkmaar) (Foto: DJMO)
Zonnige lentedag in de Rekerhout (Alkmaar) (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Koning ontvangt president van ArgentiniŽ

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima verwelkomen maandagmorgen bij het Koninklijk Paleis in Amsterdam officieel de Argentijnse president Mauricio Macri en zijn echtgenote Juliana Awada. Die zijn zaterdag op Schiphol aangekomen voor een staatsbezoek aan Nederland.

Macri heeft een volgepakt programma waarin uitbreiding van de handel en bevordering van de economische samenwerking belangrijke bestanddelen vormen. In de Beurs van Berlage wordt maandagmiddag door beide paren een deel van een Argentijns-Nederlands zakenforum bijgewoond. Dinsdag gaat de president naar de haven van Rotterdam en heeft hij gesprekken aan het Binnenhof, onder andere met demissionair minister-president Mark Rutte.

Koningin Máxima heeft de in 2015 aangetreden Macri al een aantal keren ontmoet, en de koning maakte met hem kennis tijdens de kerstvakantie in Patagonië. Volgens Argentijnse media kan de relatie tussen Máxima en Macri helpen bij het openen van deuren bij het Nederlandse bedrijfsleven.

Het is de eerste keer dat een Argentijnse president op staatsbezoek is. In 1993 was Macri's verre voorganger Carlos Menem op officieel bezoek. Koningin Beatrix bracht in 2006 een staatsbezoek aan het geboorteland van haar schoondochter, die toen samen met Willem-Alexander ook meeging.

Koning ontvangt president van Argentinië
Koning ontvangt president van Argentinië (Foto: ANP)

VS veroordeelt arrestaties Rusland

De Verenigde Staten hebben zondag de arrestaties van honderden demonstranten door de Russische politie streng veroordeeld. Ze noemen de politieacties tijdens demonstraties tegen corruptie in verschillende Russische steden een aanval op de democratische waarden.

Een van de arrestanten is oppositieleider Aleksej Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen.

"We roepen de regering van Rusland op onmiddellijk de vreedzame demonstranten vrij te laten", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die eraan toevoegde dat de VS bezorgd is over de arrestatie van de Russische oppositieleider.

De demonstraties van zondag zijn de grootste protesten in Rusland sinds de uitbarstingen van onvrede in 2011 en 2012. In Moskou waren volgens de politie 7000 tot 8000 mensen op de been en zijn er in totaal 500 mensen gearresteerd. Een mensenrechtenorganisatie die het aantal detentiegevallen bijhoudt spreekt van 600 arrestaties in enkel de Russische hoofdstad.

VS veroordeelt arrestaties Rusland
VS veroordeelt arrestaties Rusland (Foto: ANP)

'Verbazing bij mariniers over dure expeditie'

Binnen het Korps Mariniers is met verbazing gereageerd op de uitgaven van Defensie voor een klimexpeditie in Nepal. Bij elkaar gaf de marine bijna een miljoen euro uit aan de expeditie, waar vorig jaar zeven mariniers aan meededen. Dat meldt De Telegraaf maandag.

Onder de naam 'expeditie Manaslu' beklommen elitetroepen van het korps in het voorjaar de Himalaya. Het was een van de activiteiten in het kader van 350 jaar Korps Mariniers.

De expeditie kostte ruim 923.000 euro. Het contract met een gespecialiseerde reisorganisatie kostte bijna 280.000 euro. Voor kleding van de zeven expeditieleden trok de marine nog eens 276.000 euro uit. De mariniers kregen bovendien extra salaris in de vorm van uitzendtoelages, een kostenpost van bijna 150.000 euro.

Op de kazernes, waar men net als overal bij Defensie flink moet bezuinigen, is kwaad gereageerd. Critici noemen de klim volgens het dagblad een miskleun.

'Verbazing bij mariniers over dure expeditie'
'Verbazing bij mariniers over dure expeditie' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.