FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 februari 2017

Hof veroordeelt rap tegen homo's en Joden wel

Rapper Ismo uit Breda heeft zich wel degelijk schuldig gemaakt aan het beledigen van Joden en homoseksuelen, oordeelt het gerechtshof in Den Bosch. In eerste aanleg werd Ismo nog vrijgesproken, omdat zijn uitingen volgens de rechtbank in Breda binnen de vrijheid van meningsuiting vielen. Maar in beroep werd hij dinsdag toch veroordeeld tot een geldboete van 1500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk.

In zijn nummer Eenmans kwamen twee passages voor die volgens justitie discriminerend zijn: "Flikkers geef ik geen hand" en "Ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi's". Het hof vindt dat Ismo zijn vrijheid van artistieke expressie heeft misbruikt om beledigingen te uiten. De rapper had zelf aangevoerd dat hij met 'flikkers' niet homo's bedoelde, maar dat vinden de rechters niet aannemelijk.

Dat grove bewoordingen bij het muziekgenre horen, rechtvaardigt de beledigingen volgens het hof niet.

Als er geen cassatie komt in de zaak, moet Ismo de videoclip van het nummer van zijn YouTube-account verwijderen.

Hof veroordeelt rap tegen homo's en Joden wel
Hof veroordeelt rap tegen homo's en Joden wel (Foto: BuzzE)

Haase direct onderuit in Marseille

Tennisser Robin Haase is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het ATP-toernooi in Marseille te bereiken. De Nederlander (ATP-58) trof thuisspeler Richard Gasquet (ATP-19) en moest na twee uur spelen het hoofd buigen: 7-6 (5), 3-6 en 2-6.

In de eerste set kwam Haase met 3-5 achter te staan, maar hij knokte zich terug en bereikte even later zelfs de tiebreak. Daarin nam hij al snel een voorsprong en gaf deze niet meer weg. Gasquet kwam hierna beter in de wedstrijd, waardoor Haase meer moeite kreeg om zijn service te behouden. Een break was voor de Fransman voldoende om de stand gelijk te trekken.

De derde set werd een makkelijke prooi voor Gasquet. Dit tot frustratie van Haase die op de stand van 4-1 zijn frustraties uitte. "Blijkbaar kan ik het niet. Een set voor. Daar, dáár moet het gebeuren. Nu boeit het niet meer."

CL: City wint doelpuntenfestijn van Monaco

Manchester City heeft in de achtste finale van de Champions League de eerste wedstrijd van AS Monaco met 5-3 gewonnen. In Engeland legden beide ploegen een fraai duel met veel doelpunten op de mat. Over drie weken is de return in Monaco.

City kreeg aan het begin van de eerste helft de bal van Monaco dat loerde op de counter en hieruit regelmatig gevaarlijk was. Het waren de gastheren die op voorsprong kwamen doordat Leroy Sané door de defensie van Monaco ging en Raheem Sterling een niet te missen kans bezorgde.

Lang duurde de Engelse voorsprong niet, want doelman Willy Caballero had een dramatische uittrap. Na een onderschepping kon Djibril Sibidé de bal voorzetten, waarna Radamel Falcao raak kon koppen. Niet veel later kwam Monaco zelfs op voorsprong nadat Kylian Mbappé alleen op de keeper af kon gaan en de doelman kansloos liet.

Kort na rust kreeg Falcao de kans op de 1-3, maar hij faalde vanaf de strafschopstip, nadat hijzelf door Nicolás Otamendi hem neerhaalde. In plaats daarvan tekende Sergio Agüero na een blunder van Monaco-doelman Danijel Subasic zelfs de gelijkmaker aan. Falcao zorgde echter al snel weer voor de voorsprong van Monaco.

City liet zich niet uit het veld slaan en ging op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg van Pep Guardiola tekende via Agüero de 3-3 aan en liep in de slotfase zelfs uit naar een 5-3 zege door doelpunten van John Stones en Sané.

Bijeenkomst op school na zelfmoord leerling

Na de zelfdoding van een veertienjarige leerling is het Bonhoeffer College in Enschede dinsdag midden in de voorjaarsvakantie een paar uur open geweest. Leerlingen kwamen bijeen en de schoolleiding sprak, mede namens de ouders. Vervolgens gingen de leerlingen in groepjes in gesprek om hun emoties te delen in aanwezigheid van medewerkers van Slachtofferhulp en wijkcoaches.

"Voor de gezamenlijke bijeenkomst stonden honderd stoelen klaar, maar er waren meer mensen dan stoelen", meldt Genio Ruesen namens het Bonhoeffer College. Groepsgewijs is ook gesproken over de voorbereiding van een herdenkingsbijeenkomst. Slachtofferhulp was er maandagavond ook toen leerlingen uit de mentorklassen bijeenkwamen op school.

De jongen maakte zondagmiddag een einde aan zijn leven door van een flat te springen. Volgens Tubantia had hij een paar uur eerder ontdekt dat een naaktfoto van hem op sociale media stond. De politie doet onderzoek. "Er worden mensen uit de omgeving van de jongen gehoord, en we doen digitaal onderzoek."

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede is ontzet door het nieuws over de dood van de jongen. "De invloed van sociale media op levens kan heel erg groot zijn. Heb respect voor de ander en wees bewust van de consequenties van je gedrag op sociale media."

Leerlingen delen emoties na zelfdoding
Leerlingen delen emoties na zelfdoding (Foto: ANP)

De FOK!sporter - WK-debuut en live op TV

Iets minder dan twee weken geleden introduceerden we Bruna Moura, een Braziliaanse langlaufster en biatlete en bovenal de eerste officiële FOK!sporter: een sporter die we gaan volgen richting de Olympische Spelen. Niet met de gedachte over welke medailles er allemaal gewonnen gaan worden, maar om naar de andere kant van de Olympus te kijken, die waar het voornaamste doel is om zich überhaupt voor de Spelen te plaatsen. Het hoogtepunt van het seizoen komt eraan, tijd voor een update! 

Andrť van Duin heeft zin in Heel Holland Bakt

André van Duin presenteert ook dit jaar Heel Holland Bakt. Tegen RTL Boulevard zei hij daar enorm veel zin in te hebben. André had dan ook geen moeite om ja te zeggen toen hij werd gevraagd.

Het was eigenlijk de bedoeling dat Martine Bijl de presentatie weer op zich zou nemen, maar ze voelt zich nog niet genoeg hersteld voor de klus. Dat liet ze eerder weten via Omroep MAX. Volgens André gaat het overigens heel goed met Martine. Ze is herstellende van de gevolgen van de hersenbloeding die haar in september 2015 trof.

André vertelde uit te kijken naar het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. "Het was een hele leuke ploeg om mee samen te werken", zei hij over het eerste seizoen. "Ik kwam op een rijdende trein terecht. Ik kende toen niemand, maar nu wel."Dat maakt het volgens hem nog leuker.

André van Duin heeft zin in Heel Holland Bakt
André van Duin heeft zin in Heel Holland Bakt (Foto: BuzzE)

Spaanse anti-smokkeltraining in Afrika

Spanje wil speciale eenheden inzetten die in Afrikaanse landen de politie gaan trainen om mensensmokkel tegen te gaan. Madrid wil daarmee nieuwe stormlopen door vluchtelingen op Spaanse enclaves in Noord-Afrika voorkomen.

De Spaanse enclave Ceuta in het noorden van Marokko is de afgelopen dagen diverse malen bestormd door enkele duizenden migranten. Die willen de enclave binnen om zo op Europese bodem te komen. Ook de Spaanse tweede enclave Melilla is regelmatig doelwit van bestormingen.

Specialisten van de Spaanse aanvalseenheid GAR moeten daarom aan het werk in Sahellanden als Mali, Mauritanië, Tsjaad en Niger. Zij moeten de plaatselijke politie trainen in het bestrijden van mensensmokkel. Criminele bendes helpen voor veel geld vluchtelingen naar Europa.

Spaanse anti-smokkeltraining in Afrika
Spaanse anti-smokkeltraining in Afrika (Foto: ANP)

Pluimveehouders boos op supermarkten

Pluimveehouders zijn boos op de supermarkten omdat die een slaatje zouden slaan uit de ophokplicht voor vrije uitloopkippen en daardoor extra winst maken over de rug van consumenten en de pluimveesector. Dat liet de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) dinsdag weten.

Volgens de NVP krijgen pluimveehouders door de aanhoudende vogelgriepdreiging en ophokplicht gemiddeld ruim een derde minder betaald voor hun vrije uitloopeieren omdat die vanwege Europese regels tijdelijk niet zo mogen heten. Maar de supers verkopen ze wel voor de reguliere prijs van vrije uitloopeieren, aldus de organisatie. Daardoor wordt zowel consument als pluimveehouder benadeeld.

De NVP stelt dat dit over de gehele linie in de supermarktsector gebeurt. De bond beraadt zich op stappen, maar hoopt vooral op maatschappelijke verontwaardiging over de integriteit van supers in deze kwestie. De pluimveehouders willen dat de supermarkten eerlijke handel bedrijven.

Pluimveehouders boos op supermarkten
Pluimveehouders boos op supermarkten (Foto: ANP)

'Overwatch teaset nieuwe hero met interview'

Blizzard heeft de geruchtenmolen in de Overwatch-community weer flink aangezwengeld door het posten van een interview op de site van Overwatch. Het interview met de elfjarige Efi Oladele laat veel fans vermoeden dat ze de volgende hero is die haar opwachting maakt in Overwatch.

Efi Oladele komt uit Numbani en is een genie wanneer het aankomt op robotica, kunstmatige intelligentie en uitvindingen en heeft zojuist een beurs gewonnen vanwege haar werk. Het interview wordt afgenomen door Atlas News, een nieuwsnetwerk dat in Overwatch al vaker is gebruikt voor aankondigingen door Blizzard, onder andere voor Soldier: 76 en Sombra. 

In het interview hint Efi dat ze van plan is het geld te gebruiken voor een geheim project. Dit gecombineerd met de algemene opvatting dat het neerschieten van een elfjarige erg cru is, doet spelers vermoeden dat ze niet direct meedoet aan de strijd maar teamgenoten helpt door middel van robots of drones. Bovendien sluit het interview van Efi mooi aan met het statement dat Jeff Kaplan eerder maakte op de forums dat "hero nummer 24 niet is wie je denkt" - waarmee de theorie dat Overwatch-slechterik Doomfist de volgende hero zou zijn in Overwatch de grond in werd geboord.

Het is een gerucht, dus neem het hele bericht met een korreltje zout. Hopelijk weten we snel meer.

EfiOladele
'Overwatch teaset nieuwe hero met interview'

Priester geschorst wegens homofeestjes

Een katholieke priester uit Napels is voorlopig geschorst wegens vermeende betrokkenheid bij homofeestjes. Volgens de Italiaanse media heeft hij de celibataire regels overtreden door homoseksuele mannen via internet uit te nodigen voor 'gay parties'. Die zouden ook betaald zijn voor hun aanwezigheid.

Voor kardinaal Crescenzio Sepe, de aartsbisschop van de Italiaanse stad, waren de verdachtmakingen dermate serieus dat hij dinsdag besloot de ontspoorde pastoor uit te rangeren totdat er duidelijkheid is. De kerkelijke rechtbank onderzoekt de zaak.

Priester geschorst wegens homofeestjes
Priester geschorst wegens homofeestjes (Foto: ANP)

Van der Poel betrapt op gebruik motor

Mathieu van der Poel is dinsdag bij een cross in het Belgische Lommel betrapt op het gebruik van een motor.

Op uitnodiging van het Suzuki World MXGP team mocht de Nederlander een aantal ronden rijden op een Suzuki crossmotor. De Nederlander kreeg daarbij tips van teammanager én tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts en kopman van het team Kevin Strijbos.

Kamer: taal- en inburgeringscursus bij omroep

Via de publieke omroep moeten cursussen Nederlands en inburgering worden aangeboden. Een meerderheid van de Tweede Kamer, met regeringspartij PvdA, schaarde zich dinsdag achter de oproep van oppositiepartij CDA.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma zijn dergelijke programma's een steun in de rug voor inburgeraars en de vrijwilligers die helpen bij de inburgering. De Kamer wil nu dat regering met de publieke omroep gaat overleggen.

Heerma wijst erop dat het aantal mensen dat binnen de gestelde termijn de inburgering succesvol afsluit, veel te laag blijft. Niet alleen commerciële bureaus, maar ook veel vrijwilligers zijn betrokken bij het begeleiden van inburgeraars. Deze vrijwilligers zouden gesteund moeten worden door vrij toegankelijk en gratis cursusmateriaal.

Kamer: taal- en inburgeringscursus bij omroep
Kamer: taal- en inburgeringscursus bij omroep (Foto: ANP)

Twee grote Windows-updates dit jaar

Microsoft heeft tijdens een Ignite-event in Australië bekendgemaakt dat het dit jaar met twee grote updates komt voor Windows 10. Naast de Creators-update in april, brengt de Windowsmaker in het najaar Redstone 3 uit.

Wat er precies in de update zit die in het najaar wordt vrijgegeven, is vooralsnog vaag. Wat al wel eerder uitlekte is dat Microsoft bezig is met een complete make-over van het design van Windows 10. Onder projectnaam NEON wordt alles een stuk consistenter gemaakt en wordt het huidige 'platte' uiterlijk van Windows aangevuld met transparantie.

Een exacte datum van Redstone 3 is niet bekendgemaakt, maar het zal ergens in het vierde kwartaal van dit jaar worden.

Twee grote Windows-updates dit jaar
Twee grote Windows-updates dit jaar (Foto: BuzzT)

Bewaren

Bewaren

Hall of Fame in WWE 2k17

2K heeft vandaag aangekondigd dat de WWE 2K17 Hall of Fame Showcase nu beschikbaar is als downloadable content voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox. De Hall of Fame Showcase, beschikbaar voor 9,99 euro en is ook onderdeel van de WWE 2K17 Season Pass.

De WWE 2K17 Hall of Fame Showcase bevat:

 • Cactus Jack en Diamond Dallas Page vs. The Fabulous Freebirds (Jimmy Garvin en Michael "PS" Hayes) (WCW Saturday Night 1992);
 • The Fabulous Freebirds (Buddy Roberts en Michael "PS" Hayes) vs. Kerry en Kevin Von Erich (WCCW 1986)
 • Ivory versus Jacqueline (SmackDown 2000)
 • Sting (in Gold and Black Tights) versus Ric Flair (Clash of Champions 1988)
 • Sting (in n.W.o. Wolfpac Ring Gear) versus Bret Hart (WCW Halloween Havoc 1998)
 • Papa Shango versus The Godfather (Dream Match)
 • Big Boss Man (Albert) vs. The Big Show (Armageddon 1999).

Binnenkort zal de WWE 2K17 Hall of Fame Showcase ook voor pc-spelers verkrijgbaar zijn.

Guts gaat alvast los in Berserk

Vanaf 24 februari mogen PlayStation 4, PlayStation Vita en pc-bezitters los met Guts in Berserk and the Band of the Hawk. Daarom heeft uitgever Koei Tecmo een releasetrailer gemaakt waar de sfeer uitermate tot zijn recht komt.

Berserk and the Band of the Hawk combineert de 'een tegen duizenden'hack&slashstijl van de Warriors-franchise van ontwikkelaar Omega Force met de grimmige en gruwelijke sfeer van de manga/anime Berserk. We kunnen met personages zoals Guts en Griffith een wel erg demonisch avontuur beleven terwijl er duizenden vijanden jouw bloed wel willen hebben. Moord, verraad, verkrachting, het zit allemaal in het verhaal van Berserk, dus tere zieltjes moeten oppassen.

Wedkantoren: PVV grote favoriet

De diverse opiniepeilingen voorspellen bij de Tweede Kamerverkiezingen een spannende race tussen de PVV en de VVD, maar buitenlandse wedkantoren zijn zeer uitgesproken over de favorietenrol. Wie inzet op de VVD, krijgt tot drie keer de inzet terug als de partij op 15 maart inderdaad de grootste wordt.

Een gokje op de PVV levert daarentegen per 10 ingelegde euro's slechts 3 euro winst op: een teken dat de bookmakers de partij van Geert Wilders met afstand als grootste kanshebber beschouwen.

Verscheidene Britse wedkantoren bieden een weddenschap op de verkiezingen aan.

Wedkantoren: PVV grote favoriet
Wedkantoren: PVV grote favoriet (Foto: ANP)

Bretannia komt volgende week in Total War: Warhammer

Volgende week krijgt Total War: Warhammer een nieuw speelbare ras met de komst van Bretonnia. De uitbreiding is gratis voor alle spelers en voegt drie nieuwe speelbare Legendary Lords, nieuwe eenheden en unieke eigenschappen toe.

De Bretonnia Race Pack brengt ons de edele ridders en boeren van het feodale Bretonnia. De uitbreiding is de grootste release met gratis content. Met deze uitbreiding komt er ook een nieuwe versie van het spel genaamd 'Old World Edition'. Deze versie van het spel bevat ook Bretonnia en een exclusieve Novella door Total War-schrijver Andy Hall.

Total War Access is een nieuw loginsysteem voor de officiele forums van Total War. Het is nog in bèta, maar als je het wil uitproberen is er nu al een bonus. Leden van Total War-Access kunnen namelijk een dagje eerder beginnen met Bretonnia en wel op 27 februari.

Nioh krijgt nieuwe submissies in maart, PvP in april

Nioh krijgt eind maart een gratis update dat tien nieuwe submissies toevoegt. Volgens Koei Tecmo worden dit missies met een hoog moeilijkheidsgraad. Een daarvan gaat een beetje op een boss rush lijken. De game krijgt ook zoals beloofd een PvP-modus, de update daarvoor komt eind april.

Eind april verschijnt ook de eerste DLC-pack, genaamd 'Dragon of the North. Het bevat nieuwe wapentypes, scenarios, personages, guardian spirits, yokai en missies. Verder staan voor later dit jaar nog twee packs in the planning, 'Japan's Best Warrior' en 'Peace and Tranquility'.

Halo Wars 2

Tijdens de vorige generatie consoles durfden uitgevers het nog wel aan om Real Time Strategy-games uit te brengen op de console. Met onder andere Command & Conquer, EndWar en Supreme Commander was er zelfs sprake van enige variëteit. Toch is het zo dat we de afgelopen jaren geen RTS meer hebben gezien op consoles. Microsoft durfde het aan met Halo Wars 2, is het het risico waard gebleken?

'Straatintimidatie Rotterdam onacceptabel'

Veel vrouwen in Rotterdam hebben volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit wel eens last gehad van intimidatie op straat, zoals sissen, naroepen, in het nauw drijven of achtervolgen.

Uit het onderzoek, dat dinsdag is gepresenteerd, blijkt dat 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar in de Maasstad slachtoffer is of is geweest van seksuele straatintimidatie. Van de 1200 ondervraagde vrouwen wil 90 procent dat het probleem wordt aangepakt.

Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid, handhaving en buitenruimte), die opdracht gaf voor de studie, noemt de uitkomsten "heftige cijfers". Hij is woensdag gastheer van een landelijk congres over straatintimidatie in Rotterdam. Eerdmans pleit voor oplossingen in de preventieve en repressieve sfeer.

"Dat zoveel vrouwen lastig worden gevallen en dat bijna 90 procent het gedrag aanpast om straatintimidatie te voorkomen door bijvoorbeeld andere routes te lopen, vind ik onacceptabel", aldus de wethouder.

'Straatintimidatie Rotterdam onacceptabel'
'Straatintimidatie Rotterdam onacceptabel' (Foto: ANP)

Betere kinderopvang en peuterspeelzalen

Baby's en peuters krijgen het vanaf volgend jaar beter bij de kinderopvang en bij de peuterspeelzalen. De kwaliteit gaat omhoog, aldus verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher dinsdag nadat de Tweede Kamer had ingestemd met zijn plannen.

Voor kinderopvang en peuterspeelzalen gaan dezelfde, strengere kwaliteitseisen gelden. Daarmee maakt het voor peuters niet meer uit waar ze naartoe gaan. Verder krijgen werkende ouders die gebruik maken van peuterspeelzalen straks ook recht op kinderopvangtoeslag, zoals nu al geldt voor de kinderopvang. Er komt één systeem.

"Het moet niet uitmaken of je ouders arm of rijk zijn", aldus Asscher. "Alle kinderen verdienen het om al vroeg samen te kunnen spelen en daarbij ook spelenderwijs te leren. Dat geeft ze niet alleen veel plezier, maar ook een goede start op de basisschool."

Betere kinderopvang en peuterspeelzalen
Betere kinderopvang en peuterspeelzalen (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Humble Bundle haalt 6.5 miljoen dollar op

Collega Kensuke berichtte al eerder dat Humble Bundle een gigantische lading games had klaarstaan voor het goede doel, de zogenaamde Freedom Bundle. De bundle, die onder andere games zoals The Witness, Nuclear Throne, Stardew Valley en Invisible, Inc. bevatte was voor één week beschikbaar en vandaag heeft Humble Bundle bekend gemaakt hoeveel de bundle heeft opgeleverd: maar liefst 6.5 miljoen dollar.

De Freedom Bundle had geen tiers van games die je kon krijgen afhankelijk van hoeveel je betaalde, zoals gebruikelijk is bij de meeste acties van Humble Bunde. In plaats daarvan konden kopers 30 dollar (28.22 euro) betalen om in één keer alle games te krijgen die er aangeboden werden. De gehele opbrengst gaat naar drie organisaties: de American Civil Rights Union (ACLU), Artsen zonder Grenzen en de International Refugee Committee (IRC). 

"Ik ben verbijsterd door de vrijgevigheid van de ontwikkelaars en auteurs die hun projecten beschikbaar hebben gesteld voor deze bundle, en natuurlijk ook door de Humble Bundle community die zoveel geld heeft opgehaald" zegt oprichter Jeffrey Rosen tegen Polygon.

HumbleBUndleFreedomBundle
Humble Bundle haalt 6.5 miljoen dollar op 

Cultheld Sutton weg na eten pasteitje

Wayne Shaw is niet langer de reservedoelman van Sutton United. De 125 kilogram zware goalie kwam gisteren in het verloren bekerduel tegen Arsenal onder vuur te liggen nadat hij vlak voor tijd op de bank een pasteitje verorberde.

Shaw is cultheld en manusje van alles bij de club uitkomend op het vijfde niveau. Hoewel hij dit seizoen nog geen minuut in actie kwam heeft hij inmiddels een grote schare fans verzameld. In de rust van het duel tegen Arsenal dook hij in de kantine op en vlak voor tijd wist hij door een pie te eten wederom de aandacht op zich te vestigen.

Dit laatste leverde hem een onderzoek van de Football Association op, omdat hij mogelijk de gokregels overtreden zou hebben. Er kon bij wedkantoren namelijk ingezet worden op het eten van een pie door Shaw. Voor iedere ingezette pond zou een gokker hiervoor acht pond terugkrijgen. Sun Bets moest uiteindelijk een vijfcijferig bedrag uitbetalen.

Shaw wist dan ook van de weddenschap en dat er mogelijk bekenden van hem ingezet hadden op het eten van een hapje. "Wij weten dat wij niet mogen gokken, omdat dit profvoetbal is. Het was wel grappig om te doen en ik had honger. Wij hadden alle wissels al verbruikt en stonden met 2-0 achter."

Sutton-manager Paul Doswell was na afloop niet blij met de actie van Shaw: "Wij hebben ons hier niet van ons beste kant laten zien."

De club heeft Shaw dan ook gevraagd om op te stappen als reservedoelman en hij heeft hiermee ingestemd.

Moskee van aanslagpleger Berlijn gesloten

De moskee waar de dader van de aanslag in Berlijn regelmatig kwam, is gesloten. Volgens Duitse media dinsdag heeft de vereniging die de moskee beheerde, Fussilet 33, het huurcontract beëindigd.

De moskee in de Perleberger Straße stond bekend als een ontmoetingsplaats voor radicale moslims. Ook Anis Amri, die de aanslag op de kerstmarkt vorig jaar december pleegde, was een regelmatig bezoeker. Op de avond van de aanslag op 19 december was hij daar gefilmd.

De regering van Berlijn was sinds de aanslag, waardoor twaalf mensen om het leven kwamen, bezig om de vereniging verboden te krijgen. Dat verbod is door het sluiten van de moskee niet van de baan, aldus Duitse media.

Moskee van aanslagpleger Berlijn gesloten
Moskee van aanslagpleger Berlijn gesloten (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Lerarenregister volgend jaar van start

Het verplichte lerarenregister komt er dan toch. Na de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer dinsdag in met het register, waarin leraren vastleggen of ze hun kennis en vaardigheden wel trouw bijspijkeren.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) schoof de invoering van het register op aandringen van de Senaat wel een jaar op. Het wordt nu pas volgende zomer van kracht. Welke eisen erin worden opgenomen is aan de leraren zelf. Het register bestaat al een poos, maar is tot dusver vrijwillig.

Dekker vindt het beroepsregister belangrijk omdat leraren volgens hem nu meer ruimte voor nascholing en "meer zeggenschap over hun beroep" krijgen. De Eerste Kamer hamerde er vooral op dat er voldoende draagvlak voor moest zijn. Het onderwijs telt zowel krachtige pleitbezorgers als felle tegenstanders van het register.

Tegenstanders van het register vrezen onder meer voor veel rompslomp.

Lerarenregister volgend jaar van start
Lerarenregister volgend jaar van start (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Definitief akkoord over bebouwing aan de kust

Ruim zestig partijen hebben dinsdag het Kustpact getekend waarin definitieve afspraken zijn gemaakt over de mogelijkheden voor recreatieve bebouwing aan de kust. "Een pact om onze mooie kust te beschermen, maar tegelijkertijd niet op slot te zetten", aldus minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Het pact verdeelt de kust in zones. Zo komt er duidelijkheid over waar langs de kust niet gebouwd mag worden en waar wel en onder welke voorwaarden. Volgens Marc van den Tweel van Natuurmonumenten kunnen volgende generaties door dit pact "ook nog genieten van de lege, ongerepte landschappen waar wij zo van genieten".

Het Kustpact is ook getekend door de recreatiesector. Die wilde eerder zijn handtekening er niet onder zetten, maar ging na enkele aanpassingen nu toch akkoord. Er is onder meer afgesproken dat plannen die al in de pijplijn zaten mogen doorgaan.

Definitief akkoord over bebouwing aan de kust
Definitief akkoord over bebouwing aan de kust (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Buitenlandse interesse voor Kamergotchi

De belangstelling voor de app Kamergotchi van het tv-programma Zondag met Lubach blijft niet beperkt tot Nederland. Volgens de redactie heeft Arjen Lubach interviewverzoeken gehad uit diverse landen.

In buitenlandse media is ook al over de app geschreven. Daarom is het YouTube-filmpje over Kamergotchi in het Engels ondertiteld. Arjen kan in de komende dagen zijn verhaal doen bij de BBC, de Japanse en Russische televisie, meldt de redactie van zijn programma.

Dat ook de fractieleiders positief gereageerd hebben op Kamergotchi stemt de redactie tot tevredenheid. "We zijn benieuwd of er lijsttrekkers zijn die zichzelf aan het verzorgen zijn."

Omdat de gegevens die appstores verstrekken een dag achter lopen, is het moeilijk te zeggen hoe vaak Kamergotchi is gedownload. Wel kan de redactie zeggen dat er zo'n 320.000 lijsttrekkers in leven zijn.

Buitenlandse interesse voor Kamergotchi
Buitenlandse interesse voor Kamergotchi (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Trump bezit 3643 websites

De Amerikaanse president Donald Trump bezit niet alleen hotels, golfbanen en ander vastgoed wereldwijd, maar ook 3643 websites. Die gaan niet alleen over Trump zelf, maar ook over kritiek op hem. Zo is Trump de trotse eigenaar van TrumpIsFired.com, DonaldTrumpSucks.com, TrumpFraud.org, NoMoreTrump.com, VoteAgainstTrump.com, TrumpMustGo.com, ImBeingSuedByTheDonald.com en IHateTrumpVodka.com.

CNN heeft een overzicht gemaakt van alle url's. Trump heeft die waarschijnlijk laten registreren om te voorkomen dat anderen ermee aan de haal gaan. Een site, TrumpEmpire.com, was in juni geregistreerd, enkele maanden voor de presidentsverkiezingen. De vorige eigenaar was een Mexicaan, maar hij had de registratie laten verlopen en raakte de url daardoor kwijt. "Wat heb ik gedaan? Hij is gemeen, hij mishandelt mensen en nu heeft hij een imperium", aldus de man.

Ondanks alle url's heeft Trump feitelijk maar vijftig unieke websites. Ongeveer vierhonderd verwijzen door naar die websites.

Trump bezit 3643 websites
Trump bezit 3643 websites (Foto: BuzzT)

MMA-vechter bewusteloos, scheidsrechter laat doorvechten

Een coach moest tijdens de halve finale van de Super Fight League 2017 zelf de octagon inrennen om zijn pupil te redden, nadat zij al zestien seconden bewusteloos in een verwurging lag. De scheidsrechter had dit totaal gemist.

Op 17 februari vochten de Nepalese Asha Roka en de Amerikaanse Hanna Kampf voor een plek in de finale. Al na 40 seconden wist Roka Kampf in een verwurging - guillotine choke - te krijgen, maar Kampf besloot door te vechten en niet af te kloppen. Al snel raakte zij bewusteloos.

De scheidsrechter beoordeelde haar spastische bewegingen als regulier verdedigen, maar Kampf's coach kon het niet meer aanzien en gooide de handdoek in de octagon. Ook dát zag de scheidsrechter niet en dus besloot de coach, voormalig UFC-vechter Dennis Hallman, zelf maar zo snel mogelijk de octagon in te rennen. De Amerikaanse kwam na het loslaten van de verwurging snel weer bij bewustzijn en ze lijkt niets aan deze angstige situatie over te houden.

Verdringing betaalde arbeid door bijstanders wordt aangepakt

De Tweede Kamer wil voorkomen dat mensen met een betaalde baan worden verdrongen door mensen met een uitkering die als 'werkervaring' klusjes moeten doen. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een voorstel van oppositiepartij SP.

Voortaan moeten gemeenten nagaan of bij zogenoemde re-integratietrajecten voor werkzoekenden betaalde banen verloren gaan. SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt over een groot succes voor uitkeringsgerechtigden, schoonmakers en vakbonden waar de SP samen actie mee heeft gevoerd.

Na de invoering van de Wet Werk en Bijstand eisen steeds meer gemeenten van mensen zonder baan allerlei klusjes als tegenprestatie voor hun uitkering, constateerde Karabulut. Voorbeelden van deze klusjes is werken in de plantsoenendienst, eenvoudig productiewerk (zoals het vouwen van kunstbloemen), schoonmaakwerk of het bezorgen van poststukken.

Daardoor kunnen deze uitkeringsgerechtigden zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen, een concurrent worden van mensen met een baan. Er gaan zelfs verhalen dat er mensen hun betaalde baan kwijtraakten om hetzelfde werk als 'tegenprestatie' te gaan doen om hun bijstandsuitkering te behouden. Maar het is in elk geval een vorm van oneerlijke concurrentie en de SP heeft de Kamer weten te overtuigen, daar iets aan te doen.

Kamer zet stap tegen verdringing van werkplek
Kamer zet stap tegen verdringing van werkplek (Foto: ANP)

50PLUS vindt AOW=65 betaalbaar, Tweede Kamer niet

Het terugdraaien van de AOW-leeftijd naar 65 jaar is niet onbetaalbaar, zoals de regering stelt. Dat zegt de partij 50PLUS dinsdag.

50PLUS baseert zich op een onderzoek van hoogleraar Harrie Verbon van de Universiteit van Tilburg. Die keek op verzoek van de partij naar de manier waarop het Centraal Planbureau (CPB) de kosten van de AOW de komende veertig jaar berekende. Het CPB gaat er daarbij vanuit dat de AOW-uitkering de verdiende lonen volgt, dus welvaartsvast is.

Maar als je uitgaat van hoe het de afgelopen dertig jaar daadwerkelijk is gegaan, toen de AOW niet steeds welvaartsvast was, dan krijg je veel lagere bedragen. Dan zouden de AOW-uitgaven bij 65 jaar in 2060 niet 12 miljard hoger uitvallen, zoals het CPB berekende, maar 22 miljard lager, zegt Verbon.

Update 16:35 uur
De Tweede Kamer heeft dinsdag een plan voor een flexibele AOW (en daarmee het gedeeltelijk verlagen van de AOW-leeftijd) afgeschoten. De meeste partijen verwezen het voorstel van onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein (oud-50-Plus) naar de prullenbak. Zij plaatsten vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en de kosten van een flexibele ingangsdatum van de AOW.

Klein wil dat mensen maximaal twee jaar eerder of vijf jaar later dan de AOW-leeftijd met werken kunnen stoppen. Hoe eerder je met de AOW begint, hoe lager de AOW-uitkering voor de rest van je leven.

Regeringspartij VVD vindt keuzevrijheid prima, maar vreest dat het Klein-plan banen kost. Coalitiepartner PvdA noemt het voorstel vooral een speeltje voor hogeropgeleiden en beter betaalden die juist later AOW gaan opnemen. De sociaaldemocraten willen daarentegen een flexibele AOW voor mensen met zwaar werk zonder supersalaris. Zij trekken daarvoor extra geld uit. 

De opkomst van 3x3 basketbal

De internationale basketbalbond, de FIBA, moet met enige jaloezie hebben gekeken naar het wereldwijde succes van beachvolleybal. Beachvolleybal wordt niet in een hal gespeeld, maar in tijdelijke stadions op de meest prestigieuze en toeristische plaatsen ter wereld. De sport is een kijkcijferhit en één van de populairste Olympische disciplines. De FIBA probeert dit succes te kopiëren door het promoten van een 3x3 format.

3x3 basketbal wordt gespeeld door teams van drie spelers op een half speelveld. Beide teams scoren op dezelfde basket en het team dat als eerste 21 punten scoort wint de wedstrijd. Informeel worden op basketbalpleintjes al generaties lang wedstrijden op deze manier gespeeld. De laatste jaren wordt er actief aan gewerkt om deze speelwijze ook een officiële status te geven.

De eerste officiële 3x3 wedstrijden werden in 2007 gespeeld tijdens de Asian Indoor Games in Macau. In 2010 werd het format geïntroduceerd tijdens de jeugd-Olympische Spelen in Singapore. Voor de FIBA moet dit een opmaat zijn naar de introductie van 3x3 basketbal als discipline tijdens de Olympische Zomerspelen.

In Nederland kunnen we de komende jaren kennismaken met deze basketbaldiscipline. Het museumplein in Amsterdam is het decor voor het EK in 2017 en het WK in 2019. Nederlands succes is niet uitgesloten, tijdens het EK in 2016 won het mannenteam een verrassende bronzen medaille.

Het Nederlands team wint verrassend brons tijdens het EK 2016 in Boekarest. Bron: YouTube

Ook in de Verenigde Staten wordt gewerkt aan de opkomst van 3x3 basketbal. Oud-NBA speler Roger Mason heeft met Ice Cube een nieuwe league opgericht, de BIG3. Deze zomer zal de competitie van start gaan. Het zal vooral bestaan uit oud-NBA spelers en spelers die hopen op een NBA contract. Onder andere Allen Iverson, Clyde Drexler, Charles Oakley, Chauncey Billups en Jermaine O’Neal hebben al toegezegd in de BIG3 league te gaan coachen of spelen. De competitie bestaat voorlopig uit acht teams en zal in tien weken diverse Amerikaanse steden aandoen.

Renault presenteert F1-auto 2017

Het is dag twee van de week waarin alle Formule 1-teams hun auto's voor 2017 presenteren en dit keer is het de beurt aan Renault. Dinsdagmiddag wordt de Renault R.S.17 gepresenteerd in Londen, inclusief livestream. Deze is hieronder te zien, dus als jij ook benieuwd bent naar de nieuwe auto moet je je even door het zakelijke gemekker zien te worstelen, alvorens de auto gepresenteerd wordt. 

De livestream van de teampresentatie van Renault (Bron: YouTube)

Update 16.04 uur
Het doek is van de auto gehaald en dus kunnen we de kleuren voor het eerst zien. Uiteraard veel geel, maar ook meer zwart dan vorig jaar. Wat ons betreft is het een geslaagd ontwerp, maar hoe denken de fans op FOK! erover?

Nieuwe helm Verstappen: geen oranje, wel een leeuw

Max Verstappen heeft dinsdag zijn nieuwe helm aan de wereld getoond. De Formule 1-coureur van Red Bull Racing heeft dit jaar geen oranje meer op zijn helm, maar bovenop wordt de boel wel opgefraaid door een leeuw.

"De Nederlandse leeuw is wat aangepast vergeleken met vorig jaar, hij is nu wat agressiever", zo vertelt de jonge Nederlander. "De helm lijkt nu wat meer op het ontwerp van de auto. Daniel (Ricciardo, red.) heeft verder vooral blauw bovenop, dus ik heb voor meer rood en geel gekozen. Ik ben er in elk geval blij mee, jullie hopelijk ook!", sluit Verstappen af.

Wietwet aangenomen in TK: legaal telen wordt mogelijk

Zojuist is er in de Tweede Kamer gestemd over de gisteren besproken wietwet, die een uitbreiding van het huidige gedoogbeleid voor softdrugs mogelijk maakt. De wet is na een hoofdelijke stemming aangenomen.

De stemming was op verzoek van het CDA hoofdelijk, wat betekent dat een bode van de Kamer alle namen afroept en de aanwezige leden 'Voor' of 'Tegen' roepen. Over de meeste moties wordt gestemd door hand opsteken, waarna de kamervoorzitter op basis van de zetelaantallen per partij bekijkt of er een meerderheid is. Kennelijk werd er in dit geval verwacht, dat niet iedereen met de partijlijn mee zou stemmen.

In totaal waren er 149 van de 150 Kamerleden present. Er waren 72 stemmen tegen en 77 voor. De tegenstemmers waren afkomstig van VVD, PVV en de Christelijke partijen.

De wet moet overigens nog wel door de Eerste Kamer worden aangenomen. De voorstemmers in de Tweede Kamer hebben in de Senaat geen meerderheid.

Feyenoord - PSV live in virtual reality te zien

De eredivisiekraker tussen Feyenoord en PSV zal zondag live in virtual reality te volgen zijn. Dat heeft zender Fox Sports bekendgemaakt. Via het eigen Fox Sports 7 en via een livestream op Twitch kunnen liefhebbers de wedstrijd in VR volgen. In het TV-programma Dit was het weekend worden eveneens beelden getoond.

Computersystemen houden de livebeelden van de topper bij via datacamera's en met behulp van camerabeelden uit verschillende standpunten kan de computer dan bepalen waar de bal en de spelers zich bevinden. Via een systeem van Beyond Sports worden de beelden vervolgens getoond in een kwaliteit die wat doet denken aan het computerspelletje FIFA 2006. ChyronHego uit de VS levert de grafische technologie hiervoor. Op deze manier is de wedstrijd vanuit elke denkbare hoek te volgen, ook als er geen camera staat. 

Clubs gebruiken een dergelijk systeem met virtual reality al langer om wedstrijden achteraf te analyseren, maar zondag zal het voor het eerst live aan het grote publiek getoond worden. In deze video is te zien hoe het er achter de schermen ongeveer aan toe gaat, inclusief VR-cameramensen. 

Rutten: "Niet verwacht dat Feyenoord het zů goed zou doen"

Zondag staat de topper tussen Feyenoord en PSV op het programma. Fred Rutten was bij beide clubs werkzaam als hoofdtrainer.

In gesprek met het Eindhovens Dagblad laat Rutten zijn licht schijnen op het belangrijke duel in de race om de titel. "PSV zal niet schrikken van de entourage in de Kuip", weet Rutten. "Andrés Guardado is terug op niveau en hij heeft in dit soort wedstrijden meerwaarde. PSV bleef ook overeind in Vicente Calderón, hè? Dat wil wat zeggen hoor, ze raken echt niet in de war."

"Maar ook Feyenoord maakt een heel volwassen en stabiele indruk", vervolgt de 54-jarige Rutten, die tussen 2009 en 2012 bij PSV zat en in seizoen 2014/15 aan het roer stond bij Feyenoord. "Juist daarom is dit zo'n interessante wedstrijd. Ik kan niet direct een grote favoriet aanwijzen."

Voor Rutten komt de wederopstanding van Feyenoord niet als een complete verrassing. Hij vermoedde al dat de Rotterdammers de kloof met PSV en Ajax grotendeels zouden dichten. "Al had ik niet verwacht dat ze het dit seizoen zó goed zouden gaan doen", aldus Rutten.

"Bij Feyenoord heeft een aantal spelers de tijd gekregen om de stap van de subtop naar de top te maken. Dat is voor mij een belangrijke verklaring voor het succes. Kijk bijvoorbeeld naar Jan-Arie van der Heijden, die het wel in zich had, maar nu ook echt aanpikt", besluit Rutten.

Jett Rebel ambassadeur Record Store Day

Jett Rebel is dit jaar de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day. Op deze dag, 22 april, brengt de artiest ook een roze vinyl uit met daarop de singles Better Off Together en Daydreamin'.

"Gevraagd worden als ambassadeur voor Record Store Day is een gigantisch grote eer. Om eerlijk te zijn kan ik het nog steeds niet geloven", zegt Jett Rebel. ''Vinyl speelt mijn hele leven al een belangrijke rol."

Jett Rebel, de artiestennaam van Jelte Tuinstra, bracht begin dit jaar Super Pop uit. Het is zijn derde album in twaalf maanden tijd. Begin april begint hij de tournee Super Pop langs de grotere poppodia.

Record Store Day ontstond tien jaar geleden in de Verenigde Staten. Het evenement vindt plaats in inmiddels 2000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan. Voorgaande edities waren Moke, Tim Knol, Blaudzun, Triggerfinger, Kensington, Typhoon en Eefje de Visser ambassadeur. De Amerikaanse ambassadeur is dit jaar St. Vincent.

Jett Rebel ambassadeur Record Store Day
Jett Rebel ambassadeur Record Store Day (Foto: BuzzE)

Drie 17-jarige inbrekers op heterdaad betrapt

Bij een woninginbraak in Noord-Scharwoude (Noord-Holland) gisterenavond zijn drie jongens van 17 jaar op heterdaad betrapt. Rond kwart voor negen 's avonds kreeg de politie de melding van de inbraak binnen. Toen ze bij de woning aan de Poldermolen aankwamen bleken de inbrekers nog in de woning aanwezig te zijn. 

Ze sloegen op de vlucht op het moment dat de politie de woning binnenging. Met behulp van een politiehelikopter, politiehond en meerdere agenten kon het drietal in de kraag worden gevat. De drie zijn afkomstig uit Noord-Scharwoude. 

Update 13:00 uur
Het Noordhollands Dagblad weet te melden dat de drie afkomstig waren uit Sint Pancras. De spullen die ze hadden buitgemaakt zijn in beslag genomen door de politie. Eerder op de avond werd er in Sint Pancras ook al ingebroken, het is niet bekend of dit drietal daar iets mee te maken had.  

PVV het meest gegoogeld

Kiezers zoeken op Google vooral naar informatie over de PVV. De partij van Geert Wilders staat vrij constant bovenaan het Trends-overzicht dat de zoekmachine bijhoudt voor de komende Kamerverkiezingen. De PVV leidt bovendien in elke afzonderlijke provincie en Geert Wilders is de meeste gegoogelde lijsttrekker.

Afgelopen zondag was GroenLinks de meest gezochte partij. Dat is mogelijk het gevolg van een verhaal in De Telegraaf, waarin stond dat lijsttrekker Jesse Klaver de verhalen over zijn jeugd aandikt. Op Valentijnsdag werd ook veel gezocht op de SGP, die toen een paginagrote advertentie met het motto 'Kies elkaar' had geplaatst in vrijwel alle landelijke kranten.

In vrijwel elke provincie zoeken mensen vooral op informatie over vluchtelingen en immigratie. Alleen in Zuid-Holland en Limburg zijn kiezers meer geïnteresseerd in de Europese Unie. Ook gezondheidszorg en pensioenen leven onder de kiezers.

Andere dingen die mensen graag willen weten, zijn de datum van de verkiezingen, de deelnemende partijen, welke landen lid van de EU zijn en hoeveel vluchtelingen Nederland telt.

PVV het meest gegoogeld
PVV het meest gegoogeld (Foto: ANP)

Emile Ratelband doet aangifte van bedreiging

Emile Ratelband is maandagavond naar eigen zeggen bedreigd door de zwager van Peter Jan Rens. Dit gebeurde na de uitzending van RTL Boulevard, waar de kemphanen Ratelband en Rens het niet eens werden over het aflossen van een schuld van 6000 euro.

Aan de website Bekendeburen vertelt Emile Ratelband dat de ruzie buiten op het Leidseplein in Amsterdam verder ging. Daarbij zou Giovanni, de 19-jarige broer van Virginia, hem hebben bedreigd. "Ja, buiten ging de ruzie verder. Peter Jan begon te razen. Ineens liep iedereen weg. Alleen de broer van Virginia begon me te bedreigen. Ik ga maandag aangifte tegen hem doen", zegt Ratelband. "Hij was samen met zijn vriendje. Giovanni zei tegen me 'je laat mijn zuster met rust, want nog een keer en we breken je beide benen'. Dat kwam op mij zeer bedreigend en intimiderend over."

Kinderen
De zwangere Virginia, de 43 jaar jongere vrouw van Peter Jan Rens, bevestigt dat haar broer maandagavond tussenbeide kwam. Virginia zegt dat ze niet ruzie wilde maken in het bijzijn van haar tweejarige dochtertje Djelisa."Dat klopt omdat Emile ruzie wou gaan maken waar Djelisa bij was en hij Djelisa en Peter achterna liep, waarop iedereen zei dat hij dit niet bij kinderen moest doen. Maar hij bleef doorgaan en toen was Giovanni het zat."

Virginia noemt de bedreiging van haar broer 'logisch' en dat haar broer het meent. ''Als hij Peter en mij nog één keer zo lastigvalt met die kleine erbij, dan gaat hij het inderdaad doen. En dat is ook gemeend. Wat logisch is als oom zijnde en broer."

Peter Jan Rens, Virginia en Giovanni zijn bekend van de RTL5-reallifesoap Doen ze 't of doen ze 't niet. RTL wil niet reageren op de kwestie. Vooralsnog is nog sprake van een tweede seizoen van de realityserie die draaide om het huwelijk van Peter Jan Rens en Virginia.

Emile Ratelband doet aangifte van bedreiging
Emile Ratelband doet aangifte van bedreiging (Foto: BuzzE)

Serveerster sleurt groot reptiel van terras

Een Franse serveerster in een Australische 'winery' heeft naam gemaakt als moedig reptielenverjaagster. De 25-jarige Samia Lila werkte in een restaurant in de Mimosa-wijngaard circa 400 kilometer ten zuiden van Sydney, toen een grote varaan het goed gevulde restaurant binnen kwam kuieren. Lila had nog nooit zo'n goanna gezien. Maar ze aarzelde geen moment toen het dier vanaf het terras het restaurant inging, meldden Australische media dinsdag.

Ze versperde het dier met een stoel de weg en zette het tussen de ramen en een tafelpoot klem. Toen greep ze het bij de lange staart. Pogingen van het 180 centimeter lange beest zich om te draaien en haar aan te vallen, mislukten omdat ze telkens met de staart de achterpoten van de reptiel omhoog trok. Zo werkte ze de ongenode gast het restaurant uit en van het terras. Volgens de werkgever van Lila, Glen Butson, is ze wel bang voor spinnen. Australische media noemen haar inmiddels de 'goanna girl'.

Het is niet bekend wat de goanna in het restaurant kwam doen. Deze roofdieren hebben scherpe tanden en lange klauwen en zijn volgens een informatiesite over dit reptiel "niet kieskeurig over wat ze eten".

Unwelcome visitor in the restaurant today was no match for French waitress Samia ( Goanna Girl ) !!

Geplaatst door Mimosa Wines op zaterdag 18 februari 2017

Serveerster sleurt groot reptiel van terras
Serveerster sleurt groot reptiel van terras (Foto: BuzzO)

Privacywaakhonden onderzoeken Windows 10

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat met andere Europese privacy-instanties onderzoek doen naar het besturingssysteem Windows 10. De waakhonden denken dat maker Microsoft zich niet aan de privacyregels houdt en te veel informatie van gebruikers verzamelt en verwerkt.

Microsoft mag alleen informatie verzamelen als dat nodig en gerechtvaardigd is en als gebruikers daar in vrijheid en met alle informatie toestemming voor hebben kunnen geven. Microsoft verwerkt de gegevens onder meer voor de verkoop van advertenties. Microsoft moet duidelijk aangeven om welke informatie het gaat en hoe die wordt gebruikt, anders kunnen mensen geen toestemming geven, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag.

Privacywaakhonden onderzoeken Windows 10
Privacywaakhonden onderzoeken Windows 10 (Foto: BuzzT)

Toyota gebruikt Street Fighter 2 voor reclame

Autofabrikant Toyota zoekt het eens in de games om hun nieuwe Toyota C-HR te promoten. We zien de bekende Street Fighters proberen de auto te slopen zoals in het originele spel, maar natuurlijk is de Toyota veilig. Weinig bonuspunten voor Ryu en co.

Voor de oplettende kijker: 'onze' M.Bison heet in Japan Vega. Onze Vega heet in Japan dan weer Balrog. En dat allemaal omdat onze boksende Balrog in Japan M. Byson heet en dat wel erg leek op M. Tyson, een of andere bekende bokser die kon gaan zeuren over het gebruik van zijn naam. Dat heeft Capcom toen heel subtiel opgelost door namen te verwisselen.

Meer informatie over gratis update Dragon Ball Xenoverse 2

Bandai Namco heeft meer informatie onthuld over de komende gratis update voor Dragon Ball Xenoverse 2. Deze gratis update is vanaf 27 februari beschikbaar. Op 28 februari komt ook DLC Pack 2 uit.

De gratis update bevat:

 • Nieuwe costumes: Zangya & Bido.
 • Android 15’s Clothes en Metal Cooler’s Suit
 • 2 nieuwe Expert Missions: Broly en Janemba
 • 5 nieuwe Attacks
 • Nieuwe regels voor het Tenkaichi Tournament< br/>
  • Character Tenkaichi: Alle spelers moeten vechten met dezelfde character, zoals “Goku Tenkaichi”, “Yamcha Tenakichi” of “Pan Tenkaichi”
  • Group Tenkaichi: in deze modus vechten spelers met een beperkte selectie characters. In de “GT Cup”, kunnen bijvoorbeeld alleen personages uit Dragon Ball GT gekozen worden.
 • Tenkaichi Tournament Jersey

Dragon Ball Xenoverse 2 is sinds 28 oktober beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dragon Ball Xenoverse 2 - Free Content (Foto: Bandai Namco)

Domeinnamen in Nederland slecht beveiligd

Nederlandse domeinnamen op internet zijn niet goed beveiligd. Minder dan de helft gebruikt DNSSEC, een digitale handtekening die ervoor zorgt dat mensen op de juiste site belanden en niet naar een namaaksite worden doorgeleid. Bij banken gaat het zelfs om maar 6 procent van alle sites. Overheden doen het wel goed.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die het domein .nl beheert, heeft onderzoek gedaan. De stichting keek niet alleen naar de 5,7 miljoen domeinnamen die op .nl eindigen, maar ook naar veelgebruikte domeinen als .com, .biz, .eu en .net. "Internationeel doen we het nog best goed. We staan in de top vijf van de wereld qua beveiliging. Maar sommige sectoren blijven achter", zegt een SIDN-woordvoerster.

Domeinnamen in Nederland slecht beveiligd
Domeinnamen in Nederland slecht beveiligd (Foto: ANP)

Le Pen weigert hoofddoekje in Beiroet

Een soennitische voorman in Libanon, grootmoefti Abdel-Latif Derian, heeft dinsdag geweigerd de Franse presidentskandidate Marine Le Pen te ontmoeten, omdat die geen hoofddoek wilde dragen. Le Pen is op bezoek in Libanon om haar internationale status als presidentskandidaat te verstevigen en omdat haar Front National (FN) volgens Franse media al lang banden heeft met leden van de christelijke gemeenschap in Libanon.

Leden van het FN, onder wie Le Pens vader, FN-oprichter Jean-Marie Le Pen, steunden in de Libanese burgeroorlog (1975-1990) christelijke leiders.

De rechts-populistische Le Pen is fel anti-islam en anti-EU. Het kleine Libanon is historisch een Franse vinding. Het land werd na de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk door Franse bestuurders in het leven groepen als een staat in het Midden-Oosten met een christelijke meerderheid. Christenen vormen nu zo'n 40 procent van bevolking. Een grote meerderheid is islamitisch en de sjiieten overvleugelen in aantal en invloed de soennieten volgens waarnemers.

Het tweedaagse bezoek van Le Pen aan Libanon is geen doorslaand succes voor de presidentskandidate. Ze werd weliswaar als 'simpele' partijleider ontvangen door een president en een premier van een land, maar de ontvangst bij onder anderen president Michel Aoun, een christen, was koeltjes. De Libanese premier Saad Hariri, een soenniet, riep Le Pen op de islam niet met terrorisme op een lijn te stellen.

Le Pen weigert hoofddoekje in Beiroet
Le Pen weigert hoofddoekje in Beiroet (Foto: ANP)

'Sinkgraven onzeker voor return tegen Legia Warschau'

Daley Sinkgraven kampt nog altijd met een enkelblessure en trainde maandag apart van de groep. Mogelijk komt het Europa League-return met Legia Warschau nog te vroeg voor de middenvelder. Dit meldde Voetbal International maandag.

De 21-jarige Sinkgraven moest afgelopen weekend het uitduel met Vitesse (0-1 winst) al aan zich voorbij laten gaan. Het is twijfelachtig of de flankspeler op tijd hersteld is voor de beslissende partij van donderdag tegen Legia. Het heenduel met de Polen in de zestiende finale van de Europa League eindigde in 0-0.

Afgelopen weekend werd het gemis van Sinkgraven opgevangen door Jairo Riedewald, die centraal in de verdediging werd geposteerd, waardoor Nick Viergever opschoof naar de linksachterpositie. Tegen Legia kan Ajax sowieso geen beroep doen op Kenny Tete, die in het heenduel met de Polen rood pakte.

Oud-minister onderzoekt seksklachten Uber

Eric Holder, die minister van justitie was onder de Amerikaanse president Obama, gaat een onderzoek naar seksueel wangedrag bij Uber leiden. Hij zit in een commissie met Uber-bestuurslid Arianna Huffington, hoofd personeelszaken van Uber Liane Hornsey en juristes Angela Padilla en Tammy Albarran. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het onderzoek is het gevolg van een blogpost van programmeur Susan Fowler, die in december was vertrokken bij Uber. Ze schreef dat haar baas al op haar eerste werkdag seks met haar wilde. Ze meldde het bij personeelszaken, maar die afdeling deed niets. Fowler kon kiezen: overstappen of een slecht beoordelingsgesprek accepteren. Later hoorde Fowler dezelfde verhalen van andere vrouwen.

"Wat Fowler beschrijft is verschrikkelijk en gaat in tegen alles waar Uber voor staat en in gelooft", schreef topman Travis Kalanick in een reactie.

Oud-minister onderzoekt seksklachten Uber
Oud-minister onderzoekt seksklachten Uber (Foto: BuzzT)

Verwarde overlastgever: vaker en ernstiger

De politie heeft vorig jaar opnieuw fors vaker te maken gekregen met psychisch verwarde overlastgevers. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van het AD dinsdag.

Vorig jaar kwamen bijna 75.000 meldingen binnen. In 2015 ging het nog om bijna 66.000 registraties. Het aantal meldingen stijgt sinds 2012 (ruim 44.000) jaarlijks gemiddeld met 14 procent. Bij de 'verwarde overlastgevers' gaat het overigens om allerlei categorieën mensen: van psychiatrisch patiënt, dementerende en alcoholist tot een ex die het niet kan verkroppen en op de stoep staat.

"We hebben ook de indruk dat de ernst van de incidenten toeneemt. Dit heeft impact op de omgeving en vraagt veel van politiemensen op straat", zegt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg, die over de problematiek gaat.

Verwarde overlastgever: vaker en ernstiger
Verwarde overlastgever: vaker en ernstiger (Foto: ANP)

'VoIP verovert ook zakelijke markt'

Voice over IP is aan een grote opmars bezig binnen het bedrijfsleven. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO is de omzet van internetbellen de afgelopen twee jaar ongeveer verviervoudigd. De bank verwacht voor de komende tijd een verdere groei met zo'n 30 procent per jaar.

Terwijl in de consumentenmarkt internetbellen al volkomen normaal is, belt de meerderheid van de zakelijke markt nog altijd traditioneel. Steeds meer bedrijven zien echter wel de voordelen van internetbellen, constateert ABN AMRO. Dit wordt extra in de hand gewerkt door de toenemende populariteit van clouddiensten.

De zakelijke telecommarkt is door de komst van allerlei nieuwe toepassingen en aanbieders met nieuwe verdienmodellen de laatste tijd erg in beweging. Traditionele providers, grootzakelijke operators, distributeurs en ook IT-dienstverleners zijn allemaal nog op zoek naar hun plekje.

De totale omzet in de zakelijke telecom daalde volgens het financiële concern in de afgelopen twee jaar nog met circa 9,5 procent. ABN AMRO verwacht dat deze omzetdaling voorlopig doorzet, met zo'n 4 procent per jaar. Dat is een grotere krimp dan in de telecommarkt als geheel, waar naar verwachting sprake is van een jaarlijkse terugval met ongeveer 2 procent.

'VoIP verovert ook zakelijke markt'
'VoIP verovert ook zakelijke markt' (Foto: BuzzT)

'Veel toegevoegde suikers in eten'

Aan meer dan de helft (56 procent) van alle etenswaren in de supermarkt wordt suiker toegevoegd. Bij de bewerkte voedingsmiddelen uit de fabriek, zoals kaas, geconserveerde vis, beleg en brood, is dit zelfs meer dan twee derde (69 procent). Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

De organisatie onderzocht meer dan 650 voedingsproducten van de grootste drie supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl. "Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep maar ook aan producten als groenteconserven, maaltijdsalades, pindakaas, beschuit, gepaneerde vis, tomatenketchup en aardappelsalade wordt suiker toegevoegd", constateert foodwatch.

De organisatie stelde eerder al vast dat aan bijna de helft van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Zo komen er in Nederland wekelijks 1200 mensen met suikerziekte bij.

Volgens foodwatch komt er nagenoeg niets terecht van de toezeggingen van de voedingsindustrie om suiker, vet en zout in etenswaren te verminderen.

'Veel toegevoegde suikers in eten'
'Veel toegevoegde suikers in eten' (Foto: ANP)

Nioh uitgespeeld binnen honderd minuten

Nioh is momenteel een erg populaire game (en terecht), dus het kon niet uitblijven dat er mensen waren die de game zo snel mogelijk wilden uitspelen. Speedrunner Distortion2 heeft momenteel het wereldrecord in handen met een erg snelle tijd.

Distortion2 voltooide alle Main Missions in de game in een tijd van 1:36:51, nog geen honderd minuten dus. Distortion2 is in de speedrun slechts zes keer doodgegaan, maar is er daardoor ook van overtuigd dat een tijd onder de anderhalf uur mogelijk is. De speedrun in kwestie kun je hieronder bekijken.

Claim alvast je Nintendo Switch User ID

Nintendo heeft het mogelijk gemaakt om alvast een Nintendo Switch User ID te koppelen aan je bestaande Nintendo-account. Deze ID is de naam die andere spelers online zullen zien en waarmee je als vriend wordt toegevoegd. Ben je dus van plan een Nintendo Switch aan te schaffen en heb je een specifieke username in gedachte kan het geen kwaad dit alvast te regelen.

Heb je dus zin om mensen in Splatoon 2 weg te verven onder de naam xXx69PussyDestroyerxXx of iets dergelijks is dit je kans. Je user ID kun je via deze link toevoegen aan je bestaande Nintendo-account.

Nintendo Switch

Barcelona in april om de tafel met Luis Enrique

FC Barcelona heeft de intentie om langer door te gaan met trainer Luis Enrique. Dat liet voorzitter Josep Maria Bartomeu weten.

Vorige week werd Barcelona in de Champions League vernederd door Paris Saint-Germain (4-0) en afgelopen weekend werd Leganés maar net door de Catalanen verslagen. Het team van Enrique staat in de Primera Division één puntje achter Real Madrid. De koploper heeft echter twee duels minder gespeeld.

Toch wil de clubleiding graag met de coach overleggen over een nieuwe samenwerking. "We gaan in april met hem praten. Er ligt op dit moment geen plan B", zei Bartomeu tegen TV3. "Luis Enrique doet het ontzettend goed en we naderen nu de belangrijkste fase van het seizoen."

"De laatste jaren heeft hij vrijwel alle competities gewonnen en de fans zijn nog steeds heel blij met hem. We willen nog altijd met hem door." De 46-jarige oefenmeester won in zijn eerste twee jaar met Barça acht hoofdprijzen, waaronder twee landstitels, de Champions League en de wereldbeker.

Jeugdjournaal geeft masterclass aan kinderen

Jeugdjournaal-presentatoren Lysette van Geel en Nick Renooij geven in de voorjaarsvakantie masterclasses in Beeld en Geluid in Hilversum. Kinderen leren van de professionals hoe je nieuws herkent, hoe je het maakt en hoe je dat het beste presenteert.

"Zo'n warming-up van je gezicht vlak voor je gaat vloggen ziet er misschien niet zo cool uit, maar daarna sta je wel veel stoerder voor de camera", zegt Lysette van Geel in De Telegraaf. De workshop is niet nieuw voor Lysette en Nick. Samen staan ze ook geregeld in scholen en op de jaarlijkse Jeugdjournaaldag voor groepen geïnteresseerde jonge kijkers.

De presentatoren geven een een kijkje achter de schermen van het Jeugdjournaal. Ze maken met een nagespeelde persconferentie duidelijk wat de geheim van goede vragen is. Ook leren de kinderen hoe ze zichzelf het beste presenteren in hun vlogs.

Lysette en Nick geven in hun workshop ook aandacht aan nepnieuws. "Veel kinderen kijken filmpjes op YouTube, wij leren hen dat ze niet alles klakkeloos voor waar moeten aannemen. Samen analyseren we een bekend fragment waarin een adelaar er vandoor gaat met een baby die op een grasveld ligt. Het ziet er behoorlijk echt uit, maar we wijzen onze toehoorders op een aantal zaken die opvallen als je de beelden rustig bestudeert. Zo kloppen de stand van de snavel van de roofvogel en de schaduwen in de zon niet. En kijk ook altijd goed naar de bron van dit soort filmpjes, zeggen we."

Tijdens de voorjaarsvakantie is er meer te doen in Beeld en Geluid. Zo kunnen kinderen naar een YouTube Bootcamp en is de docu-serie VLOGGERS?! van het YouTube-kanaal Vet Gezellig te zien. Woensdag kunnen kinderen boven de 12 tijdens de YouTube Creator Academy leren hoe ze kijkers kunnen trekken met hun filmpjes.

Jeugdjournaal geeft masterclass aan kinderen
Jeugdjournaal geeft masterclass aan kinderen (Foto: BuzzE)

Veel autoshowrooms staan onnodig leeg

Veel autoshowrooms in Nederland staan onnodig leeg. Volgens branchevereniging BOVAG staan 'starre' bestemmingsplannen van gemeenten alternatief gebruik van showrooms in de weg. Dat bevestigde een woordvoerder van BOVAG na berichtgeving door BNR.

Nederland telt ruim zeshonderd showrooms die leegstaan. Die zijn samen goed voor een oppervlakte van meer dan 700.000 vierkante meter, waarop een zeer strikte bestemming zit. Dat betekent dat in lege showrooms in eerste instantie alleen een ander autobedrijf zich zou mogen vestigen. Voor bijvoorbeeld fietsenmakers, fitnessclubs, supermarkten en restaurants zijn de betreffende panden volgens de regels niet geschikt.

De BOVAG pleit onder meer voor meer flexibiliteit in wijzigen van de bestemming nadat een ondernemer het pand heeft verlaten. Ook zouden pandeigenaren zelf een meer 'vooruitziende blik' op vastgoed moeten hebben.

Veel autoshowrooms staan onnodig leeg
Veel autoshowrooms staan onnodig leeg (Foto: ANP)

Rietgedekte woning Deventer in de as gelegd

Een rietgedekte woning in Deventer is in de nacht van maandag op dinsdag in vlammen opgegaan. De brand werd rond 4.00 uur gemeld en de brandweer rukte met groot materiaal uit. Dat mocht echter niet baten. Volgens de brandweer moet de woning als verloren worden beschouwd. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De bewoners konden zich op tijd in veiligheid brengen en zijn opgevangen bij de buren.

De brandweer kon nog niets zeggen over de oorzaak. De woning staat in het buitengebied van Deventer.

 

Kroegpils sneller duurder dan supermarktbier

De prijs van een pilsje in het café gaat veel harder omhoog dan die van bier in de supermarkt. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de pilsprijs in de horeca de voorbije tien jaar drie keer zo hard is gestegen als in het superschap.

Een pilsje in de kroeg kostte vorig jaar gemiddeld 2,43 euro. Dat is 72 cent meer dan in 2006, een stijging van 42 procent. In dezelfde periode werd pils in een krat in de supermarkt per liter 18 cent duurder. Consumenten waren bij het boodschappen doen in doorsnee 1,49 euro per liter kwijt, wat 14 procent meer is dan tien jaar eerder. Voor een pilsje van 30 centiliter moest in de supermarkt dus omgerekend 45 eurocent worden neergeteld.

Dat er zo'n groot verschil bestaat tussen de bierprijzen die cafés en supermarkten rekenen, heeft verschillende oorzaken. Wat volgens het CBS onder meer speelt is dat supers veel groter inkopen. Daardoor kunnen zij voordeligere prijzen afdwingen bij de brouwerijen.

Supermarkten adverteren doorgaans ook veel met aanbiedingen, terwijl cafés elkaar amper op die manier beconcurreren. De consument let bij het kiezen van een café immers niet alleen op de prijs van een pilsje maar bijvoorbeeld ook op de sfeer van de locatie en de mensen die er komen.

Kroegpils sneller duurder dan supermarktbier
Kroegpils sneller duurder dan supermarktbier (Foto: ANP)

Jos Verstappen: "Meer races winnen, maar te vroeg voor wereldtitel"

Jos Verstappen denkt dat het in 2017 nog te vroeg is om te hopen op een wereldtitel voor zoon Max, coureur van Red Bull Racing. De nog altijd maar 19-jarige Max Verstappen boekte vorig jaar zijn eerste zege, de eerste Nederlander ooit die een Grand Prix won.

"Red Bull is altijd sterk als er nieuwe reglementen zijn, maar je blijft wel afhankelijk van de auto", vertelt vader Jos in PepTalk"Als we het allemaal hier en daar goed horen lijkt het erop dat Red Bull er wel erg dicht op zit en dat de aansluiting met Mercedes kleiner kan worden - wat ook een doel is. Daarnaast is de voornaamste doelstelling om dit seizoen meer races te winnen, dus minstens twee. Om wereldkampioen te worden is 2017 in mijn ogen nog te vroeg, maar volgend jaar zou het zeker moeten kunnen."

Verstappen junior is al maanden loeihard aan het trainen voor komend seizoen. Niet voor niks wordt al lang gezegd dat het fysiek nog veel zwaarder gaat worden door de nieuwe reglementen. "Max is een kilo of vier aangekomen, allemaal spiermassa. Vooral zijn benen, armen en nek zijn een stuk breder. Hij is dan ook elke keer weer helemaal kapot na de trainingen, maar het zal nodig zijn, want de krachten zullen veel groter worden in de auto." 

FOK! Wat een weer: misschien een beetje zon

Als in februari de muggen zwermen, moet ge in maart uw oren wermen

De afgelopen nacht is het in het noorden en midden van het land opgeklaard, het zuiden moest het stellen met bewolking. Dit weerbeeld zet zich de komende dag ook voort. In het midden en noorden van het land zou af en toe de zon kunnen schijnen, maar in het uiterste zuiden is het meest bewolkt en kan het af en toe ook licht regenen. Later in de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en in de avond regent het in heel het land af en toe. De temperatuur loopt op tot 8 graden in het noorden tot 12 graden in het zuiden.

De komende dagen is er veel bewolking en regen, met donderdag ook veel wind. Tegen het weekend gaat de temperatuur wat naar beneden maar wordt de neerslag ook minder.

Een prettige dinsdag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:41
Zon onder: 18:05
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1431 Begin van het proces tegen Jeanne d'Arc in Rouen.
1811 Ontdekking van chloor wereldkundig gemaakt door Humphry Davy.
1909 De Rotterdamse politie stelt een rijwielbrigade in.
1972 Het Russische onbemande ruimtevaartuig Loenik 20 landt op de Maan.
1985 Dertiende Elfstedentocht, gewonnen door Evert van Benthem in een tijd van 6.47.44. Lenie van der Hoorn wint bij de vrouwen.
1988 De Amerikaanse tv-dominee Jimmy Swaggert treedt terug na seksuele misstappen.
2005 Wikipedia ondervindt een stroomstoring en is voor dataherstel één dag offline.

Molen in de mist (Foto: Disbatch)
Molen in de mist (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jan Smit wordt vierde Topper

Jan Smit wordt de nieuwe collega van René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom. Dat is maandag bekendgemaakt in RTL Late Night. De Volendammer staat in mei met De Toppers op het podium tijdens de jaarlijkse concerten van de herengroep.

Dit jaar wordt hij 'gedoopt' tijdens de jaarlijkse concerten in de Amsterdam ArenA. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei staan De Toppers weer in de Amsterdam ArenA, het thema dit jaar is Wild West, Thuis Best. De dresscode is country rood met glitters.

Jan Smit wordt vierde Topper
Jan Smit wordt vierde Topper (Foto: ANP)

Vliegtuigje crasht op winkelcentrum AustraliŽ

Een klein vliegtuigje is dinsdagmorgen lokale tijd in Australië neergestort op een outletcentrum bij het vliegveld van Essendon, net buiten Melbourne. Volgens de lokale autoriteiten ging het om een gecharterd vliegtuig met vijf inzittenden aan boord. De passagiers waren op weg naar King Island voor een golftrip. Op de de grond zijn geen slachtoffers gevallen.

Direct na het ongeluk waren er enorme rookwolken en een vuurbal te zien op de plek waar het toestel neerkwam. Volgens de Australische politie heeft geen van de inzittenden het ongeluk overleefd. De crash is vermoedelijk ontstaan door een storing in de motor. Het ongeluk gebeurde vrij snel na het opstijgen. De piloot heeft nog geprobeerd terug te keren naar het vliegveld. De brandweer is bijna twee uur bezig geweest om de brand te blussen. De kerosine zorgde voor een groot vuur.

Het is het zwaarste luchtvaartongeluk in dertig jaar in de staat Victoria. De premier van de staat, Daniel Andrews, zei dat het een "extreem verdrietige dag was".

Hoogste huizenprijzen wederom in Bloemendaal

Bloemendaal was in 2016 wederom de duurste Nederlandse gemeente om een huis te kopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de gemiddelde verkoopprijs er vorig jaar 650.000 euro. Ook in het Noord-Hollandse Laren, Blaricum, Wassenaar en Rozendaal moest gemiddeld meer dan een half miljoen euro neergeteld worden voor een huis.

Het zijn al jaren min of meer dezelfde plaatsen waar de huizenprijzen zo extreem hoog liggen. In 2015 eindigde Bloemendaal ook al op de bovenste plaats in de lijst, al lag de gemiddelde prijs er toen nog wel zo'n 50.000 euro lager.

Huizenkopers waren vorig jaar het goedkoopste uit in Pekela, waar koopwoningen in doorsnee voor 128.000 euro van eigenaar verwisselden. Die Groningse gemeente heeft al vier jaar op rij de laagste gemiddelde verkoopprijs.

Het prijsverschil tussen de duurste en de voordeligste gemeente kwam vorig jaar dus uit op zo'n 522.000 euro. In de drie voorgaande jaren was dit verschil nog kleiner dan een half miljoen euro.

De regionale verschillen in verkoopprijzen van woningen zijn al een paar jaar weer aan het toenemen. Dat heeft te maken met het aantrekken van de woningmarkt, waardoor er ook weer meer duurdere huizen verkocht worden.

Van zo'n grote kloof als in 2008 is echter nog allerminst sprake, blijkt uit de statistieken van het CBS. Toen bedroeg het verschil tussen de goedkoopste en de duurste gemeente wel 694.000 euro. De gemiddelde huizenprijs was in dat jaar in Reiderland in Groningen met 143.000 euro het laagst en in Bloemendaal met 837.000 euro het hoogst.

Hoogste huizenprijzen wederom in Bloemendaal
Hoogste huizenprijzen wederom in Bloemendaal (Foto: ANP)

Hamilton: "Er rijden coureurs in F1 die er niet thuis horen"

Wat Lewis Hamilton betreft is de Formule 1 tegenwoordig veel te makkelijk voor nieuwkomers. De Britse vicewereldkampioen vindt dat het weer om het pure talent zou moeten gaan, net als in de karts.

"Iedereen in de karts doet zijn best en dan komen de beste rijders bovendrijven, op basis van talent. Een team neemt mij aan omdat ze denken dat ik de beste ben, er veel tijd in steek en overal heb gewonnen. Dan komt er een andere coureur, die ook op basis van successen aangenomen wordt, en die zou zonder mijn hulp ook bij dit team succesvol moeten zijn", zo stelt hij. Hamilton liet eerder al weten dat hij niet van plan is om nog langer data te delen met zijn teamgenoot, tegenwoordig de Fin Valtteri Bottas. 

Het inzien van data van teamgenoten en vooral het dagenlang trainen in de simulator maakt het volgens de Brit veel te makkelijk. "Je kunt een Formule 3-coureur elke dag in een simulator zetten en hem vertellen dat hij exact mijn lijnen moet rijden. Dat zal uiteindelijk wel lukken, maar dat zou hij juist zelf moeten ontdekken. De kwaliteit om zelf de limiet op te zoeken geeft je als coureur bestaansrecht. Als ik in een nieuwe auto niet zelf de limiet kan vinden ben ik simpelweg niet goed genoeg en hoor ik hier niet thuis. En dat hebben we nu: er zijn rijders in de Formule 1 die hier niet thuis horen", besluit hij uiteraard zonder namen te noemen.

Walcott maakt 100ste goal voor Arsenal

Theo Walcott vierde de winst op Sutton United maandagavond met een jubileumdoelpunt. De Engelsman maakte zijn honderdste treffer voor Arsenal.

Walcott tekende tien minuten na rust voor de 0-2 eindstand, waardoor The Gunners zich plaatsten voor de kwartfinales van de FA Cup. Manager Arsène Wenger had zijn basisopstelling voor het duel met Sutton United flink gewijzigd. De 27-jarige Walcott mocht daarom de aanvoerdersband dragen.

Arsenal nam de Engelse aanvaller in januari 2006 over van Southampton. De bekerwedstrijd van maandagavond was zijn 389ste officiële wedstrijd voor de Londenaren. Van zijn honderd goals maakte Walcott er 63 in de Premier League en zeventien in de Champions League.

Op de topscorerslijst aller tijden van Arsenal is Walcott de achttiende speler die de grens van honderd doelpunten heeft bereikt. Thierry Henry (228 goals) voert dat lijstje nog steeds aan. Robin van Persie (132) en Dennis Bergkamp (120) horen ook bij de 'club van 100'.

Dubai krijgt draaiende wolkenkrabber

Dubai blijft zich op de kaart zetten met architectonische projecten. Het emiraat had al kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom en de hoogste wolkenkrabber te wereld. Vanaf 2020 komt er een wolkenkrabber die een rondje draait, zo meldt CNN. Het gebouw telt tachtig verdiepingen en wordt 388 meter hoog.

De Dynamic Tower staat op een enorme plaat die kan roteren. Maar de bewoners kunnen hun appartementen ook nog eens afzonderlijk laten bewegen. In de toren komt ook een hotel. De toren is een ontwerp van architect David Fisher. Een appartement gaat 28 miljoen euro kosten.

Dubai krijgt draaiende wolkenkrabber
Dubai krijgt draaiende wolkenkrabber (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.