FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 februari 2017

Kritische Van Gerwen is gematigd tevreden

Michael van Gerwen heeft zijn eerste overwinning in de Premier League van 2017 geboekt, en dit deed hij vrij ruim. Peter Wright werd met 7-3 opzij gezet. Toch was de Brabander niet helemaal tevreden, want het had nog meer in stijl kunnen gebeuren: er waren goede kansen op een 7-0. Dit liet hij echter nipt na, waarna Wright nog 2 legs mocht pakken voordat Van Gerwen de partij alsnog besliste.

De wereldkampioen kon hier dan ook niet helemaal tevreden over zijn. "Ik had Wright met 7-0 moeten wegpoetsen en dat heb ik nagelaten", sprak de darter, die gedeeld aan de leiding gaat in het competitiegedeelte van de Premier League. "Ik was op het einde minder geconcentreerd", wist hij als reden op te geven. Toch was de darter niet volledig ontevreden. Hij was blij dat hij een mooie 170 finish neer kon zetten in de partij en bovendien was het toch een behoorlijke overwinning tegen een overigens zeer zwakke Wright, die niet tot 90 gemiddeld kwam. "Ik gooide niet fantastisch vanavond, maar het was oke", wellicht refererend aan het feit dat er vandaag geen hoog niveau nodig was om de Schot op een nederlaag te kunnen trakteren.

Biatlonoorlog tussen Frankrijk en Rusland op WK

Op het wereldkampioenschap biatlon in Hochfilzen (Oostenrijk) is een heuse biatlonoorlog ontstaan. Neem dat vooral niet al te letterlijk, want men heeft de wapens niet daadwerkelijk op elkaar gericht, maar er is een flinke ruzie in de maak.

Het verhaal kent drie hoofdrolspelers: Martin Fourcade uit Frankrijk, veelvoudig World Cup-winnaar en dé superster in het biatlon en de Russen Alexander Loginov en Anton Shipulin. Loginov keerde dit seizoen na een dopingschorsing terug met topresultaten op het tweede niveau van het biatlon, waarna hij opgenomen werd in de WK-selectie tot ongenoegen van onder meer Fourcade. "Vergeet zijn beste prestatie niet, een gouden medaille voor dopinggebruik", schreef de Fransman onder een bericht van de Russische biatlonbond waarin Loginov's selectie aangekondigd werd. 

Donderdag werd het WK geopend met de gemengde estafette, waarin Fourcade in actie kwam, net als Loginov en Shipulin. De Fransman troefde Shipulin in de eindsprint af in de strijd om het zilver, maar beide landen stonden op het podium. En daar begon het probleem voor het publiek zichtbaar te worden. Op het moment dat de Russen het podium opgeroepen werden, stapte Fourcade er vanaf en liep hij uit protest weg, zonder zijn teamgenoten. Enkele seconden later kwam hij overigens al terug, waarbij hij wat rare blikken van zijn teamgenoten kreeg. 

Fourcade loopt weg van het podium (Bron: YouTube)

Op de persconferentie na afloop raakten Fourcade en Shipulin, de grote Russische ster, met elkaar in discussie. De Russen zouden Fourcade geweigerd hebben de hand te schudden op het podium. "Als iemand iets zegt over één van ons, raakt dat ons allemaal", zegt Shipulin. "Daarnaast heeft Fourcade zich bijzonder onsportief gedragen richting Loginov. Bij de wissel waar Loginov mij op pad stuurde zorgde Fourcade er bewust voor dat Alexander onderuit ging", beweerde de Rus.

Fourcade ontkende in alle toonaarden: "Ik zou zoiets toch niet doen? Iemand bewust onderuit skiën, dan riskeer je diskwalificatie voor je hele team...de Russen weigerden mij een hand te geven op het podium, terwijl het juist hun biatlonpresident was die een week geleden opriep om mij hard te straffen voor wat dingen die ik over Rusland gezegd zou hebben. Ze zijn een beetje raar.."

Fourcade schoffelt Loginov onderuit (Bron: YouTube)

Onder biatlonfans wereldwijd zorgt het hele gedoe al voor flink wat discussie. Zo vindt men in Rusland uiteraard dat Fourcade zich vreselijk aanstelt, terwijl fans uit veel 'Westerse' landen natuurlijk de kant van Fourcade kiezen. De Fransman zal in de komende anderhalve week nog genoeg Russen tegenover zich krijgen, dus wij zijn in elk geval benieuwd of het tot een volgende clash gaat komen. Eén ding is in elk geval zeker: het biatlon kent eindelijk een échte rivaliteit. 

Fourcade en Shipulin gaan na afloop nog even de verbale strijd aan (Bron: YouTube)

Seksfilmpje 'hard aangekomen' bij Patricia

Dat donderdagmiddag een video opdook waarin Patricia Paay plasseks heeft, is 'heel hard aangekomen' bij de diva. "Ze heeft de beelden gezien en was geschokt", zei haar advocaat Johan Langelaar in RTL Late Night.

Volgens haar advocaat had Patricia geen idee dat de seksuele handelingen werden gefilmd. "Ze zegt: ik wist niet dat er een film van mij is gemaakt. Ik geloof haar ook echt. Waarom zou ze tegen mij de waarheid niet zeggen?", aldus Langelaar.

Patricia is niet honderd procent zeker dat ze zelf te zien is op de verspreidde beelden. "Ze zegt: het kan mijn hoofd zijn. We willen verder onderzoeken of het mogelijk is dat haar hoofd over andere beelden is geplakt."

Hoge claim
Volgens haar advocaat stapt Patricia vrijdag weer naar de politie. "Dan gaat ze de aangifte waar maandag mee is begonnen verder uitwerken." De diva en haar raadsman kregen maandag te horen dat verschillende media een sekstape aangeboden hadden gekregen. Daarop stapte ze naar de politie en deed ze aangifte van onder meer smaad.

"Dan gaat het zijn eigen weg", zei Langelaar over het strafrechtelijk proces. "Er komt een onderzoek en dan besluit het Openbaar Ministerie of er een zaak is." De advocaat hoopt dat 'er techneuten bij zitten die het allemaal kunnen terugvinden'. "Iemand moet het filmpje ter beschikking hebben gesteld. We hopen IP-adressen te achterhalen."

Naast een strafrechtelijk proces loopt een civielrechtelijk proces. Daarin eist Langelaar een schadevergoeding voor Patricia. Hoe hoog die eis wordt, weet de advocaat op dit moment nog niet. "Mensen denken dan meteen dat miljoenen gaan rollen, maar dat is niet zo. Maar we gaan met een hoge claim beginnen."

Seksfilmpje 'hard aangekomen' bij Patricia
Seksfilmpje 'hard aangekomen' bij Patricia (Foto: BuzzE)

Conway maakt reclame voor Ivanka Trump

Kellyanne Conway is in de voetsporen getreden van haar baas Donald Trump. De Amerikaanse president deed woensdag al zijn beklag over de onheuse handelswijze van Nordstrom, die het gewaagd had de modelijn van zijn dochter Ivanka ('She is a great person') uit het assortiment te gooien. Zijn adviseur verbaasde de Amerikaanse pers donderdag door vanuit het Witte Huis in het tv-programma 'Fox & Friends' uitbundig reclame te maken voor het werk van Ivanka.

"Koop haar spullen. Het is een prachtige collectie, te vinden en aan te schaffen op internet", ronkte Conway, die eerder de aandacht trok door het begrip "alternatieve feiten" te munten. De directie van verkoopketen Nordstrom verklaarde dat de kleding en accessoires van Ivanka Trump voor het voorjaar waren geweigerd omdat de omzet die zijn tot dusver genereerde ver achterbleef bij de verwachtingen. "Zo oneerlijk", twitterde de president via zijn eigen account, maar ook op @POTUS.

Het reclamepraatje van Conway kwam haar op flinke kritiek te staan. Liberale activisten en ethici noemde het een duidelijke schending van de regel die overheidsfunctionarissen verbiedt hun positie te gebruiken om particuliere zakelijk belangen te dienen.

Conway maakt reclame voor werk Ivanka Trump
Conway maakt reclame voor Ivanka Trump (Foto: ANP)

Haase onderuit in Sofia, Troicki pakt twee Nederlanders in ťťn dag

Aan het tennissprookje van Robin Haase is donderdag een einde gekomen. De Nederlander plaatste zich op het ATP-toernooi van Sofia voor de tweede ronde, maar daarin was de Serviër Viktor Troicki te sterk.

Haase begon zowaar uitstekend aan het duel met de mondiale nummer 37 - twintig plekken hoger dan Haase - en sleepte de eerste set zelfs met 6-2 naar zich toe. In set twee gaf hij op 2-2 zijn opslag weg en die kon hij niet meer terugpakken, waardoor een derde set uitkomst moest bieden.

Daarin verloor de Hagenees al gelijk zijn opslagbeurt, maar die wist hij al snel terug te veroveren. Een tiebreak moest er aan te pas komen en voor de Servische fans was dat uitstekend nieuws - Haase staat immers niet bepaald om zijn kracht in de tiebreaks. Met twee ingeleverde servicebeurten maakte de Nederlander zijn status waar en dus maakte Troicki het netjes af: 6-2, 4-6, 6-7 (3).

Een paar uur later had Troicki overigens nog een Nederlander tegenover zich. In het dubbelspel stond hij met Nenad Zimonjic tegenover Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense partner Horia Tecau. Troicki en Zimonjic wonnen de partij: 6-4, 6-3.

Miljardenverliezen voor Italiaanse banken

De Italiaanse banken UniCredit en Monte dei Paschi di Siena (MPS) hebben het vierde kwartaal van 2016 afgesloten met miljardenverliezen. Voor UniCredit resteerde een min van 13,6 miljard euro. MPS had onder de streep een tekort van 2,5 miljard euro.

De dieprode cijfers komen niet als een verrassing. UniCredit nam eerder een voorziening van ruim 13 miljard euro op de verkoop van slechte leningen. Daarnaast kampt de grootste bank van Italië met kosten vanwege een reddingsplan. De omzet van UniCredit viel bijna 11 procent lager uit op 4,2 miljard euro. Dat komt onder meer door lagere opbrengsten op leningen.

Sinds de laatste Europese stresstest voor financiële instellingen ligt de bank onder een vergrootglas vanwege zijn relatief zwakke kapitaalbuffers. Onlangs bereikte UniCredit een akkoord over een claimemissie waarbij voor 13 miljard euro aan nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Bloeden
Ook MPS moest bloeden voor slechte leningen. Daarvoor zette de bank eerder zo'n 2,5 miljard euro opzij. Het jaarverlies van de oudste bank ter wereld bedroeg 3,4 miljard euro. De toekomst van MPS is nog altijd ongewis. Investeerders wachten nog steeds op een volgende stap van de bank om de buffers te versterken. Eerder lukte het MPS niet om zelf kredietverstrekkers te vinden.

Het tekort van de bank komt volgens de meest recente berekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB) neer op 8,8 miljard euro. Zonder extra kapitaal is de oudste bank ter wereld gedoemd ten onder te gaan, waardoor mogelijk ook andere banken in grote problemen komen.

Miljardenverliezen voor Italiaanse banken
Miljardenverliezen voor Italiaanse banken (Foto: ANP)

Van Gerwen haalt uit tegen Wright, Van Barneveld speelt gelijk

Het is weer donderdagavond en dus is het weer tijd voor de Premier League Darts! We kunnen wederom genieten van vijf wedstrijden, waarbij vooral uitgekeken wordt naar Michael van Gerwen tegen Peter Wright. De Nederlander verloor afgelopen week in de kwalificaties van de UK Open drie keer op rij, waaronder tegen Wright. Een dag daarvoor speelde hij in de Premier League gelijk tegen Gary Anderson...wint de wereldkampioen nu wel? Vanaf grofweg 20.00 uur kunnen we weer de hele avond live darts kijken op RTL7, terwijl je op het FOK!forum uiteraard mee kunt praten!

Adrian Lewis (ENG) - Dave Chisnall (ENG)
De wedstrijd begon niet bepaald spetterend: matige scores, matig finishen en na wat worstelen met de pijlen kwam Lewis dan op 2-0. Een 180 hier en daar gooide het niveau wat omhoog, maar Chisnall kwam toch niet lekker in zijn spel: 4-1 voor Lewis. Jackpot breidde zijn voorsprong verder uit en met een prachtige 160-finish kwam hij op 6-1. Chisnall deed nog even iets terug, maar door 86 via dubbel 7 uit te gooien pakte Lewis de volle buit: 7-2.

Adrian Lewis - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Dave Chisnall (Bron: PDC) 

James Wade (ENG) - Phil Taylor (ENG)
Taylor begon niet best aan de partij, terwijl Wade gelijk als een malle uit de startblokken schoot. Met een gemiddelde van dik boven de 110 kwam hij snel op 3-1, waarbij Taylor alleen dankzij een mooie 121-finish via bullseye een leg pakte. Door gemiste kansen van Wade en een 104-finish trok Taylor de stand gelijk, waarna het niveau weliswaar wat omlaag ging, maar de wedstrijd wel spannend bleef: 5-5. Een prachtige 142-finish bracht The Power op voorsprong, maar Wade hield zijn leg en met 6-6 eindigde de wedstrijd zonder winnaar.

James Wade - Phil Taylor (Bron: PDC)
James Wade - Phil Taylor (Bron: PDC) 

Jelle Klaasen (NED) - Gary Anderson (SCO)
Klaasen begon het duel fantastisch met een elfdarter, maar hij vergooide kort daarop een kans om Anderson te breken en kwam op 1-2 achter. De Schot begon rap beter te gooien en Klaasen kreeg nauwelijks meer kansen op de dubbels. Binnen een paar minuten stond hij op 2-5. De Nederlander deed nog even wat terug, maar met 3-7 maakte de vicewereldkampioen het netjes af.

Jelle Klaasen - Gary Anderson (Bron: PDC)
Jelle Klaasen - Gary Anderson (Bron: PDC) 

Peter Wright (SCO) - Michael van Gerwen (NED)
Wright begon het duel uitstekend met 180, maar een score als 26 er achteraan gooien is geen handig idee en dat liet Van Gerwen blijken. Binnen no-time kwam de Nederlander op 3-0 te staan en een vreselijk slecht spelende Wright kon er helemaal niks tegen doen, waardoor het zelfs al 6-0 werd. Eindelijk begon de Schot echter normaal te darten, terwijl Van Gerwel pijlen begon te missen. Snakebite kwam zowaar terug tot 6-3, maar op dat moment maakte Van Gerwen het - weliswaar met wat moeite - via dubbel 8 af: 7-3.

Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC) 

Kim Huybrechts (BEL) - Raymond van Barneveld (NED)
De wedstrijd ging in het begin gelijk op, maar al snel zette Huybrechts aan en kwam hij op 3-1. Van Barneveld knokte zich terug en hoewel het niveau niet al te best was kwam hij wel weer op gelijke hoogte: 3-3. De twee lieten een zeer wisselend niveau zien, van meer dan goed tot erg matig, waarmee ze op 5-5 uitkwamen. Van Barneveld miste bullseye om op 6-5 te komen en dus zeker één punt te pakken en dat strafte Huybrechts voor: 5-6. Met 180 op precies het goede moment kwam de Nederlander op 80 en dat gooide hij via dubbel 20 uit: 6-6 en ook deze wedstrijd kent geen winnaar.

Kim Huybrechts - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Kim Huybrechts - Raymond van Barneveld (Bron: PDC) 

Vreemdganger betrapt door 'bug in Uber'

Een Fransman heeft een aanklacht ingediend tegen Uber omdat zijn vrouw door de taxi-app zijn buitenechtelijke avontuurtjes had ontdekt. De zakenman, die volgens Franse media aan de Côte d'Azur woont, eist nu 45 miljoen euro schadevergoeding. Het proces begint volgende maand.

De affaire kwam aan het licht nadat de man zijn echtgenote had geholpen om een Ubertaxi te bestellen. Hij logde op haar telefoon in met zijn account. Daarna meldde hij zich weer af, maar de vrouw bleef pushberichten van zijn ritjes krijgen. Daaronder waren de bezoekjes aan zijn maîtresse. Volgens de man kwam dat door een bug in Uber.

Betrapte Fransman klaagt Uber aan
Vreemdganger betrapt door 'bug in Uber' (Foto: BuzzT)

Kamp: aanlegkosten snel internet omlaag

Het moet goedkoper worden voor bedrijven om snelle internetverbindingen aan te leggen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil de wet aanpassen om de bestaande kabelgoten en buizen beschikbaar te maken voor nieuwe kabels.

Nu is het nog zo dat voor een nieuwe internetverbinding een nieuwe buis of kabelgoot moet worden aangelegd, boven- of ondergronds. Door de wetswijziging kan alle bestaande infrastructuur - niet alleen die voor telecom, maar bijvoorbeeld ook voor energie en riolering - worden gebruikt. Dit drukt de kosten en vermindert ook de overlast omdat er minder hoeft te worden gegraven, aldus het ministerie.

Met de wetswijziging wil Kamp uitvoering geven aan een Europese richtlijn, die is bedoeld om de kosten voor de aanleg van snel internet te drukken. Het wetsvoorstel gaat naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 naar de Tweede Kamer.

Kamp wil kosten aanleg snel internet verlagen
Kamp: aanlegkosten snel internet omlaag (Foto: ANP)

Abiteboul: "Nog geen 1000 pk voor Renault"

De Formule 1-motor van Renault zal komend jaar nog geen 1000 pk gaan halen, zo meldde Cyril Abiteboul, sportief directeur van Renault, aan het Duitse Auto Motor und Sport. In de toekomst is die grens zeker haalbaar.

Abiteboul: "Ik denk dat de top tussen de 900 en 950 pk zal gaan liggen. De teams die op 1000 pk rekenen zijn wellicht iets te optimistisch, want zelfs Mercedes gaat dat nog niet halen. Onder de huidige reglementen is het echter wel haalbaar. We hebben een aantal radicale concepten in de pijplijn zitten om deze grens te slechten, maar nog niet voor dit seizoen. We hebben nog iets meer tijd nodig."

"Aan het begin van het seizoen zullen we nog niet op gelijke hoogte met Mercedes zijn. We denken echter wel dat we dichtbij genoeg zitten dat Red Bull met een goed chassis de strijd aan kan gaan. Ons doel is om Mercedes in 2018 op motorisch gebied voorbij te gaan. Dit jaar zullen we nog iets achter hun zitten."

Renault zal in 2017 tijdens het grandprixweekend in Spanje de eerste grote upgrade voor de motor mee gaan brengen. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko zal die krachtbron qua pk's vrijwel gelijk zijn met de Ferrari, mits de Italianen niet een te grote stap voorwaarts hebben gezet. Voor het team van Max Verstappen betekent het in ieder geval wel dat ze makkelijker met de vleugelafstellingen kunnen spelen, omdat ze op de rechte stukken veel minder verliezen op de Mercedes.

Zelfs Willem-Alexander neemt nu Trump op de hak

Nee, het was geen aflevering van LuckyTV. Met een scherpe opmerking deed de Koning iets ongehoords - hij liet zich uit over de daden van een ander staatshoofd. Koning Willem-Alexander liet zich in het Duitse Wittenberg ontglippen dat hij niet van alternatieve waarheden is.

Hij deed dat in het gemeentehuis van de Lütherstadt Wittenberg, daar waar Maarten Lüther precies 500 jaar geleden de aanzet gaf voor de kerkhervorming door zijn 95 stellingen op een deur te spijkeren. Nadat de president van het bondsland Sachsen-Anhalt al een toespraak had gehouden, nam de Koning het woord en verwees naar het belang van de stad in de geschiedenis.

Nadat hij een woord van dank had uitgesproken voor de gastvrijheid, benadrukte hij dat ons land diepgaand was beïnvloed door de reformatie - en dan vooral door Johannes Calvijn. Dat Luther voor Nederland van minder belang was, doet niets af aan de historische waarde van de stad.

Daarna reageerde hij op de toespraak van de gastheer, die sprak van een nieuwe kijk op de reformatie en nieuwe waarheden. "Tegenwoordig noemen we dat alternatieve waarheden", aldus de Koning. "Ik ben niet zo'n historicus", voegde hij daar nog aan toe.

Koning is niet van alternatieve waarheid (Foto: ANP)
Het Koningspaar in Wittenberg (Foto: ANP)

ADAC: Duitse tol wordt verliesgevend

De Duitse ANWB, de ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) vreest na eigen onderzoek dat de geplande tolheffing op autosnelwegen de regering meer geld gaat kosten dan opleveren. De Duitse automobilisten worden gecompenseerd voor de tol en de winst zou hem dus in de buitenlandse weggebruikers moeten zitten.

Maar wanneer van de totale verwachte inkomsten de Duitse compensaties worden afgetrokken, blijft er nog maar 139 miljoen euro per jaar over volgens de cijfers van de ADAC die donderdag zijn gepubliceerd. Het Duitse ministerie van Verkeer schat de kosten van de tolheffing op jaarlijks 211 miljoen euro. Dat is 72 miljoen meer dan de opbrengst.

De reden die verkeersminister Alexander Dobrindt voor de tolheffing heeft gegeven, is dat er elk jaar 524 miljoen over zou blijven om in de Duitse infrastructuur te steken. Volgens de berekeningen van de ADAC gaat dat fors tegenvallen.

De Duitse tolheffing is omstreden, ook onder christendemocratische partijgenoten van Dobrindt. 'Boze buren' zoals België, Nederland en Oostenrijk proberen de invoering van de tol in Duitsland te dwarsbomen.

ADAC: Duitse tol wordt verliesgevend
ADAC: Duitse tol wordt verliesgevend (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Drenthe stopt met voetballen en is nu rapper

Aan de turbulente voetballoopbaan van Royston Drenthe is een einde gekomen, maar dat wil niet zeggen dat we niks meer van hem gaan horen. De voormalig voetballer heeft namelijk een nieuwe bezigheid gevonden, hij is vanaf nu rapper!

Vandaag verscheen het eerste nummer van Roya2Faces, zoals rapper Drenthe zich noemt, op YouTube. Tegenover VI verklaarde de oud-Feyenoorder dat dit de start is van een nieuw leven buiten de voetbalwereld. "Ik ben gestopt met voetballen. Wat als Feyenoord nog belt? Dan zeg ik nee, ik heb mijn keuze gemaakt."

Drenthe debuteerde in het seizoen 2005/2006 bij Feyenoord waar hij een jaar later weer vertrok. Een uitstekend EK onder 21 in eigen land leverde de nu 29-jarige oud-voetballer een toptransfer naar Real Madrid op. Na drie jaar bij Madrid, waarin hij tot 46 wedstrijden in de Primera División kwam, volgende een flinke rij aan clubs. Eerst werd hij verhuurd aan Everton en Hércules, hierna stond hij onder contract bij achtereenvolgens Alania Vladikavkaz, Reading FC, Sheffield Wednesday, Kayseri Erciyesspor en Baniyas SC.

In zijn nieuwe liedje is Roya2Faces duidelijk over waar het heen gaat in zijn leven: "Blijf niet vragen naar die voetbalzaken, want ik wil rappen."

Oordeel zelf, heeft deze loopbaan meer kans van slagen?

'Beweringen over hacken verkiezingen onzin'

Beweringen dat Rusland met cyberaanvallen de uitslagen van de Nederlandse parlementsverkiezingen zou willen beïnvloeden, zijn bizarre uitingen van hysterie. Dit zei Kremlin-woordvoerster Maria Zacharova donderdag, meldde nieuwszender Sputnik.

"Russische hackers zouden het volgens Nederlandse deskundigen hebben gemunt op het Binnenhof in Den Haag, waar ook het kantoor van premier Mark Rutte is. Mensen in het regeringsapparaat zijn in toenemende mate bezig met deze hysterie te cultiveren en die wordt nog uitvergroot door de media. En er wordt geen enkel bewijs voor geleverd", aldus Zacharova.

Zacharova noemde als voorbeeld de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en ex-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer, die Nederland "aantrekkelijk voor Russische hackers"noemde vanwege de komende verkiezingen half maart. Begin deze maand was minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk er bezorgd over dat de uitslagen beïnvloed zouden worden en hij noemde Rusland als mogelijke dader. Half januari ventileerde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders net zo'n bezorgdheid, klaagde de woordvoerster.

'Beweringen over hacken verkiezingen onzin'
'Beweringen over hacken verkiezingen onzin' (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Bendsneyder wederom snelste tijdens tweede testdag Valencia

Op dag twee van de tweedaagse privétest in Valencia wist Moto3-coureur Bo Bendsneyder wederom de snelste tijd neer te zetten. Spanjaard Arón Canet sloot de dag af als tweede, op een halve tiende van de Nederlander.

Tijdens de eerste testdag prijkte de Rotterdammer ook al bovenaan de tijdlijst, maar werd de test geplaagd door slechte weersomstandigheden. In tegenstelling tot woensdag had de afsluitende testdag beter weer en zagen we meer actie op het circuit.

Van de 18 aanwezige Moto3-rijders gingen er slechts 11 de baan op met transponder. Bendsneyder reed 74 rondes en klokte een tijd van 1'39.756, gevolgd door Canet (1'39.807) en Italiaan Romano Fenati (1'40.106). Minder geluk had Gresini Racing Team-coureur Fabio di Giannantonio: hij ging onderuit en brak zijn rechtersleutelbeen. Ondanks de crash wist de Italiaan nog een 8e tijd neer te zetten.

In de Moto2-klasse was Miguel Oliveira ook donderdag opnieuw het snelst met een tijd van 1'35,887 en bleef daarmee de Franse Quartararo voor (1'36.057). De Duitser Marcel Schrötter wist met een tijd van 1'36,260 de derde tijd neer te zetten.

WK afstanden: Tijd voor de sprintkanonnen

De eerste dag van het WK afstanden zit erop en 'we' zijn lekker begonnen: twee afstanden gehad, vier medailles binnen, 'hallo medaillespiegel!', zou Thijs Zonneveld zeggen. Vrijdagochtend gaan we door met dag twee en alles minder dan één of twee keer goud zou een teleurstelling zijn wat ons betreft.

Vrijdag 10 februari, 09.30 uur - 500 meter vrouwen
Er is maar één favoriete op de 500 meter: Nao Kodaira houdt de concurrentie op de kortste sprint in een ijzeren greep en won tot nu toe zes keer in zes deelnames in de World Cup. Bij haar afwezigheid in Astana pakte Jing Yu twee keer de zege en de Chinese was dit jaar ook al bloedsnel, maar deed dat wel op de op grote hoogte gelegen baan in Ürümqi in eigen land.

Regerend kampioene Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea is de snelste dit jaar met 37,09, maar reed dat op de snelle baan van Calgary, waar Kodaira nog niet gereden heeft dit seizoen. Met Heather Bergsma, wereldkampioene van 2015, heeft ook Amerika een ijzer in het vuur. Nederland zal met Jorien ter Mors, Floor van den Brandt en Anice Das op een sensatie moeten hopen, want het Aziatische tempo bijbenen lijkt er toch niet in te zitten.

Regerend kampioene
Lee Sang-hwa (Zuid-Korea)

Snelste tijd 2016/17
Lee Sang-hwa (Zuid-Korea) - 37,09, 21 januari 2017, Calgary

World Cup-leidster
Nao Kodaira (Japan) 

Loting

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Kaylin Irvine CAN 37.98
1 Judith Dannhauer GER 37.34
2 Sugar Todd USA 37.63
2 Seung-Hi Park KOR 38.75
3 Anice Das NED 37.84
3 Yekaterina Aydova KAZ 37.64
4 Angelina Golikova RUS 38.64
4 Karolina Erbanova CZE 37.67
5 Min Sun Kim KOR 37.87
5 Hege Bøkko NOR 38.45
6 Nadezhda Aseeva RUS 38.03
6 Jorien ter Mors NED 37.50
7 Vanessa Herzog AUT 37.43
7 Arisa Go JPN 38.00
8 Heather McLean CAN 37.34
8 Olga Fatkulina RUS 37.13
9 Floor van den Brandt NED 37.76
9 Heather Bergsma USA 36.90
10 Nao Kodaira JPN 37.29
10 Marsha Hudey CAN 37.54
11 Maki Tsuji JPN 37.62
11 Sang-Hwa Lee KOR 36.36
12 Jing Yu CHN 36.94
12 Hong Zhang CHN 36.56

Nao Kodaira is hét sprintkanon van 2016/17 (Pro Shots/Erik Pasman)
Nao Kodaira is hét sprintkanon van 2016/17 (Pro Shots/Erik Pasman)

Vrijdag 10 februari, 10.00 uur - 500 meter mannen
Pavel Kulizhnikov, de wereldkampioen van de laatste twee jaar, is door mentale problemen en een liesblessure niet van de partij en dus ligt de weg open. Met zijn landgenoot Ruslan Murashov hebben de Russen wel een uitstekende kandidaat op goud in handen, maar Nico Ihle was onlangs in Berlijn nog de snelste voor eigen publiek en won ook al in Nagano.

Dai Dai Ntab heeft namens Nederland een kanshebber en de Kazakh Roman Krech won de eerste World Cup van het seizoen, maar was de afgelopen dagen tijdens de Universiade in slechte vorm. Ronald Smulder en Jan Smeekens doen mee namens Nederland, beiden zouden goud kunnen winnen, maar ook als tiende kunnen eindigden. Kortom: één favoriet aanwijzen is gekkenwerk hier.  

Regerend kampioen
Pavel Kulizhnikov (Rusland)

Snelste tijd 2016/17
Alex Boisvert-Lacroix (Canada) - 34,50, 22 oktober 2016, Calgary
Ruslan Murashov (Rusland) - 34,50, 9 december 2016, Heerenveen 

World Cup-leider
Ruslan Murashov (Rusland)

Loting

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Alexey Yesin RUS 34.63
1 William Dutton CAN 34.25
2 Daniel Greig AUS 34.64
2 David Bosa ITA 34.79
3 Yuma Murakami JPN 34.96
3 Joji Kato JPN 34.21
4 Artyom Kuznetsov RUS 34.46
4 Jun-Ho Kim KOR 34.71
5 Ronald Mulder NED 34.25
5 Alex Boisvert-Lacroix CAN 34.30
6 Nico Ihle GER 34.64
6 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 34.87
7 Roman Krech KAZ 34.66
7 Artur Was POL 34.42
8 Tsubasa Hasegawa JPN 34.77
8 Jan Smeekens NED 34.32
9 Laurent Dubreuil CAN 34.33
9 Min Kyu Cha KOR 34.82
10 Dai Dai Ntab NED 34.52
10 Mitchell Whitmore USA 34.19
11 Tae-Yun Kim KOR 34.59
11 Mika Poutala FIN 34.28
12 Tingyu Gao CHN 34.56
12 Ruslan Murashov RUS 34.43

Ruslan Murashov is de grote man op de 500 meter dit seizoen (Pro Shots/Erik Pasman)
Ruslan Murashov is de grote man op de 500 meter dit seizoen (Pro Shots/Erik Pasman)

Vrijdag 10 februari, 11.00 uur - Ploegenachtervolging vrouwen
De ploegenachtervolging, vaak lastig te voorspellen, want een valpartij komt nog wel eens voor en maakt een einde aan de droom. Op de vorige acht WK's pakte Nederland telkens een medaille en opvallend is dat Ireen Wüst daar altijd van de partij was. In 2015 pakte Japan de wereldtitel en met een doorgebroken Miho Takagi kunnen we de Japanse dames als zeer gevaarlijke concurrenten noteren. Reken ook op Rusland. 

Regerend kampioenen
Nederland

Snelste tijd 2016/17
Miho Takagi, Nana Takagi, Misaki Oshigiri (Japan) - 2:57,75, 3 december 2016, Astana

World Cup-leiders
Nederland

Loting 

Rit Land
1 Zuid-Korea
1 Canada
2 Polen
2 Verenigde Staten
3 Japan
3 Nederland
4 Duitsland
4 Rusland


Nederland is al jaren het toonaangevende land op de ploegenachtervolging, vrijwel altijd met Ireen Wüst erbij (Pro Shots/Erik Pasman)
Nederland is al jaren het toonaangevende land op de ploegenachtervolging, vrijwel altijd met Ireen Wüst erbij (Pro Shots/Erik Pasman)

Vrijdag 10 februari, 11.35 uur - Ploegenachtervolging mannen
Bij de mannen is het op basis van de geschiedenis makkelijker te voorspellen: een Amerikaans trio reed in 2011 naar de wereldtitel, de vier WK's daarvoor en daarna werden door Nederland gewonnen. Ook dit keer is de Nederlandse ploeg gewoon de topfavoriet, met onder meer Noorwegen, Canada, Japan en het steeds sterker wordende Italië als concurrentie.  

Regerend kampioenen
Nederland

Snelste tijd 2016/17
Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen, Sindre Hendriksen (Noorwegen) - 3:42,43, 9 december 2016, Heerenveen

World Cup-leiders
Nederland

Loting 

Rit Land
1 Canada
1 Polen
2 Nieuw-Zeeland
2 Zuid-Korea
3 Noorwegen
3 Nederland
4 Italië
4 Japan

Ook bij de mannen is Nederland de grote favoriet op goud (Pro Shots/Erik Pasman)
Ook bij de mannen is Nederland de grote favoriet op goud (Pro Shots/Erik Pasman)

Bijtgrage robots in Horizon Zero Dawn

Sony PlayStation en Guerrilla Games  hebben nieuwe gameplayfilmpjes online gezet van Horizon Zero Dawn. Een tip: wil je niet weten hoe je de vijanden aan moet pakken, dan moet je ze vooral niet bekijken.

Nadat de natuur de wereld heeft terugveroverd van de mensheid wordt het bevolkt door robotwezens. Als de strijdster Aloy ga je op verkenning in een land vol dinobots terwijl je je eigen verleden probeert te ontrafelen. Je zult op zoek gaan naar antwoorden met de hulp van verschillende stammen, oude artifacten en geavanceerde technologieen. Jij draagt het lot van de wereld en al het leven daarop.

Horizon Zero Dawn komt 1 maart uit op PlayStation 4.

Van Gerwen: "Media trok uitspraak over Taylor uit context"

Michael van Gerwen liet eerder deze week optekenen dat dartslegende Phil Taylor twee jaar geleden al had moeten stoppen, nadat de Engelsman eerder dit jaar zijn afscheid aankondigde. Het leverde onder meer op social media de nodige boze reacties op van mensen die vonden dat Van Gerwen het recht helemaal niet had om zoiets te zeggen. 

Bij RTL7 liet de Nederlandse wereldkampioen voor de camera's echter weten dat zijn uitspraak uit de context getrokken is. "Weet je wat het is met die kranten...je geeft ze één vinger, en ze grijpen gelijk je hele hand joh. Hoge bomen vangen veel wind he, dan krijg je dat", zegt hij.

"Dat Taylor twee jaar geleden had moeten stoppen heb ik inderdaad gezegd, maar men zegt niet wat ik gelijk daarvoor zei. Mij werd gevraagd of ik denk dat Taylor nog elke week zijn topniveau op kan brengen, zoals 'vroeger', en nee, dat kan hij niet en daar maakt hij ook geen geheim van. Wat ik precies zei was dat ik, als ik Taylor was, twee jaar geleden gestopt zou zijn...áls ik op mijn absolute topniveau had willen stoppen", foeterde het groene monster.

Donderdagavond speelt hij in de Premier League tegen de Schot Peter Wright. 

South Park: The Fractured but Whole wederom vertraagd

Ubisoft heeft South Park: The Fractured but Whole opnieuw uitgesteld. Ditmaal wordt er voor de zekerheid geen nieuwe releasedatum gegeven, het staat nu gepland voor het aankomende nieuwe fiscale jaar.

Het fiscale jaar loopt van april 2017 tot maart 2018, dus het zou zomaar kunnen dat het nog lang wachten wordt. Tijdens de laatste E3 werd de game aangekondigd voor een release van december dat jaar. Dat werd uiteindelijk het eerste kwartaal van 2017, maar vandaag maakte Ubisoft bekend ook dit niet te halen. Klein detail: zijn voorganger, South Park: The Stick of Truth, kwam ook een kleine twee jaar na de originele releasedatum uit.

South Park: The Fractured but Whole wordt gemaakt voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Command & Conquer-veteranen brengen 8-bit Armies naar console

Uitgever Soedesco werkt samen met ontwikkelaar Petroglyph Games aan het digitale en boxed console-debuut van 8-Bit Armies. Ook komt er een boxed pc-versie van de game. De game zelf is al sinds april 2016 te spelen via Steam.

Het Petroglyph-team bestaat uit veteranen van Westwood Studios, de makers van Command & Conquer. Petroglyph Games heeft sinds de oprichting verschillende RTS-games ontwikkeld, zoals Grey Goo, Universe at War en Star Wars: Empire at War.

De boxed en online console versie van 8-Bit Armies bevat naast de base game ook de ‘Guardians Campaign’ DLC. Soedesco noemt de volgende features:

  • Begin direct met eenvoudig te begrijpen moderne units en gebouwen
  • Speel met- of tegen de AI en kies uit verschillende moeilijkheidsgraden
  • Gebruik classic RTS base-building mechanics om je ultieme hoofdkwartier te bouwen
  • Ontdek verschillende soorten maps en gebruik super-weapons om alles te vernietigen wat je tegenkomt
  • Twee campaigns met in totaal 40 singleplayer-missies zijn goed voor vele uren gameplay
  • Speel met je vrienden in 12 co-op missies tegen de AI
  • Speel met tot 8 spelers online in een van de vele multiplayer/skirmish map

Op welke consoles 8-Bit Armies precies te spelen gaat zijn is niet duidelijk, we hebben een mail eraan gewaagd om er achter te komen of het ook betekent dat we de game op de dan uitgekomen Nintendo Switch kunnen spelen. De consoleversies en de fysieke pc-versie komen in de zomer van 2017 uit.

Koude bitch Kolin nieuwe personage Street Fighter V

Capcom heeft het nieuwe speelbare personage voor Street Fighter V bekendgemaakt. Het gaat om Kolin, een niet geheel onbekende dame uit de franchise, die ook in het derde deel van Street Fighter al een paar keer voorbij kwam.

In de verhaalmodus van SF V kwam Kolin ook al dikwijls aan bod in de vermomming van een geheim agente. Ze is een ijskoude, met haar Russische accent en ijzige vaardigheden die voornamelijk focussen op het bevriezen van de tegenstander. Ze is beschikbaar als speelbaar personage vanaf 28 februari. Bekijk haar hieronder in actie, vergezeld door een speciaal opgenomen soundtrack van Lupe Fiasco.

Den Bosch doet proef met anoniem solliciteren

Den Bosch en mogelijk nog meer grote Brabantse steden gaan experimenteren met anoniem solliciteren. De gemeente Den Bosch heeft donderdag bekendgemaakt dat het succesvolle voorbeeld van de gemeente Den Haag wordt gevolgd.

Sollicitaties die bij de gemeente Den Bosch binnenkomen worden vanaf volgende maand anoniem gemaakt door de naam, talenkennis en het geboorteland van de kandidaat te verwijderen. Op die manier wil de gemeente discriminatie voorkomen.

De gemeente Den Haag was vorig jaar de eerste die experimenteerde met anoniem solliciteren. Er reageerden meer allochtonen op vacatures en er werden meer allochtonen in dienst genomen. Den Haag besloot om het anoniem solliciteren definitief in te voeren.

In Tilburg en Breda gaan ook stemmen op om te gaan experimenteren.

Den Bosch doet proef met anoniem solliciteren
Den Bosch doet proef met anoniem solliciteren (Foto: ANP)

'Windenergie heeft kolen ingehaald in Europa'

Windturbines hebben kolencentrales ingehaald als tweede energiebron van Europa. Volgens de Europese brancheorganisatie WindEurope bedraagt de totale capaciteit van alle windparken in de Europese Unie voor het eerst meer dan dat alle kolencentrales gezamenlijk aan energie kunnen leveren.

Er stond eind vorig jaar in totaal een kleine 154 gigawatt (GW) aan windmolens opgesteld in Europa. Dat betekent dat er op zee en op het land in 2016 per saldo voor 12,5 GW aan turbines is bijgebouwd. Daarmee was de toename van de windcapaciteit vorig jaar wel iets kleiner dan in 2015, maar toch nog altijd erg fors.

Bij kolen is juist sprake van een tegenovergestelde ontwikkeling. Tien jaar terug waren kolencentrales nog goed voor het grootste aandeel van de totale capaciteit van de Europese energievoorziening. Een aantal jaar geleden werden ze al voorbijgestreefd door gascentrales en volgens WindEurope nu dus ook door windturbines. Vierde energiebron op het lijstje van de organisatie is overigens waterkracht. Verder volgen nog kernenergie, zonnestroom en brandstofolie.

'Windenergie heeft kolen ingehaald in Europa'
'Windenergie heeft kolen ingehaald in Europa' (Foto: ANP)

Onrust jongeren houdt aan in Nieuw-West

Na de massale vechtpartij tussen scholieren vorige week in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West blijft het onrustig in de wijk. Sindsdien blijven groepen jongeren elke middag samenkomen. Ze gedragen zich baldadig en keren zich tegen de politie, schrijft stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud donderdag in een open brief aan de ouders en scholen van de vechtende jeugd.

Ongeveer zeventig jongeren gingen vorige week donderdag met elkaar op de vuist in de omgeving van het Gerbrandypark en Burgemeester de Vlugtlaan. Een ruzie tussen een jongen en een meisje lag eraan ten grondslag. Een groep scholieren moedigden de vechters aan, een andere groep probeerde de partijen uit elkaar te trekken. De politie arresteerde dertien personen.

Baadoud doet een dringend beroep op de ouders en verzorgers van de kinderen met ze te praten en hun activiteiten op social media nauwlettend in de gaten te houden.

Onrust jongeren houdt aan in Nieuw-West
Onrust jongeren houdt aan in Nieuw-West (Foto: ANP)

FOK!sporter richting Olympische Spelen - Het begin

Het plan was er al voor de Olympische Winterspelen van 2014 en voor de Zomerspelen van 2016, maar een geschikte deelnemer vinden lukte niet en dus ging het niet door, maar dit keer doen we het wel: we gaan op FOK! een jaar lang een relatief onbekende sporter volgen op weg naar de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang! Graag een groot applaus voor de eerste officiële FOK!sporter: Bruna Moura, afkomstig uit Brazilië en hard aan het werk om zich in het biatlon of het langlaufen - of natuurlijk allebei - voor de Spelen van Pyeongchang te plaatsen. 

'Spotify-baas is machtigste man in muziek'

Daniel Ek, oprichter en topman van streamingdienst Spotify, is de machtigste man in de muziekwereld. Hij staat voor het eerst bovenaan de Power 100 van muziekblad Billboard. De lijst is donderdag gepubliceerd.

De ranglijst laat de digitale revolutie in de muziek duidelijk zien. Michael Rapino van organisator en ticketsite Live Nation is derde. Op de vierde plaats staan de mensen achter Apple Music. Jeff Bezos van Amazon en Steve Boom van Amazon Music staan gedeeld twaalfde. Op de ranglijst staan ook mensen van YouTube, Facebook, Shazam, iTunes, Vevo, Snapchat en anderen van Spotify.

'Spotify-baas is machtigste man in muziek'
'Spotify-baas is machtigste man in muziek' (Foto: BuzzT)

Kinderopvang ontruimd wegens mogelijk xtc-lab

In Alkmaar is donderdag op een industrieterrein op de Hamsterkoog een kinderdagverblijf ontruimd, omdat in een nabijgelegen pand mogelijk een xtc-laboratorium zit. Dat meldt de politie.

De politie en andere eenheden zijn aanwezig, maar vanwege de veiligheid nog niet het pand binnengegaan. De mogelijk aanwezige chemicaliën kunnen voor gevaar zorgen. Daarom is er een team onderweg dat gespecialiseerd is in het ontmantelen van drugslaboratoria.

Kinderopvang ontruimd wegens mogelijk xtc-lab
Kinderopvang ontruimd wegens mogelijk xtc-lab (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Duitsland begint WK biatlon met zege op gemengde estafette

Het wereldkampioenschap biatlon is donderdag in het Oostenrijkse Hochfilzen van start gegaan met de gemengde estafette. Het leverde gelijk goud op voor Duitsland, de eerste keer dat een gemengde Duitse ploeg goud won sinds 2010. 

De eerste groep atletes leverde geen grote verschillen op, met onder meer Lisa Vitozzi (Italië), Vanessa Hinz (Duitsland), Marte Olsbu (Noorwegen), Susan Dunklee (VS) en thuisfavorieten Oostenrijk met Lisa-Theresa Hauser in de voorste regionen. Door slecht schieten van Fabienne Hartweger moest Oostenrijk de hoop al snel laten varen, terwijl drie absolute kanonnen van het vrouwenbiatlon de wedstrijd in handen namen: Dorothea Wierer uit Italië, Laura Dahlmeier uit Duitsland en de Française Marie Dorin Habert brachten hun landen halverwege in de top-3.

De eerste Duitse man, Arnd Peiffer, schoot alles feilloos raak en bouwde zo een mooie voorsprong op de Italiaan Lukas Hofer op. Quentin Fillon Maillet moest namens Frankrijk de strafronde in, maar met slotloper Martin Fourcade hadden de Fransen nog een ijzer in het vuur. Dat bleek: hij maakte veel tijd goed en ging met de Russische slotloper Anton Shipulin de strijd aan. Na de laatste schietbeurt was duidelijk dat de Duitse slotloper, Simon Schempp, niet meer bijgehaald zou worden, maar onderling vochten Fourcade en Shipulin een stevig duel uit. Uiteindelijk was het de veelvoudig World Cup-kampioen Fourcade die de sterkste was. Hij sprintte naar plek twee, voor Shipulin, maar Schempp schonk Duitsland het eerste goud van het WK. 

VVD'er doet een PVV'tje: geen jonge mannen uit Midden-Oosten

De grenzen moeten dicht voor jonge mannen uit het Midden-Oosten. Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes donderdag tegen radiozender BNR. Volgens haar dreigt West-Europa een soort Eurabia te worden.

"Het mengt voor geen meter", aldus Berckmoes over de verschillen in cultuur en geloof. Door de enorme bevolkingsgroei daar komen jonge mannen uit Afrika en het Midden-Oosten hiernaartoe. Die migratie moet gewoon stoppen, zegt ze. "Daar moeten we onze grenzen goed tegen afschermen." Volgens BNR doet de waarschuwing van Berckmoes denken aan PVV-leider Geert Wilders, die ageert tegen de komst van "islamitische testosteronbommen".

Met name het islamitisch geloof is een gewelddadig geloof, zegt de VVD-politica. "Ik krijg hier geheid gedonder mee, maar I don't care', aldus Berckmoes, die niet op de VVD-lijst voor de komende verkiezingen staat.

Of ze wel geld krijgt uit de VVD-campagnekas om op deze wijze het nieuws te halen, is niet bekend. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft laten weten dat dit "een goeie verklaring [is] waarom ze niet meer op de VVD lijst staat."

VVD'er: geen jonge mannen uit Midden-Oosten
VVD'er: geen jonge mannen uit Midden-Oosten (Foto: ANP)

'Aanslag in Duitsland voorkomen'

Honderden Duitse politiemensen hebben donderdag invallen gedaan in verscheidene panden, vooral in Göttingen, waar jihadisten werden vermoed. De invallen in de universiteitsstad hebben volgens de Duitse autoriteiten mogelijk een aanslag voorkomen die twee verdachten op korte termijn wilden plegen.

De twee in Duitsland geboren verdachten zijn tijdens de invallen gearresteerd. Het gaat om Duitsers met een Algerijnse en met een Nigeriaanse achtergrond. De politie kwam in actie op grond van informatie van de inlichtingendienst. Bij de huiszoekingen zijn vuurwapens en munitie gevonden.

'Aanslag in Duitsland voorkomen'
'Aanslag in Duitsland voorkomen' (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wikipedia verbiedt Daily Mail als bron

De Britse tabloid Daily Mail mag niet meer als bron worden gebruikt op Wikipedia. De krant is onbetrouwbaar, is het oordeel van de beheerders van de Engelstalige online encyclopedie.

De krant maakt zich volgens de 'administrators' schuldig aan "slecht controleren van feiten, sensatiezucht en keiharde verzinsels". En als de Daily Mail iets meldt dat wel betrouwbaar is "moeten er ook betere bronnen bestaan, die in plaats daarvan kunnen worden gebruikt". Wikipedia vraagt zijn gebruikers nu om de vele duizenden verwijzingen naar de Daily Mail te controleren en de links waar nodig te vervangen.

De Engelstalige Wikipedia telt ruim 5,3 miljoen artikelen.

Wikipedia verbiedt Daily Mail als bron
Wikipedia verbiedt Daily Mail als bron (Foto: BuzzT)

StemWijzer over de miljoen gebruikers

Ruim een miljoen mensen hebben sinds maandag gebruikgemaakt van de StemWijzer. Dat meldt directeur Eddy Habben Jansen van ProDemos, de maker van de site, donderdag.

ProDemos kan door een extra beveiliging sinds dinsdag alleen nog maar zien hoeveel mensen aan de StemWijzer beginnen, niet het aantal dat de test afmaakt. Maandag ontdekte beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze een 'gat' in de code, waardoor hij kon zien hoe vaak mensen het advies kregen op een bepaalde partij te stemmen. ,,Het ging niet om privacygevoelige gegevens", verzekert Habben Jansen. De problemen werden dinsdag opgelost. Sindsdien is de site betrouwbaar, aldus Habben Jansen.

De StemWijzer trok bij de verkiezingen vier jaar geleden 4,8 miljoen bezoekers.

StemWijzer over de miljoen gebruikers
StemWijzer over de miljoen gebruikers (Foto: ANP)

BelgiŽ treedt op tegen marihuana-app

Een app waarmee wietrokers eenvoudig aan marihuana kunnen komen, valt in slechte aarde bij de autoriteiten in Brussel. De app genaamd 'Weeder' komt uit Frankrijk, maar aangezien er geen coffeeshops zijn in België, voorziet het ook daar in een behoefte.

Met de 'Uber voor cannabis' kunnen koper en aanbieder elkaar makkelijk vinden. Op de gratis app wordt het woord 'dépannage' gebruikt om via geolokalisatie een dealer te vinden. Dat valt te vertalen als: kun je me uit de brand helpen?

Justitie trapt daar niet in en stelt deze praktijk gelijk aan drugshandel. In een verklaring waarschuwt het Openbaar Ministerie in Brussel donderdag dat daar volgens de wet drie maanden tot vijf jaar cel en boetes van 1000 tot 100.000 euro op staat. Het OM zegt "specifieke maatregelen"te treffen tegen deze (straat)handel in cannabis, maar gaf daar geen details over.

België treedt op tegen marihuana-app
België treedt op tegen marihuana-app (Foto: BuzzT)

Al zeventien landen steunen abortusfonds Ploumen

Het fonds She Decides van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) kan al rekenen op steun van zeventien andere landen. Het fonds moet de gevolgen van een anti-abortusbesluit van de Amerikaanse regering ongedaan maken. Die zette onlangs een streep door een aantal voorzieningen voor gezinsplanning voor miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden.

Onder meer Canada, België, Luxemburg, Zweden en Finland hebben publiekelijk hun steun voor het fonds uitgesproken, de andere landen willen daar later mee naar buiten treden, zegt een woordvoerster van het ministerie.

Het kabinet stort 10 miljoen euro in het fonds. Op 2 maart is er in België een internationale conferentie over het onderwerp. Dat land maakte donderdag bekend ook 10 miljoen te storten. Op de conferentie in Brussel laten ook de andere landen weten hoeveel geld ze in het fonds gaan steken.

Internationaal is er veel aandacht voor het initiatief van de minister. Ook veel particulieren willen geld geven. Op sociale media stromen steunbetuigingen van over de hele wereld binnen. Ploumen zelf heeft al aangegeven iets te zien in een internationaal benefietconcert, à la Live Aid in 1985.

Al zeventien landen steunen fonds Ploumen
Al zeventien landen steunen abortusfonds Ploumen (Foto: ANP)

Ook SBS komt met verkiezingsshow

In navolging van de Publieke Omroep en RTL gaat ook SBS6 zich mengen in de Tweede Kamerverkiezingen. Op 8 maart zendt de zender twee uur live uit waarin een aantal belangrijke politieke thema's worden behandeld met de lijsttrekkers.

De thema's in De Stem van Nederland zijn criminaliteit, immigratie, gezondheidszorg, ouderenzorg en sociale zekerheid. Elke onderwerp is 'geadopteerd' door een bekend SBS-gezicht, respectievelijk Lucille Werner, André van der Toorn, Patty Brard, Rob Geus en Kees Tol. Zij leggen vragen van burgers voor aan de politici.

SBS wil met het programma de kloof dichten tussen 'de burger en de politiek'. De show wordt gepresenteerd door Hart van Nederland-gezichten Sandra Schuurhof, Marlayne Sahupala en Selma van Dijk.

Ook SBS komt met verkiezingsshow
Ook SBS komt met verkiezingsshow (Foto: BuzzE)

Overspannen PVV'er krijgt geen schadevergoeding

Een van de twee oud-medewerkers van de PVV die een zaak tegen zijn oud-werkgever had aangespannen, heeft die verloren. Hij had de partij aangeklaagd omdat hij, naar eigen zeggen, gebukt ging onder een absurde werkdruk. De rechter ging daar niet in mee. Er was ruim twee ton schadevergoeding geëist.

De Haagse rechtbank oordeelde dat de oud-medewerker onvoldoende bewijs had geleverd om aan te tonen dat de PVV "ernstig verwijtbaar had gehandeld". De werknemer heeft wel aan de bel getrokken over de hoge werkdruk, maar heeft geen vervolgstappen gezet toen de situatie niet verbeterde en er is ook geen schriftelijk bewijs voor.

Naar eigen zeggen vertrok de medewerker niet, omdat hij wel solliciteerde maar nergens werd aangenomen: "ik draag het stigma van PVV'er mee". Het hof liet zich niet uit over de juistheid van die bewering, maar zag er ook geen grond in om een schadevergoeding toe te kennen.

De PVV moet hem wel ruim elfduizend euro transitievergoeding betalen. Volgens de advocaat is de cliënt hier tevreden mee omdat hij genoegdoening gekregen heeft, en omdat hij eindelijk van de PVV af is omdat ze zelfs een schadevergoeding van hem hadden geëist.

De zaak tegen de andere oud-medewerker, die meer dan drie ton schadevergoeding wil zien, loopt nog. In die zaak lijkt meer papieren bewijs te zijn, en daarnaast heeft onderzoek van de Arbeidsinspectie aangetoond dat er bij de PVV wel degelijk misstanden zijn, zoals het overtreden van de arbeidstijdenwet.

Sekstape Patricia Paay online gezet

Patricia Paay heeft het zolang mogelijk proberen tegen te houden, maar het bleek vergeefse moeite. Haar sekstape is namelijk vanmiddag op internet gezet,

Uit de beelden blijkt dat de gilf niet vies is van een beetje plasseks. Paay wordt in het filmpje namelijk getrakteerd op een zogeheten 'Golden Shower'.

Gek op bejaardenseks? Dan kun je de seksvideo op twitter van Patricia Paay zelf opzoeken. Fap ze!

- Google is je vriend. Gelieve de link niet in de comments te plaatsen. Dit is strafbaar.

Udate 16.48 uur
GeenStijl heeft, onder druk van de advocaat van Paay, de seksvideo van de website verwijderd. De site linkte door naar een tweet waarin de beelden te zien waren. Donderdagavond stond hierover een kort geding gepland.

De advocaat bevestigt daarmee wel dat de beelden authentiek zijn. Woensdag zei hij in De Telegraaf nog dat de beelden zijn gefotoshopt.

Al de hele week wordt de zaak breed uitgemeten in de media. Patricia stapte maandag naar de politie vanwege seksueel getinte beelden die van haar in omloop zouden zijn. Ze beweerde toen dat ze werd gechanteerd vanwege een zakelijk conflict.

UEFA zet in op 16 tickets voor WK 2026

De UEFA hoopt het voor elkaar te krijgen dat zestien Europese landen mogen deelnemen aan het WK van 2026. Vorige maand werd duidelijk dat het WK van 2026 liefst 48 landen zal tellen. Aleksander Ceferin, de voorzitter van de UEFA, wil dus zestien toegangsbewijzen voor Europa aanvragen. Hij hoopt bovendien dat de Europese deelnemers elkaar niet kunnen tegenkomen in de groepsfase.

Ceferin zei dat op een bijeenkomst van de UEFA in het Zwitserse Nyon. Sinds het mondiale eindtoernooi van 1998 in Frankrijk kende het WK altijd 32 deelnemers, maar vanaf 2026 worden dat er dus een stuk meer.

Waar dat toernooi wordt gehouden, is nog niet bekend. De deelnemende landen worden verdeeld in zestien groepen van drie ploegen. Vervolgens gaan de groepswinnaar en de nummer twee rechtstreeks naar de knockout-fase.

'Maatschappij niet klaar voor digitalisering'

Door de verregaande digitalisering zijn de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties onvoldoende toegerust om fundamentele mensenrechten te beschermen. Dat concludeert het Rathenau Instituut in een donderdag verschenen onderzoek, in opdracht van de overheid.

De onderzoekers wijzen erop dat data en software steeds meer onze beslissingen en gedrag beïnvloeden. "Nepnieuws speelt een rol bij verkiezingen. Platformen zoals Airbnb, Facebook en Uber verzamelen informatie over ons en beïnvloeden onze keuzes. Slimme speelgoedpoppen en smart-tv's luisteren met ons mee. Robots in de zorg roepen de vraag op of we recht hebben op menselijk contact", stelt Rathenau.

De aandacht gaat nu vooral uit naar privacy en veiligheid. "Maar er is veel minder aandacht voor andere publieke waarden die door digitalisering evengoed onder druk staan zoals gelijke behandeling, menselijke waardigheid en ongelijke machtsverhoudingen", aldus het onderzoekinstituut.

'Maatschappij niet klaar voor digitalisering'
'Maatschappij niet klaar voor digitalisering' (Foto: BuzzT)

Ook Nadal meldt zich af voor Rotterdam

Na Stanislas Wawrinka heeft ook Rafael Nadal zich afgemeld voor het ATP-toernooi in Rotterdam, dat komende week gespeeld wordt. De Spanjaard stond vorige maand nog in de finale van de Australian Open, maar zegt rust te moeten houden om blessures te voorkomen.

"Het spijt me heel erg dat ik moet melden dat ik niet in staat ben om volgende week in Rotterdam te spelen", aldus Nadal. "Dit seizoen begon ik goed, maar de Australian Open heeft me veel energie gekost. Mijn artsen hebben mij daarom ten strengste aangeraden om rust te nemen, zodat ik goed herstel en niet weer geblesseerd raak. Dat het voor de Nederlandse fans teleurstellend is snap ik. Ik ben toernooidirecteur Richard Krajicek dankbaar voor de steun."

Krajicek zelf is afzeggingen van wereldtoppers wel gewend, maar uiteraard is hij wederom teleurgesteld. "Dit is een grote domper, we hadden ons heel erg op Nadal verheugd in Rotterdam. Een vervanger regelen is helaas niet gelukt: we hebben de hele top-5 van de wereld en Roger Federer gevraagd, maar geen van hen was beschikbaar." Marin Cilic, de mondiale nummer zeven, is nu de hoogstgeplaatste speler in Rotterdam, voor Dominic Thiem.

170 kilo coke tussen diepvriesgroenten

De Belgische douane heeft onlangs 170 kilo cocaïne aangetroffen in een container met diepvriesgroenten. De 150 drugspakketten waren verstopt in rugzakken.

De politie in het Spaanse Alicante had de Belgen getipt over een drugstransport vanuit Peru dat naar de haven van Antwerpen onderweg was. De Spanjaarden deden al langer onderzoek naar de smokkelbende die hiervoor verantwoordelijk zou zijn.

De vondst dateert van 24 januari, maar werd pas donderdag bekendgemaakt door het Belgische ministerie van Financiën. Voor zover bekend zijn geen aanhoudingen verricht.

170 kilo coke tussen diepvriesgroenten
170 kilo coke tussen diepvriesgroenten (Foto: ANP)

Gordon de moraalridder maakt ruzie

Paays film is gelekt (pun intended) en wie staat er op de barricaden haar te helpen? Juist, Gordon. Heeft het over wat kan en niet kan enzovoort.

Gordon, nooit verlegen om iemand een nekschot toe te wensen, gaat van leer op Facebook. Ene Dennis van Roon zegt heel terecht: ' Dennis van Roon Och, onze moraalridder. De man die zelf vaak genoeg mensen voor schut/ te kakken heeft gezet of volledig tot de grond heeft afgebrand op radio en tv gaat ons nu vertellen wat wel of niet door de beugel kan. Cabaret van de bovenste plank, man man man'

Waarop Gordon antwoord: "Gordon Heuckeroth Als ik zo'n kop als jou had was ik clown geworden." 

Pak je popcorn en lees mee! 

Cyberaanval vliegveld Brussel door tiener VS

Een Amerikaanse tiener heeft in de nacht na de aanslag op de luchthaven van Brussel een cyberaanval gepleegd op de website en informatiesystemen van het vliegveld. De FBI heeft zijn woning in Pittsburgh doorzocht en hem verhoord. De jongen heeft bekend, liet het federaal parket in België donderdag weten.

Hoewel de hackpoging niet lukte, hebben de Belgische autoriteiten een onderzoek ingesteld en de hulp van de Amerikanen ingeroepen. De aanval stond "volledig los" van de aanslagen op de Brusselse metro en het vliegveld in Zaventem van 22 maart 2016, aldus het parket. Uit het onderzoek is gebleken dat de jongen van naar verluidt veertien jaar geen terroristische motieven had.

Bij de aanslagen kwamen naast de drie zelfmoordterroristen 32 mensen om. Er vielen meer dan driehonderd gewonden.

Cyberaanval vliegveld Brussel door tiener VS
Cyberaanval vliegveld Brussel door tiener VS (Foto: BuzzT)

110.000 natte gleuven zien Fifty Shades Darker

Veel filmcritici waren er niet over te spreken, maar dat heeft tienduizenden hitsige vrouwen niet tegengehouden om woensdagavond naar de eerste vertoningen van Fifty Shades Darker te gaan. Een recordaantal van bijna 110.000 bezoekers gingen naar de speciale Ladies Night van het erotisch getinte filmdrama. Dat meldt distributeur Universal Pictures International donderdag.

Het vorige Ladies Night-record stond op ruim 88.000 bezoekers, niet geheel verrassend voor het eerste deel van de Fifty Shades-trilogie uit 2015. Het derde deel, Fifty Shades Freed, moet volgend jaar uitkomen.

Vorige maand meldde Pathé al dat in de voorverkoop 33.000 Ladies Night-tickets voor Fifty Shades Darker waren gekocht. Daarmee brak de film een record van Magic Mike XXL.

110.000 vrouwen zien Fifty Shades Darker
110.000 vrouwen zien Fifty Shades Darker (Foto: BuzzE)

Proces Decembermoorden toch weer uitgesteld

De Surinaamse Krijgsraad heeft donderdag besloten het proces over de Decembermoorden toch weer uit te stellen. Het 8 decemberproces is uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum. De rechter nam dit besluit nadat het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep had aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad om door te gaan met het proces.

De planning was dat donderdag het requisitoir gehouden zou worden, met daarin de eis voor een straf of vrijspraak. Hoewel deze gang van zaken teleurstellend is voor de nabestaanden van de slachtoffers, hielden velen toch rekening met de mogelijkheid dat de advocaten van Desi Bouterse een poging zouden doen het proces te vertragen of te stoppen.

Op 30 januari gaf de president van de Krijgsraad het OM ook al de gelegenheid zijn requisitoir te houden, maar de aanklager vroeg toen uitstel.

Desi Bouterse is president van Suriname en hoofdverdachte in het 8 decemberproces. Hij wordt verdacht van de betrokkenheid van de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982.

Proces Decembermoorden toch weer uitgesteld
Proces Decembermoorden toch weer uitgesteld (Foto: ANP)

'Dopingrazzia' in teamhotel biatleten Kazakhstan op WK

Het wereldkampioenschap biatlon in Hochfilzen begint donderdagmiddag, maar het is al opgeschrikt door groot dopingnieuws. De Oostenrijkse politie is woensdagavond het hotel van het Kazachse team binnengevallen. Men was op zoek naar doping en materiaal dat daarvoor gebruikt wordt en dat is precies wat men gevonden lijkt te hebben.

De Oostenrijkse justitie liet weten dat zo'n dertig agenten bij de doorzoeking van het hotel betrokken waren. Het Kazachse team had men al een kleine maand op de korrel, nadat in januari bij een benzinestation in Tirol pakjes gevonden werden met een dubieuze inhoud - gebruikte naalden, ampullen, infusen, accreditaties voor biatlonwedstrijden en meer van dergelijk spul. 

De internationale biatlonbond IBU is op de hoogte gebracht en werkt uiteraard volledig mee met het onderzoek. Kazachstan mag vooralsnog wel van start gaan op de gemengde estafette, die donderdag om 14.45 uur begint en waarmee het WK geopend wordt. 

Update 14.25 uur

Manas Houssin, de grote baas van de Kazachse biatlonbond, heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. "Op 23 januari heeft de politie in Inzell medisch afval gevonden met daarbij de accreditatie van onze teamarts. Dat is de reden voor het onderzoek. Verboden middelen zaten daar niet bij en voor zover ik weet geldt dat ook niet voor de gisteren gevonden middelen. We hebben overal de benodigde papieren voor. Dat we gisteren niet bij de openingsceremonie waren komt puur doordat vrijwel het hele team gisteren pas hier is aangekomen na de Universiade in Kazakhstan", zegt Houssin. "De sfeer in het team is onaangetast, iedereen is overtuigd van onze onschuld."  

Witte Huis-petitie Lubach over de helft

De petitie die in Amerika werd opgezet na een item uit Zondag met Lubach waarin Nederland zich zogenaamd voorstelt aan president Donald Trump is over de helft. Al meer dan 53.000 mensen hebben de oproep aan het Witte Huis om Nederland officieel te erkennen 'als tweede land' ondertekend.

De petitie staat op een speciale website van het Witte Huis waarop gewone burgers dergelijke verzoeken kunnen indienen. Wanneer 100.000 mensen de petitie binnen een maand tekenen, wordt het verzoek ingezien door de Amerikaanse overheid en moet die met een reactie komen. De petitie loopt op 23 februari af.

In de afgelopen weken leek het even of de petitie door niemand werd ondersteund omdat de teller steeds op 1 bleef staan. Nu lijkt het aantal ondertekenaars uiteindelijk toch op te lopen. Zondag met Lubach-presentator Arjen Lubach herhaalt donderdag op Twitter dat zijn team er niets mee te maken heeft.

De video over Nederland ging eind januari de hele wereld over. Tientallen miljoenen mensen zagen het filmpje op Facebook, YouTube of op televisie. Inmiddels zijn er vele spin-offs gemaakt. De Duitse komiek en televisiepresentator Jan Böhmermann moedigde andere landen aan om een zelfde video te maken. Deze zijn verzameld op de website everysecondcounts.eu. De teller staat inmiddels op achttien.

'Auto-industrie leert niet van dieselgate'

De auto-industrie en de lidstaten hebben hun houding niet gewijzigd sinds het dieselschandaal. Verschillende landen weigeren emissiegegevens te delen met Brussel, dat opheldering eist over het falen van de nationale toezichthouders om gesjoemel met dieselauto's boven water te krijgen.

Dat zei EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) donderdag in het EU-parlement op de laatste zitting van de onderzoekscommissie naar 'dieselgate'. Bienkowska begon in december een juridische procedure tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, omdat zij de milieuregels niet naleven.

Het parlement wil naar aanleiding van het dieselschandaal het huidige systeem hervormen. Nu zijn de nationale autoriteiten - in Nederland de RDW - verantwoordelijk voor de emissietesten van motoren, de typegoedkeuring van auto's en het markttoezicht.

'Auto-industrie leert niet van dieselgate'
'Auto-industrie leert niet van dieselgate' (Foto: ANP)

Sneeuwstorm treft verkeer New York

Een sneeuwstorm raast donderdag over het noordoosten van de Verenigde Staten. Het verkeer in de regio New York is voor een deel stilgelegd. Scholen blijven gesloten. De metro heeft diensten afgelast en minstens een vijfde van de busverbindingen vervalt voorlopig.

Particulieren is aangeraden niet met de auto op pad te gaan. Meer dan 3000 mensen zijn met sneeuwruimers ingezet om wegen zo veel mogelijk open te houden. Op de vliegvelden van de regio zijn donderdagochtend bijna 1700 vluchten afgelast, 1050 op de New Yorkse luchthavens JF Kennedy en LaGuardia en circa zeshonderd vluchten in Newark.

De weerdiensten verwachten dat er op verscheidene plaatsen wel 30 centimeter sneeuw valt, onder meer in de Bronx in de stad New York. De regio kan naar verwachting donderdag aan het begin van de avond al terugkeren naar de normale gang van zaken, want dan is sneeuwstorm naar verwachting weer voorbij.

Sneeuwstorm treft verkeer New York
Sneeuwstorm treft verkeer New York (Foto: ANP)

Meer Twitteraars, toch weer verlies

Twitter heeft afgelopen kwartaal het aantal maandelijks actieve gebruikers zien toenemen naar 319 miljoen. Dat waren er 2 miljoen meer dan een kwartaal eerder, maakte de berichtendienst donderdag bekend. Het bedrijf probeert een groter publiek te bereiken met videodiensten, terwijl het een uitstroom van gebruikers probeert te voorkomen door beledigingen, bedreigingen en misbruik van accounts aan te pakken. Twitter leed desondanks opnieuw verlies.

De omzet was in de laatste drie maanden van 2016 717 miljoen dollar. Dat was slechts 1 procent meer dan een jaar eerder, onder meer doordat de inkomsten uit advertenties licht afnamen. Het bedrijf leed een nettoverlies van 167 miljoen dollar, na een min van 90 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2015.

Twitter staat de laatste tijd weer vol in de schijnwerpers, omdat de Amerikaanse president Donald Trump zijn voornemens en grieven doorlopend via tweets de wereld in stuurt. In de markt werd gehoopt dat het bedrijf hiervan zou profiteren, maar daar is voorlopig niets van te merken.

In heel 2016 steeg de omzet van Twitter met 14 procent, naar 2,5 miljard dollar. Net als een jaar eerder telde het nettoverlies op tot circa een half miljard dollar.

Meer Twitteraars, toch weer verlies
Meer Twitteraars, toch weer verlies (Foto: BuzzT)

'Extra kosten stemmen optellen geen zorg'

Als het volledig handmatig optellen van uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gemeenten op kosten jaagt, dan moet daar op een "schappelijke manier" mee worden omgegaan. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd.

Plasterk besliste vorige week dat het hele proces van stemmen optellen handmatig moet. Dit om te voorkomen dat er na de verkiezingen een zweem van manipulatie over de verkiezingen komt te hangen. Hoewel de stembiljetten met de hand worden geteld, zou het hulpprogramma voor het berekenen van de uitslag kwetsbaar kunnen zijn, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws.

Deze week is gesproken met vertegenwoordigers van de gemeenten. De minister zegt dat hij zich realiseert dat hij veel vraagt van de gemeenten. Volgens hem is het desnoods nodig om "met pizza's en red bull iets langer door te werken".

Rekenhulpmiddelen
Volgende week wordt nog een keer gesproken over de details. Het gaat dan onder meer over welke rekenhulpmiddelen eventueel nog wel gebruikt kunnen worden.

Plasterk stelt dat de nieuwe Tweede Kamer gewoon, zoals gepland, op 23 maart kan worden geïnstalleerd. Voor de voorlopige uitslag meteen na de verkiezingen op 15 maart voorziet hij ook geen probleem. Dan worden de tellingen doorgebeld. Software komt daar volgens Plasterk niet aan te pas.

De Kiesraad liet vorige week weten dat de beslissing om alles handmatig te doen grote druk legt op gemeenten, hoofdstembureaus en de Kiesraad om op tijd een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen.

'Extra kosten stemmen optellen geen zorg'
'Extra kosten stemmen optellen geen zorg' (Foto: ANP)

Veldrijden in Hulst: "Wie duikt als eerste de vijver in?"

In Hulst in Zeeuws-Vlaanderen wordt zondag voor het eerst een internationale topveldrit georganiseerd. Er wordt al druk over het parcours gepraat en met name één bepaalde afdaling staat in de belangstelling: na deze korte afdaling volgt namelijk een bochtje, wat op zich niet bijzonder is, maar het juist aansnijden van die bocht is voor veldrijders die geen zin hebben in een nat pak toch wel een vereiste, getuige de foto's...

Bij het Nieuwsblad is men overigens alvast op de fiets gestapt om de boel eens te verkennen:

Syberia 3 komt uit in april

Mindscape BV kondigt aan dat Syberia 3, de nieuwste game van de Franse kunstenaar Benoit Sokal, op 20 april uitkomt op PlayStation 4, Xbox One en Windows/Mac en later dit jaar tevens voor Nintendo Switch.

In de avonturengame Syberia 3 speel je weer als Kate Walker. Nadat we in het tweede deel afscheid namen van Kate Walker op de ijzige vlaktes van Siberië, blijkt ze in Syberia 3 voor dood achtergelaten. Ze wordt gevonden aan de kust door het Youkol-volk, een nomadenvolk dat zich bekommert om de sneeuwstruisvogels tijdens de migratie. Kate besluit de nomaden te helpen en te voldoen aan de meest vreemde tradities van hun voorvaderen. De reis voltrekt zich door een landschap dat afwisselend betoverend en onherbergzaam woest is. Hier beleeft Kate haar fantastische maar tevens gevaarlijke avonturen, met achtervolgers die haar steeds dicht op de hielen zitten…

Parijs bouwt afzetting rond Eiffeltoren

Parijs plaatst een permanente afzetting rond de Eiffeltoren om het risico op een aanslag door terroristen te verkleinen. De gemeente trekt 20 miljoen euro voor het project uit.

De Franse hoofdstad heeft zelf nog niets concreets gepland maar wacht op voorstellen. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een muur, hek of een andere barrière. De gemeente beschouwt de toeristische trekpleister als een risico voor terrorisme. Jaarlijks vinden ongeveer 7 miljoen bezoekers hun weg naar de toren die in 1889 voor het publiek openging.

Parijs bouwt afzetting rond Eiffeltoren
Parijs bouwt afzetting rond Eiffeltoren (Foto: ANP)

GreedFall, de nieuwe fantasy RPG van Spiders

Spiders, ontwikkelaar van onder andere Bound by Flame en The Technomancer, komt wederom met een fantasy RPG, dit keer met de naam GreedFall.

In een magische wereld vol met wapentuig uit de 17e eeuw, zal de speler in GreedFall een eiland vol oude geheimen verkennen. Je zal echter niet de enige zijn, aangezien er ook schattenjagers op de loer liggen. De bewoners van het eiland zullen ook niet altijd meewerken aan je zoektocht, evenals het dierenrijk van het nog niet benaamde eiland. Volgens de ontwikkelaar gaat de game vooral over strijden, diplomatiek, bedrog en sluipen. Bekijk de trailer hieronder om meer te weten te komen over de stijl van GreedFall.

GreedFall komt in 2018 voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

OM: bijna 11 jaar cel webcamafperser Aydin C.

De 38-jarige Aydin C. uit Tilburg moet van het Openbaar Ministerie (OM) voor aanranding en afpersing via de webcam tien jaar en acht maanden de cel in. Voor de rechtbank in Amsterdam spraken de aanklaagsters donderdagochtend van "een geraffineerde, manipulatieve man", die zich toelegde op "seksuele machtsuitoefening" en "levens letterlijk kapot heeft gemaakt".

C. zou onder meer 34 minderjarige meisjes en vijf homoseksuele mannen hebben afgeperst nadat hij ze eerst tot seksuele handelingen voor de webcam had verleid. Hij is daarnaast beschuldigd van productie, bezit en verspreiding van kinderporno, oplichting, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit.

Met de strafeis ging het OM zo ver als de wet toestaat, benadrukte aanklaagster Annet Kramer. Zij vond de eis gezien de jarenlange teistering die de slachtoffers hebben moeten ondergaan ,,nauwelijks passend te noemen", maar volgens haar biedt de wet geen ruimte voor een zwaardere straf.

Binnen de mogelijkheden die er zijn moet C. - in het belang van zowel de slachtoffers als de samenleving - ,,zo lang mogelijk weg", zei ze. ,,En dat verdient hij ook. Deze verdachte houdt zijn kaken stijf op elkaar en weigert in welke vorm dan ook verantwoording af te leggen. Er is geen enkele omstandigheid te bedenken die strafverminderend kan werken. Het is tijd om af te rekenen."

OM: bijna 11 jaar cel webcamafperser Aydin C.
OM: bijna 11 jaar cel webcamafperser Aydin C. (Foto: ANP)

'Deze man is digitale misdadiger van formaat'

"Dit onderzoek heeft een inkijk gegeven in het leven van iemand die vrienden en buren omschrijven als een rustige man, maar in feite een digitale misdadiger van formaat is. Een dwingende man, die de belangen van jonge en kwetsbare slachtoffers stelselmatig negeerde en feilloos wist hoe hij hen moest manipuleren. Zijn wil was wet."

Dit zei aanklaagster Janneke Weening donderdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam bij het begin van het requisitoir in de zaak tegen Aydin C. De 38-jarige Tilburger staat terecht voor het afpersen van 34 jonge meisjes en vijf homoseksuele mannen, die hij voor de webcam eerst seksuele handelingen had laten verrichten. In totaal liggen er 72 beschuldigingen, uiteenlopend van zedenmisdrijven en bezit van kinderporno tot computervredebreuk en afpersing.

In het proces, dat eind januari van start ging, heeft C. geen vragen beantwoord of verklaringen willen afleggen. Donderdag hoort hij welke strafeis het Openbaar Ministerie (OM) voor hem in petto heeft. Naar verwachting spreken de aanklaagsters die eind van de ochtend uit.

'Deze man is digitale misdadiger van formaat'
'Deze man is digitale misdadiger van formaat' (Foto: ANP)

Sprinkhanenplaag in Bolivia

Enorme hoeveelheden sprinkhanen doen zich in het oosten van Bolivia te goed aan de landbouwoogst. De overheid heeft alarm geslagen en omgerekend 650.000 euro uitgetrokken om de plaag te bestrijden.

Een week geleden verscheen uit het niets een grote hoeveelheid sprinkhanen in de buurt van de stad Santa Cruz, in een regio waar veel voedsel en vlees wordt geproduceerd. De insecten vreten er het maïs en het gierst (graan met kleine korrels) van het land. De autoriteiten zeggen dat in een mum van tijd al 1000 hectare landbouwgrond is kaalgevreten.

De meest toegepaste methode om de sprinkhanen te verdrijven en verdelgen is uitroken.

Sprinkhanenplaag in Bolivia
Sprinkhanenplaag in Bolivia (Foto: ANP)

Kramer met bizarre tijd naar achtste wereldtitel 5000 meter

Schaatser Sven Kramer is voor de achtste keer wereldkampioen geworden op de vijf kilometer. In het Zuid-Koreaanse Gangneun zette de Nederlander een weergaloze rit neer tegen Jorrit Bergsma, die zich gewonnen moest geven.

De twee begonnen erg snel en gingen lang precies gelijk met elkaar op. Na drie kilometer zat er welgeteld 0,01 seconde tussen de twee, maar op 3400 meter plaatste Kramer een fantastische aanval. Met rondjes 28,7, 28,6 en 28,8 schudde hij Bergsma definitief van zich af en het bracht hem uiteindelijk naar een ongelooflijke tijd van 6:06,82 minuten. Dat is een verbetering van het wereldrecord laaglandbanen van bijna drie seconden en het is zelfs de zevende tijd die ooit gereden is, inclusief bloedsnelle banen als Calgary en Salt Lake City - de hooglandbanen. 

Met 6:09,33 reed Bergsma wel naar het zilver, terwijl achter hem Peter Michael geschiedenis schreef. De voormalig inlineskater snelde in een dik persoonlijk record van 6:11,67 naar het brons, de eerste WK-medaille ooit voor Nieuw-Zeeland in het schaatsen. 

WK afstanden - Uitslag 5000 meter:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Sven Kramer NED 6:06.82  
2 Jorrit Bergsma NED 6:09.33 2.51
3 Peter Michael NZL 6:11.67 4.85
4 Douwe de Vries NED 6:13.70 6.88
5 Ted-Jan Bloemen CAN 6:14.73 7.91
6 Sverre Lunde Pedersen NOR 6:15.77 8.95
7 Patrick Beckert GER 6:16.52 9.70
8 Jordan Belchos CAN 6:16.92 10.10
9 Bart Swings BEL 6:17.20 10.38
10 Alexis Contin FRA 6:18.87 12.05
11 Michele Malfatti ITA 6:20.40 13.58
12 Andrea Giovannini ITA 6:21.78 14.96
13 Nicola Tumolero ITA 6:22.31 15.49
14 Moritz Geisreiter GER 6:23.71 16.89
15 Ryosuke Tsuchiya JPN 6:25.95 19.13
16 Shane Williamson JPN 6:27.29 20.47
17 Viktor Hald Thorup DEN 6:27.37 20.55
18 Danila Semerikov RUS 6:28.16 21.34
19 Dmitry Babenko KAZ 6:28.41 21.59
20 Danil Sinitsyn RUS 6:41.89 35.07

Gratis wifi in basiskamp Mount Everest

Bergbeklimmers die in de basiskampen van de Mount Everest wachten op de juiste weersomstandigheden voor hun klim naar de top, hoeven zich niet meer te vervelen. De Nepalese telecomwaakhond gaat namelijk gratis wifi aanleggen in het Lukla-Everest Basiskamp en het Annapurna Basiskamp.

Om de verbinding aan te leggen wordt gebruikgemaakt van glasvezelkabels. Daarvoor worden speciale kabels gebruikt die tegen koude en ijs kunnen. Als dat niet werkt op de grote hoogte, dan wordt naar andere technieken als microgolven gekeken. Het Lukla-Everest Basiskamp ligt op 5380 meter hoogte, het Annapurna Basiskamp op 4130 meter.

De wifizones moeten niet alleen de toeristensector helpen. Ook wordt de communicatie tijdens natuurlijke rampen en ongelukken verbeterd.

Het is niet de eerste poging om de basiskampen digitaal te ontsluiten. In 2010 had de Nepalese telecomaanbieder Ncell al 3G aangeboden in het Lukla-Everest Basiskamp. Dat werd echter geen succes.

Gratis wifi in basiskamp Mount Everest
Gratis wifi in basiskamp Mount Everest (Foto: BuzzT)

Duitser raast met 188 km per uur door dorp

De politie heeft in het Beierse dorp Bergkirchen een automobilist geklokt op 188 kilometer per uur. Dat was binnen de bebouwde kom, waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur bedraagt.

De 27-jarige chauffeur is volgens de Duitse politie geen onbekende qua hardrijden. Hij kan een boete van 1360 euro op de deurmat verwachten en mag drie maanden niet achter het stuur van een auto plaatsnemen.

Duitser raast met 188 km per uur door dorp
Duitser raast met 188 km per uur door dorp (Foto: BuzzO)

Oppositie hakt weer in op Wiebes

Problemen bij de Belastingdienst blijven staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) achtervolgen. Alle grote oppositiepartijen hakten donderdag weer in op de bewindsman.

Wiebes moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor mogelijke misstanden bij de beveiliging van gegevens van belastingbetalers de afgelopen jaren. De oppositie laakte ook de manier hoe hij de kwestie afhandelt.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sprak van een "verschrikkelijke manier van omgaan met zeer elementaire persoonsgegevens" van belastingbetalers. Volgens hem is er "geen leukere database te hacken" dan die van de fiscus. Hij eiste concrete maatregelen van Wiebes.

Boekdelen
PVV'er Tony van Dijck benadrukte dat klokkenluiders de problemen bij het tv-programma ZEMBLA hebben aangekaart, en niet intern: "Dat spreekt natuurlijk boekdelen."

Ook SP-Kamerlid Farshad Bashir wees erop dat belastingmedewerkers zich blijkbaar niet veilig voelen om kritiek intern te uiten. "Het schept een ronduit beangstigend beeld van de Belastingdienst, dat haaks staat op het beeld dat de staatssecretaris ons steeds voorschotelt."

Drastische ingrepen
D66 vraagt zich af wanneer de eerste signalen kwamen dat er problemen waren met de beveiliging, en wanneer Wiebes ervan wist. Kamerlid Steven van Weyenberg wil ook weten of er misbruik is gemaakt "van onze gegevens".

Rik Grashoff van GroenLinks eiste drastische ingrepen bij de top van de dienst, zodat "dit soort dingen simpelweg niet meer kunnen voorkomen". Als Wiebes het niet snel oplost, dan is hij zelf "natuurlijk ook wel behoorlijk in de gevarenzone".

Oppositie hakt weer in op Wiebes
Oppositie hakt weer in op Wiebes (Foto: ANP)

Voor het eerst in jaren meer abortussen

Voor het eerst in jaren zijn er in Nederland meer zwangerschappen afgebroken, blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

In 2015 ondergingen 30.803 vrouwen een abortus, 442 meer dan in het voorgaande jaar. Sinds 2008 daalde het aantal abortussen juist ieder jaar licht. Deze trend zet zich dus niet door.

Opvallend is dat voor het eerst iets oudere vrouwen (tussen de 25 en 30 jaar) de meeste zwangerschappen lieten afbreken. Dit was altijd de groep van 20 tot 25 jaar. Het aantal abortussen onder tieners daalde volgens de laatste cijfers met 3 procent tot 3079. In 83 gevallen ging het om een meisje onder de vijftien jaar. Het aantal afgebroken tienerzwangerschappen daalt al sinds 2002.

Prenatale diagnostiek
1024 zwangerschapsafbrekingen (4,6 procent) gebeurde naar aanleiding van prenatale diagnostiek. Dat zijn onderzoeken naar de gezondheid van het ongeboren kind, waaronder de 20-wekenecho.

De meeste zwangerschapsafbrekingen waren bij vrouwen in Noord-Holland en Flevoland. De minste abortussen werden uitgevoerd in Drenthe, Zeeland en Friesland.

Voor het eerst in jaren meer abortussen
Voor het eerst in jaren meer abortussen (Foto: ANP)

'Nederland grote verliezer bij sneuvelen EU'

Nederland heeft als handelsland veel te verliezen als het fout gaat met de Europese samenwerking. Daarvoor waarschuwen economen van Rabobank. In een rapport schetsen zij onder meer een rampscenario waarbij de export flink terugloopt en de werkloosheid de pan uit rijst.

Nederland is al decennialang de toegangspoort van het continent. Dat levert volgens de Rabo-deskundigen veel welvaart en banen op. Met de studie reageren de economen onder meer op de PVV, die in haar verkiezingsprogramma stelt dat Nederland de EU zonder noemenswaardige kosten zou kunnen verlaten.

Het is "misleidend en gevaarlijk" om bij discussies over de toekomst van de EU erg gemakkelijk over de financieel-economische consequenties heen te walsen, staat in het rapport. "Want of het nu gaat om de brexit, het afremmen van de internationale vrijhandel, of het uit de euro of zelfs de EU stappen door ons land, er kleeft altijd een prijskaartje aan, dat soms hoog kan uitvallen."

Samenwerking
De economen wijzen er verder op dat de samenwerking tussen de lidstaten moet worden verbeterd. Als er te lang op de huidige weg wordt doorgemodderd "met almaar aanhoudende onrust en onvrede zonder echt effectief beleid", dan zal dat uiteindelijk ook uitmonden in het uiteenvallen van de EU, waarschuwen ze.

Economisch het meest aantrekkelijk is volgens het rapport een scenario waarbij meer politieke bevoegdheden naar Brussel worden overgeheveld. Dan ligt het in de verwachting dat de economische groei stevig zal aantrekken en de werkloosheid behoorlijk zal afnemen.

'Nederland grote verliezer bij sneuvelen EU'
'Nederland grote verliezer bij sneuvelen EU' (Foto: ANP)

Bendsneyder snelste tijdens door weersomstandigheden geplaagde testdag Valencia

Woensdagochtend zijn enkele Moto2 en Moto3-teams in Valencia begonnen aan een tweedaagse privétest. Nederlander Bo Bendsneyder wist na de eerste testdag aan kop te eindigen.

De omstandigheden woensdag waren verre van ideaal; lage temperaturen en een harde wind met zo nu en dan stevige windstoten zorgden voor meerdere crashes en weinig actie op het circuit. De Fransman Jules Danilo was de eerste die het in de ochtend aandurfde de baan op te gaan. Helaas werd de Moto3-coureur al snel slachtoffer van een harde windstoot waardoor hij crashte.

Gedurende de dag verbeterden de omstandighanden en reden steeds meer coureurs het circuit op. Een groot gedeelte van de rijders ging echter zonder transponder naar buiten waardoor er uiteindelijk slechts twaalf (acht Moto3 en vier Moto2-coureurs) een tijd achter hun naam noteerden. Van de Moto3-coureurs die reden met transponder bleek Bo Bendsneyder oppermachtig met een tijd van 1’41.073. De Rotterdammer liet teamgenoot Antonelli (1’41.889) en Di Giannantonio (1’42.564) met gemak achter zich.

In de Moto2-klasse reden er slechts vier coureurs hun ronden met een transponder. Van het viertal wist Portugees Miguel Oliveira de snelste tijd neer te zetten (1’37.162), gevolgd door Fabio Quartararo (1’37.281). Testrijder voor KTM Ricky Cardús moest het met een tijd van 1’37.832 afleggen tegen Marcel Schrötter, die een tijd op de klok zette van 1’37.430. Moto2-debutant Quartararo wist overigens wel de meeste ronden achter zijn naam te zetten. Hij reed er maar liefst 82 op het Ricardo Tormo circuit.

Vandaag is de tweede en afsluitende testdag in Valencia.

Puyo Puyo Tetris in april naar Switch en PS4

Sega's samensmelting van de games Tetris en Puyo Puyo, treffend Puyo Puyo Tetris genoemd, komt in april naar Nintendo Switch en PlayStation 4. Het spel zal voor Nintendo Switch zowel digitaal als op disk te krijgen zijn.

Puyo Puyo Tetris combineert de twee blokpuzzelgames in een kleurrijke cross-over met een grote variatie aan gamemodi voor zowel singleplayer als multiplayer. Sega belooft een singleplayer avonturenmodus en een arcade-modus tegen de CPU, en de volgende multiplayer-modi: Versus, Swap, Fusion, Big Bang, en Party. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie van deze verschillende spelvarianten.

Puyo Puyo Tetris komt op 25 april uit in Noord-Amerika, en op 28 april in Europa. De digitale versie kost 30 dollar op Switch, de fysieke versie kost 40 dollar. Voor PS4 is alleen een fysieke versie beschikbaar die 30 dollar gaat kosten.

Belgische oud-topwielrenner Baguet (47) overleden

Voormalig wielrenner Serge Baguet is overleden in zijn woonplaats Sint-Lievens-Houtem in Oost-Vlaanderen. De Belg leed al lange tijd aan darmkanker, wat in 2014 bij hem geconstateerd werd. Baguet is 47 jaar oud geworden. 

Tijdens een fietsvakantie in Spanje werd Baguet in 2014 met spoed opgenomen in een ziekenhuis, waar hij aan zijn blindedarm geopereerd werd. Uit de analyse van een verwijderd stukje darm bleek dat Baguet een tumor in zijn lichaam had, waarna een zware chemokuur en nog een operatie volgden. In 2015 maakte hij in het mountainbiken een comeback in een wedstrijd voor een goed doel.

Baguet's lange carrière kende twee grote hoogtepunten: in 2001 won hij de zeventiende etappe van de Tour de France, door met medekoplopers Jakob Pill en Massimiliano Lelli een jagend sprintpeloton voor te blijven. In 2005 werd Baguet op 36-jarige leeftijd nog Belgisch kampioen. Eind 2007 hield de Belg het voor gezien.

Baguet wint de zeventiende etappe van de Tour de France van 2001 (Bron: YouTube)

Wings of the Raven beschikbaar voor Blade & Soul

NCSOFT heeft aangekondigd dat de nieuwste update voor de MMO Blade & Soul, Wings of the Raven, nu beschikbaar is. Met de update kunnen spelers deelnemen in twee gloednieuwe dungeons voor 24 spelers en het biedt een nieuwe Legendary upgrade-pad en een nieuwe generatie legendarische accessoires.

De eerste raid voor 24 spelers heer Skybreak Spire. Spelers worden eerst uitgedaagd om hun weg te vechten langs krachtige bewakers voordat ze het moeten opnemen tegen het voormalige lid van de clan, Lusung, die de Hongmoon School heeft verraden. In Dawn of Khanda Vihar worden spelers in een 24-speler raid geplaatst en moeten ze hun grenzen verleggen om Meganura, de oude draak, te verslaan.

Bovendien brengt Wings of the Raven belangrijke veranderingen voor wapens en accessoires. De update stroomlijnt wapen en accessoire progressie als spelers de hoofdverhaallijn doorlopen. Voor PvP liefhebbers zijn nieuwe Clan Battleground rankings beschikbaar voor Beluga Lagoon en Whirlwind Valley. Een uitgebreide preview kun je hieronder bekijken.

Blade & Soul is beschikbaar voor pc.

SBS gaat verder met Dokter Tinus

De dramaserie Dokter Tinus krijgt een zesde seizoen. Dat heeft hoofdrolspeler Thom Hoffman donderdagochtend bekendgemaakt in een filmpje op Twitter.

"Lieve Dokter Tinus-fans, ik heb ontzettend goed nieuws. Ik mag officieel van SBS6 bekendmaken dat er een nieuw seizoen van Dokter Tinus komt", aldus Hoffman op het account van de zender. "Wanneer het precies wordt uitgezonden is nog niet bekend, maar wel is zeker dat we over een paar weken beginnen met de opnames."

Hoffman heeft zin om zijn rol weer op te pakken. "Ik kan niet wachten om opnieuw in de huid van Dokter Tinus te kruipen. En in z'n onderbroek en z'n pak en die das en die glimmende schoenen."

Dokter Tinus is een van de paradepaardjes van SBS. De serie weet doorgaans meer dan een miljoen mensen te bereiken. In november eindigde het laatste seizoen.

SBS gaat verder met Dokter Tinus
SBS gaat verder met Dokter Tinus (Foto: BuzzE)

Op avontuur in Ni no Kuni 2

Bandai Namco heeft vandaag een nieuwe video uitgebracht voor Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Het spel is ontwikkeld door de Japanese studio Level-5.

In de nieuwe gameplay-video zie je hoofdpersonage Evan en zijn trouwe reisgezellen Roland, Tani en Higgledies op avontuur. In Ni no Kuni II: Revenant Kingdom vecht je met monsters, verken je gevaarlijke dungeons and help je Evan koning te worden.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom komt in 2017 uit voor PlayStation 4 en pc.

'In 2020 vrij toegang wetenschapspublicaties'

In 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties en onderzoeksgegevens in ons land vrij toegankelijk zijn. Dat is het streven van tien bij de wetenschap betrokken organisaties.

Het voorstel hiervoor - het Nationaal Plan Open Science - bieden ze donderdag aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aan. Onder meer hogescholen, universiteiten en academische ziekenhuizen steunen het plan.

"Het is gelukt om nationaal de handen op elkaar te krijgen om wetenschappelijke artikelen in alle openheid te publiceren. Daar komen nu onderzoeksgegevens bij", aldus Dekker. "Daardoor kunnen anderen, onderzoekers, ondernemers en alle andere belangstellenden gebruik maken van de laatste wetenschappelijke inzichten zonder zich in allerlei bochten te hoeven wringen."

'In 2020 vrij toegang wetenschapspublicaties'
'In 2020 vrij toegang wetenschapspublicaties' (Foto: ANP)

WŁst krijgt verkeerde WK-goud: "Zal die van Sven wel zijn.."

De organisatie van het wereldkampioenschap afstanden in het Zuid-Koreaanse Gangneun is op dag één al even de mist in gegaan. Ireen Wüst pakte het goud op de drie kilometer, maar op het podium leek er toch echt iets niet goed te gaan.

Wüst haalde de medaille die ze net omgehangen had gekregen lachend weer van haar nek en vroeg de aanwezige official om er even naar te kijken. De beste man lachte wat en ging verder met de uitreiking van de medailles, terwijl op het podium nog wat verder gelachen werd. 

Zodra Wüst voor de camera's van de NOS stond was het duidelijk: "Ik weet niet of je het kunt zien, maar volgens mij heb ik de medaille van Sven gekregen....kijk, 'wereldkampioen schaatsen, 5000 meter'", verwijzend naar de later op donderdag verreden vijf kilometer bij de mannen, met Sven Kramer als topfavoriet. "Nou ja, Sven en ik ruilen straks dan wel", nam Wüst het luchtig op.

Oud-speler gearresteerd bij wedstrijd New York Knicks

Elke keer als je denkt dat de New York Knicks niet dieper kunnen zinken, zakt de ploeg nog iets verder in het moeras. Aan de lange lijst met dieptepunten die de roemruchte club de afgelopen jaren te verwerken kreeg kan na vannacht een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd. Tijdens de wedstrijd tussen de New York Knicks en de Los Angeles Clippers werd oud-speler Charles Oakley in het thuisstadion van de Knicks gearresteerd.

Het incident vond plaats in het eerste kwart. De verhalen over wat er precies is gebeurd lopen uiteen. Volgens ooggetuigen had Oakley zich langs de bewaking gewerkt en had hij nadrukkelijk om de aandacht van Knicks-eigenaar James Dolan geroepen. Oakley zelf ontkent dat dit gebeurd is. Hij zou voor de kaartjes hebben betaald en slechts naar de wedstrijd hebben gekeken.

Wat wel zeker gebeurd is, is dat meerdere beveiligingsmedewerkers na een handgemeen Oakley van zijn plaats hebben verwijderd. Hierop werd de 53-jarige oud-Knick uit het stadion verwijderd. Oakley wordt huisvredebreuk en drie gevallen van mishandeling ten laste gelegd.

Charles Oakley wordt uit het stadion verwijderd. Bron: YouTube.

Een beetje context is hier op zijn plaats. Charles Oakley begon zijn NBA carrière in de jaren ’80 bij de Chicago Bulls. Een jonge Michael Jordan was idolaat van zijn bikkelharde en betrouwbare ploeggenoot. De Bulls stuurden Oakley in 1988 naar de New York Knicks, iets wat Michael Jordan het management van de Bulls nooit heeft vergeven. Nog jaren is Charles Oakley buiten het veld een soort informele bodyguard van Michael Jordan gebleven.

In New York werd Charles Oakley al snel een favoriet van de fans. De power forward speelde tien jaar voor de ploeg en was het kloppende hart van een selectie die erom bekend stond spijkerhard te spelen en nooit op te geven. Oakley was een verdedigend specialist. Tegenstanders waren daadwerkelijk bang om naar de basket te gaan als Oak er stond. Je kreeg eerder een zware fout te verwerken dan dat hij je een lay-up liet scoren.

Een titel kon Oakley de New York Knicks niet schenken, maar de Knicks selectie met Patrick Ewing, John Starks, Anthony Mason en Charles Oakley leeft in the Big Apple voort als het laatste grote Knicks-team. Een team dat bloed en zweet verspilde voor de stad. Een team dat er elke wedstrijd voor ging. En een team dat niet altijd won, maar wel altijd vocht voor de overwinning.

En dan is er James Dolan, de huidige eigenaar van de New York Knicks. James Dolan is de steenrijke zoon van Cablevision oprichter Charles Dolan. In 1999 kreeg hij de Knicks, de New York Rangers en een aantal andere sportploegen min of meer in zijn schoot geworpen. In de achttien jaar dat hij Knicks eigenaar is, heeft de ploeg weinig succes gekend. Elf coaches in zeventien jaar en in die periode wisten de Knicks maar één keer een ronde in de play-offs te winnen.

Dolan wordt door het overgrote deel van de Knicks-fans persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het falen van de ploeg. De kritiek richt zich op het veel te veel betalen voor spelers die hun beste tijd hebben gehad, of die überhaupt niet goed genoeg zijn. De kritiek richt zich op het feit dat coaches lange, dure contracten krijgen die na tegenvallende resultaten steeds weer moeten worden afgekocht. De kritiek richt zich op het aanstellen van managers die consequent falen. De kritiek richt zich op het feit dat Dolan liever in een middelmatige r&b band speelt dan dat hij weer leven in zijn team blaast. De kritiek richt zich op het feit dat Nolan een persoonlijke brief schreef aan een 73-jarige Knicks fan die eerder zijn onvrede bij Dolan had geuit. “Wordt maar fan van de Brooklyn Nets, de Knicks willen je niet”, schreef Dolan.

Charles Oakley heeft de afgelopen jaren meermaals contact gezocht met James Dolan, maar het is hem niet gelukt om de eigenaar te spreken te krijgen. Tot gisteren dan, met de tragische afloop tot gevolg.

Toen Oakley Madison Square Garden uit werd gezet scandeerde het publiek zijn naam. “Free Charles Oakley” zal een geuzenleus worden die de komende tijd vaak in Madison Square Garden te horen zal zijn. Diverse spelers, waaronder LeBron James, hebben hun steun voor Oakley inmiddels al uitgesproken. New York fans zijn vrijwel unaniem in hun steun voor de Oak.

En de wedstrijd zelf? De Knicks gaven een ruime voorsprong uit handen en verloren met 115-119. Sommige zaken veranderen nooit.


Uitslagen

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs 103-111
Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 117-132
Brooklyn Nets – Washington Wizards 110-114
Atlanta Hawks – Denver Nuggets 117-106
Detroit Pistons – Los Angeles Lakers 121-102
Milwaukee Bucks – Miami Heat 88-106
Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 110-91
New Orleans Pelicans – Utah Jazz 94-127
Minnesota Timberwolves – Toronto Raptors 112-109
New York Knicks – Los Angeles Clippers 115-119
Golden State Warriors – Chicago Bulls 123-92
Sacramento Kings – Boston Celtics 108-92

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 36-15
Boston Celtics 33-19
Washington Wizards 31-21
Toronto Raptors 32-22
Atlanta Hawks 31-22
Indiana Pacers 29-23
Chicago Bulls 26-27
Detroit Pistons 25-28
Charlotte Hornets 24-28
Miami Heat 23-30
Milwaukee Bucks 22-29
New York Knicks 22-32
Orlando Magic 20-34
Philadelphia 76ers 18-34
Brooklyn Nets 9-44


Western Conference

Golden State Warriors 44-8
San Antonio Spurs 40-12
Houston Rockets 38-17
Utah Jazz 34-19
Los Angeles Clippers 32-21
Memphis Grizzlies 33-22
Oklahoma City Thunder 30-23
Denver Nuggets 23-29
Portland Trail Blazers 23-30
Sacramento Kings 21-32
Dallas Mavericks 20-32
New Orleans Pelicans 20-33
Minnesota Timberwolves 20-33
Los Angeles Lakers 18-37
Phoenix Suns 16-37

Duitsland blijft populair bij toeristen

Duitsland blijft populair bij toeristen. Het aantal overnachtingen door binnen- en buitenlandse gasten steeg het afgelopen jaar naar een recordhoogte van 447,3 miljoen. Dat heeft het Statistisches Bundesamt, het statistiekbureau van Duitsland, donderdag bekendgemaakt.

Het was voor het zevende achtereenvolgende jaar dat het record werd gebroken. Het aandeel buitenlandse gasten nam toe tot 80,8 miljoen. In de cijfers zijn bedrijven meegeteld met meer dan tien slaapplaatsen.

De toeristensector maakt zich ondanks de rooskleurige cijfers zorgen. Gevreesd wordt dat terreuraanslagen zoals in december in Berlijn de bezoekcijfers negatief zullen beïnvloeden.

Duitsland blijft populair bij toeristen
Duitsland blijft populair bij toeristen (Foto: ANP)

WŁst wereldkampioene na tweestrijd met Sablikova

Schaatster Ireen Wüst heeft zich in het Zuid-Koreaanse Gangneun na 2011 en 2013 voor de derde keer laten kronen tot wereldkampioene op de drie kilometer. De Nederlandse was op de olympische baan van volgend jaar eeuwige concurrente Martina Sablikova nipt te snel af.

Zoals te doen gebruikelijk begon Wüst bijzonder snel aan haar race, waarbij ze zelfs onder het schema van het wereldrecord laaglandbanen reed. Met slotrondjes van 32,5 en 33,3 leverde ze daar weer op in, maar met 3:59,05 zette de Nederlandse een bijzonder scherpe tijd neer. 

In de achtste van tien ritten opende Sablikova de aanval op haar gebruikelijke wijze: vlak rijden en aan het einde de rondetijden niet zo hoog op laten lopen als Wüst. Zo kwam de Tsjechische halverwege op forse achterstand te staan, maar haar slotrondjes van 31,8 en 32,1 brachten haar nog bijzonder dicht bij Wüst. Met 3:59,65 kwam ze uiteindelijk een dikke halve seconde tekort.

Brons was er net als vorig jaar voor Antoinette de Jong. De 21-jarige Rottumse reed met 4:01,99 naar een uitstekende tijd en bleef de Canadese Ivanie Blondin zo voor. Yvonne Nauta moest op een dikke halve seconde van De Jong genoegen nemen met de vijfde plaats. 

WK afstanden - Uitslag 3000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Ireen Wüst NED 3:59.05  
2 Martina Sáblíková CZE 3:59.65 0.60
3 Antoinette de Jong NED 4:01.99 2.94
4 Ivanie Blondin CAN 4:02.45 3.40
5 Yvonne Nauta NED 4:02.56 3.51
6 Bo-Reum Kim KOR 4:03.85 4.80
7 Olga Graf RUS 4:04.45 5.40
8 Miho Takagi JPN 4:04.50 5.45
9 Isabelle Weidemann CAN 4:04.54 5.49
10 Natalia Voronina RUS 4:05.00 5.95
11 Anna Yurakova RUS 4:05.12 6.07
12 Bente Kraus GER 4:05.38 6.33
13 Mia Manganello USA 4:05.48 6.43
14 Marina Zueva BLR 4:06.24 7.19
15 Ayano Sato JPN 4:08.23 9.18
16 Stephanie Beckert GER 4:09.13 10.08
17 Katarzyna Wozniak POL 4:10.23 11.18
18 Nikola Zdráhalova CZE 4:10.46 11.41
19 Francesca Lollobrigida ITA 4:10.58 11.53
20 Jelena Peeters BEL 4:12.51 13.46

Brimstone al verkocht aan tientallen landen

De film Brimstone van regisseur Martin Koolhoven is al aan 24 landen verkocht. Dat heeft producent N279 donderdag bekendgemaakt. De western, die in Nederland al meer dan 150.000 bezoekers trok, wordt onder meer uitgebracht in de VS, China en Indonesië.

Andere landen zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Japan, Australië, Griekenland, Portugal, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Turkije, Polen, Zuid-Korea en Singapore. Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse film in zoveel landen over de hele wereld wordt uitgebracht. "Het is geweldig dat de film het zo goed doet in Nederland", stelt Koolhoven. "Maar dit is toch wel de kers op de taart."

Brimstone vertelt over een demonische priester (Guy Pearce) die het gemunt heeft op een onschuldige vrouw (Dakota Fanning). Het is de eerste film van Koolhoven in acht jaar tijd. De western beleefde in het najaar de wereldpremière op het festival van Venetië.

Brimstone al verkocht aan tientallen landen
Brimstone al verkocht aan tientallen landen (Foto: ANP)

Fire Emblem Heroes heeft al vijf miljoen dollar opgeleverd

Nintendo is hard bezig om een stempel te drukken op de smartdevice-markt en lijkt daar redelijk in te slagen. Na Miitomo en Super Mario Run is Fire Emblem Heroes de derde titel voor smartdevices en weet nu al mooie cijfers te behalen.

Fire Emblem Heroes is vorige week donderdag gelanceerd op Android en iOS en is meer dan één miljoen keer gedownload en heeft met de microtransacties in-game meer dan vijf miljoen dollar opgehaald. Voor een IP die lang niet zo bekend is als bijvoorbeeld Mario zijn dit prima cijfers.

Nintendo President Kimishima is dan ook tevreden met de cijfers. Hij benadrukt dat Nintendo opzettelijk aan het experimenteren is met IP's en de betalingswijze in de apps, waardoor Nintendo nu 'vertrouwen krijgt in de energie die we stoppen in onze mobiele business.' De volgende IP waarvan we weten dat Nintendo eraan werkt is Animal Crossing, dat recentelijk is vertraagd.

Server Browser komt naar Overwatch

Fans vragen er al langer over, Blizzard heeft er een tijd aan gewerkt en nu wordt het getest op de PTR. Overwatch krijgt server browsers, waarin spelers hun eigen custom games op kunnen zetten en veel settings kunnen aanpassen.

Wil je spelen op specifieke maps of zonder specifieke heroes? Wat dacht je van een hogere bewegingssnelheid, lagere cooldowns op abilities en meer health? Geen probleem. Blizzard geeft zoveel mogelijk tools om mensen zelf de touwtjes in handen te laten nemen. Momenteel wordt dit getest op de PTR, dus deze functies komen bij de volgende patch in de echte game. Of dit ook naar consoles komt is nog niet duidelijk.

Naast de server browsers zijn op PTR ook de wijzigingen voor Bastion doorgevoerd, krijgt Mercy een kleine buff en kun je nu de gevoeligheid van sommige abilities veranderen voor een aantal personages. 

Flier debuteert met nederlaag op strand, Stubbe/Sinnema stunten

Volleybalster Manon Flier heeft haar eerste wedstrijd in een hoofdtoernooi in het beachvolleybal verloren. Het seizoen wordt deze week geopend met de major in het Amerikaanse Fort Lauderdale, waar Flier zich samen met Marleen van Iersel door het kwalificatietoernooi speelde.

Eerlijk is eerlijk, met April Ross en Kerri Walsh Jennings hadden Flier en Van Iersel wel gelijk de absolute wereldtop tegenover zich. Walsh Jennings won in 2004, 2008 en 2012 olympisch goud en wordt algemeen gezien als een van de beste speelsters ooit. Het Nederlandse duo maakte het de Amerikanen in elk geval nog een beetje moeilijk: met 18-21, 17-21 viel de score alleszins mee.

Joy Stubbe en Jolien Sinnema wisten voor een daverende stunt te zorgen in de eerste wedstrijd in de groepsfase. Ze stonden tegenover Larisa/Talita uit Brazilië, een van de topduo's in de wereld, maar sleepten er een derde set uit en wisten die zowaar te winnen: 21-18, 18-21, 15-12. Sophie van Gestel en Madelein Meppelink gingen verrassend onderuit tegen het Duitse duo Isabel Schneider en Victoria Bieneck: 21-19, 19-21, 13-15.

Nederlandse mannen doen in Fort Lauderdale niet mee.

Overvaller zat straf uit voor kofferbakmoord

De 28-jarige gedetineerde die vrijdag in zijn cel werd aangehouden omdat hij tijdens verlof drie gewapende overvallen pleegde, zat aan het eind van zijn straf voor de zogenoemde Limburgse kofferbakmoord in 2008. Bronnen hebben dat donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Limburger.

Issam T. kreeg in 2009 vijftien jaar celstraf omdat hij de moord had gepleegd. Het slachtoffer werd in Hoensbroek gevonden in de kofferbak van een auto. Zijn schedel was ingeslagen en hij had meerdere schotwonden. De destijds negentienjarige hoofdverdachte kreeg daarbij hulp van zijn zwager. Geld was het motief.

De man zat sinds oktober 2016 op de halfopen afdeling van gevangenis Ter Peel in Evertsoord en mocht in het weekend met een enkelband op verlof. De politie denkt dat hij tijdens het verlof drie overvallen heeft gepleegd: op 25 december in Geleen op een supermarkt, op 15 januari op een drogist in Someren en op 21 januari op een vakantiepark in Overloon. Telkens kreeg hij hulp van een ander.

Bij de aanhouding in zijn cel vrijdag werd een vuurwapen met munitie gevonden. In de auto van de verdachte lag nog een kalasjnikov. De Dienst Justitiële Inrichtingen onderzoekt hoe het wapen en de munitie de gevangenis zijn binnengesmokkeld.

Schrijvers: "Krul verrewege beste doelman"

Het Nederlands elftal hervat de WK-kwalificatiereeks volgende maand tegen Bulgarije. Wie er dan het doel van Oranje zal verdedigen, is niet duidelijk.

Piet Schrijvers komt in De Telegraaf met een mooie oplossing. "Zorg dat André Onana een Nederlands paspoort krijgt, want dat vind ik op dit moment een uitstekende keeper", zegt de oud-keeper van Ajax met een knipoog. Onana maakte in september zijn debuut namens Kameroen.

Schrijvers zou zelf voor Tim Krul kiezen. "In potentie vind ik hem verreweg de beste doelman. Maar dan baseer ik me puur op zijn tijd bij Newcastle United in de Premier League." Krul verruilde Ajax onlangs voor een huurperiode bij AZ. Hij speelde in oktober 2015 zijn laatste interland.

Na het uitduel met Zweden in september werd Jeroen Zoet door bondscoach Danny Blind gepasseerd, maar Ed de Goey zou toch voor de PSV'er kiezen. "Een keeper die elke week speelt, is het best op niveau." Jan Jongbloed houdt meer van de stijl van Jasper Cillessen. "Hij is completer. Hij keept niet voor niets bij Barcelona."

AZ-spelers wisten niets van verlenging Van den Brom

AZ bracht woensdag naar buiten dat John van den Brom ook volgend seizoen in Alkmaar de coach is, maar de spelers bleken niet te zijn ingelicht.

Dat onthulde aanvoerder Ron Vlaar in De Telegraaf. "Ik heb het wel ergens gelezen, maar er is niets richting ons gecommuniceerd." Twee uur na de mededeling van AZ wist Derrick Luckassen zelfs nog van niks. "Is het contract van de trainer verlengd? Dat wist ik helemaal niet."

Blij zijn de spelers echter wel met het nieuws dat hun coach langer blijft. "Hij heeft alle doelstellingen behaald en ook dit seizoen zijn we goed op weg", aldus Joris van Overeem, die geen basisspeler meer is. "Wat het wil zeggen over mijn toekomst? Vorig jaar heb ik alles gespeeld onder Van den Brom. Nu even niet. Misschien is dat volgend seizoen weer anders."

AZ staat momenteel zevende in de Eredivisie. Het team van Van den Brom, die in september 2014 Marco van Basten opvolgde, speelt binnenkort in de Europa League tegen Olympique Lyon. Ook doet de ploeg nog mee in de KNVB Beker, waarin Cambuur (thuis) de opponent is in de halve finale.

Manon Thomas leeft mee met Patricia Paay

De affaire rond de gelekte seksueel getinte beelden van Patricia Paay roept oud zeer op bij Manon Thomas. Tien jaar geleden belandden naaktfoto's van de presentatrice op internet en daar heeft ze nu nog steeds last van, vertelt Manon donderdag in De Telegraaf.

"De eerste keer dat ik zag wat er ineens voor alles en iedereen te zien was, voelde het of iemand een mes in mijn hart had gestoken en het drie keer ronddraaide", aldus Manon. "Ja, het heeft me wel veranderd. Een televisieprogramma nodigde me gisteren uit om erover te komen praten maar - ook al gebeurde het allemaal in 2007 - dat kan ik nog steeds niet goed aan."

De inmiddels 53-jarige Manon leeft dan ook erg mee met Patricia. Ze vindt dat de diva er zeker een zaak van moet maken. "Ik speelde op de foto's nog met mijn eigen man, maar dat was wel in de beslotenheid van ons eigen huis. Ik weet niet hoe dat met haar zit. Maar ik moet haar echt aanraden hier een zaak van te maken en het er absoluut niet bij te laten zitten."

Patricia stapte maandag naar de politie vanwege de foto's en video's die in omloop zijn. Ze beweert vanwege een zakelijk conflict te worden gechanteerd en heeft aangifte gedaan. Patricia's advocaat beweerde woensdag dat de beelden gefotoshopt zijn.

Manon Thomas leeft mee met Patricia Paay
Manon Thomas leeft mee met Patricia Paay (Foto: BuzzE)

Sessions benoemd tot justitieminister VS

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag ingestemd met de benoeming van Jeff Sessions tot minister van Justitie. De senator uit Alabama kreeg 52 stemmen voor en 47 stemmen tegen.

Sessions was een van de eerste senatoren die zich voor Donald Trump als Republikeinse kandidaat voor het presidentschap had uitgesproken. In het verleden was de zeventigjarige hardliner niet vies van racistische uitlatingen.

Sessions benoemd tot justitieminister VS
Sessions benoemd tot justitieminister VS (Foto: ANP)

Beleggers naar de rechter om Fortis-schikking

Ruim duizend beleggers stappen naar de rechter om een hogere schadevergoeding te krijgen vanwege de ondergang van Fortis. Ze nemen geen genoegen met de schikking van in totaal 1,2 miljard euro die in maart vorig jaar werd afgesproken met onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dat meldt de organisatie ConsumentenClaim, die de beleggers vertegenwoordigt.

De beleggers verloren veel geld toen de bank en verzekeraar in 2008 ten onder ging. De schikking die overeen werd gekomen met het Belgische Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, vergoedt volgens ConsumentenClaim slechts een fractie van de schade. Met de gang naar de rechter wil de organisatie voorkomen dat de schikking algemeen verbindend wordt verklaard.

Per aandeel krijgen beleggers minder dan een euro vergoed. ConsumentenClaim heeft de compensatieregeling door externe deskundigen, waaronder specialisten van de Rijksuniversiteit Groningen, laten doorrekenen en stelt dat de werkelijke schade vijf tot zes keer zo hoog is. Bij het gerechtshof in Amsterdam vindt op 24 maart een hoorzitting plaats over de compensatieregeling.

Beleggers naar de rechter om Fortis-schikking
Beleggers naar de rechter om Fortis-schikking (Foto: ANP)

Dyslexie bestaat niet

Het feit dat een groeiend aantal kinderen de diagnose dyslexie en dyscalculie krijgt, ligt niet aan de kinderen, maar is het gevolg van slecht onderwijs. Dat stellen drie hoogleraren. Met de kinderen zelf zou weinig aan de hand zijn.  

"Ik vraag me zelfs af of dyslexie wel bestaat", zegt Anna Bosman, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze doet sinds 2007 wetenschappelijk onderzoek naar dyslexie. Op sommige scholen staat intussen 30 procent van de leerlingen te boek als dyslectisch, iets waar minister Bussemaker eerder haar zorgen over uitsprak.

Als kinderen moeite hebben met lezen of rekenen, wordt de oorzaak bijna altijd bij het kind gezocht, constateert Bosman. "We vergeten te checken of er wel goed onderwijs is gegeven", zegt ze. "Ze moeten gewoon weer stampen", is haar conclusie. "Elke dag een dictee."

Meer oefenen
Collega-wetenschappers ondersteunen haar aanklacht. Kees Vernooy, een autoriteit op het gebied van het leesonderwijs: "Er is wetenschappelijk bewijs dat kinderen meer moeten oefenen. Dat herhaling nodig is. Maar dat hoort men niet graag."

De Groningse hoogleraar Ben Maassen, ook een expert op het gebied van dyslexie: "De praktijk is nu dat kinderen met dyslexie minder hoeven te lezen en te spellen, terwijl ze juist méér moeten oefenen."

Voor dyscalculie, ofwel rekenblindheid, geldt hetzelfde. Bosman constateert dat het ontbreekt aan basisvaardigheden: optellen, vermenigvuldigen, de tafels.

Tijdens een intensieve rekentraining van zes weken gingen vijftig leerlingen die aan een onderzoek van Bosman meededen gemiddeld met anderhalf jaar in niveau vooruit. "Vrijwel alle leerlingen zijn in staat om deze basisvaardigheden te verwerven."


Leerlingen moeten beste vak kunnen uitbuiten (Foto: ANP)
Leerlingen moeten meer lezen en rekenen (Foto: ANP)

Meer recreatie in Oostvaardersplassen

Provinciale Staten van Flevoland hebben woensdagavond ingestemd met een voorstel van SGP en VVD om het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen ingrijpend te veranderen. Meer recreatie en minder grote grazers, dat is de essentie van het plan. In de Oostvaardersplassen lopen nu ongeveer 4500 edelherten, heckrunderen en konikpaarden. Hoe deze populatie verkleind kan worden, moet nog nader worden onderzocht.

De Oostvaardersplassen vallen onder Natura2000, een netwerk van Europese beschermde natuurgebieden. De Oostvaardersplassen strekken zich uit van Lelystad tot Almere en omvatten zo'n 5600 hectare. Het beleid van Staatsbosbeheer in het natuurgebied om zo min mogelijk in te grijpen, heeft de afgelopen jaren tot kritiek geleid. Niet alleen worden de dieren niet bijgevoerd, maar kadavers blijven ook liggen. Critici vinden dat het gebied te klein is voor alle grote grazers die er rondlopen. In de strenge winter van 2013 zouden ruim 1600 dieren zijn verhongerd.

Meer recreatie in Oostvaardersplassen
Meer recreatie in Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

Katherine Jackson wil contactverbod voor neef

De neef van Katherine Jackson die jarenlang haar chauffeur was, heeft haar geïntimideerd en weggehouden van haar familie. Dat beweert de moeder van Michael Jackson volgens New York Daily News in rechtbankpapieren. Katherine (86) wil dat de man een contactverbod opgelegd krijgt.

Trent Jackson zou zijn tante hebben geïsoleerd van haar familie. Zo zou hij berichten van haar kinderen met opzet niet hebben doorgegeven, en stond hij erop mee te luisteren als Katherine met haar familie sprak. Ze zou zich zelfs weleens hebben opgesloten in een kast om ongestoord met haar kinderen en kleinkinderen te kunnen bellen. Hij zou na flinke intimidatie ook toegang hebben gekregen tot haar bankrekening. "Ze heeft er genoeg van, haar gezondheid is fragiel en ze wil niet altijd bang zijn," schrijven haar advocaten in de juridische documenten.

De papieren werden woensdag ingediend bij een rechtbank in Los Angeles. Katherine is op het moment in Londen op kraamvisite bij haar jongste dochter Janet. Ze zou bang zijn om terug te gaan naar haar landgoed even buiten Los Angeles, waar Trent in een gastenverblijf woont.

De zaak dient op 1 maart. Tot die tijd mag Trent Jackson van de rechter niet op Katherines landgoed komen, haar creditcards niet gebruiken en moet hij op minimaal 90 meter afstand van zijn tante blijven.

Katherine Jackson wil contactverbod voor neef
Katherine Jackson wil contactverbod voor neef (Foto: BuzzE)

Zoons Audrey Hepburn ruziŽn over erfenis

De twee zoons van filmster Audrey Hepburn zijn in een strijd verwikkeld over erfstukken van hun moeder. Luca Dotti beschuldigt zijn halfbroer Sean Ferrer ervan de liefdadigheidsinstelling die in hun moeders naam is opgericht te gronde te richten.

Sean (56) en Luca (47) richtten die stichting, Audrey Hepburn Children's Fund, samen op na de dood van Audrey in 1993. De organisatie haalt geld op met tentoonstellingen waarin spullen uit haar leven en carrière te zien zijn. Volgens Variety was Sean de voorzitter van de stichting, maar trad hij in 2012 af wegens persoonlijke en financiële problemen. Luca nam het stokje van hem over.

De jongste zoon klaagt nu zijn halfbroer aan, omdat die de activiteiten van de stichting dwarsboomt. Sean zou de organisator van een tentoonstelling in China hebben gedreigd met een rechtszaak als hij de expositie liet doorgaan en zou ook hebben gezorgd voor de uitstel van een evenement in Australië. Een tentoonstelling in Zuid-Korea zou door Seans toedoen helemaal niet hebben plaatsgevonden.

In de rechtbankpapieren beweert Luca dat door Seans handelen de organisatie in zulke financiële problemen is gekomen, dat de kans bestaat dat de instelling verplichtingen aan onder meer een kinderziekenhuis niet kan nakomen en het Audrey Hepburn Children's Fund ten onder gaat.

Zoons Audrey Hepburn ruziën over erfenis
Zoons Audrey Hepburn ruziën over erfenis (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: droog en koud

Als het in februari niet sneeuwt,
weet dan dat je later, in de zomer, van hitte geeuwt.

Hallo allemaal!

De afgelopen nacht was het vrijwel overal bewolkt. In het zuiden viel wat motregen en hier en daar kan ook natte sneeuw gevallen zijn. Hierdoor kan het boven de grote rivieren plaatselijk glad zijn.

Vandaag is het wederom bewolkt en blijft het droog. In het oosten zou de zon nog even kunnen doorbreken. De temperaturen liggen in het noorden iets onder en in het zuiden iets boven het vriespunt, maar de gevoelstemperatuur ligt door de oostenwind nog een stukje lager.

De komende dagen worden zonnig en koud. Vanaf het weekend gaat de temperatuur omhoog en zeker dinsdag zou het een erg mooie dag kunnen worden. De kans op regen is de komende dagen klein.

Een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:04
Zon onder: 17:41
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1968 De eerste Rotterdamse metrolijn en tevens kleinste ter wereld wordt geopend door prinses Beatrix samen met haar echtgenoot.
1971 Een aardbeving kost in de San-Fernandovallei bij Los Angeles zestig mensen het leven.
1996 In Darmstadt wordt voor het eerst Copernicium (voorheen: ununbium) gecreëerd. Dit wordt het 112de element in het periodiek systeem.
1998 Supermarktketen Albert Heijn introduceert de AH Bonuskaart.
2007 KPN stopt in Nederland na 74 jaar met de telex-dienstverlening.

Het uitzicht van Drizzt_DoUrden gisterenmorgen in Borne (Foto: Drizzt_DoUrden)
Het uitzicht van Drizzt_DoUrden gisterenmorgen in Borne (Foto: Drizzt_DoUrden)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Proces Decembermoorden in cruciale fase

Desi Bouterse hoort donderdagmiddag of hij wordt aangeklaagd voor de Decembermoorden. Rond 13.00 uur Nederlandse tijd krijgt de Surinaamse aanklager in het proces over de Decembermoorden de gelegenheid zijn requisitoir te houden. Hij kan dan aangeven of het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Desi Bouterse, president van Suriname en hoofdverdachte in het proces, schuldig is aan de moord op 15 politieke tegenstanders in december 1982 en welke straf hij zou moeten krijgen. De aanklager, in de persoon van de Auditeur Militair (AM), kan ook vrijspraak eisen.

Op 30 januari gaf de president van de Krijgsraad het OM ook al de gelegenheid zijn requisitoir te houden, maar de AM vroeg toen uitstel. Volgens deskundigen is het niet uitgesloten dat de AM donderdag geen requisitoir houdt.

Omdat het proces in een cruciale fase is beland, is er veel belangstelling voor de zitting. In de basiliek van Paramaribo werd woensdagavond een speciale dienst gehouden om te bidden voor een eerlijk rechtsproces. Rond de 600 mensen woonden de dienst bij en hoorden pater Esteban Kross bidden voor de rechters, de slachtoffers, de verdachten en "anderen die zich hebben mee laten slepen in verkeerde dingen."

Proces Decembermoorden in cruciale fase
Proces Decembermoorden in cruciale fase (Foto: ANP)

Indianen blijven vechten tegen pijpleiding

De indianen in North Dakota blijven zoeken naar juridische mogelijkheden om de bouw van de omstreden Dakota-pijpleiding stil te leggen. Juridische experts zijn echter van mening dat de Standing Rock Sioux geen bezwaar meer kunnen maken. Alle wettelijke wegen zijn bewandeld en afgesloten, aldus de experts.

Stamhoofd David Archambault is het met die stelling niet eens. "Onze opties raken uitgeput, maar dat betekent niet dat de strijd voorbij is." De US Army of Engineers hebben dinsdag een vergunning gekregen om het laatste deel van de Dakota-pijpleiding aan te leggen. De Dakota-pijpleiding verbindt de olievelden in North Dakota met de raffinaderijen in de Golf van Mexico. De leiding is 1885 kilometer lang.

Indianen blijven vechten tegen pijpleiding
Indianen blijven vechten tegen pijpleiding (Foto: ANP)

'Dijkprobleem eenvoudig oplossen met grofzand'

Een diepe sleuf graven, het fijne zand weghalen en dat vervangen door grofzand. Zo eenvoudig kan het aanpakken van dijkverzwakkingen in Nederland zijn, denkt Leo Voogt, hoofd dijktechnologie bij kennisinstelling Deltares in Delft.

Hij presenteert zijn vinding 'Grofzand Barrière', die binnenkort in de praktijk wordt getest, donderdag. "Met onze nieuwe techniek voor dijkversterking wordt voorkomen dat het onder de dijk doorstromende water fijn zand meevoert, waardoor de dijk kan bezwijken. Het grove zand kan juist niet wegspoelen", zegt de dijkexpert. "Toen wij hier opkwamen dacht ik: dit moet al honderd keer eerder zijn bedacht, het idee is zo simpel. Maar hier is nooit over nagedacht. En het werkt gewoon!", vervolgt hij.

De nieuwe methode werkt volgens Voogt op laboratoriumschaal perfect. Over ongeveer een jaar moet duidelijk zijn of de techniek van het Delftse instituut ook in de praktijk werkt. Deltares is een onafhankelijk kennisinstituut dat regelmatig wordt ingeschakeld voor advies aan de overheid.

De komende jaren moeten ruim 1000 kilometer aan dijken in heel het land worden versterkt. De techniek van Deltares, gesubsidieerd door Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat, zou geschikt moeten zijn om een belangrijk deel hiervan te versterken.

'Dijkprobleem eenvoudig oplossen met grofzand'
'Dijkprobleem eenvoudig oplossen met grofzand' (Foto: ANP)

'Ongezonde werknemer werkt 2,5 jaar korter'

Ongezonde werknemers denken hun huidige werk slechts tot een leeftijd van gemiddeld 62,5 jaar te kunnen volhouden. Dat is ruim 2,5 jaar korter dan werknemers die een goede gezondheid ervaren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het statistiekbureau deed onderzoek onder werknemers van tussen de 45 tot 65 jaar. Bijna een kwart (23 procent) van de ondervraagden gaf aan een minder goede gezondheid te hebben.

De leeftijd waarop mensen daadwerkelijk met pensioen gaan, ligt nu gemiddeld op 64 jaar en vijf maanden. De AOW-gerechtigde leeftijd bedraagt momenteel 65 jaar en negen maanden.

Als voorwaarde om tot een hogere leeftijd door te werken noemen werknemers 'minder uren of minder dagen per week werken' het vaakst. 'Lichter werk, lichamelijk en/of psychisch' wordt als tweede belangrijke voorwaarde genoemd.

'Ongezonde werknemer werkt 2,5 jaar korter'
'Ongezonde werknemer werkt 2,5 jaar korter' (Foto: ANP)

Buschauffeur aangevallen met bijtende vloeistof

Een buschauffeur in Eindhoven is door drie mannen aangevallen met een bijtende vloeistof. De man liep daarbij letsel op aan zijn ogen. Het is nog niet duidelijk of de chauffeur volledig herstelt.

De aanval vond plaats op vrijdag 27 januari, maar nu pas heeft de politie het voorval bekendgemaakt. De mannen pleegden hun daad direct na het instappen en renden nadien weer weg.

Op het moment van de aanval zaten er tien passagiers in de bus. De politie zoekt getuigen.

Paniek in metro Parijs door rookpluim

In de Parijse metro is woensdagavond even paniek uitgebroken door een defect in een elektrische installatie, die enorme rook verspreidde. Het incident vond plaats op of nabij het metrostation Place d'Italie. Passagiers werden geëvacueerd van het vol in de rook staande station.

Op Twitter werd melding gemaakt van een explosie. Volgens de politie was dat pertinent niet het geval. Twee mensen liepen lichte rookvergiftiging op. Het metroverkeer was enige tijd ontregeld.

Paniek in metro Parijs door rookpluim
Paniek in metro Parijs door rookpluim (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Het is hier autistisch

En dat is het hier ook. Buiten het feit dat elke man wel autistische trekjes heeft, is het hier ook autistisch.

Ik zeg altijd gekscherend: mijn zoon is zo autistisch als de pest. Daar is hij het overigens volmondig mee eens. Dit kan hij ook niet tegenspreken, want hij kan niet praten. Scheelt weer. Je merkt het al dat in huize Ziet zaken met enige, soms wat crue humor benaderd worden. Mijn zoon heeft niets aan zachte heelmeesters en om behandeld te worden al was hij een Swarovski zwaantje. Sowieso teveel blingbling Gerard Joling gehalte. Neen, mijn junior vaart wel bij positieve benadering, logica, structuur en begrepen worden. Inclusief humor.

Super EK in Berlijn en Glasgow

Volgend jaar zullen voor het eerst de Europese kampioenschappen van zeven olympische sporten tegelijk worden gehouden. De kampioenschappen van het atletiek, zwemmen, wielrennen, turnen, golf, roeien en de triatlon vinden allemaal plaats tussen 2 augustus en 12 augustus 2018.

De sportliefhebbers kunnen in die periode een slaaptekort krijgen en ze moeten hun aandacht tussen twee steden verdelen, want Berlijn organiseert het atletiek, terwijl de andere sporten in Glasgow worden gehouden. Voor het jaar 2022 gaat de voorkeur uit naar één gebied of regio voor alle kampioenschappen.

Montoya: "Europese F1-coureurs zijn mentale watjes"

Oud-Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya heeft in een interview hard uitgehaald naar de Europese Formule 1-rijders. Hij noemt ze 'mentale watjes, omdat je makkelijk in hun hoofden kunt kruipen'. Gelukkig zijn er ook enkele uitzonderingen.

Lewis Hamilton behoort in ieder geval niet tot de laatste categorie, want volgens Montoya is alles prima als hij alles wint, maar zodra het mis gaat zakt hij door de ondergrens heen. Daarom gaan er, zo meent de Colombiaan, andere coureurs van hem winnen als de verschillen tussen de auto's kleiner worden.

Wie wel door de keuring van Montoya kwam is zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, terwijl je bij zijn broer Ralf zelfs op diens beste dag hem kon kloppen. Van de huidige coureurs doen Sebastian Vettel en Fernando Alonso het goed. Zij zijn in de ogen van de Colombiaan goed, omdat ze ook in mindere auto's presteren.

Ook Max Verstappen krijgt een pluim. "Hij is erg goed. Hij zit in de hoofden van tegenstanders te komen door zijn inhaalacties en agressie. Of hij fouten maakt door soms te agressief te zijn? Ja, maar dan kan hij er achteraf om lachen, omdat hij ervan geleerd heeft. De concurrenten houden rekening met hem. Hij vestigt de aandacht op zich en dat is niet verkeerd. De Formule 1 heeft dat nodig."

Het hele interview met Montoya is hier te bekijken.

Laatste reviews en specials
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
©FOK.nl e.a.