FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 januari 2017

AZ klopt Heerenveen in bekertoernooi

AZ heeft zich ten koste van sc Heerenveen geplaatst voor de halve finale van de KNVB beker. Een goal van Derrick Luckassen bleek voldoende voor de overwinning.

In de beginfase hadden de Friezen het meeste balbezit, en kreeg het via nieuwkomer Martin Ødegaard de eerste grote kans van het duel. De Noor mocht alleen af gaan op het doel van Sergio Rochet, die met een redding een achterstand voorkwam voor AZ.

In de twintigste minuut kreeg Wout Weghorst de eerste kans namens de Alkmaarders. Zijn schot werd echter gekraakt door de Heerenveen-verdediging. Het duel begon langzaamaan wat te kantelen; AZ werd wat sterker en werd zo nu en dan gevaarlijk via Alireza Jahanbakhsh.

Aan het begin van het tweede bedrijf werd opnieuw Ødegaard gevaarlijk namens de gasten, maar zijn inzet ging over de doelmond van Rochet. Stefano Marzo had daarna ook de 0-1 op zijn schoen, al was de kans opnieuw niet besteed aan Heerenveen.

Zoals aloude voetbalwet luidt ‘als die niet aan de ene kant valt dan valt ie aan de andere kant’, moesten de noorderlingen twintig minuten voor het einde eraan geloven. Na een voorzet kopte Luckassen het leder achter Erwin Mulder, AZ op voorsprong. Die treffer bleek genoeg voor de zege, waardoor AZ zich plaatste voor de halve finale.

RTL nodigt desnoods zes lijsttrekkers uit

RTL nodigt bij voorkeur de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de peilingen uit voor het 'premiersdebat' op 26 februari. Maar als de verschillen te klein zijn, kunnen dat ook vijf of zes lijsttrekkers worden. Twee weken van tevoren beslist de commerciële omroep wie een uitnodiging krijgt.

RTL baseert zich voor de keuze op de Peilingwijzer, die een aantal peilingen met elkaar combineert. Als het verschil tussen de nummer vier en de nummer vijf verwaarloosbaar is, krijgt ook die laatste een uitnodiging. Als ook de zesde partij in de Peilingwijzer ongeveer even groot is, mag de lijsttrekker daarvan eveneens naar het debat komen.

In aanloop naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen, van 2012, woog RTL ook het zeteltal mee. "Dat leek ons ditmaal niet goed verdedigbaar", aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein woensdag. "Het zou geen recht doen aan de enorme verschuivingen die we sindsdien bij verkiezingen voor gemeenteraad en provinciale staten hebben gezien en die nu worden weerspiegeld in de peilingen."

De verkiezingen zijn op 15 maart.

RTL nodigt desnoods zes lijsttrekkers uit
RTL nodigt desnoods zes lijsttrekkers uit (Foto: ANP)

Eťn derde olympische gewichthefmedailles 2008 en 2012 geschrapt door doping

De internationale gewichthefbond IWF heeft een overzicht gepubliceerd van alle atleten die bij het hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 en 2012 in het afgelopen jaar positief getest hebben.

Het zal geen geheim meer zijn, maar het gewichtheffen kent de nodige dopingproblemen. Als we de namen eens op een rijtje zetten en kijken wie zoal een medaille kwijt is of kwijt dreigt te raken - een aantal zaken lopen nog - komt er een duidelijk beeld naar voren.

In 2008 en 2012 werden in totaal negentig medailles uitgedeeld, verspreid over vijftien gewichtsklassen in 2008 en vijftien in 2012. Daarvan is of wordt in totaal exact één derde geschrapt: maar liefst dertig medailles kunnen een nieuwe eigenaar tegemoet zien. Het gaat daarbij om zestien stuks uit 2008 en veertien uit 2012. Acht van de in totaal dertig gouden medailles moeten ingeleverd worden, maar ze worden wel netjes verdeeld tussen twee landen.

Kazakhstan is de grootste boosdoener: alle vier gouden medailles uit 2012 raken ze kwijt, net als één uit 2008. Dat is die van de legendarische Ilya Ilyin, een van de grootste Kazakhse sporthelden ooit, die in 2008 en 2012 olympisch goud won en ze allebei kwijt raakt. Drie Chinese dames wonnen in Beijing voor eigen publiek glorieus goud, maar aan die droom komt ruim acht jaar later alsnog een einde.

Het zal overigens weinig mensen verbazen dat Rusland de gouden medaille krijgt op het onderdeel 'Grootste aantal geschrapte medailles', acht stuks. Kazakhstan volgt met zeven, Wit-Rusland is er vier kwijt. China en Oekraïne zijn elk drie stuks kwijt - maar bij China is dat zoals gezegd allemaal goud - terwijl Armenië en Moldavië er twee geschrapt zien worden en ook Turkije een streep door een medaille mag zetten.

We hebben alles op een rijtje gezet, met de kanttekening dat een aantal medailles nog niet officieel geschrapt zijn. In alle nog lopende zaken lijkt de kans echter aanzienlijk dat dat wel gaat gebeuren. De mannen tot 94 kilogram en de vrouwen tot 75 kilogram van de Spelen van 2012 vormen het treurige dieptepunt: het complete podium is daar betrapt en in het geval van de mannen tot 94 kilogram zijn zelfs zes atleten uit de top zeven betrapt. 

De geschrapte medailles van 2008

Klasse Atleet Land Medaille
M -69kg Tigran Martirosyan Armenië Zilver
       
M -85kg Andrei Rybakou Wit-Rusland Zilver
       
M -94kg Ilya Ilyin Kazakhstan Goud
M -94kg Khadzhimurat Akkayev Rusland Brons
       
M -105kg Dmitry Lapikov Rusland Brons
       
V -48kg Chen Xiexia China Goud
V -48kg Sibel Özkan Turkije Zilver
       
V -53kg Nastassia Novikava Wit-Rusland Brons
       
V -58kg Marina Shainova Rusland Zilver
       
V -63kg Irina Nekrassova Kazakhstan Zilver
       
V -69kg Liu Chunhong China Goud
V -69kg Nataliya Davydova Oekraïne Brons
       
V -75kg Cao Lei China Goud
V -75kg Nadezhda Evstyukhina Rusland Brons
       
V +75kg Olha Korobka Oekraïne Zilver
V +75kg Mariya Grabovetskaya Kazakhstan Brons

De geschrapte medailles van 2012

Klasse Atleet Land Medaille
M -85kg Apti Aukhadov Rusland Zilver
       
M -94kg Ilya Ilyin Kazakhstan Goud
M -94kg Aleksandr Ivanov Rusland Zilver
M -94kg Anatolie Ciricu Moldavië Brons
       
V -53kg Zulfiya Chinshanlo Kazakhstan Goud
V -53kg Cristina Iovu Moldavië Brons
       
V -58kg Yuliya Kalina Oekraïne Brons
       
V -63kg Maiya Maneza Kazakhstan Goud
V -63kg Svetlana Tsarukayeva Rusland Zilver
       
V -69kg Maryna Shkermankova Wit-Rusland Brons
       
V -75kg Svetlana Podobedova Kazakhstan Goud
V -75kg Natalia Zabolotnaya Rusland Zilver
V -75kg Iryna Kulesha Wit-Rusland Brons
       
V +75kg Hrpisime Khurshudyan Armenië Brons

Een alternatieve medaillespiegel - wie leverde welke plakken in?

Land Goud Zilver Brons Totaal
Kazakhstan 5 1 1 7
China 3     3
Rusland   5 3 8
Wit-Rusland   1 3 4
Oekraïne   1 2 3
Armenië   1 1 2
Turkije   1   1
Moldavië     2 2

Katja Herbers weer in Amerikaanse serie

Katja Herbers heeft weer een rol te pakken in een Amerikaanse serie. De Nederlandse actrice is toegevoegd aan de cast van Manifesto. Dat meldt Deadline.

Manifesto, een serie van Discovery Channel, gaat over de jacht die de FBI maakte op 'unabomber' Ted Kaczynski. Hij pleegde jarenlang bomaanslagen in verschillende Amerikaanse steden. Na een lange opsporingsprocedure werd Kaczynski in 1996 gearresteerd.

In de serie worden de hoofdrollen vertolkt door Sam Worthington, bekend van onder meer Avatar en Clash Of The Titans, en Paul Bettany, die eerder in onder meer A Beautiful Mind en The Da Vinci Code speelde. Katja speelt Linda, de vrouw van Kaczynski's broer.

De opnamen voor Manifesto gaan volgende week van start in Atlanta. De serie wordt later dit jaar uitgezonden in de Verenigde Staten.

Katja Herbers weer in Amerikaanse serie
Katja Herbers weer in Amerikaanse serie (Foto: BuzzE)

'Keur klimaatakkoord nog voor verkiezing goed'

Het kabinet gaat er alles aan doen het klimaatakkoord van Parijs nog voor de Tweede Kamerverkiezingen door beide Kamers te loodsen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu woensdag beloofd in het debat over de goedkeuring van de baanbrekende overeenkomst.

Dijksma noemde de goedkeuringswet "met afstand de meest betekenisvolle wet" die ze de Tweede Kamer heeft voorgelegd. De brede steun voor het akkoord "zullen onze kleinkinderen ons in dank afnemen, ook die van mijnheer Madlener", zei ze met een verwijzing naar de PVV-woordvoerder, die met zijn harde kritiek vrijwel alleen stond. De behandeling van de goedkeuringswet is volgens de staatssecretaris een even "magisch moment" als de totstandkoming van het akkoord in december 2015.

De ondertekenaars van het klimaatakkoord hebben onder andere afgesproken de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken. Om dat te bereiken moeten ze de uitstoot van CO2 drastisch verminderen.

'Keur klimaatakkoord nog voor verkiezing goed'
'Keur klimaatakkoord nog voor verkiezing goed' (Foto: ANP)

Cambuur stunt ook tegen Utrecht in beker

Cambuur Leeuwarden heeft voor het eerst in de clubhistorie de halve finale van de KNVB beker bereikt. De Leeuwarders schakelden in de vorige ronde al Ajax uit en ditmaal was de ploeg uit de Jupiler League na strafschoppen te sterk voor FC Utrecht.

Aanvankelijk leek er niets aan de hand voor Utrecht. De Domstedelingen domineerden in eigen huis de eerste helft en kwamen via oud-Cambuurspeler Ramon Leeuwin op voorsprong nadat Yassin Ayoub een hoekschop versierd had. Cambuur had, op een goede poging van Martijn Barto vlak voor rust na, weinig in de melk te brokkelen.

Dat veranderde in de tweede helft toen Ayoub aan het begin van de tweede helft in eigen strafschopgebied Barto neerhaalde en Cambuur een strafschop kreeg. Erik Bakker faalde niet vanaf elf meter, waardoor beide ploegen weer op gelijke hoogte stonden. Vlak hierna verzuimde Utrecht weer op voorsprong te komen toen doelman Leonard Nienhuis een houdbaar schot van Nacer Barazite losliet en Sebastien Haller net te laat was voor de rebound.

Twintig minuten voor tijd kopte Haller een vrije trap van Cambuur bijna in eigen doel, waarna Barto in de rebound scoorde. Vlak hierna scoorde debutant Stefano Lilipaly zelfs bijna de 1-3. Hiermee was het nog lang niet gedaan want een kwartier voor het einde kreeg Utrecht een strafschop na een vermeende handsbal van Omar El Baad, maar scheidsrechter Paul van Boekel draaide dit besluit na het bestuderen van de videobeelden terug. Utrecht probeerde de gelijkmaker te forceren en zag Barazite de paal raken. In de 89e minuut wist Giovanni Troupée alsnog een verlenging uit het vuur te slepen.

Daarin was Utrecht duidelijk de bovenliggende partij, maar Haller en Barazite vergaten de trekker over te halen. Toen Kristoffer Peterson ook nog eens de lat raakte en Utrecht-doelman Jensen een vrije trap van Xander Houtkoop keurig keerde werd het strafschoppen nemen. In de eerste serie van vijf per team misten Leeuwin en Willem Janssen namens Utrecht en Houtkoop namens Cambuur. Farshad Noor had de kans om de Leeuwarders naar de halve finale te schieten, maar verzuimde dit. Peterson schoot hierna de negende Utrechtse strafschop over, waarna Jaime Monteiro het karwei afmaakte en Cambuur voor het eerst in de halve finale van de beker bracht.

Overigens is het niet voor het eerst dat een Leeuwarder club in de halve eindstrijd van de beker staat, want in het seizoen 1960/1961 bereikte Leeuwarden dit resultaat ook al eens. Destijds was Ajax in de halve finale te sterk. Toen VV Leeuwarden terug naar de amateurs keerde werd Cambuur in 1964 opgericht.

Mary Tyler Moore (80) overleden

Actrice en comédienne Mary Tyler Moore is woensdag op 80-jarige leeftijd gestorven. Ze overleed aan een longontsteking, liet de familie weten aan The New York Times.

Moore, bekend van The Dick Van Dyke Show en haar eigen The Mary Tyler Moore Show, stierf in het ziekenhuis. Dinsdagavond werd ze van de beademing gehaald. Moore overleed in het bijzijn van vrienden en haar echtgenoot, cardioloog Robert Levine.

De actrice won zeven Emmy's met haar televisiewerk en was in 1981 genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Ordinary People. Moore kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Op haar 33e werd diabetes gediagnosticeerd. In 2011 moest ze onder het mes om een goedaardige hersentumor te laten verwijderen. Vrienden zeiden in 2014 dat ze hart- en nierproblemen had en bijna blind was.

Levine was haar derde echtgenoot, haar huwelijken met Dick Meeker en Grant Tinker liepen stuk. Met Tinker kreeg Moore een zoon, Richie. Hij kwam in 1980 op 24-jarige leeftijd om het leven bij een ongeluk. Moore overleefde ook haar jongere broer en zus.

Mary Tyler Moore (80) overleden
Mary Tyler Moore (80) overleden (Foto: BuzzE)

Harde schijf Aydin C. te goed beveiligd

Een harde schijf van Aydin C., die tientallen minderjarige meisjes zou hebben aangespoord om zichzelf voor de webcam te bevredigen en ze daarna chanteerde met de beelden, is zo goed versleuteld dat rechercheurs er al drie jaar lang hun tanden op stuk bijten. Ze hebben de data nog steeds niet kunnen ontsluiten.

C. stond woensdag voor de rechter in Amsterdam. Op de aanklacht staan 72 beschuldigingen. Hij zou 34 meisjes en vijf homoseksuele mannen hebben afgeperst. Zijn slachtoffers woonden niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Noorwegen en Australië.

Het bekendste slachtoffer is Amanda Todd. Het Canadese meisje pleegde op vijftienjarige leeftijd zelfmoord. Ze was vier jaar lang gestalkt nadat naaktfoto's van haar waren verspreid. Een maand voor haar dood maakte ze een YouTube-filmpje, waarin ze haar verhaal deed. Dat is inmiddels 12 miljoen keer bekeken.

Versleuteling stopt recherche al 3 jaar
Versleuteling stopt recherche al 3 jaar (Foto: BuzzT)

Duitse regering keurt nieuwe tolwet goed

De Duitse regering is woensdag akkoord gegaan met een vernieuwde tolwet. De wet is door de Duitse Verkeersminister Alexander Dobrindt aangepast aan EU-eisen. De tol is omstreden omdat autobestuurders uit buurlanden, waaronder Nederland, moeten gaan betalen voor de snelwegen terwijl Duitse weggebruikers het geld via de belastingen terugkrijgen.

Automobilisten moeten vanaf 2019 tol gaan betalen op de Duitse snelwegen. De hoogte van de tol ligt tussen de 2,50 en 25 euro. De Duitse regering kan door de heffing naar verwachting jaarlijks 524 miljoen euro op de rekening bijschrijven. Het Duitse parlement moet het kabinetsbesluit nog goedkeuren.

Nederland is vanaf het begin tegen het plan van Dobrindt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat opnieuw weten dat ze alles zal inzetten om de wet tegen te houden, inclusief stappen naar de Europese rechter. Nederland trekt samen met Oostenrijk op in de strijd tegen het tolplan.

Duitse regering keurt nieuwe tolwet goed
Duitse regering keurt nieuwe tolwet goed (Foto: ANP)

Primeur: Van Boekel draait na video penalty Utrecht terug

De videoscheidsrechter lijkt steeds meer van nut te zijn in het hedendaagse voetbal. Paul van Boekel had in het bekerduel tussen FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden een primeur door na videobeelden een gegeven strafschop terug te draaien.

Van Boekel gaf FC Utrecht in de tweede helft een strafschop na een vermeende handsbal van Cambuurverdediger Omar El Baad. Daarna liep de leidsman naar de zijkant om zijn beslissing terug te kunnen kijken en hij was er snel uit: geen penalty.

Eerder had Van Boekel ook al een primeur met het terugkijken van de beelden. In het duel tussen Ajax en Willem II was Van Boekel videoscheidsrechter en op basis van de beelden werd Anouar Kali met rood van het veld gestuurd.

Een strafschop toekennen was op basis van de videobeelden ook al eens gebeurd. In de halve finale van het WK voor clubteams gaf videoscheidsrechter Danny Makkelie vanuit de catacomben een seintje aan de leidsman om Kashima Antlers een penalty te geven.

Doping kost Russisch verspringkampioene dubbel olympisch zilver

De Russische oud-atlete Tatyana Lebedeva moet haar olympische zilveren medailles uit 2008 retour sturen naar het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC heeft besloten om Lebedeva uit de resultaten van de Spelen van Beijing te schrappen nadat vorig jaar bij hertesten bleek dat ze doping had gebruikt.

De inmiddels 40-jarige Lebedeva is al de 32e Russische sporter die definitief uit de uitslag van de Olympische Spelen geschrapt wordt, waarvan een groot deel in recente tijden betrapt werd. De olympisch kampioene verspringen van 2004 veroverde vier jaar later het zilver, wat nu vermoedelijk naar de Nigeriaanse Blessing Okagbare zal gaan.

Okagbare veroverde brons en dat zal ze vermoedelijk op mogen sturen naar de VS. Daar woont de destijds voor Jamaica uitkomende Chelsea Hammond, die als vierde eindigde, maar haar enige noemenswaardige prestatie ooit waarschijnlijk alsnog beloond ziet worden met olympisch brons. 

Lebedeva deed naast verspringen ook met succes aan hinkstapspringen en ook dat leverde haar in Beijing zilver op. Die medaille wordt eveneens geschrapt, maar de dame die als derde eindigde zal er weinig aan hebben. De Griekse Hrysopiyi Devetzi bleek ruim twee maanden geleden aan de steroïden gezeten te hebben tijdens de Spelen in Beijing. Olga Rypakova uit Kazakhstan werd vierde en krijgt vermoedelijk zilver, de Cubaanse Yargelis Savigne zal waarschijnlijk het brons erven na haar vijfde plaats. 

Een broodje Trump bestellen?

De broodjeszaak Bub and Pop's wordt de laatste dagen plat gebeld. Niet omdat mensen graag een broodje willen bestellen, maar omdat zij denken de klachtenlijn te bellen van het Witte Huis.

Dit komt omdat het telefoonnummer van Bob and Pop's maar 1 cijfer verschilt met dat van de klachtenlijn van het Witte huis. Kort na de inauguratie van Donald Trump had iemand het nummer van de klachtenlijn van het Witte Huis op social media gezet maar een tikfout gemaakt. Dit is niet hersteld en sindsdien staat de telefoon dan ook roodgloeiend bij de broodjeszaak. De eigenaresse van Bub and Pop's vind het niet erg, maar zoals een elke ondernemer zou zeggen, geeft ze de bellers die verkeerd zijn verbonden nog wel een advies: "Als je ooit een keer in Washington komt, kom dan vooral een broodje eten in mijn restaurant".


Katten minstens zo slim als honden

“Ons onderzoek laat zien dat katten wellicht over een zelfbewustzijn beschikken”, aldus Saho Takagi. Een uitspraak waar vrijwel elke kattenliefhebber niet direct van z'n stoel zal vallen. Saho werkt bij de universiteit van Kyoto. De Japanner vermoedt dat katten net zo slim zijn als hun harige, lawaaiige en kwijlende concurrent; de hond.

Het experiment is eenvoudig doch doeltreffend. Een van de weinige dingen die de aaibare moordmachines enigszins kan aansporen tot een activiteit waarbij je je ogen doorgaans open voor doet, is de belofte van eten. In een ruimte waarin vier gevulde voederbakken staan, heeft men 49 huiskatten losgelaten. Hoe de Japanners het voor elkaar hebben gekregen weet niemand, mogelijk lopen er wat wetenschappers rond met flink wat krassen op hun armen, maar in ieder geval mochten de pluizige huismeesters slechts uit twee van de vier bakken eten happen.

Na een kwartier werden dezelfde individuen opnieuw diezelfde ruimte in gedirigeerd, maar nu hadden de Japanse sadisten geen eten in de bakken gedaan. Tijd voor een kat om zelf maar op onderzoek uit te gaan. Het viel de goed oplettende wetenschappers op dat de katten duidelijk meer aandacht hadden voor de bakken waaruit ze eerder wél eten uit hadden gesmikkeld.

Verdere testen lieten zien dat katten uitstekend in staat waren om onze (menselijke) gezichtsuitdrukkingen, emoties en bewegingen te 'lezen', Minstens zo goed als honden dat doen. Vaak weten ze aan je hele houding al af te lezen dat je binnen afzienbare tijd zal opstaan, om naar het kastje te lopen waar de kattensnoepjes in liggen, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen.

De studie werd in 2012 al gedaan met honden, met een vergelijkbaar resultaat. Volgens meneer Takagi impliceert dit dat katten blijkbaar beschikken over een goed ontwikkeld episodisch geheugen. De lijdende voorwerpjes waren immers duidelijk bezig met het 'wat' en 'waar' tijdens het experiment, Het is echter volgens de onderzoekers niet helemaal duidelijk of katten ervaringen uit het verleden op dezelfde manier beleven zoals mensen dat doen.

Een enthousiaste hoogleraar van Yale University heeft al laten weten dat dit onderzoek deuren opent naar de mogelijkheid eens te bestuderen hoe lang onze favoriete bankliggers iets kunnen onthouden en of ze een bepaalde meerwaarde toekennen aan leuke herinneringen. Mits de te onderzoeken objecten een beetje meewerken natuurlijk. Misschien zijn ze wel te intelligent om zich al te zeer in de kaarten te laten kijken.

Dow-Jones breekt door grens 20.000 punten

De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York heeft woensdag voor het eerst de grens van 20.000 punten doorbroken. De graadmeter haalde het record direct bij de opening, nadat de stand van 20.000 punten de afgelopen weken steeds net een stapje te ver was gebleken.

De Dow stond in de tussentijdse handel 0,8 procent hoger op 20.068 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent naar 2296 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,8 procent tot 5648 punten.

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump maakte de Dow een opvallende sprong voorwaarts, waarbij afgelopen november voor het eerst de grens van 19.000 punten werd overschreden. De rally werd vooral aangevuurd door bankaandelen. Die waren de afgelopen tijd in trek omdat beleggers rekenen op minder strenge regels voor banken onder Trump, bij een verder oplopende rente.

Stijgende lijn

De Dow Jones Industrial Average stamt uit 1896 en houdt het koersverloop van dertig toonaangevende fondsen op Wall Street bij. De graadmeter zit sinds medio 2009 per saldo in een stijgende lijn, na de diepe val die in de herfst van 2007 werd ingezet door de financiële crisis. De Dow duikelde daarbij van ruim 14.000 punten in oktober 2007 naar een dieptepunt van 6496,95 punten op 3 juni 2009.

De handel werd woensdag gesteund door positieve kwartaalcijfers van grote bedrijven, zoals vliegtuigbouwer Boeing. Die boekte in de Dow een plus van bijna 5 procent na de melding van een stevige winstsprong in het laatste kwartaal van vorig jaar. Boeing mikt voor dit jaar op een verdere toename van de winst.

Euro

Industrieconcern United Technologies moest echter een verlies slikken van 1,2 procent na publicatie van cijfers. Ook aluminiumbedrijf Alcoa kon met zijn resultaten beleggers niet bekoren en daalde 2,3 procent. Chipfabrikant Texas Instruments meldde eveneens kwartaalcijfers en won 1,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde vlak op 53,18 dollar. Brent zakte licht tot 55,39 dollar per vat. De euro was 1,0738 dollar waard, tegen 1,0746 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Dow breekt door grens 20.000 punten
Dow breekt door grens 20.000 punten (Foto: ANP)

David Bowie op unieke set postzegels

David Bowie prijkt later dit jaar op een aantal bijzondere Britse postzegels. De vorig jaar overleden artiest krijgt als eerste soloartiest ooit zijn eigen set zegels. Dat maakte het Britse postbedrijf Royal Mail bekend.

"Vijf decennia lang had David Bowie een voortrekkersrol op het gebied van de hedendaagse cultuur. Hij heeft meerdere generaties muzikanten, kunstenaars, ontwerpers en schrijvers beïnvloed", zei een woordvoerder van Royal Mail. "Met deze zegels brengt Royal Mail een ode aan deze unieke figuur en een aantal van zijn alter ego's."

De Bowie-set bestaat uit tien postzegels, die vanaf 14 maart te koop zijn. Op zes zegels is de hoes van albums als Heroes, Aladdin Sane en Bowie's laatste plaat Blackstar te zien. De vier andere zegels tonen Bowie op het podium tijdens verschillende concertreeksen.

Bowie is de eerste soloartiest die zijn eigen postzegelvelletje krijgt. Eerder maakte Royal Mail al zegels van The Beatles en Pink Floyd, weet muziekblad NME.

David Bowie op unieke set postzegels
David Bowie op unieke set postzegels (Foto: BuzzE)

Apocalypse Now-game naar Kickstarter

Francis Ford Coppola, de man achter oorlogklassieker Apocalypse Now, heeft vandaag zijn zegen gegeven voor de ontwikkeling van een computerspel gebaseerd op zijn baanbrekende film. Een team van ontwikkelaars is een project gestart op Kickstarter voor een kleine miljoen dollar en hoopt daarmee binnen drie jaar een game-versie van de film over de Vietnamoorlog af hebben.

"Veertig jaar geleden maakte ik een film waarvan ik hoopte dat 'ie toekomstige generaties zou beïnvloeden. Vandaag word ik vergezeld door een groep gedurfde kerels die een interactieve versie van Apocalypse Now willen maken, waarin je de Vietnamoorloog door de ogen van Captain Bejamin Willard bekijkt. Ik heb computerspellen zien uitgroeien tot een boeiend instrument om een verhaal mee te vertellen, en ik ben heel benieuwd hoe het Apocalypse Now-concept uitpakt op nieuwe platforms", aldus Coppola in een verklaring.

De game moet gemaakt worden door een uiteenlopende groep bekende en minder bekende namen. Een van de drijvende krachten achter de film is American Zoetrope, een productiebedrijf dat jaren geleden werd opgericht door Coppola en George Lucas. Het team bestaat uit onder andere Rob Auten, co-schrijver in gamefranchises als Gears of War, Battlefield en Far Cry, Lawrence Liberty, die meewerkte aan Fallout: New Vegas en The Witcher, en Montgomery Markland, die als lead producer meewerkte aan succesvolle Kickstarter-campagnes als Wasteland 2 en Torment: Tides of Numenera. Obsidian Entertainments Josh Sawyer heeft een adviserende rol in gameplay design voor de Apocalypse Now-game.

Met de game wordt volgens een persverklaring geprobeerd om een filmische verhaalvertelling te mixen met survival-horror en RPG-mechanieken. Spelers nemen de rol aan van Captain Willard wiens taak het is om de afvallige kolonel Walter E. Kurtz om te brengen. Verder wordt in de verklaring gezegd dat de speler voortdurend voor keuzes komt te staan die het verhaalverloop ernstig beïnvloeden, zodat er een unieke ervaring ontstaat voor iedere speler. De Apocalypse Now-game moet in 2020 uitkomen, mits het doelbedrag van 900.000 dollar binnen een maand is gehaald. Kijk op de Kickstarter-pagina voor meer informatie over dit project.

Veertien clubs uit Tweede en Derde Divisie krijgen puntenaftrek

De KNVB-licentiecommissie legt veertien van de 54 clubs uit de Tweede en Derde Divisie een straf van drie punten in mindering op. De clubs hebben zich niet gehouden aan de regels omtrent de arbeidsovereenkomsten.

In de Tweede Divisie moeten clubs over acht contractspelers beschikken. In de Derde Divisie gaat het om drie spelers. Slechts twintig clubs voldoen aan alle voorwaarden van de licentiecommissie. De 24 overige clubs voldoen niet aan één of twee voorwaarden en hebben huiswerk te doen. 

"Niemand zal dat leuk vinden. Maar de licentiecommissie heeft gesproken. En daar moeten we het voorlopig mee doen. Zo werkt ons licentiesysteem. Een licentiesysteem dat is ontwikkeld en in werking gesteld door het voetbal zelf; clubs en bond. Zo werkt het in ons voetbal", reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.

In de Tweede Divisie is AFC uit Amsterdam de enige die niet voldoet aan de regels. Voorzitter Ad Westerhof: "Wij vinden het prima als er spelers onder contract staan, maar wij willen er niet tot verplicht worden. Bovendien is de regel in grondbeginsel alleen bedoeld voor clubs die promoveren naar de Jupiler League. Dat is er maar één. Wij geven vergoedingen die we keurig opgeven aan de belasting. Met wat de KNVB wil, kom je in ingewikkelde CAO-technische situaties terecht."

Westerhof hoopt dat spoedoverleg tussen de betreffende clubs en de KNVB snel tot een oplossing leidt. "Anders stevent het regelrecht af op een kort geding af", voorspelt de AFC-bestuurder.

De licentiecommissie gaf de clubs uit de Tweede en Derde Divisie eerder tot 1 november de tijd om aan alle voorwaarden te voldoen, een termijn die later verschoven werd naar 13 januari. De commissie gaf toen ook al aan dat er sancties zouden kunnen volgen voor clubs die niet aan de voorwaarden zouden voldoen om zo een eerlijk competitieverloop te kunnen garanderen.

Van der Zee wil in gesprek met de clubs en belangenorganisaties over de uitspraak van de tuchtcommissie. "Ik heb dinsdag al met belangenorganisatie CVTD van de Tweede en Derde divisie gesproken en dat blijf ik doen. Want die herstelde piramide is een sieraad voor ons voetbal, daar is voor geknokt en die is er gelukkig weer. Daar is onze sport mee gediend en daar zijn we trots op. Vandaar het overleg en helpen waar we kunnen, zoeken naar mogelijkheden. Daarvoor is er de KNVB en daarvoor vormen we een collectief van veel meer dan een miljoen mensen."

De betrokken clubs hebben tot 1 februari de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. "De licentiecommissie heeft namelijk onafhankelijk, maar wel in het belang van ons allemaal, gesproken. Zich baserend op de regels die we met elkaar zijn overeengekomen. Het is niet anders", aldus Van der Zee.


'Vogels dood door pannen Albert Heijn'

Iedereen heeft het wel eens gedaan: Gespaard bij een supermarkt voor servies, handdoeken of in dit geval pannen. Zo ook Cynthia Harms uit Almere. Toen zij haar spaarpunten bijeen had en deze had ingewisseld voor de pannen, hoopte zij er veel plezier aan te beleven. Dit bleek anders te lopen. Zij heeft thuis vogels, die 'gewoon' in de boom zitten, in huis. 

Toen zij zuurkool ging bakken, begonnen haar ogen te brandden en vroeg zij haar man om de afzuigkap wat hoger te zetten. Een kwartier later lagen de vogels dood op de grond. Volgens haar was de oorzaak al snel bekend: Teflon, dit is sinds 2015 een verboden middel. Op facebook schrijft zij: "Heb al mijn pannen weggegooid die ik bij jullie gespaard had. Ben enorm verdrietig het waren mijn kindjes en in een kwestie van een kwartier mijn kindertjes dood". Nu wil zij mensen waarschuwen die vogels en de pannen hebben van de spaaractie.

Ook Albert Heijn heeft gereageerd op haar oproep, het had al meerdere klachten hierover ontvangen. "Sinds gisteren krijgen we veel vragen over onze pannen met anti-aanbaklaag (de koekenpannen en wokpan). We vinden het belangrijk te laten weten dat de pannen bij normaal gebruik absoluut veilig zijn voor mens en dier."Aldus Albert Heijn. Zij weten dat vogels extra gevoelig kunnen zijn voor dampen die vrijkomen bij het bereiden van eten.

Albert Heijn heeft contact gezocht met de mensen die hier vragen over hebben. Samen met hun leverancier wordt bekeken wat er in hun situatie fout gegaan kan zijn.

Bouw Mexicaanse muur begint binnen maanden

De bouw van een muur op de grens tussen Amerika met Mexico zal binnen enkele maanden beginnen. Dat heeft president Donald Trump woensdag gezegd tegen omroep ABC. De bouw begint "zo snel als fysiek mogelijk is", zei hij.

De voorbereidingen voor de bouw zullen meteen al van start gaan, zei de president. Trump wil nog steeds dat Mexico voor de kosten opdraait. "Dat kan op een ingewikkelde manier gaan", aldus Trump. Hij reageerde op de opmerkingen van de Mexicaanse president, die niet wil meebetalen aan de muur.

De muur langs de 3200 kilometer lange zuidgrens vormde een belangrijk en fel bekritiseerd onderdeel in de verkiezingscampagne van de republikein Trump. De muur zou onnodig en veel te duur zijn en mogelijk na de verkiezingen niet terugkeren als serieus project.

Maar verwacht wordt dat Trump woensdag een presidentieel decreet daarover zal ondertekenen.

Bouw Mexicaanse muur begint binnen maanden
Bouw Mexicaanse muur begint binnen maanden (Foto: ANP)

Asscher draait: Rutte toch geen slap aftreksel

Premier Mark Rutte (VVD) is dan toch geen slap aftreksel van een populist. Vicepremier Lodewijk Asscher van de PvdA had dat maandag gezegd nadat in kranten een spraakmakende advertentie van Rutte was verschenen. Asscher schrijft nu op Facebook dat hij Rutte niet zo had moeten noemen.

"Dat is onaardig en voor je het weet blijft dat hangen", aldus Asscher woensdag. "Maar zijn advertentie schoot mij, en vele Nederlanders met mij, behoorlijk in het verkeerde keelgat."

De PvdA-lijsttrekker blijft wel achter de kritiek staan die hij eerder uitte op de advertentie waarin wordt gesteld dat mensen die de Nederlandse normen en waarden niet delen maar moeten vertrekken. Als je iets niet bevalt, ga je dingen veranderen, benadrukt Asscher.

Asscher: Rutte toch geen slap aftreksel
Asscher: Rutte toch geen slap aftreksel (Foto: ANP)

McLaren komt als vierde team door crashtests

Het Formule 1-team van McLaren heeft zich met de nieuwe auto als vierde team door de verplichte crashtests geslagen. Wereldautosportbond FIA stelt de tests verplicht, logischerwijze vanuit veiligheidsoogpunt.

Eerder waren Force India, Toro Rosso en Haas ook al geslaagd voor de tests. De MP4-32, de nieuwe auto van McLaren, zal op 24 februari onthuld worden en tot die tijd wordt het dus vooral speculeren over de kleur van de auto. "We hebben hard gewerkt om de crashtests te doorstaan en nu is het tijd om de auto kleur te gaan geven", sprak racedirecteur Eric Bouillier. 

In een tweet waarin de datum van de presentatie bekend werd gemaakt werd oranje gebruikt en sindsdien gaan de geruchten rond dat de auto komend seizoen een oranje tint zal hebben. Daarmee zou het team terug gaan naar de roots. Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne zullen in de nieuwe McLaren om de punten gaan strijden.

Dijsselbloem wil langer voorzitter eurogroep blijven

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil voorzitter van de eurogroep blijven op het moment dat hij na de de verkiezingen geen minister meer zou zijn. Hij heeft de ambitie om in elk geval zijn termijn, die loopt tot eind dit jaar, af te maken.

Dat zei de bewindsman woensdag nadat in Brussel was gesteld dat hij moet aftreden als eurogroepvoorzitter op het moment dat hij geen minister meer is. Volgens een hoge Europees functionaris zijn de regels heel duidelijk: zodra een nieuwe regering is ingezworen waarin hij geen minister van Financiën is, kan Dijsselbloem geen voorzitter meer zijn.

De minister benadrukt dat dat een afspraak is die eventueel veranderd kan worden. Volgens hem is er voldoende draagvlak bij zijn collega's om hem zijn termijn te laten uitdienen.

Dijsselbloem werd in 2013 gekozen als voorzitter van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Hij werd in juli 2015 herkozen.

Dijsselbloem wil voorzitter eurogroep blijven
Dijsselbloem wil voorzitter eurogroep blijven (Foto: ANP)

FOK! Kiest: de PvdA van Lodewijk Asscher

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de negende aflevering: de Partij van de Arbeid   .

Als je ouders behoren tot het arbeidersgilde, dan heb je goed kans dat je thuis de Volkskrant op tafel had liggen, naar de Vara keek en op spreekuur moest bij de rode dokter – en PvdA stemde. Maar zoals met zoveel achterbannen, is ook die van de grondlegger van de sociaaldemocratie in Nederland, de PvdA, af aan het brokkelen.

De geschiedenis
De PvdA bestaat sinds 1946, toen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (van Troelstra, opgericht in 1894) fuseerde met de Vrijzinnig Democratische Bond en de wat kleinere Christelijk-Democratische Unie. In beginsel was het voornamelijk een voortzetting van de linkse arbeidersbeweging SDAP, die voor nogal wat oud-VDB-leden te links was. In 1948 richtte een groep ontevreden liberalen dan ook de VVD op.

Vanaf de oprichting, aan de start van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, vormde de PvdA samen met de KVP (voorloper van het CDA) drie Rooms-rode kabinetten, onder leiding van premier Willem ‘vadertje’ Drees. Deze kabinetten legden de basis onder de verzorgingsstaat, die in grote lijnen nog steeds bestaat.

Na enkele jaren van oppositie voeren kwam in de jaren ’70 de beweging Nieuw Links op, die meer de nadruk legde op thema’s als milieubewustzijn, feminisme en solidariteit met de derde wereld. Samenwerking met D66 en de PPR (een van de voorlopers van GroenLinks) leidde tot het meest progressieve kabinet tot op heden: het kabinet Den Uyl in 1973. De maatschappelijke agenda van dit kabinet was bijzonder ambitieus, maar de regeringsperiode werd ontsierd door de nodige interne strubbelingen. Toch legde dit kabinet de PvdA geen windeieren, mede door het uitgavenpatroon van Den Uyl: bij de verkiezingen van 1977 werd de PvdA de grootste. De formatie van Den Uyl-II mislukte echter, en de PvdA kwam met 53 zetels in de oppositiebankjes.

In 1986 werd Den Uyl als politiek leider opgevolgd door vakbondsman Wim Kok. Nadat hij als minister van Financiën deel had uitgemaakt van het laatste kabinet Lubbers, werd hij de premier van de twee paarse kabinetten met VVD en D66 – en dus zonder het CDA. In deze sociaal-liberale periode (‘de derde weg’) werd onder meer het homohuwelijk ingevoerd.

De snelle opkomst van Fortuyn in 2002 leidde tot de grootste verkiezingsnederlaag van de PvdA tot dan toe. Lijsttrekker Ad Melkert vertrok vrijwel onmiddellijk. Onder leiding van Wouter Bos jojoode de partij het kabinet Balkenende-IV binnen, waar Bos als minister van Financiën midden in de bankencrisis verantwoordelijk was voor het redden van onder andere ABN. Op dit moment vormt de PvdA samen met de VVD een semi-paars kabinet, maar heeft de partij het in de peilingen zwaar te verduren.

De standpunten
Tussen al het getouwtrek over de lijsttrekkersverkiezing door presenteerde de PvdA in oktober in het klassieke arbeidersbolwerk Rotterdam haar verkiezingsprogramma. De breuk met de afgelopen jaren is overduidelijk: de partij zet zich duidelijk af tegen de VVD door een onvervalst links geluid te laten horen, met veel nadruk op eerlijke kansen en eerlijk delen.

De PvdA staat voor de lastige taak om veel kiezers terug te winnen die de partij in de afgelopen jaren de rug hebben toegekeerd. Onder het kopje 'eerlijk delen' pleit de partij voor het meer progressief maken van het belastingstelsel: wie meer verdient of meer bezit gaat meer betalen, wie minder verdient minder. Wie minder verdient gaat bovendien minder huur betalen. Bedrijven die veel winst maken, moeten die niet alleen delen met aandeelhouders maar ook met de werknemers. Opvallend: de Melkertbanen worden opnieuw ingevoerd, zij het zonder die naam te gebruiken. De partij voorziet 100.000 nieuwe banen in ondersteunende functies (conciërges, treinsurveillanten, plantsoenendienst) die niet tot verdringing mogen leiden.

De sociaaldemocraten willen verder een 'nieuwe zekerheid' creëren door het invoeren van een minimumloon voor zzp'ers inclusief de sociale verzekeringen. Zzp'ers moeten tariefafspraken mogen maken. De lonen moeten omhoog (bij zowel overheid als bedrijven) en het minimumjeugdloon voor 18-plussers wordt afgeschaft. Het Eigen Risico in de zorg verdwijnt, de marktwerking wordt gedeeltelijk teruggedraaid en er komt een uniforme basisverzekering met daarbij een marketingverbod. Ook voor vergroening natuurlijk genoeg aandacht bij de PvdA

We kwamen het al in meer verkiezingsprogramma's tegen, maar ook de PvdA wil de eenheid binnen de samenleving vergroten. De PvdA zet in op verplicht mengen: gemengde scholen, gemengde wijken, gemengde sportverenigingen. De verplichte integratiecursus van nieuwe Nederlanders hoeven ze voortaan niet meer geheel zelf te betalen, de staat draagt eraan bij. Racisme moet strenger worden bestraft en er moeten speciaal opgeleide agenten komen. Solliciteren bij (semi-)overheid moet voortaan anoniem.

Nog meer aandacht voor gelijke kansen in de onderwijsparagraaf. Er moet in vijftien jaar tijd tien miljard worden geïnvesteerd in onder meer betere leraren. De definitieve keuze voor een onderwijsniveau wordt later gemaakt door het verplicht instellen van brede brugklassen. Vmbo-tl wordt een jaar langer. De PvdA houdt vast aan het passend onderwijs: kinderen met een beperking moeten zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs, en de ouders moeten kunnen bepalen welke school dat wordt. Nu wordt dat vaak bepaald door een samenwerkingsverband. Er komt één voorschoolse educatieve opvang voor alle kinderen van 0 tot 4, voor zowel werkende als niet-werkende ouders.

Het verkiezingsprogramma draagt de titel 'Een verbonden samenleving' en bestaat uit 63 pagina's, maar er is gelukkig ook een samenvatting beschikbaar. In 10 hoofdstukken wordt een grote lijst aan concreet uitgewerkte punten gepresenteerd (dus ook daar een trendbreuk met de VVD), waarvan een groot deel van de strekking 'meer geld voor' is. Het financieel kader in hoofdstuk 11 geeft geen antwoord op de vraag hoe dit allemaal betaald moet worden, maar de kern zit in belastingverhogingen voor de breedste schouders. Het CBP zal het programma wel doorrekenen.

Voor de klassieke sociaaldemocraat ligt er ongetwijfeld een aansprekend, en bovendien bijzonder goed leesbaar programma. Vrienden op rechts zal de PvdA er niet snel mee maken, maar de eerste avances over links zijn al gemaakt.

De kandidaten
Lijsttrekker van de PvdA is, sinds de veel besproken lijsttrekkersverkiezing waar Diederik Samsom het onderspit dolf, de huidige minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Asscher is 43, heeft psychologie en rechten gestudeerd en is sinds 2002 actief in de Amsterdamse gemeentepolitiek. In 2012 werd hij vicepremier in het kabinet Rutte-II (Asscher zat dus nooit in de Tweede Kamer). Als minister was Asscher onder meer verantwoordelijk voor de Wet Werk en Zekerheid, de opvolger van de flexwet die ervoor zorgt dat flexwerkers nu niet na drie maar na twee tijdelijke contracten op straat komen te staan.

Op de tweede plaats op de lijst, die volgens het bij de PvdA gebruikelijke man-vrouw-man-vrouw principe is samengesteld, staat kamervoorzitter Khadija Arib. Na een wat stroeve startperiode lijkt zij nu redelijk in haar rol gegroeid en duidelijk minder omstreden dan haar voorgangster Anouchka van Miltenburg. Ze kwam op haar vijftiende vanuit Marokko naar Nederland en studeerde sociologie; ze werkte voor allerlei welzijnsorganisaties voor ze de politiek in ging. In 1998 werd ze voor het eerst gekozen in de Tweede Kamer.

Tussen de andere bekende PvdA kopstukken (Jeroen Dijsselbloem op 3, Sharon Dijksma op 4, huidig fractievoorzitter Attje Kuiken op 6) staat een nieuw gezicht: Gijs van Dijk. Hij is de voormalig vicevoorzitter van vakbond FNV, maakte zelfs kans op het voorzitterschap, maar besloot de barricaden te verruilen voor de politiek. Ook op plaats 8 en 9 nieuwe gezichten: consultant Kirsten van den Hul en sociale werkplaats-directeur William Moorlag.

Omdat de PvdA er in de peilingen erg slecht voorstaat, loopt een groot aantal huidige kamerleden de kans om zijn of haar zetel kwijt te raken. Een ervan is Mei Li Vos, die pas op plek 32 staat. Ook onderwijswoordvoerder Loes Ypma, plek 22, is niet bepaald zeker van een plek. Als klassieke lijstduwer staat oud-SC Heerenveentrainer Foppe de Haan op de lijst.

Waarom zou je op de PvdA stemmen?
Omdat de partij een prima programma presenteert voor de klassieke sociaal-democraat: er liggen duidelijk geformuleerde, aansprekende plannen op het gebied van werk, huisvesting en zorg die gebaseerd zijn op solidariteit maar niet doorslaan in ongebreideld nivelleren. Het programma breekt daarin duidelijk met het beleid dat voortvloeide uit de samenwerking met de VVD van de afgelopen jaren. Naast de inhoudelijke overwegingen, levert de PvdA in de regel prima bewindspersonen, en is een grote PvdA van belang als je graag een wat linkser getinte politieke koers ziet voor de komende jaren.

Waarom zou je niet op de PvdA stemmen?
Waarschijnlijk omdat de PvdA in bijzonder zwaar weer zit en niemand graag bij de verliezende partij hoort. De rol van de barricaden-ambtenaren-partij wordt inhoudelijk goed ingevuld door de SP, en als je graag de linkse koers van de PvdA uit de jaren ’70 ziet, dan zit je bij de SP goed – zie je liever een wat liberaler links geluid dan heb je aan Jesse Klaver een aansprekend alternatief. Daarnaast heeft de zwalkende koers van de PvdA van het afgelopen decennium het vertrouwen in die partij geen goed gedaan.

Verder discussiëren over de kansen van de PvdA kan op het FOK!verkiezingenforum

In de volgende aflevering: de Partij voor de Dieren.

Prey komt uit op bevrijdingsdag

De game Prey is al jaren een dingetje. Ooit aangekondigd als deel 2, vergeten en in een zogenaamde development-hell, door Bethesda geannuleerd en nu dan in een reboot-jasje gestopt. Dit keer ziet het er naar uit dat we het eindelijk kunnen spelen. De releasedatum is namelijk 5 mei 2017, laat de uitgever weten.

In Prey ontwaak je aan boord van Talos I, een ruimtestation in een baan rond de maan in het jaar 2032. Jij ben de sleutel in een onderzoek naar het definitief omvormen van de mensheid – maar de zaken liepen vreselijk verkeerd. Het ruimtestation werd aangevallen door vijandige aliens waardoor er nu op jou wordt gejaagd. Aan jou nu om, terwijl je de duistere geheimen van Talos I ontdekt en meer over je eigen verleden te weten komt, te overleven met alles wat je aan boord kan vinden, je verstand, wapens en telekinetische vaardigheden om de Typhon alien te verslaan.

Prey wordt nu gemaakt door Arkane Studios, ontwikkelaar van de Dishonored-serie. Het spel verschijnt 5 mei 2017 op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Australian Open voorbij voor Krajicek

De Australian Open zit erop voor tennisster Michaëlla Krajicek. De Nederlandse werd woensdag in de kwartfinales van het gemend dubbelspel samen met haar Zuid-Afrikaanse partner Raven Klaasen uitgeschakeld.

Krajicek en Klaasen namen het in Melbourne op tegen de Amerikaanse Abigail Spears en haar Colombiaanse kompaan Juan Sebastian Cabal. Het Nederlands/Zuid-Afrikaanse duo speelde niet slecht, maar zowel in de eerste als in de tweede set bleek één break hen de das om te doen: 4-6, 3-6. Voor Krajicek was het wel de eerste keer dat ze het in het gemengd dubbelspel tot de kwartfinales van een Grand Slam schopte. 

Bolt moet olympisch goud inleveren door doping teamgenoot

Topsprinter Nesta Carter wordt door het Internationaal Olympisch Comité definitief geschorst voor zijn dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van 2008. De Jamaicaan bleek halverwege vorig jaar bij hertesten positief getest te hebben en dat kost hem een olympische gouden medaille.

Carter maakte in 2008 in Beijing deel uit van de Jamaicaanse ploeg op de 4x100 meter. Met Asafa Powell, Michael Frater en Usain Bolt snelde Carter er in 37,10 seconden naar olympisch goud en een wereldrecord. Doordat zijn resultaat geschrapt wordt, wordt ook de volledige Jamaicaanse ploeg uit de uitslag geschrapt. Het betekent dat de triple triple van Bolt - drie keer op rij drie keer olympisch goud - weer uit de boeken gehaald kan worden. Wel houdt hij zijn gouden medailles op de 100 en 200 meter, aangezien van hemzelf geen positieve test bekend is. 

Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender en Richard Thompson brachten het stokje namens Trinidad & Tobago als tweede over de finish, bijna een seconde achter Jamaica. Dat levert hen nu echter alsnog olympisch goud op, ruim acht jaar na dato. Japan krijgt zo zilver en Brazilië kan met brons een nieuwe medaille toevoegen aan de medaillespiegel. Maarten Heisen, Guus Hoogmoed, Patrick van Luijk en Caimin Douglas schuiven namens Nederland op naar plek zes.

Carter won overigens in 2012 wederom olympisch goud met Jamaica - dit keer met Frater, Bolt en Yohan Blake - maar hertesten van stalen uit dat jaar leverden geen positieve test op. 

Pornoverslaafden gezocht!

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is op zoek naar pornoverslaafden voor een onderzoek naar verslavingsgevoeligheid.  "Het is een steeds groter wordend probleem", aldus onderzoeker Gilles Stormezand. "Porno is ook steeds meer beschikbaar. Alleen wordt het nog niet als verslaving erkend. Dit is een van de eerste onderzoeken naar pornoverslaving."

Voor het onderzoek is het UMCG op zoek naar 14 verslaafden. "We zijn al een paar maanden bezig, maar het blijkt lastig te zijn om hen te vinden", volgens Stormezand. "Ook bij de verslavingsklinieken melden zich weinig mensen met een pornoverslaving."

Het UMCG hoopt zo aan te tonen dat het een echte verslaving en geen dwangstoornis is. Andere verslavende stoffen zorgen ervoor dat de ontvangst van dopamine minder goed gaat. Hopelijk is dit ook voor een pornoverslaving aan te tonen.

Het UMCG hanteert voor het onderzoek een lijst met 14 vragen over de impact van het kijkgedrag. Als uit de antwoorden blijkt dat de kandidaat in zijn sociale leven of op het werk problemen ondervindt door het kijken van porno, dan is er sprake van een verslaving.

Meer info vind je hier.

Hulp voor scholen met aftands internet

Ruim achthonderd scholen die zich tot dusver nog moesten behelpen met een "koperen lijntje" krijgen geld voor een snelle internetverbinding. Minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) trekken 5,5 miljoen euro uit.

Door hun gebrekkige internetverbinding kunnen deze scholen maar moeilijk gebruik maken van nieuwe leermiddelen als digitale reken- of taallessen op een iPad of digibord. Dat vindt het kabinet onverteerbaar, want "als je uitdagend en eigentijds les wilt geven, is toegang tot het internet onontbeerlijk", aldus Dekker.

Sommige scholen kunnen de aanleg van een kabel- of glasvezelverbinding niet betalen omdat bijvoorbeeld een spoordijk in de weg ligt. Het kabinet biedt nu aan de helft van de aanlegkosten van kabel- of glasvezelinternet voor zijn rekening te nemen. Kamp en Dekker hebben ook op een rijtje gezet waar scholen kunnen aankloppen voor meer hulp.

Hulp voor scholen met aftands internet
Hulp voor scholen met aftands internet (Foto: BuzzT)

"Met Depay kunnen we alle kanten op"

Spitsentrainer Gérald Baticle van Olympique Lyon is onder de indruk van de kwaliteiten die Memphis Depay toevoegt aan de spelersgroep.

Nooit eerder was er zoveel rumoer rondom de komst van een topaankoop bij Olympique Lyon als bij Depay. De Nederlander werd voor 15 miljoen euro overgenomen van Manchester United. Het bedrag kan met bonussen oplopen tot 25 miljoen euro.

"Memphis speelt op links als rechtsbenige. Daarmee kan hij tactische problemen veroorzaken bij de tegenstander", zegt Baticle tegen Le Progrès. "Je kunt alle kanten met hem op. Ergens lijkt hij ook wel op Fekir. Hij houdt ervan om de combinatie te zoeken met de spits, Alexandre Lacazette."

Depay heeft zijn debuut bij Olympique Lyon achter de rug. Hij viel in tegen Olympique Marseille. De Oranje-international hoopt in Lyon weer veelvuldig aan spelen toe te komen na een mislukt avontuur bij Manchester United.

Grootste blusvliegtuig moet Chili redden

Chili mag het grootste blusvliegtuig ter wereld inzetten om enorme natuurbranden te bestrijden. Weldoeners in de Verenigde Staten betalen de inzet van de Boeing 747-400.

De branden hebben inmiddels 1600 vierkante kilometer kurkdroog bos en weide in as gelegd in het midden van het land. De autoriteiten hebben slechts drie kleine blusvliegtuigjes ter beschikking om het vuur te bestrijden.

De kritiek daarover op de regering kwam een in de VS wonende rijke Chileense ter ore en die besloot de portemonnee te trekken en de inzet van het blusvliegtuig te betalen. Het toestel kwam woensdag aan in Chili. De machine kan 91.000 liter bluswater meenemen en wordt naar verwachting zes dagen ingezet.

Grootste blusvliegtuig moet Chili redden
Grootste blusvliegtuig moet Chili redden (Foto: ANP)

Nederland daalt op lijst democratische landen

Nederland is volgens de democratie-index van 2016, het jaarlijks onderzoek van tijdschrift The Economist, een klein beetje minder democratisch geworden ten opzichte van de jaren ervoor.

Op de lijst van de beste democratieën wereldwijd staat ons land op een twaalfde plaats met het cijfer 8,80. In 2006 toen de metingen begonnen stond Nederland nog met een ruime 9 in de top tien.

In de democratie-index worden landen beoordeeld op het gebied van eerlijke verkiezingen, de mogelijkheid om deel te nemen aan het politieke proces, burgerlijke vrijheden en het functioneren van regeringen.

De Verenigde Staten dook in 2016 net onder de grens van het cijfer 8. Dat cijfer wordt gezien door de onderzoekers beschouwd als de ondergrens van een stabiele democratie. De VS vallen nu in de op een na hoogste categorie van onvolledige democratieën. Volgens The Economist komt dat niet door de winst van Donald Trump, maar door het gedaalde vertrouwen in de overheid en de gekozen politici.

Om diezelfde reden dalen de scores van een groot aantal landen, waaronder veel West-Europese. Het Verenigd Koninkrijk, ook gekend door veel politieke onvrede, stijgt echter op de lijst door de hoge opkomst van het Brexitreferendum.

De lijst wordt ook dit jaar aangevoerd door drie Scandinavische landen: Noorwegen staat onbedreigd bovenaan met een 9.93, gevolgd door IJsland en Zweden. Helemaal onderaan staat Noord-Korea met een 1.1.

Nederland daalt op lijst democratische landen
Nederland daalt op lijst democratische landen (Foto: ANP)

Amerikaanse petitie om Trump-video Lubach

Het item uit Zondag met Lubach waarin Nederland zich zogenaamd voorstelt aan president Donald Trump van de Verenigde Staten heeft tot een petitie geleid in Amerika. De initiatiefnemer wil dat het Witte Huis serieus werk maakt van de vraag of Nederland na Amerika op de tweede plaats kan komen.

De petitie staat op een speciale website van het Witte Huis waarop gewone burgers dergelijke verzoeken kunnen indienen. Wanneer 100.000 mensen de petitie binnen een maand tekenen, wordt het verzoek ingezien door de Amerikaanse overheid en moet die met een reactie komen.

"Nederland heeft in het kader van de eerste nieuwe Amerikaanse initiatieven verzocht om simpelweg op de tweede plaats te komen", staat in de motivatie van de petitie, die sinds dinsdag online staat. "Op de tweede plaats staat nog niemand en Nederland heeft het netjes gevraagd voordat iemand anders dat deed", aldus de initiatiefnemer. "We'll make them great too. We can do it."

De video gaat sinds maandag de hele wereld over. Het filmpje is alleen al op Facebook al meer dan 41 miljoen keer bekeken en bijna een miljoen keer gedeeld. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk nog vele malen hoger. Vele internationale media besteedden er dinsdag aandacht aan in hun rubrieken.

Amerikaanse petitie om Trump-video Lubach
Amerikaanse petitie om Trump-video Lubach (Foto: BuzzE)

SP wil toch linkse lijstverbinding

De SP wil toch een lijstverbinding aangaan voor de komende verkiezingen met de PvdA en GroenLinks. Voorwaarde is wel dat de andere twee linkse partijen een coalitie met de VVD van premier Mark Rutte bij voorbaat uitsluiten. Die oproep doet SP-voorzitter Ron Meyer woensdag.

Op het SP-congres eerder deze maand werd een voorstel voor een lijstverbinding met de PvdA en GroenLinks nog weggestemd, nadat het partijbestuur dit had ontraden. Het bestuur gaf toen aan alleen "via concrete voorstellen" te willen samenwerken. Door uitsluiten van de VVD nu als voorwaarde voor een lijstverbinding te stellen is er sprake van een andere situatie dan op het congres, zegt een woordvoerder van de partij.

De PvdA, SP en GroenLinks gingen bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 een lijstverbinding aan. Dat was de eerste keer voor de drie partijen. Het kan extra zetels opleveren.

SP wil toch linkse lijstverbinding
SP wil toch linkse lijstverbinding (Foto: ANP)

EU-landen mogen grenzen langer controleren

Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen voor zover nodig de controles van hun binnengrenzen met drie maanden verlengen. Die aanbeveling gaf de Europese Commissie woensdag.

De vijf landen kregen vorig jaar mei toestemming voor gerichte en beperkte grenscontroles vanwege de migranten die Europa konden binnenkomen door het gebrekkige Griekse grenscontrole- en asielsysteem.

Inmiddels komen veel minder migranten Europa binnen. Degenen die wel arriveren in Griekenland en Italië worden inmiddels bijna allemaal geregistreerd, aldus de commissie. Het risico blijft echter bestaan dat de tienduizenden mensen die nog in Griekenland verblijven naar rijkere delen van Europa trekken.

Uit voorzorg mogen de controles daarom voorlopig "onder strikte voorwaarden" worden gehandhaafd, aldus Brussel. De bedoeling blijft dat de grenscontroles zo snel mogelijk verdwijnen en het vrije verkeer van personen in de Schengenzone wordt hersteld.

De lidstaten moeten de verlenging nog formeel goedkeuren.

EU-landen mogen grenzen langer controleren
EU-landen mogen grenzen langer controleren (Foto: ANP)

Offensief EU tegen migratie uit LibiŽ

De Europese Unie is vastbesloten de migratie vanuit Libië naar Italië in te tomen en het aantal mensen dat verdrinkt in de Middellandse Zee te verminderen. De slagkracht van de Libische kustwacht en marine wordt daarom op korte termijn versterkt.

Daarnaast moet in de lente een netwerk zijn opgezet waardoor Noord-Afrikaanse landen mensensmokkelaars effectiever kunnen tegenhouden bij hun grenzen. En de veelal Afrikaanse migranten die vastzitten in Libië moeten beter worden beschermd en sneller terugkeren naar hun land van herkomst.

De Europese Commissie stelde woensdag voor 200 miljoen euro uit het Afrikafonds vrij te maken voor deze projecten. De lidstaten zouden eenzelfde bedrag moeten aandragen. Volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is meer actie noodzakelijk om het 'businessmodel' van de mensensmokkelaars te breken. Stabiliteit in Libië en medewerking van andere Afrikaanse landen zijn daarvoor wel belangrijke vereisten.

Mensensmokkel
Met de maritieme missie Sophia probeert de EU mensensmokkel vanuit Libië al een tijd tegen te gaan, onder meer door Libische zeelieden te trainen. De Europese schepen mogen echter niet in de kustwateren komen, omdat Libië daarvoor geen toestemming geeft. Het Noord-Afrikaanse land heeft sinds 2011 geen centrale regering.

Een recordaantal van ruim 181.000 migranten bereikte vorig jaar Italië, die voor het leeuwendeel vanuit Libië waren vertrokken. Volgens de VN overleefden ongeveer 5000 mensen de oversteek niet.

Tijdelijk
De lidstaten willen ondanks meningsverschillen eensgezind naar een oplossing zoeken, liet tijdelijk EU-voorzitter Malta dinsdag weten na overleg van de EU-ministers van Europese Zaken. Vicevoorzitter Frans Timmermans zei toen ervan "overtuigd" te zijn dat "echte vooruitgang" de komende maanden mogelijk is.

De EU-regeringsleiders houden volgende week een top op Malta die voor een groot deel in het teken staat van Libië. De Europese Commissie roept hen op dan akkoord te gaan met de voorgestelde maatregelen tegen migratie.

Offensief EU tegen migratie uit Libië
Offensief EU tegen migratie uit Libië (Foto: ANP)

Schippers ziet niks in naamverbod vegaproduct

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid voelt niets voor een verbod op vleesnamen voor vegetarische producten. Dat laat de bewindsvrouw woensdag weten in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs van de VVD.

Lodders en Ziengs vroegen de minister eerder deze maand om een verbod omdat producten als vegetarische worsten en schnitzels misleidend zouden zijn. Ze volgden met hun pleidooi het voorbeeld van de Duitse minister van Landbouw, die vorige maand liet weten dergelijke productnamen te willen verbieden.

De verwarring die volgens Lodders en Ziengs ontstaat ziet hun partijgenote niet. Vleesnamen voor vegetarische producten zijn niet per definitie misleidend, aldus de minister. Zij acht de bestaande regels voor de aanduiding van voeding voldoende en voegt eraan toe dat "het het kabinet niet bekend is dat consumenten problemen ervaren met gebruikte productnamen op het gebied van vleesloze producten".

Schippers ziet niks in naamverbod vegaproduct
Schippers ziet niks in naamverbod vegaproduct (Foto: ANP)

Terroristen planden ontvoeringen in BelgiŽ

De terroristen van de aanslagen in Brussel en Parijs hebben overwogen om 'hooggeplaatste personen' in België te ontvoeren en in te zetten om verschillende terreurverdachten vrij te krijgen. Dat blijkt uit audiobestanden op de laptop die na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 werd gevonden vlakbij een appartement van de terroristen in Schaarbeek.

Dat melden de Belgische tv-zenders VRT Nieuws en RTBF woensdag. Ze konden de hand leggen op het proces-verbaal van de analyse van die computer.

Uit gesprekken tussen de terroristen en ene Abu Ahmed in Syrië blijkt dat ze Mohamed Bakkali, die de terroristen hielp door auto's en huizen te huren, en Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014, wilden ruilen voor hooggeplaatste personen in België. De tv-zenders noemen geen namen van die personen.

Terroristen planden ontvoeringen in België
Terroristen planden ontvoeringen in België (Foto: ANP)

Rel over olympische golfbaan Tokyo door 'discrimineren' vrouwen

Rond de golfbaan waar in 2020 om olympisch goud gespeeld moet worden is een rel ontstaan. De Kasumigaseki-golfclub is gekozen als gastheer voor het olympisch toernooi, maar dat schopt tegen een aantal zere benen. Vrouwen mogen er namelijk geen volledig lid worden en mogen op zondag zelfs helemaal niet spelen.

De Japanse golforganisatie Japan Golf Council (JGC) heeft een brief naar het Internationaal Olympisch Comité gestuurd met de vraag om het golftoernooi in 2020 ergens anders te houden. "Kasumigaseki is een zeer exclusieve club, waar gewone mensen niet eens mogen spelen tenzij ze door een volwaardig lid geïntroduceerd worden. Vrouwen kunnen zelfs geen volwaardig lid worden en mogen dus ook niks te maken hebben met de genomen beslissingen", schrijft JGC-voorzitter Eiko Ohya. 

Kasumigaseki is een van de oudste privégolfclubs van Japan en is wereldberoemd. Onder meer internationale hoogwaardigheidsbekleders worden er met regelmaat ontvangen. "De selectieprocedure voor de olympische locatie lijkt me raar verlopen te zijn. Het is moeilijk om te begrijpen dat een club waar men geen vrouwen lid laat worden als locatie is gekozen voor de Olympische Spelen", schrijft vicevoorzitter Masayuki Tamaki. 

Ook de gouverneur van Tokyo heeft al de nodige kritiek geuit op Kasumigaseki. In Japan gaan steeds meer stemmen op om het olympisch golftoernooi te verplaatsen, bijvoorbeeld naar de Wakasu Golf Links. Die baan is wel toegankelijk voor het gewone publiek, ligt dichter bij het olympisch dorp en had oorspronkelijk zelfs de voorkeur boven het zeer exclusieve Kasumigaseki. 

Cavani ťťn stap verwijderd van Zlatan

Edinson Cavani heeft zich met twee doelpunten tegen Girondins de Bordeaux opgeworpen tot de vice-topscorer aller tijden bij Paris Saint-Germain.

PSG bereikte met een 1-4 overwinning op Girondins de Bordeaux de finale van de Coupe de la Ligue. Cavani was zoals vaker dit seizoen belangrijk met goals. De Uruguayaan schroefde zijn totaal in het shirt van PSG op naar 109 doelpunten.

Daarmee evenaart hij het aantal van clubicoon Pedro-Miguel Pauleta bij PSG. Cavani is dit seizoen belangrijker dan ooit voor zijn Franse werkgever. Hij scoorde al twintig competitiegoals, dat lukte hem niet in de drie voorgaande seizoenen.

Cavani was in de laatste tien officiële wedstrijden voor PSG negen keer trefzeker. De Uruguayaan is overduidelijk op ramkoers om topscorer aller tijden te worden. Ibrahimovic bereikte op 5 december 2015 de 109 goals van Pauleta en bereikte binnen een half jaar het doelpuntenaantal 156.

Houdbaarheidsdata eten lastig uit te leggen

Consumenten hebben moeite met het juist interpreteren van houdbaarheidsdata op verpakkingen van etenswaren. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zou met een betere uitleg over de houdbaarheid van producten, ook na opening van een verpakking, voedselverspilling kunnen worden voorkomen.

Voor de gemiddelde consument zou onder meer het verschil tussen t.h.t. (tenminste houdbaar tot) en t.g.t. (te gebruiken tot) onvoldoende duidelijk zijn. Ook gooien veel consumenten, vaak onterecht, voedsel direct na verloop van de t.h.t.-datum weg.

Door op de juiste wijze met houdbaarheidsdata om te gaan, kan volgens het CBL tot wel 14 kilo verspilling per persoon per jaar worden voorkomen.

Houdbaarheidsdata eten lastig uit te leggen
Houdbaarheidsdata eten lastig uit te leggen (Foto: ANP)

Republikeinen bijeen om beleid te bepalen

Kopstukken van de Republikeinse partij, inclusief president Donald Trump, komen vanaf woensdag in de stad Philadelphia bijeen voor een drie dagen durend beraad waarin het Amerikaanse regeringsbeleid voor de komende tijd moet worden bepaald.

De belangrijkste onderwerpen die op de agenda staan zijn de afschaffing van Obamacare en hervorming van de belastingen. Daarnaast komt de Britse premier May donderdag op bezoek om een mogelijk Amerikaans-Britse handelsdeal te bespreken.

Ook de bouw van de muur op de grens met Mexico en het versoepelen van de regels voor banken staan op de agenda. Bij de besprekingen zullen veel juristen aanwezig zijn die de wetsvoorstellen en -wijzigingen moeten toetsen. Met name de aanhangers van Trump in het Huis van Afgevaardigden roepen de president om snel veranderingen door te voeren.

Obamacare
Een Republikeinse insider zei dat hij niet verwacht dat er op korte termijn een nieuwe zorgwet komt in plaats van de 'Affordable Care Act' van Obama. Gematigde Republikeinen roepen Trump op om vooral voorzichtig te zijn met de herziening van Obamacare. Volgens hen lopen 20 miljoen Amerikanen het gevaar hun ziektekostenverzekering te verliezen als de nieuwe wet niet goed wordt opgesteld.

Wat president Trump precies wil met de nieuwe wet is nog onbekend, hij gaf hierover de afgelopen tijd verschillende signalen af. Zijn woordvoerster Kellyanne Conway beloofde zondag dat niemand in de nieuwe wet buiten de boot zal vallen.

Onenigheid
Binnen de Republikeinse partij bestaat verdeeldheid over de te varen koers van de partij. Gematigd congreslid Charlie Dent roept Trump op om zich 'de komende tijd te focussen op de inhoud in plaats van te bekvechten over hoeveel mensen er nu precies bij zijn inauguratie aanwezig waren'.

Ook de opmerkingen van Trump over fraude bij de verkezingen zijn bij een deel van de partij in verkeerde aarde gevallen. "Laten we ons richten op beleid,"zei Dent.

Republikeinen bijeen om beleid te bepalen
Republikeinen bijeen om beleid te bepalen (Foto: ANP)

Nadal naar halve finales Australian Open

Op de Australian Open zijn inmiddels alle vier halvefinalisten in het herenenkelspel bekend. Woensdag sloeg Rafael Nadal in de laatste kwartfinale Milos Raonic uit het toernooi. 

De Spaanse nummer negen van de wereld begon al sterk tegen de mondiale nummer drie, die met pijn en moeite zijn eerste opslaggame van de wedstrijd vast kon houden. Op 3-3 kwam Nadal toch door zijn service heen en dat kostte hem gelijk de set. In het tweede bedrijf was het Nadal die zijn eerste opslaggame maar net vast kon houden, terwijl de Spanjaard het op 4-5 nog eens erg moeilijk had. Toch hield hij vol en kwam er een tiebreak, waarin Nadal de sterkste was.

Set drie ging gelijk op en vooral Nadal serveerde bijzonder sterk. Raonic kende ook niet al te veel problemen op eigen service, tot hij moest serveren om in de wedstrijd te blijven. Plotseling lukte het totaal niet meer en Nadal brak hem met een lovegame, waarmee de wedstrijd ten einde was: 6-4, 7-6 (7), 6-4. Nadal staat in de halve finale tegenover Grigor Dimitrov, terwijl Roger Federer en Stanislas Wawrinka bepalen welke Zwitser de finale haalt. 

'Mega-accu maakt dieselaggregaat overbodig'

Grote 'groene' batterijen moeten de ronkende dieselaggregaten bij evenementen en bouwwerkzaamheden overbodig maken. Energiebedrijf Nuon gaat samen met start-up Greenbattery van dit soort mobiele mega-accu's leveren die op locatie tijdelijk voor extra stroomvoorziening kunnen zorgen.

Het nieuwe technische hoogstandje is qua grootte vergelijkbaar met een zeecontainer. Het ding kan ongeveer net zoveel stroom leveren als een aggregaat doet bij het verbruik van 62.000 liter diesel. Nuon heeft momenteel vijf groene batterijen op voorraad. De eerste keer dat er een wordt ingezet is komende vrijdag, bij de opening van het vernieuwde schaatsstadion Thialf in Heerenveen door koning Willem-Alexander.

Nuon timmert al langer aan de weg op het gebied van opslag van groene stroom. Afgelopen zomer werd aangekondigd dat bij het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde enkele grote accu's worden geïnstalleerd. Die zijn bedoeld om tijdelijk energie van windmolens op te slaan, zodat ook elektriciteit kan worden geleverd als het minder hard waait.

'Mega-accu maakt dieselaggregaat overbodig'
'Mega-accu maakt dieselaggregaat overbodig' (Foto: ANP)

Veiligheid website bedrijf vaak niet in orde

Een kleine negen op de tien Nederlandse bedrijfswebsites die privacygevoelige gegevens verwerken, heeft de beveiliging daarvan onvoldoende op orde. Dat meldt beheerder van het .nl-domein SIDN na een onderzoek samen met MKB Servicedesk.

Voor het onderzoek werden bijna 780.000 zakelijke .nl-websites, exclusief webshops, geanalyseerd. Van de bijna 429.000 bedrijfswebsites die gevoelige data verwerken, deden iets meer dan 367.000, oftewel 85,6 procent, dat zonder enige vorm van SSL-encryptie, een techniek waarmee verbindingen worden beveiligd. Van de overheidswebsites zijn inmiddels 44 procent hiermee beveiligd.

Volgens de twee organisaties zorgt het ontbreken van een up-to-date versleutelingsmethode niet alleen voor veiligheidsrisico's voor sitebezoekers, maar dreigen ondernemers ook steeds meer omzet mis te lopen. Sinds begin dit jaar geven browsers als Chrome en Firefox een expliciete waarschuwing voor een onveilige verbinding. Vrijwel alle sitebezoekers klikken dan weg, aldus SIDN en MKB Servicedesk.

Overigens is SSL geen onfeilbaar protocol. Zo zijn er al diverse grote kwetsbaarheden misbruikt waarbij bijvoorbeeld valse certificaten werden uitgegeven. In zulke gevallen waant de klant zich veilig, maar is dat juist niet.

Veiligheid website bedrijf vaak niet in orde
Veiligheid website bedrijf vaak niet in orde (Foto: BuzzT)

Geen 'links' tv-debat voor verkiezingen

Een 'links' televisiedebat tussen de lijsttrekkers van PvdA, de SP en GroenLinks komt er definitief niet. EenVandaag wilde dit in de aanloop naar de verkiezingen organiseren, maar kon geen overeenstemming bereiken met de leiders van de drie partijen, zei EenVandaag-journalist Gijs Rademaker woensdag op Twitter.

GroenLinks-leider Jesse Klaver was wel te porren voor een debat met zijn collega's Emile Roemer en Lodewijk Asscher, laat een GL-woordvoerder weten.

Roemer wilde weer wel met Asscher in debat, omdat het dan "oppositie versus coalitie" zou zijn, aldus een SP-woordvoerder. In een debat met een andere linkse oppositiepartij zag de partij weinig "omdat je dan vooral overeenkomsten staat te benadrukken".

Volgens Rademaker was het de PvdA die überhaupt niks voelde voor een debat met Roemer of Klaver.

Geen 'links' tv-debat voor verkiezingen
Geen 'links' tv-debat voor verkiezingen (Foto: ANP)

Van der Steur zegt werkbezoek aan Vught af

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft een werkbezoek aan de gemeente Vught woensdag afgezegd. Hij bereidt zich voor op het beladen debat over zijn optreden in de nasleep van de Teevendeal, meldt het ministerie.

Van der Steur raakte deze week opnieuw in opspraak omdat hij er als VVD-Kamerlid op zou hebben aangedrongen dat de toenmalige minister details over de Teevendeal verzweeg voor de Tweede Kamer. De kwestie kostte al drie VVD'ers de kop en ook donderdag ligt de vertrouwensvraag weer op tafel.

De minister zou in Vught overleggen over de aanpak van personen met verward gedrag. Hij zou er burgemeester Roderick van de Mortel en Onno Hoes, de voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag, spreken.

Volgens de gemeente gaat het werkbezoek wel door. Van der Steur wordt mogelijk vervangen door zijn staatssecretaris, Klaas Dijkhoff.

Van der Steur zegt werkbezoek aan Vught af
Van der Steur zegt werkbezoek aan Vught af (Foto: ANP)

Aanval op hotel in Mogadishu

Terroristen van de beweging al-Shabaab hebben woensdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu een hotel aangevallen. Er zijn volgens de politie twee autobommen voor het Dayan Hotel ontploft en vervolgens is het pand bestormd. Bij de explosies zouden meer dan tien mensen zijn omgekomen.

Veiligheidstroepen hebben het hotel in de loop van woensdag weer in handen gekregen, aldus een politieofficier. Het hotel is in trek bij Somalische politici en bewindslieden.

Aanval op hotel in Mogadishu
Aanval op hotel in Mogadishu (Foto: ANP)

EVO 2017 lineup bekendgemaakt

The EVO Championship is het grootste fighting-game toernooi van het jaar. De organisatie heeft vandaag de lineup voor dit jaar aangekondigd. De laatste game in de lineup wordt dit jaar door fans bepaald. De game die de meeste donaties voor een goed doel krijgt komt in het hoofdtoernooi.

De volgende games worden van 14 t/m 16 juli in een podium in Las Vegas gespeeld:

 • Street Fighter V (Sunday Finals) 
 • Super Smash Bros. Wii U (Sunday Finals)
 • BlazBlue: Central Fiction (Sunday Finals) 
 • Tekken 7 (Sunday Finals)
 • Fan Voted Game  (Sunday Finals)
 • King of Fighters XIV
 • Super Smash Bros. Melee
 • Injustice 2
 • Guilty Gear Xrd Rev 2

Fans kunnen hier op de onderstaande games stemmen voor die laatste plaats als 'Fan Voted Game'. Op het moment van schrijven staat Marvel vs. Capcom 3 aan kop (Infinite is niet aanwezig) met Killer Instinct op de tweede plaats.

Duitse actie tegen extreemrechts terrorisme

De Duitse justitie heeft zeven mensen gearresteerd in een onderzoek naar extreemrechts terrorisme, gericht tegen asielzoekers, politiemensen en joden. Behalve de arrestaties zijn er twaalf huiszoekingen in heel het land verricht, zo is woensdag meegedeeld.

Zes van de zeven arrestanten worden ervan verdacht een terroristische groep te hebben gevormd. Het gaat volgens bronnen bij de Duitse inlichtingendiensten om mensen uit de kringen die zich 'Reichsbürger '(rijksburgers) noemen.

Duitse actie tegen extreemrechts terrorisme
Duitse actie tegen extreemrechts terrorisme (Foto: ANP)

Kingdom Hearts HD 2.8 launch trailer (en uitleg)

Kingdom Hearts HD II.8 Final Chapter Prologue is tegelijk de laatste Kingdom Hearts-collectie en een teaser voor Kingdom Hearts III. De collectie is sinds gisteren uit, exclusief voor PS4. Hier nog een laatste keer een uitleg van wat deze collectie precies is.

Allereerst bevat het Dream Drop Distance HD, een HD-versie van de 3DS-game. Dit deel gaat over Sora en Riku die allebei Keyblade Masters willen worden. Het speelt zich af na Kingdom Hearts 2.

De meeste fans kijken echter uit naar Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage, een semi-sequel op Birth by Sleep. Dit deel focust zich op Aqua. Zij is al een Keyblade Master. Dit deel is ook een soort preview van hoe Kingdom Hearts III er straks uit gaat zien. Let wel, dit is een hele korte game. Slechts een paar uurtjes.

Ten slotte kun je een film-versie kijken van mobiele game Kingdom Hearts χ [chi]: Back Cover. Dit voegt wat toe aan de algemene Kingdom Hearts lore, maar is eigenlijk niet zo interessant.


New York Times vergelijkt Rutte met Trump

We mogen ons met z'n allen dan enorm druk maken over Donald Trump, maar hier in ons kikkerlandje hebben we onze eigen Donald Trump in de vorm van.... Mark Rutte!

"Een strategie die zo uit de koker van president Donald Trump had kunnen komen." Zo omschrijft The New York Times woensdag de open brief van premier Rutte die maandag in landelijke kranten verscheen.

Met de brief waarin Rutte zijn ergernissen over Nederland aan de kaak stelde, probeert de premier volgens de Amerikaanse krant een weerwoord te geven in de verkiezingsstrijd met de PVV van Geert Wilders.

"Rutte probeert met de brief, die populistisch van toon is, duidelijk de ontevreden kiezers die op de PVV willen gaan stemmen aan zich te binden," stelt de krant.

New York Times vergelijkt Rutte met Trump
New York Times vergelijkt Rutte met Trump (Foto: ANP)

EU mag tegoeden Buk-fabrikant bevriezen

De bevriezing van de tegoeden van de Russische maker van Buk-raketten Almaz-Antey door de EU is rechtmatig. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag geoordeeld.

De EU legde in juli 2014 sancties op aan het staatsbedrijf omdat het bijdraagt aan de destabilisering van Oekraïne. De Russische autoriteiten leveren zware wapens aan de separatisten in het oosten van Oekraïne, die het geschut volgens de rechters onder meer gebruiken om vliegtuigen neer te halen.

Of de Buk-raket die in juli 2014 vlucht MH17 neerhaalde werd afgeschoten door het Oekraïense leger of de separatisten is volgens het gerecht in Luxemburg niet relevant, want dat was niet de doorslaggevende motivering voor de bevriezing van de tegoeden van de rakettenproducent.

Het overheidsbedrijf had de zaak aangespannen om de bevriezing voor 2015 en 2016 nietig te verklaren. De maatregel van de EU is volgens de rechters echter "niet onevenredig", mede omdat er geen effectieve alternatieven voorhanden waren om escalatie van het conflict te voorkomen.

EU mag tegoeden Buk-fabrikant bevriezen
EU mag tegoeden Buk-fabrikant bevriezen (Foto: ANP)

Rick Brandsteder leert nog van sekstest

Rick Brandsteder maakt dankbaar gebruik van de Nationale Sekstest. Als presentator van dienst steekt hij ook dit jaar weer allerlei feitjes op die hij met alleen zijn praktijkkennis nog niet wist.

"Ik kon toch nog zoveel leren van deze quiz. Er zijn ontzettend veel verrassende antwoorden en weetjes", zegt Rick woensdag in het AD. "Ik sta vaak met een groot vraagteken boven mijn hoofd bij het doornemen van de categorieën."

Als voorbeeld noemt Rick de vraag over hoe je in bed een seksuele droom kunt opwekken. "Nou dat wist ik dus niet. Ik ben die nacht meteen in die positie gaan liggen. En ik heb heerlijk geslapen", grapt hij.

De Nationale Sekstest wordt woensdagavond uitgezonden op RTL 5. Patricia Paay en Kay Nambiar zijn enkele van de BN'ers die aan de quiz meedoen.

Rick Brandsteder leert nog van sekstest
Rick Brandsteder leert nog van sekstest (Foto: BuzzE)

Robin vecht mee in Injustice 2

NetherRealm kondigt langzaam aan welke personages allemaal meevechten in Injustice 2. Vandaag is boy wonder Robin aan de beurt. Zie zijn introductie-trailer hieronder.

Eerder werden al de volgende personages aangekondigd: Aquaman, Atrocitus, Batman, Blue Beetle, Deadshot, Flash, Gorilla Grodd, Harley Quinn, Supergirl, Superman, Wonder Woman en Darkseid (deze laatste als pre-order bonus).

Injustice 2 komt op 2 mei uit voor PS4 en Xbox One.

Datalek door gestolen laptop uit ziekenhuis

Uit het Amsterdamse ziekenhuis OLVG West is begin deze maand een laptop gestolen met patiëntgegevens. Dat heeft het ziekenhuis gemeld.

Op de gestolen computer staan adresgegevens en afspraken met patiënten van radiologie en nucleaire geneeskunde. Het OLVG heeft de betrokken patiënten per brief ingelicht.

De gestolen computer stond uit het zicht en zat vast met een beveiligingskabel, die met geweld kapot is geknipt. Mogelijk heeft de dief ook inloggegevens bemachtigd. Die lagen in de buurt van de laptop, wat tegen het beleid is, aldus het OLVG.

Het ziekenhuis heeft aangifte gedaan en het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Datalek door gestolen laptop uit ziekenhuis
Datalek door gestolen laptop uit ziekenhuis (Foto: BuzzT)

Aydin C: 'Ik zal zwijgen tot het laatste woord'

"Ik ontken alle beschuldigingen en zal zwijgen tot het laatste woord." Dit zei Aydin C. woensdagmorgen bij de start van zijn proces voor de rechtbank in Amsterdam. De 38-jarige Tilburger verdedigt zich daar de komende weken tegen de in totaal 72 punten van de aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM).

C. wordt verdacht van zedenmisdrijven, oplichting, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit. Hij wordt er onder meer van beschuldigd 34 minderjarige meisjes en vijf homoseksuele mannen te hebben afgeperst nadat hij ze onder valse aliassen tot seksuele handelingen voor de webcam had verleid.

Een van de slachtoffers van C. zou de Canadese tiener Amanda Todd zijn geweest. Zij pleegde in 2012 op vijftienjarige leeftijd zelfmoord, na vier jaar lang digitaal te zijn gestalkt en nadat naaktfoto's van haar waren verspreid via sociale media.

'Ik zal zwijgen tot het laatste woord'
'Ik zal zwijgen tot het laatste woord' (Foto: ANP)

Rapper Boef in beroep tegen veroordeling

Vlogger en rapper Boef heeft hoger beroep ingesteld tegen zijn veroordeling voor belediging van een agent en het negeren van zijn meldplicht. Dat bevestigde zijn advocaat woensdag na een bericht hierover in het Brabants Dagblad.

De Tilburgse rapper was twee weken geleden door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk.

Sofiane Boussaadia, zoals Boef heet, werd vorig jaar in september opgepakt toen hij jongeren zou hebben opgeroepen tot een vechtpartij met de aanhang van een rivaliserende rapper in Tilburg-Noord. Toen hij na vier dagen vrij kwam, zei hij in een filmpje op Snapchat dat hij de dochter van een agent 'zou neuken'.

Ook moest de rapper zich in september melden bij de politie, wat hij niet deed.

Rapper Boef in beroep tegen veroordeling
Rapper Boef in beroep tegen veroordeling (Foto: ANP)

De helden van Fire Emblem Heroes

Fire Emblem Heroes, de aankomende free-to-play mobiele game, maakt gebruik van Fire Emblem-helden uit allerlei oude delen. De nieuwe onderstaande trailer stelt een handje vol voor. Opvallend is het feit dat een aantal er iets anders uitzien, dat komt omdat ze opnieuw getekend zijn door andere artiesten.

De strategische mobile game komt op 2 februari uit voor iOS en Android.

The Banner Saga 3 Kickstarter gelanceerd

De Kickstarter van The Banner Saga 3, het laatste deel in de strategische RPG-serie, is gelanceerd. Ontwikkelaar Stoic vraagt $200,000, een bedrag dat ze makkelijk zullen halen. Het eerste deel werd in 2012 ook al via Kickstarter gefundeerd. Toen kregen ze $720,000, terwijl ze maar $100,000 hadden gevraagd.

Door het succes van het eerste deel kon Stoic het tweede deel zelf funderen en uitbrengen, maar nu zijn ze weer teruggekeerd naar Kickstarter om de trilogie af te maken. De stilistische game met vikingen in de hoofdrol heeft nog geen releasedatum. Dit deel is ook vooralsnog alleen aangekondigd voor pc. Andere platformen zullen volgens Stoic mogelijk later volgen.

Je kunt overigens de eerste twee delen relatief goedkoop krijgen door $20 extra te voegen aan je Kickstarter pledge.

Amstelveens ziekenhuis wil Amsterdamse verloskamer

Amsterdamse ouders willen graag dat hun kind in Amsterdam ter wereld komt. Mede door het sluiten van de afdeling verloskunde in het MC Slotervaart wordt dit steeds lastiger. Het aanbod van verloskamers in Amsterdam wordt steeds kleiner.

Vandaar dat ziekenhuis Amstelland in Amstelveen wil dat 1 van de verloskamers Amsterdams grondgebied wordt, zodat het kind toch toch in Amsterdam geboren kan worden en Amsterdam als geboorteplaats in het paspoort heeft.

"We horen van Amsterdamse verloskundigen dat mensen gewoon niet in Amstelveen willen bevallen", zegt Ida Zwaan, manager Vrouw & Kind Centrum van Ziekenhuis Amstelland. "Ik begrijp het ook niet. Maar schijnbaar is het voor mensen een item"

Volgens mevrouw Zwaan is het juridisch mogelijk. Het ziekenhuis heeft er advies over ingewonnen.

De Vereniging van Nederlandse gemeenten heeft al aan het ziekenhuis laten weten dat er geen wettelijke obstakels zijn. "In het land is er ook wel eerder over gesproken. Mensen van de eilanden zijn ermee bezig geweest. Maar tot op heden is het nog nergens doorgevoerd", aldus mevrouw Zwaan.

Drie extra launch-games voor Nintendo Switch

De lineup van launch-games voor de Nintendo Switch is uitgebreid met drie 'nieuwe' titels: World of Goo, Little Inferno en Human Resource Machine. Hoewel dit op zich geen nieuwe games zijn, bieden de Switch-versies wel een aantal extra's.

De drie games zijn vanaf 3 maart beschikbaar, dezelfde datum dat de Switch uitkomt. Allen worden ze gebundeld met hun volledige soundtracks en nieuwe gamemodi. Het gaat wel om digitale games dus schijfruimte is een puntje van aandacht. World of Goo kennen we al van de Wii en andere platforms, de andere twee titels kwamen al eens langs voor de Wii U.

Het brengt het totale aantal beschikbare titels op de lanceerdag van de nieuwe Nintendo op tien:

 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 • 1-2-Switch
 • Just Dance 2017
 • Skylanders Imaginators
 • Super Bomberman R
 • Binding of Isaac: Afterbirth+
 • I Am Setsuna 
 • World of Goo
 • Little Inferno
 • Human Resource Machine

'Trumps Twitter makkelijk te hacken'

De Amerikaanse president Donald Trump moet de veiligheidsinstellingen van zijn Twitteraccount aanpassen. Op dit moment is het account te makkelijk te hacken. Dat stelt althans de hacker die zichzelf WauchulaGhost noemt, meldt CNN. Deze hacker haalde eerder het nieuws door in te breken in vijfhonderd ISIS-accounts op Twitter.

Volgens de hacker gaat het om het account @POTUS. Ook de account @FLOTUS van first lady Melania Trump en die van de nieuwe vicepresident Mike Pence zouden nu niet goed beveiligd zijn.

Het probleem zou de veiligheidsinstelling op Twitter zijn waarbij een telefoonnummer of mailadres moet worden opgegeven voor het geval de gebruiker het wachtwoord niet meer weet. Wie nu nog kiest voor "wachtwoord vergeten" en vervolgens @POTUS, @FLOTUS of @VP intikt, krijgt vervolgens op het scherm de mededeling "we hebben de volgende informatie die wordt gekoppeld aan jouw account" te zien. Daarbij wordt een deel van een mailadres getoond waarnaar een link wordt gestuurd waarmee het wachtwoord kan worden hersteld.

Eerste stap
Volgens WauchulaGhost is het invullen van iemands ontbrekende letters en het raden van diens mailadres de eerste stap die hackers zetten als ze proberen in te breken in een account. "Het is voor ons niet zo moeilijk om te bedenken wat het mailadres is", aldus de hacker, die beweert binnen twintig minuten het mailadres dat waarschijnlijk is gekoppeld aan het account van Melania Trump te hebben uitgeknobbeld.

Ook dat van Mike Pence zou makkelijk te raden zijn. Dat mailadres zou overigens inmiddels zijn veranderd, maar dat van Donald Trump en zijn vrouw nog niet.

CNN stelt drie dagen bezig te zijn geweest met het krijgen van een reactie van het Witte Huis op de beweringen, maar tot dusverre zou het stil zijn gebleven.

'Twitteraccount Donald Trump onveilig'
'Twitteraccount Donald Trump onveilig' (Foto: BuzzT)

Duitse minister wil geen uitzonderingen tol

De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, wil geen uitzonderingen voor grensregio's wat betreft de tol op Duitse snelwegen. Dobrindt zei woensdag tegen de publieke omroep ARD dat er twee jaar terug is afgesproken dat de 'Bundesstrassen', een Duitse versie van grote provinciale wegen, ook voor buitenlanders zonder tolheffing blijven. Dat is voor de grensregio's voldoende, zei Dobrindt.

Het plan van Dobrindt om tol heffen op de autosnelwegen heeft tot woede geleid in omliggende landen zoals Oostenrijk en Nederland. Op initiatief van Oostenrijk is er woensdag in Brussel overleg over de tol tussen de boze buren van de Bondsrepubliek. Volgens Wenen is het Duitse tolplan in strijd met de Europese regels. Dobrindt stelt dat hij een aangepaste versie van de tolheffing af heeft die niet in strijd is met EU-regelgeving.

Duitse minister wil geen uitzonderingen tol
Duitse minister wil geen uitzonderingen tol (Foto: ANP)

Rechtbank beoordeelt overheidsbeleid Q-koorts

De rechtbank in Den Haag spreekt zich woensdag uit over de vraag of de overheid wel of niet schuldig is aan de ziekte van driehonderd Q-koortspatiënten. De patiënten vinden dat de overheid veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen, waardoor zij ziek konden worden.

Bij de behandeling van de zaak door de rechtbank in oktober vorig jaar waren tientallen patiënten aanwezig om hun persoonlijke verhaal te vertellen. De staat wijst de klachten van de hand. Volgens de landsadvocaat waren in 2007 de omvang van de uitbraak en de gevolgen niet te voorzien, omdat de uitbraak uniek was in de wereld.

De Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit en duurde tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over heel het land. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan, maar waarschijnlijk zijn het er meer.

De uitspraak is woensdag vanaf 10.00 uur.

Rechtbank beoordeelt overheidsbeleid Q-koorts
Rechtbank beoordeelt overheidsbeleid Q-koorts (Foto: ANP)

Groot onderzoek naar schietpartij Rotterdam

De politie is een groot onderzoek begonnen naar een schietpartij in Rotterdam maandagavond. Een 38-jarige Rotterdammer raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. Getuigen hebben meerdere knallen gehoord.

Het gebeurde op het W.G. Witteveenplein, waar de politie na meldingen een man met een hoofdwond vond. Na het schieten zijn twee mannen weggerend en in een auto verder gevlucht. Ze zijn nog steeds spoorloos.

Dimitrov laat Goffin kansloos in kwartfinales Australian Open

Tennisser Grigor Dimitrov staat in de halve finales van de Australian Open. In Melbourne was de Bulgaar woensdag te sterk voor de Belg David Goffin.

Dimitrov nam al snel de service van Goffin over, die dat niet veel later weer terug wist te pakken. Met pijn en moeite brak de Bulgaar hem echter nog een keer, waarna hij de set uitserveerde. In set twee gingen de eerste drie games tegen de opslag in, maar Dimitrov was de eerste die zijn service weer behield en dus kon hij het na een ellenlange game op 5-2 afmaken. 

In de derde set ging het wederom redelijk gelijk op, maar een break op 3-3 bracht de Bulgaar wederom het voordeel. Dit keer kon Goffin geen vuist meer maken en Dimitrov serveerde zichzelf met een lovegame naar de halve finales. Het is voor Dimitrov de tweede keer ooit dat hij zich op een Grand Slam bij de laatste vier schaart, na Wimbledon 2014. 

Resident Evil 7: Biohazard

Resident Evil 7: Biohazard is de nieuwste horrorgame van Capcom. Volgens fans laat de kwaliteit van de Resident Evil-franchise de laatste jaren te wensen over, vooral omdat het steeds meer op verijdelde actiegames begonnen te lijken. Voor de Japanse ontwikkelaar reden om de serie eens goed onder de loep te nemen en vervolgens te strippen tot de kernwaarde van de reeks: horror. Op voorhand kan alvast verklapt worden dat dat gelukt is.

Tennisster Lucic-Baroni (34) na 18 jaar weer in halve finales Grand Slam

Tennisster Mirjana Lucic-Baroni heeft zich na maar liefst achttien jaar weer eens geplaatst voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi. Op de Australian Open schaarde de 34-jarige Kroatische zich bij de laatste vier, net zoals ze in 1999 op Wimbledon voor de eerste en tot nu laatste keer deed.

Lucic-Baroni, 79e op de wereldranglijst, stond in Melbourne in de kwartfinale tegenover de Tsjechische Karolina Pliskova, de mondiale nummer vijf. Lucic-Baroni leverde haar service snel in, maar pakte die in de eerste set twee keer terug en won zo de set. Het tweede bedrijf werd een waar breakfestijn: Pliskova verloor haar service twee keer, maar de Kroatische deed dat zelfs vier keer en dus won Pliskova de set. In set drie kwam Lucic-Baroni op een 3-1 voorsprong, waarna ze weer gebroken werd. Op 4-4 plaatste ze echter de beslissende break, waarna een bal in het net door Pliskova de wedstrijd besliste: 6-4, 3-6, 6-4.

De laatste keer dat Lucic-Baroni in de halve finales van een Grand Slam stond, Wimbledon 1999, was overigens ook het laatste toernooi vóór haar toekomstig opponente in Melbourne haar eerste Grand Slam won. Serena Williams won in 1999 de US Open en pakte inmiddels al 22 Grand Slam-titels, waaronder zes in Melbourne. De nummer negen van de wereld, Johanna Konta, deed in de kwartfinales wat ze kon, maar maakte eigenlijk geen schijn van kans tegen Williams. Na vijf kwartier was het gedaan: 6-2, 6-3 voor Williams. 

LB: Kim-Lian is op vakantie geweest

Lekker belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Kim-Lian van der Meij is op vakantie geweest naar Zweden. Ze voelt zich na een vakantie altijd weer als 'herboren'. Met de natuur en de rust om zich heen kan de SBS6-presentatrice helemaal opladen.

Kim-Lian is weer in haar Zweedse houten huisje geweest met haar gezin. "De telefoon stond uit en ik heb in mijn pyjama met de kinderen spelletjes gedaan als Memory en Domino. Ik noem dat onze oplaadmomentjes en die zijn enorm belangrijk voor me", vertelt de 36-jarige in De Telegraaf.

"En ja, altijd dáárheen", vervolgt ze. Kim-Lian vindt Zweden "mooi, fijn en frisser dan Nederland en het lekkerste plekje op de wereld". "Ik merk aan mezelf dat als ik daar langer ben er echt iets verandert, mentaal maar ook fysiek. Hier in Nederland ben ik natuurlijk veel binnen in de studio's bezig, vaak met een dikke laag make-up op. Als ik in Zweden ben, dan wordt mijn huid beter en krijg ik mijn sproeten weer terug en echt: al met al voel ik me na zo'n vakantie wel tien jaar jonger."

Kim-Lian voelt zich jaren jonger na vakantie
Kim-Lian voelt zich jaren jonger na vakantie (Foto: BuzzE)

Reefteven als zombies in Call of Duty: Infinite Warfare

Activision heeft Rave in the Redwoods, het nieuwe zombiehoofdstuk in Call of Duty: Infinite Warfare, bekendgemaakt en laat meteen wat meer zien in een trailer.

Nadat ze zijn ontsnapt aan Zombies in Spaceland, worden onze helden terug getransporteerd naar een verlaten kampeerterrein. In een setting die is gebaseerd op de jaren ’90 krijgen de vier acteurs nieuwe uitdagingen. Samen nemen ze het op tegen eindeloos veel hordes raver zombies en de mysterieuze Slasher, die jacht maakt op nieuwe “trofeeën” voor zijn verzameling. Met hulp van brute nieuwe wapens en zelfs regisseur Kevin Smith, moeten onze helden een eind maken aan de waanzin in de Redwoods.

Rave in the Redwoods verschijnt als eerste op PlayStation 4 op 31 januari 2017, als deel van het Sabotage DLC-pack.

Trump lanceert antimigratiepolitiek

De Amerikaanse president Donald Trump lanceert woensdag en reeks maatregelen die zijn gericht tegen illegale immigratie. The Washington Post meldde dat hij stukken tekent waarmee de bouw van een muur langs de grens met Mexico van start moet gaan en dat hij maatregelen neemt tegen gemeenten die niet meewerken aan de uitzetting van illegalen.

Zelf twitterde Trump dat woensdag "een grote dag is voor de nationale veiligheid, en een van de dingen, we zullen de muur bouwen!". Trump stelt dat de illegale immigratie volkomen uit de hand is gelopen en schat het aantal illegalen veel hoger (minstens 30 miljoen mensen) dan gebruikelijk wordt aangenomen (tussen de 11 en 12 miljoen).

Volgens een anonieme functionaris is dinsdag in de beraadslagingen over de migratiepolitiek ook overwogen het toelaten van vluchtelingen enkele maanden stil te leggen. Verder is gesproken over een stop van dertig dagen op het verlenen van visa aan mensen uit de overwegend islamitische landen Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië.

Trump lanceert antimigratiepolitiek
Trump lanceert antimigratiepolitiek (Foto: ANP)

Contactloos betalen rukt verder op

Contactloos betalen wordt steeds meer de norm. Bij twee derde van alle betaalautomaten in Nederland kan inmiddels worden betaald door de bankpas of smartphone tegen het betaalapparaat aan te houden. Ruim 19 miljoen betaalpassen en smartphones zijn daarvoor geschikt. Dat meldde Betaalvereniging Nederland woensdag.

Van alle pintransacties was in december 23,5 procent contactloos. Het aantal contactloze betalingen is het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen. In totaal werd er bijna 3,6 miljard keer elektronisch betaald, voor in totaal ruim 97 miljard euro.

Afgelopen jaar was ook het jaar dat mobiel betalen met iDEAL bij onlineshoppen definitief is doorgebroken. In heel 2016 zijn er 282,6 miljoen iDEAL-betalingen verricht, voor 23,7 miljard euro. Daarvan waren er bijna vier op de tien met de smartphone of een ander mobiel apparaat.

Contactloos betalen rukt verder op
Contactloos betalen rukt verder op (Foto: ANP)

Bond wil gezonde onderwijsarbeidsmarkt

Er zijn de komende jaren miljarden nodig om de onderwijsarbeidsmarkt gezond te maken. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (Aob) woensdag in een manifest over werkdruk. De sector is weer gezond te krijgen "als we de groepsgrootte inperken, het aantal lessen per docent terugbrengen, ondersteuning dichter bij de klassen regelen en het aantal flexwerkers reduceren door meer echte banen te realiseren", zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Gebrekkige financiering heeft er volgens het pamflet toe geleid dat het Nederlandse onderwijs met een fors probleem kampt: er wordt structureel overgewerkt en in geen andere beroepsgroep lopen zo veel mensen tegen een burn-out aan. De bond heeft in een onderzoek becijferd dat een lesweek voor een leerkracht in het basisonderwijs gemiddeld bijna 47 uur telt. In het voortgezet onderwijs komt dat uit op ruim 45 uur. Uit een enquête van de bond blijkt bovendien dat één op de acht mensen die werken in het onderwijs overweegt de sector te verlaten: het salaris is te laag, de werkdruk te hoog.

Bond wil gezonde onderwijsarbeidsmarkt
Bond wil gezonde onderwijsarbeidsmarkt (Foto: ANP)

Oproep aan overheid om landschap te redden

De overheid moet meer visie tonen en de regie nemen als het gaat om het Nederlandse landschap, "voordat we de mooie vergezichten die ons land zo speciaal maken voor altijd verliezen". Die oproep doet Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, woensdag in de Volkskrant.

De directeur maakt zich zorgen om het Nederlandse landschap. De bodem- en luchtkwaliteit zijn ondermaats, schrijft hij, en de oppervlakte aan natuur in Nederland bedraagt nog maar 20 procent. Volgens hem leeft het onderwerp bij burgers, maar kunnen zij niet zonder hulp van de overheid het landschap redden.

Van den Tweel overhandigt woensdag aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) een zogeheten Aanvalsplan voor het Nederlandse Landschap, waarin hij dat bepleit.

Oproep aan overheid om landschap te redden
Oproep aan overheid om landschap te redden (Foto: ANP)

Jon Voight: Sterren promoten landverraad

Acteur en vader van Angelina Jolie, Jon Voight, vindt dat sterren zoals Miley Cyrus en Shia Lebeouf die protesteren tegen Trump een slecht voorbeeld voor jongeren en dat ze landverraad promoten.

Op een video vertelt de 78-jarige acteur tegen TMZ dat Cyrus en LeBeouf een voorbeeldfunctie hebben en het presidentschap van Donald Trump ondermijnen door tegen hem te protesteren. "Dit is heel serieus en schadelijk, dit geprotesteer tegen de regering en de president", vertelt Voight. Al erkent hij wel dat mensen de vrijheid hebben te demonstreren.

De vader van Angelina Jolie had geen goed woord over voor sterren die zich expliciet verzetten tegen de nieuwe regering onder leiding van Donald Trump. "Als je kijkt naar mensen zoals Shia LeBeouf en Miley Cyrus die heel veel jongeren als volgers hebben, wat leren ze die dan? Die leren ze verraad, het zich verzetten tegen de regering en het niet accepteren van de verkiezingsuitslag", zegt Voight. "Het is een aanslag op het democratisch proces."

Jon Voight: Cyrus en LaBeouf promoten verraad

Jon Voight: Cyrus en LaBeouf promoten verraad (Foto: BuzzE)

Texaans radiostation draait geen Madonna meer

De luisteraars van HITS 105 in Texas zullen geen Material Girl of Isla Bonita meer horen klinken op het radiostation. De directeur van de zender, Terry Thomas, liet weten dat de songs van Madonna niet langer worden gedraaid omdat de zangeres 'on-Amerikaans' zou zijn.

Volgens Deadline is de speech van Madonna op de Woman's March op zaterdag tegen president Trump bij de directie in het verkeerde keelgat geschoten. Daarom worden geen nummers van Madonna meer gedraaid. "We hopen dat andere radiostations ons voorbeeld volgen", zei directeur Thomas.

De popkoningin zei tegen de verzamelde menigte in Washington dat ze erover had nagedacht het Witte Huis op te blazen maar er vanaf heeft gezien omdat het volgens de zangeres niets zou uitmaken. De uitspraken van Madonna leidden tot veel kritiek van partijgenoten van Trump die de speech kwalificeerden als het aanzetten tot geweld. Madonna ontkent en zegt dat de Republikeinen haar verhaal uit zijn verband trekken.

En niet alle luisteraars kunnen de actie van het station waarderen. "Een goedkope publiciteitsstunt", schrijft een luisteraar op de Facebookpagina van het station. "Jullie verwarren vaderlandsliefde met blinde partijvoorkeur en politiek theater", schreef een ander. De popster zelf heeft nog niet gereageerd op haar verbanning van de radiozender.

Texaans radiostation draait geen Madonna meer
Texaans radiostation draait geen Madonna meer (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: nevel, later zonniger

St. Paulus bekering met zonneschijn,
is goed voor vruchten, koren en wijn.

Vandaag beginnen we op veel plaatsen de dag met een sluier van bewolking, nevel en mist. In de ochtend trekt deze vanuit het zuidoosten op en komt op steeds meer plaatsen de zon door. Het zou de hele dag droog moeten blijven volgens het KNMI. 

De temperaturen liggen tussen de 2 en 4 graden Celcius. De wind komt uit het zuidoosten is zwak tot matig van kracht. In de loop van de week wordt het minder koud. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:30
Zon onder: 17:14
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1533 Hendrik VIII van Engeland trouwt Anna Boleyn, zijn tweede vrouw
1961 President John F. Kennedy geeft een persconferentie. Dit is de eerste keer dat een presidentiële persconferentie live wordt uitgezonden op de televisie.
1971 Charles Manson en drie vrouwen worden schuldig bevonden aan moord, en worden tot levenslang veroordeeld.
1981 Een Chinese rechtbank spreekt het doodvonnis uit tegen de weduwe van Mao, Jiang Qing.
1995 Rusland veroorzaakt bijna de Derde Wereldoorlog. In reactie op de lancering van een Noorse wetenschappelijke raket, die de Russen voor een militaire raket houden, wordt bijna een kernaanval uitgevoerd.
2005 In Haarlem wordt Het Dolhuys, het nationaal museum van de psychiatrie, geopend.

Paulus-de-crosskabouter is nu in Rovaniemi, Finland. Het was daar 14 graden onder 0.
Paulus-de-crosskabouter is nu in Rovaniemi, Finland. Het was daar 14 graden onder 0. (foto: Paulus-de-crosskabouter)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Best verkochte boek bij Amazon: Orwell's 1984

De verkoop van het boek 1984 van George Orwell is de afgelopen dagen flink toegenomen. Dat meldt het Britse dagblad The Guardian op basis van cijfers van online retailer Amazon. Het boek staat op de eerste plaats van best verkochte titels bij de online winkelier.

Orwell publiceerde de klassieker in 1949. Het boek gaat over een dystopische wereld waarin men een nieuwe taal, Newspeak, spreekt die twee tegenovergestelde beweringen met elkaar verenigen. Orwell schetst een beangstigend beeld van een wereld waarin de vrije media is verdwenen en informatie alleen nog wordt verstrekt door het ministerie van de waarheid die zogenaamde 'alternatieve feiten' presenteert.

De verkoop van 1984 zit in de lift sinds de installatie van Donald Trump als president van de VS. Zijn perschef Sean Spicer ging een dag na de inauguratie in op berichtgeving dat er minder bezoekers bij de inauguratie van Trump waren dan bij de eedaflegging in 2009 van Barack Obama. Luchtfotos en aantallen reizigers van de metro in Washington bevestigden het verschil in bezoekersaantallen tussen Obama en Trump. Maar Spicer ontkende en ging zelfs zo ver te beweren dat het aantal bezoekers van Trumps eedaflegging het hoogste was in de geschiedenis van de VS.

Campagnemanager Kellyanne Conway ging nog een stap verder nadat ze werd bevraagd over de onjuiste bewering van de perschef en sprak van 'alternatieve feiten' die de regering Trump wilde presenteren. Orwell's 1984 staat op Amazon te koop voor 7,75 euro.

Best verkochte boek bij Amazon: Orwell's 1984
Best verkochte boek bij Amazon: Orwell's 1984 (Foto: BuzzT)

BN'ers lezen voor bij Voorleesontbijt

Bekende en onbekende Nederlanders lezen woensdagochtend peuters en kleuters voor bij het jaarlijkse Nationale Voorleesontbijt. Zo gaan prinses Laurentien, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, minister Ronald Plasterk, staatssecretaris Martin van Rijn en presentator Beau van Erven Dorens langs bij peuterspeelzalen, crèches, bibliotheken en scholen in het land.

Het ontbijt is de officiële aftrap van de veertiende editie van De Nationale Voorleesdagen, die tot en met 4 februari duren. De kinderen worden voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar: De kleine walvis, geschreven en geïllustreerd door de Britse Benji Davies. Het verhaal gaat over Boy die samen met zijn vader en zes katten in een vissershuisje woont en na een stormachtige nacht een jonge walvis op het strand vindt. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap.

De Nationale Voorleesdagen zijn bedoeld om het voorlezen te stimuleren aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen.

BN'ers lezen voor bij Voorleesontbijt
BN'ers lezen voor bij Voorleesontbijt (Foto: ANP)

Sparta krijgt Volendam na strafschoppen op knieŽn

Sparta Rotterdam heeft zich als eerste ploeg weten te plaatsen voor de halve finales van de KNVB beker. Makkelijk had de eredivisieploeg het uit tegen FC Volendam niet, want pas na strafschoppen kon er gejuicht worden.

Oud-international Michael Reiziger verving bij Sparta de geschorste trainer Alex Pastoor op de bank en onder zijn leiding kwamen de bezoekers sterk uit de startblokken. Volendam kroop naar mate de eerste helft vorderde meer en meer uit de schulp en was in eigen huis zelfs dichtbij een treffer. Na een mislukte vrije trap raakte Joey Veerman de paal. Aan de andere zijde kregen Paco van Moorsel en Stijn Spierings mogelijkheden.

In de tweede helft was het wederom Volendam dat de beste mogelijkheden kreeg, want Kees Kwakman raakte de lat en Spartadoelman Roy Kortsmit voorkwam in de slotfase nog een goal. De bezoekers kregen via Van Moorsel nog een grote kans, maar omdat hij miste werd het een verlenging.

Daarin gebeurde aanvankelijk weinig, maar nadat beide ploegen van helft waren geruild brak Thomas Verhaar na 108 minuten de ban voor Sparta. Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong, want Bert Steltenpool wist van dichtbij Volendam weer op gelijke hoogte te brengen. Hierdoor werden strafschoppen noodzakelijk en deze bleken uit te draaien op een zenuwslopende strijd. Kortsmit stopte de achtste strafschop van Volendam, waarna Sherel Floranus Sparta naar de halve eindstrijd schoot.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.