FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 januari 2017

Asscher: Rutte 'slap aftreksel' van populist

Minister-president Mark Rutte is een 'slap aftreksel' van een populist. Dat zei vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher maandag tijdens een Haagsch College over populisme. "Hij zaait cynisme."

Asscher bekritiseerde een advertentie van Rutte waarin wordt gesteld dat mensen die de Nederlandse normen en waarden niet delen maar moeten vertrekken. "Als je iets niet bevalt, ga je dingen veranderen", aldus Asscher.

De VVD "flirt ook met de onzekerheid over de Nederlandse identiteit", zei hij. Hij verwees daarbij naar Rutte die eind vorig jaar uithaalde naar de publieke omroep omdat die mensen niet meer fijne kerst zou wensen, terwijl dat niet klopte.

De PvdA-voorman streeft naar een progressief kabinet waarbij hij ook plaats ziet voor het CDA. Eerder kwam hij tot een ,,stembusakkoord" met SP en GroenLinks over de aanpak van de arbeidsmarkt. Hij hoopt ook zoiets af te sluiten over de zorg. Een fusie met een of meer linkse partijen ziet hij niet zitten.

Asscher: Rutte 'slap aftreksel' van populist
Asscher: Rutte 'slap aftreksel' van populist (Foto: ANP)

OM eist elf jaar cel na doodslag Ypenburg

Tegen een 32-jarige Hagenaar is wegens doodslag maandag elf jaar cel geëist. Hij zou in februari vorig jaar een andere man hebben doodgeschoten in de Haagse wijk Ypenburg. Het 28-jarige slachtoffer, de ex-vriend van de vrouw van de verdachte, overleed meteen.

Het slachtoffer en diens ex hadden al lang ruzie met elkaar, onder andere over de opvoeding van het zoontje dat vrouw en slachtoffer samen hadden. Ook de verdachte raakte erin betrokken. Hij zou het zoontje hebben geslagen en dat was het slachtoffer ter ore gekomen.

Voor het huis van de ex-vriendin kregen het slachtoffer en de verdachte ruzie. De verdachte liep het huis in en pakte daar een vuurwapen, loste drie schoten waarvan er eentje dodelijk was. De verdachte bekende de politie dat hij had geschoten maar zou dat hebben gedaan na bedreigingen van het slachtoffer. De officier van justitie ging niet mee in die verdediging.

Moord achtte de officier niet bewezen. Hoewel de verdachte het huis inliep om een wapen te pakken, het is niet uit te sluiten dat de man toch in een opwelling heeft geschoten.

OM eist elf jaar cel na doodslag Ypenburg
OM eist elf jaar cel na doodslag Ypenburg (Foto: ANP)

Michael Dougherty regisseert Godzilla 2

Na het succes van de reboot van Godzilla mag regisseur Michael Dougherty proberen om van Godzilla 2 een nog groter succes te maken. Filmmaatschappij Legendary Pictures maakte maandag bekend dat Dougherty de rol van regisseur krijgt. Het is de bedoeling dat Godzilla 2 in maart 2019 uitkomt, meldt Variety. Bij de eerste film uit 2014 was Gareth Edwards de regisseur.

Dougherty regisseerde in het verleden onder meer horrorfilm Trick 'r Treat en komediehorror Krampus. Hij werkt voor de nieuwe Godzilla samen met co-writer Zach Shields, met wie hij eerder samenwerkte voor Krampus. Aanvankelijk zou het duo alleen het script schrijven, maar nu is Dougherty ook gevraagd om de film te regisseren.

De originele Godzilla-film verscheen in 1954, in een Japanse film met die naam. De vernieuwde versie bracht in 2014 528 miljoen dollar (464 miljoen euro) op. In die film speelden onder meer Bryan Cranston en Elizabeth Olsen mee.

Michael Dougherty regisseert Godzilla 2
Michael Dougherty regisseert Godzilla 2 (Foto: BuzzE)

'Zieken en ouderen hebben 20 miljoen schuld'

Bijna 14.000 chronisch zieken en ouderen hebben moeite om de eigen bijdragen op te hoesten voor langdurige zorg en ondersteuning thuis of in een instelling. Zij hebben een betalingsregeling bij het CAK, de instantie die deze bijdragen int voor gemeenten en Rijk.

Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) schakelde vorig jaar incassobureaus in om in totaal voor bijna 20 miljoen aan openstaande zorgrekeningen te innen. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Max bij het CAK heeft opgevraagd.

Dan zijn er volgens de onderzoekers ook nog 290.000 mensen die de premie voor hun zorgverzekering niet kunnen, of niet willen betalen. Deze mensen hebben zes maanden of langer hun zorgpremie niet betaald.

Omroep Max zendt maandagavond live het Nationaal Zorgdebat uit op televisie, een programma over de gevolgen van bezuinigingen en hervormingen in de zorg.

'Zieken en ouderen hebben 20 miljoen schuld'
'Zieken en ouderen hebben 20 miljoen schuld' (Foto: ANP)

Over twee weken besluit detentie Van der Graaf

De rechter besluit over twee weken, op 6 februari, of Volkert van der Graaf weer voor een jaar de cel in moet. Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank in Amsterdam gevraagd hem weer vast te zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden.

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden was dat hij zich iedere drie weken bij de reclassering moet melden.

Maar die medewerking zou "ontoereikend en niet-constructief" zijn. Van der Graaf zou alleen maar langskomen en zeggen: "Ik meld mij. Tot ziens." De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op "de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling". Het OM noemt dat een "zeer ernstige overtreding".

Advocaat
Volgens Willem Jebbink, de advocaat van Van der Graaf, is er echter helemaal geen sprake van overtreding van de voorwaarden. "Hij is zich niet anders gaan opstellen, hij hield zich aan alle voorwaarden. Wat is er dan veranderd? Het OM verloor een kort geding van mijn cliënt over de regels waar hij zich aan moest houden."

Ook Van der Graaf zelf maakte duidelijk dat hij heel sterk het gevoel heeft dat het OM hem 'wil laten struikelen'. "De enige hulp die ik van Reclassering Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot. Het contact met reclassering en het OM ervaar ik als buitengewoon onveilig."

Aanwezig
Anders dan vorige week, toen hij claimde vast te zitten in het openbaar vervoer na een stroomstoring, was de moordenaar van Pim Fortuijn maandag in de rechtszaal aanwezig. Hij volgde de zitting geconcentreerd en geïnteresseerd. Op sportschoenen verscheen hij in de rechtbank met een dikke ordner met papieren, een laptop, kladblok en vele stapels paperassen.

De zaak werd deels achter gesloten deuren behandeld: wanneer de gesprekken bij de reclassering aan de orde waren. De rest was openbaar. Jebbink had gevraagd de hele zaak achter gesloten deuren te behandelen, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Over twee weken besluit detentie Van der G.
Over twee weken besluit detentie Van der G. (Foto: ANP)

Jongen (16) overlijdt door ongeval Almelo

Bij een noodlottig ongeval op de kruising van het Vincent van Goghplein en de Windmolenbroeksweg in Almelo is maandagmiddag een fietser om het leven gekomen.

Het slachtoffer was een 16-jarige jongen. Het is niet bekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De politie heeft de zaak in onderzoek. De plaats van het ongeval is afgezet. 

Uitslagen Jupiler League - VVV wint Limburgse derby

Terug van weg geweest! De Jupiler League. Na elke speelronde van de Jupiler League komt FOK!sport met een overzicht van de gespeelde wedstrijden. De 'wedstrijd van de week' wordt hierin extra bekeken. Deze speelronde is dat VVV Venlo tegen MVV Maastricht.

Deze wedstrijd begon zondag om 14.30 uur in De Koel. De twee teams zijn elkaar 53 maal tegen gekomen, MVV ging er 23 keer met de winst vandoor, VVV won twintig keer. Er werd tien keer gelijk gespeeld. Voor aanvang van de wedstrijd zei coach Maurice Steijn van VVV: "MVV is een geduchte concurrent voor de titel. Iedereen manoeuvreert hen in underdogpositie, maar dat kun je zo niet stellen als je na zoveel wedstrijden keurig tweede staat op vier punten achterstand van de koploper… Het is een goede ploeg en het zal beslist een hele zware dobber voor ons worden”.

De wedstrijd begon rommelig, toch bleek de dobber minder zwaar; in de 16e minuut opende Opoku de score op aangeven van Seuntjes. Daarna werd MVV sterker, maar dat mocht niet baten. VVV drong steeds meer aan, waardoor MVV veel de lange bal gaf, dat leidde tot veel balverlies. Bij rust stond het nog altijd 1-0.

In het begin van de tweede helft leek het gelijk op te gaan. Hierin werd MVV sterker wat resulteerde in de 1-1 op aangeven van Pedro, Ippel schoof de bal vanaf zo'n 23 meter achter de doelman van VVV. Ook na de 1-1 bleef MVV sterk, toch was het VVV dat laat in de wedstrijd tekende voor de winst uit een van de weinige kansen die zij hadden de tweede helft, Opoku combineerde met Resida, maar dit werd gekeerd door de doelman van MVV. Seuntjes schoot raak uit de rebound. VVV wint hiermee de Limburgse derby en staat 7 punten los van de nummer 2 en 3; Jong Ajax en MVV.


Seuntjes en Pereira in duel (Foto: Pro Shots/Peter van ninhuys)

Uitslagen speelronde 21        
FC Dordrecht 3 - 0 Jong FC Utrecht
NAC Breda 2 - 0 Achilles '29
RKC Waalwijk 1 - 1 FC Emmen
FC Volendam 3 - 1 FC Eindhoven
Fortuna Sittard 1 - 1 Telstar
Helmond Sport 3 - 1 FC Oss
De Graafschap 0 - 3 FC Den Bosch
Jong PSV 0 - 2 SC Cambuur
VVV Venlo 2 - 1 MVV Maastricht
Jong Ajax       Almere City FC

De wedstrijd tussen Jong Ajax en Almere City FC is afgelast. Door de winterse omstandigheden in stadion De Toekomst was het veld volgens de KNVB niet speelbaar. Wanneer deze wedstrijd zal worden ingehaald is nog niet duidelijk.

NOS.nl/Fok.nl
Stand Jupiler League na speelronde 21 (Bron: NOS.nl/FOK.nl)

Celstraf voor internetoplichter

Een 40-jarige man moet 38 maanden (ruim drie jaar) de cel in voor oplichting en witwassen. Het gaat om omvangrijke oplichting via internet. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag besloten. Eerder had de rechtbank hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden, met aftrek van voorarrest.

De man incasseerde betalingen van mensen die spullen op internet hadden besteld, maar die nooit werden geleverd. Ook bestelde hij goederen bij leveranciers zonder ervoor te betalen.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar celstraf geëist, ook met aftrek van voorarrest.

Celstraf voor internetoplichter
Celstraf voor internetoplichter (Foto: ANP)

Enorme explosie in Londense flat

De Londense wijk Hornchurch, in het oosten van de stad, is maandagavond opgeschrikt door een enorme explosie in een woonblok van drie verdiepingen. De brokstukken vlogen tot in nabijgelegen straten. Na de klap ontstond brand, die met groot materieel werd bestreden. Zeker vijf mensen raakten volgens de BBC gewond, van wie er drie zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Tientallen bewoners van flat aan Ardleigh Green Road zijn geëvacueerd. De verkeersader A127 werd in beide richtingen afgesloten. Over de oorzaak is nog niets bekend.


Ecclestone ontslagen als Formule 1-baas

Bernie Ecclestone is niet langer de baas van de Formule 1. De 86-jarige Brit heeft aan Duitse media laten weten dat hij niet meer aan het roer staat bij de Formula One Group. Dit maakt de weg vrij voor de nieuwe eigenaar Liberty Media om het roer drastisch om te gooien.

Dat Ecclestone een flinke stap terug moet doen leek zich in de afgelopen weken al af te tekenen. Liberty Media stuurde al aan op een nieuwe spil in de Formule 1 en nadat de overname in een stroomversnelling is geraakt door zowel de goedkeuring van de aandeelhouders van Liberty Media als de FIA stond de positie van Eccelstone zwaar onder druk. Nu lijkt voor hem alleen een baan als erevoorzitter te zijn weggelegd.

Ecclestone gaf aan Auto Motor und Sport aan noodgedwongen een stap terug te hebben gezet. "Vandaag ben ik afgezet. Het is officieel. Ik sta niet meer aan het roer van het bedrijf. Mijn positie zal door Chase Carey worden overgenomen." De Brit zelf wordt erepresident, al weet hij niet wat het betekent. "Mijn nieuwe functie is nu een populaire Amerikaanse term. Ik ben nu een soort erepresident, al weet ik niet eens wat dat precies inhoudt."

"Mijn dagen op kantoor zullen nu wat rustiger worden. Misschien bezoek ik nog wel eens een Grand Prix, ik heb immers toch genoeg vrienden in de Formule 1 en nog genoeg geld op zak om me een F1-kaartje te kunnen veroorloven."

De 62-jarige Carey zal nu het gezicht van de Formule 1 worden. De Amerikaan is vice-voorzitter van 21st Century Fox en gaat die functie combineren met de racerij. Hij moet de sport gaan helpen om te groeien in onder meer de social media.

De verwachting is dat ook Ross Brawn een belangrijke positie in zal gaan nemen. De voormalig hoofdengineer van Ferrari en oud-eigenaar van een eigen F1-team moet zowel het sportieve aspect als het contact met de F1-teams gaan bekleden.

Naar verwachting wordt het nieuws morgen bekrachtigd, waarmee officieel een einde komt aan 40 jaar hegemonie van Ecclestone in de Formule 1.

Bernie Ecclestone afgezet als Formule 1-baas (Pro Shots/Action Images)
Bernie Ecclestone afgezet als Formule 1-baas (Pro Shots/Action Images)

FC Twente stapt naar FIFA voor vrijgave Assaidi

Oussama Assaidi is sinds kort speler van FC Twente, maar hij mag zijn debuut nog niet maken. De Tukkers schakelen daarom de FIFA in.

De 28-jarige Assaidi kocht eind november zijn contract bij Al-Ahli af, maar de club uit Dubai heeft de speler nog steeds niet vrijgegeven. FC Twente mag hem dus nog niet inzetten in officiële wedstrijden. Via de KNVB is de FIFA ingeschakeld om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

In een reactie aan de NOS laat Twente weten dat het contact met Al-Ahli moeizaam verloopt. De club uit Enschede kan pas vrijgave voor Assaidi krijgen als er een verbintenis is ondertekend.

Oussama Assaidi speelde een aantal jaren in de jeugd van AZ, waarna hij bij FC Omniworld in het profvoetbal debuteerde. Via De Graafschap en drie jaar sc Heerenveen kwam de vleugelspeler in 2012 bij Liverpool terecht. The Reds verhuurden hem in twee seizoenen aan Stoke City en in 2015 vertrok hij naar Dubai.

Femke Heemskerk keert terug bij Marcel Wouda

Zwemster Femke Heemskerk gaat weer trainen onder Marcel Wouda, de bondscoach van het topsportcentrum in Eindhoven. Dat maakte de specialiste op de vrije slag bekend op haar eigen website. Heemskerk blijft in ieder geval bij Wouda trainen tot het EK van volgend jaar. Daarna zal besloten worden of de samenwerking wordt voortgezet.

Heemskerk is al mee op drieweekse trainingsstage met de Nederlandse selectie in het Spaanse Málaga. "Ik heb de opbouwperiode na de Olympische Spelen in Rio gebruikt om na te denken waar en bij wie ik mijn carrière wil voortzetten. Ik verheug me enorm op onze samenwerking en heb er veel vertrouwen in dat we het maximale eruit zullen halen", aldus Heemskerk.

Heemskerk veroverde op de Olympisch Spelen van 2008 in Peking goud met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrij en pakte ook twee wereldtitels op de 4x100 vrij. In 2014 won ze goud bij de WK kortebaan op de 100 vrij.

Woman's March-organisator pro-sharia

Het leek en was misschien een prima initiatief, ware het niet dat er aan de Woman's March, een wereldwijd evenement, een scherp randje zit. Een van de initiatiefnemers is namelijk niemand minder dan Linda Sarsour, een pleitbezorger van de islamitische wet.

Linda is nogal pro-sharia en als we een ding weten van de sharia, is dat deze niet bepaald vrouwvriendelijk is. Dit staat haaks op het idee van het evenement waarvan Linda een van de organisatoren was, samen met Tamika Mallory, Carmen Perez en Bob Bland. De verschillende marsen stonden in het teken van vrouwenrechten, LGTB-rechten, gelijkheid tussen de geslachten, raciale gelijkheid, noem maar op... Maar de nadruk leek vooral te liggen op vrouwenrechten en om een vuist te maken tegen die schavuit van een Trump, die zo onhandig was zijn voetbalkleedkamergrootspraak wereldkundig te maken.

Mevrouw Sarsour is een, ehm... interessant mens. De dame doet uitspraken als 'de sharia is heel redelijk en wanneer je de details tot je neemt, is het eigenlijk hartstikke logisch'. 22 Amerikaanse staten hebben vast hun maatregelen genomen tegen dergelijke religieuze waanzin en daar is Linda uiteraard verbolgen over. Tevens is zij van mening dat het prima gaat met de vrouwenrechten in Saoedi-Arabië en als vanzelfsprekend heeft de lieftallige vrouw banden met de hamas. Precies de aangewezen persoon om een mars voor vrouwenrechten te organiseren dus.

Enkele uitingen tijdens diverse marsen lieten niets aan onduidelijk te wensen over, betreffende de bedoeling van Linda. In Washington bijvoorbeeld waren zij en haar 'zusters' druk bezig om deelnemers te overreden een hijab te dragen. Dit alles in het kader van solidariteit natuurlijk. In Berlijn ging men zelfs nog iets verder; in de Duitse hoofdstad hadden een paar gillende keukenmeiden een microfoon te pakken gekregen en riepen ze een paar keer keihard Allahu Akhbar. Hetzelfde als wat Anus Amri riep, vlak voordat hij met een vrachtwagen een paar kerstvierende Germanen vervroegd naar het Walhalla stuurde.

Naar schatting hebben er wereldwijd 2,6 miljoen mensen meegelopen met de mars. 500.000 daarvan deden dat in Washington. De andere organisatoren lijken wel uit het juiste hout gesneden te zijn.

Star Wars VIII - The Last Jedi

Aan het begin van de avond werd bekendgemaakt dat de achtste telg uit de Star Wars sage als titel The Last Jedi krijgt. The Last Jedi speelt zich af na de gebeurtenissen in The Force Awakens.

Naar alle waarschijnlijkheid is The Last Jedi de laatste film waarin Prinses Leia voorkomt. Carrie Fisher, die deze rol vertolkte, overleed eind 2016. De releasedatum van het achtste deel is vastgesteld op 15 december 2017. 

Nieuwe rallyauto's klinken fantastisch en gaan razendsnel

De eerste rally van het WK 2017 zit er op. Sebastien Ogier won de Rally van Monte Carlo en is dus gewoon weer de snelste vooralsnog. Een ander punt van de eerste rally is dat we de nieuwe auto's voor het eerst echt in actie hebben kunnen zien en dat stelde bepaald niet teleur.

Een Youtuber stond aan het eind van een van de proeven en maakte wat mooie beelden, waar wij nu van kunnen genieten. We zien de ene na de andere auto met een schitterend motorgeluid voorbij razen. Kijk en huiver!

De WRC-coureurs hebben er zin in in Monte Carlo (Bron: YouTube)

Nederlandse selectie voor WK veldrijden

Bondscoach Gerben de Knegt heeft vandaag zijn selectie bekend gemaakt voor het wereldkampioenschap veldrijden in Bieles. In de Luxemburgse plaats wordt komend weekeinde om vijf wereldtitels gestreden.

Thalita de Jong heeft zich vanwege een spierscheuring af moeten melden. De regerend wereldkampioene bij de vrouwen liep de blessure gisteren op bij de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide en moet vier weken rust houden.

Gerben de Knegt, bondscoach: “We beschikken over een zeer sterke WK-ploeg en gaan met veel verwachtingen naar Luxemburg. Bij de mannen, de vrouwen, de beloften en de beloften-vrouwen kunnen we voor de titel mee doen, bij de junioren voor de medailles."

Selectie mannen
Mathieu van der Poel
Lars van der Haar
Corne van Kessel
David van der Poel
Stan Godrie
Lars Boom

Selectie vrouwen
Sophie de Boer
Maud Kaptheijns
Marianne Vos
Lucinda Brand

Selectie U23 mannen
Joris Nieuwenhuis
Sieben Wouters
Maik van der Heijden
Gosse van der Meer
Jens Dekker
Kelvin Bakx

Selectie U23 vrouwen
Manon Bakker
Annemarie Worst
Ceylin del Carmen Alverado
Inge van der Heijden
Lindy van Anrooij

Selectie junior mannen
Thymen Arensman
Ryan Kamp
Mees Hendrikx
Bart Hazekamp
Bart Artz


Van der Steur loog tegen Kamer over Teevendeal

Ard van der Steur beschikte wel over informatie waarvan hij beweerde dat hij die niet had, en zorgde er als Kamerlid voor dat deze informatie in een kluis bleef liggen. Dat berichtte Nieuwsuur vandaag, aan de hand van het door hun journalist Bas Haan geschreven boek 'de Rekening voor Rutte'.

Na twee gevallen bewindslieden, een vertrokken Kamervoorzitter en een dik rapport van de commissie Oosting is de soap over de al dan niet verdwenen bonnetjes nog steeds niet ten einde. Vóórdat minister van Justitie Ivo Opstelten aftrad als gevolg van de deal met crimineel Cees H. adviseerde Ard van der Steur, toen nog Tweede Kamerlid, de nodige teksten in de beantwoording van 99 kamervragen over de deal te schrappen. 

Van der Steur voorzag een aantal schriftelijke antwoorden van de opmerkingen 'dit levert gedonder op, aanpassen', 'weghalen, nodigt uit tot discussie', en zorgde er daarmee voor dat onder andere de cruciale informatie over de bedragen (het bedrag op het befaamde bonnetje) niet bij de Tweede Kamer terecht kwam - terwijl Van der Steur als enige wel toegang had tot die informatie. Na het aftreden van Opstelten werd hij zelf minister van Justitie.

De bedragen stonden niet op een bonnetje, maar in een gespreksverslag, wat al die tijd in een Haagse kluis lag. Zowel Opstelten, van der Steur als premier Mark Rutte waren daarvan op de hoogte, maar Opstelten beweerde in de Kamer met de woorden "U moet het met deze informatie doen, dat is een kwestie ook van vertrouwen." dat hij de informatie niet had en Van der Steur zorgde er dus kennelijk voor dat dat zo bleef.

De Tweede Kamer wil een debat over de kwestie. Het is niet de eerste keer dat Van der Steur onder vuur ligt, maar het is maar de vraag of hij zichzelf in dit geval met een 'sorry' kan redden.

'Allo 'Allo-ster 'René' Gorden Kaye overleden

De Britse acteur Gorden Kaye is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de BBC, bij welke omroep hij wereldberoemd werd door zijn rol in de komedie 'Allo 'Allo, maandag bekendgemaakt.

Kaye speelde in alle 84 afleveringen van de ook in Nederland uitgezonden serie café-eigenaar René Artois. Vanuit zijn bar in Frankrijk werd onder het toeziend oog van de Duitse bezetters het plaatselijk verzet georganiseerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kabinet bekijkt zwakke punten verkiezingen

Het kabinet onderzoekt of er zwakke punten zijn in het verkiezingsproces. Doel is om mogelijke inmenging van buitenaf te voorkomen. Het gaat onder meer om hacks of digitale aanvallen op de verkiezingsorganisatie, het stemmen en het bepalen van de uitslag.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) schrijft maandag aan de Kamer dat het kabinet niet kan uitsluiten dat buitenlandse overheden of instellingen er belang bij kunnen hebben om de politieke besluitvorming en publieke opinie in Nederland te beïnvloeden. In de Verenigde Staten bleken de Russen e-mailverkeer van de Democraten te hebben onderschept. Donald Trump had daar als Republikeinse presidentskandidaat voordeel van, zo zeggen zijn tegenstanders.

"De veiligheidsdiensten zijn al jaren alert op cyberveiligheid en nu zeker in de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart," aldus de minister na vragen van D66. Plasterk heeft geen aanwijzingen dat er in het recente verleden hacks zijn geweest om de verkiezingen te manipuleren.Maar er mag wat de minister betreft geen enkele twijfel ontstaan over de betrouwbaarheid van de verkiezingen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is onder meer bereid om de ICT-dienst van de Tweede Kamer te ondersteunen bij de beveiliging van hun systemen. Opiniepeilers en media moeten als private bedrijven zelf zorgen voor de beveiliging tegen hacks of nepnieuws, schrijft Plasterk.

Hij ziet het wel als zijn taak om het bewustzijn over de digitale gevaren te vergroten. Politieke partijen en Kamerleden kunnen ook hulp krijgen bij de beveiliging van hun systeem of persoonlijke accounts.

Kabinet bekijkt zwakke punten verkiezingen
Kabinet bekijkt zwakke punten verkiezingen (Foto: ANP)

Oppositie vindt oproep Rutte ongeloofwaardig

De oproep maandag van premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte aan mensen om Nederland te verlaten als ze het niet eens zijn met de normen en waarden in ons land, valt niet in goede aarde bij oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

Rutte heeft vier jaar als premier hieraan niets gedaan, stelde CDA-voorman Sybrand Buma maandag tegen EenVandaag op NPO Radio 1. Om dan twee maanden voor de verkiezingen hiermee te komen is volgens hem "absoluut ongeloofwaardig".

Jesse Klaver van GroenLinks gaf een soortgelijke mening op Twitter: "Ongeloofwaardig van Rutte om na 6 jaar stimuleren van egoïsme zich nu op te werpen als hoeder van normen en waarden". Geert Wilders van de PVV reageerde ook via datzelfde sociale medium: "Mark Rutte: de man van de open grenzen, de asieltsunami, de massa-immigratie, de islamisering, de leugens en het bedrog."

Rutte deed zijn uitspraken in een interview in het AD, maar de VVD zette ook paginagrote advertenties in landelijke kranten met een soortgelijke boodschap.

Mott the Hoople-bassist Peter Watts overleden

De Engelse muzikant Peter Watts is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden. Watts werd bekend als oprichter en bassist van de glamrock band Mott the Hoople. De snarenplukker leed al enige tijd aan keelkanker. Het treurige nieuws werd naar buiten gebracht door zijn voormalige bandgenoot Ian Hunter op Twitter.

De op 13 mei 1947 in Birmingham geboren Peter Watts begon zijn muzikale loopbaan in 1965 in The Buddies, een bandje dat regelmatig optredens gaf in Duitse clubs. In de daaropvolgende vier jaren zou de band luisteren naar de namen The Doc Thomas Group, Shakedown Sound en Silence. In 1969 keerden de mannen terug naar Londen waar de band werd uitgebreid met zanger Ian Hunter. De band kreeg een manager in de persoon van Guy Stevens en heette vanaf dat moment Mott the Hoople. Watts speelde vanaf dat moment met de artiestennaam Peter Overend Watts.

Nadat de band in 1972 een hit had met hun door David Bowie geschreven en geproduceerde single 'All The Young Dudes' viel de groep in 1974 uiteen. Watts zou samen met drummer Dale Griffin, gitarist Ray Major, toetsenist Morgan Fisher en zanger/gitarist Nigel Benjamin verder gaan onder de naam Mott. Met deze band werden twee albums opgenomen waarna Benjamin de groep zou verlaten. In 1977 richt Watts, samen met Griffin, Fisher, Smith en Medicine Head-zanger John Fiddler, de groep British Lions op, waarmee eveneens een tweetal albums zou worden uitgebracht.

Vanaf de jaren tachtig was Peter Watts ook actief als producer. Zo produceerde hij platen van bands zoals Zeitgeist, Hanoi Rocks, The Sinatras en Department S. Watts zou daarna voor lange tijd de muziekbusiness achter zich laten en verdiende de kost als antiekhandelaar. In 2009 zou een reunie volgen met Mott the Hoople wat resulteerde in een vijftal totaal uitverkochte concerten. Bandgenoot Dale Griffin overleed vorig jaar in januari op 67-jarige leeftijd.

I Am Setsuna toch nog Nintendo Switch launchgame

I Am Setsuna komt op 3 maart uit voor de Nintendo Switch. Eerder was er onduidelijkheid of de Square Enix JRPG een launchgame zou zijn. De game, die het Chrono Trigger-vechtsysteem gebruikt, kwam vorige zomer uit voor PS4 en pc. Wij gaven de game een 7.5.

De Switch-versie bevat een nieuwe feature: de “Temporal Battle Arena". Hiermee kun je tegen de party van andere spelers vechten.

Geen 'terrorist' meer in Noord-Ierland

De Republikeinse partij Sinn Féin heeft Michelle O'Neill benoemd tot nieuwe partijleider in Noord-Ierland. Ze volgt de vorige week opgestapte Martin McGuinness op, meldt The Journal. De keuze voor O'Neill boven voormalig IRA-lid Conor Murphy is opvallend.

Ook McGuinness zat bij de IRA. Die groep was jarenlang verwikkeld in een bloedige strijd met zowel de Britten als de protestante Unionisten, om het vertrek van de Britten en aansluiting bij de Ierse republiek af te dwingen. Dat had zo'n 3500 doden tot gevolg waaronder bijna 2000 burgers.

In 1998 kwam er een vredesovereenkomst en sindsdien delen republikeinen en unionisten de macht. De alom gerespecteerde McGuinness speelde een grote rol bij die deal en raakte bevriend met zijn voormalige vijand dominee Ian Paisley.

Vorige week viel de regering over misbruik van milieusubsidie. De pro-Britse vicepremier Arlene Foster werd als verantwoordelijke aangewezen maar weigerde te vertrekken. Daarop stapte McGuinness op waardoor Foster automatisch werkloos werd.

Verkiezingen
Het vertrek dwong verkiezingen af, die op 2 maart plaatshebben. McGuinness gaat om gezondsredenen echter met pensioen. Daardoor rees de vraag of Sinn Féin opnieuw een voormalig IRA-lid naar voren zou schuiven. De naam van Conor Murphy werd vaak genoemd. Hij zat in de jaren 80 in de gevangenis wegens IRA-lidmaatschap en bezit van explosieven. Murphy speelde ook een grote rol bij de totstandkoming van het zogeheten Goede Vrijdagakkoord.

Maar de partij kiest blijkbaar voor het afschudden van dit verleden met de keuze van de 40-jarige O'Neill. Dat kan worden gezien als handreiking naar de unionistische partij DUP met wie de macht moet worden gedeeld.

Brexit
De val van de regering kwam volgens velen op een ongelukkig moment. De Britten kozen vorig jaar immers voor vertrek uit de EU, met grote gevolgen voor Noord-Ierland en de Ierse republiek. Tussen het noorden en het zuiden zouden bijvoorbeeld weer grensovergangen moeten komen, en daar hebben weinig mensen trek in. Ook wordt gevreesd voor importheffingen.

Het EU-lidmaatschap van zowel Groot-Brittanië als Ierland was van groot belang bij de totstandkoming van de Noord-Ierse vrede. Door de Brexit werd zelfs gevreesd voor het opnieuw oplaaien van de strijd. De benoeming van O'Neill kan dan ook tevens worden gezien als teken dat niemand zit te wachten op een nieuwe versie van de zogenoemde Troubles.

Hitman is compleet op disc

Voor de mensen met een stevig portie geduld is het nu nog maar een een paar dagen wachten, maar dan verschijnt Hitman in zijn geheel op disc.

De Deense ontwikkelaar IO Interactive had vorig jaar de zesde game in de franchise voor het eerst in losstaande episodes uitgebracht. De reis begon vorig jaar in maart met een proloog en de locatie Parijs, gevolgd door Episode 2: Sapienza in april, Episode 3: Marrakesh in mei, de Summer Bonus Episode in juli, Episode 4: Bangkok in augustus, Episode 5: Colorado in september en tot slot in oktober de seizoensfinale Episode 6: Hokkaido.

Met Hitman: The Complete First Season kunnen spelers alles van het spel meteen spelen. Je krijgt in een keer toegang tot alle locaties, alle live content, de Contracts Mode en aanvullende game updates. Alle verbeteringen en aanpassingen die in 2016 doorgevoerd zijn - zoals meer opties voor spelers, kortere laadtijden, aanvullende wapens, duidelijkere plattegronden en meer - zijn nu meteen op disc aanwezig.

Hitman Steelbook Edition: The Complete First Season inclusief 3 bonus missies, de CD soundtrack, een DLC (requiem blood money pack) en een making of, verschijnt 31 januari voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Hitman: Complete First Season Edition (Foto: Square Enix)

FNV stapt naar rechter om Holland Casino

Vakbond FNV wil meer zekerheden voor personeel van Holland Casino en stapt om die reden naar de rechter. Dat meldde de vakbond maandag in een verklaring, waarin het de politiek opriep om de marktwerking in de casinosector tegen te houden. Volgens de bond is onder meer het personeel van Holland Casino niet gebaat bij de vrije markt voor gokbedrijven.

Eerder werd bekend dat de verkoop van staatsbedrijf Holland Casino dit jaar kan beginnen. De regering vindt het geen taak meer van de overheid om gokbedrijven te hebben. In de slepende onderhandelingen over een nieuwe cao bij Holland Casino wordt volgens de bond al voorgesorteerd op een eventuele verkoop. Medewerkers zouden onder meer nauwelijks profiteren van de stijgende winst en omzet van het bedrijf.

Via de rechter hoopt de FNV nu meer zekerheden voor personeel af te kunnen dwingen. Eerder eiste personeel van Holland Casino al meer zekerheid over banen en arbeidsvoorwaarden nu het bestuur werk maakt van de voorgenomen privatisering van het casinobedrijf.

FNV stapt naar rechter om Holland Casino
FNV stapt naar rechter om Holland Casino (Foto: ANP)

Rusland bombardeert IS-doelen in Oost-Syrië

Rusland heeft maandag met zes TU-22 bommenwerpers luchtaanvallen uitgevoerd op controleposten, munitie- en wapendepots van Islamitische Staat in de buurt van de Syrische stad Deir al-Zor. Dat meldt het Russische persbureau Tass.

De Russische lange-afstandsbommenwerpers begonnen met bombarderen nadat ze over Iran en Irak waren gevlogen. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn alle doelen die ze op het oog hadden, vernietigd.

IS heeft het grootste deel van Deir al-Zor en omgeving bezet sinds 2015, maar Syrië controleert de luchthaven en aangrenzende wijken in de stad aan de Eufraat. In de door IS belegerde stad zitten zo'n 110.000 mensen vast.

Rusland bombardeert IS-doelen in Oost-Syrië
Rusland bombardeert IS-doelen in Oost-Syrië (Foto: ANP)

Actiegroep naar rechter over Trumps business

Een actiegroep eist voor de rechter dat de zakelijke ondernemingen van de Amerikaanse president Donald Trump geen geld van buitenlandse overheden mogen ontvangen. De stichting Citizens for Responsibility and Ethics (Burgers voor Verantwoordelijkheid en Ethiek) stelt dat er van belangenverstrengeling sprake is als de zakenman Trump geld verdient aan opdrachten in het buitenland waar hij ook als president mee onderhandelt, bijvoorbeeld over handelsakkoorden. De nieuwe president handelt zo in strijd met de grondwet, aldus de klagers.

Betrokken advocaten hebben tegen Amerikaanse media gezegd dat de zaak maandag bij een federale rechter in New York aanhangig wordt gemaakt. Trumps ondernemingen zijn onder meer actief in de horeca en media, zoals bijvoorbeeld een tv-show die ook in het buitenland wordt uitgezonden.

Volgens verdedigers van Trump zoeken de klagers spijkers op laag water en is het betalen van je hotelrekening in een hotel van Trump geen aanslag op diens onafhankelijkheid als staatshoofd. De grondwet stelt dat niemand met een vertrouwensfunctie bij de overheid "zonder toestemming van het Congres wat voor cadeaus, inkomsten, functies, titels of welke gunst dan ook mag aanvaarden van koning, prins of buitenlandse staat".

Actiegroep naar rechter over Trumps business
Actiegroep naar rechter over Trumps business (Foto: ANP)

Volkert: contact met reclassering onveilig

Volkert van der Graaf heeft geen vertrouwen in zijn contacten met de reclassering, heeft hij maandag aan de rechtbank in Amsterdam laten weten. "De enige hulp die ik van Reclassering Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot", aldus de moordenaar van Pim Fortuyn. "Het contact met reclassering en het Openbaar Ministerie ervaar ik als buitengewoon onveilig."

Centraal bij de behandeling van de zaak staat de vraag of Van der Graaf weer terug de gevangenis in moet omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. In de verplichte gesprekken bij de reclassering ziet het OM namelijk een patroon van tegenwerking. "Reclassering Nederland heeft mij beloofd dat de gesprekken veilig zijn en de rapportages nooit aan het OM geleverd zouden worden. Daarna werden er ineens opnames van de gesprekken gemaakt, die vervolgens naar het OM gingen", aldus Van der Graaf in een door hem geschreven, tien kantjes lange verklaring.

Van der G.: contact met reclassering onveilig
Volkert: contact met reclassering onveilig (Foto: ANP)

Tweede DLC voor Dragon Ball Xenoverse 2 aangekondigd

Uitgever Bandai Namco is vandaag in een loslippige bui. Een derde onthulling is dat in februari het tweede DLC-pack voor Dragon Ball Xenoverse 2 uitkomt, samen met een gratis update met nog meer content.

Champa, de God of Destruction en Vados komen naar Conton City met deze los verkrijgbare pack. Seizoenpashouders krijgen deze uitbreiding ook. Hiermee krijg je een nieuw verhaallijn waarin je de zesde generatie in de anime Dragon Ball Super aan strijders gaat bevechten. Daarnaast is er een nieuwe arena, nieuwe aanvallen om te verdienen voor je vechter, nieuwe kostuums, een nieuw vervoersmiddel in de stad en meer content.

Er komt tegelijkertijd een gratis update met daarin ook nieuwe kostuums, accessoires, aanvallen, nieuwe level-cap, nieuwe toernooiregels en meer.

Dragon Ball Xenoverse 2 is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dragon Ball Xenoverse 2 Super Pack 2 (Foto: Bandai Namco)

Tekken 7 krijgt releasedatum

De vechtgame Tekken 7 heeft een releasedatum. De mensen bij Bandai Namco hebben na lang wikken en wegen besloten dat de game 2 juni uit komt op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Op die dag zijn er ook meteen enkele versies te krijgen van Tekken 7. Natuurlijk is er een Collector's Edition waarin de Deluxe Editie zit met daarbij een seasonpass, een steelbook om je schijf in te bewaren, de soundtrack en een figurine waar Kazuya en Heichai het op kleine schaal (30 bij 45 cm) midden in de lucht uitvechten.

De Digitale Deluxe-versie heeft ook de seizoenspas. De seizoenspas is goed voor extra personages, arena's, kostuums en een nieuwe gamemodus. Je krijgt er sowieso 35 metallic uitziende kostuums bij, exclusief voor de seizoenspashouders. Elk ander DLC-pack is ook los verkrijgbaar.

Wat is een pre-order zonder bonus moeten ze bij de uitgever gedacht hebben. Dus mensen die reserveren krijgen Eliza erbij, de vampier die in de free-to-play game Tekken Revolution haar debuut maakte. De dikke hint kregen we al op Gamescom toen we gamedirector Harada mochten interviewen. Verder krijgen mensen die via de Xbox Store reserveren de digitale Tekken 6 erbij. wel nog even geduld, want digitaal preorderen kan pas vanaf 31 januari.

De PlayStation 4-versie van Tekken 7 krijgt ook wat exclusieve content, oude kostuums uit Tekken 4 en Tekken 2 voor de personages King, Xiaoyu en Jin. Daarnaast krijgt die versie ook een Jukebox Mode, waarmee je naar oude Tekken-muziek kunt luisteren terwijl je speelt.

Nieuwste DLC voor Dark Souls III heet The Ringed City

Bandai Namco heeft vandaag de laatste DLC voor Dark Souls III aangekondigd, genaamd The Ringed City. In de laatste DLC voor Dark Souls III reizen spelers de Slave Knight Gael achterna naar de Ringed City, waar onder andere nieuwe bazen, wapens, magie en armor te vinden zijn.

Dark Souls III: The Ringed City komt op 28 maart uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en gaat 14,99 euro kosten. Ook heeft Bandai Namco een game of the year-editie aangekondigd voor Dark Souls III, die The Fire Fades gaat heten en uitkomt op 21 april.

Tussen haakjes: Dark Souls III was de Game of the Year van 2016 voor de FOK! gamescrew. Check de special die we erover hebben geschreven.

Nieuwste DLC voor Dark Souls III heet The Ringed City

Belastingdienst waarschuwt om Whatsappjes

De Belastingdienst waarschuwt maandag voor valse WhatsApp-berichten. In die berichten wordt uit naam van de dienst verzocht een betalingsachterstand snel te voldoen. De Belastingdienst geeft echter aan nooit via WhatsApp te communiceren.

Mensen die een vals whatsappje hebben ontvangen, wordt verzocht daar niet op te reageren. Ook vraagt de Belastingdienst om melding te maken van valse berichten. Op de website van de dienst staat een lijst met door de Belastingdienst gebruikte bankrekeningnummers zodat mensen kunnen controleren of ze hun geld wel echt naar de dienst overmaken.

Belastingdienst waarschuwt om Whatsappjes
Belastingdienst waarschuwt om Whatsappjes (Foto: BuzzT)

Maldonado hoopte op terugkeer in F1 na afscheid Rosberg

Voormalig Formule 1-coureur Pastor Maldonado zag het afscheid van Nico Rosberg in december met plezier gebeuren. De wereldkampioen kondigde zijn vertrek een paar dagen na het behalen van de titel aan en dat leverde uiteraard de nodige beweging in de rijdersmarkt op.

De 31-jarige Venezolaan hoopte daar een slaatje uit te slaan en wilde zich weer terug manoeuvreren richting een stoeltje in de F1. Voor de welbekende website HasMaldonadoCrashedToday.com zou het een mooie zet zijn om eindelijk weer eens op 'Yes' te komen, maar helaas, het mocht niet baten. "Het stoppen van Rosberg had via een domino-effect een mooie kans voor mij op kunnen leveren", vertelde Maldonado aan Motorsport.com"De zaken liepen echter anders."

Het vrije stoeltje bij Mercedes werd uiteindelijk bezet door Valtteri Bottas, waardoor bij Williams een plek vrij was om Felipe Massa alsnog een jaartje in de F1 te laten. Sauber had nog wel een stoeltje beschikbaar en daar richtte Maldonado zijn pijlen op. "Het is een goed, ervaren team, maar het heeft veel problemen achter de rug", aldus de Venezolaan. "Uiteindelijk besloten we dat voor allebei de omstandigheden niet goed genoeg waren", zegt hij, waarna Sauber voor Pascal Wehrlein koos. 

Maldonado stelt de kans te hebben gehad om terug te komen, maar wilde dit alleen onder de juiste voorwaarden doen. Vlak voor het begin van het seizoen 2016 verloor hij zijn stoeltje bij Renault nog aan Kevin Magnussen, maar racen wil hij nog altijd wel. "Ik ben de nodige opties aan het bekijken en de Formule 1 is natuurlijk een klasse waar ik interesse in heb." Maldonado zou in gesprek zijn voor een plekje in de IndyCar Series, maar de kans op slagen lijkt ook daar niet heel erg groot. "Er ligt op dit moment niks concreets", zegt hij zelf. Het World Endurace Championship en de Formule E worden genoemd, maar ook daar is nog niks wat echt op een terugkeer lijkt. "Tot ik de goede kans gevonden heb zal ik stil blijven", belooft hij tot slot. 

"Er zijn voorlopig geen plannen voor Resident Evil op Switch"

Nintendo Switch-fans moeten op de korte termijn niet op een Resident Evil-game rekenen. Masachika Kawata, producent van de aankomende Resident Evil 7, zegt dat er voorlopig geen plannen liggen om de Resident Evil-franchise naar Switch te brengen.

Dit nieuws wordt tegengesproken door Nintendo-lekker Laura Dale, die eerder zei dat Resident Evil 7 later dit jaar naar Switch komt. Wellicht maakt Capcom later dit jaar toch nog wat plannen bekend.

Openingsfilmpje van Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Road to Boruto

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Road to Boruto is gebaseerd op de Boruto-film en de nieuwe personages die daarin worden geïntroduceerd. Deze uitbreiding op Ultimate Ninja Storm 4 is straks op 5 februari zowel als DLC en als aparte game in de winkel te koop.

De game en de uitbreiding zijn beschikbaar voor PS4, Xbox One en pc. Bekijk het openingsfilmpje hieronder.

'Zweedse live op Facebook verkracht'

De Zweedse politie heeft maandag het publiek gewaarschuwd beelden van een kennelijke groepsverkrachting niet te verspreiden, onder meer omdat dat strafbaar is.

De beelden op Facebook kwamen zondag onder de aandacht van de politie, nadat mensen alarm hadden geslagen over rechtstreeks uitgezonden beelden van een kennelijke groepsverkrachting. Die zou zijn gepleegd in een appartement in Uppsala, ten noorden van Stockholm. Inmiddels zijn drie verdachten, allen twintigers, aangehouden.

Zweden onderzoekt verkrachting op Facebook
Zweden onderzoekt verkrachting op Facebook (Foto: BuzzT)

Volkert nu wel aanwezig bij rechtszitting

Met een vertraging van bijna een week is maandag toch de zaak tegen Volkert van der Graaf begonnen in de rechtbank in Amsterdam. De moordenaar van Pim Fortuyn is daarbij zelf ook aanwezig. Het Openbaar Ministerie wil dat hij weer de gevangenis in gaat, omdat hij de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating zou hebben geschonden.

De rechtbank hield die zaak afgelopen dinsdag aan omdat Van der Graaf wegens een stroomstoring en een verstoorde treinenloop niet tijdig in Amsterdam zou hebben kunnen komen. Volgens de rechtbank is zijn aanwezigheid cruciaal bij de behandeling van het verzoek.

Aan het begin van de zitting heeft de advocaat van Van der Graaf, Willem Jebbink, aangegeven dat Volkert wil dat de zitting achter gesloten deuren wordt behandeld. Jebbink doet het verzoek in verband met privacy. Het Openbaar (OM) Ministerie wil in de Amsterdamse rechtbank gesprekken laten horen van de wijze waarop volgens het OM de moordenaar van Pim Fortuyn het resocialisatieproces na zijn vrijlating tegenwerkt. "Dat zijn heel gedetailleerde gesprekken, die in vertrouwen zijn gevoerd."

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Zijn medewerking aan het reclasseringstoezicht zou "ontoereikend en niet-constructief"zijn.

Update 12:45 uur:
De rechtbank heeft besloten dat de rechtzaak deels openbaar en deels achter gesloten deuren gevoerd gaat worden. Er worden gesprekken voorgelezen die van der Graaf met de reclassering gevoerd heeft. Van der Graaf maakte daar met succes bezwaar tegen. De gesprekken worden nu achter gesloten deuren voorgelezen, het verhoor is openbaar.

Oud-wereldkampioen beloften Grabovskyy (31) overleden

Oud-profrenner Dmytro Grabovskyy is onverwacht overleden. De geboren Oekraïner, sinds enkele jaren Israëlisch staatsburger, is slechts 31 jaar oud geworden. Volgens het Belgische Sporza is de voormalig prof overleden aan een hartaanval. 

Grabovskyy's grootste succes kwam in 2005, toen hij in Madrid wereldkampioen bij de beloften werd in de wegwedstrijd. Het toptalent werd vervolgens gecontracteerd door Quick Step, maar bij de Belgische formatie kon hij zijn beloften nooit echt waarmaken. Hij stapte na twee jaar over naar ISD, waar een elfde plek in het eindklassement van de Ronde van Turkije zijn schamele hoogtepunt was. 

Sinds enkele jaren was Grabovskyy staatsburger van Israël en namens dat land reed hij in de afgelopen jaren rond in Oost-Europa. Hij maakte onder meer zijn opwachting in wedstrijden als de Ronde van Hongarije en de Ronde van Bulgarije, net als de Odessa Grand Prix in Oekraïne, maar indruk maakte hij er nooit. 

Italiaans maffialid aangehouden in Tilburg

In Tilburg is een internationaal gezochte drugshandelaar aangehouden. De 38-jarige man maakt volgens de Italiaanse justitie deel uit van de maffia. Een speciaal team van de politie arresteerde hem zaterdag nadat hij zijn schuiladres had verlaten om boodschappen te doen. Hij wordt naar verwachting binnenkort overgeleverd aan Italië.

De man werd sinds het voorjaar van 2016 gezocht voor diverse misdrijven, waar een maximum gevangenisstraf op staat van 24 jaar. Hij wordt ervan beschuldigd lid te zijn en leiding te geven aan een criminele organisatie, die op Sardinië in cocaïne en xtc handelde.

De Italiaanse autoriteiten hadden om zijn aanhouding gevraagd. De man heeft zowel de Italiaanse als Nederlandse nationaliteit.

Italiaans maffialid aangehouden in Tilburg
Italiaans maffialid aangehouden in Tilburg (Foto: ANP)

Zijlstra kraakt rechtse aanvallen op media

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maakt zich zorgen over de aanvallen van rechts-populistische politici op de media. Het idee dat media zouden liegen als ze andere geluiden laten horen is "niet normaal", zei Zijlstra in het Radio 1-programma Stand.NL.

Zijlstra werd gevraagd naar de bijeenkomst van Europees politiek rechts, afgelopen weekeinde in het Duitse Koblenz. Daar spraken onder anderen Geert Wilders en Marine Le Pen. "Een van de belangrijkste verworvenheden is de vrijheid van meningsuiting, die vertaalt zich naar persvrijheid", stelde Zijlstra. "Kijk naar Trump. Dan zie je foto's van de inauguratie en de vergelijking met Obama. Dan bevalt de werkelijkheid hem niet en gaat hij die verdraaien."

Volgens de nummer drie op de kandidatenlijst van de VVD maken politici als Wilders en Le Pen zich hier ook schuldig aan. "Die zeggen 'ik heb een eigen werkelijkheid en als de pers die niet vertelt, liegen ze'. Als we die kant opgaan wordt het een heel enge wereld", waarschuwt Zijlstra.

Zijlstra kraakt rechtse aanvallen op media
Zijlstra kraakt rechtse aanvallen op media (Foto: ANP)

Tennisster Lucic-Baroni na 1999 weer in kwartfinale Grand Slam

Tennisster Mirjana Lucic-Baroni heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de kwartfinales. De 34-jarige Kroatische weet misschien nog hoe het is om zo ver te komen, maar het is al wel even geleden: de laatste - en enige - keer dat ze op een Grand Slam de kwartfinales haalde was op Wimbledon...1999. 

De nummer 79 van de wereld kende in de achtste finales weinig moeite met de Amerikaanse Jennifer Brady, die zich via het kwalificatietoernooi plaatste voor de Australian Open. Lucic-Baroni sleepte de eerste set binnen door een break op 3-3, waarna ze Brady gelijk in de tweede set weer brak. Daarna leverde ze haar eigen servicebeurt weer in, maar later in de set sloeg de Kroatische weer twee keer toe, waardoor ze de wedstrijd besliste: 6-4, 6-2.

Serena Williams had eveneens aan twee sets genoeg om zich bij de laatste acht te voegen. De Amerikaanse versloeg de Tsjechische Barbora Strycova met 7-5, 6-4. Johanna Konta uit Groot-Brittannië stuurde de Russische Ekaterina Makarova met 6-4, 6-1 naar huis, terwijl de laatste Australische ook het veld moest ruimen. Daria Gavrilova, geboren Russische, had tegen de mondiale nummer vijf van de wereld weinig kans. Karolina Pliskova won met 6-3, 6-3 en staat voor de tweede keer in haar loopbaan in de kwartfinales van een Grand Slam. Daarin neemt ze het op tegen Lucic-Baroni. 

Arrestant pleegt zelfmoord in cel

In het cellencomplex Meer en Vaart in Amsterdam heeft een arrestant afgelopen zondag zelfmoord gepleegd. Dat meldt het Parool op hun website. De man, van Zuid-Europese afkomst, werd door cipiers gevonden toen zij hem de lunch wilden serveren. 

Reanimatie mocht niet meer baten. Er waren geen signalen dat de man suïcidaal zou zijn volgens de politie, die niet wil aangeven waarvoor de man gearresteerd was. De zaak is in onderzoek genomen door de rijksrecherche. Ook vindt er forensisch onderzoek plaats. 

'Trump sloopt dollar'

De waarde van de dollar brokkelde maandagochtend verder af. Op de markt zwaaide de ongekend harde inauguratiespeech van president Donald Trump van afgelopen vrijdag als een sloopkogel door. Zijn 'America first'- boodschap roept vragen op over de rol die de VS de komende jaren internationaal willen spelen en voedt onzekerheid over de manier waarop zijn verkiezingsbeloftes de afgelopen tijd zijn geïnterpreteerd.

De dollar zakte maandag onder meer weg ten opzichte van de euro, die aansterkte tot 1,0740 dollar. Daarmee bereikte de Europese munt de hoogste waarde sinds begin december. De onzekerheid over Trump zorgde ook voor een grotere vraag naar goud.

"De heftigheid van de speech van Trump zorgt ervoor dat ook andere delen van zijn campagneretoriek weer onder de loep worden genomen", concludeerde een analist van UBS. "Het ziet ernaar uit dat Trump zijn toon niet matigt."

Trump zet dollar onder druk
'Trump sloopt dollar' (Foto: ANP)

GTA 6 uitgebracht voor PlayStation 2 in Brazilië

Geheel onverwachts is Grand Theft Auto 6 uitgebracht in Brazilië, voor de PlayStation 2 welteverstaan. Althans, als we de cover moeten geloven, waarop een bijzonder aangepast GTA-logo te zien is en eveneens sexy Terminator-actrice Summer Glau op schittert.

De foto werd gedeeld op Reddit en gaat naar alle waarschijnlijkheid om GTA: San Andreas met een aantal mods erbij in gebakken. Het is onbekend bij welke toko de game werd aangetroffen.

In november vorig jaar werd bekendgemaakt dat de 'echte' GTA VI in ontwikkeling is, maar nog in een zeer vroeg stadium verkeert. Rockstar is voorlopig eerst nog druk doende met de ontwikkeling van Red Dead Redemption 2, die gepland staat voor de herfst van 2017.

Brazilië is niet het enige land waar bootlegged-varianten van games worden verkocht. Zo maakte YouTuber Vargskelethor Joel een compilatie van GTA-bootlegs die in Indonesië verkocht worden, waaronder een voortreffelijke variant met niemand minder dan Huge Jackman in de hoofdrol. Bekijk de lachwekkende beelden hieronder. Let op: kan gevoelens van nostalgie losmaken.

Wanprestatie Los Angeles Lakers in Dallas

Kobe Bryant speelde op de dag af elf jaar geleden een historische wedstrijd. Tegen de Toronto Raptors scoorde de guard 81 punten. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten in de geschiedenis van de Lakers. Gisteravond zorgden de Lakers voor weer een historische prestatie, maar ditmaal in negatieve zin. De ploeg verloor in Dallas met 73-122 van de Mavericks. Niet eerder in de 68-jarige clubgeschiedenis verloren de Lakers met zo’n groot verschil.

Verzachtende omstandigheden zijn er nauwelijks aan te voeren voor de ploeg uit Los Angeles. Ze speelden tegen een zwakke tegenstander, Dallas stond voor de wedstrijd gedeeld laatste in de Western Conference. Van een uitpuilende ziekenboeg is ook geen sprake. Point guard D’Angelo Russell miste de wedstrijd, maar Luol Deng, Nick Young en Larry Nance jr. keerden allemaal weer van blessures terug.

Om nog duidelijker te maken wat voor wanprestatie werd geleverd, de ruststand was 67-33. Op een gegeven moment had Dallas een voorsprong van 51 punten. De Lakers schoten 38 procent van het veld en slechts 14 procent van hun driepunters. Bij Dallas hoefde Dirk Nowitzki maar twintig minuten mee te spelen. De Lakers zakken met de nederlaag naar de laatste plaats in de Western Conference.

 

De Lakers in betere tijden. Kobe Bryant scoort 81 punten tegen de Toronto Raptors. Bron: YouTube.

Laten we het er maar op houden dat de spelers van de Lakers niet houden van een middagwedstrijd en liever de NFL play-offs wilden kijken. Deze play-offs waren overigens ook de reden dat er maar vier wedstrijden op het NBA programma stonden. Amerikaanse sporten passen hun schema’s waar mogelijk aan elkaar aan.

De Golden State Warriors hadden eerder op de avond geen kind aan de Orlando Magic. Klay Thompson en Stephen Curry maakten allebei zeven driepunters in de 98-118 overwinning. De op het oog eenvoudige overwinning legde toch een zwakte van de Warriors bloot. In het tweede kwart speelde Thompson een paar minuten met vier bankspelers. De Magic konden in die periode ongehinderd zestien punten op rij maken. In het reguliere seizoen is dit op te vangen, maar in de play-offs kan een zwakke bank dodelijk zijn.

Phoenix versloeg in Toronto de Raptors met 103-115. Eric Bledsoe, point guard van de Suns, speelde één van de beste wedstrijden uit zijn carriere. Met 40 punten en 12 assists voerde hij zijn ploeg aan. De laatste speler van de Suns die deze cijfers wist te produceren was Steve Nash.

De Minnesota Timberwolves wisten met een knappe comeback te winnen van de Denver Nuggets. De Wolves maakten in het vierde kwart een achterstand van negen punten goed en wonnen met 111-108. Karl-Anthony Towns bewees zijn waarde met 32 punten, 12 rebounds, 7 assists en 4 blocks. Rookie Kris Dunn mocht vanwege een blessure van Ricky Rubio voor het eerst starten. Met 10 punten, 8 rebounds en 9 assists deed hij dat niet onverdienstelijk. De Timberwolves hopen in Dunn, die een betere schutter is dan Rubio, de point guard voor de toekomst te hebben.

Uitslagen

Orlando Magic – Golden State Warriors 98-118
Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 73-122
Toronto Raptors – Phoenix Suns 103-115
Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 111-108

 

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 30-12
Toronto Raptors 28-16
Boston Celtics 26-17
Atlanta Hawks 26-18
Washington Wizards 23-20
Charlotte Hornets 23-21
Indiana Pacers 22-21
Chicago Bulls 22-23
Detroit Pistons 21-24
Milwaukee Bucks 20-23
New York Knicks 19-26
Orlando Magic 18-28
Philadelphia 76ers 15-27
Miami Heat 14-30
Brooklyn Nets 9-34


Western Conference

Golden State Warriors 38-6
San Antonio Spurs 34-9
Houston Rockets 34-13
Los Angeles Clippers 29-16
Utah Jazz 29-16
Oklahoma City Thunder 25-19
Memphis Grizzlies 26-20
Denver Nuggets 18-25
Portland Trail Blazers 19-27
New Orleans Pelicans 17-27
Sacramento Kings 16-27
Minnesota Timberwolves 16-28
Dallas Mavericks 15-29
Phoenix Suns 15-29
Los Angeles Lakers 16-32

 

Rogue One brengt miljard dollar op

Star Wars-film Rogue One heeft wereldwijd meer dan een miljard dollar opgeleverd. Het is de 28e film ooit die dat voor elkaar krijgt.

Rogue One is de vierde Disneyfilm uit 2016 die de mijlpaal bereikt. Ook Captain America: Civil War, Finding Dory en Zootopia brachten een miljard dollar (930 miljoen euro) in het laatje. De filmstudio bracht in totaal dertien films uit die door de miljardgrens heengingen.

Twee keer eerder wist een Star Wars-film voor meer dan een miljard aan kaartjes te verkopen. Vorig jaar haalde The Force Awakens zelfs ruim twee miljard op, voor The Phantom Menace uit 1999 werd voor 1,03 miljard dollar aan kaarten verkocht.

Iets meer dan de helft van de opbrengst van Rogue One komt uit de Verenigde Staten. Daarna zijn het Verenigd Koninkrijk en China de grootste markten voor de film, een zogenaamde standalone die zich wel in het Star Wars-universum afspeelt, maar niet dezelfde personages kent als de eerste zeven films.

Red Bull-junior Verschoor pakt dubbele zege in Nieuw-Zeeland

Het Nederlandse autosporttalent Richard Verschoor laat zich vooralsnog meer dan uitstekend zien in de Toyota Racing Series. De 16-jarige rijder van het Red Bull-juniorprogramma komt in het Nieuw-Zeelandse kampioenschap uit voor Giles Motorsport en kende daar afgelopen weekeinde zijn tweede raceweek.

In de eerste race van het weekeinde op Teretonga Park kwam Verschoor als tweede over de finish, maar winnaar Thomas Randle kreeg vanwege een valse start een tijdstraf van tien seconden aan de broek. De tweede wedstrijd werd een drijfnatte aangelegenheid, die onder meer twee keer een rode vlag kende. De Braziliaan Pedro Piquet kwam er als eerste over de finish, op de voet gevolgd door Verschoor.

Polesitter Randle ging in de derde en laatste race van het weekeinde aan de leiding, maar de Nieuw-Zeelander viel na een flinke fout terug. Verschoor liet zien over prima regenkwaliteiten te beschikken door het hele veld op een hoop te rijden. De Indiër Jehan Daruvala bleef nog het dichtst in de buurt van de jonge Nederlander, maar ook hij moest al meer dan tien seconden toegeven. 

Na zes races gaat Verschoor aan de leiding van het kampioenschap, wat niet vreemd is gezien zijn resultaten: twee zeges, twee tweede plekken en een derde en vierde plaats. Randle volgt op 58 punten - podiumplekken leveren respectievelijk 75, 67 en 60 punten op - terwijl Piquet al 91 punten aan de broek heeft.

Komend weekeinde wordt het derde van vijf raceweekeinden verreden in de Toyota Racing Series. De jonge coureurs strijken dan neer op Hampton Downs voor wederom drie races. 

Anti-Trumpbejaarde uit vliegtuig gezet na wangedrag

Een vrouw is onlangs uit een Amerikaans vliegtuig gezet nadat ze vanuit het niets een medepassagier begon te bestoken met beledigingen omdat hij Trump-supporter was.

De video is geschoten door het onderwerp van de scheldkannonade van de vrouw in kwestie, Scott Kotesky.

Kotesky kwam aan boord van het vliegtuig van Baltimore naar Seattle. Hij had extra betaald voor een upgrade. Terwijl hij naar zijn stoel liep glimlachte hij vriendelijk naar de twee mensen die aan het gangpad en de middelste stoel zaten. Zijn stoel bevond zich naast die van hen, aan het raam.

Toen hij zijn rugzak in de bergruimte deed keek de vrouw hem strak aan en vroeg hem: "Kwam je om te juichen of om te protesteren?", waarop de man uitlegde dat hij kwam om de democratie te vieren.

Vervolgens begon de vrouw te tieren. "Jij hebt een gestoorde de macht over de nucleaire codes gegeven. Je moet je schamen!"

De man bleef rustig en vertelde haar dat ze het recht had op haar mening. Dit was tegen het zere been, want mevrouw vond dat zij dan wel het recht had om dronken te worden en op zijn schoot te kotsen. "Ik ga op je schoot kotsen. Je bent misselijkmakend! Spreek niet tegen me, kijk niet naar me en waag het niet om zelfs maar je arm op de armsteun te leggen. Je maakt me ziek en je zou je moeten schamen."

Het getier ging nog even door tot een stewardess het op basis van meldingen van omstanders zat was en melding maakte bij de piloot die vervolgens opdracht gaf de vrouw van het vliegtuig te verwijderen.

Volgens Kotesky zouden de aanwezigen, waaronder zwarten, latino's, aziaten en blanken, de stewardess erbij hebben geroepen en had hij na afloop nog een prettig gesprek met een zwarte democraat over free speech en het voor elkaar opkomen als mensen beledigen of geweld gebruiken tegen andersdenkenden.  "It truly was a great demonstration of AMERICA and its people coming together and standing up for one another."

Onderstaande video is ongeveer vanaf het moment dat de stewardess komt. De tweede video toont de vrouw terwijl ze door de politie uit het vliegtuig wordt begeleid, gevolgd door applaus van de medepassagiers.

Law & Order-ster ruziet over boomhut

Mariska Hargitay heeft aan het kortste eind getrokken in een burenruzie over een boomhut. De zaak, waaraan advocaten te pas moesten komen, werd door de gemeente van het plaatsje East Hampton in de staat New York beslecht in het nadeel van de Law & Order: Special Victims Unitster. Ze moet de hut uit haar achtertuin verwijderen.

Volgens de New York Post ging de strijd met de buren over de boomhut, een schommelset en een basket. Die zouden te dicht op het erf zijn geplaatst. Een brief van de zoon van Mariska mocht niet baten. "Ik beloof dat ik heel, heel, heel zachtjes zal basketballen", schreef de 10-jarige August aan de commissie die zich over de zaak boog.

De boomhut stond trouwens al op het terrein toen Mariska de woning in 2010 kocht. Hij is daar geplaatst door een eerdere bewoner, Bad Company-drummer Simon Kirke. De muzikant kocht het speelhuis voor zijn drie dochters, onder wie de inmiddels 31-jarige Girls-actrice Jemima Kirke.

Law & Order-ster ruziet over boomhut
Law & Order-ster ruziet over boomhut (Foto: BuzzE)

Letse dubbelslag viermansbob St. Moritz

De World Cup bobsleeën in het Zwitserse kuuroord St. Moritz heeft in de viermansbob groot succes opgeleverd voor het bobsleegekke Letland. Oskars Kibermanis pakte er zijn eerste World Cup-zege ooit, terwijl zijn landgenoot Oskars Melbardis de tweede plek pakte.

Vooral na de tweede run waren de verschillen toch wel bizar klein te noemen. Kibermanis ging aan de leiding, maar hij had welgeteld 0,01 seconde voorsprong op zowel Melbardis als de slee van de Zwitser Rico Peter. Kibermanis was echter de enige die in de tweede run nog eens een nagenoeg foutloze afdaling op het ijs wist te liggen. Hij pakte er nog eens 0,12 seconden op Melbardis bij, terwijl Peter terug viel naar de vijfde plek. De Duitser Francesco Friedrich en zijn remmers troefden de tweede Duitse slee, bestuurd door Johannes Lochner, met één honderdste van een seconde af voor de derde plek. Voor wereldkampioen Melbardis was het een morele zege: na lang blessureleed mocht hij eindelijk het podium weer beklimmen.

Lochner kon in de tweemansbob overigens wel juichen. Met remmer Christian Rasp legde hij in de eerste run de basis voor zijn eerste tweemanszege ooit. Dit keer moest Friedrich zich gewonnen geven, want met Martin Grothkopp in de slee eindigde hij op 0,28 seconden als tweede. De ervaren Amerikaan Steven Holcomb stuurde zijn slee, met Carlo Valdes als remmer, op 0,67 tellen naar de derde plek. 

'Arts bewaart medicijnen voor arme patiënt'

Hoewel het eigenlijk niet mag, bewaart een op de vijf huisartsen overgebleven medicijnen voor patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van televisieprogramma Het Nationaal Zorgdebat (Omroep MAX).

Het onderzoek werd uitgevoerd onder driehonderd huisartsen en bijna vierhonderd apothekers, in samenwerking met de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en apothekersorganisatie KNMP.

Volgens de wet moeten overgebleven medicijnen worden vernietigd. Maar volgens veel huisartsen is de nood onder veel patiënten te hoog en is het vernietigen van nog bruikbare medicijnen zonde.

Het toenemende mijden van zorg leidt volgens een grote groep huisartsen tot "onverantwoorde risico's." Om zorgkosten te besparen "spelen mensen met hun gezondheid, en soms met hun leven", stellen de artsen.

'Arts bewaart medicijnen voor arme patiënt'
'Arts bewaart medicijnen voor arme patiënt' (Foto: ANP)

Kruidvat roept ontkalker terug

Kruidvat roept flessen met ontkalkingsmiddelen voor waterkokers en koffiezetapparaten terug. Het gaat om het middel Kruidvat Formula Expert ontkalker en Kruidvat ontkalker.

Het risico bestaat dat bij gebruik in een waterkoker of koffiezetapparaat de vloeistof gaat schuimen en overkookt. Dat kan ernstige brandwonden veroorzaken en kortsluiting in de apparatuur. Mensen kunnen de flessen van 250 ml terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld terug.

Hovercraft-shooter Crash Force naar pc en Xbox One

Crash Force is een 'multiplayer-hovercraft-arena-shooter' die in april uitkomt voor pc en Xbox One. Het spel is nu al op pc te spelen via Steams Early Access.

Afgelopen week bracht de Cypriotische ontwikkelaar Ascanio Entertainment onderstaande trailer uit van de hovercraft-game. Spelers nemen plaats in op klasse gebaseerde hovercrafts die stuk voor stuk te upgraden zijn via een specifieke upgrade-tree. Tijdens de matches zijn er class-specifieke powerups te vinden. Gamemodi zijn onder andere Team Showdown, Capture the Flag en Control the Nest. De game is te spelen met een maximum van 6 tegen 6 spelers.

In de trailer hieronder komt ook split-screen gameplay voorbij, dus de kans is groot dat er ook local co-op is inbegrepen. Crash Force kost 25 euro op Steam.

Sprookje Istomin voorbij in Melbourne, Belg Goffin naar kwartfinales

Op de Australian Open is een einde gekomen aan het sprookje van tennisser Denis Istomin. De Oezbeek schakelde onder meer Novak Djokovic uit op weg naar de achtste finales, maar daarin bleek Grigor Dimitrov te sterk.

De Bulgaar, de nummer vijftien van de wereld, begon niet bepaald sterk tegen Istomin. De Oezbeek, zo'n honderd plekken lager genoteerd, had binnen een half uur de eerste set binnen. Vervolgens ging het echter rap bergafwaarts voor hem, hoewel de tweede set nog via een tiebreak beslist moest worden. Die won Dimitrov, waarna hij zowel in set drie als set vier Istomin's eerste servicegame brak. Die had daar geen weerwoord op en Dimitrov maakte het gedecideerd af: 2-6, 7-6 (2), 6-2, 6-1.

Dimitrov neemt het in de kwartfinales op tegen David Goffin, de Belgische nummer elf van de wereld. Hij rekende maandag af met de drie plekken hoger genoteerde Dominic Thiem uit Oostenrijk. Thiem won de eerste set nog, maar via een tiebreak en twee sets waarin Goffin duidelijk beter was vocht de Belg zich langs zijn opponent: 5-7, 7-6 (4), 6-2, 6-2. 

Dimitrov bleek een maatje te groot voor Istomin (Pro Shots/Action Images)
Dimitrov bleek een maatje te groot voor Istomin (Pro Shots/Action Images)

Acteur doodgeschoten op set muziekvideo

Bij opnames van een muziekvideo van de Australische hiphopband Bliss n Eso is per ongeluk een acteur doodgeschoten. Dat melden plaatselijke media maandag.

Volgens de politie werd de man gedood in een bar tijdens het filmen van een scène waarin vuurwapens werden gebruikt. De acteur werd daarbij op een of andere manier in zijn borst geraakt.

"We kunnen bevestigen dat er een dode is gevallen tijdens het filmen van een Bliss n Eso videoclip", staat in een verklaring van de muziekgroep. "De band was op dat moment niet op de set. De video-crew en ons team werken momenteel mee aan het onderzoek."

Bliss n Eso had begin januari op hun site een oproep gedaan voor acteurs die mee wilden spelen in de clip.

Acteur doodgeschoten op set muziekvideo
Acteur doodgeschoten op set muziekvideo (Foto: BuzzE)

John de Mol doet tegenbod op TMG

Talpa, het bedrijf van televisiemagnaat John de Mol, heeft een tegenbod uitgebracht op mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG). Dat maakte de onderneming maandag bekend. De biedprijs bedraagt 5,90 euro per aandeel, 65 eurocent meer dan het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek tot dusver bereid zijn op tafel te leggen.

Het bod van De Mol komt niet uit de lucht vallen. Vorige week bleek al dat hij een belang had opgebouwd in TMG van iets meer dan 20 procent. Dat verleidde beleggers al om op de beurs aandelen in te slaan tegen een koers die hoger lag dan de biedprijs van Mediahuis en de Van Puijenbroeks, die hun intenties in december kenbaar maakten..

Volgens Talpa ontstaat door de beoogde overname "een nieuw Nederlands onafhankelijk multimediabedrijf met sterke posities in print, radio, televisie en online content". De televisieproducent heeft ook belangen in SBS Nederland en in Talpa Radio, een joint venture met TMG waar de radiozenders Radio 10, Sky, 538 en Veronica onder vallen.

Talpa zegt de overname te kunnen bekostigen uit bestaande financiële middelen. Er blijft dan nog genoeg geld over om te investeren in TMG. "Ik denk dat het goed is als de onderneming in private handen komt want uit ervaring weet ik dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt", aldus De Mol.

John de Mol doet tegenbod op TMG
John de Mol doet tegenbod op TMG (Foto: ANP)

'Zwaardere straf voor roekeloos rijden'

Het Fonds Slachtofferhulp vindt dat mensen die een ernstig ongeluk veroorzaken door roekeloos rijden veel zwaarder moeten worden gestraft. Uit een onderzoek van de universiteit Tilburg in opdracht van het fonds blijkt dat rechters deze verdachten steeds minder vaak veroordelen voor dit rijgedrag. Slachtofferhulp wil daarom dat de wet wordt aangepast zodat deze verkeersdeelnemers niet onder hun straf uit kunnen komen.

Veel mensen vinden de straf te laag als ze slachtoffer worden van een automobilist die veel te hard rijdt of met alcohol achter het stuur zit. "Het onderzoek bevestigt de signalen die wij kregen van veel slachtoffers. Het is zorgelijk dat de rechters de mogelijkheden in de wet niet gebruiken om strenger te straffen. Het is mooi dat het onderzoeksrapport een advies geeft over hoe de wet kan worden veranderd om in de toekomst bij verkeersmisdrijven wel strenger te gaan straffen", aldus directeur Ineke Sybesma op de website van het fonds.

'Zwaardere straf voor roekeloos rijden'
'Zwaardere straf voor roekeloos rijden' (Foto: ANP)

LB: Dave Dekker heeft gebabysit en kip verkocht!

Lekker belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

De 19-jarige zanger Dave Dekker heeft het maar druk met vanalles en nog wat.

"Zo heb ik mijn moeder een dagje geholpen, zij staat op de markt met gegrilde kip. Dat was hartstikke leuk om te doen. Ik ben met veel marktbezoekers op de foto geweest", vertelt Dave. Ook heeft hij op de kinderen van zijn broer gepast. "Ik heb twee neefjes, de oudste is drie en de jongste pas vijf maanden. Er gebeurde van alles en ik denk dat ik goed met kinderen kan omgaan, maar er zit helaas geen beschrijving bij baby's."

Ziggo Dome

Dekker, die ooit in Ciske de Rat speelde, heeft grootse plannen voor de toekomst.
"Veel mensen kennen me nog van vroeger en als ze me nu zien denken ze 'wie is dat ook alweer?' Daarom wil ik nu laten zien wie ik ben en wat ik graag wil bereiken. Ik droom ervan in de toekomst te mogen optreden in de Ziggo Dome en de Amsterdam ArenA."

Dave Dekker gunt kijkers kijkje in privéleven
Dave Dekker gunt kijkers kijkje in privéleven (Foto: BuzzE)

Batterij oorzaak van problemen Galaxy Note 7

De oververhittingsproblemen van de Galaxy Note 7 van Samsung werden inderdaad veroorzaakt door de batterij, die niet goed in het daarvoor bestemde vakje paste. Dat heeft het bedrijf zondagnacht laten weten tijdens een persconferentie.

De conclusie was vrijdag al uitgelekt en gepubliceerd door The Wall Street Journal. De problemen staken de kop op kort na de lancering van de Galaxy Note 7 in augustus vorig jaar. Samsung dacht het euvel te hebben verholpen door over te stappen op batterijen van een andere leverancier, maar ook die bleken brandgevaarlijk. Daarop besloot het bedrijf het apparaat helemaal van de markt te halen.

De problemen hebben Samsung volgens schattingen zo'n 5 miljard euro gekost. Het bedrijf zag de smartphoneverkopen de laatste maanden flink inzakken. Het technologieconcern waarschuwde begin deze maand dat het zich schrap zet voor een moeizaam 2017.

Bij het grootschalig onderzoek naar de oorzaak van de problemen met de Galaxy Note 7 waren zo'n 700 onderzoekers en ingenieurs van Samsung betrokken. Zij analyseerden meer dan 200.000 toestellen en ruim 30.000 batterijen, Het bedrijf heeft verschillende maatregelen getroffen om nieuwe problemen te voorkomen, waaronder een 8-puntsbatterijkwaliteitscontrole, aldus Samsung Mobile-president Koh Dong-Jin.

Batterij oorzaak van problemen Galaxy Note 7
Batterij oorzaak van problemen Galaxy Note 7 (Foto: BuzzT)

Boerderij Familie Bofkont in de as gelegd

In Amstelveen is de bekende boerderij Familie Bofkont/Het Beloofde Varkensland zondagavond in vlammen opgegaan. Het hoofdgebouw is helemaal uitgebrand, maar het bijgebouw en alle dieren zijn gered, meldt de brandweer.

Op de boerderij worden varkens en koeien gehouden die zijn 'vrijgekocht' uit de bio-industrie. Ook kunnen particulieren en bedrijven er workshops volgen over dierenwelzijn.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Witte Huis beschuldigt media van tonen te lage cijfers bij inauguratie

President Donald Trump en het Witte Huis jankballen dat de media een verkeerd beeld hebben geschetst van het aantal mensen dat bij de inauguratie aanwezig was. Schattingen van het aantal bezoekers zouden te laag zijn. Volgens Trump zag het er uit alsof er "anderhalf miljoen mensen waren". Bewijs voor die stelling gaf hij niet, maar uit foto's gemaakt vanaf ongeveer zijn zichtpunt is wel op te maken dat hij de lege plekken niet had kunnen zien. Luchtfoto's laten een heel ander beeld zien; er waren beduidend minder mensen aanwezig dan bij de inauguratie van Obama.

Trump ging vervolgens in op de journalisten en omschreef ze als "de meest oneerlijke mensen op aarde". Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer. "Dit was het grootste publiek dat ooit getuige is geweest van een inauguratie", zei Spicer in een korte persconferentie. "Deze pogingen om het enthousiasme over de inauguratie te verminderen zijn schandelijk en verkeerd".

Spicer beantwoordde vervolgens geen enkele vraag van de media. Een verklaring wat betreft dit vreemde gedrag kan wel gevonden worden in wat hij ook zei in deze persconferentie: "Er is in de media veel gezegd over de verantwoordelijkheid om Donald Trump ter verantwoording te roepen. Ik ben hier om te zeggen dat het twee kanten op werkt: we gaan de pers ook verantwoordelijk houden."

In 2009 waren naar onofficiële schatting ongeveer 1,8 miljoen mensen aanwezig bij de inauguratie van Obama. Experts denken dat bij Trump niet meer dan 900.000 bezoekers waren. Officiële schattingen zijn er nog niet, maar uit cijfers van de metro van Washington D.C. blijkt dat veel minder mensen met de metro naar de inauguratie zijn gegaan: 193.000 metroritten bij Trump, tegen 513.000 bij Obama in 2009.

Extrapoleren we dat aantal metroreizigers dan zien we dat 28,5% van de Obamabezoekers per metro kwam en dat zou naar schatting betekenen dat er zo'n 677.000 bezoekers bij Trump aanwezig waren. Goed voor een vierde plek. Zou de schatting van 900.000 kloppen zou hij de op twee na drukstbezochte inauguratie ooit hebben, direct na Obama (2009, 1,6 - 1,8M) en Obama (2013, 1,0M).

Wat betreft tv-kijkers staat de Trumpinauguratie in de V.S. sowieso op de derde plek, na de eerste inauguratie van Obama in 2009 op plek 2 en die van Ronald Reagan op plek 1.

Uitzicht vanuit standpunt van Trump
Uitzicht vanuit (ongeveer) standpunt van Trump

Het standpunt van Trump zelf was nog iets lager, wat het nog iets lastiger maakt de lege plekken te kunnen zien. Lege plekken die bij bijvoorbeeld de inauguratie van Clinton wél duidelijk zichtbaar waren ondersteunen de stelling dat Trump in elk geval meer bezoekers heeft getrokken dan Bill Clinton. Maar oordeel zelf in onderstaande VR video. Slepen met de muis om de camera te bewegen.

'Nieuwe ideeën nodig voor vrije huurmarkt'

Het nijpende tekort aan huurwoningen in de vrije sector kan niet worden opgelost met nieuwbouw alleen. Woningcorporaties zouden hun sociale huurwoningen bijvoorbeeld ook best tijdelijk zonder inkomensgrens kunnen verhuren aan een woningzoekende met een hoger inkomen, zo oppert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maandag.

Nu is het in sommige regio's voor mensen met een middeninkomen vrijwel onmogelijk om een geschikte huurwoning te vinden. Voor sociale huur komen zij niet aanmerking omdat ze daarvoor te veel verdienen, terwijl de huren in de vrije sector weer zodanig hoog zijn dat ze zich dit vaak niet kunnen veroorloven.

Sociale huurwoningen 'vrij' verhuren is wettelijk gezien mogelijk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. De beschikbaarheid van sociale huurwoningen neemt hierdoor juist af. "Het is een afweging die gemeenten afzonderlijk zullen moeten maken", verklaart PBL-onderzoeker Martijn Eskinasi. "Kiezen ze ervoor om te focussen op het terugbrengen van de wachtlijsten in de sociale huur, of willen ze hun stad toegankelijk houden voor de middeninkomens."

Er zit ook een prijskaartje aan de suggestie. Woningcorporaties ontvangen staatssteun voor het aanbieden van woningen in de sociale sector. Als ze die huizen en appartementen straks voor bijvoorbeeld 500 euro aan iemand verhuren die geen recht heeft op sociale huur, lopen ze die financiële bijdrage mis.

Het PBL benadrukt geen kant-en-klare-oplossing aan te dragen. Het gaat de overheidsdenktank er vooral om dat er nieuwe ideeën worden ontwikkeld. Nu hebben beleidsmakers het vrijwel alleen maar over nieuwbouw en overdracht van sociale huurwoningen aan beleggers, als manieren om het tekort in de vrije sector aan te pakken.

Dat is niet genoeg, is de overtuiging van het PBL. Nieuwbouw is uiteindelijk natuurlijk wel dé oplossing, maar dit komt in sommige regio's maar moeilijk van de grond. Het PBL stelt ook voor constructies te overwegen waarin beleggers een aandeel krijgen in een dochteronderneming van corporaties. Dat kan corporaties aan extra kapitaal helpen om te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw en verduurzaming van de bestaande woningvoorraad.

'Nieuwe ideeën nodig voor vrije huurmarkt'
'Nieuwe ideeën nodig voor vrije huurmarkt' (Foto: ANP)

LOL: DENK wil geld van Sylvana

De soap rondom DENK en Sylvana S.

DENK eist - hoe kan het ook anders - geld van Sylvana S. die de politieke partij eind vorig jaar plotseling verliet. Met het kandidaat-Kamerlid vertrok ook campagneleider Ian van der Kooye. Ook van hem eist DENK schadevergoeding.

Partijleider Tunahan Kuzu bevestigt zondag berichtgeving hierover van de NRC. Volgens de krant wil DENK 30.000 euro van Simons en 40.000 van Van der Kooye. Kuzu wil niet ingaan op de genoemde bedragen.

Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en "als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen". Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding van het contract geschonden, evenals de geheimhoudingsverplichting. Of deze van juridische waarde zijn is van een aantal factoren afhankelijk.

S. en Van der Kooye verlieten kort voor kerst plotseling en op geniepige wijze de partij. Ze hadden inmiddels de nieuwe partij Artikel 1 al opgericht. Simons verklaarde zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van DENK. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres en ze hintte nog naar mogelijke bedreiging toen ze stelde dat 'soms moet je stilletjes in de nacht vertrekken omdat je partner je niet onbeschadigd zou laten vertrekken'.

Of Sylvana zo'n bedrag zou kunnen betalen is nog maar de vraag. Op social media moest ze behoorlijk smeken om het inschrijfgeld voor de verkiezingen bij elkaar te kunnen sprokkelen.

DENK wil geld van Simons om contractbreuk
DENK wil geld van Simons om contractbreuk (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: buitjes

Als de kat in januari in de zon ligt,
ligt ze in februari achter de kachel.

Goedemorgen!

De afgelopen nacht waren er opklaringen, afgewisseld door wolkenvelden. Op de wadden was het boven 0, in de rest van het land vroor het, tot -6 in het zuidoosten. Het zou daardoor glad kunnen zijn.

Vandaag blijft het bewolkt en er is een kans op mist. In het noorden en noordwesten is er in de middag kans op regen. Deze buitjes, die niet veel voor zullen stellen, trekken in de loop van de middag en avond zuidwaarts over het land. Het zou kunnen zijn dat deze buitjes plaatselijk bestaan uit ijzel of natte sneeuw. De middagtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in het zuidoosten tot 6 graden aan zee.

Ook morgen is het bewolkt. De dagen daarna zonniger. De temperaturen lopen aan het eind van de week iets op.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:31
Zon onder: 17:12
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1896 Wilhelm Röntgen maakt een foto van röntgenstralingen op de hand van Albert von Kölliker, en is daarmee de eerste persoon die een röntgenfoto heeft gemaakt.
1933 De Afsluitdijk, die de Zuiderzee afsluit van de Noordzee, is klaar en wordt beperkt opengesteld voor betalend verkeer.
1960 De diepzeesonde Trieste bereikt het diepste punt op het aardoppervlak, 10.915 meter onder het oceaanoppervlak.
1973 Uitbarsting van de vulkaan Eldfell op Heimaey, een eiland voor de zuidkust van IJsland. Slechts één persoon kwam hierbij om het leven, terwijl de helft van het eiland werd verwoest door de eruptie.
1974 Bij een schoolbrand in een internaat in het Belgische Heusden komen 23 jongens van de leeftijd van 12 tot 15 jaar om het leven. 
1983 The A-Team wordt voor het eerst uitgezonden.
2009 In Sint-Gillis-bij-Dendermonde steekt een 20-jarige man twee kinderen en een volwassene neer in een kinderdagverblijf. Daarnaast zijn er nog 12 zwaargewonden, die naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Foto gemaakt door Keikert in Zeeland (Foto: Keikert)
Foto gemaakt door Keikert in Zeeland (Foto: Keikert) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Rutte: ga weg als het je hier niet bevalt

Mensen die het in Nederland niet bevalt moeten weg gaan. Dat stelt premier Mark Rutte in een interview met het AD. "Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!"

De premier stoort zich aan de manier hoe "we met elkaar omgaan." Als voorbeeld noemt hij een allochtone sollicitant die niet welkom was bij busbedrijf Qbuzz, omdat hij om geloofsredenen vrouwen geen handen geeft. Het College van de Rechten van de Mens gaf de sollicitant onlangs gelijk. Hij hoeft vrouwen geen hand te geven. Rutte: "Dat vind ik echt een bizarre uitspraak! Qbuzz heeft natuurlijk volkomen gelijk. Het kan toch niet zijn dat een chauffeur zegt: ik weiger vrouwen de hand te schudden, omdat het niet past bij mijn geloof? Dat is precies waarom ik in opstand kom en heel veel mensen in opstand komen. Want de norm hier is dat je elkaars handen schudt."

Rutte gaat ook in op de hufterigheid in Nederland. "Dan heb ik het zowel over mensen die bumperklevend door het verkeer gaan als over bankiers die klagen over hun bonussen. Of over nieuwkomers die de vrijheid hier misbruiken om hun culturele waarden aan ons op te leggen. Je kunt om te beginnen zelf het gedrag vertonen dat je ook van anderen verwacht. En gelukkig doen de meesten dat ook. Daarnaast kun je mensen aanspreken op hun gedrag. Een tijdje terug zag ik een vader en zijn zoontje op straat hun afval op de stoep gooien. Ik zei: waarom gooit u dat niet gewoon in de prullenbak? En de man antwoordde: O natuurlijk, sorry."

Rutte: ga weg als het je hier niet bevalt
Rutte: ga weg als het je hier niet bevalt (Foto: ANP)

OM presenteert bewijs tegenwerking Volkert

Het Openbaar Ministerie laat maandagochtend bewijzen zien en horen van de wijze waarop de moordenaar van Pim Fortuyn het resocialisatieproces na zijn vrijlating tegenwerkt. Dat kondigde het OM vorige week al aan tijdens een zitting waarin de rechtbank in Amsterdam werd verzocht Volkert van der G. opnieuw gevangen te nemen.

De rechtbank hield die zaak afgelopen dinsdag aan omdat Van der G. wegens een stroomstoring en een verstoorde treinenloop niet tijdig in Amsterdam zou hebben kunnen komen. Volgens de rechtbank is zijn aanwezigheid cruciaal bij de behandeling van het verzoek.

Van der G. kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Daarmee is hij echter nog geen vrij man, stelt het OM. Zijn medewerking aan het reclasseringstoezicht zou "ontoereikend en niet-constructief" zijn.

In de verplichte gesprekken bij de reclassering ziet het OM een patroon van tegenwerking. Zo zou hij standaardantwoorden geven en discussies uitlokken.

Van der G. frustreert daardoor de mogelijkheid in te schatten of hij in de toekomst opnieuw in de fout zou kunnen gaan, aldus het OM. De zitting begint maandag om 10.00 uur.

OM presenteert bewijs tegenwerking Volkert
OM presenteert bewijs tegenwerking Volkert (Foto: ANP)

Twee miljoen mensen krijgen hulp bij zorg

In 2015 ontvingen bijna twee miljoen volwassen Nederlanders zorg en ondersteuning, omdat ze niet voor zichzelf konden zorgen. Zij kregen hulp bij dagelijkse handelingen, zoals het doen van het huishouden, het zichzelf aan- en uitkleden of het verzorgen van wonden. Een groot deel van deze zorg en ondersteuning krijgen zij van de partner, volwassen kinderen, ouders, buren, vrienden of vrijwilligers, blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zorg die wordt vergoed (bijvoorbeeld door de gemeente) en zorg die mensen particulier kunnen inkopen, komen iets minder vaak voor: respectievelijk ruim 6 procent en ongeveer 3 procent.

Hulp in het huishouden is het type hulp dat het meest wordt ontvangen (11 procent). Persoonlijke verzorging en begeleiding (beide 4 procent) en verpleging (2 procent) krijgen Nederlanders beduidend minder vaak.

Niet iedereen is blij met de zorg die ze krijgen. Acht procent van de volwassen bevolking zegt behoefte te hebben aan meer zorg en ondersteuning. Er is vooral behoefte aan (meer) hulp bij het huishouden (5 procent) en begeleiding (3 procent).

Sinds 2015 is de verantwoordelijkheid van gemeenten voor zorg en ondersteuning uitgebreid. Mensen kunnen onder andere terecht bij het WMO-loket van de gemeente voor de aanvraag van huishoudelijke hulp, begeleiding, woningaanpassingen, hulpmiddelen en vervoer. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse 18-plussers is bekend met het loket en ongeveer 5 procent heeft ook daadwerkelijk contact gehad. Zowel de bekendheid van het loket als het contact ermee is het grootst onder mensen met beperkingen en ouderen.

Twee miljoen mensen krijgen hulp bij zorg
Twee miljoen mensen krijgen hulp bij zorg (Foto: ANP)

Conan Exiles verlangt een sterke maag

Open wereld MMO survival game Conan Exiles gaat eind januari in early access. In de lente mogen ook Xbox One-gamers proberen zo lang mogelijk te overleven op de steppes in de Hyboriaanse tijd. Maar wat moet je bereid zijn om te doen om hier te kunnen overleven?

Conan Exiles - Overzicht

Zoals de titel doet vermoeden speelt Conan Exiles zich af in de wereld van Conan de Barbaar, zoals beschreven in de boeken van Robert Howard en vereeuwigd door Arnold Schwarzenegger in de gelijknamige film. Je bent verbannen tot een dodelijke wandeling door een bar en boos gebied. Je begint met niets, maar het is de bedoeling dat je wapens, huizen en steden bouwt, bandieten verslaat, martelt en onderwerpt tot slavernij, bloederige offers brengt aan de goden en jouw godheid dwingt tot strafexpedities tegen al je vijanden. Je kunt tweehandige wapens gebruiken, net als in iedere hand een wapen, werpmessen, werpbijlen, ga zo maar door. Je tegenstanders kun je naar hartelust in stukken hakken, want alleen maar onthoofden is nogal eentonig. Je slaven kunnen ook voor je vechten, zodat je een geducht leger kunt samenstellen. De ligging en constructie van je fort is tevens belangrijk vanuit een tactisch opzicht, omdat andere spelers jou spullen en slaven uiteraard willen inpikken. Jij en je tegenstanders kunnen ook een avatar van je god oproepen om voor je te vechten. Grote vliegende inktvissen die lijken op Cthulhu, wandelende beelden die doen denken aan Zeus en monsterlijke slangen maken sowieso hun opwachting, maar er zijn meerdere goddelijke vormen.  Ga je van al deze informatie watertanden, houd deze game dan in de gaten en check de video. Ben je vol van walging en verbolgen over het feit dat zo’n politiek incorrecte game in deze verlichte tijd geproduceerd kan worden, dan is onderstaande video misschien niet verstandig om te kijken.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.