FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 januari 2017

Van Gerwen, Van Barneveld en Klaasen in Premier League Darts

Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen zijn dit jaar van de partij tijdens de Premier League Darts, het rondreizende circus van de PDC. Van Gerwen was als nummer één van de wereld automatisch geplaatst en Van Barneveld en Klaasen hebben een wildcard gekregen. 

De top vier van de wereld is er automatisch bij. Naast Van Gerwen zijn dat Gary Anderson, Peter Wright en Adrian Lewis. Sky had twee wildcards en de TV-zender koos voor Phil Taylor en Raymond van Barneveld. De PDC had nog vier wildcards en ze kozen voor James Wade, Dave Chisnall, Klaasen en Kim Huybrechts. 

Ten opzichte van vorig jaar zijn Robert Thornton en Michael Smith er niet bij. Zij maken plaats voor Klaasen en Huybrechts die voor de tweede keer zullen mogen aantreden. Klaasen mocht in 2009 al eens aantreden en Huybrechts deed in 2015 mee.

De Premier League zal starten op 2 februari in Newcastle en de finale is op 18 mei in Londen. De Premier League doet ook Rotterdam aan. De darters zullen op 16 maart een uitverkocht Ahoy aandoen.  

Van Gerwen wereldkampioen darts na fantastische finale

Wat begon op 15 december eindigt maandagavond: het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Londense Alexandra Palace streden 72 darters om de titel, waarvan er nu nog twee over zijn: Michael van Gerwen uit Nederland speelt tegen de Schot Gary Anderson. The Flying Scotsman won de vorige twee wereldtitels, nadat Mighty Mike in 2014 de beste was. 

Van Gerwen begon zijn WK met winst op de Finse qualifier Kim Viljanen, waarna Cristo Reyes het volgende slachtoffer was. Darren Webster en Daryl Gurney moesten wijken om in de halve finale te komen en daarin won Van Gerwen na een epische strijd van Raymond van Barneveld. Anderson, de nummer twee van de wereld, won in de eerste ronde van Mark Frost. Andrew Gilding en Benito van de Pas gingen er ook aan, net als Dave Chisnall. Via Peter Wright haalde hij tot slot de finale. 

Om grofweg 21.00 uur gaat de grote finale van start, vanaf 20.30 uur is RTL7 live van de partij. De bookmakers zien Van Gerwen als grote favoriet, voor wie ga jij? 

Van Gerwen - Anderson: 7-3
Anderson had plotseling het heilige vuur te pakken en met nog een 81-finish en een uitgooi van 56 stond hij ineens weer op voorsprong: 1-2. De 180's vlogen er ineens aan beide kanten als een malle in en Van Gerwen trok de stand op 2-2. Dit keer was het echter mooi geweest voor de Nederlander. Met een prachtige finish van 85, uitgegooid op de bullseye, maakte hij het definitief af. 

Michael van Gerwen is voor de tweede keer in zijn leven wereldkampioen darts bij de PDC, waardoor hij nu op alle grote toernooien regerend kampioen is. 

Van Gerwen - Anderson: 6-3
Het groene monster begon de set gelijk weer met 180. Toch kreeg Anderson maar liefst zeven darts om de leg te pakken, maar het lukte niet meer bij de Schot en Van Gerwen kwam op voorsprong. Na het winnen van leg twee kreeg Anderson via tops de kans om op 2-1 te komen, maar de kans ging mis en het werd 2-1 voor Van Gerwen.

De Nederlander mocht aanleggen voor de wedstrijd, maar 115 kreeg hij niet uit. De finale werd op dat moment plotseling enkele seconden onderbroken, want ineens kwam een 'fan' met de beker voor de kampioen in zijn handen het beeld in stormen. De beveiliging maakte er snel korte metten mee, Anderson gooide dubbel 5 en met een prachtige 81-finish won de Schot de set.

En passant gooide Anderson in de vijfde leg de 35e 180 van deze wedstrijd, waarmee we het record te pakken hebben! 

Van Gerwen - Anderson:  6-2
De set begon met een ouderwetse puddingleg. Na 23 darts slaagde Anderson er dan in de felbegeerde dubbel te gooien, maar een minuutje later gooide Van Gerwen 76 uit en stond het weer 1-1. Nog een ietwat moeizame leg leverde de Nederlander de volgende leg op. Via dubbel 10 gooide hij 100 uit om op 'matchpoint' te komen. Van Gerwen heeft nog één set nodig om de wereldtitel te pakken.  

Van Gerwen - Anderson: 5-2
De groene sloopkogel schakelde nog eens een tandje bij en binnen twee minuten had hij de eerste twee legs al weer te pakken. Voor Anderson goed en wel met zijn ogen kon knipperen stond Van Gerwen al op 125, wat hij via de bull, triple 20 en dubbel 20 uitgooide.

Anderson staat met ruim 106 gemiddeld nog altijd prima te gooien, maar de Nederlander schroeft zijn gemiddelde inmiddels op naar bijna 110. Met 14-12 in 180's staat Mighty Mike ook daar voor. Het nadeel voor liefhebbers van records: we hebben er nog negen nodig om het hoogste aantal 180's in één wedstrijd ooit te verbreken, maar in dit tempo is het maar de vraag of de wedstrijd dan niet al lang voorbij is..  

Van Gerwen - Anderson: 4-2
Anderson won leg één, maar met een elfdarter bracht Van Gerwen de stand gelijk. De leg beginnen met 180 en 140 koste de Nederlander al bijna de volgende leg, maar toch kwam hij op 2-1. Een finish van 64 op dubbel 8 bracht Van Gerwen zijn derde set op rij.  

Van Gerwen - Anderson: 3-2
De Nederlander gooit zich in leg één het madhouse in: dubbel 1, waarmee hij wel de leg pakt. Een finish van 94 brengt hem op 2-0 en via dubbel 10 pakt Van Gerwen in een handvol minuten de vijfde set.  

Van Gerwen - Anderson: 2-2
Van Gerwen mist bullseye om 170 uit te gooien en dat kost hem gelijk de leg, maar een ijzersterke tweede leg bracht de stand weer gelijk. De twee verdeelden de volgende twee legs, maar met een mooie 86 als grotemannenfinish zette Van Gerwen de stand op 2-2 in sets.

De gemiddelden zijn een tikje gedaald - 107 en 105 - maar met 8-9 voor Anderson in 180's gaan we er toch maar eens een record bij pakken. Het hoogste aantal 180's ooit in één wedstrijd is 34 stuks, in de finale tussen Anderson en Lewis vorig jaar op het WK. We zijn halverwege, na vier sets..  

Van Gerwen - Anderson: 1-2
Anderson brak Van Gerwen, maar de Nederlander sloeg gelijk terug: na negen darts stond hij op dubbel 16, wat hij netjes afmaakte. Hij won ook de volgende leg en in de vierde moest hij 150 uitgooien voor een negendarter. Dat lukte niet en aangezien het niveau bijzonder hoog lag, maakte Anderson daar gelijk gebruik van: 2-2. Van Gerwen miste vervolgens twee setdarts op dubbel 16, waarna de Schot dat gelijk afstrafte en de set won. 

Van Gerwen - Anderson: 1-1
Anderson kon op 2-0 komen, maar gooide meerdere kansen weg en met een 116-finish strafte Van Gerwen dat hard af. Dat lukte de Nederlander in de leg daarna niet. Bij 2-2 miste hij de 14 om op een dubbel te mogen gooien, waarna Anderson de set pakte en de stand gelijk kon trekken. 

Beide spelers gooien inmiddels een gemiddelde van iets boven de 107 punten, terwijl het in 180's al 4-6 voor Anderson staat. 

Van Gerwen - Anderson: 1-0
De Nederlander begon furieus aan de wedstrijd en greep set één met een mooie 122-finish. Anderson trok de stand gelijk, maar op 2-2 maakte Van Gerwen de set met dubbel 18 af. Overigens zijn we vijf legs onderweg en vallen er al zes 180's te noteren, een prima begin. 

Van Gerwen - Anderson: 0-0
Het heeft even geduurd, maar de heren zijn begonnen. Wie als eerste zeven sets wint krijgt de felbegeerde Sid Waddell Trophy in handen.  

Meisjes ziek door onbekende pillen

De politie heeft nog geen idee wat voor pillen twee meisjes hebben ingeslikt die maandag met spoed naar het ziekenhuis zijn vervoerd. De meisjes van 11 en 12 hadden de pillen in Zwanenburg op straat gevonden en opgegeten, zei de politie.

Een van de meisjes was erg verward, de ander was er slechter aan toe.

De politie heeft in de buurt gezocht of er nog meer pillen op straat lagen. Of er meer zijn gevonden, weet een woordvoerster niet. Het heeft er alle schijn van dat het om drugs gaat.

Meisjes ziek door onbekende pillen
Meisjes ziek door onbekende pillen (Foto: ANP)

Babel voor 2,5 jaar naar Besiktas

Ryan Babel heeft een contract tot 2019 getekend bij de Turkse landskampioen Besiktas. Die periode zal hem 3,3 miljoen euro opleveren.

De dertigjarige Ryan Babel werd maandagochtend medisch gekeurd bij Besiktas . De Turkse topclub, vorig seizoen nog landskampioen, toonde op de officiële website en Twitter foto's van Babel die de medische keuring ondergaat. De 42-voudig Oranje-international tekende daaropvolgend een contract voor tweeënhalf seizoen.

Babel streek afgelopen september neer bij Deportivo la Coruña waar hij een klein contract tot januari tekende, zodat hij zich in de Primera División in de kijker kon spelen. De Spaanse club wilde best door met de aanvaller, die in elf wedstrijden vier doelpunten maakte. Babel koos echter voor een nieuw avontuur bij Besiktas, waardoor hij terugkeert in de Turkse Süper Lig, waar hij tussen 2013 en 2015 het shirt droeg van midenmoter Kasimpasa. Babel tekent voor tweeënhalf jaar bij Besiktas.

Besiktas is titelhouder in Turkije en staat momenteel tweede met één punt minder dan de verrassende koploper Istanbul Basaksehir. Babel verdient 3,3 miljoen in de tweeënhalf jaar bij Besiktas, maar krijgt bovendien vierduizend euro per door de club behaald punt.

Deadpool meest illegaal gedownloade film

Deadpool was in 2016 de meest illegaal gedownloade film. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van TorrentFreak. Hoeveel keer de film is binnengehaald is niet bekend. In tegenstelling tot eerdere jaren geeft de torrent-site geen cijfers.

Het is geen verrassing dat Deadpool in het rijtje meest gedownloade films staat. De film met Ryan Reynolds in de hoofdrol was een van de grootste hits in 2016 met een wereldwijde opbrengst van 783 miljoen dollar.

Superheldenfilms waren sowieso populair bij de illegale downloaders. De top drie wordt gecompleteerd door Batman v Superman: Dawn of Justice en Captain America Civil War. X-Men Apocalypse staat op plaats vijf. Ook de superschurken deden het goed met Suicide Squad op de achtste positie.

Deadpool meest illegaal gedownloade film
Deadpool meest illegaal gedownloade film (Foto: BuzzE)

Democraten VS gehackt via Tor-server van BOF

De cyberaanval op de Amerikaanse Democratische partij is onder meer uitgevoerd via een Tor-server van Rejo Zenger van privacyorganisatie Bits of Freedom. Zijn server staat op een overzicht van de honderden computersystemen die de vermoedelijk Russische hackers hebben gebruikt. Die lijst is gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Op het overzicht staan ook tientallen systemen uit Nederland.

"Jammer, het is natuurlijk niet de bedoeling om dit soort hacks te faciliteren", zegt Zenger in een reactie tegen de Volkskrant. Toch stopt hij niet met zijn server. Zenger vindt Tor juist belangrijk tegen spionerende overheden. Hij zegt dat zulke aanvallen niet te voorkomen zijn, "maar het internet is wel beter te beveiligen. Daar ligt een taak voor de overheid. Dat het kabinet zich vorig jaar nadrukkelijk uitsprak vóór goede versleuteling van informatie is daarom zeer welkom."

Democraten VS gehackt via Tor-server van BOF
Democraten VS gehackt via Tor-server van BOF (Foto: BuzzT)

Trein grijpt drie Belgische wandelaars

Een bizar ongeluk op het spoor tussen Erquelinnes en Charleroi in België heeft maandagmiddag aan twee mensen het leven gekost. Een derde raakte levensgevaarlijk gewond. Het drietal werd in een tunnel gegrepen door een trein. Ze liepen daar vermoedelijk om zo hun wandelroute te bekorten. De slachtoffers hadden een stafkaart van het gebied bij zich.

De politie trof een man en een vrouw uit de regio Namen dood aan naast de rails. Het derde slachtoffer afkomstig uit Brussel, overleefde het drama maar is er ernstig aan toe. De bestuurder van de trein verkeert in shock. Het treinverkeer op het traject was in beide richtingen urenlang gestremd.

Trein grijpt drie Belgische wandelaars
Trein grijpt drie Belgische wandelaars (Foto: ANP)

Vermeer terug op trainingsveld Feyenoord

Kenneth Vermeer is een stap dichter bij zijn rentree onder de lat van Feyenoord. Hij keerde maandag terug op het trainingsveld.

Vermeer werkte maandag samen met collega-keepers Brad Jones, Pär Hansson en Justin Bijlow onder leiding van keeperstrainer Khalid Benlahsen wat oefenvormen af. Warner Hahn, de andere keeper die onder contract staat bij Feyenoord, is voor een half seizoen verhuurd aan stadsgenoot Excelsior.

Vermeer werkte de afgelopen maanden aan zijn herstel in Antwerpen. De vraag is of de oud-Ajax-doelman zijn basisplek herovert bij Feyenoord, dat met vijf punten voorsprong op Ajax bovenaan staat in de Eredivisie. Brad Jones, die met het oog op de langdurige achillespeesblessure van Vermeer naar Rotterdam werd gehaald, draaide een verdienstelijke eerste seizoenshelft.

Feyenoord reist dinsdag af naar Marbella voor een zesdaags trainingskamp. Zaterdag is FSV Mainz 05 sparringspartner. Karim El Ahmadi gaat niet mee naar Marbella, hij gaat met Marokko naar de Afrika Cup. De jeugdspelers Mats Knoester, Dylan Vente en Tyrell Malacia zitten wél bij de selectie.

'Terreurverdachte had Nederland op het oog'

In Duitsland is een Syrische asielzoeker opgepakt, die IS zou hebben gevraagd om geld voor aanslagen. Volgens de Duitse politie was er een "niet nader uitgewerkt scenario voor een aanslag" in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.

De arrestatie, die afgelopen zaterdag gebeurde in Saarbrücken, is maandag bekendgemaakt. De verdachte is een 38-jarige man die in december 2014 naar Duitsland kwam. Hij vroeg vorige maand via de chatdienst Telegram aan iemand van IS in Syrië om 180.000 euro. Van dat geld wilde hij naar verluidt een voertuig kopen en dat volstoppen met ongeveer 500 kilo explosieven. Vervolgens zou hij de wagen op een menigte hebben willen inrijden. Er zijn geen aanwijzingen dat hij al een geprepareerd voertuig bezat.

De man zelf heeft tijdens verhoor toegegeven dat hij contact had met IS, maar hij zegt dat hij geen terroristische bedoelingen had.

'Terreurverdachte had Nederland op het oog'
'Terreurverdachte had Nederland op het oog' (Foto: ANP)

Oliseh: "Fortuna in Nigeria niet onbekend"

Sunday Oliseh maakt binnenkort een verrassende terugkeer op de Nederlandse velden, als coach van Fortuna Sittard. De Nigeriaan is er klaar voor.

Oliseh begrijpt wel waarom veel voetbalfans dit niet zagen aankomen. "Mensen waren ook verrast toen ik opstapte als bondscoach van Nigeria, maar ik leef zoals ik denk dat goed is. Ik wil gewoon plezier hebben", vertelt de inmiddels 42-jarige Afrikaan.

Fortuna Sittard staat halverwege het seizoen achttiende in de Jupiler League. Trainer Ben van Dael moest daarom plaatsmaken voor Oliseh. "Nu heeft Fortuna het moeilijk, maar ooit was het een van de betere clubs in Nederland", weet Oliseh nog.

"Fortuna is geen onbekende in Nigeria. Mijn hele familie zat voor de televisie toen we met Ajax tegen Fortuna speelden in de bekerfinale van 1999. Dat was mijn laatste wedstrijd, we wonnen met 2-0." Na zijn vertrek uit Amsterdam speelde de oud-verdediger onder meer voor Juventus en Borussia Dortmund.

Nieuwe technologie redt gestolen auto

Het internet of things heeft een gestolen auto gered. De Range Rover uit Eindhoven was na de diefstal naar Hoogeveen gebracht en stond daar in een vrachtwagen, klaar om naar Afrika te worden gebracht.

Een speciale organisatie, het Recovery Support Center Europe in het Gelderse dorp Hengelo, heeft de vondst maandag bekendgemaakt. De dieven hadden alle gebruikelijke volgsystemen in de Range Rover uitgeschakeld. Maar de gestolen auto had een geheim reservesysteem, dat normaal niet aan staat. Met die back-up kon de route van de auto worden gevolgd. De auto hield namelijk contact met een centrale via LoRa, de techniek achter het internet of things.

Nieuwe technologie redt gestolen auto
Nieuwe technologie redt gestolen auto (Foto: BuzzT)

Paus eist optreden tegen seksueel misbruik

Paus Franciscus heeft in een brief alle bisschoppen opgeroepen zich strikt te houden aan het zerotolerancebeleid ten aanzien van geestelijken die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen. Hij vroeg vergiffenis voor "een zonde waarvoor we ons diep schamen".

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk verstuurde het epistel op 28 december, maandag maakte het Vaticaan de inhoud bekend. "Ik wil graag dat wij opnieuw onze absolute betrokkenheid laten zien om ervoor te zorgen dat deze gruweldaden nooit meer voorkomen in ons midden."

Sinds zijn aantreden in 2013 heeft Franciscus vaker stappen ondernomen om seksueel misbruik in kerkelijke kring uit te bannen en kinderen daartegen te beschermen, maar veel slachtoffers vinden dat niet genoeg. Zo zijn bisschoppen die misbruik hebben getolereerd of met de mantel der liefde hebben bedekt vaak niet ter verantwoording geroepen.

"De kerk erkent de zonden van enkele van haar leden: het lijden, de ervaringen en de pijn van minderjarigen die seksueel zijn misbruikt door priesters. Het is een zonde waarvoor we ons diep schamen", aldus de paus.

Paus eist optreden tegen seksueel misbruik
Paus eist optreden tegen seksueel misbruik (Foto: ANP)

Verdachte Hellevoetsluis donderdag voorgeleid

Een verdachte van de dodelijke schietpartij in Hellevoetsluis op tweede kerstdag wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie is nog altijd op zoek naar twee andere verdachten. Het lijkt duidelijk te zijn wie deze verdachten zijn, maar vooralsnog zijn ze niet gevonden.

Bij het schietincident, op tweede kerstdag, vielen twee doden. Het eerste slachtoffer, een 29-jarige man uit Hellevoetsluis, overleed dezelfde avond nog aan zijn verwondingen. Een 22-jarige Rotterdammer stierf later die nacht in het ziekenhuis. De mannen waren op bezoek in een woning aan de Branding waar de schietpartij plaatshad.

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de kwestie.

Verdachte Hellevoetsluis donderdag voorgeleid
Verdachte Hellevoetsluis donderdag voorgeleid (Foto: ANP)

Vader aangehouden voor moord op dochters

De vader die vorige week in het Belgische Soumagne zijn dochters van acht en elf jaar om het leven bracht en daarna zelfmoord probeerde te plegen, is maandag gearresteerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie van Luik maandag bekendgemaakt.

De verdachte doodde zijn kinderen, stak vervolgens het huis in brand en trachtte zichzelf van het leven te beroven. Hij werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels buiten levensgevaar. Hem zal dubbele moord en brandstichting in een bewoond pand ten laste worden gelegd.

Vader aangehouden voor moord op dochters
Vader aangehouden voor moord op dochters (Foto: ANP)

Haase begint 2017 met verlies in eerste ronde

Tennisser Robin Haase is 2017 op bekende wijze begonnen door in de eerste ronde uitgeschakeld te worden. In Doha was de 29-jarige Nederlander niet opgewassen tegen de Belg David Goffin, de mondiale nummer elf.

In set één deed Haase het nog prima en kreeg hij de nodige kansen, maar op de momenten dat het er om ging sloeg hij niet toe. Hij gaf een voorsprong in de tiebreak weg, waarna Goffin in de tweede set duidelijk de beste was. Na anderhalf uur kon Haase weer inpakken: 6-7 (4), 2-6.

Kolomy verslaat Nederlandse trucks in Dakar proloog

The Tjsech Martin Kolomy heeft de eerste etappe van de Dakar Rally bij de trucks als snelste gereden. Met een tijd van precies 30 minuten bleef hij Ton van Genugten met 13 en Martin van den Brink met 25 seconden voor. De regerend kampioen Gerard de Rooy kende een minder goede dag en zette een vijfde tijd neer.

Ook kreeg de kopman van het gelijknamige team te maken met een lekke band en oververhitte remmen op de verbinding. Veel tijdverlies heeft het niet als gevolg gehad, de Brabander verloor slechts 42 seconden op Kolomy. Peter Versluis eindigde de proef als zevende, Hans Stacey werd ondanks een blokkerende vooras elfde. Wulfert van Ginkel kende geen goed begin van de rally, hij kwam vast te zitten in de modder aan het begin van de proef en verloor bijna twintig minuten.

Uitslag trucks

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Martin Kolomy CZE TATRA 0h30m00s
2 Ton Van Genugten NLD IVECO +00:00:13
3 Martin Van Den Brink NLD RENAULT +00:00:25
4 Ales Loprais CZE TATRA +00:00:31
5 Gerard De Rooy NLD IVECO +00:00:42
6 Eduard Nikolaev RUS KAMAZ +00:00:50
7 Peter Versluis NLD MAN +00:01:02
8 Artur Ardavichus KAZ MAN +00:01:21
9 Federico Villagra ARG IVECO +00:01:26
10 Dmitry Sotnikov RUS KAMAZ +00:01:31
11 Gert Huzink NLD RENAULT +00:01:33
12 Hans Stacey NLD MAN +00:01:33
16 Maurik Van Den Heuvel NLD SCANIA +00:01:54
17 Pascal De Baar NLD RENAULT +00:02:34
20 Jos Smink NLD GINAF +00:04:04

LB: Nance onderging buikwandcorrectie

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet mag missen!

Nance Coolen heeft drie jaar geleden een buikwandcorrectie ondergaan. Dat onthult de presentatrice deze week in Beau Monde.

"Mijn buikspieren waren na de zwangerschap gespleten, ik had een buikje, hoe vaak ik ook sportte. Dat wilde ik niet meer", aldus Nance, die meteen ook maar haar 'kalkoennekje' liet verwijderen.

Tot haar verbazing heeft Nance de plastische ingreep drie jaar lang geheim kunnen houden. "Ik lag in het ziekenhuis met drie andere dames op een zaaltje. Niemand heeft het doorverteld of de bladen gebeld. Ik vertel het nu zelf ook voor het eerst. Ik was er nog niet klaar voor om dit met de wereld te delen en ik vind het nog steeds een beetje spannend."

Nance is blij met het eindresultaat. Voor het eerst voelt ze zich mooi. "Pas nu kan ik naar mezelf in de spiegel kijken en zeggen: 'je bent een mooie vrouw'. Nu pas ja."

Nance onderging buikwandcorrectie
Nance onderging buikwandcorrectie (Foto: BuzzE)

Politie Keulen niet racistisch opgetreden

De politie van Keulen heeft de beschuldigingen dat agenten tijdens nieuwjaarsnacht racistisch zijn opgetreden van de hand gewezen. Hoofdcommissaris Jürgen Mathies zei maandag dat de situatie rond het centraal station op enig moment bedreigend was. "Ik heb me zorgen gemaakt dat het voor de manschappen ook nog zou kunnen kantelen."

Mathies was wel verrast door het grote aantal jonge mannen, vooral Noord-Afrikanen, dat naar de stad kwam en staande werd gehouden. "Als de politie hen niet had gecontroleerd, waren er mogelijk weer toestanden ontstaan zoals een jaar geleden". Toen werden in de Keulse binnenstad vrouwen massaal seksueel belaagd.

Mathies benadrukte dat de politie niet alleen Noord-Afrikaanse of Arabische types in de gaten heeft gehouden maar bijvoorbeeld ook rechtsextremisten. "Het ging niet om hun uiterlijk maar om hun gedrag. De politie is met inzicht te werk gegaan."

Mathies reageerde op de verdachtmakingen van Simone Peter. De voorzitter van de Groenen vond dat Keulse dienders bij de aanhoudingen vooral naar huidskleur had gekeken, maar haar mening werd niet door veel Duitse politici gedeeld.

Politie Keulen niet racistisch opgetreden
Politie Keulen niet racistisch opgetreden (Foto: ANP)

Belgische trein vertrekt zonder machinist

Vanmorgen is een lege passagierstrein van de NMBS er vandoor gegaan zonder machinist of conducteur aan boord. Dit gebeurde omstreeks 5.10 uur bij Vorst in België.

"De trein is ontsnapt uit de parkeerplaats in Vorst", bevestigt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS. "Het ging om een trein waaraan nog een andere wagon vasthing. Enkele honderden meters verder is de eerste trein ontspoord. Dat gebeurde op een plek waar geen reizigersverkeer was. Er is nooit hinder geweest voor het treinverkeer behalve voor één lijn tussen Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg."

De NMBS tast voorlopig in het duister over de oorzaak van het overhaaste vertrek. Een trein mag er niet vandoor gaan zonder dat er personeel aan boord is. Volgens de Belgische spoorwegvakbond CGSP zou de noodrem niet gefunctioneerd hebben, wat absoluut niet normaal is. Bij de ontsporing raakte niemand gewond. Ook was er volgens de NMBS vrijwel geen hinder voor het treinverkeer.  

Al-Attiyah pakt eerste Dakar-etappe, Van Loon tiende

Nasser Al-Attiyah heeft de snelste tijd van de auto's neergezet in de eerste Dakar-etappe. Hij bleef de Ford van Xavier Pons en de Toyota van Nani Roma met 24 en 29 seconden voor. Carlos Sainz was de eerste Peugeot op de vierde plek, 33 seconden achter Al-Attiyah. Beste Nederlander was Erik van Loon, die met 1:22 achterstand tiende werd.

Van de andere Nederlanders was Ebert Dollevoet het snelste met een 32e plek op zes minuten achterstand, gevolgd door Maik Willems op de 39e plek. Tim en Tom Coronel staan bovenaan het buggyklassement, een minuut van elkaar gescheiden. De Rus Maganov Ravil is derde op 14 seconden van Tim.

Ondanks zijn winst, heeft Al-Attiyah wel een groot probleem. Na de proef kwam er rook onder zijn motorkap vandaan en de Qatarees moest door Giniel de Villiers naar de finish in Resistencia gesleept worden.

Uitslag auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Nasser Al-Attiyah QAT TOYOTA 0h25m41s
2 Xavier Pons ESP FORD +00:00:24
3 Nani Roma ESP TOYOTA +00:00:29
4 Carlos Sainz ESP PEUGEOT +00:00:33
5 Giniel De Villiers ZAF TOYOTA +00:00:41
6 Sebastien Loeb FRA PEUGEOT +00:00:55
7 Yazeed Al Rajhi SAU MINI +00:01:06
8 Cyril Despres FRA PEUGEOT +00:01:14
9 Mikko Hirvonen FIN MINI +00:01:20
10 Erik Van Loon NLD TOYOTA +00:01:22
32 Ebert Dollevoet NLD VOLVO +00:05:59
39 Maik Willems NLD TOYOTA +00:07:04

Uitslag buggy's

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Tim Coronel NLD SUZUKI 0h33m13s
2 Tom Coronel NLD SUZUKI +00:01:05
3 Maganov Ravil RUS POLARIS +00:01:19
4 Andreu Cachafeiro Vidal AND YAMAHA +00:01:49
5 Santiago Navarro ESP YAMAHA +00:02:00

Veel nieuwe radioprogramma's van start

Veel radiostations grijpen het begin van het nieuwe jaar aan voor een vernieuwde programmering. Lex Gaarthuis begon maandag bij zijn nieuwe werkgever Radio 10. Bij NPO Radio 2 springt de komst van Ruud de Wild in het oog. Qmusic introduceerde maandag een nieuwe ronde van het raadspelletje Het Geluid.

Lex Gaarthuis had voor de aftrap van zijn ochtendshow op Radio 10 Koos van Plateringen van Shownieuws en acteur Martijn Fischer uitgenodigd. Samen openden zij het programma door op de knop On Air te drukken. Lex: "Ik ben blij dat we vandaag eindelijk officieel gestart zijn. We verrassen onze luisteraars behalve met muziek ook altijd met het laatste showbizznews, dus we konden ons geen betere gast wensen dan Shownieuws-presentator Koos van Plateringen. En alles wat Martijn Fischer aanraakt, verandert in goud, dus we wilden deze gouden handjes ook graag op de knop."

Radio 2 begon maandag met een nieuwe programmering. Voortaan is Ruud de Wild iedere middag tussen 16.00 en 18.00 uur op de publieke zender te horen. De komst van Ruud de Wild betekent dat er meerdere verschuivingen plaatsvinden in de dagprogrammering. Wouter van der Goes schuift door naar de avond en begint voortaan om 18.00 uur met zijn radioshow.

Qmusic heeft het spel Het Geluid vernieuwd. De afgelopen weken konden luisteraars stemmen op drie geluiden. Het geluid dat de meeste stemmen kreeg, kan sinds maandag worden geraden. Vorig jaar was het geluid 'het klikken van een verfroller op een beugel', wat de winnaar 19.100 euro opleverde.

Veel nieuwe radioprogramma's van start
Veel nieuwe radioprogramma's van start (Foto: BuzzE)

Verhoeven (D66) is 'beste IT-politicus'

Complimenten van de ICT-branche voor Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. Die is maandag uitgeroepen tot 'IT-politicus van het jaar 2016', een verkiezing van AG Connect, een platform dat is voortgekomen uit onder meer de AutomatiseringGids.

AG Connect vroeg ICT-bedrijven naar hun mening. Volgens branchevereniging Nederland ICT heeft Verhoeven gezorgd voor een samenhangende visie van D66 op de digitale economie. "Hij kijkt daarmee een stuk verder vooruit dan de meeste van zijn collega's." Beveiliger DearBytes is blij dat Verhoeven het gebruiken van zero-day-exploits (onbekende kwetsbaarheden) wil verbieden. "Hij voert een eenzame strijd om andere Kamerleden enigszins te laten begrijpen waar ze in dit geval over stemmen", meldt het bedrijf. Ook Kaspersky en Intel prijzen Verhoeven.

Verhoeven (D66) is 'beste IT-politicus'
Verhoeven (D66) is 'beste IT-politicus' (Foto: BuzzT)

SpaceX wil zondag weer de ruimte in

SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Tesla-miljardair Elon Musk, wil zondag weer een raket lanceren. Het wordt de eerste lancering sinds een poging in september faliekant mislukte. Het Amerikaanse bedrijf is er inmiddels achter waar dat door kwam.

De oorzaak van de vuurbal, die ontstond tijdens een controle voor de lancering en de raket plus lading volledig vernietigde, was lang een raadsel. Musk sprak eerder van "de meest verbijsterende mislukking in de veertienjarige geschiedenis van het bedrijf". Een onderzoeksteam heeft nu geconcludeerd dat een probleem met een zuurstoftank zorgde voor de ontploffing.

De Falcon 9-raket had een Israëlische communicatiesatelliet moeten lanceren die door Facebook zou worden gebruikt. De ontploffing gebeurde tijdens het bijvullen, volgens SpaceX een routineklus, een paar minuten voordat de motoren getest zouden worden. Meerdere geplande lanceringen liepen vertraging op in de maanden tijdens het onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

Communicatiesatellieten
Komende zondag moet de raket van SpaceX meerdere communicatiesatellieten in een baan om de aarde brengen. Het bedrijf gebruikt dezelfde soort herbruikbare raket als in september, die direct na de missie weer op aarde moet landen. Het ontwerp van de raket is naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek wel aangepast.

SpaceX speelt een cruciale rol in de plannen van Musk om een permanente kolonie op de planeet Mars te stichten. Kort na de mislukte lancering ontvouwde hij daarvoor zijn eerste plannen, die draaien om een reusachtig ruimteschip waar tot honderd mensen en vracht in passen.

De eerste onbemande vlucht van de draagraket waar het ruimteschip mee wordt gelanceerd moet plaatsvinden in 2018. Als alles getest is zou SpaceX elke 26 maanden een vlucht naar Mars willen organiseren om onder meer het landen onder de knie te krijgen en vracht te vervoeren. De eerste mensen zouden in 2024 op Mars moeten landen.

SpaceX wil zondag weer de ruimte in
SpaceX wil zondag weer de ruimte in (Foto: ANP)

Museum gaat Van Goghs doorlichten

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch gaat vijf werken van Vincent van Gogh aan nader onderzoek onderwerpen, waaronder Spittende boerin uit 1885. Niet dat het museum denkt dat daar bijvoorbeeld een voorstudie van De Aardappeleters onder zit, maar het wil gewoon weten hoe Van Gogh te werk ging toen hij nog maar pas schilderde.

Van de resultaten moet eind juni een expositie komen, 'Van Gogh doorgelicht'.

Het gaat om werk dat Van Gogh (1853-1890) voortbracht in Brabant. "Om meer inzicht te verwerven in wat zich onder het verfoppervlak bevindt, worden vijf schilderijen uit de vaste presentatie technisch onderzocht door middel van röntgen, infraroodfotografie, infraroodreflectografie en strijklichtfotografie", aldus het museum.

De andere schilderijen die aan het onderzoek worden onderworpen zijn Zittende boerin met daagse muts (1885), Raderen van de Genneper watermolen (1884), Boerendorp in de avond (1885) en De pastorie te Nuenen bij avond (1885).

Museum gaat Van Goghs doorlichten
Museum gaat Van Goghs doorlichten (Foto: ANP)

Claudia de Breij lanceert oudejaarsboek

Claudia de Breij heeft maandag haar boek De oudejaars gepresenteerd in een boekhandel in Utrecht. Het boek bevat de integrale tekst van de oudejaarsconference die De Breij zaterdag opvoerde vanuit het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

De Breij vertelt in het boek ook de verhalen achter de voorstelling en al het voorwerk dat zij verrichte. "Er was heel veel dat uiteindelijk geen plekje heeft gekregen in de show, maar ik tóch over wilde vertellen", zei ze daar eerder over.

De show trok zaterdagavond 2,12 miljoen televisiekijkers. Het was daarmee het op een na best bekeken programma van de avond.

Claudia de Breij lanceert oudejaarsboek
Claudia de Breij lanceert oudejaarsboek (Foto: BuzzE)

Vragen na storing lotenchecker Staatsloterij

De storing bij de lotenchecker van de Staatsloterij dit weekeinde zorgde ook maandag nog voor drukte bij de klantenservice van de organisatie. Door de hapering kregen mensen die wilden controleren of ze een prijs hadden gewonnen in de Oudejaarstrekking onduidelijke meldingen.

Via internet kregen sommigen de boodschap dat ze met hun lot niets hadden gewonnen, terwijl ze wel prijs hadden als ze de app raadpleegden. Maandag kwamen veel vragen van bellers die hun lot niet meer hebben, maar wel een prijs zeggen te hebben gewonnen. Bij de Staatsloterij doen ze er alles aan om mensen te helpen, aldus de zegsman. Ook naar gescheurde of half verbrande loten wordt gekeken, net als naar betaalbewijzen. Hij roept klanten met een lot op zich vooral te melden als er twijfels zijn over de uitslag. De uitkomst van de trekking is online en via teletekst te raadplegen.

Vragen na storing lotenchecker Staatsloterij
Vragen na storing lotenchecker Staatsloterij (Foto: ANP)

Terrorist Istanbul vuurde ruim 180 kogels af

De terrorist die nieuwjaarsnacht de aanslag pleegde op nachtclub Reina in Istanbul heeft meer dan 180 kogels afgevuurd op de feestvierende menigte. Hij schoot zes magazijnen leeg. Dat heeft de Turkse krant Hürriyet maandag onthuld, zich beroepend op informatie uit het rechercheonderzoek. Een deskundige zegt in het artikel dat de dader de indruk wekte een militaire opleiding te hebben gehad.

Volgens ooggetuigen schoot de man, volgens IS een van haar strijders, mensen die op de grond lagen gericht in het hoofd. Na de moordpartij zou hij zich hebben omgekleed en zijn automatische wapen hebben schoongemaakt. Vervolgens liep hij het etablissement uit, waar de ontreddering enorm was, en vertrok per taxi. De chauffeur kreeg op de plaats van bestemming te horen dat de schutter, die nog steeds spoorloos is, niet kon betalen.

Terrorist Istanbul vuurde ruim 180 kogels af
Terrorist Istanbul vuurde ruim 180 kogels af (Foto: ANP)

Mannelijke synchroonzwemmers: make-up verboden, snorren mogen wel

Met het ingaan van het nieuwe jaar zijn vanaf nu ook de nieuwe regels van wereldzwembond FINA geldig. Een aantal zaken vallen daarbij op, met name wat betreft regels rondom de mannelijke synchroonzwemmers. In 2015 mochten mannen voor het eerst meedoen aan het WK, waar twee onderdelen voor gemengde duetten op het programma stonden.

Voor alle mannen die als synchroonzwemmer met mooie make-up op hun gezicht ooit voor olympisch goud hopen te gaan hebben we slecht nieuws. In de nieuwe FINA-regels staat te lezen dat make-up voor de mannelijke synchroonzwemmers niet is toegestaan. Voor Barry en Ben hebben we daarentegen wél goed nieuws: snorren zijn wel toegestaan, net als haargel. De zwemkleding van de heren mag niet boven de navel uitkomen en niet tot onder de bovenste dij. 

De mannelijke synchroonzwemmers mogen wél snorren hebben, gelukkig maar (Bron: YouTube)

Voor openwaterzwemmers zijn er ook een aantal aanpassingen. Als de watertemperatuur onder de 18 graden Celsius komt wordt het vanaf nu verplicht om een wetsuit te dragen, uit veiligheidsoverwegingen. In teamwedstrijden moeten alle leden van een team dezelfde kleur muts dragen om het makkelijker te maken de zwemmers te herkennen. 

50 doden bij bendeoorlog gevangenis Brazilië

Bij een gevangenisopstand in de Braziliaanse deelstaat Amazonas zijn zondag en maandag zeker vijftig doden gevallen. Braziliaanse media berichtten dat de strijd tussen twee drugsbendes in het gevangeniscomplex de oorzaak van de uitbarsting van het geweld is geweest.

De opstand brak zondagmiddag uit in de Anísio Jobim-gevangenis ten noorden van de stad Manaus en zou maandag nog niet zijn beëindigd.

Alsnog supersnelrechtzittingen in Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag brengt dinsdag en woensdag alsnog drie zaken voor de zogenoemde supersnelrechter wegens gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. Het gaat in twee zaken om verdachten die politiemensen zouden hebben beledigd of bedreigd. In een geval gaat het om een mishandeling, aldus de persofficier van justitie.

Aanvankelijk liet het OM op nieuwjaarsdag weten dat er geen supersnelrechtzittingen zouden zijn, maar deze drie zaken zijn pas na inventarisatie ingezonden, luidt de verklaring van het OM.

Zaken die juridisch eenvoudig van aard zijn en weinig onderzoek vergen, worden binnen drie dagen en 15 uur voor de supersnelrechter gebracht. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het gooien van vuurwerk, vernieling en geweld tegen personen met een publieke functie.

De politie bracht na een eerste inventarisatie tijdens de laatste jaarwisseling 344 zaken aan bij het Openbaar Ministerie. Dat zijn er meer dan tijdens de voorgaande jaarwisseling (276).

Alsnog supersnelrechtzittingen in Den Haag
Alsnog supersnelrechtzittingen in Den Haag (Foto: ANP)

Schade jaarwisseling 13 miljoen euro

Tijdens de jaarwisseling is voor ongeveer 13 miljoen euro schade aangericht aan particuliere huizen en auto's. Dat komt naar voren uit de eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars.

Dat bedrag is iets minder dan een jaar geleden; toen kwam het schadebedrag uit op meer dan 14 miljoen euro. Onder meer in Nijmegen, Lent, Zaandam en Gemert raakten dit keer woningen onbewoonbaar.

De belangenvereniging van verzekeraars maakt zich ernstig zorgen over het steeds zwaarder wordende (illegaal) vuurwerk, "waarmee vandalen schade toebrengen en hulpverleners het werk onmogelijk maken". Directeur Richard Weurding noemt het "buitengewoon ernstig dat op veel plaatsen zwaar en veelal illegaal vuurwerk naar hulpverleners is gegooid. Een harde aanpak van dit zware illegale vuurwerk en relschoppers kan en mag niet bij alleen woorden blijven".

Schade jaarwisseling 13 miljoen euro
Schade jaarwisseling 13 miljoen euro (Foto: ANP)

Bitcoin start 2017 boven 1000 dollar

De bitcoin is 2017 even sterk begonnen als 2016 werd afgesloten. De waarde van de digitale munt zit al maanden in de lift en liep aan het begin van het nieuwe jaar voor het eerst in ruim drie jaar op tot meer dan 1000 dollar.

De zeer volatiele koers van de bitcoin lag begin augustus vorig jaar nog lager dan 500 dollar. Zo'n twee jaar geleden was één bitcoin zelfs minder dan 200 dollar waard.

De bitcoin is de afgelopen maanden in trek door alle onzekerheid in de internationale economie. Volgens analisten wordt de populariteit van de munt versterkt door een sterke vraag uit China, waar de virtuele valuta door beleggers wordt gezien als een interessant alternatief voor de onder druk staande eigen yuan.

De bitcoin is een elektronisch betaalmiddel, dat bestaat uit een code die via een complex wiskundig proces door computers wordt gecreëerd. Een gebruiker kan via software zijn computer mee laten 'graven' naar nieuwe bitcoins, waarvan de totale hoeveelheid aan een maximum is gebonden. Via platforms kunnen de bitcoins vervolgens worden verhandeld. De virtuele munt kan bij een aankoop direct tussen twee computers worden uitgewisseld, zonder transactiekosten en tussenpersonen.

Bitcoin start 2017 boven 1000 dollar
Bitcoin start 2017 boven 1000 dollar (Foto: BuzzT)

Robert van Pelt Jr. snelste Nederlandse motorrijder openingsetappe Dakar

Robert van Pelt Jr. heeft op de eerste etappe van de Dakar Rally de snelste Nederlandse tijd neergezet. Op het korte parkoers eindigde de Ridderkerker met een 32:10 op een veertigste plaats. Fransman Xavier de Soultrait zette met een 28:20 de snelste tijd neer, twee seconden voor Spanjaard Juan Pedrero Garcia. Regerend kampioen Toby Price eindigde op 1:25 als zeventiende.

Jurgen van den Goorbergh eindigde een halve minuut achter Van Pelt op een 48e plaats, Maikel Verkade finishte als 66e. Het parkoers was net als de afgelopen dagen op enkele plekken erg modderig, maar desondanks gaf dat niet veel problemen. Wel zijn er enkele deelnemers die erg veel tijd hebben verloren op de proef.

Op de quads finishte Kees Koolen als achtste, op 2:23 van de Braziliaan Marcelo Medeiros. Zijn snelle assistentie, Jan Bastiaan Nijen Twilhaar, moest zes minuten toegeven en eindigde als 23e.

Uitslag etappe 1 motoren

Pos.
Naam
Merk
Tijd/verschil
1
023 - XAVIER DE SOULTRAIT (FRA)
YAMAHA
0h28m20s
2
012 - JUAN PEDRERO GARCIA (ESP)
SHERCO TVS
+00:00:02
3
009 - RICKY BRABEC (USA)
HONDA
+00:00:14
4
015 - MICHAEL METGE (FRA)
HONDA
+00:00:18
5
017 - PAULO GONCALVES (PRT)
HONDA
+00:00:28
6
014 - SAM SUNDERLAND (GBR)
KTM
+00:00:29
7
011 - JOAN BARREDA BORT (ESP)
HONDA
+00:00:32
8
016 - MATTHIAS WALKNER (AUT)
KTM
+00:00:42
9
008 - GERARD FARRES GUELL (ESP)
KTM
+00:00:48
10
025 - IVAN CERVANTES MONTERO (ESP)
KTM
+00:00:56
17
001 - TOBY PRICE (AUS)
KTM
+00:01:25
40
035 - ROBERT JR VAN PELT (NLD)
HUSQVARNA
+00:03:50
48
039 - JURGEN VAN DEN GOORBERGH (NLD)
KTM
+00:04:32
66
123 - MAIKEL VERKADE (NLD)
KTM
+00:06:06
80
143 - HANS SMIT (NLD)
HUSQVARNA
+00:07:57
87
155 - ARJAN BOS (NLD)
HUSQVARNA
+00:08:26
104
071 - JASPER RIEZEBOS (NLD)
KTM
+00:09:34
108
119 - RONALD TER BEEK (NLD)
KTM
+00:09:50
133
121 - HUMPHREY SENN VAN BASEL (NLD)
KTM
+00:13:13

Amsterdams OV ligt plat

Het openbaar vervoer in Amsterdam ligt grotendeels plat door een storing bij het verkeersleidingsysteem. De metro´s 50, 51, 53, en 54 rijden niet meer. Ook tramlijn 5 werd getroffen door de storing. 

Tram 10 (richting de Westergasfabriek), 13, 14 en 17 liggen momentel stil door een aanrijding met een persoon, zo valt te lezen op de twitterpagina van het GVB. Eerder vanmorgen was het ook al raak in de hoofdstad, toen vond er een aanrijding plaats op de Elandsgracht. 

Het GVB weet nog niet hoelang de storing gaat duren. Er wordt geadviseerd waar mogelijk gebruik te maken van de Nederlandse Spoorwegen. 

Politieauto's geramd bij achtervolging

Bij een achtervolging in Brabant zijn maandag drie politieauto's geramd en raakte de betreffende auto in een sloot langs de A4 bij Ossendrecht. De bestuurder werd rond 10.00 uur gespot in de regio Rotterdam wegens asociaal rijgedrag, waarop de politie achter hem aan ging.

Een politiehelikopter spoorde de gevluchte automobilist op, waarna een achtervolging plaatsvond over de A29, A58 en A4. De politie drukte hem uiteindelijk rond 10.40 uur van de weg in de buurt van de Belgische grens, liet een politiewoordvoerder weten. De auto belandde daarop in de sloot.

De verwondingen van de verdachte lijken mee te vallen, zei de zegsman. Het is nog niet duidelijk waarom de man geen gehoor gaf aan de aanwijzingen van de politie. De agenten in de aangereden auto's bleven ongedeerd.

Politieauto's geramd bij achtervolging
Politieauto's geramd bij achtervolging (Foto: ANP)

Asielzoekers opgepakt om schenden noodbevel

De politie heeft tijdens de feestdagen in Weert zeven overlast veroorzakende asielzoekers aangehouden. Vier wegens strafbare feiten, drie wegens het overtreden van een noodbevel. Van hen zitten er twee in vreemdelingenbewaring.

Burgemeester Jos Heijmans van Weert had het noodbevel op 21 december ingesteld om een eind te maken aan de overlast door 26 Noord-Afrikaanse asielzoekers. Het noodbevel loopt in de nacht van maandag op dinsdag af.

Volgens de burgemeester heeft het noodbevel gewerkt: de rust op het azc is weergekeerd, er was ook daarbuiten geen sprake meer van verstoring van de openbare orde.

Van de 26 overlastveroorzakers in het azc zit er een in detentie. Vijf anderen zijn met onbekende bestemming vertrokken. De overige overlastgevers hielden zich redelijk aan het noodbevel, aldus de burgemeester.

De procedure voor het verwijderen van enkelen van de 26 asielzoekers is versneld. Een aantal van hen wordt volgens de gemeente binnen veertien dagen het land uitgezet.

Asielzoekers opgepakt om schenden noodbevel
Asielzoekers opgepakt om schenden noodbevel (Foto: ANP)

Robben: "Bayern was een stap terug voor mij"

Arjen Robben kende in 2009 de nodige twijfels om Real Madrid te verlaten voor Bayern München. Hij zag de transfer naar Duitsland als een stap terug. De Nederlandse vleugelspeler werd verkocht om plaats te maken voor een aantal topaankopen, zoals Cristiano Ronaldo, Kaká en Karim Benzema.

"Het was een beetje een vreemde zomer met de terugkeer van Florentino Pérez als voorzitter en met alle nieuwe aankopen", vertelde Robben tegen Fox Sports. "Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema en Xabi Alonso kwamen allemaal voor veel geld naar Madrid."

"We kregen te horen dat de club wat geld aan me kon verdienen als ze me zouden verkopen. Maar ik wilde aanvankelijk niet vertrekken. Ik had misschien mijn beste voorbereiding ooit gekend, maar ik kreeg nog steeds geen kans, dus had ik een beslissing genomen."

"Er was contact met Bayern München, maar het was een moeilijke beslissing, de lastigste beslissing in mijn carrière. Bayern hoorde op dat moment niet bij de Europese elite, zoals wij dat nu wel horen, en het was een stap terug voor mij."

"Uiteindelijk ging ik ervoor, want de club deed alles wat in hun vermogen lag om mij aan te trekken. En de aanwezigheid van Louis van Gaal speelde uiteraard een rol. Ik ben nu een echte Bayern-man. Ik speel nu voor het achtste seizoen hier en ik ben een deel geworden van deze club."

MotoGP 2016: de crashes en de mooiste onboardbeelden

Het is inmiddels 2017 en voor de MotoGP-fans is het dus langzamerhand een kwestie van aftellen naar de eerste race: op 26 maart gaat in Qatar het seizoen weer van start. De MotoGP-organisatie heeft als terugblik op het seizoen 2016 nog wat mooie beelden bij elkaar gezocht en die wilden we jullie niet onthouden: een jaar lang crashes en een jaar lang onboardbeelden.

MotoGP-crashes 2016 (Bron: YouTube)

MotoGP-onboard 2016 (Bron: YouTube)

Dakar 2017 Etappe 1: Asuncíon - Resistencia

Vandaag is het zo ver. Na een maandenlange voorbereiding mogen de Dakar-deelnemers dan eindelijk aan de start verschijnen voor de 38e editie van de Dakar Rally. De special stage is erg kort, slechts 38km, en kan daarom gezien worden als een tijdrit. Elke seconde telt in deze eerste rit, want de verschillen zullen erg klein zijn. De route loopt van Asuncíon in Paraguay naar Resistencia in Argentinië en telt in totaal 454 kilometers.

Asuncíon is de hoofdstad van Paraguay en telt in totaal een half miljoen inwoners. Interessant detail is dat deze stad één van de oudste steden van Zuid Amerika is en dat het een basis vormde voor vele koloniale expedities waarmee de rest van het continent is veroverd. Vanaf Asuncíon loopt de route richting Caacupé, de religieuze hoofdstad van het overwegend katholieke Paraguay. De stad zelf wordt niet aangedaan, want een kleine 2km ten noorden van Caacupé begint de special stage.

Asuncíon, de startplaats van vandaag (Wikimedia)
Asuncíon, de startplaats van vandaag (Wikimedia)

De special stage is niet enorm spannend, maar de regen van de afgelopen dagen kan wel een flinke uitdaging vormen op de zanderige route door de steppes van het Gran Cordillera Department. De finish is net buiten Emboscada. Van daar gaan de deelnemers terug naar Asuncíon om daar de snelweg richting het volgende bivak in Resistencia op te gaan.

De eerste motoren zijn inmiddels onderweg. De eerste quad begint om 14:00 aan de special stage, gevolgd door de auto's om 15:00 en de trucks om 17:40. De verwachting is dat de laatste trucks tussen 19:00 en 19:30 klaar zijn met de proef.

De route van etappe 1 (dakar.com)
De route van etappe 1 (dakar.com)

Het profiel van de etappe (dakar.com)
Het profiel van de etappe (dakar.com)

Poepwaarschuwing voor Australische stranden

Australische badgasten in Melbourne kunnen voorlopig beter niet de zee in gaan. Door recente plotse overstromingen zijn er zowel dierlijke als menselijke uitwerpselen in het water beland.

Door zware stormen en hevige regenval is het vervuilde water de baai in geblazen. Mensen die het water hebben binnengekregen lopen onder meer risico op buikgriep. Vooral voor kinderen en ouderen kan het besmette water gevaarlijk zijn.

De autoriteiten meten de vervuilingsgraad van het water aan de hand van de bacterie enterococcus. In droge periodes bevat 100 milliliter water zo'n veertig van deze bacteriën. De autoriteiten hebben in Port Philip Bay, de baai waar de getroffen stranden liggen, 400 bacteriën of meer per 100 milliliter gemeten.

"We hebben indicatoren voor fecale besmetting, wat een nette omschrijving voor poep is", zei dokter Anthony Boxshall van de overheidsinstantie voor natuurbescherming, EPA. "Het is vogelpoep, het is paardenpoep, het is koeienpoep en het is mensenpoep."

Poepwaarschuwing voor Australische stranden
Poepwaarschuwing voor Australische stranden (Foto: ANP)

Afghaan steekt zich in brand in supermarkt

Een negentienjarige asielzoeker heeft zich maandag in brand gestoken in een supermarkt in het Duitse Gaimersheim (Beieren). De Afghaan is volgens de politie met ernstige brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

De man zou in de supermarkt benzine over zichzelf hebben gegoten. Daarna stak hij zichzelf aan. Het vuur kon volgens de politie snel worden geblust. Het motief van de Afghaan is nog onduidelijk. Hij zou de brandstof hebben gekocht bij een tankstation. Ook had hij een mes bij zich.

Afghaan steekt zich in brand in supermarkt
Afghaan steekt zich in brand in supermarkt (Foto: ANP)

Politie Utrecht pakt verdachten autobranden op

De politie heeft de afgelopen dagen drie verdachten aangehouden in verband met de autobranden op 29 en 30 december in de stad Utrecht. Dat meldt de politie maandag.

De jongste aanhouding was zondagavond. Toen hield de politie een 18-jarige Utrechter aan op verdenking van betrokkenheid bij een autobrand aan de Dr. Max Euwestraat op 29 december. Eerder werd al een 17-jarige voor deze brand aangehouden.

De politie pakte vrijdag een 18-jarige Utrechter op bij een autobrand aan de Duurstedelaan.

Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag gingen in en rond de stad Utrecht negen auto's in vlammen op. Het aantal autobranden rond de jaarwisseling ligt de laatste jaren erg hoog in de domstad. Met oud en nieuw vlogen 24 auto's in brand tegen 37 vorig jaar.

Politie Utrecht pakt verdachten autobranden op
Politie Utrecht pakt verdachten autobranden op (Foto: ANP)

Haagse politie onderzoekt bedreigingen

De Haagse politie onderzoekt bedreigingen en beledigingen die zijn geuit via internet nadat een agent zwaargewond was geraakt in de nieuwjaarsnacht. Het gaat om opmerkingen als "lekker voor hem, op naar de volgende", bevestigde een woordvoerder een bericht hierover bij de NOS.

"We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn en of er een strafbare component in zit", zei de zegsman. De agent werd aangereden en raakte zwaargewond. Hij ligt in het ziekenhuis. Bij de reanimatie van het slachtoffer werden politiemensen en ambulancepersoneel bekogeld met stenen en vuurwerk.

Haagse politie onderzoekt bedreigingen
Haagse politie onderzoekt bedreigingen (Foto: ANP)

Geen benefiet voor veroordeelde voetbalvader

De Amsterdamse voetbalvereniging Nieuw West United neemt afstand van berichten als zou de club een benefiettoernooi organiseren voor de voetbalvader die is veroordeeld voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De 41-jarige grensrechter overleed in 2012 in Almere nadat hij volgens de rechter "als een voetbal" tegen zijn hoofd was geschopt, onder anderen door de veroordeelde voetbalvader. Dat gebeurde tijdens de wedstrijd tussen Nieuw Sloten en Buitenboys. De man moet een schadevergoeding van 60.000 euro betalen om aan een extra gevangenisstraf van een jaar te ontkomen. Zijn broer wilde met een benefiet dat geld op tafel krijgen.

De club heeft nooit de bedoeling gehad de veroordeelde financieel te hulp te schieten, zegt voorzitter Mehdi Harboul. "We zouden zoiets nooit doen en we hebben er als bestuur ook niets mee te maken. Hij moet zijn eigen rotzooi opruimen", aldus Harboul.

Geen benefiet voor veroordeelde voetbalvader
Geen benefiet voor veroordeelde voetbalvader (Foto: ANP)

Koreaans vliegtuig 'verliest' raketten

De copiloot van een patrouillevliegtuig heeft de Zuid-Koreaanse marine in verlegenheid gebracht. Doordat de militair per ongeluk op een noodknop drukte, kwamen volgens de Korea Times onbedoeld meerdere projectielen terecht in zee.

Het bemanningslid had eigenlijk een speciale boei willen inzetten, maar raakte de verkeerde knop aan. Daarmee jaagt hij de Zuid-Koreaanse strijdkrachten flink op kosten: de verloren raketten, torpedo's en dieptebommen hebben een gezamenlijke waarde van ruim 3 miljoen euro.

Omdat de explosieven niet op scherp stonden, ontploften ze niet. De marine hoopt dat de projectielen nog geborgen kunnen worden en heeft meerdere schepen op pad gestuurd om de wapens uit het water te vissen. Een marinefunctionaris bood excuses aan voor de blunder: "De marine zal zorgen dat dit ongeluk niet wordt herhaald."

Koreaans vliegtuig 'verliest' raketten
Koreaans vliegtuig 'verliest' raketten (Foto: ANP)

Ali B verrast door brutale apen

Ali B wist niet wat hij zag toen hij wakker werd op zijn vakantieadres in Maleisië. "Wakker worden met inbrekers", schrijft hij bij een video die hij maandag plaatste op Instagram.

Op de beelden is te zien dat aapjes het resort zijn binnengedrongen. Een van de apen wil zelfs een kijkje nemen in het luxe vakantieverblijf van Ali en zijn gezin, maar dat weet de verraste rapper te voorkomen door snel de schuifdeur dicht te doen.

 

Wakker worden met inbrekers 😅

Een video die is geplaatst door Ali B (@alibspec) op1 Jan 2017 om 11:43 PST

Ali B verrast door brutale apen
Ali B verrast door brutale apen (Foto: BuzzE)

'Wehrlein tekent bij Sauber'

Pascal Wehrlein zal het komende Formule 1-seizoen gaan racen voor Sauber, zo weet Motorsport te melden. Bij de renstal uit Hinwil wordt de Duitser teamgenoot van Marcus Ericsson die al eerder vastgelegd werd. De laatste details zouden in de komende dagen besproken moeten gaan worden.

Met Wehrlein bij Sauber lijken de puzzelstukjes voor de stoeltjes voor 2017 op hun plek te vallen. De Duitser was namelijk in beeld bij Mercedes om de gestopte wereldkampioen Nico Rosberg op te volgen. In plaats daarvan lijkt Mercedes te kiezen voor de meer veilige optie Valterri Bottas. De Fin had een contract bij Williams, maar dat liet al weten bereid te zijn om hem te laten gaan. De Britten halen op hun beurt Felipe Massa terug van zijn pensioen. De Braziliaan wordt gekoppeld aan de 18-jarige rookie Lance Stroll, terwijl Bottas bij Mercedes in Lewis Hamilton een ijzersterke teamgenoot treft.

Dit betekent dat de enige twee vrije stoeltjes op de grid bij Manor te vinden zijn. Het lijkt erop dat Esteban Gutierrez de voornaamste kandidaat is voor het eerste zitje, terwijl ook de namen van Felipe Nasr en Rio Haryanto bij Manor genoemd worden.

Schulting doet niet mee aan EK sprint

Schaatsster Suzanne Schulting doet niet mee aan het EK sprint. De 19-jarige Groningse geeft komend weekeinde de voorkeur aan het NK shorttrack in Amsterdam.

"Ik wil mijn voorbereiding op het EK shorttrack in Turijn niet in gevaar brengen", licht Schulting haar keuze toe. "Daarnaast kan ik bij het EK sprint op dit moment nog geen rol van betekenis spelen, terwijl ik in Amsterdam voor de Nederlandse shorttracktitel kan gaan. Een titel die ik bij de senioren nog niet heb gewonnen."

Reserve Sanneke de Neeling neemt de startplek van Schulting over. De sprintploeg op de EK bestaat verder uit Jorien ter Mors en Marrit Leenstra.

Atlanta Hawks verrassen San Antonio Spurs

Ook op Nieuwjaarsdag werd er vrolijk doorgespeeld in de NBA. Vijf wedstrijden stonden op het programma. De Atlanta Hawks begonnen het nieuwe jaar alvast sterk. Tegen de San Antonio Spurs, de nummer twee in de Western Conference, werd na verlenging met 114-112 gewonnen.

De San Antonio Spurs zijn al twintig jaar een topploeg in de NBA. Al die jaren zijn ze ook op veel gebieden trendsetter. Zowel op basketbalvlak (veel passen, gebruik maken van driepunters uit de hoek), team management (starters wedstrijden rust geven, roulerende spelers laten starten) als het runnen van een sportteam. Verstandige teams kijken wat de Spurs doen en kopiëren wat ze kunnen.

De Atlanta Hawks trokken in 2013 Mike Budenholzer aan als hoofdcoach. Budenholzer had de twintig voorgaande jaren bij San Antonio gewerkt als video-analist en als assistent-coach onder Greg Popovich. Sinds zijn overstap worden de Hawks de 'Spurs of the East' genoemd. Van een rivaliteit tussen de ploegen is echter niet echt sprake. Ze spelen in verschillende conferences en treffen elkaar maar twee keer per jaar. Bovendien wist San Antonio de laatste elf onderlinge wedstrijden te winnen.

Afgelopen nacht kwam een einde aan deze reeks. Het was een gelijkopgaand duel waarin de voorsprong van een team nooit groter was dan 10 punten. Kawhi Leonard leek de wedstrijd 10 seconden voor tijd op slot te gooien door met twee vrije worpen San Antonio een 97-100 voorsprong te geven. In de volgende aanval zette Tim Hardaway jr. met een driepunter de stand op 100-100. Kawhi Leonard kreeg nog een ultieme kans om de wedstrijd te beslissen, maar faalde.

In de verlenging was het weer Hardaway jr. die zijn ploeg op sleeptouw nam. Met twee driepunters en een lay-up zetten hij Atlanta op een 108-104 voorsprong en deze werd niet meer uit handen gegeven. Hardaway miste in de wedstrijd maar twee schoten en eindigde met 29 punten. Paul Millsap werd topscorer met 32 punten en 13 rebounds.

Atlanta lijkt de weg terug weer aardig ingeslagen te hebben. De ploeg won negen van de eerste elf wedstrijden, maar verloor er vervolgens tien uit elf. Van de laatste twaalf wedstrijden werden er weer acht gewonnen en de ploeg staat weer keurig vijfde in de Eastern Conference.

Voor San Antonio is er geen reden voor paniek. De ploeg is hard op weg om zoals altijd vijftig overwinningen te halen en zich met twee vingers in de neus te plaatsen voor de play-offs. LaMarcus Aldridge (27 punten en 13 rebounds) en Tony Parker (22 punten) waren de topscorers bij de Spurs.

Highlights van Atlanta – San Antonio (Bron: YouTube)

In Los Angeles speelden de Lakers tegen de Toronto Raptors. Na een sterke start zijn de Lakers ver weggezakt, terwijl de Raptors weer een sterk seizoen spelen en tweede staan in het oosten. De Lakers begonnen sterk, namen in het tweede kwart een flinke voorsprong, zagen deze weer slinken en met een bijna gelijke stand (83-85) werd aan het vierde kwart begonnen.

In dit kwart kreeg de point guard van de Raptors het op zijn heupen. Kyle Lowry scoorde 20 van de 38 punten van de Raptors en het was genoeg voor een 114-123 zege. Lowry eindigde de wedstrijd met 41 punten, 9 rebounds en 7 assists. Hij miste slechts vier schoten. DeMar DeRozan voegde ook 31 punten toe.

Bij Los Angeles werd D'Angelo Russell met 28 punten topscorer, voor Nick Young die 26 punten maakte. Lou Williams wist tegen zijn oude ploeg niet te overtuigen en bleef op 8 punten steken.

De Portland Trail Blazers speelden in Minnesota tegen de Timberwolves. Portland kent een bijzonder teleurstellend seizoen. De ploeg mist ook al een paar wedstrijden sterspeler Damian Lillard met een enkelblessure.

Tegen de Timberwolves werden de honneurs meer dan waar genomen door CJ McCollum. De guard kwam tot een persoonlijk record van 43 punten en leidde zijn ploeg terug van een achterstand van veertien punten. De eindstand werd 89-95.

Uitslagen

Atlanta Hawks – San Antonio Spurs 114-112 (OT)
Miami Heat – Detroit Pistons 98-107
Indiana Pacers – Orlando Magic 117-104
Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers 89-95
Los Angeles Lakers – Toronto Raptors 114-123

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 25-7
Toronto Raptors 23-10
Boston Celtics 20-14
Charlotte Hornets 19-15
Atlanta Hawks 18-16
Washington Wizards 16-16
Milwaukee Bucks 16-16
Indiana Pacers 17-18
New York Knicks 16-17
Chicago Bulls 16-18
Detroit Pistons 16-20
Orlando Magic 15-20
Miami Heat 10-25
Brooklyn Nets 8-24
Philadelphia 76ers 8-24

Western Conference

Golden State Warriors 29-5
San Antonio Spurs 27-7
Houston Rockets 26-9
Utah Jazz 21-13
Oklahoma City Thunder 21-13
Memhis Grizzlies 22-14
Los Angeles Clippers 22-14
Sacramento Kings 14-19
Denver Nuggets 14-19
Portland Trail Blazers 15-21
New Orleans Pelicans 14-21
Los Angeles Lakers 12-25
Minnesota Timberwolves 11-23
Phoenix Suns 10-24
Dallas Mavericks 10-24

Zlatan: "Ik heb critici hun ballen laten opeten"

Zlatan Ibrahimović heeft hard uitgehaald naar de critici die twijfelden of hij wel zou slagen in de Premier League. De Zweed is in bloedvorm bij Manchester United.

Er waren bij zijn komst in de zomer bij Manchester United twijfels of hij met zijn 35 jaar nog van waarde kon zijn in de Premier League. Echter, tijdens de eerste seizoenshelft scoorde hij zeventien keer, waarvan twaalf in competitieverband.

"De kritiek geeft me veel energie, geloof me", vertelde Ibrahimović tegen Engelse media. "Ik kwam naar de Premier League en iedereen dacht dat het niet mogelijk zou zijn, maar, zoals altijd heb ik ze hun ballen laten opeten."

"Het geeft me heel veel energie, ze krijgen betaald om shit over me te praten en ik krijg betaald om met mijn voeten te spelen, dat is de manier waarop ik geniet. Het was een fantastisch jaar."

"Bij Paris Saint-Germain was het geweldig en ik kwam naar United en mijn eerste zes maanden zijn meer dan geweldig geweest. Ik ben heel gelukkig en ik voel me goed. Ik weet niet hoeveel jaar ik nog kan spelen, maar ik geniet van het voetbal."

"Elk jaar belde Manchester United mij en zij voelden dat het niet goed ging. Dus ik wilde hier pas naar toe komen toen iedereen dacht dat ik over mijn top was."

Strengere regels voor telefoon op afbetaling

Mobiele telefoons op afbetaling gelden met ingang van 1 januari als kredieten, die vallen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Valt zo'n lening hoger uit dan 250 euro, dan moet die vanaf 1 mei bovendien worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Dat meldde de financiële toezichthouder maandag. Tot nu toe werden toestellen op afbetaling meestal aangeboden in combinatie met een abonnement voor een vast bedrag per maand. Voortaan moeten de leenkosten evenwel apart worden vermeld. Daarnaast moeten aanbieders kredietwaarschuwingen (geld lenen kost geld) opnemen in reclame-uitingen.

De strengere regels moeten voor consumenten beter inzichtelijk maken hoe veel het kost om een mobiele telefoon gespreid te betalen. Ook moet het makkelijker worden om aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Strengere regels voor telefoon op afbetaling
Strengere regels voor telefoon op afbetaling (Foto: ANP)

'Gudelj kan naar China voor een ton per week'

Nemanja Gudelj kan zijn carrière voortzetten in China. De middenvelder is uit de gratie geraakt bij Ajax en aast op een vertrek uit Amsterdam.

De 25-jarige middenvelder zou rond zijn met Tianjin Teda over een contract voor drie jaar, meldt De Telegraaf. De Chinese club heeft zich inmiddels bij Ajax gemeld, heeft directeur spelerszaken Marc Overmars bevestigd.

Gudelj zou in de belangstelling staan van clubs uit de subtop van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje, maar de Chinese miljoenen zouden hem naar Azië lokken. Voor Gudelj ligt een netto weeksalaris van 100.000 euro te wachten, bovendien kan hij een tekengeld van enkele miljoenen opstrijken.

Als het tot een transfer komt ontvangt Ajax zes miljoen euro van Tianjin Teda, waar onder andere de Colombiaanse aanvaller Fredy Montero en Senegalees Mbaye Diagne onder contract staan.

Bagdad weer opgeschrikt door bloedige aanslag

Zeker tien mensen zijn maandag om het leven gekomen bij een aanslag in Bagdad. Ook raakten volgens de politie en medische bronnen ten minste 35 mensen gewond toen een autobom ontplofte op een druk plein in de Iraakse hoofdstad. De verantwoordelijkheid is vooralsnog niet opgeëist.

Bagdad werd zaterdag al opgeschrikt door drie aanslagen waarbij zeker 29 mensen om het leven kwamen. Terreurgroep Islamitische Staat pleegt regelmatig aanslagen op burgerdoelen in Irak, waar het is verwikkeld in een hevige strijd met regeringstroepen en hun bondgenoten.

Bagdad weer opgeschrikt door bloedige aanslag
Bagdad weer opgeschrikt door bloedige aanslag (Foto: ANP)

Frankrijk: Rusland moet bestand respecteren

Frankrijk heeft Rusland maandag opgeroepen de fragiele wapenstilstand in Syrië te respecteren. "We veroordelen alles wat Rusland zou kunnen doen dat zou bijdragen aan een voortzetting van de strijd", zei premier Bernard Cazeneuve in een interview.

Het door Rusland en Turkije tot stand gebrachte staakt-het-vuren is de afgelopen dagen herhaaldelijk geschonden. De strijdende partijen wezen daarbij met een beschuldigende vinger naar elkaar. Cazeneuve riep de Russen maandag op te stoppen met 'dodelijke' militaire operaties in Syrië.

Rebellen deden zaterdag ook al een beroep op Moskou. Ze dreigden het bestand nietig te verklaren als regeringstroepen niet ophouden met het schenden van het staakt-het-vuren. De opstandelingen hoopten dat de Russen de Syrische regeringstroepen in de hand konden houden.

Frankrijk: Rusland moet bestand respecteren
Frankrijk: Rusland moet bestand respecteren (Foto: ANP)

Ruim 280.000 euro voor moskee Culemborg

De Islamitische Gemeenschap Culemborg heeft al ruim 280.000 euro binnengekregen voor de bouw van een nieuwe moskee. Dat heeft voorzitter van het moskeebestuur, Hassan Barzizaoua, maandag gezegd.

Woensdagavond werd het voormalig zwembad De Meer, waar de moskee zou komen, door brand verwoest. Het toekomstige moskeegebouw in het voormalige zwembad was nog niet verzekerd. Zeker vijftien moskeeën in het land begonnen in reactie hierop een inzamelingsactie om zo "de materiële schade iets te verzachten".

Ook op Facebook werden inzamelingsacties gehouden.

Ruim 280.000 euro voor moskee Culemborg
Ruim 280.000 euro voor moskee Culemborg (Foto: ANP)

Deel A15 bij Rotterdam dicht na ongeval

De A15 tussen Rozenburg en Ridderkerk is maandagochtend bij knooppunt Vaanplein dicht na een ongeval. Het verkeer moet omrijden langs de noordkant van Rotterdam, via de snelwegen A20, de A4 en de A16, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, maar volgens de VID is er een traumahelikopter onderweg.

Update 09:20 uur:
Volgens de politie is er een auto op een taxibusje met pech gebotst. Bij dit ongeval zijn 6 mensen gewond geraakt waarvan 1 ernstig. 3 personen moesten naar het ziekenhuis.

De snelweg blijft in ieder geval tot ongeveer 11 uur dicht.

Enorme ravage op de #A15 vanuit Europoort bij knp. Vaanplein. De hoofdrijbaan is volledig DICHT na ernstig ongeval. #file (Foto: @WIS_Mike) pic.twitter.com/YOycJR8w34

Vrouw bezwijkt aan verwondingen ongeval Oss

Een 22-jarige vrouw uit Geffen is in de nacht van zondag op maandag bezweken aan de verwondingen die ze op nieuwjaarsnacht had opgelopen bij een ongeval in Oss. Dat meldt de politie.

De vrouw werd op de fiets aangereden door een auto op de kruising van de Dr. Saal van Zwanenbergsingel en de Ruwaardsingel. De automobilist ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor, maar had een kentekenplaat verloren. Daardoor kon de politie zondagochtend drie verdachten aanhouden die vermoedelijk als inzittenden of als bestuurder in het voertuig zaten. Het gaat om drie Nijmegenaren van 21, 28 en 30 jaar oud. Zij zitten vast.

Samsung rondt onderzoek naar Note 7 af

Samsung heeft het onderzoek naar de problemen met de Galaxy Note 7 afgerond. Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo.

De productie van de Note 7 werd in oktober 2016 stilgelegd nadat enkele modellen spontaan in brand vlogen of explodeerden. Samsung ging ervan uit dat de problemen werden veroorzaakt door de batterij van de phablet. Het bedrijf veranderde van leverancier maar toen bleek dat ook de batterijen van de nieuwe fabrikant vlam vatte, is het bedrijf op zoek gegaan naar de precieze oorzaak van het euvel.

Dat onderzoek is nu ogenschijnlijk afgerond en volgens bronnen maakt Samsung de resultaten half januari bekend. Volgens ingewijden bekend met het onderzoek explodeerden de phablets door een combinatie van factoren.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil openheid van zaken geven om de reputatie en geloofwaardigheid van het elektronicabedrijf te verbeteren, analyseert dagblad JoongAng Ilbo. Samsung is er volgens de analisten aan gehecht aan zijn klanten te laten zien dat ze alles in het werk stellen hun producten te verbeteren.

Samsung rondt onderzoek naar Note 7 af
Samsung rondt onderzoek naar Note 7 af (Foto: BuzzT)

Deense politie pakt dochter Choi Soon-sil op

De Deense politie heeft Chung Yoo-ra opgepakt. Zij is de dochter van Choi Soon-sil, een vriendin van de omstreden president Park Geun-hye van Zuid-Korea. Een Zuid-Koreaanse rechtbank vaardigde onlangs een arrestatiebevel uit voor Chung, onder meer omdat ze wordt verdacht van belemmering van de rechtsgang.

Het vermoeden bestond dat Chung in Duitsland zat, maar de Zuid-Koreaanse omroep JTBC meldde maandag dat Chung in Denemarken is gearresteerd.

Choi zit achter tralies. Ze speelt een hoofdrol in het schandaal rond president Park, die afzetting boven het hoofd hangt. Park kan vanwege haar presidentiële immuniteit niet vervolgd worden.

Aanklagers verdenken Choi er onder meer van bedrijven onder druk te hebben gezet om geld te doneren aan twee stichtingen die door haar werden gecontroleerd. Ook zou ze achter de schermen invloed hebben uitgeoefend op overheidsbeleid.

Deense politie pakt dochter Choi Soon-sil op
Deense politie pakt dochter Choi Soon-sil op (Foto: ANP)

Ariana Grande in Final Fantasy-game

Ariana Grande is als karakter speelbaar in Final Fantasy Brave Exvius, een roleplayinggame voor de iPhone en Android smartphones.

De zangeres plaatste op nieuwjaarsdag een foto op Instagram waarmee ze haar rol in het spel wereldkundig maakte. "Ik ben zo blij dat ik in Final Fantasy Brave Exvius zit *huilt*", schreef Grande bij de foto op Instagram. Het spel is gebaseerd op de populaire Final Fantasy serie. Spelers gaan met hun karakter door een fantasiewereld en binden de strijd aan tegen het kwaad. Dat karakter wordt gaandeweg sterker en beter.

Grande is in de game gekleed in haar beroemde konijnenpak. Ze droeg het zwarte latex pakje in de videoclip van Dangerous Woman. "Check mijn karakter in deze game het is het schattigste wat ik ooit in mijn hele leven heb gezien en ik ben er zo verliefd op dat ik mezelf niet in de hand kan houden", aldus Ariana.

 

a little peek at DW featured in #FFBEWW 🙈🙈🙈🙈🌌 ♡🐇🐇🐇🐇

Een video die is geplaatst door Ariana Grande (@arianagrande) op1 Jan 2017 om 3:11 PST

Ariana Grande in Final Fantasy-game
Ariana Grande in Final Fantasy-game (Foto: BuzzE)

Jongeren blijven langer thuiswonen

Jongeren blijven langer thuis wonen en gaan later op kamers. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maandag is verschenen.

Het CBS heeft verhuiscijfers onderzocht in de maanden juli tot en met oktober. Vooral de 19-jarigen bleken honkvast. Het aantal verhuisde 19-jarigen daalde met 7 procent ten opzichte van 2015. Als er een correctie gedaan wordt door het aantal Syrische 19-jarige jongeren dat een huis kreeg in studentensteden ervan af te trekken, dan is er zelfs sprake van 10 procent.

Volgens het CBS zette de daling in het studiejaar 2014/'15 al in, toen het nieuwe studiefinancieringsstelsel werd ingevoerd, waardoor de basisbeurs niet langer een gift is, maar een lening.

Voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): "Studentensteden mogen geen bolwerken van rijkeluiskindjes worden. Uit huis gaan moet voor elke student mogelijk zijn en niet voorbehouden blijven aan diegenen waarvan de ouders een dikke portemonnee hebben."

Jongeren blijven langer thuiswonen
Jongeren blijven langer thuiswonen (Foto: ANP)

VN-Veiligheidsraad: aanslag Istanbul barbaars

De VN-Veiligheidsraad heeft de aanslag op nachtclub Reina in het Turkse Istanbul sterk veroordeeld en spreekt van een "afschuwelijke en barbaarse daad". De VN-Veiligheidsraad zei verder dat "geen enkele terroristische of criminele daad te rechtvaardigen is, ongeacht de motivatie."

Bij de aanslag tijdens oud en nieuw kwamen tenminste 39 mensen om en raakten 65 mensen gewond, van wie 4 zwaargewond.

Vier van de 39 omgekomen slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. De slachtoffers zijn 25 mannen en veertien vrouwen. Van de geïdentificeerden waren er elf Turks en 24 buitenlands.

De dader of daders zijn nog steeds op de vlucht. De aanslag is ook nog niet opgeëist.

VN-Veiligheidsraad: aanslag Istanbul barbaars
VN-Veiligheidsraad: aanslag Istanbul barbaars (Foto: ANP)

Eerste metro test zelfstandig Noord-Zuidlijn

Voor het eerst rijdt er maandag een nieuwe metro op eigen kracht over de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De metrolijn moet in 2018 klaar zijn en wordt de komende zeven maanden uitgebreid getest.

De zogenoemde M5-metro vertrekt vanaf station Zuid en gaat dan de tunnel in bij de RAI. Eerder werd ook al getest op het noordelijke deel van de lijn, maar toen moest de metro nog in twee delen door de tunnel worden getrokken. De stations zijn nu zo ver afgebouwd dat de metro's zelfstandig testritten kunnen doen op de hele Noord-Zuidlijn.

De metro gaat eerst stapvoets, waarop de snelheid steeds verder wordt opgevoerd. Uiteindelijk rijden er in de testfase, die ongeveer 33 weken duurt, meerdere stellen in hoge snelheid over het traject.

Als deze periode achter de rug is, wordt onder meer gekeken of de communicatie tussen alle verschillende systemen goed werkt en of de metrolijn comfortabel genoeg is voor de toekomstige reiziger.

Eerste metro test zelfstandig Noord-Zuidlijn
Eerste metro test zelfstandig Noord-Zuidlijn (Foto: ANP)

Twitter van vriend George Michael gehackt

Het Twitteraccount van Fadi Fawaz, de vriend van de overleden zanger George Michael, is gehackt. Dat bevestigt Fawaz aan het Britse dagblad The Daily Mirror.

Vanaf de account van Fawaz werden op nieuwjaarsdag twitterberichten verstuurd met onthullingen. Zo stond er dat George Michael al lange tijd een doodswens had en zelfmoord zou hebben gepleegd. De berichten werden kort na publicatie verwijderd.

"Ik heb die berichten niet verstuurd", benadrukt Fawaz die ook bevestigt dat zijn Twitteraccount om veiligheidsredenen is verwijderd. "Ik ben geschokt over het hele gebeuren op Twitter", aldus Fawaz. "Het is eerlijk gezegd best eng. Ik heb die twitterberichten niet verstuurd, ik werd wakker met het nieuws over de publicatie ervan. Ik ga me hier nu geen zorgen om maken", vervolgt Fawaz.

Doodsoorzaak
Het is nog steeds niet duidelijk waar de 53-jarige Engelse popster George Michael aan is overleden. Het eerste onderzoek naar de doodsoorzaak heeft nog niets opgeleverd en er moet daarom meer worden onderzocht, meldde de Engelse politie vrijdag.

De partner van Michael heeft ook nog geen idee waar de zanger aan is overleden. "Alles wat we kunnen doen is wachten op de resultaten en dan is alles duidelijk", vertelt Fawaz.

Het eindresultaat van het onderzoek zal waarschijnlijk nog weken op zich laten wachten. George Michael overleed op 25 december in zijn woning in Goring-on-Thames, ten westen van Londen. De zanger zou hartproblemen hebben gehad.

Twitter van vriend George Michael gehackt
Twitter van vriend George Michael gehackt (Foto: BuzzE)

'Optreden Mariah Carey gesaboteerd'

Het team van Mariah Carey beweert dat het liveoptreden van de zangeres tijdens de jaarwisseling op Times Square in New York, opzettelijk is gesaboteerd door televisiezender ABC om de kijkcijfers op te krikken. Dat melden bronnen rond de zangeres aan TMZ.

Volgens het team van Carey beklaagde de zangeres zich herhaaldelijk over het feit dat haar oortjes niet goed werkten. Dit is volgens de producers van de diva ook te zien wanneer Carey een interview geeft aan presentator Ryan Seacrest. "Ik kan je niet goed horen", zegt Carey terwijl ze naar haar oortje grijpt.

Na het interview stapten medewerkers van Carey op de technici af en vertelden dat de oortjes van de zangers niet goed werkten. De technici verzekerden het team van Carey dat de oortjes tijdens het optreden op een andere frequentie werken en Carey zich geen zorgen hoefde te maken.

Het liveoptreden liep volledig in de soep. De diva stopte prompt met zingen en was zichtbaar gefrustreerd. Later op Twitter leek ze het incident te relativeren en twitterde 'shit happens'. Later voegde ze eraan toe: "Dat we vaker het nieuws mogen halen in 2017".

Divagedrag
ABC ontkent dat er sprake was van opzet en noemt de beschuldiging mesjogge. De zangeres zou divagedrag hebben vertoond door een uur voor het optreden niet mee te werken aan een soundcheck. Ook zegt de zender dat er liefst acht versterkers op en rond het podium stonden en dat Carey de muziek van de band prima had kunnen horen om mee te kunnen zingen.

Maar het team van Carey blijft volhouden dat er sprake was van opzet. "Ze wilden Mariah-drama live op televisie. Dit is sabotage", aldus een ingewijde uit het team van Carey.

'Optreden Mariah Carey gesaboteerd'
'Optreden Mariah Carey gesaboteerd' (Foto: BuzzE)

Politietweets over Van der Steur verwijderd

De politie heeft zondag tweets verwijderd, waarin een teamchef zich kritisch uitliet over minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Dit bevestigde een woordvoerder van de politie in Den Haag naar aanleiding van berichtgeving door Omroep West.

De teamchef van politieteam Segbroek in Den Haag had op Twitter geërgerd gereageerd op woorden van Van der Steur. Die had via Twitter zijn waardering uitgesproken over de inzet van de hulpdiensten tijdens oud en nieuw. Diverse agenten, brandweerlieden en andere hulpverleners zijn tijdens de jaarwisseling tijdens hun werk belaagd.

"Soms past het U meer om te zwijgen. Dat is Nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun", twitterde de teamchef van Team Segbroek.

De woordvoerder van de Haagse politie zei dat de teamchef reageerde na de nachtdienst van oud en nieuw. Daarin had hij te maken met geweld tegen agenten van zijn team. De zegsman van de Haagse politie wees erop dat het contact van individuele agenten met de minister via de politiebonden en de leiding loopt.

Politietweets over Van der Steur verwijderd
Politietweets over Van der Steur verwijderd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Goedemorgen!

Gisteren was het best nog een aardige dag. Het was fris, het was bewolkt maar overdag was het in het overgrote deel van het land droog. Pas tegen de avond trok er een regenfront via het noordwesten naar het zuidoosten waardoor het zeker in het zuiden plaatselijk verraderlijk glad kon worden.

Vannacht viel er hier en daar nog natte sneeuw of regen. Elders waren er naast wolkenvelden ook brede opklaringen en was het droog.

Vandaag klaart het lekker op, plaatselijk kan het nog steeds glad zijn. Vanmiddag neemt de bewolking helaas weer toe. In de kustprovincies kan er een bui vallen en 's avonds trekken er meer buien vanuit het noorden ons land binnen. De maximumtemperatuur komt uit op 3 graden in Limburg tot 6 graden aan zee. De wind komt uit het noordwesten en is matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer uiteraard wat sterker, 5 tot 6 Bft.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1
 Luuntje maakte deze foto in Limburg (Foto: Luuntje)
Luuntje maakte deze foto in Limburg (Foto: Luuntje)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1839 Louis Daguerre neemt de eerste foto van de maan.
1935 Bruno Hauptmann, die ervan verdacht wordt de 2-jarige zoon van luchtvaartpionier Charles Lindbergh te hebben gekidnapt en vermoord, staat terecht. Later wordt hij schuldig bevonden en geëxecuteerd.
1965 Eerste uitzending van de Veronica Top 40.
1981 De Britse politie arresteert de Yorkshire Ripper.
1985 De musical Annie wordt voor de 2377e en laatste keer opgevoerd op Broadway.

Voetbalclubje kent geen schaamte en schooit voor moordenaar

De eerdere bedelactie, door moslims en moskeeën op touw gezet, om de schadevergoeding voor de Marokkaanse moordenaar van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen te betalen, bracht kennelijk niet genoeg op. Hierop besloot de thuisclub van de moordenaar om een benefiet te organiseren om ook een deel van de 60K  bijeen te krijgen.

Het idee is afkomstig van de broer van de moordenaar. Deze is toevallig ook bestuurslid van de killerclub. Woordvoerster Hanna van Putten organiseert het geheel. Hanna is het ook niet eens met de uitspraak van de rechters die D., zelfs in hoger beroep, schuldig achten. "Of hij het nu wel of niet gedaan heeft. Wij willen zijn gezin graag helpen. Zijn schuld is volgens ons in ieder geval nooit bewezen." orakelt de deugmevrouw van Nieuw-West. Tevens zegt Hanna de broer in het bestuur niet te kennen. "De familie van de man kennen we niet."

Als D. de 60K half januari niet heeft betaald volgt er beslaglegging en moet hij alsnog voor een jaar het gevang in. Het schooien door de familie van D. veroorzaakte op het eind van 2016 al de nodige ophef, deze ophef lijkt in begin 2017 alleen maar groter te worden.

Het is de bedoeling dat het benefiet, bij voldoende aanmelding, op 7 en 8 januari plaatsvindt. De kosten voor meedoen bedragen voor senioren 70 en voor jeugd 50 euro. Tevens gaan de kantineopbrengsten naar de moordenaar van de scheidsrechter.

Trump: Gebruik geen computer voor gevoelige zaken

Donald Trump geeft een advies over hoe je het beste niet gehackt kan worden: "Het maakt mij niets uit wat ze zeggen. Geen enkele computer is veilig. Ik heb een jongen van 10 jaar die alles kan doen met een computer. Als je iets hebt waarvan je wilt dat het niet wordt gedetecteerd, schrijf het op en stuur het op met een koerier." Daarmee reageert Trump op de oorlogzuchtige retoriek van Barack Obama tegen Vladimir Poetin en het uitzetten van Russische diplomaten.

Tevens wijst Trump op een van de grootste internationale flaters van de VS met de vermeende massavernietigingswapens (WMD) in Irak. Toen handelde de VS ook vanuit overtuiging in plaats van feitelijk bewijs. Dit bleek later een grote misvatting, er werden geen WMD's in Irak gevonden. "Ik wil dat ze er zeker van zijn, want het is een behoorlijk ernstige aantijging. En als je kijkt naar de massavernietigingswapens was dat een ramp. Ze zaten fout."

Tevens vertelde de aankomende president dat hij van zaken weet die anderen niet weten. Poetin reageerde eerder al dat hij de reactie van Trump zou afwachten op het oorlogsgetrommel van Obama. Rusland zet in afwachting voorlopig geen Amerikaanse diplomaten uit.

Le Dakar 2017 - FOK!sport rallygids

Het is weer een nieuw jaar. De vuurwerkrestanten worden opgeruimd, de champagne verdwijnt weer in de opslag en langzaam maar zeker begint het gewone leven weer. Behalve uiteraard voor de vele rallyfans, want op maandag 2 januari begint de zwaarste rally ter wereld: de Dakar Rally. De rally gaat van start in Asunción in Paraguay en zal na een tocht door Bolivia en Argentinië net als vorig jaar finishen in Buenos Aires. FOK!sport heeft alle informatie bij elkaar gezet, zodat je een mooie gids hebt met alle Nederlanders, alle stages en een actueel overzicht van de huidige stand. Tijdens, voor, en na elke etappe kun je meepraten in dit forumtopic en eventuele suggesties of aanvullingen voor onze toernooigids kun je uiteraard hieronder kwijt.

Van Gerwen: "Beter spelen dan dit wordt heel moeilijk"

Darter Michael van Gerwen mag zich op gaan maken voor de WK-finale van maandagavond. De Nederlandse nummer één van de wereld versloeg landgenoot Raymond van Barneveld en staat maandag tegenover Gary Anderson, tweevoudig wereldkampioen en de man die Van Gerwen in 2015 uit de finale wist te houden. Voor de Nederlander wordt het na de verloren finale van 2013 en de gewonnen eindstrijd van 2014 de derde WK-finale.

"Dit was goed, dit was heel erg goed", sprak Van Gerwen na zijn partij tegen Van Barneveld voor de camera's van RTL 7. "Raymond liet me zo goed spelen en dat moest ook wel. Ik had geen keus, want anders had ik met 2-0 of 3-0 achter gestaan en dat mag niet gebeuren. Die 114-finish van mij in de tweede set was wel heel vies", lachte Mighty Mike.

"Ik weet dat Raymond heel goed kan spelen, maar ook dat hij dat niveau in zo'n lange wedstrijd niet vol zou kunnen houden. Daar bleef ik in geloven en ondertussen bleef ik zelf druk zetten. Alles ging lekker eigenlijk, ik ben heel erg blij", klonk het tevreden. 

De wedstrijd was van ongekend niveau - de beste WK-wedstrijd ooit - en Van Gerwen verpletterde Phil Taylor's vijftien jaar oude record van het hoogste gemiddelde ooit op het WK. "Beter dan dit wordt heel erg moeilijk. Ik denk dat ze op RTL nog nooit zo'n topwedstrijd tussen twee Nederlanders hebben gezien en dat gaan ze ook nooit meer zien", lachte de Nederlander. "Zo'n wedstrijd winnen en dan in de halve finale van het WK...ik ben heel blij en trots en kan hier goed mee verder bouwen naar de finale."

Van Barneveld: "Niet goed genoeg meer, Michael was briljant"

Raymond van Barneveld zat er flink doorheen na zijn verloren halve finale op het WK darts van de PDC. Voor de vierde keer in vijf jaar stond Barney in de halve eindstrijd, maar Michael van Gerwen zorgde ervoor dat het ook voor de vierde keer het eindstation werd voor de Hagenaar: 6-2.

"Ik won die eerste set, maar hij kwam fantastisch terug. Ik vroeg me nog af wanneer hij op zou komen dagen, maar dat deed hij na die eerste set wel..", sprak Van Barneveld met gevoel voor understatement. "Die 114-finish van hem in de tweede set was fantastisch, terwijl ik op dubbel 12 stond. Dat ik daarna dubbel 20 mis was dodelijk, want hij bleef zo ongelooflijk goed spelen", aldus Barney.

Van Barneveld gooide het op twee na hoogste gemiddelde ooit op een WK - het op drie na hoogste als je dat van Van Gerwen van zondag mee telt - maar verloor toch. "Verliezen met een gemiddelde van 109...als je verliest heb je niks. Een andere trofee is er niet, het WK is alles voor mij en nu moet ik weer een jaar wachten. Michael speelde echt briljant, zoals hij het hele jaar al doet."

"Ik wens hem het allerbeste voor de finale en hoop dat hij wint, ook voor het darten in Nederland. Zelf ben ik echt kapot. Ik had mijn kleinzoon beloofd dat ik de trofee mee naar huis zou nemen voor hem", aldus een emotionele Van Barneveld, die duidelijk liet blijken dat het lang weg zijn van zijn familie hem veel deed. "Ik ben gewoon niet goed genoeg meer denk ik", besloot hij met een, gezien zijn getoonde niveau, ietwat overdreven uitspraak. 

Anderson: "Berg je maar als mijn dubbels goed lopen"

Darter Gary Anderson plaatste zich zondag voor de finale van het wereldkampioenschap darts. De Schot versloeg landgenoot Peter Wright met 6-3 en kan voor de derde keer op rij de wereldtitel veroveren. Na afloop was hij uiteraard tevreden.

"Niet slecht voor een oude man, dacht ik zo", aldus Anderson. "Ik heb dit toernooi nu twee keer gewonnen...één keer was al een droom, twee keer is echt waanzinnig. Dit keer was ik al blij toen ik de eerste ronde overleefde", zei de Schot, die het hele toernooi al zeer grote indruk maakt met zijn hoge gemiddeldes en sterke finishes. 

"Met de scores zat het vandaag ook weer goed, ik scoorde bijna elke leg wel beter dan Peter, maar de finishes waren bedroevend", vertelde Anderson, die op een dikke 35% als finishpercentage eindigde. "Wees blij dat ik dat niet wat opgekrikt heb...berg je maar als ik de dubbels ook weer echt goed ga gooien", lachte The Flying Scotsman. 

Anderson schoot uit de startblokken, maar zag Wright weer terugkomen tot 3-3. "Dat hij terug kwam gaf me wel een impuls, ik ben er trots op dat ik die aanval af kon slaan. Bij vlagen ging het prima, soms was het matig, maar al met al ben ik tevreden." De wereldkampioen was zelfs even niet helemaal op de hoogte van de regels: "Ik dacht dat we tot vijf sets moesten, was even vergeten dat het tot zes gewonnen sets ging. Daar baalde ik wel stevig van, want ik had inmiddels al in bed moeten liggen, ik ben een oude man", knipoogde hij.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.