FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 december 2016

GRID tijdelijk gratis

De racegame Race Driver: GRID is tot zaterdag gratis te halen bij Humble Bundle. GRID heeft indertijd meerdere prijzen gewonnen, inclusief een BAFTA. Lees hier onze review van GRID. Door de populariteit van de actie is de site van Humble Bundle af en toe overbelast.

De site Humble Bundle is vooral bekend van bundels games die je voor een habbekrats kunt kopen. Een gedeelte van het geld gaat naar een goed doel, maar je mag zelf bepalen hoeveel. Af en toe zijn er dus acties met gratis games, zoals deze.

Clown Milko blij met vernieuwing circus Renz

Clown Milko is blij dat hij weer midden in de piste staat van het vernieuwde kerstcircus Herman Renz. "Dit is de plaats waar ik hoor. Ik ben een blij mens", zegt Milko Steyvers, het gezicht van Circus Herman Renz. "Ik ben weer bezig met de dingen waar ik goed in ben, clown spelen in het circus, een blijer mens kun je mij niet maken", zegt Milko voor aanvang van de reeks voorstellingen Revival, waarmee het circus tot en met 28 december in Haarlem te zien is. Het is voor de 25e keer dat het circus in december Haarlem aandoet.

Het is ruim een jaar na het faillissement. De Duursma Groep, die gespecialiseerd is in evenementen, heeft de bedrijfsvoering van het circus overgenomen. Milko: "De familie Duursma kwam in de zomer naar de voorstelling kijken, moeder met de twee dochters. Ik heb ze een rondleiding gegeven en een leuk gesprek met ze gevoerd. De dochter zag in het nieuws dat Circus Herman Renz failliet ging en dat ik daar heel veel moeite mee had. Toen is ze naar haar vader gegaan met de vraag 'papa, ik wil dat jij die meneer helpt'. Zo is het balletje gaan rollen."

Milko Steyvers, de voormalige directeur en clown, gaat ook weer optreden. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de show, die niet meer te vergelijken is met vroeger. "Ik heb een nieuwe collega, dat is clown Mischa. Hij wil dolgraag met me werken, mits we nieuwe dingen gaan doen. We gaan dus compleet nieuwe clownerie brengen. Die uitdaging neem ik aan. Morgen heb ik dus eigenlijk een dubbele première. Mensen gaan dingen zien die ze nooit eerder van clown Milko gezien hebben."

Tournee
Het circus maakt plannen voor volgend jaar. In de zomer zijn er optredens in een kleinere tent bij al bestaande evenementen. Milko: "We gaan volgend jaar in 2017 vanaf september tot aan 8 januari 2018 een tournee maken met de grote tent. In de maanden april, mei en juni gaan we een tournee maken langs grote vakantie- en recreatieparken met een kleiner groepje artiesten en een voorstelling van ruim een uur."

Milko: "We noemen het Circus Herman Renz 2.0. Het is veel extremer geworden. De roofdieren zijn eruit, de olifanten zijn weg, maar we hebben wel dingen gevonden die het publiek boeiend vindt. We hebben vijf stuntmensen uit Brazilië die een act doen in een grote kogel waarin ze met vijf motoren rondrijden. Vroeger hadden we één jongleur, nu hebben we er zes. Vroeger werd er met vier balletjes gejongleerd, tegenwoordig met dertig. We zoeken het extreme op, zodat mensen zeggen: 'wauw, ik heb nu iets gezien bij Circus Renz, dat heb ik nog nooit gezien'."

Clown Milko blij met vernieuwing circus Renz
Clown Milko blij met vernieuwing circus Renz (Foto: BuzzE)

Barclays voor rechter wegens rommelhypotheken

De Britse bank Barclays is in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens misleiding van investeerders aan wie schuldpapier is verkocht met rommelhypotheken als onderpand. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten waarin persbureau Bloomberg inzage heeft gehad.

De wijdverbreide verkoop van obligaties op basis van te makkelijk verstrekte, Amerikaanse hypotheken, was een van de belangrijkste oorzaken van de kredietcrisis. Die stak in 2007 in de Verenigde Staten de kop op en sloeg het jaar daarop over naar Europa en de rest van de wereld.

Barclays verkocht Amerikaanse klanten schuldpapier op basis van hypotheken met een totale waarde van 31 miljard dollar. Van die leningen bleek ruim de helft niet te kunnen worden afbetaald. Daardoor verloren de effecten hun waarde en gingen de kopers voor vele miljarden dollars het schip in, aldus de Amerikaanse justitie.

Barclays voor rechter wegens rommelhypotheken
Barclays voor rechter wegens rommelhypotheken (Foto: ANP)

NAC Breda ontslaat trainer Dijkhuizen

NAC Breda heeft trainer Marinus Dijkhuizen met onmiddelijke ingang ontslagen. Als reden wordt opgegeven dat de samenwerking tussen de overwegend jonge spelersgroep en de coach "niet optimaal verloopt".

NAC staat teleurstellend achtste in de Jupiler League met tien punten achterstand op koploper VVV-Venlo. Vorig seizoen was Dijkhuizen met NAC nog dicht bij promotie, in de laatste ronde van de play-offs was Willem II echter te sterk.

Technisch directeur Hans Smulders licht het ontslag toe: "Toen Marinus vorig seizoen werd aangesteld als hoofdtrainer van NAC, was hij voor ons de juiste persoon op de juiste plek. Zijn aanpak sloot goed aan op wat de ervaren, maar lastige, selectie van vorig seizoen nodig had. Afgelopen zomer hebben wij ervoor gekozen om de selectie volledig te vernieuwen en voornamelijk jonge, ambitieuze spelers aan te trekken. Wij zijn tot het inzicht gekomen dat deze combinatie in het huidige seizoen niet optimaal verloopt. Dat zegt overigens niets over de kwaliteiten van de trainer Marinus Dijkhuizen of over zijn aanstelling van vorig seizoen."

Dijkhuizen was eerder wel succesvol bij Excelsior. Met die promoveerde hij in 2014 en het seizoen daarop handhaafde hij zich knap. Daarna vertrok hij naar het Engelse Brentford maar werd daar al na een paar maanden ontslagen.

World Cup-finale schaatsen niet in Chelyabinsk door dopingrapport

De World Cup-finale in het schaatsen gaat dit seizoen toch niet gehouden worden in het Russische Chelyabinsk. De internationale schaatsbond ISU heeft donderdag bekendgemaakt het evenement buiten Rusland te gaan houden.

De wedstrijden in Chelyabinsk zouden van 10 tot en met 12 maart gehouden worden. Volgens de ISU zou de focus daar echter niet op de sport, maar op de beschuldigingen rond het grote Russische staatsdopingschandaal liggen. 

Waar de laatste grote wedstrijden van het seizoen wél gehouden gaan worden is nog niet bekend. De ISU verwacht dat binnen afzienbare tijd naar buiten te kunnen brengen. 

Winnaar Expeditie Robinson bekend

RTL XL heeft behoorlijk geblunderd door de video met daarin de ontknoping voortijdig online te zetten. Hierdoor is de winnaar dus al bekend. Inmiddels is het filmpje weer offline gehaald, maar stiekem weten wij de uitslag dus al. Aangezien we niet al te flauw willen doen, vind je een screenshot van het ontknopingsfilmpje onder deze link!

Over een kleine tien minuten zullen we de winnaar officieel bekend maken  

Update 22.40 uur: 
Het duurde iets langer voor de uitslag officieel bekend werd. Maar hier komt hij dan! 

Boerin Bertie Steur is de winnaar van Expeditie Robinson 2016. In een spannende finaleproef toonde zij zich de beste Robinson. Ze versloeg rapper Dio en voormalig wielrenner Thomas Dekker in de laatste aflevering van het RTL5-programma. De uitzending werd afgelopen maandag al opgenomen in Amsterdam.

De lange finaleproef bestond uit zes onderdelen. De kandidaat die als laatste het lastige derde onderdeel voltooide, viel af. Dat was Thomas Dekker. Dio lag daarvoor lange tijd op kop, maar na de derde opdracht pakte Bertie de leiding in de finale. Bij de afsluitende opdracht raakte ze als eerste de drie doelwitten bij het kokosnoot schieten.

"Dit voelt te gek natuurlijk", zei een enthousiaste Bertie na het zien van de ontknoping. "Ik heb mijn eigen ding gedaan. Het is ongelofelijk dat ik zo ver ben gekomen. Ik had het nooit verzonnen dat ik het zou redden." De boerin werd als eerste deelnemer weggestemd, maar wist te overleven op afvallerseiland en knokte zich zo naar de winst. 

Kamer: toom buitenlandse sponsors partijen in

De Tweede Kamer wil buitenlandse geldstromen naar politieke partijen en campagnes indammen. De Kamer vroeg het kabinet donderdag met voorstellen daartoe te komen.

Kamerlid Selcuk Öztürk, een van de voormannen van de nieuwe beweging DENK, pleitte al eerder voor een verbod. Hij richtte daarbij zijn pijlen vooral op de PVV, die volgens hem dient als 'lange arm' van Amerikaanse sponsors. Dat verbod sneuvelde echter omdat onder andere het CDA het te rigoureus vond.

Het CDA kwam daarop zelf met een voorstel. Kamerlid Mustafa Amhaouch wees het kabinet er, met steun van de Kamer, op dat de Raad van Europa in 2003 al regels voor buitenlandse financiering van politieke partijen heeft aanbevolen. Onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben buitenlandse geldschieters inmiddels voorwaarden gesteld, stelt hij. Amhaouch vroeg nadrukkelijk ook aandacht voor buitenlandse sponsors van referendumcampagnes.

Kamer: toom buitenlandse sponsors partijen in
Kamer: toom buitenlandse sponsors partijen in (Foto: ANP)

Kamp en Constantijn op handelsmissie naar VS

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en prins Constantijn gaan begin januari op handelsmissie naar de westkust van de Verenigde Staten. De twee worden op hun reis van 5 tot 10 januari vergezeld door vertegenwoordigers van meer dan honderd Nederlandse bedrijven, start-ups en kennisinstellingen.

Het bezoek aan de VS staat in het teken van high-techindustrie. De groep begint met een bezoek aan de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, de grootste elektronicabeurs ter wereld. Op de beursvloer is dit jaar voor het eerst een hoek ingericht waar een dertigtal Nederlandse start-ups zich hebben verzameld. Na het bezoek aan Las Vegas reist de handelsmissie door naar San Francisco en Silicon Valley, het mekka van technologiebedrijven in de kuststad.

Kamp brengt ook nog een bezoek aan een circuit in Monterey, waar de Nederlandse zonneauto Stella, van de Technische Universiteit Eindhoven, gaat proberen een nieuw snelheidsrecord te vestigen.

Kamp en Constantijn op handelsmissie naar VS
Kamp en Constantijn op handelsmissie naar VS (Foto: ANP)

Top 2000 maakt kans op Gouden RadioRing

De Top 2000 maakt dit jaar kans op een Gouden RadioRing. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een radio-evenement meedingt naar deze publieksprijs voor het beste radioprogramma. Eerder deze week werden Gerard Ekdom en Bert Haandrikman al genomineerd. Daarmee heeft NPO Radio 2 alle drie nominaties op zak.

De elf presentatoren van de Top 2000 werden donderdagavond verrast met het nieuws tijdens een overleg met Jurre Bosman, directeur Radio bij de NPO. Naar de Top 2000 kijken en luisteren elk jaar ongeveer tien miljoen mensen. De achttiende editie van de Top 2000 op NPO Radio 2 begint op eerste kerstdag om 9.00 uur. De lijst begint met nieuwkomer Politik van Coldplay en eindigt weer met Bohemian Rhapsody van Queen.

Voor het eerst in zijn achttienjarig bestaan wordt de Top 2000 mede gepresenteerd door vrouwelijke dj's. Evelien de Bruijn en Marisa Heutink maken deel uit van het NPO Radio 2-team dat tussen kerst en oudejaarsavond de tweeduizend favoriete nummers van de luisteraars aankondigt. Ook Ruud de Wild is voor het eerst betrokken bij de populaire radio-uitzending.

De Gouden RadioRing wordt uitgereikt tijdens de elfde editie van het RadioGala, dat op donderdag 19 januari plaatsvindt. Dan worden ook de Zilveren Radiosterren en de Marconi Awards uitgereikt. Vorig jaar ging de publieksprijs naar Blessings van Tim Hendriks op Groot Nieuws Radio.

Top 2000 maakt kans op Gouden RadioRing
Top 2000 maakt kans op Gouden RadioRing (Foto: BuzzE)

Aanslag Berlijn op beelden autocamera

Voor het eerst zijn beelden opgedoken van de aanslag in Berlijn. Een zogeheten dashcam, een camera die in een auto is gemonteerd, heeft het moment vastgelegd waarop de vrachtwagen maandagavond met hoge snelheid inreed op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz.

De krant Bild zette de video donderdag online. Terwijl de auto met de camera voor een kruispunt op een rood stoplicht wacht, komt vanaf de linkerkant ineens de truck voorbijrazen, recht op de verlichte kerstmarkt af. Enkele seconden later vluchten mensen weg van de markt.

Op de beelden is het moment dat de wagen de mensenmenigte raakt niet vastgelegd.

Aanslag Berlijn op beelden autocamera
Aanslag Berlijn op beelden autocamera (Foto: ANP)

'Laat professionals vuurwerk afsteken'

Verzekeraar Achmea zou graag zien dat vuurwerk in het vervolg alleen nog wordt afgestoken door professionals in plaats van door consumenten. De grootste verzekeraar van ons land heeft zich aangesloten bij het zogenoemde Vuurwerkmanifest, een online initiatief voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea zegt op de website dat de verzekeraar is gevraagd het initiatief te steunen. En we doen dat graag, zegt hij. "Bij elke jaarwisseling worden klanten van ons getroffen door vuurwerk. Zwaar beschadigde auto's, afgebrande huizen en bedrijfspanden, kinderen en volwassenen met letsel aan handen, benen en ogen. Met alle trieste gevolgen van dien." Hij zegt dat zijn organisatie schade en persoonlijk leed liever voorkomt.

Het manifest werd in 2014 geïntroduceerd door negen organisaties. Half december vorig jaar ging het manifest online en kreeg het de steun van honderden organisaties en duizenden particulieren.

Schade en letsel
De ondersteuners vinden dat de huidige manier van oud en nieuw vieren niet in verhouding staat tot de schade en het letsel die worden aangericht en pleiten bij het kabinet voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Onder meer het Nederlands Oogheelkundig Genootschap, een groot aantal huisartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de stichting DCN Geleidehonden steunen het manifest. Evenals politieke partijen als GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50PLUS.

'Laat professionals vuurwerk afsteken' (Foto: ANP)
'Laat professionals vuurwerk afsteken' (Foto: ANP)

Muzikant uit orkest Andrť Rieu overleden

Een trombonist uit het Johann Strauss Orkest van André Rieu is overleden nadat hij zaterdag tijdens een tournee in Groot-Brittannië was getroffen door een hartstilstand. De orkestleider heeft dat donderdagavond bevestigd. De overige concerten die in Groot-Brittannië zouden worden gegeven, waren al afgelast.

De 47-jarige Ruud Merx stierf in een ziekenhuis in Maastricht. Naast muzikant in het orkest van Rieu was hij componist en arrangeur voor fanfares.

Muzikant uit orkest André Rieu overleden
Muzikant uit orkest André Rieu overleden (Foto: BuzzE)

WK Darts: Max Hopp stuurt Van der Voort naar huis

Vincent van de Voort heeft de kerst niet gehaald op het wereldkampioenschap darts van de PDC. De als twintigste geplaatste Nederlander verloor van Max Hopp. De Duitser was met 3-1 te sterk. 

Ondanks dat Van der Voort wat moeite heeft om zijn dubbels te vinden won hij wel de eerste set met 3-1. De tweede set ging echter met 3-0 naar Hopp. In set drie kreeg de Nederlander diverse kansen om legs te pakken, maar het was Hopp die voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam. Fast Vinny kon vervolgens zijn eigen leg nog wel houden, maar kon Hopp niet meer van een nieuwe setwinst afhouden en kwam 2-1 achter. 

Van der Voort kwam met een break in de vierde set wel op 1-0. De break vasthouden lukte echter niet. Hopp kwam via een 102-finish weer in de set langszij. In het slot van de partij kon de darter uit Purmerend weinig potten meer breken. Hopp plaatste zich voor de na 2015 voor de tweede keer voor de tweede ronde. 

Teller Serious Request op dik 3 miljoen euro

De 3FM-actie Serious Request heeft tot donderdagavond rond 20.20 uur in totaal 3.073.610 euro opgebracht. Een groot deel van het geld dat tot nu toe is opgehaald, is het gevolg van een nagellak-actie van het ongeneeslijk zieke jongetje Tijn. Zijn initiatief had op dat moment al ruim acht ton opgeleverd. Het doel van Tijn en z'n vader was aanvankelijk om 100 euro om op te halen.

Ook veel bekende Nederlanders lieten hun nagels lakken voor de actie. Zo liepen politici als Geert Wilders (PVV), Bert Koenders (minister Buitenlandse Zaken), Jesse Klaver (GroenLinks), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Tunahan Kuzu (DENK) en Kees Verhoeven (D66) met gelakte nagels in Den Haag.

De zesjarige Tijn heeft hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks bij vijftien tot twintig kinderen in Nederland wordt vastgesteld. Genezing is uitgesloten.

Lak-aan
Tijn meldde zich woensdag met zijn actie 'Lak-aan' bij het Glazen Huis in Breda en inmiddels is heel Nederland aan het nagels lakken geslagen. Donderdag kwam Tijn opnieuw naar het Glazen Huis en kreeg de ambtsketen omgehangen van burgemeester Paul Depla van Breda. Die benoemde hem voor een dag tot baas van de stad. Lees hier ons liveblog over Tijn! 

3FM Serious Request begon zondagavond toen de dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren zich lieten opsluiten in het Glazen Huis. Het is de eerste keer dat niet drie maar twee dj's zes dagen lang non-stop radio en tv maken zonder te eten. Vorig jaar stond de teller na vier dagen op 4.592.880 euro.

Stille ramp
De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit keer koos de radiozender voor kinderen die sterven aan longontsteking. Dat zijn er jaarlijks zo'n 900.000.

Op 24 december 2015, toen de 3FM-dj's na een week vasten uit het Glazen Huis in Heerlen kwamen, werd een opbrengst van 7,5 miljoen bekendgemaakt. Uiteindelijk bleek, nadat alle donaties waren geteld, in totaal ruim 8,4 miljoen euro bijeengebracht. Zaterdag wordt het eindbedrag van dit jaar bekend.

Teller Serious Request op dik 3 miljoen euro
Teller Serious Request op dik 3 miljoen euro (Foto: ANP)

Pand Almelo ontruimd om onbekende stof

De politie heeft donderdagmiddag een deel van een gebouw in Almelo ontruimd nadat iemand met een onbekende stof had gespoten. In het pand aan de Haven Noordzijde is onder meer een psychiatrische instelling gevestigd. De verdachte is nog voortvluchtig. Politie, brandweer en ambulances zijn met groot materieel uitgerukt.

Het is nog niet bekend om wat voor stof het gaat. Ook is de precieze toedracht van het voorval, dat rond 15.00 uur plaatsvond, nog niet bekend. Drie mensen zijn behandeld in een ambulance omdat zij in aanraking zijn gekomen met de onbekende stof.

Pand Almelo ontruimd om onbekende stof
Pand Almelo ontruimd om onbekende stof (Foto: ANP)

Uber laat daklozen wijken voor robotauto

Een beveiligingsbedrijf dat werkt voor Uber in San Francisco heeft in opdracht van het technologiebedrijf een tentenkamp ontruimd, dat was ingericht in de buurt van de garage voor zelfrijdende auto's van Uber in de Amerikaanse stad. In de ongeveer twaalf tenten die onder een viaduct stonden, woonden zo'n dertig dak- en thuislozen.

Volgens CNET heeft Uber nagelaten contact op te nemen met de politie over de ontruiming. Ook de gemeente en een organisatie die zich inzet voor dak- en thuislozen waren niet op de hoogte gebracht. Toch zegt één van de daklozen die in het kamp woonde dat hij nog nooit zo netjes ergens is weggestuurd. De beveiligers waren volgens hem aardig en behulpzaam. Hij kreeg te horen dat hij een week de tijd had om zijn spullen bij elkaar te pakken. "Ze kochten zelfs pizza's voor ons", zegt hij.

In aanloop naar de lancering van de zelfrijdende auto van Uber werden de auto's na de ontruiming van het kamp opgesteld langs de stoep, waar een week eerder nog daklozen sliepen.

Uber laat daklozen wijken voor robotauto
Uber laat daklozen wijken voor robotauto (Foto: BuzzT)

WK Darts: Klaasen veel te sterk voor landgenoot De Graaf

Jelle Klaasen staat in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De halvefinalist van vorig jaar was met 3-1 te sterk voor zijn landgenoot Jeffrey de Graaf. 

Klaasen opende de partij met een twaalfdarter en een 121-finish. Hij kwam vervolgens op 2-0 door 86 uit te gooien. Het was vervolgens de beurt aan De Graaf om in twaalf pijlen, en met een 127-finish, een leg te pakken. Het werd 2-2, waarna Klaasen toch zijn set wist te houden door 66 uit te gooien. 

Één foutje van Klaasen was voldoende voor De Graaf om met 3-0 op gelijke hoogte te komen. De Graaf, die zijn debuut maakte op het PDC WK, kon voorkomen in de wedstrijd, maar wist vier kansen daarop niet te benutten. Klaasen kon toch zijn leg houden om vervolgens met een 100-finish te breaken. De darter uit Schagen brak met een 77-finish direct weer terug en kwam op 2-2. De set leek op een kopie van set één en ook met dezelfde uitkomst. Klaasen kon toch zijn eigen begonnen set houden en kwam op 2-1. 

Klaasen wist in set vier direct een break te plaatsen en daarmee was de partij gedaan. De Graaf won nog een leg, maar kon Klaasen niet meer niet meer van de overwinning afhouden. De als tiende geplaaste Klaasen treft in de tweede ronde Brendan Dolan.  

Statistieken bij Klaasen - De Graaf. (Bron: PDC)
Statistieken bij Klaasen - De Graaf. (Bron: PDC)

Kamer in de bres voor krulstaartje

De Tweede Kamer vindt dat het nu maar eens uit moet zijn met het couperen van varkensstaarten. Nederland moet een voorbeeld nemen aan andere EU-lidstaten die zich wel aan het al jaren geldende coupeerverbod houden, stelt een Kamermeerderheid onder aanvoering van de SP.

Jaarlijks wordt nog altijd de krulstaart van miljoenen biggen zonder verdoving afgeknipt of -gebrand. Dat moet voorkomen dat varkens, die zich in hun stal vaak vervelen en elkaar in de weg zitten, elkaar de staart afbijten. De EU heeft de praktijk al decennia geleden verboden, maar veel Nederlandse varkenshouders gaan ermee door met de uitvlucht dat varkens zich anders aan elkaar vergrijpen. De Kamer vroeg de regering dinsdag het misbruik van die uitzonderingsbepaling een halt toe te roepen.

Varkenshouders moeten de leefomstandigheden van hun dieren zo veranderen dat ze geen aandrang meer voelen om stalgenoten te belagen, vindt SP'er Henk van Gerven.

Kamer in de bres voor krulstaartje
Kamer in de bres voor krulstaartje (Foto: ANP)

Bruma: "We trainen als beesten"

Jeffrey Bruma moest in zijn eerste half jaar bij VfL Wolfsburg enorm wennen aan het niveau. Dat is gelukt en de verdediger is helemaal op zijn plek in Duitsland.

Wolfsburg kent een lastig seizoen in de Bundesliga. De ploeg bezet na zestien wedstrijden de dertiende plek en staat maar drie punten boven de nacompetitiestreep. "We verloren twee keer een wedstrijd in de laatste minuten. Toen zakte de moed bij iedereen in de schoenen", vertelde Bruma in gesprek met de Telegraaf.

"Het vertrouwen was weg, maar gelukkig is het nu grotendeels terug. Als het minder gaat, moet je ook de borst vooruit steken en laten zien dat je karakter hebt. Dat hebben we gedaan." De ploeg was met 1-0 te sterk voor Eintracht Frankfurt en dinsdag werd Borussia Mönchengladbach met 1-2 verslagen.

"De trainers praten veel met me. Ze vinden me een belangrijke schakel in het team. Ik ben een van de jongens die de taak hebben om het team te dragen en te leiden. Ik doe mijn best, maar dat gaat met vallen en opstaan. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om in een buitenlands team je stempel te drukken."

"Eerst moet je laten zien dat je er zelf kunt staan, voordat je anderen ook aanwijzingen kunt geven. Dat heb ik nu wel gedaan, denk ik. Nu kan ik ook proberen de anderen mee te nemen en eraan bij te dragen dat we elke pot scherp zijn en niet één keer in de vier weken."

De 25-voudig international verruilde afgelopen zomer PSV voor Wolfsburg en merkt een groot verschil tussen de Eredivisie en de Bundesliga. "Hier moet je elke week op de toppen van je kunnen presteren. We trainen als beesten. Echt veel harder dan bij PSV. Soms is dat vervelend, maar we hebben er wel profijt van in de wedstrijden. Ik merk dat het harde trainen ook bij mij persoonlijk vruchten afwerpt. Ik ben een stuk fitter geworden."

Bruma staat nog achter zijn transfer, ondanks de mindere resultaten van zijn ploeg. "Dit was voor mij de ideale volgende stap. Natuurlijk zit de club in een mindere fase, maar ik speel veel en ik ga er vanuit dat we de weg omhoog hebben ingeslagen. Uiteindelijk willen we weer daar komen waar we thuishoren en dat is de topzes."

Europa gaat naar de maan

Het is meer dan veertig jaar geleden sinds we de laatste keer onze natuurlijke satelliet bezochten. De ESA (European Space Agency) is echter van plan daar verandering in te brengen. Op de maan zou een permanente basis moeten komen. Jan Wörner, het Duitse opperhoofd van de organisatie, rept zelfs over een 'Moon Village'.

In het 'dorp' komt geen bordje 'slegs Europeanen' te hangen. Naast astronauten zijn kosmonauten, taikonauten en andere 'nauten' van de hele planeet welkom. Geen racisme bij de buren. Het is de bedoeling dat men binnen en buiten de gemeentegrenzen wetenschappelijke experimenten gaat doen, grondstoffen verzamelen, onze eigen planeet van een afstandje bestuderen en er wordt een nieuwe radiotelescoop neergezet die de geheimen van de kosmos moet helpen doorgronden.

Volgens Wörner moeten we 'Moon Village' niet zozeer zien als een losstaand dorpje, maar meer als deel van een groter geheel dat hij 'Space 4.0' noemt. Wörner verwijst hierbij naar de geschiedenis van de verkenning van het heelal. Hij deelt dit op in 4 periodes. 'Space 1.0' is dan het observeren van de sterren en andere hemellichamen zoals men dit voor de industriële revolutie deed. De klassieke astronomie. Daarna begon het tijdperk van de ruimtevaart. Alles tussen de Spoetnik en het Apollo-project omschrijft de baas van de ESA als 'Space 2.0'.

De verwezenlijking van het internationale permanente ruimtestation ISS zou dan 'Space 3.0' zijn. Dit ruimteschip cirkelt al zo'n 16 jaar rond de aarde. Wörner noemt dit het een lichtend voorbeeld van een succesvolle, langdurende en vredige internationale coöperatie, zoals nooit eerder is voorgekomen in de geschiedenis van de mensheid.

Met de maanbasis wil men aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Maar, hoe doe je dat?

De oplossing klinkt simpel: een maanbasis print je gewoon even. Met een 3D-printer. Hiervoor worden inmiddels testen gedaan. Er wordt gekeken of het mogelijk is om de grond van de maan te gebruiken als printmateriaal. Dit onderzoek moet ruimte maken voor geprint gereedschap en mogelijk zelfs onderkomens op onze nabije buur. Een andere mogelijkheid is om woonruimtes op te blazen. Niet zoals de gemiddelde moslimterrorist dit zou doen, maar opblazen zoals je een rubberboot opblaast. Een opblaastent zou bescherming moeten bieden tegen ruimteafval en straling.

De blauwdruk van 'Space 4.0' lag al eerder in ruwe vorm op de tekentafel, alleen was het grote probleem weer eens geld. De Duitsers, die 45 procent van de kosten voor hun rekening nemen, hadden grote moeite de andere landen ervan te overtuigen met de overige 55 procent over de brug te komen. Dat obstakel lijkt nu achter de rug te zijn.

Ook andere landen hebben hun oog laten vallen op de maan. Zowel India als Japan zijn van plan er een paar leuke voertuigjes neer te zetten. Dit zou al voor 2020 moeten gebeuren. China wil ook een paar keer heen en weer, waarbij het de bedoeling is dat ze voor het einde van dit decennium een keertje op de 'donkere kant' hebben gekeken. Europa, Japan, China en Rusland hebben allen het voornemen om opnieuw mensen op de maan te laten wandelen. Hopelijk breken ze geen been.

Vlucht vertraagd door Galaxy Note wi-fi hoax

Een vlucht van Virgin America heeft in San Francisco grote vertraging opgelopen omdat werd gezocht naar een Samsung Galaxy Note 7, meldt BBC. Dat type smartphone mag in de Verenigde Staten niet mee het vliegtuig in omdat er meldingen zijn geweest over Galaxy-telefoons die spontaan in brand vliegen.

Vlak voor vertrek van vlucht 358 naar Boston werd in het vliegtuig een oproep gedaan aan de eigenaar van de smartphone, die zich in eerste instantie niet meldde. De cabine crew besloot het toen maar rigoreuzer aan te pakken en liet de passagiers weten dat alle bagage moest worden doorzocht.

Uiteindelijk meldde de zogenaamde eigenaar van de smartphone zich. Hij biechtte op dat hij niet echt een Galaxy Note bij zich had, maar alleen de naam had gewijzigd van de hotspot waarmee hij online ging. Voor zover bekend heeft Virgin America geen verdere stappen tegen de grappenmaker ondernomen.

Vlucht vertraagd door Galaxy Note wi-fi hoax
Vlucht vertraagd door Galaxy Note wi-fi hoax (Foto: BuzzT)

Ronald de Boer wil met Frank samenwerken: "Pionnendrager, ofzo"

Ronald de Boer hoopt in de toekomst ooit samen op het veld te staan met zijn broer Frank als trainersduo. Frank zit zonder club na zijn ontslag bij Internazionale.

"Het is een droom van me om ooit samen met Frank een club of een landenteam te leiden", vertelde Ronald de Boer tegen Panorama. "Nee, ik heb niet de juiste papieren om zijn assistent te zijn, maar dat kan wel worden opgelost door me formeel een andere functie te geven. Pionnendrager, ofzo. Dat zou mij overigens wel meteen de duurste pionnendrager van het land maken."

"We willen beiden altijd alles winnen en de beste zijn in wat we doen. Ook houden we allebei van gezelligheid en zijn we sociaal. Echte familiemensen. Frank koos voor het trainersvak, ik zou die kant eerst ook op gaan. Tijdens de trainerscursus speelden er vervelende dingen in mijn privéleven, waardoor ik met die opleiding ben gestopt."

"Ik kan dat altijd nog oppakken, maar zoals mijn leven nu is, ben ik helemaal happy. Dit kan ik nog wel jaren volhouden zo. Wie weet sta ik in de toekomst wel weer eens op het veld."

Trump wil nucleair arsenaal sterk uitbreiden

Donald Trump wil als president het Amerikaanse kernwapenarsenaal "flink uitbreiden en versterken". Dat is volgens hem nodig "totdat de wereld bij zinnen komt over kernwapens". Hoe hij dat precies bedoelde, legde hij niet uit. Zoals gebruikelijk kondigde Trump zijn idee eerst aan in een tweet.

Als hij zijn voornemen uitvoert, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren. Trumps voorganger Ronald Reagan stelde in 1982 voor het aantal kernwapens juist gestaag te verminderen. Negen jaar later tekenden de VS en Rusland er voor het eerst een verdrag over, het Strategic Arms Reduction Treaty (START).

Trump wil nucleair arsenaal sterk uitbreiden
Trump wil nucleair arsenaal sterk uitbreiden (Foto: ANP)

SJW's in 1993 al voorspeld door comedyshow

We worden doodgegooid met gemekker van zogenaamde Social Justice Warriors (SJW's) die politiek incorrect gedrag demoniseren, danwel - bij gebrek eraan - nieuwe zaken bedenken die politiek incorrect zijn. Of racistisch zijn. Of seksistisch zijn.

23 jaar geleden was er een comedyserie getiteld 'Kids in the Hall'. In deze serie werden satirische sketches opgevoerd en deze heeft er enkele personages en situaties in zitten die wel héél sterk lijken op wat SJW's tegenwoordig doen, roepen en mekkeren.

Een korte analyse van Rekt Feminist Video's:

In 1993 werden SJW's nog hartelijk uitgelachen. Misschien was dat een betere oplossing dan ze allemaal hun zin maar te geven...

Familie verdachte aanslag Berlijn: meld je

"Als mijn broer dit hoort: ik wil dat hij zich overgeeft. Ook voor onze familie, het zou ons opluchten." Die boodschap had Abdelkader Amri donderdag voor zijn voortvluchtige broer Anis (24), die wordt verdacht van de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt. De Tunesische familie Amri zei tegen journalisten overtuigd te zijn van zijn onschuld.

"Als hij het toch heeft gedaan, is dat een schande voor ons", zei zijn broer. "Als hij heeft gedaan waarvan hij wordt verdacht, dan zal hij worden gestraft. Maar hij is vast onschuldig. Ik weet waarom hij thuis is weggegaan, dat was om economische redenen. Hij wilde werken, de familie helpen." Zus Najwa begrijpt er ook niets van. "Anis was niet religieus. Hij dronk, vierde feest, luisterde naar popmuziek."

Anderzijds erkenden Amri's broers dat hij erg is veranderd. Na zijn gevangenisstraf in Italië, waar hij volgens media uit dat land drieënhalf jaar vastzat nadat hij had geprobeerd de school in Catania waar hij naartoe ging plat te branden, had hij "een totaal andere mentaliteit".

Voordat Amri uit Tunesië vertrok, werd hij daar gezocht voor diefstal van een truck.

Familie verdachte aanslag Berlijn: meld je
Familie verdachte aanslag Berlijn: meld je (Foto: ANP)

'De dikke' valt in arbeiderswijk Madrid

In Spanje regent het traditioneel vlak voor kerst geld, ditmaal vooral in Madrid. De grootste en oudste loterij ter wereld keerde dit jaar bijna 2,3 miljard euro uit. 'El Gordo', oftewel 'de dikke' kwam goed terecht. Hij viel in de arbeiderswijk Arganzuela, in het vrij arme zuiden van de Spaanse hoofdstad. De kopers van lotnummer 66513 waren de gelukkigen. Volgens de staatsloterij SELAE schoven ze allen in dezelfde winkel aan.

De hoofdprijs is 4 miljoen, maar die wordt 160 keer - zoveel identieke loten van 200 euro worden gedrukt - uitgedeeld. In de praktijk schaffen maar weinig Spanjaarden - naar schatting 75 tot 80 procent van de bevolking doet mee - een heel lot aan. Meestal wordt gekozen voor een tiende lot of wordt er in teamverband - collega's, kroegvrienden, buren of zelfs hele dorpen - gespeeld.

De 'Loteria de Navidad' bestaat al 204 jaar. Een miljoenenpubliek heeft de trekking live op tv gevolgd. De uitzending duurde vier uur.

'De dikke' valt in arbeiderswijk Madrid
'De dikke' valt in arbeiderswijk Madrid (Foto: ANP)

Babel na half jaar weg bij Deportivo

Ryan Babel vertrekt na een half jaar al weer bij Deportivo La Coruña. De Nederlandse aanvaller gaat zijn contract, dat aan het einde van het jaar afloopt, niet verlengen.

Babel liet begin 2016 zijn contract bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten ontbinden en tekende een paar maanden later een contract tot 1 januari 2017 bij Deportivo. De 30-jarige aanvaller speelde woensdagavond zijn laatste wedstrijd voor de club. In de Copa del Rey werd Real Betis met 3-1 verslagen en Babel scoorde één keer.

"Door familieomstandigheden ga ik waarschijnlijk in op een aanbod van een andere club dan Deportivo", vertelde de 42-voudig international tegen Marca. Waar hij zijn loopbaan vervolgt kan hij nog niet zeggen. "Daarover heb ik nog geen beslissing genomen. Ik moet nog met mijn zaakwaarnemer spreken. Er ligt een aanbieding van Besiktas en nog twee andere clubs. Daar moet ik me nog over buigen."

Babel speelde elf competitiewedstrijden in La Liga en was vier keer trefzeker voor Deportivo. Hij is de club dankbaar. "Ik heb het bij Deportivo naar mijn zin gehad. Ik had niet verwacht een kans in de Spaanse Liga te krijgen. Toen ik hier kwam was ik niet in vorm. De trainers hebben me heel erg geholpen, al was de eerste maand erg zwaar."

Toch geen VN-oordeel nederzettingen IsraŽl

De VN-Veiligheidsraad velt donderdag volgens diplomaten toch geen oordeel over de Israëlische nederzettingen in bezet gebied. Egypte was als tijdelijk lid van de raad van plan een resolutie in te dienen waarin Israël wordt opgeroepen 'onmiddellijk en volledig te stoppen met alle nederzettingsactiviteiten in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem'.

Maar de stemming is uitgesteld, volgens een westerse diplomaat zelfs 'mogelijk voor onbepaalde tijd'. Dat zou het resultaat zijn van overleg op hoog niveau tussen de Israëlische en de Egyptische regering. President Abdel Fattah al-Sisi zou persoonlijk de VN-missie van zijn land opdracht hebben gegeven de resolutie nu niet in stemming te brengen.

De Veiligheidsraad heeft in het verleden al in diverse resoluties uitgesproken dat de Israëlische nederzettingen in strijd zijn met het internationaal recht en vrede in de weg staan. Maar vaststellen dat ze moeten verdwijnen zou een flinke stap verder gaan.

Toch geen VN-oordeel nederzettingen Israël
Toch geen VN-oordeel nederzettingen Israël (Foto: ANP)

Dijsselbloem bedong op valreep hogere plaats

Jeroen Dijsselbloem is op zijn eigen aandringen op de valreep van plaats vijf op de kandidatenlijst van de PvdA gestegen naar plaats drie. De alom gewaardeerde minister van Financiën was niet tevreden met zijn plaats op de PvdA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, meldt een ingewijde. Hij heeft op het laatste moment van positie geruild met nieuwkomer Gijs van Dijk.

De vicevoorzitter van de FNV, die door de nieuwe lijsttrekker Lodewijk Asscher werd geworven voor de politiek, moest genoegen nemen met plek vijf. Van Dijk blijft daarmee wel de hoogste nieuwe binnenkomer.

Na Asscher completeren Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (2) en de bewindslieden Jeroen Dijsselbloem (3) en Sharon Dijksma (4) de top vijf. Attje Kuiken, die tot de verkiezingen Diederik Samsom vervangt als fractievoorzitter, staat op zes. De huidige minister Lilianne Ploumen heeft nog net de eerste tien gehaald.

Andere nieuwkomers
De andere nieuwkomers bij de eerste tien zijn Trouw-columniste Kirsten van den Hul (8) en de Groningse oud-gedeputeerde William Moorlag (9). De bekende ex-voetbaltrainer Foppe de Haan is lijstduwer. Voor financieel specialist Henk Nijboer is een zevende plaats ingeruimd, maar tal van prominente Kamerleden als Jeroen Recourt en Mei Li Vos vielen buiten de top twintig. Een enkel zittend Kamerlid haalde ternauwernood de eerste vijftig. De PvdA schommelt in de peilingen rond de tien zetels.

Partijvoorzitter Hans Spekman noemt de lijst 'een mooie mix van continuïteit en vernieuwing'. "Het partijbestuur is er met name erg trots op dat van de eerste vijftien kandidaten maar liefst vier kandidaten hun wortels in de vakbeweging hebben". Behalve Van Dijk hebben onder meer ook Moorlag en Kamerlid John Kerstens (11) een vakbondsverleden.

Lijsttrekker Asscher wil met de kandidaten 'de strijd aan voor een sociale economie en een fatsoenlijke samenleving'.

Dijsselbloem bedong op valreep hogere plaats
Dijsselbloem bedong op valreep hogere plaats (Foto: ANP)

Jett Rebel en Rondť bij slot Serious Request

Jett Rebel, Rondé, Douwe Bob, HAEVN en Frenna & Jonna Fraser zijn zaterdag in Breda om het slot van Serious Request te vieren. Ook Lucas Hamming, die dit jaar het themanummer voor de jaarlijkse 3FM-actie schreef, staat zaterdag in Breda op het podium. Dat maakte de radiozender donderdag bekend.

Dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende komen rond 21.00 uur het Glazen Huis uit, waar ze zes dagen non-stop radio en televisie hebben gemaakt. Samen met de andere 3FM-dj's maken ze het eindbedrag bekend waarmee het Rode Kruis kindersterfte door longontsteking tegen kan gaan.

Wie het Glazen Huis zaterdagavond opent, is nog niet bekend. Via de Serious Request-veiling kan geboden worden op de volgens 3FM 'unieke ervaring'. Het slot van de jaarlijkse radioactie wordt zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur gevierd, vanaf 19.30 uur zijn de festiviteiten live te volgen op onder meer NPO 3.

Jett Rebel en Rondé bij slot Serious Request
Jett Rebel en Rondé bij slot Serious Request (Foto: BuzzE)

Test voor onderscheid bacterie en virus

Onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren kunnen vaststellen of een hoestende patiënt met koorts een bacteriële of virale infectie heeft. Daarmee wordt het mogelijk om onnodig gebruik van antibiotica terug te dringen, meldt het UMC Utrecht donderdag.

Vaak is de oorzaak van koorts of luchtwegproblemen bij kinderen niet duidelijk. Artsen kunnen op basis van de klachten geen onderscheid maken tussen een infectie door een bacterie of een virus. Maar voor de zekerheid wordt vaak alvast een antibioticakuur voorgeschreven.

Het onderzoek, onder leiding van het UMC, werd uitgevoerd bij bijna zeshonderd jonge kinderen. De test bleek bij bijna alle kinderen de juiste uitslag te geven. Wanneer de test op de markt komt is echter nog niet bekend.

De resultaten van de studie zijn deze week gepubliceerd in het medisch vakblad Lancet Infectious Diseases.

Test voor onderscheid bacterie en virus
Test voor onderscheid bacterie en virus (Foto: ANP)

Zuckerberg vindt Facebook mediabedrijf

Mark Zuckerberg heeft woensdag geïmpliceerd dat Facebook een mediabedrijf is. De topman van het sociale netwerk deed dat in een gesprek met Facebooks operationeel directeur Sheryl Sandberg, bericht Wired.

"Facebook is een nieuw soort platform. Het is geen traditioneel techbedrijf", begon Zuckerberg met dezelfde bewoordingen die hij vorige week gebruikte toen Facebook maatregelen aankondigde tegen nepnieuws. "Het is geen traditioneel mediabedrijf", vervolgde hij. "We bouwen technologie en voelen ons verantwoordelijk voor hoe het gebruikt wordt."

Tot nu toe heeft Zuckerberg altijd hard ontkend dat Facebook een mediabedrijf is. Dit deed hij omdat technologiebedrijven meer wettelijke bescherming krijgen voor de inhoud die ze aanbieden. Facebook kwam de afgelopen maanden onder vuur te liggen vanwege nepnieuws dat door het bedrijf werd gepromoot. Dat het bedrijf dat probleem nu 'serieus aanpakt' maakt Zuckerberg 'supertrots'.

Zuckerberg vindt Facebook mediabedrijf
Zuckerberg vindt Facebook mediabedrijf (Foto: BuzzT)

Recordaantal van 81 partijnamen geregistreerd

De Kiesraad heeft een recordaantal van 81 partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Woensdag zijn achttien nieuwe partijnamen ingeschreven. Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt.

Het gaat onder meer om de partijen Niet Stemmers, OndernemersPartij, GeenPeil, Integriteitspartij en Nieuwe Wegen, van oud-PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

De volgende stap om daadwerkelijk deel te nemen aan de verkiezingen is het inleveren van de kandidatenlijsten bij de Kiesraad op 30 januari. Een dag later wordt bekendgemaakt welke partijen dat hebben gedaan.

Recordaantal van 81 partijnamen geregistreerd (Foto: ANP)
Recordaantal van 81 partijnamen geregistreerd (Foto: ANP)

Twee Deense schepen gezonken voor Franse kust

Twee Deense bevoorradingsschepen voor de offshore olie-industrie zijn donderdag op ruim honderd kilometer van de Franse kust losgeslagen van hun sleepkabels en gezonken. Dat heeft de rederij Møller-Maersk bekendgemaakt. Er zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd.

De vaartuigen, van ongeveer 82 meter en 3500 ton, waren op weg naar Marokko om te worden gesloopt. Er waren geen bemanningsleden aan boord en ook geen brandstof en smeerolie. Het is onduidelijk hoe de sleepboot van de maatschappij zijn vracht kon kwijtraken. De Franse kunstwacht is op de hoogte gesteld van het incident. Maersk heeft ook nog niet besloten of de schepen, die overbodig waren geworden door het instorten van de oliemarkt, geborgen gaan worden.

Twee Deense schepen gezonken voor Franse kust
Twee Deense schepen gezonken voor Franse kust (Foto: ANP)

Goederenvervoer weer over Amsterdamse gracht

De Amsterdamse grachten moeten weer net als vroeger worden gebruikt voor goederenvervoer. Wethouder Pieter Litjens (verkeer en vervoer) wil er op deze manier voor zorgen dat bedrijven bevoorraad worden zonder dat de stad dichtslibt. De gemeente gaat nu op zoek naar marktpartijen en geschikte overslaglocaties om de pakketten over het water de stad in te kunnen brengen.

"Pakket-, goederen- en vrachtvervoer is essentieel voor Amsterdam, want we kunnen niet zonder bevoorrading", zegt de wethouder. "Een van de oplossingen is om weer gebruik te gaan maken van de grachten om pakketjes, bouwmateriaal en afval te vervoeren."

De plannen voor het grachtenvervoer staan in de Uitvoeringsagenda Stedelijke Mobiliteit Amsterdam (USLA), waarin in totaal dertig maatregelen staan om het logistieke vervoer en laden en lossen in de stad goed te regelen. Zo wil de gemeente ook laad- en losplekken combineren met ander gebruik, bijvoorbeeld overdag voor bestelbussen en 's nachts voor taxi's. Daarnaast moeten elektrische bestel- en vrachtvoertuigen in bepaalde gebieden privileges krijgen, waardoor ze sneller kunnen werken.

Goederenvervoer weer over Amsterdamse gracht
Goederenvervoer weer over Amsterdamse gracht (Foto: ANP)

475 kilo cocaÔne gevonden na achtervolging

De politie heeft donderdag bekendgemaakt dat na een achtervolging deze week van Hellevoetsluis naar Spijkenisse 475 kilo cocaïne is gevonden. De verdovende middelen werden aangetroffen in een achtergelaten auto.

De auto en de lading zijn in beslag genomen en de drugs zijn inmiddels vernietigd. Na de achtervolging van twee verdachte auto's werden vier mannen aangehouden.

Dat gebeurde op dinsdag, toen omstanders een verdachte situatie meldden op een bedrijfsterrein aan de Ampèreweg in Hellevoetsluis. Twee auto's met zes tot zeven mensen reden na een vermoedelijke diefstal op hoge snelheid weg.

Mede door de inzet van een politiehelikopter konden agenten de vluchtauto's in Spijkenisse tot stoppen dwingen. Vier inzittenden gingen er vandoor, maar konden alsnog worden aangehouden. Naar de overige verdachten wordt nog gezocht.

475 kilo cocaïne gevonden na achtervolging
475 kilo cocaïne gevonden na achtervolging (Foto: ANP)

Aggressieve voetballers bovenaan ranglijst, tegenstanders weigeren te spelen

De Portugese voetbalclub Canelas 2010, uit de omgeving van Porto, doet het uitstekend. Althans, op papier. De club komt uit in een van de vele vierde divisies in Portugal, om wat specifieker te zijn: de hoogste divisie die door de gemeentelijke voetbalbond georganiseerd wordt. 

Na zeventien speelrondes gaat de club als trotse leider de korte winterstop in. Ze hebben één keer gelijkgespeeld en zestien keer gewonnen, maar alleen in de eerste zes wedstrijden hebben ze daar daadwerkelijk voor moeten spelen. Op 23 oktober speelde Canelas gelijk tegen Padroense en sindsdien werden tien wedstrijden achter elkaar geannuleerd.

Dat heeft alles met de club zelf te maken: de tegenstanders zijn het zeer aggressieve spel van Canelas spuugzat en weigeren om nog langer tegen ze te spelen. De spelers van Canelas trappen tegen alles wat los en vast zit, slaan tegenstanders in hun ballen, rammen ze naar de grond en naar verluidt zijn ze ook niet vies van ernstige bedreigingen.

Een voorbeeldje van een wedstrijd van Canelas 2010 (Bron: YouTube)

Dit alles is niet vreemd als je je bedenkt dat in elk geval vier spelers van Canelas lid zijn van de 'ultra's' van FC Porto, de Super Dragões. Onder meer de aanvoerder van Canelas is een van de gewelddadige hooligans. De rest van het uitschot van de 'terreurclub' lijkt ook een voorkeur te hebben voor Porto, maar is naar verluidt geen lid van de ultra's. 

Tegenstanders van Canelas zeggen dat wedstrijden in een extreem vijandige omgeving gespeeld worden, zowel op als buiten het veld. Ze betalen liever de boete van 750 euro die ze krijgen voor het niet op komen dagen, waarna Canelas met 3-0 als winnaar de boeken in gaat. Als het zo doorgaat - en gezien het gebrek aan ingrijpen van hogerhand lijkt dat te gebeuren - kan de club gestoorden de play-offs om promotie naar de derde divisie gaan spelen. Ze mogen dan ook meedoen aan de beker, waarin ze bijvoorbeeld tegen Porto uit kunnen komen. 

Kamer akkoord met verlenging missie Mali

De Tweede Kamer is donderdag akkoord gegaan met verlenging van de missie in Mali. Wel houden de partijen een slag om de arm. De Duitse Bondsdag moet namelijk eind januari nog instemmen met het sturen van helikopters die de Nederlandse toestellen gaan vervangen.

De Duitse helikopters zijn vooral nodig voor medische evacuaties. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaf aan geen militairen te sturen zonder deze capaciteit. Het kabinet gaat ervan uit dat de Duitse parlementariërs akkoord gaan met het besluit van de regering-Merkel om de helikopters te sturen.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) beloofde dat er een 'naadloze overgang' zal komen met de Duitsers voor de medische evacuaties. Eerst vertrekken de vier Nederlandse Apache gevechtshelikopters. Daarna is het streven om de drie Chinook transporthelikopters op uiterlijk 1 mei terug te laten terugkeren.

Nederland draagt tot eind volgend jaar met 290 militairen bij aan de VN-missie Minusma.

Kamer akkoord met verlenging missie Mali
Kamer akkoord met verlenging missie Mali (Foto: ANP)

Minister: TunesiŽr zeer waarschijnlijk dader

Tunesiër Anis Amri is niet zomaar een verdachte in het onderzoek naar de aanslag in Berlijn. Hij is "met grote waarschijnlijkheid de dader", zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) donderdag. Hij is samen met bondskanselier Angela Merkel en zijn collega van justitie Heiko Maas bij het Openbaar Ministerie in Berlijn.

De Maizière bevestigde dat vingerafdrukken van Amri, die donderdag 24 werd, zijn aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen die maandagavond over de kerstmarkt naast de Gedächtniskirche in Berlijn denderde. De terreurdaad kostte twaalf mensen het leven, 48 mensen raakten gewond.

Merkel zei te hopen dat de verdachte snel wordt opgepakt. Ze sprak verder haar trots uit over "de beheerste manier waarop de grote meerderheid van de mensen op deze situatie reageert".

Zoektocht
In heel Duitsland wordt naar de vermoedelijke dader gezocht. Op sommige plekken zet de politie direct groot in als hij mogelijk is gezien. Terwijl Merkel en haar ministers de pers te woord stonden, was de politie in Heilbronn (Baden-Württemberg) bijvoorbeeld bezig met een grootscheepse actie rond het centraal station. Speciale eenheden doorzochten een bus die Bosnië als eindbestemming had.

Amri werd niet gevonden. Kennelijk was sprake van "een persoonsverwisseling", meldde de regionale Heilbronner Stimme.

Minister: Tunesiër zeer waarschijnlijk dader
Minister: Tunesiër zeer waarschijnlijk dader (Foto: ANP)

LB: Lucas Hamming houdt het niet droog bij films

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen!

Als 'full time rockstar' komt Lucas Hamming stoer over, maar thuis is de singer-songwriter toch wat minder flink. Lucas, die zichzelf op social media omschrijft als rockster, is ook 'een filmjankerd'.

"Bij films over verlies of ziekte moet ik huilen", biecht Lucas op in het AD. "Ik heb ook een zwak voor mooie dingen. Als de personages aan het einde, na alle ellende, toch gelukkig zijn, dan kan ik een traantje wegpinken."

Lucas Hamming houdt het niet droog bij films
Lucas Hamming houdt het niet droog bij films (Foto: BuzzE)

Huisjesmelker Emmy van der Tol aangepakt door #BOOS

Ja hallo, het is donderdag en dat betekent weer een nieuwe aflevering van #BOOS, waarin Tim Hofman mensen helpt die boos zijn. Deze keer zijn dat Jappie en Bassie die nog geld krijgen van hun huisbaas Emmy van der Tol. Deze vrouw is niet geheel onbekend, aangezien zij in 2012 al eens Huisjesmelker van het Jaar was. 

Tim Hofman gaat daarom samen met de jongens naar het kantoor van Emmy, wat ze niet echt kan waarderen. De politie wordt gebeld, de camera wordt aangevallen en er wordt achteraf zelfs een factuur gestuurd omdat Tim haar gestoord heeft, lol. Kortom: weer een fantastische aflevering vol popcornmomentjes.

En hier dat fragment uit 2012:

Rechter verbiedt treinstaking

De staking van treinmachinisten tegen het zogenoemde rondje om de kerk gaat vrijdag niet door. De voorzieningenrechter in Breda heeft de staking die machinistenvakbond VVMC had aangekondigd donderdag verboden.

NS was naar de rechter gestapt om de staking te voorkomen. Volgens de rechter is de staking op dit moment nog te vroeg. Partijen zijn nog in gesprek en de VVMC had in haar brief niet duidelijk genoeg gesteld dat er al sprake was van een ultimatum. Bovendien is er sprake van een risico voor de veiligheid als grote mensenmassa's op onder meer perrons bij elkaar staan. Op dit moment is er minder politie beschikbaar, had NS betoogd, omdat die veelal bezig is met grote evenementen.

De rechter heeft het recht op staken opgeschort tot 6 januari.

De NS verwacht na deze uitspraak vrijdag de reguliere dienstregeling te kunnen rijden. Het bedrijf noemt de uitspraak "goed nieuws voor onze reizigers". Anders hadden zij morgen grote hinder ondervonden, aldus NS. Het gesprek met de vakbonden over de kwestie wordt voortgezet, kondigt het bedrijf aan.

Rechter verbiedt treinstaking
Rechter verbiedt treinstaking (Foto: ANP)

Achttien nieuwe natuurgebieden in Street View

Achttien Nederlandse natuurgebieden zijn vanaf donderdag via Google Street View te bezoeken. Het gaat om gebieden van Natuurmonumenten die door vrijwilligers met een speciale rugzak met een 360 gradencamera werden doorkruist. De "nieuwe" gebieden volgen op het eiland Griend dat vorig jaar al aan Street View werd toegevoegd.

In die rugzak zit een camera met vijftien lenzen. Die maken elke twee seconden een foto die door software van Google tot een 360 gradenbeeld worden gecombineerd. De rugzak met camera weegt ruim twintig kilo.

De achttien gebieden liggen door het hele land. Het gaat om Schiermonnikoog in Friesland, Tiengemeten in Zuid-Holland, Fort Waver-Amstel en de 's-Gravelandse Buitenplaatsen in Noord-Holland, Landgoed Eerde, Nationaal Park Weerribben-Wieden en Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug in Overijssel, Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Noord-Brabant, Hackfort en Nationaal Park Veluwezoom in Gelderland, de Limburgse Sint-Pietersberg, Landgoed Haarzuilens en de Utrechste Heuvelrug/Kaapse Bossen in Utrecht, het Flevolandse Waterloopbos, het Drentse Nationaal Park Dwingelerveld en het Dal van de Ruiten Aa en De Onlanden in Groningen.

In tegenstelling tot vogeleiland Griend, waar bezoekers niet welkom zijn, zijn de andere achttien natuurgebieden ook buiten de virtuele wereld te bezoeken. Natuurmonumenten roept mensen op om dat ook vooral te blijven doen.

Achttien nieuwe natuurgebieden in Street View
Achttien nieuwe natuurgebieden in Street View (Foto: BuzzT)

FIH: Alle internationale wedstrijden naar 4 x 15 minuten

De wereldhockeybond FIH maakte donderdag bekend dat voortaan alle internationale hockeywedstrijden volgens het 4 x 15 minuten-format gespeeld zullen worden. Ook deelt de bond mede dat de toernooi-opzet van het wereldkampioenschap 2018 anders dan gewend zal zijn.

De opzet van vier kwarten met een speelduur van vijftien minuten is niet nieuw in het internationale hockey. Eerder werd het al geïntroduceerd op het Europees kampioenschap, de Olympische Spelen en de Euro Hockey League. Vanaf 1 januari 2017 geldt deze opzet dus voor alle internationale wedstrijden.

Gewijzigde toernooi-opzet

Daarnaast kent zowel het WK 2018 als het WK 2022 een gewijzigde toernooi-opzet. Bij zowel de mannen als de vrouwen, bestaan uit zestien teams per evenement, in plaats van de nu gebruikelijke twaalf. Die zestien teams worden verdeeld over vier poules van vier, waarvan de nummer één zich rechtstreeks plaatst voor de kwartfinale.

De nummers 2 en 3 van de poules nemen het vervolgens in een kruisfinale tegen elkaar op. De winnaars van die wedstrijden plaatsen zich ook voor de kwartfinales. De uitvallers spelen geen wedstrijden om de onderste plekken; hun ranking wordt bepaald op basis van het moment van uitvallen in het toernooi. Na de kwartfinales volgen logischerwijs de halve finales en de finale.

FIH: Alle internationale wedstrijden naar 4 x 15 minuten (Pro Shots / Willem Vernes)
FIH: Alle internationale wedstrijden naar 4 x 15 minuten (Pro Shots / Willem Vernes)

RTL stopt met teletekst

RTL stopt volgend jaar met teletekst. RTL TEXT verdwijnt per 1 april. Doordat veel functies tegenwoordig zijn terug te vinden op nieuwssites, social media en de elektronische programmagids, raadplegen steeds minder mensen het medium. Daardoor is het niet meer rendabel, maakte RTL donderdag bekend.

De pagina's 888 en 889 blijven wel benaderbaar als bron voor de ondertiteling voor doven en slechthorenden.

NOS Teletekst piekert niet over een dergelijke stap. Het gaat volgens de NOS uitstekend. Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking gebruikt teletekst via de televisie, zo'n 4,6 miljoen mensen per week. Via de NOS-app gebruiken 600.000 mensen per dag teletekst, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Teletekst is volgens de omroep een uitstekend middel om de nieuwsconsument te bereiken.

RTL stopt met teletekst
RTL stopt met teletekst (Foto: ANP)

Investeerders Shell willen duurzamer beleid

Een groep activistische aandeelhouders heeft Shell gevraagd concrete doelen te stellen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat blijkt donderdag uit een brief van de investeerders, die samen optrekken in de vereniging Follow This.

Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen. De aandeelhouders willen dat Shell doelen stelt die de uitstoot in lijn brengen met de doelen van het klimaatakkoord in Parijs en daar ook verantwoording voor aflegt. Volgens de investeerders kan het bedrijf op die manier de concurrentie op achterstand zetten.

Shell bevestigt de resolutie van Follow This te hebben ontvangen en gaat die bestuderen. ,,Zoals gebruikelijk publiceren we in aanloop naar onze aandeelhoudersvergadering in mei, in de zogenoemde Notice of Meeting naast de agendapunten, onze reactie en bijbehorend stemadvies op ingediende resoluties van aandeelhouders."

Investeerders Shell willen duurzamer beleid
Investeerders Shell willen duurzamer beleid (Foto: ANP)

9 jaar en tbs voor roofmoord op 95-jarige

Een 41-jarige vrouw uit Alkmaar is donderdag voor de roofmoord op haar 95-jarige buurvrouw veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank Noord-Holland acht bewezen dat de drugsverslaafde buurvrouw in mei van dit jaar het slachtoffer met verschillende zware voorwerpen op het hoofd heeft geslagen, waardoor de hoogbejaarde vrouw kwam te overlijden. De vrouw werd thuis aangetroffen in een plas bloed, met een aangesnoerde sjaal om haar hals en een doek in haar mond.

De verdachte verklaarde dat zij naar het slachtoffer was gegaan omdat zij geld nodig had voor drugs. Omdat zij te weinig geld kreeg, sloeg zij in een waas in op het slachtoffer. Vervolgens roofde zij geld.

9 jaar en tbs voor roofmoord op 95-jarige
9 jaar en tbs voor roofmoord op 95-jarige (Foto: ANP)

Apple klaagde Nokia al eerder aan

De door Nokia tegen Apple aangespannen rechtszaken waren een reactie op aanklachten van de Amerikaanse techreus tegen de Finnen. Dat schrijft de Wall Street Journal. Apple spande dinsdag een zaak aan tegen Nokia omdat dat 'buitensporige vergoedingen' vroeg voor het gebruik van een aantal patenten.

Apple en Nokia sloten in 2011 na een eerdere juridische strijd een overeenkomst waarin afspraken werden gemaakt over het gebruik door Apple van Nokia-patenten. Naar nu blijkt heeft Nokia vijf patenten overgedragen aan zogenaamde patenttrollen. Dat zijn bedrijven die niets anders doen dan geld proberen te krijgen van bedrijven door die aan te klagen over vermeende patentinbreuk.

Apple schrijft in zijn aanklacht dat bereid is een licentie te nemen onder FRAND-termen, een afspraak om voor patenten op essentiële technologieën binnen een bepaalde sector een eerlijke, redelijke en niet-discriminerende prijs te vragen. Nokia zou echter met de patenttrollen in zee zijn gegaan om meer geld los te peuteren van de iPhone-maker. Patenttrollen zijn niet actief in een bepaalde sector en zijn dus niet aan de FRAND-afspraken gebonden. Apple wil dat Nokia geen patenten op essentiële technologie meer over mag dragen aan patenttrollen.

Nokia claimt in de tegen Apple aangespannen rechtszaken juist dat Apple inbreuk maakt op zijn patenten en dat onderhandelingen over een licentievergoeding lang genoeg hebben geduurd. Nokia wil dat voor die patenten gewoon wordt betaald. De Finnen hebben de afgelopen twintig jaar ruim 115 miljard euro in onderzoek en investeringen in de aankoop van patentportefeuilles van NSN in 2013 en Alcatel-Lucent in 2016 gestoken.

Apple klaagde Nokia al eerder aan
Apple klaagde Nokia al eerder aan (Foto: BuzzT)

Jong geleerd is 'oud' gedaan met Max Verstappen

Gisteravond werd Max Verstappen verkozen tot Sportman van het jaar vanwege zijn ongekende Formule 1-seizoen. Het jaar van Verstappen stond in het teken van de overstap naar Red Bull Racing, zijn eerste grand prix-overwinning en geweldige inhaalacties. En vooral dat laatste zat er al van jongs af aan in.

Op GP Update zagen we een filmpje wat we jullie niet willen onthouden. We gaan er voor terug naar 2009, dat klinkt nog niet zo lang geleden, maar Max was toen pas 12. Hij reed toen een race voor de Benelux Karting Series (BNL) in Ostricourt (Frankrijk). In de eerste race had de jonge Verstappen problemen met de carburateur van zijn kart waardoor hij als laatste finishte, hierdoor moest hij de tweede race starten vanaf de laatste startplaats.

Maar zoals we nu weten kan Verstappen inhalen als de beste en we zien hem dus ook in het filmpje al zijn achttien concurrenten voorbij steken om als eerste over de streep te kunnen. Als je dan de races van dit jaar ziet dan kun je nu zien waar hij het geleerd heeft.

Inhalen doe je zo, met Max Verstappen (Bron: YouTube/VerstappenNL)

Speler Bayern passt bal naar 'Kerstman' in strijd om koppositie

Bayern München-speler Thiago Alcantara lijkt klaar te zijn voor de feestdagen. De Spaanse middenvelder streed woensdagavond met zijn team tegen RB Leipzig om de koppositie in de Bundesliga, maar hij lette niet helemaal goed op.

Gedurende de wedstrijd kreeg Alcantara op een bepaald moment de bal. Vanuit zijn ooghoeken zag hij een in het rood gekleed, mensachtig figuur langs de zijlijn naar voren stormen en dus moest dat wel een teamgenoot zijn. De Spanjaard gaf een pass...en zag dat het figuur niet meer was dan een Kerstman op een bewegend reclamebord. Gelukkig voor Alcantara kon een teamgenoot nog net op tijd ingrijpen en de bal binnen de lijnen houden, maar het leverde in de door Bayern gewonnen wedstrijd de nodige hilariteit op. 

'Monte dei Paschi haalt kapitaaldoel niet'

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena lijkt er niet in te slagen een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De Italiaanse regering neemt daarom volgens Italiaanse media mogelijk donderdag al een besluit over een ingreep.

Het aandelenplan waarmee de oudste bank ter wereld zijn kapitaalprobleem wilde oplossen heeft tot op heden ongeveer 2 miljard euro opgeleverd. Het doel van 5 miljard euro blijft daarmee ver weg, terwijl woensdag al bleek dat het geld bij Monte dei Paschi sneller opraakt dan eerder nog werd gedacht.

Volgens de Italiaanse krant La Stampa praat de Italiaanse regering donderdagavond over een mogelijke nationalisering, waarbij de overheid volgens ingewijden een belang van minstens 50 procent in de bank zou nemen.

'Monte dei Paschi haalt kapitaaldoel niet'
'Monte dei Paschi haalt kapitaaldoel niet' (Foto: ANP)

Erasmus mag Zeeuws ziekenhuis overnemen

Het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) mag overgenomen worden door het Erasmus MC in Rotterdam, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag.

Het voornemen om het ADRZ, dat al jaren met financiële problemen kampt, over te nemen werd in maart van dit jaar bekend. Volgens de NZa blijven de twee ziekenhuizen zelfstandig draaien, hoewel de medisch specialisten wel nauwer gaan samenwerken. "De cruciale zorg die beide ziekenhuizen nu bieden verandert niet", aldus de toezichthouder.

De deal kan nu voorgelegd worden aan de Autoriteit Consument en Markt. Die beoordeelt of het samengaan geen nadelige gevolgen heeft voor patiënten.

Erasmus mag Zeeuws ziekenhuis overnemen
Erasmus mag Zeeuws ziekenhuis overnemen (Foto: ANP)

Na drugs pakt Duterte nu gokken aan

De president van de Filipijnen Rodrigo Duterte heeft na de drugscriminaliteit zijn vizier gericht op het online gokken. Hij wil kansspelen op internet in zijn land volledig uitbannen, zei hij donderdag.

Duterte is bezig met een hardhandige campagne tegen drugscriminaliteit. Sinds zijn aantreden in juli zouden al zo'n 6000 vermeende drugscriminelen zijn gedood. Of hij met dezelfde voortvarendheid de digitale gokbranche te lijf wil, is niet bekend. Hij heeft geen concrete maatregelen aangekondigd.

De Filipijnse gokindustrie is een van de levendigste in Azië en heeft de laatste tien jaar veel buitenlandse bedrijven getrokken. Die opereren internationaal vanuit dat land. In de gokindustrie en bijbehorende resorts gaan miljarden euro's om.

Na drugs pakt Duterte nu gokken aan
Na drugs pakt Duterte nu gokken aan (Foto: ANP)

'Sandd wipt PostNL uit Bruna-winkels'

De ongeveer driehonderd winkels van Bruna gaan fungeren als ophaal- en verstuurpunt voor pakketjes en post van Sandd en DHL. De bestaande loketten van concurrent PostNL in de winkels zullen verdwijnen, zegt Sandd-topman Ronald van de Laar donderdag.

Begin volgend jaar zal Bruna de eerste winkels in de grote steden ombouwen. Binnen twee jaar moeten alle Bruna's zijn voorzien van nieuwe servicebalies. Bruna praat volgens een woordvoerster ook met andere partijen over een samenwerking, inclusief PostNL. Volgens Van de Laar is het echter geen optie dat PostNL achter hetzelfde loket komt als Sandd en DHL.

DHL heeft al ongeveer 1500 ophaal- en verzendpunten. Sandd onderzoekt ook verdere samenwerkingen met DHL op het gebied van postbezorging. Zo zou een verdeling van pakketjes mogelijk zijn, waarbij Sandd de pakjes doet die via de brievenbus kunnen.

'Sandd wipt PostNL uit Bruna-winkels'
'Sandd wipt PostNL uit Bruna-winkels' (Foto: ANP)

'Allochtone crimineel vaker de cel in'

Allochtone criminelen krijgen vaker een gevangenisstraf opgelegd dan autochtone daders. Daar staat tegenover dat allochtonen minder snel een werkstraf of geldboete krijgen. De opgelegde straffen zijn echter even zwaar, blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Raad voor de rechtspraak.

Volgens de onderzoekers staan Surinamers van de eerste generatie relatief vaak voor de rechter vanwege drugszaken, Turken vanwege mishandeling en Marokkanen weer voor diefstal. Allochtonen staan volgens de onderzoekers gemiddeld voor zwaardere misdrijven voor de rechter dan autochtonen, zitten langer in voorarrest en ontkennen vaker schuldig te zijn. Autochtonen hebben bijvoorbeeld weer vaker een drankprobleem.

Een rechter kijkt niet alleen naar het type en zwaarte van het misdrijf, maar ook naar de persoon in kwestie. Dat levert het beste effect op dader én samenleving.

'Allochtone crimineel vaker de cel in'
'Allochtone crimineel vaker de cel in' (Foto: ANP)

Canada: breedbandinternet basisdienst

Canada heeft bepaald dat breedbandinternet een "basistelecomdienst" is. Alle Canadezen moeten over een internetverbinding met een downloadsnelheid van ten minste 50 Mbps en een uploadsnelheid van 10 Mbps kunnen beschikken om "mee te kunnen doen in de digitale economie".

Behalve het vaststellen van minimumsnelheden bepaalde de Canadese Radio-televisie en Telecommunicatie Commissie dat vaste breedbandverbindingen een ongelimiteerde dataverbinding moeten bieden. De nieuwste draadloze mobiele technologie moet daarnaast niet alleen beschikbaar zijn in huizen en bedrijven, maar ook langs de belangrijkste wegen van het Noord-Amerikaanse land.

Om dit alles te bewerkstelligen heeft de Canadese regering 750 miljoen Canadese dollar, ruim 530 miljoen euro, beschikbaar gesteld. Dat geld moet de komende vijf jaar gebruikt worden om gebieden die nu nog niet bediend worden van snelle internetaansluitingen te voorzien.

Canada: breedbandinternet basisdienst
Canada: breedbandinternet basisdienst (Foto: BuzzT)

'Vingerafdrukken TunesiŽr op truck gevonden'

Op de vrachtwagen die is gebruikt bij de aanslag in Berlijn zijn de vingerafdrukken van de Tunesische verdachte Anis Amri gevonden. Onder meer de Duitse zenders ARD en WDR meldden dat zijn vingerafdrukken op de deur van de truck zijn aangetroffen. Volgens de Berliner Zeitung zaten de vingerafdrukken ook op het stuur. Eerder zijn al identiteitspapieren op zijn naam gevonden. Die zaten in een portemonnee in de cabine van de vrachtwagen.

De Duitse media baseren zich onder meer op bronnen bij de recherche. De autoriteiten hebben de berichtgeving nog niet bevestigd.

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was de Duitse veiligheidsdiensten maanden geleden al opgevallen. Volgens de Duitse krant Der Spiegel werden de veiligheidsdiensten gealarmeerd tijdens onderzoek naar diverse haatpredikers.  Bij het afluisteren van digitale communicatie bleek dat Anis Amri zich kennelijk aanbood als zelfmoordterrorist. De uitingen waren echter niet hard genoeg om Amri aan te kunnen houden.

Volgens een bron bij de veiligheidsdienst zou de verdachte Tunesiër hebben geïnformeerd hoe hij aan een wapen kon komen. Door de aanslag vielen twaalf doden en tientallen gewonden.

Grenscontroles
Duitsland heeft controles aan de grenzen met Nederland en België in de deelstaat Noordrijn-Westfalen verscherpt naar aanleiding van de aanslag maandag op de kerstmarkt in Berlijn. De politie heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In Duitsland is op dit moment een klopjacht gaande op de dader van de aanslag. Inmiddels zijn door de verscherpte controles al twee andere, door de Duitse justitie gezochte personen tegen de lamp gelopen.

'Vingerafdrukken Tunesiër op truck gevonden'
'Vingerafdrukken Tunesiër op truck gevonden' (Foto: ANP)

Russell Westbrook weer niet te stuiten in NBA

In de NBA speelden vannacht twee van de beste spelers in de league tegen elkaar. In New Orleans ontvingen de Pelicans de Oklahoma City Thunder. De Pelicans hebben Anthony Davis in huis, een 23-jarige center en alleskunner op het veld. Bij de Thunder speelt Russell Westbrook. De guard is dit jaar ontketend en bezig aan een historisch seizoen.

De wedstrijd ging gelijk op tot het begin van het vierde kwart. Tyreke Evans scoorde met nog elf minuten te spelen een driepunter voor de Pelicans waarmee de score 89-87 voor OKC werd. Op dat moment zat Westbrook op de bank en dat zijn minuten waarin de Thunder meestal weggespeeld wordt door de tegenstander. Een hele wedstrijd spelen is te belastend voor een speler, zeker in een seizoen van 82 wedstrijden, dus starters zitten per helft een minuut of zes op de bank. Sommige ploegen worden in deze periode afgestraft, anderen beslissen wedstrijden met hun bankspelers.

Met de stand 89-87 stond de meest onwaarschijnlijke speler op voor de Thunder. In twee minuten scoorden de Thunder 11 punten, de Pelicans wisten niet te scoren en met 100-87 zat de wedstrijd op slot. De Spaanse rookie Alex Abrines scoorde 9 punten in deze twee minuten en eindigde met een persoonlijk record van 18 punten.

Westbrook kwam weer terug in het veld en eindigde met 42 punten, 10 rebounds en 7 assists. Just another day at the office. Voor de Pelicans kwam Anthony the unibrow Davis tot 34 punten en 15 rebounds. Voor hem ook vrij standaard cijfers, maar het lukt maar niet om van de Pelicans een winnende ploeg te maken.

Thunder tegen de Pelicans (Bron: YouTube)

Een paar teams in de NBA zijn in lichte crisismodus. Zowel de Pistons als de Grizzlies zijn recent door hun coaches publiekelijk aangesproken op hun gebrek aan inzet. Vannacht speelden de twee ploegen in Detroit tegen elkaar in de hoop een negatieve spiraal te doorbreken.

Memphis kon met een 86-98 overwinning tevreden naar huis vliegen, voor Detroit stapelen de problemen zich verder op. De ploeg schoot 36 procent, verloor voor de vierde keer op rij en mag zich opmaken voor loodzware wedstrijden tegen de Warriors en de Cavaliers. Coach Van Gundy zal ze na afloop van de wedstrijd geen fijne feestdagen hebben gewenst.

Crisis is er ook in Portland. De Trail Blazers raakten in de zomer van 2015 vier startende spelers kwijt en de verwachting was dat de ploeg geen rol zou spelen in de NBA. Maar, geleid door de twee guards Damian Lillard en CJ McCollum presteerde de ploeg vorig seizoen boven elke verwachting, plaatste zich voor de play-offs en werd hier pas in de tweede ronde door de Golden State Warriors verslagen.

Dit jaar begon Portland weer sterk, maar de ploeg is in een hopeloze vrije val geraakt. De Trail Blazers verloren zeven van de laatste acht wedstrijden en hoewel scoren ze vrij goed afgaat is hun verdediging gatenkaas. Analyse wijst uit dat Portland de slechtste verdediging in de NBA heeft.

Gelukkig voor Portland stond in eigen huis een wedstrijd tegen de Dallas Mavericks op het programma, de nummer laatst in de Western Conference. De wedstrijd verliep voor Portland dramatisch. Bij rust stond het 62-38 voor Dallas. In het derde kwart kwam Portland sterk terug. Lillard scoorde in zijn eentje meer punten dan Dallas (20 om 19) en in een spannende slotminuut kregen de Trail Blazers twee kansen om de wedstrijd te beslissen. Eén keer balverlies en een gemiste driepunter betekenden dat Dallas met een 96-95 overwinning in het vliegtuig kon stappen. Harrison Barnes scoorde voor Dallas 28 punten. Damian Lillard werd met 29 punten topscorer voor Portland.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Milwaukee Bucks 113-102
Atlanta Hawks – Minnesota Timberwolves 84-92
Detroit Pistons – Memphis Grizzlies 86-98
Chicago Bulls – Washington Wizards 97-107
New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 110-121
Utah Jazz – Sacramento Kings 93-94
Phoenix Suns - Houston Rockets 111-125
Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 95-96

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 21-6
Toronto Raptors 20-8
Boston Celtics 16-12
Charlotte Hornets 16-13
New York Knicks 15-13
Indiana Pacers 15-15
Chicago Bulls 14-14
Atlanta Hawks 14-14
Milwaukee Bucks 13-14
Washington Wizards 13-15
Detroit Pistons 14-17
Orlando Magic 13-17
Miami Heat 9-20
Brooklyn Nets 7-20
Philadelphia 76ers 7-21

Western Conference

Golden State Warriors 25-4
San Antonio Spurs 23-5
Houston Rockets 22-8
Los Angeles Clippers 21-8
Memhis Grizzlies 19-12
Utah Jazz 18-12
Oklahoma City Thunder 17-12
Portland Trail Blazers 13-18
Denver Nuggets 12-17
Sacramento Kings 12-17
Los Angeles Lakers 11-20
New Orleans Pelicans 10-21
Minnesota Timberwolves 9-19
Phoenix Suns 8-21
Dallas Mavericks 8-21

Nederland zet regeringstoestel PH-KBX te koop

Het Nederlandse regeringstoestel, met de registratie PH-KBX, is te koop. De regering heeft het toestel op een marktplaats voor vliegtuigen gezet. Hoeveel de Fokker 70 kan opbrengen, is nog niet bekend.

Op de website avbuyer.com staat dat het toestel in 'excellente conditie' is en ongeveer 400 vlieguren per jaar heeft gemaakt. Dat komt neer op 8514 vlieguren in totaal. Op de website staan ook foto's van het interieur. De Fokker biedt plaats aan 24 passagiers.

Het twintig jaar oude regeringstoestel kan technisch nog wel even mee, maar het is steeds duurder om ermee te vliegen. In mei 2017 wil Nederland een nieuw regeringstoestel aanschaffen. Dat gaat 50 tot 90 miljoen euro kosten. Er komt een Europese aanbesteding voor het nieuwe toestel.

Nederland zet regeringstoestel PH-KBX te koop
Nederland zet regeringstoestel PH-KBX te koop (Foto: ANP)

Vogelgriep bij dierenhandel in Krimpenerwaard

Een grote dierenhandel in de Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard is getroffen door vogelgriep. Dat liet het bedrijf weten na onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Al het pluimvee moet donderdag worden geruimd, meldt dierenhandel Hoogendoorn op de website. Het bedrijf omschrijft zichzelf als de grootste dierenspeciaalzaak van Nederland met onder meer een dierentuin van 20.000 vierkante meter. Er worden onder meer kippen verkocht.

Het terrein van de dierenhandel aan de Benedenkerkseweg is volgens de gemeente afgesloten.

Vogelgriep bij dierenhandel in Krimpenerwaard
Vogelgriep bij dierenhandel in Krimpenerwaard (Foto: ANP)

Kwart getest vuurwerk is niet veilig

Ook dit jaar deugt ongeveer een kwart van het geteste consumentenvuurwerk niet. Uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat 25 procent van de ruim 250 onderzochte partijen van importeurs niet aan de veiligheidseisen voldoet. Dat maakte de ILT donderdag bekend. Het consumentenvuurwerk dat uiteindelijk in de winkels terechtkomt, voldoet over het algemeen wel aan de Europese veiligheidsnormen.

Bij de inspecties van partijen vuurwerk die de ILT bij de importeurs voor controles meenam, werd gekeken naar afwijkingen van het materiaal waarbij de consument extra risico kan oplopen. Zo wordt vuurwerk onder meer afgekeurd omdat het bijvoorbeeld omvalt tijdens het afgaan, meer geluid maakt dan mag of zich verspreidt onder de vereiste drie meter hoogte. Van het vuurwerk dat niet deugt, wordt de hele batch die bij de importeur ligt, vernietigd.

De afgelopen jaren lag het afkeuringspercentage van geteste consumentvuurwerk tussen de 20 en 25. Dat dit jaar weer een kwart van het geteste vuurwerk ondeugdelijk is, betekent volgens de ILT dat vuurwerkfabrikanten en -importeurs de randen van de regelgeving blijven opzoeken.

Kwart getest vuurwerk is niet veilig
Kwart getest vuurwerk is niet veilig (Foto: ANP)

IKEA schikt met families verongelukte peuters

IKEA heeft een schikking getroffen met de nabestaanden van drie Amerikaanse kinderen die om het leven kwamen door omvallende kasten van het Zweedse woonwarenhuis, die door de ouders niet aan de muur waren verankerd zoals de handleiding - en gezond verstand - voorschrijft. Volgens de advocaten van de families betaalt IKEA in totaal 50 miljoen dollar.

Twee peuters raakten in 2014 bedolven onder ladekasten van het type Malm. IKEA nam vervolgens maatregelen door gratis spullen beschikbaar te stellen waarmee de kasten aan de muur kunnen worden verankerd. In de handleiding stond al wel dat de kasten aan de muur dienen te worden bevestigd om omvallen bij bijvoorbeeld klimmende kinderen te voorkomen. Later vond nog een dodelijk incident plaats.

Onderdeel van de schikking is dat IKEA ook geld doneert aan kinderziekenhuizen. Het bedrijf wil nog weinig loslaten over de overeenkomst omdat deze eerst door de rechter moet worden goedgekeurd. De ongelukken waren voor de meubelverkoper eerder dit jaar al aanleiding om in Noord-Amerika massaal kasten terug te roepen, omdat teveel ouders kennelijk besluiten het risico op omvallende kasten te lopen.

IKEA schikt met families verongelukte peuters
IKEA schikt met families verongelukte peuters (Foto: ANP)

Civilization VI krijgt update en DLC

Voor Civilization VI is er een update uitgekomen die naast bug fixes ook een aantal nieuwe verbeteringen met zich meebrengt. Daarnaast zijn er ook twee DLC’s te koop voor 5 euro per stuk.

De eerste is Poland Civilization & Scenario Pack hierbij krijg je de Poolse beschaving met Jadwiga als leider. Daarnaast bevat deze DLC een scenario waarbij je Centraal-Europa moet verdedigen tegen de Teutonic Knights en Ottomans.

De twee DLC is Vikings Scenario Pack. Deze voegt zes nieuwe city-states toe, drie natural wonders en een scenario waarbij je als Noorwegen en Zweden Europa moet plunderen.

Oud-wereldkampioen De Bruin: "Ik ben jarenlang misbruikt"

Oud-wielrenster Petra de Bruin heeft gisteravond in Nieuwsuur vertelt dat ze jarenlang seksueel misbruikt is door diverse mannen uit de wielerwereld. Het misbruik begon toen ze nog minderjarig was.

De Bruin vergaarde bekendheid toen ze in 1979 op zeventienjarige leeftijd wereldkampioen op de weg werd in Valkenburg, die overwinning leverde haar ook de titel sportvrouw van het jaar in 1979 op. In de jaren daarop was ze ook nog succesvol op de baan en behaalde diverse Nederlandse titels.

"Ik ben nu 54 en ik heb er nog elke dag heel veel verdriet van", aldus De Bruin in Nieuwsuur. In het televisieprogramma vertelde ze dat diverse mensen uit de wielerwereld haar misbruikt hebben. Bij een begeleider moest ze tien jaar lang seksuele handelingen verrichten. "Hij maakte een bezit van mijn lichaam. Niemand mocht aan mij zitten, maar hij dus wel." Ook een fietsenmaker maakte misbruik van de wielrenster. "Een tongzoen en even aan je tieten zitten. Dat was het bedankje om de fiets te maken."

Jaren nadat ze haar loopbaan beëindigde stapte De Bruin naar de wielerbond met haar verhaal. De KNWU zorgde er voor dat ze een vertrouwenspersoon van het NOC*NSF kreeg toegewezen. De vertrouwenspersoon, Lisa Plat, bemiddelde tussen de oud-wielrenster en haar voormalige begeleider, maar die bleef het misbruik ontkennen. "Hij ontkende alles stelselmatig. Dat was voor Petra heel frustrerend. Dat was echt heel erg", aldus Plat in de uitzending.

"Als je mijn naam noemt, hang ik je aan de hoogste boom voor smaad", kreeg de voormalig wereldkampioene naar eigen zeggen te horen. De Bruin voelde zich geïntimideerd en het gaf haar een machteloos gevoel. "Ik gaf de strijd op en probeerde verder te gaan met mijn leven."

Na vele moeilijke jaren hoopt De Bruin op erkenning voor wat haar is aangedaan. "Het heeft me jaren, jaren gekost om te zeggen wat ik nu zeg. En het doet zo'n zeer."

De KNWU startte in november, mede op initiatief van oud-renster en bestuurslid bij de wielerbond Marijn de Vries die het onderwerp in de wielersport via een openhartige column bespreekbaar wilde maken, een onderzoek naar misbruik in de wielerwereld. "Wij vinden het zeer moedig van Petra de Bruin dat zij haar verhaal vertelt. Openheid over (seksuele) intimidatie en dus het bespreekbaar maken hiervan, is moeilijk. Het is wel van groot belang om huidige en toekomstige sporters te kunnen helpen." Zo liet de KNWU via een verklaring weten.

Konijn opgehaald? Dan controle na kerst!

Had je het idee om goedkoop een kerstkonijn op te halen bij de centrale dierenopvang Knaagspoor in Ridderkerk, om die op 1e kerstdag lekker op te peuzelen? Dan kun je het beste nog maar even naar de supermarkt gaan voor een alternatief. De dierenbescherming gaat namelijk steekproefsgewijs controleren of de langoor nog leeft. Is dat niet het geval, dan wordt er aangifte gedaan bij de politie.

Met de nieuwe eigenaren wordt afgesproken dat ze goed voor Flappie zullen zorgen. En volgens manager Rinus Hitzert krijgen ze ook te horen dat er een controleur langs kan komen. "We schatten sowieso in deze periode in of iemand echt een konijn wil hebben of er andere plannen mee heeft.''

In het verleden gebeurde het nog wel eens dat er konijnen werden opgehaald omdat mensen een goedkope kerstbout zochten. "Nu willen we gewoon elk risico uitsluiten", aldus dhr. Hitzert. Volgens hem worden er in het Rijnmondgebied tussen de 10 en 20 konijnen aan een nieuw baasje gekoppeld.

O'G3NE treft concurrenten in Melkweg

O'G3NE, de meidengroep die ons land volgend jaar vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, staat op zaterdag 8 april in de Melkweg met een groot deel van de concurrenten in Oekraïne. Het jaarlijkse Eurovision in Concert is een goede graadmeter voor de kansen van Nederland op het liedjesfestijn en trekt honderden songfestivalliefhebbers uit heel Europa.

De drie zusjes Lisa, Amy en Shelley zijn op dit moment nog druk aan het zoeken naar het beste liedje voor hun deelname. Cornald Maas doet dit jaar wederom de presentatie van het concert in Amsterdam. Hij wordt bijgestaan door de IJslandse zangeres Selma, die twee keer meedeed aan het songfestival. De kaartverkoop begint op 30 december.

Het Eurovisie Songfestival vindt komend jaar op 9, 11 en 13 mei plaats in Kiev.

O'G3NE treft concurrenten in Melkweg
O'G3NE treft concurrenten in Melkweg (Foto: BuzzE)

Ook Rover tegen actie van machinisten

In navolging van de NS is ook Rover niet blij met de aangekondigde staking van machinisten vrijdag. De reizigersvereniging heeft zich aangesloten bij het kort geding dat het spoorbedrijf heeft aangespannen.

De machinisten willen vrijdag, de laatste werkdag voor Kerstmis, het werk neerleggen. "Deze acties zullen voor veel reizigers leiden tot uitgevallen treinen en urenlang wachten op koude stations", stelt Rover-voorzitter Arriën Kruyt. "Rover komt op voor de honderdduizenden reizigers die last zullen ondervinden van deze acties. Daarom vragen we net als NS aan de rechter in Breda om de acties te verbieden."

De machinistenvakbond VVMC voert actie tegen het zogenoemde rondje om de kerk, het steeds maar weer rijden op vaste trajecten. De rechtbank in Breda buigt zich donderdagmiddag over de vraag of actie mag doorgaan.

Ook Rover tegen actie van machinisten
Ook Rover tegen actie van machinisten (Foto: ANP)

'Salaris Nederlandse topman in middenmoot'

Bestuursvoorzitters van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven behoren met hun salaris tot de Europese middenmoot. Wat betreft de beloning van topmannen van grote bedrijven zit Nederland zelfs in de staart.

Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Vlerick Business School onder 701 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De hoogste baas van een Amsterdams AEX-fonds streek dit jaar gemiddeld bijna 3 miljoen euro op. Ter vergelijking: zijn Britse evenknie toucheerde in doorsnee in totaal ruim 4,4 miljoen euro.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de beurswaarde van een onderneming allesbepalend is voor de hoogte van de beloning aan de top. Hoe hoger die waarde, hoe meer de bestuursvoorzitter kan opstrijken, aldus Vlerick.

'Salaris Nederlandse topman in middenmoot'
'Salaris Nederlandse topman in middenmoot' (Foto: ANP)

Meer meldingen over misstanden in prostitutie

Het aantal anonieme meldingen over mogelijke misstanden binnen de prostitutie is dit jaar weer gestegen. Tijdens de campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen mensenhandel kwamen tussen februari en oktober 279 meldingen binnen over dwang, uitbuiting en illegale prostitutie. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2015.

De tipgevers gaven door dat vrouwen vermoedelijk tegen hun zin moesten werken of veel geld moesten afstaan. Ook kwamen 26 meldingen binnen over mogelijke minderjarige slachtoffers. Vaak werden adressen of internetadvertenties genoemd in verband met mogelijke misstanden. Er werd bijvoorbeeld gesproken over mannen, chauffeurs of vrouwelijke pooiers die continu de controle over prostituees lijken te hebben. Ook viel op dat sommige vrouwen steeds naar wisselende locaties werden gebracht.

Dankzij de meldingen zijn er dit jaar volgens M. diverse arrestaties verricht en zaken opgelost. Door de campagne werd het ook duidelijker waar mensen bij mogelijke misstanden op moesten letten en wat ze moesten melden.

Meer meldingen over misstanden in prostitutie
Meer meldingen over misstanden in prostitutie (Foto: ANP)

OM vervolgt tien mensen voor bedreigen Simons

Zeker tien mensen worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor het beledigen en bedreigen van Sylvana Simons. Dat zei hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee tegen AT5. Het is de bedoeling dat deze mensen begin volgend jaar voor de rechter verschijnen, zei Hofstee.

Simons, kandidaat-Kamerlid voor de politieke partij DENK, kreeg met name via internet doodsbedreigingen en grove beledigingen over haar heen.

OM vervolgt tien mensen voor bedreigen Simons
OM vervolgt tien mensen voor bedreigen Simons (Foto: ANP)

Metaalsector zit verlegen om technici

De metaalsector heeft moeite met het vinden van technici. Volgens uitkeringsinstantie UWV is bijna de helft van de werknemers in de sector middelbaar opgeleid. Technologische ontwikkelingen als 3D-printen en robotisering leiden echter tot een grotere vraag naar hogeropgeleiden.

Ook technische vakmensen van andere opleidingsniveaus zijn gewild. In een donderdag verschenen rapport worden onder meer monteurs, gespecialiseerde lassers, tekenaars, calculators en werkvoorbereiders genoemd als beroepen waar veel vraag naar is.

De metaal- en technologische industrie zitten weer in de lift. De productie groeit sinds 2014 en de afgelopen twee jaar was sprake van herstel van de werkgelegenheid. Ook voor 2017 houdt het UWV rekening met een bescheiden banengroei. In de komende twee jaar worden alles bij elkaar zo'n 50.000 vacatures verwacht. In de sector werken nu ruim een kwart miljoen mensen.

Metaalsector zit verlegen om technici
Metaalsector zit verlegen om technici (Foto: ANP)

Nederland vraagt vaker gegevens bij Facebook

De overheid heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 450 keer gegevens van gebruikers opgevraagd bij Facebook. Dat blijkt uit het rapport Government Requests dat Facebook donderdag publiceerde. In de tweede helft van 2015 vroeg de overheid nog ruim 150 keer data op bij Facebook. Dat aantal is dus in een half jaar tijd bijna verdrievoudigd.

In bijna 90 procent van de gevallen gaf Facebook de gevraagde gegevens. In de overige 10 procent verstrekt Facebook de data niet omdat gegevens niet beschikbaar waren of omdat er geen wettelijke basis was om te gegevens te verstrekken.

De aanvragen hadden betrekking op zo'n 750 accounts. Nederland diende 28 spoedverzoeken in. Dat gebeurt in situaties waarbij snel gehandeld moet worden, bijvoorbeeld bij vermissingszaken of er levens op het spel staan.

Nederland vraagt vaker gegevens bij Facebook
Nederland vraagt vaker gegevens bij Facebook (Foto: BuzzT)

Geen Nederlandse boycot World Cup-finale schaatsen in Rusland

Er lijkt geen algemene Nederlandse boycot te komen van de World Cup-finale schaatsen in het Russische Chelyabinsk. Dat heeft technisch directeur Arie Koops van de KNSB gezegd. Na het uitkomen van het tweede McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland komen uit steeds meer landen roepen om het boycotten of schrappen van evenementen in Rusland. Zo is het WK bobsleeën en skeleton al verplaatst van Sochi naar Königssee, nadat nagenoeg alle grote landen met een boycot dreigden.

"Wij volgen het besluit van de internationale schaatsunie ISU en zullen daarom naar Chelyabinsk gaan", verklaart Koops, die aangeeft dat coaches en atleten wel vrij zijn om zelf te besluiten niet naar Rusland af te reizen. Jac Orie, de coach van LottoNL-Jumbo, had de KNSB onlangs om een standpunt gevraagd. "Je weet gewoon niet meer wat je kan verwachten als je naar het McLaren-rapport kijkt. Ik weet niet of dit het topje van de ijsberg is. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven wat er daar allemaal gebeurd is", vertelde Orie.

Koops heeft van de internationale schaatsbond ISU de verzekering gekregen dat de Russen in Chelyabinsk niks met de antidopingprocedures te maken zullen hebben. Uit het McLaren-rapport blijkt dat ze daar nogal creatief in zijn: stalen werden omgewisseld, zodat de Russen ongestoord aan de doping konden gaan. "Daarmee is deze vraag wat de KNSB betreft afdoende beantwoord. Tenzij er nog andere zaken aan het licht komen, maar ook dan zullen we de ISU volgen", gaat Koops verder.

Jan Dijkema, de Nederlandse baas van de ISU, liet eerder al weten dat de World Cup in Chelyabinsk gewoon door zal gaan. Waar men in andere sporten druk bezig is om wedstrijden weg te halen uit Rusland denkt de ISU daar niet over na. "Wat wij doen is geen nieuwe evenementen toewijzen aan Rusland", verklaart Dijkema. "Bestaande evenementen zijn een ander verhaal. Je moet juridisch een goede basis hebben om evenementen ergens weg te halen, want daar zitten enorme consequenties aan vast, ook financieel."

Of Orie en zijn ploeg naar Chelyabinsk af zullen reizen is nog niet bekend. Sven Kramer zegt andere prioriteiten te hebben dan nadenken over een boycot, terwijl teamgenoot Kjeld Nuis wel zijn twijfels uit. 

Recordaantal passagiers Schiphol en Eindhoven

Schiphol en de luchthaven van Eindhoven kregen in het derde kwartaal allebei een recordaantal passagiers over de vloer. Op Schiphol steeg het aantal reizigers vergeleken met een jaar eerder met bijna 8 procent naar 18,6 miljoen. In het kleinere Eindhoven liep de drukte 15 procent op tot ruim 1,5 miljoen passagiers.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt uit de cijfers dat de Nederlandse luchthavens hun sterke opmars van de laatste jaren voorzetten. Er vliegen al zes jaar elk kwartaal meer passagiers van en naar Nederland dan in hetzelfde kwartaal een jaar ervoor. De zomer is de periode waarin doorgaans de meeste reizigers worden vervoerd.

Landelijk werden er afgelopen kwartaal 20,8 miljoen passagiers verwerkt, een kleine 8 procent meer dan een jaar eerder. De regionale vliegvelden in Rotterdam, Groningen en Maastricht zagen hun passagiersaantal wel teruglopen. Vooral in Maastricht ging het relatief gezien om een grote daling. Door het wegvallen van een aantal bestemmingen kreeg Maastricht slechts 49.0000 passagiers te verwerken, terwijl dit er in het derde kwartaal vorig jaar nog bijna 75.000 waren.

Het statistiekbureau meldt verder dat Schiphol in de maanden juli, augustus en september meer luchtvracht verwerkt heeft. De hoeveelheid cargo kwam op jaarbasis 1,7 procent hoger uit op 416 duizend ton. In Maastricht was anderzijds sprake van een forse terugval in het vrachtvervoer, met 42 procent tot 6600 ton. Dat kwam vooral door het vertrek van een vliegmaatschappij, waardoor er onder andere vluchten van en naar Zuid-Amerika zijn weggevallen. Omdat er in Limburg relatief weinig maatschappijen actief zijn had dat grote invloed op de totale overslag.

Recordaantal passagiers Schiphol en Eindhoven
Recordaantal passagiers Schiphol en Eindhoven (Foto: ANP)

Bedrijfswagenverkoop herstelt van oktoberdip

De verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie (EU) is in november weer gestegen nadat in oktober nog sprake was van een uitzonderlijke verkoopdip. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA donderdag bekend. De totale verkoop kwam vorige maand uit op 203.799 voertuigen, 13,2 procent meer dan vorig jaar november.

In Nederland steeg de verkoop van onder meer busjes en trucks de afgelopen maand met 25 procent tot 7297 voertuigen. In de eerste elf maanden van het jaar namen de verkopen van bedrijfswagens in Nederland met ruim 21 procent toe tot 81.868 stuks. De totale verkopen in de EU lagen in de eerste elf maanden van het jaar krap 12 procent boven het niveau van een jaar eerder.

Onder meer in grote landen als Italië (plus 70 procent) en Frankrijk (plus 15 procent) namen de verkopen vorige maand op jaarbasis sterk toe. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was de groei met respectievelijk 1,8 en 3,7 procent meer bescheiden.

Bedrijfswagenverkoop herstelt van oktoberdip
Bedrijfswagenverkoop herstelt van oktoberdip (Foto: ANP)

Win Titanfall 2 voor Xbox One

Titanfall 2 is al sinds 28 oktober beschikbaar voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc. Nu heeft Mountain Dew tot eind dit jaar een 'Fuel Your Titan'-actie waarbij je de kans krijgt om de game plus een Xbox One-console te winnen.

Na een mislukte aanval van de Militia op de IMC-planeet Typhon moet Militia-karabinier Jack Cooper samenwerken met een Titan uit de Vanguard-klasse, om een missie te voltooien waarop niemand ze had voorbereid. Tijdens de campagne moeten Jack en de robot samenwerken om een vijandelijke overmacht te overwinnen. Ondertussen realiseren ze zich dat ze samen onverslaanbaar zijn. Wat we van de game vonden kun je in onze review lezen.

In samenwerking met Mountain Dew mogen we een exemplaar van Titanfall 2 voor Xbox One vergeven. Daarbij krijg je dan ook 2 flesjes Mountain Dew Game Fuel. Wat moet je doen? Antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet de Titan uit de verhaalmodus van Titanfall 2? Je antwoord kun je op deze pagina achterlaten. Je kunt meedoen tot en met dinsdag 27 december. De winnaar krijgt uiteraard bericht. Succes!

Titanfall 2-prijsvraag (Foto: Mountain Dew)

Cher aangeklaagd om albumcover

Een grafisch ontwerper klaagt Cher aan wegens plagiaat. De zangeres zou op haar album Closer To The Truth uit 2013 een lettertype hebben gebruikt dat Moshik Nadev heeft ontworpen.

Volgens TMZ heeft Nadev Cher, haar platenmaatschappij en haar ontwerpers eerder gesommeerd te laten zien hoe ze tot het ontwerp zijn gekomen. Daar heeft hij naar eigen zeggen nooit een reactie op gekregen. Aangezien het album nog steeds met hetzelfde lettertype wordt verkocht, spant hij nu een rechtszaak aan.

De ontwerper eist een bedrag van ruim 5 miljoen dollar (4,8 miljoen euro) van de zangeres.

Cher aangeklaagd om albumcover
Cher aangeklaagd om albumcover (Foto: BuzzE)

Nokia sleept Apple voor de rechter

Fabrikant van netwerkapparatuur Nokia sleept techreus Apple in Duitsland en de Verenigde Staten voor de rechter. Volgens het Finse bedrijf zou Apple met een aantal van zijn producten inbreuk maken op de patenten van Nokia.

Nokia en Apple zijn al langer aan het onderhandelen over het gebruik van intellectuele eigendommen door de Amerikaanse maker van onder meer iPhones en iPads. Het zou daarbij gaan om 32 patenten, waaronder technologieën voor bijvoorbeeld displays, antennes en videocodering. De gesprekken hebben voor de Finnen nu lang genoeg geduurd.

Sinds de overname van NSN in 2013 en Alcatel-Lucent in 2016 is Nokia naar eigen zeggen eigenaar van drie waardevolle portefeuilles van intellectuele eigendommen. Deze hebben de Finnen in de afgelopen twintig jaar meer dan 115 miljard euro aan onderzoeken en investeringen gekost.

Nokia sleept Apple voor de rechter
Nokia sleept Apple voor de rechter (Foto: ANP)

'Maak prostitutiewebsites verantwoordelijk'

De ChristenUnie wil dat prostitutiewebsites die niet genoeg doen tegen mensenhandel harder worden aangepakt. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers vraagt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) actie te ondernemen.

De partij doet de oproep naar aanleiding van de 'Zeeuwse zedenzaak' waarin de rechter deze week uitspraak heeft gedaan. Zeventien verdachten, onder wie veertien klanten, stonden terecht voor het misbruiken van een minderjarig meisje dat op zo'n prostitutiewebsite werd aangeboden.

Segers vindt dat ook de websites een "hele grote verantwoordelijkheid hebben". Hij wil dat het Openbaar Ministerie en minister Van der Steur met de sekssites om tafel gaan om ze daarop te wijzen. De websites moeten als het aan Segers ligt meer werk maken van de controle van vergunningen en de identiteit en leeftijd van de vrouwen.

Volgens hem moet de huidige wetgeving streng worden gehandhaafd of anders aangepast.

CU: maak prostitutiewebsites verantwoordelijk
'Maak prostitutiewebsites verantwoordelijk' (Foto: ANP)

'Echo na dertien weken voor zwangere vrouw'

Zwangere vrouwen moeten in de dertiende week van hun zwangerschap een extra echo kunnen krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Veel ernstige afwijkingen die nu bij de echo rond twintig weken worden opgespoord, kunnen namelijk ook al eerder ontdekt worden.

De vrouw en haar partner hebben dan meer tijd om na te denken over het mogelijk beëindigen van de zwangerschap. De grens voor een abortus ligt nu bij 24 weken.

Bij een vroege echo kan de helft van de ernstige afwijkingen worden gevonden. Volgens de raad moet de twintig weken daarom nog wel worden aangeboden als er een vroege echo bijkomt. Er zal ook nog wel onderzocht moeten worden wat zo'n vroege echo precies oplevert en hoe vrouwen dit ervaren, schrijft de raad.

'Echo na dertien weken voor zwangere vrouw'
'Echo na dertien weken voor zwangere vrouw' (Foto: ANP)

Justin Bieber aangeklaagd in ArgentiniŽ

Justin Bieber is alsnog aangeklaagd voor een incident in Argentinië in 2013. Hij zou toen zijn bodyguards opdracht hebben gegeven een fotograaf te mishandelen en bestelen. Dat meldt TMZ.

De zanger houdt al sinds die tijd vol dat er niets is gebeurd, maar heeft Argentinië voor de zekerheid gemeden. Nu hij officieel is aangeklaagd, zal hij gearresteerd worden zodra hij het land betreedt. In de tourdata voor het Zuid-Amerikaanse gedeelte van zijn Purpose-tournee die dit najaar bekend werden gemaakt, ontbrak Argentinië al.

Volgens een bron uit het Bieberkamp zijn Justins advocaten van plan om in beroep te gaan, zodat de zanger in de toekomst weer kan optreden in het land. In mei liet hij zijn fans in Argentinië via Twitter weten zijn afwezigheid te betreuren. "Argentinië ik hou van je. Het is een van mijn favoriete plaatsen om te toeren. Ik wou dat het anders was, maar mijn advocaten zeggen dat het is wat het is."

Justin Bieber aangeklaagd in Argentinië
Justin Bieber aangeklaagd in Argentinië (Foto: BuzzE)

'Duurzaamheid bij koophuis nog bijzaak'

Nederlanders laten zich bij het verbouwen of bij het kopen van een huis bijna nooit leiden door duurzaamheid. Dat blijkt donderdag uit de ING WoonIndex.

De belangrijkste redenen om te investeren in de woning zijn het verbeteren van het wooncomfort, gevolgd door besparing op energiekosten. Wel is investeren in duurzaamheid vaak 'bijvangst' van een investering met een ander doel, bijvoorbeeld bij de aanschaf van zonnepanelen om de energierekening te drukken.

Bij het kopen van een huis speelt het energielabel slechts bij 3 procent van de huizenkopers een rol. Nog altijd wordt eerst gelet op de locatie, het type woning en de staat van de woning. Starters letten daarnaast ook nog flink op de parkeergelegenheid.

Vertrouwen
Het vertrouwen in de woningmarkt is volgens ING in het vierde kwartaal voor het eerst in 2016 gedaald. Dat komt voornamelijk door de verwachting dat de hypotheekrente op korte termijn gaat stijgen.

Al met al zijn huizenbezitters nog steeds positief over hun kansen op de woningmarkt. Bijna negen op de tien koopwoningbezitters verwacht een stijging van de huizenprijzen en de helft denkt zijn huis makkelijk te kunnen verkopen.

'Duurzaamheid bij koophuis nog bijzaak'
'Duurzaamheid bij koophuis nog bijzaak' (Foto: ANP)

Johnny Depp eist ton van Amber Heard

Het juridische gevecht tussen Johnny Depp en Amber Heard gaat verder. In een nieuwe rechtszaak eist de 53-jarige acteur dat zijn ex-vrouw een deel van zijn advocatenkosten betaalt.

Door het maandenlange juridische getouwtrek tussen de twee, kwam Depp met een rekening van 1 miljoen dollar (960.000 euro) aan advocaatskosten te zitten. En de Pirates of the Caribbeans-ster wilt dat Amber 100.000 dollar (96.000 euro) daarvan betaalt.

Depps advocate Laura Wasser zet ook vraagtekens bij het gedrag van Amber tijdens de hele scheidingsprocedure, zo is te lezen in de rechtbankpapieren in handen van Entertainment Tonight. Heard zou zich onberekenbaar opstellen en niet meewerken. "Het effect van haar onophoudelijke aanvallen op Johnny, de persoonlijke en professionele imagoschade die haar valse beschuldigingen hebben veroorzaakt, het welzijn van hem en zijn familie en zijn financiën lijken Amber niet te interesseren."

Anderhalve week geleden was het nog Amber die zich meldde bij de rechtbank. Ze wil dat de rechter Johnny aanspoort het resterende bedrag dat hij haar schuldig is naar aanleiding van hun scheidingsovereenkomst, aan haar over te maken. Volgens de blondine vertraagt Depp met opzet de scheidingsprocedure. Wasser noemde dit verzoek overigens 'compleet onnodig'.

Johnny Depp eist ton van Amber Heard
Johnny Depp eist ton van Amber Heard (Foto: BuzzE)

Scheidingsdocumenten Prince worden ontzegeld

Het papierwerk rond de scheiding van Prince en Manuela Testolini wordt volgende maand openbaar gemaakt. Een rechter in Hennepin County ging woensdag akkoord met het verzoek daartoe van Star Tribune, zo schrijft het dagblad.

De grootste krant van de staat Minnesota diende een motie om de documenten te ontzegelen al in augustus in, maar bezwaren van Manuela, Prince' halfbroer Omarr Baker en Bremer Trust, dat de nalatenschap van de zanger beheert, hielden de zaak een tijdlang op.

Het argument van Manuela, die van 2001 tot 2006 getrouwd was met de in april overleden zanger, was daarbij dat openbaarmaking haar reputatie zou schaden. Ze vroeg de rechter financiële informatie en de namen van spirituele adviseurs die in de papieren genoemd worden, onleesbaar te maken. Uiteindelijk zegde de rechter toe een aantal zaken waar de krant toch geen interesse in had te schrappen. Hij gaf daarbij aan dat het maar om een kleine beetjes informatie gaat, omdat het document sowieso vrij summier is. Het gros van de regelingen die tijdens de scheiding werden getroffen, zouden buiten de rechtbank zijn bedongen en dus niet vastgelegd in de officiële papieren.

Eerder deze week werd bekend dat Manuela zo'n 600.000 dollar (575.000 euro) claimt bij de erven van Prince. Een deel van de schikking die ze bij hun scheiding in 2006 overeen waren gekomen, zou nog niet zijn uitbetaald.

Scheidingsdocumenten Prince worden ontzegeld
Scheidingsdocumenten Prince worden ontzegeld (Foto: BuzzE)

CU-SGP uit coalitie Woerden om koopzondagen

De fractie van de CU-SGP is woensdagavond uit de coalitie gestapt in de gemeente Woerden. De fractie doet dit naar aanleiding van het besluit in de gemeenteraad om de winkels voortaan op zondag open te laten gaan. De coalitie in Woerden is daardoor zijn meerderheid kwijtgeraakt.

De fractie zegt dat de geloofwaardigheid van de CU-SGP teveel onder druk komt te staan om door te kunnen gaan. Fractievoorzitter Simon Brouwer: "Als het gaat om de winkelopening op zondag hebben wij daar nooit twijfels over laten bestaan."

Uit een onderzoek van de gemeenteraad is gebleken dat veel inwoners en winkeliers willen dat de winkels in Woerden vaker open zijn. Coalitiepartijen D66, Progressief Woerden, VVD en Sterk Woerden namen het initiatief om de winkeltijden aan te passen. Een meerderheid van de Woerdense gemeenteraad stemde daar woensdag uiteindelijk mee in.

CU-SGP uit coalitie Woerden om koopzondagen
CU-SGP uit coalitie Woerden om koopzondagen (Foto: ANP)

Meulenkamp na verlies: "Ik werd helemaal gek"

Darter Ron Meulenkamp begon gisteren flitsend aan zijn eerste ronde-partij op het Wk darts maar hij kon die goede start niet omzetten in overwinning. Sterker nog, na twee flitsende legs waarbij hij tegenstander Mensur Suljovic geen kans liet, leek niets meer te lukken bij de Nederlander.

"Er ging van alles mis op een gegeven moment. Dubbels die misgingen. Ik werd er helemaal gek van", zo vertelde Meulenkamp voor de camera van RTL 7. "Dan laat ik me een beetje meeslepen, dat is dan de ervaring die je mist denk ik."

"Op een gegeven moment mis je elke keer een leg met één pijl. Daar word je ook gefrustreerd van, omdat je weet dat je veel beter kan. Het zat er gewoon niet in vandaag. Hij was zelf ook niet goed. Het lag voor het oprapen. Maar als hij niet goed gooide, dan gooide ik zelf minder. Dat ga je dan niet winnen", zo lezen we op Telesport.nl

Vanavond staan de laatste wedstrijden van de eerste ronde op het programma. Jelle Klaasen zal het daarin opnemen tegen Jeffrey de Graaf, daarna zal Vincent van der Voort de Duitser Max Hopp treffen.

TunesiŽr ook in beeld veiligheidsdiensten VS

De Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was ook in beeld bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. The New York Times meldde donderdag dat terreurverdachte Anis Amri de aandacht trok omdat hij op internet had gezocht naar handleidingen voor het maken van explosieven.

Verder zeiden bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten dat Amri zeker een keer contact met de terreurgroep Islamitische Staat heeft gehad. De Tunesiër stond in de VS op de 'no-fly list'. Dat is een lijst van de TSC, het centrum van de federale regering voor de screening van terroristen. Het is personen op die lijst niet toegestaan van of naar de Verenigde Staten te vliegen.

Tunesiër ook in beeld veiligheidsdiensten VS
Tunesiër ook in beeld veiligheidsdiensten VS (Foto: ANP)

Bovag pleit voor bijtelling per kilometer

De BOVAG wil een bijtelling per kilometer voor het privégebruik van leaseauto's. Volgens de autobranchevereniging is dat eerlijker en duurzamer. Dat heeft de BOVAG donderdag laten weten.

De fiscale bijtelling voor privékilometers met de auto van de zaak is nu nog een vast bedrag, gebaseerd op de catalogusprijs van de auto. Het maakt dus niet uit of er veel of juist weinig privé met een leaseauto wordt gereden. Een bijtelling per kilometer zou volgens de BOVAG eerlijker zijn: wie veel privé rijdt, betaalt meer bijtelling, wie weinig rijdt juist minder.

Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter BOVAG: "Bijtelling per kilometer is eerlijker voor berijders van de auto van de zaak onderling, maar ook ten opzichte van de particuliere automobilist. Die betaalt immers al per kilometer, denk aan brandstof, accijns, en afschrijving. De particuliere automobilist maakt om die reden momenteel veel bewuster gebruik van zijn auto dan een zakelijk rijder. En bewuster autogebruik is goed voor de bereikbaarheid en het milieu."

Bovag pleit voor bijtelling per kilometer
Bovag pleit voor bijtelling per kilometer (Foto: ANP)

Bol.com moet vuurwerk van site halen

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft Bol.com gemaand om aangeboden vuurwerkartikelen per direct van de website te halen. Vuurwerk mag niet via de post worden verstuurd. Via de webwinkel werden de artikelen aangeboden en verzonden door winkeliers, die Bol.com gebruiken om hun producten aan te bieden.

"Bol.com heeft zelf geen vuurwerk verkocht. De verkooppartners kunnen zelf hun assortiment op onze website zetten. Met bijna 15 miljoen artikelen in onze winkel zien we niet altijd om wat voor producten het gaat", aldus een woordvoerster. "We zijn daarom blij dat de inspectie hier ons op heeft gewezen en we hebben daarna meteen actie ondernomen."

Bol.com heeft de verkooppartners laten weten dat ze geen vuurwerk meer aan kunnen bieden via de webwinkel. Ook worden alle artikelen van de site gehaald.

De inspectie bekijkt nog of het verder nog actie gaat ondernemen tegen Bol.com.

Bol.com moet vuurwerk van site halen
Bol.com moet vuurwerk van site halen (Foto: ANP)

Uber stopt met zelfrijdende auto's SF

Taxi-app Uber haalt zijn zelfrijdende auto's in San Francisco van de weg. Het bedrijf is daartoe gedwongen nadat de Californische DMV, de Amerikaanse versie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de kentekens van de voertuigen in had getrokken.

Uber en de DMV waren al een tijdje aan het bakkeleien over de zelfrijdende auto's. De overheidsdienst vond dat de wagens testvoertuigen waren waar een vergunning met een prijskaartje van 150 dollar voor nodig was. Uber stelde echter dat dat niet zo was omdat er chauffeurs in de wagens aanwezig waren om in te grijpen. Daardoor zouden de zelfrijdende auto's vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld Tesla's die gebruik maken van de Autopilot-functie.

De voertuigen van Uber kwamen de afgelopen weken in het nieuws vanwege een aantal incidenten. Zo werden ze gefilmd terwijl ze door rood licht reden en bleken ze problemen te hebben met fietsstroken op de weg. Uber test zijn zelfrijdende voertuigen ook in Pittsburgh in de staat Pennsylvania. Daar gelden andere regels waardoor een speciale vergunning niet nodig is.

Uber stopt met zelfrijdende auto's SF
Uber stopt met zelfrijdende auto's SF (Foto: BuzzT)

Duitse politie doorzoekt azc Emmerik

De Duitse politie heeft donderdagochtend een asielzoekerscentrum in Emmerik, vlak over de grens bij Nijmegen, doorzocht. Dat onderzoek, waar zo'n honderd politiemensen en speciale eenheden aan meededen, duurde een uur en was onderdeel van de zoektocht naar de vermeende dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn maandagavond waardoor twaalf mensen het leven verloren.

Woensdag leek het er ook al op dat het centrum doorzocht zou worden maar dat is kennelijk uitgesteld.

Justitie in Duitsland heeft geen informatie gegeven over de resultaten van de doorzoeking. De gezochte dader van de aanslag, de Tunesische asielzoeker Anis Amri, zou mogelijk in het centrum in Emmerik gewoond hebben.

Duitse politie doorzoekt azc Emmerik
Duitse politie doorzoekt azc Emmerik (Foto: ANP)

Bayern positief over verlenging: "Toekomst Robben snel helder"

Bayern München denderde woensdagavond met veel machtsvertoon over RB Leipzig heen. Na die confrontatie sprak CEO Karl-Heinz Rummenigge over de toekomst van Arjen Robben. De bestuurder van Der Rekordmeister was goed gemutst vanwege de herovering van de koppositie in de Bundesliga.

Er was echter nog een reden waarom Rummennigge een goed humeur had. Er lijkt op zeer korte termijn uitsluitsel te zijn rondom de toekomst van Robben bij Bayern. Het lijkt erop dat een akkoord in de lucht hangt.

"Ik denk dat alles duidelijk wordt in januari. We zijn erg optimistisch. Beide partijen willen verlengen, en er zijn goede randvoorwaarden", vertelde Rummennigge na afloop van de wedstrijd tegen Leipzig tegenover Duitse media.

Het contract van de Oranje-international loopt tot medio 2017, en bij Bayern laat Robben nog steeds zien zich te kunnen onderscheiden op het absolute topniveau.

Kinderen onwel door BBQ in huis

In Stein (Limburg) hebben 3 kinderen die alleen thuis waren een barbecue aangestoken omdat ze het koud hadden. Het was steenkoud in huis omdat het gas en de electriciteit in huis afgesloten waren wegens wanbetaling.

1 van de kinderen is bewusteloos geraakt door koolmonoxide-vergiftiging, ook de 2 andere hadden last van de koolmonoxide maar gelukkig konden ze nog hulp van omwonenden inroepen. Doordat buurtbewoners direct in actie kwamen kon een drama worden voorkomen. De ouders van de kinderen waren naar hun werk. Ze werden ingelicht en kwamen hevig geschrokken naar huis, volgens een woordvoerder van de brandweer.

Het bewusteloze kind werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waarna de andere 2 ook volgden. "Ze zijn er weer redeljk bovenop", aldus wethouder Hub Janssen van Stein die de vader van de kinderen gesproken heeft. "Een heel trieste zaak, vooral omdat er kinderen bij betrokken zijn. Gelukkig vertelde de vader me dat het weer goed met hen gaat."

De gemeente gaat op zoek naar een alternatieve woning voor het gezin. Het gaat om statushouders uit Angola die al een aantal jaren in ons land wonen. De kinderen zijn 6 tot 14 jaar oud.

'Arts kiest medicijnen sponsorende farmaceut'

Medisch specialisten schrijven vaker en meer dure medicijnen voor van de farmaceutische bedrijven van wie ze 'sponsorgeld' krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en zorgverzekeraar VGZ.

Bij het onderzoek ging het om vier nieuwe geneesmiddelen. VGZ, de een na grootste zorgverzekeraar, heeft op een rij gezet hoeveel recepten internisten daarvoor uitschrijven. Deze informatie werd gekoppeld aan de sponsorbijdragen van de farmaceutische industrie, voor voorbeeld lezingen en bijscholing. Een nieuw diabetesmedicijn werd door 52 procent van de gesponsorde artsen voorgeschreven, terwijl van de niet-gesponsorde artsen 19 procent het aan patiënten verstrekten.

Ook bepaalde cholesterolverlagers werden drie tot vier keer vaker voorgeschreven door artsen die geld kregen van de fabrikanten.

'Arts kiest medicijnen sponsorende farmaceut'
'Arts kiest medicijnen sponsorende farmaceut' (Foto: ANP)

Brands ziet perspectief: "Geen blinde paniek bij PSV"

Bij PSV zullen tijdens de winterstop waarschijnlijk de nodige mutaties plaatsvinden, dat heeft technisch directeur Marcel Brands aangegeven. "Ik moet ons voorbereiden."

In Eindhoven was er de hoop op een mogelijk mooier seizoen dan de vorige in de zomermaanden. De winterstop is aangebroken en PSV likt inmiddels haar wonden na een zeer stroeve eerste seizoenshelft. In de Champions League werden slechts twee punten vergaard, terwijl men in de Eredivisie de derde plaats bezet.

Tegenover Voetbal International geeft de sportief eindverantwoordelijke Brands blijk van een voorgevoel als het over transfers gaat. "Ik kan het nog nergens op baseren. Er speelt iets met Luciano Narsingh, Florian Jozefzoon heeft aangegeven dat hij graag wil gaan spelen."

"Simon Poulsen heeft gezegd dat hij om zich heen wil kijken én natuurlijk kijken we zelf ook nog rond. Normaal is het in de winter iets rustiger. Ik heb nu wel het idee dat er meerdere dingen spelen. Maar het kan ook zo zijn dat er niks gaat gebeuren met die jongens."

De rust wordt bewaard in Eindhoven, en men rekent op de kunde van Brands in deze onzekere tijden. Er wordt gekeken naar wat er verbeterd kan worden, zowel direct als indirect. "Het is niet dat er blinde paniek is. Ik moet ons voorbereiden voor als er iets gebeurt."

"Gisteren hebben we met de technische staf gezeten en vanmorgen met de scouting. Dan kijk je naar de lijstjes die we heel het jaar voorbereiden. Je moet alert zijn, wat als er bij ons iets gebeurt?", vervolgt de bestuurder.

Er wordt vooruitgekeken, om op die manier niks aan het toeval over te laten. "Maar als je tegen iemand oploopt waarvan je denkt: dat kan een mogelijke opvolger zijn van Jetro Willems, dan kan het wel weer interessant zijn. Zo ben je toch ook een beetje aan het schaken."

Het vertrek van Narsingh lijkt aanstaande wanneer men alle verhalen mag geloven, al vindt Brands die conclusie te voorbarig. "Er speelt iets rondom Narsingh, dat weten we allemaal. Het is alleen de vraag of die interesse doorzet en of het concreet wordt. Dat durf ik nu echt nog niet te zeggen. Swansea heeft zich niet bij ons gemeld. Zijn zaakwaarnemer weet wat PSV verlangt. Ze weten de prijs."

FOK! Wat een weer: Donkere dagen voor kerst

Hartelijk welkom! Het zijn de donkere dagen voor kerst. Gisteren was het op veel plaatsen wederom een grijze bedoeling. Behalve in het zuidoosten. Daar scheen de zon nog enige tijd aan de voorzijde van een zwak golvende storing net ten westen van ons. De regen bleef overdag nog wel beperkt tot wat plaatselijk gemiezer. Er stond ook een onaangename wind uit het zuid-zuidwesten. Tegen de avond begon het dan wat harder te regenen. Plaatselijk viel 5 tot 10 millimeter.

Vandaag blijft dat front nog even treuzelen boven Brabant, Gelderland en Limburg. Daar kunnen dan nog wat regendruppels vallen, maar nu zal dat niet veel meer zijn. Elders is het dan al op de meeste plaatsen droog. De zon heeft het wel enigszins moeilijk vandaag. Toch sluit ik enkele opklaringen zeker niet uit. Dit vooral in de noordwestelijke helft van het land. Overigens kon het daar vannacht al zijn opgeklaard. Als dat gebeurd is zijn daar meteen ook weer mistbanken ontstaan. Deze lossen nu wat sneller op dan eerder deze week.  Bij dit alles is het ongeveer 7 graden en er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Kerst 2016 lijkt zeer winderig en nat te gaan verlopen. Zeker op 1e kerstdag lijkt dat het geval te zijn.

Prettige dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:49
Zon onder: 16:29
Zonkracht: 1 / 1
 
In de duinen. (Foto: Leonard van Broekhoven)
Mijn goeie vriend Leonard loopt regelmatig hard in de duinen. Hij zag daar afgelopen dinsdag de mist hangen, terwijl Haarlem in de zon lag. (foto: Leonard)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
69 Keizer Vitellius wordt in Rome gevangen genomen en bij 'De Trap der Zuchten' doodgemarteld.
1770 Het IJzerkoekenoproer in Coevorden.
1849 De executie van Fjodor Dostojevski wordt op het laatste moment afgeblazen.
1990 Lech Walesa is de nieuwe president van Polen
2014 De Britse zanger Joe Cocker overlijdt.

Inbrekers op de loer tijdens kerstdagen

Ondanks een dalend aantal woninginbraken waarschuwen verzekeraars voor een piek tijdens de kerstdagen. Tijdens Kerstmis ontvangen ze het dubbele aantal claims vergeleken met gemiddelde dagen. "De ene helft van Nederland is weg van huis en zit aan tafel bij de andere helft. Daar maken inbrekers goed gebruik van", zegt directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars op basis van cijfers uit de jaarlijkse Risicomonitor Woninginbraken.

De verzekeraars wijzen op goed hang- en sluitwerk maar adviseren ook om de buren te vragen of ze tijdens de feestdagen een oogje in het zeil willen houden.

Vorig jaar daalde het aantal woninginbraken met 18 procent. Het totale aantal claims in 2015 kwam uit op 38.345. "De aanpak van de politie werkt en we zien dat steeds meer mensen zelf maatregelen nemen. Ze richten bijvoorbeeld buurtpreventieteams op of maken een groep op Whatsapp", geven de verzekeraars als verklaring.

Inbrekers op de loer tijdens kerstdagen
Inbrekers op de loer tijdens kerstdagen (Foto: ANP)

Boeing belooft Trump goedkopere Air Force One

De baas van het Amerikaanse luchtvaartbedrijf Boeing heeft woensdag toekomstig president Donald Trump beloofd dat de kosten voor het nieuwe presidentiële vliegtuig niet hoger dan 4 miljard dollar zullen bedragen. Trump had een gesprek met Dennis Muilenberg van Boeing en met de Marillyn Hewson van Lockheed Martin Corp. Hij stelde kosten van de nieuwe 747 Air Force One en van de F-35 gevechtsvliegtuigen aan de orde.

Met de tweet "Boeing bouwt een hagelnieuwe 747 Air Force One, maar de kosten zijn volledig uit de hand gelopen, meer dan 4 miljard dollar! Schrap die order" liet Trump begin december zijn ongenoegen blijken. Ook de kosten van de F-35, bekend als de Joint Strike Fighter, moeten fors omlaag.

"We gaan het voor elkaar krijgen voor minder dan dat (4 miljard) en we verbinden ons aan de afspraak dat voor elkaar te krijgen", beloofde Muilenberg Trump. Hewson sprak over een productief gesprek, maar gaf geen commentaar op Trumps uitspraken.

Boeing belooft Trump goedkopere Air Force One
Boeing belooft Trump goedkopere Air Force One (Foto: ANP)

Rechter buigt zich over machinistenstaking

De rechter in Breda buigt zich donderdagmiddag over de vraag of de voor vrijdag aangekondigde staking van machinistenvakbond VVMC mag doorgaan.

De vakbond voert actie tegen het zogenoemde rondje om de kerk, het steeds maar weer rijden op vaste trajecten. De VVMC steggelt hier al geruime tijd over met de directie van de Nederlandse Spoorwegen. De bond heeft machinisten in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp opgeroepen het werk vrijdagochtend tot 11.00 uur neer te leggen.

NS vindt de staking voorbarig en ziet nog ruimte voor overleg en verbeteringen. Het spoorbedrijf vreest dat veel passagiers overlast zullen ondervinden van deze actie zo kort voor de kerstdagen en wil daarom dat de rechter toetst of deze VVMC-actie voldoet aan het stakingsrecht.

Rechter buigt zich over machinistenstaking
Rechter buigt zich over machinistenstaking (Foto: ANP)

Kerkdienst tegen vlees op kerstmenu

Verschillende organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren houden donderdagavond in de Amsterdamse Vredeskerk een speciale kerstdienst voor dieren. De dienst is een oproep om kerst zonder vlees op het menu te vieren.

"Juist met kerst, het feest van de vrede, wordt er weer uitbundig vlees en vis gegeten", aldus de organisatie. "Vrijwel steeds vlees van dieren die niets van de vrede hebben geproefd, dieren uit de bio-industrie. We denken ook aan de vissen die na een langzame verstikkingsdood op het bord van de feestvierders belanden. Dit laten we niet zomaar passeren."

Het is de derde keer dat de 'Vredesdienst voor dieren', die wordt ondersteund door negentien organisaties, wordt gehouden. Vorig jaar woonden een paar honderd mensen de dienst bij.

Verder deelt uiteraard niet iedereen de mening dat er minder vlees op de kersttafel moet verschijnen.

Kerkdienst tegen vlees op kerstmenu
Kerkdienst tegen vlees op kerstmenu (Foto: ANP)

Tracer (Overwatch) is een lesbienne

Blizzard heeft een Overwatch-stripverhaal uitgegeven waaruit blijkt dat de held Tracer een lesbienne is. In een schattig kerstverhaal met alle bekende thema’s geeft ze haar vriendinnetje Emily een gepassioneerde zoen. Niet erg opzienbarend hier in ons kikkerlandje, maar niet veel fans zagen dit aankomen.

Tracer is gay 

Het stripverhaal kun je hier terugvinden. Hieronder wat reacties van fans op deze onthulling.

Bayern zet Leipzig terug op aarde en is 'Herbstmeister'

Bayern München heeft zich verzekerd van de 'herfsttitel' in de Bundesliga na een overwinning op naaste achtervolger RB Leipzig. De bezoekers keken bij rust al tegen een 3-0 achterstand aan.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers, die dicht bij de openingstreffer waren nadat Yussuf Poulsen net niet bij een voorzet van Timo Werner kon. Daarna was het Bayern wat de klok sloeg en die hard liet luiden. Aan de linkerkant zorgde Douglas Costa voor gevaar. De vleugelspeler hield onder meer Frank Ribéry en Thomas Müller op de bank en zag doelman Peter Gulasci een voorzet loslaten.

De druk van Bayern werd steeds groter. Na een geblokt schot van Arturo Vidal kwam Bayern in de zeventiende minuut op voorsprong. Robert Lewandoski raakte de paal na een voorzet van Philipp Lahm, waarna Thiago profiteerde van de rebound, 1-0. Een minuut later raakte Costa de paal.

Leipzig was toch niet genoeg gewaarschuwd, want na een speldenprik in de vorm van een voor Manuel Neuer eenvoudig te pakken schot van Diego Demme, was het al snel weer raak voor de thuisploeg. Nadat Naby Keita balverlies leed, passte Thiago op Xabi Alonso, die de lange hoek achter Gulasci vond voor de 2-0.

Willi Orban kopte nog een corner op goal, maar kort daarna was de wedstrijd gespeeld. Emil Forsberg kreeg rood na een vieze schop op de achillespees van Lahm en op slag van rust kreeg Bayern een penalty na een botsing tussen Gulasci en Costa. Lewandowski schoot onberispelijk raak, 3-0.

In de tweede helft was de spanning volledig verdwenen. Bayern hoefde niet meer en Leipzig liet het wel na om zich in ondertal naar de slachtbank te laten brengen. Lewandowski kreeg twee uitstekende mogelijkheden om de score verder op te voeren, maar die liet de Poolse spits liggen. De 3-0 zege was echter meer dan genoeg voor Bayern om zich tot Herbstmeister te mogen kronen.

Kvitova half jaar uit roulatie door steekwond bij inbraak

Tennisster Petra Kvitova zal vermoedelijk maar liefst een half jaar aan de kant moeten blijven. Bij het appartement van de Tsjechische in Prostejov werd dinsdagochtend ingebroken door iemand met een mes. De inbreker viel haar aan en Kvitova verdedigde zich, maar daarbij raakte ze flink gewond aan haar linkerhand - haar 'tennishand'.

Dinsdag is Kvitova al aan haar hand geopereerd. Na die vier uur durende operatie kan ze de komende maanden maar weinig druk op haar hand zetten en dus zit tennissen er even niet in. "Gezien de omvang van de schade verliep de operatie heel goed. In alle vijf de vingers moesten pezen hersteld worden en ook twee zenuwen waren beschadigd", sprak de woordvoerder van Kvitova. "Petra zal zes tot acht weken in het gips moeten en pas over drie maanden zal ze de hand weer kunnen belasten." 

Na die tijd zal het nog zo'n drie maanden duren voor Kvitova weer serieus kan gaan tennissen. Over iets meer dan zeven maanden, op 3 juli, gaat Wimbledon van start. Kvitova won het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld in 2011 en 2014 en zal hopen dat ze dan weer van de partij kan zijn. 

Skicrossfinale beslist met drievoudige fotofinish, 'De Snor' wint

Het skicrossen staat op het moment vooral in het teken van het zware ongeval van de Zweedse wereldtopper Anna Holmlund, die in coma ligt. Toch gaan de World Cup-wedstrijden 'gewoon' door in het Italiaanse Innichen.

Woensdag stond daar de eerste wedstrijd op het programma en vooral bij de dames werd het een waar spektakelstuk. Het Canadese duo Marielle Thompson en Georgia Simmerling stonden in de finale, samen met Fanny Smith uit Zwitserland en de Duitse Heidi Zacher. Smith maakte een fout bij de eerste sprong en kon het tempo niet meer volgen, maar de rest bleef erg dicht bij elkaar. Uiteindelijk was een fotofinish tussen de drie nodig om de volgorde te bepalen. Zacher versloeg het Canadese duo verrassend, waarbij World Cup-leidster Thompson tweede werd, voor Simmerling.

De mooie vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar de ervaren Sloveen Filip Flisar, vooral bekend vanwege zijn schitterende of aartslelijke snor - afhankelijk van je smaak. Hij domineerde de finale vanaf het begin en zag de Duitser Tim Hronek tweede worden. Alex Fiva uit Zwitserland troefde de Fransman Jean-Frederic Chapuis af in de strijd voor plek drie. 

Filip Flisar herkennen is hier geen moeilijke opgave (Foto: Getty)

Toch niet het eerste seizoen zonder 'teamgenoot' Schumacher sinds 1976

Het Formule 1-seizoen is al even voorbij, het duurt nog even tot het nieuwe seizoen begint en dus is het een prima tijd voor een nutteloos feitje. Wereldkampioen Nico Rosberg maakte enkele weken geleden bekend dat hij uit de Formule 1 stapt. Daarmee komt een opmerkelijk lange periode ten einde, zo bedacht een Reddit-user met wellicht iets teveel vrije denktijd zich. 

Komend jaar wordt namelijk het eerste seizoen in de Formule sinds 1976 waarin geen toekomstige, huidige of vroegere teamgenoot van Michael Schumacher rijdt. Een kleine 40 jaar geleden debuteerde Riccardo Patrese bij het team van Shadow in de Formule 1. In 1993 reed Patrese zijn laatste seizoen en bij Benetton was hij de teamgenoot van Schumacher. 

Tot aan Schumacher's afscheid in 2012 had de Duitser natuurlijk altijd wel een huidige teamgenoot. Nico Rosberg was de laatste: hij reed in 2010, 2011 en 2012 samen met zijn landgenoot bij Mercedes. Doordat Rosberg tot en met 2016 bleef rijden was er tot enkele weken altijd nog een oud-teamgenoot van Schumacher aanwezig op de grid, maar ook dat is nu voorbij. 

Voor zover bekend heeft geen enkele andere coureur dan Schumacher zo'n lange periode tussen het debuut van zijn eerste toekomstige teamgenoot en het afscheid van zijn laatste oud-teamgenoot.

Update 00.24

Zoals een oplettende user hieronder meldt: Felipe Massa gaat naar alle waarschijnlijkheid in 2017 bij Williams rijden. De aanvankelijk gestopte Braziliaan was in 2006 teamgenoot van Schumacher bij Ferrari en dus kan bovenstaand, toch al vrij nutteloos feitje eigenlijk gewoon de prullenbak in. Wat niet wegneemt dat het alsnog wel een leuke gedachte is: al veertig jaar rijdt er iemand mee in de Formule 1 die ergens in zijn carrière teamgenoot van Schumacher zou worden, was of is geweest. 

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.