FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 december 2016

WK Darts: Whitlock sluit sterk optreden af met finishes van 170 en 158

Dag zes van het wereldkampioenschap van de PDC. De avond staat voor Nederland in het teken van de wedstrijden van Christian Kist en Raymond van Barneveld. Kist treedt aan tegen Brendan Dolan en Barney mag het opnemen tegen Robbie Green. 

Boris Koltsov 1-2 Dragutin Horvat (voorronde)

Beide heren mochten aan het WK deelnemen door respectievelijk het Euraziatisch en Duits kwalificatietoernooi te winnen. Koltsov opende de avond met een break en kwam vervolgens met een 97-finish. Hij pakte de eerste set met 3-1 door 84 uit te gooien. Horvat kwam in de tweede set beter in zijn spel en trok de stand met dezelfde cijfers gelijk.

In de beslissende set faalde Horvat op zijn dubbels en kon Koltsov op 2-0 komen. Horvat hield vervolgens zijn leg met een 78-finish en trok er een beslissende leg uit door 101 uit te gooien. Terwijl Koltsov op 60 stond wist Horvat 59 uit te gooien en trok de partij toch naar zich toe. De Duitser  treft later vanavond Simon Whitlock. 

Uitslag Koltsov - Horvat (Bron: PDC)
Uitslag Koltsov - Horvat (Bron: PDC)

Brendan Dolan (23) 3-1 Christian Kist
Christian Kist is er niet in geslaagd om de volgende ronde te halen van het WK. Hij verloor met 3-1. Lees hier verder.

Raymond van Barneveld (12) v Robbie Green

Barney haalde eenvoudig de tweede ronde. Hij won met 3-0. Lees hier verder. 

Simon Whitlock (17) 3-0 Dragutin Horvat

Simon Whitlock gaf een bijna perfect optreden weg tegen Dragutin Horvat. De Duitser kon maar één leg pakken tegen The Wizard. Whitlock sloot zijn partij af met een 170 en 158-finish en won met 3-0. Met 60% op de dubbels en een gemiddelde van bijna 99 was het een zeer goede openingsronde van Whitlock. 

Uitslag Whitlock - Horvath (Bron: PDC)
Uitslag Whitlock - Horvath (Bron: PDC)

Revelation Online zit in kerst-bèta

De langverwachte MMORPG Revelation Online is vandaag begonnen aan haar tweede gesloten bèta. De bèta loopt door tot 3 januari en biedt activiteiten als craften, dungeons en PvP. Ook kun je het verhaal spelen tot level 49. Wil je meedoen, dan kun je jezelf opgeven voor de bèta en hopen dat je wordt uitgekozen of gewoon een Founder Pack kopen.

De eerste bèta van Revelation Online was erg onderhoudend en groots, maar er was nog weinig van de UI vertaald naar het Engels. Hopelijk is dat nu al wat beter gelukt. Als je de korte preview na wilt lezen, dan kan dat hier.

WK Darts: Jubilerende Van Barneveld gunt Green twee legs

Raymond van Barneveld heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De als twaalfde geplaatste Hagenees die aan zijn 25e WK begint gunde Robbie Green slechts twee legs. Het werd 3-0 in sets. 

Van Barneveld walse in de eerste set over Kong heen met een 86, 156 en 64-finish (3-1). Green miste in de openingsleg van set twee dubbel zestien om 112 uit te gooien, Barney sloeg direct toe en gooide Shanghai 20 uit. Green kon weinig tegen de Hagenees beginnen. Met 97,5 gemiddeld en 66,7% op de dubbels staat Van Barneveld heel goed te gooien.

In de derde set had Green weinig meer in te brengen. Hij had het al opgegeven. Van Barneveld zette zijn goede spel door en won de derde set met 3-0 door onder andere 81 en 67 uit te gooien. Barney treft na de kerst Alan Norris in de tweede ronde. 

Van Barneveld eenvoudig naar de tweede ronde. (PRO SHOTS/Action Images)
Van Barneveld eenvoudig naar de tweede ronde. (PRO SHOTS/Action Images)

Marchionne: "Vettel moet minder zeiken"

Ferrari-baas Sergio Marchionne is blij met zijn Formule 1-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, maar heeft vooral op Vettel ook kritiek. De Duitser moet zich meer bezig houden met racen in plaats van zeuren over allerlei dingen, zo heeft Marchionne aan La Repubblica laten weten.

Marchionne: "We kijken rond met oog op de toekomst en kijken ook goed naar hoe het er qua coureurs bij andere teams voor staat. Dit betekent niet dat we geen vertrouwen hebben in onze huidige coureurs. Maar ik denk wel dat je zou kunnen zeggen dat we ook kritisch kijken naar wat onze jongens doen."

Met name Vettel wordt komend jaar kritisch gevolgd omdat de Duitser een aflopend contract heeft. "We moeten eerst maar eens kijken of hij zich in 2017 nog goed bij ons voelt. We moeten hem daarbij een auto geven waarmee hij kan winnen, anders heeft aan de toekomst denken geen zin." De coureur zelf moet ook een bijdrage leveren. "Hij moet geconcentreerd rijden, kalm blijven achter het stuur en zich niet opwinden, dat is wat wij dan van hem willen zien. Vettel moet zich erop richten races te winnen en de andere coureurs te verslaan op het circuit. Hij moet niet verwikkeld raken in persoonlijke vetes."

Eerder riep Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene Vettel al op om zich vooral op het racen te concentreren. Het team 'helpen' is hierbij minder van belang, al zegt Vettel zelf beide taken wel te kunnen combineren.

Teamgenoot Räikkönen lijkt er beter op te staan. Ook de 37-jarige Fin heeft in Maranello na komend seizoen een aflopende verbintenis, maar het lijkt erop dat hijzelf zijn moment van het pensioen kan kiezen en bij goed presteren niet hoeft te vrezen voor zijn plek.

Krajicek nieuwe coach toptennisser Raonic

Richard Krajicek is de nieuwe coach van tennisser Milos Raonic. De Canadees heeft laten weten dat hij maandag voor het eerst getraind heeft met de Nederlandse winnaar van Wimbledon 1996.

Raonic, de mondiale nummer drie, nam onlangs afscheid van coach Carlos Moya. John McEnroe stond hem vervolgens met regelmaat bij op de diverse toernooien. "Het is fantastisch om Richard in mijn team te hebben op weg naar nieuwe doelen in 2017", schrijft Raonic. "Met zijn ervaring, onder meer als Wimbledonwinnaar, kan Richard mij ongetwijfeld helpen."

Samen met Moya kende Raonic een uitstekend 2016. Hij steeg naar de derde plek op de wereldranglijst en haalde op Wimbledon zijn eerste Grand Slam-finale. De Canadees begint het nieuwe jaar gelijk op 1 januari met een poging om zijn titel in Brisbane te verdedigen.

WK Darts: Kist kan niet stunten tegen Dolan

Darter Christian Kist is er niet in geslaagd om de tweede ronde te halen van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De als 23e geplaatste Brendan Dolan bleek met 3-1 de sterk voor The Lipstick. Dolan speelt in de volgende ronde tegen Jeffrey de Zwaan of Jelle Klaasen. 

De eerste leg is met een break voor Dolan, nadat Kist twee pijlen voor dubbel twaalf miste. De Noord-Ier haalde in de eerste set een gemiddelde van 101 en trok de set ook met 3-0 naar zich toe. Kist had in de eerste set een gemiddelde van 90.

Kist ging in set twee beter spelen en opende met een break. De Lakeside-winnaar van 2012 kende een matig jaar op de Pro Tour. Hij haalde wel de kwartfinale van de Players Championship Finals, maar verder was hij op de grote toernooien niet te vinden. Kist hield vervolgens zijn leg om daarna de tweede set in stijl te pakken met een 105-finish.

Opnieuw werd de set begonnen met een break. Via dubbel zestien sloeg Dolan toe, waarna hij met een 78-finish op 2-0 kwam. Dolan sloeg opnieuw toe en pakte de set met een 105-finish (3-0). The History Maker domineerde en kwam op 1-0 in de set vier. Kist kon niet meer doen dan bijblijven. Hij kon alleen maar bijblijven en moest toezien hoe Dolan de vierde set met 3-1, en daarmee de partij, naar zich toe trok. 

Statistieken bij Dolan - Kist. (Bron: PDC)
Statistieken bij Dolan - Kist. (Bron: PDC)

Asielzoeker na aanhouding overleden

Een uitgeprocedeerde asielzoeker is dinsdag in Maastricht overleden na te zijn aanhouden door de politie. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, waardoor een worsteling ontstond. Politie en omstanders werkten de man op de grond. Iemand zag daarbij dat de man blauw werd in zijn gelaat. Korpschef Gery Veldhuis van de politie Limburg sprak dinsdagavond in een toelichting van een nekklem of mogelijke verwurging, maar ontkent dat de politie dat gedaan zou hebben.

De hulpdiensten hebben vergeefs geprobeerd de man te reanimeren. De vreemdeling had maandag te horen gekregen dat hij binnen 28 dagen de Europese Unie moest verlaten.

Man na aanhouding overleden
Man na aanhouding overleden (Foto: ANP)

Bussemaker: teveel dyslexieverklaringen

Het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring is "zorgelijk". Dat stellen minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dinsdag. Uit onderzoek blijkt het aantal leerlingen met zo'n verklaring aan het stijgen is. Dyslexie zorgt ervoor dat mensen moeite met lezen en schrijven hebben.

Volgens de bewindslieden is het "aannemelijk" dat een groep leerlingen ten onrechte een dyslexieverklaring heeft gekregen. Zij willen dit aantal terugdringen. Met zo'n verklaring kun je in aanmerking komen voor extra tijd voor een tentamen en vergoeding van bepaalde kosten.

Internationaal onderzoek stelt dat het normaal is dat 10 procent van de leerlingen last heeft van ernstige dyslexie en niet op te lossen lees- en spellingsproblemen. In het beperkte onderzoek dat nu is gedaan blijken percentages tussen de 10 en 20 procent en meer niet ongewoon zijn.

Bussemaker: teveel dyslexieverklaringen
Bussemaker: teveel dyslexieverklaringen (Foto: ANP)

Giovinazzi nieuwe derde coureur Ferrari

Antonio Giovinazzi is een stapje dichterbij het racen in de Formule 1. De 23-jarige Italiaan is komend seizoen de nieuwe derde rijder van Ferrari, zo heeft de Italiaanse renstal laten weten.

Giovinazzi kwam dit seizoen uit in de GP2 Series en leek af te stevenen op de wereldtitel. De Italiaanse debutant zag in het laatste raceweekend in Abu Dhabi teamgenoot Pierre Gasly nog voorbij komen. Vorig jaar werd hij achter Felix Rosenqvist in de Europese Formule 3 ook al tweede. Wel zegevierde hij in de Masters op Zandvoort.

Ferrari-baas Sergio Marchionne is blij dat hij Giovinazzi heeft kunnen contracteren. "Antonio is een zeer goede coureur en Ferrari moet klaar zijn om de jeugd een kans te geven."

Boekhouder tilt baas voor miljoenen

Een 55-jarige boekhouder heeft zijn baas, een transporteur, voor enkele miljoenen euro's getild. Dat blijkt uit een strafrechtelijk onderzoek van de Zeehavenpolitie in Rotterdam. De man is half november al aangehouden, maar de politie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De man uit Hardinxveld-Giessendam was sinds 2007 in dienst van het bedrijf en stuurde in de afgelopen negen jaar onterechte en niet-geautoriseerde salarissen naar zichzelf. De man gebruikte de miljoenen voor het aankopen van onroerend goed en luxe auto's. Ook werden de woningen van de verdachte voor grote bedragen verbouwd en maakte hij meerdere keren per jaar verre reizen. Soms nam hij mensen mee voor wie voor hij de reis- en verblijfskosten betaalde.

Boekhouder tilt baas voor miljoenen
Boekhouder tilt baas voor miljoenen (Foto: ANP)

Van Gerwen lacht Taylor uit: "Hij heeft iets nieuws? Kletskoek!"

Darter Phil Taylor liet onlangs na zijn eerste ronde op het WK weten 'iets nieuws' te hebben, maar hij weigerde te zeggen wat dat dan was. "Zet het maar op de voorpagina's, gok maar, doe allemaal maar", klonk het mysterieus. 

De grote favoriet voor de wereldtitel, Michael van Gerwen, is niet bepaald onder de indruk. "Dat doet helemaal niks met me", zei hij in de studio van RTL7"Taylor roept altijd dingen, misschien om zijn tegenstanders een beetje in de war te brengen ofzo, ik weet niet wat hij ermee bedoelt, maar, nee..doet me niks." 

Taylor gaf aan heel veel vertrouwen te hebben dat hij het WK kon gaan winnen, omdat alle puzzelstukjes in elkaar gevallen zouden zijn. "Kletskoek. Doet 'ie altijd hoor, altijd, en vooral richting mij eigenlijk vaak", sprak Mighty Mike"Ik weet het zeker, als hij dit toernooi niet wint heeft hij het er nóóit meer over. Hij denkt echt dat iedereen er dan over na gaat denken, maar die tijd is al even voorbij", lachte Van Gerwen. 

Taylor en Van Gerwen kunnen elkaar in de halve finales tegenkomen in het Alexandra Palace in Londen. 

Tweede Kamer achter hackwet en 'lokpubers'

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de 'hackwet' die politie en justitie de mogelijkheid geeft om digitaal in te breken in apparaten voor onderzoek naar ernstige misdrijven. Ook moet het met de wet makkelijker worden om online 'lokpubers' in te zetten om kindermisbruikers die met minderjarigen in contact proberen te komen te vervolgen.

Een voorstel van VVD en CDA dat het hierbij ook mag gaan om een "virtuele creatie van een persoon" kreeg dinsdag ook steun. Een bekend voorbeeld is het levensechte virtuele 'lokmeisje' Sweetie, waarmee kinderhulporganisatie Terre des Hommes websekstoeristen heeft weten op te sporen.

Ondanks de meerderheid is de hackwet (officiële naam Computercriminaliteit III) ook omstreden. PVV, D66, SP en GroenLinks stemden dan ook tegen.

Tweede Kamer achter hackwet en 'lokpubers'
Tweede Kamer achter hackwet en 'lokpubers' (Foto: ANP)

Turnen niets voor judoka Henk Grol

Schoenmaker blijf bij je leest! Dat zal judoka Henk Grol na gisteren ook beseffen. Hij probeerde een oefening op het hoogrek zoals Epke Zonderland in zijn beste dagen, maar moest dit bekopen met een zware valpartij.

Grol maakte onlangs bekend door te gaan met topjudo en wij hopen van harte dat hij aan zijn uitstapje van gisteren niets over heeft gehouden. De Nederlander heeft niet het postuut van een turner, maar ging op het rek desondanks goed van start met de Endo-spreiding met een halve draai in de ellegreep. Hij probeerde vervolgens een andere stang te grijpen, maar kwam hard op zijn rug terecht.

Politie vindt vuurwerk in slaapkamer

De politie heeft in Rotterdam en De Lutte partijen illegaal vuurwerk in beslag genomen. In Rotterdam-Delfshaven werd 53 kilo vuurwerk uit een woonhuis gehaald, in De Lutte (Overijssel) werd in een busje 700 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

De 33-jarige bestuurder van de bus, een man uit Den Haag, is aangehouden.

De man die het spul in zijn huis hield, een 26-jarige Rotterdammer, bracht volgens de politie met het vuurwerk zijn directe omgeving in gevaar. Hij werd begin december al aangehouden. Hij zit nog steeds vast, meldde de politie dinsdag. In zijn slaapkamer lagen 2200 nitraten, gevaarlijk en zwaar vuurwerk. Na onderzoek werd in Zoetermeer nog eens 336 kilo professioneel vuurwerk in beslag genomen.

Politie vindt vuurwerk in slaapkamer
Politie vindt vuurwerk in slaapkamer (Foto: ANP)

Verdachte aanslag Berlijn vrijgelaten

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is dinsdag vrijgelaten. Er is geen reden om hem langer vast te houden, liet justitie in Karlsruhe weten. Daar zetelt het federaal parket dat terreurzaken in Duitsland behandeld.

De verdachte werd kort na de aanslag, waardoor twaalf mensen de dood vonden, in de omgeving van de kerstmarkt aangehouden. Dinsdag liet zowel de politie als justitie weten te twijfelen of de man wel achter het stuur van de vrachtwagen zat toen deze de drukbezochte markt op werd gereden.

Verdachte aanslag Berlijn vrijgelaten
Verdachte aanslag Berlijn vrijgelaten (Foto: ANP)

Wat is jouw woord van het jaar?

Treitervlogger is gekozen als woord van het jaar. Maar welk woord zou jij kiezen? Dit zijn de 10 woorden waaruit gekozen kon worden.

Woord Omschrijving
brexodus bedrijven en personen die het Verenigd Koninkrijk verlaten als gevolg van het brexitreferendum
landarrest als strafmaatregel opgelegd verbod om een land te verlaten
mediaweigeraar burger die de traditionele media niet vertrouwt en elders (weblogs, sociale media) nieuwsberichten en commentaren daar leest
plascontract afspraak tussen directie en bewoners van een zorginstelling over het toiletbezoeken per dag
pokémonterreur overlast die veroorzaakt wordt door spelers van het Pokémon Go spel
seniorenpardon ontheffing van de sollicitatieplicht, verleend aan werkloze senioren
sjoemelzaad donorzaad zonder duidelijke herkomst of samenstelling
thuisterrorist terrorist die  in zijn eigen omgeving een terreurdaad pleegt of die zijn slachtoffers thuis, in het bijzijn van familie, vermoordt
treitervlogger een videoblogger die het treitergedrag van vrienden middels film vastlegt en daarmee overlast veroorzaakt
trumpisme het totaal van politieke opvattingen van mediamagnaat Donald Trump, dat zich kenmerkt door een aversie tegen het politieke en bestuurlijke establishment

Kies hieronder jouw woord van het jaar 2016

NCTV: laat je niet weerhouden

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vindt dat mensen in Nederland zich niet moeten laten weerhouden om naar kerstmarkten en andere feestelijkheden te gaan.

"Gemeenten en politie lopen de genomen maatregelen nog eens langs en scherpen ze mogelijk aan. Ze zijn er serieus en alert mee bezig, want het is belangrijk dat iedereen gewoon naar alle feestelijkheden kan gaan", aldus Schoof. Hij sprak dinsdag naar aanleiding van de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn. "Terroristen willen ons angst aanjagen, maar wij willen ons leven niet laten bepalen door terroristen".

Schoof benadrukt dat extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen bij grotere evenementen rondom kerst en oud en nieuw. "Vorige week nog hebben we gemeenten om extra aandacht hiervoor gevraagd vanwege de dreiging in Duitsland en Frankrijk".

De NCTV stelt wel dat wat in Berlijn is gebeurd, ook in Nederland kan gebeuren. "De kans op een aanslag is reëel, maar we hebben op dit moment geen concrete aanwijzingen".

NCTV: laat je niet weerhouden
NCTV: laat je niet weerhouden (Foto: ANP)

Noodbevel voor lastige asielzoekers in Weert

Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft dinsdag een noodbevel afgekondigd voor zo'n twintig asielzoekers die overlast veroorzaken. Zij wonen in het plaatselijke azc, maar veroorzaken zowel daar als in de stad de nodige overlast en criminaliteit. De twintig Noord-Afrikanen krijgen huisarrest. Zij mogen het azc niet verlaten, behalve tussen 13.00 en 14.00 uur voor boodschappen of doktersbezoek. Ook moeten ze zich driemaal per dag melden bij de beveiliging van het azc.

Wie zich hier niet aan houdt hangt een gevangenisstraf van maximaal drie maanden boven het hoofd of een boete van 3600 euro, laat de gemeente Weert dinsdag weten.

De twintig maakten zich volgens de gemeente de afgelopen weken schuldig aan zakkenrollerij, diefstal, vechtpartijen, vandalisme, bespugen en intimideren.

Het noodbevel gaat morgen in en duurt tot en met 2 januari. Voor de twintig wordt bovendien de asielprocedure versneld. In de tussentijd wordt hen een streng regime opgelegd.

Noodbevel voor lastige asielzoekers in Weert
Noodbevel voor lastige asielzoekers in Weert (Foto: ANP)

Toch hogere boete ex-student met ov-kaart

De boete voor oud-studenten die ten onrechte nog op hun ov-studentenkaart reizen gaat toch omhoog. Met ingang van 1 januari 2018 betalen deze zwartrijders 150 euro per halve maand, heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten. Om onoplettende studenten niet onmiddellijk af te straffen wordt de boete de eerste twee halve maanden juist verlaagd naar 75 euro.

Het CDA en de VVD pleitten al langer voor een hogere boete, maar stuitten op verzet van minister Jet Bussemaker en de Kamer. Die laatste stemde dinsdag toch in met de hardere aanpak van studentenkaartmisbruikers. D66-Kamerlid Paul van Meenen bedong wel dat studenten die hun kaart niet opzeggen maar die ook niet gebruiken aan de boete ontkomen.

Liefst zou de Kamer zien dat de studentenkaart automatisch afloopt als een student daarop geen recht meer heeft. Bussemaker hield tot dusver vol dat dat onmogelijk is, maar de Kamer riep haar toch op dat te regelen.

Toch hogere boete ex-student met ov-kaart
Toch hogere boete ex-student met ov-kaart (Foto: ANP)

Geen Giro voor Poels: "Helaas, had het wel gevraagd"

Wielrenner Wout Poels doet komend seizoen niet mee aan de Giro d'Italia. De klimmer van Team Sky zou graag in een grote ronde voor zichzelf mogen rijden, maar dat zit er nog niet in. 

"Dat had ik wel gevraagd, maar helaas. Dat is ook het enige nadeel aan het rijden voor een grote ploeg als Sky", vertelt Poels tegenover de NOS. Hij zal grofweg hetzelfde programma rijden als dit jaar: via de Ronde van Valencia naar Parijs-Nice. "Daarna de klassiekers en vervolgens de Ronde van Zwitserland", vertelt Poels.

Hij maakt in de zomer deel uit van de ploeg voor de Tour de France, terwijl de Vuelta a España in het najaar een optie is. Poels won vorig jaar de Ronde van Valencia en Luik-Bastenaken-Luik, terwijl hij in de Tour van groot belang was voor de eindzege van kopman Chris Froome. 

Geen Giro voor Poels: "Helaas, had het wel gevraagd" (Pro Shots / George Deswijzen)
Geen Giro voor Poels: "Helaas, had het wel gevraagd" (Pro Shots / George Deswijzen)

Wapens verkocht aan Nederlanders via dark web

Europol heeft vorige week samen met de Sloveense politie twee mannen opgepakt die verdacht worden van de verkoop van wapens via het dark web. Ze leverden onder andere aan Nederlandse klanten. Dat heeft de Europese politieorganisatie dinsdag bekendgemaakt.

Bij huiszoekingen werden een grote hoeveelheid automatische en halfautomatische wapens in beslag genomen. Ook troffen agenten handgranaten en munitie aan.

De handel werd bedreven via het dark web, een deel van het internet dat niet eenvoudig toegankelijk is en niet via zoekmachines kan worden gevonden. Nadat kopers voor de wapens hadden betaald met bitcoins, werden ze per post verstuurd. De Slovenen, 39 en 33 jaar oud, leverden niet alleen aan Nederland, maar ook Zweden, Noorwegen, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Wapens verkocht aan Nederlanders via dark web
Wapens verkocht aan Nederlanders via dark web (Foto: BuzzT)

Skicrossgrootheid Holmlund in coma na valpartij

Skicrosster Anna Holmlund ligt in coma. De 29-jarige Zweedse ging maandag tijdens een trainingsrun voor de World Cup in het Italiaanse Innichen hard onderuit. Ze werd naar het ziekenhuis in Bolzano vervoerd, waar artsen haar in een coma brachten. Ze zou een bloeding in haar hoofd hebben.

Holmlund is een ware grootheid in de skicross. Ze won drie keer het eindklassement in de World Cup, waaronder in de afgelopen twee seizoenen. In 2014 pakte ze in Sochi olympisch brons. Een ruime week geleden kwam Holmlund nog in het nieuws door een opmerkelijke valpartij tijdens een World Cup-wedstrijd: samen met haar pas 20-jarige teamgenote Sandra Näslund lag ze op kop, maar de twee schoffelden elkaar een bocht voor de finish onderuit.

Näslund reageerde in Zweedse media geschokt. "Ik kwam vlak achter haar naar beneden en zag dat ze bij een landing helemaal verkeerd terecht kwam", vertelt Näslund. "Ze kwam hard op haar hoofd terecht...je weet het niet, misschien zag het er erger uit dan het uiteindelijk blijkt te zijn."

Näslund deed dinsdag wel mee aan de kwalificaties en zette daarin de tweede tijd neer, maar uiteraard was ze er met haar hoofd toch niet helemaal bij. "Ik weet niet echt wat ik moet zeggen, het is vreselijk wat er gebeurd is en iedereen is zich kapot geschrokken. We proberen ons maar op de wedstrijd te concentreren, want we kunnen toch niks doen om Anna te helpen." De wedstrijden in Innichen gaan woensdag en donderdag vooralsnog gewoon door. 

Begin verplichte hersenscans bij MMA

Nadat dit jaar de regels rond gewichtsreductie in de UFC danig waren aangescherpt, verplicht de Ierse MMA-school Straight Blast Gym wedstrijdvechters zich het komend jaar te laten controleren op mogelijk al aanwezige hersenschade. SBG, thuishaven van meervoudig UFC-kampioen Conor McGregor, neemt hiermee een tweede grote stap in het garanderen van de gezondheid van de wedstrijdvechters.

Hoofdcoach Kavanagh, zelf MMA-vechter en de eerste Ier met een zwarte band in Braziliaans jiu-jitsu, liet weten dat een hersenscan vanaf 2017 voor alle wedstrijdvechters, amateur of professioneel, verplicht zal zijn.

"Neem honderd willekeurige mensen en er zullen een aantal mensen tussen zitten die hersenschade opgelopen hebben waardoor ze geen vecht- of contactsporten zouden mogen uitvoeren. Deze niet-ontdekte schade komt dan niet door sporten of ander soort trauma, maar kan puur ongemerkt optreden door bijvoorbeeld genetische aanleg. Hier in Ierland hebben we het geluk dat via SafeMMA-Ireland zorgvuldig uitgevoerde hersenscans tegen een redelijke prijs kunnen worden aangeboden. Ik wil dan ook alle Ierse MMA-vechters adviseren de site van SafeMMA te bezoeken."

SafeMMA is een Ierse non-profit organisatie die zich vanaf 2012 bezig houdt met het gezondheidsaspect binnen het MMA en inmiddels contacten heeft binnen de grootste Ierse MMA-organisaties.

In april stierf MMA-vechter João Carvalho aan hersenschade na een verlies via technisch knock-out. Aanwezig bij dit gevecht in het Dublin National Stadium was Conor McGregor en de dood van Carvalho heeft grote impact gemaakt op de meervoudig kampioen. "Dit is gewoon klote. Ik was niet alleen aanwezig tijdens dit gevecht. Ik heb meegeholpen iemand te trainen en nu heeft die jongen daadwerkelijk iemand doodgeslagen. Dit blijft een verschrikkelijk gevaarlijk spelletje. Mensen noemen dit een sport, maar dit is het pure vechten." aldus McGregor in augustus tijdens een interview voor de site MMAfighting.

Een andere sport waar hersenschade inmiddels hoog op de agenda staat is american football. Geschat wordt dat zo'n 40% van de professionele american football-spelers lijdt aan een aandoening genaamd Chronic Traumatic Encephalopathy. CTE wordt gekenmerkt door snelle aftakeling van de hersenen en wordt veroorzaakt door het krijgen van zware klappen op het hoofd. Inmiddels zijn in de NFL regels en medische zorg aangepast om het risico op het verkrijgen van deze aandoening te minimaliseren. 

De stap van SBG wordt dan ook hopelijk gevolgd door meerdere grote MMA-scholen ter verbetering van de medische zorg voor MMA-vechters.

Terugslag Locadia, Siem de Jong opnieuw 'out'

Jürgen Locadia leek bijna hersteld van een slepende liesblessure, maar heeft tijdens zijn revalidatie een kwetsuur aan de knie opgelopen, zo meldt PSV.

De aanvaller ondergaat de komende dagen aanvullende onderzoeken, waarbij duidelijk zal worden of er schade aan het gewricht is ontstaan. De 23-jarige Locadia kwam dit seizoen pas in vijf officiele duels in actie voor PSV. Door de langere absentie van Locadia is PSV wellicht sneller geneigd in januari de transfermarkt op te gaan en een aanvaller aan de selectie toe te voegen.

Siem de Jong en Hector Moreno kwamen zondag niet ongeschonden uit de strijd tegen Ajax (1-1). Eerstgenoemde heeft een scheurtje in de lies opgelopen. De middenvelder, die tegen de Amsterdammers de gelijkmaker scoorde, is vier tot zes weken uitgeschakeld.

Moreno viel na rust uit met een hamstringblessure, maar de verdediger verwacht de training na de feestdagen weer te kunnen hervatten. Net als Moreno viel ook Jetro Willems tijdens de topper uit. Willems had opnieuw last van duizelingen en sluit het huidige kalenderjaar daardoor af met een aangepast trainingsschema.

Games with Gold januari bekend

De games die Xbox Live Gold-leden gratis kunnen downloaden in januari volgend jaar, zijn bekend.

De eerste van twee Xbox One-games die aan de service wordt toegevoegd is de nieuwe release Deathtrap: World of Van Helsing. Later in de maand kunnen leden ook het tweede seizoen van Killer Instinct zonder extra kosten downloaden, met daarin acht nieuwe vechters en enkele cosmetische items. Als extra bonus kan je met dit pakket ook de klassieker Killer Instinct 2 uit 1996 downloaden.

Uiteraard zijn er ook weer twee Xbox 360-games aan de service verbonden, vanaf 1 januari kan puzzel-platformer The Cave van Double Fine gedownload worden, vanaf 16 januari is ook Rayman Origins beschikbaar. Beide games zijn natuurlijk weer volledig speelbaar op Xbox One.

Je hebt nog bijna twee weken te gaan, maar vergeet niet de huidige Games with Gold op te pikken nu het nog kan: Sleeping Dogs: Definitive Edition en Outlast voor Xbox One, en Burnout Paradise voor Xbox 360.

Uitstoot fijnstof benzineauto's aan banden

Voor alle nieuwe benzineauto's in Europa gelden vanaf september 2018 strenge normen voor de uitstoot van fijnstof. De modellen moeten op de weg worden getest, om te voorkomen dat het gesjoemel met stikstofnormen in dieselauto's zich herhaalt.

Experts van de EU-lidstaten stemden hier dinsdag in Brussel in meerderheid mee in. Vanwege onzekerheden in de testen mag de uitstoot 50 procent hoger zijn dan de norm. De fijnstoffilters die moeten worden geïnstalleerd, worden al gebruikt in veel dieselauto's.

"Goed nieuws voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid. We hebben geen tijd te verliezen", reageerde EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie). De uitstoot van kankerverwekkende fijne deeltjes zorgt jaarlijks voor duizenden voortijdige sterfgevallen.

De duurzame lobbyorganisatie Transport & Environment verwelkomt het akkoord. "Het is een goede dag voor stedelingen die worden gedwongen lucht in te ademen die is vervuild door de uitstoot van auto's."De organisatie van Europese autofabrikanten ACEA had liever meer tijd gehad.

Uitstoot fijnstof benzineauto's aan banden
Uitstoot fijnstof benzineauto's aan banden (Foto: ANP)

Geld voor godsdienstonderwijs openbare scholen

Openbare scholen krijgen voortaan automatisch geld voor godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs. De scholen hoeven niet meer jaarlijks subsidie aan te vragen doordat de PvdA, het CDA en de ChristenUnie de wet hebben weten te wijzigen.

Kinderen op openbare scholen hebben recht op godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs, maar het was vaak een klus daar geld voor los te krijgen. PvdA-Kamerlid Loes Ypma, CDA'er Michiel Rog en hun CU-collega Joël Voordewind besloten zelf maar de wet aan te passen omdat het kabinet daar niets voor voelde. Ze kregen dinsdag de steun van een meerderheid van de Kamer. De SP twijfelde lang, maar stemde ook in en gaf daarmee de doorslag.

Ypma maakte zich sterk voor de wetswijziging omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen ook op openbare scholen kennismaken met verschillende godsdiensten en vormen van levensbeschouwing.

Geld voor godsdienstonderwijs openbare scholen
Geld voor godsdienstonderwijs openbare scholen (Foto: ANP)

'Bonussen niet oorzaak van afwijzing fusie'

Michiel Boersma, voorzitter van de raad van bestuur van PostNL, ontkent dinsdag in een interview met het FD en de Belgische krant De Tijd dat de miljoenenbonus van CEO Herna Verhagen een reden was voor de afwijzing van de fusiegesprekken met Bpost. Bpost zou niet professioneel en niet sensitief te werk gewerkt hebben in zijn poging om PostNL over te nemen, zegt Boersma.

Eerder werd bericht dat ongerustheid over directiebonussen bij een overname de voornaamste reden was voor de mislukking, maar dat ontkent Boersma met klem.

"We hebben ons besluit genomen op basis van zakelijke argumenten. Die bonus heeft absoluut geen rol gespeeld. (...) In de besluitvorming hebben we gekeken naar zaken als dealzekerheid, financiële weerbaarheid, de opstelling van werknemers en klanten", aldus de voorzitter.

Boersma, in zijn eerste uitgebreide reactie na de mislukte overname: "Het waren drie stappen voorwaarts, twee stappen terug. Niet een proces dat echt soepel liep. Je ziet toch veel cultuurverschillen tussen Bpost en PostNL." Volgens de voorzitter was ook de timing van Bpost verkeerd.

'Bonussen niet oorzaak van afwijzing fusie'
'Bonussen niet oorzaak van afwijzing fusie' (Foto: ANP)

'Regelen van hulpmiddelen blijft lastig'

Nog altijd ervaren duizenden ouderen, gehandicapten en chronische zieken problemen met het regelen van hulpmiddelen zoals rolstoelen, trapliften, scootmobiels en incontinentiemiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 8000 mensen.

"Wij constateren dat er voor een groot deel van de mensen een veel te hoge drempel is om passende hulp of hulpmiddelen te vinden. Zorg en ondersteuning zijn voor hen onvindbaar, onbereikbaar, onbetaalbaar, niet beschikbaar of niet passend", zegt Dianda Veldman, directeur bij de patiëntenorganisatie.

Geldgebrek is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen geen passende hulp kunnen krijgen. Daarnaast krijgen patiënten vaak te horen dat ze niet in aanmerking komen voor betere hulpmiddelen. Ook komt het voor dat mensen daar wel recht op hebben, maar het ze niet lukt om het te regelen.

Uit een soortgelijk onderzoek van de patiëntenfederatie een jaar eerder bleek ook al dat er veel problemen waren met het aanvragen van hulpmiddelen.

'Regelen van hulpmiddelen blijft lastig'
'Regelen van hulpmiddelen blijft lastig' (Foto: ANP)

Schiphol heeft last van koude mist

Vliegtuigen op Schiphol vertrekken dinsdag met enige vertraging vanwege een bijzondere soort mist waarbij er door de kou bevriezing ontstaat op de vleugels. Volgens een woordvoerder van de luchthaven bedraagt de vertraging hierdoor ongeveer een kwartier.

De toestellen moeten eerst ijsvrij worden gemaakt voordat ze kunnen vertrekken. Hoe lang de situatie gaat duren, is niet bekend. Reizigers wordt geadviseerd de website van Schiphol in de gaten te houden.

Schiphol heeft last van koude mist
Schiphol heeft last van koude mist (Foto: ANP)

Kamer wil alternatief voor Drentse windmolens

De aanleg van een windmolenpark in de Drentse veenkolonieën moet voorlopig worden uitgesteld en de regering moet alternatieven zoeken om de voorgenomen hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het voorgestelde windmolenpark is al langer een hoofdpijndossier. Omwonenden zien de aanleg van tientallen windmolens niet zitten, gemeentes hebben protest aangetekend en sterrenkundig instituut ASTRON waarschuwt dat de windmolens de metingen in het gebied zullen verstoren.

Minister Henk Kamp heeft het plan voor het windmolenpark eerder dit jaar aangepast, door vijf van de vijftig geplande molens te schrappen. Hij benadrukte toen wel dat als daardoor niet de geraamde 150 megawatt wordt opgewekt, dat op een andere manier zal moeten worden gecompenseerd.

Kamer wil alternatief voor Drentse windmolens
Kamer wil alternatief voor Drentse windmolens (Foto: ANP)

Frank van der Lende krijgt extra rust

Na iets meer dan een dag Serious Request zit 3FM-dj Frank van der Lende er al een beetje doorheen. Hij kreeg daarom dinsdag een uurtje extra rust.

Dat betekende dat zijn collega Domien Verschuuren dinsdagochtend en -middag zeven uur radio maakte achter elkaar. Hij kreeg in het laatste uurtje bijval van Eva Koreman, die vooraf al was aangewezen voor momenten dat Domien of Frank het moeilijk zouden krijgen.

Voor het eerst dit jaar zitten slechts twee dj's in het Glazen Huis van 3FM. Frank en Domien moeten nog door tot kerstavond.

Frank van der Lende krijgt extra rust
Frank van der Lende krijgt extra rust (Foto: BuzzE)

Strengere regels voor wapenbezit in EU

De Europese wetgeving voor wapenbezit wordt aangescherpt. De lidstaten stemden dinsdag in met een politiek akkoord dat eerder deze maand werd gesloten tussen de Europese instellingen.

Bepaalde semiautomatische wapens worden verboden voor jagers en sportschutters en gedeactiveerde wapens moeten in meer gevallen worden geregistreerd. Om wapens beter te kunnen traceren moeten fabrikanten ook de belangrijkste onderdelen gaan markeren en registreren.

Ook voor verzamelaars en musea gaan strengere regels gelden. Daarnaast worden alarmpistolen en omgebouwde vuurwapens die in films en theaters worden gebruikt opgenomen in de wapenrichtlijn.

Mensen die een wapen willen kopen worden in de toekomst verplicht een psychologische check te ondergaan. Verder wordt werk gemaakt van het koppelen van de nationale databanken waarin wapens staan geregistreerd.

Strengere regels voor wapenbezit in EU
Strengere regels voor wapenbezit in EU (Foto: ANP)

Tupac en Pearl Jam in Hall of Fame

Rapper Tupac Shakur en folkzangeres Joan Baez behoren tot de artiesten die opgenomen worden in de Rock and Roll Hall of Fame. Ook de bands Yes, Pearl Jam, Journey en Electric Light Orchestra krijgen een plekje in het prestigieuze muziekmuseum in Cleveland.

De uitverkorenen werden gekozen op basis van stemmen van het publiek. Ook een comité van artiesten en muziekdeskundigen bogen zich over de kwestie. De nieuwe leden moeten nog even wachten tot ze in het museum te zien zijn. Hun toetreding wordt op 7 april gevierd tijdens een speciale ceremonie in New York. Tupac kan daar als enige niet bij zijn. Hij werd twintig jaar geleden doodgeschoten in Las Vegas.

In oktober werden negentien namen voorgedragen die een plek in de Hall of Fame konden krijgen. Onder de afvallers bevinden zich onder meer Janet Jackson, Chaka Khan en Chic. Mogelijk krijgen ze volgend jaar een nieuwe kans. Zo was Chic al voor de elfde keer genomineerd.

Tupac en Pearl Jam in Hall of Fame
Tupac en Pearl Jam in Hall of Fame (Foto: BuzzE)

Gewipte topman sleept Tata voor de rechter

Voormalig Tata-topman Cyrus Mistry sleept zijn voormalige werkgever als verwacht voor de rechter. De stap van Mistry volgt een dag nadat hij zijn bestuursfuncties bij zes beursgenoteerde Tata-ondernemingen had neergelegd. Voordat hij daar de deur definitief achter zich dichttrok, waarschuwde hij al voor gerechterlijke stappen.

Met de gang naar de rechter krijgt de soap rondom het vertrek van Mistry een verder vervolg. De topman werd in oktober ontslagen door zijn voorganger Ratan Tata, een telg uit de oprichtersfamilie, die vervolgens het roer overnam. Sinds het ontslag van Mistry gaan de partijen rollebollend over straat.

Mistry gaf dinsdag aan zijn strijd voor meer openheid bij Tata voort te zullen zetten. Vooral de benoeming van Ratan Tata als zijn opvolger riep bij hem vraagtekens op.

Gewipte topman sleept Tata voor de rechter
Gewipte topman sleept Tata voor de rechter (Foto: ANP)

'Medische gegevens Kanye West gestolen'

Het ziekenhuis waar Kanye West vorige maand ruim een week verbleef, heeft een intern onderzoek ingesteld omdat medische gegevens van de rapper zouden zijn gestolen. Verschillende medewerkers van het UCLA Medical Center in Los Angeles zouden naar het vertrouwelijke dossier van Kanye hebben gevist, meldt TMZ.

Bronnen zeggen tegen de entertainmentsite dat tientallen mensen zijn of nog worden ontslagen. Andere ingewijden melden dat het onderzoek nog bezig is, maar dat er naar verwachting wel koppen gaan rollen. Het ziekenhuis en woordvoerders van Kanye willen niet reageren.

De rapper werd eind november opgenomen in het UCLA Medical Center vanwege psychische problemen en uitputting. Het gaat naar verluidt inmiddels beter hem. Vorige week liet Kanye zich nog zien in New York waar hij een ontmoeting had met de aanstaand Amerikaanse president Donald Trump.

'Medische gegevens Kanye West gestolen'
'Medische gegevens Kanye West gestolen' (Foto: BuzzE)

Facebook 'verHyvest': Status in kleur

Goed nieuws voor alle ex-Hyvesgebruikers met kort pittig kapsel. Facebookgebruikers kunnen voortaan nog kleurrijker vertellen wat ze aan het doen zijn of wat ze vinden. Het is namelijk mogelijk een achtergrondkleur achter de status te zetten. Tot nu toe kende Facebook alleen zwarte letters en blauwe links op een witte achtergrond.

De kleurenfeature komt de komende dagen beschikbaar voor Android-gebruikers, maar de kleuren zullen ook op iOS en het internet te zien zijn.

Status op Facebook in kleur
Facebook 'verHyvest': Status in kleur (Foto: BuzzT)

Steam Winter Sale begint 22 december

De Steam Holiday Sale staat weer voor de deur. Zoals voorspeld kunnen pc-gamers vanaf overmorgen 22 december hun portemonnee trekken voor de vele koopjes die het gameplatform dan biedt. Waarschijnlijk duurt de sale tot iets na de jaarwisseling. Eerdere Holiday Sales eindigden op 2 januari.

Transferban Real gehalveerd door het CAS

Real Madrid kreeg in september een transferverbod van een jaar opgelegd, maar in hoger beroep heeft het CAS de straf verminderd.

Eerder besliste de FIFA dat de Madrilenen zowel in januari als in de zomermaanden geen spelers mochten verhandelen. Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) bracht vandaag middels een statement naar buiten dat de FIFA-straf is teruggedraaid naar enkel een transferban voor de maand januari.

Op de website van Real is een reactie van de club te lezen: "De beslissing van het CAS legt de onrechtvaardigheid van het oorspronkelijke verbod van de FIFA bloot. De club betreurt dat het het CAS ontbreekt aan de moed om de uitspraak van de FIFA geheel in te trekken."

Atlético Madrid kan geen strafvermindering tegemoet zien, want die club accepteerde destijds de straf van de FIFA en stapte niet naar het CAS. Voor de duidelijkheid: zowel Real als Atlético kan in januari spelers vastleggen, maar deze spelers zijn niet speelgerechtigd vanwege de transferban.

Piloten easyJet bekrachtigen cao-akkoord

De Nederlandse piloten van easyJet hebben hun eerste cao bekrachtigd. Bij de ledenraadpleging van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zijn de afspraken die vorige maand met de Britse prijsvechter zijn overeengekomen vrijwel unaniem omarmd.

Nederlandse piloten van easyJet legden afgelopen zomer nog meerdere keren het werk neer in een poging betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. De cao gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2016 in en loopt tot 1 april 2019.

VNV-voorzitter Steven Verhagen spreekt van een 'zwaarbevochten resultaat'. "Het was een lange weg met veel hobbels maar het resultaat mag er zijn", aldus Verhagen. "Op alle drie de kernpunten, namelijk doorbetaling bij ziekte, meer controle op het werkrooster en een beter pensioen, levert deze cao significante verbeteringen op voor de easyJet-vlieger."

Piloten easyJet bekrachtigen cao-akkoord
Piloten easyJet bekrachtigen cao-akkoord (Foto: ANP)

Schotten leggen Brexit-wensen op tafel

Schotland wil ook na het Britse vertrek uit de Europese Unie onderdeel blijven uitmaken van de Europese interne markt. Dat zei de Schotse premier Nicola Sturgeon volgens de BBC toen ze haar voorstellen presenteerde over de toekomstige relatie tussen Edinburgh en Brussel.

Sturgeon zei op een persconferentie dat het voor Groot-Brittannië 'democratisch te verdedigen is' om onderdeel te blijven uitmaken van de Europese interne markt. Ze wees erop dat Britse kiezers alleen hebben gestemd over een vertrek uit de Europese Unie.

De premier vreest dat 80.000 Schotse banen kunnen verdwijnen bij een vertrek uit de interne markt. Zij sloot daarom een nieuw referendum over een Schots vertrek uit Groot-Brittannië niet uit. "Onafhankelijkheid moet als optie op tafel blijven liggen", stelde ze.

Sturgeon noemde de Brexit een probleem dat niet door Schotland is gecreëerd. Volgens de premier moet het voor de Schotten mogelijk zijn om onderdeel te blijven uitmaken van het Europese vrijhandelsgebied, ook als de rest van het land dat niet doet.

Schotten leggen Brexit-wensen op tafel
Schotten leggen Brexit-wensen op tafel (Foto: ANP)

'Asielzoeker mag hoger beroep hier afwachten'

Asielzoekers die hoger beroep bij de Raad van State aantekenen tegen hun afgewezen asielaanvraag mogen in afwachting van de uitspraak vaker in Nederland blijven. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van de Raad van State.

In de uitspraak gaat de rechter voor het eerst in op een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van 5 juli. Volgens dat arrest kon een asielzoeker zich ook rechtstreeks wenden tot het Europese Hof zonder eerst hoger beroep in te stellen bij de Raad van State. Daardoor bestaat het risico dat de raad haar taak niet meer goed kan vervullen omdat zij, als hoogste algemene bestuursrechter in Nederland, gepasseerd wordt.

De Raad van State gaat daarom meer dan voorheen bepalen dat een vreemdeling niet wordt uitgezet voordat over het door hem ingestelde hoger beroep is beslist. Ook als nog geen concrete datum bekend is waarop de vreemdeling zal worden uitgezet.

'Asielzoeker mag hoger beroep hier afwachten'
'Asielzoeker mag hoger beroep hier afwachten' (Foto: ANP)

Kritiek op Wilders om bebloede Merkel

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en D66-leider Alexander Pechtold hebben kritiek geuit op PVV-leider Geert Wilders die een foto op Twitter had geplaatst van bondskanselier Angela Merkel met bloed aan haar handen en op haar gezicht. Volgens Asscher moeten de gedachten uitgaan naar de slachtoffers van de aanslag in Berlijn en 'niet naar mensen die proberen te provoceren, zoals de heer Wilders doet'.

"Deze tijd vraagt erom om er alles aan te doen om te zorgen dat we Nederland veilig houden. Deze tijd vraagt er natuurlijk niet om te proberen politiek te profiteren van zo'n afschuwelijke misdaad", aldus Asscher.

Pechtold spreekt van een 'ranzige poging politiek gewin te halen over de rug van slachtoffers van een laffe terreurdaad'.

Wilders plaatste de foto dinsdag na de aanslag met een vrachtwagen maandag op een kerstmarkt in Berlijn. "Merkel, Rutte en alle andere laffe regeringsleiders hebben met hun opengrenzenpolitiek de asieltsunami en islamterreur binnengelaten", twitterde de PVV-leider ook.

BlackBerry ziet verlies oplopen

BlackBerry heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw verlies geleden, bij een fors lagere omzet. Dat maakte het Canadese smartphonebedrijf dinsdag bekend.

Het nettoverlies in het derde kwartaal bedroeg 117 miljoen dollar, tegen een min van 89 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet nam met ruim 47 procent af tot 289 miljoen dollar.

BlackBerry heeft zich vanwege de felle concurrentie van onder meer Apple en Samsung neergelegd bij een veel kleinere rol als smartphoneproducent en probeert juist te groeien als softwareleverancier.

BlackBerry ziet verlies oplopen
BlackBerry ziet verlies oplopen (Foto: BuzzT)

'Hackers mogelijk achter stroomstoring Kiev'

De autoriteiten in Oekraïne onderzoeken of een grote stroomstoring in Kiev het gevolg is van een cyberaanval. Het noorden van de hoofdstad kwam zondag zonder elektriciteit te zitten toen een verdeelstation zichzelf plots uitschakelde.

Volgens energiebedrijf Ukrenergo zijn er maar twee mogelijke verklaringen voor de storing: de hardware liet het afweten of er is sprake van inmenging van buitenaf. Techneuten van de organisatie zouden aanwijzingen hebben dat sprake was van een cyberaanval.

Oekraïne is vaker het doelwit van hackers. De websites van meerdere ministeries zijn volgens de autoriteiten onlangs op zwart gegaan na cyberaanvallen. Die waren volgens de departementen bedoeld om hun werkzaamheden te verstoren.

Bij eerdere cyberaanvallen werd door de Oekraïense overheid met een beschuldigende vinger naar Rusland gewezen. De landen ruziën onder meer over de Russische inlijving van de Krim en de bemoeienis van Moskou met het conflict in Oost-Oekraïne.

'Hackers mogelijk achter stroomstoring Kiev'
'Hackers mogelijk achter stroomstoring Kiev' (Foto: ANP)

De Bruyne: "België stond niet volledig achter ons op EK"

Dat het EK voetbal afgelopen zomer teleurstellend voor de Belgen verliep kwam volgens international Kevin de Bruyne niet alleen door het mindere spel van de Rode Duivels maar hij miste ook de de eensgezinde steun van het land. "Ik zou denken dat je je als land opstelt, dat iedereen er achter gaat staan. Maar ik had misschien wel wat het omgekeerde gevoel", vertelde De Bruyne aan Sport/Voetbalmagazine.

Na een prima WK en een goede kwalificatiereeks voor het EK waren de verwachtingen hoog gespannen in aanloop naar de Europese titelstrijd, toch kwam het er op het eindtoernooi in Frankrijk niet uit. België werd al in de kwartfinale uitgeschakeld door Wales.

"Er was iets dat ontbrak. Overal. In de ploeg, ook in het land", aldus de Rode Duivel, zo lezen we op sportwereld.be. "Vanaf het begin, de eerste voorbereidingswedstrijd. Dat gevoel had ik. Iedereen zei: het gaat niet lukken, dat werkt niet."

"Ik vond: waarom zo negatief?! Ik snapte het niet. Dat het soms minder was in de voorbereidingswedstrijden, oké, oefenwedstrijden kunnen zo weleens zijn, dat weet iedereen. Ik zou denken dat je je als land opstelt, dat iedereen er gaat achter staan. Maar ik had misschien wel wat het omgekeerde gevoel." Zo legde De Bruyne zijn gevoel uit.

De speler van Manchester City zou graag weten waar die ommezwaai in de sfeer door kwam. "Zodat we het de volgende keer wél goed doen. In een seizoen heb je dat soms ook, een flow. Tijdens de kwalificatiecampagne hadden we dat, zeker in de aanloop naar Brazilië. Deze zomer niet. Wales en Portugal hadden dat wel, die zaten er volledig in, en wanneer dat gebeurt, geraak je er ook weer zeer moeilijk uit. Een toernooi is kort. Je moet dat beetje magie op dat moment hebben."

De Bruyne: "België stond niet volledig achter ons op EK" (Pro Shots / Action Images)
De Bruyne: "België stond niet volledig achter ons op EK" (Pro Shots / Action Images)

Andries Knevel begint aan tweede leven

Andries Knevel heeft het gevoel dat hij aan een tweede leven is begonnen nu de EO-presentator langzaam herstellende is van een ernstige longontsteking die het gevolg was van een legionellabesmetting. Hij is dan ook enorm dankbaar dat hij het overleefd heeft, zegt Andries op de website van de omroep.

"Het geeft mij steeds diepere gevoelens van dankbaarheid. Ook richting al die mensen - duizenden - die voor me gebeden hebben", aldus Andries. "Ik voelde me erdoor gedragen. Toen schrijver Philip Yancey een ongeluk kreeg en bijna overleed, dacht hij: nu begint het tweede deel van mijn leven. Wat ga ik ermee doen? Dat gevoel heb ik ook. Drie kritieke momenten overleefd. Wat betekent dit voor de rest van mijn leven? Ik weet het nog niet."

Andries krabbelt langzaam op, vertelt hij. De presentator loopt nog langzaam, is elf kilo afgevallen en moet voorlopig nog rustig aan doen. "Ik merk voortdurend dat mijn longen voor een groot deel nog niet werken", aldus Andries. "Ik ben dankbaar dat ik weer thuis ben, na 21 dagen op de intensive care vanwege een dubbele longontsteking, gevolgd door een week op de longafdeling. Ik realiseer me - meer en meer - hoe ernstig het is geweest. Maar ik kan het navertellen. Hier zit een dankbaar mens."

Andries Knevel begint aan tweede leven
Andries Knevel begint aan tweede leven (Foto: BuzzE)

Toptennisster Kvitova gewond na aanval met mes

Toptennisster Petra Kvitova heeft dinsdag de schrik van haar leven gehad. De Tsjechische werd 's ochtends in haar appartement in Prostejov aangevallen door een man met een mes. Het ging daarbij vrijwel zeker niet om een aanval op Kvitova zelf, maar om een inbraak. 

"Het was een willekeurige misdaad, het lijkt er niet op dat iemand 'Petra Kvitova' aan wilde vallen of wilde beroven", aldus woordvoerder Karel Tejkal. "Tijdens de aanval is ze door een mes geraakt, waarbij ze verwondingen heeft opgelopen. Haar leven is niet in gevaar." 

Later reageerde Kvitova zelf via Twitter"In een poging mijzelf te verdedigen ben ik flink gewond geraakt aan mijn linkerhand. Ik ben natuurlijk geschrokken, maar blij dat ik het heb overleefd. De verwondingen zijn vrij ernstig en ik zal er specialisten voor moeten bezoeken, maar ik zal alles doen om weer terug te komen", schrijft de Tsjechische. 

De Wimbledonkampioene van 2011 en 2014 zou haar seizoen op 8 januari beginnen bij het toernooi in Sydney, ter voorbereiding op de Australian Open. De nummer elf van de wereld moest door een voetblessure al verstek laten gaan voor de Hopman Cup, die op 1 januari begint.

Bekijk de trailer van multiplayer-mod Just Cause 3

Multiplayer-mod ja, dat lees je goed. Het is wederom de community van Just Cause die een multiplayermodus in de game bakt door middel van een mod. Net als bij het vorige deel ontbrak deze gewilde functie in Just Cause 3.

Nu zijn gameontwikkelaars hun achterban niets verplicht, maar een mogelijkheid om met twee of meer spelers lekker rond te kloten in de gigantische en goedgevulde zandbakken van Just Cause-games is eigenlijk een must. Dat bleek wel uit de populariteit van de multiplayer-mod die door fans werd ontwikkeld voor voorganger Just Cause 2. Die mod werd uiteindelijk door ontwikkelstudio Avalanche dan ook verwerkt in de officiële game als gratis add-on. Om het nog mooier te maken werd de (hoofd)ontwikkelaar van die mod later aangenomen als medewerker bij Avalanche Studios.

Bekijk de voortreffelijke trailer van de (bèta-)release van de mod hieronder. De nieuwe multiplayer-mod wordt gemaakt door een mod-team genaamd Nanos. Ze verwachten in januari een stabiele 1.0 release te kunnen aanbieden, maar tot die tijd kun je alvast met de bèta aan de slag.

Karsdorp verklaart succes: "We kunnen de knop snel omzetten"

Feyenoord gaat als koploper van de Eredivisie het nieuw jaar in. Rick Karsdorp verklapt het geheim achter het Rotterdamse succes.

"Het is vooral erg gezellig", zegt de rechtsback in gesprek met Metro. "Als er getraind moet worden, is iedereen heel erg geconcentreerd. Maar als we terug naar de kleedkamer gaan, wordt er gelijk weer veel gelachen. Dat maakt deze groep zo leuk. Veel jongens gaan ook naast het voetbal met elkaar om."

Een ander facet van het Feyenoord-succes is dat de selectiespelers zich niet zo snel meer gek laten maken. "We kunnen de knop snel omzetten. Op een gegeven moment verloren we de uitwedstrijd van Go Ahead Eagles, maar een week later wonnen we met 3-0 van PEC Zwolle."

"Na de uitschakeling tegen Fenerbahçe pakten we de draad ook weer snel op door met 4-0 bij AZ te winnen", somt Karsdorp op. "We hebben dit seizoen nog niet met heel veel teleurstellingen te maken gehad. Maar als ze er waren, zorgden we ervoor dat ze direct weer verdwenen. Vorig seizoen verloren we zeven competitieduels op rij, dat zie ik nu niet gebeuren", besluit Karsdorp.

Pakistaanse verdachte ontkent betrokkenheid aanslag kerstmarkt

De eerder aangehouden 23-jarige Pakistaanse verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn ontkent alle betrokkenheid. De Berlijnse politie twijfelt nu ook of deze persoon de dader is. "We hebben de verkeerde man te pakken. En daarmee een nieuwe situatie. De dader is nog bewapend, loopt vrij rond en kan nieuwe schade aanrichten," aldus een anonieme bron bij de politie, tegen de krant 'die Welt'.

Het hoofd van de politie Klaus Kandt is minder stellig. Hij zegt dat er wordt getwijfeld of deze Pakistaan de dader is. Hij zou op 31 december 2015 in Duitsland zijn aangekomen en nog in de asielprocedure zitten. Alhoewel er in de cabine van de vrachtwagen bloedsporen zijn gevonden, zit er op de kleding van de verdachte geen bloed. Ook had hij geen wapen bij zich.

Kandt kondigt ook meer politieinzet aan bij kerstmarkten. Bij de ingangen komen betonnen hindernissen en politiemensen met machinepistolen en kogelvrije vesten.

Zware wind zorgt voor afgelasting reuzenslalom

De World Cup alpineskiën in het Franse Courchevel is weinig succesvol gebleken. Dinsdag stond de reuzenslalom bij de dames op het programma, maar zware wind gooide roet in het eten.

Aanvankelijk ging het nog redelijk en kon men gewoon naar beneden voor de eerste run. Het Italiaanse duo Sofia Goggia en Federica Brignone stond, gescheiden door slechts 0,02 seconden, op de eerste twee plekken. Het werd echter steeds moeilijk en Nadia Fanchini, als zestiende gestart, werd bijna omver geblazen.

Een paar minuten later werd de boel stopgezet, waarbij de mededeling kwam dat een klein uur later de eerste run opnieuw gestart zou worden vanaf een lagere startpositie. Dat zou niet gebeuren, want een uur later had de wind inmiddels ook op het lagere deel van de piste vat gekregen. Mogelijk wordt de wedstrijd woensdag alsnog geskied. 

Straf Journaalkaper Tarik Z. blijft in stand

De straf voor Tarik Z. van veertig maanden gevangenisstraf (waarvan 24 voorwaardelijk) voor het 'kapen' van het NOS Achtuurjournaal blijft gehandhaafd. De Journaalkaper was bij de Hoge Raad in cassatie gegaan, maar het hoogste rechtscollege wees dinsdag de bezwaren af.

Volgens de Hoge Raad is een cassatie niet mogelijk omdat er "geen rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling" hoefden te worden beantwoord.

De student uit Pijnacker drong op 29 januari 2015 gewapend met een gaspistool de studio van het NOS Journaal binnen om zendtijd te eisen. Hij werd kort na zijn actie overmeesterd.

De veroordeelde beklaagde zich bij de Hoge Raad onder meer over de media-aandacht en de vermeende schending van zijn privacy. Volgens de Hoge Raad heeft de Journaalkaper niet duidelijk kunnen maken welke onomkeerbare schade hem is toegebracht.

Straf Journaalkaper Tarik Z. blijft in stand
Straf Journaalkaper Tarik Z. blijft in stand (Foto: ANP)

Skiër Sarrazin stunt met zege op parallelreuzenslalom

Alpineskiër Cyprien Sarrazin heeft maandagavond in Alta Badia voor een daverende sensatie gezorgd. De 22-jarige Fransman deed op de parallelreuzenslalom mee aan in totaal zijn zevende World Cup-wedstrijd. Nooit kwam hij verder dan een 24e plek, maar op de Italiaanse sneeuw pakte hij plotseling de winst.

Aan de parallelreuzenslalom deden 32 skiërs mee, die elkaar in een knock-outsysteem bestreden. De eerste ronde werd over twee runs geskied - waarbij de tijden bij elkaar opgeteld werden - terwijl het vanaf de achtste finales uit één run bestond. Die eerste ronde zorgde gelijk al voor een forse verrassing: Marcel Hirscher moest het afleggen tegen de Fransman Steve Missilier. Dat Felix Neureuther door Gino Caviezel uitgeschakeld werd zagen ook maar weinig mensen aankomen. 

Vier man bleven uiteindelijk over voor de halve finales. De Noor Kjetil Jansrud kwam ver, maar moest het afleggen tegen Carlo Janka uit Zwitserland. Sarrazin zorgde in de andere halve eindstrijd voor weer een verrassing door de sterke Noor Leif Kristian Haugen uit te schakelen. In de finale maakte de jonge Fransman het helemaal af: Janka kwam nog sterk terug, maar tegen Sarrazin was geen kruid gewassen. Jansrud completeerde het podium door Haugen te verslaan. 

De grote finale in Alta Badia, Sarrazin - Janka (Bron: YouTube)

Vier van de twaalf NFL play-offs teams bekend

Afgelopen nacht werd de laatste wedstrijd van week 15 gespeeld. De Carolina Panthers hadden weinig moeite met de Washington Redskins (26-15). Na de wedstrijden van week 15 zijn vier van de twaalf plekken in de play-offs al vergeven en strijden nog achttien teams voor de overige acht plekken.

In de play-offs worden de teams gerangschikt volgens een plaatsingssysteem. De eerste vier posities worden ingenomen door de winnaars van de vier divisies. De vijfde en zesde positie worden ingenomen door teams die de 'wild card' winnen. De 'wild card' teams zijn de twee beste teams die geen divisiewinnaars zijn.

De 'wild card round' is de eerste week van de play-offs. Hierbij spelen de twee 'wild card' teams tegen de twee slechtste divisiewinnaars. De winnaars van de 'wild card round' spelen vervolgens tegen de twee beste divisiewinnaars in de 'divisional round'. De twee overgebleven teams spelen in de '“conference championship', waarvan de winnaar uiteindelijk mag uitkomen in de Super Bowl.

American Football Conference
In de AFC zijn de New England Patriots en de Oakland Raiders al zeker van een plaats in de play-offs. De Patriots zijn zelfs al zeker van de divisietitel en een first-round bye. Indien de Patriots nog een wedstrijd weten te winnen zijn ze ook verzekerd van homefield advantage, wat inhoudt dat ze tijdens de play-offs alle wedstrijden in hun eigen stadion mogen spelen.

De play-offs voor de AFC zien er op dit moment als volgt uit, met tussen haakjes de rang volgens het plaatsingssysteem.

Wild Card Round:
Miami Dolphins (6) @ Pittsburgh Steelers (3)
Kansas City Chiefs (5) @ Houston Texans (4)

Divisional Round:

Overgebleven team met laagste rang @ New England Patriots (1)
Overgebleven team met hoogste rang @ Oakland Raiders (2)

Naast bovenstaande teams hebben de Baltimore Ravens, Tennessee Titans, Denver Broncos, Indianapolis Colts en de Buffalo Bills nog steeds een kans op de play-offs te halen.

National Football Conference
In de NFC zijn de Dallas Cowboys en de Seattle Seahawks al zeker van een plaats in de play-offs. De Seahawks zijn net als de Patriots ook al zeker van de divisietitel. De Cowboys hebben nog een overwinning nodig om de divisietitel veilig te stellen. Hiermee zouden ze ook meteen een first-round bye en homefield advantage binnenslepen. Dit zou de Cowboys een uitstekende kans geven om na tweeëntwintig jaar weer de Super Bowl te halen.

De play-offs voor de NFC zien er op dit moment als volgt uit, met tussen haakjes de rang volgens het plaatsingssysteem.

Wild Card Round:
Green Bay Packers (6) @ Atlanta Falcons (3)
New York Giants (5) @ Detriot Lions (4)

Divisional Round:
Overgebleven team met laagste rang @ Dallas Cowboys (1)
Overgebleven team met hoogste rang @ Seattle Seahawks (2)

Naast bovenstaande teams hebben de Tampa Bay Buccaneers, Washington Redskins, Minnesota Vikings, New Orleans Saints en zelfs de Carolina Panthers nog steeds een kans om de play-offs te halen.

Week 16 zit vol met wedstrijden tussen twee teams in dezelfde divisie. Met zoveel teams die nog een kans maken op de play-offs belooft het een spektakel te worden!

De maand van de lijstjes: De NSB-lijst van PVV'er Martin Bosma

Martin laat verder niet weten wat zijn intentie met de lijst is, raden kan in de comments.

Ondertussen is er ook een ander lijstje verschenen.

Van Barneveld: "Vroeger nam ik gewoon een tweede Big Mac"

Het leven van een topsporter is niet altijd even makkelijk, zo ook niet het sportleven van Raymond van Barneveld. De voormalig wereldkampioen kijkt met weemoed terug op de tijd toen hij nog de beste van de wereld was. "Het is raar om te kijken naar die man in 2007, die 135 kilo woog en de beste darts van zijn leven gooide", zo vertelt Barney in een interview met The Mirror.

"Als ik toen zin had in een tweede Big Mac en nog een portie friet, dan nam ik dat gewoon. Nu moet ik echt oppassen met wat ik eet. Ik moet zo voorzichtig zijn en naar mijn lichaam luisteren. Ik mag nog maar 1 milkshake per dag, dat is depressing", zo vult Van Barneveld aan over zijn bewuste manier van leven tegenwoordig.

Vanavond speelt Van Barneveld in de eerste ronde van het WK Darts tegen Robbie Green.

Van Barneveld: "Vroeger nam ik gewoon een tweede Big Mac" (Pro Shots / Action Images)
Van Barneveld: "Vroeger nam ik gewoon een tweede Big Mac" (Pro Shots / Action Images)

Bijna alle internetgebruikers surfen mobiel

Van alle internetgebruikers binnen de Europese Unie surft bijna 80 procent op het wereldwijde web via zijn mobiele telefoon. Nederland hoort met een percentage van 88 tot de Europese top van gebruikers van mobiel internet, zo blijkt uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

In Spanje wordt gemiddeld het vaakst via mobiel internet gesurft. 93 procent van de Spanjaarden die online gingen in de afgelopen drie maanden deed dat via een mobiel apparaat. Nederland weet zich op plek twee vergezeld van Cyprus. Van alle inwoners van de EU tussen de 16 en 74 jaar maakt ruim 80 procent wel eens gebruik van internet.

In bijna alle EU-lidstaten wordt internet het vaakst bezocht via een mobiel apparaat. Dat gold echter niet voor Tsjechië, Estland, Litouwen, Polen en Slowakije.

Bijna alle internetgebruikers surfen mobiel
Bijna alle internetgebruikers surfen mobiel (Foto: ANP)

'Effect slimme meter makkelijk te versterken'

Het effect van de 'slimme meter' om energie te besparen kan makkelijk worden versterkt door gebruikers regelmatig een mailtje te sturen over hun elektriciteitsverbruik. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Rotterdamse woningcorporatie Woonstad in samenwerking met onder meer de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) trok vorige maand nog aan de bel omdat de energiebesparing door huishoudens met slimme energiemeters achterblijft bij de verwachting. Terwijl door de overheid werd gerekend op een besparing van 3,5 procent, blijft die steken op minder dan 1 procent.

Uit de nieuwe studie blijkt echter dat mensen energiezuiniger gedrag vertonen wanneer ze als aanvulling op het slimme overzicht van hun energieverbruik ook geregeld geprikkeld worden met meldingen en besparingstips. Dan wordt gemiddeld 3 tot 6 procent op de elektriciteitsrekening bespaard.

Vorig jaar besloot de overheid dat alle woningen een slimme energiemeter krijgen. Inmiddels is deze bij ruim een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens geïnstalleerd.

Schutter moskee Zürich dood teruggevonden

De Zwitserse politie heeft het lichaam gevonden van de man die maandag drie mensen neerschoot in een moskee. De stoffelijke resten van de schutter zijn teruggevonden in de omgeving.

De man zou maandagavond het gebedscentrum hebben bestormd. Hij opende binnen het vuur op bezoekers. Drie personen raakten daarbij ernstig gewond. De dader sloeg daarna op de vlucht. Zijn lichaam werd later teruggevonden, bevestigde de politie dinsdag.

De politie heeft de man geïdentificeerd, maar heeft die informatie nog niet vrijgegeven. Wat hem bezielde is ook nog onbekend.

Schutter moskee Zürich dood teruggevonden
Schutter moskee Zürich dood teruggevonden (Foto: ANP)

'Truck aanslag mogelijk in namiddag gekaapt'

De vrachtwagen die is gebruikt bij de bloedige aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, is vermoedelijk ook gestolen in de Duitse hoofdstad. Uit de GPS-gegevens van de truck blijkt volgens Poolse media dat de wagen in de namiddag meerdere keren is gestart.

De truck stond stond 's middags geparkeerd voor een bedrijf in Berlijn. De Poolse eigenaar van het voertuig, Ariel Zurawski, zei eerder tegen de Poolse zender TVN 24 dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij deze sinds 16.00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken.

Het voertuig zou kort voor de aanslag zijn weggereden bij het bedrijf. Poolse media speculeren dat de aanslagpleger mogelijk eerst heeft geoefend op het besturen van de wagen.

In de cabine van het voertuig werd na de aanslag het lichaam van een Poolse man aangetroffen. Hij was volgens de politie niet degene die inreed op de mensenmassa.

'Truck aanslag mogelijk in namiddag gekaapt'
'Truck aanslag mogelijk in namiddag gekaapt' (Foto: ANP)

AfD: Duitsland niet meer veilig

De partij Alternative für Deutschland vindt dat de Duitse regering indirect medeverantwoordelijk is voor de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Partijvoorzitter Frauke Petry stelde dinsdag dat de Duitse regering de grenzen de afgelopen tijd feitelijk open heeft laten staan.

"Duitsland is niet meer veilig", oordeelde de AfD-voorzitter. "En het was eigenlijk de taak van bondskanselier Merkel om dat tegen de burgers te zeggen." Petry wees Merkel eerder al aan als hoofdverantwoordelijke voor de "gevaarlijke immigratiechaos" in het land.

Dat de dader mogelijk een vluchteling was die in Duitsland bescherming kreeg aangeboden, leidde ook in andere Europese landen tot felle reacties. De Slowaakse premier Robert Fico verwacht naar eigen zeggen dat Europese kiezers zullen aandringen op meer maatregelen om migratie aan banden te leggen.

"De feiten zijn simpel: een migrant die aankwam en Duitsland en de vluchtelingenstatus kreeg, wordt nu ondervraagd als verdachte van een gruwelijk en walgelijk misdrijf", zei de premier dinsdag op een persconferentie.

AfD: Duitsland niet meer veilig
AfD: Duitsland niet meer veilig (Foto: ANP)

Aanhoudingen na moord Russische ambassadeur

De Turkse politie heeft zes mensen opgepakt na de moord op de Russische ambassadeur in Turkije. Het gaat volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu om de ouders, zus, huisgenoot en twee andere familieleden van de schutter.

Ambassadeur Andrej Karlov werd maandag in zijn rug geschoten terwijl hij een toespraak hield tijdens de opening van een fototentoonstelling. Een bron binnen de Turkse veiligheidsdiensten zei dat er "erg sterke signalen" zijn dat de dader onderdeel uitmaakte van het netwerk van geestelijke Fethullah Gülen, die door de autoriteiten ook wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep in juli. Gülen ontkent betrokken te zijn bij de moord op Karlov.

Aanhoudingen na moord Russische ambassadeur
Aanhoudingen na moord Russische ambassadeur (Foto: ANP)

Bezoek Glazen Huis lijdt niet onder aanslag

Het bezoekersaantal aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request.in Breda heeft vooralsnog niet te lijden onder de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Het is dinsdagochtend zelfs drukker dan een dag eerder, aldus de gemeente.

De aanslag in de Duitse hoofdstad betekent wel een domper, maar de sfeer wordt er niet door bedorven. "We zijn vast van plan om er toch een feestje van te maken", zegt een woordvoerder van de gemeente Breda. Dagelijks worden tussen de 70.000 en 100.000 bezoekers verwacht, maar die zijn er nu nog niet omdat de schoolvakantie nog niet is aangebroken.

Burgemeester Paul Depla van Breda liet eerder weten mee te leven met slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Berlijn. De stad is sindsdien extra alert. De wegen naar de Grote Markt zijn afgezet, om de kans op aanslagen met vrachtwagens te verkleinen. Dat heeft gevolgen voor de bevoorrading van winkels en horeca.

Bezoek Glazen Huis lijdt niet onder aanslag
Bezoek Glazen Huis lijdt niet onder aanslag (Foto: ANP)

Kerstsfeer in The Witcher 3 met sneeuw-mod

White Orchard, Velen, Skellige... Het zijn stuk voor stuk prachtlocaties met een afwisselend klimaat. Toch vond een modder het nodig om de weersomstandigheden in The Witcher 3 te manipuleren met een mod die sneeuw toevoegt en dat is best heel aardig gelukt.

The Witcher 3: Wild Hunt heeft qua seizoenen en bijbehorend klimaat aardig wat te bieden, van zomerse, zonovergoten momenten tot herfstige hoosbuien. Wat de game niet heeft zijn puur winterse omstandigheden. Er is her en der wel wat verdwaalde sneeuw te vinden, maar volwaardige pakken sneeuw en dwarrelende vlokjes ontbraken nog. De mod 'Winter is Coming' (hier op te pikken via Nexusmods) brengt daar verandering in. Zie hieronder het resultaat.

Infantino en Van Basten verdedigen videoscheids

Tijdens het WK voor clubs in Japan werden afgelopen week tests uitgevoerd met de videoscheidsrechter. Volgens de FIFA gaat de ontwikkeling de goede kant op.

Na afloop van de halve finale tussen Real Madrid en Club América was er vanuit het Spaanse kamp kritiek van onder meer Luka Modric en Cristiano Ronaldo. Zij vonden dat het te lang duurde voordat er een doelpunt uiteindelijk werd goedgekeurd.

Volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino viel dat echter reuze mee. "Als spelers zich laten vallen, hoeveel tijd wordt er dan wel niet verspeeld?", zegt de Zwitser tegen diverse media. "En als het bij een WK-wedstrijd gaat om winst of verlies, wat is dan een halve minuut? Uiteindelijk werd de juiste beslissing genomen en daar gaat het om."

Ook Marco van Basten, sinds kort Chief Officer for Technical Development bij de FIFA, is de testfase succesvol verlopen. "Toen Ronaldo het tweede doelpunt maakte, was er duidelijk geen sprake van buitenspel", aldus Van Basten. "Uiteindelijk werd de juiste beslissing genomen. Enkel de communicatie tussen de videoscheids en de scheidsrechter op het veld was niet optimaal."

Brussel beticht Facebook van misleiding

De Europese Commissie beschuldigt Facebook ervan foutieve of misleidende informatie te hebben gegeven over de overname van WhatsApp. Dat gebeurde volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) toen Brussel de aankoop in 2014 onderzocht.

Vestager heeft Facebook een zogeheten verklaring van bezwaar gestuurd. Het Amerikaanse internetbedrijf krijgt nu de gelegenheid te reageren.

Facebook had gezegd dat het persoonlijke gegevens van gebruikers van beide diensten niet automatisch kon samenvoegen. Maar in augustus van dit jaar kondigde het bedrijf aan telefoonnummers van Whatsappgebruikers mogelijk te gaan linken aan hun Facebookaccount.

Brussel keurde de overname goed in oktober 2014, maar dat is dus mogelijk gebeurd op basis van verkeerde of misleidende gegevens. Bedrijven zijn verplicht accurate informatie te geven, aldus Vestager.

Brussel beticht Facebook van misleiding
Brussel beticht Facebook van misleiding (Foto: BuzzT)

'Leger Syrië gaat rebellengebied Aleppo in'

Het Syrische leger trekt dinsdag de laatste rebellenenclave in Aleppo binnen. Dat meldt de Libanese Hezbollah-beweging, een bondgenoot van de Syrische regering.

Het leger waarschuwde de opstandelingen in de enclave per luidspreker snel te vertrekken. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog vastzitten in het gebied. Schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot tienduizenden personen.

Een functionaris uit het kamp van de rebellen waarschuwde dat de opstandelingen pas vertrekken als alle burgers die weg willen ook daadwerkelijk zijn geëvacueerd. Het zou nog gaan om een fors aantal mensen: volgens de opstandeling is pas de helft van die groep vertrokken.

Evacueren
Een woordvoerster van het Rode Kruis meldde dat in totaal sinds donderdag 25.000 mensen uit Oost-Aleppo met bussen zijn opgehaald. Zij hoeven slechts zo'n 5 kilometer te reizen voordat ze aankomen in het rebellengebied buiten de stad.

De strijdende partijen sloten eerder een akkoord over het evacueren van mensen uit meerdere dorpen en de rebellenenclave in Aleppo. Volgens Hezbollah vertrokken dinsdagochtend weer acht bussen met geëvacueerden uit de dorpen al-Foua en Kefraya, die worden belegerd door rebellen die de regering ten val willen brengen.

'Leger Syrië gaat rebellengebied Aleppo in'
'Leger Syrië gaat rebellengebied Aleppo in' (Foto: ANP)

Minder fokkers kalkoenen, eenden en konijnen

Het aantal landbouwbedrijven dat zich bezighoudt met de fok van kalkoenen, eenden en konijnen voor consumptie is de afgelopen jaren sterk gedaald, van 436 in 2000 naar 149 dit jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De daling van het aantal fokbedrijven hangt samen met schaalvergroting in de sector. Daardoor houden fokkers per bedrijf gemiddeld veel meer dieren dan rond de eeuwwisseling, terwijl het aantal bedrijven is afgenomen.

Sinds 2000 is het totaal aantal kalkoenen bij fokkers ongeveer gehalveerd, tot 760.000 stuks. Verder werden dit jaar 360.000 slachtkonijnen en ruim 930.000 eenden bij fokbedrijven geteld. De meeste kalkoenen zijn te vinden in Limburg, terwijl Noord-Brabant de belangrijkste producent van slachtkonijnen is. Gelderland spant de kroon bij de fok van slachteenden.

Minder fokkers kalkoenen, eenden en konijnen
Minder fokkers kalkoenen, eenden en konijnen (Foto: ANP)

China geeft Amerikanen duikdrone terug

China heeft een onderzeedrone dinsdag teruggegeven aan de Verenigde Staten. De Chinese marine had de onbemande duikboot vorige week uit zee gehaald en meegenomen. Washington was daar woedend over, maar Peking vindt dat onredelijk.

De drone voerde volgens de Amerikanen wetenschappelijk onderzoek uit voor de kust van de Filipijnen. China en de andere landen in de omgeving ruziën al jaren over die wateren, de Zuid-Chinese Zee. China claimt vrijwel de gehele zee, maar andere landen eisen delen van de zee op, met steun van de Verenigde Staten.

China geeft Amerikanen duikdrone terug
China geeft Amerikanen duikdrone terug (Foto: BuzzT)

PvdA-Kamerlid Jan Vos verlaat politiek

PvdA-Kamerlid Jan Vos keert na de komende verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. De energiewoordvoerder volgt zijn onlangs opgestapte voorman Diederik Samsom en verlaat na vier jaar de politiek.

Vos ruimt in zijn afscheidsbrief nadrukkelijk plaats in voor Samsom 'die een rol heeft vervuld die niet overschat kan worden'. "Ik voelde mij zeer verbonden met zijn politieke doelen." Samsom verloor eerder deze maand het partijleiderschap aan Lodewijk Asscher en ruimde het veld.

De 44-jarige Vos groeide de afgelopen kabinetstermijn uit tot een van de zichtbaarste Kamerleden van de PvdA. Hij was het gezicht van zijn fractie in onder meer het debat over de gaswinning in Groningen en de overgang naar duurzame energie. De gewezen ondernemer gaat nu 'op zoek naar een nieuwe uitdaging'.

PvdA-Kamerlid Jan Vos verlaat politiek
PvdA-Kamerlid Jan Vos verlaat politiek (Foto: ANP)

Deugnieuws: Bevoorrechte Linda schaamt zich soms

Linda de Mol heeft soms moeite met het idee dat er mensen zijn die bijna niet rond kunnen komen. "Ik schaam me wel eens voor het feit dat ik veel geld heb", zegt de presentatrice dinsdag in het AD.

"Het maakt zó uit waar je wiegje staat", vervolgt Linda. "Dat mijn kinderen opgroeien in weelde betekent dat ze een enorm sociaal netwerk hebben, hun talen spreken, veel van de wereld gezien hebben en dat ze elke opleiding kunnen volgen. Ze hebben zo'n streep voor op kinderen die opgroeien in een sociale achterstandswijk waar ze zes weken lang rond het huis hangen in de zomer omdat zelfs picknicken of een opblaasbadje te duur is."

De RTL-coryfee draagt daarom met haar eigen LINDA.Foundation een steentje bij om arme gezinnen toch een fijne kerst te bezorgen. "Ik kan de armoede niet oplossen, maar ik kan wel voor een zo groot mogelijke groep even een klein lichtpuntje zijn in die loodzware last van de armoede", zegt ze.

Substantieel
Linda betaalt zelf de kosten die de stichting maakt, zodat donaties rechtstreeks naar hulpbehoevenden kunnen. Om hoeveel geld het gaat, wil ze niet zeggen. "Het is een substantieel bedrag, een flink deel van wat ik verdien - zonder bedragen te willen noemen. Ik reserveer ook een bedrag voor later, voor als ik niet meer zo veel werk en er niet zo veel meer in kan stoppen."

De presentatrice hoopt ook dat haar kinderen het stokje van haar overnemen als ze er zelf niet meer is. Daarom betrekt ze Julian en Noa nu al bij de stichting. "Ik vind het heel belangrijk dat ze zich bewust zijn van hun bevoorrechte situatie."

Bevoorrechte Linda schaamt zich soms
Bevoorrechte Linda schaamt zich soms (Foto: BuzzE)

Merkel: laat angst ons niet verlammen

Bondskanselier Angela Merkel heeft haar afschuw uitgesproken over de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt. "Ik denk aan de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd", aldus Merkel dinsdag. Ze zei dat "de daad zal worden opgehelderd en bestraft, zo hard als onze wet verlangt".

De bondskanselier bevestigde dat ook zij uitgaat van een terroristische aanslag. Merkel kondigde aan dat ze later op de dag naar de Breitscheidplatz gaat, waar een man met een vrachtwagen maandagavond dwars door de menigte reed. Over het motief tast ook Merkel nog in het duister. "Een eenvoudig antwoord daarop heb ik niet", zei ze.

Dat de dader mogelijk een vluchteling was die in Duitsland bescherming kreeg aangeboden, noemde ze 'weerzinwekkend'. Maar wat Merkel betreft zal de aanslag de open samenleving niet kapot kunnen krijgen. "We willen niet toegeven aan de angst", zei ze. Duitsers blijven wat haar betreft leven zoals ze gewend zijn: "Vrij, samen en open".

Merkel: laat angst ons niet verlammen
Merkel: laat angst ons niet verlammen (Foto: ANP)

Ex-vrouw claimt tonnen van Prince

De laatste vrouw van Prince, Manuela Testolini, claimt dat ze nog flink wat geld tegoed heeft van de in april overleden zanger. Na hun scheiding in 2006 zou ze een bedrag van bijna 600.000 dollar (577.000 euro) van hem krijgen, maar dat is nog steeds niet overgemaakt.

Volgens de echtscheidingsadvocaat had de betaling al die jaren geen haast omdat Testolini en Prince eerst alle andere zaken wilden afhandelen, meldt TMZ. Desondanks gingen er tien jaar overheen. Waarom dat zo lang duurde, wil de advocaat niet zeggen. Wel stelt hij dat de laatste losse eindjes op 1 april waren afgehandeld. Prince overleed op 21 april.

Testolini, die vijf jaar met de zanger getrouwd was, heeft de claim nu ingediend bij de erven van Prince.

Ex-vrouw claimt tonnen van Prince
Ex-vrouw claimt tonnen van Prince (Foto: BuzzE)

'Miljardenverlies voor Uber'

Uber heeft naar verluidt ruim 800 miljoen dollar (770 miljoen euro) verlies geleden in het derde kwartaal. Voor de eerste negen maanden van het jaar komt het verlies op meer dan 2,2 miljard dollar (2,12 miljard euro). Persbureau Bloomberg meldt dat op basis van een bron rond het bedrijf, dat zelf geen uitspraken doet over zijn cijfers.

Over heel 2016 komt Uber waarschijnlijk 3 miljard dollar tekort. Dat is meer dan de 2 miljard dollar verlies van vorig jaar.

De omzet van Uber steeg wel. Het bedrijf verdiende netto, dus na het betalen van de chauffeurs, 3,76 miljard in de eerste negen maanden van het jaar. Voor heel 2016 komt de teller waarschijnlijk uit boven de 5,5 miljard dollar.

Uber vertrok dit jaar uit China. De tak werd verkocht aan de grote concurrent Didi Chuxing. Dat investeerde in ruil in Uber. De Amerikanen kregen bovendien een belang in het Chinese fusiebedrijf.

'Miljardenverlies voor Uber'
'Miljardenverlies voor Uber' (Foto: BuzzT)

Nieuwe teaser voor Syberia 3

Zoals bekend moest Syberia 3 eigenlijk al in 2014 verschijnen, maar volgend jaar moet het dan echt gaan gebeuren.  De adventure heeft vele vertragingen opgelopen met als voordeel dat er nu ook extra content in de game gestopt is die er eigenlijk niet in zou komen.

Om iedereen weer een beetje warm te laten lopen voor het spel heeft de ontwikkelaar een nieuwe teaser-trailer online gezet. Syberia 3 moet uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One, pc en mobiele systemen.

New Orleans moet 13 miljoen betalen na Katrina

De stad New Orleans bied excuses en geld aan voor het gedrag van politieagenten tijdens de chaotische nasleep van orkaan Katrina, in 2005. Amerikaanse politieagenten schoten toen op inwoners. Een 40-jarige geestelijk gehandicapte man en een jongen van 17 werden doodgeschoten op de Danziger Bridge en vier andere mensen raakten gewond. New Orleans heeft met 17 eisers een overeenkomst gesloten en betaalt aan hen in totaal 13,3 miljoen dollar (bijna 12,8 miljoen euro).

In april werden vijf agenten schuldig bevonden aan het doodschieten en verwonden van de slachtoffers, die overigens allemaal zwart en ongewapend waren. Ook enkele dagen na Katrina werd er nog een man doodgeschoten, Henry Glover. De agent die hem doodschoot werd uiteindelijk vrijgesproken. Een andere agent werd wel schuldig bevonden aan het in brand steken van het lichaam van Glover.

Ook de moord op de 48-jarige Raymons Robair was onderdeel van de overeenkomst. Hij werd al voor de orkaan doodgeslagen door een agent.

New Orleans moet 13 miljoen betalen na Katrina
New Orleans moet 13 miljoen betalen na Katrina (Foto: ANP)

Chicago Bulls maken wanprestatie goed

Drie dagen nadat de Chicago Bulls haar eigen fans op een collectieve wanprestatie hadden getrakteerd tegen de Milwaukee Bucks, maakte de ploeg het tegen de Detroit Pistons meer dan goed. De oude rivaal kreeg in het United Center met 113-82 een flink pak slaag.

Tegen de Milwaukee Bucks kwam de ploeg op vrijdag niet verder dan 69 punten. Afgelopen nacht tegen de Detroit Pistons stond deze score bij rust al op het bord (69-34). In de tweede helft kon de ploeg rustig aan doen en de zege op de vroegere rivaal kwam nooit in gevaar. Bij Chicago mocht iedereen in de weelde delen, zeven spelers haalden dubbele cijfers en als geheel schoot de ploeg 60 procent van zijn schoten raak. Detroit verloor de derde wedstrijd op rij, allen tegen rivalen uit de Eastern Conference, en verliest aansluiting in het oosten. Jon Leuer werd met 16 punten een verrassende topscorer bij de Pistons.

Bulls spelen met de Pistons (Bron: YouTube)

Spektakel was er in Oklahoma City. De ploeg kreeg de Atlanta Hawks op bezoek en het publiek kreeg een boeiende wedstrijd te zien met een spannende ontknoping. Zoals het hele jaar was Russell Westbrook de stuwende kracht van de Thunder. De point guard kwam tot liefst 46 punten, maar hij miste in de slotseconden drie kansen om de wedstrijd te beslissen. Nadat Paul Millsap met een jumper de Hawks op 110-108 had gezet mochten de Thunder de beslissende aanval plaatsen. Westbrook miste een lay-up, pakte zijn eigen rebound en zag zijn volgende schot geblockt.

Er was nog net tijd voor een driepuntspoging, die Westbrook ruim miste. Steven Adams pakte de rebound en wist met een dunk nog te scoren, maar dit gebeurde net na het aflopen van de speeltijd. Dennis Schröder, de Duitse Togolees, had met 31 punten en 8 assists een belangrijke bijdrage in de zege voor de Hawks. Paul Millsap voegde 30 punten en 11 rebounds toe.

De Minnesota Timberwolves mochten in eigen huis weer eens juichen. De ploeg wordt getipt als meest talentvolle ploeg, maar het wil er dit jaar nog lang niet altijd uitkomen. Tegen de Phoenix Suns lieten de Wolves precies zien welke spelers het in de niet zo verre toekomst moeten gaan brengen. Karl-Antony Towns, Andrew Wiggins en Zach LaVine noteerden samen 77 punten. Dit drietal scoort over het hele seizoen gemiddeld elk ook meer dan 20 punten per wedstrijd. Er is maar één andere ploeg die drie spelers heeft die meer dan 20 punten per wedstrijd scoren, en dat is de Golden State Warriors.

De prestaties van het jonge drietal waren meer dan genoeg voor een zege, 115-108. Bij Phoenix noteerden guards Eric Bledsoe en Brandon Knight 27 en 21 punten.

Uitslagen

Indiana Pacers - Washington Wizards 107-105
Chicago Bulls – Detroit Pistons 113-82
Oklahoma City Thunder – Atlanta Hawks 108-110
Minesota Timberwolves – Phoenix Suns 115-108
Denver Nuggets – Dallas Mavericks 117-107

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 19-6
Toronto Raptors 19-9
Boston Celtics 15-12
Charlotte Hornets 15-13
Milwaukee Bucks 13-12
New York Knicks 14-13
Chicago Bulls 14-13
Indiana Pacers 15-14
Atlanta Hawks 14-14
Detroit Pistons 14-16
Washington Wizards 12-15
Orlando Magic 12-17
Miami Heat 9-19
Brooklyn Nets 7-19
Philadelphia 76ers 7-20

Western Conference

Golden State Warriors 24-4
San Antonio Spurs 22-5
Houston Rockets 21-7
Los Angeles Clippers 20-8
Utah Jazz 18-10
Memhis Grizzlies 18-11
Oklahoma City Thunder 16-12
Portland Trail Blazers 13-16
Denver Nuggets 12-16
Sacramento Kings 10-17
Los Angeles Lakers 11-19
New Orleans Pelicans 9-20
Minnesota Timberwolves 8-19
Phoenix Suns 8-20
Dallas Mavericks 7-21

Woord van het jaar in België

In België is het woord Samsonseks verkozen tot woord van het jaar. Het staat voor seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken, bijvoorbeeld naar Samson en Gert (Het is dus wat anders dan Samsomseks. waarbij de vrouw tijdens de seks aan Diederik Samson denkt en de opwinding op hetzelfde moment verdwenen is... ).

Woorden die het niet gehaald hebben:

* Betonstop: beëindigen van het volbouwen van de open ruimte.

* Pokémonterreur: overlast die spelers van het spel Pokemon veroorzaken.

* Kotkilo's: kilo's die studenten die op kamers wonen bijkomen door ongezonde voeding.

* Tabletnek: pijnlijke nek als gevolg van langdurig tabletgebruik.

* Koekoeksgraad: percentage buitenechtelijke kinderen in een generatie

* Digibesitas: dwangmatig en overmatig gebruik van digitale media.

* Dampwinkel: winkel die producten voor e-roken verkoopt.

Het Nederlandse woord van het jaar is Treitervlogger. Het woord van het jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale.

Gerard Ekdom weer in de race voor RadioRing

Gerard Ekdom maakt wederom kans op de Gouden RadioRing. Zijn ochtendshow op NPO Radio 2, Ekdom in de Ochtend, is de tweede genomineerde die bekend is gemaakt.

Ekdom kreeg het nieuws dinsdagochtend in zijn eigen show te horen. "Dat meen je toch niet. Dat is toch niet te geloven. Lieve luisteraars, ongelooflijk. Ik ben helemaal in de war", reageerde de dj.

Voor Ekdom is het al de zesde keer dat hij genomineerd is voor de RadioRing. Driemaal gebeurde dat met Ekstra Weekend in 2009, 2010 en 2011, eenmaal met Arbeidsvitaminen (2010) en in 2012 met Effe Ekdom. In 2011 en 2012 won Ekdom de ring. De dj heeft ook al twee Zilveren Radiosterren op de schoorsteenmantel staan. Dit jaar is hij opnieuw in de race, voor het negende jaar op rij.

Haandrikman
Ekdom in de Ochtend neemt het in ieder geval op tegen het Radio 2-programma Helemaal Haandrikman. De derde genomineerde wordt op een later moment bekendgemaakt.

De Zilveren Radiosterren en de Gouden RadioRing worden uitgereikt tijdens de elfde editie van het RadioGala, dat op donderdag 19 januari plaatsvindt. Dan worden ook de Marconi Awards, de vakjuryprijzen, uitgereikt.

Gerard Ekdom weer in de race voor RadioRing
Gerard Ekdom weer in de race voor RadioRing (Foto: BuzzE)

Rita Ora opgelicht door accountant

Een accountant heeft Rita Ora en andere investeerders voor miljoenen opgelicht. Volgens The Sun heeft de man zeker 2.7 miljoen euro verduisterd.

De krant schat dat de schade voor de zangeres in de tonnen loopt. De accountant zou volgens de politie hebben geleefd 'als een Saudische prins' van geld dat hij eigenlijk had moeten investeren in een bedrijf. De 35-jarige man is inmiddels opgepakt.

De advocaat van Rita reageerde dinsdag op de zaak. "Eén van de bedrijven waarin Rita een belang heeft, lijkt te zijn verwikkeld in een fraudezaak. De schade voor alle slachtoffers is aanzienlijk, maar slechts een deel daarvan heeft betrekking op het onderdeel waarvan Rita één van de aandeelhouders is."

De raadsman van de America's Next Top Model-presentatrice gaat ervan uit dat de schade verhaald kan worden op de verzekering.

Rita Ora opgelicht door accountant
Rita Ora opgelicht door accountant (Foto: BuzzE)

'Voetballen op kunstgras niet gevaarlijk'

Voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is geen probleem. De korrels zijn niet gevaarlijk, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na maanden van onderzoek.

Dit najaar ontstond ophef over het gebruik van het rubbergranulaat, vermalen autobanden, op de voetbalvelden. Verscheidene wetenschappers vonden het gebruik ervan onverantwoord omdat het stoffen kon bevatten die kankerverwekkend zouden zijn. Het RIVM heeft nu geconcludeerd dat er weliswaar stoffen in het rubber zitten die kanker zouden kunnen veroorzaken maar dat er zo weinig uitkomt dat dat geen risico vormt, bevestigde een woordvoerder van het RIVM berichtgeving in De Telegraaf.

Experts bestudeerden korrels verzameld op honderd kunstgrasvelden. Ze pleiten er wel voor met betere gezondheidsnormen te komen voor de velden met rubberkorrels. De nu geldende normen verschillen namelijk van land tot land en van product tot product. Betere en strengere normen kunnen bijdragen aan het terugdringen van de breed levende zorgen over de gezondheidsrisico's.

De velden moeten wel gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk sporten. Kleine kinderen moeten het spul natuurlijk niet onbeperkt in hun mond stoppen, aldus het RIVM.

RIVM: voetballen op kunstgras niet gevaarlijk
'Voetballen op kunstgras niet gevaarlijk' (Foto: ANP)

Supers voorzien fors hogere kerstomzet

De kerstverkopen in de supermarkt komen dit jaar naar verwachting fors hoger uit dan vorig jaar. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) rekent op een kerstomzet van 825 miljoen euro. Vorig jaar ging het volgens de koepelorganisatie in de supermarktbranche nog om 750 miljoen euro.

De prognose betreft de omzet van de volle week voor kerst. Tijdens deze dagen liggen de opbrengsten veel hoger dan in een normale week, omdat Nederlanders massaal eten en andere zaken inslaan voor de kerst. De normale weekomzet van de supers bedraagt gemiddeld 685 miljoen euro. Toch voorziet het CBL geen record wat betreft de kerstomzet. In 2012 werd al eens 832 miljoen euro omgezet in de week voor kerst.

De absolute topdrukte in de supers wordt zaterdag verwacht. Dan is het volgens het CBL waarschijnlijk de drukste dag. Veel supermarkten zijn ook op eerste en tweede kerstdag open.

Bij het aantrekken van de kerstverkopen speelt mogelijk een rol dat Nederlanders hun kerstdiner vaker zelf maken. Dat laatste is althans de conclusie van een peiling onder achthonderd Nederlanders in opdracht van levensmiddelenproducent Nestlé. Uit de studie blijkt verder dat vooral rollade dit jaar veel op het menu staat, gevolgd door kip en zalm. Vorig jaar ging de voorkeur nog uit naar wild. Net als andere jaren is ook fonduen en gourmetten weer erg populair.

Supers voorzien fors hogere kerstomzet
Supers voorzien fors hogere kerstomzet (Foto: ANP)

Meeste oud-werknemers V&D weer aan het werk

Het merendeel van het voormalig personeel van warenhuisketen V&D is weer aan het werk. Volgens uitkeringsinstantie UWV zijn bijna 7000 van de ruim 10.000 oud-medewerkers van het bijna een jaar geleden op de fles gegane winkelbedrijf weer aan de slag.

Vooral de jongere ex-krachten van V&D hebben een nieuwe baan gevonden. Voor veel oudere werknemers is de situatie minder rooskleurig. Van hen had bij de peiling van het UWV begin augustus minder dan een kwart een nieuwe betrekking.

Het grootste deel van het voormalig warenhuispersoneel vond werk in de detailhandel of in de horeca. Andere sectoren waar V&D'ers naartoe gingen zijn de zorg, de zakelijke dienstverlening en de uitzendbranche.

V&D werd op oudjaarsdag 2015 failliet verklaard, waardoor duizenden mensen hun baan verloren. Alleen voor ruim vijftig zelfstandige filialen van La Place bleek begin dit jaar een doorstart mogelijk, onder de vleugels van supermarktbedrijf Jumbo. Later werd bekend dat V&D zelf mogelijk nog terugkomt als webshop. Drie winkelondernemers, waaronder CoolCat-baas Roland Kahn, hebben daarvoor de merkrechten van het failliete bedrijf overgenomen.

De laatste jaren zijn er meer bekende ketens uit de Nederlandse winkelstraten verdwenen. Volgens het UWV zijn de vooruitzichten op een baan in detailhandel momenteel toch niet slecht. Door het economisch herstel groeit de omzet van winkels weer en neemt de werkgelegenheid toe. Komende tijd moet vooral de komst van warenhuisketen Hudson's Bay veel werk opleveren. Het Canadese concern wil komende twee jaar in totaal twintig winkels openen in Nederland, wat naar verwachting zo'n 2500 nieuwe banen betekent.

Meeste oud-werknemers V&D weer aan het werk
Meeste oud-werknemers V&D weer aan het werk (Foto: ANP)

Kosten ProRail niet voor rekening reiziger

Als de omvorming van spoorbeheerder ProRail tot extra kosten gaat leiden, zullen die niet worden afgewenteld op reizigers, vervoerders of verladers. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag gezegd in reactie op een bericht in De Telegraaf.

De krant citeert uit een onderzoeksrapport van McKinsey over de omvorming, opgesteld in opdracht van ProRail. De onderzoekers concluderen dat naheffingen door de Belastingdienst kunnen oplopen van honderden miljoenen tot zelfs enkele miljarden euro's. "Als dit al zo is, zullen die kosten niet leiden tot bijvoorbeeld duurdere treinkaartjes", aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van ProRail kon niets over de inhoud van het rapport zeggen. Het ministerie ontving het rapport maandagmiddag. De Kamer debatteert dinsdagavond over het spoor.

Kosten ProRail niet voor rekening reiziger
Kosten ProRail niet voor rekening reiziger (Foto: ANP)

Frans Duijts kraakt school voor volkszangers

Frans Duijts gelooft niet dat 'het vak' van volkszanger op school te leren is. Hij kraakt dan ook het idee van het Arnhemse ROC Rijn IJssel dat begint met een 'school van het Nederlandse lied'.

"Eerlijk gezegd geloof ik er niet zo in", reageert Frans in het AD. "Ik denk dat volkszang in je zit of niet. Denk aan een programma als Bloed, Zweet en Tranen. Dan heb je de finale van zo'n talentenjacht gewonnen, maar ben je er nog lang niet."

"Ik heb misschien makkelijk praten, want het is mij allemaal overkomen", vervolgt Frans. "Voor mij was het een uit de hand gelopen hobby. Toch denk ik dat je als volkszanger iemand raakt of niet. Zo simpel is het. Dat is niet te leren. Met name bij volkszang is het zo belangrijk dat je hart en ziel er in zitten. Dat is meer waard dan een opleiding."

Op de school, waarvoor volgende maand de audities beginnen, krijgen aspirant-zangers een driejarige opleiding. De studenten krijgen niet alleen zangles, maar ook les in voordracht, tekstbeleving, ondernemen en werken op het podium.

Beveiliger NFL masturbeert voor cheerleaders en publiek

Uit de NFL bereikt ons op deze koude dinsdagmorgen een 'verwarmend' filmpje van afgelopen weekeinde. Zondagavond speelden de San Diego Chargers thuis tegen de Oakland Raiders in een duel dat volgens velen nou niet bepaald het toppunt van spanning en sensatie was.

Daar dacht een van de beveiligers toch wel anders over. Vlak voor hem stonden de cheerleaders te dansen en daar leek hij zich uitstekend mee te vermaken, getuige een door een aanwezige fan gemaakt filmpje. De dame probeerde de Chargers op de hoogte te stellen van het incident, maar die deden er niks mee. Het werd dus tijd voor de virtuele schandpaal, dit keer in de vorm van Instagram. Daar is het filmpje inmiddels verwijderd, maar gelukkig hebben we Twitter nog. Waar social media allemaal niet goed voor is. 

De reacties waren niet misselijk: men beschuldigt de man er nog net niet van alle kinderen in de wereld een eeuwig trauma bezorgd te hebben met zijn potje broekbiljart. Wat vinden jullie ervan? Maakte de beste man zich slechts schuldig aan een prima potje vermaak tijdens een moment waar even niks gebeurde, of is het een enorme perverseling die flink gestraft moet worden? 

Mané beslecht 'Merseyside derby' in extremis

De Merseyside Derby tussen Everton en Liverpool leek maandagavond lange tijd op een doelpuntloze remise af te stevenen, maar uiteindelijk was Sadio Mané goud waard door in de slotminuten de derby in het voordeel van Liverpool te beslechten

Het beloofde een lastig duel te gaan worden voor de ploeg van Ronald Koeman. Liverpool wist de laatste elf derby’s in het voordeel van the Reds te beslechten. Van de elf onderlinge duels won Liverpool er vier en werden punten zeven keer gedeeld. De laatste overwinning van Everton dateerde alweer uit 2010, ook op Goodison Park. The Toffees hoopte dat resultaat te herhalen.

Sterk Everton
De ploeg van Koeman begon sterk aan de wedstrijd. Het zette vroeg druk op de Liverpoolverdediging waardoor de bezoekers genoodzaakt waren al snel de bal naar voren te trappen. In de eerste twintig minuten was het duel hoofdzakelijk een schaakspel zonder grote kansen. Everton groeide echter in de wedstrijd en drong de tegenstander terug op de eigen helft. Via Romelu Lukaku en Ross Barkley kreegt het enkele kleine kansen, maar beide spelers had het vizier niet op scherp.

Everton had het betere van het spel en meer balbezit, maar Liverpool werd sterker naarmate de eerste helft verstreek. Het had langer balbezit en kreeg een aantal kleine kansen via Divock Origi. De Belgische spits kreeg echter weinig ruimte van de Everton defensie waardoor de schoten van de centrumaanvaller ruim over gingen. Jürgen Klopp was duidelijk niet tevreden met het spel van zijn ploeg, dus stuurde hij onder meer Daniel Sturridge nog voor rust van de bank. Het aantal kansen was voor beide ploegen tot de rust op één hand te tellen dus moest er voor beide clubs iets veranderen na de thee.

Exit Stekelenburg
Liverpool had duidelijk een donderspeech gehad van Klopp want het kwam sterk uit de kleedkamer. In de eerste twintig minuten van de tweede helft had Liverpool meer dan 60% van het balbezit, maar tot grote kansen kwam het niet. Mané brak wel een keer uit wat niet goed werd ingeschat door Leighton Baines. De linksback moest zich strekken om de rappe aanvaller van Liverpool van scoren te weerhouden, maar in zijn sliding kwam hij hard in botsing met Maarten Stekelenburg. De doelman probeerde de pijn te verbijten, maar moest toch vervangen worden.

Liverpool moest kostte wat kost winnen om in het spoor van Chelsea te blijven. Het bracht daarom Daniel Sturridge en Emre Çan binnen de lijnen. Echter waren de ruimtes klein waardoor ze voornamelijk gevaarlijk werden uit standaardsituaties. Roberto Firmino testte de doelman via een schot van dichtbij uit een hoekschop, maar de vervanger van Stekelenburg stond zijn mannetje. Vanwege de blessure van Stekelenburg werden er liefst acht minuten bij getrokken wat voor een enerverende slotfase zorgde. Sturridge probeerde het diep in blessuretijd maar eens van afstand en zag zijn inzet op de paal belanden. Sadio Mané was er uiteindelijk als de kippen bij om de rebound binnen te schieten; 1-0. Liverpool blijft daarmee in het spoor van Chelsea, en Everton moet wederom gedupeerd naar huis.

Ziyech: "Niets van het mooie verhaal is uitgekomen"

Hakim Ziyech stapte afgelopen zomer over van FC Twente naar Ajax. De spelmaker koestert weinig warme herinneringen aan zijn voormalige werkgever.

De Marokkaanse international uitte begin 2016 kritiek in een groot interview in de Volkskrant, iets wat hem destijds bij Twente het aanvoerderschap kostte. "Ik ben liever eerlijk en gehaat, dan geliefd en achterbaks", blikt Ziyech terug in een interview met Voetbal International.

"Ik had gewoon gelijk met mijn kritiek op de clubleiding van FC Twente. Dat is me later door Ted van Leeuwen ook bevestigd", meldt Ziyech, die het verliezen van de aanvoerdersband niet als straf ervaarde. "Die band wilde ik toch al inleveren", aldus de linkspoot.

Ziyech leerde naar eigen zeggen een belangrijke les in Enschede: "Bij Twente heb ik gemerkt dat er veel mensen zijn die zichzelf niet recht in de spiegel aan kunnen kijken. Daar had ik veel mee te maken. Ze zeiden iets, maar ik kon het niet serieus nemen."

"Helemaal niets van het mooie verhaal dat ze me hadden voorgespiegeld is uitgekomen", aldus Ziyech, die desondanks tevreden terugkijkt op zijn tijd bij de Tukkers. "Die twee jaar bij FC Twente hebben van mij een man gemaakt. Er is daar ongelooflijk veel gebeurd, dat is niet te bevatten."

"Ik heb veel voor mijn kiezen gekregen en ik heb het allemaal kunnen handelen. Aan mijn spel heb je helemaal niets kunnen zien. Daar ben ik trots op. Het ging met vallen en opstaan, maar het is me wél gelukt. In Enschede ben ik gegroeid als mens", besluit Ziyech.

Amerikaanse posten Turkije dicht na schoten

De Amerikaanse ambassade en de consulaten in Istanbul en Adana blijven dinsdag gesloten, nadat iemand in de nacht van maandag op dinsdag schoten loste voor het ambassadegebouw in Ankara. Niemand raakte gewond en de schutter is opgepakt.

De schietpartij volgde op de moord op de Russische ambassadeur in Turkije. Andrej Karlov werd in zijn rug geschoten terwijl hij een toespraak hield tijdens de opening van een fototentoonstelling. De dader, een 22-jarige politieman, riep: "Vergeet Aleppo niet." Hij werd na zijn daad zelf doodgeschoten.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu vuurde de man die enkele uren later buiten de Amerikaanse ambassade toesloeg acht of negen kogels af. Hij kon worden opgepakt.

Amerikaanse posten Turkije dicht na schoten
Amerikaanse posten Turkije dicht na schoten (Foto: ANP)

ChristenUnie stemt tegen Oekraïne-verdrag

De ChristenUnie (CU) zal niet voor het associatieakkoord met Oekraïne stemmen. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij dinsdag, naar aanleiding van een interview met partijleider Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad.

Premier Mark Rutte maakte vorige week in Brussel extra afspraken over het akkoord met Oekraïne, die werden vastgelegd in een verklaring die verder geen rechtsgeldige waarde heeft. De regeringsleiders spraken onder meer af dat het associatieakkoord geen opstap naar EU-lidmaatschap voor Oekraïne is, dat er geen extra belastinggeld naar het land gaat en dat de regering in Kiev werk moet maken van corruptiebestrijding.

De CU gaf vorige week aan de verklaring goed te willen bestuderen, om te bepalen of die recht doet aan de nee-stem in het Nederlandse referendum van eerder dit jaar. Segers concludeert nu dus dat dit niet het geval is. Hij vreest dat alsnog voor stemmen het vertrouwen van de burger in de politiek verder zal beschadigen, zegt hij in het ND.

ChristenUnie stemt tegen Oekraïne-verdrag
ChristenUnie stemt tegen Oekraïne-verdrag (Foto: ANP)

'Aanslag Berlijn opgeëist door IS'

Volgens diverse media, waaronder de New York Post, Washington Post en Daily Star, zou de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn zijn opgeëist door de moslimterroristen van Islamitische Staat. Bij de aanslag, waarbij een mogelijk Pakistaanse vluchteling met een gekaapte vrachtwagen inreed op de mensenmassa, vielen 12 doden en 48 gewonden.

Kort na de aanslag arresteerde de Duitse politie de verdachte, die van Afghaanse of Pakistaanse afkomst was en begin dit jaar het land in kwam met de stroom asielzoekers. De oorspronkelijke chauffeur, een Pool, werd dood in de cabine van de vrachtwagen gevonden. Autoriteiten gaan er vanuit dat de terrorist de vrachtwagen kaapte. Mogelijk heeft hij de Pool om het leven gebracht.

Consumenten geven meer uit

Consumenten hebben in oktober meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ze gaven vooral meer uit aan duurzame goederen als kleding en huishoudelijke apparaten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In totaal werd er in oktober 2,7 procent meer besteed dan in oktober 2015. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen, stipt het CBS aan.

Consumenten hebben gaven dus vooral meer uit aan kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten en woninginrichting. De categorie duurzame goederen liet een plus zien van 8,1 procent. Daarnaast hebben consumenten 2,7 procent meer aan voedings- en genotmiddelen besteed. Aan overige goederen, waaronder gas, werd 0,2 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder.

Diensten
Consumenten gaven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 1,7 procent meer uit dan in oktober 2015. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, aldus het statistiekbureau.

Volgens de zogenoemde 'consumptieradar' van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in december iets ongunstiger dan in oktober. Dat komt onder meer omdat consumenten minder positief waren over hun toekomstige financiële situatie. Ze waren daarentegen positiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.

Consumenten geven meer uit
Consumenten geven meer uit (Foto: ANP)

Advies om zoektocht MH370 voort te zetten

Experts die speuren naar de vermiste vlucht MH370 adviseren de zoektocht voort te zetten in een gebied van nog eens 25.000 vierkante kilometer. De Australische raad voor de transportveiligheid (ATSB) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het huidige zoekgebied van 120.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan is in januari helemaal uitgekamd. Daar is geen spoor gevonden van het toestel dat in maart 2014 verdween, terwijl het op weg was van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord waren 239 mensen.

Het Nederlandse schip Fugro Equator is vorige week in het huidige gebied begonnen met wat de laatste zoektocht naar het verdwenen toestel zou zijn.

Advies om zoektocht MH370 voort te zetten
Advies om zoektocht MH370 voort te zetten (Foto: ANP)

Radio en tv verliezen terrein onder tieners

Jongeren luisteren een stuk minder vaak naar traditionele radio dan de gemiddelde Nederlander. Waar meer dan de helft van het Nederlandse volk meer dan twee uur per dag de radio aanheeft, is dat onder tieners maar iets meer dan een kwart. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Ondanks een flinke toename van het aantal smartphones en tablets, veranderde de gemiddelde tijd die Nederlanders van dertien jaar en ouder aan media besteden niet tussen 2013 en 2015. De manier waarop ze kijken, luisteren, lezen en communiceren verschilt wel met twee jaar geleden, blijkt uit de dagboekgegevens van bijna 3000 Nederlanders.

Vorig jaar besteedden Nederlanders dagelijks gemiddeld ruim een kwart van de dag (acht uur en 33 minuten) aan media. Televisiekijken blijft populair. Gemiddeld wordt er dagelijks twee uur en 24 minuten gekeken. Vooral 65-plussers kijken graag televisie. Op een doorsnee dag kijkt 90 procent naar de beeldbuis. Onder de dertien- tot negentienjarigen is dit nog maar 49 procent. In 2013 keek nog 67 procent van de tieners naar de televisie op het moment van uitzending. Het aantal tieners dat op een dag kijkt naar gestreamd, gedownload of gekocht videomateriaal verdubbelde van 9 naar 18 procent.

Van alle leeftijdsgroepen communiceren tieners het meest via media: dagelijks gemiddeld twee uur en twaalf minuten. Ook de groep twintig tot 34-jarigen communiceert meer dan andere leeftijdsgroepen. Een groot deel maakt dagelijks gebruik van sociale media. Beide groepen zijn ook kampioen berichten sturen via sms, chat en WhatsApp. Mensen van 65 jaar en ouder kiezen meestal nog voor traditioneel bellen, terwijl 35 tot 64-jarigen vooral e-mailen.

Radio en tv verliezen terrein onder tieners
Radio en tv verliezen terrein onder tieners (Foto: BuzzE)

'Treitervlogger' is woord van het jaar 2016

Het woord van het jaar 2016 is geworden: treitervlogger. Een videoblogger die filmpjes maakt van zijn vrienden terwijl ze ongein uithalen en waarbij de blogger ze zelfs stimuleert. Een voorbeeld is Ismail Ilgun, berucht om zijn opruiende video's uit de wijk Poelenburg in Zaandam.

Woorden die afvielen waren onder meer:

* brexodus: het vertrekken van bedrijven uit Groot-Brittannië als gevolg van de brexit

* pokémonterreur: overlast van spelers van Pokémon Go

* trumpisme: een extreme vorm van conservatisme en wantrouwen in de staat, is na de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika mogelijk een blijvertje.

* sjoemelzaad: verwijst naar gesjoemel met donorsperma

* mediaweigeraar: iemand die geen geloof hecht aan wat de traditionele media melden

* thuisterrorist: een aanhanger van Islamitische Staat die niet afreist naar het kalifaat maar in eigen land terreurdaden voorbereidt.

* plascontract: bewoners van een verpleeghuis die maar een bepaald aantal keren per dag naar de wc mogen

Het woord van het jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd 'sjoemelsoftware' woord van het jaar.

Code rood op vierde dag met smog in China

Op dinsdag is er weer code rood afgegeven in China vanwege een zware smogwolk die over het noorden van China hangt. Het is voor de vierde dag op rij zeer slecht toeven in die omgeving. Volgens het ministerie van volksgezondheid lappen veel bedrijven de strengere milieuregels aan hun laars en produceren niet minder, terwijl dat wel door de regering afgedwongen was.

Door de smog kunnen ook veel vliegtuigen niet opstijgen of landen, waardoor vluchten geannuleerd zijn.

De smog is giftig en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De smog bestaat uit fijnstof. Code rood is een alarmfase die ingaat als er zoveel fijnstof in de lucht zit dat mensen eraan dood kunnen gaan.

De luchtvervuiling komt steeds vaker voor in het noordelijke, industriële hart van China en vooral in de winter wanneer de vraag naar energie het hoogst is. Energie die vaak door kolencentrales opgewekt wordt.

Code rood op vierde dag met smog in China
Code rood op vierde dag met smog in China (Foto: ANP)

We trouwen steeds minder

Steeds minder mensen zijn getrouwd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dinsdag dat het aandeel van de bevolking dat getrouwd is, blijft afnemen. En dan met name bij mensen jonger dan vijftig jaar.

Veertig jaar geleden, in 1976, waren bijna alle mannen en vrouwen van dertig jaar getrouwd. Tien jaar geleden, in 2006, was nog 38 procent van de dertigjarigen getrouwd. Dit jaar is dat nog 31 procent.

Het CBS stelt echter dat de meeste twintigers zeggen wel ooit te willen trouwen. Van de twintigers die ongehuwd samenwonen met hun partner wil ongeveer 70 procent ooit met hun partner gaan trouwen. De reden is dan in veel gevalen 'het bevestigen van de relatie', de aanwezigheid van kinderen of de kinderwens voor de toekomst.

We trouwen steeds minder
We trouwen steeds minder (Foto: ANP)

Lagarde blijft steun houden van IMF

Voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft ondanks haar veroordeling de steun houden van het bestuur. Het wijst erop dat zij aan kan blijven.

Lagarde werd maandag in Frankrijk schuldig bevonden aan nalatigheid. De Franse rechters besloten ook dat de zestigjarige Lagarde geen straf krijgt.

In een verklaring laat het IMF weten dat het bestuur het "volledige vertrouwen" blijft houden in Lagarde en ernaar uitkijkt met haar te blijven werken.

Lagarde zou in 2008 als Frans minister van Financiën en Economische Zaken niet hebben ingegrepen bij een compensatieregeling voor zakenman Bernard Tapie. Hij kreeg indertijd 400 miljoen euro van de staatsbank Crédit Lyonnais na een geschil over de verkoop van zijn meerderheidsaandeel in de Duitse sportfirma Adidas.

Lagarde blijft steun houden van IMF
Lagarde blijft steun houden van IMF (Foto: ANP)

LB: Hannah Hoekstra wil geen verkering

Lekker Belangrijk; nieuws dat je niet wilt missen!

Hannah Hoekstra is niet gek op relaties. Ook het idee van samenwonen spreekt de actrice niet aan. "Ik ben niet superdol op verkering. Ik vind het prachtig bij andere mensen, maar ik heb dat zelf helemaal niet. Nooit gehad ook." 

De grote liefdes van Hannah zijn haar vrienden. "Mijn vrienden zijn mijn ankers", vertelt ze. "Ik zou niet weten wat ik met mezelf aan zou moeten zonder mijn vrienden. Ze zitten in mijn hart gebakken."

Hannah Hoekstra hoeft geen relatie
Hannah Hoekstra hoeft geen relatie (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Géén witte kerst

Welkom! Er valt eindelijk weer eens wat te vertellen. Er komt na een lange saaie tijd weer wat ruring op de weerkaarten. Dit wil echter ook zeggen dat een witte kerst er dit jaar niet gaat komen. Juist deze periode gaat een actieve depressie zich met ons weer bemoeien. Dat begint al vanaf morgen.

De kwade genius komt boven IJsland te liggen en de kerndruk zakt tot ongeveer 943 hPa, en dat is bijzonder laag. Toch zie je dit verschijnsel wel vaker in de winter en wisselvallig weer is in onze streken meer regel dan uitzondering. De koude lucht blijft hierdoor dan ook vér ten oosten van ons land. 

Vandaag is er nog niets aan de hand. Er zijn flinke zonnige perioden en het blijft overal droog. Alleen in het noorden komen nog wolkenvelden voor, maar ik denk dat de zon zich daar vanmiddag ook wel af en toe laat zien. Het is met 3 graden wel een frisse dag. Het beetje wind wat er staat komt uit het oosten.

Morgen gaat het regenen en lopen de temperaturen alweer op.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:29
Zonkracht: 1 / 1
 
Kaufhaus des Westens in Berlijn in december 2008 (Foto: qltel)
Kaufhaus des Westens in Berlijn in december 2008 (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1924 Adolf Hitler wordt vrijgelaten. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij het eerste deel van 'Mein Kampf' geschreven.
1960 De Duitse justitie arresteert Richard Baer. Ex-commandant van Auschwitz.
1973 De Spaanse premier Luis Carrero Blanco komt in Madrid om het leven bij een bomaanslag, gepleegd door vier ETA terroristen.
1989 Begin van de Amerikaanse interventie in Panama.
2009 De Amerikaanse actrice Brittany Murphy overlijdt op slechts 32-jarige leeftijd.

'Het Leger des Heils doet nog wat aan kerst'

Al ruim vijftig jaar organiseert het Leger des Heils een kerstmaaltijd voor honderden dak- en thuislozen in Amsterdam. Ook maandagavond kon de organisatie rekenen op een volle zaal."Wij hebben het imago dat we tenminste nog wat doen aan de kerst", glimlacht Henk Dijkstra, directeur van het Leger des Heils in Amsterdam, met enige bescheidenheid.

De Koepelkerk in Amsterdam zit bomvol met niet alleen dak- en thuislozen, maar ook met mensen die eenzaam zijn en om die reden de gezelligheid willen opzoeken, zoals Simon. "Het is niet eens het eten, maar gewoon de gezelligheid die ik opzoek. Ik ben alleen en familie zie ik niet. Ik kan iedere avond thuis wat koken als ik wil, maar ik heb er gewoon geen zin in. Ik kom graag bij het leger, ook overdag."

Verschillende gasten zijn het met hem eens, al is er ook een grote groep die graag wil herdenken dat met kerst Jezus op aarde is gekomen. "Het is hier zo fijn. Je voelt echt dat het kindeke Jezus is gekomen." Tijdens de maaltijd in de kerk worden dan ook verschillende bijbelse liederen gezongen.

Deze keer moesten tafels worden bijgezet om alle belangstellenden een driegangendiner te kunnen aanbieden. Dijkstra vindt het prachtig. "Het geeft niks. Wij zijn er alleen maar blij mee en het Renaissance Hotel pakt het perfect op." Chef-kok van het hotel Arthur Satangelo, verantwoordelijk voor het diner, vindt het prachtig om wat voor deze mensen terug te doen. "Een eer", noemt hij het.

Tussen de gasten zaten deze keer presentator Beau van Erven Dorens, oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen en schrijfster Marjan Berk.

'Het Leger des Heils doet nog wat aan kerst'
'Het Leger des Heils doet nog wat aan kerst' (Foto: ANP)

Trump veroordeelt aanslag Berlijn

De toekomstige president Donald Trump van de Verenigde Staten heeft maandag de vermoedelijke aanslag veroordeeld op een kerstmarkt in Berlijn.

In een verklaring liet Trump weten dat "ISIS en andere islamistische terroristen voortdurend christenen afslachten als onderdeel van hun wereldwijde jihad".

Op Twitter liet Trump ook van zich horen. "Vandaag waren er terreuraanslagen in Turkije, Zwitserland en Duitsland - en het wordt alleen maar erger. De beschaafde wereld moet zijn denken veranderen!"

Trump veroordeelt aanslag Berlijn
Trump veroordeelt aanslag Berlijn (Foto: ANP)

Meerderheid kiescollege geeft stem aan Trump

Donald Trump heeft nu ook formeel de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Van het kiescollege van Amerikaanse staten dat de president aanwijst kreeg hij maandag zeker 270 leden achter zich. Het kiescollege telt 538 leden.

Tegenstanders van Trump deden er alles aan om leden van het kiescollege te bewegen hun stem niet aan de Republikeinse kandidaat te geven. Twee kiesmannen uit Texas stemden tegen Trump, maar dit kon hem niet van de meerderheid afhouden.

Hillary Clinton bleef daar ver bij achter. Vier van de twaalf leden van het kiescollege die de staat Washington vertegenwoordigen stemden niet op haar, maar op andere kandidaten.

Meerderheid kiescollege geeft stem aan Trump
Meerderheid kiescollege geeft stem aan Trump (Foto: ANP)

Angela Merkel in rouw na aanslag in Berlijn

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) is in rouw na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, waarbij 12 mensen omkwamen en tientallen mensen gewond raakten. Ze zette onder meer haar Facebookpagina op zwart.

De Duitse bondskanselier heeft op de gebeurtenissen gereageerd met de volgende woorden: "We rouwen om de doden en hopen dat de vele gewonden geholpen kunnen worden."

Merkel houdt nauw contact over de gebeurtenissen met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) en de Berlijnse burgemeester Michael Müller.

Angela Merkel in rouw na 'aanslag' in Berlijn
Angela Merkel in rouw na 'aanslag' in Berlijn (Foto: ANP)

Extra hekken bij Glazen Huis

Na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn zijn de autoriteiten in Breda extra alert op de situatie rond het Glazen Huis. Burgemeester Paul Depla van Breda maakte maandagavond bekend dat er rondom een deel van de Grote Markt hekken komen om te voorkomen dat auto's te dicht bij het Glazen Huis kunnen komen.

De hekken staan er in de vroege ochtend als leveranciers de winkels kunnen bevoorraden en er vrachtwagens het centrum in moeten. Depla: "We waren voorbereid op dit vreselijke scenario. We hadden daarom al met auto's de toegangswegen naar de Grote Markt afgezet zodat er geen vrachtwagens konden en kunnen komen. De gebeurtenissen van maandagavond zorgen dat we extra alert zijn."

De ondernemers in het gebied zijn op de hoogte gebracht. "We begrijpen dat deze maatregel voor enige extra overlast kan zorgen. We vragen hiervoor begrip. Veiligheid heeft namelijk onze hoogste prioriteit", aldus Depla.

Extra hekken bij Glazen Huis
Extra hekken bij Glazen Huis (Foto: ANP)

'Aanslagpleger was vluchteling'

De deelminister van binnenlandse zaken van de Duitse staat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), zegt dat de gebeurtenissen in Berlijn van maandagavond, waarbij een terrorist met een vrachtwagen inreedt op de mensenmenigte bij een kerstmarkt, wel degelijk een aanslag zijn geweest. Hij heeft daarvoor voldoende aanwijzingen. "Met alles wat we nu weten, gaan we ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat" aldus Jäger.

"Daarom wordt de aanwezigheid en waakzaamheid van de politie in de deelstaat vergroot", zegt Jäger verder. Agenten zouden nu met kogelvrije vesten en automatische wapens de straat op gaan.

De landelijke minister van binnenlandse zaken, Thomas de Maizière (CDU) had eerder bij omroep ARD nog gezegd dat hij het woord aanslag niet durfde te gebruiken, ook al had het er alle schijn van.

De man die is aangehouden na aanslag is waarschijnlijk in februari als vluchteling Duitsland binnengekomen. Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag gemeld aan het Duitse persbureau dpa. Omdat de verdachte verschillende namen heeft gebruikt staat zijn identiteit niet vast, maar het zou gaan om een Pakistaanse of Afghaanse vluchtelingDe Duitse krant Die Welt meldde eerder dat het zou gaan om een Pakistaan.

Bij de aanslag maandagavond op een kerstmarkt in Berlijn kwamen minstens 12 mensen om en raakten 48 mensen gewond, van wie enkelen zwaar.

'Drama Berlijnse kerstmarkt toch aanslag'
'Drama Berlijnse kerstmarkt toch aanslag' (Foto: ANP)

12 doden bij aanslag op kerstmarkt Berlijn

De politie in Berlijn meldt dat er een vrachtwagen is ingereden op een kerstmarkt in Berlijn Charlottenburg. Hierbij zijn minimaal 12 personen overleden en zijn er veel gewond geraakt.

Update 06:33 uur:
De man die is aangehouden in verband met de aanslag is waarschijnlijk een Afghaan of Pakistaan. Omdat hij meerdere identiteiten gebruikt staat zijn afkomst niet volledig vast. Hij zou begin dit jaar met de vluchtelingenstroom mee het land in zijn gekomen. 

Update 03:15 uur:
Het aantal slachtoffers is inmiddels opgelopen tot 12 personen. Daarnaast liggen er 48 gewonden in het ziekenhuis waarvan een aantal er slecht aan toe zijn. Volgens diverse Poolse media zou de overleden Poolse bijrijder de oorspronkelijke bestuurder van de vrachtwagen zijn geweest. De eerder in de omgeving aangehouden verdachte zou een Pakistaanse vluchteling zijn die eerder dit jaar in Duitsland was aangekomen.

Update 22:22 uur:
Een overzichtsfoto van de situatie. De vrachtwagen is te zien met veel ziekenwagens er omheen.

Burgemeester Müller spreekt de pers toe bij de Gedächtniskirche. 


Update 21:55 uur:
De bestuurder van de vrachtwagen is door de politie aangehouden, meldt Welt.de. De bijrijder is dood aangetroffen in de vrachtwagen. Volgens burgemeester Müller van Berlijn is de situatie onder controle.

Update 21:40 uur: 
Welt.de bericht dat er een verdachte is aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. De politie van Berlijn verzoekt op Twitter de mensen thuis te blijven en geen geruchten te verspreiden.

Update 21:35 uur:
Volgens Welt.de zou de dader voortvluchtig zijn. Daarnaast zou de politie al enkele dagen aanwijzigen hebben voor een mogelijke aanslag op een Berlijnse kerstmarkt. Het gaat om een Poolse vrachtwagen met een kenteken uit Gdansk.

Update 21:20 uur:
Volgend Bild en Der Spiegel zouden getuigen een knal gehoord hebben. Dit zou kunnen wijzen op een klapband van de vrachtwagen, en dus niets met terrorisme te maken hebben.  Inmiddels zouden er 9 doden zijn gevallen bij het 'incident'. 

Update 20.57 uur:
De politie gaat uit van een aanslag. Volgens de krant Bild zijn er 2 doden en minstens 50 gewonden.

Later meer.

Amerikaanse skiesters en skiërs uit de kleren in de sneeuw

Het leven van een alpineskiër in het nationale team van de Verenigde Staten zit financieel niet al te verkeerd in elkaar: de kosten worden grotendeels betaald en aan de sponsorcontracten houden de Lindsey Vonn's van deze wereld genoeg over.

Er zijn echter ook skiërs die net onder dat niveau zitten en die er alles aan doen om in het nationale team te komen. Voor hen zijn de Amerikanen een actie gestart: Under the Suit. Skiërs en skiesters uit de nationale teams zijn samen met wat skiërs uit het niveau daaronder uit de kleren gegaan voor een heuse naaktkalender.

Voor zover bekend doet Linsey Vonn helaas niet mee, maar van onder meer Jacqueline Wiles, Breezy Johnson en Alice McKennis - echte snelheidsspecialisten - zijn wel foto's gemaakt. Ook reuzenslalomtopper Ted Ligety en olympisch medaillewinnaar Andrew Weibrecht lieten de boel even goed doorluchten in de ijzige kou. "Af en toe moet je de boel even lekker naar buiten laten hangen voor een goed doel", schreef Weibrecht op Instagram

Een heel seizoen naar de competities reizen, materiaal betalen, trainers betalen en noem het maar op kost grofweg tussen de 15.000 en 35.000 dollar voor een atleet onder het topniveau. Met de kalenders hopen ze zo'n vierduizend dollar per skiër op te halen.

WK darts: Toptalent Cadby naar huis na fantastische partij

De vijfde dag van het WK darts bij de PDC is begonnen en gelijk kwam één van de grootste talenten in de sport in actie. De Australiër Corey Cadby, door zijn arrogante overkomen al niet bepaald geliefd, nam het in de eerste ronde op tegen de Chinese Sun Qiang, de grote publiekslieveling van vorig jaar.

Sun Qiang (CHN) - Corey Cadby (AUS) 0-2

Al vanaf de eerste pijlen was duidelijk dat dit niet de avond van Sun ging worden. Cadby, die zichzelf ook nog eens The King noemt, begon zijn WK-carrière explosief met een briljante 152-finish in de eerste leg, waarna hij in no-time over de Chinees denderde. Sun kwam in de gehele wedstrijd zelfs niet één keer op een finish te staan en met een gemiddelde van dik boven de honderd punten maakte Cadby het met speels gemak af: 2-0. Later in de avond zal hij het op gaan nemen tegen Joe Cullen, die het wel eens bijzonder moeilijk kan gaan krijgen.

Sun Qiang - Corey Cadby (Bron: PDC)
Sun Qiang - Corey Cadby (Bron: PDC)

Mervyn King (ENG, 22) - Steve West (ENG) 3-2

Mervyn King heeft zich na een grandioze comeback geplaatst voor de tweede ronde. The King - de echte, geen wannabe zoals Cadby - was in het begin geen schim van zichzelf en stond al rap met 0-2 achter tegen Steve West. Die begon vervolgens in rap tempo dubbels te missen en daar profiteerde King van. Hij vocht zich knap terug tot 2-2 en dus was een vijfde set nodig. Dat werd een chokefestijn pur sang: beide spelers leken met regelmaat niet te willen winnen, want ze gooiden de ene na de andere pijl naast de dubbels. Op 4-4 werd het alleen maar erger: tig dubbels gingen er niet in, tot King de leg plotseling afmaakte. Hij pakte vervolgens ook de laatste leg en sleepte zo een zwaarbevochten zege uit het vuur.

Mervyn King - Steve West (Bron: PDC)
Mervyn King - Steve West (Bron: PDC)


Adrian Lewis (ENG, 5) - Magnus Caris (SWE) 3-0

Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis is de jacht op zijn derde titel begonnen met een duidelijke zege op de Zweedse veteraan Magnus Caris. Soepel ging het niet altijd voor Jackpot, die het met name in de tweede set even goed lastig had. Caris maakte zijn kansen echter vaker niet dan wel af en zo kon de prima scorende Lewis zich langs de 'oude' Zweed spelen: 3-0. 

Adrian Lewis - Magnus Caris (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Magnus Caris (Bron: PDC)

Joe Cullen (ENG, 28) - Corey Cadby (AUS) 3-1

Voor Corey Cadby, hét talent in de dartswereld, zit zijn eerste WK er weer op. De Australiër speelde een weergaloze partij tegen Joe Cullen, maar de Engelsman was zelfs nóg beter. Met meerdere grotemannenfinishes werden de eerste twee sets onderling verdeeld, waarna de gemiddelden nog eens de lucht in schoten. Op een gegeven moment stonden beide spelers zelfs op een gemiddelde van meer dan 108 punten per beurt, zelfs voor een WK-finale een ongekend hoog niveau. Cadby zakte echter wat in, terwijl Cullen ongelooflijk goed bleef gooien. Hij leek de Australiër er dan eindelijk mee te breken, waarna Cullen de wedstrijd op slot gooide.

Joe Cullen - Corey Cadby (Bron: PDC)
Joe Cullen - Corey Cadby (Bron: PDC)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.