FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 december 2016

Verkiezingen brengen impasse in Macedonië

De parlementsverkiezingen in Macedonië hebben zondag wel een winnaar opgeleverd, maar de vorming van een regering bemoeilijkt. De winnaar is de nationalistische partij van premier Nikola Gruevski (VRMO-DPMNE), die 38 procent van de stemmen in de wacht sleepte. Dat is goed voor 51 zetels in het parlement dat 120 leden telt. De oppositiepartij van Zoran Zaev, de Sociaaldemocratische Unie (SDSM), kwam uit op 36,7 procent, ofwel 49 zetels. Dat heeft de Kiesraad maandagavond bekendgemaakt.

De twee grootste partijen kunnen volstrekt niet met elkaar door een deur en waarnemers zien geen derde partij van betekenis om een van de twee aan een degelijke meerderheid in het parlement te helpen. De vorming van een regering lijkt zo erg moeilijk in het land van ruim 2 miljoen inwoners dat tot september 1991 deel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië (1918-1992).

De vervroegde en twee keer verschoven verkiezingen werden onder druk van de Verenigde Staten en Europese Unie juist gehouden om een eind te maken aan een politieke crisis. De vete tussen de nationalistische regeringspartij en de SDSM verlamt het land al geruime tijd.

Een coalitie moet opnieuw worden gezocht met de etnische Albanezen. Maar dat is extra lastig geworden door de gegroeide verdeeldheid. De Albanese Macedoniërs, een derde van de bevolking, deden ditmaal met een viertal partijen mee, waaronder DUI (10 zetels) en de nieuwe anti-establishmentbeweging BESA (5). DUI, die Gruevski de voorbije jaren steunde, zag een groot deel van zijn aanhang overlopen naar het kamp van Zaev. Een en ander geeft wel aan dat veel kiezers over nationaal-etnische bezwaren zijn heen gestapt, waardoor de spanningen over regionale autonomie wellicht afnemen.

Verkiezingen brengen impasse in Macedonië
Verkiezingen brengen impasse in Macedonië (Foto: ANP)

Asscher blij met verkiezing Attje Kuiken

Lodewijk Asscher is verheugd met de verkiezing van Attje Kuiken als de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA. Dat zei de vicepremier maandag nadat de fractie Kuiken had aangewezen. Ze gold als vicevoorzitter als de meest voor de hand liggende kandidaat om Diederik Samsom op te volgen.

Kuiken werd unaniem gekozen, andere kandidaten waren er niet om de komende drie maanden de PvdA-fractie te leiden. "De fractie heeft Attje Kuiken gekozen, ik denk dat dat heel goed is. De interne verkiezing is geweest, nu gaat het om het echie", aldus Asscher.

Kuiken zei blij te zijn met de steun van haar collega's. Ze zei wel dat ze nog niet weet of ze op een verkiesbare plek komt op de kandidatenlijst van de partij. De voorlopige lijst wordt volgende week bekendgemaakt. Op het partijcongres in januari wordt er vervolgens over gestemd.

Asscher won vorige week de lijsttrekkersverkiezing van Samsom. PvdA'ers die niet op Asscher stemden hoeven niet te vrezen voor hun toekomst in de partij, benadrukte de vicepremier. "Mijn tegenstanders zijn Mark Rutte en Geert Wilders", zei Asscher stellig.

Asscher blij met verkiezing Attje Kuiken
Asscher blij met verkiezing Attje Kuiken (Foto: ANP)

Jan Smit irritantste BN'er

Jan Smit vindt het helemaal niet erg dat hij is verkozen tot meest irritante bekende Nederlander in een reclame. "Als je meedoet, wil je winnen", reageerde hij maandag in Radar op zijn winst. Hij nam de bijbehorende Loden Leeuw vol trots in ontvangst.

Jan liet met 33 procent van de stemmen onder anderen Ruben Nicolai en René Froger achter zich. "Ik vind het eigenlijk een hele eer", reageerde Jan. De Volendammer gaf toe dat zijn reclame voor Pearl de hele dag op radio en tv te horen is, wat soms wat veel is. "Maar het werkt wel."

"Ik kan er niet wakker van liggen", gaf Jan toe. "Ik heb al zo veel goud, platina en dubbel platina, maar deze had ik nog niet. Ik ben in 2009 uitgeroepen tot slechtst geklede bekende Nederlander, en nu dit."

De Loden Leeuw wordt sinds 2008 uitgereikt. De prijs voor meest irritante reclame ging dit jaar naar het spotje 'De ouderen van tegenwoordig' van Tele 2.

Jan Smit trots op titel irritantste BN'er
Jan Smit trots op titel irritantste BN'er (Foto: BuzzE)

Brooklyn Beckham grossiert in parkeerboetes

Brooklyn Beckham is maandag wederom op de bon geslingerd. De oudste zoon van David en Victoria Beckham heeft sinds deze zomer zijn rijbewijs, maar parkeren op de juiste plaats blijkt moeilijk.

Brooklyn kreeg maandagmiddag zijn vierde parkeerboete in twee maanden tijd, weet de Daily Mail. Op zijn peperdure Mercedes C-klasse prijkte wederom een felgeel papiertje. De zeventienjarige was niet blij toen hij het papiertje onder zijn ruitenwisser zag zitten, is te zien op foto's die de krant publiceerde.

Brooklyns gewoonte zijn auto niet juist te parkeren, is een dure hobby. Een parkeerboete kan in Londen oplopen tot 130 pond (155 euro).

Brooklyn Beckham grossiert in parkeerboetes
Brooklyn Beckham grossiert in parkeerboetes (Foto: BuzzE)

Gezocht: liefhebbers van de NFL, buitenlands voetbal, vechtsporten en meer

De sportredactie van FOK! - wat ons betreft natuurlijk de leukste van allemaal - is op zoek naar nieuwe krachten. Met onze hardwerkende groep vrijwilligers brengen we al jaren divers sportnieuws, maar we willen graag proberen om het aanbod wat uit te breiden en dus zijn we op zoek naar 'specialisten', liefhebbers van bepaalde competities of takken van sport. Staat er iets in de lijst waar je graag over zou schrijven en heb je met enige regelmaat wel ergens een kwartiertje vrije tijd? Reageer hieronder of stuur een PM naar heywoodu (ook een DM is natuurlijk niet verboden). Een mailtje naar sport@fok.nl moeten we helaas even afraden - mails komen niet altijd aan, PM's wel  

Voetbal - Nederland

Als Nederlandse website staat de Eredivisie natuurlijk centraal wat voetbal betreft. We plaatsen al wekelijks de uitslagen, maar als je denkt elk weekeinde een paar verslagen uit je toetsenbord te krijgen zouden we je graag verwelkomen. Ook mensen die buiten de wedstrijden om graag wat typen over de nieuwste blessures, transfers en andere zaken zijn van harte welkom. 

Is de Eredivisie niet echt jouw 'ding', maar volg je wel alle ins en outs van de Jupiler League? Laat het ons ook vooral weten! Om de hand in eigen boezem te steken: we berichten er te weinig over, maar natuurlijk verdient ook het tweede niveau in Nederland de nodige aandacht. Je hoeft niet voor elke wedstrijd een verslag te schrijven, één of twee mooie samenvattingen op vrijdagavond zouden echter zeer gewaardeerd worden.

Voetbal - Buitenlands

Ook mensen die het voetbal in de marge op de Nederlandse velden maar niks vinden, maar wél op de hoogte zijn van één of meerdere buitenlandse competities, kunnen bij ons terecht. Of je nou de Primera División, de Ligue 1, de Premier League, Bundesliga of Serie A volgt: wil je er regelmatig - denk aan wekelijks - wat over schrijven? We zien je PM, mailtje of reactie graag tegemoet!

Schaatsen

Zoals je gemerkt zult hebben is ook het internationale schaatsseizoen inmiddels in volle gang. Sterker nog, het gros van de World Cups is al achter de rug en we gaan ons richten op de grote kampioenschappen. Hier kunnen we zeker een helpende hand bij gebruiken, waarbij de verwachtingen vrij simpel zijn: verslagen en uitslagen van de internationale wedstrijden en als je graag over schaatsnieuws buiten de wedstrijden om schrijft - wat heeft Anema nu weer te klagen? Gaat Kramer naar een nieuwe ploeg? - ben je ook van harte welkom binnen de redactie.

Wielrennen

In tegenstelling tot het schaatsen is het wielrennen in elk geval op de weg weer even voorbij wat grote wedstrijden betreft. Vergis je echter niet, want over een dikke maand staat de Tour Down Under al op het programma als opening van de World Tour 2017! Wielrennen is een grote sport waarin veel gebeurt en waar dus veel te melden valt. We zouden het dan ook graag horen als je onze redactie wilt versterken en verslag wilt doen van de World Tour-wedstrijden, terwijl je ook volledig vrij bent om het nieuws tussendoor te melden. 

Veldrijden

Met Mathieu van der Poel heeft Nederland een van de twee beste veldrijders ter wereld - misschien wel dé beste - en toch moeten we eerlijk zijn en zeggen dat we er op FOK!sport helaas nauwelijks tijd voor hebben. We zijn dan ook met smart op zoek naar een enthousiaste volger van deze prachtige sport, om ons en onze lezers op de hoogte te houden van de modderige avonturen in de Superprestige, Wereldbeker en de andere mooie wedstrijden. 

Tennis

Het seizoen is nog maar net min of meer afgelopen en de ATP- en WTA-toernooien beginnen er langzamerhand al aan te komen. Over een dikke maand wordt zelfs alweer om de echte knikkers gespeeld tijdens de Australian Open. Een mooi moment om een echte tennisliefhebber te zoeken dus: iemand die in elk geval de grote toernooien volgt en die onze lezers op de hoogte kan houden van het wel en wee op de toernooien over de hele wereld, van de vier Grand Slams en de Masters tot de 'reguliere' ATP- en WTA-toernooien.

NFL

American football wordt uiteraard ook buiten de VS gespeeld, maar we gaan er voor het gemak maar even van uit dat het gros van de Nederlandse liefhebbers toch vooral naar de NFL kijkt. Sinds kort hebben we nagenoeg elke dag wel een mooi verslag van de basketbalwedstrijden in de NBA, maar de NFL ontbreekt nog. Ook al loopt het seizoen langzamerhand op haar einde, er moet nog genoeg gespeeld worden voor we in februari naar de Super Bowl kunnen gaan kijken. Wil jij meehelpen om FOK!sport een van de weinige algemene sportsites in Nederland te maken die over het in de VS zo ontzettend populaire football berichten? Laat het weten!

MMA, boksen, kickboksen en andere pijnlijke sporten

Mixed martial arts wordt wereldwijd populairder, zo ook in Nederland. Ook hiervoor zijn we dan ook hard op zoek naar iemand die warm wordt van de mooie gevechten in de UFC en andere promoters. Het hele jaar door wordt er regelmatig om de titels gestreden in de diverse gewichtsklassen en als jij daar graag wat over schrijft zien we je reactie met plezier tegemoet. 

Naast de MMA zijn er natuurlijk ook andere vechtsporten. Rico Verhoeven en Badr Hari zorgden onlangs voor historische kijkcijfers in Nederland, maar er is zoveel meer! In drie van de zes gewichtsklassen van Glory is een Nederlander de regerend wereldkampioen: niet alleen Verhoeven, maar ook Robin van Roosmalen en Jason Wilnis zijn houders van wereldtitels, en daar zien we maar wat graag iemand verslag van doen.

RTL7 pakt tegenwoordig met grote regelmaat uit met een avondje boksen op de Nederlandse TV en dat is voor de liefhebber zeer prettig. In plaats van naar obscure - en niet compleet legale - streams kunnen we nu naar de TV kijken om de Wladimir Klitschko's en Anthony Joshua's van de wereld in actie te zien. Ook over het 'klassieke' profboksen zouden we graag meer kunnen berichten en daarvoor zoeken we de hulp van iemand die wat boksen betreft weet waar hij het over heeft!

Nederlands basketbal, volleybal, handbal, hockey, waterpolo

De teamsporten zijn buiten voetbal misschien niet heel populair in Nederland, toch kennen ook de clubs in de nationale competities vaak een kleine, maar fanatieke aanhang. We zien je sollicatie graag in de mail - of PM - verschijnen als jij over één of meerdere van deze sporten zou willen schrijven. Ga je bijvoorbeeld regelmatig naar een wedstrijd uit de Dutch Basketball League en zou je willen dat meer Nederlanders hier van op de hoogte blijven? Laat het ons weten! Dit geldt uiteraard ook voor de andere competities, van waterpolo tot hockey en van korfbal tot volleybal.

Overige sporten

Natuurlijk kan het zijn dat we hier iets over het hoofd hebben gezien of dat iets niet genoemd is waar jij juist een groot fan van bent. Als je daar dan ook nog eens over zou willen schrijven zien we je reactie alsnog graag tegemoet. Het maakt daarbij weinig uit of het gaat om judo, squash, karate of zelfs de moderne vijfkamp, het is allemaal welkom!

Wat wordt er van je verwacht?

Dat is best wel makkelijk te vertellen: we verwachten met enige regelmaat verslagen van wedstrijden in de sport(en) waar jij over wilt schrijven en daarnaast ben je tussendoor vrij om onze lezers met het nodige nieuws op de hoogte te houden. Een minimaal (of maximaal) aantal berichten wordt niet geëist, hoewel het prettig zou zijn als je gemiddeld wel grofweg om de dag wat online zou zetten. Dat hoeft geen ellenlang epistel zoals dit te zijn - het mag natuurlijk wel. Korte berichten en goede filmpjes uit 'jouw' sport zijn ook prima! 

Nike gaat voor historie: marathon onder 2 uur in 2017

Mogelijk kunnen we volgend jaar voor het eerst iemand in minder dan twee uur een marathon te voet af zien leggen. Sportkledingfabrikant Nike heeft het project Breaking2 bekend gemaakt, wat begin volgend jaar moet resulteren in het doorbreken van de 'magische' grens.

Wetenschappers, ontwerpers en ontwikkelaars zijn al minstens twee jaar achter de schermen bezig om de poging voor te bereiden. Na een uitgebreide selectie zijn drie topatleten uitgekozen om ervoor te gaan: olympisch kampioen Eliud Kipchoge (Kenia), tweevoudig Boston Marathon-winnaar Lelisa Desisa (Ethiopië) en halvemarathonspecialist Zersenay Tadese (Eritrea). 

Het huidige wereldrecord op de marathon staat met 2:02,57 uur op naam van Dennis Kimetto. De Keniaan liep die tijd in 2014 in Berlijn en brak het één jaar oude wereldrecord van landgenoot Wilson Kipsang. Beide atleten staan onder contract bij Nike's concurrent Adidas en waren dus niet beschikbaar voor de nieuwe poging. 

Al lang wordt gespeculeerd over de mogelijkheden om de ruim 42 kilometer in minder dan twee uur af te leggen. Experts beweerden dat het op z'n vroegst in 2075 zou gebeuren. Een Amerikaanse wetenschapper stelde in 1991 dat hij op basis van berekeningen tot de snelst mogelijke tijd voor een perfecte atleet in een perfecte race onder perfecte omstandigheden kwam: 1:57,58 uur. 

Waar Nike de poging wil organiseren is nog niet bekend. Men is nog op zoek naar een perfecte locatie, want aan het toeval wordt niks overgelaten. Naast wetenschappelijke voorbereiding wordt naar alle waarschijnlijkheid ook een 'zo perfect mogelijk' parcours gezocht: lichtjes bergafwaarts, geen scherpe bochten en beschutting tegen de wind. Ook zal men vermoedelijk werken met hazen - gangmakers - die gedurende de wedstrijd op bepaalde punten instappen. Doorgaans lopen hazen vanaf het begin mee en vallen ze rond een vooraf afgesproken punt af.

Of het eventuele wereldrecord erkend zal worden door wereldatletiekbond IAAF is ook nog onduidelijk. Er zitten regels aan het record op de marathon, zoals een maximaal hoogteverschil op het parcours. Of het trucje met de hazen die gedurende de wedstrijd instappen door de IAAF goedgekeurd wordt lijkt ook niet waarschijnlijk. 

'Jeff Goldblum (64) wordt weer vader'

Het lijkt erop dat Jeff Goldblum weer vader wordt. De 64-jarige Jurassic Park-acteur en zijn derde echtgenote Emilie Livingston verwachten volgens Amerikaanse media hun tweede kindje.

Jeff en Emilie genoten afgelopen weekeinde met hun zoontje Charlie op Hawaï van de zon. In haar bikini kon Emilie haar babybuikje niet verhullen.

De acteur en zijn vrouw hebben nog niets bekendgemaakt over de komst van een tweede spruit. Jeff en Emilie trouwden in 2014. Vorig jaar juli kwam Charlie ter wereld.

'Jeff Goldblum (64) wordt weer vader'
'Jeff Goldblum (64) wordt weer vader' (Foto: BuzzE)

Celstraf Badr Hari kan nieuw gevecht met Verhoeven in de weg staan

Het is nog maar de vraag of kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari het volgend jaar daadwerkelijk tegen elkaar op gaan nemen. Verhoeven versloeg zijn Marokkaanse opponent zaterdag in Oberhausen, doordat Hari niet meer verder kon vanwege een armblessure. 

Gelijk na het gevecht toonde Verhoeven het nodige respect voor zijn tegenstander, wat er mede voor zorgde dat Hari's ietwat opgewonden fans - voor aanvang leek het al uit de hand te lopen - toch nog rustig naar huis gingen. De twee waren het er in de ring al gelijk over eens dat er een herhaling van het gevecht zou komen, omdat de manier waarop Verhoeven won nogal een anticlimax was.

Of dat gevecht er kan komen is echter nog maar de vraag, want Hari's andere 'carrière' lijkt hem flink in de weg te gaan zitten: de crimineel moet mogelijk nog een dik half jaar de gevangenis in. Hij werd veroordeeld wegens een reeks mishandelingen, maar ging in cassatie bij de Hoge Raad. Vermoedelijk krijgt hij in de eerste maanden van 2017 te horen of de celstraf zal blijven staan.

"Als die celstraf inderdaad blijft staan zal de kans groot zijn dat hij volgend jaar een oproep krijgt om die straf uit te zitten", aldus advocate Bénédicte Ficq. "Bespiegelingen over of hij daarna weer op niveau kan kickboksen laat ik graag aan anderen over." 

Amsterdam wil geen straten vol auto's meer

Het wordt in Amsterdam niet langer vanzelfsprekend dat eigenaren of huurders van nieuwbouwwoningen automatisch een parkeervergunning voor hun straat krijgen. Dat geldt ook voor werknemers van nieuwe bedrijfsgebouwen. Parkeren moet voortaan in of onder nieuwbouwprojecten of op gereserveerde plekken in nabije parkeergarages.

De plannen staan in Nota Parkeernormen van het college van burgemeester en wethouders.

Tot 2020 komen er in Amsterdam zo'n 20.000 nieuwe woningen bij. Veel van de toekomstige bewoners hebben een auto. "Als we de stad bereikbaar willen houden voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer én auto's, blijft er minder ruimte over voor parkeren op straat. Dat betekent dat we nu de keuze maken om bij nieuwbouwprojecten de parkeerplekken naar binnen te verplaatsen", zegt wethouder Pieter Litjens van verkeer en vervoer.

Amsterdam wil geen straten vol auto's meer
Amsterdam wil geen straten vol auto's meer (Foto: ANP)

PSV wint in eerste NL'se e-battle van Ajax

De eerste Nederlandse e-battle in FIFA17 tussen Ajax (Koen Weijland) en PSV (Romal Abdi) is geëindigd in een zege van de Eindhovense ploeg. De twee professionele e-players namen het in het programma Peptalk op Ziggo Sport tegen elkaar op.

Nadat het eerste duel in een doelpuntloos gelijkspel eindigde, moest er een tweede pot aan te pas komen. In het tweede duel klopte Abdi zijn 'Amsterdamse' tegenstander met 1-0.

Nu de e-battle is beslecht in het voordeel van PSV, zal Ajax uiteraard extra gemotiveerd zijn om zondag in de eredivisie extra goed voor de dag te komen. De Amsterdammers krijgen de landskampioen dan 'in het echt' op bezoek. De laatste twee keer dat de Brabanders te gast waren in Amsterdam, won PSV.

PSV wint in eerste NL'se e-battle van Ajax
PSV wint in eerste NL'se e-battle van Ajax (Foto: BuzzT)

Windpark Borssele weer goedkoper dan geraamd

De bouw van het tweede grote windpark voor de kust van Zeeland valt net als het eerste goedkoper uit dan verwacht. Voor het windpark zal de komende jaren 300 miljoen euro subsidie nodig zijn, waar oorspronkelijk 5 miljard euro was geraamd. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag bekend.

Een consortium van de bedrijven Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi-dochter DGE deed het winnende bod, waarmee de overheid 'slechts' 5,45 cent subsidie per kilowattuur zal verstrekken. Het is een nieuw record.

Dong Energy
De opdracht voor het eerste windpark werd eerder dit jaar binnengesleept door Dong Energy met een prijs van 7,27 cent per kWh. Dat was toen ook al een record.

Volgens Kamp is het een kwestie van tijd tot windenergie op prijs kan concurreren met fossiele brandstoffen. "Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee."

Koploper
Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland, is blij dat het consortium met Shell dit windpark mag gaan bouwen en exploiteren. We zijn druk bezig met de uitdagingen en kansen van de energietransitie, zegt zij. "In Nederland willen we echt versnellen. Klimaatverandering is een mondiale uitdaging, maar de uitwerking van de energietransitie zal in elk land anders zijn. In Nederland liggen de kansen bij windenergie."

De milieugroepringen Natuur en Milieu en Greenpeace zijn opgetogen dat de kosten van windmolens op zee alleen maar dalen. Natuur en Milieu noemt het een 'enorme boost voor Nederland als koploper in windenergie'. Windenergie is nu voor het eerst goedkoper dan bijvoorbeeld energie uit 'vervuilende' kolen, constateert de organisatie.

Windpark Borssele weer goedkoper dan geraamd
Windpark Borssele weer goedkoper dan geraamd (Foto: ANP)

IEA ziet mondiale vraag naar kolen stagneren

De wereldwijde vraag naar kolen zal de komende vijf jaar nauwelijks toenemen. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een maandag gepubliceerd rapport.

In Europa en Noord-Amerika verliezen kolen steeds sneller terrein ten opzichte van hernieuwbare bronnen van energie, zoals wind, zon en water. Ook in China, goed voor de helft van de totale vraag, is sprake van een terugval. Daardoor nam de wereldwijde vraag naar kolen vorig jaar voor het eerst sinds de eeuwwisseling af.

Het IEA vindt het evenwel te vroeg om kolen als bron van energie af te schrijven. Omdat ze relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar zijn, blijven kolen voorlopig de belangrijkste brandstof voor de opwekking van stroom en de productie van bijvoorbeeld staal en cement, aldus het agentschap.

Energie
Kolen zijn aan de andere kant ook de meest vervuilende bron van energie, goed voor 45 procent van alle energiegerelateerde uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Met name in westerse landen is de druk dan ook groot om het gebruik ervan te verminderen.

Volgens het IEA zal het aandeel van kolen in de totale energieproductie in de jaren tot en met 2021 dalen van 41 procent naar 36 procent. Daarmee zal de wereldwijde vraag in dat jaar maar net iets boven die van 2014 komen te liggen.

IEA ziet mondiale vraag naar kolen stagneren
IEA ziet mondiale vraag naar kolen stagneren (Foto: ANP)

Toon Hermans Award voor Paul en Freek

Paul van Vliet en Freek de Jonge hebben de vijfde Toon Hermans Award gewonnen, een onderscheiding voor het in stand houden van de artistieke nalatenschap en het gedachtegoed van de entertainer. Zaterdag is het honderd jaar geleden dat Hermans in Sittard geboren werd. De prijs werd maandagavond in Carré uitgereikt tijdens het gala TOON 100 jaar.

Vanwege de honderdste geboortedag van Toon Hermans besloot de organisatie de prijs aan twee artiesten toe te kennen. De Jonge en Van Vliet kregen de prijs mede vanwege hun vriendschap die ze met Hermans onderhielden.

De prijs werd vier keer eerder uitgereikt: in 2002 aan Mini & Maxi, in 2007 aan André van Duin, in 2010 aan de gemeente Sittard en in 2014 aan gitarist Benny Ludemann.

Herinneringen
Hoewel Hermans in 2000 overleed, straalt zijn ster nog steeds. In Sittard zelf zijn ze al maanden bezig met het feit dat hun beroemdste stadsgenoot een eeuw geleden het levenslicht aanschouwde.

Zoon Maurice Hermans presenteert er op 17 december een avond, waar wordt ingegaan op de Sittardse wortels en inspiratiebronnen van zijn vader. De Hermans-expositie in het voormalige V&D-gebouw in de stad is met een maand verlengd tot eind januari en wordt uitgebreid, eerst met een kamer waar mensen hun herinneringen aan Toon kunnen achterlaten en later met een hoofdstuk over de relatie van de artiest met het carnaval.

Genoemd gala, met de medewerking van tal van artiesten, wordt op oudejaarsavond op televisie (NPO2) uitgezonden.

Toon Hermans Award voor Paul en Freek
Toon Hermans Award voor Paul en Freek (Foto: BuzzE)

166 miljoen euro boete voor batterijenmakers

Wegens kartelvorming krijgen drie producenten van oplaadbare batterijen gezamenlijk 166 miljoen euro boete van de Europese Commissie. Het gaat om Sony, Panasonic en Sanyo, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag in Brussel. Samsung SDI deed ook mee, maar verklikte het kartel en ontloopt daarmee een boete van 57,7 miljoen euro.

De hoogste boete is 97 miljoen euro voor Sanyo. Panasonic volgt met 39 miljoen en Sony met bijna 30 miljoen. Ze maakten tussen februari 2004 en november 2007 verboden prijsafspraken voor verschillende types oplaadbare lithium-ionbatterijen die bijvoorbeeld in laptops en mobiele telefoons worden gebruikt. Ook deelden ze gevoelige informatie over voorraden.

De ondernemingen onderhielden vooral in Azië onderling contact en soms in Europa. Ze hebben het bestaan van het kartel toegegeven.

166 miljoen euro boete voor batterijenmakers
166 miljoen euro boete voor batterijenmakers (Foto: ANP)

Bpost neemt Dynagroup over

Bpost neemt de Nederlandse logistiek dienstverlener Dynagroup over. Dat maakte het Belgische postbedrijf maandagavond bekend. Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

Met de overname wil Bpost, dat onlangs zijn pogingen PostNL over te nemen zag stranden, zijn pakketbezorgdienst versterken. Dynagroup heeft op dat vlak volgens Bpost 'aanvullende kennis'. Het in Sittard gevestigde bedrijf had een omzet van ruim 88 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 6,8 miljoen euro.

Naast pakketbezorging is Dynagroup onder meer actief op het vlak van reparatie van apparaten, zoals smartphones. Er werken zo'n duizend mensen.

Bpost neemt Dynagroup over
Bpost neemt Dynagroup over (Foto: ANP)

Lagarde geschokt door 'verzonnen complot'

Christine Lagarde heeft op de eerste dag van haar rechtszaak wegens nalatigheid gezegd dat de hele affaire berust op een aaneenschakeling van verzinsels.

De voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds wordt ervan verdacht in 2008 als Frans minister van Financiën en Economische Zaken niet te hebben ingegrepen bij een compensatieregeling voor Bernard Tapie. Deze zakenman kreeg indertijd 400 miljoen euro van de staatsbank Crédit Lyonnais na een geschil over de verkoop van zijn meerderheidsaandeel in de Duitse sportfirma Adidas.

Lagarde hield het Hof van de Republiek maandag voor dat ze 'zeer gechoqueerd' is door de tenlastelegging uit 2015. Die is volgens haar kort door de bocht en bij benadering 'een fantasiecomplot', opgeschreven door iemand die haar nooit heeft ontmoet. Bij veroordeling kan Lagarde maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van 15.000 euro. Ze zal dan ook moeten terugtreden als topvrouw van het IMF.

Lagarde geschokt door 'verzonnen complot'
Lagarde geschokt door 'verzonnen complot' (Foto: ANP)

Apple brengt iOS 10.2 uit

Apple heeft iOS-gebruikers nog voor de feestdagen getrakteerd op een flinke iOS-update. Het maandag uitgebrachte iOS 10.2 geeft het mobiele besturingssysteem van Apple een paar nieuwe functies, maar de belangrijkste is niet voor Nederlanders beschikbaar: de nieuwe TV-app.

De nieuwe TV-app, een hub voor verschillende tv-aanbieders met een geïntegreerde tv-gids, is voorlopig alleen in Amerika te downloaden. Apple heeft al laten weten dat de TV-app ook naar andere landen komt, maar over specifieke data is dan weer niet gesproken. Het lijkt in ieder geval niet aannemelijk dat we in Nederland snel met de nieuwe app te maken krijgen.

Los van de TV-app zijn er andere vernieuwingen die iOS 10.2 ook voor niet-Amerikanen de moeite waard maken. Zo heeft Apple een flink aantal bugs weggewerkt, is de interface op bepaalde punten wat verbeterd, zijn er nieuwe emoji, is het makkelijker om te shuffelen in de muziek-app, zijn er nieuwe wallpapers te vinden en heeft Apple een aantal nieuwe schermeffecten voor iMessage aan iOS toegevoegd.

Apple brengt iOS 10.2 uit
Apple brengt iOS 10.2 uit (Foto: BuzzT)

Benelux wil 'kringloopmotor' zijn

Nederland, België en Luxemburg willen vooroplopen in Europa op het gebied van hergebruik van spullen en afval. In Brussel werd maandag een richtlijn ondertekend die de overgang naar een 'kringloopeconomie' in de drie landen de komende jaren moet versnellen.

Aan het klakkeloos weggooien van goederen moet een einde komen. Hergebruik kan werk opleveren, leidt tot minder transport en spaart het klimaat, is de gedachte. De drie landen zijn al heel actief op dit vlak, maar 'het komt er nu op aan de krachten te bundelen', staat in een verklaring.

De landen gaan kijken hoe producten als mobiele telefoons en koffieapparaten een tweede leven kunnen krijgen. Ook willen ze recycling van bouw- en sloopafval stimuleren zodat er nieuwe grondstoffen van kunnen worden gemaakt. Hiervoor wordt een werkgroep opgericht die ook tot taak krijgt burgers en ondernemers bewuster te maken van de voordelen van hergebruik en recycling. De Benelux vervult hiermee een 'motorrol' richting Europa, aldus de drie landen.

Benelux wil 'kringloopmotor' zijn
Benelux wil 'kringloopmotor' zijn (Foto: ANP)

Grote banken helpen VS bij valuta-onderzoek

De Britse bank Barclays en de Amerikaanse banken JPMorgan en Citigroup hebben justitie in de Verenigde Staten geholpen bij een groot onderzoek naar manipulatie van wisselkoersen. Dat komt naar voren uit bij de rechtbank ingediende stukken.

Eerder troffen onder meer deze drie grote internationale banken al schikkingen met de autoriteiten in de VS over het schandaal rond de manipulatie van wisselkoersen. Barclays blijkt sindsdien 2,4 miljoen documenten en 100.000 audiofragmenten te hebben doorgespit en tientallen medewerkers en oud-medewerkers te hebben ondervraagd.

De medewerking toont dat de Amerikaanse onderzoeken naar valuta en rentetarieven nog in volle gang zijn. Verschillende betrokkenen kregen daarvoor al in totaal 4,5 miljoen dollar aan boetes opgelegd.

Justitie bevestigt dat er een doorlopend onderzoek is naar dergelijke praktijken en dat Barclays daar een flinke bijdrage aan heeft geleverd met zijn medewerking. De banken wilden niet reageren.

Grote banken helpen VS bij valuta-onderzoek
Grote banken helpen VS bij valuta-onderzoek (Foto: ANP)

Gboard nu ook voor Android

Een half jaar nadat Google Gboard beschikbaar maakte voor Apples iOS, heeft het het virtuele toetsenbord nu ook uitgebracht voor het eigen Android. Gboard vervangt het 'oude' Android-toetsenbord Google Keyboard.

Gboard is een toetsenbord waarin Googles zoekmachine is verwerkt. Handig als je net met iemand ergens over aan het discussiëren bent of als je snel wilt weten tot hoe laat een bepaalde winkel open is. Naast de ingebouwde Google-zoeker is er ook een tool om snel emoji en GIF's toe te voegen. Verder kun je naast het ouderwetse typen ook swipen met Gboard.

Gboard is een update voor Google Keyboard en moet vanzelf opduiken in de Play Store. Mocht je daar niet op willen wachten, kun je een APK-installatiebestand downloaden van het web.

Gboard nu ook voor Android
Gboard nu ook voor Android (Foto: BuzzT)

Gentiloni presenteert Italiaans kabinet

De nieuwe Italiaanse premier Paolo Gentiloni gaat met grotendeels hetzelfde kabinet door. De opvolger van Matteo Renzi, die aftrad na het verloren referendum over de grondwetsherziening, stelde zijn 'nieuwe' ministersploeg maandag voor bij president Sergio Mattarella, waarna de leden werden beëdigd. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten dinsdag en woensdag nog hun vertrouwen uitspreken.

Gentiloni koos Angelino Alfano als zijn opvolger op Buitenlandse Zaken. De sociaaldemocraat Marco Minniti wordt de verantwoordelijke man op Binnenlandse Zaken. Belangrijk was de herbenoeming van Pier Carlo Padoan als minister van Economische Zaken. Hij moet onder meer zien te voorkomen dat de grote bank Monte dei Paschi di Siena bezwijkt onder zijn dubieuze leningen.

Probleem voor Gentiloni kan zijn dat een kleine centrumrechtse partij, die achter Renzi stond, nu twijfelt over het blijven steunen van de regering. Dat zou het vinden van een parlementaire meerderheid bemoeilijken en vervroegde verkiezingen, mogelijk al in juni 2017, noodzakelijk maken. Veel partijen wensen die stembusgang.

Gentiloni presenteert Italiaans kabinet
Gentiloni presenteert Italiaans kabinet (Foto: ANP)

Meningen verdeeld over nieuwe dienstregeling

In een poll die zondagmorgen op de FP kwam hebben we jullie gevraagd of de nieuwe dienstregeling van de NS een verbetering voor je is.

17 procent van de stemmers dacht erop achteruit te gaan en 10,5 provcent dacht erop vooruit te gaan. In de reacties is te zien dat het voor de één helemaal geen verschil maakt terwijl de ander er juist enorm op voor- of achteruit gaat. Zo duurt de reis van Hi_flyer 2x 20 minuten extra, terwijl Civilian betere aansluitingen heeft en bij Light maakt het al helemaal niet uit.

BekiekUtMoar is helemaal het haasje want hij moet nu 22 minuten eerder met de trein en is dan veel te vroeg op z'n werk en als hij klaar is mag hij nog 22 minuten wachten terwijl het tot dit weekend allemaal keurig aansloot op z'n werktijden.

Voor 64 procent van de stemmers maakt het al helemaal niet uit, want die reizen niet met het OV.

Bedankt voor het stemmen allemaal. En vergeet niet te stemmen op onze nieuwe poll.

Douwe Bob daagt Rico Verhoeven uit

Nadat kickbokskampioen Rico Verhoeven zaterdag Badr Hari versloeg in de ring, staat hem een andere uitdaging te wachten. Niemand minder dan singer-songwriter Douwe Bob wil het wel opnemen tegen de 27-jarige vechtsporter uit Bergen op Zoom en daagt hem publiekelijk uit.

Op zijn Instagram plaatst Douwe maandag een foto vanuit de sportschool. Gehuld in complete boksoutfit kijkt de voormalig songfestivaldeelnemer uitdagend de camera in. "Ben je klaar voor me, @ricoverhoeven?", schrijft de zanger op de dag dat hij ook zijn 24e verjaardag viert.

Douwe Bob daagt Rico Verhoeven uit
Douwe Bob daagt Rico Verhoeven uit (Foto: BuzzE)

Tele2 heeft meest irritante reclame van 2016

Het spotje 'De ouderen van tegenwoordig' van Tele2 is uitgeroepen tot meest irritante reclame van het jaar. De provider kreeg veruit de meeste stemmen (48 procent) en ontvangt daarom een Loden Leeuw, zo is maandagavond bekendgemaakt in het consumentenprogramma Radar (AVROTROS). De twijfelachtige prijs voor meest irritante bekende Nederlander in een reclamespotje ging naar Jan Smit voor Pearle, met 33 procent van de stemmen.

In totaal brachten meer dan 74.000 mensen een stem uit. Op de tweede plaats van meest irritante reclame eindigde Air Wick (V.I. Poo) met 24 procent van de stemmen en Tuc (Alles-Kan land) belandde op nummer drie met 14 procent. Beter Bed (Frisse Lente Deals) kreeg 9 procent van de stemmen en stond op de vierde plaats en 5 procent van de stemmers ergerde zich het meest aan het spotje van Leen Bakker (Leen's Loft).

Bij de BN'ers eindigde Ruben Nicolai (als Marcelino Wunderlich voor Youfone) op twee met 28 procent van de stemmen, gevolgd door René Froger (XL-S Medical) met 21 procent. Anita Witzier (Stella Fietsen) kwam op nummer vier met 10 procent van de stemmen en 8 procent bracht een stem uit op Frans Bauer (Robijn).

Radar reikt de Loden Leeuw sinds 2008 uit. Vorig jaar gingen de 'eer' naar TUI Nederland en Adelheid Roosen (Yarden).

Tele2 heeft meest irritante reclame van 2016
Tele2 heeft meest irritante reclame van 2016 (Foto: ANP)

Poging cocaïnesmokkel met suikerrietmolen

Het Mexicaanse drugskartel van Sinaloa heeft een poging gedaan 300 kilo cocaïne naar Nederland te smokkelen met behulp van cylinders voor een suikerrietmolen. Dit meldden Paraguayaanse media na de arrestatie afgelopen week van vier Mexicanen in Paraguay.

Zij worden ervan verdacht tot het beruchte kartel van Sinaloa te behoren en in Paraguay een handelsonderneming te hebben opgezet met het oogmerk er drugs mee te smokkelen. De douane stuitte aan de rand van de hoofdstad Asunción op de grote cylinders die uit Mexico kwamen en naar Nederland moesten. Ze bleken de cocaïne te bevatten.

Paraguay is zelf geen land dat cocaïne produceert, maar het is wel een doorvoerland voor smokkelaars van onder meer Colombiaanse en Boliviaanse drugs. Het land is tien keer zo groot als Nederland en is met nog geen 7 miljoen inwoners relatief dun bevolkt. Veel van de grenzen zijn onbewaakt.

Poging cocaïnesmokkel met suikerrietmolen
Poging cocaïnesmokkel met suikerrietmolen (Foto: ANP)

Bonden weer om tafel met Shell over cao

De bonden gaan dinsdag weer praten met Shell over een nieuwe cao voor de ongeveer 1800 werknemers in Pernis en Moerdijk. Dat zei bestuurder Egbert Schellenberg van FNV maandag.

Vrijdag kondigden de bonden aan de productie van de raffinaderijen te verlagen als drukmiddel om de vastgelopen onderhandelingen weer in beweging te krijgen en daarvoor waren ook al enkele kleinere acties. "We hebben nu een aantal dagen actiegevoerd. Er zal nu wel beweging komen van Shell. Wij gaan kijken of het genoeg is."

Het huidige bod van Shell kon de bonden niet bekoren. Er is een verschil van mening over wat het bod de medewerkers in Pernis en Moerdijk precies oplevert. Shell benadrukt dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid. Het olie- en gasconcern noemde de opstelling van de bonden in het conflict eerder 'onredelijk en onverantwoordelijk'.

Bonden weer om tafel met Shell over cao
Bonden weer om tafel met Shell over cao (Foto: ANP)

Martin Garrix naar Pinkpop

Dj Martin Garrix is toegevoegd aan de line-up van Pinkpop. Ook de rockers van Kings of Leon reizen in het pinksterweekend naar het Limburgse Landgraaf. Dat maakte de organisatie van het driedaagse popfestival maandag bekend.

De Nederlandse dj Martin Garrix werd onlangs door lezers van het blad DJ Mag uitgeroepen tot populairste dj ter wereld. Volgens Pinkpop is het optreden van de wereldster in Landgraaf een van de weinige shows die hij volgend jaar geeft in eigen land.

De 48e editie van het festival vindt plaats van zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni. Eerder werd de komst van Green Day en System of a Down al aangekondigd.

Op 8 maart wordt het grootste deel van het Pinkpop-programma bekendgemaakt tijdens de traditionele presentatie in Paradiso.

Martin Garrix naar Pinkpop
Martin Garrix naar Pinkpop (Foto: BuzzE)

Corendon slaat handen ineen met Ryanair

Reisorganisatie Corendon slaat de handen ineen met luchtvaartmaatschappij Ryanair. Dat meldde Corendon-topman Steven van der Heijden maandag tijdens een presentatie van de toekomstplannen van het bedrijf.

Vanaf april biedt Corendon reizen aan waarbij gebruik wordt gemaakt van vluchten van Ryanair. Het is volgens Van der Heijden voor het eerst dat Ryanair een dergelijke samenwerking met een reisorganisatie aangaat.

De aankondiging volgt kort op een soortgelijke overeenkomst die Corendon-concurrent TUI Nederland sloot met easyJet. Volgens Van der Heijden is de samenwerking tussen Corendon en Ryanair vooral gericht op vakantievluchten. Bij easyJet en TUI gaat het volgens hem met name om stedentrips.

Eindhoven
Een van de redenen om met Ryanair in zee te gaan is het feit dat Corendon nu niet vanaf luchthaven Eindhoven vliegt. Ryanair vliegt op zijn beurt vanaf de Brabantse luchthaven op circa tien bestemmingen waar Corendon als reisorganisatie actief is.

Ibiza, Mallorca, Malaga en Faro zijn de eerste vier bestemmingen waarbij gebruik wordt gemaakt van vluchten van Ryanair. Mocht de samenwerking succesvol zijn dan is de kans groot dat meer bestemmingen worden toegevoegd. Dat kan volgens de Corendon-topman al deze zomer.

Onrust
Verder bleek uit de presentatie dat Corendon steeds minder afhankelijk is van reizen naar Turkije. Momenteel is het land goed voor 40 procent van het totaal. Dat was twee jaar geleden nog twee derde.

Van der Heijden ontkende niet dat de recente onrust in het land een rol heeft gespeeld bij de tanende vraag naar vakanties naar Turkije. Hij legde uit dat het bedrijf op andere bestemmingen ook een stevige groei heeft meegemaakt. "Daarbij is Turkije bezig aan een comeback", verzekerde hij. "Net als Griekenland."

Om verder te kunnen groeien zoekt Corendon naar mogelijkheden om fondsen aan te boren. Van der Heijden sloot daarbij uit dat Corendon een gang naar de beurs zal zetten. "Dat is het enige wat we niet zullen doen om aan geld te komen", besloot hij.

Corendon slaat handen ineen met Ryanair
Corendon slaat handen ineen met Ryanair (Foto: ANP)

'Ruim 22.000 ongewenste vreemdelingen weg'

Dit jaar zijn inmiddels ongeveer 22.880 vreemdelingen vertrokken die niet in Nederland mochten blijven, aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag. Iets meer dan de helft verliet onder toezicht het land, 47 procent zou zelfstandig zijn vertrokken.

"Dat is altijd een lastig punt. Ik kan niet bewijzen dat hij er niet is. Maar het is ook niet logisch om aan te nemen dat iedereen die zelfstandig vertrokken is, nog in Nederland is", aldus Dijkhoff in een toelichting in het NPO1-radioprogramma Dit is de Dag.

Onder de vertrokken vreemdelingen zijn 890 Marokkanen en 460 Algerijnen, zogenoemde veiligelanders, die eigenlijk geen aanspraak kunnen maken op asiel. Deze twee groepen kwamen in het nieuws door crimineel gedrag en het veroorzaken van overlast in asielzoekerscentra. Om de overlast te beteugelen, stelt Dijkhoff onder meer voor om "heel irritante" asielzoekers huisarrest op te leggen in de oudejaarsnacht. Het gaat erom dat "bekende overlastgevers" binnen blijven, aldus de bewindsman.

Illegaal
Wat de vertrokken vreemdelingen betreft, kwamen de meeste uit Albanië (13 procent), gevolgd door Irak (6 procent), Servië (5 procent) en Syrië (5 procent). Het gaat niet alleen om afgewezen asielzoekers maar ook om bijvoorbeeld mensen die illegaal in Nederland verbleven, mensen van wie de vergunning is ingetrokken of niet meer geldig is en mensen van wie de asielaanvraag in een andere EU land moet worden behandeld.

Bij de asielinstroom vorige maand is een forse stijging te zien van het aantal gezinsleden dat zich bij een familielid met verblijfsvergunning voegde. Het aantal zogenoemde nareizigers steeg fors van 1550 in oktober naar 2132. Het gaat hoofdzakelijk om Syriërs.

'Ruim 22.000 ongewenste vreemdelingen weg'
'Ruim 22.000 ongewenste vreemdelingen weg' (Foto: ANP)

Handbalsters kloppen Servië en naderen halve finale

De Nederlandse handbalsters hebben op het Europees kampioenschap in Zweden een grote stap gezet richting de halve finale. De Oranje dames klopten Servië met 35-27, waardoor de leiding werd gepakt in Groep 1 met zes punten uit vier duels.

Nederland walste vorig jaar op het WK in de achtste finales met 36-20 over Servië heen en ook vandaag werd al snel duidelijk dat het team van bondscoach Helle Thomsen niets van hun tegenstander te vrezen had. Oranje liep al snel uit naar een 10-6 voorsprong en bij rust was het 17-12.

Na de pauze probeerde Servië het en kwam terug tot 22-19. Coach Thomsen nam een time-out en een donderpreek miste zijn uitwerking niet. Snel daarna stond het 30-22, waarna in de slotseconden de uiteindelijke eindstand van 35-27 op de borden kwam. Yvette Broch en Lois Abbingh vonden zesmaal het net, terwijl Angela Malestein vijf treffers noteerde.

Oranje speelt woensdag het laatste groepsduel tegen Spanje dat vandaag met 20-20 gelijk speelde tegen Duitsland. Dat land leidde de groep, maar moet nu vrezen dat het de halve finale misloopt.

Bosz over loting Ajax: "Had zwaarder gekund"

Ajax speelt in februari tegen Legia Warschau in de Europa League. Een loting met mogelijkheden, denkt trainer Peter Bosz.

Legia Warschau kwam maandag in Nyon uit de koker als tegenstander van Ajax. Bosz weet voorlopig nog niet veel van de Poolse opponent, maar werkte met één speler samen. "Het wordt een weerzien met Valeri Qazaishvili die ik nog ken uit mijn Vitesse-tijd. Een heel goede speler", zegt hij op de officiële website van Ajax.

"Het is moeilijk in te schatten hoe Legia Warschau zich verhoudt tot de afgelopen tegenstanders van ons in de Europa League." Legia speelde in de groepsfase van de Champions League met 3-3 gelijk tegen Real Madrid en versloeg Sporting Clube de Portugal. "Dat was wel verrassend”, vond Bosz. "Dat ze winnen van Sporting is knap."

"Maar nogmaals, ik weet nu nog te weinig van Legia om in te kunnen schatten of we zwaar of licht hebben geloot. Als je het afzet tegen Borussia Mönchengladbach of Manchester United, dan had de loting zwaarder gekund. Dat wel.”

Pogba lacht om Europese loting tegen broer

Manchester United werd bij de loting van de Europa League maandag gekoppeld aan Saint-Étienne. Voor Paul Pogba wordt het een bijzondere tweestrijd.

De 23-jarige Fransman komt bij Saint-Étienne namelijk zijn oudere broer Florentin Pogba (26) tegen. "Dat is wel mooi. Paul moest er wel om lachen en ik weet zeker dat zijn broer dat ook doet", reageerde manager José Mourinho in de Engelse media.

Manchester United haalde de tweede ronde door achter Fenerbahçe tweede te worden in groep A, waarin Zorya Luhansk en Feyenoord werden uitgeschakeld. Saint-Étienne eindigde als eerste in een groep met Anderlecht, 1. FSV Mainz 05 en Qäbälä. De Fransen verloren geen enkele wedstrijd.

Mourinho is tevreden met de loting, onder meer vanwege de korte reisafstand. "In de groepsfase hadden we wat pech, het was lastig om naar Oekraïne en Turkije te reizen. Nu hebben we een korte vlucht en dat is mooi, want we moeten in die periode veel wedstrijden spelen."

 

POGBA x POGBA 🙏🏾🔥🔥🔥#thankgod #lapogbance #6 #19 #assexmanutd #uel

Een foto die is geplaatst door Florentin Pogba (@florentinpogbaofficial) op12 Dec 2016 om 5:40 PST

Gitaren van Hendrix en Prince op veiling

Een gitaar van Jimi Hendrix gaat donderdag in Londen onder de hamer. Het Britse veilinghuis Bonhams verwacht dat het instrument omgerekend ongeveer 95.000 euro zal opbrengen.

Hendrix stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd in Londen. De akoestische Epiphone-gitaar had hij toen drie jaar in zijn bezit. Hij had hem voor 25 dollar in New York gekocht.

De verkoopdag is Bonhams jaarlijkse entertainmentveiling. Er wordt nóg een beroemde gitaar aangeboden, namelijk een speciaal voor Prince gemaakte elektrische gitaar. Dat instrument brengt naar verwachting tussen de 30 en 35 mille op. Prince stierf in april op 58-jarige leeftijd.

Er kan ook worden geboden op een jack van Keith Richards van de Rolling Stones, gesigneerde karikaturen van The Beatles en een piano waarop Freddie Mercury van Queen heeft gespeeld en die later door de band Coldplay is gebruikt.

Damien Monnier tekent bij Techland

Een maand na het plotselinge vertrek van Damien Monnier bij CD Projekt RED duikt hij weer op. Hij heeft duidelijk geen zin om Warshau te verlaten en tekent bij het Poolse Techland. Daar werkt hij mee aan een open-wereld fantasy RPG met zowel co-op multiplayer als een singleplayer-modus.

Techland is een ontwikkelaar en uitgever van videogames die al bestaat sinds 1991. Ze zijn bekend van onder andere Call of Juarez, Dead Island en Dying Light. De RPG Torment: Tides of Numenera die volgend jaar uitkomt wordt uitgegeven door Techland Publishing. Monnier gaat aan de slag als lead designer bij Techland.

Techland is op het moment ook bezig met een andere game. Het is nog niet bevestigd, maar er zijn vermoedens dat het om Dying Light 2 gaat

Supertalent Verschoor gaat in Nieuw-Zeeland racen

Coureur Richard Verschoor gaat een drukke winter tegemoet. De jonge Nederlander, die vrijdag zijn 16e verjaardag viert, won dit jaar al de Noord Europese en de Spaanse Formule 4 en vliegt nu naar Nieuw-Zeeland om daar als jongste coureur ooit te gaan racen in de Toyota Racing Series.

Die raceklasse staat wereldwijd hoog aangeschreven en kende in 2015 Lance Stroll als winnaar. De Canadees gaat volgend jaar in de Formule 1 voor Williams racen. Begin dit jaar zegevierde de Brit Lando Norris die vorige week nog de McLaren Autosport BRDC Award uitgereikt kreeg. Er zijn vijf raceweekenden ingepland, waarbij er in elk weekend drie races worden gereden.

Verschoor hoopt ook in Nieuw-Zeeland hoog te eindigen. Hij won dit jaar in de Spaanse Formule 4 zeventien van de twintig races en in de Noord-Europese evenknie pakte hij elf overwinningen. Red Bull lijfde hem gedurende het seizoen al in voor het opleidingsprogramma. Zijn programma voor komend jaar staat nog niet vast, maar het lijkt of de Duitse Formule 4 of de Formule 3 te worden.

Weer aanhouding ontvoeringszaak No Surrender

De politie heeft een vierde verdachte aangehouden in de ontvoeringszaak van een ex-lid van motorclub No Surrender. Het gaat om een 31-jarig lid van de club in Groningen. Hij zou betrokken zijn geweest bij de ontvoering en mishandeling van een 47-jarige Groninger begin november.

Eerder werden in de zaak een 28-jarige vrouw uit Eelde, een 26-jarige man uit Uithuizermeeden en een 35-jarige man aangehouden. Zij zitten volgens het Openbaar Ministerie alle drie nog vast.

Weer aanhouding ontvoeringszaak No Surrender
Weer aanhouding ontvoeringszaak No Surrender (Foto: ANP)

Schandaal in jeugdgevangenis schokt Australië

Australië is opgeschrikt door wantoestanden in de jeugdgevangenis Don Dale Youth Detention Centre, in de stad Berrimah. Het regime in de gevangenis voerde in 2014 en 2015 een waar schrikbewind onder de opgesloten kinderen. Amnesty International heeft geprotesteerd.

Tijdens hoorzittingen van een speciale federale onderzoekscommissie kwamen schrijnende voorvallen aan het licht. De jonge gevangenen kregen veel te lang eenzame opsluiting, waren verstoken van water en licht, ze mochten urenlang niet naar het toilet en werden telkens weer ontkleed en onderzocht.

De inmiddels 19-jarige Dylan Voller verklaarde dat hij zijn behoefte uiteindelijk maar in een kussensloop deed. Hij werd ook half ontkleed aan een stoel vastgebonden en kreeg een kap over zijn hoofd. De jongen kreeg een paniekaanval. Dat alles werd ondertussen gefilmd door een bewaker. De gevangenismedewerkers gebruikten zelfs traangas tegen de kinderen. Er werd ze voedsel onthouden en er werden klappen uitgedeeld.

Schandaal in jeugdgevangenis schokt Australië
Schandaal in jeugdgevangenis schokt Australië (Foto: ANP)

Europol pakt jonge 'hackers'

De Europese politieorganisatie Europol heeft vorige week een gecoördineerde actie uitgevoerd tegen jonge hackers. In diverse Europese landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, werden mensen die betaald hebben voor zogeheten DDoS-aanvallen opgespoord en aangepakt. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

Bij een DDoS-aanval wordt zoveel verkeer naar een website gestuurd dat die wordt platgelegd. Een speciale eenheid van Europol (EC3) ging achter de mensen aan die voor dit soort aanvallen betaalden. De grootste groep bleek uit jongvolwassenen van twintig jaar en jonger te bestaan.

Afhankelijk van het land werden straffen opgelegd, arrestaties verricht of boetes uitgeschreven. "Veel IT-enthousiastelingen laten zich vanaf een jonge leeftijd in met ogenschijnlijk simpele cybercriminaliteit, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen die een dergelijke misdaad met zich meebrengt." De actie van Europol is bedoeld om te voorkomen dat de jongeren op het verkeerde pad raken.

Europol pakt jonge 'hackers'
Europol pakt jonge 'hackers' (Foto: BuzzT)

23 dode honden in vriezer gevonden

De politie heeft maandag in een vriezer in een loods in Holwerd (Friesland) 23 dode honden en vier dode konijnen gevonden. Dat gebeurde in een onderzoek naar een twintigjarige man uit Drachten die dezelfde dag is opgepakt wegens illegale puppyhandel.

In de loods aan de Grândyk trof de politie ook negen nog levende pups en zestien volwassen honden aan. Ze zijn overgebracht naar een opvangadres.

De verdachte bood volgens de politie pups via Marktplaats te koop aan. Maar de veelal uit Oost-Europa afkomstige dieren hadden valse eigendomspapieren, waren vaak niet ingeënt en meerdere stierven na aankoop al snel aan de hondenziekte parvo.

Valse stempels
Met de verkoop van jonge honden wordt gemiddeld 400 tot 500 euro per stuk verdiend. Ze worden naar Nederland gebracht, waar een fokker vervolgens doet alsof het dier uit zijn nest komt. Ook wordt het paspoort gemanipuleerd met onder meer valse stempels, aldus de politie.

In deze zaak zijn tien aangiften gedaan. Ook kwamen er meerdere meldingen via het landelijke nummer 144. De politie verrichtte de arrestatie in samenwerking met de Landelijke Inspectie Dienst.

23 dode honden in vriezer gevonden
23 dode honden in vriezer gevonden (Foto: ANP)

'Google promoot nepnieuws'

Google heeft het afgelopen jaar zijn zoekalgoritme aangepast, zodat items waarop vaak is geklikt hoger in de resultaten verschijnen. Daardoor zou nepnieuws vaker hoger staan dan echt nieuws, aldus verschillende bronnen tegen Business Insider.

De site merkte al eerder op dat nepitems door Googles autocomplete werden gesuggereerd, bijvoorbeeld dat Michelle Obama een man zou zijn. Nu zou blijken dat de populariteit van nepnieuws niet enkel op Facebook kan worden afgeschoven. Van dat laatste bedrijf werd vermoed dat het een grote rol speelde in de beeldvorming bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens zoekmachine-experts geeft Google niet graag toe dat de zogeheten click through rate een factor is bij het bepalen van de plek die een item op de resultaatpagina krijgt. Tests zouden echter uitwijzen dat dit wel degelijk het geval is.

Dat zou er onder meer toe leiden dat maanden nadat een verhaal is ontmaskerd, het nog steeds hoger kan scoren dan pagina's die aantonen dat het nep is.

Business Insider nam de proef op de som en zag dat een item over een bevel door Barack Obama suggereerde dat de president het volkslied wilde verbieden. Ook een item dat Hillary Clinton wapens aan IS verkocht eindigde hoger dan de ontkrachting van dat verhaal.

Volgens zoekmarketeer Larry Kim is het in juni uitgerolde zelflerende algoritme RankBrain de boosdoener. Dat probeert userquery's te interpreteren om pagina's in de resultaten mee te nemen die misschien niet precies de zoektermen van de gebruiker bevatten. RankBrain moet Googles zoekmachine makkelijker en intuitiever maken.

'Google promoot nepnieuws'
'Google promoot nepnieuws' (Foto: BuzzT)

Loting Europa League: United naar Frankrijk, Roma loot zwaar

Manchester United vervolgt de Europa League tegen Saint-Étienne, terwijl AS Roma tegen het Spaanse Villarreal heeft geloot. Nog 32 clubs maken dit seizoen kans op de Europa League en maandag werd in Nyon geloot voor de eerste knock-outronde. De heenwedstrijden worden op 16 februari gespeeld, terwijl de returns de week erop op 23 februari zijn.

Deze loting leverde enkele mooie affiches op, waaronder Manchester United - Saint-Étienne, maar ook AS Roma - Villarreal, Borussia Mönchengladbach - Fiorentina en Gent - Tottenham Hotspur mogen er zijn. 

Loting 1/16e finales Europa League

Athletic Club - APOEL FC

Legia Warschau - Ajax

Anderlecht - FK Zenit

Astra - KRC Genk

Man United - Saint-Étienne

Villarreal - AS Roma

Ludogorets - Kopenhagen

Celta de Vigo - Shakhtar Donetsk

Olympiakos - Osmanlispor

Gent - Tottenham

FK Rostov - Sparta Praag

Krasnodar - Fenerbahçe

Borussia Mönchengladbach - Fiorentina

AZ - Olympique Lyon

Hapoel Be'er Sheva - Besiktas

PAOK - Schalke 04

Geen anoniem solliciteren bij Rijksoverheid

Bij de Rijksoverheid komt geen grootschalige proef met anoniem solliciteren. Althans, als het aan de regering ligt. Die voelt niets voor de wens uit de Tweede Kamer om in de strijd tegen discriminatie ook bij het Rijk te testen of anoniem solliciteren helpt.

Volgens verantwoordelijk minister Stef Blok is het nog niet zonder meer duidelijk dat anoniem solliciteren leidt tot meer verscheidenheid op de werkvloer. Hij wijst daarbij op onder meer de proef van de gemeente Den Haag.

Het Rijk als werkgever erkent dat er sprake is van"onbewuste vooroordelen" bij mensen die personeel werven en selecteren. Daarom zijn er bijvoorbeeld al trainingen die het selecteren zonder vooroordelen moeten bevorderen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en collega's willen de proef omdat zij vinden dat de Rijksoverheid een voorbeeldrol heeft in de strijd tegen de "hardnekkige"discriminatie op de arbeidsmarkt.

Geen anoniem solliciteren bij Rijksoverheid
Geen anoniem solliciteren bij Rijksoverheid (Foto: ANP)

88-jarige slaat 90-jarige dood

Een ruzie tussen twee hoogbejaarde mannen in een bejaardencentrum in het Duitse stadje Breitengüssbach is uitgelopen op een vechtpartij met desastreuze gevolgen. Een negentigjarige stierf door de vuistslagen van een 88-jarige.

Het Openbaar Ministerie deelde maandag mee dat het slachtoffer was overleden aan meerdere gebroken ribben. Hij was na de vechtpartij gewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij later overleed. De politie ziet zich onverwacht geconfronteerd met een hoogbejaarde moordenaar.

88-jarige slaat 90-jarige dood
88-jarige slaat 90-jarige dood (Foto: ANP)

'IJsplaten Oost-Antarctica smelten snel'

De ijsplaten van Oost-Antarctica smelten veel sneller dan gedacht. Dat komt doordat een onafgebroken sterke wind warme, droge lucht aanvoert en de sneeuw wegblaast. Daardoor wordt het oppervlak donkerder, met als gevolg een grotere opname van warmte. Dat concludeert een team klimaatonderzoekers onder leiding van Jan Lenaerts (Universiteit Utrecht) en Stef Lhermitte van de TU Delft.

Zij baseren zich op een combinatie van klimaatmodellen, satellietobservaties en metingen ter plekke. Over hun onderzoek schrijven de wetenschappers in de jongste uitgave van Nature Climate Change maandag.

In de huidige schattingen van de zeespiegelstijging zitten grote onzekerheden. Er is nog weinig bekend over toekomstige ontwikkelingen van de ijsplaten. "Er is weinig klimaatverandering te zien aan de oostkant van Antarctica, omdat het gebied zo sterk geïsoleerd is van de rest van de wereld. Nu blijken de ijsplaten in Oost-Antarctica tot grote verrassing van de onderzoekers regionaal veel sterker te smelten dan verwacht", zegt Lenaerts.

Omdat de ijsplaat in zee drijft, draagt het snellere smelten op zichzelf niet bij aan de zeespiegelstijging. Toch zijn de ijsplaten rondom Antarctica belangrijk voor de zeespiegel. Ze houden namelijk het landijs tegen, en als dat in zee verdwijnt, stijgt de zeespiegel alsnog.

'IJsplaten Oost-Antarctica smelten snel'
'IJsplaten Oost-Antarctica smelten snel' (Foto: ANP)

Supermarkten verkopen meer groente en fruit

Supermarkten hebben dit jaar tot nu toe bijna 8 procent meer fruit en groente verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maandag.

De meest verkochte groenten zijn tomaat, komkommer, ui en paprika. Bloemkool is de nummer vijf, maar de verkoop is wel flink gedaald. Snoeptomaatjes, avocado's en voorgesneden groenten waren de grootste stijgers. Het meest verkochte fruit is banaan, appel, mandarijn, sinaasappel en peer.

Ook andere producten uit de in maart vernieuwde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laten een opvallende stijging zien. In de nieuwe richtlijn voor gezonde voeding is een handje noten opgenomen. De consumptie van noten is dit jaar gestegen met 23 procent.

De verkopen van groente in speciaalzaken zijn de afgelopen jaren met 40 procent gedaald. Deze daling is nog niet volledig door de supermarkten overgenomen. Bovendien komt de stijging van de consumptie van groente en fruit volgens het CBL voor een groot deel op het conto van een groep die bovengemiddeld veel koopt (heavy buyers). Gemiddeld eten mensen slechts de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit van 250 gram.

Supermarkten verkopen meer groente en fruit
Supermarkten verkopen meer groente en fruit (Foto: ANP)

AZ treft Olympique Lyon in Europa League

AZ neemt het in de zestiende finale van de Europa League op tegen Olympique Lyon. De Alkmaarders spelen donderdag 16 februari eerst thuis en een week later is de return.

De ploeg van trainer John van den Brom eindigde afgelopen donderdagavond als tweede in groep D, dankzij een 3-2 overwinning op Zenit Sint-Petersburg, en plaatste zich zodoende voor de knock-outfase van het toernooi. AZ hield Maccabi Tel Aviv en FC Dundalk onder zich.

Doordat de ploeg als tweede eindigde, wist het dat het een ploeg zou treffen die als eerste in de groep van de Europa League was geëindigd of een ploeg uit de Champions League, dat als derde was geëindigd. Tijdens de loting in Nyon kwam maandag Olympique uit de koker.

Lyon is de huidige nummer vier in de Franse Ligue 1. De ploeg eindigde in de Champions League als derde in de groep achter Juventus en Sevilla. Met Alexandre Lacazette heeft het een van de topschutters van Frankrijk in de gelederen.

Ajax loot weer tegen Legia in Europa League

Ajax weet tegen wie het speelt in de zestiende finale van de Europa League. Het Poolse Legia Warschau kwam als tegenstander uit de loting.

Ajax eindigde als nummer één in de groepsfase voor Celta de Vigo, Standard Luik en Panathinaikos. Dat betekende dat de Amsterdammers geplaatst waren bij de loting van de zestiende finale van de Europa League.

Hierdoor zou Ajax tegen een nummer twee van de groepsfase loten, of een van de vier slechtste afvallers van de Champions League. Het Poolse Legia Warschau kwam maandag uit de koker als tegenstander tijdens de loting in Nyon.

In het seizoen 2014/15 kwam Ajax ook al tegenover Legia in deze fase van de Europa League te staan. Destijds was Ajax twee keer te sterk voor de Poolse opponent (1-0 en 0-3). De heenwedstrijd wordt op 16 februari gespeeld, terwijl de return de week erop op 23 februari is.

Legia bereikte de zestiende finale van de Europa League als nummer drie van de Champions League-groepsfase. De ploeg zat in de poule met Borussia Dortmund, Real Madrid en Sporting Clube de Portugal. Die laatste tegenstander werd op de laatste speeldag verslagen, zodat Europese overwintering werd veilig gesteld.

Loting Champions League: wéér Arsenal - Bayern en Barcelona - PSG

Barcelona en Arsenal hebben opnieuw tegen opponenten geloot die zij de afgelopen jaren ook al in de Champions League tegenkwamen.

Paris Saint-Germain werd in de groepsfase tweede achter Arsenal en wist dus dat er een groepswinnaar als tegenstander in de achtste finale zou zijn. Dat werd Barcelona, de ploeg die in 2013, 2014 én 2015 ook al de tegenstander van de Franse kampioen was. De laatste keer was Barcelona over twee duels te sterk in de kwartfinale van 2014/15, het jaar dat de Catalanen de Champions League wonnen.

Ook voor Arsenal was er een bekende tegenstander: Bayern München. The Gunners lootten in 2013, 2014 en 2015 ook al tegen de Zuid-Duitsers. Vorig jaar werd het in de groepsfase 2-0 voor Arsenal in Londen, terwijl Bayern in München met 5-1 te sterk was.

De heenwedstrijden in de achtst finales zijn op 14, 15, 21 en 22 februari in 2017, terwijl de returns volgen op 7, 8, 14 en 15 maart. Het volledige speelprogramma maak de UEFA op een later tijdstip bekend.

Loting achtste finales Champions League

Manchester City - AS Monaco

Real Madrid - Napoli

Benfica - Borussia Dortmund

FC Porto - Juventus

Bayer Leverkusen - Atlético Madrid

Bayern München - Arsenal

Paris Saint-Germain - Barcelona

Sevilla - Leicester City

Oppositie eist openheid over Oekraïne-akkoord

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen openheid van premier Mark Rutte over een akkoord tussen Nederland en de andere EU-lidstaten over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. De partijen concluderen dat er inmiddels een concept-oplossing op tafel ligt voor de bezwaren in Nederland tegen het Oekraïneverdrag.

Zij leiden dit af uit het feit dat de EU-lidstaten een juridisch advies hebben gekregen over het voorlopig besluit. Onder meer CDA, D66, ChristenUnie, SP en 50PLUS willen zowel het vertrouwelijk advies als het akkoord openbaar om een "volwaardig debat" over de kwestie te kunnen voeren. Het debat staat woensdag op de agenda.

De Volkskrant meldde vanmiddag dat de Europese regeringsleiders bereid zijn om een juridisch bindende verklaring toe te voegen aan het verdrag om daarmee de Nederlandse bezwaren weg te nemen. Hierin zou Rutte drie van de vier 'zorgpunten' hebben weten op te nemen, namelijk: de samenwerking op het gebied van veiligheid verplicht lidstaten niet tot garanties voor militaire hulp, de lidstaten mogen beperkingen op blijven leggen aan het aantal Oekraïners dat in hun land woont of werkt en tot slot zal het Oekraïneverdrag de lidstaten geen extra geld kosten. 

De genoemde aanvullingen zijn geen wijzigingen in het verdrag, maar een verduidelijking van de inhoud die problemen met de interpretatie moet wegnemen. Ingewijden noemen de door Rutte gerealiseerde aanvulling 'een politieke prestatie van formaat'.

Het is de bedoeling dat de EU-lidstaten donderdag op een top in Brussel de knoop doorhakken.

Oppositie eist openheid over Oekraïne-akkoord
Oppositie eist openheid over Oekraïne-akkoord (Foto: ANP)

Formule 1-seizoen 2016 als 8-bit videospel

Het Formule 1-seizoen 2016 zit er inmiddels op en de nodige nabeschouwingen zijn de revue al gepasseerd. De FIA heeft ook haar steentje bijgedragen en kwam met een bijzonder filmpje: het seizoen is nagebootst als 8-bit videospel. Uiteraard is er geen tijd om letterlijk elke race na te 'spelen', maar onder meer de crash van Esteban Gutierrez en Fernando Alonso in Australië zit erin, net als Max Verstappen's zege in Spanje. Het YouTube-filmpje is hier te vinden - de FIA staat het helaas niet toe dat je het filmpje buiten YouTube kijkt - en ook op de officiële site is het te zien. Klik op deze link of kijk hieronder op de F1-site en geniet  

Attje Kuiken nieuwe fractievoorzitter PvdA

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer wordt tot de verkiezingen geleid door Attje Kuiken. Dat is maandag besloten op een vergadering van de PvdA-fractie. De voormalige vicefractievoorzitter volgt Diederik Samsom op.

Samsom werd vorige week door vicepremier Lodewijk Asscher verslagen in de strijd om het lijsttrekkerschap van de sociaaldemocraten. Samsom liet daarop weten te stoppen als leider van de fractie en als Kamerlid.

Kuiken zit al sinds 2006 in de Tweede Kamer. Eind vorig jaar volgde ze Martijn van Dam op, die staatssecretaris werd. Ze gaat binnen de fractie over het dossier asiel en migratie.

Samsoms plek in de Kamer wordt de komende maanden ingenomen door Emre Ünver, die voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad zit. Ünver zal het Kamerlidmaatschap tot 15 maart combineren met zijn werk in de Amsterdamse raad.

Attje Kuiken nieuwe fractievoorzitter PvdA
Attje Kuiken nieuwe fractievoorzitter PvdA (Foto: ANP)

Renault wil in 2018 sterkste F1-motor hebben

Renault legt de lat hoog voor het Formule 1-seizoen 2018. De Fransen willen dan de sterkste motor van het veld hebben. In het begin van de periode met de 1,6 liter V6-turbomotor had Renault het lastig met zowel de betrouwbaarheid als het aantal paardenkrachten. Inmiddels gaat het stukken beter, al komt de huidige motor nog wel tekort ten opzichte van de Mercedes.

Renault-motorsportbaas Cyril Abiteboul sprak hierover met F1i.com. "Onze progressie met de motor was onze grootste prestatie in 2016. We zijn goed teruggekomen uit een lastige situatie, waarbij zowel de betrouwbaarheid als prestatie van onze krachtbron slecht was."

"Inmiddels hebben we de meest betrouwbare motor van allemaal. Het is nog niet de sterkste motor van het veld, maar we hebben plannen om op dat vlak flinke stappen te zetten. We willen er zo voor zorgen dat onze motor in 2018 de sterkste van het veld is."

Om dit te bereiken heeft Renault een geheel nieuw ontwerp van de motor gemaakt die volgend jaar geïntroduceerd zal gaan worden. Hierdoor moeten de teams Renault, Red Bull Racing en Toro Rosso verder naar voren komen op de grid.

Politie 'geeft' fietslampjes na bekeuring

De politie is je beste vriend, zo bleek zondagavond tijdens een grote actie in het Amsterdamse Vondelpark. Daar werden 83 fietsers op de bon geslingerd wegens rijden zonder licht, aldus het Parool. Maar ze 'kregen' ook fietslampjes van oom agent zodat ze niet hoefden te lopen.

Of het daadwerkelijk een feestmaandkadootje is mag worden betwijfeld. De bekeuring bedroeg 64 euro, 9 euro meer dan er in november moest worden opgehoest.

Sinds die maand gaat de politie, naar verluidt op willekeurige tijdstippen, een paar uur de straat op om fietsers te controleren. Dat zou in korte tijd veel boetes opleveren. Eerder waren 111 fietsers op het Nassauplein de sigaar.

De politie merkte eerder op dat het aantal boetes voor onverlicht fietsen de laatste jaren drastisch daalde. Vorig jaar kregen ruim duizend Amsterdammers zo'n bekeuring; in 2010 waren dat er nog ruim vijfmaal zoveel.

'Times New Roman-lettertype mag niet in Rusland'

Times New Roman is misschien wel het bekendste lettertype ter wereld. Het wordt overal gebruikt. In Rusland dreigt echter een tekort nu de Amerikaanse leverancier Monotype Imaging het lettertype niet meer levert. Het bedrijf beroept zich op de huidige Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Monotype Imaging bezit de rechten op enkele van de bekendste lettertypen. Behalve Times New Roman levert het Verdana, Arial en Tahoma. Times New Roman, zo schrijft de Russische krant Kommersant maandag, is veel gebruikt in Rusland. Het bekende besturingsprogramma Astra Linux past het toe. Dit besturingssysteem wordt gebruikt door enkele ministeries en overheidsorganisaties, zoals Defensie, Onderwijs, veiligheidsdiensten en de douane.

De sancties werden ingesteld in 2014 naar aanleiding van de annexatie door Rusland van het tot dan Oekraïense schiereiland de Krim.

Times New Roman werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen voor het Britse dagblad The Times. De ontwerper was Stanley Morison van Monotype.

Zelfs letters vallen onder sancties Rusland
'Times New Roman-lettertype mag niet in Rusland' (Foto: BuzzT)

Top techwereld VS naar Trump

De top van de Amerikaanse techwereld heeft woensdag een onderhoud met de gekozen Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de website Recode schuiven onder anderen Larry Page, de baas van Google's moeder Alphabet, Apple-directeur Tim Cook en Facebook-directielid Sheryl Sandberg aan.

Verder zouden ook de baas van Microsoft, Satya Nadella, Cisco-directeur Chuck Robbins en de directeurs van IBM, Intel en Oracle een uitnodiging hebben ontvangen. De baas van Oracle zei in een verklaring dat hij Trump wil helpen waar nodig. "Als hij het belastingstelsel kan hervormen, de regeldruk kan verminderen en betere handelsovereenkomsten kan sluiten, dan wordt de Amerikaanse technologie-industrie groter en competitiever dan ooit tevoren.''

Elon Musk, die leiding geeft aan SpaceX en Tesla, zou naar verluidt ook uitgenodigd zijn, maar of hij daadwerkelijk gaat is niet bekend. Ook de oprichter van Amazon, Jeff Bezos, zou een uitnodiging hebben gekregen. Hij gaat waarschijnlijk wel, maar dat gaat zonder twijfel ongemakkelijke situaties opleveren. The Washington Post, de krant in handen van Bezos, leverde in aanloop naar de verkiezingen felle kritiek op Trump.

Top techwereld VS naar Trump
Top techwereld VS naar Trump (Foto: BuzzT)

Bob Dylan breidt Europese tournee uit

Singer-songwriter en kersverse Nobelprijs-winnaar Bob Dylan komt in het voorjaar van 2017 naar Europa voor een korte tournee. Naast Groot-Brittannië doet de 75-jarige Amerikaan ook Zweden, België en Ierland aan.

Op 1 en 2 april treedt Dylan op in Stockholm, op 9 april staat hij in het Zweedse Lund. Op 24 april doet hij de Lotto Arena in Antwerpen aan en op 11 mei treedt hij op in het Ierse Dublin.

Dat Dylan van 3 tot en met 5 en 7 tot en met 9 mei Wales, Engeland en Schotland aandoet, was eerder al aangekondigd.

Afgelopen zaterdag liet de dichter en zanger verstek gaan bij de uitreiking van de Nobelprijzen. Hij liet zijn Nobelprijs voor de literatuur in Stockholm ophalen door collega Patti Smith.

Bob Dylan breidt EU-tournee uit
Bob Dylan breidt Europese tournee uit (Foto: BuzzE)

AF-KLM ziet af van centralisatie onderhoud

Air France-KLM ziet af van plannen om van zijn onderhoudsactiviteiten een aparte divisie te maken. Dat heeft het luchtvaartconcern maandag aan de vakbonden laten weten. Het idee stuitte op veel verzet van zowel Nederlandse als Franse onderhoudsmonteurs.

Begin november maakte Air France-KLM bekend dat het de mogelijkheden ging bestuderen om van de onderhoudsdivisies van Air France en KLM een apart bedrijfsonderdeel te maken. Het bedrijf ziet reparatie en onderhoud van vliegtuigen als een groeimarkt waarin veel winst te behalen valt.

De bonden vreesden evenwel dat een samenvoeging van de onderhoudsactiviteiten uiteindelijk tot banenverlies zou lijden. Bovendien zagen zij de noodzaak er niet van in, omdat de onderhoudsdivisies bij beide luchtvaartmaatschappijen binnen de groep flink bijdragen aan de winst.

AF-KLM ziet af van centralisatie onderhoud
AF-KLM ziet af van centralisatie onderhoud (Foto: ANP)

Dodental aanslagen Istanbul loopt verder op

Het dodental door de aanslagen in Istanbul is opgelopen tot 44. Dat maakte minister Recep Akdag (Volksgezondheid) maandag bekend..

Zaterdagavond ontplofte een autobom bij het stadion van voetbalclub Besiktas. Even later blies een terrorist zich op in de buurt daarvan. Er raakten 155 mensen gewond. Een van die slachtoffers is inmiddels in het ziekenhuis overleden aan haar verwondingen. Het gaat volgens persbureau DHA om een 28-jarige vrouw, die op het moment van de aanslagen in een minibus zat.

Dodental aanslagen Istanbul loopt verder op
Dodental aanslagen Istanbul loopt verder op (Foto: ANP)

Turkse economie krimpt fors

De Turkse economie is de afgelopen maanden hard geraakt door de onrust in het land. De mislukte coup van juli en de aanhoudende aanslagen hebben veel toeristen weggejaagd, terwijl de Turkse munt tot het laagste niveau ooit is gedaald.

Vorig kwartaal kromp de Turkse economie met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, maakte het Turkse statistiekbureau maandag bekend. Dat is de sterkste achteruitgang van de afgelopen zeven jaar. De neergang was ook veel sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een krimp met 0,3 procent. In de eerste helft van 2016 groeide de Turkse economie nog met 4,5 procent.

De Turkse lira zakte maandagochtend circa 2 procent ten opzichte van de dollar en naderde daarmee weer het historische dieptepunt dat eerder deze maand werd bereikt. Door de neergang van de lira en de daarmee samenhangende hoge inflatie besloot de Turkse centrale bank onlangs de rente te verhogen. Die hogere rente dreigt de groei echter nog verder af te remmen.

Turkse economie krimpt fors
Turkse economie krimpt fors (Foto: ANP)

'Slag om Aleppo praktisch voorbij'

De slag om Aleppo is praktisch voorbij, aldus de veel geciteerde waarnemers die zich het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) noemen. De leider van het SOHR, Rami Abdurahman, zei dat de resterende rebellen zich terugtrekken uit hun laatste bolwerken en de strijd wordt beëindigd.

De Syrische strijdkrachten meldden maandag dat ze vrijwel heel de stad hebben heroverd. Wel schoten rebellen nog een raket af op een woonwijk. Daarbij zijn volgens het staatspersbureau SANA maandag zeker acht doden en bijna vijftig gewonden gevallen.

Sinds oktober zijn regeringstroepen met Russische luchtsteun bezig de stad te heroveren op jihadisten en rebellen die er sinds de tweede helft van 2012 verschanst zaten. De Syrische generaal Zaid al-Saleh zei maandag dat de strijd bijna voorbij is. Rebellen die zich nog willen overgeven hebben volgens hem nog maar weinig tijd om dat te doen. Wie zich niet overgeeft, wordt gedood, waarschuwde de generaal.

'Slag om Aleppo praktisch voorbij'
'Slag om Aleppo praktisch voorbij' (Foto: ANP)

20 jaar cel in zaak chaletmoord

Voor het doden van zakenman Ton Kuijf in een chalet in Ermelo is maandag de 31-jarige Janet S. uit Kampen veroordeeld tot twintig jaar cel. De rechters in Zutphen achtten geen moord maar doodslag bewezen.

Het ontzielde lichaam van Kuijf werd op 14 maart 2014 door de brandweer in het brandende chalet gevonden. Het met tape en kabelbinders geknevelde lichaam was gewikkeld in plastic. Het slachtoffer bleek overleden als gevolg van tientallen messteken. De rechtbank in Zutphen sprak S. vrij voor moord. "Voorbedachte raad kan niet worden bewezen", aldus de voorzitter.

S. kreeg eerder drie jaar cel - in hoger beroep verhoogd tot vier jaar cel - voor het eind 2003 koelbloedig met een mes doodsteken van een man in Den Haag die seksuele toenadering had gezocht.

20 jaar cel in zaak chaletmoord
20 jaar cel in zaak chaletmoord (Foto: ANP)

Braziliaanse 'topclub' Internacional voor het eerst gedegradeerd

Het zijn sombere tijden voor de vele fans van de Braziliaanse topclub Internacional. De voetbalclub sloot zondag een zeer slecht seizoen af en de grootste vrees van de fans werd werkelijkheid: voor het eerst in het 107-jarig bestaan degradeerde de club uit Porto Alegre uit de hoogste Braziliaanse divisie.

Op de slotdag stond een duel met Fluminense op het programma en dat moest gewonnen worden. Ook moest concurrent Vitória verliezen van kersvers kampioen Palmeiras en hoewel dat gebeurde, ging het toch fout. In Rio de Janeiro kwam Internacional halverwege de tweede helft op achterstand. De gelijkmaker van Gustavo Ferreiras in de 88e minuut kwam te laat om de ploeg nog te redden. 

Opvallend is dat Internacional internationaal meer succes kende dan nationaal. De Braziliaanse competitie werd in de jaren '70 drie keer gewonnen en sindsdien nooit meer, maar in de afgelopen tien jaar waren er wel internationale successen: de club won de Copa Libertadores - de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League - in 2006 en mocht daardoor meedoen aan het WK voor clubs, waar Barcelona verslagen werd.

In 2008 pakte de club de Copa Sudamericana, twee jaar later gevolgd door nog een zege in de Libertadores. In het staatskampioenschap van Rio Grande do Sul is de club wel nog altijd oppermachtig: sinds 2001 wist alleen aartsrivaal Grêmio in totaal drie keer de titel uit handen van Internacional te houden.

Internacional was één van vijf clubs die nog nooit gedegradeerd waren: Cruzeiro, Santos, Flamengo en São Paulo zijn nu nog over. 

Miyamoto had ideëen voor Minecraft-achtige game op Nintendo 64

Shigeru Miyamoto (de Nintendo-visionair achter o.a Mario, Zelda en... Steel Diver...) had naar eigen zeggen de ideëen voor een soort Minecraft al op de Nintendo 64.

Minecraft is een bijzonder populaire game waarin je materialen verzamelt voor bouwwerken waarna extremisten creepers je bouwsels weer vakkundig vernietigen. Miyamoto zegt in een interview met Glixel al op de Nintendo 64 ideeën voor een soortgelijke game te hebben gehad. Miyamoto laat achterwege (noch is daar naar gevraagd) waarom die ideëen nooit tot uitwas zijn gekomen.

De Japanner vertelt ons verder ook nog dat hij nooit naar de concurrenten kijkt en op de vraag of hij Final Fantasy XV of The Last Guardian heeft gespeeld verwijst hij gauw door naar The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild. Één ding is zeker: Miyamoto is in ieder geval PR-proof.

Minecraft is beschikbaar voor PC, PlayStation 3, 4, Vita, IOS, Android, Xbox 360, One en Tefal broodroosters. 

Grote goudroof bij Lyon

Bij een overval op een geldtransportwagen is maandag bij Lyon 70 kilo goud buitgemaakt. De vier overvallers sloegen toe bij een afslag van de autosnelweg A6.

De twee werknemers van het waardetransportbedrijf werden in hun wagen opgesloten. De waarde van de buit wordt volgens plaatselijke media geschat op 2,5 miljoen euro.

De laatste grote overval op een waardetransport in Frankrijk was ook aan de A6. In maart vorig jaar overvielen naar schatting vijftien personen een waardetransportwagen bij de tolpoorten ter hoogte van Avallon, ongeveer halverwege de snelweg Parijs - Lyon. Daarbij werd voor naar schatting 9 miljoen euro aan juwelen geroofd.

Grote goudroof bij Lyon
Grote goudroof bij Lyon (Foto: ANP)

Twee Michelinsterren voor Tribeca in Heeze

Het pas geopende restaurant Tribeca in Heeze heeft gelijk twee Michelinsterren gekregen in de nieuwste Michelingids Nederland. Dat bleek maandag bij de presentatie in het DeLaMar Theater Amsterdam. Het restaurant is slechts drie maanden open.

"Te gek, fantastisch", reageerde een overdonderde chef-kok Jan Sobecki. "Op dag drie waren ze er al. Ik wist nog amper waar de potjes en pannetjes stonden", vertelde hij over de komst van de inspecteurs. Volgens Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen is Sobecki een chef wiens kookstijl je meteen herkent. "Dat bewees hij jarenlang bij Chapeau! in Bloemendaal, sinds dit jaar doet hij dat in zijn eigen Tribeca. Zijn bereidingen zijn evenwichtig, elke hap is verfijnd en bezorgt een fantastische smaakbeleving. In korte tijd heeft hij van Tribeca een topadres gemaakt."

Het aantal driesterrenrestaurants staat nog altijd op twee: De Librije in Zwolle en Restaurant De Leest in Vaassen. Opnieuw werd dit jaar tevergeefs gehoopt op een nieuw driesterrenrestaurant.

Verder kregen vijf restaurants hun eerste ster: Bolenius in Amsterdam, Cucina del Mondo in Heerlen, Mos in Amsterdam, Noble in Den Bosch en Rijks in Amsterdam.

Ons land telt nu 106 sterrenrestaurants, eentje minder dan vorig jaar. Naast de twee driesterrenrestaurants, zijn er negentien met twee sterren en 85 met één Michelinster.

Twee Michelinsterren voor Tribeca in Heeze
Twee Michelinsterren voor Tribeca in Heeze (Foto: ANP)

Hockeyers Jong Oranje naar kwartfinale WK na ruime zege op Egypte

De hockeyers van Jong Oranje hebben zich maandag in de laatste poulewedstrijd op het WK U21 in India tegen Egypte met een 7-0 zege overtuigend hersteld van de eerdere 3-2 nederlaag tegen Jong België. In het Major Dhyan Chand Stadium in Lucknow won een agressief startend Nederland gemakkelijk van de talenten van Egypte. Nederland besliste de wedstrijd al in de eerste helft door goals van Thijs van Dam, Jip Janssen en Daniel Aarts. Australië is waarschijnlijk de tegenstander in de kwartfinale.

In tegenstelling tot de wedstrijd van zondag tegen onze Zuiderburen, oogde Nederland van meet af aan gretig en schoot het tegen Egypte uit de startblokken. De Oranjemannen zetten hoog druk, dekten hun mannen kort en creëerden al snel een eerste grote kans. In de zevende minuut werd een aanval opgezet die met een prachtige pass van Niek Merkus eindigde bij Thijs van Dam. Van Dam kon recht voor de goal vrij aannemen en haalde uit. Nog geen minuut later verdubbelde Jip Janssen de voorsprong door zijn strafcorner prachtig laag rechts van de keeper te slepen.

Denkstand

Bondscoach Eric Verboom liet na afloop weten trots te zijn op het spel van zijn mannen: "We hebben veel controle gehad op de wedstrijd. Na België moesten we nu een goede wedstrijd neerzetten. De jongens zaten gisteren een beetje in de denkstand en dat hebben we goed geanalyseerd en vandaag heel anders aangepakt."

Machteloos Egypte

Na de 2-0 ging even het gas er af, maar Jong Oranje bleef wel domineren en gaf Egypte geen kans. Na enig aandringen kwam Oranje wederom in de cirkel voor doelman Adel Ahmed uit. Na een onbesuisde actie van Kang op spits Van Dam, wees de scheidsrechter naar de strafbalstip. Daniel Aarts schoot de bal vervolgens vanaf 6,4 meter hoog tegen de touwen. De Afrikanen oogden in het vervolg van de eerste helft machteloos en kunnen dit WK, zoals verwacht, tot de allerzwaksten gerekend worden. Hun eerste twee wedstrijden gingen al verloren zonder zelf één goal te maken. Scoren lukte ook vandaag ook niet. Vooral keeper Adel Ahmed was een van de zwakkere schakels van de ploeg.

Rustige middag Visser

Nederland dwong Egypte ook na rust in de achteruit en kwam in de 37e minuut op 4-0 door de wederom sterk spelende Thierry Brinkman. Hij liep op volle snelheid op rechts zijn man voorbij, stoomde de cirkel in en liet de doelman kansloos. Aan de andere kant verrichte Maurits Visser een paar minuten later stijlvol zijn mooiste redding van de wedstrijd op een hard hoog schoot van de Egyptische rechtsbuiten.

In een wedstrijd die al lang gespeeld was, bleef Oranje aanvallen en zoeken naar nog meer goals. Dat lukte. Eerst schoot Sebastian van der Graaff van dichtbij de handen van het publiek op elkaar, gevolgd door Jip Janssen die zijn tweede strafcorner van de wedstrijd benutte. Janssen moest zich na afloop melden bij de dopingcontrole, maar blikte eerst nog even terug op zijn twee treffers: "Ja het is een lekker gevoel dat mijn strafcorner loopt. Ze zaten er lekker op. Vandaag maak ik ze, maar we hebben zo veel goede pushers in huis. Dat is voor ons als team heel fijn."

Tien minuten voor het einde schoot Noud Schoenaker de 7-0 eindstand op het scorebord. Genoeg reden voor Verboom om Oranje"s tweede doelman Joren Romijn binnen de lijnen te brengen om wedstrijdritme op te doen.

In de kwartfinale

Dankzij de zege op de Egyptenaren is voor Oranje na drie duels de poulefase succesvol afgerond. Met zes punten eindigde Nederland op de tweede plek in groep B, achter België en voor Maleisië en Egypte. Donderdag worden in Lucknow de kwartfinales gespeeld. Daarin moet Nederland het opnemen tegen de nummer één van poule A en naar alle waarschijnlijkheid wordt dat Australië. De Aussies staan op dit moment bovenaan in hun poule, maar spelen dinsdag pas hun laatste wedstrijd. Tegen Korea, die als nummer laatst in groep A al is uitgeschakeld.

"We hebben nu twee rustdagen en gaan ons voorbereiden op Australië. We weten wat er in de wedstrijd tegen België fout ging, dus we gaan met vertrouwen naar de kwartfinale toe. Het is niet onmogelijk om die jongens goed aan te pakken", blikt Verboom vooruit. Jip Janssen besluit strijdvaardig: "Gewoon door nu. Met Australië wacht ons een mooie pot. Een goed team, ze zijn groot en sterk. Ik heb nog nooit tegen ze gespeeld, dus ik ben heel benieuwd hoe zij op het veld verschijnen."

IJsbeentje Balk

Oranje speelde maandag tegen Egypte overigens zonder een van de twee aanvoerders, Lars Balk. Balk viel zondag tegen België, na een tik op zijn bovenbeen, lichtgeblesseerd uit. "Ik heb last van een ijsbeentje. Een lichte spierkneuzing in mijn bovenbeen. Het enige wat je daar tegen kan doen is fietsen en rusten. Het is dan ook goed dat we nu twee rustdagen hebben. Ik verwacht er tegen Australië te kunnen staan."

Jong Oranje Heren – Jong Egypte

'7 Thijs van Dam 1-0
'9 Jip Janssen 2-0 (sc)
'25 Bram van Groessen 3-0 (sb)
'37 Thierry Brinkman 4-0
'45 Sebastian van der Graaf 5-0
'54 Jip Janssen 6-0 (sc)
'59 Noud Schoenaker 7-0

Tévez grote man Boca in 'Superclásico'

Het is één van de meest beladen voetbalwedstrijden ter wereld: Boca Juniors tegen River Plate in Buenos Aires, de zogenaamde Superclásico. Zondagavond was het weer zover en Carlos Tévez was de grote man.

De 32-jarige oud-speler van Manchester United, Manchester City en Juventus komt tegenwoordig uit voor Boca Juniors. Al vroeg gaf hij een assist op Walter Bou, die de 0-1 kon maken. Bij rust stond Boca toch met 2-1 achter, maar in de 62e minuut scoorde Tévez zelf de gelijkmaker. Tien minuten voor het einde krulde hij de bal van net buiten het strafschopgebied achter de keeper: 2-3. Adrián Centurión maakte er zelfs nog 2-4 van in blessuretijd.

De samenvatting van de Superclásico, inclusief Argentijns zenuwencommentaar typisch Zuid-Amerikaans commentaar (Bron: YouTube)

Herstart kernreactor Tihange weer uitgesteld

De herstart van de Belgische kernreactor Tihange 1 is opnieuw uitgesteld, omdat herstelwerkzaamheden nog niet zijn afgerond. De nieuwe datum is 15 februari, maakte exploitant Engie Electrabel maandag bekend.

De reactor ligt sinds begin september stil nadat bij werkzaamheden in een niet-nucleair deel van het complex een gebouw was beschadigd. De herstart was eerder voorzien op 31 december.

De twee kerncentrales in België, Tihange en Doel, beide niet ver van de Nederlandse grens, tellen in totaal zeven reactoren. Daarvan zijn er nu zes in bedrijf.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) vroeg de Belgische regering vorige week tijdelijke sluiting van de centrales te overwegen. Zij is erg bezorgd over een onderzoek waaruit zou blijken dat de kans op een kernsmelting bij brand in Tihange erg groot zou zijn.

Herstart kernreactor Tihange weer uitgesteld
Herstart kernreactor Tihange weer uitgesteld (Foto: ANP)

Meer fietsenstallingen bij zeven stations

Op zeven treinstations worden de komende jaren meer fietsenstallingen gebouwd om de ernstigste tekorten tegen te gaan. Het gaat onder meer om stations in Amsterdam, Eindhoven en Gouda, maakte het ministerie van Infrastructuur & Milieu maandag bekend.

Het ministerie liet in oktober al weten dat er 80 miljoen extra beschikbaar zou komen voor nieuwe fietsenstallingen. Er is nu vastgesteld in welke steden de nood het hoogst is. Behalve om Amsterdam, Eindhoven en Gouda gaat het ook om de stations Ede-Wageningen, Zaandam, Tilburg en Zwolle. Het geld wordt niet alleen gebruikt voor meer stallingsplekken. Zo wordt er ook geïnvesteerd in systemen om bijvoorbeeld aan te geven of er nog plekken vrij zijn in stallingen.

Eerder dit jaar werden al nieuwe stallingen aangekondigd voor Groningen, Delft en Den Haag Centraal. In totaal zijn dit jaar plannen gemaakt voor ruim 60.000 nieuwe stallingsplekken.

Meer fietsenstallingen bij zeven stations
Meer fietsenstallingen bij zeven stations (Foto: ANP)

The Last of Us draait beter op PS4 Pro, maar niet perfect

Sinds de release van de PlayStation 4 Pro zijn gamers volop aan het testen met hun bestaande titels om te kijken of ze beter lopen op de PS4 Pro dan op de 'gewone' PS4. Zo ook The Last of Us, een game die nogal dubieuze resultaten liet zien op Sony's opgevijzelde PlayStation. Er is sinds kort een PS4Pro-patch beschikbaar en daarmee gaat het stukken beter, maar het spel draait nog steeds niet optimaal.

Nadat er vele klachten binnenkwamen over de performance van The Last of Us op de PlayStation 4 Pro, is Naughty Dog gaan werken aan een patch. Nu deze patch uit is blijkt dat de performance er wel op vooruit is gegaan, maar dat dit ten koste is gegaan van andere zaken zoals aliasing en detail van schaduwen. Eurogamers DigitalFoundry deed een uitgebreide analyse die je hieronder terug kunt kijken. Samenvattend komt het erop neer dat de PS4 Pro zeker meerwaarde biedt voor The Last of Us op grafisch vlak, maar perfect is het nog niet. Naughty Dog kent de PlayStation-hardware als geen ander, dus wie weet wat er nog volgt. The Last of Us is op PlayStation 4 Pro sinds de laatste patch (1.08) te spelen in twee modi: 1800p60 en 2160p30 (native 4K).

Vorige week werd een langverwachte opvolger voor The Last of Us aangekondigd. Die game staat echter nog in de startblokken en hoeven we niet voor 2018 te verwachten.

60 uur taakstraf voor bedreigen Kuzu (Denk)

Een 66-jarige man uit Alphen aan den Rijn heeft van de rechter een taakstraf opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van Kamerlid en Denk-oprichter Tunahan Kuzu. De gepensioneerde vrachtwagenchauffeur zette zijn bedreiging in mei op Facebook.

Hij schreef onder andere "Ik ga een keer naar Den Haag en wacht hem wel op. Hij moet van de wereld af." Bij het bericht plaatste hij een afbeelding van een bom. De man was zelf niet bij de zitting aanwezig maar had tijdens zijn verhoor al gezegd nooit van plan geweest te zijn om zijn dreigementen uit te voeren. In een brief heeft hij aan de Officier van Justitie zijn excuses aangeboden.

Hij krijgt een taakstraf van 60 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens het OM moeten mensen die bedreigingen verspreiden via social media, zich bewust zijn van de gevolgen.

Dat heb op Facebook gestaan
Dat heb op Facebook gestaan!

Nieuwe Battlefield 1-map komt volgende week, vandaag livestream

De nieuwe map voor EA's succesvolle shooter Battlefield 1, genaamd Giant's Shadow, wordt vanaf morgen uitgerold voor Premium Pass-bezitters. Voor de normale sterveling is de map vanaf 20 december gratis te spelen. Vanavond om 22:00 gaat er een livestream van start waarin de map vast geteaset wordt.

Giant's Shadow speelt zich af tijdens de slag om de Selle, tijdens het honderddagenoffensief in 1918. De beschrijving van de Battlefield 1-website: "Britse strijdkrachten zijn door de Hindenburg-linie gebroken en maken hun opmars richting het strategisch gelegen spoorwegcentrum. De uitkomst is onzeker: een gepantserde trein kan het tij nog keren". Bekijk hieronder de trailer van de map.

Chauffeur PostNL ontslagen na Facebookbericht

Een chauffeur van PostNL is maandag ontslagen vanwege een bericht op Facebook. De man schreef na de bomaanslag zaterdag in Istanbul: "Jammer dat er maar 29 doden zijn, hadden er veel meer mogen zijn. Die 29 komen gelukkig niet hierheen, top".

Zijn opmerking leidde tot veel ophef op social media. "Vanwege de onacceptabele uitspraken past de chauffeur niet in ons bedrijf. We nemen per direct afscheid van hem", laat PostNL via Twitter weten.

PostNL schreef zondag al "nadrukkelijk afstand te doen van de ongepaste online-uitingen van de chauffeur".

Bij de aanslag in Istanbul kwamen volgens de meest recente cijfers 44 mensen om en raakten 155 mensen gewond.

Chauffeur PostNL ontslagen na Facebookbericht
Chauffeur PostNL ontslagen na Facebookbericht (Foto: ANP)

Skyblivion-mod geeft fans heimwee naar Cyrodiil

Dat de Elder Scrolls-games zeer modbare games zijn is geen geheim. Ondanks dat games als TES IV: Oblivion en TES V: Skyrim alweer flink wat jaren oud zijn zit de mod-community niet stil. Er is nu weer een pareltje in de maak: Skyblivion. De titel spreekt eigenlijk voor zich.

Ondanks dat de titel weinig uitleg behoeft: Skyblivion is een mod-project dat tracht om 'heel Oblivion' te verwerken in Skyrim. In feite gaat het dus om Oblivion maar dan gezien door een Skyrim-bril. Bekijk vooral de trailer hieronder even voor een impressie, waar ook de voortreffelijke Oblivion-soundtrack niet ontbreekt.

Er is nog geen releasedatum beschikbaar, maar een aantal leden uit het mod-team hebben aangegeven dat 'de basis' klaar is en men zich momenteel focust op quests, voice-acting, wapens en armor sets. Het Skyblivion-team zoekt nog vrijwilligers, dus ben je een creatieve modder en wil je bijdragen aan dit project, kijk dan even op hun fora.

Thaise koning gelast vrijlating gevangenen

Tienduizenden gevangenen in Thailand komen vermoedelijk eerder vrij. De Thaise koning Vajiralongkorn verleent gratie aan gedetineerden die vastzitten voor lichte vergrijpen en gevangenen met gezondheidsklachten, bericht de krant Bangkok Post maandag.

Zo'n 30.000 gevangenen komen volgens de krant waarschijnlijk op vrije voeten. Nog eens 70.000 gedetineerden komen in aanmerking voor strafverlichting. Draaideurcriminelen, verkrachters en drugssmokkelaars vallen buiten de boot.

De Thaise vorst verleent de gevangenen gratie omdat hij onlangs de troon besteeg. Zijn vader, de in oktober overleden koning Bhumibol, liet vaker gevangenen vervroegd vrij.

Thaise koning gelast vrijlating gevangenen
Thaise koning gelast vrijlating gevangenen (Foto: ANP)

Clementine is terug in Walking Dead seizoen 3

In het nieuwe seizoen van Telltales The Walking Dead, met de wat ongelukkige titel The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier, heeft Clementine opnieuw de hoofdrol. Ditmaal word ze bijgestaan door een nieuwe protagonist, Javier. Het derde seizoen is vanaf 20 december beschikbaar.

Clementine is een personage dat in de gameserie behoorlijk wat heeft meegemaakt. Van een onschuldig en angstig meisje is ze via seizoen 1 en 2 van Telltales The Walking Dead inmiddels uitgegroeid tot een geharde tiener. In seizoen 3 gaat ze samen met Javier verder op zoek naar hun families.

Seizoen 3 van The Walking Dead ziet er mooier uit dan de voorgaande seizoenen dankzij Telltales nieuwe graphics engine die werd geïntroduceerd in de Batman-serie van de ontwikkelaar. The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Windows PC en Mac, Xbox 360, Xbox One, iOS en Android. Een retail-versie is beschikbaar vanaf 7 februari en bevat alle episodes van dit seizoen.

Skeletongrootheid boycot WK in Rusland door dopingschandaal

Skeletongrootheid Martins Dukurs zal dit seizoen niet in actie komen op het wereldkampioenschap als het niet verplaatst wordt naar een andere locatie. Het WK staat in februari gepland voor de baan in het Russische Sochi, maar nu de bewijzen voor massale staatsdoping voor, tijdens en na de Olympische Spelen van 2014 zich opstapelen worden daar de nodige vraagtekens bij gesteld. Skeleton is de olympische wintersport waarbij de atleten liggend op een sleetje met het hoofd naar beneden door het ijskanaal razen. Ze halen daarbij op de snelste banen snelheden van ruim boven de 130 kilometer per uur. 

Naar aanleiding van het eerste rapport van professor Richard McLaren halverwege het jaar werd internationale sportbonden al aangeraden om geen grote evenementen in Rusland te houden. Dat werd afgelopen vrijdag nog eens bevestigd na het uitbrengen van McLaren's tweede rapport. De bobslee- en skeletonbond IBSF heeft gezegd 'er naar te gaan kijken', maar de Letse skeletonbond wil niet op de uitkomst daarvan wachten.

Skeleton, de olympische sport waarbij men, liggend op een sleetje, 'head-first' naar beneden raast met duizelingwekkende snelheden (Bron: YouTube)

"We hebben lang genoeg gewacht en er is tijd zat voorbij gegaan voor de internationale bonden om te handelen", aldus een statement op de website van de Letten. "Nu ook het tweede McLaren-rapport is uitgebracht is het voor ons duidelijk: genoeg is genoeg. Terwijl onze federatie, de IBSF, eerst op haar gemakje de boel door zegt te gaan lezen, doen wij het enige wat we kunnen doen. We willen met groot plezier meedoen aan het WK op elke baan in de wereld, behalve die in Sochi - de plek waar de olympische gedachte in 2014 gestolen werd."

Sinds 2009 is Dukurs al ongenaakbaar in de skeletonsport. Hij won het World Cup-klassement nu al zeven seizoenen op rij en pakte vier wereldtitels. Op de Spelen wil het echter nog niet lukken: in 2010 won hij zilver achter de Canadees Jon Montgomery en ook in 2014 werd hij door een thuissleeër verslagen. De Rus Alexander Tretyakov - mogelijk betrokken bij het grote dopingschandaal - was hem te snel af. Dukurs' broer Tomass is eveneens een topsleeër, hoewel hij zich meer in de middenmoot bevindt. 

Veel andere skeletonners en bobsleeërs, zoals olympisch kampioene Lizzy Yarnold, lieten eerder al weten een boycot serieus te overwegen. Onder meer de Belgische wereldtopper Kim Meylemans gaf al aan niet in Sochi te zullen sleeën op het WK. 

Wereldtitel voor Kromowidjojo, estafette pakt WK-zilver

Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK kortebaanzwemmen in Windsor de wereldtitel op de 50 meter vrij met succes verdedigd. De Nederlandse pakte al haar 12e wereldtitel in het zwembad: drie op de langebaan, negen op de kortebaan.

Kromowidjojo tikte in de finale aan na 23,60 seconden en daarmee was ze oppermachtig. Silvia di Pietro uit Italië had precies 0,30 seconden meer nodig en tikte als tweede aan. Het gat tussen Kromowidjojo en Di Pietro was overigens groter dan het gat tussen Di Pietro en de zevende plek, waar 24,05 voor nodig was. Madison Kennedy uit de VS pakte met 23,93 het brons.

Voor Kromowidjojo was er eerder op de avond ook al enig succes. Op de 4x50 meter vrije slag raakte Nederland de wereldtitel kwijt, maar onder meer dankzij een fenomenaal staaltje sprinten van Kromowidjojo was er alsnog zilver. Slotzwemster Kim Busch leek even op weg naar een daverende stunt, maar ze kon de Canadese Penny Oleksiak toch niet van zich af houden, waardoor het thuisland het goud pakte. Italië eindigde als derde.

Nederland sluit het WK in Windsor af met een achtste plek in de medaillespiegel: twee keer goud, drie keer zilver en één keer brons. 

Apple pakt spam via agenda aan

Apple lijkt werk te maken van de aanpak van spam via de Agenda-applicatie. Volgens AppleInsider heeft Apple dit weekeinde een knop toegevoegd aan iCloud, waarmee mensen spamuitnodigingen kunnen rapporteren.

De golf aan spam kwam vorige maand op gang. Gebruikers kregen uitnodigingen voor allerlei aanbiedingen via de Agenda-applicatie. Door de uitnodiging te accepteren of te weigeren wisten de spammers dat het e-mailaccount actief was, omdat er bij het weigeren of accepteren automatisch een notificatie wordt verstuurd. Met deze truc wisten de spammers de e-mailfilters te omzeilen.

AppleInsider denkt dat Apple met de meldingen die gebruikers doen, een lijst aanlegt met spammers. Die worden vervolgens geblokkeerd.

Vooralsnog is de knop om spam te rapporteren alleen nog ingevoerd op iCloud.com, de clouddienst van Apple. De verwachting is dat de knop binnenkort ook terug te vinden is in de Agenda-applicatie in iOS en macOS.

Apple pakt spam via agenda aan
Apple pakt spam via agenda aan (Foto: BuzzT)

Binding of Isaac: Afterbirth+ krijgt releasedatum

De tweede uitbreiding voor The Binding of Isaac: Rebirth, genaamd Afterbirth+, is beschikbaar op Steam vanaf 3 januari. Dat maakte ontwikkelaar Edmund McMillen bekend. Een consoleversie van het uitgebreide DLC-pakket volgt in het voorjaar van 2017.

De uitbreiding gaat waarschijnlijk zo'n 10 euro kosten en voor degenen die de eerste DLC (Afterbirth) bezitten zal in de eerste week een korting gelden. Met Afterbirth+ kunnen spelers zelf aan de slag met de modding tools van de game om ingame content te maken. McMillen heeft aangegeven dat hij iedere maand zijn favoriete mods zal uitkiezen en officieel onderdeel van de game zal laten uitmaken.

Afterbirth+ voegt niet alleen de modding tools toe maar biedt verder ontzettend veel extra content:

 • 67 new items, 27 new trinkets and 10+ new pickups
 • new final chapter
 • new final boss
 • new playable character
 • new "Greedier" greed mode
 • 62 new Achievements
 • Five Achievement "challenges"
 • Hundreds of new rooms
 • New "Victory Lap" Game Plus mode
 • A bestiary docket that keeps track of everything you kill
 • Five new challenges
 • Two new transformations
 • At least four new bosses, along with new alt forms for existing bosses
 • A handful of new enemies, features and new champion forms
 • New cutscenes and music

Eerste artwork voor Super Nintendo World in Universal Studios

Universal Studios heeft bekendgemaakt dat de Nintendo-afdeling in haar parken officieel 'Super Nintendo World' gaat heten. Om dit te vieren is de eerste artwork vrijgegeven en meer details over wat ons te wachten staat.

Super Nintendo World in Oskaka, Japan moet nog voor de Olympische Spelen in 2020 worden opgeleverd. Het stuk park wordt gebouwd op de huidige parkeerplaats en extra uitbreidingsterrein en zal omgevingen op meerdere niveaus bieden. De ontwikkelingskosten voor de Japanse tak worden geschat op meer dan vijftig miljard Yen (ruim vierhonderd miljoen euro), maar dat moet ook grote baten opleveren. Geschat wordt dat er 1.1 miljoen banen worden gecreërd, de opbrengsten in de Kansai-regio 6.2 triljoen Yen (ruim vijftig miljard euro) worden en voor Japan als geheel 11.7 triljoen Yen (ruim 95 miljard euro). Uiteraard niet meteen: deze opbrengsten zijn geraamd voor een periode van tien jaar na opening.

De attracties worden voornamelijk gebaseerd op Super Mario, maar gethematiseerde restaurants en winkels bieden ruimte voor ook andere series van Nintendo. Een eerste blik vind je in de artwork hieronder.

Super Nintendo World Universal Studios

Hardwell sluit 3FM-dj's op

Dj Hardwell sluit in zijn thuisstad Breda op zondag 18 december Domien Verschuuren en Frank van der Lende op in het Glazen Huis. Dat maakte de wereldster maandag bekend. Met het omdraaien van de sleutel geeft Hardwell het startsein voor de jaarlijkse goededoelenactie Serious Request van 3FM.

Verschuuren en Van der Lende verblijven tot kerstavond in de doorzichtige mobiele studio op de Grote Markt in Breda en maken daar non-stop radio op een lege maag. De dj's halen met de actie dit jaar geld op voor het bestrijden van longontsteking bij kinderen.

Hardwell (28) verheugt zich op zijn rol bij het opsluiten van de dj's. "Ik ben heel blij dat ik in mijn Breda op deze manier mijn steentje aan 3FM Serious Request kan bijdragen. Het evenement leeft ontzettend in de stad, ik hoor het echt van alle kanten."

Vorig jaar stond het Glazen Huis in Heerlen en zamelde de radiozender bijna 8,5 miljoen euro in voor de toekomst van jongeren in conflictgebieden.

Hardwell sluit 3FM-dj's op
Hardwell sluit 3FM-dj's op (Foto: BuzzE)

NS: druk maar beheersbaar op het spoor

De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen zorgde maandag voor een zeer drukke ochtend op het spoor. Volgens de NS was het wennen voor de reizigers en het spoorbedrijf zelf. Vooral via de social media kwamen er veel vragen en klachten binnen.

"We hebben iedereen ingezet. Het is heel erg druk. Uitgelopen werkzaamheden en de mist en gladde sporen zorgden voor problemen. Maar het was wel beheersbaar", aldus een woordvoerster van de NS. Rond 09.15 uur had de NS zevenhonderd klachten binnengekregen.

Veel mensen hebben zondagavond nog informatie opgevraagd. Het ging om zeven miljoen reisadviezen. "Dat is een absoluut record. Al zijn dit niet zeven miljoen mensen, want veel reizigers vragen meerdere adviezen. Maar we zagen zondag overdag al dat veel mensen ns.nl en de NS Reisplanner raadpleegden".

NS: druk maar beheersbaar op het spoor
NS: druk maar beheersbaar op het spoor (Foto: ANP)

Freriks wil niet zonder Van Rossem

Het illustere duo Philip Freriks en Maarten van Rossem begint maandagavond aan zijn negende seizoen van de tv-hit De slimste mens. Wat presentator Freriks betreft, blijft hij nog wel even schitteren in de spelshow samen met de brommende historicus. "Mocht een van de twee ermee willen stoppen, dan zouden we het daar op z'n minst eens ernstig over moeten hebben", vertelt Freriks maandag in De Telegraaf.

"Wat mij betreft is het samen uit, samen thuis." Het duo-op-leeftijd beleeft in ieder geval genoeg plezier aan het programma om voorlopig nog niet aan stoppen te denken. De voormalig Journaallezer (72) vertelt in het AD dat zijn toekomst bij De slimste mens afhangt van de omroep en de kijkcijfers, niet van zijn eigen motivatie. "Dit zijn van die dingen die je nog gegund zijn. Ik hoef het niet te doen. Ik doe het omdat ik het ontzettend leuk vind."

Onder anderen Eric Corton, Emilio Guzman, Arjan Erkel, Klaas Dijkhoff en Frank Lammers strijden komend seizoen om de prestigieuze titel.

Freriks wil niet zonder Van Rossem
Freriks wil niet zonder Van Rossem (Foto: BuzzE)

Golden State Warriors laat langs Minnesota Timberwolves

In de NBA kregen de Minnesota Timberwolves afgelopen nacht de Golden State Warriors op bezoek. Voor Golden State was het de vierde wedstrijd in vijf dagen en de jonge wolven uit Minnesota hielden lang vol tegen de koploper in de NBA. Pas in het slotkwart kwamen de Warriors nabij en stelden ze de zege veilig: 116-108.

De wedstrijd tussen de koploper en één van de laagvliegers in de league ging lang gelijk op. Bij Golden State stond het vizier van Durant niet scherp en Curry kwam weinig aan schieten toe. De jonge Timberwolves, onder aanvoering van Andrew Wiggins, Karl-Anthony Towns en Zach LaVine bleven knap bij en namen in het derde kwart zelfs een voorsprong van 10 punten.

In het slotkwart begon Durant zijn schoten te raken en vergat Minnesota hoe een professioneel basketbalteam een aanval op moet zetten. Met een 23-4 run maakten de Warriors een eind aan de hoop van de fans in Minneapolis. Klay Thompson leidde bij Golden State met 30 punten. Bij de Timberwolves scoorden Wiggins, Towns en LaVine elk 25 punten.

Hoogtepunten van de Timberwolves tegen de Warriors (Bron: YouTube)

In Oklahoma City kwam een eind aan een historische reeks van Russell Westbrook. In de afgelopen zeven wedstrijden wist de guard steeds een triple double te produceren. Dit lukte Michael Jordan in 1989 voor het laatst. Tegen de Boston Celtics kwam Westbrook wel aan de benodigde punten en rebounds – 37 en 12 – maar hij bleef steken op 6 assists.

Het was allemaal wel genoeg voor de overwinning. Boston stond vrijwel de hele wedstrijd voor, maar met nog 30 seconden op de klok zette Westbrook met een lay-up zijn ploeg op een 98-96 voorsprong. Marcus Smart miste een ultieme poging om verlenging af te dwingen, de eindstand werd 99-96.

Bij Boston ontbrak Isaiah Thomas. Met 1 meter 75 is hij de kleinste speler in de NBA, maar hij speelt met een onverschrokkenheid die aan Allen Iverson doet denken. Hij is ook topscorer bij de Celtics dit jaar. Al Horford kwam namens de Celtics tot 18 punten. Jae Crowder en Avery Bradley voegden 18 punten toe.

De Detroit Pistons blameerden zich in eigen huis tegen de Philadelphia 76ers. De 76ers zijn al een aantal jaar de slechtste ploeg in de NBA. Dit doen ze overigens bewust. De NBA kent, net als andere Amerikaanse sportcompetities, een jaarlijkse draft. Hier kunnen college spelers en niet-Amerikaanse basketballers zich voor aanmelden. De 30 NBA ploegen kunnen om de beurt een speler kiezen, waarbij in principe de slechtste ploegen de eerste keus hebben. De 76ers zijn al een aantal jaar bezig om via de draft een nieuwe topploeg op te bouwen, maar dit werpt nog niet zijn vruchten af.

Tegen de Pistons vielen de puzzelstukjes wel op hun plaats. Philadelphia nam vanaf de tip-off de voorsprong en bouwde deze uit tot 25 punten. In het slotkwart kwam Detroit nog op 87-79, maar spannend werd het niet meer. Philadelphia maakte de laatste 10 punten van de wedstrijd, die eindigde in 97-79.

Bij de 76ers ontbrak Joel Embiid. De rookie miste twee hele seizoenen met blessures, maar is dit seizoen een ware sensatie als hij speelt. Zijn ploeg gaat voorzichtig met hem om en geeft hem nog maar beperkt speeltijd. Robert Covington werd topscorer namens de 76ers met 16 punten. Tweedejaars Jahlil Okafor kwam tot 14 punten en 9 rebounds. Marcus Morris onttrok zich bij Detroit een beetje uit de malaise met 28 punten. Andre Drummond noteerde 14 punten, 14 rebounds en 6 steals.

Uitslagen

Detroit Pistons – Philadelphia 76ers 79-97
Oklahoma City Thunder – Boston Celtics 99-96
Minnesota Timberwolves – Golden State Warriors 108-116
Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 119-120 (OT)
Los Angeles Lakers – New York Knicks 112-118

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 17-5
Toronto Raptors 16-7
Charlotte Hornets 14-10
New York Knicks 14-10
Chicago Bulls 13-10
Boston Celtics 13-11
Detroit Pistons 13-13
Atlanta Hawks 12-12
Milwaukee Bucks 11-11
Indiana Pacers 12-12
Washington Wizards 9-13
Orlando Magic 10-15
Miami Heat 7-17
Brooklyn Nets 6-15
Philadelphia 76ers 6-18

Western Conference

Golden State Warriors 21-4
San Antonio Spurs 19-5
Los Angeles Clippers 17-7
Houston Rockets 17-7
Memhis Grizzlies 17-8
Oklahoma City Thunder 15-9
Utah Jazz 15-10
Portland Trail Blazers 12-13
Los Angeles Lakers 10-16
Denver Nuggets 9-15
Sacramento Kings 8-15
New Orleans Pelicans 8-17
Phoenix Suns 7-17
Minnesota Timberwolves 6-18
Dallas Mavericks 5-18

Narsingh: "Zal PSV niet zomaar verlaten"

Luciano Narsingh denkt dat hij na de winterstop nog speler van PSV is. De vleugelspeler heeft een aflopend contract.

"Ik heb er niet aan gedacht dat dit de laatste wedstrijd hier geweest zou kunnen zijn", vertelde Narsingh in gesprek met De Telegraaf na de gewonnen wedstrijd met Go Ahead Eagles. "Ik denk dat ik na de winterstop ook nog gewoon speler van PSV ben."

"Ik ga de club sowieso niet transfervrij verlaten. PSV zit in mijn hart. Dus ik teken bij, of er komt iets moois. Ik ben gelukkig hier, zal PSV niet zomaar verlaten. De kans is heel groot dat ik bijteken in de winterstop."

"Maar ja, je weet het nooit. Als er een mooie club uit Engeland, Duitsland of Spanje komt, dan ga je erover nadenken. Als ze niet komen, of niet geïnteresseerd zijn, dan moet je dat accepteren en beter je best doen bij PSV."

Philips vindt nieuwe koper voor Lumileds

Philips verkoopt een meerderheidsbelang in zijn dochterbedrijf Lumileds aan een groep investeerders onder leiding van Apollo Global Management. Dat maakte het technologiebedrijf maandag bekend.

De verkoop van een belang van ruim 80 procent levert naar verwachting 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in contanten op. De overige 20 procent van de aandelen behoudt Philips zelf. De transactie wordt naar verwachting afgerond in de eerste helft van 2017.

Philips dacht Lumileds eerder te kunnen slijten aan het Chinese Go Scale Capital, dat bereid was bijna 3 miljard dollar neer te tellen. Voor die deal gaf de Amerikaanse overheid echter geen toestemming.

Philips vindt nieuwe koper voor Lumileds
Philips vindt nieuwe koper voor Lumileds (Foto: ANP)

Appen en bellen op de fiets eindelijk verboden

Het gebruik van sociale media en het met de hand bedienen van een mobiel apparaat op de fiets wordt eindelijk verboden. Verkeersminister Schultz van Haegen werkt aan een wet die het vasthouden van het mobieltje tijdens de rit verbiedt. Dat meldt het AD.

Het duurt helaas nog wel tot volgend jaar voordat duidelijk wordt wanneer het verbod kan ingaan en hoe hoog de boete zal zijn. De komende tijd volgen nog onderzoeken naar de gevolgen van social media-gebruik op de fiets. Met de gegevens van die onderzoeken wil de minister een verbod onderbouwen.

De afgelopen jaren is geprobeerd vooral het gedrag van de jeugd te beïnvloeden, bijvoorbeeld via lessen op scholen en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet hun mobiel gebruikten tijdens het fietsen. Het bleek allemaal onvoldoende effect te hebben op de doelgroep.

Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers van 12 tot 24 jaar speelt mobiel gebruik door de fietser een rol. In meerdere landen is telefoongebruik op de fiets daarom ook verboden.

Een verbod zou gelukkig ook volwassenen treffen. Deze groep maakt evengoed gebruik van de telefoon op de fiets. Zelfs als zij kinderen vervoeren en over zeer drukke wegen rijden.

Appen op de fiets eindelijk verboden (foto: ANP)
Appen op de fiets eindelijk verboden (foto: ANP)

Laatste dag in de Kamer voor Samsom

Na vier jaar fractievoorzitter en partijleider te zijn geweest van de PvdA valt maandag het doek voor Diederik Samsom. Nadat vrijdag bekend was geworden dat Lodewijk Asscher de strijd om het lijsttrekkerschap had gewonnen gaf Samsom aan niet alleen op te stappen als leider van de fractie, maar ook als Kamerlid.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2012 was de PvdA aangeschoten wild. Samsom wist uiteindelijk echter 38 zetels in de wacht te slepen, waarmee de partij tweede werd achter de VVD, de uiteindelijke coalitiepartner. Samsom hoopte dit huzarenstukje de komende maanden te kunnen herhalen, maar de PvdA-leden dachten er anders over. Van de ruim 40.000 partijleden schaarde een kleine 55 procent zich achter Asscher, de huidige vicepremier met wie Samsom de afgelopen jaren nauw samenwerkte.

Maandagmiddag om 14.00 uur neemt de fractie officieel afscheid van Samsom. Attje Kuiken is momenteel vicevoorzitter van de fractie.

Laatste dag in de Kamer voor Samsom
Laatste dag in de Kamer voor Samsom (Foto: ANP)

Fosfaatproductie daalt maar blijft te hoog

De productie van fosfaat in dierlijke mest door Nederlandse veehouders daalt dit jaar, maar is nog altijd hoger dan Europese regels toestaan. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Het CBS raamt de fosfaatproductie in 2016 op 177 miljoen kilo. Dat is 3 miljoen kilo minder dan vorig jaar, maar wel nog altijd ruim 4 miljoen kilo te veel. De overschrijding is grotendeels toe te schrijven aan de melkveesector, die dit jaar meer fosfaat produceert dan in 2015. De mestproductie bij varkens- en pluimveeboeren nam wel af.

Het kabinet maakte vorige maand afspraken met de melkveehouderij over een verkleining van de veestapel. Het aantal koeien wordt met naar schatting zo'n 175.000 verminderd. Daarnaast gaat mengvoer minder fosfor bevatten. Daarvoor is in totaal zo'n 50 miljoen euro beschikbaar gesteld, door het kabinet en de sector zelf.

Of het fosfaatakkoord op brede steun in de sector kan rekenen, is nog maar de vraag. Recent onderzoek in opdracht van onder meer Milieudefensie wees uit dat niet meer dan 30 procent van de melkveehouders bereid zou zijn er aan mee te werken. Voor boeren die duurzaam werken is inmiddels wel een uitzondering gemaakt.

Als het niet lukt de fosfaatproductie terug te dringen, kan de Europese Commissie sancties opleggen. Nederlandse boeren mogen nu nog een relatief grote hoeveelheid fosfaat produceren maar aan die coulance komt dan mogelijk een einde.

Fosfaatproductie daalt maar blijft te hoog
Fosfaatproductie daalt maar blijft te hoog (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Weinig verandering

Goedemorgen!

Stephan schreef het gisteren al, het weer wordt gedomineerd door een hogedrukgebied en dat blijft nog even zo. Vandaar dat de weerkaarten ook de komende dagen weinig verandering laten zien. Gisteren was het grijs en grauw en viel er hier en daar ook wat regen, alhoewel dat geen gigantische hoeveelheden waren. De afgelopen nacht is het hier en daar wel opgeklaard maar op andere plekken bleef het wolkendek dicht. Lokaal kan ook mist ontstaan zijn en de temperatuur was maximaal zo'n 7 graden.

De mist (waar er mist is) trekt vanmorgen maar moeizaam op. Verder is het wederom behoorlijk bewolkt en weinig ruimte voor de zon. Het blijft voorlopig wel droog. Er staat weinig wind maar later op de dag trekt deze aan tot zwak tot matig.

De komende dagen voorlopig weinig verandering. Het kwik komt niet hoger dan zo'n 7 a 8 graden en veel regen zal er tot het weekend niet vallen. Ook de wind stelt weinig voor. Helaas zal het wel bewolkt blijven dus de zon zullen we niet vaak te zien krijgen.

Ik wens jullie ondanks het weerbericht toch een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:39
Zon onder: 16:28
Zonkracht: 1 / 1
 
Een roofvogel bij een vogelshow op eerste kerstdag 2010 (Foto: qltel)
Een roofvogel bij een vogelshow op eerste kerstdag 2010 (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1866 Een ondergrondse mijnexplosie in Barnsley, Engeland zorgt voor veel doden.
1901 Eerste trans-Atlantische radio-uitzending, door Guglielmo Marconi.
1936 De Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep wordt geopend.
1961 Twee vrachtvliegtuigen C-119 van het Belgische leger botsen in volle vlucht op elkaar ter hoogte van Montignies-Lez-Lens bij Chièvres, 13 doden.
1970 De eerste strip van Jan, Jans en de kinderen verschijnt in de Libelle.
2007 Een Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht raakt tijdens een trainingsvlucht hoogspanningskabels waardoor zo'n 50.000 huishoudens in de Gelderse Bommelerwaard en Tielerwaard ruim 2 dagen zonder stroom komen te zitten.

Oxfam: Nederland grootste belastingparadijs EU

Nederland is na Bermuda en de Kaaimaneilanden het aantrekkelijkste belastingparadijs voor multinationals ter wereld. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een maandag gepresenteerd rapport.

Zwitserland, Ierland, Luxemburg en Cyprus zijn de andere Europese landen in de top tien, waar verder onder meer Curaçao in staat. Het rapport toont volgens Oxfam aan hoe deze landen de "mondiale race" leiden naar een steeds lagere belasting voor internationale bedrijven. De onderzoekers keken naar landen met het schadelijkste belastingbeleid, waaronder nultarieven, oneerlijke belastingdeals en gebrek aan transparantie.

Arme landen zouden jaarlijks 100 miljard dollar mislopen vanwege belastingontwijking door multinationals. Daarmee kunnen 124 miljoen kinderen onderwijs krijgen en de levens van zes miljoen kinderen per jaar worden gered, aldus Oxfam.

"Er zijn geen winnaars in deze race naar de bodem op belastingtarieven", stelde onderzoekster Esmé Berkhout van Oxfam. De organisatie roept de EU-landen op samen te werken in de strijd tegen belastingontwijking.

Oxfam: Nederland grootste belastingparadijs EU
Oxfam: Nederland grootste belastingparadijs EU (Foto: ANP)

Presentatie Michelingids Nederland

In het DeLaMar Theater in Amsterdam wordt maandag de nieuwe Michelingids Nederland gepresenteerd. Dan wordt weer duidelijk hoeveel sterren er worden uitgedeeld aan de toprestaurants in Nederland.

Nederland telt twee driesterrenrestaurants: De Librije in Zwolle en Restaurant De Leest in Vaassen. Daarnaast zijn er negentien tweesterrenrestaurants.

De Nederlandse topkoks azen al jaren op een nieuw driesterrenrestaurant. Nederland telde er ooit drie. Het is onduidelijk of er een derde driesterrenrestaurant bij komt.

Presentatie Michelingids Nederland
Presentatie Michelingids Nederland (Foto: ANP)

Politie schiet man in been bij brand

In de nacht van zondag op maandag is een man in Zwolle bij zijn arrestatie in zijn been geschoten toen hij een politieagent met een mes bedreigde. De politie meldt dat de verdachte in stabiele toestand naar het ziekenhuis is gebracht.

De agent wilde de man rond 03.00 uur arresteren aan de Van der Laenstraat voor het mogelijk stichten van een brand in een portiek van een woning. Daarop dreigde de man met een mes en werd hij vervolgens neergeschoten.

Politie schiet man in been bij brand
Politie schiet man in been bij brand (Foto: ANP)

Winters weer hindert vliegverkeer VS

Winterse buien hebben zondag in de VS het vliegverkeer ernstig verstoord. In Chicago werden door de sneeuw meer dan 1400 vluchten geannuleerd, meldt CNN. De winter houdt vooral huis bij de Grote Meren, tegen de grens met Canada.

In Detroit gleed een vliegtuig van de landingsbaan en kwam in het besneeuwde gras terecht. Niemand raakte daarbij gewond. Het winterse weer eiste donderdag wel drie levens op een snelweg in de staat Michigan. Daar waren bij een kettingbotsing veertig auto's betrokken.

Winters weer hindert vliegverkeer VS
Winters weer hindert vliegverkeer VS (Foto: ANP)

Aantal dodelijke fietsongevallen daalt niet

De afgelopen twintig jaar vielen er minder doden in het verkeer. Maar het aantal fietsers dat jaarlijks verongelukt, neemt niet af en blijft schommelen rond de 180. In 2015 kwamen 185 fietsers om het leven in het verkeer, 115 mannen en 70 vrouwen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Mensen van 75 jaar of ouder verongelukken het vaakst bij een ritje met de fiets. Het CBS heeft becijferd dat 954 fietsers om het leven kwamen tussen 2011 en 2015 en 40 procent van die slachtoffers was 75 jaar of ouder. In Noord-Brabant kwamen de afgelopen vijf jaar de meeste fietsers (167) om het leven.

Aantal dodelijke fietsongevallen daalt niet
Aantal dodelijke fietsongevallen daalt niet (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.