FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 december 2016

Van Bronckhorst verlengt contract tot 2019

Het contract van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord is met twee jaar verlengd. Van Bronckhorst zal de trainer van Feyenoord blijven tot medio 2019. 

Van Bronckhorst is aan zijn tweede jaar als hoofdcoach bezig bij de Rotterdammers en was daarvoor vier jaar actief als assistent-trainer onder de voormalige trainers Koeman en Rutten. In zijn eerste jaar als hoofdtrainer werd de KNVB-beker binnengehaald. 

Technisch directeur Martin van Geel liet weten blij te zijn met de handtekening. ''Met Giovanni kan iedereen goed samenwerken en hij past in onze visie.'', aldus Van Geel. 

De RvC liet eerder al weten dat het te vroeg zou zijn om over een nieuw contract te onderhandelen. 

Breakdancen op Jeugd Olympische Spelen 2018

Op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 in Buenos Aires zullen alle sporten te zien zijn die dit jaar ook op het olympisch programma stonden. Er worden echter ook drie sporten toegevoegd: karate, sportklimmen en breakdancen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Met karate en sportklimmen hebben de Jeugdspelen geen unicum te pakken: het wordt weliswaar twee jaar voor de Olympische Spelen in Tokyo gehouden, maar de twee sporten werden eerder dit jaar al definitief toegevoegd aan het programma voor de Spelen van 2020. 

Breakdancen is echter wel nieuw. Toevoeging aan het programma van de Olympische Spelen is nog nooit serieus besproken, maar over minder dan twee jaar is het dus wel te zien op de Jeugdspelen. In welke wedstrijdvorm dat precies moet gebeuren is nog niet duidelijk: laat het vooral in de reacties weten als je toevallig wél weet hoe wedstrijdbreakdancen in zijn werk gaat!

Er zijn overigens nog wel meer sporten die op de Jeugdspelen, maar niet op de Olympische Spelen gehouden worden. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan acrobatische gymnastiek - wat vorig jaar wél op de Europese Spelen gehouden werd - en zaalvoetbal. Ook 3x3-basketbal is wel te zien op de Jeugdspelen: in 2014 won Nederland bij de dames nog zilver.

Netflix komt met speciale previews

Videodienst Netflix heeft een nieuwe versie van zijn app gelanceerd die kijkers gaat helpen een keuze te maken. Werden voorheen statische beelden getoond, nu worden er korte clips getoond die speciaal voor de app zijn gemaakt, meldt het bedrijf op zijn blog.

"Videopreviews zijn geen teasers of trailers zoals we die al kennen", aldus Netflix. "Het zijn speciaal gemaakte korte samenvattingen die abonnees in staat stellen om snellere en betere keuzes te maken. Dat doen we door kort de hoogtepunten van het verhaal, de karakters en de toon van een titel aan te stippen."

Dat Netflix abonnees gaat helpen bij het maken van een keuze is volgens het bedrijf niet meer dan logisch. "We gaan volgend jaar meer dan duizend uur aan content lanceren. We weten dat we minder dan 90 seconden hebben om iemands aandacht te krijgen en de kijker enthousiast te krijgen over een titel. Dat is de reden dat we videopreviews hebben geïntroduceerd."

De komende weken wordt de nieuwe functie voor alle apparaten die daarvoor in aanmerking komen uitgerold. Netflix begint met spelcomputers en andere apparaten, zoals die van Roku. Smart-tv's komen later aan de beurt.

Netflix komt met speciale previews
Netflix komt met speciale previews (Foto: BuzzT)

President Italië wil eerst nieuwe kieswet

De Italiaanse president Sergio Mattarella wil dat het parlement eerst een nieuwe kieswet aanneemt voordat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, heeft een bron in de naaste omgeving van de president dinsdag gezegd. Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano heeft gezegd dat de verkiezingen na het verwachte aftreden van premier Matteo Renzi in februari kunnen plaatshebben, maar dit lijkt door de voorwaarde van Mattarella onhaalbaar.

Het is aan de president om het huidige parlement te ontbinden. De nieuwe wet moet wat hem betreft volgen op een uitspraak van het constitutionele hof over de wet die vorig jaar werd aangenomen voor de verkiezing van de Kamer van Afgevaardigden. De zaak dient pas op 24 januari. Voor de verkiezing van de Senaat geldt sinds 2014 een andere wet. Stemmen met twee verschillende kieswetten staat volgens velen garant voor aanhoudende politieke instabiliteit.

Renzi kondigde zijn aftreden aan nadat hij een referendum over grondwetswijzigingen had verloren. De president vroeg hem aan te blijven totdat de begroting is goedgekeurd, waarover woensdag wordt gestemd. De leiding van Renzi's Democratische Partij (PD) bespreekt woensdag de toekomststrategie. In de partijleiding gaan stemmen op voor een regering van nationale eenheid.

De twee voornaamste oppositiepartijen, de eurosceptische Vijfsterrenbeweging en de rechtse Lega Nord, dringen allebei sterk aan op verkiezingen. Maar het zal tijd kosten om een nieuw kiessysteem op te zetten en na de ontbinding van het parlement moeten er 45 dagen campagne kunnen worden gevoerd.

President Italië wil eerst nieuwe kieswet
President Italië wil eerst nieuwe kieswet (Foto: ANP)

'Excuses op hun plaats' na aanval AzG-kliniek Jemen

Een onderzoeksgroep van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen acht excuses op hun plaats voor een aanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen. Bij de aanval in augustus kwamen elf mensen om het leven. Volgens de onderzoekers was het een "onbedoelde vergissing" en moeten de families van de getroffen personen worden bijgestaan.

Bij vier andere aanvallen met tientallen doden valt volgens de onderzoekers de coalitie niets te verwijten.

De Arabische coalitie helpt de internationaal erkende regering in Jemen in de strijd tegen door Iran gesteunde sjiitische Houthi-rebellen. De bemoeienis heeft de Houthi-rebellen tot nog niet uit de hoofdstad Sanaa kunnen verjagen.

In de oorlog in Jemen zijn volgens de Verenigde Naties minstens 10.000 mensen omgekomen. Mensenrechtengroepen zeggen dat de aanvallen op klinieken, scholen, markten en fabrieken neerkomen op oorlogsmisdaden.

Excuses op hun plaats na aanval AzG-kliniek
'Excuses op hun plaats' na aanval AzG-kliniek Jemen (Foto: ANP)

Trump deed aandelen in juni van de hand

Donald Trump heeft al zijn aandelen al in juni van de hand gedaan. Dat heeft een woordvoerder van de aankomend president aan de Washington Post laten weten.

Het aandelenpakket was in december 2015 ongeveer 40 miljoen dollar waard. Wat Trump er in juni voor heeft gekregen wilde woordvoerder Jason Miller niet zeggen.

Met de verkoop is een deel van de zorgen over mogelijke belangenverstrengeling weggenomen. In het pakket zaten aandelen van banken, oliereuzen en andere bedrijven die zaken doen met de overheid en waarvan de waarde door beslissingen van Trump zou kunnen stijgen.

Hoe Trump er financieel voor staat is onduidelijk. Hij weigert inzage te geven in de door hem betaalde belastingen. In totaal stak Trump 66 miljoen dollar in zijn campagne.

Norm Eisen, ethiek-adviseur van president Obama, noemde het een "stap in de goede richting" dat Trump zijn aandelen heeft verkocht. Hij zou ook moeten vertellen wat hij met de opbrengst heeft gedaan.

Trump maakte eerder al bekend dat hij zich los zal maken van zijn eigen zakelijke imperium.

Trump deed aandelen in juni van de hand
Trump deed aandelen in juni van de hand (Foto: ANP)

Jean-Michel Jarre stopt nooit

Jean-Michel Jarre denkt niet dat hij ooit met pensioen gaat. De 68-jarige muzieklegende zegt bij FaceCulture dat de ideale muziek als een luchtspiegeling is waar je tot je dood naar onderweg bent. "Het is een soort verslaving", aldus de Fransman.

Veertig jaar na het uitbrengen van zijn hitalbum Oxygène heeft Jarre nu Oxygène 3 uitgebracht. De in Lyon geboren muzikant vond tijdens tijdens het studiowerk voor zijn vorige plaat de inspiratie om een nieuw muzikaal hoofdstuk aan Oxygène toe te voegen. Het is voor het eerst sinds 1997 dat hij opnieuw iets met Oxygène gaat doen, in dat jaar bracht hij deel zeven tot en met dertien uit.

Nederland heeft bij Jarre een apart plaatsje in zijn hart. "Hier begon het allemaal voor me. Nederland was het eerste land waar Oxygène na Frankrijk werd uitgebracht."

Jean-Michael Jarre stopt nooit
Jean-Michael Jarre stopt nooit (Foto: BuzzE)

Muzikale schatkamer gered en ontsloten

Ze hebben er de partituur van ongeveer alles wat er ooit voor radio en tv aan muziek werd gecomponeerd en of uitgevoerd, van symfonieën tot de tune van De Fabeltjeskrant. De kelder van het Muziekcentrum van de Omroep herbergt alleen al zo'n 400.000 muziekstukken die helemaal nergens anders te vinden zijn. Er kan alleen al een paar jaar bijna niemand bij.

Door bezuinigingen moest de deur dicht en kon er alleen nog een handvol uitverkorenen terecht. Dat gaat veranderen. De komende jaren wordt de hele muzikale schatkamer gedigitaliseerd. De plannen werden dinsdag toegelicht.

Het Rijk komt met een eenmalige subsidie van 1,2 miljoen euro over de brug; de gemeente Hilversum trekt een ton per jaar structureel uit en stelt menskracht beschikbaar, zegt wethouder Wimar Jaeger. "Er is letterlijk sprake van redding, want er zijn zelfs plannen geweest om het archief deels te vernietigen." Volgens Jaeger is de omroephistorische en de muziekhistorische waarde enorm: "Je vindt bijvoorbeeld muziekbladen met de aantekeningen van bekende dirigenten erop."

Al dat moois wordt voor iedereen bereikbaar. Omdat er straks combinaties worden gemaakt met onder meer het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk de opname daar te beluisteren met zo'n originele (digitale), bij die uitvoering gebruikte partituur erbij, zegt Jaeger.

De wethouder is ontzettend blij dat het muziekarchief straks op allerlei manieren kan worden gebruikt door toekomstige generaties. "Het is niet uit de mottenballen halen en in een vitrine zetten", benadrukt hij. Hij heeft zich er als gemeentebestuurder heel hard voor gemaakt. "Hilversum is mediastad, maar ook muziekstad. We hebben hier het Radio Philharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest." De gemeente werkt ook samen met het Muziekcentrum van de Omroep, waar kinderen uit de stad naar een muziekschool gaan en waar op muziekgebied innovatieve bedrijfjes actief zijn.

Een heel klein deel van het archief werd reeds gedigitaliseerd en is al te bekijken (muziekschatten.nl). Het gaat om 5000 stukken, die al 120.000 keer werden gedownload.

Muzikale schatkamer gered en ontsloten
Muzikale schatkamer gered en ontsloten (Foto: BuzzT)

Uitslagen Champions League 06/12/2016

De zesde en laatste speelronde in de Champions League voor de groepn A tot en met D. In dit bericht de uitslagen, doelpunten en eindstanden van de groepen. Woensdag valt de beslissing in de groepen E tot en met H. 

Groep A
FC Basel 1-4 Arsenal
 8' Pérez 0-1
 16' Pérez 0-2
 47' Pérez 0-3
 53' Iwobi 0-4
 78' Doumbia 1-4

Paris Saint-Germain 2-2 Ludogorets
 15' Misidjan 0-1
 61' Cavani 1-1
 69' Wanderson 1-2
 90+2' Di María 2-2


GROEP B
Benfica 1-2 Napoli
 60' Callejón 0-1
 79' Mertens 0-2
 87' Jiménez 1-2 

Dinamo Kiev 6-0 Besiktas
 9' Besyedin 1-0
 29' Beck (Besiktas)
 30' Yarmolenko 2-0
 32' Buyalskyi 3-0
 45+2' González 4-0
 56' Aboubakar (Basiktas/2g)
 60' Sydorchuk 5-0
 77' Moaes 6-0


GROEP C
Barcelona 4-0 Borussia Mönchengladbach
 16' Messi 1-0
 50' Turan 2-0
 53' Turan 3-0
 67' Turan 4-0

Manchester City 1 - 1 Celtic
 4' Roberts 0-1
 8' Iheanacho 1-1


GROEP D
Bayern München 1 - 0 Atlético Madrid
 28' Lewandowski 1-0

PSV 0 - 0 FK Rostov

CL: Uitslag PSV - FK Rostov

Het is PSV niet gelukt om zich te verzekeren van Europese overwintering. De Eindhovenaren moesten hiervoor in het laatste groepsduel van de Champions League winnen van FK Rostov, maar het werd in eigen stadion 0-0, waardoor de Russen naar de Europa League mogen.

Ondanks dat PSV moest winnen van Rostov begon trainer Philip Cocu met een 5-3-2 formatie tegen een Rostov dat kwam voor een punt en een muur metselde voor de eigen goal. De Russen hoopten met spaarzame counters de Eindhovenaren pijn te doen. Dit zorgde er dan ook voor dat er weinig te beleven viel in de eerste helft.

PSV opereerde behoedzaam, maar zag wel dat na enkele minuten Sardar Azmoun de bal niet bij een teamgenoot kreeg en dat Dmitri Poloz vlak voor rust vanuit kansrijke positie miste. Zelf kwamen de Eindhovenaren niet verder dan schoten uit tweede lijn van Bart Ramselaar en Santiago Arias.

In de tweede helft kabbelde de wedstrijd voort, waarna Cocu met nog een half uur te gaan Arias en Oleg Zinchenko naar de kant haalde voor Siem de Jong en Gastón Pereiro. Dit leek Azmoun bij een uitbraak de kans te geven, maar hij schoot op doelman Jeroen Zoet.

PSV werd gevaarlijker, maar Steven Bergwijn en Siem de Jong konden de Russen ondanks goede mogelijkheden niet in gevaar brengen. Ook Luuk de Jong vond de doelman van Rostov op zijn weg en een rebound van Ramselaar werd van de lijn gehaald. Hierdoor zijn de Eindhovenaren nu al voor de winterstop uitgeschakeld.

Trump-deal: 50.000 nieuwe banen

De komende jaren gaat het Japanse telecommunicatiebedrijf Sprint 50 miljard dollar investeren in de Amerikaanse economie. Het bedrijf gaat daarbij zorgen voor 50.000 nieuwe banen. Dat meldde president-elect Donald Trump dinsdag.

Hoewel de details nog niet bekend zijn, is het duidelijk dat Trump de deal eigenhandig met multimiljardair en Sprint-voorzitter Masayoshi Son heeft geregeld. Son, tevens CEO van het Japanse SoftBank, stond naast Trump toen die het nieuws wereldkundig maakte. Son gaf nadien aan dat de deal niet zou zijn gesloten als Hillary Clinton de verkiezingen had gewonnen.

Trump-supporters bejubelen hun president en herhalen op Twitter en elders het mantra 'under budget and ahead of schedule!' Tot dusver heeft Trump rond de 70.000 banen behouden of de VS binnengehaald. Hij wordt over 45 dagen beëdigd als president.

Datacenter Google brengt banen naar Eemshaven

De komst van het megadatacenter van Google in de Eemshaven is een opsteker voor de werkgelegenheid in het noorden van het land. Op het complex zelf kunnen zo'n tweehonderd technici aan de slag. Indirect helpt het centrum volgens vakbond FNV waarschijnlijk nog enkele honderden mensen aan het werk, bijvoorbeeld voor de schoonmaak.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is dinsdag aanwezig bij de opening van de gigantische opslagfaciliteit. Het datacenter, waarvoor Google 600 miljoen euro uittrok, biedt ruimte aan vele duizenden servers van het internetbedrijf. Alleen al de bouw zorgde ervoor dat er afgelopen tijd voor zo'n 1500 mensen werk was op het tientallen voetbalvelden grote terrein.

Met de bouw begon echter ook het gedoe rondom om het prestigieuze project. FNV beklaagde zich erover dat er door uitzender Aelbers onderbetaalde uitzendkrachten uit het buitenland ingezet werden. Daarvoor stapte de bond ook naar de rechter, maar verloor die zaak vervolgens.

Google erkent dat de extra werkgelegenheid niet alleen de lokale bevolking ten goede komt. Toch zou meer dan de helft van de bouwvakkers en het uiteindelijke vaste personeel in Nederland zijn geworven.

Inmiddels is een nieuwe affaire aan het licht gekomen. Justitie verdenkt een Nederlandse projectontwikkelaar ervan jaren geleden een directeur van Google te hebben omgekocht om een eerder, kleiner datacenter naar de Eemshaven te halen. Google ontkent dit en benadrukt bovendien dat de affaire niets te maken heeft met het nieuwe datacenter.

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat de Groningse locatie vooral interessant is vanwege de aanwezige infrastructuur. Ook is er makkelijk aan energie te komen. Google gaat gebruikmaken van groene stroom die wordt opgewekt met een nieuw windmolenpark van Eneco in Delfzijl.

Beleidsmakers hopen dat de regio door de komst van Google tevens een interessantere vestigingsplek wordt voor andere bedrijven. Volgens Google heeft ook de gewone Nederlandse internetter nog iets aan het datacenter. Diensten als Gmail, Maps en YouTube zullen hierdoor een tikkeltje sneller gaan werken in Nederland. Dit verschil is vermoedelijk echter zo klein dat mensen dit amper zullen merken.

Datacenter Google brengt banen naar Eemshaven
Datacenter Google brengt banen naar Eemshaven (Foto: BuzzT)

Samsung boekt zege tegen Apple

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag een streep gehaald door een boete van 399 miljoen dollar die Samsung moest betalen aan Apple vanwege de inbreuk op patenten. Daarmee krijgt de al jaren durende vete tussen beide smartphonemakers opnieuw een vervolg.

Samsung kreeg de boete in 2012, omdat zijn Galaxy-smartphones teveel op iPhones zouden lijken. Volgens het hoogste juridische orgaan in de Verenigde Staten werd daarbij echter een onterecht hoge sanctie opgelegd. Een lagere rechtbank moet nu opnieuw beoordelen welke boete gepast is in de zaak.

Samsung boekt zege tegen Apple
Samsung boekt zege tegen Apple (Foto: BuzzT)

Veiligheidswaarschuwing van Dekamarkt

Bij controle is gebleken dat in onderstaande producten met de genoemde houdbaarheidsdata een bacterie aanwezig is die gevaarlijk kan zijn voor de voedselveiligheid. Als je dit product in huis hebt wordt je dringend verzocht het niet te consumeren. Je krijgt je geld terug als je dit product inlevert bij de servicebalie van de Dekamarkt.

Ons Thuismerk Tartaar 2 stuks met THT 08-12-2016
Ons Thuismerk Tartaar 3 stuks met THT 08-12-2016
Ons Thuismerk Tartaar 300 gram met THT 08-12-2016
Vers Voordeel Tartaar 6 stuks met THT 08-12-2016
Ons Thuismerk Steak de Boeuf 2 stuks met THT 09-12-2016

Meer geld voor laadpalen elektrische auto's

Minister Henk Kamp (Energie) maakt nog eens anderhalf miljoen extra vrij voor laadpalen voor elektrische auto's. De bodem van het bestaande potje, waaruit ongeveer 10.000 oplaadpunten konden worden betaald, is eerder in zicht dan gedacht. Met de extra bijdrage kunnen nog eens 3000 extra laadpalen verrijzen.

Volgens Kamp bewijzen de cijfers "dat het goed gaat met elektrisch vervoer in Nederland". Hij hoopt met de subsidie te bereiken dat gemeenten en provincies zoveel laadpalen plaatsen dat het elektrisch vervoer na 2020 op eigen benen kan staan en de huidige belastingvoordelen voor elektrisch rijden kunnen verdwijnen.

Nederland telt sinds vorige maand 100.000 elektrische auto's en motorfietsen. Inmiddels zijn er meer dan 25.000 openbaar toegankelijke laadpunten. Volgens het ministerie van Economische Zaken doet Nederland met deze aantallen maar voor vier landen ter wereld onder.

Meer geld voor laadpalen elektrische auto's
Meer geld voor laadpalen elektrische auto's (Foto: ANP)

"Pogba zal de Ballon d'Or nooit winnen"

De Franse bondscoach Didier Deschamps denkt niet dat Paul Pogba ooit de Ballon d'Or gaat winnen: hij scoort te weinig. "Hij is een middenvelder. De Ballon d'Or is voor aanvallers of nummers 10, afgezien van zeldzame uitzonderingen in bepaalde edities. Het zijn spelers die goals scoren", vertelde Deschamps tegen RMC.

"Paul heeft een aantal doelpunten gescoord, hij gaat er een aantal scoren, maar hij zal geen drie doelpunten per wedstrijd scoren. Dat is niet zijn spel." Deschamps mening komt overeen met die van Manchester United-manager José Mourinho, die ook beweerde dat slechts doelpuntenmakers de felbegeerde trofee winnen.

"Allereerst, als je praat over de beste spelers in de wereld dan denk je gelijk aan degenen die veel doelpunten scoren", aldus Mourinho. "Je geeft geen Gouden Bal aan een doelman. Ze gaven een keer een Gouden Bal aan Fabio Cannavaro, want tijdens dat seizoen was hij de aanvoerder van Italië, zij waren de wereldkampioen en er waren niet veel topspelers."

"Paolo Maldini kreeg ook nooit een Gouden Bal, Javier Zanetti kreeg nooit een Gouden Bal, topkeepers in de geschiedenis kregen nooit een Gouden Bal. Je kijkt onmiddellijk naar degenen die veel doelpunten scoren."

"Kan Paul evenveel scoren als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi? Nog geen 25 procent. Ik geloof dat hij in een seizoen niet eens twintig keer kan scoren. Hij is een van de beste middenvelder, misschien dat ik kan zeggen dat hij de beste middenvelder in de wereld is."

Justin Bieber wordt toch geen Amsterdammer

Justin Bieber schijnt toch geen Amsterdammer te worden. Gossip Cop, een website die roddels van Amerikaanse tabloids natrekt op juistheid, claimt dinsdag na onderzoek dat de Canadese ster helemaal geen plannen heeft om naar Amsterdam te verhuizen.

Justin Bieber zou een penthouse betrekken op de Dam in Amsterdam. De woning, die beschikt over drie verdiepingen en een lift, zou Justin Bieber ongeveer 24,5 miljoen euro hebben gekost. "Hij vindt Amsterdam een van de schoonste steden van de wereld. Dat is zijn voornaamste reden om daar te gaan te wonen", aldus een bron van The National Enquirer. De tabloid wist er ook nog aan te toe te voegen dat Justin zeer te spreken is over het softdrugsbeleid en de schone lucht in Amsterdam die voornamelijk te danken zou zijn aan het grote aantal fietsers.

Gossip Cop concludeert na het checken van de feiten dat Justin geen plannen heeft te emigreren. ''Hoewel de zanger een globetrotter is, heeft hij geen intenties naar Amsterdam te verhuizen."

Justin Bieber wordt toch geen Amsterdammer
Justin Bieber wordt toch geen Amsterdammer (Foto: BuzzE)

Veel Grammy-nominaties David Bowie

Het in januari overleden popicoon David Bowie is postuum genomineerd voor een flink aantal Grammy Awards. Met zijn 'afscheidsplaat' Blackstar heeft Bowie bij veel muziekliefhebbers een gevoelige snaar geraakt.

Blackstar is onder meer genomineerd in de categorie 'Best Rock Performance', 'Best Rock Song', 'Best Alternative Music Album', 'Best Recording Package' en 'Best Engineered Album, Non-Classical'. Overigens is de concurrentie voor Bowie niet mals. In de verschillende categorieën strijd Blackstar tegen nummers als Hardwired van Metallica en Burn The Witch van Radiohead en op albumgebied maken ook 22, A Million van Bon Iver, Post Pop Depression van Iggy Pop en Hit N Run Phase Two van Prince kans op een Grammy.

Vanwege zijn imposante loopbaan heeft Bowie in 2006 al de Grammy Lifetime Achievement Award gekregen.

Veel Grammy-nominaties David Bowie
Veel Grammy-nominaties David Bowie (Foto: BuzzE)

VEB eist dat PostNL praat met Bpost

PostNL kan de deur niet langer dichthouden voor zijn Belgische branchegenoot Bpost. Dat vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die eist dat het bedrijf op zijn minst in gesprek gaat met de Belgen.

"Bpost is een serieuze partij met een serieus overnamevoorstel", aldus de VEB dinsdag. "Een beursgenoteerde onderneming als PostNL zou op zijn minst moeten luisteren naar de plannen van Bpost."

PostNL houdt de boot tot dusver af, ook nu de Belgen een verbeterd overnamevoorstel op tafel hebben gelegd. De Nederlandse politiek ziet een overname evenmin zitten. De VEB wil weleens weten hoe het bedrijf zijn aandeelhouders dan wel waar voor hun geld denkt te gaan bieden.

VEB eist dat PostNL praat met Bpost
VEB eist dat PostNL praat met Bpost (Foto: ANP)

Ontvoerders gaven zich uit voor politie

De gemaskerde mannen die vrijdag in Nunspeet een 53-jarige man uit Doornspijk ontvoerden, gaven zich uit voor politiemensen. De vier daders spraken Nederlands. In elk geval een van hen heeft een blanke huidskleur. Dat heeft de politie dinsdagavond gezegd in het tv-programma Opsporing Verzocht.

De ontvoering had vrijdag om 10.30 uur plaats op de Oenenburgweg in Nunspeet. Urenlang was de gekidnapte man zoek. Om 21.00 uur kwam hij lopend aan bij zijn huis in Doornspijk. De politie wil voor de veiligheid van het slachtoffer niet veel kwijt over wat er in die tussentijd met hem gebeurd is. "Wel kan gezegd worden dat hij bedreigd is", aldus de politie.

De man, volgens verschillende media een financieel makelaar, blijkt in de omgeving van Drunen te zijn vrijgelaten. Dat gebeurde op een afgelegen locatie. De politie onderzoekt nog waar dat precies was. Na zijn vrijlating is het slachtoffer op weg naar huis gegaan.

Motieven
Het onderzoek richt zich onder meer op de mogelijke motieven voor de ontvoering. Ook inventariseert de politie mogelijke camerabeelden van de plekken waar de daders zijn geweest. En dat zijn er nogal wat, aldus de politie.

Alle bij de ontvoering betrokken auto's zijn inmiddels terecht. De Mercedes van het slachtoffer werd maandag na een tip teruggevonden aan de Waterweg in Putten. De zwarte BMW waarin de man werd ontvoerd werd diezelfde avond brandend teruggevonden aan de Hertogstraat in het Brabantse Overlangel. De Mercedes Sprinter van de ontvoerders bleef een half uur na de ontvoering leeg achter op de carpoolplaats aan de Eperweg langs de A28 bij Nunspeet.

Ontvoerders gaven zich uit voor politie
Ontvoerders gaven zich uit voor politie (Foto: ANP)

Star Wars Battlefront op 13 december naar de EA Access Vault

EA Access krijgt volgende week weer een nieuw lid: Star Wars Battlefront.

De game wordt op 13 december aan de Vault toegevoegd, leden van EA Access kunnen daardoor de game zonder extra kosten in zijn volledigheid spelen op Xbox One. Daarmee zijn er 38 games beschikbaar met de service, de games kan je hieronder vinden.

# Titel Toegevoegd aan Vault
1 Battlefield 4  29 juli 2014
2 FIFA 14  29 juli 2014
3 Madden NFL 25  29 juli 2014
4 Peggle 2  29 juli 2014
5 Need for Speed Rivals  2 september 2014
6 Plants vs. Zombies: Garden Warfare  15 oktober 2014
7 EA Sports UFC  12 december 2014
8 NBA Live 15  25 februari 2015
9 Madden NFL 15  5 maart 2015
10 NHL 15  9 april 2015
11 FIFA 15  8 mei 2015
12 Titanfall  15 juni 2015
13 Dragon Age: Inquisition  4 augustus 2015
14 Battlefield: Hardline  14 oktober 2015
15 Madden NFL 16  2 februari 2016
16 Plants vs. Zombies  29 februari 2016
17 NHL 16  29 maart 2016
18 Dead Space  31 maart 2016
19 FIFA 16  19 april 2016
20 Rory McIlroy PGA Tour  10 mei 2016
21 NBA Live 16  25 mei 2016
22 Need for Speed  12 juli 2016
23 Unravel  12 juli 2016
24 SSX  9 augustus 2016
25 Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2  30 augustus 2016
26 Bejeweled 2 Deluxe  6 oktober 2016
27 Zuma Deluxe  6 oktober 2016
28 Feeding Frenzy  6 oktober 2016
29 Heavy Weapon  6 oktober 2016
30 Feeding Frenzy 2: Shipwreck Showdown  6 oktober 2016
31 Bejeweled 3  6 oktober 2016
32 Mass Effect
 7 november 2016
33 Mass Effect 2
 7 november 2016
34 Mass Effect 3
 7 november 2016
35 Mirror's Edge
 9 november 2016
36 Mirror's Edge Catalyst  9 november 2016
37 EA Sports UFC 2  10 november 2016
38 Star Wars Battlefront

 13 december 2016

Docent deelt half miljoen kruidnoten uit

Bert Mollema, docent Nederlands van de Scholengemeenschap Guido de Bres in Arnhem zou voor een project gepersonaliseerde tijdschriften afdrukken. Helaas verstreek er een week voordat hij zijn belofte kon inlossen.

"Een leerling rekende fijntjes voor me uit dat ik 527.400 seconden te laat was. En stelde gelijk voor om dat goed te maken door evenzoveel kruidnoten te regelen voor de klas", vertelt dhr. Mollema.

Gelukkig voor de klas houdt Mollema zijn leerlingen altijd voor dat je een gegeven woord moet houden. Maar hij reageerde maar niet op het verzoek, omdat hij verwachtte dat het onhaalbaar was. Een Facebookgroep voor mededocenten bood hulp. Informeer eens bij de Makro, kreeg hij als tip. En het bleek een gouden tip, de groothandel wilde graag helpen en dus kon hij vanmiddag een kruiwagen vol kruidnoten en 12 grote zakken uitdelen.

Met dank aan Rubbereend voor de submit!

Heb je een leuk cadeau gekregen?

Het is 6 december. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn weer terug naar Spanje. Een mooie avond om het cadeau dat je gekregen hebt te gaan gebruiken of om naar Marktplaats te gaan en het daar proberen te verkopen omdat je dat snertding helemaal niet wilde.

Heb je iets leuks gekregen of iets heel stoms? Of helemaal niets, dat kan natuurlijk ook. In een reactie lezen we graag wat het was en of je er blij mee was.

België arresteert verdachten ronselen voor IS

De Belgische politie heeft dinsdag acht mensen opgepakt die worden verdacht van het ronselen van jihadstrijders voor de oorlog in Syrië. Ook zouden ze financiële steun hebben gegeven aan terreurbeweging Islamitische Staat.

In Antwerpen, Brugge, Sint-Niklaas en de Brusselse gemeente Schaarbeek deed de politie in totaal negen huiszoekingen. Daarbij zijn geen wapens of explosieven gevonden.

De Belgische autoriteiten meldden dinsdag ook de arrestatie van een 43-jarige man in verband met de aanval op twee agenten in Charleroi, afgelopen zomer. Hij zou de machete hebben geleverd waarmee de dader inhakte op de vrouwelijke agenten. Beiden raakten zwaargewond. De aanvaller werd ter plaatse doodgeschoten.

Al eerder werden drie mensen opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanval.

België arresteert verdachten ronselen voor IS
België arresteert verdachten ronselen voor IS (Foto: ANP)

Celstraffen geëist in Valkenburgse zedenzaak

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep opnieuw voorwaardelijke en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist in de geruchtmakende Valkenburgse zedenzaak. Op de tweede zittingsdag bij het gerechtshof in Den Bosch stonden tien mannen terecht.

De tien verdachten waren klanten van het zestienjarige meisje Kimberly. De Heerlense tiener werd in 2014 gedwongen mannen te ontvangen in een hotelkamer in Valkenburg om seks met ze te hebben. De man die haar hiertoe dwong was de pooier Armin A, die hiervoor twee jaar cel kreeg.

De rechtbank veroordeelde de klanten vorig jaar na vergelijkbare strafeisen vooral tot taakstraffen. Het OM ging hiertegen in beroep.

Jeugdwerker
De zwaarste eis was dinsdag voor een man die werkzaam was als jeugdwerker. In die functie had hij te maken met meisjes die slachtoffer waren van loverboys. Daarnaast kende hij via zijn werk Armin A. Het OM wil dat de man twaalf maanden de cel in gaat, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.

In deze zaak staan 27 mannen terecht. Op de eerste zittingsdag op 30 november, eiste de advocaat-generaal tegen eveneens tien klanten ook cel, variërend van twaalf maanden onvoorwaardelijke tot vijf maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk, gecombineerd met een werkstraf van 60 uur.

Op de zittingen van 8 en 14 december worden de zaken van nog eens zeven klanten behandeld.

Celstraffen geëist in Valkenburgse zedenzaak
Celstraffen geëist in Valkenburgse zedenzaak (Foto: ANP)

Stormloop op Ladies Night van Fifty Shades 2

Voor de Ladies Night van Fifty Shades Darker, het tweede deel in de Fifty Shades-trilogie, zijn nu al bijna 30.000 tickets verkocht. De film is pas vanaf 9 februari in de Nederlandse bioscopen te zien; de Ladies Night vindt een dag eerder plaats.

Het tweede deel van de verfilming van de succesvolle trilogie stevent met deze verkoopcijfers af op een record. Dit staat nu op naam van Soof 2. De romantische komedie, die vanaf donderdag in de bioscopen draait, werd vorige week in de Ladies Night door 75.000 vrouwen gezien. Het grootste deel van de tickets voor de vrouwenavond rond Fifty Shades Darker werd bij bioscoopexploitant Pathé verkocht (ruim 18.000), maakte distributeur Universal dinsdag bekend.

Nog nooit eerder was er twee maanden van tevoren al zo'n stormloop op kaartjes voor de Ladies Night. De vrouwenavond vindt op 8 februari plaats in 120 bioscopen. Het aantal zalen hangt af van de verkoop; in grote bioscopen zijn al meerdere zalen voor de voorstelling ingeruimd. De trilogie, met in de hoofdrollen acteurs Jamie Dornan en Dakota Johnson, vertelt over de sm-relatie tussen een naïeve studente en een rijke industrieel.

Stormloop op Ladies Night van Fifty Shades 2
Stormloop op Ladies Night van Fifty Shades 2 (Foto: BuzzE)

Lauda boos over plotseling afscheid Rosberg

Niki Lauda is er niet bepaald gelukkig van geworden dat wereldkampioen Nico Rosberg enkele dagen na het behalen van de wereldtitel zijn afscheid aankondigde. Vrijdag kreeg de wereld het te horen van Rosberg, maar ook de bazen van zijn team, Mercedes, wisten het niet veel eerder: maandag, één dag na de laatste race van het seizoen.

"Ik plan altijd alles en heb altijd noodplannen klaar, maar zelfs ik had met zoiets geen rekening gehouden", vertelt Lauda in Duitse media. "Aan de ene kant moet je het accepteren als Nico ermee wil stoppen, maar aan de andere kant heeft hij in augustus wel een tweejarig contract getekend. Het zit me behoorlijk dwars dat hij ons vertelde dat hij door zou gaan in de Formule 1 als hij geen kampioen was geworden. Ik vind dat hij hier op zijn minst op had kunnen hinten bij het aangaan van het nieuwe contract. Hij zegt dat hij kampioen wilde worden en dan wilde stoppen, maar het probleem is dat hij nooit ook maar enig signaal af heeft gegeven dat dat zijn intentie was." 

Lauda vindt de manier waarop Rosberg alles afgehandeld heeft ook richting het team niet bepaald netjes. "Zo'n 1200 mensen in de Formule 1-tak van Mercedes hebben hem elke mogelijkheid gegeven om met een superauto wereldkampioen te worden. En dan komt hij ineens 'even' met zijn ontslagbrief aanzetten. Deze beslissing van Nico heeft een gigantisch gat geslagen in dit briljante team, bij iedereen in Brackley en in het hele Mercedesteam."

De Oostenrijker en teambaas Toto Wolff zitten nu met een flink probleem opgezadeld, want er zal toch echt een nieuwe coureur aangetrokken moeten worden. "We zijn hier nu pas echt mee begonnen, want we werden hier echt mee overvallen. We hebben nog niks, nog geen enkele oplossing", spreekt Lauda, die toegeeft dat de hele situatie Mercedes flink in het nadeel heeft gebracht voor 2017. 

'Kerstevent komt naar Overwatch'

Blizzard heeft vandaag een nieuwe teaser gepost die ernaar hint dat er een kerstevent naar Overwatch komt. In een gif die geplaatst werd op social media, is een besneeuwde versie van het level King's Row te zien en worden spelers van harte uitgenodigd om met Overwatch kerst te gaan vieren.

De uitnodiging wordt afgesloten met het acrononiem RSVP, wat vermoedelijk een verwijzing is naar de Franse afkorting voor répondez, s'il vous plaît. De enige hero met de Franse nationaliteit in Overwatch is Widowmaker, dus vermoedt wordt dat zij in ieder geval een grote rol gaat spelen tijdens het evenement, of op z'n minst een legendary skin krijgt. Maar het liefst willen we natuurlijk kerstman Reinhardt.

Volgens de uitnodiging begint het feest op 13 december, dus hou op die dag Overwatch in de gaten.

'Dark Souls wellicht naar Nintendo Switch'

De Dark Souls-franchise komt wellicht naar de Nintendo Switch. Dat vertellen bronnen aan onze collega's van Let's Play Video Games. Het bericht moet je uiteraard nemen met een korreltje zout, maar Let's Play Video Games heeft het wel vaker bij het rechte eind gehad wanneer het aankomt op nieuws rondom Nintendo's nieuwste console.

Volgens bronnen werkt From Software nu met een klein team aan een port van Dark Souls III voor de Nintendo Switch en draait het op een niveau waar de ontwikkelaar tevreden mee is. Dat betekent nog niet dat Dark Souls III ook daadwerkelijk naar de Switch komt: de ontwikkelaar is nog aan het onderzoeken of het financieel levensvatbaar is om alle Dark Souls-games inclusief DLC te porten voor de Nintendo Switch.

Wanneer het plan wordt doorgezet, dan komt een Nintendo Switch-versie van Dark Souls III met alle DLC volgens de bronnen tegelijkertijd uit met een Game of the Year-versie voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Dark Souls III verscheen op 24 maart van dit jaar.

Dark Souls III
'Dark Souls wellicht naar Nintendo Switch'

Massa ziet stoeltje Mercedes wel zitten

Vroeg in 2016 was het voor Felipe Massa al duidelijk dat het zijn laatste jaar in de Formule 1 zou worden. De Braziliaan heeft inmiddels afscheid genomen, maar het ging toch wel een heel klein beetje kriebelen toen wereldkampioen Nico Rosberg vorige week plotseling zijn afscheid aankondigde.

"Ik ben erg blij met mijn beslissing om te stoppen...maar wie zou er niet voor Mercedes willen rijden?", vertelt hij tegenover Globoesporte"In de beste auto racen is alles wat ik gewild heb in de Formule 1, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Ik hoop dat Mercedes de juiste coureur kan vinden. In de beste auto racen is fantastisch voor elke coureur, maar ik ben nog wel blij met mijn beslissing om te stoppen." 

Massa had het afscheid van Rosberg niet aan zien komen. "Het was een grote verrassing dat hij stopte, na zijn eerste titel en terwijl hij nog maar 31 is...het zal voor iedereen een verrassing zijn geweest. Hij zal er in elk geval genoeg over nagedacht hebben en ik wens hem het allerbeste." 

Afellay op weg terug bij Stoke

Ibrahim Afellay is op de weg terug bij Stoke City. Vanwege een zware kruisbandblessure kwam hij sinds april van dit jaar niet meer in actie.

"Hij heeft het zeer goed gedaan op de training", vertelde manager Mark Hughes tegen The Sentinel. "Hij is echt scherp en laat zich weer zien als Ibi. Daar gaat het om. Hij beweegt weer zoals we hem kennen. De zorgen over zijn blessure zijn achter de rug. Dat is fantastisch."

Afellay moet nog wel even wachten voordat hij weer in wedstrijdverband in actie kan komen. "In het verleden is hij soms te snel weer begonnen. Dat heeft hem geen goed gedaan. Dus als hij terug is, dan is hij ook definitief terug."

Een rentree afgelopen vrijdag bij de beloftes van Stoke City werd overwogen. "Het was nog wat te vroeg. Maar we hopen zeker dat hij voor Kerst een wedstrijdje gaat spelen."

Gratis Pokémon voor iedereen!

Heb je altijd al een mechanische Pokéball/dodelijk enge Pokémon in je team willen hebben? Game Freak heeft er één voor je en hij is ook nog eens gratis te bemachtigen!

The Pokémon Company geeft naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van Pokémon nu elke maand een zeldzame Pokémon weg - last in the line was Meloetta, die je nu gratis en voor niks kan scoren in X/Y en Omega Ruby/Alpha Sapphire. Wat je daarvoor moet doen is slechts receive gift in te rammen in het start-menu van bovengenoemde games. 

Voor Magearna ligt het echter iets gecompliceerder. Ten eerste moet je Pokémon Sun of Pokémon Moon hebben uitgespeeld, vervolgens moet je onderstaande QR-code scannen:

Daarna kun je je belichaming van een nachtmerrie Pokémon ophalen door in 'The Antiquity of Ages'-winkel met de lokale PTT-medewerker te praten in Hau'oli City.

Oprahpokey
Oprahpokey  

Veltman: "Ik zie geen reden waarom ik gewisseld moet worden""

Er is veel discussie of Joël Veltman wel de vaste rechtsback van Ajax moet blijven. De verdediger snapt dat, maar is het er niet volledig mee eens.

"Er is best veel kritiek op mij, dat klopt. Ik heb niet echt een ding waarin ik uitblink", vertelde Veltman in gesprek met Ajax Life. "Ik sta naast Sánchez, die help ik enorm. Niet voor niks speelt hij heel goed de laatste weken, het hele seizoen eigenlijk wel. Daar heb ik ook mijn aandeel in."

"Ik sta mijn mannetje, probeer zoveel mogelijk vooruit te voetballen. Ik zet het neer voor me, daardoor komen we minder in de problemen. We hielden tegen FC Groningen weer de nul. Ik heb alleen geen goeie tackle en ren ook niet telkens langs de zijlijn. Ik heb geen specifiek ding, ik ben meer een allroundertje."

Veltman heeft in Kenny Tete een geduchte concurrent voor de rechtsbackpositie bij Ajax. "Hij doet het goed en traint ook goed, maar ik zie geen reden waarom ik gewisseld moet worden. Helemaal niet. Ik scoor hoog qua onderscheppingen en tackles, dat heb ik wel een beetje meegekregen. Maar Kenny was goed tegen Panathinaikos en dan wordt zo’n discussie gevoed. Ik vind discussie prima, als ik maar speel."

New York boycot NL'se bedrijven om Israël-boycot

De Amerikaanse staat New York heeft vier Nederlandse bedrijven op een zwarte lijst gezet omdat zij Israël gericht zouden boycotten. De bedrijven krijgen nu drie maanden om het tegendeel te bewijzen en zo een boycot door de staat New York af te wenden.

De Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst zijn ingenieursbureau Haskoning, ASN Bank, Triodos Bank en waterbedrijf Vitens. Haskoning en Vitens beëindigden in de afgelopen jaren activiteiten in Israël, vanwege het omstreden nederzettingenbeleid in de bezette gebieden.

De lijst, waarop in totaal dertien bedrijven staan, is het resultaat van een initiatief van de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Die stelde bedrijven die Israël boycotten zelf een boycot in het vooruitzicht.

Nederlandse bedrijven op zwarte Israël-lijst
New York boycot NL'se bedrijven om Israël-boycot (Foto: ANP)

De Mos: "Feyenoord heeft de kleinste kans in Europa League"

Aad de Mos denkt dat Feyenoord donderdagavond weinig kans maakt om zich ten koste van Fenerbahçe te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League.

"Ik kan mij niet voorstellen dat Feyenoord tegen Dick Advocaat met twee doelpunten verschil gaat winnen", vertelde De Mos tegen De Telegraaf. "Fenerbahçe is in goeden doen en heeft de weg naar boven ingeslagen."

"Alleen een kolkende Kuip kan helpen als één van de spelers van Fenerbahçe zijn 'kop' verliest door de druk van de Kuip. Maar normaal gesproken heeft Feyenoord de kleinste kans." De Rotterdammers staan derde in groep A en hebben drie punten minder dan de Turken.

AZ overwintert bij een zege op groepswinnaar Zenit Sint-Petersburg. "AZ heeft de mazzel dat zij een Russische ploeg treffen. Zij spelen hun laatste wedstrijd voor ze op vakantie gaan. Als AZ scherp is, kunnen zij van Zenit winnen."

Ajax is als enige Nederlandse club al verzekerd van overwintering en treft Standard Luik, dat moet winnen om te overwinteren. "Ajax heeft goed gepresteerd in een niet al te moeilijke poule. Met alle respect voor Panathinaikos, maar dat is een middelmatig elftal. Celta de Vigo was van een ander kaliber, maar speelde af en toe met een B-ploeg. Standard is ook te kloppen. Dat Ajax door is, is niets bijzonders."

Meer winst voor medici

Zelfstandige huisartsen hebben in 2014 gemiddeld ruim 2000 euro meer winst gemaakt dan in het jaar daarvoor. In 2013 maakten ze 111.000 euro winst en in 2014 113.000 euro. Medisch specialisten gingen er meer op vooruit. Zij haalden in 2013 189.000 euro aan winst binnen en in 2014 bijna 195.000 euro.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde. Ook de tandartsen gingen erop vooruit. Zij gingen van 107.000 naar 115.000 euro.

Meer winst voor medici
Meer winst voor medici (Foto: ANP)

Kamer wil agent niet meer herkenbaar in beeld

Politieagenten moeten voortaan alleen nog onherkenbaar in beeld worden gebracht. Dat vindt de Tweede Kamer, die het kabinet dinsdag vroeg de regels daartoe aan te passen.

Het kabinet moet ervoor zorgen "dat agenten niet langer geschaad worden door het publiceren van beelden", vindt PvdA'er Ahmed Marcouch, die steun kreeg van onder meer coalitiepartner VVD en van de SP. Agenten die tijdens hun werk in beeld komen, moeten dat vervolgens soms bekopen met beledigingen of zelfs bedreigingen, stelt de PvdA'er. Ook hun privéleven en gezinnen zouden daaronder lijden.

Nu is het nog toegestaan om agenten op de openbare weg te filmen of te fotograferen en die beelden te publiceren zonder hun gezicht wazig te maken of te 'blurren'. Zogenoemde 'treitervloggers' grijpen die vrijheid volgens agenten aan om hen voor schut te zetten.

Kamer wil agent niet meer herkenbaar in beeld
Kamer wil agent niet meer herkenbaar in beeld (Foto: ANP)

'Caissière hoeft zelfscan en online nog niet te vrezen'

De kassahulp van de gemiddelde supermarkt hoeft nog niet voor zijn of haar baan te vrezen door de opmars van technologie. Hoewel ontwikkelingen als zelfscans en onlinewinkelen in rap tempo doorzetten, lijkt het einde van de beroepsgroep volgens kenners vooralsnog niet aanstaande.

De Amerikaanse internetwinkel Amazon spant qua technologisch vernuft de kroon. Het bedrijf start binnenkort een proef met een winkel zonder kassa's. De producten die in de winkelmandjes verdwijnen worden door middel van chips en sensoren automatisch gescand en betaald. Daardoor kunnen klanten met hun boodschappentas gewoon de winkel uitlopen. Mocht de proef succesvol zijn, dan wil Amazon de komende jaren honderden winkels volgens dit concept openen.

Volgens Joop Holla, Research Manager bij onderzoeksbureau GfK, zal het nog wel even duren alvorens de Amazon-methode gemeengoed zal zijn in supermarkten. Ook Bijzonder Hoogleraar Retail Marketing Laurens Sloot van Rijksuniversiteit Groningen denkt dat er nog wel wat tijd overheen gaat alvorens grootgrutters over zullen gaan op een dergelijk systeem.

Sloot ziet de Amazon-winkel wel als een "mooie volgende stap". Eigenlijk is de kassa volgens hem de laatste vorm van bediening in het supermarktconcept dat juist uitgaat van zelfservice. De hoogleraar legt verder uit dat wachtrijen voor kassa's de grootste irritaties zijn bij klanten. Maar doordat bij kassa's al steeds sneller afgerekend kan worden, valt de tijdswinst die met kassaloze winkels valt te behalen volgens hem wel mee.

Ook zal het volgens Sloot nog wel even duren voordat de kassaloze winkels rendabel zijn. "Kleine chips op alle verpakkingen en producten plakken zodat deze automatisch gescand kunnen worden is nu nog te duur", aldus de hoogleraar.

Ook Holla benadrukt het kostenaspect. "Marges op supermarktproducten zijn over het algemeen zeer laag. Verkoop je bijvoorbeeld een tv dan wordt het een heel ander verhaal", aldus de supermarktdeskundige. "Maar het gaat uiteindelijk wel die kant op, maar waarschijnlijk minder snel dan we denken."

Als voorbeeld noemt Holla opmars van internetwinkelen. Aanvankelijk werd aangenomen dat tegen 2020 circa een vijfde van de boodschappen online besteld zou worden. Dat percentage wordt naar verwachting niet gehaald.

'Caissière hoeft vooralsnog niet te vrezen'
'Caissière hoeft zelfscan en online nog niet te vrezen' (Foto: BuzzT)

Tegenstander Armeens monument voor de rechter

Bijna drie jaar nadat hij een demonstratie tegen een Armeens monument in Almelo had toegesproken, moet een 51-jarige man uit Den Haag zich voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor zijn beledigende uitspraak 'Karabach zal het graf van de Armeniërs worden'.

Op 1 juni 2014 demonstreerden zo'n 4000 Turkse Nederlanders in Almelo tegen de plaatsing van een monument bij een Armeense kerk ter nagedachtenis aan de Armeense genocide begin vorige eeuw. De verdachte was een van de sprekers. Met zijn uitspraak heeft hij volgens het Openbaar Ministerie de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden en aangezet tot geweld tegen Armeniërs. Advocaat Peter Plasman vindt dat zijn cliënt hooguit een feit heeft vastgesteld: "De Armeniërs zullen daar vroeg of laat wegmoeten, dat vinden zelfs de Verenigde Naties."

Dinsdagochtend werd op een regiezitting in deze zaak bij de rechtbank in Almelo overeengekomen dat op 3 maart komend jaar de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden, bijna drie jaar na de demonstratie. In de tussentijd zullen deskundigen filmbeelden van de demonstratie bekijken om de context te beoordelen waarin de man zijn uitspraken deed.

Tegenstander Armeens monument voor de rechter
Tegenstander Armeens monument voor de rechter (Foto: ANP)

Cast Will & Grace in voor reünie

De cast van de comedyserie Will & Grace zit een reünie van tien nieuwe afleveringen wel zitten. De acteurs zijn hierover in gesprek met NBC, waar de serie van 1998 tot 2006 te zien was. Dit zegt de Canadese acteur en hoofdrolspeler Eric McCormack in gesprek met TV Insider.

In september verscheen een video op YouTube waarin Eric McCormack, Debra Messing, Sean Hayes en Megan Mullally hun oude rollen als Will, Grace, Jack en Karen op zich nemen. Dit bleek een verkiezingspotje, dat intussen al 6,5 miljoen keer is bekeken.

Daarna doken verhalen op over een echt vervolg op de hitserie Will & Grace. Eric bevestigt dat de cast is gevraagd door NBC. ''Het maken van het verkiezingsspotje was zo geweldig om te doen. En de respons was zo enorm. Regisseur Jimmy Burrows en de decormakers slaagden erin het een echte aflevering te laten lijken. Dus toen kwam NBC terug met de vraag: 'komt er meer van dit?'. Dat leidde tot een soort van onderhandelingen over een gelimiteerd seizoen van tien afleveringen."

Volgens Eric McCormack, die momenteel een FBI-agent in de Netflixserie Travelers speelt, kan het nog wel even duren voordat het zover is. "Ik ben nu de enige acteur met een vaste serie, maar de andere drie kunnen elk moment een eigen serie krijgen. Dus het wordt moeilijk plannen, maar we zijn er zeker allemaal erg voor in."

Cast Will & Grace in voor reünie
Cast Will & Grace in voor reünie (Foto: BuzzE)

Brussel: Microsoft kan LinkedIn overnemen

Microsoft mag van Brussel LinkedIn overnemen. Dat heeft EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dinsdag bekendgemaakt. Voorwaarde is dat de concurrentie tussen online sociale netwerken voor professionals concurrerend kan blijven.

Een van de eisen is dat Microsoft computerproducenten en -distributeurs vrij laat om LinkedIn niet op Windows te installeren. Ook moeten software-ontwikkelaars voor concurrerende netwerksites toegang kunnen krijgen tot gegevens die in de Microsoft-cloud zijn opgeslagen.

In een toelichting stelt Vestager: ,,Een groeiend aantal Europeanen schrijft zich in op professionele sociale netwerken. Die zijn belangrijk voor het contact met en de interactie tussen beroepsgenoten en om een nieuwe loopbaan te vinden. Op deze manier blijven ze de vrije keuze van netwerken houden."

Wereldwijd heeft LinkedIn zo'n 400 miljoen 'leden', waarvan 6 miljoen in Nederland.

Brussel: Microsoft kan LinkedIn overnemen
Brussel: Microsoft kan LinkedIn overnemen (Foto: BuzzT)

Will Smith krijgt geld van fan voor benzine

Will Smith, een van de best betaalde acteurs in Hollywood, heeft onlangs van een fan geld gekregen om te kunnen tanken. Dit biechtte Will op in de show van Jimmy Kimmel.

"Ik was aan het rijden en kwam erachter dat ik moest tanken, maar mijn portemonnee lag nog thuis", vertelde Will. Hij overwoog zijn vrouw Jada Pinkett Smith te bellen, maar besloot uiteindelijk haar niet lastig te vallen en zelf een oplossing te zoeken.

"Ik keek om me heen en zag een vent van een jaar of 36, dat moest wel een fan zijn van Fresh Prince of Bel-Air, dat zie je namelijk zo", vertelde Smith. "Dus ik draaide het raampje naar beneden en na enkele ogenblikken zag hij dat ik het was." De fan vroeg al snel of hij een foto mocht maken. Will Smith stemde daarmee in en gaf aan dat hij tien dollar nodig had. De genereuze fan hielp hem uit de brand en stond erop dat Will het geld mocht houden. "Ik vroeg hem naar zijn adresgegevens, zodat ik hem terug kon betalen, maar hij bleef erbij dat dit niet hoefde."

Will Smith is een van best betaalde acteurs in Hollywood. Volgens zakenblad Forbes verdiende hij tussen juni 2014 en juni 2015 een salaris van 26 miljoen dollar.

Will Smith krijgt geld van fan voor benzine
Will Smith krijgt geld van fan voor benzine (Foto: BuzzE)

Trump vindt nieuwe Air Force One te duur

Donald Trump vindt dat de bestelling van een nieuw dienstvliegtuig, Air Force One, moet worden geschrapt. De kosten van de Boeing zijn volgens de toekomstig president van Amerika veel te hoog, zo liet hij via Twitter weten.

"Boeing bouwt een hagelnieuwe 747 Air Force One voor de toekomstige presidenten maar de kosten zijn volledig uit de hand gelopen, meer dan 4 miljard dollar!" aldus Trump. "Schrap die order." Het huidige toestel is volgend jaar dertig jaar in gebruik en moet dan volgens de planning worden vervangen. Het nieuwe toestel zal waarschijnlijk in 2023 in gebruik worden genomen.

De Republikein Trump gebruikt nu nog zijn eigen toestel om door het land en de wereld te reizen. Dat vliegtuig werd tijdens zijn verkiezingscampagne Trump Force One genoemd

Trump vindt nieuwe Air Force One te duur
Trump vindt nieuwe Air Force One te duur (Foto: ANP)

Toch subsidie voor popcompetitie Grote Prijs

De talentenjacht De Grote Prijs van Nederland is voorlopig gered. De Tweede Kamer heeft het kabinet dinsdag gevraagd de popcompetitie toch nog een jaar subsidie te verlenen.

Het doek dreigde te vallen voor De Grote Prijs omdat daaraan ook oudere artiesten meedoen. Het Fonds voor Cultuurparticipatie, dat de subsidie verdeelt, wil dat die alleen ten goede komt aan jonge talenten. Het enige landelijke popconcours voor live muziek had ook al belangrijke sponsors verloren.

Veel muzikanten danken hun doorbraak aan De Grote Prijs, die al tientallen jaren bestaat. Onder hen zijn Typhoon, Junkie XL, Lois Lane en Eefje de Visser. Ze mochten voor een vakjury optreden in de poptempels Paradiso en de Melkweg.

Toch subsidie voor popcompetitie Grote Prijs
Toch subsidie voor popcompetitie Grote Prijs (Foto: BuzzE)

VVD weerspreekt kritiek DENK over uitsluiting

Het is niet zo dat de VVD de politieke beweging DENK opzettelijk weg wil houden van staatsgeheimen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra weersprak dinsdag de kritiek van DENK-kopstuk en Tweede Kamerlid Tunahun Kuzu.

"Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten", pareerde Zijlstra. Volgens hem gaat het niet om uitsluiting. Hij wil het vertrouwelijke overleg met de regering, de zogenoemde commissie Stiekem, beperken tot de vijf grootste partijen in de Kamer om de kans op lekken te verminderen. Als DENK een van de grote partijen in de Kamer wordt, komt zij ook in de commissie, aldus Zijlstra.

Een Kamermeerderheid steunt het idee om de kleine fracties niet meer toe te laten tot Stiekem. In deze commissie informeert het kabinet de Tweede Kamer over het werk van de inlichtingendiensten.

VVD weerspreekt kritiek DENK over uitsluiting
VVD weerspreekt kritiek DENK over uitsluiting (Foto: ANP)

'Te veel geld passend onderwijs op de plank'

Van het geld dat beschikbaar is voor het passend onderwijs, gaat nog niet genoeg naar de klaslokalen. Soms werd de afgelopen anderhalf jaar meer dan 20 procent niet uitgegeven. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het passend onderwijs is bedoeld voor kinderen die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een beperking. Voor de benodigde ondersteuning in dat passend onderwijs was een budget beschikbaar van 1,16 miljard euro, waarvan zo'n 111 miljoen euro in de afgelopen anderhalf jaar niet werd uitgegeven. Gemiddeld hielden basisscholen 9 procent en middelbare scholen 10 procent in reserve. Maar er zijn ook voorbeelden waar meer dan 20 procent van het geld niet werd uitgegeven.

Het budget wordt overigens niet direct aan de scholen uitgekeerd, maar aan de samenwerkingsverbanden. Dit zijn regionele bestuurlijke platformen die onder meer als taak hebben om leerlingen en geldstromen over de aangesloten scholen te verdelen en op die manier zoveel mogelijk leerlingen naar reguliere scholen te sturen - de kern van passend onderwijs. Samenwerkingsverbanden zijn dus niet te verwarren met schoolbesturen.

Dat er ruim 100 miljoen in kas blijft is "niet uit te leggen", vindt Dekker. "Met die miljoenen hadden we heel veel kinderen kunnen helpen. En hadden leraren het een stuk minder zwaar kunnen hebben in de klas.". Dekker voegt er overigens wel aan toe dat samenwerkingsverbanden geld over mogen houden voor onvoorziene omstandigheden - maar niet te veel. De recordhouder liet ruim 25% van het budget ongebruikt.

Sinds de invoering van het passend onderwijs hebben scholen een zorgplicht. Dat betekent dat de school waar een leerling wordt ingeschreven, vanaf dat moment de plicht heeft om voor die leerling onderwijs te verzorgen. Als dat niet op de school zelf kan, vanwege bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen of gedragsstoornissen, dan moet er (binnen het schoolbestuur of binnen zo'n samenwerkingsverband) een geschikte plek worden gezocht.

In de brief van Dekker is te lezen dat dat niet altijd lukt. Het aantal kinderen dat korter dan drie maanden thuis zit daalt, maar het aantal kinderen dat langer dan drie maanden niet naar school gaat is gestegen tot 2592 kinderen. Samen met de kinderen die op geen enkele school staan ingeschreven, maakt dat een totaal van 4200 niet-schoolgaande kinderen.

'Te veel geld passend onderwijs op de plank'
'Te veel geld passend onderwijs op de plank' (Foto: ANP)

Kamer wil softdrugs slimmer reguleren

De Tweede Kamer wil dat het landelijke beleid rondom softdrugs "slimmer" wordt gereguleerd. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een oproep aan de regering om begin volgend jaar met een voorstel te komen.

De oproep van de Kamer sluit naadloos aan bij een die de leden van de VVD vorige maand op hun partijcongres deden. Delen van de VVD, zoals de jongerenvereniging, maakten bij die gelegenheid duidelijk dat ze vooral de slimmere regulering van de aanvoer van softdrugs bedoelen. Zo werd op het congres onder meer geopperd om coffeeshops op gecontroleerde en legale wijze te bevoorraden. Dat explicietere voorstel haalde het echter niet.

Coffeeshops in Nederland mogen legaal cannabis verkopen, maar de bevoorrading is wel in strijd met de wet.

Kamer wil softdrugs slimmer reguleren
Kamer wil softdrugs slimmer reguleren (Foto: ANP)

Pechtold: doodsbedreiging niet normaal

"Hoe oneens je het ook met een politicus bent. Of met je buurman. Of je collega. Doodsbedreigingen zijn niet normaal." Dat zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag voor het gerechtshof in Leeuwarden. Daar dient het hoger beroep in een zaak over een doodsbedreiging tegen hem.

Een man plaatste in 2015 op Facebook de boodschap: "Pechthold, je moet n kopschot hebben" met een foto van een vuurwapen in een hand. Hij wist later niet meer waarom en meldde tijdens de rechtszaak dat hij nooit iets met Pechtold te maken heeft gehad en dat die ook niets van hem heeft te vrezen. De politierechter legde geen straf op, het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

"Een politicus is niet zonder vrees. Ik ben niet zonder vrees. Er zijn mij net iets te veel incidenten geweest de laatste jaren", aldus Pechtold. "Ik zeg vaak tegen mezelf: blaffen is niet bijten. Maar tegelijkertijd weet ik: ik kan er niet vanuit gaan dat een bedreiger het heus niet echt zal doen."

Kinderen
"Het enige dat ik kon vaststellen was dat de bedreiging niet in een opwelling geuit is. Hij heeft niet alleen de tekst ingetikt op Facebook, maar er nota bene ook een foto van een wapen bij gezocht. Meneer heeft mij bedreigd ten overstaan van vele geestverwanten. En kan dus ook nog anderen op ideeën brengen", betoogde Pechtold.

"Ik leg me er niet zomaar bij neer dat wie ervoor kiest mijn vrijheid te beperken door mij met de dood te bedreigen, daar mee wegkomt", besloot de politicus.

Zijn kinderen, twaalf en dertien jaar oud, vormen de belangrijkste reden om een getuigenis af te leggen, zei Pechtold. "Zij hebben nu een leeftijd waarop ze mij aanspreken op wat er rondom hun vader gebeurt, op wat zij zelf allemaal voorbij zien komen en hoe eng ze dat soms vinden. "

Pechtold: doodsbedreiging niet normaal
Pechtold: doodsbedreiging niet normaal (Foto: ANP)

Roos lapt interviewverbod Tweede Kamer aan zijn laars

Lijsttrekker Jan Roos van VNL riskeert een straf van de Tweede Kamer. Hij liet zich dinsdag, ondanks een eerdere waarschuwing, opnieuw interviewen in een gebied van de Kamer waar alleen Kamerleden en bewindslieden interviews mogen geven. Roos zit nog niet in de Kamer.

Het hoofd van de Kamer-staf beraadt zich na het nieuwe incident bij de zogenoemde Patatbalie op stappen. Mocht Roos zich opnieuw bezondigen, dan "zal ik het presidium (het bestuur van de Kamer, red.) voorstellen om hier maatregelen tegen te nemen", gaf hij de VNL-voorman na de vorige aanvaring te verstaan. Roos klaagde daarop dat de Kamer "probeert mij, lijsttrekker van VNL, tegen te werken".

De Kamer-staf gaf DENK-kopstuk Sylvana Simons al eens een soortgelijk standje. Het aspirant-Kamerlid had de pers uitgenodigd in de gangen van de Tweede Kamer om aan te kondigen dat ze zich bij de politieke beweging aansloot.

Roos trotseert interviewverbod Tweede Kamer
Roos trotseert interviewverbod Tweede Kamer (Foto: ANP)

Zuid-Korea tikt Duitse rodelaarster op de kop voor Spelen in eigen huis

Zuid-Korea zal op de Olympische Winterspelen in eigen huis, over ruim een jaar, in het rodelen vertegenwoordigd gaan worden door een geboren Duitse. Duitsland is dé grootmacht in het rodelen, maar de nu 24-jarige Aileen Frisch kwam er in eigen land niet meer aan te pas vanwege de zware concurrentie. 

Frisch werd in 2012 wereldkampioene bij de junioren, voor een aantal huidige wereldtoppers. Het seizoen erna won ze brons op het ijzersterk bezette Duits kampioenschap, maar vervolgens ging het minder. Nadat ze zich niet voor het Duitse World Cup-team van vorig seizoen wist te plaatsen stopte ze ermee. Voor de Koreaanse rodelbond KLF was dat het perfecte moment om hun slag te slaan: ze konden een groot Duits talent oppikken, uiteraard tegen een financiële vergoeding, om zo op de Spelen in eigen huis serieus mee te kunnen doen.

Het KLF stapte met Frisch naar het Koreaans Olympisch Comité (KOC), die vervolgens met een aanbeveling tot naturalisatie kwamen bij het Ministerie van Justitie. Medewerkers van Justitie hebben nu laten weten dat de aanvraag is goedgekeurd en dat ze later deze maand een vraaggesprek zal ondergaan. Daar wordt de definitieve beslissing genomen en als die in het voordeel van Frisch uitvalt mag ze zich nog deze maand Zuid-Koreaanse noemen. Via een speciale naturalisatiewet kan Frisch haar Duitse nationaliteit wel houden. 

Als alles in december eenmaal volbracht is zal Frisch naar alle waarschijnlijkheid in januari al starten in de World Cups, waar ze het dan tegen haar oude Duitse teamgenoten op zal nemen. De Koreaanse rodelbond wil haar overigens niet alleen 'gebruiken' voor de Spelen in eigen land: men hoopt ook dat Frisch haar ervaring over kan brengen op het Zuid-Koreaanse rodelteam. 

Zuid-Korea timmert aan de weg

Het gastland van de Spelen in Pyeongchang is al een aantal jaren flink aan de weg aan het timmeren in wintersporten waar ze nog weinig deelnemers hadden. Op de ijsbaan levert dat vooral in het skeleton en bobsleeën bij de mannen succes op: Yun Sung-bin won zaterdag de eerste World Cup in het skeletonseizoen en was vorig jaar al de enige die de zeer dominante Let Martins Dukurs wist te verslaan. Bobsleeërs Won Yun-jong en Seo Young-woo wonnen zelfs de World Cup-titel in de tweemansbob vorig seizoen. In het rodelen zijn de Koreanen echter nog volledig onzichtbaar en daar moet nu verandering in komen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Zuid-Korea wintersporters naturaliseert om tot groter succes op de Spelen in eigen land te komen. De twee Russische biatleten Aleksandr Starodubets en Anna Frolina - meervoudig winnares van World Cup-wedstrijden - komen sinds afgelopen zomer voor Zuid-Korea uit. Een Russische en Amerikaanse ijsdanser zijn bezig met de naturalisatieprocedure en het nationale ijshockeyteam heeft zes genaturaliseerde spelers in de selectie. 

Grote beleggers: meer duurzaam investeren

De Nederlandse financiële sector wil graag meer beleggen in projecten die bijdragen aan oplossingen voor de grootste problemen op onze planeet, zoals klimaatverandering, armoede en voedselschaarste. Daarbij vragen zij wel om hulp van overheid en toezichthouders.

Achttien grote pensioenfondsen, banken en verzekeraars schaarden zich dinsdag gezamenlijk achter de duurzaamheidsdoelstellingen die de Verenigde Naties vorig jaar hebben geformuleerd. Om die te halen zijn zulke grote investeringen nodig, dat een bijdrage van institutionele beleggers onontbeerlijk is, aldus de betrokken partijen.

Praktische problemen rond bijvoorbeeld regelgeving staan grootschalige investeringen nu echter nog vaak in de weg, aldus de financiële instellingen. Zij nodigen de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB) uit om mee te denken over oplossingen.

Grote beleggers: meer duurzaam investeren
Grote beleggers: meer duurzaam investeren (Foto: ANP)

Nieuwe topman voor speelgoedmaker LEGO

LEGO krijgt een nieuwe topman. Operationeel directeur Bali Padda neemt op 1 januari het stokje over van Jørgen Vig Knudstorp, maakte het Deense speelgoedbedrijf dinsdag bekend.

Knudstorp, die sinds 2004 de hoogste baas is van LEGO, krijgt wel een belangrijke nieuwe baan bij de producent van de bekende bouwsteentjes. Hij wordt het hoofd voor de afdeling die belast is met de wereldwijde bescherming en ontwikkeling van de merknaam.

Padda werkt al veertien jaar bij LEGO, waarvan tien jaar als topbestuurder. Knudstorp weet dan ook zeker dat het bedrijf bij hem in goede handen is. "Ik vertrouw erop dat wij in onze nieuwe functies kunnen voortbouwen op onze nauwe samenwerking", zei hij.

Nieuwe topman voor speelgoedmaker LEGO
Nieuwe topman voor speelgoedmaker LEGO (Foto: ANP)

Redden huwelijk halszaak Kim Kardashian

Kim Kardashian zet alles op alles om haar huwelijk met Kanye West te redden. Insiders vertellen RadarOnline dat de socialite haar kidnapping en de ziekenhuisopname van Kanye heeft aangegrepen om alle problemen tussen de twee de wereld uit te helpen.

"Kim en Kanye mogen dan genoeg problemen kennen, een scheiding is het laatste wat Kim wil. Ze snapt zelf ook wel dat ze absoluut niet in staat is om alleen voor de kids te zorgen nu", aldus een ingewijde. Kim zou zichzelf er inmiddels van hebben overtuigd dat de overval in Parijs, waarbij ze onder schot werd genomen, ook voor Kanye de druppel is geweest. De rapper werd niet veel later in het ziekenhuis opgenomen met uitdrogingsverschijnselen en een psychose.

De afgelopen weken kwam steeds meer los over het moeizame huwelijk van Kim en Kanye. Vooral de verbouwing van hun villa in Hidden Hills zou voor de nodige wrijving zorgen. Kim schijnt voor alle kosten op te moeten draaien terwijl Kanye de bouwvakkers de ene na de andere ruimte laat verbouwen en weer slopen.

Redden huwelijk halszaak Kim Kardashian
Redden huwelijk halszaak Kim Kardashian (Foto: BuzzE)

Bosz: "We zullen zeker weer met een aantal spelers rouleren"

Peter Bosz gaat donderdagavond in de Europa League-wedstrijd tegen Standard Luik wederom een aantal basisspelers van Ajax rust geven.

De Amsterdammers zijn al verzekerd van groepswinst en spelen daardoor ook na de winter in Europa. De competitiewedstrijden tegen FC Twente en PSV en de KNVB-Beker-wedstrijd tegen SC Cambuur zijn daarom belangrijker dan het duel met de Belgen.

"We weten nog niet welke spelers precies beschikbaar en fit zijn, maar we zullen zeker weer met een aantal spelers rouleren", vertelde Bosz op de officiële clubwebsite van Ajax. "Hoe je het ook wendt of keert: iedereen gaat nu richting de winterstop en dan zit de eerste seizoenshelft er bijna op, waarin wij eigenlijk constant een dubbel programma gedraaid hebben."

"De internationals, die in de interlandperiodes weg waren, hebben dan ook weer twee wedstrijden gespeeld. Dat ga je op een gegeven moment echt wel voelen. Dan ben je blij dat je straks eventjes die kleine minibreak hebt."

Bosz vertelt nog niet welke spelers vanaf de bank of tribune mogen toekijken. "Ik weet dat nu nog niet precies, we gaan dat de komende twee dagen eerst eens bekijken."

Van der Bellen wint met 53,8 procent

De linkse Alexander van der Bellen heeft de verkiezingen in Oostenrijk afgelopen zondag gewonnen met 53,8 procent van de stemmen. Dat blijkt dinsdag uit de officiële uitslag van de stembusgang.

Zijn rivaal, de rechte populist Norbert Hofer, kreeg 46,2 procent van de kiezer achter zich. Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf de cijfers vrij. Hoewel het presidentschap vooral ceremoniële betekenis heeft, wordt de verkiezing gezien als graadmeter voor de politieke koers die de Oostenrijkers willen.

Van der Bellen wint met 53,8 procent
Van der Bellen wint met 53,8 procent (Foto: ANP)

Probleem op probleem op A16

Het verkeer op de rijksweg A16 vanuit het zuiden richting Rotterdam kampte dinsdagochtend tot vier keer toe met grote problemen. Daardoor stond het urenlang vast tussen Breda en Rotterdam. Het dieptepunt deed zich voor rond 10.00 uur toen er een file stond van 22 kilometer tussen Breda en Dordrecht, aldus de ANWB.

Vanaf 6.00 uur ging het mis op de A16 waar het verkeer hinder ondervond van een vrachtwagen die te hoog was om door de Drechttunnel te rijden. Hierdoor was de tunnel enige tijd gesloten. Later blokkeerde in diezelfde richting een auto twee rijstroken.

Toen de file langzaam oploste, gebeurde er een ongeval op de Moerdijkbrug. Hierdoor stond het uiteindelijk vanaf Breda vast. De verkeersdrukte leek rond 11.00 uur eindelijk opgelost toen het weer raak was. Op de Van Brienenoordbrug deed zich een storing voor waardoor een auto tegen de slagboom reed. Hierdoor ontstond een kettingbotsing.

Inmiddels rijdt het verkeer voor het grootste deel weer.

Probleem op probleem op A16
Probleem op probleem op A16 (Foto: ANP)

Standbeeld David Bowie na inzamelingsactie

In het plaatsje waar hij als eerste optrad als Ziggy Stardust, komt een standbeeld van de in januari overleden David Bowie. De kosten voor het kunstwerk zijn bij elkaar gebracht door middel van crowdfunding.

Meer dan 650 mensen zegden geld toe voor een standbeeld in Aylesbury. De donaties varieerden van 10 tot 6000 pond (12 tot 7100 euro), zo vertelde initiatiefnemer David Stopps maandag aan de BBC. Samen brachten ze de 100.000 pond (bijna 120.000 euro) op die nodig was om het bronzen beeld te laten maken. De inzamelingsactie zou dinsdag aflopen.

Bowie onthulde zijn alter-ego Ziggy Stardust tijdens een optreden in het plaatsje begin jaren 70. Het beeld komt te staan op het plein van Aylesbury, Die locatie wordt door de zanger genoemd in het nummer Five Years van het album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust & The Spiders From Mars. Wanneer het beeld is geplaatst, wordt op het plein elk uur een Bowie-nummer gespeeld.

Standbeeld David Bowie na inzamelingsactie
Standbeeld David Bowie na inzamelingsactie (Foto: BuzzE)

Vrijwel niemand keek naar laatste Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal, waar dit jaar de 'wat-de-FOK!-zijn-dat-voor-vreselijke-gedrochtenPiet' werd geïntroduceerd, zag gedurende het sinterklaasseizoen de kijkcijfers dramatisch kelderen. Trok de laatste uitzending vorig jaar nog 700.000 kijkers: dit jaar moet de NTR het met een schamele 382.000 kijkers doen, waarmee de kijkcijfers bijna zijn gehalveerd.

Dankzij een goed begin, toen de vreselijke Pieten nog niet waren geïntroduceerd, komt het gemiddelde uit op 662.000 kijkers. Ondanks het goede begin alsnog fors lager dan de afgelopen tien jaar en ruimschoots minder dan de 746.000 van vorig jaar.

De verandering van Pieten in het Sinterklaasjournaal van traditioneel zwart naar bontgeverfde tijgerpieten en clowns lijkt een complete flop voor de NTR.

Datum

Aantal kijkers

wo 9 nov

1.075.000

do 10 nov

1.131.000

vr 11 nov

846.000
za 12 nov 1.034.000
zo 13 nov 569.000
ma 14 nov 860.000
di 15 nov 690.000
wo 16 nov 870.000
do 17 nov 786.000
vr 18 nov 618.000
za 19 nov 550.000
zo 20 nov 600.000
ma 21 nov 600.000
di 22 nov 526.000
wo 23 nov 584.000
do 24 nov 672.000
vr 25 nov 579.000
za 26 nov 513.000
zo 27 nov 498.000
ma 28 nov

542.000

di 29 nov

546.000

wo 30 nov

548.000

do 1 dec 577.000
vr 2 dec 560.000
za 3 dec 457.000
zo 4 dec 382.000
GEMIDDELD 662.000

De NTR weigerde eerder al te reageren op de kijkcijfers en het pietenbeleid, maar het lijkt aannemelijk dat veel ouders hun kinderen geen trauma willen bezorgen en derhalve het Sinterklaasjournaal links (pun intended) laten liggen.

Ja, dit is écht een van nieuwe pieten 

Russische parlementariërs: 'FIFA 17 is homopropaganda'

Een aantal Russische parlementsleden hebben opgeroepen tot een verbod op FIFA 17 als het niet stopt met het verspreiden van homopropaganda. Ze refereren daarmee aan het gratis regenboogshirt dat enkele weken geleden door EA werd weggegeven in het kader van een Stonewall-campagne.

In november bood EA Sports, de sporttak van gameontwikkelaar Electronic Arts, een gratis tenue aan om in het voetbalspel FIFA 17 te gebruiken. Het tenue was een steunbetuiging aan de LBGT-gemeenschap, met bijbehorend regenboogmotief. Verschillende Russische volksvertegenwoordigers hebben boos gereageerd op de campagne en spoorden het landelijke orgaan voor communicatie en media aan om actie te ondernemen tegen FIFA vanwege het overtreden van Ruslands antihomopropagandawetten. De parlementariërs schreven een brief waarin zij de autoriteiten verzoeken om EA te dwingen wijzigingen aan te brengen in de programmacode van FIFA 17 of in de leeftijdsclassificatie van het spel, en bij weigering 'restrictieve maatregelen' te nemen.

in 2013 heeft Rusland een wet aangenomen die verspreiding van homopropaganda verbiedt. Volgens de wet is het promoten van niet-traditionele seksuele relaties schadelijk voor de gezondheid en ontwikkeling van minderjarigen.

Het is onwaarschijnlijk dat EA gehoor geeft aan het verzoek van Rusland. De gamegigant staat bekend om zijn steun aan de LBGT-community. Vorig jaar werd het bedrijf uitgeroepen tot beste werkgever voor LBGT'ers.

Nu al klachten over nieuwe dienstregeling NS

De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen gaat zondag in, maar Rover maakt zich er nu al zorgen over. De laatste weken ontving de reizigersvereniging naar eigen zeggen zo'n driehonderd klachten van mensen die te maken krijgen met langere reistijd en extra overstappen.

Rover heeft een onlinemeldpunt geopend en roept reizigers op hun ervaringen met de nieuwe dienstregeling - zowel positief als negatief - via dat meldpunt te delen. De klachten, op- en aanmerkingen gaat de organisatie bespreken met NS.

Overigens betekent de nieuwe dienstregeling voor de meeste reizigers een verbetering, vindt Rover. In oktober maakte NS al bekend dat er voor bijna iedere treinreiziger wel iets verandert. Het zijn de meest ingrijpende wijzigingen sinds 2007.

Nu al klachten over nieuwe dienstregeling NS
Nu al klachten over nieuwe dienstregeling NS (Foto: ANP)

Waylon plakt Limburgs concert aan tour vast

Waylon heeft een optreden toegevoegd aan de concertreeks This is our Night - Waylon on Tour. De zanger staat ook op 6 april in Grenswerk in Venlo. Het concert dat een dag later gepland staat was zo snel uitverkocht dat is besloten een optreden aan de tour toe te voegen.

Waylon heeft met zijn nieuwe plaat Seeds een voltreffer te pakken. Hij haalde er een nummer 1-notering mee en de bijbehorende tour is op een paar optredens na helemaal uitverkocht. Volgens Waylon is het podium de enige plek waar hij intens gelukkig is en is elk optreden een 'groot kado'.

Stilzitten is er voor Waylon sowieso niet bij. Naast het album en de concertreeks, is hij geregeld op tv te zien als jurylid van The Voice of Holland en als muziekdeskundige bij RTL Late Night.

Waylon plakt Limburgs concert aan tour vast
Waylon plakt Limburgs concert aan tour vast (Foto: BuzzE)

'RvC houdt nieuw contract Van Bronckhorst tegen'

Giovanni van Bronckhorst kan van Martin van Geel liever vandaag dan morgen een nieuw contract krijgen bij Feyenoord. De raad van commissarissen houdt dat echter tegen.

Dat meldt Voetbal International. Van Bronckhorst wil zelf graag bij Feyenoord blijven en hij heeft naar verluidt aangegeven nog niet naar het buitenland te willen. Een deel van de raad van commissarissen wil liever nog even wachten met contractverlenging.

Een paar commissarissen zijn vorig seizoen nog niet vergeten, toen de Rotterdammers zeven competitieduels op rij verloren. De afgelopen weken werd bovendien een voorsprong van acht punten op Ajax weggegeven. Beide rivalen staan nu gelijk in punten.

Van Geel bekijkt de prestaties van Van Bronckhorst juist van een positievere kant. De technisch directeur wijst erop dat Feyenoord vorig seizoen wel de KNVB Beker won, de eerste hoofdprijs in acht jaar. Het contract van Gio loopt na dit seizoen af.

Meer iPhones schakelen zichzelf uit

Het probleem van de iPhone 6s-toestellen die vanzelf uitvallen, is groter dan eerst gemeld. Apple meldde vorige week dat een onderdeel van sommige batterijen bij de productie te lang is blootgesteld aan 'gecontroleerde lucht'. Maar ook buiten die partij blijken accu's onverwacht uit te vallen. Dat meldt 9to5Mac dinsdag.

De site baseert zich op een Apple-handleiding in het Chinees. Die is nog niet in het Engels vertaald. Volgens het document komt Apple binnenkort met een iOS-update om de oorzaak te vinden. Als daaruit blijkt dat de besturing moet worden aangepast zodat de batterij anders wordt beheerd, komt ook daar een update voor.

Eerder werd al bekend dat de betreffende toestellen in september en oktober 2015 van de band rolden. Mensen met een iPhone 6s die kampen met dit probleem, kunnen hun batterij gratis laten vervangen. Op een speciaal door Apple in het leven geroepen website kunnen mensen controleren of hun iPhone in aanmerking komt voor een nieuwe accu door hun serienummer door te geven.

Meer iPhones schakelen zichzelf uit
Meer iPhones schakelen zichzelf uit (Foto: BuzzT)

Vooruitzichten woningmarkt minder rooskleurig

Het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt lijkt zijn hoogtepunt voorlopig te hebben bereikt. Onder meer het aanbod van woningen blijft achter bij de vraag. Ook zijn huizen door de stijging van de prijzen minder goed betaalbaar. De vooruitzichten zijn wat minder rooskleurig al wordt dit jaar nog wel een recordaantal woningen verkocht, zo meldde de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag.

Voor de vierde maand op rij bereikte de marktindicator van de VEH een stand van 121, wat aangeeft dat het vertrouwen groot is. Maar de stuwende kracht achter de opgelopen score was met name de aanhoudende daling van de hypotheekrente. De laatste weken is er sprake van een lichte rentestijging, waarmee dit effect wegebt.

Momenteel vindt 51 procent van de bevolking dat het nu een gunstig moment is om een huis te kopen. Afgelopen zomer was dit nog 60 procent.

Vooruitzichten woningmarkt minder rooskleurig
Vooruitzichten woningmarkt minder rooskleurig (Foto: ANP)

Rechter: huwelijk demente vrouw nietig

De rechter in Breda heeft het huwelijk tussen een 70-jarige vrouw en een 55-jarige man nietig verklaard. Volgens de dochters van de vrouw was hun moeder toen het huwelijk vorig jaar werd voltrokken al dementerend en was haar kersverse echtgenoot niet te goeder trouw. De rechter geeft de dochters daarin gelijk en oordeelt dat het huwelijk met terugwerkende kracht moet worden ontbonden.

De man en vrouw leerden elkaar in 2011 kennen en gingen binnen korte tijd samenwonen. Nadat in 2015 werd vastgesteld dat de vrouw last had van 'langer bestaande cognitieve functiestoornissen in het kader van dementie', werd het contact met haar dochters volledig verbroken en werden zij zelfs onterfd. Kort daarna bleken de vrouw en haar partner getrouwd. Pas na het huwelijk, ging de man zich inzetten voor medische hulpverlening aan de vrouw.

Een onafhankelijke deskundige oordeelde dat de vrouw door haar ziekte tijdens het ja-woord niet in staat was de gevolgen en betekenis hiervan te overzien. Ook is het maar de vraag of zij in staat was haar wil te bepalen.

Rechter haalt streep door huwelijk demente
Rechter: huwelijk demente vrouw nietig (Foto: ANP)

Italiaanse minister wil verkiezingen in februari

De leider van de Italiaanse partij Nieuw-Centrumrechts, minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano, heeft zich dinsdag onder meer in de Corriere della Sera uitgesproken voor snelle parlementsverkiezingen. Wat hem betreft, gaan de Italianen in februari naar de stembus.

De kleine rechtse partij van Alfano is belangrijk voor de regeringscoalitie van premier Matteo Renzi. Renzi heeft gezegd ermee op te houden na een bittere nederlaag in het referendum van afgelopen zondag over hervormingen.

President Sergio Mattarella heeft Renzi gevraagd nog even te wachten met zijn vertrek. Formeel kan de regering met voldoende steun in het parlement ook onder een andere premier aanblijven tot het einde van Renzi's oorspronkelijke regeerperiode in 2018. Maar volgens Alfano is dat tijd rekken nergens goed voor en kan zijn partij ook in verkiezingen februari 2017 op winst rekenen.

Italiaanse minister: verkiezingen in februari
Italiaanse minister wil verkiezingen in februari (Foto: ANP)

Froome kan sneller klimmen door 'functioneel uitdrogen'

Je zou zeggen dat genoeg drinken van levensbelang is tijdens een zware wielerkoers maar daar denkt Roger Palfreeman, teamarts van Team Sky, heel anders over. 'Functioneel uitdrogen' zou volgens mij vele seconden per klim tijdswinst opleveren.

Door vocht te verliezen neemt het gewicht van de renner af waardoor hij meer wattages per kilo weg kan trappen omdat hij simpelweg minder kilo's meedraagt. Dat zou volgens de teamarts de logica zijn zo valt te lezen in de Spaanse krant El País.

"Als Froome twee kilo verliest na een dag rijden in de bergen, is hij in staat om Alpe d'Huez 47 seconden sneller op te rijden dan voorheen. Dat is een groot verschil, als je je bedenkt dat hij de Tour de France van 2015 won met 72 seconden verschil. Die twee kilo kun je kwijtraken door minder te drinken dan je logischerwijs zou denken. Op een gecontroleerde, functionele manier." Zo legt Palfreeman uit.

Froome weegt volgens de officiele gegevens 67 kilo en is in staat om 6,25 w/kg te trappen. Als de Tour-winnaar twee kilo zou verliezen terwijl hij niet of nauwelijks aan vermogen inlevert, zou dat kunnen stijgen naar 6,45 w/kg, zo beweert de arts.

Het uitdrogen moet wel onder strikte begeleiding gebeuren zodat de renner niet in paniek kan raken aldus Palfreeman. Mondwater met mentholsmaak zou gebruikt worden om de dorstgevoelens tegen te gaan. Deze aanpak kan niet zomaar gebruikt worden bij renners maar zou eerst goed en veelvuldig getraind moeten worden in warme omstandigheden zo benadrukt de Brit.

Teamartsen van andere ploegen nemen afstand van deze mogelijke nieuwe methode zo valt te lezen in El País. Dit nieuwe idee zou door één van de artsen al als marketingtruc omschreven zijn.

Froome kan sneller klimmen door 'functioneel uitdrogen' (Pro Shots / Action Images)
Froome kan sneller klimmen door 'functioneel uitdrogen' (Pro Shots / Action Images)

Brussel verhoogt Brexit-druk op Londen

De Britten moeten opschieten met het formele verzoek voor het stoppen van het EU-lidmaatschap. Het Verenigd Koninkrijk heeft in feite maar achttien maanden de tijd voor de onderhandelingen over de Brexit. Uiterlijk in oktober 2018 moet er een deal zijn.

Dat zei de hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie, de Fransman Michel Barnier, dinsdag in Brussel. Hij wil dat de overeenkomst tegen maart 2019 kan worden geratificeerd, vóór de vijfjaarlijkse Europese verkiezingen.

De Britse premier Theresa May heeft gezegd in het komende voorjaar het zogeheten Artikel 50 te zullen inroepen waarmee de uittredingsonderhandelingen worden gestart. Momenteel buigt de Britse hoge raad zich echter over de vraag of de regering de onderhandelingen wel mag straten zonder parlementaire goedkeuring.

Barnier waarschuwde verder dat er met de EU niet valt te onderhandelen over toegang tot de interne markt zonder dat er vrij verkeer van personen is. Ook wees hij erop dat de andere 27 lidstaten "de eenheid zullen behouden".

Brussel verhoogt druk op Londen over 'brexit'
Brussel verhoogt Brexit-druk op Londen (Foto: ANP)

Wenger over Özil en Alexis: "Het gaat niet alleen om geld"

Arsenal hoopt binnenkort de contracten van zowel Mesut Özil als Alexis Sánchez te verlengen. Arsène Wenger ontkent dat het onmisbare duo een megasalaris vraagt.

De Britse tabloids meldden maandag dat Özil en Sánchez niet willen bijtekenen als ze niet hetzelfde salaris krijgen als Paul Pogba bij Manchester United. De Fransman verdient daar naar verluidt ongeveer 340.000 euro per week. Wenger gaf maandag een update over de onderhandelingen met zijn sterspelers.

"Tegenwoordig zou het een luxe moeten zijn dat het niet meer alleen maar om geld draait. De spelers krijgen sowieso wel goed betaald. Iedere speler krijgt bij iedere club een goed salaris", sprak de Arsenal-manager in de Engelse media. "Je onderhandelt meer met de zaakwaarnemers dan met de spelers, dus we zijn nog in gesprek."

Alexis Sánchez maakte afgelopen weekend een hattrick tegen West Ham United (1-5) en hij bereidde de openingstreffer van Özil voor. De Duitser en de Chileen hebben in het Emirates Stadium allebei een contract dat na volgend seizoen afloopt.

The Gunners sluiten dinsdag de groepsfase van de Champions League af tegen FC Basel (uit). Wenger denkt niet dat hij Sánchez, met elf goals gedeeld topscorer van de Premier League, rust gaat geven. "Als een speler veel succes en vertrouwen heeft, is het gevaarlijker om hem te stoppen dan hem te laten doorspelen."

NieR: Automata in flarden beeld en geluid

Square Enix geeft ons een uiterst verwarrende trailer met schizofrene trekjes puur om de releasedatum voor NieR: Automata nogmaals te bevestigen. De actie-RPG komt 7 maart uit in de Verenigde Staten en op 10 maart in Europa.

Aangezien wij dit al dagenlang weten, heeft deze vage trailer weinig toegevoegde waarde. Achter de schermen is een pc-release op dezelfde dag als de PlayStation 4-variant eerst ontkend en later weer bevestigd. Voor die tijd mogen wij ook een PlayStation 4-demo verwachten.

NASA bestelt ruimtetankwagen

Een satelliet die door de ruimte vliegt met brandstof voor andere satellieten. Die een satelliet kan vastpakken en naar een nieuwe werkplek kan brengen. Die een onderhoudsbeurt kan geven. Aan zo'n zwevende wegenwachtbus werkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het project heet Restore-L.

De NASA heeft het bedrijf SSL uit Californië de opdracht gegeven om een ruimtetankwagen te ontwikkelen, voor maximaal 127 miljoen dollar (118,3 miljoen euro). Het is de bedoeling dat die rond 2020 voor het eerst wordt gelanceerd. Het is nog niet bekend hoeveel onderhoudsbussen er komen.

Een satelliet kan langer werken na een beurt van zo'n tankwagen. Dat maakt ruimtevaart rendabeler. Bovendien kan onderhoud helpen tegen ruimtepuin. Als een bestaande satelliet een taak kan uitvoeren, hoeft er geen nieuwe sonde naar de ruimte te worden gebracht. Rond de aarde zweven honderdduizenden grote en kleine brokstukken. Die hoeveelheid afval groeit met elke raketlancering. Pogingen het puin op te ruimen zijn nog niet van de grond gekomen.

Bierfiets mag blijven in centrum Amsterdam

De bierfiets hoeft voorlopig toch niet weg uit de Amsterdamse binnenstad. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam vindt dat de gemeente met een betere onderbouwing moet komen van het gebiedsverbod, dat vanaf 1 januari zou ingaan.

Ook moet zorgvuldiger worden gekeken naar de gevolgen van het verbod voor exploitanten van de omstreden rijdende bar, een geliefde attractie voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes. Door het hele centrum als verboden gebied aan te wijzen, kunnen de bierfietsen die daar staan gestald ook niet naar delen in de stad waar het verbod niet geldt. Dat betekent dat exploitanten hun bedrijf niet kunnen behouden.

Het stadsbestuur wil de bierfiets uit de binnenstad weren omdat hij voor veel overlast zorgt. De exploitanten maakten echter bezwaar bij de rechter, die dinsdag met een vonnis kwam.

Bierfiets mag blijven in centrum Amsterdam
Bierfiets mag blijven in centrum Amsterdam (Foto: ANP)

Rechtszaak dode baby's moet opnieuw

De vrijspraak van een vrouw uit Amersfoort die haar twee pasgeboren baby's zou hebben gedood, kan niet gehandhaafd blijven. De vrouw werd zowel in eerste aanleg als in hoger beroep vrijgesproken. De Hoge Raad oordeelde dinsdag echter dat de zaak opnieuw behandeld moet worden.

De vrouw werd eerder vrijgesproken omdat zowel het gerechtshof als de rechtbank meende dat niet met zekerheid was vast te stellen of de baby's in 2002 en 2004 levend ter wereld waren gekomen. Daarom kon een strafbare poging tot doodslag op de baby's niet worden bewezen, was het oordeel.

De Hoge Raad oordeelt echter dat "onzekerheid over de vraag of de baby's tijdens of kort na hun geboorte leefden, niet uitsluit dat de verdachte met de gedragingen waarvoor zij wordt vervolgd de baby's had willen doden".

Rechtszaak dode baby's moet opnieuw
Rechtszaak dode baby's moet opnieuw (Foto: ANP)

Kredietwaarschuwing heeft geen effect

De waarschuwing 'Let op! Geld lenen kost geld' heeft geen effect op het gedrag en de houding van consumenten die online een lening afsluiten. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek dat in samenwerking met het ministerie van Financiën tot stand kwam.

De bekende slogan is sinds 2009 verplicht voor kredietaanbieders en moet consumenten die een lening afsluiten vooral stimuleren beter na te denken over hun keuze en ze wijzen op de gevolgen die verbonden zijn aan krediet. Maar uit een experiment bleek dat de waarschuwing niet leidt tot ander gedrag van mensen bij het aangaan van een lening. Ook was er geen invloed op de houding van consumenten ten opzichte van geld lenen.

Wel is er groot draagvlak onder consumenten voor de kredietwaarschuwing. Volgens het onderzoek vindt 80 procent het positief dat de overheid kredietaanbieders verplicht de waarschuwing op te nemen.

Kredietwaarschuwing heeft geen effect
Kredietwaarschuwing heeft geen effect (Foto: ANP)

Meer vinyl dan downloads

Voor het eerst in de geschiedenis hebben Britse muziekliefhebbers meer geld uitgegeven aan vinyl dan aan downloads. Vinyl is weer in, terwijl mensen liever streamen dan downloaden. Dat blijkt volgens de BBC uit cijfers van de Britse muziekhandel, de Entertainment Retailers Association.

De Britten gaven vorige week 2,4 miljoen pond (2,85 miljoen euro) uit aan vinyl. Downloads leverden 2,1 miljoen pond (2,5 miljoen euro) op. In dezelfde week vorig jaar besteedden Britten 1,2 miljoen pond aan vinyl en 4,4 miljoen pond aan downloads.

Volgens de muziekverkopers wijst de toename erop dat vinylplaten populaire kerstcadeaus zijn. Maar vinyl is ook duurder. In aantallen leiden downloads nog wel. Vorige week zijn 295.000 albums gedownload en 120.000 vinylplaten verkocht.

Meer vinyl dan downloads
Meer vinyl dan downloads (Foto: BuzzT)

Aidsfonds staakt harde campagne

Het Aidsfonds heeft zijn huidige harde campagne 'het virus dreigt te winnen' teruggetrokken. De reden is dat veel mensen met hiv zich erdoor gekwetst en gestigmatiseerd voelen, maakte het fonds dinsdag bekend.

"Het Aidsfonds heeft bewust gekozen voor een harde boodschap omdat de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat de beeldvorming over hiv en aids niet in lijn is met de realiteit. De campagne is bedoeld om de noodzaak van het bestrijden van hiv en aids in de wereld onder de aandacht te brengen van het brede publiek in Nederland", aldus de organisatie.

In de campagne in onder meer bushokjes worden teksten gebruikt als 'Ik vermoord met gemak 300 kinderen per dag' en 'Ik dood 3x zo veel mensen als in 1990'.

Aidsfonds staakt harde campagne
Aidsfonds staakt harde campagne (Foto: ANP)

Merkel: geen vluchtelingencrisis meer

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag op het partijcongres van haar christendemocratische CDU benadrukt dat de vluchtelingencrisis van 2015 zich niet herhaalt. "Het was en is duidelijk onze en mijn politieke doelstelling" te voorkomen dat een grote stroom vluchtelingen het land overspoelt, zei ze.

In 2015 hebben talrijke mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld, op de vlucht voor vervolging of uit gebrek aan perspectief de weg naar Duitsland gevonden, aldus Merkel. Ze zijn in Duitsland als individuen en niet als een anoniem deel van de massa opgenomen. De bondskanselier bedankte de vele helpers en ambtenaren die de 890.000 mensen die naar de Bondsrepubliek trokken, hebben bijgestaan.

Merkel is ook in eigen gelederen onder zwaar vuur komen te liggen vanwege haar volgens critici veel te ruimhartige beleid. Dat zou de stroom asielzoekers zo groot hebben gemaakt.

Merkel: geen vluchtelingencrisis meer
Merkel: geen vluchtelingencrisis meer (Foto: ANP)

Terugkeer GP Frankrijk opgedragen aan Bianchi

De organisatie achter de Grand Prix van Frankrijk heeft de terugkeer van de wedstrijd op de racekalender van 2018 opgedragen aan de overleden Franse Formule 1-coureur Jules Bianchi.

Bianchi overleed in juli van het vorige jaar nadat hij in 2014 zwaar crashte tijdens de Grand Prix van Japan. Hij was hiermee de eerste Formule 1-coureur die overleed als gevolg van een crash tijdens een raceweekend sinds Ayrton Senna en Ronald Ratzenberger in 1994.

"Op deze belangrijke dag voor de Franse F1-fans wil ik een eerbetoon brengen aan Jules Bianchi," aldus Christian Estrosi, de voorzitter van de Région Provence-Alpes-Côte d'Azur. "Ik wil even stilstaan bij deze prachtiger rijder die helaas niet meer onder ons is. Ik wil de terugkeer van de Franse Grand Prix aan hem opdragen. Mijn gedachten gaan ook uit naar zijn familie en vader."

Terugkeer GP Frankrijk opgedragen aan Bianchi (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Terugkeer GP Frankrijk opgedragen aan Bianchi (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Details Street Fighter V seizoen 2 bekendgemaakt

Capcom heeft uitleg gegeven over de vernieuwingen en de balans-tweaks die worden doorgevoerd voor het zogenaamde tweede seizoen van Street Fighter V. De balanswijzigingen hebben voornamelijk betrekking op het meer uniek maken van iedere vechter. Veel spelers klagen dat enkele kernmechanieken die voor alle vechters gelden overpowered zijn, waardoor unieke vaardigheden van vechters onderbelicht blijven.

Door de sterke knok-mechanics waar alle vechters zich op kunnen beroepen, worden gevechten volgens Peter Rosas, Capcoms Street Fighter V-protégé, op den duur behoorlijk generiek. Capcom wil daarom met aanpassingen in de balans proberen om de originele vaardigheden die aan een specifiek personage toebehoren meer tot uiting te laten komen.

Een aantal van de mechanics die aangepakt worden zijn 'Recovery After Succesful Throw', 'Strong Anti-Air Light Attacks' en 'Invincible Reversal Reliance'. Die derde behoeft wellicht wat extra uitleg: het gaat om de weerbaarheid tegen Ryu en Kens Dragonpunch tijdens 'wake-up' (het opstaan van de tegenstander). Ryu en Ken zijn beide onaantastbaar tijdens het uitvoeren van deze move. Ook krijgt Chun-Li's 'Air Lightning Legs'-aanval een nerf zodat deze eenvoudiger geblockt kan worden.

Voor 2017 is verder een character pass geïntroduceerd die €29,99 gaat kosten. Pashouders kunnen dan kiezen uit onder andere Akuma (zie hieronder) en aanvullend nog vijf andere, nieuwe vechters die gedurende 2017 bekend zullen worden gemaakt. Behalve nieuwe vechters unlockt de pass ook talloze skins en een PS4-thema.

Verstappen: "Overwinning was mooi, maar blijven presteren is het belangrijkste"

Het Formule 1-seizoen zit erop en de coureurs kunnen aan een welverdiende vakantie beginnen. Maar voor het zover is moet er eerst teruggeblikt worden op het seizoen, zo deed ook Max Verstappen dat op zijn eigen site. "Blijven presteren, dat is het belangrijkste", zo laat hij weten.

Het moment van het seizoen was natuurlijk de overwinning van Verstappen in Spanje, die overwinning heeft inmiddels tijd gehad om te bezinken. "Ja, het is zeker ingezonken, maar om eerlijk te zijn ik kijk nooit teveel terug. Natuurlijk was het een groots moment en is het is iets heel bijzonders om voor de eerste keer te winnen. Maar daarna heb ik snel de aandacht weer vooruit gericht, blijven presteren, dat is het belangrijkste." Zo valt te lezen op Verstappen.nl

De jonge Nederlander legde ook uit hoe het perspectief van een raceweekend ineens veranderde na zijn overstap van Torro Rosso naar Red Bull Racing. "Mijn doel was gewoon om te proberen zoveel mogelijk punten te scoren in het begin van het seizoen, want we wisten dat het moeilijker zou gaan worden aan het einde van het seizoen als gevolg van de motor, die geen upgrades zou krijgen. Dat is een totaal andere benadering dan bij Red Bull Racing waar ik na de eerste vier races terecht kwam. Aan het begin van het jaar ben je aan het vechten om in Q3 terecht te komen en opeens was het "Oké, laten we in Q3 eens kijken hoe we de tweede startrij of iets dergelijks veilig kunnen stellen."

De favoriete race van Verstappen was zonder twijfel de race in België. "Het was geweldig. Er kwamen zoveel fans op af het was gewoon ongelooflijk", aldus de Red Bull-coureur over zijn 'bijna' thuis grand prix.

Toch was niet elke wedstrijd een even groot succes, maar één race was een duidelijk dieptepunt. "Monaco. De rest was oké, maar Monaco was geen geweldig weekend. De snelheid was er, maar ik crashte op de verkeerde momenten. Maar, weet je, zelfs daar leer je van, zelfs ondanks dat het een zeer negatief weekend was zijn er altijd positie dingen."

Over de samenwerking met teamgenoot Daniel Ricciardo is Verstappen positief. "De samenwerking is geweldig. Ik ben erg blij met Daniel als teamgenoot. Hij is erg snel, maar ook een toffe gast. Ik denk dat onze samenwerking het team voortstuwt en dat is het belangrijkste. Teamgeest is erg belangrijk. Het is een teamsport en als je samenwerkt om de auto sneller te maken in plaats van te proberen om elkaar te bevechten helpt dit het team en uiteindelijk ook jezelf vooruit. Je leert van elkaar en dat is hoe je de auto beter maakt." Maar niet alles van de Australiër bevalt zo blijkt. "Hij laat veel scheten. Het kan me niet veel schelen, maar het is echt heel veel."

Verstappen heeft alvast zin in het Formule 1-seizoen van volgend seizoen. "We zijn allemaal zeer positief op dit moment. We komen dicht bij Mercedes en we hopen met de auto van volgend jaar een volgende stap te kunnen zetten. Hopelijk vechten we voor het wereldkampioenschap."

Verstappen: "Overwinning was mooi, maar blijven presteren is het belangrijkste" (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Verstappen: "Overwinning was mooi, maar blijven presteren is het belangrijkste" (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

N.E.C. zet Owusu na incidenten uit selectie

Quincy Owusu-Abeyie maakt voorlopig geen deel meer uit van de eerste selectie van N.E.C. Nijmegen. De 30-jarige aanvaller is na 'een opeenstapeling van incidenten' voorlopig verbannen naar de beloften.

Afgelopen vrijdag was Owusu-Abeyie samen met Reagy Ofosu te laat voor het duel tegen Heracles Almelo, waarna trainer Peter Hyballa hen uit de wedstrijdselectie zette. Omdat Owusu al vaker de fout in was gegaan had dit volgens technisch manager Edwin de Kruijff grotere gevolgen voor de aanvaller: "Het wordt een pittig seizoen en we hebben ieders volledige inzet en toewijding aan ons sportieve doel van handhaving hard nodig. Daar moet iedereen binnen deze club in mee en dat is momenteel bij Quincy niet het geval."

In de vijftien tot nu toe gespeelde wedstrijden kwam Owusu twaalf keer in actie, waarvan zes maal als basisspeler. N.E.C. bezet de veertiende plaats op de ranglijst met vijftien punten.

Kosten minder belangrijk bij mobiel bellen

De kosten voor een abonnement spelen een steeds kleinere rol bij het kiezen van een aanbieder van mobiele telefonie, al blijft geld nog altijd bepalend. Uit onderzoek van marktonderzoeker Telecompaper blijkt dat abonnementskosten voor 42 procent van de ondervraagden reden is om al dan niet met een provider in zee te gaan. Dit was een jaar geleden nog krap de helft.

De kwaliteit van het mobiele netwerk en de service van de provider zijn allebei minder belangrijk dan een jaar geleden en worden nog door een vijfde van de consumenten als reden genoemd. 12 procent laat zich bij de keuze van een aanbieder leiden door het advies dat zij kregen van familie of vrienden.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders steeds beter te spreken zijn over de aanbieders van mobiele telefonie. De kwartaalrapportage toont een hoger rapportcijfer voor aanbieders van mobiele abonnementen. Daarnaast geven ook klanten die gebruikmaken van sim-only een hogere score aan hun provider.

Kosten minder belangrijk bij mobiel bellen
Kosten minder belangrijk bij mobiel bellen (Foto: ANP)

'Jihadist die in Aleppo blijft wordt gedood'

Jihadisten die achterblijven in Aleppo worden geëlimineerd. Deze waarschuwing deed dinsdag de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Lavrov gaat er volgens persbureau Sputnik vanuit dat Moskou en Washington te zijner tijd toch nog afspraken kunnen maken over het vertrek van belegerde jihadisten uit het oosten van de Syrische stad. Maar op dit moment zijn er geen serieuze gesprekken met de VS over Aleppo, klaagde het Kremlin.

Regelingen om de bevolking die er ook ingesloten zit te helpen met een wapenstilstand, zijn tot dusverre mislukt. De rebellen en jihadisten in het omsingelde stadsdeel frustreren volgens Rusland de pogingen een bestand te regelen.

Het Kremlin heeft dinsdag ook zijn ongenoegen geuit over het gebrek aan reacties uit de internationale gemeenschap op de aanval op een Russisch veldhospitaal in Aleppo. Daarbij is aan het begin van de week een Russische medische hulpverleenster gedood. Volgens Rusland is het ziekenhuis bestookt door rebellen die worden gesteund door Londen, Parijs en Washington.

'Jihadist die in Aleppo blijft wordt gedood'
'Jihadist die in Aleppo blijft wordt gedood' (Foto: ANP)

Polen mag Polanski niet uitleveren aan de VS

Filmmaker Roman Polanski mag niet worden uitgeleverd door Polen aan de VS. De hoogste rechtbank in Polen heeft dat dinsdag bepaald. Amerika had om uitlevering van de 83-jarige regisseur gevraagd in verband met een misbruikzaak uit 1977.

Eerder besliste een lagere rechtbank al dat hij niet mocht worden uitgeleverd. Justitie in Polen ging daartegen in beroep.

De Verenigde Staten hadden Polen om Polanski's uitlevering gevraagd toen hij in 2014 in Warschau opdook. De filmmaker woont in Parijs, maar hij heeft ook een appartement in Krakau, in het zuiden van Polen.

Polen mag Polanski niet uitleveren aan de VS
Polen mag Polanski niet uitleveren aan de VS (Foto: ANP)

Kinderen afgeluisterd met speelgoedpop Cayla

Kinderen kunnen worden afgeluisterd met de speelgoedpop My Friend Cayla. Wie een telefoon met bluetooth heeft en in de buurt van de pop is, kan meeluisteren. Het is ook mogelijk om de pop iets te laten zeggen. Daarvoor waarschuwt de Noorse Consumentenbond. De Nederlandse Consumentenbond heeft de waarschuwing dinsdag gedeeld.

Kinderen kunnen de pop vragen stellen. De pop stuurt de vragen door naar de fabrikant, die de vragen kan verkopen aan anderen. Cayla maakt bovendien reclame, bijvoorbeeld voor Disney.

Cayla wordt in Nederland verkocht bij Intertoys en Bart Smit. De Consumentenbond wil dat klanten hun geld kunnen terugkrijgen.

Kinderen afgeluisterd met speelgoedpop Cayla
Kinderen afgeluisterd met speelgoedpop Cayla (Foto: BuzzT)

Sega-klassiekers Altered Beast en Streets of Rage mogelijk verfilmd

De producenten van de succesvolle televisieserie The Walking Dead en diens spin-offs hebben een samenwerkingsverband gesloten met Sega om "filmed entertainment adaptions" te maken van Sega-klassiekers Altered Beast en Streets of Rage. Dat maakte Stories International bekend.

Beide titels worden momenteel verkend voor mogelijkheden van een film- of tv-serie spin-off. Stories zal daarvoor samenwerken met Circle of Confusion, dezelfde partij die onder andere verantwoordelijk was voor Fear the Walking Dead en Powers. Als producenten werden de namen Lawrence Mattis en Julian Rosenberg genoemd.

"Met talenten als Lawrence (Mattis) en zijn team bij Circle of Confusion kijken wij erg uit naar een samenwerking om deze projecten tot leven te brengen. We kunnen niet wachten om de centurio te zien rijzen uit zijn graf, en de helden Adam, Axel en Blaze te zien knokken voor rechtvaardigheid", aldus Tomoya Suzuki, topman bij Stories International. Eerder dit jaar al kwam dezelfde partij met het idee om Sega's ninjagame Shinobi te verfilmen.

Altered Beast was een beat 'em up arcade-game die uitkwam in 1988 voor Sega Mega Drive/Genesis. Je speelt een centurio die zich een weg knokt door verschillende levels in het oude Griekenland, terwijl je in ieder level kunt transformeren in een (mythisch) dier. Streets of Rage was een van de populairste franchises voor de Megadrive/Genesis. Er kwamen in totaal drie delen uit van de knokgames, die ook veel bekendheid kregen vanwege de chiptune-muziek van Yuzo Koshiro.

Wat er precies zo interessant is aan een verfilming van deze titels is onduidelijk. Streets of Rage is een geniale co-op vechtgame, maar het verhaal is nou niet echt bijzonder (stad overrompeld door criminelen, team agenten slaat iedereen in elkaar, gaat strijd aan met eindbaas Mr. X). Als men nou eens een nieuwe game zou maken in de franchise werden een boel mensen waarschijnlijk een stuk gelukkiger.

Nicki Minaj onder vuur om filmpje

Een filmpje dat Nicki Minaj maakte van een verwarde vrouw in Miami, is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

In de video, die Nicki op Instagram plaatste, probeert de rapper op straat contact te leggen met een vrouw die zich scheldend uit de voeten maakt. Nicki zegt tegen de vrouw dat ze er mooi uitziet en vraagt of ze met haar kan praten. Fans zijn boos omdat de ster de situatie duidelijk amusant vindt.

Ook de lokale tak van de vereniging die opkomt voor psychiatrische patiënten, de National Alliance on Mental Illness, is verbolgen over de beelden die Nicki deelde met haar bijna 70 miljoen volgers. "Niemand zou ooit een kankerpatiënt belachelijk maken en psychische aandoeningen zijn ziektes als elke andere", verklaart een woordvoerder van de instelling tegenover TMZ.

 

😭

Een video die is geplaatst door Nicki Minaj (@nickiminaj) op4 Dec 2016 om 6:06 PST

Nicki Minaj onder vuur om filmpje
Nicki Minaj onder vuur om filmpje (Foto: BuzzE)

Stille elektrische bussen krijgen trambel

Eindhoven krijgt de grootste vloot elektrische bussen van Nederland. In de stad rijden vanaf zondag 43 elektrische bussen rond. Het is een stap naar 2025. In dat jaar moeten bussen in het openbaar vervoer helemaal geen schadelijke uitlaatgassen meer uitstoten.

De elektrische bussen zijn zo stil dat andere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers, ze niet horen aankomen. Een ouderwetse oplossing bood uitkomst. "We hebben voor de veiligheid van de andere weggebruikers een trambel moeten installeren", zegt regiodirecteur Juul van Hout van busbedrijf Hermes.

De bussen kunnen maar een beperkte afstand kan afleggen. Op een volle accu komt de bus niet verder dan 80 kilometer. Met een supersnelle laadtechniek en een roulatiesysteem voor de buschauffeurs moet dat probleem worden omzeild.

Op de remise in Eindhoven staan 43 laadpunten waar bussen via het dak contact maken met de lader en binnen een half uur weer een volle accu hebben. Hermes houdt bovendien enkele elektrische bussen achter de hand voor als een bus onverwacht snel leeg raakt.

De elektrische bussen worden vanwege de kortere afstanden ingezet in het stadsvervoer in Eindhoven. Voor het streekvervoer gebruikt Hermes schone-dieselbussen.

Stille elektrische bussen krijgen trambel
Stille elektrische bussen krijgen trambel (Foto: BuzzT)

PewDiePie verdient weer meest op YouTube

PewDiePie heeft dit jaar het meeste verdiend aan zijn filmpjes op YouTube. Hij verdiende 15 miljoen dollar, omgerekend 13,9 miljoen euro, met de filmpjes waarin hij games speelt en commentaar levert. Dat blijkt uit de ranglijst die zakenblad Forbes heeft opgesteld. De Zweed heeft 50 miljoen abonnees. Adverteerders betalen graag om die te bereiken. Het eerste boek van PewDiePie werd 112.000 keer verkocht.

Vorig jaar stond Felix Kjellberg, zoals PewDiePie in het echt heet, ook al op de eerste plaats met 12 miljoen dollar. Dat was de eerste keer dat Forbes een YouTube-lijst opstelde.

Op plek twee staat Roman Atwood, die 8 miljoen dollar met zijn pranks verdiende. De Canadese rapper en comedian Lilly Singh is derde met 7,8 miljoen dollar.

PewDiePie verdient weer meest op YouTube
PewDiePie verdient weer meest op YouTube (Foto: BuzzT)

Bernard Cazeneuve nieuwe Franse premier

Zoals verwacht is minster van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag tot nieuwe premier van Frankrijk benoemd. Hij volgt Manuel Valls op.

Valls stapt op om campagne te voeren voor het presidentschap. Hij maakte maandag bekend dat hij wil proberen namens de socialisten president van het land te worden. President François Hollande heeft vorige week de pogingen herkozen te worden, opgegeven. De presidentsverkiezingen zijn in april en mei.

Bernard Cazeneuve nieuwe Franse premier
Bernard Cazeneuve nieuwe Franse premier (Foto: ANP)

Bende auto-inbrekers uit Den Bosch opgerold

De politie heeft dinsdagochtend negen mannen opgepakt in een onderzoek naar een bende autokrakers uit Den Bosch. Ruim zeventig agenten kwamen in actie. De bende zou meer dan honderd auto-inbraken hebben gepleegd door heel Nederland en België.

De arrestanten zijn in de leeftijd van achttien tot 33 jaar. Zes van hen werden van hun bed gelicht in Den Bosch-West. De politie arresteerde de andere drie in hun woningen in Rosmalen, Drunen en Rotterdam.

De Nederlandse politie werkt in het onderzoek samen met de Belgische politie, die de zaak aan het rollen bracht na meerdere auto-inbraken in de omgeving van Mechelen. De Belgische politie verdenkt de groep van ruim negentig kraken. In Nederland zouden ze verantwoordelijk zijn voor zeker dertig auto-inbraken, in onder meer Monster, Almere, Moerdijk en Raamsdonksveer.

De politie ging dinsdag op zoek naar buit als navigatiesystemen, stuurwielen en airbags. Die leveren op de zwarte markt flink wat geld op. Over wat er is gevonden, is nog niks bekendgemaakt. Een aantal verdachten zal direct worden uitgeleverd aan België.

Bende auto-inbrekers uit Den Bosch opgerold
Bende auto-inbrekers uit Den Bosch opgerold (Foto: ANP)

'Wonder dat we Top Gear hebben volgehouden'

Volgens James May is het een klein wonder dat hij, Jeremy Clarkson en Richard Hammond het ruim twaalf jaar met elkaar hebben volgehouden bij Top Gear. Volgens de Brit werd het drietal in het laatste seizoen lui en is het goed dat nu aan een nieuw project zijn begonnen. Hij zegt dat in de Radio Times van deze maand.

Het succesvolle trio nam in 2015 afscheid van Top Gear omdat het contract met presentator Clarkson niet werd verlengd door de BBC. May en Hammond besloten loyaal te blijven aan hun vriend en ook hun biezen te pakken. Inmiddels is het drietal bij Amazon in dienst. Voor het Amerikaanse bedrijf maken ze een nieuwe autoshow met de titel: The Grand Tour.

"We moeten nu twaalf afleveringen per seizoen schieten. Dat is hard werken, bijna een jaar lang. Bij Top Gear deden we maximaal zes of zeven afleveringen en daar werden we nogal lui van. Eigenlijk is het een godswonder dat we het zo lang hebben uitgehouden."

'Wonder dat we Top Gear hebben volgehouden'
'Wonder dat we Top Gear hebben volgehouden' (Foto: BuzzE)

Meer geld voor bijscholen vmbo-docenten

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) trekt het komende jaar 1,7 miljoen euro uit voor de bijscholing van vmbo-docenten die praktijkvakken doceren. De extra scholing is nodig, omdat het aantal profielen op de vmbo's dit jaar is teruggebracht van ruim dertig naar tien.

Het afgelopen jaar trok het ministerie al 1,5 miljoen euro uit voor docenten in het vmbo. Ruim 2500 leraren lieten zich omscholen. "Sommige delen van het onderwijsprogramma zijn ingrijpend gewijzigd", stelt het ministerie. "Docenten zijn daardoor niet altijd meer vanzelf bekwaam om de nieuwe inhoud goed aan de leerlingen over te brengen. Met een bijscholing kunnen ze hun kennis en vaardigheden up to date brengen."

Voor de theoretische leerweg, die te vergelijken is met het oude mavo, wordt geen extra geld uitgetrokken.

Meer geld voor bijscholen vmbo-docenten
Meer geld voor bijscholen vmbo-docenten (Foto: ANP)

'Reddingsplan Monte dei Paschi onzeker'

Het reddingsplan voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena is door alle onrust rond het Italiaanse referendum ter discussie komen te staan. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg zouden diverse belangrijke investeerders eerst even willen afwachten hoe de politieke situatie in Italië zich komende dagen ontwikkelt.

De oudste bank van de wereld kwam eerder dit jaar met een plan dat het financiële concern 5 miljard euro aan nieuw kapitaal moet opleveren. Maar het blijft zeer de vraag of Monte dei Paschi daarvoor wel voldoende steun van investeerders kan vinden. Ingewijden zeggen dat komende dagen bekeken wordt of het plan doorgezet wordt.

In Milaan verloor Monte dei Paschi maandag ruim 4 procent aan beurswaarde. Ook van andere Italiaanse banken stond de koers onder druk. De grotere concurrent UniCredit zakte meer dan 3 procent.

'Reddingsplan Monte dei Paschi onzeker'
'Reddingsplan Monte dei Paschi onzeker' (Foto: ANP)

Internetreuzen samen tegen extremisme

Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft gaan samenwerken in de strijd tegen extremisme. Ze bouwen een gezamenlijke database van hashes (digitale vingerafdrukken) van video's en foto's die vanwege de inhoud zijn verwijderd. Zo houden ze elkaar op de hoogte.

De bedrijven bepalen zelf wat er in de database komt. Een filmpje dat op een site is verwijderd, wordt niet automatisch op andere plekken gewist.

"We hopen dat de samenwerking leidt tot meer efficiency bij het bestrijden van terroristische content online", lieten de bedrijven in een verklaring weten. Het is de bedoeling dat de database begin volgend jaar live gaat. Meer bedrijven kunnen zich aansluiten bij de zwarte lijst.

Internetreuzen samen tegen extremisme
Internetreuzen samen tegen extremisme (Foto: BuzzT)

Verklaring Bill Cosby mag gebruikt worden

Een statement van Bill Cosby waarin hij verklaart jonge vrouwen drugs te hebben gegeven om seks met ze te hebben, mag gebruikt worden in de rechtszaak tegen de komiek.

De 79-jarige The Cosby Show-ster had de rechter gevraagd de verklaring niet toe te laten in de zaak, omdat deze onderdeel zou zijn geweest van een deal. Zijn advocaten beweren dat Cosby beloofd was dat als hij het statement zou tekenen, hij niet zou worden aangeklaagd. Een rechter gaf maandag echter aan dat er nooit immuniteit is toegezegd.

In de getuigenissen van Cosby uit 2005 en 2006, verklaarde de gevallen ster dat hij in ieder geval twee keer seks had met een tiener. Hij bekende vrouwen het slaapmiddel Quaalude, in Nederland ook bekend onder de naam Methaqualon, te hebben gegeven. In één van de statements verklaarde Cosby dat hij in zijn glorietijden een bureau wekelijks vijf of zes modellen naar zijn studio liet sturen. De seks die daar geregeld op volgde was volgens Cosby altijd vrijwillig.

De afgelopen jaren hebben tientallen vrouwen aangegeven dat Cosby hen heeft gedrogeerd en misbruikt. De beschuldigingen omvatten een tijdspanne van decennia. Het huidige proces draait slechts om één van de vermeende slachtoffers van de komiek, Andrea Constand. Het proces tegen Cosby start in juni.

Verklaring Bill Cosby mag gebruikt worden
Verklaring Bill Cosby mag gebruikt worden (Foto: BuzzE)

Gratis content voor Overcooked en The Escapists

Zowel Overcooked als The Escapists krijgen deze week gratis content, beide met een kerst-thema.

Overcooked zijn update, Festive Seasoning, is vanaf vandaag verkrijgbaar en voegt acht nieuwe levels, nieuwe skins voor je chefs en enkele nieuwe recepten toe. Je zult ook met een vlammenwerper aan de slag gaan, dus zorg ervoor dat een brandblusser altijd dichtbij is. De update is al verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Voor The Escapists wordt een gratis kerstlevel toegevoegd, nadat Team 17 vorig jaar ook al met een gratis DLC kwam. In Jingle Cells crasht een kerstelfje met zijn slee in de Jingle Cells-gevangenis. Met behulp van 20 nieuwe items die gemaakt kunnen worden, moet je de gevangenis zien te ontsnappen. Jingle Cells kan vanaf 8 december voor niets gedownload worden voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Klay Thompson scoort 60 punten voor Warriors

Fans van de Golden State Warriors hebben in de Oracle Arena een heerlijk avondje kunnen beleven. Niet alleen liet hun ploeg geen spaan heel van de Indiana Pacers, 142-106, ze zagen ook hoe Klay Thompson in drie kwarten zestig punten wist te maken.

Golden State had bij rust al een 80-50 voorsprong en op dat moment had Thompson al de helft van de Warriors' productie voor zijn rekening genomen. Met nog twee minuten op de klok in het derde kwart zette Klay de stand met zijn achtste driepunter op 113-75, vond coach Kerr het welletjes en mochten de starters op de bank plaatsnemen.

De prestatie van Klay Thompson verdient een plaatsje in de geschiedenisboeken. Niet eerder kwam een speler die minder dan 30 minuten op het veld stond tot zestig punten. Sterker, het record was van Larry Bird die ooit 43 punten maakte tegen de Pistons. Kobe Bryant maakte ooit 62 punten in drie kwarten tegen de Mavericks, maar hij stond 32 minuten op het veld. Bryant was ook de laatste speler voor Thompson die tot 60 punten kwam. In de slotwedstrijd van afgelopen seizoen, de laatste uit Kobes imposante carrière, kreeg hij de vrije hand om te schieten en kwam hij ook tot dit aantal. Durant was bij de Warriors ook goed voor 20 punten, Curry bleef steken op 13 en 11 assists.


Klay Thompson trakteert eigen fans op een heerlijk avondje (Bron: YouTube)

Atlanta kreeg Oklahoma City op bezoek. Atlanta zit in een enorme crisis, maar zag Paul Millsap weer terugkeren na een blessure. De Hawks leidden in het eerste kwart, gaven de voorsprong al snel uit handen en keken na drie kwarten tegen een 83-69 achterstand aan. Deze werd bijna ingelopen, maar dichter dan drie punten liet Oklahoma ze niet naderen: 102-99.

Het was de zesde zege voor de Thunder op rij en ook in deze wedstrijd kwam Russell Westbrook tot een triple double: 32 punten, 13 rebounds en 12 assists. Vrijdag tegen de Rockets mag hij proberen Michael Jordan te evenaren, die in 1989 zeven triple doubles op rij liet noteren.
Bij Atlanta kwam Paul Millsap tot 24 punten, het zal de Hawks fans hoop geven na de zevende nederlaag op rij.

Cleveland won in Toronto de wedstrijd met als inzet de eerste plaats in de Eastern Conference. Na drie opeenvolgende nederlagen had LeBron James zijn ploeggenoten opgeroepen serieus te gaan basketballen. De honeymoon van het kampioenschap was voorbij, liet hij via de media weten. Zijn woorden vonden gehoor, de Cavaliers wonnen met 116-112. LeBron leidde bij de Cavaliers met 34 punten. Eerste luitenants Kevin Love en Kyrie Irving kwamen tot 28 en 24. Het backcourt van de Raptors, één van de beste in de NBA, bood goed partij. DeMar DeRozan scoorde 31 punten, Kyle Lowry voegde 24 punten en 9 assists toe.

Kort nieuws

De San Antonio Spurs wonnen hun twaalfde uitwedstrijd op rij, 97-96 tegen de Bucks. Damian Lillard scoorde 11 punten in de slotminuten en sleepte voor Portland een uitzege bij de Bulls uit het vuur: 112-110. Lillard kwam tot 30 punten. Voor de Bulls scoorde Dwyane Wade 34 punten.

Washington maakte een achterstand bij rust van 15 punten ongedaan tegen de Brooklyn Nets, 118-113. John Wall had 25 punten en 13 assists. Marc Gasol had een triple double voor de Memphis Grizzlies na weer een krappe zege. Ditmaal in double overtime tegen de Pelicans, 110-1108. Troy Daniels scoorde voor Memphis 29 punten.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Denver Nuggets 98-106
Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 112-116
Brooklyn Nets – Washington Wizards 113-118
Atlanta Hawks – Oklahoma City Thunder 99-102
Chicago Bulls – Portland Trail Blazers 110-112
Milwaukee Bucks – San Antonio Spurs 96-97
New Orleans Pelicans – Memphis Grizzles 108-110 (2OT)
Houston Rockets – Boston Celtics 107-106
Dallas Mavericks – Charlotte Hornets 101-109
Los Angeles Lakers – Utah Jazz 101-107
Golden State Warriors – Indiana Pacers 142-106
Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 101-92
New York Knicks – Sacramento Kings 106-98
Los Angeles Clippers – Indiana Pacers 102-111

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 14-5
Toronto Raptors 14-7
Boston Celtics 12-9
Charlotte Hornets 12-9
Chicago Bulls 11-9
New York Knicks 11-9
Milwaukee Bucks 10-9
Detroit Pistons 11-11
Indiana Pacers 10-11
Atlanta Hawks 10-12
Orlando Magic 9-12
Washington Wizards 7-12
Miami Heat 7-13
Brooklyn Nets 5-15
Philadelphia 76ers 4-17

Western Conference

Golden State Warriors 18-3
San Antonio Spurs 17-4
Los Angeles Clippers 16-6
Houston Rockets 14-7
Memhis Grizzlies 14-8
Oklahoma City Thunder 14-8
Utah Jazz 13-9
Portland Trail Blazers 12-10
Los Angeles Lakers 10-13
Denver Nuggets 8-13
Sacramento Kings 7-13
New Orleans Pelicans 7-15
Minnesota Timberwolves 6-14
Phoenix Suns 6-14
Dallas Mavericks 4-16

Officieel: Chapecoense wint Copa Sudamericana

Chapecoense is door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL aangewezen als winnaar van de Copa Sudamericana. Dat heeft de bond maandag bevestigd.

Bijna de volledige selectie van Chapecoense verongelukte vorige week bij de vliegtuigcrash in Colombia. Het team was op weg naar Medellin, waar de eerste wedstrijd in de finale van de Copa Sudamericana zou worden gespeeld tegen Atlético Nacional. Die club stelde na de vliegramp voor om Chapecoense de trofee te geven.

De CONMEBOL heeft nu aan dat verzoek gehoor gegeven, meldt de bond in een statement. Atlético Nacional krijgt bovendien een Fair Play award als dank voor hun mooie gebaar.

Chapecoense raakte bij de ramp in Colombia dus bijna de hele selectie kwijt en verschillende topspelers worden daarom aan de Braziliaanse club gelinkt. Eidur Gudjohnsen heeft zich aangeboden om voor Chape te spelen, terwijl er via social media een actie is gestart om Ronaldinho aan de club te verbinden.

MechWarrior 5 in de maak

Altijd al in een MechWarrior willen klimmen en de strijd aan te gaan met andere Mechs? Dan kan dat binnenkort met MechWarrior 5: Mercenaries. Ontwikkelaar Piranha is begonnen met de ontwikkeling van het spel.

Je speelt een rookie MechWarrior-piloot die de strijd moet aangaan tijdens de Third Succession War in de Inner Sphere. De planning is dat het spel in 2018 uit moet komen. Piranha Games kwam in 2013 nog met MechWarrior Online.

FA roept Manchester City en Chelsea op het matje

De Engelse voetbalbond (FA) heeft Manchester City en Chelsea aangeklaagd, omdat hun spelers zaterdag in blessuretijd over de schreef gingen.

In het Etihad Stadium liepen de gemoederen hoog op toen Sergio Agüero in de slotseconden David Luiz neerschopte met een vliegende tackle. De Argentijn heeft daarvoor inmiddels een schorsing gekregen van vier duels. Hij mist onder meer de topper tegen Arsenal (zondag 18 december).

Bij het opstootje dat na de actie van Agüero ontstond, gaf Cesc Fabregas tegenstander Fernandinho een tik in het gezicht. De Braziliaan greep Fabregas vervolgens bij de keel en gooide hem over de reclameborden. De Spanjaard komt weg zonder schorsing, maar Fernandinho moet drie duels toekijken.

Los van die schorsingen heeft de FA beide clubs dus aangeklaagd, omdat ze hun spelers niet in bedwang konden houden. Zowel Chelsea, dat in Manchester met 1-3 won, als City kan een flinke geldboete verwachten. Ze hebben tot donderdagavond de tijd om op de aanklacht te reageren.

GroenLinks: eerder pensioen voor zware beroepen

Het moet voor mensen met zware beroepen ouder dan 55 jaar financieel haalbaarder worden om eerder te stoppen met werken. Dat vindt GroenLinks. De partij dient daarvoor deze week een voorstel in tijdens de behandeling van de begroting voor Sociale Zaken.

Om mensen te ontmoedigen eerder te stoppen met werken bestaat er momenteel een extra heffing, de zogenoemde regeling vervroegd uittreden. Deze heffing wil GroenLinks afschaffen voor mensen boven de 55 met fysiek zware beroepen, zoals metselaars of stratenmakers. Deze mensen, die "feitelijk opgebrand of versleten zijn" voor hun 65e hebben zich niet kunnen voorbereiden op de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67, stelt GroenLinks.

GL: eerder pensioen voor zware beroepen
GroenLinks: eerder pensioen voor zware beroepen (Foto: ANP)

Pechtold vertelt rechter over doodsbedreiging

D66-leider Alexander Pechtold gaat dinsdag naar het gerechtshof in Leeuwarden waar het hoger beroep dient in een zaak van een doodsbedreiging tegen hem. Een woordvoerder van de partij bevestigt dat Pechtold dinsdagmiddag in de rechtbank een verklaring zal afleggen over wat voor invloed de bedreiging op hem heeft gehad.

Een man uit de provincie Groningen plaatste in september 2015 op Facebook de boodschap "Pechthold, je moet n kopschot hebben" met daarbij een foto van een zwart vuurwapen dat in een rechterhand wordt vastgehouden.

Tijdens de rechtszaak begin dit jaar erkende de man dat hij het bericht heeft geplaatst. Hij wist niet meer waarom en gaf aan dat hij nooit iets met Pechtold te maken heeft gehad en dat die ook niets van hem heeft te vrezen. De politierechter legde geen straf op, het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Pechtold vertelt rechter over bedreiging
Pechtold vertelt rechter over doodsbedreiging (Foto: ANP)

Noodkreet moeder twittermeisje (7) Aleppo

Een zevenjarig meisje dat wereldwijd de aandacht trok met tweets uit de Syrische stad Aleppo, is enige tijd verdwenen van Twitter. Toen het account van Bana Alabed maandag weer werd geactiveerd, plaatste de moeder van het kind een ijzingwekkende noodkreet.

"We worden aangevallen. We kunnen nergens heen. Iedere minuut voelt als de dood", schreef moeder Fatemah. "Zeg een gebed voor ons. Tot ziens." Een bron had maandag nog tegen de BBC gezegd dat het meisje en haar moeder veilig zijn op een geheime locatie.

Het twitteraccount van Bana Alabed was zondag verwijderd, toen regeringstroepen verder de stad introkken. Dat leidde tot bezorgde reacties onder haar ruim 200.000 volgelingen op de berichtensite. Zij reageerden onder de hashtag #WhereIsBana op het verdwijnen van het account.

Het meisje beschreef het leven in de belegerde stad gedurende de afgelopen maanden. Dit deed ze in het Engels samen met haar moeder. Zo vertelde ze onder meer hoe haar huis werd gebombardeerd en dat ze lijken had gezien. De tweets trokken de aandacht van schrijfster J.K. Rowling, die het Syrische meisje een digitale versie stuurde van haar Harry Potter-boeken.

Twitter 2016: #Rio, #PokemonGo en #Election

Voor Twitter was 2016 het jaar van de Olympische Spelen in Rio en smartphonespel Pokémon Go. Ook onverwachte ontwikkelingen, zoals de winst voor Donald Trump en de brexit, waren wereldwijd veelbetwitterde onderwerpen.

Verder was het een heftig jaar voor muziekfans, met de dood van onder meer David Bowie, Prince en Leonard Cohen. Daarom was #RIP (rest in peace) regelmatig trending op de site. In de top tien wereldwijd plaatst Twitter onder meer ook het Eurovisie Songfestival, de Oscars, de verwikkelingen in Game of Thrones, maar ook #BlackLivesMatter (een protest tegen geweld tegen zwarte mensen).

In de top tien voor Nederland zakte #vacature naar de tweede plaats en moest #Brexit voorlaten. Op plek zeven belandde #trots en onderaan eindigde #TeamNL, met nieuws over onze Olympische sporters.

Het drukst was het in het Nederlandse twitterverkeer op 15 mei om 15.46 uur. Op dat precieze moment verschenen er 6688 tweets over Max Verstappen die die dag in Barcelona de Grand Prix van Barcelona won. De een na grootste piek was op 14 mei tijdens het Eurovisie Songfestival.

Twitter 2016: #Rio, #PokemonGo en #Election
Twitter 2016: #Rio, #PokemonGo en #Election (Foto: BuzzT)

VVD en CDA: school oudere om tot ambachtsman

De VVD en het CDA willen werkloze vijftigplussers omscholen tot ambachtsman- of vrouw. Deze oudere werknemers vinden vaak moeilijk een nieuwe baan, terwijl er volgens de twee partijen een groot gebrek is aan kundige ambachtslieden.

Werkloze vijftigplussers kunnen voortaan naar een ambachtsacademie waar ze een nieuw vak kunnen leren, als het aan Tweede Kamerlid Bas van 't Wout (VVD) en zijn CDA-collega Pieter Heerma ligt. Omdat er jaarlijks ongeveer 7000 goudsmeden, banketbakkers en andere ambachtslieden stoppen met hun stiel is er volgens het tweetal werk genoeg. Bovendien hopen ze zo te voorkomen dat de beoefenaars uitsterven en hun vakmanschap en kennis uit Nederland verdwijnen.

Het bestaande onderwijs onderwijst nauwelijks in deze ambachten, stellen Van 't Wout en Heerma vast.

VVD en CDA: school oudere om tot ambachtsman
VVD en CDA: school oudere om tot ambachtsman (Foto: ANP)

'Duurzaamheid laat Nederlandse belegger koud'

De Nederlandse particuliere belegger hecht extreem weinig waarde aan verantwoord en duurzaam beleggen. Dat beeld komt naar voren uit een vergelijking van 20.000 beleggers in 28 landen door het Britse beleggingsfondsenhuis Schroders.

Particuliere beleggers blijken desgevraagd weinig belang te hechten aan zaken als milieu, goed ondernemingsbestuur, maatschappelijke verantwoordelijkheid of het oplossen van maatschappelijke problemen. Dat is opvallend, omdat Nederlandse pensioenfondsen volgens de onderzoekers internationaal juist te boek staan als dé voorlopers op het gebied van duurzaam beleggen.

Nederland bungelt samen met Japan onderaan de lijst, die wordt aangevoerd door landen als Indonesië, China en Brazilië. In landen met hogere inkomens lijkt de betrokkenheid van beleggers lager te zijn dan in armere landen.

"Het zou kunnen zijn dat Nederlanders niet beseffen welke positieve invloed beleggers kunnen hebben op het sociale terrein, het milieu en op governance-gebied", zegt directeur Michel Vermeulen van Schroders Benelux. "Klaarblijkelijk is de belegger hier sterk met rendement bezig en moet verantwoord beleggen zich bewijzen op grond van rendement, en niet op basis van die extra sociale of milieuwaarde."

Wat verder opvalt is dat jongeren van 18 tot 36 jaar in Nederland niet wezenlijk anders blijken te denken. Wereldwijd blijken 'millennials' zich juist veel meer bewust van verantwoord beleggen en hechten daar ook grotere waarde aan dan oudere beleggers.

'Duurzaamheid laat Nederlandse belegger koud'
'Duurzaamheid laat Nederlandse belegger koud' (Foto: ANP)

Madonna voguet in Carpool Karaoke

James Corden heeft op zijn YouTube-kanaal de eerste beelden getoond van de Carpool Karaoke met Madonna.

In de clip vraagt de presentator onder meer aan de zangeres hoe het was om een avondje uit te gaan met Michael Jackson. "Oh, je wilt dat ik aan 'kiss and tell' doe?" antwoordt de popster daarop. Het filmpje houdt op voordat Madonna antwoord kan geven op James' vraag of dat betekent dat ze inderdaad met Michael heeft gezoend.

In de aflevering, die woensdagavond op de Amerikaanse televisie te zien is, doen James en Madonna ook de vogue, schudt de zangeres achterstevoren in haar autostoel haar kont voor de camera en zingen de twee haar nieuwe nummer Bitch I'm Madonna.

FOK! Wat een weer: Saai, maar wél wat te vertellen!

Welkom! Het is maar een saaie bedoeling op weergebied. Eigenlijk hadden we voor drie dagen hetzelfde berichtje kunnen gebruiken, maar zo zijn wij, DJMO, qltel en ik als echte bikkels niet. Wij zijn creatief en zullen dus elke dag met een leuk verhaaltje komen. Toch moest ik wel even nadenken over wat ik vandaag zou gaan vertellen zodat jullie niet in slaap vallen. Dat vergde toch nogal wat denkwerk. Het is me uiteindelijk toch gelukt.

Enfin, er is een weerforum waar weerliefhebbers vroeger vaak kwamen. Iedere mening werd gerespecteerd en botsingen kwamen er nauwelijks voor tussen de leden. Helaas is dat mooie forum veranderd in een plek waar alle winterfejtisten bij elkaar komen. Tegenspraak of normale inhoudelijke postings worden absoluut niet meer op prijs gesteld, en zodoende zijn daar al veel leden van het eerste uur vertrokken. Deze trend werd enige jaren geleden enthousiast versneld door een nieuwe generatie voor wie hun hele bestaan lijkt te zijn gericht op winter, winter en nog eens winter. En het erge hiervan is, is dat deze figuren zich al in augustus en in een enkel geval al in juli aandienen. Middenin de zomer dus. Waarom? Omdat lekker zomerweer waarbij iedereen heerlijk buiten is ook niet getoloreerd wordt door deze lui. Helaas worden diegene die een andere mening hebben volkomen afgebrand door dat zooitje ongeregeld. Ik post er eigenlijk alleen nog bij regen en wind, want wegjagen? Nee, dat zeker niet. Maar leuk vind ik het er absoluut niet meer. 

Tot in den treure wordt ieder weermodel besproken. En dat 4x per dag met ellenlange draden tot gevolg. En alsof dat niet genoeg is, worden er in die tussentijd dat de heren (99,99%) zich vervelen rondjes tact geopend. Het moet natuurlijk meteen gemeld worden als het bij Piet of Klaas 0,1 graad onder nul is gekomen. Logisch dus dat men afhaakt. Vervolgens post men dan weer webcams waar het wel/niet sneeuwt of andere foto's. Goed, sommige plaatjes zijn wel aardig, maar deze overdaad is ook weer niet goed. Ander weer wordt er momenteel niet besproken, en zo ja, dan is het weer tijd voor de volgende model-uitvoer, zodat een ander draadje dan winter meteen weer wegsneeuwt. ( Wat een blindlegger he? )

Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat ikzelf absoluut geen winterliefhebber ben, dus daarom maak ik me hier zo druk om. Ruimte voor een andere mening is er gewoon niet meer. Vroeger wel, waar zijn die tijden? Enfin, dit moest me even van het hart. Dat lucht op kan je zeggen.  

Oké, nu dan even actueel: Na wederom een koude nacht met minima tussen -3 en -7 graden, beginnen de temperaturen vandaag al wat op te lopen. Vanmiddag is het dan ongeveer 2 tot 6 graden. Opnieuw schijnt de zon volop, al komt er wel geleidelijk aan wat meer bewolking opzetten. Er staat maar weinig wind.

Morgen t/m zaterdag komt er veel meer bewolking, al lijkt de kans op regen niet zo heel groot te zijn. Pas op vrijdag kan er wat vallen. De temperaturen lopen verder op en komen uit op 7 tot 10 graden. In de nachten vriest het dan niet meer. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Spinnenweb in de winter (Foto: qltel)
Een spinnenweb in de koude lucht. Uit het archief van qltel. (foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1534 Spanjaarden stichten de stad Quito in Ecuador.
1877 De eerste editie van The Washington Post verschijnt.
1883 Het Londense warenhuis Harrods brandt af
1917 Bij de grootste niet-nucleaire explosie in de geschiedenis komen in Halifax meer dan 1900 mensen om
2005 De Top 4000, de langste hitlijst ooit, wordt voor het eerst uitgezonden.

Afscheid Michelle Obama met special Oprah

Michelle Obama geeft haar laatste interview als First Lady aan Oprah Winfrey. De special rond het gesprek wordt op 18 december uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

In een aankondiging die maandag werd verstuurd, geven Oprah en zender CBS aan dat het gesprek zal gaan over het leven achter de schermen van het Witte Huis, de ervaringen van Michelle als First Lady en over de plannen van het presidentiële echtpaar. Eerder al gaf de First Lady aan zelf geen politieke ambities te hebben. Afgelopen week benadrukte ook haar echtgenoot nog eens dat Michelle geen plannen heeft ooit zelf voor het presidentschap te gaan.

De Obama's en Oprah hebben een goede band. Tijdens de voorverkiezingen in 2008, toen Barack Obama het opnam tegen Hillary Clinton, sprak de televisiepersoonlijkheid haar voorkeur voor hem uit. Volgens een studie van de Columbia universiteit later dat jaar, zorgde die steun voor een miljoen extra stemmen voor de huidige president.

Afscheid Michelle Obama met special Oprah
Afscheid Michelle Obama met special Oprah (Foto: BuzzE)

Steeds meer kinderen hebben oudere vader

Steeds meer kinderen worden geboren met een vader ouder dan 40 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op de zes baby's heeft tegenwoordig een papa van 40 jaar of ouder. In 2015 zijn 170.500 baby's geboren in Nederland. De vader van 16 procent van deze kinderen was 40 jaar of ouder. Twintig jaar geleden was dit nog 10 procent.

Een klein deel van de vaders is boven de vijftig. Vorig jaar hadden 2500 geborenen een vader van 50 jaar of ouder.

Bij hun eerste kind zijn vaders gemiddeld 32,5 jaar, drie jaar ouder dan vrouwen die voor het eerst moeder worden. De gemiddelde leeftijd bij moeders is bij hun eerste kind 29,6 jaar. Een record volgens het CBS.

Steeds meer kinderen hebben oudere vader
Steeds meer kinderen hebben oudere vader (Foto: ANP)

Dodental weer gestegen na brand in Oakland

Het dodental van de brand in Oakland is opgelopen naar 36. Het vuur brak zaterdag uit bij een dancefeest in een oud omgebouwd pakhuis en greep snel om zich heen. Volgens de brandweer is het de dodelijkste brand uit de geschiedenis van Oakland.

Inmiddels zijn 36 doden bevestigd, maar de autoriteiten zijn ervan overtuigd dat ze nog meer lijken onder de smeulende resten zullen vinden.

Het feest werd gehouden in een voormalig pakhuis waar onder meer woningen met ateliers voor kunstenaars in waren gemaakt. In het pand zat geen sprinklersysteem en de brandweer vermoedt dat er ook geen rookmelders zijn afgegaan om de feestgangers te waarschuwen. Door de brand stortte het dak in. Dat viel op de tweede verdieping van het pand. Volgens lokale journalisten waren er op dat moment zestig tot zeventig mensen in het gebouw.

De brandweer heeft nog geen idee wat de oorzaak van de brand is, maar denkt niet dat het vuur is aangestoken. Het onderzoek is in volle gang.

Dodental weer gestegen na brand in Oakland
Dodental weer gestegen na brand in Oakland (Foto: ANP)

Brad Pitt moet alcohol- en drugstesten doen

Brad moet minimaal vier keer per maand steekproefsgewijs alcohol- en drugstesten ondergaan om in aanmerking te komen voor een bezoekregeling met zijn kinderen. Dit blijkt uit een overeenkomst die hij met zijn ex Angelina Jolie heeft opgesteld.

Brad Pitt wordt daarnaast afhankelijk van een therapeut die bepaalt hoe vaak de acteur zijn eigen kinderen mag zien. Deze therapeut Ian Russ uit Californië is specialist op het gebied van voogdijkwesties. Volgens TMZ duikt zijn naam op in documenten die door Angelina Jolie zijn ingediend bij de rechtbank. De twee exen zijn het in oktober eens geworden over de voorwaarden van de bezoekregeling. Uit de overeenkomst blijkt dat de therapeut gaat over de frequentie van het bezoek en de daarbij behorende spelregels.

Brad Pitt en Angelina gaan daarnaast in groepstherapie met hun zes kinderen. De overeenkomst is geldig tot de rechtbank anders beslist of als beide exen het eens worden over een wijziging. De rechtbank heeft de regeling vrijdag ondertekend.

Brad Pitt moet alcohol- en drugstesten doen
Brad Pitt moet alcohol- en drugstesten doen (Foto: BuzzE)

Basisscholen laten traditionele lestijden los

Steeds meer basisscholen laten de traditionele lestijden los waarbij de school begint om 8.30 uur en uitgaat om 15.30 uur. De helft van de basisscholen houdt nu nog deze tijden aan. Vorig schooljaar was dat 56 procent en vijf jaar geleden nog 77 procent.

Het zogenaamde vijf-gelijke-dagenmodel is in opmars. Daarbij blijven de kinderen allemaal tussen de middag op school, hebben ze een kortere middagpauze en zijn ze elke dag omstreeks 14.00 uur uit. De gebruikelijke vrije woensdagmiddag vervalt hierbij. Onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek onder vierhonderd directeuren van basisscholen geeft aan dat komend schooljaar nog eens 15 procent van de basisscholen de gebruikelijke lestijden denkt los te laten.

Ook het zogenoemde continurooster is populair. Ook hierbij blijven de kinderen tussen de middag op school en hebben ze een kortere middagpauze. De school is daardoor eerder uit maar de vrije woensdagmiddag blijft behouden. Bijna een kwart van de basisscholen (22 procent) gebruikt dit.

Basisscholen laten traditionele lestijden los
Basisscholen laten traditionele lestijden los (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.