FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 december 2016

Linkse kandidaat Oostenrijk verslaat populist

De linkse Alexander van der Bellen wordt de volgende president van Oostenrijk. De verkiezingswinst kan de 72-jarige oud-leider van de Groenen volgens Oostenrijkse media niet meer ontgaan. Volgens prognoses won hij met een flinke marge van zijn rechts-populistische tegenstrever Norbert Hofer van de FPÖ. Die gaf zijn verlies zondagavond direct toe.

De officiële uitslag wordt naar verwachting maandag bekendgemaakt. Na telling van bijna 70 procent van de stemmen stond Van der Bellen op 53 procent en Hofer op 46 procent. "Het doet mij oneindig veel verdriet dat het niet is gelukt. Ik zou graag op ons Oostenrijk hebben gepast", schreef Hofer op zijn Facebookpagina. Hij feliciteerde zijn tegenstander.

Van der Bellen zei dat hij vooraf al goede hoop had op een gunstig resultaat, maar hij had er niet op gerekend dat het verschil zo groot zou zijn. "Ik ben dankbaar", aldus de winnaar van de stembusgang.

Graadmeter
Hoewel het presidentschap vooral ceremoniële betekenis heeft, werd vanuit andere Europese landen met interesse gekeken naar de stembusgang, omdat die een graadmeter is voor de politieke koers die de Oostenrijkers willen. Van der Bellen is een linkse economieprofessor die voor Europese samenwerking is en heeft eerder gezegd dat hij als president geen regering onder leiding van de FPÖ zou inaugureren.

Hofer (45) vertegenwoordigt de rechts-populistische stroming die het nut van EU-lidmaatschap in twijfel trekt en zeer strenge asielwetgeving wil.

Moedig
Geestverwanten van Hofer prezen zijn inzet. "Moedig gestreden", twitterde Geert Wilders in het Nederlands, Duits en Engels. "Veel respect daarvoor." Ook Marine Le Pen van het Franse Front National stak de FPÖ een hart onder de riem. "Bij de volgende parlementsverkiezingen zal de overwinning aan hen zijn."

Politici van andere politieke stromingen reageerden vooral opgelucht. SPD-chef Sigmar Gabriel noemde de overwinning van Van der Bellen "een pak van het hart voor heel Europa".

De presidentsverkiezingen werden voor de tweede keer gehouden op bevel van de rechter. Van der Bellen won in mei ook al, toen met een klein verschil, maar de verkiezingen moesten over omdat stemmen die per brief waren uitgebracht te vroeg waren geteld.

Linkse kandidaat Oostenrijk verslaat populist
Linkse kandidaat Oostenrijk verslaat populist (Foto: ANP)

Hoolwerf op podium massastart, Van der Weijden grijpt mis

De World Cup schaatsen in Astana is zondag afgesloten met de massastarts. Dat leverde voor Nederland één podiumplek op, de eerste ooit voor Evert Hoolwerf.

De 21-jarige Hoolwerf wist na zestien ronden naar een knappe tweede plek te sprinten op het Kazachse ijs. De Italiaan Andrea Giovannini was oppermachtig: hij won de eerste van vier tussensprints en kwam zo'n drie seconden voor de rest over de finish. De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoo legde het af tegen Hoolwerf en moest genoegen nemen met de derde plek.

Bij de dames viel een Canadese zege te noteren. De massastartspecialiste Ivanie Blondin maakte het waar door in een spannende sprint te zegevieren. Ze hield zich de Japanse Nana Takagi nipt van het lijf, terwijl Kim Bo-reum als derde eindigde. Ze deed dat vlak voor de Italiaanse specialiste Francesca Lollobrigida, die daardoor de punten misliep en als zevende in de stand eindigde. Annouk van der Weijden greep met plek vier net naast het podium. Irene Schouten deed in de eindsprint weliswaar mee om de zege, maar doordat ze onderweg geen punten scoorde eindigde ze slechts als twaalfde. 

Snookeraar Selby in zinderende finale UK Championship langs O'Sullivan

Snookeraar Mark Selby heeft na een zinderende finale de UK Championship op zijn naam geschreven. De wereldkampioen versloeg in een finale met een hoop centurybreaks met 10-7 van Ronnie O'Sullivan. Het is voor Selby zijn tweede UK Championship-titel. Hij won het toernooi ook al eens in 2012. 

O'Sullivan opende de wedstrijd met een break van 124. Het werd 2-1, waarna Selby met een 67-break er 2-2 van maakte. Na de pauze maakte O'Sullivan diverse fouten op routinematige schoten. Selby profiteerde en zorgde er mede met breaks van 58 en 87 voor dat hij 6-2 voor kwam te staan met het ingaan van de avondsessie.

Selby opende de avond met een break van 56, waarna O'Sullivan terug kwam met breaks van 56 en 80 voor 7-3. Rocket Ronnie pakte ook het elfde frame en sloot het laatste frame voor de mid-term interval af met een break van 134. Hij stond nog maar twee frames achter.

Na de pauze opende Selby met een break van 137, waarna O'Sullivan 130 op tafel legde (8-6). The Rocket stoomde door, want met een break van 87 werd het zelfs 8-7. The Jester from Leicester kon niet achterblijven en met een 134-break kwam hij op één frame van de winst. In het zeventiende frame duurde het even voordat het los barstte. O'Sullivan miste de blauwe bal voordat Selby weg kon lopen. De wereldkampioen sloot in stijl af met een break van 107 en won. 

Selby heeft nu zijn tweede Triple Crown binnen en hij is de zesde speler die in één jaar het WK en de UK Championship weet te winnen. 

Yuskov schaatst naar zege op 1500 meter

Schaatser Denis Yuskov heeft zijn eerste World Cup-zege van het prille seizoen binnen. In Astana was de Rus de beste op de 1500 meter, de afstand waarop hij vorig seizoen het eindklassement won. Eerder dit seizoen was hij al tweede in Harbin. 

De Noor Håvard Holmefjord Lorentzen zette een verrassend sterke tijd neer, waarmee hij even de leiding in handen had. Zijn 1:46,63 bracht hem uiteindelijk op minder dan één tiende van zijn eerste individuele podium ooit. De Japanner Shota Nakamura maakte een nog grotere indruk. Hij was in zijn loopbaan in dertig individuele starts slechts goed voor één plekje in de top-10 - zevende op de 1500 meter in Harbin vorige maand - maar in Astana was hij op dreef. Met 1:46,24 zette hij de tweede tijd neer en dus stond Nakamura voor het eerst op het podium.

In de voorlaatste rit was Yuskov aan de beurt en hij was ongenaakbaar. De Rus snelde al na 1:45,50 minuten over het ijs, ruim voldoende voor zijn eerste zege dit seizoen. De Amerikanen Joey Mantia en Shani Davis deden in de slotrit nog een aanval. Davis kwam niet in de buurt, maar Mantia vocht zich met de derde plek nog het podium op.

World Cup Astana - Uitslag 1500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Denis Yuskov RUS 1:45.50  
2 Shota Nakamura JPN 1:46.24 0.74
3 Joey Mantia USA 1:46.54 1.04
4 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:46.63 1.13
5 Sverre Lunde Pedersen NOR 1:46.81 1.31
6 Min-Seok Kim KOR 1:46.98 1.48
7 Sergey Gryaztsov RUS 1:47.07 1.57
8 Thomas Krol NED 1:47.09 (4) 1.59
9 Jan Szymanski POL 1:47.09 (8) 1.59
10 Shani Davis USA 1:47.12 1.62
11 Konrad Niedzwiedzki POL 1:47.25 1.75
12 Sergey Trofimov RUS 1:47.34 1.84
13 Taro Kondo JPN 1:47.39 1.89
14 Peter Michael NZL 1:47.47 1.97
15 Vincent De Haitre CAN 1:47.57 2.07
16 Zbigniew Bródka POL 1:47.60 2.10
17 Sebastian Klosinski POL 1:47.86 2.36
18 Alexis Contin FRA 1:47.93 2.43
19 Andrea Giovannini ITA 1:47.95 2.45
20 Denny Morrison CAN 1:48.35 2.85

Auto ontvoerde man nog steeds spoorloos

De politie zoekt nog steeds naar de auto van de man die vrijdag in Nunspeet werd ontvoerd. Over zijn zwarte Mercedes Benz E500 4Matic zijn tot nu toe geen tips binnengekomen, aldus een woordvoerder van de politie zondagavond. Ook is nog niemand aangehouden voor betrokkenheid bij de ontvoering.

Er is veel onduidelijkheid over wat er nou precies is gebeurd. Op opnames van de situatie was te zien dat de 53-jarige man uit zijn auto werd gehaald en onder dwang werd meegenomen in een andere auto. Hij meldde zich vrijdagavond zelf weer bij zijn huis.

De echtgenote van de ontvoerde man zegt in het AD dat de ontvoerders "dreigden hem zelfs in brand te steken. Maar hij had de indruk dat ze er op een gegeven moment achter kwamen dat ze de verkeerde hadden. Dat ze niet goed bezig waren. Toen hebben ze hem laten gaan, hij is dus niet ontsnapt of zo." De vrouw zegt tegen de krant dat zij en haar man de afgelopen tijd niet gewaarschuwd of bedreigd zijn.

Tips
De politie gaat uit van een serieuze ontvoering. Over een mogelijk motief en de verklaringen van het slachtoffer houdt de politie de kaken op elkaar.

De politie hoopt op tips over de Mercedes en is ook op zoek naar mensen die vrijdagavond iets hebben gezien in het Brabantse Overlangel. Op een parkeerplaats aan de Hertogstraat is die avond een uitgebrande BMW gevonden, die vermoedelijk is gebruikt bij de ontvoering.

Auto ontvoerde man nog steeds spoorloos
Auto ontvoerde man nog steeds spoorloos (Foto: ANP)

Duitser schiet ex, zoon en zichzelf dood

In het Duitse Niederkrüchten, vlak over de grens bij Roermond, heeft een 43-jarige man zijn ex-vrouw (45) en hun zeventienjarige zoon doodgeschoten. Daarna heeft de dader zelfmoord gepleegd, meldde de politie.

Agenten vonden de drie lichamen zondagmiddag in de woning van de vrouw. De man had een pistool bij zich. Hij was sportschutter en bezat legaal meerdere vuurwapens, bevestigde de politie nadat de regionale Rheinische Post dat had gemeld. Volgens de krant waren twee andere zonen van de vrouw niet thuis.

Duitser schiet ex, zoon en zichzelf dood
Duitser schiet ex, zoon en zichzelf dood (Foto: ANP)

Franse overmacht in Frankrijk teveel voor Hirscher

De alpineskiërs hebben de World Cup in Val d'Isère zondag afgesloten met de reuzenslalom. Op de Franse sneeuw werd in de afgelopen dagen geskied in het weekeinde waarin in Beaver Creek geskied zou worden, maar de Amerikaanse wedstrijden moesten door sneeuwgebrek afgelast worden.

In de eerste run was Marcel Hirscher de snelste, hoewel het verschil bijzonder klein was. De Oostenrijker had een voorsprong van 0,01 seconden op de Fransman Mathieu Faivre. Het was druk met de Fransen in de top, want op 0,44 seconden stond Thomas Fanara op plek drie, voor Victor Muffat-Jeandet (+0,77). De Italiaan Riccardo Tonetti nam plek vijf in, voor de volgende Fransman: Alexis Pinturault.

Pinturault ging in de tweede run voorbij aan Tonetti, waardoor er zelfs vier Fransen bij de beste vijf eindigden. Pinturault werd nog derde, want hij haalde ook Fanara - die een grote en kostbare fout maakte - en Muffat-Jeandet in. Faivre liet vervolgens een zeer sterke run zien, pakte een seconde voorsprong op Pinturault en legde Hirscher het vuur na aan de schenen. De Oostenrijker begon goed, maar kon het tempo van Faivre toch niet aan. Bij de finish moest hij 0,49 tellen toegeven en genoegen nemen met de tweede plek. 

Voor Faivre was het zijn eerste zege ooit. Vorig seizoen pakte hij met een tweede en derde plek al zijn eerste podiumplaatsen. 

Vroeg de weg op voor avondje van Sinterklaas

Weggebruikers die maandagavond pakjesavond vieren moeten zich voorbereiden op drukte op de weg. Volgens Rijkswaterstaat begint ook dit jaar de sinterklaasavondspits vroeger dan gebruikelijk. De afgelopen jaren bleken automobilisten rond 15.00 uur te vertrekken om op tijd thuis te zijn voor het sinterklaasfeest.

De voorgaande jaren was het op 5 december tijdens de avondspits al voor 17.00 uur op zijn drukst, ruim een half uur eerder dan tijdens een reguliere avondspits.

De afgelopen jaren waren er een aantal bijzondere 'sintspitsen'. In 2013 raasde een 'sinterklaasstorm' over ons land en een jaar daarvoor viel op een aantal plekken sneeuw, waardoor de strooiwagens van Rijkswaterstaat in de avondspits de weg op gingen. Tien jaar geleden, in 2006, bereikte de avondspits een piek van in totaal 505 kilometer file toen regen voor extra drukte zorgde op de snelwegen.

Het weer dit jaar lijkt geen roet in het eten te gaan gooien voor automobilisten. Het wordt koud maar zonnig.

Vroeg de weg op voor avondje van Sinterklaas
Vroeg de weg op voor avondje van Sinterklaas (Foto: ANP)

Referendum ItaliŽ: opkomst relatief hoog

Relatief veel Italiaanse kiezers zijn zondag naar het stemlokaal gegaan om te beslissen over een ingrijpende staatshervorming. Tot zondagavond 19.00 uur had 57 procent van de circa 51 miljoen stemgerechtigden 'si' of 'no' aangevinkt, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken. De stemlokalen sluiten pas om 23.00 uur. Niet veel later worden exitpolls verwacht, die een eerste indicatie geven van de uitslag.

Het referendum draait om een grondwetswijziging die onder meer de positie versterkt van de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer. De Senaat wordt juist uitgekleed: van de 315 zetels blijven er honderd over en het instituut verliest onder meer de macht om een regering naar huis te sturen.

De hervormingen moeten Italië beter bestuurbaar maken. Het referendum heeft er nog een tweede laag bij gekregen, want de sociaaldemocratische premier Matteo Renzi heeft zijn politieke lot aan de uitslag verbonden.

Het voorlopige opkomstcijfer is een stuk hoger dan bij voorgaande referenda. Ook gingen dit keer meer mensen stemmen dan met de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement, in 2014. Toen stond de teller rond 19.00 uur nog maar op 42 procent, om uiteindelijk uit te komen op 57 procent.

De officiële uitslag van het referendum wordt in de nacht van zondag op maandag verwacht.

Referendum Italië: opkomst relatief hoog
Referendum Italië: opkomst relatief hoog (Foto: ANP)

Verdachte douanier zondag aangehouden

De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. ( 56) uit 's-Gravenzande is zondag aangehouden. Volgens raadsman Jan-Hein Kuijpers is dat gebeurd omdat hij ervan wordt verdacht dat hij de voorwaarden waarop hij eerder werd vrijgelaten zou hebben overtreden.

Tegen G. werd afgelopen week zestien jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij van 2013 tot 2015 tal van containers met verdovende middelen doelbewust doorgelaten in de Rotterdamse haven. G. werd eind vorig jaar vrijgelaten omdat zijn vrouw ernstig ziek was.

Zaterdag meldde de NOS op basis van stiekem opgenomen gesprekken dat G., ook toen het proces tegen hem al werd voorbereid, gewoon doorging met zijn praktijken. In die gesprekken geeft hij smokkeltips en geeft hij aan tegen betaling nog altijd bereid te zijn te helpen bij de invoer van drugs via de Rotterdamse haven. Ook vertelt hij dat zijn medeverdachte René F. achter de vergismoord van begin januari in Berkel en Rodenrijs zit.

Verdachte douanier zondag aangehouden
Verdachte douanier zondag aangehouden (Foto: ANP)

Dode en wateroverlast in MŠlaga en omgeving

De Costa del Sol in het zuiden van Spanje is getroffen door de zwaarste regenval sinds jaren. In Malága en plaatsen in de buurt zijn straten ondergelopen. In Estepona is zondag een 26-jarige vrouw verdronken.

Volgens de hulpdiensten zijn zondag tot in de namiddag ruim zevenhonderd meldingen van wateroverlast binnengekomen, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. Daarbij ging het onder meer om meldingen van ondergelopen huizen, straten en winkels en van omgevallen bomen.

Spaanse televisiezenders toonden beelden van Estepona, waar auto's tot aan het dak in het water stonden. De autoriteiten hebben circa driehonderd hulpverleners ingezet voor de mensen die door het noodweer zijn getroffen.

Dode en wateroverlast in Málaga en omgeving
Dode en wateroverlast in Málaga en omgeving (Foto: ANP)

Japanse sensatie verslaat Leenstra en Ter Mors

De Japanse schaatster Miho Takagi heeft haar droomseizoen uitstekend voortgezet. De 22-jarige is de revelatie van dit seizoen en bij de World Cup in Astana komt dat weer helemaal naar boven. Vrijdag pakte ze brons op de 3000 meter, zaterdag won ze de 1000 meter en zondag was Takagi de beste op de 1500 meter.

Jorien ter Mors kwam in de eerste rit voor het eerst dit seizoen in actie op de 1500 meter in de World Cup. De Nederlandse moest alleen rijden en schaatste naar 1:57,28 minuten. Lang kwam niemand daar bij in de buurt, tot de laatste drie ritten. De Russin Olga Graf kwam net tekort, maar in de voorlaatste rit was het de beurt aan Takagi.

De Japanse maakte gehakt van Melissa Wijfje en met 1:56,36 kwam ze zelfs in de buurt van het vijf jaar oude baanrecord van Christine Nesbitt. Leenstra en Antoinette de Jong reden in de slotrit tegen elkaar, waarbij Leenstra Takagi's tijd aanviel. Ze kwam een halve seconde tekort, wat haar wel de tweede plek bracht. 

World Cup Astana - Uitslag 1500 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Miho Takagi JPN 1:56.36  
2 Marrit Leenstra NED 1:56.89 0.53
3 Jorien ter Mors NED 1:57.28 0.92
4 Olga Graf RUS 1:57.51 1.15
5 Yekaterina Shikhova RUS 1:58.02 1.66
6 Antoinette de Jong NED 1:58.58 (3) 2.22
7 Natalia Czerwonka POL 1:58.58 (7) 2.22
8 Melissa Wijfje NED 1:58.81 2.45
9 Roxane Dufter GER 1:58.96 2.60
10 Misaki Oshigiri JPN 1:59.00 2.64
11 Ayano Sato JPN 1:59.03 2.67
12 Mia Manganello USA 1:59.08 2.72
13 Yekaterina Lobysheva RUS 1:59.19 2.83
14 Luiza Zlotkowska POL 1:59.59 3.23
15 Natalia Voronina RUS 1:59.86 3.50
16 Isabelle Weidemann CAN 1:59.87 3.51
17 Brianne Tutt CAN 1:59.90 3.54
18 Ida Njåtun NOR 2:00.92 4.56
19 Marina Zueva BLR 2:01.31 4.95

Russisch 1-2'tje op 500 meter, Ntab net naast podium

Rusland Murashov heeft tijdens de World Cup schaatsen in Astana de 500 meter bij de heren gewonnen. Het werd een Russisch feestje, want wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov greep de tweede stek.

De Pool Artur Was reed al vroeg in de competitie naar een snelle tijd van 34,68 seconden, wat hem uiteindelijk de derde plek op zou leveren. In de rit daarna zag hij Murashov al naar 34,52 snellen, de tijd waarmee de Nederlander Daidai Ntab een dag eerder de zege pakte. 

Ntab kwam dit keer met 34,74 niet aan het podium, maar zette met plek vier wel weer een mooi resultaat neer. Murashov zag zijn tijd alleen in de slotrit nog serieus in gevaar komen, maar landgenoot Kulizhnikov kwam met 34,59 seconden net tekort voor de winst. Wel gaat hij ruimschoots aan de leiding in de World Cup, waar Ntab op een knappe tweede plek staat.

World Cup Astana - Uitslag 500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Ruslan Murashov RUS 34.52  
2 Pavel Kulizhnikov RUS 34.59 0.07
3 Artur Was POL 34.68 0.16
4 Daidai Ntab NED 34.74 0.22
5 Tsubasa Hasegawa JPN 34.78 (5) 0.26
5 Tae-Yun Kim KOR 34.78 (5) 0.26
7 Ronald Mulder NED 34.81 0.29
8 Laurent Dubreuil CAN 34.84 0.32
9 Mika Poutala FIN 34.86 0.34
10 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 34.87 0.35
11 Jun-Ho Kim KOR 34.93 0.41
12 Roman Krech KAZ 34.95 (3) 0.43
13 Tingyu Gao CHN 34.95 (8) 0.43
14 Mitchell Whitmore USA 35.01 0.49
15 Kai Verbij NED 35.07 0.55
16 Shunsuke Nakamura JPN 35.11 0.59
17 Ryohei Haga JPN 35.22 (2) 0.70
18 Nico Ihle GER 35.22 (5) 0.70
19 Artyom Kuznetsov RUS 35.35 0.83

Aziatische schaatsters domineren 500 meter

De World Cup schaatsen in Astana heeft een Aziatische dominantie opgeleverd op de 500 meter bij de dames. De gehele top-5 bestond uit Chinese en Japanse deelneemsters.

Met een strakke tijd van 37,64 seconden greep de Chinese Jing Yu net als een dag eerder de zege. Daarmee pakte ze tevens de leiding in de World Cup, mede doordat Nao Kodaira - de winnares van de eerste drie wedstrijden - afwezig was in Astana.

Kodaira's landgenotes lieten echter zien dat Japan ook zonder haar tot de wereldtop hoort. Met 37,82 snelde Maki Tsuji naar de tweede plaats, voor de 37,88 van landgenote Erina Kamiya. Met 37,94 was ook Hong Zhang erg snel, wat de Chinese plek vier opleverde. Arisa Go maakte de Aziatische top-5 compleet met haar 38,00. 

World Cup Astana - Uitslag 500 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Jing Yu CHN 37.64  
2 Maki Tsuji JPN 37.82 0.18
3 Erina Kamiya JPN 37.88 0.24
4 Hong Zhang CHN 37.94 0.30
5 Arisa Go JPN 38.00 0.36
6 Olga Fatkulina RUS 38.10 (1) 0.46
7 Heather McLean CAN 38.10 (7) 0.46
8 Marsha Hudey CAN 38.19 0.55
9 MinSun Kim KOR 38.38 0.74
10 Floor van den Brandt NED 38.61 (3) 0.97
11 Nadezhda Aseeva RUS 38.61 (8) 0.97
12 Vanessa Herzog AUT 38.62 0.98
13 Hege Bøkko NOR 38.63 0.99
14 Yekaterina Aydova KAZ 38.88 1.24
15 Janine Smit NED 38.98 (1) 1.34
16 Bo van der Werff NED 38.98 (7) 1.34
17 Seung-Hi Park KOR 39.10 1.46
18 Kaylin Irvine CAN 39.14 1.50
19 Noemie Fiset CAN 39.29 1.65

Dave Roelvink wil met bejaarden werken als taakstraf

Als het aan Dave Roelvink ligt, gaat hij met bejaarden werken om zijn taakstraf te voldoen. "Dat lijkt me wel leuk ja. Ik kan het altijd wel goed met ouderen vinden, ik ben ook heel goed met m'n oma", zei Dave in Carlo's TV Café.

Dave werd anderhalve week geleden veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur wegens heling. De dj en zoon van volkszanger Dries werd vrijgesproken van diefstal en het heimelijk verspreiden van een seksfilmpje. "Ik ben niet blij met de uitspraak", zei Dave zondag. "Ik ben veroordeeld voor heling en daar ben ik het eigenlijk niet mee eens."

Toch besloot Dave niet in hoger beroep te gaan. "Ik accepteer de uitspraak wel. Ik ben nu 2,5 jaar met deze zaak bezig. Ik doe die taakstraf gewoon en dan ben ik er klaar mee."

Dave Roelvink wil met bejaarden gaan werken
Dave Roelvink wil met bejaarden gaan werken (Foto: BuzzE)

Handbalsters lijden pijnlijke nederlaag tegen Duitsland

De handbalsters zijn het EK niet begonnen zoals ze aanvankelijk verwacht hadden. Tegen Duitsland slaagde Nederland er verrassend niet in om met een overwinning het toernooi te beginnen. Het werd uiteindelijk 27-30 in het voordeel van de Duitsers.

Nederland had bijna de hele eerste helft de overhand in de wedstrijd. Duitsland keek zelfs lange tijd tegen zes punten achterstand aan. Het omslagpunt kwam echter toen verdediger Kelly Dulfer een rode kaart kreeg. De verdediging van Nederland viel uitéén en Duitsland maakte hier slim gebruik van. De voorsprong verdween rap en Duitsland wist zelfs een kleine marge op te bouwen.

Ook in de tweede helft verspilde Nederland een voorsprong. De ploeg wist aanvankelijk wel die voorsprong op te bouwen, maar begon slordiger te spelen en toen Duitsland eenmaal bij was kwam Nederland er überhaupt niet meer aan te pas. Keer op keer lieten de Nederlanders zich verrassen door de Duitse aanval.

Over twee dagen speelt Nederland tegen Polen, een ploeg die het Nederland nog erg lastig kan maken. 

Migrant verkracht en vermoordt 19-jarige studente

Een 19-jarige studente geneeskunde aan de Universiteit van Freiburg in Duitsland is door een 17-jarige Afghaanse migrant verkracht en vermoord. Dat melden diverse bronnen op basis van vrijdag vrijgegeven informatie.

Het meisje, Maria Ladenburger, is de dochter van een hoge EU-official en werd dood in de rivier Dreisam gevonden nadat ze op 16 oktober verdween. Die nacht fietste ze alleen naar huis van een feestje en kwam ze daar nooit meer aan.

Aan de hand van een haar die op haar lijk werd gevonden, alsook het bestuderen van vele uren aan beelden van beveiligingscamera's, kon de 17-jarige Afghaan worden aangehouden. De migrant in kwestie kwam Duitsland in de migrantenstroom van vorig jaar binnen en heeft inmiddels bekend.

Niet ver van het stadje vandaan verdween enkele maanden geleden ook een Duitse jogster van 27. De autoriteiten onderzoeken of de aangehouden migrant ook met haar verdwijning te maken heeft.

In haar vrije tijd deed de studente vrijwilligerswerk in de lokale migrantenopvang. Bij haar begrafenis werd gevraagd het geld dat normaal aan bloemen wordt uitgegeven, te doneren aan zendingswerk in Bangladesh.

De rouwadvertentie in de lokale krant stelde: "19 jaar lang was Maria een zonnestraal voor onze familie en dat zal ze blijven. We danken God voor het geschenk, dat jij bij ons mocht zijn. We weten zeker dat [je] veilig bent bij Hem."

Maria zou komende dinsdag 20 jaar oud zijn geworden.

Nominaties Sportgala 2016 bekend

De nominaties voor Jaap Eden Award zijn bekend. Op 21 december van tijdens het NOC*NSF sportgala in de Amsterdamse RAI bekend worden wie zich mogen kronen tot sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar.

De regel is dat olympisch goud automatisch goed is voor nominatie, waardoor bij de dames Anna van der Breggen, Sharon van Rouwendaal, Marit Bouwmeester, Elis Ligtlee, Sanne Wevers op de lijst staan. Zij krijgen gezelschap van Dafne Schippers, die in Rio genoegen moest nemen met zilver.

Bij de mannen zijn door hun olympische titel Dorian van Rijsselberghe en Ferry Weertman geselecteerd. Verder zijn bij de mannen Sven Kramer, Tom Dumoulin en Max Verstappen genomineerd.

Doordat goud goed is voor een nominatie zijn er liefst veertien paralympische atleten genomineerd voor de gehandicapte sporter van het jaar. 

Sportman van het jaar:

Naam sport Prestaties
Sven Kramer Schaatsen Wereldkampioen allround, 5 + 10 km
Dorian van Rijsselberghe Windsurfen Olympisch kampioen
Tom Dumoulin Wielrennen winnaar 2 touretappes + olympisch zilver
Max Verstappen Formule 1 Winnaar GP Spanje
Ferry Weertman Zwemmen Olympisch kampioen 10 kilometer

Sportvrouw van het jaar:

Naam sport Prestaties
Ellis Ligtlee Baanwielrennen Olympisch kampioen keirin
Sharon van Rouwendaal Zwemmen Olympisch kampioen 10 kilometer
Sanne Wevers Turnen Olympisch kampioen balk
Anna van den Breggen Wielrennen Olympisch kampioen wegwedstijd + brons tijdrit
Marrit Bouwmeester Zeilen Olympisch kampioen laser klasse
Dafne Schippers Atletiek Zilver 200m + Europees kampioen 100m

Sportploeg van het jaar:

Sportploeg sport Prestaties
Ilse Paulis/Maaike Head Roeien Olympische kampioen lichte dubbel twee
Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen Beachvolleybal Olympisch brons
Nationale ploeg handbal Zilver WK + 4e olympische Spelen

Coach van het jaar:

Naam Sport prestaties
Marcel Wouda Zwemmen Coach van Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal
Vincent Wevers Turnen Coach van Sanne Wevers
Giovanni Guidetti Volleybal Coach van Volleybaldames, 4e op olympische Spelen

Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax heeft in de Eredivisie zonder goed te spelen met 2-0 van FC Groningen gewonnen. De bezoekers leken lang recht te hebben op een punt, maar Ajax ging er toch met de volle buit vandoor en blijft hiermee in het spoor van koploper Feyenoord.

AFC Ajax

2 - 0

FC Groningen

9' Sánchez
72' Ziyech (pen)
   
 
Gele kaart: Sinkgraven (AFC Ajax), Bacuna, Rusnák, Reijnen (FC Groningen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.667
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: Ziyech (Ajax) mist strafschop (81)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (Dijks/73)
Van de Beek
Schöne
Ziyech
Cerný (El Ghazi/60)
Dolberg
Younes (Nouri/90)
  Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Van Nieff
Tibbling
Bacuna (Hiariej/46)
Jenssen (Maduro/82)
Rusnák (Hoesen/82)
Van Weert
Mahi

Kamphuis: "Besloot me snel om te draaien"

Nathan trok zaterdagavond zijn shirt uit toen hij scoorde voor Vitesse. Arbiter Jochem Kamphuis legt uit waarom hij geen geel trok. "Ik besloot me snel om te draaien."

Volgens de regels moet een speler die zijn shirt uittrekt een gele kaart krijgen, maar Kamphuis vond dat zaterdag even niet nodig. Nathan verloor deze week twee vrienden bij de vliegtuigramp in Colombia.

"Ik was daarvan op de hoogte en besloot me heel snel om te draaien", zei de scheidsrechter zaterdag na het duel in de Eredivisie tegen FOX Sports. Kamphuis vond het niet gepast de Braziliaan op de bon te slingeren. "Ik had zoiets van: wat er ook gebeurt, ik geef hem niet. Het is zo'n verschrikkelijke gebeurtenis en dan is het bijzonder dat die jongen kan scoren en op die manier zijn vrienden kan eren."

De vliegramp in Colombia eiste 71 levens, waaronder veel spelers en leden van de technische staf van de Braziliaanse club Chapecoense.

Namens voetbalbond KNVB prees operationeel directeur Gijs de Jong de actie van Kamphuis. "Soms moet je durven het anders dan anders te doen en dat heeft Jochem gisteren perfect aangevoeld. Scheidsrechters zijn mensen van vlees en bloed en dat moeten we koesteren. Natuurlijk zijn er regels, maar dit was voor ons de uitzondering die de regel bevestigt."

Strootman held van Roma in derby tegen Lazio

AS Roma heeft de beladen stadsderby tegen Lazio gewonnen. Mede dankzij Kevin Strootman, die de score opende, pakte de nummer twee van Italië drie belangrijke punten. Het werd 0-2. 

In Stadio Olimpico kreeg Lazio de eerste goede mogelijkheid. Ciro Immobile vond genoeg ruimte om op doel te schieten, maar zijn inzet ging hoog over. AS Roma had vaak de bal, maar het lukte de ploeg van Luciano Spalleti amper om goede kansen te creëren.

Na de pauze kwam Roma echter beter voor de dag en was Edin Dzeko dicht bij de openingstreffer. Twee keer werd een kopbal van de Bosnische spits gepareerd en met name bij de tweede (van de lijn gehaald, red.) kwam Lazio goed weg. Drie minuten later werd de wedstrijd dan toch opengebroken.

Kevin Strootman kreeg de nodige hulp van Wallace, die met een klungelige actie de Nederlander even dacht uit te spelen. De Oranje-international pakte de bal af en stiftte 'm vrijwel meteen over de uitkomende keeper in het doel. In de nasleep van zijn goal ontstond een opstootje waarbij wisselspeler Danilo Cataldi een rode kaart kreeg, omdat hij Strootman bij de kraag greep.

Twaalf minuten later was het duel beslist toen Radja Nainggolan met een lastige stuiterbal van grote afstand de korte hoek vond: 0-2. AS Roma blijft daardoor in het spoor van koploper Juventus, dat vier punten voorsprong heeft. Lazio verliest de aansluiting met de top en staat vijfde. Het gat met Juve is opgelopen tot acht punten.

Kevin Strootman viert zijn treffer. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Kevin Strootman viert zijn treffer. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Akť bekroont bizarre comeback Bournemouth tegen Liverpool

Liverpool heeft zondagmiddag een gevoelige nederlaag geleden op bezoek bij AFC Bournemouth. De ploeg van manager Jürgen Klopp gaf een 1-3 voorsprong weg. De beslissende goal voor Bournemouth viel in blessuretijd. Chelsea-huurling Nathan Aké bleek de gevierde man. 

Liverpool domineerde in de openingsfase van de wedstrijd en kwam na twintig minuten op voorsprong. Sadio Mané scoorde voor The Reds. Twee minuten later was het weer raak. Divock Origi schoot de bal vanuit een lastige hoek knap achter Bournemouth-doelman Artur Boruc: 0-2.

Voor rust werd er niet meer gescoord en de thuisploeg kwam het beste uit de kleedkamer na de thee. James Milner maakte een overtreding in het strafschopgebied en Callum Wilson benutte dit buitenkansje: 1-2.

Na 64 minuten zorgde Emre Can weer voor de marge van twee. Op aangeven van Sané schoot de middenvelder vanaf de rand van de zestien raak: 1-3. Toch was de nummer twee van Engeland van voor dit weekend nog niet van de thuisploeg verlost.

Een kwartier voor tijd maakte Ryan Fraser de 2-3 en daarmee rook Bournemouth bloed en niet zonder resultaat, want drie minuten later was het 3-3 via Steve Cook. Nathan Aké maakte vervolgens het onmogelijke waar. De Nederlander zorgde in blessuretijd voor 4-3, waarmee Liverpool verloor.

Bezwaar tegen grootste zonnepark om spin

Een spinnetje van ongeveer een centimeter groot dreigt plannen voor de grootste zonnecentrale van de Benelux in de war te sturen. Belgische natuurverenigingen maken bezwaar tegen aanleg van het zonnepark in Lommel, omdat op de beoogde locatie zeldzame lentevuurspinnen leven.

De organisaties vrezen dat het plaatsen van de zonnepanelen nadelig zal uitpakken voor het leefgebied van de bijzondere spin, waarvan de mannelijke exemplaren met hun rode achterlijf met zwarte stippen wel iets weg hebben van lieveheersbeestjes. Ze komen ook in Nederland voor, met name op de Veluwe.

De werkgeversvereniging van Belgisch Limburg en de lokale Kamer van Koophandel zijn bijzonder geërgerd over het "hemeltergend groen protest". Ze wijzen erop dat het park juist gunstige gevolgen heeft voor het milieu, omdat het zo'n 25.000 huishoudens van schone energie kan voorzien.

Of de spinnen echt last hebben van zonnepanelen, is niet bekend. Toch wordt in de plannen rekening met de diertjes gehouden. Zo worden sommige zonnepanelen "in een niet ideale opstelling geplaatst, zodat de spinnen beter kunnen kruipen."

Bezwaar tegen grootste zonnepark om spin
Bezwaar tegen grootste zonnepark om spin (Foto: ANP)

WTO: geen handelsdeal over 'groene' producten

Het is de Wereldhandelsorganisatie (WTO) niet gelukt afspraken te maken over het wegnemen van handelsbarrières voor milieuvriendelijke producten, zoals fietsen en gasturbines. Dat maakten de voorzitters van het handelsoverleg zondag bekend.

"De deelnemers zullen terugkeren naar hun hoofdsteden om zich te beraden op de volgende stappen", aldus de Amerikaanse afgevaardigde Michael Froman en Europees commissaris Cecilia Malmström in een gezamenlijke verklaring.

De onderhandelaars konden het niet eens worden over welke goederen precies onder de overeenkomst zouden moeten vallen. Daarbij speelde ook bescherming van de eigen industrie een rol. De EU bijvoorbeeld wil voorkomen dat goedkope Chinese fietsen de Europese markt overspoelen.

WTO: geen handelsdeal over 'groene' producten
WTO: geen handelsdeal over 'groene' producten (Foto: ANP)

As van Fidel Castro is bijgezet

De as van Fidel Castro is zondag bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia in Santiago de Cuba, op 2,7 kilometer van de kazerne waar hij zijn revolutie in Cuba begon. De staatsradiozender Radio Reloj liet weten dat dit in besloten kring is gebeurd.

De resten liggen in de buurt van het mausoleum van het graf van José Martí (1853-1895). Hij was een van de leiders tijdens de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog en een voorbeeld voor Fidel Castro.

Op het plein Antonio Maceo in Santiago hadden zaterdagavond honderdduizenden mensen afscheid van Fidel Castro genomen. In een toespraak bezwoer zijn broer Raúl het "vaderland en de revolutie" te verdedigen.

Militaire colonne
Met het bijzetten van de as van Castro is er een eind gekomen aan een rouwperiode van negen dagen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de ceremonie op de televisie zou worden uitgezonden, maar uiteindelijk zagen de autoriteiten daar om onbekende redenen toch van af.

Castro overleed vorige week vrijdag (plaatselijke tijd) op 90-jarige leeftijd. Een militaire colonne bracht de urn met daarin de as van de overleden leider van de revolutie zaterdag de stad Santiago de Cuba binnen, gadegeslagen door tienduizenden mensen die langs de straten stonden opgesteld.

Met een kleine groep kameraden viel 'El Commandante' er in 1953 een kazerne aan. Die eerste slag draaide uit op een mislukking, maar zes jaar later kraaide Castro vanaf het balkon van het stadhuis in datzelfde Santiago de victorie. Hij regeerde het eiland vervolgens bijna een halve eeuw. Raúl nam in 2006 zijn taken over.

As van Fidel Castro is bijgezet
As van Fidel Castro is bijgezet (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 04/12/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord had in de Rotterdamse derby geen problemen met Sparta, het werd 6-1. in het duel tussen Willem II en FC Twente werd niet gescoord, 0-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Feyenoord

6 - 1

Sparta Rotterdam

 24' Vilhena
 43' Toornstra
 59' Jörgensen
 64' Jörgensen
 73' Botteghin
 90+2' Elia
   86' Verhaar
 
 Gele kaart: v.d.Heijden, (Feyenoord), Dijkstra, Vriends, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
El Ahmadi
Kuijt (Basacikoglu/65)
Vilhena
Toornstra (Gustafson/69)
Jörgensen (Kramer/76)
Elia
  Kortsmit
Dumfries
Breuer
Vriends (v.Moorsel/60)
v.Drongelen
Dougall
Spierings
Dijkstra
Brogno
El Azzouzi (Pogba/60)
Goodwin (Verhaar/ 75)

Willem II

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Ojo, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.450
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Anholt
Lachman
Peters (Wuytens/18)
Tshimanga
Heerkens
Ojo
Kali
Croux
Sol
Haye (Schuurman/72)
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker
v.d.Lely
Mokotjo
Celina (v.d.Heyden/85)
Klich
Yeboah (Ede/65)
ünal
Seys

Man onder invloed zorgt voor gevaar op A12

Een automobilist onder invloed heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor gevaarlijke situaties gezorgd op de A12. Bij Ede negeerde de man een stopteken van de politie en ging er met hoge snelheid vandoor.

Hij maakte volgens de politie daarna levensgevaarlijke manoeuvres alsof hij zich in een computerspel waande. In zijn auto zonder licht haalde hij voertuigen over de vluchtstrook in, passeerde al slalommend het verkeer en trapte vol op het rempedaal.

De politie was met vele eenheden uit het land naar hem op jacht. Bij afslag Beek reed hij richting het tankstation. Agenten dachten hem daar op de oprit tegen te houden, maar omdat hij geen vaart minderde, moesten ze de bestuurder weer de weg op laten gaan. De automobilist ging er met 200 kilometer per uur vandoor. De politie besloot daarop de achtervolging te stoppen om niemand in gevaar te brengen. In Duitsland ging de man echter langzaam rijden en kon de auto toch nog klem worden gereden.

De man is overgebracht naar een bureau in Duitsland. Hij kan volgens de politie vele bekeuringen tegemoet zien.

Voorbeschouwing EK Handbal vrouwen 2016

Vanmiddag begint het EK Handbal voor de vrouwen af in Zweden. Zestien teams, waaronder Nederland, zullen strijden om de Europese titel. Het EK is het tweede grote handbaltoernooi van dit jaar, na de Olympische Spelen in augustus. Maar ook het voor Nederland zeer succesvolle WK is pas een jaar geleden. 

De opzet

Het toernooi bestaat zoals veel andere toernooien uit een poulefase en een afvalfase. Er zijn vier poules met elk vier teams. Het verschil met het gemiddelde toernooi is dat er daartussen nog een extra poulefase plaats vindt. Alle teams spelen ook deze tweede poulefase, die uit twee poules van acht teams bestaat. Alle teams uit poule A spelen hierin tegen alle teams van poule B en de teams uit poule C spelen tegen de teams uit poule D. Alle punten behaald in de eerste poulefase blijven staan. De twee besten uit deze poulefase gaan door naar de halve finale, de nummers drie spelen nog één wedstrijd om de vijfde plek.

De verwachtingen

De ogen zullen vooral gericht zijn op Rusland en Noorwegen. Voor wereldkampioen Noorwegen zal alles minder dan goud als een mislukkig voelen. De klap was dan ook groot toen zij in de halve finale van het olympisch toernooi werden uitgeschakeld door Rusland, dat met het goud aan de haal ging. De twee komen elkaar in de poulefase al tegen, maar door de opzet van het toernooi zullen de twee elkaar daardoor pas op z'n vroegst in de finale tegen komen. 

Nederland mijdt de twee gelukkig tot de halve finale, want de kans dat Rusland en Noorwegen ten koste van de andere teams in poule C en D de twee tickets voor de halve finale in de wacht slepen is behoorlijk groot. In de eerste poulefase zal Frankrijk de grote concurrent zijn. Nederland en Frankrijk zijn het hele jaar al redelijk gewaagd aan elkaar, maar het was Frankrijk dat de halve finale won op de Olympische Spelen. De twee zijn zeker favoriet om de halve finale te halen, maar ongeslagen de eerste poule winnen zal zeer belangrijk zijn om de verwachting waar te maken. De verschillen met de andere teams zijn klein.

Het speelschema

Poule B
4 december 18:30: Nederland - Duitsland
6 december 18:30: Polen - Nederland
8 december 20:45: Nederland - Frankrijk 

Groep I
De wedstrijden worden gespeeld op 10, 12 en 14 december. De exacte tijden zijn nog niet bekend.

Waar te volgen

Het EK is te volgen op Ziggo kanaal 14 voor Ziggo-abonees en op Ziggo Sport Extra1. De eerste wedstrijd is helaas pas vanaf 19:00 op het open kanaal te kijken door een voetbalwedstrijd die voorrang krijgt.
Voor kijkers die geen Ziggo Sport kunnen kijken, biedt deze site uitkomst.

Uiteraard is het EK ook te volgen op ons forum

Nederland zal wederom voor niks minder dan goud gaan (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Nederland zal wederom voor niks minder dan goud gaan (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Poetin: Trump is verstandige man

De Russische president Poetin vindt de nieuwe president van de Verenigde Staten een verstandige man die snel zijn verantwoordelijkheden zal begrijpen. "Trump was een ondernemer en zakenman. Hij is al een staatsman, de leider van de verenigde Staten, een van de leidende landen in de wereld."

Poetin deed de loftuiting tijdens een interview zondag met NTV TV, een Russische internetzender. "Als hij werkelijk verstandig is, dan zal hij volledig en vlot begrijpen dat zijn verantwoordelijkheid nu op een ander niveau ligt", zei hij over het zakenverleden en het bestuurlijke heden van Trump.

Al vrij snel na de verkiezing van de Republikein tot 45e president van de Verenigde Staten, zei Poetin dat hij hoopt dat Trump de relatie van Rusland en de VS zal helpen herstellen.

Poetin prijst Trump nog maar eens
Poetin: Trump is verstandige man (Foto: ANP)

Brexit raakt groei Britse bedrijven nog niet

De omzetgroei in het Britse bedrijfsleven houdt aan, ondanks alle onzekerheid als gevolg van het Brexit-referendum van afgelopen zomer. Dat blijkt uit onderzoek waarvan ondernemersorganisatie CBI de resultaten zondag heeft gepubliceerd.

De cijfers van CBI zijn gebaseerd op onderzoek onder ruim zevenhonderd bedrijven. Met name ondernemingen die sterk op consumenten zijn gericht, deden in de drie maanden tot en met november goede zaken. Industriële firma's rapporteerden over het algemeen wel een wat tragere groei.

De Britten kozen eind juni in een referendum voor een toekomst buiten de Europese Unie. Daardoor zal het land met al zijn handelspartners nieuwe afspraken moeten maken. Dat zorgt voor veel onzekerheid over de economische vooruitzichten, met name op de langere termijn.

Brexit raakt groei Britse bedrijven nog niet
Brexit raakt groei Britse bedrijven nog niet (Foto: ANP)

Drie vrouwen voor Fins restaurant gedood

Drie vrouwen zijn zaterdagavond voor een restaurant in de Finse stad Imatra doodgeschoten. De politie heeft een verdachte opgepakt, een 23-jarige man.

Over het motief van de drievoudige moord is nog niets bekend. De politie zei zondag de aangehouden man nog niet te hebben verhoord.

Toen de schoten kort voor middernacht vielen, was een politieauto vlak in de buurt. Op aanwijzingen van getuigen kon de verdachte snel worden opgepakt. De moorden werden vermoedelijk met een geweer gepleegd, zo meldden Finse media.

Update 15.15 uur
Persbureau AFP meldt dat het gaat om de voorzitter van de gemeenteraad en 2 journalisten.

De gearresteerde verdachte zou volgens de politie een crimineel verleden hebben en is er tot nu toe niets gebleken van een politiek motief. De verdachte zou een jachtgeweer hebben gebruikt en zou na de schietpartij in zijn auto hebben gewacht tot de politie arriveerde. Hij heeft zich niet verzet bij zijn aanhouding.

Voor het restaurant zijn bloemen en kaarsen neergezet. In de stad is een crisiscentrum ingericht waar getuigen hulp kunnen krijgen.

Wahlberg: sterren, bemoei je niet met politiek

Sterren zouden zich niet moeten bemoeien met de politiek. Dat vindt althans acteur Mark Wahlberg. Volgens hem kunnen de 'celebs' zich beter op hun eigen bezigheden richten omdat ze vaak toch nauwelijks invloed hebben op de kiezer.

"Veel beroemdheden lieten zich uit over de politiek of doen dat nog steeds terwijl ze dat beter niet kunnen doen. Je ziet maar weer dat mensen toch niet luisteren", zegt Mark in een interview met Task and Purpose verwijzend naar het verlies van Hillary Clinton in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Mensen kopen misschien je album of kijken naar je film, maar je zorgt niet voor het eten op tafel. Je betaalt ook niet hun rekeningen", vervolgt hij zijn betoog.

Volgens Mark leeft een groot deel van Hollywood in een luchtbel. "Ze hebben geen contact met de gewone mensen, de alledaagse man die moet zorgen voor zijn gezin." Zelf is de acteur naar eigen zeggen wel erg bewust van 'de echte wereld'. "Daar kom ik vandaan. En hoewel ik ook in Hollywood kom en hou van alle mogelijkheden die het me biedt, begrijp ik ook hoe het is om dat allemaal niet te hebben."

Tijdens de presidentsverkiezingen zetten zich tientallen sterren in om de kiezer te overtuigen om op zijn of haar favoriet te stemmen. Vooral Clinton had een enorme aanhang in Hollywood. Zo schaarden zich onder meer Katy Perry, Lady Gaga en Madonna achter de voormalig First Lady.

Mark Wahlberg: sterren leven in luchtbel
Wahlberg: sterren, bemoei je niet met politiek  (Foto: BuzzE)

Blanke jongeren mishandelen homo's in Amsterdam

Op de Spiegelgracht in Amsterdam is een homoseksueel stel mishandeld door een groepje jongeren. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de mannen uitgescholden voor 'homo's', waarna ruzie ontstond. De ene man van het stel kreeg klappen, de andere man wilde zijn vriend helpen maar werd hard weggeduwd. Hij viel op straat en brak zijn jukbeen.

Bij uitzondering gaat het volgens de politie om een groepje blanke jongeren, twee jongens en twee meisjes van rond de twintig jaar.

Homo's mishandeld op straat in Amsterdam
Homo's mishandeld op straat in Amsterdam (Foto: ANP)

Hollywood walgt van College Tour-interview

Verschillende Hollywood-sterren hebben afgelopen dagen met afschuw gereageerd op een oud interview met Bernardo Bertolucci in College Tour uit 2013. Daarin bekent de Italiaanse regisseur dat acteur Marlon Brando op de set van Last Tango in Paris in 1972 tijdens de beruchte 'boterscène' zijn tegenspeelster Maria Schneider met opzet aanrand zonder dat ze dat van tevoren wist.

"Aan alle mensen die deze film geweldig vinden: jullie kijken naar een 19-jarige die wordt verkracht door een 48-jarige man. De regisseur plande het zo. Ik ben er misselijk van", twittert Jessica Chastain. "Ik beaam dat", vult Evan Rachel Wood aan. "Dit is hartverscheurend en schandalig. Deze twee zijn zieke individuen om überhaupt te bedenken dat dit kan."

Ook Chris Evans schrikt van de bekentenis. "Wow. Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar deze film, Bertolucci of Brando kunnen kijken. Dit is meer dan walgelijk. Ik ben woedend." Anna Kendrick is wel bij de les. "Schneider heeft dit jaren geleden al eens gezegd", schrijft zij. "Ik had geen idee", reageert Evans daarop. "Dan had ik eveneens woede gevoeld. Ze zouden opgesloten moeten worden."

Boter
Het bewuste interview met Bertolucci in het programma van Twan Huys werd in januari 2013 in Nederland uitgezonden. De regisseur deed daar uitgebreid uit de doeken wat er was gebeurd op de set. "In het scenario stond dat Marlon haar op de een of andere manier moest verkrachten. Ik zat met hem te ontbijten op de vloer van het appartement waar de opnames waren. Er lag een stokbrood en boter, en we keken elkaar aan en zonder iets te zeggen wisten we wat we wilden."

Het personage van Brando gebruikt in de film de boter als glijmiddel. "Ik heb niet tegen Maria gezegd wat er ging gebeuren. Ik wilde een pure reactie", aldus Bertolucci. "Als meisje, niet als actrice. Ik wilde dat ze reageerde maar ze voelde zich vernederd. En volgens mij heeft ze mij en Marlon daarom de rest van haar leven gehaat. Ik heb er geen spijt van maar ik voel me er nog steeds schuldig over."

Hollywood walgt van College Tour-interview
Hollywood walgt van College Tour-interview (Foto: BuzzE)


Trump waarschuwt bedrijven met verhuisplannen

Amerikaanse bedrijven die hun productie verplaatsen naar lagelonenlanden, kunnen flink hogere importheffingen tegemoetzien als zij hun spullen vervolgens weer in de Verenigde Staten willen verkopen. Daarvoor heeft toekomstig president Donald Trump zondag gewaarschuwd.

In een serie tweets herhaalde Trump dat de nieuwe Amerikaanse regering de belasting- en regeldruk op ondernemers flink gaat verlagen. "Maar een bedrijf dat ons land de rug toekeert voor een ander land, daar een nieuwe fabriek bouwt en dan zijn product terug denkt te verkopen naar de VS, zonder dat dit gevolgen heeft, heeft het mis."

Trump waarschuwt bedrijven met verhuisplannen
Trump waarschuwt bedrijven met verhuisplannen (Foto: ANP)

Dreadnought komt naar PlayStation

Wederom een verrassende aankondiging tijdens de PlayStation Experience: het strategische free-to-play team-ruimteoorlogspel Dreadnought komt ook uit op PlayStation 4. In onze preview vonden we het al opmerkelijk dat deze complexe game ook controllersupport heeft.

Controllersupport was twee maanden terug reeds aanwezig, maar het werkte nog niet optimaal. Natuurlijk zijn we benieuwd hoe ver Yager is gekomen hiermee. Je kunt je nu al hier opgeven voor de gesloten bèta op PlayStation 4. Er is nog niets bekend over een eventuele release op Xbox One, maar wat niet is kan uiteraard nog komen.

Uitslag ADO Den Haag - FC Utrecht

FC Utrecht heeft uit tegen ADO Den Haag een makkelijke 0-2 zege geboekt. In de Hofstad gaf de thuisploeg pas na rust een teken van leven.

ADO Den Haag

0 - 2

FC Utrecht

    29' Barazite
83' Haller
 
Gele kaart: Kataneer, Hevel, Meissner (ADO Den Haag), Troupée (FC Utrecht)
Rode kaart: Beugelsdijk (75/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 8.956
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
Ebuehi
Meissner
Beugelsdijk
Kanon
El Mahdioui
Trybull
Duplan (Marengo/84)
Hevel (Becker/58)
Havenaar (Van der Heijden/58)
Kastaneer
  Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
Van der Meer
Amrabat
Strieder
Barazite (Ludwig/86)
Ayoub
Haller
Zivkovic

Crash Bandicoot komt terug

Na jarenlang zeuren en dreinen krijgen miljoenen fans nu eindelijk hun zin: De eerste drie Crash Bandicoot-games worden opnieuw uitgebracht voor PlayStation 4 in full HD. Onder de naam Crash Bandicoot N. Sane Trilogy krijgen we de 3D-platformpuzzels, appels en ronddraaiende hoofdpersoon volgend jaar op ons scherm.

De vragen die meteen opkomen zijn uiteraard: Wanneer is de releasedatum? In hoeverre zijn de verhalen aangepast of is het slechts een grafische boost? Komt er binnenkort ook een nieuw avontuur? Mogen we Crash Team Racing ook verwachten in de nabije toekomst? We moeten nog een beetje geduld hebben voordat we de antwoorden krijgen. In ieder geval hebben we hoop.

Kojima gebruikt Nederlandse engine voor Death Stranding

Vrijdag toonden wij de laatste trailer van het geesteskind van Hideo Kojima: Death Stranding. Nu kunnen wij melden dat Kojima voor deze game de Decima-engine van Horizon: Zero Dawn gaat gebruiken. Opmerkelijk omdat Horizon: Zero Dawn nog niet eens uit is.

Nadat Kojima door Konami aan de kant was gezet, moest hij op zoek naar een nieuwe engine. Hij mocht namelijk niets van zijn Konami-tijd meenemen. Hij ging toen op een wereldreis langs allemaal ontwikkelaars om te zien hoe deze werkten en welke engines ze gebruikten. Bij zijn bezoek aan Guerrilla Games gaf onderdirecteur Herman Hulst hem de broncode van de Decima-engine in een houten doosje. Het feit dat er geen enkel contract was getekend gaf de mate van vertrouwen aan dat Hulst heeft in Kojima. Dit gebaar raakte Kojima en gaf hem een heel special gevoel. “Ik ben ervan overtuigd dat Herman compleet gestoord is.”, was zijn professionele analyse.

De naam Decima komt van een Romeinse godin van geboorte. Dat vond Guerrilla Games een mooi symbool voor het creatieve proces. Anderzijds is de uitspraak van Decima in het Japans Dejima. Dit was het kunstmatige eiland waar Nederlanders als enige Westerlingen vanaf de 17e eeuw handel mochten drijven met Japan. Decima staat ook symbool dus voor de kennisuitwisseling tussen Nederland en Japan.

Er komt een klein Kojima Productions-studiootje in het kantoor van Guerrilla Games. Dit geeft ook aan dat er meer wordt gedeeld dan alleen code en programmeer-tools. Wij hopen natuurlijk op een toekomstige game gemaakt door beide studio’s. Vanaf 15:00 kun je de aankondiging zien in onderstaand interview tijdens de PlayStation Experience 2016.

Kwijlen op Horizon: Zero Dawn

Tijdens de PlayStation Experience 2016 was ook Guerrilla Games aanwezig om de Nederlandse eer hoog te houden met Horizon: Zero Dawn. Een korte intense trailer vol grafische pracht onderstreept (voor mij)nogmaals de reden waarom een PlayStation 4 een goede investering is.

Horizon: Zero Dawn komt 3 maart uit voor PlayStation 4. Er is een petitie opgestart om de game ook naar pc te krijgen, maar deze geef ik erg weinig kans.

NASA heeft je hulp nodig!

Weet jij een goede manier om 6 liter urine en 450 milliliter (het is fantastisch!) ontlasting te laten verdwijnen in de ruimte? Als je het beste idee hebt kun je 28.000 euro winnen.

Stel je voor dat je een astronaut bent die, vanwege een of andere ramp, al dagenlang in zijn ruimtepak rondzweeft. Dan is het toch wel fijn als dat soort stoffen afgevoerd kunnen worden. Helaas heeft NASA hiervoor nog geen goede oplossing kunnen vinden, en dus vragen ze onze hulp. 

Space poop
Vandaar dat ze een prijsvraag hebben uitgeschreven. Bedenk een systeem waarmee zes dagen lang 1 liter urine, 75 ml ontlasting en 80 ml menstruatiebloed kan worden afgevoerd. Je moet wel een beetje opschieten, je hebt tot 21 december 2016 de tijd om je oplossing op dit probleem in te sturen.

De 3 beste ideeën worden op 1 februari 2017 bekend gemaakt en beloond met elk 30.000 dollar (ongeveer 28.000 euro)

Sinds de Apollo 17-missie (1972) is de mens niet verder van de aarde gekomen dan de Thermosfeer, dit is het buitenste deel van onze dampkring, ongeveer 380 km boven de aarde. Van hieruit kunnen astronauten binnen een paar uur weer terug zijn op aarde. Hiervoor hebben ze een luier die ongeveer 12 uur lang dit soort stoffen absorbeert.

Mars is echter veel verder weg. Mocht het komen tot een bemande missie naar Mars dan kan het zijn dat astronauten hun ruimtepak veel langer moeten aanhouden. En dan is het toch wel fijn als ze een goed systeem vinden voor dit soort dagelijkse ongemakken.

Krol verwacht aan formatietafel te zitten

50PLUS-voorman Henk Krol verwacht dat hij een woordje kan gaan meespreken bij de formatie van een nieuw kabinet, na de verkiezingen in maart. "Ik verwacht zeker dat ik aan de formatietafel ga zitten en ik verheug me daar zeer op", zei Krol in het tv-programma WNL op Zondag.

Hij zegt dat hij vooraf geen enkele partij uitsluit om mee samen te werken, ook de PVV van Geert Wilders niet. Of Krol bij de eventuele formatiebesprekingen zal vasthouden aan verlaging van de AOW-leeftijd naar 65, laat hij afhangen van het aantal zetels dat zijn partij haalt: "Als we doorgroeien naar twintig zetels, kunnen we een vuist maken”, aldus de 50PLUS-leider.

De partij van Krol staat op een virtuele elf zetels in de jongste peiling van Maurice de Hond. 50PLUS heeft nu één Kamerzetel, nadat Norbert Klein, die de tweede zetel bezette, zich in 2014 had afgesplitst en verderging als zelfstandig Kamerlid.

Krol verwacht aan formatietafel te zitten
Krol verwacht aan formatietafel te zitten (Foto: ANP)

Lekker dier: Kies voor vleesrijke kerst

Lekker dier roept consumenten op te kiezen voor een lekkere vleesrijke kerst en af te zien van nepvlees. Dat is vlees gemaakt van tofu en groentesmurrie en dat bijvoorbeeld als 'van de vegetarische slager' wordt verkocht maar waar geen echt vlees aan te pas is gekomen.

Volgens Lekker Dier zijn er heerlijke stukjes vlees te krijgen in de supermarkten en bij de echte lekkere slagers.

Zo heeft supermarktketen Lidl speciaal voor kerst een wild-assortiment tegen zeer schappelijke prijzen. Eet smakelijk! 


Lekker Dier komt op voor de rechten van de vleeseter (en bestaat niet echt. Gat in de markt?)

Agenten mishandeld in Rotterdam en Breda

Bij een arrestatie van twee mannen vanwege mishandeling zijn in Rotterdam agenten mishandeld en bedreigd. De 3 agenten werder getrapt en geslagen. Ook werden politiemensen uitgescholden en door een 16-jarige jongen bedreigd met een honkbalknuppel.

De politie was naar een huis op de Hooglandstraat gegaan omdat een vrouw zou zijn mishandeld. Twee broers van 48 en 52 en een zoon van zestien zijn met behulp van een politiehond en de parate eenheid uiteindelijk toch meegenomen naar het bureau. Ze zitten vast voor mishandeling van de vrouw en voor geweld tegen politiemensen.

Breda
In Breda ging het ook mis. In het centrum zijn 2 agenten op hun hoofd geslagen. Een 25-jarige man uit Zevenbergen en een 28-jarige man uit Moerdijk vielen de twee politiemensen zomaar aan. Volgens een getuige hadden de twee besloten om willekeurige agenten te slaan.

Andere politiemensen hebben de twee mannen aangehouden. Een van de agenten hield een pijnlijk oor over aan de aanval. De politie onderzoekt of er sprake is geweest van een weddenschap.

Wakker Dier: kies voor vegetarische kerst

Wakker Dier roept consumenten op te kiezen voor een vegetarische of biologische kerst en af te zien van nepwild. Dat is vlees van dieren die als 'wild' worden verkocht maar die geen goed leven hebben gehad.

Volgens Wakker Dier zijn er maar een paar diersoorten echt altijd wild: ree, zwijn en haas. Andere diersoorten die als wild worden verkocht zijn gefokt en hebben in gevangenschap geleefd, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Afgelopen week won Wakker Dier een zaak bij de Reclame Code Commissie tegen prijsstunter Lidl. De supermarktketen misleidt de klant door over het wild-assortiment te zeggen dat het dieren zijn "die in de vrije natuur leven en zelf op zoek gaan naar hun eten". De waarheid is volgens Wakker Dier dat Lidl 'plofeenden' verkoopt die zijn vetgemest in grote, overvolle stallen zonder zwemwater, kwartels uit te krappe kooitjes en konijnen uit stalen hokken "met net genoeg ruimte voor twee huppeltjes".

Wakker Dier: kies voor vegetarische kerst
Wakker Dier: kies voor vegetarische kerst (Foto: ANP)

Motorrijder vlucht in ijskoud water

Een motorrijder is zondagmorgen in Rotterdam op de vlucht voor de politie in het ijskoude water gesprongen. De politie wilde hem vanwege zijn rijgedrag aanhouden. De 21-jarige man reed met 140 kilometer per uur over de Hoofdweg, waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Hij negeerde het stopteken van de agenten en ging er daarna met hoge snelheid vandoor over fietspaden. Op de Boezemweg reed hij tegen een paaltje en ging daarna lopend op de vlucht. Hij sprong daarna in het water, maar kwam er al snel weer uit. De politie kon hem daarna alsnog aanhouden. De man, die bij de politie bekend is als lid van motorclub Black Jacks, bleek geen rijbewijs te hebben. Hij mocht ook niet op de motor rijden omdat hij niet verzekerd was en er geen wegenbelasting voor was betaald.

De oom van de man probeerde nog te voorkomen dat de motor in beslag werd genomen. Hij pakte de sleutels van de motor en weigerde die af te geven. De politie heeft hem ook aangehouden.

Motorrijder vlucht in ijskoud water
Motorrijder vlucht in ijskoud water (Foto: ANP)

Golfer Van Driel knap zesde in AustraliŽ

Golfer Darius van Driel is knap gedeeld zesde geworden tijdens het Australian PGA Championship in Gold Coast. De golfer die uitkomt op de Challenge Tour sloot af met een ronde 67, vijf slagen onder par. Hij kwam op een score van 280 slagen. De Amerikaan Harold Varner III won uiteindelijk de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen op de European Tour.

Van Driel sloot wedstrijd af met zes birdies en een bogey. Op dag drie steeg hij al zo'n dertig plaatsen, naar de gedeelde 25ste plaats, en op dag vier klom hij de top tien in. De 27-jarige Van Driel debuteerde afgelopen jaar op de Challenge Tour en eindigde daar op een 34e plaats. In de Qualifying School slaagde hij er niet in om een tourkaart voor de European Tour te veroveren, maar zo af en toe mag hij wel meedoen aan enkele kleinere wedstrijden van de European Tour. 

Met een plek in de top vijf had Van Driel een startplaats verdiend in het Hong Kong Open van volgende week, maar die wedstrijd had hij waarschijnlijk overgeslagen. De golfer uit Leidschendam is al negen weken op rij in actie geweest. Zo speelde hij onder meer de World Cup samen met Joost Luiten.

Varner ging er in Australië met de winst vandoor. De Amerikaan had zondag slechts 65 slagen nodig en haalde daarmee op de slotdag Andrew Dodt in, die na de eerste drie dagen aan de leiding was gegaan.

Nieuwe trailer voor Guardians of the Galaxy 2

Is het al lente? Nee, nog niet! Het is nog niet eens winter. Maar als het zover is, dan kunnen we met z'n allen verzamelen in de dichtsbijzijnde bioscoop voor de tweede Guardians of the Galaxy, waar dit weekend een nieuwe (teaser) trailer voor is vrijgegeven.

Waar het verhaal om draait is niet duidelijk, noch is het relevant. Het team is terug en de humor gelukkig ook. 

Guardians of the Galaxy Vol. 2 is te zien vanaf eind april.

Geen standbeelden van Fidel Castro

Om een cultstatus van de overleden Fidel Castro tegen te gaan, mogen er geen standbeelden van hem komen of straten en pleinen naar 'El Commandante' vernoemd worden. Dat heeft zijn broer en huidige president Raúl Castro zaterdag in Santiago de Cuba gezegd tegenover tienduizenden Cubanen.

Daarvoor zal deze maand een wetsvoorstel worden ingediend, laat Raúl weten, die daarmee naar eigen zeggen tegemoetkomt aan de laatste wensen van zijn broer. "De leider van de revolutie wees elke manifestatie van een persoonlijkheidscultus af."

De urn met de as van Fidel is na een reis door Cuba aangekomen in Santiago en wordt zondag bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia, op 2,7 kilometer van de kazerne waar Fidel met een kleine groep kameraden zijn revolutie in 1953 begon.

Geen standbeelden van Fidel Castro
Geen standbeelden van Fidel Castro (Foto: ANP)

18-jarige jongen bedreigd met vuurwapen

Een achttienjarige jongen is in Rotterdam door drie mannen flink geslagen, over de grond gesleept en bedreigd met een vuurwapen. Toen het slachtoffer bij de bakker een broodje ging halen, kwamen er volgens de politie drie mannen op hem af. Er ontstond een discussie, waarbij de jongen werd vastgepakt.

Hij werd geslagen en een van de mannen trok een vuurwapen en sloeg hem daarmee op het hoofd. Toen hij viel, werd hij over de grond gesleept. De mannen pakten zijn autosleutel en eentje ging er in zijn wagen vandoor. De anderen vertrokken in een andere auto.

Het voertuig van de jongen werd later teruggevonden. De politie is een zoektocht gestart naar de drie mannen, maar heeft ze nog niet kunnen vinden.

Wilders loopt verder uit in peiling De Hond

De PVV van Geert Wilders is in vier weken tijd zeven zetels gestegen in de peiling van Maurice de Hond en staat nu tien zetels voor op de VVD. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVV uitkomen op 34 zetels (19 meer dan het huidige zetelaantal) en de VVD op 24 (-17).

Volgens De Hond komen de zeven zetels die Wilders er in de afgelopen tijd virtueel bij heeft gekregen, vandaan bij VVD, CDA, SP, D66, GroenLinks en PvdA. Samen scoren deze zes partijen nog maar 87 zetels, waar dat er in 1998 nog meer dan 140 waren.

Mocht het in de verkiezingstijd in maart komen tot een tweestrijd tussen PVV en VVD (zoals vier jaar geleden tussen VVD en PvdA), dan zullen kiezers 'strategisch' gaan stemmen, meent de opiniepeiler. In theorie zouden dan dertien zetels worden weggetrokken bij de andere partijen en min of meer gelijkelijk worden verdeeld over PVV (+7) en VVD (+6).

Wilders loopt verder uit in peiling De Hond
Wilders loopt verder uit in peiling De Hond (Foto: ANP)

Arbeidsmigranten moeten weg uit vakantiepark

Een Nederlands echtpaar heeft met succes bezwaar gemaakt tegen arbeidsmigranten, voor het meerendeel Polen, die permanent in een vakantiepark in Venray wonen. In het bestemmingsplan staat dat de huisjes van park de Roekenbosch niet het hele jaar bewoond mogen worden. De gemeente Venray stelde het echtpaar Schols in het gelijk en heeft de permanente bewoners gelast het park binnen een jaar te verlaten. Wie blijft riskeert een boete van 10.000 euro.

Dit echtpaar was kennelijk vergeten dat ze zelf ook permanent in dit park wonen. Ze moeten dus zelf ook vertrekken. "We hebben onszelf eigenlijk in de voet geschoten", vertelt Huub Schols tegen 1Limburg. Hij verwacht dat het weinig zin heeft om bezwaar in te dienen tegen zijn eigen handhavingsverzoek en hoopt op uitstel van de maatregel. Een Venrayse wethouder denkt ook aan uitstel, mits er voldoende steun onder de bevolking is.

Kalveren komen om bij brand in Wieringerwerf

Bij een brand in een grote schuur op een bedrijf in Wieringerwerf zijn zondagochtend tientallen kalveren om het leven gekomen. In de schuur aan de Schervenweg stonden zeker dertig dieren. Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord waren de kalveren niet meer te redden.

De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar een tweede schuur met koeien.

De brand ontstond in een elektriciteitshuisje waarna het vuur oversloeg naar de grote schuur.

Kalveren komen om bij brand in Wieringerwerf
Kalveren komen om bij brand in Wieringerwerf (Foto: ANP)

Dubbel Nederlands tintje op bobsleepodium, Russische mannen de snelste

De Canadese Kaillie Humphries heeft samen met remster Cynthia Appiah de eerste World Cup-wedstrijd bij de vrouwen gewonnen. Op haar thuisbaan in het Canadese Whistler was de olympisch kampioene simpelweg te snel voor de concurrentie.

Humphries was in beide runs de snelste, hoewel de verschillen niet heel groot waren. De Oostenrijkse Christina Hengster stuurde haar slee, met de Nederlandse remster Sanne Dekker achterin, naar een zeer verdienstelijke tweede plek op 0,24 seconden van Humphries. Dankzij hun tweede run passeerden ze de Amerikaanse Jamie Greubel Poser, die met remster Lauren Gibbs de derde plek pakte. Voor de dames die het Humphries en Appiah moeilijk zouden gaan maken liep het minder goed af: de Amerikaanse slee van Elana Meyers Taylor en remster Kehri Jones crashte, waarbij Jones uit de slee viel. Ze lijkt er gelukkig geen ernstige verwondingen aan over gehouden te hebben.

De Rus Alexander Kasjanov stuurde zijn viermansbob bij de heren naar de overwinning dankzij twee ijzersterke runs. Met onder meer topremmer Maxim Belugin in zijn slee was hij 0,20 seconden sneller dan de Zwitser Rico Peter, die vooral met een spectaculaire eerste afdaling indruk maakte. Bij Peter zat onder meer de Nederlander Bror van der Zijde als remmer in de slee. Johannes Lochner stuurde zijn Duitse slee naar een knappe derde plek op 0,43 seconden van Kasjanov. Dat was enigszins opvallend, want uitgerekend Lochner sleet nog met de oude slee, terwijl zijn meer ervaren teamgenoten Nico Walther (tiende) en Francesco Friedrich (twaalfde) een gloednieuwe slee ter beschikking hadden. De Nederlandse ploeg met piloot Ivo de Bruin werd op forse achterstand van de nummer achttien negentiende en laatste. 

Snookeraar O'Sullivan na thriller in finale UK Championship

Snookeraar Ronnie O'Sullivan staat in de finale van de UK Championship. De vijfvoudig winnaar van het toernooi versloeg na een beslissend frame Marco Fu met 6-5. Hij treft in de finale Mark Selby, die Shaun Murphy versloeg. 

O'Sullivan kwam 3-1 voor, maar mede door breaks van 89 en 59 trok Fu op 4-4 de stand gelijk. De snookeraar uit Hong Kong kwam vervolgens zelfs op 5-4, voordat Ronnie gelijk kon maken. Rocket Ronnie wist uiteindelijk het beslissende frame met een 130-break naar zich toe te trekken en won de partij. 

O'Sullivan kan voor de zesde keer de UK Championship winnen, een evenaring van het record van Steve Davis. Hij heeft nog nooit de finale van een het op één na belangrijkste toernooi van het jaar verloren. 

Om het toernooi te winnen moet hij zien af te rekenen met wereldkampioen Selby. The Jester from Leicester versloeg met 6-2 Murphy. De finale zondag zal gespeeld worden in twee sessies. Deze sessies beginnen om 14.00 uur en 20.00 uur. De speler die als eerste tien frames wint is kampioen. 

Ploeggenoten op de vuist, dubbel rood

Eoin Doyle en Jermain Beckford zijn weliswaar ploeggenoten bij Preston North End, echte vrienden lijken het niet te zijn. Met hun ploeg speelden ze zaterdag in de uitwedstrijd tegen Sheffield Wednesday in de Championship, het niveau onder de Premier League in Engeland.

In de slotfase zou Doyle verzuimd hebben een pass te geven op Beckford, die mogelijk een kans had op de gelijkmaker. Daar was Beckford niet gelukkig mee, dus leek het hem een goed idee om het op fysieke wijze op te lossen. Ploeggenoten - en een tegenstander - haalden de kemphanen uit elkaar, maar voor de scheidsrechter was het duidelijk: de teamgenoten mochten hun ruzie in de douches verder uitvechten.

Lichaam uit vermist vliegtuig IndonesiŽ gevonden

Hulpdiensten hebben zondag het eerste lichaam gevonden van de dertien mensen die aan boord waren van het Indonesische vliegtuig dat zaterdag is neergestort. Dat meldt de Jakarta Post.

Een tweemotorig vliegtuig van de politie verdween zaterdag van de radar. Het toestel was onderweg tussen de eilanden Banka en Batam, ten zuiden van Singapore en is vermoedelijk neergestort tussen de eilanden Mensanak en Sebangka of Gentar. Ongeveer vijftig minuten na het opstijgen van Banka viel alle communicatie met het toestel weg.

"We hebben wrakstukken gevonden", liet het hoofd van reddingsdienst Basarnas al eerder weten. Het zou gaan om vliegtuigstoelen, bagage en documenten. In eerste instantie werd ervan uitgegaan dat er vijftien mensen aan boord van het toestel waren.

Lichaam vermist vliegtuig Indonesië gevonden
Lichaam vermist vliegtuig Indonesië gevonden (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor mist en gladheid

Collega Stephan waarschuwde er vanmorgen al voor en nu heeft het KNMI dan ook code geel afgegeven. In het hele land, met uitzondering van Limburg en Zeeland, komt mist voor waarin het zicht minder dan 200 meter is. Ook kan het plaatselijk glad zijn, vooral op bruggen, viaducten, op- en afritten en lokale wegen, zo waarschuwt het KNMI.

In het noorden kan de mist blijven hangen, elders zullen mist en gladheid in de loop van de zondagochtend verdwijnen. Heb jij ook geen uitzicht? Post je foto onder dit bericht! 

Code geel voor mist en gladheid (Foto: ANP)
Code geel voor mist en gladheid (Foto: ANP)

Toronto boekt monsterzege in NBA

In de NBA hebben de Toronto Raptors vannacht de ruimste zege uit de clubgeschiedenis geboekt. Tegen de bezoekende Atlanta Hawks werd met liefst 128-84 gewonnen. Atlanta kreeg een nacht eerder een soortgelijk pak slaag van de Detroit Pistons in eigen huis. Toronto nadert met de zege de koppositie in het oosten.

Dat de Raptors van de Hawks gingen winnen was al vrij snel duidelijk, maar tot vroeg in het laatste kwart was het verschil nog acceptabel. In het slotkwart lieten de beide ploegen hun bankspelers opdraven en hier toonden de Raptors geen genade meer: het kwart werd met 42-14 gewonnen. Bij de Raptors kwamen acht spelers tot dubbele cijfers. DeMar DeRozan leidde zijn ploeg met 21 punten, Kyle Lowry kwam tot 17 punten, 8 rebounds en 8 assists. Bij Atlanta lijkt niemand zich aan de malaise te kunnen onttrekken. Dwight Howard kwam tot 10 punten, 17 rebounds en 2 geblokte schoten.

De Raptors tonen geen genade met de Atlanta Hawks (Bron: YouTube)

De Chicago Bulls liepen tegen een verrassende nederlaag aan. Een dag nadat ze in eigen huis een knappe zege op de Cleveland Cavaliers hadden geboekt, ging de ploeg op bezoek bij de laagst geklasseerde Dallas Mavericks. Dallas speelt al een paar wedstrijden zonder Dirk Nowitzki. Chicago gunde Dwyane Wade rust na zijn inspanningen van een dag eerder.

Dallas leidde van begin tot eind en boekte een klinkende 107-82 overwinning. Wesley Matthews schoot zeven driepunters raak en kwam tot 26 punten. De van Golden State overgekomen Harrison Barnes scoorde 22 punten. Bij Chicago speelde alleen Jimmy Butler een meer dan fatsoenlijke wedstrijd. Butler is in het laatste jaar van zijn contract en is hard op weg om komende zomer één van de best betaalde spelers in de NBA ooit te gaan worden. Hij kwam tegen Dallas tot 26 punten en 9 rebounds.

Kort nieuws

De Golden State Warriors namen wraak voor de nederlaag tegen de Rockets. De arme Phoenix Suns moesten het ontgelden. De trifecta Durant, Thompson en Curry scoorden 77 punten in een 138-109 overwinning. De Grizzlies wonnen een spannende wedstrijd tegen de Lakers: 103-100. Ondanks 40 punten van Lou Williams kwam Los Angeles tekort. Troy Daniels was de onwaarschijnlijke held voor Memphis, hij kwam tot een persoonlijk record van 31 punten.

Minnesota maakte een achterstand van 15 punten ongedaan en sleepte in verlenging een zege uit het vuur tegen de Hornets. De jonkies beslisten de wedstrijd. Andrew Wiggins scoorde 29 punten, waaronder de gelijkmaker in de reguliere speeltijd. Karl-Anthony Towns voegde 27 punten en 15 rebounds toe.

Uitslagen

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets 112-103
Charlotte Hornets – Minnesota Timberwolves 120-125 (OT)
Toronto Raptors – Atlanta Hawks 128-84
Philadelphia 76ers – Boston Celtics 106-107
Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 103-100
Utah Jazz – Denver Nuggets 105-98
Portland Trail Blazers – Miami Heat 99-92
Golden State Warriors – Phoenix Suns 138-109

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 13-5
Toronto Raptors 14-6
Boston Celtics 12-8
Chicago Bulls 11-8
Milwaukee Bucks 10-8
Charlotte Hornets 11-9
New York Knicks 10-9
Detroit Pistons 11-10
Atlanta Hawks 10-11
Indiana Pacers 9-10
Orlando Magic 8-12
Miami Heat 7-13
Washington Wizards 6-12
Brooklyn Nets 5-14
Philadelphia 76ers 4-16

Western Conference

Golden State Warriors 17-3
San Antonio Spurs 16-4
Los Angeles Clippers 16-5
Houston Rockets 13-7
Memhis Grizzlies 13-8
Oklahoma City Thunder 12-8
Utah Jazz 12-9
Portland Trail Blazers 11-10
Los Angeles Lakers 10-12
Sacramento Kings 7-12
Denver Nuggets 7-13
New Orleans Pelicans 7-13
Minnesota Timberwolves 6-14
Phoenix Suns 6-14
Dallas Mavericks 4-15

Zidane: "Het gelijkspel verandert niets"

Real Madrid is er zaterdag niet in geslaagd om het gat met FC Barcelona te vergroten. Door het gelijke spel (1-1) blijft de voorsprong op de Catalanen zes punten. De ploeg van Zinedine Zidane mag echter van geluk spreken dat het gat tussen beide ploegen nog steeds zes punten is. Barcelona leek drie punten te pakken tegen Real Madrid, maar in de laatste minuut scoorde Sergio Ramos de gelijkmaker.

Zidane was na afloop tevreden met de puntendeling, maar had liever gewonnen. "Het is een punt. Wanneer je wint krijg je drie punten, dus het voel niet als een overwinning. Maar we moeten tevreden zijn met het resultaat tegen een sterke tegenstander", trapte Zidane een halfopen deur in na afloop van het duel.

"We hadden het moeilijk. Het is nooit makkelijk om punten mee te nemen uit Barcelona, maar we hebben karakter getoond. We hebben nog altijd een voorsprong van zes punten, dus er is niets veranderd. We hebben nog een lange weg te gaan en nu moeten we afwachten wat de volgende wedstrijd ons gaat brengen."

Een fraaie kopbal van Ramos bezorgde de Madrilenen een punt. "Het doelpunt van Ramos verbaasde me niet. Hij staat er altijd in grote wedstrijden en staat altijd zijn mannetje. Hij geeft nooit op en ik ben erg blij voor hem", aldus Zidane.

SuŠrez baalt: "Barcelona was beter"

Luis Suárez baalde na afloop flink van het gelijke spel met Real Madrid. De aanvaller vond Barcelona de bovenliggende partij en is niet tevreden met de puntendeling.

Barcelona leek drie punten te pakken, maar in de slotminuut wist Madrid op gelijke hoogte te komen door een doelpunt van Sergio Ramos. Hierdoor voelde het gelijke spel als een nederlaag voor de Catalanen.

"We hebben er alles aan gedaan om drie punten te pakken, maar dit is voetbal", vertelde Suárez na afloop van het duel tegenover BeIN Sports. "We wisten dat we alles moesten geven en hard moesten blijven werken tot de laatste minuut."

"Wij speelden beter en creërden meer kansen, maar als je niet scoort dan kunnen zulke dingen gebeuren. Nu moeten we wachten op puntverlies van Real Madrid en zelf goed blijven spelen", aldus Suárez.

Oostenrijk kiest (weer) president

Circa 6,4 miljoen Oostenrijkers kunnen zondag de nieuwe president kiezen. De keuze is uit een links-radicale kandidaat, ex-leider van de Groenen, Alexander Van der Bellen, en een rechtse populist, Norbert Hofer van de FPÖ.

In mei won Van der Bellen op het nippertje, maar de uitslag is ongeldig verklaard vanwege problemen met de stemmen per brief. De verkiezing van zondag bepaalt nu wie de opvolger wordt van de sociaaldemocratische bondspresident Heinz Fischer. De president heeft een voornamelijk ceremoniële rol.

Wanneer de 45-jarige Hofer zondag als winnaar uit de bus komt, is hij de eerste van de huidige rechtse populisten in West-Europa, die het tot staatshoofd schopt. Zijn rivaal is een 72-jarige professor in de economie, Van der Bellen. De achternaam is een erfenis van zijn voorvaderen die rond 1700 uit Nederland naar Oost-Europa trokken.

Over heel het land genomen lijkt het een nek-aan-nek-race te worden. Maar in de steden, inclusief hoofdstad Wenen, won Van der Bellen in mei. De aanhang van Hofer woont vooral buiten de steden, waar hij in de meeste kiesdistricten de meeste stemmen kreeg.

Oostenrijk kiest (weer) president
Oostenrijk kiest (weer) president (Foto: ANP)

Dodental mijnexplosie China loopt op tot 32

Bij een mijnongeval in de Chinese plaats Chifeng zijn 32 mensen om het leven gekomen. Zondag werden de laatste tien mijnwerkers die na een explosie in de mijn nog vermist waren, doodverklaard.

In de mijn werkten 181 mensen toen het ongeval vrijdag plaatsvond. 22 lijken zijn inmiddels geborgen. Waardoor de gasexplosie is veroorzaakt, is nog niet duidelijk.

Bij een ander mijnongeval in China werden deze week ook al 21 mensen gedood en begin november kwamen in de stad Chongqing nog eens 33 mijnwerkers om het leven.

Dodental mijnexplosie China loopt op tot 32
Dodental mijnexplosie China loopt op tot 32 (Foto: ANP)

Rusland doodt leider IS in de Kaukasus

Russische veiligheidsdiensten hebben een belangrijk kopstuk van de terreurorganisatie Islamitische Staat in de Kaukasus gedood. Dat heeft de Russische geheime dienst zondag bekendgemaakt.

Het zou gaan om Rustam Aselderow die samen met vier strijders bij een antiterreuractie om het leven is gekomen in de buurt van de regionale hoofdstad Machatsjkalain van de deelrepubliek Dagestan.

Tijdens doorzoeking van het gebouw waar ze zich hadden verschanst, zijn automatische wapens en grote hoeveelheden munitie en explosieven gevonden. Aselderow wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere aanslagen in Rusland. Sinds 2007 was hij actief in Dagestan en in 2014 zwoer Aselderow trouw aan IS.

Rusland doodt leider IS in de Kaukasus
Rusland doodt leider IS in de Kaukasus (Foto: ANP)

Mogelijk meer doden bij fataal feest in Oakland

Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen door een grote brand in de Amerikaanse stad Oakland (Californië). Het vuur brak vrijdagavond uit tijdens een feest en greep snel om zich heen. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder zal oplopen.

"Een groot deel van het gebouw moet nog worden doorzocht", zei de brandweercommandant. Dat is moeilijk, want het dak is ingestort. Het dodental kan mogelijk oplopen tot veertig, maar niemand kon met zekerheid zeggen hoeveel mensen er precies binnen waren. Volgens schattingen van de autoriteiten waren er zeker 75 mensen toen het vuur uitbrak. Op Facebook hadden 176 mensen zich voor het feest aangemeld. Inmiddels zijn vier van de negen doden uit het gebouw gehaald.

Op een politiebureau in de buurt zaten zaterdag mensen te wachten op nieuws over de vermisten. "Ik heb niet veel hoop meer", zei een vrouw van wie vier vrienden op de lijst van vermisten stonden. "We hebben de hele nacht ziekenhuizen gebeld en naar de politieradio geluisterd."

Het feest werd gehouden in een voormalig pakhuis waar onder meer woningen met ateliers voor kunstenaars in waren gemaakt. In het pand zat geen sprinklersysteem en de brandweer vermoedt dat er ook geen rookmelders zijn afgegaan om de feestgangers te waarschuwen, schreef de lokale krant East Bay Times.

De gemeente was al voor de brand een onderzoek gestart naar het pakhuis van twee hoog, vanwege vele klachten. Voor de bouw van de woningen waren volgens de gemeente nooit vergunningen verleend. Ook voor het feest dat op de tweede verdieping werd gehouden, was dat het geval.

Brand tijdens feest in Oakland eist levens
Brand tijdens feest in Oakland eist levens (Foto: ANP)

Frans dorpje moet Mariabeeld verwijderen

Het Franse dorpje Publier moet van de rechter het beeld van de maagd Maria weghalen dat uitkijkt over het Meer van Genève. Het religieuze beeld op gemeentegrond is in strijd met de strikte scheiding tussen kerk en staat, meldt de BBC.

De burgemeester heeft drie maanden de tijd gekregen om het Mariabeeld, dat daar sinds 2011 stond, weg te halen. Als het er dan nog steeds staat, krijgt de gemeente een boete van 100 euro per dag opgelegd.

Burgemeester Gaston Lacroix hoopt het beeld op een privéterrein kwijt te kunnen. Lokaal bestond er al veel discussie over het religieuze werk dat met publiek geld was gefinancierd.

Frans dorpje moet Mariabeeld verwijderen
Frans dorpje moet Mariabeeld verwijderen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Mist en zon

Goedemorgen! Met een oostelijke stroming wordt de komende dagen weer koudere lucht aangevoerd. Dit is echter maar tijdelijk, want halverwege de nieuwe week wordt het weer een stuk zachter en neemt ook de kans op regen toe. Tot die tijd is het droog met vrij veel ruimte voor de zon.

Toch is er nog wel een kanttekening. En dat is de kans op mist. Die ontstond gisteravond en breidde zich daarna over grote delen van het land uit. Daarbij kon het lokaal ook glad zijn door opvriezing. De minima lagen namelijk ruim onder het vriespunt, tot -7 aan toe.

Nu is de vraag in hoeverre de mist vandaag oplost. Zeker in het noorden bestaat de kans dat het de hele dag mistig en grijs blijft. Dat bij temperaturen rond het vriespunt. Er zullen echter ook veel regio's zijn waar de mist wél oplost en dan is er weer aardig wat ruimte voor de zon. In die opklaringsgebieden kan het nog een graad of 5 worden. Er staat een meest matige oostelijke wind. Tegen of in de avond breidt de mist zich weer uit en kan het ook weer lokaal glad worden. De temperaturen zakken flink en komen vannacht uit op waarden tussen -3 en -7 graden. 

Morgen en dinsdag zijn nog twee mooie dagen met veel zon

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Bomen in het Reichswald (Foto: qltel)
Omgevallen boom in het Reichswald. (foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1791 Eerste nummer van 'The Observer' de eerste zondagskrant ter wereld.
1964 Het Beatles album Beatles for Sale komt uit.
1969 Black Panther Fred Hampton wordt in zijn slaap gedood tijdens een inval van de politie van Chicago.
2010 West-Europa kampt met extreme sneeuwval.
2014 Jeremy Thorpe, een Brits politicus overlijdt.

ItaliŽ spreekt zich uit over nieuwe grondwet

De Italiaanse kiezers beslissen zondag in een bindend referendum of de grondwet een grondige herziening ondergaat. Zeggen de Italianen 'nee' tegen de voorstellen, dan zou premier Matteo Renzi wel eens kunnen opstappen.

Omarming van het pakket voorstellen betekent onder meer dat de machtige Senaat van 315 zetels teruggaat naar honderd. De senatoren krijgen bovendien minder directe macht. Zo kunnen ze niet langer de regering naar huis sturen met een motie van wantrouwen. De macht komt vrijwel volledig in handen van de Kamer van Afgevaardigden, die wetsvoorstellen kan goed- of afkeuren. De Senaat beslist daar nu nog over mee, maar verliest die bevoegdheid.

De bedoeling van de hervorming is de eeuwig terugkerende patstellingen in de Italiaanse politiek te doorbreken. In de zeventig jaar oude republiek Italië met zijn 62 miljoen inwoners kwam het sinds de oorlog al talloze keren tot een impasse in de politiek. Italië geldt als kampioen van de korte kabinetten, waar gemiddeld één keer per jaar een nieuwe regering aantreedt.

Italië spreekt zich uit over nieuwe grondwet
Italië spreekt zich uit over nieuwe grondwet (Foto: ANP)

Stein trekt plan hertelling Pennsylvania in

Jill Stein van de kleine Groene Partij heeft haar verzoek om hertelling van de stemmen in Pennsylvania ingetrokken. Dat heeft ze zaterdag volgens CNN gezegd.

De reden is het bedrag dat op tafel moet worden gelegd om een nieuwe telling te bekostigen. De rechter oordeelde dat een miljoen dollar aan griffiekosten moet worden betaald. Volgens haar maakt de borgsom duidelijk dat de rechtbank niet geïnteresseerd is in "de legitieme zorgen van kiezers" over de verkiezingen.

Meer Amerikanen zijn argwanend over de uitslag, onder meer vanwege diverse hacks. Clinton deed het volgens een aantal wetenschappers opvallend slecht in een aantal districten waar met computers werd gestemd. Bewijs voor gesjoemel is niet geleverd.

Stein stelt dat Amerikanen "verkiezingen verdienen die we kunnen vertrouwen". Naast Pennsylvania wil Stein ook hertellingen in Michigan en Wisconsin. Trump noemde het verzoek van Stein "zwendel".

Stein trekt plan hertelling Pennsylvania in
Stein trekt plan hertelling Pennsylvania in (Foto: ANP)

Castro's as bereikt geboorteplaats revolutie

De laatste reis van Fidel Castro zit erop. Een militaire colonne bracht de urn met daarin de as van de overleden leider van de revolutie zaterdag de stad Santiago de Cuba binnen, gadegeslagen door tienduizenden mensen die langs de straten stonden opgesteld. Castro's laatste rustplaats geldt als de geboorteplaats van de communistische revolutie.

Met een kleine groep kameraden viel 'El Commandante' er in 1953 een kazerne aan. Die eerste slag draaide uit op een mislukking, maar zes jaar later kraaide Castro vanaf het balkon van het stadhuis in datzelfde Santiago de victorie. Hij regeerde het eiland vervolgens bijna een halve eeuw. Zijn broer Raúl nam in 2006 zijn taken over.

Fidel Castro's urn werd de afgelopen dagen door Cuba gereden en wordt zondag bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia, op 2,7 kilometer van de kazerne waar hij zijn revolutie begon.

Castro's as bereikt geboorteplaats revolutie
Castro's as bereikt geboorteplaats revolutie (Foto: ANP)

Duitse rodelaarster op gelijke hoogte met legendarische landgenote

De Duitse rodelaarster Tatjana Hüfner heeft in het Amerikaanse Lake Placid de World Cup-wedstrijd gewonnen. Voor de veterane was dat een bijzonder moment om twee redenen: ze won nog nooit op de Mount van Hoevenberg-baan, maar bovenal kwam ze op gelijke hoogte met haar legendarische landgenote Sylke Otto.

Viervoudig wereldkampioene en viervoudig World Cup-kampioene Otto, tevens dubbel olympisch kampioene, won in haar lange loopbaan 37 World Cup-wedstrijden. Ze stond daarmee alleen bovenaan de ranglijst met meeste zeges ooit, tot zaterdag, want ook Hüfner staat nu op 37 overwinningen. Ze stond overigens nog gelijk met een andere legendarische Duitse. Silke Kraushaar won naast vijf World Cup-titels ook 36 wedstrijden.

Zaterdag was Hüfner in Lake Placid al de snelste in de eerste run. Achter haar was duidelijk dat de Noord-Amerikaanse dames in eigen huis in het voordeel zijn, want Hüfner werd gevolgd door het Amerikaanse duo Summer Britcher en Erin Hamlin en de Canadese dames Kimberley McRae en Alex Gough. De twee andere sterke Duitse vrouwen, Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger, kwamen niet verder dan plek acht en vijftien na één run.

Beiden wisten zich nog wel te verbeteren in de tweede manche: Eitberger werd negende, Geisenberger vijfde. Beide Amerikaanse dames werden van het podium geduwd door hun Canadese concurrenten, waarbij vooral McRae met de snelste tijd van iedereen veel indruk maakte. Ze bleef landgenote Gough een kleine twee honderdsten van een seconde voor, waarna Hüfner het af kon maken. Met 0,068 seconden hield ze maar bar weinig over, het was wel genoeg om de 37e zege in haar lange loopbaan bij te mogen schrijven. Britcher deed het namens het thuisland het beste en eindigde op 0,12 seconden als vierde.

Lezersvraag

Onder het vorige bericht over het rodelen vroeg FOK!ker 3rr0r naar de tijdmeting die gebruikt wordt. Uw verslaggever legde deze vraag tijdens de wedstrijd voor aan de Canadese toprodelaar Sam Edney, die het co-commentaar bij de vrouwenwedstrijd deed. "Op de plekken waar de tijd gemeten wordt zitten hele kleine gaatjes in het ijs. Als het licht daar verbroken wordt doordat er een slee overheen raast wordt de tijd opgemeten", legde Edney uit. 

Skeletonner Dukurs voor het eerst in 3 jaar buiten podium

Voor skeletonner Martins Dukurs is het seizoen niet al te best begonnen. Het Letse fenomeen, winnaar van de vorige zeven World Cup-seizoenen, eindigde op de moeilijke baan in Whistler 'slechts' als vierde. Voor Dukurs was het al zo'n drie jaar geleden dat hij het podium niet haalde: bij 21 World Cup-wedstrijden op rij eindigde hij bij de beste drie, meestal als winnaar. Vóór die ene uitschieter van drie jaar geleden was het overigens ook al veertien wedstrijden, zo'n twee seizoenen, geleden dat Dukurs buiten het podium viel.

In Whistler was de zege voor de enige man die Dukurs vorig seizoen kon verslaan: de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin. Iron Man is het voornaamste exponent van het Zuid-Koreaanse programma om over ruim een jaar op de Olympische Spelen in eigen huis medailles te winnen op de ijsbaan. In de eerste run was Yun de snelste, maar met 0,06 seconden was het verschil naar Dukurs erg klein.

De Let moest naar verluidt op een reserveslee starten, omdat zijn topslee nog niet klaar was. Vooral in de tweede run had hij daar last van, want hij viel buiten het podium, gaf in totaal 0,40 tellen toe op Yun en eindigde als vierde. Het Russische startkanon Alexander Tretiakov profiteerde optimaal van Dukurs' mindere tweede manche. De olympisch kampioen gaf over twee runs maar 0,12 seconden toe op Yun en werd tweede.

De Amerikaan Matthew Antoine eindigde op de derde plek, wat hij vooral te danken had aan een fenomenale tweede run: hij zette daarin de snelste tijd neer en steeg van plek acht naar het podium.

Langlaufster Diggins troeft Noorse armada af in Noorwegen

Langlaufster Jessica Diggins heeft voor een flinke verrassing gezorgd. In Lillehammer troefde ze in de Noorse sneeuw de voltallige Noorse langlaufarmada af op de 5 kilometer vrije stijl.

Diggins zette bij binnenkomst de snelste tijd neer, zestien seconden voor Astrid Uhrenholdt Jacobsen. De beste Noorse dames moesten nog beginnen en dus leek een tweede World Cup-zege ooit voor Diggins nog wel wat ver weg. Langzaam werd duidelijk dat ook het sterkste Noorse trio - Heidi Weng, Marit Bjørgen en Ingvild Flugstad Østberg - grote moeite had om de tijd van Diggins aan te vallen. 

Bjørgen kwam vijftien seconden tekort op de streep, Østberg moest er zelfs zeventien toegeven. Weng was wel erg snel onderweg, noteerde snelle tussentijden en leek een gooi te doen naar de zege. Ze kon het feestje van Diggins echter niet bederven, want ondanks de steun van het thuispubliek kwam Weng vijf seconden tekort om de Amerikaanse te verslaan. 

Diggins stunt en verslaat de hele Noorse langlaufarmada (Bron: YouTube) 

Poolse schansspringers domineren teamwedstrijd Klingenthal

De Poolse schansspringers verkeren in uitstekende vorm. Zaterdag stond tijdens de World Cup in Klingenthal de landenwedstrijd op het programma en daar waren de Polen de dominante ploeg.

Vooral Maciej Kot en dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch waren een klasse apart. In de wedstrijd werden in totaal 68 sprongen gedaan en alleen de Sloveense tiener Domen Prevc was met zijn tweede sprong beter dan Kot en Stoch. Doordat Piotr Zyla en Dawid Kubacki in degelijke vorm verkeerden konden de Polen de wedstrijd met een grote voorsprong in hun voordeel beslissen. 

De strijd om de tweede plek was wel spannend. Markus Eisenbichler, Andreas Wellinger, Richard Freitag en Severin Freund slaagden er namens Duitsland met moeite in om het Oostenrijkse kwartet - Michael Hayböck, Stefan Kraft, Andreas Kofler en Manuel Fettner - van zich af te houden. Noorwegen eindigde op forse achterstand als vierde, voor Slovenië.

In het Noorse Lillehammer sprongen de vrouwen weer in de World Cup en net als vrijdag leverde dat een Japanse dubbelslag op. Sara Takanashi was ruimschoots de beste, voor landgenote Yuki Ito. Jacqueline Seifriedsberger deed het iets beter dan haar Oostenrijkse landgenote Daniela Iraschko-Stolz en pakte de derde plek. 

Skiester Stuhec wint dag na eerste zege ooit opnieuw

Slechts een dag na haar eerste World Cup-zege ooit heeft skiester Ilka Stuhec haar tweede overwinning ook al binnen. De Sloveense was wederom de beste op de afdaling in het Canadese Lake Louise, net als vrijdag.

Dit keer mocht Stuhec al als vierde naar beneden, dankzij haar prachtprestatie van vrijdag, en daar profiteerde ze erg goed van. Ze dook een kleine halve seconde onder de tijd van de verrassend sterke Hongaarse Edit Miklos, die in haar vrij lange carrière alleen in januari 2015 een keer op het podium kwam.

Lara Gut was de eerste, en enige, die de aanval op Stuhec serieus in wist te zetten, maar ook de Zwitserse kwam tekort. Gut gaf aan de finish 0,11 seconden toe op de Sloveense, wat haar wel de tweede plek bracht. Miklos kon ook juichen, want haar tweede podiumplek ooit was binnen.

De Amerikaanse Mikaela Shiffrin maakte eveneens grote indruk. De jonge slalomspecialiste wil haar kansen op de algemene World Cup-titel vergroten door zich ook meer te bekwamen op de snelle onderdelen - de super-G en de afdaling. Met een achttiende plek maakte ze vrijdag al een sterk World Cup-debuut op de afdaling, maar zaterdag ging het nog beter: Shiffrin eindigde als dertiende. 

De dubbel van Stuhec in Lake Louise (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.