FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 december 2016

Rutte mee op Benelux-trip naar Tunesië

Voor de eerste keer brengen de premiers van Nederland, België en Luxemburg gezamenlijk als Benelux een bezoek aan een land buiten Europa. Zij zijn van zondag tot en met dinsdag in het Noord-Afrikaanse Tunesië.

Het Benelux-trio gaat in Tunesië kijken naar de mogelijkheden voor verdere samenwerking, bijvoorbeeld economisch maar ook op het gebied van veiligheid. Premier Mark Rutte noemt de gezamenlijke missie een bewijs dat de Benelux werkt. In Tunesië brak eind 2010 een opstand tegen de machthebbers uit die leidde tot een golf van verzet in andere landen in de regio, de zogenoemde Arabische Lente.

De Benelux-leiders spreken onder anderen met president Essebsi en minister-president Chahed. Als herdenking aan de aanslag in maart 2015 op het Bardo-museum in Tunis leggen ze een krans. Verder is er een ontmoeting gepland met personen die een belangrijke rol speelden bij de omwentelingen in Tunesië, en daarvoor in 2015 de Nobelprijs voor de Vrede kregen. Rutte opent ook nog een tentoonstelling met islamitische manuscripten uit Leiden.

Rutte mee op unieke buitenlandreis Benelux
Rutte mee op Benelux-trip naar Tunesië (Foto: ANP)

Van desertie verdachte sergeant VS wil pardon

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die na jaren gevangenschap bij de Taliban in eigen land wordt vervolgd voor desertie, heeft zijn hoop gevestigd op vertrekkend president Obama. De sergeant heeft hem om een presidentieel pardon gevraagd, meldden Amerikaanse media zaterdag.

Sergeant Bergdahl liep in 2009 weg van zijn post in Afghanistan, omdat hij het niet eens was met de gang van zaken in zijn eenheid. Hij werd gepakt door Taliban-strijders en zat vijf jaar vast. Uiteindelijk kwam de militair vrij door een gevangenenruil: vijf Afghanen mochten het detentiecentrum op Guantanamo Bay verlaten voor zijn vrijheid.

Later besloten aanklagers hem te vervolgen omdat hij gedeserteerd zou hebben, ook al was uit een intern onderzoek naar voren gekomen dat Bergdahl van plan was geweest zich bij een militaire post verderop te melden. Het proces staat gepland voor 18 april, maar als Obama het verzoek inwilligt gaat hij vrijuit.

Obama's opvolger Donald Trump noemde de militair een "verrader die geëxecuteerd had moeten worden". Daarop vroeg Bergdahls advocaat zich af of hij nog wel een eerlijk proces kan krijgen.

Van desertie verdachte sergeant VS wil pardon
Van desertie verdachte sergeant VS wil pardon (Foto: ANP)

Vuurwerk treft doelman Lyon, wedstrijd gestaakt

In de Franse League 1 is de wedstrijd tussen FC Metz en Olympique Lyon vanavond na 31 minuten gestaakt.  Lyon-doelman Anthony Lopes werd vlak na de 1-0 bekogeld met flessen en uiteindelijk ook nog geraakt door vuurwerk.

Het incident gebeurde vlak nadat Gauthier Heim Metz op voorsprong had gezet. Lopes werd geraakt nadat er flessen en andere voorwerpen werden gegooid en terwijl hij werd behandeld door de verzorger ontplofte er vlak naast hun een stuk vuurwerk. De spelers van Metz probeerden het publiek te kalmeren, maar scheidsrechter Lionel Jaffredo besloot de ploegen van het veld te halen en de wedstrijd te staken.

Zowel de keeper als de verzorger werden naar het ziekenhuis gebracht. De eerste diagnose luidt dat Lopes een beschadiging heeft aan zijn trommelvliezen. De verwondingen van de arts zouden meevallen.

Volgens een woordvoerder van Metz zijn de daders geïdentificeerd en zal er aangifte gedaan worden.

Uitslagen Eredivisie 3/12/2016

PSV heeft in de Eredivisie twee punten verspeeld bij Roda JC. De thuisploeg posteerde in Kerkrade de bus voor de goal en hoopte op uitvallen die ook kwamen. PSV kreeg echter de beste kansen, maar het vizier stond wederom niet op scherp: 0-0. Ook werd PSV een doelpunt onthouden.

Excelsior en AZ hebben in een aantrekkelijk duel met 3-3 gelijk gespeeld. In Rotterdam kwam de thuisploeg tot drie maal toe op voorsprong, maar de bezoekers uit Alkmaar knokten zich telkens terug.

Vitesse heeft eindelijk weer eens een zege geboekt. De ploeg uit Arnhem leek in het Gelredome na een 2-0 voorsprong op rozen te zitten, maar na de treffer van Schenkeveld werd het billenknijpen, zeker doen PEC-goalie Van der Hart in blessuretijd de lat raakte. Nathan gooide vervolgens het duel in het slot: 3-1.

Roda JC

0 - 0

PSV

 
Gele kaart: Werker (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.017
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Werker
Kum
Van Peppen
Gullón (Van Hyfte/77)
Ajagun
Auassar
Rosheuvel (Noor/90+2)
Mytides (Paulissen/89)
Boysen
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Moreno
Ramselaar
Pröpper
S.de Jong
Zinchenko (Bergwijn/64)
L.de Jong
Pereiro (Narsingh/64)

Excelsior

3 - 3

AZ

9' Elbers
26' Hasselbaink (pen)
65' Faik
  11' Mühren
33' Tankovic
76' Wuytens
 
Gele kaart: Vermeulen, Fredy (Excelsior), Weghorst (AZ)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.670
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Fortes
Vermeulen (Koolwijk/90)
Faik
Fredy (Bruins/80)
Hasselbaink
Elbers (Ondaan/88)
  Rochet
Johansson
Vlaar (Van Overeem/68)
Wuytens
Haps
Seuntjens
Mühren
Rienstra
Bel Hassani (Jahanbakhsh/67)
Weghorst (Friday/76)
Tankovic

Vitesse

3 - 1

PEC Zwolle

32' Baker (pen)
41' Zhang
90+3' Nathan
  67' Schenkeveld
 
Gele kaart: Rashica, Zhang, Nathan (Vitesse), Marcellis, Kvida (PEC Zwolle)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.173
Arbiter: Kampthuis
 
Opstelling:   Opstelling:
oom
Leerdam
Kashia
Van der Werff
Ota
Foor
Nakamba
Baker
Rashica (Van Bergen/89)
Zhang
Tighadouini (Nathan/74)
  Van der Hart
Schenkeveld
Marcellis
Kvida
Van Polen
Brama
Saymak (Mastour/65)
Warmerdam
Ehizibue (Brock-Madsen/46)
Menig
Thomas

Pokémonjagertje (9) bestolen van telefoon

Een negenjarig jongetje dat in Zoetermeer Pokémons aan het zoeken was, is door drie oudere jongens beroofd van zijn mobiele telefoon.

Het slachtoffer was vrijdag aan het begin van de avond met een vriendje Pokémons aan het zoeken toen er drie jongens aan kwamen fietsen. Een van hen vroeg of hij even naar de telefoon mocht kijken, waarop het mobieltje uit de handen van de negenjarige werd gegrist en het drietal er vandoor ging, meldde de politie zaterdag.

Pokémonjagertje (9) bestolen van telefoon
Pokémonjagertje (9) bestolen van telefoon (Foto: ANP)

Yakuza Kiwami en Yakuza 6 komen naar Europa

Westerse Yakuza-fans worden verwend. Yakuza: Kiwami, een remake van PS2-game Yakuza 1, komt in de zomer van 2017 naar Europa. Yakuza 6, het nieuwste deel, moet vervolgens begin 2018 uitkomen. Voor die tijd kunnen fans op 24 januari Yakuza 0 spelen, een prequel.

Hiermee lopen we wel nog steeds een jaartje achter op Japan, want zij krijgen Yakuza 6 al over vijf dagen.

Koude sinterklaasavond voorspeld

Het wordt koud, maandag op sinterklaasavond. Al vroeg in de avond vriest het in bijna het gehele land, later daalt de temperatuur tot bijna 5 graden onder nul, voorzien weerkundigen. Bij Weerplaza verwachten ze de koudste pakjesavond in ruim twintig jaar.

De koude bereikt ons land dit weekeinde. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het in vrijwel het hele land. Omdat het zaterdagavond op steeds meer plaatsen mistig wordt, moet het verkeer opletten. Het KNMI waarschuwt voor dichte mist in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Flevoland en Overijssel en heeft voor zaterdagavond en -nacht code geel afgegeven.

De weerbureaus verwachten dat het maandag in het noordoosten weleens de hele dag zou kunnen vriezen. In het midden, westen en zuiden van het land wordt het dan tussen de 2 en 4 graden. Ook dinsdag houdt de kou nog aan, maar daarna lijkt het gedaan met de vorst.

Koude sinterklaasavond
Koude sinterklaasavond voorspeld (Foto: ANP)

Geen toilet voor werknemers transportbedrijf

Een Nijmeegs transportbedrijf laat zijn Litouwse en Poolse chauffeurs in het weekeinde verblijven op een terrein zonder sanitaire voorzieningen. Dat bleek zaterdag bij een controleactie bij dit bedrijf.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleerde met de Inspectie SZW, de politie en de douane zaterdag drie transportbedrijven.

Een bezochte transportonderneming in de gemeente Westland lijkt alles in orde te hebben. Een bedrijf in Roosendaal is stilgelegd omdat het zelf geen vergunning bezit om met vrachtwagens te rijden. Het reed rond op andermans vergunningen. Verder was er geen rij- en rusttijdenadministratie. De vrachtwagens reden op zogeheten rode (goedkopere) diesel terwijl dat verboden is.

Tot nu toe hebben 47 transportbedrijven controle gehad. Bij 60 procent zijn schijnconstructies en/of andere misstanden vastgesteld.

Transportbedrijf onthoudt werknemers sanitair
Geen toilet voor werknemers transportbedrijf (Foto: ANP)

Stephen Hawking weer ontslagen uit ziekenhuis

's Werelds bekendste astrofysicus Stephen Hawking heeft zaterdag het ziekenhuis in Rome verlaten. De 74-jarige wetenschapper maakt het volgens de universiteitskliniek goed en keert terug naar Groot-Brittannië.

Hawking werd donderdagnacht opgenomen in het ziekenhuis. Hij lijdt aan de neurologische ziekte ALS. De wetenschapper kan uitsluitend met een spraakcomputer communiceren en beweegt zich al tientallen jaren per rolstoel voort. Hij reist altijd met helpers en verpleegkundigen.

Hawking was in Rome voor een bijeenkomst van de pauselijke academie van wetenschappen, waarvan hij lid is. Hij sprak tevens met paus Franciscus. "God is overbodig. Voor het ontstaan van het universum hebben we geen god nodig", is een van Hawkings bekendste uitspraken. Daar staat tegenover dat niet kan worden bewezen dat God niet bestaat, aldus de wetenschapper.

Stephen Hawking weer ontslagen uit ziekenhuis
Stephen Hawking weer ontslagen uit ziekenhuis (Foto: ANP)

'Rebellen zijn 60 procent van Aleppo kwijt'

Syrische regeringstroepen hebben in het oosten van Aleppo een groot deel van het gebied ingenomen dat voorheen in handen was van de rebellen. De opstandelingen hebben volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten inmiddels 60 procent van hun voormalige territorium verloren in de stad.

Het leger veroverde vrijdag weer een wijk op de opstandelingen. Gedeelten van Aleppo die nog in handen zijn van de rebellen, kwamen zaterdag weer onder vuur te liggen. Een getuige in het westen van de stad zag zeven rookpluimen boven het rebellengebied. Ook werden gevechtsvliegtuigen gehoord.

Volgens het Observatorium kwamen zeker drie mensen om het leven bij een luchtaanval. Lokale reddingswerkers spraken over ten minste zes doden. Een luchtaanval zou een groep ontheemde mensen hebben getroffen. Het regeringsleger ontkent overigens burgers te beschieten.

'Rebellen verder teruggedrongen in Aleppo'
'Rebellen zijn 60 procent van Aleppo kwijt' (Foto: ANP)

De Europol Adventskalender!

Europol heeft een nieuw wapen in de strijd gegooid om de meestgezochte misdadigers van Europa op te sporen: een adventskalender. Tot en met 24 december, de dag voor kerst, gaat op de website van de Europese politieorganisatie een nieuw 'vakje' van de kalender open met een filmpje over een zware misdadiger. De kalender is helemaal in kerstsfeer, met veel groen en rood en een heus kerstmannenmutsje in de hoek.

Per dag zet Europol een gezochte delinquent uit een ander EU-land in de schijnwerpers. Oostenrijk, Bulgarije en België waren als eerste aan de beurt. Op 16 december komt een Nederlandse crimineel voor het voetlicht.

Voor de makers van de kalender is het geen grap: "Help ons deze criminelen te vinden en de straten van Europa veiliger te maken voor de feestdagen", aldus Europol.

Snowboardster Maas vijfde op big air

Snowboardster Cheryl Maas is tijdens de World Cup big air in Mönchengladbach als vijfde geëindigd. De Nederlandse haalde voor de tweede keer op rij de finale: eerder werd ze zesde in het Alpensia Resort, waar over ruim een jaar de eerste olympische big air-wedstrijd ooit gehouden wordt.

Maas liet in de finale een uitstekende eerste sprong zien, maar bij zowel de tweede als de derde sprong landde ze verkeerd. Ze werd voor controle naar het ziekenhuis vervoerd, maar daar bleek het vooral om oppervlakkige schade te gaan bij Maas. De Oostenrijkse Anna Gasser was wederom oppermachtig. Net als in Milaan en Zuid-Korea ging ze er met de zege vandoor, voor de tieners Katie Ormerod uit Groot-Brittannië en Miyabi Onitsuka uit Japan. 

Samenvatting van de vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen pakte de Finse wereldkampioen Roope Tonteri de overwinning. Hij deed het in de finale net wat beter dan de Zwitser Jonas Bösiger en de Brit Billy Morgan. België was met twee man vertegenwoordigd in de finale, waar Seppe Smits en Sebbe de Buck genoegen moesten nemen met de plekken zes en acht. 

Samenvatting van de mannenfinale (Bron: YouTube)

Premier League-kampioen Leicester strijdt tegen degradatie

Leicester City weet na de nederlaag tegen hekkensluiter Sunderland dat het momenteel niets meer dan degradatievoetbal speelt. "Het was overduidelijk een degradatieduel."

Na de 2-1 nederlaag bij Sunderland staat Leicester vijftiende met dertien punten en kan het nog worden ingehaald door een aantal clubs die nog in actie komen. Het verschil met Sunderland, tot vandaag hét lelijke eendje van de Premier League, bedraagt nog maar twee punten.

"Dit is geen goed moment voor ons", zei Ranieri tegenover de BBC. "We wilden de punten hier pakken want het was overduidelijk een degradatiewedstrijd. Zij wonnen, goed gedaan van hen", aldus de Italiaanse trainer.

Het zijn andere tijden in Leicester dat vorig jaar vriend en vijand verbaasde met het landskampioenschap. Ranieri begrijpt dat er nu iets anders wordt gevraagd van hem en zijn mannen. "Ik zei twee, drie weken geleden dat ik altijd achterom kijk. We strijden tegen degradatie en dus moeten we kalm blijven en er samen keihard voor blijven werken. We moeten gewoon hard blijven trainen en erop vertrouwen het omslagpunt er een keer komt", aldus de manager.

Wang dreigt ADO-aandelen te verliezen

Hui Wang loopt het risico om zijn functie als grootaandeelhouder van ADO Den Haag te verliezen. De ondernemingskamer kan ingrijpen als zijn wanbeleid wordt aangetoond.

Wang moet zich op 15 december verantwoorden bij de ondernemingskamer in Amsterdam. Die heeft de macht om de aandelen van Wang af te nemen, als de tegenpartij in staat is aan te tonen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Dat gaat ADO proberen.

De ondernemingskamer is onderdeel van het gerechtshof Amsterdam. Het beoordeelt geschillen in Nederlandse vannootschappen tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders en doet hier bindende uitspraken over. Bij ADO staat de raad van commissarissen, de dagelijkse leiding en de speciale gouden aandeelhouders recht tegenover grootaandeelhouder United Vansen, het bedrijf van Hui Wang.

ADO en de gemeente trachten aan te tonen dat Wang de laatste tijd er niet in slaagde een gedegen beleid te voeren. De ondernemingskamer kan, als het het daarmee eens is, ingrijpen. United Vansen raakt dan het beheer over zijn eigen aandelen kwijt en ADO zal dan weer eigen baas zijn.

Op 28 december is er bovendien een kort geding waarin ADO Wang probeert te dwingen aan zijn financiële verplichten te voldoen.

Dieven stelen paardenpoep

Karel Schrooyen uit Wouw heeft een vreemde traditie rond Sinterklaas. Hij legt uitwerpselen van zijn paard voor het huis van zijn kleinzoons in Roosendaal zodat die denken dat Sinterklaas met zijn schimmel langs is geweest.

"Ook deze week verzamelde ik wat drollen en fietste met die zak vol paardenvijgen naar Roosendaal. Omdat die zak zo stonk, hield ik hem iets van me af," vertelt hij. Toen hij Roosendaal in reed met de zak poep in zijn hand, werd hij gesneden door drie scooters. "Ik bleef met moeite op de fiets. De laatste scooter had iemand achterop. Die griste de zak plotseling uit mijn handen."

De dief rekende wellicht op een mooie buit. "Die zal zich bescheten hebben gevoeld, toen hij met zijn hand in die zak graaide," verwacht Schrooyen. Toen hij verder fietste zag hij de zak op straat liggen. "Op de grond gegooid. De poep zat er nog in. Dus heb ik de zak maar opgepakt en ben ik gewoon verdergegaan."

Uncharted: The Lost Legacy is standalone-uitbreiding

Tijdens de PlayStation Experience heeft ontwikkelaar Naughty Dog bekendgemaakt dat er een standalone-uitbreiding aankomt voor Uncharted 4, genaamd Uncharted: The Lost Legacy. In de uitbreiding staat Chloe centraal, Drakes vriendinnetje uit Uncharted 2.

In de reveal-trailer is een gesluierde vrouw te zien die zich heimelijk een weg baant door oorlogsgebied. Er lijkt een nadruk op stealth te liggen, zo zien we de speler lockpicken, door bezette steegjes sneaken en vijanden afluisteren. De gesluierde vrouw blijkt uiteindelijk Chloe en krijgt assistentie van een andere chick, Nadine Ross, terwijl ze een groepje soldaten afranselen. Wellicht dat dit duidt op co-opmogelijkheden?

Uitslag Go Ahead Eagles - sc Heerenveen

Go Ahead Eagles is er tegen sc Heerenveen niet in geslaagd voor een verrassing te zorgen. De hekkensluiter verloor op eigen veld met 1-3. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Go Ahead Eagles

1 - 3

sc Heerenveen

 7' Maatsen    20' Ghoochannejhad
 27' Ghoochannejhad
 45' Kobayashi
 
 Gele kaart: Wolters, Fischer, (Go Ahead Eagles), v.Amersfoort, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.187
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Achenteh
Duits
Hendriks (Teijsse/68)
Ritzmaier
Antonia
Maatsen
Wolters (Hamdaoui/82)
  Mulder
Marzo
St.Juste (Slagveer/70)
v.Aken
Bijker
v.Amersfoort (Thorsby/86)
Namli
Kobayashi
Zeneli (Cavlan/77)
Ghoochannejhad
Larsson

Contactpersoon jihadisten opgepakt in Marokko

De Marokkaanse autoriteiten hebben een vermeende tussenpersoon opgepakt tussen Islamitische Staat en een ontmantelde terreurcel in Frankrijk. Hij had volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Turks-Syrische grens instructies ontvangen die hij moest doorgeven aan de jihadisten.

De man heeft volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten de Marokkaanse nationaliteit en woonde in Spanje. Hij moest naar verluidt berichten van de terreurgroep doorgeven aan de zeven verdachten die vorige maand werden opgepakt in Frankrijk. Met die aanhoudingen is volgens de Franse autoriteiten mogelijk een aanslag verijdeld.

"Toen de verdachte zag dat de groep was opgepakt in Frankrijk kwam hij via Turkije naar Marokko", zei de bron. Daar sloegen de autoriteiten hem op het vliegveld in de boeien. Hij was volgens het ministerie oorspronkelijk van plan met een vervalst paspoort naar Frankrijk te reizen.

Contactpersoon jihadisten opgepakt in Marokko
Contactpersoon jihadisten opgepakt in Marokko (Foto: ANP)

Capello: "Ronaldo geen genie zoals Messi"

De strijd tussen Barcelona en Real Madrid van zaterdag betekent ook de strijd tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Volgens Fabio Capello zijn de twee niet te vergelijken.

Al jaren staan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo ver boven de rest en ook zaterdag tijdens El Clásico zijn de ogen op het duo gericht. Voor Capello is er echter een duidelijk verschil tussen beide spelers.

"Ronaldo is een geweldige doelpuntenmachine, maar hij is niet zo briljant als Messi", vertelde de Italiaanse oefenmeester tegenover AS. "Messi was op zeventienjarige leeftijd al geniaal, terwijl Ronaldo hard heeft moeten werken om zich zo te ontwikkelen tot de speler die hij nu is."

"Hij is geen goede speler, maar een geweldige speler. Toch kan hij geen dingen laten zien waarvan je dacht dat het niet zou kunnen. En dat is wat Messi wel doet. Dat is het verschil tussen beide spelers", aldus Capello.

Stegeman: "AZ niet het plafond voor Weghorst"

Wout Weghorst heeft zich opgeworpen als dé eerste spits van AZ. De aanvaller scoorde achtmaal in veertien Eredivisie-duels.

Weghorst kwam afgelopen zomer over van Heracles Almelo, waar hij te maken had met trainer John Stegeman. "We stonden weleens met de koppen tegen elkaar, maar meestal hadden we genoeg aan een half woord naar elkaar", is Stegeman in gesprek met RTV Oost enthousiast over zijn voormalig pupil. "We hebben nog steeds goed contact."

Hoewel Weghorst in eerste instantie als een enfant terrible overkomt, is het bij hem een en al professionaliteit en discipline. De 24-jarige leeft voor het voetbal, zegt Stegeman. "Ik had tweeënhalf jaar geleden niet verwacht dat Wout nu al op zo'n niveau zou zitten. Maar ook buiten het veld is het een op-en-top prof, een jongen met wie je goed kan lachen."

"Als trainer wens je dat er zo'n speler in je team zit. Hij heeft de absolute drive om te slagen als betaald voetbalspeler. Hij is leergierig en pikt snel dingen op", aldus Stegeman, die verwacht dat de voorhoedespeler - die begin 2016 al hevig gelinkt werd aan de Engelse Championship - nog een stap kan maken. "AZ is niet het plafond voor Weghorst."

Dochter Soekarno betrokken bij 'coup' Jakarta

De Indonesische politie stelt dat met de arrestatie van tien demonstranten, onder wie een dochter van de eerste president Soekarno, een couppoging in de kiem is gesmoord. Zeven van de tien activisten worden verdacht van hoogverraad, schreef de Engelstalige Jakarta Post zaterdag.

Volgens de Nationale Politie wilde de groep een massaprotest tegen de gouverneur van Jakarta gebruiken voor hun eigen politieke agenda. Hun plan zou zijn geweest het Huis van Afgevaardigden te bezetten en zodoende een staatsgreep te plegen. De demonstratie draaide er eigenlijk om dat de christelijke gouverneur het heeft gewaagd uit de Koran te citeren. Daarmee heeft hij de woede gewekt van een groep conservatieve moslims.

Onder de verdachten is Rachmawati Soekarnoputri. Zij is de dochter van Soekarno, de man die Indonesië in 1945 onafhankelijk verklaarde van Nederland en het land regeerde totdat hij werd afgezet door generaal Soeharto, die hem in 1967 officieel opvolgde.

Een andere dochter van Soekarno, Megawati Soekarnoputri, regeerde van 2001 tot 2004. Zij weigert tot nog toe ieder commentaar.

Dochter Soekarno betrokken bij 'coup' Jakarta
Dochter Soekarno betrokken bij 'coup' Jakarta (Foto: ANP)

Koeman wil de transfermarkt op: "Toe aan verandering"

Ronald Koeman won slechts één van zijn laatste acht wedstrijden met Everton. De oefenmeester hoopt komende winter op versterkingen voor een betere tweede seizoenshelft.

Afgelopen zomer maakte Koeman de overstap van Southampton naar Everton. Na een goede start is er inmiddels wat zand in de motor geraakt en wacht de club na drie wedstrijden weer op een overwinning. Koeman vraagt de supporters van Everton om geduld en hoopt komende winter een goede slag te slaan op de transfermarkt.

Het doel van Koeman is om volgend seizoen met Everton uit te komen in Europa, maar volgens de Nederlander heeft hij daar wel versterkingen voor nodig. "We moeten deze winter en zeker komende zomer veranderingen doorvoeren bij de club", vertelde hij tegenover diverse Engelse media.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat we successen gaan beleven bij Everton. Misschien hebben we meer tijd nodig, misschien moeten we meer veranderen in het team, maar misschien moeten we geduld hebben tot volgend seizoen. We kenden een goede start, maar nu hebben we het moeilijk."

Zondag staat het duel met Manchester United op het programma. Koeman hoopt eindelijk weer drie punten te pakken, maar weet dat het een lastig verhaal zal worden. "Het is altijd moeilijk als een ploeg weinig zelfvertrouwen heeft", aldus Koeman.

Modi: geen spijt van schrappen bankbiljetten

De Indiase premier Narendra Modi heeft geen spijt dat hij bankbiljetten van 500 en 1000 roepie ongeldig heeft verklaard. De maatregel tegen belastingontduiking en valsemunterij zorgt voor veel onrust en lange rijen bij banken, maar volgens Modi was zijn besluit bittere noodzaak.

"Ik heb jullie allemaal in een rij gezet", erkende de premier zaterdag op een verkiezingsbijeenkomst in de staat Uttar Pradesh. "Maar het is een laatste rij die dient om alle rijen te beëindigen." Hij vroeg zijn toehoorders om steun bij het "genezen van de ziekte die ons land al zeventig jaar teistert".

Modi's onverwachte besluit om de bankbiljetten ongeldig te verklaren, zorgt voor veel onrust in een land waar vrijwel iedereen betaald krijgt in contant geld. Mensen moeten vaak lang in de rij staan om de getroffen biljetten te wisselen. De premier beloofde dat de situatie tegen 30 december is gestabiliseerd. Ook riep hij zijn landgenoten op vaker elektronisch te betalen.

Modi: geen spijt van schrappen bankbiljetten
Modi: geen spijt van schrappen bankbiljetten (Foto: ANP)

Ramos zorgt voor late gelijkmaker Real in matige El Clásico

Sergio Ramos heeft Real Madrid op de valreep een punt bezorgd op bezoek bij Barcelona. In de 90e minuut zorgde hij voor de 1-1. Daardoor blijft het verschil tussen de aartsrivalen zes punten.

De eerste helft van El Clásico was er een zonder al te veel spektakel. Hoe anders had het kunnen lopen, als de scheidsrechter de bal in de derde minuut op de stip had gelegd voor een strafschop. Vazquez penetreerde in het strafschopgebied en Mascherano stapte uit, maar in de ogen van de leidsman was het geen pingel.

Real Madrid, met Isco in plaats van Bale, was voor rust de gevaarlijkste ploeg. Ronaldo’s schot na een tikje door de benen van Mascherano was te slap om Ter Stegen te verrassen en ook een harde poging met links werd gepareerd door de doelman, die ook attent was bij een kopbal van Varane.

Barcelona was niet bij machte om de defensie van de Madrilenen kapot te spelen. Neymar en Suarez hebben al weken de vorm niet en lieten zich voor rust nauwelijks zien. Het tempo was bovendien te traag om veel in de buurt van doelman Navas te komen.

Tegen de verhoudingen in kwam Barcelona in de 53e minuut toch op voorsprong. Varane maakte een onnodige overtreding op Neymar. De Braziliaan nam de vrije trap zelf waarna Suarez de openingstreffer binnenkopte, 1-0. Net daarna kon de Uruguayaan net niet bij een slim passje van Messi.

Vanaf een uur spelen kwam Iniesta het veld in. De middenvelder maakte zijn rentree na op 22 oktober geblesseerd te zijn geraakt en kwam in de plaats van Rakitic. Vanaf dat moment begon het te lopen bij Barcelona en domineerde de thuisploeg. Neymar had een gigantische kans op aangeven van Iniesta en zag daarna een schot geblokt worden door Varane

Real Madrid kreeg via Ronaldo nog een goede kans op de gelijkmaker nadat Marcelo de achterlijn weer haalde en een voorzet gaf, maar de kopbal van de Portugees werd weggewerkt door Alba. Vlak voor tijd viel de gelijkmaker alsnog toen Sergio Ramos binnenkopte: 1-1.

Sergio Ramos viert de 1-1. (PRO SHOTS/Bagu Blanco)
Sergio Ramos viert de 1-1. (PRO SHOTS/Bagu Blanco)

The Weeknd kan niet schrijven zonder drugs

The Weeknd heeft drugs nodig om nieuwe nummers te kunnen schrijven. De 26-jarige zanger gebruikt tegenwoordig veel minder verdovende middelen dan hij vroeger deed, maar nuchter componeren lukt nog steeds niet.

"Ik zal heel eerlijk zijn. Deze laatste paar platen heb ik er steeds op teruggegrepen", zegt Abel Tesfaye, beter bekend als The Weeknd, in een interview met The Guardian. "Zelfs voor dit nieuwe album. Ik had een writer's block en dan dacht ik: ik kan dit niet nuchter."

Toen hij jonger was gebruikte The Weeknd, die deze week zijn vierde studioalbum Starboy uitbracht, veel meer drugs. "Toen ik niets anders te doen had dan muziek maken, was het heel zwaar. Drugs waren mijn steun en toeverlaat. Op mijn eerste plaat staan liedjes van zeven onsamenhangende minuten, elke gedachte die ik had toen ik onder invloed was. Dat zie ik mezelf nu niet meer doen."

The Weeknd kan niet schrijven zonder drugs
The Weeknd kan niet schrijven zonder drugs (Foto: BuzzE)

Duterte voelt zich gesteund door Trump

In tegenstelling tot Barack Obama, die hij een "hoerenjong" noemde, kan de Filipijnse president Rodrigo Duterte wel sympathie opbrengen voor diens opvolger Donald Trump. Duterte keek zaterdag bijzonder tevreden terug op het eerste gesprek dat hij had met de volgende Amerikaanse president. Tijdens een telefoongesprek zou Trump goedkeurend hebben gesproken over Duterte's snoeiharde aanpak van drugsdealers en -gebruikers.

"Hij begrijpt de manier waarop we het aanpakken en zei dat er niets mis is met het beschermen van je land", citeerde The New York Times de Filipijnse president zaterdag. "Hij wenste mij succes met mijn campagne tegen het drugsprobleem."

Die campagne is zowel door Obama als door de VN en de Europese Unie veroordeeld. Duterte heeft de term 'oorlog tegen drugs' een wel zeer letterlijke betekenis gegeven; sinds hij afgelopen zomer aantrad, zijn zeker tweeduizend mensen die verdacht werden van drugshandel of -gebruik doodgeschoten door politiemensen.

Trump en zijn team hebben nog niets losgelaten over de inhoud van het gesprek.

Duterte voelt zich gesteund door Trump
Duterte voelt zich gesteund door Trump (Foto: ANP)

Politie neemt illegaal vuurwerk in beslag

De politie heeft deze week verschillende partijen illegaal vuurwerk in beslag genomen. Op een parkeerplaats in Olst werd een vrachtwagen aangetroffen met daarin ruim 700 kilo illegaal vuurwerk, in Zwaag had een 31-jarige man 79 kilo van het zwaarste en gevaarlijkste vuurwerk in zijn schuur en auto liggen. Politiemensen troffen bij hem dozen zogenoemde cobra's, nitraten en vlinders aan.

In beide gevallen zette een tip de politie op het juiste spoor. Zowel de 31-jarige man uit Zwaag als de 25-jarige eigenaar van de vrachtwagen in Olst zijn aangehouden.

Het verkopen en kopen van illegaal vuurwerk is strafbaar. Op de handel en op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.

Politie neemt illegaal vuurwerk in beslag
Politie neemt illegaal vuurwerk in beslag (Foto: ANP)

Brand tijdens feest in Oakland eist levens

Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen door een grote brand in de Amerikaanse stad Oakland (Californië). Het vuur brak vrijdagavond uit tijdens een feest en greep snel om zich heen. Nog eens dertien mensen worden nog vermist, meldde de lokale East Bay Times.

Volgens de krant werd het feest gehouden in een gebouw met woningen en kantoren. In het pand zat geen sprinklersysteem en de brandweer vermoedt dat er ook geen rookmelders zijn afgegaan om de feestgangers te waarschuwen.

Brand tijdens feest in Oakland eist levens
Brand tijdens feest in Oakland eist levens (Foto: ANP)

'Kanye West rommelde met medicijnen'

Verkeerd gebruik van medicatie heeft bijgedragen aan de inzinking van Kanye West. Dat vertelden ingewijden aan TMZ. De rapper belandde vorige week in het ziekenhuis vanwege psychische problemen en uitputting.

Kanye heeft volgens de bronnen al langer psychische problemen. Dankzij medicijnen waren die onder controle, maar de laatste tijd was de rapper minder nauwkeurig met de pillen en belandde hij in een neerwaartse spiraal. Of Kanye helemaal is gestopt met slikken of andere hoeveelheden heeft genomen, is niet bekend.

Zeker na de gewelddadige overval op Kanye's vrouw Kim Kardashian rommelde de 39-jarige rapper met zijn medicatie, beweren de ingewijden. Kim werd begin oktober in Parijs beroofd. Vijf mannen drongen Kims appartement in de Franse hoofdstad binnen, bonden haar handen en voeten vast en legden haar in de badkuip. Ze maakten voor zo'n tien miljoen euro aan juwelen en andere dure spullen buit.

'Kanye West rommelde met medicijnen'
'Kanye West rommelde met medicijnen' (Foto: BuzzE)

Biatleet Fourcade ongenaakbaar, ook Dorin Habert de beste

De Franse biatlonploeg heeft bij de World Cup in Östersund een uitstekende dag achter de rug. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd de zege gepakt op de sprint.

Martin Fourcade vervolgde zijn seizoen met zijn tweede zege uit twee wedstrijden. Op de sprint over 10 kilometer bleef hij bij beide schietbeurten foutloos, wat er vanwege zijn hoge langlaufsnelheid doorgaans al voor zorgt dat hij nauwelijks is te verslaan. De allersnelste langlaufer was hij dit keer niet, die eer ging naar Julian Eberhard. De Oostenrijker was een kleine seconde sneller, maar doordat hij twee schoten mistte moest hij twee strafrondes lopen. Met hulp van zijn ijzersterke langlaufkwaliteiten kwam hij toch nog naar de vijfde plek. 

Het publiek in Östersund stond in de loop van de wedstrijd massaal op de banken voor thuisheld Fredrik Lindström. Hij schoot foutloos, langlaufde prima en wist een mooie tweede plek uit het vuur te slepen. Lindström stootte daarmee de Duitser Benedikt Doll van het podium. Doll, die één misser liet noteren, kwam een halve seconde tekort om te winnen van zijn ploeggenoot Arnd Peiffer, die de derde plek veroverde. 

Marie Dorin Habert kende bij de dames een ijzersterke wedstrijd. De Française schoot niet alleen twee keer foutloos, ze was ook nog eens de allersnelste op de langlaufski's. De Finse Kaisa Mäkäräinen mistte één van de tien schoten, wat haar een strafronde opleverde. Ze was op de schietbaan wel een heel stuk sneller dan Dorin Habert, waardoor ze - geholpen door een bijna gelijke langlauftijd - op slechts elf seconden van de Française op plek twee strandde.

Gabriela Koukalova bleef eveneens foutloos, wat de Tsjechische World Cup-winnares van vorig seizoen de derde plek opleverde. Laura Dahlmeier eindigde met één misser als vierde, waardoor ze na haar winst in de individuele wedstrijd het gele hesje van de World Cup-leidster in bezit houdt.

Noorse langlaufers falen voor eigen publiek

De Noorse langlaufers hebben zaterdag een fors pak slaag gekregen. Geen enkele Noor was na de 10 kilometer vrije stijl op het podium te vinden. Bij wedstrijden buiten eigen land gebeurt dat af en toe wel eens, maar zaterdag werd de wedstrijd in Lillehammer gehouden - het mekka van de Noorse langlaufwereld. 

In de lange geschiedenis van de wedstrijden in Lillehammer was het maar één keer eerder gebeurd dat geen enkele Noorse man het podium haalde. Jari Isomatsä uit Finland boekte in het historische Birkebeineren Stadion een zege in 2000, voor de beruchte Spaans-Duitse dopeur Johann Mühlegg en de Oostenrijker Michail Botvinov. 

Zaterdag konden de Zweden een feestje vieren in het hol van de leeuw. Calle Halfvarsson was vrijdag al de beste op de sprint en zaterdag sloeg hij enigszins verrassend ook toe op de 10 kilometer. Met een verschil van slechts 0,8 seconden troefde hij zijn landgenoot Marcus Hellner af. De Rus Sergey Ustyugov werd op een kleine zeven seconden derde, vlak voor de eerste Noor, Finn Haagen Krogh. Zijn landgenoten Simen Hegstad Krueger en Martin Johnsrud Sundby zorgden er wel voor dat Noorwegen de eerste drie plekken naast het podium bezette. 

Valpartij Nederland op ploegenachtervolging, ook Japanse mannen winnen

De Nederlandse schaatsers hebben hun eerste nederlaag van het World Cup-seizoen geleden op de ploegenachtervolging.

In Astana leken Evert Hoolwerf, Jan Blokhuijsen en Arjan Stroetinga op weg naar een prima klassering, tot Hoolwerf halverwege de wedstrijd onderuit ging. De ploeg ging nog wel verder, maar werd alsnog gediskwalificeerd.

Nadat de Japanse dames al een mooie zege bij mochten schrijven konden ook de heren een feestje vieren. Onder leiding van Shane Williamson reed de Japanse ploeg naar 3:44,10 minuten, waarmee ze Canada op zo'n acht tienden van een seconde zetten. Achter Canada was het spannend, want maar liefst vier ploegen zaten binnen enkele tienden van elkaar. Polen was daarvan het beste en pakte de derde plek.

World Cup Astana - Uitslag ploegenachtervolging mannen:

# Land Tijd Verschil
1 Japan 3:44.10  
2 Canada 3:44.95 0.85
3 Poland 3:45.04 0.94
4 Korea 3:45.10 1.00
5 Italy 3:45.26 1.16
6 Norway 3:45.28 1.18
7 New Zealand 3:47.06 2.96
8 Russia 3:47.19 3.09
9 Germany 3:47.34 3.24
10 USA 3:48.49 4.39
11 China 3:57.39 13.29
12 Netherlands DQ  

Texas: begrafenis verplicht na abortus

Texas staat op het punt een wet goed te keuren die verbiedt geaborteerde foetussen als medisch afval te behandelen. Om de waardigheid van de ongeborene te beschermen moet er een uitvaart op de abortus volgen, schrijft de Volkskrant.

Ook bij een miskraam geldt de wet. Maar of die er echt komt valt nog te bezien. Een uitspraak van het Texaanse hooggerechtshof van vorig jaar stelde namelijk dat de staat geen maatregelen tegen abortus moest treffen als die de volksgezondheid niet dienden.

Zogeheten 'pro choice'-activisten vrezen dat vrouwen bij een miskraam het ziekenhuis zullen mijden. Ook wordt gesteld dat de wet niet alleen een extra financiële maar ook emotionele belasting vormt. Dat lijkt dan ook juist de bedoeling van de maatregel.

Indien de wet op staatsniveau wordt geblokkeerd zou deze uiteindelijk bij het Amerikaanse hooggerechtshof kunnen belanden. Aankomend president Donald Trump beloofde tijdens de campagne om daar binnenkort een zogenaamde 'pro life'-rechter aan te stellen.

Begrafenisondernemers zouden overigens niet staan te juichen. Volgens persbureau AP hebben ze al werk zat.

Samsom en Asscher botsen weer over EU

Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zijn zaterdag opnieuw stevig in botsing gekomen over het vrije verkeer van werknemers in Europa. Samsom schaarde zich in het laatste debat van de kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA wel achter Asschers strengere koers. Maar hij verweet zijn rivaal in dezelfde adem dat die zelf te weinig heeft ondernomen om verdringing door buitenlandse werknemers te bestrijden.

"Ik steun je. Maar waarom ben je de afgelopen kabinetsperiode niet naar de Oost-Europese lidstaten gevlogen om hun verzet tegen strengere regels weg te nemen?", vroeg Samsom aan Asscher, minister van Sociale Zaken. Die sprak die kritiek tegen en prees zich gelukkig met Samsoms "verandering". Dat dat binnen een paar weken kan, bewijst dat het ook echt mogelijk is oneerlijke arbeidsmigratie te veranderen, zei hij.

Samsom en Asscher botsen weer over EU
Samsom en Asscher botsen weer over EU (Foto: ANP)

Japanse schaatsters vernederen Nederland op achtervolging

De Japanse schaatsters hebben tijdens de World Cup in het Kazakhse Astana hard uitgehaald op de ploegenachtervolging. Miho Takagi, de revelatie van het seizoen, was samen met haar oudere zus Nana en Misaki Oshigiri een klasse apart.

Japan, twee weken terug in Nagano nog tweede, maakte gehakt van Polen met een toptijd van 2:57,75 minuten. Marrit Leenstra, Linda de Vries en Antoinette de Jong probeerden die tijd in de slotrit wel aan te vallen, maar ze kwamen er geen moment aan te pas. Met pijn en moeite hielden ze zich de Russinnen van het lijf, maar op Japan moesten ze bijna vijf seconden toegeven. Het was de eerste nederlaag voor Nederland, dat de eerste twee wedstrijden in Harbin en Nagano won.

World Cup Astana - Uitslag ploegenachtervolging vrouwen:

# Land Tijd Verschil
1 Japan 2:57.75  
2 Nederland 3:02.53 4.78
3 Rusland 3:02.78 5.03
4 Polen 3:03.58 5.83
5 Duitsland 3:03.89 6.14
6 Zuid-Korea 3:04.62 6.87
7 Verenigde Staten 3:08.96 11.21
8 China 3:12.25 14.50
9 Canada DNF  

Effectief Chelsea boekt verhitte zege bij roodaangelopen Manchester City

Chelsea heeft zaterdagmiddag op bezoek bij Manchester City gewonnen. In het Etihad Stadium werd het 1-3.

De wedstrijd tussen Manchester City en Chelsea was er één tussen misschien wel de meest voorname kandidaten voor de eindwinst van de Premier League. Vooral voor de thuisploeg was het duel van groot belang. Door een geweldige reeks was het vooraf Chelsea dat zich koploper mocht noemen. Na negentig minuten voetbal wist Chelsea met kunst en vliegwerk de voorsprong ten opzichte van City met vier punten te vergroten.

In de eerste helft lag het tempo direct vanaf het eerste fluitsignaal erg hoog. Vooral Chelsea leek in de beginfase druk vooruit te willen zetten, maar op een vlammend afstandsschot van Eden Hazard na kwam het niet tot echte kansen. Hierna nam Manchester City het initiatief. De thuisploeg was via Sergio Agüero een aantal keer dichtbij een treffer. De ploeg van Josep Guardiola had verder ook reden tot klagen.

David Luiz werd na een slippertje van César Azpilicueta voorbij gerend door Agüero, waarna de Braziliaan niks anders restte dan een sluwe overtreding. De fans in het stadion rekenden hierop op een rode kaart, maar scheidsrechter Anthony Taylor wuifde alles weg. Even later had de thuisploeg ook nog recht op een penalty toen Ilkay Gundogan in het zestienmetergebied onderuit gehaald werd, maar ook dit liet de scheidsrechter aan zich voorbij gaan. Echter, op slag van rust was het Gary Cahill die de bal vanuit een voorzet van Jesús Navas in eigen goal werkte: 1-0.

In het tweede bedrijf trok Manchester City de lijn van de laatste fase in de eerste helft door en creëerde het ook de nodige kansen. Vooral Kevin de Bruyne miste een bijna niet te missen kans om de voorsprong van City te verdubbelen. Echter, in de 60e minuut was het dan toch Chelsea dat tot scoren kwam. Een lekkere dieptepass van Cesc Fabregas werd door Diego Costa knap gepromoveerd tot doelpunt: 1-1.

Nadat Manchester City opnieuw een aantal kansen verprutst had, was het tot ieders verbazing wederom Chelsea dat tot scoren kwam. Vanuit een snelle counter was het de ingevallen Willian die zijn ploeg op voorsprong zette. Uiteindelijk werd het ook nog 1-3. Wederom was het Chelsea dat scoorde uit een counter en ditmaal was het Hazard die het afmaakte en zo de wedstrijd besliste. Manchester City heeft de nederlaag aan zichzelf te wijten, terwijl Chelsea een harde klap uitdeelt in de strijd om de Engelse landstitel. De rode kaarten van Fernandinho en Agüero aan het absolute einde van de wedstrijd waren tekenend voor de frustratie van Manchester City.

Eden Hazard viert de 1-3. (PRO SHOTS/Action Images)
Eden Hazard viert de 1-3. (PRO SHOTS/Action Images)

Rutte waarschuwt voor uiteenvallen Europa

Als de Europese Unie niet serieus luistert naar de zorgen van de burgers in de lidstaten, zal Europa uit elkaar vallen. Daar heeft premier Mark Rutte voor gewaarschuwd op het congres van ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement.

De premier sprak het congres in Warschau zaterdag toe. Het moet afgelopen zijn met dromen van meer Europa, verdere integratie, stelde de premier. Twee kwesties moeten volgens Rutte worden aangepakt: de economie, en migratie. "Ik ben ervan overtuigd dat als we de problemen van de bevolking van Europa niet oplossen dat datzelfde Europa dichter bij de afgrond zal brengen."

Rutte waarschuwt voor uiteenvallen Europa
Rutte waarschuwt voor uiteenvallen Europa (Foto: ANP)

Corendon gaat weer vliegen vanaf Maastricht

Corendon gaat weer vluchten uitvoeren vanaf Maastricht Aachen Airport. De touroperator was daar afgelopen zomer mee gestopt omdat hij kampte met teruglopende animo voor vakanties vanuit Maastricht en concurrentie van nabijgelegen luchthavens in België en Duitsland.

"Maar de Limburgse luchthaven heeft een nieuwe exploitant die zeer ambitieus is, dus nu hebben we er weer vertrouwen in", zegt topman Steven van der Heijden van Corendon.

Corendon vloog tot juli dit jaar vanuit Maastricht naar de Turkse badplaats Antalya. Die bestemming komt vanaf april weer terug. Ook worden Heraklion (Griekenland) en Faro (Portugal) als bestemmingen toegevoegd. Naar alle drie bestemmingen wordt twee keer per week gevlogen.

"Slaat dat aan, dan wordt dat mogelijk vaker en worden op termijn wellicht ook nieuwe bestemmingen toegevoegd", aldus Van der Heijden.

Corendon gaat weer vliegen vanaf Maastricht
Corendon gaat weer vliegen vanaf Maastricht (Foto: ANP)

Coen en Sander: 3FM kabbelde te lang voort

Dat 3FM te kampen heeft met teruglopende luistercijfers komt volgens Coen Swijnenberg en Sander Lantinga doordat de zender weinig vernieuwend is geweest. "Stilstand is achteruitgang, dat gold voor de hele zender", zegt Coen, die anderhalf jaar geleden met Sander overstapte naar 538, in het AD.

"Laten we het houden zoals het is, het gaat toch goed, was een beetje de gedachte", schetst Coen. "Ik wil niet zeggen dat we nu ons gelijk hebben gekregen, maar het bevestigt wel dat wij inderdaad toe waren aan een nieuwe uitdaging. Wij hebben die gevonden en 3FM is zichzelf weer aan het uitvinden. Had alleen effe een paar jaar eerder moeten gebeuren."

Volgens de dj hebben de beleidsbepalers bij 3FM "het wel te lang laten voortkabbelen". "Je moet actief zijn en niet reactief", vindt Sander. "Het lag redelijk in beton gegoten allemaal: in april heb je de 3FM Awards, met kerst het Glazen Huis. Nadenken over iets anders had niet zo veel zin."

Bij 538 vonden Coen en Sander een nieuwe uitdaging. Anderhalf jaar na hun overstap trekken ze weer de meeste luisteraars met hun middagprogramma De Coen & Sander show. "Ik zal niet ontkennen dat het fijn is als je eigen show meer wordt beluisterd ten koste van andere", zegt Coen. "Maar 3FM gaat ons wel aan het hart. Ik had ze deze afgrond niet gegund."

Coen en Sander: 3FM kabbelde te lang voort
Coen en Sander: 3FM kabbelde te lang voort (Foto: BuzzE)

Grote Duitse overmacht op noordse combinatie Lillehammer

De Duitse ploeg heeft tijdens de World Cup op de noordse combinatie in Lillehammer snoeihard uitgehaald. De individuele wedstrijd met een sprong van de kleine schans, gevolgd door 10 kilometer langlaufen, werd een groot Duits feest.

Johannes Rydzek, de grote man dit seizoen, was na het schansspringen de beste en mocht dus als eerste aan de 10 kilometer beginnen. Akito Watabe vertrok als tweede en liet zich snel terugzakken naar Eric Frenzel en de Noor Espen Andersen. Halverwege de wedstrijd had dat trio een halve minuut achterstand op Rydzek, maar die kreeg het moeilijk.

Een kleine vier kilometer voor het einde opende Frenzel de aanval. Hij sprong weg bij de rest en ruim twee kilometer later had hij het gat naar zijn landgenoot gedicht. Rydzek kon het tempo van de regerend World Cup-kampioen niet meer bijhouden en zag Frenzel zijn eerste overwinning van het seizoen pakken. 

Achter de tweede plek van Rydzek moest Watabe een andere Duitser van het lijf houden: Fabian Riessle had zich vanuit het middenveld naar voren gewerkt en sprintte de onfortuinlijke Japanner - die al jaren vooral tweede, derde of vierde wordt - er in de laatste meters nog uit. Het betekende het eerste Duitse 1-2-3'tje sinds januari 2013, toen Frenzel voor Tino Edelmann en Rydzek won in Klingenthal. 

Overigens was het met de Duitse dominantie dit keer nog wat overtuigender gesteld: naast de top-3 eindigden ook Björn Kircheisen (vijfde), Vinzenz Geiger (zevende) en Manuel Faisst (tiende) bij de beste tien. 

Nepambassade VS gesloten in Ghana

Criminelen hebben tien jaar lang een nepambassade van de Verenigde Staten gerund in Ghana. Argeloze reizigers konden er voor duizenden Amerikaanse dollars reis- en ideniteitspapieren kopen van de medewerkers, die naast Engels ook Nederlands zouden hebben gesproken.

In het gebouw in Accra deed niets vermoeden dat het niet ging om een echte diplomatieke post. Zo hing er een foto van president Barack Obama en waren de verkochte documenten echt. Ze waren alleen op frauduleuze wijze bemachtigd. Buiten wapperde de Amerikaanse vlag.

De nepambassade is eerder dit jaar gesloten door de Ghanese en Amerikaanse autoriteiten, zo blijkt uit een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De criminelen konden lange tijd ongehinderd hun gang gaan door functionarissen om te kopen. Ook haalden ze hun klanten veelal uit het buitenland.

De autoriteiten hebben volgens Ghana Business News meerdere betrokkenen opgepakt. Opvallend is dat ook informatie aan het licht is gekomen over een mogelijke Nederlandse nepambassade in de Ghanese hoofdstad.

Nepambassade VS gesloten in Ghana
Nepambassade VS gesloten in Ghana (Foto: ANP)

Bijna dode door achterwerk Jennifer Lawrence

Het jeukende achterwerk van Jennifer Lawrence heeft op een haar na een leven geëist. De 26-jarige actrice vertelde vrijdagavond in The Graham Norton Show over een voorval tijdens de opnamen van The Hunger Games op Hawaï.

"Daar waren heilige rotsen. Die waren perfect om je kont mee te krabben." Eén keer ging dat mis. "Ik was aan het krabben en een enorme kei kwam los. Die rolde van de berg af en belandde bijna boven op onze geluidsman."

De lokale bevolking zag de rollende kei als een teken van de goden. "De Hawaïanen dachten: het is de vloek! Ik zat in een hoekje en dacht: haha, ik ben jullie vloek. Ik heb hem losgewrikt met mijn kont!"

Bijna dode door achterwerk Jennifer Lawrence
Bijna dode door achterwerk Jennifer Lawrence (Foto: BuzzE)

Unicum voor schaatser De Haître

Schaatser Vincent de Haître heeft voor het eerst in zijn loopbaan een individuele World Cup-wedstrijd gewonnen. De 22-jarige Canadees was in Astana de beste op de 1000 meter.

De Haître was in de achtste van tien ritten de eerste die onder de grens van 1:09 minuten dook: 1:08,90. Daarmee stootte hij de verrassend sterke Japanner Takura Oda van de troon. In de slotrit zou Pavel Kulizhnikov aantreden tegen Kai Verbij, maar de Nederlander raakte op de 500 meter geblesseerd en moest verstek geven. Kulizhnikov ging in zijn eentje alsnog snel rond op het Kazachse ijs en pakte met 1:08,98 de tweede plek.

Voor De Haître was het de eerste individuele zege ooit. Op de teamsprint, vorig jaar ingevoerd, pakte hij met het Canadese team al wel drie keer de overwinning. Het resultaat van Oda was een nog grotere verrassing. De 24-jarige Japanner doet al een aantal jaren zo nu en dan mee in de B-divisie en stond in Astana pas voor de zesde keer in de A-divisie. Nooit eerder kwam hij verder dan een achtste plek, maar zaterdag mocht hij een bronzen medaille ophalen. 

World Cup Astana - Uitslag 1000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Vincent De Haitre CAN 1:08.90  
2 Pavel Kulizhnikov RUS 1:08.99 0.09
3 Takuro Oda JPN 1:09.06 (0) 0.16
4 Nico Ihle GER 1:09.06 (7) 0.16
5 Shani Davis USA 1:09.09 0.19
6 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:09.11 0.21
7 Joey Mantia USA 1:09.28 0.38
8 Jin-Su Kim KOR 1:09.30 0.40
9 Min-Kyu Cha KOR 1:09.40 (0) 0.50
10 Denis Yuskov RUS 1:09.40 (6) 0.50
11 Mitchell Whitmore USA 1:09.64 0.74
12 Thomas Krol NED 1:09.65 (3) 0.75
13 Alexandre St-Jean CAN 1:09.65 (9) 0.75
14 Mika Poutala FIN 1:09.66 0.76
14 Sebastian Klosinski POL 1:09.66 0.76
16 Joel Dufter GER 1:09.68 0.78
17 Tae-Yun Kim KOR 1:09.69 0.79
18 Jonathan Garcia USA 1:10.01 1.11
19 Taro Kondo JPN 1:10.62 1.72
20 Kai Verbij NED WDR  

Vaak storing bij Duitse kerncentrale

De Duitse kerncentrale Atomkraftwerk Emsland in Lingen heeft sinds de ingebruikneming al bijna 150 storingen achter de rug. De centrale ligt bij Nordhorn, op ongeveer 20 kilometer van de Nederlandse grens ter hoogte van Overijssel.

De Duitse overkoepelende organisatie van milieuverenigingen BBU meldde zaterdag dat de storingteller momenteel op 142 staat. De kerncentrale werd in 1988 in gebruik genomen. Volgens planning moet hij nog tot 2022 mee, waarna hij wordt ontmanteld. De BBU vraagt de overheid te voorkomen dat de verouderde kerncentrale tot dat tijdstip nog meer storingen krijgt.

Vaak storing bij Duitse kerncentrale
Vaak storing bij Duitse kerncentrale (Foto: ANP)

Poetin brengt geen vredesverdrag naar Japan

Het lukt Rusland en Japan maar niet vrede te sluiten. Na de Tweede Wereldoorlog bezette de Sovjet-Unie de Japanse eilandengroep Koerilen. Tokio wil die terug en Moskou weigert dat. Het meningsverschil zet de diplomatieke verhoudingen al zeven decennia onder druk.

De gevechtshandelingen werden in 1945 beëindigd, maar de vrede werd nooit formeel getekend tussen de twee landen. Over twee weken brengt president Poetin een bezoek aan Japan. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zei zaterdag in Moskou dat het niet zal lukken de onenigheid te overbruggen en eindelijk een verdrag te tekenen. Hij sprak in aanwezigheid van zijn Japanse ambtgenoot Kishida.

Poetin sprak in oktober in de oostelijke Russische havenstad Vladivostok al met de Japanse premier Abe. Daar bleek dat beide landen meer economische samenwerking beogen. Tot Poetins bezoek aan Japan in december zouden beide staten bekijken of een vredesverdrag mogelijk is. Die optie lijkt echter nog steeds ver weg.

Poetin brengt geen vredesverdrag naar Japan
Poetin brengt geen vredesverdrag naar Japan (Foto: ANP)

Revelatie Takagi verslaat Ter Mors op 1000 meter

Jorien ter Mors heeft haar eerste World Cup-medaille van het schaatsseizoen binnen. In Astana werd de Nederlandse tweede op de 1000 meter.

Ter Mors kwam in de eerste rit al in actie en zette met 1:15,36 gelijk een haarscherpe tijd neer. In de acht ritten daarna beet iedereen zich stuk op haar tijd: alleen Olga Fatkulina en Arisa Go bleven binnen een seconde. Uitgerekend in de slotrit moest Ter Mors haar eerste plek dan toch nog afstaan. De Japanse Miho Takagi dook 0,11 seconden onder de tijd van de Nederlandse door, terwijl Marrit Leenstra in haar kielzog naar de derde plek reed.

De 22-jarige Takagi mag gerust de revelatie van het schaatsseizoen genoemd worden. In november pakte ze in Nagano al brons op de 1000 meter, terwijl ze vrijdag in Astana op de 3000 meter ook al derde werd. De 1000 meter-zege in Kazakhstan is haar eerste individuele winst ooit in de World Cup. 

World Cup Astana - Uitslag 1000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Miho Takagi JPN 1:15.25  
2 Jorien ter Mors NED 1:15.36 0.11
3 Marrit Leenstra NED 1:15.82 0.57
4 Olga Fatkulina RUS 1:16.31 1.06
5 Arisa Go JPN 1:16.33 1.08
6 Yekaterina Shikhova RUS 1:16.37 1.12
7 Sang-Hwa Lee KOR 1:16.38 1.13
8 Hong Zhang CHN 1:16.47 1.22
9 Yekaterina Lobysheva RUS 1:16.64 1.39
10 Erina Kamiya JPN 1:16.71 1.46
11 Gabriele Hirschbichler GER 1:16.74 1.49
12 Maki Tsuji JPN 1:16.82 1.57
13 Hege Bøkko NOR 1:16.95 1.70
14 Yekaterina Aydova KAZ 1:17.06 1.81
15 Jing Yu CHN 1:17.19 1.94
16 Kaylin Irvine CAN 1:17.22 1.97
17 Vanessa Herzog AUT 1:17.42 2.17
18 Ida Njåtun NOR 1:17.66 2.41
19 Roxane Dufter GER 1:17.77 2.52
20 Ivanie Blondin CAN 1:17.82 2.57

Rechter verbiedt 'Football Leaks'-publicaties

De rechtbank van Madrid heeft El Mundo verboden nog iets te publiceren uit 'Football Leaks'. De directeur van de Spaanse krant hangt zelfs een celstraf boven het hoofd.

Dit meldt El Mundo zelf op haar website. Het is de uitspraak van rechter Arturo Zamarriego naar aanleiding van een kort geding op verzoek van kantoor Senn Associates Ferrero, dat Cristiano Ronaldo en andere grote figuren uit de voetbalwereld bij fiscale aangelegenheden zou hebben geadviseerd.

De directeur van El Mundo, Pedro G. Cuartango, hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd. Daar dreigde de rechter mee. De krant is onmiddelijk in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Het bovenstaande volgt na de berichtgeving over Ronaldo, die de belasting zou ontduiken. Deze aantijgingen komen voort uit een grootschalig onderzoek van Europese kranten en tijdschriften. Samen hebben ze 18,6 miljoen documenten geanalyseerd en in de komende drie weken worden de uitkomsten gepubliceerd als 'Football Leaks'.

Aantijgingen adres Ronaldo 'ongefundeerd'

De beschuldigingen aan het adres van Cristiano Ronaldo zijn ongegrond. Dit stelt Gestifute, het bedrijf van Jorge Mendes dat een rol zou hebben gespeeld in de belastingfraude.

Mendes behartigt de belangen van Ronaldo, die wordt beschuldigd van belastingfraude. Volgens de berichten heeft Ronaldo sinds 2009 liefst €150 miljoen verborgen gehouden voor de Spaanse belastingdienst. Via Gestifute werd het geld doorgesluisd naar brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden.

Gestifute noemt de aantijgingen in een statement 'ongefundeerd'. "Zowel Cristiano Ronaldo als José Mourinho (wiens naam door de berichten eveneens in verband wordt gebracht met belastingfraude, red.) voldoen volledig aan hun fiscale verplichtingen bij de Spaanse en Britse belastingdienst."

"Beiden zijn nog nooit betrokken geweest bij een gerechtelijke procedure met betrekking tot het plegen van een fiscaal delict. Iedere insuatie of beschuldiging aan het adres van Ronaldo of Mourinho zal worden gerapporteerd aan de gerechtelijke autoriteiten en wordt vervolgd."

"Wij handelen altijd met het hoogste niveau van professionaliteit in onze relaties met onze klanten en de autoriteiten in alle landen waar we actief zijn. We zullen niet aarzelen om juridische stappen te nemen om onszelf en onze klanten te verdedigen tegen onjuiste beschuldigingen."

GeenPeil 'herstelt democratie van binnenuit'

Na de succesvolle beweging om het Oekraïnereferendum van de grond te krijgen, gaat GeenPeil nu een stap verder. "Geen Peil begint een partij en doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017", laat Bart Nijman zaterdag namens GeenPeil weten.

Journalist Jan Dijkgraaf wordt de lijsttrekker van het 'democratische initiatief', dat niet zal draaien om 'poppetjes of een zucht naar macht', maar om 'directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht'.

Aanleiding voor het beginnen van een eigen partij is dat premier Mark Rutte nog geen gevolg heeft gegeven aan de uitslag van het Oekraïnereferendum, negen maanden geleden.

Daarmee meldt zich de volgende partij die luistert naar de burger, problemen durft te benoemen en de macht wil teruggeven aan het volk. Daar hadden we er nog niet zo veel van.

GeenPeil 'herstelt democratie van binnenuit'
GeenPeil 'herstelt democratie van binnenuit' (Foto: ANP)

Volkskrant: NCTV volgt Wilders op de voet

De al bijna twaalf jaar durende persoonsbeveiliging van parlementariër Geert Wilders is natuurlijk een behoorlijke inbreuk op zijn persoonlijke leven. Zijn positie in het politieke landschap leidt ertoe dat het noodzakelijk is dat Wilders geen stap zet zonder dat hij door de veiligheidsdiensten wordt gevolgd. Dat het voortdurend volgen van een politicus ook leidt tot een schat aan informatie voor bijvoorbeeld de AIVD, is vandaag te lezen in de conclusies van een onvangrijk door de Volkskrant uitgevoerd onderzoek.

De krant ondervroeg een groot aantal mensen die in de afgelopen jaren in de directe omgeving van Geert Wilders hebben verkeerd. Hieruit blijkt onder meer dat de AIVD en MIVD bijzonder geïnteresseerd zijn in de contacten tussen Wilders en Israëlische diplomaten. Die contacten hebben bijvoorbeeld weer geleid tot een conflict tussen Geert Wilders en Hero Brinkman, "omdat hij (Brinkman, red.) zich niet laat gebruiken voor de Israëlische zaak".

In 2008 verschijnt de film Fitna. Uit het onderzoek blijkt dat Geert Wilders aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) belooft dat hij de publicatie van Fitna ruim van tevoren aan zal kondigen, maar Wilders verbreekt deze belofte. Op uitnodiging van een Deense talkshow wordt de film daar vertoond. Om die reden doen de Deense veiligheidsdiensten onderzoek naar de inhoud van Fitna, die Wilders strikt geheimhoudt. Het lukt ze om de inhoud te achterhalen, en delen dit met de NCTV en justitieminister Hirsch Ballin. Al ruim daarvoor wilde de NCTV via de beveiligers van Geert Wilders achterhalen of er in Fitna een Koran op de brandstapel ging, maar de leiding van de organisatie weigerde dit.

Uit de gesprekken die de krant heeft gevoerd, blijkt dat Wilders zijn beveiligers wantrouwt en soms vermoedt dat ze werken voor de inlichtingendiensten. Tijdens reizen houdt hij zijn mond en slaapt hij vaak. Net als Ayaan Hirsi Ali beklaagt hij zich over de wel erg sobere inrichting van het safehouse waar hij in eerste instantie wordt ondergebracht. Daarna heeft de Staat enkele huizen aangekocht voor rond de klok beveiligde personen. Ook bemoeit de policitus zich regelmatig met de strategische keuzes van de beveiliging. Bij een bezoek aan de Israëlische ambassadeur in Slowakije ontrekt hij zich aan de beveiliging, en maakt zich daarna kwaad dat hij niet beveiligd werd.

In 2011 jaagt Geert Wilders de MIVD en AIVD andermaal tegen zich in het harnas, als hij vertrouwelijk gedeelde informatie over een aanslag door extremisten uit de Kaukasus openbaar maakt. Deze informatie, afkomstig uit de commissie Stiekem, geldt als staatsgeheim en op het openbaar maken van staatsgeheimen kan tot 10 jaar gevangenis staan. Ondanks de woede van de inlichtingendiensten wordt hij niet vervolgd.

Zo beschrijft de Volkskrant nog een lange lijst met feiten en gebeurtenissen die het beeld schetsen dat Geert Wilders en de beveiliging die hem omringt, elkaar in een ijzeren greep hebben. In een interne mail naar zijn medewerkers schrijft de PVV-leider dat de continubeveiliging hem twee tot drie zetels extra oplevert. De NCTV moet voortdurend veiligheidsrisico's inschatten, voor de politicus maar ook voor de samenleving, en balanceert daarbij op het randje van inbreuk op de privacy en de vrijheid van meningsuiting. 

Laatste opmerkelijke feitje: de NCTV is het gezeur van kamerlid Dion Graus zo zat dat ze gedurende anderhalf jaar een niet werkende beveiligingsknop in zijn huis installeren.

Een bijzonder uitgebreid artikel over dit onderzoek zit achter een betaalmuur, maar voor mensen met een Blendle-account of een abonnement wel degelijk interessant.

Jansrud wint ook afdaling Val d'Isère

Skiër Kjetil Jansrud heeft in het Franse Val d'Isère ook de afdaling gewonnen. De Noor was een dag eerder al de beste op de super-G op de Franse piste.

Jansrud mocht al als derde naar beneden en profiteerde optimaal van de bijna maagdelijke piste. Niet veel later ging landgenoot en concurrent Aksel Lund Svindal naar beneden, een dag nadat hij achter Jansrud tweede werd op de super-G. De van een blessure teruggekeerde Svindal liet wederom zien in topvorm te zijn en gaf maar 0,33 seconden toe op zijn landgenoot. 

Dat bleek dit keer niet genoeg voor de tweede plek, want al snel dook de Italiaan Peter Fill tussen de twee Noren. De afdalingsspecialist was 0,26 seconden langzamer dan Jansrud en vestigde zich op plaats twee. De Sloveen Bostjan Kline maakte wederom grote indruk. Een dag eerder werd hij nog vijfde op de super-G, dit keer eindigde hij op 0,64 seconden als vierde op de afdaling. 

Ntab stunt met World Cup-zege op 500 meter

Schaatser Daidai Ntab heeft bij de World Cup in Astana voor een daverende verrassing gezorgd. De 22-jarige Nederlander deed pas voor de vierde keer in zijn loopbaan mee in de A-divisie van de World Cup, maar schreef toch de 500 meter op zijn naam.

De wedstrijd begon furieus: Artur Was zette in rit één direct een, voor een laaglandbaan, wereldtijd van 34,62 seconden neer. Gelijk daarna kwam de Rus Ruslan Murashov er met 34,57 onderdoor, waarna het de beurt was aan Ntab. De Nederlander snelde naar 34,52, slechts twee tienden boven het wereldrecord voor laaglandbanen. 

Iedereen beet zich vervolgens stuk op de tijd Ntab en alleen Pavel Kulizhnikov wist zich nog op het podium te rijden. De Rus kwam na 34,61 seconden over de finish en pakte zo de derde plek. 

Daidai Ntab pakt goud op de 500 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Daidai Ntab pakt goud op de 500 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

World Cup Astana - Uitslag 500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Daidai Ntab NED 34.52  
2 Ruslan Murashov RUS 34.57 0.05
3 Pavel Kulizhnikov RUS 34.61 0.09
4 Artur Was POL 34.62 0.10
5 Tingyu Gao CHN 34.72 0.20
6 Tsubasa Hasegawa JPN 34.78 0.26
7 Min-Kyu Cha KOR 34.82 0.30
8 Mika Poutala FIN 34.84 0.32
9 Alex Boisvert-Lacroix CAN 34.87 0.35
10 Mitchell Whitmore USA 34.88 0.36
11 Ronald Mulder NED 34.93 0.41
12 Nico Ihle GER 34.94 0.42
13 Jun-Ho Kim KOR 34.95 0.43
14 Tae-Yun Kim KOR 34.97 0.45
15 Roman Krech KAZ 34.99 0.47
16 Christopher Fiola CAN 35.02 0.50
17 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 35.09 0.57
18 William Dutton CAN 35.19 (1) 0.67
19 Laurent Dubreuil CAN 35.19 (9) 0.67
20 Kai Verbij NED 35.27 0.75

Bodyguard Drake mept toiletbezoeker

Een bodyguard van Drake ging wel erg ver voor een rustig toiletbezoek voor de rapper. De spierbundel zou een man hebben geslagen die de wc van een club niet snel genoeg verliet toen Drake nodig moest.

Het incident vond volgens TMZ begin november plaats bij een club in West Hollywood. Bodyguards van Drake droegen alle bezoekers van het mannentoilet op de ruimte te verlaten, zodat de rapper in alle rust zijn behoefte kon doen. Eén man zou, naar eigen zeggen vanuit het niets, een klap hebben gekregen van een van de beveiligers.

De man stapte eerder deze week naar de politie en beschuldigt de bodyguard van mishandeling. De politie is een onderzoek gestart. Volgens TMZ wordt Drake zelf niet verdacht.

Bodyguard Drake mept toiletbezoeker
Bodyguard Drake mept toiletbezoeker (Foto: BuzzE)

Oproep Wilders levert sollicitaties op

Een oproep van Geert Wilders om de PVV in zo veel mogelijk gemeenteraden te krijgen, heeft zaterdag al aardig wat reacties opgeleverd. "Uit het hele land al meer dan 100 sollicitaties binnen een paar uur!", twitterde Wilders.

De PVV wil een belangrijke rol krijgen in de gemeenten en zoekt hiervoor met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kandidaat-raadsleden. De oproep van de PVV-voorman aan zijn aanhangers om zich te melden als kandidaat-raadslid is een koerswijziging. "We bestaan tien jaar, we moeten een nieuwe stap zetten. Ik krijg vaak de vraag: waar is de PVV in mijn gemeente? Vooral rond die discussies over asielzoekerscentra", zegt Wilders in het AD.

Hij mikt daarbij op de kiezer die zich nu vaak tot lokale partijen wendt. "De burgers zijn de huidige partijen zat. Lokale partijen delen ónze standpunten. We zitten nu alleen in Almere en Den Haag. Ik wil in de haarvaten van de Nederlandse samenleving gaan zitten, in de gemeenten."

Wel blijft de politicus bij zijn standpunt dat de PVV geen ledenpartij wordt: "Dat interesseert de mensen helemaal niet. Het is zo'n Haagse discussie."

Oproep Wilders levert sollicitaties op
Oproep Wilders levert sollicitaties op (Foto: ANP)

Stephen Hawking in Italiaans ziekenhuis

's Werelds bekendste astrofysicus Stephen Hawking is onverwacht in een ziekenhuis in Rome opgenomen. De 74-jarige wetenschapper is niet in levensgevaar, meldt de universiteitskliniek in de Italiaanse hoofdstad.

Hawking lijdt aan de neurologische ziekte ALS. Hij kan uitsluitend met een spraakcomputer communiceren en beweegt zich al tientallen jaren per rolstoel voort. Hij reist altijd met helpers en een verpleegkundige.

Hawking woonde afgelopen week in Rome een bijeenkomst van de pauselijke academie van wetenschappen bij, waarvan hij lid is. Hij sprak tevens met paus Franciscus. "God is overbodig. Voor het ontstaan van het universum hebben we geen god nodig", is een van zijn bekendste uitspraken. "Daar staat tegenover dat niet kan worden bewezen dat God niet bestaat," aldus de wetenschapper.

Stephen Hawking in Italiaans ziekenhuis
Stephen Hawking in Italiaans ziekenhuis (Foto: ANP)

Toch interesse Apple in zelfrijdende auto

Apple lijkt toch nog altijd bezig met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. De techreus stuurde namelijk vorige week een brief aan de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration waarin onder meer werd gesteld dat "nieuwe toetreders" dezelfde testmogelijkheden op de openbare weg moeten hebben als "bestaande fabrikanten".

Apple geeft verder aan dat het delen van data cruciaal is voor de versnelde ontwikkeling van de industrie, maar wil dat wel doen met behoud van de privacy van zijn klanten. Dat is in lijn met de houding die Apple de afgelopen jaren ook heeft ingenomen bij zijn iPhones en iPads. Verder geeft Apples directeur productintegriteit Steve Kenner, die de brief ondertekende, aan dat Apple gebruik maakt van machine learning. Die zelflerende systemen moeten de producten slimmer en persoonlijker maken, maar kunnen volgens het bedrijf ook op het gebied van vervoer veel betekenen.

Er gaan al jaren geruchten dat Apple een zelfrijdende auto aan het ontwikkelen is. Ook is duidelijk dat het bedrijf diverse werknemers heeft aangetrokken die uit de traditionele auto-industrie afkomstig zijn, maar ook van bijvoorbeeld Tesla. Begin september meldde The New York Times echter dat Apple de projectgroep zou hebben verkleind en zich meer zou willen toeleggen op de techniek voor zelfrijdende auto's en niet zozeer op de ontwikkeling van een eigen auto.

Toch interesse Apple in zelfrijdende auto
Toch interesse Apple in zelfrijdende auto (Foto: BuzzT)

NS-beveiliger mishandeld

In de Rozenstraat in Haarlem, vlak bij het treinstation, is een beveiligingsmedewerker van de NS mishandeld. Hij werd toegetakeld door twee mannen toen hij hen betrapte op het spuiten van graffiti op een geparkeerd treinstel.

De NS-beveiliger werd door het duo, een 18-jarige Haarlemmer en een 28-jarige Brit, mishandeld en besmeurd met verf. Toch kon hij een van de twee zelf aan de politie overdragen. De ander werd al snel in de directe omgeving aangehouden.

De beveiliger werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

NS-beveiliger mishandeld
NS-beveiliger mishandeld (Foto: ANP)

Indonesisch vliegtuig verdwenen

Een tweemotorig Indonesisch vliegtuig van de politie met vijftien mensen aan boord is zaterdag verdwenen. Het toestel was onderweg tussen de eilanden Banka en Batam, ten zuiden van Singapore.

De autoriteiten vermoeden dat het vliegtuig is neergestort tussen de eilanden Mensanak en Sebangka of Gentar. Ongeveer vijftig minuten na het opstijgen van Banka viel alle communicatie met het toestel weg. Er is een zoektocht gestart.

Indonesisch vliegtuig verdwenen
Indonesisch vliegtuig verdwenen (Foto: ANP)

Chris Pratt snijdt Jennifer Lawrence uit foto

Chris Pratt snijdt systematisch deels het gezicht van Jennifer Lawrence uit zijn Instagramfoto's. De acteur houdt wel van een geintje en afgelopen dagen moest zijn tegenspeelster het dus ontgelden.

Pratt en Lawrence zijn de laatste tijd veel op pad samen om hun nieuwe film Passengers te promoten. Ze gaan dus vaak met elkaar op de foto. De lollige Chris snijdt die kiekjes nu zo af dat Jennifers gezicht er steeds maar een klein stukje op staat.

"Eindelijk die selfie met Jen waar jullie allemaal op zaten te wachten", luidt het onderschrift van de eerste foto van de reeks waarop Jennifer maar deels is te zien. Vervolgens komen er allerlei kiekjes voorbij met grappige onderschriften, waarin Chris doet alsof hij zich van geen kwaad bewust is.

 

Finally got that selfie with Jen y'all wanted. #passengersmovie

Een foto die is geplaatst door chris pratt (@prattprattpratt) op29 Nov 2016 om 7:06 PST

Chris Pratt snijdt Jennifer Lawrence uit foto
Chris Pratt snijdt Jennifer Lawrence uit foto (Foto: BuzzE)

Iraans hof bevestigt doodstraf tegen Zanjani

Het hooggerechtshof in Iran heeft zaterdag de doodstraf voor de bekende zakenman Babak Zanjani bevestigd. Hij heeft tijdens het olie-embargo tegen Iran miljarden dollars aan oliedeals weggewerkt via een netwerk van bedrijven in onder meer Turkije, Maleisië en Dubai.

Volgens justitie is Zanjani de overheid omgerekend 2,5 miljard euro schuldig aan ontdoken inkomsten. De zaak is geruchtmakend omdat tijdens de behandeling voor een rechtbank afgelopen voorjaar duidelijk werd dat de zakenman gedekt werd door diverse hooggeplaatste ambtenaren. President Rouhani is tegen de doodstraf omdat daarmee de kans verdwijnt de betrokken ambtenaren te ontmaskeren en het weggesluisde geld te achterhalen.

De doodstraf tegen twee handlangers van Zanjani werd door het hof verworpen.

Iraans hof bevestigt doodstraf tegen Zanjani
Iraans hof bevestigt doodstraf tegen Zanjani (Foto: ANP)

China dient protest in bij VS over Trump

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag in de Verenigde Staten "op een relevante plek" een formeel protest ingediend tegen het telefoongesprek dat Donald Trump heeft gevoerd met de president van Taiwan, Tsai Ing-wen.

Voor de regering in Peking maakt de eilandstaat Taiwan formeel deel uit van de Volksrepubliek China. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke banden met Taiwan en verstevigden juist hun relatie met China. De aankomend president heeft in de ogen van Peking onjuist gehandeld door nu met Tsai Ing-wen van gedachten te wisselen.

Het ministerie heeft erop aangedrongen dat de VS hun politiek ten opzichte van Taiwan "omzichtig blijven uitvoeren om ongewenste verstoring van de banden met China te voorkomen".

China dient protest in bij VS over Trump
China dient protest in bij VS over Trump (Foto: ANP)

Phil Collins aangeklaagd door eerste vrouw

Andrea Bertorelli is niet echt blij met de autobiografie van haar ex Phil Collins. Volgens Andrea staan er leugens in het boek van de zanger en is haar reputatie als gevolg daarvan flink geschaad. Andrea, die van 1975 tot 1980 met Phil getrouwd was, is naar de rechter gestapt, meldt Daily Mail.

Andrea baalt ervan dat haar privébeslommeringen als gevolg van Phils autobiografie weer op straat liggen. De uitlatingen van haar ex hebben 'veel ellende' veroorzaakt. Ook veel feiten kloppen volgens Andrea niet. "Phil en ik zijn getrouwd in een katholieke kerk in Epsom, Surrey, maar in zijn boek wordt een bureau van de burgerlijke stand in Acton genoemd. Dit is slechts een van de vele voorbeelden."

De waarheid is zo veel geweld aangedaan dat Andrea zich genoodzaakt voelt juridische stappen te nemen. Ze klaagt Phil en zijn uitgever aan wegens smaad. "Ik wil benadrukken dat ik van Phil gescheiden ben vanwege zijn overspel. Hij heeft dat nooit betwist."

Phils autobiografie Not Dead Yet verscheen in oktober. In het boek schrijft de 65-jarige zanger over zijn weg naar succes en zijn tijd in Genesis. Ook zijn relatieperikelen worden beschreven. Phil trouwde en scheidde drie keer. Sinds begin dit jaar is de zanger weer gelukkig met Orianne Cevey, zijn derde vrouw. De twee, die in 2008 scheidden, hebben plannen om weer in het huwelijksbootje te stappen.

Phil Collins aangeklaagd door eerste vrouw
Phil Collins aangeklaagd door eerste vrouw (Foto: BuzzE)

Zuid-Koreanen weer de straat op tegen Park

Voor de zesde keer in zes weken hebben duizenden Zuid-Koreanen geprotesteerd tegen president Park Geun-hye. Zij wordt verdacht van machtsmisbruik en fraude, en dreigt te worden afgezet.

Volgens de autoriteiten kwamen in de hoofdstad Seoul honderdduizenden mensen bijeen. De organisatoren van het protest spraken van meer dan een miljoen demonstranten. De boze menigte werd op 100 meter van het presidentieel paleis in het centrum van de stad door de politie tegengehouden.

Het parlement van Zuid-Korea stemt vrijdag over een afzettingsprocedure. Park zou de eerste president zijn die gedwongen wordt haar ambt op te geven. Ze is president sinds februari 2013.

Zuid-Koreanen weer de straat op tegen Park
Zuid-Koreanen weer de straat op tegen Park (Foto: ANP)

Hockeysters Jong Oranje met gemak naar WK-finale

De hockeysters van Jong Oranje wonnen vannacht (Nederlandse tijd) met 4-0 in de halve finale van het WK in Chili van Spanje en spelen zondag om 22.30 uur de finale tegen Argentinië. De halve finale was berekenend en zeker niet het beste duel van Nederland dit toernooi. Oranje behield echter wel de controle en breidde de voorsprong geleidelijk uit. Hoogtepunten waren een katachtige redding van Anne Veenendaal en een prachtige inglijd-goal van Maxime Kerstholt.

Maartje Krekelaar versierde binnen twintig seconden al een strafcorner voor Jong Oranje. De kleine Spaanse keepster Ana Calvo viste die echter sterk uit de hoek. De corner die volgde vloog over. Oranje had in de eerste fase het beste van het spel, maar moest even zoeken om onder de hoge druk van Spanje uit te hockeyen. Pleun van der Plas maakte na tien minuten de openingstreffer, op aangeven van Yentl Leemans: 1-0. De echte overtuiging bleef bij Oranje vervolgens wat uit. Er volgde een fase waarin van beide kanten weinig kansen te bespeuren waren. Na twintig minuten volgde de tweede corner voor Oranje, die maar rakelings langs de kruising vloog.

Nederland leefde vervolgens wat op en kwam met feller hockey tot meer kansen. Maartje Krekelaar bereikte met een oogstrelende actie de cirkel, maar werd neergelegd terwijl ze vol kon uithalen: strafbal. Frederique Matla was, zoals vaker dit toernooi, trefzeker vanaf de stip: 2-0. Niet veel later voorkwam Anne Veenendaal de aansluitingstreffer van Spanje. Met een katachtige reflex haalde ze het backhandschot uit de hoek.

Na sterk doorgaan van Maxime Kerstholt kreeg Pleun van der Plas na een aantal speelminuten in de tweede helft een strafcorner. De variant eindigde naast het Spaanse goal. Er werd hard gewerkt door de Oranje dames in het begin van de tweede helft. Fabienne Roosen onderschepte tot drie keer toe knap een bal door snel voor de man te komen. Onder andere captain Maartje Krekelaar vocht voor elke meter. Yentl Leemans werd door Frederique Matla weggestuurd en kwam een-op-een met de keepster, die haar onderuit kegelde. De strafbal van Matla die volgde, werd door de Spaanse keepster ditmaal echter gestopt.

Op aangeven van Joosje Burg maakte Maxime Kerstholt de mooiste treffer van de avond. Ze gleed de bal hoog in de touwen binnen en gooide de wedstrijd daardoor, twaalf minuten voor tijd, in het slot: 3-0. Een redding van Veenendaal zorgde ervoor dat Spanje niet kon bijsluiten en drie minuten voor tijd besliste Frederique Matla de wedstrijd. De strafcorner werd nog gekeerd, maar de strafbal die volgde was wel raak: 4-0. De de ruime zege gaan de Jong Oranje-dames, ondanks dat ze niet hun beste spel toonden, verdiend door naar de finale. Daarin wacht zondag Argentinië als tegenstander, dat Australië met 4-2 versloeg.

Van Niekerk geen atleet van het jaar, Bolt wint

Wereldatletiekfederatie IAAF heeft Wayde van Niekerk verrassend genoeg niet uitgeroepen tot atleet van het jaar. De Zuid-Afrikaan schreef op de Olympische Spelen geschiedenis door op de 400 meter Michael Johnsons legendarische wereldrecord te verbreken en in 43,03 seconden goud te winnen - algemeen erkend als een van de beste sportprestaties van de laatste jaren.

Daarnaast dook Van Niekerk op de 100 meter onder de tien seconden, waarmee hij vroeg in het seizoen ook al historie schreef. Hij werd namelijk de eerste en tot nu toe enige mens ooit die de 100 meter in minder dan 10 seconden liep, de 200 meter in minder dan 20 seconden aflegde en minder dan 44 seconden nodig had voor de 400 meter.

Het was allemaal echter niet genoeg voor Van Niekerk om Usain Bolt te verslaan. De Jamaicaanse sprinter kwam gedurende het seizoen bij een handvol wedstrijden in actie, maar pakte op de Olympische Spelen in Rio goud op de 100, 200 en 4x100 meter. Het was voldoende om voor de zesde keer verkozen te worden tot atleet van het jaar.

Bij de vrouwen ging de titel naar Almaz Ayana. De Ethiopische verloor slechts één wedstrijd: de olympische 5000 meter, waarop ze brons pakte. Eerder maakte ze al enorme indruk door op de Spelen olympisch goud te winnen op de 10.000 meter in een dik nieuw wereldrecord. 

Japanse dubbelslag schansspringen Lillehammer

In het Noorse Lillehammer zijn ook de schansspringsters begonnen aan het World Cup-seizoen. Het leverde een dubbelslag op voor Japan, de zesde keer ooit dat dit gebeurde in de World Cup bij de dames.

De 20-jarige Sara Takanashi ging verder met wat ze in voorgaande jaren zo vaak deed: winnen, het liefst met overmacht. Vorig seizoen won ze bijna alle World Cup-wedstrijden en ze lijkt de zomer goed door te zijn gekomen. In beide sprongen was ze veruit de beste, maar daarachter was het vrij spannend.

Takanashi's 22-jarige landgenote Yuki Ito verzekerde zich met twee stabiele sprongen van de tweede plaats. Het was de zesde keer dat Japan een 1-2'tje bij de dames pakte en opvallend genoeg was het ook de zesde keer dat Takanashi en Ito dat, in die volgorde, voor elkaar kregen. 

De grootste verrassing werd neergezet door de 19-jarige Duitse Anna Rupprecht. De tiener had een twaalfde en veertiende plek vorig seizoen als beste resultaten ooit staan, maar sprong in Lillehammer naar een zeer knappe derde plek. 

Takanashi springt naar de zege in Lillehammer (Bron: YouTube)

Fenomenale Friedrich wint opening bobsleeseizoen

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. De Duitser was op de olympische baan van Whistler met remmer Thorsten Margis duidelijk de beste in de tweemansbob.

Friedrich sloeg in de eerste run een gaatje van 0,04 seconden naar Won Yun-jong en remmer Seo Young-woo, de Zuid-Koreaanse World Cup-kampioenen van vorig seizoen. Won kende echter een aanzienlijk mindere tweede run, waardoor zijn kans op de zege verdween. Wel hield hij nog de Canadees Justin Kripps van het lijf om zo een derde plek uit het vuur te slepen.

Rico Peter maakte in de tweede run de beste sprong op de ranglijst. De Zwitser stond na de eerste run met remmer Thomas Amrhein nog op de vijfde plek, maar steeg dankzij een zeer sterke afdaling naar plek twee. Aan Friedrich kon helemaal niemand tippen. Met de op één na beste starttijden van het veld zette hij ook in de tweede run de snelste tijd neer, ondanks een grote glijpartij. Het leverde de meervoudig wereldkampioen de zege en dus de leiding in de World Cup op.

De Nederlander Ivo de Bruin stond na de eerste run op de negentiende plek en mocht zo meedoen in de tweede manche. Daarin werd hij gepasseerd door de Monegask Rudy Rinaldi, waardoor De Bruin als twintigste eindigde. 

Syrisch leger verovert weer wijk in Aleppo

Syrische regeringstroepen hebben opnieuw een deel van Aleppo heroverd op rebellen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde zaterdag dat de soldaten van president Assad na hevige gevechten de wijk al-Bab in het noordoosten van de metropool hebben veroverd.

Het Syrische leger zette medio november een grootscheepse aanval op het oostelijk deel van de stad in. Volgens de Verenigde Naties zijn de laatste dagen tienduizenden bewoners van Aleppo gevlucht voor het geweld.

De zwaar omstreden stad Aleppo ligt in het noordwesten van Syrië. Het is de grootste stad van het land met een een bevolking van naar schatting 2,7 miljoen mensen. Rebellenbewegingen hielden voornamelijk het oosten van de stad in handen. Het regeringsleger heeft de afgelopen twee weken flinke delen daarvan heroverd.

Syrisch leger verovert weer wijk in Aleppo
Syrisch leger verovert weer wijk in Aleppo (Foto: ANP)

'Telefoontje Taiwan met Trump kleinzielig'

Het telefoontje van de Taiwanese president Tsai Ing-wen met haar toekomstige Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump was "een kleinzielige daad" van Taiwan. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zaterdag, meldde het Hongkongse Phoenix Television.

China en Taiwan, gescheiden door een zeestraat, hebben de afgelopen jaren de betrekkingen verbeterd door de economische banden aan te halen en de start van dagelijkse vluchten. Na de verkiezing van Tsai Ing-wen, die in mei aantrad, is de verhouding weer danig bekoeld. Anders dan zijn voorgangers erkent Tsai niet dat er maar één China is. Het één-China-principe werd in 1992 door de leiders van China en Taiwan onderschreven, al houden Beijing en Taipei er ieder stilzwijgend hun eigen interpretatie op na.

Het is voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact is geweest tussen beide landen. In dat jaar verbrak Washington de diplomatieke betrekkingen met Taipei en knoopte ze juist aan met de Volksrepubliek China, dat zichzelf als het enige ware China ziet en Taiwan als een afvallige provincie. De VS en Taiwan onderhouden sindsdien geen formele banden maar Washington is wel de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot.

"Dit is slechts een onbetekenende daad van Taiwanese zijde en zal niet het één-China-principe aantasten dat al is vastgelegd door de internationale gemeenschap", sprak Wang tijdens een academische bijeenkomst. "Het één-China-principe is de hoeksteen van de gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en wij hopen dat deze politieke basis niet zal worden gehinderd of beschadigd op wat voor manier dan ook."

Ook in Washington kon Trumps telefoontje op kritiek rekenen. Zo zei de Democratische senator van Connecticut Chris Murphy dat het de aankomend president vrijstaat om beleidswijzigingen door te voeren, maar dat dit "draaipunten zonder plan zijn in het buitenlandbeleid. Zo beginnen oorlogen.''

Eerder op vrijdag werd bekend dat Trump en Tsai telefonisch over "de nauwe banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid" hadden gesproken, aldus een woordvoerster van Trump. Op Twitter maakte de toekomstige bewoner van het Witte Huis bekend dat hij was gebeld door Tsai. Volgens haar woordvoerster hadden beide partijen vooraf overeenstemming bereikt over het contactmoment.

'Telefoontje Taiwan met Trump kleinzielig'
'Telefoontje Taiwan met Trump kleinzielig' (Foto: ANP)

Verstappen wint 'Actie van het Jaar' voor derde keer op rij en slaat dubbelslag

Max Verstappen heeft voor een unieke prestatie gezorgd. De Nederlander won tijdens het gala van wereldautosportbond FIA voor de derde keer op rij de titel voor de beste actie van het jaar. In 2014 kreeg hij de prijs voor een prachtige actie op Antonio Giovinazzi in de Formule 3, vorig jaar leverde de inhaalactie buitenom bij Felipe Nasr op Spa-Francorchamps hem de prijs op. 

Dit jaar kreeg Verstappen de prijs voor zijn fameuze inhaalactie op Nico Rosberg tijdens de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander ging daar op de drijfnatte baan van Interlagos buitenom bij de Duitser, wat hem nog voor zijn inhaalrace al op de nodige lof kwam te staan. Internationale autosportfans konden in de afgelopen weken stemmen op diverse inhaalacties en andere manoeuvres, waarbij Verstappen als winnaar uit de bus kwam.

De Nederlandse Red Bull-coureur won daarnaast ook de prijs voor persoonlijkheid van het jaar en ook die won hij vorig jaar al. Waar de prijs voor actie van het jaar door fans bepaald wordt, is het de geaccrediteerde media die stemt op de persoonlijkheid van het jaar. Verstappen kende een zeer goed seizoen, met de nodige podiumplaatsen, Nederlands eerste grand prix-zege en een vijfde plek in het WK. 

"Het is een hele mooie erkenning dat ik weer twee prijzen heb gewonnen", reageert Verstappen. "Ik ben zelf heel blij met mijn tweede seizoen in de Formule 1, ik heb ervan genoten. Ik had natuurlijk nooit verwacht dat het zo goed zou gaan lopen. Mijn eerste overwinning en de regenrace in Brazilië waren toch wel mijn hoogtepunten van het seizoen." 

'Miljarden te weinig voor wegen en spoor'

Tot 2030 is er zeker 8 miljard euro te weinig voor bouw en onderhoud van rijkswegen en spoorlijnen. Dat blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het tekort komt doordat het Rijk de afgelopen jaren door de crisis heeft moeten bezuinigen op de budgetten.

Maar doordat de economie is opgekrabbeld, neemt de druk op wegen en spoorlijnen weer toe. Op de snelwegen gaat dat veel harder dan de planbureaus hadden voorzien, aldus het EIB. De weguitbreidingen waaraan nu wordt gewerkt, zullen pas over vier jaar extra capaciteit opleveren. Daardoor zullen de files nog flink toenemen. Ook op het spoor is sprake van stevige groei en zullen de knelpunten toenemen.

Voor de snelwegen is 3 miljard meer nodig dan nu begroot, voor het spoor is dat 5 miljard, heeft het EIB becijferd voor de periode 2015-2030.

'Miljarden te weinig voor wegen en spoor'
'Miljarden te weinig voor wegen en spoor' (Foto: ANP)

Dwyane Wade verslaat LeBron James met nieuw team

Negen wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma in de NBA. Het meest beladen was de wedstrijd tussen de Cleveland Cavaliers en de Chicago Bulls. De rivaliteit tussen de twee ploegen gaat al ruim 25 jaar terug en met de overgang van Dwyane Wade naar de Bulls kreeg deze een nieuwe dimensie. In Chicago versloeg Wade zijn oud-ploeggenoot en goede vriend LeBron James: 111-105.

Wade en James speelden vier jaar samen in Miami waar ze elk jaar de NBA-finale haalden en tweemaal kampioen werden. James kondigde in 2015 een veelbesproken terugkeer aan naar zijn oorspronkelijke team, de Cleveland Cavaliers. Wade, die zijn hele carrière in Miami had gespeeld, verliet de club afgelopen zomer. In alle 13 seizoenen dat Wade voor de Heat uitkwam was hij nooit de best betaalde speler van zijn ploeg. Nadat het management weer niet aan zijn salariseisen tegemoet kwam, besloot Flash om zijn geluk elders te beproeven en stapte hij over naar de club van zijn geboortestad.

Vanwege een verloren weddenschap met Wade kwam James het Bulls-stadion binnen in de outfit van de honkbalploeg Chicago Cubs. De wedstrijd begon goed genoeg voor de bezoekende Cavaliers. Bij rust stonden ze een puntje voor. Maar voor de derde wedstrijd op rij stortte Cleveland na de rust in. Alle starters van de Bulls haalden de dubbele cijfers. Jimmy Butler werd topscorer met 26 punten, Wade kwam tot 24. Point guard Rajon Rondo had zijn eerste triple double voor de Bulls. Cleveland verloor voor de derde keer op rij en de regerend kampioen mag zich nu wat zorgen maken. James noteerde 27 punten en 13 assists, Kyrie Irving voegde er 20 en 8 aan toe.

De hoogtepunten van de Bulls tegen de Cavaliers (Bron: YouTube)

In Atlanta liepen de Hawks tegen een ruime nederlaag aan. De ploeg zag deze zomer Jeff Teague en Al Horford vertrekken en mist dit seizoen Thiago Splitter al een tijd met blessures. Ook Paul Millsap bleef op de bank, als gevolg van een heupblessure. De bezoekende Pistons kenden geen genade met de gehavende Hawks en wonnen met 121-85. Detroit profiteerde massaal van de malaise bij de Hawks, liefst acht spelers haalden de dubbele cijfers. Bij Atlanta bleef Dwight Howard steken op twee punten.

Het was voor Atlanta de negende nederlaag in de laatste tien wedstrijden en de ploeg werd door de eigen fans bij het verlaten van het veld uitgejouwd. Detroit kan tevreden zijn met het seizoen tot nu toe. De ploeg staat op een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs en de Pistons kunnen elk moment de terugkeer van point guard Reggie Jackson verwachten.

Kort nieuws

Drie toppploegen in het westen kwamen weer tot winnen. Een dag na een dubbele overtime zege op Golden State wonnen de Rockets in Denver ruim van de Nuggets: 128-110. James Harden leidde zijn ploeg met 20 punten en 7 assists. San Antonio versloeg de Washington Wizards, 107-105. In de slotseconden schoot Kawhi Leonard de beslissende jumper raak. De Clippers versloegen in New Orleans de Pelicans met 114-96. Er lijkt een einde aan een negatieve reeks voor Los Angeles. Blake Griffin werd met 27 punten en 10 rebounds topscorer.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Orlando Magic 88-105
Boston Celtics – Sacramento Kings 97-92
Toronto Raptors – Los Angeles Lakers 113-80
New York Knicks – Minnesota Timberwolves 118-114
Houston Rockets - Denver Nuggets 128-110
San Antonio Spurs - Washington Wizards 107-105 
New Orleans Pelicans - Los Angeles Clippers 96-114
Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 111-105 

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 13-5
Toronto Raptors 13-6
Chicago Bulls 11-7
Boston Celtics 11-8
Charlotte Hornets 11-8
Milwaukee Bucks 9-8
New York Knicks 10-9
Detroit Pistons 11-10
Atlanta Hawks 10-10
Indiana Pacers 9-10
Orlando Magic 8-12
Miami Heat 7-12
Washington Wizards 6-12
Brooklyn Nets 5-13
Philadelphia 76ers 4-15

Western Conference

Golden State Warriors 16-3
San Antonio Spurs 16-4
Los Angeles Clippers 16-5
Houston Rockets 13-7
Oklahoma City Thunder 12-8
Memhis Grizzlies 12-8
Utah Jazz 11-9
Portland Trail Blazers 10-10
Los Angeles Lakers 10-11
Denver Nuggets 7-11
Sacramento Kings 7-12
New Orleans Pelicans 7-13
Phoenix Suns 6-13
Minnesota Timberwolves 5-14
Dallas Mavericks 3-15

Snookeraars O'Sullivan en Fu naar halve finale UK Championship

Snookeraars Ronnie O'Sullivan en Marco Fu voegen zich bij Mark Selby en Shaun Murphy in de halve finale van het UK Championship. O'Sullivan was te sterk voor Mark Williams en Fu kwam 2-5 achter tegen Jamie Jones, maar trok toch met 6-5 de partij naar zich toe.

O'Sullivan verloor slechts drie frames in de vier voorgaande partijen, maar Wiliams noteerde een break van 70 om netjes op 2-2 te komen. Het was vervolgens echter de beurt aan Rocket Ronnie. Met breaks van 64, 68 en 78 trok hij de partij vervolgens naar zich toe. 

Fu won tegen Jones het eerste frame, maar zag toen zijn tegenstander er vier kunnen bijschrijven. Het werd vervolgens 5-2, waarna Fu zich terug in de wedstrijd vocht. Een break van 75 was goed om er 5-5 van te maken en het laatste frame wist hij met 76-0 naar zich toe te halen zodat hij alsnog in de halve finale staat. Het is voor Fu pas de eerste keer dat hij bij de laatste vier staat dit seizoen. 

De halve finales gaan tussen Fu en O'Sullivan en Selby en Murphy. De winnaars spelen zondag de finale. 

'Ontvoerde' man verder gehoord

De politie gaat zaterdag de man verder horen die vrijdag in Nunspeet onder dwang werd meegenomen in een auto. De 53-jarige inwoner van Doornspijk (Gelderland) meldde zich vrijdagavond zelf weer bij zijn huis, maar het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

"We hebben al met hem gesproken, maar het was voor hem een enerverende dag. We gaan daarom vandaag verder met horen en hopen dan snel duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd. Gezien het beeld dat we nu hebben, gaan we nog steeds uit van een serieuze ontvoering", zei een woordvoerster van de politie zaterdag tegen de NOS. "We hebben nog geen verdachten aangehouden."

Iemand heeft een filmpje gemaakt van de mogelijke ontvoering. Op de beelden, die op de website van Omroep Gelderland zijn gezet, is te zien dat drie mannen met bivakmutsen iemand in een auto zetten en wegrijden.

'Ontvoerde' man verder gehoord
'Ontvoerde' man verder gehoord (Foto: ANP)

Jan Roos en rapper Hef bij Groot Dictee

Aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen ook dit jaar weer vijftien prominente Nederlanders mee. Onder hen zijn tv-presentatrice Loretta Schrijver, journalist/politicus Jan Roos, rapper Hef en SP-politica Sadet Karabulut.

Ruim 12.000 mensen deden dit jaar mee aan de voorronde van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat waren er 4000 meer dan vorig jaar, heeft de Volkskrant zaterdag gemeld. De krant is een van de organisatoren van het dictee.

Van de deelnemers maakten er 105 geen enkele fout, 286 hadden er maar eentje. Van hen doen er vijftien mee aan het dictee, dat op 10 december in de Eerste Kamer wordt gemaakt en een week later op NPO2 wordt uitgezonden.

Belgen
Verder zijn er dertig deelnemers uit België, onder wie vijftien krantenlezers en vijftien Bekende Vlamingen.

De tekst van het Groot Dictee wordt dit jaar geschreven door auteur A.F.Th. van der Heijden. Vorig jaar won Nederland als team met de hoogste score.

Jan Roos en rapper Hef bij Groot Dictee
Jan Roos en rapper Hef bij Groot Dictee (Foto: BuzzE)

PVV wil nu overal in de gemeenteraad

Geert Wilders wil dat zijn PVV in "zo veel mogelijk gemeenten" meedoet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, zegt hij zaterdag in het AD. Hij mikt daarbij op de kiezer die zich nu vaak tot lokale partijen wendt.

"De burgers zijn de huidige partijen zat. Lokale partijen delen ónze standpunten", aldus Wilders in de krant. "We zitten nu alleen in Almere en Den Haag. Ik wil in de haarvaten van de Nederlandse samenleving gaan zitten, in de gemeenten".

De oproep van de PVV-voorman aan zijn aanhangers om zich te melden als kandidaat-raadslid is een koerswijziging. "We bestaan tien jaar, we moeten een nieuwe stap zetten. Ik krijg vaak de vraag: waar is de PVV in mijn gemeente? Vooral rond die discussies over asielzoekerscentra."

Wel blijft de politicus bij zijn standpunt dat de PVV geen ledenpartij wordt: "Dat interesseert de mensen helemaal niet. Het is zo'n Haagse discussie."

PVV wil nu overal in de gemeenteraad
PVV wil nu overal in de gemeenteraad (Foto: ANP)

Veel gameplay van Space Hulk: Deathwing

Uitgever Focus Home Interactive presenteert 13 minuten gameplay van het begin van Space Hulk: Deathwing, een FPS in het Warhammer 40K-universum. Het is niet de uiteindelijke versie die volgende week uitkomt, want een aantal zaken worden nog aangepast.

Het eerste deel van Space Hulk was sterk gebaseerd op het bordspel Space Hulk en daarom ook turn-based. Deze visie is duidelijk losgelaten. Je speelt als een Deathwing-lid van de Dark Angels en je stuurt tegelijkertijd je team aan op een missie om Genestealers uit te moorden op een Space Hulk ruimteschip vol intriges.

Space Hulk: Deathwing komt 9 december uit voor pc (Windows). De PlayStation 4 en Xbox One- versies komen in 2017.

Speelgoedwinkels flink in de verdrukking

Sinterklaas kan kiezen uit steeds minder fysieke speelgoedwinkels. Sinds 2008 heeft een op de vijf speciaalzaken de deuren moeten sluiten, veelal onder druk van een gestaag dalende omzet. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland telde begin 2008 nog 965 speelgoedbedrijven, die samen 1375 winkels telden. Daarvan waren er begin dit jaar nog 660 over met bij elkaar 1100 vestigingen. De sterkste daling deed zich voor in de provincie Utrecht, waar het aantal fysieke speelgoedwinkels met een derde afnam.

De omzet van speelgoedzaken is sinds 2008 met bijna 35 procent afgenomen. Dat komt deels door de economische crisis die in dat jaar de kop opstak. Maar waarschijnlijk speelt ook mee dat het aantal kinderen in de leeftijd tot 12 jaar in diezelfde periode met 6 procent is afgenomen, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Daarnaast ligt het volgens Van Mulligen voor de hand dat ouders meer speelgoed online zijn gaan kopen. "Die trend zie je in de hele detailhandel dus dat zal voor speelgoed ook zo zijn." Het CBS beschikt evenwel niet over exacte cijfers om dat te staven.

Een laatste mogelijke factor die Van Mulligen noemt is de groeiende populariteit van spelcomputers. "Daarvoor hoef je niet per se naar een speelgoedwinkel. Elektronicazaken verkopen ook games en consoles", aldus de econoom.

Speelgoedwinkels flink in de verdrukking
Speelgoedwinkels flink in de verdrukking (Foto: ANP)

Politie New York krijgt meer 'dwergauto's'

De vorige politiecommissaris van New York noemde ze "dwergauto's", maar dat weerhield hem er niet van ze te introduceren op de straten van New York. De 150 compacte en opvallende Smart Fortwo-tweezitters nemen in het wagenpark van de politie de plaats in van de niet minder opvallende driewielige scooter. Binnenkort versterken 75 nieuwe exemplaren het korps, meldt de New York Times.

Net zoals de driewieler vormt de wit-blauwe Smart een bijzonderheid in het door krachtige voertuigen gedomineerde wagenpark van het New York Police Department (NYPD). Het nieuwe kleine broertje heeft echter een aantal streepjes voor op zijn grote broer, de traditionele patrouillewagen. Zo is de Smart veiliger, makkelijker te besturen en goedkoper.

Het grootste stedelijke politiekorps van de VS betaalt zo'n 23.400 dollar (22.000 euro) voor een Smart. Een driewielige scooter kostte bijna 30.000 dollar (een kleine 28.000 euro), en kon maximaal 56 kilometer per uur terwijl de Smart de snelweg op kan.

Een ander positief bijverschijnsel is dat de kleine auto's als ijsbreker fungeren in een periode van lage criminaliteitscijfers, waarin de politie een vriendelijke kant van zichzelf wil laten zien.

Politie New York krijgt meer 'dwergauto's'
Politie New York krijgt meer 'dwergauto's' (Foto: ANP)

OHRA maakt feministen en artsen piswoest

Verzekeraar OHRA heeft een grappig bedoelde reclame voor zijn zorgverzekering snel weer ingetrokken nadat er felle kritiek op was gekomen van schuimbekkende feministen, pedante artsen en mannen die overwogen te fappen op de dame, maar niet mochten van hun dominante vriendin.

In de reclame waren twee dokters te zien. Een nerderige man met een speculum en een sexy jonge vrouw. De begeleidende tekst: "Voor welke arts ga jij: de sexy arts of de nerd?".  Genoeg om de gemiddelde zuurmens volledig over de pis te helpen.

"Afschuwelijk! Kiezen tussen los-haar/lange-mouwen/erotiserend (3x fout) of lange-mouw/horloge/ring/geen-handschoen (4x fout). stop dit", schrijft Huisdoktertim op zijn Twitter, waarop longarts Sander de Hosson meteen duidelijk maakt dat het plebs 'het publiek' waarschijnlijk te dom is om te poepen. "hij heeft een speculum vast. Zou het publiek weten dat je daarmee vagina-onderzoek doet? Zó fout." Want 'het publiek' kan dat natuurlijk nooit weten.

"De post van de 2 artsen was ongelukkig gekozen. Domme onhandigheid van ons. Onze excuses als we iemand voor het hoofd hebben gestoten. Sorry!", meldt OHRA op Twitter.  Want tja, als er ook maar één iemand klaagt, dien je wel meteen in te binden natuurlijk...

Update:

Nu mét video:

Want die mag natuurijk niet ontbreken

OHRA

Anno 2016 is dit voldoende om Nederland piswoest te krijgen...


FOK! Wat een weer: droog maar wel koud

Goedemorgen!

Het was de afgelopen week best aardig weer. Koud maar droog. Tot gisteren dan tenminste. Er viel niet veel regen hier, maar het duurde best lang. De afgelopen avond en nacht is het flink opgeklaard, maar er zijn wel mistbanken ontstaan. Het koelde daarbij flink af en in een deel van het land vroor het ook. Lokaal kan het glad geworden zijn door bevriezing van natte weggedeelten. 

Vandaag wordt het zonnig en droog. In de loop van de ochtend verdwijnen de mistbanken en gladheid. Het wordt zo'n 5 graden in het zuidoosten tot 8 graden op de wadden.

De komende dagen blijft het vrij koud met aardig wat zon en in de nachten lichte tot matige vorst. Later in de week meer bewolking en minder koud.

Fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:29
Zon onder: 16:31
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1887 Oscar Carré opent aan de Weesperzijde te Amsterdam zijn Circustheater.
1910 Demonstratie van de eerste neonlamp, door Georges Claude.
1965 Het Beatles album Rubber Soul komt uit.
1973 De Pioneer 10 bereikt de planeet Jupiter en maakt de eerste foto's.
1984 Er vindt tussen voor- en tegenstanders van Desi Bouterse een vecht- en schietincident plaats in de talkshow van Karel van de Graaf.
1992 Neil Papworth verstuurt de eerste SMS, een kerstgroet naar zijn baas.
1999 De Mars Polar Lander bereikt de planeet Mars en verdwijnt enkele uren later.

In 2010 zaten we ingesneeuwd. Zo gek wordt het voorlopig niet..
 
Archief-foto uit 2010 (Foto: qltel)
Archief-foto uit 2010 (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Skeletonster Vathje overklast concurrentie, Nederlanders achteraan

Skeletonster Elisabeth Vathje heeft voor eigen publiek de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Canadese was een maat te groot voor alles en iedereen op de zeer moeilijke en razendsnelle baan van Whistler. 

Al in de eerste run was Vathje de snelste, maar een fabelachtige tweede afdaling maakte dat nog eens extra duidelijk. Het bracht haar na twee runs een winstmarge van maar liefst 0,84 seconden. De Canadese boekte zo haar tweede World Cup-zege ooit, wat tot de nodige emoties leidde. In het seizoen 2014/15 brak ze door met één zege en drie tweede plekken, maar vorig seizoen lukte het allemaal niet.

Opvallend was dat het achter Vathje juist zeer dicht bij elkaar zat. De Duitse Jacqueline Lölling werd op 0,84 seconden tweede, wat maar twee honderdsten van een seconde sneller was dan haar landgenote en regerend World Cup-kampioene Tina Hermann. Olympisch kampioene Lizzy Yarnold maakte na een sabbatical haar rentree met een sterke vierde plek, 0,03 seconden achter Lölling.

De Nederlandse Joska le Conté eindigde als achttiende, nadat ze door een mindere tweede run enkele plaatsen zakte. Kimberley Bos, de nummer acht van het WK vorig seizoen, maakte haar World Cup-debuut. Dat ging niet helemaal zoals gepland: een aantal dure fouten op de loodzware baan brachten haar de 21e plek, waarmee ze net naast plaatsing voor de tweede run greep. 

Rodelaar VS verslaat Rus met 0,006 seconden

Rodelaar Tucker West heeft vrijdag op prachtige wijze zijn tweede World Cup-zege ooit gepakt. De Amerikaan was voor eigen publiek de beste op de baan in Lake Placid, maar makkelijk ging het zeker niet.

In de eerste run was West al de beste, maar het verschil met de nummer twee was erg klein: de Rus Semen Pavlichenko gaf slechts 0,008 seconde toe op West. Het verschil achter die twee was voor rodelbegrippen redelijk groot. De Amerikaan Chris Mazdzer en de Oostenrijker Wolfgang Kindl waren anderhalve tiende trager dan het leidende duo.

De Rus Stepan Fedorov maakte in de tweede run grote indruk. Enigszins geholpen door de slechter wordende baan - waardoor de rodelaars na hem in het nadeel waren - steeg hij dankzij een prachtige run van de negentiende naar de tiende plek. Voorin ging Kindl voorbij aan Mazdzer, waardoor de Oostenrijker het podium mocht bestijgen. De strijd om de zege werd vooral erg spannend: Pavlichenko zette de snelste tijd neer, waarna het de beurt was aan West. Hij gaf bij het eerste meetpunt 0,03 seconden toe, verkleinde zijn achterstand gedurende de run naar 0,008 en zelfs 0,001 seconden en won uiteindelijk met zes duizendsten van een seconde.

Bij de dubbels ging de zege opnieuw naar Duitsland. Wederom waren Toni Eggert en Sascha Benecken te sterk voor de rest, maar de concurrentie was niet ver weg. Het Amerikaanse duo Matt Mortensen en Jayson Terdiman profiteerde optimaal van hun baankenner en pakte met de tweede plek hun eerste World Cup-podium ooit. Supertalenten Robin Geueke en David Gamm gingen door met hun doorbraak dit seizoen: zij werden op 0,344 seconden derde.

Skiester Stuhec stunt in Canada

De Sloveense skiester Ilka Stuhec heeft vrijdag voor een forse verrassing gezorgd. Bij de World Cup in het Canadese Lake Louise was ze de beste op de eerste afdaling van het seizoen, wat voor haar een unicum was.

De Zwitserse Lara Gut mocht als zevende naar beneden en zette een tijd neer die lange tijd goed was voor de eerste plek. Kajsa Kling bracht daar echter verandering in. De Zweedse was ruim drie tienden sneller dan Gut en leek af te stevenen op de winst.

Dat was buiten de Italiaanse Soffia Goggia gerekend. Zij mocht als 28e naar beneden, maar slaagde er in vriend en vijand te verrassen door nipt onder de tijd van Kling door te duiken. De euforie was van korte duur, want gelijk na Goggia deed Stuhec dat nog eens dunnetjes over. De Sloveense was 0,22 seconden sneller en pakte zo niet alleen haar eerste World Cup-podium, maar gelijk ook haar eerste zege ooit.

Duitsers oppermachtig in estafette noordse combinatie

Duitsland heeft de eerste estafette in de noordse combinatie van het huidige World Cup-seizoen gewonnen. In Lillehammer was de ploeg met Björn Kircheisen, Eric Frenzel, Fabian Riessle en Johannes Rydzek oppermachtig.

Na het schansspringen stonden de Duitsers al aan de leiding met een kleine voorsprong op Oostenrijk. Kircheisen mocht zo dertien seconden voor David Pommer vertrekken, maar hij bouwde al snel een grotere voorsprong op. De rest van de ploeg hield die voorsprong in stand en breidde deze gestaag uit, waardoor slotloper Rydzek het aan het einde relatief rustig aan kon doen. De Noorse slotloper Jørgen Gråbak kwam op een halve minuut als tweede binnen, een kleine minuut later gevolgd door de Oostenrijker Philipp Orter.

Daar achter leek mogelijk nog enige strijd te ontstaan, maar dat was valse hoop. De Fin Ilkka Herola hield de Japanner Akito Watabe prima van het lijf, terwijl Maxime Laheurte de zesde plek binnenhaalde voor de Fransen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.