FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 december 2016

Onderzoek: nek-aan-nekrace Samsom en Asscher

De strijd om het lijsttrekkerschap van regeringspartij PvdA tussen fractievoorzitter Diederik Samsom en minister Lodewijk Asscher is een nek-aan-nekrace. Althans, bij de leden van de PvdA.

Zij kunnen nog tot 8 december stemmen. Bijna de helft (47 procent) van de leden die een stem uitbrengen, heeft een voorkeur voor Samsom, 44 procent gaat voor Asscher. De overige 9 procent weet het nog niet, meldt EenVandaag donderdag. Het programma peilde bij 600 partijleden.

Samsom-voorstanders vinden dat hij het lijsttrekkerschap verdient wegens zijn 'bewezen diensten' de afgelopen vier jaar. Aanhangers van Asscher vinden hem, als 'nieuw gezicht', een betere troef tijdens de campagne.

In tegenstelling tot de leden, hebben PvdA-stemmers een duidelijke voorkeur voor Asscher: 52 procent. Samsom komt bij hen op 33 procent.

Onderzoek: nek-aan-nekrace Samsom en Asscher
Onderzoek: nek-aan-nekrace Samsom en Asscher (Foto: ANP)

Coen Swijnenberg wint prijs met drone-filmpje

De vakantie van Coen Swijnenberg heeft de Radio 538-dj behalve mooie herinneringen ook een prijs opgeleverd. Een drone-filmpje die hij maakte in Sri Lanka is in de prijzen gevallen bij de Drone Awards, zo maakte de organisatie donderdag bekend. Swijnenberg kreeg de meeste stemmen in de categorie luchtfotografie.

"Het is drone die uitkomt", grapt Swijnenberg op de site van de Drone Awards. "Ik vind het heel leuk om met een drone te vliegen, maar ik moet nog veel leren."

Volgens de organisatie bewijzen Swijnenbergs beelden 'dat je geen professionele drone nodig hebt om een Hollywood-waardige productie te maken'. "De video neemt je mee op reis door het Zuid-Aziatische land en laat het afwisselende landschap goed zien. Van uitgestrekte rijstvelden tot het heldere water bij het strand."

Coen Swijnenberg wint prijs met drone-filmpje
Coen Swijnenberg wint prijs met drone-filmpje (Foto: BuzzE)

Keeper redt vogel tijdens bekerfinale

Sydney FC-doelman Danny Vukovic heeft woensdag een zeemeeuw gered tijdens de bekerfinale tegen Melbourne City. Verschillende vogels betraden het veld op het moment dat de FFA Cup-finale plaats vond op AAMI Park. De sluitpost besloot in de 58e minuut in te grijpen.

De 31-jarige doelman laste een pauze in toen een zeemeeuw door een bal was geraakt. Hij droeg de vogel het veld af en even later zat het beestje in de handen van iemand in de dug-out. Nog een paar minuten later ging het al een stuk beter met de vogel, die meegenomen was naar een rustig plekje in de spelerstunnel. De meeuw spreidde zijn vleugels en ging er, onder luid gejuich, vandoor. 

Van 'karma' was geen sprake voor Vukovic: Tim Cahill bracht Melbourne de zege.

Vukovic redt een vogel (Bron: YouTube)

Win kaartjes voor Shut In!

Een bloedstollende thriller over een alleenstaande kinderpsychologe (Naomi Watts) die een geïsoleerd bestaan op het platteland van New England leeft. Gevangen in een dodelijke winterstorm moet ze een manier vinden een jongen (Jacob Tremblay) te redden voordat hij voorgoed verdwijnt.

Zin in een partijtje griezelen binnenkort? Dat komt goed uit, want FOK! mag 2x2 kaartjes weggeven voor deze film. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie regisseerde Shut In?

- Martin Scorsese

- Farren Blackburn

- Kevin Smith

Geef je antwoord snel hier door en je maakt direct kans.

Topman Starbucks draagt stokje over

Topman Howard Schultz (63) van Starbucks doet een stapje terug. Hij blijft aan als voorzitter van de onderneming maar draagt in april volgend jaar de dagelijkse leiding over aan medebestuurder Kevin Johnson (56), die nu nog operationeel directeur is. Dat maakte de Amerikaanse koffieketen donderdag bekend.

In zijn nieuwe rol gaat Schultz zich met name bezig houden met innovatie en met initiatieven waarmee de koffieketen zijn maatschappelijke betrokkenheid wil tonen. Zijn opvolger Johnson begon zijn loopbaan bij IBM, werkte later voor Microsoft en Juniper Networks en begon in 2015 in zijn huidige functie bij Starbucks.

Topman Starbucks draagt stokje over
Topman Starbucks draagt stokje over (Foto: ANP)

Biatleet Fourcade begint seizoen gelijk met winst

Biatleet Martin Fourcade is zijn individuele seizoen begonnen zoals hij de afgelopen jaren zo vaak te zien is geweest: winnend. De Fransman was in Östersund de beste op de 20 kilometer individueel, het onderdeel waarop missers één strafminuut in plaats van een strafrondje opleveren.

Het werd een spannende strijd tussen de nummers één en twee van de World Cup vorig jaar: Fourcade en zijn jonge Noorse uitdager Johannes Thingnes Bø. Door twee missers in zijn tweede schietbeurt was Fourcade lang in het nadeel, want Bø bleef drie keer op rij foutloos. Bij de laatste schietbeurt ging het echter fout voor het Noorse fenomeen: de wind kreeg teveel vat op hem en hij trof slechts drie van de vijf schoten. De twee strafminuten zorgden ervoor dat Fourcade, die het bij de eerdere twee missers hield, een kleine voorsprong had. Een sterker slot op de langlaufski's bracht de Fransman vervolgens de zege, een halve minuut voor Bø.

Net als woensdag zorgde een Wit-Rus voor een verrassing. Was het bij de vrouwen nog Darya Yurkevich die sensationeel derde werd, bij de mannen deed Vladimir Chepelin zijn landgenote na. Hij was nog nooit verder gekomen dan een dertiende plek in een World Cup-wedstrijd, maar door als een van de weinigen slechts één keer te missen eindigde hij op een knappe derde plek, 1:24 minuten achter Fourcade. De Duitser Florian Graf leek hem nog te gaan bedreigen, maar na negentien treffers ging het twintigste en laatste schot ernaast. Graf eindigde als achtste, iets meer dan een minuut - één misser - achter Chepelin. 

'Dubieuze' Van den Hoogenband krijgt plek in antidopingcommissie

Wereldantidopingautoriteit WADA heeft de Nederlander Cees-Rein van den Hoogenband een plekje gegeven in een onderzoekscommissie. Die commissie, bestaande uit experts, wordt elk jaar samengesteld en houdt zich vooral bezig met het samenstellen van de lijst met verboden middelen. De aanstelling van Van den Hoogenband is echter op zijn minst opvallend te noemen. De chefarts van het Nederlands olympisch team heeft, om het zo uit te drukken, een interessant verleden. 

Wielrennen

Van den Hoogenband is in zijn lange carrière arts geweest bij diverse ploegen in meerdere sporten. Als eerste was dat in de jaren '80 het geval bij de beroemde Panasonic-wielerploeg van Peter Post. Het lijkt erop dat Van den Hoogenband geprobeerd heeft de nodige informatie hierover van diverse websites te laten verwijderen, maar oude kranten staan nog altijd online. Zo deed hij in zijn tijd als ploegarts een opvallende uitspraak over het, volgens hem, gebrek aan medische begeleiding in de wielersport. "Er wordt vreselijk veel gepraat over de begeleiding van Francesco Moser. Maar wat hij en die professor Conconi hebben gedaan zouden wij in Nederland ook moeiteloos kunnen", vertelde Van den Hoogenband in 1985 tegenover het NRC Handelsblad

De beruchte professor Francesco Conconi begeleidde Moser in de jaren '80 naar een nieuw werelduurrecord, naar verluidt met behulp van bloeddoping. Daarnaast introduceerde hij het welbekende EPO in het wielerpeloton en is hij de leermeester van Michele Ferrari, de 'wonderdokter' van Lance Armstrong. Een dergelijk figuur zou voor iemand als Van den Hoogenband toch zeker geen voorbeeld moeten zijn. Toch had hij het wel na kunnen doen: "Stel, dat ons gevraagd wordt om Bert Oosterbosch naar een werelduurrecord te sleuren. Dat kost tonnen, maar we zouden veel voor hem kunnen betekenen", vertelde Van den Hoogenband in hetzelfde interview. 

De arts had destijds eveneens een 'goede' oplossing voor het probleem dat veel renners in de Tour de France ondervinden: ze worden moe, iets wat ook wel hoort bij een wedstrijd van drie weken. Het gebrek aan calorieën kon volgens Van den Hoogenband niet met alleen eten opgelost worden, dus leek het hem een goed idee om de renners op de rustdag door een arts te laten verzorgen. "Via een slang zou een renner dan een paar duizend extra calorieën toegediend kunnen krijgen, wat dan rechtstreeks in de bloedbaan gespoten wordt." 

Voetbal

Naast een dienstverband bij Panasonic was Van den Hoogenband ook in het voetbal actief. Onder meer NAC en Roda JC maakten van zijn advies gebruik, maar hij verleende zijn diensten vooral lange tijd aan PSV, zo'n 25 jaar. Over zijn tijd daar gaan mogelijk pijnlijke geruchten, met name rond de latere superster Ronaldo. Die kwam in 1994 op 18-jarige leeftijd naar Eindhoven, waar hij volgens Bernardo Santi - coördinator van de antidopingcommissie van de Braziliaanse voetbalbond - verboden middelen kreeg.

Volgens Santi vond men Ronaldo bij PSV te fragiel, wat volgens de Braziliaan opgelost werd door anabole steroïden. De club waar Van den Hoogenband de arts was zou er op die manier voor gezorgd hebben dat Ronaldo's beenspieren sterk groeiden, wat volgens Santi tot zijn vele knieblessures geleid heeft. Dopingcontroles waren er in het Europese voetbal nog niet tot nauwelijks in de jaren '90, dus volgens Santi kon men bij PSV gewoon hun gang gaan.

Zwemmen

Rondom de Olympische Spelen van 2000 in Sydney was Van den Hoogenband actief als grote man achter de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland, met onder meer zijn zoon Pieter, Inge de Bruijn en Marcel Wouda als exponenten. Nederland won maar liefst vijf keer goud: twee keer door Pieter van den Hoogenband en drie keer door De Bruijn. Vanuit Amerikaanse hoek kwam destijds kritiek: het zwemmen op de Spelen in Sydney zou niet dopingvrij zijn, omdat er niet goed gecontroleerd werd...als er al op doping werd getest.

De Amerikaanse coach hield het rustig en had het over zijn intuïtie in plaats van harde feiten, maar hij gooide wel een zweem over met name de Nederlandse successen. Van den Hoogenband senior schoot snel in de aanval: "Ze zijn daar achterlijk! Het is pure jaloezie! Zij hebben zelf zogenaamd geen geld voor dopingcontroles", klonk het tegenover de Volkskrant, daags na afloop van het zwemtoernooi. Daar moet overigens bij aangetekend worden dat dopingcontroles in het zwemmen in die tijd sowieso niet vaak gedaan werden. Zo beschuldigde het Nederlandse kamp de Amerikanen juist indirect van vals spel. 

NOC*NSF

Tegenwoordig is Van den Hoogenband nog altijd werkzaam in de medische begeleiding van de Nederlandse olympische ploeg. In 2010 zette hij namens NOC*NSF een monitoringsprogramma op om de medische begeleiding te professionaliseren. Ook daar kwam de nodige kritiek op hem vanwege een vrij onhandige uitspraak. Enkele honderden topsporters worden in het programma uitgebreid onderzocht, waar ook bloedtesten bij horen.

Met één van de gemeten waarden zou volgens experts eventueel dopinggebruik opgespoord kunnen worden. Sterker nog, "een medische reden om deze zogenaamde off-score bij te houden is er niet, dat gaat specifiek over doping", aldus de directeur van het antidopinglaboratorium in Gent. Van den Hoogenband kwam hier in opspraak want, zo zei hij, ook als een verdachte waarde aangetroffen zou worden zou hij dat niet melden. "Dat valt onder het medisch beroepsgeheim." 

Al met al zijn er weinig harde feiten die Van den Hoogenband onomstotelijk verbinden met duistere zaken, maar veel van zijn uitspraken door de jaren heen en het willen nabootsen van de methoden van dopingartsen doen op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Het is dan ook zeker interessant te noemen dat uitgerekend hij zitting gaat nemen in een commissie van de wereldantidopingautoriteit. 

Japan twijfelt om Noord-Korea toe te laten op Aziatische Spelen

Over ruim twee maanden worden in het Japanse Sapporo de Aziatische Winterspelen gehouden. De vraag is echter of Noord-Korea wel mee kan doen: Noord-Koreaanse staatsburgers mogen Japan het land niet in vanwege politieke onenigheid, maar het land van de Grote Leider heeft een aanvraag ingediend om wel aan de Spelen mee te mogen doen.

Volgens het organisatiecomité van de Spelen hebben de Noord-Koreanen een aanvraag ingediend om mee te mogen doen aan het kunstschaatsen bij de mannen en vrouwen en het shorttrack bij de mannen. "We zijn de zaak aan het bespreken met de nodige instanties, waaronder de Japanse sportbond JSA", vertelt een woordvoerder van de organisatie. 

Het testen van een atoomwapen en raketten door Noord-Korea heeft er toe geleid dat Japan de grenzen volledig gesloten heeft voor inwoners van het land. "We wachten op een beslissing van de overheid. Het gaat niet om heel veel mensen, want ze willen maar aan twee sporten meedoen", gaat de woordvoerder verder. 

Als Noord-Korea toegelaten wordt zal een recordaantal van 29 landen in Sapporo meedoen aan de Aziatische Winterspelen. Het aantal zou zelfs nog groter zijn, maar de internationale schaatsbond ISU erkende de toetreding van Irak en Cambodia te laat, waardoor die twee landen zich terug moesten trekken. 

L'Equipe: Frankrijk vanaf 2018 weer een F1-race

Als we L'Equipe mogen geloven staat er in 2018 weer een F1-race in Frankrijk op de kalender. De nu al overvolle kalender zal dan of nog verder gevuld worden, of er zal een race geschrapt moeten worden. De locatie van de GP zou het circuit Paul Ricard moeten worden, dat niet geheel toevallig eigendom is van de commerciele baas achter de F1, Bernie Ecclestone.

Het is intussen al meer dan 8 jaar geleden dat er in Frankrijk werd gereden. Op het circuit van Magny-Cours in Nevers werd sinds begin jaren '90 de GP georganiseerd, maar na 2008 kwam het circuit niet meer op de kalender voor in een toch al matige periode voor het Franse racen, ook qua coureurs, er heeft immers al meer dan 20 jaar geen Franse coureur meer gewonnen in de koningsklasse. In de tijd dat er nog in Le Castellet, op Paul Ricard, werd gereden reden er nog meerdere Fransen in de Formule 1. Een van hen, Alain Prost was de laatste winnaar op het circuit toen hij regerend wereldkampioen was, in 1990.

28 jaar nadien zou er dus weer een race moeten komen in het Europese land. Deze Grand Prix zal dan eind augustus georganiseerd worden. Volgens L'Equipe wordt er een contract van vijf jaar getekend. De plannen zullen maandag bekend worden gemaakt volgens het Franse nieuwsblad.

Dokter Kanye West vroeg om politieassistentie

Kanye Wests toestand was zo zorgwekkend vorige week dat zijn dokter om politieassistentie vroeg toen hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. TMZ heeft het geluidsfragment van het 911-telefoongesprek online gezet. Daaruit blijkt dat zijn persoonlijke arts bang was dat Kanye misschien iemand iets aan zou doen.

De dokter noemt West niet bij naam maar vroeg de alarmcentrale voor assistentie omdat hij vreesde dat de rapper niet in toom kon worden gehouden. "Ik denk zeker dat hij moet worden opgenomen", voegde hij er later aan toe. "Dus ik zou het niet alleen bij de politie houden."

De alarmcentrale vraagt de beller goed op Kanye te letten. "Laat hem geen wapens of iets dergelijks in handen krijgen."

Kanye werd begin vorige week opgenomen in het UCLA Medical Center in Los Angeles wegens uitputting. Volgens geruchten kampt de man van Kim Kardashian met flinke psychische problemen. Woensdag mocht hij weer naar huis. Zijn situatie is volgens bronnen verbeterd.

Dokter Kanye West vroeg om politieassistentie
Dokter Kanye West vroeg om politieassistentie (Foto: BuzzE)

Keeper rampteam bleef thuis voor jubileum en kondigt afscheid aan

De Braziliaanse voetballer Nivaldo heeft aangekondigd een punt achter zijn loopbaan te zetten. De 42-jarige keeper speelde al ruim tien jaar bij Chapecoense, de club waarvan bijna de hele selectie maandagavond om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk terwijl men op weg was naar de finale van de Copa Sudamericana in Colombia. 

Nivaldo was een van de gezichten van het sprookje van Chapecoense. Terwijl de club in financiële crisis verkeerde, in 2006, trok hij naar Chapecó. Hij speelde er in de lagere regionen van het Braziliaanse voetbal mee, tot de club in 2009 vanuit de Serie D promoveerde. Vervolgens maakte Nivaldo de hele reis naar de Serie A mee. Dat deed hij overigens onder meer samen met middenvelder Neném, die net als Nivaldo niet aan boord van het vliegtuig was. De twee werden de tweede en derde spelers ooit die in alle vier de Braziliaanse nationale divisies speelden: van de Serie D tot de Serie A en de finale van de Copa Sudamericana, ze waren er allemaal bij, allemaal namens Chapecoense.

Nivaldo ging niet mee naar Colombia, omdat hij komende zondag zijn jubileum zou vieren. "Ik zou wel mee gaan, maar uiteindelijk ging ik toch niet. Alles zal wel een reden hebben in het leven", aldus een geëmotioneerde Nivaldo op de Braziliaanse TV. "Ik reisde afgelopen week niet mee naar de uitwedstrijd tegen Palmeiras, omdat ik dan zondag in eigen huis mijn 300e en laatste wedstrijd voor Chapecoense zou spelen. De club besloot vervolgens om vanaf São Paulo (de thuisstad van Palmeiras, red.) rechtstreeks naar Colombia te reizen, in plaats van eerst naar Chapecó te komen. Daardoor besloten we dat ik hier zou blijven, zodat ik zondag voor eigen publiek met mijn jubileumwedstrijd tegen Aletico Mineiro afscheid kon nemen." 

'Relatie Hilary Duff voorbij'

Hilary Duff is weer vrijgezel. Haar relatie met haar persoonlijke trainer Jason Walsh is stukgelopen. Dat zeggen bronnen tegen People.

De breuk komt twee maanden nadat de twee hun relatie juist hadden bevestigd. In oktober plaatste de 29-jarige actrice een foto op Instagram waarop zij en Jason elkaar op de mond kussen. "Avondje uit met J", schreef ze bij de foto, gevolgd door een hartje.

De liefde was echter van korte duur. "Ze zaten niet op hetzelfde level", aldus de bron. "Hij wil graag terug naar New York, maar haar leven bevindt zich in Los Angeles."

Begin november werden Hilary en Jason nog gespot tijdens een vakantie in Mexico, kort nadat ze samen Halloween hadden gevierd. Hilary scheidde begin dit jaar van Mike Comrie, met wie ze al ruim twee jaar niet meer samen was. Met de voormalig ijshockeyer kreeg Hilary een zoontje, Luca van vier jaar oud.

'Relatie Hilary Duff voorbij'
'Relatie Hilary Duff voorbij' (Foto: BuzzE)

'Hellmund nieuwe investeerder Manor'

Het lijkt erop dat de Amerikaanse zakenman Taco Hellmund bereid is om de meerderheid van de aandelen in Manor te verwerven. Ook vorig jaar had hij al belangstelling voor de renstal van Stephen Fitzpatrick.

Hellmund is in de Formule 1 bekend als de man die de Amerikaanse weer op de kalender zette door een race te organiseren op het gloednieuwe Circuit of the Americas. Ook was hij betrokken bij de terugkeer van de wedstrijd in Mexico. Inmiddels zingt zijn naam rond bij Manor, al is niet bekend in welke vorm dat zal zijn.

Manor-baas Thomas Mayer liet onlangs weten dat er een mogelijke nieuwe investeerder voor het team is gevonden. Eigenaar Fitzpatrick staat hiervoor open, al is vorig jaar het overeg tussen een Amerikaans consortium, vermoedelijk onder leiding van Hellmund, en Manor mislukt. Of er opnieuw een consortium met Hellmund Manor over wil nemen of dat de Amerikaan zelf de aandelen over wil nemen is niet bekend.

Liever geen wapens in winkels Levi's

De kledinggigant Levi's heeft in de Verenigde Staten opgeroepen niet gewapend te komen winkelen. De baas, Chip Bergh, heeft in een open brief op internet klanten gevraagd geen wapens mee te nemen, ook al hebben ze daar een vergunning voor, meldde donderdag The Washington Post. "Niemand heeft vuurwapens nodig om een spijkerbroek te passen", beklemtoonde Bergh.

De jeans van Levi's stamt uit het Wilde Westen van de negentiende eeuw, maar Bergh is niet nostalgisch over cowboys. Hij wees op bloedbaden die met vuurwapens worden aangericht. Bergh wil zich naar eigen zeggen niet met de Amerikaanse discussie over wapenbezit bemoeien, maar hoopt dat respectvolle wapenbezitters aan de wens van de winkelketen voldoen en geen wapens meenemen naar de Levi's shop.

Levi's heeft volgens Bergh een Europees hoofdkwartier in Brussel, winkels in onder meer Parijs, Nice en Orlando, allemaal plaatsen die recent zijn getroffen door aanvallers die bloedbaden aanrichtten. In juni schoot een man in Orlando bijvoorbeeld 49 mensen dood.

Liever geen wapens in winkels Levi's
Liever geen wapens in winkels Levi's (Foto: ANP)

Schade aan Domtoren Utrecht neemt toe

De toestand van de Domtoren in Utrecht gaat achteruit. Recent onderzoek van de Monumentenwacht heeft aangetoond dat de verzakking van de toren aan de zuidzijde toeneemt. Ook laat op grote hoogte mortel en steen los. De gemeente laat daarom donderdag netten plaatsen boven de omloop op 70 meter hoogte.

Medewerkers van de Monumentenwacht brengen spanbanden aan om de zuidzijde van de toren, aldus de gemeente. De spanbanden moeten voorkomen dat scheuren in de toren verder uit elkaar zakken. Vorig jaar zijn al netten geplaatst op 40 meter hoogte om te voorkomen dat voorbijgangers geraakt worden door vallende stenen of mortel.

Het was al bekend dat de Domtoren toe is aan een ingrijpende restauratie. Om die reden houden abseilers van de Monumentenwacht de toestand regelmatig in de gaten. Utrecht verwacht dat de beeldbepalende toren in maart volgend jaar in de steigers verdwijnt. Daarna gaat een restauratiearchitect aan het werk.

De Domtoren dateert uit de veertiende eeuw. De laatste grote opknapbeurt was in 1975.

Schade aan Domtoren Utrecht neemt toe
Schade aan Domtoren Utrecht neemt toe (Foto: ANP)

Thailand heeft na 70 jaar nieuwe vorst

De Thaise kroonprins Maha Vajiralogkorn is donderdag formeel tot koning uitgeroepen. De voorzitter van het Thaise parlement heeft hem uitgenodigd het koningschap te aanvaarden en met de acceptatie is de troonsbestijging een feit, berichtte de BBC. De 64-jarige nieuwe vorst volgt zo zijn vader Bhumibol Adulyadej of Rama IX op, die half oktober op 88-jarige leeftijd overleed. Bhumibol besteeg de troon ruim zeventig jaar geleden, in juni 1946.

De formele kroning van koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, met Rama X als korte titel, volgt pas eind volgend jaar, in een ceremonie met rituelen uit het boeddhisme en het brahmanisme. Bij de kroning krijgt hij onder meer een paraplu met negen baleinen, symbool van de koninklijke macht. Daarnaast is er een rituele wassing en krijgt de koning water van achttien verschillende plekken in Thailand.

Thailand heeft na 70 jaar nieuwe vorst
Thailand heeft na 70 jaar nieuwe vorst (Foto: ANP)

Nederland uitgenodigd voor G20 door Merkel

Nederland is door de Duitse bondskanselier Angela Merkel uitgenodigd voor de bijeenkomsten van de G20 volgend jaar. De top met de regeringsleiders vindt op 7 en 8 juli plaats in Hamburg. Duitsland is vanaf donderdag twaalf maanden voorzitter van de G20.

Premier Mark Rutte noemt het goed nieuws. "We verdienen een flink deel van ons geld met internationale handel. In de G20 overleggen de grootste economieën van de wereld over een breed scala aan onderwerpen die raken aan financiële stabiliteit en economische groei. Die onderwerpen raken de Nederlandse belangen direct."

Nederland mocht in 2008, 2009 en 2010 op speciale uitnodiging ook deelnemen aan de G20. Maar sinds het aantreden van Rutte ontving Nederland geen invitatie meer. Merkel heeft behalve Nederland ook Noorwegen, Singapore en enkele internationale organisaties uitgenodigd, zoals de Afrikaanse Unie.

Ploumen
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is recent wel twee keer uitgenodigd voor een G20-vergadering van handelsministers. In juli was ze nog bij een bijeenkomst in het Chinese Shanghai. Een jaar eerder was zij erbij op uitnodiging van toenmalig G20-voorzitter Turkije.

"De uitnodiging voor de G20-top in 2017 is een diplomatiek succes voor Nederland", oordeelt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. "Dit is een mooie kans voor Nederland om in aanloop naar onze deelname aan de VN Veiligheidsraad in 2018 ons visitekaartje af te geven."

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel om de belangrijkste industriële en opkomende landen samen aan tafel te krijgen. Pas sinds de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie nam zijn belang toe. Het is sindsdien het belangrijkste overlegorgaan voor de internationale economie.

Nederland uitgenodigd voor G20 door Merkel
Nederland uitgenodigd voor G20 door Merkel (Foto: ANP)

Franse politie onderschept ton cocaïne

De Franse politie heeft een transport van zo'n duizend kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen euro. Er werden tien mensen gearresteerd, onder wie zeker één Nederlander.

De cocaine was afkomstig uit Colombia en werd ontdekt in een pakhuis in het Zuid-Franse Bayonne. De drugs waren met een vliegtuig naar Frankrijk gebracht.

Franse politie onderschept ton cocaïne
Franse politie onderschept ton cocaïne (Foto: ANP)

Britse premier mag niet mee-eten op EU-top

EU-president Donald Tusk heeft de Britse premier Theresa May niet uitgenodigd voor het diner met haar collega's op de EU-top op 15 december in Brussel. Dat blijkt uit het programma dat donderdag is vrijgegeven. De top wordt afgesloten 'met een informeel diner met de 27 staatshoofden en regeringsleiders', aldus het programma. May mag wel aanschuiven bij de lunch.

Tusk ziet ook af van de traditionele tweedaagse vergadering van de 28 EU-leiders. Hij houdt het op één dag, begint vroeger en hoopt nachtelijke onderhandelingen te voorkomen.

Of dat lukt, is de vraag. De top staat deels in het teken van het Nederlandse referendum over Oekraïne. Premier Mark Rutte hoopt met zijn Europese collega's een oplossing te vinden voor het 'nee' van de Nederlandse bevolking tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

Britse premier mag niet mee-eten op EU-top
Britse premier mag niet mee-eten op EU-top (Foto: ANP)

Trucks volgende week vrijdag over Merwedebrug

De Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem gaat volgende week vrijdag weer open voor zwaar verkeer. Vanaf die dag mogen de trucks, inclusief de zogeheten lange zware vrachtvoertuigen, weer rijden op de brug. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) kondigde deze week al aan dat de brug 'in de loop van volgende week' weer open zou gaan voor vrachtverkeer.

Volgens Rijkswaterstaat zijn dan de 24 belangrijkste verbindingen van de brug verstevigd met stalen platen. Extreem zwaar verkeer mag er nog niet over. Dat mag pas weer als echt alle werkzaamheden zijn afgerond . Dat werk wordt in een aantal nachten na volgende week vrijdag gedaan.

De 55 jaar oude brug is sinds 11 oktober gesloten voor verkeer zwaarder dan 3,5 ton. Daartoe werd besloten nadat er haarscheurtjes in de draagconstructie waren ontdekt. De afsluiting leidt tot grote problemen voor vrachtwagens en bussen. Die moeten flink omrijden. Transportorganisaties schatten de schade op zeker een half miljoen euro per dag. Meerdere transportbedrijven hebben inmiddels claims bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu ingediend.

Trucks volgende week vrijdag over Merwedebrug
Trucks volgende week vrijdag over Merwedebrug (Foto: ANP)

Derde vogelgriepbesmetting in Biddinghuizen

In Biddinghuizen (Flevoland) is donderdag bij een derde vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 8500 eenden op het bedrijf zo snel mogelijk afgemaakt, liet het ministerie van Economische Zaken donderdagavond weten.

Het bedrijf ligt in de buurt van de twee andere bedrijven waar de afgelopen dagen vogelgriep werd geconstateerd. Voor de ruime omgeving van de besmette bedrijven was al een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee en eieren.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft voor eenden- en kalkoenbedrijven in het hele land extra hygiënemaatregelen aangekondigd. Bovendien mogen eenden en kalkoenen alleen na een klinische inspectie worden vervoerd.

Zaterdag werd in Biddinghuizen het eerste vleeseendenbedrijf besmet verklaard. Donderdag volgden de andere twee.

Derde vogelgriepbesmetting in Biddinghuizen
Derde vogelgriepbesmetting in Biddinghuizen (Foto: ANP)

Nieuw: de BNW-rechtbank

Ben je een vaste volger van alle complotten en andere theorieën in BNW of juist heel sceptisch over wat er allemaal in BNW beweerd wordt? Dan is de BNW-rechtbank misschien wel iets voor jou. Het is een soort van rollenspel, waarbij het complot via een protocol wordt aangepakt. Waarschijnlijk verloopt de discussie hierdoor ordelijker dan in de normale BNW-topics en is er meer kans op duidelijkheid.

De rechtbank gaat een oordeel vellen over nu nog onbekende onderwerpen. Mocht je in de rol van jurylid, voor- of tegenstander, advocaat, of toeschouwer willen kruipen dan is dit je kans. Er wordt ook nog een spelleider, iemand die leuke teksten kan schrijven voor de deelnemers, en iemand die bedreven is in het ontwerpen van icoontjes maken, gezocht. En misschien kom je nog wel op een andere leuke functie die nog niet bestaat bij de BNW-rechtbank en die je zelf kunt gaan vervullen.

Lijkt het je leuk, meld je dan in het topic!

Wereldrecord: Walcott controleert bal van 34 meter hoogte

Voetballer Theo Walcott heeft een opmerkelijk wereldrecord gevestigd. De speler van Arsenal heeft een bal gecontroleerd die men van 34 meter hoogte naar beneden liet vallen. De Engelsman komt ermee in het Guiness Book of Records.

Sinds mei van dit jaar stond het record met 32 meter op naam van freestyler John Farnworth. De regels waren duidelijk: de bal moet onder controle zijn om een geldige poging te hebben, waarbij 'onder controle' gezien wordt als het minstens vijf keer hooghouden van de bal. 

Walcott's teamgenoten Laurent Koscielny, Nacho Monreal en Francis Coquelin faalden op lagere hoogtes, maar Walcott slaagde er in om de vanuit een kraan vallende bal onder controle te krijgen.

Walcott breekt een heus wereldrecord (Bron: YouTube)

Nederland voert export medicinale wiet op

Nederland gaat de komende jaren fors meer medicinale cannabis exporteren naar Duitsland. Dat hebben bronnen in Den Haag donderdag bevestigd.

Duitsland wil een vergelijkbaar systeem als dat van Nederland opzetten. Om aan de toenemende vraag te voldoen voordat dat eigen systeem draait zal Nederland de komende jaren meer uitvoeren. Dit jaar nog stijgt de hoeveelheid medicinale wiet die de grens over gaat van 100 naar 350 kilo. In 2017, 2018 en 2019 zal Nederland 700 jaarlijks kilo exporteren.

Medicinale cannabis kan bij bepaalde aandoeningen zoals kanker en MS pijn verlichten of de eetlust van patiënten stimuleren.

Nederland voert export medicinale wiet op
Nederland voert export medicinale wiet op (Foto: ANP)

Bitcoinbeurs moet fiscus helpen

Bitcoinbeurs Coinbase moet de Amerikaanse belastingdienst helpen. De fiscus wil weten welke Amerikanen de dienst gebruiken en welke aankopen en verkopen ze daar hebben gedaan. De gebruikers moeten er namelijk gewoon belasting over betalen, want "transacties in virtueel geld zijn belastbaar, net als alle andere bezittingen", aldus de Internal Revenue Service (IRS).

Een rechter in Californië heeft toestemming gegeven voor een dagvaarding, waarmee de IRS de informatie kan opeisen. Omdat virtueel geld moeilijk te traceren is en de gebruikers vrijwel anoniem zijn, kan het worden gebruikt om belasting te ontduiken. Volgens de rechter in Californië is er genoeg reden om te denken dat bitcoin-gebruikers zich misschien niet aan de wet houden.

Het hoofdkantoor van Coinbase staat in San Francisco. Er is geen bewijs dat Coinbase zelf de regels overtreedt, benadrukt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Bitcoinbeurs moet fiscus helpen
Bitcoinbeurs moet fiscus helpen (Foto: BuzzT)

Rihanna laat zich op hiv testen

Rihanna heeft donderdag op Wereld Aids Dag een hiv-test gedaan. Dat deed ze samen met de Britse prins Harry op Barbados.

Harry en Rihanna vieren op Barbados, het geboorteland van de zangeres, de vijftigjarige onafhankelijkheid van het eiland. Die viel samen met de Wereld Aids Dag. Voor het oog van de pers ging Harry voor. Tijdens zijn prik keek Rihanna gebiologeerd en met een beetje spanning toe, zo blijkt uit de beelden. Gelukkig ging het uiteindelijk wel met de pijn. "Dat viel mee", zei Rihanna toen het haar beurt was. "Het is lang niet zo pijnlijk als je had gezegd."

De prins gaf tijdens zijn test nauwelijks een krimp, maar dat kwam wellicht omdat hij al ervaringsdeskundige is. Eerder dit jaar deed Harry ook al een openbare hiv-test tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Londen. De beelden werden toen live op Facebook verspreid. De prins wilde daarmee laten zien hoe makkelijk het is om een test te doen.

Harry en Rihanna zagen elkaar donderdag voor de derde keer binnen 24 uur. Woensdagavond vierden ze samen met 20.000 inwoners van Barbados het grote onafhankelijkheidsfeest. Rihanna kwam tijdens de show ook in actie. Zij mocht het volkslied ten gehore brengen. Volgens Kensington Palace vroeg Harry daar of de zangeres de volgende dag mee wilde naar de hiv-test.

Rihanna laat zich op hiv testen
Rihanna laat zich op hiv testen (Foto: BuzzE)

'Verstappen klaar voor de wereldtitel'

Als het aan Helmut Marko ligt is Max Verstappen klaar om volgend jaar voor de titel te kunnen gaan. Volgens de talentenscout van Red Bull kan zijn oogappel in 2017 wereldkampioen worden, mits zijn team hem daarvoor het juiste materiaal weet te geven.

"Toen ik Max ontmoette was hij vijftien jaar oud, maar straalde hij de volwassenheid uit van iemand van 26", blikt Marko terug op zijn eerste ontmoeting met Verstappen. "Zijn zelfvertrouwen was ongelofelijk. Sindsdien heeft hij een erg indrukwekkende leercurve doorgemaakt. Hij maakt geen tweede keer dezelfde fout, dus hij is klaar om voor de titel te gaan. Max heeft geen extra voorbereiding meer nodig: hij weet hoe het spelletje in elkaar steekt."

De Oostenrijker kijkt vol bewondering naar wat Verstappen op het circuit weet te verrichten, maar beseft ook dat er ruimte is voor verbetering bij de Nederlander: "Hij laat de Formule 1 zien hoe het racen zou moeten zijn, net zoals het vroeger was. Max heeft alleen soms te weinig geduld, dat is zijn enige zwakte. Soms probeert hij situaties te forceren. Hij moet leren om wat geduld op te kunnen brengen."

Over de kansen van Red Bull voor volgend jaar is Marko optimistisch gestemd: "Met de reglementswijzigingen voor 2017 kan niemand gebruik maken van zijn of haar huidige pakket want het is allemaal nieuw. De geschiedenis heeft uitgewezen dat wij altijd goed reageren op nieuwe regels en we verwachten dichter op Mercedes te zitten qua motorprestaties. We hebben er vertrouwen in dat we volgend jaar met beide coureurs voor de titel kunnen strijden."

'Verstappen klaar voor de wereldtitel' (Mark Thompson/Getty Images/Red Bull)
'Verstappen klaar voor de wereldtitel' (Mark Thompson/Getty Images/Red Bull)

Zes tennissers opgepakt vanwege matchfixing

In Spanje zijn 34 mensen gearresteerd die iets te maken zouden hebben met matchfixing. Het gaat volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om weddenschappen die zijn afgesloten rond toernooien in Portugal en Spanje.

In totaal zou het om zeventien verdachte wedstrijden gaan. Zes spelers zijn opgepakt voor hun betrokkenis bij de zaak, maar de namen zijn niet genoemd. Ook wil men niet noemen over welke wedstrijden of toernooien het gaat. 

De Spaanse politie begon een onderzoek nadat ze een tip kregen van de Tennis Integrity Unit. Die verzamelen onder meer meldingen van spelers die bijvoorbeeld een aanbod hebben gekregen om een wedstrijd te verliezen. Ook wedkantoren melden zich bij de eenheid als er rare weddenschappen zijn afgesloten. 

Raymann en Hilbrand gaan Gordon roasten

Cabaretier Jörgen Raymann, presentatrice Sophie Hilbrand en ex-pornoster Bobbi Eden zijn de eerste namen die meedoen met de The Roast of Gordon op Comedy Central. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt. Raymann treedt op als de zogeheten Roast Master, degene die de avond in goede banen moet leiden.

Comedy Central maakt voor het eerst een Nederlandse versie van The Roast. De eerste hoofdgast van het programma, waarin beroemdheden er op komische wijze hard van langs krijgen van hun collega's, is Gordon. De zanger en presentator mag de leden van het panel zelf ook aanpakken.

De rest van de 'roasters' worden op een later moment bekendgemaakt. The Roast of Gordon wordt op 20 december uitgezonden.

Raymann en Hilbrand gaan Gordon roasten
Raymann en Hilbrand gaan Gordon roasten (Foto: BuzzE)

'Fout van Meldpunt Internet Discriminatie'

In de Tweede Kamer wordt met afschuw gereageerd op een standpunt van het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND). MiND vindt dat negatieve uitingen over homo's door moslims in de context van het geloof moeten worden gezien.

Voor de onafhankelijke Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes is deze reactie op een discriminatiemelding fout en onacceptabel. Zij stelden donderdag vragen aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken nadat website ThePostOnline het standpunt van MiND had gepubliceerd.

Volgens de twee Kamerleden stelt MiND dat gewelddadige homohaat mag op grond van de islam. Het oproepen tot geweld zou geen probleem zijn als dat gebeurt vanuit de islamitische levensovertuiging.

Openbaar Ministerie
Dit soort zaken hoort altijd thuis bij het Openbaar Ministerie, aldus de Kamerleden. De islam en andere levensbeschouwingen kunnen nooit worden gebruikt als excuus voor feitelijke discriminatie of het oproepen tot geweld.

MiND benadrukt dat, juridisch gezien, uitingen in de context van een geloofsovertuiging in veel gevallen niet als beledigend gelden. Het meldpunt vindt dat er officieel niets strafbaars is gebeurd en wil dan ook geen aangifte doen.

De ophef komt op het moment dat de subsidie voor MiND ter discussie staat. Een meerderheid in de Kamer pleitte woensdag voor handhaving van de financiële steun. Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch speelt MiND een belangrijke rol bij onder meer het verzamelen van uitingen van groepsdiscriminatie op internet. Onlangs riep homobelangenorganisatie COC nog op het meldpunt te behouden.

Update 17.20 uur
Mind heeft inmiddels via haar website het volgende 'statement' doen uitgaan.

"Naar aanleiding van de berichtgeving op 1 december over de beoordeling van een melding bij MiND zijn de betreffende uitingen opnieuw onderzocht. We concluderen dat de uitingen in eerste instantie onjuist zijn beoordeeld. Dat betreuren we ten zeerste.

Er is in enkele uitingen sprake van een opruiend karakter en het oproepen tot geweld. In deze gevallen is de context niet van belang."

MiND heeft inmiddels, volgens de procedure,  een verwijderverzoek ingediend bij het betreffende platform en wacht een reactie af.

Update 19.38 uur
Minister Ard van der Steur heeft "de wenkbrauwen stevig opgetrokken" over uitlatingen van het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) over discriminatie van homo's door moslims. Hij noemde die donderdag onacceptabel. Omdat het MiND zijn fout heeft toegegeven, is er volgens Van der Steur echter geen reden onmiddellijk de subsidie voor het meldpunt stop te zetten.

Van der Steur is het met Van Klaveren en Bontes eens dat de islam of een andere levensbeschouwing geen grond kan zijn voor discriminatie of oproepen tot geweld. "Discriminatie is discriminatie", aldus de minister. Hij gelooft niet dat het MiND slechts op zijn schreden is teruggekeerd door de ophef en stiekem nog altijd achter de oorspronkelijke uitspraak zou staan, zoals Bontes stelt.

Afschuw in Kamer over meldpunt discriminatie
Afschuw in Kamer over meldpunt discriminatie (Foto: ANP)

Cristiano Ronaldo kon op 18e naar Barcelona voor 17 miljoen

Voormalig Barcelona-president Joan Laporta heeft onthuld dat de Catalaanse grootmacht Cristiano Ronaldo aangeboden kreeg voor €17 miljoen, toen hij 18 jaar oud was.

Barça kreeg de mogelijkheid om de Portugese superster binnen te halen voor een aanzienlijk lager bedrag dan waarvoor Manchester United hem binnenhaalde. Uiteindelijk vertrok Ronaldo in 2009 bij the Red Devils voor een bedrag van €94 miljoen, om te gaan spelen voor Real Madrid.

Laporta vertelt dat men koos voor drie andere topspelers, in plaats van de huidige wereldster uit Portugal. "Op het moment dat we hem konden kopen, kozen we voor Ronaldinho, Rafael Márquez en Ricardo Quaresma."

"Ronaldo was op het moment dat we hem aangeboden kregen al dichtbij een transfer naar Manchester United. We kregen van zijn zaakwaarnemer te horen: 'Heb hier een goede speler, hij heet Cristiano Ronaldo'", vervolgt de oud-preses zijn verhaal.

"Hij bood hem ons aan voor twee miljoen euro minder dan aan United, die uiteindelijk negentien miljoen euro voor hem betaalden", aldus Laporta. Uiteindelijk verkaste Ronaldo naar Engeland, waar hij zich ontwikkelde tot een topspeler. 

Tweede editie van Gerard Ekdoms Winterfeest

Gerard Ekdom houdt op vrijdag 16 december opnieuw een winterfeest voor zijn luisteraars. De tweede editie van Ekdoms Winter BBQ is vrijdag 16 december op de Parade in Den Bosch.

De Radio 2-presentator belooft het plein om te toveren tot een winterwonderland met kerstlampjes, glühwein en livemuziek. Binnenkort maakt hij in zijn radioshow Ekdom in de ochtend bekend welke artiesten langskomen om op te treden. Ekdoms Winter BBQ is vrijdag 16 december live te horen van 6.00 tot 9.00 uur bij BNN-VARA op NPO Radio 2. Het evenement gaat na de uitzending nog tot 11.30 uur door.

De eerste editie van Ekdoms Winter BBQ was vorig jaar ook in Den Bosch.

Tweede editie van Gerard Ekdoms Winterfeest
Tweede editie van Gerard Ekdoms Winterfeest (Foto: BuzzE)

Ajax verlengt met toptalent De Ligt

Ajax maakt donderdag op de officiële website bekend dat de club overeenstemming heeft bereikt met De Ligt over een nieuw contract. Zijn oude verbintenis liep tot de zomer van 2018 en het nieuwe contract loopt tot 30 juni 2019. "Dat ik na ongeveer een jaar mijn contract mag verlengen is geweldig", is zijn reactie.

Dit seizoen verrast De Ligt, die in augustus 17 jaar werd, vriend en vijand met zijn ontwikkeling. In de zomer maakte hij de overstap van de Onder-19 naar Jong Ajax, maar inmiddels maakt hij deel uit van de A-selectie van trainer Peter Bosz.

Inmiddels heeft de jeugdinternational zijn debuut in Ajax 1 in de Eredivisie, Europa League én KNVB Beker al achter de rug. "Het is tot nu een heel mooi jaar geweest. Het gaat erg snel. Het is nu Hosannah, maar je moet uitkijken dat je niet naar beneden keldert. We zijn er hard mee bezig om dat te voorkomen."

Het doel van De Ligt is duidelijk, besluit hij: "Ik probeer zoveel mogelijk minuten te maken. Of dat nou bij Jong is of Ajax 1, dat maakt mij niet uit. Uiteraard is het doel om straks wekelijks in de ArenA te spelen."

'Onvoldoende aandacht gezondheid ambtenaar'

Acht op de tien ambtenaren vinden dat werkgevers meer moeten doen voor de gezondheid van het personeel. De overheidsdienaars vinden dat de werkdruk omlaag moet, terwijl er beter leidinggegeven zou moeten worden. Dat concludeert het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek door I&O Research.

Toch beschrijven de ambtenaren zichzelf vooral als 'gelukkig', 'levenslustig' en 'kalm'. De gezondheid zou echter verbeterd kunnen worden door "grenzen te stellen op het werk, meer tijd voor jezelf te nemen en meer te sporten en bewegen."

Zes op de tien ambtenaren vinden dat de werkgever gratis gezondheidschecks moet bieden. Dat geldt ook voor het aanbieden van cursussen 'mindfulness' of stoppen met roken en het aanbieden van gratis fitnessabonnementen.

In totaal deden meer dan 2500 ambtenaren die werkzaam zijn bij gemeenten, provincies, waterschappen, het rijk of uitvoeringsorganisaties mee aan het onderzoek.

'Onvoldoende aandacht gezondheid ambtenaar'
'Onvoldoende aandacht gezondheid ambtenaar' (Foto: ANP)

Partijen willen verbod op fokken vechthonden

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen een verbod op de fok en verkoop van zogenoemde vechthonden. Onder meer PvdA en CDA geven aan voor een dergelijk verbod te zijn, naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Brandpunt.

Door op specifieke kenmerken te selecteren proberen fokkers de honden, waaronder pitbulls en staffordshire-bullterriërs, zo sterk en agressief mogelijk te maken. Hier moet wat PvdA-Kamerlid Tjeerd Dekken betreft, een einde aan komen. "De vechthond is een gevaar voor mens en dier", stelt de sociaaldemocraat.

Ook Jaco Geurts van het CDA wil paal en perk stellen aan het fokken en verkopen van deze rassen. "Deze killerhonden worden ingezet als een wapen. De staatssecretaris moet gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om de regelgeving te verscherpen en te verbeteren voor de veiligheid van mensen."

Bijtincidenten

De coalitiepartner van de PvdA, de VVD, vindt dat een verbod pas aan de orde kan komen als straks beter wordt geregistreerd hoeveel en wat voor soort bijtincidenten er plaatsvinden. VVD'er Rudmer Heerema pleit voor zwaardere straffen voor de eigenaren van zulke "gecreëerde vechtmachines": "Een baasje is te allen tijde verantwoordelijk voor de daden van zijn hond."

De Partij voor de Dieren wil dat er een verbod komt op het fokken op uiterlijke kenmerken, "ook in het belang van het welzijn van de dieren".

Partijen willen verbod op fokken vechthonden
Partijen willen verbod op fokken vechthonden (Foto: ANP)

Prince nieuwe lijstaanvoerder in Top 1000

Purple Rain van Prince & The Revolution is dit jaar de nieuwe nummer 1 in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden. Dat heeft de radiozender donderdag bekendgemaakt.

Prince, die afgelopen april overleed, stoot Queens Bohemian Rhapsody van de troon. Het overlijden van de zanger heeft behoorlijk wat invloed op de lijst. Ook andere hits van Prince staan hoger dan voorgaande jaren. Hetzelfde geldt voor de in januari overleden David Bowie. Hij heeft net als Prince voor het eerst de top 10 gehaald: Let's Dance staat op nummer 9.

Queen stond de afgelopen twee jaar op 1 in de lijst van Veronica. Bohemian Rhapsody staat nu op 4. Coldplay (Viva La Vida) en Guns N' Roses (November Rain), ook twee voormalige lijstaanvoerders, completeren de top 3. De Top 1000 wordt van 3 tot 9 december uitgezonden.

Top 4000
Woensdag werd duidelijk dat Bohemian Rhapsody het in de Radio 10 Top 4000 wel tot de eerste positie heeft geschopt. In die lijst staat Prince' Purple Rain op 3.

Welk nummer er bovenaan staat in de populairste allertijdenlijst, de Radio 2 Top 2000, wordt vrijdagavond bekend.

Prince nieuwe lijstaanvoerder in Top 1000
Prince nieuwe lijstaanvoerder in Top 1000 (Foto: BuzzE)

Kamer wil impuls discriminatiebestrijding

Het kabinet moet meer werk maken van de bestrijding van discriminatie. Onder meer de kennis van politie en Justitie moet worden bijgespijkerd, vindt Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA). Hij vond donderdag onder meer VVD, SP en GroenLinks aan zijn zijde en daarmee een meerderheid.

Marcouch en co vinden dat de aanpak van discriminatie nog te verbrokkeld is. Ze willen dat het kabinet de verschillende terreinen waarop het ongelijke behandeling bestrijdt samenneemt en een integraal strijdplan opstelt. Ook is volgens hen meer onderwijs over en bewustwording van discriminatie geboden. De partijen willen bovendien meer aandacht voor ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt en voor de bestraffing en heropvoeding van de daders.

Marcouch wees erop dat discriminatie een delict is dat grote schade aanricht in de samenleving. Eerder op de dag was een rapport uitgekomen van het Verwey-Jonker Instituut, dat vaststelt dat vooral de discriminatie van moslims vorig jaar is toegenomen.

Kamer wil impuls discriminatiebestrijding
Kamer wil impuls discriminatiebestrijding (Foto: ANP)

Kerst populairst voor cadeautjes op FOK!

Volgens een onderzoek van marktonderzoeker GFK kopen meer mensen cadeautjes voor Sinterklaas (71%) dan voor kerst (67%). Uiteraard waren wij benieuwd hoe deze uitslag eruit zou zien als we onze gebruikers hierover zouden laten stemmen.

De stemmen liepen heel erg gelijk op, op het ene moment stond de Sint bovenaan en daarna de kerstman weer, maar aan het einde was er toch een duidelijke uitslag. Uit onze poll blijkt dat 20,1% van de stemmers helemaal geen cadeaus geeft, 20,9% geeft met beide feesten cadeaus, 27,7 geeft ze met Sinterklaas en 31,4% met kerst. Hieruit blijkt dat 51% van de FOKkers met kerst cadeaus uitdeelt en bijna 48% met Sinterklaas.

Kamer steunt CU-plan voor 'rijdende rechter'

Het plan van de ChristenUnie voor een onderzoek naar de haalbaarheid van 'rijdende rechters' in Nederland kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De CU dient het voorstel donderdag in samen met de SP, PvdA, D66, GroenLinks, de SGP en de Groep Kuzu/Öztürk.

CU-leider Gert-Jan Segers wil dat zogenoemde vrederechters op lokaal niveau gaan bemiddelen en rechtspreken in kleine conflicten tussen burgers. "Als deze vrederechter regelmatig langskomt in wijken en buurten, dan helpt dat om verhoudingen te herstellen en de samenleving veilig en leefbaar te maken. De vrederechter kan daarmee uiteindelijk ook de gewone rechtspraak ontlasten", aldus Segers.

De partijen willen dat het kabinet kijkt hoe haalbaar deze vorm van lokale rechtspraak is en wat die zou kosten.

Kamer steunt CU-plan voor 'rijdende rechter'
Kamer steunt CU-plan voor 'rijdende rechter' (Foto: ANP)

Jumbo rekent af met plofkalkoen

Als kalkoen blijf je de kerst natuurlijk altijd met zorg tegemoetzien, maar het eetfestijn zal volgend jaar toch wat minder wreed uitpakken voor deze pluimveesoort. Supermarkt Jumbo doet in 2017 de plofkalkoen in de ban en gaat in de loop van dat jaar alleen nog maar kalkoen verkopen met een Beter Leven-ster.

"De omslag die we hebben kunnen maken met duurzamer vlees zetten we nu versneld door met andere vleessoorten en producten", zegt directeur commercie Ed van de Weerd van Jumbo Supermarkten. "Niets houdt ons tegen nog meer stappen te gaan zetten om ons assortiment te verduurzamen."

Wakker Dier is opgetogen. "Het leed van de plofkalkoen is verschrikkelijk. We zijn ontzettend blij dat Jumbo dit erkent en haar verantwoordelijkheid neemt voor de dieren."

Albert Heijn verving in oktober de verse plofkalkoen door 'De nieuwe AH kalkoen', van een langzamer groeiend ras wat meer daglicht krijgt en iets meer ruimte in de stal. De eisen liggen tussen die voor plofkalkoen en sterkalkoen in.

Jumbo rekent af met plofkalkoen
Jumbo rekent af met plofkalkoen (Foto: ANP)

Autoverkopen lopen verder terug

De autoverkopen bleven ook in november ver achter bij het aantal personenauto's dat een jaar eerder de showroom uitrolde. Dealers brachten afgelopen maand 32.271 nieuwe personenauto's aan de man. Dat is 20 procent minder dan in november vorig jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging.

Dat de verkoop van nieuwe auto's al maanden achterblijft ten opzichte van een jaar eerder, komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die begin dit jaar ingingen. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind vorig jaar juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven.

De verkopen over de eerste elf maanden van het jaar bleven met 347.286 voertuigen circa 8,5 procent achter bij de verkopen van een jaar eerder.

Autoverkopen lopen verder terug
Autoverkopen lopen verder terug (Foto: ANP)

Wereldwijd botnet opgerold

Een enorm netwerk van gekaapte computers is ontmanteld. Het botnet bestond uit honderdduizenden besmette computers over de hele wereld. Die werden onder meer gebruikt voor cyberaanvallen op internetbankieren. De schade bedraagt waarschijnlijk honderden miljoenen euro's, maar door de enorme omvang is dat moeilijk uit te rekenen. 'Avalanche' is waarschijnlijk een van de grootste botnets ter wereld.

In tien landen zijn 39 servers in beslag genomen, meldde de Europese politiedienst Europol donderdag. Providers hebben daarnaast 221 servers uitgeschakeld. Verder werden meer dan 800.000 domeinnamen onderschept. Vijf mensen zijn opgepakt en 37 gebouwen zijn doorzocht.

Alleen in Duitsland hadden de daders al meer dan 50.000 computers overgenomen. Volgens Europol zijn in 180 landen computers besmet. Het onderzoek naar het botnet duurde vier jaar. In totaal waren dertig landen betrokken bij de operatie, waaronder Nederland, België, de Verenigde Staten, maar ook landen als Belize en Moldavië.

Avalanche
De daders maakten sinds 2009 gebruik van het Avalanche-netwerk. Ze stuurden meer dan een miljoen phishing- en spammails per week. Als iemand de bijlage opende, werd die computer besmet.

Volgens de Duitse autoriteiten zijn vooral Windows-computers en Android-smartphones gekaapt, maar ook iOS-smartphones, Windows-telefoons en Linux-systemen kunnen besmet zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat slimme apparaten zoals webcams, printers en tv's zijn besmet.

Consumenten
Consumenten zouden hun computer meteen moeten controleren en schoonmaken, zegt Duitsland. De malware blijft namelijk op de harde schijf staan, ook al is het netwerk erachter nu opgerold. Het is niet uit te sluiten dat de daders een manier vinden om de besmette computers ooit weer over te nemen.

Wereldwijd botnet opgerold
Wereldwijd botnet opgerold (Foto: BuzzT)

Nederland en Oostenrijk samen tegen tolplan

Nederland en Oostenrijk stappen gezamenlijk naar de Europese rechter als het Duitse tolplan doorgaat. Ook als de Europese Commissie akkoord zou gaan met de voorwaarden die de Duitse tolheffing op de snelwegen mogelijk maakt, nemen Den Haag en Wenen daar geen genoegen mee.

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in Brussel met haar Oostenrijkse ambtgenoot Jörg Leichtfried afgesproken. België en Denemarken sluiten zich mogelijk aan bij dat initiatief, zei Schultz na afloop van een vergadering van de EU-ministers tegen het ANP.

Volgens Duitse bronnen is een akkoord op handen tussen de Duitse verkeersminister Alexander Stobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) over de 'Maut'. "Dat zijn zorgelijke geluiden", aldus Schultz.

Stobrindt en Bulc geven om 18.30 uur een persconferentie.

Nederland en Oostenrijk samen tegen tolplan
Nederland en Oostenrijk samen tegen tolplan (Foto: ANP)

MiND: gelovige mag discrimineren

Het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) vind dat negatieve uitlatingen over homo's of het oproepen tot geweld tegen homo's door moslims moeten worden gezien in de context van het geloof. De onafhankelijke Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes vinden deze reactie fout en onacceptabel. Ze vinden dat de islam en andere levensbeschouwingen nooit kunnen worden gebruikt als excuus voor feitelijke discriminatie of het oproepen tot geweld. MiND benadrukt dat, juridisch gezien, uitingen in de context van een geloofsovertuiging in veel gevallen niet als beledigend gelden.

Nu vragen wij ons af hoe "de gemiddelde FOKker" hierover denkt. Mag geloof een reden voor discriminatie zijn?

Brandweer en ambulance gaan de grens over

Duitse ambulances mogen vanaf 2017 in de Nederlandse grensstreek spoedhulp verlenen. Ook de brandweer gaat grensoverschrijdend werken. In het Duitse Rindern en het Nederlandse Millingen aan de Rijn gaat de brandweer zelfs gezamenlijk personeel oefenen en opleiden.

Aan de grensoverschrijdende hulpverlening is jarenlang gewerkt, aldus Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer en Günther Horzetzky, staatssecretaris van Noord-Rijnland-Westfalen. Tussen Nederland en Duitsland zijn veel verschillen in opleiding en bevoegdheden van hulpverleners. Via het samenwerkingsverband Interreg zijn die verschillen weggewerkt. Zo kregen Duitse hulpverleners bijscholing en hebben alle medewerkers taalcursussen gedaan.

Voor inwoners aan weerszijden van de grensstreek zijn de nieuwe afspraken een uitkomst. In sommige gebieden in Gelderland en Overijssel doet de Nederlandse spoedhulp er een halfuur over om op de plek des onheils te arriveren, terwijl de Duitse vakgenoten nauwelijks vijf minuten nodig hebben.

Brandweer en ambulance gaan de grens over
Brandweer en ambulance gaan de grens over (Foto: ANP)

Oud-astronaut Buzz Aldrin onwel op Zuidpool

Voormalig astronaut Buzz Aldrin is uit voorzorg geëvacueerd van de Zuidpool, nadat hij daar onwel was geworden. Reisorganisatie White Desert maakte donderdag bekend dat de toestand van de Amerikaan stabiel is en een arts hem behandelt, meldde de BBC.

Aldrin was in 1969 de tweede mens die voet zette op de maan, na zijn collega Neil Armstrong. Hij behield zijn reislust; met zijn 86 jaar was hij als toerist op Antarctica. Aldrin bezocht er een Amerikaans onderzoekscentrum.

De Amerikaanse National Science Foundation liet weten een vlucht voor de vroegere ruimtevaarder te hebben geregeld. Via een ander onderzoeksstation wordt hij naar Nieuw-Zeeland gebracht.

Aldrin had maandag nog enthousiast een foto van zichzelf getwitterd vanuit Kaapstad, waarop hij gehuld in een T-shirt met de planeet Mars erop klaarstond om in het vliegtuig te stappen. "Zuidpool, ik kom eraan!"

Oud-astronaut Buzz Aldrin onwel op Zuidpool
Oud-astronaut Buzz Aldrin onwel op Zuidpool (Foto: ANP)

Dijkhoff gaat weer praten over bed-bad-brood

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) gaat na de feestdagen toch weer proberen een oplossing te vinden voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij wil dan een nieuwe poging doen er met de gemeenten uit te komen, zei hij donderdag.

De slepende onderhandelingen van Dijkhoff met de gemeenten over de zogenoemde bed-bad-broodregeling liepen vorige week stuk. De gemeenten stemden in met het plan van de staatssecretaris voor acht opvangcentra die zich zouden richten op de terugkeer van hun gasten. Maar ze wilden daarnaast ook vasthouden aan beperkte eigen opvang, wat voor Dijkhoff onaanvaardbaar was.

Onder meer GroenLinks en de ChristenUnie vroegen de staatssecretaris donderdag de steun aan de gemeentelijke opvang voorlopig voort te zetten, terwijl hij verder werkt aan de acht opvangcentra en onderhandelt over een akkoord met de gemeenten. Maar daar peinst Dijkhoff niet over.

Dijkhoff gaat weer praten over bed-bad-brood
Dijkhoff gaat weer praten over bed-bad-brood (Foto: ANP)

Final Fantasy XV snelst verkopende deel in serie

Na lang wachten kon de wereld aan de slag met Final Fantasy XV. De release is een sterke voor Square-Enix, want met vijf miljoen verscheepte eenheden wereldwijd, inclusief digitale verkopen, is het de snelst verkopende titel uit de serie tot nu toe.

Final Fantasy XV is de eerste game uit de serie met een wereldwijde launch, wat zorgt voor positieve cijfers. In Japan werd het record voor de meeste digitale verkopen op één dag verbroken en ook in andere Aziatische landen doet de game het erg goed. Deze trend trekt zich door in Europa en Amerika. Oftewel: Square-Enix is blij met hoe de game ontvangen is.

Ondertussen blijft Square-Enix hard aan het werk om de game snel uit te breiden met DLC.

Final Fantasy XV

Joh. Enschedé stopt met maken bankbiljetten

Koninklijke Joh. Enschedé stopt met het maken van bankbiljetten. De drukker, die al sinds 1703 bestaat, kondigde daarbij donderdag een reorganisatie aan waarbij honderd banen plus een 'aanzienlijk aantal' uitzendkrachten komen te vervallen.

Bij de onderneming werken momenteel 203 vaste medewerkers en meer dan zestig uitzendkrachten. De bankbiljettentak wordt vanaf begin volgend jaar geleidelijk afgebouwd, zodra huidige opdrachten zijn afgerond. Nederlandse bankbiljetten rolden al enkele jaren niet meer van de drukpersen. De medewerkers zijn donderdag ingelicht over de strategiewijzigingen.

Volgens de drukker wordt de markt al jaren gekenmerkt door overcapaciteit, waardoor onder meer staatsdrukkerijen hun diensten tegen bodemprijzen aanbieden. De onderneming heeft nog gezocht naar samenwerkingspartners, maar aangezien dat niks opleverde ziet het zich genoodzaakt het over een andere boeg te gooien.

Joh. Enschedé zegt zich nu te willen toeleggen op andere producten als postzegels, visa en belastinglabels. Daarnaast zal het diensten aanbieden op groeimarkten als 'brand protection' en 'anti-counterfeit'.

Joh. Enschedé stopt met maken bankbiljetten
Joh. Enschedé stopt met maken bankbiljetten (Foto: ANP)

Ammoniaklek op industrieterrein Chemelot

Op industrieterrein Chemelot (Limburg) is donderdag een ammoniaklek ontstaan. De lekkage is bij een melaminefabriek van OCI Nitrogen.

De brandweer is ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen. Of er mensen moeten worden geëvacueerd is volgens een woordvoerder van de brandweer nog onduidelijk. "Dat hangt onder meer ook af van de grootte van de lekkage."

Volgens regionale media klinken in de omgeving van de fabriek de sirenes. Niemand is voor zover bekend gewond geraakt. Gevaar voor de volksgezondheid zou er niet zijn. Volgens een woordvoerder van Chemelot heeft de brandweer een waterscherm gezet. Metingen hebben vooralsnog uitgewezen dat dat effectief is geweest.

Het giftige ammoniak lekt volgens 1Limburg weg vlakbij de fabriek, op een vooralsnog veilige afstand van de bebouwing rond Chemelot. Mensen uit de omgeving hoeven dan ook nog geen maatregelen te nemen. Ook het verkeer, met name op de A2 en A76, heeft geen last van de uitstoot.

Ammoniaklek op industrieterrein Chemelot
Ammoniaklek op industrieterrein Chemelot (Foto: ANP)

'Kamp moet kijken naar vergunning schaliegas'

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet opnieuw kijken naar het wel of niet verlengen van een vergunning voor het opsporen van schaliegas. Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla zag zijn vergunning daarvoor niet verlengd en maakte bezwaar. De bestuursrechter heeft donderdag besloten dat de minister er toch weer naar moet kijken.

Met de vergunning mag het bedrijf in principe schaliegas in de Nederlandse bodem opsporen. Althans, wellicht pas op termijn want boren naar schaliegas is in ons land de komende jaren sowieso niet toegestaan. Vorig jaar besloot het kabinet tot 2020 geen commerciële boringen naar schaliegas toe te staan. De winning van schaliegas is omstreden omdat er schade aan milieu en bodem kan ontstaan. Het is een aardgas dat opgesloten zit tussen kleideeltjes in steenlagen, op enkele kilometers diepte.

Cuadrilla kreeg een vergunning om schaliegas op te sporen maar die is dus vorig jaar niet verlengd. Het bedrijf vond dat zeer onterecht.

'Kamp moet kijken naar vergunning schaliegas'
'Kamp moet kijken naar vergunning schaliegas' (Foto: ANP)

November qua files drukker dan in 2015

Het regende in november filerecords. Deze maand stonden er weer meer files dan in november vorig jaar. De filezwaarte steeg met 5 procent. De stijging zit vooral in de avondspits, in de ochtend bleef de drukte gelijk, becijferde de ANWB.

In november 2015 stonden er al extreem lange files, maar dit jaar was het nog erger. Het grootste knelpunt was de A4 Amsterdam - Den Haag tussen Hoogmade en Leidschendam. In beide richtingen stonden automobilisten daar in de ochtend- en avondspits het langst stil. November is een drukke maand voor automobilisten; ze moeten wennen aan het donker, er zijn weinig mensen vrij, de lage zon schijnt soms in het gezicht en het regent vaak hard.

In de Randstad namen de files het meest toe in de regio Den Haag. Alleen rond Rotterdam was er sprake van een afname, daar daalde de filezwaarte (lengte maal duur file) met 6 procent.

De drukste spits van 2016 tot dusver was die van dinsdagavond 1 november. Toen stond er in totaal 928 kilometer file.

November qua files drukker dan in 2015
November qua files drukker dan in 2015 (Foto: ANP)

Nieuwe gameplaybeelden Resident Evil 7

Sinds de aankondiging van Resident Evil 7: Biohazard is er nog niet veel beeld van gameplay verschenen. Gamesite IGN heeft nu aan de hand van een hands-on preview nieuwe beelden online gezet die wat meer tonen dan alleen een glimp van de Baker Family-demo.

In het filmpje is 8 minuten aan (nieuwe) gameplay te zien, weliswaar wéér in de Baker Mansion. Er zit wel commentaar bij, dat onder andere aandacht besteed aan de overeenkomsten met eerdere Resident Evil-games.

De game wordt ook speelbaar in VR met Sony's PSVR-headset, al blijven de kernmechanieken van het spel hetzelfde. RE7 komt uit op 24 januari 2017 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Pheno probeerde een voorproefje van de game uit, hier kun je zijn bevindingen lezen.

Herman du Bois niet opnieuw cel in

Herman du Bois, die jarenlang ten onrechte vastzat na een veroordeling in de Puttense moordzaak, hoeft niet opnieuw achter de tralies. De rechtbank in Zutphen legde hem een celstraf op gelijk aan zijn voorarrest voor zijn rol als handlanger van een xtc-bende.

Daarnaast legde de rechtbank hem een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden op en een werkstraf van 360 uur. Tegen Du Bois was 3,5 jaar cel geëist.

In de drugszaak werden op dertien locaties in het land xtc-laboratoria en -opslagplaatsen opgerold. Eenzelfde aantal verdachten werd daarbij opgepakt. De politie kwam op hun na een tip van Belgische collega's, die een vrachtwagen vol chemicaliën richting de grens volgden. De chemicaliën werden naar Borculo gereden. Daar werd de volgende dag een groot drugslaboratorium opgerold. Bij Du Bois thuis werden dezelfde soort xtc-pillen gevonden als op productielocaties in Putten en Borculo.

Herman du Bois niet opnieuw cel in
Herman du Bois niet opnieuw cel in (Foto: ANP)

Ondetecteerbare Overwatch-hack toch niet zo ondetecteerbaar

Niemand houdt van cheaters en hackers in games die ze spelen. Hoe klein de voordelen ook kunnen zijn, het hoort niet thuis in een game waarin je daarmee een oneerlijk voordeel krijgt. Ook in Overwatch dus niet, waar Blizzard recentelijk een nieuwe banwave heeft uitgevoerd.

Dit tot de onvrede van vele hackers, die geloofden dat de hack die zij gebruikten ondetecteerbaar was. Dat is klaarblijkelijk niet het geval, dus tijd voor een beetje schadenfreude. Een user op de Amerikaanse Battle.net heeft een aantal reacties verzameld van gebande users, wat uiteraard weer leidt tot een hoop boze reacties. Een greep hiervan kun je hieronder lezen.

'Top 500 account RIP . just for trying it out for several seconds in training blizzard is a ****ing joke.'

'Here comes the wave ban, for those (like me) who thought blizzard could not detect ahk. GG guys.'

'I literally ran the hack one time, people told me that the hack is undetected.'

En natuurlijk een absoluut pareltje dat niet mag ontbreken: 'I'm going to sue Blizzard, who wants to join me?' Veel succes daarmee. Moraal van het verhaal: play nice, play fair. 

Sombra_700_width

Nederlanders ontbreken op shortlist FIFA-elftal van het jaar

Geen enkele Nederlandse voetballer is genomineerd voor de FIFPro World 11. De internationale spelersvakbond kiest ieder jaar het elftal van het jaar. In totaal zijn er 55 spelers genomineerd voor de World 11. Profvoetballers van over de hele wereld mogen uit de kandidatenlijst hun dreamteam samenstellen. Het elftal wordt op 9 januari in Zürich bekendgemaakt.

De lijst wordt gedomineerd door Real Madrid, dat afgelopen seizoen de Champions League won. Maar liefst tien spelers staan onder contract bij De Koninklijke. Bayern München en FC Barcelona zijn beiden met negen spelers vertegenwoordigd.

De 55 genonimeerden voor de World 11

Doelmannen (5): Claudio Bravo (Chili/FC Barcelona/Manchester City), Gianluigi Buffon (Italië/Juventus), David de Gea (Spanje/Manchester United), Keylor Navas (Costa Rica/Real Madrid), Manuel Neuer (Duitsland/Bayern München).

Verdedigers (20): David Alaba (Oostenrijk/Bayern München), Jordi Alba (Spanje/FC Barcelona), Serge Aurier (Ivoorkust/Paris Saint-Germain), Héctor Bellerín (Spanje/Arsenal), Jérôme Boateng (Duitsland/Bayern München), Leonardo Bonucci (Italië/Juventus), Daniel Carvajal (Spanje/Real Madrid), Giorgio Chiellini (Italië/Juventus), Dani Alves (Brazilië/FC Barcelona/Juventus), David Luiz (Brazilië/Paris Saint-Germain/Chelsea), Diego Godín (Uruguay/Atlético Madrid), Mats Hummels (Duitsland/Bayern München), Philipp Lahm (Duitsland/Bayern München), Marcelo (Brazilië/Real Madrid), Javier Mascherano (Argentinië/FC Barcelona), Pepe (Portugal/Real Madrid), Gerard Piqué (Spanje/FC Barcelona), Thiago Silva (Brazilië/Paris Saint-Germain), Raphaël Varane (Frankrijk/Real Madrid).

Middenvelders (15): Sergio Busquets (Spanje/FC Barcelona), David Silva (Spanje/Manchester City), Kevin De Bruyne (België/Manchester City), Eden Hazard (België/Chelsea), Andrés Iniesta (Spanje/FC Barcelona), N'Golo Kanté (Frankrijk/Leicester City/Chelsea), Toni Kroos (Duitsland/Real Madrid), Luka Modric (Kroatië/Real Madrid), Mesut Özil (Duitsland/Arsenal), Dmitri Payet (Frankrijk/West Ham United), Paul Pogba (Frankrijk/Manchester United), Ivan Rakitic (Kroatië/FC Barcelona), Marco Verratti (Italië/Paris Saint-Germain), Arturo Vidal (Chili/Bayern München), Xabi Alonso (Spanje/Bayern München).

Aanvallers (15): Sergio Agüero (Argentinië/Manchester City), Alexis Sánchez (Chili/Arsenal), Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Karim Benzema (Frankrijk/Real Madrid), Paulo Dybala (Argentinië/Juventus), Antoine Griezmann (Frankrijk/ Atlético Madrid), Gonzalo Higuaín (Argentinië,Juventus), Zlatan Ibrahimovic (Zweden/Manchester United), Robert Lewandowski (Polen/Bayern München), Lionel Messi (Argentinië/FC Barcelona), Thomas Müller (Duitsland/Bayern München), Neymar (Brazilië/Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugal/Real Madrid), Luis Suárez (Uruguay/FC Barcelona), Jamie Vardy (Engeland/Leicester City).

Fans Everton kwaad om kerstboom Koeman

Ronald Koeman heeft zich de woede van de fans van Everton op zijn hals gehaald. De Nederlandse manager van de Engelse club zette nog voor Sinterklaas zijn kerstboom op en postte op Twitter een foto met het resultaat. Hoewel de boom prachtig versierd was klopte er een ding niet: er was rode versiering gebruikt.

De kleur rood wordt gebruikt bij Evertons grootste rivaal Liverpool. Everton speelt in het blauw en dit leidde natuurlijk tot veel ophef. Vanwege alle commotie heeft Koeman zijn boom nu in een andere kleur versierd. Zelf vond hij alle ophef wat overtrokken. "Ik denk dat er grotere problemen in de wereld zijn dan ophef te maken over een kerstboom!"

Waarschijnlijk was Koeman zo vroeg met de boom omdat in Engeland de maand december een zeer drukke voetbalmaand is. Er wordt zelfs gespeeld op Tweede Kerstdag en oudjaarsdag. Komende zondag moet hij het met zijn club Everton opnemen tegen Manchester United. Een zege is welkom voor de Blauwen om weer aansluiting te krijgen met de top vijf.

'Steam winter sale begint op 22 december'

We hebben de vorige sale van Steam net achter de rug, maar we kunnen ons alweer op gaan maken voor de volgende: de steam holiday sale, die volgens geruchten van start gaat op 22 december. Dat meldt Eurogamer op basis van bronnen van NeoGAF.

Het nieuws is nog niet bevestigd door valve zelf, dus neem de geruchten met een korreltje zout. Wanneer de berichten zouden kloppen dan zou de sale duren tot en met 2 januari.

'Steam winter sale begint op 22 december'

Aidsmonument onthuld in Amsterdam

"In navolging van San Francisco, Vancouver, Berlijn en New York heeft Amsterdam nu ook een Aidsmonument." Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan donderdagochtend bij de onthulling van het metershoge telraam Living by Numbers, dat de impact verbeeldt van cijfers op het leven van iemand met hiv.

"Dit monument staat symbool voor iedereen die aan de gevolgen van aids is overleden, maar is ook een eerbetoon aan iedereen die ertoe heeft bijgedragen dat zieke en besmette mensen zich gerespecteerd en geliefd voelen", aldus de burgemeester. "Het is een troost voor alle mensen die als gevolg van de ziekte een dierbare moeten missen en een steun aan iedereen die met hiv leeft."

Het monument, een ontwerp van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel die het werk belangeloos maakte, staat aan het IJ tussen Centraal Station en het Muziekgebouw. De onthulling had plaats op Wereld Aids Dag. Het telraam staat symbool voor een leven waarin het draait om rekenen en tellen, stellen de initiatiefnemers van Stichting NAMENproject Nederland. "Rekenen op jezelf. Rekenen op elkaar. Wie of wat telt er echt voor je? Maar ook: het tellen van de dagen sinds de komst van aids, het tellen van dode vrienden, het tellen van T-cellen, het tellen van gewonnen weken, maanden en jaren, de uren van geluk."

Nieuwe infecties
Volgens Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds, telt het kunstwerk ook symbolisch af naar 2030. "Dit is het jaar waarover internationaal is afgesproken dat aids de wereld uit kán zijn. Maar er moet nog zo ontzettend veel gebeuren." Bijna de helft van de 37 miljoen mensen die met de ziekte leeft, krijgt een behandeling. "Voor meer dan de helft is het dus nog nodig", zei Van Deth.

De directeur maakt zich zorgen over het feit dat voor het eerst in jaren het aantal nieuwe infecties in de wereld een beetje is toegenomen. "Er is een nieuwe brandhaard in Oost-Europa. In Rusland is de epidemie uitgebreid van bepaalde risicogroepen naar de algemene bevolking."

Aidsmonument onthuld in Amsterdam
Aidsmonument onthuld in Amsterdam (Foto: ANP)

Btw op digitale media kan in Nederland omlaag

E-boeken en abonnementen op digitale kranten en tijdschriften in Nederland kunnen goedkoper worden. Uitgevers mogen het btw-tarief op e-media gelijk stellen aan dat voor geprint drukwerk. In Nederland betekent het dat de btw op e-edities van de huidige 21 naar 6 procent kan zakken.

Dat heeft de Europese Commissie donderdag in Brussel bekendgemaakt. Onder de huidige regels mogen lidstaten traditionele, geprinte publicaties wel onder het lagere btw-tarief laten vallen maar e-media niet. Volgens dit voorstel mogen de tarieven nu omlaag, maar het is niet verplicht.

Al geruime tijd drong Den Haag bij de commissie aan op het verlagen van de btw voor online media. De beroepsvereniging voor journalisten NVJ wil garanties dat de extra financiële ruimte ten goede komt aan de redacties.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel eerst goedkeuren voor het kan worden ingevoerd.

Btw op digitale media kan in Nederland omlaag
Btw op digitale media kan in Nederland omlaag (Foto: BuzzT)

Sensoren tegen 'valsspelen' snelwandelaars in aantocht

Sensoren om 'valsspelen' in het snelwandelen tegen te gaan lijken alsmaar dichterbij te komen. Tijdens een bijeenkomst van wereldatletiekbond IAAF kreeg men te horen dat inlegzolen met elektronische sensoren in de ontwerpfase zitten. Het doel is om ze tijdens het WK van 2019 daadwerkelijk te kunnen gebruiken. 

Een van de regels in het snelwandelen - volgens liefhebbers één van de hoogtepunten van de Olympische Spelen - is dat te allen tijde met minstens één voet contact moet zijn met de grond. De regels zeggen daarbij specifiek dat juryleden een overtreding hiervan met het blote oog waar moeten kunnen nemen. Slowmotionbeelden zorgen al enkele jaren voor ophef, omdat daarop te zien is dat het gros van de snelwandelaars regelmatig met twee voeten van de grond komt. In tegenstelling tot wat veel mensen roepen is dat echter nadrukkelijk géén overtreding van de regels als de juryleden het niet met het blote oog zien. 

Inmiddels is er een contract getekend om te beginnen met de ontwikkeling van de inlegzolen. Hier moeten sensoren in verwerkt worden die detecteren als een loper zijn of haar voet van de grond haalt. Op die manier zou makkelijk gemeten kunnen worden wanneer snelwandelaars met beide voeten van de grond komen. Dat levert tegenwoordig een waarschuwing op, wat leidt tot diskwalificatie als drie verschillende juryleden er een waarschuwing voor geven gedurende de wedstrijd.

Als de eerste prototypes een succes zijn moeten de regels aangepast worden, aangezien het blote oog van de juryleden dan niet veel meer uit zal maken. Om op het WK gebruikt te worden zal het systeem dan eerst uitgetest moeten worden in andere wedstrijden. Het WK wordt in 2019 gehouden in het Qatarese Doha. 

Lekkage door vijver van bovenburen

Bar/restaurant De Vrienden in Eindhoven heeft last van een lekkage. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat dit al de vierde keer is, en dat de lekkages veroorzaakt worden door de vijver van de bovenburen, aldus Omroep Brabant.

Toen eigenaresse Kelly Swinkels donderdagochtend om half zeven haar zaak binnenging, 'klotste het water haar om de enkels'. "Het  kwam langs het systeemplafond als een douche naar beneden. Er viel niet tegenop te dweilen." Ze belde direct haar bovenburen, een sushirestaurant. Daar werd echter niet opgenomen, dus vervolgens belde ze de politie. "Die kwam snel daarna en heeft met de brandweer de deur ingeslagen."

"Opnieuw was het de vijver met karpers die voor overlast zorgde," meldt Swinkels. "De vorige keren was de vijver ook de oorzaak. De eigenaar van boven vult het water 's avonds met een slang bij. Hij was vergeten de kraan dicht te doen, zei hij toen. Dat zal nu ook wel." Bij de vorige lekkage was Swinkels boven gaan kijken: "Ik zag toen door de ruit van de voordeur een vis op het tapijt liggen; hij hapte naar adem. Zo zielig!"

De schade in De Vrienden wordt inmiddels hersteld door een aannemer en een elektricien. Het sushirestaurant was niet voor commentaar bereikbaar.

Concerten Kanye West op de lange baan

Kanye West wil geen verplichtingen aangaan voor het nieuwe jaar. Het is daarom niet bekend wanneer hij terugkeert op het podium om zijn Saint Pablo Tour voort te zetten. Volgens bronnen van TMZ is zijn gezondheidstoestand uiterst fragiel.

De rapper mag dan thuis zijn, hij heeft nog wel medische en psychologische zorg nodig. Er is dan ook geen tijdspad naar of streefdatum voor zijn volledige herstel.

De tournee, die in het teken stond van zijn nieuwe album The Life of Pablo, begon in augustus. Kanye had nog ruim twintig concerten voor de boeg toen hij begin vorige week in het ziekenhuis werd opgenomen. Volgens geruchten kampt de man van Kim Kardashian met flinke psychische problemen.

Concerten Kanye West op de lange baan
Concerten Kanye West op de lange baan (Foto: BuzzE)

Tot 14.00 uur geen ov in regio Den Haag

Door de wilde actie van het HTM-personeel rijden donderdag in de regio Den Haag maar weinig bussen en trams. "De dienstregeling is ernstig verstoord", zei directielid Ernst Moeksis van het openbaarvervoerbedrijf. Bus- en trambestuurders legden rond 09.30 uur het werk neer uit onvrede over onder meer de rijtijden en pauzes.

Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad van HTM is het de bedoeling dat uiterlijk 14.00 uur de dienstregeling wordt hervat. Tot die tijd ligt het ov in de stad volgens hem vrijwel helemaal stil. Veel mensen die zijn gestrand twitteren dat bussen en trams haltes voorbijrijden of helemaal niet langskomen.

Zo'n driehonderd tot vierhonderd personeelsleden zijn donderdagochtend bij het HTM-kantoor op station Den Haag Centraal bijeen voor een ontmoeting met de bedrijfsleiding.

De directie keurt de actie 'heel sterk' af. "Mensen hebben niet de kans gekregen om een alternatieve reis te plannen. Je zal maar naar het ziekenhuis, Schiphol of een sollicitatiegesprek moeten", aldus Moeksis.

Tot 14.00 uur geen ov in regio Den Haag
Tot 14.00 uur geen ov in regio Den Haag (Foto: ANP)

Andries Knevel ontslagen uit ziekenhuis

Andries Knevel is weer thuis. Hij is woensdag ontslagen uit het ziekenhuis, waar hij een maand geleden werd opgenomen met een ernstige longontsteking die het gevolg was van een legionellabesmetting. Andries: "Gisteren nog onverwacht snel thuis na dertig dagen ernstige ziekte. Dankbaar, ook voor zoveel medeleven en gebeden. Nu langzaam herstellen."

De EO meldt dat de omroepcoryfee thuis in alle rust zal herstellen. Niet bekend is hoe lang dit gaat duren en wanneer hij weer radio- en televisieprogramma's kan presenteren. Zijn EO-collega's zijn dankbaar en opgelucht dat Andries' gezondheid inmiddels zoveel verbeterd is.

Andries Knevel ontslagen uit ziekenhuis
Andries Knevel ontslagen uit ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Telstar is klaar voor komst Van der Vaart

De toekomst van Rafeal van der Vaart lijkt in Velsen-Zuid te liggen, bij Telstar. De voetballer gaf, misschien gekscherend, aan daar best nog te willen spelen in de nadagen van zijn loopbaan. De club is daar vandaag direct op ingesprongen en heeft de middenvelder via Twitter een contract aangeboden.

In de Helden Magazine werd Van der Vaart gevraagd hoelang hij nog wilde voetballen. De voormalig Ajax-speler opende daar de deur naar Telstar: "Totdat ik niet meer kan. Ik ga ervan uit dat ik nog op een behoorlijk niveau mee kan als ik weer helemaal wedstrijdfit ben. Als ik op mijn 39ste denk: ik wil nog even lekker bij Telstar voetballen, dan zou ik dat niet laten."

Bij Telstar zitten ze bovenop het nieuws en de club haakt via social media regelmatig grappig in op actuele zaken en zo ook deze keer. Via Twitter liet de club weten dat er een contract, ingaande op 1 juni 2022, voor Van der Vaart klaar ligt en dat zijn shirt alvast gedrukt is.

Het is nu even wachten tot de voetballer, die nu in Denemarken bij FC Midtjylland speelt, weer wedstrijdfit wordt, daar is het al best lang wachten op.

China wil aanschaf luxeauto's ontmoedigen

Rijke Chinezen die een Ferrari, Bentley, Rolls-Royce of andere luxewagen willen aanschaffen, moeten vanaf donderdag dieper in de buidel tasten. De overheid heeft een extra belasting van 10 procent ingesteld voor dit soort 'superauto's'. Met de maatregel wil Peking 'rationele consumptie' bevorderen en de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

Mensen die pronken met hun rijkdom zijn de overheid van het in naam communistische land al langer een doorn in het oog. De extra belasting wordt geheven over auto's van omgerekend 177.000 euro en duurder.

Hoewel China's superrijken zich waarschijnlijk niet laten weerhouden door de maatregel, moeten ambtenaren en bestuurders wel meer gaan uitkijken. Tegelijk met de autobelasting heeft de communistische partij donderdag ook nieuwe regels uitgevaardigd die grenzen stellen aan het soort auto's waar overheidsfunctionarissen in rond mogen rijden. "Wat je van anderen eist, moet je eerst zelf doen en wat je anderen verbiedt, moet je ook jezelf verbieden", aldus het politbureau.

China wil aanschaf luxeauto's ontmoedigen
China wil aanschaf luxeauto's ontmoedigen (Foto: ANP)

KPN vergroot aandeel op mobiele markt

Telecomaanbieder KPN heeft zijn leidende positie in de Nederlandse mobiele markt afgelopen kwartaal verder verstevigd. Het marktaandeel van KPN groeide in het derde kwartaal op jaarbasis met 1,3 procentpunt tot bijna 43 procent van de totale dienstenomzet, zo bleek donderdag uit een rapport van marktonderzoeker Telecompaper.

KPN snoepte onder meer marktaandeel af van T-Mobile en Vodafone. Die twee zagen hun marktaandeel met 1 procentpunt dalen tot respectievelijk 21 en 32 procent. Tele2 als vierde speler op de markt was in het derde kwartaal goed voor een marktaandeel van 4 procent, waarmee het in lijn met KPN goed was voor een iets grotere hap uit de taart.

De omzetten van de vier telecomaanbieders vertoonden in de periode een verbetering van 3,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, tot 1,2 miljard euro. Op jaarbasis daalden de opbrengsten echter met 4,4 procent. Telecomaanbieders blijven volgens Telecompaper last houden van prijsdruk en stevige concurrentie.

Dubbele cijfers
Voor heel 2016 wordt een daling van de dienstenomzet voorzien van 3,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 4,7 miljard euro. Het onderzoeksbureau verwacht daarnaast dat de markt verder zal krimpen tot een omzet van rond de 4,6 miljard euro in 2020.

Het mobiele dataverkeer blijft waarschijnlijk met dubbele cijfers groeien. Maar aanbieders blijven worstelen met de vertaling van de vraag naar datadiensten naar hogere tarieven en omzetten, concluderen de onderzoekers.

Verder bleek dat de Nederlandse markt eind september 20,2 miljoen simkaarten telde. Dat betekende een stijging van 1,3 procent op jaarbasis. In de komende jaren zal het aantal simkaarten volgens het onderzoeksbureau verder toenemen, tot 20,8 miljoen in 2020.

KPN vergroot aandeel op mobiele markt
KPN vergroot aandeel op mobiele markt (Foto: ANP)

Dahlmeier begint biatlonseizoen met zege in waaierig Zweden

Biatlete Laura Dahlmeier is het individuele World Cup-seizoen begonnen met een overwinning. In het Zweedse Östersund stond de individuele wedstrijd over 15 kilometer op het programma.

Het waaide stevig op de schietbaan en dat zorgde voor de nodige rare omstandigheden. Zo was de Sloveense Teja Gregorin snel onderweg, maar moest ze bijna een minuut wachten voor ze enigszins normaal kon schieten. Ook toppers als Dorothea Wierer en Kaisa Mäkäräinen - die ook nog eens viel - hadden veel last van de wind.

Dahlmeier staat bekend als een van de beste schutters in het biatlonveld en dat maakte ze waar. De eerste twee schietbeurten waren foutloos, waarna ze bij de derde beurt - in liggende positie - één misser liet noteren. De laatste, staande schietbeurt moest ze afwerken met flinke windvlagen, maar de jonge Duitse wachtte geduldig af en schoot uiteindelijk vier van de vijf keer raak. Samen met de beste langlauftijd van het hele veld bracht het haar naar de eerste plek.

De Française Anäis Bescond leek op weg om Dahlmeier van de troon te stoten. Na drie schietbeurten was ze nog altijd foutloos en een 'schone' laatste beurt zou haar bijna zeker de zege opleveren. Die kwam er echter niet: Bescond maakte één misser en kreeg dus één strafminuut, waardoor ze op 15 seconden van Dahlmeier als tweede eindigde.

De sensatie van de dag was zonder meer de Wit-Russische Darya Yurkevich. De 28-jarige was nog nooit verder gekomen dan een 17e plek in een World Cup-wedstrijd, maar in Östersund was het haar dag. Als enige van de honderd deelneemsters schoot ze alle twintig schoten raak en dat leverde haar plotseling haar eerste podiumplek ooit op: derde. 

Donderdag is het de beurt aan de mannen. Om 18.00 uur beginnen zij aan hun individuele wedstrijd over 20 kilometer, wat live te zien zal zijn op Eurosport en het Duitse ARD. 

TomTom breidt deal met AOL uit

TomTom heeft zijn langlopende overeenkomst met AOL uitgebreid. Dat maakte het navigatiebedrijf donderdag bekend, zonder financiële details te vermelden.

TomTom levert al sinds de zomer van 2014 kaarten aan AOL-dochter MapQuest, die navigatiediensten verzorgt via zijn website en via apps voor smartphones en tablets. Daar komen nu de verkeersdiensten van het Nederlandse bedrijf bij.

TomTom breidt deal met AOL uit
TomTom breidt deal met AOL uit (Foto: BuzzT)

Olieprijs loopt verder op

De olieprijs is donderdag in de ochtendhandel verder opgelopen, na de enorme sprong van woensdag. Oliehandelaren blijven positief over de deal die olieproducenten hebben gesloten over de verlaging van hun productie.

De leden van oliekartel OPEC spraken woensdag af hun productie met ongeveer 4 procent in te perken. Daarnaast kregen zij de toezegging van olielanden buiten het kartel, zoals Rusland, dat zij ook minder olie zullen oppompen. De deal joeg de olieprijs woensdag met zo'n 9 procent omhoog.

Donderdagochtend liep de prijs van Amerikaanse olie nog eens met ruim 1 procent op, naar 50,05 dollar per vat. Brent werd ook ruim 1 procent duurder, bij 52,50 dollar per vat.

Brent
De prijs van Brent, maatgevend voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, nadert nu weer het niveau van vorige maand. Toen werd kortstondig het hoogste peil in een jaar bereikt.

Olie is nog altijd ruim de helft goedkoper dan voor de enorme daling die in de zomer van 2014 werd ingezet. Brent werd eind juni 2014 nog voor ongeveer 114 dollar per vat verhandeld. Begin dit jaar werd een dieptepunt van 27,10 dollar per vat bereikt.

De olieprijs ging de afgelopen twee jaar zo hard omlaag doordat de productie hoog bleef, terwijl de vraag door de kwakkelende wereldeconomie minder sterk toenam dan voorheen. Saudi-Arabië weigerde lange tijd zijn productie te beperken in de hoop dat de lage prijs de concurrentie van olie uit schalievelden uit de VS de kop zou indrukken. De productie van die olie is eerder verliesgevend bij een lagere olieprijs.

Olieprijs loopt verder op
Olieprijs loopt verder op (Foto: ANP)

'Compromis bereikt over Duitse tolplannen'

De Europese Commissie en de Duitse regering hebben volgens insiders een compromis bereikt over de voorwaarden waar eventuele Duitse tolheffing op de snelwegen aan moet voldoen. De Duitse omroep ARD meldde donderdag op basis van bronnen rond de onderhandelingen dat het akkoord later op de dag bekend wordt gemaakt.

Als de plannen doorgaan, moeten buitenlandse automobilisten volgens de ARD straks minimaal 2,50 euro gaan betalen voor een vignet. Voor dat bedrag mogen ze tien dagen gebruikmaken van de Autobahn.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden Duitse autobezitters geheel worden ontzien. Brussel had daar bezwaren tegen, omdat het zou neerkomen op discriminatie. De kwestie zou zijn opgelost door een korting op de Duitse wegenbelasting in te voeren die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

Parlementsverkiezingen
De Duitse minister Alexander Stobrindt (CSU) heeft lang onderhandeld met eurocommissaris Violeta Bulc (Vervoer). Ze ontmoeten elkaar donderdag opnieuw in Brussel.

Of de tol er echt komt, hangt af van de volgende Duitse regering. Volgende herfst zijn in Duitsland parlementsverkiezingen.

'Compromis bereikt over Duitse tolplannen'
'Compromis bereikt over Duitse tolplannen' (Foto: ANP)

Burger voor Kendall na Victoria's Secret-show

Een paar uur na haar optreden als angel in de catwalkshow van Victoria's Secret, snakte Kendall Jenner maar naar één ding: een hamburger.

Het model postte na de lingerieparade in Parijs woensdagavond op Instagram een foto van zichzelf in een restaurant. Ze schreef er bij: "Een burger, alsjeblieft." Eerder liep Kendall met onder meer Adriana Lima, Lily Aldridge, de Nederlandse Romee Strijd en de half-Nederlandse zussen Gigi en Bella Hadid over de catwalk tijdens de wereldberoemde show, waar Lady Gaga, Bruno Mars en The Weeknd optraden.

De angels van Victoria's Secret worden voor de jaarlijkse show op een streng sport- en dieetregime gezet. Adriana Lima onthulde eerder dat ze negen dagen voor aanvang van het spektakel stopt met het eten van vast voedsel. Ook zouden de angels in de maanden voorafgaand aan de modeshow minimaal twee keer per dag naar de sportschool gaan.

Burger voor Kendall na Victoria's Secret-show
Burger voor Kendall na Victoria's Secret-show (Foto: BuzzE)

PvdA: fors hoger loon voor leraren

De Partij van de Arbeid wil de status en het salaris van leraren fors verhogen. Dat blijkt uit de onderwijsplannen van de partij, genaamd 'Actieplan docent'. In het plan krijgen docenten een veertiende maand en wordt het loongebouw aangepast, waardoor leerkrachten er zo'n 10 procent in salaris op vooruitgaan.

Diederik Samsom zegt over deze plannen:"Meer salaris en minder werkdruk, zo moet de status van het vak omhoog, en het structurele tekort aan leraren omlaag". Deze open deur horen we in iedere verkiezingstijd, en nu dus ook van de sociaaldemocraten. Diezelfde sociaaldemocraten leveren momenteel de minister van Onderwijs, namelijk Jet Bussemaker. Volgens Samsom is het plan geen kritiek op Bussemaker: "Het is niet dat er te weinig is gedaan, maar er moet meer gebeuren". Wijlen Johan Cruijff had het niet beter kunnen uitleggen.

Naast de veertiende maand pleit het plan voor een aanpassing van de salarisopbouw, zodat een ervaren docent toch nog in loon kan blijven groeien. Nu kan dat vaak alleen door een leidinggevende functie te gaan bekleden. Een perverse prikkel volgens de PvdA, want goede docenten horen voor de klas en niet in een kantoor. Verder zet het plan in op een herwaardering van het vak docent, waarin het beroep een beschermde status krijgt en bevoegdheid 100% wordt verplicht. Het omstreden lerarenregister dat nu in de Eerste Kamer ligt, gaat dus nog niet ver genoeg. Docenten die 40 jaar in het vak zitten, zouden een 'medaille van verdienste' moeten krijgen.

PvdA-leider Diederik Samsom presenteert het plan samen met onderwijswoordvoerder Loes Ypma en met schooldirecteur Eric van 't Zelfde. Die laatste toverde een achterstandsschool in Rotterdam-Charlois om tot een school met uitstekende resultaten, maar daarbij moet wel worden opgemerkt dat hij allerlei wetgeving naast zich neer heeft gelegd, en met name de wijze waarop hij met de leraren omging hem op de nodige kritiek is komen te staan. Een curieus uithangbord dus voor een plan om docenten meer status te geven.

Assassin's Creed III gratis voor pc in december

Vanaf 7 december geeft Ubisoft Assassin's Creed III gratis weg voor pc. Het is de laatste game uit het Ubi30-jubileum die de Franse ontwikkelaar weggeeft ter viering van hun dertigjarig bestaan.

Assassin's Creed III is vanaf 7 december beschikbaar ter download. Houd er rekening mee dat je wel even een Uplay-account moet aanmaken als je die nog niet hebt. Onze Pheno was in 2012 lyrisch over het derde deel uit de AC-franchise.

Games die in het Ubi30-jubileum eerder al aan bod kwamen zijn Prince of Persia: Sands of Time, Splinter Cell, Rayman Origins, The Crew, Beyond Good and Evil, en Far Cry 3: Blood Dragon. Die laatste titel is op dit moment nog gratis op te pikken totdat Assassin's Creed III daarvoor in de plaats komt op 7 december.

Tienduizenden fans Atletico eren verongelukte tegenstanders op moment van finale

Afgelopen nacht zou om 00.45 uur in het Estadio Atanasio Girardot in het Colombiaanse Medellin afgetrapt worden. Op het programma stond de eerste van twee wedstrijden in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europa League. 

Thuisclub Atletico Nacional zou gaan spelen tegen de Braziliaanse 'sprookjesploeg' Chapecoense, dat in een paar jaar van het vierde niveau in Brazilië naar een continentale finale was gekomen. De Brazilianen kwamen echter nooit aan in Medellin: maandagavond stortte hun vliegtuig neer, waarbij nagenoeg de hele selectie en staf om het leven kwam - naast vele journalisten en bemanningsleden. 

De Colombiaanse topclub had haar fans opgeroepen om alsnog naar het stadion te komen, zodat daar op het moment waarop afgetrapt moest worden een eerbetoon gehouden kon worden. De opkomst was overweldigend. Het stadion, dat plaats biedt aan zo'n 45.000 toeschouwers, was tot aan de nok gevuld met fans, terwijl het op straat zo mogelijk nog drukker was. Volgens berichten stonden meer dan honderdduizend mensen in de straten rond het stadion om hun steun te betuigen aan hun omgekomen tegenstanders.

In het stadion heerste een onwerkelijke sfeer. Minutenlang werd "Vamo, vamo Chape!" gezongen, een van de lijfliederen van de fans van Chapecoense. Er hingen spandoeken met teksten als "Een nieuwe familie is geboren" en "Voetbal kent geen grenzen, sterkte aan de families, fans en alle mensen uit Chapecó"

Tienduizenden Colombiaanse fans zingen een van de lijfliederen van hun omgekomen tegenstanders (Bron: YouTube)

ChristenUnie ageert tegen kerstconcert metalband

De ChristenUnie is woest over een kerstconcert dat het Amstelveense poppodium P60 heeft gepland. Op 24 december treedt daar de Limburgse horrormetalband Carach Angren op en dat stoot de christelijke partij tegen het zere been.  

Volgens media-coördinator en burgerraadslid van de Amstelveense ChristenUnie Henk Stoffels is de muziek van van de 'satanische metalband' Carach Angren 'zo donker als wat' en een 'gevaar voor de geestelijke gezondheid'. De partij twijfelt ten zeerste aan de geschiktheid van dit concert als voorbereiding op het feest van het Licht: het Kerstfeest. De partij heeft daarom vragen gesteld aan het gemeentebestuur, schrijft 1limburg.

Stoffels vreest voor de slechte invloed van de muziek op de lokale jeugd. "Dit soort muziek nestelt zich in het geestelijke. Het gevaar is dat je naar het donkere wordt toegetrokken, naar het kwade. Dat kan in het uiterste geval leiden tot daden zoals Tristan van der Vlis en Anders Breivik die hebben aangericht."

Het concert in Amstelveen promoot het laatste album van Carach Angren: This is no Fairytale. De ChristenUnie is fel tegen de thematiek van deze plaat: "Het bevat een gruwelijk verhaal over een krankzinnige vader, een aan de drugs en drank verslaafde moeder en twee angstige kinderen die de meest verschrikkelijke dingen meemaken."


Carach Angren op Graspop 2016 (Video: YouTube)

Westbrook dendert door in de NBA

De historische seizoenstart van Russell Westbrook kreeg in en tegen Washington een passend vervolg. De point guard van de Oklahoma City Thunder kwam weer tot een triple double, dwong met een driepunter in de slotsecondes een verlenging af en scoorde in de verlenging meer punten dan de Wizards als geheel; veertien om tien.

Westbrook kwam in de met 126-115 gewonnen wedstrijd tot 35 punten, 14 rebounds en 11 assists. Het was zijn vierde triple double op rij en de negende in het nog prille seizoen. De van Orlando overgekomen Victor Oladipo voegde 25 punten toe. De Washington Wizards leidden het hele vierde kwart, tot Westbrook met nog acht seconden te spelen de gelijkmaker scoorde. Topscorer bij de Wizards werd Bradley Beal met 31 punten. John Wall noteerde 15 punten en 15 assists.

Oklahoma City klimt met deze vierde zege op rij naar een zeer verdienstelijke vijfde plaats in de Western Conference. Washington, dat in 2014 en 2015 nog de tweede ronde van de play-offs haalde, verloor al voor de elfde keer dit seizoen. Play-offs lijken voorlopig uit zicht en dit jaar zijn er geen blessures om als excuus op te voeren.

In Toronto troffen twee subtoppers uit de Eastern en Western Conference elkaar. De Raptors speelden tegen de Memphis Grizzlies. Memphis zag in de vorige wedstrijd point guard Mike Conley uitvallen. De man met het contract van 153 miljoen dollar zal zeker zes weken missen met een rugblessure. Ook traden de Grizzlies aan zonder Zach Randolph, wiens moeder op Thanksgiving kwam te overlijden. Rookies Andrew Harrison en Troy Williams namen hun plaatsen in.

Eén helft lang konden de gehavende Grizzlies prima mee komen met de Raptors, maar in de tweede helft werd snel een groot gat geslagen. De Raptors wonnen met 120-105. Zoals gewoonlijk was het back court, met Kyle Lowry en DeMar DeRozan, de doorslaggevende factor. De spelers kwamen samen tot 55 punten. Bij Memphis werd rookie Andrew Harrison topscorer. In zijn vierde wedstrijd als starter kwam hij tot 21 punten.

Spektakel was er in Minnesota. De Timberwolves zijn de ploeg die al het langst de play-offs niet gehaald hebben: in 2004 gebeurde dit voor het laatst. Sinds vorig jaar mogen de fans weer voorzichtig hopen op succes. Karl Anthony Towns werd gedraft, bleek nog beter dan gehoopt en werd rookie van het jaar. Andrew Wiggins kwam over van Cleveland en Zach LaVine bleek niet alleen fantastisch te kunnen dunken, maar ook een goed jump shot te hebben.

Afgelopen nacht kwamen de New York Knicks op bezoek en er ontspon een gevecht tussen twee jonge centers: de eerdergenoemde Towns en Kristaps Porzingis van de Knicks. De individuele wedstrijd werd gewonnen door Towns, hij opende met 22 punten in het eerste kwart en kwam tot 47 punten en 18 rebounds. Porzingis zette daar 29 punten en 8 rebounds tegenover. Het waren uiteindelijk echter de Knicks die de overwinning uit het vuur sleepten. Carmelo Anthony bracht met nog twee seconden te spelen de eindstand op de klok, 106-104.

Samenvatting van de Wizards tegen de Thunder (Bron: YouTube)

Uitslagen

Oklahoma City Thunder - Washington Wizards 115-126
Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 105-120
Minnesota Timberwolves - New York Knicks 104-106
Boston Celtics – Detroit Pistons 114-121
Chicago Bulls – Los Angeles Lakers 90-96
Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 87-94
Denver Nuggets – Miami Heat 98-106
Phoenix Suns – Atlanta Hawks 109-107
Portland Trail Blazers – Indiana Pacers 131-109

NXP wint prijs tegen slavernij

Het Nederlandse NXP Semiconductors heeft woensdag een prijs gekregen voor zijn inzet tegen moderne slavernij. De Thomson Reuters Foundation reikte de Stop Slavery Award voor het eerst uit. NXP moet de prijs delen met de Hewlett Packard Enterprise.

Tien bedrijven waren genomineerd voor de prijs, waaronder Apple en Tesco. Gastarbeiders van NXP mogen hun identiteitsbewijzen niet aan arbeidsbemiddelaars afgeven. NXP betaalt ook alle kosten voor ze, waaronder vervoer, en zorgt voor kluisjes. Dat voorkomt dat de arbeiders zijn overgeleverd aan de grillen van anderen.

NXP en Hewlett Packard krijgen onder meer een beeld van de Britse kunstenaar Anish Kapoor. NXP heeft ongeveer 44.000 mensen in meer dan 35 landen in dienst.

NXP wint prijs tegen slavernij
NXP wint prijs tegen slavernij (Foto: BuzzT)

Helft websites overheid niet versleuteld

Minder dan de helft van de websites van de Nederlandse overheid gebruikt geen beveiligde https-verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. In totaal werden 1816 domeinen van de overheid onderzocht.

In totaal heeft slechts 44 procent van de websites, onder andere van de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, een https-verbinding. Bovendien zijn van de websites die wél een https-verbinding gebruiken er 108 niet goed ingesteld, zodat er nog altijd een beveiligingsrisico is bij 62 procent van de overheidswebsites.

In totaal zijn er 1032 websites van ministeries, waarvan er slechts 404 een veilige en goed ingestelde verbinding gebruiken. "De overheid onderstreept regelmatig het belang van een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur. Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze overheid dit niet beter doet", zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom.

Door een https-verbinding te gebruiken is het niet mogelijk om de communicatie met een webserver te bekijken of te veranderen.

Helft websites overheid niet versleuteld
Helft websites overheid niet versleuteld (Foto: BuzzT)

Emily Ratajkowski boos over boek

Emily Ratajkowski heeft uitgehaald naar fotograaf Jonathan Leder, die zonder haar toestemming een boek uitbracht met foto's van de actrice.

In Emily Ratajkowski: Collector's Edition staan 105 pikante kiekjes van Emily die Jonathan in 2012 maakte. De Gone Girl-actrice wilde eigenlijk geen aandacht geven aan de publicatie, zo vertelde ze woensdag op Twitter, maar kon haar mond niet langer houden.

"Dit boek en de foto's die erin staan zijn een overtreding. Slechts vijf van de honderd foto's die nu gepubliceerd zijn, zijn gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn gemaakt: een kunstzinnige publicatie in een magazine", aldus Emily.

Het model heeft in het verleden vaker blootfoto's van zichzelf gedeeld. Ze ziet dat als een vorm van feminisme en als voorbeeld voor jonge meisjes. "Waar anders zien zij vrouwen die kracht vinden door zelf te beslissen wanneer en hoe ze seks willen?", schreef ze in een essay dat werd uitgebracht in de Lenny-nieuwsbrief van Lena Dunham.

Dat haar foto's nu zonder haar toestemming zijn gepubliceerd, staat haaks op die overtuiging, twittert Emily. "Het is een voorbeeld van precies het tegenovergestelde van mijn overtuiging: vrouwen die zelf beslissen waar en hoe ze hun lichaam en seksualiteit tonen."

Emily Ratajkowski boos over boek
Emily Ratajkowski boos over boek (Foto: BuzzE)

En omdat het kan:

OM wil leider Sharia4Belgium kunnen uitzetten

Jusititie in België is een procedure begonnen om de veroordeelde leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem (34) zijn Belgische nationaliteit af te pakken. Als de rechter in Antwerpen daarmee akkoord gaat, kan hij in de toekomst eventueel worden uitgezet naar Marokko. Momenteel zit hij een celstraf van twaalf jaar uit voor het leiden van een terroristische organisatie die onder meer jongeren ronselde voor de oorlog in Syrië.

"Wat heeft hij ons land opgeleverd? Enkel een levensgroot risico om onze maatschappij in de afgrond te storten", citeerde de Gazet van Antwerpen donderdag de aanklagers. Belkacem verzet zich tegen het innemen van zijn Belgische paspoort.

Sharia4Belgium had een islamitische staat in België als ideaal. Om dat doel te bereiken, moest eerst de democratie met geweld worden omvergeworpen. De organisatie is opgedoekt. Begin dit jaar bekrachtigde het hof in Antwerpen nog de straf voor Belkacem. In totaal zijn 45 mensen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij Sharia4Belgium.

OM wil leider Sharia4Belgium kunnen uitzetten
OM wil leider Sharia4Belgium kunnen uitzetten (Foto: ANP)

Een op vijf vmbo'ers gaat naar het hbo

Een op de vijf jongeren die in het schooljaar 2010/2011 een vmbo-diploma haalde, zit nu op het hbo. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van het rapport van de Landelijke Jeugdmonitor. Scholieren die na het vmbo naar de havo zijn gegaan, hebben twee keer vaker hun opleiding voortgezet op het hbo dan scholieren die na het vmbo voor een mbo-opleiding hebben gekozen.

Leerlingen die uit een gezin komen met een hoog inkomen stromen vaker door naar het hbo dan leerlingen uit een huishouden met een laag inkomen, zo blijkt uit de Jeugdmonitor. De doorstroom naar het havo of het mbo is bij leerlingen uit huishoudens met een laag of hoog inkomen vrijwel gelijk. Vervolgens blijkt dat leerlingen uit rijkere huishoudens vaker (40 procent) kiezen voor een vervolgopleiding op het hbo dan leerlingen uit huishoudens met een lager inkomen (32 procent).

Een op vijf vmbo'ers gaat naar het hbo
Een op vijf vmbo'ers gaat naar het hbo (Foto: ANP)

Ed Sheeran grapt over zwaardverwonding

Tijdens zijn eerste optreden van dit jaar, grapte Ed Sheeran woensdag over de verwondingen die hij onlangs opliep bij een incident met een zwaard.

Volgens de geruchten raakte de Britse prinses Beatrice, een vriendin van de zanger, hem per ongeluk met een historisch zwaard toen ze tijdens een feestje James Blunt voor de grap wilde 'ridderen'. De zanger moest de wond op zijn wang in het ziekenhuis laten hechten.

Ed heeft dit jaar vrijgenomen, maar trad bij uitzondering op tijdens een evenement ten bate van een kinderziekenhuis. "Het is goed om terug te zijn", zei hij volgens E!. "Ik heb een heel jaar vrij gehad. Ik ben een maand naar Japan geweest. En mijn gezicht is opengehaald. Heeft iemand daar iets over gelezen?"

Ed Sheeran grapt over zwaardverwonding
Ed Sheeran grapt over zwaardverwonding (Foto: BuzzE)

Broederliefde en Drake populairst op Spotify

Broederliefde is dit jaar onder Nederlanders het populairst op Spotify, zowel bij mannen als vrouwen. Wereldwijd werd Drake het meest gestreamd. Dat heeft de online muziekdienst donderdag laten weten.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse artiest hier vaker is gestreamd dan een internationale grootheid. Het album Hard Work Pays Off van de Nederlandse hiphop-formatie werd het vaakst afgespeeld. Ook Lil' Kleine staat in de top vijf van meest gestreamde artiesten in Nederland. Daarin staan verder Drake, Justin Bieber en Coldplay.

De populairste Nederlandse artiesten bij Spotify-gebruikers in het buitenland zijn Martin Garrix en Tiësto. Bohemian Rhapsody van Queen is wereldwijd de populairste gouwe ouwe bij de muziekdienst.

Broederliefde en Drake populairst op Spotify
Broederliefde en Drake populairst op Spotify (Foto: BuzzE)

Online aankopen Sint boven miljard euro

De online bestedingen voor Sinterklaas zijn dit jaar voor het eerst de grens van een miljard euro gepasseerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Thuiswinkel.org en PostNL.

Lego Star Wars is het populairste kinderspeelgoed, FIFA'17 de meest verkochte game en Escape Room The Game is het gezelschapsspel dat Sinterklaas en Zwarte Piet het vaakst in de schoen stoppen.

In de vijf weken voorafgaand aan pakjesavond lag de online weekomzet 29 procent hoger dan in andere weken van het jaar. In de sinterklaasperiode werd 12 procent van de online aankopen met een smartphone gedaan. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen was het aandeel 7 procent.

Online aankopen Sint boven miljard euro
Online aankopen Sint boven miljard euro (Foto: BuzzT)

Agent traint rijvaardigheid te weinig

Duizenden agenten missen elk jaar hun verplichte rijtraining. Tot begin oktober dit jaar werden er in totaal 2600 trainingen gevolgd, terwijl dat er in een jaar eigenlijk 10.000 moeten zijn. Vorig jaar werden nog 5600 trainingen afgewerkt, schrijft het AD donderdag op basis van cijfers dat het heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

"We hebben een forse achterstand", zegt Roy Lassche, projectleider rijvaardigheid en rijveiligheid bij de Nationale Politie, tegen de krant. Agenten moeten sinds 2011 verplicht rijtraining doen omdat politiemensen geregeld bij ongelukken betrokken zijn. Jaarlijks worden z'n 2000 ongelukken geregistreerd.

Alle 30.000 politiemensen die wel eens met een zwaailicht en/of sirene rijden en die hun basisopleiding hebben afgerond, moeten elke drie jaar de Politie Rijvaardigheidstraining volgen. Daar voldoet de politie al jaren niet aan.

Agent traint rijvaardigheid te weinig
Agent traint rijvaardigheid te weinig (Foto: ANP)

Paris Hilton voelde zich gevangen in imago

Paris Hilton wil niet langer bekend staan als dom blondje. "Ik ben een hardwerkende zakenvrouw en ondernemer, en zo wil ik ook gezien worden", aldus de voormalig realityster tegenover Access Hollywood.

Paris had begin deze eeuw vijf seizoenen lang samen met vriendin Nicole Richie de realityserie The Simple Life. "Ze zeiden: Nicole, jij speelt de lastpak en Paris, jij bent het onnozele leeghoofd. We hadden geen idee waar we aan begonnen en dat het zo'n succes zou worden dat we die personages vijf jaar zouden moeten spelen. Je raakt gevangen in zo'n imago als je het de hele tijd moet volhouden voor televisie."

Toch heeft de hotelerfgename, die tegenwoordig een boetiekketen runt en verschillende parfums op de markt bracht, geen spijt van haar deelname aan het programma. "Helemaal niet, want het was ontzettend leuk en ik heb er een enorme onderneming uit opgebouwd. Als ik mijn saaie zelf geweest in de show was het nooit zo'n succes geworden."

Paris Hilton voelde zich gevangen in imago
Paris Hilton voelde zich gevangen in imago (Foto: BuzzE)

Demi Lovato open over bipolaire stoornis

Demi Lovato wil fans die net als zij aan een bipolaire stoornis lijden een hart onder de riem steken. "Ik ben het levende bewijs dat je hier goed mee kunt leven", aldus de zangeres in People.

Demi wordt sinds 2011 behandeld voor de psychische aandoening. "Dat is continu proces", legt ze uit in het interview. "Het gaat niet om die ene keer bij je therapeut en die andere keer bij je psychiater. Het is iets waar je altijd aan moet werken. Je moet voor jezelf zorgen."

Zelf wordt Demi nog altijd begeleid door een behandelend team, en heeft ze veel steun aan vrienden. In maart is ze vijf jaar van haar drugsverslaving af, maar zover wil ze nog niet vooruit kijken. "Elke dag is een vooruitgang en ik hoop dat punt te halen. Maar ik leef met de dag, en vandaag gaat het goed met me."

De zangeres is de woordvoerder van campagne Be Vocal, een initiatief van vijf verschillende instellingen die zich bezig houden met psychische aandoeningen. "Die samenwerking is belangrijk, want veel van mijn fans kampen met mentale aandoeningen, of het nu gaat om depressie of bipolariteit of zelfs schizofrenie." Ze hoopt dat haar jonge publiek hierdoor makkelijker kan praten over psychische problemen. "Zij zijn een nieuwe generatie die hopelijk de toekomst zal veranderen en deze problemen uit de taboesfeer haalt."

Demi Lovato open over bipolaire stoornis
Demi Lovato open over bipolaire stoornis (Foto: BuzzE)

Schaker Carlsen viert verjaardag met prolongatie wereldtitel

Magnus Carlsen heeft zijn wereldtitel schaken met succes weten te verdedigen. Nadat de reguliere tweekamp over twaalf partijen tegen de Rus Sergey Karjakin geen winnaar had opgeleverd, sloeg de Noor toe met snelschaak. In de vier rapidpartijen die volgden sloeg Carlsen twee keer toe en de andere twee partijen eindigden in remise. 

De verkorte spelvorm leverde direct vuurwerk op. Carlsen viel aan en Karjakin toonde eens te meer aan een fantastische verdediger te zijn. In de tweede partij stond Carlsen in gewonnen positie, maar de wereldkampioen liet de kans liggen en opnieuw een remise toestaan.

Je zou denken dat de afloop van de tweede partij hard was aangekomen bij Carlsen, maar daar bleek niets van in partij drie, integendeel. De Noorse regerend wereldkampioen greep met de zwarte stukken snel het initiatief. Hij voerde de druk almaar verder op tegen Karjakin die, zoals in de tweede partij, opnieuw in tijdnood kwam. Een pionoffer van Carlsen deed Karjakin uiteindelijk toch kraken en daardoor kwam Carlsen op 2-1. 

In de vierde en laatste partij moest verdediger Karjakin dus voor het eerst tijdens deze wereldkampioenschappen vanuit een achterstand schaken. Dat bleek, tegen een speler van het statuur van Carlsen, iets te veel van hem gevraagd. Karjakin kwam eveneens in tijdnood en moest uiteindelijk zijn koning neerleggen. 

Eindstand 3-1 voor Carlsen na een kleine vijf uur rapidschaak. Magnus Carlsen kon meteen zijn 26e verjaardag gaan vieren met de prolongatie van zijn wereldtitel. 

FOK! Wat een weer: Bewolkt

Goedemorgen! De verschillen in de temperatuur waren gisteren vrij groot. In het uiterste oosten was het onder een dikke laag bewolking nog maar 2 graden in de middag, in het zuiden was het 3 a 4 graden bij volop zon en in het westen was het 8 tot 9 graden bij een afwisseling van wolken en af en toe wat zon. Uiteindelijk liep het kwik ook het oosten nog iets op. De ergste kou is bij deze wel even uit de lucht nu.

De afgelopen nacht bleven die verschillen bestaan. Lokaal een graadje vorst in het zuiden en liefst 7 tot 8 graden in het noordwesten. De bewolking die gisteren in een deel van het land hing, trekt nu geleidelijk ook naar het zuiden toe. Ook daar wordt het dus meest bewolkt. Wat dan rest is een vrijwel geheel bewolkte dag in het hele land. Lokaal kan daar ook wat lichte regen uit vallen, maar veel zal dat niet voorstellen. De maxima liggen tussen de 5 graden in Limburg tot 9 of 10 graden in het noordwesten. Er staat een westelijke wind die toeneemt naar matig tot vrij krachtig. In het Waddengebied mogelijk krachtig.

Morgen veranderd er niet veel, maar in het weekend breekt de zon weer door en wordt het wederom een stuk frisser. In de nacht komt het dan weer tot vorst en overdag is het niet veel warmer dan een graad of 2. 

Prettige dag en jullie mogen nog een paar dagen jullie schoen zetten. De daken zijn niet glad de komende nachten.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Koeien in de wei bij qltel (Foto: qltel)
Koeien in de wei in Huijbergen. Die zullen eerdaags ook wel op stal gaan. (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1572 Het Bloedbad van Naarden. Spanjaarden onder leiding van Don Frederik vermoorden 700 inwoners van Naarden.
1961 Bij afwezigheid van verkeersborden wordt als algemene regel de voorrang van rechts ingevoerd in Belgie.
1974 Een Boeing 727 verongelukt in slecht weer bij Washington Dulles International Airport. Alle 92 inzittenden komen om.
1988 De eerste Wereldaidsdag wordt gehouden.
2009 Het Verdrag van Lissabon treedt in werking

Congres Colombia stemt in met vredesverdrag

Het Colombiaanse congres heeft woensdag (plaatselijke tijd) ingestemd met het nieuwe vredesakkoord met rebellenbeweging FARC. Een week geleden hadden de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Rodrigo Londono namens de FARC hun handtekening gezet onder het herziene vredesakkoord dat een einde moet maken aan 52 jaar oorlog.

Het akkoord werd woensdag met 130-0 goedgekeurd in het parlement, nadat het een dag eerder al met 75-0 was aangenomen in de senaat. Leden van de Democratische centrumpartij van voormalig president en huidig oppositieleider Alvaro Uribe hadden de zaal vlak voor de stemming uit protest verlaten. Volgens Uribe is het verdrag nog steeds te mild voor de opstandelingen.

Een eerdere versie van het vredesakkoord werd onverwacht door de bevolking verworpen in een referendum. Met de ratificatie begint een traject van zes maanden waarin de 7000 strijders de wapens neerleggen en de FARC zich omvormt tot een politieke partij.

Congres Colombia stemt in met vredesverdrag
Congres Colombia stemt in met vredesverdrag (Foto: ANP)

Dodental natuurbranden Tennessee loopt op

Het dodental als gevolg van de natuurbranden in de Amerikaanse staat Tennessee is opgelopen naar tenminste zeven. Een dag eerder waren er nog drie doden gemeld. Volgens de autoriteiten zijn er ook 53 gewonden, melden Amerikaanse media.

Meer dan 14.000 mensen zijn op de vlucht gejaagd in de Amerikaanse stad Gatlinburg in de staat Tennessee. Het vuur woedt aan de rand van het bij toeristen geliefde park Great Smoky Mountains en breidt zich uit. De lokale autoriteiten besloten de bewoners en toeristen in Gatlinburg te evacueren. Meer dan 700 huizen zijn door het vuur verwoest.

Volgens gouverneur Bill Haslam zijn het de ergste natuurbranden in de staat in honderd jaar. De harde wind maakte het blussen voor de brandweer lastig, al kreeg die woensdag enige hulp van de harde regen.

Dodental natuurbranden Tennessee loopt op
Dodental natuurbranden Tennessee loopt op (Foto: ANP)

Hiv grote bedreiging voor tieners

UNICEF is bezorgd over het aantal hiv-infecties onder jongeren. Volgens de kinderorganisatie van de Verenigde Naties leven er momenteel wereldwijd twee miljoen tieners met het virus dat kan leiden tot de ziekte aids.

Zonder maatregelen zal het aantal geïnfecteerden snel toenemen, schrijft UNICEF in het rapport For Every Child: End AIDS. De ziekte is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder tieners. Vorig jaar overleden 41.000 tieners aan aids. Lastige factoren zijn onder meer dat jongeren minder trouw hun medicijnen slikken en seksueel actief zijn.

UNICEF somt in het rapport maatregelen op om de trend te keren: stel de kwetsbaarheid van tieners in preventie centraal, roep seksueel geweld tegen meisjes een halt toe en maak medische zorg voor tieners met hiv toegankelijker.

De vooruitgang van de strijd tegen aids is duidelijk, maar het gevecht mag niet aan tieners en kinderen voorbij gaan. Nog altijd loopt elke twee minuten een tiener, meestal een meisje, een hiv-infectie op. Succes is er ook te melden: het aantal baby's met hiv is sterk teruggedrongen doordat zwangere vrouwen op het virus worden getest.

Hiv grote bedreiging voor tieners
Hiv grote bedreiging voor tieners (Foto: ANP)

Sleepnetvissers bedreigen zeebaars en tarbot

Het gaat slecht met de zeebaars en de tarbot in de Noordzee. Met de huidige Nederlandse visvloot zal de biodiversiteit verdwijnen in de Noordzee. Dat stelt Greenpeace na onderzoek naar de visstanden en vismethoden. De milieuorganisatie pleit voor maatregelen om de bijvangst van met name de zeebaars door sleepnetvissers aan te pakken.

Greenpeace onderzocht hoe vissoorten worden gevangen en hoe de populaties ervoor staan. Het gaat goed met de schol en de tong maar door overbevissing met niet-selectieve vismethoden worden soorten als de zeebaars en de tarbot bedreigd. Volgens de milieuorganisatie is vooral de manier van vissen op andere vissoorten hier oorzaak aan. De vangstmethode door viskotters met bodemsleepnetten zorgt voor veel bijvangst van andere vissoorten.

Sleepnetvissers bedreigen zeebaars en tarbot
Sleepnetvissers bedreigen zeebaars en tarbot (Foto: ANP)

Kanye West ontslagen uit ziekenhuis

Na ruim een week in het ziekenhuis, is Kanye West weer thuis.

De rapper werd begin vorige week opgenomen in het UCLA Medical Center in Los Angeles wegens uitputting. Volgens geruchten kampt de man van Kim Kardashian met flinke psychische problemen.

"Hij is thuis en rust uit", meldt een bron aan People. Het magazine weet ook te vertellen dat Kim zich nog altijd grote zorgen maakt over Kanye. Ze zou terughoudend zijn in contact tussen haar man en de kinderen van het stel, de driejarige North en Saint (bijna 1).

Kanye's schoonzus Kendall Jenner liet woensdag weten dat het goed gaat met de familie. "Natuurlijk gaat het goed met hem. Iedereen is oké", zei het model voorafgaand aan de Victoria's Secret-show waarin ze de catwalk betrad tegen Entertainment Tonight.

Kanye West ontslagen uit ziekenhuis
Kanye West ontslagen uit ziekenhuis (Foto: BuzzE)

ThuisbeZorgd

Zondagochtend zat ik een half uur vroeger dan gepland in de woonkamer. Treinkaartjes klaar. Tas gereed. Wat eten voor onderweg. Als ik nu al zou wegrijden dan was ik een kwartier eerder op het station in Hengelo dan dat de trein zou komen. Niets, maar dan ook niets kon mij gebeuren. Meneer liever te vroeg dan te laat was meer dan gereed.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
review
Pokémon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.