FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van dinsdag 29 november 2016

Trump praat met Giuliani over ministerschap

Aankomend president van de VS Donald Trump is in gesprek met partijgenoot Rudy Giuliani over de post van minister van Buitenlandse Zaken in zijn toekomstige kabinet. Dat heeft een lid van zijn transitieteam verklaard.

Giuliani is de vroegere burgemeester van New York en trouw bondgenoot van Trump. Hij werd over de hele wereld bekend als de 'burgervader van de VS' na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Dat wordt vermoedelijk als groot pluspunt gezien voor zijn kandidatuur.

Eerder sprak Trump ook al met de voormalige presidentskandidaat Mitt Romney over de belangrijke post. Na dat onderhoud werd bekend dat adviseurs Trump hadden aangeraden toch maar niet met hem in zee te gaan.

Trump praat met Giuliani over ministerschap
Trump praat met Giuliani over ministerschap (Foto: ANP)

Jonge fan is gezicht van rouwende fans van Chapecoense

Het was dinsdag een zwarte dag in de Braziliaanse stad Chapecó. In de zuidelijke staat Santa Caterina kwamen vele fans van Chapecoense bij elkaar bij het stadion van de club, de Arena Condá. Een vliegtuig met nagenoeg de hele selectie stortte maandagavond neer in Colombia. De ploeg was op weg naar Medellin, waar woensdag de eerste wedstrijd in de finale van de Copa Sudamericana gespeeld zou worden, een historische prestatie voor de club die enkele jaren geleden nog in de vierde divisie speelde.

We beginnen een overzicht van de dag in Chapecó met wat misschien wel hét beeld van de rouwende fans is geworden. Deze jonge fan beleefde ongetwijfeld vele prachtige momenten als zijn lievelingsclub weer eens won. Vandaag kwam hij weer naar het stadion, maar bijna alle helden waar hij in de afgelopen jaren naar keek zullen er nooit meer te zien zijn.

Bij het stadion in Chapecó verzamelden vele honderden fans zich. Spontaan barstte men uit in gezang: "Sou Chapecoense, com muito orgulho, com muito amor", ofwel "Ik ben (fan van) Chapecoense, met veel trots, met veel liefde", een van de vaste liedjes die de fans tijdens wedstrijden van hun club zingen. 

Op andere momenten werd met z'n allen gebeden, want als bijna al je helden in één klap verdwenen zijn zul je ergens enige vorm van steun aan moeten hebben. Ook in de kathedraal verzamelden vele mensen zich om te bidden:

Mensen zagen ook de Argentijnse speler Alejandro Martinuccio arriveren. Hij was op de weg terug van een blessure en zou mogelijk in Medellin zijn rentree maken. Hij was nog net niet fit genoeg en men besloot hem toch niet in de selectie op te nemen. Bij aankomst trapte Martinuccio uit frustratie, boosheid en verdriet een container omver.

Fans lieten bloemen, kaarsjes en berichten achter:

De straten van Chapecó vulden zich met fans die in een soort gedenktocht naar het stadion liepen, zingend, huilend en klappend.

Deze jonge fan zal, gelukkig, niet al teveel meegekregen hebben van wat er allemaal aan de hand was:

Ook in het stadion zelf begonnen fans zich te verzamelen:

Fans applaudiseerden voor de langslopende middenvelder Hyoran. Hij zat niet bij de selectie.

Van Praag geschoffeerd en herkozen bij KNVB

Michael van Praag zal ook de komende drie jaar de voorzitter van de KNVB zijn. Tijdens de vergadering van de Nederlandse voetbalbond werd de bestuurder gekozen voor zijn laatste termijn. Blij is hij echter niet met de herverkiezing.

De 69-jarige Van Praag zag dat 36 mensen voor zijn benoeming waren, 21 tegen en een onthield zich van stemming. Van Praag was niet geheel tevreden met die uitslag. "Bedankt voor het vertrouwen dat ik heb gekregen. En ik weet ook wel waar die andere stemmen vandaan komen."

Eerder vandaag kreeg hij naar eigen zeggen nog de wind van voren doordat hij volgens de betaald voetbalclubs zich in de afgelopen jaren te weinig bezig had gehouden met het Nederlandse voetbal. "Ik heb dinsdagmiddag met een afvaardiging van clubs uit ere- en eerste divisie gesproken en ik ben daar geschoffeerd op een manier die alle perken te buiten gaat. Maar ik ben nooit te oud om te leren. Het moet wel van twee kanten komen. Dus ze moeten niet alleen bellen na tuchtrechtspraak van de UEFA of als ze nog geld te goed hebben van een andere club. Maar ook bellen als ze zich niet betrokken voelen."

Mariah Carey eet slechts twee dingen

Mariah Carey is begonnen met een superstreng dieet om zo strak en fit mogelijk te beginnen aan haar kerstconcerten volgende maand in New York. Haar eetpatroon is echter zo streng dat ze nog slechts twee ingrediënten op haar menu heeft staan.

"Het is zo zwaar. Mijn dieet zou je echt haten", vertelt Mariah tegen E! Online. "Alles wat je eet is Noorse zalm en kappertjes, elke dag. Dat is het. Ik ben echt serieus", vervolgt ze.

Mariah moet niet alleen voor haar kerstconcerten in topvorm zijn. In het nieuwe jaar huist ze ook weer een tijdje in Las Vegas voor een nieuwe serie shows in Caesar's Palace.

Mariah Carey eet slechts twee dingen
Mariah Carey eet slechts twee dingen (Foto: BuzzE)

Meerkampster raakt wereldtitel en olympisch brons kwijt door doping

De Russische meerkampster Tatyana Chernova is definitief haar wereldtitel op de zevenkamp van 2011 kwijt. De Russische werd vorig jaar al voor twee jaar geschorst nadat ze bij een eerder WK doping gebruikt bleek te hebben. 

Het Internationaal Sporttribunaal CAS heeft nu na een lange zaak besloten dat Chernova ook haar wereldtitel van 2011 in moet leveren. Die gaat nu naar Jessica Ennis-Hill, waarmee de Britse plotseling drievoudig wereldkampioene is. In 2009 en 2015 was ze ook al 's werelds beste zevenkampster. Chernova moet eveneens het olympisch brons van 2012 inleveren. Die kan ze opsturen naar de Litouwse Austra Skujyte. 

Kamer wil eind aan cultuurprojecten buitenland

De Tweede Kamer wil dat het kabinet geen geld meer uittrekt voor kunst- en cultuurprojecten in een ring van roerige landen rond Europa. Het kabinet steunt projecten in Marokko, Turkije, Egypte, Mali, de Palestijnse gebieden, Libanon en Rusland in de hoop dat die bijdragen aan de vrede en orde in die landen.

Voor de projecten is maar een klein bedrag uitgetrokken, maar de Tweede Kamer heeft ook dat er niet voor over. Een meerderheid onder leiding van scheidend VVD-Kamerlid Michiel van Veen riep minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn collega Jet Bussemaker (Cultuur) dinsdag op een eind te maken aan de subsidies.

Koenders maakte zich eerder dit jaar nog sterk voor de projecten omdat die een brug zouden slaan naar de rest van de wereld. "Culturele samenwerking kan een wezenlijke bijdrage leveren aan een veilige en rechtvaardige wereld", zei hij toen.

Kamer wil eind aan cultuurprojecten buitenland
Kamer wil eind aan cultuurprojecten buitenland (Foto: ANP)

Gamen in Facebook Messenger

Gebruikers van de Messenger van Facebook kunnen gamen tegen hun vrienden. Ze kunnen bijvoorbeeld een potje Pac-Man spelen, of Space Invaders, of de 100 meter atletiek. Onder het tekstveld kunnen ze het icoontje aanklikken en een spel kiezen.

De Instant Games zijn beschikbaar op iOS v8 en hoger en voor Android v5 en hoger. De feature wordt eerst in dertig landen uitgerold. Het is niet bekend welke dat zijn. In totaal zijn er zeventien games beschikbaar. Het is ook mogelijk om de games te spelen op de nieuwsfeed van Facebook.

Gamen in Facebook Messenger
Gamen in Facebook Messenger (Foto: BuzzT)

Aanvaller Ohio mogelijk zelf geradicaliseerd

De 20-jarige Somaliër die maandag elf mensen verwondde toen hij in het Amerikaanse Columbus inreed op voetgangers en met een slagersmes om zich heen stak, is mogelijk "uit zichzelf geradicaliseerd". Dat zeggen bronnen rond het politieonderzoek. Intussen heeft terreurbeweging Islamitische Staat de dader "een soldaat van het kalifaat" genoemd.

Abdul Razak Ali Artan zou tot zijn daad zijn gekomen door de oproep van IS om burgers aan te vallen in landen die lid zijn van de coalitie die IS bestrijdt. Een politieman schoot de man kort na zijn aanval op de campus van Ohio State University dood.

Op een Facebookpagina die vermoedelijk van Artan was, stonden vurige teksten. Zo schreef hij dat hij het "spuugzat was om te zien hoe moslims worden gedood" en dat hij het "kookpunt" had bereikt.

Artan werd geboren in Somalië en was legaal sinds 2014 in de VS, meldde een bron binnen de federale overheid. Hij studeerde aan de universiteit waar hij toesloeg. Voordat hij naar Amerika kwam, zou de man een aantal jaren in Pakistan hebben gewoond.

Aanvaller Ohio mogelijk zelf geradicaliseerd
Aanvaller Ohio mogelijk zelf geradicaliseerd (Foto: ANP)

Zwarte dozen ramptoestel Colombia gevonden

De twee zwarte dozen van het vliegtuig dat maandagavond (lokale tijd) in Colombia neerstortte, zijn gevonden. Dat lieten de autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land weten. Tot nu toe zijn de lichamen van 72 inzittenden geborgen.

Het toestel was met 81 mensen aan boord onderweg naar Medellín toen het door nog onbekende oorzaak op ongeveer 3000 meter hoogte crashte op de berg El Gordo, op ongeveer 40 kilometer afstand van de Colombiaanse hoofdstad. Luchtvaartautoriteiten houden rekening met brandstofgebrek als oorzaak.

Aan boord van het toestel waren onder andere spelers en officials van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense. Drie voetballers zijn onder de zes overlevenden.

Zwarte dozen ramptoestel Colombia gevonden
Zwarte dozen ramptoestel Colombia gevonden (Foto: ANP)

DENK: verbied buitenlands geld in politiek

Een verbod op buitenlandse financiering voor politieke partijen. Met dat voorstel komt Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk van de politieke beweging DENK woensdag.

Volgens de beweging van de gewezen PvdA'ers Öztürk en Tunahan Kuzu is een verbod nodig om corruptie in de politiek te voorkomen. "Van de PVV is het bekend dat er lijntjes zijn met financiers uit de VS", zegt Öztürk in een verklaring. "Zo is de PVV mogelijk een lange arm van buitenlandse belangengroepen. Ook bij het Oekraïne-referendum was er mogelijk buitenlandse inmenging."

De term 'lange arm' klinkt de laatste tijd vaker in Den Haag, maar dan vaak om inmenging door de Turkse regering buiten de Turkse landsgrenzen te omschrijven. In een debat in september over de mislukte staatsgreep in Turkije verweet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra Kuzu op te treden als "de lange arm" van de Turkse president Erdogan.

DENK: verbied buitenlands geld in politiek
DENK: verbied buitenlands geld in politiek (Foto: ANP)

Agent krijgt werkstraf voor schieten

Een 25-jarige politieagent die in augustus 2014 in Amsterdam-Zuidoost een man in zijn been schoot, heeft een werkstraf gekregen van honderd uur. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde hem dinsdag voor zware mishandeling en meent dat hij een "onjuiste keuze" heeft gemaakt door bij de aanhouding op de verdachte te schieten.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het incident gebeurde toen het slachtoffer zich hevig verzette bij zijn arrestatie. De kogel belandde via het linkerbovenbeen in de rechterenkel en het slachtoffer kampt de rest van zijn leven met de fysieke gevolgen van de aanhouding.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de agent toen het gebeurde nog jong was en relatief weinig ervaring had. De man is door blijven werken en heeft volgens het OM alleen maar goede beoordelingen gekregen.

Agent krijgt werkstraf voor schieten
Agent krijgt werkstraf voor schieten (Foto: ANP)

LEGO Worlds in februari naar PS4, Xbox One en PC

LEGO Worlds komt op 24 februari 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

LEGO Worlds is al vanaf juni vorig jaar verkrijgbaar in bèta in Steam Early Access, maar nu is de game ook aangekondigd voor hedendaagse consoles. De game doet erg denken aan Minecraft in een LEGO-jasje, het is een sandbox-game waarin van de spelers wordt verwacht verschillende dingen te bouwen. De game wordt ontwikkeld door Traveller's Tales, een ontwikkelaar die al jaren niets anders doet dan LEGO-games maken. LEGO Dimensions en LEGO Marvel's Avengers zijn hun meest recente creaties.

Bandai Namco kondigt een winter met impact aan

Bandai Namco en Mojo Bones hebben vandaag bevestigd dat spelers vanaf voorjaar 2017 hun overlevingsinstincten kunnen testen met Impact Winter, digitaal voor PC verkrijgbaar.

De survival game is ontwikkeld door Mojo Bones en daagt spelers uit om Jacob Solomon en zijn team van 4 overlevenden 30 dagen lang te laten overleven in een keiharde, winterse omgeving. De strijd om te overleven maakt elke playthrough in Impact Winter uniek. Spelers zullen samen met Ako-Light, een robot-metgezel, de vijandige wereld verkennen en manieren moeten vinden om te overleven in het bevroren landschap.

"Toen Mojo Bones ons kennis liet maken met Impact Winter, wisten we direct dat deze alternatieve survival-ervaring, met haar opvallende artistieke keuzes, spelers een uniek avontuur zou bieden. We zijn erg blij om samen met Mojo Bones aan dit project te werken en ons aanbod van games te verbreden" , zegt Hervé Hoerdt, VP Mktg & Digital bij Bandai Namco Entertainment Europe.

"Het team hier bij Mojo Bones is extreem trots en verheugd om krachten te bundelen met Bandai Namco Entertainment voor de release van Impact Winter", zegt Stuart Ryall, Co-Founder en Designer bij Mojo Bones Ltd. "Wij als gamers hebben Mojo Bones in 2011 opgericht om unieke ideeën en concepten te verkennen. Impact Winter is de meest ambitieuze stap in onze reis tot nu toe; we haalden inspiratie uit onze favoriete games, films, muziek en literatuur en bouwden hier op voort om een one-of-a-kind survival-adventuur te creëren."

Impact Winter zal vanaf het voorjaar van 2017 digitaal voor PC verkrijgbaar zijn.

Runescape krijgt Premier Club

RuneScape heeft vandaag Premier Club gelanceerd: een speciale campagne die spelers van van zowel de moderne game als de hardcore 2007 versie, Old School RuneScape, een groot aantal voordelen biedt. Premier Club maakt de community klaar voor nieuwe uitbreidingen en de introductie van een dynamisch weersysteem.

Vanaf vandaag tot zondag 5 februari 2017 zijn er drie tiers – Bronze, Silver en Gold – beschikbaar met beperkt verkrijgbare content. Kopers van de Gold tier krijgen een exclusieve in-game outfit, 30% membership-korting voor zowel RuneScape als Old School RuneScape, toegang tot de Deadman Tournaments van komend seizoen, bonus-hoeveelheden loyalty points en meer.

"Premier Club is een fantastische kans om aan de slag te gaan met RuneScape, of je nou een veteraan of een nieuwkomer bent in RuneScape’s Gielinor. De aanbiedingen van dit jaar, inclusief de eerste afprijzing op membership ooit, maken dit de beste Premier Club tot nu toe!", zegt Phil Mansell, VP of Studios, Jagex. "We zullen 2017 een druk jaar maken vol nieuwe quests, updates en lore. Bovendien krijgt de moderne RuneScape-game drie uitbreidingen, en volgen er nog meer opwindende eSports-toernooien voor Old School."

Actieve leden die zich willen aanmelden kunnen dit doen zonder hun huidige abonnement op RuneScape op te zeggen. De facturatie van hun huidige abonnement zal pas verder gaan nadat hun Premier Club-membership is afgelopen.

Runescape Premier Club (Foto: Jagex)

Duitse veiligheidsdienst ontmaskert islamist

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV heeft een eigen medewerker ontmaskerd als radicale islamist. Bovendien had de man plannen om een aanslag te plegen op het hoofdkwartier van de dienst in Keulen, aldus diverse Duitse media dinsdag.

Een woordvoerder van de BfV bevestigde dat de man was gearresteerd maar zei niets over plannen voor een aanslag. Volgens Die Welt heeft de 51-jarige man met Duits paspoort in verhoren toegegeven dat hij een terreurdaad plande.

De man was kortgeleden bij de dienst aangenomen om in de islamistische kringen in Duitsland rond te neuzen maar leidde daarna een dubbelleven. Hij viel tijdens zijn opleiding en inzet verder niet op, maar verzamelde ondertussen bedrijfsgeheimen. Hij had via internet contact met diverse andere islamisten waarmee hij over de plannen voor een aanslag communiceerde en de geheimen deelde. Dat werd ook zijn Waterloo: een van die contacten bleek een andere medewerker van de BfV.

Duitse veiligheidsdienst ontmaskert islamist
Duitse veiligheidsdienst ontmaskert islamist (Foto: ANP)

ADO daagt Wang voor de rechter

Grootaandeelhouder Hui Wang van ADO Den Haag moet zich verantwoorden bij de rechter omdat hij volgens de club niet aan de financiële afspraken voldoet.

Een advocaat overhandigde namens de NV ADO Den Haag een brief aan Wang's zoon Terry en de beoogde directeur Lee Zheng. Dat gebeurde tijdens een ingelaste algemene ledenvergadering van de Haagse voetbalclub.

Directeur Matthijs Manders staat lijnrecht tegenover Wang in een kwestie waarbij de Chinese clubeigenaar ervan wordt beschuldigd zich niet aan financiële afspraken te houden. Wang was zoals verwacht zelf niet aanwezig op de vergadering.

Twee Chinese kandidaten die aan het bestuur zouden moeten worden toegevoegd, waren wel aanwezig. Zij zijn mogelijk de vervangers van commissarissen Martin Toet en Kees Jansma, van wie door de Chinese beleidsvoering het vertrek wordt geëist.

Ook Wim Deetman leek zijn functie als commissaris kwijt te raken, maar hij is vertegenwoordiger van de gemeente. Doordat die een gouden stem heeft als aandeelhouder, blijft Deetman naar verwachting aan in zijn functie.

Na Ajax haalt ook PSV gamer binnen voor FIFA-toernooien

PSV heeft, na concurrent Ajax, nu ook een e-sporter gecontracteerd. Gamer Romal Abdi (27) uit Nijmegen zal PSV vertegenwoordigen op nationale en internationale FIFA-toernooien. Op 28 februari maakt hij zijn thuisdebuut bij de DutchGameMasters in Eindhoven.

Abdi krijgt onder meer een thuisshirt, een controller en een gamestoel van PSV. De club zal hem ook helpen bij het reizen naar toernooien. "Zo dadelijk wordt mijn naam op het mooiste shirt van de wereld gedrukt. Dat is echt een droom die uitkomt. Ik ga er alles aan doen om prijzen te winnen voor PSV", liet Abdi weten.

In september presenteerde Ajax als eerste club in Nederland een e-sporter, de 23-jarige Koen Weijland. Hij was in 2010, 2011 en 2015 de beste gamer ter wereld. Ook was hij vijf keer Nederlands kampioen.

Ook PSV haalt gamer binnen
Ook PSV haalt gamer binnen (Foto: BuzzT)

Stardew Valley op 14 december naar Xbox One

Stardew Valley komt op 14 december naar Xbox One, dat heeft Microsoft zojuist bekend gemaakt.

De game kreeg eerder dit jaar in februari al een release voor PC en werd uitstekend ontvangen. Het heeft zelfs een nominatie binnen voor beste indie-game tijdens The Game Awards 2016, die overmorgen gehouden zullen worden. Eerder werd al aangekondigd dat Stardew Valley naar Xbox One en PlayStation 4 zou komen, dus de verwachting is dat de PS4-aankondiging snel zal komen.

In Stardew Valley krijg je een plot land en bepaal je zelf wat je ermee doet. Goud verdienen kan op vele manieren: in de visserij, mijnbouw, vechten of een simpele boerderij. De game is geïnspireerd door onder andere Harvest Moon en Animal Crossing.

Tim Hofmans #BOOS naar politiek Den Haag

Tim Hofman gaat zijn online internetprogramma #BOOS uitbreiden. De BNN-presentator gaat vanaf half december met #BOOS Polertiek ook problemen oplossen in politiek Den Haag, zo maakte hij dinsdag bekend via sociale media.

In aanloop naar de verkiezingen gaat Hofman met jongeren die boos zijn op een politicus, politieke partij of een wet naar de Tweede Kamer om verhaal te halen. Daar zet hij ze letterlijk oog in oog met een politicus, om Den Haag zich op deze manier te laten verantwoorden aan de volgende generatie.

Nieuwe afleveringen verschijnen vanaf 13 december om de week op dinsdag op YouTube. De reguliere afleveringen van #BOOS worden iedere donderdag online gezet.

Hofman begon afgelopen zomer met zijn onlineprogramma. Het account telt inmiddels meer dan 200.000 abonnees. De filmpjes zijn bij elkaar al meer dan tien miljoen keer bekeken.

Tim Hofmans #BOOS naar politiek Den Haag
Tim Hofmans #BOOS naar politiek Den Haag (Foto: BuzzE)

Geile milf (38) doet 7 jochies in 3 maanden

Voor de rechtbank van het Engelse Aylesbury moest vandaag ene Amanda Tompkins in het beklaagdenbankje staan. De 38-jarige, niet-onknappe huismoeder, heeft dit jaar maar liefst zeven jochies van nog geen 16 jaar afgewerkt. In slechts drie maanden tijd.

De milf moet terechtstaan wegens dertien vergrijpen. Deze vonden plaats in de eerste helft van dit jaar.

Naar verluidt heeft de brunette een stripteaseshow gegeven aan een paar jochies. Ook heeft ze twee verschillende groepen jongens de avond van hun leven gegeven.

Zo heeft de geile huisvrouw tussen 1 en 29 februari van dit jaar meerdere malen het bed gedeeld met vier verschillende pubers. Op 7 mei vergreep ze zich nog eens aan drie andere kereltjes.

De dames in kwestie ontkent alle aantijgingen. Op 23 januari zal men de werkelijke procedure starten.

Papier Groene Bijbel niet 'groen'

Een medewerker van bijbeldrukker en -uitgever Royal Jongbloed is op non-actief gesteld wegens fraude met het papier van de Groene Bijbel. Die bijbel is daardoor niet zoals beloofd, uitgebracht op gerecycled papier van ruim 100.000 oude bijbels die vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap hadden ingezameld, meldt de uitgever dinsdag.

Bij het Nederlands Bijbelgenootschap, voelen ze zich misleid. "De oude bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn."

Het spijt de uitgever dat het is misgegaan met de Groene Bijbel, die een week geleden werd gepresenteerd. In een poging het vertrouwen terug te winnen, worden de 7500 gedrukte exemplaren ter beschikking gesteld aan het Nederlands Bijbelgenootschap die er een goede bestemming voor zoekt. De Groene Bijbel blijft wel als e-book beschikbaar.

Papier Groene Bijbel niet 'groen'
Papier Groene Bijbel niet 'groen' (Foto: ANP)

Urn met as Castro begint aan reis door Cuba

De urn met de as van Fidel Castro begint woensdag in Havana aan een reis langs enkele Cubaanse steden naar het ongeveer 900 kilometer verderop gelegen Santiago de Cuba. Daar wordt de overleden voormalige leider van Cuba zondag bijgezet.

Castro overleed vrijdag op 90-jarige leeftijd. Vele duizenden Cubanen deden maandag mee aan een herdenkingsplechtigheid op het Plein van de Revolutie met het monument van volksheld José Martí. In lange rijen liepen de mensen voorbij een enorme foto van de jonge Fidel in gevechtstenue.

Castro kwam in 1959 na een revolutie aan de macht en regeerde 47 jaar over het land. Hij trad in 2006 uit de politiek.

Urn met as Castro begint aan reis door Cuba
Urn met as Castro begint aan reis door Cuba (Foto: ANP)

Challenge voor de dames: bedek met ťťn vinger je borsten en vagina

De verschillende challenges volgen elkaar in rap tempo op. De ice bucket challenge was een tijd geleden een flinke hit en de mannequin challenge is nog maar net over het hoogtepunt heen of er doet zich al weer een nieuwe uitdaging voor. Ditmaal alleen voor de vrouwen onder ons.

De 'one-finger selfie challenge' is gebaseerd op een illustratie van de Japanse artiest Sky-FreeDom. Hierop is een vrouw te zien die haar naakte lichaam fotografeert in een spiegel, met een strategisch geplaatste vinger bedekt ze haar borsten en vagina.

Teen Vogue noemde het “een open deur naar body shaming”. Wat vinden jullie ervan?

Amsterdams restaurant Jamie Oliver failliet

Restaurant Fifteen Amsterdam van Jamie Oliver is dinsdag failliet verklaard. Het bedrijf kon de hoge huur niet langer opbrengen.

Fifteen Amsterdam had het faillissement zelf aangevraagd. Alle leerlingen van Fifteen Amstrdam worden overgeplaatst naar andere restaurants om hun opleiding af te ronden. "Er is gesproken met de verhuurder over een huurverlaging maar die onderhandelingen zijn op niets uitgelopen", zegt medeoprichter en aandeelhouder Coen Alewijn van Fifteen Amsterdam.

Het management van Fifteen Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid met het concept een doorstart te maken op een nieuwe locatie met lagere kosten voor onder meer de huur.

Fifteen Amsterdam is de eerste franchise van Jamie Olivers Fifteen in Londen, dat de populaire tv-kok destijds zelf opende. In de restaurants van Oliver krijgen kansarme jongeren een opleiding tot kok.

Amsterdams restaurant Jamie Oliver failliet
Amsterdams restaurant Jamie Oliver failliet (Foto: ANP)

FOK!kers zijn Vettel liever kwijt dan rijk

FOK!kers hebben het niet zo op Sebastian Vettel. Meer dan 2500 mensen stemden op de vraag "Welke F1-coureur hoef jij in 2017 niet meer te zien?" en de Duitser werd de glorieuze winnaar.

Vettel kreeg een overweldigende meerderheid: meer dan 36% van de stemmers is klaar met de Duitser, die dit seizoen ijzersterk racen afwisselde met talloze malen gezeur op de boordradio. Aan de ene kant won hij drie keer de Driver of the Day-prijs, maar aan de andere kant grossierde hij in berichten als "Fuck!""Blauwe vlaggen!""Kom op man..." en "Serieus, wat zijn we hier in godesnaam aan het doen?" als iets hem weer eens niet zinde. De Grand Prix van Mexico was wellicht een hoogtepunt: Vettel kwam als vierde over de streep, stond als nummer drie op het podium na een tijdstraf van Max Verstappen en werd na een tijdstraf voor hemzelf uiteindelijk vijfde.

Weinig verrassend eindigde Verstappen zelf op de tweede plek in de lijst. Een ruime 11% van de FOK!kers zegt wel klaar te zijn met de bijzonder getalenteerde Nederlander, die dit jaar Nederlandse sportgeschiedenis schreef door een grand prix te winnen. Dat bevestigt nog maar eens wat een briljant jaar de Red Bull-coureur had: "Hoe beter je het doet, hoe meer mensen je zat zijn", luidt het aloude gezegde, ongeveer. Verstappen verving na vier races de Rus Daniil Kvyat bij Red Bull en die maakte bij Toro Rosso niet al te veel indruk. Bijna tien procent vind het wel mooi geweest met zijn loopbaan in de Formule 1.

Opvallend is dat de Force India-coureurs schijnbaar prima in de smaak vallen. Sergio Perez en Nico Hülkenberg zijn de enige twee rijders die, na 2511 stemmen, minder dan tien stemmen hebben gekregen. Het duo deed het dan ook uitstekend en vooral Perez maakte met plek zeven in het WK een sterke indruk. Ook Daniel Ricciardo (0,5%), Kevin Magnussen (0,7%) en Fernando Alonso (0,8%) hoeft wat de FOK!kers betreft nog niet uit de F1 te stappen. 

Dag, dag Vettel aldus de FOK!kers (Pro Shots / Action Images)
Dag, dag Vettel aldus de FOK!kers (Pro Shots / Action Images)

Oudste mens ter wereld is 117 jaar

Ze is de laatste mens op aarde die in de 19e eeuw heeft geleefd. Emma Morano werd geboren op 29 november 1899. Ze viert dinsdag in de Italiaanse plaats Verbania haar 117e verjaardag. Daarmee is ze de oudste mens op aarde.

Op de 'eeuwige' vraag hoe ze zo oud heeft kunnen worden, heeft ze een eenvoudige verklaring: "Ik eet twee eieren per dag. En wat koekjes. Maar ik eet niet veel want ik heb geen tanden." In haar huis bij het Lago Maggiore ligt een verklaring van Guinness World Records die haar tot de oudste mens op de planeet bestempelt.

Morano was de oudste van acht kinderen. Ze trouwde maar verliet haar gewelddadige echtgenoot in 1938. Hun enige kind stierf kort daarvoor. Sindsdien leefde ze alleen. Anno 2016 woont ze nog steeds alleen, al krijgt ze wel hulp.

Oudste mens ter wereld is 117 jaar
Oudste mens ter wereld is 117 jaar (Foto: ANP)

135 extra marechaussees voor luchthavens

Volgend jaar zomer kunnen 135 marechaussees extra worden ingezet voor de bewaking van luchthavens, met name op Schiphol. Dat meldde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet heeft hiervoor eerder 17 miljoen euro vrijgemaakt.

De capaciteit van de Koninklijke Marechaussee staat onder druk. De dienst heeft het de afgelopen jaren extra druk gekregen door onder meer de toestroom van vluchtelingen en de dreiging van terrorisme. De marechaussee is daardoor meer mensen kwijt aan de bewaking van grenzen, openbare gebouwen en luchthavens.

Ook de toename van het aantal luchtvaartpassagiers speelt een belangrijke rol. Op Schiphol werden dit jaar al extra mensen ingezet bij de marechaussee. Om de werkdruk op de dienst verder te verminderen komen er onder meer dertig extra automatische grenspassages (zogenoemde e-gates) op Schiphol.

135 extra marechaussees voor luchthavens
135 extra marechaussees voor luchthavens (Foto: ANP)

Topclubs willen spelers gratis uitlenen aan Chapecoense

Diverse Braziliaanse topclubs hebben bij de Braziliaanse voetbalbond CBF een verzoek ingediend om het door een vliegramp getroffen Chapecoense te steunen. Bijna de gehele selectie van de Serie A-club overleefde de crash niet. De club staat met één wedstrijd te spelen - die vermoedelijk niet door zal gaan - op de negende plek in de Serie A.

Clubs als Corinthians en Palmeiras hebben laten weten dat ze spelers gratis te huur aan willen bieden aan de getroffen club. Ook willen ze Verdão steunen door te zorgen dat de club in de komende drie seizoenen niet kan degraderen. Als ze bij de laatste vier ploegen zouden eindigen, wat normaal degradatie betekent, zou de nummer zestien naar de Serie B moeten gaan. 

Palmeiras heeft daarnaast nog een ander verzoek ingediend. De club werd twee dagen geleden voor het eerst sinds 1994 kampioen, uitgerekend na de wedstrijd tegen Chapecoense (1-0). Net zoals de getroffen club heeft Palmeiras groen als clubkleur en mede op basis daarvan willen ze komende zondag in de shirts van Chapecoense spelen. 

De Braziliaanse voetbalbond heeft nog niet op de voorstellen gereageerd. 

Kleine Bondschurk sliep op set met 35 vrouwen

Hervé Villechaize, de Franse acteur die in Bond-film The man with the Golden Gun een van de schurken speelde, heeft op de set seks gehad met 35 vrouwen. Dat heeft Bond-acteur Roger Moore volgens The Daily Mail verklapt in een interview.

De 91 centimeter lange acteur speelde in de film uit 1974 Nick Nack, de handlanger van hoofdschurk Scaramanga (gespeeld door Christopher Lee). Moore bestempelt Villechaize, die in 1993 overleed, als een man met een 'onnatuurlijke lust voor vrouwen'. Veel van zijn bedgenoten tijdens de opnames van de film waren prostituees. "Toen we in Hong Kong waren, ging hij met een zaklamp langs de clubs en bescheen de vrouwen. 'Jij gaat mee, jij ook, jij niet'."

Villechaize had een groeistoornis. De acteur speelde in meer dan twintig producties, waaronder The Man with the Golden Gun, Flying High II en de serie Fantasy Island. Ook vertolkte Villechaize een tijdje de rol van Oscar Mopperkont in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.

Hij maakte in 1993 een eind aan zijn leven omdat hij alle medische problemen die met zijn ziekte gepaard gingen niet meer kon verdragen.

Kleine Bondschurk sliep op set met 35 vrouwen
Kleine Bondschurk sliep op set met 35 vrouwen (Foto: BuzzE)

Blokker komt met huismerk op de proppen

Winkelketen Blokker komt voor het eerst sinds zijn bestaan met een eigen merk. Daarmee komen onder meer de Blokkermessenset, de Blokkerkaars en de Blokkerhanddoek in het winkelschap te liggen.

Het eigen merk richt zich in eerste instantie vooral op producten die gebruikt worden in de bad- en slaapkamer. Maar ook bij de feestartikelen, kaarsen, bestek en bij het keukentextiel kan voor het huismerk worden gekozen.

De Blokkerlijn is overigens niet de enige wijziging bij de winkelketen. Circa 25 procent van het assortiment is de afgelopen maanden veranderd met de introductie of uitbreiding van merken als Simplehuman, Cuisinova, Delonghi, Bialietti, Leonardo, Bobble, Sorbo en Medisana.

Volgens de keten gaat Nederland steeds meer zien van de 'nieuwe' Blokker. Eerder kregen een groot aantal Blokkerwinkels een uitvoerige facelift.

Blokker komt met huismerk op de proppen
Blokker komt met huismerk op de proppen (Foto: ANP)

The Elder Scrolls IV: Oblivion nu backwards compatible op Xbox One

Microsoft heeft zojuist weer vier nieuwe titels toegevoegd aan het backwards compatibility-programma voor Xbox One. Meest opvallende naam: The Elder Scrolls IV: Oblivion.

De andere titels zijn Medal of Honor: Airborne, Trine 2 en Astropop. In iets meer dan een jaar tijd is de lijst met backwards compatible-games boven de 300 titels gekomen. Microsoft gaf begin deze maand al aan een leuke lijst aan games toe te gaan voegen, met Burnout Paradise, Skate 3, Mass Effect 2 & 3 en Blue Dragon eerder deze maand hebben ze niet gelogen.

The Weeknd breekt Spotify-record

The Weeknd heeft sinds deze week het record van meeste Spotify-streams op een dag in handen. Hij breekt daarmee het oude record van Justin Bieber wiens nummers vorig jaar op een dag 36 miljoen keer werden beluisterd, zo bevestigt het populaire streamingsplatform. Exacte aantallen over het nieuwe record vermeldt Spotify niet.

The Weeknd bracht vorige week zijn derde studio-album Starboy uit. Sindsdien beheerst hij vrijwel alle landelijke Spotify-lijsten. In de Nederlandse Top 50 staat hij dinsdag vijf keer genoteerd. Naast zijn hits Starboy en I Feel It Coming met Daft Punk worden ook Rockin', Party Monster en Sidewalks veel beluisterd in Nederland. In de wereldwijd Spotify Top 50 staat The Weeknd zelfs met alle achttien singles van het album genoteerd.

Bieber verloor recent ook al een ander Spotify-record. In mei werd Drake de meest gestreamde artiest aller tijden op het platform. In oktober werd zijn hit One Dance bovendien het meest gestreamde nummer ooit.

The Weeknd breekt Spotify-record
The Weeknd breekt Spotify-record (Foto: BuzzE)

Uber geeft kinderen programmeerles

Taxi-app Uber en Amsterdam Cares gaan samen programmeerlessen aanbieden aan kinderen. Beide partijen willen dat kinderen zo al op jonge leeftijd met coderen in aanraking komen. Amsterdamse kinderen uit achterstandssituaties zijn de doelgroep voor het project.

Uber-programmeurs en andere medewerkers van het bedrijf gaan volgend jaar aan de slag op een nog nader te bepalen basisschool in Amsterdam-Zuidoost. Ze gaan daar kinderen van de groepen 5 tot en met 8 lesgeven.

Behalve programmeerlessen gaat Uber zich ook inzetten voor ouderen, daklozen en migranten, bijvoorbeeld door een project voor het delen van maaltijden met eenzame Amsterdamse ouderen. Ook deze projecten voert het bedrijf uit in samenwerking met Amsterdam Cares. Die organisatie probeert de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven in en rond Amsterdam te vergroten.

Uber geeft kinderen programmeerles
Uber geeft kinderen programmeerles (Foto: BuzzT)

Europese hulp voor ontslagen winkelpersoneel

Achthonderd mensen uit Drenthe en Overijssel die hun baan in de detailhandel zijn kwijtgeraakt, krijgen hulp in de zoektocht naar nieuw werk. De Europese Commissie stelt 1,8 miljoen euro beschikbaar, liet EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) dinsdag weten.

Nederland had steun aangevraagd na het ontslag van 1096 werknemers van zes onlangs failliet gegane winkelbedrijven uit de twee provincies. Het geld komt uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF), dat is bedoeld om solidariteit te tonen met mensen die door de crisis zijn getroffen. Volgens Thyssen is de detailhandel een belangrijke werkgever in Drenthe en Overijssel.

Twee derde van de groep is jonger dan dertig jaar. De voormalige werknemers komen in aanmerking voor individuele begeleiding, scholing en outplacement. Als ze een bedrijf beginnen, zijn startsubsidies beschikbaar.

Het Europees parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

Europese hulp voor ontslagen winkelpersoneel
Europese hulp voor ontslagen winkelpersoneel (Foto: ANP)

Politici vaker agressief bejegend

Nederlanders die een politiek ambt bekleden, zoals burgemeesters en raadsleden, hebben het afgelopen jaar vaker met agressie te maken gehad dan in eerdere jaren. Het aantal politici dat de afgelopen twee jaar via sociale media agressief werd benaderd is zelfs verdubbeld, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten.

Een van de mogelijke redenen voor de stijging is de vluchtelingencrisis, die aanleiding was voor een reeks inspraakavonden in gemeenten, stelt het ministerie. Zorgen over asielzoekers mogen wat minister Ronald Plasterk betreft echter nooit leiden tot agressie tegen politici. "Inwoners van een gemeente hebben altijd het recht om hun mening te geven over bijvoorbeeld de komst van een asielzoekerscentrum, maar het is volstrekt onacceptabel als dit gepaard gaat met gescheld of zelfs bedreigingen", aldus de minister.

Politici vaker agressief bejegend
Politici vaker agressief bejegend (Foto: ANP)

Jacob Zuma blijft president van Zuid-Afrika

Jacob Zuma kan aanblijven als president van Zuid-Afrika. Het dagelijks bestuur van regeringspartij ANC sprak ruim twee dagen over een motie van wantrouwen tegen Zuma, maar steunde die uiteindelijk niet. De motie kwam van vier van Zuma's eigen ministers.

Secretaris-generaal Gwede Mantashe van het ANC zei dinsdag dat de zaak intensief en open was besproken. Er was echter geen meerderheid om de 74-jarige Zuma weg te werken. De president is sinds 2009 aan de macht. Hij wordt al jaren achtervolgd door een reeks financiële schandalen die onder meer te maken hebben met corruptie, fraude en witwassen.

Zuma stond voor dergelijke praktijken al eens voor de rechter, maar die zette een streep door de zaak vanwege vormfouten. In een zaak wegens verkrachting werd de president vrijgesproken. De toenmalige president Thabo Mbeki schoof in 2005 zijn vice-president Jacob Zuma aan de kant wegens corruptieverdenkingen.

Het huidige mandaat van Zuma als president loopt in 2019 af.

Jacob Zuma blijft president van Zuid-Afrika
Jacob Zuma blijft president van Zuid-Afrika (Foto: ANP)

16 jaar geŽist tegen corrupte douanier

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. uit Kwintsheul. Het OM acht bewezen dat hij in de periode 2013-2015 tal van containers met verdovende middelen in de Rotterdamse haven doelbewust heeft doorgelaten.

Daarmee zou hij ten minste 3,5 miljoen euro hebben verdiend, aldus het OM. Om die reden eiste de officier van justitie de maximumstraf. De douanier was belast met de selectie en risicoanalyse van containerzendingen.

Tegen zijn medeverdachten in de zaak rond de drugstransporten werden gevangenisstraffen geëist van twaalf, tien en acht jaar.

16 jaar geëist tegen corrupte douanier
16 jaar geëist tegen corrupte douanier (Foto: ANP)

India heeft grootste zonnecentrale ter wereld

De grootste zonne-energiecentrale ter wereld is nu te vinden in India. Op een vlakte van 10 vierkante kilometer in de deelstaat Tamil Nadu staan 2,5 miljoen zonnepanelen opgesteld. Het maximale vermogen van de nieuwe centrale is 648 megawatt. Dat is genoeg om honderdduizenden huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De centrale neemt de eerste plaats over van de Topaz Solar Farm in Californië, die een capaciteit heeft van 550 megawatt. Het Indiase project kostte omgerekend zo'n 640 miljoen euro en werd in acht maanden tijd uit de grond gestampt. India heeft grote ambities met zonne-energie. De regering wil over zes jaar 60 miljoen huishoudens van zonnestroom voorzien.

Milieuorganisaties hopen dat met een duurzamer energievoorziening de luchtkwaliteit eindelijk zal verbeteren. Momenteel is daar nog niets van te merken: in New Delhi ging de bevolking begin deze maand nog gebukt onder de ergste smog in zeventien jaar.

Een geautomatiseerd systeem, ook op zonne-energie, houdt de panelen van 's werelds grootste zonnecentrale dagelijks schoon.

India heeft grootste zonnecentrale ter wereld
India heeft grootste zonnecentrale ter wereld (Foto: BuzzT)

Medefinalist verongelukt Chapecoense: "Geef hen de titel"

Volgens diverse media heeft Atletico Nacional een bijzonder verzoek ingediend. De Colombiaanse voetbalploeg zou woensdag in eigen huis in Medellin de eerste wedstrijd spelen in de finale van de Copa Sudamericana, maar een vliegtuig met nagenoeg de gehele selectie van tegenstanders Chapecoense verongelukte maandagavond.

Atletico Nacional zou aan de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL gevraagd hebben om de Copa Sudamericana, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, toe te wijzen aan hun Braziliaanse tegenstanders. De club heeft er nog geen officieel statement over naar buiten gebracht, dus het is nog afwachten of de berichten kloppen. Wat er anders met de finale zou gebeuren is nog niet bekend. Zo zou het ook kunnen zijn dat CONMEBOL besluit om de beker aan geen van beide clubs toe te kennen. 

Update 17.35 uur

Atletico Nacional heeft bevestigd dat het aan CONMEBOL gevraagd heeft om de titel aan Chapecoense toe te kennen. Dat liet de Colombiaanse club weten op haar website.

"Vanmorgen hebben we nieuws te horen gekregen wat je nooit wilt horen. Onze harten zijn gevuld met pijn en onze gedachten zijn in rouw", aldus het statement. "Chapecoense heeft zoveel mensen zulke mooie dromen gegeven en nu eindigt het met tranen. Wij deelden de droom om de Copa Sudamericana te winnen. We willen iedereen die bij deze tragedie betrokken is geweest onze steun aanbieden."

"Na de eerste klap wat betreft de menselijke kant van deze tragedie hebben we ook nagedacht over de competitieve kant. Bij dezen willen wij CONMEBOL vragen om de Copa Sudamericana toe te kennen aan Associação Chapecoense de Futebol als eerbetoon aan hen die we kwijt zijn geraakt. Voor ons is Chapecoense voor altijd de kampioen van de Copa Sudamericana 2016." 

Ook Zilveren Kruis maakt tarieven deels bekend

Ook Zilveren Kruis maakt een deel van zijn ziekenhuistarieven openbaar. Het gaat om de prijzen van bloedonderzoek, het maken van een echo, een MRI, CT-scan en röntgen. Dat maakte Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, dinsdag bekend.

Dat zijn behandelingen die meestal onder het eigen risico vallen en die mensen dus direct in hun portemonnee voelen. Eerder maakten de zorgverzekeraars CZ en VGZ hun tarieven al bekend. Minister Schippers (Volksgezondheid) wil al langer dat alle zorgverzekeraars de tarieven bekendmaken die ze met ziekenhuizen afspreken. Dat is volgens haar in het belang van de patiënt.

Op de website van Zilveren Kruis kunnen klanten de kosten van onderzoeken berekenen. "Op basis van hun postcode zien verzekerden direct bij welke locaties ze in hun eigen buurt terechtkunnen en wat het daar kost", aldus Zilveren Kruis.

Ook Zilveren Kruis maakt tarieven deels bekend
Ook Zilveren Kruis maakt tarieven deels bekend (Foto: ANP)

Kabinet hengelt naar 'gigafabriek' Tesla

Het kabinet gaat zich sterk maken om Tesla over te halen een reuzenfabriek voor elektrische auto's in Nederland te vestigen. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven. Hij wil verder weinig loslaten over zijn contacten met de autofabrikant.

Tesla wil in Europa een grote fabriek voor elektrische auto's en accu's bouwen. De autofabrikant is op zoek naar een geschikte locatie en zou overwegen voor Zuidoost-Nederland te kiezen. Daar zit al wat autoindustrie die de laatste jaren heel goed presteert, zoals de fabriek van VDL Nedcar in Born. In Tilburg heeft Tesla zelf ook al een afbouwfabriek en een servicewerkplaats.

Kamp houdt zich verder op de vlakte over de mogelijke komst van Tesla. Dat is gebruikelijk in dit soort gevallen, om eventuele onderhandelingen niet te verstoren. Ook hoeveel banen de nieuwe fabriek zou opleveren zegt de minister nog niet te kunnen inschatten.

Kabinet hengelt naar 'gigafabriek' Tesla
Kabinet hengelt naar 'gigafabriek' Tesla (Foto: BuzzT)

ProRail en boer akkoord over noodweg

Spoorbeheerder ProRail gaat grond pachten van boer Stavenga uit Winsum om een tijdelijke noodweg aan te leggen zodat de spoorovergang aan de Voslaan opgeheven kan worden. Bij deze onbewaakte overgang raakten anderhalve week geleden achttien mensen gewond toen een trein op een melkwagen knalde.

De noodweg moet er zo snel mogelijk komen. Een stuk van Stavenga's grond is nodig om een nieuwe weg aan te leggen naar een volgende bewaakte overweg. Dan kan de gevaarlijke spoorwegovergang verdwijnen. Volgens de boer betaalt ProRail een huurprijs van rond de 10.000 euro per jaar voor het stuk grond van ongeveer een hectare groot. "Die prijs is marktconform", zegt Stavenga.

Pachtconstructie
ProRail-directeur Pier Eringa en boer Stavenga zaten dinsdagochtend in Winsum om tafel om de pachtconstructie te bespreken en naar aanleiding van de uitlatingen van Eringa, dat er nog geen noodweg lag omdat Stavenga de onderhandelingen zou dwarsbomen. Dat bleek echter niet aan Stavenga te liggen, maar aan ProRail en de gemeente. "Eringa heeft daarvoor z'n excuses aangeboden", aldus de boer. Eerder bood burgemeester Rinus Michels van Winsum daar ook al z'n excuses voor aan.

ProRail heeft meteen na het ongeluk wel matrixborden bij de onbewaakte overgang geplaatst om het verkeer te waarschuwen. Nabestaanden van Gerjon Kazemier, die in 2014 op 24-jarige leeftijd om het leven kwam bij dezelfde overgang, maakten maandag nog bekend een kort geding aan te spannen tegen ProRail. Ze willen afdwingen dat er een verkeersregelaar komt, zolang er nog geen noodweg of stoplichtsysteem is.

ProRail en boer akkoord over noodweg
ProRail en boer akkoord over noodweg (Foto: ANP)

Radwanska maakt wederom mooiste tennispunt van het jaar

Voor het vierde jaar op rij heeft tennisster Agnieszka Radwanska de trofee voor 'Shot of the Year' gekregen. Tijdens de online verkiezing liet de Poolse haar concurrentes ruim achter zich.

Naast Radwanska waren de Belgische Kirsten Flipkens, de Roemeense Simona Halep en de Deense Caroline Wozniacki in de race voor de publieksprijs voor het mooiste punt van het jaar. De verkiezing van de de WTA werd met 62% van de stemmen overduidelijk door Radwanska gewonnen. Op ruime afstand volgenden Halep met 21%, Flipkens met 10% en tenslotte Wozniacki met 7% van de stemmen.

Het winnende punt van Radwanska:

Alle genomineerde punten:

EO-coryfee Knevel aan beterende hand

Het gaat beter met Andries Knevel. De EO-coryfee ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar is naar de 'gewone' verpleegafdeling verplaatst. Dat heeft de EO dinsdag laten weten.

De 64-jarige presentator werd ruim twee weken geleden opgenomen op de intensive care omdat hij een gevaarlijke legionallabesmetting had opgelopen. Eerder werd Knevel al van de intensive care naar de medium care verplaatst. Het EO-kopstuk liep de besmetting vermoedelijk in Bolivia op tijdens opnames van het programma Metterdaad.

De EO zegt 'erg blij en dankbaar' te zijn dat de gezondheid van Knevel de goede kant op gaat. "Al zal volledig herstel nog heel wat tijd vergen", aldus de omroep. Eerder riep de EO fans van Knevel op te bidden voor zijn herstel. Vele duizenden kijkers gaven gehoor aan deze oproep.

EO-coryfee Knevel aan beterende hand
EO-coryfee Knevel aan beterende hand (Foto: BuzzE)

Libelle trots op 30e editie Sint Pannekoek

Het weekblad Libelle is 'supertrots' dat het fictieve feest Sint Pannekoek dinsdag voor de dertigste maal gevierd wordt. De traditie ontstond in 1986 toen Opa in de strip Jan Jans en de Kinderen, die al bijna een halve eeuw in de Libelle verschijnt, een list bedacht om in plaats van boontjes pannenkoeken op tafel te krijgen.

"Het is geweldig dat iets dat zo terloops verzonnen is voor ons blad, kan uitgroeien tot een nationale traditie", aldus een woordvoerster van het blad. "We volgen vandaag alle berichten op Twitter en Facebook. Het is fantastisch dat mensen er zoveel plezier aan beleven." Geestelijk vader Jan Kruis droeg de productie van de strip bijna twintig jaar geleden over aan een studio die sindsdien de wekelijkse cartoons maakt. "Maar wij waken over de geest van Jan Kruis, en klassiekers als Sint Pannekoek keren regelmatig terug in de verhaaltjes. Vorige jaar hebben we er nog een nieuw stripje aan gewijd."

Vele tienduizenden mensen plaatsten het afgelopen jaar op 29 november een foto waarop ze pannenkoeken eten of op het hoofd leggen. De hashtag SintPannekoek werd eind november 2015 volgens Kruis 250.000 keer genoemd.

Ongecompliceerde vrolijkheid
De tekenaar verzon verleden jaar ook de legende van Sint Pannekoek, waarin hij de ontstaansgeschiedenis van het van oorsprong katholieke feest uit de doeken doet. "Mensen vinden Sint Pannekoek zo leuk omdat het volstrekt onschuldig is", denkt de bedenker van het feest. "Niemand voelt zich er door gekwetst, zoals bij andere grote kinderfeesten in deze periode tegenwoordig toch wel het geval is. En van pannenkoeken wordt ieder mens direct vrolijk. Veel mensen hebben toch behoefte aan wat ongecompliceerde vrolijkheid in deze donkere tijden."

De 83-jarige tekenaar richtte eerder dit jaar het Nationaal Comité Sint Pannekoek op om de traditie ook voor de toekomst veilig te stellen. De organisatie geldt als vraagbaak voor iedereen die het feest wil meevieren.

Libelle trots op 30e editie Sint Pannekoek
Libelle trots op 30e editie Sint Pannekoek (Foto: BuzzE)

Veganisten woest over vet in Brits bankbiljet

Duizenden Britse dierenvrienden zijn woedend over het nieuwe briefje van vijf pond. In het plastic waar het bankbiljet van is gemaakt zit een kleine hoeveelheid talg, bevestigde de Bank of England na vragen van consumenten. "Dit is onacceptabel voor miljoenen veganisten en vegetariërs in het Verenigd Koninkrijk", vinden de opstellers en ondertekenaars van een petitie.

Binnen 24 uur ondertekenden 13.000 mensen de oproep aan de centrale bank om te stoppen met het gebruik van het dierlijke vet, dat soms ook in zeep zit. Vroeger werden er standaard kaarsen van gemaakt. In het geval van de bankbiljetten zit een spoor van talg in de gebruikte plasticsoort.

Het nieuwe briefje van 5 deed in september zijn intrede. Het is kleiner en veel sterker dan zijn voorgangers. Ook is het moeilijker te vervalsen dan traditionele bankbiljetten. Volgend jaar doet ook een plastic 10 pondbiljet zijn intrede.

Veganisten woest over vet in Brits bankbiljet
Veganisten woest over vet in Brits bankbiljet (Foto: ANP)

Kamer wil geen pauze in overleg EU en Turkije

De Tweede Kamer is tegen het opschorten van de toetredingsgesprekken van de Europese Unie met Turkije. Het Europees Parlement riep de lidstaten van de EU vorige week op de onderhandelingen met Turkije te bevriezen vanwege onder meer de verslechterde mensenrechtensituatie in Turkije.

De motie van Harry van Bommel (SP) om voorlopig een einde aan te maken aan de gesprekken kreeg geen meerderheid. Bijna de hele oppositie steunde het voorstel van de SP. Maar regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositionele Groep Kuzu/Öztürk stemden tegen. Wat de overwegingen van Kuzu en Öztürk zijn kunnen we raden, de beweegredenen van de coalitiepartijen komen hoogstwaarschijnlijk voort uit de vluchtelingendeal. Die zogenaamde Turkijedeal heeft gezorgd voor een fors lager aantal vluchtelingen in West-Europa, maar zal waarschijnlijk door Turkije worden opgezegd als de EU haar de rug toekeert.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet eerder al weten de gesprekken met de regering in Ankara niet te willen staken. De Kamer veroordeelde wel het optreden van de Turkse veiligheidstroepen in het zuidoosten van het land en de arrestatie van Koerdische parlementariërs.

Kamer wil geen pauze in overleg EU en Turkije
Kamer wil geen pauze in overleg EU en Turkije (Foto: ANP)

Nintendo krijgt eigen themagebied in pretparken van Universal

Nintendo gaat een samenwerkingsverband aan met Universal Studios om attracties rondom de games van Nintendo op te zetten. Dat heeft Nintendo of America zojuist bekend gemaakt op hun twitter.

In een filmpje leggen parkdirecteur Mark Woodbury en Nintendo-opperhoofd Shigeru Miyamoto uit wat hun visie voor de attracties rondom Nintendo-games zijn. Er komen themagebieden in drie themaparken van Universal Resort, maar je zal wel naar Orlando, Hollywood of Osaka moeten om Mario en zijn maatjes rond te zien banjeren tussen hun eigen attracties.

De samenwerking is nog pril, dus we hebben nog niet meer informatie behalve de aankondiging. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Paus ontmoet Stephen Hawking

"God is overbodig. Voor het ontstaan van het universum hebben we geen god als verklaring nodig." De wereldberoemde Britse astrofysicus Stephen Hawking die deze uitspraken ooit deed, was dinsdag in Rome te gast bij paus Franciscus.

Hawking (74) was de afgelopen dagen aanwezig bij een bijeenkomst van de pauselijke academie van wetenschappen. De wetenschapper is lid van deze academie. De paus (79) maakte van de gelegenheid gebruik Hawking op te roepen mee te bouwen aan een ecologische samenleving. Tegelijk verweet de kerkvorst de internationale politiek niet te luisteren naar de waarschuwingen van de wetenschappers over milieu en planeet.

"Er is geen bewijs dat god niet bestaat." Met die uitspraak van Hawking kan de paus zich troosten. De mens heeft ondertussen nog duizend jaar op deze planeet te gaan. Dan is de aarde op en moet de mensheid naar een andere planeet verhuizen, aldus de astrofysicus.

Franciscus ontmoet Hawking
Paus ontmoet Stephen Hawking (Foto: ANP)

Geoblocking binnenkort verleden tijd

Met je Nederlandse Netflix-abonnement ook vanaf je vakantie-adres kunnen inloggen. Nu is het nog onmogelijk, maar binnenkort niet meer. Het Europees Parlement steunt namelijk een voorstel van de Europese Commissie om geoblocking, het op basis van locatie afsluiten van diensten, binnen de EU te verbieden.

Veel diensten die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden, zoals video- en muziekstreamingdiensten als Netflix of Spotify of digitale tv-abonnementen, zijn nu nog afgebakend per lidstaat. Het voorstel van de commissie moet daar een einde aan maken. Klanten die betalen voor een dienst moeten ook elders in Europa over de legale content kunnen beschikken. Een dienst in het buitenland afsluiten omdat het daar goedkoper is, mag echter niet.

Ook werden in het parlement nieuwe beperkingen aan de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor roaming goedgekeurd. Dat wordt gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor de afschaffing van de roamingtarieven. Vanaf 15 juni volgend jaar mag bellen, sms'en of internetten in de rest van Europa niet meer kosten dan in eigen land.

Geoblocking binnenkort verleden tijd
Geoblocking binnenkort verleden tijd (Foto: BuzzT)

Premier Rutte luncht met Belgische koning

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdagmiddag de Belgische koning Filip ontvangen op het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof. Daarna gingen ze lunchen in de Ridderzaal, waarbij ook de vrouw van Filip, koningin Mathilde, koning Willem-Alexander en koningin Máxima en prins Constantijn een hapje meeaten.

Ook startende ondernemers uit België en Nederland schoven aan aan de lunchtafel. Dat was een idee van Rutte, die hiermee brak met een lange traditie. Meestal werden er vooral oud-politici en Haagse bestuurders voor uitgenodigd, maar nu gaf hij de lunch het karakter van een 'netwerk-lunch', waarbij de ondernemers elkaar konden ontmoeten.

Premier Rutte luncht met Belgische koning
Premier Rutte luncht met Belgische koning (Foto: ANP)

DNB werkt aan klimaatstresstest

De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoekt de komende tijd hoe de gevolgen van klimaatverandering voor de financiële sector in kaart kunnen worden gebracht. Een 'klimaatstresstest' moet de weerbaarheid van banken en verzekeraars op dit vlak gaan aantonen, stelde DNB dinsdag in een vooruitblik op zijn speerpunten van 2017.

"Het gaat om scenario's waaruit moet blijken of instellingen zich bij, in dit geval bijna letterlijk, slecht weer door de risico's heen kunnen slaan", zei verantwoordelijk directeur Frank Elderson. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de risico's die verzekeraars lopen door extreem weer. Daarnaast kan de overgang naar meer duurzame energie leiden tot stevige afwaarderingen op de financiële markten, die banken onder druk kunnen zetten.

DNB richt zich in eerste instantie op de mogelijke gevolgen van nieuw beleid op het gebied van emissiebeperkingen en de prijs die moet worden betaald om CO2 te mogen uitstoten. Ook wordt bekeken hoe een verandering in het gedrag van klanten, als die een duurzamer beleid eisen, doorwerkt op de financiële instellingen.

Samenwerking
"We gaan in het komende halfjaar bepalen hoe dit het best kan worden vormgegeven", aldus Elderson. "We hebben goede hoop dat we daar in samenwerking met andere internationale toezichthouders uitkomen."

DNB onderzocht eerder dit jaar al de ontwikkeling van duurzaam beleggen in de pensioensector. Daaruit bleek volgens Elderson duidelijk dat het duurzaamheidsbeleid voor de fondsen steeds belangrijker wordt en steeds minder alleen maar dient om het eigen blazoen op te poetsen.

DNB werkt aan klimaatstresstest
DNB werkt aan klimaatstresstest (Foto: ANP)

Sint zorgt voor topdrukte bij PostNL

Sinterklaas winkelt volop online en dat zorgt deze week voor topdrukte bij PostNL. Het postbedrijf verwacht een recordaantal van ruim vijf miljoen pakketten te verwerken en bezorgen.

"Onze sorteercentra draaien door het hele land op volle kracht", zei directeur Gerrit Mastenbroek van de pakjesdivisie van PostNL dinsdag. "Komende week zijn er 3.800 pakketbezorgers op pad, dat zijn er zeshonderd meer dan op een normale bezorgdag."

Ook maandag werden pakketten bezorgd, en zelfs in de avonduren zijn pakketbezorgers in touw. Volgens PostNL wordt momenteel dagelijks bij een op de zeven huishoudens in Nederland een pakketje afgegeven.

Sint zorgt voor topdrukte bij PostNL
Sint zorgt voor topdrukte bij PostNL (Foto: ANP)

Grand Prix van ItaliŽ langer op Formule 1-kalender

Het Formule 1-circus zal nog zeker tot en met 2019 het Autodromo Nazionale di Monza aan gaan doen. Vandaag maakte de circuitdirectie bekend dat het contract voor de komende Grands Prix van Italië getekend is. In augustus was al een voorlopig akkoord bereikt, al moesten de details nog uitgewerkt worden. Volgend jaar zal de race op 3 september worden verreden.

De circuitdirectie liet het nieuws via Twitter weten: "Het nieuwe contract voor de Grand Prix van Italië op Monza is getekend." Naar verluidt is de nieuwe deal van drie jaren 70 miljoen euro waard.

Angelo Sticchi Damiani, baas van de Italiaanse autosportfederatie ACI is blij dat het contract getekend is. "We hebben voorkomen dat Italië na zeventig jaar de meest prestigieuze, historische en fascinerende automobielrace in de wereld kwijtraakt. Wij willen van de race op Monza een nog belangrijker evenement maken dat nog meer fans wereldwijk fascineert en aantrekt."

Voorzitter Chapecoense: "De droom is voorbij"

De voorzitter van de raad van commissarissen van de Braziliaanse voetbalcub Chapecoense heeft dinsdagochtend een emotioneel interview gegeven op de Braziliaanse tv. Een vliegtuig met nagenoeg de hele staf en selectie van de club stortte maandagavond neer in Colombia, op weg naar de finale van de Copa Sudamericana. 

"Er zaten mensen in dat vliegtuig die al hun hele leven vrienden waren", sprak een zeer geëmotioneerde Plínio de Nês. "Het was niet alleen maar een groep mensen die elkaar als professionals respecteerden, het was een groep vrienden, een grote familie. Iedereen lachtte zo vaak, zelfs als er verloren werd kon er nog wel een lach vanaf. Er hing een geweldige sfeer rondom het hele team."

"Gisterochtend heb ik ze voor vertrek naar Colombia uitgezwaaid. Ze vertelden me dat ze op weg gingen om hun en onze dromen waar te maken. We deelden deze droom met z'n allen, diep in ons hart. Vannacht is die droom uiteengespat. Het is voorbij", besloot De Nês. 

14 maanden dopingschorsing geŽist tegen langlaufkampioen Johaug

De Noorse antidopingautoriteiten hebben een schorsing van veertien maanden geëist tegen langlaufster Therese Johaug. De regerend World Cup-kampioene werd eerder dit jaar betrapt op het gebruik van clostebol, een steroïde.

De substantie zou in een middel hebben gezeten wat door Johaug werd gebruikt om ernstig verbrande lippen te behandelen tijdens een trainingskamp in Italië. De arts van het Noorse langlaufteam heeft het middel aan haar gegeven en is inmiddels opgestapt. 

De aanklager van het antidopingbureau concludeerde dat Johaug het middel niet bewust genomen heeft, maar dat ze het bijzonder makkelijk had kunnen voorkomen: het woord 'doping' stond immers op de verpakking. De sportautoriteiten in Noorwegen moeten nu beslissen of ze Johaug inderdaad voor veertien maanden gaan schorsen. 

Infantino: "Trieste dag voor het voetbal"

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft dinsdag namens de hele voetbalwereld medeleven betuigd met de slachtoffers van de vliegramp in Colombia. Bij de crash kwamen 76 passagiers op het leven, waarvan bijna alle spelers en stafleden van de Braziliaanse club Chapecoense. Slechts drie voetballers overleefden de ramp.

"Dit is een heel, heel trieste dag voor het voetbal", meldde Infantino op de website van de wereldvoetbalbond. "In deze moeilijke tijd zijn onze gedachten bij de slachtoffers, hun familie en vrienden. We leven mee met de fans van Chapecoense, de voetbalgemeenschap en de getroffen media in Brazilië."

Infantino: trieste dag voor het voetbal
Infantino: "Trieste dag voor het voetbal" (Foto: ANP)

Vreselijk einde aan prachtig sprookje Chapecoense

Tien jaar geleden was Chapecoense nog een relatief anonieme club in het Braziliaanse voetbal. Al decennialang deden ze mee in de onderste regionen van het nationale voetbal, maar plotseling ging het allemaal anders.

In 2009 eindigde de ploeg plotseling als derde in de Serie D, het vierde niveau in de Braziliaanse voetbalpiramide. Het betekende promotie naar de Serie C, waar de club goed mee wist te komen. Na een zevende en zesde plek begon in 2012 de echte weg omhoog. De club uit Chapecó werd derde en promoveerde naar de Serie B, waar ze achter de illustere topclub Palmeiras gelijk tweede werden en dus wéér promoveerden.

Na zo'n 35 jaar was Chapecoense eindelijk terug in de Serie A, de topcompetitie in het Braziliaanse voetbal. In 2014 eindigden ze op de veertiende plek, ruim boven de degradatiestreep. Het leverde een plek op in de Copa Sudamericana, grofweg het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League. Daar werd vorig jaar een prachtig succes gevierd, want de club reikte tot de kwartfinales, terwijl in de nationale competitie de vijftiende plek gehaald werd.

Dit seizoen ging het zo mogelijk nog beter. In de Serie A werden weer grote stappen gezet en met nog één wedstrijd te spelen staat Chapecoense op de negende plaats. In de Copa Sudamericana werd het onmogelijke mogelijk voor Verdão, de bijnaam van de club. Vorige week speelden ze thuis met 0-0 gelijk in de halve finale tegen San Lorenzo, wat na de 1-1 in de uitwedstrijd betekende dat Chapecoense in de finale stond. Woensdag zou de club de eerste finalewedstrijd spelen in Colombia, tegen Atletico Nacional, maar het vliegtuig met de voltallige selectie aan boord zou nooit arriveren.

Het lijkt erop dat twee, drie of vier spelers de crash overleefd hebben en alleen van verdediger Alan Ruschel is zeker dat hij het heeft overleefd. Keeper Danilo zou de crash overleefd hebben, maar is volgens lokale media overleden op weg naar het ziekenhuis. Verdediger Neto zou door reddingswerkers levend gevonden zijn, maar ook dat is nog niet bevestigd. Marcelo Boeck, oud-keeper van onder meer Sporting Portugal, was niet aanwezig...hij had verlof gekregen om zijn verjaardag te kunnen vieren. 

Een aantal spelers was niet geselecteerd voor het duel en zou later naar Colombia afreizen. Zij verzamelden zich in de vroege dinsdagochtend in de kleedkamer in de Arena Condá in Chapecó. 

Air France wil eerlijke concurrentie met TGV

Air France wil op binnenlandse lijnen op gelijke voet kunnen concurreren met de hogesnelheidstrein TGV. Dat betekent dat de spoorwegmaatschappij SNCF, net als het luchtvaartbedrijf, zelf de kosten voor de benodigde infrastructuur zou moeten dragen. Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM heeft daarvoor gepleit, meldden verscheidene Franse media dinsdag.

Janaillac deed zijn oproep in Bordeaux. Air France onderhoudt al twintig jaar een lijndienst tussen Parijs en de Zuid-Franse stad. Vanaf komend voorjaar moet de luchtvaartmaatschappij evenwel opboksen tegen een nieuwe TGV-verbinding, die de reistijd op die spoorroute met een uur verkort.

De aanleg en het onderhoud van dergelijke hogesnelheidslijnen worden volgens Janaillac hoofdzakelijk met belastinggeld gefinancierd. Daardoor is geen sprake van een gelijk speelveld, vindt hij.

Air France wil eerlijke concurrentie met TGV
Air France wil eerlijke concurrentie met TGV (Foto: ANP)

Automerken starten samen oplaadnetwerk

Automerken BMW Group, Daimler, Ford Motor Company en Volkswagen-dochters Audi en Porsche gaan samen werken aan een netwerk van laadpalen voor elektrische en hybride auto's. De vijf bedrijven richten een joint venture op die op zo'n vierhonderd locaties in Europa langs snelwegen en andere belangrijke doorgaande wegen laadpalen wil plaatsen. Het doel is om het opladen van elektrische auto's net zo makkelijk te maken als tanken.

Die palen moeten auto's met maximaal 350 kW op gaan laden. Dat is aanzienlijk meer stroom dan het tot nu toe gebruikelijke maximaal 50 kW en daarmee zouden auto's dus ook sneller opgeladen kunnen worden. Tesla Superchargers laden op met 120 kW, maar kunnen alleen door auto's van het Amerikaanse merk gebruikt worden.

Het netwerk wordt gebaseerd op de Combined Charging System-standaard (CSS). De opbouw van het netwerk moet komend jaar al beginnen. In 2020 moeten er dan duizenden oplaadpunten zijn.

BMW en Audi stapten eerder samen met onder meer Renault al in het mede door de EU gefinancierde Ultra-E-project. Dat heeft ten doel 25 vergelijkbare snelle laders te plaatsen langs snelwegcorridors die Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk verbinden. Bij Ultra-E zijn ook technische partners en netwerkpartners betrokken. BMW geeft aan dat het 'op zo veel mogelijk manieren wil werken aan de ontwikkeling van de techniek en netwerken van snelle laders'. "We geloven in een open standaard en geen fabrikant-specifieke oplossingen."

De nieuwe joint venture moet eerst nog goedgekeurd worden door de autoriteiten, maar verwacht in het eerste kwartaal van 2017 van start te kunnen. Daarna staan de partijen die deelnemen ook open voor toetreding van andere geïnteresseerde bedrijven.

Automerken starten samen oplaadnetwerk
Automerken starten samen oplaadnetwerk (Foto: BuzzT)

Afrojack krijgt eigen wapen in Final Fantasy XV

Tijdens het Europese launch evenement voor Final Fantasy XV heeft Square Enix een nieuw wapen aangekondigd: de Afrosword.

Het zwaard, gebaseerd op de turntable van Afrojack, zal extra schade doen tegen grote monsters. Het is nog onbekend wanneer het zwaard aan de game wordt toegevoegd, wel liet Afrojack tijdens het evenement weten al sinds kind af aan fan te zijn van de Final Fantasy-serie. Eerder dit jaar, tijdens E3, werd Afrojack zijn muziek al gebruikt in een trailer van Final Fantasy XV.

'76 doden bij vliegtuigcrash met Braziliaans voetbalelftal'

In Colombia is dinsdag in de vroege ochtend een vliegtuig gecrasht. Er zouden 81 personen aan boord zijn (72 passagiers en 9 bemanningsleden), waaronder diverse spelers van Chapecoense, een voetbalclub dat speelt in de Braziliaanse Série A.

Over het aantal gewonden is niets bekend, wel zouden er overlevenden zijn. Vanwege de slechte weersomstandigheden moeten reddingswerkers over het land naar de plaats van het ongeval.

Komende woensdag zou de ploeg in de Colombiaanse stad Medellin de eerste wedstrijd van de finale van de Copa Sudamerica - het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League - spelen tegen Atletico Nacional.

Update 12.15 uur:
Volgens Radio Bandeirantes zou ook keeper Danilo zijn overleden. Verdediger Helio Zampier Neto, simpelweg bekend als Neto, zou door reddingswerkers levend gevonden zijn.

Update 11.05 uur:
Het heeft er alle schijn van dat inderdaad slechts vijf mensen het ongeluk hebben overleefd. Het zou gaan om de van Internacional gehuurde verdediger Alan Ruschel, keepers Danilo en Jakson Follman, een journalist en een stewardess. Nog een andere inzittende overleed aan zijn verwondingen in of op weg naar het ziekenhuis. 

Update 10.50 uur:
Volgens diverse media, waaronder BBC en The Guardian, heeft de Colombiaanse politie bevestigd dat 76 mensen de crash niet overleefd hebben. 

Er waren 81 mensen aan boord het vliegtuig: 48 spelers en stafleden van Chapecoense, 21 Braziliaanse journalisten, drie gasten en negen bemanningsleden. 

Leden van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense zouden aan boord zijn
Leden van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense zouden aan boord zijn

Wegmisbruikers-presentator maakt adoptiefilm

Televisiepresentator André van der Toorn, vooral bekend van het SBS-programma Wegmisbruikers, heeft een documentaire gemaakt over de impact van adoptie op zijn leven. De film Mijn naam is Kostas wordt op 1 januari uitgezonden op NPO2.

Dat maakte de KRO-NCRV dinsdag bekend. Van der Toorn werd een paar dagen na zijn geboorte bij zijn moeder weggehaald en naar een kindertehuis in Athene gebracht. Daar werd hij ter adoptie aangeboden aan Nederlandse ouders, net als honderden andere kinderen in de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Alle adoptieouders moesten voldoen aan dezelfde strikte eisen, met name op financieel en intellectueel vlak. Op die manier werd gegarandeerd dat de Griekse kindjes allemaal in welvaart zouden opgroeien, iets wat hun Griekse moeders niet konden bieden. Wat dat aangaat heeft van der Toorn het niet slecht getroffen.

In de film vertellen Van der Toorn en een aantal van zijn dierbaren over de impact die de adoptie op zijn leven had. De presentator heeft naar eigen zeggen vaak het gevoel niet goed genoeg te zijn en er niet bij te horen en blijft altijd onzeker. De presentator ging recent op zoek naar zijn biologische moeder, maar veel meer rust gaf hem dit niet.

Wegmisbruikers-presentator maakt adoptiefilm
Wegmisbruikers-presentator maakt adoptiefilm (Foto: BuzzE)

Muziekpers roept Blackstar van Bowie uit tot beste album

Blackstar van David Bowie is door de Nederlandse muziekpers verkozen tot het beste album van 2016. Dat heeft muziekblad Oor dinsdag bekendgemaakt. Het laatste album van de op 10 januari overleden Britse popster voert de eindlijst van 2016 aan.

Skeleton Tree van Nick Cave & The Bad Seeds staat op nummer twee, de top drie wordt gecompleteerd door A Moon Shaped Pool van Radiohead.

De eerste Nederlandse artiest in de lijst is Eefje de Visser, die met Nachtlicht op plek tien staat. De eindlijst van Oor wordt elk jaar samengesteld door 55 Nederlandse muziekjournalisten en radio-dj's. De complete lijst is te lezen in de eindejaarseditie van Oor, die op 1 december in de winkel ligt.

Muziekpers roept Bowie uit tot beste album
Muziekpers roept Bowie uit tot beste album (Foto: BuzzE)

Pilotenstaking Lufthansa niet verboden

De nieuwe pilotenstaking bij vliegtuigmaatschappij Lufthansa gaat dinsdag en woensdag door. De rechtbank in München heeft maandagavond bepaald dat de geplande stakingen niet illegaal zijn. De luchtvaartmaatschappij probeerde via de rechter een einde af te dwingen aan de werkonderbrekingen.

Omdat Lufthansa niet in beroep gaat tegen de beslissing van de rechtbank zullen de piloten nu dinsdag en woensdag niet vliegen. Lufthansa liet weten dat daardoor op dinsdag 816 vluchten uitvallen en op woensdag 890 vluchten geen doorgang kunnen vinden.

De vliegers van Lufthansa staakten vorige week van woensdag tot en met zaterdag ook al waardoor enkele duizenden vluchten uitvielen. Hun vakbond Vereinigung Cockpit (VC) probeert al enkele jaren betere arbeidsvoorwaarden veilig te stellen, maar eist een veel sterkere loonstijging dan Lufthansa wil bieden.

Vorige week stapte het bedrijf ook naar de rechter, maar die gaf toch toestemming voor de acties. Die troffen tot dusver honderdduizenden reizigers en kosten Lufthansa ruim 10 miljoen euro per dag.

Pilotenstaking Lufthansa niet verboden
Pilotenstaking Lufthansa niet verboden (Foto: ANP)

OM in hoger in beroep in zaak Van den Hurk

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van Jos de G., die verdacht wordt van de verkrachting en doodslag op Nicole van den Hurk. De G. werd vorige week maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor de verkrachting, maar hij werd vrijgesproken van doodslag. Het OM had veertien jaar gevangenisstraf geëist.

Het OM meent dat er in het dossier voldoende bewijs is om De G. ook te veroordelen voor doodslag. Het meent dat de verkrachting en de doodslag direct met elkaar samenhangen. De nabestaanden, die vorige week uiterst verontwaardigd waren over het vonnis, zijn op de hoogte gesteld.

OM in hoger in beroep in zaak Van den Hurk
OM in hoger in beroep in zaak Van den Hurk (Foto: ANP)

Westbrook richt vizier op geschiedenisboeken

In de NBA lijkt dit jaar geen maat te staan op Russell Westbrook. De point guard van de Oklahoma City Thunder kwam voor de derde wedstrijd op rij – en voor de achtste keer dit jaar – tot een triple double. Met 27 punten, 18 rebounds en 14 assists bezorgde hij zijn ploeg een 112-103 uitzege tegen de New York Knicks.

Na ruim een maand spelen noteert Westbrook seizoensgemiddelden van 30 punten, 11 assists en 10 rebounds. De laatste speler die er in slaagde over een heel seizoen gemiddeld deze cijfers te laten zien was Oscar Robertson aan het begin van de jaren '60. Deze wedstrijd kreeg Westbrook veel hulp van de Turkse center Enes Kanter: 27 punten en 10 rebounds. Andere opvallende teamgenoten zijn de Nieuw-Zeelander Steven Adams, de broer van olympisch kampioene kogelstoten Valerie Adams en Domantas Sabonis, de zoon van de Litouwse basketballegende Arvidas Sabonis. De ploeg heeft het vertek van Kevin Durant en Serge Ibaka verrassend goed opgepakt en staat op een keurige zesde plaats in de Western Conference.

Westbrooks oud-ploeggenoot Kevin Durant kwam met zijn nieuwe ploeg, de Golden State Warriors, voor de twaalfde keer op rij tot winst. In Oakland werd gewonnen van de Atlanta Hawks, 105-100. Het waren weer Durant, Stephen Curry en Klay Thompson die het voortouw namen voor hun ploeg. Samen waren ze goed voor 70 punten. In de slotfase was het echter Draymond Green, terug van een hersenschudding na een botsing met teamgenoot Ian Clark, die de wedstrijd besliste met een paar verdedigende plays. In de laatste drie minuten blockte hij driemaal een schot van een tegenstander.

Atlanta Hawks kent een wisselvallig seizoen. De ploeg zag deze zomer point guard Jeff Teague en forward Al Horford vertrekken. De skateboardende Duitse Togolees Dennis Schröder nam de startplek van Teague over en ook de in Atlanta geboren Dwight Howard werd aangetrokken om in de herfs van zijn carriere voor zijn hometown team te spelen. Het leek het team goed te hebben gedaan en na elf wedstrijden deelde de ploeg de leiding in het oosten met de Cleveland Cavaliers. Zes van de volgende zeven wedstrijden gingen echter verloren en de ploeg is weggezakt naar de zesde plaats in de Eastern Conference.

Draymond Green beslist de wedstrijd met dit block op Kent Bazemore (Bron: YouTube)

Overige uitslagen

Washington Wizards – Sacramento Kings 101-95 (OT)
Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 122-95
Miami Heat – Boston Celtics 104-112
Memphis Grizzlies – Charlotte Hornets 85-104

Ook Tele2 voor rechter om 'gratis' telefoon

Tele2 moet zich voor de rechter verantwoorden voor vermeende misleiding bij de verkoop van telefoonabonnementen met toestel. Dat vindt ConsumentenClaim, die het telecombedrijf heeft gedagvaard. Eerder werden door de organisatie om dezelfde reden al procedures gestart tegen T-Mobile en Vodafone.

De claimorganisatie baseert zich op een uitspraak van de Hoge Raad. Daaruit bleek dat telecombedrijven jarenlang de wet hebben overtreden door te werken met all-inprijzen, waarbij geen uitsplitsing werd gemaakt voor belkosten en de prijs van een telefoon. Mobiele telefoons leken zo gratis, maar in feite waren de all-inpakketten leningen voor de toestellen.

De Hoge Raad oordeelde dat klanten die kredietovereenkomsten kunnen vernietigen en dat de aanbieders bij inlevering van het toestel alle betaalde kosten voor de telefoon moeten terugbetalen. ConsumentenClaim eist dat de telecombedrijven de kosten inderdaad terugbetalen.

Volgens de claimpartij spant Tele2 de kroon op het gebied van de all-incontracten. "De provider liet klanten doorgaan met aflossen nadat ze het krediet al volledig hadden afbetaald. Het kwam zelfs voor dat Tele2 het te betalen maandbedrag na aflossing juist verhoogde", aldus de organisatie.

Ook Tele2 voor rechter om 'gratis' telefoon
Ook Tele2 voor rechter om 'gratis' telefoon (Foto: BuzzT)

Samsung bekijkt mogelijkheden splitsing

Samsung onderzoekt de komende maanden de voordelen van een eventuele splitsing van het bedrijf in een operationeel concern en en houdstermaatschappij. Dat beloofde het Koreaanse technologieconcern dinsdag, na een oproep van de activistische Amerikaanse belegger Elliott Management eerder deze week.

Samsung benadrukte dat de afgelopen jaren al diverse stappen zijn gezet om de structuur van het bedrijf te versimpelen. In dat kader zal worden gekeken naar de voordelen van een splitsing en de eveneens door Elliott gevraagde notering van aandelen aan andere internationale beurzen. Dat onderzoek zal echter zeker zes maanden duren, aldus Samsung.

Het concern beloofde verder om de helft van de vrije kasstroom in 2016 en 2017 uit te keren als dividend. De beloning voor aandeelhouders over dit jaar zal daarbij 30 procent hoger uit komen dan vorig jaar. Het dividend over 2016 bedraagt naar verwachting circa 9,5 biljoen won (7,7 miljard euro). Elliott had een speciaal dividend van 30 biljoen won gevraagd.

Samsung bekijkt mogelijkheden splitsing
Samsung bekijkt mogelijkheden splitsing (Foto: BuzzT)

Warm zeewater 'kookt' Groot BarriŤrerif kapot

In een flink deel van het Groot Barrièrerif blijkt het koraal de afgelopen negen maanden te zijn afgestorven. Het gaat om een gebied van 700 vierkante kilometer, waar volgens Australische wetenschappers twee derde van het rif is vernietigd.

Niet eerder is zo'n slag toegebracht aan het beschermde rif, dat op de Werelderfgoedlijst een prominente plaats inneemt. De onderzoekers zijn duidelijk over de oorzaak: het water van de Koraalzee is te warm. "Het water kookt als het ware het koraal, dat verbleekt en sterft", zo omschrijft een van de wetenschappers de situatie.

Het vernietigende fenomeen doet zich vooral voor in het noordelijke deel van het rif. In het zuiden is het zeewater koeler. Australië kondigde aan omgerekend zo'n 700 miljoen euro te willen uittrekken om verder verval van het rif te voorkomen.

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld, gelegen aan de oostkust van Australië. Bijna 3000 riffen strekken zich er uit over een lengte van bijna 2500 kilometer, in een gebied van 334.000 vierkante kilometer. Het rif geldt als de grootste toeristische trekpleister van Australië.

Warm zeewater 'kookt' Groot Barrièrerif kapot
Warm zeewater 'kookt' Groot Barrièrerif kapot (Foto: ANP)

Zoon haalt uit op Madonna's Instagram

Rocco Ritchie heeft een nare opmerking achtergelaten op het Instagramaccount van zijn moeder Madonna. Dat beweert Daily Mail te hebben gezien, voordat de post werd verwijderd.

Madonna plaatste op het sociale medium een Mannequin Challenge clipje. Daarin was ze te zien met Rocco's jongere broer en halfzusje, David (11) en Mercy (10). "Ik ben zo blij dat ik daar niet meer woon", zou de tiener in de comments hebben verklaard.

De zestienjarige kwam deze zomer in opstand toen hij weigerde terug te gaan naar zijn moeder in New York. In de voogdijregeling die Madonna en Rocco's pa Guy Ritchie troffen, is opgenomen dat hun kids hun tijd verdelen tussen New York en Londen, waar Guy woont.

Afgelopen week werd bekend dat Rocco eind september werd opgepakt voor het bezit van cannabis. Madonna nam het in een statement op voor haar tienerzoon. "Ik hou heel veel van mijn zoon. Ik zal alles doen om hem de steun te geven die hij nodig heeft, en ik vraag jullie onze privacy te respecteren in deze tijden"

Zoon haalt uit op Madonna's Instagram
Zoon haalt uit op Madonna's Instagram (Foto: BuzzE)

Uitzendwerk verder in de lift

De vraag naar uitzendkrachten is de afgelopen weken verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Uitzendkrachten draaiden in periode 11 (week 31-44) 6 procent meer uren dan een jaar eerder. Ook de omzet van uitzendbedrijven nam met 6 procent toe.

De sterkste stijging werd gemeten in de industriële sector waar 8 procent meer werk was voor tijdelijk personeel. In de administratieve sector namen de uitzenduren met 6 procent toe. In de technische sector daalde de vraag naar uitzendkrachten met 3 procent.

Uitzendwerk verder in de lift
Uitzendwerk verder in de lift (Foto: ANP)

Schurk sterft op 80 verschillende manieren in Dishonored 2

Dishonored 2 wordt mede geroemd vanwege de vrijheid die spelers hebben om hun tegenstanders uit te schakelen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en dat bewijst YouTuber Cosmic Contrarian, die een belangrijke vijand op 80 verschillende manieren om zeep helpt.

Kirin Jindosh is de uitvinder van de beruchte Clockwork Soldiers, grote mechanische robotachtigen die je wellicht kent van beelden uit Dishonored 2. Jindosh is een belangrijk doelwit in de verhaallijn van de game en houdt zich schuil in de Clockwork Mansion, een huis dat met schakelaars compleet van interieur kan veranderen. Zodra Jindosh eenmaal gelokaliseerd is, is het aan de speler om te beslissen hoe er met het doelwit afgerekend wordt. Bekijk een greep uit de mogelijkheden hieronder.

Het is een vrij lang filmpje, maar voor Dishonored-liefhebbers is het eigenlijk een must-watch. Een uitgebreide review van Dishonored 2 kun je hier lezen. FOK!Games was lyrisch over de game en gaf het een 9.

Wandelen door de vernieuwde Velsertunnel

Vlak voordat de Velsertunnel na een grootscheepse renovatie weer opengaat, kunnen belangstellenden op zaterdag 7 en zondag 8 januari door de vernieuwde tunnel wandelen. Medewerkers van Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie Hyacint vertellen de bezoekers over wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd. Jong en oud zijn welkom om op hun gemak de tunnel te verkennen.

De Velsertunnel tussen Beverwijk en Velsen is sinds half april dicht. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de auto's er in januari weer door. De exacte datum moet nog worden vastgesteld, want Rijkswaterstaat wacht nog op een openstellingsvergunning. Ook is er nog wat werk aan de winkel. Zo moet de tunnel weer toegankelijk worden gemaakt, want hij enkele tijdelijke wegen aan de zuidkant blokkeren hem nu. Die moeten eerst worden verwijderd.

De publieksdagen zijn gratis, maar belangstellenden moeten zich wel inschrijven voor een bepaalde dag en tijd.

Wandelen door de vernieuwde Velsertunnel
Wandelen door de vernieuwde Velsertunnel (Foto: ANP)

Win eeuwige roem met de FOK! Biatlonprono 2016/17

Zondag is de World Cup biatlon van start gegaan in het Zweedse Östersund. Woensdag staat de eerste individuele wedstrijd op het programma en dus hebben de die hard fans op het FOK!forum besloten een eigen competitie te beginnen: de FOK! Biatlonprono 2016/17. Natuurlijk is het niet alleen voor de die hards, ook ieder ander met een beetje interesse in de loodzware mix van langlaufen en schieten is van harte welkom!

Het doel is simpel: kies tien mannelijke en tien vrouwelijke biatleten op basis van twee makkelijke regels. Maximaal twee mannen en twee vrouwen uit je team mogen uit de top-5 van de World Cup van vorig jaar komen en maximaal vier mannen en vier vrouwen mogen vorig seizoen in de top-10 geëindigd zijn. Als je je team gekozen hebt ben je klaar voor het seizoen en hoef je tijdens de winter niks meer aan te passen, makkelijker kan het bijna niet.

Punten zijn op diverse manieren te verdienen. Het gros van je punten wordt behaald door de World Cup-punten die biatleten scoren. Bonuspunten zijn te verdienen als je atleten foutloos schieten en/of snel langlaufen. Een meer gedetailleerde uitleg is hier te vinden op het FOK!forum, waar je je tevens aan kunt melden en waar je je biatlonteam voor het seizoen kunt posten. 

De hoofdprijs is vooralsnog eeuwige roem, daar doen we het natuurlijk allemaal al voor. Mogelijk worden gedurende het seizoen wat prijzen verzameld uit de biatlonwereld, maar daar kan uw redacteur nog geen definitieve uitspraken over doen.

Drukte bij Wegenwacht om vrieskou

De Wegenwacht heeft dinsdagochtend de handen vol aan pechgevallen. Vanwege de vrieskou van afgelopen nacht hebben veel mensen last van een auto die niet wil starten, laat een woordvoerster van de ANWB weten.

Het kwik daalde vannacht in het grootste deel van Nederland onder de nul graden. Daardoor kreeg de ANWB veel meldingen van lege accu's. De bond verwacht dinsdag rond de 4200 mensen met pech te helpen, dat zijn er ruim duizend meer dan op een gemiddelde dinsdag.

De Wegenwacht heeft de bezetting opgeschroefd, maar desondanks kan de wachttijd oplopen tot een uur.

Drukte bij Wegenwacht om vrieskou
Drukte bij Wegenwacht om vrieskou (Foto: ANP)

Hazard vindt Europese afwezigheid positief

Eden Hazard ziet het als een voordeel dat Chelsea dit seizoen niet in Europees verband in actie komt, in de strijd om de titel in de Premier League.

Na de tiende plek afgelopen seizoen kwalificeerde Chelsea zich niet voor de Champions League of Europa League. In tegenstelling tot de concurrentie komt de ploeg daardoor dit seizoen Europees niet in actie. Manager Antonio Conte sprak uit liever in de Champions League te spelen, ondanks het feit dat hij nu meer tijd kan besteden aan zijn spelers.

Hazard ziet er het positieve van in, waarbij nummer twee Liverpool er ook van lijkt te profiteren. "Het is goed", vertelde Hazard tegen Engelse media. "We hebben een week om ons voor te bereiden op de wedstrijd en aan het einde van de week weten we wat we moeten doen als we spelen."

"Vorig jaar waren we aan het herstellen, dus waren we niet klaar voor de wedstrijd, maar dat is nu niet het geval. We concentreren ons op de tegenstander gedurende de week en geven alles. We doen veel tactisch werk en videowerk, het hangt ervan af tegen wie we spelen. We doen er alles aan om voorbereid te zijn."

Chelsea neemt het zaterdag op tegen Manchester City. De winnaar van het onderlinge duel mag zich koploper in de Premier League noemen.

Zelda: Breath of the Wild aanwezig bij Video Game Awards

Aanstaande donderdag vinden de Video Game Awards plaats en naast de awards zelf vinden er ook regelmatig aankondigingen plaats of zien we meer van reeds aangekondigde games. Geoff Keighley, de man achter de awards, heeft via Twitter bevestigd dat we meer gaan zie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Wat we gaan zien is niet duidelijk. Het zou simpelweg weer het begin kunnen zijn, een nieuwe gebied, verhaalelementen, nieuwe personages of iets totaal anders. Ook weten we niet of het beelden van de Wii U-versie of de Switch-versie gaan zijn, maar het is in ieder geval fijn om te weten dat we niet tot 12 januari hoeven wachten op meer beelden.

De Video Game Awards vinden 1 december vanaf 18:00 uur Nederlandse tijd plaats.

…ťn speler per voetbalelftal benaderd voor matchfixing

In elk voetbalelftal is er gemiddeld wel één speler betrokken bij matchfixing of daarvoor benaderd. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de spelersvakbond FIFPro.

De vakbond, verrichte het onderzoek in samenwerking met de universiteit van Manchester, interviewde daarvoor duizenden spelers uit 54 landen. Zij werden daarbij gevraagd over bijvoorbeeld hun salaris, arbeidsomstandigheden, contracten en matchfixing in de voetballerij.

Uit de resultaten blijkt dat zeven procent van de ondervraagden aangaven benaderd te zijn voor het beïnvloeden van wedstrijden - matchfixing. Dit percentage loopt op voor spelers ouder dan dertig jaar tot elf procent.

De financieel kwetsbare situatie van veel spelers maakt het voor matchfixers aantrekkelijk om hen te benaderen. Zo verdient meer dan 45 procent van de spelers minder dan duizend dollar per maand. Daarnaast moet 41 procent van de ondervraagde spelers soms lang wachten op het salaris en kregen ze het in de laatste seizoenen niet of niet op tijd overgemaakt.

Johan Vlemmix doet weer mee aan verkiezingen

Johan Vlemmix gaat in maart weer meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de ondernemer en zanger op Twitter bekendgemaakt. Vlemmix zal volgende week het programma van de Partij van de Toekomst (PvdT) presenteren.

"We willen alle dingen die in Nederland zijn veranderd de afgelopen jaren en die alleen maar ellende hebben opgeleverd terugdraaien", licht de Brabantse ondernemer toe. Hij wil onder meer de privatisering van de NS en PostNL ongedaan maken. "Onze partij wil Nederland naar een gezonde toekomst leiden door terug te grijpen op het verleden."

Het instellen van een minister van feestzaken, een programmapunt waarmee de Partij van de Toekomst vorige keren veel aandacht trok, blijft in het nieuwe programma behouden. Vlemmix mikt op één zetel. "We hebben elke verkiezingen dat we mee deden meer stemmen getrokken. Dit keer komen we zeker in de Kamer", stelt hij.

De Partij van de Toekomst werd opgericht in 2002. Na twee verkiezingen waarin de partij de kiesdrempel niet haalde, hief de PvdT zichzelf op. Maar in 2012 deed de partij weer mee, na een fusie met de opgeheven partij Nieuw Nederland. In het verkiezingsprogramma van dat jaar werd onder meer gepleit voor gratis internet en tablets voor alle Nederlanders.

Johan Vlemmix doet weer mee aan verkiezingen
Johan Vlemmix doet weer mee aan verkiezingen (Foto: BuzzE)

Meeste fietsdiefstal in Nijmegen en Enschede

De kans dat je fiets wordt gestolen is nergens zo groot als in Nijmegen en Enschede. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts. In de stadscentra van Nijmegen en in Enschede worden per dag gemiddeld drie fietsen gestolen.

Uit het onderzoek van Buurtfacts blijkt dat in 122 van de 12.200 buurten die Nederland telt meer dan een kwart van alle fietsendiefstallen plaatshad. In totaal werd in de afgelopen zes jaar 636.308 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek doen Nederlanders maar in 30 procent van de gevallen aangifte van fietsendiefstal.

Meeste fietsdiefstal in Nijmegen en Enschede
Meeste fietsdiefstal in Nijmegen en Enschede (Foto: ANP)

'Dokters bezorgd over paranoÔde Kanye West'

De dokters van het ziekenhuis waarin Kanye West sinds vorige week verblijft, maken zich zorgen over de toestand van de rapper. Een bron van People zou dat hebben gehoord van Kanye's vrouw, Kim Kardashian.

"Kim brengt elke dag uren met hem door. Ze zegt dat Kanye heel veel verschillende pillen krijgt en dat de dokters nog experimenteren met de juiste doses. Volgens haar is er nog geen diagnose. Kim zegt dat er weinig is veranderd sinds hij is opgenomen en dat de dokters zich zorgen lijken te maken", tekent het blad op uit de mond van de insider.

De muzikant zou voor zijn eigen veiligheid continu in de gaten gehouden worden. "Kim gebruikt woorden als paranoia en vertelt dat Kanye denkt dat iedereen er op uit is om hem iets aan te doen. Kim is de enige die hij vertrouwt."

'Dokters bezorgd over paranoïde Kanye West'
'Dokters bezorgd over paranoïde Kanye West' (Foto: BuzzE)

Lil' Kleine meer bewust van voorbeeldfunctie

Lil' Kleine wil proberen zich volwassener op te stellen. Dat zei de rapper maandagavond in RTL Late Night in een reactie op de documentaire die Linda Hakeboom over hem maakte.

Lil' Kleine zei geen moeite te hebben met zijn imago van 'bad boy', maar vindt toch wel dat hij op een positievere manier over kan komen. "Ik wil mezelf wel anders opstellen om mezelf te verbeteren", zei hij. De documentaire was daar niet per se de aanleiding voor, al ziet hij dat hij daardoor wel dat hij zich 'iets volwassener' kan gedragen. "Ik ben mezelf er meer van bewust dat ik ook zonder dat ik het wil een voorbeeldfunctie heb."

Sinds zijn doorbraak vorig jaar met Drank & drugs is Lil' Kleine regelmatig negatief in het nieuws gekomen. Zo brak hij concerten af en zou hij zich tijdens een vlucht hebben misdragen.

De documentaire van Hakeboom is onderdeel van haar programma Linda's Mannen. Daarin volgt ze behalve Lil' Kleine ook danser Timor Steffens, voetballer Ricardo Kishna en YouTuber Giel de Winter. Eerder maakte ze documentaires over Douwe Bob en Jett Rebel.

Lil' Kleine meer bewust van voorbeeldfunctie
Lil' Kleine meer bewust van voorbeeldfunctie (Foto: BuzzE)

'FinanciŽle kennis ondernemers ondermaats'

Ongeveer de helft van de ondernemers is onzeker over de eigen financiële kennis. Vooral bij het inschatten van de winstgevendheid op langere termijn schiet de kennis vaak tekort. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) dinsdag op basis van onderzoek onder een kleine 1700 zelfstandigen en kleine tot middelgrote ondernemingen.

De helft van de ondernemers zegt niet goed op de hoogte te zijn over fiscale wetgeving. Een iets groter deel zegt onvoldoende te weten over de basisprincipes van onder meer de balans en winst- en verliesrekening en over de benodigde cijfers voor een rentabiliteitsprognose.

Het gebrek aan overzicht heeft volgens de KvK bij de helft van de zzp'ers en zes op de tien mkb'ers de afgelopen drie jaar tot ongewenste situaties geleid. Zo heeft een kwart van de ondernemers wel eens privégeld gebruikt om een gat te dichten en heeft 20 procent te maken gehad met een gebrek aan nieuwe klanten. Ook betalingsachterstanden zijn ruim een op de zes ondernemers geen onbekend verschijnsel.

De KvK gaat naar aanleiding van het onderzoek meer doen aan voorlichting over de financiële kanten van ondernemerschap. Zo zullen er meer online cursussen worden aangeboden.

'Financiële kennis ondernemers ondermaats'
'Financiële kennis ondernemers ondermaats' (Foto: ANP)

Ecuador: Assange voorlopig in ambassade

WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoeft er niet op te rekenen dat hij de ambassade van Ecuador snel kan verlaten. Dat zei de aanklager van het Zuid-Amerikaanse land maandag. Assange wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting en aanranding. Hij zit al vier jaar ondergedoken in de ambassade, omdat hij bang is dat hij via Zweden in Amerikaanse handen belandt.

De Ecuadoraanse aanklager Galo Chiriboga en zijn Zweedse collega spraken onlangs een paar keer met Assange. Ecuador zal in december een uitgeschreven tekst van die gesprekken naar Zweden sturen. Zweden moet daarna beslissen hoe de zaak verder gaat. "Vier jaar zijn voorbij en we zijn nu pas op dit punt. Maar het ligt niet langer aan Ecuador, de bal ligt nu bij Zweden. Ik denk niet dat er een snelle uitweg is", zei Chiriboga.

Ecuador: Assange voorlopig in ambassade
Ecuador: Assange voorlopig in ambassade (Foto: BuzzT)

Gewonden bij steekpartij campus Ohio

Een man is maandag in Columbus, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Ohio, ingereden op voorbijgangers en heeft vervolgens een aantal van hen met een slagersmes aangevallen. Elf mensen raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht zo meldde de brandweer. Een persoon is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

De dader is doodgeschoten door een politieagent die snel ter plaatse was. De agent was volgens Monical Moll, directeur openbare veiligheid van de Ohio State University, pas twee jaar in dienst. De aanval op de campus was oorspronkelijk op Twitter omschreven door de universiteit als een aanval door een "actieve schutter'. Moll zei dat de verdachte met zijn auto de stoep op ging en op voetgangers begon in te rijden. De man verliet even later de auto om gewapend met een mes verschillende mensen aan te vallen.

Het is nog onduidelijk waarom de dader het bloedbad aanrichtte, op het terrein van de Ohio State University. Daar studeerde hij zelf, bleek nadat hij was geïdentificeerd. Het gaat om een achttienjarige Somaliër met een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten.

De FBI helpt de lokale politie bij het onderzoek zei congreslid Adam Schiff. Volgens hem heeft de aanval alle kenmerken van een terroristische aanslag uitgevoerd door iemand die mogelijk "zelf-geradicaliseerd" is. De autoriteiten onderzoeken de achtergrond en motivatie van de Somaliër maar kunnen nog niet bevestigen of de man bindingen heeft met een terroristische cel of groepering.

Gewonden bij steekpartij campus Ohio
Gewonden bij steekpartij campus Ohio (Foto: ANP)

Shannen Doherty start met bestraling

Shannen Doherty is maandag begonnen met bestralingen vanwege borstkanker. De actrice vertelde op Instagram dat ze angstig was voor de behandeling.

"Ik zie eruit alsof ik op het punt sta te vluchten en zo voel ik me ook", schreef de Beverly Hills 90210-ster bij een foto van zichzelf in de behandelkamer. "Ik vind bestraling eng. Het heeft iets beangstigend dat je de stralen niet kan zien, dat je de behandeling niet ziet en dan die machine die om je heen beweegt."

Shannen, die al eerder beelden deelde van ziekenhuisopnames en ook een fotoserie postte van het scheren van haar hoofd, houdt echter moed. "Ik raak er vast aan gewend", besluit ze. "Maar op dit moment.. ik haat het."

Shannen Doherty start met bestraling
Shannen Doherty start met bestraling (Foto: BuzzE)

Japan start grote ruiming kippen en eenden

Japan is begonnen met het ruimen van meer dan 300.000 kippen en eenden na de ontdekking van een zeer besmettelijke variant van vogelgriep. De uitbraak van de ziekte op boerderijen in het noorden van Japan zijn de eerste sinds bijna twee jaar, meldden lokale autoriteiten dinsdag.

In het kleine dorpje Sekikawa, noordelijk van de hoofdstad Tokio, is direct begonnen met de ruiming van kippen op een boerderij nadat daar veertig vogels dood waren aangetroffen. De beesten zouden besmet zijn met een virus dat vogelgriep veroorzaakt.

Verderop in Aomori zijn 16.500 eenden geruimd nadat sommigen positief testten voor vogelgriep.

Japan start grote ruiming kippen en eenden
Japan start grote ruiming kippen en eenden (Foto: ANP)

Trump wint ook in Michigan

Donald Trump heeft ook in de staat Michigan gewonnen. Het was de laatste uitslag die nog moest komen. Bijna drie weken na de Amerikaanse verkiezingen heeft de kiescommissie bekendgemaakt dat Trump met een verschil van maar 10.704 stemmen heeft gewonnen van Hillary Clinton.

De uitslag in Michigan bezorgt Trump nog eens zestien kiesmannen. Daarmee komt hij op een eindstand van 306 kiesmannen, Clinton kreeg er 232. Voor de winst van de verkiezingen in de Verenigde Staten waren 270 kiesmannen nodig.

De uitslag in Michigan is nog niet helemaal definitief. Jill Stein van de Groene Partij zal vermoedelijk om een hertelling vragen. Ze wil hertelling van alle stemmen in de staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Trump heeft geen goed woord over voor de mogelijke hertelling en noemde het verzoek van partijleider Stein "zwendel" en een manier om "haar koffers te vullen met geld dat ze voor het grootste deel nooit zal uitgeven aan die belachelijke hertelling".

Trump wint ook in Michigan
Trump wint ook in Michigan (Foto: ANP)

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel II

Trails of Cold Steel II is een game waar je bewondering voor moet hebben. Het is ongelofelijk dat Falcom en Xseed zoveel durven te investeren in een sequel op een niche JRPG die praktisch onspeelbaar is als je het eerste deel niet hebt gespeeld. Fans die vijftig uur in het origeel hebben gestoken kunnen dit niet missen, al ligt er hier en daar toch wel teleurstelling op de loer.

FOK! Wat een weer: Zonnig en koud

Goeiemorgen. Het is een koude nacht geweest, want op veel plaatsen vroor het matig. Héél lokaal kwam het mogelijk net tot strenge vorst. De meningen in weerland zijn nogal verdeeld of het nu wel of geen recordkoude nacht is. In het verleden zijn er namelijk nog lagere minima genoteerd, maar die zijn vaak niet officieel erkend, al staan ze wel in de boeken. De uiteindelijke minimumtemperaturen worden rond deze tijd pas bekend, dus ik durf nu nog niet te zeggen wat de laagste waarde is geworden. Soms wil het nog na de erkende meting nog iets afkoelen. Dit wordt in de loop van de ochtend duidelijk. Maar dat het fris is is duidelijk.

Verder valt er vandaag niet zo veel te vertellen. Het is zonnig en droog. De maxima liggen vandaag maar net boven nul in het oosten tot nog zo'n 4 graden in het Waddengebied.

De komende dagen komt er meer bewolking. Het blijft wel overwegend droog, maar de temperaturen stijgen tot 8 of 9 graden. Dit lijkt maar tijdelijk te zijn, want in het weekend koelt het weer af.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:19
Zon onder: 16:37
Zonkracht: 1 / 1
 
Regenboog bij Paddo. (Foto: Paddo)
Deze prachtige foto is van Paddo. Met een regenboog vlakbij en tussen de bomen. (foto: Paddo)
 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1937 Prins Bernhard botst te Diemen met 160 kilometer per uur op een vrachtwagen. Hij raakt zwaar gewond.
1977 Bij een politierazzia in de vrijstad Christiania in Kopenhagen worden 35 mensen gearresteerd.
1982 De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties neemt 'Resolutie 37/37' aan waarin de Sovjet-Unie wordt opgeroepen hun troepen uit Afghanistan terug te trekken. 
1984 Rasmund Lindgren, een Zweeds voetballer wordt geboren.
2014 Luc de Vos een bekende Belgische zanger en schrijver overlijdt.

Raad van Europa eist opheldering terreurwet

De beoogde maatregelen van de Nederlandse regering om jihadisme te bestrijden, vallen niet goed bij de Raad van Europa. In een brief aan de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) eist de organisatie voor democratie en mensenrechten in Straatsburg tekst en uitleg over drie wetsvoorstellen.

Commissaris voor de Rechten van de Mens Niels Muiznieks wil opheldering over het instellen 'van een gebieds- en contactverbod van bepaalde personen' en de mogelijkheid 'een persoon die op basis van zijn gedrag in verband kan worden gebracht met terrorisme' een internationaal reisverbod op te leggen.

Het plan om iemand door een ministerieel besluit, zonder tussenkomst van een rechter, van zijn bewegingsvrijheid te kunnen beroven, valt ook verkeerd bij de intergouvernementele organisatie. De voorgenomen wijziging van de wet op het Nederlanderschap, waarbij het tweede paspoort kan worden ingetrokken, riekt naar discriminatie van Marokkaanse of Turkse jihadisten, aldus de commissaris.

Ook de machtsuitbreiding voor de inlichtingen- en veiligheidsdienst, die grote groepen mensen in de gaten kan gaan houden, bevalt de raad niet. Muiznieks waarschuwt dat repressieve maatregelen leiden tot stigmatisering en vervreemding van bepaalde sociale groepen.

Preventie is volgens hem de sleutel in de strijd tegen terrorisme. Hij waarschuwt dat bepaalde maatregelen mogelijk strijdig zijn met de door Nederland ondertekende verdragen over mensenrechten.

Raad van Europa eist opheldering terreurwet
Raad van Europa eist opheldering terreurwet (Foto: ANP)

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl af

Het nieuwe omhulsel voor de zwaarbeschadigde kerncentrale van Tsjernobyl komt dinsdag op zijn definitieve plaats. Het grootste beweeglijke bouwsel ter wereld is de afgelopen tijd centimeter voor centimeter naar de kerncentrale toegeschoven, door een mechaniek van het Nederlandse bedrijf Mammoet.

Het stalen gevaarte moet gedurende de komende honderd jaar voorkomen dat er nog radioactieve straling ontsnapt. De oude betonnen sarcofaag die direct na de kernramp in 1986 over de centrale werd gelegd, begon af te brokkelen.

Dertig jaar geleden vond in reactor 4 van de Oekraïense kerncentrale een meltdown plaats, waardoor de grootste milieuramp uit de geschiedenis plaatsvond.

Het nieuwe omhulsel is 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog en ziet eruit als een immense vliegtuighangar. De nieuwe isolatie van de kerncentrale kost zeker 2,1 miljard euro. Voor die financiering was buitenlandse hulp nodig.

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl af
Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl af (Foto: ANP)

Koudste herfstnacht van deze eeuw

De nacht van maandag op dinsdag was de koudste herfstnacht sinds 1998. De temperatuur daalde in De Bilt naar 6,6 graden onder het vriespunt. Achttien jaar geleden vroor het nog harder met -8,5 graden, aldus Weeronline.

In Enschede werd aan de grond zelfs strenge vorst gemeten met 11,9 graden onder nul. Het blijft koud tot en met de laatste dag van de meteorologische herfst op 30 november. In het begin van december wordt zacht weer voorspeld met donderdag en vrijdag maxima van 7 tot 10 graden.

Heb jij een mooie foto van de vorst (foto's van Willem-Alexander tellen we niet mee)? Mail hem dan naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto morgen bij het weerbericht!

Koudste herfstnacht van deze eeuw
Koudste herfstnacht van deze eeuw (Foto: ANP)

Vierdaags festival rond sterfdag Prince

Prince wordt op zijn sterfdag in april geëerd met een vierdaags festival. Het evenement wordt gehouden op Paisley Park, het studiocomplex van de zanger.

Op het festival, dat de naam Celebration 2017 heeft gekregen, treden onder meer Prince' band The Revolution en zanger Morris Day op. Volgens persbureau Reuters worden er in de loop naar het event nog meer namen bekendgemaakt. Kaarten gaan 500 dollar (470 euro) kosten.

Celebration 2017 vindt plaats van 20 tot en met 23 april. Op de tweede dag van het festival is het precies een jaar geleden dat Prince overleed aan een overdosis van de pijnstiller fentanyl.

Vierdaags festival rond sterfdag Prince
Vierdaags festival rond sterfdag Prince (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.