FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 november 2016

Rusland boos over OekraÔense rakettests bij Krim

De Oekraïense strijdkrachten willen bij de Krim militaire oefeningen houden, waarbij met raketten zal worden geoefend. Moskou heeft ontstemd gereageerd, meldt The Independent. De aard van de tests en het soort raketten is onbekend, alsmede het exacte oefengebied. Dit kan ook boven de Krim zelf zijn, houdt Kiev vol.

Oekraïne heeft de oefeningen voor begin december op de agenda staan. Het Russische ministerie van Defensie heeft hiertegen een officieel protest ingediend. Rusland annexeerde de Krim in 2014.

Volgens Moskou staan er op 1 en 2 december oefeningen in Russisch luchtruim gepland, nabij Simferopol op de Krim. Maar volgens de Oekraïense regering vinden de tests gewoon in Oekraïens luchtruim plaats. Oekraïne erkent de annexatie immers niet. Over de vraag of er daadwerkelijk boven de Krim zelf wordt geoefend blijft Kiev evenwel vaag.

"We vragen Rusland dan ook niet met hysterie en provocatie onze oefeningen te verstoren", laat het Oekraïense ministerie van Defensie weten.

Trump hekelt hertelling

Donald Trump heeft geen goed woord over voor het opnieuw tellen van de uitgebrachte stemmen in de staat Wisconsin. Daar heeft de Groene Partij om gevraagd. De gekozen president noemde het verzoek van partijleider Jill Stein "zwendel" en een manier om "haar koffers te vullen met geld dat ze voor het grootste deel nooit zal uitgeven aan die belachelijke hertelling".

Het campagneteam van Hillary Clinton overweegt zich aan te sluiten bij Stein. Dat heeft juridisch adviseur Marc Elias zaterdag gezegd zonder de illusie de Democratische kandidaat alsnog in het Witte Huis te krijgen. Hij denkt behalve aan Wisconsin evenals Stein ook aan Pennsylvania en Michigan. In deze drie staten verloor Clinton, die haar nederlaag heeft geaccepteerd, met gering verschil. Experts achten de kans klein dat de stembusuitslag nog verandert.

Update 23.50 uur
De campagne van Hillary Clinton heeft laten weten zich inderdaad bij de actie van Stein aan te sluiten. Dat heeft advocaat Marc Elias laten weten. Volgens hem zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er is gerommeld, maar gaat het om "een verplichting aan de ruim 64 miljoen Amerikanen die op Hillary Clinton hebben gestemd, om deel te nemen aan een proces waarin de nauwkeurigheid van de verkiezing wordt vastgesteld".

Trump hekelt hertelling
Trump hekelt hertelling (Foto: ANP)

Uitslag N.E.C - FC Twente

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. en FC Twente. De thuisploeg won deze wedstrijd met 3-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

N.E.C. Nijmegen

3 - 2

FC Twente

 27' Grot
 35' Grot
 59' Dumic
   51' ünal
 79' Dyrestam (e.d)
 
 Gele kaart: Grot, (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.092
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel
Von Haacke (Kadioglu/ 66)
Breinburg
Grot (Buwalda/66)
Mayi (Owusu-Abeyie/85)
Rayhi
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker
v.d.Lely
Mokotjo
Celina
Klich
Yeboah (Seys/46)
ünal
Ede (Oosterwijk/ 72)

Skiester Worley na jaren terug op zegeschavot

Alpineskiester Tessa Worley heeft zich na jaren definitief weer gemeld in de wereldtop. De Franse wereldkampioene op de reuzenslalom van 2013 raakte bijna drie jaar geleden zwaar geblesseerd, vlak nadat ze in St Moritz haar laatste World Cup-zege boekte. Ze moest daardoor de Olympische Spelen van Sochi aan zich voorbij laten gaan.

Worley herstelde wel, maar kwam in de afgelopen seizoenen niet verder dan de subtop. Tot zaterdag, want in het Amerikaanse Killington was ze eindelijk weer in echte topvorm. Na de eerste run stond ze slechts 0,09 seconden achter op Nina Løseth, de Noorse die aan de leiding ging. De Italiaanse Federica Brignone stond met 0,64 seconden acherstand al ruim verder weg, net als de verrassend sterke Oostenrijkse Stephanie Brunner (+0,90). Lara Gut, winnares van de eerste reuzenslalom van het seizoen, haalde de finish niet.

In de tweede run maakte vooral Sofia Goggia zeer veel indruk. De Italiaanse schoof dankzij een furieuze run op van de veertiende naar de derde stek, haar eerste World Cup-podium ooit - vlak voor haar jonge landgenote Marta Bassino. Worley liet vervolgens een ijzersterke tweede run zien en daar was Løseth niet tegen opgewassen. De Noorse gaf bijna een seconde toe, maar eindigde nog wel op de tweede plek. 

Schansspringer Freund ijzersterk in Finland

Schansspringer Severin Freund heeft de tweede wedstrijd van het World Cup-weekeinde in Kuusamo gewonnen. De Duitser was op de Finse schans ruimschoots te sterk voor de concurrentie, nadat hij een dag eerder al tweede werd.

Freund stond na de eerste omloop al aan de leiding, maar het verschil met de Oostenrijker Stefan Kraft was niet groot. Ook de Pool Maciej Kot stond prima in de buurt, maar in de tweede ronde maakten zowel Kraft als Kot een fout. De Oostenrijker viel daardoor buiten het podium met de vierde plek, Kot moest zelfs genoegen nemen met plaats acht.

Daniel André Tande maakte in de tweede ronde veruit de beste indruk. De Noor schoof daardoor van de achtste plaats op naar stek twee, maar Freund had aan een degelijke tweede sprong genoeg om de zege veilig te stellen. Manuel Fettner haalde geen enkele keer echt uit, maar liet twee stabiele sprongen zien en vloog zo naar het podium. 

Achter Kraft ging Vincent Descombes Savoie als gelukkig man naar huis: de Fransman werd vijfde, zijn beste resultaat ooit - een dag nadat hij tiende werd, wat tot zaterdag zijn op één na beste prestatie ooit was. Peter Prevc, de winnaar van vrijdag, eindigde als zevende. 

Trump haalt uit naar dode Castro

Verzoenende woorden naar aanleiding van het overlijden van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro zijn niet aan aankomend Amerikaans president Donald Trump besteed. Volgens hem was Castro een bruut met bloed aan zijn handen.

Trump wijst op Castro's "vuurpeletons, diefstal, onbeschrijfelijk leed en fundamentele rechtenschendingen". Een grote verrassing is dat niet: zijn campagne richtte zich in de aanloop naar de verkiezingen specifiek op Cubaanse bannelingen, terwijl andere latino's als ongewenst werden weggezet. Dit was onderdeel van de strategie om Florida binnen te halen, wat uiteindelijk ook lukte.

In het verlengde daarvan dreigt Trump de toenadering ongedaan te maken tussen de VS en Cuba, aldus CNN. Die werd ingeluid met de historische handreiking in 2013 door huidig president Barack Obama aan Castro's opvolger, zijn broer Raúl.

In oktober beschreef Trump Obama's pogingen om de betrekking te herstellen als zwak, maar zei ook niet principieel tegen een overeenkomst met Cuba te zijn. Mogelijk wil de komende president, die in maart nog zei best wel een hotel op Cuba te willen openen, het eiland de duimschroeven aandraaien om het communistische fundament vaarwel te zeggen.

Tijdens de campagne eiste de vastgoedmagnaat verder de vrijlating van alle politieke gevangenen, godsdienstvrijheid en een meerpartijenstelsel.

Zover heeft Obama niet willen gaan. De huidige president beschouwt de toekomst bovenal als een zaak van de Cubanen zelf. Maar ondanks de hardere woorden van Trump op de dag van Castro's overlijden lijkt de verwachting alom dat de aankomende president zich niet veel minder pragmatisch zal opstellen.

Punk na 40 jaar dood en gecremeerd op de Theems

De punk is zaterdag in Londen 'officieel' doodverklaard. Dat gebeurde door de rituele verbranding van een groot aantal items die herinnerden aan de tijd van de Sex Pistols. Joe Corré, de zoon van de roemruchte Engelse bandmanager Malcolm McLaren en modeontwerpster Vivienne Westwood, stak zijn verzameling memorabilia ter waarde van meer dan 5 miljoen euro op een boot in de Theems in de hens.

Dat gebeurde naar aanleiding van het feit dat de controversiële Pistols-single 'Anarchy in the UK' (God Save the Queen) zaterdag 40 jaar geleden uitkwam.

Tegen The Guardian zei Corré dat punk tegenwoordig niets meer voorstelt. De ruige, destijds opzienbarende muziekstijl van onder anderen Johnny Rotten en Sid Vicious is hooguit "een merknaam zoals McDonald's". Volgens hem is punk inmiddels "eigendom van overheid, gevestigde orde en grote bedrijven". Het establishment heeft punk, nooit bedoeld voor de eeuwigheid en ongeschikt voor nostalgie, "geprivatiseerd, ingepakt en van zijn ballen ontdaan." Met andere woorden (en voor deze ene keer): RIP aan de nabestaanden.

Pa Malcolm, die punkscene in Londen al rond de eeuwwisseling naar de hel zond, zou zich volgens zoonlief hebben doodgelachen om deze symbolische crematie als hij nog had geleefd. Tot de dingen die in vlammen opgingen behoorden een met een hakenkruis versierde pop van Vicious en kleren van Rotten.

Punkmemorabilia op de Theems gecremeerd
Punk na 40 jaar dood en gecremeerd op de Theems (Foto: BuzzE)


Niet zeker of Asscher PvdA-fractie gaat leiden

Als vicepremier Lodewijk Asscher lijsttrekker van de PvdA wordt, beslist hij pas na de verkiezingen of hij in het kabinet stapt of in de Tweede Kamer gaat zitten. Asscher zei dat zaterdag tijdens het derde lijsttrekkersdebat met Diederik Samsom in Groningen.

Asscher wil na de verkiezingen eerst met de leden overleggen of de partij moet gaan regeren en onder welke voorwaarden. Daarna bekijkt hij waar hij "het meest nuttig" is. Die opstelling wijkt af van die van Samsom, de huidige fractievoorzitter. Die vindt dat de PvdA-leider in de Tweede Kamer hoort.

Asscher en Samsom zijn het er wel over eens wat er moet gebeuren als de PvdA de grootste partij wordt. Dan moet de partijleider premier worden. Volgens de huidige peilingen is die situatie echter onwaarschijnlijk.

Nog niet zeker of Asscher fractie gaat leiden
Niet zeker of Asscher PvdA-fractie gaat leiden (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 26/11/2016

PSV heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een zege geboekt. De Eindhovenaren zegevierden eenvoudig met 3-1 tegen ADO Den Haag en zagen dat spits Luuk de Jong eindelijk weer eens scoorde. Ook het penaltyprobleem lijkt opgelost, want Pereiro vond vanaf de stip het net. Een stuk noordelijker zegevierde FC Groningen met 0-4 bij PEC Zwolle. De bezoekers stonden al binnen een minuut op voorsprong en drukten pas in de tweede helft echt door.

PSV

3 - 1

ADO Den Haag

12' Pereiro (pen)
50' L. de Jong
55' L. de Jong
  57' Beugelsdijk
 
Gele kaart: Zoet (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: -
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Moreno
Pröpper
S.de Jong (Narsingh/67)
Ramselaar (Lundqvist/86)
Zintchenko
L.de Jong
Pereiro
  Setkus
Ebuehi
Meissner
Beugelsdijk
Kanon
Schaken (Becker/46)
El Mahdioui
Trybull
Hevel (Marengo/74)
Kastaneer
Havenaar (Van der Heijden/85)

PEC Zwolle

0 - 4

FC Groningen

    1' Tibbling
39' Van Weert
77' Rusnák
86' Mahi
 
Gele kaart: Brock-Madsen, Holla, Van Polen (PEC Zwolle)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Van Boekel
Bijzonderheden: Rusnák (Groningen) mist strafschop (90+1)
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Van de Pavert
Verdonk (Warmerdam/65)
Holla
Saymak
Brama
Ehizibue (Achahbar/65)
Brock-Madsen
Menig (Karagounis/78)
  Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen (Memisevic/81)
Van Nieff
Tibbling
Bacuna
Jenssen
Rusnák
Mahi
Van Weert

Van Barneveld verslaat gruwelijk slechte Cullen, Klaasen onderuit

Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de Players Championship Finals. De Hagenees speelde niet best, maar tegen de rampzalig spelende Joe Cullen zou elke degelijke darter met gemak gewonnen hebben.

De beide kemphanen kwamen geen moment lekker in hun spel, maar in het begin van het duel was er in elk geval nog sprake van enige vorm van spanning: na vijf legs stond het 3-2 voor Van Barneveld. Het spel van Cullen zakte daarna echter nog eens dramatisch in elkaar. De Engelsman wist zijn gemiddelde nog maar net boven de 70 te houden, maar was totaal kansloos. Bij 8-2 gooide hij zich zelfs dood vanaf 140, waarna Barney het af kon maken: 10-2.

Christian Kist heeft zich eveneens geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlander rekende in een beter duel af met de Engelsman Justin Pipe. Het ging in het begin gelijk op, maar van 4-3 liep Kist weg naar 8-3. Pipe kwam nog een beetje terug, maar het was niet genoeg om Lipstick van de zege af te houden: 10-6.

Voor Jelle Klaasen is het toernooi afgelopen. Hij begon erg sterk tegen Dave Chisnall en kwam op een 5-2 voorsprong, maar de Engelsman begon vervolgens de ene na de andere hoge score te raken. Hij kwam op gelijke hoogte, liep uit naar 7-5 en kwam via 7-7 op 9-7 en dus matchpoint. Klaasen knokte zich knap terug en zag Chisnall zelfs matchdarts missen. Zelf kon The Cobra de matchdarts echter ook niet afmaken en dus gaf Chisnall hem de genadeklap: 10-9.

Darren Webster rekende ondertussen af met Alan Norris. Hij pakte al vroeg een voorsprong in een wedstrijd die nooit echt spannend werd. Bij 10-5 was het gedaan met Norris. Webster komt zondag in de kwartfinale uit tegen Kist. 

Verstappen gefrustreerd: "Had makkelijk derde kunnen staan"

Het was niet de dag van Max Verstappen. De Nederlander zat er zaterdag op het Yas Marina Circuit in de eerste twee delen van de kwalificatie goed bij, waar hij sneller was dan teamgenoot Daniel Ricciardo, maar kwam door een fout niet verder dan de zesde plaats.

"Het is enorm frustrerend", zei Verstappen teleurgesteld tegenover de camera’s. "Alles verliep erg gemakkelijk. In Q3 ging ik in mijn eerste poging wijd in bocht elf waardoor ik twee tienden verloor. Daarna zag mijn tweede run er veelbelovend uit, totdat ik blokkeerde en wijd ging. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Als ik in die bocht geen fout had gemaakt, dan had ik mezelf met vier tienden kunnen verbeteren. Ik had vandaag gemakkelijk derde kunnen staan en dan is de zesde plek zwaar balen."

Het feit dat de Nederlander morgen de race start op hardere banden dan de Ferrari's maakt het er ook niet makkelijker op. De Red-Bull coureur start dan ook achter rivaal Sebastian Vettel. "Omdat wij op de hardere compound starten was het nog belangrijker om bij de start verder naar voren te staan, want dan heb je minder kans om iemand in te halen. Ook hadden we het liefst de Ferrari’s achter ons staan. Het is niet de meest ideale startpositie, maar misschien krijgen we daardoor nog een mooie race."

Verstappen gefrustreerd: "Had makkelijk derde kunnen staan" (PROSHOTS/Action Images)
Verstappen gefrustreerd: "Had makkelijk derde kunnen staan" (PROSHOTS/Action Images)

Uitslag Vitesse - Excelsior

Om 18.30 uur begon in het Gelredome de wedstrijd tusen Vitesse en Excelsior. Na een 0-2 voorsprong voor de Rotterdammers werd het duel uiteindelijk 2-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Vitesse

2 - 2

Excelsior

 25' v. Wolfwinkel(pen)
 73' Tighadouini
   7' Faik
 14' Faik
 
 Gele kaart: , Mattheij, Muyters, Kuipers, (Excelsior)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.328
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kasjia
Kruiswijk
Ota
Koryan (Tighadouini/62)
Yeini
Baker
v.Bergen (Rashica/61)
v.Wolfswinkel (Dauda/74)
Foor
  Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Fortes
Vermeulen
Faik
Fredy (Ondaan/90 1)
Hasselbaink (v.Duinen/76)
Elbers (Pantic/83)

Nilsson verslaat Noorse langlaufsters, nieuw toptalent staat op

Ook in het langlaufen is het World Cup-seizoen zaterdag eindelijk weer van start gegaan. In het Finse Kuusamo stond de eerste wedstrijd op het programma, een sprint in klassieke stijl.

Bij de vrouwen waren daar al snel de nodige verrassingen te noteren, vooral in het Noorse kamp. Marit Bjørgen maakt haar comeback na zwangerschap, maar de vaak dominante Noorse moest in de halve finales van de sprint afscheid nemen. Ook voor landgenote Ingvild Flugstad Østberg waren de halve finales het eindstation, waardoor Heidi Weng en sprintkanon Maiken Caspersen Falla de Noorse eer in de finale hoog moesten houden.

Ze kregen daarin vooral concurrentie van de Zweedse topsprinter Stina Nilsson. De Russische Yulia Belorukova stond na een indrukwekkende dag eveneens in de finale, net als haar landgenote Natalia Matveeva en de Finse Krista Parmakoski. In die finale opende Nilsson op het klimmetje voor de laatste bocht de aanval en hoewel Falla nog dichtbij kwam, was de eerste zege in klassieke stijl een feit voor de jonge Zweedse. Weng pakte de derde podiumplek.

Samenvatting van de wedstrijd bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen maakte vooral de pas 20-jarige Noor Johannes Høsflot Klæbo grote indruk. Vorige week was hij in een lokale wedstrijd in Noorwegen al de beste, dit keer legde hij de hele wereldtop er in de kwart- en halve finales op met zijn zeer krachtige sprints bergop. In de finale was het echter een beetje op voor de onervaren Noor. Landgenoot Pål Golberg profiteerde en boekte een knappe zege, terwijl de Zweed Calle Halfvarsson tweede werd. Klæbo rekende nog wel af met Teodor Peterson en pakte zo zijn eerste World Cup-podium ooit, waarmee duidelijk werd dat we van de jonge Noor nog veel gaan horen.

 

Samenvatting van de wedstrijd bij de mannen (Bron: YouTube)

KroatiŽ pakt voorsprong terug in Davis Cup-finale

De Kroatische tennissers hebben de leiding teruggepakt in de finale van de Davis Cup. In Zagreb wonnen Marin Cilic en Ivan Dodig in het dubbelspel van Juan Martin del Potro en Leonardo Mayer. Kroatië staat daardoor op 2-1.

Franko Skugor (Kroatië) en Guido Pella (Argentinië) zouden oorspronkelijk spelen, maar de coaches besloten met Cilic en Del Potro de kanonnen van hun land in te zetten. Vooral Cilic maakte dat helemaal waar: op elk belangrijk punt was hij ijzersterk. Mayer was de zwakke schakel bij de Argentijnen: hij leverde twee keer zijn service in en in de twee tiebreaks ging het op zijn opslag ook niet goed. Na iets minder dan drie uur was het gedaan: 7-6 (2), 7-6 (4), 6-3. 

Cilic en Del Potro staan zondag tegenover elkaar in het vierde duel. Als de Kroaat wint pakt het thuisland na 2005 opnieuw de titel. Als Del Potro de partij wint moet een vijfde duel gespeeld worden tussen Ivo Karlovic en Federico Delbonis. 

Nederlands curlingteam schrijft geschiedenis

De Nederlandse curlingmannen hebben op het EK in het Schotse Glasgow geschiedenis geschreven. De ploeg van skip Jaap van Dorp heeft zich geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi en dat was nog nooit een Nederlands team gelukt.

Nederland won eerder al het goud in de B-divisie in Glasgow en dat betekende dat ze een play-off mochten spelen tegen Oostenrijk, de nummer laatst van de A-divisie. Die play-off ging over drie wedstrijden, met een grote inzet: een plek op het WK van volgend jaar en daarmee ook een plaats op het olympisch kwalificatietoernooi. 

De eerste wedstrijd tegen Oostenrijk ging vrijdag verloren, maar zaterdagochtend sloeg Nederland terug: 9-2. De derde en beslissende wedstrijd werd een heuse thriller en met nog één end - vergelijkbaar met een set in andere sporten - te spelen stond het 5-5. Van Dorp beschikte over stalen zenuwen en met de allerlaatste steen van het toernooi besliste hij de wedstrijd: 6-5. Na 1994 is Nederland volgend jaar terug in de hoogste divisie van het WK. 

Het WK wordt volgend jaar in april gespeeld in het Canadese Edmonton. Waar het OKT gespeeld wordt is nog niet bekend, maar Nederland is één van de kandidaten. 

NPO zendt documentaire over Fidel Castro uit

De NPO zendt zaterdagavond vanwege het overlijden van Fidel Castro een documentaire uit die regisseur Oliver Stone maakte over zijn ontmoetingen met de Cubaanse leider.

Dat heeft de publieke omroep zaterdag op de website gemeld. De Amerikaanse regisseur bezocht in 2002, toen Castro nog president was, het eiland en sprak uitgebreid met hem. Elk onderwerp mocht worden aangesneden, op voorwaarde dat Castro het gesprek kon afkappen wanneer hij wilde. Uiteindelijk deed de president dit overigens niet.

De film, die Comandante heet, ging in 2003 in première op het festival Sundance. Veel critici verweten Stone dat hij zijn gesprekspartner nauwelijks lastige vragen had gesteld. Castro overleed vrijdag op 90-jarige leeftijd.

NPO zendt documentaire over Fidel Castro uit
NPO zendt documentaire over Fidel Castro uit (Foto: BuzzE)

Zayn Malik uitgeroepen tot best geklede man

Zayn Malik is door de lezers van de Britse versie van mannenblad GQ verkozen tot beste geklede man van Groot-Brittannië. Het voormalig lid van One Direction is de eerste man ooit die twee keer met de titel aan de haal gaat.

Zayn kreeg maar liefst 59 procent van alle stemmen. Daarmee versloeg hij in de finale concurrent Tom Hiddleston. "Dit is een man die er graag goed uitziet, de trends kent en een garderobe heeft die waardig is voor een van de meest besproken muzikanten. Een garderobe die veel mannen, waaronder hier bij GQ, begeren", aldus het mannenblad.

Vorig jaar ging oud-collega Harry Styles nog met de titel naar huis. Zayn zelf won al eens in 2013.

Zayn Malik uitgeroepen tot best geklede man
Zayn Malik uitgeroepen tot best geklede man (Foto: BuzzE)

Chaos op A10 rond Amsterdam

Wegens werkzaamheden was het zaterdagmiddag zeer druk op de A10 rond Amsterdam. Rond 14.00 uur stond er maar liefst 22 kilometer file op de rondweg, die in totaal maar 30 kilometer lang is. Rond 16.30 uur stond er aan de westkant richting van de Coentunnel nog 13 kilometer file, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

De Zeeburgertunnel in de A10-Oost is dit weekeinde in beide richtingen afgesloten wegens werkzaamheden, waardoor het verkeer moet omrijden.

Daarbovenop stond zaterdagmiddag de spitsstrook bij de Coentunnel in de verkeerde richting open; van Zaandam naar Amsterdam, terwijl hij in de omgekeerde richting open moest zijn. Pas rond 16.00 uur was dit probleem verholpen, aldus de VID.

Chaos op A10 rond Amsterdam
Chaos op A10 rond Amsterdam (Foto: ANP)

Van Gerwen, Van Barneveld, Klaasen en Kist stomen door op PC Finals

Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Christian Kist staan in de derde ronde van de Players Champioship Finals. Een aantal Nederlanders redden het niet. Zo zijn Jan Dekker, Berry van Peer en Jermaine Wattimena uitgeschakeld. 

Van Gerwen was in de tweede ronde veel te sterk voor Vincent van der Voort. Nadat Van Gerwen de eerste leg had gewonnen trok Van der Voort de stand nog wel gelijk, maar daarna was er geen houden meer aan voor de Purmerender. Van Gerwen liep snel uit naar 6-1 en speelt in de achtste finale tegen Josh Payne.

Van Barneveld won van Adrian Lewis. Na de 1-0 voorsprong voor Van Barneveld kwam Lewis terug, maar vervolgens won Barney vier legs op rij. Lewis bracht Van Barneveld nog wel in de problemen door terug te komen tot 5-4, maar het laatste woord was uiteindelijk aan de de Hagenaar. Later vanavond speelt Van Barneveld tegen Joe Cullen, die in de tweede ronde veel te sterk was voor Rowby-John Rodriguez: 6-0.

Jelle Klaasen en Christian Kist wonnen van respectievelijk Dimitri van den Bergh (6-2) en Vincent Kamphuis (6-2). Een aantal Nederlanders redden het ook niet. Justin Pipe versloeg Jan Dekker met 6-1 en Van Peer ging er met 6-4 af tegen Josh Payne. Brendan Dolan won op het laatste moment van Wattimena met 6-5. 

Update 18.15 uur

In een spannende wedstrijd heeft Ron Meulenkamp voor een stunt gezorgd. Hij won met 6-5 van Gary Anderson. De partij ging gelijk op en Meulenkamp trok op het laatste moment aan het laatste eind. Anderoson kreeg nog één pijl voor de wedstrijd, maar deze ging er niet in. Meulenkamp treft later vanavond Peter Wright. 

Players Championship Finals - tweede ronde
Dave Chisnall 6-4 Jamie Lewis
Mick McGowan 3-6 Alan Norris
Brendan Dolan 6-5 Jermaine Wattimena
Kim Huybrechts 6-1 Daryl Gurney
Michael van Gerwen 6-1 Vincent van der Voort
Raymond van Barneveld 6-4 Adrian Lewis
Peter Wright 6-2 James Wade
Ron Meulenkamp 6-5 Gary Anderson

Stage Two
Dimitri Van den Bergh 2-6 Christian Kist
Vincent Kamphuis 2-6 Jelle Klaasen
Simon Whitlock 3-6 Darren Webster
Jan Dekker 1-6 Justin Pipe
Josh Payne 6-4 Berry van Peer
Joe Cullen 6-0 Rowby-John Rodriguez
Ian White 5-6 Terry Jenkins
Jeffrey de Graaf 1-6 Robbie Green

Derde Ronde - vanaf 20.00 vanavond
Dave Chisnall v Jelle Klaasen
Raymond van Barneveld v Joe Cullen
Michael van Gerwen v Josh Payne
Peter Wright v Ron Meulenkamp

Stage Two
Christian Kist v Justin Pipe
Darren Webster v Alan Norris
Brendan Dolan v Kim Huybrechts
Terry Jenkins v Robbie Green

'Politici moeten Kinderen van Juf Kiet zien'

Het compliment dat ze nu een filmster is, wuift de Brabantse schooljuf Kiet snel weg. De kinderen moeten voorop staan, niet alleen in de documentaire die over haar klas is gemaakt, maar óók in een gesprek over de film. De makers van De Kinderen van Juf Kiet, die nu met succes in de bioscopen draait, keken een jaar mee terwijl zij haar migrantenkinderen met alle geduld klaarstoomde voor de Nederlandse samenleving.

"Ik heb vooral ja gezegd omdat er te weinig aandacht is voor deze groep, en omdat maar heel weinig mensen een idee hebben van de problemen én de potentie van deze groep", stelt juf Kiet Engels. "In de media overheersen toch de negatieve verhalen over de vluchtelingen. Deze kinderen doen het ontzettend goed, als je maar de ruimte krijgt een beetje tijd en energie in ze te steken."

Kiet leidt een speciale migrantenklas op haar school, die de kinderen voorbereidt op een plek in een meer gemêleerde klas. "Deze leerlingen hebben er net zoveel recht op gezien en gehoord te worden als kinderen die in Nederland zijn geboren. Ze willen ook niets liever dan gewoon doen wat hun leeftijdsgenootjes doen en meespelen en leren met de andere kinderen. We moeten er echt voor waken dat het geen verloren generatie wordt."

Enorme ontwikkeling
Op veel scholen worden de vluchtelingenkinderen die in Nederland mogen blijven, vaak meteen in een gewone klas gestopt. "Dan is het voor leerkrachten heel moeilijk om wat extra aandacht aan ze te besteden", legt de Brabantse docente uit. "Je ziet in de film echt hoe ze in ons klasje opbloeien en een enorme ontwikkeling doormaken." De aanwezigheid van een camera in de klas, ervoeren de kinderen trouwens niet als een probleem. "Dit zijn kinderen die voor hun leeftijd al veel te veel mee gemaakt hebben. Gefilmd worden is niet iets waar ze nerveus van worden."

Een van de aangrijpendste scènes is het moment waarop het Syrische jongetje George vertelt waarom hij slecht slaapt: hij moet vaak terugdenken aan de bombardementen in zijn land. 'Buiten boem boem, niet goed', vertrouwt hij Juf Kiet toe. Het zou heel goed zijn als beleidsmakers of politici de film zouden zien. "Als ik die mensen over het onderwijs hoor praten, heb ik toch het gevoel dat ze niet goed begrijpen wat er in de dagelijkse praktijk allemaal bij ons werk komt kijken."

Water bij de wijn
Behalve van de kinderen houdt de kijker van de documentaire ook binnen een paar minuten van Juf Kiet zelf, die heel praktisch alle problemen, ruzies en dilemma's van haar leerlingen oplost. "De klas is een mini-maatschappijtje", legt ze uit. "Wat er in de klas gebeurt, gebeurt ook in de wereld. Je moet kinderen leren dat je naar elkaar moet luisteren, dat je soms water bij de wijn moet doen, dat je elkaar kan proberen te overtuigen door met elkaar te praten."

Over de impact op haar eigen leven kan ze kort zijn. "Het was heel leuk dat deze kans op mijn pad kwam. Maar de school gaat gewoon door, er is verder niets veranderd." Het zien van de documentaire heeft Kiet na veertig jaar als docent nog wel nieuwe inzichten geboden. "Je moet altijd heel goed blijven observeren in een klas: bepaalde situaties waar ik op moest anticiperen zag ik te laat. Wat dat betreft was het vooral heel leerzaam om mijzelf op deze manier eens voor de klas terug te zien."

'Politici moeten Kinderen van Juf Kiet zien'
'Politici moeten Kinderen van Juf Kiet zien' (Foto: BuzzE)

Nederlandse skiŽr gedood door lawine in Tirol

Een lawine in de buurt van het Oostenrijkse dorp Obergurgl (Tirol) heeft zaterdag aan een Nederlandse toerskiër het leven gekost. De ongelukkige maakte volgens persbureau APA deel uit van een groep van acht die op 3000 meter hoogte werd verrast door de losgekomen sneeuwmassa. Enkelen bleven ongedeerd en konden de reddingsdienst waarschuwen.

Voor een bedolven skiër kwam de hulp te laat. Hij werd na een uur gevonden maar kon niet worden gereanimeerd. Een ander raakte zwaargewond aan het hoofd en is per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Mogelijk was het gezelschap door het slechte zicht op gevaarlijk, rotsachtig terrein terechtgekomen.

Nederlandse skiër gedood door lawine in Tirol
Nederlandse skiër gedood door lawine in Tirol (Foto: ANP)

Pluimveebedrijf geruimd wegens vogelgriep

In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Het bedrijf heeft ook vestigingen in Hierden en in Ermelo. Deze locaties worden uit voorzorg ook geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 vleeseenden.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 eenden preventief gedood, omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen wordt uitgevoerd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep.

Staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen.

Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt verder aangescherpt. Er gold al een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot het erf.

Pluimveebedrijf geruimd wegens vogelgriep
Pluimveebedrijf geruimd wegens vogelgriep (Foto: ANP)

Rat wordt mogelijk speurneus

Ratten kunnen de politie misschien gaan helpen bij het opsporen van illegaal vuurwerk. Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt het bericht van het AD dat wordt uitgezocht of en hoe de beestjes daarbij kunnen helpen.

"Ze kunnen veel, ze hebben een heel fijne neus", aldus de zegsman. Handelaren in illegaal vuurwerk krijgen komend vuurwerkseizoen echter nog niet te maken met de diertjes. "We kijken nog of het lukt".

Er zitten wel een hoop haken en ogen aan, want met een rat is het bijvoorbeeld minder gemakkelijk communiceren dan met een hond. Bovendien glippen ze snel weg.

De inzet tegen vuurwerk is nu een optie, maar ratten zouden in de toekomst mogelijk ook op andere verdachte geurtjes afkunnen.

Rat wordt mogelijk speurneus
Rat wordt mogelijk speurneus (Foto: ANP)

Smartphone-apps verzamelen ongemerkt nummers

Apps die zeggen 'spamtelefoontjes' tegen te gaan verzamelen op grote schaal telefoonnummers. Bovendien zijn de nummers opgeslagen in databases die door iedereen kunnen worden doorzocht. Dat meldt de BBC. Op deze manier heeft de BBC bijvoorbeeld het telefoonnummer van de voormalig Britse premier David Cameron achterhaald. Privcayorganisaties maken zich grote zorgen.

Mensen kunnen met behulp van de apps, zoals Truecaller, Sync.me en CM Security, zien door wie ze worden gebeld als ze een telefoonnummer niet herkennen. Dit werkt als een soort omgekeerd telefoonboek, waarbij je niet het nummer bij een naam zoekt, maar een naam bij het nummer.

Voordat dit soort apps kan worden gebruikt, moeten mensen hun lijst met contactpersonen uploaden. De bedrijven achter de apps hebben daardoor een enorme database verzameld. Een van hen beweert zelfs over twee miljard nummers te beschikken. Vaak weten mensen niet eens dat ze in de database zijn opgenomen en hebben ze er ook geen toestemming voor gegeven. Privacyorganisaties in Groot-Brittannië gaan onderzoek doen naar de apps.

Smartphone-apps verzamelen ongemerkt nummers
Smartphone-apps verzamelen ongemerkt nummers (Foto: BuzzT)

Gasly ijzersterk in hoofdrace GP2, Giovinazzi houdt schade beperkt

Pierre Gasly heeft een flinke klap uitgedeeld aan zijn teamgenoot Antonio Giovinazzi in de strijd om het GP2-kampioenschap. De Fransman was vanaf pole position ijzersterk en kon zonder veel tegenstand de overwinning in de hoofdrace pakken. Giovinazzi leek aanvankelijk de titel te verliezen, maar wist nog op te klimmen naar een vijfde plek, waarmee hij zijn kans op de titel levend houdt.

Bij de start van de race werd Gasly vergezeld door de Rus Sergej Sirotkin, die heel slecht weg kwam maar desondanks zijn tweede plek wist te verdedigen. Hierdoor had Gasly al meteen een kleine voorsprong op de rest van het veld. Sirotkin probeerde aan het begin van de race nog om de aanval te openen, maar moest al snel opgeven. Giovinazzi had ondertussen moeite om bij te blijven en moest meerdere malen zijn zesde plek stevig verdedigen.

Nadat de op de soft gestartte coureurs naar binnen waren gekomen, viel Giovinazzi terug naar een virtueel negende plaats, terwijl Gasly constant de snelste rondetijd liet noteren. Om nog kans te maken op de titel moest de Italiaan nog minimaal drie plekken zien te winnen. Hij slaagde hier in en kon dankzij een straf van Norman Nato zelfs nog opklimmen naar een vijfde plek, terwijl Gasly er niet in slaagde om de snelste rondetijd te noteren.

Gasly leidt het kampioenschap nu met 12 punten voorsprong. In de sprintrace van morgenochtend krijgt de winnaar 15 punten en de nummer twee 12 en krijgt de coureur die de snelste rondetijd heeft genoteerd 2 extra punten. Het is de tweede keer in de historie van de GP2 dat de titelstrijd pas in de laatste race van het seizoen beslist wordt.

Rydzek domineert seizoensopening noordse combinatie

Johannes Rydzek heeft met groot vertoon van macht de eerste World Cup-wedstrijd in de noordse combinatie gewonnen. De Duitser was in het hoge noorden van Finland, in Kuusamo, vooral bij het langlaufen ijzersterk.

Bij het schansspringen deed Rydzek het eerder op de dag ook al bijzonder goed. Hij eindigde er als tweede en hoefde bij het langlaufen slechts één seconde na de Japanner Akito Watabe, de winnaar van het schansspringen, te starten. De jonge Fin Eero Hirvonen deed het met een derde plek, zeventien seconden achter Watabe, eveneens uitstekend. Zeven seconden na hem zou de Noor Jørgen Gråbak vertrekken. Gråbak werd vierde bij het schansspringen, veel beter dan normaal, en is een van de sterkste langlaufers. Na het schansspringen werd hij dus al als favoriet voor de zege gezien.

Watabe en Rydzek vertrokken bijna gelijktijdig aan de 10 kilometer langlaufen, terwijl Gråbak in een mum van tijd bij Hirvonen was. De jonge Fin wist echter van geen opgeven en bleef kilometer na kilometer achter de Noor plakken. Halverwege de wedstrijd versnelde Rydzek plotseling, waardoor Watabe moest lossen. Ook Gråbak verloor veel tijd op de Duitser, die zo eenzaam naar de zege kon langlaufen. Daarachter werd het spannend: Watabe viel terug tot achter Gråbak en Hirvonen, terwijl regerend World Cup-kampioen Eric Frenzel met rasse schreden naar voren kwam. Hij sprintte voorbij de achtervolgers en pakte de tweede plek weg voor de neus van Gråbak. Hirvonen werd vierde, maar was misschien wel de meest gelukkige man in zijn eigen land: een 25e plek was tot nu toe het beste resultaat ooit voor de 20-jarige.

Samenvatting van de wedstrijd in Kuusamo (Bron: YouTube)

Rusland treft Portugal op Confederations Cup, Duitsland loot Chili

In het Russische Kazen is geloot voor de Confederations Cup, het toernooi dat een jaar voor het wereldkampioenschap voetbal gehouden wordt met de continentale kampioenen, het gastland en de wereldkampioen. 

Rusland zal de Confederations Cup openen met een duel tegen Nieuw-Zeeland, de kampioen van Oceanië. Vervolgens zal het spelen tegen respectievelijk Europees kampioen Portugal en Gold Cup-winnaar Mexico. In de andere groep zitten Zuid-Amerikaans kampioen Chili, wereldkampioen Duitsland, Aziatisch kampioen Australië en de winnaar van de aankomende Afrika Cup. 

Het toernooi heeft plaats van 17 juni tot en met 2 juli. Er zullen in vier steden worden gespeeld. Dit zijn: Sint Petersburg, Moskou, Kazan en Sochi. Het wordt de tiende editie van de Confederations Cup. Brazilië wist vier van de negen voorgaande toernooien te winnen, waaronder de laatste drie. Frankrijk sleepte de prijs tweemaal in de wacht. Ook Argentinië, Denemarken en Mexico wonnen het toernooi al eens.

Rosberg: "Hamilton was te snel vandaag"

Nico Rosberg heeft zich tijdens de laatste kwalificatie van het seizoen in Abu Dhabi gekwalificeerd op de tweede startplek. Teamgenoot Lewis Hamilton wist zijn 61ste poleposition uit zijn carriére te pakken. De Duitser stelde dat zijn teammaat vandaag een maatje te groot voor hem was.

Ongeacht op welke plek zijn Britse concurrent eindigt, heeft Rosberg genoeg aan een podiumplek om de titel veilig te stellen. Toch is de Duitser niet helemaal tevreden, zo verklaarde hij na afloop van de kwalificatie: "Ik kom hier om poleposition te pakken en de race te winnen, dus ik ben niet helemaal tevreden vandaag. Hamilton deed het vandaag beter en was een paar tienden sneller. Het was voor mij onmogelijk vandaag om dezelfde tijd te rijden."

"Gedurende de kwalificatie werd de balans steeds beter. Aan het einde van Q3 reed ik een goede ronde, maar het bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn om Lewis te verslaan." Ondanks de snelheid van zijn teamgenoot maakt Rosberg zich geen zorgen over de race: "Ik probeer het zo simpel mogelijk te houden morgen en ik ga gewoon vol voor de overwinning. Je moet er niet teveel over nadenken. Dat zou de verkeerde aanpak zijn."

Rosberg: "Hamilton was te snel vandaag" (PROSHOTS/Action Images)
Rosberg: "Hamilton was te snel vandaag" (PROSHOTS/Action Images)

Dubbel Duits 1-2-3'tje bij seizoensopening rodelaars

De Duitse vrouwen hebben bij de eerste World Cup rodelen van het seizoen gelijk laten zien wie de baas is. Voor eigen publiek in Winterberg veroverden de Duitsers het gehele podium.

Olympisch kampioene Natalie Geisenberger was in de eerste run al de snelste met een baanrecord van 55,401 seconden. Veterane Tatjana Hüfner moest anderhalve tiende toegeven, terwijl Dajana Eitberger de derde plek in beslag nam. De Oostenrijkse Birgit Platzer was met de vierde plaats eveneens sterk bezig.

In de tweede run kon Platzer haar vierde positie vasthouden, waardoor ze het beste resultaat uit haar carrière neer wist te zetten. Aan de top veranderde nagenoeg niks meer. Eitberger was snel genoeg om derde te worden, maar kon Hüfner niet bedreigen. Geisenberger was op haar beurt oppermachtig en won voor de 34e keer in haar loopbaan een World Cup-wedstrijd.

Ook in de dubbels werd een Duits feestje gevierd, iets wat toch een stuk zeldzamer is dan een geheel Duits vrouwenpodium. Toni Eggert en Sascha Benecken waren duidelijk de sterksten en eindigden bijna vier tienden voor de nummers twee. Dat was enigszins verrassend het jonge duo Robin Geueke en David Gamm, die wereldkampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt versloegen. De laatste keer dat drie Duitse duo's op het podium eindigden was in januari 2010. 

Zondag komen de mannen in actie, wat vanaf 09.45 uur live te zien zal zijn op Eurosport. 

Koeman spreekt interesse Depay weer uit

Ronald Koeman heeft nogmaals uitgesproken dat hij in januari graag Memphis Depay naar Everton wil halen. De vleugelspeler is wisselspeler bij Manchester United.

"Die twee goals tegen Luxemburg, nota bene zonder spelritme, dat zegt heel veel over zijn rendement", vertelde Koeman tegen het Algemeen Dagblad. "Spelers die er bij de absolute topclubs net buiten vallen, zijn voor ons gewoon heel interessant. Ja, hij ook."

De manager van Everton ziet dat Nederlandse spelers op fysiek gebied steeds moeilijker meekomen in de top van het voetbal. "Kunnen voetballen is één ding, maar kun je het ook onder de grootst mogelijke druk, in de competities van Engeland, Duitsland of Spanje? Dat aspect is gewoon trainbaar."

"Vincent Janssen was in de Eredivisie een fysiek sterke spits. Maar hier heeft hij die voorsprong niet meer. Als er ergens veel terreinwinst valt te boeken in Nederland, dan is het daar. Zonder het voetbal uit het oog te verliezen, uiteraard."

F1: Uitslag kwalificatie GP van Abu Dhabi

Lewis Hamilton zal de laatste race van het Formule 1-seizoen, de Grand Prix van Abu Dhabi, vertrekken vanaf poleposition. De Mercedescoureur heeft zondag zijn teamgenoot en titelconcurrent Nico Rosberg naast zich staan. 

De Duitser was drie tienden langzamer dan Hamilton, maar was op zijn beurt ook veel sneller dan Daniel Ricciardo. De Australiër stuurde zijn Red Bull naar een prima derde plek, wat een stuk beter was dan zijn teamgenoot. Max Verstappen moest genoegen nemen met een zesde plaats, achter de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. De Red Bulls zullen de race overigens wel starten met de supersofts, terwijl de rest op nog zachtere ultrasofts moet vertrekken en in principe dus eerder een pitstop zal moeten maken. 

Felipe Massa sloot de laatste kwalificatie van zijn Formule 1-carrière af als tiende, Jenson Button start zijn laatste race als twaalfde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:38.755   9
2 N. Rosberg Mercedes 1:39.058 +0:00.303 9
3 D. Ricciardo Red Bull 1:39.589 +0:00.834 12
4 K. Räikkönen Ferrari 1:39.604 +0:00.849 9
5 S. Vettel Ferrari 1:39.661 +0:00.906 9
6 M. Verstappen Red Bull 1:39.818 +0:01.063 10
7 N. Hülkenberg Force India 1:40.501 +0:01.746 9
8 S. Perez Force India 1:40.519 +0:01.764 9
9 F. Alonso McLaren 1:41.106 +0:02.351 12
10 F. Massa Williams 1:41.213 +0:02.458 9
11 V. Bottas Williams 1:41.084   0
12 J. Button McLaren 1:41.272 +0:00.188 0
13 E. Gutierrez Haas F1 1:41.480 +0:00.396 0
14 R. Grosjean Haas F1 1:41.564 +0:00.480 0
15 J. Palmer Renault 1:41.820 +0:00.736 0
16 P. Wehrlein Manor 1:41.995 +0:00.911 0
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:42.003   9
18 K. Magnussen Renault 1:42.142 +0:00.139 6
19 F. Nasr Sauber 1:42.247 +0:00.244 8
20 E. Ocon Manor 1:42.286 +0:00.283 8
21 C. Sainz Toro Rosso 1:42.393 +0:00.390 9
22 M. Ericsson Sauber 1:42.637 +0:00.634 8

Volgende week update voor No Man's Sky

Hello Games heeft een bericht geplaatst waarin ‘The Foundation Update’ voor No Man’s Sky wordt aangekondigd. Dit is volgens hen “de eerste kleine stap in een lange reis”. Er is niet bekend wat de update precies doet.

Wat we weten is dat je met ‘The Foundation Update’ een basis kunt bouwen en dat er op dit idee verdere implementaties volgen. Verder zegt Hello Games dat ze de discussie rond No Man’s Sky  hebben gevolgd en met de positieve en negatieve feedback aan de slag gaan.

Het is voor mij een verrassing dat de feedback vroeg om de mogelijkheid een basis te bouwen, maar Hello Games communiceert weer, na maanden van stilte. Onze mening over No Man's Sky lees je hier, los van de teleurstelling dat Sean Murray alle negatieve aspecten heeft van Peter Molyneux. Nu even afwachten of de update inderdaad de komende week verschijnt en wat deze precies behelst. Zijn jullie vergevingsgezind genoeg om No Man’s Sky nog een kans te geven?

No Man's Sky - Logo 

De Vries wint voorlaatste GP3-race, Leclerc pakt titel

Landgenoot Nyck de Vries is het laatste GP3-weekend in stijl begonnen. De Vries pakte in de hoofdrace zijn tweede overwinning van het seizoen, nadat hij in Monza al de sprintrace op de hoogste trede mocht staan. Dankzij de problemen van zijn grootste concurrent Alexander Albon, kon de Monagask Charles Leclerc zich alsnog kronen tot GP3-kampioen, ondanks dat hij zijn slechtste race van het seizoen reed.

Albon begon de race met 29 punten achterstand op Leclerc en maakte gisteren al vier punten goed door pole position te pakken. De kleine kans die hij had vergooide hij echter halverwege de race, toen hij Jack Aitken toucheerde en werd gelanceerd op de curbs. De Vries was de lachende derde en kon dankzij de touché de leiding overnemen. Albon moest opgeven, terwijl Aitken terugviel naar de derde plek. Leclerc was door het uitvallen van Albon al zeker van het kampioenschap en kon rustig de race uitrijden, maar kwam Santino Ferrucci tegen en brak zijn wielophanging.

Vettel en Verstappen leiden derde vrije training

Sebastian Vettel heeft als eerste niet-Mercedes de snelste tijd in de vrije training gereden. De Duitser ging het Yas Marina Circuit rond in een 1:40.775, anderhalve tiende sneller dan Max Verstappen. Kimi Raïkkönen maakte de top drie vol op twee tienden achterstand op Vettel. Lewis Hamilton was met een 1:41.065 de snelste Mercedes, een tiende voor teamgenoot Rosberg.

Het seizoen nadert het einde, maar voorin zijn nog niet alle gevechten beslist. Naast de strijd om de wereldtitel, strijden Vettel, Verstappen en Raïkkönen alledrie nog om de vierde plek in de eindstand. Alledrie gingen ze dan ook voluit in de eindfase van de training, om de snelste tijd neer te kunnen zetten. De Mercedessen en Daniel Ricciardo deden het wat rustiger en focusten op de long-runs.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:40.775   16
2 M. Verstappen Red Bull 1:40.912 +0:00.137 21
3 K. Räikkönen Ferrari 1:40.999 +0:00.224 14
4 L. Hamilton Mercedes 1:41.065 +0:00.290 15
5 N. Rosberg Mercedes 1:41.168 +0:00.393 19
6 D. Ricciardo Red Bull 1:41.831 +0:01.056 20
7 S. Perez Force India 1:41.885 +0:01.110 19
8 N. Hülkenberg Force India 1:42.067 +0:01.292 13
9 V. Bottas Williams 1:42.076 +0:01.301 19
10 E. Gutierrez Haas F1 1:42.354 +0:01.579 16
11 F. Alonso McLaren 1:42.585 +0:01.810 14
12 J. Palmer Renault 1:42.616 +0:01.841 18
13 J. Button McLaren 1:42.664 +0:01.889 15
14 F. Massa Williams 1:42.683 +0:01.908 20
15 R. Grosjean Haas F1 1:42.805 +0:02.030 17
16 K. Magnussen Renault 1:43.057 +0:02.282 17
17 P. Wehrlein Manor 1:43.145 +0:02.370 17
18 C. Sainz Toro Rosso 1:43.301 +0:02.526 10
19 F. Nasr Sauber 1:43.417 +0:02.642 22
20 E. Ocon Manor 1:43.733 +0:02.958 15
21 D. Kvyat Toro Rosso 1:44.105 +0:03.330 13
22 M. Ericsson Sauber 1:44.238 +0:03.463 20

Snowboardster Maas zesde bij big air op olympische schans

Snowboardster Cheryl Maas is het pre-olympische seizoen prima begonnen. Bij de World Cup in Pyeongchang eindigde ze als zesde op de big air, wat in 2018 voor het eerst op het olympisch programma staat. De World Cup in Pyeongchang, over ruim een jaar gaststad van de Spelen, is dan ook het officiële testevenement voor het onderdeel.

Maas liet een uitstekende tweede sprong zien - een zogenaamde backside 720 tailgrab - nadat haar eerste sprong geen punten opleverde. De beste twee van de drie finalesprongen worden bij elkaar opgeteld en dus was er nog alle kans op een podiumplek. Dat lukte echter niet, want bij de derde sprong ging het wederom fout voor Maas. Ze eindigde zo als zesde en zag de Oostenrijkse Anna Gasser overtuigend naar de winst springen. 

"Ik heb flink wat klappers gemaakt en had op meer gehoopt, het was een zware dag", vertelde Maas na afloop. "Het was echter de eerste wedstrijd van het seizoen en daar ben ik wel tevreden mee. Alles is hier heel goed geregeld, de mensen zijn vriendelijk..ik ben onder de indruk." 

Rutte: Castro was markant gezicht 20e eeuw

Fidel Castro was een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw. Dat zei premier Mark Rutte in reactie op het overlijden van de voormalige Cubaanse dictator.

"Fidel Castro schreef wereldgeschiedenis. Hij omspant in persoon een periode van de Cubacrisis tot de historische handdruk tussen zijn broer en president Obama. Onder zijn bewind vonden ook ernstige mensenrechtenschendingen plaats", zei Rutte zaterdag.

Andere leiders
De Indiase president Pranab Mukherjee betuigde als een van de eerste wereldleiders zijn medeleven. "Welgemeende condoleances na het trieste overlijden van Cuba's revolutionaire leider, voormalig president en vriend van India, Fidel Castro", liet Mukherjee weten via Twitter. De Indiase premier Narendra Modi sprak zijn steun uit voor het Cubaanse volk.

President Rafael Corra van van Ecuador noemde Castro op Twitter 'een groot man' en sloot zijn tweet af met "Leve Cuba! Leve Latijns-Amerika!" Ook president Salvador Sánchez deelde zijn gevoelens van rouw over de dood van Castro, die "zal voortleven in de harten van de solidaire volken die strijden voor gerechtigheid, waardigheid en broederschap".

"Fidel Castro was een vriend van Mexico, voorvechter van een wederzijdse relatie gebaseerd op respect, dialoog en solidariteit", twitterde de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Zijn collega uit Venezuela, Nicolás Maduro, meldde dat hij Raúl Castro heeft gebeld om zijn solidariteit en liefde te betuigen aan het Cubaanse volk.

De Iraanse ayatolla Ali Khamenei stond stil bij het gesprek dat hij in 1992 met Castro had en zei dat het in Castro's aard lag om mensen te vertrouwen.

Vladimir Poetin
In een telegram aan de Cubaanse regering heeft ook de Russische president Vladimir Poetin zijn medeleven betuigd. "Castro wordt terecht gezien als symbool van een tijdperk in de wereldgeschiedenis. Het vrije en onafhankelijke Cuba dat hij opbouwde, werd een invloedrijk lid van de internationale gemeenschap en een inspirerend voorbeeld voor veel landen en volkeren", aldus de Russische leider.

"Castro was een oprechte vriend op wie Rusland kon bouwen. Hij heeft geweldig bijgedragen aan de ontwikkeling van Russisch-Cubaanse betrekkingen en strategische samenwerking op alle gebieden."

Wereldleiders reageren op overlijden Castro
Rutte: Castro was markant gezicht 20e eeuw (Foto: ANP)

'Rol leger Mexico bij verdwijning studenten'

Mexicaanse militairen hebben de hand gehad in de verdwijning van en vermoedelijke moord op 43 studenten twee jaar geleden. Dat schrijft de vooraanstaande onderzoeksjournaliste Anabel Hernández in een boek dat binnenkort uitkomt en waarvan delen vrijdag zijn gepubliceerd. De vermissing werd tot dusver alleen aan corrupte politiemensen en bendeleden toegeschreven.

Hernández voert een bron op, die beschrijft hoe militairen opdracht kregen van een drugsbaas om een partij heroïne terug te halen die was verstopt in twee bussen die studenten zich hadden toegeëigend om mee naar een demonstratie te rijden.

Op weg naar Mexico-Stad werd de bus staande gehouden. Terwijl soldaten de drugs uit de bussen te halen, moesten de studenten door hebben gekregen waar ze mee bezig waren. "Hierdoor ontstond de onverwachte noodzaak dat ze moesten 'verdwijnen',"schrijft de Mexicaanse journaliste in het boek.

'Rol leger Mexico bij verdwijning studenten'
'Rol leger Mexico bij verdwijning studenten' (Foto: ANP)

Vertrouwen beleggers in economie daalt

Voor het eerst in drie maanden tijd is het vertrouwen van beleggers in de Nederlandse economie iets gedaald en uitgekomen op 127. In oktober was de stand nog 137. Dat blijkt uit de BeleggersBarometer van ING.

De daling komt onder meer doordat beleggers de algemene economische situatie in Nederland iets verslechterd vinden ten opzichte van drie maanden geleden. Ook de verwachtingen voor de toekomst zijn minder positief. Beleggers oordelen negatiever over de waardegroei van hun aandelenportefeuille.

Voor de komende maanden verwacht 14 procent van de beleggers een verdere verslechtering van de economie. Ze denken dat daardoor de AEX zal dalen.

Vertrouwen beleggers in economie daalt
Vertrouwen beleggers in economie daalt (Foto: ANP)

"Formule 1 is een makkelijke versie van Formule Ford"

Formule 1-coureur Kevin Magnussen vindt dat de auto's die tegenwoordig gebruikt worden in de sport veel te makkelijk te rijden zijn. De Deen hoopt dan ook dat de nieuwe reglementen het volgend jaar een stuk uitdagender zullen maken.

Magnussen, die volgend jaar van Renault overstapt naar Haas, zegt dat de auto's veel te krachtig zijn. Hij hoopt dat de toename aan downforce het volgend jaar leuker zal maken om met de F1-auto's te rijden. "In de huidige Formule 1 moet je altijd je rijstijl aanpassen, altijd. Op die manier moet je een soort balans vinden in plaats van dat je gewoon alles eruit kunt knallen. Het is niet zoals vele andere raceauto's waar ik in gereden heb: daar kun je hard stampen om álles uit de auto te halen, maar in de F1 zorg je gewoon dat de balans tussen de verschillende onderdelen goed is en dan klopt het rondje."

De Deen hoopt dat het volgend jaar wat spannender wordt om in de auto's te rijden. "Er is nauwelijks nog risico als je in de auto's rijdt. Hopelijk verandert dat volgend jaar, met grotere banden en meer downforce. Het is nu gewoon veel te makkelijk om tot de limiet van de auto te gaan. Eigenlijk zit je nu vanaf het moment dat je de pits verlaat al op de limiet, zo lang je de boel maar op orde hebt. Je hoeft niet meer te pushen, wat iets is waar ik juist van houd."

"De Formule 1 van tegenwoordig is eigenlijk een soort makkelijke vorm van de Formule Ford, waar je altijd aan het glijden bent en altijd moet stampen om op de limiet te kunnen rijden", aldus de voormalig Deens kampioen in de Formule Ford, al decennia één van de voornaamste opleidingsklassen in de autosport. "Formule Ford, maar dan makkelijker vanwege stuurbekrachtiging, bandenwarmers en allerlei van dat soort snufjes." 

Overmars: "Hoopten iemand te verkopen"

Marc Overmars merkt dat de hevige concurrentiestrijd bij Ajax voor meer problemen zorgt dan hij had verwacht. Nemanja Gudelj en Anwar El Ghazi en in mindere mate Riechedly Bazoer gooiden hun kont al tegen de krib. Voor Gudelj lijkt inmiddels geen toekomst meer bij Ajax, terwijl de andere twee 'kikkers', zoals De Telegraaf ze omschreef, 'over de rand van de kruiwagen kijken'.

Het gevolg van een grote selectie, zegt directeur Marc Overmars in De Telegraaf. "De afgelopen jaren waren veel spelers zeker van hun plek. Dat is dit jaar anders. Door de meesten is er gevochten voor hun basisplaats, maar er is helaas ook ellende ontstaan."

De tijdsgeest speelt hierin ook een rol. "Vroeger klopten wij één keer per seizoen op de deur van de trainer. Nu is dat tien keer erger, wordt er gewoon minder in de spiegel gekeken. We geven ook toe. Het is nu best moeilijk te managen."

"In het geval van de ontevreden spelers zullen we de oplossing zoeken. Er moet ruimte komen. En dat zal ook wel gebeuren. Overigens hebben we bij een aantal jongens van tevoren al aangeven dat het dit jaar lastig voor ze zou kunnen worden. We hadden gehoopt voor de transferdeadline nog iemand te verkopen." Op namen wil Overmars overigens niet ingaan.

Toch vindt Overmars dat spelers zichzelf meer tijd moeten geven om te slagen bij Ajax. "Misschien moeten we ervan af dat een speler op zijn negentiende moet doorbreken en een vaste basisplaats moet krijgen. Waarom niet op zijn 21e?. Ajax blijft in mijn ogen de club voor talenten. Richairo Zivkovic bijvoorbeeld, heb ik nog niet afgeschreven."

Ex-dictator Fidel Castro (90) overleden

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is zaterdag overleden. Hij was 90 jaar. Dat heeft de Cubaanse staatstelevisie gemeld. De bebaarde, sigarenrokende Castro, bijgenaamd 'el comandante', was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van Cuba. In die tijd overleefde hij zeshonderd moordaanslagen en trotseerde de tegenwerking van de Verenigde Staten, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie.

Door de staatsgreep van de rechtse generaal Fulgencio Batista in 1952 belandde Castro in de politiek. Hij sloot zich aan bij een gewapende groepering die zich verzette tegen Batista, die met de VS samenwerkte. Castro presenteerde zich na de verovering van Havana in 1959 aanvankelijk als democraat. Maar executies van Batista-getrouwen, waarbij ook Che Guevara betrokken was, en de onteigening van bedrijven en banken schaadden zijn reputatie. Onder Castro's leiding werd Cuba omgevormd tot een communistische staat.

Tegenstanders duldde Castro niet. In de loop der jaren verdwenen dissidenten bij bosjes achter de tralies. Martelingen waren volgens mensenrechtenorganisaties aan de orde van de dag. Duizenden Cubanen vluchtten naar Amerika. Castro hield het handelsembargo van dat land verantwoordelijk voor de slechte economische toestand van zijn land.

In 2000 ontmoette Castro Bill Clinton, die als eerste Amerikaanse president de hand van de Cubaanse leider schudde. Een verbetering van de relatie tussen beide landen kwam echter pas nadat broer Raúl Castro de leiding had overgenomen van Fidel, die al jaren kwakkelde met zijn gezondheid en nog zelden in het openbaar was te zien.

Update 10:28 uur
Raúl Castro heeft laten weten dat zijn broer deze zaterdag al gecremeerd zal worden. Volgens een correspondent van de BBC zijn snelle crematies gebruikelijk in Cuba. 

Cubaanse tv: Fidel Castro (90) overleden
Cubaanse tv: Fidel Castro (90) overleden (Foto: ANP)

Politie IndonesiŽ pakt bommenmaker op

De Indonesische politie heeft een moslimextremist opgepakt die in bezit was van een grote hoeveelheid materiaal om bommen te maken. De 23-jarige Rio Priatna Wibawa zou van plan zijn geweest daarmee aanslagen te plegen op regeringsgebouwen en de ambassade van Myanmar.

De student landbouwkunde werd eerder deze week opgepakt in zijn huis in Majalengka in West-Java. Volgens lokale media waren de explosieven genoeg voor een bom die twee keer zo krachtig was als die van de aanslagen in 2002 op Bali, die aan 202 mensen het leven kostten.

De autoriteiten in Indonesië maken zich zorgen over een hernieuwde golf van radicalisering. Het land heeft de grootste moslimpopulatie ter wereld, van wie enkele honderden sympathiseren met de terreurgroep Islamitische Staat. In moslimlanden als Indonesië en Maleisië heerst ook woede over het bloedige optreden van het leger in Myanmar tegen de Rohingya, een islamitische minderheid.

Politie Indonesië pakt bommenmaker op
Politie Indonesië pakt bommenmaker op (Foto: ANP)

Stewart: "Red Bull-coureurs kunnen Hamilton aan titel helpen"

Volgens oud-wereldkampioen Formule 1 Jackie Stewart zouden Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo de Brit Lewis Hamilton zondag aan diens vierde wereldtitel kunnen helpen. 

De drievoudig wereldkampioen geeft Hamilton een prima kans op de titel. "Het kan met behulp van twee coureurs: Ricciardo en Verstappen, die als een raket de top van de sport bereikt heeft. Veel hangt af van wie zaterdag de poleposition pakt. Als Lewis dat doet, kunnen de Red Bull-coureurs een grote bedreiging vormen voor Rosberg. Ook als hij pole pakt kan dat echter nog, want de Red Bulls kunnen de strijd met Mercedes aan", spreekt Stewart.

"De motor van Red Bull is weliswaar nog niet zo sterk als die van Mercedes, het is duidelijk een stuk beter dan aan het begin van het seizoen. Daarnaast hebben ze een ontzettend sterk chassis. Hopelijk krijgen we een mooie race." Stewart is met Hamilton gedeeld recordhouder als Brit met de meeste wereldtitels, maar hij zou het niet erg vinden als hij dat record kwijt raakt. "Ik heb dat record sinds 1973 gehad, dus ik heb er lang genoeg van kunnen genieten. Records zijn er immers om verbroken te worden."

Man rijdt in op publiek, twee lichtgewonden

Bij de Cruiseterminal aan de Wilhelminakade in Rotterdam is een man zaterdagochtend met zijn auto ingereden op een groep mensen. Hij raakte er twee. Hun verwondingen vallen mee, aldus een woordvoerster van de politie.

De man was op een technofeest in de Cruiseterminal geweest. Hij had daar ruzie gekregen en was uit het pand gezet. Daarop ging hij zijn auto halen, reed vervolgens twee mensen aan en ging ervandoor.

Na een achtervolging hield de politie de man aan op de snelweg A20. Hij bleek te veel te hebben gedronken.

Man rijdt in op publiek, twee lichtgewonden
Man rijdt in op publiek, twee lichtgewonden (Foto: ANP)

Ook antidopinglab Mexico geschorst

Het antidopinglaboratorium in Mexico-Stad is door wereldantidopingautoriteit WADA voor minstens zes maanden stilgelegd. Volgens WADA voldoet het lab niet aan de nieuwe, strengere regelgeving rondom testprocedures. 

WADA heeft laten weten dat het lab nog wel gevraagd kan worden om zo nu en dan bepaalde resultaten te bevestigen, maar op eigen houtje mag het zeker een half jaar lang niks beginnen. Als de problemen over een half jaar niet zijn opgelost, of als er nieuwe problemen ontdekt worden, kan het lab nog een half jaar extra dicht blijven.

Het lab in Mexico-Stad is al het zesde van de 34 door WADA geautoriseerde laboratoria die geschorst zijn. Ook die in Almaty (Kazakhstan), Lissabon (Portugal), Doha (Qatar), Bloemfontein (Zuid-Afrika) en Madrid (Spanje) mogen hun werkzaamheden voorlopig niet uitvoeren. 

AMC breidt zijn spoedeisende hulp uit

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft zijn spoedeisende hulp uitgebreid om de groeiende toestroom van patiënten het hoofd te bieden. Er zijn meer bedden neergezet en er is extra personeel aangenomen. "Meer personeel, meer bedden, maar je houdt het nauwelijks bij", zegt bestuursvoorzitter Marcel Levi zaterdag in Het Parool.

De groei wordt vooral veroorzaakt door kwetsbare ouderen. "De eerste hulpen in Amsterdam worden echt overspoeld door oude mensen, waar eigenlijk geen alternatief voor is. (..) Iemand met een gebroken pols ligt dan in een relatief duur ziekenhuisbed, terwijl hij ook gewoon met een beetje thuishulp of wijkziekenboeg thuis had kunnen blijven", aldus Levi. Ouderen worden geacht steeds langer zelfstandig te wonen en veel verzorgingshuizen zijn gesloten.

Volgens Levi draait het AMC op voor de kosten van de opvang van kwetsbare ouderen - dit jaar ruim 3 miljoen euro - en willen de zorgverzekeraars niet of nauwelijks bijdragen.

AMC breidt zijn spoedeisende hulp uit
AMC breidt zijn spoedeisende hulp uit (Foto: ANP)

ChristenUnie: gebruik meevaller voor gezinnen

De regering moet een deel van de meevaller die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag bekendmaakte, gebruiken om gezinnen te ondersteunen. Daar pleit de ChristenUnie voor.

De meevaller bedraagt 4,3 miljard euro. De regering wil 330 miljoen euro gebruiken om ambtenaren volgend jaar te compenseren voor stijgende pensioenpremies. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers wil dat er daarnaast 800 miljoen euro wordt uitgetrokken om gezinnen en mensen die zorg nodig hebben tegemoet te komen, via de kinderbijslag en zorgtoeslag.

Volgens Segers is dat nodig vanwege de stijging van de zorgpremies volgend jaar, die hoger uitvalt dan eerder werd aangenomen. "Deze gezinnen gaan er door een hogere zorgpremie straks uiteindelijk 'gewoon' op achteruit. Het kabinet komt de afspraak van Prinsjesdag dat iedereen erop vooruit gaat niet na", zei de CU-voorman op Radio 1.

ChristenUnie: gebruik meevaller voor gezinnen
ChristenUnie: gebruik meevaller voor gezinnen (Foto: ANP)

LeBron wint in duizendste wedstrijd

De NBA, ’s wereldse beste basketbalcompetitie, kende afgelopen nacht een vol programma. Alle dertig ploegen kwamen de dag na Thanksgiving in actie. Voor LeBron James was het een bijzondere dag: hij stond voor de duizendste keer op het veld in een NBA-wedstrijd.

Ondanks dit jubileum en de rustdag, kenden James en de rest van de Cleveland Cavaliers geen greintje genade met de Dallas Mavericks. In het tweede kwart was het verschil al veertig punten, 68-28, en de eindstand liet ook weinig aan duidelijkheid over: 128-90.

Dallas verloor voor de dertiende keer en wist slechts twee keer te winnen. Cleveland staat met twaalf zeges en twee keer verlies ruim aan kop in de Eastern Conference. Kevin Love was met 27 punten, waaronder zeven driepunters, weer topscorer.

De Los Angeles Clippers maakten voor de derde keer dit seizoen een misstap. In en tegen het grillige Detroit werd verloren van de Pistons, 108-97. Detroit kondigde de bouw van een nieuw stadion in hartje centrum aan en het leek de ploeg te motiveren. Alle starters kwamen tot minstens vijftien punten.

Twee ploegen hadden een verlenging nodig om te winnen. De Oklahoma City Thunder wonnen in Denver van de Nuggets, 132-129. Aan het eind van de reguliere speeltijd miste Russell Westbrook de kans om de wedstrijd te beslissen en zag hij zijn lay-up geblockt worden door Kenneth Faried. In de verlenging maakte hij met vijf punten wel het verschil. Westbrook kwam tot weer een onwaarschijnlijke statline van 36 punten, 12 rebounds en 18 assists, zijn zesde triple double in zeventien wedstrijden. Bij Denver leverde de 19-jarige rookie Jamal Murray weer belangrijk werk met twintig punten.

Ook New York had een verlenging nodig om te winnen van de Charlotte Hornets, 113-111. Carmelo Anthony speelde als in zijn beste jaren, kwam tot 35 punten en 14 rebounds en wist het publiek in Madison Square Garden op de banken te krijgen met het winnende schot in de slotseconden. New York won voor de zesde keer op rij in eigen huis en de fans hopen al meer dan voorzichtig op een terugkeer naar de play-offs.

Carmelo Anthony brengt New York de zege in de slotseconden van de overtime (Bron: YouTube)

Overige uitslagen

Boston Celtics – San Antonio Spurs 103-109
Orlando Magic – Washington Wizards 91-94
Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 89-105
Utah Jazz – Atlanta Hawks 95-68
Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 99-105
Memphis Grizzlies – Miami Heat 81-90
Indiana Pacers – Brooklyn Nets 118-97
Phoenix Suns – Minnesota Timberwolves 85-98
Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 119-104
Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 85-109
Sacramento Kings – Houston Rockets 104-117

Segers (ChristenUnie) sneert naar Rutte

Premier Mark Rutte paait de christelijke kiezers alleen maar om zoveel mogelijk stemmen te trekken. Dat zegt fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

"Hij schmiert met de christelijke kaart, met maar één doel: zoveel mogelijk stemmen vergaren. Dat kan voor hem linksom, door te zeggen: voor 'voltooid leven' hoef je geen D66 te stemmen. En het kan voor hem rechtsom, als hij kennelijk wil laten zien dat je geen christelijke partij nodig zou hebben om iets van christelijke inspiratie in de politiek te hebben", aldus Segers. "Ik maak me geen enkele illusie over de werkelijke agenda van de VVD, als het om fundamentele, christelijke waarden gaat."

Volgens Segers wordt er alleen rekening gehouden met de wensen van zijn partij zolang die nodig is om een meerderheid te vormen.

De ChristenUnie houdt zaterdag een partijcongres in Nijkerk.

Segers (ChristenUnie) sneert naar Rutte
Segers (ChristenUnie) sneert naar Rutte (Foto: ANP)

Ook Van Gerwen en Van Barneveld door op PC Finals

In navolging van de Nederlandse darters in de middag hebben ook Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Jan Dekker, Jeffrey de Graaf en Ron Meulenkamp zich geplaatst voor de tweede ronde van de Players Championship Finals. Alleen Benito van de Pas struikelde over de eerste horde. 

Van Gerwen verdedigt zijn titel bij het toernooi in Minehead en won met 6-1 van Andy Hamilton. Van Barneveld versloeg met 6-4 Mensur Suljovic. De Hagenaar noteerde een gemiddelde van 107,4. Dekker, De Graaf en Meulenkamp wonnen respectievelijk van Steve West (6-3), Steve Beaton (6-4) en Stephen Bunting (6-4). 

Alleen Van de Pas liet het dus afweten. In een spannende wedstrijd moest hij uiteindelijk met 6-5 zich gewonnen geven tegen Brendan Dolan. Zaterdag gaat het toernooi verder met de tweede ronde in de middag en de derde ronde zaterdagavond. 

Uitslagen eerste ronde Players Championship Finals - eerste ronde avondsessie
James Wade 6-4 Mervyn King
Gerwyn Price 5-6 Dimitri Van den Bergh
Mensur Suljovic 4-6 Raymond van Barneveld
Benito van de Pas 5-6 Brendan Dolan
Michael van Gerwen 6-1 Andy Hamilton
Gary Anderson 6-3 John Henderson
Peter Wright 6-3 Jason Wilson
Adrian Lewis 6-3 Robert Thornton

Stage Two
Steve West 3-6 Jan Dekker
Steve Beaton 4-6 Jeffrey de Graaf
Mark Webster 3-6 Terry Jenkins
Daryl Gurney 6-3 Ronnie Baxter
Kim Huybrechts 6-3 Mickey Mansell
Alan Norris 6-4 Michael Smith - Alan Norris hits nine-dart finish
Ronny Huybrechts 4-6 Rowby-John Rodriguez
Stephen Bunting 4-6 Ron Meulenkamp

Tweede ronde - zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur
Main Stage
Dave Chisnall v Jamie Lewis
Mick McGowan v Alan Norris
Brendan Dolan v Jermaine Wattimena
Kim Huybrechts v Daryl Gurney
Michael van Gerwen v Vincent van der Voort
Raymond van Barneveld v Adrian Lewis
Peter Wright v James Wade
Ron Meulenkamp v Gary Anderson

Stage Two
Dimitri Van den Bergh v Christian Kist
Vincent Kamphuis v Jelle Klaasen
Simon Whitlock v Darren Webster
Jan Dekker v Justin Pipe
Josh Payne v Berry van Peer
Joe Cullen v Rowby-John Rodriguez
Ian White v Terry Jenkins
Jeffrey de Graaf v Robbie Green

Gewonden bij steekpartij Den Haag

Bij een steekpartij in de buurt van een café aan de Vaillantlaan in Den Haag zijn vrijdagavond twee mensen gewond geraakt. Het gaat om twee mannen van 49 en 54 jaar, afkomstig uit Den Haag. Dat meldt de politie.

Beide gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Over hun toestand is nog niets bekend. Ook de toedracht van de steekpartij is nog onduidelijk. Volgens berichten op Twitter zou de brandweer een zak uit een container hebben gehaald voor nader onderzoek. 

Gewonden bij steekpartij Den Haag
Gewonden bij steekpartij Den Haag (Foto: ANP)

Miami viert feest na dood Castro

In de zuidelijke Amerikaanse stad Miami, waar veel uitgeweken Cubanen wonen, wordt op straat feest gevierd na het overlijden van de voormalige Cubaanse dictator Fidel Castro. Honderden mensen zijn de straat opgegaan, vooral in de wijk Little Havana. Ze zwaaien met vlaggetjes en slaan uit pure vreugde met pollepels op pannen, zo is te zien in filmpjes op sociale media.

Broer Raúl Castro, de huidige president van Cuba, maakte het overlijden van Fidel zaterdagochtend bekend op de Cubaanse staatstelevisie. Fidel was negentig.

Op ons forum zijn de meningen verdeeld over de dood van Castro. De een vind het eindelijk gerechtigheid, de ander vind het jammer dat hij dood is. Wat vind jij? Praat mee in het topic! 

Miami viert feest na dood Castro
Miami viert feest na dood Castro (Foto: ANP)

'Geen olie-overleg Saudi's en Russen'

Saudi-Arabië gaat niet praten met Rusland over een verlaging van de olieproductie, voorafgaand aan een belangrijke bijeenkomst van oliekartel OPEC volgende week woensdag in Wenen. Dat meldden ingewijden rond de zaak.

De Saudi's zouden maandag informeel overleg hebben met Rusland en andere olieproducenten buiten de OPEC over de productie. Maar binnen de OPEC zelf is er nog onenigheid over de voorgenomen productieverlaging en Saudi-Arabië zou vinden dat dit eerst intern opgelost moet worden voordat met andere olieproducerende landen wordt gepraat.

De olieprijzen gingen vrijdag flink omlaag door de hernieuwde onzekerheid over een productiedeal. De prijzen staan door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar onder druk.

'Geen olie-overleg Saudi's en Russen'
'Geen olie-overleg Saudi's en Russen' (Foto: ANP)

Geld voor OekraÔne-forum moet terug

De makers van een forum over het Oekraïne-referendum moeten de subsidie helemaal terugbetalen. De Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat Nederland ontving 34.300 euro, maar het forum kreeg vervolgens maar dertien aanmeldingen. Er werden slechts drie berichten geplaatst.

De Volkskrant meldt dat op zijn site. De krant heeft documenten van de Referendumcommissie, die het referendum uitvoerde, opgevraagd en gekregen. De commissie had in totaal bijna 2 miljoen euro beschikbaar voor "het publieke debat". Andere ontvangers moeten ook enkele tienduizenden euro's terugbetalen.

Een andere organisatie kreeg meer dan 42.000 euro voor advertenties op Facebook, Twitter en Instagram, maar deed daar niets mee. Over dat bedrag heeft de commissie nog geen besluit genomen.

Geld voor Oekraïne-forum moet terug
Geld voor Oekraïne-forum moet terug (Foto: BuzzT)

SP en 50Plus voeren actie voor Nationaal Zorgfonds

De SP voert zaterdag in Den Haag actie voor het Nationaal Zorgfonds. Tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart wil de partij een zo breed mogelijke beweging voor het fonds op poten zetten, aldus een woordvoerster. Ze verwacht dat zo'n 1500 mensen op de bijeenkomst zullen afkomen.

De SP wil dat het Nationaal Zorgfonds de rol van de zorgverzekeraars gaat overnemen. Ook wordt het eigen risico afgeschaft en komen meer diensten in de basisverzekering. Op de bijeenkomst spreken onder anderen SP-voorman Emile Roemer en Henk Krol van 50Plus. Ook komen zorgverleners en patiënten aan het woord.

Uit peilingen blijkt dat gezondheidszorg voor kiezers een van de belangrijkste thema's is. In de politiek is weinig steun voor het Nationale Zorgplan. Er is onder meer kritiek op de financiële onderbouwing.

SP voert actie voor Nationaal Zorgfonds
SP en 50Plus voeren actie voor Nationaal Zorgfonds (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Erg fris

Goedemorgen!

Het was gisteren een mooie maar frisse dag. De zon scheen volop, maar er stond een koude wind. Ik ben een deel van de dag in de tuiin bezig geweest en dat ging goed omdat ik uit de wind was.

In het Noordoosten is gisteren wel bewolking ontstaan en dat breidde zich in de loop van de avond verder over het noorden van het land uit. In het noorden en midden van het land kan het de afgelopen nacht dan ook mistig zijn geworden en deze mist trekt maar langzaam op en het blijft in het noorden en midden van het land dan ook een groot deel van de dag grijs. De afgelopen nacht liepen de temperaturen uiteen van 3 tot 6 graden en eigenlijk komt daar vandaag geen verandering in, op plekken waar de zon schijnt wordt het zo'n 6 graden en waar het bewolkt is niet warmer dan 3. De wind is zwak tot matig.

De weerkaarten laten de komende dagen weinig verandering zien. Het blijft fris en droog en later in de week gaan we langzaam aan naar een wisselvalliger weertype met ook iets stijgende temperaturen.

Prettig weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:19
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1

Paddo stuurde ons een fraaie foto van een regenboog, hij heeft deze foto gemaakt in de omgeving van Gorredijk.

Regenboog in Gorredijk (Foto: Paddo)
Regenboog in Gorredijk (Foto: Paddo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1442 In 's-Hertogenbosch wordt door Reinier van Arkel een zinlozenhuis opgericht. Het is de oudste psychiatrische inrichting van Nederland.
1941 De Verenigde Staten overhandigen Japan het Hull-ultimatum.
1962 Mies Bouwman presenteert 23 uur lang voor de televisie de inzamelingsactie Open het Dorp.
1966 In het Franse Rance gaat 's werelds eerste getijdenkrachtcentrale in bedrijf.
1977 De dames Snip en Snap treden, na veertig jaar, voor het laatst op.
1987 De Survivor Series vinden voor het eerst plaats.
2005 De Japanse ruimtesonde Hayabusa (valk) faalt om te landen op de planetoïde Itokawa, maar verzamelde waarschijnlijk wel materiaal van de planetoïde. Door problemen keerde de sonde pas op 15 juni 2010 terug op Aarde.

Donald McGahn onderzoekt belangen Trump

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een advocaat benoemd die moet voorkomen dat de zakelijke belangen van de vastgoedmagnaat verstrengeld raken met zijn werk in het Witte Huis.

Voordat Trump op 20 januari wordt ingezworen als president moet Donald McGahn de ingewikkelde constructies van Trumps vastgoedimperium ontwarren. Sinds de verkiezing van Trump zijn de zakelijke activiteiten van de man wiens naam op talloze vastgoedprojecten prijkt opnieuw onder een vergrootglas komen te liggen.

McGahn was de voornaamste raadsman van Trumps campagne. Ondanks dat de Republikeinse kandidaat herhaaldelijk beloofde Washington te ontdoen van het politieke establishment kan McGahn daar ook toe gerekend worden. Hij beschikt als conservatief politicus over ruime ervaring in Washington en was onder meer voorzitter van de federale kiescommissie.

Advocaat onderzoekt belangen Trump
Advocaat onderzoekt belangen Trump (Foto: ANP)

Meer bevoegdheden antiterreureenheid VS

De Amerikaanse president Barack Obama geeft meer bevoegdheden aan de elite-eenheid die is belast met de strijd tegen het terrorisme. Regeringsmedewerkers gaan er vanuit dat de medewerkers van het Joint Special Operations Command (JSOC) vaker missies tegen terreurgroepen over de hele wereld gaan uitvoeren, aldus The Washington Post vrijdag.

Volgens de krant zou de JSOC ook inlichtingen en adviezen kunnen gaan verstrekken aan inlichtingendiensten en de strijdkrachten van westerse bondgenoten. Ook zouden er met de westerse partners gezamenlijke operaties kunnen worden uitgevoerd.

De JSOC was in 2011 betrokken bij het ombrengen van Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda. De afgelopen jaren voerde de elite-eenheid clandestiene operaties uit in Irak, Syrië en Libë. De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat als Islamitische Staat uit Irak en Syrië wordt verdreven, aanhangers van de terreurbeweging zich over een groot aantal landen gaan verspreiden.

Meer bevoegdheden antiterreureenheid VS
Meer bevoegdheden antiterreureenheid VS (Foto: ANP)

Lama's willen uitpakken in Ziggo Dome

De Lama's willen volgend jaar in de Ziggo Dome alles uit de kast halen. Hun shows De Lama's: Back in Action worden volgens Tijl Beckand, Jeroen van Koningsbrugge, Ruben van der Meer en Ruben Nicolai meer dan een theatershow zoals ze die tot 2008 gemaakt hebben. Dit vertelden ze vrijdagavond aan tafel bij RTL Late Night.

"Een theatershow kun je het eigenlijk niet noemen. Het is wel de Ziggo Dome!", zei Lama's-presentator Patrick Lodiers. Tijl: "Als we terugkomen, moeten we de grootste show ooit spelen. Hoe cool zou het zijn om een Lama-experience in de Ziggo Dome te houden." Jeroen van Koningsbrugge: "We willen echt uitpakken, met helikopters en vuurwerk. We kunnen er nog niet teveel over vertellen, want we weten zelf ook nog niet precies wat we gaan doen."

De reünie van de improviserende grappenmakers volgt negen jaar na hun laatste gezamenlijke theateroptreden. Voorafgaande aan de shows op 2 en 3 november 2017 is er geen theatertournee. Tijl: ''We komen pas in de Ziggo Dome bij elkaar. Alles wat we tijdens de voorbereidingen kunnen bedenken, zit in die ene show. Het wordt over the top."

Lama's willen uitpakken in Ziggo Dome
Lama's willen uitpakken in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Groene Partij vraagt om hertelling Wisconsin

Jill Stein van de kleine Groene Partij heeft om een hertelling gevraagd van de stemmen die bij de Amerikaanse verkiezingen zijn uitgebracht in de staat Wisconsin. Dat heeft de kiescommissie in Wisconsin vrijdag in een verklaring laten weten.

De Republikein Donald Trump won in die staat met een klein verschil van de Democrate Hillary Clinton. Stein had haar actie donderdag al aangekondigd. Ze had toen al ruim voldoende geld binnen om de griffiekosten voor het aanvragen van een hertelling te kunnen voldoen. Die bedragen 1,1 miljoen dollar voor Wisconsin. Vermoedelijk gaat Stein ook aansturen op een hertelling in Michigan en Pennsylvania.

Argwanend
Trump won in diverse 'battlegroundstates' waar traditioneel Democratisch wordt gestemd met kleine verschillen. In Michigan is zelfs nog geen officiële uitslag. Stein maakt zich over haar eigen kansen weinig illusies, maar zegt dat Amerikanen "verkiezingen verdienen die we kunnen vertrouwen". Meer Amerikanen zijn argwanend over de uitslag, onder meer vanwege diverse hacks. Een artikel van New York Magazine over mogelijke manipulatie van stemcomputers wakkerde de onrust aan. Clinton deed het volgens een aantal wetenschappers opvallend slecht in een aantal districten waar met computers werd gestemd. Bewijs voor gesjoemel is niet geleverd.

Als de hertellingen in alle drie battlegrounstates doorgaan, kan dat in theorie de uitslag veranderen. In totaal staan 46 kiesmannen op het spel: twintig in Pennsylvania, tien in Wisconsin en zestien in Michigan. Clinton wordt president in het onwaarschijnlijke geval dat zij in alle drie deze staten alsnog tot winnaar wordt uitgeroepen. Nog een hypothetische mogelijkheid is dat geen enkele kandidaat na hertellingen 270 kiesmannen achter zich heeft. Dan kiest het Huis van Afgevaardigden de president. De Republikeinen zijn daar in de meerderheid.

Groene Partij vraagt om hertelling Wisconsin
Groene Partij vraagt om hertelling Wisconsin (Foto: ANP)

Asscher lijkt favoriet voor lijsttrekkerschap

Leden van de Partij van de Arbeid hebben nog twee weken om te stemmen op hun favoriete lijsttrekker, maar volgens onderzoeksbureau Ipsos is nu al duidelijk dat Lodewijk Asscher de voorkeur geniet. Potentiële PvdA-kiezers vinden hem geschikter als premier dan Diederik Samsom en hij zou beter in staat zijn om de partij weer op de kaart zetten.

Dat blijkt uit onlineonderzoek van Ipsos, dat vrijdag is gepubliceerd. In het kader van de Politieke Barometer is duizend Nederlandse kiesgerechtigden naar hun mening gevraagd. 58 procent van de mensen die bij de Kamerverkiezingen in 2012 op de PvdA stemden, wil Asscher als gezicht van de partij en 15 procent van die groep ziet Samsom liever de campagne leiden.

Asscher heeft volgens de ondervraagden meer relevante leiderseigenschappen. Samsom is volgens de PvdA-aanhang wel meer een volhouder dan Asscher.

Sinds deze week mogen de PvdA-leden bepalen wie van de twee lijsttrekker wordt. Dat kan tot en met woensdag 7 december. Een dag later wordt de winnaar bekendgemaakt. De lijsttrekker wacht een zware taak: de PvdA staat virtueel op 26 zetels verlies sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Asscher lijkt favoriet voor lijsttrekkerschap
Asscher lijkt favoriet voor lijsttrekkerschap (Foto: ANP)

Verstappen wil geen Sportman van het Jaar worden

Als het aan Max Verstappen ligt wordt hij later dit jaar niet uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2016. De Nederlander won dit jaar één grand prix, als eerste Nederlander ooit, en scoorde de nodige podiumplekken. Hoewel olympisch kampioenen als Dorian van Rijsselberghe en Ferry Weertman favoriet zijn, lijkt Verstappen met zijn prestaties wellicht een kansje te maken op de prijs. 

Van de Red Bull-coureur zelf hoeft dat echter niet. "Of ik die prijs moet winnen? Dat maakt me echt niet uit...liever niet eigenlijk, want dan moet ik naar dat gala", aldus Verstappen. "Wanneer is het ook alweer, 21 december toch? Dan ben ik op vakantie, dus kan ik er sowieso niet naartoe", zo kwam hij al gelijk met een smoes voor zijn afwezigheid, mocht hij überhaupt in de prijzen vallen. 

"Dat komt zo wel goed uit dus. Volgens mij ben ik wel genomineerd, maar geef het maar aan iemand anders, dan hoef ik er niet naartoe", sprak de jonge Nederlander, niet helemaal door leek te hebben dat de winnaar pas tijdens het Sportgala gekozen wordt. Voor de neutrale kijker valt in elk geval te hopen dat Verstappen de prijs inderdaad niet wint en dat iemand die daadwerkelijk op komt dagen verkozen wordt tot Sportman van het Jaar.

Bertens debuteert in lucratieve Premier League

Kiki Bertens zal komende maand debuteren in de International Premier Tennis League. De 24-jarige Nederlandse is een van de spelers die is uitgenodigd voor de lucratieve competitie, waar helden van de laatste decennia en van tegenwoordig in teamverband met elkaar strijden om de titel.

Bertens gaat in december uitkomen voor de Singapore Slammers, een van de vier teams in de IPTL. Daar wordt ze de teamgenoot van onder meer Serena Williams, Nick Kyrgios en voormalig wereldtopper Carlos Moya. Op 2 december begint de IPTL met een weekeinde in het Japanse Saitama. Een week later strijkt het circus neer in Singapore, waarna Hyderabad gaststad is van de laatste speelronde en de finale op 11 december. 

Bertens is niet de enige Nederlander die in de IPTL in actie komt. Jean-Julien Rojer speelt voor de Japan Warriors van aanvoerder Kei Nishikori, met onder meer Jelena Jankovic en Marat Safin in het team. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.