FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van woensdag 23 november 2016

Webb: "Spelers wilden geschorst zijn tijdens kerst"

Voetbal tijdens de feestdagen is in Engeland een jarenlange traditie, de stadions zitten vol en de kijkcijfers zijn uitstekend. Af en toe stelt er een buitenlandse trainer voor de zeer drukke periode in de Premier League aan te pakken maar spelen op Boxing Day, Tweede Kerstdag, lijkt een zekerheid voor altijd.

Toch is niet iedereen blij met deze traditie, diverse spelers zijn liever thuis tijdens de feestdagen zo blijkt na een uitspraak van oud-topscheidsrechter Howard Webb. "Het is niet iets dat de fans graag zullen horen, maar voor de kerst vroegen enkele voetballers me om een gele kaart", aldus Webb in een uitzending van BT Sports. "Ze probeerden het dan door de bal weg te trappen of een tegenstander vast te houden."

Webb: "Spelers wilden geschorst zijn tijdens kerst" (Pro Shots / Action Images)
Webb: "Spelers wilden geschorst zijn tijdens kerst" (Pro Shots / Action Images)

Lady Gaga steunt Kanye West

Lady Gaga heeft het woensdag publiekelijk opgenomen voor Kanye West nadat de rapper maandag werd afgevoerd naar het ziekenhuis omdat hij mentaal zou zijn ingestort. De zangeres roept haar fans via Twitter op geen grappen te maken over psychische problemen en stak de getroubleerde zanger een hart onder de riem.

"Het is niet lollig om grappen te maken over de al dan niet psychische ziekte van iemand. Het is een kwetsbare tijd voor velen. Laten we vriendelijk en liefdevol zijn", schreef Gaga. Om te vervolgen met: "Hoewel ik het niet altijd eens ben met wat hij doet, hoop ik dat het publiek wat compassie toont voor Kanye West en voor elkaar. One love. One race."

Aan West persoonlijk stuurde ze: "Ik support je en houd van je, brother, ik begrijp hoe dapper het is om je tournee te onderbreken en tijd te nemen voor jezelf. Je bent een geweldig artiest."

Met West gaat het inmiddels weer wat beter, meldt een bron aan People. Kim Kardashian zou geen moment van zijn zijde wijken in het ziekenhuis, waar hij vooral rust neemt en herstelt. Kim maakte zich erg veel zorgen over de toestand van haar man en vloog direct naar Los Angeles om bij hem te kunnen zijn. Ze is opgelucht dat hij langzaamaan herstelt, aldus de insider.

Lady Gaga steunt Kanye West
Lady Gaga steunt Kanye West (Foto: BuzzE)

Hacker kan van koptelefoon microfoon maken

Nietsvermoedend een liedje luisteren op je computer kan gevaarlijker zijn dan gedacht. De koptelefoon kan namelijk worden gehackt en worden veranderd in een microfoon. Anderen kunnen dan ongemerkt meeluisteren. Dat meldt TechCrunch.

Onderzoekers van de Ben Gurion Universiteit in Israël hebben de techniek ontdekt. Ze noemen het "speake(a)r", een samentrekking van speaker en ear. Het werkt door aanpassen van de geluidskaart in een computer. Als de output wordt veranderd in input, gaat het geluid in feite de andere kant op, niet van de computer naar de gebruiker maar andersom. En door de instellingen van de geluidskaart is dit niet te voorkomen. De hacker moet wel in de buurt zijn om het geluid op te vangen, het signaal kan maar een paar meter ver komen.

Hacker kan van koptelefoon microfoon maken
Hacker kan van koptelefoon microfoon maken (Foto: BuzzT)

Zondag met Lubach in race voor Televizierring

Programmamaker Arjen Lubach maakt met zijn programma Zondag met Lubach volgend jaar kans op de Gouden Televizier-Ring. De organisatie maakte woensdag de eerste vijf genomineerden voor de prestigieuze prijs bekend.

Andere kanshebbers zijn de programma's Dance, dance, dance (RTL4), Dokter Tinus (SBS6), Expeditie Robinson (RTL5) en Heel Holland bakt van Omroep Max. De vijf programma's eindigen bovenaan de lijst in de eerste van vier voorrondes waarin het publiek online de kanshebbers kan bepalen. Hier komen uiteindelijk twintig genomineerde programma's uit.

De organisatie geeft daarna nog vijf wildcards uit waarmee het totaal op 25 uit komt. Het publiek pikt vervolgens drie inzendingen uit dit overzicht die in de finale om de ring gaan strijden.

In ZML nemen presentator Arjen Lubach en zijn team op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week door. De serie kreeg veel lovende kritieken en werd eerder dit jaar bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. Het aantal kijkers is in het vijfde seizoen, dat onlangs werd uitgezonden, weer toegenomen. Ook online worden de filmpjes van Lubach wekelijks honderdduizenden keren bekeken.

Zondag met Lubach in race voor Televizierring
Zondag met Lubach in race voor Televizierring (Foto: BuzzE)

China grijpt kans die Trump laat liggen

Nu de gekozen Amerikaanse president Donald Trump zo snel mogelijk af wil van TPP, speelt de Chinese president Xi Jinping hier handig op in, door de banden met Latijns-Amerika flink aan te halen. Hij wil juist meer halen uit het vrijhandelsverdrag tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan.

Op een congres in het Chileense Santiago, het eerste Chinees-Latijns-Amerikaanse congres voor medialeiders, gaf de Chinese president dinsdag (lokale tijd) een toespraak waarin hij de hoop uitsprak dat China en Latijns-Amerika nauwer gaan samenwerken.

"We moeten van elkaar leren", aldus de Chinese leider "en de dialoog en samenwerking versterken". In het presidentiële Moneda-paleis zei hij verder dat Chili en China moeten zorgen voor een Aziatisch-Pacifische vrijhandelszone.

Meer dan 200 leiders uit China, Latijns-Amerikaanse en Caribische landen namen deel aan de top.

China grijpt kans die Trump laat liggen
China grijpt kans die Trump laat liggen (Foto: ANP)

CL: Uitslag Atlético Madrid - PSV

PSV wacht in de laatste groepswedstrijd van de Champions League nog een helse klus om Europese overwintering te bereiken. De Eindhovenaren verloren vanavond uit tegen het al voor de volgende ronde geplaatste Atlético Madrid met 2-0. Concurrent FK Rostov won van het eveneens al geplaatste Bayern München met 3-2, waardoor de Russen op poleposition staan voor een plek in de Europa League. Alleen een zege in Eindhoven op Rostov kan PSV nog redden.

Tegen Atlético trad PSV aan met Jetro Willems in de basis, maar zonder de gepasseerde Luuk de Jong. De spits staat al vele wedstrijden droog, waardoor coach Philip Cocu de voorkeur gaf aan 5-3-2-systeem met Pereiro en Bergwijn als aanvallers. In de beginfase hielp dit echter niet, want Atlético kreeg meteen al drie goede mogelijkheden met Gameiro en Griezmann die naast schoten en Godin die in de handen van Zoet kopte. Aan de andere kant had Pereiro te veel tijd nodig.

Vlak voor rust wisten Gameiro en Giménez net niet tot scoren te komen, maar na de pauze was het Gameiro die met een schot Zoet wel wist te kloppen. Daarna kon Griezmann de groepswinst veilig stellen.

Leicester-speler na crash met Lamborghini: "Ooh, heb nog drie andere auto's"

Leicester-verdediger Jeffrey Schlupp maakt zich niet snel druk, niet op het voetbalveld maar ook niet buiten het veld zo ontdekten we. De 23-jarige voetballer crashte op weg naar de training met zijn peperdure Lamborghini maar daar zat hij niet mee.

In The Sun lazen we dat Schlupp op een kletsnatte weg zijn Lamborghini van ruim 200.000 euro niet zachtzinnig in de berm parkeerde met een flink gedeukte sportwagen als eindresultaat. Het toegesnelde ambulancepersoneel constateerde dat de voetballer er zonder een schrammetje vanaf was gekomen. Ook zijn humeur leek er niet onder geleden te hebben. "Ooh, maar jullie moeten je geen zorgen maken", zei Schlupp tegen de verbaasde medici. "Ik heb nog drie andere auto's waaruit ik kan kiezen."

Volgens The Sun beschikt Schlupp nog over een Range Rover Sport, een BMW i8 en een Mercedes.

Misschien is mevrouw Schlupp wel de reden van zijn goede humeur. Daar kunnen we ons namelijk wel iets bij voorstellen:


Twee doden in en bij flat Voorburg

Aan de Klaverweide in Voorburg zijn woensdagmiddag twee lichamen gevonden. Een dode lag op het trottoir onderaan het flatgebouw, een ander lichaam lag in een van de appartementen.

Het gaat volgens de politie om een 87-jarige vrouw en een 57-jarige man. De twee personen zijn familie van elkaar, maar de politie wil hier verder nog geen uitlatingen over doen. Ook wat er is gebeurd, is tot dusver nog onduidelijk.

Twee doden in en bij flat Voorburg
Twee doden in en bij flat Voorburg (Foto: ANP)

Groen licht voor zoutwinning in Waddenzee

De zoutwinning onder de Waddenzee door Frisia Zout kan doorgaan. De Raad van State heeft woensdag de laatste bezwaren van natuurorganisaties afgewezen. Het bedrijf heeft nu alle vergunningen voor de zoutwinning in het natuurgebied.

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming reageerden teleurgesteld. "De Waddenzee is een werelderfgoed en een maand geleden ook nog uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Daar moet je zuinig op zijn. Dan moet je als overheid gewoon durven zeggen: we doen het niet", aldus Auke Wouda van de Waddenvereniging.

Volgens de natuurverenigingen leidt zoutwinning tot bodemdaling. Hierdoor is de kans groot dat trekvogels minder voedsel kunnen vinden en vervolgens hun lange vliegtocht niet overleven.

Groen licht voor zoutwinning in Waddenzee
Groen licht voor zoutwinning in Waddenzee (Foto: ANP)

Landsgrens blijft barričre voor arbeidsmarkt

In het grensgebied vormt de landsgrens nog altijd een barrière voor de arbeidsmarkt. Taal- en cultuurverschillen met Duitsland en België kosten werk en drukken de lonen. Dat staat in een nieuw rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Ook binnen de Europese Unie zijn nog veel belemmeringen die voorkomen dat mensen makkelijk aan de andere kant van de grens een baan vinden. Wat meespeelt is dat buitenlandse werkgevers Nederlandse diploma's niet altijd erkennen.

Dit soort obstakels blijken in de praktijk moeilijk weg te nemen, maar het CPB heeft uitgezocht wat er zou gebeuren als alle grensbelemmeringen in één klap niet meer zouden bestaan. In het minst gunstige geval zou dit 7000 Nederlanders een baan opleveren, maar het aantal kan oplopen tot 42.000 extra werkplekken voor Nederlanders. Ook zou het jaarloon van een gemiddelde voltijdbaan in de grensprovincies met maximaal 140 euro kunnen toenemen.

Landsgrens blijft barrière voor arbeidsmarkt
Landsgrens blijft barrière voor arbeidsmarkt (Foto: ANP)

Winnaar Zevenheuvelenloop jaren ouder dan gedacht

De Oegandese atleet Joshua Cheptegei zit in de problemen. Afgelopen weekeinde won hij in en rond Nijmegen de Zevenheuvelenloop, maar daar kwam een 'geheim' aan het licht: Cheptegei blijkt niet 20, maar 24 jaar oud te zijn.

Chocomel en appelsap voor de wedstrijd bleken geen handige zet van Cheptegei, die na een voor zijn doen matige tijd moest overgeven. Manager Jos Hermens verklaarde dat het aan een gebrek aan ervaring lag. "Deze jongen is nog wat onervaren. Hij is nog maar drie jaar echt aan het trainen, wat best laat is aangezien hij nu al 24 jaar oud is." 

Dat laatste was een opvallende uitspraak. Cheptegei staat bij wereldatletiekbond IAAF genoteerd als geboren in 1996, wat hem niet ouder dan 20 jaar oud maakt. Ook tijdens de Olympische Spelen kwam hij deze zomer in actie als 20-jarige. In Rio werd hij op de 10 kilometer knap zesde. "Ik weet het pas een paar weken, maar voor mij was het ook een verrassing", aldus Hermens tegenover De Gelderlander. De atleet zelf bevestigde dat hij inderdaad in 1992 geboren is.

Het lijkt er wellicht op dat het daarmee afgedaan is, maar dat is verre van het geval. Cheptegei deed in 2014 namelijk mee aan het WK voor junioren en won daar goud op de 10 kilometer. Nu blijkt dat hij in 1992 geboren is, was hij ten tijde van dat toernooi dus eigenlijk al een jaar of drie te oud. Naast het kwijtraken van zijn wereldtitel kan dat goed betekenen dat hij vanwege liegen over zijn leeftijd een flinke schorsing tegemoet zal zien. Of de IAAF ook daadwerkelijk een zaak tegen hem gaat beginnen is nog niet bekend. 

Caitlyn Jenner hoopt op dertig kleinkinderen

Caitlyn Jenner is zo dol op haar kleinkinderen, dat ze er het liefst dertig wil. Dat vertelde de realityster aan showsite Extra.

Gelukkig heeft Caitlyn een flinke kinderschare om haar doel te halen; de I Am Cait-ster heeft tien kinderen en stiefkinderen. Als Bruce trouwde ze drie keer en kreeg met elke vrouw twee kinderen. Door zijn laatste huwelijk met Kris Jenner, waaruit Kendall en Kylie Jenner werden geboren, werd Bruce ook stiefvader van Kourtney, Kim, Khloé en Rob Kardashian.

"Ik ben gezegend met geweldige kinderen, alle tien", zegt Caitlyn in het interview. "Ze hebben allemaal hard gewerkt om succes te hebben in hun eigen vakgebied." Ze prijst in het gesprek ook de manier waarop haar kinderen zijn omgegaan met haar transitie tot vrouw. "Dat is het mooiste. Na alles waar ik doorheen ben gegaan, houden ze nog steeds van me."

Dream, het dochtertje van Rob Kardashian dat vorige week geboren werd, is het elfde kleinkind van Caitlyn. De realityster is dan ook hoopvol haar doel van dertig kleinkinderen te halen. "Ik ben al op een derde."

Caitlyn Jenner hoopt op dertig kleinkinderen
Caitlyn Jenner hoopt op dertig kleinkinderen (Foto: BuzzE)

Marslander crashte door rekenfout

Een rekenfout is de Europese Marslander vorige maand fataal geworden. De computer aan boord kreeg foute metingen door. Het systeem kwam daardoor tot de conclusie dat de lander onder het oppervlak van de planeet zat. In werkelijkheid zat hij in volle vlucht op 3,7 kilometer hoogte.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag naar buiten heeft gebracht. De organisatie spreekt van een "negatieve hoogteschatting". Door die foute meting gooide de lander zijn parachute weg en gingen de remmotoren even aan. Dat had pas moeten gebeuren in de laatste seconden voor de landing. Zonder de remming sloeg hij van kilometers hoogte te pletter en ontplofte hij.

De landing van het Schiaparelli-laboratorium was een experiment, bedoeld om de technologie voor een landing op Mars te testen. Europa wil rond 2020 namelijk een onbemande rijdende verkenner naar de rode planeet sturen.

Marslander crashte door rekenfout
Marslander crashte door rekenfout (Foto: ANP)

Obama verleent kalkoenen gratie

Barack Obama heeft woensdag voor de laatste keer als Amerikaans president twee kalkoenen gratie verleend. Door zijn toedoen ontsnappen 'Tater' en 'Tot' uit Iowa vlak voor Thanksgiving aan de braadslee. De ceremonie in de tuin van het Witte Huis is een traditie. Obama liet zich ditmaal niet door zijn dochters vergezellen maar door zijn neefjes Austin and Aaron Robinson.

Elk jaar mag de president een paar vetgemeste exemplaren redden van een wisse dood, ook al leven die door de pluimveevorm van obesitas zelden nog lang. In de Verenigde Staten worden alleen al tijdens de feestdagen, behalve Thanksgiving ook Kerstmis en Pasen, 87 miljoen kalkoenen opgegeten. De meeste beesten zakken bijkans door hun poten als ze op slachtgewicht zijn.

Obama verleent kalkoenen gratie
Obama verleent kalkoenen gratie (Foto: ANP)

Hoe is het met de beharing op FOK!?

Chrissy Teigen liep van de week bij de American Music Awards in een jurk waarbij je kon zien dat ze geen enkel haartje op haar 'Hooha' heeft. Op Instagram bedankte ze dan ook, naast een aantal anderen, haar ontharingsspecialist.

Gisteren stelden we jullie daarom ook de vraag "Hoe kaal ben jij 'down-under'?". Er is 4156 keer gestemd en daarvan waren 453 stemmen van een vrouw en 3319 van een man.

34 procent van de mannen die gestemd hebben, hebben evenveel haar in de schaamstreek als ons opperhoofd Danny op z'n hoofd (niets dus). Stoppels komt daar vlak achteraan met 30 procent, en 29 procent heeft er een volle bos. Als laatste het motiefje: 7 procent.

De vrouwen waren in de minderheid met stemmen, maar de uitslagen zijn ook anders. 37 procent heeft evenveel haar "down-under" als Humberto Tan op z'n hoofd, 35 procent heeft er een volle bos, 11 procent heeft een landingsbaan, 10 procent heeft stoppels en 8 procent heeft er een motiefje.

Overigens melden diverse mensen dat we de optie getrimd vergeten waren en dat is inderdaad waar! Mochten we ooit nog een poll doen over het schaamhaar van onze gebruikers dan zullen we die er zeker bij zetten. 

Er is weer een nieuwe poll, deze keer over webshops. We horen daar graag weer van jullie.

Hoge onderscheiding nobelprijswinnaar Feringa

Nobelprijswinnaar Ben Feringa is woensdag koninklijk onderscheiden als Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De wetenschapper ontving deze hoge onderscheiding in het Mauritshuis in Den Haag van minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De 65-jarige Feringa kreeg vorige maand de Nobelprijs voor Scheikunde 2016 toegekend voor zijn moleculair onderzoek. Zijn meest spectaculaire onderzoek is de ontwikkeling van moleculaire motoren met een grootte van 1 nanometer, een miljardste van een meter. De hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen is een van meest invloedrijke wetenschappers ter wereld.

Feringa werd in 2008 al benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Hoge onderscheiding nobelprijswinnaar Feringa
Hoge onderscheiding nobelprijswinnaar Feringa (Foto: ANP)

'Wereldvoedselprijzen blijven voorlopig laag'

Een ongekend grote voedselvoorraad houdt de wereldwijde voedselprijzen volgend jaar naar verwachting laag. Dat schrijft Rabobank in een woensdag gepubliceerd rapport.

Grondstoffen als graan, maïs en sojabonen worden momenteel opgeslagen in recordhoeveelheden. Dit drukt de prijzen die men verwacht volgend jaar aan boeren te betalen. Wat de consument daarvan precies gaat merken, is nog de vraag.

Rabobank verwacht ook dat wisselkoersen komend jaar flink kunnen bewegen. De euro zal waarschijnlijk in waarde dalen naar aanleiding van de verkiezingen die in onder meer Frankrijk, Nederland en Duitsland op de agenda staan. Ook is het nog onzeker wat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump gaat doen en wat de economische gevolgen daarvan zijn.

Verder zullen vlees en zuivel waarschijnlijk juist duurder worden op de wereldmarkt. De vraag naar die producten zit in de lift omdat mensen in ontwikkelingslanden er steeds vaker een Westers eetpatroon op na gaan houden.

'Wereldvoedselprijzen blijven voorlopig laag'
'Wereldvoedselprijzen blijven voorlopig laag' (Foto: ANP)

'Wegen zetten streep door tijgercomeback'

De tijger loopt gevaar door geplande nieuwe infrastructuur in verschillende Aziatische landen. Veel wegen en spoorwegen die regeringen willen bouwen, lopen dwars door leefgebieden van de beschermde diersoort. Daarvoor waarschuwt het Wereldnatuurfonds.

De bedreigde gebieden liggen op het Indonesische eiland Sumatra, op de Myanmarees-Thaise grens en in het grensgebied tussen Nepal en India. Overheden willen in deze wouden 11.000 kilometer aan extra (spoor)wegen aanleggen. Hierdoor worden voorheen aaneengesloten gebieden opgedeeld, mogelijk met rampzalige gevolgen voor de roofdieren. Tijgers hebben een groot jachtgebied nodig. Ook kunnen populaties in een te kleine habitat aan inteelt ten onder gaan.

In de afgelopen honderd jaar is het aantal tijgers in de wereld drastisch gedaald, van circa 100.000 tot ongeveer 3900 in het wild levende dieren. In de afgelopen zes jaar maakt 's werelds grootste katachtige een kleine comeback, maar die dreigt nu teniet te worden gedaan.

'Wegen zetten streep door tijgercomeback'
'Wegen zetten streep door tijgercomeback' (Foto: ANP)

'Meer kip met keurmerk, minder plofkip'

Supermarkten bieden 25 procent meer kip met een welzijnskeurmerk aan dan vorig jaar. Het percentage sterkippen wordt nu geschat op 27 procent. Dat zegt Wakker Dier op basis van steekproeven.

De organisatie constateerde ook dat het aandeel plofkip daalde van 63 naar maar liefst 16 procent en dat het aandeel van de nieuwe 'tussenkip' (geen plofkip, maar ook nog geen keurmerk) flink is gegroeid.

De bestrijder van dierenleed onderzocht het kipassortiment van twaalf grote supermarktketens. Wakker Dier geeft een pluim aan de Vomar: "Hier ligt net als bij de marktleiders Albert Heijn en Jumbo geen enkele plofkip meer in het kipschap en vond Wakker Dier het hoogste percentage kip met het Beter Leven keurmerk, namelijk 42 procent."

's Lands pluimvee moet het nog niet hebben van met name Emté "waar nog relatief veel plofkip ligt en slechts 9 procent van het kipassortiment een ster heeft."

'Meer kip met keurmerk, minder plofkip'
'Meer kip met keurmerk, minder plofkip' (Foto: ANP)

Adele sluit wereldtour af in Londen

Adele keert als afsluiting van haar grote wereldtournee komende zomer terug in Londen voor twee extra concerten. De zangeres staat op 29 juni en 1 juli in het Wembley Stadion, zo kondigde ze woensdag via sociale media aan.

In een filmpje zingt Adele blij dat ze naar het Londense voetbalstadion komt. Om alvast in de stemming te komen heeft ze een sjaaltje van Tottenham Hotspur om haar nek en probeert ze een balletje te trappen. De twee concerten zijn getiteld 'the finale', wat erop wijst dat haar tour in juli na zestien maanden ten einde komt. Adele heeft er dan, zoals het er nu uitziet, 118 shows op zitten.

Vorige week kondigde Adele ook al een verlenging van haar tournee aan door negen concerten in Australië en Nieuw-Zeeland toe te voegen.

Adele sluit wereldtour af in Londen
Adele sluit wereldtour af in Londen (Foto: BuzzE)

Miley Cyrus viert verjaardag met Liam

Miley Cyrus is woensdag 24 jaar geworden en haar vriendje Liam Hemsworth heeft voor de gelegenheid flink uitgepakt. Het sterrenkoppel deelt op Instagram een reeks foto's van de cadeautjes die Miley van haar lover kreeg.

Zo postte Liam een foto van zijn jarige vriendin met een vrolijk versierd pakketje in haar handen. "Hartelijk gefeliciteerd mijn favoriete engeltje", schrijft de Hunger Games-acteur. Miley verklapt haar volgers wat er in het pakje zat: een gouden ring met stenen in alle kleuren van de regenboog. "Jij weet als geen ander hoe je mijn dikke kindervingertjes kan laten schitteren."

Ook deelde de zangeres een plaatje waarin ze in bed ligt met ballonnen en een enorme bos bloemen. "Beste verjaardag ooit! Dankjewel lief!"

Miley Cyrus viert verjaardag met Liam
Miley Cyrus viert verjaardag met Liam (Foto: BuzzE)

PSV-fans riskeren forse boete UEFA

De supporters van PSV hebben geen goede beurt gemaakt bij de UEFA. Bij het draaien van de Champions League-hymne werd door een vermoedelijk niet bijster snuggere fan een rookbommetje afgestoken.

De teams van Atlético en PSV stonden keurig opgelijnd voor de Champions League-hymne, waarna een gedeelte van het Vicente Calderón zich vulde met rook. In het uitvak van het stadion was een rookbom afgestoken. Stewards snelden zich vervolgens naar de plek waar de rookbom werd afgestoken.

De zaak was hiermee snel opgelost, maar kan voor PSV nog een vervelend staartje krijgen. De geschiedenis leert namelijk dat dit soort incidenten torenhoge boetes opleveren. Dit is al vrij lang algemeen bekend, dus waarom de 'dader' het afsteken van de rookbom, wetende dat het zijn club in de problemen kan brengen, een goed idee vond is een raadsel. 

Heb jij wel eens iets teruggestuurd naar een webshop?

Volgens de consumentenbond overtreden webwinkels nog steeds op grote schaal de wet door klanten te laat of onvolledig terug te betalen als ze een artikel terugsturen. De bond bestelde bij elke webwinkel drie artikelen en stuurde die vervolgens binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen terug. Winkeliers zijn dan verplicht het volledige aankoopbedrag plus eventuele bezorgkosten binnen veertien dagen terug te storten. Ruim een op de drie webwinkels (36 procent) hield bij minstens een van de drie bestellingen de bezorgkosten achter. De helft van die winkels deed dat zelfs bij alle drie de bestellingen. Ook kwamen veel winkels te laat of helemaal niet over de brug, of gaven zij een tegoedbon in plaats van geld terug.

Heb jij wel eens wat teruggestuurd naar een Nederlandse webshop en ging dat goed of fout? En wat ging er fout? Kreeg je de bezorgkosten niet terug of kreeg je je geld helemaal niet terug? Laat het ons weten. Is het meermaals fout gegaan, stem dan op de vervelendste fout. En uiteraard willen we alles weten dus de details mag je ons vertellen in een reactie, graag zelfs!

'Europa telt 7 miljoen drones in 2050'

Europa moet zich voorbereiden op een toekomst vol drones. Rond 2050 zullen Europese consumenten en overheden ongeveer 7 miljoen drones hebben. Enkele honderdduizenden daarvan worden dan gebruikt voor bijvoorbeeld landbouw, e-commerce, rampenbestrijding en vervoer. De drones zullen jaarlijks ongeveer 15 miljard euro in het laatje brengen.

De organisatie SESAR, een samenwerking van Europa met de luchtvaartindustrie, heeft dat woensdag becijferd. Volgens SESAR zijn de komende jaren cruciaal om een goed netwerk voor de drones op poten te zetten. Zo moet er een systeem worden ontwikkeld om botsingen tussen al die drones te voorkomen.

'Europa telt 7 miljoen drones in 2050'
'Europa telt 7 miljoen drones in 2050' (Foto: BuzzT)

Burgemeester Winsum biedt excuses aan

Burgemeester Rinus Michels van Winsum heeft woensdag openlijk z'n excuses aangeboden aan de boer, wiens land moet worden gebruikt voor de aanleg van een noodweg. Die weg is nodig om de onbewaakte spoorwegovergang te omzeilen, waar vrijdag achttien mensen gewond raakten bij een treinongeluk.

Volgens de burgemeester is ten onrechte de suggestie gewekt dat de familie niet zou willen meewerken aan een oplossing of dat ze het proces hebben vertraagd. Tijdens een 'zeer indringend gesprek' bleek dat familie diep geraakt was door de wijze waarop Michels reageerde op vragen over mogelijk te nemen stappen.

De burgemeester liet vrijdag weten juridische onteigening te overwegen als er niet snel overeenstemming zou komen. "Dat als gevolg van mijn uitspraken de familie in een kwaad daglicht wordt geplaatst is onterecht. Ik bied daarvoor de familie mijn excuses aan", zei Michels. Hij hoopt dat de partijen er in goed overleg zo snel mogelijk uit komen, zodat de noodweg kan worden aangelegd.

Burgemeester Winsum biedt excuses aan
Burgemeester Winsum biedt excuses aan (Foto: ANP)

Leah Remini eist schadevergoeding Scientology

Actrice Leah Remini eist 1,5 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) van Scientology. De kerk waar zij ooit lid van was zou haar carrière dwarsbomen en reputatie willen schaden.

Volgens Leah, die vooral bekend is uit de comedy King Of Queens, heeft Scientology verschillende televisiezenders aangeschreven en laten weten dat ze een 'verwende diva' is en een 'gevallen actrice'. De kerk deed dat, toen bekend werd dat ze werkte aan een serie over mensen die net als zij uit Scientology zijn gestapt. Die show, Scientology And The Aftermath, is vanaf volgende week te zien op de Amerikaanse televisie.

De actrice eist nu "compensatie voor emotionele, economische en reputatieschade in het verleden, het heden en de toekomst", zo laat haar advocaat weten aan New York Post. In een reactie zegt Scientology "de eis is niets meer dan een provocatieve truc om publiciteit te krijgen voor wat ongetwijfeld weer een mislukt programma zal zijn door een mislukte 'ster' die een paar dollar wil verdienen aan haar oude religie."

Leah Remini eist schadevergoeding Scientology
Leah Remini eist schadevergoeding Scientology (Foto: BuzzE)

FBI neemt geen stappen tegen Brad Pitt

De Amerikaanse landelijke recherchedienst FBI neemt geen verdere stappen in de zaak rond Brad Pitt. De acteur kwam in opspraak omdat hij fysiek geweld zou hebben gebruikt tegen één van zijn kinderen in het privévliegtuig van het gezin Jolie-Pitt.

De FBI bracht dinsdag een verklaring uit. "Als antwoord op de beschuldigingen die zijn geuit over een incident tijdens een vlucht binnen de speciale luchtvaartwetgeving van de Verenigde Staten, met aan boord meneer Brad Pitt en zijn kinderen; de FBI heeft de omstandigheden bekeken en gaat niet over tot verder onderzoek. Er zijn geen aanklachten ingediend in deze zaak", aldus het statement, dat onder andere The Wrap in handen kreeg.

De vermeende mishandeling zou aanleiding geweest zijn voor de scheiding van Brad Pitt en Angelina Jolie. De actrice vroeg die eind september aan. Hun oudste zoon Maddox (15) zou het tijdens een ruzie tussen de echtelieden hebben opgenomen voor zijn moeder, waarna Brad hem zou hebben vastgegrepen of geslagen. Eerder deze maand staakte de kinderbescherming in Los Angeles al haar onderzoek in de zaak.

FBI neemt geen stappen tegen Brad Pitt
FBI neemt geen stappen tegen Brad Pitt (Foto: BuzzE)

Luchtsteun voor Deense gevangene

De klassieke cake-met-vijl om uit de gevangenis te ontsnappen, heeft in Denemarken een moderne variant gekregen. Bewakers van een Deense gevangenis zagen dinsdagavond een drone een cel op de vierde verdieping binnenvliegen via het raam. Bij een inspectie bleek dat het op afstand bestuurbare vliegtuigje allerlei spullen had afgeleverd bij een gedetineerde: twee mobiele telefoons, een zaagblad en een aantal bouten.

Het vermoeden is dat de spullen bedoeld waren om een ontsnapping voor te bereiden. "Gelukkig hebben we het deze keer ontdekt, maar dat zou een volgende keer weleens niet zo kunnen zijn", zei de voorzitter van de Deense vakbond van cipiers. De dronebestuurder is ontkomen.

Luchtsteun voor Deense gevangene
Luchtsteun voor Deense gevangene (Foto: BuzzT)

VDL neemt Nederlandse tak Componenta over

Industrieconcern VDL neemt de failliete Nederlandse tak van de Finse leverancier van truckonderdelen Componenta over. Dat maakte het Eindhovense familiebedrijf woensdag bekend. In eerste instantie kan een deel van de ruim driehonderd werknemers in de Limburgse plaatsen Weert en Heerlen daardoor aan het werk blijven.

De Nederlandse activiteiten van Componenta werden in september failliet verklaard. Dankzij financiële steun van een aantal grote klanten konden de curatoren het personeel de afgelopen maanden laten doorwerken. "Dit blijkt achteraf doorslaggevend te zijn geweest", aldus VDL. Belangrijke contracten konden daardoor behouden blijven.

VDL gaat ervan uit dat de klanten weer volop gaan bestellen nu de toekomst van Componenta is veiliggesteld. De verwachting is dan ook dat op termijn een aanzienlijk deel van het personeel weer in dienst kan treden.

VDL neemt Nederlandse tak Componenta over
VDL neemt Nederlandse tak Componenta over (Foto: ANP)

FIFA-president wil videoscheids op WK 2018

Als het aan FIFA-president Gianni Infantino ligt gaat ook de voetbalwereld eindelijk mee met de tijd. De Zwitser liet woensdag weten dat hij op het WK van 2018 graag videoscheidsrechters zou zien. Die zouden de scheidsrechters op het veld moeten helpen om foute beslissingen te voorkomen.

"We zijn bezig met het testen van het gebruik van videoscheidsrechters en de eerste resultaten zijn positief", liet Infantino weten. "Ik hoop van harte dat we er op het WK over twee jaar gebruik van kunnen maken." De FIFA-baas zou graag zien dat ook bij het WK voor clubs, komende maand in Japan, en de Confederations Cup van volgend jaar in Rusland gebruik wordt gemaakt van de videoscheids. 

Een dergelijke scheidsrechter zit in het stadion in een aparte ruimte, waar hij direct beschikbare videobeelden terug kan kijken. Op die manier ondersteunt hij de scheidsrechter op het veld. Zo moet met name geholpen worden bij spelbepalende situaties als rode kaarten, strafschoppen en het al dan niet afkeuren van doelpunten. 

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl klaar

Het nieuwe omhulsel voor de zwaar gehavende kerncentrale van Tsjernobyl, die door een meltdown in 1986 voor een ongekende milieuramp zorgde, is bijna klaar. Als een gigantische stalen kever kruipt het grootste beweeglijke bouwsel ter wereld over de ruïne van reactor 4 heen. Over enkele dagen staat de 36.000 ton wegende constructie op haar plaats. Op 29 november is de oplevering.

"Dit is het begin van het einde van de strijd tegen de gevolgen van de catastrofe die nu al dertig jaar duurt", zei de Oekraïense minister van Milieu Ostap Semerak. De koepel die wordt aangebracht moet gedurende honderd jaar voorkomen dat er nog radioactieve straling ontsnapt. De oude betonnen sarcofaag, die na de ramp over de ontplofte centrale werd gelegd, vertoonde scheurtjes. Dat vroeg om aanpak. Voor de financiering was buitenlandse hulp nodig.

De definitieve opruiming van de ravage en de splijtstofstaven onder het nieuwe dak is technisch mogelijk, maar wordt een gevaarlijke en vooral dure klus. Experts vermoeden dat er nog ongeveer 200 ton verrijkt uranium aanwezig is op de rampplek.

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl klaar
Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl klaar (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #70 Chips en andere krokante hapjes

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Bananenchips zelf maken

   

Aardappelchips 

   

Popcorn kip

   

Vlaamse Frieten

   

Groentenchips

   

Krokante chocolade spek


Alle goals van de meest doelpuntrijke Champions League-wedstrijd ooit

Borussia Dortmund en Legia Warschau speelden dinsdagavond tegen elkaar in de Champions League. Het werd een interessante ontmoeting en een waar doelpuntenfestijn. Maar liefst twaalf treffers (8-4) konden worden genoteerd, een record in de Champions League.

Dat record stond al ruim dertien jaar op naam van AS Monaco en Deportivo la Coruña, die ooit tot 8-3 kwamen. Als we ook de Europa Cup I meerekenen is het overigens géén record en wel met dank aan een Nederlandse club. Op 17 september 1969 reisde Feyenoord af naar IJsland om tegen KR Reykjavik te spelen. Onder meer vier goals van Ruud Geels en een hattrick van Ove Kindvall zorgden voor een 2-12 eindstand, de enige keer dat in de hoogste Europese competitie meer gescoord werd dan dinsdagavond in Dortmund. 

Alle goals van Borussia Dortmund - Legia Warschau op een rijtje (Bron: YouTube)

Brits cabaretduo scoort hit met '2016-song'

Het Britse komische duo Flo & Joan heeft een enorme internethit gecreëerd met de '2016 song'.

In het lied, dat zij twee dagen geleden op hun Facebook-account plaatsten, nemen zij het 'rampjaar 2016' door. Een groot aantal geliefde overleden artiesten, zoals David Bowie, Prince, Alan Rickman, Gene Wilder en Leonard Cohen, passeert de revue. Maar ook het verdwijnen van de Great British Bake Off bij de BBC, het Brexit-referendum, het Zika-virus, de terroristische aanslag in Nice, de horrorclowns en de verkiezing van Donald Trump worden behandeld in het 2 minuten durende protestlied.

'Thank you 2016, you fucked us in the arse', constateert het duo aan het slot van de met scheldwoorden en gevloek gevulde komische klaagzang. De 2016-song werd in twee dagen tijd bijna vier miljoen keer bekeken. Flo & Joan zijn geboren in Groot-Brittannië, maar wonen in Toronto en treden vooral op in Canada.

Brits cabaretduo scoort hit met '2016-song'
Brits cabaretduo scoort hit met '2016-song' (Foto: BuzzE)

Enorme ondergrondse ijszee op Mars

Onder het oppervlak van Mars zit een grote 'zee' van ijs. Die is ruim acht keer zo groot als Nederland. De ijslaag bevat ongeveer evenveel water als Lake Superior, dat tussen de Verenigde Staten en Canada ligt en een van de grootste meren op aarde is.

Een satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ijszee ontdekt. De ijslaag is 80 tot 170 meter dik en zit 1 tot 10 meter onder de bodem van Mars. Hij bestaat voor meer dan de helft uit bevroren water, de rest zijn stof en stenen. Omdat de ijslaag vrij dicht onder het oppervlak zit en het gebied vlak is, zou het niet moeilijk moeten zijn om bij het ijs te komen, denken de onderzoekers.

De laag is gevonden onder de Utopia Planitia, een vlakte op het noordelijk halfrond van Mars. Daar landde in 1976 een Amerikaans lab, de Viking 2. De satelliet Mars Reconnaissance Orbiter vloog er in de afgelopen tijd meer dan 600 keer overheen. Die metingen hebben de ijszee aan het licht gebracht.

Enorme ondergrondse ijszee op Mars
Enorme ondergrondse ijszee op Mars (Foto: ANP)

Ronaldo: "Werd wakker met drie blondjes voor EK-finale"

Cristiano Ronaldo heeft de tijd genomen om tussen zijn doelpunten door weer een uniek verhaal met de wereld te delen. De sterspeler van Real Madrid onthulde hoe hij zich voorbereidde op de finale van Euro 2016, die door zijn Portugese ploeg uiteindelijk zou worden gewonnen van Frankrijk.

Behalve een goaltjesdief laat Ronaldo doorschemeren ook een hartendief te zijn. Ronaldo werd op de ochtend voor de EK-finale naar eigen zeggen namelijk wakker naast drie blonde freules.

In gesprek met France Football doet Ronaldo een boekje open. "Toen ik wakker werd op de dag van de finale, lag ik met drie blondjes in bed. Nee, serieus, ik werd wakker en ik wist dat het een speciale dag was. Dat we een finale zouden gaan spelen in en tegen Frankrijk. Toch heb ik acht uur geslapen."

"Natuurlijk spreek ik ook in de kleedkamer van Real Madrid, maar bij Portugal is het een specifieke taak. De spelers zien me namelijk meer als een leider, iemand die hen helpt en beschermt. Ik voelde niet zoveel druk als bijvoorbeeld in de Champions League-finale met Real (in mei 2016 tegen Atlético Madrid). Met Portugal weet je dat je niks te verliezen hebt."

Voorafgaand aan Euro 2016 kreeg Ronaldo nog wat ‘bemoedigende teksten’ naar zich toegeslingerd. "In de kleedkamer van Real Madrid, nog voor ik naar de EK ging, zeiden ze grappend: "Cristiano, je gaat een lange vakantie houden!" Uiteindelijk kwam het daar niet van, maar had de Portugese superster de grootste lol.

Denk, D66 en GroenLinks tegen boerkaverbod

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de invoering van een beperkt boerkaverbod. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een debat over het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Gisteren meldde Fok! al dat er een kamermeerderheid voor dit wetsvoorstel zou zijn door de steun van de PvdA.

Het voorstel houdt in dat boerka's, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen verboden worden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Op straat mag je wel 'gewoon' dergelijke gezichtsbedekkende kleding blijven dragen.

Plasterk zei eerder niet te verwachten dat het in de praktijk boetes zal gaan regenen voor vrouwen die in ov of overheidsgebouw een boerka of nikab dragen. Volgens onderzoek dragen een paar honderd vrouwen in ons land een boerka of nikab. Deze wet wordt door sommigen dan ook afgedaan als symboolwetgeving.

D66, GroenLinks en DENK zijn tegen, de andere partijen stemden voor. Het debat werd gevolgd op de publieke tribune door enkele vrouwen met een nikab. Zij werden enige keren toegesproken door sprekers in het debat (onder meer door Joram van Klaveren van VNL), wat niet is toegestaan. Kamervoorzitter Arib maakte de sprekers daarop attent.

Ruime meerderheid Kamer achter boerkaverbod
Ruime meerderheid Kamer achter boerkaverbod (Foto: ANP)

'Facebook werkt aan censuur om rentree China'

Facebook heeft een tool ontwikkeld waardoor berichten op de dienst in bepaalde gebieden niet kunnen verschijnen. Dat heeft het bedrijf gedaan om terug te kunnen keren op de Chinese markt, waar Facebook nu nog verboden is, schrijft The New York Times op basis van anonieme Facebook-medewerkers.

In sommige landen, zoals Pakistan en Turkije, blokkeert Facebook al langer bepaalde onderwerpen. Daar gaat het echter om blokkeren nadat een bericht is geplaatst en een overheid bij Facebook om blokkade heeft verzocht. Met de nieuwe tool voor China zouden berichten kunnen worden weggehouden uit de newsfeed van Chinese gebruikers.

Facebook zou niet van plan zijn om de berichten zelf te onderdrukken. De tool wordt in plaats daarvan aan een derde partij, mogelijk een Chinese partner, gegeven. Die kan dan zorg dragen voor het censureren van bepaalde onderwerpen.

De Facebook-medewerkers benadrukken dat de tool slechts een van de ideeën is om in China voet aan de grond te krijgen. Mogelijk wordt deze nooit gebruikt. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd en er is ook geen aanwijzing dat Facebook de code van de tool aan de Chinese autoriteiten heeft aangeboden.

'Facebook werkt aan censuur om rentree China'
'Facebook werkt aan censuur om rentree China' (Foto: BuzzT)

Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij

In een 25 minuten durend laatste woord heeft PVV-leider Geert Wilders woensdagmiddag zijn onschuld bepleit voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Hij zei in een soms emotioneel betoog voor de Haagse rechtbank te vechten "voor het laatste stukje vrijheid dat ik nog heb: de vrijheid van meningsuiting".

Hij riep de rechtbank op hem vrij te spreken, ook al sloot hij niet uit dat de rechters hun "veroordelende vonnis al lang klaar hebben". Volgens Wilders "stinkt dit proces van alle kanten" en betitelde hij zijn vervolging als een charade en een aanfluiting van de rechtstaat "die in Turkije of Iran niet zou misstaan". Tevens richtte hij zich tot rechter Elianne van Rens, die hij eerder vergeefs liet wraken en die zich volgens Wilders "negatief over mij heeft uitgelaten".

Wilders zei tegen de rechters miljoenen - "een op de 5" - kiezers en geestverwanten te vertegenwoordigen. "Ik vraag u: spreek mij vrij, spreek ons vrij."

'Mega-Marokkanenprobleem'
Wilders kondigde hoe dan ook door te gaan met het benoemen van het 'mega-Marokkanenprobleem'. "Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden", stelde de politicus hij op de laatste procesdag in het Justitieel Complex Schiphol. Hij schetste in zijn laatste woord dat hij omwille van de vrijheid van meningsuiting en zijn veiligheid van kazerne naar safehouse of gevangenis wordt vervoerd. Hij zei de rechters zoiets niet te gunnen. "Maar ik mag niet zwijgen. Niet voor mezelf, maar voor Nederland."

Hij vindt dat de rechtbank niet alleen over hem en zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken moet oordelen, "maar ook over miljoenen mensen die hun eigen land terug willen".

Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij
Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij (Foto: ANP)

Helm verplicht tijdens Elfstedentocht

Tijdens de Elfstedentocht is het voortaan verplicht om een helm te dragen. Deelnemers die dat niet doen krijgen onderweg geen stempels en zullen na afloop dus niet het felbegeerde Elfstedenkruisje ontvangen. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, de organisator van de tocht, laten weten.

"Bij de Elfstedentocht van 1997 was het aantal gevallen van hoofdletsel aanzienlijk", schrijft het bestuur van de vereniging. "Het dragen van een helm had een groot deel van die gevallen kunnen voorkomen. Door helmen verplicht te stellen willen we het aantal ongelukken met dergelijk letsel voorkomen. In tegenstelling tot een jaar of tien geleden zijn er tegenwoordig helmen te koop die draagcomfort en veiligheid met elkaar combineren", verklaart het bestuur.

De Tocht der Tochten is helaas al sinds 1997 niet meer verreden. Een enkele keer leek het er heel even op dat het misschien mogelijk zou zijn - het ijs werd zelfs al een paar keer getest - maar telkens kon het feest toch geen doorgang vinden. 

De finish van de vijftiende en nog altijd laatste Elfstedentocht, alweer bijna twintig jaar geleden (Bron: YouTube)

Zlatan houdt gevoel bij Ajax: "Heb niks met Feyenoord"

Manchester United-aanvaller Zlatan Ibrahimoviç zegt dat hij helemaal niks heeft met Feyenoord, en dat dat komt door zijn tijd bij Ajax. De Zweedse goalgetter strijdt met de Mancunians om de volgende ronde in Europa League. De Rotterdammers zijn ook niet een favoriete club van Zlatan, en dat komt vanwege het verleden bij de Amsterdamse topclub.

"Op het moment dat ik bij Ajax speelde, won Feyenoord niets. Ik heb geen gevoel bij Feyenoord, wel bij Ajax, waar ik een geweldige tijd heb gehad en met geweldige spelers speelde", laat de United-aanvaller weten op de persconferentie van woensdag.

Zlatan vindt het niet nodig om zijn gevoel voor Ajax kenbaar te maken wanneer hij scoort tegen de Rotterdamse topclub. "Volgens mij is dat allang duidelijk. Ik maak dat duidelijk met doelpunten en niet met gebaren of door leuzen te roepen."

Dierenpartij vindt chemtrails nu toch onzin

De Partij voor de Dieren heeft een opmerkelijk standpunt op haar website gewijzigd: inmiddels is de partij ervan overtuigd dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van chemtrails. Eerder was de dierenpartij nog van mening dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing was om het bestaan ervan aan te tonen of te weerleggen.

Chemtrails horen bij een van de meer bizarre complottheorieën, waardoor het des te opmerkelijker is dat een gevestigde partij er überhaupt woorden aan vuil maakte. Zoals wij allen weten worden er op grote schaal chemicaliën aan luchtvaartmaatschappijen verstrekt die ze door de vliegtuigen boven ons laten uitsproeien, en daarmee worden onze gedachten beïnvloed, of we worden vergiftigd, of ons dna wordt aangepast. En dat is echt zo, want we zien immers iedere dag strepen in de lucht. 

Het standpunt van de PvdD over de chemtrails luidde oorspronkelijk: "Als partij nemen we geen formeel standpunt in zolang er onvoldoende onafhankelijke wetenschappelijke informatie is over de inzet van chemtrails'. De partij benadrukt dat die informatie noodzakelijk is om tot een gefundeerd oordeel te komen c.q. te kunnen komen tot behandeling in het parlement van weers- of anderszins beïnvloedende uitstoot van stoffen in hogere luchtlagen. (..) Voor een vraagstuk zoals dat rond de mogelijke inzet van chemtrails leent een burgerinitiatief zich het beste om in het parlement nader onderzoek af te dwingen"

De woordvoerder van de partij op dit onderwerp, Laurens de Groot, verklaart de plotselinge wijziging door het verschijnen van een rapport in augustus op dit onderwerp, dat pas nu onder de aandacht kwam. Volgens hem kreeg en krijgt de partij nog steeds veel vragen over het onderwerp.

zogenaamde chemtrails"chemtrails"

Kamer praat voor reces nog over racisme

De Tweede Kamer praat nog voor het kerstreces over discriminatie en racisme. Dat gebeurt naar aanleiding van de bedreigingen aan het adres van Sylvana Simons. Een verzoek van GroenLinks om het debat naar voren te halen kreeg woensdag brede steun van de Kamer.

Simons is bedreigd en wordt inmiddels beveiligd. Ze staat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer voor DENK. Sinds dit bekend werd is ze herhaaldelijk het slachtoffer geworden van racistische en seksistische uitingen.

Kamer praat voor reces nog over racisme
Kamer praat voor reces nog over racisme (Foto: ANP)

Verhuizingsplannen Binnenhof gewijzigd

De Eerste en Tweede Kamer worden gedurende de renovatie van het Binnenhof niet op dezelfde locatie ondergebracht, zoals eerder werd aangenomen. De Tweede Kamer neemt zijn intrek aan de Bezuidenhoutseweg, in het gebouw waar nu nog het ministerie van Buitenlandse Zaken zit. De Eerste Kamer gaat naar het Lange Voorhout, naar het oude pand van de Hoge Raad. Algemene Zaken, het ministerie van de minister-president, wordt waarschijnlijk ondergebracht in het Catshuis.

Het Binnenhof wordt van 2020 tot 2025 gerenoveerd. In de vorige plannen zou AZ naar het Lange Voorhout verhuizen. De leden van de Eerste Kamer verkassen samen met een deel van de Raad van State naar het voormalige pand van de Hoge Raad, aan het Lange Voorhout. De nieuwe verhuisplannen werden woensdag naar buiten gebracht door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens Binnenlandse Zaken zijn de nieuwe plannen eenvoudiger uit te voeren. Voor de Eerste Kamer hoeft nu geen aparte ingang te worden gemaakt aan de Bezuidenhoutseweg en de beveiliging rondom het Catshuis voldoet al aan de eisen die gelden voor de premier en Algemene Zaken. Het Catshuis is alleen niet groot genoeg, maar als oplossing wordt er tijdelijke kantoorruimte gemaakt op het landgoed.

Verhuizingsplannen Binnenhof gewijzigd
Verhuizingsplannen Binnenhof gewijzigd (Foto: ANP)

Meiden van Halal terug op televisie

De zussen Esmaa, Hajar en Jihad Alariachi, beter bekend als de Meiden van Halal, keren terug op televisie. Ruim tien jaar na hun eerste programma mogen ze bij de NTR een nieuwe serie maken, dit keer onder de noemer De mama's van Halal. Dat meldt de omroep woensdag.

De zussen kijken terug op hoe hun leven en Nederland de afgelopen jaren is veranderd. Hajar en Jihad vertellen onder meer over de vliegtuigcrash met de Boeing van Turkish Airlines in 2009 bij Schiphol, die ze beiden overleefden.

Meiden van Halal terug op televisie
Meiden van Halal terug op televisie (Foto: BuzzE)

Russische Dakar-debutante positief op doping

De Russische motorrijdster Anastasiya Nifontova heeft positief getest op het sinds begin dit jaar verboden middel meldonium. Dat heeft de internationale motorsportbond FIM laten weten. 

Nifontova leverde begin oktober een positief plasje in tijdens een rally in Marokko. De Russische is van plan om in januari voor het eerst mee te doen aan de Dakar Rally. Dat ze over de nodige kwaliteiten beschikt heeft de inmiddels 37-jarige al vaak zat laten zien. Vorig jaar werd ze wereldkampioene cross-country rally bij de vrouwen, terwijl ze in 2014 en dit seizoen als tweede eindigde. 

Nifontova heeft al beroep aangetekend tegen een schorsing en het heeft er dan ook alle schijn van dat ze de B-staal zal laten onderzoeken. Meldonium kwam eerder dit jaar al vaak in het nieuws nadat vele Oost-Europese atleten betrapt werden op het gebruik van het hartmedicijn. 

Grosjean: "Haas richtte zich voor GP-debuut al op 2017"

Nog voordat Haas een meter gereden had in een grandprixweekend in de Formule 1 had de renstal haar focus al op 2017 gelegd. De start van het team in de sport was desondanks veelbelovend, want bij de eerste vier races van het jaar werd tot driemaal toe door Romain Grosjean punten gepakt. In de zestien races die volgden eindigde de Fransman nog maar twee keer in de top tien.

De reden hiervoor moet gezocht worden in het gebrek aan ontwikkeling. Omdat volgens Autosport teams maar 65 runs per week in de windtunnel mogen maken heeft Haas ervoor gekozen om nog voor de eerste race in maart in Australië te gaan testen voor 2017 wanneer een volledig nieuw reglement in werking treedt. Met de huidige VF-16 zijn tot mei nog zeer sporadisch dingen getest in de windtunnel, waarna de focus in zijn geheel op volgend jaar kwam te liggen.

Dit onthulde Grosjean: "Onze prestaties gingen achteruit, omdat we de 2016-auto nauwelijks in de windtunnel getest hebben. Hierdoor konden wij een andere auto in de windtunnel testen en ons voorbereiden op de toekomst. Toen ik bij het team kwam was het plan al om in de jaren twee en drie steeds beter voor de dag te komen. We hebben nog veel werk te verzetten, maar wij zijn er druk mee aan de slag, zijn gefocust, betalen de rekeningen op tijd, wij racen en doen het bepaald niet slecht. Er komen steeds meer mensen bij, het team groeit en ik denk dat wij volgend jaar beter voor de dag komen dan dit seizoen."

Wel heeft de Fransman een punt waarop het team in 2017 moet verbeteren. Het team moet de data sneller verwerken, zodat de zwakke punten eerder aangepakt kunnen worden. Volgens Grosjean hoort dat bij het leerproces van een nieuw team. "Er zijn 21 races en je racet iedere anderhalve week, dus is er geen tijd om te treuzelen. Wij hebben veel onderdelen van Ferrari en die moeten in het jasje van Haas passen. Dat kost tijd en op dat punt moeten wij ons verbeteren. Wij kunnen niet pas op zaterdagavond beseffen dat er tussen FP1 en FP2 iets met de auto gebeurd is. Dat moeten wij tijdens FP2 of vlak erna zien."

Ajax straft Bazoer, Ziyech ontbreekt

Riechedly Bazoer zit niet bij de wedstrijdselectie voor het duel met Panathinaikos. De middenvelder heeft tevens een boete gekregen.

Ajax maakte woensdag de wedstrijdselectie voor het duel met Panathinaikos bekend en de naam van Bazoer ontbrak daarop. De middenvelder heeft van Ajax een disciplinaire straf gekregen middels een boete en uitsluiting voor de wedstrijd van donderdag in de Europa League.

"Bazoer verliet zaterdag vroegtijdig de training en meldde zich zondag ziek. Maandag wilde hij weer meedoen met de groep, maar zo werkt dat niet. Hij moest zich van mij eerst bij de dokter melden en apart trainen, maar dat zag hij niet zitten", aldus Ajax-coach Peter Bosz. "En daarom is hij er tegen Panathinaikos niet bij."

De vrede tussen Bosz en Bazoer is inmiddels weer getekend. "Ik heb inmiddels met hem gesproken en hij heeft zijn excuses aangeboden. Vanaf vrijdag zit hij weer bij de groep."

Verder zit ook Hakim Ziyech niet bij de selectie tegen de Grieken. De Marokkaanse spelverdeler ontbreekt wegens ziekte. Mede hierdoor zal Peter Bosz anderen de kans geven, zo gaf hij aan op zijn persconferentie. Ook het feit dat Ajax reeds geplaatst is en met een punt tevens groepswinnaar zal zijn, speelt mee in het rouleren in de basisploeg.

Neymar ondanks strafeis niet de cel in

Het Openbaar Ministerie van Spanje heeft twee jaar celstraf geëist tegen Neymar, vanwege fraude. De Braziliaan hoeft echter niet daadwerkelijk de gevangenis in.

Neymar is namelijk niet eerder veroordeeld en bovendien gaat het om een straf van 'slechts' twee jaar. Dat betekent dat het volgens de Spaanse wet wordt omgezet in een voorwaardelijke celstraf. Eerder dit jaar zat Lionel Messi in een soortgelijke situatie en hij werd veroordeeld tot 21 maanden celstraf.

Behalve Neymar wil men in Spanje dezelfde soort maatregelen nemen tegen zijn vader (twee jaar) en moeder (een jaar) wegens zakenfraude. De aanvaller moet ook een boete van tien miljoen euro betalen. Sandro Rosell, oud-voorzitter van FC Barcelona, hoorde vijf jaar tegen zich worden geëist.

FC Barcelona nam Neymar in 2013 over van Santos. Daarbij zouden de betrokken partijen hebben gelogen over de transfersom van de speler. De Braziliaanse investeringsmaatschappij die over 40 procent van de rechten van Neymar beschikte, liep daardoor 3,2 miljoen euro mis.

'Zelda: Breath of the Wild komt in juni uit'

Nintendo heeft intern 16 juni als releasedatum gezet voor de Switch-versie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De Wii U-versie komt een weekje later uit op 23 juni. Dat meldt Nintendo-leaker Laura Dale op Twitter.

Dat Breath of the Wild niet in maart samen met de Switch zou uitkomen werd vorige week gelekt. Dale meldt ook dat er aan een Switch-port van Xenoblade Chronicles X wordt gewerkt. Niet door Monolith Software zelf overigens, die werken volgens haar aan een nieuwe project dat in 2018 moet uitkomen.

'Moskee mag versterkte gebedsoproep doen'

In de aanloop naar de bouw van de Amsterdamse Westermoskee zou zijn afgesproken om geen versterkte gebedsoproepen vanaf de minaret te laten klinken. Het moskeebestuur wil dit echter wel doen, terwijl de plaatselijke VVD niet meer weet waar die afspraak staat. Volgens een bestuursrechtadvocaat zou zo'n afspraak echter strijdig zijn met de grondwet.

Het gaat dan om de wet openbare manifestaties. "Daarin staat dat gebedshuizen het recht hebben om gebedsoproepen te doen. Zoals kerken hun klokgelui mogen laten klinken, mogen moskeeën hun gebedsoproep versterkt laten horen", zegt Reinier Ensink in het Parool. De gemeente mag echter wel beperkingen opleggen.

De afspraak zou in 2005 zijn gemaakt met de destijds liberale Turkse beweging Milli Görüs. Deze zou de moskee gaan beheren maar werd later overgenomen door de Duitse afdeling, die strenger in de leer is. Daarop verbrak de gemeente de banden en lag de bouw jarenlang stil.

De rest van de toen geplande nieuwbouw was lang en breed klaar en bewoond toen de palen onder een nieuw moskeebestuur alsnog de grond ingingen. De bewoners vrezen nu geluidsoverlast.

Moskeevoorzitter Muhettin Aydin zegt niets te weten van een afspraak om geen gebedsoproepen te doen. Volgens hem hoeft de buurt zich geen zorgen te maken. Het zou nu enkel nog om een wens gaan. "Tijdens buurtgesprekken moet blijken of de buurt ervoor openstaat. Daarna kunnen we het hebben over hoe vaak en hard het gebed kan worden versterkt."

De Amsterdamse VVD-afdeling heeft op basis van de afspraak bezwaar ingediend. In het convenant met richtlijnen voor de moskee uit 2006 is die echter niet terug te vinden.

"Ik was destijds betrokken bij de besprekingen, maar dat is inmiddels tien jaar geleden. Waar het staat weet ik niet", aldus VVD-fractielid Gert Jan Neerhof. Hij beroept zich echter ook op het idee dat mensen niet moeten worden lastiggevallen met geloof. Kerkklokken zijn wat dat betreft evenwel "van een andere orde".

Verdachte schuldig aan moord Brits parlementslid

De 53-jarige Brit die terechtstaat voor de brute moord op Labour-politica Jo Cox, is officieel schuldig bevonden. De jury velde dat oordeel woensdag na een proces van zeven dagen, waarin verdachte Thomas Mair weigerde iets te zeggen.

Jo Cox werd in juni om het leven gebracht door geweerschoten en messteken. Ze voerde campagne voor het behoud van het Britse EU-lidmaatschap en werd aangevallen toen ze uit haar auto stapte in het dorp Birstall, bij Leeds. De dader riep leuzen als "Dit is voor Groot-Brittannië" en "Groot-Brittannië eerst".

Verdachte schuldig bevonden aan moord Jo Cox
Verdachte schuldig aan moord Brits parlementslid (Foto: ANP)

Langste paralympiër ooit niet blij met aandacht voor lengte

De Iraanse zitvolleyballer Morteza Mehrzad kwam tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar wereldwijd in het nieuws. De 29-jarige speler is met zijn 2,46 meter dan ook een opvallende verschijning en voor zover bekend de langste paralympiër ooit.

Toch is hij niet al te gelukkig met de aandacht die hij vanwege zijn lengte kreeg. "Het is niet zo dat ik het hele team ben, maar toch kreeg ik bijna alle aandacht. Ik ben alleen maar langer dan de rest", vertelt Mehrzad. Het is niet zo dat hij het alleen maar negatief inziet: "Voor dit alles werd ik vooral als hele lange man gezien, nu zien mensen me in elk geval in eigen land vooral als paralympisch sporter."

Mehrzad mag weliswaar 29 jaar oud zijn, ervaren is hij op topniveau nog zeker niet. Vijf jaar geleden was hij te zien in een Iraanse TV-show, waar een zitvolleybalcoach hem opmerkte. In maart van dit jaar maakte hij zijn debuut in het nationale team. "De Intercontinental Cup in China was mijn eerste internationale toernooi. Na elke trainingssessie praatten we over de Spelen in Londen, wat daar gebeurde en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Mijn teamgenoten hebben mij snel in het team opgenomen en me heel erg geholpen", vertelt hij dankbaar.

Mehrad was niet alleen maar een lange speler, hij was een bepalende factor op weg naar paralympisch goud in Rio. Met maar liefst 28 punten was hij de topscorer in de met 3-1 gewonnen finale tegen Bosnië & Herzegovina. Dat Iran won was overigens geen hele grote verrassing. Sinds 1988 haalde de ploeg op het paralympisch zitvolleybaltoernooi altijd de finale, maar in Londen moesten ze genoegen nemen met zilver. "Zodra we in Rio van het podium stapten moest de blik al op Tokyo", zo keek Mehrzad al vooruit. 

Mehrzad in actie in Rio, waar de ploeg paralympisch goud won (Bron: YouTube)

Microsoft wil Outlook openstellen

Microsoft is bereid een add-in voor Outlook open te stellen voor concurrenten. Dat aanbod heeft het bedrijf aan de Europese Unie gedaan om goedkeuring te krijgen voor zijn overname van LinkedIn, bericht The Wall Street Journal.

Microsoft kwam zo'n zeven jaar geleden met de sociale connectie-tool voor Outlook. Daarmee konden andere bedrijven zoals Facebook en LinkedIn contactinformatie integreren in het mailprogramma van Microsoft. De tool zit nu ingebakken in Outlook en dient er vooral voor om data van LinkedIn te integreren. Door andere diensten toe te laten wil Microsoft de EU geruststellen dat het geen misbruik wil maken van de data die LinkedIn heeft verzameld.

Microsoft kondigde in juni aan LinkedIn voor 23,3 miljard euro over te willen nemen. Het bedrijf wacht nog op goedkeuring van de Europese Unie om de overname af te ronden.

Microsoft wil Outlook openstellen
Microsoft wil Outlook openstellen (Foto: BuzzT)

Meer cultuur op basischool en in vmbo

Het cultuuronderwijs op de basisschool en in het vmbo wordt verder uitgebreid. Er komt extra geld om de deskundigheid op cultuurgebied van de leerkrachten te vergroten, zo laat cultuur- en onderwijsminister Jet Bussemaker weten.

"Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zichzelf te zijn als speler of luisteraar, als maker of als bewonderaar. Ik wil dat ieder kind zo vroeg mogelijk met cultuur in aanraking komt en blijft komen", aldus de bewindsvrouw woensdag.

Ze stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor scholing tot cultuurbegeleider en 5 miljoen voor pabo's en conservatoria om de professionele ontwikkeling van leraren op het gebied van cultuuronderwijs te bevorderen.

Cultuuronderwijs is al langer een prioriteit van Bussemaker.

Meer cultuur op basischool en in vmbo
Meer cultuur op basischool en in vmbo (Foto: ANP)

Een van de zonnigste herfsten ooit

De herfst van 2016 was zeer zonnig. De zon heeft sinds 1 september gemiddeld over het land al 393 uur geschenen, tegen normaal 320 uur. Volgens Weeronline staat deze herfst daarmee op de vijfde plaats van zonnigste herfsten ooit.

De meteorologische herfst loopt van 1 september tot 1 december. Als tijdens de laatste novemberdagen de zon dagelijks schijnt, wat de verwachting is, dan komt het aantal zonuren op 420. En dat is genoeg voor een vierde plaats.

De zonnigste herfst ooit gemeten was die van 1959 met 445 zonuren. 2003 staat op een tweede plek met 436 zonuren.

Het bijna afgelopen jaargetijde was ook droog. In september viel 25 millimeter tegen 78 normaal en in oktober kwam er gemiddeld 17 millimeter nattigheid uit de lucht. Alleen november was natter dan anders, behalve in het noordoosten van het land waar het juist erg droog was.

Wat temperatuur betreft was september een zeer warme maand met maar liefst zeven zomerse dagen van meer dan 25 graden. Oktober en november waren daartegen kouder dan gemiddeld.

Een van de zonnigste herfsten ooit
Een van de zonnigste herfsten ooit (Foto: ANP)

'Gezondheidszorg EU moet beter'

De levensverwachting in de EU is in de meeste landen gestegen tot boven de 80 jaar, een recordhoogte. Tegelijk lijden 50 miljoen Europeanen aan chronische ziekten en sterven jaarlijks meer dan een half miljoen mensen nog tijdens hun werkzame leven aan ziektes die te voorkomen zijn.

Dat blijkt uit een gezamenlijk gezondheidsonderzoek van de Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) dat woensdag in Brussel werd gepresenteerd. Volgens de onderzoekers kosten voortijdige sterfgevallen de Europese economie elk jaar zo'n 115 miljard euro.

Volgens Angel Gurría, secretaris-generaal van de OECD, kunnen ,,veel meer levens worden gered als het niveau van de gezondheidszorg in de EU wordt verbeterd." De zorg moet efficiënter, toegankelijker en beter gericht op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de verouderende bevolking.

'Gezondheidszorg EU moet beter'
'Gezondheidszorg EU moet beter' (Foto: ANP)

Duitsland ontkent topoverleg over Griekenland

Het Duitse ministerie van Financiën ontkent dat er een topoverleg gepland staat om te praten over hulp aan Griekenland. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Financiën wilde dinsdagavond nog niet reageren op berichten in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung over een op handen zijnd overleg.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, ministers van Financiën uit de grootste eurolanden en vertegenwoordigers van het IMF, de Europese Commissie en de ECB zouden volgens de krant komende vrijdag bijeenkomen, maar dat wordt nu weersproken. "Er staat geen meeting gepland."

Op de agenda van de betrokkenen zou vooral de rol van het IMF staan. Het fonds wil vooralsnog niet meewerken aan een nieuw reddingsprogramma voor de Grieken, omdat de Griekse schuldenlast nog niet voldoende is verlaagd.

Duitsland ontkent topoverleg over Griekenland
Duitsland ontkent topoverleg over Griekenland (Foto: ANP)

Grote klanten tegen Belgische overname PostNL

Ook de grootste zakelijke klanten van PostNL, waaronder banken, verzekeraars en loterijen, hebben grote bedenkingen bij een overname van het postbedrijf door zijn Belgische branchegenoot Bpost. Dat liet de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) woensdag weten.

"De zo zwaar bevochten privatisering van de PTT naar uiteindelijk PostNL en de worsteling van de sindsdien tot de postmarkt toegetreden concurrenten hebben op dit moment geresulteerd in een beperkte mate van concurrentie", schrijft de VGP. De belangenvereniging vreest dat die in gevaar kan komen als PostNL eigendom wordt van Bpost, dat voor een groot deel in handen is van de Belgische overheid.

PostNL verwierp onlangs een overnamevoorstel van Bpost. Het bedrijf blijft liever zelfstandig en weet zich daarin ook al gesteund door minister Henk Kamp (Economische Zaken) en een meerderheid in de Tweede Kamer.

Grote klanten tegen Belgische overname PostNL
Grote klanten tegen Belgische overname PostNL (Foto: ANP)

OM: grote woorden van verdediging Wilders

De verdediging van Geert Wilders heeft in het strafproces "grote woorden gebruikt", vindt het Openbaar Ministerie. "Bij een veroordeling zou uw rechtbank dit mooie vrije land om zeep helpen. Dan vestigt u zelfs een totalitaire staat", sprak officier van justitie Wouter Bos woensdag tot de rechtbank. Hij reageerde daarin op het door Wilders raadsman Geert-Jan Knoops gevoerde verweer.

Volgens Bos bestaat in Nederland "geen onbegrensde vrijheid van meningsuiting als u vrijspreekt en we gaan niet naar een totale onderdrukking als u veroordeelt".

De aanklager zei op de laatste dag van het Wilders-proces in het Justitieel Complex Schiphol de zaak tot de juiste proporties te willen terugbrengen. Bos meent dat Wilders kan zeggen wat hij wil "zolang bevolkingsgroepen maar niet worden gediskwalificeerd, enkel en alleen vanwege hun afkomst of andere intrinsieke kenmerken".

Geert Wilders heeft later op de dag het laatste woord.

OM: grote woorden van verdediging Wilders
OM: grote woorden van verdediging Wilders (Foto: ANP)

Zeldzaam gedicht Anne Frank verkocht

Een zeldzaam gedicht dat is geschreven door Anne Frank wordt woensdag geveild in Haarlem. Het veilinghuis Bubb Kuyper verwacht het bijzondere papier af te slaan op 30.000 tot 50.000 euro.

Het manuscript komt uit het poëziealbum van Christiane van Maarsen (1927-2006), de oudere zus van de beste vriendin van de schrijfster van Het Achterhuis. De twaalfjarige Anne schreef het versje aan 'Cri-Cri' op 28 maart 1942, enkele maanden voordat de familie Frank onderdook in het Achterhuis.

Het versje luidt: "Hebt ge uw werk niet goed gedaan, kostbare tijd verloren, grijp opnieuw de arbeid aan, beter dan te voren. Hebben anderen u gelaakt, wat ge hadt misdreven, zorg dan dat ge het beter maakt, dat is antwoord geven." Anne heeft het ondertekend met "ter herinnering aan Anne Frank".

Het is zeer zeldzaam dat een manuscript van Anne Frank op de markt komt.

Update 14:07 uur:
Dit gedicht heeft heel wat meer opgebracht van verwacht. Een onbekende koper bood er telefonisch 140.000 euro voor.

Zeldzaam gedicht Anne Frank onder de hamer
Zeldzaam gedicht Anne Frank onder de hamer (Foto: ANP)

The Amnesia Collection lanceert op PS4 met enge trailer

The Amnesia Collection is vanaf nu verkrijgbaar op PS4. De collectie bevat Amnesia: The Dark Descent, Amnesia: A Machine for Pigs en Amnesia: Justine. Het kost 28,49 in de PlayStation Store (25,64 met PS+).

Amnesia werd in 2010 een culthit onder horrorfans (en schreeuwende YouTubers). Er wordt wel eens gezegd dat het grotendeels verantwoordelijk is voor het opnieuw populariseren van het horror-genre.

Stockmann over meningsverschil Caldas: "Beste keeper moet keepen"

Hockeybondscoach Max Caldas maakte dinsdag bekend Jaap Stockmann niet op te roepen voor Oranje. De geboren Argentijn gaf aan dat hij de doelman nog wel had willen oproepen, maar dat Stockmann voorwaarden had verbonden aan een langer verblijf bij Oranje. Caldas koos ervoor niet in te gaan op die voorwaarden, omdat de selectie voor het Nederlands elftal geen ruimte biedt voor het stellen van voorwaarden door individuele spelers.

De Bloemendaalkeeper en 140-voudig international gaat zelf iets dieper in op die door hem gestelde voorwaarden. "De afgelopen toernooien is het zo geweest dat Max de geselecteerde keepers om en om heeft laten keepen. Ik heb aangegeven dat ik daar een ander idee over heb."

Stockmann is heel helder in hoe hij zou willen dat het eraan toegaat bij Oranje. "Ik ben van mening dat de beste keeper moet keepen. Of ik dat nou ben, of iemand anders. Max denkt daar anders over. Dat is de reden dat ik me op dit moment niet beschikbaar stel."

Stockmann vervolgt: "Max en ik hebben het een paar keer over deze situatie gehad. Dat waren overigens hele respectvolle gesprekken. Wat dat betreft zijn er ook helemaal no hard feelings naar elkaar. We verschillen van mening, maar hij is de bondscoach en hij heeft het recht een andere keuze te maken dan ik zou willen."

Op de vraag of de 32-jarige keeper nog vier jaar, tot en met de Spelen van Tokyo, had gewild en gekund, antwoordt hij volmondig ja. "Ik voel dat ik elke dag nog beter kan worden en word. Met ontzettend veel plezier sta ik bij Bloemendaal onder de lat en ik heb ongelooflijk veel plezier in het hockey. Ik kan zeker vier jaar door bij Oranje. Maar op dit moment, met deze verschillen van mening met de bondscoach, stel ik me niet beschikbaar."

VVD'er Teeven weken afwezig wegens hersenoperatie

VVD'er Fred Teeven moet een paar weken verstek laten gaan in de Tweede Kamer. Het Kamerlid ondergaat een hersenoperatie.

De ingreep moet de pijnscheuten in zijn gezicht verhelpen waarmee Teeven kampt sinds het verkeersongeluk dat hij vorig jaar doormaakte. Hoe lang de gewezen staatssecretaris is uitgeschakeld is nog onduidelijk.

Teeven denkt een "heel goede kans" te maken nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar weer terug te keren in de fractie. Het zou daarom niet nodig zijn hem te vervangen. De coalitie van VVD en PvdA heeft al enkele weken geen meerderheid meer in de Tweede Kamer doordat Kamerlid Jacques Monasch uit de PvdA-fractie is gestapt.

VVD'er Teeven weken afwezig wegens operatie
VVD'er Teeven weken afwezig wegens operatie (Foto: ANP)

Man bekent maken filmpje Sylvana

De man die dinsdag werd opgepakt voor het bedreigen van Sylvana Simons, heeft bekend dat hij het beruchte filmpje heeft gemaakt waarin het hoofd van Simons is gefotoshopt. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag gemeld.

De 37-jarige man uit Kudelstaart zegt dat hij alleen heeft gehandeld. Hij had zich bij de politie gemeld nadat het OM een groot onderzoek naar de maker van het filmpje had aangekondigd. Onder de video, waarin de foto van Simons was aangebracht op beelden van gelynchte zwarte Amerikanen, draaide het carnavalslied 'Oh Sylvana' van de Brabantse zanger Rob van Daal.

De Kudelstaarter is dinsdagavond na verhoor naar huis gestuurd. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden voor bedreiging. Wanneer dat zal zijn is nog niet bekend.

Simons, oud-tv-presentatrice en kandidaat-Kamerlid voor DENK, wordt beveiligd naar aanleiding van 'concrete bedreigingen', zo maakte de partij dinsdag bekend.

Man bekent maken filmpje Sylvana
Man bekent maken filmpje Sylvana (Foto: ANP)

Eerste speler uit 2000 in Champions League

Voetballer Moise Keane heeft dinsdagavond geschiedenis geschreven. De spits van Juventus viel in het Champions League-duel met Sevilla aan het eind van de wedstrijd in. Daarmee werd de 16-jarige Italiaan van Ivoriaanse komaf de eerste Champions League-speler ooit die op of na 1 januari 2000 is geboren. Keane kwam op 28 februari 2000 ter wereld in Vercelli.

Keane kwam laat in de wedstrijd bij een 1-1 stand in het veld voor Miralem Pjanic. Leonardo Bonucci bracht de Italianen een paar seconden later op 1-2, waarna Mario Mandzukic de wedstrijd met 1-3 besliste. Voor Keane was het het tweede historische moment in krap een halve week tijd. Zaterdag maakte hij tegen Pescara zijn debuut in de Serie A en ook daar was hij de eerste speler ooit die na 1999 ter aarde kwam. 

Dinsdag was Keane 16 jaar en 267 dagen oud, waarmee hij de op vijf na jongste speler ooit is in de hoogste Europese clubcompetitie. Céléstine Babayaro heeft het record nog altijd in handen: in 1994 debuteerde hij voor Anderlecht toen hij 16 jaar en 87 dagen oud was. Keane heeft nog wel een paar maanden om het record van jongste goalscorer in de Champions League te breken. Peter Ofori-Quaye scoorde in 1997 voor Olympiakos terwijl hij 17 jaar en 195 dagen oud was.

Feyenoord mist El Ahmadi tegen Manchester

Feyenoord heeft een dag voor de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United een flinke domper te verwerken gekregen. Karim El Ahmadi is donderdag niet inzetbaar. De Marokkaanse middenvelder reist woensdag niet mee met de selectie van Feyenoord vanwege een voetblessure, zo laat de club weten.

El Ahmadi moest eerder al de wedstrijden tegen Zorya Luhansk en Go Ahead Eagles vanwege dezelfde kwetsuur laten schieten, maar maakte afgelopen zondag tegen PEC Zwolle (3-0 winst, één doelpunt El Ahmadi) zijn rentree. De klachten blijken nu nog niet helemaal over te zijn.

Giovanni van Bronckhorst kan ook geen beroep doen op Eric Botteghin, die tegen Zorya Luhansk een rode kaart kreeg en daardoor geschorst is, en Terenco Kongolo, die met een hamstringblessure aan de kant staat.

Feyenoord kan zich donderdagavond bij winst op Manchester plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League. In de eerste vier wedstrijden pakte de ploeg zeven punten, en is daarmee koploper. Manchester heeft één punt minder.

'Premier League-club heeft 23 miljoen over voor Dolberg'

De kans bestaat dat Ajax niet lang meer kan genieten van spits Kasper Dolberg. De geldsmijters uit de Premier League hebben lucht gekregen van de Deen.

Zo meldt The Daily Mirror dat het Everton van manager Ronald Koeman een bedrag van liefst 23 miljoen euro over heeft voor de pas 19-jarige Dolberg. De Deense aanvaller is bezig aan zijn eerste seizoen op proofniveau en maakt daarin een uitstekende indruk.

ZIjn hattrick van afgelopen weekeinde tegen NEC (5-0) ging heel Europa over en dus is het logisch dat Dolberg door media in Engeland aan grote clubs wordt gekoppeld. Volgens The Daily Mirror is de interesse van Koeman en co. vrij concreet en kan er, als het aan hun ligt, in de winterstop al een transfer volgen.

Evengoed lijkt het er echter niet op dat Ajax in januari al zaken wil doen met eventuele geïnteresseerde clubs. Directeur spelersbeleid Marc Overmars liet afgelopen week nog weten dat Dolberg te jong is voor nu al een transfer. Ook de zaakwaarnemer van de spits benadrukte dat zijn cliënt het uitstekend naar zijn zin heeft in Amsterdam.

Miljoenenmeevaller spoorvernieuwing Utrecht

De aanpassing van het spoor bij Utrecht CS gaat ongeveer 50 miljoen euro minder kosten dan gepland. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Vorig jaar meldde het ministerie nog een tegenvaller van 29,5 miljoen euro bij dit project door kostenoverschrijdingen. Begin volgend jaar zal precies duidelijk worden hoe groot het positieve eindresultaat zal zijn. Het geld dat overblijft gaat naar andere grote spoorprojecten.

Treinen kunnen straks op dit spoorwegknooppunt via vaste sporen en perrons rijden. Daardoor kunnen vijftig treinen per uur meer het station aandoen. Ook moet daardoor de overlast bij storingen verminderen. Om dit te bereiken zijn alle sporen aan de noord- en zuidzijde van Utrecht CS vernieuwd.

Dit project staat los van de verbouwing van de stationshal. Die wordt binnenkort geopend. Vorig jaar september bleek dat deze grootscheepse verbouwing 53 miljoen extra kost.

Miljoenenmeevaller spoorvernieuwing Utrecht
Miljoenenmeevaller spoorvernieuwing Utrecht (Foto: ANP)

'Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht'

De Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht in vergelijking met andere Europese landen. Dat stelt het Europees Milieu Agentschap (EMA) in zijn rapport dat woensdag verscheen over de luchtkwaliteit in Europa. Alleen in Duitsland is de hoeveelheid stikstofdioxide hoger. Een ongezonde lucht heeft naast economische gevolgen ook gevolgen voor de gezondheid. Het zorgt in Europa voor honderdduizenden voortijdige sterfgevallen, aldus het EMA.

Het onderzoek, dat zich richt op alle 28 Europese lidstaten, verzamelt en analyseert elk jaar gegevens van luchtkwaliteit van nationale onderzoeksinstituten. Het is niet de eerste keer dat Nederland slecht scoort. Vorig jaar stond ons land op de vijfde plek van Europese landen waar de concentratie van stikstofdioxide hoog is. België, Italië, Zweden en Slowakije scoorden toen slechter.

De belangrijkste bron van stikstofdioxide is uitstoot door het verkeer. Blootstelling hieraan kan onder andere zorgen voor een verminderde longfunctie. Ook veroorzaakt het een toename van luchtwegklachten en astma-aanvallen en een verhoogd risico op infecties. Volgens het EMA sterven 11.530 mensen jaarlijks voortijdig aan fijnstof en 1820 mensen door een te hoge concentratie stikstofdioxide in de lucht.

'Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht'
'Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht' (Foto: ANP)

Derde seizoen Telltale's The Walking Dead krijgt datum

Eindelijk is er een release-datum voor Telltale's The Walking Dead, A New Frontier. Het derde seizoen verschijnt op 20 december. Uiteraard zal ook deze game weer in episodes uitkomen.

De game speelt zich vier jaar na de voorganger af en ga je op avontuur met Clementine en Javier. Op 7 februari zal het spel fysiek in de winkels te koop zijn. The Walking Dead: A New Frontier komt uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, pc, Android en iOS.

The Walking Dead, A New Frontier

Geannuleerde plannen Sleeping Dogs 2 zeer ambitieus

Het is onwaarschijnlijk dat we ooit nog een sequel gaan zien van de voortreffelijke knokgame Sleeping Dogs. De ontwikkelstudio achter het spel, United Front Games, werd vorige maand namelijk officieel opgeheven. Details rondom de sluiting van de studio zijn schaars, maar er zijn nu wel details gelekt van hoe een sequel er uit had moeten zien.

Sleeping Dogs 2 zou zich afspelen in de dichtbevolkte Parelrivierdelta in het zuiden van China. In de hoofdrol stond wederom vechtjas Wei Shen gepland, die als politieagent samenwerkt met zijn corrupte partner Henry Fang. Beide personages zouden speelbaar worden, waarbij het plot zich ontrafelt naarmate je de beide alternatieve routes doorloopt. Verder zou de game co-op bieden en een companion app krijgen waarmee je de spelwereld van Sleeping Dogs 2 zou kunnen beïnvloeden, door bijvoorbeeld helikopterassistentie in te roepen. 

Het meest ambitieuze plan voor de game is wel het gebruiken van de (cloud-)savegames van alle spelers ter wereld om aan de hand daarvan het criminaliteitsniveau per wijk, per speler te bepalen. Hoe dat er precies uit had moeten zien in de praktijk is onduidelijk, maar je kunt er meer over lezen in het officiële preproductiedocument van het voormalig United Front Games (via vice waypoint).

Nog een lichtpuntje ter afsluiting: de originele Sleeping Dogs: Definitive Edition is gratis op te pikken voor Xbox One in de Games With Gold van december.

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Abu Dhabi

header

Komende zondag zal de wereldtitelstrijd in de Formule 1 beslist gaan worden tijdens de finale van het seizoen in Abu Dhabi. De enige twee overgebleven titelkandidaten zijn Mercedes teamgenoten Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Decor is het door Hermann Tilke ontworpen Yas Marina Circuit. De Grand Prix van Abu Dhabi staat sinds 2009 op de kalender. De eerste editie werd gewonnen door Sebastian Vettel. Met drie zeges is de Duitser dan ook de meest succesvolle coureur in het oliestaatje, vóór Lewis Hamilton die twee keer mocht juichen. De baan telt 21 bochten, is 5.554 kilometer lang en zal 55 keer afgelegd moeten worden. 

Voor de 29e maal in de geschiedenis van de F1 zal de wereldkampioen pas op de slotdag gekroond gaan worden. Topfavoriet Nico Rosberg kan de 33e wereldkampioen uit de geschiedenis worden en de 2e uit zijn familie. De opdracht van de Duitser lijkt simpel: een podiumplaats volstaat. Aangezien Rosberg in een superieure Mercedes rijdt, zal dat onder normale omstandigheden geen onoverbrugbare opdracht mogen zijn. Rosberg's enig overgebleven tegenstrever is Lewis Hamilton. De Brit zal zoals gebruikelijk alles op alles zetten om de wedstrijd te winnen maar zelfs dan moet hij hopen op een knotsgekke wedstijd of op technische problemen bij Rosberg. 

Het circuit wordt gekenmerkt door twee lange rechte stukken waarin het aankomt op brute paardenkrachten. De teams zullen desondanks op zoek gaan naar flink wat neerwaartse druk want de rest van de niet heel erg opwindende baan is voornamelijk traag en bochtig. Het langzame karakter van Yas Marina Circuit lijkt op voorhand in het voordeel te zijn van Red Bull en in het nadeel van Ferrari. Opvallend genoeg won het Italiaanse team hier dan ook nog nooit.

Het is nog maar de vraag of Red Bull snel genoeg zal zijn om zich te meten met Mercedes. Nico Rosberg zal in ieder geval hopen van niet. De Duitser zal iedere inmening van een ander team verafschuwen. Voor Max Verstappen is het in ieder geval nog wel van belang om zo hoog mogelijk te eindigen, want voor de Nederlander lonkt de vierde plaats in het eindklassement. Het zou een prima bekroning zijn van een toch al schitterend jaar.

kopje

circuit

FIA Grand Prix van Abu Dhabi Informatie

Banden:

Banden

kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 Rosberg
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 Rosberg
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 Ricciardo
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 Rosberg
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 Hamilton
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 Hamilton
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 Hamilton
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

kopje

 Stand Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 367
2 Lewis Hamilton Mercedes 355
3 Daniel Ricciardo Red Bull 246
4 Sebastian Vettel Ferrari 197
5 Max Verstappen Red Bull 192
6 Kimi Räikkönen Ferrari 178
7 Sergio Perez Force India 97
8 Valtteri Bottas Williams 85
9 Nico Hülkenberg Force India 66
10 Fernando Alonso McLaren 53
11 Felipe Massa Williams 51
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 46
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Felipe Nasr Sauber 2
18 Jolyon Palmer Renault 1
19 Pascal Wehrlein Manor 1
20 Stoffel Vandoorne McLaren 1
21 Esteban Gutiérrez Haas 0
22 Marcus Ericsson Sauber 0
23 Esteban Ocon Manor 0
24 Rio Haryanto Manor 0

Stand constructeurs:

# Team Punten
1 Mercedes 722
2 Red Bull 446
3 Ferrari 375
4 Force India 163
5 Williams 136
6 McLaren 75
7 Toro Rosso 63
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Sauber 2
11 Manor 1

Kopje

wkbeslissing

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 25 November Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
Zaterdag 26 November Vrije training 3 11:00 - 12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
Zondag 27 November Race 14:00

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 25 November Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 26 November Vrije Training 3 ZS betaald**
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 27 November Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

** Ziggo kanalen 401 t/m 406 zijn 26/27 november gratis te bekijken.

kopje

Weer

Het actuele weer in Abu Dhabi

LA Lakers verslaan ook Westbrook's Thunder

De Los Angeles Lakers blijven verbazen in de NBA. De ploeg, die vorig jaar slechts 17 van de 82 wedstrijden won en al drie jaar de play-offs mist, versloeg de Oklahoma City Thunder (111-109). Beide ploegen staan nu op acht zeges en zeven nederlagen.

De Lakers zagen deze zomer Kobe Bryant na 20 jaar afscheid nemen en trokken een nieuwe coach aan, oud-speler Luke Walton. Zonder sterspeler en met een jonge selectie, spelen de Lakers weer aantrekkelijk en winnend basketbal. Tegen de Thunder nam de ploeg al snel een ruime voorsprong. Aan de hand van Russell Westbrook (34 punten, 13 assists) kwam Oklahoma City in het vierde kwart weer terug en nam het in de slotminuut de leiding. Nick Young schoot met een paar seconden op de klok echter de beslissende driepunter voor de Lakers binnen.

Young beslist de wedstrijd van zijn Lakers tegen de Thunder met een prachtige driepunter (Bron: YouTube)

De New York Knicks versloegen in eigen huis de Portland Trail Blazers. Grote man voor de Knicks was letterlijk en figuurlijk de Letse reus Kristaps Porzingis. Bij zijn debuut werd hij nog uitgejouwd door de Knicks fans, maar in zijn tweede jaar is hij de hoop van de franchise en de populairste speler in Madison Square Garden. Tegen Portland was hij goed voor 31 punten en 9 rebounds.

Na een teleurstellende start van het seizoen, weten de New Orleans Pelicans weer wat winnen is. De eerste acht wedstrijden gingen verloren, maar sindsdien won de ploeg vijf van de zeven wedstrijden. In Atlanta nam de ploeg een 34-14 voorsprong tegen de Hawks en de wedstrijd werd nooit meer spannend (112-94). Sterspeler Anthony Davis verliet in de eerste helft het veld met een knieblessure, maar deze bleek mee te vallen en hij hervatte later het spel.

Denver verraste in eigen huis de Chicago Bulls (110-107). De ploeg maakte een vroege achterstand van 14 punten ongedaan . De 19-jarige rookie Jamal Murray kwam van de bank en scoorde 24 punten in slechts 21 minuten. Jimmy Butler kon ondanks 35 punten het tij niet keren voor de Bulls.

'Hulpprogramma's RTL helpen niet'

Hulpprogramma's van RTL helpen de deelnemers niet en misleiden hen zelfs. Dat schrijft NRC Next naar aanleiding van gesprekken die de krant had met deelnemers aan deze televisieprogramma's.

Deelnemers moeten vaak bindende, strikt geheime contracten ondertekenen, waarin bijvoorbeeld staat dat de productiemaatschappij 'tenminste de totale productiekosten van een aflevering per direct op de deelnemer kan verhalen' als die 'om wat voor reden dan ook' besluit te stoppen. Ook mogen ze niet met de pers praten of zich negatief uitlaten over het programma.

De programma's beloven vooraf hulp, maar komen deze beloftes maar al te vaak niet na. Zo werd deelnemers aan het RTL-programma Een nieuw begin beloofd dat ze in ruil voor hun verhaal op televisie 'de best mogelijke psychische en cosmetische zorg krijgen'. Maar nabehandelingen bleken voor eigen rekening.

RTL en producent Blue Circle willen volgens NRC Next niet reageren op het onderzoek.

'Hulpprogramma's RTL helpen niet'
'Hulpprogramma's RTL helpen niet' (Foto: BuzzE)

"Van Dijk kan Liverpool kampioen maken"

Virgil van Dijk wordt gelinkt aan Liverpool en volgens een oud-speler uit de Premier League is de Oranje-verdediger de 'missing link' in de defensie van manager Jürgen Klopp.

"Ik denk dat Van Dijk wel eens de ontbrekende schakel zou kunnen zijn voor Liverpool met betrekking tot het winnen van de Premier League", vertelt oud-prof Micky Quinn aan talkSPORT. "We hebben hem bij Celtic gezien en nu bij Southampton. Hij is een echte agressieve centrumverdediger."

Quinn (54), die namens Coventry City in de Premier League speelde, vindt dat Van Dijk iedere wedstrijd beter wordt. "Als geld geen probleem is, zou hij een geweldige aankoop voor Liverpool zijn. Ik zie ze zelfs kampioen worden als Van Dijk in januari erbij wordt gehaald."

Virgil van Dijk zal echter niet zomaar worden weggedaan door Southampton, want hij ondertekende vorig jaar mei nog een nieuw contract voor zes jaar. The Saints verkochten in recente jaren Nathaniel Clyne, Adam Lallana, Dejan Lovren en Sadio Mané al aan The Reds. Afgelopen weekend speelden beide teams tegen elkaar in St. Mary's Stadium: 0-0.

Zaakwaarnemer: "Dolberg blijft bij Ajax"

Kasper Dolberg gaat voorlopig niet in op aanbiedingen van Europese topclubs. De aanvaller heeft het veel te goed naar zijn zin bij Ajax.

Volgens zijn zaakwaarnemer Jens Steffensen hoeven Europese topclubs zich voorlopig niet te melden bij kamp-Dolberg. De jongeling verkeert in bloedvorm bij Ajax, speelt zich in de kijker, maar ziet het niet zitten om al een stap hogerop te maken.

"Kasper denkt helemaal niet na over andere clubs. Hij vindt Ajax fantastisch", zegt Steffensen tegen Voetbal International. "Hij speelt elke week, krijgt en voelt het vertrouwen van zijn medespelers en de technische staf."

"Dát is voor nu het belangrijkste. Hij moet voetballen en beter worden. Op de bank gaan zitten bij een grote club in Europa heeft geen enkele zin. Het gaat niet om geld, maar om ontwikkeling. Kasper blijft bij Ajax."

Dolberg scoorde dit seizoen al acht keer in competitieverband bij Ajax. Hij groeide uit tot international van Denemarken. De jongeling speelde zichzelf volgens Steffensen helemaal in de kijker door te scoren in de Europa League-wedstrijd tegen Celta de Vigo.

Blizzard bezig met iets nieuws

Meestal als een bedrijf op zoek gaat naar nieuwe mensen is dat geen nieuws. Bij Blizzard in dit geval wel. Ze zijn namelijk op zoek naar een lead software engineer voor Engine en voor tools. De vacature valt onder "unannounced games/projects".

Er gaan meerdere geruchten over wat dit zou kunnen zijn zoals een Overwatch campaign of Starcraft Ghost wordt weer nieuw leven ingeblazen. Je zou alleen denken dat deze game niet onder die unannounced categorie vallen. Volgens de vacature gaat het om een first-person game. Wordt vervolgd.

Blizzard

Greenheart Games komt met Tavern Keeper

Met Game Dev Tycoon had ontwikkelaar Greenheart Games ineens goud in handen. De relatief onbekende indie-game kwam ineens groot in het nieuws toen bleek dat er een aparte versie was gemaakt voor de illegale downloads. Het spel werd massaal gekocht en heeft ook geweldige cijfers.

Enige tijd geleden werd al bekend dat de makers met een nieuwe game zouden komen. Tavern Keeper zal hun tweede simulatiespel zijn. In dit spel moet je een fantasy restaurant zien te managen en groot maken. De makers hopen in 2018 een eerste bèta versie uit te brengen.


Tavern Keeper

Sinterklaas-prijsvraag #2! Maak kans op een bordspel!

FOK! en Just Games spelen voor Sinterklaas!

Maak de komende twee weken namelijk kans op hele toffe bordspellen.
Hou daarom blijvend de Frontpage in de gaten, want na deze prijsvraag komt er nog een.
Maak dus maar liefst twee keer kans!

Deze week maak je kans op:
> het bordspel "1 Minute"of
> het bordspel "Expeditie Robinson"

Hoe doe je mee?
Ga naar de prijsvraag en klik onderaan op "Okay, leuk, ik doe mee!"

Trump ontkent klimaatverandering niet meer

De gekozen Amerikaanse president Donald Trump lijkt zijn eerdere houding ten opzichte van het internationale klimaatverdrag wat te verzachten. Nog geen maand geleden zei Trump dat hij het internationale klimaatverdrag zo snel mogelijk wil opzeggen, maar dinsdag (lokale tijd) maakte hij bekend een ,,open mind" te hebben over het verdrag.

Terugtrekking van de Verenigde Staten uit het klimaatpact, dat door bijna 200 landen is ondertekend, zou een flinke tegenslag zijn voor de internationale inspanningen om de stijgende temperaturen en het uitsterven van dieren en planten tegen te gaan. Maar ook hittegolven, overstromingen en een stijgende zeespiegel moeten met het verdrag worden beperkt.

Trump lijkt z'n verkiezingsretoriek flink bij te sturen. Klimaatverandering vond hij enkele maanden geleden nog "een hoax", maar in een interview in de New York Times zegt hij nu dus dat hij vermoedt dat mensen de opwarming van de aarde veroorzaken.

Trump ontkent klimaatverandering niet meer
Trump ontkent klimaatverandering niet meer (Foto: ANP)

FARC en Colombia tekenen nieuw akkoord

De Colombiaanse regering en de marxistische FARC tekenen donderdag opnieuw een vredesakkoord. Dat heeft president Juan Manuel Santos dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Het akkoord moet nog wel door het Colombiaanse congres goedgekeurd worden, maar het einde aan de 52 jaar durende burgeroorlog lijkt nu dan toch in zicht.

Op 2 oktober werd een eerder akkoord door de bevolking in een referendum weggestemd, omdat het te voordelig uit zou pakken voor de rebellen. Het gewijzigde contract wordt in de hoofdstad Bogota ondertekend door FARC-leider Rodrigo Londono en president Santos. Deze laatste won begin oktober nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om het conflict met de opstandige groep te beëindigen.

Het conflict hield Colombia ruim een halve eeuw in zijn greep en leidde tot de dood van meer dan 220.000 mensen. Daarnaast raakten miljoenen mensen in het Andes-land ontheemd.

FARC en Colombia tekenen nieuw akkoord
FARC en Colombia tekenen nieuw akkoord (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: te warm

Voor de tijd van het jaar althans. In het zuidoosten van het land kan het oplopen naar 15 graden. Elders in het land wordt het slechts 11 graden. Hoewel er vrij veel bewolking is en er plaatselijk wat lichte regen kan vallen, schijnt ook zo nu en dan de zon nog even en is het verder overwegend droog. De wind is zwak tot matig en draait naar het noordoosten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:14
Zon onder: 16:38
Zonkracht: 1 / 1
 
Betoverende zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
Betoverende zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1788 Begin van de strengste winter sinds in 1706(?) in Nederland met metingen werd begonnen.
1890 Koning Willem III sterft zonder mannelijke nakomelingen. Zijn enige dochter, de 10-jarige prinses Wilhelmina, volgt hem op als Koningin der Nederlanden, onder het regentschap van haar moeder, koningin Emma.
1940 Het eerste (illegale) nummer van De Waarheid verschijnt in een oplage van 6.000 exemplaren.
1945 De Vietnamoorlog wordt begonnen door Frankrijk. Franse oorlogsschepen beginnen met het bombarderen van de havenstad Haiphong (Tonkin).
1975 Francisco Franco (Spaanse dictator) werd begraven.

'Jonge vrouwen verdienen meer dan mannen'

Het verschil in de beloningen van mannen en vrouwen neemt af, onder meer doordat het opleidingsniveau van vrouwen stijgt. Daardoor verdienen jonge vrouwen inmiddels gemiddeld meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van eigen onderzoek.

Dankzij hun gemiddeld hogere opleiding verdienen vrouwen tot 36 jaar bij de overheid meer dan mannen. In het bedrijfsleven ligt het omslagpunt, waarbij mannen meer verdienen dan vrouwen, bij 30 jaar. Bij de oudere werknemers is het opleidingsniveau van mannen vaak nog hoger dan dat van vrouwen. Mannen profiteren dan ook van zaken als werkervaring en hun beroepsniveau.

Vrouwen zijn volgens het CBS bezig aan een inhaalslag op het gebied van beloningen. Vooral bij de overheid is het salarisverschil tussen de geslachten de afgelopen jaren geslonken. In 2008 verdienden vrouwen in de publieke sector in doorsnee 16 procent minder dan mannen, in 2014 bedroeg dit verschil nog 10 procent. In het bedrijfsleven slonk het gat van 22 naar 20 procent.

Een groot deel van het verschil komt door kenmerken als opleidings- en beroepsniveau, deeltijdwerk en werkervaring. Daarvoor gecorrigeerd verdienden vrouwen bij de overheid in 2014 5 procent minder dan mannen, tegen 7 procent in 2008. In het bedrijfsleven nam het gecorrigeerde verschil in die periode af van 9 naar 7 procent.

Het CBS kan naar eigen zeggen niet vaststellen of het overblijvende verschil te maken heeft met discriminatie of andere oorzaken.

'Jonge vrouwen verdienen meer dan mannen'
'Jonge vrouwen verdienen meer dan mannen' (Foto: ANP)

Simons: privacy en bewegingsvrijheid kwijt

De veelvuldig bedreigde en nu beveiligde politica Sylvana Simons zegt haar privacy en bewegingsvrijheid te hebben ingeleverd. "Het is een enorme inbreuk op mijn bewegingsruimte. Ik kan heel veel dingen niet meer zo spontaan doen als dat ik ze kon doen. Het trekt een enorme wissel", zei het kandidaat-Kamerlid voor de beweging DENK dinsdagavond in het tv-programma Pauw. "Je weet het pas als je het zelf meemaakt."

Eerder dinsdag maakte DENK bekend dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn genomen om Simons te beveiligen na een reeks dreigementen.

"Hoe zou jij je voelen onder deze omstandigheden? Het grijpt in, zoals dat heet. Het is heftig", aldus Simons op de racistische en seksistische beledigingen en bedreigingen. "Ik denk dat we met zijn allen wel op het punt zijn gekomen dat we onszelf en elkaar oprecht moeten vragen: hoe willen we met elkaar verder? Want we zullen toch met elkaar verder moeten."

Simons: privacy en bewegingsvrijheid kwijt
Simons: privacy en bewegingsvrijheid kwijt (Foto: ANP)

Herfstweer doet zich weer voelen op spoor

Gladheid en tot moes gereden herfstblaadjes beginnen hun tol te eisen op het spoor. Doordat de sporen glad zijn raken treinen met beschadigde wielen uit de running, met vertragingen tot gevolg. De NS kondigde dinsdagavond aan dat reizigers op twee drukke trajecten woensdag rekening moeten houden met een langere reistijd. Tussen Den Haag en Utrecht en tussen Schiphol en Nijmegen rijden minder treinen.

In plaats van ieder kwartier vertrekt op deze lijnen ieder halfuur een trein. Verwachte vertraging: een kwartier per rit. Ook moet er soms extra worden overgestapt.

Treinrails worden in de herfst sneller glad. Door boosdoeners als regen en bladmoes slippen de wielen van treinen wanneer ze remmen meer en dat zorgt voor schade. De NS heeft in diverse werkplaatsen extra personeel ingezet om de wielen weer rond te slijpen.

Herfstweer doet zich weer voelen op spoor
Herfstweer doet zich weer voelen op spoor (Foto: ANP)

Justin Bieber slaat fan in gezicht

Justin Bieber heeft in Barcelona een fan geslagen die hem door een autoraam wilde aanraken. De zanger raakte de jongen in zijn gezicht.

Justin was onderweg naar concertzaal Palau Sant Jordi, waar hij dinsdagavond optreedt als onderdeel van zijn Purpose-tournee. Bij aankomst werd hij opgewacht door enthousiaste fans. Een van hen rende op het voertuig af en stak zijn hand door het openstaande autoraam naar binnen. De zanger haalde daarop uit.

Het incident werd gefilmd en TMZ plaatste de beelden. Daarop is te zien dat de jongen zijn actie met een bloedende mond moest bekopen.

Justin Bieber slaat fan in gezicht
Justin Bieber slaat fan in gezicht (Foto: BuzzE)

Zoon van Madonna opgepakt om wiet

De 16-jarige zoon van Madonna en Guy Ritchie is in Londen opgepakt voor het bezit van cannabis.

De politie nam poolshoogte in de wijk Camden, nadat buren hadden geklaagd dat Rocco "rookte of drugs gebruikte" in de buurt. Agenten verklaarden dat de tiener iets weggooide toen zij hem benaderden. Desondanks werd er ook nog wiet in zijn zakken gevonden.

De arrestatie vond al eind september plaats, maar is nu pas aan het licht gekomen. Rocco werd meegenomen naar het politiebureau en dezelfde dag nog op borgtocht vrijgelaten. De Britse versie van bureau Halt handelt de zaak verder af.

Voogdijstrijd
Rocco was eerder dit jaar onderwerp van een voogdijstrijd tussen zijn ouders. De jongen wilde na een ruzie met zijn moeder bij zijn vader in Londen blijven wonen, waarop Madonna naar de rechter stapte. Zij beweerde dat Guy Rocco tegen haar in het harnas jaagde.

Madonna en Guy kwamen uiteindelijk enkele uren voor er een publieke zitting in de zaak zou zijn tot een compromis. Alhoewel die papieren vertrouwelijk zijn, lijkt het erop dat erin is afgesproken dat Rocco bij zijn vader woont, maar geregeld naar zijn moeder in New York vliegt.

Zoon van Madonna opgepakt om wiet
Zoon van Madonna opgepakt om wiet (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.