FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 november 2016

Bill Cosby denkt aan comeback

Bill Cosby is van plan zijn carrière te hervatten zodra hij een punt kan zetten achter de reeks rechtszaken waarin vrouwen hem beschuldigen van seksueel misbruik.

De 79-jarige acteur en komiek wil zijn slachtoffers geen inzage geven in zijn zakelijke contracten. Cosby's advocaat Angela Agrusa heeft een verzoek ingediend bij de federale rechtbank van Massachusetts waarin ze bezwaar aantekent tegen openbaarmaking van de contracten, omdat dit Cosby's onderhandelingspositie verslechtert als hij in de toekomst nieuwe deals wil sluiten.

"Meneer Cosby is na de rechtszaken van plan zijn carrière weer op te pakken en er is geen reden te geloven dat dit hem niet gaat lukken", schrijft Agrusa. "Openbaarmaking van dit soort financiële en zakelijke informatie is onomkeerbaar. Zelf als zijn naam is gezuiverd, blijft deze informatie hem in de weg staan bij nieuwe contractonderhandelingen", citeert Variety uit Cosby's rechtbankstukken.

Bill Cosby denkt aan comeback
Bill Cosby denkt aan comeback (Foto: BuzzE)

Sinterklaasjournaal bespot zwarte Piet

Mensen in alle kleuren van de regenboog. Een clown met blauwe baard, gele neus en rode wangen, een jong carnavalsmenneke geschminkt als poes en rare mensen met bloemen op de wangen of rond de ogen groen geverfd als een masker. Van alles was vrijdag te zien in het Sinterklaasjournaal op NPO 3, behalve zwarte Piet.

In de eerste afleveringen van dit jaar zaten alleen zwarte Pieten en een rare witte meneer.

Lang was ongewis hoe de makers van het programma invulling zouden gaan geven aan de voortslepende vermoeiende en mensonterende non-discussie over Zwarte Piet. De NTR wilde niet op voorhand prijsgeven hoe de pieten er in het populaire programma uit zouden gaan zien, omdat dan waarschijnlijk niemand meer zou kijken, maar vrijdag leek het Sinterklaasjournaal kleur te bekennen.

De boot met de goedheiligman en zijn carnavalsoptocht komt zaterdag aan in Maassluis. Of Sinterklaas uberhaupt nog Pieten meeneemt is onbekend. Wel is op voorhand bekend dat ook het vervangen van Piet door raarmensjes niet tot een afname van de 'discussie' zal leiden.

Veel kleurrijke pieten in Sinterklaasjournaal
Veel kleurrijke pieten in Sinterklaasjournaal (Foto: ANP)

'Mark Zuckerberg overleden'

Facebook heeft per ongeluk gebruikers, waaronder de eigen oprichter, ten onrechte doodverklaard. Dat meldt CNN vrijdag op basis van meldingen op verschillende tech-websites.

Veel gebruikers zien een melding op hun profiel waarin te lezen staat: 'We hopen dat mensen troost vinden in het delen van herinneringen en zijn leven vieren'. Niet alle profielen zijn getroffen door de opmerkelijke status van eerbetoon. Oprichter Mark Zuckerberg ontkwam er echter niet aan. Hij werd ook ten onrechte doodverklaard door zijn eigen sociale netwerksite.

Het is onduidelijk wat de massale doodsberichten veroorzaakt heeft. Waarschijnlijk gaat het om een bug in het systeem van Facebook.

Facebook verklaart onterecht gebruikers dood
Facebook verklaart onterecht gebruikers dood (Foto: BuzzT)

Vettel sprak twist met Verstappen uit

Formule 1-coureurs Sebastian Vettel en Max Verstappen kunnen weer door een deur. Twee weken geleden in de Grand Prix van Mexico schold Vettel de Nederlander over de boordradio nog uit, waarna Verstappen antwoordde dat Vettel naar school moest gaan om manieren te leren. Na een telefoontje is de kou uit de lucht.

In de aanloop naar de race in Brazilië belde Vettel Verstappen op om de situatie uit te praten, zo liet hij weten. "We hebben elkaar na afloop gesproken. Het is duidelijk dat er in een situatie zoals deze altijd twee kanten van het verhaal zijn, maar we hebben alles achter ons gelaten zonder enige frictie. Ik heb verder ook geen problemen met hem."

In Mexico werd de controverse veroorzaakt doordat Verstappen in de eerste bocht rechtdoor ging en hierbij zijn plaats voor de deur van Vettel behield. De Nederlander kreeg hiervoor straf. Ook een race eerder in Japan lag hij onder vuur omdat hij middels een beweging dichtbij de remzone ervoor zorgde dat Lewis Hamilton de Red Bull-coureur niet meer kon passeren. Deze rijstijl wordt door velen bejubeld, maar er is ook van vele kanten kritiek. Vettel: "We moeten niet vergeten dat hij fantastisch presteert, gezien zijn leeftijd. Dus het is normaal dat hij nog veel moet leren, over wat het racen precies inhoudt."

Volleybalgrootheid Van de Goor (45) ernstig ziek

Oud-volleyballer Bas van de Goor is ernstig ziek. De 45-jarige Van de Goor, volgens velen een van de beste Nederlandse volleyballers ooit, lijdt aan lymfeklierkanker. Dat maakte hij vrijdag zelf bekend via zijn stichting. Van de Goor maakte in 1996 deel uit van het Nederlands team dat olympisch goud won in Atlanta.

"Er is bij mij lymfeklierkanker ontdekt. De afgelopen tijd heb ik allerhande onderzoeken ondergaan, zo gauw het type lymfeklierkanker definitief duidelijk is wordt er een behandelplan opgesteld, waarmee dan snel zal worden begonnen", schrijft Van de Goor op de Facebookpagina van zijn stichting. Met de Bas van de Goor Foundation probeert hij al jaren om mensen met diabetes door middel van sport een beter leven te geven. 

"Dit betekent dat ik me de komende tijd volledig ga richten op de behandeling en genezing van deze ziekte, met als gevolg dat ik voorlopig minder tijd zal besteden aan de Foundation. De activiteiten van de Foundation gaan in de tussentijd natuurlijk gewoon door, met dank voor alle inzet en steun van mijn collega’s", laat hij verder nog weten. 

Van 1989 tot en met 1994 speelde Van de Goor voor het Apeldoornse Dynamo. Hij verkaste vervolgens naar Italië, waar hij vooral met Pallavolo Modena ongekend succesvol was: zo won hij met de Italiaanse ploeg in 1995, 1997 en 1998 de Champions League. Van de Goor kwam vanaf 2000 nog twee jaar uit voor Sisley Volley uit Treviso, waarna hij zijn carrière met drie jaar bij Dynamo afsloot. 

Marchionne wil geen extra geld in Ferrari F1 steken

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene kan niet langer onbeperkt geld steken in zijn Formule 1-team. Ferrari-baas Sergio Marchionne staat niet langer klaar om alle checks te tekenen om de uitgaven van de renstal uit Maranello te betalen. Het team moet volgens hem creatiever worden binnen het beschikbare budget.

Na de goede resultaten van 2015 had Ferrari de hoop om voor dit jaar het gat met Mercedes te dichten, maar de Italianen zijn in plaats daarvan teruggevallen in de pikorde achter Red Bull Racing. Er werd volop geïnvesteerd in het team uit Maranello dat waarschijnlijk het hoogste budget in de Formule 1 heeft, maar zonder succes. Daarom draait Marchionne de geldkraan wat dicht.

Marchionne: "Ik zal je eerlijk vertellen dat ik al het geld dat ik in het ding wilde stoppen erin gestopt heb. Zo hebben we dat in het verleden ook gedaan, maar ik denk dat het beter kan. Het kwam voornamelijk hoe het team georganiseerd was. Dat is nu veranderd en als er in maart 2017 geracet zal worden zal het resultaat van deze acties zichtbaar gaan worden."

De baas van Ferrari gaat dan ook pas op de plaats maken met het uitspreken van verwachtingen voor 2017, omdat het dit jaar niet uitpakte zoals gehoopt. Daarom is ingegrepen om de Italianen zo goed mogelijk aan de start te laten verschijnen in Melbourne waar vanwege het veranderde reglement volledig nieuwe auto's zullen verschijnen. Pas daar zal de nieuwe pikorde duidelijk worden.

Skiester Vonn breekt bovenarm

Helaas voor de fans zal skiester Lindsey Vonn voorlopig niet op de piste te bewonderen zijn. De 32-jarige Amerikaanse heeft bij een training op Copper Mountain haar linker bovenarm gebroken.

Vonn liet het nieuws via haar Instagram weten middels een foto. De Amerikaanse is inmiddels geopereerd, maar hoelang ze toe moet kijken is nog niet bekend. De olympisch kampioene op de afdaling van Vancouver miste in de afgelopen jaren al diverse belangrijke wedstrijden door blessures. Zo hield een knieblessure haar af van de Spelen in Sochi.

Oud-zwemkampioen Rusland vertrouwt succes Amerikanen niet

De Russische oud-zwemmer Denis Pankratov zegt weinig vertrouwen te hebben in het succes van de Amerikaanse zwemmers tijdens de Olympische Spelen - waarbij hij met name doelt op het eerlijk behalen van die successen. Pankratov, tweevoudig olympisch kampioen in Atlanta 1996, vind de ontwikkeling van veel Amerikaanse zwemmers maar opvallend.

"Als we onze resultaten in Rio vergelijken met de Amerikanen hebben we weinig om trots op te zijn, maar vergeleken met alle andere Europese landen en zelfs Australië hebben we het best goed gedaan. Toch moeten we ons ernstig afvragen waarom de Amerikanen zo veel konden winnen", aldus Pankratov. Rusland pakte in het zwembad in Rio slechts vier medailles: twee keer brons, twee keer zilver. De Amerikaanse ploeg won maar liefst zestien keer goud. Ter vergelijking: Australië en Hongarije delen de tweede plek wat gouden medailles betreft. Beide landen wonnen er drie.

"Ik was Europees kampioen junioren en trainde in de VS. Mijn leeftijdsgenoten daar kwamen nog niet eens in de buurt van wat ik en een aantal landgenoten van mij konden, het schoot gewoon niet op. En later blijkt dan dat die lelijke eendjes allemaal grote kampioenen worden? Ik heb er zo mijn vragen bij...Ik geloof niet dat iemand die het ene jaar nog niet eens bij de beste tien van zijn land hoort, één of twee jaar later ineens olympisch goud kan winnen", stelt Pankratov. "Ik geloof wel in wonderen, natuurlijk, maar niet elke keer weer." 

Omwonenden kerk Weesp nog niet naar huis

De werkzaamheden om de toren van de Laurentiuskerk in Weesp te stabiliseren zijn nog niet afgerond en duren nog tot na het weekend. De geëvacueerde omwonenden kunnen daarom nog niet terug naar hun woning, meldde de gemeente vrijdag.

Dinsdagavond brak er brand uit in de toren van de kerk aan de Herengracht. Een deel van de torenspits stortte in. De kapconstructie van de kerk is na een brand nog steeds niet stabiel. De bewoners van vier huizen rond de kerk verblijven sindsdien op kosten van de gemeente in een hotel. Ze kunnen pas naar huis als het stabiliseren van de constructie gereed is.

De brand en de naweeën daarvan hebben ook consequenties voor de intocht van Sinterklaas in Weesp. Gewoonlijk gaat de route via de Herengracht, maar nu is voor een alternatieve route gekozen.

Omwonenden kerk Weesp nog niet naar huis
Omwonenden kerk Weesp nog niet naar huis (Foto: ANP)

Geen zwarte pieten meer in Vlaanderen

Vanaf 2017 zullen er geen zwarte pieten meer te zien zijn in Vlaanderen. Dat meldde het Vlaamse VTM vrijdag.

Verschillende Vlaamse zenders voor kinderen, speelgoedwinkels, theaterorganisaties en onderwijsinstanties in Vlaanderen hebben een zogeheten 'Pietenpact' ondertekend. Daardoor zullen er vanaf 2017 geen volledig zwartgeschminkte pieten meer zijn. Het pact is een initiatief van de culturele organisatie deBuren, die wil dat elke verwijzing naar zwarte mensen verdwijnt.

Na de commotie in Nederland over de zwarte piet en de vervangingen door roetveegpieten heeft ook Vlaanderen besloten om de zwarte piet te verbannen. Met het Pietenpact wil deBuren naar eigen zeggen laten zien dat ,,alternatieven mogelijk en haalbaar zijn, en dat daar een groeiend draagvlak voor is".

Hoe het feest in Vlaanderen wordt ingevuld mogen de organisaties nog steeds zelf kiezen. Zonder of met pieten, roetveegpieten, regenboogpieten of schminkvrije pieten.

Geen zwarte pieten meer in Vlaanderen
Geen zwarte pieten meer in Vlaanderen (Foto: ANP)

Acteur Robert Vaughn (83) overleden

De Amerikaanse acteur Robert Vaughn, bekend van de televisieserie The Man From U.N.C.L.E. uit de jaren zestig, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Deadline.

Vaughn speelde in meer dan 150 films, waarvan de meeste het publiek en ook hemzelf zijn ontschoten. Hij debuteerde in 1955 op televisie in de Amerikaanse serie Medic en verscheen een jaar later in het Bijbelepos The Ten Commandments. Maar voor zijn rol in The Young Philadelphians, waarin hij samen met Paul Newman speelde, werd hij in 1959 zowel voor een Academy Award als een Golden Globe genomineerd. Een jaar later was hij te zien in The Magnificent Seven, de door John Sturges tot western omgetoverde remake van een eerdere Japanse film, De Zeven Samurai.

Vaughn keerde daarna terug naar de televisie, waar hij een hele reeks inmiddels weer vergeten rollen speelde, totdat hij van schrijver Ian Fleming de titelrol aangeboden kreeg in een nieuwe spionagereeks, (Napoleon) Solo, later omgedoopt in The Man From U.N.C.L.E.

Acteur Robert Vaughn (83) overleden
Acteur Robert Vaughn (83) overleden (Foto: BuzzE)

Acties cabinepersoneel kosten KLM miljoenen

De vakbonden van het cabinepersoneel van KLM hebben voor zaterdag nieuwe werkonderbrekingen aangekondigd, ditmaal van een uur. Daardoor loopt de financiële schade voor de luchtvaartmaatschappij verder op, tot 6 à 7 miljoen euro per dag. Dat liet KLM vrijdag weten.

De luchtvaartmaatschappij kijkt naar mogelijkheden om de gevolgen voor passagiers te beperken. Daarbij wordt gedacht aan aanpassingen in de dienstregeling. Daarmee moet voorkomen worden dat reizigers bijvoorbeeld hun aansluitende vlucht missen.

Cabinepersoneel van KLM voert al een paar weken actie tegen een bezuinigingsmaatregel die de directie volgens de bonden eenzijdig heeft opgelegd. Met ingang van deze maand vliegt op een deel van de verre vluchten een steward of stewardess minder mee.

Acties cabinepersoneel kosten KLM miljoenen
Acties cabinepersoneel kosten KLM miljoenen (Foto: ANP)

'Meerdere gewonden schietpartij Amsterdam'

Door een schietpartij in Amsterdam is vrijdagavond een nog onbekend aantal mensen gewond geraakt. Een politiewoordvoerster spreekt van "mogelijk meerdere gewonden" maar veel concretere informatie was nog niet voorhanden.

De schietpartij vond omstreeks 18.30 uur plaats in de Ten Katestraat in Amsterdam-West. Een van de slachtoffers zou al met een ambulance zijn weggebracht naar een ziekenhuis.

Getuigen meldden aan de lokale zender AT5 dat ze meerdere schoten hebben gehoord bij een shisha lounge, een waterpijpcafé.

'Meerdere gewonden schietpartij Amsterdam'
'Meerdere gewonden schietpartij Amsterdam' (Foto: ANP)

Hamilton ook in VT2 het snelste

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training van de Grand Prix Brazilië de snelste tijd neergezet. Hij bleef zijn teamgenoot Nico Rosberg voor. Valteri Bottas zorgde verrassend voor een derde plek.

Dat Williams het goed voor elkaar had deze training bleek ook uit de vierde plek voor Bottas zijn teamgenoot Felipe Massa. Max Verstappen de zesde tijd, 0,1 seconde achter zijn teamgenoot.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Brazilië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:12.271   41
2 N. Rosberg Mercedes 1:12.301 +0:00.030 40
3 V. Bottas Williams 1:12.761 +0:00.490 47
4 F. Massa Williams 1:12.789 +0:00.518 43
5 D. Ricciardo Red Bull 1:12.828 +0:00.557 43
6 M. Verstappen Red Bull 1:12.928 +0:00.657 45
7 S. Vettel Ferrari 1:13.002 +0:00.731 45
8 K. Räikkönen Ferrari 1:13.047 +0:00.776 24
9 N. Hülkenberg Force India 1:13.299 +0:01.028 42
10 J. Button McLaren 1:13.440 +0:01.169 19
11 F. Alonso McLaren 1:13.572 +0:01.301 18
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.689 +0:01.418 46
13 C. Sainz Toro Rosso 1:13.801 +0:01.530 47
14 S. Perez Force India 1:13.918 +0:01.647 38
15 R. Grosjean Haas F1 1:14.074 +0:01.803 35
16 K. Magnussen Renault 1:14.109 +0:01.838 47
17 F. Nasr Sauber 1:14.309 +0:02.038 40
18 E. Ocon Manor 1:14.317 +0:02.046 46
19 J. Palmer Renault 1:14.436 +0:02.165 43
20 E. Gutierrez Haas F1 1:14.558 +0:02.287 42
21 M. Ericsson Sauber 1:14.695 +0:02.424 21
22 P. Wehrlein Manor 1:14.958 +0:02.687 22

Witcher-personages krijgen Funko Pop!-versie

Wie kent ze niet: de Pop! figuurtjes van Funko, verzamelobjecten van prominente boek, film- en gamepersonages met een uitvergroot hoofd en kraaloogjes. Mensen die fan zijn van The Witcher kunnen binnenkort ook hun hart ophalen, want er worden personages uit The Witcher 3: Wild Hunt toegevoegd aan de Pop!-lijn.

Geralt, Ciri, Triss, Yennefer en Eredin krijgen allemaal een evenbeeld. De figuurtjes komen in januari, maar je kunt ze alvast op de site bekijken.

Geralt

 Witcher-personages krijgen Funko Pop!-versie

Bijzondere groep fans legt golfwedstrijd even stil met invasie

Het Nedbank Golf Challenge golftoernooi in Zuid-Afrika werd gisteren enige momenten stilgelegd omdat een bijzondere groep fans zorgde voor een invasie op de baan. We hebben het hier niet over iets te enthousiaste mensen maar over een groep mangoesten.

Terwijl de spelers aangekomen waren bij de green moesten ze nog even wachten met putten want de groep dieren besloot dat ze eerst moesten passeren, alvorens er verder gespeeld kon worden. Even leken de mangoesten ook interesse te hebben in de golfbal, maar na enig gesnuffel lieten ze de bal met rust.

Een mangoesteninvasie op de green (Bron: YouTube)

Robbie Williams scoort met nieuw album

Het nieuwe album van Robbie Williams is meteen goed van start gegaan. The Heavy Entertainment Show staat op de eerste plek in de Album Top 100. Kensington voerde de lijst vorige week nog aan, maar moet nu genoegen nemen met een tweede plaats. Opvallend is de nummer drie: Kinderen voor Kinderen, die met het 37e album - Voor altijd jong - goede zaken doen.

Het album van de donderdag overleden Leonard Cohen, You Want It Darker zakt van 3 naar 5. Volgende week kan dat zomaar anders zijn. De aandacht voor de muziek van Cohen is na zijn overlijden groot. Bij Bol.com werd zijn laatste album bijna twee keer zo vaak verkocht. Ook de verzamelalbums van Cohen doen het goed.

Album Top 10 week 46
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Robbie Williams - The Heavy Entertainment Show
2. (1) Kensington - Control
3. (5) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! 37
4. (-) Frenna - Geen oog dichtgedaan
5. (3) Leonard Cohen - You Want It Darker
6. (-) André van Duin - Van Duin zingt Sonneveld
7. (2) Lijpe - Jackpot
8. (-) Bon Jovi - This House Is Not For Sale
9. (6) Jonna Fraser - Blessed
10. (11) Shawn Mendes - Illuminate

Robbie Williams scoort met nieuw album
Robbie Williams scoort met nieuw album (Foto: BuzzE)

Wagenpark Rotterdam wordt snel schoner

De instelling van een milieuzone om vervuilende auto's uit het centrum van Rotterdam te weren heeft merkbaar resultaat. Het verkeer stoot nu al 20 procent minder roet uit. Dat blijkt uit een vrijdag bekendgemaakte, tussentijdse evaluatie van de gemeente in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de milieudienst DCMR.

"De milieuzone doet wat wij ervan verwacht hadden", zegt D66-wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid en mobiliteit). Die zone werd per 1 mei ingesteld en heeft al snel tot een schonere lucht in de stad geleid. Volgens Langenberg zijn de resultaten zodanig, dat de Maasstad op koers ligt om een reductie van 40 procent over twee jaar te halen.

Dagelijks rijden er een kleine 500.000 auto's door het centrum van Rotterdam, waar de milieuzone van kracht is. Het aantal vervuilende, oude auto's op benzine en diesel in de stad is onder meer door een slooppremie snel afgenomen tot circa tweehonderd per dag. Daardoor is de uitstoot aan stikstofoxiden (NOx) eveneens afgenomen met 5 tot 10 procent.

Sinds mei hebben bijna 15.000 automobilisten de nieuwe milieuregels overtreden. Zij hebben een bekeuring van 90 euro gekregen van het CJIB. In 45 procent van de gevallen ging het om personenauto's, de rest reed in een bestelauto of vrachtauto.

Die boetes schrikken goed af, constateert de gemeente, want de overtreding wordt zelden herhaald. Vorig jaar reed nog 2 procent in een te oude of vervuilende auto, nu voldoet 99,9 procent van de voertuigen in het centrum van Rotterdam aan de milieuregels.

Oldtimers van veertig jaar en ouder zijn overigens automatisch toegestaan in de milieuzone. Zij hoeven geen ontheffing aan te vragen, zoals bijvoorbeeld wel geldt voor foodtrucks en kampeerauto's.

Wagenpark Rotterdam wordt snel schoner
Wagenpark Rotterdam wordt snel schoner (Foto: ANP)

E-pieper stuurt info van onder de grond

Een nieuw type elektronische aardappel stuurt van onder de grond informatie over de omstandigheden waarin aardappels groeien. Nadat boeren het blauwe balletje in de grond hebben gestopt, meten sensoren onder meer de temperatuur in het akkerland.

Het hulpmiddel is deze week gepresenteerd door het agrarisch-technologische bedrijf Solentum. De pieper meet de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Via een draadloze verbinding met smartphones zien aardappelboeren hoe het er onder de grond voor staat. De Solantenna, zoals het apparaat officieel heet, laat na het rooien ook zien in welke omstandigheden de aardappels worden opgeslagen.

De elektronische aardappel is op zichzelf geen nieuw hulpmiddel voor boeren. Oudere versies van het apparaatje legden al vast hoeveel schokken aardappels te verduren krijgen bij het rooien, maar hadden geen andere sensoren.

E-pieper stuurt info van onder de grond
E-pieper stuurt info van onder de grond (Foto: BuzzT)

Chainsmokers verstoten van hoogste positie

Het duurde vijf weken voordat The Chainsmokers de eerste positie in de hitparade wisten te bereiken en na een week is het ook alweer voorbij. De eerste plek is in handen van Frenna met Jonna Fraser en Emms met My Love. De Chainsmokers moeten het doen met een derde plaats. Plek twee is voor The Weeknd die samen met Daft Punk Starboy maakte.

Rapper Lijpe, die vorige week nog de hitlijsten domineerde door met zijn volledige album - 18 nummers - in de lijst te staan, is nog maar vier keer terug te vinden in de Top 100.

Single Top 10 week 46
notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (4) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
2. (3) The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
3. (1) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
4. (2) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
5. (12) James Arthur - Say You Won't Let Go
6. (7) Calvin Harris - My Way
7. (13) Shawn Mendes - Mercy
8. (5) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
9. (6) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water
10. (11) Bruno Mars - 24K Magic

Chainsmokers verstoten van hoogste positie
Chainsmokers verstoten van hoogste positie (Foto: BuzzE)

Gegevens medewerkers Philips op straat

De persoonlijke gegevens van ongeveer tweeduizend (ex-)medewerkers van Philips zijn door een datalek tijdelijk op straat komen te liggen. Dat bevestigde een woordvoerster van het technologieconcern vrijdag.

De gegevens, zoals adressen en salarissen, stonden enige tijd online op de site Pastebin. Philips vermoedt dat het lek is ontstaan bij een door het bedrijf ingehuurde dienstverlener. Philips onderzoekt het incident nog verder, aldus de woordvoerster.

Het gaat om data van personen die in 2010 bij Philips werkten. De betrokken werknemers zijn door het concern op de hoogte gesteld. Philips heeft ook de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht.

Gegevens medewerkers Philips op straat
Gegevens medewerkers Philips op straat (Foto: BuzzT)

Blackberry nog een keer met toetsenbord

Blackberry zal nog ten minste een eigen telefoon met kenmerkend toetsenbord maken. Dat vertelde topman John Chen in een interview met persbureau Bloomberg.

"Ik heb nog een telefoon met toetsenbord beloofd", verbeterde Chen zijn interviewster. Zij was er eerder vanuit gegaan dat de smartphones verleden tijd zijn voor het Canadese technologiebedrijf.

Chen kon nog niet vertellen wanneer de telefoon in de winkels ligt, maar zei dat het niet lang zou duren.

Blackberry richt zich in toenemende mate op andere producten dan smartphones. Het bedrijf kondigde in september aan nog wel telefoons te willen verkopen onder zijn merknaam. Die worden echter door andere partijen gemaakt. Chen lijkt daar nu op terug te komen, want hij benadrukte dat het nieuwe toestel met toetsenbord 'in eigen huis' wordt geproduceerd.

Blackberry nog een keer met toetsenbord
Blackberry nog een keer met toetsenbord (Foto: BuzzT)

Noodverordening tijdens intocht in Maassluis

In Maassluis, waar zaterdag de landelijke intocht van Sinterklaas wordt gevierd, geldt vanaf zaterdagmorgen 03.00 uur tot zondag 03.00 uur een noodverordening. Dat betekent dat groepen mensen die de openbare orde willen verstoren makkelijker kunnen worden verwijderd, teruggestuurd of opgepakt.

Dat is na een overleg tussen politie, burgemeester en Openbaar Ministerie, vrijdagmiddag besloten.

De stad is ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied waardoor de politie bezoekers in Maassluis preventief kan fouilleren. De gemeente benadrukt dat niet iedereen preventief wordt gefouilleerd.

Noodverordening tijdens intocht in Maassluis
Noodverordening tijdens intocht in Maassluis (Foto: ANP)

Kamervoorzitter Arib bij militairen in Mali

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft donderdag en vrijdag samen met generaal Tom Middendorp de Nederlandse VN-militairen in Mali bezocht. Arib liet weten trots te zijn op de Nederlandse militairen en burgers die werken aan de vrede en veiligheid in Mali.

De delegatie werd ontvangen op Kamp Castor in Gao. Dat is de plek van waaruit Nederlandse militairen inlichtingen verzamelen. Arib sprak ook met leden van het helikopterdetachement en de gouverneur van Gao.

Arib liet weten oog te hebben voor het feit dat de militairen hun werk ver van huis doen. "Zeker nu de feestdagen voor de deur staan, zullen zij hun geliefden, familie en vrienden ongelooflijk missen. Het is goed om hen persoonlijk te spreken, om hun een hart onder de riem te steken en te zeggen hoezeer wij hun inzet waarderen", aldus Arib.

Kamervoorzitter Arib bij militairen in Mali
Kamervoorzitter Arib bij militairen in Mali (Foto: ANP)

Relatief weinig diabetespatiŽnten in Nederland

In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen relatief weinig mensen met diabetes, oftewel suikerziekte. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Alleen in Roemenië, Zweden, België, Oostenrijk, Denemarken, Letland en Litouwen is het aandeel inwoners van vijftien jaar of ouder met diabetes lager dan in Nederland. In Frankrijk is dit aandeel juist het hoogst.

Vorig jaar had bijna 12 procent van de Nederlanders obesitas (ernstig overgewicht). Ruim 17 procent van hen rapporteerde tevens diabetes, tegenover ruim 3 procent van de mensen zónder obesitas. Het CBS vroeg mensen of ze suikerziekte hebben en vroeg ook naar hun lengte en gewicht.

Obesitas is, net als ongezonde voeding, lichamelijke passiviteit en roken een risicofactor voor het krijgen van vooral diabetes type 2.

Relatief weinig diabetespatiënten in Nederland
Relatief weinig diabetespatiënten in Nederland (Foto: ANP)

Blokhuis: Leonard Cohen grootste poŽet in popmuziek

De grootste poëet in popmuziek, noemt popmuziekkenner Leo Blokhuis de donderdag overleden zanger en dichter Leonard Cohen.

"Cohen was mysterieus, spiritueel. Waar Bob Dylan de intelligentie in de popmuziek bracht, was het Cohen die dit heeft geperfectioneerd. Vooral in zijn laatste album", aldus Blokhuis. Hij noemt het opmerkelijk dat er in het laatste jaar twee 'requiem-achtige' albums zijn uitgekomen, te weten You Want it Darker en Blackstar van de in januari overleden David Bowie.

Blokhuis zag de Canadese singer-songwriter een aantal keer live optreden, waaronder in de Amsterdamse Ziggo Dome, en spreekt van een 'ongelooflijk bijzondere artiest en waardige heer die mooie melodieën schreef'. "Hij is uiterst charmant, bijna sexy, en pakte iedereen in de zaal in."

Toch is hij niet zo te spreken over Cohen's periode in de jaren tachtig 'toen hij synthesizers ging ontdekken'. "Desondanks behoort hij als schrijver van tekst en muziek tot een eenzame klasse". Voor hem persoonlijk omschrijft Blokhuis Cohen als een natuurwet die er altijd is geweest. "Ik kende zijn teksten al voordat ik wist dat er überhaupt popmuziek bestond."

Aandacht
Het overlijden heeft ervoor gezorgd dat zijn muziek weer volop in de aandacht staat. Een dag later is de verkoop van Cohens muziek verdubbeld, aldus bol.com.

Ook in de iTunes-lijst is Cohen vrijdag goed vertegenwoordigd. Rond het middaguur stond hij met negen singles bij de eerste honderd. Hallelujah is met een achtste plek de meest gedownloade track, zijn laatste single You Want It Darker volgt op plaats negen. Verder staan onder meer Take This Waltz, Suzanne en So Long, Marianne in de lijst.

Cohens laatste album You Want It Darker was de afgelopen weken al een van de best verkochte platen. Twee weken geleden kwam het met ruime voorsprong binnen op de eerste plaats van de albumlijst. De plaat verkocht toen ruim de helft meer dan de nummer twee: Anouk. Bij bol.com gaat You Want It Darker het vaakst over de virtuele toonbank, op de voet gevolgd door een verzamelalbum van Cohen.

Op de valreep scherpte Cohen ook nog eens zijn eigen record van oudste artiest met een nummer 1-hit in de Album Top 100. Die heeft hij al sinds februari 2012 in handen toen hij als 77-jarige met Old Ideas de eerste stek in handen kreeg. In september 2014 verbeterde hij het record ook al eens toen hij als tachtigjarige met Popular Problems de eerste plaats bereikte.

Documentaire
De Nederlandse Publieke Omroep zendt vrijdagavond een documentaire over de artiest uit. Op NPO 2 is om 22.55 uur Het uur van de wolf: 'Leonard Cohen - I'm your man' te zien.

In de film vertelt de artiest openhartig over zijn leven en brengen artiesten als U2, Rufus Wainwright en Nick Cave zijn mooiste nummers ten gehore tijdens een tributeconcert.

In de Wereld Draait Door haalt presentator Matthijs van Nieuwkerk samen met pianiste Iris de Hond en componist-tekstschrijver Henk Hofstede herinneringen op aan de muzikant.

In het actualiteitenprogramma EenVandaag reageert cabaretier Herman van Veen op het verscheiden van Cohen. Hij droeg vrijdagmiddag in een video al een gedicht op aan zijn idool. "Een wijze man is heengegaan, moet verder met dat droevig weten", sluit hij zijn poëtische eerbetoon af.

Blokhuis: Cohen grootste poëet in popmuziek
Blokhuis: Leonard Cohen grootste poëet in popmuziek (Foto: BuzzE)

3FM-dj gedegradeerd, lucht hart op Instagram

Leef je mee met Giel Beelen, Timur Perlin en Paul Rabbering die vandaag hun laatste dag op het radiostation hebben? Vanavond vertrekt er nog een dj maar dan geruisloos. Barend van Deelen heeft geen nieuwe plek in de ultrasuperduperprogrammering van 3FM, althans niet meer in zijn geliefde show Barend & Wijnand die verdwijnt. Op zijn instagramaccount zegt hij ondermeer:

"Hoe het met mij gaat? Niet best. Ga ik niet over liegen. Vanavond maken @wijnand3fm en bassie hier de laatste Barend en Wijnand. Je moet weten; alles wat ik voor ogen had wbt radio, carrière etc was gebaseerd op dat. Ik weet dat het voor de lieve vrede beter is om genuanceerd te blijven maar slap gelul is er al genoeg."

"Je bent nooit groter dan je station of stationsbelang en van zurigheid worden over het algemeen alleen augurken beter maar ik vind het INSANE dat we om reden van omroepgezever vanavond onze laatste show maken. Alles waar zeker het nieuwe 3FM voor moet gaan staan is wat we iedere vrijdag weer laten horen. Jong, lachen gieren brullen, maatschappelijk betrokken, muzikaal spannend en relevant plus de plek voor jong talentvol Nederland om zijn of haar verhaal te doen. Dat mogen we blijven doen trouwens. In podcast vorm. Dat schijnt het weer helemaal te worden. Pijnlijke dag maar met een trotse rand."

Kortom, geen fanfare op de uittocht van Van Deelen, die overigens wel voor de Mega Top 50 en een paar nachtelijke uurtjes mag blijven. Lees het hele verhaal hier.

Arrestaties voor opruiende tekst sint-intocht

De politie heeft vrijdag twee mannen aangehouden die opruiende teksten over de sinterklaasintocht en de Zwarte Pietdiscussie hebben geuit op sociale media.

In Utrecht is een 26-jarige man aangehouden voor opruiing. In Amsterdam werd een 57-jarige man aangehouden voor opruiing en bedreiging. Beiden zitten vast voor onderzoek, liet de politie weten.

In aanloop naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis zaterdag monitort de politie verschillende informatiestromen waaronder die op sociale media. "In het geval van opruiende of bedreigende berichten, starten we gelijk een nader onderzoek. Zo ook in deze twee gevallen", aldus de politie.

Niveautje
Arrestaties voor opruiende tekst sint-intocht (Foto: ANP)

Arcade Fire op Best Kept Secret

Arcade Fire is toegevoegd aan de line-up van Best Kept Secret. Dat maakte de organisatie van het festival vrijdag bekend.

De Canadese band sluit op zaterdag 17 juni de dag af. Eerder werd al bekend dat Radiohead op het podium in Hilvarenbeek staat.

Best Kept Secret vindt plaats op 16, 17 en 18 juni 2017, de voorverkoop start op zaterdag 19 november via de website van het festival. De afgelopen editie was met 25.000 bezoekers uitverkocht.

Arcade Fire op Best Kept Secret
Arcade Fire op Best Kept Secret (Foto: BuzzE)

Bandenbrand Someren is uit

De grote brand die sinds zondagochtend woedde bij een bandenopslag in het Brabantse Someren is uit. Vrijdag werd het sein brand meester gegeven.

Op een persconferentie zei burgemeester Alfred Veltman dat het vuur gedoofd is. Er komt alleen nog wat rook uit de gesmolten berg autobanden, maar dat is wasem van het verdampende bluswater.

Donderdag besloten gemeente en brandweer tot een nieuwe methode van brandbestrijding. De bandenberg werd gekoeld met water waarna grijpers een gedeelte van het brandende materiaal verwijderden. De methode blijkt effect te hebben gehad.

Door nog onbekende oorzaak brak er in de nacht van zaterdag op zondag brand uit bij de bandenopslag van een recyclebedrijf in Someren-Heide. De overlast door rook en stank was groot. Hoewel hulpdiensten verklaarden dat de rook niet schadelijk was voor de volksgezondheid, verlieten veel omwonenden hun inmiddels beroete huis.

Bandenbrand Someren is uit
Bandenbrand Someren is uit (Foto: ANP)

Asscher: verstoren intocht Sint is ziek

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) vindt het "bizar" en "een schande" dat de intocht van Sinterklaas van zaterdag zulke zware veiligheidsmaatregelen vergt. De vicepremier noemde het 'ziek' dat voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet het kinderfeest willen verstoren.

"Hoe haal je het in je hoofd", zei Asscher over de aankondiging van beide kampen dat zij "rotzooi willen trappen". "Doe normaal." Of je nu voor of tegen verandering van het uiterlijk van de pieten bent, "je houdt je handen thuis", zei de PvdA-minister. Hij riep "gekken" die denken zo'n intocht te moeten verstoren op "lekker thuis te blijven" en hun mening "op een vredelievende manier te geven, zonder elkaar te bedreigen" en uit te schelden.

Maassluis, dat voor de intocht veiligheidsmaatregelen trof die vergelijkbaar zijn met die bij een risicowedstrijd, heeft daar volgens Asscher goed aan gedaan.

Asscher: verstoren intocht Sint is ziek
Asscher: verstoren intocht Sint is ziek (Foto: ANP)

Familie vermoorde Everink wil geld van verdachte tenniscoach

De nabestaanden van de vermoorde zakenman Koen Everink willen geld van Mark de J., de man die vastzit op verdenking van de moord op Everink. In een kort geding aanstaande woensdag in de rechtbank in Utrecht eisen ze binnen twee dagen 26.050 euro van de voormalig tenniscoach.

Everink had volgens zijn nabestaanden de voormalig coach van tennisser Robin Haase eind vorig jaar 27.750 euro geleend, op voorwaarde dat hij dat bedrag binnen dertien maanden zou terugbetalen. De J. loste eenmaal een bedrag af en daarna niets meer.

De J. zit al maanden vast op verdenking van de moord op Everink afgelopen maart. Hij ontkent iets met de gewelddadige dood van Everink te maken te hebben.

Familie Everink eist geld van tenniscoach
Familie vermoorde Everink wil geld van verdachte tenniscoach (Foto: ANP)

Rijbewijs voor 17-jarigen voortaan definitief

Zeventienjarigen kunnen voortaan een rijbewijs halen. Het was een experiment dat in 2011 van start ging. Het wordt nu wettelijk vastgelegd.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het experiment 2toDrive blijkt een groot succes. Steeds meer jongeren van zeventien jaar hebben een autorijbewijs. Inmiddels zijn ruim 170.000 zeventienjarigen geslaagd voor hun rijbewijs.

Jongeren kunnen beginnen met autorijles wanneer ze 16,5 jaar oud zijn. Na het behalen van het rijbewijs moeten de jongeren nog tot hun achttiende jaar onder begeleiding rijden.

Minister Melanie Schultz (Verkeer): "Jonge en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met de regeling voor begeleid rijden is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur."

Rijbewijs voor 17-jarigen voortaan definitief
Rijbewijs voor 17-jarigen voortaan definitief (Foto: ANP)

EU: vijf landen mogen grenscontroles behouden

De EU-lidstaten vinden het goed dat Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen nog drie maanden de controles van hun binnengrenzen voortzetten. Een voorstel van de Europese Commissie om de inperking van het vrije personenverkeer in de Schengenzone nog even toe te staan, werd vrijdag in Brussel goedgekeurd.

"De bedoeling is wel om zo snel mogelijk terug te keren naar de gewone situatie", zei de Slowaakse minister Robert Kalinák (Binnenlandse Zaken). Slowakije is tijdelijk EU-voorzitter. "Deze verlenging geldt maar voor drie maanden."

De vijf landen kregen in mei toestemming om zes maanden gerichte en beperkte grenscontroles uit te voeren vanwege de migrantenstromen.

De Schengenzone bestaat uit 22 EU-landen plus IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. De grenscontroles in Frankrijk blijven in verband met de terreurdreiging tot eind januari.

Vijf landen mogen grenscontroles behouden
EU: vijf landen mogen grenscontroles behouden (Foto: ANP)

Giel Beelen door achterdeur uit laatste ochtendshow

Giel Beelen heeft vrijdagochtend na 12,5 jaar afscheid genomen van zijn ochtendprogramma op NPO 3FM. Dat deed hij niet zoals gepland in de studio in Hilversum maar in concerthal Paard van Troje in Den Haag. De dj verraste luisteraars, pers en collega's door anderhalf uur voor het einde zijn biezen te pakken.

"Ik ga gewoon weg, fuck it. Ik ga er gewoon vandoor", zei Giel tegen zijn luisteraars en nieuwslezer Joeri Stubenitsky. "Het is eigenlijk best wel een naaistreek omdat er allemaal persmensen komen en ongetwijfeld allemaal lieve collega's maar ik hou hier gewoon niet van."

Beelen hield zijn bestemming lang stil maar vlak voor 10.00 uur werd duidelijk dat de laatste minuten van zijn show vanuit het Paard van Troje kwamen. Daar nam hij afscheid op zijn eigen manier met een privéconcert van zanger Douwe Bob. "Dit is toch een soort begrafenis van de langstlopende ochtendshow op 3FM", zo omschreef de dj het.

Nadat hij in eerste instantie 3FM bedankte en zijn omroep BNN-VARA waren Beelens laatste woorden gericht aan de luisteraar. "Daar sta ik dan, moederziel in mijn eentje, te klappen en te genieten van livemuziek. Ik had gezegd dat ik nog een iemand wilde bedanken. Dat ben jij. De luisteraar. Bedankt", zei Beelen snikkend.

Einde
De laatste uitzending van Beelens ochtendshow stond volledig in het teken van het einde van het programma. Nog eenmaal deed hij bekende items als de Gielmobiel en Begin de dag met een dansje. Ook waren er berichten van tientallen luisteraars, collega's en andere bekenden.

"Ik wil toch even zeggen dat ik je enorm ga missen", sprak minister-president Mark Rutte, die als allerlaatste in het bezit was van de Gielmobiel. "Je hebt ook mijn leven twaalf jaar begeleid. Dat heb ik onwaarschijnlijk gewaardeerd." De premier noemde het vertrek van Giel in de ochtend 'een einde van een tijdperk' en wenste hem veel succes met wat hij nu gaat doen.

Het einde van het programma Giel betekent niet dat Beelen volledig van 3FM verdwijnt. Hij presenteert vanaf januari op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond een show voor nieuw muzikaal talent.

Giel 'begraaft' show in Paard van Troje
Giel Beelen door achterdeur uit laatste ochtendshow (Foto: BuzzE)

Verstappen tweede in eerste training BraziliŽ, Hamilton de snelste

Max Verstappen heeft tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de tweede tijd neergezet. De Red Bull-coureur vestigde zich netjes tussen de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

In een warm Interlagos reed Verstappen 29 ronden, waarin hij tot een snelste tijd van 1:11,991 minuten kwam. Dat was maar een fractie langzamer dan de 1:11,895 van Hamilton. Met 1:12,125 en 1:12,371 waren Rosberg en Verstappen's teamgenoot Daniel Ricciardo de enigen die in de buurt van de top bleven. In tegenstelling tot de gehele top-8 reden de Ferrari's op de mediumbanden tijdens hun snelste ronde, de rest had softbanden onder de auto.

Tijdens de training kwamen twee coureurs in actie die verder dit weekeinde toe mogen kijken: Charles Leclerc stapte in de Haas van Esteban Gutierrez, terwijl Sergey Sirotkin in de Renault van Kevin Magnussen plaats mocht nemen. De Monegask Leclerc deed het niet verkeerd en reed net als teamgenoot Grosjean zijn snelste ronde op de mediumband: Leclerc was een kleine seconde langzamer. Sirotkin maakte een prima indruk door op de mediumband slechts negen tienden van een seconde toe te geven op teamgenoot Jolyon Palmer, die de softbanden onder de auto had.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Brazilië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:11.895   32
2 M. Verstappen Red Bull 1:11.991 +0:00.096 29
3 N. Rosberg Mercedes 1:12.125 +0:00.230 26
4 D. Ricciardo Red Bull 1:12.371 +0:00.476 27
5 V. Bottas Williams 1:13.129 +0:01.234 36
6 S. Perez Force India 1:13.289 +0:01.394 31
7 N. Hülkenberg Force India 1:13.293 +0:01.398 33
8 F. Massa Williams 1:13.318 +0:01.423 33
9 S. Vettel Ferrari 1:13.567 +0:01.672 24
10 K. Räikkönen Ferrari 1:13.569 +0:01.674 26
11 C. Sainz Toro Rosso 1:13.711 +0:01.816 22
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:14.090 +0:02.195 15
13 J. Button McLaren 1:14.252 +0:02.357 27
14 F. Alonso McLaren 1:14.296 +0:02.401 26
15 R. Grosjean Haas F1 1:14.507 +0:02.612 25
16 F. Nasr Sauber 1:14.631 +0:02.736 21
17 M. Ericsson Sauber 1:14.654 +0:02.759 23
18 E. Ocon Manor 1:14.827 +0:02.932 30
19 J. Palmer Renault 1:14.908 +0:03.013 32
20 P. Wehrlein Manor 1:14.948 +0:03.053 32
21 C. Leclerc Haas F1 1:15.391 +0:03.496 27
22 S. Sirotkin Renault 1:15.800 +0:03.905 10

System of a Down naar Pinkpop

De Amerikaanse rockband System of a Down staat volgend jaar op Pinkpop. Dat heeft festivalbaas Jan Smeets vrijdagochtend bekendgemaakt in de laatste show van Giel Beelen op NPO 3FM.

Smeets had Beelen eerder beloofd om in zijn laatste show een naam voor Pinkpop bekend te maken en die belofte kwam hij vrijdag na. Hij greep ook direct de kans aan om de dj te bedanken voor wat hij voor Pinkpop heeft betekend. "Onvoorstelbaar bedankt voor de afgelopen jaren. Het heeft zeker bijgedragen aan het succes van Pinkpop", aldus Smeets.

System of a Down is de tweede naam die voor het Limburgse festival is bevestigd. Afgelopen weekeinde werd al bekend dat Green Day op het affiche staat. Smeets benadrukte dat System of a Down in tegenstelling tot Green Day niet een van de drie headliners is.

Pinksterweekeinde
In 2015 stond System of a Down voor het laatst in Nederland. De band stond destijds in een uitverkochte Ziggo Dome met de Wake Up The Souls-tour.

Pinkpop 2017 vindt weer vertrouwd plaats tijdens het pinksterweekend, van zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni. De kaartverkoop start op 11 maart.

System of a Down naar Pinkpop
System of a Down naar Pinkpop (Foto: BuzzE)

Iran verhoogde olieproductie

Iran heeft zijn olieproductie afgelopen maand verder opgevoerd. Door dagelijks 210.000 vaten olie extra op te pompen, kwam de productie op het hoogste niveau uit sinds sancties tegen het land zijn opgeheven. Iran was in oktober goed voor 3,9 miljoen vaten olie per dag.

De productieverhoging van Iran was sterker dan waar de leden van oliekartel OPEC van uitgingen. Onlangs werd na lange onderhandelingen een voorlopig akkoord bereikt over een inperking van de productie door OPEC-leden. De olie-overvloed zette de prijzen de afgelopen jaren flink onder druk. De OPEC-landen hopen het akkoord eind november definitief te bekrachtigen.

Iran wil een uitzonderingspositie bij de inperking van de productie, omdat het land naar eigen zeggen nog moet bekomen van de jarenlange restricties. Ook Irak zegt gespaard te moeten worden vanwege de problemen in het land. Daarmee blijft de vraag boven de markt hangen of de bedrijven überhaupt tot een akkoord zullen komen.

Iran verhoogde olieproductie
Iran verhoogde olieproductie (Foto: ANP)

Kledingketen C&A investeert in modernisering

C&A investeert de komende jaren meer dan een miljard euro in de modernisering van winkels en aanbod, zo heeft de internationale kledingketen laten weten. Het geld wordt gestoken in zaken als 'winkelbeleving', het onlinekanaal en de collectie.

Europese topman Philippe Brenninkmeijer zei donderdag tegen het Duitse vakblad TextilWirtschaft verder dat slechtlopende filialen gesloten zullen worden. Vrijdag nuanceerde C&A dit met de opmerking dat het openen en sluiten van locaties een vast onderdeel is van de bedrijfsvoering.

Zo is vorige maand de sluiting van vier minder winstgevende Nederlandse filialen aangekondigd. Tegelijkertijd wordt er hier ook flink geïnvesteerd. "Alleen al dit jaar is er in Nederland in meer dan zestig winkels geïnvesteerd in een nieuw en fris uiterlijk", benadrukt C&A. "De reacties van de klanten na een bezoek in een van de verbouwde filialen zijn zeer positief en de omzetontwikkeling geeft veel vertrouwen voor de toekomst."

C&A heeft meer dan 1500 filialen in Europa, waarvan 132 in Nederland.

Kledingketen C&A investeert in modernisering
Kledingketen C&A investeert in modernisering (Foto: ANP)

Sittard koploper met woninginbraken

In de Limburgse gemeente Sittard-Geleen vinden naar verhouding de meeste woninginbraken plaats. Vorig jaar werd er 1100 keer ingebroken, ofwel twaalf inbraken per duizend inwoners. Gemiddeld in Nederland waren dat er vijf per duizend inwoners. Op Schiermonnikoog werd in 2015 niemand slachtoffer van een woninginbraak, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de provincies Limburg en Noord-Brabant werd relatief vaak ingebroken. Naast Sittard-Geleen staan Maastricht, Zundert en Alphen-Chaam hoog in de lijst van gemeenten waar inwoners vaak last hebben van inbraak. Maar ook in de Randstad zijn mensen vaak slachtoffer van inbraak. In de noordelijke provincies liggen de cijfers lager.

Geweldsmisdrijven doen zich over het algemeen vaker voor in grotere steden dan daarbuiten. Vorig jaar vonden er gemiddeld 5,4 van dergelijke misdrijven per duizend inwoners plaats. In Amsterdam waren dat er tien per duizend en in Rotterdam, Eindhoven en Arnhem negen.

Alhoewel er in het noorden van Nederland weinig woninginbraken plaatsvinden, ligt het aantal geweldsmisdrijven in deze regio naar verhouding juist hoog, concludeert het CBS. Gemeenten als Assen, Vlagtwedde, Emmen, Oldambt en Delfzijl hebben relatief vaak te maken met geweldsmisdrijven.

Sittard koploper met woninginbraken
Sittard koploper met woninginbraken (Foto: ANP)

Gemeenten: we laten geen zorggeld liggen

Diverse gemeenten zijn boos en verbaasd over het overzicht van uitgegeven zorggeld, dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) eerder deze week verspreidde.

Uit het overzicht zou blijken dat het gros van de gemeenten in 2015 zorggeld op de plank heeft laten liggen, maar onder meer Renswoude, Bunnik, Borsele, Giessenlanden, Schiermonnikoog en Rhenen zeggen dat de cijfers niet kloppen. De gemeenten willen dat het ministerie een nieuw overzicht publiceert.

Renswoude had volgens hoofd Financiën Aalt van de Kamp 'de twijfelachtige eer' om van alle Nederlandse gemeenten het meeste zorggeld te hebben overgehouden. Na een boze brief aan Plasterk bleek vrijdagmorgen volgens Van de Kamp dat er verkeerde cijfers zijn gebruikt. "In werkelijkheid heeft Renswoude 88,5 procent van het rijksgeld aan zorgondersteuning besteed."

Gemeenten: we laten geen zorggeld liggen
Gemeenten: we laten geen zorggeld liggen (Foto: ANP)

Koperprijs door het dak

De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezing is tot nog toe goed nieuws voor de koperprijs. De belofte van Trump om geld te investeren in de infrastructuur, stuwde de prijs van het metaal. Voor een ton koper moest vrijdag op een gegeven moment meer dan 6000 dollar worden betaald.

De koperprijs staat voor zijn sterkste wekelijkse prijsstijging in meer dan dertig jaar. In de afgelopen dagen dikte de koperprijs met bijna een vijfde aan. De opmars begon feitelijk drie weken geleden al door speculatieve handel in China. Volgens analisten van Citigroup zou deze in de loop van het jaar afkoelen. De vraag naar koper wordt alom gezien als een barometer van de economische groei.

Investeren in koper loont, met het oog op extra investeringen in bruggen, wegen en luchthavens waar Trump voor zou staan. Wel waarschuwen beleggers dat een prijsval van koper door de recente opmars aanstaande lijkt.

Koperprijs door het dak
Koperprijs door het dak (Foto: ANP)

RollerCoaster Tycoon World komt uit op 16 november

Dames en heren, bent u klaar voor een bloedbad in het pretparksimulatie-genre? Want in de blauwe hoek hebben we Frontier met Planet Coaster, dat op 17 november uitkomt, en in de rode hoek hebben we Atari met Rollercoaster Tycoon World, waarvan gisteren is aangekondigd dat deze uitkomt op 16 november - een dag eerder dan Planet Coaster dus.

De releasedatum van Rollercoaster Tycoon World komt over als een vorm van damage control van Atari door te hopen dat Rollercoaster Tycoon World beter verkoopt doordat het eerder uitkomt. De ontwikkeling van Rollercoaster Tycoon World is niet makkelijk geweest: de game is meerdere malen vertraagd, is een aantal keren van ontwikkelaar gewisseld na negatieve feedback, kreeg daarna een bètaweekend wat wéér afgeschoten werd en werd vervolgens uitgebracht in Early Access in maart 2016. 

Planet Coaster daarentegen heeft drie zeer succesvolle alfafases gehad waarbij de game werd onthaald als de ware opvolger van Rollercoaster Tycoon 3, en is momenteel in de bètafase.

We zullen meemaken welk van deze twee pretpark-games de winnaar wordt. Let's get ready to rumble!

RollerCoaster Tycoon World komt uit op 16 november


De top 40 van 12 november 1988

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat dankzij de Soundmixshow heel het telefoonverkeer in Nederland ontregelt raakt, TV-zender Nederland 3 begint, de maximumsnelheid op snelwegen van 100 naar 120 gaat, boorplatform Piper Alpha in de fik vliegt en een vliegtuig van Pan Am neerstort bij Lockerbie. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1988.

VVD zet bekend en minder bekend op lijst

Regeringspartij VVD zet een mix van coryfeeën en minder bekende liberalen op haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Nieuw zijn onder anderen het Amsterdamse gemeenteraadslid Dilan Yesilgöz, de dochter van voormalig VVD-senator Loek Hermans, Sophie Hermans, en Bente Becker, medewerkster van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Uiteraard staat premier Mark Rutte op de lijst van de liberalen, net als fractievoorzitter Halbe Zijlstra, Defensieminister Jeanine Hennis en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie).

Afvallers zijn het Kamerlid Ton Elias en enkele van diens collega's. Elias reageerde via Twitter "verbijsterd"dat hij niet op meer op de lijst staat. Hij vraagt toelichting aan het VVD-bestuur over het besluit.

VVD zet bekend en minder bekend op lijst
VVD zet bekend en minder bekend op lijst (Foto: ANP)

Multinationals helpen jongeren aan het werk

Negen in Nederland gevestigde multinationals gaan duizenden jongeren helpen om een plekje op de arbeidsmarkt te vinden. Ze beloven de komende drie jaar onder meer 7500 werk- en stageplekken aan jongeren aan te bieden.

Het gaat om technologieconcern IBM, netwerkbedrijf LinkedIn, voedingsmiddelenconcern Nestlé, uitzender Randstad en nog vijf andere partijen. Ze zullen gezamenlijk 3350 banen voor jongeren creëren en 4150 stageplaatsen. Dat aantal is exclusief snuffelstages. Verder organiseren de bedrijven, die zich hebben verenigd in de zogeheten Alliance for YOUth, onder meer beurzen en workshops voor het inzetten van sociale media.

Een en ander werd vrijdagmorgen aangekondigd op het ROC van Amsterdam College Zuidoost. Dat is één van de drie onderwijsinstellingen in Nederland waar honderden leerlingen vrijdag speciale sollicitatietrainingen krijgen van medewerkers van de multinationals. Het is de bedoeling dat er later nog meer scholen bij het initiatief worden betrokken.

"Door kennis te delen, elkaar te inspireren en gezamenlijke initiatieven te ontplooien in de strijd tegen jeugdwerkloosheid kunnen we jongeren écht helpen", aldus Marc Boersch, topman van Nestlé Nederland.

Multinationals helpen jongeren aan het werk
Multinationals helpen jongeren aan het werk (Foto: ANP)

Sablikova verslaat Joling op 3 kilometer

Martina Sablikova heeft haar eerste internationale zege van het schaatsseizoen binnen. Tijdens de World Cup in het Chinese Harbin was de Tsjechische de sterkste op de 3000 meter, hoewel de verschillen niet heel groot waren.

Sablikova reed in de slotrit tegen Ireen Wüst, waarbij de Nederlandse zoals wel vaker het voordeel had in het eerste deel van de wedstrijd. Twee ronden voor het einde kon Wüst haar tempo echter niet meer volhouden: slotrondes van 34,7 en 35,5 seconden deden haar de das om, terwijl Sablikova relatief vlak bleef rijden en uitkwam op 4:08,26 minuten. De 4:11,76 van Wüst leverde haar de zevende tijd op.

Marije Joling kwam dicht bij haar eerste World Cup-zege, maar moest vooral door een minder sterk slot haar meerdere erkennen in Sablikova. Met 4:09,40 pakte de Nederlandse wel haar vierde tweede plek ooit. Ze was 0,38 seconden sneller dan de Canadese Ivanie Blondin, die derde werd. Antoinette de Jong kwam net tekort voor het podium, Melissa Wijfje was iets sneller dan Wüst en werd zesde en Carlijn Achtereekte kwam geen moment in haar ritme: ze werd laatste.

World Cup Harbin - Uitslag 3000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Martina Sábliková CZE 4:08.26  
2 Marije Joling NED 4:09.40 1.14
3 Ivanie Blondin CAN 4:09.78 1.52
4 Antoinette de Jong NED 4:10.03 1.77
5 Bente Kraus GER 4:11.47 3.21
6 Melissa Wijfje NED 4:11.63 3.37
7 Ireen Wüst NED 4:11.76 3.50
8 Anna Yurakova RUS 4:12.91 (2) 4.65
9 Isabelle Weidemann CAN 4:12.91 (7) 4.65
10 Miho Takagi JPN 4:14.16 5.90
11 Misaki Oshigiri JPN 4:14.54 6.28
12 Fuyo Matsuoka JPN 4:14.59 6.33
13 Olga Graf RUS 4:15.93 7.67
14 Natalya Voronina RUS 4:16.87 8.61
15 Ida Njåtun NOR 4:20.42 12.16
16 Carlijn Achtereekte NED 4:21.75 13.49

Poortje schrikt piet-tegenstanders niet af

De tegenstanders van Zwarte Piet laten zich niet afschrikken door toegangspoortjes die zaterdag bij de landelijke intocht van Sinterklaas staan in Maassluis. De gemeente wil op die manier voorkomen dat demonstranten zich tussen het publiek mengen. Een woordvoerster van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zei vrijdag dat de demonstranten hun eigen locatie willen uitkiezen en zich niet in een vak willen laten plaatsen.

Ze doen daarom geen officiële melding bij de gemeente. "Als we naar een plek worden gewezen, omgeven door agenten, dan voelt dat als een beperking op ons recht om te protesteren. Dat willen we niet." De betogers lieten eerder al weten dat ze op de Markt willen staan, waar de intocht eindigt. "We weten niet of dat haalbaar is", zei de zegsvrouw. "Als we maar zichtbaar zijn, het liefst staan we bij elkaar."

Poortje schrikt piet-tegenstanders niet af
Poortje schrikt piet-tegenstanders niet af (Foto: ANP)

Final Fantasy XV collector's item kost § 432.344

Bij de release van het vijftiende deel van Final Fantasy wordt een bijzonder verzamelobject geïntroduceerd dat alleen is weggelegd voor de welgestelden onder ons. Het ultieme collector's item kost je 432.344 euro, maar dan heb je ook wat: een Audi R8 'Star of Lucis'.

'The power to foil monsters', zo is te lezen op de Japanse website van Audi. Veel mensen zullen denken dat dit een of ander grapje is, maar Audi neemt dit project bloedserieus. Er is een complete, prachtig verzorgde sectie op de website gewijd aan deze Special Edition Audi. Ook de beschrijvende teksten liegen er niet om.

"De ommuurde stad Insomnia, locatie van de troon van het Koninkrijk van Lucis, wordt beschermd door een krachtveld dat de stad verdedigt tegen vijandelijke aanvallen en biedt diens inwoners een lange periode van vrede en vooruitgang. De stad is een doolhof van transport-aderen en derhalve heeft de troonhouder het Duitse bedrijf Audi voorzien van een Predicaat Hofleverancier voor de ontwikkeling van een voertuig voor Prins Noctis. Audi heeft een centrale rol gespeeld in de evolutie van automobielen, met als pronkstuk de R8. The Royal Art Society of Lucis is eveneens een pionier op het gebied van baanbrekende producten. Zij hebben nu de handen ineengeslagen met Audi om een werkelijk extraordinair product te ontwikkelen - de Audi R8 Star of Lucis, een fusie tussen auto en kristal."

De R8 Star of Lucis is zoals verwacht geen kinderachtig wagentje en beschikt volgens Audi over prestaties 'worthy of the future King': een 5.2 liter V10-motor met 610 pk biedt een maximumsnelheid van 330 kilometer per uur en gaat van 0 naar 100 in 3,2 seconden. De wagen lijkt daarmee gebaseerd te zijn op de R8 Plus, die vorig jaar werd geïntroduceerd op de Geneva Motor Show.

Er zit wel een nadeel aan deze aanschaf: de game zelf is niet inbegrepen bij de prijs. Final Fantasy XV zal je dus alsnog zelf los moeten aanschaffen. Dat kan vanaf 29 november voor PlayStation 4 en Xbox One. Bekijk hieronder de collector's item nog even in vol ornaat.

Man ontvoerd en achtergelaten in bos

De politie heeft een 28-jarige vrouw uit Eelde aangehouden vanwege de mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van een 47-jarige man uit Groningen.

Het slachtoffer belde maandagnacht aan bij een woning in Glimmen. De man droeg nauwelijks kleren en was mishandeld. Hij zei dat hij was ontvoerd en in de buurt in een bos was achtergelaten. Met een hoofdwond is hij per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De man kan zich niet herinneren wat er precies is gebeurd. Hij was maandagavond met zijn auto bij zijn woning vertrokken. Zijn wagen werd woensdagavond gevonden bij een huis in Eelde. De bewoonster is de vrouw die is aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Man ontvoerd en achtergelaten in bos
Man ontvoerd en achtergelaten in bos (Foto: ANP)

Consumentenbond zet strijd tegen Samsung door

De Consumentenbond begint een bodemprocedure tegen elektronicagigant Samsung, om het bedrijf te dwingen de software van zijn smartphones langer te updaten. Eerder voerde de bond al een kort geding om de kwestie, maar dat was geen succes omdat de rechter in Amsterdam de zaak niet spoedeisend vond en dus niet geschikt voor een snelle procedure.

Volgens de belangenbehartiger komt Samsung niet op tijd met updates voor besturingssysteem Android. Daarmee creëert het bedrijf een onveilige situatie voor consumenten.

Samsung zou zijn smartphones minimaal twee jaar na aankoop moeten updaten, of vier jaar na introductie van een toestel. Ook moet de Zuid-Koreaanse fabrikant duidelijker zijn over zijn updatebeleid, oordeelt de Consumentenbond. Samsung krijgt vrijdag een dagvaarding. Een datum voor de zitting moet nog door de rechtbank worden vastgesteld.

Consumentenbond zet strijd tegen Samsung door
Consumentenbond zet strijd tegen Samsung door (Foto: BuzzT)

Nederlanders domineren 5 kilometer in Harbin

De 5000 meter voor mannen tijdens de World Cup schaatsen in het Chinese Harbin is uitgelopen op een Nederlands feestje. Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Erik Jan Kooiman zorgden voor een geheel Nederlands podium.

Kooiman was van hen de eerste die zijn tijd neerzette. In een prima duel met de Nieuw-Zeelander Peter Michael kwam de Nederlander tot 6:26,43, wat uiteindelijk goed bleek voor de derde tijd. Bergsma maakte gehakt van de voor Canada uitkomende Ted-Jan Bloemen: 6:22,38 tegen 6:29,81, wat Bloemen slechts de achtste plek bracht. In de slotrit was Kramer veel te sterk voor Sverre Lunde Pedersen en zijn 6:21,60 was genoeg om Bergsma van de eerste plek te stoten.

World Cup Harbin - Uitslag 5000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Sven Kramer NED 6:21.60  
2 Jorrit Bergsma NED 6:22.38 0.78
3 Erik Jan Kooiman NED 6:26.43 4.83
4 Bart Swings BEL 6:27.64 6.04
5 Peter Michael NZL 6:27.89 6.29
6 Douwe de Vries NED 6:28.34 6.74
7 Patrick Roest NED 6:29.27 7.67
8 Ted-Jan Bloemen CAN 6:29.81 8.21
9 Patrick Beckert GER 6:30.91 9.31
10 Alexis Contin FRA 6:31.27 9.67
11 Andrea Giovannini ITA 6:32.60 11.00
12 Moritz Geisreiter GER 6:33.60 12.00
13 Sverre Lunde Pedersen NOR 6:33.84 12.24
14 Danila Semerikov RUS 6:36.64 15.04
15 Jordan Belchos CAN 6:36.67 15.07
16 Thomas-Henrik Søfteland NOR 6:44.88 23.28

Carnavalsseizoen afgetrapt in Limburg en Brabant

Limburg en Brabant staan vrijdag al even in het teken van carnaval. In veel dorpen en steden in beide provincies wordt het nieuwe carnavalsseizoen afgetrapt. In Limburg gebeurt dat in een grote manifestatie op het Vrijthof in Maastricht, in Brabant wordt de "11de van de 11de" in onder meer Eindhoven en Den Bosch gevierd.

Den Bosch is voor deze carnavaleske gelegenheid weer omgedoopt in Oeteldonk. Trompettisten spelen om 11.11 uur vanaf de toren van de Sint Jan het Oeteldonks Volkslied samen met het carillon en de stadsbeiaardier. Vervolgens kunnen de carnavalisten los gaan in een heuse kroegentocht door de Brabantse hoofdstad.

Ook in Eindhoven loopt al veel feestvolk door de straten op zoek naar de eerste tekenen van de carnaval. In Maastricht wordt het Vrijthof gevuld met vele duizenden verklede carnavalisten. Zij hossen en springen daar een dag lang op muziek van bekende Limburgse artiesten. Er zijn in Maastricht zoals gebruikelijk strenge veiligheidsmaatregelen genomen onder meer om te voorkomen dat minderjarigen alcohol kunnen drinken. Het feestprogramma op het Vrijthof begint traditioneel om 11.11 uur.

Carnavalsseizoen afgetrapt in Limburg en Brabant
Carnavalsseizoen afgetrapt in Limburg en Brabant (Foto: ANP)

Dode vogels gevonden verspreid over het land

In verschillende delen van Nederland zijn dode vogels gevonden die mogelijk zijn besmet met vogelgriep. "Ze zijn verspreid over het land gevonden, maar het is niet gezegd dat ze besmet zijn met vogelgriep. Dat zijn we aan het onderzoeken", zegt een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Waar de vogels precies zijn gevonden en om hoeveel het gaat wilde zij niet zeggen. Rijkswaterstaat liet eerder op de dag weten dat de besmetting van watervogels met vogelgriep van het type H5N8 zich waarschijnlijk beperkt tot het gebied bij de Gouwzee bij de Noord-Hollandse plaatsen Monnickendam en Volendam.

"We hebben bij Volendam zo'n tachtig vogels gevonden en verder bij de Gouwzee een tiental vogels", zei een woordvoerster van de organisatie tegen de NOS. "We hebben verder geen dode vogels aangetroffen en gaan er daarom vanuit dat de besmetting zich tot dit gebied beperkt".

Een speciaal ingehuurd bedrijf ruimt de vogels op. In Monnickendam werden eerder al dode vogels gevonden. Na onderzoek blijken deze dieren te zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8. Sinds woensdag geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden omdat in andere landen wilde vogels met H5N8 zijn aangetroffen.

Dode vogels gevonden verspreid over het land
Dode vogels gevonden verspreid over het land (Foto: ANP)

Sensoren helpen bij problemen op spoor

Dankzij draadloze sensoren op de treinrails kan spoorbeheerder ProRail sneller inspelen op problemen door onder meer het winterweer. De sensoren worden aangesloten op een speciaal draadloos communicatienetwerk waardoor op afstand onder meer de temperatuur, trillingen, versnellingen, luchtdruk en vocht kunnen worden gemeten.

"We hebben afgelopen jaar rond Utrecht Centraal getest met de sensoren en dat is positief uitgevallen. We krijgen op deze manier snel informatie en kunnen waar nodig bijsturen. Als de wisselverwarming bijvoorbeeld niet goed werkt, dan krijgen we dat door via de sensoren. Hierdoor is er minder kans op vertragingen en kunnen we waar nodig sneller de dienstregeling aanpassen", aldus een woordvoerder van ProRail. "We gaan nu bekijken waar we de sensoren nog meer kunnen gaan plaatsen."

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) stuurde donderdag een brief naar de Tweede Kamer met maatregelen die komende winter problemen op het spoor moeten voorkomen.

Sensoren helpen bij problemen op spoor
Sensoren helpen bij problemen op spoor (Foto: BuzzT)

Treinverkeer Amsterdam ontregeld

Het treinverkeer rond Amsterdam werd vrijdagochtend verstoord door schade aan een spoorviaduct. Volgens een woordvoerder van de NS had een vrachtwagen zich vast gereden.

Daardoor was er geen treinverkeer mogelijk tussen tussen Schiphol en station Sloterdijk. Reizigers die vanaf Amsterdam CS naar de luchthaven willen, moesten door de storing via Duivendrecht rijden. Ze liepen daardoor een vertraging op van meer dan een uur.

De vrachtwagen is weggetrokken en daarna moest het spoor nog worden gecontroleerd. inmiddels is het spoor vrijgegegeven en wordt de dienstregeling hervat aldus de NS op Twitter.

Storing treinverkeer Amsterdam
Storing treinverkeer Amsterdam (Foto: ANP)

Xbox Holiday Update nu voor iedereen beschikbaar

Zoals Microsoft bijna ieder jaar weer doet gedurende de herfstmaanden, is het dashboard van de Xbox One weer geüpdatet. De nieuwe update geeft toegang tot onder andere Clubs en Looking for Group.

De update was al enkele maanden beschikbaar en getest door leden van het Xbox Preview Program (dat overigens nu door het leven gaat als Xbox Insider Program), maar nu hebben alle leden toegang tot de nieuwe features. De belangrijkste toevoeging is Clubs, aangekondigd tijdens E3 2016. Met Clubs maak je je eigen groepen aan waarbij je je interesses kunt delen. Zo kun je makkelijk personen bereiken met dezelfde interesses die jij hebt. In Looking for Group kan je dat in de praktijk brengen, als je bijvoorbeeld nieuwe mensen wil leren kennen die ook Battlefield 1 spelen (en bijvoorbeeld Nederlands spreken), komt deze app prima van pas.

Daarnaast goed nieuws voor achievement hunters, alle achievements geven nu aan hoe zeldzaam ze zijn. Als minder dan 10% van de spelers van een game een bepaalde achievement gehaald heeft, wordt die geclassificieerd als zeldzaam en krijg je een uniek (en meer voldoenend) geluid tijdens het ontgrendelen.

Verder heeft de update enkele kleine dingen verbeterd: zo wordt het berichten naar groepen sturen makkelijker en heeft het digitale toetsenbord nu ook emoji's.

Rallygame DiRT 3 Complete Edition gratis voor pc en Mac

Codemasters' succesvolle rallygame DiRT 3 is op dit moment gratis voor pc en Mac via de Humble Store. Het gaat om de Complete Edition, dus bevat ook meteen alle DLC in de vorm van nieuwe wagens en rallycircuits.

Het enige wat je nodig hebt is een Steam/Humblebundle-account zodat je de code kunt ophalen. Kijk op de site van humblebundle voor meer informatie. Je hebt nog tot morgenavond 19.00 uur om de game op te pikken.

Nederlandse sprintsters beginnen World Cup-seizoen matig

De Nederlandse sprintsters zijn het nieuwe seizoen in de World Cup schaatsen niet best begonnen. In het Chinese Harbin werd het seizoen geopend met de 500 meter bij de dames, maar alle vier Nederlanders eindigden in de onderste helft van de ranglijst.

De winst ging enigszins verrassend naar de Japanse Nao Kodaira, die met 38,00 de vierde tijd ooit reed op de Chinese baan. Het was pas haar tweede individuele World Cup-zege, twee jaar na haar tot vandaag enige overwinning. Haar landgenote Maki Tsuji liet zien dat de Japanners al in vorm zijn en werd met 38,17 tweede - haar eerste podiumplek in bijna vijf jaar. Met 38,18 zorgde Jing Yu ervoor dat het Chinese publiek ook nog wat te juichen had.

Marrit Leenstra was de beste Nederlandse, maar met 38,99 en de elfde plek maakte ze weinig indruk. Floor van den Brandt, Anice Das en Bo van der Werff eindigden op de vijftiende, zestiende en zeventiende plek. Overigens waren ze niet de enigen die tegenvielen: hetzelfde kan gezegd worden van onder meer de Chinese Hong Zhang en de Oostenrijkse Vanessa Herzog - wellicht nog beter bekend als Vanessa Bittner.

World Cup Harbin - Uitslag 500 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira JPN 38.00  
2 Maki Tsuji JPN 38.17 0.17
3 Jing Yu CHN 38.18 0.18
4 Marsha Hudey CAN 38.29 0.29
5 Heather Bergsma USA 38.39 0.39
6 Sang-Hwa Lee KOR 38.47 0.47
7 Olga Fatkulina RUS 38.50 0.50
8 Heather McLean CAN 38.65 0.65
9 Erina Kamiya JPN 38.74 0.74
10 Hong Zhang CHN 38.82 0.82
11 Marrit Leenstra NED 38.99 0.99
12 Min-Sun Kim KOR 39.11 1.11
13 Vanessa Herzog AUT 39.13 1.13
14 Nadezhda Aseyeva RUS 39.24 1.24
15 Floor van den Brandt NED 39.35 1.35
16 Anice Das NED 39.54 1.54
17 Bo van der Werff NED 39.78 1.78
18 Yekaterina Aydova KAZ 40.16 2.16
19 Kelly Gunther USA 40.45 2.45
20 Paige Schwartzburg USA 40.72 2.72

Banken gaan inloggen via iDIN vermarkten

Inloggen bij webwinkels of op andere sites kan binnenkort mogelijk ook met je bankgegevens. Banken gaan hun nieuwe identificatie- en inlogdienst iDIN nu ook commercieel vermarkten, zo is vrijdag door de Betaalvereniging Nederland bekendgemaakt.

iDIN is een soort iDEAL, maar dan voor het verifiëren van persoonsgegevens. Je logt in met de vertrouwde inlogmiddelen van je bank die vervolgens aan de betreffende organisatie bevestigt wie je bent. De banken kunnen dat omdat ze de identiteit van iedere klant altijd grondig moeten checken wanneer die een bankrekening opent.

De banken verstrekken dan gegevens als iemands naam, adres, leeftijd of geslacht. Deelnemende organisaties krijgen geen toegang tot financiële gegevens van bankklanten. Het is ook niet mogelijk om met de tool te betalen.

Directeur van de Betaalvereniging Piet Mallekoote denkt dat er veel vraag is naar de tool, bijvoorbeeld bij verzekeraars en zorg- en overheidsinstellingen. Bij de overheid zou iDIN dan een alternatief voor DigiD kunnen worden.

Sinds begin dit jaar is het hele systeem al uitgebreid getest, onder meer bij de Belastingdienst, hypotheekverstrekker Florius, zorgverzekeraar ONVZ en telecomaanbieder Youfone. Bedrijven en instellingen die interesse hebben in iDIN kunnen hiervoor een contract afsluiten bij een van de grootbanken.

Banken gaan inloggen via iDIN vermarkten
Banken gaan inloggen via iDIN vermarkten (Foto: ANP)

Steep

Op een druilerige woensdagochtend (de kille novemberochtend tastbaar koud) mocht ik mij melden bij Ubisoft de Meern (de sprankelende metropolis van Midden-Nederland) alwaar ik een hands-on met Steep had; een snowboard-game die verrassend rap na de aankondiging van EA kwam dat SSX dood en begraven is. En zo liep ik het kantoor binnen, cynisme stevig in de hand.

BraziliŽ walst over ArgentiniŽ heen

Brazilië heeft rivaal Argentinië in serieuze problemen gebracht in de WK-kwalificatiereeks. Met een uitblinkende Neymar gaven de Brazilianen de ploeg van Lionel Messi geen kans. Het werd 3-0.

In Belo Horizonte werd de wedstrijd na 25 minuten tot leven gebracht door Philippe Coutinho. De speler van Liverpool draaide vanaf links naar binnen om vervolgens Sergio Romero met een prima knal te verslaan: 1-0. Kort voor de pauze wist Neymar de score bijna te verdubbelen, maar hij raakte de buitenkant van de paal.

Argentinië kon voor rust geen vuist maken en het leek met een kleine achterstand de rust te halen. Neymar dacht daar toch anders over. De topschutter van FC Barcelona werd door Jesus alleen op Romero afgestuurd en hij maakte geen fout. Een mijlpaal voor Neymar, die zijn 50ste interlanddoelpunt maakte.

Vroeg in de tweede helft zag Paulinho hoe zijn inzet door Pablo Zabaleta van de lijn werd gehaald, maar na bijna een uur spelen maakte hij alsnog 3-0. De oud-middenvelder van Tottenham Hotspur, die tegenwoordig voor Guangzhou Evergrande speelt, rondde af uit een voorzet van Renato Augusto.

Brazilië kreeg zelfs kansen om nog verder uit te lopen, terwijl Argentinië niets had in te brengen. Het elftal van Lionel Messi, dat dinsdag tegen Colombia speelt, staat nu zesde in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiepoule. De eerste vier plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de nummer vijf speelt een play-off. Brazilië is na elf duels koploper.

Doelpunten uit de wedstrijd. (Bron: YouTube)

PostNL wijst bod Belgisch Bpost af

PostNL heeft het "ongevraagde en voorwaardelijke" overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Dat maakte het postbedrijf vrijdag bekend.

Bpost liet onlangs weten bereid te zijn een bod uit te brengen van 2,825 euro in cash en 0,1202 aandelen per aandeel PostNL. Dat voorstel waardeerde PostNL op dat moment op 2,5 miljard. De Belgen benadrukten dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen.

Het voorstel kon het Nederlandse postbedrijf echter niet bekoren. PostNL heeft vertrouwen in de toekomst als zelfstandig bedrijf. Bovendien is het bod te laag en te riskant voor de aandeelhouders van PostNL en zijn de niet financiële voorwaarden te vrijblijvend.

Daarnaast zet PostNL zijn vraagtekens bij een krachtenbundeling die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de-facto nog steeds controle zou uit kunnen oefenen.

PostNL wijst bod Belgisch Bpost af
PostNL wijst bod Belgisch Bpost af (Foto: ANP)

ABN AMRO stuurt 15.000 klanten weg

ABN AMRO gaat zo'n 15.000 particuliere klanten van de bank wegsturen. Het gaat om klanten die permanent buiten Europa wonen en hun bankdiensten in Nederland afnemen. Dat betekent dat expats zijn uitgezonderd, aldus ABN AMRO in een verklaring op zijn website.

De betreffende klanten krijgen vanaf eind november een mail met het verzoek om hun bankzaken of het afnemen van bepaalde diensten bij ABN AMRO te beëindigen en bij een andere bank onder te brengen. Daarvoor hebben ze zes maanden de tijd.

De stap past onder meer in de strategie van het financiële bedrijf om op het vlak van consumentenbankieren vooral een Nederlandse en Europese bank te willen zijn. Daarnaast speelt wet- en regelgeving een rol.

ABN AMRO stuurt 15.000 klanten weg
ABN AMRO stuurt 15.000 klanten weg (Foto: ANP)

Bram van der Vlugt trekt tabbert weer aan

Bram van der Vlugt zet zijn mijter weer op. Barrie Stevens wist hem te strikken voor zijn Sinterklaasmusical, zo vertelt hij in De telegraaf.

Stevens startte onlangs zijn eigen productiebedrijf en komt begin december met de musical Een huis in een schoen. De 82-jarige Van der Vlugt kroop van 1986 tot en met 2010 in de huid van 'de' Sinterklaas, een rol die nu is overgenomen door Stefan van der Walle. In het stuk van Stevens speelt hij echter weer de rol van de goedheiligman.

"Ik heb Bram dus weer zover kunnen krijgen, dat hij nog één keer de tabbert aantrekt", aldus Stevens. "Een uitzondering, want hij wil Stefan absoluut niet in de weg zitten. Daarom geeft Bram ook geen interviews over dit onderwerp. Maar als Sinterklaas wil hij nog weleens een uitspraak doen. Als je hem bijvoorbeeld vraagt, of hij in de musical ook gaat dansen en zingen zal hij met zijn gebronsde stem antwoorden: 'Een klein danspasje moet wel lukken en wat zingen betreft, ik hou het bij parlando. Dat is een voordrachtstechniek waarbij een tekst niet gezongen, maar gesproken wordt.'"

De musical Een huis in een schoen gaat over de zoektocht van de 11-jarige Annabel naar een huis op pakjesavond en staat op 3 december in de Lichtfabriek in Haarlem op de planken.

Bram van der Vlugt trekt tabbert weer aan
Bram van der Vlugt trekt tabbert weer aan (Foto: BuzzE)

Chris Rock wil president worden in 2020

Twee dagen na de verkiezingen in de VS, heeft Chris Rock besloten dat hij bij de volgende ronde ook een poging waagt. "Ik ga ervoor in 2020, wens me succes" twitterde de komiek.

Aangezien Chris bij de tweet een foto plaatste van zijn film Head Of State uit 2003, waarin zijn personage min of meer per ongeluk president wordt, is het niet helemaal duidelijk of hij met de boodschap vervolgplannen voor de film aankondigde, een grap maakte of misschien toch echt politieke aspiraties heeft.

Ook Ron Perlman verkondigde in de race te zijn voor het Witte Huis. "Ik gebruik hierbij mijn immense Facebook-aanhang om te verkondigen dat ik me kandidaat stel als president van de Verenigde Staten, 2020", aldus de Hellboy-acteur grappend op het social medium.

De twee sterren krijgen concurrentie uit Hollywood van Kanye West. Die kondigde vorig jaar al aan zich kandidaat te stellen in 2020. "Het gaat niet om mij, het gaat om nieuwe ideeën", zei de muzikant in zijn wat warrige speech op de MTV Video Music Awards.

Chris Rock wil president worden in 2020
Chris Rock wil president worden in 2020 (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: koud maar zonnig

Gisteren was het dankzij een lagedrukgebied een sombere en regenachtige dag. Geen enkele plaats ontkwam aan regen, maar toch waren er ook genoeg droge momenten. Zeker in de avond is er aardig wat water gevallen op veel plaatsen en aan de kust is hier en daar zelfs wat korrelhagel gevallen. Mijn collega Stephan vind het geweldig, maar ik ben meer een liefhebber van zonnig en rustig weer. Hij had het gisteren helemaal naar zijn zin en schreef daarover gistermorgen ook een weerbericht van 5 kantjes.. Het weer van vandaag wordt dan weer meer iets voor mij.

De afgelopen nacht is het aardig opgeklaard. In het noorden en oosten kwam wat nachtvorst voor, in het zuiden zakte het kwik tot zo'n 3 graden. De wind was matig tot vrij krachtig.

Vandaag trekt de bewolking in het zuiden en zuidoosten maar langzaam weg, maar in de rest van het land schijnt al snel de zon. Vanmiddag zou er in het waddengebied een enkele bui kunnen vallen. Het blijft wel koud met zo'n 3 graden in het oosten en zuidoosten tot 6 graden in het westen van het land. Er staat een matige noordoostenwind die vanmiddag nog in kracht afneemt.

Morgen wordt het een frisse maar redelijk droge en zonnige dag en de verwachtingen voor de komende dagen zien er ook niet slecht uit voor de tijd van het jaar. De komende dagen wordt het wisselvallig maar er valt niet veel regen en de temperatuur gaat de komende week omhoog tot zo'n 12 graden op dinsdag en woensdag.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:54
Zon onder: 16:53
Zonkracht: 1 / 1
 
DJMO zette afgelopen week een regenboog op de gevoelige chip.  (Foto: DJMO)
DJMO zette afgelopen week een regenboog op de gevoelige chip. (Foto: DJMO)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1918 De Britse regering erkent de onafhankelijkheid van Letland.
1925 Robert Millikan bewijst het bestaan van kosmische straling.
1970 Zendschip MV King David van Capital Radio strandt op de kust bij Noordwijk.
2003 De planetoïde Sedna wordt ontdekt.
2008 Invoering van opsporingssysteem AMBER Alert in Nederland.
elk jaar Viering van Sint Maarten en het begin van het carnavalsseizoen

Tweede nacht protesten verloopt rustig in VS

Voor de tweede opeenvolgende nacht zijn mensen in de VS de straat op gegaan om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. De demonstraties verliepen in de nacht van donderdag op vrijdag over het algemeen rustig en vredig.

In onder meer Washington, Baltimore, Philadelphia, New York, Los Angeles, San Francisco, Oakland en Portland gingen kleine aantallen mensen de straat op. De grootste protestmars werd gelopen in Denver, waar zo'n 3000 mensen op de been waren. In veel andere plaatsen ging het om slechts honderden betogers.

Een dag eerder waren er ook verschillende protesten. Op divers plaatsen kwamen mensen samen terwijl ze leuzen riepen als "Geen Trump! Geen KKK! Geen racistische USA."

Tweede nacht protesten verloopt rustig in VS
Tweede nacht protesten verloopt rustig in VS (Foto: ANP)

Veiling kunst Bowie overtreft verwachtingen

De veiling van de kunstcollectie van de overleden zanger David Bowie door veilinghuis Sotheby's heeft op de eerste dag de verwachtingen flink overtroffen. De verzameling kunstwerken en meubelstukken bracht donderdag zo'n 24,3 miljoen pond (28 miljoen euro) op.

De opbrengst van de ongeveer 350 veilingstukken werd in eerste instantie geschat op zo'n 12 miljoen euro. Op de eerste dag van de veiling is al meer dan het dubbele daarvan gehaald. Zo bracht een schilderij van Jean-Michel Basquiat 7,1 miljoen pond in het laatje, twee keer zoveel als gedacht. En een werk van Frank Auerbach (3,8 miljoen pond) werd voor ruim zeven keer de geschatte opbrengst verkocht.

Bowie studeerde kunst en design voordat hij beroemd werd en noemde zichzelf "een obsessieve en verslaafde verzamelaar". De veiling gaat vrijdag verder.

Veiling kunst Bowie overtreft verwachtingen
Veiling kunst Bowie overtreft verwachtingen (Foto: BuzzE)

Minder criminaliteit in Vinex-wijken

De criminaliteit in Vinex-wijken is beduidend lager dan gemiddeld in Nederland. Vorig jaar registreerde de politie landelijk 57 misdrijven per duizend inwoners, in Vinex-wijken waren dat er 28. Dit blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vinex-wijken liggen meestal aan de rand van grotere steden. De verschillen in de criminaliteitscijfers zijn groot. Zo telden de steden vorig jaar 52 vermogensmisdrijven (zoals diefstal en heling) per duizend inwoners, terwijl er in de wijken gemiddeld 21 van dergelijke misdrijven plaats hadden.

Ook het aantal inbraken is in de Vinex-locaties lager. Vier op de duizend inwoners hadden te maken met een woninginbraak, in de grotere steden waren dit er zes op de duizend. Volgens het CBS heeft dit onder meer te maken met de preventiemaatregelen van de Vinex-bewoners. Van hen heeft 20 procent een alarminstallatie tegenover 11 procent in de grotere steden.

Verder blijkt uit het CBS-onderzoek dat de wijkbewoners zich minder onveilig voelen dan gemiddeld in Nederland. "Minder Vinex-bewoners lopen of rijden om om onveilige plekken te vermijden. Ook zijn er minder die zich vaak onveilig voelen als ze 's avonds alleen thuis zijn", aldus het statistiekbureau.

Minder criminaliteit in Vinex-wijken
Minder criminaliteit in Vinex-wijken (Foto: ANP)

Meerdere doden bij bomaanslag Duits consulaat

De bomaanslag in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif heeft aan ten minste vier mensen het leven gekost. Dat maakte het lokale ziekenhuis in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

Alle dodelijke slachtoffers zijn Afghaans. Het aantal gewonden van de zelfmoordaanslag op het Duitse consulaat is gestegen tot 119. Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn alle Duitsers op het consulaat ongedeerd gebleven.

De extremistische Taliban hebben snel de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag, die met een auto met explosieven werd gepleegd. De dader ramde met zijn auto een muur van het pand, meldden Duitse media. Daarop volgde een vuurgevecht.

In Mazar-i-Sharif zijn ook ongeveer honderd Nederlandse militairen actief. Ze leiden er politieagenten en militairen op. Defensie heeft laten weten dat er geen Nederlanders gewond zijn geraakt. Duitsland heeft bijna duizend man in Afghanistan, de meeste in de provincie Balkh waar Mazar-i-Sharif de hoofdstad van is.

Mazar-i-Sharif is met circa 700.000 inwoners de derde stad van het land. De Taliban zouden met de aanslag wraak nemen op westerse luchtaanvallen op gebieden van de Taliban in de aangrenzende provincie Kunduz. Bij een Amerikaanse luchtaanval in Kunduz werden een week geleden dertig burgers gedood en raakten er bijna twintig gewond.

Meerdere doden bij bomaanslag Duits consulaat
Meerdere doden bij bomaanslag Duits consulaat (Foto: ANP)

Zanger Leonard Cohen overleden

De Canadese singer-songwriter, dichter en auteur Leonard Cohen is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Het treurige nieuws werd vannacht door zijn management bekend gemaakt via de Facebook-pagina van de artiest.

De op 21 september 1934 in Montreal geboren Leonard Norman Cohen begon zijn loopbaan als dichter en maakte in 1956 zijn debuut met de dichtbundel Let Us Compare Mythologies. Aan het begin van de zestiger jaren was Cohen in Canadese poëziekringen al een gerenomeerde naam. De jonge dichter kreeg een studiebeurs waarmee hij zich terug trok op het Griekse eiland Hydra, waar hij een ontmoeting had met de Noorse Marianne Jensen, die volgens Cohen de mooiste vrouw was die hij ooit had gezien. Cohen zou later voor haar zijn wereldhit 'So Long, Marianne' schrijven.

Na het verschijnen van de poëziebundel Flowers for Hitler (1964) en zijn twee enige romans The Favourite Game (1963) en Beautiful Losers (1966) ging Leonard Cohen zich richten op het schrijven van popliedjes. Zo werd in 1966 het liedje 'Suzanne' opgenomen door zangeres Judy Collins die daar een stevige hit mee wist te maken. Het liedje zou in Nederland worden uitgebracht in een uitvoering van Herman van Veen.

Een jaar later vertrok de muzikant naar de Verenigde Staten en verscheen Cohen's debuutalbum Songs of Leonard Cohen waarna hij een behoorlijke reputatie als singer-songwriter wist te maken met liedjes als 'Suzanne', 'Everybody Knows', 'The Tower of Song', 'Famous Blue Raincoat', 'Hallelujah' en 'First We Take Manhattan'.

Aan het einde van de zeventiger jaren verdween Leonard Cohen langzaam bij het grote publiek uit beeld. Halverwege de jaren tachtig zou de artiest een comeback maken nadat artiesten als Nick Cave en The Sisters of Mercy Leonard Cohen als een inspiratiebron benoemden en tracks van hem opnamen. Zo verscheen in 1988 de plaat I'm your man, wat Cohen's bestverkochte album in vele jaren zou gaan worden.

In 2004 moest Leonard Cohen noodgedwongen weer gaan optreden nadat hij door zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch was bestolen van al zijn pensioengeld. Zo gaf de muzikant in 2008 voor het eerst in 15 jaar weer een optreden in Nederland. Vorige maand verscheen You Want It Darker, de zwanenzang van Leonard Cohen die in een recent interview met de Amerikaanse krant The New Yorker al had laten doorschemeren dat hij er klaar voor was om te sterven. Het is niet bekend waaraan Leonard Cohen is overleden.

President Mexico positief over relatie met VS

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto is, ondanks de negatieve uitlatingen van Donald Trump over Mexicanen, optimistisch gestemd over een nieuwe bilaterale relatie met buurland Amerika als Trump president is. Dat heeft hij donderdag gezegd.

Peña Nieto denkt dat ze in staat zijn aan een nieuwe en positieve relatie te werken. Eerder werd al bekend dat ze elkaar zullen ontmoeten voor de inauguratie van Trump op 20 januari.

In Mexico zijn ze bang dat Trumps presidentschap een economische ramp voor het land betekent en dat hij bovendien, zoals Trump in de verkiezingscampagne aankondigde, talrijke Mexicanen uit de VS zal zetten en de grens met een muur zal dichtmetselen.

President Mexico positief over relatie met VS
President Mexico positief over relatie met VS (Foto: ANP)

Moslimverbod toch weer op website Trump

Een van de meest omstreden voorstellen die Donald Trump deed tijdens zijn campagne voor het Witte Huis, een migratieverbod voor moslims, was donderdag niet meer op zijn website te vinden. Aan het begin van de dag op 8 november was de verklaring die Trump in december vorig jaar hierover naar buiten bracht nog te lezen. Aan het einde van de dag was de verklaring niet meer te vinden. Inmiddels is het voorstel echter weer terug.

Bepaalde websites zoals de Waybackmachine maken op verschillende momenten screenshots van websites. Op deze manier kan op een later moment worden gezien hoe een website er op eerdere momenten uitzag. Om 08.52 uur Amerikaanse tijd stond de verklaring nog op www.donaldjtrump.com. Bij de volgende momentopname, om 23:43 uur, was de verklaring niet meer bereikbaar en leidde het webadres naar de hoofdpagina van de aanstaande president.

Update, vrijdag 02.20 uur
Het team van de aankomende president heeft naar aanleiding van navraag door diverse media verklaard dat de website te kampen had met een technisch probleem, en dat het bericht over het voorstel op de site is hersteld.

Moslimverbod niet meer op website Trump
Moslimverbod niet meer op website Trump (Foto: ANP)

Beter Leven

Ik kreeg de afgelopen week een cadeaukaart van de Postcode Loterij. Je moest hem activeren en dan kon je bij Appie korting krijgen op duurzame en milieuvriendelijke producten. Ik dacht eerst dat ik eens iets anders had gewonnen dan dat gore ijs, maar het bleek dat iedere speler in die loterij zo’n kaart heeft gekregen. Het was dus gewoon een reclamestunt van Appie.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
©FOK.nl e.a.