FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van donderdag 10 november 2016

Burgemeester roeptoetert in raadszaal

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg is niet voor een gat te vangen. Hoewel het geluid in de raadszaal was uitgevallen, wist hij zich volgens Omroep Brabant toch uitstekend verstaanbaar te maken. Met een ouderwetse roeptoeter sprak hij donderdagavond de zaal toe.

De lokale CDA-fractie zag de humor van de situatie wel in. "Nieuwe stadsomroeper geïnstalleerd. Wij wensen Peter Noordanus veel succes in zijn nieuwe nevenfunctie," twitterden de jolige Christendemocraten.

Droom Armin komt uit met soloshow in ArenA

Armin van Buuren geeft op zaterdag 13 mei zijn grootste soloshow ooit. In de Amsterdam ArenA viert de dj dat hij twintig jaar in het vak zit. "Het is een droom die werkelijkheid wordt", zegt Armin tegen BuzzE. "Ik denk dat elke voetballer, elke tennisser en ook elke dj op het allergrootste podium wil staan."

Armin is de eerste dj die een soloshow verzorgt in het Amsterdamse stadion. "Ik heb er natuurlijk al eerder gestaan tijdens bijvoorbeeld Sensation of het Amsterdam Dance Event, maar dit keer sta ik er met mijn eigen show."

Tijdens The Best Of Armin Only blikt de dj terug op zijn twintigjarige carrière. "Ik wilde het feit dat ik twintig jaar in het vak zit niet zomaar voorbij laten gaan, maar zag een wereldtournee ook niet zitten. Het wordt een eenmalige show waarin ik fans meeneem terug in de tijd. Ik wil nog één keer een flink aantal artiesten terugbrengen die tijdens mijn eerdere shows op het podium stonden."

Verjaardag
Wie in mei ook van de partij zijn, wordt later bekendgemaakt. Kensington en Mr. Probz, met wie Armin momenteel de wereld over trekt in het kader van de Armin Only Embrace-tournee, zijn er in mei zeker bij. "Voor mij wordt het ook echt een hoogtepunt. Veel artiesten waarmee je een tournee doet, zie je daarna nooit meer omdat ze in bijvoorbeeld Los Angeles of Toronto wonen. Het wordt voor mij een hereniging met hen, het voelt een beetje als m'n verjaardag."

Hoewel er flink wat gastartiesten worden uitgenodigd, wil Armin ook 'zelf gaan knallen'. "Ik ga ook mijn dj-schap vieren." Juist dat zorgt voor extra spanning bij de 39-jarige dj. "Ik ben zeker nog nerveus voor shows. Hoewel ik inmiddels wel weet hoe ik een grote show moet benaderen, blijft het wel een freestyle dj-set en dat geeft extra spanning."

Veel energie
Tijdens de show in de ArenA komt ook nieuw materiaal voorbij. "Ik ben volop bezig met nieuwe nummers, heb al tracks en zelfs al een video voor volgend jaar af." Van een zesde album is vooralsnog geen sprake. "Daar ben ik nog niet mee bezig, maar ik heb wel een aantal nieuwe singles die in een continue stroom gaan verschijnen."

Hoewel The Best Of Armin Only een 'megaproject' is, is Armin razend druk met andere mixalbums en nieuwe singles. Voor hij in mei zijn twintigjarig dj-jubileum viert, staat Armin op 18 februari in de Jaarbeurs in Utrecht met zijn A State Of Trance Festival. "Daarvoor heb ik net het anthem af, dat gaat binnenkort in première tijdens mijn radioshow."

"Ik heb gewoon heel veel energie en vind het allemaal hartstikke leuk om te doen", zegt Armin over zijn volle agenda. "De show in de ArenA is een geweldige kans, dit wordt mijn grootste show ooit en een avond om nooit te vergeten."

Droom Armin komt uit met soloshow in ArenA
Droom Armin komt uit met soloshow in ArenA (Foto: BuzzE)

Website Erasmus Universiteit doelwit hackers

De website van de Erasmus Universiteit Rotterdam (eur.nl) is doelwit geweest van een hackaanval. De hackers hebben vermoedelijk toegang gehad tot de adresgids van de universiteit, die 25.000 namen en e-mailadressen bevat van medewerkers en studenten. Mogelijk is ook andere informatie zoals rekeningnummers en ziekmeldingen ingezien. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de informatie is misbruikt of gelekt.

De aanval werd zondag ontdekt en donderdag gemeld aan de medewerkers en studenten. De universiteit heeft aangifte gedaan bij de politie. Samen met een gespecialiseerd bedrijf wordt er onderzoek gedaan naar de exacte omvang, de impact en de oorzaak.

Het incident is bovendien gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Website Erasmus Universiteit doelwit hackers
Website Erasmus Universiteit doelwit hackers (Foto: BuzzT)

'Kleermaker randde cadetten aan'

Een kleermaker uit Utrecht heeft zich donderdag voor de rechter moeten verantwoorden. De man zou zeventien militairen in opleiding hebben aangerand, aldus Omroep Brabant.

De feiten zouden hebben plaatsgevonden tijdens het aanmeten van uniformen in Soesterberg. Twaalf cadetten van de KMA in Breda en de vliegbasis in Woensdrecht hebben aangifte gedaan tegen de kleermaker. De cadetten gaven aan dat hij tijdens het aanmeten van de militaire kledij hun billen en geslachtsdelen zou hebben gestreeld.

De kleermaker en zijn advocaten ontkennen. De beste man zou zijn werk naar eer en geweten hebben uitgevoerd.

'Kleermaker randde cadetten aan' (Foto: ANP)
'Kleermaker randde cadetten aan' (Foto: ANP)

Pokémon, Prince en curiosa op verzamelbeurs

Liefhebbers van mode, musical, vinyl, speelgoed en curiosa kunnen dit weekend een paar leuke uurtjes beleven op de VerzamelaarsJaarbeurs. Europa's grootste 'vintagebeurs' met duizenden stands vindt zaterdag en zondag plaats in de Utrechtse Jaarbeurs.

De Mega Platen en CD Beurs is onderdeel van het evenement, er is een overzichtstentoonstelling van de in april overleden popster Prince, een Pokémon-expositie en een 'meet & greet' met acteurs uit Star Wars en James Bond-films. Ook kan het publiek schaalmodellen van schepen bewonderen van zeezenders als Veronica en Radio Caroline.

De musical- en theatergeschiedenis heeft een eigen plekje in de Jaarbeurs. Er zijn diverse kostuums, posters, programmaboekjes en memorabilia te zien. Tijdens het evenement wordt de Dutch Collector Award 2016 uitgereikt aan standhouders en verzamelaars met een bijzondere collectie.

De beurs wordt twee keer per jaar gehouden: in het najaar en in het voorjaar. In april trok de beurs ruim 26.000 bezoekers.

Pokémon, Prince en curiosa op verzamelbeurs
Pokémon, Prince en curiosa op verzamelbeurs (Foto: BuzzE)

Moeder geeft vuurwerkverstopper (19) aan

Een 19-jarige jongeman uit Roosendaal vond het wel een goed idee om illegaal vuurwerk in zijn slaapkamer te bewaren. De moeder van de knaap was het daar minder mee eens en tipte de politie, meldt Omroep Brabant.

In de woning troffen de gewaarschuwde agenten het vuurwerk aan. De jongeman werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hij is inmiddels weer op vrije voeten, maar moet zich beschikbaar houden voor verhoor. Zijn vuurwerk is in beslag genomen.

Eerbetoon aan Wim Sonneveld in Carré

Er komt volgend jaar een groots eerbetoon aan Wim Sonneveld in theater Carré in Amsterdam. Op woensdag 28 juni 2017 is het precies honderd jaar geleden dat Wim Sonneveld in Utrecht werd geboren. Een keur aan artiesten herdenkt deze geboortedag met een hommage aan de artiest.

Theaterproducent Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment en Koninklijk Theater Carré kondigden het eerbetoon donderdag aan. "Als theaterliefhebber kun je de honderdste geboortedag van Wim Sonneveld niet onopgemerkt voorbij laten gaan", zeggen de initiatiefnemers, Carré-directeur Madeleine van der Zwaan en de producenten Suzanne van Dommelen, Ruud de Graaf en Hans Cornelissen.

Wim Sonneveld was een Nederlandse zanger, cabaretier en acteur. Met Toon Hermans en Wim Kan behoorde hij tot De Grote Drie van het Nederlands Cabaret. Naast zijn vele solovoorstellingen creëerde hij ook zijn eigen gezelschap met daarin onder anderen Conny Stuart, Joop Doderer, Hetty Blok en Albert Mol. Op zijn initiatief werd de musical My Fair Lady naar Nederland gehaald. Zelf speelde Wim Sonneveld drie jaar lang de rol van Professor Higgins. Op 8 maart 1974 overleed hij op 56-jarige leeftijd.

Op een later moment maken de initiatiefnemers bekend welke artiesten deze bijzondere avond zullen opluisteren.

Eerbetoon aan Wim Sonneveld in Carré
Eerbetoon aan Wim Sonneveld in Carré (Foto: BuzzE)

Vogelgriep in zeven Europese landen

De nieuwste uitbraak van de vogelgriep heeft zich verspreid naar zeven Europese landen. Naast Nederland is het H5N8-virus ook opgedoken in Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Polen en Zwitserland, meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) donderdag.

In Nederland geldt sinds woensdag inmiddels een ophok- en afschermplicht in verband met de uitbraak van het zeer besmettelijke H5N8-virus. De regering hoopt hiermee besmetting bij Nederlandse pluimveehouders te voorkomen. Een aantal dode wilde watervogels die in Monnickendam werden aangetroffen zijn bezweken aan het virus, liet het ministerie van Economische Zaken donderdag weten.

Vogelgriep in zeven Europese landen
Vogelgriep in zeven Europese landen (Foto: ANP)

John Mayer kondigt nieuwe muziek aan

De Amerikaanse singer-songwriter John Mayer brengt volgende week nieuw werk uit. Donderdag hintte hij op een nieuwe single of album door de titel van het werk alvast te twitteren: Love On The Weekend.

De releasedatum van Love On The Weekend is donderdag 17 november.

Het laatste album van John Mayer is Paradise Valley, dat in ons land op de tweede plaats binnenkwam in de Album Top 100. Die plaat verscheen in augustus 2013 en was de opvolger van Born and Raised uit 2012. De in softpopsongs gespecialiseerde zanger brak in 2005 door met de akoestische hit Daughters.

John Mayer kondigt nieuwe muziek aan
John Mayer kondigt nieuwe muziek aan (Foto: BuzzE)

IEA voorziet hogere olieproductie

De olieproductie in landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC stijgt volgend jaar aanzienlijk harder dan eerder gedacht. Dat voorspelde energiedenktank IEA donderdag.

Het agentschap verwacht dat de productie in de landen buiten de OPEC met bijna 500.000 vaten per dag zal toenemen. Daarmee zou de groei zo'n 110.000 vaten groter zijn dan vorige maand nog werd voorspeld. Dit jaar neemt de productie nog met ongeveer 900.000 vaten per dag af.

De sterk groeiende productie in landen als Rusland, Brazilië en Kazachstan stelt de veertien leden van de OPEC, onder aanvoering van Saudi-Arabië, voor steeds grotere problemen. Het kartel van olie-exporteurs probeert al tijden om onderling afspraken te maken over een bevriezing van de productie, om de sterk gedaalde olieprijs te ondersteunen.

IEA voorziet hogere olieproductie
IEA voorziet hogere olieproductie (Foto: ANP)

Tilburger blijft in cel na fatale aanrijding

De 23-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij in oktober in Tilburg een echtpaar heeft doodgereden, zit nog zeker een maand vast. Zijn verzoek om vrijlating wees de rechtbank in Breda donderdag af.

De Tilburger heeft bekend dat hij achter het stuur zat toen de 62-jarige man en zijn 59-vrouw de Bredaseweg overstaken. Hij wordt beschuldigd van doodslag.

Het echtpaar uit Rijen was op slag dood. De bestuurder van de auto ging er na het fatale ongeval vandoor. Zijn broer en eigenaar van de auto werd opgespoord en aangehouden en de hoofdverdachte meldde zich later op het politiebureau.

Tilburger blijft in cel na fatale aanrijding
Tilburger blijft in cel na fatale aanrijding (Foto: ANP)

FNV wil om tafel met Kamp over kolencentrales

FNV wil snel met minister Henk Kamp van Economische Zaken in gesprek over de mogelijke sluiting van de Nederlandse kolencentrales. De vakbond vreest voor een verlies van 2800 banen.

Kamp had aangegeven eind november een standpunt in te nemen over sluiting van de kolencentrales om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. FNV wil nog voor die tijd met de minister om tafel. ,,Werknemers worden ongeduldig en onrustig. Zij hebben het gevoel dat ze worden genegeerd en dat hun belangen niet worden meegewogen in de besluitvorming", zegt bestuurder Roel Berghuis.

De bond dringt samen met werkgevers aan op een compensatie van 600 miljoen tot 800 miljoen euro vanuit de overheid bij sluiting van de kolencentrales. Daarmee moeten investeringen en verlies van werk en inkomen worden gecompenseerd.

FNV wil om tafel met Kamp over kolencentrales
FNV wil om tafel met Kamp over kolencentrales (Foto: ANP)

Linkin Park op Rock Werchter

Linkin Park staat op volgende zomer op het podium van Rock Werchter. Dat maakte de organisatie van het vierdaagse Belgische festival donderdag bekend.

Eerder werd bekend gemaakt dat Radiohead zal spelen op vrijdag 30 juni en System of A Down op zaterdag 1 juli. Ook Linkin Park treedt op de zaterdag aan. Het wordt de tweede keer dat de Amerikaanse rockband op Werchter speelt.

Rock Werchter 2017 vindt plaats van 29 juni tot en met 2 juli, de ticketverkoop start op zaterdag 19 november om 10.00 uur.

Linkin Park op Rock Werchter
Linkin Park op Rock Werchter (Foto: BuzzE)

Facebook erkent populair maken nepnieuws

Facebook erkent meer te kunnen doen tegen de verspreiding van nepnieuws. Dat schrijft het internetbedrijf in een antwoord aan de website TechCrunch.

Het sociale medium kreeg kritiek op zijn geautomatiseerde methode voor de selectie van populaire nieuwsberichten. Zo kregen veel uit de duim gezogen verhalen het predicaat 'trending', waarna ze in de Newsfeed van veel Facebook-gebruikers verschenen. Nu verklaart Facebook dat zijn algoritmes voor de selectie van populaire nieuwsberichten inderdaad voor verbetering vatbaar zijn.

"Ondanks onze inspanningen, beseffen we dat er nog veel werk te doen is. Daarom is het belangrijk dat we ons vermogen desinformatie te herkennen blijven verbeteren", schreef Adam Mosseri, hoofd van de afdeling productmanagement van Facebook.

Facebook erkent gebrekkige nieuwsselectie
Facebook erkent gebrekkige nieuwsselectie (Foto: BuzzT)

Sylvana Simons (DENK) liegt op TV keihard over Trump

Sylvana Simons, waarvan je zou DENKen dat ze betrouwbaar is, blijkt een ordinaire leugenaar die niet schuwt te liegen dat het gedrukt staat als het aankomt op het zwartmaken van andersdenkenden.

Zo wist ze bij Pauw zeker dat Trump in de jaren 80 gezegd heeft dat hij - zou hij zich verkiesbaar stellen - zich als Republikein verkiesbaar zou stellen omdat republikeinen zo dom zijn dat ze alles wat hij ze zou voorliegen zouden slikken. Onderstaande plaatje werd daarbij getoond, maar mevrouw Simons beweerde met droge ogen dat zij daar 'echt de bewegende beelden' van zou hebben gezien.

Trump Meme
Trump Meme

Toen later mevrouw Simons door meneer Pauw werd gewezen op het feit dat dit een meme is en Trump deze uitspraak nooit gedaan heeft kon ze niet anders dan terugnemen wat ze had gezegd, met als smoes dat ze 'in de valkuil van social media' was gevallen. Wat gek is, want óf je hebt 'de bewegende beelden' gezien, óf je hebt dat niet maar beweert van wel.

Dus #DENK?  #TrapErNietIn, en #WenErMaarAan dat ze liegen en bedriegen.

Clintonstemmer nuanceert iedereen de moeder

Ethan Klein van youtubekanaal H3H3productions is een redelijk typisch linksmens, maar dan wel een die de kunst van het nuanceren beheerst op zijn eigen grove en - en dit is persoonlijke - grappige wijze.

Als Clintonstemmer vertelt hij hier helder en coherent waarom iedereen Trump een kans zou moeten geven, en waarom Social Justice Warriors mede-schuldig zijn aan de overwinning van Trump.

En zo kan - en hoort - het ook eigenlijk. Democratie betekent dat de meerderheid ook weleens iets kan beslissen waar je het persoonlijk NIET mee eens bent.

Kabinet dreigt met uitstalverbod rookwaren

Als tabakverkopers niet snel afspreken hoe zij het uitstallen van sigaretten gaan terugdringen, neemt het kabinet zelf maatregelen. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid de verkopers donderdag een ultimatum gesteld tot eind november.

Van Rijn gaf sigarenzaken, tankstations, supermarkten en andere verkopers van tabak vorig jaar opdracht afspraken te maken over het uitbannen van tabaksdisplays. Maar zij hebben tot ongenoegen van de PvdA en de ChristenUnie, die de staatssecretaris om stappen hadden gevraagd, nog steeds geen overeenstemming bereikt.

PvdA-Kamerlid Marith Volp en haar ChristenUnie-collega Carla Dik-Faber hopen dat jongeren minder gauw zwichten voor de bekoring van de tabak als de kleurig uitgestalde pakjes sigaretten voortaan aan het oog zijn onttrokken. Alle eerdere maatregelen, zoals het verhogen van de verkoopleeftijd, het bij herhaling verhogen van de accijns, de waarschuwingsteksten en de ziekte-foto's op de verpakkingen hebben kennelijk niet geleid tot minder rokers, dus waarom van Rijn denkt dat dit wel helpt is onduidelijk.

Kabinet dreigt met uitstalverbod rookwaren
Kabinet dreigt met uitstalverbod rookwaren (Foto: ANP)

Trump met Obama in Witte Huis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn opvolger Donald Trump donderdag in het Witte Huis ontvangen. De ontmoeting is de eerste stap van de machtoverdracht, die op 20 januari is voltooid wanneer Trump wordt ingehuldigd.

De mannen nemen in eerste instantie de werkdag van de president door. Ook krijgt Trump's team contacten binnen Obama's regering, met het oog op de continuiteit van het dagelijkse bestuur. Later staan gewichtigere zaken zoals de nucleaire lanceercodes op het programma.

Voor Obama moet het een lastige dag zijn, aldus hoogleraar presidentiële geschiedenis Douglas Brinkley tegen CNN. De president ziet vermoedelijk zijn belangrijkste binnenlandse beleidswijziging, de als Obamacare bekendstaande zorgwet, door Trump van tafel geveegd worden.

In het verleden waren zulke ontmoeting om die reden niet altijd hartelijk. Zo liet president Jimmy Carter in 1980 duidelijk merken dat hij zijn opvolger Ronald Reagan niet kon uitstaan, zegt Brinkley. Bij de overdracht van Bill Clinton aan George W. Bush was sprake van pesterijen, zo waren er van toetsenborden de letters w verwijderd en laden vastgelijmd.

De voorgaande overdracht aan Clinton door Bush senior verliep echter vriendelijk. Ook acht jaar geleden was de ontmoeting tussen diens zoon en de huidige president amicaal. Deze beschouwde Obama als blauwdruk voor die van donderdag. Naar verluidt heeft Bush Obama destijds op het hart gedrukt dat vooral zaken die je niet verwacht, op het bord van de president belanden. En dat kon Bush weten: hij kreeg binnen negen maanden na zijn aantreden in 2001 met de terreuraanslagen van 11 september te maken.

Obama en Trump hebben in totaal 90 minuten in de Oval Office gesproken. Dat is een stuk langer dan aanvankelijk gepland. Trump prees Obama en gaf aan dat hij advies bij de dan oud-president zal inwinnen wanneer hij zelf in het Witte Huis zit.

Dode vogels Monnickendam besmet met H5N8

De dode watervogels die in Monnickendam zijn gevonden zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8. Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken donderdag. Het vermoeden bestond al dat de dieren deze besmettelijke vorm onder de leden hadden.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloot daarom woensdag al tot een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland zijn ook al wilde vogels aangetroffen met H5N8.

Dode vogels Monnickendam besmet met H5N8
Dode vogels Monnickendam besmet met H5N8 (Foto: ANP)

Zwangere jihadiste door Servië uitgeleverd

Een 26-jarige vrouw uit Maastricht die zich wilde aansluiten bij de jihadistische strijders van IS is donderdag door Servië aan Nederland uitgeleverd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Breda. De vrouw, die in verwachting is, wordt vrijdag aan de rechter-commissaris van de rechtbank Zeeland-West-Brabant voorgeleid.

Zij werd op 9 september op last van de officier van justitie aangehouden in de Servische hoofdstad Belgrado. Volgens het OM wilde zij zich aansluiten bij IS in Irak en Syrië en deelnemen aan de gewapende terroristische strijd.

De vrouw is al twee keer eerder tegengehouden. Er waren toen onvoldoende wettelijke mogelijkheden om haar vast te houden of onder toezicht te stellen, aldus het OM. Ze is nog verdacht in deze zaken. Het ronselen van of steunen van IS-strijders met geld of goederen is strafbaar. Het OM probeert uitreizigers tegen te houden en teruggekeerde uitreizigers worden indien mogelijk vervolgd.

Zwangere jihadiste door Servië uitgeleverd
Zwangere jihadiste door Servië uitgeleverd (Foto: ANP)

Zeer drukke avondspits door slecht weer

Het verkeer in de Randstad worstelt zich donderdagavond door een zeer zware avondspits. Op donderdag is het sowieso al druk op de weg, maar nu speelt het slechte weer het verkeer ook parten.

De ANWB telde rond kwart voor zes uur al 880 kilometer op de snelwegen en N-wegen en noemt het de op één na drukste avondspits van dit jaar. De teller zou nog steeds oplopen. Vooral rond Amsterdam zou het druk zijn.

Op 1 november stond er 900 kilometer file. Daarmee belandt de huidige spits op de tweede plek.

Zeer drukke avondspits door slecht weer
Zeer drukke avondspits door slecht weer (Foto: ANP)

Europese beurzen zakken toch in het rood

De Europese beurshandel kende donderdag een grillig verloop. Aanvankelijk volgden beleggers opnieuw het enthousiasme van hun Amerikaanse collega's over het voor ondernemers vriendelijke beleid dat van aankomend president Donald Trump wordt verwacht. Maar in het laatste handelsuur sloeg de stemming toch om.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1 procent lager op 450,01 punten. De MidKap won nog wel 0,2 procent en eindigde op 646,69 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,2 tot 1,2 procent lager de handel uit.

Aegon was de absolute uitblinker bij de hoofdfondsen, met een winst van ruim 13 procent. De verzekeraar kwam voorbeurs met sterker dan verwachte kwartaalresultaten. Ook NN Group (plus 3,8 procent) en ABN AMRO (plus 1,1 procent) waren in trek.

Zwaargewichten
Koersverliezen voor zwaargewichten als Unilever (min 3,6 procent) en Ahold Delhaize (min 3,1 procent) trokken de AEX echter kopje onder. Sterkste daler was telecombedrijf KPN met een verlies van 5,2 procent.

SBM Offshore, ook een hoofdfonds in Amsterdam, won 3,5 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet het afgelopen kwartaal met bijna een kwart dalen en kampt nog altijd met een lage orderontvangst, maar analisten zagen bemoedigende signalen in het handelsbericht van de onderneming.

Beleggers
De cijfers van Siemens konden beleggers eveneens bekoren. Het Duitse industrieconcern kreeg er op de beurs in Frankfurt 4,6 procent bij. Minder goed verging het Zalando. Het webwinkelbedrijf zag zijn zwakker dan verwachte resultaten afgestraft worden met een verlies van 7 procent.

In Brussel kreeg Bpost een flinke tik. Het postbedrijf, dat uit is op een overname van zijn Nederlandse branchegenoot PostNL (min 1,3 procent), leverde na teleurstellende cijfers 8,1 procent in. Daarmee wordt ook het bod dat de Belgen op PostNL willen doen minder waard, want dat zal deels in aandelen worden gedaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent naar 44,70 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en bracht per vat 45,84 dollar op. De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0940 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Europese beurzen zakken toch in het rood
Europese beurzen zakken toch in het rood (Foto: ANP)

Fortune roept Zuckerberg uit tot zakenman 2016

Het Amerikaanse tijdschrift Fortune heeft Facebook-topman Mark Zuckerberg uitgeroepen tot zakenman van het jaar. De 32-jarige multimiljardair valt de eer ten beurt vanwege de goede prestaties van Facebook, dat hij van de grond af opbouwde, en zijn sterke groeistrategie.

Fortune roemt Zuckerberg verder om zijn toekomstbestendige visie, zijn volharding en zijn zakelijke discipline. Onder de leiding van Zuckerberg groeide Facebook uit tot een bedrijf met 16.000 werknemers en een marktwaarde van 350 miljard dollar.

Nummer twee op de lijst werd Amazon-baas Jeff Bezos, die lof kreeg voor de dominantie van Amazon op het gebied van webwinkels en voor zijn innovatieve producten. Amazon heeft met de Amazon Echo onder meer een luidspreker op de markt waar je tegen kunt praten en die zoekopdrachten uitvoert en apparaten kan bedienen.

Fortune roept Zuckerberg uit tot zakenman 2016
Fortune roept Zuckerberg uit tot zakenman 2016 (Foto: BuzzT)

Snapchat verkoopt camerabril via automaat

Snap verkoopt vanaf donderdag zonnebrillen met ingebouwde camera's. De bedrijf achter de populaire app Snapchat verkoopt deze brillen niet in een winkel, maar via felgele automaten die het bedrijf Snapbots noemt.

Het technologiebedrijf kondigde zijn zogeheten Spectacles in september aan. Sinds donderdag kunnen geïnteresseerden op een speciale site uitzoeken waar de automaten komen te staan. De bril met camera kost omgerekend zo'n 120 euro.

De brillen zijn draadloos verbonden met Snapchat. De ingebouwde cameraatjes kunnen video's van maximaal tien seconden schieten.

Snap noemt zich sinds kort een camerabedrijf. Daarmee lijkt het zich nadrukkelijk te willen presenteren als meer dan alleen Snapchat, waarmee mensen uitwisbare video's en foto's kunnen delen.

Snap verkoopt camerabril via automaat
Snap verkoopt camerabril via automaat (Foto: BuzzT)

Mexicaanse F1-coureur Pérez dumpt sponsor na Trump-grap

De uitslag van de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten zorgt zelfs voor enige onrust in de Formule 1. Na een Trump-grapje van zijn sponsor Hawkers op Twitter heeft Formule 1-coureur Sergio Pérez het bedrijf aan de kant gezet.

Nadat bekend werd dat Donald Trump verkozen was tot de nieuwe president van de VS maakte zonnebrillenfabrikant Hawkers via hun Mexicaanse Twittter-account een grapje die ze op dat moment nog grappig vonden. "Gebruik onze brillen om je huilende ogen te verbergen als de muur gebouwd wordt!"

De Mexicaan Pérez kon niet om deze grap lachen en zegde meteen de samenwerking op. "Wat een vuile opmerking. Vandaag nog zet ik mijn samenwerking met Hawkers stop. Ik zal nooit toestaan dat iemand mijn land belachelijk maakt", zo liet de Formule 1-coureur weten. Zijn Formule 1-collega en landgenoot Esteban Gutiérrez viel hem al snel bij via Twitter.

Hawkers krabbelde snel terug en verwijderde de tweet, ook bood een medewerker zijn excuses aan via een filmpje op Twitter. "Beste vrienden, wij zijn zelf ook Mexicanen en hebben het als grapje bedoeld. Wij Mexicanen maken nou eenmaal overal een geintje van. We hebben alle aanstootgevende tweets verwijderd om niemand meer te beledigen.  We hebben een grote fout begaan. Het zal nooit meer gebeuren. Het spijt ons, Mexico." Zo liet de Hawkers-medewerker geschrokken weten.

Mexicaanse F1-coureur Pérez dumpt sponsor na Trump-grap (Pro Shots / Action Images)
Mexicaanse F1-coureur Pérez dumpt sponsor na Trump-grap (Pro Shots / Action Images)

Kinderen moeten voor Sint door detectiepoort

Iedereen die zaterdag de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis wil bijwonen, moet door toegangspoortjes met beveiligers. Dat geldt ook voor de kinderen. Het deel van binnenstad van de Zuid-Hollandse gemeente waar de festiviteiten plaatshebben is aangewezen als evenemententerrein dat alleen via de poortjes toegankelijk is.

Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat er zich demonstranten tussen het publiek mengen. Dat maakte burgemeester Edo Haan donderdagmiddag bekend tijdens een persconferentie over de intocht. Tot nu toe heeft één groepering zich officieel gemeld voor een demonstratie, de Nederlandse Volksunie, die vóór Zwarte Piet is. De aanhangers staan in een speciaal daarvoor aangewezen vak.

Ook de tegenstanders roeren zich. Zo heeft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet aangekondigd te komen protesteren. De kleur van Zwarte Piet zal voornamelijk klassiek zwart en bruin zijn, werd donderdag duidelijk, maar er lopen ook variaties rond met roetvegen.

Kinderen moeten voor Sint door detectiepoort
Kinderen moeten voor Sint door detectiepoort (Foto: ANP)

Blok naar Azië voor investeerders woningmarkt

Minister Stef Blok (Wonen) is van zondag tot donderdag in Azië om gesprekken te voeren met potentiële investeerders in de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt.

Blok bezoekt Singapore, het Chinese Hongkong, de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en de Japanse hoofdstad Tokio. Hij zal spreken met banken, pensioenfondsen en vastgoedbeleggers. Nederlandse brancheorganisaties van investeerders en beleggers reizen mee.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn woningcorporaties na wijziging van de Woningwet geen oneerlijke concurrent meer voor marktpartijen. Blok denkt dat vooral investeringen in betaalbare huurwoningen in de vrije sector interessant zijn. Naar dat soort woningen is veel vraag, aldus de minister.

Blok naar Azië voor investeerders woningmarkt
Blok naar Azië voor investeerders woningmarkt (Foto: ANP)

Kabinet onderzoekt incassopauze voor student

Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is jongeren met schulden voor de duur van hun studie te vrijwaren van schuldeisers. Staatssecretaris Martin van Rijn ( Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zegde dat donderdag toe aan D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die Van Rijn op een volgens haar geslaagde proef met zo'n incassopauze wees.

Jongeren met schulden zitten nu nog vaak gevangen in hun moeilijke parket omdat schuldeisers hun niet de tijd gunnen om een opleiding te volgen. Zij willen geld zien en eisen dat jongeren werk zoeken om hun schulden af te lossen. Zonder geschikte opleiding vinden deze jongeren echter moeilijk een baan en blijven zij hangen in de bijstand.

Verscheidene gemeenten experimenteren inmiddels met andere oplossingen voor jonge schuldenaars. Sommige gemeenten kopen schulden van deze groep op om vervolgens zelf een betalingsregeling met hen te treffen.

Van Rijn brengt de Kamer nog voor Kerstmis verslag uit.

Kabinet onderzoekt incassopauze voor student
Kabinet onderzoekt incassopauze voor student (Foto: ANP)

Trump-adviseur zinspeelt op uitlevering Gülen

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen zal mogelijk moeten vrezen voor uitlevering aan Turkije. Ex-generaal Michael Flynn, een belangrijke adviseur van Donald Trump en iemand wiens naam wordt genoemd voor de post van minister van Defensie, stelt in een column dat de Verenigde Staten Gülen geen veilig onderkomen zouden moeten bieden.

Gülen woont sinds eind jaren negentig in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van eerder dit jaar en hij heeft al meerdere keren om zijn uitlevering gevraagd. De regering van president Barack Obama heeft de boot tot dusver echter afgehouden. Ankara vroeg Trump na zijn uitverkiezing woensdag meteen om uitlevering van Gülen.

Flynn omschrijft Gülen als een "radicale islamist" en stelt dat diens organisatie - die in grote delen van de wereld actief is - alle kenmerken vertoont van een "slapend" terreurnetwerk. "We zouden hem geen onderdak moeten bieden", schrijft Flynn.

Trump-adviseur zinspeelt op uitlevering Gülen
Trump-adviseur zinspeelt op uitlevering Gülen (Foto: ANP)

'Trump-rally houdt aan op Wall Street'

De aandelenbeurzen in New York openen donderdag naar verwachting met winst. Daarmee wordt voortgeborduurd op de winsten die woensdag ontstonden na de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Dow-Jonesindex sloot daarbij bijna op zijn hoogste stand ooit.

Beleggers op Wall Street zijn nog altijd de betekenis van de zege van Trump voor Amerikaanse aandelen aan het ontcijferen. Voorafgaand aan de verkiezingen werd een overwinning voor de onvoorspelbare Trump gevreesd, ten opzichte van het solide beleid waar zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton voor zou staan. De negatieve sfeer week echter al snel, na de verzoenende overwinningsspeech van Trump.

Wederom staan banken in de belangstelling. Woensdag stond de financiële sector ook al in de plus. Door de overwinning van Trump zijn kredietverstrekkers in de nabije toekomst mogelijk minder gebonden aan regels. Datzelfde geldt voor farmaceuten en biotechbedrijven. Een verkiezing van Clinton zou juist tot strengere regels hebben geleid voor de verkoop van medicijnen. Met Trump als leider van de natie is dat nog maar de vraag.

Cijfers
Beleggers verwerken onder meer cijfers van winkelconcerns Macy's en Kohl's en modebedrijf Ralph Lauren. Bij Macy's bleven de verkopen onder druk staan. Het bedrijf werd evenwel iets positiever over de nabije toekomst. Kohl's staat voor een koerssprong na beter dan verwachte resultaten. Daarbij gaf Kohl's aan het aandeleninkoopprogramma te zullen uitbreiden.

Bij Ralph Lauren was in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar sprake van een hogere winst op een nagenoeg stabiele omzet. In de voorbeurshandel stond het aandeel stevig in de plus.

Resultaten
Ook farmaceut Mylan kwam met resultaten. De winst van de farmaceut viel in het derde kwartaal lager uit dan waar analisten rekening mee hielden. Onder meer bij de adrenalineprik EpiPen daalden de verkopen. Vanaf volgend jaar is mogelijk een goedkopere variant te verkrijgen op de markt.

Woensdag bleek dat de overwinning van Trump Wall Street allerminst schrik aanjaagt. De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent hoger op 18.589,69 punten. De S&P 500 won 1,1 procent tot 2163,26 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won ook 1,1 procent, tot 5251,07 punten.

'Trump-rally houdt aan op Wall Street'
'Trump-rally houdt aan op Wall Street' (Foto: ANP)

Duitse buitenlandminister naar Turkije

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier brengt komende week een bezoek aan Turkije. Dat gebeurt in een periode waarin de relatie tussen de landen behoorlijk onder druk staat.

De Turkse president Erdogan heeft Duitsland eerder deze maand verweten dat het terrorisme steunt door Koerdische organisaties als de PKK of de geestelijke Fethullah Gülen in bescherming te nemen. Duitsland heeft kritiek op de manier waarop Erdogan reageert op de mislukte staatsgreep van 15 juli met massaontslagen en arrestaties.

Ankara klaagde eerder over het wegblijven van belangrijke EU-politici na de couppoging. Het is de eerste keer dat Steinmeier Turkije aandoet sinds de mislukte staatsgreep. Het is niet bekend met wie hij gesprekken zal voeren.

Duitse buitenlandminister naar Turkije
Duitse buitenlandminister naar Turkije (Foto: ANP)

Voorwaardelijke taakstraf schietende agent

Een agent in burger die vorig jaar in het centrum van Haarlem schoot op een hard wegrijdende auto waarvan de bestuurder seconden eerder op hem was ingereden, heeft daarvoor donderdag een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur gekregen. Volgens de rechtbank in Haarlem heeft de 35-jarige Michel P. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag.

Met het Openbaar Ministerie (OM) is de rechtbank van mening dat P. op de bewuste dag gezien de situatie naar een veel te zwaar middel heeft gegrepen en was het ,,enkel aan geluk te danken" dat de wegrijdende bestuurder, de 43-jarige Norayr B. uit Heemstede, niet dodelijk werd geraakt.

P. mikte op de banden, maar zijn kogel verbrijzelde het achterraam van de auto en verliet het voertuig op stuurhoogte via de voorruit. B. raakte gewond aan zijn been, waarschijnlijk door een deel van de kogel.

Voorwaardelijke taakstraf schietende agent
Voorwaardelijke taakstraf schietende agent (Foto: ANP)

Langere werkonderbrekingen dreigen bij KLM

Het cabinepersoneel van KLM dreigt dit weekend opnieuw met werkonderbrekingen. Het plan is daarbij om voor elke vlucht het werk voor minstens een uur neer te leggen, tenzij KLM voor die tijd zijn omstreden besparingsmaatregel van tafel haalt. Dat zei een woordvoerder van FNV Cabine donderdag desgevraagd.

Cabinepersoneel van KLM voert al een paar weken actie tegen een bezuinigingsmaatregel die de directie volgens de bonden eenzijdig heeft opgelegd. Sinds vorige week vliegt op een deel van de verre vluchten een steward of stewardess minder mee.

KLM gaf al vaker aan dat het graag met FNV en VNC om tafel wil om via cao-onderhandelingen tot alternatieve bezuinigingen te komen. Maar dat weigeren de bonden voorlopig.

Op woensdag legde een fors deel van het cabinepersoneel voorafgaand aan vluchten het werk veertig minuten neer. Een reactie van KLM richting de bonden bleef tot nog toe uit.

Langere werkonderbrekingen dreigen bij KLM
Langere werkonderbrekingen dreigen bij KLM (Foto: ANP)

S&P niet bevreesd voor Trump

De krachtige politieke instituties in de Verenigde Staten kunnen de onvoorspelbaarheid van de onervaren president Donald Trump waarschijnlijk in goede banen leiden. Dat stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) donderdag.

De keuze voor Trump vergroot de onzekerheid rond de Amerikaanse economie, aldus S&P. Het ratingbureau houdt zich echter vast aan het verschil tussen campagneretoriek en echte beleidsvoorstellen. Daarbij verwacht het bureau dat de 'checks and balances' in het politieke systeem grote uitwassen in het beleid kunnen voorkomen.

Op het gebied van immigratie en handel voorziet S&P geen maatregelen die de groei van de Amerikaanse economie ernstig zullen schaden. S&P handhaafde zijn oordeel over de kredietwaardigheid van de VS, die bij het bedrijf op AA+ staat. Dat is één stap onder het hoogst haalbare predicaat, AAA.

S&P niet bevreesd voor Trump
S&P niet bevreesd voor Trump (Foto: ANP)

Google verdedigt bundelbeleid Android

Google verdedigt zijn beleid om apps te bundelen met Android tegenover de Europese Commissie. De zoekgigant stelt dat het meeleveren van Google Search het mogelijk maakt om Android gratis te houden. Ook moeten de meegeleverde apps ervoor zorgen dat Android-telefoons soepel werken en zo beter met Apples iPhones kunnen concurreren.

Google stuurde donderdag een antwoord aan de Europese Commissie over de klacht die de commissie in april bij het bedrijf neerlegde. Dat gebeurde na klachten van een aantal apps, de Russische zoekmachine Yandex en bedrijvencoalitie Fairsearch.

Google levert bij Android een suite van apps. Het bedrijf houdt vol dat telefoonmakers die apps niet hoeven te installeren. Wel moet browser Chrome altijd samen met Google Search worden geïnstalleerd. Volgens Google is dat niet problematisch. Telefoonbezitters kunnen namelijk zelf andere apps installeren en doen dat ook massaal, gemiddeld 50 apps per Android-telefoon in Europa.

Google verdedigt bundelbeleid Android
Google verdedigt bundelbeleid Android (Foto: BuzzT)

Kremlin had contact met campagneteam Trump

Rusland zegt in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel degelijk contact te hebben gehad met het campagneteam van Donald Trump, ook al hebben de adviseurs van de Republikeinse kandidaat dit herhaaldelijk ontkend.

"Er waren contacten", zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov donderdag volgens het persbureau Interfax. "Wij gaan hier natuurlijk mee door", zei hij, zonder toe te lichten waar de contacten uit bestonden.

Russisch ambassadepersoneel had ontmoetingen met leden van het campagneteam van Trump, zei een woordvoerster van het Russische ministerie. Zij noemde dit 'normale praktijk'. Ook met het campagneteam van Hillary Clinton waren gesprekken aangevraagd, maar die verzoeken waren afgewezen, zei zij.

Over Trumps relatie met Rusland waren tijdens de campagne vragen gerezen. Trump had zich lovend uitgelaten over de Russische president Poetin. Volgens tegenstanders hadden hackers uit Rusland de mailboxen van medewerkers Clinton en de leiding van de Democratische Partij gekraakt.

Kremlin had contact met campagneteam Trump
Kremlin had contact met campagneteam Trump (Foto: ANP)

Rechtszaak om neplingerie Marilyn Monroe

Een lingeriefirma mag van de erven van Marilyn Monroe niet langer haar beeltenis gebruiken op verpakkingsmateriaal van ondergoed en pantykousen. De rechthebbenden hebben een rechtszaak aangespannen, weet TMZ.

In rechtbankstukken wordt de firma verweten schaamteloos gebruik te maken van de naam en faam van de Amerikaanse actrice en zangeres. De firma zet consumenten op het verkeerde been door te suggereren dat het ondergoed een officiële kledinglijn betreft.

Het gezicht van de in 1962 overleden blondine prijkt op verpakkingen. De erven hebben de fabrikant naar eigen zeggen meermaals gewaarschuwd, maar het bedrijf trok zich daar niets van aan. De erven vragen de rechtbank om een verkoopverbod, maar ook een vergoeding voor de reeds verkochte producten.

Rechtszaak om neplingerie Marilyn Monroe
Rechtszaak om neplingerie Marilyn Monroe (Foto: BuzzE)

Roelvink onkent online zetten seksfilmpje

Dave Roelvink geeft toe dat hij opnames heeft gemaakt van de seks die hij had met een meisje tijdens twee wilde feesten in de zomer van 2014. "Het was iets wat we allebei wilden, omdat we er geil van werden", zegt hij in een verklaring die donderdag voorbij komt bij de behandeling van zijn proces bij de rechtbank op Schiphol. Ook een vriend filmde de twee. De beelden doken uiteindelijk online op, maar daar heeft de dj en zoon van zanger Dries naar eigen zeggen niks mee te maken.

"Het is voor mij net zo erg als voor haar. Ik wil ook niet met sekstaferelen op internet." Roelvink erkent wel dat het 'zou kunnen' dat hij een filmpje naar 'wat goede vrienden' heeft gestuurd. Zijn vriend J. de S. beweert dat ook hij de beelden, die onder meer opdoken bij Shownieuws op SBS, niet naar buiten heeft gebracht.

Als de rechter hem wat reacties op Snapchat voorhoudt die wel degelijk over een seksfilmpje op zijn account gaan, zegt hij zich dit niet te herinneren. "Ik zet zoveel op Snapchat, ik zou het niet meer weten." Op de vraag van de rechter of het meisje wist dat hij opnames maakte, zegt hij: "Ik heb niet aangegeven dat ik aan het filmen was. Maar ik had mijn telefoon bij de hand en maakte de hele avond al foto's en filmpjes."

De afterparty's, die op twee dagen achter elkaar waren en tot diep in de volgende ochtend duurden, vonden plaats in de villa van de ouders van het meisje in het Noord-Hollandse Burgerbrug. De feesten eindigden uiteindelijk in een chaos. Na afloop bleek er voor tienduizenden euro's aan spullen weg te zijn, waaronder horloges, oorbellen, ringen, kleding, een iPad en autosleutels. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Roelvink en vier van zijn vrienden van de diefstal en heling ervan. Allemaal ontkennen ze dit. Op verdachte appjes die de rechter ze voorhoudt, beroepen ze zich op hun zwijgrecht. Over die berichten zegt de voorzitter van de rechtbank: "Dit kan voor een buitenstaander geïnterpreteerd worden als een groep vrienden die spullen probeert weg te maken."

Dave Roelvink is niet bij de zitting aanwezig omdat hij een mediacircus vreesde. Dat geldt ook voor een andere verdachte. Van massale belangstelling van de pers is echter donderdag geen sprake. Dave blijkt naar Zuid-Spanje te zijn vertrokken, verklaart zijn vader Dries aan De Telegraaf en Shownieuws. Dave zou de beslissing pas woensdagavond hebben gemaakt. "Hij is geen vakantie aan het vieren. Hij wilde ook helemaal niet weggaan, maar toen gisteravond pas werd beslist dat hij vandaag beter niet aanwezig kon zijn in de rechtbank, maakte hij de keuze om direct naar Spanje te gaan."

Op de eerste zittingsdag maakte een van de aanwezigen geluidsopnames met zijn mobiele telefoon. Dit mag niet van de rechtbank. De opnames zijn verwijderd.

Roelvink onkent online zetten seksfilmpje
Roelvink onkent online zetten seksfilmpje (Foto: BuzzE)

Celstraffen in zaak Prime Champ

De rechtbank in Roermond heeft donderdag celstraffen uitgesproken tegen de directeur en een medewerker van voormalige champignonkwekerij Prime Champ in Limburg.

De voormalige directeur Geert V. werd wegens uitbuiting van Poolse pluksters en valsheid in geschrifte veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Zijn toenmalige financieel man Ton S. kreeg een half jaar cel wegens valsheid in geschrifte. Roy R., verantwoordelijk voor de salarisadministratie, kreeg een taakstraf van 100 uren. R. wist van de malversaties in de salarissystemen, waardoor de Poolse werkneemsters onderbetaald werden.

Het bedrijf Prime Champ Productions BV werd veroordeeld tot een boete van 75.000 euro.

Celstraffen in zaak Prime Champ
Celstraffen in zaak Prime Champ (Foto: ANP)

Een rolstoelbus voor Lenthe

Veel FOK!kers kennen user ueberduitser van zijn klustopics in ons subforum Klussen en Wonen. Anderen kennen hem vanwege zijn posts in ons subforum OUDers. Deze gaan vaak over zijn meervoudig gehandicapte dochtertje Lenthe. Omdat Lenthe nooit zelfstandig zal kunnen lopen zit ze in een aangepaste rolstoel. Ondanks al haar problemen is Lenthe een prachtig vrolijk meisje dat veel lacht en misschien soms nog wel meer begrijpt dan omstanders denken.

Omdat Lenthes moeder MS heeft, wordt het steeds lastiger voor het gezin om Lenthe mee te nemen naar buiten. Wat er nodig is voor Lenthe, is een rolstoelbus met lift. Zo’n busje is echter niet goedkoop en in Duitsland wordt zo'n aangepaste bus, net als in Nederland, niet vergoed. Daarom is Ueberduitser een dream or donate actie gestart. Het streefbedrag ligt rond de 20.000 euro, en zou volgend jaar zomer behaald moeten zijn. 

Uberduitser: "Onze bus wordt zo langzamerhand ongeschikt en we willen in de zomer van volgend jaar dan ook graag een rolstoelbus aanschaffen. Dit wordt helaas nergens vergoed hier en we hebben zelf absoluut de financiële middelen niet, We hebben ons echt over onze "schaamte" heen moeten zetten en besloten dit maar gewoon te doen, ik zie echt geen andere mogelijkheid."

In ons FOK!kers helpen FOK!kers forum is een topic geopend waarin er ook aandacht wordt gevraagd voor de actie. Dat topic kun je hierrrr vinden. Mocht je nog met vragen zitten, dan wil Ueberduitser die graag beantwoorden!  

Lenthe (Foto: Ueberduitser)
Lenthe (Foto: Ueberduitser)

PS4 Pro-voordelen Final Fantasy XV, demo in aantocht

Final Fantasy XV krijgt een PlayStation 4 Pro-patch om de resolutie en framerate in de game te verbeteren. Dat heeft uitgever Square Enix bekendgemaakt. Spelers kunnen op Sony's nieuwe console kiezen voor 1080p/60fps of 4K/30fps.

Ook komt er een demo beschikbaar voor de game op zowel PlayStation 4 als Xbox One. De demo komt officieel alleen uit in Japan en biedt een playthrough tot halverwege de eerste chapter. Het is betrekkelijk eenvoudig om de Japanse store op beide consoles te benaderen. Final Fantasy XV komt uit op 29 november voor PS4 en Xbox One. Square Enix werkt ook nog aan een mobile MMO spin-off van Final Fantasy.


Sony komt met PS4 Pro tutorial video

Vandaag is de releasedag van de PlayStation 4 Pro, de krachtigere versie van de gewone PlayStation 4. Sony heeft nu een video tutorial vrijgegeven die laat zien hoe je de machine het beste kunt afstellen om de beste beeldkwaliteit te krijgen.

De video biedt instructies voor het instellen van resolutie, HDR, en kleuren-output. Veel televisies die compatible zijn met HDR-input zullen deze feature automatisch al aanzetten, maar Sony laat met het filmpje ook nog even zien hoe het handmatig kan. Het is verder niet een megaspannend filmpje, maar wellicht interessant voor mensen die overwegen om de nieuwe console te kopen.

Volgens Sony zelf is de PlayStation 4 Pro geen new-gen PlayStation, maar een 'mid generational upgrade'. De PlayStation 4 Pro is dan ook niet heel veel duurder dan de normale PS4, en biedt aardig wat meer features. Daarbij moet wel gezegd worden dat het leeuwendeel van deze features alleen tot hun recht komen wanneer je beschikt over een compatible televisie (4K, HDR). Niettemin is de PlayStation 4 Pro de krachtigste console van dit moment.

Ocon tekent bij Force India

Formule 1-coureur Esteban Ocon verkast volgend jaar naar Force India. De 20-jarige Fransman verving tijdens het huidige seizoen Rio Haryanto bij Manor en maakte daar genoeg indruk om een stap hogerop te kunnen doen. 

Dat Ocon over veel talent beschikt was al lang duidelijk. In 2014 werd hij kampioen in het Europees Fomule 3-kampioenschap, waar hij vaak de enige was die zich op snelheid met Max Verstappen kon meten. Vorig jaar pakte Ocon ook gelijk de titel in de GP3. De Mercedes-junior werd na het huidige seizoen dan ook al als grote kanshebber gezien om de naar Renault vertrokken Nico Hülkenberg te vervangen bij Force India, met zijn Manor-teamgenoot Pascal Wehrlein - ook Mercedes-junior - als voornaamste concurrent. 

"Ik ken het team al vrij goed omdat ik vorig jaar voor ze getest heb en ik heb zin om weer met ze samen te werken. Ik ben er erg blij mee dat ik naar Force India ga", liet Ocon optekenen. "Mijn halve seizoen bij Manor heeft me voor mijn gevoel genoeg ervaring gegeven om deze kans aan te grijpen, ook al ben ik nog relatief nieuw in de Formule 1."

VARA wint kort geding om Rambam

De uitzending van Rambam gaat donderdagavond door. BNN-VARA en producent CCCP hebben het kort geding tegen dokteronline.nl gewonnen, maakte de omroep donderdag bekend.

De uitzending bevat opnames die zijn gemaakt met verborgen camera's. De medische website wilde de uitzending verbieden, maar de rechter staat de publieke omroep toe om deze heimelijk gemaakte opnames te vertonen.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen leggen de programmamakers van Rambam de werkwijze van de site bloot. De presentatoren ontdekken dat ze moeiteloos antidepressiva en zware pijnstillers thuis afgeleverd kunnen krijgen. Artsen die aan het platform verbonden zijn, hebben bovendien nauwelijks contact met de patiënten, aldus de VARA.

VARA wint kort geding om Rambam
VARA wint kort geding om Rambam (Foto: BuzzE)

Geblesseerd trio valt af bij Oranje voor duel met Luxemburg

Vincent Janssen, Jeremain Lens en Stijn Schaars zijn geblesseerd afgehaakt bij het Nederlands elftal. Het trio kan zondagavond niet in actie komen tegen Luxemburg.

Schaars viel woensdagavond in de vriendschappelijke wedstrijd tegen België (1-1) al na een kwartier spelen uit met kuitklachten. De middenvelder had de hoop dat hij de wedstrijd van zondag nog zou halen, maar dat blijkt dus niet het geval.

Janssen kwam tweemaal in botsing met Simon Mignolet, de doelman van de Belgen en liep daarbij een lichte hersenschudding op. Ook Lens viel geblesseerd uit. Halverwege de tweede helft moest hij vanwege een hamstringblessure het veld verlaten.

Bondscoach Danny Blind komt later vandaag met nieuws over of hij mogelijke vervangers oproept voor het trio, of dat hij verder gaat met de selectie die nu nog bestaat uit 21 spelers.

Debutant Ramselaar: "Een mooi begin"

Bart Ramselaar viel woensdagavond een minuut voor tijd in tegen België (1-1) en maakte daarmee zijn debuut in Oranje. De middenvelder hoopt de volgende keer op meer speeltijd.

"De volgende stap is om een hele wedstrijd te spelen, of in ieder geval een flink deel. Maar dit is wel een mooi begin", vertelde Ramselaar tegen NuSport. "Ik ben er trots op dat ik op mijn twintigste al mijn debuut heb mogen maken in Oranje."

De speler van PSV verving in de absolute slotfase Georginio Wijnaldum. "Ik heb zelfs nog een dribbel kunnen maken. Dat voelde goed. Het is weer een hoogtepunt, nadat ik onlangs ook al mocht debuteren in de Champions League met PSV."

Ramselaar beseft dat het snel gaat met zijn carrière. "Ik hoor de laatste maanden vaak dat het snel en goed gaat. Maar ik ben een nuchtere jongen, ik blijf met beide benen op de grond en doe er alles aan om de stijgende lijn door te zetten. Alleen dan blijf ik namelijk bij Oranje. Het mag niet bij één interland blijven."

Sneijder hoopte op meer tegen Belgen

Wesley Sneijder, aanvoerder van het Nederlands elftal, geeft aan dat hij een dubbel gevoel over heeft gehouden aan de confrontatie met België. Oranje kwam op voorsprong door een benutte strafschop van Davy Klaassen, maar moest in de slotfase toch de gelijkmaker slikken door een doelpunt van Yannick Ferreira Carrasco.

De middenvelder van Galatasaray stelt dat hij kansen had gezien voor een overwinning. "Tot aan het doelpunt gaven we bijna niets weg. Organisatorisch stonden we goed, maar we creëerden ook weinig."

Sneijder had graag gezien dat er meer beheersing was geweest bij Oranje. "In balbezit moesten we rustiger zijn. Het is zuur dat we dat doelpunt zo laat tegen kregen, maar uiteindelijk is het een verdiende uitslag."

Luxemburg volgt op zondag 13 november, een confrontatie die de oud-Ajacied niet wil onderschatten. "Dat zijn altijd gevaarlijke wedstrijden, maar we gaan er natuurlijk naartoe voor de overwinning."

Nieuw deel in de Metro-serie geteased, maar toch niet in 2017

Update:

Het nieuwe deel in de Metro-reeks staat toch niet gepland voor 2017. Deep Silver, rechtenhouden van de reeks, heeft gereageerd op de nieuwe informatie op de website van Metro 2035: "Deep Silver heeft ambitieuze plannen voor de succesvolle Metro-franchise. Maar de volgende game zal niet in 2017 worden uitgebracht." Het is dus nog even afwachten, maar het lijkt zeker dat het verhaal van Artyom nog een vervolg zal krijgen.

Origineel bericht:

Op de website van het boek Metro 2035, het laatste deel van de boekentrilogie van Dmitry Glukhovsky, is een nieuw deel in de gameserie Metro geteased.

In 2010 maakten we al kennis met het verrassende Metro 2033, dat drie jaar later al een sequel kreeg genaamd Metro: Last Light. Met dat laatste deel zijn de boeken- en gameserie in principe naast elkaar gaan lopen. De boekenserie is vorig jaar afgesloten, maar de serie gaat verder in gamevorm.

De voorgaande Metro-games zijn first person survival horror shooters die zich afspelen in post-apocalyptisch Moskou. Na een nucleaire oorlog moet Artyom, de hoofdpersoon, zien te overleven in het metrostelsel van de Russische hoofdstad, maar wordt daarbij niet geholpen door gemuteerde beesten die vanaf het oppervlak binnendringen.

De nieuwe Metro-game, dat nog geen officiële titel heeft, zou in 2017 uit moeten komen.

Brenet: "Ik had moeten scoren"

Joshua Brenet had zijn debuut in het Nederlands elftal kunnen bekronen met een doelpunt. De verdediger liet dat na en houdt er een teleurgesteld gevoel aan over.

Door een gele kaart voor Davy Klaassen kwam Brenet in de tweede helft binnen de lijnen tegen België. De PSV'er werd eerder deze week voor het eerst opgeroepen voor de selectie van Oranje.

"Het was een avond om nooit meer te vergeten", zegt Brenet tegen FOX Sports . "Als je tegen zo'n land als België speelt, is het prachtig. Jammer genoeg ging-ie er niet in. Ik had wel moeten scoren. Voor mijzelf, maar voor het team zou het ook belangrijk zijn. Als je die goal had gemaakt, sta je 2-0 en was de wedstrijd klaar geweest."

De jongeling is tevreden over zijn eerste speelminuten bij Oranje. "Ik heb het naar mijn eigen gevoel wel redelijk ingevuld. Je hebt altijd wel in je achterhoofd dat dit ooit kan gebeuren. Ik had er het volle vertrouwen in. Al zou het nu of over een jaar zou gebeuren."

Er speelde dat Brenet mogelijk voor Curaçao zou kiezen. "Je roots is natuurlijk waar je vader en moeder vandaan komen. Ik heb Curaçao diep in mijn hart. Maar ik heb altijd gezegd dat ik voor Oranje zou gaan. Was dat zicht helemaal weg, dan was het misschien nog mogelijk dat ik voor Curaçao zou gaan spelen."

Overwatch volgende week weer gratis te spelen

Blizzards populaire team-based shooter Overwatch is in het weekend van 18 tot en met 21 november gratis te spelen op alle platforms. In de free-to-play-periode zijn alle 22 heroes beschikbaar, evenals alle maps en gamemodi, behalve competitive.

Net als de vorige keer zal alle progressie die je in de game maakt worden overgedragen wanneer je besluit tot aanschaf over te gaan. Om de game uit te proberen dien je wel te beschikken over een PS-Plus/Xbox Live Gold/Battle.net-account. Volgens Blizzard is de download zo'n 12 GB groot. Het gratis speelweekend trapt af op vrijdagmiddag om 13.00 uur onze tijd.

Hof: e-boek uit bieb is net papieren boek

Goed nieuws voor auteurs: de uitleen van e-boeken door openbare bibliotheken valt onder hetzelfde recht als papieren boeken. Dat betekent dat er per uitgeleende kopie net als bij gewone boeken auteursrechten over moeten worden betaald.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag in Luxemburg bepaald in een zaak die de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) in Nederland had aangespannen. De rechtbank in Den Haag had het Europese Hof om raad gevraagd omdat het uitlenen van digitale boeken door openbare bibliotheken nu niet onder het systeem voor traditionele boeken valt.

Om een e-boek te kunnen uitlenen, moesten de openbare bibliotheken nu steeds aparte licentieovereenkomsten afsluiten met de uitgevers, zonder dat zeker is dat de auteurs worden vergoed.

Hof: e-boek uit bieb is net papieren boek
Hof: e-boek uit bieb is net papieren boek (Foto: BuzzT)

Baby in prullenbak luchthaven Wenen

Schoonmakers op de luchthaven van Wenen hebben in een prullenbak een pasgeboren baby ontdekt. De baby werd naar het ziekenhuis gebracht, maar stierf door een te lang gebrek aan zuurstof.

De schoonmakers reageerden op gehuil van het kindje. Uit onderzoek van de politie bleek dat de baby even daarvoor op een toilet van de luchthaven ter wereld was gekomen. De 27-jarige moeder had het kindje daarna in een prullenbak gedaan. Zij werd nog op de luchthaven gearresteerd. Ze maakte volgens de politie een verwarde indruk. Haar nationaliteit en reisbestemming zijn niet bekendgemaakt.

Baby in prullenbak luchthaven Wenen
Baby in prullenbak luchthaven Wenen (Foto: ANP)

Inspecteurs controleren kippenboeren

Inspecteurs van de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) zijn donderdagochtend begonnen met inspecties bij pluimveebedrijven. Woensdag werd een ophok- en afschermplicht ingesteld voor deze bedrijven. Dat gebeurde uit voorzorg omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep is aangetroffen.

"Er gaan speciale teams in pluimveedichte gebieden bij bedrijven langs om te controleren of pluimvee wordt binnengehouden. Maar wij hebben de indruk dat het wel goed wordt nageleefd, dat is in het belang van de bedrijven zelf", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. De dieren worden onderzocht of ze zijn doodgegaan door vogelgriep. In Nederland zijn er ongeveer 1600 pluimveebedrijven. De ophokplicht geldt niet voor hobbyboeren. "Maar het is verstandig als zij ook hun kippen binnenhouden", aldus de woordvoerder van de NVWA.

Inspecteurs controleren kippenboeren
Inspecteurs controleren kippenboeren (Foto: ANP)

André jr. twijfelt over vervolg Hazes-shows

André Hazes jr. betwijfelt of hij na de komende Holland Zingt Hazes-shows in maart nog een keer mee zal doen met het eerbetoon aan zijn overleden vader. De zanger wil liever zijn eigen koers varen, zegt hij donderdag in De Telegraaf.

"Het vijfjarig jubileum wil ik gewoon nog graag doen", aldus André. "Daarvoor wordt ook alles uit de kast getrokken, tot een 3D-versie van die ouwe op het podium aan toe. Dat wordt zo bijzonder, het is straks net alsof hij er echt weer staat."

Door de ruzie met moeder Rachel en zus Roxeanne is André minder betrokken bij de organisatie. Zo moest hij van de media vernemen dat Anouk er in maart ook bij is. "Niet dat dat erg is, trouwens. Ik hoop dat het nog honderd jaar door kan gaan", zegt de zanger. "Maar of ik er dan ook weer bij ben? Eerlijk gezegd, twijfel ik nogal. Ik wil nu toch meer mijn eigen koers varen, al blijven de optreden in de Ziggo erg uniek, als jaarlijks eerbetoon aan mijn vader."

André jr. twijfelt over vervolg Hazes-shows
André jr. twijfelt over vervolg Hazes-shows (Foto: BuzzE)

K3 zingt over homoseksualiteit

K3 zingt voor het eerst over homoseksualiteit. Soms houden prinsesjes van prinsesjes, luidt een fragment uit het nieuwe nummer Prinsesje en Superman. Uit het nummer blijkt eveneens dat het geen probleem is om als jongetje een prinsessenjurk te dragen.

"De directe aanleiding om die tekst te schrijven was de aanslag in Orlando", zegt vaste tekstschrijver Alain Vande Putte in Het Nieuwsblad. "Daarnaast speelde ook de bezorgdheid over tendensen die weer opduiken, terwijl we toch 2016 zijn. Veel kinderen zullen de komende jaren hun geaardheid ontdekken, en er zijn ook steeds meer gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht. Wij zochten naar een K3-manier om dat aan te brengen."

Prinsesje en Superman staat op het donderdag verschenen album Ushuaia. Studio 100 verwacht wel negatieve reacties. "Natuurlijk verwachten we kritiek, maar dit zou anno 2016 de normaalste zaak van de wereld moeten zijn", zegt de tekstschrijver.

Ushuaia is het tweede studio-album van K3 nieuwe stijl, met zangeressen Hanne, Marthe en Klaasje. Het is de opvolger van de eerste plaat, 10.000 Luchtballonnen, die een jaar geleden als dubbel-cd verscheen.

K3 zingt over homoseksualiteit
K3 zingt over homoseksualiteit (Foto: BuzzE)

Knoops blijft advocaat van Wilders ondanks wantrouwen

Geert-Jan Knoops blijft politicus Geert Wilders bijstaan in het strafproces tegen hem. Na het afgewezen wrakingsverzoek vorige week, overwoog Knoops zijn handen van het proces af te trekken omdat hij geen vertrouwen meer had in een eerlijk proces. "Na ampel beraad zal de verdediging verder deelnemen aan het proces, om ten minste een volwaardig hoger beroep veilig te kunnen stellen", schrijft de advocaat van de PVV-leider donderdag in een brief.

De wrakingskamer oordeelde afgelopen vrijdag dat Elianne van Rens kan aanblijven als rechter in de zaak over de 'minder-Marokkanen'-uitspraken van de PVV-leider. Knoops had de dag daarvoor verzocht de rechter te vervangen omdat zij volgens hem blijk had gegeven van vooringenomenheid bij ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur.

Het proces gaat 14 november verder.

Knoops blijft Wilders bijstaan
Knoops blijft Wilders bijstaan (Foto: ANP)

'Geen dure nummers bij bellen klantenservice'

Consumenten die iets willen weten over een product dat ze hebben gekocht, mogen niet op extra kosten worden gejaagd als ze de verkoper bellen. De kosten mogen niet hoger zijn dan die van een normaal telefoontje. Dat stelt advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europese Hof van Justitie donderdag in een advies.

De zaak draait om de Duitse online-electronicaverkoper Comtech. Op zijn website verwijst het bedrijf klanten met vragen over hun aankoop naar een speciaal nummer, dat vanaf een vaste telefoon 14 cent kost en mobiel 42 cent. De rechtbank in Stuttgart wil weten of de Europese richtlijn over consumentenrechten hoger dan normale kosten toestaat.

Volgens de advocaat-generaal zijn kosten voor telefonische vragen over bijvoorbeeld de afleverdatum, factuur of garanties al in de aanschafprijs verwerkt. Een hoger tarief dan normaal is daarom niet toegestaan, ook omdat het consumenten zou afschrikken.

Adviezen van de advocaat-generaal zijn niet bindend, maar worden vaak wel gevolgd door het hof in Luxemburg.

'Geen dure nummers bij bellen klantenservice'
'Geen dure nummers bij bellen klantenservice' (Foto: ANP)

Verdachten dubbele moord op vrije voeten

Alle verdachten van de dubbele moord in Hooge Zwaluwe, in oktober vorig jaar, komen op 30 november onder voorwaarden vrij. Dat besloot de rechtbank in Breda donderdag.

Bij een ontmoeting tussen Belgische en Nederlandse criminelen werden No Surrender-captain Brian Dalfour en de in het milieu bekende crimineel Muljaim Nadzak doodgeschoten. In totaal zitten daarom vijf Belgen en een Nederlander vast.

Kringen rondom de verdachten beweren dat zowel de groep Nederlanders als de groep Belgen de tegenpartij wilde beroven. Op 27 november is er een reconstructie in het vakantiehuisje waar de schietpartij was.

Verdachten dubbele moord op vrije voeten
Verdachten dubbele moord op vrije voeten (Foto: ANP)

Nijmegen gooit PvdA uit college

De Nijmeegse coalitiepartijen SP, GroenLinks en Stadspartij DNF hebben de PvdA uit het college van burgemeester en wethouders gezet. De PvdA mocht wel blijven als gedoogpartij, maar geen wethouder meer leveren. Dat was voor de partij onaanvaardbaar, aldus fractievoorzitter Marc van Nijnatten in een verklaring donderdag.

Volgens de PvdA heeft het college, dat er trots op was 'de meest linkse coalitie' te zijn, de idealen losgelaten. De partij heeft grote moeite met voorgenomen bezuinigingen die 'de kwetsbaarste groepen' treffen.

De voormalige coalitiegenoten vonden dat er met de PvdA-fractie niet meer te werken viel. "Ze hebben zich onmogelijk gemaakt en zelfs hun eigen wethouder laten vallen", aldus SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. Kortgeleden trad PvdA-wethouder Turgay Tankir (Economie) af na een vertrouwensbreuk met zijn fractie.

Nijmegen gooit PvdA uit college
Nijmegen gooit PvdA uit college (Foto: ANP)

Draaikubus niet langer beschermd als merk

De driedimensionale puzzel Rubiks Kubus kan niet als merk worden beschermd. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald. De rechters in Luxemburg volgen daarmee het advies dat de advocaat-generaal van het hof in mei gaf, waarmee een uitspraak van een lagere afdeling van het hof uit 2014 is vernietigd.

Het Britse bedrijf Seven Towns liet de kubus in 1999 als merk inschrijven. De Duitse speelgoedproducent Simba Toys stapte daarop naar de rechter omdat de technische oplossing van de draaikubus geen merkbescherming zou mogen genieten. Op zijn hoogst zou Rubiks cube onder het octrooirecht kunnen vallen, aldus Simba Toys, dat de zaak nu heeft gewonnen.

Het hof stelt dat bij de inschrijving ten onrechte niet is gekeken naar niet-zichtbare elementen, zoals het draaivermogen van de kubus. Het is niet de bedoeling van het merkrecht dat een onderneming een monopolie krijgt op technische oplossingen of gebruikskenmerken, stelt het hof verder.

Draaikubus niet langer beschermd als merk
Draaikubus niet langer beschermd als merk (Foto: ANP)

Reconstructie liquidaties Staatsliedenbuurt

In de Amsterdamse Staatsliedenbuurt is dinsdag een reconstructie van de dubbele liquidatie uit 2012. Een aantal straten in de wijk is dinsdag afgesloten voor verkeer. Bewoners kunnen te voet wel hun woning bereiken. De verdachten en de getuigen zijn niet bij de reconstructie aanwezig.

Na de reconstructie gaat de behandeling van de zaak dinsdag verder aan het hof in Amsterdam.

In december 2012 werden twee mannen vanuit een Audi in de Staatsliedenbuurt doodgeschoten. Het beoogde doelwit, Benaouf A., wist te ontkomen. Anouar 'Popeye' B. en Adil A. zijn voor de liquidaties veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, deze zaak dient nu in hoger beroep.

Hamza B. wist aanvankelijk naar Marokko te ontkomen, maar hij werd daar vorig jaar in Marokko in hoger beroep opnieuw tot twintig jaar cel veroordeeld. Zijn advocaat liet weten in cassatie te gaan tegen deze uitspraak.

Reconstructie liquidaties Staatsliedenbuurt
Reconstructie liquidaties Staatsliedenbuurt (Foto: ANP)

Erica Terpstra leeft in het nu

Erica Terpstra keert vanaf vrijdag terug op televisie met haar reisprogramma Erica op Reis, maar broedt nu al op plannen voor een zesde reeks. "Voor een volgende serie staan Australië en Nieuw-Zeeland hoog op mijn verlanglijstje", zegt Erica in De Telegraaf.

"Ik heb me voorgenomen om vooral in het nu te leven. Maar ik hoop natuurlijk dat ik nog een seizoen mag maken. Ik ga daar in elk geval heel erg mijn best voor doen." Het gaat intussen steeds beter met de 73-jarige Erica, die eind 2014 werd geveld door een bacteriële infectie in haar been en daarna lange tijd uit de running was. "Het gaat goed, heel goed. Na een lange 'middenperiode' voel ik me nu elke dag beter", zegt Erica.

In het vijfde seizoen reist Erica af naar Hong Kong, Suriname, Myanmar, Israël en Colombia.

Erica Terpstra leeft in het nu
Erica Terpstra leeft in het nu (Foto: BuzzE)

'Verkoop gebruikte computers neemt fors toe'

De markt voor gebruikte apparatuur als computers, laptops, tablets, monitors en mobiele telefoons zit stevig in de lift, zegt computerverkoper Infotheek. De Nederlandse onderneming ziet het aantal bedrijven en particulieren die kiezen voor relatief nieuwe tweedehandsjes de laatste jaren steeds meer toenemen.

Volgens Infotheek is de totale markt voor tweedehands computerapparatuur in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavië inmiddels goed voor circa 15 tot 18 miljard euro. Dat komt neer op bijna een vijfde van de totale hardwaremarkt in die landen.

Infotheek, dat eerder dit jaar werd overgenomen door de Zweedse investeerder Altor, is naar eigen zeggen Europees marktleider op het gebied van gebruikte hardware en software. De omzet van het bedrijf is in zes jaar ongeveer verzesvoudigd. In 2010 bedroegen de opbrengsten nog 55 miljoen euro, dit jaar komen ze naar verwachting uit op circa 360 miljoen euro.

'Verkoop gebruikte computers neemt fors toe'
'Verkoop gebruikte computers neemt fors toe' (Foto: BuzzT)

CPB: veranderen rekenrente is geen oplossing

Een verandering van de zogeheten rekenrente voor pensioenfondsen is geen oplossing voor pensioenproblemen die spelen door de lage rente. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een donderdag verschenen studie.

In de politiek is de laatste tijd veel gedoe over de dreigende kortingen op pensioenen. De kans is aanwezig dat veel fondsen volgend jaar zo'n ingreep moeten doorvoeren omdat ze door de aanhoudend lage rentestand een hogere buffer moeten hanteren. Diverse partijen, waaronder 50PLUS, zeiden onlangs dat ze het niet eerlijk vinden dat er om die reden mogelijk gesneden moet worden in de pensioenuitkeringen.

"Een vaste rekenrente van bijvoorbeeld 4 procent lijkt op korte termijn aantrekkelijk, omdat de pensioenen dan niet gekort hoeven te worden", erkent ook het CPB. "Maar als de rente lange tijd laag blijft, is er te weinig geld over voor de pensioenen van later."

Klijnsma
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Pensioenen) weigerde eerder al in te gaan op het verzoek van oppositiepartijen om wat te doen aan de rekenrente. De bewindsvrouw doet wel onderzoek naar het invoeren van een langere hersteltermijn voor de fondsen. Dan zouden fondsen de korting over meer jaren kunnen uitsmeren.

Het CPB wil met de studie vooral een aantal overwegingen meegeven in het al langer lopende debat over een grondige hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel. Die discussie staat eigenlijk los van de kortingen die op korte termijn dreigen.

CPB: veranderen rekenrente is geen oplossing
CPB: veranderen rekenrente is geen oplossing (Foto: ANP)

Zalando timmert nog altijd stevig aan de weg

De Duitse schoenen- en kledingverkoper Zalando timmert nog altijd stevig aan de weg. De omzet in het derde kwartaal nam met ruim 17 procent toe. Daarnaast viel ook het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit) weer positief uit.

Het bedrijf zette in het derde kwartaal van 2016 een omzet van bijna 835 miljoen euro in de boeken. Daarbij kwam het bedrijfsresultaat uit op 19,5 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2015 resteerde nog een negatief resultaat van 23,5 miljoen euro, mede door hogere marketing- en distributiekosten.

De onderneming herhaalde zijn eerder afgegeven prognose voor heel het jaar en rekent daarin nog steeds op een omzetgroei die aan de bovenkant ligt van de eerder afgegeven bandbreedte van 20 tot 25 procent. Daarbij zal de winstmarge stijgen naar 5 tot 6 procent.

Zalando timmert nog altijd stevig aan de weg
Zalando timmert nog altijd stevig aan de weg (Foto: ANP)

Baas Bpost kritisch over Rutte en Kamp

Topman Koen Van Gerven van Bpost is kritisch over opmerkingen van minister Henk Kamp en premier Mark Rutte, die het voorstel van het Belgisch postbedrijf om PostNL over te nemen als een stap terug omschrijven. Bpost heeft de Belgische staat als grootaandeelhouder, terwijl PostNL volledig is geprivatiseerd. Van Gerven ervaart de opmerkingen als 'met gestrekt been inkomen', zo zegt hij tegen De Telegraaf.

Het verbaasde Van Gerven dat 'liberale bewindslieden zich zo uitlaten over een beursgenoteerde onderneming met internationale aandeelhouders', zo zegt hij tegen de krant. "Die indianenverhalen dat de staat hier aan de touwtjes trekt wil ik rechtzetten. De staat is grootaandeelhouder, dat klopt. Maar wij hebben een governance structuur van internationale standaard", aldus Van Gerven.

"Wij drijven een beursgenoteerde onderneming en zijn geen verlengstuk van de staat", aldus Van Gerven verder. "Onze aandeelhouders geloven in onze eigen koers". De bestuurder merkt verder op dat aandeelhouders als Blackrock en het Noorse staatsinvesteringsfonds ongewenst staatsingrijpen nooit zouden toestaan.

Dat Bpost zou profiteren van staatssteun, bijvoorbeeld via krantenbezorging, noemt Van Gerven verder onzin. "Wij krijgen een kleine vergoeding omdat wij de kranten in heel België bezorgen. De staat beschouwt het verspreiden van de pers als belangrijk onderdeel van de democratie. Rijk wordt Bpost daar echter niet van."

Baas Bpost kritisch over Rutte en Kamp
Baas Bpost kritisch over Rutte en Kamp (Foto: ANP)

Inflatie stijgt naar 0,4 procent

De Nederlandse inflatie is in oktober gestegen naar 0,4 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dat is het hoogste niveau in ruim een halfjaar. In september waren goederen en diensten voor de consument nog 0,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Duurdere autobrandstoffen verhoogden de inflatie vorige maand. "De prijzen van benzine en diesel zijn ruim een jaar niet zo hoog geweest", zo merkte het statistiekbureau daarbij op. Ook de prijsontwikkeling van pakketreizen naar het buitenland en kleding had een opwaarts effect op de inflatie.

Omdat prijsontwikkelingen van energie en voeding sterk fluctueren en prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie zonder deze productgroepen. Volgens deze maatstaf steeg de inflatie vorige maand naar 0,6 procent. In september was dit 0,4 procent.

Op basis van de zogenoemde geharmoniseerde Europese meetmethode steeg de inflatie van min 0,1 procent in september naar 0,3 procent in oktober. De inflatie in de eurozone steeg naar 0,5 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland onder het niveau van de eurozone, maar het verschil wordt kleiner.

Inflatie stijgt naar 0,4 procent
Inflatie stijgt naar 0,4 procent (Foto: ANP)

Anthony Kiedis haat concertfilmers

Red Hot Chili Peppers-frontman Anthony Kiedis ergert zich groen en geel aan concertbezoekers die tijdens shows continu met hun telefoon in de lucht staan om alles vast te leggen. "Ik vind het gewoon een vibe-killer", zegt de rocker donderdag in Metro.

"Het gevoel van samen muziek beleven gaat volledig verloren als je alles op een klein schermpje volgt. Bovendien: wie gaat er thuis nou naar zo'n slechte opname zitten kijken?", vraagt Kiedis zich af. Verbieden wil hij het echter niet. "Nee, ik hou er niet van om mensen iets te verplichten. Hopelijk lezen ze dit interview en weten ze nu dat ik het niet leuk vind."

Zijn aversie heeft volgens de 54-jarige Kiedis niets met zijn leeftijd te maken. "Mijn neefje is twintig en die haat het net zo erg als ik. Hij zegt geen elektronisch filter nodig te hebben om muziek te ervaren. Het maakt toch niet uit dat je kunt bewijzen dat je ergens was, ben er gewoon op het moment."

De Red Hot Chili Peppers traden dinsdag en woensdag op in de Ziggo Dome.

Anthony Kiedis haat concertfilmers
Anthony Kiedis haat concertfilmers (Foto: BuzzE)

Dave Roelvink voor rechter om wild feest

Dave Roelvink, dj en bekend van Expeditie Robinson, moet zich donderdag verantwoorden bij de rechter over een wild feest in het Noord-Hollandse Burgerbrug in juli 2014. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van diefstal van kostbare sieraden van de familie die het feest gaf. De zoon van zanger Dries Roelvink wordt verder vervolgd van het heimelijk maken en verspreiden van een seksfilmpje.

Roelvink was met vrienden op het feest in de villa dat compleet uit de hand liep. Na afloop bleek dat er voor tienduizenden euro's aan spullen waren verdwenen. Op internet dook een filmpje op waarin te zien was dat Roelvink seks had met de dochter des huizes.

Vier vrienden moeten ook voorkomen. De dj ontkent niet dat het feest uit de hand liep.

De zaak vindt plaats in het Justitieel Complex op Schiphol omdat er veel aandacht wordt verwacht voor het proces. De zaak tegen de vijf mannen duurt naar verwachting twee dagen.

Dave Roelvink voor rechter om wild feest
Dave Roelvink voor rechter om wild feest (Foto: BuzzE)

'Angelina heeft meer bewijs tegen Brad'

De kinderbescherming in Los Angeles heeft het onderzoek naar Brad Pitt gestaakt, maar Angelina Jolie heeft stukken achter de hand die bewijzen dat Brad zijn kinderen wel degelijk iets heeft aangedaan. Dat beweert TMZ op basis van 'bronnen rond Angelina'

Eerder woensdag werd bekend dat de autoriteiten na onderzoek hebben besloten dat er geen reden is Brad aan te klagen voor kindermishandeling. Volgens geruchten zou de acteur in een privévliegtuig ruzie hebben gekregen met oudste zoon Maddox (15), die zo uit de hand liep dat Angelina een scheiding aanvroeg. De kinderbescherming ondervroeg in de zaak onder meer Maddox en zijn vijf broers en zussen.

De actrice eist in de scheiding de volledige voogdij over de kinderen. Brad wil het gezag over het zestal delen. Volgens TMZ heeft Angelina aan mensen in haar naaste omgeving laten weten dat als haar toekomstig ex-man dat verzoek niet laat vallen, zij de rechter meer bewijsstukken zal tonen die duiden op mishandeling.

'Angelina heeft meer bewijs tegen Brad'
'Angelina heeft meer bewijs tegen Brad' (Foto: BuzzE)

Energierekening vanaf januari hoger

De energierekening van huishoudens gaat volgend jaar voor het eerst in lange tijd licht omhoog, in plaats van omlaag. Volgens prijsvergelijker Pricewise.nl zijn mensen met een variabel energiecontract vanaf 1 januari gemiddeld ongeveer 20 euro per jaar meer kwijt.

De site baseert zich op onderzoek onder grote aanbieders als Essent, Eneco en Nuon. Sinds 2014 zakten de energielasten voor Nederlandse huishoudens flink. Een gemiddeld gezin, dat 3500 kilowattuur stroom en 1500 kuub gas verbruikt, ging er sindsdien op de energienota meer dan 200 euro op vooruit, aldus Pricewise.

Door de stijgende gasprijzen gaan de tarieven voor consumenten nu weer wat omhoog. Eerder deze week meldde het Zeeuwse energiebedrijf Delta al dat de inkoopprijzen van energie voor het eerst sinds jaren weer aan het oplopen zijn. Bij Delta betalen huishoudens met ingang van januari ook iets meer per jaar.

Energierekening vanaf januari hoger
Energierekening vanaf januari hoger (Foto: ANP)

Turkije kan geen piloten vinden

Turkije heeft grote moeite om de na de mislukte staatsgreep ontslagen piloten bij de luchtmacht te vervangen. Een oproep aan voormalige piloten om zich te melden leverde vrijwel geen enkele reactie op, zo meldden functionarissen binnen het leger.

De grote schoonmaakoperatie die na de couppoging op 15 juli door president Erdogan werd ingezet, kostte ongeveer 350 piloten hun baan. De luchtmacht had een belangrijke rol tijdens de staatsgreep. Straaljagers en helikopters waren betrokken bij bombardementen op het parlementsgebouw en het bedreigen van het vliegtuig met Erdogan.

Volgens Turkse media komen enkele honderden piloten die tussen 2010 en 2015 het leger verlieten in aanmerking om de ontslagen militairen te vervangen. Slechts een handjevol heeft te kennen gegeven terug te willen keren.

Turkije kan geen piloten vinden
Turkije kan geen piloten vinden (Foto: ANP)

Miljoen kijkers eerste Sinterklaasjournaal

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal heeft woensdagavond 1.075.000 kijkers getrokken. Er werd al enige tijd uitgekeken naar de uitzending omdat de NTR voor die tijd niet prijs wilde geven hoe de pieten er in het populaire programma uit zouden gaan zien. Er verscheen woensdagavond eerst een witte en daarna een zware piet in beeld.

RTL heeft dit jaar gekozen voor schoorsteenpieten met een aantal roetvegen op het gezicht. Die waren in het Sinterklaasjournaal van woensdag niet te zien. Vorig jaar keken er 969.000 mensen naar de eerste aflevering, toen was er ook veel discussie over het uiterlijk van de pieten.

Het Sinterklaasjournaal was volgens de Stichting KijkOnderzoek woensdag het tiende best bekeken programma van de avond. Het NOS journaal van 20.00 uur trok met 2.538.000 de meeste kijkers, gevolgd door de voetbalwedstrijd Nederland-België met 2.189.000 kijkers.

Handgranaat bij Franse ambassade Athene

Onbekenden hebben in de nacht van woensdag op donderdag vanaf een motorfiets een handgranaat naar de Franse ambassade in Athene gegooid. Een bewaker is daardoor lichtgewond geraakt, melden de Griekse nieuwszender Skai en de publieke radio.

De daders wisten te ontkomen. De politie zette de omgeving af en liet zich officieel niet over de vermoedelijke daders uit. In het verleden zijn soortgelijke aanslagen gepleegd door links-radicale groepen, waarvan delen zijn opgerold maar andere delen voortbestaan.

De Franse ambassade bevindt zich in het centrum van Athene, tegenover het parlementsgebouw. Door de politieafzetting ontstond er donderdagochtend een verkeerschaos.

Handgranaat bij Franse ambassade Athene
Handgranaat bij Franse ambassade Athene (Foto: ANP)

Team Racing League combineert racewagens en MOBA

Gamious heeft Team Racing League aangekondigd. In deze racegame speel je als team tegen anderen. Het spel gaat binnenkort in Early Access op Steam. Er is al een gesloten test aangekondigd waarvoor je je hier kunt inschrijven.

In Team Racing League spelen twee teams van drie tegen elkaar. Vaardigheid, strategie en samenwerking zijn nodig om te winnen in deze MOBA-achtige racer. Gamious liet zich inspireren door games als Super Off Road, Micro Machines en Rock and Roll Racing. Je ziet de wedstrijd dan ook top-down terwijl een 80's style synthesizer soundtrack door je speakers klinkt.

Galaga Wars heeft Nederlands tintje

Bandai Namco viert het 35-jarige jubileum van arcade-klassieker Galaga met mobile-game Galaga Wars, ontwikkeld door de Nederlandse ontwikkelstudio Paladin Studios.

Galaga Wars verandert de klassieke arcadegame in een snelle, mobile-vriendelijke survival-shooter en is nu gratis te downloaden. Paladin Studios is een onafhankelijke Nederlandse game-ontwikkelaar met zo'n 30 werknemers.

"We zijn vereerd dat we aan zo’n fantastische IP mochten werken met BANDAI NAMCO. Galaga is een iconische game, en het Paladin-team heeft een topprestatie geleverd bij het herontwerpen van deze klassieker voor de 21e eeuw. We zijn trouw gebleven aan de game van 35 jaar geleden en hebben zelfs met de originele design-documenten gewerkt. We hebben elke pixel in de originele art geanalyseerd", zegt Derk de Geus, CEO van Paladin Studios. "En toch is de nieuwe Galaga Wars een unieke game met een aantal heel interessante innovaties. Ik denk dat het spelers over heel de wereld een grote glimlach zal bezorgen."

Galaga Wars is nu beschikbaar via de App Store en Google Play.

T-Mobile haalt meer vaste klanten binnen

T-Mobile Nederland heeft afgelopen kwartaal wederom meer klanten aan zich weten te binden via een vast abonnement. Daarbij zag het telecombedrijf de terugval van de omzet verder afnemen. De bedrijfswinst ging wel stevig omlaag, als gevolg van forse investeringen in marketing.

Eind september stond de teller van het aantal T-Mobile-klanten met een zogeheten postpaid-contract op dik 2,9 miljoen, waarmee dit er 136.000 meer waren dan een jaar eerder. Het totale klantenbestand steeg naar 3,7 miljoen. De opbrengsten zakten op jaarbasis met ruim 4 procent tot 332 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (editda) kwam een kleine 28 procent lager uit op 92 miljoen euro.

Volgens interim-topman Martin Knauer ligt T-Mobile "op koers in een uitdagende markt".

T-Mobile haalt meer vaste klanten binnen
T-Mobile haalt meer vaste klanten binnen (Foto: ANP)

Mensen al vroeg in lange file op de A4

Het verkeer op de A4 van Den Haag naar Amsterdam kwam donderdagochtend al vroeg in een lange file te staan. Rond 06.45 uur stonden automobilisten volgens de ANWB al over 22 kilometer vast. Dat kostte een extra reistijd van bijna een uur.

Door een ongeluk bij Roelofarendsveen was de linkerrijstrook afgesloten. Rond 07.00 uur waren alle rijstroken weer vrij, maar was de file nog wel lang.

Sting deed gehoorapparaat de deur uit

Poplegende Sting mag dan wat dovig worden, van het hulpmiddel dat hij daar een tijdje voor droeg werd hij ook niet vrolijk.

"Ik heb geprobeerd een gehoorapparaat te dragen, maar ik hoorde er veel te veel mee. Mensen kletsen echt uit hun nek", grapte de 65-jarige zanger bij het Amerikaanse radiostation Sirius XM. De zanger geeft toe dat zijn gehoor gestaag achteruit gaat. "Ik ben behoorlijk doof. Mijn favoriete woord is in middels 'wat?'"

Sting was serieuzer over zijn optreden aankomend weekend, als hij de eerste artiest is die optreedt in de Parijse concertzaal Bataclan. Vorig jaar kwamen 89 mensen om bij een aanslag tijdens een concert. "We hebben twee belangrijke taken. We eren en herinneren degenen die omkwamen. Maar we vieren ook het leven en de muziek waar het historische theater voor staat. Op die manier proberen we in hun geest respect te tonen. We zullen ze niet vergeten."

Sting deed gehoorapparaat de deur uit
Sting deed gehoorapparaat de deur uit (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Lagedruk-invloeden

Een zeer goeiemorgen! Ik denk dat veel mensen dagen als gisteren het liefst willen vergeten. Ten noorden van de lijn Schagen-Emmen bleef het vrijwel overal droog, maar ook daar overheerste de bewolking. Ten zuiden daarvan heeft het vrijwel de hele dag geregend. Niet dat het met bakken uit de lucht kwam, maar hele gestage regenval. Plaatselijk viel er 10 millimeter. In het zuiden wat meer, elders wat minder. Ik klokte om 19.00 ruim 10 mm af, en dat kwam omdat het tussen 11 en 12 uur echt even stevig regende. De rest van de dag viel er maar 5 millimeter over zes uur verspreid, dus dat was echt niet veel.

In de loop van de avond en nacht begon de regen zich langzaam zuidwaarts te verplaatsen. In het noorden klaarde het wat op, maar ontstonden er ook meteen diverse mistbanken. In de koude lucht die daar nog aanwezig is, was er sprake van lokale gladheid en ook omdat daar het kwik tot onder nul dook. Elders in het land bleef de bewolking overheersen en was het 2 tot 3 graden. Neerslag die in de heuvels van Limburg viel kon dus overgegaan zijn in natte sneeuw. 

Voor vandaag is het weer een lastige kwestie, want diezelfde storing blijft akelig dicht in de buurt. In het zuiden zit sowieso de meeste bewolking en regen, maar tot hoever dat noordwaarts reikt is nog maar de vraag. De laatste modellen wijzen op een lijn van Leiden-Utrecht-Enschede. Echter, er hoeft maar een golfje te ontstaan of het front trekt even wat verder noordwaarts, dan zit een groot deel van het land in de regen. Toch is het zo dat alles erop lijkt dat het noorden van het land het droog gaat houden. Opklaringen? Nee. Dat zie ik niet zitten. Alleen in Groningen en Friesland kan de zon er even wazig doorheen komen, maar elders kunnen we opnieuw een zonloze dag noteren. 

Dan hebben we nog een kwestie. Als de neerslag onder de rivieren blijft, kan de stroming toch zwak landinwaarts worden. Maar dan ontstaan er boven de zee weer buien, iets wat we dinsdag ook zagen. Die trekken dan met die zwakke stroming de kustprovincies binnen. Het gevolg is dat dan daar ook weer flink wat neerslag kan vallen, al dan niet gepaard met onweer. Het hangt allemaal af hoe die depressie koerst. Dat zal de komende uren duidelijk worden over het hoe en wat.

Kortom, er valt veel te beleven, en ook te leren, want een kleine koerswijziging van de depressie en alles verloopt anders. ik volg het natuurlijk op de voet.

Hoe gaan we verder? Nou morgen is ook nog steeds onzeker, omdat die depressie niet echt haast heeft. Wat wel zeker lijkt is dat vrijdag een mooie dag gaat worden. 

Maar nogmaals, details kunnen de komende 24 uur veel verschil uit gaan maken. Komen we dus op terug. 

Fijne dag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1
 
Qltel was even een weekje in Portugal in de Algarve. (Foto: qltel)
                Qltel was op vakantie in Portugal en maakte deze strandfoto's. ( foto: qltel)
Qltel was even een weekje in Portugal in de Algarve. (Foto: qltel)
                  Hij had even wat regen, maar verder was het heerlijk weer. ( foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1444 De Slag bij Varna wordt door de Ottomanen gewonnen. 
1965 Het beeld van Manneken Pis wordt gestolen van zijn sokkel in Belgie,
1969 De eerste aflevering van Sesame Street in Amerika.
1989 De val van de Berlijnse Muur. En dat in de nacht van 9 op 10 november. 
2015 Gene Amdahl, een Amerikaans computerontwerper overlijdt.

Mantelzorger zelf in het zonnetje

Om mensen die zorgen voor een naaste een steuntje in de rug te geven, is het donderdag de Dag van de Mantelzorg. Door het hele land hebben welzijnsorganisaties, zorginstellingen, kerken, verenigingen, bedrijven en gemeenten iets leuks georganiseerd. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden of ze worden ervoor benaderd door hun eigen steunpunt.

Mezzo, de organisatie die opkomt voor mantelzorgers, stelt dat die hun zorgen beter aankunnen als ze emotionele steun uit hun omgeving krijgen. Een simpel gebaar, zoals een kop koffie of een compliment, doet dan al goed, stelt Mezzo.

Volgens Mezzo zijn er in Nederland ongeveer 4 miljoen mantelzorgers, mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende uit de directe sociale omgeving.

Het CBS maakte woensdag nog bekend dat een op de zeven mantelzorgers zwaarbelast zegt te zijn. Zij zijn wekelijks gemiddeld 28 uur kwijt aan de zorg voor familieleden of bekenden

Mantelzorger zelf in het zonnetje
Mantelzorger zelf in het zonnetje (Foto: ANP)

Stekkerauto's reden 1,5 miljard kilometer

Personenauto's met een stekker waren in 2015 goed voor 1,5 miljard kilometer op de Nederlandse wegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren volledig elektrisch aangedreven auto's en plug-in hybrides daarmee goed voor 1,4 procent van het totale aantal afgelegde kilometers.

Personenauto's die rijden op benzine waren verantwoordelijk voor het grootste aantal kilometers. Circa 65 procent van alle kilometers werd met een benzineauto gereden. Diesels waren goed voor 31 procent.

Met stekkerauto's werd gemiddeld wel meer kilometers gereden dan met auto's op benzine. Een volledig elektrisch aangedreven auto was vorig jaar goed voor 16.300 kilometer. Met een plug-in hybride werd gemiddeld 17.400 kilometer getoerd. De gemiddelde benzineauto was goed voor 10.700 afgelegde kilometer. De gemiddelde diesel was goed voor een afstand van 23.000 kilometer.

In totaal telde het Nederlandse wagenpark volgens het CBS begin dit jaar 86.200 stekkerauto's. Dat betekende praktisch een verdubbeling ten opzichte van de 44.200 die er begin 2015 rondreden op de Nederlandse wegen. De Tesla Model S is de meest voorkomende volledig elektrisch aangedreven auto. De Mitsubishi Outlander is de meest verkochte plug-in hybride.

Stekkerauto's reden 1,5 miljard kilometer
Stekkerauto's reden 1,5 miljard kilometer (Foto: BuzzT)

Politie ramt auto op A58 na negeren stopteken

De politie heeft de A58 van Breda richting België in de nacht van woensdag op donderdag afgesloten na een crash van een Franse auto. De auto werd geramd door de politie bij een achtervolging.

Die werd ingezet nadat de bestuurder een stopteken negeerde. Drie inzittenden zijn aangehouden, niemand is gewond geraakt.

Het verkeer naar België had vannacht enige tijd last van het politieonderzoek. De verbindingsweg naar de A27 en A16 richting het zuiden was een tijdje dicht.

Het is nog niet bekend waarom de inzittenden van de Franse auto er vandoor gingen.

Trump mag twittervolgers @POTUS houden

Na de inauguratie van president Donald Trump op 20 januari 2017, gaat het populaire twitteraccount @POTUS naar hem over, zo heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Het account van de President Of The United States (afgekort @POTUS) is nu nog in handen van Barack Obama. Hij begon op 18 mei 2015 als eerste president ooit op Twitter en heeft inmiddels 11 miljoen volgers.

Het account wordt voor de machtsoverdracht geheel leeggemaakt, maar de tweets van Obama gaan niet verloren, die worden opgeslagen onder de naam @Potus44. Obama is de 44e president van de Verenigde Staten. Trump zal wel de volgers van zijn voorganger behouden.

Ook andere accounts zoals @WhiteHouse, @FLOTUS, @PressSec en @VP zullen leeggemaakt worden. De tweets worden gearchiveerd door het National Archives and Records Administration (NARA).

Ook de gebruikersnamen en wachtwoorden van social media zoals Tumblr, YouTube, Instagram en Facebook zullen inclusief volgers, maar zonder verdere inhoud, worden overgedragen aan Trump en zijn team.

Trump mag twittervolgers @POTUS houden
Trump mag twittervolgers @POTUS houden (Foto: BuzzT)

Verkiezingsaflevering South Park herschreven

De uitzending van South Park die woensdagavond op de Amerikaanse televisie werd vertoond, is in allerhaast aangepast aan de uitslag van de verkiezingen.

Volgens Esquire hadden de makers gerekend op een overwinning van Hillary Clinton en daarop het verhaal gebaseerd. De geplande aflevering heette 'De allereerste First Gentleman'. Die werd woensdag snel vervangen door een uitzending met de titel 'Oh jee'.

South Park staat bekend om de vele verwijzingen naar de actualiteit. De populaire animatieserie over vier jongetjes in Colorado wordt om die reden altijd kort voor de uitzending gemaakt. In 2011 verscheen er een documentaire over het werkproces van makers Trey Parker en Matt Stone, met de titel 6 Days To Air.

De uitzending van een aflevering van Law & Order: Special Victims Unit die gebaseerd is op de verkiezingsrace, werd juist tot nader order uitgesteld. De episode zou volgens New York Daily News eerst vlak voor de verkiezingen worden uitgezonden. Die datum verschoof een week maar nu is de aflevering over een politicus die door verschillende vrouwen wordt beschuldigd van seksueel misbruik uitgesteld naar een nog te bepalen datum in 2017.

Verkiezingsaflevering South Park herschreven
Verkiezingsaflevering South Park herschreven (Foto: BuzzE)

Werkende mantelzorger wil meedenkende baas

Mantelzorgers met een baan hebben behoefte aan flexibele werktijden en willen ook thuis kunnen werken. Ook willen ze graag professionele hulp bij de zorg zelf, en een helpende hand bij regelwerk en administratie. Dat meldt de FNV na een onderzoek. Donderdag is het de Dag van de Mantelzorg.

De cijfers komen van ruim 2750 ondervraagden, deels ook FNV-leden. Het merendeel van de werkende mantelzorgers (zowel gemiddelde Nederlander als FNV-leden) vindt het fijn om te werken naast hun zorgtaken. De onderzoekers concluderen dat wie voor een naaste zorgt en blijft werken, meestal beter af is dan een mantelzorger zonder baan. Dat komt vermoedelijk doordat het werk een prettige afleiding is en er morele ondersteuning is van collega's.

Wil een werkende mantelzorger het volhouden, dan zou de werkgever wel met ze moeten meedenken, met flexibele werktijden, thuiswerken en ook betaald verlof.

Het CBS berekende eerder dat ongeveer 2 miljoen mensen vorig jaar mantelzorg verleenden. Die zijn daar gemiddeld elf uur per week aan kwijt.

Werkende mantelzorger wil meedenkende baas
Werkende mantelzorger wil meedenkende baas (Foto: ANP)

Uitslag Nederland - België

Nederland en België hebben gelijkgespeeld in de 126e uitvoering van de Derby der Lage Landen. In de oefenwedstrijd zette Davy Klaassen Oranje op voorsprong, Carrasco maakte de 1-1.

Heel blijven was het devies vooraf voor Nederland, met de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg in het achterhoofd, maar dat plan kon al snel de prullenbak in. Stijn Schaars, na lange tijd terug bij Oranje, moest al na een kwartier de aftocht blazen en werd vervangen door Jordy Clasie. Even later ging ook Vincent Janssen douchen na een hard duel met Simon Mignolet.

Klaassen knalt raak

Daarvoor had de spits van Tottenham Hotspur twee keer zijn meerdere moeten erkennen in Christian Kabasele, die de in de warming-up geblesseerd geraakte Vincent Kompany verving. Voor Janssen kwam Bas Dost in de ploeg en kort daarna kwam Nederland op voorsprong.

Jan Vertonghen liep Jeremain Lens omver in het zestienmetergebied. De toegekende penalty werd door Davy Klaassen hoog door het midden benut voor de 1-0. De wedstrijd kwam in de eerste helft maar niet op gang en kenmerkte zich door ongelofelijk veel balverlies aan beide kanten en een ontstellend laag tempo.

Late gelijkmaker Belgen

In de tweede helft debuteerde PSV'er Joshua Brenet in het Nederlands elftal als vervanger van doelpuntenmaker Davy Klaassen. Nederland had geluk dat een overtreding van Joel Veltman op Yannick Carrasco met een vrije trap in plaats van penalty bestraft werd, maar had daarna pech met het derde blessuregeval. Memphis Depay kwam in plaats van Lens, die tijdens een sprint naar zijn hamstring greep.

Nederland creëerde weinig, al sneed debutant Brenet goed naar binnen om met links net naast de goal van Mignolet te mikken. België zag invaller Romelu Lukaku een enorme kans missen, maar kwam alsnog op 1-1 toen Carrasco via Veltman de gelijkmaker achter Stekelenburg schoot. Daarna mochten Youri Tielemans en Bart Ramselaar nog hun debuut maken.

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.