FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 november 2016

FBI: Clinton niet vervolgd om emails

De Amerikaanse FBI zal Hillary Clinton niet vervolgen voor het versturen van e-mails via een privéserver in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Dat schrijft FBI-directeur James Comey in een brief aan het Congres, die zondag is verstuurd.

"Gebaseerd op ons onderzoek, hebben we niet de conclusie veranderd die we in juli naar buiten hebben gebracht", valt in de brief te lezen. De conclusie van de FBI was in juli al dat Clinton niet vervolgd moest worden voor het emailschandaal en daar blijft het dus bij. Deze wending is verrassend, omdat eerder werd aangenomen dat de zaak misschien nog wel maanden zou voortslepen.

De bekendmaking vorige week vrijdag, elf dagen voor de verkiezingen van komende dinsdag, leidde tot veel ophef. Het brak met de conventie dat overheidsfunctionarissen zich zestig dagen voor verkiezingen stil horen te houden om de stembusgang niet te beïnvloeden. Maar Comey zou hebben gemeend dat stilhouden achteraf ook als beïnvloeding had kunnen worden beschouwd.

Nieuwe emails waren aangetroffen op de laptop van Anthony Weiner, die wordt vervolgd voor het sturen van seksueel getinte berichten aan minderjarigen. Hij ligt in scheiding met zijn vrouw, Huma Abedin, een naaste medewerkster van Clinton. De FBI zou het materiaal in sneltreinvaart hebben onderzocht.

Nu Clinton op het nippertje is vrijgepleit is de hamvraag voor dinsdag of ze er zoveel schade door heeft opgelopen dat het haar het Witte Huis kost. Daarnaast zal de presidentskandidate zich vermoedelijk afvragen hoeveel woorden ze er de komende twee dagen nog aan vuil moet maken. Teveel nadruk op de zaak zou het immers in de perceptie van de kiezers juist naar voren kunnen halen wat alsnog negatief uit kan pakken.

Er is evenwel een mogelijkheid dat de affaire in Clintons voordeel kan werken. De bekendmaking dat de FBI de zaak had heropend dwong haar republikeinse tegenstrever Donald Trump namelijk tot de uitspraak dat het kiessysteem wellicht toch geen doorgestoken kaart is. Na het laatste debat gaf Trump namelijk aan dat hij de uitslag misschien niet zou willen aanvaarden mocht hij verliezen. Maar Trump zou de bekendmaking van Comey twee dagen voor de verkiezingen natuurlijk ook als bewijs hiervoor op kunnen voeren.

Beide kandidaten moeten nog reageren op de bekendmaking van de FBI.

Update 23.58 uur
Hillary Clintons campagne heeft de bekendmaking door de FBI bevestigd. "We waren er altijd zeker van dat niets de conclusie in juli zou veranderen. Nu heeft directeur Comey dat bevestigd", luidt de reactie. Clinton hield tijdens haar eerste toespraak die erop volgde echter haar mond dicht over de zaak.

Donald Trumps vice-presidentskandidaat Mike Pence wees er echter op dat er nog duizenden Clinton-emails zijn waarvan de inhoud helemaal niet bekend is. Die verwijderde Clinton van de thuisserver omdat ze persoonlijk zouden zijn. Donald Trump zelf zei opnieuw dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn. Dat was ook zijn boodschap vóór de heropening van de zaak vrijdag een week geleden.

'FBI blijft bij conclusie e-mailschandaal'
FBI: Clinton niet vervolgd om emails (Foto: ANP)

Huma Abedin

Maori verwelkomen koning en MŠxima in regen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmorgen (lokale tijd) in de stromende regen verwelkomd in Nieuw-Zeeland bij Government House in Wellington aan het begin van het driedaagse staatsbezoek.

Onderdeel van de welkomstceremonie was een ceremoniële uitdaging, een zogenoemde powhiri met een zogeheten wero. Daarbij dagen de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, bezoekers uit aan te tonen dat ze met goede bedoelingen zijn gekomen. De koning pakte de voor zijn voeten gelegde 'dart' op ten teken dat dit het geval was. De Maori gaven hem daarna vrije doorgang tot gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy, die de koning uitnodigde tot inspectie van de erewacht.

Maori verwelkomen koning en Máxima in regen
Maori verwelkomen koning en Máxima in regen (Foto: ANP)

Justin Bieber grote winnaar MTV EMA in Rotterdam

Justin Bieber is de winnaar van de avond geworden tijdens de MTV EMA in Rotterdam. De zanger wist drie van de vijf nominaties te verzilveren. Hij won onder meer in de belangrijke categorie Beste lied met zijn hit Sorry. Het was de eerste keer dat hij deze prijs won.

Bieber sleepte de eerste award van de avond al in de wacht op de rode loper. Daar kregen Beliebers de prijs voor Grootste fans in hun handen gedrukt. "Deze is voor alle Beliebers", schreeuwde een meisje uit. Ook won hij Beste Canadese act door Drake, Shawn Mendes, The Weeknd en Alessia Cara af te troeven.

Bieber mag ook de winnaar van de MTV EMA in het algemeen worden genoemd. In de geschiedenis van het Europese prijzengala won niemand meer awards dan hij. In voorgaande jaren heeft de 22-jarige zanger al 18 beeldjes weten te verzamelen. Met de drie van vanavond komt het totaal daarmee op 21.

Andere nominaties
Beste mannelijke artiest ging naar Biebers landgenoot Shawn Mendes en in de categorie Beste pop-act verloor hij van meidengroep Fifth Harmony.

In tegenstelling tot Bieber, was Beyoncé niet erg succesvol vanavond. De zangeres wist geen van haar zes nominaties te verzilveren. Dit geldt ook voor Adele. Ze had vier nominaties op haar naam staan, maar ging figuurlijk met lege handen naar huis.

Justin Bieber wint meeste MTV EMA
Justin Bieber grote winnaar MTV EMA in Rotterdam (Foto: BuzzE)

Van Gerwen opnieuw de beste tijdens World Series of Darts Finals

Michael van Gerwen staat net zoals vorig jaar in de finale van de World Series of Darts Finals. De titelverdediger versloeg in de halve finale Dave Chisnall met 11-3. In de finale wacht een ontmoeting met Phil Taylor of Peter Wright. 

Van Gerwen brak direct Chisnall met een 118-finish. Bij 4-0 kon Chisnall zijn eerste leg pakken. Vijf legs later stond het alweer 8-2, mede door een 156-finish op 6-1. Chizzy mocht nog een leg pakken, maar de volgende vier gingen weer naar Mighty Mike. De Brabander won de partij met 11-3. 

De andere halve finale zal zo beginnen. Ook de finale zal later vanavond plaats hebben. 

Update 22.00 uur

In een kraker van jewelste heeft Peter Wright zich geplaatst voor de finale van de World Series of Darts. In een zinderende halve finale versloeg Wright Phil Taylor met 11-10. Beide darters haalden een hoog niveau. Wright stond tot 8-6 iedere keer een break voor, voordat Taylor 8-10 voor kwam. 

Wright kwam terug en trok uiteindelijk aan het langste eind. Snakebite zal over een half uur in de finale aantreden tegen Van Gerwen. 

Update 23.25 uur

Michael van Gerwen heeft zijn titel van de World Series of Darts Finals weten te prolongeren. In een zinderende finale was hij te sterk voor Peter Wright. Het werd 11-9. 

Van Gerwen brak de Schot al snel, maar die brak meteen terug. Daarna ging het lange tijd gelijk op, met meerdere breaks achter elkaar. Pas in de twaalfde leg hield Van Gerwen na een break zijn eigen leg. De machine van Wright haperde daarna enigszins. Van Gerwen liep vervolgens vrij eenvoudig uit en won de wedstrijd met 11-9. Hij had toen al negen pijlen voor de wedstrijd gemist.


Barcelona komt achterstand te boven in Sevilla

FC Barcelona blijft door een krappe zege bij Sevilla in het spoor van koploper Real Madrid. De Catalanen begonnen echter niet goed aan de wedstrijd. Ze wonnen wel met 1-2. 

Hoewel Barcelona ook een goede kans kreeg via Luis Suarez, zorgde Sevilla in de beginfase voor het meeste gevaar. Na een kwartier kwam de thuisploeg ook op voorsprong. Een pass van Neymar kwam niet aan bij Suarez, waarna Sevilla uitstekend counterde en Vitolo kon afronden.

Barça miste in Andalusië door blessures onder meer Gerard Piqué, Jordi Alba en Jérémy Mathieu, waardoor Sergi Roberto achterin een basisplek had. De Catalanen zagen er vooral aan die kant van het veld kwetsbaar uit. Het trio Suarez, Neymar en Lionel Messi kwam ondertussen nog niet lekker uit de verf.

Toch werd het vlak voor rust ineens 1-1. Neymar zag op de rand van het strafschopgebied Messi vrijstaan en de Argentijn rondde prima af. Een kwartier na de pauze liet ook Suarez zich weer zien. De Uruguayaan kreeg veel te veel ruimte van Sevilla om na een onderschepping van Messi te scoren: 1-2.

Suarez wist het duel daarna bijna te beslissen toen hij keeper Rico uitspeelde. Het schot van de oud-Ajacied ging vanuit een moeilijke hoek voorlangs. Even later stuitte Suarez op Rico, waardoor het bij 1-2 bleef. Barcelona staat daardoor nog steeds twee punten achter Real Madrid, dat Leganés met 3-0 versloeg.

Britse premier May neemt het op voor rechters

De Britse premier Theresa May heeft het zondag opgenomen voor de rechters die deze week hebben geoordeeld dat het parlement zeggenschap heeft over het verlaten van de EU. De uitspraak was een klap in het gezicht van May, die vindt dat de regering het lidmaatschap van de EU kan opzeggen.

May zegt dat ze gelooft in de "onafhankelijkheid van onze rechterlijke macht" en die waardeert. "Ik waardeer ook de vrijheid van onze pers", liet ze volgens de BBC daarbij aantekenen.

Ze doelde daarmee op de kritiek die kranten hadden geuit op de uitspraak. Zo bestempelde The Daily Mail de rechters als "vijanden van de mensen". Het huidige parlement heeft zich voor het referendum over EU-lidmaatschap in meerderheid uitgesproken tegen de brexit.

May verwacht zelf in hoger beroep alsnog haar gelijk te halen.

Britse premier May neemt het op voor rechters
Britse premier May neemt het op voor rechters (Foto: ANP)

Topbokser begint profloopbaan met winst door opvallende diskwalificatie

De Ierse topbokser Paddy Barnes is zijn carrière als professional op opvallende wijze begonnen. Hij debuteerde zaterdagavond in Belfast tegen de Bulgaar Stefan Slavchev, maar die leek de regels niet helemaal goed te kennen.

De 24-jarige Bulgaar begon het duel al niet bijster sterk en kwam niet veel verder dan wat halve slagen. In de vierde ronde kwam hij met een in het boksen ongebruikelijke actie: hij pikte Barnes op en tilde hem op zijn schouders. De scheidsrechter kon het niet waarderen en maakte met een diskwalificatie voor Slavchev een einde aan het gevecht. 

De 29-jarige Barnes won in 2008 en 2012 olympisch brons in het lichtvlieggewicht en hoopt als prof binnen tien gevechten voor een wereldtitel te mogen boksen. 

Na 16:40 minuten in de video lijkt Slavchev te denken dat hij aan het worstelen is (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 44

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Rosa onder de indruk van Lewis zijn pole."

De opgave van deze week:

Frank de Boer probeerde in zijn laatste wedstrijd bij Internazionale iets duidelijk te maken, maar wat? (Pro Shots / Insidefoto)
Frank de Boer probeerde in zijn laatste wedstrijd bij Internazionale iets duidelijk te maken, maar wat? (Pro Shots / Insidefoto)

Wervelwind ItaliŽ eist twee levens

Een grote tornado heeft zondag in Italië veel schade aangericht. De enorme windsnelheden die ermee gepaard gaan, hebben aan ten minste twee mensen het leven gekost en meerdere raakten gewond, melden Italiaanse media.

Een man kwam om het leven in de kustplaats Ladispoli, iets ten noorden van Rome, waar hij werd geraakt door rondvliegend puin. Verder landinwaarts kwam nog een man in Cesano di Roma om het leven. Hij werd geraakt door een boom.

Op beelden is te zien hoe de wervelwind zich verplaatst en veel puin de lucht in slingert.

Wervelwind Italië eist twee levens
Wervelwind Italië eist twee levens (Foto: ANP)

Bouw nieuwe gemeentehuis Waalre begint

Een dikke vier jaar nadat het gebouw door een aanslag werd verwoest, begint maandag de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Waalre. De opening is gepland in het eerste kwartaal van 2018, laat de gemeente weten.

Het monumentale gemeentehuis van Waalre werd in de zomer van 2012 verwoest door een aanslag. Er reden twee auto's naar binnen waarna het pand uitbrandde. De aanslag is nooit opgehelderd. De beloning van 50.000 euro voor de gouden tip is nooit uitbetaald. In 2013 hield de politie drie verdachten aan, die later wegens gebrek aan bewijs weer op vrije voeten kwamen.

Op de zelfde plek als het oude pand verrijst een multifunctioneel gemeentehuis. ,,Het wordt een thuis voor verenigingen, inwoners, het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie", aldus de gemeente. De delen van het voormalige raadhuis die gespaard bleven worden verwerkt in de nieuwbouw.

Bouw nieuwe gemeentehuis Waalre begint
Bouw nieuwe gemeentehuis Waalre begint (Foto: ANP)

Noord-Koreaanse jeugdkeeper jaar geschorst na opzichtige 'blunder'

De Noord-Koreaanse voetbalkeeper Jang Paek-ho is voor een jaar geschorst vanwege een wel erg opzichtige 'blunder'. Tijdens het Aziatisch kampioenschap voor spelers tot 16 jaar, eerder dit jaar in India, liet Jang in de laatste groepswedstrijd tegen Oezbekistan een bal behoorlijk simpel door. Op die manier werd een zware tegenstander in de knock-outfase ontweken en trof men het op papier zwakkere Oman. Het mocht overigens niet baten, want na de winst op Oman bleek Iran na penalties te sterk.

De Aziatische voetbalbond AFC heeft het incident inmiddels onderzocht en heeft bepaald dat Jang de bal expres doorgelaten heeft. Yung Jong-su, de coach van het team, is ook voor een jaar geschorst en mag net als zijn keeper geen enkele taak in het voetbal uitoefenen gedurende die tijd. Yung kreeg daarnaast omgerekend €4500 boete, terwijl Jang zelf ook €900 op mag hoesten. De penningmeester van de Noord-Koreaanse bond moet ook in de buidel tasten: de AFC legde de bond een boete van €18.000 op. 

Het bereiken van de halve finales op het toernooi betekende overigens plaatsing voor het WK onder 17 van volgend jaar. Daar mag Noord-Korea wel aan meedoen, weliswaar zonder Jang en Yung. 

De opvallende 'blunder' van Jang (Bron: YouTube)

Man laat gewonde passagier achter na ongeval

De politie heeft zondag een 24-jarige man uit Oirschot aangehouden. Hij had een aanrijding gehad met zijn auto en was weggevlucht, terwijl hij een passagier gewond in de auto had achtergelaten. Volgens de politie was er sprake van alcoholgebruik.

De bestuurder was weggerend, aldus een getuige, nadat hij met zijn auto tegen een boom was geknald op de Oirschotseweg in Moergestel (Noord-Brabant). Toen hulpdiensten ter plaatse kwamen vonden zij slechts de gewonde passagier in een zwaar beschadigde auto.

De politie ging op zoek naar de bestuurder, die bij zijn huis, eveneens gewond, kwam aanlopen. Ook hij was gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis is bloed van de verdachte afgenomen om te kijken hoeveel drank hij op had.

Man laat gewonde passagier achter na ongeval
Man laat gewonde passagier achter na ongeval (Foto: ANP)

Van Bronckhorst niet boos na nederlaag

Feyenoord raakte zondag de ongeslagen status in de Eredivisie kwijt, maar trainer Giovanni van Bronckhorst viel zijn spelers na het duel met Go Ahead Eagles niet af.

Van Bronckhorst concludeerde dat Feyenoord in Deventer geen minuut in de wedstrijd heeft gezeten. "Het klinkt misschien gek, maar na de wedstrijd heb ik mijn ploeg ook een compliment gegeven, namelijk voor de manier waarop we als team deze week hebben beleefd en hoe we als groep bij elkaar zijn gebleven."

"Tegelijkertijd ben ik ook trots op waar we nu staan, ondanks het teleurstellende resultaat van vandaag", sprak hij op de officiële website van Feyenoord. "Wat we vrijdag met de groep hebben meegemaakt, heeft natuurlijk invloed gehad, maar daar kunnen we de nederlaag niet aan wijden. Wel is het zo dat als een van ons verdriet of pijn heeft, we dat allemaal voelen. We hebben het goede gedaan door de familie Vilhena te steunen."

Tonny Vilhena verloor deze week zijn moeder, die op 52-jarige leeftijd overleed aan kanker. Het thuispubliek in de Adelaarshorst steunde hem door in de 52ste minuut te applaudisseren en You'll never walk alone te zingen. Van Bronckhorst: "Dat was een mooi moment, daar zijn we Go Ahead Eagles en de supporters dankbaar voor."

Gio gaat er verder vanuit dat de 1-0 nederlaag een incident was. "We hebben nu twee weken om weer fris te worden. We moeten zorgen we er na die periode weer staan tegen PEC Zwolle."

Geen Olympische Spelen voor ijshockeysters Nederland

De Nederlandse ijshockeysters spelen zondag tegen Italië een zeer belangrijk duel in de kwalificatie voor de Olympische Winterspelen van 2018. In San Sebastian nemen de twee ploegen het tegen elkaar op in een duel om de groepswinst in de tweede kwalificatieronde. De winnaar van het duel, en dus van de groep, mag in december in de derde ronde strijden om een plek in de laatste kwalificatieronde.

Het duel tussen Nederland, dat Spanje en Slovenië al versloeg, is hieronder live te kijken.

Update 20.05 uur

De Nederlandse ploeg is tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen in het duel met Italië. De ploeg van bondscoach Joep Franke ging met 1-5 onderuit en daarmee kwam een einde aan de olympische droom. Waar Nederland de duels tegen Spanje en Slovenië domineerde, was Italië dit keer veruit de sterkste, met bijna drie keer zoveel schoten op doel. Al na de eerste periode namen de Italiaanse dames een 0-3 voorsprong en die gaven ze niet meer uit handen. 

Muse denkt aan hiphop

Matt Bellamy, de frontman van Muse, denkt erover een hiphopalbum te maken. Dat zegt hij tegen Q Magazine. Of dat ook meteen het nieuwe album wordt van de band, valt nog te bezien. Matt wil eerst kijken of hij wel kan rappen.

"Ik wil het echt proberen", zegt hij in een interview. Matt denkt er al langer over na om met Muse nieuwe wegen in te slaan. "Ik denk dat ik in ieder geval op onze nieuwe plaat ga rappen."

Matt heeft ook plannen om nieuwe elementen tijdens optredens toe te voegen. Hij is onder de indruk van augmented reality. "Bij concerten heeft iedereen zijn smartphone bij zich om filmpjes en foto's te maken. Daar zou je eigenlijk iets mee moeten doen. Dat kan heel cool worden."Pokémon Go noemt Matt als voorbeeld waarbij augmented reality goed wordt toegepast.

Muse denkt aan hiphop
Muse denkt aan hiphop (Foto: BuzzE)

VluchtelingenWerk kritisch over Duits plan

Het Duitse plan migranten die op zee worden opgepikt terug te sturen naar Afrika om te voorkomen dat vluchtelingen zich überhaupt wagen aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee kan niet rekenen op steun van VluchtelingenWerk Nederland.

"Onbegrijpelijk dat dit nu als reëel scenario wordt gezien terwijl een soortgelijke deal met Turkije uitdraait op een fiasco", stelt Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij de organisatie. "Bovendien zijn er voldoende alternatieven, als de lidstaten hun verantwoordelijkheid maar nemen."

De vluchtelingenorganisatie is kritisch over het plan dat "past in een trend waarin de Europese Unie steeds meer verantwoordelijkheden uitbesteedt aan dubieuze regimes en corrupte overheden", zo stelt ze zondag.

VluchtelingenWerk kritisch over Duits plan
VluchtelingenWerk kritisch over Duits plan (Foto: ANP)

Moeder geeft zoon aan om agressie in filmpje

Een vrouw uit Oosterhout heeft haar zoon bij de politie aangegeven. Aanleiding is een filmpje waarin te zien is hoe haar 17-jarige dronken kind iemand op straat een klap geeft en daarbij opmerkingen maakt over de seksuele geaardheid van het slachtoffer. Na de tip hield de politie de jongen aan.

De vrouw zag het bewuste filmpje op de videowebsite Dumpert en op Facebook. Volgens de politie vond ze de gebeurtenis zo afstotelijk dat ze de politie belde. Dat deed ze nadat ze geen contact had kunnen krijgen met haar kind.

Het klapincident had donderdagavond plaats in Breda. Het filmpje was gemaakt door een vriend van de 17-jarige.

Zondagochtend hield de politie de jonge Oosterhouter aan in zijn ouderlijk huis. Later is ook de filmer aangehouden, een 20-jarige man uit Breda. De politie heeft het slachtoffer opgeroepen zich te melden.

Moeder geeft zoon aan om agressie in filmpje
Moeder geeft zoon aan om agressie in filmpje (Foto: ANP)

Uitslag Go Ahead Eagles - Feyenoord

Go Ahead Eagles heeft in de Eredivisie voor een stunt gezorgd door koploper Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. De Deventenaren wonnen in eigen huis met 1-0 dankzij Antonia. Hierdoor klom de ploeg van de laatste plaats naar plek veertien met elf punten uit twaalf duels. Feyenoord blijft met 29 punten koploper, maar zag wel concurrenten Ajax en PSV een punt inlopen.

GA Eagles-speler Jarchinio Antonia viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
GA Eagles-speler Jarchinio Antonia viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Go Ahead Eagles

1 - 0

Feyenoord

30' Antonia    
 
Gele kaart: Achenteh, Ritzmaier (Go Ahead Eagles), Berghuis, Basacikoglu (Feyenoord)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.781
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast
Nieveld
Schenk
Achenteh
Suk
Duits (Teijsse/55)
Ritzmaier
Antonia (Ojamaa/85)
Maatsen
Wolters (Hendriks/90+1)
  Hansson
Karsdorp
Botteghin
Van der Heijden
Kongolo
Vejinovic
Kuijt (Kramer/74)
Tapia (Toornstra/46)
Berghuis (Elia/60)
Jörgensen
Basacikoglu

'Twitter op zijn retour op smartphone'

Nederlandse jongeren maken steeds minder gebruik van Twitter op hun smartphone. Dat stelt onderzoeksbureau Telecompaper in een zondag gepubliceerd onderzoek.

Iets meer dan één op de vijf Nederlanders heeft de Twitter-app op zijn smartphone, tegen ruim een kwart een jaar geleden, stelt Telecompaper. Daarmee zou Twitter in één jaar zo'n 250.000 Nederlandse mobiele gebruikers hebben verloren. Vooral tieners zijn volgens de onderzoekers afgehaakt. Eén op de vijf Nederlanders tussen 12 en 19 jaar heeft Twitter nog op de smartphone, tegen ruim één op de drie tieners vorig jaar.

Onder tieners zijn Instagram en Snapchat veel populairder Die apps staan op driekwart van de smartphones van 12- tot 19-jarigen. Instagram staat op 35 procent van alle Nederlandse smartphones. Facebook heeft een bereik van bijna driekwart van alle betreffende mobiele telefoons.

Telecompaper baseert het onderzoek op een panel van 1750 consumenten, die maandelijks worden ondervraagd.

'Twitter op zijn retour op smartphone'
'Twitter op zijn retour op smartphone' (Foto: BuzzT)

Kinderen gewond na losbreken kermisattractie

Op een kermis in de Duitse plaats Herborn in deelstaat Hessen hebben zaterdagavond twee kinderen de schrik van hun leven gehad, nadat de gondel van een attractie losbrak en ze meters naar beneden vielen. De twee broers van vier en acht jaar oud raakten lichtgewond, melden verschillende Duitse media.

De broers zaten op ongeveer vijf meter hoogte in een raketachtig karretje toen de gondel van de draaimolen met armen het begaf. Een bureau voor veiligheid onderzoekt maandag de oorzaak van het defect.

Kinderen gewond na losbreken kermisattractie
Kinderen gewond na losbreken kermisattractie (Foto: ANP)

Hey wildplasser, kom je je rijbewijs even ophalen?

Een wildplasser in Zutphen heeft in de nacht van zaterdag op zondag een vluchtpoging niet goed gepland. De 25-jarige man uit Lochem had zijn rijbewijs al gegeven aan agenten die hem wilden beboeten, maar besloot in een opwelling toch maar de benen te nemen, aldus de politie op Facebook.

De man werd op heterdaad betrapt toen hij rond 03.30 uur tegen een woning stond te plassen. Toen agenten hem vroegen mee te lopen naar een beter verlichte plek ging hij ervandoor. Omdat de agenten zijn rijbewijs al hadden, zetten ze geen achtervolging in.

De wildplasser is welkom op het politiebureau om zijn rijbewijs op te halen en kan daar dan meteen de boete betalen.

Liverpool heeft geen kind aan Watford, Man. United wint weer eens

Liverpool heeft zondagmiddag de macht gegrepen in de Premier League. Op eigen veld hakte het Watford in de pan: 6-1. Ondanks dat het een tijd wachten was op de eerste treffer van de middag, ging het snel toen die er eenmaal in lag. Na 27 minuten spelen bracht Sadio Mané de thuisploeg aan de leiding. Drie minuten later was het weer raak. Met een hard schot zorgde Philippe Coutinho voor de 2-0.

Liverpool, waar Georginio Wijnaldum op de bank begon, denderde door en twee minuten voor rust was de wedstrijd al beslist. Emre Can kopte de 3-0 binnen. Het was de tweede treffer van het seizoen voor de Duitse middenvelder, die in de vorige wedstrijd tegen Crystal Palace ook al trefzeker was.

Na rust ging Liverpool rustig verder met scoren. Robert Firmino tekende voor de 4-0 en Mané zette, met zijn tweede treffer van de middag, de stand van 5-0 op het scorebord op Anfield Road.

De laatste twee treffers waren van Nederlandse makelaardij. Op aangeven van Nordin Amrabat redde Daryl Janmaat de eer voor Watford door de 5-1 te maken. Wijnaldum, die na een uur Mané had vervangen, zorgde in de negentigste minuut voor de 6-1 eindstand.

Liverpool is na elf wedstrijden koploper in de Premier League. De ploeg heeft één punt meer dan nummer twee Chelsea en twee punten meer dan Manchester City en Arsenal, die derde en vierde staan.


Manchester United heeft voor het eerst sinds 24 september weer eens drie punten gepakt in de Premier League. Het team van José Mourinho versloeg Swansea City in Wales. Het werd 1-3. 

United nam in de eerste helft al afstand, want Paul Pogba opende de score na een kwartiertje met een halve volley in de bovenhoek. Het was het eerste competitiedoelpunt voor The Mancunians in 304 minuten. Vijf minuten later was het al 0-2 toen Wayne Rooney vanaf links naar binnen kapte en de scorende Zlatan Ibrahimovic bediende.

Na ruim een halfuur werden de problemen voor Swansea City, nog altijd voorlaatste in de Premier League, groter toen Ibrahimovic zijn tweede doelpunt maakte. Na een prima combinatie met Rooney rondde de Zweed met links keurig af. In het tweede bedrijf deed een oude bekende echter iets terug namens de thuisploeg.

Uit een vrije trap van Gylfi Sigurdsson was het namelijk Mike van der Hoorn die met het hoofd de achterstand wat draaglijker maakte. Verder dan 1-3 kwamen The Swans echter niet en Juan Mata was nog in de buurt van een vierde treffer voor United, dat Everton passeert op de ranglijst.

Wilders: Make The Netherlands Great Again!

Wat Donald Trump kan, kan ik ook, zou ons aller Geert hebben gedacht. Op Twitter plaatste hij namelijk een foto waar hijzelf op staat met de tekst ''Make The Netherlands Great Again''. Hij zegt dit te zullen gaan doen na de verkiezingen op 15 maart.

Uitslagen Eredivisie 06/11/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax leed puntverlies op bezoek bij AZ, het werd er 2-1. Vitesse verloor op eigen veld met 1-2 van Heracles Almelo.

AZ

2 - 2

AFC Ajax

 13' Weghorst
 78' Weghorst
   47' Traoré
 62' Klaassen
 
 Gele kaart: Johansson, Rienstra, Luckassen, (AZ), Veltman, Sánchez, (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.647
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps
Luckassen
Mühren (Friday/73)
Rienstra
Jahanbakhsh
Weghorst (Til/84)
García (Dos Santos/60)
  Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven
Klaassen
Schöne
Ziyech (v.d.Beek/84)
Traoré
Dolberg
Younes (Cassierra/65)

 Hakim Ziyech in duel met AZ-speler Derrick Luckassen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Hakim Ziyech in duel met AZ-speler Derrick Luckassen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Vitesse

1 - 2

Heracles Almelo

 57' v.Wolfswinkel    61' Darri
 74' Armenteros (pen)
 
 Gele kaart: Yeini, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.743
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Yeini
Kasjia
Miazga
Kruiswijk
Nakamba
Foor (Zhang/77)
Baker
Rashica (Tighadouini/58)
v.Wolfswinkel
Nathan (Koryan/62)
  Castro
Breukers
Pröpper
Hoogma
Gosens
Bruns
Pelupessy
Duarte
Kuwas
Armenteros
Darri

Sony reageert op No Man's Sky

No Man's Sky is op zijn zachtst gezegd niet echt juichend ontvangen en daar heeft PlayStation-bobo Shawn Lawden bij Live With Youtube Gaming het een en ander over te vertellen. 

No Man's Sky werd 9 augustus jongstleden uitgebracht en de ontvangst was net iets minder positief dan een bezoek van Prins Bernhard aan een blijf-van-mijn-lijf huis. Daar heeft de beste man dan ook wel wat over te zeggen. Hij zei bijvoorbeeld dat het team ongelofelijke ideeën had voor de game (en inderdaad, de geplande game was natuurlijk geniaal in zijn concept) en dat dat nog nooit eerder gedaan was. Hij vertelde ook dat het maar een heel klein team was dat aan de game heeft gewerkt 

Feit blijft dat een aantal van de beloofde elementen afwezig bleek uit de game. "Ze blijven de game updaten, ze proberen het dichter bij het beloofde concept te krijgen.''

''Ik denk dat we van No Man's Sky hebben geleerd dat je nooit creativiteit of ambitie moet beperken. We willen mensen niet in een hokje duwen, waar ze maar het 'schiet' pad of het 'action-adventure' pad moeten betreden. Misschien dat No Man's Sky zich in de toekomst wel in al zijn glorie te zien is." 

Layden wilde Hello Games ook nog belauweren betreffende hun banenbrekende ambitie. Waarbij wel zeggend dat het allemaal niet altijd in één keer lukt:

"Niemand wil zeggen dat ze iets niet kunnen, toch? Niemand wil zeggen, nee dat kunnen we niet. Ze doen hun uiterste best, Als ik terugkijk op de andere industriën waarin ik heb gewerkt, heeft de gaming-industrie als voordeel dat de mensen het lef hebben om 'ja' te zeggen. En ze willen die ambitie voltooien, niemand is bang voor een gigantische uitdaging. En soms lukt dat simpelweg niet in één keer."

Wie de hele video wil zien, bij deze komt Sinterklaas vroeg:

Winnaars Dragon Ball Xenoverse 2

FOK! mocht in samenwerking met Bandai Namco twee Dragon Ball Xenoverse 2-games voor PlayStation 4 vergeven.

Wilde je kans maken op de prijs dan moest je antwoord geven op de volgende vraag: hoeveel keer groter is Conton City ten opzichte van Toki Toki City? Het antwoord was 7 keer groter. Writersright en Jonic1983 zijn de gelukkigen die dit antwoord goed hadden en uit de grabbelton werden gevist. Veel plezier met het gooien van Kamehameha's!

Van Gerwen foutloos langs Whitlock, Taylor overklast Van de Pas

Michael van Gerwen staat in de halve finales van de World Series of Darts Finals. De Brabander gooide op briljante wijze Simon Whitlock naar huis. De Australiër wist geen leg te pakken, het werd 10-0. 

Van Gerwen was scorend steeds de betere, waardoor Whitlock geen een poging kreeg om een leg uit te kunnen gooien. Van Gerwen noteerde uiteindelijk bijna 110 gemiddeld. Whitlock kwam niet verder dan 93. 

Van Gerwen treft in de halve finale Dave Chisnall, die met 10-6 van Adrian Lewis won. Chisnall stond eerst nog wel 3-6 achter, maar wist vervolgens zeven legs op rij te winnen. 

Later vanmddag zijn er nog twee kwartfinales. Benito van de Pas speelt tegen Phil Taylor en Joe Cullen zal aantreden tegen Peter Wright. 

Update 16.15 uur

Voor Benito van de Pas zit het toernooi erop. In de kwartfinales van de WSoD Finals verloor hij met 10-3 van Phil Taylor. The Power kwam op 3-0 mede met een 88 en 106-finish voordat Big Ben een leg kon pakken. De achterstand werd vervolgens alleen maar groter. Met een 64-finish trok Taylor de partij over de streep. 

[eSports] uitslag finale Overwatch World Cup

Zuid-Korea is de allereerste wereldkampioen van Overwatch. In het demonstratietoernooi op Blizzcon liet de toernooifavoriet geen spaan heel van de Russische equipe: 0-4.

De dominantie van de Zuid-Koreanen was vanaf het begin al merkbaar: er werd niet één map verloren tijdens het hele toernooi. De Russen stonden dan ook voor een loeizware opgave in de finale, maar niemand had verwacht dat het zo makkelijk zou gaan voor de Zuid-Koreanen. Dat lag er niet zozeer aan dat de Zuid-Koreanen zo goed waren (hoewel dat zeker meespeelde), maar ook doordat Rusland een schim was van wat ze hadden laten zien tijdens de rest van het toernooi. Het absolute hoogtepunt (of dieptepunt, afhankelijk van hoe je het bekijkt) was de team kill van Won Hyoup “ArHaN” Jeong met de dragonblade van Genji, die hoogstwaarschijnlijk niet was gebeurd wanneer Andrei "uNFixed" Leonov de flashbang van McCree beter had getimed.

De strijd om het brons was een stuk spannender: Zweden verzekerde de derde plaats met 2-1, ten koste van Finland. Voor volgend jaar heeft Blizzard de Overwatch League aangekondigd, een overkoepelende organisatie die alles rondom de professionele Overwatch-scene moet overzien met onder andere locale teams, salarissen voor spelers en scouting.

Overwatchworldcup1
[eSports] uitslag finale Overwatch World Cup

Arsenal en Spurs houden punt over aan Noord-Londense derby

Arsenal en Tottenham Hotspur hebben in de Noord-Londense derby de punten gedeeld. Liverpool kan daarvan later op de zondag optimaal van profiteren (1-1).

Precies op tijd voor de topper tegen stadsrivaal Arsenal, had Tottenham Harry Kane terug. Manager Mauricio Pochettino liet de Engelse spits meteen in de basis starten, wat voor Vincent Janssen betekende dat hij moest hopen op een invalbeurt. Die kwam er na 73 minuten, twintig minuten nadat Kane de Spurs vanaf de strafschopstip op gelijke hoogte had gebracht met Arsenal (1-1).

Begin voor Tottenham

Tottenham begon actief aan de wedstrijd in het Emirates Stadium, en kreeg toen er een kwart op zat ook de eerste grote kans. Christian Eriksen kreeg alle tijd en tijd en ruimte en vond het hoofd van Harry Kane, maar die kopte naast. In het slotkwartier van de eerste helft nam Arsenal het heft in handen en kreeg het een grote kans na een goede één-twee van Alexis Sánchez en Mesut Özil. Alex Iwobi had moeten afronden, maar het twintigjarige talent zag Hugo Lloris in de weg liggen.

Na een goede combinatie tussen Alexis, Iwobi en Walcott zonder de verdiende afronding, kreeg Arsenal vijf minuten voor rust ook een derde kans op de openingsgoal. Theo Walcott raakte na een goede actie over rechts het ijzerwerk en de volley uit de rebound was te lastig voor Özil. Twee minuten daarna kwam de verdiende voorsprong er alsnog voor Arsenal. De Oostenrijkse verdediger Kevin Wimmer was ongelukkig bij een vrije trap van Özil die hij in de goal werkte.

Kane = back

Na rust kreeg Tottenham dankzij een toegewezen penalty weer grip op de wedstrijd. Moussa Dembélé werd in het strafschopgebied gehinderd door Laurent Koscielny en Kane benutte even later de strafschop. Metéén daarna behoedde Petr Cech Arsenal voor een snelle achterstand in de tweede helft, toen Heung-Min Son Eriksen vrij zag staan en de oud-Ajacied het met een halve volley probeerde.

Na een uur kreeg Tottenham via Kane uit een voorzet van Danny Rose een grote kans op 2-1, maar wierp Héctor Bellerín zich geweldig voor de bal. Granit Xhaka kwam even later aan de overkant niet goed bij een voorzet van Iwobi. In de slotfase kregen zowel Spurs als Arsenal nog kansen op de winnende goal: Tottenham uit een vrije trap van Eriksen, en een poging van de in de ploeg gekomen Janssen, Arsenal uit een kopbal en een bijna-schot van Olivier Giroud.

Tottenham en Arsenal verdienen met het gelijkspel, dat op z'n plek was, weinig op. Liverpool kan er optimaal van profiteren door, in de thuiswedstrijd tegen Watford de koppositie voor zichzelf op te eisen.

Uitslag FC Utrecht - Excelsior

De zondagse voetbalmiddag in de Eredivisie is geopend met het duel tussen FC Utrecht en Excelsior. De thuisploeg won met 2-1. FC Utrecht klimt naar de achtste positie op de ranglijst. De Rotterdammers staan veertiende. 

FC Utrecht

2 - 1

Excelsior

 47' Ayoub
 54' Barazite
   83' Elbers
 
 Gele kaart: Fortes, Koolwijk (Excelsior)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18648
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Troupée (v.d.Maarel/ 73)
Leeuwin
Janssen
v.d.Meer (Conboy/ 82)
Amrabat
Strieder
Barazite (Ludwig/ 87)
Ayoub
Haller
Zivkovic
  Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Owusu (Elbers/82)
Koolwijk
Faik (Vermeulen/70)
Fortes
Fredy
v.Duinen
Pantic (Hasselbaink/53)

[eSports] uitslag finale Starcraft World Championship Series

We hadden hem al voorspeld als een van de mogelijke winnaars, en terran-speler "ByuN" Hyun Woo heeft zijn favorietenrol gisteren waargemaakt door zichzelf tot de wereldkampioen van Starcraft II te kronen. In een eneverende finale versloeg hij Park "Dark" Ryung Woo met 4-2.

De wedstrijd kenmerkte zich voornamelijk door de hoge agressiviteit van ByuN, die vanaf het begin Dark begon lastig te vallen met Reapers, een strategie die zijn handelskenmerk is. Het gevolg daarvan was dat Dark geen extra hatcheries kon bouwen waardoor ByuN vaak een comfortable voorsprong kon nemen wanneer het aankwam op resources. Het was af en toe kantje-boord wanneer het aankwam op risicovolle aanvallen van ByuN, maar zijn micro (het controleren van individuele units) was niet te evenaren, waardoor hij vaak counter-aanvallen overleefde die elke normale terran-speler al zou hebben uitgeschakeld.

ByuN is de eerste terran-speler sinds 2011 die het tot wereldkampioen weet te schoppen. Als neutrale kijker is het hem ook zeer gegund: hij stopte in 2014 met Starcraft II vanwege toenemende twijfels over zijn vaardigheden en doordat hij last had van enorme nervositeit wanneer hij moest spelen. In 2016 maakte hij een spectaculaire comeback, door als eerste speler een GSL-competitie te winnen zonder deel uit te maken van een team (wat hem de bijnaam The One Man Army opleverde) en de wereldtitel is de kroon op zijn werk na maanden van doorzettingsvermogen en hard werken.Tim Hofman pleegt huisvredebreuk bij oplossen asbestprobleem

Tim Hofman is een eindbaas, dat heeft hij al in verschillende afleveringen van zijn serie #BOOS laten zien, en dat doet 'ie nu weer. In deze aflevering helpt hij Jan, die boos is omdat hij een huis huurt bij Woon op Maat waar asbest is gevonden maar het bedrijf wil het asbest niet verwijderen. Tim gaat samen met Jan en Kutmarije bij het bedrijf langs om verhaal te halen. Daar zijn ze echter niet zo blij mee, Woon op Maat klaagt #BOOS namelijk aan voor huisvredebreuk. Kortom: weer een topshow vol met sensatie.

Terugkijken: Als de dijken breken

In het item 'Terugkijken' vertel ik jou welke programma's je gemist zou kunnen hebben, maar die je moet terugkijken! Deze keer de nieuwe serie Als de dijken breken, waarvan de eerste aflevering gister door 1.7 miljoen mensen bekeken is.

Ondanks dat grote aantal voor een nieuwe serie, kan het zijn dat je het niet gezien hebt. Nouja, waar gaat het dan over? Heel simpel, de titel zegt het al: wat als de dijken nu, in 2016, zouden breken? Wat blijft er dan over van dit land en hoe bouwen we het weer op? We volgen verschillende personages in allerlei delen van het land, zelfs een paar in Vlaanderen. (Hoe) overleven zij deze ramp?

Naast de normale burger krijgen we ook te zien hoe het land bestuurd wordt tijdens deze watersnoodramp. Zo komt de minister-president voor een groot dilemma te staan, moet hij de Randstad evacueren of de storm afwachten? Ook wil hij, zodra de dijk is doorgebroken, het luchtalarm af laten gaan. Klein probleempje: die is afgeschaft. 

Als de dijken breken is een dramaserie met potentie, en is elke zaterdag om 20:25 op NPO1 te zien. De eerste aflevering kun je hier bekijken.

Opnieuw bestuurder VW in vizier justitie

Het gerechtelijk onderzoek naar de emissiefraude bij Volkswagen wordt verder uitgebreid. Ook huidig president-commissaris Hans Dieter Pötsch wordt nu verdacht van marktmanipulatie in zijn tijd als financieel directeur van het concern, maakte de Duitse autofabrikant zondag bekend.

Het Duitse openbaar ministerie onderzoekt al of voormalig VW-topman Martin Winterkorn en merkendirecteur Herbert Diess zich schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie. Beleggers zouden te laat van de ontdekking van de sjoemelsoftware in diesels van Volkswagen op de hoogte zijn gesteld. Nadat het schandaal met de emissiefraude aan het licht kwam verloor het aandeel Volkswagen een groot deel van zijn waarde.

Volkswagen stelde zondag dat bestuurders zich altijd aan hun informatieplicht hebben gehouden.

Opnieuw bestuurder VW in vizier justitie
Opnieuw bestuurder VW in vizier justitie (Foto: ANP)

Scholen India dicht wegens luchtvervuiling

Alle scholen in de Indiase hoofdstad New Delhi blijven de komende drie dagen dicht wegens de luchtvervuiling. Het bestuur van New Delhi heeft daartoe zondag besloten, aldus de BBC.

Op dit moment ligt de uitstoot van fijnstof circa vijftien keer zo hoog als de limiet die de gezondheidsautoriteiten in India hanteren. De inwoners van de stad hebben het advies gekregen alleen naar buiten te gaan als dat strikt noodzakelijk is.

Om de luchtvervuiling tegen te gaan, is het de komende vijf dagen verboden bouw- en sloopwerk in de Indiase hoofdstad uit te voeren. Ook wordt water op de belangrijkste wegen gespoten om de stoffige laag weg te spoelen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO overlijden elk jaar in India circa 620.000 mensen aan ziekten die te wijten zijn aan luchtvervuiling. De grootste vervuilers in New Delhi zijn steenkoolcentrales, auto- en vrachtverkeer, vuilverbranding en steenfabrieken. Ook vuren waarop wordt gekookt en waarmee huizen worden verwarmd, geven veel luchtvervuiling.

Scholen India dicht wegens luchtvervuiling
Scholen India dicht wegens luchtvervuiling (Foto: ANP)

Meat Loaf haat zijn grootste hit

Meat Loaf heeft een grote hekel aan zijn monsterhit I Would Do Anything For Love. Dat vertelde hij tijdens een chatsessie voor AOL. Vooral aan het live zingen van de song heeft de zanger een hekel.

Ondanks zijn haat-liefdeverhouding met het lied, probeert Meat Loaf zijn fans niet teleur te stellen en zingt hij het bij ieder optreden. "Maar het publiek verwacht perfectie en dat is op een podium niet altijd te doen", zegt hij. "Vaak baal ik na een optreden omdat ik vind dat ik het lied weer niet goed genoeg heb gezongen."

I Would Do Anything For Love is ook de inzet van de enige ruzie die Meat Loaf heeft gehad met producer Jim Steinman. "De pers denkt dat we elkaar niet kunnen luchten of zien, maar dat is niet zo", vertelt hij over de grote man achter Bat Out Of Hell, het album waarmee Meat Loaf in de jaren zeventig definitief doorbrak bij het grote publiek.

Kauwgom
Steinman en Meat Loaf kregen ruzie over de manier waarop het lied gezongen diende te worden. De producer had daar andere ideeën over dan de zanger. Meat Loaf werd kwaad en kieperde de piano van Steinman omver. "Daarna hebben we het ding weer goed gezet en met kauwgom een paar losse onderdelen vastgeplakt."

Meat Loaf was afgelopen week in Londen voor de première van de musical Bat Out Of Hell. Daarin zijn bekende songs van Meat Loaf te horen, zoals Paradise By The Dashboard Light en Two Out Of Three Ain't Bad.

Meat Loaf haat zijn grootste hit
Meat Loaf haat zijn grootste hit (Foto: BuzzE)

Weekend Academie biedt ouder en kind houvast

Tien jaar geleden begon de Turks-Nederlandse pedagoog Oguz Dulkadir de Weekend Academie. Het was een initiatief om allochtone kinderen te helpen hun weg te vinden in het Nederlandse onderwijs en zo meer kansen te krijgen in de maatschappij. Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om op te groeien zonder rolmodel. Tot mijn zestiende heb ik op het platteland van Turkije gewoond, daarna in Zaandam, waar ik het niet makkelijk had", aldus de directeur.

Door die achterstand doorliep Dulkadir een lang onderwijstraject. Het viel hem op dat meer kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst kampten met een onderwijsachterstand, niet door gebrek aan talent, maar doordat niemand in hun omgeving ze de weg kon wijzen. Zo ontstond de Weekend Academie, die donderdag haar tienjarig bestaan viert in bijzijn van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Op de Weekend Academie worden op zaterdagmiddag kinderen uit het basisonderwijs bijgespijkerd, op zondag is het de beurt aan jongeren uit het voortgezet onderwijs. Ze krijgen begeleiding op gebied van taal en rekenen, maar ook 'socialevaardigheidstraining': hoe je omgaat met elkaar, met geld en met verschillen tussen mensen. "We hebben veel gepraat over de 'minder, minder'-uitspraken van Geert WiIders en we hebben PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch uitgenodigd als rolmodel", aldus Dulkadir.

Achterstand
Denkt hij dat het onderwijs een gat laat vallen? "Nee, maar scholen kunnen alle hulp gebruiken. Als er in een klas tien van de dertig leerlingen een achterstand hebben, kan een leerkracht dat niet in zijn eentje aan."

Sinds een paar jaar worden ook ouders begeleid. Ze krijgen coaching zodat ze hun kinderen zelf kunnen helpen, niet alleen met huiswerk maar ook met op tijd naar bed gaan, goede voeding en boeken (voor)lezen. "Ouders zijn ontzettend blij met onze begeleiding, ze geven ons een 8,1 als rapportcijfer", zegt Dulkadir.

De eerste vestiging van de Weekend Academie was in Amsterdam-West, met 75 kinderen. Intussen kent de instelling tien vestigingen, waarvan zeven in Amsterdam en drie daarbuiten (Haarlem, Utrecht, Almere). In tien jaar tijd zijn er tussen de 5000 en 6000 kinderen begeleid. Voor de volgende tien jaar heeft Dulkadir geen plannen om verder uit te breiden. "We blijven vooral focussen op Amsterdam, daar ligt ons zwaartepunt."

Weekend Academie biedt ouder en kind houvast
Weekend Academie biedt ouder en kind houvast (Foto: ANP)

Titanfall 2-evenement

Afgelopen vrijdag kon iedereen aan de slag met Titanfall 2 en om dat te vieren organiseerde EA samen met Mountain Dew een feestje in de Amsterdam Hallen Studio’s. Onder leiding van Simon Zijlemans als heuse MC konden pers en genodigden kennismaken met de nieuwe Titans. 

De opzet was simpel: zet wat demopods op een podium en laat zowel bekende vloggers, YouTubers en journalisten het tegen elkaar opnemen. Hoewel journalisten meestal stille mensen zijn, zorgen YouTubers en vloggers meestal wel voor genoeg spektakel. Uiteraard kregen de winnaars leuke goodies mee, de verliezers moesten het doen met een drankje aan de bar. 

 

 

 

Onze indruk van de volledige game kun je in onze review lezen.


Grote brand treft bandenopslag Someren-Heide

Een bandenopslag in Someren-Heide (Noord-Brabant) is in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door een grote brand. De brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden, meldt de politie. Dat kan mogelijk nog enkele dagen duren.

Omwonenden zijn vanwege de rookontwikkeling opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Dat gebeurde onder meer door middel van een NL-Alert-bericht.

Uit voorzorg worden continu metingen uitgevoerd. "Tot nu toe zijn er geen gevaarlijke stoffen gemeten", aldus de politie. Inmiddels hoeven omwonenden alleen nog hun ramen en deuren gesloten te houden als ze overlast hebben van rook of stank.

Buurtbewoners liggen volgens het Eindhovens Dagblad al langer overhoop met het bedrijf, dat vlak buiten een woonwijk staat. ,,Dit is precies waar we bang voor waren", zegt een omwonende tegen de krant.

Grote brand treft bandenopslag Someren-Heide
Grote brand treft bandenopslag Someren-Heide (Foto: ANP)

QPR neemt afscheid van Hasselbaink

Jimmy Floyd Hasselbaink is niet langer trainer van Queens Park Rangers. De Nederlander is na het zoveelste puntverlies op straat gezet door de club. Na iets minder dan een jaar eindigt de samenwerking tussen Hasselbaink en Queens Park Rangers. De manager werd in december van vorig jaar aangesteld, maar door teleurstellende resultaten is Hassebaink de laan uitgestuurd.

QPR wist de laatste drie wedstrijden niet meer te winnen, waarna de club zaterdag na het 1-1 gelijkspel met Nottingham Forest de knoop doorhakte. Hasselbaink kwam eerder al in het nieuws toen hij betrokken was bij een undercoverzaak.

De Nederlander zou bereid zijn om een samenwerking aan te gaan met een investeringsmaatschappij en voor een vergoeding verschillende spelers naar de club te halen. Hassebaink ontkende de zaak en de club bleef achter hem staan. Een paar weken later is de trainer toch ontslagen.

Hasselbaink is al de zevende trainer die in dit seizoen van de Championship ontslagen is. Queens Park Rangers staat momenteel zeventiende na 16 gespeelde duels. 

Jimmy Floyd Hasselbaink ontslagen bij QPR. (PRO SHOTS/Action Images)
Jimmy Floyd Hasselbaink ontslagen bij QPR. (PRO SHOTS/Action Images)

In de wereld van cosplay - interview met Gregory en Yuurreii Cosplay

Games zouden niks zijn zonder de community die erachter steekt, en een prominent deel van die community zijn de cosplayers, gamers die het leuk vinden zich als hun favoriete personages te verkleden. Cosplayers zijn vaak fantastisch om te zien en ik vind het altijd leuk om even de tijd te nemen om cosplayers te bewonderen op conventies, maar hoe ziet de wereld van cosplay nou precies in elkaar? Hoe zijn ze begonnen, wat zijn de leukste momenten en welke de minder leuke? Om daarachter te komen sprak ik af met Gregory en Yuurreii Cosplay, die onder andere de show stalen met hun Corvo-en Emily-cosplay van Dishonored 2 op Firstlook dit jaar.

NES-klassieker Blaster Master krijgt remake

Inti Creates en Sunsoft hebben Blaster Master Zero aangekondigd. De game komt al in de lente van 2017 uit voor 3DS eShop. Het gebruikt de originele 8-bit game als basis, maar breidt het uit met nieuwe gebieden, bazen en wapens. De game krijgt ook een uitgebreider verhaal.

De originele Blaster Master kwam in 1988 uit. In de game bestuur je een tank, de SOPHIA, maar je kunt er ook uit en als hoofdpersoon Jason spelen.


Van Gerwen en Van de Pas naar kwartfinales World Series of Darts Finals

Benito van de Pas en Michael van Gerwen staan in de kwartfinales van de World Series of Darts Finals. Raymond van Barneveld haalde de volgende ronde niet. Hij verloor van Simon Whitlock. 

Van Gerwen kwam tegen Gerwyn Price met 3-0 voor, maar zag Price terugkomen tot 3-2. Na de pauze vertoonde de tweede helft van het duel hetzelfde spelbeeld. Van Gerwen liep uit naar 5-2 en leek simpel te gaan winnen, maar liet Pryce terugkomen tot 5-5. De beslissende leg ging uiteindelijk eenvoudig naar Van Gerwen. 

Van de Pas won na twee keer op achterstand hebben gestaan alsnog van James Wade. Big Ben won met 6-5. Wade kwam zowel met 3-1 als met 5-3 voor, maar Van de Pas gaf zich niet gewonnen. De Tilburger won de laatste drie legs op rij en stelde zo uiteindelijk toch nog een plaats in de kwartfinale veilig.

Van Barneveld redde het niet tegen Whitlock. De Australiër won met 6-2. Phil Taylor heeft revanche genomen tegen Mensur Suljovic. Vorige week op het EK won Suljovic met flinke cijfers van The Power, maar nu in Glasgow was het andersom. The Power won met 6-3.

De World Series of Darts Finals gaan zondagmiddag verder met de kwartfinales. Van Gerwen zal aantreden tegen Simon Whitlock en Van de Pas mag het opnemen tegen Taylor. 

Uitslagen tweede ronde World Series of Darts Finals

Adrian Lewis 6-3 Cristo Reyes
James Wade 5-6 Benito van de Pas
Dave Chisnall 6-4 Kim Huybrechts
Raymond van Barneveld 2-6 Simon Whitlock
Phil Taylor 6-3 Mensur Suljovic
Gary Anderson 5-6 Joe Cullen
Michael van Gerwen 6-5 Gerwyn Price
Peter Wright 6-3 Daryl Gurney

Kwartfinales
Adrian Lewis v Dave Chisnall
Michael van Gerwen v Simon Whitlock
Benito van de Pas v Phil Taylor
Joe Cullen v Peter Wright


Ajax denkt wereldrecord kwijt te zijn, maar heeft het nooit gehad

De ogen van de Britse sensatiepers zijn al een tijdje gericht op de Schotse vijfdedivisieclub East Kilbride. De ploeg komt uit in de Lowland League - vier niveaus onder de Premier League - en is bezig aan een opmerkelijke reeks. 

Zaterdag won de ploeg thuis met 3-1 van BSC Glasgow, volgens Britse media de 27e overwinning op rij. Het Britse Daily Record kon daardoor eindelijk claimen dat zij het als eerste aan zagen komen: East Kilbride had het wereldrecord van Ajax verbroken. De Amsterdammers wonnen met Johan Cruijff en Johan Neeskens in de gelederen 26 keer op rij in het begin van de jaren '70. Als opmerkelijke felicitatie werden door een Ajaxbusje gelijk na de wedstrijd maar liefst 27 kratjes bier bezorgd bij East Kilbride, op naam van Ajax, terwijl directeur Edwin van der Sar zelfs een videoboodschap verstuurde.

"Het record van Ajax verbreken is zonder twijfel de grootste prestatie uit de geschiedenis van de club en uit mijn carrière", liet East Kilbride-trainer Martin Lauchlan weten. "Het record van Cruijff verbreken...dat is simpelweg onwerkelijk. Als speler heb ik lang niet alles uit mijn loopbaan gehaald, maar als trainer ben ik vastberaden om dat wel te doen."

Er is echter nog iets opvallends aan het hele verhaal. Een handvol mensen probeert al wekenlang tevergeefs duidelijk te maken dat Ajax het 'wereldrecord' helemaal nooit in handen heeft gehad en dat East Kilbride zelfs niet eens in de buurt van het record komt. Historische bronnen laten zien dat Sparta Praag in Tsjechië in de jaren 1919-1923 maar liefst 51 keer op rij won en mogelijk zelfs zestig keer. Dat is ruimschoots meer dan de uiteraard knappe reeks van de Schotten, die overigens niet eens 27 keer op rij gewonnen hebben: de overwinning in de regionale beker tegen Gretna kwam pas na penalties tot stand en telt in principe dus als gelijkspel.

De Daily Record blijft dit alles echter volledig negeren en dus heeft, nu het record verbroken is, vrijwel alles en iedereen dat overgenomen - van East Kilbride tot Ajax gelooft men dat een record is gebroken, wat al bijna honderd jaar op naam van een Tsjechische club staat.

Destiny-sequel krijgt vaker content

De aankomende sequel op Destiny gaat 'een vaste stroom' aan content krijgen. Dat zei Activision CEO Eric Hishberg in een gesprek met aandeelhouders. Volgens Hishberg moet de Destiny-sequel in 2017 uitkomen.

"De sequel wordt ontworpen om zowel onze hardcore spelers als nieuwe fans enthousiast te maken", aldus Hishberg. Destiny kreeg een aantal uitbreidingen, maar vaak was er maandenlang niets nieuws te doen in de MMO-achtige game. Dat probleem wordt volgens Hishberg met de sequel verholpen. "De vraag voor meer Destiny content was groter dan wat we konden aanleveren. Voor de toekomst hebben we samen met Bungie een plan ontworpen om een vaste stroom aan content te leveren om spelers bezig te houden."

Waarschijnlijk horen we volgend jaar veel meer over de toekomst van Destiny.

Duizenden sneeuwballen op strand SiberiŽ

Langs de kust van West-Siberië in Rusland, vlak boven de Noordpoolcirkel, doet zich sinds een aantal dagen een opmerkelijk fenomeen voor. Het ijskoude strand over een lengte van 18 kilometer ligt bezaaid met duizenden sneeuwballen van verschillende grootte. Variërend van tennisballen tot aan volleyballen, meldt The Siberian Times.

Volgens inwoners uit Nyda, een dorp in de buurt van het bijzondere natuurverschijnsel, verschenen de sneeuwballen anderhalve week geleden. De ballen worden mogelijk gevormd door een combinatie van factoren, zoals wind, ijsvorming en het getij.

Duizenden sneeuwballen op strand Siberië
Duizenden sneeuwballen op strand Siberië (Foto: BuzzO)

Gemaskerde man opgepakt bij Witte Huis

Een gemaskerde man met een vuurwapen is zaterdag (lokale tijd) opgepakt in de omgeving van het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Een agent van de Secret Service kon de verdachte overmeesteren, bericht The Washington Post.

De agent confronteerde de man zaterdagmiddag omdat hij een holster met een wapen droeg. Daarop ontstond een worsteling, waarna de verdachte kon worden opgepakt. Het is nog onduidelijk waarom de man rondliep met een wapen en een masker.

De verdachte riskeert een flinke straf. Volgens de Secret Service wordt hij vervolgd voor het dragen van een wapen zonder vergunning, rondlopen met ongeregistreerde munitie, verzet tegen zijn aanhouding en het begaan van een misdrijf terwijl hij gemaskerd was.

Gemaskerde man opgepakt bij Witte Huis
Gemaskerde man opgepakt bij Witte Huis (Foto: ANP)

Ontvoerder VS bekent meerdere moorden

Een Amerikaan die een 30-jarige vrouw maandenlang zou hebben vastgehouden, wordt nu ook verdacht van zeven moorden. De man gaf volgens Amerikaanse media toe dat meerdere lichamen zijn begraven rond zijn boerderij bij Woodruff (South Carolina).

De politie arresteerde verdachte Todd Kohlhepp nadat de vrouw was gered uit een opslaggebouw op zijn terrein. Het vastgeketende slachtoffer zou twee maanden hebben vastgezeten.

De politie vermoedt inmiddels dat Kohlhepp onder meer verantwoordelijk is voor een moordpartij in Chesnee. Daar opende iemand in 2003 het vuur in een motorzaak. Vier mensen kwamen om het leven.

De bevrijde vrouw wees hem bovendien aan als moordenaar van haar vriendje, die door Kohlhepp zou zijn doodgeschoten. Volgens CNN heeft hij de politie ook laten zien waar twee andere lichamen zijn begraven op zijn terrein. De stoffelijke resten zijn nog niet geborgen.

Ontvoerder VS bekent meerdere moorden
Ontvoerder VS bekent meerdere moorden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: het blijft wisselvallig

Goedemorgen! Ook vandaag blijft het wisselvallig weer. Aan de kust (ik zie Stephan al bijkans kwijlen ) is een enkele onweersklap mogelijk. De temperatuur zakt nog een graadje tot slechts 9 graden. Boven land is de wind west tot zuidwest en matig van kracht, aan de kust komt de wind uit het noordwesten en is vrij krachtig. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1

Gisteren was een prachtige dag .. of je nou in de Algarve zit, of in het koude Holland. qltel maakte onderstaande foto van een wolkenpartij tijdens zijn minivakantie, ikzelf maakte de foto daaronder van de zon vlak na een regenbui. Prachtige (maar pijnlijk voor je ogen) schittering door de weerkaatsing van de zon in het natte asfalt.
Wolken boven de Algarve (Foto: qltel)
Wolken boven de Algarve (Foto: qltel)Na regen komt zonneschijn  (Foto: DJMO)
Na regen komt zonneschijn (Foto: DJMO) 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1919 Eerste radio-uitzending in Nederland voor een algemeen publiek verzorgd door radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda
1953 Het laatste dijkgat na de watersnoodramp van 1953 wordt gesloten (bij Ouwerkerk).
1956 Nederland trekt zich terug van de Olympische Spelen in Melbourne uit protest tegen de Sovjet-inval in Hongarije.
1990 Hongarije wordt het 24e lid van de Raad van Europa en is daarmee het eerste land van het (voormalige) Warschaupact dat toetreedt tot de organisatie.
1997 De gemeenteraad van Vlaardingen hernoemt de Moermanlaan in Hoogstad vanwege vermeend antisemitisme van Cornelis Moerman

Geheime dienst haalt Trump van podium na dreiging

Tijdens een campagnetoespraak in Nevada zaterdagavond (plaatselijke tijd) heeft de Amerikaanse geheime dienst Donald Trump kort van zijn kansel weggehaald. Er was melding van een persoon met een wapen in het publiek.

De Republikeinse presidentskandidaat tuurde op een gegeven moment het publiek in om door de verlichting heen naar rumoer in de zaal te kijken. Even later snelden agenten van de Secret Service naar hem toe en riepen "Let's go!" terwijl ze Trump al rennend met hun eigen lichaam beschermden.

De miljardair verdween met de agenten achter de coulissen. Kort daarna keerde hij terug. "Niemand zei dat het makkelijk zou zijn, maar we zullen niet worden gestopt", was zijn commentaar. "Deze mensen zijn fantastisch", zei hij over de agenten.

De dreiging zou afkomstig zijn geweest van een man in het publiek. Die is door de geheime dienst afgevoerd. Wat er precies aan de hand was is onduidelijk. Trump ging vervolgens weer verder met zijn toespraak.

CNN heeft met omstanders gesproken die vlakbij de man stonden, en concludeert dat het waarschijnlijk loos alarm was. Niemand zou iets hebben gezien dat op een wapen leek, terwijl iedereen die naar binnen wil streng wordt gecontroleerd. Voor zover bekend is er geen wapen gevonden.

Labour eist Britse toegang tot vrije markt EU

De Britse oppositiepartij Labour geeft de regering niet de vrije hand bij onderhandelingen over een Brits vertrek uit de EU. Partijleider Jeremy Corbyn zei tegen de Sunday Mirror dat hij onder meer de garantie wil dat bedrijven toegang houden tot de Europese interne markt.

De oppositieleider heeft nog meer wensen: zo wil hij ook garanties op het gebied van onder meer werknemersrechten en milieubescherming. Blijven de gewenste garanties uit, dan zal Labour proberen de start van de Brexit-onderhandelingen met de EU te blokkeren.

De opstelling van Corbyn is een nieuwe tegenvaller voor premier Theresa May. Het Britse gerechtshof High Court oordeelde donderdag dat de regering niet zelf kan besluiten de onderhandelingen met Brussel te starten. Daar is toestemming van het parlement voor nodig.

May heeft een meerderheid van slechts twaalf parlementsleden. Hoewel de huidige peilingen erg gunstig voor haar Conservatieve Partij zijn, kunnen er sinds kort niet zomaar nieuwe verkiezingen meer worden uitgeschreven. Daar is een tweederde meerderheid voor nodig.

Labour: geen onvoorwaardelijke steun Brexit
Labour eist Britse toegang tot vrije markt EU (Foto: ANP)

Museumnacht Amsterdam trekt 32.000 bezoekers

Zo'n 32.000 mensen zijn zaterdag afgekomen op de Amsterdamse Museumnacht. Het evenement was opnieuw volledig uitverkocht en verliep volgens de organisatie zonder "noemenswaardige incidenten".

Ook onder musea en andere culturele instellingen was de belangstelling voor het evenement groot. Een recordaantal van 57 instellingen deed dit jaar mee. "Ook waren er meer locaties buiten het centrum dan ooit", aldus de organisatie.

Bezoekers die lange wachttijden wilden vermijden, konden hun toevlucht nemen tot de speciale Museumnacht App. Die was voorzien van een druktemeter, zodat bezoekers live konden zien hoe lang de rijen waren.

Vooral veel jonge Amsterdammers zouden de kans hebben aangegrepen om in de late uurtjes een kijkje te nemen bij een of meerdere van de honderden activiteiten. Het overgrote deel van de bezoekers zou tussen de 18 en 35 jaar oud zijn geweest.

Museumnacht Amsterdam trekt 32.000 bezoekers
Museumnacht Amsterdam trekt 32.000 bezoekers (Foto: ANP)

'Politie lost schoten bij vliegveld Istanbul'

De Turkse politie heeft zondag schoten gelost bij het Atatürk-vliegveld in Istanbul. Dat gebeurde volgens nieuwszender CNN Türk toen een motorrijder weigerde te stoppen. Een persoon zou gewond zijn geraakt, een tweede man is volgens de zender nog voortvluchtig.

De autoriteiten sloten het vliegveld in de nasleep van de schietpartij in elk geval gedeeltelijk af. Automobilisten mochten het terrein van de luchthaven niet meer oprijden of verlaten, meldde de nieuwszender.

Het vliegveld was eerder dit jaar nog het doelwit van terroristen. In juni bliezen drie zelfmoordterroristen van IS zich op in een terminal. Daardoor kwamen 45 mensen om.

'Politie lost schoten bij vliegveld Istanbul'
'Politie lost schoten bij vliegveld Istanbul' (Foto: ANP)

2200 bootvluchtelingen uit zee gered

Reddingsdiensten hebben zaterdag meer dan 2200 bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee geplukt. In het water werden de lichamen teruggevonden van nog eens tien migranten die het Europese vasteland probeerden te bereiken, meldt de Italiaanse kustwacht.

De vluchtelingen waagden de oversteek op dertien opblaasbare rubberboten, twee kleine boten en een groot schip.

Een dag eerder maakte de Internationale Organisatie voor Migratie bekend dat een recordaantal migranten dit jaar in de Middellandse Zee is omgekomen. Tot nu toe zijn meer dan 4220 mensen gestorven door verdrinking of uitputting. In 2015 kwam het totale dodental uit op 3770.

2200 bootvluchtelingen uit zee gered
2200 bootvluchtelingen uit zee gered (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.