FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 oktober 2016

VN-chef: aanval Syrische school 'mogelijk oorlogsmisdaad'

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties wil zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar een aanval op een school in het noordwesten van Syrië waarbij zeker 35 doden zijn gevallen. De aanval "was mogelijk een oorlogsmisdaad", zei hij.

Bij het bombardement woensdag kwamen volgens UNICEF 22 leerlingen en zes leerkrachten om het leven. Het was mogelijk de dodelijkste aanval op een school in Syrië sinds het begin van de burgeroorlog, ruim vijf jaar geleden.

VN-chef Ban zei dat dergelijke gruweldaden blijven plaatsvinden "omdat de verantwoordelijken, of zij zich aan de kant van het regime of aan die van de rebellen scharen, geen gerechtigheid vrezen".

De Syrische oppositie, Frankrijk en de Verenigde Staten stellen het regime of Rusland verantwoordelijk voor de aanval op de school. Rusland wijst iedere betrokkenheid van de hand.

VN-chef wil onderzoek aanval school Syrië
VN-chef: aanval Syrische school 'mogelijk oorlogsmisdaad' (Foto: ANP)

Poetin ontkent bemoeienis met verkiezingen VS

De Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een mythe. Amerikaanse politici doen daar hysterisch over om hun eigen falen tegenover hun kiezers te verbloemen. Dat heeft de Russische president Poetin donderdag gezegd.

De Amerikaanse regering heeft Rusland formeel beschuldigd van cyberaanvallen op organisaties van de Democratische Partij. Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton heeft haar Republikeinse rivaal Donald Trump een 'marionet' van Poetin genoemd.

"Geloven mensen echt dat Rusland de keuze van het Amerikaanse volk kan beïnvloeden?" vroeg Poetin. "Is Amerika een bananenrepubliek of zo?"

Poetin zei dat hij bereid is om te gaan met om het even welke president het Amerikaanse volk aanwijst. Hij zei ook dat het met de huidige Amerikaanse regering moeilijk werken was, omdat die zich niet aan afspraken hield, onder andere over Syrië.

Volgens Poetin overdrijven bepaalde krachten in het Westen de dreiging van Rusland om hogere militaire uitgaven veilig te stellen en zichzelf belangrijker te maken.

Poetin ontkent bemoeienis met verkiezingen VS
Poetin ontkent bemoeienis met verkiezingen VS (Foto: ANP)

'Serie Will & Grace keert terug'

De comedyserie Will & Grace zou weleens kunnen terugkeren op televisie, althans dat is wat bronnen van E! News en Deadline melden. NBC heeft nog niet gereageerd op de reünie-geruchten. De serie was van 1998 tot 2006 te zien op NBC.

De bron van E! News zegt dat de vier hoofdrolspelers Debra Messing, Eric McCormack, Megan Mullally en Sean Hayes allemaal meedoen. "Niemand was er zeker van of dit een goed idee zou zijn, totdat het viertal op de set stond", zegt de bron.

Volgens Deadline zijn er nog geen contracten gesloten en moeten er nog heel wat hindernissen worden genomen voordat het zover is. Maar de wil is er, hoort Deadline in de wandelgangen. Het idee is om eenmalig tien nieuwe afleveringen te maken. Deadline oppert dat mogelijk Netflix geïnteresseerd is in de nieuwe serie. Netflix blies eerder Arrested Development, Full House en Gilmore Girls nieuw leven in.

Vorige maand doken ook geruchten op over een reünie van Will & Grace, na een video op YouTube waarin Will, Grace, Jack en Karen kijkers oproepen te gaan stemmen. De video is sinds 26 september al meer dan zes miljoen keer bekeken. In het filmpje spreken Will en Grace hun afschuw uit voor Trump, terwijl Karen achter haar goede vriend Donald staat en Jack niet weet of hij gaat stemmen.

'Serie Will & Grace keert terug'
'Serie Will & Grace keert terug' (Foto: BuzzE)

Cowell werkt aan comedy over synchroonzwemmen

Simon Cowell werkt voor de Amerikaanse zender Fox aan een comedy die zich afspeelt in de wereld van synchroonzwemmen. Cowell werkt hiervoor samen met scenarioschrijfster Diablo Cody en Glee-bedenker Ian Brennan, weet The Hollywood Reporter.

De comedyserie draait om het personage Marion Lolo, die 26 medailles heeft gehaald met figuurzwemmen, maar geen vrienden heeft en een straat- of contactverbod kreeg opgelegd.

Voor Cowell betekent dit zijn comeback naar Fox waar hij eerder American Idol en The X-Factor voor maakte. Volgend jaar is hij bij NBC weer te zien als jurylid in America's Got Talent.

Cowell werkt aan comedy over synchroonzwemmen
Cowell werkt aan comedy over synchroonzwemmen (Foto: BuzzE)

Canada voorzichtig optimistisch over CETA

Canada is voorzichtig optimistisch dat het handelsakkoord met de Europese Unie uiteindelijk toch gesloten zal worden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stephane Dion donderdag gezegd, nadat Vlaanderen en Wallonië eerder op de dag hadden gezegd een akkoord te hebben bereikt over CETA.

Wallonië was nog niet tevreden met het verdrag. Zonder Waalse instemming kon België, en daarmee de gehele EU, het verdrag niet ondertekenen. "We hopen dat de Europeanen er onderling uit zijn want Canada is klaar om te tekenen", aldus Dion. "Als dit nieuws werkelijkheid wordt, is het uitstekend nieuws."

De Walen wilden meer garanties over de arbitragerechtbanken die over conflicten rond investeringen moeten oordelen en over de import van landbouwproducten. Nu de Belgen er onderling uit zijn, kan de ondertekening van CETA doorgaan. Oorspronkelijk stond er donderdag een top gepland, maar het akkoord kwam te laat. De top is tot nader order uitgesteld.

Canada voorzichtig optimistisch over CETA
Canada voorzichtig optimistisch over CETA (Foto: ANP)

Omzetgroei voor LinkedIn

De zakelijke netwerksite LinkedIn, die wordt overgenomen door Microsoft, heeft de omzet in het derde kwartaal met bijna een kwart zien aandikken ten opzichte van een jaar eerder. Dat bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht.

LinkedIn zette voor 959,8 miljoen dollar aan opbrengsten in de boeken. Dat is 23 procent meer dan een jaar eerder. De groei werd geholpen door de activiteiten van LinkedIn om recruiters te ondersteunen met het zoeken naar talent.

De omzet viel wel wat lager uit dan voorzien. Analisten rekenden in doorsnee op 961 miljoen dollar aan opbrengsten. De winst kwam uit op 8,6 miljoen dollar, tegen een verlies van 47,4 miljoen dollar vorig jaar. LinkedIn heeft momenteel 467 miljoen leden, dat is 18 procent meer dan vorig jaar. In het derde kwartaal waren er 106 miljoen unieke bezoekers per maand.

In juni werd bekend dat Microsoft ruim 26 miljard dollar in contanten betaalt voor LinkedIn, dat zijn naam en onafhankelijkheid behoudt. Microsoft verwacht de overname voor het einde van dit jaar af te ronden.

Omzetgroei voor LinkedIn
Omzetgroei voor LinkedIn (Foto: BuzzT)

RTL sloopt Home Alone-traditie

Na het slopen van het Sinterklaasfeest door Zwarte Piet in de ban te doen, heeft RTL nu weer een traditie verpest. De filmserie Home Alome wordt namelijk niet meer uitgezonden in de kerstvakantie op RTL4, iets wat al jaren gebeurt.

In plaats van op RTL4, zendt RTL8 alle vijf delen uit, meldt de zender. RTL reageert op sociale media op berichtgeving van Televizier, die donderdag meldde dat de familiezender RTL4 komende kerst geen Home Alone-films meer uitzendt. "Kerstmis zonder Home Alone? Natuurlijk niet'. RTL 8 zendt dit jaar alle vijf Home Alone-films met de feestdagen uit. Wat een feest!", reageert RTL 8 op Facebook.

Tot vorig jaar waren de films bij RTL4 te zien. De zender trok met de reeks minder kijkers dan gewoonlijk. De komediefilms trokken vorig jaar gemiddeld 787.000 kijkers, tegenover bijna 1,1 miljoen kijkers in de jaren 2014 en 2013. Het populairst was vorig jaar Home Alone 5, die volgens Mediacourant vorig jaar 955.000 kijkers trok.

RTL4 zendt dit jaar in de aanloop naar kerst Nederlandse films uit, zoals Soof, de bouquetreeksverfilming Trots & Verlangen en In Oranje.

Home Alone-reeks verhuist met kerst naar RTL8
Home Alone-reeks verhuist met kerst naar RTL8 (Foto: BuzzE)

Uitslagen tweede ronde KNVB beker 27/10/2016

Vanavond stonden de laatste twee wedstrijden in de tweede ronde van de KNVB beker op het programma. PEC Zwolle won thuis eenvoudig met 2-1 van VVV-Venlo, terwijl sc Heerenveen uit tegen FC Eindhoven nog de nodige moeite kende: 1-2.

PEC Zwolle - VVV-Venlo 2-1 (1-0)
29'Ehizibue 1-0
52' Mokhtar 2-0
83' Sleegers

FC Eindhoven - sc Heerenveen 1-2 (1-2)
20' Namli 0-1
30' Ghoochannejhad 0-2
34' Caenepeel 1-2

'Grote blunders rond dopingcontroles Spelen Rio, meeste atleten niet getest'

De situatie rondom dopingcontroles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro liet nogal te wensen over, zo heeft wereldantidopingorganisatie WADA donderdag laten weten. WADA bracht een rapport van onafhankelijke waarnemers uit, die tijdens de Spelen in Rio in de gaten hielden of alles volgens de regels en soepel verliep.

Dat was niet bepaald het geval, zo blijkt uit diverse voorbeelden. De grootste blunder werd wel begaan bij het invoeren van informatie over verzamelde urine- en bloedstalen: van honderd stalen werd de informatie verkeerd ingevoerd, waardoor de stalen niet aan een sporter gekoppeld konden worden. Het lijkt erop dat WADA na afloop flink bezig is geweest om er nog wat van te maken en een deel van de stalen aan atleten te koppelen, maar dat lijkt niet bij allemaal gelukt. 

Relatief weinig sporters getest
Ook het aantal controles baarde de nodige opzien. Zo werd in risicosporten als gewichtheffen nauwelijks bloed afgenomen voor controles, terwijl de voetballers op de Spelen buiten wedstrijden om zelfs helemaal veilig waren om te gebruiken wat ze wilden: voetballers werden buiten wedstrijden precies nul keer getest. Eén monster uit een andere sport raakte zelfs gewoon kwijt en werd pas twee weken na de Spelen teruggevonden. 

Aan de Spelen in Rio deden ruim elfduizend atleten mee, maar slechts 3237 van hen, iets meer dan een kwart, heeft een dopingtest moeten ondergaan. Voor het overgrote merendeel daarvan bleef het bij één test, terwijl enkele honderden sporters twee keer de sjaak waren. Van 81 sporters werd drie keer een monster afgenomen, dertien sporters waren vier keer aan de beurt en vier atleten moesten vijf keer tijd vrijmaken voor de dopingcontroleurs. Tot slot was er nog één ongelukkige ziel die maar liefst zes keer in een potje moest plassen of wat bloed af moest staan. 

Chaperones functioneerden niet goed
Buiten dergelijke zaken was er ook felle kritiek op het functioneren van zogenaamde chaperones, mensen die sporters na hun wedstrijd naar de dopingcontroles begeleiden. Er waren gevallen waar meer dan de helft van de chaperones er simpelweg niet was, of op z'n minst veel te laat. Volgens de WADA-waarnemers is het slechte functioneren te wijten aan slechte training, slecht geregeld vervoer en het feit dat een groot deel geen Engels sprak. De regel dat atleten vooraf niet mogen weten dat ze getest worden werd 'overduidelijk verbroken': de chaperones konden hun sporter vaak niet vinden en moesten dan maar aan teamgenoten vragen waar hij of zij was.

Toch kwam WADA nog wel met een positief punt: het laboratorium in Rio, waar de stalen getest werden, werd zes weken voor de Spelen gesloten vanwege bar slechte prestaties. De verbeteringen die zijn aangebracht konden op lof rekenen van WADA. "Het lab was voorzien van sublieme apparatuur en werkte zeer veilig en efficient. De antidopingbeweging in Zuid-Amerika zal hier in de komende jaren een hele goede aan hebben", valt in het rapport te lezen.

Het ruim vijftig pagina's tellende rapport is voor de liefhebber hier te lezen.

Extra politie-inzet tegen overlast Amsterdam

Een speciaal team van agenten en handhavers van de gemeente moet de toenemende overlast in de Amsterdamse binnenstad tegengaan. Bewoners en ondernemers moeten hierdoor direct merken dat de openbare ruimte wordt terugveroverd op zakkenrollers, nepdopedealers en extreme overlast door toeristen, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag aan de gemeenteraad.

Het team werkt vanuit het Wallengebied en gaat op heel korte termijn aan de slag, aldus de burgemeester. De maatregelen komen voort uit het feit dat de binnenstad steeds drukker wordt, wat al langer de aandacht heeft van het stadsbestuur. Uit een onlangs door de politie uitgebracht rapport komen de keerzijde van de populariteit van Amsterdam en de gevolgen voor de leefbaarheid en de veiligheid nogmaals aan de orde.

Hoewel de hoofdstad al diverse maatregelen heeft genomen om de overlast terug te dringen, is volgens de burgemeester extra actie nodig. Naast het handhavingsteam wil het stadsbestuur een permanent systeem invoeren dat voetgangersstromen rond drukke plekken in de stad continu kan meten en analyseren. Hiermee werd al geëxperimenteerd tijdens SAIL, Koningsdag en de Europride. De Kalverstraat krijgt als eerste plek in de binnenstad sensoren voor dit zogenoemde crowd monitoring systeem. Aan de hand van gemeten gegevens kunnen dan bijvoorbeeld bezoekersstromen worden omgeleid of in het uiterste geval, zoals in 2013 eens gebeurde, straten worden afgesloten. Als de resultaten positief zijn, moet het meetsysteem op meerdere plekken in de stad komen.

Extra politie-inzet tegen overlast Amsterdam
Extra politie-inzet tegen overlast Amsterdam (Foto: ANP)

Verstappen is coureur naar Ecclestones hart

Max Verstappen oogst veel kritiek met zijn rijstijl, maar daar is niet iedereen het mee eens. Formule 1-baas Bernie Ecclestone kan Verstappens kunsten wel waarderen en noemt de getalenteerde Nederlander een coureur naar zijn hart.

De Formule 1 kan wel wat meer gevaar en crashes gebruiken, stelt de Brit volgens nieuwssite 1Limburg. "Vroeger bezocht men de races en wist iedereen dat een ongeluk een fatale afloop kon hebben. Tegenwoordig is dat niet meer zo, en dat is goed. Alleen draagt dat element van gevaar wel bij aan de opwinding rondom de sport." Verstappen is volgens Ecclestone iemand die de gewenste opwinding kan brengen. "Weet je waarom Max zo populair is? Hij is een echte racer. Hij heeft maling aan reputaties en knokt gewoon met iedereen om een positie. Dat is wat de mensen willen zien."

Max Verstappen (Foto: ANP)
Max Verstappen (Foto: ANP)

Doden ongeval in Tilburg, bestuurder rijdt door

In Tilburg zijn een man en een vrouw door een auto geschept en overleden. De bestuurder is doorgereden. Dat meldt de politie donderdagavond. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

De aanrijding vond plaats op de Bredaseweg, een vrij drukke weg in Tilburg. "De twee slachtoffers zijn ter plaatse aan hun verwondingen overleden", aldus een woordvoerder. "We zijn nu op zoek naar een klein model donkere auto met een kapotte achterruit en vermoedelijk ook veel schade aan de voorzijde."Hij roept de bestuurder of bestuurster op om zich op het politiebureau te melden.

Aanhouding na vernieling Hollywoodster Trump

De politie in Los Angeles heeft een verdachte aangehouden in verband met de vernieling van de ster van Donald Trump op de beroemde Walk of Fame in Hollywood.

Een man gekleed als een bouwvakker ging de tegel op de Walk of Fame woensdag te lijf met een moker en een pikhouweel. De Kamer van Koophandel van Hollywood liet weten de schade op de dader te willen verhalen. Woensdag werd direct een begin gemaakt met de reparatie van Trumps ster, die in 2007 werd geplaatst in verband met Trumps populaire realityshow The Apprentice.

Entertainmentwebsite Deadline zette een video van de vernieling online en identificeerde de dader als Jamie Otis. De man zou oorspronkelijk van plan zijn geweest om de hele ster uit het trottoir te halen, te veilen en de opbrengst te doneren aan de vrouwen die Trump hebben beschuldigd van aanranding.

Aanhouding na vernieling Hollywoodster Trump
Aanhouding na vernieling Hollywoodster Trump (Foto: ANP)

Fietsen Robin Williams leveren ruim 5 ton op

De fietsen van Robin Williams hebben bij een veiling meer dan 500.000 euro opgeleverd. Dat is drie keer zoveel als verwacht.

De online veiling kreeg biedingen vanuit de hele wereld. Het topstuk van de collectie, de Master Pista, La Carrera Futura 2000, werd gekocht voor bijna 40.000 euro, weet People.

De in 2014 overleden acteuren en komiek Williams was een fanatieke fietser en fietsverzamelaar. Zijn kinderen doneerden zijn 87 fietsen voor de veiling. De opbrengst gaat naar twee goede doelen; een instelling voor sporters met een lichamelijke handicap en de Christopher & Dana Reeves Foundation, die zich inzet voor mensen met een dwarslaesie.

"We bedanken iedereen die heeft deelgenomen aan deze veiling voor hun vrijgevigheid van geest en voor hun bijdragen voor deze twee goede doelen, die onze vader zo'n warm hart toedroeg", aldus William's kinderen Zak, Zelda en Cody in een verklaring.

Fietsen Robin Williams leveren ruim 5 ton op
Fietsen Robin Williams leveren ruim 5 ton op (Foto: BuzzE)

Ferry Doedens keert terug in GTST

Ferry Doedens keert nog voor het einde van dit jaar terug in de soap Goede tijden, slechte tijden. De acteur vertelde over zijn comeback in het programma Chantal blijft Slapen. "Yes het is waar. Ik kom terug in GTST", twittert Ferry. Hij voegt eraan toe erg blij te zijn.

Een woordvoerster van RTL4 bevestigt dat Ferry binnenkort zijn rentree maakt in GTST als Lucas Sanders. "Na zijn ontslag vorig jaar zijn RTL en Endemol altijd in contact gebleven met Ferry. Hij heeft het afgelopen jaar hard aan zichzelf gewerkt en mooie stappen gemaakt", zegt de woordvoerster van RTL4. "We zijn dan ook blij met zijn terugkomst binnen het team van GTST."

Afgelopen zomer dook Ferry Doedens al op in de spin-off Nieuwe Tijden die te zien is op Videoland en op RTL4 tijdens de zomerstop van GTST. Vorig jaar was hij te zien op het witte doek in de bioscoopfilm Sneekweek en speelde hij afgelopen theaterseizoen afwisselend met Tim Douwsma de hoofdrol van Danny Zuko in de musical Grease. Met voormalig olympisch zwemster Inge de Bruijn vormde Ferry een danskoppel in het tweede seizoen van Dance Dance Dance. Sinds eind juli speelt hij in de musical The Bodyguard. "Er komen leuke dingen op mijn pad. Het is mooi dat ik deze kans heb gekregen. Ik ben gelukkig", zei de acteur en zanger eerder.

Ferry Doedens moest vorig jaar vertrekken uit GTST. Met de acteur, die jarenlang de rol van Lucas Sanders voor zijn rekening nam, was volgens Endemol niet meer te werken omdat hij verslaafd was aan cocaïne. Ferry is daarna snel afgekickt en had meermaals aangegeven graag weer in de huid van Lucas Sanders te willen kruipen.

Donderdagavond is Ferry met Jelka van Houten te zien op Comedy Central in het programma Celebrity Stand-Up, waarin bekende Nederlanders uit hun comfortzone stappen en zich aan stand-upcomedy wagen.

Ferry Doedens keert terug in GTST
Ferry Doedens keert terug in GTST (Foto: BuzzE)

Kingdom Hearts HD 1.5 en 2.5 komen naar PS4

De Kingdom Hearts HD-collecties die op de PS3 uitkwamen worden op 31 maart 2017 op de PS4 uitgebracht. Dat heeft Square Enix vandaag op Paris Game Week aangekondigd. De twee collecties worden als een pakket verkocht voor een adviesprijs van vijftig euro.

De games zijn grafisch niet wederom opgepoetst, maar de framerate is nu opgeschroefd naar 60fps. Dit zijn alle games die erin zitten:

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX:

 • Kingdom Hearts Final Mix
 • Kingdom Hearts Re:Chain of Memories
 • Kingdom Hearts 358/2 Days (HD remastered cinematics)

Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX:

 • Kingdom Hearts 2 Final Mix
 • Kingdom Hearts Birth by Sleep Final Mix
 • Kingdom Hearts Re:coded (film)

Op 24 januari verschijnt de laatste Kingdom Hearts-collectie: Kingdom Hearts HD 2.8. Die collectie bevat:

 • Kingdom Hearts HD Dream Drop Distance
 • Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep - A Fragmentary Passage (nieuwe game)
 • Kingdom Hearts χ [chi] Back Cover (film)

Als je Kingdom Hearts leuk vindt is er dus volgend jaar genoeg te spelen.

Werkgevers zien niets in plannen ProRail

Het kabinetsplan om de zelfstandigheid van ProRail deels terug te draaien kan negatieve gevolgen hebben voor de investeringen in het spoor. Daarvoor waarschuwt werkgeversorganisatie VNO-NCW donderdag in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur.

Dijksma onderzoekt de mogelijkheden om van ProRail een zogeheten zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) te maken. Dat zou betekenen dat zij meer controle heeft over het reilen en zeilen van de spoorbeheerder en minder snel voor negatieve verrassingen komt te staan.

Volgens VNO-NCW betekent de eventuele omvorming van ProRail naar ZBO echter dat het spoor grotendeels afhankelijk blijft van overheidsbudgetten. Zonder geld van private investeerders als pensioenfondsen, zoals in het buitenland al gebeurt, zouden verbeteringen aan het spoor vertraging oplopen.

Werkgevers zien niets in plannen ProRail
Werkgevers zien niets in plannen ProRail (Foto: ANP)

Real Sociedad contracteert zwerver

Maandenlang bivakkeerde zwerver Ruben met zijn hond bij het stadion van Real Sociedad. Het stadion bood hem een schuilplaats tegen regen en beschutte de dakloze man tegen zonneschijn als het te heet werd. Velen zouden de zwerver hebben weggestuurd, zo niet de Spaanse voetbalclub Real Sociedad. De club uit San Sebastian heeft Ruben een contract voor twee maanden aangeboden.

Zwerver Ruben heeft een aanstelling gekregen als terreinknecht. Tevens hebben diverse medewerkers van club Ruben een slaapplaats aangeboden zodat hij zijn leven weer op de rit kan krijgen. "Ik begon te denken dat er geen goede mensen meer zijn. Na zo veel tegenslagen begin je de hoop te verliezen", aldus de dolgelukkige nieuwbakken terreinknecht.

Mocht Ruben zijn werk goed doen dan krijgt hij een nieuw contract voor de komende twee jaar.

Charlie Sheen blij met nieuw hiv-medicijn

Charlie Sheen is blij met een nieuw hiv-medicijn dat hij mag uitproberen. Hij heeft niet langer last van bijwerkingen, vertelt hij in een interview met The Hollywood Reporter. Het is bijna een jaar geleden dat Charlie Sheen op de Amerikaanse televisie erkende dat hij hiv-positief is.

"Het gaat uitstekend met me", zegt de 51-jarige Sheen. Hij vertelt dat hij meedoet aan een studie van de Amerikaanse toezichthouder FDA. "We testen 24 weken lang een nieuw medicijn uit dat kansmaakt op versnelde goedkeuring door de FDA."

"Ik krijg elke week een injectie in plaats van elke dag een handvol giftige pillen", legt hij uit. "Ik kan daarmee een gewoon leven leiden. Ik kan het medicijn zelf toedienen. Van andere medicijnen kreeg ik migraine en maag- en leverproblemen." Charlie Sheen noemt het nieuwe medicijn een doorbraak en is dolblij dat hij erover kan beschikken.

Charlie Sheen vertelde ook dat hij bezig is met een nieuwe honkbalfilm, een vervolg op de film Major League uit 1989. "Major League 3 wordt net zo goed als het eerste deel."

Charlie Sheen blij met nieuw hiv-medicijn
Charlie Sheen blij met nieuw hiv-medicijn (Foto: BuzzE)

Nintendo Switch controllers details gelekt

Eurogamer heeft nieuwe details over de Nintendo Switch controllers achterhaald. Het scherm van de tablet is 6.2 inch (precies net zo groot als het scherm van de Wii U Gamepad). Verder is het een capacitive multitouch scherm die op een 720p resolutie draait.

Volgens Eurogamer heeft de rechter JoyCon, de kleine controllers die je in links en rechts van de tablet aansluit, een IR sensor. Hiermee wil Nintendo het touchscreen op een TV enigszins repliceren. Nintendo gaat zelf alles over de Switch op 12 januari onthullen.

Apple kondigt nieuwe MacBook Pro's aan

Apple introduceert vandaag de nieuwe MacBook Pro, voorzien van een interface waarmee de klassieke rij functietoetsen wordt vervangen door een multi-touch display van Retina-kwaliteit, met de naam Touch Bar.

De nieuwe MacBook Pro is uitgerust met een Retina-display, Touch ID voor efficiënte toegang, een verbeterde versie van hun vlindermechanisme in het toetsenbord, een groter Force Touch-trackpad en een audiosysteem met twee keer zo groot dynamisch bereik.

De Touch Bar past zich dynamisch aan bij het gebruik van het systeem of apps als Mail, de Finder, Agenda, Numbers, GarageBand, Final Cut Pro X en apps van andere fabrikanten. Voor Safari worden bijvoorbeeld Tabbladen en Favorieten weergegeven in de Touch Bar, emoji in Berichten zijn gemakkelijk bereikbaar, afbeeldingen kunnen gemakkelijker worden bewerkt en in Foto’s kun je gemakkelijker door video’s spoelen.

De aan/uit-knop is nu voorzien van Touch ID, de manier van aanmelden die we al kennen van iPhone en iPad. Zodra je je vingerafdruk hebt aangemeld bij Touch ID op je MacBook Pro, kun je je Mac snel ontgrendelen, schakelen tussen gebruikersaccounts en aankopen doen met Apple Pay op het internet.

De Force Touch-trackpad is 46 procent groter op de 13-inch MacBook Pro en twee keer zo groot op de 15-inch MacBook Pro. De nieuwe 15-inch MacBook Pro heeft een Radeon Pro GPU die zorgt voor 2,3 keer betere prestaties dan de vorige generatie MacBook Pro's. De 13-inch MacBook Pro beschikt over een Intel Iris GPU en is twee keer sneller dan voorheen. Alle modellen hebben een SSD met sequentiële leessnelheden van meer dan 3 GBps en Thunderbolt 3 voor gegevensoverdracht en voeding in een enkele poort waardoor gebruikers gelijktijdig, met één kabel, een 5K-display kunnen gebruiken en hun MacBook Pro kunnen opladen.

De 13-inch MacBook Pro is met zijn 14,9 mm 17 procent dunner en heeft 23 procent minder volume dan de vorige generatie, en met nog geen anderhalve kilo is hij zo’n 230 gram lichter. De nieuwe 15-inch MacBook Pro is slechts 15,5 mm dik en is daarmee 14 procent dunner en 20 procent minder volumineus dan voorheen. En met een gewicht van nog geen twee kilo is hij ook zo’n 230 gram lichter dan de vorige generatie.

Het minder goede nieuws dan, de prijzen en beschikbaarheid:

 • De 13-inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf € 1699, heeft een 2,0-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is vanaf vandaag verkrijgbaar.
 • De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 1999, heeft een 2,9-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.
 • De 15-inch MacBook Pro met Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 2699, heeft een 2,6 GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,5 GHz, 16 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.

Miley Cyrus openhartig over verlovingsring

Miley Cyrus en Liam Hemsworth laten doorgaans weinig los over hun verloving, maar in de Amerikaanse talkshow van Ellen DeGeneres bevestigde Miley donderdag dat de ring aan haar vinger inderdaad haar verlovingsring is. Deze ring leidde in het verleden tot een hoop speculaties over een ophanden zijnde bruiloft.

Miley nam de felicitaties van Ellen DeGeneres in ontvangst en vertelde haar over de glimmer aan haar ringvinger: "Dit is echt raar, want het is een echt sieraad. En de meeste andere sieraden die ik draag zijn gemaakt van gummy bear en suikerspinnen. Ze staan niet zo goed bij elkaar, omdat het nogal een mengelmoesje is. Dus soms vervang ik de ring door een of andere Looney Tune of een eenhoorn-figuurtje. Mijn verloofde vraagt zich dan meteen af wat er aan de hand is. Ik vertel hem dan dat het niet geheel mijn stijl is, maar dat ik de ring zal dragen 'omdat ik van je hou'."

Ellen: "Hij had veel geld kunnen uitsparen door je een gummy bear-ring te geven."

Miley en Liam waren in 2012 verloofd, maar zetten een jaar later een punt achter hun relatie. In december doken voor het eerst geruchten op dat de twee weer samen waren. Sinds januari draagt Miley de verlovingsring weer.

Miley Cyrus openhartig over verlovingsring
Miley Cyrus openhartig over verlovingsring (Foto: BuzzE)

RAGE en andere nu backward compatible op Xbox One

Vandaag zijn RAGE, Killer is Dead en Shred Nebula aan het assortiment van backward compatible games op Xbox One toegevoegd.

Zo heeft Major Nelson op Twitter bekend gemaakt. Met deze drie toevoegingen zijn inmiddels 282 Xbox 360-games ook speelbaar op Xbox One. De afgelopen weken vonden onder andere Call of Duty 3, Call of Duty: World at War, Lost Odyssey, Sonic & All-Stars Racing Transformed en The Orange Box met onder andere Half-Life 2 en Portal hun weg naar de Xbox One.

RAGE

Luchtmonsters na problemen bij Merwedebrug

Monsters van de lucht onder de Merwedebrug moeten duidelijkheid geven waardoor vijf mensen dinsdag onwel zijn geworden tijdens de bouw van een steiger onder de brug. De steigerbouwers voelden zich niet goed en klaagden over pijn in de keel en een verdoofd gevoel in de tong.

De resultaten van het laboratorium zijn volgens Rijkswaterstaat later op donderdag bekend, maar de gegevens gaan eerst naar de aannemer. Die kan dan mogelijke maatregelen formuleren. Dit voorstel gaat waarschijnlijk vrijdag naar de Inspectie SZW en die beslist uiteindelijk of en hoe het werk hervat kan worden.

De vijf steigerbouwers hebben inmiddels geen klachten meer.

In de tijd dat de bouw van de steiger stil ligt, gaan de andere voorbereidingen voor de renovatie van de brug wel door. In de constructie van de brug zijn haarscheurtjes ontstaan. Alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton mogen er niet overheen.

Luchtmonsters na problemen bij Merwedebrug
Luchtmonsters na problemen bij Merwedebrug (Foto: ANP)

Gremlins in actie in LEGO Dimensions

Vandaag geeft Warner Bros. Interactive Entertainment de derde aflevering vrij in de "Meet That Hero!" videoserie voor LEGO Dimensions, met daarin de schattige maar moedige Marceline the Vampire Queen uit Adventure Time en het dynamische Gremlins duo Gizmo en Stripe.

In de video introduceert de rocking Queen Marceline, natuurlijk in een coole jamsessie, Gizmo en Stripe aan de kijkers. Ze demonstreert wat je juist niet moet doen bij een Gremlin, tenzij je er op uit bent om chaos te veroorzaken. Daarnaast toont de video Gizmo in actie in de Gremlins Adventure World, waar hij zijn onderscheidende "rambo mode" demonstreert.

LEGO Dimensions is uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Wii U.

Schaars in voorselectie Oranje, rentree Robben

Danny Blind heeft zijn voorselectie voor de duels met België (oefen) en Luxemburg (WK-kwalificatie) bekend gemaakt. Stijn Schaars is de meest opvallende naam.

Via de officiële kanalen maakt de KNVB donderdag de 22 namen van de voorlopige selectie. Deze lijst is aan de korte kant, omdat veel spelers met blessures kampen, of op de weg terug zijn na een periode van afwezigheid.

Sterspeler Arjen Robben is er wel weer bij. De voorgaande interlandperiode moest de Bayern München-aanvaller laten schieten door een blessure, maar nu is hij door Danny Blind weer gewoon geselecteerd.

Verder is de naam van Stijn Schaars opvallend. De 32-jarige middenvelder presteert dit seizoen goed bij sc Heerenveen, maar speelde zijn laatste interland ruim twee jaar terug in maart 2014.

Volledige voorselectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (Everton),  Michel Vorm (Tottenham Hotspur)

Verdediging: Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Virgil van Dijk (Southampton), Rick Karsdorp (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Jetro Willems (PSV).

Middenveld: Davy Klaassen (Ajax), Jordy Clasie (Southampton), Davy Pröpper (PSV), Bart Ramselaar (PSV), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Liverpool), Stijn Schaars (sc Heerenveen), Wesley Sneijder (Galatasaray)

Aanval: Bas Dost (Sporting CP), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Luuk de Jong (PSV), Memphis Depay (Manchester United), Arjen Robben (FC Bayern München)

Apple onthult nieuwe TV-app voor Apple TV, iPhone en iPad

Apple introduceert vandaag de nieuwe TV-app, waarmee het zoeken en bekijken van series en films uit verschillende apps op Apple TV, iPhone en iPad een uniforme ervaring wordt.

De TV-app is één centrale plek voor het bekijken van series en films waar je bovendien nieuwe content kunt ontdekken. Apple lanceert ook een nieuwe Siri-functie voor Apple TV, waarmee kijkers direct kunnen afstemmen op nieuwsberichten en sportevenementen uit al hun apps.

"Veel mensen kijken voornamelijk televisie via apps op Apple TV, iPhone en iPad", aldus Eddy Cue, Senior Vice President Internet Software and Services bij Apple. "De TV-app biedt kijksuggesties en je kunt er vanuit één centrale plek gemakkelijk nieuwe series en films mee ontdekken."

De belangrijkste functies van de TV-app zijn onder andere:

 • ‘Watch Now’: Bij ‘Watch Now’ vindt de gebruiker zijn eigen verzameling met series en films uit iTunes en apps. Vanuit deze weergave kan de gebruiker met ‘Up Next’ of ‘Recommended’ de serie of film kiezen die hij wil bekijken
 • ‘Up Next’: Series en films die de gebruiker op dit moment volgt (zoals afleveringen en films die hij heeft gehuurd of gekocht in iTunes) worden gepresenteerd in de volgorde waarin hij ze waarschijnlijk wil zien. Als hij bijvoorbeeld een aflevering heeft bekeken, komt de volgende automatisch aan het begin van de ‘Up Next’-wachtrij te staan. Hier komen ook nieuwe afleveringen te staan zodra ze beschikbaar zijn. Gebruikers kunnen op elk gewenst moment Siri vragen een serie op te pakken waar ze gebleven waren.
 • ‘Recommended’: Apple licht trending series en films uit
 • ‘Library’: Via de TV-app heeft de gebruiker toegang tot alle films en series die hij heeft gehuurd of gekocht in iTunes
 • ‘Store’: Gebruikers die op zoek zijn naar iets nieuws, kunnen rondkijken in de Store. Daar vinden ze nieuwe content van verschillende videoservices die ze nog niet hebben gedownload of waar ze nog geen abonnement op hebben, en de nieuwste releases van iTunes.

De TV-app is geschikt voor Apple TV, iPhone en iPad, en houdt alle content synchroon. Gebruikers kunnen dus beginnen met kijken op het ene Apple device en op een ander device verder kijken waar ze gebleven waren. Met Siri kun je in de Tv-app commanderen. Een nadeel: de app is nog niet beschikbaar in Nederland, in December mogen eerst de mensen in de Verenigde Staten gebruikmaken van de gratis uniforme tv-app.

Apple TV

Etixx verdwijnt uit wielerpeloton

In het nieuwe seizoen verdwijnt de naam Etixx uit het wielerpeloton. De ploeg van Patrick Lefevere gaat vanaf dan door het leven als Quick Step Floors. Etixx blijft overigens wel als officiële partner aan het team verbonden.

Lefevere is logischerwijs blij met het feit dat de samenwerking wel doorgaat. "We hebben samen al zoveel doelen bereikt en we willen dat heel graag ook in 2017 blijven doen", liet hij weten. "Ik wil verder benadrukken dat deze wijziging geen effect zal hebben op het budget van de ploeg in 2017."

Quick Step is al sinds 1999 actief in het wielerpeloton. Eerst was het bedrijf co-sponsor van de Mapei-formatie, waarna in 2003 de naamswijziging naar Quick Step plaatsvond. In de periode tussen 2008 en 2011 was het bedrijf ook als enige aan de wielerploeg verbonden. Daarnaast waren er samenwerkingen met Davitamon, Innergetic en Omega Pharma.

Cillessen weer terug op het trainingsveld

Jasper Cillessen heeft de training bij FC Barcelona weer hervat. De sluitpost liep drie weken geleden een blessure aan zijn enkel op en stond sindsdien buitenspel. Daardoor moest hij ook de WK-kwalificatiewedstrijd met Frankrijk missen.

De verwachting is dat Cillessen komend weekend weer op de bank zal zitten. FC Barcelona neemt het in de Spaanse competitie dan op tegen Granada. De voormalig Ajacied moet voorlopig Marc-André ter Stegen nog voor zich dulden.

Ook bij het Nederlands elftal lijkt Cillessen uit de picture te zijn. Eerder vandaag ontbrak de sluitpost namelijk in de voorselectie van het Nederlands elftal, die door bondscoach Danny Blind wereldkundig werd gemaakt. De enige sluitposten in het keurkorps van Blind zijn Maarten Stekelenburg en Michel Vorm.

Karateka Berens opnieuw in WK-finale

De Nederlandse karateka Geoffrey Berens heeft zich op het WK in het Oostenrijkse Linz geplaatst voor de finale van de klasse tot 60 kilogram, de lichtste klasse bij de mannen. Het gaat daarbij om het onderdeel kumité, waarbij één tegen één gevochten wordt. Men kent ook nog de meer artistieke kata, waar bepaalde vormen getoond moeten worden. Ook dit onderdeel wordt op het WK gehouden, maar daar zijn geen gewichtsklassen.

Berens kent een prima jaar en won onder meer goud tijdens de Premier League in Rotterdam en brons in Salzburg. Het jaar hoopt de 33-jarige Nederlander nu te bekronen met zijn eerste wereldtitel, nadat hij twee jaar geleden in de WK-finale onderuit ging. Zelf is hij de nummer twee van de wereld, maar in de eerste ronde stond Berens in Linz al gelijk tegen de mondiale nummer acht: de Spanjaard Matias Gomez, die er met 2-0 aan moest geloven.

Via de vrij laag ingeschatte Tunesiër Nader Azzouzi en de Oekraïnse mondiale nummer vijftien Oleh Filipovych kwam Berens in de kwartfinale tegenover de Marokkaan Abdessalam Ameknassi te staan. Ook de jonge Marokkaan ging er vrij kansloos vanaf, waarna Berens een nipte zege boekte op de Azerbeidzjaanse subtopper Firdovsi Farzaliyev. De Nederlander won opnieuw en zal het in de finale dit weekeinde opnemen tegen Amir Mehdizadeh. De Iraniër werd in 2012 wereldkampioen en pakte twee jaar geleden brons. 

René Smaal is de enige andere Nederlander die de wedstrijden om de medailles gehaald heeft. In de klasse tot 75 kilogram ging hij snel onderuit, maar via drie zeges in de herkansingen mag hij alsnog om het brons strijden. Dat moet gebeuren tegen de jonge Iraniër Asiabari Aliashgar.

Karate staat in 2020 op het programma van de Olympische Spelen in Tokyo. Dat is voor het eerst en de kans is aanwezig dat het ook voor het laatst zal zijn - organiserende steden kunnen tegenwoordig voor één Spelen enkele, in het gastland populaire sporten op de agenda zetten. Welke gewichtsklassen in het kumité olympisch worden is nog niet bekend, wel weet men dat het er per geslacht drie zijn. 

'Weird Al' Yankovic sluit Blizzcon af

Na Ozzy Osbourne, The Offspring, Metallica en Linkin Park is het nu de beurt aan 'Weird Al' Yankovic om Blizzcon af te sluiten dit jaar. Dat heeft Blizzard zojuist bekend gemaakt op de website van Blizzcon.

"Ik kijk er heel erg naar uit om op te treden op Blizzcon" zegt Yankovic in een statement. "Want het zal een van de weinige keren in mijn leven zijn dat een groot deel van het publiek grotere nerds zullen zijn dan ik ben!"

Het concert is live te volgen voor iedereen die een virtueel ticket heeft gekocht voor Blizzcon, en blijft daarna ook beschikbaar om terug te kijken op de site. Blizzcon vindt plaats op 4 en 5 november.

WeirdalBlizzcon
'Weird Al' Yankovic sluit Blizzcon af

Ann Takamaki uit Persona 5 stelt zich voor

Ann Takamaki uit Persona 5 wordt voorgesteld in onderstaande character-trailer en bijbehorende interview met de stemactrice Erika Harlacher.

Ann Takamaki is diegene waarover geroddeld wordt op school. Ondanks het gepraat achter haar rug om is ze lid van de Phantom Thieves. En daar staat ze haar mannetje wel. Persona 5 gaat over de interne en externe conflicten van een groep jongeren die een dubbel leven leidt. Ze zijn op het oog doodgewone scholieren met een standaard leventje: school, bijbaantje en hobbie-aciviteiten. Maar ze hebben allemaal de kracht om op bezoek te gaan in de harten van mensen. Die kracht komt van de Persona, hun innerlijke zelf. Ze strijden tegen het masker dat de maatschappij iedereen eigenlijk verplicht op te zetten en helpen mensen in nood.

Persona 5 komt 14 februari uit op PlayStation 4 en PlayStation 3.

Open bčta Steep in november

Vandaag kondigt Ubisoft twee bètafases voor Steep aan. Tussen 10 en 14 november en tussen 18 en 21 november kunnen spelers aan de slag op PlayStation 4, Xbox One en pc.

De open bèta van 18 november gaat digitaal beschikbaar zijn op consoles en pc voor spelers die de open wereld van Steep willen ontdekken. Spelers die eerder in de sneeuw willen staan, kunnen zich voor 9 november registreren en maken zo kans op vroege toegang.

Steep wordt ontwikkeld onder leiding van Ubisoft Annecy en dropt spelers op de top van bergen waar zij vervolgens kunnen skiën, snowboarden, paragliden of gebruik kunnen maken van hun wingsuit. Er zijn talloze uitdagingen te voltooien. Drie van de zeven regio’s, geinspireerd door de Alpen, zijn te bezoeken in deze bètafases. Ook vinden spelers tijdens hun reis negen Mountain Stories, verhalende uitdagingen die dieper ingaan op unieke momenten in de wereld van Steep. Door uitdagingen en Mountain Stories te voltooien, spelen spelers ook nieuwe uitrusting vrij om hun personage mee aan te passen. Ten slotte ervaren spelers Steep ook in first-person view bovenop de third-person view, en delen ze gemakkelijk hun favoriete momenten met vrienden.

Steep komt 2 december uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Hypotheeknormen worden verruimd

Nederlanders kunnen volgend jaar naar verwachting meer geld lenen voor een huis. Dat heeft minister Stef Blok van Wonen donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zal de zogeheten hypotheeknormen iets verruimen.

Het instituut, dat de maatstaven vaststelt waarop hypotheekverstrekkers hun beleid baseren, gaat er vanuit dat huishoudens volgend jaar meer financiële ruimte hebben voor het betalen van hypotheeklasten. Een en ander is onder meer te danken aan recente inkomensstijgingen en de aantrekkende koopkracht.

Het maximale bedrag dat tweeverdieners kunnen lenen wordt net zoals vorig jaar verder verhoogd door in de berekeningen het tweede inkomen zwaarder mee te laten wegen. Dit heeft ermee te maken dat tweeverdieners door allerlei belastingmaatregelen van hun inkomen relatief meer overhouden dan een traditioneel kostwinnersgezin.

Hypotheeknormen worden verruimd
Hypotheeknormen worden verruimd (Foto: ANP)

Ryanair breidt uit, maar niet op Schiphol

Luchtvaartmaatschappij Ryanair breidt haar vluchtaanbod in Nederland komend voorjaar met 8 procent uit. Dat blijkt uit het zomerprogramma dat het bedrijf donderdag heeft bekendgemaakt. Op Schiphol maakt de Ierse prijsvechter evenwel pas op de plaats, met nog altijd vier dagelijkse retourvluchten van en naar Dublin.

De in totaal veertig routes die Ryanair vanaf komend voorjaar aanbiedt op Nederlandse luchthavens, zijn volgens het bedrijf goed voor in totaal 3,1 miljoen passagiers per jaar. Nieuw in het aanbod zijn drie wekelijkse retourvluchten tussen Eindhoven en Bologna. Op een aantal andere vakantieroutes van en naar Eindhoven gaat de luchtvaartmaatschappij vaker per week vliegen.

Ryanair breidt uit, maar niet op Schiphol
Ryanair breidt uit, maar niet op Schiphol (Foto: ANP)

'Pas vaker lijkschouwing toe'

In Nederland hebben te weinig lijkschouwingen plaats. Dat zegt patholoog Judith Fronczek, die donderdag promoveert op het onderwerp aan de VUmc in Amsterdam.

Artsen vertrouwen soms te veel op hun eigen aannamen over iemands dood. Door moderne andere technieken is volgens de promovenda ook ten onrechte de gedachte ontstaan dat een lijkschouwing vaak overbodig is. Die moderne technieken blijken volgens haar echter lang niet altijd voldoende om doodsoorzaken vast te stellen. En van de gegevens uit lijkschouwingen kunnen we juist extra leren voor de toekomst.

Ook voor de familie kan het belangrijk zijn, bijvoorbeeld als er een erfelijke aandoening in het spel blijkt te zijn. Verder kan een obductie van betekenis zijn voor nabestaanden van mensen met een onduidelijke doodsoorzaak, bij voorbeeld om zelfmoord uit te sluiten.

Fronczek pleit voor meer geld voor obducties.

'Pas vaker lijkschouwing toe'
'Pas vaker lijkschouwing toe' (Foto: ANP)

TUI-toeristen na noodweer op bestemming

Honderden Nederlandse toeristen die door slecht weer waren gestrand op de Canarische eilanden Lanzarote en Fuerteventura zijn donderdag na twee dagen oponthoud op de plek van bestemming of op weg naar Nederland.

De 173 toeristen die dinsdag moesten blijven op Fuerteventura kwamen donderdagochtend alsnog aan op vakantiebestemming Lanzarote. De mensen die verplicht langer vakantie moesten vieren op Lanzarote zijn inmiddels met hetzelfde toestel naar Nederland.

Volgens TUI gaat het om 173 passagiers, die dinsdag vanaf Schiphol vertrokken met bestemming Lanzarote, maar door het slechte weer moesten ze twee nachten in een hotel op het naburige eiland doorbrengen. Op Lanzarote zaten ongeveer net zoveel Nederlanders vast die met hetzelfde toestel weer naar Nederland zouden vliegen.

TUI-toeristen na noodweer op bestemming
TUI-toeristen na noodweer op bestemming (Foto: ANP)

'Overname NXP roept vragen op'

De overname van chipfabrikant NXP door het Amerikaanse Qualcomm roept veel vragen op bij vakbond CNV Vakmensen. "Er loopt nog een reorganisatie, deze overname verstoort allerlei lopende processen", aldus bestuurder Arthur Bot. Hij vraagt zich af welke gevolgen dit op langere termijn heeft voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in Nederland.

CNV Vakmensen wil dat NXP de reorganisaties van de afgelopen tijd 'op een normale manier' gaat afronden. Bij het voormalige Philips-onderdeel verdwenen sinds de verzelfstandiging volgens CNV al veel banen. "De werknemers krijgen nu te maken met de zoveelste verandering. Wat betekent dit voor allerlei lopende veranderingsprocessen? Gaat dat allemaal weer overhoop?", zo vraagt het personeel zich volgens de bond af.

'Overname NXP roept vragen op'
'Overname NXP roept vragen op' (Foto: ANP)

Kabinet tevreden over oplossing voor CETA

Het kabinet is positief over de oplossing die in België is gevonden om de impasse rond het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) te doorbreken. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Franstalige Belgen hadden bezwaren gemaakt tegen het verdrag. Aan het verdrag wordt een verklaring gehecht waarin wordt ingegaan op de bezwaren van Wallonië. Daarin komt onder meer te staan dat België het Europees Hof van Justitie gaat vragen of ICS (aparte rechtbanken die conflicten over investeringen moeten beslechten) niet in strijd is met het Europees recht.

Ploumen zegt dat de verklaring past binnen de afspraken die zijn gemaakt met de Tweede Kamer.

Kabinet tevreden over oplossing voor CETA
Kabinet tevreden over oplossing voor CETA (Foto: ANP)

Doom: Hell Followed nu verkrijgbaar

Bethesda heeft de uitbreiding Hell Followed voor Doom uitgebracht. Het tweede DLC-pakket is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Op 28 oktober start ook het Double XP-weekend voor de multiplayer van Doom om 18u en loopt af op 31 oktober om 17u.

Met een prijs van €14,99 zal Hell Followed volgende onderdelen bevatten voor multiplayer:

 • Drie nieuwe multiplayer maps: Argent Breach, Molten, en Orbital
 • Een nieuwe door speler gecontroleerde demon: Cacodemon
 • Een nieuw wapen: Reaper
 • Nieuwe uitrusting: Threat Pulse
 • Nieuwe manieren om jouw Doom-marine te personaliseren, inclusief bijgevoegde harnassen, patronen, kleuren en taunts
 • Nieuwe hack modules

Borderlands: The Handsome Collection gratis op Xbox One

Borderlands: The Handsome Collection, de bundel die bestaat uit geremasterde versies van zowel Borderlands 2 als Borderlands: The Pre-Sequel!, is momenteel voor nop te downloaden op Xbox One. Zeer waarschijnlijk is Microsoft iets te vroeg met het vrijgeven van deze zogenaamde "Free Play Day"-titel.

Om de titel op te halen kun je via de Xbox One-Store even zoeken, of via je pc naar deze pagina gaan in de Microsoft Store. Het lijkt er vooralsnog op dat zelfs mensen zonder een Gold-abonnement de game kunnen oppikken. Het is onduidelijk hoe lang de game gratis blijft, maar de kans is groot dat je binnen afzienbare tijd weer gewoon moet betalen voor de titel. Microsoft heeft zelf nog geen mededelingen gedaan. De Handsome Collection bevat naast de twee titels ook alle DLC, draait in 1080p of 60fps en biedt de mogelijkheid om je savegames van je Xbox 360 over te zetten naar de One.

Borderlands: The Pre-Sequel! was het meest recente deel uit de serie en bracht op het gebied van gameplay enkele vernieuwingen met zich mee ten opzichte van de twee voorgaande delen. De game speelt zich grotendeels af op Elpis, de maan van Pandora, alwaar de zwaartekracht zeer laag ligt. Spelers kunnen in dit deel gebruik maken van jetpacks, double jumps en ground slams. De FOK!-review van de Pre-Sequel kun je hier eventueel nog even teruglezen.

Update 18.00 uur:
Microsoft heeft bevestigd dat The Handsome Collection inderdaad tijdelijk free-to-play wordt, maar pas vanaf aankomend weekend. De game staat momenteel nog wel 'gratis' in de store maar mensen krijgen een foutmelding bij het downloaden. Wacht dus nog even tot het weekend, sowieso de hele zaterdag en zondag zou de game speelbaar moeten zijn. Een Xbox Live Gold-abonnement is niet benodigd.

Asielzoekers naar gemeente met passende baan

Asielzoekers worden voortaan zoveel mogelijk ondergebracht in een gemeente waar werk is dat bij hen past. Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de Tweede Kamer laten weten.

Het besluit is ingegeven door een geslaagde proef in Doetinchem. De afgelopen maanden werden de werkervaring en het studieverleden van asielzoekers daar in kaart gebracht. Van de mensen met bruikbare ervaring kon 75 procent terecht in een gemeente die kans biedt op een passende baan. Zo kregen twee vissers een plaats in Den Helder, waar ze inmiddels al eens zijn meegevaren met de plaatselijke vloot.

Tot dusver werden asielzoekers helemaal willekeurig verdeeld over het land. De aantallen die elke gemeente opvangt veranderen niet, maar ze worden volgens Asscher slimmer verdeeld.

Asielzoekers naar gemeente met passende baan
Asielzoekers naar gemeente met passende baan (Foto: ANP)

Final Fantasy XV is goud - krijgt online multiplayer als DLC

Square Enix heeft bekendgemaakt dat Final Fantasy XV de gouden status heeft behaald en dus klaar is voor de release van volgende maand. Daarnaast deden zij een boekje open wat betreft het DLC-beleid.

In totaal zullen er zes verschillende DLC-pakketten uitgegeven worden, beginnende met een pakket met items, gevolgd door een 'Holiday Pack' en drie singleplayer episodes. Het laatste pakket, genaamd Comrades, zal iets unieks leveren in Final Fantasy XV - online co-op multiplayer.

In de drie episodes voorafgaand aan Comrades wordt gefocust op partyleden uit de hoofdgame. In deze DLC's worden zij voor het eerst speelbaar gemaakt, de perfecte opbouw voor het laatste pakket, waar die drie partyleden samen met Noctis, de hoofdpersoon in de hoofdgame, nog een avontuur zullen aangaan. Iedere speler bestuurt dus individueel een party-lid. "De verhalen die we in de DLC willen vertellen zullen sterk gerelateerd zijn aan het verhaal uit de hoofdgame, maar we voelden dat we deze verhalen alleen via DLC konden vertellen. Het had geen onderdeel van de hoofdgame kunnen zijn." Aldus Haruyoshi Sawatari, DLC director bij Square Enix.

Sawatari wilde nog niet aankondigen waar en wanneer de episodes zich zullen afspelen, behalve dat zij ieder nieuwe locaties zullen bevatten. Het zal de eerste keer zijn dat, buiten MMO's XI en XIV, een genummerde versie van een Final Fantasy-game online multiplayer zal bevatten.

Buiten het DLC-praatje werd er ook meteen een nieuwe CGI-trailer uitgebracht. Final Fantasy XV komt uit op 29 november voor PlayStation 4 en Xbox One.

Rutte: 'Discussie zakgeld Amalia is populisme'

Premier Mark Rutte staat volledig achter de toelage die prinses Amalia op haar achttiende gaat krijgen. Hij noemde het "populisme" dat Tweede Kamerleden de hoogte van het bedrag ter discussie stellen. Vandaag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de begroting van het Koningshuis.

Rutte botste hard met SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak en noemde diens kritiek op de hoogte van het bedrag van "geen niveau". Rutte wees erop dat de volledige Tweede Kamer acht jaar geleden heeft ingestemd met de vergoeding. "Zo kunnen we niet werken", aldus Rutte.

Toen ook D66-leider Alexander Pechtold begon over het 'zakgeld' van Amalia van 250.000 euro belastingvrij, verweet Rutte hem "puur populisme". De premier wees erop dat Amalia vanaf haar achttiende "fulltime" de volgende koningin van Nederland is en dat dit haar baan is. Volgens Rutte rent Pechtold "als een Zoef de Haas" weg van de beslissing waar hij in 2008 zelf achter stond. Coalitiepartner PvdA is niet direct tegen de vergoeding, maar wil wel toe naar een situatie waar de Koninklijke Familie net als ieder ander belasting betaalt.

Prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt in 2021 een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten. Omdat veel mensen in Nederland dat een beetje veel vinden en er verkiezingen naderen, buitelen de oppositieleiders nu over elkaar heen om het toch vooral met de burger eens te zijn.

'Discussie 'zakgeld' Amalia is populisme'
'Discussie 'zakgeld' Amalia is populisme' (Foto: ANP)

Uber gelooft in vliegende auto's

Uber denkt dat we in de toekomst met vliegende auto's van a naar b reizen, zoals The Jetsons al in de jaren zestig voorspelden. Op die manier kan de reistijd voor veel tripjes drastisch naar beneden. Dat schrijft het taxi-bedrijf in een white paper dat het donderdag publiceerde.

Uber ziet de VTOL-voertuigen, kort voor Vertical Take-off and Landing, binnen tien jaar ons leven makkelijker maken. De kleine vliegtuigen moeten elektrisch aangedreven zijn en kunnen opstijgen van bestaande helikopterplatformen en de daken van parkeergarages. Ze moeten stil zijn en op den duur goedkoper worden dan het bezit van een auto.

Verschillende bedrijven zijn al bezig met de ontwikkeling van VTOL-vliegtuigen. De vliegtuigjes moeten echter toegelaten worden tot het luchtruim door luchtvaartautoriteiten, de capaciteit en laadsnelheid van batterijen moet nog omhoog en de vliegtuigjes moeten efficiënter worden. Ook moet er een vorm van luchtverkeersleidingssystemen worden ontwikkeld die de drukte van honderden kleine vliegtuigjes per stad aankan, merkt Uber op.

Het bedrijf wil eraan werken om alle barrières die de succesvolle introductie van VTOLs in de weg staat op te heffen.

Uber gelooft in vliegende auto's
Uber gelooft in vliegende auto's (Foto: BuzzT)

Koning: laat belastingdiscussie aan Kamer over

Koning Willem-Alexander wil de discussie over het vermeende belastingvoordeel dat hij zou genieten houden waar het thuishoort: in het parlement. Dat zei hij donderdag tijdens een streekbezoek aan Almelo en Noordoost Twente aan de verzamelde pers.

De koning wilde niet verder ingaan op de kwestie.

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de vermeende compensatie die Willem-Alexander krijgt voor de door hem betaalde vermogensbelasting. De PvdA komt met een wetsvoorstel om een einde te maken aan alle mogelijke belastingvoordelen van de koning. De leden van het Koninklijk Huis betalen wel belasting over hun vermogen, maar bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting en belasting over hun toelages.

Koning wil belastingdiscussie in Kamer houden
Koning: laat belastingdiscussie aan Kamer over (Foto: ANP)

Nieuwe migrantendrama's op Middellandse Zee

Bij nieuwe drama's op de Middellandse Zee worden meer dan vijftig migranten vermist. Volgens overlevenden vielen zij in het water door slecht weer en de instabiliteit van de vaartuigen waar zij op zaten.

Een Deens schip heeft volgens de Italiaanse politie 339 mensen uit zee gered en in de Siciliaanse havenstad Augusta aan wal gebracht. Zij waren met drie gammele boten op weg naar Europa. Ook werd een dode geborgen.

De Italiaanse politie arresteerde drie verdachten van hulp bij mensensmokkel. Per migrant zou omgerekend tussen de 523 en 980 euro zijn betaald voor de overtocht.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, is 2016 het dodelijkste jaar wat betreft migranten op de Middellandse Zee, met zeker 3740 doden.

Nieuwe migrantendrama's op Middellandse Zee
Nieuwe migrantendrama's op Middellandse Zee (Foto: ANP)

Turkije: beëindig NAVO-missie in Egeďsche Zee

Nu het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije Europa bereikt drastisch is afgenomen is er geen reden meer voor de marinemissie van de NAVO in de Egeïsche Zee. Dat heeft de Turkse minister van Defensie Fikri Isik gezegd.

Isik was bij een bijeenkomst met zijn collega's van andere NAVO-landen. Hij zei hier dat omdat Turkije vluchtelingen belet de oversteek te maken naar Europa, de NAVO de missie na december niet hoeft te verlengen en NAVO-schepen niet langer voor de Turkse kust hoeven te patrouilleren. "Dit was een tijdelijke missie en het doel van deze tijdelijke missie is bereikt."

Om de enorme vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen sloot de Europese Unie eerder dit jaar jaar een akkoord met Turkije. De Europese Commissie liet vorige maand weten dat er nu dagelijks nog maar 85 migranten aankomen in Griekenland. Vorig jaar waren dat er soms duizenden per dag.

Turkije: beëindig NAVO-missie in Egeïsche Zee
Turkije: beëindig NAVO-missie in Egeïsche Zee (Foto: ANP)

Negen atleten uit uitslag Spelen 2008 geschrapt door doping

Het Internationaal Olympisch Comité heeft negen sporters uit de uitslag van de Olympische Spelen van 2008 in Beijing geschrapt. De negen bleken eerder dit jaar bij hertesten van in 2008 afgenomen urine- en bloedstalen alsnog positief op het gebruik van verboden middelen. Het betekent dat ook de nodige medailles definitief afgenomen worden.

Voor het gemak zetten we de negen sporters hieronder op een rijtje:

Sardar Hasanov - Azerbeidzjan
Oud-gewichtheffer, stopte ermee nadat hij van 2013 tot 2015 al een dopingschorsing aan zijn broek kreeg en zal nu vermoedelijk ook niet meer terug mogen komen. Op de Spelen van 2008 liet hij geen geldige poging noteren bij het stoten, dus zijn turinabol - een steroïde - hielp niet echt.

Wilfredo Martinez - Cuba
Verspringer, werd vijfde op de Spelen van 2008, maar door die uitslag zal een streep gezet worden.

Josephine Onyia - Spanje
Hordenloopster, kwam op de Spelen in Beijing tot de halve finales van de 100 meter horden. De positieve test in Beijing was geen ongewone gewaarwording voor haar: ze werd in dat jaar al betrapt en na haar schorsing leverde ze in 2011 nog eens een positief plasje in.

Soslan Tigiev - Oezbekistan
Deed in het worstelen mee in de klasse tot 74 kilogram in de vrije stijl, met succes: hij won in 2008 zilver, maar dat zal vermoedelijk naar zijn Wit-Russische opponent uit de halve finale gaan.

Ekaterina Volkova - Rusland
Pakte in Beijing brons op de 3000 meter steeplechase, waarop ze het jaar daarvoor zelfs de wereldtitel greep. Zoals vele anderen werd ook zij bij hertesten gepakt op het in Oost-Duitsland al populaire turinabol. Het brons zal naar Tatyana Petrova gaan en blijft dus gewoon in Rusland.

Olha Korobka - Oekraïne
Gewichthefster die bekend staat om haar ietwat forse voorkomen. In de klasse boven 75 kilogram veroverde ze het zilver, maar net als in 2011 bleek ze ook bij de Spelen in Beijing uit het verkeerde potje gesnoept te hebben. Ele Opeloga uit Samoa eindigde als vierde, maar krijgt door een eerder diskwalificatie en die van Korobka ineens zilver, de eerste medaille ooit voor Samoa. Brons gaat naar Nigeria.

Nastassia Novikava - Wit-Rusland
Won een bronzen medaille in het gewichtheffen tot 53 kilogram. Ze deed echter niet alleen mee aan de turinabol-hype, maar deed er nog een schepje bovenop: ook stanozolol ging als zoete koek naar binnen. De domme doos werd overigens in 2005 én 2015 ook al betrapt op doping.

Andrei Rybakou - Wit-Rusland
Nog een Wit-Russische gewichtheffer die in Beijing een medaille won en deze in mag leveren. Rybakou pakte zilver in de klasse tot 85 kilogram, maar wordt vriendelijk verzocht deze op te sturen naar Armenië. Daar mag Tigran Martirosyan zijn bronzen medaille - die ingeruild wordt voor zilver - overigens op de post doen naar Cuba, want Jadier Valladeres krijgt als beloning voor zijn vijfde plaats het brons.

Taimuraz Tigiev - Kazakhstan
De voor Kazakhstan uitkomende broer van de eerder genoemde Soslan, eveneens een worstelaar. In de klasse tot 96 kilogram vrije stijl won ook Taimuraz zilver, maar dat wordt uit de boeken geschrapt, net als dat van zijn broer. 

Capcom kondigt Monster Hunter XX aan

Capcom heeft vandaag Monster Hunter XX voor de 3DS aangekondigd. Monster Hunter XX is een verbeterde en meer uitgebreide versie van Monster Hunter X, die we in het Westen als Monster Hunter Generations kennen. De game komt op 18 maart 2017 uit in Japan, een vertaling is nog niet aangekondigd.

Monster Hunter 3 en 4 kregen ook een 'ultieme' versie (de enige versie die wij in het Westen kregen). Dit spel ligt dus enigszins in de lijn der verwachtingen. Monster Hunter XX voegt een nieuwe hub toe, minstens 6 nieuwe monsters en natuurlijk 'G-rank', een extra uitdagingsniveau met allerlei nieuwe missies.

Belangrijk ook zijn de toevoegingen van twee nieuwe styles. Een daarvan heet 'Brave'. Het lijkt erop dat je in deze style een meter kunt opladen door monsters te meppen. Eenmaal opgeladen kun je Brave-modus activeren, die je een stuk sterker en sneller maakt. De andere style werd niet getoond, maar de teaser aan het einde van de trailer lijkt te wijzen op een style die gebruikt maakt van bomen. Lees anders onze Monster Hunter Generations review als je meer over de serie en over de styles wilt weten.

Gaétan Dugas is niet 'schuldig' meer aan aids

De Canadees Gaétan Dugas werd ruim dertig jaar beschouwd als de man die in 1982 aids naar de Verenigde Staten had gebracht. 'Patient Zero' noemden de behandelende artsen hem, een zwaar stigma. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat het virus al zeker sinds 1970 in Noord-Amerika circuleerde.

Het was niet alleen de seksuele activiteit van de homoseksuele steward Dugas die voor verspreiding van hiv zorgde. Het virus was van Afrika via het Caribisch gebied naar het Amerikaanse continent gekomen, volgens het toonaangevende Engelse wetenschappelijke blad Nature.

De evolutiebioloog Michael Worobey en zijn team aan de universiteit in Tucson, in de staat Arizona, hebben ruim 2000 bloedplasmastalen van homoseksuele mannen uit 1978 en 1979 onderzocht. Het ging om mannen die zich destijds lieten testen op hepatitis B. Er werden allerlei sporen gevonden die overeenkwamen met hiv zoals dat al sinds de vroege jaren zeventig in Haïti circuleerde.

Dugas stierf in 1984 op 31-jarige leeftijd aan aids.

Gaétan Dugas is niet 'schuldig' meer aan aids
Gaétan Dugas is niet 'schuldig' meer aan aids (Foto: ANP)

Legendes keren terug in Pokémon Sun en Moon

Volgende maand lanceren Pokémon Sun en Moon, maar dat houdt The Pokémon Company niet tegen om nog steeds nieuwe informatie vrij te geven. Vandaag zien we nieuwe evoluties en een nieuwe Pokémon League.

De laatste evolutie van de Grass Starter heet Decidueye en is Grass / Ghost. Hij heeft als speciale aanval Spirit Shackle die voorkomt dat tegenstanders kunnen switchen. De laatste evolutie van de Fire Starter heet Incineroar en is Fire / Dark. Zijn aanval Darkest Lariat negeert Stat Changes. De laatste evolutie van de Water Starter heet tot slot Primarina en is Water / Fairy, met als speciale aanval Sparkling Aria die Burns kan genezen.

Ook zien we de Island Guardians voorbijkomen, namelijk Tapu Lele (Psychic / Fairy), Tapu Bulu (Grass / Fairy) en Tapu Fini (Water / Fairy). Zij delen een unieke Z-Move, namelijk 'Guardian of Alola'. Ook zien we nog een nieuwe Pokémon, namelijk Cosmog (Psychic) en een nieuwe Alola-vorm voor Persian.

Op de hoogste bergen van Alola, Mount Lanakila, wordt gewerkt aan de opening van een Pokémon League. Hoe dit precies werkt is niet bekend, er zijn immers geen badges meer, maar Alolan Champions kunnen deelnemen aan de Battle Tree, waarin voorgaande personages terugkeren om tegen te vechten. Zo zien we Champion Cynthia uit Diamond / Pearl en Wally uit Ruby / Sapphire voorbijkomen. De echte fan is natuurlijk blij met de laatste twee personages, namelijk Red en Blue uit de oorspronkelijke games.

Bekijk het allemaal rustig in de onderstaande trailer. De games lanceren 23 november voor Nintendo 3DS.

Kings of Leon naar Rotterdam voor EMA's

Rockband Kings of Leon maakt op 6 november zijn opwachting op het podium van de MTV Europe Music Awards in Rotterdam. Dat heeft de muziekzender donderdag bekendgemaakt. Een dag eerder treden ze op in het Oude Luxor Theater voor een speciaal MTV World Stage concert.

Eerder werden al de namen van Bruno Mars, OneRepublic, Shawn Mendes, DNCE, Lukas Graham en Zara Larsson bekendgemaakt. Ook de Nederlandse dj's Martin Garrix en Afrojack treden op. Zangeres Bebe Rexha presenteert de show.

De MTV EMA 2016 vindt plaats in de Rotterdamse Ahoy. Het is de tweede keer in vier jaar dat de show in Nederland wordt gehouden, in 2013 was het Ziggo Dome in Amsterdam het toneel van het prijzenspektakel.

Kings of Leon naar Rotterdam voor EMA's
Kings of Leon naar Rotterdam voor EMA's (Foto: BuzzE)

Fors meer gevallen van alcoholvergiftiging

Vorig jaar zijn op afdelingen Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen 6100 mensen behandeld voor alcoholvergiftiging, 15 procent meer dan in 2014. In meer dan de helft van de gevallen ging het om jongeren en jongvolwassenen onder de 25 jaar, meldt Veiligheid.nl.

Veel zogenoemde comazuipers zijn jonger dan 18 jaar. Het aantal gevallen in deze leeftijdsgroep is sinds 2006 verdubbeld van 800 naar 1600. "Het risico om met een alcoholvergiftiging op de SEH te komen is het grootst in de leeftijdsgroep van 18 tot 24, gevolgd door de leeftijdsgroep 10 tot 17 jaar", aldus Veiligheid.nl.

Fors meer gevallen van alcoholvergiftiging
Fors meer gevallen van alcoholvergiftiging (Foto: ANP)

Nieuwe trailer Cities: Skylines - Natural Disasters

De tijd van normaal een stad bouwen is voorbij in Cities: Skylines. De ontwikkelaar komt met de Natural Disasters-uitbreiding voor het spel en hier is nu een nieuwe trailer van verschenen.

Naast dat de rampen je hele stad in puin leggen is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de stad voorbereid is op zo een ramp. Zo moet je waarschuwingssystemen neerzetten en zorgen voor de juiste vluchtroutes van je burgers. De uitbreiding moet einde van dit jaar uitkomen.

The Elder Scrolls VI voorlopig nog niet

Er gingen al een hoop geruchten en velen hoopten dat Bethesda inmiddels al zou werken aan The Elder Scrolls VI, maar die hebben het mis. Pete Hines, topman en PR-baas bij Bethesda, heeft via Twitter laten weten dat dit niet het geval is.

Veel mensen hoopten met de E3 van dit jaar al iets te horen, maar dat is dus niet het geval. De ontwikkelaar kwam eerder dit jaar nog met Dark Brotherhood voor The Elder Scrolls Online. Deel vijf is ondertussen alweer vijf jaar oud.

Elder Scrolls

Dark Souls III-Halloweenkostuum is freaky shit

Dark Souls III heeft net als zijn voorgangers weer een breed scala aan vijanden die rechtstreeks uit een nachtmerrie lijken te zijn weggelopen. Iemand heeft nu een halloweenpak gemaakt gebaseerd op de Jailers, en het resultaat staat garant om menigeen de stuipen op het lijf te jagen.

De Jailers uit de Irithyll Dungeon zijn niet eens de meest weerzinwekkende vijanden uit Dark souls III, maar het is niet bepaald een figuur dat je graag in een donker steegje tegenkomt. In de game zelf zijn het niet de moeilijkste vijanden, maar hebben ze wel een hele akelige manier van vechten. Zo luiden ze hun onheilspellende belletjes wanneer ze de speler zien, om zodoende hulptroepen in te schakelen, en als je niet oppast word je met een enorm brandijzer in je gezicht gedrukt met een zeer waarschijnlijke dood tot gevolg.

Redditor Weeperblast maakte een kostuum van de Jailer en het resultaat is akelig goed gelukt. Bekijk de foto's hieronder.

De 'echte' Jailer:


De foto's van Weeperblast:
 

'Verloofde zet Mariah Carey aan de kant'

Mariah Carey is gedumpt door haar verloofde, miljardair James Packer. Dat meldt het Australische magazine Woman's Day.

James zou zich ergeren aan de extravagante levensstijl van de zangeres, en daarnaast ook helemaal niet blij zijn met haar komende realityshow Mariah's World. Een 'familievriend' zegt in het tijdschrift dat de vrienden van James zich al langer zorgen maken over het uitgavepatroon van Mariah. "James leeft niet zuinig maar Mariah trekt het naar een compleet ander niveau".

Er zouden al langer spanningen zijn geweest tussen Mariah en James. Die ontstonden toen de zangeres niet kwam opdagen op de verjaardag van de zus van de zakenman. "Dat zorgde voor veel onvrede bij de familie. De moeder van James kan haar naam amper aanhoren."

Eerder woensdag werd bekend dat een deel van Mariahs tournee door Zuid-Amerika is gecanceld. De zangeres twitterde die mededeling zelf. Ze zei er kapot van te zijn dat een gedeelte van de toer niet doorgaat, maar gaf geen reden voor de plotselinge afzegging.

'Verloofde zet Mariah Carey aan de kant'
'Verloofde zet Mariah Carey aan de kant' (Foto: BuzzE)

Belgen akkoord met handelsverdrag EU-Canada

België gaat akkoord met het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Dat melden Belgische media.

De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gingen donderdag na dagen van koppig verzet overstag. Aan hun kritiekpunten wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring.

Het verdrag wordt echter nog niet donderdag officieel bezegeld. De geplande top tussen de EU en Canada is tot nader order uitgesteld. Canada heeft laten weten klaar te staan om het verdrag te ondertekenen als Europa er klaar voor is.

De ambassadeurs van de EU-lidstaten gaan zich nu over de teksten buigen, waarna ook de parlementen van de Belgische deelregeringen er nog eens nader naar kijken.

Belgen akkoord met handelsverdrag EU-Canada
Belgen akkoord met handelsverdrag EU-Canada (Foto: ANP)

Chinese solozeiler vermist op Stille Oceaan

De Chinese solozeiler Guo Chuan, die in een recordtijd de Stille Oceaan wilde overvaren, wordt sinds dinsdag vermist. Het team dat hem begeleidt heeft dat donderdag tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua gezegd. Zijn schip is gehavend vanuit de lucht gezien.

Guo vertrok op 19 oktober vanuit het Amerikaanse San Francisco en wilde na achttien dagen in de Chinese havenstad Shanghai zijn. Maar sinds dinsdag is er geen contact meer met de zeiler geweest. Hij was toen met zijn trimaran ongeveer 1500 kilometer ten westen van Hawaï.

Tijdens een zoektocht met een vliegtuig werd het dobberende schip gezien. Het grote zeil was afgescheurd. De zeiler werd niet gezien.

Chinese solozeiler vermist op Stille Oceaan
Chinese solozeiler vermist op Stille Oceaan (Foto: ANP)

Extra beveiliging kermis na relletjes

De komende dagen wordt de kermis op het Eemplein in Amersfoort extra beveiligd. De politie zei donderdag dat daartoe is besloten na relletjes op de kermis woensdagavond. Drie verdachten, tussen de zestien en achttien jaar uit Amersfoort, werden aangehouden voor opruiing en het afsteken en bezit van vuurwerk. Eén van hen had een nepvuurwapen bij zich. Dat is in beslag genomen.

In samenspraak met de gemeente en de organisatie worden nu hekken om het kermisterrein geplaatst zodat er meer overzicht is over de bezoekers. Ook komt er meer verlichting en zet de organisatie extra beveiliging in.

Een groep jongeren die woensdagmiddag al vervelend was, vond het 's avonds nodig om met vuurwerk te gooien tussen het kermispubliek, zegt de politie. Toen een van de jongeren werd aangehouden keerde de groep zich tegen de agenten. Ze gooiden met vuurwerk en stenen naar hen. Twee andere jongens werden daarna ook aangehouden.

De kermis werd voortijdig beëindigd. Even later bleken verderop ook ruiten van woningen ingegooid. Daarvan is aangifte gedaan.

Extra beveiliging kermis na relletjes
Extra beveiliging kermis na relletjes (Foto: ANP)

Ontevreden NS'ers onderbreken werk maandag

Machinisten en conducteurs houden komende maandag een werkonderbreking op Amsterdam Centraal Station. Van 17.00 tot 19.00 uur beleggen ze een zogeheten groot werkoverleg, waarin ze praten over hun onvrede over verschillende onderwerpen.

Zo is het spoorpersoneel bang dat met de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, ook het 'rondje om de kerk' weer terugkomt. Met de term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden. Ook vinden ze dat de NS afspraken over de tweede conducteur op dubbeldekkers niet is nagekomen. Een zegsman van de machinisten verwacht een grote opkomst van 'collega's uit het hele land'.

Door het werkoverleg komt het treinverkeer op en rond Amsterdam CS stil te liggen en ontstaat overlast voor reizigers.

De actie is bekend bij vakbond FNV Spoor, die is uitgenodigd het werkoverleg bij te wonen. De bond zegt nadrukkelijk niet de organisator te zijn van de actie: "Die komt vanuit het personeel zelf." Bij spoorvakbond VVMC is niets bekend over het werkoverleg.

Ontevreden NS'ers onderbreken werk maandag
Ontevreden NS'ers onderbreken werk maandag (Foto: ANP)

NXP akkoord met miljardenbod Qualcomm

De Eindhovense chipproducent NXP is akkoord gegaan met een miljardenbod van zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Het bod van Qualcomm hangt aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). NXP is de vroegere chipdivisie van Philips.

NXP akkoord met miljardenbod Qualcomm
NXP akkoord met miljardenbod Qualcomm (Foto: ANP)

'Overvallers Kim kwamen niet voor juwelen'

De mannen die Kim Kardashian begin oktober beroofden in haar appartement in Parijs waren niet uit op haar juwelen. Volgens de hotelconciërge die dienst had op de avond van de overval wilden ze geld.

"Ze waren niet gekomen voor juwelen, ze waren er voor het geld", zegt Abdulrahman in gesprek met Entertainment Tonight. Volgens hem was de taalbarrière een groot probleem waardoor Kim in eerste instantie niet wist wat de daders wilden. De realityster dacht in eerste instantie dat ze haar telefoons wilden en geloofde daarna dat het om haar juwelen ging. Voor de overval had Kim nog een foto van een peperdure ring om haar vinger gedeeld op Instagram.

"Ze gaf de ring aan een van de mannen en hij stopte het in zijn zak. Voor hem was het gewoon maar een ring, denk ik. Hij bleef maar vragen naar geld", aldus Abdulrahman.

De hotelconciërge moest gedwongen meewerken aan de overval. Hij moest onder dwang de weg naar de kamer van Kim wijzen. De overvallers maakten in totaal voor zo'n 10 miljoen dollar aan sieraden en andere spullen buit. Ze zijn nog altijd spoorloos.

'Overvallers Kim kwamen niet voor juwelen'
'Overvallers Kim kwamen niet voor juwelen' (Foto: BuzzE)

Bijna iedereen beschermt persoonsinfo op net

Bijna 90 procent van de mensen die persoonlijke informatie achterlaten op het internet, treft ook maatregelen om te voorkomen dat anderen daar toegang toe hebben. Vier op de tien lezen voor het invullen van persoonlijke info eerst het privacy statement van de site. Rond de 60 procent controleert eerst de veiligheid van websites. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bijna driekwart van de mensen die weleens persoonlijke info op internet achterlaat, staat niet toe dat die wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. Iets meer dan de helft beperkt de toegang tot zijn geografische locatie.

Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen in het treffen van maatregelen om veilig te internetten. Wel blijkt dat mensen van 65 jaar en ouder het minst vaak hun gegevens beschermen (ongeveer driekwart doet dat wel). Bij 12- tot 65-jarigen is dat bijna 90 procent.

Over het invullen van (email-)adres en telefoonnummer - vaak verplicht bij online aankopen - doet driekwart niet moeilijk. Het minst vaak wordt persoonlijke info gedeeld over gezondheid, werk of inkomen, foto's en locatiegegevens.

Update 12:25 uur:
De FOK-redactie was benieuwd hoe onze bezoekers hierover denken. Verrassend genoeg laat onze poll heel andere cijfers zien. Op de vraag "Lees jij het privacystatement voordat je persoonlijke informatie invult?" blijkt dat 63% het niet leest, 27% het vluchtig leest, 5% het helemaal leest en 3,9% kennelijk niet weet wat een privacystatement is.

In de reacties meldt Shakkara "Afhankelijk van de lengte van de tekst, en uiteraard weten bedrijven dat ook en maken ze er een bijbel van 60 pagina's van. :')". Draganta is de persoon die het privacystatement van Apple een keer heeft gelezen... .

Averni weet te vertellen dat bedrijven veel beloven, maar zich er niet altijd aan houden en Loei maakt het niet uiit omdat hij geen persoonlijke gegevens maar alleen onzin invult. Thanatos45 tot slot zou ze lezen, als websites en bedrijven leesbare privacystatements zouden maken.

Heb je onze poll nog niet ingevuld? Hier vindt je hem.

Bijna iedereen beschermt persoonsinfo op net
Bijna iedereen beschermt persoonsinfo op net (Foto: ANP)

'Betaalgedrag bedrijfsleven verbetert niet'

Het betaalgedrag in het Nederlandse bedrijfsleven toonde afgelopen kwartaal voor het eerst in twee jaar geen verbeteringen. Dat blijkt uit een peiling van de zakelijke informatieleverancier Graydon. Rekeningen werden door de bank genomen na 40,9 dagen betaald. Dat is iets later dan in het tweede kwartaal.

"Dit kwartaal zien we voor het eerst dat het aantal dagen dat een factuur op betaling laat wachten, toeneemt", zegt verkoopdirecteur Peter Schoenmaker van Graydon. "Initiatieven die oproepen tot een beter betaalgedrag, vanuit zowel de politiek als het bedrijfsleven, zijn des te meer nodig om de grip op de trend van een steeds beter betaalgedrag niet te verliezen."

Bij diverse grote bedrijven en organisaties loopt inmiddels het initiatief betaalme.nu, dat moet zorgen voor snellere betaling aan leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf. Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina waren in november vorig jaar de eerste bedrijven die toezeggingen deden. Later sloten onder meer KPN, NS, TomTom, ABN AMRO en ING zich bij het initiatief aan.

'Betaalgedrag bedrijfsleven verbetert niet'
'Betaalgedrag bedrijfsleven verbetert niet' (Foto: ANP)

Rutte moet begroting koning uitleggen

Premier Mark Rutte moet donderdag in de Kamer tekst en uitleg geven over de begroting van de koning. Daarbij zullen de partijen hem aan de tand voelen over de mogelijke belastingcompensatie voor de koning.

Rutte meldde de Kamer woensdag nog dat hij geen bewijs heeft gevonden dat koning Willem-Alexander en zijn voorgangers compensatie kregen voor betaalde vermogensbelasting. Maar hij laat wel verder onderzoek doen.

De Kamer is hierdoor niet overtuigd. Bij de partijen zijn nog veel vragen over de uitleg van de premier.

RTL Nieuws, die eerder deze maand de geheime afspraken aan het licht bracht, publiceerde woensdag nog een reeks documenten waaruit moet blijken dat er begin jaren zeventig wel degelijk een deal over de vermogensbelasting is gemaakt.

Tijdens de begrotingsbehandeling zal het ook gaan over de hoogte van de uitkering die prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt. Ze krijgt dan een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten. Dat vindt een deel van de Kamer te veel.

Rutte moet begroting koning uitleggen
Rutte moet begroting koning uitleggen (Foto: ANP)

CPB: zorgkosten op termijn anders verdelen

Als er niet wordt ingegrepen, komt de stijging van de zorgkosten in de toekomst vooral terecht bij jongeren en hoge inkomens. terwijl die de minste zorg nodig hebben. Dat staat in een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) dat donderdag is verschenen.

Het CPB heeft verschillende scenario's doorgerekend en daarbij gekeken wat het effect is van verlagen van het eigen risico, het verhogen of leeftijdsafhankelijk maken. Gebeurt dat laatste, dan betalen degenen die het meest van de zorg gebruik maken, doorgaans ouderen, meer dan jongeren.

Het CPB komt met de berekening omdat het ernaar uitziet dat de stijging van de zorgkosten de komende jaren doorzet en een risico vormt voor de overheidsfinanciën op langere termijn.

CPB: zorgkosten op termijn anders verdelen
CPB: zorgkosten op termijn anders verdelen (Foto: ANP)

KPN wint terrein op consumentenmarkt

KPN zag de omzet afgelopen kwartaal opnieuw dalen, door aanhoudende druk op de zakelijke markt. De opbrengsten uit telecom- en televisiediensten voor consumenten namen daarentegen wel toe. Ook wist het bedrijf, afgezien van eenmalige posten, de winstgevendheid te verbeteren.

De totale omzet van KPN daalde met 2,6 procent tot 1,7 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda), geschoond voor eenmalige posten, ging daarentegen met 10 procent omhoog naar 662 miljoen euro. De nettowinst daalde wel met bijna de helft tot 45 miljoen euro, maar dat komt door de eenmalige kosten die het bedrijf maakte om schuldpapier terug te kopen.

KPN wint terrein op consumentenmarkt
KPN wint terrein op consumentenmarkt (Foto: BuzzT)

Fans boos na juwelenfoto Khloé Kardashian

Fans van Kim Kardashian zijn boos over een foto die zusje Khloé woensdag op Instagram plaatste. Daarop toont ze flink wat ringen om één van haar vingers.

De fans vinden het smakeloos van Khloé dat ze het kiekje plaatste enkele weken na de gewapende overval op Kim in Parijs. De Franse politie gaf eerder aan er rekening mee te houden dat de overvallers op het idee kwamen door posts van Kim op social media, waarop ze een ring die miljoenen waard was uitgebreid toonde. Het juweel is één van de kostbaarheden die de dieven buitmaakten.

Het is niet duidelijk of de ringen op de foto van Khloé, die een foto plaatste van haar hand op die van vriendje Tristan Thompson, veel geld waard zijn. Desalniettemin hadden volgers hun oordeel klaar. "Vind je het gek dat jullie beroofd worden?", schreef iemand bij de foto. Een ander vroeg zich af: "Heb je dan niks geleerd van wat er met Kim is gebeurd?"

Fans boos na juwelenfoto Khloé Kardashian
Fans boos na juwelenfoto Khloé Kardashian (Foto: BuzzE)

Akkoord tussen KNSB en schaatsers bereikt

Het nieuwe schaatsseizoen voor de langebaanrijders lijkt morgen in Groningen gewoon van start te kunnen gaan. De KNSB, de teams, de schaatsers en de gewesten hebben gisteren een akkoord voor de komende twee seizoenen gesloten. De Ledenraad, het hoogste orgaan binnen de KNSB, moet er nog wel mee instemmen.

Er werd de afgelopen weken gedreigd met een staking als er geen akkoord tussen de verschillende schaatspartijen gesloten zou worden. De KNSB ging gisteren in op het voorstel dat de convenantgroep, bestaande uit teams, schaatsers en gewesten, gedaan had. Wel wilde de bond nadere voorwaarden afspreken, welke gisteravond opgenomen werden in het akkoord.

De premiepot voor schaatsers die internationaal goed presteren gaat omlaag naar 975.000 euro, maar daar staat tegenover dat de grote commerciële ploegen geen licentiegeld meer hoeven te betalen. Wel draagt iedere grote ploeg 25.000 af aan de gewesten om talenten te kunnen ontwikkelen. Daarnaast krijgen de gewesten 100.000 euro van de KNSB.

Een belangrijk onderdeel uit het akkoord is dat ook naar de toekomst van de schaatssport zal worden gekeken. De gesprekken hierover worden zo snel mogelijk opgestart, waarbij de belangrijkste belanghebbenden aan moeten schuiven.

Mist hindert vliegverkeer Schiphol

Door mist kunnen er donderdagochtend op Schiphol minder vliegtuigen landen dan normaal. Verschillende vliegtuigen wijken uit naar Rotterdam of Eelde, zegt een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland. Ook blijven er toestellen met bestemming Amsterdam voorlopig aan de grond op de plaats van vertrek.

Hoe lang de problemen duren is niet te voorspellen, aldus de Luchtverkeersleiding.

Mist hindert vliegverkeer Schiphol
Mist hindert vliegverkeer Schiphol (Foto: ANP)

Pokémon spelende chauffeur rijdt kind dood

Een vrachtwagenchauffeur die niet oplette omdat hij achter het stuur Pokémon Go zat te spelen, heeft in Japan een negenjarige jongen overreden die de weg over wilde steken. Het kind overleefde dat niet.

Het incident speelde zich af in de centrale provincie Aichi. "Ik had mijn ogen niet naar voren gericht omdat ik Pokémon Go speelde", erkende de 36-jarige trucker tegen de politie.

Sinds de introductie in Japan van het populaire smartphonespelletje in juli zijn er al tientallen ongevallen geweest met spelende fietsers en chauffeurs van auto's en vrachtwagens. In augustus overreed een chauffeur al spelend twee vrouwen, waarvan er een overleed.

Pokémon spelende chauffeur rijdt kind dood
Pokémon spelende chauffeur rijdt kind dood (Foto: ANP)

Milde straf Coolio in wapenbezitzaak

Coolio heeft zich voor een rechter schuldig verklaard aan wapenbezit. De rapper komt daardoor weg met en voorwaardelijke straf.

In september werd op het vliegveld van Los Angeles een wapen gevonden in de bagage van de Gangsta's Paradise-ster. Hij werd daarop aangeklaagd voor het bezit van een verborgen wapen. Volgens de 53-jarige en zijn advocaten ging het om een misverstand: het pistool was niet van de rapper, maar van een vriend van hem en op onduidelijke wijze in zijn tas terechtgekomen.

Coolio reageerde woensdag opgelucht op de milde straf. "Ik keur het bezit van wapens, legaal of niet, niet goed. Dankzij de rechtbank en mijn advocaten, kan ik nu doorgaan met het goede werk dat ik doe. Ik was bezorgd, maar ik doe niet aan criminele of illegale activiteiten dus de voorwaardelijke straf zal geen probleem zijn", zei hij tegen de LA Times.

Milde straf Coolio in wapenbezitzaak
Milde straf Coolio in wapenbezitzaak (Foto: BuzzE)

Deutsche Bank boekt verrassende winst

Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 256 miljoen euro. Dat maakte de veelbesproken grootste bank van Duitsland donderdag bekend.

De winst van Deutsche Bank kwam onverwacht. Analisten hielden gemiddeld rekening met een verlies van bijna 400 miljoen euro. Vorig jaar eindigde Deutsche Bank het derde kwartaal nog 6 miljard euro in het rood. Ondanks de lage rente liepen de totale opbrengsten van de bank afgelopen kwartaal met 3 procent op, tot 7,5 miljard euro. Daarbij werd de kapitaalbuffer licht versterkt ten opzichte van het tweede kwartaal.

De afgelopen tijd leefden er grote zorgen over de toekomst van Deutsche Bank, onder meer door een miljardenboete die het concern in de Verenigde Staten boven het hoofd hangt. Topman John Cryan liet donderdag weten dat er hard aan een oplossing op dat vlak wordt gewerkt.

Resultaten
Hij benadrukte verder dat de resultaten van het afgelopen kwartaal de kracht van de activiteiten van Deutsche Bank aantonen. De afgelopen weken werden volgens hem echter overschaduwd door de berichten over de door Deutsche Bank afgewezen schikking van 14 miljard dollar in de VS.

Door de onzekerheid rond die boete zag de bank klanten een deel van hun vermogen elders onderbrengen. Volgens Cryan is die uitstroom inmiddels gestopt en deels weer gecompenseerd door nieuwe stortingen.

Deutsche Bank boekt verrassende winst
Deutsche Bank boekt verrassende winst (Foto: ANP)

Voetballer 'Kont' wijzigt naam

Diego Dell'Orto is voetballer in een lage Argentijnse divisie, maar neemt per direct de naam van zijn moeder aan, omdat zijn huidige achternaam nogal grapgevoelig is.

Dell'Orto draait al eventjes mee in de voetballer en al die jaren droeg hij de achternaam Dell'Orto dat in het Argentijns Spaans niks minder dan 'kont' betekent. "Ik voetbal al mijn hele leven en ben vaak slachtoffer van spot en belediging geweest. Ik nam dat allemaal met een glimlach, maar voor een vrouw is het anders."

Dell'Orto verandert zijn naam dan ook speciaal voor zijn dochter. "Ik heb besloten om de achternaam van mijn moeder, Ayala, te nemen om gedoe voor mijn dochter te vermijden."

Samsung voelt Galaxy-affaire

Techconcern Samsung heeft het afgelopen kwartaal kwartaal veel last gehad van de affaire rondom de Galaxy Note 7. Dat zette flinke druk op de resultaten, zo bleek donderdag.

De Galaxy Note 7 kwam medio augustus op de markt. Al snel doken verhalen op over smartphones die spontaan in brand vlogen of ontploften. Met de vervanging van de batterij dacht Samsung het euvel te hebben verholpen, maar ook daarna bleken de toestellen nog brandgevaarlijk. Daarom haalde Samsung het toestel helemaal van de markt.

Samsung voelt Galaxy-affaire
Samsung voelt Galaxy-affaire (Foto: ANP)

Meer winst voor Volkswagen

Autofabrikant Volkswagen heeft in het derde kwartaal, afgezien van eenmalige posten, meer winst behaald dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Duitse concern donderdag naar buiten heeft gebracht.

Volkswagen zag de omzet in de maanden juli tot en met september licht toenemen tot 52 miljard euro. De operationele winst, geschoond voor eenmalige mee- en tegenvallers, ging met een zesde omhoog naar 3,8 miljard euro. Onder de streep resteerde 2,3 miljard euro. Een jaar eerder boekte het bedrijf 1,7 miljard euro verlies, door enorme voorzieningen in verband met het dieselschandaal.

Meer winst voor Volkswagen
Meer winst voor Volkswagen (Foto: ANP)

C&A sluit vier filialen in 2017

Kledingketen C&A sluit volgend jaar vier filialen, twee in Utrecht, een in Nijverdal en een in Pijnacker. Dat meldt Trouw donderdag op basis van een brief aan het personeel die de krant in handen heeft.

De winkels gaan dicht vanwege het 'slechte bedrijfseconomische resultaat' van de filialen, waarin ook geen verbetering wordt verwacht. Het personeel wordt niet ontslagen maar kan aan de slag bij een filiaal in de buurt.

C&A heeft nu nog 132 winkels in Nederland. Met de sluiting van de filialen voegt het bedrijf zich in het rijtje van modeketens die in de problemen zijn gekomen. Eerder gingen V&D, schoenenketen Macintosh, MS Mode en McGregor failliet.

C&A sluit vier filialen in 2017
C&A sluit vier filialen in 2017 (Foto: ANP)

Night in the Woods komt pas volgend jaar

Het uitstellen van games is al langer de trend in gameland en dat geld ook voor de game Night in the Woods. Het spel had eigenlijk al in 2015 uit moeten komen en is daarna al twee keer uitgesteld. De nieuwe datum is nu 10 januari 2017.

In Night in the Woods speel je Mae. Mae gaat terug naar huis omdat ze met school gestopt is. Eenmaal thuis blijkt alles anders. Vrienden zijn overleden of een andere richting op gegaan waardoor Mae enigszins verweesd achterblijft. Night in the Woods verschijnt op PlayStation 4, Mac, Linux en pc.

Meer Nintendo Switch op 13 januari

Tijdens een presentatie voor financiële analisten in Tokio, maakte Tatsumi Kimishima vandaag bekend dat op 13 januari 2017 Europese tijd de Nintendo Switch Presentatie 2017 in Tokio plaatsvindt. Dus niet 12 januari zoals eerder in dit bericht te lezen was.

Op dat moment worden meer details bekendgemaakt over het nieuwe Nintendo Switch home gaming-systeem, waaronder de exacte lanceringsdatum en de line-up van games die momenteel in ontwikkeling zijn. Deze presentatie zal wereldwijd ook te volgen zijn via een online stream.

Kimishima maakte ook bekend dat vanaf januari Nintendo Switch sampling-evenementen zullen plaatsvinden voor uitgenodigde media en partners. Consumenten kunnen in diezelfde periode met het systeem kennis maken via hands-on evenementen. Daar wordt later meer over bekendgemaakt.

Het exacte tijdstip van de Nintendo Switch Presentatie 2017 wordt de komende weken bekendgemaakt via de sociale-mediakanalen van Nintendo. Gokje: Gezien Nintendo Amerika 12 januari aangeeft zal het hier vroeg in de ochtend zijn.

VVD-CDA: geen studentenstop technische studie

De VVD en het CDA willen geen studentenstop voor een twaalftal studies aan technische universiteiten. Ze willen dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) hier een oplossing voor zoekt.

Een woordvoerder van de VVD bevestigt berichtgeving hierover in het FD. "Er is ons alles aan gelegen om dit te voorkomen."

Pieter Duisenberg (VVD) en Michel Rog (CDA) willen verder dat de minister onderzoek gaat doen naar de verdeling van de gelden tussen universiteiten. Zij dienen hiervoor volgende week een motie in.

Bussemaker verklaarde eerder deze maand dat ze met de universiteiten wil praten om te kijken wat het probleem is met de middelen die ze krijgen. Volgens haar is het grootste probleem dat er heel veel studenten worden opgeleid, maar dat 40 procent van de technisch opgeleiden uiteindelijk niet in de techniek gaat werken.

VVD-CDA: geen studentenstop technische studie
VVD-CDA: geen studentenstop technische studie (Foto: ANP)

D66 op de bres voor jonge homo's

D66-Kamerlid Pia Dijkstra is bezorgd over de hoge zelfmoordcijfers onder homo- en transgenderjongeren. Ze wil dat het kabinet effectievere maatregelen bedenkt om te voorkomen dat jongeren uit deze groep een einde aan hun leven maken.

D66 wijst op onderzoek dat aangeeft dat zelfmoord in deze groep vaak verband heeft met homopesten. Dijkstra biedt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) donderdag het actieplan 'Voorbij het hokjesdenken' aan om de emancipatie van (seksuele) minderheden te bevorderen. In het actieplan pleit zij er onder meer voor om beter te waken over jonge homo's en transgenders, de zorg in ziekenhuizen te verbeteren en op scholen meer aandacht te besteden aan seksuele voorlichting.

Nadat onlangs in Amsterdam een homostel in elkaar werd geslagen en antihomoflyers werden verspreid, is het daar volgens Dijkstra hoog tijd voor extra actie. "Iedereen in onze samenleving verdient het geaccepteerd te worden zoals je bent. Ook als je niet precies in een hokje past."

D66 op de bres voor jonge homo's
D66 op de bres voor jonge homo's (Foto: ANP)

Acteur die Brandon Lee doodschoot overleden

Michael Massee is overleden. De acteur speelde onder meer in 24, Se7en en twee The Amazing Spider-Man films, maar was vooral bekend als de collega die Brandon Lee per ongeluk doodschoot.

Het fatale incident vond plaats op de set van de film The Crow in 1993. Michael speelde schurk Funboy en Brandon, de zoon van vechtsportfilmlegende Bruce Lee, had de rol van de held van de film Eric Draven. In een scène waarin Michael op Brandon moest schieten, werd een nepwapen gebruikt waarin nog een kogel zat na de opnames van een andere scène. Het raakte Brandon in zijn buik, de 28-jarige acteur overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

The Crow kwam in 1994 alsnog uit, maar Michael heeft de film naar verluidt nooit gekeken. De acteur, die 61 jaar oud werd, had het enorm moeilijk met de dood van Brandon, en stopte een tijdje met acteren. In 2005 zei hij in een interview: "Dit is niet iets waar je ooit overheen komt."

OM wil hardere aanpak 'verkeershufters'

De landelijke verkeersofficier Achilles Damen vindt dat er meer politie op de weg moet komen in de strijd tegen 'verkeershufters'. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.

De politie moet veel zichtbaarder worden voor verkeersdeelnemers, maar ook moeten er meer onopvallende patrouilles komen. Nu wanen snelheidsovertreders, bumperklevers, bellers en vooral drankrijders zich op de weg onaantastbaar. Volgens Damen omdat er te weinig kans bestaat dat zij op heterdaad betrapt worden. Hij pleit dus voor meer verkeerscontroles.

"Meer staandehoudingen, daar gaat de meeste kracht van uit. Mensen ogenblikkelijk aanspreken op hun wangedrag", stelt de verkeersofficier. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers steeg van 570 in 2014 naar 621 vorig jaar. "De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Veiligheid heeft berekend dat als het toezicht met 20 procent omlaag gaat, het aantal ongevallen met 5 procent stijgt."

De directe confrontatie werkt veel beter, denkt Damen, en voorkomt herhaling. "Nu komt bij een snelheidsovertreding bijvoorbeeld een bekeuring zo'n twee weken later in de brievenbus en weet je je niet eens meer te herinneren dat je te hard reed."

Naast snelheidsovertreders maakt Damen zich ook grote zorgen over drankrijders. "Bizar dat mensen nog met alcohol op achter het stuur kruipen. Altijd is het excuus 'het was zo gezellig met mijn vrienden' en nooit 'de vliezen van mijn zwangere vrouw braken'. Dan bestaat er dus geen coulance en kan de pakkans wat mij betreft niet groot genoeg zijn."

OM wil hardere aanpak 'verkeershufters'
OM wil hardere aanpak 'verkeershufters' (Foto: ANP)

Asscher gaat voor trots en sociaal Nederland

Lodewijk Asscher maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland. Met zeven nieuwe spelregels wil hij hier verandering in brengen als hij leider van de PvdA wordt. Hij wil er een trots en sociaal Nederland van maken. "Ik wil een sterke overheid die krachtige burgers de ruimte geeft", zegt Asscher donderdag in een ingezonden stuk in het AD.

De zeven punten in het plan van Asscher zijn: eerlijke belastingen, een ander Europa, goed werk, kwaliteit van het bestaan, solidair in een onveilige wereld, toekomst voor ieder kind en de open samenleving.

De vicepremier zegt dat de VVD zijn ware gezicht laat zien nu de verkiezingen in aantocht zijn. De partij predikt volgens Asscher hyperflexibiliteit. "De gewone werknemer mag het in zijn eentje uitzoeken. Ik zie dat als verraad van de middenklasse. Ik sta voor een positief alternatief, een scherpe progressieve koers met andere eerlijke spelregels", aldus Asscher.

Asscher gaat voor trots en sociaal Nederland
Asscher gaat voor trots en sociaal Nederland (Foto: ANP)

Vandalen veroorzaken gasstoring in Alkmaar

Meer dan 10.000 huishoudens in Alkmaar hebben in de nacht van woensdag op donderdag enkele uren last gehad van een gasstoring. De storing ontstond doordat vandalen een gaskast hadden opengebroken met een koevoet. De automatische beveiliging trad in werking en onderbrak de gastoevoer.

Een woordvoerster van netbeheerder Liander meldde dat ze niet eerder een dergelijke inbraak op de gaskasten hebben meegemaakt. Liander heeft aangifte gedaan bij de politie.

De netbeheerder is tevreden dat de beveiliging werkte en dat de storing inmiddels is opgelost. "Het mag duidelijk zijn dat dit soort vandalisme grote risico's voor de dader met zich meebrengt", stelt Liander in een geschreven verklaring. "Veel mensen in Alkmaar zullen nu wakker worden in een koud huis", voegt de woordvoerster daaraan toe.

Vandalen veroorzaken gasstoring in Alkmaar
Vandalen veroorzaken gasstoring in Alkmaar (Foto: ANP)

Wetenschap is racisme, we moeten opnieuw beginnen!

Dat alles wat blank is racistisch moet zijn weten we al, dat is gewoon een vaststaand feit. Maar nu blijkt zelfs de wetenschap racistisch. Sterker nog; als we willen dat wetenschap weer 'equal' wordt dan moeten we gewoon alles wat we weten schrappen en he-le-maal opnieuw beginnen met wetenschap.

Ja. Ze zegt het echt in onderstaande video. Gelukkig hebben we wetenschapper thunderf00t om deze beweringen feitelijk te weerleggen.

FOK! Wat een weer: Grijs

Goeiemorgen! Het weer ligt momenteel aardig aan de ketting. Het is zelfs uitermate saai als je het mij vraagt, maar dat is het al een groot deel van het jaar. Ook de komende periode is er absoluut niet iets wat er op wijst dat het weer radicaal gaat omslaan. Toch moet ik proberen om er nog iets van te maken. Maar ik beken heel eerlijk, dat is niet makkelijk.

Ook vandaag overheerst de bewolking weer en zijn er maar een paar spaarzame opklaringen. Zodoende blijft het ook op deze donderdag op de meeste plaatsen droog. Gisteren viel er overigens wel wat plaatselijke regen- en motregen, maar dat was eigenlijk nauwelijks het noemen waard. Het wordt vanmiddag wel vrij zacht met maxima rond de 15 graden. De wind neemt wel wat toe en kan langs de kust kracht 5 tot 6 halen uit het zuidwesten.

Als er wat te beleven valt op weergebied dan is het wel op Tenerife. Dus een eind weg. Daar komt de regen soms met bakken uit de lucht. Maar elders op Europees grondgebied is het vrijwel overal hogedruk wat de klok slaat. Alleen in het zuiden van de Alpenlanden en aan de oostrand van Europa vonden we nog enige gebieden met neerslag. Verder op uitgebreide schaal mistvelden en laaghangende bewolking.

Kortom het is niet het echte herfstweer wat ik graag wil zien. Dit in tegenstelling tot drie jaar geleden. Wat had ik een pech toen. Een zware storm teisterde ons land, maar deze jongen had net zijn vakantie op Kos. En daar was het heel ander weer toen. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:25
Zon onder: 18:24
Zonkracht: 1 / 1
 
 Toen de herfst nog de herfst was. (Foto: Stephan5)
Toen de herfst nog echt de herfst was. Deze foto is alweer van een paar jaar geleden. Een echte regenliefhebber is niet bang voor zo'n buitje. Genieten was dat! Wat een bak water viel er die avond. Heerlijk.  

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1275 Oudste vermelding van de stad Amsterdam. De hoofdstad van ons land.
1492 Columbus ontdekt Cuba.
1946 Leo Fender maakt de eerste Fender-versterker in een schuurtje in zijn tuin. De bekende Stratocaster e.d. volgen later.
1994 Eerste gebruik van een online reclamebanner.
2013 De Amerikaanse zanger en musicus Lou Reed overlijdt.

Campagne koppelt speeltuin aan jongere

In speeltuin Zuiderkwartier in Leiden klinkt donderdag het startsein voor Aan de slag in de speeltuin. Dat is een campagne die moet leiden tot werk voor jongeren met een verstandelijke beperking bij zoveel mogelijk speeltuinen. Ze helpen dan bij onderhoud en beheer.

Er zijn al ongeveer 35 speeltuinen die succesvol samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking. De campagne moet dat aantal snel omhoog brengen naar minstens 125. Dan kunnen zo'n 875 jongeren er aan de slag. Speeltuinen, zorginstellingen en scholen voor speciaal onderwijs kunnen zich aanmelden via aandeslagindespeeltuin.nl. Daar worden de partijen bij elkaar gebracht.

Het project is een samenwerkingsverband tussen Jantje Beton en Fonds verstandelijk gehandicapten, met steun van de VriendenLoterij. Directeur Rob van Gaal van Jantje Beton zegt twee vliegen in een klap te slaan. Speeltuinen kampen met een tekort aan vrijwilligers. Door jongeren in te zetten kunnen meer speeltuinen openblijven waardoor meer kinderen buiten spelen, en de jongeren een werkplek hebben.

Campagne koppelt speeltuin aan jongere
Campagne koppelt speeltuin aan jongere (Foto: ANP)

Nauwe banden Trump met oliepijplijn-project

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft nauwe banden met het bedrijf achter een omstreden oliepijplijn-project. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian. Trump heeft geïnvesteerd in Energy Transfer Partners, het bedrijf dat de pijplijn Dakota Access moet realiseren. De CEO daarvan, Kelcy Warren, heeft geïnvesteerd in de campagne van Trump.

Uit de financiële papieren van Trumps campagne blijkt dat de Republikein tussen de 500.000 en 1 miljoen dollar geïnvesteerd heeft in Energy Transfer Partners. Hij heeft ook eenzelfde bedrag gestoken in Phillips 66, een bedrijf dat een belang krijgt van 25 procent in Dakota Access als het project eenmaal af is.

Topman Kelcy Warren heeft 103.000 dollar geschonken aan de campagne van Trump. Toen hij definitief de Republikeinse presidentskandidaat was, doneerde Warren nog eens 66.800 dollar.

De oliepijplijn die olie moet gaan vervoeren van North Dakota naar Illinois leidde tot hevige protesten van de oorspronkelijke stammen in het gebied. Volgens de Sioux-indianen vervuilt de pijplijn het grondwater en wordt cultureel erfgoed vernietigd.

Trump beloofde zijn aanhang vorige week nog alle blokkades die Obama en Clinton opwerpen op te heffen zodat dit soort energie-projecten doorgang kunnen vinden. Nu blijkt dus dat hij financiële belangen heeft met de Dakota Access-oliepijplijn.

Nauwe banden Trump met oliepijplijn-project
Nauwe banden Trump met oliepijplijn-project (Foto: ANP)

Belgisch CETA-overleg donderdag verder

Het Belgisch overleg over het lot van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA heeft woensdagavond vooralsnog niet voor een doorbraak gezorgd. Donderdagochtend om 10.00 uur gaan de gesprekken verder.

Leiders van de Belgische federale overheid en de regionale regeringen vergaderden sinds woensdagochtend in een poging de zorgen van met name Wallonië weg te nemen. Vicepremier Didier Reynders zei woensdag dat niet meer wordt gevraagd om nieuwe teksten en een akkoord binnen handbereik is.

Minister-president van de Duitstalige gemeenschap Oliver Paasch sprak woensdagavond dezelfde woorden. ,,We hebben veel vooruitgang geboekt en een akkoord is dichtbij." De premiers van de Waalse regering en de Franse gemeenschap, Paul Magnette en Rudy Demotte, lieten echter weten dat er nog veel moet gebeuren. Demotte denkt niet dat ondertekening op de Europees-Canadese top van donderdag realistisch is. Beiden willen een eventueel akkoord eerst nog aan hun parlementen voorleggen, zeiden ze tijdens een onderbreking.

Volgens Reynders staan de ambassadeurs van de EU-lidstaten klaar om bij elkaar te komen als er een akkoord zou zijn. Hun fiat is ook nodig voor ondertekening. De EU-Canada-top waarop dat moet gebeuren staat nog altijd gepland voor donderdag, maar de kans dat die doorgaat wordt erg klein geacht.

De Vlaamse premier Geert Bourgeois noemde het uitgesloten dat de top donderdag nog plaatsvindt. In de omgeving van de onderhandelaars is wel te horen dat van uitstel geen afstel hoeft te komen en dat de top, waarop CETA plechtig moet worden ondertekend, ook een van de volgende dagen kan plaatsvinden.

Belgisch CETA-overleg donderdag verder
Belgisch CETA-overleg donderdag verder (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.