FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 oktober 2016

Norris verslaat Klaasen in finale German Darts Championship

Alan Norris heeft het German Darts Championship op zijn naam geschreven. In het Duitse Hildesheim werd Jelle Klaasen met 6-5 verslagen. Norris boekte zijn eerste zege op de Euro Tour. Hij mag 25.000 pond (27.700 euro) bijschrijven. Klaasen moet het doen met 10.000 pond (11.100). 

Klaasen won zondagavond in de kwartfinale van Joe Cullen met 6-4 en in de halve finale won hij met dezelfde cijfers van Dave Chisnall. Norris vesloeg Ian White en Mensur Suljovic beiden met 6-4. 

Met een 134-finish kwam Klaasen nog wel 3-1 voor, maar op 4-4 kwam Norris langszij. Het werd 5-5, waarna Norris vervolgens 72 uitgooide uit om de partij te winnen. Chuck gooide gemiddeld 97 gemiddeld, Klaasen kwam niet verder dan 89. Ook qua finishpercentages was Norris de betere. Hij gooie 75% op de dubbels raak. Klaasen kwam niet verder dan 33%. 

De German Darts Championship was de laatste van tien toernooien op de Euro Tour. De 32 beste darters van deze tien toernooien zien we eind deze maand terug op het European Championship in Hasselt. De belangrijkste namen die zich niet voor dat toernooi hebben gekwalificeerd zijn: Adrian Lewis, Rsaymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Brendan Dolan, Mark Webster, Steve Beaton, Andrew Gilding en John Henderson

German Darts Championship - Kwartfinale
Dave Chisnall 6-2 Mark Webster
Jelle Klaasen 6-2 Joe Cullen
Alan Norris 6-2 Steve West
Mensur Suljovic 6-4 Daryl Gurney

Halve finale
Dave Chisnall 4-6 Jelle Klaasen
Alan Norris 6-5 Mensur Suljovic

Finale
Jelle Klaasen 5-6 Alan Norris

Politie onderzoekt 'homohaatflyer'

Meerdere bewoners in Amsterdam-West en Amsterdam Nieuw-West hebben zondag een anti-homofolder in hun brievenbus gekregen. De politie is een onderzoek gestart. Het is niet duidelijk bij hoeveel mensen de folder bezorgd is. Zondagavond waren er zo'n twintig meldingen bij de politie binnengekomen.

Op de flyer worden moslims, christenen en joden opgeroepen zich te verenigen tegen homoseksualiteit. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch riep op Twitter op om aangifte te doen.

Op het pamflet worden teksten uit de bijbel, de Thora en de Koran geciteerd met daarboven de tekst: "Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden".

Boko Haram wil nog eens 83 meisjes vrijlaten

Boko Haram heeft zondag verklaard dat ze bereid zijn nog eens 83 meisjes vrij te laten die horen bij de 200 meisjes die in april 2014 zijn ontvoerd uit een school in de Nigeriaanse plaats Chibok. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari laten weten.

Een groep van 21 meisjes werd afgelopen donderdag vrijgelaten nadat het Rode Kruis en de Zwitserse regering hadden bemiddeld in een deal tussen de Nigeriaanse regering en een groep van de Islamistische terreurorganisatie. "Deze 21 meisjes moesten laten zien dat deze groep van Boko Haram nog 83 meisjes in hun macht heeft", zei een woordvoerder van de Nigeriaanse president. "Ze hebben gezegd dat ze bereid zijn te onderhandelen."

De Nigeriaanse regering ontkent dat ze Boko Haram-strijders hebben uitgewisseld in ruil voor de meisjes. Ook zullen de militaire operaties tegen de terreurorganisatie worden voortgezet.

Boko Haram wil nog eens 83 meisjes vrijlaten
Boko Haram wil nog eens 83 meisjes vrijlaten (Foto: ANP)

Vierde wereldtitel op rij rallyrijder Ogier

De Franse rallycoureur Sebastien Ogier heeft zich in Spanje verzekerd van zijn vierde wereldtitel op rij. Ogier stuurde zijn Volkswagen dit weekeinde tijdens de Rally van Catalonië als snelste over de asfalt- en gravelwegen - de enige rally van het jaar waar op beide ondergronden gereden wordt. 

Samen met zijn navigator Julien Ingrassia boekte Ogier zo zijn vijfde zege van het seizoen. Zijn voornaamste concurrent, de Noor Andreas Mikkelsen, kende een flinke crash op zaterdag en viel uit, terwijl de Belg Thierry Neuville met nog twee rallies te gaan teveel achterstand heeft om de Fransman nog bij te halen. De Nederlander Kevin Abbring kende een uitstekende weekeinde op de Catalaanse wegen: hij sloot de rally als zevende af, zijn beste prestatie ooit in het WK. 

Ogier pakt definitief zijn vierde titel op rij (Bron: YouTube)

De crash van Mikkelsen (Bron: YouTube)

Darter Van Peer plaatst zich voor jeugdfinale PDC WK

Darter Berry van Peer heeft zich geplaatst voor de finale van het jeugdwereldkampioenschap darts van de PDC. De 64 beste darters van de Development Tour van de PDC, het circuit voor spelers van 16 tot 23 jaar, hadden zich geplaatst voor dit toernooi. Van Peer debuteerde dit jaar bij de PDC.

Van Peer opende dit toernooi met zeges op Nico Mandl (6-3), Thomas Sykes (6-0) en Kurt Parry (6-5). In de kwartfinale won hij met 6-5 van Steve Lennon. In de halve finale won hij zonder een leg te verliezen van Kenny Neyens (6-0). In de finale treft hij de Corey Cadby. De Australiër won onder andere van John de Kruijf en was in de halve finale te sterk voor Dimitri van den Bergh (6-3). 

De finale van het WK voor junioren zal eind november worden gespeeld voor de finale van de Players Championship Finals. De twintigjarige Van Peer mag door zijn finaleplek ook meedoen aan de Grand Slam of Darts van 2017. 

Uitslagen junioren WK - vanaf tweede ronde
Dean Reynolds 6-3 Adam Smith-Neale
Kenny Neyens 6-3 Keegan Brown
Rowby-John Rodriguez 6-1 Scott Dale
Jimmy Hendriks 6-4 Jaime Nunez Cortes
Kurt Parry 6-3 Sven Groen
Berry van Peer 6-0 Thomas Sykes
Steve Lennon 6-1 Josh McCarthy
Anton Kolesov 6-2 Aaron Dyer
Ross Twell 6-3 Kay Smeets
John Brown 6-5 Xiaochen Zong
Martin Schindler 6-5 Max Hopp
Corey Cadby 6-3 Luke Humphries
Callum Loose 6-4 Liam Devries
Dimitri van den Bergh 6-5 Aaron Knox
Ted Evetts 6-2 Mike de Decker
Jeffrey de Zwaan 6-5 Bradley Kirk

Derde ronde
Kenny Neyens 6-5 Dean Reynolds
Rowby-John Rodriguez 6-4 Jimmy Hendriks
Berry van Peer 6-5 Kurt Parry
Steve Lennon 6-2 Anton Kolesov
John Brown 6-4 Ross Twell
Corey Cadby 6-2 Martin Schindler
Dimitri van den Bergh 6-5 Callum Loose
Ted Evetts 6-1 Jeffrey de Zwaan

Kwartfinales
Kenny Neyens 6-4 Rowby-John Rodriguez
Berry van Peer 6-5 Steve Lennon
Corey Cadby 6-2 John Brown
Dimitri van den Bergh 6-4 Ted Evetts

Halve finales
Berry van Peer 6-0 Kenny Neyens
Corey Cadby 6-3 Dimitri van den Bergh

Finale
Berry van Peer v Corey Cadby

Kuijt: "Geluk dwing je ook af"

Dirk Kuijt was uiterst gelukkig met de late zege van Feyenoord bij NEC. De Rotterdammers maakten de winnende in blessuretijd.

Feyenoord kwam snel op achterstand in Nijmegen, maar in de laatste tien minuten bogen Nicolai Jörgensen en Michiel Kramer deze om tot een 2-1 zege. "Dit is het karakter van Feyenoord", sprak aanvoerder Dirk Kuijt na afloop tegen FOX Sports.

"We beginnen zwak aan de wedstrijd en lopen vervolgens achter de feiten aan. Maar we hebben niet opgegeven en karakter getoond", vervolgt de routinier. "De trainer zei vooraf dat we een ploeg zijn die hard voor elkaar moet werken. We zijn blijven zoeken naar de goal en uiteindelijk ook naar de tweede goal. Soms moet je dan een beetje geluk hebben, maar dat dwing je ook af."

Kuijt zag ook dat het van Feyenoord-zijde niet voldoende was in het Goffert Stadion. "De eindpass was niet altijd goed, dat zie je ook in andere wedstrijden van ons", vervolgt hij. "Maar als we dat nog gaan verbeteren, wie weet wat er dan nog in zit."

Feyenoord schoot na rust slechts twee keer op doel, maar beide keren was de ploeg dus trefzeker. "Ja, maar dat is voetbal. En dat is ook weer een kwaliteit", besluit de Feyenoord-captain met een glimlach.

Johnson en Kerry overwegen meer sancties SyriŽ

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben zondag gezegd dat ze extra sancties overwegen tegen de Syrische president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten. Daarnaast hebben ze Rusland opgeroepen om te helpen bij het beëindigen van het conflict in Syrië.

"Het is van wezenlijk belang dat we de druk erop houden en er zijn tal van maatregelen die we overwegen. Die hebben te maken hebben met extra sancties voor het Syrische regime en haar bondgenoten en met plannen om de verantwoordelijken voor het International Strafhof te brengen", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Hij sprak in Londen met de Amerikaanse collega-minister John Kerry die een tiental collega's uit Europa en het Midden-Oosten informeerde over de gesprekken over Syrië die een dag eerder in Zwitserland hadden plaatsgevonden. Kerry bevestigde dat de VS extra sancties tegen Syrië overwegen, maar wilde in dit verband Rusland niet noemen.

Johnson en Kerry overwegen meer sancties Syrië
Johnson en Kerry overwegen meer sancties Syrië (Foto: ANP)

Massaal protest in Boedapest voor persvrijheid

In het centrum van de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben zondag duizenden mensen gedemonstreerd voor persvrijheid. Aanleiding is het plotseling opheffen van de oppositiekrant Nepszabadsag vorige week. Deze krant onthulde regelmatig corruptieschandalen rond de rechtse regering van premier Viktor Orban.

De demonstranten beschuldigen de premier ervan dat hij geen kritische pers tolereert. Op die manier zouden de corrupte praktijken van zijn familie en van de regering ongestoord door kunnen gaan.

Een investeerder van de oppositiekrant Nepszabadsag vertelde dat het opheffen van de krant noodzakelijk was omdat deze verliezen leed. Maar oud-medewerkers verklaarden dat er wel degelijk een politieke motivering aan ten grondslag lag en dat de krant opgekocht zou zijn door een oligarch die aan de kant van Orban staat.

De demonstratie was georganiseerd door enkele liberale en linkse oppositiepartijen.

Massaal protest in Boedapest voor persvrijheid
Massaal protest in Boedapest voor persvrijheid (Foto: ANP)

Emir Koeweit stuurt parlement naar huis

De emir van Koeweit, Sabah al-Ahmed, heeft het parlement van de Golfstaat ontbonden en nieuwe verkiezingen aangekondigd. In een nogal cryptisch koninklijk besluit staat volgens het staatspersbureau Kuna dat het "gezien de omstandigheden in de regio en de veiligheid beter is om het volk te laten beslissen". Het worden de zevende verkiezingen in tien jaar.

In de oliestaat Koeweit heersen politieke spanningen nu er flink bezuinigd moet worden. De overheid wil dit doen door mensen aan te pakken die langdurig een uitkering krijgen. Regering en oppositie waren sterk verdeeld over de bezuinigingen.

De emir gaf geen datum voor nieuwe verkiezingen, maar volgens de Koeweitse wet moeten verkiezingen binnen 60 dagen na ontbinding van een parlement worden gehouden.

De emir van Koeweit (een bondgenoot van Amerika) heeft veel macht en staat boven de regering.

Emir Koeweit stuurt parlement naar huis
Emir Koeweit stuurt parlement naar huis (Foto: ANP)

Sunday Times: Boris Johnson in column vůůr EU

Het Britse dagblad The Sunday Times heeft een column gepubliceerd van Boris Johnson, waarin hij vóór de Europese Unie pleit. De huidige minister van Buitenlandse Zaken schreef de column al in februari van dit jaar, toen hij nog burgemeester van Londen was. De column werd niet gepubliceerd. Kort daarna werd Johnson bekend als fervent tegenstander van de EU en als voorstander van de brexit. Hij dupeerde met deze nieuwe visie zijn partijgenoot David Cameron, de toenmalige premier van Groot-Brittannië.

In de column waarschuwde hij voor de gevaren van een brexit, waaronder een mogelijke afscheiding van Schotland en Russische agressie. Argumenten die hij later, toen ze gebruikt werden door het 'Stay'-kamp, als paniekerig terzijde schoof.

Boris Johnson heeft inmiddels gereageerd op de column en zegt dat de column van zijn hand destijds ironisch bedoeld was en dat dit 'overduidelijk' was.

Sunday Times: Boris Johnson in column vóór EU
Sunday Times: Boris Johnson in column vóór EU (Foto: ANP)

Uitslag ADO Den Haag - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag eenvoudig met 0-2 gewonnen. Normaal gesproken moeten de Amsterdammers in de Hofstad vol aan de bak, maar tegen dit Ado had de ploeg van coach Peter Bosz weinig te duchten. Enige dat Ajax zichzelf kan verwijten is dat de teller op twee goals is blijven steken.

Klaassen scoort de 0-1 en viert dit. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Klaassen scoort de 0-1 en viert dit. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

ADO Den Haag

0 - 2

AFC Ajax

    20' Klaassen
52' Traoré
 
Gele kaart: Jansen (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.764
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
Ebuehi
Meissner
Beugelsdijk
Kanon
Bakker
Duplan (Kastaneer/59)
Jansen
Schaken (El Mahdioui/58)
Havenaar
Becker (Marengo/70)
  Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (Dijks/76)
Klaassen
Schöne
Ziyech
Traoré (El Ghazi/61)
Dolberg
Younes (Gudelj/81)

Running mate van Trump wijst naar Rusland

Presidentskandidaat Donald Trump zei tijdens het recente verkiezingsdebat nog dat er geen bewijs was dat Rusland achter hacks in Amerika zat. Maar zijn eigen vicepresidentskandidaat is zondag tegen hem in gegaan. In interviews met zowel Fox als NBC wees Mike Pence naar Rusland.

"Ik denk dat er geen twijfel is dat al het bewijs naar Rusland wijst. Er moeten zware gevolgen zijn voor Rusland en voor elk ander land dat de privacy en de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar brengt", zei Pence tegen Fox. In een interview met NBC zei de Republikein ook dat er "steeds meer bewijs is dat Rusland hiermee in verband brengt".

Trump had tijdens het tweede verkiezingsdebat juist gezegd: "Ik zie dat bij alles wat er fout gaat, ze zeggen 'de Russen!'. Hillary Clinton weet niet of de Russen hacken. Misschien wordt er helemaal niet gehackt. Maar ze geven Rusland altijd de schuld en dat doen ze omdat ze mij willen besmeuren met Rusland."

Running mate van Trump wijst naar Rusland
Running mate van Trump wijst naar Rusland (Foto: BuzzT)

Zorgen stapelen zich op voor De Boer na nieuwe nederlaag

Internazionale heeft opnieuw een nederlaag geleden. Voor eigen publiek ging de ploeg van Frank de Boer met 1-2 onderuit tegen Cagliari. Inter kende een stroeve start van het seizoen onder De Boer en staat teleurstellend in de middenmoot. Zo werd er pas drie keer gewonnen in de Serie A en had de ploeg in totaal elf punten voorafgaand aan het bezoek van Cagliari.

Het duel begon al gespannen, want de harde kern van de Internazionale-supporters uitte zijn onvrede over aanvoerder Mauro Icardi. De Argentijn was in zijn autobiografie erg kritisch over de Curva Nord en daagde hen onder meer uit om op de vuist te gaan. Zondagochtend bood hij daarvoor zijn excuses aan via Instagram, maar toen was het kwaad al geschied: de fans van Inter eisten dat hij zijn aanvoerdersband zou inleveren.

Icardi leek de supporters van repliek te dienen, maar voor rust miste hij een strafschop. Dit kwam hem natuurlijk op een luid fluitconcert te staan, voor zover dat nog niet het geval was. De Boer zag vanaf de zijkant dat zijn ploeg voor rust domineerde, maar niet wist te scoren.

Na de pauze kwamen de Nerazzurri dan wel op voorsprong. Miljoenenaanwinst João Mario was in twee instanties trefzeker, maar door een goal van Federico Melchiorri stond het na 71 minuten weer gelijk. Vijf minuten voor het einde was de malaise voor Inter compleet toen doelman Samir Handanovic een eigen doelpunt maakte. De sluitpost sloeg een voorzet over zijn eigen doellijn, waardoor de druk op De Boer alsmaar groter wordt.

Problemen stapelen zich op voor Frank de Boer. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Problemen stapelen zich op voor Frank de Boer. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Kerry en Johnson: staakt-het-vuren in Jemen

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben zondag opgeroepen om zo snel mogelijk een wapenstilstand in Jemen in te stellen. Regeringstroepen, die gesteund worden door Saudi-Arabië en door Iran gesteunde Houthi's, zijn nog steeds in gevecht.

Inmiddels zijn er duizenden burgerslachtoffers te betreuren. Zo werden er vorige week nog 140 mensen gedood door een raketaanval op een Houthi-begrafenis in de hoofdstad Sanaa.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat als de partijen tot een staakt-het-vuren kunnen komen, de speciale VN-gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed dan met de partijen om de onderhandelingstafel gaat om tot een vredesbesluit te komen.

Kerry had zondag een ontmoeting met de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en de Saudische minister van Buitenlandse zaken Adel al-Jubeir.

Kerry en Johnson: staakt-het-vuren in Jemen
Kerry en Johnson: staakt-het-vuren in Jemen (Foto: ANP)

Oudste reuzenpanda ingeslapen in Hong Kong

De oudste reuzenpanda in gevangenschap is overleden. Jia Jia, die 38 jaar oud was en leefde in een pretpark in Hong Kong is zondag ingeslapen, zo heeft het Ocean Park laten weten.

Jia Jia was 38 jaar, wat omgerekend naar mensenjaren rond de 114 jaar is. En daarmee was ze de oudste reuzenpanda ooit in gevangenschap. In het wild worden panda's gemiddeld tussen de 18 en 20 jaar oud.

Jia Jia verbleef sinds 1999 in het Ocean Park. Volgens het park verslechterde de gezondheid van Jia Jia steeds meer en wilde het dier niet meer eten. Dierenartsen hebben haar vervolgens een spuitje gegeven.

"Dit is een dag waarvan we wisten dat die ooit zou komen. Desalniettemin is het een treurige dag, zeker voor de verzorgers die jarenlang voor haar hebben gezorgd.", zo liet het park in een verklaring weten.

Lander begonnen aan afdaling naar Mars

Europa is begonnen aan de poging om een apparaat op Mars te laten landen. Die lander, de Schiaparelli, is losgelaten door de sonde die hem naar Mars heeft gebracht. In de komende dagen zakt hij langzaam naar de planeet, waar hij woensdag voorzichtig moet neerkomen.

De vluchtleiding in Duitsland kreeg zondag aan het einde van de middag het signaal dat het loskoppelen goed was verlopen. Dat signaal deed er bijna 10 minuten over om de aarde te bereiken. De missie wordt samen met Rusland uitgevoerd.

De Schiaparelli is vooral bedoeld om de technologie voor een landing op Mars te testen. Ook heeft hij een paar dagen energie om de windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid om hem heen te meten. Rond 2020 willen Europa en Rusland een onbemand karretje naar Mars sturen om het oppervlak te verkennen.

Europa heeft één keer eerder geprobeerd op Mars te landen. Die poging, van de Beagle 2 in december 2003, werd een mislukking. De verkenner heeft nooit iets van zich laten horen. Pas elf jaar later werd hij teruggevonden. De zonnepanelen gingen niet open, waardoor de antenne verborgen bleef.

Poetin: Amerika erkent cyberspionage

Dat de Verenigde Staten dreigen met cyberaanvallen tegen Rusland, is alleen maar een bevestiging dat Washington aan cyberspionage doet. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat zondag gezegd tijdens een bezoek aan India.

De zender NBC News meldde vrijdag op basis van bronnen binnen de inlichtingendiensten dat Washington nadenkt over een grote cyberaanval op Rusland. Het Witte Huis zou de CIA hebben gevraagd om een plan op te stellen. Dat moet een vergelding zijn voor Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een interview zei vicepresident Joe Biden dat "we een boodschap sturen" aan Poetin "op een moment dat wij bepalen, onder de omstandigheden die de grootste impact zullen hebben".

Poetin zei daar zondag over: "Je kunt van alles verwachten van onze Amerikaanse vrienden. Maar heeft hij iets nieuws gezegd? Weten we niet al dat Amerikaanse diensten iedereen bespioneren en afluisteren? Het enige nieuwe is dat de Verenigde Staten voor het eerst hebben erkend dat ze dit zelf doen."

Poetin: Amerika erkent cyberspionage
Poetin: Amerika erkent cyberspionage (Foto: BuzzT)

Kabinet draait privatisering ProRail terug

Het kabinet draait na twintig jaar de privatisering van ProRail terug. De beheerder van het spoorwegnet wordt ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur. ProRail wordt een zbo, een zelfstandig bestuursorgaan. Andere voorbeelden van zbo's zijn bijvoorbeeld de RDW, Staatsbosbeheer en het UWV.

Haagse bronnen melden dat dit besluit, genomen op aanraden van staatssecretaris Sharon Dijksma, komende week bekend wordt gemaakt. De problemen bij de spoorinfrabeheerder duren al jaren, en dit besluit moet ertoe leiden dat de staat van het spoor verbetert, de hoeveelheid verstoringen afneemt en er meer zicht is op de financiën. Daarnaast moet er een einde komen aan de verstoorde relatie met ProRail, die eerder staatssecretaris Wilma Mansveld de kop kostte.

Bij ProRail zelf is men niet te spreken over het plan. Het zou overhaast zijn genomen, omdat er nog onderzoek wordt gedaan naar verbeterplannen. Het zou ook zorgen voor prijsstijgingen bij de treinkaartjes. Ook voor het personeel van het bedrijf zou het grote gevolgen hebben. 

De spoorsector waarschuwde de staatssecretaris twee geleden nog voor overhaaste beslissingen. Onder meer NS, reizigersorganisatie Rover en de grootste spoorwegvakbond ondertekenden de brandbrief.

ProRail bezorgd over aanrijdingen overwegen (Foto: ANP)
ProRail terug naar ministerie (Foto: ANP)

Klaasen naar kwartfinale German Darts Championship, Gurney stunt tegen Van Gerwen

Jelle Klaasen staat in de kwartfinale van de German Darts Championship, het afsluitende toernooi van de Euro Tour. Klaasen won van Cristo Reyes. Michael van Gerwen haalde het finaleblok niet. Hij verloor verrassend van Daryl Gurney. 

Klaasen won met 6-2 van Reyes. Beide heren haalden respectievelijk 103 en 102 gemiddeld. Klaasen gooide wel 60% van zijn dubbels raak, waar Rayes op 29% bleef steken. Klaasen treft in de kwartfinale Joe Cullen, die met 6-3 te sterk was voor Peter Wright. 

Gurney was op de Dutch Dart Masters nog niet opgewassen tegen Van Gerwen, maar vandaag wel. De Noord-Ier stoomde op naar een 5-1 voorsprong. Van Gerwen pakte nog drie legs, maar moest toekijken hoe Gurney daarna toch de partij naar zich toe trok. Van Gerwen had met 102 om 97 wel een beter gemiddelde. Het checkoutpercentage van beide darters bedroeg 40%. Gurney zal vanavond aantreden tegen Mensur Suljovic, die met 6-4 won van David Pallett. 

Uitslagen achtste finales German Darts Championship
Dave Chisnall 6-3 Justin Pipe
Mark Webster 6-5 Terry Jenkins
Jelle Klaasen 6-2 Cristo Reyes
Peter Wright 3-6 Joe Cullen
Ian White 4-6 Alan Norris
Kim Huybrechts 5-6 Steve West
Mensur Suljovic 6-4 David Pallett
Michael van Gerwen 4-6 Daryl Gurney

Kwartfinales. (vanaf 19.00 uur)
Dave Chisnall v Mark Webster
Jelle Klaasen v Joe Cullen
Alan Norris v Steve West
Mensur Suljovic v Daryl Gurney

Montenegro pakt bij verkiezingen ServiŽrs op

De politie in Montenegro heeft zondag op de verkiezingsdag twintig Servische burgers opgepakt vanwege een terreurverdenking. Dat heeft de baas van de Montenegrijnse staatspolitie Slavko Stojanovic gezegd.

"Ze worden ervan verdacht dat ze geprobeerd hebben automatische wapens te vergaren om daarmee aanslagen te plegen op overheidsgebouwen, politieagenten en vertegenwoordigers van de overheid, onder wie hoge regeringsambtenaren", zo zei de politiechef.

Bij de parlementsverkiezingen zondag heeft premier Milo Djukanovic de keuze tussen hechtere banden met de NAVO of met Rusland centraal gesteld.

De Servische premier Aleksandar Vukic liet weten dat hem niets bekend is over de arrestaties.

Montegegro pakt bij verkiezingen Serviërs op
Montegegro pakt bij verkiezingen Serviërs op (Foto: ANP)

Redelijk weekeinde Superbike-coureur Van der Mark

Michael van der Mark heeft een redelijk weekeinde achter de rug tijdens de World Superbike-wedstrijden op het circuit van Jerez. De Nederlander werd op zaterdag vijfde in de eerste race en voegde daar zondag een zesde plek bij.

De races werden gedomineerd door Chaz Davies, die op zijn Ducati al zijn achtste en negende zeges van het seizoen pakte. Achter hem was het op beide dagen een strijd tussen de Kawasaki-teamgenoten Jonathan Rea en Tom Sykes, die ook gaan uitmaken wie de wereldtitel pakt. Sykes had zaterdag de overhand in de onderlinge strijd, zondag was regerend wereldkampioen en kampioenschapsleider Rea de beste achter Davies. Met nog twee races te gaan en dus twee keer 25 punten te pakken heeft Rea 48 punten voorsprong op zijn teamgenoot. In het slotweekeinde in Qatar, over twee tweken, heeft hij aan één top-14 genoeg en die kans lijkt vrij groot: in zijn laatste 88 races heeft Rea, op zeldzame uitvalbeurten na, altijd de top-14 gehaald. 

Van der Mark werkte zaterdag een slechte kwalificatie af en moest de races vanaf de elfde plek starten. Toch wist hij zich knap op te werken naar de vijfde plek op zaterdag, slechts enkele honderdsten achter teamgenoot Nicky Hayden. Zondag ging het ook weer prima en onder meer Alex Lowes en Xavi Fores moesten eraan geloven. Hayden en Sylvain Guintoli op de plekken vier en vijf waren echter te ver weg en dus moest Van der Mark genoegen nemen met plek zes. In het WK houdt hij de vierde plaats stevig in handen, met alleen Hayden nog als overgebleven concurrent. 

Tesla mag naam 'autopilot' niet gebruiken

Tesla mag in Duitsland niet zeggen dat zijn auto's een 'autopilot' gebruiken. De Duitse dienst voor het wegverkeer, het Kraftfarht-Bundesamt, heeft dat opgedragen. Volgens de dienst is de naam autopilot verwarrend. Het is namelijk geen automatische piloot die zonder menselijke bestuurder kan, maar een hulpmiddel bij het rijden.

"Om misverstanden en valse verwachtingen te voorkomen, eisen wij dat 'autopilot' in reclames niet meer wordt gebruikt", heeft het Kraftfarht-Bundesamt aan Tesla laten weten. Duitse media citeerden zondag uit de brief aan de Amerikaanse autobouwer.

Test
Volgens het tijdschrift Der Spiegel heeft Duitsland de Tesla Model S uitvoerig getest. De conclusie is dat de auto "een aanzienlijk gevaar in het verkeer"vormt. Niet alleen kan de naam 'autopilot' bestuurders laten denken dat ze zelf niets hoeven te doen, ook geeft het systeem niet aan wanneer de boordcomputer een bepaalde situatie niet kan oplossen en de bestuurder moet ingrijpen. In dat geval rijdt de auto gewoon door.

Tesla mag naam 'autopilot' niet gebruiken
Tesla mag naam 'autopilot' niet gebruiken (Foto: BuzzT)

Dochter topsprinter Gay (15) doodgeschoten

De dochter van de Amerikaanse topsprinter Tyson Gay is zaterdagnacht in Lexington in de staat Kentucky doodgeschoten. De 15-jarige Trinity Gay stond buiten een eetgelegenheid op het moment dat inzittenden van twee auto's op de parkeerplaats op elkaar begonnen te schieten. Daarbij werd de tiener in haar nek geraakt, waarna ze zondagochtend vroeg overleed.

De jonge Trinity werd al een aantal jaar gezien als redelijk groot atletiektalent. Net als haar vader kwam ze vooral uit op de sprints, waarbij ze in de schoolwedstrijden in Kentucky de nodige wedstrijden won. Als 13-jarige liep ze de 100 meter al in 12,34 seconden. 

Arantxa Rus wint tweede toernooi op rij, Burger heeft last van 'finalesyndroom'

Arantxa Rus heeft het ITF-25k toernooi van Equeurdreville (Frankijk) op haar naam geschreven. De tennisster uit Monster versloeg in de finale de Oekraïnse Maryna Zanevska. Cindy Burger had minder succes in de eindstrijd van het toernooi in het Italiaanse Santa Margherita di Pula (ITF-25k).

Rus was in haar finale oppermachtig. Ze won de finale met 6-1 en 6-2. Voor Rus is het haar tweede toernooizege op een rij. Ze won vorige week nog een ITF-toernooi in Thailand en is momenteel de nummer 203 van de wereld. Door deze finaleplek zal ze nog zo'n twntig plekken stijgen en lijkt ze in ieder geval zeker van deelname aan de kwalificaties van de Australian Open. 

Bij Burger lijkt een heus finalesyndroom te onstaan. De Volendamse stond dit jaar in vier finales en verloor ze allemaal. In de laatste zes finales trok ze bovendien telkens aan het kortste eind. Vandaag ging ze onderuit tegen de Kroatische Tereza Mrdeza. Het werd 6-3 en 6-4. Burger is de nummer 138 van de wereldranglijst. Aankomende week speelt Burger evenals Arantxa Rus een groot ITF-toernooi in Sharm El Sheikh. Het toernooi heeft een prijzenpot van 100.000$. 

Er was nog een Nederlander die een finale speelde. Niels Lootsma stond in de finale van een futuretoernooi in Tsjechië. De 22-jarige tennisser verloor in Jablonec de finale van Petr Minchev. De Tsjech won met 3-6, 7-6(4) en 6-4. Lootsma staat 760e op de wereldranglijst. 

Uitslagen Eredivisie 16/10/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord boekte tegen N.E.C. door een doelpunt in de blessuretijd zijn negende overwinning van het seizoen, het werd 1-2. Roda JC won zijn eerste wedstrijd van dit seizoen door met 0-1 te winnen van Excelsior.

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

Feyenoord

 8' Rayhi    79' Jörgensen
 90+1' Kramer
 
 Gele kaart: Rayhi, (N.E.C. Nijmegen), El Ahmadi, (Feyenoord)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel (Buwalda/81)
Von Haacke
Breinburg
Ofosu (Awoniyi/ 73)
Mayi
Rayhi (Owusu-Abeyie/84)
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden (Kramer/70)
Kongolo
El Ahmadi
Kuijt (Woudenberg/90+3)
Vilhena
Basacikoglu
Jörgensen
Toornstra (Berghuis/66)

Excelsior

0 - 1

Roda JC

     56' Boysen
 
 Gele kaart: Koolwijk, (Excelsior), v. Peppen, Ajagun, (Roda JC)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.544
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Owusu
Bruins
Vermeulen (Ondaan/ 67)
Koolwijk
Fredy
v.Duinen (Hasselbaink/75)
Elbers (Hadouir/59)
  v.Leer
Kum
Gullón
Werker
v.Peppen
Ajagun
v.Hyfte
De Silva (Rosheuvel/88)
Noor
Boysen (Auassar/ 67)
Paulissen (Mytides/69)

Sagan weer wereldkampioen, Leezer komt net tekort

Peter Sagan is in het Qatarese Doha opnieuw wereldkampioen wielrennen geworden. De Slowaak was na ruim 250 kilometer door de woestijn en de stad de beste in de sprint van de kopgroep, die al vroeg in de koers ontstaan was. Sagan is de zesde renner ooit die zijn wereldtitel prolongeert en de eerste sinds Paolo Bettini dat in 2007 deed.

Zoals altijd op het WK ontstond al vroeg een kopgroep met een aantal 'exoten', zoals de Eritreeër Natnael Berhane en de Marokkaan Anass Aït el Abdia. In de woestijn lag een keerpunt en daar werd vooraf al aangekondigd dat vooral de Belgen de boel in waaiers zouden gaan trekken. Dat gebeurde ook en de eerste grote slag werd er geslagen. De halve Belgische ploeg zat mee voorin, terwijl alleen Leezer namens Nederland mee kon komen. Danny van Poppel reed nog de longen uit zijn om, met succes, Niki Terpstra in de voorste groep te krijgen.

Naast de Belgische kopmannen Tom Boonen en Greg van Avermaet zaten onder meer ook Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uiteraard Sagan in de kopgroep. Dat betekende dat alle Duitsers de slag gemist hadden: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten er allemaal niet bij, net als bijvoorbeeld Nacer Bouhanni en de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen. Dat de kopgroep de strijd om de wereldtitel zou gaan beslechten werd alsmaar duidelijker en de achtervolging werd dan ook relatief vroeg gestaakt.

De finale werd in Doha gemaakt door niemand minder dan Leezer. Met nog ruim twee kilometer te rijden ging de Nederlander er plotseling vandoor en hij sloeg een serieus gat. Een kilometer verder leek hij voor een bizarre stunt te gaan zorgen, maar op dat moment gaf vooral Jurgen Roelandts nog eens flink gas om Boonen terug te brengen. Op 800 meter voor de finish kreeg Leezer de wind vol in zijn gezicht en een halve kilometer voor de streep was het gedaan met de droom. In de sprint was het vervolgens Boonen die een goede gooi naar de zege deed, maar Cavendish en Sagan kwamen er nog overheen, met de Slowaak als winnaar. Terpstra kwam op plek negen als beste Nederlander over de streep. 

Williams wacht met bekendmaking komst Stroll

Dat Lance Stroll volgend jaar voor het Formule 1-team Williams zal gaan racen lijkt wel een uitgemaakte zaak. Het wachten is op het aankondigen van de jonge Canadees die Felipe Massa op moet gaan volgen. Dat het nog even duurt lijkt te zijn vanwege sponsor Martini.

Stroll werd dit jaar kampioen in de Europese Formule 3 en verzamelde door zijn prestaties van de afgelopen jaren genoeg punten om een Formule 1-licentie te kunnen behalen. Enige dat de Canadees hiervan weerhoudt is dat hij 17 jaar oud is. Op 29 oktober wordt hij 18 jaar en kan hij de superlicentie bij de FIA ophalen.

Daarom zal Williams hem over twee weken in het raceweekend van Mexico of in de week erna pas aan gaan kondigen om problemen met sponsor Martini te vermijden. Valtteri Bottas zal waarschijnlijk het andere zitje bij het team uit Grove in gaan nemen.

'Deutsche Bank moet inkrimpen in VS'

Deutsche Bank hangt wellicht meer dan een geldstraf boven het hoofd in de Verenigde Staten. De bank moet mogelijk ook fors snoeien in zijn Amerikaanse activiteiten om te ontkomen aan strafvervolging wegens de verkoop van dubieuze financiële producten in de jaren voor de kredietcrisis van 2008.

Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen tussen Deutsche Bank en het Amerikaanse ministerie van Justitie. De grootste bank van Duitsland zou vooral zijn investeringstak in de VS moeten verkleinen. De Amerikaanse activiteiten zijn goed op circa een tiende van de in totaal ruim 100.000 werknemers van het financiële concern.

Als het aan Washington ligt moet Deutsche Bank zijn rol in het ontstaan van de kredietcrisis bekopen met een miljardenboete. Pogingen om tot een gunstigere schikking te komen, leverden tot dusver geen akkoord op. Gevreesd wordt dat de bank door de boete zijn kapitaalbuffers flink zal moeten versterken. De beurswaarde van het financiële concern is sinds het begin van dit jaar bijna gehalveerd.

Onder leiding van topman John Cryan werkt Deutsche Bank aan een reorganisatie die ten koste gaat van circa 9000 banen. Afgelopen week werd volgens ingewijden een vacaturestop ingesteld die moet helpen de kosten te verlagen.

'Deutsche Bank moet inkrimpen in VS'
'Deutsche Bank moet inkrimpen in VS' (Foto: ANP)

'Vervolg Red Dead Redemption geteased door Rockstar'

De geruchtenmolen draait weer eens op volle toeren in gameland. Rockstar heeft een aantal minuten geleden een plaatje op twitter gezet waarin het logo van rockstar te zien is tegen een bloedrode achtergrond. Dat kan volgens velen maar een ding betekenen: het vervolg op Red Dead Redemption komt eraan.

Natuurlijk zegt een plaatje niet zo veel en moet je dit met een korrel zout nemen, maar het heeft er alle schijn van dat het vervolg voor Rockstar's Western shooter niet ver weg kan zijn. 

Red Dead Redemption kwam in 2010 uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Wanjiru wint marathon Amsterdam met parcoursrecord

Daniel Wanjiru is de winnaar geworden van de marathon van Amsterdam. De keniaan deed dat tevens in een nieuw parcoursrecord van 2.05.19.

Wanjiru was daarmee dertien seconden sneller dan de oude toptijd van Wilson Chebet uit 2013. Chebet stond ook vandaag aan de start, maar moest na dertig kilometer de kopgroep laten gaan. Daaruit plaatste Wanjiru in het Vondelpark zijn beslissende demarrage.

Achter Wanjiru werd Sammy Kitwara tweede, Marius Kimutai eindigde als derde. Khalid Choukoud was met 2.11.23 de beste Nederlander en veroverde daarmee ook de nationale titel. Bij de vrouwen won de Ethiopische Meselech Melkamu in een tijd van 2.23.20. Ruth van der Meijden werd Nederlands kampioene in 2.33.42. 

Ruzie Spice Girls gesust door zwangere Geri

De zwangerschap van Geri Halliwell heeft de Spice Girls weer dichter bij elkaar gebracht. Althans sommige leden.

De Spice Girls ruziën al een tijdje over een reünie van de meidengroep. Geri, Emma Bunton en Melanie Brown willen graag weer optreden als de Spice Girls. Maar Melanie Chisholm en Victoria Beckham zien dit niet zitten.

"Godzijdank is Geri zwanger, want daardoor hadden we zoiets van: dat is wat echt belangrijk is", zegt Mel C tegen Daily Star. Sporty Spice geeft toe dat het de laatste tijd behoorlijk ongemakkelijk voelde tussen de meiden. "Natuurlijk was het raar. Relaties hebben hun ups en downs."

Mel C onthult ook dat ze Mel B al een hele tijd niet heeft gesproken. "Het is niet zo dat ik haar ontwijk, maar ik heb haar al lange tijd niet gesproken. Sommige verstandhoudingen met een aantal meiden zijn af en toe moeizaam verlopen. Maar ik zal altijd van ze houden."

Ruzie Spice Girls gesust door zwangere Geri
Ruzie Spice Girls gesust door zwangere Geri (Foto: BuzzE)

Enorme brok jade gevonden in Myanmar

Mijnwerkers in Myanmar hebben een edelsteen met een gewicht van 175 ton gevonden, dat meldt het Indonesische online magazine Makassar Terkini. De gigantische brok jade is 5,8 bij 4,3 meter groot en heeft een waarde van zo'n 155 miljoen euro. De edelsteen werd gevonden in de noordelijke staat Kachin en is inmiddels omgedoopt tot de 'hemelse steen'.

Myanmar staat bekend als een van de landen waar de mooiste edelstenen ter wereld worden gevonden. Jade is een zeer harde, licht- tot donkergroene edelsteen.

De grootste afnemer van deze edelstenen is China. Ook deze steen zal waarschijnlijk aan China verkocht worden, waar grote waarde wordt gehecht aan jade. Vroeger mochten alleen Chinese keizers jade in hun bezit hebben. Nu die regel niet langer bestaat, verzamelen ook veel gewone Chinezen jade voorwerpen en deze zijn daardoor populairder dan ooit.

Enorme brok jade gevonden in Myanmar
Enorme brok jade gevonden in Myanmar (Foto: ANP)

WikiLeaks komt met deel 9 van Podesta-mails

WikiLeaks heeft zondag weer duizend e-mails gepubliceerd van de voorzitter van het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton. Sinds vorige week vrijdag zijn nu al ruim 12.000 berichten van de Democraat John Podesta naar buiten gebracht.

Uit de eerder gepubliceerde mails kwam onder meer naar voren dat Clinton in een besloten bijeenkomst met grote bedrijven het tegenovergestelde zei van wat ze in openbare campagnebijeenkomsten met kiezers vertelde.

WikiLeaks claimt in totaal ongeveer 50.000 mails van Podesta in handen te hebben. De FBI doet daar onderzoek naar. Eerder bracht WikiLeaks andere mails van de Democraten naar buiten. Zowel Amerikaanse inlichtingendiensten als de Democraten zeggen dat Rusland er achter zit.

WikiLeaks komt met deel 9 van Podesta-mails
WikiLeaks komt met deel 9 van Podesta-mails (Foto: BuzzT)

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente is er niet in geslaagd om PEC Zwolle te verslaan. De thuisploeg kwam twee keer verdiend op voorsprong, maar miste veel kansen en zo waren twee momenten van PEC voldoende voor de bezoekers voor een punt. Zo kunnen zij wellicht de weg omhoog inzetten. Hieronder de statistieken:

FC Twente-speler Mateusz Klich in duel met PEC Zwolle-speler Anass Achahbar. (PRO SHOTS/Lars Smook)
FC Twente-speler Mateusz Klich in duel met PEC Zwolle-speler Anass Achahbar. (PRO SHOTS/Lars Smook)

FC Twente

2 - 2

PEC Zwolle

 10' Klich(pen)
 77' Unal
   40' Mokhtar
 84' Warmerdam
 
 Gele kaart: Klich, Trajkovski, Bijen, (FC Twente), Sandler, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24900
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker
Trajkovski
Mokotjo
Celina
Klich
Yeboah (Seys/65)
Unal
Ede (Jensen/79)
  Van der Hart
Schenkeveld
Sandler
Van der Pavert
Verdonk
Holla
Saymak (Menig/71)
Brama (Warmerdam/26)
Ehizibue (Karagounis/76)
Achabar
Mokhtar

Lichaam Poolse oud-president wordt onderzocht

De resten van de voormalige Poolse president Lech Kaczynski worden alsnog onderzocht. Dit heeft zijn tweelingbroer en huidig leider van de regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS), Jaroslaw Kaczynski, bekendgemaakt. Lech Kaczynski kwam in 2010 om tijdens een vliegtuigongeluk bij de Russische stad Smolensk.

Het presidentiële vliegtuig stortte neer met niet alleen de president maar in totaal 95 regeringsmedewerkers en de legertop aan boord. Allen kwamen om. De reden van de crash is nooit opgehelderd, maar dichte mist zou hieraan debet kunnen zijn geweest. Ook is geopperd dat er een explosie plaatsvond voorafgaand aan de crash.

Het is de bedoeling dat ook andere lichamen worden onderzocht. Eerder dit jaar werd er al een nieuw onderzoek naar het ongeluk geopend. Rusland heeft tot nu toe geweigerd de restanten van het vliegtuig aan Polen over te dragen voor onderzoek.

Lichaam Poolse oud-president wordt onderzocht
Lichaam Poolse oud-president wordt onderzocht (Foto: ANP)

FNV voert langer en harder actie bij KLM

Passagiers van KLM moeten er ook komende week rekening mee houden dat zij wat langer dan gebruikelijk moeten wachten voor zij aan boord kunnen. FNV heeft het cabinepersoneel opnieuw opgeroepen de regeltjes strikt na te leven, en daar zelfs een schepje bovenop te doen.

De afgelopen dagen waren er al stiptheidsacties bij KLM, gericht tegen een plan om op sommige lange vluchten een steward of stewardess minder mee te nemen. FNV eist dat KLM die maatregel van tafel haalt, maar de luchtvaartmaatschappij wil dat pas doen als de bond wil meepraten over alternatieve besparingsmaatregelen.

Sinds woensdag leeft het cabinepersoneel de voorschriften voor een drietal procedures voorafgaand aan iedere vlucht extra strikt na. Vanaf maandag wordt daar de zogenoemde beveiligingscheck aan toegevoegd, zei FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha zondag. Wat die precies inhoudt, wilde hij omwille van de veiligheid niet toelichten.

Hardere acties
Hoewel KLM heeft gezegd weinig te hebben gemerkt van de acties van vorige week, zijn volgens FNV wel degelijk veel vluchten te laat vertrokken. "Dan ging het om vijf tot tien minuten, dus dan zijn nog geen marges die KLM echt pijn doen", zei Boufangacha. "Maar dat kan komende week oplopen tot zeker een kwartier tot twintig minuten."

Als KLM donderdag nog altijd niet is ingegaan op de eisen van FNV, volgen hardere acties. Werkonderbrekingen zijn volgens Boufangacha allerminst uitgesloten. "Na de acties van deze week blijven er eigenlijk weinig andere opties meer over", zei hij. "Hoewel het cabinepersoneel een hele loyale groep is, zijn er heel veel mensen die nu al verder zouden willen gaan."

FNV voert langer en harder actie bij KLM
FNV voert langer en harder actie bij KLM (Foto: ANP)

Justin Bieber deelt rozen uit aan fans

Justin Bieber heeft vrouwen zaterdagnacht in katzwijm laten vallen. De 22-jarige zanger deelde rozen uit aan wachtende fans vlak voordat hij bij een nachtclub naar binnenging.

Tientallen vrouwelijke fans waren Justin gevolgd na zijn concert in de O2 Arena in Londen. Als bedankje voor hun toewijding kocht Bieber een bos rozen van een straatventer. Deze deelde hij vervolgens uit aan zijn Beliebers, zo is te zien op foto's van Daily Mail.

Justin stond afgelopen week vier keer op het podium in Londen. Zijn volgende show is in Birmingham. Hierna gaat hij nog naar Manchester, Sheffield en Glasgow voordat hij andere Europese landen aandoet als Ierland, Oostenrijk, Kroatië, Polen, Duitsland, Italië en Spanje.

Justin Bieber deelt rozen uit aan fans
Justin Bieber deelt rozen uit aan fans (Foto: BuzzE)

Clinton leidt met vier punten voor Trump

Hillary Clinton weet momenteel 47 procent van de Amerikanen achter zich, terwijl haar Republikeinse rivaal voor het presidentschap van de Verenigde Staten Donald Trump 43 procent van de stemmen krijgt.

Dat blijkt uit een grote peiling van het dagblad The Washington Post en de omroep ABC, gehouden na het tweede grote debat van een week geleden. De twee andere kandidaten blijven daar heel ver bij achter. Gary Johnson van de Libertarian Party staat op 5 procent en Jill Stein van de Green Party kan bogen op slechts 2 procent.

Na de vorige peiling, direct na het eerste debat tussen Clinton en Trump, wist de Democrate zich verzekerd van 2 procent meer kiezers dan de Republikeinse kandidaat. De beweringen van Trump over vrouwen en geclaimde gevallen van seksuele intimidatie die afgelopen week bekend werden, hebben mogelijk invloed gehad. Van zijn eigen achterban is bijna de helft ervan overtuigd dat Trump wel degelijk seksuele avances heeft gemaakt. 22 procent denkt van niet.

Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus.

Clinton leidt met vier punten voor Trump
Clinton leidt met vier punten voor Trump (Foto: ANP)

Scheiding Cheryl Fernandez-Versini bijna rond

Cheryl en Jean Bernard Fernandez-Versini zijn vanaf donderdag, tien maanden nadat ze aankondigden uit elkaar te gaan, officieel gescheiden. Dan spreekt de rechter zijn besluit uit, meldt The Sun.

Jean Bernard krijgt geen rooie cent van zijn beroemde ex. "Dit is het resultaat van maanden onderhandelen. Cheryl en JB werden het twee maanden geleden eens. En er is geen financiële vergoeding in het spel", vertelt een insider. "Ze is momenteel heel gelukkig met Liam, dus ze is dolblij dat ze nu officieel een streep kan zetten door haar huwelijk met JB. Ze kan haar blik weer op de toekomst richten."

Cheryl zal voorlopig nog wel rondlopen met de achternaam van haar ex-man. Om dit te veranderen kost namelijk meer tijd. Maar de 33-jarige zangeres en X Factor-jurylid gebruikt haar achternaam al sinds januari niet meer bij professionele aangelegenheden.

Cheryl is sinds januari samen met voormalig One Direction-ster Liam Payne. Er gaan geruchten dat de zangeres in verwachting is van het 23-jarige popidool. Ze is namelijk al meerdere keren met een klein buikje gespot.

Scheiding Cheryl Fernandez-Versini bijna rond
Scheiding Cheryl Fernandez-Versini bijna rond (Foto: BuzzE)

Thaise providers: meld belediging koning

De belangrijkste internetproviders in Thailand hebben hun klanten opgeroepen om Facebook en YouTube in de gaten te houden. Als ze daar iets zien dat beledigend is voor het koningshuis, moeten ze een url of een screenshot doorgeven aan de autoriteiten, meldt persbureau Reuters. Thailand is in rouw na de dood van koning Bhumibol Adulyadej, die sinds 1946 regeerde.

De providers hebben de oproep via een chat-app en op hun Facebook-pagina's doorgegeven aan hun klanten. De bedrijven zijn zelf wettelijk verplicht om ongepaste content te blokkeren. Als ze dan niet doen, kunnen ze zelf vervolgd worden.

Wetten
Thailand heeft heel strenge wetten over majesteitsschennis. Mensen die te ver gaan, kunnen minstens drie en maximaal vijftien jaar celstraf krijgen, en het is niet moeilijk om in Thailand te ver te gaan. Zo zijn mensen vervolgd omdat ze grappen maakten over de hond van de koning. Zelfs het liken van een artikel over zo'n rechtszaak kan al worden gezien als belediging van het koningshuis.

Thaise providers: meld belediging koning
Thaise providers: meld belediging koning (Foto: BuzzT)

Congo stelt presidentsverkiezingen uit

De Democratische Republiek Congo stelt de voor volgende maand geplande presidentsverkiezingen uit tot april 2018. Zowel de regeringscoalitie als enkele oppositiepartijen hebben hiervoor gekozen.

Een officiële reden wordt niet genoemd, maar volgens oppositiepartijen is dit voor president Joseph Kabila de enige manier om aan te blijven. Hij zou eigenlijk eind 2016 moeten aftreden. Enkele grote oppositiepartijen zijn woedend over het besluit. Ze hebben gezworen weer de straat op te gaan om Kabila te dwingen zijn machtszetel af te staan. In september kwamen al ruim vijftig mensen om het leven bij protesten tegen Kabila.

Kabila is al president sinds 2001, maar de grondwet staat niet toe dat hij zich opnieuw kandidaat stelt. De hoogste rechter in Congo heeft eerder geoordeeld dat Kabila mag aanblijven tot er een opvolger is gekozen.

Congo stelt presidentsverkiezingen uit
Congo stelt presidentsverkiezingen uit (Foto: ANP)

Ontdekker 'Europese' komeet overleden

De ontdekker van de komeet waar Europa in 2014 een historische landing op heeft uitgevoerd, is overleden. De Oekraïense sterrenkundige Klim Tsjoerjoemov stierf zaterdag. Hij was 79 jaar oud. De komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko is naar hem vernoemd.

De dood van Tsjoerjoemov is bekendgemaakt door de ruimtevaartorganisaties van Rusland (Roskosmos) en Europa (ESA).

Tsjoerjoemov werkte als sterrenkundige in de Sovjet-Unie. Met collega Svetlana Gerasimenko onderzocht hij de baan van een komeet die al bekend was. Op één van de foto's die Gerasimenko had gemaakt, ontdekte Tsjoerjoemov dat er in de hoek nog een rotsblok te zien was. Het bleek een andere komeet. Toen ze verder zochten, ontdekten ze dat de nieuwe komeet ook op andere beelden te zien was. Die ruimtesteen werd naar hen vernoemd.

Rosetta
67P is miljarden jaren oud. Hij ontstond uit dezelfde wolk van gas en stof waar de aarde en de andere planeten ook uit zijn gevormd. Hij heeft de vorm van een badeend en is enkele kilometers groot.

Europa lanceerde in maart 2004 een sonde, de Rosetta, die 67P moest bereiken. Daar kwam hij in 2014 aan, na meer dan 6 miljard kilometer vliegen. Later dat jaar zette de Rosetta een onbemande verkenner op het oppervlak. Dat was nog nooit gepresteerd. Vorige maand was de missie voorbij. Europa liet de Rosetta bewust neerstorten op de komeet.

Ontdekker 'Europese' komeet overleden
Ontdekker 'Europese' komeet overleden (Foto: ANP)

Lindsay Lohan wil meer nachtclubs openen

Lindsay Lohan opende zaterdag haar eerste nachtclub in de Griekse hoofdstad Athene. En daar blijft het niet bij als het aan de 30-jarige actrice ligt. Volgens TMZ heeft ze grootse plannen.

De volgende stap zou zijn om LOHAN Nightclubs te openen in Istanbul, Hongkong, Londen en New York. De boel wordt gefinancierd door Lindsays goede vriend Dennis Papageorgiou. Hij heeft het geld en de actrice moet zorgen voor de publiciteit.

Maat als het aan de twee ligt, blijft het niet bij clubs. Lindsay en Dennis zouden ook wellnesscentra willen gaan openen. Daarnaast zouden ze ook nog eens van plan zijn om gezonde drankjes te gaan maken voor vluchtelingen.

Onlangs gingen er geruchten dat Lindsay en Dennis een stelletje zijn. Maar de actrice ontkende dit vrijdag op Instagram. "Hij is niet mijn vriendje. Hij is mijn zakenpartner", aldus Lohan.

Lindsay Lohan wil meer nachtclubs openen
Lindsay Lohan wil meer nachtclubs openen (Foto: BuzzE)

Plastic varkens op veld onderbreken voetbalwedstrijd Engeland

De voetbalwedstrijd tussen League Two-clubs Charlton Athletic en Coventry City moest zaterdag om een opvallende reden tijdelijk gestaakt worden. Fans van beide clubs werkten samen om hun ongenoegen te uiten over de eigenaren, en gooiden honderden kleine plastic varkentjes op het veld. Na een opruimactie van vijf minuten kon het duel weer verder, wat een 3-0 zege opleverde voor Charlton.

Dat voetbalfans zich wel degelijk normaal tegen elkaar kunnen gedragen bleek voor de wedstrijd al. Supporters van beide clubs hadden afgesproken om samen te komen en vooraf een protestmars naar het stadion te houden. Voor Charltonfans is het zeker niet de eerste keer dat ze protesteren tegen eigenaar Roland Duchatelet: vorig jaar werden onder meer strandballen en stressballen het veld op gegooid. Fans van Coventry hebben ook al meerdere malen laten weten dat ze de eigenaars, Sisu, niet bij de club willen hebben.

"Dit is weer wat anders, moet ik zeggen", aldus Charlton-coach Russell Slade. "Als men gefrustreerd is heeft men het volste recht om dat te uiten en dat hebben we vandaag gezien. Als het maar op een veilige manier gebeurt is het allemaal prima." Volgens aanwezigen werden de varkentjes precies tegelijk allemaal het veld op gegooid, waardoor wel duidelijk was dat het goed gecoördineerd werd.

Asscher favoriet als lijsttrekker PvdA

In zijn wekelijkse peiling heeft Maurice de Hond aan zijn panelleden gevraagd wie ze hopen dat er lijsttrekker wordt van de PvdA. Dat blijkt Lodewijk Asscher te zijn, met 32% van de stemmen. Jacques Monasch blijkt favoriet bij 15%, Diederik Samsom komt niet verder dan 11%. De grootste groep koos echter voor 'geen voorkeur' (42%).

Onder de PvdA-stemmers heeft Lodewijk Asscher de voorkeur, van 47%, en Diederik Samsom komt tot 26%. Jacques Monasch, het kamerlid dat zichzelf afgelopen week kandideerde, blijft hangen op 11%. Van alle andere partijen spreekt de achterban ook de grootste voorkeur voor Asscher uit, behalve bij 50Plus (daar is het Monasch, maar die is ook als enige boven de 50).

Maurice de Hond legde zijn panel ook enkele kwalificaties voor die van toepassing zouden kunnen zijn op Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Van de PvdA-stemmers vindt slechts 34% Samsom betrouwbaar. Lodewijk Asscher doet dat beter: 61%. Meer dan de helft ziet Asscher als premierwaardig, terwijl slechts 1 op de 7 denkt dat Diederik Samsom een goede premier is. Overigens hoeft de lijsttrekker natuurlijk niet automatisch de premierskandidaat te zijn.

Mark Rutte was de afgelopen week veel in de publiciteit met zijn visie en plannen voor de toekomst. Van de VVD-stemmers is 73% positief over die campagne, maar van het gehele panel is slechts 15% positief. Ook bij mogelijke VVD-coalitiepartners lage scores: PVV 4% positief, 57% negatief, CDA 16% positief en 26% negatief.

Voor de vierde week op rij zijn de zetelpeilingen ongewijzigd bij Maurice de Hond. Dat is opmerkelijk te noemen, in weken dat de Algemene Politieke Beschouwingen hebben plaatsgevonden en er een hele serie aan verkiezingsprogramma's is gepresenteerd.

EK allround van Warschau naar Heerenveen

De Europese kampioenschappen schaatsen allround en sprint van 2017 (6-8 januari) worden niet in Warschau verreden, maar in Heerenveen. De Poolse schaatsbond heeft aan de ISU laten weten niet in staat te zijn het toernooi te organiseren, waarna de internationale schaatsunie Thialf bereid heeft gevonden om de organisatie over te nemen. 

De onoverdekte schaatsbaan van Warschau zou het decor vormen voor de eerste Europese kampioenschappen in de nieuwe opzet, waarbij de sprinters en de allrounders in hetzelfde weekend om de Europese titel strijden. De KNSB is akkoord om het toernooi te mogen organiseren. “We zijn heel blij dat de KNSB in staat is de organisatie op zich te nemen. De Nederlanders hebben een hoop ervaring en wij vertrouwen erop dat de organisatie in goede handen is, ook al is het kort dag”, laat ISU-voorzitter Jan Dijkema in een persverklaring weten.

De Poolse organisatie kampte echter al lange tijd met problemen. Zo is het toernooi ook verplaatst naar het wintersportoord Zakopane, maar uiteindelijk ging het toch weer terug naar Warschau. Nu hebben de Polen de organisatie helemaal teruggegeven. Door dit besluit heeft Thialf toch nog een titeltoernooi. Thialf zou dit seizoen alleen gebruikt worden voor de vierde wereldbekerwedstrijd in december. Nu is daar toch een titeltoernooi aan toegevoegd. 

Fun met Funda#31: Watermonument in Breda

Vaak zijn in deze rubriek gedrochten te zien met een makelaar die de meest lelijke en nietszeggende foto's heeft gemaakt. Dit object viel me op omdat het zo karakteristiek is en de ombouw naar woonhuis mooi is uitgevoerd met respect voor de oorspronkelijke bestemming van het gebouw.

Dit gebouw is in 1904 gebouwd als drinkwaterleidingbedrijf en elektriciteitscentrale. In 1996 heeft de huidige eigenaar het gekocht en heeft er sindsdien gewoond en gewerkt. Sinds 2002 is het een rijksmonument.

'Amsterdam Dance Event blijft vernieuwen'

Na twintig edities is het voor directeur Richard Zijlma van Amsterdam Dance Event (ADE) de kunst om te blijven vernieuwen. Het evenement is volgens hem de belangrijkste ontmoetingsplek in de sector van de elektronische muziek ter wereld. "We bieden als het ware een ecosysteem voor de mondiale dancescene, dat we voortdurend willen verrijken."

Voor het eerst krijgt livemuziek een serieuze plek op het festival, dat woensdag begint en tot en met zondag duurt. In Paradiso, Melkweg en Sugarfactory vindt een tweedaags evenement plaats waar de nieuwste elektronische live-acts zijn te ontdekken.

Nieuw is ook ADE Hackaton, waarbij honderd programmeurs tijdens een 24 uur durende marathonsessie oplossingen verzinnen op het gebied van veiligheid, festivalbeleving en festivallogistiek. Volgens Zijlma komen er steeds meer technologiebedrijven af op het evenement. "We zien heel veel kansen om voor deze sector ook een platform voor techniek en innovaties te zijn. Veel artiesten zijn hier ook mee bezig, je ziet bijvoorbeeld dat ze zelf producten lanceren."

Festivaldorpje
Tijdens deze 21e editie is er een speciale ADE-stadscamping op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. In dit festivaldorpje kunnen meer dan vierhonderd mensen terecht in verwarmde slaapplaatsen. Ook is hier een uitgebreid programma met muziek.

Zijlma verwacht opnieuw een bezoekersrecord van zo'n 375.000 bezoekers, 10.000 meer dan vorig jaar. Tijdens ADE treden zo'n 2200 artiesten op, onder wie veel bekende dj's vanuit de hele wereld, tijdens 450 evenementen op 140 locaties in de hoofdstad. Naast optredens is er ook weer een uitgebreid conferentieprogramma voor professionals uit de scene.

Jellinek
Jellinek, gespecialiseerd in verslavingszorg, is dit jaar opnieuw vertegenwoordigd met een speciale sneltestlocatie voor drugs, met name xtc, op de Keizersgracht. Dit was vorig jaar voor het eerst na het overlijden van drie ADE-bezoekers in 2014.

Het festival begon ooit met het idee Nederlandse dj's internationaal te promoten. Dat is gelukt, concludeert de directeur. "Als je nu in een taxi in New York stapt, dan gaat het niet meer over Johan Cruijff of Ruud Gullit, maar over Martin Garrix of Armin van Buuren."

'Amsterdam Dance Event blijft vernieuwen'
'Amsterdam Dance Event blijft vernieuwen' (Foto: ANP)

'De toekomst ligt in handen van SyriŽrs zelf'

De landen die zaterdag in Lausanne bijeen waren om over de situatie in Syrië te praten, waren het volgens het Kremlin over één ding eens: de Syriërs moeten zelf over hun toekomst beslissen. Uitgangspunt daarbij is dat het land een eenheid moet blijven.

Wil een Russisch-Amerikaanse overeenkomst kans van slagen hebben, dan moet de gematigde oppositie in Syrië zich volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken afscheiden van radicale groeperingen als Jabhat Fatah al-Sham, eertijds bekend als het Nusra Front. Operaties tegen dergelijke radicale terreurorganisaties, inclusief Islamitische Staat, gaan wat de Russen betreft ondertussen gewoon door.

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken en zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry bespraken zaterdag in de Zwitserse stad de impasse rond Syrië, met name de explosieve situatie in de grootste stad van het land, Aleppo. Bij het gesprek waren vertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Iran, Jordanië, Turkije, Egypte, Irak en Qatar aanwezig. De bijeenkomst werd beëindigd zonder een gezamenlijke verklaring.

Kerry is zondag te gast in Londen, waar hij met minister Johnson en de Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken over Syrië spreekt.

'De toekomst ligt in handen van Syriërs zelf'
'De toekomst ligt in handen van Syriërs zelf' (Foto: ANP)

Aantal otters in Nederland blijft groeien

Het aantal otters in Nederland blijft groeien. De populatie bestond afgelopen winter uit circa 185 dieren, tegen 160 een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat zondag is gepubliceerd.

Het aantal verkeersslachtoffers onder de otters blijft groot. Vorig jaar zijn in totaal 49 dieren doodgereden. Verder lijkt de genetische variatie niet verder af te nemen.

De meeste otters komen nog steeds voor in Overijssel en Friesland. De grootste populatie leeft in de Wieden-Weerribben en telt zo'n 86 dieren.

Aantal otters in Nederland blijft groeien
Aantal otters in Nederland blijft groeien (Foto: ANP)

Nabestaanden Dascha eisen dossier justitie op

Nabestaanden van de vorig jaar overleden Dascha Graafsma eisen dat het Openbaar Ministerie het dossier in de zaak aan hen overhandigt. Advocaat Sébas Diekstra heeft namens de nabestaanden een officieel verzoek hiertoe ingediend bij het OM.

Het dossier bevat onder meer verklaringen van mensen die een rol hebben gespeeld in de laatste uren van Dascha en mogelijk meer duidelijkheid kunnen geven over de toedracht. Het zestienjarige meisje kwam in december 2015 in Hilversum om het leven bij een aanrijding met een trein, nadat ze enkele uren vermist was na een avondje stappen en onenigheid met vriendinnen.

De politie meldde na onderzoek dat Dascha waarschijnlijk zelfmoord had gepleegd, maar haar familie gelooft dat niet. Haar ouders stelden daarom een particulier onderzoeksteam samen, met daarin onder meer patholoog Frank van de Goot, Diekstra en particulier onderzoeker Joey Roelofs.

Onderzoeksleider Roelofs: "Eerder stelden we al vast dat de politie de camerabeelden waar Dascha voor het laatst in leven was te zien, onjuist heeft geïnterpreteerd. We willen alle feiten boven tafel krijgen. Hiervoor is het zonder enige beperking beschikken over het onderzoeksdossier essentieel."

Nabestaanden Dascha eisen dossier justitie op
Nabestaanden Dascha eisen dossier justitie op (Foto: ANP)

Vlaanderen en Nederland: hoofdrol op Buchmesse

Koning Willem-Alexander opent dinsdag, samen met zijn Belgische collega Filip, het Nederlands-Vlaams paviljoen op de Frankfurter Buchmesse. Nederland en Vlaanderen zijn samen eregast van deze gewichtige internationale boekenbeurs, 23 jaar nadat de landen er toen eveneens samen themaland ofwel "Schwerpunkt" waren. Ook toen waren Alexander en Filip erbij.

De Frankfurter Buchmesse, die van 19 tot en met 23 oktober wordt gehouden, telt 7000 exploitanten uit tal van landen en verwacht meer dan 280.000 bezoekers, vooral uit het boekenvak.

"Dit is wat we delen" is het motto waaronder Nederland en Vlaanderen hun literatuur en cultuur over het voetlicht brengen. Meer dan zeventig auteurs vertegenwoordigen onze landen met hun werk. Op de beurs en ook elders in Duitsland presenteren ze zich tijdens tal van evenementen. In totaal zijn er honderden culturele activiteiten in Duitsland die met Nederland en Vlaanderen te maken hebben. De Buchmesse en alles wat ermee samen hangt wordt ook meer en meer een culturele gebeurtenis voor een breder publiek.

Vertalingen
In aanloop naar de Buchmesse zijn er extra veel vertalingen van oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in het Duits gemaakt, meer dan 300 literaire werken, nieuw en oud. Anders zijn het er jaarlijks zo'n 85. Duitsland is voor Nederlandse literatuur al de grootste exportmarkt.

Artistiek directeur van de Nederlands-Vlaamse vertegenwoordiging in Frankfurt is de Vlaamse auteur Bart Moeyaert. Hij schrijft proza en poëzie voor alle leeftijden en werd zelf al veelvuldig in het Duits vertaald.

Openingslezing
Cultuurminister Jet Bussemaker spreekt op de openingsceremonie van de Buchmesse, waar de Nederlandse auteur Arnon Grunberg en zijn Vlaamse collega Charlotte van den Broeck samen één openingslezing houden. Auteurs die in Frankfurt in de schijnwerpers zullen staan zijn onder anderen Margriet de Moor, Leon de Winter, Joost de Vries, Herman Koch, Tom Lanoye, Geert Mak, Conny Palmen, Adriaan van Dis en Tommy Wieringa.

Minister en verschillende auteurs vertrekken dinsdagochtend vanuit Amsterdam met de trein naar Frankfurt. De Koninklijke Wachtkamer op station Amsterdam Centraal gaat speciaal voor dit gezelschap open.

Op zondag 23 oktober geven Vlaanderen en Nederland de fakkel door aan Frankrijk, dat in 2017 eregast is op de Buchmesse.

Vlaanderen en Nederland: hoofdrol op Buchmesse
Vlaanderen en Nederland: hoofdrol op Buchmesse (Foto: ANP)

Thaise prins wil pas over jaar koning worden

Prins Maha Vajiralongkorn wil pas over minstens een jaar tot koning van Thailand worden gekroond. Zijn vader koning Bhumibol overleed donderdag op 88-jarige leeftijd.

Minister-president Prayut Chan-o-cha deelde die verrassende boodschap zaterdagavond op de Thaise televisie mee. De 64-jarige prins wil eerst rouwen en acht een periode van een jaar daarvoor geëigend. Totdat Maha Vajiralongkorn aantreedt, neemt een regent de zaken waar. Dat is de 96-jarige Prem Tinsulanonda, de voorzitter van de Koninklijke Adviesraad.

Thaise prins wil pas over jaar koning worden
Thaise prins wil pas over jaar koning worden (Foto: ANP)

Turkse media: Strijd om Mosul begonnen

In Irak is een grote militaire operatie van start gegaan om de stad Mosul te heroveren op terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat melden Turkse en Iraakse media.

De Amerikaanse artillerie zou op 20 kilometer van de stad, projectielen hebben afgevuurd op IS-doelen ten oosten van de stad, zo zegt een commandant van Peshmerga-strijders. De Amerikanen ontkennen echter dat de aanval begonnen is. Volgens CNN heeft het Iraakse leger zaterdagavond wel duizenden pamfletten van vier pagina's boven de stad uitgestrooid, met teksten als "het is tijd voor de overwinning"en "tijd voor een schoon Irak zonder Isis of een ander donker geloof." Ook staat in de flyer dat een aanval wordt voorbereid.

Bewoners wordt gevraagd uit sommige delen van de stad en bij ISIS-doelen weg te blijven, niet in paniek te raken en ramen en deuren dicht te houden.

Mosul is in omvang de tweede stad in Irak. De stad is van groot strategisch belang voor IS.

Turkse media: Strijd om Mosul begonnen
Turkse media: Strijd om Mosul begonnen (Foto: ANP)

VS veroordelen rakettest Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben de mislukte poging van Noord-Korea om een middellange ballistische raket te lanceren nabij de stad Kusong in het noordwesten van het land, streng veroordeeld. Dat liet het Pentagon zaterdag weten.

"We veroordelen deze en alle andere recente rakettesten van Noord-Korea", zei de Amerikaanse marinebevelhebber Gary Ross. "We zijn van plan onze zorgen bij de Verenigde Naties kenbaar te maken om ons sterk te maken voor een internationaal standpunt dat Noord-Korea verantwoording moet afleggen voor deze zaken."

Het Pentagon liet weten dat de Amerikaanse toezegging de bondgenoten in de regio, waaronder Zuid-Korea en Japan, te verdedigen, door deze Noord-Koreaanse acties alleen maar sterker wordt. De rakettest vormde volgens het Pentagon geen gevaar voor de VS.

VS veroordelen rakettest Noord-Korea
VS veroordelen rakettest Noord-Korea (Foto: ANP)

Rusland schiet Noord-Koreaanse visser dood

Russische grenssoldaten hebben bij een controle van een verdachte vissersboot uit Noord-Korea één visser doodgeschoten. Ook zijn aan boord van het schip minstens acht Noord-Koreanen gewond geraakt, zo heeft de Russische geheime dienst FSB zaterdag in Moskou bekendgemaakt.

Het incident vond zaterdag plaats toen de Noord-Koreaanse vissersboot de Russische wateren van de Japanse zee was binnengevaren. Russische verkenners doorzochten het schip met 48 personen aan boord, toen ze werden aangevallen door de bemanning. De Russische kustwacht opende daarop het vuur, waarbij negen Noord-Koreanen gewond raakten. Eén overleed daarbij aan zijn verwondingen.

Rusland schiet Noord-Koreaanse visser dood
Rusland schiet Noord-Koreaanse visser dood (Foto: ANP)

Jemen laat twee Amerikanen vrij

Twee Amerikanen die gevangen werden gehouden in Jemen zijn zaterdag vrijgelaten en overgebracht naar Muscat in buurland Oman. Dat heeft Omaanse staatsmedia bekendgemaakt.

De staatstelevisie in Oman toonde beelden van de twee Amerikanen die een vliegtuig van de luchtmacht van Oman verlieten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn dank uit aan de regering van Oman voor het faciliteren bij de vrijlating en noemde de vrijlating een humanitair gebaar van de Houthi's, de rebellengroep die de macht heeft gegrepen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Een vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat Oman met de autoriteiten in Sanaa hadden samengewerkt om de Amerikanen vrij te krijgen. Een woordvoerder van de Houthi-rebellen bevestigde het vertrek van de Amerikanen uit Sanaa.

Jemen laat twee Amerikanen vrij
Jemen laat twee Amerikanen vrij (Foto: ANP)

Maandag lancering van Chinees ruimteschip

China lanceert maandag het ruimteschip Shenzhou 11. De tweekoppige bemanning wordt hiermee naar naar het ruimtelaboratorium Tiangong 2 gebracht. Ze zullen daar een maand blijven terwijl ze verschillende tests uitvoeren, onder meer op medisch gebied.

Het ruimtelab werd in september gelanceerd en wordt gezien als eerste stap naar een Chinese missie naar Mars. Uiterlijk in 2020 wil China een onbemande missie naar Mars uitvoeren.

Maandag lancering van Chinees ruimteschip
Maandag lancering van Chinees ruimteschip (Foto: ANP)

Sprintgrootheid Meares stopt met baanwielrennen

Baanwielrenster Anna Meares heeft zondag haar afscheid aangekondigd. De 33-jarige Australische sluit daarmee een lange en zeer imposante carrière af, waarin ze onder meer zes olympische medailles en vele wereldtitels won.

Meares debuteerde in Athene in 2004 op de Spelen met goud op de 500 meter tijdrit en brons op de sprint. Vier jaar later ging ze tijdens een World Cup-wedstrijd hard onderuit en brak ze haar nek, maar Meares kwam er snel bovenop en kon zelfs meedoen aan de Spelen van Beijing, waar ze zilver pakte op de sprint. 

Na Beijing 2008 begon ze de sprint te domineren, wat resulteerde in een scala aan wereldtitels op de sprint, keirin, teamsprint en 500 meter tijdrit. In Londen betaalde zich dat uit en kon ze haar favorietenrol op de sprint waarmaken: tot groot verdriet van het lokale publiek klopte ze thuisfavoriete Victoria Pendleton in de finale en pakte ze het goud, aangevuld met brons op de teamsprint. In Rio de Janeiro lukte het dit jaar niet een sprintmedaille te pakken, maar achter 'onze' gouden Elis Ligtlee was er wel brons op de keirin.

Buiten haar olympische successen pakte Meares ook enorm veel WK-medailles. Op de 500 meter tijdrit was ze vier keer 's werelds beste, op de keirin en teamsprint waren er elk drie wereldtitels. In 2011 pakte ze in Apeldoorn drie keer mondiaal goud, waaronder haar enige wereldtitel op de sprint. 

"Veel mensen hebben me gevraagd welke richting ik na de Spelen in Rio in wil slaan en wat ik verder wil gaan doen. Na er even over nagedacht te hebben ben ik tot het besluit gekomen dat ik ermee stop", liet Meares zondag op de Australische tv weten. "Ik heb het niet als een sprookje af kunnen sluiten, met goud in Rio, maar het was alsnog een mooi einde", aldus Meares, die tijdens de openingsceremonie in Rio de Australische vlag het Olympisch Stadion binnen mocht dragen. 

Dramatische ontknoping MotoGP Japan

Marc Marquez is de nieuwe wereldkampioen in de MotoGP. De Spaanse Hondarijder won op de Twin Ring Motegi met overmacht de Japanse Grand Prix en zag beide overgebleven concurrenten in de WK-strijd onderuit gaan. Daardoor kan Marquez met drie races te gaan niet meer ingehaald worden. Het is de derde wereldtitel in de MotoGP voor de Spanjaard, die ook in 2013 en 2014 al wereldkampioen werd. Hij neemt de titel over van Yamahacoureur Jorge Lorenzo. 

De beste start was voor Marquez, maar het was Lorenzo die na de eerste serie bochten de leiding in handen had, voor Marqez, Aleix Espargaro, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Andrea Dovisiozo en Maverick Viñales. Lorenzo reed in de eerste ronden een klein beetje weg bij de rest, terwijl Marquez en Rossi een fel duel uitvochten voor plek twee. De Spanjaard won dat, waarna hij de jacht op Lorenzo opende. Dat duurde niet lang en zodra het gat gedicht was pakte de Hondacoureur de leiding over.

Rossi ging vervolgens voorbij aan teamgenoot Lorenzo en begon langzaam wat tijd goed te maken op Marquez. Het leek er echter op dat Il Dottore te hard aan het pushen was: na zeven ronden schoof de Italiaan onderuit. Dat was direct een grote klap voor alle neutrale kijkers, want met nul punten voor Rossi en Marquez aan de leiding leek het WK al bijna beslist. Sterker nog, als Lorenzo nog twee plekken zou verliezen was de derde MotoGP-wereldtitel al binnen voor Marquez.

Dat laatste scenario leek na dik tien ronden alsmaar realistischer te worden, want Dovizioso en Espargaro kwamen ronde na ronde dichter bij Lorenzo. Met name de opmars van Espargaro staakte, maar Dovizioso kon heel langzaam aanhaken. Zes ronden voor het einde was de aansluiting dan eindelijk een feit, terwijl het daarachter een duel tussen de Suzuki-teamgenoten Espargaro en Viñales werd, gewonnen door Viñales. 

Een ronde later werd het Yamaha-drama in Motegi compleet: Lorenzo schoof uit het niks onderuit, waarmee Marquez de race alleen maar enigszins fatsoenlijk uit hoefde rijden om de wereldtitel binnen te slepen. Dat gebeurde uiteraard zonder problemen en dus reed de Spanjaard met nog drie races te gaan als nieuwe wereldkampioen over de streep. Dovizioso pakte de tweede plek en Viñales kon perfect profiteren van de val van Lorenzo: hij werd derde. 

Slachtoffer zwaargewond na steekpartij

Bij een vechtpartij in het Bellamypark in Vlissingen is in de nacht van zaterdag op zondag iemand neergestoken. Het slachtoffer is zwaargewond met de traumahelikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht, aldus een politiewoordvoerder.

Twee mannen zijn gearresteerd. Er is nog niets bekend over de aanleiding van de vechtpartij. Ook over de identiteit van het slachtoffer kan de politie nog niets zeggen. De politie heeft een deel van het park afgezet voor onderzoek. Getuigen worden verhoord.

Ook in Eindhoven raakte iemand zwaargewond bij een steekpartij. De man die rond 02.00 uur bij de Mathildelaan neergestoken werd, kon nog naar het politiebureau lopen, maar raakte daar bewusteloos. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Twee mensen dood bij brand op woonboot Zwolle

In Zwolle zijn twee mensen overleden bij een brand op een woonboot. De brand brak in de nacht van zaterdag op zondag rond half 3 uit. Toen de brandweer bij de boot op het Almelose kanaal aankwam, troffen ze de twee bewoners en hun hond levenloos aan.

De politie doet nader onderzoek naar de brand, volgens een brandweerwoordvoerder om uit te sluiten dat er sprake is van brandstichting.

De brandweer, die veel moeite had om het vuur te bedwingen, is nog bezig met nablussen. De dode hond is meegenomen door de Dierenambulance.

FOK! Wat een weer.. Aardig wat zon en lekker zacht

Goeiemorgen! De zaterdag verliep wisselvallig. In de ochtend viel er nog wat regen- en motregen, maar in de loop van de dag klaarde het vanuit het zuiden behoorlijk op. In het noorden- en noordoosten verliep dat proces wat moeizamer en hebben ze maar een spaarzame opklaring gezien. Er stroomde wel wat zachtere lucht binnen en dat zullen we vandaag zeker merken.

Het wordt een heerlijke dag vandaag met veel ruimte voor de zon en maxima die omhoog klimmen naar 17 tot 20 graden. Dat is helemaal niet zo gek voor dit jaargetijde. De wind komt uit een zuidoostelijke richting en is matig, maar op de Wadden vrij krachtig.

De komende week ziet het er wat somberder uit. Dat is jammer voor diegene met herfstvakantie, want er valt de komende dagen af en toe regen en de bewolking overheerst. De zon laat echter niet helemaal verstek gaan. Toch zit een fraaie en droge dag er niet in, of het moet tegen komend weekend worden als zich een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavie gaat melden. Maar dat duurt nog even.

De temperaturen gaan wel naar beneden komende week. Morgen is het nog 15 tot 17 graden, maar aan het eind van de week moeten we het doen met 12 graden.

Fijne zondag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Met wat wisselvallig weer op komst ook weer kans op een regenboog. (Foto: Stephan5)
Met wat wisselvallig weer op komst ook weer kans op buienluchten en een regenboog. ( Archieffoto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1923 De Walt Disney Company is opgericht door Walt Disney en zijn broer Roy Disney.
1951 Mies Bouman maakt haar debuut op televisie als omroepster bij de KRO.
1978 Kardinaal Karol Wojtyla wordt tot Paus Joahnnes Paulus II gekozen.
1984 Desmond Tutu wint de Nobelprijs voor de vrede.
2013 De Amerikaanse acteur Ed Lauter komt te overlijden.

Harde klap in strijd wereldtitel Moto2

Thomas Lüthi heeft op de Twin Ring Motegi de Grand Prix van Japan in de Moto2 gewonnen. De Zwitser ging van start tot finish aan de leiding en kwam alleen aan het eind nog even in moeilijkheden. Kampioenschapsleider Johann Zarco deelde een harde klap uit, vooral vanwege het falen van zijn voornaamste concurrent. 

Lüthi kende een ijzersterke start en pakte de leiding over van polesitter Zarco, die ook Franco Morbidelli langszij zag komen. De grote uitdager van Zarco in de hevige strijd om de wereldtitel, Alex Rins, moest na een crash in de kwalificatie vanaf plek 22 starten, maar dat ging niet lang goed. Rins won een paar plekken en ging vervolgens in de derde bocht onderuit, waarmee de spanning in het WK direct een stuk minder werd. Ook Sam Lowes ging al snel onderuit, terwijl de Brit op de vierde plek lag. 

In de tien ronden na het ietwat hectische begin gebeurde voorin vrij weinig. Lüthi reed een klein beetje weg bij Morbidelli, die op zijn beurt een kleine voorsprong had op Takaaki Nakagami. Achter de thuisfavoriet lag WK-leider Zarco op de vierde plek en de verrassend sterk rijdende Axel Pons had de vijfde plaats in handen. Voor Alex Marquez was dat het eindpunt van de race: de Spanjaard ging vanaf de zevende plek onderuit. Tien ronden voor het einde gebeurde dan ook het onvermijdelijke: Pons ging, dit keer vanaf plek zes, tegen het asfalt.

De spanning kwam inmiddels weer terug in de wedstrijd, doordat Morbidelli, Zarco en Nakagami dichter bij elkaar kwamen. Vooral Zarco was erg goed op dreef en het duurde dan ook niet lang voor hij beide tegenstanders te grazen nam. Ook Lüthi begon het zo langzamerhand moeilijk te krijgen met Zarco, want de Fransman kwam in rap tempo dichterbij.

In de slotronden moest Zarco zijn offensief tegen Lüthi wat staken, hoewel hij nog wel dichterbij kwam. Het echte gevecht werd achter die twee gestreden door Morbidelli en Nakagami. De Japanner gaf alles om voor eigen publiek het podium te pakken en haalde de Italiaan op prachtige wijze in, maar in de voorlaatste bocht ging Morbidelli er dan toch weer voorbij om zo de laatste podiumplek te claimen. Lüthi pakte de zege, Zarco deed met plek twee uitstekende zaken in de strijd om het WK. Even later kwam Rins als twintigste over de streep, buiten de punten.

Prachtig duel om zege Moto3 Japan, ook thuisfans juichen

Enea Bastianini heeft voor het eerst sinds San Marino vorig jaar weer een race in de Moto3 gewonnen. De Italiaan sloot een prachtig duel met wereldkampioen Brad Binder als winnaar af op het circuit van Motegi, waar de Grand Prix van Japan verreden wordt.

Bij de start veranderde er niks aan de volgorde van de eerste rijders: Andrea Migno pakte vanaf poleposition de leiding, gevolgd door Brad Binder en Enea Bastianini. In bocht één ging het al fout voor de nummer twee in het WK, Jorge Navarro. Hij tikte Joan Mir aan, schoof onderuit en nam Gabriel Rodrigo en John McPhee mee. Bo Bendsneyder kende wel een goede start, maar niet helemaal zoals de bedoeling was: de Nederlander werd met een drive through penalty bestraft voor een valse start.

Na zeven ronden ontstond een kopgroep van zes man: Binder, Migno, Bastianini, Francesco Bagnaia, Nicolo Bulega en thuisrijder Hiroki Ono. Daarachter probeerde Fabio di Giannantonio dichterbij te komen, met een aantal coureurs in zijn achterwiel. Dat kon hij echter niet doorzetten, want ook met nog maar zes ronden te rijden zat de Italiaan er niet bij. Hij kreeg bezoek van Phillip Ötl en de Duitser leek er, met Di Giannantonio in zijn wiel, wel in te slagen een tempo te ontwikkelen dat de kopgroep langzaam bij kon halen. 

Vijf ronden voor het einde viel de kopgroep uit elkaar en leek Binder weg te rijden bij de rest, terwijl Bagnaia definitief wegzakte. De spanning kwam echter al snel weer terug, want Bastianini reed zich weer helemaal in het wiel bij Binder. De twee vochten het uit om de zege, terwijl daarachter een fel gevecht om plek drie ontstond tussen Ono en Sky-teamgenoten Bulega en Migno. Voor Migno liep dat verkeerd af: de Italiaan probeerde Ono in de slotronde in te halen, maar schoof onderuit en eindigde buiten de punten. Ono kon zijn eerste podiumplek ooit vieren, terwijl Bastianini vooraan met een prachtige actie de tot dan toe oppermachtige Binder verschalkte en eindelijk weer een zege pakte.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.