FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 oktober 2016

Webber hangt na dit seizoen zijn helm aan de wilgen

Voor Mark Webber zal het huidige seizoen in het World Endurance Championship zijn laatste in de autosport zijn. De regerend WEC-kampioen en voormalig Formule 1-coureur stopt met racen en gaat verder als ambassadeur van Porsche, het team waar de Australiër momenteel voor rijdt.

Webber maakte in 2002 zijn debuut in de Formule 1, bij Minardi. Na achtereenvolgend bij Jaguar en Williams te hebben gereden, kwam hij in 2007 bij Red Bull terecht als teamgenoot van David Coulthard. In 2009 werd Sebastian Vettel zijn teamgenoot en klom het team op van de zevende naar de tweede plek in het constructeurskampioenschap. Het hoogtepunt van Webber kwam een jaar later, toen hij tot de laatste race een grote kans op de titel had.

Na nog drie seizoenen naast de inmiddels viervoudig wereldkampioen en nog eens drie constructeurskampioenschappen besloot Webber om de Formule 1 te verlaten en om in 2015 voor het herintredende Porsche in het WEC te gaan rijden. Samen met Timo Bernhard en Brendon Hartley werd hij tweede bij de 24 uur van Le Mans en won hij het kampioenschap. In zijn tweede seizoen kende het drietal een slechte start van het seizoen, maar inmiddels zijn er drie races op rij gewonnen.

Er staan nog drie races op de kalender van 2016: De zes uur van Fuji, Shanghai en Bahrein. De zes uur van Fuji vindt komend weekend plaats.

Webber gaat verder als ambassadeur van Porsche (Pro Shots / Action Images)
Webber gaat verder als ambassadeur van Porsche (Pro Shots / Action Images)

Voetbalclub moet scheef veld na 30 jaar aanpassen

Al sinds 1987 speelt de Argentijnse voetbalclub Deportivo Liniers haar thuiswedstrijden op hun veld in San Justo. Er is echter een probleempje met het veld: het is nogal scheef en daar moet nu verandering in komen. 

Van bovenaf is te zien dat het veld daadwerkelijk behoorlijk scheef is aangelegd. Als een keeper vanaf het ene doel rechtdoor trapt, komt de bal op de rand van het strafschopgebied uit. De spelers zijn er al lang aan gewend, maar de Argentijnse voetbalbond was het schijnbaar nog niet echt opgevallen. Dat is nu wel het geval en de club heeft dan ook bericht gehad: ze hebben tot 15 december de tijd om de boel aan te passen, anders gaat het veld permanent dicht.

Volgens Marcelo Gomez, president van de club, viel het officials van de Argentijnse bond pas op nadat ze luchtbeelden zagen op Google Maps. "Het veld heeft nooit problemen opgeleverd. We wisten dat we het ooit wel aan zouden moeten passen, maar dit bevel kwam wel erg plotseling." Hoe het zo kon komen is volgens Gomez een vrij simpele zaak: "We hadden nog geen lasers en drones destijds, de touwtjes werden getrokken en het leek wel ongeveer in orde, misschien een heel klein beetje scheef."

Ook spits Maxi Castano lijkt het jammer te vinden dat het veld aangepast wordt: "Bij ons werden altijd opmerkelijke goals gemaakt. Niemand werd boos en tegenstanders maakten er vooral grappen over, maar iedereen wist wel dat het veld een beetje anders dan normaal was."

HP schrapt duizenden banen

Printer- en computerfabrikant HP Inc schrapt de komende drie jaar 3000 tot 4000 banen. Dat werd donderdag na de slotbel op Wall Street bekendgemaakt. Het bedrijf wil de kosten naar beneden brengen nu de vraag naar computers en printers tanende is. Volgens topman Dion Weisler van HP vallen de ontslagen binnen alle onderdelen van het bedrijf.

HP Inc werd vorig jaar afsplitst van technologiebedrijf HP Enterprises. Sindsdien zoekt Weisler naarstig naar manieren om de winstgevendheid van HP op te voeren. Vorig jaar kondigde het bedrijf ook al een grootscheepse banenreductie aan. HP heeft momenteel circa 50.000 werknemers in dienst.

HP verwacht voor het komende fiscale jaar een aangepaste winst per aandeel van 1,55 tot 1,65 dollar per aandeel.

HP schrapt duizenden banen
HP schrapt duizenden banen (Foto: ANP)

Floortje wint Gouden Televizier-Ring

Floortje naar het einde van de wereld (BNN-VARA) is donderdagavond uitgeroepen tot het beste televisieprogramma van het jaar. Het programma kreeg 64 procent van de stemmen en won de felbegeerde Gouden Televizier-Ring tijdens de 51e editie van het televisiegala in Amsterdam.

Floortje Dessing, het gezicht van het reisprogramma waarin ze naar de meest afgelegen plekken ter wereld reist, gaf de andere genomineerden Geer & Goor: Zoeken een hobby! (RTL 4) en Penoza IV (KRO-NCRV) het nakijken.

Het 18-karaats gouden kunstwerk is ook dit jaar weer een ontwerp van kunstenares Anneke Schat.

Floortje wint Gouden Televizier-Ring
Floortje wint Gouden Televizier-Ring (Foto: BuzzE)

'Zelfbeschikking mensen eindelijk centraal'

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is blij met voorstel van het kabinet om stervenshulp mogelijk te maken voor ouderen die het leven voltooid vinden. "De vereniging signaleert al jaren dat er ouderen zijn die het leven voltooid vinden en niet in aanmerking komen voor euthanasie. Zij zijn niet ziek maar lijden aan het leven", stelt de NVVE.

De vereniging is al jaren bezig om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. "Met het wetsvoorstel stelt de minister eindelijk de zelfbeschikking van deze mensen centraal. We zijn het eens met de minister dat nieuwe wetgeving moet staan voor een toetsbare, zorgvuldige en transparante regeling", aldus de belangenvereniging.

De NVVE zegt graag mee te willen denken met het uitrollen van de plannen voor speciale hulpverleners die de minister noemt in haar voorstel.

'Zelfbeschikking mensen eindelijk centraal'
'Zelfbeschikking mensen eindelijk centraal' (Foto: ANP)

Basketballers overtuigend naar kwartfinales WK 3x3

De Nederlandse 3x3-basketballers hebben zich op het WK in het Chinese Guangzhou overtuigend geplaatst voor de kwartfinales. De als vijfde geplaatste ploeg, bestaande uit Jesper Jobse, Gregory Pinas, Bas Rozendaal en Sjoerd van Vilsteren, boekte donderdag twee belangrijke zeges.

Als eerste moest Turkije er donderdag aan geloven. Nederland gaf de nummer dertien van de plaatsing niet al te veel kans: 14-8. Het één plekje hoger genoteerde Japan was het volgende slachtoffer in de laatste groepswedstrijd. De Nederlanders maakten het duel voortijdig af door als eerste 21 punten te scoren: 21-12.

Nederland heeft de groep zo als tweede afgesloten, achter de VS, de enige ploeg waar het in de groep van verloor. In de kwartfinale wacht zaterdag een bijzonder pittige tegenstander: de nummer één van de wereldranglijst, Servië, moet dan verslagen worden. 

Klaas Otto: ik wist niet van contract Panorama

Oprichter Klaas Otto van No Surrender heeft donderdag gezegd dat hij niet betrokken is geweest bij het veelbesproken contract dat de motorclub opstelde en liet ondertekenen door hoofdredacteur Frans Lomans van Panorama. "Ik zag het getekende contract voor het eerst op een clubavond. Big Willem liet het me zien en vertelde dat het was geregeld", reageerde Otto donderdag in de rechtbank op alle ophef die woensdag was ontstaan nadat NRC publiceerde over de overeenkomst. Big Willem is voormalig president Willem van Boxtel van de Hells Angels die kort lid was van No Surrender.

In het contract belooft Panorama geen (negatieve) publiciteit meer te schenken aan motorclub No Surrender. De verklaring is ondertekend door Lomans en twee leden van No Surrender die zouden optreden namens oprichter Klaas Otto.

Klaas Otto: ik wist niet van contract Panorama
Klaas Otto: ik wist niet van contract Panorama (Foto: ANP)

Schiphol krijgt tijdelijk extra vertrekhal

Schiphol krijgt er een tijdelijke vertrekhal bij. Dat is nodig vanwege de recente flinke groei van passagiers die naar Schengenlanden reizen. Naar verwachting zullen jaarlijks zo'n twee miljoen passagiers gebruik maken van de hal, waarvan de bouw maandag begint en die voor de meivakantie volgend jaar opent.

De ruimte wordt ongeveer 3800 vierkante meter groot en komt bovenop bagagehal Zuid, ten zuiden van Vertrekhal 1. Hij biedt plek aan zo'n twintig incheckbalies, vijf beveiligingsdoorgangen, incheckzuilen, sanitaire voorzieningen en zitplaatsen.

De tijdelijke vertrekhal blijft tot eind 2019 staan. Tegen die tijd moet de nieuwe pier, die plaats biedt aan acht tot elf vliegtuigen tegelijk, klaar zijn. In 2023 volgt de extra terminal ten zuiden van Schiphol. Ook komt er meer parkeergelegenheid en wordt het trein- en busstation vernieuwd en uitgebreid.

Schiphol verwacht dit jaar een recordaantal van 63 miljoen passagiers. De luchthaven houdt op de lange termijn rekening met een verdere groei naar 80 miljoen reizigers.

Schiphol krijgt tijdelijk extra vertrekhal
Schiphol krijgt tijdelijk extra vertrekhal (Foto: ANP)

Andrť van Duin in dramaserie Omroep MAX

André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek spelen de hoofdrollen in een nieuwe dramaserie van Omroep MAX. Dit maakte voorzitter Jan Slagter donderdag bekend op de najaarspresentatie van de publieke ouderenomroep in Amsterdam.

De dramaserie is gebaseerd op het boek Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen. In dit fictieve dagboek beschrijft het personage Hendrik Groen zijn leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Martin van Waardenberg schrijft het script van de televisieserie. De regie is in handen van Tim Oliehoek.

Slagter: "Deze week zijn de handtekeningen gezet. MAX gaat een serie maken van het fantastische dagboek van Hendrik Groen. We zijn trots op het team, met rollen voor Olga Zuiderhoek, Kees Hulst en André van Duin."

Dokter Deen
De dramaserie Dokter Deen, met Monique van de Ven in de rol van huisarts Maria Deen, keert terug met een vierde en laatste seizoen. De opnames daarvan beginnen in 2017.

Slagter: "Persoonlijk kijk ik erg uit naar het drieluik De zaak Menten. Het is een gedramatiseerd verhaal van journalist Hans Knoop die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert de achterhalen. Ik herinner me nog goed wat deze zaak destijds teweegbracht. MAX heeft de impact proberen te vangen vanuit het perspectief van journalist Hans Knoop, een van de hoofdrolspelers in de affaire die zich afspeelde in de jaren zeventig."

Hoofdrollen
Guy Clemens, Carine Crutzen en Noortje Herlaar spelen de hoofdrollen in de serie De zaak Menten, die vanaf woensdag 23 november is te zien op NPO2.

Erica Terpstra keert terug met een vijfde seizoen van Erica op reis. Ze gaat naar Hongkong, Suriname, Myanmar, Israël en Colombia. Erica op reis is vanaf vrijdag 11 november te zien op NPO1.

André van Duin in dramaserie Omroep MAX
André van Duin in dramaserie Omroep MAX (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian stiekem gefilmd na overval

De Franse politie is naarstig op zoek naar degene die eerder deze week een video van Kim Kardashian momenten na de overval in haar Parijse appartement online gooide. Die persoon is strafbaar bezig, weet TMZ.

Vlak na de overval heeft iemand stiekem een filmpje gemaakt van Kim. Op de beelden is te zien hoe de 35-jarige realityster op de bank zit in een witte badjas. Ze lijkt met iemand te facetimen. Ondertussen zoeken agenten in het appartement naar bewijs.

Kims team probeert er nu samen met de Frans politie achter te komen wie de video heeft gemaakt. Het is namelijk illegaal om iemand te filmen in een privésetting wanneer die persoon daar geen toestemming voor geeft. De stiekeme filmer riskeert maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete tot bijna 50.000 euro.

Kardashian is ondertussen nog steeds van slag door de brute overval op 2 oktober. Ze zou professionele hulp krijgen, maar ze is er nog niet klaar voor om weer in het openbaar te verschijnen.

Kim Kardashian stiekem gefilmd na overval
Kim Kardashian stiekem gefilmd na overval (Foto: BuzzE)

Webshopbouwer licht honderden mensen op

Honderden mensen en bedrijven zijn slachtoffer geworden van een oplichter. De politie heeft in juli een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk.

De verdachte bood zichzelf volgens de politie aan bij bedrijven als websitebouwer. Hij heeft voor diverse bedrijven een website met een webshop gebouwd. De man wordt ervan verdacht dat hij door het inbouwen van speciale software gebruikersnamen en wachtwoorden kon onderscheppen. Die inloggegevens zou hij vervolgens hebben gebruikt om in te breken op mail- en socialmedia-accounts van klanten van die webshops.

Het geld dat hij op deze manier wist te verkrijgen, heeft hij vermoedelijk gebruikt voor zijn verslavingen. Na zijn aanhouding heeft de politie het onderzoek steeds verder uitgebreid en bleek het om steeds meer slachtoffers te gaan.

In het onderzoeksdossier zitten op dit moment zo'n 140 zaken. Ruim tachtig in Noord-Nederland en zo'n zestig uit de rest van het land. Buiten Noord-Nederland heeft de verdachte nog honderden andere slachtoffers gemaakt, zaken die op dit moment nog niet in het dossier zitten. Op 18 oktober staat de man voor het eerst terecht bij de rechtbank in Leeuwarden.

De politie heeft de gedupeerde bedrijven in Noord-Nederland inmiddels actief benaderd om hun webshop te laten controleren op de aanwezigheid van de speciale software.

Webshopbouwer licht honderden mensen op
Webshopbouwer licht honderden mensen op (Foto: BuzzT)

Humberto Tan beste presentator van het jaar

Humberto Tan is donderdagavond verkozen tot beste presentator van het jaar. Hij kreeg de Zilveren Televizier-Ster uit handen van olympisch sprinter Churandy Martina tijdens het jaarlijkse Gouden Televizier-Ring Gala in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Tan won de prijs twee jaar geleden ook al en was voor de derde keer genomineerd. "Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht", reageerde hij. ''Ik wil RTL bedanken, mijn vrouw Ineke en mijn kinderen. En vooral de kijkers. Ik hoop dat ik het nog heel lang mag doen."

Art Rooijakkers, die het tv-gala donderdagavond ook presenteert, en Johnny de Mol waren eveneens in de race. De Mol won de prijs vorig jaar.

Humberto Tan beste presentator van het jaar
Humberto Tan beste presentator van het jaar (Foto: BuzzE)

Peter R. de Vries loopt tegen vliegtuig op

Peter R. de Vries heeft donderdagmiddag een flinke snee in zijn voorhoofd opgelopen. De misdaadverslaggever stootte in Hilversum zijn hoofd tegen een vliegtuig.

"Het leven van een misdaadreporter is vol gevaren... geloof het of niet: tegen een vliegtuig opgelopen op vliegveld H'SUM", twitterde De Vries bij een foto van zijn hoofdwond. Later voegt hij toe: "Dit krijg je als je altijd op het scherpst van de snee werkt..."

De presentator gebruikte de hashtag #Specsavers waarmee hij suggereert een bezoekje te moeten brengen aan de brillenwinkel.

Veel van Peters volgers grappen of hij Steve Brown is tegengekomen. De misdaadverslaggever raakte in 2009 gewond toen Brown boos werd omdat hij in een van de uitzendingen van De Vries te zien was.

Baas houdt pitbull als seksslaaf

De dierenbescherming van het Russische Salavat heeft een man in het vizier die een wel erg intieme band heeft met zijn pitbull. De beste man houdt de vechthond namelijk als seksslaaf.

Dorpelingen moesten onlangs lijdzaam toezien hoe de baas van de hond zijn dier in het park rectaal vernederde. Zij belden hierop direct de politie. De agenten hadden echter geen zin het warme bureau te verlaten voor zulke onzin.

De omwonenden waren echter geenszins van plan om bij de pakken neer te zitten en schakelden de dierenbescherming in. Dierenbeschermers wisten met succes de pitbull te ontvoeren en naar een veilige locatie te brengen. Hier is hij momenteel herstellende van zijn verwondingen.

Dierenarts Aynur Makaev heef de hond drie uur lang moeten opereren om hem weer op te lappen. "De anus bleek volledig uitgescheurd", aldus de dierenarts.

De hond is inmiddels Ramzes gedoopt en maakt het naar onstandigheden goed. Tegen het baasje van de hond kon men helaas weinig uitrichten. Hij heeft slechts een kleine geldboete gekregen wegens schending van de eerbaarheid.

Russisch vliegtuig doorzocht na bommelding

Een vliegtuig van Aeroflot is donderdag op de luchthaven van Genève vlak voor vertrek naar Moskou tegengehouden nadat een passagier had gezegd dat er een bom aan boord was. De man, een Rus, is gearresteerd. De verdachte bekende later tijdens zijn verhoor dat het vals alarm was en dat hij een grap had gemaakt. Dat heeft het Zwitsers Openbaar Ministerie gezegd.

De autoriteiten hadden onmiddellijk na de bommelding het zekere voor het onzekere genomen en de 115 inzittenden verzocht het toestel te verlaten zodat specialisten van de politie het konden doorzoeken. Dat gebeurde in alle rust. Alle bagage werd naar buiten gebracht en met behulp van spierhonden gecontroleerd op explosieven. Dat nam uren in beslag. Volgens de Russische maatschappij zouden de gestrande reizigers worden overgeboekt op een andere vlucht.

Het incident gebeurde minder dan drie maanden nadat de veiligheidsdiensten op hetzelfde vliegveld in hoogste staat van paraatheid werden gebracht doordat een vrouw repte van een dreigende bomaanslag. Ook dat bleek loos alarm. Ze kwam tot haar daad uit jaloezie over haar overspelige man. Het kwam op haar drie maanden gevangenisstraf en een boete van 83.000 euro te staan.

Russisch vliegtuig doorzocht na bommelding
Russisch vliegtuig doorzocht na bommelding (Foto: ANP)

Geld voor hightech-landbouw

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) trekt 8 miljoen euro uit om de landbouw gebruik te laten maken van de nieuwste technologische hoogstandjes. Bezien wordt of technologie uit onder meer de ruimtevaart of de medische wereld kan worden toegepast voor een duurzamere voedselproductie.

Dat kan bij landbouwrobots die op alle momenten op een milieuvriendelijke manier het land bewerken of met satellietbeelden en sensoren die precies aangeven bij welke gewassen water of mest moet. De sector kan daardoor ook in de toekomst toonaangevend blijven, aldus Van Dam donderdag tijdens de opening van de Dutch Agri Food Week in Wageningen. "De Nederlandse landbouw staat internationaal bekend als innovatief en efficiënt. Hiermee kunnen we die positie verder versterken", aldus Van Dam.

Het is de verwachting dat het bedrijfsleven eenzelfde bedrag investeert in zogenaamde hightech-landbouw. Naar welke projecten geld gaat, wordt later bekend.

Geld voor hightech-landbouw
Geld voor hightech-landbouw (Foto: BuzzT)

Clownporno vindt zeer gretig aftrek

De hype rond horrorclowns legt PornHub momenteel geen windeieren. De views van clownsgerelateerde natuurfilms schieten namelijk door het plafond.

Filmpjes met geile clowns zijn al enkele jaren te bewonderen op de betere videosites, maar de afgelopen weken worden deze ineens massaal bestudeerd. Een simpele zoekopdracht 'Clown porn' levert al snel enkele tientallen bizarre seksfilmpjes op.

In sommige filmpjes is een man of zelfs een vrouw verkleed als vrolijke vriend om vervolgens iemand te vernederen of zelf te worden vernederd. Overigens is er bij escortbureaus ook meer vraag naar geile clowns.

"Geregeld krijgen we de vraag of we ook een escortgirl in clownskostuum kunnen leveren", vertelt een anonieme eigenares van een escortbureau. "Of een klant vraagt of ze zelf als clown seks mogen hebben. Hier werken we echter niet aan mee."

clownpornoClownporno, weer helemaal hip!

Geen extra treinen van Den Haag naar Brussel

Den Haag krijgt vanaf 2018 definitief niet meer dan vier treinen per dag naar Brussel. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Kamer laten weten. De stad Den Haag wilde meer treinen. Er zullen twaalf treinen dagelijks van Amsterdam naar Brussel rijden over de HSL.

Dijksma vindt deze 12/4 variant een goede balans tussen de belangen van verschillende groepen reizigers. De NS heeft wel gewaarschuwd dat deze verdeling het risico op verstoringen groter maakt. De staatssecretaris is bereid de prestatiecijfers van de NS op de HSL hiervoor aan te passen.

Reizigers uit Den Haag zijn trouwens in de toekomst sneller in België als zij in Breda de IC Direct pakken naar Brussel. Dijksma gaat kijken hoeveel reizigers gebruik gaan maken van de rechtstreekse trein naar de Belgische hoofdstad. Mogelijk geeft dit in de toekomst aanleiding tot een heroverweging van de huidige keuzes, aldus de staatssecretaris.

Geen extra treinen van Den Haag naar Brussel
Geen extra treinen van Den Haag naar Brussel (Foto: ANP)

Gorilla ontsnapt in Londense dierentuin

In de dierentuin van Londen is donderdagmiddag een gorilla ontsnapt. Het dier werd na enkele uren verdoofd en teruggebracht naar zijn verblijf.

De ontsnapping werd rond 15.00 uur ontdekt. De leiding van de London Zoo sommeerde meteen het publiek in de gebouwen op het terrein te blijven maar benadrukte volgens de krant The Independent dat niemand in gevaar was. Medewerkers gingen gewapend met een verdovingsgeweer op zoek naar het beest dat even voor 20.00 uur werd ontdekt en uitgeschakeld. Het is niet duidelijk hoe oud de gorilla is.

Gorilla ontsnapt in Londense dierentuin
Gorilla ontsnapt in Londense dierentuin (Foto: ANP)

SP: beurt van VVD-elite is voorbij, nu wij

De rijkste Nederlanders zijn nu wel genoeg in de watten gelegd, vindt de SP. Nu is het tijd voor een inhaalslag voor de 80 procent van de Nederlanders die van premier Mark Rutte en de zijnen de rekening van de economische crisis hebben gekregen, schrijft de partij van Emile Roemer in het verkiezingsprogramma dat zij donderdag presenteerde.

Roemer schetste een tegenstelling tussen 'VVD-elite' en 'gewone Nederlanders'. Die eerste is er volgens de SP-leider in de crisisjaren juist op vooruitgegaan, terwijl de rest van de bevolking het gelag betaalde. Dat beleid is niet alleen oneerlijk, maar ook 'dom'. Doordat burgers weinig te besteden hadden duurde de crisis langer, stelt Roemer.

Update 20.00 uur:
FOK!verslaggever Janneke141 was ter plaatse

Het programma is getiteld 'Nu Wij!', en begint met het overnemen van de macht. Daarmee bedoelt de SP een grote mate van inspraak op een veelheid aan gebieden: op scholen moeten leraren, ouders en leerlingen meer inspraak krijgen op schoolbeleid en begroting, iets dergelijks ook bij zorginstellingen en bij grote bedrijven moet de ondernemingsraad dezelfde stem krijgen als een aandeelhouder, en bovendien meebeslissen over de salarissen van de topmensen.

Maar naast die inspraak voor de mensen is er, zoals gebruikelijk bij de Socialisten, een grote rol weggelegd voor de overheid. Meest in het oog springend (letterlijk, gezien de lichtgevende letters) is natuurlijk het Nationaal Zorgfonds, het al eerder door de SP geopperde plan om alle zorgverzekeraars af te schaffen en de zorg volledig in overheidshanden terug te brengen. Ook komt er een nationale Volksbank, waar de burger veilig zijn geld kan onderbrengen als hij niet bij een graaiende commerciële bank klant wil worden.

Op financieel gebied kiest de SP duidelijk voor de onderkant van de samenleving. Ook daar natuurlijk geen nieuws, maar de SP staat soms vrij ver af van de andere linkse partijen. Het minimumloon moet 10 procent omhoog (en daarmee stijgen bijstand, AOW en wajong mee) en voor grootverdieners (boven 150.000 euro per jaar) komt er een extra belastingschijf van 65 procent. Voor miljonairs komt er een extra vermogenstax en multinationals gaan 'gewoon' belasting betalen, net als de Koning. Samenwonende uitkeringsgerechtigden worden niet meer gekort en de pensioenleeftijd wordt flexibel (wie met 65 wil stoppen, moet dat kunnen).

Net als het CDA wil de SP de studiefinanciering terug. Van het plan Roemer/Pechtold om de klassen kleiner te maken (maximaal 23 leerlingen) hoorden we al eerder, maar er wordt nog steeds niet concreet benoemd hoe dit gerealiseerd gaat worden. Het reeds afgeserveerde Nationaal Historisch Museum wordt in het programma opnieuw genoemd.

De partij van Emile Roemer is traditioneel EU-kritisch. Er moet een referendum komen over een kleinere rol van de Unie, en de Europese Commissie moet worden afgeschaft ("Wie is er nu de baas in Europa, de burgers of de bureaucraten?"). Laatste kleinigheidje uit het programma: de Roemer-norm (niet te verwarren met de Balkenende-norm) die een rem moet zetten op alle externe adviseurs die de overheid inhuurt: maximaal 10 procent mag extern zijn.

Al met al een programma dat SP'ers op het lijf geschreven is, alhoewel het akelig stil blijft over de positie van de flexwerkers. Een grote rol voor de overheid en het verkleinen van de verschillen tussen arm en rijk door stevig herverdelen. Hoe dat betaald moet worden blijft echter onduidelijk, omdat het verkiezingsprogramma geen financiële paragraaf bevat (voor het Nationaal Zorgstelsel wist Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ook al geen financiële onderbouwing te produceren). Het CPB rekent het programma pas in februari door. Het zal voor Emile Roemer en de zijnen een belangrijke taak worden om met dit programma een basis voor samenwerking op links voor elkaar te krijgen.

Emile Roemer presenteert verkiezingsprogramma (Foto: Janneke141)
Emile Roemer presenteert verkiezingsprogramma (Foto: Janneke141)

FIFA zal in januari beslissen over uitbreiding WK

FIFA zal in januari beslissen of het wereldkampioenschap voetbal zal worden uitgebreid naar 40 of 48 landen, zo heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino laten weten. Volgens Infantio zal tijdens de vergadering van het algemeen bestuur in januari een besluit genomen kunnen worden. 

Infantino zei over de vergadering van vandaag dat er een positieve houding is rond uitbreiding van het WK. De nieuwe FIFA-baas heet tijdens zijn campagne beloofd om het WK uit te breiden naar 40 landen, maar een aantal weken geleden liet hij weten dat uitbreiding tot 48 landen ook tot de mogelijkheden behoorde.

In a recente toespraak in Colombia suggereerde Infantino een format met 48-landen, waarvan 32 landen eerst een play-off zouden moeten spelen, waarna een reguliere groepsfase zal volgen met de 16 geplaatste landen en de 16 winnaars van de play-offs. Uit de Zwitserse wandelgangen bleek uitbreiding naar 40 landen, die verdeeld worden over tien groepen, waarna de tien groepswinaars en de zes beste nummers twee doorgaan naar de achtste finales, een kansrijke optie is. 

De komende maanden zal worden gebruikt om de discussie door te zetten. Volgens Infantino moet ook worden gekeken hoe de extra startbewijzen over de zes continenten verdeeld zouden moeten worden. 

Drie tegen drie in Dark Souls 3

Bandai Namco en From Software hebben een nieuwe trailer uitgebracht om de de 3-vs-3 PvP-gevechten van Ashes of Ariandel, de eerste uitbreiding voor Dark Souls 3, te laten zien.

De uitbreiding bevat een nieuwe PvP-arena. Daarin kunnen spelers hun wapens 'infusen', hun Estus aanvullen, en natuurlijk vechten. De uitbreiding bevat voor singleplayer een nieuwe verhaallijn, omgeving, vijanden, wapens en magie. Meer over de singleplayer-toevoegingen kun je lezen in onze hands-on in Japan.

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel komt 25 oktober uit.

Man bestelde livestreams met kindermisbruik

Een man uit Amstelveen heeft mogelijk livestreams van seksueel misbruik van kinderen op de Filipijnen besteld. Bij zulke streams kan de klant vaak vooraf aangeven wat hij wil zien. Zijn computer is in beslag genomen maar de man is nog niet opgepakt, meldde het Openbaar Ministerie donderdag.

De politie heeft ook het werkadres van de 43-jarige man in Amsterdam doorzocht. De slachtoffertjes zaten op de Filipijnen in het huis van een cyberseksorganisatie. Die misbruikte kinderen op bestelling voor de webcam. Het is niet bekend hoe oud de kinderen waren.

De Amstelvener wordt verdacht van bezit en verspreiding van kinderporno, ontucht met minderjarigen en de aanwezigheid bij seksshows met kinderen.

Man bestelde livestreams met kindermisbruik
Man bestelde livestreams met kindermisbruik (Foto: BuzzT)

Schotland werkt weer aan onafhankelijkheid

In Schotland is weer een wetsontwerp voor een referendum over onafhankelijkheid in de maak. Een nieuw referendum kan worden gezien als een manier om Schotlands stem te laten horen bij de onderhandelingen die Groot-Brittannië gaat voeren om de Europese Unie te verlaten.

Het ontwerp is volgende week klaar, kondigde de Schotse premier Sturgeon donderdag aan. Op een bijeenkomst in Glasgow van haar partij, de Scottish National Party, zei ze dat ze hoopt de Schotten weer in het stemhokje te krijgen voor de Britten de EU hebben verlaten. Ze vindt dat Londen niet over de rug van Schotland kan besluiten de Europese Unie te verlaten.

In 2014 spraken de Schotten zich in een referendum met 55 tegen 45 procent tegen onafhankelijkheid uit. Maar tijdens het Brexit-referendum stemde Schotland vóór aanblijven bij de EU.

Schotland werkt weer aan onafhankelijkheid
Schotland werkt weer aan onafhankelijkheid (Foto: ANP)

Seizoensgebonden heksen in Elder Scrolls Online

ZeniMax Online Studios lanceert vandaag Tamriel's oude herfsttraditie, The Witches Festival, in The Elder Scrolls Online. Voor de rest van de maand zullen demonologisten, goochelaars, lamias, tovenaars en thaumaturgen bijeenkomen in de bossen van Tamriel om er bezweringen te houden en spelers zo de viering van het seizoen voor te schotelen.

Tijdens dit in-game event zullen spelers zichzelf in de Undead kunnen transformeren, 100% XP-boost ontvangen, event-achievements ontvangen en meer kans maken op het ontvangen van griezelige loot, inclusief het Hollowjack-motief, exclusieve maskers en meer.

Om aan deze activiteiten te kunnen deelnemen, moeten spelers de Crown Store van The Elder Scrolls Online bezoeken om gratis hun Crow Caller te ontvangen en hierin te blazen om de 'The Witchmother’s Bargain'-quest aan te nemen. Na deze tot een goed einde te hebben gebracht, ontvangt men de Witchmother's Whistle die kan worden gebruikt om The Witchmother's Cauldron op te roepen. Deze ketel zal spelers en iedereen in hun groep transformeren in een Undead-wezen. De transformatie duurt twee uur, maar spelers kunnen de stappen zoveel keer herhalen als ze maar willen tot de eerste dag van Sun's Dusk, op onze 1 november.

Terwijl de Undead transformatie actief is, biedt het doden van boss monsters meer kans bij het looten van Plunder Skulls. Het openen van een Plunder Skull onthult speciale Witches Festival goodies, inclusief maskers, speciale feestelijke recepten, het Hollowjack-crafting en meer.

Elder Scrolls Online Witches Festival

FOK!ster Crip gaat viral met hijab-halloweenkostuum

Tof! Onze FOK!ster Crip is viral gegaan met een selfie waarin ze haar Halloweenkostuum laat zien: Halal-ey Quinn, noemt ze het zelf. Ze plaatste de foto op Reddit, die vervolgens tienduizenden keren werd bekeken, veel werd geupvotet en waar veel op werd gereageerd. Ook staat de foto nu op 9GAG en verschillende nieuwssites.

Crip draagt altijd een hoofddoek, en heeft voor dit halloweenkostuum zelf een tweekleurige hijab gemaakt. Ze heeft zich verkleed als Harley Quinn, de vriendin van The Joker, uit de film Suicide Squad. Op internet krijgt ze veel positieve, maar helaas ook veel negatieve reacties over haar hijab(halloweenkostuum). Crip laat in een reactie weten dat het haar verbaasde dat sommige mensen zeiden dat ze onderdrukt is, terwijl ze juist creatief is en er zelf voor kiest om haar hijab zo te dragen.

Ik vind het in ieder geval een leuk en origineel kostuum, en kan niet wachten waar Crip ons volgend jaar mee verrast!

I wear a hijab and this is my Halloween make-up for this year calling it ''Halal-ey Quinn''

Bieber trapt een balletje met scholieren

Nadat hij vorige week opdook op een Amsterdams voetbalveldje, stond Justin Bieber woensdag onverwachts op het veld bij de Londense Highgate-school. Het popidool vroeg of hij een balletje mee mocht trappen met de scholieren.

"Kijk eens wie er vandaag kwam opdagen voor voetbal!", twitterde de school bij een foto van Bieber tussen een grote groep jeugdige spelers. Een aantal leerlingen postten ook selfies met de zanger en filmpjes waarin Justin in actie is te zien.

Bieber is momenteel in Engeland voor zijn Purpose World Tour. Hij staat een paar dagen achter elkaar in de O2 Arena in Londen. Vorige week was Justin nog in Nederland voor zijn tournee. Toen dook het tieneridool ook een paar keer op in het wild.

Bieber trapt een balletje met scholieren
Bieber trapt een balletje met scholieren (Foto: BuzzE)

Theme Park Studio komt in de winkelschappen

Ontwikkelaar Pantera Entertainment werkt samen met uitgever Soedesco om hun pretpark-simulator Theme Park Studio fysiek naar de winkelschappen te brengen. Ze maken bekend dat de pc-game op 11 november uit gaat komen. Ook zijn de nieuwe features van de volgende patch voor de game in Steam Early Access bekendgemaakt.

Theme Park Studio geeft je de vrijheid om je eigen pretpark te creëren en wanneer je klaar bent met bouwen kun je in first-person je creatie ervaren. Niet alleen bevat het een enorme hoeveelheid opties om je achtbanen en attracties te personaliseren, Theme Park Studio biedt ook ondersteuning voor Oculus Rift, HTC Vive en OSVR om in je eigen handgemaakte pretparken en attracties te gaan zitten.

Nieuw toegevoegde features:

 • Accurate Replica's
 • Physics-based animaties
 • Moderne, nostalgische and interactieve attracties
 • Ondersteunt HTC Vive, Oculus Rift VR en OSVR

De volgende nieuwe attracties zijn toegevoegd:

 • Zamperla Backflash
 • Vekoma Sky Flyer
 • Zamperla Turbo Force
 • Intamin Sky Whirl
 • Gigantische Sky Chaser
 • Bestuurbare Bumper Cars
 • KMG Experience
 • Bestuurbare Bumper Boats
 • Chance Wipeout
 • Klassieke Coney Island Ride
 • Hay Baler
 • Go Karts - Build and Ride

Gevaarlijke situaties rond Merwedebrug

De afsluiting voor zwaar verkeer van de Merwedebrug, bij Gorinchem, heeft de afgelopen dagen geleid tot gevaarlijke situaties. Vrachtauto's die achteruitrijden op de snelweg, verkeersregelaars die ineens opduiken tussen het verkeer, trucks die hen gewoon voorbij razen; medewerkers van de VerkeersInformatieDienst (VID) zagen het allemaal op hun live camerabeelden.

"We houden geregeld ons hart vast", aldus de dienst donderdag. In de draagconstructie van de brug op de A27 zijn haarscheurtjes ontdekt. Totdat die zijn hersteld, mogen voertuigen die meer wegen dan 3,5 ton er niet overheen. Het gaat om vrachtwagens, maar bijvoorbeeld ook om lijnbussen en touringcars.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels maatregelen genomen om nieuwe gevaarlijke toestanden te voorkomen. "We zijn hier zelf ook van geschrokken", reageert een woordvoerder. De verkeersregelaars hebben nieuwe instructies gekregen om zichzelf niet in gevaar te brengen. Overdag is nu slechts één rijbaan open, zodat regelaars samen met de politie veilig kunnen controleren. Dat leidde donderdag wel tot lange files.

Tussen 21.00 uur en 07.00 uur moet al het verkeer aan beide kanten van de snelweg af. Onderaan de afrit staan dan verkeersregelaars, die de personenauto's direct terug naar de snelweg laten rijden en het zware verkeer naar de omleidingsroute wijzen. "Op deze manier is de snelheid er helemaal uit."

Lokale bestuurders maken zich grote zorgen over de gedeeltelijke afsluiting, die mogelijk twee maanden gaat duren. Ze krijgen gezelschap van de PvdA in de Tweede Kamer. Die partij vindt dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) "alles op alles moet zetten"om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Gevaarlijke situaties rond Merwedebrug
Gevaarlijke situaties rond Merwedebrug (Foto: ANP)

Twee biljoen sterrenstelsels in heelal

In het heelal zijn veel meer sterrenstelsels dan gedacht. Europese en Amerikaanse wetenschappers hebben samen een telling gedaan en kwamen uit op minstens twee biljoen (2000 miljard) van zulke stelsels. Dat is tien tot twintig keer meer dan tot nu toe was aangenomen. Onze Melkweg is er één van.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Amerikaanse Space Telescope Science Institute hebben dat donderdag bekendgemaakt. Het instituut leidt de missie van de ruimtetelescoop Hubble, die is gebruikt voor het onderzoek, dat vijftien jaar heeft geduurd. Met de metingen van de Hubble is een driedimensionale kaart van het universum gemaakt.

Ongeveer 90 procent van alle stelsels staat te ver weg van ons en straalt te weinig licht uit. Daardoor zijn ze niet rechtstreeks te zien. Dat ze moeten bestaan, hebben de onderzoekers afgeleid uit andere metingen. Toekomstige ruimtetelescopen kunnen de stelsels misschien wel zien.

Het totale aantal sterrenstelsels moet zelfs nog groter zijn dan de twee biljoen. De onderzoekers konden alleen in het zogeheten waarneembare heelal kijken. Dat is het deel van het universum waarvan het licht de aarde heeft kunnen bereiken. Voorbij die grens bestaat het heelal ook, maar het licht van die stelsels is nog onderweg naar ons.

De onderzoekers ontdekten ook dat er vroeger meer sterrenstelsels waren. Toen het heelal een paar miljard jaar oud was, waren er ongeveer tien keer zo veel sterrenstelsels als nu, 13,7 miljard jaar na de oerknal. Dat komt waarschijnlijk doordat sterrenstelsels zijn samengegaan.

Twee biljoen sterrenstelsels in heelal
Twee biljoen sterrenstelsels in heelal (Foto: ANP)

Zes arrestaties om drugshandel Rotterdam

De politie heeft bij drie invallen in totaal ruim 48 kilo harddrugs, 213.000 euro contant geld en een vuurwapen gevonden. Dat gebeurde in woningen in Rotterdam-Zuid, Rotterdam Ommoord en Barendrecht. Zes verdachten uit Rotterdam, Barendrecht en Zaandam zijn gearresteerd.

De politie kreeg drie woningen in beeld waarvan werd vermoed dat daar sprake was van drugshandel. In de eerste woning zijn twee bewoonsters, een moeder en dochter (37 en 18 jaar), en een 42-jarige mede-Rotterdammer aangehouden. Het pand bleek inderdaad te worden gebruikt voor drugshandel.

Agenten vonden er 48 kilo aan cocaïne en speed, 7 kilo versnijdingsmiddel en een grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Door de grote hoeveelheid drugs denkt de politie dat de verdachten de woning gebruikten als groothandel: niet leverend aan gebruikers, maar aan dealers.

Zes arrestaties om drugshandel Rotterdam
Zes arrestaties om drugshandel Rotterdam (Foto: ANP)

Baby te koop voor 5000 euro

Een veertig dagen oud meisje is in Duitsland op veilingsite eBay te koop aangeboden voor 5000 euro. De politie in Duisburg onderzoekt nu wie Maria te koop zette.

Het gaat om een telg uit een vluchtelingengezin dat een jaar in de Bondsrepubliek verblijft, meldde Der Spiegel. Uit internetgegevens blijkt volgens de politie dat de advertentie is verstuurd via de internetaansluiting van de 20-jarige moeder en de 28-jarige vader, die samen met het kind in Duisburg-Rheinhausen wonen. Maar ook familieleden en buren konden de aansluiting gebruiken. De ouders ontkennen dat ze de advertentie op internet hebben gezet.

De advertentie stond volgens eBay maar een half uur online. De internetfirma werd door tientallen gebruikers op het opmerkelijke aanbod gewezen, waarna het bedrijf de advertentie verwijderde en de autoriteiten waarschuwde.

Baby te koop voor 5000 euro
Baby te koop voor 5000 euro (Foto: ANP)

Strijd lijsttrekkerschap PvdA losgebarsten

De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA lijkt donderdag te zijn losgebarsten. Eerst meldde Tweede Kamerlid Jacques Monasch zich als kandidaat en later op de middag meldde de NOS dat vicepremier Lodewijk Asscher zijn kandidatuur maandag bekend gaat maken.

Huidig partijleider Diederik Samsom kondigde eind vorige maand al aan de Partij van de Arbeid opnieuw te willen gaan leiden bij de verkiezingen die voor 15 maart staan gepland. Mogelijk stelt ook Paul Tang, leider van de partij in het Europees Parlement, zich nog kandidaat.

De NOS baseert zich op anonieme bronnen in Den Haag. Rond het Binnenhof wordt de aankondiging van Asscher al langer verwacht. Kringen rond Asscher bevestigden de kandidatuur donderdag niet. Zij wezen er maar weer eens op dat Asscher tot 24 oktober de tijd heeft om zich kandidaat te stellen.

Strijd lijsttrekkerschap PvdA losgebarsten
Strijd lijsttrekkerschap PvdA losgebarsten (Foto: ANP)

Choukoud heeft drie doelen voor marathon Amsterdam

Khalid Choukoud heeft voor aanstaande zondag maar liefst drie doelen die hij wilt behalen tijdens de komende marathon van Amsterdam. Hij wil Nederlands kampioen worden, de limiet voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Londen en een persoonlijk record.

"Toch wil ik het liefst Nederlands kampioen worden. Ik heb al zeventien nationale titels op zo'n beetje alle afstanden, maar die op de marathon ontbreekt nog," aldus de dertigjarige Haagse atleet. Hij is in vorm en is gemotiveerd. "Ik heb twee weken geleden in Breda zeer lekker gelopen op de halve marathon, dus ik ga met vertrouwen van start. Het zou heel mooi zijn als ik de WK-limiet van 2.11 kan slechten en helemaal super als ik onder mijn beste tijd van 2.10.52 kan finishen."

De Kenianen Bernard Kipyego en Wilson Chebet zullen zondag de kanshebbers zijn voor de winst. Er gaat tussen die twee ook om iets anders. De titel 'Mister Amsterdam' staat ook op het spel. Chebet is nu nog de houder van de eretitel. Hij won de edities van 2011, 2012 en 2013 en heeft met 2.05,36 ook het parcoursrecord op zijn naam staan. Kipyego ging als eerste over de streep in 2014 en 2015 en wil graag zijn hattrick voltooien. "Ik geloof in mezelf en ben er zeker van dat ik ga winnen", aldus de 30-jarige Kipyego, die als beste tijd 2.06.19 heeft staan.

Kipyego trainde deze zomer voor de olympische marathon van Rio, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd. "Om voor mij nog steeds onduidelijke reden. Het was moeilijk te verkroppen, maar mijn coach wees mij meteen op de mogelijkheid in Amsterdam te lopen. Hij zei me dat ik me sterk kan verbeteren. Ik mik dus ook op het parcoursrecord en hoop me te plaatsen voor de WK van 2017 in Londen."

Chebet gaat zondag voor de zevende keer van start in Amsterdam. "Ik loop er graag en zal er alles aan doen om 'Mister Amsterdam' te blijven. Ik wil die titel nog niet afstaan."

Al vier vrouwen beschuldigen Donald Trump

Vier vrouwen beschuldigen Donald Trump van ongewenste intimiteiten. De Republikeinse presidentskandidaat zou ze hebben gekust, ook op de mond, en betast. Een vrouw zegt dat hij haar borsten heeft beetgepakt.

Amerikaanse media maken melding van de beschuldigingen, die voor zover bekend nog niet hebben geleid tot aangifte. De oudste aantijging dateert van meer dan dertig jaar terug.

Namens Trump eist de advocaat Marc Kasozwitz dat The New York Times een stuk waarin twee vrouwen de Republikein beschuldigen van aanranding, intrekt. Rachel Crooks zegt in de krant dat ze in 2005, ongewenst op haar mond werd gekust. Jessica Leeds, inmiddels 74, zou dertig jaar geleden door Trump (70) in een vliegtuig zijn lastig gevallen. Hij betastte ongevraagd haar borsten. "Hij leek wel een octopus. Zijn armen waren overal."

Trumps campagneteam noemde de beschuldigingen van de twee vrouwen "fictie". The Palm Beach Post en een journaliste van het blad People maakten daarna nog melding van ongewenste intimiteiten door Trump.

Al vier vrouwen beschuldigen Donald Trump
Al vier vrouwen beschuldigen Donald Trump (Foto: ANP)

Tweede trailer van Rogue One: A Star Wars Story

Disney heeft de poster en de tweede trailer van Rogue One: A Star Wars Story online gezet. Het vertelt het verhaal van een groep onwaarschijnlijke helden die samen de haast onmogelijke missie krijgen om de plannen voor de Death Star te stelen.

Rogue One: A Star Wars Story speelt zich voor de gebeurtenissen in Star Wars: A New Hope af. Felicity Jones speelt Jyn Erso, een rebel. Haar vader Galen Erso, gespeeld door Mads Mikkelsen, ontwikkelde de technologie voor het Keizerrijk waardoor de Death Star gemaakt kan worden. Hij krijgt spijt van zijn uitvinding en zendt een transmissie om de Rebellen te waarschuwen over de Death Star. Jyn stelt een team samen om de plannen te stelen.

Rogue One: A Star Wars Story is vanaf 14 december 2016 in de bioscoop te zien.

Rogue One: A Star Wars Story poster (Foto: Disney)

Gewichtheffer dreigt medaille Spelen Rio weer kwijt te raken

Het lijkt erop dat de Roemeense gewichtheffer Gabriel Sincraian zijn olympische bronzen medaille weer in mag leveren. De 27-jarige Roemeen won het brons in augustus in Rio de Janeiro in de klasse tot 85 kilogram, maar is betrapt op het gebruik van het verboden testosteron. 

Het nieuws van de positieve test van Sincraian kwam op gang nadat duidelijk was dat de gewichtheffer niet was uitgenodigd voor een huldigingsceremonie voor Roemenen die in Rio een medaille wonnen. Donderdag liet gewichthefbond IWF weten dat hij inderdaad is betrapt op testosteron en dat een onderzoek gaande is.

Als Sincraian definitief schuldig wordt bevonden moet hij naast het inleveren van zijn olympische medaille vermoedelijk ook op zoek gaan naar een ander baantje. Hij werd in 2013 al eens voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van stanozolol, een steroïde. Een tweede dopingvergrijp betekent in het gewichtheffen doorgaans een levenslange schorsing. 

Het brons in de klasse tot 85 kilogram zou van Sincraian overgaan naar Denis Ulanov. Die komt uit Kazakhstan, waar niet iedereen gelukkig mee zal zijn: de Kazakhen hebben alle vier gouden medailles van de Spelen van 2012 in het gewichtheffen in moeten leveren nadat dit jaar bleek dat nagenoeg de complete ploeg aan de doping zat. 

Jacques Monasch wil lijsttrekker PvdA worden

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch wil lijsttrekker van de PvdA worden bij de verkiezingen van maart volgend jaar. Hij meldt dit donderdag op Twitter.

Hij zegt "nieuwe wegen" te willen inslaan. Monasch wordt daarmee uitdager van PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. Samsom was in 2012 al lijsttrekker en wil dit opnieuw zijn.

Monasch zei eerder dit jaar nog zich niet meer verkiesbaar te stellen. Hij wees op "verschillen van mening over de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij."

Monasch kwam daarvoor in het nieuws doordat hij publiekelijk liet weten dat Samsom volgens hem het veld moet ruimen.

Jacques Monasch wil lijsttrekker PvdA worden
Jacques Monasch wil lijsttrekker PvdA worden (Foto: ANP)

Fotograaf Oerlemans herdacht en begraven

In de Zuiderkerk in Amsterdam is donderdagmiddag de uitvaartdienst gehouden voor Jeroen Oerlemans. De 46-jarige oorlogsfotograaf werd op 2 oktober in Libië doodgeschoten door een sluipschutter van terreurbeweging IS. Oerlemans droeg een kogelwerend vest, maar werd toch in z'n zij dodelijk getroffen.

Bij de dienst waren een paar honderd mensen aanwezig. Zijn vrouw had collega's uit de journalistiek gevraagd als vriend of collega naar de uitvaart te komen. Aan de media was grote terughoudendheid gevraagd.

"Jeroen wordt door familie, vrienden en bekenden herinnerd als een warme, innemende en betrokken man met een geweldig gevoel voor humor, oog voor detail en een onverdeelde aandacht voor alles waar hij van hield en voor stond", zei een van de sprekers. Zijn lijfspreuk werd herhaald: alles kan, zolang er maar plezier wordt gemaakt.

"In de fotojournalistiek had Jeroen zijn roeping gevonden. Met behulp van zijn camera wilde hij de harde realiteit in crisisgebieden aan de rest van de wereld laten zien", aldus een andere spreker.

Na de dienst, rond 14.30 uur, werd Oerlemans langs een erehaag met witte ballonnen naar zijn laatste rustplaats, op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied gebracht.

Fotograaf Oerlemans herdacht en begraven
Fotograaf Oerlemans herdacht en begraven (Foto: ANP)

Noord-Iers parlementslid wil Mafia 3 verbannen

Jeffrey Donaldson, Noord-Iers lid van het parlement van het Verenigd Koninkrijk, heeft zich negatief uitgelaten over Mafia 3 en wil de game uit de schappen halen. Niet om het racisme, niet om de sociale segregatie, zelfs niet om het geweld. Maar om de connectie met het Iers Republikeins Leger (IRA).

Mafia 3 heeft een missie genaamd 'The IRA Don't Ask', waarin hoofdpersoon Lincoln Clay de opdracht krijgt om enkele auto's te stelen. Niets aan de hand zou je zeggen, ware het niet dat de missie gedaan moet worden voor een karakter genaamd Thomas Burke, die banden heeft met de IRA. Na afloop van de missie vertelt hij je dat 'de broeders in Belfast het waarderen'. Er wordt verder geïmpliceerd dat de auto's gebruikt worden voor bomaanslagen in de Noord-Ierse hoofdstad.

Donaldson vindt het te ver gaan en is erg bezorgd over wat voor invloed dit zou hebben op 'beïnvloedbare' personen. "De IRA was een terroristische organisatie die vele onschuldige burgers vermoord hebben in Noord-Ierland en andere delen van het Verenigd Koninkrijk. Voor sommigen is de game slechts fictie, maar het kan ook gezien worden als het bagatelliseren van het lijden van onschuldige slachtoffers."

Donaldson heeft de makers van de game uitgenodigd om enkele slachtoffers van de daden van de IRA te ontmoeten, en op basis daarvan te bepalen of de content gepast is. "Ik hoop dat wij hen kunnen overtuigen om de game terug te trekken."

Noord-Iers parlementslid wil Mafia 3 verbannen
Noord-Iers parlementslid wil Mafia 3 verbannen

Thaise koning Bhumibol (88) overleden

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is donderdag op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bangkok overleden. "Zijne koninklijk hoogheid is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal", liet de Thaise regering weten, eraan toevoegend dat zijn dood om 15.52 uur plaatselijke tijd was ingetreden.

Bhumibol was de langstzittende monarch ter wereld. Hij besteeg de troon op 9 juni 1946. Zijn 63-jarige zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn volgt hem waarschijnlijk op.

Thaise koning Bhumibol (88) overleden
Thaise koning Bhumibol (88) overleden (Foto: ANP)

Russische raakt olympisch goud 2012 kwijt

De Russische kogelslingeraarster Tatyana Lysenko raakt haar olympische gouden medaille van 2012 definitief kwijt. Het Internationaal Olympisch Comité heeft haar geschrapt uit de uitslag. Lysenko bleek eerder dit jaar bij hertesten van stalen uit 2012 positief op het verboden turinabol. Dat is een steroïde waar de Oost-Duitsers vroeger al flink mee in de weer waren. 

Lysenko is niet bepaald een onbekende met de procedures die volgen na een positieve dopingtest. In 2007 leverde ze al eens een positief plasje in, wat haar een schorsing van twee jaar opleverde, evenals het verlies van haar wereldrecord. In april van dit jaar werd ze nog maar weer eens betrapt en nu ook haar positieve test van 2012 definitief lijkt te zijn zal het met de carrière van de weinig geliefde Lysenko eindelijk over zijn. De wereldtitels van 2011 en 2013 mag ze nog wel houden, hoewel er nog tijd genoeg is om ook daar de stalen nog eens van te testen.

De Poolse Anita Wlodarczyk krijgt naar alle waarschijnlijkheid het goud van de Spelen van 2012 omgehangen. Opvallend is dan dat de Poolse haar eerste olympische titel pas 'wint' nadat ze haar tweede gewonnen heeft: dit jaar pakte ze in Rio de Janeiro voor de eerste of tweede keer - afhankelijk van hoe je het bekijkt - het olympisch goud. 

Bond wil vissport op Olympische Spelen 2020

De internationale visfederatie CIPS heeft een verzoek ingediend om de vissport op het programma van de Olympische Spelen van 2020 te krijgen. Als het aan de bond ligt gaat men in Tokyo al strijden om de olympische vismedailles, maar in alle eerlijkheid lijkt de kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren niet al te groot.

Volgens CIPS zou het toevoegen van vissen aan het programma goed zijn voor de olympische idealen, met name omdat het een wereldwijd populaire sport is. De vissen die het geluk zouden hebben zich een olympische vis te mogen noemen zouden ongeschonden terug in het water worden gezet. Een herhaling van de olympische duivenslachting in Parijs zit er dus niet in: in 1900 schoot men niet op kleiduiven, maar op vele honderden levende duiven. 

Volgens critici is de vissport juist helemaal niet zo goed voor op het olympisch programma. Er zou teveel sprake zijn van geluk, het is lastig te volgen voor leken en het zou te saai zijn om te kijken. Ze zijn het dan ook niet eens met de president van CIPS, de Hongaar Ferenc Szalay, die het 'oeroude en eerlijke wedstrijdsysteem' van het vissen juist perfect aan vond sluiten op de olympische idealen. 

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat men op de Olympische Spelen gaat vissen. In 1900 was het in Parijs een demonstratiesport, maar wie destijds won weet niemand. Dat is dan ook weer niet heel vreemd, want tijdens de Spelen van 1900 had vrijwel niemand überhaupt door dat ze meededen aan de Olympische Spelen. 

De kans dat de vissport in Tokyo te zien zal zijn is bijzonder klein: eerder dit jaar werden honkbal/softbal, skateboarden, surfen, karate en sportklimmen al gekozen als sporten die over vier jaar in principe éénmalig op het olympisch programma staan. Of nog een eventuele toevoeging besproken gaat worden is niet bekend. 

Metal Gear Solid V is definitief uitgebracht

Konami heeft vandaag Metal Gear Solid V: The Definitive Edition uitgebracht. Deze definitieve versie is uit op PlayStation 4, XBox One en pc.

Metal Gear Solid V: The Definitive Edition bevat Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain en Metal Gear Online. Ook is alle DLC toegevoegd. Voor Ground Zeroes krijg je daardoor twee extra missies, voor Phantom Pain wapens, schilden, kostuums en items. Metal Gear Online krijgt er drie nieuwe mappen, een nieuwe missie, wapens, items en Quiet als speelbaar personage bij.

Metal Gear Solid V: Definitive Edition content (Foto: Konami)

Bob Dylan wint Nobelprijs voor Literatuur

De Amerikaanse zanger, tekstschrijver en componist Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen. Dat heeft het Nobelcomité donderdag in Stockholm bekendgemaakt.

Dylan werd 75 jaar geleden geboren als Robert Zimmermann in Duluth, in de Amerikaanse staat Minnesota. Hij heeft een ongelooflijk omvangrijk oeuvre opgebouwd, waarmee hij al op de middelbare school begon. Hij schreef ook voor veel andere artiesten en zijn nummers zijn door velen vertolkt.

Vanaf 1961 kreeg hij bekendheid en succes toen hij zich vestigde in het bij de creatieve wereld zeer populaire Greenwich Village, waar hij zich manifesteerde als folksinger. Zijn carrière loopt tot de dag van vandaag door.

Bob Dylan wint Nobelprijs voor Literatuur
Bob Dylan wint Nobelprijs voor Literatuur (Foto: ANP)

Wees je eigen Watch Dogs-filmregisseur

Ubisoft kondigt vandaag haar eerste Watch Dogs 2 wereldwijde filmfestival aan, dat plaatsvindt van 15 oktober tot en met 15 november 2016.

Het Watch Dogs Film Fest geeft deelnemers de kans om hun creatieve visie en hun unieke interpretatie rond het ‘hacking heroes’ thema de vrije loop te laten. Het is niet enkel een korte film-wedstrijd waaraan elke volwassene kan deelnemen, ook maakt iedereen kans om prijzen te winnen door op hun favoriete video’s te stemmen en deze te delen.

Het evenement wordt gesponsord door Parrot, Sony PlayStation en YouTube Gaming. De jury bestaat uit Louis Leterrier (een Franse, internationaal gerenommeerde regisseur, bekend van The Transporter, The Incredible Hulk en Now You See Me), Thomas Geffroyd (Brand Content Director) en Jonathan Morin (Creative Director van Watch Dogs 2 bij Ubisoft Montreal).

De regels die de deelnemers moeten volgen zijn:

 • Er moet een smartphone in hun video verwerkt zijn
 • De lengte van de video moet tussen de 5 seconden en 5 minuten zijn.

Deelnemen is simpel:

 • Stap 1: Creëer je video
 • Stap 2: Upload je video op de Watch_Dogs Film Fest website en deel hem overal
 • Stap 3: Wacht tot de stemmen binnenkomen.

Om de deelnemers te belonen voor hun creativiteit worden er 3 internationale en 8 lokale prijzen uitgereikt door bekende content creators:

 • Grand Jury prijs: €50.000 cash & 2 tickets voor de Assassin’s Creed movie première
 • Jury ‘Coup de Coeur’ prijs: €10.000 cash, 2 tickets voor de Assassin’s Creed movie première en een Watch Dogs 2 PS4 bundel
 • Publieksprijs: €5.000 cash, een PS4 PRO, een Watch Dogs 2- The Return of Dedsec Collector’s Case en een Parrot Bebop 2
 • Influencer prijs: een Watch Dogs 2 PS4 bundel & een Parrot Bebop 2 per content creator.

Watch Dogs 2 is vanaf 15 november verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Meer informatie over het Watch Dogs Film Fest, inclusief het complete reglement, vind je hier.

'Boko Haram laat 21 meisjes vrij'

Boko Haram laat 21 meisjes vrij die behoren tot een groep van meer dan tweehonderd die in april 2014 uit een school in de Nigeriaanse plaats Chibok werden ontvoerd. Dat heeft de BBC in de hoofdstad Abuja van een overheidsmedewerker vernomen.

Boko Haram is een islamitische terreurorganisatie die regelmatig aanslagen pleegt in Nigeria en zijn buurlanden. Enkele meisjes wisten enige tijd geleden te ontsnappen. Zij vertelden over verkrachtingen in een kamp in de bossen van Nigeria.

'Boko Haram laat 21 meisjes vrij'
'Boko Haram laat 21 meisjes vrij' (Foto: ANP)

Tiener mept killerclown in Delft

Een killerclown die het in Delft voorzien had op een jongen van veertien is woensdagavond zelf belaagd. De tiener was in de Theresiastraat zijn hond aan het uitlaten toen hij werd lastiggevallen door iemand met een clownsmasker en een rode pruik op. De jongen, die volgens de Delftse politie aan zelfverdedigingssport doet, gaf de clown enkele rake klappen.

Voor zover bekend is het in Nederland voor het eerst dat een killerclown 'een koekje van eigen deeg' krijgt. Hij ging er vandoor en is niet meer gezien. Vermoedelijk is hij gewond geraakt. Volgens de politie Haaglanden hebben de jongen en zijn moeder nog geen aangifte gedaan.

Het fenomeen killerclown bestaat al een tijdje in de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië. De laatste dagen doken op meerdere plaatsen in Nederland horrorclowns op, onder meer in Almere, Oss en Rotterdam. Ze jagen nietsvermoedende voorbijgangers de stuipen op het lijf.

McDonald's haalde woensdag de clown Ronald McDonald weg uit de Nederlandse filialen. Eerder deed de fastfoodketen dat al in de Verenigde Staten. Het bedrijf vindt het vanwege de kwaadaardige soortgenoten nu niet gepast om de clown te laten zien in de filialen.

Koekje van eigen deeg voor horrorclown Delft
Koekje van eigen deeg voor horrorclown Delft (Foto: ANP)

Skylanders Academy eind oktober op Netflix

Activision Blizzard deelt de nieuwe trailer voor de tekenfilmserie Skylanders Academy, die op vrijdag 28 oktober in première gaat, exclusief op Netflix. Skylanders Academy is een Nexflix original-serie voor kinderen en de eerste tv-productie van Activision Blizzard Studios.

De animatieserie is gebaseerd op Skylanders, de videogame-franchise van Activision Blizzard, en volgt de heldhaftige avonturen van Spyro, Eruptor, Stealth Elf, Jet-Vac en Pop Fizz terwijl ze het kwaad bestrijden in het uitgestrekte Skylands-universum.

De serie wordtgemaakt onder leiding van showrunner Eric Rogers (Futurama) en kent de stemmen van Justin Long (DodgeBall) als Spyro; Ashley Tisdale (High School Musical) als Stealth Elf; Jonathan Banks (Breaking Bad) als Eruptor en Norm MacDonald (Saturday Night Live) als Glumshanks. Andere meewerkende stemacteurs zijn Susan Sarandon, Daniel Wu, Bobcat Goldthwait, The Diamond Minecart, Parker Posey, James Hetfield, Catherine O’Hara, Chris Diamantopoulos en Harland Williams.

Seizoen 2 van Skylanders Academy volgt eind 2017. Vandaag komt de game Skylanders Imaginators uit waarin spelers hun eigen verbeelding de vrije loop mogen te laten en hun eigen Skylanders ontwerpen.

Transport Fever komt in november naar pc

Ontwikkelaar Urban Games en uitgever Gambitious Digital Entertainment hebben de releasedatum van de transport-simulator Transport Fever bekendgemaakt. De game komt 8 november uit voor pc, Mac en Linux via Steam.

In Transport Fever beheer je de transport van goederen en vervoer an steden en bedrijven, om zo de economie naar nieuwe hoogtes te brengen. Dat doe je door verkeersnetwerken te bouwen, ter land, ter zee of in de lucht. Als je de game nu preordert krijg je tien procent korting. Mocht je de voorloper Train Fever bezitten dan krijg je een bonuskorting van 25% als je het voor de release koopt.

1,5 miljoen Nederlanders op herfstvakantie

In de herfstvakantie trekken dit jaar naar verwachting bijna 1,5 miljoen Nederlanders eropuit. Dat is een stijging van 3 à 4 procent vergeleken met vorig jaar, meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC Holland Marketing) donderdag.

Circa 700.000 mensen gaan volgens de prognose naar het buitenland voor een korte vakantie. Daarbij zijn België, Duitsland en Frankrijk het meest in trek. De rest kiest voor een bestemming in eigen land. Hier zijn met name bungalowparken populair, aldus NBTC.

In Nederland zal het in de eerste week van de herfstvakantie waarschijnlijk het drukst zijn met vakantiegangers. Dan hebben niet alleen de meeste Nederlanders vrij, maar worden ook veel Duitsers verwacht. Voor die week hebben hotels en bungalowparken veel vroegboekingen ontvangen.

De herfstvakantie vindt gespreid plaats; de regio's Noord en Midden hebben dit jaar vakantie van 15 tot en met 23 oktober, de regio Zuid van 22 tot en met 30 oktober.

1,5 miljoen Nederlanders op herfstvakantie
1,5 miljoen Nederlanders op herfstvakantie (Foto: ANP)

Morgen begint Call of Duty Infinite Warfare-bŤta

De Call of Duty Infinite Warfare multiplayer bèta begint morgen voor mensen die de game hebben gepreorderd of nu gaan preorderen. Daarin kun je aan de slag met nieuwe multiplayer mappen, nieuwe Combat Rigs, Mission Teams en meer.

De Warfighter, Merc en Synaptic Combat Rigs hebben elk hun eigen unieke Payloads en Traits. Er is een nieuw arsenaal aan wapens en uitrustingen uit te proberen terwijl je in level omhoog gaat. In Mission Teams word je beloond voor het behalen van de verschillende uitdagingen van iedere unieke teamcommandant. Het gaat allemaal van start op 14 oktober. Het schema is als volgt:

Weekend 1: Alleen voor de PlayStation 4
14 oktober vanaf 19:00 uur tot 17 oktober 19:00 uur.

Weekend 2: Alleen voor PlayStation 4 en Xbox One
21 oktober vanaf 19:00 uur tot 24 oktober 19:00 uur.

Call of Duty Infinite Warfare komt 4 november uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Duits hof houdt CETA niet tegen

De Duitse regering mag voorlopig verder gaan met het vrijhandelsakkoord CETA tussen Canada en de Europese Unie. Het Duitse grondwettelijke hof in Karlsruhe heeft donderdag meerdere bezwaren tegen de Duitse instemming met het akkoord afgewezen, maar wil zich daar later nog dieper over buigen.

Door de uitspraak kan de ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel doorgaan. De Duitse regering moet er wel voor zorgen dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo moet een clausule worden opgenomen dat Duitsland zich uit de voorlopige inwerkingtreding terug kan trekken als dat nodig is.

Vicekanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel had woensdag dringend gewaarschuwd tegen een stop op de ondertekening. Dit zou Duitsland grote schade kunnen berokkenen, zei hij.

Na de ondertekening en goedkeuring door het Europees Parlement zou CETA in delen voorlopig in werking kunnen treden, nog voordat de parlementen van de EU-lidstaten erover hebben gestemd. Volgens de klagers zou dit inbreuk maken op hun democratische rechten.

Duits hof houdt Ceta niet tegen
Duits hof houdt CETA niet tegen (Foto: ANP)

The Beatles in Lego

Op verzoek van een trouwe fan heeft de Legofabriek de vier leden van The Beatles in de kleurrijke bouwsteentjes ontworpen. Ze zijn te koop met een versie van de Yellow Submarine, de gele onderzeeër waarover in 1968 een avondvullende animatiefilm werd gemaakt.

De bouwset is vanaf 1 november te koop voor 60 euro. De trouwe fans hebben dan 550 stukjes Lego tot hun beschikking om de onderzeeër en 'The Fab Four' van in elkaar te zetten. Er zit zelfs een vijfde figuurtje bij: Jeremy Hillary Boob, een verzonnen karakter dat in de film meespeelde.

Fan Kevin Szeto gooide zijn wens gewoon in de ideeënbus van de Deense fabrikant. Die was meteen enthousiast. Lego-ontwerper Justin Ramsden bekeek eerst de film en ging vervolgens aan het werk. Hij noemt The Beatles in Lego een droom die is uitgekomen.

'Vacaturestop bij Deutsche Bank'

Deutsche Bank neemt voorlopig geen personeel meer aan, in een poging zijn kosten verder te drukken. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van ingewijden.

Deutsche Bank zou de vacaturestop woensdag per direct hebben ingevoerd. Het verbod op het aannemen van nieuw personeel zou gelden voor alle afdelingen, op enkele toezichthoudende functies na.

Onder leiding van topman John Cryan werkt Deutsche Bank al een reorganisatie die ten koste gaat van circa 9000 banen. De grootste bank van Duitsland worstelt met de noodzaak om zijn buffers te versterken. Die taak wordt onder meer bemoeilijkt door de miljardenboetes die dreigen voor misstanden uit het verleden.

'Vacaturestop bij Deutsche Bank'
'Vacaturestop bij Deutsche Bank' (Foto: ANP)

Verhoor Assange maand uitgesteld

Het verhoor van Wikileaks-oprichter Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen is met een kleine maand uitgesteld tot 14 november, zodat zijn advocaat daarbij aanwezig kan zijn. Dat heeft het Zweedse Openbaar Ministerie donderdag meegedeeld.

De Australiër zou maandag 17 oktober in de ambassade worden ondervraagd over aangiftes van zedenmisdrijven die tegen hem in Zweden zijn gedaan. Hij verblijft al meer dan vier jaar in de ambassade, waar hij toevlucht zocht om aan uitlevering te ontkomen. Hij vreest dat Zweden hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen wegens het openbaar maken van staatsgeheimen.

Na maanden onderhandelen waren Zweden en Ecuador het eens geworden dat Assange in de ambassade zou worden verhoord. De Zweedse justitie stuurde daarvoor vragen door die een Ecuadoraanse aanklager aan hem zou stellen.

Verhoor Assange maand uitgesteld
Verhoor Assange maand uitgesteld (Foto: ANP)

Discounter Action versnelt groei verder

Discounter Action is zijn groeitempo aan het versnellen. De keten verwacht dit jaar meer winkels te openen dan de 141 filialen die vorig jaar in bedrijf werden genomen. Dat maakte Action donderdag bekend, bij de opening van zijn honderdste vestiging in Duitsland, in het plaatsje Lampertheim in Hessen.

Het Nederlandse winkelbedrijf timmert vooral internationaal sterk aan de weg. Volgende week wordt in Grenoble ook de tweehonderdste Franse winkel geopend. Om de groei in Frankrijk te ondersteunen is eerder dit jaar tevens een eerste distributiecentrum in dat land in gebruik genomen. Nu wordt alweer gewerkt aan een tweede Frans distributiecentrum. Het eerste distributiecentrum in Duitsland gaat naar verwachting komend voorjaar open.

Action heeft inmiddels 780 winkels verdeeld over zes Europese landen, waarvan 349 in Nederland. Bij de onderneming werken ruim 29.000 medewerkers.

Discounter Action versnelt groei verder
Discounter Action versnelt groei verder (Foto: ANP)

Kolibri-pistool is lachwekkende Battlefield 1 easter egg

Battlefield 1 is bijna gearriveerd en abonnees van EA Access en Origin Access kunnen vanaf vandaag al met de game aan de slag. Enkele spelers zijn er al in geslaagd om easter eggs te ontdekken, waaronder de 2.7mm Kolibri, het kleinste handpistool ter wereld. Omdat het wapen zo klein is, levert het nogal lachwekkende animaties op.

Het lijkt erop dat de Kolibri puur voor de lol in de game verwerkt is en het is ook niet verbazend dat het wapen(tje) amper schade doet. Daarmee is de 2mm Kolibri wel het ultieme vernederwapen. Bekijk het belachelijk miniscule stukje vakmanschap hieronder in actie.

Hoewel het pistooltje er bespottelijk uitziet, is de 2mm Kolibri geen verzinsel. Tussen 1910 en 1914 werd het hebbedingetje gemaakt door een Oostenrijkse horlogemaker en was bedoeld als zelfverdedigingswapen. Echt een succes was het niet, aangezien het wapen zeer inaccuraat was en de 2.7mm-kogeltjes nauwelijks genoeg penetratiekracht hadden om een houten plank te doorboren.

PlayStation 4 Media Player krijgt VR en betere audio

De PlayStation 4 Media Player heeft een update gekregen om PlayStation VR te ondersteunen. Daarnaast is er FLAC-ondersteuning voor muziek en een verbeterde audiokwaliteit.

Je kunt nu met de VR-bril foto's en video's bekijken die met speciale camera's in 360 graden geschoten zijn. Door VR-modus aan te zetten kun je de speciale foto's en video's bekijken. Bestaande foto's en video's worden niet op wonderlijke wijze naar VR omgetoverd, dan zie je ze gewoon als 2D.

De lossless audio codec FLAC wordt met de 2.5-update ook ondersteund. Muziek die niet FLAC is, wordt verbeterd weergegeven door de DSEE HX-technologie van Sony. MP3's en AAC hebben hier baat bij.

PlayStation 4 Media Player 2.5

Sterke groei in contactloze betalingen

Contactloos betalen wint steeds meer aan populariteit. Dit jaar groeit het gebruik elke maand met 10 procent, waardoor inmiddels ruim één op de vijf pinbetalingen in winkels op die manier wordt uitgevoerd. Dat meldde Betaalvereniging Nederland donderdag.

De belangenbehartiger van banken en betaalinstellingen telde vorige maand circa 65 miljoen contactloze betalingen. In totaal zijn inmiddels meer dan een half miljard betalingen in Nederland contactloos afgehandeld.

Contactloze betalingen worden vooral gebruikt bij bedragen van minder dan 25 euro, waarbij geen pincode hoeft te worden ingevoerd. Het gebruik bij grotere bedragen, waarbij wel een pincode wordt gevraagd, neemt echter toe. In de eerste helft van 2016 was de waarde van 8 procent van de contactloze betalingen hoger dan 25 euro, tegen 5 procent vorig jaar.

Sterke groei in contactloze betalingen
Sterke groei in contactloze betalingen (Foto: ANP)

VR-achtbaan in horrorgame Until Dawn: Rush of Blood

Nu PlayStation VR uit is mogen we meteen aan de horror gaan met Until Dawn: Rush of Blood. Daarom brengt Sony de releasetrailer uit van deze VR-achtbaan met zombies en clowns.

Clowns zijn al vaak in het nieuws, maar Until Dawn: Rush of Blood gaat niet helpen om ze in een beter daglicht te zetten. Je zit in een houten achtbaan en mag de omgeving uit de horrorgame Until Dawn nog eens bezoeken, maar dan in VR. Het is een shooter a la House of the Dead, waarin zombies en natuurlijk de clown uit de game je naar het leven staan. Gelukkig kun je ze kapotschieten met je Move-controllers. Maar soms komen ze wel erg in je personal space in deze VR-ervaring.

Spijkerbroek Victoria Beckham geveild

De Nederlandse veilingsite Catawiki veilt vrijdag spijkerbroeken van verschillende beroemdheden voor het goede doel. Onder meer de broeken van Victoria Beckham, Nina Hagen, Olivia Newton-John, Sam Smith en Julio Iglesias gaan dan onder de hamer.

De Amerikaans kunstenaar Johny Dar toverde spijkerbroeken van honderd bekende filmsterren, artiesten en modellen om tot een kunstwerk. De opbrengst van de geveilde broeken komt volledig ten goede aan vluchtelingenorganisatie International Rescue Committee.

Dar bedacht de actie Jeans for Refugees en beschildert elke spijkerbroek met de hand. "Victoria was één van de eersten die meteen ja zei toen haar werd gevraagd om mee te werken aan dit project", aldus Dar. Victoria's broek heeft een klassieke stijl uit de jaren 70 en is ook door haar gesigneerd.

Veilingmeester Albert Goldenbeld van Catawiki geeft aan dat het om een bijzondere veiling gaat: "Je biedt niet alleen mee op een door een celeb gedragen spijkerbroek, maar ook op een prachtig kunstwerk dat je ingelijst aan de muur kunt hangen''. De veiling loopt honderd dagen en startte in juli.

Spijkerbroek Victoria Beckham geveild
Spijkerbroek Victoria Beckham geveild (Foto: BuzzE)

Feyenoord, Ajax en PSV mogelijk in nieuwe competitie

In Denemarken is het idee voor een 'Atlantic League' nieuw leven ingeblazen. Clubs uit Scandinavië, Nederland, België en Schotland moeten hieraan deelnemen. FC Kopenhagen-directeur Anders Hørsholt bevestigt aan het Deense BT dat er opnieuw gesproken is over een dergelijke competitie. Dit als antwoord op de plannen voor een Super League, waaraan alleen clubs uit de grootste vijf landen deelnemen.

"Dat klopt. Als we nu niets doen, worden de clubs uit de grote competities alleen maar sterker en wordt het moeilijker voor ons om aan te klampen", aldus Hørsholt. "We moeten dus kijken naar alternatieven die gunstig zijn voor clubs als Kopenhagen."

Het idee is om de topclubs uit landen als Nederland, België, Scandinavië en Schotland aan deze competitie te laten deelnemen. "Het is nog te vroeg om over specifieke modellen te praten, maar het is goed om de discussie over een grensoverschrijdende competitie op gang te brengen."

Square Enix brengt demo van World of Final Fantasy

Square Enix gaat 17 oktober een demo van World of Final Fantasy uitbrengen. Ook heeft de uitgever de opening-animatie van de game online gezet.

De demo zal beschikbaar komen via de PlayStation Store. Hierin speel je de helden Reynn en Lann in hun twee mogelijke vormen in het spel: chibi en de grote vorm. Je gaat verschillende Mirages bevechten en een aantal bekende Final Fantasy-personages tegenkomen zoals Cloud, Lightning en Squall. Speel je de demo uit, dan krijg je het Magitek Armor P om te gebruiken in de colloseum-gevechten van de volledige game.

World of Final Fantasy komt 28 oktober uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita. Meer over de game kun je hier lezen.

Langlaufster Johaug betrapt op doping

De Noorse langlaufster Therese Johaug is betrapt op het gebruik van clostebol. Johaug heeft dit gebruikt tijdens de hoogtestage in Italië in augustus door middel van de crème Trofodermin, een lippenbalsem voor brandwonden. Dit heeft de Zweedse SVT Sport vandaag naar buiten gebracht. 

"Ik ben er kapot van, dit is een voor mij onwerkelijke situatie. Ik vind dit oneerlijk en onterecht, hoewel ik mij er van bewust ben dat ik als topsporter moet weten welke medicijnen ik wel en niet mag gebruiken," meldt Johaug aan de Noorse Ski Federatie. 

Tijdens een trainingskamp van de Noorse langlaufploeg in het Italiaanse Livigno kocht de ploegarts Frederik S. Bendiksen de lippenbalsem bij een apotheek in Italië en gaf het later aan Johaug. De 28-jarige Johaug had namelijk last van verbrande lippen door de felle zon. Volgens de Noorse Ski Federatie wist de teamarts zeker dat er geen verboden middelen in de crème aanwezig waren. "Ik heb en neem de volledige verantwoordelijkheid voor het feit dat Johaug de verboden crème heeft gebruikt," zei Bendiksen, die diep ongelukkig is over de situatie waarin Johaug terecht is gekomen. "Johaug is een oprecht persoon en een geweldige topsporter en zorgvuldig in alles wat ze doet. Het belangrijkste voor mij is dat ik doe wat ik kan om ervoor te zorgen dat Johaug niet gestraft wordt omdat ik haar verzekerde dat ze legaal bezig was door die crème te gebruiken."

Johaug is zevenvoudig wereldkampioen (o.a. 3 keer goud op de WK van 2015) en heeft één gouden (4x5 kilometer estafette), één zilveren (30 kilometer vrije stijl) en één bronzen (10 kilometer klassieke stijl) medaille behaald op de Spelen van Vancouver in 2010 en die van Sochi in 2014. 

Therese Johaug
Therese Johaug leidt de Noorse trein tijdens de 30km vrije stijl van de Spelen van Sochi (Foto: ProShots/GEPA)

Gordon positief over euthanasieplan

Gordon is voorstander van het plan van de Tweede Kamer om ouderen die niet ondraaglijk lijden maar levensmoe zijn ook het recht te geven op euthanasie. Dat zegt de zanger en presentator donderdag in de 100% NL ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Het is natuurlijk een heel moeilijk vraagstuk. Wat wij tegenkomen, en dat is vaak heel schrijnend, is dat mensen hun hele familie al kwijt zijn en het leven gewoon niet meer leuk vinden. En dat is ook een ondraaglijk lijden." Gordon, sinds 2013 ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds, vindt dan ook dat mensen hun eigen keus moeten kunnen maken. "Het is heel heftig want sommige mensen zullen zeggen: je moet gewoon de natuur z'n beloop laten, maar sommige mensen willen gewoon niet meer. Ik vind dat dat moet kunnen."

Het tv-programma Geer en Goor zoeken een hobby, waarin Gordon en Gerard Joling zich inzetten voor ouderen, maakt donderdagavond kans op een Televizierring. Mochten ze de prijs niet in de wacht slepen dan is er volgens Gordon geen man overboord: "Dan is dat alleen maar een extra stimulans om door te gaan voor die eenzame ouderen. Want daar gaat het om."

Gordon positief over euthanasieplan
Gordon positief over euthanasieplan (Foto: BuzzE)

Verkoop navigatiekastjes valt TomTom tegen

De Europese vraag naar navigatiekastjes voor in de auto stond de afgelopen tijd sterker onder druk dan fabrikant TomTom had voorzien. Daarom ziet het bedrijf zich gedwongen de omzetverwachting voor heel 2016 te verlagen, van 1,05 miljard naar 980 miljoen euro.

In een tussentijdse verklaring op basis van voorlopige cijfers liet TomTom donderdag weten dat de consumentenomzet in het derde kwartaal met 15 procent is gedaald naar 137 miljoen euro. De totale opbrengsten zakten met 6 procent tot 239 miljoen euro.

De brutowinst (ebitda) bleef met 33 miljoen euro wel op peil. Dat komt doordat de marges op de verkoop van navigatiekastjes veel lager zijn dan die op de verkoop van software en diensten. Die omzet bleef de afgelopen tijd wel doorgroeien, volgens TomTom in lijn met de verwachtingen.

Wagenparkbeheer
Vooral contracten met autofabrikanten brachten aanzienlijk meer geld in het laatje. Die inkomsten dikten met ruim een vijfde aan. Daarnaast haalde TomTom 15 procent meer omzet uit diensten op het gebied van wagenparkbeheer voor de zakelijke markt.

De winstprognose voor 2016 (0,23 euro per aandeel) blijft wel intact. TomTom publiceert op 21 oktober de definitieve en volledige derdekwartaalcijfers.

Verkoop navigatiekastjes valt TomTom tegen
Verkoop navigatiekastjes valt TomTom tegen (Foto: ANP)

Wang gaat los in Shadow Warrior 2

Shadow Warrior 2 is uit op pc. Uitgever Devolver Digital en ontwikkelaar Flying Wild Hog vieren dat met een releasetrailer met een typische jaren tachtig sound van Transformer-held Stan Bush.

In Shadow Warrior 2 speel je de nu huurling geworden Lo Wang. Hij gaat de strijd aan met demonen met geweren, zwaarden, kettingzagen en magie. Je kunt het verhaal alleen spelen of in co-op met maximaal vier spelers. Door missies succesvol te volbrengen verzamel je nieuwe armor, wapens en magie, om de bizarre bazen terug te sturen naar de hel. Een voorbeeld van een wapen? Met de 'katana chainsaw' kun je heel precies de delen van demonen van elkaar scheiden onder het vechten. Omdat het kan.

Shadow Warrior 2 is nu uit op pc, console-eigenaren krijgen begin volgend jaar de kans om 'The Touch' van Wang te gebruiken.

Donald Trump beschuldigd van aanranding

Twee Amerikaanse vrouwen zeggen dat ze in het verleden zijn aangerand door de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Rachel Crooks zegt tegen The New York Times dan ze elf jaar geleden, in 2005, ongewenst op haar mond werd gekust door de Republikein. En Jessica Leeds zou dertig jaar geleden door hem zijn lastig gevallen.

Leeds, nu 74 jaar oud, zat dertig jaar geleden bij een zakenreis in het vliegtuig in de eerste klas naast Donald Trump. Drie kwartier na opstijging zou Trump de armleuning omhoog hebben gedaan om haar te betasten. Volgens Leeds heeft Trump haar bij de borsten gegrepen en onder haar shirt getast. "Hij leek wel een octopus. Zijn armen waren overal."

Crooks was een 22-jarige receptioniste bij de Bayrock Group, een bedrijf met een kantoor in de Trump Tower in New York. Ze stelde zich aan Trump voor bij de lift waarna hij haar eerst op de wangen zoende en toen op de mond.

Donald Trumps campagneteam noemt de beschuldigingen van de twee vrouwen 'fictie'.

Donald Trump beschuldigd van aanranding
Donald Trump beschuldigd van aanranding (Foto: ANP)

Arriva zet pendelbusjes in op Merwedebrug

Busbedrijf Arriva heeft de dienstregeling aangepast voor de buslijnen die worden getroffen door de sluiting van de Merwedebrug. Voor reizigers tussen Sleeuwijk en Gorinchem worden sinds donderdagochtend onder andere kleine pendelbusjes ingezet die wel over de brug op de A27 mogen.

Reizigers die vanuit Brabant met de bus op weg gaan naar Utrecht kunnen in Sleeuwijk overstappen in een pendelbus die via de omleidingsroute via de brug bij Zaltbommel rijdt. Ook op de terugweg kunnen ze gebruik maken van deze pendelbus. Passagiers moeten rekening houden met een langere reistijd. Arriva vraagt begrip voor de overmachtssituatie.

De Merwedebrug bij Gorinchem is sinds dinsdag dicht voor alle voertuigen zwaarder dan 3500 kilo. Door scheurtjes in de brugconstructie vindt Rijkswaterstaat het niet verantwoord om zwaar verkeer te laten passeren.

De provincie heeft nog om een ontheffing gevraagd voor lijnbussen maar Rijkswaterstaat wilde om veiligheidsredenen geen uitzonderingen maken.

Arriva zet pendelbusjes in op Merwedebrug
Arriva zet pendelbusjes in op Merwedebrug (Foto: ANP)

The King & The Warlord voor Total War: Warhammer aangekondigd

Sega en Creative Assembly hebben voor Total War: Warhammer een nieuwe Lords pack aangekondigd: The King & The Warlord. Deze uitbreiding is na de recent verschenen Grim & The Grave DLC het tweede Lords Pack voor het spel.

Dit pakket versterkt zowel de Greenskins als Dwarves met beroemde personages, nieuwe, iconische eenheden en .

The King & The Warlord bevat het volgende:

 • twee nieuwe Legendary Lords
 • nieuwe quest chains
 • nieuwe magische voorwerpen
 • nieuwe skill trees
 • twee nieuwe Lord-types
 • vijf nieuwe gevechtseenheden
 • 22 elitaire Regiments of Renown
 • gratis nieuwe content

The King & The Warlord brengt twee nieuwe Legendary Lords naar de game: ten eerste Belagar Ironhammer, de oude erfgenaam van Karak Eight Peaks, die de dwergenfactie van Clan Angrund leidt. De tweede is Skarsnik, Warlord of the Eight Peaks, leider van de Crooked Moon Tribe. Dit nieuwe Lords Pack biedt nieuwe campaign-bonussen, nieuwe battle maps voor gevechten in de Grand Campaign en Custom/Multiplayer, nieuwe lords en nieuwe eenheden, waaronder de populaire Squigs.

The King & The Warlord verschijnt op 20 oktober en is nu beschikbaar als pre-order.

Meerkampkampioene Ennis-Hill stopt

Atlete Jessica Ennis-Hill heeft donderdagochtend op Instagram haar afscheid aangekondigd. De 30-jarige Britse pakte vier jaar geleden in Londen voor eigen publiek het olympisch goud op de zevenkamp en mocht daar dit jaar in Rio een zilveren medaille aan toevoegen.

"Van mijn eerste WK in Berlijn in 2009 tot de Spelen in Rio in 2016...ik heb het geluk gehad dat ik een fantastische carrière mocht hebben en dit is dan ook een van de zwaarste beslissingen die ik ooit gemaakt heb", schrijft Ennis-Hill. "Ik weet dat het echter de juiste beslissing is om nu te stoppen. Ik heb altijd gezegd dat ik wil stoppen terwijl ik nog wereldtop ben en op een moment dat ik nergens spijt van heb, en dat moment is nu."

Ennis-Hill pakte in 2009 in Berlijn haar eerste wereldtitel, twee jaar later gevolgd door WK-zilver. In Londen was er olympisch goud, waarna het fysiek allemaal minder ging. Door blessures kwam ze in 2013 nauwelijks in actie en het jaar daarop miste ze vanwege zwangerschap. In 2015 kwam ze terug en liet ze zijn nog altijd absolute top te zijn: in Beijing pakte Ennis-Hill de wereldtitel. Dit jaar wilde ze in Rio de Janeiro weer voor olympisch goud gaan, maar de verrassende Belgische Nafissatou Thiam was te sterk.

Ennis-Hill na afloop van de olympische zevenkamp in Rio, samen met haar beoogd opvolgster Katarina Johnson-Thompson, die zesde werd (PROSHOTS/Action Images)
Ennis-Hill na afloop van de olympische zevenkamp in Rio, samen met haar beoogd opvolgster Katarina Johnson-Thompson, die zesde werd (PROSHOTS/Action Images)

Problemen bij vervangende Notes 7 zijn nieuw

De problemen bij de nieuwste exemplaren van de Samsung Galaxy Note 7 staan waarschijnlijk los van de eerdere defecten bij hetzelfde toestel. Er lijkt geen verband te zijn tussen wat er eerst mis was en de daaropvolgende mankementen bij de vervangende telefoons. Persbureau Bloomberg meldt dat op basis van een betrokkene bij de kwestie.

Samsung presenteerde de Note 7, zijn vlaggenschip, in augustus. De smartphone moest al snel worden teruggeroepen toen bleek dat het toestel in brand kon vliegen. De batterij, gemaakt door dochterbedrijf Samsung SDI, was net iets te groot voor het vakje dat ervoor was gemaakt. Dat kon kortsluiting veroorzaken.

Samsung bestelde vervolgens nieuwe batterijen bij het Chinese Amperex Technology. Maar ook daarmee ging het mis.

De Note 7 moest de grote concurrent van de iPhone 7 worden, maar Samsung heeft besloten om helemaal te stoppen met de productie en verkoop van het toestel. De problemen kosten het bedrijf waarschijnlijk minstens 1,6 miljard euro.

Problemen bij vervangende Notes 7 zijn nieuw
Problemen bij vervangende Notes 7 zijn nieuw (Foto: BuzzT)

Facebook blijft nepverhalen tippen

Ook het aangepaste algoritme van Facebook maakt nepartikelen trending. De Washington Post checkte vorige maand drie weken lang elk uur welke verhalen er als een trending topic werden bestempeld, en trof daartussen vijf keer duidelijk nepnieuws aan.

In augustus ontsloeg Facebook een aantal redacteuren en liet het een algoritme bepalen welke artikelen trending moeten worden. Enkele dagen later werd een foutief bericht over het ontslag van televisiepresentatrice Megyn Kelly toch uitgelicht. Het algoritme werd daarna aangepast, maar werkt dus nog steeds niet naar behoren.

Naast de vijf artikelen die volgens de krant onbetwistbaar nep waren, werden er ook twee berichten aangetroffen die "behoorlijk inaccuraat" waren. Ook verwees het sociale medium een aantal keren naar webshops.

Facebook wilde woensdag niet reageren op de bevindingen.

Facebook blijft nepverhalen tippen
Facebook blijft nepverhalen tippen (Foto: BuzzT)

Backstreet Boys willen niet in campagne Trump

Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump liet deze week bij een campagnebijeenkomst in Florida muziek van de Backstreet Boys uit de speakers schallen, en daar is de boyband niet blij mee.

De bandleden hoorden voor het eerst over het gebruik van hun muziek, toen bezoekers van het evenement op social media opmerkten dat hun nummer I Want It That Way meerdere keren werd gespeeld. Tegenover de Daily Beast verklaarden de zangers via hun woordvoerder: "We hebben geen toestemming gegeven en we willen niet geassocieerd worden met het kamp van Trump."

De Backstreet Boys zijn zeker niet de eerste muzikanten die er bezwaar tegen maken dat hun muziek te horen is in de campagne van de Republikein. Queen-gitarist Brian May maakte duidelijk dat Trump geen toestemming had We Are The Champions te spelen tijdens zijn conventie. Eerder dit jaar distantieerde Adele zich van de presidentskandidaat nadat hij Rolling In The Deep had laten spelen op een bijeenkomst. En The White Stripes schreven vorige week ervan te walgen dat hun Seven Nation Army is gebruikt in een video van Trump.

Backstreet Boys willen niet in campagne Trump
Backstreet Boys willen niet in campagne Trump (Foto: BuzzE)

'Nieuwe muziek Prince zeker 35 miljoen waard'

Niet eerder uitgebrachte muziek van Prince wordt voor miljoenen rondgeshopt bij platenlabels. Volgens Billboard hebben de advocaten die voor de nalatenschap van de zanger werken de vraagprijs op 35 miljoen euro (bijna 32 miljoen euro) gezet.

In een kluis in de studio van Prince zou duizenden uren aan muziek uit de afgelopen decennia liggen, een deel daarvan heeft de muzikant nooit met de wereld gedeeld. Het is niet helemaal duidelijk wie nu precies de rechten heeft over het werk, omdat de zanger onder contract heeft gestaan van verschillende labels, maar ook zelfstandig heeft gewerkt.

Het proces waarin moet worden vastgesteld wie de erfgenamen van Prince zijn, is nog altijd gaande. Het lijkt zeker dat zijn zus Tyka en vijf halfbroers en -zussen in aanmerking komen voor een deel van de erfenis, maar de rechter moet zich nog buigen over de vraag of een nicht en achterneef en -nicht ook aanspraak kunnen maken over de miljoenen die de kleine zanger naliet.

'Nieuwe muziek Prince zeker 35 miljoen waard'
'Nieuwe muziek Prince zeker 35 miljoen waard' (Foto: BuzzE)

Geen nieuw Halloween event voor Team Fortress 2

Elk jaar staan meerdere games in het teken van Halloween, waaronder Team Fortress 2. Dit jaar is er echter geen nieuwe Halloween event ontwikkeld door het team, al komen wel alle voorgaande evenementen terug.

De reden is simpel: het team is te druk bezig met een nieuw Pyro-pack, verbeteringen aan competitive en een andere grote update en campaign. Wat dit allemaal inhoudt is nog even afwachten, maar het klinkt in ieder geval veelbelovend. Wel komen er een aantal communitymaps en collectibles bij.

Scream Fortress begint ergens volgende week.

Merasmus TF2

Ferry Doedens geniet van zelfspot

Ferry Doedens heeft genoten van zijn debuut als stand-up comedian. De acteur is één van de BN-ers die in het nieuwe programma Celebrity Stand-up uit de eigen comfort zone stappen en zich aan een nieuwe tak van sport wagen.

Ferry besloot om zijn optreden te beginnen met een grap over alle clichés die er over hem bestaan. "Om daar maar meteen vanaf te zijn lepelde ik bij de start van mijn optreden achter elkaar op: Ik ben een ijdele, arrogante, coke snuivende valse nicht met adhd. Tenminste, dat is het beeld dat veel mensen van mij hebben. Ik heb echter geen adhd maar ben gewoon enthousiast. Toen ik die afkickkliniek in moest, zag ik daar niet als een berg tegenop, nee, ik dook die berg gewoon lekker in!", zegt Ferry in De Telegraaf.

"Toen die eerste woorden er eenmaal uit waren, merkte ik dat niet alleen het publiek, maar ook ikzelf er lekker in zat", vervolgt hij. Er werd flink gelachen waarbij Patty Brard, die ook aan het programma deelneemt, boven iedereen uit kwam.

Celebrity Stand-Up is vanaf 13 oktober te zien op Comedy Central. Andere kandidaten zijn onder anderen Roxeanne Hazes, Annemieke Schollaardt, Tofik Dibi en Jelka van Houten.

Ferry Doedens geniet van zelfspot
Ferry Doedens geniet van zelfspot (Foto: BuzzE)

Nieuwe Pokťmon gelekt uit Sun en Moon

Vandaag brengt The Pokémon Company meer informatie over Pokémon Sun en Moon, maar nu al zijn een aantal nieuwe Pokémon gelekt dankzij CoroCoro Magazine. Het betreft een nieuwe Alolan Pokémon en een aantal evoluties.

De nieuwste Pokémon is Alola Grimer, nu met het type Poison / Dark. Hij heeft tandjes gekregen en is dol op bananen naar het schijnt. Ook is de evolutie van de bizarre Pokémon Type: Null onthuld met als Japanse naam Silvadi. Hij kan elk type aannemen, al is nog niet helemaal duidelijk hoe dit werkt. Als laatste zien we de evoluties van het hartjesdraakje Jangmo-o: Jarango en Jararanga. Zij zijn van het type Dragon / Fighting.

Wanneer er vanmiddag meer informatie beschikbaar komt, posten wij dat uiteraard ook hier.

Alolan Grimer Pokemon

Type: Null evolutie Pokemon

Jangmo-o evoluties Pokemon

Freek Vonk geniet van zijn bekendheid

Freek Vonk heeft er geen problemen mee dat hij tegenwoordig overal wordt herkend. In JFK vertelt de bioloog dat hij van die momenten geniet. "Ik vind het juist leuk dat mensen massaal op me afkomen."

De presentator zorgt er dan ook voor dat hij altijd tijd heeft voor zijn fans. "Als ik boodschappen wil doen bij Albert Heijn, dan ga ik bij wijze van spreken een half uur eerder van huis omdat ik weet dat hele hordes kinderen met me op de foto willen. Ik zeg nooit 'nee' en omarm ze net zo veel als zij mij omarmen."

Kritiek op zijn werk, zoals laatst van Maarten van Rossem die vindt dat hij van de natuur een kermis maakt, laat de wetenschapper makkelijk van zich afglijden. "Die man heeft geen idee wat ik doe. Alles, echt alles wat ik doe heeft te maken met het beschermen van de dieren."

Freek Vonk geniet van zijn bekendheid
Freek Vonk geniet van zijn bekendheid (Foto: BuzzE)

Top 5 Xiaomi smartphones speciale korting

Xiaomi is één van de grootste tech-bedrijven in Azië en is daar een gerenommeerd merk. Vooral door de kwaliteit die zij leveren voor het geld wat je ervoor neer moet leggen. Omdat Xiaomi zich niet focust op Europa zie je ze in Nederland ook niet zo veel, heel zonde eigenlijk want via de Chinese shops zijn ze makkelijk te krijgen. Zodoende heeft Gearbest een top 5 opgesteld van Xiaomi's met speciale coupons voor deze modellen. Wel opletten want het is op=op, de coupons lopen tot 30 juni en de flash sale tot 20 juni.

1. Xiaomi Mi6, 4GB / 64GB 

Voor €355,99 met coupon NLMi6 (6 beschikbaar)

 • 5.15-inch FullHD
 • Snapdragon 835
 • 6GB werkgeheugen / 64GB opslag
 • Dubbele 12MP camera achter

xiaomiad1 (Foto: gearbest)

2. Xiaomi Redmi 4X - Global versie

Voor €105,11 met coupon 4XK4G

 • 5-inch HD
 • Snapdragon 435
 • 3GB werkgeheugen / 32GB opslag

xiaomiad4x (Foto: gearbest)

3. Xiaomi Mi Max 2 - Interternationale versie

Voor €252,86 met coupon ZVNE 

 • 6.44-inch FullHD
 • Snapdragon 625
 • 4GB werkgeheugen / 64GB opslag

xiaomiad3 (Foto: gearbest)

4. Xiaomi Mi Note 2 (HK warehouse)

Voor €329,29 met coupon KNote24G

 • 5.7-inch FullHD OLED curved
 • Snapdragon 821
 • 4GB werkgeheugen / 64GB opslag
 • 22.56MP camera
 • 4070mAh accu met quick-charge 3.0

xiaomiad4 (Foto: gearbest)

5. Xiaomi Redmi Note 4X

Voor €133,49 tijdens de flash-sale, die loopt nog 6 dagen en er zijn nu nog circa 160 toestellen beschikbaar.

 • 5.5-inch FullHD
 • Snapdragon 625
 • 3GB werkgeheugen / 32GB opslag

xiaomiad5 (Foto: gearbest)

Afscheid van gedode oorlogsfotograaf Oerlemans

Voor de omgekomen oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans wordt donderdag een afscheidsdienst gehouden in de Zuiderkerk in Amsterdam. Oerlemans werd op 2 oktober door een sluipschutter van terreurbeweging IS doodgeschoten in het Libische Sirte. Hij was 46 jaar oud.

Na de dienst wordt Oerlemans in besloten kring begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Zijn vrouw heeft collega's uit de journalistiek verzocht om alleen als vriend of collega naar de uitvaart te komen. Ze wil niet dat er media-aandacht komt voor het moment waarop hun kinderen van vier, zeven en negen afscheid nemen van hun vader.

De fotograaf werd dodelijk getroffen terwijl hij in Sirte op reportage was met de Belgische journaliste Joanie de Rijke. De Libische stad vormt het strijdtoneel tussen troepen die loyaal zijn aan de regering en IS-strijders. Oerlemans droeg een kogelwerend vest, maar werd in zijn zij geraakt.

In Vught, waar Oerlemans vandaan kwam, wordt ook stilgestaan bij zijn dood. In de lokale bibliotheek worden foto's van hem tentoongesteld.

Justitie onderzoekt de moord.

Afscheid van gedode oorlogsfotograaf Oerlemans
Afscheid van gedode oorlogsfotograaf Oerlemans (Foto: ANP)

Oude gitaar van Slash op veiling

De gitaar die Slash gebruikte om hits als Welcome To The Jungle en Sweet Child O' Mine te schrijven, staat te koop.

Veilinghuis Julian Live kocht het instrument van een voormalig roadie van Guns N' Roses, meldt Billboard. Slash kocht de gitaar in 1984 en speelde erop in zijn band Hollywood Rose en tijdens zijn auditie bij Poison. Ook de eerste jaren van Guns N' Roses reisde de gitaar met de muzikant mee, tot die het ding verving in 1987.

Op de site van het veilinghuis is het openingsbod vastgesteld op 30.000 dollar (27.000 euro). Verwacht wordt dat de uiteindelijke prijs op zo'n twee à drie keer dat bedrag uitkomt.

Kim Kardashian zegt schnabbel in Vegas af

Kim Kardashian is nog niet klaar om haar werkzaamheden op te pakken. De beroofde realityster heeft een klus in een nachtclub in Las Vegas afgezegd. In een officiële verklaring laat de club weten dat Kim "wegens recente omstandigheden" niet aanwezig kan zijn.

Kim zou op 28 oktober haar gezicht laten zien in club Hakkasan, als onderdeel van haar contract waarin vier van deze 'optredens' waren opgenomen voor 2016. Volgens E! sloot ze een contract voor een miljoen af, maar zouden de eigenaren van de club er begrip voor hebben dat ze haar verplichtingen moet uitstellen.

De gecancelde schnabbel had waarschijnlijk in het teken moeten staan van de 36e verjaardag van Kim op 21 oktober. Ze heeft er de laatste jaren een traditie van gemaakt haar verjaardag in Las Vegas te vieren.

Kim Kardashian zegt schnabbel in Vegas af
Kim Kardashian zegt schnabbel in Vegas af (Foto: BuzzE)

Facebook hielp bij kiesregistratie VS

Dankzij Facebook hebben veel Amerikanen zich aangemeld als kiezer voor de komende presidentsverkiezingen. Amerikaanse gebruikers zagen in september een oproep om zich te registreren. Dat leidde tot een piek in de aanmeldingen, meldde de New York Times woensdag.

In Californië, de grootste staat, was de oproep van Facebook voor het eerst te zien op 23 september. Diezelfde dag meldden meer dan 123.000 kiezers zich aan, een van de hoogste aantallen ooit. Ook staten als Indiana, Minnesota, Maryland, Oregon, Pennsylvania en Washington zagen een 'Facebook Bump'.

Facebook weet niet wie zich hebben geregistreerd. Maar Facebook heeft meer vrouwelijke dan mannelijke gebruikers. Bovendien zitten er vooral jongeren op de site. Dat zijn groepen die over het algemeen eerder op de Democraten stemmen. "Het is duidelijk dat de campagne van Facebook bijzonder veel jongeren heeft aangespoord om zich te registreren", zei Alex Padilla, een lid van de regering van Californië.

Amerikaanse burgers zijn niet automatisch kiesgerechtigd. Ze krijgen hun stemkaart pas na registratie.

Facebook hielp bij kiesregistratie VS
Facebook hielp bij kiesregistratie VS (Foto: BuzzT)

Clown Bassie voor feestdagen weer thuis

Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie, kan de feestdagen thuis vieren. De acteur mag op 16 december het revalidatiecentrum verlaten, liet hij weten aan Shownieuws.

Bas kreeg deze zomer te maken met een auto-immuunziekte waarbij verlammingsverschijnselen optraden. Dankzij intensieve therapie gaat het stukken beter met de 81-jarige clown. Hij kan steeds verder lopen en heeft nog steeds goede moed helemaal de oude te worden.

Het huis van de clown en zijn vrouw Coby wordt rolstoeltoegankelijk gemaakt. Zo kan Bas eind dit jaar thuis zijn leven weer oppakken.

Clown Bassie voor feestdagen weer thuis
Clown Bassie voor feestdagen weer thuis (Foto: BuzzE)

Poetin: hacken VS is niet in belang Rusland

Het is helemaal niet in het belang van Rusland om Amerikaanse systemen te hacken, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag. Amerikaanse inlichtingendiensten hadden Rusland eerder beschuldigd van het inbreken in e-mailaccounts van de Democratische partij. De mails werden door WikiLeaks naar buiten gebracht.

Volgens Poetin worden de beschuldigingen gebruikt om de aandacht van de kiezers af te leiden. "Iedereen heeft het over 'wie heeft het gedaan'. Maar is dat belangrijk? Het belangrijkste is, wat er in de informatie te vinden is", zei Poetin op een zakenforum in Moskou.

Poetin: hacken VS is niet in belang Rusland
Poetin: hacken VS is niet in belang Rusland (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer...Wolkenvelden

Mogge! De wolkenvelden overheersen ook vandaag weer. Er zijn wel momenten dat de zon hier en daar door het wolkendek heen breekt, maar ik vrees toch dat het over het algemeen somber weer is. De buien bleven gisteren buiten onze landsgrenzen en dat doen ze vandaag ook. Dat komt door de oost-tot noordoostenwind die voert de droge lucht aan, zodat neerslag weinig kans heeft.

Het is fris met maxima rond de 12 graden. Morgen en overmorgen breekt de zon wat vaker door, maar het echt wat zachtere weer komt in de loop van het weekend.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Eentonig weertje in Haarlem (Foto: Stephan5)
Wolkenvelden en enkele opklaringen. Foto vanuit Haarlem. (Foto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1944 In Zwolle worden zeven mensen gefusilleerd voor verzetsdaden.
1990 De leider van de Libanese  Christelijke milities, generaal Michel Aoun vlucht  naar de Franse ambassade nadat hij werd verdreven uit zijn hoofdkwartier in Oost-Beiroet
2000 In Zuidlaren wordt een monument onthuld ter gelegenheid van de 800e Zuidlaardermarkt
2011 De 31-jarige koning van Bhutan treed in het huwelijk met een 20-jarige studente.
2011 De Canadeese actrice Barbara Kent overlijdt op 103-jarige leeftijd.

Barbie en Michael denken na over toekomst

Hoewel de titel van hun realityshow anders doet vermoeden, is het nog helemaal niet zeker dat Samantha 'Barbie' van der Plas en haar man Michael in Spanje blijven. De Haagse sterren uit 'Samantha en Michael: enkeltje Torremolinos' gaan deze winter nadenken over hun toekomst.

"Volgende week gaan we weer terug", zei Michael tijdens een kort verblijf in Nederland tegen RTL Boulevard. In Torremolinos openden Barbie en Michael een bar. "We gaan het daar sowieso tot eind oktober uitzingen. Dan gaan we de deuren sluiten en in de winterperiode nadenken over de programmering van volgend jaar."

Michael wil in het voorjaar weer terug naar Spanje. "1 maart zijn we weer aanwezig." Hoewel Barbie meermaals op het punt stond zich weer in Scheveningen te vestigen, heeft ze wel degelijk dromen in Spanje. "Een hondentrimsalon. Zodat je dan die leuke poedeltjes kan scheren."

Barbie en Michael denken na over toekomst
Barbie en Michael denken na over toekomst (Foto: BuzzE)

Persoon valt naar beneden bij Meelfabriek

Brandweerkorpsen uit Leiden en Utrecht zijn in de nacht van woensdag op donderdag uitgerukt omdat bij de voormalige Meelfabriek in Leiden iemand 'meters' naar beneden is gevallen. Volgens een woordvoerder van de brandweer ligt het gewonde slachtoffer op een moeilijk bereikbare plaats.

Het bouwterrein was afgezet, maar twee personen klommen eerder in de nacht langs de afzetting en het dak van een van de hoogste panden op. Eén persoon viel daar rond half vijf af en ligt nu op de twaalfde verdieping van een ander pand. "Hij ligt op ongeveer zeventig meter hoogte. Er is een gespecialiseerd hoogtereddingsteam uit Utrecht onderweg. Ondertussen wordt het slachtoffer behandeld door ambulancepersoneel."

Wat het slachtoffer exact mankeert is nog niet duidelijk, hij heeft in ieder geval zijn been gebroken.

De Meelfabriek is een industrieel complex op de hoek van de Oosterkerkstraat en de Zijlsingel in Leiden. Het complex bestaat uit dertien gebouwen, waaronder een ketelhuis, silo's, gebouwen voor meelbewerking, een pakhuis en een kantoor met dienstwoning en fietsenstalling. De fabriek wordt niet meer gebruikt, een projectontwikkelaar bouwt er woningen.

Tieners wilden aanslag in AustraliŽ plegen

In het Australische Sydney zijn twee jongens van 16 jaar oud gearresteerd. Ze zouden een terroristische aanslag hebben willen plegen. De tieners werden gearresteerd door het NSW Joint Counter Terrorism Team.

Ze hadden twee "grote bajonet-stijl-messen" in hun bezit die ze eerder op de dag gekocht hadden. Ook hadden ze religieuze aantekeningen op zak waarin ze trouw zwoeren aan Islamitische Staat. Volgens nieuwszender ABC is een van de twee jongens de zoon van een veroordeelde terrorist.

De rechtszaak start in december. Als ze veroordeeld worden, kunnen ze een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Tieners wilden aanslag in Australië plegen
Tieners wilden aanslag in Australië plegen (Foto: ANP)

Duizenden protesteren in Bogota voor vrede

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn duizenden mensen de straat opgegaan tijdens een protestmars. Ze waren in het wit gekleed en droegen bloemen. De demonstranten willen dat politici en FARC alsnog een acceptabel vredesakkoord sluiten.

Deze twee partijen ondertekenden in september een vredesakkoord, bereikt na vier jaren van moeilijk overleg, maar werden in oktober pijnlijk teruggefloten door de bevolking. Een kleine meerderheid wees het verdrag in een referendum af omdat de voorwaarden te mild zouden zijn voor FARC-leden.

De demonstranten van de "March of the Flowers"willen dat de Colombiaanse regering en FARC de impasse doorbreken die na het referendum is ontstaan en alsnog een oplossing vinden die voor iedereen aanvaardbaar is.

Duizenden protesteren in Bogota voor vrede
Duizenden protesteren in Bogota voor vrede (Foto: ANP)

Terreurverdachte dood gevonden in Duitse cel

De Syrische terreurverdachte Jabr al-Bakr is woensdag dood aangetroffen in zijn cel in Leipzig. Dat heeft het Duitse persbureau DPA woensdagavond te horen gekregen. Eerder meldde Bild al dat de 22-jarige vluchteling zich in de gevangenis had opgehangen. Hoe hij dat onder zwaar toezicht voor elkaar heeft gekregen, is nog onduidelijk.

Al-Bakr zou banden hebben met Islamitische Staat. Hij werd zondagnacht opgepakt dankzij de hulp van enkele landgenoten bij wie hij onderdak had gezocht en die hij naderhand beschuldigde van medeplichtigheid. In zijn eigen woning in Chemnitz was zaterdag na een inval anderhalve kilo springstof gevonden, vermoedelijk om een aanslag te plegen op een vliegveld in Berlijn. De binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) heeft daarvoor voldoende aanwijzingen.

De voorbereiding op de gewelddaad was al ver gevorderd. Die had binnen enkele dagen kunnen plaatsvinden. Dat zegt BfV-directeur Hans-Georg Maaßen donderdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is al-Bakr in 2015 geregistreerd en zijn z'n antecedenten gecontroleerd. "Zonder hit. Het staat ook niet vast wanneer of waar hij is geradicaliseerd."

De zender MDR onthulde dat al-Bakr, die niet als erg religieus te boek stond, vorig najaar in Turkije is geweest en onder meer ook enige tijd in de Syrische stad Idlib heeft doorgebracht. Na terugkeer in Saksen was hij volgens mensen die hem kenden veranderd.

Terreurverdachte dood gevonden in Duitse cel
Terreurverdachte dood gevonden in Duitse cel (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.