FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van woensdag 21 september 2016

Eurlings moet met ex-vriendin om de tafel

Oud-minister en IOC-lid Camiel Eurlings moet via een bemiddelingstraject een oplossing zien te vinden voor een conflict met zijn ex-vriendin. Tot dit zogenoemde mediation-traject heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem besloten na wederzijdse aangiften van Eurlings en zijn voormalige vriendin.

Het OM zei woensdagavond dat voldoende bewijs is gevonden voor een 'eenvoudige mishandeling' in de zomer van 2015 en dat Eurlings daar buiten de rechter om in een zogeheten OM-zitting voor kan worden bestraft. Voor de tegenaangifte van Eurlings aan het adres van zijn ex-vriendin wegens smaad en een poging tot afpersing is volgens een woordvoerster van het OM geen bewijs gevonden.

Het verloop van het onafhankelijke bemiddelingstraject, waar beide partijen op vrijwillige basis aan kunnen meedoen, wordt in een later stadium in de OM-zitting beoordeeld. Volgens het OM is dat gebruikelijk in zaken rond huiselijk geweld. Komen de partijen er niet uit, dan kan het OM eventueel een straf opleggen, zoals een boete of een taakstraf. Daartegen kan een verdachte wel in beroep bij de rechter.

De mishandeling vond plaats in juli 2015 in Valkenburg. De ex-vriendin deed daarvan pas in december vorig jaar aangifte.

Eurlings laat via zijn woordvoerder weten dat hij 'constructief en welwillend' zal meewerken aan de bemiddelingspoging. Verder is hij 'opgelucht dat aan een lange periode van onzekerheid nu een einde lijkt te zijn gekomen'. De oud-minister van het CDA en voormalig topman van KLM benadrukt dat hij tot nog toe 'alle medewerking aan het onderzoek heeft gegeven' en volgens afspraak niet de publiciteit heeft opgezocht.

Eurlings moet met ex-vriendin om de tafel
Eurlings moet met ex-vriendin om de tafel (Foto: ANP)

13 Nederlandse universiteiten in top 200

Voor het eerst staan dertien Nederlandse universiteiten in de wereldwijde top 200 van het toonaangevende blad Times Higher Education magazine. Net als vorig jaar staan er acht instellingen in de top 100, maakte het blad woensdag bekend.

De hoogst geplaatste Nederlandse universiteit (Delft) staat op de 59e plek. Daarna volgen de Universiteit van Amsterdam (63e plaats), Wageningen Universiteit (65), Erasmus Universiteit Rotterdam (69) en Leiden Universiteit (77). Tilburg University (198) komt dit jaar nieuw de top 200 binnen.

De World University Rankings van de Times is een wereldwijde lijst van de tweehonderd beste universiteiten. Bij het opstellen daarvan wordt gekeken naar onder meer onderzoek, kwaliteit van onderwijs en internationale activiteiten.

"Dertien Nederlandse universiteiten behoren al jaren tot de top van de wereld, met wederom acht universiteiten in de top 100. Dat is een prestatie van wereldformaat waar wij trots op zijn", zegt Karl Dittrich, voorzitter van universiteitenkoepel VSNU.

Lijstaanvoerder is University of Oxford uit het Verenigd Koninkrijk, gevolg door de Amerikaanse universiteiten California Institute of Technology en Stanford.

Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is Nederland het best vertegenwoordigde land op de internationale lijst. Volgens Times is het echter niet vanzelfsprekend is dat Nederland de koppositie in de toekomst handhaaft. Naar verwachting zullen grote investeringen in onderwijs en onderzoek in Aziatische landen ertoe leiden dat steeds meer universiteiten daar op de ranglijsten zullen stijgen. Dat gaat ten koste van universiteiten in West-Europa.

13 Nederlandse universiteiten in top 200
13 Nederlandse universiteiten in top 200 (Foto: ANP)

ReŁnie Project X Haren in de kiem gesmoord

Het beoogde 'reüniefeestje' van het beruchte Project X in het Groningse Haren is woensdagavond niet van de grond gekomen. Het dorp zit op slot; aan de toegangswegen staan agenten. "Wie niks te zoeken heeft in Haren wordt teruggestuurd", vertelde een woordvoerder van de politie.

De controles leidden tot twee arrestaties: een bestuurder bleek te hebben gedronken, een ander werd opgepakt omdat hij nog de nodige boetes had openstaan. Verder omschreef de woordvoerder de sfeer als "rustig". Hoeveel jongeren rechtsomkeert moesten maken wist hij niet precies. "Het waren er zeker tientallen, misschien honderd."

Burgemeester Pieter van Veen zag zich genoodzaakt een noodbevel uit te vaardigen om een herhaling van het chaotische 'feestje' van exact vier jaar geleden te voorkomen. Toen kwamen duizenden jongeren naar het dorp nadat iemand op Facebook een feestje had aangekondigd en braken er rellen uit. Door het bevel geldt onder meer een samenscholingsverbod en kan de politie groepjes jongeren wegsturen.

Sarcasme
Op de Facebookpagina waarop 21.000 mensen hadden aangegeven naar Haren te zullen komen, waren aan het begin van de avond volop foto's te zien van jongeren die in de auto stapten om naar Haren te gaan. Later voerde sarcasme de boventoon. "Nou...dat was me een partij spannend", luidde het commentaar van een feestganger. "Het gaat echt he-le-maal los", schreef een ander bij een foto van een vrijwel lege straat.

Voorlopig blijft de politie met veel mensen aanwezig. Hoeveel agenten op de been zijn om wantoestanden te voorkomen, wilde de woordvoerder niet vertellen.

Reünie Project X Haren in de kiem gesmoord
Reünie Project X Haren in de kiem gesmoord (Foto: ANP)

Hugh Grant is niet vies van seksscŤne

Veel acteurs en actrices houden er niet van, maar Hugh Grant is altijd wel te porren voor een stomende seksscène. De Britse acteur wordt er zelfs een beetje opgewonden van, bekent hij in een interview met W Magazine.

"Liefdesscènes zijn extreem moeilijk. Je bent altijd maar een millimeter verwijderd van sentimentaliteit", gruwelt Hugh, die in zijn carrière talloze romantische films deed. "Maar seksscènes zijn iets heel anders. Normaal gesproken zegt iedereen altijd dat het vreselijk is, niet sexy en allemaal heel onnatuurlijk."

Hugh wordt er zelf altijd een beetje hitsig van. "Ik word altijd opgewonden van het filmen van seksscènes. Ik vind het leuk om in een seksuele positie te zitten terwijl dat eigenlijk niet hoort."

De 56-jarige acteur heeft ook nog een andere guilty pleasure. Hugh droomt er namelijk van om ooit eens met Dancing With The Stars mee te doen. "Stiekem, diep van binnen, zou ik graag met die show meedoen", bekent hij. "Het is fantastisch. Maar, verdomme, ik vind mezelf er te elegant voor."

Hugh Grant is niet vies van seksscène
Hugh Grant is niet vies van seksscène (Foto: BuzzE)

Noodbevel vanwege Project X-reŁnie Haren

Vier jaar geleden leidde een uitnodiging voor een feestje via Facebook tot veel aandacht voor Haren. Veel jongeren kwamen op het Groningse plaatsje af en er braken rellen uit. Uit angst voor een herhaling tijdens de reünie van Project X heeft burgemeester Pieter van Veen woensdagavond een noodbevel uitgevaardigd.

Bij toegangswegen worden mensen tegengehouden en gevraagd wat zij komen doen in Haren. Als daarvoor geen goede reden wordt gegeven, worden zij teruggestuurd, aldus een woordvoerster. In de gemeente zijn groepjes jongeren opgekomen om de reünie te vieren, maar de gemeente heeft geen zicht op aantallen. Er geldt een samenscholingsverbod. De bezoekers waren opnieuw via Facebook opgeroepen voor de reünie.

De gemeente zegt een herhaling van de gebeurtenissen van vier jaar geleden te willen voorkomen, want die staan volgens de woordvoerster 'nog behoorlijk in het geheugen'.

Noodbevel vanwege Project X-reünie Haren
Noodbevel vanwege Project X-reünie Haren (Foto: BuzzT)

Miljarden Zuckerberg voor strijd tegen ziekten

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan trekken omgerekend een kleine 3 miljard euro uit om ziekten te bestrijden. Het welgestelde paar wil nog 'tijdens het leven van onze kinderen alle ziekten genezen, voorkomen of onder controle brengen'.

Zuckerberg en Chan besteden de miljarden onder meer aan Biohub, een onderzoekscentrum voor de levenswetenschappen in San Francisco. Ook de ontwikkeling van een chip om aandoeningen vast te stellen, middelen voor voortdurende bloedsomloopcontrole en een project om celtypes in kaart te brengen kunnen op een gift rekenen. Volgens het miljardairspaar wordt onderzoeksgeld nu vaak zo opgesplitst dat geen enkele ontvanger werkelijke doorbraken kan bewerkstelligen.

Zuckerberg en Chan riepen vorig jaar een liefdadigheidsfonds in het leven. Ze beloofden ieder jaar een miljard te storten.

Miljarden Zuckerberg voor strijd tegen ziekten
Miljarden Zuckerberg voor strijd tegen ziekten (Foto: BuzzT)

Grote brand museumkwartier Stockholm

De brandweer van Stockholm heeft alle mogelijke moeite met een grote brand in het centrum van de Zweedse hoofdstad. De brand brak uit in het Koninklijk Instituut voor de Kunsten, maar bedreigt volgens Zweedse media ook het Museum voor Hedendaagse Kunst.

Een verdieping van het instituut vatte woensdagmiddag door nog onbekende oorzaak vlam. De brandweer meende de brand al snel te hebben geblust, maar verkeek zich. Elders in het gebouw laaiden de vlammen op en al gauw stond een flink deel van het eeuwenoude pand in lichterlaaie.

De brandweer vermoedt nog de hele nacht te moeten blussen. Zij sluit niet uit dat Skeppsholmen, het eiland waarop het instituut is gelegen, geheel moet worden ontruimd.

Grote brand museumkwartier Stockholm
Grote brand museumkwartier Stockholm (Foto: ANP)

Kamer wil af van verbod majesteitsschennis

De VVD steunt het voorstel van D66 om het verbod op majesteitsschennis en de belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag gezegd. Het betekent dat een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder ook de PvdA, het schrappen van het verbod op majesteitsschennis steunt.

Het kabinet liet eerder weten geen haast te willen maken met het schrappen van het verbod op majesteitsschennis.

Mensen die de koning beledigen, riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar en kunnen hun kiesrecht verliezen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het niet meer van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd, dan op het beledigen van anderen.

Celstraf
Verhoeven liet eerder weten dat het verbod niet zo'n dode letter is als soms wordt gedacht. In juli van dit jaar kreeg een man uit Kampen nog een celstraf van dertig dagen, waarvan zestien voorwaardelijk, voor het beledigen van koning Willem-Alexander.

Op vragen van Kamerlid Tunahan Kuzu hierover tijdens de Algemene Beschouwingen noemde VVD'er Zijlstra het wetsartikel ook 'niet van deze tijd' en liet hij weten de initiatiefwet van D66 te steunen.

Verhoeven noemt het 'goed dat de VVD nu ook kleur bekent'. Hij laat weten dat de wet klaarligt voor behandeling in de Tweede Kamer. "Met de VVD is er nu een ruime meerderheid om een einde te maken aan deze uitzonderingspositie, waarbij op belediging van een staatshoofd een zwaardere straf staat dan op belediging van een politieman of ambulancebroeder".

Kamer wil af van verbod majesteitsschennis
Kamer wil af van verbod majesteitsschennis (Foto: ANP)

UMi Plus, met een camera vol mogelijkheden

umiplusad3 (Foto: rene90)

De UMi Plus krijgt behoorlijk wat aandacht de laatste tijd als Chinaphone, voornamelijk door de goede looks en gunstige prijs. De specificaties zijn voor de meeste gebruikers ruim voldoende en in dit artikeltje wil UMi zich focussen op de camera van het toestel

umiplusad31 (Foto: rene90)


PDAF phase-focusing technologie

Om ervoor te zorgen dat vrijwel alle gebruikers een fatsoenlijke foto kunnen maken is er gebruik gemaakt van een 13MP 0.1s PDAF camera, waarbij er dus gebruik wordt gemaakt van de nieuwste generatie PDAF technologie wat zorgt voor een extreem snelle focus met goede belichting. 

Los van deze technologie is er gekozen voor een f/2.0 sensor met 5 elementen, en een dubbele LED-flitser voor de donkere momenten. 

umiplusad32 (Foto: rene90)


Handmatige bediening

Om te zorgen voor de volledige controle voor de gebruiker is er de 'Pro-photo' stand te vinden waarbij je vrijwel alle instellingen kan aanpassen naar eigen smaak. Wat allemaal aan te passen is:

 • ISO
 • Exposure speed (S)
 • Exposure value (ev)
 • Saturatie 
 • Contrast
 • Helderheid
 • Focuspunt
 • Witbalans

Kortom, goed nieuws voor de fotografen onder ons. 

umiplusad34 (Foto: rene90)

umiplusad35 (Foto: rene90)

 

UMi heeft er rekening mee gehouden dat de meeste gebruikers totaal geen zin hebben in al die handmatige instellingen en gewoon op de automatische stand goede foto's willen maken. Dit kan uiteraard dus maak je daar vooral geen zorgen over. 

Na alle mooie verhalen van UMi is het altijd maar afwachten uiteraard hoe het in de praktijk zal zijn. Binnenkort komt er in ieder geval hier een review voorbij, en je kan de telefoon ook winnen via de give-away van UMi via deze link. Wie weet geven we er over een paar weken ook wel één via FOK! weg  

Gelijk bestellen voor $179,99? Dat kan via de bekende shops die op de pagina van UMi staan, of via hun eigen shop op Aliexpress

Waze wil navigatie naar tunnels brengen

Navigatie-app Waze wil het mogelijk maken om in tunnels ook te kunnen navigeren. Het van oorsprong Israëlische bedrijf wil dat mogelijk maken met zogenaamde Waze Beacons, die op bluetooth werken. De informatie die zij doorgeven moeten het weggevallen GPS-signaal vervangen.

Waar Waze normaal drijft op een actieve gemeenschap van gebruikers om bijvoorbeeld ongevallen en wegafsluitingen door te geven, richt de Google-dochter zich nu juist op wegeigenaren. Die zouden de Waze Beacons aan moeten schaffen voor 28,50 dollar per stuk. Per kilometer tunnel zijn zo'n 26 Beacons nodig.

De Beacons geven informatie door op een door Waze gespecificeerde wijze. Toch zijn de apparaatjes niet alleen door Waze te gebruiken. Het bedrijf stelt dat ook andere navigatiediensten de informatie die de Beacons versturen kunnen gebruiken voor hun klanten.

Waze wil navigatie naar tunnels brengen
Waze wil navigatie naar tunnels brengen (Foto: BuzzT)

Sagan sprint naar etappezege in Eneco Tour

Peter Sagan heeft de derde etappe in de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Slowaakse alleskunner van Tinkov was in de sprint in Ardooie te sterk voor Danny van Poppel en Nacer Bouhanni. Rohan Dennis behoudt de leiderstrui.

De kopgroep van de dag werd gevormd door Jesper Asselman, Martin Elmiger, Mark McNally, Yukiya Arashiro en Stijn Steels. Het vijftal leek het te kunnen gaan halen, want vier kilometer voor de streep hadden ze nog veertig seconden over. De renners gingen echter naar elkaar kijken, waardoor het peloton alsnog terug kon komen. Sagan won hierdoor, voor Van Poppel, Bouhanni en Daylan Groenewegen die de eerste etappe op zijn naam schreef. Van de koplopers pakte McNally nog de vijfde stek.

In het klassement heeft Dennis nu drie seconden voorsprong op Sagan die hiermee zijn kandidatuur voor de eindzege stelt. Jos van Emden staat derde op vijf seconden van de leider.

'Kroes schond gedragsregels EU'

Neelie Kroes (VVD) is gedurende haar termijn als eurocommissaris in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama's geweest. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw. Ze heeft die functie ondanks de Brusselse verplichting daartoe nooit gemeld bij de Europese Commissie.

Kroes staat genoemd als bestuurder van Mint Holdings. Volgens documenten die in het bezit zijn van Süddeutsche Zeitung en het internationale consortium voor onderzoeksjournalisten ICIJ, waar ook de twee Nederlandse kranten deel van uitmaken, was zij bestuurder van 4 juli 2000 tot 1 oktober 2009.

Kroes erkent tegen de kranten dat ze formeel in overtreding was met de gedragscode voor eurocommissarissen. Haar advocaat heeft de voorzitter van de Europese commissie ingelicht. Kroes zegt tegen Het Financieele Dagblad en Trouw de verantwoordelijkheid voor de overtredingen te nemen en de gevolgen te accepteren. Wel zou ze er vanuit zijn gegaan dat ze al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama's. Dit zou door een administratieve fout pas zijn gebeurd in 2009.

Melden
Saillant detail is dat Kroes volgens de gedragscode voor eurocommissarissen bij aanvang van haar termijn niet alleen afstand moest doen van al haar bestuursfuncties, maar ook alle functies en belangen in de voorgaande tien jaar moest melden in een openbaar register. De eerste termijn als eurocommissaris ging in in 2004.

De kranten wijzen er ook op dat er destijds al discussie was over de banden van Kroes met het bedrijfsleven. Zo had ze een adviesfunctie bij het Amerikaanse Lockheed Martin niet opgegeven, omdat dit volgens Kroes een eenmalig project was en geen structurele functie.

De onthullingen van Het Financieele Dagblad en Trouw maken deel uit van de BahamaLeaks. Daar zijn ongeveer 1,3 miljoen documenten gelekt over bedrijven aan de Süddeutsche Zeitung, die ze deelde met het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICIJ).

'Kroes schond gedragsregels EU'
'Kroes schond gedragsregels EU' (Foto: ANP)

Politie onderzoekt moordzaak dode 'Piraat'

De Berlijnse politie probeert met man en macht opheldering te krijgen over de toedracht in een opmerkelijke moordzaak met Gerwald Claus-Brunner, prominent lid van de Piratenpartij, als hoofdrolspeler. De kleurrijke en omstreden politicus zou een 29-jarige man, die hem had beschuldigd van stalken, om het leven hebben gebracht in een huis in Wedding.

Enkele dagen later sloeg hij in zijn eigen huurwoning in de wijk Steglitz de hand aan zichzelf. Daar werden maandag beide lijken in verschillende kamers gevonden.

Volgens de kranten Bild en Berliner Zeitung heeft Claus-Brunner (44) het lichaam van het slachtoffer, van wie vaststaat dat hij een gewelddadige dood is gestorven, op een steekkarretje door Berlijn gereden. "Het lijk moet hoe dan ook getransporteerd zijn", bevestigde een woordvoerder van een Openbaar Ministerie woensdag.

Claus-Brunner werd als volksvertegenwoordiger bekend door bij publieke optredens steevast een tuinbroek en een hoofddoek te dragen. Hij zat sinds 2011 in het Berlijnse parlement. Bij de deelstaatverkiezing kreeg de Piratenpartij afgelopen weekeinde onvoldoende steun voor een zetel.

Politie onderzoekt moordzaak dode 'Piraat'
Politie onderzoekt moordzaak dode 'Piraat' (Foto: ANP)

Madame Tussauds zet Brangelina uit elkaar

Madame Tussauds aan de Dam in Amsterdam heeft woensdag de wassen beelden van het sterrenkoppel Angelina Jolie en Brad Pitt van elkaar gescheiden. Daarmee volgt de Amsterdamse vestiging het voorbeeld dat Londen gaf, zegt een woordvoerder van Madame Tussauds Amsterdam.

"Naar aanleiding van het nieuws dat wereldwijd celebritywatchers heeft geschokt, kunnen we bevestigen dat we de wassen beelden van Brad Pitt en Angelina Jolie hebben gescheiden", twitterde Madame Tussauds in Londen. De tweet ging vergezeld van een foto waaruit blijkt dat acteur Robbert Pattinson nu tussen de twee gescheiden Hollywoordsterren staat.

Een woordvoerder van het wassenbeeldenmuseum in Londen licht toe: "We reageren hiermee op het scheidingsnieuws. De attractie weerspiegelt op deze manier hun plannen van elkaar te scheiden". De wassen beelden van Brad en Angelina staan in Londen sinds 2013, een jaar voordat de twee in Frankrijk in het huwelijk traden.

Madame Tussauds zet Brangelina uit elkaar
Madame Tussauds zet Brangelina uit elkaar (Foto: BuzzE)

Fuller House in december terug

De serie Fuller House, een reboot van de sitcom Full House, keert op 9 december terug op televisie. Het tweede seizoen is vanaf dan wereldwijd te zien. Dat heeft Netflix woensdag bekendgemaakt.

De cast bestaat wederom uit bekende gezichten Candace Cameron-Bure, Jodie Sweetin en Andrea Barber. Ook Full House-acteurs Bob Saget, John Stamos en Dave Coulier duiken in de tweede reeks weer geregeld op.

In het origineel speelden ook Mary-Kate en Ashley Olsen een rol. De makers hebben geprobeerd om het duo over te halen om mee te doen, maar de televisiezusjes hadden daar geen trek in.

Fuller House in december terug
Fuller House in december terug (Foto: BuzzE)

Russische kiesraad constateert fraude

De Russische kiesraad heeft bij hoge uitzondering de parlementsverkiezingen van zondag in negen stemlokalen ongeldig verklaard. De wil van het volk is daar door manipulatie verwrongen, zei voorzitter Ella Pamfilova woensdag. De verkiezingen moeten daar over, meldt het Russische persbureau Interfax.

In een stembureau in de deelrepubliek Mordovië bleken meer stemmen uitgebracht dan er kiesgerechtigden waren. Ook in Sint-Petersburg, Rostov en de deelrepublieken Adygea en Dagestan constateerde de kiesraad onregelmatigheden. Het onderzoek naar enkele andere verdachte gevallen loopt nog.

De partij van president Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, won de verkiezingen met overmacht en krijgt driekwart van de zetels in de Doema. De stembusgang werd volgens waarnemers echter opnieuw ontsierd door fraude. In 2011 leidde dat nog tot grootschalige protesten. Pamfilova, een voormalig voorvechter van de mensenrechten, had vooraf verzekerd dat de verkiezingen ditmaal eerlijk zouden verlopen.

Russische kiesraad constateert fraude
Russische kiesraad constateert fraude (Foto: ANP)

Night of Azure 2 laat zich even zien

Koei Tecmo heeft een teasertrailer uitgebracht voor Nights of Azure 2: Bride of the New Moon. Het vervolg op Nights of Azure heeft niets van doen met de originele personages.

De actie-RPG heeft wel dezelfde gameplay-elementen. In het verhaal volgen we twee nieuwe personages. De wereld is nu anders geworden door het gevecht in het eerste deel. De wereld slaapt namelijk nooit. Overdag doen mensen wat ze moeten doen, terwijl 's nachts demonen tevoorschijn komen. Alushe moet de Saint Liliana, haar jeugdvriendin escorteren. Onderweg gebeurt er iets waardoor Alushe demonische krachten krijgt en Liliana gekidnapped wordt. Tijd voro Alushe om met haar nieuwe krachten Lilliana te redden.

Hopelijk gooien de ontwikkelaars er dit keer wat meer moeite in om het eerste deel te verbeteren, want dat had echt potentie voor meer. Nights of Azure 2: Bride of the New Moon komt 22 december uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita in Japan. De Westerse release komt later.

IJsland botst met EA om FIFA 17

IJsland zal niet in FIFA 17 voorkomen, omdat uitgever Electronic Arts (EA) niet tot een akkoord kwam met de IJslandse voetbalbond KSI.

Het Canadese softwarebedrijf was bereid om een bedrag van 15.000 dollar neer te leggen voor de rechten van het team, omgerekend zo’n 13.400 euro. Het geboden bedrag vond KSI lachwekkend en deed vervolgens een tegenbod.

"Zij zijn degenen die de rechten kopen en ze bijna voor niks willen binnen halen", laat de president van de IJslandse voetbalbond, Geir Thorsteinsson, weten aan BBC Sport.

Toppaard Zenith voor 850.000 euro verkocht

Zenith is verkocht. Het toppaard van regerend wereldkampioen Jeroen Dubbeldam is voor 850.000 euro van de hand gedaan. Dit bedrag is lager dan men aanvankelijk dacht.

Het paard moest noodgedwongen in de verkoop, omdat het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) moet stoppen, vanwege nieuwe richtlijnen van de Europese Unie. Investeerders hebben via het fonds geld belegd in paarden, maar moeten nu worden terugbetaald.

De veiling van Zenith begon met een startbod van een half miljoen euro. Daarna werd vijf keer op geboden, waardoor het definitieve bod uiteindelijk op 850.000 euro eindigde.

Stiekem hoopte men op een miljoenenbedrag, omdat het paard nogal wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Zo werd Dubbeldam onder meer wereld- en Europees kampioen met het dier. Ook kwam de hengst nog in actie tijdens de afgelopen Olympische spelen, al werd daar geen plak gepakt.

'Faillisement dreigt voor RKC Waalwijk'

Het is een kwestie van tijd; een faillisement van RKC Waalwijk lijkt nagenoeg zeker te zijn. Dat meldt het Brabants Dagblad vanavond. Alleen een bod van een projectontwikkelaar uit Schaijk, dat op het Mandemakers Stadion is gedaan, én de schuld van RKC biedt de ploeg een laatste strohalm.

De projectontwikkelaar wil het stadion van de Waalwijkers voor een bedrag van drie miljoen euro overnemen. Hij neemt dan ook de lening op zich, die de voetbalclub nu nog bij de gemeente heeft. In totaal staat RKC Waalwijk voor zeven miljoen euro in de boeken van de gemeente.

Mocht de gemeente Waalwijk het bod van de projectontwikkelaar accepteren, dan kunnen de lasten van RKC Waalwijk omlaag en is er meer kans op overleven. Het college is in elk geval bereid om het verlies van vier miljoen euro te aanvaarden, maar de gemeenteraad heeft nog geen fiat gegeven. Dat besluit wordt op 20 oktober genomen.

Onderzoek rijvaardigheid straks zelf betalen

De duizenden mensen per jaar die een rijvaardigheidsonderzoek moeten ondergaan om hun rijbewijs te behouden, draaien vanaf volgend jaar zelf op voor de kosten. Het kabinet vindt de onderzoeken een kwestie van "eigen verantwoordelijkheid" en bouwt de subsidies af, schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag aan de Tweede Kamer.

Tot nog toe betaalde de overheid de onderzoeken naar rijvaardigheid en medische geschiktheid volledig. Maar vanaf 1 januari krijgen alleen mensen die vanwege "lichamelijke beperkingen en geestelijke achteruitgang" naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) worden gestuurd voor keuring nog een deel van de kosten vergoed.

De circa 3000 mensen per jaar die door de politie worden aangemeld omdat ze ongeschikt lijken om achter het stuur te zitten, moeten zelf gaan betalen. De prijs is nog niet vastgesteld.

Onderzoek rijvaardigheid straks zelf betalen
Onderzoek rijvaardigheid straks zelf betalen (Foto: ANP)

Gameplay in beeld van Dark Souls 3 DLC

Bandai Namco en From Software hebben zeven minuten aan gameplay uit Dark Souls 3: Ashes of Ariandel vrijgegeven.

De uitbreiding bevat een nieuwe omgeving, vijanden, magie, lore, wapens, armor sets en ook nieuwe speelstijlen. Meer kun je in onze preview lezen, waar we hands-on gingen met de DLC en de director Miyazaki spraken.

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel komt 25 oktober uit voor 15 dollar.

Meer Senran Kagura-tetten in 2017

Marvelous heeft een website geopend om het vijfjarige jubileum van het spel Senran Kagura te vieren. De website bevat reacties van onder andere de producer Kenichiro Takaki, de ontwerper Nan Yaegashi enschrijver Yukinori Kitajima.

Ook is er een korte geschiedenis van de al uitgekomen spellen:

2011 – Senran Kagura (3DS)
2012 – Senran Kagura Burst (3DS)
2013 – Senran Kagura: Shinovi Versus (PS Vita)
2014 – Senran Kagura 2: Deep Crimson (3DS) and Senran Kagura: Bon Appetit (PS Vita)
2015 – Senran Kagura: Estival Versus (PS4, PS Vita)

Na die reeks staat er te lezen dat "and… in 2017 the girls’ battle will continue." Volgend jaar verwachten we dus meer hack & slash met de ninja-meiden.

Senran Kagura jubileum

Creatief doden in Dishonored 2

Bethesda heeft een nieuwe gameplayvideo voor Dishonored 2 vrijgegeven, genaamd ‘Creative Kills’. Hierin zie je hoe zowel Emily Kaldwin als Corvo Attano enkele van hun creatieve manieren laten zien om met een combinatie van bovennatuurlijke krachten, wapens en gadgets vijanden uit te schakelen.

Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie, heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

Dishonored 2 is vanaf 11 november 2016 beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dragon Ball: Fusions komt ook naar het Westen

De game waarin iedereen fuseert met iedereen komt ook naar het Westen. Na lang wachten is Dragon Ball: Fusions aangekondigd voor het Westen.

In Europa lanceert de game in februari van 2017, terwijl Noord-Amerika 13 december al kan gaan knokken met Goku en de rest. In de game volg je twee nieuwe personages: Tekka en Pinich. Zij hebben een wens voor Shenron en creëren per ongeluk een nieuwe wereld waarin de verschillende tijdlijnen van Dragon Ball samenkomen. Om dit op te lossen werk je samen met een groot aantal personages die ook, zoals gezegd, kunnen fuseren.

Hoe dit er allemaal werkt kun je zien in onderstaande trailer.

Games with Gold voor oktober bekendgemaakt

Microsoft heeft de Games With Gold voor oktober bekendgemaakt. Iedereen met een Xbox Live Gold-abonnement kan de volgende maand weer vier games 'gratis' downloaden.

De twee Xbox One-games zijn Super Mega Baseball: Extra Innings (1 - 31 oktober) en The Escapists (16 oktober - 15 november). Voor Xbox 360 zijn de games I am Alive (1 - 15 oktober) en MX vs. ATV Reflex (16 - 31 oktober). De Xbox 360-games zijn via backward compatibility ook te spelen op Xbox One.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

“Schat?”
“Ja?”
“Waar denk je aan?”
“Nergens aan”
“Weet je het zeker? Je kunt me alles vertellen hè.”
“Weet ik, ik denk echt nergens aan”
“Is er iets?”
“Nee, er is echt niets!”
“Ben je boos?”
“Schat, ik ben niet boos, er is niets, en ik denk nergens aan.”
“Vertel het nou maar gewoon, ik zal echt niet boos worden.”
“Wat moet ik vertellen dan? Ik dacht nergens aan.”

'Brad Pitt woedend op Angelina Jolie'

Brad Pitt zou woest zijn op Angelina Jolie vanwege de manier waarop de actrice met de scheiding van het stel omgaat. Dat meldt Perez Hilton op basis van ingewijden.

De 41-jarige Jolie vroeg maandag een scheiding aan van de 52-jarige Pitt vanwege 'onoverbrugbare verschillen'. Het nieuws over de scheiding houdt Hollywood sindsdien in de greep.

Bronnen laten weten dat Pitt bepaald niet blij is met alle media-aandacht die de scheiding krijgt. Hij zou dit hebben willen voorkomen en met Jolie hebben afgesproken de scheiding 'als volwassenen af te wikkelen', aldus een ingewijde.

Fotografen en paparazzi bespioneren sinds maandagmiddag het huis en de buurt waar het stel woont in Beverly Hills. Pitt zou in zijn woede hebben geroepen: "Ze heeft de hel op aarde losgelaten", aldus een bekende.

'Brad Pitt woedend op Angelina Jolie'
'Brad Pitt woedend op Angelina Jolie' (Foto: BuzzE)

Dierproeven wereldwijd taboe bij cosmetica EU

Ook cosmetica waarvoor buiten de Europese Unie dierproeven zijn verricht, mag niet in Europa op de markt worden gebracht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag geoordeeld.

De Europese Federatie voor Cosmetische Ingrediënten (EFfCI) was namens drie bedrijven naar de Britse rechter gestapt met de vraag of het strafbaar is om ingrediënten van cosmetica die buiten de EU op dieren zijn getest in het Verenigd Koninkrijk te verkopen. Britse rechters schoven het vraagstuk vervolgens door naar het hof in Luxemburg.

Testen op dieren om de veiligheid van cosmetica te waarborgen zijn verboden in de EU, om redenen van dierenwelzijn. Als de verordening zou worden omzeild door het gebruik van resultaten van dierproeven buiten de EU wel toe te staan, zou de doelstelling van de regelgeving 'ernstig in het gedrang' komen, aldus het hof.

Dierproeven wereldwijd taboe bij cosmetica EU
Dierproeven wereldwijd taboe bij cosmetica EU (Foto: ANP)

'Apple in gesprek met autobouwer McLaren'

Apple is al een paar maanden in gesprek met de Britse sportwagenfabrikant McLaren over een mogelijke overname. Dat meldde zakenkrant Financial Times woensdag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

De Amerikaanse computer- en elektronicareus werkt al meer dan twee jaar aan zelfrijdende elektrische auto's. Een investering in of overname van McLaren zou dat project flink vooruit kunnen helpen. Het zou de maker van onder meer de iPhone de beschikking geven over autotechnologie die ook in de Formule 1 wordt toegepast.

De overnameprijs voor het verlieslatende McLaren kan naar verluidt oplopen tot 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro). Daarmee zou het de grootste overname kunnen worden sinds Apple in 2014 zo'n 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) neertelde voor koptelefoonfabrikant Beats Electronics.

'Apple in gesprek met autobouwer McLaren'
'Apple in gesprek met autobouwer McLaren' (Foto: ANP)

Einde onderzoek merkenfraude Bazaar Beverwijk

Een onderzoek tegen De Bazaar in Beverwijk wegens merkenfraude wordt voorlopig niet voortgezet. Het Openbaar Ministerie heeft dit besloten omdat deze markt heeft laten zien zelf maatregelen te nemen tegen de verkoop van namaakartikelen.

Acht grote merken deden medio 2014 samen aangifte tegen De Bazaar vanwege vermeende medeplichtigheid aan de verkoop van namaakartikelen zoals kleding, parfum en audio. Maar na een brede aanpak waarbij ook gemeente, politie en Belastingdienst waren betrokken, treedt de organisatie steeds meer op tegen het gerommel. Zo controleert De Bazaar volgens het OM ook zelf op de verkoop van namaakartikelen. "Zodra dit geconstateerd wordt, krijgt de standhouder een boete of wordt de huurovereenkomst beëindigd."

De verkoop van nagemaakte merkartikelen is bij wet verboden. Tijdens controles werden de afgelopen jaren grote hoeveelheden namaakartikelen aangetroffen op De Bazaar, die zich 'grootste overdekte markt van Europa' noemt.

Einde onderzoek merkenfraude Bazaar Beverwijk
Einde onderzoek merkenfraude Bazaar Beverwijk (Foto: ANP)

Copiloot en purser betrapt met drank op

Op Schiphol zijn woensdag een purser en een copiloot aangehouden omdat ze hadden gedronken. Ze liepen tegen de lamp bij een alcoholcontrole onder vliegend personeel. Ze werken allebei bij een buitenlandse luchtvaartmaatschappij.

Na overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de copiloot, die 0,8 promille alcohol in zijn bloed had, een transactie aangeboden van 5500 euro. De purser, wiens alcoholpromillage 0,7 bedroeg, kon vervolging afkopen met een transactie van 1200 euro. Beiden hebben betaald en moesten als passagier verder reizen.

In de tien uur voor een vlucht mag vliegtuigpersoneel geen alcohol meer drinken.

Copiloot en purser betrapt met drank op
Copiloot en purser betrapt met drank op (Foto: ANP)

CNN-commentator wordt betaald door Trump

De voormalige campagnemanager van Donald Trump, Corey Lewandowski, wordt nog steeds betaald door het Trump-kamp, hoewel hij tegenwoordig als politiek commentator voor nieuwszender CNN werkt. Dat meldt The Washington Post woensdag. Nieuwssite Mediasite meldt op basis van bronnen bij CNN dat Lewandowski is geschorst.

De omstreden Lewandowski werd eerder dit jaar vervangen. In juni trad hij in dienst bij CNN. Het was al bekend dat hij nog een ontslagpremie opstreek van Trumps campagneteam, iets wat bij elk optreden van Lewandowski op CNN wordt benadrukt. Maar Lewandowski's bedrijf Green Monster Consulting ontving in juli en augustus nog eens 20.000 dollar voor 'strategisch advies'.

Lewandowski's aanstelling bij CNN was omstreden. Volgens bronnen waren veel journalisten woedend, onder meer omdat Lewandowski nog steeds in contact zou staan met het Trump-kamp.

CNN-commentator wordt betaald door Trump
CNN-commentator wordt betaald door Trump (Foto: ANP)

Hans Teeuwen wil Engelsen niet langer behagen

Hans Teeuwen staat aan de vooravond van een nieuwe tournee door Engeland. De cabaretier droomde jarenlang van een internationale carrière, maar is er niet langer op uit zijn Engelse publiek te behagen. "Ik heb niet meer de bedoeling te pleasen", zegt Hans in een interview met The Guardian.

"Als het ze niet bevalt, oké, dan vinden ze het niets." Hans gaat naar onder meer Londen, Birmingham en Brighton met een aangepaste versie van zijn nieuwe show Echte rancune. Daarin schuwt hij het onderwerp islam niet. "Dat kan niet. Het is nog steeds het gevaarlijkste onderwerp dat er is, het grootste taboe. Als een plicht voor de mensheid moet ik het verwerken in mijn show."

Hans heeft naar eigen zeggen een manier gevonden om het onderwerp islam grappig te maken. "In mijn show drijf ik de spot met de islam, maar ik bespot moslims zelden. Dat onderscheid is belangrijk, tussen de haat jegens slechte ideeën en die tegen mensen. Ik ga xenofobie niet aanmoedigen."

Hans Teeuwen wil Engelsen niet langer behagen
Hans Teeuwen wil Engelsen niet langer behagen (Foto: BuzzE)

Honda twijfelt over inzet nieuwe F1-motor

Honda twijfelt over wanneer de Japanse fabrikant een nieuwe Formule 1-motor aan McLaren moet leveren. De Japanners hebben nog drie tokens over voor verbeteringen in de aandrijflijn en hebben inmiddels iets op de plank liggen, maar de dreigende gridstraf voor coureurs Jenson Button en Fernando Alonso maakt het keuzemoment lastig.

Honda lijkt de verbeteringen volgende week in Maleisië al in te willen zetten, zodat ze voor hun thuisrace in Japan niet te maken hebben met gridstraffen, zo liet Honda's motorsportbaas Yusuke Hasegawa aan Autosport weten. "Op Spa introduceerden we een nieuwe motor en op dat moment waren er nog negen races te gaan, waardoor we nog één motorblok nodig zouden hebben. Deel je die negen races door twee, dan kom je op Maleisië, Japan of de VS uit voor de motorwissel."

"We willen geen straf incasseren in Japan, dus dan is Maleisië het meest logische. We bespreken het intern nog. Ik geloof niet dat de fans blij met me zullen zijn als we de grid penalty slikken op Suzuka. Ze zouden de toegang tot het circuit blokkeren voor mij!"

Het is nog niet duidelijk of Honda in Maleisië beide coureurs een verse krachtbron geeft of dat in verband met strategie en het constructeurskampioenschap de uitgifte gesplitst wordt.

Dodelijk virus velt merel

In Nederland is het voor merels dodelijke Usutu-virus opgedoken. Bij de Vogelbescherming zijn talloze meldingen uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg binnengekomen over dode vogels. Het virus is niet gevaarlijk voor de mens.

Het Usutu-virus komt oorspronkelijk uit Afrika. Het wordt overgebracht door muggen. Vermoedelijk is het virus via trekvogels naar Europa overgebracht, waar het 2001 voor het eerst opdook in Oostenrijk, aldus de Vogelbescherming. Via Duitsland heeft het in augustus het oosten van Nederland bereikt.

In Duitsland sloeg het virus in 2012 hard toe. Meer dan 300.000 merels lieten het leven. In sommige steden was de zangvogel vrijwel verdwenen. Dat het virus uiteindelijk ons land zou bereiken was volgens de Vogelbescherming onvermijdelijk.

Een besmette merel is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er ongezond en verzwakt uit. Eenmaal besmet sterft de vogel binnen twee tot drie dagen.

Wie een net gestorven merel vindt, kan dit melden bij het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht.

Dodelijk virus velt merel
Dodelijk virus velt merel (Foto: ANP)

Frank West keert terug naar winkelcentrum in Dead Rising 4

In de laatste Dead Rising 4-trailer keert hoofdpersoon Frank West terug naar de bekende Willamette Parkview Mall, waar het allemaal begon in het eerste deel van de franchise. In de trailer zien we wat nieuwe gameplaybeelden van de tot zombieslachter verworden journalist, die weer een aantal leuke selfies maakt met zijn iconische camera.

Dead Rising 4 komt op 6 december uit voor pc en Xbox One. Deze Microsoft-exclusiviteit is tijdelijk, want de game komt volgens Capcom ook naar PlayStation 4. De vraag is alleen wanneer.


8 Mile-regisseur Curtis Hanson overleden

De Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver Curtis Hanson is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. De filmmaker, die bekend werd met films zoals L.A. Confidential en 8 Mile, werd levenloos aangetroffen in zijn huis in Hollywood.

Hanson begon zijn loopbaan in de zeventiger jaren als regisseur en scenarioschrijver. Zo leverde hij scripts voor cultklassiekers als The Dunwich Horror (1970), zijn regiedebuut Sweet Kill (1973), de racistische honden horror White Dog (1982) en de tv-film The Children of Times Square (1986). In 1992 zou Hanson bij het grote publiek doorbreken met de ijzingwekkende thriller The Hand That Rocks the Cradle.

Ook met rolprenten als The River Wild (1994), L.A. Confidential (1997) en Wonder Boys (2000) wist de cineast hoge ogen te gooien. Voor L.A. Confidential mocht de filmmaker, die maar liefst negenmaal werd genomineerd voor een Oscar, het felbegeerde filmbeeldje in ontvangst nemen. In 2002 maakte Hanson met rapper Eminem de biografische film 8 Mile, waarvoor hij wederom met een Academy Award werd beloond. De eveneens biografische rolprent Chasing Mavericks uit 2012 was de laatste film die van de regisseur verscheen.

Curtis Hanson leed al jaren aan Alzheimer en had in 2011 afscheid genomen van het filmvak. Hanson is waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Justitie onderzoekt satelliet-observaties

Het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de mogelijkheid om satellieten te gebruiken voor onder meer politieobservaties. Het heeft bedrijven gevraagd met ideeën te komen.

Behalve voor opsporing en identificatie ziet het ministerie mogelijkheden om beginnende bosbranden te detecteren, de herkomst van vreemdelingen sneller te bepalen en milieucriminaliteit op te sporen.

Organisaties als de Nationale Politie, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Brandweer en zelfs de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) zouden kunnen profiteren van satellietinformatie.

Het idee staat nog in de kinderschoenen. Het ministerie wil samen met de bedrijven eerst de mogelijkheden verkennen die satelliettechnologie te bieden heeft. Dat gebeurt in een zogeheten marktconsultatie, meldt het ministerie woensdag. Later zullen de plannen verder worden ontwikkeld.

Justitie onderzoekt satelliet-observaties
Justitie onderzoekt satelliet-observaties (Foto: ANP)

Partijen vallen Roemer aan over zorgplan

Het zorgsysteem moet van de SP volledig op de schop. De partij wil af van de marktwerking en het eigen risico. Maar de meeste partijen missen de financiële onderbouwing van de plannen, bleek woensdag tijdens het debat over de begroting van volgend jaar.

Volgens SP-voorman Emile Roemer is in het huidige systeem de macht van de zorgverzekeraars veel te groot geworden. Ook gaat veel te veel geld op aan bureaucratie. "Verspilling van premiegeld is het gevolg." De partij wil af van de rol van de zorgverzekeraars en daarvoor in de plaats een nationaal zorgfonds.

Maar Roemer kwam in de Kamer van links tot rechts onder vuur te liggen over de cijfers van het plan. Volgens veel partijen lost het voorstel van de SP problemen die direct moeten worden opgelost, niet op. Ook vrezen zij dat het miljarden gaat kosten.

Drama
"Veranderen van het systeem op deze manier is een drama", oordeelde CDA-leider Sybrand Buma. VVD-leider Halbe Zijlstra vroeg hem 'alle cijfers op tafel te leggen'. Alexander Pechtold (D66): "Waar vindt u de kaboutertjes die dat gaan betalen?"

Geld kan worden gevonden bij zorgverzekeraars, aldus de SP-leider. "Daar ligt 11 miljard op de plank." Ook kan er volgens hem minstens 1,3 miljard worden verdiend door de aanpak van de bureaucratie in de zorg. Verder is er volgens hem 750 miljoen te halen bij de farmaceutische industrie.

Roemer beloofde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met een volledige doorrekening van het plan te komen voor de verkiezingen van 15 maart. Volgens onderzoek is zorg een van de belangrijkste thema's voor kiezers. De Algemene Politieke Beschouwingen worden traditioneel gezien als het belangrijkste debat van het jaar.

Partijen vallen Roemer aan over zorgplan
Partijen vallen Roemer aan over zorgplan (Foto: ANP)

Steeds minder scholieren op basisscholen

Nederland telt rond 2023 naar verwachting ruim 1,4 miljoen basisschoolleerlingen, ongeveer 74.000 (5 procent) minder dan nu. Statistiekbureau CBS voorziet de sterkste krimp in Limburg, Groningen, Friesland, de Achterhoek en Twente.

Het aantal leerlingen op basisscholen krimpt al zeven jaar in Nederland. Maar dat is niet het geval in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daar is juist sprake van groei. Het CBS verwacht dat er de komende zes jaar zo'n 24.000 kinderen bijkomen in deze regio's. Dat betekent een groei van 12 procent.

"De meeste regio's waar het aantal kinderen de afgelopen vijf jaar is afgenomen, zullen naar verwachting ook de komende jaren te maken krijgen met een verdergaande daling van het aantal vier tot twaalfjarigen. Veel van deze krimpregio's zijn relatief sterk vergrijsd en ontgroend, waardoor er niet veel kinderen bijkomen", aldus het CBS.

Door de krimp zijn de afgelopen jaren veel basisscholen verdwenen. In het afgelopen schooljaar waren er 6584 basisscholen in Nederland, 382 minder dan vier jaar geleden. In Groningen en Zeeland daalde het aantal scholen relatief het sterkst. Hier sloten respectievelijk 37 en 32 scholen.

Steeds minder scholieren op basisscholen
Steeds minder scholieren op basisscholen (Foto: ANP)

'Hypotheekrente langer vastzetten goedkoper'

De hypotheekrente laten vastzetten voor tien jaar is niet meer per se duurder dan voor vijf jaar. De gemiddeld rentepercentages kruipen al langer naar elkaar toe en Munt Hypotheken is de eerste leningverstrekker in jaren die langer vastzetten van de rente met een lager tarief beloont, zo constateert Hypotheekshop woensdag.

Volgens een woordvoerder van Hypotheekshop, een van de grote hypotheekadviseurs in Nederland, gebeurde dat in 2008 voor het laatst. De verwachting is dat andere aanbieders het voorbeeld van Munt Hypotheken zullen volgen.

Een mogelijke verklaring voor de trend is volgens de woordvoerder dat pensioenfondsen die geld steken in hypotheken een 'horizon' van tien jaar hebben. ,,De trend is dat mensen hun rente nu liever voor veel langere periodes vastzetten. Om toch zicht op rendement voor tien jaar te hebben nemen investeerders in hypotheekaanbieders genoegen met veel lagere marges op tienjaarsrente."

'Hypotheekrente langer vastzetten goedkoper'
'Hypotheekrente langer vastzetten goedkoper' (Foto: ANP)

36e editie Nederlands Film Festival begint

De 36e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) begint woensdagavond met de wereldpremière van de film De Held, de verfilming van de literaire thriller van Jessica Durlacher. Tijdens het tien dagen durende evenement in Utrecht staan maar liefst 92 premières op het programma.

In totaal zijn er op het NFF 321 titels te zien, waaronder speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama's. De organisatie richt zich dit keer meer dan ooit op het 'gewone publiek', met onder meer premières die voor iedereen toegankelijk zijn in aanwezigheid van cast en crew.

Het NFF duurt tot en met vrijdag 30 september. Op die laatste dag vindt traditiegetrouw ook de uitreiking van de Gouden Kalveren plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. De prijzen worden toegekend in achttien categorieën, zoals voor de beste Nederlandse film, regisseur, scenarioschrijver, acteur en actrice. Het gala is rechtstreeks te zien bij de VPRO op NPO 3.

36e editie Nederlands Film Festival begint
36e editie Nederlands Film Festival begint (Foto: BuzzE)

GroenLinks: Vrijheid versterken

Zoals altijd na Prinsjesdag, presenteren oppositiepartijen hun tegenbegrotingen. Woensdagochtend kwamen de eerste partijen er al mee op de proppen.

Bij GroenLinks staan 'eerlijk delen, een ambitieus klimaatbeleid en het verdedigen van onze vrijheid' voorop. Leider Jesse Klaver: "We moeten onze vrijheid niet alleen verdedigen, maar ook verder ontwikkelen, versterken en vernieuwen."

Zijn partij wil dat er naar dit versterken van de vrijheid net zo veel aandacht en geld gaat als nu extra naar het beschermen van onze veiligheid. GroenLinks wil dat geld onder meer besteden aan het tegengaan van radicalisering via jeugd- en buurtwerk en aan verdere inburgering van vluchtelingen.

Oppositiepartijen komen met tegenbegrotingen
GroenLinks: Vrijheid versterken (Foto: ANP)

Ook Armin van Buuren en Martin Solveig op ADE

Armin van Buuren en de Fransman Martin Solveig zijn toegevoegd aan de line-up van het Amsterdam Dance Event (ADE). Het grootste clubfestival voor dancemuziek maakte woensdag de laatste namen bekend.

Met de toevoeging van onder anderen Yellow Claw, Philp Glass en Oliver Heldens is de line-up compleet. ADE gaat dit jaar een recordeditie tegemoet. Voor de 21e editie verwacht de organisatie 375.000 bezoekers, meer dan ooit. Ook is het aantal locaties nog verder uitgebreid, naar 140. In totaal zijn 2200 artiesten van de partij en 450 sprekers.

Onder die sprekers zijn bekende namen als Nicky Romero en Joris Voorn. Ook Steve Bartels, ceo van platenlabel Def Jam en Matthew Ogle, de initiatiefnemer van Discover Weekly Spotify, komen naar Amsterdam.

ADE vindt laats van 19 tot en met 23 oktober. Tijdens het festival staat creëren centraal. Volgens de organisatie zijn 'vrijwel alle studio's in en rondom Amsterdam volgeboekt' voor het maken van nieuwe nummers.

Ook Armin van Buuren en Martin Solveig op ADE
Ook Armin van Buuren en Martin Solveig op ADE (Foto: BuzzE)

Noorse politie neemt duizend wapens in beslag

De politie van de Noorse plaats Hønefoss heeft een enorme hoeveelheid wapens in beslag genomen, in totaal ongeveer duizend stuks met bijbehorende munitie. Het gaat om zware automatische geweren, revolvers en pistolen. Circa twintig mensen zijn aangehouden. Twee van hen, die al eerder waren opgepakt, bleken een voorraad van bijna zeshonderd vuurwapens te hebben.

Het onderzoek naar deze zaak begon al maanden geleden en richtte zich op verdachten verspreid over het land. De advocaat van een van de verdachten vertelde woensdag op de Noorse radio dat zijn cliënt een verzamelaar is, wiens hobby uit de hand is gelopen.

Noorse politie neemt duizend wapens in beslag
Noorse politie neemt duizend wapens in beslag (Foto: ANP)

'Jennifer zag scheiding Brangelina aankomen'

Voor Jennifer Aniston is het geen verrassing dat het huwelijk van haar ex Brad Pitt is gestrand. Jennifer zou altijd hebben geweten dat de relatie van Brad met Angelina Jolie geen stand zou houden, vertellen ingewijden tegen Us Weekly en Page Six.

"Ja, dat is karma!", zou Jennifer tegen een vriendin hebben gezegd toen ze hoorde dat Angelina wil scheiden van Brad. "Ze heeft nooit het idee gehad dat Angelina de ware is voor Brad", zegt de ingewijde over Jennifer. "Ze vond Angelina te complex voor Brad, die eigenlijk een vrij simpele vent is."

Brad viel in 2005 voor Angelina, tijdens de opnamen van Mr. & Mrs. Smith. De acteur was destijds nog getrouwd met Jennifer, die hij in 2000 eeuwige trouw beloofde. "Iedereen in Jennifers inner circle ziet Angelina als een gestoorde meestermanipulator", zegt een bron tegen Page Six. "Iedereen dacht dat Angelina Brad zou verlaten voor een ander."

Gelukkig
Daarvan lijkt vooralsnog geen sprake. Angelina, die dinsdag een scheiding aanvroeg, noemt 'onoverbrugbare verschillen' als reden van de breuk. Zij en Brad zouden veel ruzie hebben en niet meer op één lijn zitten over de opvoeding van hun zes kinderen.

Hoewel de breuk voor Jennifer geen verrassing is, is ze zich volgens de ingewijden niet aan het verkneukelen. "Ze geeft nog steeds veel om Brad en wenst hem het allerbeste. Jennifer heeft haar scheiding achter zich gelaten en is erg gelukkig met haar echtgenoot Justin Theroux."

'Jennifer zag scheiding Brangelina aankomen'
'Jennifer zag scheiding Brangelina aankomen' (Foto: BuzzE)

Noord-Korea telt slechts 28 websites

Het internet wordt overspoeld met berichten over Noord-Korea, variërend van de atoomproeven tot de gezondheid van de grote leider Kim Jong-un. De bijdrage van het land zelf aan internet blijkt opmerkelijk pover. Noord-Korea telt niet meer dan 28 websites.

De lijst met domeinen lekte uit na een fout met een zogenoemde nameserver, die domeinnamen vertaalt in IP-adressen. De meeste sites behoren toe aan overheidsorganen, zoals voor culturele relaties en het maritiem bureau. Ook staatsmedia zoals de Pyongyang Broadcasting Service en het partijblad Rodong Sinmun hebben er een. Verder heeft de staatsluchtvaartmaatschappij Air Koryo een site en is er een internetplek om Noord-Koreaanse films en recepten te bekijken.

Deskundigen hebben tevens gezien dat de sites geen belangrijke informatie bevatten. Er zijn nog enkele sites, maar die zijn slechts toegankelijk voor een handjevol geprivilegieerde Noord-Koreanen die toegang hebben tot de gesloten Noord-Koreaanse internetversie, aldus The Guardian.

Noord-Korea telt slechts 28 websites
Noord-Korea telt slechts 28 websites (Foto: ANP)

Brussel schrapt limieten uit roamingplannen

De Europese Commissie komt met een nieuw voorstel voor het schrappen van roamingkosten in de EU vanaf juni 2017. In het nieuwe plan zijn geen data- of bellimieten meer opgenomen. Wel biedt het providers de mogelijkheid om mensen aan te pakken die het verdwijnen van roamingtarieven 'misbruiken'.

Brussel wil dat Europeanen vanaf juni 2017 in alle EU-landen kunnen bellen, sms'en en internetten vanuit hun eigen bundel, zonder extra kosten. Onlangs deed de commissie het voorstel om roamingtarieven af te schaffen, maar alleen voor een beperkt aantal dagen of een beperkt volume (minuten, sms'jes, data). Het plan kreeg zo veel kritiek, dat de Commissie besloot terug naar de tekentafel te gaan.

In het nieuwe voorstel zijn alle limieten verdwenen, maar zijn er wel zogeheten 'safeguards' ingebouwd om te voorkomen dat je als Nederlander bijvoorbeeld een goedkoop abonnement in Bulgarije kunt afsluiten. Als Europeanen via hun simkaart meer roamen dan dat ze binnenlandse gesprekken voeren, mogen providers extra kosten in rekening brengen. Ook het doorverkopen van buitenlandse simkaarten mag door providers worden aangepakt. Als in een bepaald EU-land om wat voor reden dan ook de kosten ineens worden verhoogd, mag dat ook worden doorberekend.

Het nieuwe voorstel, dat al min of meer was aangekondigd door commissie-voorzitter Jean Claude Juncker tijdens zijn State of the Union, moet op 15 december definitief worden goedgekeurd. Tot die tijd kunnen betrokken partijen en EU-lidstaten op- en aanmerkingen plaatsen op het voorstel.

Het schrappen van roamingkosten is voor de Europese Commissie een van de belangrijkste pijlers onder de Digital Single Market.

Brussel schrapt limieten uit roamingplannen
Brussel schrapt limieten uit roamingplannen (Foto: BuzzT)

Bovenburen nemen wasmachine mee

Een gloednieuwe wasmachine die bij een 24-jarige Dordtenaar was bezorgd en prompt werd gestolen, is teruggevonden bij zijn bovenburen. Die hadden het apparaat al in gebruik genomen. Ze zijn aangehouden.

De wasmachine werd vorige week bezorgd. De eigenaar liet het apparaat onderin het trappenhuis van de portiekflat in de Buizerdstraat staan totdat hij hulp kreeg om het naar boven te sjouwen. Toen dat eenmaal ging gebeuren bleek de machine verdwenen. Na enig speurwerk in de straat vermoedde de Dordtenaar dat het apparaat bij zijn bovenburen moest staan.

Hij schakelde de politie in. Die hield de bewoners, een 24-jarige man en een 21-jarige vrouw aan. Ze hadden de machine reeds aangesloten. De verpakking lag nog in de woonkamer.

Komst reuzenpanda's naar Rhenen uitgesteld

De komst van de reuzenpanda's naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen is met een half jaar uitgesteld. De bijzondere dieren zouden dit najaar arriveren op de Grebbeberg, maar het wordt op zijn vroegst in het voorjaar van 2017. Dat zei dierentuindirecteur Robin de Lange woensdag. China stelt heel veel eisen aan het verblijf van de dieren in Rhenen en het duurt langer dan voorzien voor alles optimaal voor elkaar is.

Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands, ondertekende in oktober vorig jaar na vijftien jaar soebatten een overeenkomst met de Chinese Wildlife Association over de komst van de panda's Xing Yu en Wu Wen. "Toen moest alles hier nog van start gaan", aldus De Lange. "We hoopten met een jaar klaar te zijn maar hoewel alles goed verloopt, vergt het meer tijd."

Ouwehands bouwt samen met Chinese bouwvakkers een binnen- en een buitenverblijf voor de zwaar beschermde dieren. Die zijn naar verwachting eind november klaar. Dan komen Chinese pandadeskundigen tweemaal inspecteren of alles in orde is. Zodra het verblijf het groene licht heeft gekregen, moet er een transportplan worden gemaakt. China bepaalt wanneer de beren op reis gaan. De panda's arriveren met een speciaal transportvliegtuig.

Ouwehands krijgt de panda's voor maximaal vijftien jaar te leen. Wereldwijd zijn reuzenpanda's maar in achttien dierentuinen te zien. De beesten leven in het wild alleen in China en hoewel ze sinds kort formeel niet meer met uitsterven worden bedreigd, geldt de panda nog wel als kwetsbaar.

Ouwehands hoopt dat er kleine pandaatjes komen, maar dat is niet eenvoudig. Reuzenpanda's moeten niets van elkaar hebben, behalve op de drie dagen per jaar dat het vrouwtje vruchtbaar is. Rhenen moet een eventueel jong na vier jaar teruggeven aan het pandacentrum in het Chinese Wolong.

Komst reuzenpanda's naar Rhenen uitgesteld
Komst reuzenpanda's naar Rhenen uitgesteld (Foto: ANP)

Rapper JayJay betrokken bij liquidatie Bijlmer

De Amsterdamse rapper Jason 'JayJay' D. wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Abderrahim 'Appie' Belhadj. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag na een bericht in Het Parool. De 23-jarige D. is wel gehoord over de liquidatie, maar nog niet aangehouden. Zijn rol moet nog worden onderzocht, aldus het OM.

Belhadj werd op 9 mei doodgeschoten in de flat Kikkenstein in de Bijlmer. Zijn naam stond op een 'dodenlijst' van een Utrechtse bende die liquidaties uitvoerde op bestelling. In juni werd een ander doelwit van die lijst, de 45-jarige Ranko S., geliquideerd in de Utrechtse wijk Overvecht.

Donderdag begint in Amsterdam de rechtszaak over de liquidatiebende, dat 26Koper is genoemd. Er staan negen mannen terecht.

Rapper JayJay betrokken bij liquidatie Bijlmer
Rapper JayJay betrokken bij liquidatie Bijlmer (Foto: ANP)

'Justitie moet veiligheid moskeeŽn waarborgen'

Minister Ard van der Steur (Justitie) moet meer moeite doen om de veiligheid te garanderen van moskeeën en bezoekers van die gebedshuizen. Dat stelt de Turks-Islamitische Culturele Federatie Nederland (TICF), een koepelorganisatie van moskeeën, in een brief aan de bewindsman.

Volgens de TICF, die 143 moskeeverenigingen vertegenwoordigt, zijn moskeeën in toenemende mate mikpunt van vernielingen en bedreigingen. Volgens voorzitter Aydin Üre werden er alleen al afgelopen week al autobanden lekgestoken van moskeebezoekers in Zaandam en werden er vernielingen aangericht aan gebedshuizen in Medemblik en Zwijndrecht.

'Justitie moet veiligheid moskeeën waarborgen'
'Justitie moet veiligheid moskeeën waarborgen' (Foto: ANP)

Koeman: "Spelers niets kwalijk nemen"

De 0-2 bekernederlaag van Everton tegen Norwich City in de League Cup is een vlekje op een verder uitstekende start van het seizoen. Manager Ronald Koeman wilde er dan ook niet te lang bij stilstaan.

Toch was de oefenmeester er niet blij mee, want het bekertoernooi is nu voorbij voor de club uit Liverpool. "Je krijgt geen tweede kans in het bekertoernooi. Daarom baal ik natuurlijk", liet Koeman na de wedstrijd optekenen door het aanwezige journaille.

De Nederlander staat echter volledig achter zijn ploeg, die geweldig is begonnen aan de Premier League. "Mijn spelers kan ik niets kwalijk nemen. Ze hebben er alles aan gedaan om te scoren. We kregen zat kansen, maar hij wilde er niet in. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn: het gaat erom dat je doelpunten maakt", realiseerde Koeman zich. "Soms heb je dan wat geluk nodig, zoals Norwich had."

Everton heeft nu in de Premier League dertien punten uit vijf wedstrijden. De bekeruitschakeling is zuur, maar het is nu eenmaal gebeurd. "Dat is voetbal. Dit moeten we accepteren. Natuurlijk is er teleurstelling, maar woensdag bereiden we ons alweer voor op het duel met Bournemouth. We gaan gewoon door."

Battlefield 1 launch maps en modi onthuld

EA DICE heeft de verschillende maps en spelmodi bevestigd voor Battlefield 1 die beschikbaar zijn op release. Het gaat om tien maps en zes modi. Battlefield 1 komt op 21 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Maps:

 1. Ballroom Blitz
 2. Argonne Forest
 3. FAO Fortress
 4. Suez
 5. The St. Quentin Scar
 6. Sinai Desert
 7. Amiens
 8. Monte Grappa
 9. Empire's Edge
 10. Giant's Shadow (gratis vanaf december)

Gamemodi:

 1. Conquest
 2. Domination
 3. Operations
 4. Rush
 5. War Pigeons
 6. Team Deathmatch

Nu vraag je je ongetwijfeld af wat je je moet voorstellen bij War Pigeons. Het is in essentie vang-de-duif: in de Eerste Wereldoorlog werden duiven en honden ingezet om boodschappen over te brengen. In deze gamemodus moet je dus de duif zien te onderscheppen en naar een veilige locatie dragen.

Rush mode is ook gebaseerd op communicatie, maar dit keer via telegraafposten. Het aanvallende team moet de telegraafposten van het verdedigende team zien te vinden en vernietigen met behulp van explosieven. Na iedere vernietigde post valt het verdedigende team terug naar een andere sector. Zodra de tijd over is en er staat nog een telegraafpositie overeind, dan wint het verdedigende team.

Operations zijn multi-map veldslagen gebaseerd op echte verdslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Dit zijn de 'geschiedenisboekgevechten' waarmee DICE een zo authentiek mogelijke afspiegeling wil maken van de echte gebeurtenissen. Als aanvaller hoor je het fluitsignaal voor de frontale aanval, als verdediger hoor je het loopgravenalarm en dan is het een kwestie van uitvechten op meerdere maps met talloze sectoren en verschillende land- en luchtvoertuigen.

Domination tenslotte is een iets kleinere, op infantrie gefocuste versie van Conquest. Conquest zelf behoeft evenals TDM weinig uitleg.

Google brengt 'slimme WhatsApp-killer' uit

Google heeft woord gehouden. De nieuwe chat-app van het bedrijf, Allo, is gelanceerd in de Google Play Store. Googles andere chat-applicatie, Duo, zag al eerder deze zomer het levenslicht.

Met Allo lijkt Google vooral marktaandeel van concurrerende diensten als WhatsApp, Telegram en Apples iMessage te willen veroveren. Allo gaat, net als die andere diensten, uit van je telefoonnummer en niet van een account. Als je je telefoonnummer eenmaal aan Allo hebt gekoppeld, zoekt de app zelf uit of je contactpersonen ook Allo-gebruikers zijn. Qua gebruik lijkt Allo veel op bijvoorbeeld WhatsApp, maar Google heeft met de ingebouwde Google-assistent een unieke functie in handen. De assistent scant je berichten en geeft antwoordsuggesties. Als iemand je bijvoorbeeld uitnodigt om de komen eten, zal Allo je een aantal pasklare antwoorden voorschotelen. Hoe vaker je chat via Allo, hoe slimmer de assistent wordt.

Waar Google zijn chatdiensten eerder min of meer bundelde in Hangouts, heeft het bedrijf er nu voor gekozen om een paar zaken uit elkaar te trekken. Zo is Allo voornamelijk bedoeld voor tekstchats terwijl Duo een videochatdienst is. Dat tweesporenbeleid doet denken aan wat Apple aanbiedt. De iPhonemaker heeft iMessage voor tekstchats en FaceTime voor 'videobellen'.

Allo is officieel gelanceerd voor Android, maar de uitrol wordt geleidelijk uitgevoerd. Het kan dus zijn dat de app nog niet voor elk apparaat te downloaden is. Wanneer Allo naar iOS komt, is niet duidelijk.

Google brengt 'slimme WhatsApp-killer' uit
Google brengt 'slimme WhatsApp-killer' uit (Foto: BuzzT)

Tiet nieuwslezeres gaat plots viral

Geen idee waarom, maar een stokoud filmpje op YouTube is ineens viral gegaan. In de video laat een Italiaanse nieuwslezeres tijdens het dagelijkse nieuws plotseling haar blote borst zien.

Spil in het verhaal is ene Marika Fruscio. De bloedmooie nieuwslezeres presenteerde vier jaar geleden het nieuws op nieuwszender 7 Gold. In een wel heel gewaagd jurkje.

Marika, gezegend met een forse cup G, draagt op tv een zeer diep uitgesneden jurkje. Tijdens een bepaald nieuwsitem is er ineens geen houden meer aan. Haar rechtertiet floept ineens uit haar jurkje.

Pijlsnel trekt de jongedame haar jurkje goed, maar het leed is dan al geschied. Heel Italië heeft kunnen meegenieten van haar blote borst.

Het filmpje is nu plotseling viral gegaan, met inmiddels meer dan 300.000 views. De reacties zijn niet van de lucht. Zo laat iemand weten zich niet meer te kunnen concentreren op het nieuws, terwijl een ander denkt dat Marika het expres heeft gedaan.


Het filmpje heeft een baard, de nieuwslezeres gelukkig niet

Poepbacterie op tartaar en biefstuk van Jumbo

Jumbo haalt per direct diverse rundertartaarproducten, Duitse biefstuk en steak du boeuf uit de schappen. Mogelijk zit de E.colibacterie, beter bekend als de poepbacterie, op het vlees, maakte de supermarktketen woensdag bekend.

De E.colibacterie kan leiden tot een voedselinfectie en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. "Jumbo vraagt consumenten die de producten gekocht hebben deze niet te consumeren en terug te brengen naar een van haar winkels", aldus het bedrijf.

Klanten die de producten gekocht hebben, krijgen hun geld terug.

Poepbacterie op tartaar en biefstuk van Jumbo
Poepbacterie op tartaar en biefstuk van Jumbo (Foto: ANP)

Lesbos herstelt opvangcentrum

Op het Griekse eiland Lesbos wordt gewerkt aan het provisorisch herstel van een groot vluchtelingenkamp dat maandag afbrandde. De Griekse krant Kathimerini berichtte woensdag dat inmiddels de helft van de naar schatting 4400 migranten uit het kamp is teruggekeerd. Maandagavond verwoestte een grote brand zeker 60 procent van het opvangcentrum. De bewoners vluchtten weg en verspreidden zich over het eiland. De politie heeft negen migranten opgesloten omdat ze worden verdacht de brand te hebben veroorzaakt.

De autoriteiten op Lesbos willen liever niet dat het kamp herrijst. De minister van Migratie, Ioannis Mouzalas, heeft toegezegd dat het eiland wordt ontlast en dat het aantal vluchtelingen er wordt verminderd. Volgens de burgemeester van Lesbos zijn er al 5800 migranten en is er geen opvang voor zo veel mensen. Het ministerie van Scheepvaart heeft aangekondigd een schip te sturen om de migranten te herbergen.

Lesbos herstelt opvangcentrum
Lesbos herstelt opvangcentrum (Foto: ANP)

Beleggers eisen ruim 8 miljard van Volkswagen

Investeerders in Volkswagen hebben gezamenlijk voor 8,2 miljard euro aan schadeclaims ingediend vanwege schade door het dieselschandaal bij het Duitse autoconcern. Volgens de rechtbank in Braunschweig gaat het om circa 1400 rechtszaken die zijn aangespannen tegen Volkswagen.

Het gaat om claims van kleine en institutionele beleggers. Zij stellen financiële schade te hebben geleden door het koersverlies van Volkswagen omdat het concern traag was met het naar buiten brengen van informatie rond het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren. Het autobedrijf ontkent de beschuldigingen.

Beleggers eisen ruim 8 miljard van Volkswagen
Beleggers eisen ruim 8 miljard van Volkswagen (Foto: ANP)

School mag onderzoek seksfilmpje weigeren

Het ROC West-Brabant hoeft niet mee te werken aan het onderzoek naar wie een intussen veelbesproken seksfilmpje van Chantal uit Werkendam op internet heeft gezet. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag bepaald. De school weigert hulp bij het doorzoeken van computergegevens, omdat het de privacy van scholieren niet wil schenden.

Volgens de rechter heeft Chantal "niet aannemelijk kunnen maken" dat er geen andere manieren zijn om de identiteit van de plaatser te achterhalen. Er loopt immers nog steeds een strafrechtelijk onderzoek dat opheldering kan bieden, motiveert de rechter.

Chantal eiste in een kort geding dat de school moest meewerken. Het IP-adres waar vanaf het gewraakte filmpje werd gepubliceerd, blijkt na onderzoek in gebruik bij een bedrijf dat ICT-diensten verleent aan scholen in onder meer Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom van ROC West-Brabant.

School mag onderzoek seksfilmpje weigeren
School mag onderzoek seksfilmpje weigeren (Foto: ANP)

Vervanger voor helft Galaxy Note 7's in VS

Voor de helft van de miljoen Galaxy Note 7-smartphones die vorige week in de Verenigde Staten zijn teruggeroepen, zijn vervangende toestellen aangekomen in het land en naar winkels gebracht. De nieuwe toestellen kunnen vanaf woensdag worden opgehaald, zo heeft Samsung bekendgemaakt.

Toen de Zuid-Koreaanse techgigant vorige week de terugroepactie officieel startte vanwege risico op oververhitting, gaf het bedrijf aan dat consumenten niet later dan 21 september een vervangend toestel zouden krijgen. Dat lijkt Samsung niet helemaal waar te kunnen maken. De Amerikaanse autoriteiten hebben aangegeven dat de terugroepactie betrekking heeft op in totaal circa een miljoen Galaxy Note 7-smartphones.

Topman van de Amerikaanse tak van Samsung, Tim Baxter, geeft echter aan dat het bedrijf "als beloofd" levert. "Wij leveren als beloofd en zijn hard bezig consumenten voor te lichten over de terugroepactie en stellen nieuwe Notes beschikbaar."

Samsung blijft consumenten met een Note 7, die voor 15 september is gekocht, verder op het hart drukken hun toestel uit te schakelen. Naar de toestellen van degenen die dat advies negeren of er nog niets van hebben vernomen, wordt een software-update gestuurd. Eenmaal geïnstalleerd krijgen gebruikers iedere keer dat ze hun toestel opstarten of opladen een bericht dat ze hun Note 7 moeten uitzetten en moeten inwisselen.

Vervanger voor helft Galaxy Note 7's in VS
Vervanger voor helft Galaxy Note 7's in VS (Foto: BuzzT)

'Liquidatieverdachte had kopstuk OM in vizier'

De man die dinsdag in het Limburgse Echt werd gearresteerd zou volgens het Openbaar Ministerie plannen hebben gehad om advocaat-generaal Paul van Hilten in Den Bosch en een medewerker van de FIOD te laten liquideren. Dat laat Ludo Hameleers, de Roermondse advocaat van de verdachte, woensdag weten. De opgepakte man had volgens justitie dezelfde mensen ook in 2003 in het vizier.

De verdachte, voormalig antiekhandelaar Toon van H., werd in 2003 gearresteerd op verdenking van het beramen van moorden op Van Hilten en de FIOD-medewerker. Van Hilten was toen officier van justitie in Limburg. Van H. werd indertijd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Volgens Hameleers gaat nu hetzelfde gebeuren: justitie heeft volgens hem geen bewijs. "Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, justitie blijkbaar wel", zei Hameleers. "Een miskleun!"

'Liquidatieverdachte had kopstuk OM in vizier'
'Liquidatieverdachte had kopstuk OM in vizier' (Foto: ANP)

'Medische hulpverleners dood door luchtaanval'

Bij een luchtaanval op jihadisten ten zuidwesten van de Syrische stad Aleppo zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vier medische hulpverleners en zeker negen rebellen gedood.

De aanvallen werden uitgevoerd door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen, meldden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) woensdag. Het SOHR verzamelt informatie over de burgeroorlog via waarnemers ter plaatse en is tegenstander van het regime van president Bashar al-Assad.

De omgekomen hulpverleners, van wie de nationaliteit onbekend is, werkten voor de Unie van Medische Zorg- en Hulporganisaties (UOSSM). Dat is een begin 2012 opgericht samenwerkingsverband van hulpverleners uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Turkije en de VS.

'Medische hulpverleners dood door luchtaanval'
'Medische hulpverleners dood door luchtaanval' (Foto: ANP)

Opbrengst boetes moet omhoog

Dankzij onder andere stakingen en het beter naleven van de verkeersregels zijn er afgelopen jaar minder boetes uitgeschreven. Het ministerie van veiligheid en justitie wil deze tekorten terugdringen door meer boetes uit te gaan schrijven.

Per jaar moet er 20 miljoen meer binnenkomen, blijkt uit de begroting. Zo zijn er digitale flitspalen neergezet, worden er extra agenten op verkeershandhaving gezet en komen er meer trajectcontroles. "Deze maatregelen zullen de komende jaren effect hebben op het terugbrengen van het meerjarige tekort”, aldus het ministerie.

De dip onstond onder andere door de stakingsacties bij de politie van vorig jaar. Die schreven toen geen boetes uit en daardoor ontstond het tekort. Het ministerie noemt echter ook files, het weer en „nalevingsgedrag van weggebruikers” als reden voor minder opbrengst uit boetes. Je zou zeggen dat dat nalevingsgedrag reden is voor een feestje bij het ministerie, maar uiteraard is dat niet zo, het geld moet tenslotte wel binnen blijven stromen...

Meer dan miljoen mensen verliezen soms plasje

Schaamte zorgt ervoor dat mensen die last hebben van urineverlies geen hulp zoeken. Naar schatting een miljoen ouderen verliest wel eens plas. "Dan gaat het om 'urge incontinentie': er is de drang om te plassen of te poepen en dan komt het ook meteen. Dan wordt het leven aanzienlijk minder aangenaam", weet neurowetenschapper Gert Holstege, die namens de Continentie Stichting Nederland spreekt.

Donderdag houdt de stichting de Nationale Plasdag, waarbij ze vooral op de 50PlusBeurs in Utrecht aandacht vraagt voor incontinentie. "Het zijn niet alleen de ouderen. Er is een kleinere groep van vooral vrouwen die na de geboorte van hun kinderen weleens urine verliezen. Dat is stressincontinentie, die voorkomt bij lichamelijk inspanning. Urge incontinentie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor."

Ouderdomsincontinentie is een hersenziekte, stelt Holstege, die is verbonden aan de universiteiten van Groningen en de Australische stad Brisbane. "De blaas zelf is niet overactief, maar die krijgt signalen van de hersenen. Normaal gesproken geven de hersenen het signaal 'nu niet' als je moet plassen maar je zit net iets te doen waarbij dat niet mogelijk is. Pas als je op de wc zit, zeggen je hersenen: nu kan het. Maar veel ouderen hebben hersenproblemen, hele kleine bloedinkjes die vrijwel niet te zien zijn, maar het zijn er wel duizenden. Als je een beetje pech hebt wordt het systeem onderbroken en komt die 'nu niet'-boodschap niet meer aan."

Het belangrijkste probleem bij incontinentie is dat het zo is omgeven met schaamte, stelt Holstege."Voor andere hersenziektes hoef je je niet te schamen, maar hier omheen hangt een taboesfeer. Terwijl er best wat aan te doen is, lijden veel mensen zonder dat het nodig is."

Afhankelijk van de oorzaak van de problemen kan een uroloog uitkomst bieden, of fysiotherapie voor de bekkenbodem. Holstege: "Ga nou maar gewoon naar de huisarts."

Meer dan miljoen mensen verliezen soms plasje
Meer dan miljoen mensen verliezen soms plasje (Foto: ANP)

Band Gorillaz lanceert nieuwe Instagram

De Britse band Gorillaz heeft zijn Instagramaccount en website in een nieuw jasje gestoken, zo meldt Billboard dinsdag.

De band komt naar verwachting volgend jaar met een nieuw album en loopt alvast op die lancering uit door zijn digitale aanwezigheid op te frissen.

De Gorillaz werken voor het nieuwe album samen met bekende artiesten zoals De La Soul, Snoop Dogg en de Franse moderne componist Jean-Michel Jarre.

Band Gorillaz lanceert nieuwe Instagram
Band Gorillaz lanceert nieuwe Instagram (Foto: BuzzE)

Nigeria claimt miljarden van oliereuzen

Nigeria claimt miljarden van grote oliemaatschappijen om vermeende illegale uitvoer van aardolie. Ze zouden tussen 2011 en 2014 diverse transporten niet bij de autoriteiten hebben gemeld. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die recent in Nigeria zijn ingediend. Volgens Amerikaanse media zit ook het Brits-Nederlandse Shell onder de aangeklaagde partijen.

Verder worden onder meer de Amerikaanse oliereus Chevron en het Italiaanse energiebedrijf ENI genoemd. Chevron heeft de zaak bevestigd, maar wil verder geen commentaar geven. ENI verklaart dat de claim aan het adres van zijn dochterbedrijf in het Afrikaanse land ongeveer 160 miljoen dollar bedraagt. Deze zou al in maart zijn ingediend.

Naar verluidt wil Nigeria in totaal 12,7 miljard dollar zien van de oliemaatschappijen, omgerekend zo'n 11,4 miljard euro. De eerste zittingen van het proces zouden voor volgende week op de agenda staan.

Nigeria claimt miljarden van oliereuzen
Nigeria claimt miljarden van oliereuzen (Foto: ANP)

Ellen DeGeneres doet auditie voor Spice Girls

Talkshowhost Ellen DeGeneres wil best invallen als nieuwe Spice Girl nu Victoria Beckham en Mel C laten afweten voor de geplande reünie van de meidengroep.

DeGeneres maakte samen met Kristen Bell een video voor YouTube waarin de twee dansend en zingend een 'auditie' doen. "Er zijn audities voor een plek in de meidengroep en Kristen en ik zijn duidelijk de beste keuze", aldus Ellen, die zichzelf Basil (basilicum, red.) Spice noemt.

De Spice Girls zouden een reünie plannen ter ere van hun debuutsingle Wannabe, die 20 jaar geleden uitkwam. Het nummer bezorgde de meiden hun eerste nummer 1 hit en wereldfaam.

'Posh Spice' Victoria Beckham en 'Sporty Spice' Mel C bedankten op voorhand voor een terugkeer van de populaire meidengroep uit de jaren 90. "Ik ben trots op wat we hebben gedaan als Spice Girls en ik ben een Spice Girl tot ik doodga, maar soms moet je 'nee' zeggen", aldus Mel C.

Ellen DeGeneres doet auditie voor Spice Girls
Ellen DeGeneres doet auditie voor Spice Girls (Foto: BuzzE)

Huizenprijzen stevig in de lift

De huizenprijzen zitten nog altijd flink in de lift. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat de gemiddelde prijs voor bestaande koopwoningen vorige maand maand op jaarbasis met 6 procent is gestegen. Dat betekende de sterkste stijging in veertien jaar tijd.

Sinds juni 2013 gaan de huizenprijzen bijna zonder onderbreking omhoog. Sinds het dieptepunt die maand, moet nu gemiddeld 12 procent meer voor een woning worden betaald. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 liggen de huizenprijzen momenteel nog altijd 12 procent lager.

Het gemiddelde prijsniveau in augustus is gelijk aan dat van juni 2005.

Huizenprijzen stevig in de lift
Huizenprijzen stevig in de lift (Foto: ANP)

Obama bekritiseert houding Rusland over SyriŽ

In de laatste toespraak van de Amerikaanse president Obama voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft hij zich uitgesproken tegen de isolatie van landen door de bouw van muren. "Een door muren omringd land, zet alleen zichzelf gevangen," meent de wereldleider.

Obama ging onder meer in op de situatie in Syrië. De Amerikaanse president dringt aan op een diplomatieke oplossing voor het conflict. Zonder de Russische president Poetin bij naam te noemen, bekritiseerde Obama wel de houding van de Russen. Hij sprak over spierballenmannen, die hun macht wilden terugkrijgen door politieke repressie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau kregen een pluim voor hun inzet tijdens de vluchtelingencrisis.

In totaal waren er 34 sprekers op de Algemene Vergadering. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, benadrukte in zijn speech dat het belangrijk is dat de 193 lidstaten het klimaatakkoord van Parijs ratificeren.

Obama bekritiseert houding Rusland over Syrië
Obama bekritiseert houding Rusland over Syrië (Foto: ANP)

Rapper The Game sliep met zusjes Kardashian

Rapper The Game heeft seks gehad met de zusjes Khloé en Kim Kardashian. Ook zou hij het bed hebben gedeeld met Blac Chyna, de huidige en hoogzwangere vriendin van Rob Kardashian. Dat meldt Us Weekly.

The Game zorgde eerder voor ophef nadat hij op 13 augustus een nieuwe track, getiteld Sauce, uitbracht waarin hij rapt: "Ik heb drie Kardashians geneukt".

Tijdens het praatprogramma The Wendy Williams Show komt de rapper moeilijk uit zijn woorden wanneer presentatrice Wendy Williams hem recht op de man af of hij seks heeft gehad met Khloé en Kim. The Game antwoordde: "Ach, soms wordt het wel eens laat op een feestje".

Kim Kardashian was voor haar huwelijk met Kanye West erg close met The Game maar ontkende destijds een relatie met de rapper te hebben. The Game zei tijdens de talkshow dat hij een goede vriend is van Kanye West en hij het huwelijk tussen West en Kardashian respecteert.

Rapper The Game sliep met zusjes Kardashian
Rapper The Game sliep met zusjes Kardashian (Foto: BuzzE)

Buma: vrijheid meningsuiting niet onbegrensd

Het kabinet beloofde bruggen te slaan, maar de laatste vier jaar zijn overal in het land kloven ontstaan. Tussen jong en oud, hoog- en laagopgeleid, arm en rijk, allochtoon en autochtoon, kansarm en kansrijk, mkb en grote bedrijven. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma in een interview met het AD.

"Dat is gevaarlijk. Een democratie moet het hebben van bindende factoren en die zijn weg. Het kabinet heeft nog niet het begin van een antwoord."

Hij heeft ook kritiek op eerdere uitspraken van premier Mark Rutte over Nederlandse Turken die zich misdragen. "Hoezo 'pleur op'? Er gaat helemaal niemand weg! Hij biedt helemaal geen oplossing. Hij zegt dat het idioten zijn, Tokkies, weet ik wat, maar laat het verder gebeuren. De vrijheid van meningsuiting is nooit onbegrensd geweest. Als je mening geven overgaat in beledigen is het strafbaar. Dus niet pleur op, maar trééd op. De politiek moet vertrouwen geven aan de politie; we moeten náást de agent gaan staan."

Buma: vrijheid meningsuiting niet onbegrensd
Buma: vrijheid meningsuiting niet onbegrensd (Foto: ANP)

'Manifestatie NVU bij intocht Sinterklaas'

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 12 november in Maassluis demonstreren, zo maakt ze op haar site bekend.

"Ik schaam mij niet voor Zwarte Piet. Stop de kinderfeest haters," zo promoot de extreemrechtse partij de manifestatie. Er wordt volgende week een vergunning aangevraagd, zegt voorman Constantijn Kuipers in het AD. "Ik verwacht dat wij, zoals bij andere evenementen waar wij aanwezig zijn, gewoon een vak toegewezen krijgen waar wij kunnen staan. Wij willen alleen maar een positief geluid laten horen. Andere groepen willen botsen met ons, wij niet met die groepen."

Bij de landelijke intochten in Gouda in 2014 en Meppel in 2015 was de NVU niet aanwezig.

'Manifestatie NVU bij intocht Sinterklaas'
'Manifestatie NVU bij intocht Sinterklaas' (Foto: ANP)

Eerste Apple-aandeel te koop

Het eerste aandeel van Steve Jobs in Apple is te koop. Er wordt 195.000 dollar, circa 175.000 euro, voor gevraagd op momentsintime.com.

Page Six meldt dat het aandeel uit de prullenbak is gevist door een anonieme Apple-medewerker. Het ingelijste document had in het kantoor van de in 2011 overleden Jobs gehangen. In 1985 werd Jobs echter ontslagen door de toenmalige topman van Apple John Sculley.

Jobs zou zo overhaast vertrokken zijn, dat hij zijn persoonlijke bezittingen achterliet. Sculley gaf daarop de opdracht het kantoor op te ruimen, waarbij de spullen van Jobs in een vuilnisbak belandden. De anonieme Apple-medewerker viste het aandeel daar echter uit. Waarom die medewerker het niet teruggaf aan Jobs toen die terugkeerde bij het bedrijf, is onduidelijk.

Timur Perlin stopt bij 3FM

De man met regenjas, hoed en gat in de krant is weer terug. Dit keer heeft hij de Telegraaf brekend 3FM-nieuws ingefluisterd. Zaterdag gaf het AD aan dat Giel stopt met zijn ochtendshow. Dit nieuws bleek waar zo vertelde Giel maandag zelf in zijn programma.

Nu weet de Telegraaf dat Timur helemaal wil gaan stoppen met radio. Op dit moment maakt hij elke dag een topshow op 3FM samen met Ramon Verkoeijen. Dit kon 3FM er ook nog wel bij hebben, Timur is juist een van de smaakmakers, en wordt gezien als een van de belangrijkste dj's bij het station. Is 3FM nog te redden volgens jou? Luister jij nog wel eens naar dit station? Hoe zou jij de programmering willen zien? Laat het allemaal weten in een comment!

Koning ontvangt Paralympische medaillewinnaars

De sporters die op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro medailles hebben gewonnen, worden woensdag door koning Willem-Alexander en prinses Margriet op Paleis Noordeinde in Den Haag ontvangen. Daarvoor worden de medaillewinnaars nog gehuldigd in de Grote Kerk in de Hofstad. Onder anderen minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de voorzitter van het Nederlands Paralympisch Comité, Wim Ludeke, zullen hen daar toespreken.

Op dinsdag werden alle sporters van de Paralympische Spelen in TivoliVredenburg in Utrecht gehuldigd. Het was de eerste keer dat het Paralympische team met een publiekshuldiging werd onthaald.

Koning ontvangt Paralympische medaillewinnaars
Koning ontvangt Paralympische medaillewinnaars (Foto: ANP)

Politie schiet op auto in Kerkrade

Een arrestatieteam van de politie heeft dinsdagavond rond 23.00 uur in Kerkrade geschoten op een auto. De verdachte wist te ontkomen.

De schietpartij vond plaats in de St. Paulusstraat. De straat werd afgezet voor onderzoek. Hoe vaak is geschoten, onder welke omstandigheden en waar de persoon van verdacht wordt, wil de politie niet bekendmaken. Een woordvoerder laat weten dat de politie woensdag mogelijk met meer informatie komt.

Politie schiet op auto in Kerkrade
Politie schiet op auto in Kerkrade (Foto: ANP)

Grote brand Groothandelsgebouw Rotterdam

Er woedt een uitslaande brand op het dak van het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Tuinmeubilair is in brand gevlogen en het vuur heeft zich daarna verspreid via de luchtkanalen, aldus een woordvoerder. De brandweer spreekt over een zeer grote brand en is met groot materiaal aanwezig. Een hoogwerker wordt ingezet om de brand op het negen verdiepingen hoge pand goed te kunnen bestrijden.

Op het dak zit een groot terras van The Suicide Club, een restaurant met cocktailbar dat zich er in 2015 vestigde. Het is niet duidelijk of er nog mensen in het pand aanwezig zijn. De brand zorgt voor dikke rookwolken boven het centrum van Rotterdam.

Het Groothandelsgebouw, gevestigd pal naast het Centraal Station, is het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland. Het pand telt bijna 180 huurders van ruimte. Het pand werd in begin jaren '50 gebouwd na de bombardementen op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw is een Rijksmonument.

FOK! Wat een weer: nog meer van hetzelfde

Ook vandaag verandert het weerbeeld niet echt. Er is iets meer kans op zon, hoewel de bewolking nog steeds aanwezig is. Doordat de zon iets meer kans krijgt, klimt ook de temperatuur weer een graadje hoger: vandaag wordt het gemiddeld zo'n 20 graden. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig van kracht. 

Zon op 07:25
Zon onder 19:39
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

 

Mooie avondlucht in Heerlen (Foto: Luuntje)
Mooie avondlucht in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1937 J.R.R. Tolkien publiceert De Hobbit.
1949 Communisten roepen de Volksrepubliek China uit
1955 Voor het eerst is er een Nederlandse voetbalclub in een Europacuptoernooi actief. PSV verliest uit met 6-1 van Rapid Wien.
2003 De ruimtesonde Galileo crasht om 21.49 uur Nederlandse tijd in de dampkring van Jupiter.
2012 Het vermeende Facebook-feest Project X Haren in het Groningse Haren ontaardt in chaos en rellen.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Linkse aanval op de keuzevrijheid

Al een tijdje is er ophef omdat een reformatorische school een onchristelijk meisje heeft geweigerd als leerling. Heel erg heftig allemaal, want ze wilde zich echt aanpassen om op die school te kunnen leren. Dit liet ze merken door Tim Hofman met wat vloeken op een Powned-manier een school binnen te laten dringen. Er werd veel kritiek op de school gegeven, maar er wordt vooral veel aandacht gegeven aan de onderwijswet. De school stond juridisch namelijk geheel in haar recht om die leerling te weigeren.

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.