FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 september 2016

Wederom een onrustige avond in Poelenburg

De afgelopen avond was het weer behoorlijk onrustig in de Zaanse wijk Poelenburg. Bij de Vomar-supermarkt, bekend van de opruiende treitervlogger en Erdogan-fan Ismail Ilgun en zijn matties, ging vanavond een groep Nederlandse-Turken met elkaar op de vuist.

Via de Telegraaf doken onderstaande beelden op, die voor de verandering eens niet in VVS werden geschoten. Laten we maar hopen dat oom agent ook even meekijkt, zodat hij de volgende keer weet waar hij de mosterd moet halen met wie hij een 'boks ouwe' deelt.


Een soort van 'Boks ouwe' maar dan anders!

EL: Uitslag Panathinaikos - Ajax

Ajax heeft het eerste groepsduel in deze editie van de Europa League gewonnen. In een rood gekleurd duel wonnen de Amsterdammers uit bij Panathinaikos met 1-2. In totaal drie spelers werden er van het veld gestuurd.

Ajax begon in Griekenland dramatisch. Doelman Andre Onana bokste na vijf minuten de bal verkeerd weg, waarna oud-PSV'er Marcus Berg dit cadeautje dankbaar in ontvangst kon nemen. Daarna werd het spel niet veel beter en een afgang zoals tegen Rostov dreigde, maar wonderwel bleven de Amsterdammers ditmaal overeind. Slecht verdedigen aan Griekse zijde zorgde ervoor dat Bertrand Traoré na een fraaie solo de gelijkmaker aan kon tekenen.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld, waardoor er ook nu veel fouten aan beide zijden gemaakt werden. De Amsterdammers kwamen op voorsprong nadat Mitchell Dijks in de Griekse zestien onreglementair gestuit werd en Ajax een strafschop kreeg. Davy Klaassen miste de penalty, maar in de rebound schoot Jairo Riedewald wel raak. In het vervolg van de wedstrijd kreeg Hakim Ziyech nog rood na tweemaal geel te hebben ontvangen en ook twee Grieken overkwam hetzelfde lot.

Jay Z: War on drugs is mislukking

De War on drugs van de Amerikaanse autoriteiten is een grote mislukking. Dat stelt rapper en ondernemer Jay Z. Hij maakte een korte video over de strijd tegen drug voor de New York Times.

Jay Z, die vroeger zelf dealer was, vindt dat de Amerikanen met twee maten meten. Er is volgens hem een duidelijk verschil hoe de autoriteiten met drugscriminaliteit omgaan. Zo zegt hij dat de drugsoverlast op het bordje van de Afro-Amerikanen wordt gelegd terwijl blanken meestal vrijuit gaan.

Dat geldt niet alleen voor het bezit van (soft)drugs maar ook voor de handel erin. In sommige staten is marihuana gelegaliseerd, maar de handel wordt gedomineerd door blanken. Kleurlingen die hetzelfde doen, in bijvoorbeeld de zuidelijke staten waar de handel niet gelegaliseerd is, worden opgepakt.

Met de video wil Jay Z die ongelijkheid aan de kaak stellen. Ook wil hij laten zien hoe de autoriteiten vanaf de jaren zeventig met drugs omsprongen. Volgens hem ging het vanaf het begin al fout en dat heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat de gevangenissen uitpuilen.

Jay Z noemt War on drugs mislukking
Jay Z noemt War on drugs mislukking (Foto: BuzzE)

Aandelen Apple dag na dag omhoog door iPhone

De verkoop van de nieuwe iPhone 7 gaat goed en daardoor stijgt het aandeel Apple al vier dagen achter elkaar op de beurs van New York. De waarde lag donderdag boven de 115 dollar. Dat is bijna 12 procent hoger dan maandagochtend aan het begin van de handelsweek.

Apple presenteerde de nieuwe iPhone vorige week. Het toestel heeft geen aansluiting voor de koptelefoon of een homeknop. De batterij gaat langer mee dan die van zijn voorganger. De iPhone wordt vanaf vrijdag geleverd in de eerste 28 landen, waaronder Nederland.

Grote concurrent Samsung kampt juist met grote problemen. De Zuid-Koreanen hebben hun nieuwe toestel, de Galaxy Note 7, al snel wereldwijd moeten terugroepen omdat de batterij kan ontploffen.

Aandelen Apple dag na dag omhoog door iPhone
Aandelen Apple dag na dag omhoog door iPhone (Foto: BuzzT)

Uber mag schikken met passagiers

Uber mag een schikking treffen met 47.000 klagende passagiers. Die zeggen dat ze misleid zijn door de taxidienst. Een rechter in thuisstad San Francisco heeft donderdag ingestemd met de deal tussen het bedrijf en de ontevreden klanten.

De zaak draait om de fooien voor de chauffeurs. Uber zei, onder meer op zijn website, dat het 20 procent bovenop de ritprijs zou doen als een fooi voor de chauffeurs. Maar Uber verzweeg dat het bijna de helft van die fooi in eigen zak stak.

Uber zal de klanten in totaal ongeveer 384.000 dollar betalen, omgerekend ruim 340.000 euro.

Uber mag schikken met passagiers
Uber mag schikken met passagiers (Foto: BuzzT)

'Duterte gaf opdracht voor 1000 moorden'

De nieuwe en controversiële president Rodrigo Duterte van de Filipijnen zou in het verleden persoonlijk aan een doodseskader opdracht hebben gegeven voor de moord op criminelen en tegenstanders. Dat zou zijn gebeurd tussen 1988 en 2013, toen hij burgemeester was van Davao City.

Dat verklaarde de voormalige huurmoordenaar Edgar Matobato (57) donderdag tegen een senaatscomité. Volgens hem heeft Duterte op die manier ongeveer duizend mensen uit de weg laten ruimen. De toenmalige burgemeester zou ook zelf een keer een justitiemedewerker met een pistoolmitrailleur hebben gedood. Matobato beweerde dat hij persoonlijk circa vijftig moorden in opdracht van Duterte pleegde.

Een woordvoerder van de president ontkende de bewering meteen, aldus The Guardian. Hij zei dat de beschuldiging niet nieuw is en al eerder - lang geleden - door de overheid werd onderzocht. Dat leidde niet tot vervolging. Dit keer onderzoekt de senaat de handel en wandel van de omstreden Duterte. De commissie staat onder leiding van Leila de Lima, een erkend critica van de president.

'Duterte gaf opdracht voor 1000 moorden'
'Duterte gaf opdracht voor 1000 moorden' (Foto: ANP)

Fiat Chrysler roept 1,9 miljoen auto's terug

Het Italiaans-Amerikaanse autoconcern Fiat Chrysler Automobiles roept wereldwijd 1,9 miljoen auto's terug naar de garage. Een defect met airbags en veiligheidsgordels is mogelijk verantwoordelijk voor drie doden en vijf gewonden, zo laat het bedrijf donderdag weten.

Door het defect worden airbags bij ongelukken mogelijk niet opgeblazen en gordels niet goed aangespannen. Het gaat om auto's van de types Chrysler Sebring, Chrysler 200, Dodge Caliber, Dodge Avenger, Jeep Patriot en Jeep Compass die tussen 2010 en 2014 zijn verkocht.

Verreweg de meeste betrokken auto's, zo'n 1,4 miljoen, zijn in de VS verkocht.

Fiat Chrysler roept 1,9 miljoen auto's terug
Fiat Chrysler roept 1,9 miljoen auto's terug (Foto: ANP)

Wifi-wachtwoord soms verplicht voor winkelier

Winkeliers die hun klanten gratis toegang tot hun wifi-netwerk geven, zijn niet aansprakelijk voor illegale downloads of andere inbreuken op het auteursrecht door hun klanten. Wel kan de exploitant door een rechter worden verplicht zijn netwerk met een wachtwoord te beveiligen om inbreuken te voorkomen.

Dat stelt het Europese Hof van Justitie donderdag in een arrest naar aanleiding van een zaak in Duitsland. Bedrijfsleider Tobias McFadden werd in 2010 door muziekmaatschappij Sony voor de rechter in München gesleept omdat klanten muziek waar Sony de auteursrechten van bezit, illegaal hadden gedownload via zijn gratis wifi. Sony eiste een vergoeding.

Dat kan niet, vindt het Hof. Wel kan de eigenaar van het copyright de rechter vragen de exploitant tot een wachtwoord te verplichten. Volgens de woordvoerder van het Hof is het arrest ook van toepassing op café- en restauranthouders en andere commerciële exploitanten.

De rechtbank in München oordeelde indertijd dat McFadden niet aansprakelijk was omdat hij niet zelf inbreuk op de auteursrechten had gepleegd. Maar de rechter wilde van het Europees Hof weten of de bedrijfsleider indirect aansprakelijk is omdat zijn wifi niet beveiligd was.

Het Hof is het eens met de Duitse rechter over de directe aansprakelijkheid. Sony kan geen vergoeding vorderen van de exploitant als het gratis beschikbaar gestelde wifi-netwerk door derden is gebruikt voor illegaal downloaden. Maar wel kan de eigenaar van de auteursrechten een rechtbank vragen de winkelier op te dragen diens netwerk met een wachtwoord te beveiligen. De gebruikers moeten bovendien hun identiteit bekendmaken om het wachtwoord te krijgen, zodat ze niet anoniem alsnog illegaal gaan downloaden, zegt het Hof.

Wifi-wachtwoord soms verplicht voor winkelier
Wifi-wachtwoord soms verplicht voor winkelier (Foto: BuzzT)

Weer verdwijnt veel ijs op de Noordpool

De zomer van 2016 was een slecht jaar voor het ijs op de Noordpool. Op 2012 na verdween niet eerder zoveel ijs in het arctisch gebied. De afgelopen zomer staat samen met die van 2007 op de tweede plaats.

Het National Snow & Ice Data Center (NSIDC) van de University of Colorado in de Amerikaanse plaats Boulder registreert de ijskap al sinds 1979 met behulp van satellietbeelden. De ijszee kromp dit jaar evenals in 2007 tot een oppervlakte van 4,14 miljoen vierkante kilometer. In 2012 was de omvang zelfs niet groter dan 3,39 miljoen vierkante kilometer.

Directeur Mark Serreze van het NSIDC kent maar één schuldige: de mens, die het klimaat steeds warmer maakt. Dit jaar was de ijsoppervlakte 2,59 miljoen vierkante kilometer kleiner dan het gemiddelde in de jaren 1979-2000. Dat is een gebied zo groot als de Amerikaanse staten Alaska en Texas samen.

Weer verdwijnt veel ijs op de Noordpool
Weer verdwijnt veel ijs op de Noordpool (Foto: ANP)

Lindsay Lohan kookt met Jamie Oliver

Lindsay Lohan lijkt zich kostelijk te vermaken in Europa. Werd ze onlangs nog gespot in Griekenland met een miljonair, woensdag was ze aan het kokkerellen met niemand minder dan Jamie Oliver. De actrice plaatste een foto van haar kookavontuur op Instagram.

Ze had haar volgers op Twitter al lekker gemaakt met het bericht dat ze aan de kookshow van de Britse sterrenkok mee zou doen. Een dag later kwam de foto.

Te zien is hoe Lindsay en Jamie de laatste hand leggen aan een broccoligerecht en een grote hartige taart. Of de gerechten lekker waren, vertelt Lindsay niet. Wel bedankte ze Jamie en de mensen van zijn team.

Lindsay Lohan kookt met Jamie Oliver
Lindsay Lohan kookt met Jamie Oliver (Foto: BuzzE)

EL: Uitslag AZ - Dundalk FC

AZ heeft donderdagavond niet kunnen winnen van het Ierse Dundalk FC. De ploeg van trainer John van den Brom speelde met 1-1 gelijk.

AZ wist vooraf dat het tegen een elftal moest spelen dat louter uit semiprofs bestaat. Dundalk FC is de kampioen van Ierland en staat ook nu weer mijlenver voor op de concurrentie. Toch was het moeilijk voor AZ om onderschatting te voorkomen. De ploeg van trainer John van den Brom verkeerd in een goede vorm, getuige ook de resultaten op Nederlandse bodem. Toch bleek winnen van Dundalk makkelijker gezegd dan gedaan voor AZ.

In de eerste helft begon AZ in de eerste tien minuten fel. Dundalk verloor steeds snel de bal en het overwicht van de thuisploeg resulteerde in de 3e minuut ook in een mega kans voor Alireza Jahanbakhsh. In het zestienmetergebied kapte de aanvaller goed naar binnen, schoot, maar zijn schot ketste op de rechter paal.

Na de openingsfase kakte het allemaal in bij de Alkmaarders. De ploeg oogde niet energiek en was erg slordig in de passing. Het ogenschijnlijk gebrek aan concentratie werd AZ bijna fataal toen Daryl Horgan vlak voor rust alleen op Rochet afstoomde. Gelukkig voor de Alkmaarders kon de doelman pareren.

Wuytens

In het tweede bedrijf kabbelde de wedstrijd voort zoals dat ook in de eerste helft het geval was. In de zestigste minuut kwam AZ echter uit het niets op voorsprong. Een lange bal vanuit de defensie werd ingekopt door Stijn Wuytens. Echter kwam er snel een einde aan de feeststemming toen men zag dat Wuytens ernstig geblesseerd op het veld lag. De middenvelder kwam hard in botsing met doelman Rogers en moest per brancard het veld verlaten. De paniek bij AZ was groot. Jahanbakhsh en Van den Brom konden de tranen zelfs niet bedwingen.

Tot ieders verbazing kwam Dundalk in de 89e minuut op gelijke hoogte. Ciarán Kilduff kopte de bal vanuit een vrije trap keurig binnen en bezorgde zijn ploeg zo een punt. Het swingende spel van de laatste weken was donderdagavond nergens te bekennen. Bovendien wierp de blessure van Wuytens een donkere schaduw over het Europa League-duel.

EL: Uitslag Feyenoord - Manchester United

Feyenoord heeft in de groepsfase van de Europa League voor een enorme stunt gezorgd door in eigen huis Manchester United met 1-0 te verslaan. Voor de Rotterdammers maakte middenvelder Tonny Vilhena het enige doeplpunt.

United begon de wedstrijd in de halfvolle Kuip met een B-team, maar had toch grote namen als Paul Pogba, Anthony Martial en Juan Mata op het veld staan. De Engelse ploeg was in de beginfase beter, maar de Rotterdammers hebben dit seizoen de verdediging goed op orde.

Halverwege de eerste helft was er een goede kans voor Martial die een voorzet van Matteo Darmian in vrije positie naast schoot. Ook een vrije trap van Pogba, een inzet van Marcus Rashford en een net iets tekort komende Mata konden er niet voor zorgen dat de bezoekers doelman Brad Jones wisten te passeren. Feyenoord stelde hier in de eerste 45 minuten alleen via Steven Berghuis en vlak voor rust Jens Toornstra iets tegenover.

Feyenoord opereerde ook in de tweede helft geduldig en was diverse malen de bovenliggende partij. Juist op het moment dat José Mourinho Memphis Depay, Zlatan Ibrahimovic en Ashley Young binnen de lijnen had gebracht in een poging het duel naar zich toe te trekken sloegen de Rotterdammers hard toe. Invaller Bilal Basaçikoglu stuurde Nicolai Jørgensen richting achterlijn. De Deen trok de bal goed voor, waarna het voor de vrijstaande Vilhena een koud kunstje om met een hard schot te scoren.

In de slotfase drong United aan, maar Jones wist een vrije trap van Ibrahimovic uit zijn doel te houden. Ook andere mogelijkheden waren niet aan de Engelse ploeg besteed, waardoor Feyenoord de groepsfase begonnen is met een belangrijke zege. Daarnaast tankte de koploper van de Eredivisie vertrouwen voor de topper tegen PSV die komende zondag wacht.

Bestuurder hoogwerker Oosterwolde vervolgd

Het OM gaat de 48-jarige bestuurder van een hoogwerker in het Gelderse Oosterwolde vervolgen voor dood door schuld. Bij een ongeval tijdens een oldtimershow kwam in mei vorig jaar een man om het leven en raakten elf andere mensen gewond.

Met vijf volwassenen en acht kinderen hoog in het bakje viel de hoogwerker om en kwam op een 48-jarige toeschouwer terecht, die overleed aan zijn verwondingen.

De man wordt vervolgd omdat hij wel met de hoogwerker mocht rijden, maar hij was niet bevoegd om ermee te werken. Daarnaast zijn er volgens het OM meerdere veiligheidsmaatregelen ontweken en overtreden. Zo zaten er bijvoorbeeld dertien personen in het bakje, terwijl drie personen maximaal is toegestaan. De man moet zich op 28 november voor de rechter verantwoorden.

Het OM heeft de organisatie van de jaarlijkse oldtimershow niet als verdachte aangemerkt, omdat zij had aangegeven dat de hoogwerker niet als attractie zou worden ingezet om personen omhoog te brengen. Dat is tegen de afspraken in toch gebeurd. Dat geldt ook voor de werkgever van de bestuurder van de hoogwerker. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat de werkgever de 48-jarige man opdracht heeft gegeven om het bakje met de 13 toeschouwers omhoog te brengen of dat de werkgever ervan wist dat de hoogwerker als attractie zou worden ingezet.

Bestuurder hoogwerker Oosterwolde vervolgd
Bestuurder hoogwerker Oosterwolde vervolgd (Foto: ANP)

Kinderen ingezet voor testen medicijnen

Een Nederlands testinstituut voor geneesmiddelen gaat jonge kinderen, ouderen met dementie en psychiatrische patiënten inzetten om uit te zoeken of de medicijnen helpen en of ze geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Dat zegt Adam Cohen, directeur van het instituut Centre for Human Drug Research (CHDR) in een interview met het Pharmaceutisch Weekblad, dat vrijdag verschijnt.

Tot nu toe zijn op deze groepen mensen niet of nauwelijks proeven gedaan. Geneesmiddelen worden nu vooral getest op jonge, gezonde mannen. Op het testen van medicijnen met mensen die niet wilsbekwaam zijn zat altijd een enorm taboe. Maar wettelijk mag het wel.

"Hoe realistischer de patiënt, des te moeilijker die bereikbaar is. Met de oude aanpak komen eventuele problemen met geneesmiddelen niet naar boven. Daardoor kunnen we ook voor hen betere medicijnen ontwikkelen", zegt Cohen.

Tientallen jonge proefpersonen gaan nieuwe middelen testen voor huidziekten, zoals acne en eczeem. "Ook zijn we begonnen met het testen van een middel tegen de ziekte van Alzheimer bij gezonde mensen van 25 jaar. Daarna zullen we dat doen bij gezonde mensen van zeventig jaar, dan bij mensen met lichte geheugenproblemen en uiteindelijk bij patiënten met de ziekte van Alzheimer", zegt de directeur van CHDR.

Kinderen ingezet voor testen medicijnen
Kinderen ingezet voor testen medicijnen (Foto: ANP)

China lanceert raket met ruimtelaboratorium

Het Chinese ruimtelaboratorium Tiangong (hemels paleis) 2 is donderdag vanaf het ruimtevaartcentrum Jiuquan in de Gobiwoestijn gelanceerd. Een raket brengt het ruimtelab in een baan om de aarde. Het eerste Chinese ruimtelaboratorium Tiangong 1 werd in september 2011 al gelanceerd. Ook deze tweede vlucht is ter voorbereiding van de bouw van een Chinees ruimtestation, dat in 2022 klaar moet zijn.

Mocht het internationale ruimtestation ISS - zoals voorgenomen - in 2024 stoppen, dan zou China daarna het enige land zijn dat een permanente buitenpost in de ruimte heeft.

De op een na grootste economie van de wereld heeft een ambitieus ruimteprogramma. Voor oktober staat er nog een bemande vlucht met twee astronauten naar het ruimtelaboratorium gepland en in april 2017 vertrekt de eerste vrachtraket om het laboratorium onder meer van nieuwe brandstof te voorzien.

China lanceert raket met ruimtelaboratorium
China lanceert raket met ruimtelaboratorium (Foto: ANP)

Geen voorrang voor woningzoekende asielzoeker

Asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogenoemde statushouders, krijgen niet meer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huis. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat instemmen met dit voorstel van woonminister Stef Blok, die er een wens van de VVD mee uitvoert. Dat bleek donderdag tijdens een debat.

Als het ook door de Eerste Kamer komt, en daar lijkt het wel op, mogen de gemeenteraden zelf weten of ze statushouders voorrang verlenen. De gemeenten blijven wel verplicht om de asielzoekers te huisvesten en als daar een voorrangsbeleid voor nodig is, mogen ze dat toepassen. Maar er is dus geen sprake meer van dwang.

Voorrang voor statushouders is nu nog verplicht voor gemeenten die ook andere groepen voorrang verlenen, bijvoorbeeld senioren.

Geen voorrang voor woningzoekende asielzoeker
Geen voorrang voor woningzoekende asielzoeker (Foto: ANP)

'Weinig solidariteit ouderen en jongeren'

Als het aankomt op inkomens en pensioenen gunnen veel ouderen en jongeren elkaar maar weinig. Dat stelt EenVandaag donderdag op basis van onderzoek onder 24.000 mensen.

De solidariteit tussen de verschillende generaties is ver te zoeken. Ruim de helft (53 procent) van de 65-plussers in het onderzoek vindt dat de jongere generaties ouderen te weinig gunnen. De helft van ondervraagden van vijftig jaar en jonger vindt op zijn beurt dat ouderen vooral oog voor zichzelf hebben.

Ouderen vinden dat jongeren te veel geld uitgeven aan zaken als vakanties, auto's en gadgets. De jongere ondervraagden stippen aan dat het vroeger veel makkelijker was om iets op te bouwen, omdat huizen goedkoper waren en werkgevers veel vaker vaste contracten aan hun werknemers gaven.

'Weinig solidariteit ouderen en jongeren'
'Weinig solidariteit ouderen en jongeren' (Foto: ANP)

Verstappen gaat voor podium in Singapore

Max Verstappen wil komend weekend tijdens de Grand Prix van Singapore flink scoren. In de straten van het havengebied neemt de Nederlander met niets minder genoegen dan het podium. Vorig jaar eindigde hij onder het kunstlicht met de Toro Rosso als achtste na ruim een ronde te hebben achter gelegen.

Met de Red Bull moet het beter gaan. "Singapore zou ons beter moeten liggen. Hoe goed weten we nog niet, maar gezien de vorige jaren is het een van de betere banen voor Red Bull Racing. We kunnen hier hopelijk voor het podium gaan. We zijn altijd sterk in langzame bochten en op deze baan zal ons dat helpen."

Vorig jaar ging het al in de eerste meter mis. Dat moet dit jaar anders zei Verstappen met een glimlach op zijn eigen website: "We proberen dit jaar de auto niet af te laten slaan bij de start. Het hele weekend was vorig jaar verder erg positief. Ondanks dat ik anderhalve ronde achter lag, kwam ik terug tot de achtste plek. Mijn race was erg goed, daar was ik super blij mee."

De race zal evenwel niet makkelijk worden. "Door het kunstlicht en de vele uitdagende bochten, waar het lastig is de juiste lijn te vinden, is het een heel veeleisend circuit. Een echt rijderscircuit waar je de limieten moet zien te vinden. Bovendien is het fysiek gezien de zwaarste wedstrijd van het jaar: de hoge luchtvochtigheid en de vele bochten, waardoor er tijdens een ronde weinig rustmomenten zijn, maken het zwaar. Maar dat is mooi, daar houd ik van. Het is een van mijn favoriete circuits om te rijden, zeker met een goede auto zoals ik nu heb."

De nieuwe Renault-motor helpt hier bij. "Hopelijk is de upgrade van de motor positief, dat is afwachten. We hebben goede hoop hier competitief te kunnen zijn en een goede kans hebben om flink punten te scoren. Maar na vrijdag weten we beter waar we staan. Er hangt in ieder geval een positieve sfeer in het team. We gaan altijd voor het best mogelijke resultaat en proberen de auto elke sessie samen te verbeteren, dat is het belangrijkste."

Staking legt deel openbare leven CuraÁao plat

Een door alle vakbonden ondersteunde algehele staking heeft grote gevolgen voor het openbare leven op Curaçao. De staking is donderdag ingegaan. Scholen zijn dicht, veel wijken zitten zonder stroom en een deel van de winkels heeft de deuren gesloten.

De grote staking vloeit voort uit een langlopend conflict tussen werknemers op het terrein van de Isla-raffinaderij? en de aannemers voor wie zij werken. Hun onenigheid leidde begin september al tot een staking.

De werknemers eisen een salarisverhoging. Minister-president Ben Whiteman noemt de strijd van de werknemers legitiem en stelt dat ze onder zware omstandigheden werken voor weinig geld. Hij vergeleek het met moderne slavernij. De overheid zegt echter niets te kunnen doen, behalve bemiddelen bij onderhandeingen tussen de aannemers en de vakbonden.

Met de algehele staking willen de bonden druk zetten op die onderhandelingen.

Staking legt deel openbare leven Curaçao plat
Staking legt deel openbare leven Curaçao plat (Foto: ANP)

Eerste stap zwarte lijst belastingparadijzen

De Europese Commissie heeft donderdag in Brussel een 'scorebord' gepresenteerd waarop 160 niet-EU-landen worden getoetst op hun belastingregiem. Het is een eerste stap naar een gezamenlijke zwarte lijst van belastingparadijzen en landen die niet willen meewerken aan de internationale bestrijding van belastingontwijking. Die moet eind 2017 klaar zijn.

,,De EU neemt goed fiscaal bestuur zeer serieus. Het is redelijk dat ook van onze internationale partners te verwachten", aldus EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Het scorebord is geen ranglijst en geeft geen oordeel, benadrukt de commissie. Ze vraagt de lidstaten nu te beslissen welke landen verder moeten worden gescreend. ,,De zwarte lijst wordt het instrument waarmee wij derde landen zullen aanpakken die weigeren het spel eerlijk te spelen."

De commissie keek onder meer naar de financiële activiteiten, transparantie en risicofactoren als het gebruik van fiscale lokkertjes in de getoetste landen. De 48 minst ontwikkelde landen in de wereld zijn buiten beschouwing gelaten. Ook de vijf Europese landen waarmee de EU afspraken heeft over de uitwisseling van belastinggegevens, staan niet op het scorebord. Het gaat om Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino.

Sinds de afgelopen jaren, tot grote publieke verontwaardiging, wereldwijd belastingschandalen aan het licht zijn gekomen, hebben de EU en de 35 in de OESO samenwerkende landen waaronder de VS, Japan en Australië, de handen ineen geslagen om belastingontwijking aan te pakken. In augustus bepaalde Brussel nog dat de Ierse fiscus 13 miljard euro van Apple moet vorderen vanwege verboden belastingdeals.

Eerste stap zwarte lijst belastingparadijzen
Eerste stap zwarte lijst belastingparadijzen (Foto: ANP)

Lady Gaga komt met nieuw album

Fans van Lady Gaga moeten 21 oktober in hun agenda zetten. Dan komt het langverwachte nieuwe album van de popster uit. Dat heeft ze donderdag laten weten. Het album gaat Joanne heten.

In een interview met Beats Radio zei Gaga dat ze bijna klaar is. Binnen 48 uur zit het werk voor Joanne er op. Ze werkte samen met songwriter Hillary Lindsey.

Gaga koos voor de naam Joanne als eerbetoon aan haar tante. Die stierf op negentienjarige leeftijd aan de ziekte lupus. De zangeres is vernoemd naar haar tante. Een van haar doopnamen is Joanne.

Vorige week kregen de fans met de single 'Perfect Illusion' alvast een voorproefje van het album. Joanne is de opvolger van ARTPOP uit 2013. Tussendoor maakte Lady Gaga nog wel een jazzplaat.

Lady Gaga komt met nieuw album
Lady Gaga komt met nieuw album (Foto: BuzzE)

Artiesten krijgen 2 miljard van Spotify

Streamingdienst Spotify heeft sinds juni vorig jaar 2 miljard dollar aan royalty's uitgekeerd. Dat is omgerekend bijna 1,8 miljard euro. Het geld gaat naar de houders van de rechten op de gestreamde muziek. Dat kunnen de artiesten zelf zijn, maar ook bedrijven die rechten gekocht hebben.

Spotify maakte de cijfers donderdag bekend. Sinds de lancering in 2008 heeft Spotify ongeveer 5 miljard dollar uitgekeerd, bijna 4,5 miljard euro.

In Nederland verdiende Spotify in de eerste helft van dit jaar 40 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Artiesten krijgen 2 miljard van Spotify
Artiesten krijgen 2 miljard van Spotify (Foto: BuzzT)

Veel donorregistraties ingetrokken

Sinds de aanname van de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer dinsdag hebben duizenden mensen zich gemeld bij het Donorregister om hun keuze kenbaar te maken. Duizenden anderen wijzigden hun eerder gemaakte keuze.

Een kleine 19.000 mensen lieten de afgelopen twee dagen weten hun organen na hun dood niet te willen afstaan. Daarnaast stemden 1626 nieuwe mensen in met orgaandonatie, nog eens 1205 gaven met beperkingen toestemming.

Ook mensen die al eerder een keuze hadden gemaakt meldden zich na de aanname van de nieuwe wet. Daarvan gaven 2644 nu onvoorwaardelijk toestemming, 1368 stemden in beperkte mate in met donatie. Iets minder dan 4500 mensen trokken hun toestemming in.

Duizenden melden zich na aanname donorwet
Duizenden melden zich na aanname donorwet (Foto: ANP)

LINDA. uitgedeeld in vrouwengevangenis

De redactie van LINDA. heeft een presentje voor alle vrouwelijke gevangenen van Nederland. De dames krijgen het nieuwe nummer van het blad, dat 'levenslang' als thema heeft, toegestuurd.

Donderdagmiddag werden in het Limburgse Evertsoord een aantal LINDA.'s uitgedeeld in de vrouwengevangenis Ter Peel. Ook de tijdelijke bewoonsters van de twee andere vrouwengevangenissen van Nederland, in Zwolle en Nieuwersluis, krijgen het tijdschrift. In totaal gaan 566 exemplaren naar de gevangenissen.

LINDA. uitgedeeld in vrouwengevangenis
LINDA. uitgedeeld in vrouwengevangenis (Foto: BuzzE)

Vijf Nederlanders vast voor Duitse plofkraak

Vijf Nederlanders zijn opgepakt na een plofkraak in de Duitse plaats Lintorf, tussen Duisburg en Düsseldorf. Drie van hen zouden verantwoordelijk zijn voor de explosie, de twee anderen zaten in de mogelijke vluchtauto's te wachten. Ze zijn 18 tot 25 jaar oud, aldus de Duitse politie.

De explosie gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag. Getuigen zagen hoe gemaskerde mannen wegreden op twee scooters. Tijdens hun vlucht hadden ze bijna een aanrijding met een voetganger. Tien minuten na de explosie zag iemand hoe twee scooters met gedoofde lichten een garage in reden. De politie omsingelde het pand en gaf de mensen binnen opdracht om naar buiten te komen. De drie Nederlanders werden vervolgens gearresteerd. In de garage vond de politie niet alleen de twee scooters, maar ook de buit. De grootte daarvan is niet bekend.

Een paar straten verderop stonden twee Nederlandse auto's. Volgens getuigen waren die duidelijk op iets of iemand aan het wachten. De twee bestuurders van 18 en 24 werden ook opgepakt.

Vijf Nederlanders vast voor Duitse plofkraak
Vijf Nederlanders vast voor Duitse plofkraak (Foto: ANP)

Islamitische Universiteit weigert onderzoek

De Islamitische Universiteit Rotterdam wil niet meer meewerken aan een onderzoek van de organisatie NVAO. Deze doet een onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingen op de instelling. De rector van de instelling veroorzaakte herhaaldelijk deining met uitspraken die door velen als discriminerend en haatzaaiend worden ervaren, tot deze week toe.

Deze week liet de instelling weten niet meer mee te willen doen aan een onderzoek dat was afgesproken. Onderwijsminister Jet Bussemaker meldde het stopzetten van de medewerking donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Als minister kan ze nu nog niet veel doen. Daarvoor is nieuwe wetgeving nodig. Die heeft ze op aandringen vanuit de Kamer inmiddels uitgedacht en moet het haar mogelijk maken in te grijpen als onderwijsinstellingen hun taak om het "maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen" niet uitvoeren.

Islamitische Universiteit weigert onderzoek
Islamitische Universiteit weigert onderzoek (Foto: ANP)

Trek-Segafredo bevestigt komst Contador en ploegleider De Jongh

Alberto Contador komt komend seizoen uit voor Trek-Segafredo. Hij stapt samen met vaste luitenant Jesús Hernández en ploegleider Steven de Jongh over naar de Amerikaanse formatie. Het nieuws lekte eigenlijk al uit tijdens de Tour de France, maar het nieuws werd donderdag pas bevestigd in een persbericht van de wielerploeg. 

Met de komst van El Pistolero lijkt Bauke Mollema komend seizoen niet als kopman naar de Tour de France af te reizen. “Ik ben verheugd met de kans die voor me ligt”, vertelt Contador in een persbericht. "Trek-Segafredo is een erg attractief en ambitieus project dat me erg inspireert. Ik heb een aantal uitstekende gesprekken met het teammanagement achter de rug en we hebben veel doelen en prioriteiten gemeen. Het grote doel is om de belangrijkste wedstrijden proberen te winnen, met stip op één uiteraard de Tour de France. Ik ben ervan overtuigd dat dit team mij de beste structuur biedt en me in de beste conditie aan de start van koersen brengt. Ik rijd om te winnen en wil intens investeren in deze ploeg."

Contador, De Jongh en ook Hernández komen over van het team van Tinkoff, dat ophoudt te bestaan als wielerploeg. De Jongh, prof tussen 1995 en 2009, werkt sinds 2013 als ploegleider samen met Contador. Trek-Segafredo heeft voor 2017 ook al John Degenkolb, Koen de Kort en Jarlinson Pantano in dienst genomen.

Alberto Contador volgend jaar op jacht naar de gele trui voor Trek-Segafredo. (PRO SHOTS/Action Images)
Alberto Contador volgend jaar op jacht naar de gele trui voor Trek-Segafredo. (PRO SHOTS/Action Images)

Moeder genoot van verkrachting 10-jarige dochter

Een Amerikaanse vrouw uit Albuquerque (New Mexico), wiens 10-jarige dochtertje vorige maand verkracht, vermoord en in stukken gehakt terug werd gevonden, had een nogal bizarre verklaring voor deze walgelijke misdaad. Het monsterlijke wijf verklaarde tegenover de politie dat ze online mannen had opgezocht om haar dochtertje seksueel te misbruiken, omdat ze er zo van kon genieten om daar naar te kijken.

De 35-jarige Michelle Martens organiseerde minstens drie ontmoetingen met verschillende pedofielen die het jonge meisje seksueel mochten molesteren. Volgens de Albuquerque Journal deed de vrouw het niet voor het geld maar voor haar eigen zieke plezier.

De 10-jarige Victoria werd vorige maand op haar verjaardag geïnjecteerd met methamphetamine en werd daarna seksueel misbruikt, met een mes gestoken en gewurgd. Het levenloze lichaam werd daarna in stukken gehakt en in een deken in een brandende badkuip gedumpt.

Michelle Martens bekende eveneens dat ze er over had gedacht om ook het jongere zusje van Victoria aan te bieden aan verkrachtende pedofielen. De vrouw wordt nu aangeklaagd voor 19 zaken, waaronder moord, ontvoering, kindermishandeling met de dood als gevolg en seksuele penetratie van een minderjarige. Naast moeder Michelle werden ook haar 31-jarige vriend Fabian Gonzales en zijn 31 jaar oude nicht Jessica Kelley in de boeien geslagen voor de hierboven genoemde zaken.

Volgens de Albuquerque politiechef Gorden Eden Jr. is dit de meest kwaadaardige misdaadzaak uit zijn gehele loopbaan. "Een volledige minachting van het menselijk leven en verraad door een moeder."

Van Dijk pakt Europese titel tijdrijden, Van de Breggen zilver

Ellen van Dijk is donderdag Europees kampioene tijdrijden geworden. De renster van Boels-Dolmans legde het parcours van 25,4 kilometer in het Franse Plumelec het snelste af. Ze noteerde een tijd van 36.41. Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen had achttien seconden meer nodig dan Van Dijk en moest genoegen nemen met het zilver. Brons was er voor de Russische Olga Xabelinskaya. Zij had 23 seconden langer nodig dan Van Dijk.

De kersverse Europees kampioene kon op het parcours in Bretagne met finish op de Côte de Cadoudal laten zien wat ze in huis had. Tijdens de olympische tijdrit in Rio de Janeiro lukte dat haar bij de tijdrit niet en viel net buiten het podium. De 29-jarige wereldkampioene van 2013 stuurde in Rio de berm in en zag haar medaillekansen in rook op gaan.

Op de website van de wielerbond KNWU laat Van Dijk weten dat ze in aanloop naar de tijdrit twijfelde of ze wel van start moest gaan. "Ik voelde me niet topfit, maar omdat ik niet daadwerkelijk ziek ben, ben ik toch vertrokken. Achteraf ben ik daar blij mee, want ik bleek vandaag sterk genoeg om te winnen."

Al snel bleek Van Dijk onderweg te zijn naar een snelle tijd. "Dat ik onderweg door kreeg dat ik de sterkste was, daar had ik op gerekend. De besten starten immers nog achter mij, maar het is heel mooi dat ik hier uiteindelijk ook win met een duidelijk verschil. Omdat het parcours veel vals plat kende, had ik nooit het idee dat ik supersnel ging, maar ik bleek toch de snelste te zijn." Van Dijk kan het succes goed gebruiken na de voor haar teleurstellend verlopen tijdrit op de Spelen, waar ze na een stuurfout vierde werd. "Na de Spelen van Rio was er eerst wat teleurstelling over die vierde plaats en was natuurlijk ook even de focus weg. Deze titel is een opsteker richting het WK in Qatar. Het parcours daar is vlak en dat ligt me eigenlijk nog meer, al moet ik zeggen dat ik dit seizoen ook op een parcours met meer hoogtemeters goed uit de voeten kan."

Het is voor het eerst dat de Europese wielerbond UEC een Europese kampioenschappen voor wielerprofs organiseert. Komend weekend zijn de wegwedstrijden. 

Alle Battlefield 4-uitbreidingen nu gratis op alle platforms

De weg naar Battlefield 1 wordt nog andermaal geplaveid met gratis content voor diens voorganger Battlefield 4. De afgelopen maanden werd er al dikwijls DLC weggegeven voor zowel Battlefield 4 als Battlefield Hardline.

Op 21 oktober komt Battlefield 1 uit, een nieuw deel binnen de gevestigde Battlefield-franchise met een WW1-thema. Gister werd via het Twitter-kanaal van Battlefield bekendgemaakt dat alle vijf uitbreidingen voor Battlefield 4 gratis worden aangeboden, voor alle platforms. Daarnaast komen er vijf unieke community-missies beschikbaar die je kunt spelen. Klik hier voor meer informatie. De uitbreidingen zijn tot en met 19 september gratis beschikbaar.

Slachtoffer aanrijding politiebusje overleden

De 34-jarige fietser die in de nacht van dinsdag op woensdag zwaargewond raakte door een aanrijding met een politiebusje in Amsterdam, is overleden aan zijn verwondingen. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Het ongeluk gebeurde even na middernacht op de Nassaukade. Of het busje met zwaailichten of sirene reed, kon een woordvoerder van het OM niet zeggen. Ook is de toedracht nog niet bekend. Volgens de zegsman is de fietser in de loop van woensdag overleden aan zijn verwondingen.

Slachtoffer aanrijding politiebusje overleden
Slachtoffer aanrijding politiebusje overleden (Foto: ANP)

Dijksma zit met gat van 200 miljoen op spoor

Een dreigend tekort van een half miljard euro bij spoorprojecten is door staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) teruggebracht naar 200 miljoen euro. Zij wil dit resterende bedrag tot 2028 oplossen door door 'stevig' aan te sturen op lagere kosten.

Dat schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer dat met tientallen projecten de kwaliteit en capaciteit op het spoor moet verbeteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing op het spoor rond station Utrecht en de verbetering van het spoor tussen Schiphol en Lelystad.

Dijksma heeft onder meer geld bespaard omdat bepaalde projecten veel minder ict-middelen nodig hebben dan vooraf was voorzien. Op Prinsjesdag vorig jaar had haar ministerie al gemeld dat er op dit programma een tekort dreigde van 84 miljoen. In februari liet Dijksma de Kamer weten dat het potentiële financiële gat veel groter was, mogelijk 323 miljoen euro.

Dijksma zit met gat van 200 miljoen op spoor
Dijksma zit met gat van 200 miljoen op spoor (Foto: ANP)

Paris Jackson in tranen om internetpesters

Paris Jackson heeft het nog steeds moeilijk met de vele gemene berichten die ze via social media krijgt. De dochter van wijlen Michael Jackson was woensdagavond (lokale tijd) in tranen vanwege alle pesterijen, is te zien in een video die ze plaatste op en weer verwijderde van Instagram.

"Ik snap niet waarom er zo veel haat is in de wereld", zegt Paris in de video, die door een van haar volgers op YouTube is gezet. "Ik heb geprobeerd voor mezelf op te komen. Ik heb geprobeerd haters te blokken en de reacties niet te lezen. Ik heb zo veel geprobeerd, geprobeerd het te negeren, maar het is moeilijk."

De achttienjarige zegt dat ze niet snapt waarom ze zo veel gemene berichten krijgt. "Toen ik veertien was kreeg ik zo veel haatberichten dat ik een zelfmoordpoging deed. Ik was twee jaar niet actief op social media. Toen mensen me vroegen terug te komen, deed ik dat. Maar er is niets veranderd!"

Paris, die zegt genoeg te hebben van alle pesterijen, zegt ook te weten dat ze niet de enige is. "Ik begrijp Justin Bieber heel goed. Iedereen die hij datet krijgt zo veel haat. Terwijl ik zijn vriendin Sofia al jaren ken en ze een van de liefste meisjes ter wereld is." Dat Justins nieuwe liefde Sofia Richie te horen krijgt dat ze zichzelf van kant moet maken, vindt Paris belachelijk. "Wij zijn mensen! Wij hebben een hart, hersenen en gevoelens."

Paris Jackson in tranen om internetpesters
Paris Jackson in tranen om internetpesters (Foto: BuzzE)

Doden en gewonden na explosie op ferry

Bij een explosie aan boord van een snelle veerboot met toeristen bij het Indonesische eiland Bali zijn donderdag twee doden en meerdere gewonden gevallen, meldt de politie. Een van de twee doden is een vrouw uit Oostenrijk, van de andere omgekomen passagier is de nationaliteit nog niet bekend. Eerder werd gezegd dat het om een Nederlandse vrouw zou gaan, maar dat wordt nu tegengesproken. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat het niet om een Nederlander gaat.

Wel waren er volgens BBC Indonesia twee Nederlanders aan boord, maar het is niet bekend hoe het met hen gaat.

De ontploffing werd volgens de politie zeker niet veroorzaakt door een bom, maar deed zich voor in de machinekamer. Dit gebeurde vijf minuten nadat de Gili Cat 2 uit de haven van Padangbai was vertrokken voor de oversteek naar Teluk Kodek op het naburige eiland Lombok.

Aan boord waren 35 passagiers, allemaal toeristen uit Europa. Naast de twee Nederlandse toeristen waren er passagiers uit Spanje, Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal, Duitsland en Oostenrijk aan boord.

De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Karangasem. De politie onderzoekt het schip om de precieze oorzaak van de explosie te achterhalen.

Doden en gewonden na explosie op ferry Bali
Doden en gewonden na explosie op ferry (Foto: ANP)

Ben Saunders wordt weer vader

Ben Saunders wordt volgend jaar weer vader. Zijn geliefde Janita is in verwachting, maakte Ben donderdag bekend via Instagram.

"Yihaaa mijn vrouw is zwanger!!", jubelde de zanger die in 2011 het eerste seizoen van The Voice of Holland won. "8 weken al. Stacey en Nikia krijgen een broertje of zusje bij." De tekst wordt vergezeld door een foto waarop Janita boven de wc-pot hangt. Ben houdt haar haren en echofoto's vast.

De zanger heeft dochter Stacey uit een eerdere relatie. Ook Janita had al een dochter toen ze Ben leerde kennen, Nikia.

Ben zei begin dit jaar al graag kinderen te willen met Janita, die hij eind 2014 leerde kennen. "Janita is een fantastische stiefmoeder voor mijn dochtertje Stacey. En ik probeer een goede stiefvader te zijn voor haar dochter Nikia. De twee meisjes zijn zelfs hartvriendinnetjes van elkaar geworden", zei Ben in februari in Story.

Ben Saunders wordt weer vader
Ben Saunders wordt weer vader (Foto: BuzzE)

Wetenschappers vragen om 1 miljard extra

Universiteiten, ondernemers en onderzoekers, verenigd in de Kenniscoalitie, vragen de overheid om structureel 1 miljard euro per jaar extra voor wetenschappelijk onderzoek. Het geld is nodig voor het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals het overstappen van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen en het gebruik van 'Big Data'.

Ook op het gebied van veiligheid, duurzame productie van voedsel, water en infrastructuur zijn extra investeringen nodig. Volgens de partijen zijn de onderzoeksbudgetten sinds 2010 met zo 'n 25 tot 30 procent gedaald.

De coalitie bestaat uit onder meer onderzoeksinstituut TNO, de vereniging van universiteiten VSNU, de Vereniging Hogescholen (VH), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Wetenschappers vragen om 1 miljard extra
Wetenschappers vragen om 1 miljard extra (Foto: ANP)

'Ook huurders hebben bevingsschade'

Huurders in het aardbevingsgebied in Groningen vinden dat er te weinig aandacht is voor hen, omdat alle aandacht uitgaat naar woningbezitters. De Woonbond en de Stichting HuurdersPlatform Aardbevingen Groningen trekken daarover aan de bel in een brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Ze erkennen dat eigenaren financiële risico's lopen en dus terecht worden gecompenseerd in geval van schade. Huurders hebben die financiële risico's niet, maar lijden wel onder de ellende van aardbevingen. Toch wordt hun schade - aan bijvoorbeeld wandbekleding of vloerbedekking - vaak niet in behandeling genomen. De briefschrijvers pleiten daarom voor meer gelijkheid.

'Ook huurders hebben bevingsschade'
'Ook huurders hebben bevingsschade' (Foto: ANP)

Shell verkoopt Deense raffinaderij

Shell verkoopt zijn resterende Deense activiteiten op het gebied van raffinage en brandstoffenverkoop aan branchegenoot Dansk Olieselskab ApS. Daarmee is een verkoopsom gemoeid van circa 80 miljoen dollar (71 miljoen euro), meldde het olieconcern donderdag.

Onder de te verkopen activiteiten valt de raffinaderij in de stad Fredericia, waar 70.000 vaten olie per dag kunnen worden verwerkt. De circa 240 werknemers van Shell in Denemarken komen in dienst bij de nieuwe eigenaar. De verkoop wordt naar verwachting volgend jaar afgerond, afhankelijk van goedkeuring door toezichthouders.

Shell besloot eerder dat het zich wat betreft raffinage en verkoop van brandstoffen en smeermiddelen, ook wel de downstreamactiviteiten genoemd, beperkt tot markten waarin het een hoofdrol kan vervullen. Denemarken hoort daar niet bij. De benzinepompen in het Scandinavische land werden al eerder afgestoten. Shell blijft er wel actief als producent van ruwe olie en gas.

Shell verkoopt Deense raffinaderij
Shell verkoopt Deense raffinaderij (Foto: ANP)

MS Mode vraagt faillissement in BelgiŽ aan

De Belgische tak van de Nederlandse kledingwinkelketen MS Mode gaat het faillissement aanvragen, meldt het bedrijf donderdag. Het is niet uitgesloten dat de winkelketen ,,in aangepaste vorm in België aanwezig blijft".

MS Mode vroeg begin augustus in Nederland uitstel van betaling aan en werd op 11 augustus failliet verklaard. Op 8 september werd bekend dat de keten een doorstart maakt dankzij de overname door GA Europe en Coolinvestment.

De Belgische activiteiten zijn geen onderdeel van die transactie. ,,Dit noodzaakt de raad van bestuur van MS Mode België NV om eerstdaags het faillissement aan te vragen in België", deelt het management mee. Het wil pas meer informatie geven na overleg met de curatoren.

Er zijn meer dan veertig vestigingen in België. Volgens dagblad De Morgen staan 220 banen op de tocht. De website is ,,wegens omstandigheden" offline.

MS Mode vraagt faillissement in België aan
MS Mode vraagt faillissement in België aan (Foto: ANP)

Sony snijdt in werknemersbestand

In navolging van elke andere developer/publisher ooit worden er nu weer enkele gamebakkers de straat op geslingerd bij Sony San Diego (of in ieder geval de bijstand ofwel het Amerikaanse equivalent daarvan). Sony vertelt ons meer.

Ongeveer 40 tot 50 medewerkers (exacte cijfers onbekend) zijn door Sony de straat op gesmeten, zo vertelt een anonieme bron aan Polygon. Frappant is wel dat er nieuwe vacatures zijn geopend bij Sony San Diego al vertelt Sony (het moederschip in dit geval) wel dat er minder mensen komen te werken in de studio.

"We blijven binnen SIE Worldwide Studios voortdurend teams en programma's evalueren om te kunnen verzekeren dat we innovatieve producten kunnen ontwikkelen binnen een competitief landschap," zo vertelt een medewerker. "Wanneer projecten afgerond zijn is het normaal om deze te evalueren en waar nodig te herstructureren om op huidige en toekomstige behoefen in te spelen.

Sony meldt wel dat Kill Strain niet dood is (in tegenstelling tot het baanperspectief van onze anonieme vriend), de aankomende game die bij SIE San Diego in ontwikkeling is. Ook goed nieuws voor de honkbalfans onder ons: Medewerkers aan MLB: The Show worden uitgezonderd van de ontslagronde. 

"We zullen Kill Strain gewoon blijven ondersteunen. Verder wordt het externe ontwikkelteam van San Diego Studio niet beïnvloedt door de herorganisaties."

Babel over keus Emiraten: "Dat was puur om het geld"

Bij Jong Ajax hield Ryan Babel de afgelopen dagen zijn conditie op peil, maar lijkt in Deportivo La Coruna zijn nieuwe werkgever te hebben gevonden. Het voormalige toptalent uit de Ajax-jeugdopleiding, geeft in gesprek met NOS aan dat hij zich een ander verloop van zijn loopbaan had voorgesteld. Zijn eerste transfer maakte hij naar Liverpool in 2007. Na een uitstekende start in Engeland, ging het bergafwaarts.

"Liverpool was een unieke kans om naar de Premier League te gaan. Ik ging naar Duitsland (naar Hoffenheim) om in beeld te blijven bij het Nederlands elftal", laat Babel weten in gesprek met de staatsomroep. De aanvaller hoopte daarna op een opleving in de Turkse Super Lig, bij Kasimpasa, onder de hoede van een oud-teamgenoot. "Ik ben op het gevoel naar Turkije gegaan. Dat leek me leuk, want Shota Arveladze (oud-Ajax) zat daar."

Babel koos in zijn loopbaan als prof niet altijd voor het sportieve aspect. Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten was een keuze vanuit financieel motief. "Mijn vertrek naar de Emiraten was puur om het geld. Ik heb altijd mijn hart gevolgd, of het nu goed of slecht is uitgevallen. Dat kan gebeuren. Ik ben ook tevreden over Al Ain. Daar werd goed gevoetbald, en kwam ik in een kampioensploeg terecht. Ik had daar plezier, en was mooi meegenomen."

Alle Amsterdamse peuters naar voorschool

Alle Amsterdamse peuters kunnen sinds deze maand terecht op een voorschool. Het stadsbestuur heeft besloten dat ook kinderen waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag terecht kunnen bij een peutervoorziening.

Ze krijgen een aanbod voor zes uur per week en voor kinderen in zogenoemde aandachtswijken, waar vaker taalachterstand, gezondheidsproblemen en armoede voorkomt, geldt het dubbele. De gemeenteraad stemde eerder al in met het voorstel om alle peuters in de stad toegang te geven tot een voorschool, waar ze zich spelenderwijs kunnen ontwikkelen. Het college van burgemeester en wethouders voert het besluit nu versneld in, zo maakte het donderdag bekend.

"Gelijke kansen, dat is wat ik wil voor de Amsterdamse kinderen", zegt verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim. "De regeling stimuleert ouders die het nu niet kunnen betalen, hun kind naar de opvang te brengen."

Alle Amsterdamse peuters naar voorschool
Alle Amsterdamse peuters naar voorschool (Foto: ANP)

OM wil Du Bois terug cel in

Het Openbaar Ministerie wil dat de eerder in de Puttense moordzaak veroordeelde Herman Du Bois opnieuw de cel in gaat. Hij is volgens de officier van justitie een belangrijk lid in een grote xtc-bende.

Dat zei de officier van justitie donderdagochtend in de rechtbank in Zutphen. De 55-jarige Du Bois uit Putten werd in 2002 vrijgesproken in de Puttense moordzaak na jarenlang vastgezeten te hebben. Hoofdverdachte in de xtc-zaak is de 42-jarige Yaron A. uit Zwaag. Hij is jaren terug al eens tot 11 jaar cel veroordeeld voor grootschalige smokkel van vele duizenden xtc-pillen naar het buitenland. Laboratoria voor de productie van xtc en opslagplaatsen met honderden pillen werden ontdekt in onder meer Borculo, Kortenhoef, Putten, Kockengen en Nederhorst den Berg. In het onderzoek zijn dertien verdachten aangehouden.

De rechtbank in Zutphen heeft enkele weken uitgetrokken voor de strafzaak. Donderdagmiddag maakt het Openbaar Ministerie de eisen bekend tegen de zes grootste verdachten in deze zaak.

Intieme foto's dochter (18) online, ouders aangeklaagd

Een 18-jarig meisje uit de Oostenrijkse provincie Karinthië sleept haar ouders voor de rechter. Pa en ma hebben namelijk intieme foto's van hun dochter op Facebook gezet.

Het meisje beweert dat haar ouders al sinds 2009 haar leven tot een hel maken. Zij hebben namelijk constant intieme kiekjes van het tienermeisje met zevenhonderd vrienden gedeeld.

Onder de vijfhonderd foto's zat ook een groot aantal chanante en pikante foto's. Onder de foto's zaten onder andere afbeeldingen van hoe het meisje als baby een schone luier kreeg of ze leerde op het potje te gaan.

"Mijn ouders kenden geen schaamte en grenzen", huilt het tienermeisje. "Het boeide hen niet of ik naakt op de foto's stond. Ieder stapje in mijn leven is gefotografeerd en online gedeeld."

Herhaaldelijk verzocht de Oostenrijke haar ouders de foto's offline te halen, maar tevergeefs. "Ik ben het zat niet serieus te worden genomen."

De civiele zaak dient in november. Het meisje denkt een goede kans te maken. Vaderlief laat weten dat hij zelf de fotograaf is, en dus ook zelf de foto's online mag zetten.

'Ouderen raken financieel overzicht kwijt'

Een groeiende groep Nederlanders heeft moeite grip te houden op de eigen financiën. Dat komt doordat steeds minder instanties papieren rekeningen en brieven versturen. Met name ouderen raken daardoor het overzicht kwijt van wat er binnen komt, maar vooral op wat er uit gaat.

Daarvoor waarschuwt Humanitas donderdag. De vrijwilligersorganisatie biedt sinds 2004 hulp aan voor mensen die moeite hebben hun eigen administratie op orde te houden. Het is inmiddels het sterkst groeiende hulpprogramma. Vorig jaar klopte een recordaantal van 13.832 mensen aan voor hulp bij thuisadministratie, 13 procent meer dan een jaar eerder.

"Terwijl de crisis voorbij is en de welvaart weer toeneemt, neemt het financieel overzicht bij velen af", constateert Humanitas. Dat heeft ook te maken met vergrijzing. Sommige ouderen zijn nog gewend met bijvoorbeeld acceptgiro's te betalen, terwijl de dienstverlening van banken toegespitst is op digitaal bankieren.

'Ouderen raken financieel overzicht kwijt'
'Ouderen raken financieel overzicht kwijt' (Foto: ANP)

Belgische babypanda heet 'schat van de hemel'

De in juni in Wallonië geboren reuzenpanda gaat Tian Bao heten, Chinees voor 'schat van de hemel'. Het dier ging tot nu door het leven als baby P. Traditioneel krijgen reuzenpanda's pas na honderd dagen een naam, omdat ze dan levensvatbaar worden geacht.

De directie van het Waalse dierenpark Pairi Daiza nabij het Waalse Mons (Bergen) maakte de naam donderdag bekend, op de dag van het Feest van de Maan. De naam werd gekozen uit een lijst van vijf, waarop bezoekers en pandafans mochten stemmen.

Wereldwijd worden jaarlijks slechts dertig panda's in gevangenschap geboren. Het schattige Chinees-Belgische jong is dankzij regelmatig uitgezonden videobeelden erg populair. Tian Bao's ouders, Hao Hao en Xing Hui, werden in 2014 door de Chinese overheid voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan het dierenpark.

Belgische babypanda heet 'schat van de hemel'
Belgische babypanda heet 'schat van de hemel' (Foto: ANP)

Minder verslaafden zoeken hulp

Ongeveer 65.000 mensen zochten vorig jaar hulp bij een instelling voor verslavingszorg, 7 procent minder dan in 2014. Daarmee zet de dalende trend, die in 2011 werd ingezet, door. Dat meldt de stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) donderdag, op basis van cijfers van reguliere instellingen voor verslavingszorg.

Driekwart van de verslaafden die hulp krijgen van instellingen, zijn mannen. Verreweg de meeste hulpvragen, zo'n 30.000, gingen over problematisch alcoholgebruik. Daarna volgden problemen met cannabis (11.000).

Het aantal heroïneverslaafden dat aanklopte bij een kliniek daalde tot 9000. Tien jaar geleden waren dat er nog 13.500. De gemiddelde leeftijd van heroïnegebruikers ligt inmiddels op 48 jaar. Een op de vier is ouder dan 55 jaar. Twee derde van deze gebruikers kampt met meerdere verslavingen.

Ook waren er vorig jaar minder mensen in behandeling met een cocaïneverslaving. Dit aantal daalde met 10 procent tot 7300. Het aandeel jongeren (onder de 25 jaar) met een cokeprobleem nam in de afgelopen tien jaar af, van 12 procent in 2006 tot 6 procent vorig jaar.

Het aantal hulpvragen over problemen met 'partydrug' GHB (in totaal 800) is nauwelijks toegenomen vorig jaar. Tussen 2007 en 2012 was het aantal hulpvragers met een GHB-verslaving explosief gestegen. Opvallend is dat relatief veel vrouwen kampen met zo'n verslaving. Problemen met GHB doen zich voornamelijk voor in delen van Noord-Brabant, Twente en Friesland.

Minder verslaafden zoeken hulp
Minder verslaafden zoeken hulp (Foto: ANP)

Botsing vluchtelingen en Oost-Duitsers

Naar schatting tachtig bewoners van het Oost-Duitse Bautzen zijn woensdagavond in botsing gekomen met circa twintig jonge asielzoekers. De politie in de stad deelde donderdag mee dat de twee groepen elkaar op een plein uitscholden, maar ook te lijf gingen. Daarbij is met flessen en planken gegooid.

De politie heeft met circa honderd man de twee groepen met behulp van wapenstok en pepperspray gescheiden en verjaagd. De asielzoekers werden tot bij het opvangcentrum door belagers achtervolgd. Daarom bewaakt de politie het asielzoekerscentrum. Een Noord-Afrikaan raakte gewond en kon alleen dankzij politiebescherming naar het ziekenhuis worden vervoerd. Hoe hij aan de verwondingen kwam is niet duidelijk. Burgemeester Alexander Ahrens heeft de inzet van meer politie en andere preventieve maatregelen in het vooruitzicht gesteld.

Bautzen, 160 kilometer onder Berlijn, is vaker het toneel van opstootjes rond de aanwezigheid van asielzoekers, vooral door toedoen van rechtsextremisten. In februari hebben bewoners van de stad bijvoorbeeld geprobeerd het bluswerk te verhinderen toen de brandweer een brand in het opvangcentrum wilde blussen.

Botsing vluchtelingen en Oost-Duitsers
Botsing vluchtelingen en Oost-Duitsers (Foto: ANP)

Hof EU: telecomtarief mag nationaal bepaald

De tarieven die telecombedrijven rekenen voor de afgifte van mobiele en vaste telefoongesprekken mogen op nationaal niveau worden gereguleerd. Daarbij mag een nationale rechter onder voorwaarden afwijken van de aanbeveling van de Europese Commissie over het te hanteren kostenberekeningsmodel, heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald.

Het hof deed uitspraak op verzoek van het Nederlandse College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die behandelt een bodemprocedure in een geschil tussen telecombedrijven KPN, T-Mobile, Vodafone, Tele2 en Ziggo en toezichthouder ACM. De bedrijven zijn het oneens met de plafonds die de ACM hanteert voor de vergoedingen die ze vragen voor het gebruik van hun netwerk (gespreksafgifte).

In augustus 2013 bepaalde de voorzieningenrechter van het CBb dat de ACM de tarieven voor vaste en mobiele gespreksafgifte niet verder mocht verlagen. Daarmee werden de telecombedrijven in het gelijk gesteld.

Hof EU: telecomtarief mag nationaal bepaald
Hof EU: telecomtarief mag nationaal bepaald (Foto: ANP)

450 klachten over sterilisatiemethode Essure

In Nederland hebben ongeveer 450 van de 30.000 vrouwen die zijn gesteriliseerd met Essure-implantaten melding gemaakt van lichamelijke klachten. De meest genoemde klachten zijn pijn en vermoeidheid, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Essure-implantaten zijn een sterilisatiemethode die bestaat uit kleine veertjes die in de eileiders worden geplaatst. Sommige vrouwen krijgen hier echter last van, bleek eerder al uit Amerikaans onderzoek.

Volgens het RIVM gaat het bij de pijnklachten vooral om de buik, de rug en het hoofd. Daarnaast worden hevige bloedingen tijdens en tussen de menstruatie, stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen gemeld. "Veel vrouwen geven aan dat deze klachten hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ze voelen de veertjes zitten of ervaren beperkingen bij het bewegen", aldus het onderzoeksinstituut.

450 klachten over sterilisatiemethode Essure
450 klachten over sterilisatiemethode Essure (Foto: ANP)

Fatale basejump was ongeluk, geen misdrijf

De vrouw uit Teuge die in juli overleed door een sprong van een hoogspanningsmast in het Gelderse dorp Afferden, was niet het slachtoffer van een misdrijf. De 28-jarige vrouw was met drie anderen aan het basejumpen.

Basejumpers springen met een parachute van hoge objecten zoals flats, kerktorens of masten. De parachute van het slachtoffer ging bij haar sprong op 19 juli niet open. Ze was op slag dood. De politie kon eerder niet zeggen of het om een ongeluk of een misdrijf ging.

"Na zorgvuldig onderzoek heeft het rechercheteam geen aanwijzingen gevonden dat sprake is geweest van een misdrijf", meldde de politie donderdag na een uitgebreid onderzoek in samenwerking met de Dienst Luchtvaart van de Landelijke Eenheid.

Fatale basejump was ongeluk, geen misdrijf
Fatale basejump was ongeluk, geen misdrijf (Foto: ANP)

Berging 'Poolse' bommenwerper IJsselmeer klaar

De berging van een neergestorte bommenwerper op het IJsselmeer zit erop. Ruim 75 jaar nadat de Vickers Wellington met Poolse bemanning door Duits afweergeschut werd neergehaald, zijn de afgelopen weken honderden brokstukken van het toestel van de bodem gehaald. Ook zijn botresten van overleden militairen gevonden.

Om het toestel te bergen is een damwand van 25 bij 36 meter gebouwd en al het water weggepompt. Met een zeef zijn alle stukjes die groter dan 10 millimeter zijn eruit gehaald.

Op het eerste gezicht is het resultaat "een container vol schroot", vertelt een woordvoerder van gemeente De Friese Meren. "Maar met een beetje fantasie valt er wel een vliegtuig van te maken." Bij de gevonden onderdelen zitten onder meer een propeller, een deel van het landingsgestel en naamplaatjes, maar vooral heel veel kleine stukjes. Alle botresten gaan voor onderzoek naar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg.

Volgens gegevens uit de oorlog waren zes Polen aan boord toen het vliegtuig in de nacht van 8 op 9 mei 1941 werd neergehaald. De slachtoffers hoorden tot de Poolse luchtmachteenheden die na de invasie van hun eigen land waren uitgeweken naar Groot-Brittannië. Drie slachtoffers zijn destijds gevonden en begraven.

Aan boord van het toestel van de Britse Royal Air Force (RAF) waren ook vier bommen. Explosievenexperts hebben de ontstekers er vorige week uitgehaald en donderdagmiddag worden ze tot ontploffing gebracht.

Wat er met de resten van het toestel moet gebeuren is nog niet bekend. "Waarschijnlijk gaan die ook eerst naar Soesterberg", zegt de woordvoerder. "Wellicht heeft een museum er interesse in."

Als eerbetoon aan de Poolse bemanning vliegt maandag een andere historische bommenwerper, een Lancaster, over de vindplaats.

Berging 'Poolse' bommenwerper IJsselmeer klaar
Berging 'Poolse' bommenwerper IJsselmeer klaar (Foto: ANP)

Aanbieder gratis wifi niet verantwoordelijk

Winkels en andere bedrijven die hun klanten gratis wifi aanbieden kunnen niet veranwoordelijk worden gehouden voor wat de gebruikers van die verbinding precies up- en downloaden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld in een zaak die draait om het schenden van auteursrecht.

Bij een bedrijf in München konden mensen in 2010 gebruik maken van een onbeveiligde wifi-hotspot. Sony ontdekte dat via deze hotspot illegaal muziek werd gedownload en hield het bedrijf verantwoordelijk voor de geleden schade. Het Hof zegt nu dat een bedrijf in dit geval niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Om het schenden van auteursrecht in zo'n geval toch te kunnen stoppen, kan de rechter eventueel beslissen om een bedrijf te dwingen hun wifi-hotspot van een wachtwoord te voorzien.

Aanbieder gratis wifi niet verantwoordelijk
Aanbieder gratis wifi niet verantwoordelijk (Foto: BuzzT)

TGS-trailer Nioh toont nieuwe personages en yokai

Uitgever Koei Tecmo demonstreerde tijdens de Tokyo Game Show naar goed gebruik de meest recente hack-n-slash-game van hun vechtgamedivisie Team Ninja. We hebben het natuurlijk over Nioh, de veelbelovende PlayStation 4-exclusive die tracht enige historische accuratesse na te streven, waarbij gameplay-technisch velerlei Dark Souls-invloeden te herkennen zijn.

Kortgeleden kon men al aan de slag met een tweetal apha-demo's van Nioh en die vielen goed in de smaak. Tijdens de PlayStation-persconferentie werd al bekendgemaakt dat de Samoerai-game op 9 februari volgend jaar uit moet komen. Check de nieuwe trailer hieronder.

Rapper Boef weer vrij

Hoewel de politie eindelijk gedaan heeft waar we ze voor hebben (boeven vangen) hebben ze de voor opruiing opgepakte vlogger en rapper Boef weer vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte, zo heeft het Openbaar Ministerie laten weten. De 23-jarige rapper werd in de nacht van zondag op maandag in Rotterdam opgepakt nadat hij in een filmpje op internet had opgeroepen om naar Tilburg-Noord te komen om daar te gaan vechten.

Zijn doelwit was de Tilburgse rapper Para Soma en diens aanhang. Zo'n tweehonderd jongeren hadden zich inmiddels in Tilburg verzameld, de gealarmeerde politie wist met massale inzet een knokpartij te voorkomen.

Nader digitaal onderzoek heeft volgens het OM uitgewezen dat op dit moment niet langer sprake is van 'een voldoende mate van verdenking om tot een voorgeleiding over te kunnen gaan'. Omdat de in Parijs geboren rapper niet mee heeft gewerkt aan het onderzoek, kon die conclusie pas donderdag getrokken worden, meldt het OM.

Rapper Boef weer vrij
Rapper Boef weer vrij (Foto: BuzzE)

Kans op pensioenkorting bij ABP groeit

De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP is vorige maand licht verbeterd, maar blijft penibel. De kans dat de pensioenen in 2017 moeten worden verlaagd is daardoor verder toegenomen, aldus het fonds.

De dekkingsgraad van het ABP bedroeg eind augustus 90,6 procent, tegen 89,9 procent een maand eerder. Daarmee schommelt de graadmeter voor de mogelijkheden van het fonds om aan zijn toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen rond de kritische grens van circa 90 procent.

Aan het einde van het jaar wordt aan de hand van de gemiddelde dekkingsgraad in de voorgaande twaalf maanden bepaald of pensioenen daadwerkelijk moeten worden verlaagd. Dat gemiddelde, de zogeheten beleidsdekkingsgraad, zakte in augustus naar 92,9 procent.

Kans op pensioenkorting bij ABP groeit
Kans op pensioenkorting bij ABP groeit (Foto: ANP)

Star Trek: Discovery uitgesteld

De nieuwe Star Trek: Discovery-serie wordt uitgesteld tot mei 2017, weet Deadline.

Star Trek: Discovery zou vanaf januari 2017 op de Amerikaanse zender CBS worden uitgezonden. Het productieteam heeft meer tijd nodig voor de opnames en de eindmontage, aldus bronnen aan Deadline.

Op dit moment is de casting gaande voor de nieuwe serie. Er zijn nog geen namen bekendgemaakt van wie er in de rollen kruipen van de bemanningsleden van de USS Discovery.

Star Trek: Discovery uitgesteld
Star Trek: Discovery uitgesteld (Foto: BuzzE)

Van der Steur niet op VVD-lijst

Ard van der Steur wil niet op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Van der Steur, nu minister voor Veiligheid en Justitie, laat donderdag weten dat hij er deze zomer goed over na heeft gedacht en dat hij zich niet beschikbaar stelt voor de VVD-lijst.

Belangrijkste reden is dat hij de komende periode geen woordvoerder zou kunnen zijn op Veiligheid en Justitie. Dat is namelijk zeer ongebruikelijk. "Maar dat is immers wel het woordvoerderschap dat ik als Kamerlid vijf jaar met veel enthousiasme en passie heb uitgeoefend."

Ard van der Steur laat zich nu nog niet uit over een mogelijke terugkeer als bewindspersoon in een nieuw kabinet. "Als minister concentreer ik mij op de belangrijke taak die ik heb totdat er een nieuw kabinet is. Ik loop niet vooruit op de mogelijkheden daarna. De VVD moet nu eerst een goede verkiezingsuitslag behalen."

Van der Steur niet op VVD-lijst
Van der Steur niet op VVD-lijst (Foto: ANP)

Resident Evil 7 krijgt nieuwe trailer, ondersteunt 4K

Tijdens de Tokyo Game Show is een nieuwe trailer uitgebracht voor Resident Evil 7. In de trailer zien we de Baker family, een eigenaardig gezin dat zich gevestigd heeft in het afgelegen plaatsje Dulvey, Louisiana. De familie Baker houdt er nogal vreemde gewoontes op na.

Tevens werd op TGS aangekondigd dat de Beginning Hour-demo van Resident Evil 7, die al een tijdje speelbaar was, geupdatet is naar een 'Twilight Version'. De vernieuwde demo wordt vandaag ter beschikking gesteld voor PlayStation 4 en biedt spelers de mogelijkheid om meer van het griezelige landhuis van de familie Baker te verkennen. Resident Evil 7 ondersteunt verder PSVR en 4K via de PlayStation 4 Pro, die in november uitkomt.

Resident Evil 7 komt op 24 januari 2017 uit voor PS4, Xbox One en pc.

Berserk and the Band of the Hawk krijgt releasedatum

Berserk is een populaire gewelddadige manga en tegenwoordig ook een iets minder populaire CGI-anime. Nu komt er ook een nieuwe game. Berserk and the Band of the Hawk is gemaakt door Koei Tecmo en gebruikt dus de Dynasty Warriors-formule. Vandaag hebben we de nieuwe TGS-trailer en 7 minuten gameplay.

Berserk and the Band of the Hawk komt op 24 februari uit voor PS4, PS Vita en pc. Update: Exacte westerse datum en Engelse naam zijn net aangekondigd.

Londen keurt bouw kerncentrale goed

De Britse regering heeft het Franse energieconcern EDF donderdag toestemming verleend een nieuwe kerncentrale in Engeland te bouwen met Chinese financiering. De regering heeft daar wel nieuwe voorwaarden aan verbonden, waarmee een eventuele verkoop van het meerderheidsbelang van EDF zowel voor als na de oplevering kan worden voorkomen.

De kerncentrale moet verrijzen in Hinkley Point, aan het Kanaal van Bristol. Het wordt de eerste nieuwe kerncentrale in Groot-Brittannië sinds twintig jaar. Met de bouw is ruim 21 miljard euro gemoeid, waarvan twee derde voor rekening van EDF en een derde voor China. Dezelfde constructie moet volgens de plannen ook bij twee andere kerncentrales worden toegepast, in Sizewell en Bradwell.

Volgens de BBC moet die laatste centrale worden gebouwd volgens een Chinees ontwerp. Met zijn deelname aan het project hoopt China ook toegang te krijgen tot de markt in andere landen.

Londen keurt bouw kerncentrale goed
Londen keurt bouw kerncentrale goed (Foto: ANP)

Dag zeven levert zeven medailles op voor Nederland

Op de zevende wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft de Nederlandse ploeg zeven medailles weten binnen te slepen. Het totaal aantal medailles van Nederland staat op 37 (acht gouden, twaalf zilveren en zeventien bronzen medailles) en daarmee neemt TeamNL de achtste plaats in op de medaillespiegel. 

Wielrenster Alyda Norbruis wist na haar gouden en bronzen medaille op de baan, nu ook het goud op de tijdrit op de weg te winnen. de wedstrijd over 20 kilometer won Norbruis overtuigend in een tijd van 29:46,51 en liet daarmee de Duitse Denise Schindler (32 seconden langzamer) en de Chinese Sini Zeng (55 seconden langzamer) achter zich. 

Vincent ter Schure en zijn piloot Timo Fransen behaalde wederom zilver na hun zilveren medaille vorige week op de baan. Op de tijdrit over 30 kilometer reed de tandem een tijd van 34:44,16, tien seconden langzamer dan de Britse gouden medaillewinnaars Steve Bate en Adam Duggleby. Dit keer vond het Nederlandse duo het resultaat tegenvallen, maar de over de rit zelf waren de heren tevreden. “Dat was gewoon goed, maar niet goed genoeg voor goud.” Dat niet elke zilveren medaille hetzelfde gevoel geeft, geeft Ter Schure aan: “Toen waren we heel blij, maar dit gaat wel even duren denk ik.” Het brons ging naar het Australische duo Kieran Modra en David Edwards.

Laura de Vaan pakte met haar handbike in de klasse H4-5 het brons op de 20 kilometer lange tijdrit. In deze klasse staat de letter H voor handcycling, het cijfer betekent dat de wielrenners weinig tot geen beperking hebben in de armen en weinig tot geen beperking hebben in hun romp. Met haar tijd van 33:02,92 moest De Vaan twee Duitse dames voor laten gaan. Dorothee Vieth (31:35,46) en Andrea Eskau (32:15,42) grepen het goud en het zilver. “Dit was wat erin zat”, zei De Vaan gedecideerd over haar bronzen race in Rio. “Ik heb optimaal gereden.” 

Ook in het zwemmen werden er vandaag weer medailles behaalt. In de klasse SB14 (schoolslag voor mensen met een verstandelijke beperking) haalden Marc Evers en Magda Toeters beide het brons op de 100 meter schoolslag. Evers was daar erg blij mee:  “De schoolslag liep dit jaar voor geen meter, dus ik ben erg blij dat het hier wel lukt.” Ook Toeters was zeer te spreken over haar eigen prestatie. “Ik heb nu twee keer op de Spelen een medaille gehaald. Wat wil je nog meer?”, zei Toeters.

Michelle Alonso Morales en Magda Toeters (Foto: ois)
Michelle Alonso Morales en Magda Toeters na de finish van de 100 meter schoolslag in de klasse S14 (Foto: ois)

Op de laatste dag van het bankdruktoernooi, de paralympische equivalent van het gewichtheffen op de Olympische Spelen, kwam de Nederlandse Melaica Tuinfort in actie als eerste Nederlandse op dit onderdeel. Tuinfort pakte ook maar meteen een bronzen medaille in de klasse +86 kilogram. Met haar resultaat van 130 kilogram was Tuinfort tevreden.  “Ik ben zo blij dat het gelukt is. De trainingen gingen zo makkelijk en nu lukte het ook in de belangrijkste wedstrijd.” Het goud ging naar de Nigeriaanse Josephine Orji, die een wereldrecord tilde van 154 kilogram. Zilver was er voor de Poolse Marzena Zieba. 

In de klasse 'Grade IV' in het paardrijden heeft Frank Hosmar met zijn paard Alphaville brons gewonnen op de individuele test bij het dressuur. Na afloop bleek het scorebord niet goed te functioneren. In eerste instantie kreeg de Nederlandse combinatie een score van 70,310% – Hosmar: “Dat is nooit genoeg voor een medaille” – die later bijgesteld werd naar 72,452%. De Britse Sophie Wells en Belgische Michelle George gingen er met het goud en zilver vandoor. “Ik kan mezelf niks verwijten, ik heb geen foutjes gemaakt”, concludeerde Hosmar na afloop. “De scores die de jury hier geeft, vallen tegen. Op internationale wedstrijden scoor ik regelmatig negens, hier blijven ze uit. Maar daar heeft iedereen mee te maken. Ik heb gedaan wat ik moet doen; beter kon ik niet. En ik ben erg blij met deze bronzen medaille. In de vrije kür ga ik weer voor een medaille.”


Morgan Freeman krijgt onderscheiding

Acteur Morgan Freeman ontvangt op 22 september de hoogste culturele onderscheiding in de VS, The National Medal of Arts, uit handen van president Obama. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend.

De onderscheiding wordt ieder jaar aan mensen uit de kunst- en cultuursector uitgereikt die een bijzondere bijdrage leveren aan de cultuur in de Verenigde Staten. Freeman won in 2004 een Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn acteerwerk in Million Dollar Baby van Clint Eastwood. In 1989 won hij een Golden Globe als beste acteur voor zijn rol in de speelfilm Driving Miss Daisy.

De National Medal of Arts werd ingesteld in 1984 en eerdere beroemdheden die de onderscheiding ontvingen zijn onder andere de schrijver Stephen King, actrice Meryl Streep en zangeres Dolly Parton.

Naast acteur Morgan Freeman ontvangen dit jaar onder andere comedian Mel Brooks en componist Philip Glass de vergulde medaille uit handen van Obama.

Morgan Freeman krijgt onderscheiding
Morgan Freeman krijgt onderscheiding (Foto: BuzzE)

Werkloosheid daalt verder

De werkloosheid in Nederland is in augustus opnieuw gedaald, naar het laagste niveau sinds augustus 2012. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 521.000 werklozen. Dat is 5,8 procent van de beroepsbevolking, terwijl in juli nog 6 procent van de beroepsbevolking ongewenst geen betaalde baan had.

De werkloosheid daalt vrijwel onafgebroken sinds februari 2014, toen een piek van 7,9 procent werd bereikt. De arbeidsmarkt is echter nog ver verwijderd van het niveau van acht jaar geleden. In augustus 2008 werd met 3,6 procent de laagste werkloosheid van de afgelopen jaren gemeten.

In de afgelopen maanden daalde vooral de werkloosheid onder 45-plussers sterk, waardoor die groep afgelopen halfjaar goed was voor ruim de helft van de totale afname. Die positieve ontwikkeling volgt op een periode van twee jaar waarin de werkloosheid onder 45-plussers vrijwel ongewijzigd bleef.

Twee derde van de 12,8 miljoen Nederlanders tussen 15 en 75 jaar had vorige maand een betaalde baan. Dat aantal nam afgelopen halfjaar met 108.000 toe, tot 8,4 miljoen personen.

Ook het aantal WW-uitkeringen lag in augustus lager dan in voorgaande maanden. Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind augustus circa 427.000 uitkeringen, dat waren er 5000 minder dan in juli.

Werkloosheid daalt verder
Werkloosheid daalt verder (Foto: ANP)

Leenstelstel dwingt student tot thuisblijven

Het leenstelsel in het hoger onderwijs heeft ertoe geleid dat meer studenten bij hun ouders blijven wonen. Dat zegt Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) dat twee jaar geleden al waarschuwde dat eerstejaarsstudenten door de afschaffing van de basisbeurs massaal thuis zouden blijven wonen.

Ging vorig jaar nog 28 procent van de beginnende bachelorstudenten op kamers, dit jaar is dat nog maar 13 procent, blijkt uit een voorpublicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016. Bijna de helft van deze studenten noemt het studievoorschot als oorzaak.

"Het kan grote gevolgen hebben voor studentenparticipatie, de keuzevrijheid van studenten voor studiesteden en de verdere ontwikkeling van kennissteden", aldus Kences-directeur Ardin Mourik. "Het is niet zeker dat dit een blijvend effect is, maar op basis van eerdere scenario's is die verwachting er wel."

Leenstelstel dwingt student tot thuisblijven
Leenstelstel dwingt student tot thuisblijven (Foto: ANP)

450 asielzoekers terug naar Duitsland

Nederland stuurt ongeveer 450 asielzoekers terug naar Duitsland waar de asielaanvraag van deze mensen moet worden afgehandeld. Beide landen hebben daar afspraken over gemaakt.

Duitsland en Nederland steggelden al enige tijd over 900 asielzoekers in ons land. Volgens de Dublin-akkoorden, waarin dit soort afspraken zijn vastgelegd, moet het eerste land waarin een asielzoeker is geregistreerd de asielprocedure afhandelen. Nederland zag in het Eurodac-registratiesysteem dat de 900 in Duitsland waren geregistreerd, maar Duitsland vond deze vermeldingen in deze gevallen niet voldoende.

Na overleg deze zomer is nu besloten dat Duitsland om en nabij de helft van deze asielverzoeken alsnog gaat afhandelen, zo bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag berichtgeving in de Volkskrant.

450 asielzoekers terug naar Duitsland
450 asielzoekers terug naar Duitsland (Foto: ANP)

Arts: Clinton fit genoeg om VS te leiden

Hillary Clinton is volgens haar arts 'gezond en in staat om het presidentschap van de Verenigde Staten te bekleden'. De Amerikaanse presidentskandidaat herstelt goed van de longontsteking, vindt dokter Lisa Bardack.

Die longontsteking daargelaten kwam uit het medisch onderzoek waaraan Clinton is onderworpen niets bijzonders. De 68-jarige Democrate is 'in uitstekende geestelijke conditie', aldus haar arts.

Clinton werd zondag onwel tijdens de herdenking van de aanslagen op de Twin Towers in New York. Dat voedde de geruchten dat haar iets ernstigs mankeert.

Clintons tegenstrever Donald Trump, besprak woensdag in The Dr. Oz Show zijn gezondheid met presentator Dr. Mehmet Oz. Volgens zijn eigen arts heeft de 70-jarige Republikein een goede conditie, al heeft hij een hoge cholesterol en is hij te zwaar. Verdere details maakte Trump niet bekend.

Arts: Clinton fit genoeg om VS te leiden
Arts: Clinton fit genoeg om VS te leiden (Foto: ANP)

Kim Kardashian nam 6000 selfies op vakantie

Kim Kardashian ontbreekt het niet aan ijdelheid. De tv-ster liet weten dat ze tijdens haar vakantie in Mexico liefst 6000 selfies maakte. Dat meldt Daily News.

Kim vloog in augustus samen met haar 3-jarige dochter North en haar 9-maanden oude zoontje Saint naar Punta Mita aan de westkust van Mexico. De 35-jarige realityster ging goed bepakt op reis naar Mexico: ze nam alleen al negen setjes bikini's mee.

In 2015 publiceerde Kim een boek met een collectie van haar meest opvallende selfies onder de naam "Selfish".

In maart gaf Kim een interview aan het tijdschrift AdWeek waarin ze vertelde over het maken van de vele selfies. "Veel mensen vinden het maken van selfies belachelijk. Ik vind het gewoon leuk en bewaar ze als herinneringen", aldus Kim.

Kim Kardashian nam 6000 selfies op vakantie
Kim Kardashian nam 6000 selfies op vakantie (Foto: BuzzE)

Organisatie rekent op massaal protest TTIP

De initiatiefnemers in Duitsland van betogingen tegen de Europese vrijhandelsakkoorden met Canada (CETA) en de VS (TTIP) rekenen op honderdduizenden deelnemers. In zeven Duitse steden staan zaterdag demonstraties gepland. Roland Süss van de antiglobaliseringsbeweging Attac-Deutschland hoopte woensdag op in totaal een kwart miljoen demonstranten in Berlijn, Frankfurt, Hamburg, Keulen, Leipzig, München en Stuttgart. Ongeveer een derde van de betogers wordt in de hoofdstad verwacht.

Allerlei groepen keren zich om verschillende redenen tegen de vrijhandelsakkoorden die schadelijk zouden zijn voor het Europese welzijn, het milieubeleid en de werkgelegenheid. Milieubewegingen vrezen bijvoorbeeld dat ze Europese regels voor een duurzamere en schonere economie ondermijnen. De Noord-Amerikanen zouden geen last hebben van strenge EU-regelgeving en zo bevoordeeld worden in een vrije handel. De voorstanders stellen dat meer handel hoe dan ook meer banen en welvaart schept.

De Tweede Kamer boog zich woensdag in Den Haag over de gevolgen van de CETA. De onderhandelingen van de EU met de VS over het TTIP lijken ondertussen vast te lopen.

Organisatie rekent op massaal protest TTIP
Organisatie rekent op massaal protest TTIP (Foto: ANP)

'Samsung lanceert Galaxy S8 eerder'

Samsung brengt zijn nieuwste smartphone mogelijk eerder op de markt. De Galaxy S8 zou komend voorjaar worden gelanceerd, maar dat wordt wellicht vervroegd. Beursanalisten in thuisland Zuid-Korea houden daar rekening mee.

Een vroegere release kan de aandacht afleiden van alle problemen rond de Galaxy Note 7. Die moest kort na de release al wereldwijd worden teruggeroepen en vervangen. De batterij kan namelijk ontploffen.

De analisten zeggen dat het beter voor Samsung is om de S8 eerder te lanceren, dan om geld uit te geven om de verkopen van de Note 7 nog omhoog te krijgen.

'Samsung lanceert Galaxy S8 eerder'
'Samsung lanceert Galaxy S8 eerder' (Foto: BuzzT)

'Nationaal Park Hollandse Duinen' in de maak

Nationaal Park Hollandse Duinen. Deze naam is bedacht voor het duingebied van Hoek van Holland tot Noordwijk, dat de status van Nationaal Park zou moeten krijgen.

De komende drie jaar werken onder meer betrokken bestuurders, beleidsmedewerkers en natuurorganisaties aan de oprichting, werd woensdag bekendgemaakt op een bijeenkomst in Voorschoten.

Het natuurgebied is 43 kilometer lang tot 8,5 km breed. Door meer verbinding tussen de verschillende landschappen erbinnen, zou het gebied meer interesse wekken en wordt de natuurbeleving vergroot, is de achterliggende gedachte.

Het beoogde Nationale Park stelde zich woensdag ook gelijk al kandidaat voor verkiezing 'mooiste natuurgebied van Nederland'. Deze verkiezing loopt via het ministerie van Economische Zaken. Via deze weg kan een natuurgebied eveneens mogelijk uitgroeien tot "Nationaal Park van (inter)nationale allure".

'Nationaal Park Hollandse Duinen' in de maak
'Nationaal Park Hollandse Duinen' in de maak (Foto: ANP)

Fraude bij internetbankieren neemt fors af

Criminelen slagen er nauwelijks meer in geld buit te maken via gesjoemel met internetbankieren. Ook andere vormen van fraude in het betalingsverkeer zijn flink op hun retour, blijkt uit cijfers over de eerste helft van het jaar die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Betaalvereniging Nederland donderdag hebben gepubliceerd.

De totale schade door fraude bij internetbankieren telde in de helft van 2016 jaar op tot 148.000 euro. Dat is een schijntje vergeleken met de bijna 25 miljoen euro die in de eerste helft van 2012 langs die weg werd buitgemaakt. In de tweede helft van vorig jaar bedroeg de schade 814.000 euro.

Ook met phishing en malware weten cybercriminelen nauwelijks nog slachtoffers te maken. "Banken kunnen die pogingen tot fraude steeds beter detecteren en hun klanten laten zich steeds minder misleiden", aldus de NVB en de Betaalvereniging.

Fraude bij internetbankieren neemt fors af
Fraude bij internetbankieren neemt fors af (Foto: ANP)

Doomsday-klok loopt vannacht af

Heel aluhoedjesminnend internet is in rep en roer. Een mysterieuze klok loopt vannacht 1 uur af. En volgens sommigen staat ons dan ook de Apocalyps te wachten.

In het BNW-forum wordt al tijden over niets anders gepraat. Het draait allemaal om zogeheten 'beast-bills' die overal worden gevonden. "Biljetten in de vorm van 1-dollarbiljetten, zelfde papier en inkt alleen met een wel heel erg vreemde boodschap", zo staat in het topic te lezen. Deze biljetten zijn al in alle staten van de VS, Frankrijk en Denemarken gevonden.

Men vermoedt echter een verband met de website Badselfeater. Wie naar deze website surft, ziet op de achtergrond een van deze voornoemde biljetten. Maar het belangrijkste is echter een klok, die onverbiddellijk aftelt naar 1 uur vannacht.

Wat ons te wachten staat, is helaas/gelukkig nog niet bekend. De maker van de klok laat duidelijk weten dat het geen grap is en ons 'grote horrors' te wachten staan...

Update 16.00 uur:
Een FOK!ker is mogelijk een stapje dichterbij de oplossing gekomen. "Als je de datum van onthulling in Romeinse cijfers zet en er een .com achter doet krijg je een site met een tekst", schrijft ChrisCarter.

Vervolgens kom je uit op een website met daarin de volgende bijbeltekst: "Let dus goed op welke weg u bewandelt, gedraag u niet als dwazen maar als verstandige mensen. Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd."

De tekst is afkomstig uit het bijbelboek 'Brief van Paulus aan de Efeziërs 5: 15-16. Ook zo nieuwsgierig wat voor rampspoed er zal komen? Over negen uurtjes weten we het!

Update 07:35 uur:

De site blijkt opgezet door religekkies en andere malloten. Op de site is een gruwelvideo te zien die we hier niet gaan linken.

BeastbiljetEen van de bewuste biljetten

Google kritisch op EU-plan auteursrechten

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google is kritisch op de plannen van de Europese Commissie om de wet op de auteursrechten aan te passen. Dat blijkt uit een blog dat het bedrijf woensdag publiceerde.

Google zet vraagtekens bij de effectiviteit en laakt met name het juridiseren van het gebruik van het web. "Dit voorstel suggereert dat alle werken zoals tekst, video en beelden moeten worden gefilterd. Dat betekent dat het internet verandert in een plek waar alles dat wordt geüpload door gebruikers, eerst langs advocaten moet", schrijft Google.

Maar Google ziet ook positieve punten in het voorstel van de Commissie. Zo wil de Commissie dat makers en uitgevers van digitale werken transparanter zijn over het gebruik en de vergoeding van auteursrechten. Google noemt dat een belangrijke stap voorwaarts voor contentmakers.

De reactie van Google werd gepubliceerd door de vicepresident Global Policy, Caroline Atkinson.

Google kritisch op EU-plan auteursrechten
Google kritisch op EU-plan auteursrechten (Foto: BuzzT)

Weer evenement op Paisley Park geannuleerd

De tijdelijke beheerder van Paisley Park, het landgoed van Prince in Minneapolis, blinkt uit in het annuleren van evenementen voor goede doelen. De organisatie Make-a-wish is een van de gedupeerden en lijdt daarmee enkele tienduizenden dollars schade.

TMZ had inzage in stukken waaruit blijkt dat Make-a-Wish Minnesota 56.000 dollar eist van Bremer Trust, die tijdelijk de nalatenschap van de in april overleden zanger Prince beheert. De organisatie had vooruitlopend op het evenement al veel geld uitgegeven aan adviseurs, catering en verhuurbedrijven.

Het is niet het eerste benefiet op Paisley Park dat werd afgelast. Eerder deze week meldde TMZ dat een gala rond het veertigjarig bestaan van een theater niet kan doorgaan. Het multiculturele theater wil nu bijna 350.000 dollar verhalen op Bremer Trust. Bronnen vertellen aan TMZ dat Prince een groot supporter was van zowel van Make-a-Wish als het Mixed Blood Theater.

Weer evenement op Paisley Park geannuleerd
Weer evenement op Paisley Park geannuleerd (Foto: BuzzE)

'Sinds bestand SyriŽ geen dode meer gevallen'

Sinds de wapenstilstand in Syrië maandag inging is er weliswaar her en der nog gevochten, maar geen enkele dode gevallen. Beide kampen hebben zich nog enkele malen aan geweld bezondigd, stelt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens het Observatorium, dat met hulp van activisten ter plaatse doorgaans betrouwbaar over het conflict in Syrië bericht, zijn er wel gewonden gevallen en is materiële schade aangericht. Een aantal rebellengroepen beschoten stellingen van regeringstroepen. Ook het leger en regeringsgezinde strijders voerden enkele bombardementen uit, constateerde het Observatorium.

Eerder op de dag klaagde Rusland, een van de geestelijk vaders van het staakt-het-vuren, nog dat de rebellen zich niet aan het bestand houden. Rusland dringt desalniettemin aan op een verlenging van de wapenstilstand, waarvan de eerste termijn woensdagavond zou aflopen.

'Sinds bestand Syrië geen dode meer gevallen'
'Sinds bestand Syrië geen dode meer gevallen' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer... Kleine verandering

Hallo! Heet he? Vandaag wordt het echter de laatste echt warme dag. Het is natuurlijk bizar wat we nu meemaken. Het ene dagrecord na het andere wordt gebroken alsof het niets is. Toch zijn er vandaag wel een paar kleine veranderingen te bespeuren.

Als eerste loopt de temperatuur iets minder hoog op met als oorzaak een toename van de wind, en neemt in de loop van de dag de bewolking ook toe. Toch hoeven we met 25 tot 29 graden nog niet meteen aan een jas te denken. In het zuiden van het land zou er zelfs een regen- of onweersbui kunnen ontstaan omdat er een vore van lagedruk vanuit Frankrijk naderbij komt. De hogedruk geeft echter zoveel tegengas dat het elders in den lande wel droog en zonnig blijft. De wind is meestal oostelijk, maar heeft de neiging om in hetzelfde zuiden later te draaien naar het zuidwesten.

Of en hoever de buien ons vrijdag wel weten te bereiken is nog erg onzeker. Wat wel zeker is, is dat het met 22 graden een stuk frisser is en zodoende kan het huis weer even luchten.

In het weekend hebben we een afwisseling van wolken en zon en er kan een enkele bui vallen. Grote hoeveelheden verwacht ik echter zeker niet. Ook op langere termijn zit een overgang naar wisselvallig en kil herfstweer er zeker nog niet in

Fijne dag allemaal!

Zon op 07:10
Zon onder 20:00
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

Zonsondergang bij KlapMongeaul in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Een prachtige zonsondergang vanuit Eemnes. Gezien door KlapMongeaul. Prachtig plaatje vanuit het open veld. ( foto: KlapMongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1887 De Texelse Courant wordt opgericht.
1935 In Duitsland worden de Neurenberger wetten ingevoerd door de nazi's.
1964 In Amerika begint de soap-televisieserie Peyton Place.
1973 In het Magic Kingdom wordt de attractie Pirates Of The Carribean geopend.
1975 De band Pink Floyd brengt het legendarische album 'Wish You Where Here' uit.
2008 De toetsenist van Pink Floyd, Richard Wright, overlijdt.
2008 Ook de Zweedse drummer Ola Brunkert, oftewel de drummer van ABBA, laat vandaag het leven.


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Uitslagen Champions League 14/09/2016

Vanavond stonden de resterende negen wedstrijden uit de eerste speelronde van het Champions League seizoen 2016/2017 op het programma. In tegenstelling tot gisteren vond het duel uit Groep C tussen Manchester City en Borussia Mönchengladbach nu wel doorgang.

Groep C
Manchester City (Eng) - Borussia Mönchengladbach (Dui) 4-0 (2-0)
8' Agüero 1-0
28' Agüero (pen) 2-0
77' Agëro 3-0
90+1' Iheanacho 4-0


Groep E
Tottenham Hotspur (Eng) - AS Monaco (Fra) 1-2 (1-2)
15' B.Silva 0-1
31' Lemar 0-2
45' Alderweireld 1-2

Bayer Leverkusen (Dui) - CSKA Moskou (Rus) 2-2 (2-2)
9' Mehmedi 1-0
15' Çalhanoglu 2-0
36' Dzagoev 2-1
38' R.Eremenko 2-2


Groep F
Real Madrid (Spa) - Sporting Portugal (Por) 2-1 (0-0)
48' César 0-1
89' C.Ronaldo 1-1
90+4' Morata 2-1

Legia Warschau (Pol) - Borussia Dortmund (Dui) 0-6 (0-3)
7' Götze 0-1
15' Papastathopoulos 0-2
17' Bartra 0-3
51' Guerreiro 0-4
76' Castro 0-5
87' Aubameyang 0-6


Groep G
Club Brugge (Bel) - Leicester City (Eng) 0-3 (0-2)
5' Albrighton 0-1
29' Mahrez 0-2
61' Mahrez (pen) 0-3

FC Porto (Por) - FC Kopenhagen (Den) 1-1 (1-0)
13' Otavio 1-0
52' Cornelius 1-1
66' Gregus (Kopenhagen) (2xgeel)


Groep H
Juventus (Ita) - Sevilla (Spa) 0-0 (0-0)

Olympique Lyon (Fra) - Dinamo Zagreb 3-0 (1-0)
13' Tolisso 1-0
49' Ferri 2-0
57' Cornet 3-0

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.