FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 september 2016

Lagarde op 12 december voor rechter

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet op 12 december voor de rechter verschijnen. Ze moet zich dan verantwoorden voor haar aandeel in betalingen aan de zakenman Bernard Tapie in 2008.

Eind vorig jaar werd al bekend dat Lagarde terecht moet staan voor haar rol in de betaling van 400 miljoen euro aan Tapie toen zij minister van Financiën was.

Tapie verkocht begin jaren negentig aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Die verkocht de aandelen later voor veel meer door, waarop Tapie claimde dat hij bedrogen was. Jaren later trof Lagarde als minister van Financiën een regeling met Tapie. Hij kreeg toen de miljoenenvergoeding.

Lagarde heeft altijd ontkend dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Volgens justitie zou ze advies van experts hebben genegeerd.

Lagarde op 12 december voor rechter
Lagarde op 12 december voor rechter (Foto: ANP)

Instagram blokkeert haatpraat

Gebruikers van Instagram kunnen zichzelf voortaan beschermen tegen hatelijke opmerkingen. In de instellingen kunnen ze aangeven welke woorden ze niet willen zien. Instagram heeft zelf een standaardlijst gemaakt waar gebruikers uit kunnen kiezen, maar ze kunnen ook zelf woorden toevoegen. Elke opmerking met een woord op de zwarte lijst wordt dan automatisch onzichtbaar.

Instagram kondigde de 'keyword moderation' maandag aan. Volgens de dienst is het een eerste stap. "We weten dat tools niet de enige oplossing zijn voor een complex probleem, maar samen kunnen we eraan werken dat Instagram een veilige plek blijft om jezelf te uiten", schreef Kevin Systroom, oprichter en baas van Instagram.

Instagram blokkeert haatpraat
Instagram blokkeert haatpraat (Foto: BuzzT)

Amazon-baas gaat raketten bouwen

Jeff Bezos, grondlegger en baas van Amazon, heeft een nieuw project. Hij gaat raketten bouwen. Het is de bedoeling dat ze na afloop van een missie opnieuw kunnen worden gebruikt. Daarmee wordt hij een directe concurrent van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, de man achter PayPal en Tesla.

De raket van Bezos heet New Glenn. Dat is een eerbetoon aan John Glenn, die in 1962 als eerste Amerikaan in een baan rond de aarde kwam. De New Glenn moet zowel mensen als commerciële satellieten naar de ruimte brengen. De lanceringen moeten vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida gebeuren. Het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin, heeft twee versies van de raket ontworpen.

Blue Origin test ook een klein ruimteschip, de New Shepard. Die moet betalende passagiers naar de rand van de dampkring brengen, een hoogte van 100 kilometer. Dan voelen ze even gewichtloosheid en zien ze het blauw van de dampkring naast het zwart van het heelal.

SpaceX kampt de laatste tijd met problemen. Onlangs ontplofte een raket op het lanceerplatform. Daardoor ging de lading aan boord, een satelliet van Facebook, verloren. SpaceX brengt ook voorraden naar het internationale ruimtestation ISS. Ook dat vrachtschip moet na landing worden hergebruikt.

Amazon-baas gaat raketten bouwen
Amazon-baas gaat raketten bouwen (Foto: BuzzT)

Fiscus krijgt toch data over spaarders UBS

Zwitserland moet gegevens over Nederlanders die sparen bij de bank UBS, alsnog doorspelen aan de Belastingdienst. Dat heeft de hoogste rechter in het Alpenland maandag bepaald. Eerder dit jaar had een lagere rechtbank nog anders beslist, omdat de informatieaanvraag van de fiscus niet gericht genoeg was.

De Belastingdienst diende vorig jaar een rechtshulpverzoek in bij de Zwitserse collega's op grond van een belastingverdrag tussen beide landen. Het ging om namen en rugnummers van Nederlanders met rekeningen bij UBS, die bij de bank geen bewijs hadden overlegd dat over hun spaargeld belasting was betaald.

De Zwitserse autoriteiten wilden aan dat verzoek gehoor geven, maar een van de betreffende spaarders stapte naar de rechter. Aanvankelijk met succes, want die bepaalde in maart dat de Nederlandse fiscus eerst zelf met namen en concrete verdenkingen moest komen. Dat vonnis bleef in hoger beroep echter niet overeind.

Baanbrekende uitspraak
Het ministerie van Financiën liet weten blij te zijn met deze "baanbrekende uitspraak". De Belastingdienst hoeft, in tegenstelling tot wat de rechtbank eerder had bepaald, niet met concrete namen te komen van mogelijke zwartspaarders, maar mag in brede zin informatie opvragen over Nederlandse rekeninghouders bij Zwitserse banken.

De uitspraak betekent volgens het departement dat ook een groepsverzoek dat is ingediend bij de Zwitserse belastingdienst over spaarders bij de bank Crédit Suisse, verder in behandeling zal worden genomen. Daarnaast biedt het vonnis de mogelijkheid om nieuwe groepsverzoeken in te dienen.

Fiscus krijgt toch data over spaarders UBS
Fiscus krijgt toch data over spaarders UBS (Foto: ANP)

Verwachtingen hooggespannen bij Force India

Bij Force India zijn de verwachtingen hooggespannen voor het Grand Prix-weekend in Singapore. De renstal van Vijay Mallya presteert over het algemeen goed op stratencircuits in 2016, zo eindigde Sergio Perez zowel in Monaco als Baku op het podium. Mallya kijkt dan ook vol verwachting uit naar de race op het Marina Bay Street Circuit in Singapore.


"Over het algemeen hebben we altijd goed gepresteerd in Singapore. Sinds 2010 hebben we in iedere Grand Prix van Singapore tenminste één punt gehaald en een aantal keer waren we erg sterk. Dit jaar was Baku onze beste race en dat circuit is enigszins te vergelijken met Singapore, dus we hebben alle reden om optimistisch te zijn. Het warme weer in Singapore kan ook in ons voordeel zijn. Een stevige puntenfinish moet komend weekend het doel zijn en eigenlijk geldt dat ook voor alle resterende races", aldus de Indiër.

Force India is in een strijd gewikkelt met het team van Williams. Het Indiaas-team wil de vierde plek overnemen van het team van Frank Williams. Het moet dan drie punten goed maken in de resterende races. 

'VW heeft geen respect voor klant'

EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) ziet na diverse bijeenkomsten met autofabrikant Volkswagen 'geen centimeter goodwill om schadevergoeding te geven aan zijn Europese klanten'. "VW zou wat meer respect en belangstelling mogen hebben, dit gaat ten slotte om een Europese onderneming."

De Poolse zei dit maandag in Straatsburg tijdens een hearing in het Europees Parlement over het dieselschandaal dat vorig jaar in de VS uitbrak. In Amerika heeft het Duitse bedrijf hoge schadevergoedingen uitgekeerd aan eigenaren van een dieselauto die als schoon werd verkocht maar op de weg meer schadelijke stoffen uitstoot. In de EU worden verschillende groepsvorderingen voorbereid om VW via de rechter alsnog tot betaling te dwingen.

Bienkowska denkt volgende maand 'inbreukprocedures' te kunnen starten, zei ze. Dat zijn juridische stappen tegen lidstaten die zich niet aan de wet houden. De EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor de typekeuringen in hun autosector.

EU-commissaris: geen respect VW-klant in EU
'VW heeft geen respect voor klant' (Foto: ANP)

Vijf jaar cel voor hacken goudhandelaar

Een 25-jarige Brit is maandag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het hacken van een bedrijf dat handelt in goud. Hij ontdekte zo welke mensen goud hadden besteld. Vervolgens probeerden drie handlangers de levering te onderscheppen. Zij kregen lagere celstraffen.

De verdachten hadden zes pakketten met goud gestolen of geprobeerd te stelen. Die waren bij elkaar 88.000 pond waard, omgerekend meer dan 100.000 euro. Het goud verkochten ze aan een nietsvermoedende juwelier.

Door de handelaar te hacken, kreeg de bende adressen van de klanten en pakketnummers. In één geval gingen ze speciaal van Londen naar Newcastle om het goud te krijgen. Dat mislukte doordat de bezorger de klant kende. Hij weigerde het goud te geven.

Vijf jaar cel voor hacken goudhandelaar
Vijf jaar cel voor hacken goudhandelaar (Foto: BuzzT)

Dinsdag nauwelijks treinen over Moerdijkbrug

Over de Moerdijkbrug rijden dinsdag een groot deel van de dag geen treinen. Tussen 09.00 uur en 21.00 uur worden reparatiewerkzaamheden uitgevoerd aan het spoor op de brug over het Hollandsch Diep die Noord-Brabant en Zuid-Holland verbindt. Dat meldt spoorbeheerder ProRail maandag.

Het treinverkeer ondervindt hinder van een zogenoemde spoorstaafbreuk. Het herstel van zo'n breuk kost volgens ProRail veel tijd. "De lassen op de brug slijten relatief snel. De afgelopen periode hebben zich op de Moerdijkbrug vaker spoorstaafbreuken voorgedaan."

Reizigers worden tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht met bussen vervoerd en zijn volgens de Nederlandse Spoorwegen een halfuur tot een uur langer onderweg.

Dinsdag nauwelijks treinen over Moerdijkbrug
Dinsdag nauwelijks treinen over Moerdijkbrug (Foto: ANP)

BBC verliest rechten van Great Bake Off

De BBC heeft de rechten voor het uitzenden van het succesprogramma The Great British Bake Off verloren. De onderhandelingen voor het voortzetten van de samenwerking met producent Love Productions heeft een jaar geduurd, maar de twee partijen zijn er niet uitgekomen.

De twee partijen kwamen er op financieel gebied niet uit. Ook verschilden zij van mening over de koers die het succesmerk in de toekomst moest gaan varen, meldt de BBC maandagavond.

The Great Britisch Bake Off, waarin amateurbakkers de mooiste taarten proberen te maken, was in 2015 het best bekeken programma op de Britse televisie. Naar de finale keken meer dan vijftien miljoen mensen. De show is onlangs in Groot-Brittannië begonnen aan zijn zevende seizoen.

Nieuwe partner
Producent Love Productions laat weten op zoek te gaan naar een nieuwe partner om het programma verder te ontwikkelen. Andere Britse media melden maandagavond dat het bedrijf in zee gaat met het commerciële Channel Four.

Omroep MAX kocht de rechten voor Nederland en maakte op basis van het format het programma Heel Holland Bakt. Dit is al een paar seizoenen een van de best bekeken programma's van de Nederlandse televisie.

BBC verliest rechten van Great Bake Off
BBC verliest rechten van Great Bake Off (Foto: BuzzE)

Nederlandse bioscopen beleven topjaar

De Nederlandse bioscopen stevenen af op een recordjaar. De omzet van alle theaters was tot 12 september 192 miljoen euro. In 2015 stond de teller op diezelfde dag op 181 miljoen euro.

Dat blijkt uit de cijfers van Filmdistributeurs Nederland. De trend lijkt zich de komende vier maanden door te zetten: er staan nog veel grote titels op de agenda. Zo gaan in november en december de Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts en de Star Wars-spinoff Rogue One in première. Ook komen er nog veel grote Nederlandse films aan, zoals de boekverfilming Tonio, de thriller Prooi van Dick Maas en de Carry Slee-film Kappen.

In 2015 bedroeg de totale omzet van de Nederlandse bioscopen 276 miljoen euro. Het totale aantal bioscoopbezoeken steeg naar 33 miljoen. Sinds 1967 gingen er in één jaar in Nederland niet zoveel mensen naar de film.

De best bezochte bioscooptitels dit jaar zijn tot nu toe Finding Dory, Jungle Book en Huisdierengeheimen. Verder deden The Revenant (met Leonardo DiCaprio) en Star Wars: The Force Awakens het erg goed. De best bezochte Nederlandse films tot nu toe waren Rokjesdag, Knielen op een bed violen en Bon Bini Holland.

Nederlandse bioscopen beleven topjaar
Nederlandse bioscopen beleven topjaar (Foto: BuzzE)

De leukste sporttweets van week 36

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek.

We beginnen vandaag met de geweldige actie van de ADO Den Haag-fans tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord:

Robert Gesink kwam deze knappert tegen:

Zo vier je een overwinning:

Tafeltennisser Gerben Last kreeg een mooi doel erbij op de Paralympische Spelen, en dat hielp misschien net wat extra:

Alleen had er misschien toch meer ingezeten:

Joost Luiten speelde een fantastische KLM Open:

En dat wordt dus trakteren:

Telstar - De Graafschap is de cultclash van Nederland:

Gevonden voorwerpen in Spanje tijdens de Vuelta:

Feyenoord had grote problemen met de online kaartverkoop, gelukkig gaat het op andere plekken wel goed:

Alhoewel:

Maar ze hebben altijd een oplossing:

Alhoewel:

Maar ze hebben altijd een oplossing:

Na de Spelen......:

Kan dit Olympisch worden?:

Bij de SKY-wielerploeg zijn ze snel, zelfs de teambus:

NAC heeft een nieuw product en dat is niet zo gek:

We volgden wielrenner Joe Dombrowski tijdens de Vuelta en hij sloot het mooi af:

Hier kunnen we niet vaak genoeg naar kijken:

En we sluiten af met deze geweldige motorracefan:

Chef'Special gaat naar Ziggo Dome

Chef'Special geeft op 7 oktober een concert in Ziggo Dome in Amsterdam. Het wordt de grootste show uit de carrière van de band. De kaartverkoop is maandagavond van start gegaan.

De band is net terug uit de Verenigde Staten waar de groep de afgelopen drie maanden op tournee is geweest. De formatie uit Haarlem stond in het voorprogramma van Twenty One Pilots. De Noord-Amerikaanse arena-tour van 47 shows deed onder andere het wereldberoemde Madison Square Garden in New York en Red Rocks Amphitheatre in Denver aan.

In Nederland brak de band door met de hit 'In Your Arms'. De groep ontving een gouden plaat voor het album Passing Through. De Haarlemse band speelde ook op festivals als Lowlands en Pinkpop.

Chef'Special gaat naar Ziggo Dome
Chef'Special gaat naar Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

'Facebook zal leren van ophef Vietnam-foto'

Facebook zal leren van de ophef die is ontstaan na het wissen van een historische foto. Dat zegt topvrouw Sheryl Sandberg. De afbeelding van een meisje dat huilend en bloot wegrent na een napalm-aanval tijdens de Vietnamoorlog, was verwijderd omdat Facebook vond dat het in strijd was met zijn regels rond naaktfoto's.

Facebook had de foto onder meer weggehaald van het profiel van de Noorse premier Erna Solberg. "Dit zijn moeilijke beslissingen en we hebben het niet altijd bij het juiste eind", schreef Sandberg in een brief aan premier Solberg. "Zelfs met duidelijke richtlijnen is het uitdagend om elke week miljoenen berichten een voor een te controleren. We willen het beter doen. We willen luisteren naar onze gemeenschap en ons ontwikkelen."

Volgens Sandberg 'is het historische belang van zo'n foto soms groter dan het belang naakt buiten Facebook te houden'.

Napalm
De foto van het meisje Phan Thi Kim Phúc werd gemaakt op 8 juni 1972. Ze was toen negen jaar oud. Het Zuid-Vietnamese leger, dat werd gesteund door de Verenigde Staten, had kort ervoor haar woonplaats Trang Bang aangevallen met napalm. Het meisje liep zware brandwonden op en trok snel haar brandende kleren uit. Nick Ut zag het gebeuren en maakte een foto. Vervolgens ontfermde hij zich over het meisje. De foto werd bekroond met een Pulitzerprijs en de World Press Photo.

'Facebook zal leren van ophef Vietnam-foto'
'Facebook zal leren van ophef Vietnam-foto' (Foto: BuzzT)

Franse president wil treinfabriek redden

De Franse president François Hollande wil treinfabriek Alstom behouden voor de Oost-Franse stad Belfort. Daar worden al sinds 1928 treinen gebouwd, maar Alstom kondigde afgelopen week aan daarmee op te houden.

Met presidentsverkiezingen in het komend jaar is de neergang van een oude Franse industrie extra pijnlijk. Hollande heeft maandag over deze zaak spoedoverleg over de Alstomfabriek gevoerd met onder anderen premier Manuel Valls en minister van Financiën Michel Sapin. Sapin zei na afloop dat Hollande de opdracht heeft gegeven 'dat we ons ten doel stellen de spoorwegindustrie in Belfort te handhaven'. Hoe dat precies moet, zal worden uitgewerkt.

De oude treinenfabriek in Belfort kan een nachtmerrie worden voor de Franse socialistische president, die hoopt op een tweede ambtstermijn. Franse media wezen maandag meteen op de sluiting - bijna vier jaar geleden - van de hoogovens van de staalfabrieken in het noordoostelijke Florange. De socialistische leiders in de verkiezingsstrijd van destijds, inclusief Hollande, hadden beloofd dat die niet zouden sluiten.

Franse president wil treinfabriek redden
Franse president wil treinfabriek redden (Foto: ANP)

Cameron doet afstand van Lagerhuiszetel

Twee maanden na zijn aftreden als premier doet David Cameron ook afstand van zijn zetel in het Britse Lagerhuis. Na lang nadenken zegt hij tot het inzicht te zijn gekomen dat hij niet goed kan functioneren als 'backbencher', na het roer van staat in handen te hebben gehad.

Cameron trad in juni terug als premier en leider van de Conservatieve Partij, nadat de Britse kiezers er in een referendum voor hadden gestemd de Europese Unie te verlaten. In die functies is hij inmiddels opgevolgd door Theresa May, die de 'brexit' gestalte moet geven. Tegenover ITV zei de oud-premier zijn opvolgster niet voor de voeten te willen lopen. Sommige critici van de huidige premier zeggen dat zij een stuk naar rechts is opgeschoven vergeleken met de tijd dat zij minister van Binnenlandse Zaken was onder Cameron.

Door het vertrek van Cameron zijn tussentijdse verkiezingen nodig in het district Witney in Oxfordshire, dat hij in het Lagerhuis vertegenwoordigde.

Cameron doet afstand van Lagerhuiszetel
Cameron doet afstand van Lagerhuiszetel (Foto: ANP)

Discriminatie zwangere vrouwen neemt niet af

Zwangere vrouwen en jonge moeders hebben nog steeds veel last van discriminatie op het werk. Ze dienen hier echter zelden een klacht over in bij hun werkgever of vakbond. Ze menen dat 'dit toch niets uithaalt'. Slechts een op de zeven vrouwen maakte de afgelopen vier jaar een officiële melding, zo blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Duizend vrouwen die zwanger waren tussen maart 2012 en maart 2016 reageerden op de enquête van TNS NIPO, een respons van 50 procent.

Opvallend is dat het aantal meldingen bij het college de afgelopen vijf jaar wel is toegenomen, van een gemiddelde van vijftien meldingen per jaar naar 44 per jaar. Dat komt vermoedelijk door campagnes van het college in 2013 en 2015, stelt het zelf. Uit het onderzoek blijkt verder dat nu bijna evenveel vrouwen (43 procent) last hebben van mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap als in 2012 (45 procent).

Een op de tien vrouwen is door zwangerschap een promotie, salarisverhoging of opleiding misgelopen. Dat werd hun specifiek verteld door hun leidinggevende of werkgever. 11 procent werd tijdens een sollicitatieprocedure expliciet afgewezen vanwege zwangerschap, moederschap of kinderwens, aldus het College voor de Rechten van de Mens.

Discriminatie komt onder meer voor bij de sollicitatieprocedure, het sluiten of beëindigen van een arbeidscontract en het regelen van arbeidsvoorwaarden.

Het College voor de Rechten van de Mens wil dat de overheid met een gericht actieplan tegen zwangerschapsdiscriminatie komt.

Discriminatie zwangere vrouwen neemt niet af
Discriminatie zwangere vrouwen neemt niet af (Foto: ANP)

Regering wil halvering gebruik grondstoffen

Nederland zou in 2030 de helft minder grondstoffen, zoals mineralen en metalen, moeten gebruiken dan nu door onder meer recycling. In 2050 zouden grondstoffen steeds opnieuw moeten worden gebruikt, waardoor er ook veel minder afval zal zijn.

Deze ambitie uitte minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag in Gemert bij de opening van een fabriek die afval van een champignonkwekerij omzet in compost, brandstof en warmte. Het kabinet wil dat de economie minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Afval moet worden hergebruikt en omgezet in nieuwe grondstoffen en energie. Dit heet een circulaire economie.

"Dat is niet alleen goed voor ons klimaat, maar levert ook inkomsten en banen op", aldus Kamp. Nederland is nog sterk afhankelijk van de invoer van grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat de circulaire economie tot 2023 goed is voor 7,3 miljard euro extra per jaar en in totaal 54.000 banen.

Om de omslag mogelijk te maken, is samenwerking met bijvoorbeeld het bedrijfsleven en universiteiten nodig. Woensdag wil het kabinet daar nader op ingaan.

Regering wil halvering gebruik grondstoffen
Regering wil halvering gebruik grondstoffen (Foto: ANP)

Capsule van André Kuipers in Noordwijk

De capsule waarmee astronaut André Kuipers vijf jaar geleden de ruimte inging, komt in het museum Space Expo in Noordwijk te staan. Volgende week maandag is de besloten onthulling, met Kuipers zelf, zijn collega Oleg Kononenko en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Vanaf dinsdag kan het publiek de Sojoez bekijken.

De capsule is iets meer dan twee meter in doorsnee. "Het is heel klein. Je moet je voorstellen dat je met drie bemanningsleden op de twee stoelen voorin een Smart zit, met je hoofd tussen de bagage", zegt directeur Rob van den Berg van het ruimtevaartmuseum. De buitenkant van het vaartuig is geblakerd door de terugkeer in de dampkring. Door een raampje kunnen de bezoekers kijken naar alle originele instrumenten, met alle knoppen waar Kuipers op heeft gedrukt.

Space Expo heeft de Sojoez gekocht van Rusland. Het totale project kostte ongeveer 450.000 euro voor 'aankoop, transport, verzekering, restauratie en het inrichten van de tentoonstelling', aldus Van den Berg. Na de opening blijft de capsule permanent in Noordwijk, 'tot het einde der tijden'.

Zorgen
Het museum is jaren bezig geweest met de aankoop. In die periode werden de verhoudingen tussen Rusland en het Westen erg slecht. "Ik heb me af en toe best zorgen gemaakt, hoe gaat dit ons project beïnvloeden? Het maakt het allemaal niet makkelijker, maar uiteindelijk is het toch gelukt", aldus Van den Berg.

Vorig jaar kwam de koop rond, deze zomer ging de Sojoez per vrachtwagen van Moskou naar Nederland, buiten het oog van de camera's. De rit van 2500 kilometer duurde ongeveer vijf dagen.

Capsule van André Kuipers in Noordwijk
Capsule van André Kuipers in Noordwijk (Foto: ANP)

Boete voor rijexamen doen voor tweelingbroer

Een 22-jarige man uit Almere heeft een boete van 1000 euro gekregen omdat hij tijdens een rijexamen begin vorig jaar deed alsof hij zijn tweelingbroer was. Dat heeft de politierechter in Utrecht maandag bepaald.

Tijdens het examen twijfelde de rijinstructeur al aan de identiteit van de man achter het stuur. De ene broer was namelijk volgens de instructeur nog niet klaar om examen te doen, de andere broer wist het rijexamen succesvol te doorlopen. De instructeur meldde na afloop zijn vermoedens bij de politie en onderzoek wees uit dat de telefoon van de verdachte tijdens het examen in de buurt was van de examenlocatie in Emmeloord, terwijl hij vertelde dat hij in Hilversum was. In chatberichten tussen de broers werd bovendien uitgebreid gesproken over het plan. Daarnaast bleek na vergelijking de handtekening ook niet te kloppen.

De 22-jarige wordt ervan beschuldigd dat hij met zijn actie de veiligheid van vele weggebruikers in gevaar heeft gebracht. Zijn broer kon zo immers beschikken over een rijbewijs terwijl hij nog niet de rijvaardigheid had om examen te doen.

Boete voor rijexamen doen voor tweelingbroer
Boete voor rijexamen doen voor tweelingbroer (Foto: BuzzO)

Londen houdt brexit-kaarten tegen de borst

De Britse regering wil niet veel over hoe de 'brexit' in zijn werk gaat loslaten voordat Artikel 50 van het Europees Verdrag wordt aangeroepen en de onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie formeel beginnen. Dat heeft brexit-minister David Davis maandag gezegd.

Davis hield het parlement voor dat het tot het zover is voor iedereen een 'frustrerende tijd' zal zijn. Voor de onderhandelingen beginnen wil de regering duidelijke richtsnoeren daarvoor klaar hebben. Davis zei dat een meerderheid in het parlement die in de EU wil blijven ervan overtuigd moet worden dat een vertrek toch de moeite waard zal zijn.

Het is nog altijd onduidelijk wanneer de Britse regering Artikel 50 in werking stelt. Premier Theresa May heeft al meermalen laten weten dat het niet meer in dit jaar zal zijn.

Londen houdt brexit-kaarten tegen de borst
Londen houdt brexit-kaarten tegen de borst (Foto: ANP)

Cocu roemt sfeer in stadion in aanloop naar Champions League

Morgenavond begint PSV aan een nieuw avontuur in de Champions League. De Eindhovenaren beginnen tegen de ploeg, waar het vorig seizoen tegen eindigde: Atlético Madrid. De Madrilenen reikten uiteindelijk tot de finale.

Tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel roemde trainer Phillip Cocu vooral de sfeer in het Philips-stadion, dat morgen tijdelijk 'Stadion' heet. "Meerdere coaches zijn daarvan onder de indruk, het moet ons helpen om een goed resultaat te boeken tegen Atlético Madrid", aldus de coach. "Aan de ene kant voel je als speler de steun van het publiek. Het eigen team gaat zich beter voelen als het merkt dat het publiek achter hen staat. Maar het heeft ook effect op de tegenstander. Ik heb van verschillende coaches gehoord dat ze onder de indruk waren van de sfeer in het Philips Stadion."

Daarnaast zet PSV ook dit seizoen weer in op overwintering in de Champions League. "We willen overwinteren. We hebben daarbij de ambitie om dat in de Champions League voor elkaar te krijgen. Maar we hebben kwalitatief hele sterke tegenstanders", blijft Cocu wel realistisch. Na Atlético Madrid volgen ook Bayern München en FK Rostov nog. "We moeten zelfvertrouwen en overtuiging hebben om iets te bewerkstelligen, anders hoef je er niet aan te beginnen."

Tot slot hoopt Cocu dat de selectie lering heeft getrokken uit het afgelopen seizoen. De kansen, die je krijg, moet je direct verzilveren: "Dan breekt de wedstrijd open en dan heb je misschien nog wat meer mogelijkheden, maar het is een stugge tegenstander van hoog niveau dus het is logisch dat er geen vijftien kansen ontstaan. Wij moeten tegelijkertijd goed georganiseerd staan. Als we een topdag hebben kunnen we een resultaat halen."

Herman Finkers krijgt grote oeuvreprijs

Cabaretier Herman Finkers krijgt dit jaar de oeuveprijs van de Cultuurprijs Overijssel. Het is de eerste maal dat de speciale prijs wordt uitgereikt.

"Hij heeft de oudejaarsconference gedaan, hij besteedt aandacht aan de streektaal en mensen leren door hem de regio beter kennen. Eigenlijk is hij een ambassadeur voor Twente," stelt juryvoorzitter Ank Bijleveld maandag op RTV Oost, een van de initiatiefnemers van de bekroning.

De prijs wordt in de toekomst onregelmatig uitgereikt. De jury zal elk jaar beoordelen of er een bijzondere inwoner van Overijssel is die in aanmerking voor de onderscheiding komt. Het beeldje wordt op 22 september uitgereikt tijdens een speciale avond in Theater Odeon in Zwolle.

Regiosoap
Finkers (61) maakte elf solovoorstellingen, de laatste was de Oudejaarsconference 2015. In de voorstellingen komt de Twentse taal vaak langs. Ook maakte Finkers een Twentstalige kerstfilm en was hij een van de geestelijk vaders van de succesvolle Twentse regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond.

De cabaretier treed de afgelopen jaren minder op vanwege de chronische lymfatische leukemie waar hij aan lijdt.

Herman Finkers krijgt grote oeuvreprijs
Herman Finkers krijgt grote oeuvreprijs (Foto: BuzzE)

Poelenburg bespreekt onrust straatjongeren

Bewoners van de wijk Poelenburg in Zaandam bespreken dinsdag de problemen die zijn ontstaan door hangjongeren rond de plaatselijke supermarkt. In buurtcentrum De Poelenburcht komen de wijkbewoners bijeen vanwege de hoogopgelopen spanningen, onder meer door toedoen van straatjongeren die de buurt terroriseren.

Het raadslid Juliëtte Rot (Democratisch Zaanstad) heeft aangifte gedaan van intimidatie, nadat ze tijdens een interview met regionale omroep NH werd lastiggevallen. Afgelopen weekeinde werd bovendien een hakenkruis op de muur van de plaatselijke supermarkt gekalkt, op de plaats waar de jongeren altijd samenklitten.

Het zijn voorbeelden van incidenten in de Zaandamse wijk, die iedereen sinds vorige week kent. Straatjongeren terroriseren de buurt, waarbij hun gedragingen worden gefilmd en de beelden op internet worden gezet. Die gebeurtenissen worden vastgelegd door Ismail Ilgün. Ruim 50.000 internetters zijn geabonneerd op de vlogs van deze Turkse Nederlander.

Pauw
Zijn laatste bijdrage van zondag werd 167.000 keer bekeken, maar dat is nog niet de helft van de aantallen van vorige week. Ilgün is hot, noemt de kritiek van onder anderen premier Rutte ('Dit is tuig van de richel') 'negatieve shit' en zegt in zijn laatste vlog dingen als 'De overheid hebben wij niet nodig' en 'Zo geweldig dat ik met deze kleine camera de macht heb'. Vorige week haalde Ilgün samen met vrienden het bloed onder de nagels van televisiekijkend Nederland vandaan met een provoceren optreden in het tv-programma Pauw.

Sinds Ilgün eind juli begon met het online zetten van filmpjes, is de groep overlastveroorzakers in Poelenburg sterk toegenomen. Het lijkt alsof veel jonge Zaandammers in de vlogs willen figureren. "We hebben hier al heel lang overlast. Maar er zijn nu opeens ook heel veel jongere kinderen verschenen", zegt secretaris Gertjan Welgemoed van de klankbordgroep Poelenburg. "Echt uit de leeftijd van acht tot twaalf jaar. Ze denken dat ze zich zo kunnen gedragen in de maatschappij. Ik denk dat we daarom ook de scholen bij het plan van aanpak moeten betrekken. Want dit kan zo niet."

Overigens hebben de bewoners een dubbel gevoel over de gebeurtenissen van de afgelopen week. ,,Het probleem staat nadrukkelijker op de kaart dan ooit", zegt Welgemoed. "Dat is positief. Maar buiten dat de groep overlastveroorzakers groeit, vind ik ook dat die vlogger veel te veel 'moments of fame' heeft gehad. En dat sterkt de jongens om hem heen in hun gedrag."

Poelenburg bespreekt onrust straatjongeren
Poelenburg bespreekt onrust straatjongeren (Foto: ANP)

Assetto Corsa

Anderhalf jaar na release op de PC kwam Assetto Corsa dan eindelijk uit voor de consoles. Deze op en top driving simulator heeft in die tijd een harde kern fans vergaard en is zeker geen game die je gemakkelijk oppakt als je slechts zo af en toe eens een racegame speelt. Nadat eerder 'die andere drive sim' Project CARS op de consoles verscheen, is er vanaf nu eindelijk concurrentie op dit vlak.

Ontslag Van Gaal kostte Man Utd 10 miljoen euro

Louis van Gaal en de rest van zijn staf hebben een flinke zak met geld meegekregen toen ze ontslagen werden bij Manchester United. De club uit de Premier League maakte maandag de financiële resultaten over het seizoen 2015/'16 bekend. Vanwege tegenvallende resultaten moesten Van Gaal en zijn technische staf aan het einde van het seizoen vertrekken.

De accountants van Manchester hebben bevestigd dat de club bijna 10 miljoen euro moest betalen bij het ontslag van Van Gaal. Ook landgoten Frans Hoek, Albert Stuivenberg en Max Reckers moesten vertrekken.

The Red Devils maakten ook bekend dat de club afgelopen seizoen €609,4 miljoen aan inkomsten had. Het is daarmee de eerste Engelse club die meer dan 500 miljoen Britse Pond aan inkomsten had.

20 minuten gameplay Forza Horizon 3

Een gelukkige gamejournalist bij Eurogamer had recent de kans om Forza Horizon 3 uit te proberen en deelt vandaag wat gameplaybeelden van die speelsessie. In de beelden zien we 20 minuten racegenot van de open-wereld racegame, gespeeld op een Xbox One S.

Forza Horizon 3 heeft verder nog wat noemenswaardige kenmerken. Zo is het een Xbox Play Anywhere-titel, wat betekent dat de game ook naar Windows 10 komt. Ongeacht voor welk van de twee platforms de titel wordt aangeschaft, zal deze op zowel Xbox One als PC speelbaar zijn. Verder is het een van de eerste titels die de HDR-functionaliteit van Xbox One S gebruikt. Dit zorgt voor hogere contrast-ratio tussen licht en donker, wat intensievere kleuren oplevert. Je televisie moet dit uiteraard wel ondersteunen.

De systeemeisen voor de pc-versie zijn niet kinderachtig: 55GB schijfruimte, 12GB RAM, 4GB VRAM en een 3.6GHz CPU worden aangeraden. Qua grafische kaart raadt Microsoft een Nvidia GTX 970 of een GTX 1060 aan, of uit het AMD-kamp een R9 290X of RX480. Bekijk hier het verslag van de preview die Eurogamer had, waar ook nog enkele bijzondere details besproken worden, zoals de mogelijkheid om je eigen track te creëren binnen de enorme spelwereld. Forza Horizon 3 komt op 27 september uit. Een demo voor Xbox One wordt 'ergens vandaag' verwacht.

Android 7.0 komt naar UMi Smartphones

Deze kerst brengt UMi upgrades uit voor de UMi Super, UMi Plus en UMi Max smartphones. Hiermee krijgt deze lijn Android 7.0 Nougat. De update staat gepland voor 24 december 2016.

Umi Android 7.0N

UMi heeft officiëel bevestigd dat Android 7.0 momenteel getest wordt op een aantal van hun producten. Hun "Android N Plan" is opgezet om zoveel mogelijk UMi producten te voorzien van een update naar Android N.

Umi Android 7.0N

UMi laat haar gebruikers weten dat Android 7.0 Nougat momenteel in ontwikkeling is voor hun producten, te beginnen met de smartphones die worden aangedreven door de Helio P10 processor. De release brengt de nieuwe Android functionaliteiten naar UMi-devices.

Heb je nog geen UMi device? Via onderstaande linkjes kun je er alsnog een aanschaffen!

UMi Super (Op voorraad): September deals http://www.umidigi.com/page-umi_super_buy.html
UMi Max (Op voorraad) : $30 korting: http://www.umidigi.com/page-umi_max_buy.html
UMi Plus (Presales) : $70 korting http://bit.ly/UMiPlusPresales

- Dit bericht is gesponsord door UMi -

Zit u nog steeds in de lift?

Amanda Carpenter zat 14 februari vast in een lift van Amtrak op de luchthaven van Baltimore Washington. Ze stuurde een noodkreet via Twitter en kreeg na 7 maanden antwoord: Zit u nog steeds in de lift?

"Guys. I'm trapped in an amtrak elevator at Bwi airport. Help? (Jongens, ik zit vast in een lift van Amtrak op de luchthaven van Baltimore-Washington International. Help?)" twitterde ze toen. En ook twitterde ze een foto van het keuringscertificaat van de betreffende lift, waarop te zien was dat deze 7 maanden daarvoor al verlopen was. 

Ze was dan ook vrij verbaasd dat ze op 7 september antwoord kreeg: "We are sorry to hear that. Are you still in the elevator? (We vinden het vervelend om dat te horen. Zit u nog steeds in de lift?" Ze heeft Amtrak maar laten weten dat ze er al uit was.

Amtrak heeft laten weten dat iemand de originele tweet van Amanda heeft geretweet waardoor ze dachten dat het om een nieuw bericht ging. En op Twitter is ook een anwoord van Amtrak te vinden van kort na de orginele Tweet. Amtrak heeft de fout toegegeven en heeft Amanda een gratis treinrit aangeboden, bij wijze van verontschuldiging.

Duitse wegenwacht redt schildpad

Afgelopen vrijdagavond vond een vrouw tijdens het uitlaten van haar hond in de buurt van de Duitse stad Nürnberg een schildpad op straat. Aangezien ze het dier niet aan zijn/haar lot wilde overlaten stopte ze hem in een mand en bracht hem met de auto naar het asiel in Nürnberg. Bij aankomst was het dier echter spoorloos verdwenen.

Omdat het beestje toch echt in de auto moest zitten zijn medewerkers van het asiel naar hem op zoek gegaan en hebben ze hem ook kunnen lokaliseren. Het dier was vanuit de kofferbak in de carrosserie van de auto gekropen. Helaas liet hij zich niet zomaar vangen. Medewerkers van het asiel zijn 2 uur tevergeefs bezig geweest om hem te redden. En de vrouw met het dier in de Fiat Punto weer laten gaan vond niemand een optie, want dat zou de schildpad niet overleven.

Nadat ze de ADAC (de Duitse ANWB) ervan overtuigd hadden dat het geen verborgen camera-grap was stuurden die de wegenwacht langs. Na het verwijderen van de binnenbekleding van de auto kon de schildpad alsnog gered worden.

De schildpad maakt het goed en is vernoemd naar de auto waarin hij zich verstopt had: Punto

Vloggertuig Zaandam intimideert HvNL wéér

Het houdt maar niet op, met dat achterlijke tuig in Zaandam dat de buurt al tijden terroriseert. Afgelopen donderdag werd een cameraploeg van Hart van Nederland bedreigd door de kansenparels. Omdat het de taak van journalisten is om dingen te verslaan, gingen ze weer langs in de wijk Poelenburg. Maar daar is het tuig niet blij mee.

Van Weeghel wint verrassend goud op 400 meter

Kenny van Weeghel heeft voor een verrassing gezorgd op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Op de 400 meter in de klasse T54 (rolstoelatleten) won hij het goud in een tijd van 0:46,65. Vooraf waren de Chinees Yang Liu en David Weir uit Groot-Brittannië favoriet, maar zij konden het niet waarmaken in de finale. 

Liu was in de series zelfs nog 0,18 seconden sneller dan Van Weeghel, maar in de finale moest de Chinees genoegen nemen met het zilver in een tijd van 0:46,79. Het brons gaat naar Tunesië, Yassine Gharbi wist met zijn tijd van 0:47,07 zelfs Weir (0:47,17) voor te blijven. 

De 35-jarige Van Weeghel won in 2004 al het goud op dit onderdeel, waarna hij in 2008 teleurstellend zevende werd. In Londen vier jaar geleden pakte hij het zilver. De Zwollenaar komt deze week nog in actie op de 100 meter, 800 meter en de 1500 meter. 

Kenny van weeghel (Foto: ois)
Kenny van Weeghel (rechts) na zijn winst op de 400m T54 (Foto: ois)

Xbox One S-bundels met Battlefield 1 aangekondigd

Xbox-protegé Larry Hryb heeft vandaag op zijn website majornelson.com bekendgemaakt dat er volgende maand een drietal nieuwe Xbox One S-bundels komen in combinatie met de game Battlefield 1. We zien naast de standaard witte variant nog een grijze en een camouflage-groene editie.

Vanaf 13 oktober is de witte editie met een 500GB harde schijf inclusief Battlefield 1 te krijgen in Europa. Het gaat dan om de digitale versie van de Battlefield 1 Standard Edition. De prijs voor deze bundel staat op 299 dollar, wat zeer waarschijnlijk neerkomt op 350 euro. Tevens inbegrepen is een maand toegang tot EA Access, om de inmiddels 25 tellende EA-gameverzameling een maand voor niets uit te kunnen proberen.

De 'storm-grijze' editie, die qua bundelinhoud identiek is aan de witte editie, krijgt dezelfde prijs. Echter is deze bundel helaas alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Of de grijze bundel uiteindelijk ook in Europa gaat verschijnen is niet bekend.

Het paradepaardje van de drie bundels is de Xbox One S Battlefield 1 Special Edition Bundle, geheel in camouflage-groene kleuren, waarmee je een Xbox One S met 1TB schijfruimte krijgt, en de digitale versie van Battlefield 1 Early Enlister Edition, waar allerlei extra content bij zit inbegrepen zoals The Hellfighter Pack, The Red Baron Pack en de Lawrence of Arabia Pack. Deze editie krijgt net als de andere twee ook een gratis maand EA Access en is straks te verkrijgen voor 350 dollar, wat zeer waarschijnlijk neerkomt op 400 euro.

CDA wil minister voor Familie en Gezin

Het CDA wil een minister voor Familie en Gezin. En voor alle jongeren moet er een maatschappelijke dienstplicht komen.

Dat zijn twee punten die in het verkiezingsprogramma van de christendemocratische partij komen. Deze en dertien andere voorstellen kregen de meeste stemmen van CDA-leden op een speciale bijeenkomst zaterdag in Amsterdam. De uitslag werd maandagmiddag bekendgemaakt.

De minister is nodig 'voor meer aandacht en betere ondersteuning van gezinnen en families, van jong tot oud en in elke samenstelling'.

De maatschappelijke dienstplicht voor jongeren is nodig om 'de verbinding, het normbesef en burgerschap in de samenleving te versterken'. Het CDA zegt dat groeiende tweedelingen de samenhang van de samenleving bedreigen. Om jongeren gelijke opleidingskansen te bieden moet er een alternatief voor het leenstelsel komen.

CDA wil minister voor Familie en Gezin
CDA wil minister voor Familie en Gezin (Foto: ANP)

Öcalan dringt aan op hervatting vredesoverleg

Het conflict tussen de Turkse staat en de Koerdische rebellen kan binnen een halfjaar worden opgelost als de onderhandelingen weer worden opgepakt. Dat heeft de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan volgens zijn broer gezegd.

Mehmet Öcalan was in het weekeinde het eerste familielid dat Abdullah Öcalan in de gevangenis mocht bezoeken sinds twee jaar. "Hij zei dat als de staat bereid is tot dit project, wij het binnen zes maanden kun volbrengen en dat het eerdere vredesproces nog niet geheel is uitgewist", zei Mehmet Öcalan. "Dit is geen oorlog die één partij kan winnen."

Sinds een bestand met de gewapende Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in juli 2015 knapte, zijn duizenden mensen omgekomen. De regering van president Recep Tayyip Erdogan lijkt weinig genegen tot een vreedzame regeling. Zij is bezig met een grootscheepse zuivering na een mislukte couppoging in juli. De autoriteiten houden de PKK verantwoordelijk voor een bomaanslag maandag op een kantoor van de regerende AK-partij in de stad Van waarbij tientallen gewonden vielen.

Öcalan dringt aan op hervatting vredesoverleg
Öcalan dringt aan op hervatting vredesoverleg (Foto: ANP)

Trump wenst Clinton beterschap

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft maandag zijn Democratische rivaal Hillary Clinton beterschap gewenst. Trump zei dat hij hoopt dat ze er snel weer bovenop is en hij ziet uit naar het debat met haar.

De 68-jarige Clinton werd zondag tijdens een herdenkingsplechtigheid in de open lucht in New York onwel. Ze lijdt aan een longontsteking en moet nu rust houden. Trump die twee jaar ouder is, heeft maandag beloofd meer medische gegevens te openbaren om aan te tonen dat hij fit is. Hij voerde eerder al een dokter op die niet in details trad, maar schreef dat Trump, eenmaal gekozen tot president, de gezondste persoon ooit zal zijn die tot president van de VS is gekozen.

De presidentsverkiezingen zijn dinsdag 8 november. Clinton en Trump zijn dan de enige serieuze kandidaten. Maandag 26 september staat het eerste tv-debat tussen de twee op het programma.

Trump wenst Clinton beterschap
Trump wenst Clinton beterschap (Foto: ANP)

Kerstzegels dit jaar nauwelijks duurder

PostNL verhoogt de prijzen voor zijn kerstpostzegels dit jaar met slechts 1 cent. De prijs van een kerstzegel, waarmee voor een lager tarief kerstkaarten kunnen worden verstuurd, is dit jaar vastgesteld op 65 cent. Vorig jaar werden de zegels 5 cent duurder en het jaar daarvoor zelfs 12 cent.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de prijsverhoging goedgekeurd. Daarbij wordt gekeken naar hoeveel kerstkaarten PostNL verwacht te versturen en hoe hoog de prijzen moeten zijn om de postbezorging in de drukke kerstperiode rendabel te houden. Dat de prijsstijging dit jaar gering is betekent volgens een zegsvrouw dat er naar verwachting niet veel minder kerstkaarten worden verstuurd.

Een gewone postzegel voor binnenlandse post kost 73 cent. Kerstkaarten kunnen dit jaar daardoor met 8 cent korting worden verstuurd. De korting geldt tot en met 6 januari. Daarna moet er worden bijgefrankeerd.

Kerstzegels dit jaar nauwelijks duurder
Kerstzegels dit jaar nauwelijks duurder (Foto: ANP)

Artis verwelkomt twee tapirs

In vier dagen tijd heeft de Amsterdamse dierentuin Artis er twee tapirs bij. Donderdag werd een Maleise tapir geboren en zondag zag een Zuid-Amerikaanse het levenslicht.

Het zijn allebei mannetjes, maakte Artis maandag bekend. Ze maken deel uit van een Europees fokprogramma, want de tapir is een bedreigde diersoort.

De tapir heeft zowel iets weg van een neushoorn als van een paardachtige. Ze leven in tropische regenwouden. Op dit moment lijken de beide kalfjes nog op elkaar met hun witte stippen en strepen. In de loop der tijd veranderen de patronen op hun vachten.

Artis verwelkomt twee tapirs
Artis verwelkomt twee tapirs (Foto: ANP)

Drie jaar cel veroorzaker fataal ongeluk A2

De 46-jarige man die vorig jaar op de A2 een dodelijk ongeluk veroorzaakte waardoor een vader van een gezin omkwam en vijf andere inzittenden zwaargewond raakten, is veroordeeld tot drie jaar cel. Van de rechtbank in Utrecht krijgt hij ook vier jaar rijontzegging.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder acht jaar cel tegen deze Neil van der L. Volgens de rechters is er echter geen sprake van doodslag, maar van grove schuld. Daarom is de straf lager uitgevallen.

De man reed onder invloed van speed met een snelheid van 220 kilometer per uur bij Maarssen achterop de auto. Die sloeg daardoor over de kop en schoof nog tientallen meters door over de snelweg. Twee kinderen raakten door het ongeval blijvend gehandicapt.

Drie jaar cel veroorzaker fataal ongeluk A2
Drie jaar cel veroorzaker fataal ongeluk A2 (Foto: ANP)

Arrested Development-terugkeer 'ziet er goed uit'

Een tweede heropleving van Arrested Development komt steeds dichterbij. Dat maakte Deadline op uit de woorden van Jessica Walters, die in de comedyserie de rol van Lucille Bluth speelde.

Tijdens de Creative Arts Emmys, die dit weekend werden uitgereikt, sprak Walters over de serie, die drie seizoenen op het Amerikaanse FOX beleefde voordat een vierde seizoen jaren later op Netflix verscheen. Een vijfde seizoen is al een tijdje in voorbereiding, zo bleek uit de woorden van producer Brian Grazer, vorig jaar april. Maar sindsdien is het stil rondom de serie, ook al beweerde Grazer later dat de productie begin dit jaar van start zou gaan.

"Het ziet er heel goed uit," sprak Walters over de vooruitzichten. "Ik heb geen data voor je, maar iedereen doet mee." Na het uiteenvallen van de serie zijn de diverse cast- en crewleden logischerwijs andere projecten gaan doen, en blijkbaar is het lastig om de agenda's op een rij te krijgen. Afwachten dus, voor de fans, maar op Netflix zijn alle vier de seizoenen gewoon nog terug te kijken.

'Zoon voor Filemon Wesselink'

Filemon Wesselink is weer vader geworden. Zijn vriendin Michaela is zondag bevallen van een jongetje, weet het AD. Het kereltje heeft de naam Benjamin gekregen. Het management van Filemon kon de komst van de baby nog niet bevestigen.

De presentator had het lang stil gehouden dat er gezinsuitbreiding op komst was. Pas vorige maand onthulde Filemon vanuit Rio de Janeiro dat er een derde kindje aan zat te komen. Hij was daar voor de Olympische Spelen en vond het moeilijk om zijn vriendin achter te laten vanwege haar zwangerschap. De radio- en televisiemaker vertelde destijds echter niet wanneer Michaela uitgerekend was.

Filemon en Michaela waren al ouders van dochter Danique (6) en zoon Sebastiaan (4).

'Zoon voor Filemon Wesselink'
'Zoon voor Filemon Wesselink' (Foto: BuzzE)

Augustus weer recordmaand voor Schiphol

Reizigers hebben luchthaven Schiphol in augustus weer een record bezorgd. Ruim 6,4 miljoen passagiers reisden vorige maand via de luchthaven. Daarmee was augustus 2016 de drukste maand ooit voor Schiphol. Dat bevestigde een woordvoerder van Schiphol maandag.

In totaal nam afgelopen maand op jaarbasis het aantal passagiers met 7,9 procent toe. Vooral het aantal passagiers op vluchten binnen Europa steeg fors. Hier werd een plus van ruim 10 procent gemeten, tot 4,6 miljoen passagiers. Intercontinentaal groeide het aantal passagiers met 2,3 procent tot 1,8 miljoen.

Op 12 augustus werden 220.000 passagiers verwerkt, waarmee de luchthaven die bewuste vrijdag de drukste dag ooit beleefde.

Het oude record was pas een maand oud. In juli werden 25.000 passagiers minder verwerkt.

Augustus weer recordmaand voor Schiphol
Augustus weer recordmaand voor Schiphol (Foto: ANP)

Corruptiebestrijder zwicht voor verleiding

Een hoge Russische corruptiebestrijder is aangehouden op verdenking van het aannemen van omgerekend 123 miljoen euro aan smeergeld. Dmitri Zagartsjenko is het plaatsvervangend hoofd van het comité voor economische veiligheid en corruptiebestrijding van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het geld werd cash gevonden in zijn auto, studeerkamer thuis en in het appartement van zijn zus in Moskou, aldus het persagentschap RBC. Het jaarlijkse inkomen van Zagartsjenko bedraagt 41.000 euro. De onderzoekers van justitie brengen de ambtenaar in verband met de vorig jaar ontbonden bank NOTA. Deze financiële instelling werd in 2015 door de overheid ontmanteld omdat zij de bankregels verregaand had overschreden.

Corruptiebestrijder zwicht voor verleiding
Corruptiebestrijder zwicht voor verleiding (Foto: ANP)

Derde show Anouk in Ziggo Dome

Anouk heeft weer een extra show toegevoegd aan haar concertreeks in de Ziggo Dome volgend jaar mei. Ook op 31 mei staat de zangeres in de Amsterdamse poptempel, zo meldt organisator Mojo maandag.

De kaartjes voor de eerste twee concerten op 24 en 27 mei gingen afgelopen week als warme broodjes over de toonbank. Binnen een paar dagen waren alle tickets weg. De fans van Anouk moeten er dus snel bij zijn: de kaartverkoop is direct begonnen.

De shows staan in het teken van haar laatste album Queen For A Day, dat afgelopen maart uitkwam, en het nog te verschijnen Fake It Till We Die. Die cd ligt in oktober in de winkel.

Derde show Anouk in Ziggo Dome
Derde show Anouk in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

The Last Guardian uitgesteld naar december

The Last Guardian, een game die inmiddels al bijna tien jaar in de maak is, komt niet meer op 25 oktober uit. De PS4-exclusive is verplaats naar 7 december. Het uitstel is volgens PlayStation software-baas Shuhei Yoshida te wijten aan bugs.

"Een game uitstellen is altijd een moeilijk besluit, zeker als het gaat om deze game, maar we zijn meer bugs dan verwacht tegengekomen in de laatste fase van het ontwikkelingsproces. Om te verzekeren dat The Last Guardian aan de visie voldoet die de makers voor ogen hebben moeten we extra tijd nemen om te werken aan de bugs"

Nog even geduld dus.

Anne Hathaway is nog niet klaar met Catwoman

Anne Hathaway wil nog een keer Catwoman spelen. Dat gaf de actrice aan in een interview tijdens het Toronto Film Festival.

Hathaway was in 2012 te zien in The Dark Knight Rises, het slotstuk van Christopher Nolans Dark Knight Trilogy. Hoewel haar personage in deze realistische benadering van de Batman-wereld niet daadwerkelijk Catwoman werd genoemd, had haar Selina Kyle wel enkele hints naar de comic-oorsprong van de meesterdief en wordt haar vertolking wel degelijk beschouwd als Catwoman.

DC Comics is na de Dark Knight-films echter begonnen met een nieuwe serie films in een nieuwe continuïteit. Als gevolg daarvan zijn personages uit de Nolan films, zoals Bruce Wayne/Batman en James Gordon, opnieuw gecast. Hathaway zou echter alsnog de rol willen spelen. "Ik vond dat personage geweldig en ik had zo'n plezier om haar te spelen," aldus Hathaway. "Ik weet niet of het zou kunnen, want het Chris Nolan deel van het Batman-verhaal is afgesloten en dat is waartoe ik behoor, maar ik vind het DC Universe geweldig en zou graag nog een keer langskomen."

Of er überhaupt op korte termijn een nieuwe Catwoman te zien zal zijn is niet bekend; Ben Affleck is in de voorbereidende fase van zijn eigen Batman-film en heeft tot nu toe alleen bekend gemaakt dat Deathstroke, gespeeld door Joe Manganiello, een tegenspeler van de Dark Knight zal zijn. Wel is er een jonge versie van Selina Kyle te zien in de tv-serie Gotham, gespeeld door Camren Bicondova. Deze serie begint volgende week in de VS aan het derde seizoen.

Het is niet bekend wanneer Ben Afflecks film zal verschijnen of wat de titel ervan is.

Anne Hathaway als Selina Kyle/Catwoman
Anne Hathaway als Selina Kyle/Catwoman

ABN AMRO schrapt tot 1375 banen

ABN AMRO gaat in de periode tot 2020 maximaal 1375 arbeidsplaatsen schrappen als onderdeel van een kostenbesparing bij het financiële concern. Dat blijkt uit een interne mededeling die de bank maandag heeft verstuurd aan de eigen medewerkers.

Volgens ABN komen volgend jaar 625 tot 950 reguliere arbeidsplaatsen te vervallen, oplopend naar 975 tot 1375 banen in de periode tot 2020. Dat is inclusief natuurlijk verloop en het schrappen van bestaande vacatures. Een woordvoerder van ABN gaf aan dat ook in het buitenland arbeidsplaatsen komen te vervallen en dat nog niet is te zeggen hoe groot het uiteindelijke banenverlies in Nederland zal zijn.

ABN AMRO schrapt tot 1375 banen
ABN AMRO schrapt tot 1375 banen (Foto: ANP)

Kanker is terug bij Joop Braakhekke

Joop Braakhekke heeft afgelopen week slecht nieuws te horen gekregen. De tv-kok dacht alvleeskanker te hebben overwonnen maar de ziekte is teruggekomen. "Het was foute boel. De kanker is teruggekomen. Er zijn uitzaaiingen in mijn lever en longen", vertelt Joop in een openhartig interview in De Telegraaf.

"Wat je te horen krijgt is een donderslag bij heldere hemel, maar toch hoop je natúúrlijk dat het niet zo is. Dat de kanker weg is", zegt Joop over de middag dat hij door zijn arts op de hoogte werd gesteld. "Hoewel, nu moet ik eerlijk zijn, diep in mijn hart wist ik ook wel dat het niet goed zat. Ik had de laatste tijd veel last van mijn maag. Ik dacht bij mezelf: wat raar, het klopt niet."

Joop weet dat 'het zwaard van Damocles' nu boven zijn hoofd hangt. Toch geeft de tv-kok zich niet zomaar gewonnen. "Ik word fantastisch begeleid door het ziekenhuis, waar ze me een zware chemokuur adviseren. In de eerste instantie ben ik daar niet zo voor, je weet niet of die aanslaat en je hebt dan ook geen leven meer, maar als het een keuze is tussen de dood en chemo, kies ik toch voor het laatste."

Euthanasie
Ook overweegt Joop nog andere behandelwijzen die minder belastend zijn, al beseft hij maar al te goed dat het uitstel van executie is. "In het genezen van kanker geloof ik niet. Maar van kanker een chronische ziekte maken, lijkt me wel tot de mogelijkheden behoren. Er zijn mensen die immuuntherapieën volgen en daarmee het leven rekken. Een enkeling lukt het."

Mocht er echt geen behandeling meer aanslaan, kiest Joop voor euthanasie. "Ja, daar denk ik aan. Ik ga niet de lijdensweg op die mijn vriendin Joke, die ook alvleeskanker had en deze zomer is overleden, heeft afgelegd", zegt hij. "Ik dénk er niet aan. Als je dan toch moet gaan, dan maar beter in glorie."

Kanker is terug bij Joop Braakhekke
Kanker is terug bij Joop Braakhekke (Foto: BuzzE)

Zürich beste stad om te wonen

De bijna 400.000 inwoners van de Zwitserse stad Zürich kunnen tevreden zijn. Hun woonplaats prijkt bovenaan op de Sustainable Cities Index (SCI). Worden elementen als leefbaarheid, milieu, energie en economie opgeteld, dan zijn de bewoners van Zürich het beste af.

Stockholm en Singapore staan op de tweede en derde plaats op een lijst van honderd steden. Amsterdam valt met zijn elfde plek net buiten de top tien. Rotterdam prijkt op de negentiende plaats. Europese steden doen het een stuk beter dan plaatsen in andere werelddelen. Bij de eerste 25 staan slechts zes steden in andere continenten.

Zo zijn de inwoners van de Indiase metropool Kolkata een stuk slechter af. Hun gemeente staat op de honderdste plek. In de onderste regionen prijken met name grote steden in Azië en Afrika. Caïro, Nairobi, New Delhi en Manilla zijn bijvoorbeeld onderin te vinden.

De SCI is een initiatief van het ingenieursbureau Arcadis in Amsterdam.

Zürich beste stad om te wonen
Zürich beste stad om te wonen (Foto: ANP)

Mattie en Gordon hebben niet gezoend

Mattie Valk en Gordon hebben een gezellige date achter de rug, maar bij het afscheid zaterdag is er niet gezoend. Dat zei de dj van Qmusic maandag in zijn show Mattie & Wietze.

"Nee we hebben niet gezoend", zei Mattie na een vraag daarover van zijn collega Wietze. Wel krijgt de date een vervolg. "Nou ik ga nog een keer mee naar een optreden, ja", aldus een ietwat ongemakkelijke Mattie. "Omdat het gewoon een heel leuke gezellige avond was. We hebben gewoon heel erg gelachen."

Mattie was donderdag na een jaar aandringen van Gordon overstag gegaan om eens samen op stap te gaan. Hij vergezelde Gordon bij een optreden 'in Rijswijk voor een of ander bedrijf'.

Mattie en Gordon hebben niet gezoend
Mattie en Gordon hebben niet gezoend (Foto: BuzzE)

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 krijgt Boruto-uitbreiding

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 krijgt op 3 februari 2017 een uitbreiding dat zich focust op Boruto (Naruto's zoon). De uitbreiding komt met een nieuwe adventure-modus dat het verhaal vertelt van de reeds verschenen Boruto-film. De uitbreiding komt uiteraard ook met nieuwe speelbare personages.

Lees anders ook onze positieve review van Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4.

Zuid-Korea wil meer F-35-gevechtsvliegtuigen

Zuid-Korea overweegt twintig extra gevechtsvliegtuigen van het type Lockheed-Martin F-35 te bestellen om de kans te vergroten de Noord-Koreaanse leiding in geval van oorlog uit te kunnen schakelen. Dit hebben militaire bronnen maandag volgens het persbureau Yonhap gezegd.

De grote kernproef vrijdag die in Noord-Korea is uitgevoerd, heeft de spanning op het verscheurde schiereiland weer opgevoerd. Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten waarschuwden maandag dat het noorden op elk moment weer een kernproef kan doen.

Militairen hebben er in Seoul op gewezen dat F-35 'stealth jets' erg moeilijk te traceren zijn door luchtafweerradars. Daarom kunnen de F-35's relatief ongestoord in actie komen in het goed verdedigde luchtruim van Noord-Korea. De F-35 is zo geschikt om commandocentra van de Noord-Koreanen uit te schakelen en ook om de leiding van Noord-Korea weg te vagen.

Zuid-Korea heeft al veertig van deze toestellen besteld. Ze zouden vanaf 2018 inzetbaar moeten zijn. Nederland heeft de F-35 als opvolger gekozen voor de General Dynamics F-16. Nederland zou er in ieder geval 37 van in huis halen.

Zuid-Korea wil meer F-35-gevechtsvliegtuigen
Zuid-Korea wil meer F-35-gevechtsvliegtuigen (Foto: ANP)

Samsung keldert door zorgen over Note 7

De Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung beleefde maandag op de beurs in Seoul de slechtste dag in meer dan vier jaar tijd. Beleggers dumpten het aandeel na waarschuwingen van luchtvaartbedrijven en toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa, om de nieuwe Samsung Galaxy Note 7-telefoon voorlopig niet te gebruiken.

Zo meldde de Amerikaanse overheidsdienst voor de veiligheid van consumentenproducten CPSC het toestel uit te zetten vanwege het gevaar dat de batterij ontploft. Samsung is inmiddels bezig om een wereldwijde terugroepactie op poten te zetten en drong bezitters van de telefoon opnieuw aan om te stoppen met de smartphone en het toestel zo snel mogelijk in te leveren.

Van zo'n 36 Note 7-telefoons, waarmee Samsung de concurrentie aan wilde gaan met de nieuwe iPhone van Apple, is de batterij in brand gevlogen of ontploft. Samsung kelderde maandag op de beurs tijdens de handel tot 7,6 procent. Het aandeel sloot uiteindelijk 7 procent lager. Inclusief het koersverlies van vrijdag, toen Samsung bijna 4 procent aan waarde verloor, is er inmiddels 19 miljard dollar aan beurswaarde verdampt.

Samsung keldert door zorgen over Note 7
Samsung keldert door zorgen over Note 7 (Foto: BuzzT)

Rapper Boef opgepakt voor opruiing

De politie heeft maandagochtend rapper Boef van zijn bed gelicht naar aanleiding van een confrontatie zondagavond met de Tilburgse rapper Para Soma. Hij wordt verdacht van opruiing, bevestigt een politiewoordvoerder.

Agenten konden zondag voorkomen dat het tot een massale vechtpartij kwam in een wijk in Tilburg-Noord. Volgens de politie was de confrontatie op social media aangekondigd en kwam die voort uit mogelijke ruzie tussen beide rappers. Toen een groep van meer dan honderd mensen gewapend met stokken en staven zich verzamelden alarmeerden buurtbewoners de politie. Door inzet van tientallen agenten bleef een vechtpartij uit.

In eerste instantie werden geen aanhoudingen verricht maar na onderzoek kwam de politie bij Boef uit. De rapper, die enkele hitjes scoorde met nummers als Lauw en Hosselen, werd maandagochtend opgepakt. Hij wordt in de loop van de middag verhoord. Volgens de woordvoerder zal hij 'stevig aan de tand worden gevoeld'.

Rapper Boef opgepakt voor opruiing
Rapper Boef opgepakt voor opruiing (Foto: BuzzE)

Slechtziende 1500 meter lopers sneller dan de olympisch kampioen

Op het paralympische atletiektoernooi werd gisteren de 1500 meter bij de mannen in de klasse T12/13 (zeer slechtziend) gelopen. Opmerkelijk aan de uitslag was dat de eerste vier lopers sneller waren dan olympisch kampioen bij de mannen op de Olympische Spelen.

Abdellatif Baka uit Algerije pakte het goud in een tijd van 3:48,29, terwijl het goud op de Olympische Spelen naar de Amerikaan Matthew Centrowitz ging in een tijd van 3:50,00. Het zilver op de paralympische afstand was er voor de Ethiopiër Tamiru Demisse met een tijd van 3:48,49 en ook de bronzen medaillewinnaar Henry Kirwa uit Kenia liep met 3:49,59 onder de gouden tijd van Centrowitz. Fouad Baka, de broer van de winnaar, werd vierde in 3:49,84. 

Baka, Demisse, Kirwa en Baka (Foto: o)
Baka, Demisse, Kirwa en Baka in de laatste meters van de 1500m T13 (Foto: oisphotos.com)

Demo FIFA 17 vanaf morgen beschikbaar

Vanaf morgen kunnen gamers op de relevante platforms de nieuwe voetbalgame FIFA 17 uitproberen. De demo biedt naast vertrouwde gamemodi ook een stuk van The Journey, de verhaalmodus die nieuw is in dit deel.

In de demo is The Journey beperkt tot Manchester United. Verder zal kick-off-modus erin zitten en zijn er vier singleplayer skill games en drie nieuwe multiplayer skill games te vinden in de demo, die je kunt spelen terwijl de kick-off-modus aan het laden is.

Er zitten 12 teams in de demo, waaronder Chelsea, Real Madrid en Juventus. Qua stadions is er keuze uit CenturyLink, Stamford Bridge en Suita City Football Stadium. De volledige game kunnen we verwachten op 29 september.

'Extreem weer hindert aardappeloogst'

Het natte voorjaar en de warme nazomer is slecht nieuws voor veel aardappelboeren in Nederland, België en Noord-Frankrijk. Afgaand op proefrooiingen is dit jaar geen sprake van een grote oogst meldt de Vereniging Telers Akkerbouw (VTA). Voor een groot aantal boerenbedrijven dreigt als gevolg van de weersextremen zelfs einde oefening.

De prijzen voor aardappelen liggen volgens VTA nu al 30 tot 40 procent boven het "normale" niveau . Slechts een kleine groep telers zal volgens verenging echter profiteren van de hoge prijzen. Veel boeren telen op contractbasis, waarmee aardappelen op voorhand voor een vaste prijs worden verkocht. Doordat oogsten veel lager uitvallen kunnen boeren vaak minder leveren dan afgesproken.

Waar de oogst in Noordwest-Europa fors lager zal uitvallen, is er in Oost-Europa overigens wel sprake van een goed aardappeljaar. Daarmee blijft de Europese aardappeloogst op niveau en zal de consument waarschijnlijk niet veel merken van de slechte oogste, meent de VTA.

'Extreem weer hindert aardappeloogst'
'Extreem weer hindert aardappeloogst' (Foto: ANP)

Ruim 3200 criminelen uit handen justitie

In totaal 3209 criminelen met nog minstens 120 dagen cel tegoed lopen vrij rond. Dat blijkt maandag uit cijfers over de laatste stand van zaken in mei van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In 390 zaken bestaan aanwijzingen dat de voortvluchtige in het buitenland verblijft. Het aantal criminelen naar wie de politie actief uitkijkt komt daarmee op 2819.

Het totaal van ruim 3200 betekent een stijging ten opzichte van 2015. Toen was het totale aantal 2843, inclusief criminelen die mogelijk in het buitenland verblijven.

De meest voorkomende delicten gepleegd door de voortvluchtigen zijn diefstal, geweld en inbraak.

Ruim 3200 criminelen uit handen justitie
Ruim 3200 criminelen uit handen justitie (Foto: ANP)

Flash/Supergirl musical krijgt originele liedjes

Het leek een grap, maar is toch echt een serieuze onderneming: nadat de DCTV-series Arrow, Flash, Legends of Tomorrow en Supergirl in november/december een vierdelige crossover hebben gehad, zullen Flash en Supergirl in de lente nog een keer samen een verhaal vertellen. En dat verhaal heeft de vorm van een musical.

Nu Supergirl binnenkort met het tweede seizoen van start gaat op de Amerikaanse zender The CW, is de serie te zien op dezelfde zender als de andere drie. En aangezien Supergirl al van dezelfde makers was, is het combineren van de verhaallijnen een logische volgende stap. Sterker nog: Grant Gustin verscheen het afgelopen jaar al in een aflevering van Supergirl toen de serie nog te zien was op CBS.

Producer Greg Berlanti, het opperhoofd van de productie van de vier series, maakte vorige maand bekend dat Supergirl en The Flash samen een tweedelige musicalaflevering gaan maken. Berlanti gaf aan dat er 'voornamelijk bestaande liedjes' zullen worden gezongen, maar dat hij hoopt ook origineel materiaal te kunnen toevoegen. Vrijdag maakte Indiewire bekend dat die hoop wat concreter is geworden.

In een interview met de website gaf de producer aan dat de gesprekken over het verwerven van rechten op bestaande muziek op het punt staan te beginnen, gebaseerd op een idee voor de stijl en de toon die hij al heeft. "Ik wil ook proberen een origineel muziekstuk te laten schrijven," aldus Berlanti. "Als we daar een deal over hebben kunnen we waarschijnlijk wat aankondigen over de originele liedjes." Volgens Berlanti zijn er ook al gesprekken met potentiële liedjesschrijvers.

De keuze voor Supergirl en The Flash als onderwerpen van een musical is niet enorm vergezocht: hoofdrolspelers Melissa Benoist en Grant Gustin waren beiden al te zien in de musicalserie Glee. Daarnaast was Jesse L. Martin (Joe West in The Flash) in 1996 al te zien op het toneel in de musical Rent en heeft hij in The Flash al eens een stukje gezongen. Jeremy Jordan, Winn in Supergirl, was onder andere te zien in West Side Story en Rock of Ages.

In het interview gaf de producer ook wat details over de vierdelige crossover, die hij nu een driedelige crossover noemt. "We vertellen een samenhangend verhaal. Supergirl doet erin mee, maar het verhaal begint niet daadwerkelijk daar. Er zijn wat personages die in haar aflevering opduiken, maar het verhaal begint met The Flash en gaat dan naar Arrow en Legends of Tomorrow." Volgens Berlanti is het een "drie uur durend verhaal, bijna een miniserie". De producer gaf niet aan wat Supergirls beperkte betrokkenheid betekent voor de verschijning van het personage in de andere series.

DCTV ensemble: Arrow, Supergirl, Flash en Legends of Tomorrow

Van de crossovers zal in Nederland overigens weinig te zien zijn. Legends of Tomorrow en Supergirl moeten nog door een Nederlandse zender worden opgepikt en hoewel Veronica een aantal seizoenen van Arrow heeft uitgezonden, zijn zij inmiddels met de serie gestopt. Alleen The Flash is te zien in Nederland, en wel bij FOX. Deze loopt echter enkele maanden achter met het uitzenden van de afleveringen; seizoen 3 wordt begin 2017 verwacht. De echte DCTV-fan zou dus in november, al dan niet virtueel, naar de VS moeten verhuizen om het verhaal te zien.

Game of Thrones is de nieuwe Emmy-recordhouder

In de aanloop naar de Primetime Emmys, de televisie-awards die komende zondag worden uitgereikt in het Microsoft Theater in Los Angeles, zijn dit weekend de Primetime Creative Arts Emmy Awards uitgereikt. In deze minder prominente categorieën van de onderscheidingen, zoals Beste Casting en Beste Montage, heeft HBO-serie Game of Thrones een mijlpaal bereikt door het recordaantal onderscheidingen voor een serie te overschrijden.

De serie kreeg in de eerste vijf seizoenen al 26 Emmy Awards in diverse categorieën, en stond met dat aantal op dezelfde plaats als Hill Street Blues (1981-1987) en The West Wing (1999-2006). Dit weekend won de serie negen van de veertien nominaties, waarmee een nieuw record is bereikt.

Game of Thrones werd dit weekend onderscheiden met Beste casting voor een dramaserie, Beste kostuums voor een fantasyserie, Beste makeup (non-prostethic) voor een single-camera serie, Beste prostethic makeup voor een serie, Beste montage, Beste productiedesign en awards voor geluidsmix, visual effects en stunts. Komend weekend maakt de serie kans op Beste dramaserie en zijn er meerdere nominaties voor castleden. Veel daarvan zijn overigens in dezelfde categorie, wat de kansen voor de serie vergroot, maar het aantal potentiële onderscheidingen natuurlijk verkleint. In de hoofdcategorieën die zondag worden uitgereikt heeft Game of Thrones in totaal nog eens negen nominaties, waarvan er maximaal vijf gewonnen kunnen worden.

Game of Thrones 6X09 Jon Snow battle

Game of Thrones rondde eerder dit jaar het zesde seizoen af. Het seizoen was opmerkelijk in dat het het eerste was dat verscheen voordat de corresponderende verhaallijnen waren gepubliceerd in de boeken van George R.R. Martin, waar de serie op is gebaseerd. Martin is nog hard bezig het nieuwe boek, The Winds of Winter, af te ronden. Zijn huidige planning is om daarna met een zevende boek, A Dream of Spring, te komen, waarmee de verhaallijnen definitief worden afgerond. Tegen de tijd dat dat boek verschijnt zal echter Game of Thrones ook al klaar zijn: de seizoen zeven en acht verschijnen vanaf de zomer van 2017, tellen samen dertien afleveringen en vertellen een eigen versie van het verhaal.

Alle winnaars van de Creative Arts Emmys zijn te vinden op de website van de Emmys, in twee delen, een overzicht voor de winnaars van zaterdag en eentje voor zondag.

Goud, zilver en twee keer brons voor Nederland op dag vier

Op dag vier van de Paralympische Spelen heeft Nederland vier medailles weten te bemachtigen waarmee het totaal op 24 medailles komt, dit betekent een achtste plaats in de medaillespiegel. Vijf gouden, acht zilveren en elf bronzen medailles zorgden voor deze plaats op de ranglijst.

De dag begon met een gouden medaille in het baanwielrennen. Op de baan fietsten Tristan Bangma met zijn piloot Teun Mulder naar een paralympisch record op de 1000 meter tijdrit. Hun tijd van 59,822 was goed genoeg om iedereen te snel af te zijn, waaronder de zilveren medaillewinnaars Neil Fachie en Pete Mitchell uit Groot-Brittannië en de Duitse Kai-Christian Kruse en Stefan Nimke met het brons. “Onze start was geweldig en het door versnellen was echt super. Daarna raakten we in een flow. De tijd is bizar”, vond Bangma

Tafeltennisser Gerben Last pakte het zilver in de klasse 9. In deze klasse hebben de spelers een lichte beperking aan de benen of aan de speelarm. Sommige spelen met een ernstige beperking aan de niet-speelarm. Last verloor van de Belg Laurens Devos die al zijn wedstrijden hiervoor met 3-0 won. “Tegen deze jongen was niks te beginnen. Hij won al zijn partijen met 3-0 en dan is hij de verdiende winnaar van goud.”

Brons was er voor Lara Baars in de klasse F40 bij het kogelstoten. Tot de vijfde poging stond Baars nog zesde, maar in haar laatste poging stootte de 19-jarige atlete naar 7.12 meter; een dik persoonlijk record. “Het was een ongelofelijk zware wedstrijd, tot die laatste poging viel het erg tegen. Daar werd ik heel boos om. Gelukkig viel het in de zesde beurt allemaal op zijn plaats.” Het goud ging naar Lauritte Onye uit Nigeria in een wereldrecordafstand van 8.40 meter. De Tunesische Rima Abdelli pakte het zilver met 7.37 meter. 

Lara Baars (Foto: ois)
Lara Baars in actie op de Paralympische Spelen in Rio (Foto: oisphotos.com)


De laatste medaille van de dag kwam weer uit het zwembad. Marlou van der Kulk wist in de klasse S14, voor licht verstandelijk beperkte zwemmers, het brons te pakken op de 200 meter vrije slag. Haar tijd van 2:10,20 was eveneens goed voor een persoonlijk record. Van der Kulk moest haar meerdere erkennen in de twee Britse dames Bethany Firth (2:03,30) en Jessica-Jane Applegate (2:06,92). 

Trailer: Live by Night

Ben Affleck heeft het maar druk. Hij was dit jaar tweemaal te zien als Bruce Wayne/Batman, speelt een rol naast toekomstig Batman-tegenspeler J.K. Simmons in het in november te verschijnen The Accountant en is daarnaast actief als producer en regisseur van een handvol films die de komende jaren verschijnen. De eerste daarvan is Live by Night, waarvan nu een trailer is verschenen.

Affleck schreef het scenario voor de film op basis van het boek van Dennis Lehane, en kroop vervolgens achter de camera om zichzelf in de hoofdrol te regisseren. Live by Night vertelt over de georganiseerde misdaad in de tijd van de drooglegging in de jaren 20 van de vorige eeuw. Affleck speelt hierin Joe Coughlin, de zoon van een politiechef in Boston, die zich begeeft in de onderwereld en daar floreert.

Andere rollen zijn voor Elle Fanning, Sienna Miller, Chris Messina en Brendan Gleeson. Live by Night is in Nederland te zien vanaf 12 januari.

PETA vindt dat slachten in Farming Simulator 17 anders moet

PETA is een dierenrechtenorganisatie die bij de meeste mensen ondertussen wel bekend is. Nu blijkt dat de organisatie zich ook weer aan het bemoeien is met hoe er met dieren omgegaan wordt in games.

Ze vinden namelijk dat het slachten van bijvoorbeeld varkens in Farming Simulator 17 anders moet. De organisatie is van mening dat spelers de gruwlijkheden van het slachten ook voorgeschoteld moeten krijgen. Nu is dit nog niet het geval en PETA vindt dat de slachting niet oppervlakkig, maar op een realistische manier gedaan moet worden. 

Zittenblijvers op basisschool veelal kleuters

Kleuters blijven relatief vaak zitten op de basisschool, terwijl steeds minder leerlingen in het primair onderwijs vertragingen oplopen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die maandag zijn gepubliceerd.

In 2013 liep per leerjaar gemiddeld 2,2 procent van de leerlingen vertraging op. Dat is nu nog 1,9 procent. Aan het begin van schooljaar 2014/2015 was 15 procent van de leerlingen in groep 8 twaalf jaar of ouder en is minimaal één keer blijven zitten.

De dalende trend is niet terug te zien in de onderbouw. Jaarlijks blijft ongeveer een op de tien kleuters zitten in groep 2. In totaal ging het om ongeveer 18.000 leerlingen, die groep 2 afgelopen schooljaar overdeden. Het aantal leerlingen dat in groep 3 al vertraging heeft opgelopen is de laatste jaren min of meer gelijk gebleven.

Zittenblijvers op basisschool veelal kleuters
Zittenblijvers op basisschool veelal kleuters (Foto: ANP)

The Flash: Billy Crudup is Barry Allens vader

Terwijl Ezra Miller bezig is zich de rol van Barry Allen, oftewel de Flash, eigen te maken in Zack Snyders Justice League, zijn de makers van de Flash-solofilm bezig met het invullen van de rest van de Flash-cast. Volgens Heroic Hollywood is inmiddels bekend wie Henry Allen zal spelen.

Henry Allen, Barry's vader, zal worden gespeeld door Billy Crudup. Het is een terugkeer naar DC Comics voor de acteur, die in 2009 te zien was als Jon 'Dr Manhattan' Osterman in Zack Snyders Watchmen. Deze film staat los van het DC Extended Universe, dat begon in 2013 met Man of Steel en volgend jaar zal vervolgen met Wonder Woman.

De rol van Henry Allen wordt op televisie momenteel gespeeld door John Wesley Shipp. Zijn casting is een voortzetting van een traditie in DC-series: het opnieuw casten van voormalig hoofdrolspelers in relevante bijrollen. Shipp speelde in 1990/1991 de hoofdrol in de tv-serie The Flash, die nu wordt gespeeld door Grant Gustin en in het DCEU dus door Ezra Miller. Shipp meldde op Twitter enthousiast te zijn over Crudups casting. "Billy Crudup is een geweldige acteur. Wat een goede keus. Kan niet wachten om te zien hoe het uitpakt," aldus de acteur.

Andere rollen in The Flash, die wordt geregisseerd door Rick Famuyiwa, zijn er voor Ray Fisher en Kiersey Clemons. Fisher was dit jaar al even kort te zien als Victor Stone in Batman v Superman: Dawn of Justice en zal volgend jaar opnieuw te zien zijn als Cyborg in Justice League. Clemons, die eerder met Famuyiwa werkte voor de film Dope, zal de rol van Iris West spelen, met een kleine kans dat ze al in Justice League zal verschijnen. Haar rol wordt op televisie gespeeld door Candice Patton.

The Flash is in bioscopen te zien vanaf maart 2018.

'Hypotheekmarkt weer op niveau van 2008'

De hypotheekmarkt heeft in het tweede kwartaal het hoogste niveau bereikt sinds het uitbreken van de financiële crisis acht jaar geleden. De gemiddelde hypotheeksom liep op tot 258.000 euro, wat het hoogste peil is sinds 2008, meldde IG&H Consulting maandag.

De groei van de hypotheekmarkt werd vorig kwartaal vooral aangejaagd door huizenbezitters die een nieuw huis kopen (doorstromers). Ook worden veel hypotheken overgesloten, vanwege de zeer lage rente.

De stijgende huizenprijzen en steeds strengere regels rond hypotheken maken het voor starters steeds moeilijker een huis te bemachtigen. De omzet die werd gehaald op hypotheken voor starters groeide vorig kwartaal desondanks met 5 procent.

Onder de aanbieders van hypotheken wonnen Rabobank en ABN AMRO vorig kwartaal het meeste marktaandeel. ING leverde 1,7 procent van zijn aandeel op de hypotheekmarkt in. De drie grote banken hebben samen meer dan de helft van de markt in handen. Dat komt onder meer omdat het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen in de eerste helft van 2016 is gekrompen.

'Hypotheekmarkt weer op niveau van 2008'
'Hypotheekmarkt weer op niveau van 2008' (Foto: ANP)

Gezin Sophie Hilbrand is compleet

De kans is klein dat Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra nog meer kinderen krijgen. De presentatrice is tevreden met de grootte van haar gezin, zegt ze maandag in het AD.

"Baby's maken me heel blij, maar ik denk niet dat er nog een derde komt. Ik ben heel gelukkig zo", aldus Sophie. Samen met Waldemar heeft ze twee kinderen: dochtertje Robin van 6 en zoon Ravi van 4.

Sophie kan heerlijk genieten van haar leven als moeder. Uitgaan is er dan ook niet meer zo vaak bij. "Als Waldemar en ik elkaar of de kinderen weinig hebben gezien, kiezen we voor lekker met z'n viertjes", zegt de 40-jarige BNN-presentatrice. "Zeker als je weet dat de ander het volgende weekend weer aan de bak moet. Ach, we hebben onze portie uitgaan ook wel gehad."

Gezin Sophie Hilbrand is compleet
Gezin Sophie Hilbrand is compleet (Foto: BuzzE)

Nieuwe update moet veiligheid Tesla vergroten

Autofabrikant Tesla komt met een aantal nieuwe verbeteringen voor zijn automatische piloot, die de veiligheid van de auto moeten vergroten. Dat liet Tesla-topman Elon Musk zondag weten.

De update aan het systeem moet er onder meer voor zorgen dat obstakels bij slecht weer of fel licht beter te detecteren zijn, doordat radartechnologie een grotere rol gaat spelen. De softwareverbeteringen kunnen van afstand worden doorgevoerd en zijn binnen twee weken beschikbaar.

De elektrische auto kwam de laatste tijd in opspraak nadat verschillende ongelukken waren gebeurd met Tesla's die in zelfrij-modus stonden. In de Amerikaanse staat Florida overleed in mei een 40-jarige Amerikaan doordat hij met zijn zelfsturende Model-S op een vrachtwagen botste. Het is de vraag of de auto of de chauffeur de vrachtwagen ooit hebben gezien, omdat er op geen enkel moment is geremd.

De nieuwe technologie, Autopilot 8.0, had die crash mogelijk kunnen voorkomen, zei Musk in een toelichting. Radartechnologie zou de vrachtwagen volgens hem hebben herkend als een groot metalen object dat niet op die plek van de weg hoorde. "De auto zou dan dus hebben geremd", concludeerde hij.

Om de auto's nog veiliger te maken wordt de volledige automatische functie ook strenger voor chauffeurs die hun handen te lang van het stuur houden. Als zij hun gedrag na diverse waarschuwingen niet verbeteren schakelt 'autosteer' volledig uit. Het systeem kan pas weer worden aangezet nadat de auto is geparkeerd.

Nieuwe update moet veiligheid Tesla vergroten
Nieuwe update moet veiligheid Tesla vergroten (Foto: BuzzT)

Heel Holland bakt blijft scoren

De bakkunsten van de kandidaten van Heel Holland bakt waren zondag opnieuw goed voor torenhoge kijkcijfers. Naar de tweede aflevering van het vierde seizoen keken iets meer dan 2,5 miljoen mensen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De show van Omroep MAX op NPO1 vaagde daarmee alle concurrentie weg. Zo wist RTL 4 op hetzelfde tijdstip slechts 365.000 kijkers te trekken met de Amerikaanse dramaserie Roots en stemden 690.000 mensen af op Wegmisbruikers van SBS6. NPO3 kwam nog het meest in de buurt met 832.000 kijkers voor de tweede aflevering van de nieuwe dramaserie Vlucht HS13.

De top van best bekeken programma's van de dag kwam bijna geheel op het conto van NPO1. Naast Heel Holland bakt werd de top 5 gevormd door het NOS Journaal van 20.00 uur (2,4 miljoen kijkers), Studio Sport Eredivisie (2,2 miljoen) en de TV Show (1,5 miljoen). Alleen Hart van Nederland wist ook meer dan zes cijfers te scoren: 1,1 miljoen.

Heel Holland bakt blijft scoren
Heel Holland bakt blijft scoren (Foto: BuzzE)

Zaak Kim Dotcom matig bekeken

De hoorzitting over de uitlevering van MegaUpload-baas Kim Dotcom trekt maar weinig kijkers. Rond de 6000 mensen wisten de weg naar de Youtube-stream te vinden, terwijl Dotcom toch bijna een half miljoen volgers op Twitter heeft.

Dotcom zelf was op Twitter desondanks opgetogen over de kijkersaantallen. "Voor de meeste mensen is mijn hoorzitting saai. Maar voor diegenen die wat om copyrightwetgeving geven is het een hoogtepunt. Dagelijks 6000 kijkers. Behoorlijk grote rechtszaal."

Dotcom en twee collega's, waaronder de Nederlander Bram van der Kolk, werden in 2012 op last van de FBI door de Nieuw-Zeelandse politie opgepakt omdat ze internetpiraterij hadden gefaciliteerd. Ook werden hun bezittingen afgepakt. Na veel juridisch getouwtrek wordt nu besloten of ze aan de Verenigde Staten mogen worden uitgeleverd.

Zaak Kim Dotcom matig bekeken
Zaak Kim Dotcom matig bekeken (Foto: BuzzT)

Slaapproblemen bij een op de zes werknemers

Een op de zes werknemers kampt met serieuze slaapproblemen. Bijna twee derde van hen functioneert daardoor soms minder goed op het werk. Dat blijkt uit een online-enquête van marktonderzoeker TNS Nipo onder ruim 3400 Nederlanders. Meer dan de helft van de werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen heeft last van concentratieproblemen (59 procent). Een kwart maakt fouten door het gebrek aan een goede nachtrust.

Dat mensen wakker liggen, komt volgens het onderzoek dat in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis werd gedaan, ook vaak door het werk. In totaal 49 procent van de ondervraagden geeft aan dat de slapeloze nachten komen door zorgen over hun baan. Mensen slapen slecht omdat ze te veel werken of het werk niet kunnen loslaten. Of ze blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega.

Bij mannen is dit percentage met 55 procent hoger dan bij vrouwen (44 procent), die vaker niet kunnen slapen vanwege privéproblemen.

Slaapproblemen bij een op de zes werknemers
Slaapproblemen bij een op de zes werknemers (Foto: ANP)

Geroofde kunst 'snel' terug naar Nederland

Oekraïne draagt de vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum op korte termijn over aan de Nederlandse autoriteiten. Dat zijn vertegenwoordigers van het Nederlandse en Oekraïense Openbaar Ministerie overeengekomen. Een datum is nog niet bekend, maar het zal snel zijn, verzekert een woordvoerster van het Hoornse museum.

De overhandiging zal plaatsvinden op de Nederlandse ambassade in Kiev. Een Nederlandse expert reist nog deze week naar de Oekraïense hoofdstad om de echtheid en de staat van de schilderijen vast te stellen. Drie weken na de overhandiging zijn de schilderijen terug in Hoorn, is de verwachting. Het Westfries Museum gaat dat dan feestelijk vieren met de hele stad. Hoe dat gebeurt, wordt binnenkort duidelijk.

Geroofde kunst 'snel' terug naar Nederland
Geroofde kunst 'snel' terug naar Nederland (Foto: ANP)

As David Bowie uitgestrooid op Burning Man

Een deel van de as van David Bowie is uitgestrooid op het festival Burning Man. Dat vertellen ooggetuigen aan E! News.

Een petekind van de vorig jaar overleden zanger zou hier toestemming voor hebben gekregen van Bowies weduwe Iman. "Davids petekind en hij hebben lange gesprekken gehad over Burning Man en waar het voor staat, en David vond de boodschap achter het festival heel mooi", zegt de insider.

Burning Man vond dit jaar van 28 augustus tot 5 september plaats in de woestijn Black Rock Desert in de Amerikaanse staat Nevada. Net als ieder jaar werd hier na afloop een tijdelijke tempel in brand gestoken. Voordat het zover was werd Bowie geëerd in de tempel met een kleine ceremonie voor ongeveer zeventig mensen. "We speelden Davids muziek tijdens de rit van onze campingplek naar de tempel en terug", vertelt de aanwezige bron.

As David Bowie uitgestrooid op Burning Man
As David Bowie uitgestrooid op Burning Man (Foto: BuzzE)

Syrische rebellen sceptisch over vredesdeal

Diverse Syrische rebellengroepen zijn bereid mee te werken aan het vredesakkoord dat afgelopen week overeen werd gekomen, maar zijn tegelijkertijd zeer sceptisch over bepaalde aspecten ervan. Dat staat in een brief van de rebellen, die is gericht aan onder andere de Verenigde Staten. Het akkoord werd uitonderhandeld door de VS en Rusland.

De deal voorziet in een wapenstilstand, die in de nacht van zondag op maandag moet ingaan. In het akkoord is niet genoeg aandacht voor belegerde gebieden in Syrië, zo betogen de rebellen. Ze vinden dat alle belegerde gebieden van hulpgoederen moeten worden voorzien, zonder uitzonderingen of voorwaarden. De rebellen zijn ook bezorgd dat er geen methode is opgesteld om op naleving van het akkoord toe te zien, of sancties voor schending ervan.

De rebellen laken ook het feit dat Syrische gevechtsvliegtuigen pas negen dagen na het ingaan van het staakt-het-vuren moeten ophouden met vliegen.

Syrische rebellen sceptisch over vredesdeal
Syrische rebellen sceptisch over vredesdeal (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: tropisch warm

Na een heerlijke dag gisteren, niet te warm en niet te koud, moeten we vandaag rekening houden met bijna tropische temperaturen. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 27 graden, en in het zuidoosten is lokaal zelfs 30 graden mogelijk. Er staat een zwakke wind uit het zuidoosten. 

Zon op 07:10
Zon onder 20:00
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

Blind_Guardian was in Woerden en zag daar dit leuke bruggetje! 

Een overdekt bruggetje en 'kasteelwoningen' in Woerden (Foto: Blind_Guardian)
Een overdekt bruggetje en 'kasteelwoningen' in Woerden (Foto: Blind_Guardian)


Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1940 Schooljongens ontdekten prehistorische schilderingen in de grotten van Lascaux
1949 Na een verschijningsverbod van vier jaar mocht het dagblad De Telegraaf weer verschijnen.
1943 Benito Mussolini werd uit huisarrest bevrijd door de Duitsers, onder leiding van Otto Skorzeny.
1944 In Limburg begon  de bevrijding van Nederland. Noorbeek werd als eerste gemeente van Nederland bevrijd door de geallieerden.
1970 Lancering van Loena 16, het eerste onbemande ruimtetuig dat bodemmonsters van de maan naar de aarde terug bracht.
1974 In Ethiopië werd  de keizer, Haile Selassie, na een 58-jarige regeringsperiode afgezet.
1977 Steve Biko overleed als gevolg van mishandeling door politie in Zuid-Afrika. Zijn dood kreeg een symboolfunctie in het anti-Apartheidsprotest.


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Verdachte steekpartij Helmond aangehouden

De politie heeft zondagmiddag een 25-jarige man gearresteerd die vermoedelijk in de ochtend een man uit Helmond in zijn buik heeft gestoken. Dat meldt de politie.

Het gaat om een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die via ooggetuigen en camerabeelden kon worden opgespoord. Hij stak rond half vier 's morgens een 30-jarige Helmonder in zijn buik aan de Noord Koninginnewal en sloeg op de vlucht.

Het slachtoffer moest geopereerd worden, maar maakt het naar omstandigheden goed.

Verdachte steekpartij Helmond aangehouden
Verdachte steekpartij Helmond aangehouden (Foto: ANP)

Arts: Hillary heeft longontsteking

Hillary Clinton heeft longontsteking. De diagnose is afgelopen vrijdag al gesteld, nadat de Democratische presidentskandidaat zich had gemeld met een hardnekkige hoest die samenhing met een allergie. Dat heeft Clintons arts Lisa Bardack zondag laten weten.

Sinds afgelopen vrijdag slikt Clinton antibiotica voor de longontsteking. Haar arts had haar ook aangeraden rust te nemen en haar werkschema aan te passen.

Hillary Clinton was zondag in New York bij de herdenking van de aanslagen van 9/11, maar ging daar voortijdig weg omdat ze zich naar eigen zeggen 'oververhit' voelde. Ze werd door haar medewerkers in een auto geholpen en begaf zich naar het appartement van haar dochter, waar ze weer op krachten kwam. Korte tijd later kwam ze naar buiten en zei dat ze zich weer goed voelde. Volgens Bardack was Clinton inderdaad oververhit en had ze vochtgebrek.

Arts: Hillary heeft longontsteking
Arts: Hillary heeft longontsteking (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.