FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 september 2016

Icardi bezorgt Internazionale en De Boer eerste overwinning

Frank de Boer heeft eindelijk de eerste competitiezege met Internazionale te pakken. Tegen Pescara werd in de slotfase een achterstand weggewerkt. Het werd 1-2. 

Internazionale had in Pescara veel meer balbezit en het zorgde ook voor veel meer gevaar dan de tegenstander. Toch lukte het de Milanese bezoekers lange tijd niet om te scoren. De Boer leek daardoor opnieuw rekening te moeten houden met puntenverlies.

Toen Jean-Christophe Bahebeck na ruim een uur spelen scoorde voor Pescara, leek Inter zelfs niet eens een puntje te gaan pakken. In de slotfase stond Mauro Icardi echter op. De thuisploeg verzuimde te scoren vanuit een counter en Icardi kopte aan de andere kant een voorzet van Ever Banega binnen.

In blessuretijd was het feestje voor De Boer en zijn elftal helemaal compleet toen Icardi ook nog de 1-2 binnenknalde. Internazionale stijgt daardoor naar de negende plaats op de ranglijst van de Serie A.

Mauro Icardi is de gevierde man bij Inter. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Mauro Icardi is de gevierde man bij Inter. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Van Gerwen voorkomt nieuwe titel Suljovic

Michael van Gerwen heeeft een dubbelslag van Mensur Suljovic weten te voorkomen. De Brabantse darter won in de finale van de European Darts Trophy met 6-5 en voorkwam dat Suljovic twee toernooien van de Euro Tour op een rij zou winnen. Voor Van Gerwen is het al weer zijn vijfde Euro Tour deze jaargang. 

Op 1-1 wist Van Gerwen een break te plaatsen, de Oostenrijker werkte die break direct weg. Suljovic kwam zelfs 2-4 voor. Van Gerwen werkte de break weg, waarna Suljovic weer de leiding pakte (4-5). Met een 76-finish werd het 5-5 en met een elfdarter wist Van Gerwen dit toernooi op zijn naam te schrijven. 

Van Gerwen won eerder op de dag van Simon Whitlock (6-3), Jelle Klaasen (6-2) en Kim Huybrechts. Suljovic won op weg naar de finale van Ian White (6-3), Peter Wright (6-1) en James Wade (6-3). 

Volgende week verhuist het dartcircus naar Sindelfingen voor de European Darts Grand Prix, het negende toernooi van de Euro Tour. 48 darters zullen aan de oche verschijnen voor de hoofdprijs van 25.000 Britse pond (29.500 euro).

Michael van Gerwen boekt vijfde zege op Europese Tour. (PRO SHOTS/Action Images)
Michael van Gerwen boekt vijfde zege op Europese Tour. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslagen European Darts Trophy - achtste finales
James Wade 6-3 Andy Jenkins
Michael Smith 6-4 Robert Thornton
Ian White 3-6 Mensur Suljovic
Peter Wright 6-5 Joe Cullen
Kim Huybrechts 6-5 Terry Jenkins
Dave Chisnall 3-6 Gerwyn Price
Benito van de Pas 5-6 Jelle Klaasen
Michael van Gerwen 6-3 Simon Whitlock

Kwartfinales
James Wade 6-5 Michael Smith
Mensur Suljovic 6-1 Peter Wright
Kim Huybrechts 6-4 Gerwyn Price
Jelle Klaasen 2-6 Michael van Gerwen

Halve Finales
James Wade 3-6 Mensur Suljovic
Kim Huybrechts 5-6 Michael van Gerwen

Finale
Mensur Suljovic 5-6 Michael van Gerwen

Verlamde loopt halve marathon in robotpak

Een verlamde Britse vrouw heeft in een robotpak een halve marathon gelopen. Claire Lomas (36) deed vijf dagen over de Great North Run van de stad Newcastle naar de plaats South Shields. Ze legde bijna 5 kilometer per dag af.

De 36-jarige Lomas raakte in 2007 gedeeltelijk verlamd door een val van een paard. Ze brak haar nek, rug en ribben. Toch slaagde ze er met behulp van het 'bionische' pak in het loopevenement af te ronden. De Britse is erg blij met die prestatie, helemaal omdat ze ook nog eens zestien weken zwanger is. Door de zwangerschapsmisselijkheid had ze veel moeite met trainen.

Lomas gebruikte een zogeheten ReWalk-pak, dat enkele tienduizenden euro's kost. In 2012 liep ze er de marathon van Londen mee. Na 17 dagen kwam ze toen over de finish.

Verlamde loopt halve marathon in robotpak
Verlamde loopt halve marathon in robotpak (Foto: BuzzT)

Quintana wint Vuelta, Nielsen de slotrit

Nairo Quintana is de winnaar geworden van de 71e Vuelta. Zijn leidende posititie kwam in de laatste etappe naar Madrid niet meer in gevaar. De etappe werd gewonnen door Deen Magnus Cort Nielsen.

De eerste 50 kilomter van de 104 kilometer lange etappe werd er rustig aan gedaan en had Quintana alle gelegenheid om zijn aanstaande zege alvast te vieren. Bij het ingaan van de plaatstelijke rondes ging het tempo zoals gebruikelijk omhoog en werd er om de ritzege gestreden.

Koen Bouwman reed in die rondjes lang op kop, samen met Peter Kennaugh, Quentin Jauregui en Loïc Chetout. Uiteindelijk moesy Chetout zich als in de slotronde als laatste van de vluchters gewonnen geven en werd het een massasprint. Daarin was Nielsen te sterk voor Danniele  Bennati en Gianni Meersman.

Zaanse straatterroristen bedreigen raadslid

Raadslid Juliëtte Rot is zondagmiddag bij haar woning bedreigd door de tuigvloggers, die al maanden de wijk Poelenburg terroriseren. De straatterroristen, onder leiding van vloggertje Ismail Ilgun, kwamen 'verhaal halen' bij het raadslid waarom zij 'alleen maar' negatief was over hen in een uitzending van Pauw.

De politica was net klaar met een interview met RTV Noord-Holland, toen Ismail Ilgun uit de auto sprong om haar te filmen en te intimideren. Hij beschuldigde haar er onder andere van dat ze hen zwart wilde maken, en zei dingen als: ''Je bent geen mens, je bent karakterloos''. Ook werden er door zijn zielige kansparel-vriendjes verschillende bedreigingen geuit. ''We weten je te vinden'', werd er vanuit de auto geroepen.

Het raadslid heeft aangifte gedaan van bedreiging. De hangjongeren zijn al een tijd de buurt aan het terroriseren, wat uitgezonden wordt op het YouTube-kanaal van Ismail. De politie staat machteloos, bij Pauw lieten ze zich ook van hun slechte kant zien, en onlangs werd ook al een filmploeg van Hart van Nederland ernstig bedreigd.

Hillary Clinton naar huis, voelt zich 'prima'

Hillary Clinton is zondag naar haar huis in Chappaqua in de staat New York gegaan, nadat ze eerder op de dag onwel was geworden tijdens een herdenking voor de aanslagen van 11 september 2001.

Clinton verliet de herdenkingsdienst na zo'n anderhalf uur. Op beelden die van de democratische presidentskandidate lijken te zijn is te zien hoe ze door haar benen zakt terwijl ze door meerdere mensen een busje in wordt geholpen. Clinton werd naar het appartement van haar dochter Chelsea in de stad gebracht. Daar liep ze na ongeveer een uur weer naar buiten. Ze zei zich prima te voelen. "Het is een prachtige dag in New York", voegde ze eraan toe.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Clintons campagneteam zei in een verklaring dat ze "oververhit" was geraakt. Een democratisch politicus die de herdenking ook bijwoonde zei dat het erg benauwd was.

Hillary Clinton naar huis, voelt zich 'prima'
Hillary Clinton naar huis, voelt zich 'prima' (Foto: ANP)

Honkballers met moeite langs Rusland op EK

Na twee overtuigende zeges hebben de Nederlandse honkballers hun derde wedstrijd op het EK in Hoofddorp en Nieuw-Vennep moeizaam gewonnen van Rusland: 3-1.

Het Nederlands honkbalteam kwam in de tweede inning op 2-0 door een homerun van debutant Chadwick Tromp, waarop ook Dwayne Kemp over de thuisplaat kon komen. Maar daarna bleven de punten uit. Er gloorde na een score in de zevende inning hoop voor Rusland, maar Curt Smith maakte een einde aan de Russische illusies door een inning later de bal het stadion uit te slaan. 

Nederland speelt in groep A nog tegen Tsjechië (maandag) en Zweden (dinsdag). Vanaf donderdag spelen de beste drie landen uit iedere poule in de finaleronde, met als inzet twee plekken in de eindstrijd op zondag.

Twintig aanhoudingen bij Pegida-demonstratie

Er zijn zondagmiddag in totaal twintig mensen aangehouden naar aanleiding van een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Den Haag. Volgens de politie werd ook de voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, aangehouden, omdat hij weigerde een T-shirt met daarop onder meer een hakenkruis uit te trekken of te bedekken. Hij werd eerder deze week om diezelfde reden gearresteerd in Amsterdam.

Wagensveld werd volgens de politie opgepakt met nog vijf andere demonstranten, onder wie een Pegida-aanhanger met een nepbaard en een tulband, met daarop een plastic bom. Hij ging gekleed in een witte djellaba en had een nephoofd in zijn hand.

Er zijn later nog acht mensen aangehouden die een tegendemonstratie hadden georganiseerd. Omdat zij de demonstratie van Pegida dreigden te verstoren, werden zij opgepakt. Ook werden nog zes mensen opgepakt die onaangekondigd een protest tegen Pegida lieten horen. Een van hen klom met een vlag van de Anti-Fascistische Actie (AFA) een lichtmast in.

De anti-islambeweging Pegida demonstreerde zondagmiddag met zo'n zestig man in Den Haag. Er waren naar schatting zo'n honderd politieagenten op de been.

Twintig aanhoudingen bij Pegida-demonstratie
Twintig aanhoudingen bij Pegida-demonstratie (Foto: ANP)

Zwangere Monique trots op babybuik

Monique, de zwangere vriendin van zanger en presentator André Hazes jr., is blij dat ze er nog steeds mag zijn. Ze voelt zich goed en is trots op haar eigen lichaam.

"Nog een paar weekjes te gaan en dan mogen we eindelijk ons kleintje ontvangen", schrijft Monique op Instagram. "Tot nu toe heb ik een hele fijne zwangerschap gehad. Ik voel me al die maanden héél goed en had van te voren niet gedacht dat ik mezelf nog best een 'lekkere chick' zou vinden tijdens het groeien, maar ik straal en daar ben ik dankbaar voor."

Monique durft daarom best een foto van zichzelf in bikini te plaatsen. "Omdat ik trots ben", zegt ze. "Trots op dat ik mama mag worden van, voor ons, een wondertje."

Vorige week ging het overigens even niet zo lekker met Monique, die in oktober is uitgerekend. Tijdens haar vakantie in Thailand werd ze geveld door de griep.

Zwangere Monique trots op babybuik
Zwangere Monique trots op babybuik (Foto: BuzzE)

Onlusten na verwijderen burgemeesters Turkije

In het zuidoosten van Turkije is zondag gedemonstreerd tegen het besluit van de overheid om tientallen burgemeesters te vervangen door bewindvoerders. De politie moest traangas en waterkanonnen inzetten om betogers uiteen te drijven.

De nieuwe bewindvoerders beleefden onder meer een onrustige werkdag in Suruç, vlakbij de grens met Syrië. Daar verzamelden betogers zich volgens veiligheidsbronnen bij lokale overheidsgebouwen. Ook op andere plekken in de stad werd gedemonstreerd. Het was ook onrustig in de stad Diyarbakir en in de provincie Hakkâri, bij de grens met Irak.

De burgemeesters zijn afgezet omdat ze banden zouden hebben met de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK of de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, berichtte de krant Hürriyet eerder. In 24 van de gemeenten was de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) aan de macht.

Administratieve coup
De HDP heeft fel gereageerd op het verwijderen van de burgemeesters. De partij sprak over een "administratieve coup". De Turkse minister Bekir Bozdag (Justitie) stelde op zijn beurt dat "gekozen worden functionarissen geen vrijbrief geeft om misdrijven te begaan".

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat wordt onderzocht of de 28 burgemeesters "hulp en ondersteuning" hebben geboden aan de PKK of de beweging van Gülen. Zeker twaalf van de lokale bestuurders zouden al zijn opgepakt.

Ontslagen
Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije zijn al meer dan honderdduizend mensen ontslagen of geschorst. Ten minste 40.000 personen zijn opgepakt omdat ze banden zouden hebben met de beweging van Gülen, die volgens de regering achter de couppoging zit.

Onlusten na verwijderen burgemeesters Turkije
Onlusten na verwijderen burgemeesters Turkije (Foto: ANP)

BN'ers duiken weer de gracht in

Bijna 3000 mensen, onder wie weer verschillende BN'ers, hebben zondag meegedaan aan de Amsterdam City Swim. Onder hen waren onder meer Beau van Erven Dorens, Johnny de Mol, Maarten van der Weijden en Pieter van den Hoogenband. De deelnemers zamelden weer geld in voor onderzoek naar de ongeneeslijke spierziekte ALS.

Johnny volbracht de 2016 meter tellende race, al had hij zich niet zo goed voorbereid. "Ik ben de hele zomer op reis geweest voor een nieuw programma", zei de RTL-presentator vooraf tegenover De Telegraaf. Na afloop kwam hij echter voldaan uit het water. "Dit is echt waar helemaal te gek. Op een gegeven moment wordt het wel een beetje pittig maar gelukkig had ik een stuk of zes kinderen om me heen die riepen: 'Kom op Johnny, niet opgeven'."

Het was de vijfde keer dat het evenement door de Amsterdamse grachten werd georganiseerd. De vorige editie bracht 1,8 miljoen euro in het laatje. De zwemmers startten op het Marine Etablissement, en finishten op de Keizersgracht.

BN'ers duiken weer de gracht in
BN'ers duiken weer de gracht in (Foto: BuzzE)

Uitslag Ajax - Vitesse

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Ajax en Vitesse. De thuisploeg won in de ArenA met 1-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Nick Viergever bedankt Hakim Ziyech voor de assist na het doelpunt, (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Nick Viergever bedankt Hakim Ziyech voor de assist na het doelpunt, (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

AFC Ajax

1 - 0

Vitesse

 55' Viergever    
 
 Gele kaart: Viergever, (AFC Ajax),
 Rode kaart: , Kruiswijk (67/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Dijks
Klaassen
Riedewald (Schöne/78)
Gudelj
Ziyech
Traoré (Dolberg/68)
Younes (El Ghazi/89)
  Room
Leerdam
Kasjia
v.d.Werff
Kruiswijk
Foor (Ota/74)
Nakamba
Baker
Rashica (v.Bergen/67)
v.Wolfswinkel
Nathan (Tighadouini/64)

'Burgemeestersparlement' in leven geroepen

Burgemeesters uit meer dan zestig steden van over de hele wereld hebben zondag in Den Haag een burgemeestersparlement in het leven geroepen, het Wereldparlement van Burgemeesters (GPM). Het is een samenwerkingsverband op het gebied van klimaatverandering, migratie, vluchtelingen en goed openbaar bestuur.

De vorming van het GPM is het sluitstuk van een tweedaagse conferentie. Het idee erachter is dat de bestuurders van grote steden de beste oplossingen hebben voor allerlei wereldproblemen. Ze gaan daarvoor samenwerken met internationale organisaties als de OESO, de Wereldbank en vooral de Verenigde Naties. Ook gaan de burgemeesters naar Habitat III, de VN-conferentie voor duurzame stadsontwikkeling, volgende maand in Ecuador.

Het burgemeestersparlement wordt geleid door een klein bestuurscomité met leden uit alle vijf continenten. Voorzitter is de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Behalve Den Haag doen uit Nederland mee Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de regio Zwolle.

"Het burgemeestersparlement wil een spreekbuis zijn van de steden bij belangrijke internationale conferenties, zoals Habitat III. Nu wordt er nog te vaak over ons en zonder ons beslist", zegt Van Aartsen in een toelichting. "Burgemeesters zijn pragmatische mensen, ze zijn niet links of rechts maar staan boven de partijen en zijn er voor hun hele stad. De groep burgemeesters is heel divers, maar over praktische zaken, zoals afvalverwerking of riolering, zijn we het meestal eens."

'Burgemeestersparlement' in leven geroepen
'Burgemeestersparlement' in leven geroepen (Foto: ANP)

T. rex Trix zorgt voor uitverkocht Naturalis

Het Leidse museum Naturalis was dit weekend uitverkocht, omdat T. rex Trix voor het eerst te zien was. Zo'n 4000 bezoekers kwamen de 66 miljoen jaar oude botten bekijken. Het skelet is een van de meest complete T. rex-skeletten ter wereld en is tijdelijk te zien in Nederland, voordat het in juni 2017 op wereldtournee gaat.

Volgens een woordvoerster waren er opvallend veel volwassenen die vlak voor de opening al stonden te popelen om naar binnen te gaan. Zelfs zonder kaartje, terwijl de tentoonstelling alleen met een reservering te bezoeken is. Er worden per uur namelijk maar 360 bezoekers toegelaten.

De tentoonstelling is juist nu te zien, omdat de rest van het museum sinds eind augustus gesloten is in verband met een grote verbouwing. Naturalis hoopt dat 300.000 bezoekers naar Trix komen kijken, totdat het museum weer volledig geopend is aan het eind van 2018.

T. rex Trix zorgt voor uitverkocht Naturalis
T. rex Trix zorgt voor uitverkocht Naturalis (Foto: ANP)

Golfer Luiten zegeviert in KLM Open

Golfer Joost Luiten heeft voor de tweede keer in zijn carrière het KLM Open op zijn naam geschreven. De Nederlander was in 2013 al eens de beste en vandaag was hij op golfbaan The Dutch ongenaakbaar met een ronde van 63 slagen (-8) en een totaal van 265 slagen (-19). Nummer twee Bernd Wiesberger eindigde op drie slagen achterstand.

Luiten ving de dag aan vanaf een gedeelde derde plaats op drie slagen achterstand, maar maakte al in de eerste holes zijn achterstand goed. Waar andere golfers moeite hadden om het hoofd koel te houden sloeg de Nederlander de ene na de andere birdie. Hij kwam vandaag tot tien birdies en twee bogeys, waarbij hij met zeer goed putten de ene na de andere slag won.

Op de dertiende hole belandde de bal in het water, waardoor Luiten een slag inleverde, maar het bracht de Nederlander niet van zijn stuk, want de holes erna sloeg hij wederom birdies en maakte hij het verschil met Wiesberger die op de zeventiende hole een slag inleverde, waardoor het verschil uiteindelijk drie slagen bedroeg. De Zuid-Koreaan Byeong Hun An eindigde met een totaal van 271 slagen (-13) op een derde plaats.

Naast Luiten deed ook Wil Besseling het goed. De Nederlander eindigde op een verdienstelijke gedeelde 28e plaats met een score van 278 slagen (-6). Maarten Lafeber eindigde met 284 slagen (+0) op een gedeelde 66e plaats.

Roofvogel nieuw wapen tegen drones

De inzet van roofvogels om drones te onderscheppen lijkt een kwestie van tijd. Arenden worden getraind om de vliegende toestellen, vaak uitgerust met camera, als prooi te zien. Ze grijpen ze uit het luchtruim en vliegen ermee naar een rustige plek op de grond.

"De eerste roofvogels zijn nu geslaagd voor hun examen en mogen worden ingezet", zegt Dennis Janus van de politie zondag. De vogels waar de politie nu mee vliegt, zijn van een particuliere organisatie. Van die vogels maakt de politie gebruik tot de eigen vogels zijn opgeleid. "De politie heeft kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft. Deze eigen kweek kan vanaf volgende zomer op drones gaan jagen. Ook leidt de politie vogelgeleiders op."

Kwaadwillenden kunnen drones bijvoorbeeld gebruiken om de openbare orde te verstoren of ze zelfs gebruiken bij een aanslag. "Denk aan evenementen waar veel mensen op afkomen. Ook bij paleizen, officiële ontvangsten en rond vliegvelden zijn drones niet toegestaan."

Oefening
Criminelen en terroristen kunnen ook drones inzetten. Tijdens een oefening, maandag op een trainingslocatie in Ossendrecht, wordt een concrete bedreiging van een vip (een zeer belangrijk persoon) nagebootst. Een roofvogel moet dan een drone onschadelijk maken terwijl beveiligers zich ontfermen over het doelwit.

Eerder deze maand werd bekend dat er in de eerste helft van 2016 al meer incidenten met recreatieve drones zijn geweest dan in heel vorig jaar. Branchevereniging Darpas schat dat er tussen de 100.000 en 125.000 zijn in Nederland. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat de regels voor recreatieve drones aanscherpen.

Roofvogel nieuw wapen tegen drones
Roofvogel nieuw wapen tegen drones (Foto: BuzzT)

Clinton eerder weg bij herdenking 9/11

Hillary Clinton is zondag voortijdig weggegaan bij de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk. Diverse Amerikaanse verslaggevers meldden op Twitter dat Clintons campagneteam zich in stilzwijgen hult.

Een verslaggever van de rechtse zender Fox News zei, op basis van een anonieme bron bij de politie, dat Clinton onwel was geworden.

Clinton eerder weg bij herdenking 9/11
Clinton eerder weg bij herdenking 9/11 (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 11/09/2016

FC Groningen wacht nog altijd op haar eerste zege van dit eredivisieseizoen. In de eigen Euroborg kwamen de Groningers in een aantrekkelijk duel niet verder dan een 1-1 tegen promovendus Sparta Rotterdam. Go Ahead Eagles boekte wel de eerste zege van het seizoen. In Deventer werd het tegen Roda JC 2-0 voor de thuisploeg.

FC Groningen

1 - 1

Sparta Rotterdam

11' Mahi   18' El Azzouzi
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.845
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Larsen
Memisevic
Davidson
Hiariej
Linssen
Jenssen
Idrissi (Rusnák/65)
Hoesen (Sörloth/65)
Mahi (Tibbling/76)
  Kortsmit
Dumfries
Breuer
Van Drongelen (Vriends/70)
Pinteaux
Sanusi
Spierings (Van Moorsel/46)
Dijkstra
Brogno (Verhaar/57)
El Azzouzi
Goodwin

Go Ahead Eagles

2 - 0

Roda JC

27' Brands (pen)
89' Maatsen
   
 
Gele kaart: Auassar, Church (Roda JC)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.213
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Lambooij
Fischer
Schenk
Groenbast
Brands (Daemen/79)
Duits
Ritzmaier
Antonia (Ojamaa/71)
De Kogel (Maatsen/63)
Wolters
  Van Leer
Rutjes
Ananou
Kum
Van Peppen
Rosheuvel (Mytides/84)
Ajagun
Auassar (Paulissen/61)
Van Hyfte
De Silva (Gullón/72)
Church

Dijsselbloem: overheid moet over bonus gaan

De overheid moet zich met beloningen in het bedrijfsleven bemoeien, zoals de hoge bonussen. Dat stelt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag. Hij bekrachtigt daarmee zijn eerdere oproep aan het Nederlandse bedrijfsleven om de beloningen aan de top te matigen.

De PvdA-minister verwerpt de kritiek van onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW, de VVD en de Vereniging van Commissarissen en Directeuren op zijn pleidooi. Hij noemt de afwijzingen opvallend fel en agressief.

In tegenstelling tot de critici vindt Dijsselbloem dat ook de overheid over beloningen moet gaan. Politici moeten stelling nemen tegen maatschappelijke scheefgroei, "ook als de eerste verantwoordelijkheid bij burgers of bedrijven zelf ligt", schrijft hij in een zogenoemde Zondagsbrief aan PvdA-leden. "Politiek begint met een opvatting. Het is mijn opvatting dat we naar elkaar om moeten kijken en moeten zorgen dat de samenleving bij elkaar blijft. Dat geldt zeker voor mensen aan de top."

Scheefgroei
Volgens de minister is er wel degelijk sprake van een scheefgroei in het bedrijfsleven. "De beloningen aan de top van de grote Nederlandse bedrijven stijgen nog steeds veel sneller dan de cao-lonen. Tegelijkertijd zijn de bonussen inmiddels gemiddeld gelijk aan anderhalf jaarsalaris en stijgen ze verder door."

Van de vakbonden wordt verwacht dat ze looneisen matigen, maar dat geldt blijkbaar niet voor de directie. Hier is rechtvaardigheid in het geding, aldus Dijsselbloem. "Het raakt rechtstreeks aan maatschappelijke verhoudingen, die steeds meer onder spanning komen."

Nadat de afgelopen jaren bij staatsdeelnemingen, in de financiële sector en in de publieke sector excessieve beloningen en bonussen aan banden zijn gelegd, komt nu de tijd om ook naar het bedrijfsleven te kijken, vindt de minister.

Dijsselbloem: overheid moet over bonus gaan
Dijsselbloem: overheid moet over bonus gaan (Foto: ANP)

'Cliff Richard op instorten om kindermisbruikzaak'

Het gaat niet goed met Cliff Richard. De 75-jarige zanger slaapt en eet naar verluidt amper meer sinds hij anderhalve week geleden te horen kreeg dat de langlopende zaak over zijn vermeende kindermisbruik nog allerminst voorbij is.

"Hij is gestopt met eten en kan niet slapen. Hij zit er helemaal doorheen", zegt een bron dichtbij Cliff tegen The Sun. "Hij dacht echt dat de hele zaak achter de rug was. Zijn naasten zijn erg bezorgd om hem. Cliff is razend en soms weer zo moedeloos dat hij alles dreigt op te geven. Hij ziet momenteel geen manier hoe dit ooit zal stoppen en alles weer normaal wordt."

Een van de vermeende slachtoffers van Cliff heeft eind augustus een verzoek gedaan om de beslissing om hem niet te vervolgen te herzien. Het Britse Openbaar Ministerie had in juni juist besloten de al twee jaar voortslepende zaak te laten rusten omdat er onvoldoende bewijs was voor de beschuldigingen, die door vier destijds minderjarige mannen werden geuit en betrekking hadden op de jaren 1958 tot 1983. Inmiddels heeft ook een tweede slachtoffer een verzoek ingediend.

'Cliff Richard op instorten'
'Cliff Richard op instorten' (Foto: BuzzE)

Knuffels van ADO-fans voor zieke kinderen

De supporters van ADO Den Haag hebben zich zondag in De Kuip van hun beste kant laten zien. Na twaalf minuten spelen in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord gooiden ze vanuit het uitvak honderden knuffels naar beneden, in het vak waarin kinderen zaten uit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dat mooie gebaar van de fans uit Den Haag werd met luid applaus gewaardeerd door de supporters van de thuisclub.

Feyenoord had honderden kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis uitgenodigd voor de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Elf van hen mochten met de Rotterdamse spelers het veld oplopen. De zieke kinderen die niet naar het stadion konden komen, volgden de wedstrijd op televisie vanuit het ziekenhuis.

De fans van ADO Den Haag hadden in de week voorafgaand aan de wedstrijd opgeroepen om zoveel mogelijk knuffels mee te nemen naar De Kuip, als cadeautje voor de aanwezige kinderen. Het leverde zondag een regen van knuffelbeesten op.

Knuffels van ADO-fans voor zieke kinderen
Knuffels van ADO-fans voor zieke kinderen (Foto: ANP)

Chris Brown weert vreemdelingen

Het is afgelopen met de vele huisfeestjes bij Chris Brown. Na zijn arrestatie anderhalve week geleden hanteert de rapper een strikter deurbeleid: er komen geen vreemdelingen meer in. Dat schrijft TMZ op basis van bronnen.

Brown heeft zijn twee huisgenoten opgedragen eerst een gastenlijst op papier bij hem in te leveren, mochten ze iemand willen uitnodigen. Daarop moeten ze beschrijven wie de vreemdelingen zijn zodat Brown daarna kan bepalen of hij ze wel in zijn huis wil hebben. Ook mogen gasten geen eigen alcohol of drugs mee meenemen.

De maatregelen volgen nadat Brown in de cel belandde omdat hij een vrouwelijke gast met de dood zou hebben bedreigd. Het vermeende slachtoffer, de voormalige Miss Californië Baylee Curran, zou het met de rapper aan de stok hebben gekregen nadat ze een opmerking had gemaakt over de juwelen van een vriend van Brown. De rapper zou haar daarna met een vuurwapen onder schot hebben gehouden. Zelf beweerd Brown dat hij erin is geluisd en dat Curran hem bewust in de problemen heeft gebracht.

Chris Brown weert vreemdelingen
Chris Brown weert vreemdelingen (Foto: BuzzE)

Pegida-voorman weer aangehouden in Den Haag

De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, is zondag opnieuw aangehouden bij een demonstratie van de anti-islambeweging in Den Haag. Hij werd eerder deze week ook al gearresteerd aan het begin van een rechtszaak in Amsterdam tegen hem. Hij weigerde toen een T-shirt uit te trekken of te bedekken met daarop een logo van een poppetje dat onder meer een hakenkruis in een prullenbak gooit. Hij werd toen na verhoor weer vrijgelaten.

Ook in Den Haag toonde hij een afbeelding van een hakenkruis. Hij werd volgens de politie opgepakt met nog vier andere demonstranten. Agenten hielden tijdens de demonstratie ook een Pegida-aanhanger aan die gekleed ging in een witte djellaba en een nephoofd in zijn hand hield. Hij had ook een lange zwarte opgeplakte baard en op zijn tulband een plastic bom geplakt.

De anti-islambeweging Pegida demonstreert zondagmiddag op de Koekamp in Den Haag. De politie is met veel man op de been.

Pegida-voorman weer aangehouden in Den Haag
Pegida-voorman weer aangehouden in Den Haag (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - ADO Den Haag

Feyenoord heeft ook de vijfde wedstrijd van de Eredivisie gewonnen. Thuis in De Kuip werd ADO Den Haag met 3-1 aan de kant gezet. De Rotterdammers nemen de koppositie met vijftien punten uit vijf wedstrijden weer over van PSV. ADO staat met tien punten nog altijd vierde. 

Feyenoord

3 - 1

ADO Den Haag

 33' Kuijt
 34' N.Jörgensen
 90+4' El Ahmadi
   86' Marengo
 
 Gele kaart: Vilhena (Feyenoord), Meijers, Beugelsdijk, Kastaneer, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Woudenberg (Kongolo/88)
El Ahmadi
Kuijt (Gustafson/83)
Vilhena
Berghuis (Basacikoglu/76)
N.Jörgensen
Toornstra
  Setkus
San Román
Meißner
Beugelsdijk
Kanon
Duplan
Trybull
Jansen (Havenaar/57)
Meijers
Kastaneer (Marengo/67)
Becker (v.d.Heijden/85)

Briljante race levert achtste MotoGP-winnaar van het jaar op

Dani Pedrosa heeft met verrassende overmacht de Grand Prix van San Marino in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard vertrok vanaf de achtste plek, maar schoof al snel naar voren. Naar mate de race vorderde werd hij alsmaar sterker en uiteindelijk was er geen houden meer aan. Het is de eerste keer sinds Maleisië vorig jaar dat Pedrosa wint, waarmee hij de achtste winnaar van dit seizoen is. De laatste keer dat acht rijders in de koningsklasse in één seizoen een race wonnen was in 2000. 

De beste start was voor polesitter Jorge Lorenzo, die de leiding nam en teamgenoot Valentino Rossi achter zich aan kreeg. Maverick Viñales vertrok ook prima en nam plek drie in, met Marc Marquez direct achter hem. Het publiek in Misano ontplofte van vreugde in de tweede ronde, want Rossi zette zijn Yamaha naast die van Lorenzo en greep de leiding. Daarachter werd de achtervolging ingezet door Marquez en Viñales, met Andrea Dovizioso en Pedrosa die ook mee probeerden te komen.

Enkele ronden later begon Viñales wat terug te vallen, nadat hij Pedrosa en Dovizioso voorbij zag komen. Vooral Pedrosa had de gang er bijzonder goed in; hij stoomde op naar de vierde plek en had binnen de korste keren de aansluiting bij teamgenoot Marquez. Dovizioso had het moeilijk en moest zijn vijfde plek weer afstaan aan Viñales, maar dat duo reed al ver achter de Yamaha's van Rossi en Lorenzo en de Honda's van Marquez en Pedrosa.

Halverwege de race ging het voor Pedrosa nog een stapje verder: ogenschijnlijk moeiteloos pakte hij teamgenoot Marquez in, waarna laatstgenoemde zelfs leek te moeten lossen. Pedrosa kon Lorenzo prima volgen, terwijl Rossi zijn voorsprong van ongeveer een seconde in stand hield. Dat duurde niet lang, want Pedrosa reed een briljante race en schoof Lorenzo opzij alsof het niks was. In een oogwenk had de Spanjaard het achterwiel van leider Rossi te pakken en zeven ronden voor het einde moest ook Il Dottore eraan geloven: Pedrosa zette zijn Honda ernaast en greep de koppositie in de race.

Rossi probeerde nog even uit alle macht bij Pedrosa te blijven, maar dat was geen doen. De Spanjaard was simpelweg ongenaakbaar en reed in de slotronden nog eens weg van Rossi. Achter de uitzinnige Pedrosa kwam Rossi als tweede over de streep, ver voor Lorenzo en Marquez. 

Franse premier: terreurdreiging maximaal

De Franse premier Manuel Valls heeft zondag gewaarschuwd dat de terreurdreiging momenteel "maximaal" is en dat er dagelijks aanslagen worden verijdeld. "In de afgelopen week zijn er zeker twee aanslagen verhinderd en in de afgelopen dagen en zelfs in de uren dat we hier spreken worden aanslagen voorkomen", zei de premier zondag tegen Franse media.

Zaterdag is een eerste verdachte uit een groepje vrouwen die een aanslag in Parijs zou hebben willen plegen, aangeklaagd wegens wat justitie betitelt als: betrokkenheid bij een crimineel terroristisch project en een poging tot moord gepleegd in een misdadigersbende. Het gaat om de 29-jarige Ornella G. die afgelopen dinsdag in het zuiden van het land werd aangehouden. Haar vingerafdrukken zijn gevonden op een auto die op dezelfde dag met gasflessen in het centrum van Parijs was geparkeerd. Drie andere vrouwen zitten sinds donderdag vast in deze zaak.

Franse premier: terreurdreiging maximaal
Franse premier: terreurdreiging maximaal (Foto: ANP)

'Hagrid' moet 45 kilo afvallen

De kilo's vliegen eraf bij acteur Robbie Coltrane. De 66-jarige Brit, vooral bekend van zijn rol als de halfreus Rubeus Hagrid in de Harry Potter-films, moet gedwongen bijna 45 kilo afvallen zodat hij kan worden behandeld aan artrose in een knie.

Coltrane is inmiddels zo'n 38 kilo kwijt, laat hij weten aan de Daily Mail. De acteur moet wel, want zonder de knie-operatie zal hij waarschijnlijk nooit meer normaal kunnen lopen. Nu maakt hij al noodgedwongen gebruik van een wandelstok. "Ik heb elke dag constant pijn", aldus Coltrane. "Mensen zullen zich wel afgevraagd hebben waarom ik zo voortstrompel maar dit is dus de reden."

Bij een kijkoperatie kwam Coltranes kwaal aan het licht. "Ze ontdekten dat ik geen kraakbeen meer had in een van mijn knieën. Het is volledig uiteengevallen", aldus de Brit.

Tijdens het filmen van zijn laatste klus, de nieuwe Channel 4-dramaserie National Treasure, verloor Coltrane ruim twaalf kilo. "Dat is wel grappig omdat er soms een maand tussen bepaalde scènes zat. Je ziet echt mijn gezicht veranderen. De mensen van de make-up merkten het ook op."

'Hagrid' moet 45 kilo afvallen
'Hagrid' moet 45 kilo afvallen (Foto: BuzzE)

Doden bij ongeluk op riviercruiseboot

Twee bemanningsleden van een cruiseschip dat op weg was naar Boedapest zijn zondag om het leven gekomen toen de boot tegen een brug botste. Het ongeluk gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag op het Main-Donaukanaal bij Erlangen, even ten noorden van Neurenberg.

De boot werd zwaar beschadigd. De brug van het schip is verwoest. De circa 180 passagiers en overige bemanningsleden moesten van de boot gehaald worden. De evacuatie kon uiteindelijk pas rond 06.00 uur 's morgens beginnen, nadat een noodbrug naar het vaartuig was aangelegd. Circa tweehonderd reddingswerkers zijn bij de reddingsactie betrokken geweest, meldden Duitse media. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Het kanaal van de rivier de Main naar de Donau verbindt de Main bij Bamberg met de Donau bij Kelheim. Het vormt onderdeel van de verbinding van de Noordzee bij Rotterdam met de Zwarte Zee bij Constanta.

Later op zondag ramde een cruiseboot op de Donau bij Bratislava een dijk. Het onder Zwitserse vlag varende schip had circa 150 mensen boord. De kapitein zou dronken zijn geweest en moest naar een ziekenhuis. De dijk liep forse schade op, maar de boot niet. Ook raakte een schot beschadigd dat gebruikt wordt voor regulering van het waterpeil in de stroom, waar vlakbij ook een waterkrachtcentrale is. De regering van Slowakije was zo bezorgd over de botsing dat de ministers van Verkeer en van Milieu beiden naar de plek van het ongeluk snelden.

Doden bij ongeluk op riviercruiseboot
Doden bij ongeluk op riviercruiseboot (Foto: ANP)

Ophef om experiment op honden in Australië

Dierenrechtenactivisten in Australië hebben geschokt gereageerd op een experiment waarbij honden werden gereanimeerd en weer gedood. Critici klagen in Australische media dat de dieren feitelijk twee keer zijn omgebracht.

Het experiment van Monash University was bedoeld om te onderzoeken hoe goed harten bewaard kunnen worden voor een transplantatie als de donor al is overleden. De twaalf greyhounds in de proef werden verstikt, waarna hun harten werden verwijderd en teruggeplaatst. Hoewel onderzoekers de dieren reanimeerden, kregen de honden later alsnog euthanasie

Dierenrechtenorganisatie Humane Research Australia bestempelde de proef als nodeloos wreed, omdat de dieren na hun reanimatie weer zijn gedood. "Mensen denken dat dit soort dingen lang geleden gebeurden of ergens in het buitenland, maar deze experimenten vinden nu plaats", zei directeur Helen Marston.

De universiteit heeft nog niet gereageerd. Het is niet de eerste keer dat greyhounds de hoofdrol spelen in een dierenrechtenrel. Zo lekte vorig jaar uit dat op de universiteit van Melbourne schroeven in de schedels van de dieren werden geplaatst.

Ophef om experiment op honden in Australië
Ophef om experiment op honden in Australië (Foto: ANP)

'Elke dag trots op Booking.com'

Dat Booking.com zo groot zou worden, had Geert-Jan Bruinsma (47) nooit kunnen denken toen hij de site oprichtte. "Het maakt me nog elke dag trots", zegt hij in een interview dat hij gaf aan de krant Tubantia vanwege de twintigste verjaardag van de site.

Booking.com heeft 13.000 werknemers op 184 kantoren wereldwijd. De site verwerkt ongeveer een miljoen reserveringen per dag, oftewel 42.000 per uur, oftewel 12 per seconde, becijfert Tubantia. Bruinsma: "Wij weten dat we morgen weer een miljoen reserveringen krijgen, terwijl de mensen zelf nog niet eens weten dat ze gaan boeken. Bizar toch?"

Bruinsma begon de site in de zomer van 1996 in Enschede. Kort ervoor was hij in de Twentse stad afgestudeerd als bedrijfskundige. "Wat ik wilde worden wist ik niet, twee andere dingen wel. Eén: een eigen bedrijf en twee: iets met internet", aldus Bruinsma tegen Tubantia. Het idee kwam tijdens een etentje. Een vriend vertelde over een mislukte vakantie. Een dag later registreerde Bruinsma bookings.nl. De url veranderde in booking.com toen het bedrijfje internationaal ging.

Amsterdam
De grootste verandering in al die jaren was de verhuizing van het hoofdkantoor. Booking.com verkaste van Enschede naar Amsterdam. "De internetverbinding was in Enschede niet goed genoeg. In Amsterdam konden we terecht in het gebouw met de beste verbinding van het land", zegt Bruinsma. Wat ook meespeelde: "Wij hebben inmiddels 1100 man werken op de ICT-afdeling over de hele wereld. Die haal je makkelijker over als je in Amsterdam zit dan in Enschede."

Geen spijt
Bruinsma stapte in 2003 uit het bedrijf. Hij was het niet eens met andere bestuurders over de volgende stap. Twee jaar na het vertrek van de oprichter werd Booking.com voor 110 miljoen euro verkocht aan Priceline. Bruinsma was te vroeg vertrokken en kon niet meedelen in de prijs. Maar spijt heeft hij niet, zegt hij. "Het klinkt misschien gek, maar ik ben niet iemand die carrière wil maken. Genoeg is genoeg, ik heb er een mooi bedrag voor gehad."

Bruinsma keerde in 2011 terug als 'business developer', achter de schermen van zijn kindje. "De noodzaak om te werken heb ik sinds de verkoop niet meer, voor mij is het meer een hobby voor maximaal drie dagen in de week."

'Elke dag trots op Booking.com'
'Elke dag trots op Booking.com' (Foto: BuzzT)

Italianen vieren feest in Moto2 Misano

De Grand Prix van San Marino in de Moto2 is gewonnen door de Italiaan Lorenzo Baldassarri. Hij won na een enerverend duel in het slot van de race en pakte zo zijn eerste grandprixzege ooit. 

De start was voor polesitter Johann Zarco, hoewel hij in de eerste bocht flink werd aangevallen door Takaaki Nakagami. De Japanner ging echter behoorlijk wijd en moest zes plekken inleveren, waardoor Lorenzo Baldassarri naar plek twee opschoof, gevolgd door Franco Morbidelli, Thomas Lühti en Alex Rins. Voor Axel Pons ging het in de eerste bocht weer eens fout, wat een triest jubileum opleverde voor de Spanjaard: het was de 50e keer dat hij een grand prix niet uit kon rijden, doorgaans door crashes.

Zarco reed heel even prima op kop, maar de kampioenschapsleider moest al snel in enkele bochten tijd maar liefst vier plekken afgeven. Niet veel later kwam ook Sam Lowes er voorbij en de Fransman leek er totaal geen gang meer in te hebben. Voorin pakte Rins de koppositie, wat hem in de virtuele tussenstand van het WK de leiding opleverde. Achter Rins werd hevig gevochten om de tweede plek, vooral tussen Lowes, Baldassarri, Nakagami en Morbidelli, tot het weer eens fout ging voor Lowes: de Brit ging onderuit en kon inpakken.

Na de val van Lowes werd het groepje achter Rins behoorlijk uit elkaar getrokken, met Baldassarri die plotseling een flink gat naar Nakagami had, terwijl de Japanner een ruime voorsprong had op de achtervolgende groep. Daarin streden Zarco, Morbidelli en Lühti om de vierde plek en was het de Fransman die dat duel leek te winnen. 

Een handvol ronden voor het einde had Baldassarri definitief de aansluiting bij Rins te pakken, waardoor zich een mooi duel om de zege ontspon. Rins leek daar af te wachten om in de laatste ronde toe te slaan, maar dat lukte niet. Op het beslissende moment hield Baldassarri knap stand en moest Rins zich gewonnen geven, waardoor de Italianen op de tribunes konden juichen. Nakagami reed naar de derde plek, Zarco kon niet meer bij hem in de buurt komen, maar werd wel vierde. In de titelstrijd ontlopen Zarco en Rins elkaar nu nauwelijks meer: de Fransman heeft nog drie punten voorsprong. 

Binder wint matige Moto3-race, Bendsneyder onderuit

Brad Binder heeft op het World Circuit Misano de Grand Prix van San Marino in de Moto3 gewonnen. De Zuid-Afrikaan was wederom onklopbaar en pakte zo zijn vijfde overwinning van het jaar.

De start was voor Enea Bastianini, die vanaf de tweede plek de koppositie pakte van Binder. De Zuid-Afrikaan nam wel plek twee in beslag, voor Jakub Kornfeil, Jorge Navarro en Aron Canet. Voor Bo Bendsneyder was de eerste ronde al gelijk het eindpunt van de race: de jonge Nederlander ging in de voorlaatste bocht onderuit. Voorin reden tien rijders langzaam weg van de rest, vooral aangevoerd door het razendsnelle duo Binder en Bastianini, terwijl ook Nicolo Bulega erg sterk reed.

Na zo'n tien ronden was Navarro inmiddels verdwenen door een valpartij en namen Binder en Bastianini de race in handen. De twee sloegen een gat naar de rest, aangevoerd door Bulega, de protégé van Valentino Rossi. Ronde na ronde was het dup ongenaakbaar, tot een ronde of drie voor het einde. Bastianini pakte de leiding en de snelheid van de Italiaan en Binder ging gelijk daarna omlaag. Daardoor kon Joan Mir op plek drie in de buurt komen, met Bulega in zijn kielzog.

In de laatste ronden bleek Binder toch de sterkste en de Zuid-Afrikaan pakte dan ook de zege, voor Bastianini. Mir kon het gat niet dichten, maar hield Bulega wel van zich af en pakte zo zijn tweede podiumplek ooit, nadat hij de race in Oostenrijk op zijn naam schreef. Binder deed uitstekende zaken op weg naar de wereldtitel, want met vijf races te gaan heeft hij meer dan honderd punten voorsprong op Bastianini: een zege levert 25 punten op en dus moet de Italiaan vrijwel alles winnen en dan ook nog hopen dat Binder nauwelijks punten scoort. 

'Politie stopt met opvang verwarde personen'

De politie gaat vanaf 1 januari niet langer verwarde mensen opvangen en vervoeren die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat zegt de korpschef van Amsterdam-Amstelland, Pieter-Jaap Aalbersberg, zondagavond in de uitzending van De Monitor. "De politie is er om bonnen uit te schrijven boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen", aldus Aalbersberg.

Het aantal incidenten met verwarde mensen is de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen. In 2015 kwamen er ruim 65.000 bij de politie binnen, een stijging van 65% ten opzichte van vijf jaar geleden. Ze worden nu behandeld als 'gewone' verdachten, maar volgens Aalbersberg moet daar verandering in komen. "We hebben een repertoire en zo iemand gaat dan in de boeien. Maar dat is niet humaan. Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener iets mee doen en niet de politie."

'Politie stopt met opvang verwarde personen'
'Politie stopt met opvang verwarde personen' (Foto: ANP)

Drie keer goud voor paralympische ploeg op de derde dag

Op de derde dag van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft Nederland wederom acht medailles behaald, hiervan waren er drie goud. De totaalscore komt hiermee op vier gouden, zeven zilveren en negen bronzen medailles. De 20 medailles zijn goed voor een zesde plaats in de medaillespiegel.

Het eerste goud van de dag werd behaald door baanwielrenster Alyda Norbruis. Na de bronzen medaille op de achtervolging op donderdag won de Ureterpse nu goud op de 500 meter tijdrit in een wereldrecord. Het zilver was er voor de Australische Amanda Reid en het brons ging naar Zhenling Song uit China.

Arnoud Nijhuis pakte na het brons op de 4000m achtervolging, nu het brons op de baan op de 1000 meter tijdrit bij de mannen in de klasse C1-2-3. Dat is de klasse voor wielrenners met een zware tot redelijke beperking. Het goud ging in een wereldrecord naar de Chinees Zhangyu Li in 1:06,678. Het brons ging naar de Canadees Tristen Chernove.

Het tweede goud van de dag kwam van triatleet en regerend wereldkampioen Jetze Plat. Zijn 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en vijf kilometer 'wheelen' leverde een tijd op van binnen het uur; 0:59:31. Het feest werd compleet toen Geert Schipper in 1:01:30 het zilver ophaalde. Het brons ging naar de Italiaan Giovanni Achenza in 1:01:45. De categorie PT1 is voor atleten die in een rolstoel sporten. 

Jetze Plat (Foto: oisp)
Jetze Plat wint goud op de triatlon (Foto: oisphotos.com)

Het derde goud ging naar de Friezin Liesette Bruinsma. Op de 400 meter vrije slag in de categorie S11 (blinde zwemmers) won zij goud in een tijd van 5:15,08. Gelijk vanaf het begin bouwde de 16-jarige Bruinsma een voorsprong op die zij niet meer weggaf. in de laatste 100 meter wist de Italiaanse Cecilia Camellini nog dichtbij te komen, maar het was niet goed genoeg om de Wommelse van het goud af te houden. Het brons ging naar Qing Xie uit China.

Eerder op de avond werden er al meerdere medailles uit het water gevist. De andere Fries, Olivier van de Voort haalde op de 100 meter rugslag in de klasse S10 (lichtste beperkingen) het zilver. Zijn persoonlijk record van 0:58,10 was niet genoeg om het goud te behalen en Van de Voort raakte eveneens zijn wereldrecord kwijt aan de winnaar Maksym Krypak uit Oekraïne. 

Op de 100 meter schoolslag in de klasse SB7 wist Lisa den Braber haar bronzen medaille uit 2012 te prolongeren. Ook deze keer lag de bronzen medaille op haar te wachten, een tijd van 1:34,66 was genoeg. De 23-jarige zwemster mist beide onderbenen. Den Braber moest haar meedere erkennen in de twee Amerikaanse dames Elizabeth Marks (1:28,13 WR) en Jessica Long (1:32,94). 

Lisette Teunissen pakte het brons op de 50 meter rugslag in een tijd van 0:53,44 in de klasse S3. De 30-jarige zwemster die in 2012 nog paralympisch kampioen werd op dit onderdeel heeft een progressieve spierziekte, waardoor zij sinds 2015 in een lagere handicapklasse uitkomt. Dat weerhield haar er niet van om toch in de wereldtop mee te bllijven draaien. Wel moest Teunissen twee Chinese dames, Quiping Peng (0:48,49, WR) en Guofen Meng (0:51,42), voor laten gaan. 

Liesette Bruinsma (Foto: ois)
Liesette Bruinsma wordt gefeliciteerd door Mary Fisher (NZL) (Foto: oisphotos.com)

Fun met Funda #26 Landgoed Klein Bokhorst

In Putten vinden we aan de Diermenseweg het stijlvolle landgoed Klein Bokhorst. Oorspronkelijk stamt de boerderij uit 1872. In 2011/2012 is het geheel gerenoveerd en uitgebreid. Het huis en de omgeving ademen gewoonweg ruimte en comfort. In het bijgebouw bevindt zich een bar en fitnessruimte. Het geheel is ontworpen door Jan des Bouvrie en toch kost dit optrekje maar een slordige 2,6 miljoen euro. Inruil in binnen- of buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. 

Klein Bokhorst in Putten (Foto: Funda)
Klein Bokhorst in Putten (Foto: Funda)

Noord-Korea: stelletje Obama's is belachelijk

Noord-Korea heeft zondag de Amerikaanse initiatieven om nieuwe sancties af te kondigen, belachelijk genoemd. Het staatspersbureau van meldde dat "het stelletje Obama's dat nu rondrent en over zinloze sancties praat, volslagen belachelijk is". Noord-Korea gaat toch door met het versterken van zijn nucleaire kracht, aldus het persbureau.

Washington heeft in een reactie op een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef meer sancties tegen Noord-Korea in het vooruitzicht gesteld. Noord-Korea heeft afgelopen week zijn vijfde en tot dusverre krachtigste kernproef gedaan

Noord-Korea: stelletje Obama's is belachelijk
Noord-Korea: stelletje Obama's is belachelijk (Foto: ANP)

Nieuwe website maakt stamboomonderzoek eitje

Mensen die op zoek zijn naar hun voorouders, hoeven niet meer stoffige gemeentearchieven en kerkelijke documenten uit te pluizen. Het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) heeft een groot aantal archieven digitaal samengebracht op de vernieuwde website, die donderdag wordt gepresenteerd.

"Nog niet alles is gedigitaliseerd, daar wordt hard aan gewerkt. De bronnen die het meest worden geraadpleegd, zoals bidprentjes en familieadvertenties, gebeuren eerst. Maar familiedossiers, die voor veel minder mensen interessant zijn, moeten nog even wachten", legt Vera Weterings van het CBG uit.

Door de site zijn 10,9 miljoen persoonsvermeldingen binnen een muisklik te vinden. Ook zijn er 48.000 titelvermeldingen, 100.000 omschrijvingen van familiewapens, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen te vinden.

Weterings: "Dit is voor het eerst dat de databases allemaal op één platform staan. Onze archieven worden vooral gebruikt door mensen die een stamboom maken, dat zijn voornamelijk wat oudere mannen. Maar we doen ook veel zaken met notarissen die op zoek zijn naar erfgenamen."

Stamboomonderzoek kreeg afgelopen jaren een nieuwe impuls door televisieprogramma's als Verborgen Verleden, waarvoor ook het CBG werd ingeschakeld.

Wie ondanks de vernieuwde site vastloopt in zijn stamboomonderzoek, kan nog een andere dienst van het centrum inschakelen. Die biedt in degelijke gevallen de hulp aan van de 'stamboomcoach'. De site legt daarnaast ook stap voor stap uit hoe een stamboom moet worden opgesteld.

Nieuwe website maakt stamboomonderzoek eitje
Nieuwe website maakt stamboomonderzoek eitje (Foto: BuzzT)

Peiling: NL trapt er in, VVD haalt PVV rechts in

Het verschil tussen de PVV en de VVD is nog maar drie zetels als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn. Uit de wekelijke peiling van Maurice de Hond komt de PVV uit op 29 zetels, de VVD op 26. In de laatste weken is de partij van Geert Wilders zes zetels gedaald en de VVD twee gestegen. Negen maanden geleden was het verschil nog 21 zetels.

De Hond zegt dat er rondom de eerste schermutselingen voor de verkiezingen in 2017 de laatste weken duidelijke schommelingen te zien zijn. Niet alleen de PVV verliest ook de SP levert twee zetels in (13). Die zetels komen ten goede aan 50Plus dat nu uitkomt op negen Kamerzetels (plus 3), de VVD (plus 2) en VNL (2). D66 stijgt een zetel naar veertien. Verder zijn er geen verschuivingen.

VVD loopt verder in op PVV
VVD loopt verder in op PVV (Foto: ANP)

Kerber geeft nieuwe status extra glans met US Open-titel

Angelique Kerber heeft in New York de US Open-titel veroverd. De 28-jarige Duitse was in de spannende finale Karolína Plísková met 6-3, 4-6 en 6-4 de baas. Kerber bevestigde daarmee haar status als nieuw nummer één van de wereld. Ze lost Serena Williams af, die 186 weken de lijst aanvoerde. 

Plísková leek aanvankelijk overweldigd door het staan in de finale. In de eerste game stond ze te trillen op haar benen en moest direct haar service inleveren. Deze break werd niet meer rechtgezet. Op 5-3 verloor de als elfde  geplaatste Tsjechische opnieuw haar service waardoor de set met 6-3 naar Kerber ging. 

De tweede ging gelijk op tot 3-3, maar in de zevende game wist Plisková eindelijk een breakkans te verzilveren. De Tsjechische, die eerder nog nooit verder dan de derde ronde van een Grand Slam was gekomen, kwam steeds beter tennissen en bezorgde Kerber het eerste setverlies in New York. 

Plisková stoomde in de derde set door en brak Kerber al snel en liep uit naar 3-1. De Duitse knokte zich terug in de partij met een break in de zesde game. In de tiende game viel uiteindelijk de beslissing. Kerber begon op de service van Pliskova met een winner, waarna de Tsjechische een afzwaaier produceerde en een volley in het net sloeg. Kerber sloeg op haar eerste toernooipunt direct raak. 

Als kind droomde Angelique Kerber van het winnen van Grand Slams en van de eerste plaats op de wereldranglijst. "En vandaag is de dag", zei de Duitse tennisster zaterdag in New York met tranen in haar ogen. "Hier in New York heb ik mijn tweede grandslamtitel gepakt en maandag ben ik de nummer één van de wereld. Al mijn dromen komen dit jaar uit." Eerder dit jaar won ze ook al de Australian Open en haalde de finale van Wimbledon. 

"Het begon voor mij allemaal hier in New York in 2011, toen ik de halve finale haalde. En nu sta ik hier met mijn tweede Grand Slam-troffee. Dit betekent zo veel voor me. Dit is het beste jaar uit mijn carrière", stamelde Kerber. "Ik probeer van ieder moment te genieten, op en naast de baan."

Angelique Kerber wint US Open. (PRO SHOTS/Action Images)
Angelique Kerber wint US Open. (PRO SHOTS/Action Images)

Cillessen verliest bij Barça-debuut

Jasper Cillessen beleefde zaterdagavond een debuut om snel te vergeten. De doelman ging met Barcelona verrassend onderuit tegen Alaves met 1-2. De ontmoeting tussen het B-elftal van Barcelona tegen Alaves was niet bijzonder interessant in het eerste kwartier. Voor de debuterende Cillessen was het dan ook een kwestie van afwachten tot hij zijn eerste balcontact zou hebben.

Barcelona kreeg na een half uur de eerste kansjes. Een vrije trap van Neymar belandde bij Aleix Vidal; de Chileen kreeg vervolgens zijn voet niet goed tegen de bal aan, waardoor de mogelijkheid verloren ging.

In de 38e minuut was het niet Barça, maar Alaves dat brutaal de leiding nam. Deyverson wist na een voorzet, voor zijn man te komen, waarna de Braziliaan Cillessen kansloos liet: 0-1. De verrassende achterstand werd na de ‘break’ al snel ongedaan gemaakt. De Fransman Jérémy Mathieu kopte de thuisploeg langszij uit een hoekschok: 1-1.

Om het team van wat kwalitatieve impulsen te voorzien, en voor de winst te gaan, wisselde coach Luis Enrique Denis Suárez voor Lionel Messi. Ook Arda Turan moest niet veel later het veld ruimen en werd vervangen door Andres Iniesta.

Toen er ruim een uur gevoetbald was maakte Javier Mascherano een bijzonder zeldzame blunder, waarna Ibai Gómez opnieuw Cillessen wist te kloppen: 1-2. Daarbij zag de keeper er niet gelukkig uit. Omdat de muur van de bezoekers daarna stand bleef houden, leed Barcelona een zeldzame thuisnederlaag.

Jasper Cillessen debuteert met twee tegendoelpunten. (PRO SHOTS/Bagu Blanco
Jasper Cillessen debuteert met twee tegendoelpunten. (PRO SHOTS/Bagu Blanco

Gewonden door verschillende steekpartijen

In de nacht van zaterdag op zondag zijn meerdere mensen gewond geraakt door verschillende steekincidenten. Dat meldt de politie op Twitter.

In Schiedam raakte een man gewond na een steekpartij in een café aan het Broersveld. Ook in Helmond en in Eindhoven was het raak. In Helmond gebeurde het steekincident in het centrum aan de Noord Koninginnewal en in Eindhoven moesten de hulpdiensten eropuit voor een neergestoken man in een woning aan de Vijfkamplaan. Beiden zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

De politie heeft in geen gevallen aanhoudingen verricht.

Gewonden door verschillende steekpartijen
Gewonden door verschillende steekpartijen (Foto: ANP)

Exclusieve FOK!voorpremière voor Blair Witch

De legende van de Blair Witch, uit het bekende The Blair Witch Project, wordt opnieuw bezocht in Blair Witch, de film van Adam Wingard die tot iets meer dan een maand geleden nog gepromoot werd onder de titel The Woods. Klinkt dat nu al interessant? Dan vind je het vast leuk om naar onze FOK!voorpremière te komen!

Blair Witch banner

In Blair Witch trekt een groep studenten naar de bossen van Black Hill in Maryland om de mysterieuze verdwijning van de zus van James te onderzoeken. Zij was één van het drietal uit de eerste film, en velen geloven dat haar verdwijning verband houdt met de legende van de Blair Witch. De groep begint hoopvol aan de zoektocht met de hulp van lokale gidsen, maar zodra de nacht valt in het donkere en onvoorspelbare bos voelt de groep een dreigende aanwezigheid. Langzaam aan beseffen ze dat de legende maar al te echt is en veel onheilspellender dan ze ooit hadden kunnen denken.

FOK! organiseert samen met Independent Films een speciale voorpremière van Blair Witch met slechts beperkte capaciteit. De film verschijnt op 15 september, maar de voorpremière is drie dagen eerder, op maandag 12 september, in Utrecht. Wil je daarbij zijn? Check dan je agenda en als die vrij blijkt te zijn, claim dan meteen je kaartje op de ticketpagina! Je mag er ook twee aanvragen; het is immers veel leuker om samen te griezelen.

Even wat handige info op een rijtje:

De speciale FOK!voorpremière van Blair Witch is op maandag 12 september om 19.30 uur in Wolff Catharijne in Utrecht. De film duurt anderhalf uur en de inloop is vanaf 19.00 uur. De bioscoop ligt in het winkelcentrum Hoog-Catharijne, direct aan het Centraal Station in Utrecht.

Marten Fortuyn overleden na ongeluk

Marten Fortuyn, broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, is zaterdagmiddag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant raakte Fortuyn gewond na een ontsnappingspoging uit de inrichting waarin hij opgenomen was. Hij werd daarna niet gereanimeerd. Fortuyn had eerder aangegeven dat hij dat niet wilde.

Het ging al een tijdje slecht met Marten Fortuyn, laat zijn broer Simon weten tegenover de krant. "Vanwege zijn geestelijke gesteldheid zat hij op een gesloten afdeling. Hij had echter nog steeds een enorme drang naar vrijheid, zeker tijdens oplevingen. Die is hem nu fataal geworden", meldt Simon die spreekt van een "triest en droevig einde".

Fortuyn stond bekend als iemand die fel streed voor de nalatenschap van zijn vermoorde broer. "Pim mocht niet voor niets zijn gestorven", zegt Simon over Martens strijdbaarheid.

Wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam zegt te zijn geraakt door het nieuws. In 2012 schreef hij het boek 10 Jaar zonder Pim, waar ook Marten aan meewerkte. "Hij liep voorop in de strijd om gerechtigheid", vertelt Eerdmans die ook met Marten in 2015 de Pim Fortuyn Prijs in het leven riep. "Hij heeft al die rechtszaken bijgewoond, hij was in de Kamer om rond debatten zich te laten horen... Marten was erg strijdbaar."

Marten Fortuyn overleden na ongeluk
Marten Fortuyn overleden na ongeluk (Foto: ANP)

Grote betogingen tegen homohuwelijk in Mexico

In Mexico zijn zaterdag honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het homohuwelijk. Volgens de organisatoren van de betoging waren zo'n 300.000 mensen op de been.

De betogers zijn tegen een wetsvoorstel om het homohuwelijk in heel het land toe te staan. In onder meer Mexico-Stad, Veracruz en Puebla werden protestmarsen gelopen door conservatieve groeperingen die de steun hadden van verschillende aartsbisschoppen.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto wil een grondwetswijziging doorvoeren. Daarin wordt elke vorm van discriminatie strafbaar gesteld, gelijke rechten voor iedereen gegarandeerd en betekent onder meer de legalisering van het homohuwelijk in heel Mexico. Nu is dat alleen in de hoofdstad en in drie van de 31 deelstaten toegestaan.

Grote betogingen tegen homohuwelijk in Mexico
Grote betogingen tegen homohuwelijk in Mexico (Foto: ANP)

Bestuurder laat ernstig gewonde vrouw achter

Een automobilist heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 31-jarige vrouw zwaargewond in zijn auto achtergelaten nadat hij een ongeluk had veroorzaakt. Hij was met zijn wagen tegen een boom gereden op de Rijksweg in het Limburgse Berg en Terblijt.

De vrouw uit Hoensbroek kwam klem te zitten en moest door de brandweer uit het wrak worden gehaald. Ze is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar de man. Volgens getuigen liep hij weg richting Valkenburg en is in een zwarte Mercedes gestapt.

Update 07:30 uur:
De bestuurder heeft zich zaterdagavond bij de politie gemeld, de 32-jarige man uit Brunssum is aangehouden.

Bestuurder laat ernstig gewonde vrouw achter
Bestuurder laat ernstig gewonde vrouw achter (Foto: ANP)

Syrië stemt in met vredesplan VS en Rusland

De Syrische regering zegt toe mee te werken aan de wapenstilstand die door Rusland en de Verenigde Staten is uitonderhandeld. Dat schrijft het Syrische staatspersbureau SANA.

Bronnen zeiden tegen SANA dat het staakt-het-vuren een belangrijk hulpmiddel is om tot politieke oplossingen te komen voor de crisis in Syrië.

Eerder gaf de oppositie in Syrië aan sceptisch te zijn over het akkoord, omdat het de regering in Damascus in de kaart zou spelen. Syrië zou tijdens de wapenstilstand de tijd krijgen om zijn troepen te verplaatsen.

Het Amerikaans-Russische akkoord behelst een staakt-het-vuren dat maandagavond in heel Syrië moet ingaan. Daardoor kan er humanitaire hulp aan de bevolking worden gegeven, waaronder in de zwaar getroffen stad Aleppo.

Syrië stemt in met vredesplan VS en Rusland
Syrië stemt in met vredesplan VS en Rusland (Foto: ANP)

Verkeersregelaar aangereden

Een verkeersregelaar is zaterdagavond aangereden in Pijnacker. De man is met een gebroken onderbeen in het ziekenhuis opgenomen. De auto, met drie inzittenden, reed na het ongeluk door, maar de automobilist meldde zich later op de avond bij de politie.

Het ongeval gebeurde vlak voor de aanvang van de drukbezochte jaarlijkse 12 inch-race, een race voor volwassenen op kinderfietsen met als doel zo veel mogelijk geld ophalen voor goede doelen. De race werd door het ongeluk even uitgesteld.

Volkert van der G. is 'Zondigste Zeeuw'

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is uitgekozen tot 'Zondigste Zeeuw aller tijden'. Dat werd zaterdag bekend gemaakt tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen.

Anderhalve maand lang konden mensen online kiezen uit 41 'foute' Zeeuwen, zoals brandkastenkraker Aage M. of de dronken dominee Johannes Gerobulus. De kandidaten waren geselecteerd door twee historici en een journalist.

Dit drietal presenteerde zaterdag het boek Zondige Zeeuwen met biografieën van Zeeuwen die iets misdaan hebben. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan cabaretier Freek de Jonge, die meeschreef aan de verhalenbundel Zondig in Zeeland uit 2011, waarvan diverse verhalen zijn verfilmd.

De opbrengst van het boek gaat naar jonge Zeeuwse filmers.

Volkert van der G. is 'Zondigste Zeeuw'
Volkert van der G. is 'Zondigste Zeeuw' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wolkenvelden

Na het prachtige weer van de afgelopen dagen is het vandaag even een wat minder dagje. De ochtend start bewolkt en met hier en daar wat lichte regen. In de loop van de dag breekt de bewolking wat open en laat de zon zich weer wat meer zien. De temperatuur blijft rond de 22 graden hangen en de zwak tot matige wind komt aanvankelijk uit het noordwesten, maar later op de dag waait het alle kanten uit. 

Zon op 07:08
Zon onder 20:02
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

Gouden avondzonnetje (Foto: Papabear)
Gouden avondzonnetje (Foto: Papabear)


Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1672 Franse militairen bliezen Kasteel Brakel op.
1940 De oprichting Nederlandsche SS vond plaats.
1945 President Harry Truman besliste op advies van Henry Stimson, de Amerikaanse minister van Oorlog, dat de oorlog met Japan en Duitsland voortaan bekend zou staan als de "Tweede Wereldoorlog".
1973 In de Chileense hoofdstad Santiago werd het presidentiële paleis gebombardeerd en pleegde president Salvador Allende (waarschijnlijk) zelfmoord. Een militaire junta onder leiding van generaal Pinochet nam de macht over, zeer waarschijnlijk met steun van de CIA.
2001 De terroristische aanvallen op de Twin Towers in New York, en het Pentagon bij Washington D.C. vonden plaats. Bijna 3000 mensen kwamen om het leven.
2008 Er ontstond een grote brand in de Kanaaltunnel. Het duurde 16 uur om de brand te blussen. Pas na zes maanden kon de tunnel weer helemaal open


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.