FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 september 2016

Airbnb gaat strijd met racisme aan

Huizenverhuurdienst Airbnb gaat proberen racisme onder zijn verhuurders te verminderen. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd. Tegelijkertijd werd een onderzoek naar discriminatie binnen de Airbnb-gemeenschap gepresenteerd.

Vanaf 1 november moeten verhuurders een strenger document over discriminatie ondertekenen. Vanaf 1 oktober helpt Airbnb gasten die het gevoel hebben gediscrimineerd te zijn geworden aan een vergelijkbare boeking. Ook als dat niet bij Airbnb kan. Ook komt er training beschikbaar voor de Airbnb-gemeenschap om vooroordelen tegen te gaan.

Er zijn al woningen waar de verhuurders niet zelf goedkeuren of een huurder er gebruik van mag maken. Airbnb hoopt dat meer verhuurders die functie, Instant Book, aanzetten. Het doel is om op 1 januari al 1 miljoen woningen beschikbaar te hebben via Instant Book.

Airbnb liet het onderzoek uitvoeren nadat gebleken was dat zwarte Amerikanen een grotere kans hadden om geweigerd te worden door een verhuurder. Dat gold ook voor mensen met 'zwarte' namen.

Airbnb gaat strijd met racisme aan
Airbnb gaat strijd met racisme aan (Foto: BuzzT)

Prinsjesdag-stukken uitgelekt via RTL Nieuws

RTL Nieuws heeft een deel van de geheime Prinsjesdag-stukken in handen. Daaruit blijkt dat bijna iedereen er volgend jaar in koopkracht iets op vooruitgaat, meldde RTL Nieuws donderdag.

Er wordt extra geld uitgetrokken voor arme gezinnen, ouderen en partners van chronisch zieken, blijkt uit de stukken. Er gaat 300 miljoen euro extra naar zorg, onderwijs en veiligheid.

Eerder was al bekend geworden dat de regeringspartijen VVD en PvdA samen 1,2 miljard extra mochten besteden. Beide partijen besloten het geld uit te geven aan de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie, Onderwijs en Volksgezondheid.

Justitie
Van de 1,5 miljard die extra te verdelen is krijgt Justitie het meest, namelijk 450 miljoen. Hiervan gaat 20 miljoen naar de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Verder gaat er 400 miljoen naar Volksgezondheid en krijgt het ministerie van Defensie er 300 miljoen bij. Onderwijs moet zich tevreden stellen met 200 miljoen.

De rest van het bedrag gaat naar bestrijding van de armoede onder kinderen (100 miljoen) en voor eenverdieners met een partner met een chronische ziekte.

Meevallers
Er zijn ook meevallers. De lagere instroom van asielzoekers scheelt 200 miljoen en ook hoeft er volgend jaar 300 miljoen minder aan de Europese Unie te worden afgedragen, aldus RTL.

RTL heeft een naam hoog te houden wat betreft Prinsjesdag. De afgelopen jaren wist de omroep steeds vroegtijdig de hand te leggen op de begrotingsstukken.

Prinsjesdag-stukken uitgelekt via RTL Nieuws
Prinsjesdag-stukken uitgelekt via RTL Nieuws (Foto: ANP)

FIFA: Transferverbod Real Madrid en Atlťtico blijft gehandhaafd

Real Madrid en Atlético Madrid mogen de komende twee transferperiodes definitief geen spelers aantrekken. Het transferverbod voor de Madrileense topclubs blijft standhouden, waarmee Real en Atlético daarmee FC Barcelona volgen. Ook de Catalaanse topclub kon in de twee transferwindows van 2015 geen aankopen doen. Pas medio 2016 werden weer spelers gehaald.

Beide clubs waren eerder beschuldigd van het overtreden van de FIFA-regelementen aangaande het contracteren van jeugdspelers voor de jeugdopleidingen. Nadat er een straf was aangekondigd in januari 2016, gingen Real Madrid en Atlético Madrid in beroep tegen de uitspraak. 

Amateur Caron verrast tijdens KLM Open

Niet Joost Luiten, maar amateur Rowin Caron is na dag één van het KLM Open op de golfbaan The Dutch in Spijk de beste Nederlander. De 23-jarige ging rond in 66 slagen (-5) en staat hiermee op een slag van Leider Ben Evans die met zijn 65 slagen het baanrecord neerzette.

Evans sloeg maar liefst zeven birdies, maar moest op hole 17 ook een bogey toestaan. Laat op de dag wist Caron na een zeer knappe ronde hier nog dicht bij in de buurt komen. De Nederlander deelt de tweede plek met nog zeven anderen, waaronder Peter Hanson en Bernd Wiesberger.

Luiten kende een gemiddelde dag. De Nederlander hoefde weliswaar geen bogey toe te staan, maar sloeg maar twee slagen onder het baangemiddelde, waardoor hij na de eerste dag gedeeld 32e staat. Maarten Lafeber, Daan Huizing, Robbie van West  Peter Meching draaiden een rondje van 71 slagen (0) en staan gedeeld 66e, waardoor zij, net als de andere Nederlanders, nog vol aan de bak moeten om de cut te overleven.

OM: Efteling was nooit concreet doelwit

De Efteling in Kaatsheuvel was geen concreet doelwit van een mogelijke terreurdaad door een 25-jarige verdachte uit Werkendam. Het OM in Breda verdenkt de vrouw formeel van deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven.

"Dat de Efteling geen doelwit was kan worden geconcludeerd uit het strafrechtelijke onderzoek. Er is geen dreiging geweest", aldus het OM donderdag in een verklaring. De politie heeft de vrouw in juni opgepakt. Ze sympathiseerde met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Uit onderzoek van de regionale krant BN DeStem blijkt dat de vrouw wilde afreizen naar Syrië. Ze zou daar trouwen met een strijder van Islamitische Staat (IS). Ze werd echter aangehouden. In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen.

Cadeau
De Werkendamse besprak volgens de krant met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat 'Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan'.

De Efteling is altijd alert op opvallende of afwijkende zaken, liet het attractiepark eerder donderdag weten nadat het was genoemd als potentieel doel. "Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws voor onrust zorgt. Het dreigingsniveau is niet aangepast. De overheid heeft geen noodzaak gezien om het dreigingsniveau aan te passen en destijds extra maatregelen te treffen. We hebben als Efteling nauw contact met deze inlichtingendiensten. Uiteraard zijn we altijd alert op opvallende of afwijkende zaken. Er is gelukkig veel sociale controle, waardoor die alertheid een natuurlijke bodem kent."

OM: Efteling was nooit concreet doelwit
OM: Efteling was nooit concreet doelwit (Foto: ANP)

Filmploeg Hart van Nederland bedreigd

Een cameraman en een verslaggeefster van het SBS6-programma Hart van Nederland zijn donderdag in de Zaandamse wijk Poelenburg ernstig bedreigd door een groep Turkse jongeren. De journalisten waren bezig aan een item over overlast en intimidatie bij een winkelcentrum in de buurt, toen de mannen verhaal kwamen halen.

Na de opname van een interview met een buurtbewoner werd de situatie dreigend, aldus de verslaggeefster. Ze kreeg heel duidelijk te verstaan dat ze moest oprotten uit de wijk, anders zouden ze morgen op de stoep staan van haar werkgever. Ook dreigden ze haar thuis op te zoeken. "Al duurt het 365 dagen, ik weet je adres te achterhalen", zei een van de betrokkenen.

De verslaggeefster en haar cameraman verlieten daarop de wijk. "Ik ga nooit meer naar dat winkelcentrum", zei ze desgevraagd donderdagavond tegen het ANP. SBS6 heeft contact opgenomen met de gemeente en de politie over het incident en overweegt aangifte te doen.

Filmploeg Hart van Nederland bedreigd
Filmploeg Hart van Nederland bedreigd (Foto: ANP)

Bommen in IJsselmeer onschadelijk gemaakt

Vier bommen van 500 pond die op de bodem van het IJsselmeer liggen, zijn donderdag onschadelijk gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de ontstekers eruit gehaald. Ze worden later weggehaald en volgende week donderdag in de buurt van Assen tot ontploffing gebracht, vertelde een woordvoerder van de gemeente De Friese Meren.

De bommen zaten in een vliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte. Aan boord waren zes Poolse bemanningsleden.

De resten van de bommenwerper en de bommen werden aangetroffen tijdens werkzaamheden voor zandwinning. Berging heeft heel wat voeten in de aarde. Rond het vliegtuig is een damwand van 36 bij 25 meter gebouwd en is het water weggepompt.

Van drie van de bemanningsleden zijn de lichamen destijds geborgen. Tijdens de bergingsoperatie zijn lichaamsdelen gevonden van de anderen. Die gaan in eerste instantie voor onderzoek naar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg.

Bommen in IJsselmeer onschadelijk gemaakt
Bommen in IJsselmeer onschadelijk gemaakt (Foto: ANP)

Cort Nielsen zegeviert in Vuelta

Magnus Cort Nielsen heeft de achttiende etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De Noor kon op de streep van de 201 kilometer lange rit tussen Requena naar Gandiá de handen in de lucht steken na een gewonnen massasprint.

Fumiyuki Beppu (Trek-Segafredo), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida) en Louis Vervaeke (Lotto Soudal) gingen vroeg in de etappe op avontuur, maar kregen nooit meer dan zeven minuten van het peloton. Op elf kilometer van de meet was het pak weer bijeen, waarna de massasprint volgde. Koen de Kort (Giant-Alpecin) trok deze aan voor zijn ploegenoot Nikias Arndt, maar het was Nielsen die het meest van het werk van de Nederlander profiteerde en won voor Arndt en Jean-Pierre Drucker. Bovenin het klassement veranderde er niets.

FC Groningen-baas Nijland nodigt Pogba uit: "Sit hier nekst toe mie"

Kortgeleden trok Sparta Mathias Pogba aan, inderdaad de broer van Manchester United middenvelder Paul Pogba. Met die transfer werd er al snel gespeculeerd of de duurste voetballer aller tijden een keer naar zijn broer zou komen kijken op Het Kasteel, maar in Groningen azen ze nu op de primeur.

Aanstaande zondag is Sparta namelijk te gast bij FC Groningen en directeur Hans Nijland zag de kans schoon om de Franse middenvelder uit te nodigen om naar Mathias te komen kijken. Kosten nog moeite werden gespaard om een wervelend filmpje te maken om de betere Pogba naar Groningen te krijgen. De Frans international krijgt zelfs een mooi plekje naast Nijland aangeboden in het beste Engels van de Noordeling: "Joe ken sit hier nekst toe mie!".

Of Paul Pogba ingaat op dit aanlokkelijk aanbod is nog niet bekend.

In zijn beste Engels nodigt Hans Nijland Paul Pogba uit (Bron: YouTube/FC Groningen)

World of Final Fantasy: PS4 vs. PS Vita

World of Final Fantasy is een schattige JRPG vol chibi-personages dat op 28 oktober uitkomt voor PS4 en PS Vita. Square Enix heeft via een recente livestream beide versies naast elkaar gelegd zodat mensen het verschil kunnen zien.

De PS4-versie is uiteraard mooier. Skip naar 13:38 in de onderstaande video om het verschil te zien. De game ondersteunt overigens corsssave, mocht je beide versies willen halen. Vergeet ook niet om onze uitgebreide preview te lezen.


Usher krijgt ster op Hollywood Walk of Fame

Zanger Usher heeft woensdag eindelijk zijn ster gekregen op de Hollywood Walk of Fame. Usher gaf de eer aan zijn fans: "Dankzij jullie schittert deze ster hier", aldus de zanger.

Liefst 2587 sterren gingen hem voor maar woensdag mocht een stralende Usher dan eindelijk genieten van zijn ster op de beroemde Hollywood Boulevard. Verschillende vrienden van de zanger waren bij het evenement zoals Stevie Wonder en Will.i.am

De 37-jarige Usher bedankte de aanwezige fans, zijn familie en vrienden: "Ik vier dit niet alleen voor mezelf. Ik vier dit met de mensen die in me hebben geïnvesteerd, zij die me steunden in moeilijke tijden", aldus de achtvoudige winnaar van een Grammy Award.

Tijdens zijn soms emotionele toespraak roemde Usher ook muzikanten als Prince, Michael Jackson en James Brown, die volgens de zanger van grote invloed zijn geweest op zijn muziekstijl.

Usher krijgt ster op Hollywood Walk of Fame
Usher krijgt ster op Hollywood Walk of Fame (Foto: BuzzE)

Monster Hunter Stories en The Legend of Zelda werken samen

Nintendo en Capcom hebben al vaker samengewerkt als het gaat om Monster Hunter, maar met Monster Hunter Stories gaan ze nog een stapje verder. Je kunt een Link-kostuum dragen inclusief zwaard en schild, maar belangrijker nog is dat je zelfs rond kunt rijden met Epona.

Monster Hunter Stories is een aankomende turn-based RPG voor 3DS met veel focus op verkenning. De game is nog niet buiten Japan aangekondingd, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Bekijk de Monster Hunter Stories X The Legend of Zelda-trailer hieronder.

'Deal EU-Canada over passagiersdata kan niet'

Het akkoord tussen de Europese Unie en Canada over de uitwisseling van passagiersgegevens kan juridisch niet door de beugel. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie donderdag in een advies.

Diverse bepalingen van de overeenkomst zijn in strijd met de Europese grondrechten, aldus advocaat-generaal Paolo Mengozzi, die oordeelt dat het zogenoemde PNR-akkoord in zijn huidige vorm niet kan worden gesloten. Het advies is niet bindend, maar wordt in veel gevallen wel gevolgd door de rechters in Luxemburg.

Mengozzi stelt dat de deal in strijd is met eerdere uitspraken van het hof over privacy. Het gebruik van de gegevens is niet goed afgebakend, en ook is onvoldoende onderbouwd waarom Canada de informatie tot vijf jaar mag opslaan. Hij reikt in het advies een reeks voorwaarden aan waardoor de deal wel aan Handvest van de grondrechten van de EU zou voldoen. Die zouden de omvang van data-uitwisseling flink beperken.

'Terrorisme'
Het in 2014 ondertekende akkoord moet het mogelijk maken persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers aan de Canadese autoriteiten door te geven om 'terrorisme en andere grensoverschrijdende criminaliteit' te bestrijden. Het Europees Parlement had het op initiatief van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld aan het hof in Luxemburg voorgelegd, uit protest tegen het onbeperkt 'binnenharken' van gegevens zonder dat daar een echte aanleiding voor is.

In 't Veld vindt het advies 'glashelder', laat ze in een reactie weten. "Dit is het zoveelste debacle met antiterreurwetten die onder druk werden aangenomen." Zij hoopt dat het hof snel met een oordeel komt.

'Deal EU-Canada over passagiersdata kan niet'
'Deal EU-Canada over passagiersdata kan niet' (Foto: ANP)

Sofia heeft 'speciale relatie' met Justin

Sofia Richie heeft naar eigen zeggen een bijzondere band met Justin Bieber. De 18-jarige dochter van zanger Lionel Richie vertelt in een interview met Billboard waarom ze haar vriendje zo leuk vindt.

"We hebben een speciale relatie. Het is heel makkelijk om met Justin te praten. En dat is moeilijk te vinden bij mensen in Los Angeles", aldus Sofia, die verder niets kwijt wil over de 22-jarige Bieber.

Sofia, die al sinds haar vijfde zingt en sinds haar zevende piano speelt, is niet van plan om binnenkort een duet op te nemen met Justin. Na les van Beyoncé's zangcoach en tijd in de studio met haar zwager Joel Madden, werd het Richie te veel en zag ze een muziekcarrière even niet meer zitten.

"Er was te veel druk. Iedereen had zijn idee over hoe mijn muziek zou moeten klinken en ik wilde gewoon een individu zijn. Ik nam een stapje terug en zei: Ik moet dit even heroverwegen'."En dat zal Lionel jammer vinden. Sofia vertelt hoe haar vader haar subtiel richting een zangcarrière probeert te sturen door haar onverwachts voor de neus van sterren als Pharrell Williams te duwen. Maar het liefje van Bieber zegt veel liever modeontwerper te worden.

Sofia heeft 'speciale relatie' met Justin
Sofia heeft 'speciale relatie' met Justin (Foto: BuzzE)

Budget rechtbanken voor jaren vastgelegd

Rechtbanken in Nederland kunnen de komende jaren gewoon hun werk doen zonder dat ze groot financieel risico lopen. De Raad voor de rechtspraak en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zijn het eens geworden over het budget voor de rechtbanken tot 2019.

De angst dat rechtszaken door geldgebrek niet doorgaan, is volgens voorzitter Frits Bakker van de raad nu van de baan. "Er gaapte een groot gat tussen wat de raad nodig acht voor een behoorlijke financiering en wat tot nu in de meerjarenramingen van het ministerie stond."

In juni boden verontruste rechters een petitie aan de Tweede Kamer aan waarin ze aangaven dat "de ondergrens van een goede rechtspraak in Nederland is bereikt". Ze vroegen onder meer om voldoende financiële middelen om hun werk goed te kunnen doen.

Houtje-touwtje
De laatste jaren legden rechtbanken volgens Bakker uit eigen kas geld bij om zaken door te kunnen laten gaan. "Het is houtje-touwtje opgelost door de reserves in te zetten en in het rood te gaan." De raad wil verder dat in de toekomst structureel geld wordt vrijgemaakt voor technische innovatie.

"Rechtspraak is maatschappelijk effectief als daarbij tijd en aandacht kan worden besteed aan onderliggende en minder juridische kwesties en maatschappelijke problematiek", aldus de voorzitter donderdag. "De rechter moet laagdrempelig zijn, een uitspraak moet een toegevoegde waarde hebben en de rechter moet gerechtvaardigde verwachtingen van de burger ook daadwerkelijk waarmaken."

Budget rechtbanken voor jaren vastgelegd
Budget rechtbanken voor jaren vastgelegd (Foto: ANP)

Microsoft: "Duidelijk krachtverschil tussen Scorpio en PS4 Pro"

Door gelekte informatie is het al een tijdje bekend dat Microsofts Project Scorpio dat eind 2017 moet uitkomen meer rekenkracht heeft dan de aanstaande PS4 Pro. Om het simpel uit te drukken: Scorpio's rekenkracht wordt gewaardeerd op 6 teraflops terwijl de PS4 Pro 4.2TF aandrukt.

Nou zeggen teraflops niet alles, maar volgens Microsoft zal er wel degelijk een krachtverschil zijn. "Het verschil in kracht tussen Scorpio en PS4 Pro zal heel duidelijk zijn," aldus Albert Panello ('senior director of product management and planning' bij Xbox). Hij zei dit in een interview met Polygon, na de PS4 Pro-presentatie.

Panello is overigens blij dat beide grootmachten aan 4K-ondersteuning werken en vindt het niet erg dat Sony een voorschot neemt. "De PlayStation 4 Pro geeft ontwikkelaars een stappenplan voor 4K gaming." Panello was natuurlijk maar al te blij om weer te vermelden dat zowel de Xbox One S als de Scorpio een UHD Blu-ray drive bevatten, iets dat de nieuwe PlayStations niet hebben.

 

Eindhoven Airport populair bij vakantieganger

Eindhoven Airport heeft deze zomer voor het eerst de grens van een miljoen reizigers overschreden. In juli en augustus maakten 1.014.402 mensen gebruik van de luchthaven. Vorig jaar waren dat er in deze maanden nog geen 900.000.

De luchthaven denkt in heel 2016 uit te komen op circa 4,6 miljoen passagiers, een groei van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Eindhoven Airport komt met de cijfers op de drukste dag van het jaar; meer dan 18.000 passagiers vertrekken of komen er aan deze donderdag.

Eindhoven Airport populair bij vakantieganger
Eindhoven Airport populair bij vakantieganger (Foto: ANP)

Ongerustheid over nieuwe alimentatieregels

De Raad van State is bezorgd over de plannen voor het anders berekenen en het tot maximaal vijf jaar verkorten van de partneralimentatie. Ze passen volgens het adviesorgaan nog niet goed bij de huidige maatschappelijke realiteit. De initiatiefnemers VVD, PvdA en D66 moeten hun voorstel heroverwegen, vindt de Raad van State.

"Uit onderzoek blijkt dat vrouwen op het moment van scheiding vaak een grote achterstand op de arbeidsmarkt hebben en dat ook na het huwelijk de verdeling van zorgtaken in de meeste gevallen niet gelijk is. Initiatiefnemers gaan er in het initiatiefwetsvoorstel echter van uit dat de alimentatiegerechtigde binnen korte tijd na de echtscheiding weer volledig in eigen levensonderhoud kan voorzien", legt de raad uit. Veel moeders zijn minder gaan werken en krijgen niet zomaar hun oude positie op de arbeidsmarkt terug, aldus de adviseur van de regering.

De Raad vreest zelfs dat er in bepaalde gevallen 'schrijnende situaties' kunnen ontstaan. Verder laat de berekeningsmethode te wensen over.

Ongerustheid over nieuwe alimentatieregels
Ongerustheid over nieuwe alimentatieregels (Foto: ANP)

Kruger zwemt wereldrecord in ochtendsessie

De Paralympische Spelen zijn vandaag van start gegaan. In de eerste ochtendsessie van het zwemtoernooi heeft Lisa Kruger meteen voor een verrassing gezorgd. In de handicapklasse SB9 (SB = zwemmen/schoolslag, cijfer staat voor mate van beperking waarbij 10 het lichtst is) op de 100 meter schoolslag zwom Kruger onverwacht naar een tijd van 1:15,47, ruim een seconde onder het wereldrecord van landgenote Chantalle Zijderveld.

De 16-jarige Kruger brak daarmee ook haar persoonlijk record van 1:18,35 en is meteen topfavoriete voor het goud vanavond. De eveneens 16-jarige Zijderveld zwom naar een tijd van 1:17,38 en gaat vanavond proberen om het Kruger lastig te maken. De Australische Madeleine Scott gaat als derde door naar de finale in 1:19,51. 

Om 23:12 uur Nederlandse tijd gaan Kruger en Zijderveld strijden om de paralympische titel. 

Kruger en Zijderveld na de finish van de 100m schoolslag (Foto: oisphotos.com)
Kruger en Zijderveld na de finish van de 100m schoolslag (Foto: oisphotos.com)

Verhofstadt gaat onderhandelen over brexit

Het bestuur van het Europees Parlement heeft drie onderhandelaars in beeld om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te overzien. De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, die de liberale fractie in het parlement leidt, wordt de hoofdonderhandelaar. De benoeming wordt naar verwachting volgende week donderdag in Straatsburg formeel bezegeld, zei een woordvoerder van Verhofstadt donderdag.

Namens de Europese Raad van regeringsleiders werd eerder al de Belgische diplomaat Didier Seeuws aangesteld. Hij was eerder woordvoerder van Verhofstadt. De Europese Commissie schoof de Fransman Michel Barnier naar voren als onderhandelaar.

Alle drie de Europese instellingen moeten goedkeuring geven aan de afspraken die worden gemaakt over het Britse vertrek uit de EU. De onderhandelingen daarover kunnen echter pas van start gaan als de Britten artikel 50 van het Europese verdrag in werking stellen. Dat gebeurt pas volgend jaar. volgens het verdrag mogen de onderhandelingen maximaal twee jaar duren.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, was donderdag op bezoek bij de Britse premier Theresa May. Hij riep haar op het uittredingsproces zo snel mogelijk te laten beginnen. Dat is volgens hem in het belang van iedereen. Tusk hoopt dat de banden tussen de EU en Londen 'zo nauw mogelijk' blijven.

Verhofstadt gaat onderhandelen over brexit
Verhofstadt gaat onderhandelen over brexit (Foto: ANP)

Referendumcommissie wil geld terug

De Referendumcommissie gaat geld terugvragen bij een aantal particulieren en instellingen die subsidie kregen voor hun campagne rond het Oekraïnereferendum.

Er waren 42 instellingen en 98 particulieren die subsidie kregen. Van de particulieren moeten er zeven een deel van de subsidie teruggeven en drie moeten het hele bedrag terugstorten. Van de instellingen moeten er ook drie het hele toegekende bedrag terugbetalen. In zestien gevallen valt het definitieve bedrag flink lager uit dan aanvankelijk was bepaald. Volgens de Volkskrant moet er in totaal een kwart miljoen euro terugkomen.

De Referendumcommissie geeft verschillende redenen om subsidie terug te vorderen: de werkelijk kosten vielen lager uit, er ontbreken bewijsstukken zoals bonnetjes en facturen of de beloofde activiteiten zijn niet of niet volledig uitgevoerd.

Voor de campagnes was 2 miljoen beschikbaar. Particulieren konden maximaal 5000 euro krijgen, instellingen maximaal 50.000 euro.

Referendumcommissie wil geld terug
Referendumcommissie wil geld terug (Foto: ANP)

Hypotheekrente blijft dalen

Aan de aanhoudende daling van de hypotheekrente lijkt vooralsnog geen einde te komen. Donderdag verlaagde ING diverse tarieven verder. Daarbij zakte de rente op een lening voor één jaar onder bepaalde voorwaarden voor het eerst zelfs tot lager dan 1 procent.

ING verlaagde het tarief voor een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met 35 basispunten naar 0,99 procent. Daarnaast ging het tarief voor een vergelijkbare lening met een rente die voor tien jaar is vastgezet naar 1,59 procent. Een woordvoerder sprak van de laagste tarieven ooit.

De verlaging bij ING past in het beeld van de de almaar dalende rentes van de afgelopen jaren. Die zijn het gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank en de scherpe concurrentie tussen geldverstrekkers.

Hypotheekrente blijft dalen
Hypotheekrente blijft dalen (Foto: ANP)

FIOD onderzoekt witwassen in moskeeŽn

De FIOD en de politie hebben donderdag op twaalf locaties invallen gedaan bij educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties die verdachte banden hebben met het Midden-Oosten. Er zijn twee invallen gedaan bij moskeeën in Utrecht en Tilburg, maar of die er onderdeel van uitmaken, wil het Openbaar Ministerie niet bevestigen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ontvangt de educatieve organisatie tonnen aan euro's via grote stortingen in eigen land, maar ook moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. Een deel van de gelden gaat ook weer naar het buitenland. Het OM vermoedt witwassen. Landen als Saudi-Arabië, Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne worden door het OM genoemd.

Eerder op donderdag werd bekend dat de FIOD de salafistische alFitrah-moskee in Utrecht doorzoekt. Op het terrein van de moskee staan veel politieauto's. Het onderzoek kan volgens de politie een groot deel van de dag gaan duren. AlFitrah is een islamitische educatieve en opvoedkundige stichting.

In Tilburg werd de salafistische As-Sunnah moskee in Tilburg-Noord binnengevallen, blijkt uit beelden die donderdag zijn gepost op Facebook. De maker beklaagt zich erover dat de politie "bij bestuursleden thuis is binnengevallen". "Die mensen zijn geen criminelen", zegt hij in het commentaar bij het filmpje.

Volgens een woordvoerster van het OM wordt donderdag een aantal panden doorzocht die 'gelieerd zijn aan een stichting'. De doorzoekingen hebben te maken met een lopend fraudeonderzoek. De doorzoekingen waren in vier woningen in het midden van Brabant, twee woningen in de provincie Utrecht en een woning in Zuid-Holland. Daarnaast zijn vier panden in Tilburg, Utrecht, Den Haag en Nieuwegein doorzocht. FIOD en politie hebben administratie en digitale bestanden in beslag genomen.

De hoofdverdachten, een vader en twee zoons, zijn niet aangehouden. Zij vervullen volgens het OM diverse bestuursfuncties bij meer dan tien stichtingen. Daarnaast is er nog een vierde bestuurslid als verdachte aangemerkt.

Drie van de betrokken stichtingen worden als verdachte beschouwd. Een van die stichtingen houdt zich bezig met steun aan vluchtelingen, daklozen, gewonden en zieken in en buiten Nederland. Twee stichtingen richten zich op educatie.

FIOD onderzoekt witwassen in moskeeën
FIOD onderzoekt witwassen in moskeeën (Foto: ANP)

Bijzondere prestatie Justin Bieber in Top 40

Justin Bieber heeft een unicum te pakken in de Top 40. Hij staat deze week voor de zevende keer op zowel de eerste als de tweede plek en dat is nog geen enkele andere artiest gelukt.

Deze week staat Justin op nummer 1 met Cold Water, zijn samenwerking met Major Lazer en MØ. Een plekje lager staat Let Me Love You, Justins nummer met DJ Snake. Eind vorig jaar stond de zanger ook al op de eerste en tweede plek, toen met Love Yourself en Sorry.

Justin verbreekt het record van The Beatles en Pharrell Williams. Beide acts stonden zes keer gelijktijdig op nummer 1 en 2. The Beatles vestigden dat record in 1965/1966, Pharrell in 2013.

Bijzondere prestatie Justin Bieber in Top 40
Bijzondere prestatie Justin Bieber in Top 40 (Foto: BuzzE)

Hockeycoach Lammers: "Ik als assistent van Blind? Goed idee!"

Oud-voetbaltrainer Aad de Mos opperde donderdag in Metro om Marc Lammers aan te stellen als assistent-bondscoach bij het Nederlands voetbalelftal. "Hij is een innovatieve jongen en dat kunnen ze wel gebruiken bij de KNVB", zegt De Mos. Toch kunnen de speculaties gelijk de prullenbak in, want in een reactie aan Hockey.nl laat Marc Lammers weten niet te zijn benaderd door de KNVB.

"Ik kreeg donderdagochtend het nieuws via mijn dochter te horen", zegt Lammers. "Een behoorlijke verrassing om mijn naam op deze manier voorbij te zien komen. Het is een eer dat De Mos mij noemt, maar er is geen contact geweest tussen mij en de voetbalbond. Ik vind het overigens wel een goed idee."

Lammers ziet de constructie met een bondscoach en assistent-bondscoach met een voetbalachtergrond en een 3e assistent-coach met een andere achtergrond wel zitten. "De hockeyer kan dan meer out of the box denken. Wij zijn veel meer gewend aan kwalificaties en toernooien spelen en hebben daar een voorsprong in. De hockeywereld staat bovendien bekend om innovatie en vernieuwing in de trainingsstof."

Ondanks dat de oud-bondscoach van de Oranje Dames zichzelf best wel terugziet op de bank, verwacht hij dat het niet zo ver gaat komen. "Voetbal kent veel te veel weerstand voor mensen van buitenaf. Dit gaat nooit gebeuren. Mensen zoals Teun de Nooijer, Roeland Oltmans en Steijn Spreij (videoanalist bij Oranje, red.) hebben de overstap van hockey naar voetbal wel gemaakt, maar in andere functies. Als coach of assistent moet je sowieso (verplicht, red.) over specifieke diploma’s beschikken. Maar het draait niet alleen maar om training geven, ook om persoonlijke ontwikkelingsplannen. Die maak je om spelers bewuster te laten worden van hun persoonlijke ontwikkeling. Of dat wel of niet gebeurt bij de KNVB kan ik niet zeggen, daar heb ik natuurlijk geen idee van."

Lammers denkt overigens dat er al lang anderen in het vizier van directeur Hans van Breukelen van de KNVB zijn. "Hij moet samen met Blind gaan beslissen en zij hebben vast al anderen op het oog. Ik ben ook absoluut niet van plan om zelf een sollicitatiebrief te gaan sturen. Ik ben nu druk bezig met sparsessies met onder meer voetbalcoaches en blijf daar mee doorgaan. Ik heb geen haast en doe vooral wat ik leuk vind, alhoewel de voetbalwereld mij wel blijft trekken, alleen al omdat er zo veel te verbeteren valt", aldus Lammers.

Lammers: "Ik als assistent van Danny Blind? Goed idee!" (Pro Shots / Erwin Spek)
Lammers: "Ik als assistent van Danny Blind? Goed idee!" (Pro Shots / Erwin Spek)

Gordon scoort eindelijk date met Mattie Valk

Hij heeft er een jaar op moeten wachten, maar zaterdag is het eindelijk zo ver. Gordon gaat op date met Mattie Valk. De zanger en Qmusic-dj spraken dat donderdagochtend af in de show van Mattie & Wietze.

"We hebben wel contact, maar hij durft niet", klaagde Gordon. Een jaar geleden gaf de zanger en presentator al aan graag eens een date te willen met Mattie.

Na enig aandringen van Wietze, ging Mattie overstag. Zaterdagavond gaat de dj mee naar een optreden van Gordon 'in Rijswijk voor een of ander bedrijf'. "Ik vind dat je het echt even moet doen Mat. Je gaat naar een bedrijf toe, mocht het echt uit de hand lopen kan je altijd nog wegrennen", drong Wietze aan.

"Ik kan nu bijna geen nee zeggen", constateerde Mattie. "We hebben een date, eindelijk", concludeerde Gordon. De 48-jarige zanger en presentator had wel nog een waarschuwing voor de zeventien jaar jongere dj. "Maandagochtend kan je het krukje weghalen."

Gordon scoort eindelijk date met Mattie Valk
Gordon scoort eindelijk date met Mattie Valk (Foto: BuzzE)

Geld voor ontwikkeling goedkopere medicijnen

Een stichting krijgt 2,8 miljoen euro van het Rijk om goedkopere medicijnen te ontwikkelen. Het gaat om Fair Medicine, die op een transparante manier geneesmiddelen wil produceren, en ze tegen zo laag mogelijke kosten beschikbaar wil stellen aan patiënten.

Met de subsidie wil minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de stichting helpen haar visie in de praktijk te brengen. De kosten voor ontwikkeling zijn op dit moment het belangrijkste argument van farmaceuten om vaak zeer hoge bedragen te vragen voor hun geneesmiddelen. Terwijl er geen inzicht wordt gegeven of en waarom deze kosten daadwerkelijk zo hoog zijn. Fair Medicine wil dit doorbreken, aldus het ministerie donderdag.

Fair Medicine wordt geleid door hoogleraar kindergeneeskunde Hans Büller van het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam.

Geld voor ontwikkeling goedkopere medicijnen
Geld voor ontwikkeling goedkopere medicijnen (Foto: ANP)

Salafisten voelen zich ware moslims

De FIOD en de politie hebben donderdag op twaalf locaties invallen gedaan bij educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties die verdachte banden hebben met het Midden-Oosten. Er zijn twee invallen gedaan bij moskeeën in Utrecht en Tilburg, maar of die er onderdeel van uitmaken, wil het Openbaar Ministerie niet bevestigen. Beide moskeeën zijn salafistisch.

De term salafisme heeft tegenwoordig betrekking op extreem puriteinse stromingen in de soennitische islam die zich afkeren van de moderne tijd en zich richten op de eerste generaties moslims. Het woord is afgeleid van het Arabische 'Salaf as-Salihin', de vrome voorouders. Salafisten menen de ware moslims te zijn, omdat ze zich op de oorsprong richten.

De term salafisme is lange tijd verbonden geweest met een progressieve stroming uit de negentiende eeuw. Die werd geleid door onder anderen de Egyptenaar Muhammad Abduh (1849-1905). Hij wilde de in de zesde eeuw ontstane islam radicaal moderniseren. De invloedrijke stroming wilde de islam ontdoen van regels die niet van die tijd waren. De islam moest gereed zijn voor een moderne en mogelijk seculiere samenleving. In onze tijd wordt het woord salafisme gebruikt voor soennieten die juist het tegenovergestelde willen. Ze willen terug naar de 'voorouders' en hun regels.

Zuivere islam
De Nederlandse inlichtingendienst (AIVD) gebruikt het woord salafisten voor stromingen die streven naar een zuivere islam. Die zien ze in 'de basis' en niet wat er later in de islamitische leer is opgenomen. De salafisten zijn zo een kleine minderheid onder de naar schatting bijna anderhalf miljard soennitische moslims.

De AIVD onderscheidt drie verschillende soorten: de niet politieke, de politiek actieve en de jihadistische salafisten. De a-politieke salafisten prediken, maar zonderen zich van de niet-islamitische samenleving af. De politieke salafisten brengen hun zaak met veel ijver naar voren en nemen de islam als ijkpunt voor politieke maatschappelijke doelen. De jihadistische salafisten maken in hun ijver gebruik van geweld en vormen een van de belangrijkste groepen binnen het soennitische extremisme dat terroristen schept.

Salafisten voelen zich ware moslims
Salafisten voelen zich ware moslims (Foto: ANP)

[eSports] Ook Natus Vincere stopt met Hearthstone

Dat team Archon zou stoppen met Hearthstone was een beetje te voorspellen, maar dat ook profteam Natus Vincere zou stoppen met Blizzard's kaartspel komt als een verrassing. Gisteren maakte Natus Vincere bekend dat alle spelers van Natus Vincere aan het einde van september gaan vertrekken, aldus leider Eugene "HarisPilton" Zolotarev.

En dat zijn niet de minste namen: Natus Vincere had onder andere wereldkampioen Sebastian "Ostkaka" Engwall en Insomnia Truesilver Championship III-finalist Sebastian "Xixo" Bentert, Jung Soo "Surrender" Kim en Frederik "Hoej" Nielsen in de gelederen. Zoals eerder gezegd blijven de spelers verbonden aan Na'Vi tot aan september, daarna zal de organisatie hen helpen met het vinden van nieuwe teams.

Natus Vincerne heeft geen reden gegeven voor de opheffing van het Hearthstone-team. Dat een team zoals Na'Vi opgeheven wordt kan zorgwekkend zijn voor de professionele Hearthstone-scene: Na'Vi stond bekend als een topteam en wellicht heeft alleen G2 Esports (het team van Thijs "ThijsNL" Molendijk) meer natuurtalent in de selectie zitten. 

Navi1
Ook Natus Vincere stopt met Hearthstone

Iedere PlayStation 4 vanaf volgende week HDR-compatible

De focus van Sony's PlayStation Meeting gisteravond lag natuurlijk op de PlayStation 4 Pro, maar de nieuwe PS4-variant is niet de enige console van Sony die binnenkort gebruik kan maken van de nieuwste features van moderne televisies. PlayStation-baas Andrew House kondigde namelijk aan dat HDR binnenkort ook ondersteund wordt door 'gewone' PS4's.

HDR (High Dynamic Range) is een techniek waarmee televisies en monitoren een veel breder scala aan rijkere kleuren in hoger contrast kunnen weergeven, zoals veel lichter wit en betere zwartwaarden. Het gaat bij HDR dus vooral om contrast en kleur, in tegenstelling tot 4K, wat betrekking heeft op de resolutie. Volgens House wordt de ondersteuning voor HDR volgende week al beschikbaar gemaakt op alle PlayStation 4-consoles via een systeemupdate.

Hoewel het een mooi gebaar is om de functie op alle PS4's los te laten, rest de vraag nog welke content er afgespeeld kan worden: De PlayStation 4 heeft geen UHD-speler en 4K-streamingdiensten zoals Netflix en YouTube werden gisteravond genoemd als exclusieve PS4 Pro-features. HDR werd alleen genoemd in de context van games op de PS4 Pro.

Centrum voor vragen over cybercrime

Bedrijven en overheidsinstellingen kunnen voor veiligheidsvraagstukken over online criminaliteit vanaf donderdag terecht bij het Cyber Science Center (CSC). Het centrum is een initiatief van wetenschappers die verbonden zijn aan de Open Universiteit (OU), de Politieacademie en de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Het gaat om vragen uit verschillende vakgebieden zoals rechten, criminologie, computerwetenschap, psychologie en communicatie.

Speerpunten van het Cyber Science Center zijn de digitale veiligheid bij jongeren en bedrijven en de rechtshandhaving in een digitale samenleving. Hoe kunnen internetgebruikers hun veiligheid vergroten? Hoe gaan criminelen te werk en wat is daar tegen te doen? En hoe kunnen organisaties zoals fabrikanten, scholen, providers, banken of de overheid zelf aan hun digitale veiligheid bijdragen?

Centrum voor vragen over cybercrime
Centrum voor vragen over cybercrime (Foto: BuzzT)

Richtlijn delen medische gegevens WhatsApp

Artsenorganisatie KNMG heeft zijn richtlijn aangepast om artsen meer duidelijkheid te geven over hoe ze moeten omgaan met medische gegevens. Het gaat hierin om bijvoorbeeld welke regels en aandachtsgebieden gelden voor communicatie via WhatsApp.

Artsen gebruiken volgens KNMG soms WhatsApp om foto's en berichten over patiënten naar collega's te sturen. Dat is niet verboden zolang de foto niet herleidbaar is tot een identificeerbare patiënt. Soms gebeurt het anonimiseren echter niet goed genoeg en kunnen metadata in de beelden er voor zorgen dat toch te herleiden is op welke locatie en welk tijdstip een foto is gemaakt. Dit kan gaan tot aan het IP-adres van bijvoorbeeld de zorginstelling aan toe, stelt KNMG.

Ook bij uitwisseling per e-mail moet volgens de organisatie goed gekeken worden of de meegestuurde gegevens wel veilig zijn. Artsen wordt aangeraden om bestanden versleuteld te versturen.

Richtlijn delen medische gegevens Whatsapp
Richtlijn delen medische gegevens Whatsapp (Foto: BuzzT)

Kritiek op plannen inloggen overheidsdiensten

De plannen voor een nieuwe manier om in te loggen bij de overheid stuiten op kritiek. Er is nog veel onduidelijk over het nieuwe systeem van digitale identificatie, bijvoorbeeld over de kwetsbaarheid en de kosten.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer donderdag. De rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals gepland.

Nu wordt voornamelijk DigiD gebruikt als burgers en bedrijven zich identificeren voor bijvoorbeeld de belastingaangifte of het aanvragen van een toeslag. Maar DigiD en andere huidige middelen blijken te kwetsbaar. De overheid wil een nog veiliger systeem, dat betrouwbaar en altijd beschikbaar is.

Privacy
Volgens de Rekenkamer is nog niet besloten aan welke eisen nieuwe middelen moeten voldoen, maar ook niet hoe het zit met de bescherming van de privacy en het toezicht. De controleurs vragen zich ook af of het de bedoeling is dat een burger uiteindelijk over één of meerdere middelen beschikt.

De Rekenkamer laakt ook dat meerdere ministeries, agentschappen van de overheid, bedrijven en zelfstandige instanties bij initiatieven zijn betrokken. Het wordt een ingewikkelde situatie genoemd.

Betalen
Het is verder onduidelijk wat de totale kosten zullen zijn. Voor dit en volgend jaar is 23 miljoen euro extra uitgetrokken om het nieuwe systeem te ontwikkelen. Ook is nog niet helder of burgers later moeten betalen voor elke keer dat zij inloggen of als zij een nieuw pasje bestellen.

De Tweede Kamer kan op dit moment moeilijk beoordelen of de besluitvorming door het kabinet over vernieuwing van het huidige DigiD op orde is, concludeert de controle-instantie.

Digitale identificatie met DigiD om toegang te krijgen tot overheidsdiensten wordt steeds vaker gebruikt: vorig jaar al 200 miljoen keer.

Kritiek op plannen inloggen overheidsdiensten
Kritiek op plannen inloggen overheidsdiensten (Foto: ANP)

Abdeslam voor verhoor bij de rechter

Salah Abdeslam, het enige overlevende lid van de groep terroristen die de aanslagen van 13 november in Parijs uitvoerde, is donderdag naar het paleis van justitie in de Franse hoofdstad overgebracht om te worden verhoord door antiterrorismerechters.

Bij de aanslagen in Parijs en de voorstad Saint-Denis kwamen 130 mensen om het leven. Sinds zijn uitlevering door België aan Frankrijk op 27 april heeft hij er het zwijgen toegedaan. Bij zijn eerste voorgeleiding in mei weigerde hij te spreken en op 7 juli wilde hij zelfs niet uit zijn cel komen, uit protest tegen de 24-uursbewaking waaraan hij blootstond.

De Franse Raad van State oordeelde dat deze controle niet disproportioneel was, gelet op het "uitzonderlijke karakter"van de terroristische daden waarvan hij wordt verdacht.

Abdeslam voor verhoor bij de rechter
Abdeslam voor verhoor bij de rechter (Foto: ANP)

Geschorst Rusland houdt eigen Spelen

Rusland mag vanwege het grote staatsdopingschandaal niet meedoen aan de Paralympische Spelen, die donderdag van start gaan in Rio de Janeiro. Vindingrijk als altijd hebben de Russen daar wat op gevonden: ze hebben woensdagavond gewoon hun eigen Spelen geopend met een heuse openingsceremonie.

Meer dan 260 sporters waren bij de ceremonie aanwezig, waarbij ze met de gebruikelijke parade de arena betraden. Dat ging uiteraard niet per land - met één deelnemend land zou dat wat saai zijn - maar per sport. "De viering van vandaag is er een waarbij moeilijkheden zijn overwonnen", aldus Vladimir Lukin, baas van het Russisch Paralympisch Comité. 

Ook Vitaly Mutko was aanwezig: dat was dan natuurlijk wel in zijn officiële functie als Russisch minister van sport, niet als het grote brein achter het massieve staatsdopingprogramma waarin hij nagenoeg zeker de grote spil was. 

De Russische Spelen zullen twee dagen duren en in zeven sporten wordt ook daadwerkelijk om medailles gestreden. In de andere sporten worden workshops gehouden, dus er komt in elk geval nog iets goeds voort uit het hele verhaal. De verwachting is dat Rusland de medaillespiegel geheel voor zich op gaat eisen. 

Drake opent stoute dansclub in Texas

Zanger Drake is van plan een dansclub te openen in de Amerikaanse stad Houston. Dat maakte de rapper bekend tijdens een bezoek aan de Texaanse stad.

De club gaat The Ballet heten en vrouwen zullen schaarsgekleed professioneel dansen voor de gasten. Toch mag het volgens Drake zeker geen stripclub heten. "Er is een cultuur van dansen hier en het is geen stripclub. Het gaat om deze geweldige vrouwen, de muziek en de cultuur in Houston", aldus de zanger.

De club wil danseressen op een voetstuk zetten, vertelde Drake. "Het moet een onvergetelijke ervaring zijn".

Op zijn Instagram lichtte de zanger nog een tipje van de sluier op door een foto te publiceren van balletschoenen met het nieuws dat The Ballet begin 2017 zijn deuren in Houston zal openen.

Drake opent stoute dansclub in Texas
Drake opent stoute dansclub in Texas (Foto: BuzzE)

Transavia trekt de kar bij Air France-KLM

Air France-KLM heeft in de belangrijke vakantiemaand augustus 8,9 miljoen passagiers vervoerd, een kleine 2 procent meer dan een jaar eerder. Die groei is met name te danken aan prijsvechter Transavia waar het aantal reizigers met ruim een vijfde toenam tot 1,7 miljoen.

Transavia liet opnieuw met name in Frankrijk een sterke groei zien. Maar ook de nieuwe basis die de Nederlandse poot van de budgetvlieger dit voorjaar opende in München, leverde een aanzienlijke bijdrage aan de sterke passagiersgroei.

Bij KLM stapten in augustus 2,8 miljoen mensen in, 4 procent meer dan een jaar eerder. Zustermaatschappij Air France, waar in de eerste dagen van de maand het cabinepersoneel nog staakte, rapporteerde donderdag een daling met 5 procent tot 4,4 miljoen reizigers.

Zomerkwartaal
Het bedrijf herhaalde dat de zevendaagse staking het operationeel resultaat in het belangrijke zomerkwartaal met naar schatting zo'n 90 miljoen euro drukt. Die strop komt bovenop de toch al moeilijke marktomstandigheden, met felle concurrentie die de prijzen drukt en angst voor terrorisme die met name de reislust naar Frankrijk afremt.

Het aantal door passagiers gevlogen kilometers, het cijfer waar analisten vooral op letten, nam voor de gehele groep met 0,2 procent af. Exclusief Transavia kwam die daling uit op 1,7 procent. Omdat de capaciteit wel licht toenam, zaten de vliegtuigen gemiddeld minder vol.

Bij Air France was gemiddeld 86,5 procent van de stoelen aan boord gevuld. Bij KLM was dat 90,7 procent en bij Transavia 92,1 procent. De gemiddelde bezettingsgraad is een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart.

Transavia trekt de kar bij Air France-KLM
Transavia trekt de kar bij Air France-KLM (Foto: ANP)

Pegida-voorman aangehouden voor hakenkruis

Pegida-voorman Edwin Wagensveld is donderdag buiten de rechtbank van Amsterdam aangehouden en afgevoerd door de politie. Hij weigerde een T-shirt uit te trekken of te bedekken met daarop een logo van een poppetje dat onder meer een hakenkruis in een prullenbak gooit.

Wagensveld zou donderdag terechtstaan voor het eveneens tonen van dit logo met hakenkruis tijdens een toespraak op 27 februari bij de Stopera in Amsterdam.

De voorman mocht donderdag alleen naar binnen als hij het shirt zou uittrekken of bedekken. "De volgende keer trek ik het gewoon weer aan", zei hij. "Hiermee spreek ik me uit tegen het nationaal socialisme, de PKK, Anti-Fascistische Actie (AFA) en IS." Wagensveld werd samen met een vrouw, die hetzelfde shirt droeg, weggevoerd in een politiebusje.

De voorman van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging kreeg eind februari een boete van 250 euro wegens het dragen van het shirt, maar dat weigerde hij te betalen. Daarom moest hij voor de kantonrechter komen.

Pegida-voorman aangehouden voor hakenkruis
Pegida-voorman aangehouden voor hakenkruis (Foto: ANP)

Mama trouwt met dochter na scheiden zoon

De politie van Stephens County, in de Amerikaanse staat Oklahoma, heeft ene Patricia Spann opgepakt. De 43-jarige moeder is namelijk sinds kort getrouwd met haar bloedeigen dochter. Dit nadat ze eerder al met haar zoon in het huwelijksbootje was gestapt.

De vrouw in kwestie is stapelgek op haar koters. Letterlijk. Zes jaar geleden besloot ze dan ook te trouwen met zoon Jody.

Het bleek niet helemaal te werken, want enige tijd later ging het dolgelukkige echtpaar uit elkaar. Gelukkig was dan daar dochter Misty, waarmee moeder Patricia in maart dit jaar in de echt werd verbonden.

Helaas voor hen kwamen de autoriteiten achter de relatie met de moeder en haar 25-jarige dochter. Het stel is opgepakt wegens incestueuze praktijken.

Volgens de politie was de moeder de voogdij over haar twee kinderen kwijtgeraakt. Oma heeft de twee hierna opgevoed. Moederlief werd pas twee jaar geleden met dochterlief herenigd.

BahMoeder en dochter (foto: Stephens County Jail)

Dennis ergert zich aan poepende Robinsons

De bekende Nederlanders die deelnemen aan Expeditie Robinson zijn na een tijdje op het eiland alle gêne kwijt. Dat is voor presentator Dennis Weening niet altijd even handig, vertelde hij donderdag op 100% NL in de ochtendshow van Lex Gaarthuis.

Volgens Dennis heeft de hele crew meermaals lang moeten wachten op een kandidaat die vlak voor een proef nog even moest poepen in zee. "Dat gebeurt daar echt zonder gêne. Het is de normaalste zaak van de wereld dat we met een spel willen beginnen en we met de hele crew en productie staan te wachten op een kandidaat die nog in zee zit te kakken, dan op het dooie gemak nog even uit de zee komt lopen, de zwembroek omhoog trekt en roept: ja jongens we kunnen!"

Dennis ergerde zich geregeld aan het noodzakelijke oponthoud. "Het kost aardig wat tijd als je het bij elkaar op zou tellen. Alle gêne valt weg als je aan dit spel meedoet."

Dennis ergert zich aan poepende Robinsons
Dennis ergert zich aan poepende Robinsons (Foto: BuzzE)

PvdA-kopstuk Dijksma wil terug naar de Kamer

PvdA-kopstuk Sharon Dijksma, nu staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, wil na de verkiezingen terug naar de Tweede Kamer. Ze heeft zich verkiesbaar gesteld voor de kandidatenlijst van de sociaaldemocraten.

Ze wil geen lijsttrekker worden: "Ik wil met mijn ervaring de fractie steunen, want er moet gevochten worden voor het behoud van redelijkheid in ons land."

Dijksma was eerder staatssecretaris van Economische Zaken en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze zat al twee keer eerder in de Tweede Kamer, van 1994 tot 2007 en van 2010 tot 2012. In 1994 was zij de jongste ooit die gekozen werd voor de Tweede Kamer.

PvdA-kopstuk Dijksma wil terug naar de Kamer
PvdA-kopstuk Dijksma wil terug naar de Kamer (Foto: ANP)

'Teslarijder reed zelf, niet op autopilot'

De Tesla-automobilist die woensdag bij Baarn verongelukte, reed zelf en had zijn elektrische auto niet op de automatische piloot staan. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek van Tesla Motors, heeft het bedrijf donderdag gemeld. De man reed op het moment van het ongeluk 155 kilometer per uur. Hij crashte tegen een boom.

Hulpverleners hadden moeite met de afwikkeling van het ongeluk. Zo kon het lichaam van het 53-jarige slachtoffer pas na vele uren worden geborgen, omdat een deel van de accu nog in de auto zat en het wrak onder stroom stond. Uit voorzorg werd met de berging gewacht tot de komst van technici van Tesla.

De Amerikaanse autofabrikant laat weten mee te leven met de familie van het slachtoffer. Ook zegt Tesla alle medewerking te verlenen aan de autoriteiten om de feiten rond het ongeval vast te stellen.

Het is het tweede dodelijke ongeluk met een Tesla. Eerder crashte een Teslarijder in Amerika. Hij had wel de automatische piloot aan staan. Het ongeluk gebeurde doordat de auto een witte vrachtwagen niet 'zag' en er vol achterop reed.

'Teslarijder reed zelf, niet op autopilot'
'Teslarijder reed zelf, niet op autopilot' (Foto: ANP)

GeenStijl fout met link naaktfoto's Britt

GeenStijl heeft met het doorlinken naar een website met gelekte naaktfoto's van Britt Dekker uit Playboy het auteursrecht toch geschonden. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag.

De advocaat-generaal van het hof had in april nog geadviseerd dat de link wel mocht geplaatst, maar daar wijken de rechters van af. Als een particulier een link online zet naar beschermd materiaal hoeft die niet na te gaan of het auteursrecht wordt geschonden, aldus het hof. Bij organisaties met winstoogmerk, zoals Geenstijl, wordt ervan uitgegaan dat bekend is dat een link naar dergelijk werk niet legaal is, oordelen de rechters.

De zaak was aangespannen door Sanoma, de uitgever van Playboy. De rechtbank en het gerechtshof legden eerder een boete op, maar GeenStijl ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die legde de zaak voor aan het hof in Luxemburg.

GeenStijl fout met link naaktfoto's Britt
GeenStijl fout met link naaktfoto's Britt (Foto: BuzzE)

Politie machteloos tegen Turkse hangjongeren

De Telegraaf heeft vandaag een video gepubliceerd waar te zien is hoe de politie van Zaanstad niet weet om te gaan met de groepen hangjongeren. De bewoners eisen maatregelen: 'Deze jongeren terroriseren winkeliers en bewoners. Mensen voelen zich geïntimideerd, onveilig en pikken het niet langer.'
 

Edit: filmpje kan je in de link zien, hij bleef anders maar steeds automatisch afspelen op het weblog. Gr Gr Paul

Yolanthe: bedankt voor berichtjes

Yolanthe Sneijder Cabau bedankt al haar fans en volgers voor berichten die ze haar stuurden de afgelopen tijd. Zo valt te lezen op haar Instagramaccount.

Yolanthe publiceerde een foto met de Engelse tekst "Dankbaarheid verandert alles" en sprak direct haar volgers toe.

"Lieve volgers, vanuit Haïti wil ik jullie ontzettend bedanken voor de hele hele lieve berichtjes die jullie mij en Wes gestuurd hebben. ik ben aan de andere kant van de wereld maar door jullie liefde voel ik me zo dichtbij. 1000 maal dank voor al jullie liefdevolle berichtjes"

Yolanthe is op dit moment in het straatarme Haïti voor opnames van haar nieuwe tv-programma Reunited. In het programma voor RTL 4 vliegt Yolanthe de wereld over om mensen met elkaar te herenigen. Op 1 september vertelden Yolanthe en echtgenoot Wesley Sneijder bij RTL Late Night dat ze in de toekomst een kindje willen adopteren.

Yolanthe: bedankt voor berichtjes
Yolanthe: bedankt voor berichtjes (Foto: BuzzE)

Trump wil groter leger

Presidentskandidaat Donald Trump wil een groot leger. Dat maakte de Republikein woensdag bekend tijdens een speech in Philadelphia. Het is voor het eerst dat Trump spreekt over zijn plannen voor de Amerikaanse defensie.

Trump denkt aan een legereenheid zo groot als het leger dat voormalig president George W. Bush naar Irak en Afghanistan stuurde. Voor de Amerikaanse marine wil hij ook veel meer schepen dan dat in de planning staat van het Pentagon. "De vloot van de Air Force is te oud. Tweede generatie vliegers zitten in dezelfde vliegtuigen als hun vaders. Dit past niet bij de Verenigde Staten", aldus Trump.

Donald Trump verschijnt in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst tijdens de campagne samen met Hillary Clinton voor de camera's. De twee Amerikaanse presidentskandidaten gaan niet met elkaar in debat, maar spreken afzonderlijk op een forum voor oud-militairen.

Trump wil groter leger
Trump wil groter leger (Foto: ANP)

Bijna 35 miljoen euro voor waterschade VUmc

Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc krijgt 34,8 miljoen euro verzekeringsgeld uitgekeerd voor de schade door de overstroming van precies een jaar geleden. Een woordvoerder heeft dat donderdag bevestigd na berichtgeving in het Nederlands Dagblad.

De schade pakte wel wat hoger uit dan het uitgekeerde bedrag. Maar hoeveel hoger is moeilijk te zeggen, zegt de woordvoerder. Dat komt doordat een deel van de schade moeilijk te berekenen was, zoals de gederfde inkomsten door het verloren gaan van onderzoeksmateriaal waar het ziekenhuis geld mee hoopte te verdienen. "Daarom zijn we akkoord gegaan met dit uitgekeerde schadebedrag", aldus de woordvoerder.

Een jaar geleden knapte een hoofdwaterleiding in een straat naast het VUmc. Dat leidde tot een grote overstroming en een evacuatie van het ziekenhuis, dat twee weken buiten bedrijf was.

Bijna 35 miljoen euro voor waterschade VUmc
Bijna 35 miljoen euro voor waterschade VUmc (Foto: ANP)

ACM dwingt KPN tot tariefverlaging netwerk

KPN heeft onder dwang van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de tarieven voor zijn kopernetwerk verlaagd. KPN is wettelijk verplicht concurrenten toegang te geven tot zijn netwerk om ook telefonie en internet aan te kunnen bieden, maar volgens de toezichthouder rekende de telecomaanbieder daarvoor te hoge prijzen.

De tarieven waren door KPN juist met terugwerkende kracht over de periode oktober 2012 tot juli 2015 verhoogd na een rechterlijke uitspraak. Volgens de telecomwaakhond was de prijsverhoging echter in strijd met andere tariefregels, omdat concurrerende aanbieders door de hoge tarieven te weinig zouden kunnen verdienen.

De ACM dreigde met een dwangsom van 500.000 euro per dag tot maximaal 5 miljoen euro, maar omdat KPN de tarieven tijdig verlaagde hoefde er niks te worden betaald.

ACM dwingt KPN tot tariefverlaging netwerk
ACM dwingt KPN tot tariefverlaging netwerk (Foto: BuzzT)

Inbreker rimt vrouw wakker

Een vrouw uit Sydney is onlangs op ruwe wijze gewekt. Een inbreker likte de Australische middenin de nacht aan haar anus.

De vrouw herinnert zich de nacht van 9 februari 2015 als de dag van gisteren. Rond half vier 's nachts werd ze wakker van een tong in haar aars. Hopende dat het haar vriend was, opende ze haar ogen.

Ze zag een man naast het bed geknield zitten. Toen ze haar hand uitstak, ontdekte ze dat haar vriend vredig naast haar lag te slapen. Ze zette haar vingernagels in de arm van haar vriend en zei: "Er is hier nog iemand."

De vriend stond op en confronteerde de beste man, Joseph Taouk. "Wat de fuck, wie ben je?", vroeg vriendlief. "Sorry, sorry, ik dacht dat dit mijn pension was. De voordeur stond open", luidde het antwoord.

Hierop werd de inbreker weer naar buiten gebonjourd, waarop de vrouw ging douchen. Maandag moest Taouk voorkomen. Hij is tot twee jaar cel veroordeeld.

Lindsay Lohan verkoopt trouwring

Lindsay Lohan overweegt haar trouwring te verkopen, meldt Page Six op basis van bronnen.

De 30-jarige Mean Girls-actrice zou krap bij kas zitten na de breuk met haar verloofde, de Russische miljonair Egor Tarabasov. Maar Lindsay heeft een appeltje voor de dorst: haar diamanten trouwring. Naar verluidt kostte de ring Tarabasov driehonderdduizend euro. "Ze kan die ring zeker voor vijftigduizend euro verpanden", aldus een ingewijde.

Bronnen rondom Tabarasov vertellen dat de financiën van de Rus er ook niet florissant voorstaan. Zijn vermogende ouders zouden zijn toelage inmiddels hebben bevroren en willen dat hij een rustig Russisch meisje zoekt.

Lindsay is nog steeds op reis om bij te komen van de breuk. Haar vader, Michael Lohan, hoopt dat ze snel weer gelukkig wordt in de liefde: "Met een lieve, normale en nuchtere jongen", aldus vader Lohan.

Lindsay Lohan verkoopt trouwring
Lindsay Lohan verkoopt trouwring (Foto: BuzzE)

Kamer wil opheldering over reactor Petten

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over berichtgeving dat er zorgen zijn over de veiligheid bij de kerncentrale in Petten. De ChristenUnie wil de onderste steen boven krijgen, meldde Carla Dik-Faber.

De NOS meldde woensdag een document in handen te hebben waaruit blijkt dat de financiële druk op exploitant NRG van de reactor te groot is. Die kampt onder meer met een grote schuld. Commerciële doelen zouden nu voorrang hebben, waardoor veiligheid niet langer het leidende principe zou zijn.

NRG ontkent tegen de NOS dat de veiligheid in het geding is, maar geeft toe dat er financiële problemen zijn. In Petten worden medische isotopen gemaakt bestemd voor de behandeling van kankerpatiënten.

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil dat minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) in de Kamer uitleg gaat geven. ,,Minister Schultz en minister Henk Kamp (Economische Zaken) moeten nu echt in actie komen. Er moet een grondige doorlichting van het bedrijf plaatsvinden", aldus Stientje van Veldhoven (D66). PvdA'er Jan Vos wil onafhankelijk veiligheidsonderzoek naar de situatie in de reactor in Petten.

Kamer wil opheldering over reactor Petten
Kamer wil opheldering over reactor Petten (Foto: ANP)

Sandra Hay: Barry is een comazuiper

Golden Earring-zanger Barry Hay is bijna zeventig, maar volgens zijn echtgenote Sandra nog lang niet vies van alcohol. "Een comazuiper. Zo is het", zegt Sandra in nrc.next over de rocker.

Van aftakeling is desondanks niets te merken bij Barry, die vorige week zijn biografie presenteerde. "Hij heeft het beste gebit van de tandartspraktijk, vijf keer per week staat hij in de sportschool. Geen botox, niks. Iedereen denkt dat hij zijn haar verft, maar dat is onzin. Hij heeft gewoon goed dna."

Volgens Sandra is Barry 'de laatste van een uitstervende generatie'. "Je had Ramses Shaffy, Herman Brood, nu alleen nog Bèr."

De twintig jaar jongere Sandra vindt dat zij het goede voorbeeld moet geven. "Als ik sterk ben en het goede voorbeeld geef, houdt Bèr zich ook wel in. Tot ik één glaasje neem, dan gaat hij compleet los."

Sandra Hay: Barry is een comazuiper
Sandra Hay: Barry is een comazuiper (Foto: BuzzE)

Amy Schumer gaat verhuizen bij winst Trump

Amy Schumer zegt te gaan verhuizen als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Dat vertelt de comédienne woensdag in een interview aan het BBC-programma Newsnight.

"Mijn show zal veranderen en ik zal Spaans moeten leren want ik ga dan verhuizen naar Spanje ofzo", aldus Amy. Ze kan het zich niet voorstellen dat Trump de verkiezingen wint: "Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Het is gewoon te bizar".

De Trainwreck-actrice steunt openlijk Hillary Clinton in de strijd om het presidentschap. Daarnaast is ze familie van de Amerikaanse senator voor New York, Democraat Chuck Schumer.

Amerikanen kiezen op 8 november een nieuwe president. Amy kan de verhuisdozen voorlopig nog laten staan, want in de meeste peilingen heeft Clinton een lichte voorsprong op Trump.

Amy Schumer gaat verhuizen bij winst Trump
Amy Schumer gaat verhuizen bij winst Trump (Foto: BuzzE)

Golfer Pieters kan KLM Open-titel niet verdedigen door wespensteek

De KLM Open moet het stellen zonder titelverdediger Thomas Pieters. De Belgische topgolfer heeft zich donderdagmorgen afgemeld. Hij is afgelopen maandag door een wesp gestoken en dat veroorzaakte bij hem een allergische reactie.

Pieters haakte eerder deze week ook al af bij één van de side-events van het toernooi. De reactie blijkt dusdanig hevig dat hij zich terug moest trekken voor het hoofdtoernooi. De organisatie van de KLM heeft de Zuid-Afrikaan Jake Roos is als vervanger aangewezen.

Pieters zou donderdag aan de 97e editie beginnen in een groep samen met de Nederlandse kanshebber Joost Luiten en de Oostenrijker Bernd Wiesberger. Pieters gold als een topfavoriet in Spijk. In augustus won hij een toernooi in Denemarken. De goede vorm van de Belg werd beloond met een plek in de selectie voor voor het Europese Ryder Cup-team.

Met name veel Belgische golfliefhebbers hadden zich verheugd op het optreden van Pieters. Er worden deze week veel bezoekers uit België verwacht in Spijk. Het is de eerste keer dat de KLM Open op golfbaan The Dutch in Spijk gehouden wordt. 

VS en Rusland ruziŽn over incident Zwarte Zee

De Verenigde Staten en Rusland hebben woensdag onvriendelijkheden uitgewisseld na de onderschepping van een Amerikaans spionagevliegtuig boven de Zwarte Zee. Defensiefunctionarissen van beide grootmachten verwijten elkaar om het hardst onverantwoordelijk gedrag.

Een Russisch jachtvliegtuig achtervolgde het spionagetoestel van de Amerikaanse marine bijna twintig minuten lang en kwam gevaarlijk dichtbij, klagen bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het Russische departement met dezelfde portefeuille houdt vol dat de Russische piloot zich aan de internationale regels heeft gehouden. Moskou wijst erop dat de Amerikaanse P-8 de transponders had uitgeschakeld om niet te worden opgemerkt. De Amerikanen zouden stiekem een kijkje hebben willen nemen bij de grote legeroefening van woensdag in het zuiden van Rusland.

VS en Rusland ruziën over incident Zwarte Zee
VS en Rusland ruziën over incident Zwarte Zee (Foto: ANP)

Brouwer Kwak in handen van AB InBev

De Belgische bierbrouwer Bosteels komt in handen van biergigant AB InBev. Met de overname wil AB InBev zich versterken op de groeiende markt van speciaalbieren.

Bosteels, opgericht in 1791, maakt onder meer de speciaalbieren Kwak en Tripel Karmeliet. De brouwer is al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels.

Eerder meldde de Belgische zakenkrant De Tijd dat ook Heineken zijn oog zou hebben laten vallen op Bosteels.

Brouwer Kwak in handen van AB InBev
Brouwer Kwak in handen van AB InBev (Foto: ANP)

Fans bezorgd over gezondheid Meat Loaf

Fans maken zich zorgen over de gezondheid van zanger Meat Loaf. Dat bleek tijdens een radio-interview dat de zanger gaf op de BBC.

Zo vroeg een luisteraar op Twitter zich af of Meat Loaf wel in orde was: "Geweldig om Meat Loaf te horen op de radio maar oh jee, hij klinkt erg ziek. Arme man, klinkt alsof hij het echt moeilijk heeft". Andere twitteraars vermoedden dat de rocker vlak voor de uitzending simpelweg te diep in het glaasje had gekeken.

Meat Loaf arriveerde bij de studios van de Britse BBC met een wandelstok. Hij vertelde tijdens het gesprek dat hij last heeft van een beknelde zenuw in zijn rug: "Als ik zit gaat het wel maar zodra ik opsta is de pijn bijna ondragelijk", aldus de rocker.

Afgelopen juni zakte de 68-jarige rockster tijdens een optreden in Canada in elkaar. Geruchten over zijn gezondheid staken ook toen de kop op. De zanger liet na het optreden via Facebook weten dat hij uitgedroogd en vermoeid was.

Fans bezorgd over gezondheid Meat Loaf
Fans bezorgd over gezondheid Meat Loaf (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem wil bonussen naar 20 procent

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil dat alle bonussen voor bedrijfsbestuurders maximaal 20 procent van hun jaarsalaris zijn. Dat betoogt de PvdA-minister in de Volkskrant van donderdag.

Dijsselbloem heeft kritiek op de commissie die bezig is een vernieuwde gedragscode op te stellen voor beursgenoteerde bedrijven. De Commissie Van Manen doet volgens Dijsselbloem nauwelijks voorstellen die de topbeloningen kunnen matigen en meer in verhouding brengen.

De minister ziet dat de bonussen maar blijven stijgen en dat de verhoudingen tussen de topmannen en de gemiddelde werknemers 'uit het lood zijn geslagen'. In de financiële sector, zegt Dijsselbloem, zijn de topbeloningen en bonussen gematigd. Dat was een voorwaarde voor de staatssteun die de sector kreeg vanwege de financiële crisis die begon in 2008.

Dijsselbloem wil bonussen naar 20 procent
Dijsselbloem wil bonussen naar 20 procent (Foto: ANP)

Trump vindt Poetin betere leider dan Obama

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft tijdens een militair forum de Russische president Vladimir Poetin geprezen om zijn leiderschap. Tijdens het forum verschenen Trump en de Democratische kandidaat Hillary Clinton voor het eerst tijdens de verkiezingscampagne samen voor de camera's. Clinton verdedigde haar kundigheid en beoordelingsvermogen met betrekking tot het e-mail-schandaal.

Trump zei op het forum dat de Russische president "veel meer een leider heeft getoond dan onze president ooit is geweest".

Ondertussen werd Clinton onder vuur genomen over haar omgang met geheime informatie via haar persoonlijke e-mailserver. Volgens een Amerikaanse officier zou hij de gevangenis ingegaan zijn als hij zo was omgesprongen met geheime emails als Clinton had gedaan. "Ik heb precies gedaan wat ik moest doen en ik neem het altijd heel serieus en zal dat altijd doen", antwoordde Clinton.

Trump vindt Poetin betere leider dan Obama
Trump vindt Poetin betere leider dan Obama (Foto: ANP)

'Efteling was mogelijk doelwit IS-aanslag'

Attractiepark de Efteling was mogelijk het doelwit voor een aanslag van de Islamitische Staat (IS). De politie heeft in juni een vrouw uit Werkendam opgepakt, die sympathiseerde met de terreurbeweging. Zij zou samen met anderen plannen hebben om een aanslag bij de Efteling te plegen.

Uit onderzoek van de regionale krant BN DeStem blijkt dat de 25-jarige vrouw wilde afreizen naar Syrië. De bedoeling was dat ze daar ging trouwen met een IS-strijder. Ze werd echter aangehouden. In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen.

De Werkendamse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat 'Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan'.

De aanhouding wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Het verdenkt de vrouw formeel van 'deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven'. Het OM wil niet bevestigen dat de Efteling een serieus en acuut doelwit is geweest.

'Efteling was mogelijk doelwit IS-aanslag'
'Efteling was mogelijk doelwit IS-aanslag' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer...Zonnig en warm.

Goeiemorgen! Voor de meeste mensen is het heerlijk weer buiten, maar voor de doorsnee weeramateur is het maar een saaie bedoening. Persoonlijk heb ik nog nooit zo'n saai zomerseizoen meegemaakt. Ik heb het maar 1x echt horen onweren en dat was het wel. Het aantal uren zon is zeker in mijn regio, Noord-Holland, almede de hele westkust absurd hoog. In 3 maanden tijd bijna 750 uur zon, Daar maak je mij niet gelukkig mee.

Enfin, de maxima liggen vandaag bij een zonnige hemel tussen de 24 en 29 graden.  De wind neemt in de loop van de dag wel wat toe, en draait naar een westelijke richting. In de kustprovincies kan het dan wat afkoelen.

Komende dagen verandert er niet veel. Aanhoudend droog met vrij veel zon. Op zondag zijn er dan iets lagere temperaturen, maar daarna stijgt het kwik weer naar 25 graden. 

Zon op 07:02
Zon onder 20:12
Zonkracht

5 / 2

Nederland
 

 

Prachtige lucht bij Luuntje. (Foto: Luuntje)
Prachtige luchten gezien door Luuntje. (Foto: Luuntje)

Roofvogel gezien door Luuntje. (Foto: Luuntje)
Ook deze roofvogel werd gezien door Luuntje. Mooie foto's beide. (Foto: Luuntje) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag

1913

Tijdens een onweer komt een zeppelin in de Noordzee terecht. Er komen 14 bemanningsleden om.
1987 Ferdi E. ontvoert Gerrit-Jan Heijn en vermoordt hem in de bossen van Renkum. De ontvoering houdt Nederland tot 6 april 1988 in spanning.
1990 Tijdens een topontmoeting in Helsinki tussen George Bush en Michael Gorbatsjov verklaren beide politici dat Irak de VN-resoluties moet respecteren.
1995 Ajacied Patrick Kluivert veroorzaakt een dodelijk ongeval met een geleende en onverzekerde sportauto.
2003 DJ Tiesto geeft als eerste DJ een stadionconcert in het GelreDome te Arnhem.
2013 Het Van Gogh Museum heeft een nieuw schilderij van Vincent van Gogh ontdekt: Zonsondergang bij Montmajour

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Boerkini? Blootgewoon.

En opeens was zij er. De boerkini. Zij was er al een tijdje, maar door wat gedoe aan Franse stranden is het stukje stof opeens een ‘trending topic’. Nou, ja, stukje stof… een flinke lap textiel is een betere benaming.

Nu is het in een vrij democratisch land als het onze sowieso al gevaarlijk om hier een mening over te hebben, maar ja, ik heb die dingen dan ook niet bedacht.

Doutzen Kroes krijgt eigen postzegels

Doutzen Kroes heeft al heel wat magazines gesierd maar binnenkort is ze ook te vinden op een velletje postzegels. Het Nederlandse topmodel deelde op sociale media het eerste zegeltje. Ze plaatste er geen tekst bij maar hield het mysterieus met alleen een emoji van een brief die verzegeld is met een hartje.

Volgens PostNL wordt maandag de rest van het velletje onthuld. Nieuwsgierigen kunnen de postzegels echter nu al vooruit bestellen.

Doutzen Kroes krijgt eigen postzegels
Doutzen Kroes krijgt eigen postzegels (Foto: BuzzE)

Ecclestone blijft ook na overname Formule 1-baas

Bernie Ecclestone blijft naar eigen zeggen ook de komende drie jaren de baas van de Formule 1. De inmiddels 85-jarige Brit heeft dit aan Reuters laten weten. Zijn sport staat op het punt overgenomen door Liberty Media dat op korte termijn niet te veel lijkt te willen veranderen.

Liberty Media voert momenteel gesprekken met de Formula 1 Group, omdat het bedrijf 35,5 procent van de aandelen in de sport over kan gaan nemen van CVC Capital en later richting 51 procent wil uitbreiden. Het zou betekenen dat Ecclestone mogelijk plaats zou moeten kunnen maken voor een ander, maar daar is voorlopig nog geen sprake van. "Ze hebben me gevraagd om nog drie jaar aan te blijven." Wel zal naar verluidt Chase Carey, thans vice-voorzitter van 21st Century Fox, benoemd worden tot nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.

Het is mogelijk dat de deal tussen CVC en Liberty Media deze week al rond komt. Naar verluidt is hiermee een bedrag van 8,5 miljard dollar gemoeid. Ecclestone zelf is actief bij de deal betrokken en zal volgende week de Grand Prix van Singapore gaan missen. "Omdat alles nog loopt, moet ik in Londen zijn om te helpen met allerlei dingen. Ik kan niet vijf of zes dagen weg zijn."

De meerderheid van de aandelen in het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media is in handen van John Malone. Zijn bedrijf is eigenaar van honkbalclub Atlanta Braves en is betrokken bij de Formule E. Ook is Malone grootaandeelhouder in Liberty Global dat in Nederland bekend is met het merk Ziggo.

Update 0.10 uur
Liberty Media zal in eerste instantie een belang van 18,7 procent in de Formula 1 Group nemen ter waarde van 1,1 miljard dollar. De totale deal zal in het eerste kwartaal van 2017 afgerond worden en bestaan uit twee componenten. Liberty Media zal 4,4 miljard dollar investeren in de aandelen en daarnaast 4,1 miljard dollar van de schulden van de Formule 1 op zich nemen. In ruil daarvoor krijgt het de meerderheid van de stemrechten in de Formula One Group, terwijl grootaandeelhouder CVC 65 procent van de aandelen blijft bezitten. Verder zal Chase Carey de baas van de Formula One Group gaan worden. Bernie Ecclestone zal zijn positie voorlopig gaan behouden.

iOS 10 op 13 september beschikbaar

De nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem, iOS 10, is volgende week te downloaden. Op 13 september komt de software beschikbaar voor alle gebruikers met een iPhone 5, iPad mini 2, iPad 4 of zesde generatie iPod Touch of nieuwere apparaten. MacOS Sierra, het besturingssysteem voor computers dat deze zomer werd omgedoopt van OS X tot macOS, volgt een week later en is 20 september te downloaden.

De afgelopen tijd konden gebruikers al beta-versies van iOS en macOS testen. De laatste versies, de zogeheten Golden Masters, zijn woensdag beschikbaar gemaakt. Als er geen grote fouten meer in die versies worden ontdekt zijn ze gelijk aan de definitieve versie.

Voor WatchOS 3, de software voor de Apple Watch, is nog geen verschijningsdatum bekendgemaakt.

iOS 10 op 13 september beschikbaar
iOS 10 op 13 september beschikbaar (Foto: BuzzT)

Kerncentrale Tihange weer stilgelegd

Een reactor van de Belgische kerncentrale Tihange, niet zo ver over de grens bij Maastricht, is opnieuw stilgelegd. Bij onderhoudswerkzaamheden is een gebouw van de centrale beschadigd, heeft de exploitant van de centrale bekendgemaakt.

De reactor, Tihange 1, vertoont geregeld mankementen en was nog geen maand weer in bedrijf. Sinds april had de reactor maanden stilgelegen voor groot onderhoud. Buurlanden Nederland en Duitsland kijken met argusogen naar de volgens hen onveilige centrale vlak bij hun grenzen.

De centrale in Tihange is verouderd, maar moet nog even mee. België heeft besloten zijn twee kerncentrales nog zeker tot 2025 te blijven gebruiken.

Kerncentrale Tihange weer stilgelegd
Kerncentrale Tihange weer stilgelegd (Foto: ANP)

Kanye West loopt binnen met merchandise

De kassa rinkelt flink bij Kanye West. Niet alleen met zijn muziek verdient hij een fortuin. Ook zijn merchandise is niet aan te slepen. Maandagavond alleen al verdiende de rapper ruim 780.000 dollar met de verkoop van fanartikelen tijdens zijn eerste concert in Madison Square Garden in New York.

Kanye vestigde daarmee een record, meldt TMZ. Tot afgelopen weekend stond dat op naam van paus Franciscus, die vorig jaar in Madison Square Garden 540.000 dollar aan merchandise verkocht. De paus ging toen voor in een mis in de evenementenhal.

Dinsdagavond trad Kanye opnieuw op in New York. Naar verwachting is de totale opbrengst aan merchandise tijdens de twee concerten dan ook boven de miljoen dollar gestegen.

Kanye West loopt binnen met merchandise
Kanye West loopt binnen met merchandise (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.