FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 september 2016

Uitslag Zweden - Nederland

Een onterecht afgekeurde treffer en een enorme persoonlijke fout als aanleiding van het Zweedse doelpunt. Resultaat was een 1-1 gelijkspel tegen Zweden in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd.

Oranjes tegendoelpunt paste perfect in het rijtje gebeurtenissen van de laatste weken: onhandig, slecht getimed en een tikkeltje ongelukkig: Marcus Berg liftte de bal schitterend over Jeroen Zoet heen: 1-0. Een vermeende handsbal en geknoei van Kevin Strootman vlak daarvoor liet het er allemaal nog lulliger uit zien.

En dat was onnodig, want Oranje speelde een heel redelijk eerste helft. Met zeker drie serieuze kansen, waarvan Davy Klaassen de grootste miste: hij trof oog in oog met Olsen de voet van de doelman.

Pas na rust kreeg Oranje loon na werken. Olsen moest een rebound prijsgeven op een schot van Daryl Janmaat en Wesley Sneijder schoof de bal beheerst en messcherp binnen: 1-1.

Erop en erover leek het recept voor wat alsnog een mooie avond voor het Nederlandse voetbal zou worden. Maar ondanks een aanhoudend veldoverwicht en drie grote kansen (Dost kopte over en zag zijn doelpunt dubieus worden afgekeurd en Olsen redde op het schot van Sneijder) bleef het bij een gelijkspel.

Zweden

1 - 1

Nederland

 43' Berg    67' Sneijder
 
 Gele kaart: Lustig, Nyman, (Zweden), Strootman, v. Dijk, (Nederland)
 
Stadion: Friends Arena, Solna
Toeschouwers: 36.128
Arbiter: Orsato (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Olsen
Lustig
Lindelöf
Granqvist
Wendt
Rohdén (Kujovic/77)
Fransson
Hiljemark
Forsberg
Berg (Durmaz/89)
Guidetti (Nyman/64)
  Zoet
Janmaat
Bruma
v.Dijk
Blind
Wijnaldum (Dost/66)
Strootman
Klaassen
Promes (Berghuis/78)
Janssen
Sneijder

Zorgen patiŽnten over veiligheid van gegevens

Patiënten maken zich zorgen over de veiligheid van hun gegevens. Meer dan de helft (54 procent) denkt dat die bij de zorgverzekeraar niet veilig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. De organisatie ondervroeg ruim 6600 patiënten over privacy.

Zorgverzekeraars voeren een aantal (wettelijke) taken uit waarvoor zij informatie over hun verzekerden nodig hebben. Daarvoor mogen zij persoonsgegevens verwerken, waaronder medische gegevens. Bijvoorbeeld om een declaratie goed te kunnen afhandelen.

Van de ondervraagden zegt 78 procent dat de zorgverzekeraar hen vooraf moet informeren voor er informatie wordt opgevraagd bij een behandelaar.

Zorgen patiënten over veiligheid van gegevens
Zorgen patiënten over veiligheid van gegevens (Foto: ANP)

Politie Nijmegen helpt Britse wandelaar

Arno en Ramon, 2 agenten van het politiekorps Nijmegen Zuid kregen dinsdagmiddag de melding dat er een oude man langs de Wijchenseweg in Nijmegen zou lopen op een plek waar dat kennelijk niet verstandig is. Ter hoogte van de afrit naar de A73 troffen ze inderdaad een oude man met een groene bigshopper aan.

Na een kort gesprek bleek dat het een 87-jarige Brit was die zijn huis in Engeland had verkocht om nog een mooie wandelreis te maken. Hij was vanuit Engeland met de boot naar Frankrijk gegaan om vanaf daar via België naar Nederland te gaan. Hij wilde de route volgen die zijn familie tijdens de oorlog had afgelegd.

De nacht ervoor had hij onder de bomen op het keizer Karelplein geslapen (dat is een rotonde middenin Nijmegen) en was onderweg naar Eindhoven. Hij had heel de dag nog niet gegeten of gedronken. Aangezien ze in de buurt van het huis van agent Ramon waren hebben ze daar een pitstop gemaakt om de man te voorzien van brood met scrambled eggs en kaas en een groot glas melk.

Aangezien de big shopper onhandig en zwaar was heeft agent Arno hem voorzien van een rugzak en hem als proviand nog wat ontbijtkoek, een appel, een fles ice tea en water meegegeven. En een beschrijving hoe hij het beste kon lopen zonder op een snelweg terecht te komen.

Hierna zijn ze met hem de Graafseweg opgereden en uitleg gegeven over de omgeving. Het oprijden van de Graafsebrug was een belevenis voor de man omdat zijn broer in de oorlog met een Sherman tank vanaf de andere zijde was komen aanrijden. Bij het Airborne-monument hebben ze hem afgezet, hem succes gewenst en hem verteld om vooral voorzichtig te zijn.

Organisator wil geld terug van Lil' Kleine

De organisatie van de kermis in het Limburgse Meijel wil geld terug van Lil' Kleine omdat de rapper maandagavond na een bierdouche al na 2,5 minuut stopte met optreden. Organisator Ronald van Tilborg zegt tegen omroep L1 dat hij stappen onderneemt en contact heeft opgenomen met het management van de rapper om een regeling te treffen.

"Het optreden van Lil' Kleine heeft zo meer dan duizend euro per minuut gekost, ik wil m'n geld terug," vertelt de horeca-ondernemer. Lil' Kleine kapte het optreden af toen hij in de eerste minuten van zijn act enkele biertjes over zich heen kreeg. Hij nam afscheid met de woorden: "Ik heb 1, 2, 3, 4 duizend euro verdiend. Later!"

De organisatie had nog een hek voor het podium geplaatst om Lil' Kleine een bierdouche te besparen. Volgens Van Tilborg heeft de rapper het zelf uitgelokt. "Hij riep mensen op om bier te gooien zodat hij naar huis kon. Dat is natuurlijk een rode lap op een stier. En hij kwam al te laat, had allerlei kapsones en gedroeg zich onprofessioneel. Wij hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat hij bier over zich heen zou krijgen. Dat hij hem zo dan peert is onacceptabel."

Lil' Kleine heeft nog niet op het incident gereageerd.

Organisator wil geld terug van Lil' Kleine
Organisator wil geld terug van Lil' Kleine (Foto: BuzzE)

Berisping voor oud-advocaat klokkenluider Bos

De Raad van Discipline heeft advocaat Cees Korvinus berispt voor een financiële afspraak met Ad Bos. Hij stond de klokkenluider van de bouwfraude-affaire bij in zijn zaak tegen de Nederlandse staat. Korvinus had een deel van de schadevergoeding bedongen en had in ruil daarvoor zijn gewerkte uren en bijbehorende werkzaamheden niet geadministreerd. Volgens de Raad van Discipline is dit echter in strijd met het verbod op de resultaatgerelateerde beloning voor advocaten

Bos voerde vele jaren strijd tegen de Nederlandse staat. Hij kreeg in 2009 een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro. Korvinus had afgesproken dat hij 10 procent van dat bedrag kreeg.

De advocaat voerde als verweer aan dat de afspraak op verzoek van Bos was gemaakt. De raad acht dat niet aannemelijk en Korvinus had het aanbod af moeten wijzen zoals 'een behoorlijk advocaat betaamt'.

Berisping voor oud-advocaat klokkenluider Bos
Berisping voor oud-advocaat klokkenluider Bos (Foto: ANP)

Volvo gaat zelfrijtechnologie verkopen

Volvo gaat zijn techniek voor zelfrijdende auto's aan andere automakers verkopen. De Zweedse autofabrikant zet een joint venture op met Autoliv. Dat Zweeds-Amerikaanse bedrijf is een belangrijke speler op de markt voor veiligheidssystemen voor auto's, zoals airbags en autogordels, maar ook bijvoorbeeld ABS-remssystemen.

Het nieuwe samenwerkingsverband gaat begin volgend jaar van start. Het bedrijf richt zich op geavanceerde systemen die de chauffeur bijstaan en op de technologie voor volledig zelfrijdende voertuigen.

Volvo is een van de automerken die zich richt op het ontwikkelen van zelfrijdende auto's omdat die veiliger zijn. De Zweedse automaker heeft zich ten doel gesteld dat er vanaf 2020 niemand meer gedood wordt of zwaargewond raakt in een nieuwe Volvo.

Volvo gaat zelfrijtechnologie verkopen
Volvo gaat zelfrijtechnologie verkopen (Foto: BuzzT)

Turkije: Rutte ongepast in Zomergasten

Turkije vindt de uitspraken van premier Mark Rutte over Turkse Nederlanders in het programma Zomergasten ongepast. Dat staat in een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rutte reageerde in Zomergasten op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli in Turkije. De verslaggever werd te verstaan gegeven dat hij moest "oprotten".

Rutte reageerde fel. "Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op", zei Rutte bij het zien van de beelden.

Turkije vindt de uitspraken ongepast voor een premier. De Turken denken dat de uitspraken misbruikt kunnen worden tegen Turkse Nederlanders. In een tijd dat in Europa de afkeer tegen buitenlanders toeneemt, schaden de uitspraken de gezamenlijke inspanningen om Turkse Nederlanders volledig deel te laten nemen in de maatschappij, aldus de verklaring.

Turkije: Rutte ongepast in Zomergasten
Turkije: Rutte ongepast in Zomergasten (Foto: ANP)

Late strafschoppen helpen Saud-ArabiŽ langs Irak, Cahill belangrijk voor AustraliŽ

Bert van Marwijk heeft met Saudi-Arabië in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal een belangrijke overwinning geboekt. Op bezoek bij Irak werd in de slotfase met 1-2 gewonnen.

Irak kwam na een kleine twintig minuten op voorsprong dankzij een doelpunt van Mohannad Abdul-Raheem. De thuisploeg, dat de finaleronde in Azië begon met een nederlaag, leek af te stevenen op een zege, maar tien minuten voor tijd kantelde het duel.

Saudi-Arabië kreeg in de 81e minuut een strafschop, die benut werd door Nawaf Al-Abed. Twee minuten voor tijd mocht de middenvelder opnieuw aanleggen vanaf de strafschopstip. Hij schoot opnieuw raak: 1-2. De ploeg van Van Marwijk heeft daarmee de maximale zes punten uit twee duels. Irak staat nog op nul. 

Japan won met 0-2 op bezoek bij laagvlieger Thailand. Australië boekte een belangrijke zege op de Verenigde Arabische Emiraten. In een matig duel was oude rot Tim Cahill de gevierde man met de enige treffer van de wedstrijd. De Soccerroos hebben net zoals Saudi-Arabië zes punten uit twee duels. 

In groep A viel in de tweede speelronde slechts ééns treffer. Uzbekistan won met een treffer van Egor Krimets in de 86e minuut met 0-1 van Qatar. Uzbekistan gaat daarmee alleen de leising met de maximale zes punten uit twee wedstrijden. Bij Syrië - Zuid-Korea en China - Iran werd niet gescoord. Iran en Zuid-Korea hebben nu vier punten. In oktober gaat het toernooi verder met speelronden drie en vier. 

Guy Pearce eet hele dag beschuit met muisjes

De Australische acteur Guy Pearce maakt na de geboorte van zijn zoon Monte kennis met een oer-Hollandse traditie: beschuit met muisjes. Op Twitter plaatste de kersverse vader dinsdag een foto van een pak met blauwe muisjes.

Zijn vriendin Carice van Houten beviel vorige week van hun kindje. Nu staat hun leven in het teken van kraamvisite. "Je weet zeker dat je een Nederlandse baby hebt als je dit de hele dag eet", twittert de Australiër.

Carice kent Guy van de set van Brimstone, de nieuwe film van Martin Koolhoven. De westernthriller ging afgelopen weekend in première tijdens het filmfestival van Venetië, zonder de hoofdrolspelers Van Houten en Pearce. ''Carice en ik vinden het erg jammer dat we de première moeten missen. We hebben echter een schattig excuus", schreef de vader op Twitter.

Guy Pearce eet hele dag beschuit met muisjes
Guy Pearce eet hele dag beschuit met muisjes (Foto: BuzzE)

Zikavirus gevonden in traanvocht muizen

CHICAGO (ANP/RTR) - Een nieuwe studie heeft genetische fragmenten van het zikavirus aangetoond in het traanvocht van besmette laboratoriummuizen. De ontdekking werpt mogelijk een ander licht op de manier waarop mensen geïnfecteerd raken met de gevreesde ziekteverwekker. Tot dusver werd ervan uitgegaan dat de overdracht gebeurde door muggen en in enkele gevallen door seksueel contact.

"Ons onderzoek doet het vermoeden rijzen dat het oog een reservoir voor zika kan zijn", zei Michael Diamond van de Washington University St. Louis. "We moeten nagaan of mensen het besmettelijke virus in hun ogen hebben en hoe lang het daar feitelijk blijft."Het artikel over de bevindingen van zijn groep is gepubliceerd in het blad Cell Reports.

Zikavirus gevonden in traanvocht muizen
Zikavirus gevonden in traanvocht muizen (Foto: ANP)

Boze vrouw steekt verkeerde auto in de fik

Een nogal boze en verwarde 19-jarige vrouw uit Clearwater (Florida) is het afgelopen weekend opgepakt voor brandstichting. De vrouw had op 27 augustus een auto in de brand gestoken, die volgens haar van haar ex-vriend was. Dat bleek dus niet zo te zijn.

Op beelden van een beveiligingscamera, die de afgelopen week werden vrijgegeven door de politie van Clearwater, is duidelijk te zien hoe de ziedende vrouw een Honda Accord te grazen neemt. Dankzij de beelden kon de 19-jarige Carmen Shamblee het afgelopen weekend door de sterke arm der wet in de boeien geslagen worden.

Thomas Jennings, de eigenaar van de geflambeerde Honda, liet via het lokale tv-station WFTS weten dat hij Shamblee nog nooit eerder had gezien.

 

Twee extra seizoenen voor Narcos

Hoe verging het Colombia na de dood van Pablo Escobar? Netflix neemt ruim de tijd om die vraag te beantwoorden, want na het tweede seizoen van Narcos, dat afgelopen weekend verscheen, volgen er nog twee. Dat maakte de streamingdienst vandaag bekend.

De serie vertelde in de eerste twee seizoenen de opkomst van de Colombiaanse drugshandel in het algemeen en Pablo Escobar in het bijzonder. Escobars dood, in 1993, door een politiekogel, is onderdeel van het tweede seizoen. Met hem kwam er een einde aan het Medellin Cartel, maar dat betekende allerminst het einde van de florerende drugshandel in Colombia. Met een korte teaservideo maakte Netflix vandaag bekend dat seizoen 3 in 2017 verschijnt.

Het vierde seizoen van Narcos volgt naar verwachting in 2018.

Deathstroke is de schurk in nieuwe Batman-film

Ben Afflecks Batman gaat het opnemen tegen Deathstroke in de door Affleck geregisseerde Batman-solofilm. Dat blijkt uit een video die de acteur/regisseur op Twitter postte.

Het door de video ontstane gerucht is inmiddels ook door 'bronnen' bevestigd, meldt The Wrap. Door wie Deathstroke gespeeld gaat worden is nog niet bekend, al zijn er geruchten dat Colin Farrell voor de rol gestrikt zou zijn.

Deathstroke was het meest recent nog te zien in de DCTV-serie Arrow, waar hij, gespeeld door Manu Bennet, in de eerste twee seizoenen een tegenspeler was van titelfiguur Oliver Queen. Eerder dit jaar gaf Marc Guggenheim, producer van Arrow, echter aan dat het personage, dat al enige tijd niet meer in de serie te zien is, voorlopig niet in de serie zal terugkeren omdat hij 'bij andere DC-projecten betrokken is'. Dit lijkt op het lot van het Suicide Squad in Arrow, dat met de komst van de recent verschenen bioscoopfilm over dat team niet langer in de serie mocht verschijnen.

In de comics is Deathstroke, die door het leven gaat als Slade Wilson, een huurmoordenaar en in die positie de beste. Wilson verschijnt regelmatig op populariteitslijstjes voor schurken in populaire fictie.

Het is nog altijd niet bekend wanneer Warner Bros. beoogt de nieuwe Batman-film uit te brengen. Ben Affleck zal in de tussentijd nog vaak genoeg te zien zijn; hij heeft momenteel in de bios een kleine rol in Suicide Squad en volgend jaar verschijnt de eerste Justice League-film, waarin Batman een centrale rol speelt. In 2019 krijgt deze film een vervolg, en het is de verwachting dat ook daar Batman prominent meedoet. Daarnaast zijn er natuurlijk legio mogelijkheden voor cameo's, zoals in het vervolg op Man of Steel, dat momenteel in ontwikkeling is.

Chris Brown: ik ben erin geluisd

Chris Brown zegt dat hij erin is geluisd door Baylee Curran, de voormalige Miss Califonië. Brown houdt bij ABC News vol dat zijn arrestatie afgelopen week onterecht was en dat Curran hem bewust in de problemen heeft gebracht.

Brown en zijn advocaat laten bij ABC opnieuw sms'jes zien van Curran waarin ze schrijft dat ze Brown een kunstje zou flikken omdat hij haar uit zijn huis had gezet. De rapper en het model zouden het met elkaar aan de stok hebben gekregen omdat Curran een opmerking maakte over de juwelen van een vriend van Brown. Althans, dat is wat Curran beweert. Eenmaal buitengewipt, schakelde Curran de politie in. Ze zegt door Brown met de dood te zijn bedreigd.

De politie omsingelde direct het huis van Brown en deed huiszoekingen. Volgens Browns advocaat zijn daarbij de juwelen waar Curran het over had niet gevonden. Ook is het wapen waarmee Brown het model zou hebben bedreigd niet gevonden.

Chris Brown: ik ben erin geluisd
Chris Brown: ik ben erin geluisd (Foto: BuzzE)

Boerkaverbod in IS-gebied

De Islamitische Staat heeft een boerkaverbod uitgeroepen nadat de afgelopen week meerdere keren aanslagen op IS'ers werden gepleegd door terroristen (M/V) die gekleed gingen in het islamitische kledingstuk.

Volgens Iraanse media geldt het verbod in en in de omgeving van officiële gebouwen van de IS. In het overige deel van de Islamitische Staat zijn vrouwen nog steeds verplicht om er als een pinguin bij te lopen om hun gehele lichaam naar Mohammedaanse normen en waarden te bedekken.

Eerder werd er door de Islamitische Staat al een verbod ingesteld op onder meer roken, dansen, buitenlandse televisie, satellietschotels en internet.

PlayStation Meeting 2016 in je huiskamer

Iedereen kan morgen de PlayStation Meeting 2016 volgen omdat Sony een livestream zal hosten. Morgen om 21 uur gaan we zien of en welke verrassingen er nog aan zitten te komen voor PlayStation.

Men verwacht de al lang gelekte upgrade voor PlayStation 4, Neo genaamd. Ondertussen is er ook al een kleinere PlayStation 4-variant op het internet te vinden, een nieuwe revisie van het huidige model.

Andere geruchten hebben het over een nieuwe PlayStation Vita. Gezien Sony de eerste PlayStation Vita zelf al vrij snel na release heeft doodverklaard zou het ons verbazen, maar je weet maar nooit. Ook zou Rockstar een langverwacht vervolg op een cowboy-game gaan aankondigen. Of we Red Dead Redemption 2 gaan zien is afwachten, alles is mogelijk. Sony zal vast wat nieuwe games te tonen hebben die gebruikmaken van de mogelijkheden van PlayStation 4 Neo. Alles is een gerucht, dus wij kijken ook uit naar morgenavond.

De presentatie is hier te volgen.

PlayStation Meeting 2016

'Syrisch regime zet opnieuw chloorgas in'

Activisten en artsen in het rebellengebied van Aleppo hebben de Syrische regering dinsdag opnieuw beschuldigd van de inzet van chloorgas in de zwaar belegerde stad. Ongeveer tachtig mensen moesten wegens ademhalingsproblemen worden behandeld nadat helikopters cilinderbommen hadden afgeworpen in de wijk Al-Sukari. In de straten hing een chloorlucht.

Dat heeft Ibrahim al-Haj, woordvoerder van de withelmen die ter plekke hulpverlenen, gezegd. Onder de slachtoffers zijn vijftig kinderen. Op een video is te zien dat zij in het ziekenhuis een zuurstofmasker krijgen opgezet. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten sprak van meer dan zeventig gewonden.

'Syrisch regime zet opnieuw chloorgas in'
'Syrisch regime zet opnieuw chloorgas in' (Foto: ANP)

Win een Sausage Party prijzenpakket!

SAUSAGE PARTY: THIS IS NOT A F*CKING KIDS MOVIE!

Vanaf 8 september horen we de stemmen van komedie talenten: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny  McBride, Craig Robinson, Paul Rudd, Nick Kroll, David Krumholtz, Edward Norton en Salma Hayek in de eerste komische animatie voor 16 jaar en ouder, SAUSAGE PARTY.

SAUSAGE PARTY gaat over een worstje genaamd Frank (Seth Rogen). Samen met een groep andere supermarktproducten ontdekt hij de lugubere en droevige waarheid over hun bestaan wanneer zij worden uitgekozen om de supermarkt te verlaten.

Geregisseerd door Conrad Vernon en Greg Tiernan. Scenario door Kyle Hunter, Ariel Shaffir, Seth Rogen en Evan Goldberg. Verhaal door Seth Rogen, Evan Goldberg en Jonah Hill.

SAUSAGE PARTY draait vanaf 8 september in de bioscoop. Alleen in de orginele versie.

Winnen?!
In samenwerking met Universal Pictures mogen wij 5 prijzenpakketten weggeven, met daarin de volgende prijzen:

  • 2 vrijkaarten voor de film Sausage Party
  • Sausage Party t-shirt

Wil jij kans maken op één van deze vijf prijzenpakketten?
Ga dan naar de volgende pagina en beantwoord uiteindelijk de vraag met het juiste antwoord!

Meedoen kan tot en met zondag 11 september 2016.

Verongelukte straaljagerpiloot vloog te laag

Een luchtverkeersleider heeft de Zwitserse straaljagerpiloot die begin vorige week verongelukte een te lage koers gegeven. Dat heeft het ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de 27-jarige gevechtsvlieger voordat hij in zijn F-18 van de radar verdween een hoogte van 10.000 voet (3050 meter) had doorgekregen van de toren. In de betreffende sector geldt minimaal 14.300 voet als veilig.

Het toestel vloog op ongeveer 3300 meter hoogte bij slecht zicht tegen een in wolken gehulde berg. Waarom de luchtverkeersleider de verkeerde informatie gaf en wat de precieze invloed daarvan was op het verloop van de vlucht is nog onduidelijk.

Het was het derde ongeluk met een F-18 van de Zwitserse luchtmacht in drie jaar. In Friesland stortte in juni een Zwitserse F-5, lid van een stuntteam dat zich voorbereidde op een luchtshow, neer na een botsing met een ander toestel. De piloot redde zich met zijn schietstoel.

Verongelukte straaljagerpiloot vloog te laag
Verongelukte straaljagerpiloot vloog te laag (Foto: ANP)

Bayer verhoogt wederom bod op Monsanto

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft zijn bod op de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto verhoogd. Daarbij gaven de Duitsers aan dat de overnamegesprekken vorderen.

Bayer is bereid 56 miljard dollar te betalen exclusief schuld. Dat bedrag ligt 2 procent boven het vorige bod en 19 procent boven de huidige koers van Monsanto.

Monsanto wees in juli al een verhoogd overnamebod van Bayer af, maar wel bleven de partijen in gesprek. Volgens kenners ligt het nieuwe bod nog altijd onder de prijs waarmee Monsanto zou kunnen instemmen.

Een samenvoeging van beide ondernemingen zou een wereldleider opleveren op het gebied van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw.

Bayer verhoogt wederom bod op Monsanto
Bayer verhoogt wederom bod op Monsanto (Foto: ANP)

Zorgen minister over privacy WhatsApp

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is bezorgd over de wijzigingen in de privacyvoorwaarden van WhatsApp. De berichtenservice gaat informatie van gebruikers delen met Facebook, eigenaar van WhatsApp.

Van der Steur reageerde dinsdag op kritische vragen van VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden, die pleit voor duidelijke gebruiksvoorwaarden. De vrees is dat veel gebruikers klakkeloos akkoord gaan met de uitwisseling van gegevens.

Van der Steur wijst er wel op dat mensen zelf ook een verantwoordelijkheid hebben om de voorwaarden goed te lezen. Hij vindt dat gebruikers goed geïnformeerd moeten worden en altijd op hun keuze terug moeten kunnen komen.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onderneemt vooralsnog geen actie. De Britse privacytoezichthouder zal de ontwikkelingen in de gaten houden.

De aankondiging dat WhatsApp gegevens gaat delen met Facebook heeft veel stof doen opwaaien. Bij de overname van WhatsApp door Facebook, twee jaar geleden, bezwoeren beide bedrijven nog dat dit niét zou gebeuren.

WhatsApp presenteert de koerswijziging als een voordeel. Door telefoonnummers aan Facebook te koppelen, zegt het bedrijf bijvoorbeeld beter passende advertenties op Facebook te kunnen plaatsen en 'betere suggesties voor vriendschappen te kunnen doen'.

Zorgen minister over privacy WhatsApp
Zorgen minister over privacy WhatsApp (Foto: BuzzT)

Van Praag geschokt door handelswijze rond opponent Ceferin

Niet Michael van Praag, maar de Sloveen Aleksander Ceferin lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn om de vacante positie van voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA te gaan vervullen. Onomstreden is de kandidatuur van de tegenstander van de Nederlander niet, zo blijkt uit Noors journalistiek onderzoek. De stemming voor de UEFA-voorzitter is op 14 september.

Het voetbalblad Josimar stelt dat Ceferin een vooruitgeschoven post is van de Russische voetbalbond. Daarnaast zou de Sloveen een handje geholpen zijn door een FIFA-medewerker, iets wat niet toegestaan is, omdat het op een Europese aangelegenheid gaat. De Noor Kjetil Siem, Director of Strategy van de FIFA, heeft bij een bijeenkomst van Scandinavische bondsvoorzitters erop aangedrongen om vooral voor Ceferin te kiezen.

Van Praag is geschokt door de onthullingen. "Als het waar is, zijn we terug bij de oude manier van zaken doen in de voetbalwereld. Dit is precies wat ik wil veranderen. We hebben een eerlijke leider in de voetballerij nodig. Iemand die je kan vertrouwen. Niet iemand die hongerig is naar macht."

Tegenover het AD vulde hij nog aan dat Siem niet door FIFA-baas Gianni Infantino naar de bijeenkomst gestuurd. "Hij is daar uit eigen beweging heen gegaan. Die man werkte bij de Noorse voetbalbond. Of dit verhaal de verkiezingen beïnvloedt? Dat zou kunnen, mits het bij de stemmende voorzitters bekend wordt."

Clinton en Trump voor het eerst samen bij kiezer

De twee Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump verschijnen woensdag voor het eerst tijdens de campagne samen voor de kiezers en de camera. De Democraat en de Republikein gaan niet met elkaar in debat, maar spreken afzonderlijk met hun gehoor van veteranen.

De bijeenkomst op primetime wordt rechtstreeks uitgezonden door twee Amerikaanse nieuwszenders. Het 'Opperbevelhebbers-forum' is georganiseerd door een belangenvereniging van militairen die in Irak en Afghanistan hebben gediend.

Aan vragen voor de beide presidentskandidaten ontbreekt het ongetwijfeld niet. Het buitenland- en veiligheidsbeleid is een van de belangrijkste terreinen waarop ze elkaar de afgelopen maanden in de haren zijn gevlogen. Trump beroept zich er bijvoorbeeld op zich indertijd tegen de inval in Irak te hebben verzet, terwijl Clinton die juist bepleitte. Ook beticht hij Clinton ervan het islamitisch extremisme te bagatelliseren. Zij op haar beurt stelt dat Trumps kennis tekortschiet en zijn persoonlijkheid ongeschikt is om het opperbevel over het Amerikaanse leger te voeren.

De Amerikaanse kiezer moet nog twee weken langer wachten op het eerste verkiezingsdebat tussen de twee rivalen.

Clinton, Trump voor het eerst samen bij kiezer
Clinton, Trump voor het eerst samen bij kiezer (Foto: ANP)

Investeringen drukken winst bij Lego

Lego investeert flink in de toekomst. Dat is nodig om ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien in de wereldwijd sterk groeiende vraag naar de populaire speelgoedsteentjes. De winst staat daardoor wel onder druk, meldde het Deense bedrijf dinsdag.

De grootste speelgoedfabrikant van Europa zag de verkopen in de eerste helft van dit jaar met ruim een tiende oplopen tot 15,7 miljard Deense kroon (2,1 miljard euro). De nettowinst nam daarentegen licht af tot 3,5 miljard kroon.

Tijdens de eerste jaarhelft opende Lego een nieuwe fabriek in Jiaxing in China en breidde het de capaciteit van zijn bestaande vestiging in de Mexicaanse stad Monterrey fors uit. Dichter bij huis werd begonnen met een uitbreiding van een productiefaciliteit in Hongarije.

Investeringen drukken winst bij Lego
Investeringen drukken winst bij Lego (Foto: ANP)

'Kwart minder mbo'ers stroomt door naar hbo'

Het aantal mbo-leerlingen dat doorstudeert in het hbo is in tien jaar met een kwart gedaald. Dat komt neer op 22.000 studenten, maakte de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dinsdag bekend op basis van eigen onderzoek.

Een van de belangrijkste redenen voor leerlingen om niet door te stromen naar een opleiding in het hoger onderwijs is dat het te duur is. Volgens de LSVB is de daling is al langere tijd aan de gang, maar werd die versterkt sinds de invoering van het leenstelsel vorig jaar. Daardoor krijgen studenten met hogere kosten te maken.

De LSVB pleit voor maatregelen om het onderwijs voor mensen met weinig geld goedkoper te maken. Daarnaast zouden mbo- en hbo-instellingen beter moeten gaan samenwerken. Ook moet er meer aandacht komen voor alledaagse discriminatie binnen instellingen.

'Kwart minder mbo'ers stroomt door naar hbo'
'Kwart minder mbo'ers stroomt door naar hbo' (Foto: ANP)

Fractie vreest 'tribunaal' tegen Jos van Rey

De tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) dreigt komende donderdagavond met opstappen als de dan bijeen geroepen extra raadsvergadering ontaardt in een 'tribunaal' tegen LVR-coryfee Jos van Rey. De raad buigt zich dan namelijk over het vonnis van de rechtbank in Rotterdam, die Van Rey onder meer veroordeelde wegens corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie.

Van Rey trad in oktober 2012 af als VVD-wethouder, toen de politie invallen deed in onder meer zijn woning op verdenking van corruptie. Zijn VVD kwam in Roermond in de oppositie terecht. De LVR werd in september 2013 opgericht toen de VVD dreigde Van Rey wegens twijfels aan zijn integriteit uit de partij te zetten. Van de toen elf VVD-raadsleden stapten er zeven over naar de nieuwe partij. Door deze zet kon Van Rey raadslid blijven, zij het niet langer voor de partij, waarvan hij al vijftig jaar lid was.

Na de verkiezingen in 2014 kwam de LVR in de oppositie terecht. De LVR wil donderdag best praten over de gevolgen van het vonnis voor de bestuurscultuur in Roermond. Maar als Van Rey wordt aangevallen, stapt de LVR en bloc op, dreigt vicefractievoorzitter Dirk Franssen.

Fractie vreest 'tribunaal' tegen Jos van Rey
Fractie vreest 'tribunaal' tegen Jos van Rey (Foto: ANP)

'Sluit onveilige Amsterdamse sportclubs'

Amsterdamse sportclubs moeten dicht als ze de veiligheid voor hun leden niet kunnen garanderen. Dat bepleiten D66 en de VVD in de hoofdstad. Ook moet, als het aan de partijen ligt, iedereen die verbonden is aan een sportclub en met kinderen werkt in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag.

Het initiatiefvoorstel dat ze hierover hebben ingediend komt voort naar aanleiding van het toenemende geweld op en langs de Amsterdamse sportvelden. Hoewel veel clubs al maatregelen hebben genomen om een veilig sportklimaat te kunnen bieden, hebben ze hulp nodig bij het halen van hun ambities, zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig. "Clubondersteuning is daarom essentieel."

'Sluit onveilige Amsterdamse sportclubs'
'Sluit onveilige Amsterdamse sportclubs' (Foto: ANP)

Nederlandse universiteiten dalen op ranglijst

De meeste Nederlandse universiteiten zijn dit jaar gedaald op de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking. Alleen de Technische Universiteit Delft (nummer 62), Wageningen Universiteit (119) en de Universiteit Twente (177) wisten in rang te stijgen.

De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit van Amsterdam (UvA), die op de 57ste plek staat. Vorig jaar stond de UvA nog op de 55ste plek.

Leiden, Utrecht en Groningen verdwenen alle drie uit de top honderd. Zij staan nu op respectievelijk plaats 102, 104 en 113. Ook onder meer Erasmus Universiteit Rotterdam (nummer 144), de Technische Universiteit Eindhoven (121) en de Vrije Universiteit Amsterdam (199) staan dit jaar minder goed aangeschreven.

De QS World University Ranking beoordeelt ongeveer 900 universiteiten, onder meer op academische reputatie en de reputatie bij werkgevers.

Nederlandse universiteiten dalen op ranglijst
Nederlandse universiteiten dalen op ranglijst (Foto: ANP)

Sophie Hilbrand leeft bewuster na burn-out

Sophie Hilbrand let beter op haar eigen gezondheid sinds ze een paar jaar terug met een burn-out te kampen kreeg. De BNN-presentatrice maakt nu meer tijd vrij voor zichzelf.

"Ik doe aan yoga en dat was na mijn burn-out van een paar jaar terug echt een life-saver", zegt Sophie in Veronica Magazine. "Je bent een vies keukendoekje en na zo'n yogasessie hang je weer fris gewassen aan de lijn te wapperen, zo voelt dat."

Sophie zegt nu ook vaker dingen af. "Naar clubs gaan met collega's of op redacties hangen, zou ik heel graag willen, maar dat gaat gewoon niet meer. Ik leef bewuster met de tijd en plan alles wat ruimer dan vroeger."

Sophie Hilbrand leeft bewuster na burn-out
Sophie Hilbrand leeft bewuster na burn-out (Foto: BuzzE)

Belastingdienst worstelt met 'hobbyisten'

De Belastingdienst worstelt in de nieuwe economie met het onderscheid tussen ondernemerschap en hobbyisme. Dat blijkt uit een verkenning die de NOS heeft uitgevoerd op basis van documenten die zij via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur in handen heeft gekregen.

Het Expertisecentrum Handhaving en Intelligence (EHI) legt in een intern memo de vinger op de zere plek. "Bij welk aantal is de hobbyist die fietsen opknapt en verkoopt via Marktplaats nog steeds hobbyist en bij welk aantal wordt hij ondernemer? En moet de thuiskok die vier keer per jaar zijn woonkeuken openstelt als thuisrestaurant als ondernemer worden gezien? En wat als dit niet vier keer maar 24 keer is?"

Of iemand ondernemer is of hobbyist, bepaalt hoeveel belasting hij of zij moet betalen.

Belastingdienst worstelt met 'hobbyisten'
Belastingdienst worstelt met 'hobbyisten' (Foto: ANP)

Wielrenner Kelderman naar Team Giant

Wielrenner Wilco Kelderman zal voor twee seizoenen naar Giant-Alpecin gaan, zo heeft de Duitse formatie vandaag laten weten. De 25-jarige klassementsrenner komt nu nog uit voor LottoNL-Jumbo waar hij een aflopend contract heeft.

Het contracteren van Kelderman past in de ambities van Giant-Alpecin, dat volgend jaar Sunweb als hoofdsponsor krijgt. De formatie wil zich meer en meer toe gaan leggen op de klassementen en heeft met Warren Barguil en Tom Dumoulin al twee belangrijke renners in huis. Ook werd Michael Matthews aangetrokken die op diverse terreinen thuis is. Kelderman moet het gaan doen in de grote rondes. "De volgende stap in mijn carrière. Ik krijg van het team de kans geleidelijk te groeien in een rol als kopman voor de grote rondes."

Holleeder mag deal tussen zus en OM niet zien

De verdediging van Willem Holleeder krijgt geen inzage in de deal die zijn zus Sonja sloot met het Openbaar Ministerie (OM) over de criminele erfenis van haar echtgenoot en Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

De advocaten van de 'topcrimineel' vroegen de rechtbank vorige week om inzage. Ook verzochten de raadslieden de rechters om te beslissen dat Sonja zich tijdens de getuigenverhoren over deze zaak niet meer mag beroepen op haar zwijgrecht. Maar dat mag ze volgens de rechter wel, omdat ze zichzelf niet hoeft te belasten met het risico dat ze zelf alsnog wordt vervolgd.

Het OM vervolgt Willem Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden, waaronder die op Van Hout. Zijn zussen Sonja en Astrid en zijn ex Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen over hem afgelegd.

Holleeder mag deal tussen zus en OM niet zien
Holleeder mag deal tussen zus en OM niet zien (Foto: ANP)

PvdA-leider: eigen risico zorg mogelijk weg

PvdA-leider Diederik Samsom voelt wel wat voor afschaffing van het eigen risico in de zorg. Hij wil daar serieus naar kijken, zo zei hij dinsdag tegen onder meer nieuwszender BNR.

"Ik wil dat de zorg toegankelijk blijft en ik wil dus alles doen om daarvoor te zorgen. Als daarvoor het eigen risico moet verdwijnen, dan zal dat gebeuren", aldus Samsom. Hij kan nog niet zeggen of afschaffing in het verkiezingsprogramma van de PvdA komt.

Drie oppositiepartijen (GroenLinks, SP en PVV) maakten al duidelijk van de bijdrage af te willen. De kwestie kan bij coalitieonderhandelingen na de verkiezingen een rol gaan spelen.

Inmiddels is bekend geworden dat het eigen risico volgend jaar niet wordt verhoogd, maar net als dit jaar 385 euro zal zijn. Het eigen risico ging de laatste jaren telkens wat omhoog.

PvdA-leider: eigen risico zorg mogelijk weg
PvdA-leider: eigen risico zorg mogelijk weg (Foto: ANP)

Imam cel in wegens oproep tot steun aan IS

Een islamitische geestelijke is dinsdag in Groot-Brittannië veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor het oproepen tot steun aan terreurbeweging Islamitische Staat. Dat meldt Sky News.

Anjem Choudary werd eerder al schuldig bevonden aan het aanzetten tot steun aan IS. Volgelingen van de man zijn in verband gebracht met terroristische daden of plannen op diverse plekken in de wereld.

Imam cel in wegens oproep tot steun aan IS
Imam cel in wegens oproep tot steun aan IS (Foto: ANP)

FNV bereikt cao-akkoord met KLM

Vakbond FNV Luchtvaart en de luchtvaartmaatschappij KLM hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor het grondpersoneel. Dat heeft FNV-onderhandelaar Jan van den Brink dinsdag bekendgemaakt.

"Het structureel bezuinigen op personeelskosten en het verlagen van de kwaliteit komen hiermee ten einde", zegt de FNV. Het akkoord wordt met een positief advies voorgelegd aan de leden. Daarmee komt een einde aan de actiedreiging van de laatste weken.

FNV bereikt cao-akkoord met KLM
FNV bereikt cao-akkoord met KLM (Foto: ANP)

Turkije hint op staken toetredingsoverleg

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft dinsdag gezinspeeld op stopzetting van de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. De Turkse regering staat onder "enorme druk" om het overleg te staken, omdat de Turkse bevolking ontzet is over de "dubbele maatstaven" die de EU tegenover het land aanlegt sinds de couppoging in juli.

De Turkse minister sprak op een regionale veiligheidsbijeenkomst in Bled in Slovenië. Hij beschuldigde de EU ervan kritiek te leveren op anderen, maar zelf geen kritiek te kunnen velen. De Turken zijn zeer teleurgesteld dat blijken van steun of bezoeken na het mislukken van de coup zijn uitgebleven, zei hij.

Turkije hint op staken toetredingsoverleg
Turkije hint op staken toetredingsoverleg (Foto: ANP)

Gerard Joling en Gordon betalen begrafenis

Gerard Joling en Gordon gaan de uitvaart van Theo Wilhelm, die in 2013 was te zien in hun programma Geer en Goor: effe geen cent te makken, betalen. "Dat doen we uit onze eigen portemonnee", liet Gerard dinsdag weten in Koffietijd.

Theo overleed zondag op 83-jarige leeftijd. Volgens Gerard heeft de familie moeite om de kosten op te brengen voor de begrafenis. Gordon vroeg zijn kompaan daarna of zij dat niet konden doen. "Ik zeg: nou dat gaan we doen. Het komt allemaal goed", aldus de zanger en presentator. Hij en Gordon hadden een speciale band met Theo. "Hij heeft ons zoveel gebracht en laten zien in het programma, wat weer belangrijk is voor andere eenzame mensen. Dus we hopen dat dit een mooi gebaar is."

Gordon reageerde zondag al verdrietig op de dood van Theo. "Wij hebben Theo massaal omarmd na zijn tv optreden, ik leerde hem kennen als een verschrikkelijk lief mens die zijn laatste jaren in eenzaamheid heeft door gebracht", schreef de zanger op Facebook. "Een lach, een traan voor deze goedzak als ik aan hem denk. Rust zacht lieve man je hebt er toe gedaan, jouw verhaal zit voor altijd in mijn hart en ik denk bij velen met mij."

Gerard Joling en Gordon betalen begrafenis
Gerard Joling en Gordon betalen begrafenis (Foto: BuzzE)

Batman: Return to Arkham verschijnt in oktober

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen vandaag aan dat Batman: Return to Arkham op 20 oktober 2016 beschikbaar is voor PlayStation 4 en Xbox One.

De bundel bevat geremasterde versies van Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City, inclusief alle Game of the Year editie bonusmaterialen en downloadable content uitgegeven. De onderstaande Batman: Return to Arkham 'Side-by-Side'-trailer toont de verbeterde graphics, verbeterde modellen, omgevingen, lighting, effecten en shaders van het spel. Het spel is geremastered door Virtuos met gebruik van de Unreal Engine 4 en heeft een adviesprijs van € 49,99.

Nieuwe Pokťmon, Ultra Beast en Aether Foundation getoond

Vandaag heeft The Pokémon Company weer nieuwe informatie vrijgegeven van Pokémon Sun en Moon. Voor het eerst is de Aether Foundation getoond, een partij die Pokémon probeert te beschermen van onder andere Team Skull.

Daarnaast zit er een soort Pokémon Snap verstopt in de game (je kunt foto's maken van allerlei wilde Pokémon) en zit er een verschil tussen de twee games. Er is namelijk een verschil van twaalf uur tussen de games. Pokémon Sun speelt zich overdag af, maar in Pokémon Moon is het donker, waardoor bepaalde evenementen van de games kunnen verschillen.

Uiteraard zijn er ook nieuwe Pokémon getoond. Zo is er Type: Null (rare naam, ik weet het), een Normal-type. Verder is er minidraak Jangmo-o (wel inclusief hartje) en een dikke lokale versie van Raticate, namelijk Alola Raticate. Aan het einde krijgen we ook de eerste 'Ultra Beast' te zien, al is nog niet duidelijk wat dit is en wat het voor rol speelt in de game. Apart is het in ieder geval wel.

Bekijk de trailer rustig hieronder nog eens. Pokémon Sun en Pokémon Moon lanceren 23 november voor Nintendo 3DS.

Parijs bouwt kampen voor migranten in Parijs

De Franse autoriteiten gaan twee kampen voor in totaal zo'n duizend migranten bouwen in Parijs. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo dinsdag bekendgemaakt.

De kampen moeten onderdak bieden aan migranten die nu veelal door de straten van Parijs zwerven. Hidalgo had het in mei al over een vluchtelingenkamp in de Franse hoofdstad, maar sprak toen nog van een enkele plek voor een paar honderd asielzoekers. Een van de kampen zal plaats bieden aan mannen, het andere aan kwetsbare vrouwen en kinderen. "We moeten nieuwe manieren bedenken om de situatie het hoofd te bieden", zei Hidalgo. "Deze migrantenkampen zijn een weerspiegeling van onze waarden."

De kampen zullen tijdelijk van aard zijn. De bouw ervan gaat zo'n 6,5 miljoen euro kosten. Het stadsbestuur van Parijs draait op voor 80 procent van de kosten.

Parijs bouwt kampen voor migranten in Parijs
Parijs bouwt kampen voor migranten in Parijs (Foto: ANP)

Tonio is Nederlandse Oscarinzending

De film Tonio van regisseur Paula van der Oest is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat hebben producent NLfilm en distributeur September Film dinsdag bekendgemaakt.

Tonio is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F. Th. Van der Heijden over zijn zoon Tonio, die in 2010 om het leven kwam door een auto-ongeluk. Het verhaal beschrijft de neerwaartse spiraal van verdriet waarin Van der Heijden (in de film gespeeld door Pierre Bokma) en zijn vrouw (Rifka Lodeizen) belanden na dit verlies. De film beleeft op 5 oktober zijn première als openingsfilm van het nieuwe PAFF-festival in Amsterdam. Vanaf 13 oktober is Tonio in de bioscoop te zien.

Het is voor Van der Oest al de derde keer dat een van haar films wordt ingezonden voor de Oscars. In 2002 werd Zus & Zo zelfs genomineerd voor het felbegeerde beeldje. Twee jaar geleden behaalde Lucia de B. de shortlist, maar die film werd uiteindelijk niet genomineerd.

Eind januari wordt duidelijk of Tonio tot de vijf Oscar-genomineerden behoort. De uitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld vindt plaats op 26 februari.

Tonio is Nederlandse Oscarinzending
Tonio is Nederlandse Oscarinzending (Foto: BuzzE)

Jihadist kon ontkomen door 'vertraging'

Een Nederlandse terreurverdachte kon dit jaar in Düsseldorf gewoon het vliegtuig naar Turkije nemen, doordat een bericht daarover de Nederlandse officier van justitie te laat bereikte om een aanhoudingsbevel uit te vaardigen. Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur op vragen van D66.

Van der Steur laat uitzoeken hoe dit precies heeft kunnen gebeuren. De Syriëganger, Martijn N. of Latief genoemd, stond niet alleen al gesignaleerd, er liep al een zaak tegen hem en zijn paspoort was ingenomen. Bij een eerdere poging om naar Syrië te komen was hij namelijk al door de Turken gesnapt en naar Nederland gestuurd.

In mei hielden de Turkse autoriteiten hem voor de tweede keer aan. Eind juni is hij aan Nederland overgedragen. Waar hij in de tussentijd is geweest, is niet bekend.

Bij zijn reis vanaf Düsseldorf dit jaar maakte hij gebruik van zijn identiteitskaart, die hij nog wel had.

Jihadist kon ontkomen door 'vertraging'
Jihadist kon ontkomen door 'vertraging' (Foto: ANP)

Verbeek: "Beleid KNVB zo zwalkend dat Blind op drijfzand staat"

Een mogelijk ontslag van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal zal niks oplossen, denkt VfL Bochum-trainer Gertjan Verbeek. Oranje speelt dinsdagavond de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.

"Blind is hooguit medeverantwoordelijk voor de huidige situatie doordat hij ja heeft gezegd, toen hem werd gevraagd of hij er op een moeilijk moment in wilde stappen", vertelde Verbeek tegen de Telegraaf. "Maar de eigenlijke verantwoordelijken voor de chaos die er heerst rond het Nederlands elftal zijn Bert van Oostveen en de raad van commissarissen van de KNVB."

"Er is sprake van zulk zwalkend KNVB-beleid, dat de bondscoach op drijfzand staat. En in plaats van dat zijn assistenten schouder aan schouder gaan staan met de bondscoach, hebben ze gauw het zwalkende schip verlaten. Als je de lichaamstaal van Blind ziet, dan zie je een bondscoach die zich in de steek gelaten voelt. Hij staat tot aan zijn knieën in het moeras en niemand steekt hem de helpende hand toe."

Verbeek denkt niet dat het lek boven is als er van Zweden gewonnen gaat worden. Het ontslaan van Blind ziet hij ook niet zitten. "Want ook dan verandert er in feite niets in Zeist. De problemen liggen veel dieper. De mensen die bij de KNVB de beslissingen nemen, hebben geen verstand van zaken."

Verbeek snapt niets van de aanstelling van Hans van Breukelen als technisch directeur van de KNVB. "De KNVB zou iemand als Louis van Gaal als algemeen directeur nodig hebben om twee, drie jaar puin te ruimen in Zeist."

Battlefield 1-bŤta duurt nog tot en met 8 september

DICE heeft via Twitter laten weten dat de bètaperiode voor Battlefield 1 nog tot en met aankomende donderdag 8 september duurt. Hoewel de bèta op dit moment nog in volle gang is, is er weinig veranderd sinds deze op 30 augustus is gestart.

In de huidige bèta, die voor iedereen op alle platforms toegankelijk is, kunnen mensen hun geluk beproeven in de Rush- en Conquest-gamemodi in de beeldschone Sinaïwoestijn. Eerder deze week werd in Conquest-modus nog wel de tijdslimiet verwijderd. In de Sinaïwoestijn kunnen teams tegen elkaar tekeer gaan met behulp van paarden, vliegtuigen, enorme gevechtstreinen en meer.

Battlefield 1 komt op 21 oktober officieel uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Bijna verdronken voor drone-foto

Een 22-jarige Australiër is dinsdag bijna verdronken toen hij foto's wilde maken met een drone. Het toestel viel in een baai bij Melbourne en de man sprong vanaf een pier het water in, maar hij kon er niet meer uit klimmen. Na een half uur haalde de politie hem uit zijn benarde positie. Hij is onderkoeld naar een ziekenhuis gebracht.

Ondanks de sprong heeft de man zijn drone niet kunnen redden, die ligt op de bodem. Hij wist boven water te blijven doordat een vriend en een voorbijganger hun kleren aan elkaar bonden. Aan dat 'touw' kon hij zich vasthouden.

Het is winter in Australië. Bovendien haalde de man zijn actie midden in de nacht uit.

Bijna verdronken voor drone-foto
Bijna verdronken voor drone-foto (Foto: BuzzT)

Utrecht breidt uren hulp huishouden flink uit

Utrechters die recht hebben op hulp bij het huishouden, krijgen vanaf 10 oktober aanzienlijk meer uren steun. De gemeente breidt het standaard aantal uren vanaf die datum uit van 78 uur per jaar naar 105 uur per jaar. Utrecht kan dat makkelijk betalen, want er is in de afgelopen twee jaar veel te veel bezuinigd op de maatschappelijke ondersteuning. Utrecht hield miljoenen over aan de bezuinigingen.

Utrecht moest de strenge regeling voor huishoudelijke hulp wel herzien, want de gemeente kreeg meermalen een tik op de vingers van de rechter. Dinsdag kwamen daar nog eens kritische onderzoeksrapporten bij van twee bureaus (KPMG en HHM) en de gemeentelijke Rekenkamer. "Wij herkennen het beeld dat klanten het beleid als onzorgvuldig en onvoldoende hebben ervaren", schrijft wethouder Kees Diepeveen dinsdag in een brief aan de raad.

Ruim dertig Utrechters maakten bezwaar tegen het inleveren van uren hulp. Zij mogen tot maart 2017 gebruik maken van hun oude aantal uren. Daarna volgt een herbeoordeling, aldus Diepeveen.

Utrecht breidt uren hulp huishouden flink uit
Utrecht breidt uren hulp huishouden flink uit (Foto: ANP)

'Arbeidsmigrant hard nodig in Nederland'

Nederland heeft de komende jaren dringend arbeidsmigranten met de juiste vaardigheden nodig om de economie draaiend te houden. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een dinsdag gepubliceerd rapport over migratie in Nederland.

Volgens de denktank ontstaan in de periode tot 2025 per saldo 2,4 miljoen banen in Nederland voor hooggeschoold personeel en komen er 1,3 miljoen werkplekken op middelbaar niveau bij. Het aanbod aan hoogopgeleiden in de Nederlandse beroepsbevolking stijgt in die periode naar verwachting slechts met 1 miljoen personen, terwijl het aanbod van middelbaar geschoolden zelfs afneemt. "De vraag naar gekwalificeerd personeel zal dus naar verwachting aanzienlijk groter zijn dan het aanbod", aldus de OESO.

De OESO nam op verzoek van de Nederlandse overheid het beleid ten aanzien van arbeidsmigratie onder de loep. Daarbij werd de blik gericht op migratie van buiten de EU, aangezien EU-burgers recht hebben op vrij verkeer.

Minder dan gemiddeld

Uit het onderzoek bleek dat Nederland minder arbeidsmigranten van buiten de EU trekt dan het gemiddelde voor Europese OESO-lidstaten. Er zijn wel programma's om meer gekwalificeerd personeel te trekken, maar die kunnen nog aantrekkelijker worden gemaakt, aldus de denktank voor geïndustrialiseerde landen.

Zo zou de huidige inkomenseis voor kenniswerkers kunnen worden versoepeld, bijvoorbeeld voor mensen die in bepaalde sectoren of provincies willen werken. Een lagere loondrempel kan er ook voor zorgen dat meer vrouwen naar Nederland komen om te werken. Verder zouden bedrijven sneller in staat moeten worden gesteld om buitenlands personeel te werven en kan er meer worden gedaan om buitenlandse studenten hier te houden als ze hun diploma hebben gehaald.

'Arbeidsmigrant hard nodig in Nederland'
'Arbeidsmigrant hard nodig in Nederland' (Foto: ANP)

'Ruim 200 vervolgingen wegens wraakporno'

Sinds de invoering van een nieuwe wet vorig jaar zijn in Engeland en Wales meer dan tweehonderd mensen vervolgd voor het publiceren van wraakporno. Dat meldt de Crown Prosecution Service, het Openbaar Ministerie van de beide gebieden, in een jaarlijks rapport over geweld tegen vrouwen en meisjes.

Het is in Engeland en Wales sinds april vorig jaar verboden om seksuele foto's of video's te delen zonder toestemming van de persoon die erin te zien is. De Crown Prosecution Service schrijft in het rapport dat vergrijpen tegen vrouwen en meisjes beter worden aangepakt door meer middelen en betere training.

Het rapport gaat niet alleen over wraakporno, maar over allerlei vergrijpen, van verkrachting en andere seksuele misdrijven tot geweld in de huiselijke sfeer. Vervolgingen voor deze zaken zijn goed voor bijna een vijfde van al het werk van justitie, aldus de BBC.

Een recordaantal mensen - 4643 - werd vervolgd wegens verkrachting, iets minder dan 60 procent werd uiteindelijk veroordeeld voor verkrachting of een lichter vergrijp. Meer dan 100.000 mensen werden vervolgd wegens huiselijk geweld. Daarvan werd ruim driekwart veroordeeld.

De coalitie End Violence Against Women is blij met het rapport, maar plaatste er wel een kanttekening bij. "De meerderheid van vrouwen en meisjes die slachtoffer worden van dit soort misdrijven doen geen aangifte bij de politie, en de diensten die deze mensen ondersteunen hebben moeite het hoofd boven water te houden", zei een woordvoerster.

'Ruim 200 vervolgingen wegens wraakporno'
'Ruim 200 vervolgingen wegens wraakporno' (Foto: BuzzT)

Black Lives Matter-demonstranten blokkeren startbanen London City Airport

Black Lives Matter is weer eens kansloos bezig. Dit keer op het vliegveld van London City Airport, waar ze de start- en landingsbanen hebben geblokkeerd. Hierdoor kunnen vliegtuigen niet vertrekken of landen.

De beweging laat weten dat deze actie is uitgevoerd omdat het Verenigd Koninkrijk van de klimaatcrisis een raciale crisis zou maken. ''Dit is om de invloed van het milieu door het Verenigd Koninkrijk op donkere mensen, lokaal en globaal, te benadrukken. In deze raciale crisis zijn de donkere mensen de eerste die dood gaan.''

De politie is ter plaatse en probeert de BLM-demonstranten, die aan elkaar vastgeketend zijn, van het vliegveld te verwijderen.

WoW gaat terug naar Karazhan

Legion is nu een tijdje uit en de eerste berichten zijn erg positief. Tijd om een blik vooruit te werpen. Blizzard heeft namelijk patch 7.1 aankondigt en zal binnenkort op de PTR te spelen zijn.

In 7.1 zit de Trial of Valor Raid en wordt er meer gedaan in het gebied Suramar. Voor de mensen die The Burning Crusade expansion hebben meegemaakt gaan er oude tijden weer een beetje herleven. Karazhan wordt namelijk nieuw leven in gebelazen. De 10 mans raid van vroeger zal een dungeon worden. Blizzard heeft alvast een preview video online gezet.

Eigen risico zorg blijft gelijk

Het eigen risico in de zorg blijft voorlopig gelijk. Ook volgend jaar is het, net als nu, 385 euro. Dat blijft ook in 2017 zo. Ingewijden bevestigen een bericht van De Telegraaf hierover.

Het eigen risico ging de laatste jaren telkens wat omhoog. Het onderwerp lijkt ook nogal een rol te gaan spelen in de verkiezingscampagne. Sommige partijen willen er helemaal vanaf. Dat zou volgens bepaalde berekeningen echter 3,7 miljard euro kosten, hetgeen zou neerkomen op 275 euro per persoon aan extra premie.

Eigen risico zorg blijft gelijk
Eigen risico zorg blijft gelijk (Foto: ANP)

'PVV gevaarlijker dan de NSB'

De PVV is volgens VVD-senator Sybe Schaap gevaarlijker voor de democratie dan de NSB. Hij zegt dat in een interview met dagblad Trouw. De filosoof komt deze week met een nieuw boek, Rechtsstaat in verval. "Bij de NSB hadden de leden vrij weinig in te brengen, maar Wilders gaat nog een stap verder: die wil zelfs geen leden", aldus Schaap.

In zijn boek schrijft het Eerste Kamerlid over de omwenteling die zich volgens hem in de maatschappij voltrekt. Het populisme tast in zijn ogen van binnenuit de samenleving aan. De tactiek die Wilders en de zijnen toepassen is volgens Schaap vergelijkbaar met de links-radicale vernieuwingsbeweging uit de jaren zestig en zeventig. "De PVV hitst het volk op de democratische instituties van hun macht maar vooral van hun gezag te ontdoen. PVV-ideoloog Martin Bosma eist dat rechters de wil van het volk uitvoeren. Griezelig."

'PVV gevaarlijker dan de NSB'
'PVV gevaarlijker dan de NSB' (Foto: ANP)

Gemalto breidt beveiliging big data uit

Digitaal beveiliger Gemalto heeft zijn mogelijkheden op het gebied van de beveiliging van grote hoeveelheden data voor bedrijven fors uitgebreid. Dat maakte Gemalto dinsdag bekend.

Dankzij de uitbreiding van de SafeNet-databeveiligingsportfolio kunnen bedrijven makkelijker grote hoeveelheden informatie beschermen in de cloud, datacenters en virtuele omgevingen bij aanbieders zoals MondoDB, Cloudera, Couchbase, DataStax, HortonWorks, IBM en ZettaSet.

Gemalto breidt beveiliging big data uit
Gemalto breidt beveiliging big data uit (Foto: BuzzT)

A2 dicht door 3000 kippen op de weg

De A2 van Maastricht naar Eindhoven is dinsdagochtend afgesloten doordat 3000 kippen op de weg zijn terechtgekomen na een ongeval. Volgens de ANWB is er bij Eindhoven een vrachtwagen vol kippen gekanteld. De hoofdrijbaan van de snelweg ter hoogte van knooppunt De Hogt is volledig afgesloten.

Auto's op de A2 worden over de parallelbaan geleid, maar er wordt aangeraden om om te rijden.

SP: 132 miljoen voor toegang tot het recht

De SP presenteert dinsdag voor 132 miljoen aan voorstellen om de toegang tot het recht voor iedereen betaalbaar te houden. Het grondrecht om naar de rechter te kunnen, staat volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen te erg onder druk door de bezuinigingen op de rechtsbijstand.

Hij wil daarom dat de griffierechten met 20 procent dalen en dat de inkomensgrenzen voor rechtsbijstand met 20 procent worden opgerekt. In zijn notitie 'Recht op recht' stelt Van Nispen verder kwijtschelding voor voor wie griffierechten echt niet kan opbrengen. Ook wil hij dat eigen bijdrages met 30 procent worden verlaagd. De vergoedingen voor sociale advocaten moeten daarentegen met 10 procent omhoog.

Genoemde 132 miljoen is volgens Van Nispen deels te halen door het nog beter afpakken van geld dat is binnengehaald met fraude. Verder is er nog wel iets te vinden in de pot voor de aanpak van softdrugs. Voorts moet er naar andere beleidsterreinen worden gekeken.

De Tweede Kamer debatteert deze week over de rechtsbijstand.

Chevy Chase weer in afkickkliniek

Chevy Chase laat zich behandelen voor alcoholproblemen. De acteur is vrijwillig vertrokken naar een afkickkliniek in de Amerikaanse staat Minnesota.

De woordvoerster van de Community-ster omschrijft de therapie als onderhoud. "Chevy wil op zijn best zijn", verklaart ze tegenover TMZ. De 72-jarige acteur kampte al eerder met drugs- en alcoholproblemen; in de jaren 80 werd hij behandeld voor het overmatige gebruik van pijnstillers en voor een cocaïneverslaving.

In een interview in 2013 verklaarde hij dat zijn drugsgebruik van weleer wel meeviel: "Het moment dat mijn neus pijn ging doen, checkte ik al in bij de Betty Ford kliniek." In 2006 schreef hij een ingezonden stuk in de New York Times waarin hij first lady Betty Ford bedankte voor haar inzet in de verslavingszorg. "Als de vrouw van meneer Ford niet zo moedig was geweest om toe te geven dat ze een alcoholprobleem had, had ik nooit de hulp gekregen die ik zo hard nodig had."Tweede Kamer op weg naar verkiezingen

Na een relatief rustig zomerreces, gaat de Tweede Kamer dinsdag weer aan de slag. Alles zal de komende maanden in het teken staan van de verkiezingen die gepland staan voor medio maart.

De eerste partijen hebben hun verkiezingsprogramma's al gepresenteerd. GroenLinks doet dat op deze dag. Ook worden de komende tijd de kandidaten bekend die in de nieuwe Kamer willen gaan zitten. Het CDA komt dinsdag met zijn lijst. Alle dertien Kamerleden van die partij willen door.

Op deze eerste vergaderdag laten de verkiezingen zich al voelen. Twee Kamerleden nemen afscheid. PvdA'er Tanja Jadnanansing gaat naar het Albeda College in Rotterdam en Anne-Wil Lucas (VVD) vertrekt naar StartupDelta. Beiden hadden eerder laten weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn in de Kamer.

Verder wordt de aanslag in Nice in de Kamer herdacht. De aanslag vond op 14 juli plaats, kort nadat de Kamer op vakantie was gegaan. Bij de bloedige aanslag kwamen 86 mensen om het leven.

Tweede Kamer op weg naar verkiezingen
Tweede Kamer op weg naar verkiezingen (Foto: ANP)

Barbra Streisand scherpt record aan

Het nieuwe album van Barbra Streisand heeft de nummer 1-positie behaald in de albumlijst van Billboard. Het is haar elfde plaat met die notering en daarmee breekt de zangeres haar eigen record als vrouwelijke artiest met de meeste platen op nummer 1.

Barbra loopt hierdoor uit op Madonna, die met acht albums op de hoogste plaats terechtkwam. De 74-jarige zangeres staat nu op gelijke hoogte met Bruce Springsteen. Bij de mannen moet ze wel nog artiesten voor zich laten; Jay Z scoorde dertien platen op nummer 1 en The Beatles haalden die notering met negentien albums.

Encore is de 35ste plaat van Streisand. Het album bestaat uit duetten met andere sterren, onder meer Antonio Banderas, Hugh Jackman en Alec Baldwin werkten mee.

Barbra Streisand scherpt record aan
Barbra Streisand scherpt record aan (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: mistbanken, later op de dag zon

In de ochtend kunnen er wat mistbanken zijn, deze lossen echter snel weer op. De rest van de dag is het zonnig met hier en daar wat stapelbewolking. Het zuidwesten en westen maken wat meer kans op bewolking en daarmee ook op een lokale lichte regenbui. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden in Zeeland tot 25 in het zuidoosten. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig.

Zon op 07:00
Zon onder 20:14
Zonkracht

5 / 2

Nederland
 

Avondzon kleurt wolken  (Foto: Papabear)
Avondzon kleurt wolken (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag

3760
v.Chr.

De Joodse jaartelling begon vandaag.
1914 Eerste Wereldoorlog: de eerste slag bij de Marne begon.
1924 Er vond een aanslag plaats op de Italiaanse fascistenleider Mussolini. De aanslag mislukte.
1941 De verplichting om een Jodenster met daarin het woord Jood te dragen werd uitgebreid naar alle Joden boven de zes jaar in door Duitsland bezette gebieden.
1948 Koningin Juliana werd ingehuldigd in de Nieuwe Kerk Amsterdam.
2007 Operatie Boomgaard: de Israëlische luchtmacht bombardeerde een vermoedelijke in aanbouw zijnde nucleaire reactor in Syrië.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Koning opent grootste gevangenis van het land

Koning Willem-Alexander opent dinsdag in Westzaan de grootste en modernste gevangenis van Nederland. Het complex heet officieel het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) en is 68.000 vierkante meter groot. Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid & Justitie) is aanwezig.

Het complex bevat een huis van bewaring, een gevangenis en een psychiatrisch centrum. Er kunnen duizend mensen worden ondergebracht, 'justitiabelen' zoals het ministerie ze noemt. Het gebouw vervangt verouderde gebouwen in de regio Amsterdam/Haarlem. Het psychiatrisch centrum is al in gebruik, de rest volgt later dit jaar.

Uitgangspunt in het JCZ is 'binnen beginnen, om buiten te blijven'. De mensen worden ook aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid.

Koning opent grootste gevangenis van het land
Koning opent grootste gevangenis van het land (Foto: ANP)

Rechtszaak tegen Bill Cosby hervat

Bill Cosby moet dinsdag opnieuw in de rechtszaal verschijnen in de misbruikzaak die tegen hem loopt. Hamvraag in de rechtbank even buiten Philadelphia is of een verklaring die Cosby eerder gaf, is toegestaan als bewijslast.

De advocaten van de gevallen komiek proberen dat statement uit het proces te houden. Zij beweren dat Cosby destijds immuniteit was beloofd en dat hij daarom vrijuit sprak. In de verklaring noemt hij onder meer de situatie tijdens het vermeende misbruik 'een gebied tussen toestemming en afwijzing'. Ook bekent hij volgens New York Daily News in de getuigenis dat hij aan recepten was gekomen voor het verdovende middel Methaqualon, om aan vrouwen te geven waar hij seks mee wilde hebben.

Het team van de The Cosby Show-ster wil ook dat de opname van een telefoongesprek tussen Cosby en de moeder van zijn vermeende slachtoffer niet toegelaten wordt als bewijs in de zaak. Het gesprek, waarin Cosby zou aangeven dat hij zich een vieze, oude man voelde, is volgens zijn advocaten illegaal opgenomen.

Het proces draait om de aanklacht van Andrea Constand, die beweert dat de acteur haar in 2004 heeft gedrogeerd en misbruikt. Ze is een van de tientallen vrouwen die inmiddels hebben aangegeven het slachtoffer te zijn geweest van soortgelijke praktijken door de 79-jarige komiek.

Rechtszaak tegen Bill Cosby hervat
Rechtszaak tegen Bill Cosby hervat (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.