FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 september 2016

Promes: "Moet even over drempel heen"

Het lukt Quincy Promes maar niet om zijn stempel te drukken op het spel van het Nederlands elftal. Hij hoopt zichzelf spoedig in de schijnwerpers te spelen.

Bondscoach Danny Blind posteert Promes steevast in zijn basisopstelling, maar de aanvaller geeft nog niet thuis. Dat terwijl hij bij Spartak Moskou de ene na de andere goal maakt. Hij hoopt binnenkort ook bij Oranje te doen waar hij het beste in is.

'Ik moet even over die drempel heen en dan komt het goed", zegt Promes tegen NOS. "'Ik doe keihard mijn best en bij Spartak vliegen ze er makkelijker in dan hier, maar ik maak mij daar niet druk om. Ik heb zelfvertrouwen en weet dat die goal vroeg of laat zal komen."

Hij heeft vertrouwen in de voorhoede die er nu stata bij Oranje. De laatste twee interlands speelde hij samen met Vincent Janssen en Steven Berghuis. "We voelen elkaar steeds beter aan. Vincent maakt een goede ontwikkeling door, Steven doet het ook heel goed en ik laat het zien bij Spartak. We hebben gewoon een goede aanval en we creëren ook heel veel kansen."

Alle pijlen zijn gericht op de WK-kwalificatiereeks, die wordt gestart tegen Zweden. "Ik denk dat die wedstrijd cruciaal is. Wij moeten de kwalificatiereeks goed beginnen, we moeten naar het WK toe. Omdat we het EK hebben gemist staat er op elke kwalificatiewedstrijd veel druk. We hebben wat goed te maken, voor onszelf, voor het land. We moeten gewoon winnen."

Hoogerland stopt na dit seizoen

Johnny Hoogerland zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. De renner van Roompot boekte zijn grootste succes in 2013, toen hij Nederlands kampioen op de weg werd.

"Daarna haalde ik mijn niveau niet meer", zegt hij tegen de NOS. "In de laatste drie jaar had ik één echt goede dag, op dat NK. Het is tijd om er nu een punt achter te zetten."


Hoogerland zal vooral herrinnert worden door de Tour de France in 2011, toen hij samen met Juan-Antonio Flecha door een auto het prikkeldraad werd ingereden. Ondanks 33 hechtingen reed hij Tour wel uit.

Hoogerland kwam tot 2013 uit voor Vacansoleil, daarna vertrok hij naar het kleine Italiaanse Androni Giocattoli-Sidermec. Dat werd geen succes en na een jaar vertrok hij al naar Roompot. Bij die ploeg blijft hij na zijn loopbaan betrokken. "Dat is een mooie kans. Wat ik precies ga doen, ga ik de komende maanden overleggen met de ploegleiding."

Ariel Winter is nog steeds vrijgezel

Ariel Winter ontkent dat ze een relatie heeft met acteur Sterling Beaumon. De 18-jarige Modern Family-ster drukte de geruchten hierover de kop in op Twitter.

Ariel werd afgelopen maanden meerdere keren in het gezelschap gezien van Sterling. Samen gingen ze naar feestjes, concerten en nachtclubs. Maar volgens de actrice zijn ze dus niets meer dan vrienden. "Iedereen denkt dat ik bezet ben, terwijl ik hier heel erg single sta te zijn", aldus Winter op Twitter.

Ariel en Sterling kennen elkaar al sinds ze als kind samen in een reclamespotje speelden. Sterling was vervolgens te zien in bijrollen in series als Criminal Minds, Law & Order en Lost, waarin hij de jonge Benjamin Linus speelde.

Ariel Winter is nog steeds vrijgezel
Ariel Winter is nog steeds vrijgezel (Foto: BuzzE)

Actrice eist ontslag na borstpomp-incident

De Australische actrice Emilie de Ravin is woedend op een medewerkster van luchtvaartmaatschappij American Airlines. Op Twitter eist ze het ontslag van de vrouw. Die wilde voorkomen dat Emilie een borstpomp mee zou nemen in het vliegtuig.

De actrice, bekend van de tv-serie Lost en de film Once Upon A Time, wilde in Los Angeles op het vliegtuig stappen toen de medewerkster haar tegenhield en met geweld de plastic tas waarin de pomp zat uit haar handen trok. Uit de tweets van Emilie blijkt dat de gezagvoerder tussenbeide moest komen om de rel te sussen.

Volgens Emilie was de gezagvoerder hulpvaardig. Hij bood zijn excuses aan en vertelde ook hoe ze haar klacht moest doorgeven aan de luchtvaartmaatschappij. Op Twitter eist de actrice dat American Airlines de medewerkster ontslaat.

In een reactie op de boze tweet van de Australische schrijft de luchtvaartmaatschappij dat het incident wordt onderzocht. Tegenover E! News laat een woordvoerder ook nog weten dat een borstpomp gezien wordt als een medisch hulpmiddel dat is toegestaan in een vliegtuig.

Actrice eist ontslag na borstpomp-incident
Actrice eist ontslag na borstpomp-incident (Foto: BuzzE)

Afsluitdijk nacht en ochtend afgesloten voor loop

De Afsluitdijk is zondag van 01.00 tot 12.00 uur afgesloten omdat er dan eenmalig een hardloopwedstrijd op plaatsvindt. Middenin de nacht starten lopers op afstanden die over de hele dijk gaan (32,8 kilometer), de halve (16,4 kilometer) of een kwart van de dijk (8,2 kilometer), die Noord-Holland en Friesland verbindt.

Alle afstanden finishen in Zurich, waar de eerste lopers van de hele afstand rond 07.00 uur worden verwacht. Aan de Afsluitdijk Open doen 7500 mensen mee. Van de opbrengst gaat een deel naar de goede doelen Trombosestichting en Spieren voor Spieren.

Automobilisten worden voorbereid op het ongemak met mededelingen op matrixborden en via lokale media. Wie toch van de ene naar de andere kant van het IJsselmeer wil, moet omrijden via Flevoland.

Afsluitdijk nacht en ochtend dicht voor loop
Afsluitdijk nacht en ochtend dicht voor loop (Foto: ANP)

Rovershol fietsendieven ontdekt

Een tip over het verwisselen van kentekenplaten van een busje in Tilburg heeft daar geleid tot de ontdekking van een opslagplaats vol gestolen fietsen. Twee mannen zijn opgepakt op verdenking van diefstal en heling.

In de loods aan de Ringbaan-Oost, waar het busje stond, en in het busje zelf vonden agenten 27 rijwielen. Het ging volgens de politie om relatief nieuwe fietsen van gerenommeerde, duurdere merken.

In de opslagplaats lag ook gereedschap om sloten te verwijderen en er lagen opengebroken sloten en tientallen nieuwe fietssloten. Van vier fietsen kon al snel de eigenaar worden achterhaald vanwege al gedane aangiften.

De twee verdachten zijn een 31-jarige man uit Sprang-Capelle en een 27-jarige man uit Hooge Zwaluwe. Beiden zitten nog vast. De vondst, die vrijdagavond werd gedaan, is zaterdag door de politie bekendgemaakt.

Rovershol fietsendieven ontdekt
Rovershol fietsendieven ontdekt (Foto: ANP)

Trump op bezoek in zwarte kerk

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag een bezoek gebracht aan een voornamelijk door zwarten bezochte kerk in de stad Detroit. Hij wendde zich voor het eerst in zijn campagne rechtstreeks tot de Afro-Amerikanen.

In een toespraak tot de gemeente van de kerk Great Faith Ministries verklaarde de Republikein dat de Afro-Amerikaanse kerk al eeuwen "het geweten" vormt van de VS. "De Afro-Amerikaanse geloofsgemeenschap is een van de grootste cadeaus die God Amerika en zijn bevolking heeft gegeven", zei hij. Hij sprak ruim tien minuten en maakte ook een selfie met een van de kerkgangers.

Buiten de kerk protesteerden tegenstanders van Trump. "Geen gerechtigheid, geen vrede", scandeerden zij.

Trump op bezoek in zwarte kerk
Trump op bezoek in zwarte kerk (Foto: ANP)

Amsterdam krijgt elektrische deelfiets

In Amsterdam begint een project met elektrische deelfietsen, onder de naam Urbee. De eerste driehonderd e-bikes worden dit najaar neergezet. Volgend jaar wordt het aantal uitgebreid naar 1150, en uiteindelijk moeten het er 1500 worden. Dat heeft het nieuwe platform Urbee zaterdag gemeld.

De Urbee-fietsen worden vooral neergezet bij bedrijven en bedrijfslocaties, zoals het WTC Amsterdam. Gebruikers kunnen via de app een fiets zoeken en reserveren. Het platform garandeert dat de e-bike een volle accu heeft en een goede staat van onderhoud. Mankeert er iets aan, dan wordt de fiets uit het systeem gehaald.

Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) spreekt van een "slimme oplossing waar de hele stad profijt van heeft". Amsterdam neemt veel maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en de CO2-uitstoot terug te dringen.

Amsterdam krijgt elektrische deelfiets
Amsterdam krijgt elektrische deelfiets (Foto: ANP)

'Erger me aan infantiele witte mannen met een net iets te kleine pik'

Je zal nu wel denken: nou nou Fylax, dat is een grove titel. Ja, inderdaad, dat is 'ie zeker. Een of andere programmamaker Guilly Koster heeft namelijk wat te vertellen aan journalist Jan Dijkgraaf, die eigenlijk gewoon de waarheid over Sylvana Simons schreef, maar ook aan alle vieze blanke heteroseksuele mannen: fuck jou!

In zijn fillmpje komt Guilly voor Sylvana op, en moet Jan eigenlijk gewoon zijn viesracistische bek houden. Wat onze filmpjesmakert echter niet door heeft, is dat hij zelf hartstikke racistisch bezig is! En dan vraag je je af, wat vindt Sylvana hiervan? Die vindt het allemaal maar prachtig wat Guilly uit zijn mond Kotst. Ze deelde het berichtje namelijk met de tekst: Broederliefde. Afijn, weten we dat ook weer. En dan is het nu tijd om ons allemaal te gaan schamen voor de slavernij en herstelbetalingen te doen.

Voetbal bij IS: geen scheidsrechter, spelers mogen wraak nemen

Je zou het misschien niet verwachten maar in de gebieden die IS bezet in het Midden-Oosten wordt gewoon gevoetbald, maar niet volgens de gangbare regels. De leiders van Islamitische Staat staan voetbal gewoon toe, ze deelden zelfs ballen uit aan kinderen. Maar het spelletje moet dan wel op de IS-manier want, "scheidsrechters oordelen niet volgens de wetten van Allah", aldus de legerleiding.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOMR) deed uit de doeken hoe het er in de voerbalwereld van IS aan toe gaat. Zo hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je een rode kaart krijgt van de scheidsrechter. Niet alleen omdat die er niet is maar ook omdat ze er geloven in een hele andere manier van bestraffen: een speler die getroffen wordt door een overtreding mag hierna wraak nemen op de speler die de overtreding op hem beging.

Bij IS hebben ze verder ook weinig op met de regels van wereldvoetbalbond FIFA want die zijn een schending van Allahs bevel, aldus de bevelhebbers. "We hebben nog geluk dat we niet onder de FIFA spelen, of IS zou alle wedstrijden verboden hebben en niet enkel de scheidsrechters", verklaarde een speler tegen het SOMR zo lazen we op hln.be.

Hoe soepel de competitie in IS-gebied precies verloopt is niet duidelijk.

Hier hoeven ze in door IS bezet gebied niet bang voor te zijn (Pro Shots / Bildbyran)
Hiervoor hoeven ze in door IS bezet gebied niet bang te zijn (Pro Shots / Bildbyran)

Bangladesh brengt moslimleider ter dood

Bangladesh heeft zaterdag het doodvonnis voltrokken van de veroordeelde mediatycoon en moslimleider Mir Quasem Ali. Dat gebeurde nadat afgelopen dinsdag de hoogste rechtbank in het land het hoger beroep tegen de doodstraf verwierp. De minister van Justitie maakte dat bekend.

Ali was een van de leiders van de islamitische partij Jamaat-e-Islami. Een speciaal tribunaal veroordeelde hem eerder ter dood voor oorlogsmisdaden in 1971. Toen maakte Bangladesh zich door een bloedige oorlog vrij van Pakistan. Ali zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan marteling en moord.

De 63-jarige Ali werd opgehangen in een gevangenis in een buitenwijk van Dhaka.

Bangladesh brengt moslimleider ter dood
Bangladesh brengt moslimleider ter dood (Foto: ANP)

Toeristenboot zinkt voor kust Antalya

Een boot met toeristen is voor de kust van de Turkse provincie Antalya gezonken. Dat gebeurde tijdens hevige regenval en harde wind. Volgens Turkse media konden 73 mensen worden gered, maar waren er volgens overlevenden meer mensen aan boord.

Enkele passagiers raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk welke nationaliteit de opvarenden hebben. Volgens een van de overlevenden sloeg het schip plotseling om, waarna de opvarenden in zee terecht kwamen.

Toeristenboot zinkt voor kust Antalya
Toeristenboot zinkt voor kust Antalya (Foto: ANP)

Ban Ki-moon wil ratificatie klimaatverdrag

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties houdt een top in New York waar hij regeringsleiders uitnodigt om het klimaatverdrag van Parijs te ondertekenen. Dat zei hij zaterdag in Hangzhou waar de Verenigde Staten en China officieel bekend maakten dat ze het verdrag hebben geratificeerd.

De wereldleiders komen in China bijeen in het kader van de G20-top. Na China heeft de VS zich bij monde van president Obama geschaard achter het akkoord dat de uitstoot van broeikasgassen moet tegengaan. ,,De boodschap van de twee grootste veroorzakers van broeikasgassen om veel sneller dan gedacht samen deze stap te zetten moet vertrouwen geven aan de internationale gemeenschap en aan andere landen, dat ze ook snel kunnen handelen en mee kunnen doen aan deze wereldwijde aanpak', zei adviseur Brian Deese van president Obama.

Ban Ki-moon wil ratificatie klimaatverdrag
Ban Ki-moon wil ratificatie klimaatverdrag (Foto: ANP)

Cyndi Lauper boos om uitspraken Trump

Cyndi Lauper heeft in een radio-interview de vloer aangeveegd met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In de ontbijtshow van Kogo AM, een radiostation in San Diego, vergeleek ze Trump met Adolf Hitler.

"Veel dingen die hij roept zijn choquerend", zei de zangeres die in de jaren tachtig succes had met hits als Time After Time en Girls Just Wanna Have Fun. Ze noemde zijn uitspraken racistisch en seksistisch. Vooral uitspraken over de LGBT-gemeenschap vond ze stuitend.

In 2009 deed Cyndi mee aan The Apprentice, een realityshow op de Amerikaanse televisie die Trump presenteerde. "Juist daarom vind ik zijn uitspraken echt niet kunnen", legt ze uit. "Ik weet dat heel veel mensen die met tomeloze inzet werkten voor zijn programma homo zijn. Als baas kun je het niet maken om op zo'n laatdunkende manier over je personeel te praten."

Cyndi Lauper is na lange tijd weer terug in de schijnwerpers. Vlak voor de zomer bracht ze een countryplaat uit en was te gast op het Engelse festival Glastonbury.

Cyndi Lauper boos om uitspraken Trump
Cyndi Lauper boos om uitspraken Trump (Foto: BuzzE)

Gesink wint overtuigend koninginnenrit in Vuelta

Robert Gesink heeft de veertiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 30-jarige wielrenner van Team LottoNL-Jumbo zat in de grote kopgroep die ontstond tijdens de race en bleef als laatste over. Het is de grootste overwinning in de carriere van Gesink, die dit jaar hard ten val kwam in de Ronde van Zwitserland. Hij miste hierdoor de Tour de France en richtte zich daarna op de Vuelta. In de tiende etappe lag hij ook op koers voor een overwinning, maar werd toen vlak voor de finish ingehaald door Nairo Quintana.

De etappe speelde zich voornamelijk op het Franse grondgebied af, met drie beklimmingen van de eerste categorie en de finish op de Col d'Aubisque, een berg van de buitencategorie. In de 41-koppige kopgroep die ontstond zaten naast Gesink ook ploeggenoten George Bennett en Victor Campenaerts, maar ook grote namen als Tejay van Garderen, Simon Gerrans, Pierre Rolland en Alexandre Geniez.

Op de voorlaatste klim brak de grote kopgroep in twee delen, doordat er na de sprint om de bergpunten werd doorgereden. Gesink zat hier in het tweede deel en had maximaal een halve minuut achterstand op de kopgroep. Dit werd echter minder en de Varssevelder wist het gat te overbruggen. Op de machtige slotklim, waar in 2007 de gedopeerde Michael Rasmussen wist te winnen, sprong Gesink weg uit de uitgedunde kopgroep. Hij kreeg alleen Jan Bakelants mee en samen klommen ze verder. Bakelants moest echter lossen, maar ondertussen waren Kenny Elissonde en Egor Silin weer teruggekeerd.

Met z'n drieën reden ze de laatste kilometer in, om te sprinten voor de etappewinst. Deze sprint ging echter niet meer plaatsvinden, want De Condor van Varsseveld demarreerde met nog 300 meter te gaan. Elissonde en Silin konden nu niet mee en zo ging Gesink overtuigend als eerste over de streep. Deze overwinning is de eerste overwinning van Gesink in een grote ronde.

Bij de klassementsmannen was Quintana de beste: hij werd twaalfde, vlak voor Chris Froome. In de top van het algemeen klassement wijzigde er dus weinig. Verliezer van de dag was Alejandro Valverde, hij verloor ruim negen minuten op Quintana en Froome.

Vijf mensen onwel in Albert Heijn in Goirle

In Goirle (Brabant) is zaterdagmiddag een winkel van Albert Heijn ontruimd nadat in de buurt van de broodafdeling een vreemde lucht was geroken. Vijf mensen zijn onwel geworden. Ze zijn aanspreekbaar en worden buiten door ambulancepersoneel nagekeken, meldde een woordvoerster van de brandweer.

De brandweer verricht metingen in de supermarkt aan het Koningsschild.

Vijf mensen onwel in Albert Heijn in Goirle
Vijf mensen onwel in Albert Heijn in Goirle (Foto: ANP)

'Twee zwarte versies nieuwe iPhone'

Over de komende week aan te kondigen 'iPhone 7' lijkt alles al wel zo'n beetje bekend, maar KGI heeft nu toch nog iets nieuws ontdekt. De nieuwe iPhone krijgt twee verschillende zwarte uitvoeringen. Zo komt er een matte zwarte iPhone en een glimmende zwarte iPhone.

De twee zwarte kleuropties vervangen 'Space Gray', een donkere tint grijs. De matte zwarte lak wordt volgens KGI 'Dark Black' genoemd terwijl de glimmende afwerking 'Piano Black' heet. Naast de twee tinten zwart komt de nieuwe iPhone ook beschikbaar in het wit, goud en roségoud.

Komende woensdag vertelt Apple de wereld meer over zijn nieuwe iPhones. Qua design wordt er weinig vuurwerk verwacht, de iPhone 7 ziet er volgens insiders vrijwel hetzelfde uit als de iPhone 6 en iPhone 6S. Wat wel anders is, is het ontbreken van de koptelefoonaansluiting. Apple wil audio voortaan via de Lightning-aansluiting laten lopen. Ook zou de nieuwe iPhone tegen een spat water kunnen.

'Twee zwarte versies nieuwe iPhone'
'Twee zwarte versies nieuwe iPhone' (Foto: BuzzT)

Vandoorne en Alonso vormen line-up McLaren in 2017

Stoffel Vandoorne zal volgend jaar debuteren als vaste coureur in de Formule 1. De huidige McLaren-reserve zal na dit seizoen het zitje van Jenson Button overnemen, die verder gaat met de team- en auto-ontwikkeling. Fernando Alonso zal Vandoornes teamgenoot worden.

Vandoorne maakte eerder dit jaar als zijn debuut in de koningsklasse van de autosport om een geblesseerde Alonso te vervangen bij de Grand Prix van Bahrein. Alonso crashte de race ervoor nog hard in de muur nadat de Spanjaard Esteban Guttierez tegen kwam. Vorig jaar was de Belg heer en meester in de GP2. Hij won zeven races en eindigde 16 van de 21 races op het podium. Hij won uiteindelijk de titel met een enorme 160 punten voorsprong op Alexander Rossi.

Vandoorne maakte in Bahrein zijn debuut bij McLaren
Vandoorne maakte in Bahrein zijn debuut bij McLaren

Oranje zonder Vlaar naar Zweden

Het Nederlands elftal kan voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden niet beschikken over Ron Vlaar. De verdediger van AZ heeft kuitklachten en heeft zich vanmiddag bij bondscoach Danny Blind afgemeld.

Blind zal voor Vlaar geen vervanger oproepen, waardoor de selectie nu nog drieëntwintig spelers telt. Het eerste duel in de kwalificatie voor het WK staat voor dinsdag 6 september op het programma. De ontmoeting met Zweden vindt plaats in de Friends Arena in Solna.

Giovinazzi stunt voor eigen publiek in hoofdrace GP2

Antonio Giovinazzi heeft voor een stunt gezorgt in de hoofdrace van de GP2 op het Italiaanse Monza. De Prema-coureur werd zijn tweede kwalificatieplek ontnomen door een te lage bandendruk, maar kon in de race optimaal profiteren van een safetycar-situatie en wist in de slotrondes op te klimmen naar een eerste plek, gevolgd door Raffaele Marciello en Gustav Malja.

Aanvankelijk leek kampioenschapsleider Pierre Gasly met gemak de overwinning te pakken. De Red Bull-junior had een flinke voorsprong op de directe concurrentie en kon veilig zijn pitstop maken. Ondertussen probeerde een gefrustreerde Arthur Pic, die vanaf de tweede startplek ver terugviel, na zijn pitstop in de Lesmo's Sergio Canamasas binnendoor in te halen. Dit ging echter gepaard met een flinke dosis onderstuur, wat een flinke crash tussen de twee als gevolg had. Canamasas ging zelfs een enkele keer over de kop, met een safetycar-situatie als gevolg.

De uiteindelijke top drie moest nog binnenkomen en kwam dankzij de safetycar met gemak voor Gasly de baan weer op. Door een blunder van de wedstrijdleiding kwam de safetycar achter het trio de baan op, waardoor zij uiteindelijk achteraan de groep coureurs terecht kwam. Het zou nog even duren tot deze fout was hersteld. Na de safetycar ging Marciello aan de leiding, op weg naar zijn tweede overwinning, gevolgd door Malja en Giovinazzi. Giovinazzi had van dit trio nog de beste banden over en wist in twee ronden zowel Malja als Marciello in de eerste chicane te pakken.

In het kampioenschap loopt Giovinazzi flink in op teamgenoot Gasly. Het verschil tussen de twee bedraagt nog maar acht punten. Marciello volgt op nog eens zestien punten achterstand.

'Militairen levenslang op patrouille'

De militairen die in Nederlands-Indië hebben gediend zijn een leven lang op patrouille geweest. Dat zei minister Jeanine Hennis van Defensie zaterdag tijdens de herdenking bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond.

Zij keek terug op de strijd die militairen ook hadden toen ze weer in Nederland terugkwamen. "De strijd in Nederlands-Indië is onmiskenbaar vormend geweest voor het verdere leven van deze veteranen. Toen zij terugkeerden uit dat verre Indië, brak een verwarrende periode aan. Bij terugkeer was nationale waardering en erkenning ver te zoeken. Eerder een zwijgen, en soms erger", aldus Hennis.

"U heeft enorme inzet getoond. Toen, maar ook daarna. Een leven lang op patrouille. Bepaald geen sinecure. Mede dankzij uw inzet voor erkenning en waardering zijn de afgelopen decennia de fundamenten gelegd voor het huidige veteranenbeleid. En daar zijn de nieuwe generaties veteranen u zeer dankbaar voor."

'Militairen levenslang op patrouille'
'Militairen levenslang op patrouille' (Foto: ANP)

Ankara blij met stellingname Duitse regering

De Turkse ambassade in Berlijn is blij met de verklaring van de Duitse regering over een resolutie van de Bondsdag met betrekking tot de geschiedenis van Turkije. Berlijn heeft vrijdag beklemtoond, dat de resolutie niet bindend is. De goedkeuring uit Ankara betekent volgens meldingen zaterdag van Duitse media dat parlementariërs hun plan om Duitse militairen op een militaire basis in het Turkse Incirlik te bezoeken, eindelijk kunnen realiseren. Een lid van de SPD-fractie zei dat ze 4 oktober naar Turkije gaan.

De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, heeft zich in juni tot woede van Turkije in grote meerderheid uitgesproken voor de erkenning van de volkerenmoord honderd jaar geleden op de Armeense minderheid in het Ottomaanse Rijk. Het huidige Turkije vormde de spil van het rijk. Turkije heeft zich altijd fel gekeerd tegen de stelling dat de Armeniërs er systematisch zijn uitgemoord.

Ankara blij met stellingname Duitse regering
Ankara blij met stellingname Duitse regering (Foto: ANP)

Weer Turkse inval in SyriŽ

Turkse troepen hebben zich zaterdag opnieuw met de burgeroorlog in Syrië bemoeid. Tanks trokken ten zuiden van de stad Gaziantep de Syrische grens over naar het plaatsje al-Rai. Volgens meldingen van Turkse media is de aanval gericht op de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Het Syrische grensplaatsje al-Rai ligt ruim 150 kilometer ten noordwesten van de stad Raqqa, het Syrische hoofdkwartier van IS.

Turkije heeft sinds eind augustus vaker troepen de grens over gestuurd, ook om Koerdische milities in Syrië dwars te zitten. Ankara eist bijvoorbeeld dat die zich in het grensgebied met Turkije van de westelijke oever van de rivier de Eufraat terugtrekken naar de oostelijke oever.

Weer Turkse inval in Syrië
Weer Turkse inval in Syrië (Foto: ANP)

Storing internet KPN verholpen

KPN heeft de internetstoring waarmee het bedrijf sinds zaterdag 08.00 uur mee kampte, in de middag verholpen. "De storing is opgelost in de systemen van KPN. We zien het internetverkeer ook weer groeien. Ik kan niet uitsluiten dat individuele klanten nog problemen hebben", meldde een woordvoerder iets na 14.30 uur.

Over de oorzaak van de storing kon de zegsman alleen melden dat het om een "technisch complex probleem" ging.

Of KPN klanten een vorm van compensatie gaat aanbieden, is nog niet bekend. "Daar kijken we nog naar."

Storing internet KPN verholpen
Storing internet KPN verholpen (Foto: ANP)

Uitslag kwalificatie Grand Prix van ItaliŽ

Lewis Hamilton begint morgen op poleposition tijdens de Grand Prix van Italië. De Brit klokte op het Italiaanse circuit een tijd van 1:21,135 en hield daarmee alles en iedereen bijna een halve seconde achter zich.

In de eerste omloop van de kwalificatie kon Esteban Ocon geen tijd neerzetten. De Fransman kende opnieuw problemen en viel al snel uit, waardoor slechts vijf traagste coureurs aan het einde van Q1 hun bolide in de garage konden parkeren. Dit waren Daniil Kvyat, Marcus Ericsson, Jolyon Palmer en Kevin Magnussen.

Met name Kvyat was behoorlijke gefrusteerd. In zijn laatste vliegende ronde, en dan met name de laatste bocht, ging het helemaal mis. Over de boordradio uitte de coureur na de finish in duidelijke bewoording zijn frustraties.

In het tweede gedeelte waren er eigenlijk geen verrassingen te melden. Maar toch een eervolle vermelding voor Esteban Gutiérrez, die er in slaagde om voor het eerst in dienst van Haas F1 het derde deel te halen.

Ook Pascal Wehrlein leverde een puike prestatie. Het was voor hem de tweede keer dit seizoen dat hij Q2 haalde. Naast Wehrlein vielen ook Felipe Massa, Romain Grosjean, Fernando Alonso, Jenson Button en Carlos Sainz jr. aan het einde van de tweede omloop af.

In Q3 zag Gutiérrez zijn eerste vliegende ronde in rook opgaan, toen zijn bolide te ver door de grindbak reed. Uiteindelijk kwam niemand aan de tijd van Hamilton, waardoor de Brit na vier races eindelijk weer eens vanaf de eerste positie mag vertrekken. De laatste keer was voor hem tijdens de race in Engeland.

Max Verstappen kende, zoals vooraf al aangekondigd, een moeizame kwalificatie, maar reikte wel tot Q3. Daarin konden hij en zijn ploeggenoot Daniel Ricciardo geen potten breken en eindigden buiten de top vijf.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Italië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:21.135   6
2 N. Rosberg Mercedes 1:21.613 +0:00.478 6
3 S. Vettel Ferrari 1:21.972 +0:00.837 6
4 K. Räikkönen Ferrari 1:22.065 +0:00.930 6
5 V. Bottas Williams 1:22.388 +0:01.253 6
6 D. Ricciardo Red Bull 1:22.389 +0:01.254 6
7 M. Verstappen Red Bull 1:22.411 +0:01.276 6
8 S. Perez Force India 1:22.814 +0:01.679 6
9 N. Hülkenberg Force India 1:22.836 +0:01.701 6
10 E. Gutierrez Haas F1 1:23.184 +0:02.049 5
11 F. Massa Williams 1:22.967   6
12 R. Grosjean Haas F1 1:23.092 +0:00.125 6
13 F. Alonso McLaren 1:23.273 +0:00.306 6
14 P. Wehrlein Manor 1:23.315 +0:00.348 6
15 J. Button McLaren 1:23.399 +0:00.432 6
16 C. Sainz Toro Rosso 1:23.496 +0:00.529 6
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:23.825   9
18 F. Nasr Sauber 1:23.956 +0:00.131 8
19 M. Ericsson Sauber 1:24.087 +0:00.262 7
20 J. Palmer Renault 1:24.230 +0:00.405 9
21 K. Magnussen Renault 1:24.436 +0:00.611 9
22 E. Ocon Manor -:--.--- -:--.--- 2

FOK! sportfoto-onderschrift week 35

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) zijn Mizpunt met het volgende onderschriften: "Binnenspiegel, buitenspiegel, dode hoek.. Check!"

De opgave van deze week:

Wat zijn de heren Edwin van der Sar en Marc Overmars hier aan het bespreken? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Wat zijn de heren Edwin van der Sar en Marc Overmars hier aan het bespreken? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Relatie Turkije en EU blijft moeizaam

Een poging om de betrekkingen tussen de Europese Unie en Turkije te normaliseren heeft niet veel opgeleverd. De volgens sommige diplomaten "vergiftigde" relatie blijft problematisch, bleek zaterdag na overleg in Bratislava.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken spraken in de Slowaakse hoofdstad met de Turkse minister voor EU-zaken Ömer Çelik. Beide partijen spraken wel hun intentie uit om " constructief" te werken aan normale relaties. Çelik had het over een "heel sterke consensus" om de samenwerking te verbeteren.

De Europese landen hebben scherpe kritiek op de Turkse omgang met de mensenrechten en de rechtsstaat na de mislukte couppoging van zes weken geleden. De Turken zijn juist "teleurgesteld" in het gebrek aan steun vanuit Europa, zei Celik. "Turkije is niet uit op wraak, maar gerechtigheid."

Relatie Turkije en EU blijft moeizaam
Relatie Turkije en EU blijft moeizaam (Foto: ANP)

Weer paraglider gecrasht in Zoutelande

Twee uurtjes nadat een paraglider was neergestort in het Zeeuwse Zoutelande is het weer raak. Opnieuw is een paraglider gecrasht in het duingebied. De hulpdiensten zijn aanrijdend en een traumahelikopter is onderweg.

Keith Richards even de baas over BBC Four

De VPRO laat bekende Nederlanders in Zomergasten een televisieavond samenstellen. Bij de BBC pakken ze het nog grootser aan. Keith Richards van de Rolling Stones mag een heel weekend bepalen wat er op de tv komt. Hij wordt drie dagen de baas van BBC Four.

Het tv-evenement staat voor later deze maand op de agenda, maar de BBC doet er uiterst geheimzinnig over. Zo is er nog maar weinig bekend over de programma's die Keith de kijkers voorschotelt. De BBC heeft alleen gezegd dat er veel muziek te zien zal zijn. Ook The 39 Steps, de beroemde film van Alfred Hitchcock, is in het uitzendschema opgenomen.

Verder is er veel aandacht voor de Rolling Stones. Zo trakteert Keith de fans op veel nog nooit vertoonde beelden en zijn er documentaires over hemzelf en de band te zien. Zoals de 'director's cut' van Keith Richards - The Origin of the Species, een documentaire van regisseur Julien Temple.

Keith heeft zin in het project, zoals te zien is in een video die hij opnam om zijn Lost Weekend aan te kondigen.

Keith Richards even de baas over BBC Four
Keith Richards even de baas over BBC Four (Foto: BuzzE)

Mercedes oppermachtig tijdens derde vrije training

Zoals verwacht heeft het team van Mercedes de snelste tijden neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië. Op het circuit van Monza reed Lewis Hamilton de snelste tijd, op vier tienden van Nico Rosberg. Sebastian Vettel deed met zijn Ferrari dik een halve langer over het rondje dan de langzaamste Silberpfeil.

Voor het team van Daniel Ricciardo en Max Verstappen heeft het hogesnelheidscircuit niet veel te bieden: de rode stieren kwamen niet verder dan de zeven en achste plek, op 1,7 seconden van de snelste man. Waar normaal gestreden wordt met de Ferrari's waren nu zelfs beide coureurs van Williams sneller dan de Red Bulls met hun Renault-motoren.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:22.008   14
2 N. Rosberg Mercedes 1:22.401 +0:00.393 17
3 S. Vettel Ferrari 1:22.946 +0:00.938 13
4 K. Räikkönen Ferrari 1:23.149 +0:01.141 12
5 V. Bottas Williams 1:23.500 +0:01.492 20
6 F. Massa Williams 1:23.647 +0:01.639 19
7 D. Ricciardo Red Bull 1:23.708 +0:01.700 23
8 M. Verstappen Red Bull 1:23.740 +0:01.732 21
9 S. Perez Force India 1:23.917 +0:01.909 20
10 E. Gutierrez Haas F1 1:24.034 +0:02.026 15
11 N. Hülkenberg Force India 1:24.041 +0:02.033 21
12 J. Button McLaren 1:24.104 +0:02.096 11
13 C. Sainz Toro Rosso 1:24.240 +0:02.232 17
14 R. Grosjean Haas F1 1:24.463 +0:02.455 4
15 J. Palmer Renault 1:24.533 +0:02.525 13
16 M. Ericsson Sauber 1:24.542 +0:02.534 20
17 F. Alonso McLaren 1:24.658 +0:02.650 12
18 F. Nasr Sauber 1:24.715 +0:02.707 19
19 K. Magnussen Renault 1:24.793 +0:02.785 12
20 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.845 +0:02.837 17
21 P. Wehrlein Manor 1:24.893 +0:02.885 19
22 E. Ocon Manor 1:24.938 +0:02.930 15

Basispakket uitgebreid met darmbehandeling

Het basispakket van de zorgverzekering wordt per 1 oktober uitgebreid met een behandeling tegen ernstige chronische darmverstopping. Het gaat om 'sacrale neuromodulatie'. Daarbij worden met een onder de huid geplaatst apparaatje elektrische pulsen opgewekt die de zenuwen stimuleren.

Sacrale neuromodulatie wordt vergoed voor patiënten die niet meer reageren op de gebruikelijke behandelingen.

De behandeling wordt voorlopig voorwaardelijk in het basispakket opgenomen, voor een periode van vier jaar en negen maanden, liet minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag weten. Dan wordt gekeken of de behandeling werkt en definitief in het pakket komt.

Basispakket uitgebreid met darmbehandeling
Basispakket uitgebreid met darmbehandeling (Foto: ANP)

Dronken moeder vervoert kinderen

De politie heeft zaterdagochtend een automobiliste aangehouden die met een flinke slok op twee kinderen vervoerde. De eenheid Amsterdam Overtoomse Sluis meldt op Facebook dat de vrouw slingerend was gezien op de A1. Daarop hebben agenten de vrouw opgewacht bij haar huis.

De vrouw bleek fors te veel te hebben gedronken en is meegenomen naar het bureau, waar ook een tweede alcoholcontrole een positieve uitslag opleverde. Het rijbewijs van de vrouw, een beginnend bestuurder, is direct ingevorderd.

Omdat de vrouw geen oppas voor de kinderen had, zijn ze meegenomen naar het bureau. Daar hebben agenten en een medewerker van Jeugdzorg zich over hen ontfermd.

Dronken moeder vervoert kinderen
Dronken moeder vervoert kinderen (Foto: ANP)

Paraglider gecrasht in Zoutelande

In het Zeeuwse Zoutelande is een paraglider gecrasht bij het strand aan de Duinweg.

De brandweer, een ambulance, de traumahelikopter en de strandjeep van de Reddingsbrigade kwamen naar de plek waar de paraglider zou zijn neergekomen, meldt de Zeeuwse veiligheidsregio. Nadat zij het slachtoffer hadden aangetroffen is hij naar het ziekenhuis vervoerd om verder onderzocht te worden.

Paraglider gecrasht in Zoutelande
Paraglider gecrasht in Zoutelande (Foto: ANP)

Mensen onwel door onbekende stof in Botlek

Bij het terminalbedrijf C.RO Ports aan de Merseyweg in het Botlekgebied zijn tien werknemers zaterdagochtend onwel geworden door een onbekende stof. Zes van hen zijn voor verdere behandeling naar het ziekenhuis gebracht, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. Ze hadden last van ademhalingsklachten, misselijkheid en benauwdheid.

Welke stof is vrijgekomen en waar die vandaan kwam, is niet duidelijk. Volgens de werknemers was er korte tijd een lichte rook te zien. Metingen van de brandweer leverden echter niets op.

Mensen onwel door onbekende stof in Botlek
Mensen onwel door onbekende stof in Botlek (Foto: ANP)

Apple en Google steunen Microsoft

Microsoft heeft flink wat steun gekregen in de strijd tegen een wet die het moet verbieden om dataverzoeken van de overheid te openbaren. Onder meer Apple, Google, BP, Washington Post, Amazon en de Amerikaanse Kamer van Koophandel steunen Microsoft in de rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid, meldt Reuters.

Microsoft geeft, net als zijn concurrenten, geregeld inzage in de dataverzoeken die het bedrijf ontvangt. Zo laat het bijvoorbeeld zien hoe vaak de overheid informatie over Microsoft-gebruikers opvraagt bij de Windowsmaker. Als het aan de Amerikaanse overheid ligt, mogen bedrijven in de toekomst niets meer melden over dataverzoeken vanuit 'Washington', maar Microsoft is het daar grondig mee oneens.

Het bedrijf is tegen de wet in het geweer bij een federale rechtbank in Seattle. Volgens Microsoft is de wet in strijd met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet. Daarin staat dat burgers het recht hebben geïnformeerd te worden als de overheid privé-eigendommen in beslag neemt. Volgens Microsoft is data zo'n eigendom. Verder stelt de techgigant dat het verdoezelen van informatieverzoeken in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Apple en Google steunen Microsoft
Apple en Google steunen Microsoft (Foto: BuzzT)

Stank van rotte eieren in Rotterdamse wijk

In de Rotterdamse vinexwijk Nieuw Terbregge hebben mensen zaterdag last van een geur van rotte eieren. Sinds 08.00 uur zijn bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) 23 klachten binnengekomen. Een inspecteur van DCMR is in het gebied om de herkomst van de stank te achterhalen.

Stank van rotte eieren in Rotterdamse wijk
Stank van rotte eieren in Rotterdamse wijk (Foto: ANP)

WWE 2K17

Nadat ik vorig jaar zeer positief verrast werd door WWE 2K16 ben ik de sport, ja sport, meer gaan volgen. Het heeft wat, dat Amerikaanse over-the-top geruzie binnen en buiten de ring. Natuurlijk wilde ik op Gamescom de presentatie van WWE 2K17 bijwonen om te zien wat ontwikkelaar Yukes gedaan heeft om dit deel nog beter te maken.

Doodsvoorspellingen deden Jett Rebel pijn

Jett Rebel is het helemaal zat dat hem vaak een lidmaatschap van de roemruchte Club van 27 is voorspeld. Hoewel de 25-jarige rocker beseft dat hij met zijn wilde levensstijl zelf de speculatie voedde, deed het zeer.

"Dat doet pijn, hoor. Als je als onzekere twintiger steeds hoort dat je over een paar jaar dood bent", zegt Jett zaterdag in het AD. "Ik snap niet dat mensen dat gedachteloos roepen. En vaak nog op luchtige toon ook. Alsof het een leuk grapje is: haha, hij is over twee jaar dood."

Jett was de afgelopen jaren bijna continu onder invloed, vertelt hij. De zanger gebruikte 'bijna alles wat er bestaat', rookte vijftien joints per dag en tikte tussendoor het ene na het andere glas wodka Red Bull of bier weg. Nu is dat voorbij. Begin juni stopte Jett 'cold turkey' met alles.

"
Ik ben afgekickt, leef helemaal clean. Alleen rook ik nog sigaretten",
zegt hij. "Mijn carrière loopt nu ruim drie jaar en die heb ik volledig onder invloed beleefd. Ik leef gezond nu, ben namelijk helemaal niet van plan om dood te gaan."

"Misschien was dat gepraat over die Club van 27 wel bedoeld als compliment, omdat ik overduidelijk net zo buitenaards goed ben als Jim Morrison, Janis Joplin en Jimi Hendrix", vervolgt Jett. "Maar zo voelde het niet. Het was ontzettend gemeen.''

Doodsvoorspellingen deden Jett Rebel pijn
Doodsvoorspellingen deden Jett Rebel pijn (Foto: BuzzE)

Koerden betogen in Keulen

Duizenden Koerden of Duitsers van Koerdische komaf hebben zich zaterdag op de rechteroever van de Rijn in Keulen verzameld voor een grote demonstratie tegen het beleid van de Turkse president Erdogan. De Turkse president zou steeds meer als een dictator te werk gaan, vooral na de mislukte couppoging in juli. De betogers eisen ook het stopzetten van Turkse aanvallen op milities van Koerdische Syriërs in het noorden van Syrië.

De Keulse politie is met naar schatting duizend man op de been om te voorkomen dat de Koerdische demonstratie tot gewelddaden leidt, bijvoorbeeld tot botsingen tussen Koerden en Turkse nationalisten.

Vrijdag braken er in Grevenbroich, ten noordwesten van Keulen, hevige ongeregeldheden uit tijdens een protestmars van Koerdische studenten. Ze raakten volgens Duitse media slaags met de politie. Drie agenten en drie betogers raakten gewond. De politie pakte 77 mensen op, vooral wegens mishandeling en verstoring van de openbare orde.

Koerden betogen in Keulen
Koerden betogen in Keulen (Foto: ANP)

Lagerhuisdebat kan brexit niet verhinderen

Een debat in het Britse Lagerhuis maandag over een tweede brexitreferendum zal niet leiden tot een nieuwe stembusgang.

Na het referendum waarbij de Britten in juni met een nipte meerderheid voor het vertrek uit de Europese Unie stemden, ondertekenden 4,1 miljoen mensen een petitie die opriep tot een tweede referendum. Volgens de petitie, die ruim voor het eerste referendum is opgesteld, zou dat nodig zijn als er een meerderheid van minder dan 60 procent zou zijn of een opkomst van minder dan 75 procent. Vóór een brexit stemde 52 procent van de kiezers, terwijl er 72,2 procent opkomst was.

Volgens de Britse regels moet het Lagerhuis een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen bespreken, maar het parlement kan niet besluiten tot een tweede referendum. "Een debat in Westminster Hall heeft niet de macht om de wet te veranderen en zal niet eindigen met een beslissing van het Lagerhuis om wel of niet een tweede referendum te houden", verklaarde de parlementaire petitiecommissie eerder.

Het initiatief voor een wet voor een tweede referendum moet worden genomen door het kabinet, maar premier Theresa May heeft nadrukkelijk aangegeven dat de beslissing om uit de EU te stappen al is genomen en dat de uitslag van het referendum moet worden gerespecteerd.

Toch zullen parlementariërs maandag waarschijnlijk wel de kans grijpen om hun mening te geven. Een overgrote meerderheid van hen wilde de brexit helemaal niet. Bovendien is het veel politici in het verkeerde keelgat geschoten dat May de artikel 50-procedure, die de brexitonderhandelingen in gang zet, in werking wil stellen zonder dat het Lagerhuis zich daarover heeft uitgesproken.

Lagerhuisdebat kan brexit niet verhinderen
Lagerhuisdebat kan brexit niet verhinderen (Foto: ANP)

D66 wil donorplan vlot trekken

D66 wil het plan voor actieve donorregistratie vlot trekken. Het voorstel om het aantal donoren te vergroten was vastgelopen in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil er met enkele aanpassingen alsnog een meerderheid voor zien te vinden.

In het aangepaste voorstel moeten volwassen Nederlanders nog steeds kiezen of zij wel of geen donor willen zijn. Maar was het eerder zo dat bij iemand die geen keuze maakte automatisch 'ja' werd genoteerd, dit in het nieuwe voorstel 'geen bezwaar' wordt. Overigens betekent 'geen bezwaar' nog steeds dat iemand wordt geregistreerd als donor.

De nieuwe registratie moet volgens D66 tegemoetkomen aan het bezwaar dat als de wet in de praktijk toch niet goed blijkt te werken, achteraf niet meer duidelijk is wie actief 'ja' heeft gezegd en wie niet heeft gereageerd.

D66 wil donorplan vlot trekken
D66 wil donorplan vlot trekken (Foto: ANP)

Balotelli: "Ik ben geen risico voor Nice"

Mario Balotelli tekende onlangs een contract in Frankrijk. De aanvaller komt de komende seizoenen uit voor OGC Nice, waar hij zoveel mogelijk wil spelen. De Italiaan werd vroeger gezien als groot talent, maar sinds zijn vertrek bij Internazionale wist hij nergens meer indruk te maken. Inmiddels is Balotelli 26 jaar oud en hoopt hij bij Nice zijn carrière weer op de rit te krijgen.

Bij Liverpool was er geen plek meer voor de aanvaller, waardoor hij de club transfervrij mocht verlaten. Volgens velen wordt er gezegd dat je een gok neemt wanneer je Balotelli contracteert, maar de aanvaller verwacht van waarde te kunnen zijn voor Nice.

"Ik ben hier naartoe gekomen om te voetballen. Er waren veel andere clubs geïnteresseerd, maar ik heb speeltijd nodig. Het moet een goed seizoen voor mij worden", vertelde Balotelli tegenover diverse media.

"Mijn voetbalcarrière is heel anders dan er over mij geschreven wordt. Dat gebeurt al sinds ik zestien jaar oud ben. Ik ben geen risico. De afgelopen twee jaar heb ik weinig gespeeld omdat ik niet fit was. Ik denk dat ik helemaal geen gok ben. Ik moet alleen veel spelen. Mentaal ben ik in orde."

Brand in haven Hamburg na dagen meester

Een grote brand in het ruim van een 300 meter lang containerschip in de haven van Hamburg is eindelijk onder controle. De brandweer is er in de nacht van vrijdag op zaterdag in geslaagd het vuur in het schip te bedwingen met behulp van 45.000 liter schuim. Eerdere pogingen met water en met kooldioxide mislukten.

De brand op het schip de CCNI Arauco brak donderdag uit. Daarbij vielen drie licht gewonden.

Brand in haven Hamburg na dagen meester
Brand in haven Hamburg na dagen meester (Foto: ANP)

Chantal en Jandino verbolgen over dansverbod

Jandino Asporaat en Chantal Janzen zijn verdrietig, want de presentatoren van Dance Dance Dance mogen in het tweede seizoen van de RTL-show nauwelijks zelf laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van dans.

"Wij waren 'anders', dus vonden John en Erland het beter dat wij lekker presenteren en het dansen overlaten aan de professionals", zegt Jandino voor de camera van ANP. In de eerste reeks dansten Chantal en Jandino met de kandidaten mee in de opening van de tv-show. Nu doen ze dat alleen nog in de eerste aflevering op zaterdag 3 september. "Jandino en ik zijn verbolgen over het feit dat we minder dansen", zegt Chantal. "We dansen niet meer in de opening mee. Jandino en ik zijn daar verdrietig over."

Volgens Jandino valt het met zijn verdriet wel mee. "Chantal vond het heel jammer, die heeft echt drie weken gejankt. Ze had al geoefend en speciale lessen genomen." Chantal zegt dat zij en Jandino 'tussen neus en lippen door' op de hoogte werden gebracht.

Beperkte danser
De presentatrice heeft wel een vermoeden waarom de presentatoren met beide benen op de grond moeten blijven staan: "Het zal toch te maken hebben met tijdgebrek voor repeteren. We waren moeilijk in te plannen voor repetities, daar kan ik me iets bij voorstellen. We dansen wel in de eerste show mee, daarna zijn we nooit meer gebeld", zegt de blondine lachend.

Jandino noemt zichzelf 'een beperkte danser'. "Ik kan het heel leuk doen op bepaalde muziek, maar geef me geen choreo, dat gaat mis. Ik kan leuk bewegen, maar ik ben 35, vader van twee; ik kan dit niet, ik ben niet zo jong meer."

Janken
In het tweede seizoen danst actrice Robin Martens met GTST-collega Buddy Vedder. Het soapduo neemt het op tegen SBS-presentator Kees Tol en Annemarie Keizer, Antje en Romy Monteiro, Ferry Doedens en Inge de Bruijn en Jeroen van der Boom met zijn vrouw Dany. "Het is niet normaal hoe hard deze mensen werken", zegt Jandino. "Ik zie ze janken! Maar ze kunnen niet meer naar huis, want ze hebben een contract getekend."

Chantal: "We gaan het eerste seizoen gewoon overtreffen. In het eerste seizoen was best al snel duidelijk voor mij dat Pip Pellens en haar vriend Pim Wessels zouden winnen. Dat heb ik dit jaar minder. Er zijn best veel koppels die op hetzelfde niveau zitten. Tot aan het eind blijft het spannend dit jaar en dat is wel uniek."

"Robin Martens heeft een dansachtergrond, dat is toch iemand die een gemakkelijkere start heeft'', zegt Chantal. "Maar dit seizoen moet je toch de underdog niet vergeten. Wat ik wel kwijt wil is dat Kees Tol me best wel heeft verrast met Annemarie Keizer, zeker weten."

Chantal en Jandino verbolgen over dansverbod
Chantal en Jandino verbolgen over dansverbod (Foto: BuzzE)

Aantal topvrouwen afgenomen

Het percentage vrouwen in raden van bestuur van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is dit jaar gedaald naar 7,1 procent. Vorig jaar was het nog 7,8 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Female Board Index van de TIAS School for Business and Society, die voor de negende keer is verschenen.

De daling komt doordat twee vrouwen opstapten en niet door een vrouw werden vervangen. In totaal tellen de beursgenoteerde bedrijven nu vijftien vrouwelijke bestuurders, tegen zeventien vorig jaar.

Het aantal vrouwelijke commissarissen is wel toegenomen, van 21,3 naar 23,1 procent.

Volgens het onderzoek zijn AkzoNobel en PostNL de enige twee bedrijven die voldoen aan het streefgetal van 30 procent vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen.

Aantal topvrouwen afgenomen
Aantal topvrouwen afgenomen (Foto: ANP)

Katja had slapeloze nachten van scheiding

Katja Schuurmans scheiding met Thijs Römer hakte er vorig jaar flink in bij de actrice. Ze voelde zich een tijdlang eenzaam en had moeite met slapen. Het was zelfs zo erg dat ze alles aangreep om normaal te functioneren.

"Het was een verschrikkelijk rotjaar", zegt Katja in Volkskrant Magazine. "Voor het eerst in mijn leven voelde ik me eenzaam. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, maar toen heb ik wel een maand gehad dat ik altijd iemand hier bij me wilde hebben. Ik vond het verschrikkelijk om in mijn eentje te zijn."

"Ik kon ook niet slapen, ik nam slaappillen, oxazepam, rode wijn, het maakte niet uit; ik zat gewoon rechtop in bed", vervolgt Katja. "Het is niet normaal wat er dan in je lijf gebeurt. Ik ging hyperventileren, niet acuut, maar ik was de hele tijd duizelig en voelde schokjes. Ik moest echt dingen slikken om normaal te functioneren."

Inmiddels weet de actrice, die vanaf zondag in de serie Vlucht HS13 is te zien, dat het beter is dat zij en Thijs uit elkaar zijn. De twee kunnen het ook weer prima met elkaar vinden. "De situatie is nu organisch. We voelen allebei dat dit, los van het feit dat je nooit wil scheiden, een goede keus is geweest", aldus Katja. "We kunnen ons nu op een veel betere manier tot elkaar verhouden. Die verplichte verbintenis is er niet meer en de dingen die frustreren omdat je in een relatie zit, zijn weggevallen. Nu kun je weer naar alle leuke dingen van elkaar kijken en echt weer een vriendschap beginnen."

Katja had slapeloze nachten van scheiding
Katja had slapeloze nachten van scheiding (Foto: BuzzE)

Google bevestigt 'dood' Project Ara

Googles modulaire telefoon, Project Ara, is voorlopig van de baan. Vrijdagochtend kwam Reuters met het nieuws over de op handen zijnde dood van Project Ara en tegenover VentureBeat heeft een woordvoerder van de techgigant het nieuws nu bevestigd. Meer details dan de bevestiging werden niet gegeven.

Google heeft de afgelopen drie jaar aan de modulaire telefoon gewerkt, maar ziet er uiteindelijk toch geen heil in. Project Ara gaat officieel de ijskast in, maar of het project daar nog uitkomt, is maar de vraag. Wel lijkt Google van plan om het idee van modulaire smartphones met andere hardwareleveranciers te willen bespreken. Volgens Tweakers is een licentieconstructie niet ondenkbaar.

Waarom Google de stekker uit Project Ara trekt, is onduidelijk. Naast de modulaire telefoon, trekt Google volgens insiders ook de stekker uit het Nexus-project. De door Google zelf beheerde smartphones en tablets komen in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid onder de merknaam Pixel op de markt.

VS bijna zeker van finaleronde in CONCACAF-zone

De Verenigde Staten gaan zich alsnog plaatsen voor de finaleronde van het CONCACAF-kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal. Op bezoek bij St Vincent en de Grenadines werd het 0-6. Omdat Guatemala 2-2 speelde tegen Trinidad en Tobago zijn de Amerikanen nu zo goed als zeker door naar de finaleronde. 

De VS begon het toernooi slecht met onder andere een gelijkspel tegen Trinidad en een 2-0 nederlaag tegen Guatemala. Vroegtijdige uitschakeling lag op de loer. De ploeg herstelde zich al in maart met een 4-0 zege op Guatemala en nu ging ook St Vincent en de Grenadines eraan. 

Tegen St Vincent duurde het een klein half uur totdat Bobby Wood de eerste treffer maakte. Bij rust stond het 0-3 door goals van Matt Besler en Jozy Altidore. Na de rust was Christian Pulisic tweemaal trefzeker en Sacha Kljestan vond ook het net. De ploeg onder leiding van Jurgen Klinsmann heeft nu tien punten uit vijf wedstrijden. 

Guatemala is de grootste uitdager van de VS. Op bezoek in de Trinidad-hoofdstad Port of Spain was het na 36 minuten Carlos Ruiz die de 0-1 maakte. Nog voor rust het Joevin Jones die namens Trinidad de gelijkmaker op het bord zette en even na rust bracht hij het thuisland op een 2-1 voorsprong. Guatemala leek uitgeschakeld, maar Ruiz wist in het slot van de wedstrijd toch de 2-2 op het bord te zetten.

Guatemala heeft nu zeven punten uit vijf duels. Echter alleen als Trinidad wint van de VS en Guatemala zelf met grote cijfers wint van St. Vincent kan het nog de finaleronde halen. 

In groep A heeft Mexico ook de vijfde wedstrijd gewonnen. Op bezoek bij El Salvador werd het 1-3. Honduras heeft met de 2-1 zege op Canada de grootste papieren om achter Mexico mee te gaan naar de finaleronde.  

Groep Thuis Uit Uitslag
A El Salvador Mexico 1-3
A Honduras Canada 2-1
B Haiti Costa Rica 0-1
B Panama Jamaica 2-0
C Trinidad & Tobago Guatemala 2-2
C St Vincent/Grenadine VS 0-6

Groep A 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Mexico 5 15 13-1
2 Honduras 5 7 6-6
3 Canada 5 4 2-7
4 El Salvador 5 2 3-10

 Groep B

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Costa Rica 5 13 8-2
2 Panama 5 10 6-2
3 Jamaica 5 4 2-8
4 Haiti 5 1 0-4

 Groep C

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Trinidad & Tobago 5 11 13-5
2 VS 5 10 16-3
3 Guatemala 5 7 9-8
4 St Vincent/Grenadines 5 0 3-25

Duke Nukem 3D: 20th Anniversary Edition World Tour aangekondigd

Het is een hele mond vol, maar Gearbox heeft Duke Nukem 3D: 20th Anniversary Edition World Tour aangekondigd. De game lanceert 11 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en kent nieuwe content van de originele designers.

De game komt met een nieuwe episode, bestaande uit acht nieuwe levels, nieuwe muziek en nieuwe voice lines voor de Duke. Ook is er in-game commentary van de ontwikkelaars, die ongetwijfeld leuke informatie met zich meebrengt. De game is te spelen met de originele graphics of met modernere graphics en framerate.

De aankondigingstrailer is hieronder te bekijken. 

Guus en Carlo trots op eigen Suske & Wiske

Een grote eer vonden Guus Meeuwis en Carlo Boszhard het. Ze mochten voor het goede doel een eigen Suske & Wiske-strip maken. En initiatiefnemer SOS Kinderdorpen had geluk, want met Guus en Carlo aan boord hadden ze het zonder te weten twee megafans gestrikt.

"Ik vond het direct superleuk", reageert Guus tegenover BuzzE. "Wat zij niet wisten toen ze me vroegen is dat ik groot fan ben van Suske & Wiske, al van kinds af aan. We hadden ze allemaal en ik heb ze echt verslonden."

Ook Carlo bewaart goede herinneringen aan zijn jeugd vol Suske & Wiske-avonturen. "Ik ben al jaren fan. Het is echt mijn jeugd. Als mijn vader en moeder nog lagen te slapen was ik al aan het lezen", vertelt de presentator, die sinds enkele jaren ook de hele collectie thuis heeft dankzij het programma Ik Wed Dat Ik Het Kan.

Weddenschap
"Er was eens een kandidaat die aan een enkel plaatje het album kon herkennen", aldus Carlo. "Voor die weddenschap hebben we toen alle Suske & Wiske-albums opgestuurd gekregen. Toen de opnames er op zaten wist ik niet hoe snel ik al die albums op m'n achterbank moest zetten."

De zanger en presentator stonden vrij in het bedenken van een nieuw verhaal, wat later door Gerben Valkema en Romano Molenaar werd 'verstript'. Omdat het liefhebberij is, was dat geen enkel probleem. Beiden verwerkten naast de overbekende personages ook allerlei klassieke figuren in hun verhaal zoals schurk Krimson en De Charmante Koffiepot.

Deskundige
"Mijn strip kwam tot stand vanuit mijn eigen beleving als Suske & Wiske-deskundige", vertelt Guus, wiens album de titel De Grandioze Gitaar heeft gekregen. "Ik wilde dat het een echt Suske & Wiske-verhaal zou worden. En ik denk dat dat goed gelukt is."

Ook Carlo, die De Irritante Imitator schreef, is supertrots op het eindresultaat. Op zijn verzoek maakte tekenaar Romano 'een mooie mix' tussen realistisch en grappig in. "Het is namelijk een over de top-verhaal en zo werd het een mooie mix."

Winkel
Guus en Carlo zijn niet de enige BN'ers die hun eigen Suske & Wiske-verhaal mochten maken. Ook Wilfred Genee, Aaf Brandt Corstius, Esther Verhoef en Karin Amatmoekrim kropen in de pen. Hanco Kolk, Gerard Leever, Eric Heuvel en Michiel de Jong waren hun tekenaars.

Vanaf zaterdag ligt er wekelijks een album in de winkel. De hele set is dit weekeinde al verkrijgbaar op het Brabants Stripspektakel in Veldhoven en via de site van het AD. De opbrengst gaat bijna volledig naar SOS Kinderdorpen. Deze organisatie zorgt er in 134 landen voor dat kinderen zonder ouders of veilig thuis weer in een familie kunnen opgroeien.

Guus en Carlo trots op eigen Suske & Wiske
Guus en Carlo trots op eigen Suske & Wiske (Foto: BuzzE)

'Instellingen investeren in isoleercellen'

Psychiatrische instellingen investeren op grote schaal in nieuwe separeerruimtes om agressieve patiënten tijdelijk te isoleren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Het gaat vaak om ruimtes met een vriendelijke inrichting en een bijbehorende 'verpoosruimte' waar zich begeleiders van de patiënt bevinden. Deze kamers vervangen de oude, kale isoleercellen, die veel weg hebben van een gevangeniscel en waar de begeleiding minimaal is.

De bouw van de cellen lijkt in tegenspraak met het beleid dat erop gericht is het 'separeren' helemaal af te schaffen, onder verwijzing naar het VN-verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar de instellingen vinden dat de mogelijkheid er wel degelijk moet blijven, omdat er soms geen andere optie is.

'Instellingen investeren in isoleercellen'
'Instellingen investeren in isoleercellen' (Foto: ANP)

'Farmaceuten betalen miljoenen aan artsen'

De farmaceutische industrie betaalt medisch specialisten van specifieke beroepsgroepen miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. De industrie richt zich op bepaalde specialisten zoals reumatologen, urologen, longartsen en internisten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Volgens de krant ontving ruim 40 procent van de reumatologen en urologen vorig jaar geld van farmaceuten. Voor longartsen en internisten was dit ruim een derde. Artsenorganisatie KNMG zei eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient. Dat gemiddelde camoufleert dat de betalingen zich concentreren in enkele specialismen.

De Volkskrant analyseerde de betalingen aan ruim 13.000 medisch specialisten (ruim de helft van het totaal) in zestien vakgebieden.

'Farmaceuten betalen miljoenen aan artsen'
'Farmaceuten betalen miljoenen aan artsen' (Foto: ANP)

'Vrij wetenschappelijk onderzoek in gevaar'

De wetenschap wordt te veel gestuurd door overheid en bedrijfsleven. Dat concludeert Tweede Kamerlid voor de SP Jasper van Dijk. "Het ongebonden onderzoek is in het geding." De politicus deed met het wetenschappelijk bureau zijn partij onderzoek onder circa duizend wetenschappers en presenteert zaterdag zijn rapport 'De wetenschapper aan het woord'.

"Door bezuinigingen en eisen van externe opdrachtgevers worden onderzoekers steeds meer in een keurslijf gedrongen. Dat is doodzonde, want echte doorbraken komen juist voort uit ongebonden onderzoek", aldus Van Dijk. De ondervraagden willen volgens hem af van alle druk van buitenaf. "De wetenschap zou niet langer in dienst moeten staan van externe geldschieters zoals bedrijven." Van Dijk klaagt over "wetenschap op bestelling." Volgens hem klaagt 38 procent van de medewerkenden aan zijn onderzoek over beïnvloeding van het wetenschappelijke werk.

Niet alleen de vrijheid, maar ook de kwaliteit staat volgens Van Dijk onder druk. "Er wordt steeds meer gekeken naar kwantitatieve gegevens, zoals het aantal publicaties, promoties en diploma's. Alle bureaucratie rond aanvraagprocedures leidt bovendien tot stress en hoge werkdruk."

'Vrij wetenschappelijk onderzoek in gevaar'
'Vrij wetenschappelijk onderzoek in gevaar' (Foto: ANP)

Duterte stelt 'wetteloosheid' in na explosie

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zaterdag (lokale tijd) een "staat van wetteloosheid" ingesteld. Hij deed dit nadat een explosie in de zuidelijke stad Davao vrijdagavond aan minstens veertien mensen het leven had gekost. Bijna zeventig mensen raakten gewond bij de explosie op een drukbezochte avondmarkt.

Duterte, die uit Davao komt en er twee decennia burgemeester was, was op het moment van de explosie in zijn officiële residentie in de stad. Hij bezocht de plek van de explosie zaterdagochtend vroeg en vertelde de aanwezige journalisten: "Ik heb de plicht om dit land te beschermen. Ik heb de plicht om ons land bijeen te houden. Daarom roep ik een staat van wetteloosheid uit. Het is geen staat van beleg."

De toestand houdt volgens de president in dat de inzet van leger en politie wordt uitgebreid voor huiszoekingen en controleposten.

Duterte stelt 'wetteloosheid' in na explosie
Duterte stelt 'wetteloosheid' in na explosie (Foto: ANP)

Britse 'remainers' nog maar eens de straat op

Tienduizenden mensen worden zaterdag in het centrum van Londen en andere Britse steden verwacht om te protesteren tegen het vertrek van het land uit de Europese Unie. De organisatie heeft belangstellenden opgeroepen in het blauw, de kleur van de EU-vlag, op de betogingen te verschijnen.

In Londen verzamelen de tegenstanders van de zogenoemde brexit zich zaterdagochtend, voor de tweede maal sinds het brexitreferendum in juni in hun nadeel uitviel, voor het parlementsgebouw in Westminster. Ze hopen het Lagerhuis, dat maandag debatteert over het Britse afscheid van de EU, te bewegen daarvoor alsnog een stokje te steken. De regering wil de uittredingsprocedure echter niet aan het Lagerhuis voorleggen, al moet de rechter zich nog over dat standpunt uitspreken. Het parlement kan ook niet eigenmachtig besluiten een nieuw brexitreferendum uit te schrijven.

De regering van de nieuwe premier Theresa May zoekt nog altijd koortsachtig naar de beste manier om de EU te verlaten. Ze heeft de uittredingsprocedure nog niet in werking gesteld om tijd te kopen om de brexit voor te bereiden.

Britse 'remainers' nog maar eens de straat op
Britse 'remainers' nog maar eens de straat op (Foto: ANP)

Nieuwe updates Apple na beveiligingslek

Na het beveiligingslek dat onlangs aan het licht kwam heeft Apple nieuwe updates uitgebracht. Die zijn bestemd voor de besturingssystemen OS X Yosemite en OS X El Capitan en voor de browser Safari. Eerder bracht Apple al een patch voor iOS uit.

Het beveiligingslek kwam aan het licht dankzij mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij kreeg een berichtje met een link van een onbekend nummer. Mansoor vertrouwde het niet en stuurde het door naar een onderzoeker. Die ontdekte dat het berichtje naar malware leidde. De malware benutte drie kritische lekken in iOS. De aanvallers hadden volledige controle over Mansoors iPhone kunnen krijgen. Apple werd gewaarschuwd en dichtte snel de lekken.

Het is niet bekend wie het bericht had verstuurd. De spyware is gemaakt door een klein Israëlisch bedrijfje, de NSO Group.

De gebruikte lekken zaten sinds iOS 7 in het besturingssysteem. De klanten van NSO hebben dus maximaal drie jaar iPhones kunnen hacken.

Nieuwe updates Apple na beveiligingslek
Nieuwe updates Apple na beveiligingslek (Foto: BuzzT)

Omroepen zetten hun deuren open

Voor de negende keer zetten de Hilversumse omroepen hun studiodeuren open voor het publiek. Het hele weekend kunnen mensen rondkijken in de mediastad. Ook is de tv-toren open voor bezoekers.

In de radiostudio van 3FM laat Sander Hoogendoorn zaterdag zien hoe hij live radio maakt. Ook kun je rondneuzen in het decor van Zomergasten en Voetbal Inside, leren voorlezen van de autocue of zelf het NOS Journaal presenteren. De evenementen zijn niet alleen op het MediaPark, maar ook in musea en een bioscoop in Hilversum. Alle publieke omroepen en RTL doen mee.

De Open Studio Dagen trekken ieder jaar meer bezoekers. In 2014 kwamen er 12.000 belangstellenden op af, een jaar later waren dat er al 18.000. Voor deze editie, die als motto heeft 'zien en gezien worden', rekent de organisatie op 25.000 bezoekers. Geïnteresseerden kunnen overal gratis naar binnen, alleen voor de tv-toren moet worden betaald. De opbrengst daarvan gaat naar het goede doel

Omroepen zetten hun deuren open
Omroepen zetten hun deuren open (Foto: ANP)

Geluidsopnames over 'verkooppraatje' OM

De advocaat van Volkert van der G., heeft vrijdag geluidsopnames laten horen waaruit volgens hem blijkt dat het Openbaar Ministerie (OM) psychische begeleiding voor zijn cliënt wel degelijk "een verkooppraatje" richting de politiek heeft genoemd. Advocaat Willem Jebbink liet de opnames horen in het tv-programma Pauw.

Woensdag liet minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer weten dat de eis van het OM niet om een "verkooppraatje" richting de politiek ging. Het OM was tot die conclusie gekomen na vergelijking van transcripties en de door Van der G. overgedragen opnames met verslagen van de gesprekken en de herinneringen van de advocaten-generaal.

Van der G., veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn, maakte de opnames "omdat hij de autoriteiten wantrouwt", aldus Jebbink in Pauw. Woensdag publiceerde de advocaat al een transcriptie van het bewuste fragment uit het evaluatiegesprek met Van der G. op 17 september 2015. Daar staat de passage over "het verkooppraatje" letterlijk in.

Geluidsopnames over 'verkooppraatje' OM
Geluidsopnames over 'verkooppraatje' OM (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Lagere temperaturen, zomer komt terug.

Goeiemorgen! Dit weekend hebben we met een dipje in het weer te maken, maar de zomer komt op volle kracht weer terug. Morgen wordt de slechtste dag van het weekend. Vanmiddag valt het nog wel mee. 

We beginnen nog wel meest bewolkt met hier en daar wat regen. Vervolgens komen er dan opklaringen opzetten vanuit het westen en dan ziet de rest van deze dag er vrij behoorlijk uit. Er zijn zeker langs de kust flinke perioden met zon, maar in het binnenland blijven er nog wel wat stapelwolken over. Aan het eind van de dag neemt de bewolking weer toe en in de avond volgt er regen. De maxima liggen rond de 22 graden. Er staat een meest matige zuidwestelijke wind. 

Morgen trekt er een vrij actieve storing over het land. Dit levert over het algemeen veel bewolking op en er vallen geregeld buien. De temperatuur bereikt geen hogere waarden dan 20 graden. Ook staat er een frisse westelijke wind.

Maandag is een overgangsdag. Het is nog vrij koel, maar de zon komt ook al weer tevoorschijn. Er kan nog wel een enkel buitje vallen. Met 19 of 20 graden is het nog niet echt warm. Dit komt vanaf dinsdag weer. Dan vliegen de temperaturen weer omhoog en bereiken dan waarden van 24 tot 27 graden op donderdag. In het zuiden kan het nog wat warmer worden. Of er een tropische dag komt is nog even afwachten.

Fijn weekend!

Zon op 06:49
Zon onder 20:30
Zonkracht

5 / 2

Nederland
 

Erwin Klein van Amazing Sky maakte deze schitterende bliksemfoto afgelopen weekend. (Foto: Erwin Klein)
Deze schitterende foto maakte Erwin Klein vorig weekend in de Achterhoek. Dit soort foto's zitten er voorlopig niet meer in. Voor meer plaatjes kun je kijken op www.facebook.com/AmazingSkyNL.

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1906 De Vereniging Natuurmonumenten doet haar eerste aankoop, het Naardermeer.
1939 Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verklaren de oorlog aan Nazi-Duitsland.
1967 Zweden schakelt over van links- naar rechtsrijden.
1975 Eerste uitzending van Hilversum 3 in stereo. Ingebruikname stereo DJ meubel.
1991 Het Super Nintendo Entertainment System wordt op de markt gebracht.
1995 De oprichting van eBay.

2009

Op Forest Lawn Memorial Park in Glendale wordt Michael Jackson 70 dagen na zijn dood begraven.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Man zwaargewond bij steekpartij in Breda

Bij een steekpartij in Breda is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man zwaargewond geraakt. De man, wiens identiteit nog onbekend is, werd neergestoken op de Kruisvoort, in het westen van de stad.

Het slachtoffer is in kritieke toestand met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft de omgeving afgezet voor onderzoek.

Van de dader ontbreekt nog ieder spoor.

Man zwaargewond bij steekpartij in Breda
Man zwaargewond bij steekpartij in Breda (Foto: ANP)

Airborneherdenkingen van start

In en om Arnhem wordt de komende tijd de Slag om Arnhem herdacht met een aantal activiteiten. De herdenkingsmaand begint zaterdag met de Airborne Wandeltocht, de grootste eendaagse wandelmars ter wereld.

In 1947 organiseerde de Politie Sport Vereniging 'Renkum' voor het eerst de zogenoemde Airbornemars, om de mensen te eren die in de septemberdagen van 1944 streden voor de bevrijding van ons land van de Duitse bezetting. Vanaf het begin af aan ging de opbrengst naar de soldaten die invalide zijn geworden tijdens die slag en naar de nabestaanden van de gevallenen. Sinds een aantal jaren gaat het geld ook naar andere doelen.

Hoeveel veteranen er dit jaar naar de herdenkingen komen is niet duidelijk, omdat veel lokale organisaties de oud-strijders uitnodigen. Tussen de twintig en dertig, is de schatting. De mannen die meevochten zijn inmiddels rond de negentig jaar.

De grote Airborne Herdenking is zondag 18 september op de begraafplaats in Oosterbeek. Daar liggen meer dan 1750 militairen begraven, voornamelijk Britse parachutisten. Ook liggen er 73 Polen en drie Nederlanders.

De Slag om Arnhem was een luchtlanding en gevecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, van 17 tot en met 25 september 1944 in en rond Arnhem. De slag was onderdeel van Operatie Market Garden.

Airborneherdenkingen van start
Airborneherdenkingen van start (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.