FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 augustus 2016

Uitslagen play-offs Champions League 23/08/2016

FC Porto heeft zich ten koste van AS Roma geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. In Portugal werd het 1-1, waardoor Roma een goede uitgangspositie had, maar de ploeg liep rood aan, doordat De Rossi en Emerson uit het veld gestuurd werden. Felipe, Layun en Corona velden het oordeel over de Romeinen: 0-3.

Celtic kroop in Israël door het oog van de naald. In Schotland werd de heenwedstrijd 5-2 voor Celtic, maar Hapoel Beer Sheva vocht zich vandaag in eigen huis knap terug, maar kwam uiteindelijk een doelpunt tekort: 2-0. Een gemiste strafschop bij de stand van 0-0 deed het team de das om.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Hapoel Beer Sheva Celtic* 2-0 (2-5)
AS Roma FC Porto* 0-3 (1-1)
Viktoria Plzen Ludogorets* 2-2 (0-2)
AS Monaco* Villarreal 1-0 (2-1)
Legia Warschau* Dundalk FC 1-1 (2-0)

* = door naar groepsfase Champions League. Verliezers naar groepsfase Europa League

Newey stevig betrokken bij 2017 Red Bull

Adrian Newey is volop betrokken bij de ontwikkeling van de 2017 Formule 1-auto van Red Bull Racing, zo onthulde teambaas Christian Horner aan Autosport. De regelveranderingen voor volgend jaar zorgen ervoor dat de Brit weer volop uitdagingen ziet om door zijn werk het verschil te maken.

Newey nam enkele jaren geleden wat afstand van de Formule 1 om zich te focussen op andere projecten zoals een straatauto van Red Bull en Aston Martin. Ook ging hij aan de slag voor de America's Cup, een prestigieuze zeilrace. Nu is de aerodynamica expert terug om de RB13 vorm te geven.

Horner: "In de afgelopen jaren heeft hij zijn tijd 50:50 verdeeld tussen projecten van Advanced Technology en de Formule 1 en dat heeft goed uitgepakt. Het technische team heeft in die tijd een stap gemaakt, zoals je met de huidige wagen kunt zien. De invloed van Adrian is nog steeds overal aanwezig en zal op de 2017-auto duidelijk zichtbaar zijn. Hij heeft een hoog arbeidsethos en geniet van de uitdaging die voor hem ligt."

De teambaas van Red Bull weet tegelijkertijd dat concurrenten als Mercedes en Ferrari ook niet stilzitten en dat het niet makkelijk is om het verschil te maken. De Brit vindt dat de sport met de nieuwe regels een stap in de goede richting zet, want de bolides zijn lastiger te besturen, veel sneller dan dit jaar en ze zien er beter uit.

Dames Twente winnen in Champions League

De voetbalsters van FC Twente hebben een zege geboekt in de kwalificatieronde van de Champions League. In Geesteren werd met 2-1 gewonnen van Ferencváros. Donderdag wordt er gespeeld tegen het Maltese Hibernians, waarna op 28 augustus tegen het Turkse Konak Belediyesi de beslissing valt. Alleen de groepswinnaar gaat naar de volgende ronde.

Via de aanvalsters Renate en Ellen Jansen (geen familie, red.) kwam Twente voor rust op een 2-0 voorsprong tegen Ferencváros. Omdat verzuimd werd de 3-0 te maken kwam de Hongaarse ploeg terug in de wedstrijd. Dit resulteerde in een goal van de Estse verdedigster Inna Zlidnis, maar verder dan dat kwamen beide ploegen niet meer.

Bridget Maasland terug bij RTL Boulevard

Bridget Maasland keert terug bij RTL Boulevard. In het showbizprogramma maakte Albert Verlinde bekend dat de voormalige presentatrice van de show haar comeback maakt. Bridget presenteerde tot voor kort Shownieuws op SBS6.

Afgelopen maand werd bekend dat het aflopende contract van Bridget bij SBS niet zou worden verlengd. De presentatrice was sinds 2012 werkzaam bij SBS, ze kwam in dat jaar over van RTL. Nu bewandelt ze de omgekeerde weg.

In haar nieuwe rol bij Boulevard gaat Bridget volgens Verlinde op pad om reportages te maken.

Bridget Maasland terug bij RTL Boulevard
Bridget Maasland terug bij RTL Boulevard (Foto: BuzzE)

'Fors minder bouwvergunningen'

De vooruitzichten voor de bouw zijn niet positief. Het aantal afgegeven bouwvergunningen, een belangrijke indicator voor de wat langere termijn, is namelijk in de eerste helft van dit jaar flink gedaald. Dat blijkt dinsdag uit een sectorrapport van ABN AMRO.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen zakte, ondanks de toenemende vraag op de woningmarkt, met bijna 22 procent. Vooral het aantal vergunningen voor nieuwe gebouwen liep terug, maar ook de vergunningen voor renovaties liepen terug. De dip komt onder meer door vertraging bij het afgeven van vergunningen en door de hoge grondprijzen.

De orderportefeuilles van bouwbedrijven stijgen nog, maar volgens sectorspecialist Madeline Buijs van ABN AMRO lopen de bouwvergunningen doorgaans vooruit op het aantal orders van bouwbedrijven. De vergunningen geven een beeld voor de wat langere termijn, omdat zij eerst worden afgegeven waarna het werk opgenomen wordt in de orderportefeuille van de bouwer.

Productie en omzet
De productie en de omzet in de bouw stegen in de eerste zes maanden ten opzichte van een jaar eerder. De groei zwakte wel af ten opzichte van het recordjaar 2015, toen werd geprofiteerd van het verlaagde btw-tarief. In de maand juni daalde de omzet in de bouw zelfs met 0,9 procent in vergelijking met de uitzonderlijk goede maand juni 2015.

Bouwers zijn over het algemeen voorlopig nog positief over de ontwikkeling van de markt. Ook groeit het vertrouwen in toekomstige investeringen en wordt er gerekend op groei van de werkgelegenheid.

'Fors minder bouwvergunningen'
'Fors minder bouwvergunningen' (Foto: ANP)

Spotify wil labels minder betalen

Spotify wil de drie grote platenlabels minder gaan betalen. Dat schrijft Music Business Worldwide. Spotify zou zo'n 55 procent van de opbrengst aan de labels betalen, maar mikt nu op een nog lager percentage.

De contracten van de grote labels met Spotify zijn inmiddels afgelopen. Er moet opnieuw worden onderhandeld. De muziek blijft overigens lopende de onderhandelingen gewoon te horen.

Tot nu toe kreeg Spotify in vergelijking met concurrenten een 'goedkope' deal om het marktaandeel te vergroten. Concurrent Apple Music betaalt 58 procent van de opbrengsten aan de labels. Het ter ziele gegane Rdio zou zelfs 60 procent hebben afgedragen.

Spotify zou hebben gevraagd om minder dan 50 procent van hun opbrengsten af te dragen, vertelde een bron aan Music Business Worldwide. Een woordvoerder van Spotify ontkent dat echter.

Spotify wil labels minder betalen
Spotify wil labels minder betalen (Foto: BuzzT)

Simon Keizer wil alles uit leven halen

Simon Keizer (32) wil het maximale uit het leven halen en zijn echtgenote Annemarie denkt er net zo over. De Volendamse zanger vertelde over zijn levensmotto in Linda's Zomerweek.

"Wij zijn echt elke dag dankbaar. Toen Annemarie dertig werd, heb ik haar een schilderij van Ruud de Wild gegeven met de tekst 'Vandaag is pas het begin'. Dat hangt bij de trap en zien we dagelijks. Het is ook van toepassing op elke dag. Haal er alles uit, zo sta ik in het leven. Het is belangrijk om kleine dingen te waarderen."

Simon staat naar eigen zeggen anders in het leven sinds hij in zijn jeugd 'klap op klap' kreeg te verwerken. De eerste tegenslag kreeg hij toen zijn vader ziek werd. "Ik was vijftien toen hij overleed. Daar is geen handboek voor geschreven, dat moet je ondergaan. Ik heb de pubertijd denk ik overgeslagen, ook omdat we in het jaar daarna de Nieuwjaarsbrand op ons bordje kregen. Dat zijn heel veel heftige gebeurtenissen."

Puber
"Een puber zet zich af tegen relatief onbelangrijke dingen in het leven. Volgens mij zag ik het nut niet om me als puber af te zetten tegen alles en iedereen. Dat komt doordat je op zo'n jonge leeftijd in aanraking komt met vergankelijkheid en leert dat het leven in een flits over kan zijn. Ik denk dat ik die puberfase een beetje heb overgeslagen."

In het jaar na de Cafébrand in Volendam ging het niet goed met Simon: "Elf maanden na de brand heb ik een psycholoog opgezocht. Ze heeft me uit het dal getrokken. Ik kon er simpelweg mijn hart luchten, praten en traantjes laten. Ik kan het iedereen aanraden."

''Ik ben gek genoeg dankbaar voor al die heftige dingen die mij zijn overkomen. Want door die gebeurtenissen sta ik nu op deze manier in het leven. Ik ben het leven heel dankbaar."

Simon Keizer wil alles uit leven halen
Simon Keizer wil alles uit leven halen (Foto: BuzzE)

Belgisch recordjaar voor cocaïnevangst

De Belgische douane heeft dit jaar al bijna 22 ton cocaïne in beslag genomen, 36 procent meer dan in heel 2015. Het record uit 2012, toen 18 ton werd onderschept, is daarmee gebroken.

Volgens het ministerie van Financiën zijn de resultaten onder meer te danken aan betere risicoanalyse en internationale samenwerking. Vooral in de haven van Antwerpen werden veel cokevondsten gedaan.

Smokkelaars gaan steeds geraffineerder te werk, constateert de douane. ,,Cocaïne gemixt met legale goederen zoals vispoeder of verborgen in marmeren rotsblokken of in houten balken", zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de dienst Douane en Accijnzen.

In 2015 nam de douane 15,9 ton cocaïne in beslag, in 2014 8,3 ton en in 2013 4,7 ton.

Belgisch recordjaar voor cocaïnevangst
Belgisch recordjaar voor cocaïnevangst (Foto: ANP)

Pool uitgeleverd wegens verkeersdrama Meijel

Een voortvluchtige Pool die nog straf moet uitzitten wegens het doodrijden van een echtpaar en hun kleinkind in Meijel, is aangehouden in Engeland en dinsdag uitgeleverd aan Nederland.

Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdagavond bekendgemaakt. De 35-jarige Pool moet nog 439 dagen de cel in wegens het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk op 19 mei 2013 in het Limburgse Meijel.

Met zijn auto reed hij toen een tweejarig meisje uit Heesch en haar grootouders op de fiets aan. Zij kwamen daarbij om het leven. Volgens het OM was er geen drank in het spel, maar reed de Pool te hard en verloor hij de macht over het stuur.

De man werd achterhaald door een samenwerking van speciale Nederlandse en Poolse opsporingsteams, die zoeken naar voortvluchtigen en onvindbare mensen die meer dan 300 dagen aan celstraf moeten uitzitten.

Seizoensarbeider
Door die samenwerking met de Polen werd een adres van de veroordeelde in Engeland achterhaald. Daar is hij op 14 augustus door de Engelse politie aangehouden in een woning in de Thames Valley, ten westen van Londen. De man bleek daar te werken als seizoensarbeider.

De Pool werd aanvankelijk door de rechtbank tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar veroordeeld. Het OM nam daar geen genoegen mee. In hoger beroep legde het gerechtshof in Den Bosch hem vorig jaar vijftien maanden gevangenisstraf en een rijontzegging van vier jaar op. Na aftrek van de elf dagen in voorarrest na de fatale aanrijding in Meijel zit hij nu nog 439 dagen uit. Hij is onmiddellijk na zijn uitlevering overgebracht naar een gevangenis.

Pool uitgeleverd wegens verkeersdrama Meijel
Pool uitgeleverd wegens verkeersdrama Meijel (Foto: ANP)

Eva Jinek moet nog veel leren

Eva Jinek moet meer aan zichzelf denken nu ze komend tv-seizoen terug op de buis is met haar talkshow. De presentatrice vindt dat ze topfit moet zijn.

"De eerste maanden dat ik de talkshow deed waren zo allesomvattend dat ik al het andere uit mijn handen liet vallen", vertelt Eva dinsdag in het AD. "Dan had ik de was niet gedaan, rekeningen niet betaald. Alles moest wijken."

Nu Eva haar talkshow zes maanden per jaar gaat doen, moet het anders. "Zo kun je niet leven. Bovendien, het is topsport, ik moet fit zijn", vindt ze. "Dat vergt wat meer discipline, maar dan kan ik heus twee, drie keer per week roeien."

Hoewel Eva er al heel wat uitzendingen op heeft zitten, vindt ze zichzelf nog steeds een beginneling. "Het is de moeilijkste klus die ik ooit in mijn leven heb gedaan en er is geen verkorte weg om die onder de knie te krijgen. Je moet vlieguren maken, en de grap is dat die uitgezonden worden. Altijd. Je leert voor de ogen van iedereen."

Eva Jinek moet nog veel leren
Eva Jinek moet nog veel leren (Foto: BuzzE)

PvdA en CU: burger veel meer zeggenschap

Burgers moeten meer ruimte krijgen om hun eigen ideeën over traditionele overheidstaken als zorg, onderwijs, wonen en energie in hun eigen omgeving in de praktijk te brengen. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom (PvdA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) schrijven dat in een initiatiefnota dinsdag.

Eén van hun voorstellen is dat buurten en lokale verenigingen het eerste recht krijgen om gebouwen of grond met een maatschappelijke functie over te nemen. Een ander plan is dat burgers meer zeggenschap krijgen over de wijze waarop de gezondheidszorg in hun omgeving is geregeld.

"Nederlanders hebben zelf vaak de beste ideeën om hun eigen omgeving te verbeteren. Bijvoorbeeld in Apeldoorn, waar inwoners en bedrijven samen duurzame energie opwekken. Of in Lierop, waar bijna de helft van de inwoners is verenigd in 'Lierop leeft' en gezinnen samen een helpende hand bieden voor wie hulp nodig heeft", aldus Samsom.

PvdA en CU: burger veel meer zeggenschap
PvdA en CU: burger veel meer zeggenschap (Foto: ANP)

Jandino Asporaat gaat samenwerken met Netflix

De theatershow Hoe dan ook van Jandino Asporaat is vanaf 9 september te zien op Netflix, zo maakte de zender dinsdag bekend. Het is de tweede productie van Asporaat die op het kanaal te zien zal zijn; eerder kocht Netflix ook al de film Bonbibi Holland van de grappenmaker aan.

Hoe dan ook zal in ruim 190 landen te zien zijn en wordt buiten Nederland met Engelse ondertiteling aangeboden. Asporaat is de eerste Nederlander die in de serie 'Comedy Special' op Netflix te zien is. Hij treedt hiermee in de voetsporen van standupcomedians als Chris Tucker, Chelsea Handler en Aziz Ansari. Netflix heeft wereldwijd meer dan 83 miljoen abonnees.

Het is nog niet bekend wanneer Bonbini Holland op Netflix te zien zal zijn.

Jandino Asporaat gaat samenwerken met Netflix
Jandino Asporaat gaat samenwerken met Netflix (Foto: BuzzE)

Nieuwe Tesla kan verder op sterkere batterij

Autofabrikant Tesla komt met nieuwe modellen die dankzij een sterkere batterij verder kunnen rijden dan hun voorgangers. Dat maakte de fabrikant van elektrische auto's dinsdag bekend.

De Models S-sedan en de Model X-suv kunnen met de nieuwe batterij 315 mijl (507 kilometer) afleggen voordat ze weer moeten worden opgeladen, zei Tesla-topman Elon Musk bij de presentatie van de nieuwe modellen. De reikwijdte van Tesla's bedraagt nu zo'n 210 tot 270 mijl.

De nieuwe batterij maakt de nieuwe Model S volgens Musk ook de snelste auto ter wereld. De sedan zou volgens hem in 2,5 seconden kunnen optrekken van 0 tot 100 kilometer (60 mijl) per uur. Porsche en Ferrari hebben in het verleden snellere auto's gemaakt, gaf Tesla toe. Maar die zijn inmiddels uit productie gehaald.

Nieuwe Tesla kan verder op sterkere batterij
Nieuwe Tesla kan verder op sterkere batterij (Foto: ANP)

VS: Turkije wil uitlevering Gülen

Turkije heeft bij de Verenigde Staten formeel een verzoek ingediend voor de uitlevering van Fethullah Gülen. Het verzoek is echter niet gemaakt in verband met de couppoging in Turkije van vorige maand, waarbij de islamitische geestelijke volgens de Turkse regering betrokken was.

"We kunnen bevestigen dat Turkije om de uitlevering van Gülen heeft gevraagd", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Welke reden Ankara wel gaf voor het uitleveringsverzoek, liet de woordvoerder in het midden.

VS: Turkije wil uitlevering Gülen
VS: Turkije wil uitlevering Gülen (Foto: ANP)

'Minder lege kantoren op Zuidas dan ooit'

De leegstand van kantoren op de Zuidas in Amsterdam is gedaald naar het laagste niveau ooit. In hét zakencentrum van Nederland stond in de eerste helft van dit jaar 4,4 procent van de beschikbare kantoorruimte leeg, blijkt dinsdag uit een inventarisatie van vastgoedadviseur JLL.

De daling van de leegstand in het gebied rondom treinstation Amsterdam Zuid komt door de aantrekkende vraag en het beperkte aanbod van nieuwbouw. Ook zijn enkele grote kantoren van onder meer chemiebedrijf AkzoNobel en jurist Stibbe tijdelijk niet beschikbaar door renovatiewerkzaamheden.

De schaarste op de Zuidas leidt tot stijgende huurprijzen. Ook moeten bedrijven vaker noodgedwongen kiezen voor een locatie elders. Volgens JLL is het daarom belangrijk dat er nieuwe kantoren bij worden gebouwd in het gebied.

'Minder lege kantoren op Zuidas dan ooit'
'Minder lege kantoren op Zuidas dan ooit' (Foto: ANP)

'Musical Hair is actueler dan ooit'

De musical Hair, over de hippie-idealen van de jaren zestig, is actueler dan ooit. Dat stelde regisseur Carline Brouwer dinsdag bij een openbare repetitie van de voorstelling.

"Het stuk is veel meer van het nu dan ik had durven hopen", stelt ze. "Het zit vol bevlogenheid en actualiteit." Het verhaal speelt zich nog steeds af in de jaren zestig en de hoofdrolspelers worden nog steeds naar Vietnam gestuurd. "Maar de verwijzingen naar de tijd waarin we nu leven zijn helder. Het thema, van jonge mensen die naar een oorlog worden gestuurd terwijl ze vooral liefde moeten voelen, is in deze tijd heel herkenbaar."

De musical Hair gaat eind september in première in Breda en gaat daarna door het land toeren. Volgens directeur Albert Verlinde van Stage Entertainment is er vanuit de theaters in het land veel vraag maar grote musicals. "De touringmarkt heeft onder druk gestaan omdat het reizen extra kosten met zich mee brengt. Maar het succes van onze reizende producties als Flashdance en Dreamgirls hebben bewezen dat het publiek ook grote stukken het liefst in hun eigen theater zien."

'Musical Hair is actueler dan ooit'
'Musical Hair is actueler dan ooit' (Foto: BuzzE)

'Energiereuzen verliezen terrein'

De traditionele energiereuzen Nuon, Essent, Eneco en DELTA verliezen de laatste jaren steeds meer klanten aan concurrenten. Vooral 'subtoppers' als Oxxio, NLE, Energiedirect.nl en Greenchoice profiteren van overstappers. Dat meldt vergelijkingswebsite Pricewise op basis van gegevens over honderdduizenden overstappers.

De bedrijven die door Pricewise als subtoppers worden aangeduid, werden opgericht kort na de liberalisering van de energiemarkt in 2004. Met name Energiedirect.nl zit inmiddels dicht tegen de top vier aan. Dit jaar koos iets minder dan de helft van de overstappers voor een subtopper tegen 30 procent voor een van de oude vier.

De middelgrote spelers ondervinden steeds sterkere concurrentie van nieuwere leveranciers, zoals Vandebron en met name Budget Energie. In 2016 tekende een op de vijf overstappers een contract bij een nieuwkomer. De meeste van die overstappers kwamen van een subtopper.

'Energiereuzen verliezen terrein'
'Energiereuzen verliezen terrein' (Foto: ANP)

Geen verspreiding tijgermug Veenendaal

De tijgermuggen die afgelopen week in Veenendaal zijn aangetroffen lijken zich vooralsnog niet te hebben verspreid. Volgens de NVWA zijn er tot nog toe twaalf muggen gevonden, tien in een straal van 100 meter rond de plaats waar de eersten werden gespot en twee daar vlak buiten.

De NVWA gaat door met het plaatsen van vallen om eventuele andere exemplaren af te vangen, maakte ze dinsdag bekend. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. Het warme droge weer van de komende dagen helpt daar ook bij. De betreffende muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

Elders in de wijk Dragonder-Noord zijn geen tijgermuggen gevonden. Hoe ze er zijn gekomen, staat nog niet vast.

Geen verspreiding tijgermug Veenendaal
Geen verspreiding tijgermug Veenendaal (Foto: ANP)

Justin Bieber in Londen gespot met topmodel

Justin Bieber is in Londen gezien met een blond topmodel. Foto's van Justin en de Britse schone zijn in handen van website Celebuzz.

De zanger is op dit moment in Groot-Britannië voor een aantal optredens. Het stel vermaakte zich de afgelopen dagen in Londense nachtclubs en warenhuizen.

Op Instragram heet het topmodel Bronte Blampied maar het is niet bekend of dit ook haar echte naam is. Ze publiceerde een groepsfoto waar ook Justin op te zien is. Ook zou ze bevriend zijn met Sofia Richie, waar Justin de laatste tijd veel mee optrok.

De 22-jarige Justin en de 17-jarige Sofia zouden een relatie met elkaar hebben. Justin publiceerde afgelopen maand intieme foto's van de twee op zijn Instagram. Het zorgde voor veel vragen van fans en een woordenwisseling met zijn ex-vriendin Selena Gomez. Vorige week liet Justin weten dat Sofia en hij gewoon vrienden zijn en er geen sprake is van een liefdesrelatie.

Justin Bieber in Londen gespot met topmodel
Justin Bieber in Londen gespot met topmodel (Foto: BuzzE)

T. rex wordt in Leiden als heldin onthaald

Leiden onthaalt vrijdag met groot spektakel het skelet van een Tyrannosaurus rex, dat museum Naturalis met hulp van crowdfunding heeft aangekocht.

Het skelet van Trix, zoals het museum de vrouwtjesdinosaurus liefkozend noemt, wordt vrijdagochtend onder politiebegeleiding van Schiphol naar Leiden gereden. De vrachtwagen krijgt gezelschap van onder meer een praalwagen van het Rijnsburgse bloemencorso en bioloog Freek Vonk, die het gezicht was van de crowdfundingsactie 'Tientje voor T. rex'. Ook schoolkinderen, die in de stad allerlei acties hebben georganiseerd om geld voor de dino in te zamelen, worden bij de ontvangst betrokken.

'Trix' hoort tot de drie meest complete T. rex-skeletten ter wereld. Van de roofzuchtige dino met de grote kop en korte voorpoten zijn er wereldwijd slechts tien gevonden. Naturalis is het enige museum buiten de Verenigde Staten dat een Tyrannosaurus rex bezit.

Publiekstrekker
Museum Naturalis sluit na woensdag 31 augustus tien dagen de deuren, om de paleontologen de kans te geven het bijzondere skelet in elkaar te zetten. Daarna heropent het museum slechts gedeeltelijk. Tot eind 2018 is alleen het entreegebouw van Naturalis toegankelijk, waarin een tentoonstelling rond de T. rex wordt georganiseerd. Het huidige hoofdgebouw wordt intussen heringericht voor de opslag van de overdaad aan natuurhistorische materialen die het museum heeft verzameld. Een nieuw museum verrijst intussen naast het oude.

De verwachting is dat 'Trix' een belangrijke publiekstrekker voor Leiden gaat worden. Naturalis verwelkomde vorig jaar 340.000 bezoekers. Dat worden er waarschijnlijk meer, zegt een woordvoerster. Omdat de capaciteit in het entreegebouw beperkt is, verkoopt Naturalis alleen toegangskaarten met een tijdsslot.

De resten van de Tyrannosaurus werden door medewerkers van Naturalis zelf opgegraven in Montana. Samen met het Amerikaanse Black Hills Institute reageerden paleontologen op de vondst van onder meer een onderkaak, waarop ze het zeer complete skelet vonden.

T. rex wordt in Leiden als heldin onthaald
T. rex wordt in Leiden als heldin onthaald (Foto: ANP)

'Diverse media VS gehackt door Russen'

Diverse Amerikaanse nieuwsorganisaties waaronder The New York Times zijn gehackt. De autoriteiten vermoeden dat de digitale inbraken, die de afgelopen maanden werden opgemerkt, het werk zijn van hackers die voor Russische inlichtingendiensten werken, zeiden Amerikaanse bronnen dinsdag tegen CNN.

Diverse overheidsinstanties, waaronder de FBI, onderzoeken de hacks, aldus CNN. Ze denken dat de digitale inbraken deel uitmaken van een bredere campagne, waarvan ook de Democratische Partij doelwit werd. Een week voor de Democratische conventie vorige maand publiceerde Wikileaks een verzameling e-mails die de hackers buitmaakten bij het Democratisch Nationaal Comité.

Een woordvoerder van The New York Times wilde de berichtgeving van CNN bevestigen noch ontkennen. "Net als de meeste nieuwsorganisaties zijn we waakzaam voor mogelijke hacks in onze systemen. We zullen niet ingaan op specifieke pogingen."

'Diverse media VS gehackt door Russen'
'Diverse media VS gehackt door Russen' (Foto: BuzzT)

Jett Rebel naar Ahoy

Na eerder al in de Heineken Music Hall te hebben gestaan, gaat Jett Rebel nu voor een nog groter podium. De Hagenaar staat op 4 februari 2017 in het Rotterdamse Ahoy, voor zijn 'grootste optreden tot nu toe', meldt Friendly Fire.

Met een optreden in Ahoy treedt Jelte Steven Tuinstra, zoals hij eigenlijk heet, in de voetsporen van zijn grote idolen. Artiesten als Stevie Wonder, David Bowie en Prince stonden eerder al op het Rotterdamse podium. Wat Jett Rebel precies van plan is in februari, is een grote verrassing, maar dat het spectaculair wordt, daar is geen twijfel over mogelijk.

De voorverkoop begint komende vrijdag, 26 augustus. Fans kunnen vanaf 10.00 uur bij de bekende verkooppunten terecht voor hun kaartjes.

Jett Rebel naar Ahoy
Jett Rebel naar Ahoy (Foto: BuzzE)

KLM vliegt weer naar Iran

KLM start vanaf 30 oktober een lijndienst naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat bevestigde de luchtvaartmaatschappij dinsdagavond na berichtgeving door Luchtvaartnieuws.

KLM gaat vanaf eind oktober viermaal per week met een Boeing 777-200 op en neer naar Teheran. Eerder dit jaar liet de luchtvaartmaatschappij al weten de mogelijkheden voor een terugkeer naar Iran te bestuderen, omdat de economische sancties tegen dat land zijn opgeheven. Andere luchtvaartmaatschappijen besloten in dat kader afgelopen maanden ook om weer of vaker naar Iran te gaan vliegen.

KLM vloog van juli 1991 tot en met april 2013 ook op Teheran. Zustermaatschappij Air France heropende in april dit jaar al de lijn Parijs-Teheran.

KLM vliegt weer naar Iran
KLM vliegt weer naar Iran (Foto: ANP)

Turnster Wevers krijgt olympische balk cadeau

Turnster Sanne Wevers heeft de balk waarop ze in Rio de Janeiro haar gouden olympische oefening turnde cadeau gekregen. Het is een geschenk van de Nederlandse leverancier van het turnmateriaal. Hierdoor kan ze haar kunsten eindeloos blijven oefenen.

Wevers liet vandaag na haar terugkeer in Nederland vereerd te zijn. "Ik krijg de gouden balk mee naar huis, echt supergaaf natuurlijk." Eén probleem is er wel, want de evenwichtsbalk is namelijk vijf meter lang en kun je niet zomaar ergens neerzetten. "Dat moet ik nog even bedenken. Misschien wel in mijn achtertuin."

Sanne Wevers krijgt olympische balk cadeau (Pro Shots/Action Images)
Sanne Wevers krijgt olympische balk cadeau (Pro Shots/Action Images)

Duitsland & Frankrijk willen minder encryptie

Gerechtelijke instanties in Europa moeten eenvoudiger toegang krijgen tot versleuteld berichtenverkeer van 'terroristen' en 'misdadigers'. Berichtendiensten als Telegram en Whatsapp moeten verplicht worden mee te werken, ook als zij hun zetel buiten Europa hebben. Dat hebben de Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en Bernard Cazeneuve dinsdag gezegd.

Het voorstel staat in een gezamenlijk stuk over het Europese veiligheidsbeleid dat de twee bewindslieden aan hun partners in de Europese Unie willen voorleggen. Zij willen dat de Europese Commissie alle aanbieders, van internet zowel als telefoonverkeer, gelijke verplichtingen oplegt om bijvoorbeeld 'illegale inhoud' te verwijderen of berichten die voor onderzoek van belang zijn te ontsleutelen. Hoe dit precies in zijn werk moet gaan en welke sancties kunnen worden opgelegd, laat het stuk nog open.

Duitsland, Frankrijk willen minder encryptie
Duitsland, Frankrijk willen minder encryptie (Foto: BuzzT)

Europese duels Feyenoord in halflege Kuip

Feyenoord zal in de groepsfase van de Europa League gaan spelen in een halflege Kuip. De Rotterdamse club neemt deze drastische maatregelen om ongeregeldheden te voorkomen. De UEFA heeft Feyenoord twee voorwaardelijke straffen van een wedstrijd zonder publiek opgelegd.

Om herhaling van ongeregeldheden zoals tegen AS Roma (26 februari 2015) te voorkomen zullen de vakken die direct aan het veld grenzen leeg blijven. Ook worden voor de vakken op de eerste ring achter het doel minder kaarten verkocht en worden rond het veld tien meter hoge netten opgehangen om te voorkomen dat voorwerpen op het veld gegooid worden. Tot slot worden extra stewards ingezet.

Goedkoop zijn de maatregelen niet, want alleen al de drie groepswedstrijden in de Europa League kosten de club zo een half miljoen euro per stuk. Mocht Feyenoord verder geraken dan lopen de kosten alleen maar verder op.

Evanescence gaat weer op tournee

Hardrockband Evanescence gaat in oktober na vier jaar weer op tournee, zo meldt de band aan Rolling Stone.

Het is voor het eerst sinds hun Evanescence Tour in 2012, dat het gezelschap op tournee gaat. Vorig jaar verving de band gitarist Terry Balsamo voor Jen Majura. Zangeres Amy Lee werkt ondertussen gewoon door aan haar muziekalbum speciaal voor kinderen.

"Net toen ik dacht van het harde werk af te zijn! Het gaat geweldig voelen om deze herfst weer op het podium te staan met de band", vertelt Amy aan het muziektijdschrift.

De nieuwe tournee telt 16 optredens, te beginnen op 28 oktober in Dallas in de Amerikaanse staat Texas. Op 23 november sluit de band de tour af in Huntington in New York.

Evanescence gaat weer op tournee
Evanescence gaat weer op tournee (Foto: BuzzE)

Jumbo tevreden over herstel La Place

Jumbo is tevreden over het herstel bij La Place, de restaurantketen die eerder dit jaar werd overgenomen uit de failliete boedel van V&D. De vestigingen die sinds de doorstart de deuren weer hebben geopend, draaiden in de eerste jaarhelft 11 procent meer omzet dan een jaar eerder.

De eerste maanden na de doorstart stonden in het teken van de ontvlechting van La Place en V&D, zei financieel topman Ton van Veen van Jumbo dinsdag. Het supermarktbedrijf hoopt echter nog altijd veel filialen te kunnen heropenen die gevestigd waren in warenhuizen van de failliete keten.

Dat is wel afhankelijk van de komst van nieuwe hoofdbewoners van de betreffende winkelpanden. Daarover wordt onder meer gepraat met het Canadese Hudson's Bay, dat op een aantal van die locaties winkels wil openen. Die gesprekken verlopen "constructief", aldus Van Veen.

Vertekend
Zelf wist Jumbo de verkopen in het eerste halfjaar met ruim 13 procent op te voeren tot bijna 3,6 miljard euro. Dat groeicijfer is nog wel vertekend doordat sommige winkels vorig jaar nog als C1000 door het leven gingen. Op eigen kracht behaalde Jumbo 4 procent meer omzet, terwijl de markt als geheel met 2,4 procent groeide.

Ook die cijfers stemmen Van Veen tevreden, net als de vooruitzichten voor de rest van het jaar. "Je ziet dat het consumentenvertrouwen weer aan het toenemen is", zei hij. De winst houdt volgens de bestuurder "gelijke tred", maar concrete cijfers daarover werden niet genoemd.

Jumbo investeert dit jaar in totaal 125 miljoen euro, met name in verbetering van zijn winkels. Tot dusver zijn er dertig in een nieuw jasje gestoken, en daar komen er volgens Van Veen in de tweede jaarhelft "zeker nog dertig"bij.

Jumbo tevreden over herstel La Place
Jumbo tevreden over herstel La Place (Foto: ANP)

'Huren stijgen harder dan huizenprijs'

De huurprijzen in de vrije sector zijn de afgelopen drie jaar sterker gestegen dan de prijzen van koopwoningen. Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarsvereniging NVM en Ortec Finance dat dinsdag is gepubliceerd.

Met de sterkere stijging van de huren ten opzichte van de huizenprijzen is sprake van een duidelijke verandering ten opzichte van eerdere jaren. Tot 2013 waren prijsveranderingen op de huurmarkt juist minder groot dan op de koopmarkt, aldus de onderzoekers. Overigens bleef de ontwikkeling van de huurprijzen in de periode van 2005 tot en met 2015 achter bij de inflatie, de graadmeter voor de stijging van het algemene prijspeil.

Voor huurprijzen blijkt vooral locatie van groot belang. Zo zijn verder volledig vergelijkbare huurhuizen in Amsterdam in de vrije sector 70 procent duurder dan het gemiddelde voor de rest van het land. Verder spelen omvang en onderhoud een rol. Een 10 procent grotere woning levert 7 procent meer huur op dan een verder vergelijkbaar huis. De huur van een goed onderhouden huis is ruim een kwart hoger dan die van een slecht onderhouden woning.

'Huren stijgen harder dan huizenprijs'
'Huren stijgen harder dan huizenprijs' (Foto: ANP)

75 arrestaties in Europa wegens kinderporno

In een politieactie tegen kinderpornografie op internet zijn in Europa 75 verdachten gearresteerd. Dit maakten de Europese politiedienst Europol en de Italiaanse politie dinsdag bekend.

Europol had informatie over 611 verdachte gevallen aan de betreffende landen doorgezonden, in 207 gevallen werd een onderzoek ingesteld. Dat leidde tot 75 aanhoudingen.

De actie onder de naam 'Operatie Daglicht' betrof alle EU-lidstaten met uitzondering van Malta en Tsjechië. Of ook in Nederland arrestaties zijn verricht, is niet bekendgemaakt.

"De operatie heeft een omvangrijk pedofielennetwerk blootgelegd", liet de Italiaanse politie weten. In Italië zijn vijf verdachten aangehouden. Volgens de Italiaanse politie zijn in Europa meer dan honderd mensen wegens de productie of verspreiding van kinderporno aangeklaagd.

75 arrestaties in Europa wegens kinderporno
75 arrestaties in Europa wegens kinderporno (Foto: ANP)

JLaw bestbetaalde actrice

Jennifer Lawrence is opnieuw de bestbetaalde actrice ter wereld. Dat heeft Forbes berekend. De Hunger Games-ster wist afgelopen jaar een kleine 41 miljoen euro bij te schrijven op haar bankrekening. Ze blijft Melissa McCarthy ermee voor, zij verdiende net geen 30 miljoen euro.

Het leeuwendeel van JLaws inkomen bestaat uit royalty's voor haar rol in Hunger Games. Verder heeft de Amerikaanse flink weten te cashen met Passengers, de film die op 21 december in de bioscoop verschijnt.

Naast Lawrence en McCarthy mochten ook de volgende sterren het afgelopen jaar niet klagen over hun salaris: Mila Kunis (10 miljoen euro), Julia Roberts (11 miljoen euro), Charlize Theron (15 miljoen euro), Jennifer Aniston (20 miljoen euro) en Scarlett Johansson (22 miljoen euro).

JLaw bestbetaalde actrice
JLaw bestbetaalde actrice (Foto: BuzzE)

'Volkswagen beëindigt ruzie met leverancier'

De grote productieproblemen bij zes fabrieken van automaker Volkswagen lijken voorbij. De fabrikant heeft een deal gesloten met een leverancier van onderdelen waardoor de productie weer op gang kan komen, zo meldt de Hannoversche Allgemeine Zeitung dinsdag.

Door het conflict kwam de productie van de populaire merken Golf en Passat stil te liggen. Voor duizenden Volkswagen-medewerkers werd werktijdverkorting aangevraagd. De schade werd door analisten geschat op 50 miljoen tot 100 miljoen euro per week.

De problemen bij VW ontstonden door een betalingsconflict met Prevent Group, dat eigenaar is van twee bedrijven die materiaal voor stoelen en onderdelen van versnellingsbakken leveren. Die staakten daarop vorige week hun leveringen.

'Volkswagen beëindigt ruzie met leverancier'
'Volkswagen beëindigt ruzie met leverancier' (Foto: ANP)

Pyrrusoverwinning voor Japanse walvisvaarders

Japanse walvisvaarders hebben dinsdag voor de Amerikaanse rechter naar eigen zeggen een belangrijke overwinning behaald op hun aartsvijanden van Sea Shepherd. De dierenrechtenactivisten hebben zich echter al aan de door de rechtbank afgedwongen schikking onttrokken. Ze verhuisden hun antiwalvisvaartcampagne naar Australië en zeggen door te gaan met hun strijd.

Moederorganisatie Sea Shepherd Conservation Society beloofde dinsdag de Japanse walvisjagers niet langer "fysiek aan te vallen" en evenmin in hun vaarwater te komen. De schikking moest een einde maken aan de rechtszaak tussen de organisatie en het Japanse onderzoeksinstituut ICR en het bedrijf dat voor het ICR walvissen vangt. Deze walvisvangst zorgt elk jaar steevast voor - soms zeer harde - confrontaties op zee tussen de activisten en de walvisvaarders.

De rechtbank in San Francisco oordeelde tussentijds dat Sea Shepherd zich schuldig maakte aan piraterij, waarop de moederorganisatie haar antiwalvisvaartcampagne overhevelde naar de zelfstandige dochter Sea Shepherd Australia. De directeur daarvan liet al weten zich niets van de schikking aan te trekken. Hij zou de Australische wet aan zijn kant hebben.

Pyrrusoverwinning voor Japanse walvisvaarders
Pyrrusoverwinning voor Japanse walvisvaarders (Foto: ANP)

Artsen waarschuwen voor 'doedelzaklong'

Een van schimmels vergeven doedelzak blijkt een Britse zestiger fataal te zijn geworden. Dat schrijven artsen in het vakblad Thorax. Wie zijn blaasinstrument niet schoon en droog houdt, riskeert een levensgevaarlijke 'doedelzaklong', waarschuwen ze.

De artsen halen een 61-jarige doedelzakspeler aan die twee jaar geleden met ernstige ademnood en een droge hoest in het ziekenhuis belandde. De longblaasjes van de Brit waren chronisch ontstoken. Zijn doedelzak, waarin een woud van schimmels welig woekerde, bleek de boosdoener. Die ontdekking mocht echter niet meer baten. De man overleed uiteindelijk aan ernstige longschade.

Allergische alveolitis, zoals de doodsoorzaak luidde, was tot dusver alleen geconstateerd bij vogelliefhebbers en mensen die op hun werk vaak met schimmels in aanraking komen. Artsen spraken daarom wel van de papegaaienziekte, de duivenmelkerslong of de kaasmakerslong. Nu blijken ook blaasmuzikanten gevaar te lopen, schrijven de onderzoekers in Thorax.

Artsen waarschuwen voor 'doedelzaklong'
Artsen waarschuwen voor 'doedelzaklong' (Foto: ANP)

91-jarige man schiet overvaller neer

Een 91 jaar oude baas heeft in Amerika een verwarde man neergeschoten die hem probeerde te beroven. De oude man, die op weg was naar een Rite Aid apotheek, werd door de straatrover benaderd toen hij zijn auto wilde verlaten in Eastpoint, een buitenwijk van de stad Detroit. Daar het stuk straattuig zich nogal onberekenbaar gedroeg waarschuwde de oude man hem zo'n viermaal dat hij in het bezit was van een vuurwapen. De overvaller was klaarblijkelijk hardhorend en bleef op de oude man afkomen en richtte ook nog eens een onbekend voorwerp op hem. Op dat moment opende de oude man het vuur op hem.

De overvaller werd in zijn nek geraakt en sloeg op de vlucht. Volgens de politie was de man nog steeds aan het raaskallen toen hij door de sterke arm der wet in de boeien werd geslagen. Volgens Sgt. Campbell van de politie van Eastpoint stond de oude man in zijn recht. "De overvaller probeerde het slachtoffer te beroven. Het slachtoffer had een vergunning om een wapen bij zich te dragen en maakte daar gebruik van toen hij werd overvallen". De politie bekijkt de kwestie dan ook als een gevalletje zelfverdediging. De straatrover ligt nog in het ziekenhuis en is aldaar in voorlopige hechtenis gesteld.

Terugblik verhaal Deus Ex: Human Revolution en inhoud Season pass

Vanaf vandaag ligt Deus Ex: Mankind Divided in de winkel en aangezien de game vol met verhaal zit, legt Adam Jensen nog even uit wat er allemaal gebeurd is in het vorige deel. En jongens, wat is er in het vorige deel veel gebeurd, want Eidos heeft 12 minuten nodig om je helemaal bij te praten.

In het vorige deel moesten anotechnologische augmentaties nog worden ontwikkeld en biomechanische augmentaties behoren tot de hedendaagse techniek. Het personage van de speler, Adam Jensen, is een prive-beveiligingsofficier bij Sarif Industries, een biotech bedrijf dat gespecialiseerd is in menselijke augmentaties. Na een aanval op zijn bedrijf dat hem ernstig gewond na laat en hem forceert zich te augmenteren om te overleven begint de samenzwering. En als je meer wilt weten, dan legt het onderstaande filmpje het verder uit.


Verder is er ook bekendgemaakt welke onderdelen er in de season pass zitten: 

  • Twee nieuwe verhaalmissies: 'System Rift' en 'A Criminal Past';
  • De 'Assault' en 'Tactical' packs - bevatten meerdere wapens en items;
  • Vier Praxis Kits;
  • 5,000 Credits;
  • Vijf “Booster Packs” en 20 “Chipsets” voor Deus Ex: Mankind Divided - Breach.

 

Deus Ex: Mankind Divided komt op 23 augustus uit voor de PC, de PlayStation 4 en de Xbox One.

GeenStijl vernedert vernederde jongen

Misschien is het de bedoeling dat we happen, dus laten we dat maar even doen. Net zoals de gozer deed die op de foto te zien is die vanmorgen (nog net in de ochtend) werd geplaatst door onze collega's van GeenStijl. Het lijkt op een niet-alledaagse activiteit, die wellicht wat meer alledaags is onder corpsballen. GeenStijl heeft het summum van humor ontdekt door een -toch al- vernederde jongeman, een extra schop na te geven door 's mans verwarde actie een plaats te geven op een landelijke nieuwswebsite.

De ouders van Evert-Jan, Floris of hoe dat jong ook mag heten, hebben mogelijk uiterst teleurgesteld gereageerd toen ze vanmiddag een kijkje namen op eerdergenoemde site. Er prijkt namelijk een foto op de frontpagina, waarin te zien is hoe een ontgroening uit de hand kan lopen: een -vermoedelijk- eerstejaars wannabe-balletje laat zich, waarschijnlijk onder grote groepsdruk en met de dreiging van allerlei leuke beloftes, in zijn gelaat urineren door iemand met een veredelde clitoris. Volgens de persoon die deze hilarische foto had ingezonden, zou dit gebeurd zijn op een Leids Corpsballenontgroeningsdag, of zoiets.

Een briljante clickbait natuurlijk. En... een geintje mag best iemands laatste beetje waardigheid kosten. Het zou zo kunnen zijn dat de foto nep is en/of er geen sprake is van echt letterlijk iemand afzeiken. Maar het is de intentie die telt, nietwaar?

De foto kan je niet vinden op deze link. Google zelf maar.

Dagzege Calmejane in Vuelta

De vierde etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door de Fransman Lilian Calmejane. De renner van Direct Energie reed in de slotklim van de etappe, die over 163 kilometer ging, weg bij zijn medevluchters en kwam alleen over de finish. Darwin Atapuma eindigde op vijftien seconden als tweede en neemt de leiding in het klassement over van Rubén Fernández.

De koproep,met daarin onder meer Rolland en De Gendt, wist een voorsprong van zo'n vijf minuten op te bouwen. In de slotklim probeerden veel renners tevergeefs uit de kopgroep te ontsnappen. Calmejane slaagde daar zo'n negen kilometer voor de finish wel in.

Atapuma heeft in het algemeen klassement 29 seconden voorsprong op de nummer twee, Alejandro Valverde en 33 tellen op Christopher Froome.

Visser slaat piemel naaktzwemmer aan haak

Herbert Fendt heeft onlangs een hachelijk avontuur beleefd. Terwijl de Duitser in de Kaisersee bij Augsburg naakt aan het zwemmen was, voelde hij ineens een stekende pijn in zijn batsbajonet. Een visser had de nudist letterlijk aan de haak geslagen.

Toen Herbert de lijn aan zijn spermaspeer ontdekte, schreeuwde hij het uit. "'Niet trekken, niet trekken!', riep ik naar de visser", zo laat de Duitser weten. "Ik was doodsbang dat hij de lijn zou ophalen."

Uiteindelijk wist Herbert – die een pseudoniem gebruikt om niet voor lul te staan – de kant te bereiken. Maar hoe hij ook rukte en sjorde, de haak kreeg hij maar niet uit zijn Bratwurst.

De beste man wist uiteindelijk in de auto te stappen en naar het ziekenhuis te rijden. "De arts kon een glimlach niet onderdrukken", aldus Herbert.

De arme drommel mag nu een week niet zwemmen of douchen. Wel heeft hij nog contact gezocht met de visser. De hengelaar had sympathie voor de naaktzwemmer, maar vertelde dat de Kaisersee niet is bedoeld om naakt te zwemmen maar juist om te vissen.

Russische sporters definitief niet naar Paralympische Spelen

De Russische sporters die zich gekwalificeerd hadden voor de Paralympische Spelen gaan nu definitief niet naar Rio de Janeiro. Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne heeft het beroep dat Rusland heeft aangetekend tegen de schorsing door het Internationaal Paralympics Comité (IPC) verworpen. De Paralympics zullen van 7 tot en met 18 september plaatsvinden.

Vanwege het dopingschandaal werden de Russische sporters, die vier jaar geleden in Londen nog 36 gouden, 38 zilveren en 28 bronzen medailles wonnen, geschorst door het IPC.

Door de schorsing van Rusland krijgt de Nederlandse paralympische afvaardiging alsnog uitbreiding. De atleten Ranki Oberoi (verspringen) en Ingrid van Kranen (discuswerpen) en de vrouwenzitvolleybalploeg, die op het kwalificatietoernooi in de finale van Rusland verloor, zullen nu toch naar Brazilië afreizen. Daarmee komt het totaal aantal Nederlandse atleten dat in Rio in actie komt, op 126 te staan.

De conclusie van het CAS was dat de IPC geen regels had overtreden in de strafzaak en noemde de sanctie bovendien proportioneel. Rusland riep tevergeefs dat veel onschuldige atleten hier de dupe van worden en dat de beslissing politiek gemotiveerd was.

Afgelopen twee weken waren de Russen wel van de partij bij de Olympische Spelen, zij het in mindere maten. Het IOC liet de beslissing over aan de sportbonden, waardoor de Russische gewichtheffers en atleten thuis moesten blijven. Slechts 271 van de 389 gekwalicifeerde Russen zijn daadwerkelijk in actie gekomen. 

Hollandse webwinkel voor Chinezen online

Chinezen die uit zijn op Nederlandse producten zoals babymelkpoeder of Brinta-pap hoeven steeds minder hun toevlucht te zoeken tot illegaal geïmporteerde waar. Sinds vorige week is de Nederlandse webwinkel Hollandbuy actief via de Chinese onlineretailgigant Alibaba.

De site is een initiatief van het Holland Center, een samenwerkingsverband van een aantal grote Nederlandse agrifood- en tuinbouwbedrijven, dat ontstond na een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland in 2014. Eerder opende Albert Heijn al een webwinkel via Alibaba.

In China is veel vraag naar veilige, Westerse producten, na een reeks voedselschandalen rondom lokale fabrikanten. Vooral Nederlandse producten die te maken hebben met babyvoeding zijn in trek. Die worden dan ook op grote schaal via illegale import in China aangeboden.

Hollandse webwinkel voor Chinezen online
Hollandse webwinkel voor Chinezen online (Foto: BuzzT)

Man hoeft overleden vrouw niet op te graven

De man die zijn vrouw in zijn eigen tuin in Brunssum heeft begraven, hoeft het stoffelijk overschot voorlopig niet op te graven. Eerst moet de gemeenteraad van Brunssum een beslissing nemen over het verzoek van de weduwnaar om zijn vrouw legaal in de tuin te begraven.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Maastricht dinsdag bepaald in kort geding tegen de gemeente. De zaak was aangespannen door weduwnaar Frenk Windels. De gemeente had eerder geëist dat de man het stoffelijk overschot zou opgraven.

Man hoeft overleden vrouw niet op te graven
Man hoeft overleden vrouw niet op te graven (Foto: ANP)

Hogere autoproductie stuwt resultaten VDL

Het Eindhovense industrieconcern VDL Groep heeft de opbrengsten in de eerste helft van 2016 met bijna een vijfde zien aandikken tot een slordige 1,6 miljard euro. Met name autodochter VDL NedCar, die in opdracht van BMW Mini's in elkaar schroeft, deed flink betere zaken.

De divisie autoassemblage, waarvan VDL Nedcar veruit het grootste onderdeel vormt, behaalde in het eerste halfjaar een omzet van 673 miljoen euro. Dat is bijna de helft meer dan een jaar eerder. Voor de tweede jaarhelft wordt een verdere groei verwacht.

VDL, dat onder meer ook bussen, machines en technische installaties levert, hield onder de streep 61,9 miljoen euro over. Dat is 2 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooruitzichten
De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn volgens het bedrijf eveneens rooskleurig, met goed gevulde orderportefeuilles voor alle divisies. Exclusief auto-assemblage vertegenwoordigt de werkvoorraad een waarde van 780 miljoen euro, tegen 645 miljoen euro een jaar eerder,

Over heel 2016 verwacht VDL een omzet van boven de 3 miljard euro te behalen en een nettowinst die licht hoger ligt dan in 2015. Het aantal werknemers neemt verder toe tot meer dan 12.000. Halverwege het jaar waren dat er 11.827, en eind vorig jaar 10.623.

Hogere autoproductie stuwt resultaten VDL
Hogere autoproductie stuwt resultaten VDL (Foto: ANP)

Thomas Berge en Myrthe uit elkaar

Thomas Berge en Myrthe Mylius zijn uit elkaar. De zanger heeft Privé laten weten dat hij al vier weken gescheiden van Myrthe woont.

Volgens de Tukker zijn hij en Myrthe in goede harmonie uit elkaar gegaan. Er is nog geprobeerd om de relatie te lijmen, maar die poging bleek tevergeefs.

Thomas en Myrthe waren sinds 2012 samen. Een jaar later werden ze papa en mama van Jack.

Thomas Berge en Myrthe uit elkaar
Thomas Berge en Myrthe uit elkaar (Foto: BuzzE)

SBS gaat concurrentie aan met veel nieuws

Met veel nieuwe programma's en een reeks nieuwe gezichten, gaat SBS komend televisieseizoen de strijd om de kijkcijfers aan. Volgens topman Peter de Mönnink komt het mediabedrijf met 70 procent meer nieuwe programma's dan vorig jaar. "Dit is dé manier om de concurrentie, zowel lokaal als internationaal, het hoofd te bieden", zei hij bij de presentatie van de najaarsprogrammering dinsdag.

Zo keert Sylvie Meis terug naar de Nederlandse televisie. Ze presenteert op zaterdagavond samen met Jeroen van der Boom Wedden dat ik het kan op SBS6. Op Net5 gaat Daphne Bunskoek aan de slag als presentatrice van House Rules, waarbij stellen elkaars huis verbouwen. Ook keert Peking Express terug op deze zender, dit keer met presentator Rik van de Westelaken, die stopt als nieuwslezer bij de NOS.

Op de vroege zondagavond komt er een "grote broer" van het populaire Shownieuws op de buis: ShowXL op SBS6. Hierin praat Lucille Werner onder meer met bekende gasten over de entertainmentgebeurtenissen van de voorgaande week. Irene Moors krijgt vanaf half november een liveprogramma op de late zaterdagavond. Onder de noemer Naar bed met Irene leert ze in een uur tijd een bekende gast kennen. Verder zijn op vrijdag Tim Douwsma en Nicolette van Dam de gezichten van de nieuwe talentenjacht The Next Boy/Girl Band. Hierin nemen twee platenmaatschappijen het tegen elkaar op, de ene door een boyband samen te stellen en de ander een variant met meiden.

Nederlandse series
Verder komt Net5 met nieuwe Nederlandse series, zoals de romantische ziekenhuiskomedie De mannen van dokter Anne, van de makers van Gooische Vrouwen. Ook krijgt de komedieserie Bitterzoet, sinds begin dit jaar te zien op Linda.tv, dit najaar een plek op tv en vanaf volgend jaar speelt Annette Barlo de hoofdrol in een late night soap De Spa.

De Mönnink vertelde dinsdag dat NUsport een onlineplatform wordt waar onder meer al het voetbal op Veronica en SBS6 live zijn te volgen en samenvattingen en andere video's, liveblogs en achtergronden zijn te vinden.

SBS gaat concurrentie aan met veel nieuws
SBS gaat concurrentie aan met veel nieuws (Foto: ANP)

Jett Rebel: geen respect voor Lil' Kleine

Jett Rebel heeft drank en drugs helemaal afgezworen. De zanger is sinds kort helemaal clean en dat bevalt hem goed. Het ophemelen van de verslavende goedjes, zoals collega Lil' Kleine doet, stuit hem dan ook vreselijk tegen de borst.

"Ik heb nul respect voor dingen als Drank & Drugs. No fucking way dat ik ooit samen zou werken met Lil' Kleine, geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt", zegt Jett in Veronica Magazine. "Het doet me pijn dat iemand zoals hij schaamteloos kan zingen over tieners die harddrugs doen."

Volgens de zanger, die zelf voor het eerst harddrugs op zijn achttiende probeerde, hoef je inmiddels niet meer vreemd op te kijken van 'een dertienjarige aan de pillen op een frisfeest'. "Een frisfeest waar Lil' Kleine optreedt. Op die manier je geld verdienen, schaam je!", aldus Jett.

Jett Rebel: geen respect voor Lil' Kleine
Jett Rebel: geen respect voor Lil' Kleine (Foto: BuzzE)

Nieuwe Narcos-trailer vraagt: wie vermoordde Pablo Escobar?

Nog heel even wachten: volgende week vrijdag kun je je binge-weekend voor het tweede seizoen van Netflix-serie Narcos starten. Spoiler alert: Pablo legt het loodje. In een nieuwe trailer voor Narcos 2 wordt de vraag gesteld: wie heeft dat gedaan?

Narcos vertelt het waargebeurde aangrijpende verhaal van de beruchte drugsbarons eind jaren ‘80 en de gewelddadige en bloederige confrontatie met politie en justitie. De realistische manier waarop de serie in beeld wordt gebracht toont details van de veelal conflicterende strijdkrachten - politie, justitie, het leger en politiek - die continu overhoop liggen in een poging om de cocaïnehandel, een van ‘s werelds waardevolste grondstoffen, in bedwang te houden.

De trailer is hier te zien.

Seizoen 1 van Narcos verscheen vorig jaar en werd al snel een van de meest populaire series van de streamingboer. Hoofdrollen worden gespeeld door Wagner Moura, Boyd Holbrook en Pedro Pascal. Seizoen 2 is vanaf vrijdag 2 september te zien bij Netflix.

Narcos: Wagner Moura als Pablo Escobar
Wagner Moura als Pablo Escobar

Olympische sporters terug in Nederland

Alle Nederlandse olympische sporters zijn weer terug in het land. Het vliegtuig waarin ze zaten vanuit Rio de Janeiro landde dinsdag rond 12.50 uur op Schiphol, ruim een half uur later dan gepland. Daar werden ze opgewacht door de massaal verschenen pers.

De sporters komen niet via de reguliere aankomsthal op de luchthaven, maar worden via het platform in bussen geleid. Vanaf daar gaan ze rechtstreeks naar de huldiging bij de Amsterdamse RAI.

De captain van de oranje gekleurde Boeing 777 waar de sporters mee terugvlogen was Leo Visser, zelf winnaar van olympische schaatsmedailles.

Twee F-16's van de luchtmacht verwelkomden het KLM-vliegtuig in de lucht. De straaljagers escorteerden de Boeing vanaf de grens. Een groep uitgeschakelde Nederlandse sporters keerde overigens al eerder terug uit Rio.

Olympische sporters terug in Nederland
Olympische sporters terug in Nederland (Foto: ANP)

Win een Ben-Hur prijzenpakket!

BEN-HUR

BEN-HUR vertelt het meeslepende verhaal van Judah Ben-Hur (Jack Huston), een prins die vals wordt beschuldigd van verraad door zijn geadopteerde broer Messala (Toby Kebbell), een officier in het Romeinse leger. Beroofd van zijn titel en gescheiden van zijn familie en de vrouw waarvan hij houdt (Nazanin Boniadi), wordt Judah gedwongen tot slavernij. Hij keert na jaren op zee terug naar zijn vaderland op zoek naar wraak, maar in plaats daarvan vindt hij verlossing.

Deze film is gebaseerd op de tijdloze roman van Lew Wallace: ‘Ben-Hur: A Tale of the Christ’.
Deze film is geregisseerd door Timur Bekmambetov (Wanted, Night Watch) en geschreven door Keith Clarke (The Way Back) en John Ridley (12 Years a Slave).

Met o.a. Jack Huston, Toby Kebbell, Morgan Freeman, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer, Sofia Black D’Elia en Marwan Kenzari.

BEN-HUR draait vanaf 25 augustus in de bioscoop, ook in 3D. 

Winnen?!
In samenwerking met Universal Pictures mogen wij 5 prijzenpakketten weggeven, met daarin de volgende prijzen:

  • 2 vrijkaarten voor de film Ben-Hur
  • Ben-Hur linnen tas

Wil jij kans maken op één van deze vijf prijzenpakketten?
Ga dan naar de volgende pagina en beantwoord uiteindelijk de vraag met het juiste antwoord!

Meedoen kan tot en met zondag 28 augustus 2016.

Lekker wijf (24) knuffelt alligators

Kayla Garvey uit Florida is absoluut niet bang voor grote reptielen. De 24-jarige blondine laat zich namelijk geregeld in sexy kleding op de foto zetten terwijl ze met een alligator zoent en knuffelt.

De knappe verschijning heeft dit alles te danken aan haar vader, de 53-jarige Kevin Garvey. De beste man was namelijk jarenlang werkzaam voor de staat als alligatorvanger. Als klein kleutertje ging Kayla al met vaderlief mee.

Op haar vijftiende ving de mooie jongedame dan eindelijk haar eerste alligator. "Het gaf een adrenalinekick", vertelt de 1m70 lange blondine. "Het was gek, maar aan de andere kant geweldig."

Als Kayla zo'n handtas in wording heeft gespot, vangt ze het beest met een haak en touw. Vervolgens sleept ze het beest naar de kant, springt ze de alligator op de rug en tapet de snuit dicht. "Het is niet gemeen, ze kunnen een stootje hebben. Bang ben ik niet, ze hebben me nog nooit iets aangedaan."

Hoewel het blondje knuffelt en zoent met de beesten, is ze niet altijd even lief voor de alligators. Als het reptiel namelijk langer is dan anderhalve meter, wordt het naar een bedrijf gesleept om uit elkaar te worden gehaald. Vervolgens wordt de huid gestroopt en het vlees verkocht.

Hieronder enkele foto's en een filmpje van de dame in kwestie in actie. Ter leering ende vermaeck:

 

Happy world kiss day 💋😘 #kiss #gator #pit #Gatorgirls #missingthis #worldkissday

Een foto die is geplaatst door ⒦⒜⒴⒧⒜ ⒢⒜⒭⒱⒠⒴ (@gatorgirls_kayla) op6 Jul 2015 om 3:05 PDT

 

🐊🌻💕 #tbt #gatorgirls #holidaypark #gator #pit

Een foto die is geplaatst door ⒦⒜⒴⒧⒜ ⒢⒜⒭⒱⒠⒴ (@gatorgirls_kayla) op6 Aug 2015 om 3:24 PDT

 

Kisses 💋🐊 #nightnight #gatorhunt #gatorseason2016 #gatorseason #girlswhohunt #addicted #hunting #northernflorida #harvestyourown

Een foto die is geplaatst door ⒦⒜⒴⒧⒜ ⒢⒜⒭⒱⒠⒴ (@gatorgirls_kayla) op16 Aug 2016 om 7:12 PDT

 

Girls day 👌🏼🐊 #girlswhohunt #gatorseason #gatorseason2016 #gotem #tagsfordays

Een foto die is geplaatst door ⒦⒜⒴⒧⒜ ⒢⒜⒭⒱⒠⒴ (@gatorgirls_kayla) op21 Aug 2016 om 7:06 PDT

 

Sandy cheeks & Salty kisses 🐚🐠💋 #pompano #lighthouse #boatday #sandy #sharkteeth #bikini #beach #ocean #saturday #rvca

Een foto die is geplaatst door ⒦⒜⒴⒧⒜ ⒢⒜⒭⒱⒠⒴ (@gatorgirls_kayla) op26 Sep 2015 om 1:43 PDT

 

Nuisance gator 🐊💗 #gator #nuisance #trap #relocate

Een foto die is geplaatst door ⒦⒜⒴⒧⒜ ⒢⒜⒭⒱⒠⒴ (@gatorgirls_kayla) op25 Sep 2015 om 2:20 PDT

'Keukens sterrenrestaurants vaak vies'

De keukens van sterrenrestaurants in ons land zijn vaak vies. Twee op de vijf sterrenrestaurants hebben in de afgelopen vier jaar ook een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat voornamelijk om ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens, blijkt uit eigen onderzoek van omroep KRO-NCRV.

Nederland telt 106 restaurants die één of meerdere Michelin-sterren mogen voeren. Sinds 2012 voerde de NVWA 133 keuringen uit bij 79 restaurants. Deze keuringen worden niet aangekondigd bij de restauranteigenaar.

Bij dertig restaurants was volgens de NVWA alles op orde. Daarnaast werden bij achttien zaken kleine fouten ontdekt en kregen 31 gelegenheden een officiële waarschuwing, aldus KRO-NCRV. Twee restaurants kregen na een keuring direct een boete. De namen van de restaurants zijn niet bekendgemaakt.

De NVWA heeft de uitkomsten van het onderzoek bevestigd.

'Keukens sterrenrestaurants vaak vies'
'Keukens sterrenrestaurants vaak vies' (Foto: ANP)

Natuurbrandgevaar neemt toe in delen land

In de regio's IJsselland, Twente en Zeeland neemt het risico op een natuurbrand toe door aanhoudende droogte. Voor deze gebieden geldt sinds dinsdag code geel, meldt natuurbrandsrisico.nl.

Dat betekent dat het risico op een zich snel uitbreidende brand niet heel groot is, maar bij een melding rukt de brandweer wel met extra mensen en materieel uit.

Het wordt de komende dagen steeds warmer. Dinsdag wordt het zomers warm met maxima tussen 24 graden in het noorden en lokaal 29 graden in het zuiden. Woensdag stijgt de temperatuur verder.

Natuurbrandgevaar neemt toe in delen land
Natuurbrandgevaar neemt toe in delen land (Foto: ANP)

Piet Paulusma werd lastiggevallen

Piet Paulusma heeft aan het begin van zijn televisiecarrière behoorlijk wat last gehad van mensen die hem het succes niet gunden. De weerman kreeg van collega's uit jaloezie de volle laag toen hij twintig jaar geleden aan de slag mocht bij SBS6.

"Toen ik net op televisie kwam, kwam ik uit een groepje weeramateurs waar ik goed mee kon opschieten. Ik werd bekend en opeens was ik de meest waardeloze weerman van Nederland, ik kon niets meer goed doen", zegt Piet in Veronica Magazine. Dat ging volgens de weerman heel ver. "Mijn ex-vrouw Joke kreeg brieven waarin ik werd uitgescholden, er was dagelijks telefoonterreur. Heel ongezellig."

Piet liet het er niet bij zitten. "Ik kan best wat hebben, maar daar heb ik wel een advocaat op gezet", gaat hij verder. "Als ik nu zo iemand tegenkom, zeg ik wel gewoon gedag, hoor. Het is kinnesinne, ook dat hoort erbij."

De Fries houdt zelf wijselijk zijn mond over collega-weermannen. "Daar zeg ik niets over, ik heb daar niets mee, oordelen over anderen", aldus Piet, die wel ziet dat er goed naar hem is gekeken. "Kijk, ik ben altijd vernieuwend en opvallend bezig geweest. Tussen de mensen staan, een tiendaagse verwachting, een foto van een kijker laten zien, dat doet nu iedereen."

Piet Paulusma werd lastiggevallen
Piet Paulusma werd lastiggevallen (Foto: BuzzE)

VN vreest vluchtelingenvloed uit Mosul

De Verenigde Naties maken zich op voor een enorme vluchtelingenstroom als het Iraakse leger tot een offensief overgaat om de stad Mosul te heroveren op de groep Islamitische Staat. Honderdduizenden mensen kunnen dan ontheemd raken, zei woordvoerder Adrian Edwards van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

"Het humanitaire effect van het militaire offensief zal enorm zijn", zei Edwards. De UNHCR zal veel grond nodig hebben voor kampen om 1,2 miljoen mensen in op te vangen.

Het Iraakse leger is bezig met voorbereidingen om Mosul na twee jaar in samenwerking met Koerdische peshmerga's op IS te heroveren. Militaire woordvoerders verklaarden tegen CNN dat zij de op een na grootste metropool van Irak voor het einde van het jaar willen bevrijden.

VN vreest vluchtelingenvloed uit Mosul
VN vreest vluchtelingenvloed uit Mosul (Foto: ANP)

2-in-1-pc's in trek

Steeds meer Europeanen kopen een 2-in-1-laptop. Dat is een laptop waarvan het scherm kan worden losgeklikt, zodat het ook kan worden gebruikt als tablet. De verkoop in het tweede kwartaal lag drie keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar, van een half miljoen naar 1,6 miljoen exemplaren.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. De Microsoft Surface en de iPad Pro zijn de populairste 'detachables'. De verkoop van tablets, zoals de iPad, daalde juist met 6 procent. Ook pc's werden minder verkocht.

2-in-1-pc's in trek
2-in-1-pc's in trek (Foto: BuzzT)

Meer werk voor automonteurs

De kans op werk voor automonteurs is de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen. Na jaren van crisis in de autobranche is het aantal vacatures in twee jaar tijd weer met meer dan 2000 toegenomen, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het UWV.

Ook het aantal vaste banen zit sinds 2015 in de lift omhoog. Daarnaast doen minder mensen een beroep op een WW-uitkering omdat zij hun baan verliezen. In een aantal regio's in Nederland hebben bedrijven volgens het UWV zelfs moeite om vacatures voor bijvoorbeeld APK-keurmeesters, autotechnici en schadeherstellers te vervullen.

De autobranche moet zijn brood in toenemende mate verdienen in de werkplaats. De verkoop van nieuwe auto's staat nog altijd onder druk, mede omdat consumenten vaker voor een tweedehandsje kiezen. Bovendien gaan auto's steeds langer mee.

De veranderende markt vraagt volgens het UWV om hoger en breder opgeleid personeel. Verkopers moeten ook kunnen adviseren over techniek en onderhoud, terwijl van monteurs steeds meer kennis van bijvoorbeeld software wordt verlangd.

Meer werk voor automonteurs
Meer werk voor automonteurs (Foto: ANP)

Vijftiende kind rapper DMX geboren

DMX heeft sinds kort maar liefst vijftien nakomelingen rondlopen. Het vijftiende kind van de 45-jarige rapper kwam vrijdag ter wereld, meldt TMZ maandag.

DMX, die eigenlijk Earl Simmons heet, miste de geboorte van zijn zoon Exodus. De rapper was in Arizona toen Exodus ter wereld kwam. DMX vloog zo snel mogelijk naar New York om zijn zoon in de armen te sluiten.

Voor Desiree, DMX's vriendin, is het haar eerste kind. Exodus, die zo'n drie kilo woog bij zijn geboorte, is volgens zijn vader 'een zegen'.

DMX's vele kinderen bezorgen de rapper geregeld kopzorgen. Zo heeft hij al jaren moeite de alimentatie voor zijn kroost op te hoesten. In 2013 en 2015 kwam hij in aanraking met justitie omdat hij te lang achterliep met zijn betalingen. Een paar jaar geleden probeerde de rapper zich persoonlijk failliet te laten verklaren omdat hij steeds meer alimentatie moest gaan betalen. Omdat alimentatie niet kan worden aangewezen als reden voor een faillissement, werd DMX's verzoek afgewezen.

Vijftiende kind rapper DMX geboren
Vijftiende kind rapper DMX geboren (Foto: BuzzE)

RIVM activeert Nationaal Hitteplan

Vanwege de komst van aanhoudend warm weer is dinsdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu roept instanties en burgers op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken, aldus het RIVM.

Niet alleen warmte en krachtige zonneschijn kunnen problemen veroorzaken, ook wordt er vanaf woensdag smog verwacht. Slechte luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Het KNMI heeft een code geel afgegeven wegens aanhoudende hitte. Met tempreaturen vandaag boven de 27 graden en donderdag zelfs boven de 30 graden is het behoorlijk warm te noemen. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot donderdagmiddag 12:00 uur van kracht.  

FOK!sport bezoekt het WK Roeien in Rotterdam

De Olympische Spelen zijn nog niet eens afgesloten of er staat alweer een wereldkampioenschap op het programma, en wel het WK Roeien in het Hollandse Rotterdam, al ligt de roeibaan stiekem in Zevenhuizen. Op het programma staan het WK voor de jeugd en het WK van niet-olympische onderdelen. Zondag ging de jeugd van start, een dag later volgde de rest. In totaal komen deze week maarliefst 2000 atleten uit 70 landen in actie, waaronder enkele atleten die een week geleden nog in Rio in actie kwamen.

Man aangehouden op Bonaire voor dood agent

Op Bonaire is een man aangehouden die mogelijk iets te maken heeft met de vorige week doodgeschoten Nederlandse politieagent. De politie doorzocht een woning in de stad op het Antilliaanse eiland, omdat daar een verdacht voertuig was gezien. De eigenaar van het voertuig is aangehouden en het voertuig is in beslag genomen.

Of hij iets met de zaak te maken heeft, wordt nu onderzocht, laten het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en het Openbaar Ministerie dinsdag weten. "Verdere mededelingen kunnen in het belang van het onderzoek niet worden gedaan."

De 45-jarige agent, die sinds 2013 bij het KPCN werkt, kwam vorige week om het leven bij een een vuurgevecht met criminelen. De politieman was met een collega naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd, waar een overval werd gepleegd. Toen de agenten arriveerden, kwam het tot een achtervolging en vervolgens tot een schietpartij. Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

Man aangehouden op Bonaire voor dood agent
Man aangehouden op Bonaire voor dood agent (Foto: ANP)

Meer kinderen in bijstandsgezinnen

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin dat afhankelijk is van de bijstand. Vorig jaar ging het om 226.000 kinderen, een toename van 1,3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dat komt neer op 6,7 procent van alle kinderen in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens het statistiekbureau is die toename voor het grootste deel toe te schrijven aan kinderen van Syrische herkomst. Hoewel het aantal kinderen in bijstandsgezinnen toenam, is het aantal gezinnen dat bijstand ontvangt ongeveer gelijk gebleven. Gemiddeld zijn er dus meer kinderen per gezin.

Volgens het CBS is de afhankelijkheid van de bijstand bij de niet-westerse gezinnen vooral bij grote gezinnen van Marokkaanse herkomst groot. Bijstandskinderen wonen vooral in de grote steden. Zo leefde 18 procent van alle kinderen in Rotterdam in een bijstandsgezin. Ook in Heerlen, Amsterdam, Groningen en Den Haag groeien veel kinderen op in een gezin in de bijstand.

Meer kinderen in bijstandsgezinnen
Meer kinderen in bijstandsgezinnen (Foto: ANP)

Granaataanval Göteborg mogelijk wraakactie

De granaataanval op een appartement in de Zweedse stad Göteborg waarbij in de nacht van zondag op maandag een Nederlands jongetje omkwam, was volgens de Zweedse politie mogelijk een wraakactie. Op het adres in Biskopsgården woonde iemand die is veroordeeld voor een dodelijke schietpartij vorig jaar in een eethuis in de buurt, zei de politie.

De achtjarige jongen woonde niet in de flat, maar in het Engelse Birmingham. Volgens de Birmingham Mail was hij in Zweden op familiebezoek. Ook zijn ouders zouden de Nederlandse nationaliteit hebben. De Zweedse politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Vermoedelijk is er een handgranaat naar binnen gegooid. Op dat moment waren er meerdere kinderen en een paar volwassenen in het huis.

Granaataanval Göteborg mogelijk wraakactie
Granaataanval Göteborg mogelijk wraakactie (Foto: ANP)

Hypotheek mogelijk zonder werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is straks mogelijk niet altijd meer nodig bij het aanvragen van een hypotheek. Verschillende hypotheekverstrekkers, waaronder Rabobank en adviseur De Hypotheker beginnen een proef met een versimpeld, digitaal aanvraagproces, waarbij gebruik wordt gemaakt van gegevens van de overheid.

De benodigde gegevens voor de hypotheekaanvraag kunnen volgens consultancybureau IG&H, dat de proef begeleidt, worden opgevraagd bij uitkeringsinstantie UWV. Via de website mijnuwv.nl kan een document worden opgevraagd dat de werkgeversverklaring overbodig maakt. Op termijn moet op die manier ook het loonstrookje worden vervangen.

Een werkgeversverklaring is doorgaans een van de meest tijdrovende onderdelen in de hypotheekaanvraag. Gemiddeld moet de hypotheekaanvrager het document 2,4 keer laten invullen door zijn werkgever, omdat er in eerste instantie vaak fouten worden gemaakt.

De proef is alleen toegankelijk voor mensen in loondienst die een hypotheek aanvragen bij een van de deelnemende hypotheekverstrekkers. Daarna mogen andere verstrekkers er ook mee aan de slag gaan.

Hypotheek mogelijk zonder werkgeversverklaring
Hypotheek mogelijk zonder werkgeversverklaring (Foto: ANP)

Crowdfunding Klaas van der Eerden geslaagd

Klaas van der Eerden en zijn vismaat Kevin Kuipers hebben genoeg geld opgehaald om een andere vissersboot aan te schaffen voor de gedupeerde Thaise schipper Ding, met wie ze drie weken geleden schipbreuk leden. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie heeft de cabaretier deze maand 98 procent van de benodigde 8400 euro ingezameld.

Klaas van der Eerden: "We waren in Thailand op vakantie en daar hebben we een heftig ongeluk op zee meegemaakt. We zijn overvaren door een grote vissersboot en we hebben anderhalf uur naar de kust moeten zwemmen middenin de nacht, met de kapitein die zijn boot nu dus kwijt is."

Wonder boven wonder raakte niemand tijdens het incident gewond. Schipper Ding, vader van twee kinderen, was niet verzekerd. Klaas: "Omdat zijn boot is vergaan, hebben we een crowdfundingsactie opgezet en we zitten op 98 procent, dus eigenlijk zijn we gewoon rond. Van het geld kunnen we een tweedehands houten vissersboot kopen. Hij heeft hem al uitgezocht, mailde hij me. Hij heeft foto's laten zien. Hij moet de boot nog wel wat opknappen. Zo moet er een nieuw boordcomputertje op en wat nieuwe hengels."

Kracht
Klaas kijkt met gemengde gevoelens terug op het ongeluk. "Met ons is gelukkig alles goed. Ik ben een positief mens. Ik heb het gevoel dat ik een ramp heb overwonnen. Ik heb er kracht uit gekregen. Maar de daders hebben ons voor visvoer achtergelaten, want ze hebben ons zien zinken! Die moeten nog gepakt worden, maar ik betwijfel of dat de Thaise politie gaat lukken."

Klaas had kort na het ongeluk alweer opnames voor het nieuwe visprogramma dat hij voor AVROTROS maakt onder de werktitel Big Fish Klaas. Daarvoor bevaart Klaas met BN'ers internationale wateren. Vorige week was hij nog in Canada. "Ik kom over de hele wereld, van Costa Rica tot IJsland, maar voorlopig even niet in Thailand."

Crowdfunding Klaas van der Eerden geslaagd
Crowdfunding Klaas van der Eerden geslaagd (Foto: BuzzE)

Huisartsenposten slecht bereikbaar

De telefonische wachttijden bij huisartsenposten zijn ontmoedigend lang. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Het dieptepunt was een wachttijd van 26 minuten bij de Centrale Huisartsen Post Zuid-Oost Brabant.

De bond belde veertig huisartsenposten (HAP) telkens twintig keer op een niet-spoedlijn. "En daar werden we niet blij van", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "Van de veertig zijn er 38 niet in staat om het merendeel van de telefoontjes binnen twee minuten aan te nemen."

De HAP Amsterdam scoort het slechtst: bij zeventien van de twintig belpogingen was de wachttijd langer dan twee minuten; gemiddeld zelfs tien minuten. De grens van twee minuten is belangrijk om te voorkomen dat consumenten de spoedlijn gaan bellen. Die lijn is uitsluitend bedoeld voor acute gevallen en moet binnen 30 seconden worden opgenomen.

Alleen bij Doktersdienst Groningen en Dienstenstructuur Zuidwest Drenthe Noordwest Overijssel kwamen de wachttijden niet boven de twee minuten.

Tijdens het onderzoek werd tien keer de verbinding door de HAP verbroken, en dat soms na elf minuten in de wacht te hebben gestaan.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) noemt de resultaten van het onderzoek 'zorgwekkend', maar wil het eerst bestuderen voor er stappen worden ondernomen tegen HAP's die te laat opnemen, aldus de Consumentenbond.

Huisartsenposten slecht bereikbaar
Huisartsenposten slecht bereikbaar (Foto: ANP)

Bloedbanden en zombies in Rise of the Tomb Raider-DLC

Microsoft heeft een trailer uitgebracht van twee nieuwe gamemodi voor Rise of the Tomb Raider. De nieuwe content bevat enerzijds een verhaalmodus genaamd Blood Ties, en een survival-modus genaamd Lara's Nightmare.

Lara keert terug naar Croft Manor, het officiële onderkomen van de Crofts. Het landhuis is inmiddels behoorlijk vervallen, en ook butler Winston is helaas nergens meer te bekennen. In het onderdeel 'Blood Ties' is het aan Lara om geheimzinnige taferelen te ontrafelen die zich afspelen in Croft Manor, terwijl het onderdeel 'Lara's Nightmare' een zombiewave-modus is waarin onze sexy grafrover zoveel mogelijk zombies naar de gallemiezen moet helpen.

Beide gamemodi zijn onderdeel van de Rise of the Tomb Raider: 20th Anniversary Edition die op 11 oktober uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Ook is de DLC los aan te schaffen of middels de season pass. De Blood Ties-campaign zal op PlayStation 4 speelbaar zijn met PlayStation VR. Bekijk de trailer hieronder.

Divinity: Original Sin II volgende maand naar Early Access

Divinity: Original Sin II komt op 15 september naar Steams Early Access-programma. Spelers worden uitgenodigd om het eerste gedeelte van de singleplayer-campaign door te lopen en hun vaardigheden te testen in de online PVP-arena.

De opvolger van de succesvolle RPG Divinity: Original Sin kwam net als zijn voorganger via Kickstarter tot leven. Het eerste deel werd buitengewoon goed ontvangen en door velerlei critici gebombardeerd tot 'beste classic style-RPG' in jaren. Divinity: Original Sin II is coöperatief speelbaar tot vier spelers. De game moet in december van dit jaar officieel uitkomen.

Pinguin tot generaal bevorderd

Het Noorse leger heeft er een brigadegeneraal bij: de schotse pinguin Sir Nils Olov.

Maandagmorgen was er een heuse ceremonie voor het beestje, bijgewoond door 50 militairen van de Noorse lijfwacht van de koning in de dierentuin van Edinburgh. De dierentuin heeft een goede band met Noorwegen. In 1914 kreeg de dierentuin een pinguin cadeau van Noorwegen. Die zorgde in 1919, samen met een vrouwelijke pinguin, voor een schattige babypinguin en zo groeide de pinguinpopulatie langzaam uit.

In 1972 werd de eerste pinguïn vernoemd naar de toenmalige koning van Noorwegen, Olav, en een commandant van het Noorse leger, Nils Egelien. Nils Olov werd de mascotte van het Noorse leger en kreeg in 2008 al de eretitel "Sir". De eerste 2 Nils Olov'en zijn trouwens al overleden of wonen niet meer in de dierentuin, dus dit is de derde Nils Olov.

Sindsdien bezoekt het Noorse leger de pinguin eens in de paar jaar, als ze aanwezig zijn tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo. Tijdens deze bezoekjes krijgt de pinguin hogere rangen in het leger. Sinds 1972 was Nils al mascotte, korporaal, sergeant, sergeant majoor en sinds 2008 mag hij zich dus "Sir" noemen. En sinds maandag is Nils dus Brigadier Sir Nils Olov.

"Dit is een fantastisch voorbeeld van de goede relatie tussen onze twee landen, en er is geen charmantere traditie", zegt de directeur van de Military Tattoo David Allfrey.  Ook de directeur van de dierentuin is er uiteraard blij mee, "We zijn zeer trots. De traditie laat zien hoe nauw Schotland en Noorwegen kunnen samenwerken."

Terugroepactie Pentagon koolmonoxidemelder

Voor het oktobernummer van de consumentengids heeft de consumentenbond een aantal koolmonoxidemelders getest. Bij het model JLP-01 van het merk Pentagon faalde 1 op de 3 melders, de melder sloeg geen alarm bij een dodelijke concentratie koolmonoxide.

De leverancier van deze melder waarschuwt nu dat deze melder niet betrouwbaar is en roept consumenten dan ook op om deze melder niet meer te gebruiken. Heb je zo'n melder in huis, neem dan contact op met de leverancier via telefoonnummer 0486 – 85 14 68 of per e-mail via index@indexholland.nl. Het aankoopbedrag wordt dan vergoed.

Hof buigt zich over stakingsrecht KLM'ers

Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich dinsdag over het recht van KLM-grondmedewerkers om te staken. De rechtbank legde eerder deze maand in een door KLM aangespannen kort geding een voorlopig verbod op wegens de vakantiedrukte op Schiphol en de aanhoudende terreurdreiging. Daartegen ging FNV evenwel in beroep.

KLM wil ondanks de verbeterde financiële prestaties verder bezuinigen. Er komen vluchten en bestemmingen bij, maar het werk moet wel met hetzelfde aantal mensen worden gedaan. Daar staat onder meer een loonsverhoging en een verbeterde winstdelingsregeling tegenover. In tegenstelling tot andere bonden weigert FNV op dat voorstel in te gaan.

Omdat stakingen tot en met 4 september niet mogen, hield FNV afgelopen weekeinde stiptheidsacties. Een deel van het grondpersoneel werkte strikt volgens de regels, zonder het stapje extra te zetten dat in het hoogseizoen vaak nodig is om alles voor de reizigers soepel te laten verlopen. Een beperkt aantal vluchten vertrok daardoor te laat.

Hof buigt zich over stakingsrecht KLM'ers
Hof buigt zich over stakingsrecht KLM'ers (Foto: ANP)

Meer kinderen alleen aan de grens met de VS

Het aantal kinderen dat zonder ouders de grens tussen Mexico en de VS wil oversteken is sterk toegenomen ten opzichte van vorig jaar, meldt Unicef dinsdag. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn in de eerste zes maanden van dit jaar zo'n 26.000 minderjarigen zonder begeleider aangetroffen.

Een jaar eerder was dat aantal 18.500. Veel kinderen zijn afkomstig uit landen in Centraal Amerika die de VS in willen. Tijdens hun reis lopen de kinderen kans ontvoerd, verkracht of vermoord te worden. Volgens Unicef is dat bij duizenden gebeurd. In Mexico zelf werden het eerste halfjaar nog eens 16.000 reizende kinderen uit El Salvador Guatemala en Honduras aangehouden.

Het aantal bij de grens aangehouden kinderen is wel minder dan in 2014, toen zo'n 44.500 minderjarigen zonder ouders de VS wilden bereiken.

Meer kinderen alleen aan de grens met de VS
Meer kinderen alleen aan de grens met de VS (Foto: ANP)

Apple past Siri aan voor Barbra Streisand

Barbra Streisand heeft Apple gevraagd de applicatie voor spraakherkenning, genaamd Siri, aan te passen zodat het haar naam goed uitspreekt. Dat vertelt de zangeres in een interview aan het Amerikaanse NPR.

"Het spreekt mijn naam verkeerd uit", vertelt Barbra over de software. Haar achternaam Streisand moet volgens de diva met een zachte, in plaats van een harde s, worden uitgesproken.

Barbra besloot na het horen van de onjuiste uitspraak door Siri, contact op te nemen met Apple. "Ik belde de baas van Apple, Tim Cook, en hij beloofde mij dat bij de volgende update van Siri mijn naam goed wordt uitgesproken", aldus de zangeres.

Apple komt naar verwachting eind september met een nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem iOS waar Siri onderdeel van uitmaakt. Barbra vertelde NPR met spanning op de actualisering te wachten.

Apple past Siri aan voor Barbara Streisand
Apple past Siri aan voor Barbra Streisand (Foto: BuzzE)

WRC 6

Wie kan je beter vertellen hoe een rallyauto rijdt dan een echte rallyrijder? Dat moest Kylotonn Games gedacht hebben toen zij aan WRC 6 begonnen. Daarom haalde ze Sebastien Chardonnet aan boord om hun developers uit te leggen hoe je een echte rallyauto bestuurt en hoe je dat het beste vertaalt naar de digitale wereld.

Kort geding over in tuin begraven vrouw

Een man uit Brunssum die zijn overleden vrouw in de tuin begroef, probeert met een kort geding te voorkomen dat de gemeente het stoffelijk overschot gaat opgraven. De man had haar samen met zijn kinderen afgelopen 24 juli in zijn tuin begraven, maar dat gebeurde zonder gemeentelijke vergunning. Die vergunning had hij naar eigen zeggen overigens wel aangevraagd.

De gemeente Brunssum liet afgelopen week weten het kort geding af te wachten voordat er eventueel maatregelen genomen worden. De man zou in strijd met de Wet op de lijkbezorging hebben gehandeld.

De man liet weten in juli na 34 jaar gelukkig huwelijk plotseling afscheid te hebben genomen van zijn vrouw. Zij stierf onverwacht aan een zwaar hartinfarct, aldus de man. Het was haar laatste wens zijn om in haar eigen tuin begraven te worden.

Het kort geding dient dinsdag voor de rechtbank in Maastricht.

Kort geding over in tuin begraven vrouw
Kort geding over in tuin begraven vrouw (Foto: ANP)

Nederlands jongetje in Zweden omgekomen

Een Nederlands jongetje van acht jaar is om het leven gekomen in de Zweedse stad Göteborg. In de nacht van zondag op maandag is er een explosie geweest in het appartement waar hij verbleef. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van het jongetje bevestigd.

De jongen woonde in het Engelse Birmingham. Volgens de Birmingham Mail was de jongen in Zweden op familiebezoek. Ook zijn ouders zouden de Nederlandse nationaliteit hebben, volgens deze krant. De Zweedse politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Vermoedelijk is er een handgranaat naar binnen gegooid. Op dat moment waren er meerdere kinderen en een paar volwassenen in het huis.

Nederlands jongetje in Zweden omgekomen
Nederlands jongetje in Zweden omgekomen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zomers warm

Na een warme en natte dag gisteren, wordt het vandaag (zeer) warm en droog. De zon is volop aanwezig dus smeer je goed in! De maximumtemperaturen lopen uiteen van 24 graden in het noorden tot 28 graden in het zuiden van het land. De zwakke wind draait richting het zuidne. 

Zon op 06:37
Zon onder 20:45
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Papabear maakte deze prachtige foto van de zonsondergang in Ibiza Alkmaar!

Ibiza in Alkmaar (Foto: Papabear)
Ibiza in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1572 De Bartholomeusnacht begon, waarbij vijfhonderd protestanten om het leven kwamen.
1913 In Kopenhagen werd het beeld van de kleine zeemeermin onthuld, gemaakt door de beeldhouwer Edward Eriksen
1944 In Warnsveld werd een temperatuur van 38,6°C gemeten; de hoogste dagtemperatuur ooit sinds het begin van de metingen in Nederland.
1989 In de Baltische staten vormden twee miljoen mensen een menselijke keten, de Baltische Weg, om herstel van de onafhankelijkheid te eisen.
2006 In het Oostenrijkse Strasshof an der Nordbahn ontsnapte Natascha Kampusch aan haar ontvoerder Wolfgang Přiklopil, na 8 jaar gevangenschap.
2010 De Anne Frankboom achter het Anne Frank Huis waaide om. Omdat hij niet tegen het huis aan viel, richtte de val geen schade aan.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Boerkiniseks

Ik geef het maar toe. Waar zeg ik niet, maar ik heb seks gehad met mijn vrouw in een zwembad. Het was niet eenvoudig, maar wel enorm geil. Er was een soort snelstromend water via een soort rivier in dat zwembad, voor sommigen zal er nu een lampje gaan branden. Maakt niet uit, het was heerlijk. Dit was echter nooit gelukt wanneer mijn vrouw een boerkini had gedragen. Want? Te veel kleding, lange pijpen, lange mouwen

Van Rijthoven kan net niet stunten tegen Vesely

Tennisser Tim van Rijthoven heeft zijn ATP-debuut net niet op kunnen luisteren met een zege. De 18-jarige Nederlander (ATP-344) bood in Winston Salem de 23-jarige Jiri Vesely (ATP-48) goed partij, maar wist zich uiteindelijk toch geklopt: 6-3, 3-6 en 3-6.

Van Rijthoven schoot uit de startblokken en kwam al snel op een 4-1 voorsprong in de eerste set, maar daarna schakelde Vesely een tandje bij. De jonge Nederlander behield op de stand van 4-2 zijn break voorsprong, ondanks zes breakpoints. Even later kreeg de Nederlander zelfs een setpunt op de service van de Tsjech, maar moest een game wachten voordat hij de set pakte.

In het tweede bedrijf had Vesely aan één breakpunt genoeg om de set binnen te halen. In de beslissende derde set plaatste de Tsjech opnieuw een vroege break, maar Van Rijthoven had de kans om terug te komen, maar slaagde hier niet in. Een nieuwe break maakte vervolgens een einde aan de wedstrijd.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.