FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 augustus 2016

Japan verrassende halve finalist bij rugby sevens

Nadat Australië bij de vrouwen de eerste olympische titel wist te pakken bij de rugby sevens, zijn vandaag de mannen bij de kwartfinales aanbeland. De grootste verrassing in de halve finales zijn de Japanners, die een indrukwekkend toernooi spelen tot dusver.

Voor Nieuw-Zeeland was de kwartfinale al het eindstation. De Kiwi's, wereldkampioen bij het 'reguliere' rugby, waren al met de hakken over de sloot de groepsfase doorgekomen, nadat Fiji de Verenigde Staten wist te verslaan. Fiji was in de kwartfinale de opponent van Nieuw-Zeeland en ze waren niet tegen ze opgewassen; 12-7.

In de halve finale treft Fiji het verrassende Japan. De Aziaten, die eerder in het toernooi al Nieuw-Zeeland versloegen en bijna wonnen van Groot-Brittannië, keken lang tegen een achterstand aan, maar een try in de slotseconden bracht de ploeg ook een 12-7 overwinning en een halve finaleplaats.

De derde kwartfinale ging tussen Groot-Brittannië en Argentinië. De twee landen maakten er een spannende pot van, waarbij de Argentijnen nog het dichtst bij een zege waren in de reguliere speeltijd, maar een penalty in de laatste seconden ging mis. Na een 0-0 eindstand was de eerste sudden-death verlenging een feit op dit toernooi.

In de verlenging kregen de Britten de eerste mogelijkheid via een penalty, maar deze belandde na een lange vlucht tegen de paal. In de na-stoot was het vervolgens alsnog raak na een try van Dan Bibby. In de kwartfinale mogen ze uitkomen tegen Zuid-Afrika, dat in de clash met Australië de beste bleek; 22-5.

Deurloo vijftiende in meerkampfinale, Uchimura pakt goud

Bart Deurloo is tijdens de meerkampfinale in het olympisch turntoernooi vijftiende geworden in de meerkampfinale. Hij turnde naar een totaalscore van 87.598, wat hoger is dan zijn score tijdens de kwalificatie (86.990). Regerend wereldkampioen Kohei Uchimura (JPN) pakte op het nippertje het goud, voor de Oekraïener Oleg Verniaiev. Het kwam aan op het laatste toestel, de rekstok. Met een achterstand van 0.901 ging Uchimura zijn oefening in. Uiteindelijk pakt de Japanner het goud met een verschil van 0.099 punten. Het brons ging uiteindelijk naar de Brit Max Whitlock.

Deurloo begon prima aan zijn meerkampfinale met een score van 14.633 op de ringen, wat een persoonlijk record betekende. Na zijn sprong van 14.700 stond Deurloo gedeeld twaalfde. Op het derde toestel, de brug, scoorde hij 14.300 wat lager was dan in de kwalificaties. Op de rekstok turnde Deurloo weer een prima oefening, maar hij had wel een nahup nodig. Rekstok leverde voor Deurloo een score van 14.566. Na zijn vloeroefening van 14.666 stond de 25-jarige Ridderkerker op een zestiende plaats. Met een goede score op paard (14.733) zorgde hij ervoor dat hij naar de vijftiende plek steeg. 

Beveiliging spreekt Trump over 'geweldsoproep'

De dienst die Amerikaanse presidentskandidaten beveiligt heeft Donald Trump "meermalen" aangesproken op zijn recente uitlatingen over de mogelijkheden van vuurwapenbezitters om zijn rivale Hillary Clinton de voet dwars te zetten. Dat heeft de Secret Service aan CNN laten weten, meldt de Amerikaanse nieuwszender.

De Republikeinse presidentskandidaat leek dinsdag te opperen dat zijn aanhang naar de wapens kan grijpen als Clinton hem in november verslaat. "Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daaraan kunnen doen", zei Trump over het scenario dat de Democrate de presidentsverkiezingen wint en vervolgens een nieuwe opperrechter mag voordragen. ,,Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet niet.'

In het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd.

Clinton noemde de woorden van Trump woensdag een nieuwe blijk van diens ongeschiktheid voor het ambt van president. Hij zou zijn aanhang aanzetten tot geweld en daarmee tonen dat hij niet het juiste temperament heeft om de Verenigde Staten en het Amerikaanse leger te leiden.

Trumps prominente partijgenoot Paul Ryan vermoedt dat diens opmerking over verzet door vuurwapenbezitters een uit de hand gelopen grap is. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden riep Trump woensdag op de zaak snel op te helderen.

Beveiliging spreekt Trump over 'geweldsoproep'
Beveiliging spreekt Trump over 'geweldsoproep' (Foto: ANP)

Van der Ven net niet goed genoeg voor tweede ronde boogschiettoernooi

Patrick Huston heeft Rick van der Ven weten uit te schakelen in het olympisch boogschiettoernooi. De Brit versloeg de Nederlander in vijf sets waarin het verschil steeds bijzonder klein was en de scores tussen de 26 en de 28 bleven.

Van der Ven begon niet bijzonder goed en kwam zo in de eerste set met 26-27 achter. Het moest dus snel beter. Dat gebeurde dan ook in de tweede set, twee tienen en een acht zorgde voor een score van 28-26 waardoor de achterstand in sets weer was weggepoetst. De derde set was het niveau behoorlijk, maar Van der Ven vergat een 10 te scoren en zo eindigde hij in 27-28 en mocht van der Ven geen set meer verliezen om nog verder te gaan. In de vierde set liet Van der Ven zich dan toch weer zien met 28-27 in een partij waar het erg dicht bij elkaar was.

Alles hing dus af van de laatste set. Van der Ven opende met een 9. Huston echter opende met een 10, maar Van der Ven schoot er zelf ook een 10 bij. Door een 9 die volgde van Huston was de laatste pijl beslissend. Van der Ven schoot hem echter in de 8 en Huston een 9, waardoor Van der Ven uit het toernooi ligt.

Rio 2016, de leukste tweets van 10 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

We beginnen nog even met de bronzen medaille van gisteren van Anicka van Emden:

Annemiek van Vleuten kreeg bezoek:

Bauke Mollema is alweer thuis:

Zijn olympische collega's reden vandaag de tijdrit, voor Ellen van Dijk ging dat pijnlijk mis. Na het missen van een bocht kwam ze net te kort voor een medaille:

Stef Clement volgende de race op trainingskamp, hopelijk was de tweede plaats van Tom Dumoulin een happy end voor hem:

Simon Geschke stond een tijdje op de eerste plaats en dat vond hij heel bijzonder:

Het resultaat van vanmiddag waren een bronzen en zilveren plak:

Dit gaat niet helemaal goed:

Met de ene vrouwelijke olympiër kleurt Robin Haase en met de andere speelt hij:

Nu krijgen we alle tussenstanden 'real time', vroeger ging dat heel anders:

Olympisch golfer Joost Luiten vond een wel hele bijzondere golfclub:

Kim Polling kreeg niet alleen steunbetuigingen na haar uitschakeling:

Tijd voor weer wat leerzaams:

Dat doen ze wel goed in Rio:

Het zwembadwater doen ze wat minder goed. Gisteren berichtten we al over groen water onder de duikplanken. In olympisch playmobilland hebben ze er ook last van:

Gelukkig hebben de sporters er geen last van:

In het hart van de Nederlandse sport, Papendal, leven ze mee met de olympiërs:

Je ziet veel bijzondere namen voorbij komen tijdens de Spelen:

Kleine meisjes worden groot:

Brouwer/Meeuwsen als groepswinnaar naar 1/8 finale

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben overtuigend ook hun laatste poulewedstrijd met overmacht gewonnen. In de bomvolle arena werden Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak met 2-0 (21-19, 21-19) verslagen.

Deze wedstrijd zou de beslissende om de groepszege zijn. Zowel het Nederlandse als het Poolse duo maakten nog kans op de zege, maar van een spannende match was allerminst sprake. Brouwer en Meeuwsen wisten in beide sets meteen een voorsprong op te bouwen van enkele punten op te bouwen. De Polen wisten wel keer op keer het gat te dichten, maar echt gevaarlijk konden ze niet worden.

De loting van de poules was het Nederlandse duo al eerder goedgezind, want als groepswinnaar treffen ze nu één van de lucky losers, een duo dat derde werd aan de poule en zich door middel van play-offs moest plaatsen voor de finale.

Terugkeer Matt LeBlanc in Top Gear onzeker

Matt LeBlanc weet nog niet of hij terugkeert in de nieuwe reeks Top Gear. Dat zei de acteur en presentator woensdag tegen Variety.

"Ik ben niet helemaal op de hoogte van wat er staat te gebeuren met Top Gear, maar dit is nu mijn prioriteit", zei Matt tijdens een persevenement rond zijn nieuwe sitcom Man With A Plan.

Matt was het afgelopen seizoen met Chris Evans te zien als presentator van Top Gear. Het duo werd aangesteld nadat Jeremy Clarkson door de BBC was ontslagen. Zijn medepresentatoren Richard Hammond en James May volgden Clarkson naar Amazon.

Het nieuwe Top Gear kreeg veel kritiek te verduren en verloor veel kijkers, waarna Chris Evans in juli aankondigde niet terug te keren voor een nieuwe reeks. Verwacht wordt dat Matt de autoshow in zijn eentje gaat presenteren. "Ik heb geen idee", antwoordde hij op de vraag of hij terugkeert in Top Gear. "Ik zou het graag willen, maar er staat nog niets vast. Bel de BBC."

Terugkeer Matt LeBlanc in Top Gear onzeker
Terugkeer Matt LeBlanc in Top Gear onzeker (Foto: BuzzE)

Weer Chinees gewichthefgoud op Olympische Spelen

Gewichthefster Xiang Janmei heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in het gewichtheffen. In de klasse tot 69 kilogram voegde de Chinese sportster van het jaar 2015 de olympische titel toe aan haar palmares, waar de wereldtitels van 2013 en 2015 al op prijken.

Bij het trekken nam Xiang met 116 kilogram gelijk een kleine voorsprong. Ze werd met 115kg op de voet gevolgd door Zhazira Zhapparkul, één van de weinige toppers uit Kazakhstan die nog niet betrapt zijn op doping. De strijd om brons ging tussen de Egyptische Sara Ahmed, die 112kg boven haar hoofd tilde, en Leidy Solis uit Colombia, die tot 110kg kwam.

Zhapparkul slaagde er bij het stoten niet in om Xiang uit te dagen: haar 144kg was goed voor een totaalgewicht van 259kg, maar de Chinese tilde 145kg omhoog en dat betekende een totaal van 261 kilogram, goed voor goud. Met 143kg en totaal 255kg ging het brons naar Ahmed, waar Solis genoegen moest nemen met de ondankbare vierde plek. 

Een medaille zat er voor Solis net niet in, maar een foto van de Colombiaanse schone kan nooit kwaad (PROSHOTS/Action Images)
Een medaille zat er voor Solis net niet in, maar een foto van de Colombiaanse schone kan nooit kwaad (PROSHOTS/Action Images)

Verrassend Brits goud voor Laugher en Mears in schoonspringen

Op de drie meter plank synchroon heeft het Britse duo Jack Laugher en Chris Mears gezorgd voor een verrassing. De heren wisten de Chinezen te verslaan en daarmee het goud binnen te slepen, hun totaalscore was 454.32. Ook het Amerikaanse duo Sam Dorman en Mike Hixon wisten de Chinezen voor te blijven en pakten het zilver met een score van 450.21. Yuan Cao en Kai Qin moesten genoegen nemen met het brons met een score van 443.70.

Na twee sprongen ging het Chinese duo aan de leiding, maar hun derde sprong (79.56 tegenover 84.66 en 85.68) gooide meteen roet in het eten. Ook in de vierde sprong konden Cao en Qin niet hun hoogste scores halen en moesten ze toezien hoe de Amerikanen en de Britten met hogere scores er vandoor gingen. Groot-Brittannië bleef consequent scoren en kon hun positie in de uitslag verstevigen. Na een matige vijfde sprong van Amerika wisten ze een score te behalen van 98.04 en daarmee gingen ze de Chinezen in de laatste sprong voorbij (83.22). 

Ruiter Gal vierde na eerste dag dressuur

Dressuurrruiter Edward Gal staat na de eerste dag van de grand prix vierde. Samen met zijn paard Voice nam hij niet al te veel risico's en kwam hij tot een score van 75,271 procent. Dertig ruiters zijn in actie gekomen. Donderdag volgen er nogmaals dertig. 

Gal koos voor een proef op safe, nadat Adeline Cornelissen was uitgevallen doordat haar paard ziek was geworden. "Ik kon niet meer dan zo goed mogelijk rijden na wat er gebeurd was met Adelinde. Het betekende wel dat ik geen risico’s kon nemen en dat is de reden dat ik wat behouden begonnen ben. Ik voelde ook dat hij wat weg wilde lopen en daarom heb ik bewust in het begin rustig gereden. Je kunt je in deze positie niets meer veroorloven. Aan het einde voelde ik dat ik meer controle had en kon ik er meer aan rijden. Ik mocht vandaag geen fouten maken, dat is niet gebeurd en in zoverre ben ik tevreden. Ik was blij met de appuyementen en de pirouettes en wat minder met de piaffe, tenminste de eerste twee. De laatste was goed, dus hij kan het wel", aldus Gal. 

Diederik van Silfhout (Arlando) en Hans Peter Minderhoud (Johnson) komen donderdag in actie. Ook deze heren kunnen geen fout maken. Want in de score voor het landenklassement tellen de drie beste socres. Doordat Cornelissen is uitgevallen, is zij het wegstreepresultaat. De Duitsers Dorothee Schneider (Showtime) en Sonke Rothenberger (Cosmo) gaan momenteel aan de leiding met scores van respectievelijk 80,986 en 77,329 procent. De Britse amazone Fiona Bigwood op Orthilia volgt met 77,170 op plek drie.

Nederlandse waterexpert naar MacedoniŽ

De Nederlandse waterexpert Peter Glerum leidt het Europese team dat het door overstromingen getroffen Macedonië gaat helpen. In Macedonië is de noodtoestand uitgeroepen. Bij hevige overstromingen kwamen het afgelopen weekeinde meer dan twintig mensen om het leven.

De kennis van waterexpert Glerum is eerder al ingezet bij waterrampen in Albanië, Bosnië en Nigeria. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) droeg Glerum voor om leiding te geven aan het team van de Europese Unie dat bekijkt wat er nodig is in Macedonië. Daar staan huizen en straten onder water en is een gebrek aan schoon water. ,,Het is overduidelijk dat Macedonië hulp nodig heeft. Als geen ander land kan Nederland hierbij een belangrijke rol spelen´´, aldus Ploumen.

Nederlandse waterexpert naar Macedonië
Nederlandse waterexpert naar Macedonië (Foto: ANP)

Zitting over scheiding Depp en Heard later

Johnny Depp en Amber Heard krijgen een aantal dagen langer de tijd zich voor te bereiden op de volgende hoorzitting van de rechtbank. De rechtbank heeft bepaald dat de zaak op 17 augustus begint, dat is volgens de BBC twee dagen later dan gepland. Amber probeert intussen bewijzen te verzamelen van huiselijk geweld. Johnny Depp verzamelt bewijsmateriaal om dit te kunnen ontkennen.

Heard heeft op 23 mei de scheiding aangevraagd. Een paar dagen later beschuldigde Heard haar ex van mishandeling. De rechter legde Depp een contactverbod op.

De rechtbank van Los Angeles besloot dinsdag dat Heard vrijdag een getuigenverklaring aflegt en Depp zaterdag onder ede mag getuigen. De rechter besloot eveneens dat Depp, die de beschuldigingen van zijn vrouw ontkent, niet bij de getuigenverklaring van Amber aanwezig mag zijn.

Depp (53) en Heard (30) leerden elkaar kennen op de set van de film The Rum Diary. Ze trouwden in februari vorig jaar.

Zitting over scheiding Depp en Heard later
Zitting over scheiding Depp en Heard later (Foto: BuzzE)

Goede dag zeilers Bouwmeester en Van Schaardenburg

De Nederlandse zeilers hebben een redelijke dag achter de rug in de baai van Rio. Marrit Bouwmeester handhaafde zich bovenin en Rutger van Schaardenburg staat na de derde race-dag nu ook op een podium positie.

Bouwmeester zette een eerste en zesde plaats op de borden en handhaafde zich daarmee op het podium. Ze staat twee punten achter de Ierse Annalse Murphy en één achter de Deense Anne-Marie Rindom. Belangrijker is dat concurrentes Lijia Xu, Tuula Tenkanen en Evi Van Acker geen goede dag kenden en die nu op een relatief grote achterstand staan.

Van Schaardenburg kende ook een goede dag met een eerste en vierde plaats en steeg naar plek drie. Al moet aangetekend worden dat twee toppers uit het klassement werden gediskwalificeerd en mogelijk nog protest zullen aantekenen.

In de 470-klasse kwamen Afrodite Zegers en Anneloes van Veen voor het eerst in actie. Na een matige eerste race en een sterkte tweede (plaats 2), staan zij nu achtste. In de Finn-klasse bij de mannen wordt het voor Pieter-Jan Postma lastig om voor de medailles te strijden. Hij staat na vier races veertiende, maar zijn vierde positie in de laatste race biedt hem misschien nog mogelijkheden.

Tot slot werden de eerste races in de Nacra 17 klasse gevaren. In deze klasse, de enige met zowel een man als een vrouw in de boot, staan Mandy Mulder en Coen de Koning negende na de eerste dag. Ze werden vijfde en dertiende in de eerste races.

Katja Schuurman: balans tussen werk en privť

Katja Schuurman heeft naar eigen zeggen meer balans gevonden tussen werk, haar liefde voor haar verloofde Freek van Noortwijk en haar zesjarige dochter Sammie. "Hierdoor kan je veel meer van alles genieten", vertelt de presentatrice en actrice in De Telegraaf.

Katja heeft de opnamen voor de thrillerserie Vlucht HS12 achter de rug en maakte met Daan Nieber een reisprogramma met de titel Van A naar B. "We rijden allebei als taxichauffeur van St. Petersburg terug naar Nederland, zonder geld. Door passagiers op te pikken verdienen we iets om te kunnen eten, slapen en te tanken", vertelt Katja.

Door keuzes te maken lukt het haar balans aan te brengen tussen werk en privé. ''Ik heb laatst ook een dramaserie níet gedaan omdat ik anders dit jaar te veel aan het werk zou zijn. Mijn dochter, familie, vrienden, geliefde, reizen, gewoon het leven náást het werk vind ik minstens zo belangrijk."

Katja Schuurman: balans tussen werk en privé
Katja Schuurman: balans tussen werk en privé (Foto: BuzzE)

Voetballers Honduras stunten met uitschakeling ArgentiniŽ

Een nieuwe tegenslag voor het Argentijnse voetbal. Het land speelde woensdag met 1-1 gelijk tegen Honduras en dat bleek te weinig voor een plek in de kwartfinales op het olympisch voetbaltoernooi. Argentinië had een overwinning nodig, want Honduras had een beter doelsaldo dan de Argentijnen. 

Een kwartier voor tijd schoot Antony Lorenzo namens Honduras de 1-0 binnen vanaf elf meter. Beide landen deze wedstrijd hadden al een strafschop gemist. In blessuretijd maakte Mauricio Martinez nog de 1-1, maar dit bleek niet genoeg. Honduras gaat als nummer twee van groep D door naar de kwartfinales. Argentinië werd derde en is uitgeschakeld. 

De voorbereiding voor Argentinië was rommelig. Trainer Julio Olarticoechea was maar weken voor het toernooi aangesteld nadat Gerardo Martino ontslag nam nadat hij met het eerste Argentijnse elftal tweede werd op de Copa América Centenario. Ook was Martino boos dat clubs hun spelers niet wilden afstaan voor het olympisch voetbaltoernooi. 

Portugal werd groepswinnaar na een 1-1 gelijkspel tegen Algerije. De Afrikanen werden laatste in groep D. Later vandaag vallen ook de beslissingen in de andere groepen. Brazilië zal moeten winnen van Denemarken om de kwartfinales te halen, anders wacht het zelfde lot als Argentinië. 

Kattenmensen vaker single

Als er een site is die uitstekend in staat is om de individuele eigenaardigheden van zijn gebruikers te analyseren, categoriseren en hieruit verregaande conclusies te trekken, dan is het wel Facebook. En dat is dan ook precies wat ze onlangs gedaan hebben. Ze hebben eens goed naar de vele data waarover ze beschikken gekeken en wat blijkt? Kattenmensen zijn vaker single dan hondenmensen.

Het stereotype beeld van beide huisgenootjes is dat honden makkelijk in de omgang en sociaal zijn. Van katten daarentegen bestaat het beeld dat ze wat meer onafhankelijk zijn (zolang de koelkast dicht blijft) en een wat meer gereserveerde houding hebben. Als we het onderzoek van het sociale netwerk mogen geloven, gaan deze eigenschappen vaak ook op voor de liefhebbers van bovengenoemde uitvreters.

Facebook bekeek zo'n 160.000 Amerikaanse profielen. Hieruit kwam naar voren dat 30 procent van de mensen die afbeeldingen en video's met poesjes (katten) deelden single zijn. Het cliché van kattenvrouwtjes zou dus best nog wel eens waar kunnen zijn.

Gemiddeld genomen hebben de liefhebbers van kwlijlende en blaffende beesten 26 vrienden meer op het sociale digitale netwerk dan hun feline tegenhanger. Tevens staan ze meer open voor allerlei sociale activiteiten. De verzorgers van de aaibare moordmachines (=katten) zitten vaker op de bank met een goed boek of kijken een filmpje.

Het lees- en kijkgedrag van de beide dierenliefhebbers verschilt ook. Kattenknuffellaars kijken of lezen vaker science-fiction, animatie of fantasy. Hondenbezitters doen het liever met een romantische kutfilm. Verder vinden ze het allebei te gek om naar Frozen of Seinfeld te kijken.

Opvallend is dat kattenmensen 2.2 keer zo vaak een vriendschapsverzoek versturen naar mede-kattenliefhebbers in vergelijking tot willekeurige vriendschapsverzoeken. Great minds think alike, lijkt de gedachte hierachter te zijn. Bij hondenmensen lag dit op de 1.8 bij het toevoegen van soortgenoten.

Het single-zijn van de kattenmens is vreemd genoeg niet gebonden aan leeftijd of geslacht. Het onderzoek was gedaan in het kader van de Internationale Kattendag van twee dagen geleden. Dat er onoverkomelijke verschillen zijn tussen beide mensensoorten, wisten we al wat langer trouwens.

Neutrale atleet wint olympisch goud en schrijft geschiedenis

Kleiduifschutter Fehaid Al-Deehani heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen op het onderdeel double trap. Dat deed de Koeweiti namens het team met neutrale sporters, omdat het nationaal olympisch comité van Koeweit geschorst is.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een neutrale atleet olympisch goud wint en pas de vierde keer dat iemand onder de olympische vlag een medaille wint: in 1992 wonnen onder olympische vlag uitkomende Joegoslaven één keer zilver en twee keer brons.

De 49-jarige Al-Deehani was in de finale oppermachtig tegen zijn 37-jarige Italiaanse tegenstander Marco Innocenti. Van de dertig doelen schoot de Koeweiti er 26 kapot, twee meer dan de Italiaan. Het betekende dat Al-Deehani voor de derde keer in zijn loopbaan het olympisch podium mocht betreden. In 2000 pakte hij al brons in de double trap, vier jaar geleden was er brons op het onderdeel trap.

Brons was er dit keer voor de Brit Steven Scott, die in het duel om plek drie met een briljante serie afrekende met zijn landgenoot Tim Kneale. Scott schoot alle dertig doelen kapot en dus was zelfs de uitstekende score van 28 rake schoten van Kneale niet genoeg voor een medaille. 

Kou en vallende sterren in het verschiet

Trek je dekbed maar uit de kast, want het wordt KOUD vannacht. Op sommige plaatsen wordt het slechts vijf graden. Door de kou en brede opklaringen boven het hele land is er een gunstige kans om een blik te kunnen werpen op de meteorenzwerm de Perseïden, waarbij vele tientallen vallende sterren te zien zijn.

De kou die vannacht verwacht wordt, staat haaks op de gemiddelde temperatuur in de wereld dit jaar. Volgens het KNMI zijn we namelijk hard op weg naar een mondiaal warmterecord. Sinds dat de metingen zijn gestart, is er nog nooit zo’n warm eerste halfjaar gemeten als dit jaar het geval is.

Brits kanogoud na zeer spannende slalomstrijd

Joe Clarke heeft na een spannende finale goud gewonnen bij het slalomkanoen in de K1-klasse, de eenmanskayaks. De Brit was het snelste in de finale, waarin veel mannen binnen een seconde zaten en er weinig fouten werden gemaakt.

De Braziliaan Pedro Da Silva begon meteen met een goede tijd van 91 seconden, wat een behoorlijk scherpe tijd was. De Italiaan Giovanni de Gennaro kwam er toch heel dichtbij in de tweede run, hij was maar 23 honderdste langzamer, wat aantoonde dat het nog wel sneller kon. De Duitsers Hannes Aigner liet dat ook wel zien, hij was ruim 2 seconden sneller. Da Silva was heel snel in het eerste deel, maar Aigner was fantastisch in het laatste gedeelte. Peter Kauzer liet zien dat dat nog beter kan. De Sloveen pakte heel veel op het eersste gedeelte in een finale zonder veel fouten.

Er kwamen nog drie kayaks. Clarke was de eerste die mocht proberen de top 3 te bedreigen. Hij was op het begin nog een stuk sneller en uiteindelijk was een tijd van 88.53 genoeg om iedereen die al geweest was te verslaan. Jiri Prskavec was ook snel onderweg, maar maakte een fout door een poortje te raken. Toch lag hij na die fout halverwege maar een halve seconde achter, en hij had dus nog steeds kans. Uiteindelijk kon hij het niet meer goedmaken en dus had hij de derde tussentijd.

Clarke was bijna zeker, nog 1 man kon hem van het goud weerhouden: Jakub Grigar. Hij leek heel goed onderweg en lag zes tienden voor, maar een golf kwam hem bepaald niet goed uit en dat kostte hem zeer veel tijd en niet alleen goud, maar zelfs een medaille. Clarke won dus goud, voor Kauzer en Prskavec

'Oversight behoedde Botlek voor terreuraanval'

Oversight is tegen zijn taakstraf in hoger beroep gegaan. Hij werd veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor het hacken van de website van de gemeente Hellevoetsluis en het bedrijf Honeywell. De website van de gemeente had hij onder andere doorgelinkt naar pornosites.

In het geval van Honeywell stuitte hij op geheime informatie over grote chemische bedrijven in het Botlekgebied en de Europoort. Volgens hem kwam hij tijdens het surfen bij toeval terecht op de NAS van een medewerker van het bedrijf Honeywell, die al zijn werkzaamheden per ongeluk openbaar deelde met internet. Volgens Oversight bevatten die gegevens onder andere 'voor terreur gevoelige inlog-gegevens.' "Er hadden heel erge dingen kunnen gebeuren als deze gegevens in handen van terroristen waren gevallen. De natte droom voor iedere jihadist zeg maar,” aldus de FOK!ker.

Oversight: "Het is onbestaanbaar dat ik word veroordeeld voor het feit dat ik via een zoekmachine een website heb gevonden. Ik begrijp best dat het niet de intentie van de eigenaar van de website was om de informatie voor iedereen zichtbaar te maken, maar het kan niet zo zijn dat ik de bedoeling van de eigenaar moet gaan interpreteren."

Oversight werd bekend door zijn actie in 2007, toen het hem lukte om met een 'joker-paspoort' naar Londen en weer terug te reizen. Bij terugkomst werd zijn id-kaart in beslag genomen. 

Oversight gaat in hoger beroep
Oversight gaat in hoger beroep

'Kromo' solide door naar halve finale 100 meter vrije slag

Ranomi Kromowidjojo, ons Nederlandse zwemhoop in bange dagen, heeft zich makkelijk weten te kwalificeren voor de 100 meter vrije slag in het olympisch zwemtoernooi. Haar tijd van 53,43 was genoeg voor een vierde plaats. Femke Heemskerk werd met een tijd van 54.63 twintigste, voor haar is het teleurstellende toernooi voorbij. Cate Campbell ging als eerste en topfavoriete door naar de halve finale in 52.78. Gevolgd door de Amerikaanse Simone Manuel (53.32) en Sarah Sjöström uit Zweden (53.37). 

De 4x200 meter vrije slag is er niet in geslaagd om de finale te bereiken. Marrit Steenbergen (2:00,80), Esmee Vermeulen (1:59,07), Andrea Kneppers (1:59,86) en Robin Neumann (1:59,01) zaten allen ver boven hun persoonlijke records. De totaaltijd van 7:58,74 was slechts goed voor de veertiende plaats. 

Vannacht om 3:00u Nederlanse tijd zien we Kromowidjojo terug in de halve finale. 

'Kromo' solide door naar halve finale 100 meter vrije slag (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
'Kromo' solide door naar halve finale 100 meter vrije slag (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Luuk de Jong: "Droom om met Siem samen te spelen"

Siem de Jong wordt sinds deze week steeds vaker in verband gebracht met PSV. De oudere broer van Luuk de Jong, aanvaller van de Eindhovenaren, staat nog bij Newcastle United onder contract, maar zit daar op een dood spoor. Een terugkeer naar de Eredivisie lijkt dus tot de mogelijkheden te behoren.

Het management van Siem de Jong heeft laten weten, dat er nog niet met PSV is gesproken. Toch kan zoiets in de voetbalwereld snel gaan, al heeft de voetballer op dit moment andere zorgen. Door een verrekte hamstring staat hij tijdelijk aan de kant en is nu druk bezig met zijn herstel, wat vermoedelijk nog enkele weken gaat duren.

"Het is zonde dat hij nu in de voorbereiding geblesseerd is. Hopelijk herstelt hij snel, want hij wil weer lekker gaan voetballen ergens", liet Luuk over de situatie van zijn broer Siem aan Omroep Brabant weten.

Het is dus mogelijk dat de gebroeders De Jong samen in één elftal komen te spelen. Luuk ziet de komst van zijn oudere broer in elk geval wel zitten: "Het is een droom om met hem samen te spelen. Voor mij is hij hier natuurlijk welkom."

KNVB wil schorsingsregel veranderen

De KNVB is van plan om een wijziging aan te brengen in het strafreglement van de voetbalbond. Een speler, die nu namelijk een rode kaart krijgt in een eerste elftal, kan vervolgens wel uitkomen voor de beloften. En omdat er diverse clubs zijn die met een beloftenelftal in de A-categorie uitkomen nu de voetbalpiramide op de schop is gegaan, lijkt dat sterk op competittievervalsing.

De KNVB is dan ook van plan om in te grijpen, zo meldt de bond op haar officiële website. "We vinden die regel onredelijk en willen die aanpassen. Dat kan alleen niet zomaar. We moeten het bespreken met de clubs en uiteindelijk moet het voorstel worden bekrachtigd in de algemene vergadering betaald voetbal", aldus manager competitiezaken Gijs de Jong.

Vooralsnog heeft de huidige regel nog tot weinig problemen geleid, maar de bond wil mogelijke competitievervalsing voor zijn. "In die drie seizoenen is er slechts één keer van deze uitzonderingsregel gebruik gemaakt."

Spelen voorbij voor amazone Cornelissen vanwege ziek paard

Voor dressuurruiter Adelinde Cornelissen zijn de Olympische Spelen abrupt ten einde gekomen. Tijdens de grand prix moest de amazone haar proef staken nadat het niet goed ging met haar paard Parzival. Vier jaar geleden in Londen was het duo nog goed voor zilver (team) en brons (individueel).

Haar 19-jarige paard was eerder deze week gestoken door een insect, waardoor het paard niet fit was en uiteindelijk moest Cornelissen de handdoek in de ring gooien. "Hij voelde zo leeg", vertelde Cornelissen over Parzival. "Dat wilde ik hem niet aandoen. Ik dacht toen: ik geef op. Hij hoeft het niet uit zijn tenen te gaan trekken hier."

`Hij heeft 40 graden koorts gehad en was gewoon nog niet voldoende fit",vertelde Cornelissen. "Hij heeft 9 uur aan het infuus gestaan en ik heb het vandaag geprobeerd voor het team, hij liep de afgelopen week zo goed! Maar hij voelde vanaf het begin niet fit en ik wilde er niet alles uitpersen. Dus besloot ik af te groeten. Ik had dit olympisch optreden iets anders voorgesteld, dit heeft hij niet verdiend."

De opgave voor Cornelissen heeft nog geen direct gevolgen voor de landenwedstrijd. Aan de landenwedstrijd doen vier ruiters mee. Diederik van Silfhout, Edward Gal en Hans Peter Minderhoud zijn de overige Nederlanders. Één score, in dit geval die van Cornelissen, mag worden geschrapt. Dit houdt echter wel in dat de overige ruiters geen fouten mogen maken. 

Dumoulin teleurgesteld: "Ik kwam niet voor zilver"

Tom Dumoulin pakte eerder vandaag olympisch zilver op de tijdrit, maar bij de wielrenner overheerste vooral teleurstelling. Onze landgenoot moest de Zwitser Fabian Cancellara voor zich dulden, maar wist Tour-winnaar Christopher Froome achter zich te houden.

Enkele weken geleden leek de olympische droom van Dumoulin nog uiteen te spatten, nadat hij in de Tour de Frans een gebroken pols opliep. Deze tumultueuze periode heeft hij nu dus afgesloten met een zilveren plak, maar de teleurstelling regeerde. "Ook al zegt iedereen dat ik hier trots op moet zijn op deze prestatie", liet hij na zijn rit weten. "Ik heb superstressvolle weken achter de rug en ik ben heel blij dat het nu voorbij is. Maar ik kwam niet voor zilver."

Dumoulin reed naar eigen zeggen ook geen foutloze tijdrit: "Ik heb foutjes gemaakt omdat ik last had van die pols, maar ik was nooit 47 seconden sneller gegaan."

FIG: "Van Gelder kan niet terugkeren in finale"

Yuri van Gelder kan de olympische finale op het onderdeel ringen vergeten. Tenminste, als het aan de Internationale Turnfederatie (FIG) ligt. Volgens hen is de ringenspecialist officieel teruggetrokken voor deze wedstrijd, waardoor hij niet meer in actie mag komen.

"Op basis van onze regels kan hij dan niet meer terugkeren", liet een woordvoerder van de FIG weten. De organisatie heeft inmiddels een vervanger voor Van Gelder aangewezen. Dat is de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues.

Van Gelder werd afgelopen maandag door sportkoepel NOC*NSF naar huis gestuurd, vanwege wangedrag. Inmiddels heeft de Brabantse turner wel een juridische procedure in gang gezet in de hoop alsnog de finale aan de ringen te kunnen turnen.

Volgens de NOS dient komende vrijdag een kort geding. De rechtbank van Arnhem heeft inmiddels bevestigd, dat dit geding om 11.15 uur op de agenda staat. Cor Hellingman, advocaat van Van Gelder, wilde het kort geding eigenlijk morgen al laten inplannen. Dat is op verzoek van het NOC*NSF naar vrijdag verplaatst.

Het is nog maar de vraag of het kort geding zin heeft, aangezien de FIG al iemand anders heeft aangewezen. Toch is het geen kansloze zaak, want ook het Internationaal Olympisch Comité kan zich nog met het incident gaan bemoeien. En mocht Van Gelder van de rechter gelijk krijgen, dan behoort zelfs een gang naar sporttribunaal CAS tot de mogelijkheden.

'Meenemen koffer duurder dan vliegticket'

Het meenemen van een tas of koffer in het vliegtuig is soms duurder dan het vliegticket zelf. Dat meldt boekingswebsite Tix.nl woensdag op basis van een vergelijk van twaalf luchtvaartmaatschappijen.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen worden extra kosten in rekening gebracht voor het inchecken van bagage op Europese vluchten. Bij Airberlin en Lufthansa is één stuk ruimbagage inbegrepen in de ticketprijs. EasyJet is met een tarief dat afhankelijk van de route kan oplopen tot 51 euro per koffer het duurst. Vliegtickets zijn al vanaf iets meer dan de helft van dat bedrag te vinden voor een enkele reis.

De kosten voor te zware koffers lopen ook flink uiteen. Bij sommige maatschappijen is dit een vast bedrag van een paar tientjes, maar bij de meeste moet betaald worden per kilo. Bij easyJet betaal je 14 euro per kilo, maar dit is enkel per 3 kilo af te nemen. Voor 4 kilo overgewicht komt dat dus neer op 84 euro. Bij TUIfly is dat ter vergelijking slechts 15 euro.

'Meenemen koffer duurder dan vliegticket'
'Meenemen koffer duurder dan vliegticket' (Foto: ANP)

Mestwagen ontploft in Russische file

In de file staan is op zich vaak al geen pretje. Voor een aantal automobilisten in Moskou werd het afgelopen maandag echter een wel zeer onaangename en onwelriekende aangelegenheid toen de tank van een kolkenzuiger waar zij achter stonden onplofte.

Op camerabeelden van een taxichauffeur is goed te zien hoe de tank van de wagen, die naast kolken ook riolen leegzuigt, uiteen knalt waarna een stroom bruin water over nabijstaande auto's en een bus kolkt.


Bah!

Europese hulp tegen Portugese bosbranden

Portugal heeft de hulp van Europa ingeroepen om de honderden bosbranden te blussen die in het land woeden, vooral in het noorden. Een Italiaans blusvliegtuig en twee Spaanse toestellen gaan de Portugese brandweer ondersteunen. De Europese Commissie kijkt met de EU-lidstaten wat verder voor assistentie kan worden verleend.

Sinds zaterdag zijn al 366 bosbranden ontstaan en de situatie verslechtert dagelijks. Duizenden brandweerlieden zijn in de weer om de branden te bedwingen, maar zij kunnen het niet alleen bolwerken. De afgelopen dagen vielen huizen ten prooi aan de vlammen, werden dorpen geëvacueerd en snelwegen afgesloten. Een persoon kwam om het leven.

Portugal riep Europese hulp in door het zogeheten European Civil Protection Mechanism in werking te stellen, dat wereldwijd hulp biedt bij rampen. Het land activeerde dat voor het laatst in augustus 2013.

Ook het Portugese eiland Madeira kampt met bosbranden, die zeker vier levens hebben geëist. Meer dan duizend mensen zijn geëvacueerd.

Europese hulp tegen Portugese bosbranden
Europese hulp tegen Portugese bosbranden (Foto: ANP)

Vietnamese schutter blundert en geeft olympisch goud weg

De Vietnamese schutter Hoang Xuan Vinh heeft op het onderdeel 50 meter pistoolschieten het olympisch goud uit handen gegeven. De 42-jarige Vietnamees leek in de finale op weg naar het goud, maar faalde grandioos in de laatste serie schoten.

Na zestien schoten was de Zuid-Koreaan Han Seung-woo de laatste die afviel voor de medailles beslist werden. De strijd om goud leek op dat moment te gaan tussen Hoang en de Noord-Koreaan Kim Song-guk. Zij stonden ver boven de Zuid-Koreaan Jing Jong-oh, die vroeg in de finale met een schot van slechts 6,6 punten een grove uitglijder had. 

Toch was Jin degene die aan het eind bijna continu boven de tien punten per schot liet noteren en dat konden zijn twee concurrenten niet. De Noord-Koreaan Kim viel na een mindere serie als eerste af en moest genoegen nemen met brons, maar de voorsprong van Hoang leek nog wel voldoende. In de allerlaatste serie van twee schoten ging het echter helemaal fout: 8,2 en 8,5 punten, waar Jin 10,0 en 9,3 noteerde. 

Het betekende dat Jin na 2008 en 2012 voor het derde jaar op rij olympisch goud veroverde op het 50 meter pistoolschieten, een ongekende prestatie nadat hij in 2004 al zilver pakte. Jin is de eerste schutter ooit die hetzelfde onderdeel drie keer op rij wint en pas de tweede ooit die drie keer goud pakt op één onderdeel. De Duitser Ralf Schumann was in 1992, 1996 en 2004 de beste met het 25 meter snelvuurpistool. 

Jin legt aan om te vuren in de finale, met Hoang en Kim (links en midden) naast hem (PROSHOTS/Action Images)
Jin legt aan om te vuren in de finale, met Hoang en Kim (links en midden) naast hem (PROSHOTS/Action Images)

'OekraÔense' aanslag op de Krim mislukt

De FSB (Russische CIA) zegt aanslagen op belangrijke infrastructuur op de Krim te hebben voorkomen met het oppakken van Oekraïense Special Forces. Deze speciale eenheden voorzien van zware munitie, mijnen, granaten en speciale wapens, werden gepakt tijdens het overschrijden van de grens tussen Oekraïne en de Krim. De opgepakte mensen zouden hebben bekend aanslagen te willen plegen op belangrijke infrastructuur op de Krim.

Volgens NOS journalist David Jan Godfroid is dit de eerste keer dat Oekraïne op deze wijze iets probeert op de Krim. De NOS journalist zegt zo zijn twijfels te hebben. Het grensgebied is erg onrustig. Een week eerder zouden er mensen zijn opgepakt die een aanslag op het Oekraïense spoor in dat gebied wilden plegen.

Vladimir Poetin heeft minder twijfels over het incident. Hij benoemde de actie als stom en crimineel. Tevens zei hij dat Oekraïne terreur verkiest boven vrede. Vervolgens riep hij Brussel en de Verenigde Staten op om Oekraïne aan te spreken op deze onacceptabele actie. Poetin ziet geen heil in besprekingen met Kiev over dit incident, wel verhoogde Rusland de veiligheidsmaatregelen.

Een op tien speelt Pokťmon Go in auto

Een op de tien Pokémon Go-spelers speelt het spelletje wel eens in de auto. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van autoverzekeraar Allsecur. Ruim 16 procent gaat tijdens het fietsen op jacht naar de wezentjes. Verreweg het grootste deel van de spelers, 64 procent, speelt te voet.

Bijna 40 procent van de automobilisten zegt last te ondervinden van spelers van het augmented reality-spelletje. De meeste automobilisten worden gehinderd door wandelaars (30 procent) en fietsers (29 procent). 15 procent van de automobilisten zegt echter weleens iemand tegen te zijn gekomen die het spel achter het stuur van zijn auto speelde en 7 procent zegt daadwerkelijk gehinderd te zijn door een spelende automobilist.

Mensen die Pokémon Go spelen in de auto geven wel aan hun rijstijl aan te passen.

Een op tien speelt Pokémon Go in auto
Een op tien speelt Pokémon Go in auto (Foto: BuzzT)

Curator legt beslag op woning Bo Saris

De curator heeft beslag gelegd op de privéwoning van Boris Titulaer. Volgens zakennieuwssite WijLimburg heeft de zanger, die optreedt als Bo Saris, een schuld van 288.000 euro bij zijn bedrijf Bo-Rosh Productions dat afgelopen voorjaar failliet werd verklaard.

De curator baseert zich op de jaarrekening van 2014 en wil dat dit geld terug wordt betaald, maar Boris weigert dit. Pogingen om tot een regeling te komen zijn mislukt. De artiest uit Venlo heeft de gesprekken met de curator over dit onderwerp gestaakt, blijkt uit het boedelverslag.

De zanger ontkent dat er sprake is van een schuld, maar volgens de curator heeft hij daar geen argumenten voor aangedragen. De voormalig winnaar van Idols moest door de financiële problemen al zijn optredens cancelen.

Curator legt beslag op woning Bo Saris
Curator legt beslag op woning Bo Saris (Foto: BuzzE)

Fouilleeractie leidt tot vondst 96.000 euro

Bij het preventief fouilleren van twee mannen in Rotterdam is 96.000 euro gevonden en een vuurwapen, meldde de politie woensdag.

Enkele dagen geleden werden in het centrum een 34-jarige Rotterdammer en een 19-jarige man zonder vast verblijfplaats gefouilleerd. Agenten vonden toen een geldbedrag van 8000 euro. Uit controle van de persoonsgegevens bleek dat de twee eerder betrokken waren bij een ruzie waarbij een vuurwapen gezien was. De agenten besloten daarom tot nader onderzoek.

Bij huiszoeking werd vervolgens nog eens 88.000 aan contanten gevonden en een geladen geweer. Ook vond de politie een partij dure merkschoenen, dure horloges en sieraden. Deze voorwerpen zijn evenals twee auto's in beslag genomen. De politie vermoedt dat het geld afkomstig is uit de drugshandel.

Agenten mogen personen alleen in bepaalde veiligheidsrisicogebieden fouilleren.

Fouilleeractie leidt tot vondst 96.000 euro
Fouilleeractie leidt tot vondst 96.000 euro (Foto: ANP)

'Een vijfde Republikeinen wil van Trump af'

Bijna 20 procent van alle geregistreerde Republikeinen in de Verenigde Staten wil dat Donald Trump zich terugtrekt uit de strijd om het Witte Huis. Onder alle kiezers stijgt dat percentage naar 44 procent. Dat stelt persbureau Reuters woensdag op basis van een opiniepeiling.

De peiling is een weerspiegeling van de grote kloof die in de Republikeinse partij is ontstaan door Trumps kandidatuur. Bijna 63 procent van de ondervraagden geeft aan een negatief beeld te hebben van Trump. De omstreden vastgoedmagnaat rolt van het ene schandaal naar het andere. Op dinsdagavond leek Trump erop te zinspelen dat voorstanders van vuurwapenbezit kunnen voorkomen dat Hillary Clinton progressieve rechters aanstelt.

'Een vijfde Republikeinen wil van Trump af'
'Een vijfde Republikeinen wil van Trump af' (Foto: ANP)

'Adele treedt op tijdens Superbowl'

Het speculeren over welke grote artiest de pauzeshow van de Superbowl gaat verzorgen is weer begonnen. Volgens The Sun is de kans groot dat Adele in februari optreedt tijdens de American footballfinale.

"Er is op dit moment geen grotere artiest dan Adele", zei een ingewijde van de NFL tegen The Sun. "De organisatie doet er alles aan haar over te halen. Haar complete tournee is uitverkocht, iedereen wil haar zien en de organisatie weet dat een optreden van Adele garant staat voor hoge kijkcijfers."

Volgens de bron is het de vraag of Adele op durft te treden. "De zenuwen van Adele vormen een probleem, die maken het moeilijk." De Britse zangeres maakt geen geheim van haar podiumangst. Ook voor haar optreden op het Glastonbury Festival, voor 160.000 man publiek, was ze erg nerveus.

Dit jaar stemden 115 miljoen Amerikanen af op de pauzeshow van Coldplay, Beyoncé en Bruno Mars. Ook volgend jaar zou de NFL meerdere grote artiesten op willen laten treden. Volgens The Sun is ook One Republic gepolst.

'Adele treedt op tijdens Superbowl'
'Adele treedt op tijdens Superbowl' (Foto: BuzzE)

Paralympics 2016: Hoe en wat? Deel VII: Handboogschieten & Judo

Woensdag 7 september zullen de Paralympische Zomerspelen van start gaan. Maar hoe werkt het op deze Spelen? Net als tijdens de Winterspelen in Sochi zal in deze specialreeks worden uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Spelen kennen 22 sporten: atletiek, bankdrukken, basketbal, boccia, boogschieten, voetbal 5-tegen-5, voetbal 7-tegen-7, goalball, judo, kanovaren, paardensport, rugby, roeien, schermen, schietsport, tafeltennis, tennis, triatlon, volleybal, wielrennen, zeilen en zwemmen. Deze week gaat het over handboogschieten en judo. 

Zilver voor Dumoulin tijdens kunststukje Spartacus

Tom Dumoulin heeft zilver gepakt op de Olympische tijdrit op de weg. Fabian Cancellara was ongenaakbaar, maar de Nederlander wist de rest van de concurrentie met wat moeite te verslaan.

De eerste omloop startte een stuk eerder dan de tweede. Leopold Konig was daar ruim de snelste in een tijd van 1:15 en de persoon waar de tweede omloop zich op moest richten, waar de favorieten in zitten. Deze pakten snel een grote voorsprong, wat aantoonde dat de Tsjech in het laatste deel vooral snel was. Van de toppers waren het na 10 km Fabian Cancellara en Rohan Dennis die sterk voor de dag kwamen. Dumoulin had al 15 seconden achterstand, maar er was nog een lange weg te gaan, met Geraint Thomas nog tussen Dennis en Dumoulin.

Het deel direct erna had Dennis flink gas gegeven en zette een hoop renners, zoals Thomas, op een grotere achterstand. Dumoulin bleef in het spoor en had intussen de tweede tijd op 16 seconden. Chris Froome kwam wel dichter in de buurt op 24 seconden, terwijl Cancellara en Thomas juist wat weg vielen.

Dennis bleef maar op dreef en reed ook weer naar een goede tijd op 34 kilometer, net over de helft. Cancellara was ineens weer herboren en pakte 30 seconden op Dennis om zo weer een vijftiental seconden voor te staan op de Australiër. Dumoulin liep ook in, maar kwam maar op 8 seconden van de Australiër, die een fietswissel moest doen in de daarop volgende periode. Tom pakte wel tijd op Froome en leek zo een goede kans te hebben op een medaille.

De eerste die uiteindelijk Konig versloeg was Thomas met een tijd van 1:14.52. Jonathan Castroviejo was ook iemand die al een hele tijd meedeed om de ereplaatsen, al was hij steeds net niet bij de beste 3. 1:13.21 was de tijd die hij noteerde, waarmee een Spaanse medaille mogelijk leek. Dennis kwam na zijn pech uiteindelijk niet meer aan diens tijd. Cancellara echter wist er nog een minuutje vanaf te halen en zo leek het om het goud beslist. De strijd om zilver en brons was echter nog spannend voor Dumoulin, Froome en de twee gefinishde mannen, Castroviejo en Dennis. Dumoulin reed naar een tijd van precies 1 uur en 13 minuten, waardoor de medaille voor de Maastrichtenaar zeker was. Froome hield 4 seconden over op Castroviejo bij de finish en pakte zo nog het brons. Spartacus liet in misschien wel zijn laatste grote kunststukje zich nog een keer fantastisch zien en de Zwitser pakte dus op een fantastische manier goud.

Zilver voor Dumoulin tijdens kuntsstukje Spartacus (Pro Shots / Action Images)
Zilver voor Dumoulin tijdens kunststukje Spartacus (Pro Shots / Action Images)

Volleybalvrouwen in drie sets langs ItaliŽ

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben hun derde groepswedstrijd winnend afgesloten. Italië werd met 3-0 verslagen.

De eerste set werd door Oranje gewonnen met 25-21. Nederland sloeg toe op het derde setpunt. In de tweede set ging het lang gelijk op. Net als in de eerste set liep Nederland aan het einde van de set wat uit en met 25-20 werd ook die set door Oranje naar zich toegetrokken. Nederland wist in de derde set een kleine voorsprong te nemen, maar de Italiaanse vrouwen wisten weer langszij te komen. Oranje pakte bij 16-15 wederom een voorsprong en nu stonden ze deze niet meer af. Met 25-20 werd de set en daarmee de wedstrijd naar zich toegetrokken.

Volleybalvrouwen te sterk voor  Italië (Foto: Pro Shots / Action Images)

Het Nederlands team won hun eerste groepswedstrijd tegen China en verloor vervolgens van de Verenigde Staten.

Ebru Umar opgeroepen voor Turkse rechter

Turkije heeft columniste Ebru Umar gevraagd om op 6 september voor het Turkse hekje te verschijnen. Ebru is niet van plan om daarvoor terug te keren naar Turkije, maar laat zich door haar advocaat vertegenwoordigen.

De columniste deed wat columnisten in een democratisch land wel vaker doen, ze liet zich kritisch uit over de grote Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Dat werd in de Turkse democratie anders gewaardeerd dan in de Nederlandse gebruikelijk is. Een aantal klikturken in Nederland tipte Turkije over de in Nederland gedane meningsuiting. Daarop werd Ebru tijdens haar vakantie in mei in Turkije opgepakt en vastgehouden op verdenking van belediging. Na enig voorzichtig aandringen mocht Ebru dan toch terug naar Nederland.

Eenmaal terug in Nederland was nog niet al het leed geleden. Verschillende niet-westerse allochtonen in haar woonstede Amsterdam waren het niet geheel eens met de goedhartigheid van hun president Erdogan. Ebru werd bedreigd en er werd ingebroken in haar woning. Dit noodzaakte haar om uit Amsterdam te vertrekken.

Tijdens het verhuizen deed zich ook nog een incident voor met een groep niet-westerse allochtonen. Deze gaven hun kritische mening over haar stukjes en de gevolgen die dat had. Daarop gaf Ebru weer haar mening over de mening van het groepje. Tijdens deze debatten 'verloor' zij ook nog eens haar telefoon.

De meningsuitingen van Ebru tegen de groep bleven niet onopgemerkt. Beroepsactivist Frank van der Linden, de blanke versie van Quincy Gario, deed aangifte van groepsdiscriminatie en aanzetten tot haat.

Tevens heeft de Turks-Islamitische Culturele Federatie namens 22 in Nederland verblijvende Turken aangifte gedaan wegens groepsbelediging en beledigende uitlatingen over het ‘geloof’ van die Turken. Deze 22 Turken zijn onder andere beledigd doordat Ebru hun dierenliefde selectief benoemde.

Chinese tafeltennisfinale na ware slachtpartij

Het olympisch tafeltennistoernooi bij de dames krijgt zoals verwacht een Chinese finale. De manier waarop baarde echter wel de nodige opzien, want vooral regerend kampioene Li Xiaoxia liet een bizar vertoon van macht zien.

Li stond in de halve finale tegenover de Japanse Ai Fukuhara, de nummer acht van de wereld. Na krap tien minuten waren de eerste twee games al gespeeld: 11-4, 11-3 voor de Chinese. Het zou echter nog veel pijnlijker worden, want in de derde en vierde game wist Fukuhara slechts één schamel puntje op het bord te zetten. Na 24 minuten was de partij al gespeeld: 11-4, 11-3, 11-1, 11-1.

In de andere halve finale stond wereldkampioene Ding Ning tegenover de Noord-Koreaanse Kim Song-i. Die kon zowaar een heuse game afsnoepen van de Chinese, iets wat tot dan toe niemand was gelukt. Toch plaatste Ding zich na een duel van vijftig minuten voor de geheel Chinese finale: 4-1. 

Li Xiaoxia veegt de tafel aan met Fukuhara (PROSHOTS/Action Images)
Li Xiaoxia veegt de tafel aan met Fukuhara (PROSHOTS/Action Images)

Van Gelder beslist vanavond over kort geding

Uiterlijk vanavond wordt bekend of Yuri van Gelder een kort geding aanspant om zijn plaats op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro terug te eisen. De turner heeft zich geplaatst voor de finale aan de ringen, maar werd na een avondje stappen naar huis gestuurd.

Van Gelder heeft advocaat Cor Hellingman in de arm genomen en die ziet genoeg redenen om het besluit van het NOC*NSF terug te kunnen draaien. In het document dat alle Nederlandse atleten moesten ondertekenen stond dat ze zich 'goed' moesten gedragen, maar dat is niet in detail uitgewerkt. Ook staat niet expliciet vermeld dat alcoholgebruik verboden is.

De turner keerde na het stappen om zes uur 's ochtends luidruchtig terug in het olympisch dorp en werd hierop meteen naar huis gestuurd. Daar werd hij op Schiphol van iedereen weggeleid, omdat hij behoefte heeft aan rust. Het hangt van zijn toestand af of er ook daadwerkelijk een kort geding aangespannen gaat worden.

Hellingman gaf eerder vandaag een verklaring uit: "Na terugkeer in Nederland heeft Yuri van Gelder zich bij zijn advocaat Cor Hellingman gemeld. Van Gelder en zijn raadsman beraden zich op te nemen stappen, die terugkeer tot de finale mogelijk moeten maken. Verdere informatie, zoals over de inhoud van de te nemen maatregelen, zal zo nodig uitsluitend via zijn raadsman worden verstrekt. Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden. Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en verzoekt vooral de pers om hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten."

Omdat Van Gelder afgemeld is voor de ringenfinale heeft Frankrijk met turner Danny Rodrigues de plek van de Nederlander geclaimd. De Nederlandse turnbond kan deze plek niet meer terugclaimen, maar via het IOC is er misschien nog een route mogelijk. Een tweede rechtszaak zou kunnen volgen om Van Gelder deel te laten nemen, maar ook een procedure bij het sporttribunaal CAS behoort tot de mogelijkheden.

De ringenfinale is komende maandag al, waardoor tijd de grootste tegenstander voor Van Gelder zal worden.

Meppelink/Van Iersel verliezen strijd om groepzege

Beachvolleybalduo Marleen van Iersel en Madelein van Meppelink hebben naast de groepszege in poule F gegrepen. In de laatste en beslissende duel tegen het eveneens ongeslagen Australische duo Taliqua Clancy en Louise Bawden werd in de derde set besloten in het voordeel van de Australiërs: 1-2 (25-27, 21-18, 14-16).

Op de olympische ranglijst ontlopen de twee duo's elkaar amper. Nederland staat vijfde en Australië zesde. Dat het een spannende pot om de groepszege ging worden viel dus al te verwachten. In de eerste set gingen de twee dan ook constant gelijk op, slechts één keer wisten de Nederlanders op een kleine 6-3 voorsprong te komen, maar verder was het vooral stuivertje wisselen. De Australiërs wisten als eerste tot een set-point te komen, maar het zou nog elf punten duren tot de beslissende 25-27 viel.

In de tweede set begon Nederland matig. Australië wist op een flinke voorsprong te komen, maar Meppelenk en van Iersel knokten zich sterk terug en wisten de hele set in de buurt te blijven. Tegen het einde van de set begon het Australische duo slordiger te worden en kon een 21-18 winst in de wacht worden gesleept. Ook in de derde set begon Nederland matig. Ditmaal kon de achterstand echter niet geheel meer worden goedgemaakt en wonnen de Australiërs hun tweede match-point.

Wie de Nederlanders treffen hangt nu af van de loting. Door eerste te worden, waren ze zeker alle andere groepswinnaars ontlopen, maar nu is het afwachten.

Anderen ontmoeten in No Man's Sky

Kun je anderen spelers ontmoeten in No Man’s Sky of is het onmogelijk? Twee PlayStation 4-gamers kwamen er bij toeval achter dat ze op dezelfde planeet zaten, maar ze konden elkaar niet zien. Volgens hoofdontwikkelaar Sean Murray is dit spoedig wel mogelijk.

Voor de release gaf Murray nog als statistiek dat de kansen om iemand anders te ontmoeten nagenoeg nul zijn. Er zijn 18 triljoen planeten in No Man’s Sky, dus dat is een extreem groot toeval om iemand anders te ontmoeten.

Toch is dit al gebeurd op de eerste dag na de release van No Man’s Sky. Gamers Thesadcactus en Psytokat vonden elkaar toevallig en spraken af bij een klein gebouwtje. Daar kwamen ze erachter dat ze elkaar niet konden zien en dat de dag-nacht cyclus afwijkend was van elkaar. Dit duidde erop dat ieder op een andere server aan het spelen was.

Sean Murray is stomverbaasd over het voorval en zegt dat de gamers elkaar waarschijnlijk niet konden zien door de overbelaste servers. Er komt een toevoeging in de Galactische Kaart om anderen te kunnen opsnorren. In de nabije toekomst met goed werkende servers kun je dus een afspraakje maken op die ene leuke planeet.

Judoka Polling uitgeschakeld

Kim Polling heeft zich bij het judotoernooi niet voor de volgende ronde weten te plaatsen in de klasse tot 70 kilogram. De Japanse Haruka Tachimoto was na de golden score de betere. Polling, vooraf kandidaat voor de olympische titel, had in de eerste ronde een bye. Tachimoto leek op voorhand de enige die haar kon verslaan en doordat de Japanse nauwelijks toernooien judoot was ze niet geplaatst in de loting. Het gevolg: de twee troffen elkaar al erg vroeg. 

Esther Stam bereikte al eerder wel de volgende ronde. Stam komt voor Georgië uit omdat in ons land de concurrentie van met name Kim Polling te groot is. Linda Bolder, een andere Nederlandse, die uitkomt voor Israel, ging ook door nadat ze de in Brazilië woonachtige Congolese vluchtelinge Yolande Bukasa versloeg.

Judoka Polling uitgeschakeld (Pro Shots / Action Images)
Judoka Polling uitgeschakeld (Pro Shots / Action Images)

Blu-ray: 10 Cloverfield Lane

Stel je voor dat je gewond wakker wordt in een krappe schuilkelder die je moet delen met een geestelijk instabiele John Goodman die je ervan probeert te overtuigen dat de aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens. Het overkwam Mary Elizabeth Winstead in haar rol als Michelle in 10 Cloverfield Lane, een film die zich grotendeels afspeelt in een schuilplaats aangelegd door een paranoïde prepper.

Van der Vaart voor twee jaar naar FC Midtjylland

Rafael van der Vaart komt de komende twee jaar uit voor FC Midtjylland, de Deense kampioen van 2015. Van der Vaart komt over van Real Betis waar hij een slecht seizoen heeft gedraaid. De Spaanse ploeg ontvangt naar verluidt een bedrag van twee miljoen euro voor de 33-jarige aanvallende middenvelder.

Volgens de Deense krant BT gaat de oud-speler van onder andere Ajax en Hamburger SV een bedrag van ruim 805.000 euro per jaar verdienen. Hiermee is hij de bestverdiende voetballer van Denemarken. De helft van het bedrag gaat worden betaald door Deense sponsoren. Van der Vaart gaat waarschijnlijk volgende week donderdag zijn debuut maken, als Midtjylland in de Europa League een playoffwedstrijd speelt tegen het Turkse Osmanlispor.

"Ik ben erg blij. Het was een lange week", zei Van der Vaart bij de presentatie. "Maar ik denk dat dit een mooie dag is voor mij en de club en ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Het was niet makkelijk. Ik ben erg blij dat ik hier ga spelen en wil de club en het team graag helpen. Het is in mijn ogen een uitstekende ploeg. Ik hoop op een mooi seizoen, wil weer gaan trainen en bewijzen dat ik nog altijd een uitstekende speler ben. Bedankt." 

Eén van de redenen dat Van der Vaart voor een avontuur in Denemarken kiest is zijn vriendin Estevana Polman. Zij handbalt bij Team Esbjerg, ruim honderd kilometer van Herning, waar FC Midtjylland is gevestigd.

Steinmeier 'echt bang' voor president Trump

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump is opnieuw scherp bekritiseerd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) liet weten "echt bang" te zijn voor de ontwikkelingen in de wereld bij een verkiezingszege van de miljardair Trump. Dat zei de woordvoerster van de minister woensdag in Berlijn.

Steinmeier heeft zich tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne bepaald niet neutraal opgesteld. De minister heeft Trump vorige week op een lokale verkiezingsbijeenkomst in Rostock nog een "haatprediker"genoemd. Bondskanselier Angela Merkel daarentegen heeft herhaaldelijk benadrukt zich niet te willen mengen in de Amerikaanse verkiezingscampagne. Regeringswoordvoerder Ulrike Demmer herhaalde dit standpunt woensdag.

Steinmeier 'echt bang' voor president Trump
Steinmeier 'echt bang' voor president Trump (Foto: ANP)

Tweede Poolse gewichtheffer positief op doping

Ook een tweede Poolse gewichtheffer lijkt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro betrapt te zijn op het gebruik van verboden middelen. Maandag kwam naar buiten dat Tomasz Zielinski betrapt was, nu is het de beurt aan Krzysztof Szramiak, de reserve van het Poolse team.

De 32-jarige Szramiak is een van de ervaren krachten in het Poolse team: hij is al sinds 2004 van de partij op het hoogste niveau en heeft al acht WK-deelnames op zak. Bepaald schoon is zijn loopbaan niet, want al in 2012 werd hij eens twee jaar geschorst voor een positieve dopingtest en dus hangt hem nu een levenslange schorsing boven het hoofd.

Saillant detail is overigens dat uitgerekend Szramiak en Zielinski er op stonden buiten het nationale team te mogen trainen bij hun eigen club. De directeur van de Poolse gewichthefbond, oud-olympisch kampioen Szymon Kolecki, was daar fel op tegen en wilde het duo zelfs weren van de Spelen. Het uitvoerend comité van de bond was het daar echter niet mee eens en besloot de twee gewoon mee te nemen. Voor Kolecki is de maat nu vol: hij heeft per direct zijn ontslag aangekondigd. 

NAVO twijfelt niet over lidmaatschap Turkije

De NAVO ziet geen enkele reden het lidmaatschap van Turkije in twijfel te trekken. Dat verklaarde het militaire bondgenootschap woensdag, een dag na Turks-Russische verzoeningsgesprekken en "speculatieve" mediaberichten rondom het NAVO-standpunt over de mislukte staatsgreep in Turkije.

"Turkije is een gewaardeerde bondgenoot, die substantiële bijdragen levert aan de NAVO-inspanning. Turkije kan rekenen op de solidariteit en steun van de NAVO", staat in een verklaring. Het westerse bondgenootschap, dat steeds actiever optreedt tegen de Russische dreiging, tekende wel aan dat het is gebaseerd op de principes van democratie, de rechtsstaat, individuele vrijheid en mensenrechten.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan maakten dinsdag bekend de betrekkingen zo snel mogelijk te normaliseren.

NAVO twijfelt niet over lidmaatschap Turkije
NAVO twijfelt niet over lidmaatschap Turkije (Foto: ANP)

Meerderheid WorldTour-ploegen wil boycot WK ploegentijdrit

Een meerheid van de WorldTour-ploegen wil de WK ploegentijdrit van eind dit jaar in Qatar boycotten. Dat meldt de AIGCP, de vakbond voor professionele wielerploegen, op Facebook. Een ruime meerderheid van de WorldTour-ploegen stemde in met dit voorstel van de belangenvereniging.

De maatregel is een protest tegen de strikte voorwaarden die de internationale wielerbond UCI stelt aan lidmaatschap aan de World Tour, zoals de verplichte deelname aan door de UCI aangewezen World Tour-koersen. De UCI organiseert alleen het WK wielrennen, maar leggen de kosten neer bij de ploegen, dit tegen het zere been van de AIGCP. Bij andere koersen krijgen ze een tegemoedkoming in de kosten.

De WK wielrennen wordt van 9 tot en met 16 oktober verreden in Qatar. Tot 1994 streden nationale ploegen om de WK-titel ploegentijdrit. Sinds het WK van 2012 in Valkenburg is de ploegentijdrit terug op het programma, maar nu voor commerciële ploegen. In 2012 en 2013 was Etixx-Quick Step de beste, de laatste twee edities werden gewonnen door BMC.

Asielzoeker opgepakt na bomdreiging bij Deens azc

De Deense politie heeft een 22-jarige asielzoeker aangehouden, die had gedreigd zichzelf op te blazen bij een asielzoekerscentrum op het Deense eiland Funen. Het gedrag van de vluchteling was mogelijk het gevolg van "liefdesproblemen", aldus de politie.

De 22-jarige Iraanse immigrant was op het dak van het azc geklommen. Nadat hij had gedreigd zich op te blazen werd er een no-flyzone ingesteld boven het asielzoekerscentrum, maar die werd al snel weer opgeheven. De bewoners van het centrum waren geëvacueerd.

Funen is het op een na grootste eiland van Denemarken, gelegen tussen het eiland Seeland (het grootste eiland) en het vasteland van Denemarken (Jutland).

Man opgepakt na bomdreiging bij Deens azc
Man opgepakt na bomdreiging bij Deens azc (Foto: ANP)

Favoriet voor gewichthefgoud positief op doping

Gewichthefster Lin Tzu-chi is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Taiwanese werd dinsdag enkele uren voor haar wedstrijd teruggetrokken van deelname.

In de klasse tot 63 kilogram gold wereldrecordhoudster Lin als de enige serieuze uitdaagster van de Chinese Deng Wei, die er met speels gemak met het goud vandoor ging. Volgens Taiwanese media was er een 'abnormale reactie' te zien op een dopingtest van de 28-jarige gewichthefster, waarna de boel nog eens extra nauwkeurig bekeken werd. 

De China Post meldt ook nog even dat Lin volgens berichten bijzonder verdrietig is. 

Individueel boogschiettoernooi snel voorbij voor Dielemans

Mitch Dielemans is klaar op het olympisch boogschiettoernooi. In de eerste ronde van de individuele finales verloor hij in vier sets van de hooggeplaatste Japanner Takuhara Fujikawa.

Dielemans begon meteen met een matige pijl, een 6. Deze kostte hem de eerste set die hij met 27-24 verloor. De tweede set ging iets beter, Mitch scoorde drie keer een 9 terwijl de Japanse opponent ook tot 27 punten kwam: 27-27

Hiermee leek nog niets verloren, maar de derde set wist Dielemans een 5 en een 7 te noteren. Zo kon de Japanner naar 5-1 uitlopen met een score van 24-21. De Japanner had nu nog maar een gelijkspel nodig om de overwinning binnen te halen. Dit deed hij in stijl met een 28-23 in de laatste set. Dielemans verliet zo het toernooi zonder ook maar een enkele 10 te laten optekenen.

Vanavond komt Rick van de Ven in actie in het toernooi. Maandag plaatste Sjef van den Berg zich al bij de laatste 16.

Brons voor Van der Breggen op tijdrit, Van Dijk net 4e

Anna van der Breggen heeft de tweede bronzen medaille voor Nederland gehaald deze spelen, en ook haar eigen tweede medaille. Kirstin Armstrong en Olga Zabelinskaya bleken te sterk. Ellen van Dijk reed slechts naar de vierde tijd na een uitstapje in de berm.

Tara Whitten was de eerste die een mooie tijd op de klok wist te zetten en zo serieus mee leek te gaan doen in de strijd om de medailles. Toch waren er meer dames die in de buurt kwamen, zoals Ashley Moolman en Longo Borgini die zondag de bronzen plak opeiste.

Voor de Nederlanders begon het niet zo mooi. Van Dijk, die als eerste Nederlandse startte, besloot op de eerste lim de berm even van dichtbij te bekijken. Dat kostte haar bij het eerste tussenpunt zo'n 15 seconden. Even later werd de eerste eindtijd op het bord gezet, zo'n 48 minuten. Van der Breggen was door de fout van Van Dijk de snelste Nederlandse bij tussenpunt 1, 2 seconden achter Longo met de snelste tijd. Alleen Armstrong bleek uiteindelijk nog sneller, zo'n 7 seconden sneller dan Van den Breggen.

De eerste serieuze eindtijd was vanzelfsprekend van Whitten, die de afstand in zo'n 45 minuten aflegde. Longo was de eerste die daar onder reed, ze was 10 seconden sneller. Van Dijk was echter nog 3 seconden sneller. Zabelinskaya was echter bij het tweede tussenpunt veel sneller en deed dat bij de finish nog even dunnetjes over, ze hield 16 seconden over op Van Dijk.

Van der Breggen was in het tweede gedeelte wat langzamer, maar kwam in het slot goed terug. Uiteindelijk kwam ze 5 seconden tekost op de Russische, die alleen Armstrong als concurrente voor het goud over hield. Dit was ook de concurrente voor de Nederlandse dames, die allebei op een medaille stonden. Armstrong was de hele tijd al goed onderweg en dus leek het erop dat er maar 1 medaille in zat. Armstrong fietste de winnende tijd in 44:21 en pakte zou haar derde goude medaille op de tijdrit.

Brons voor Van der Breggen op tijdrit (Pro Shots / Action Images)
Brons voor Van der Breggen op tijdrit (Pro Shots / Action Images)

Witte 2TB Xbox One S volledig uitverkocht

De witte twee terabyte variant van de Xbox One S is bij de meeste verkooppunten niet meer te krijgen. Dit was dan ook de Launch Edition die in beperkte oplage verkrijgbaar was. Microsoft heeft ook geen plannen om er meer van te laten maken.

Liefhebbers van de Xbox One S en veel opslagruimte kunnen nog altijd:

  • een één terabyte variant aanschaffen
  • zoals vanouds een externe harde schijf met USB 3.0 aan de Xbox One S hangen
  • de interne harde schijf vervangen door een groter exemplaar  
  • wachten op de rode Gears of War Limited Edition met 2 terabyte

Xbox One S

Een snelle externe harde schijf (7200 rpm) van vier terabyte kan games zelfs sneller laden dan de interne harde schijf van de Xbox One (5400 rpm). Het is te verwachten dat de Xbox One S dit verschil een beetje goedmaakt, maar niet helemaal. Natuurlijk ziet het er netter uit om alles in één klein handzaam pakketje te hebben, maar de mogelijkheid om al je Xbox One- en backward compatible Xbox 360-games meteen te kunnen spelen heeft ook wat.

Rio Vandaag - woensdag 10 augustus

De vijfde wedstrijddag staat op het programma bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vandaag is er bij zowel de mannen als de vrouwen kans op een medaille bij de tijdrit van het wielrennen.

Nederlanders in actie

De Nederlandse roeiers Maaike Head en Ilse Paulis trappen de dag voor ons land af. Zij varen om 13.50 uur de halve finale in de klasse lichte dubbel-twee. Vlak daarna beginnen Ellen van Dijk (13.57 uur) en kersverse olympisch kampioen Anna van der Breggen (14.03 uur) aan de 29,7 kilometer lange tijdrit. Ook voor de mannen staat de tijdrit op het programma. Deze is 54,5 kilometer lang en de enige Nederlandse deelnemer is Tom Dumoulin. Na alle commotie rond zijn pols begint om 16.39 uur het uur van de waarheid: houdt Dumoulin het vol of krijgt hij toch te veel last van zijn pols?

Dumoulin in actie tijdens de tijdrit in de Tour (PRO SHOTS/George Deswijzen)Dumoulin in actie tijdens de tijdrit in de Tour (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Bij het judotoernooi starten twee Nederlanders: Nöel van 't End in de klasse onder 90 kilogram en Kim Polling in de klasse onder de 70 kilogram. In de turnzaal begint om 21 uur Bart Deurloo aan zijn meerkampfinale. Hij plaatste zich als veertiende voor deze finale, waarbij op zes onderdelen geturnd wordt: sprong, brug, rek, paard voltige, ringen en brug. Deurloos is de eerste Nederlander die zich plaatst voor de meerkampfinale.

Deurloo debuteert vanavond op de meerkampfinale (PRO SHOTS/Action Images)
Deurloo debuteert vanavond op de meerkampfinale (PRO SHOTS/Action Images)

Naast Head en Pulis zijn er nog een aantal roeiteams die een halve finale of zelfs al finale roeien. Om 14.30 uur roeien de mannen vier-zonder voor een plek in de finale en een uur later nemen de vrouwen dubbelvier deel aan de finale. De vrouwen- en mannenacht hebben zich niet rechtstreeks weten te plaatsen voor de finale, waardoor zij om respectievelijk 14.50 uur en 15.00 uur in de herkansingen moeten roeien voor een finaleplaats.

In het avondprogramma van het zwemmen is er de halve finale van de 100 meter vrije slag bij de vrouwen, waar Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zich voor kunnen plaatsen. Kromowidjojo blijkt echter beter in vorm te zijn dan Heemskerk, maar of er een medaille aankomt weten we morgenavond.

Schema Nederlanders

Begin Sport Onderdeel Sporter/ploeg
13.30 Wielrennen Tijdrit Anna van der Breggen en Ellen van Dijk
13.50 Roeien Halve finale lichte dubbeltwee Maaike Head/Ilse Paulis
14.30 Roeien Halve finale Mannen vier zonder
14.50 Roeien Herkansingen Vrouwenacht
15.00 Beachvolleybal Groepsfase Meppelink/Van Iersel
15.00 Judo Voorrondes en kwartfinales -70kg Kim Polling
15.00 Paardrijden Grand Prix dag 1 Dressuurteam
15.00 Roeien Herkansingen Mannenacht
15.00 Wielrennen Tijdrit Tom Dumoulin
15.18 Handboogschieten Eerste en tweede ronde individueel Mitch Dielemans
15.34 Roeien Finale Vrouwen dubbelvier
16.24 Judo Voorrondes en kwartfinales -90kg Noël van 't End
16.35 Volleybal Groepsfase Vrouwen
18.05 Zeilen Laser mannen Rutger van Schaardenburg
18.05 Zeilen Finn mannen Pieter-Jan Postma
18.05 Zeilen Nacra 17 Mulder/De Koning
18.15 Zeilen Laser Radial vrouwen Marit Bouwmeester
18.15 Zeilen 470 vrouwen Kyranakou/Van Veen
21.00 Turnen Finale individuele meerkamp Bart Deurloo
21.30 Beachvolleybal Groepsfase Brouwer/Meeuwsen
22.36 Handboogschieten Eerste en tweede ronde individueel Rick van der Ven*
23.00 Hockey Groepsfase Vrouwen
00.50 Handbal Groepsfase Vrouwen
03.09 Zwemmen Halve finale 100m vrije slag Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo *
04.47 Zwemmen Finale 4x200 vrij Estafettedames*

* = afhankelijk van resultaat in eerdere ronde

Prominenten in actie

Aan de start bij de tijdrit voor de mannen gaat ook Chris Froome. De Engelsman heeft in juli de Tour de France gewonnen, waarbij hij ook al een klimtijdrit op zijn naam wist te schrijven, en is samen met Tom Dumoulin grote favoriet voor de olympische titel. Froome heeft het voordeel dat hij geen probleem met zijn pols heeft en dat het met zijn vorm waarschijnlijk nog wel goed zit. In de wegwedstrijd kon hij niet met de besten mee, maar de race tegen de klok is een stuk korter.

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
13.30 uur Wielrennen Tijdrit vrouwen
15.00 uur Wielrennen Tijdrit mannen
15.22 uur Roeien Finale dubbel-vier mannen
15.34 uur Roeien Finale dubbel-vier vrouwen
17.00 uur Schieten Finale 50m pistool mannen
20.15 uur Kanovaren Finale slalom K1 mannen
20.30 uur Gewichtheffen Finale -69 kg vrouwen
20.45 uur Schieten Finale dubbeltrap mannen
21.00 uur Turnen Individuele meerkampfinale
22.00 uur Judo Finale -70 kg vrouwen
22.20 uur Judo Finale -90 kg mannen
00.00 uur Gewichtheffen Finale -77 kg mannen
01.15 uur Schermen Finale floret individueel vrouwen
01.45 uur Schermen Finale sabel individueel mannen
02.30 uur Tafeltennis Finale enkelspel vrouwen
03.57 uur Zwemmen Finale 100m vrij mannen
04.47 uur Zwemmen Finale 4x200m vrij vrouwen

Geen roeien vandaag door weersomstandigheden

Het olympisch roeitoernooi is wederom uitgesteld vanwege het weer. Het roeitoernooi zou om 13.30 uur starten. Het is onduidelijk wanneer de wedstrijden wel gaan beginnen. Afgelopen zondag werd het volledige roeiprogramma afgelast vanwege de weersomstandigheden en ook het tennistoernooi liep vertraging op.

Update 13:08 uur

Zojuist is bekendgemaakt dat er vandaag helemaal geen roeien zal zijn. Hoogstwaarschijnlijk zullen de wedstrijden van vandaag morgen worden ingehaald.

Voor Nederland stonden woensdag, en nu dus vermoedelijk donderdag, diverse boten op het programma. Zo moeten Ilse Paulis en Maaike Head - favorieten voor goud in de lichte dubbel-vier - zich plaatsen voor de finale, terwijl ook de mannen vier-zonder en de mannen- en vrouwenachten een gooi doen naar een finaleplek. De vrouwen dubbel-vier staat daarnaast in de finale, waar woensdag een goede kans op een medaille ligt. 

Geen roeien vandaag door weersomstandigheden (Pro Shots / Action Images)
Geen roeien vandaag door weersomstandigheden (Pro Shots / Action Images)

Turken meeverzekerd bij Duits ziekenfonds

In Turkije wonende verwanten van Turken die in Duitsland wonen zijn gratis meeverzekerd voor ziektekosten. Tussen Duitsland en Turkije is er in 1964 een Duits-Turks-ziektekostenverdrag afgesloten waarin dit geregeld is. Tot nu toe is dit verdrag niet aangepast of opgezegd. Overigens mag de Turkse regering zelf bepalen welke familieleden er onder dit verdrag vallen. Hierdoor vallen dus partner, kinderen en zelfs ouders van in Duitsland levende Turken onder dit verdrag. Het gaat hier dus vaak om mensen die zelfs nooit in Duitsland zijn geweest of enige binding met Duitsland hebben.

In 1968 is dit verdrag ook met Joegoslavië afgesloten waardoor nu ook Bosnië, Herzigovina, Servië en Montenegro onder dit verdrag vallen.

In 2003 heeft Martin Hohmann van de CDU/CSU de regering onder andere gevraagd over hoeveel mensen het ging. Het antwoord was dat er in 1999 ongeveer 33.630 families van deze regeling gebruik maakten. Maar sindsdien is er aan deze regeling niets gewijzigd.

De reden voor dit verdrag was dat er in die tijd te weinig arbeidskrachten waren en er dus buitenlandse arbeidskrachten aangetrokken moesten worden. Er waren indertijd veel Duitsers die in het westen werkten maar in het oosten woonden omdat het leven daar goedkoper was. Toen de muur er eenmaal was ontstond er dus vanzelf een gebrek aan arbeidskrachten. Om meer "gastarbeiders" over te halen in Duitsland te komen werken is deze regeling in het leven geroepen. Hierdoor is er dus wel ongelijkheid ontstaan, tenslotte vallen in het buitenland levende Duitsers (en mensen van andere nationaliteiten) met familie in Duitsland niet onder deze regeling.

Launchtrailer voor Bioshock: The Collection

Bioshock: The Collection komt volgende maand uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. 2K Games heeft alvast een trailer online gezet om je in de juiste stemming te krijgen.

"Herleef de dieptes van Rapture en zeil door Columbia in BioShock: The Collection. De bundel bevat alle drie Bioshock-games in remastered-versie voor de huidige generatie, compleet met alle singleplayer DLC en niet eerder vertoonde beelden en commentaar van Ken Levine. Beschikbaar vanaf 13 september", aldus de trailerbeschrijving.

'Onthulling PS4 Neo komt volgende maand'

Sony heeft aangekondigd met een speciaal PlayStation-evenement te komen waarin mogelijk de nieuwe PlayStation 4-variant, de Neo, zal worden onthuld. De bijeenkomst vindt plaats in New York City op 7 september en heeft als doel het bespreken van "de PlayStation business".

De 'PlayStation Meeting', zoals het evenement wordt genoemd, is een presentatie in het PlayStation Theater op Times Square. Het bevestigd eerdere geruchten van websites Gameblog en Vice Gaming die hadden aangegegven dat Sony volgende maand met de aankondiging van de nieuwe PS4 zou komen. Saillant detail is dat de locatie en de naam 'PlayStation Meeting' ook werden gebruikt bij de onthulling van de PlayStation 3 in 2013.

De PS4 Neo is de tegenhanger van Microsofts Xbox Scorpio die tijdens E3 dit jaar werd aangekondigd. Sony had voor de E3 al wel bekendgemaakt te werken aan een nieuwe PlayStation 4, maar had aangegeven pas later dit jaar met details te komen. Waarschijnlijk horen we over vier weken meer over de 'new & improved' PS4. Sony heeft zelf al bevestigd dat er een livestream beschikbaar zal zijn van het evenement.

Square Enix graphics designer Manabu Daishima overleden

Manabu Daishima, graphics designer bij Square Enix, is overleden. Op 30 juli ging hij duiken met twee anderen bij het Izo Kaiyū Kōen Duikcenter toen het noodlot toesloeg. Hij verloor vier meter onderwater het bewustzijn, dertig meter bij de kust vandaan. 

Hoewel Daishima nog uit het water is gehaald door de mensen waarmee hij samen was en is behandeld in het ziekenhuis, is hij helaas alsnog overleden. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht. Daishima heeft gewerkt aan diverse games van Squaresoft. Zo was hij verantwoordelijk voor het monster design in Romancing SaGa, map en world graphic design voor Secret of Mana, field graphics voor Chrono Trigger en heeft hij ook aan diverse Final Fantasy-titels gewerkt.

Manabu Daishima is 45 jaar geworden.

Chrono Trigger logo

Succescoach Ranieri verlengt bij Leicester City

Claudio Ranieri heeft zijn contract bij regerend landskampioen Leicester City officieel verlengd. De Italiaan ligt nu vast tot de zomer van 2020. De Italiaan maakte The Foxes in het vorige seizoen landskampioen van Engeland. Het succesverhaal van Leicester moet een vervolg krijgen, met Ranieri aan het roer. Dat hij bijtekent tot medio 2020 is veelzeggend, de club wil dus op de lange termijn door met het behalen van successen.

Leicester City's vicevoorzitter Aiyawatt Srivaddhanaprabha is daar maar wat blij mee. "Twaalf maanden geleden brachten we een man naar Leicester City wiens kennis en ervaring, vonden wij, ons kon leiden naar een nieuwe fase in ons langetermijnsplan. Wat er nu is gepresteerd gaat verder dan we ooit hadden gedacht."

De Italiaan zelf is uiteraard ook blij met zijn contract. "Vanaf het moment dat ik met de eigenaren van de club praatte, wist ik dat ik deel wilde uitmaken van iets voor de lange termijn. De energie bij deze club, van de eigenaren, staf, spelers en supporters, is iets heel erg speciaals. Ik ben blij, en ook trots dat ik hier nog jaren kan zijn."

Vorig seizoen overtrof Leicester City ieders stoutste dromen: kampioen worden van Engeland. "Vorig jaar hielpen die spirit en het harde werken ons om iets magisch te bereiken. Wanneer we dat kunnen voortzetten en onze passie behouden en vechten met ons hart, dan weet ik dat we samen nog lang succesvol zijn."

Claudio Rainieri nog vier seizoenen onder contract bij Leicester City. (PRO SHOTS/Action Images)
Claudio Rainieri nog vier seizoenen onder contract bij Leicester City. (PRO SHOTS/Action Images)

Cataclysm naar Evolve Stage 2

Een grote boor, gesmolten lava en meteorieten op het speelveld. De nieuwste update voor Evolve Stage 2 is passend 'Cataclysm' genoemd en is onderdeel van het 'Sheer Madness' evenement. Ook is er co-op matchmaking tegen AI toegevoegd.

De meteorieten die vallen doe damage aan spelers en het monster. Gelukkig zijn er ook meteorieten die spelers in een bepaald terrein healen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, zie je in onderstaande trailer. Evolve Stage 2 is de gratis versie van Evolve en nu beschikbaar op pc en later ook voor consoles.

Shorttracker Van der Wart breekt enkel in training

Een tegenvaller in de voorbereiding van shorttracker Freek van der Wart in aanloop naar de winter. Hij zijn enkel gebroken. "Slecht nieuws. Gisteren met langebaan gevallen en mijn enkel gebroken. Gelijk operatie gehad en nu herstellen", zo laat Van der Wart woensdag weten via Twitter.

Hoe lang de revalidatie in beslag zal nemen is nog niet bekend. Het shorttrack seizoen begint in principe bij de Invitation Cup in Leeuwarden. Dat toernooi wordt 8 en 9 oktober gehouden in Leeuwarden. De eerste wereldbekerwedstrijden volgend een maand later in Calgary en Salt Lake City.

Van der Wart is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse shorttrackploeg. Hij werd in 2013 Europees kampioen en werd met de aflossingsploeg wereldkampioen in 2014. Het Afgelopen seizoen verliep enigszins teleurstellend voor Van der Wart met individueel een achtste plaats op de EK en een achttiende plek op de WK.

Gerard Joling noemt Pierre Kartner mopperkont

Gerard Joling vindt dat Pierre Kartner niet mag klagen over het repertoire dat Gerard zingt tijdens het jubileumconcert van de Jostiband. "Pierre is een oude mopperkont. Hij zeikt altijd maar tegen iedereen en aan en moppert altijd", reageert Gerard op de kritiek van Vader Abraham die zijn lied Het kleine café aan de haven graag zelf had gezongen in de Ziggo Dome.

Gerard reageerde woensdag bij 100% NL op de klachten van Pierre Kartner. "Ik heb in eerste instantie aan de mensen van de Jostiband voorgesteld om een liedje van mezelf te zingen maar dit was in zo'n kort tijdsbestek te moeilijk om in te studeren voor ze. Nou, toen vroegen ze of ik dan misschien 'Kleine café aan de haven' wilde zingen. Nou, als het niet anders kan dan doen we dat gewoon. Het gaat namelijk om die gehandicapte mensen en het feit dat ze al zolang muziek maken, al vijftig jaar."

Gerard stond hoog op het lijstje van de Jostiband om mee te doen aan het concert en Pierre ontbreekt er op. "Daar kan ik niets aan doen", zegt Gerard. "En dan denk ik: Pierre heeft het liedje zelf geschreven dus hij krijgt ook netjes de muziekrechten. Man, je bent 81, heb zoveel miljoen op de bank. Ga daar nou eens van genieten in plaats van altijd maar te mopperen. Ik snap dat niet hoor."


Gerard Joling noemt Pierre Kartner mopperkont
Gerard Joling noemt Pierre Kartner mopperkont (Foto: BuzzE)

Verkrachter 8-jarig meisje nog spoorloos

De zoektocht naar de persoon die een 8-jarig Nederlands meisje op een Franse camping zou hebben verkracht, heeft nog niets opgeleverd. Dat heeft een woordvoerster van het parket in Privas in de Ardèche woensdag gezegd.

Het meisje zou in de nacht van maandag op dinsdag zijn verkracht op camping Du Vieux Pont in Saint-Alban Auriolles, een door veel Nederlanders bezochte plaats vlakbij het beroemde Vallon Pont d'Arc. Het meisje sliep in een tent apart van haar ouders. Haar ouders hoorden het meisje in de nacht, omstreeks 3 uur, gillen.

Circa dertig agenten en rechercheurs zijn op de zaak gezet, maar tot dusver is er geen verdachte aangehouden. De woordvoerster van het parket liet weten dat woensdag verder wordt gezocht.

De campings in de Ardèche werden enkele jaren geleden ook al opgeschrikt door een reeks verkrachtingen van meisjes en jonge vrouwen. Dat gebeurde in de periode tussen 2010 en 2012. De dader kreeg de bijnaam 'campingverkrachter' en werd uiteindelijk opgepakt. In 2014 is hij veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf.

Verkrachter 8-jarig meisje nog spoorloos
Verkrachter 8-jarig meisje nog spoorloos (Foto: ANP)

SyriŽr mag Belgisch asielcentrum overslaan

Asielzoekers die zo goed als zeker een verblijfsvergunning in België krijgen, zoals Syriërs en Eritreërs, hoeven voortaan maximaal vijf tot tien dagen in een asielcentrum door te brengen. Dat moet hun integratie in de maatschappij bevorderen.

De maatregel zou duidelijkheid scheppen voor de mensen die wel in asielcentra moeten blijven. "Zij krijgen geen valse hoop meer. Met hen kunnen we ook sneller inzetten op de terugkeer", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) tegen de krant De Standaard.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is op zich positief, maar stelt wel vraagtekens. ,,Het 'sorteren' op basis van land van herkomst is mogelijke discriminatie", zegt een woordvoerder in een reactie.

Syriër mag Belgisch asielcentrum overslaan
Syriër mag Belgisch asielcentrum overslaan (Foto: ANP)

Levenslang veroordeelde mag resocialiseren

De tot levenslang veroordeelde Edwin S. heeft recht om aan zijn resocialisatie te beginnen. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald.

S. wil de kans krijgen om terug te keren in de samenleving. Na 23 jaar en zeven maanden te hebben vastgezeten, vindt de man daarom dat hij recht heeft op resocialisatie. Hij eiste dat in een tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding.

S. werd in 1994 veroordeeld voor de moord op een man en het levensgevaarlijk verwonden van een vrouw uit Badhoevedorp bij een overval. Hij voelt zich gesterkt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde eerder dat een levenslange straf, zonder uitzicht op enige vorm van verlof, onmenselijk is.

Levenslang veroordeelde mag resocialiseren
Levenslang veroordeelde mag resocialiseren (Foto: ANP)

'Grote fouten EU over mislukte Turkse coup'

De Europese Unie (EU) maakt ernstige fouten in zijn reactie op de mislukte coup in Turkije. En als het Westen Turkije "verliest" is dat te wijten aan zijn eigen fouten en niet aan de goede banden van Ankara met Rusland, China of de islamitische wereld. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu woensdag.

In een interview met staatspersbureau Anadolu zei de bewindsman ook dat de recente Turkse toenadering tot Rusland niet was bedoeld als een boodschap aan het Westen. Maar de steun voor een EU-lidmaatschap van Turkije is bij de bevolking volgens hem wel gedaald als gevolg van de sympathieke houding van het blok tot degenen die de couppoging op 15 juli uitvoerden.

'Grote fouten EU over mislukte Turkse coup'
'Grote fouten EU over mislukte Turkse coup' (Foto: ANP)

Haryanto per direct vervangen door Ocon

Rio Haryanto is zijn stoeltje bij Manor kwijt. De eerste Indonesische Formule 1-coureur heeft niet kunnen voldoen aan zijn sponsorbetalingen aan het team; de enige reden dat hij een plek op de grid had. Haryanto zal vervangen worden voor Esteban Ocon, die op dit moment reservecoureur bij Renault is.

De Fransman, die onder contract van Mercedes staat, kwam dit jaar al drie keer in actie in de eerste vrije training. Zijn racedebuut in de hoogste klasse zal hij bij de komende Grand Prix in België maken, en ook voor de overige races dit jaar heeft de 19-jarige een contract. Ocon werd in het verleden al Formule 3- en GP3-kampioen. In die eerste klasse was hij in 2014 concurrent van Max Verstappen, die toen als derde eindigde in het kampioenschap.

Voetbaldames Frankrijk schieten Nieuw-Zeeland naar huis

Dinsdag werd de groepsfase van het olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen afgesloten. Dit leverde wisselende wedstrijden op. Vrijdag zal het toernooi worden voortgezet met de kwartfinales. 

In groep E bleef het twee keer 0-0. Brazilië vond een 0-0 tegen Zuid-Afrika prima en China en Zweden verzekerden zich met deze uitslag van een plek bij de laatste acht. In groep F had Australië een overwinning nodig op Zimbabwe en deed dat ook. Het werd 6-1. Het land ging als beste derde door. Canada won met 2-1 van Duitsland, waardoor Canada ongeslagen groepswinnaar werd en Duitsland tweede. 

In groep G nam Colombia afscheid met een puntje tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen waren al zeker van de volgende ronde. Het werd 2-2. Frankrijk boekte een 3-0 zege op Nieuw-Zeeland en zorgde ervoor dat Frankrijk wel door ging en Nieuw-Zeeland als slechtste derde achter bleef. 

De kwartfinales zijn: Brazilië - Australië, Verenigde Staten - Zweden, China - Duitsland en Canada - Frankrijk. 

Uitslagen groepsfase derde speelronde

# Land Land Uitslag
E Brazilië Zuid-Afrika 0-0
E China Zweden 0-0
F Australië Zimbabwe 6-1
F Duitsland Canada 1-2
G Colombia Verenigde Staten 2-2
G Nieuw-Zeeland Frankrijk 0-3

Standen in groepen E, F en G. 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Brazilië* 3 7 8-1
2 China* 3 4 2-3
3 Zweden* 3 4 2-5
4 Zuid-Afrika 3 1 0-3
# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Canada* 3 9 7-2
2 Duitsland* 3 4 9-5
3 Australië* 3 4 8-5
4 Zimbabwe 3 0 3-15
# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Verenigde Staten* 3 7 5-2
2 Frankrijk* 3 6 7-1
3 Nieuw-Zeeland 3 3 1-5
4 Colombia 3 1 2-7

Gewonde bij schietpartij Amsterdam-Osdorp

In de Amsterdamse wijk Osdorp is een man gewond geraakt bij een schietincident. De man reed met een vrouw in een auto op de Van Suchtelen van de Haarestraat. Hij stapte uit en kwam gewond weer terug, waarna hij de vrouw vroeg hem naar het ziekenhuis te rijden.

Ze reed weg maar besloot even verderop toch de hulpdiensten te bellen. In een ambulance is het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht. Hij is buiten levensgevaar en wordt later verhoord, meldt de politie. Over zijn identiteit en over de aanleiding voor het schietincident kan de politie nog niets zeggen.

Gewonde bij schietpartij Amsterdam-Osdorp
Gewonde bij schietpartij Amsterdam-Osdorp (Foto: ANP)

Friet wint van patat

Heel FOK! is al jaren bezig met deze wedstrijd. Is het patat of friet. Doe maar klikken op dit of op dit en verder mag je zelf de search gebruiken.

Dus ik open vandaag de Metro op het internet, en zij komen met het nieuws dat friet gewonnen heeft van patat! Het bedrijf Buzzcapture heeft heel het interwebs afgescand en kwam zo op deze winnaar uit. De schuldige zijn de fastfoodketens die niet het woord patat willen gebruiken maar friet. Nu natuurlijk aan jou de vraag, is het nou patat of friet?
 

Fok!ker Dj Koelkast weet het ook niet meer.

Mattie en Wietze openen restaurant

Mattie en Wietze gaan een week lang een eigen restaurant runnen om geld in te zamelen voor het innovatieve Virtual Reality-project in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De dj's van Qmusic maakten dit nieuws woensdag zelf bekend tijdens hun ochtendshow op de radio.

Het ziekenhuisproject stelt ouders in staat om live in verbinding te staan met hun kinderen in het ziekenhuis en 360-graden opnames te maken. "Dit doel sprak ons allebei zo aan, we voelden meteen dat we hier iets mee moesten doen. We vergeten soms dat het niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is dat ze 's avonds worden voorgelezen door hun ouders, of dat ze iedere week op het voetbalveld met vriendjes lekker een balletje kunnen trappen", zegt Mattie.

Wytze: "Deze nieuwe technologie maakt voor deze kinderen, letterlijk, een wereld van verschil. We hopen dat dit het startschot kan zijn om het project uiteindelijk in alle kinderziekenhuizen in Nederland uit te rollen." Mattie en Wietze willen zoveel mogelijk geld binnenhalen voor de aankoop van VR-brillen, software en een 360-graden camera.

Het Mattie & Wietze-restaurant is open van 17 tot en met 23 augustus. Dagelijks treden er bekende artiesten op om het goede doel te steunen.

Mattie en Wietze openen restaurant
Mattie en Wietze openen restaurant (Foto: BuzzE)

Spoor bij Schiphol succesvol verdubbeld

De treinen rijden na anderhalve week weer tussen Duivendrecht en Schiphol. De werkzaamheden rondom de spoorverdubbeling op het traject, zijn succesvol afgerond laat ProRail weten. De eerste treinen rijden vanaf woensdagochtend over de nieuwe sporen.

De werkzaamheden begonnen zondag 31 juli. Op het traject Duivendrecht - Schiphol is het spoor over een lengte van 8 kilometer verdubbeld van twee naar vier sporen.

Spoor bij Schiphol succesvol verdubbeld
Spoor bij Schiphol succesvol verdubbeld (Foto: ANP)

Burgers hoesten meeste milieubelasting op

De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door burgers, bedrijven droegen een derde van de lasten bij. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het grootste deel van de totaal geïnde milieubelastingen en -heffingen bestond in 2015 uit accijns op brandstof, waarvan 3 miljard euro werd betaald door producenten en bijna 5 miljard door Nederlandse huishoudens. De motorrijtuigenbelasting is de tweede inkomstenbron, waarvan producenten ruim 1 miljard voor hun rekening namen en burgers 4,5 miljard. Energiebelasting staat op de derde plaats, met ongeveer gelijk verdeelde lasten tussen producenten en burgers. Afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing komen voor het merendeel op conto van de huishoudens, bpm en overige milieubelastingen en -heffingen worden in meerderheid door bedrijven betaald.

Het principe dat de vervuiler betaalt, gaat niet altijd op, stelt het CBS woensdag. Producenten zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar betalen nog niet de helft van de belastingen op energie. Huishoudens, die nog geen vijfde bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, betalen meer dan de helft.

Burgers hoesten meeste milieubelasting op
Burgers hoesten meeste milieubelasting op (Foto: ANP)

Turkse legerofficier vraagt asiel aan in VS

Een officier van het Turkse leger heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. De militair was gelegerd op een NAVO-basis in de Amerikaanse staat Virginia en werd na de mislukte couppoging in Turkije door het land teruggeroepen. Het is voor het eerst dat een militair die in verband wordt gebracht met de staatsgreep, asiel aanvraagt in de VS.

De zaak kan mogelijk voor nog meer spanningen zorgen tussen Amerika en Turkije. Beide landen staan al op gespannen voet, aangezien de VS er niets voor voelt om Fethullah Gülen aan Turkije uit te leveren. Ankara beschouwt de naar de VS uitgeweken geestelijke als het brein achter de couppoging.

Turkije heeft inmiddels meer dan 16.000 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

Turkse legerofficier vraagt asiel aan in VS
Turkse legerofficier vraagt asiel aan in VS (Foto: ANP)

Tyler Perry betaalt uitvaart omgekomen baby's

Tyler Perry neemt de kosten voor zijn rekening van de begrafenis van twee Amerikaanse baby's die vorige week omkwamen nadat ze alleen waren achtergelaten in een hete auto. Dat meldt Page Six.

De acteur en regisseur, bekend van onder meer de film The Single Moms Club en de televisieseries Meet The Browns en If Loving You Is Wrong, nam contact op met een lokaal radiostation toen hij het nieuws hoorde. De moeder van de tweeling had gezegd dat ze moeite had om het benodigde geld voor de uitvaart bij elkaar te krijgen. Tyler bood daarna direct aan om bij te dragen.

De vijftien maanden oude meisjes waren door hun vader alleen achtergelaten. De 24-jarige man wordt verdacht van doodslag.

Tyler Perry betaalt uitvaart omgekomen baby's
Tyler Perry betaalt uitvaart omgekomen baby's (Foto: BuzzE)

Nieuwe Narnia-film op komst

De Chronicles of Narnia-filmreeks krijgt een vervolg. Het vierde deel uit de boekenserie van C.S. Lewis, The Silver Chair, wordt ook verfilmd, meldt The Hollywood Reporter. Wanneer de film klaar moet zijn, is nog niet bekend.

Het verhaal van The Silver Chair gaat verder waar voorganger, The Voyage of the Dawn Treader, stopte. Het is onduidelijk of er acteurs uit de eerdere delen terugkeren in de vierde film. Het script wordt geschreven door David Magree. Hij was eerder verantwoordelijk voor de boekverfilmingen van onder meer The Life of Pi en Finding Neverland.

De Narnia-filmreeks begon in 2005 met The Lion, the Witch and the Wardrobe. Wereldwijd leverde de film 745 miljoen dollar op. De vervolgen kwamen uit in 2008 en 2010. In totaal brachten de films meer dan 1,6 miljard dollar in het laatje.

Nieuwe Narnia-film op komst
Nieuwe Narnia-film op komst (Foto: BuzzE)

'Doodschieten zwarte man VS was fout'

De politie in Los Angeles heeft dinsdag (lokale tijd) toegegeven dat ze een fout heeft gemaakt door vorige maand een ongewapende zwarte man dood te schieten. De 27-jarige Donnell Thompson lag bewegingsloos op de grond en werd door politieagenten voor een autodief aangezien.

Het is niet bekend waarom de man bewusteloos op de grond lag. Toen hij vervolgens opstond en naar zijn riem greep, loste een agent twee fatale schoten. De werkelijke autodief bleek even daarvoor aangehouden.

Nabestaanden van de jongen gaan een aanklacht indienen tegen het Amerikaanse politiekorps, liet hun advocaat weten. De agent die schoot, is geschorst. Hoewel de politie heeft toegegeven dat het om een fout gaat, loopt er een eigen onderzoek naar de toedracht van het incident. Dat moet uitwijzen of het handelen van de bewuste agent gerechtvaardigd was onder de omstandigheden.

'Doodschieten zwarte man VS was fout'
'Doodschieten zwarte man VS was fout' (Foto: ANP)

Energierekening 100 euro lager dan vorig jaar

Bij gelijkblijvend verbruik zal de energierekening over 2016 van een Nederlands huishouden gemiddeld zo'n 100 euro lager uitvallen dan een jaar eerder. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwe energietarieven, -belastingen en leveringskosten.

De jaarrekening voor een huishouden met standaard verbruik zal eind 2016 uitkomen op 1672 euro, meldt het CBS woensdag. Vooral de lagere kosten voor elektriciteit drukken de energierekening, de belasting op gas is juist gestegen.

Vorige maand werden de nieuwe energietarieven bekend. De levering van elektriciteit pakt 31 euro goedkoper uit en een verlaging van de energiebelasting levert huishoudens 67 euro winst op. De prijs voor gas is vergeleken met vorig jaar flink gedaald, maar de belasting is sterk verhoogd. Per saldo komt het gebruik van gas twee euro per jaar duurder uit.

De totale rekening over 2016 bestaat voor 44 procent uit belastingen, een jaar geleden was dat 40 procent.

Energierekening 100 euro lager dan vorig jaar
Energierekening 100 euro lager dan vorig jaar (Foto: ANP)

Drones bombarderen bijbels in Midden-Oosten

De Zweedse evangelische kerk Livets Ord wil met behulp van drones duizenden bijbels verspreiden in het Midden-Oosten. Dat laat de kerk aan de Washington Post weten.

"We gebruiken een nieuwe generatie drones die pakketjes kunnen afleveren om duizenden elektronische bijbels te verspreiden", aldus het evangelische gezelschap, die zichzelf Woord van het Leven noemt.

Volgens de kerk is het Midden-Oosten een regio boordevol religieus geweld. "We bidden dat Gods werk en liefde de haat zal verslaan", aldus een woordvoerder van het gezelschap.

De duizenden bijbels worden de komende weken, vanaf grote hoogte boven Syrië, verspreidt.

Zweedse kerk laat drones bijbels bombarderen
Zweedse kerk laat drones bijbels bombarderen (Foto: BuzzT)

Wageningse geurval kan malaria uitroeien

Een zogenoemde geurval met daarin menselijke lichaamsgeur kan zeventig procent van het aantal malariamuggen in een groot gebied vangen. Dat heeft muggendeskundige Willem Takken, professor aan de Wageningen Universiteit, na onderzoek vastgesteld. Het vooraanstaande medische vakblad The Lancet publiceert woensdag over dit onderzoek naar de muggenval.

Onder leiding van Takken probeerde een internationaal team van onderzoekers de Suna-val uit op het eiland Rusinga in het Victoriameer in Kenia. Op Rusinga wonen 25.000 mensen, die allemaal een val aan hun voordeur hingen. Een menselijke geurstof lokte de beesten, die door een ventilator in een zak werden geblazen. Daar droogden ze uit en stierven.

Omdat het aantal muggen hierdoor afneemt, loopt het aantal malaria-infecties ook terug. Na drie jaar waren in het gebied waarin de geurval is getest dertig procent minder mensen met malaria. Als de geurvallen lang genoeg en op grote schaal worden gebruikt, kan malaria worden uitgeroeid.

Takken: "De geurval werkt zonder insecticiden. Dat is een groot voordeel, want malariamuggen worden resistent tegen bestrijdingsmiddelen. De muggen hebben de aantrekking van een menselijke lokstof echter nodig om te kunnen overleven. Ze kunnen zich daar niet tegen wapenen zonder dood te gaan. De mug die het zikavirus en knokkelkoorts overbrengt, heeft dezelfde geurstof nodig. Tegen deze ernstige infecties werkt de val dus ook."

Elke minuut sterft ergens ter wereld een kind aan malaria. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties willen daarom dat de ziekte in 2030 is verdwenen. Takken: "De malariamug zal niet verdwijnen, want er zijn meer dan 450 soorten. Maar dat is ook niet nodig: in Europa komt malaria niet meer voor. De mug is er wel, maar zonder ziekmakende parasiet. Die situatie moeten we in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië ook bereiken. Voor een tientje per persoon per jaar kan elke inwoner van een malariagebied een geurval krijgen. De lokstof is eenvoudig in een laboratorium te maken."

Wageningse geurval kan malaria uitroeien
Wageningse geurval kan malaria uitroeien (Foto: ANP)

Duitsland wil meer veiligheidsmaatregelen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, eist meer politieagenten en videobewaking op straat in Europa. Ook wil hij criminele vluchtelingen sneller kunnen uitzetten. Dat zou in een ontwerp staan dat de minister aan zijn collega's in de Europese Unie heeft voorgelegd. Het plan is een reactie op de vier geweldsincidenten die Duitsland vorige maand troffen.

De Maizière wil onder meer tot 2020 15.000 extra politieagenten in binnen- en buitenland aanstellen. Ook zouden volledige versluiering en de financiering van moskeeën door extremistische organisaties verboden moeten worden. De minister wil daarnaast de dubbele nationaliteit van Duitsers die zich aansluiten bij terroristische groeperingen, eenvoudiger kunnen afpakken.

Eerder nam Duitsland al meer veiligheidsmaatregelen bij vliegvelden en treinstations en ging het willekeurige controles uitvoeren in grensgebieden, als gevolg van de vier incidenten.

De bloedige aanslag in München geldt als de meest recente aanval. De dader van de schietpartij, een depressieve scholier, schoot half juli negen mensen dood. Door een serie aanslagen zijn in Duitsland sinds 18 juli elf mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt.

Duitsland wil meer veiligheidsmaatregelen
Duitsland wil meer veiligheidsmaatregelen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bar slecht

In de ochtend overheersen de bewolking en de buien die van het noordwesten richting het zuidoosten over het land trekken. Het is mogelijk dat de buien gepaard gaan met onweer. In de loop van de middag klaart het weer op en komt de zon tevoorschijn. De temperaturen liggen tussen de 16 en 18 graden. De wind draait richting het noordwesten en is meest matig van kracht.

Zon op 06:16
Zon onder 21:12
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Blind_Guardian was op vakantie in Frankrijk.

Blind_Guardian was op vakantie in Frankrijk  (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian was op vakantie in Frankrijk (Foto: Blind_Guardian)


Blind_Guardian was op vakantie in Frankrijk  (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian was op vakantie in Frankrijk (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1566 De beeldenstorm begon en duurde tot oktober 1566.
1628 De Vasa, een Zweeds oorlogsschip, zonk op zijn eerste tocht en was na de berging in 1961 het enige 17e-eeuwse schip ter wereld.
1675 De eerste steen van het Koninklijk Observatorium van Greenwich werd gelegd door koning Charles II.
1920 Vrede van Sèvres, het vredesverdrag tussen de geallieerden en het Ottomaanse Rijk werd gesloten.
1925 De stormramp van 1925, een noodweer met zeer zware windstoten en meerdere tornado's, verwoestte o.a. Borculo.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Phelps pakt zijn 21ste goud, estafetteploeg wordt zevende

Michael Phelps heeft op de 4x200 meter vrije slag estafette met zijn ploeg zijn 21ste gouden medaille weten te behalen. Hun tijd van 7:00,66 was ruim genoeg voor het goud. Groot-Brittannië haalde het zilver op in 7:03,13. Japan pakte verrassend het brons in 7:03,50, dat Australië naar de vierde plek verwees. Nederland werd uiteindelijk zevende in de finale, voor België, in 7:09,10 met Dion Dreesens in 1:47,58, Maarten Brzoskowski in 1:46,87, Kyle Stolk in 1:47,59 en Sebastiaan Verschuren in 1:47,06. 

Eerder op de avond heeft Michael Phelps op de 200 meter vlinderslag revanche genomen. In Londen 2012 pakte hij het zilver op deze afstand, omdat hij verrassend werd verslagen door de Zuid-Afrikaaan Chad le Clos. Vandaag was Phelps weer de sterkste, wat betekende dat hij zijn twintigste gouden medaille op mocht halen en op gelijke hoogte komt met olympiër Leonidas. Phelps ging na 150 meter aan de leiding, waarbij de Japanse Masato Sakai en de Hongaarse Tamas Kenderesi steeds dichterbij kwamen. Uiteindelijk hield Phelps vier honderdste over op de Japanner, mede dankzij een goede finish. Het brons ging naar Kenderesi.

Sebastiaan Verschuren is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de finale van de 100 meter vrije slag. Zijn tijd van 48,28 lijkt in eerste instantie een prima tijd na zijn tijd in de ochtendsessie (48,51), maar bleek na de tweede halve finale niet genoeg voor een plek in de finale. Verschuren eindigde uiteindelijk als tiende. De Amerikaan Nathan Adrian gaat als eerste naar de finale met 47,83, gevolgd door de Australiërs Kyle Chalmers (47,88) en Cameron McEvoy (47,93).

Katie Ledecky heeft haar tweede olympische titel in Rio opgehaald. Op de 200 meter vrije slag was ze in 1.53.73 te sterk voor Sjöström, die in de laatste vijftig meter te kort kwam om de Amerikaanse bij te halen. Brons gaat naar Australië, Emma McKeon had hiervoor genoeg aan 1.54.92.

Katinka Hosszu uit Hongarije wist op de 200 meter wisselslag haar derde goud van dit toernooi te pakken. Dit keer was de overmacht niet zo groot en probeerde de Britse Siobhan-Marie O’Connor er een stokje voor te steken. Hosszu finishte in 2:06.58 en hield aan de finish genoeg over van haar voorsprong op de Britse, die met het zilver naar huis gaat in 2:06.88. De bronzen medaille was voor Amerika, Madeline Dirado zwom 2:08.79

Nigeriaans tafeltennissprookje voorbij, veteraan in halve finales

Het olympisch sprookje van tafeltennisser Quadri Aruna is voorbij. In Rio de Janeiro werd hij in de kwartfinales kansloos uitgeschakeld door Ma Long, de Chinese nummer één van de wereld. 

Aruna baarde eerder opzien door de Taiwanees Chuang Chih-yuan, de nummer zeven van de wereld, met overmacht uit het toernooi te knikkeren. Daar bleef het niet bij, want in de achtste finales moest de Duitser Timo Boll eraan geloven. De voormalig nummer één van de wereld en drager van de Duitse vlag tijdens de openingsceremonie wist wel wat partij te bieden, maar verloor met 4-2 van Aruna.

Aruna werd zo de eerste Afrikaan ooit die de kwartfinales haalde op de Olympische Spelen. Op het moment dat hij de achtste finales bereikte evenaarde hij het record van zijn legendarische landgenoot Segun Toriola, die in 2008 ook tot de laatste zestien kwam.

In de kwartfinale werd al snel duidelijk dat de koek op was voor Aruna. De eerste twee games gingen in enkele minuten met 11-4 en 11-2 verloren, waarna de Chinees met 11-3 zegevierde in game drie. In de vierde game kwam de Nigeriaan plotseling op stoom en nam hij zelfs een 4-1 voorsprong, maar Ma liet het niet te gek worden en schreef met een 11-7 gamewinst de wedstrijd op zijn naam. In de halve finale staat Ma tegenover de Japanner Jun Mizutani, die de Portugees Marcos Freitas met 4-2 versloeg. 

Quadri Aruna bezig met de wedstrijd van zijn leven, de olympische kwartfinale (PROSHOTS/Action Images)
Quadri Aruna bezig met de wedstrijd van zijn leven, de olympische kwartfinale (PROSHOTS/Action Images)

In de andere halve finale kan de tafeltennisliefhebber gaan kijken naar een andere ware legende in de sport. De Wit-Russische grootheid Vladimir Samsonov, vicewereldkampioen van 1997, haalt in Rio nog één kaar alles uit de kast. De 40-jarige mondiale nummer negen stond in de kwartfinale tegenover de Duitser Dimitrij Ovtcharov. Het duel tussen de Europese toppers ging lang gelijk op, maar het was de veteraan Samsonov die aan het langste eind trok en eindelijk in de olympische halve finales staat: 4-2. Hij speelt in die halve finales tegen de Chinees Zhang Jike, regerend olympisch kampioen, die de Japanner Koki Niwa met 4-1 versloeg.

Poetin: sancties Turkije worden afgebouwd

De sancties die Rusland tegen Turkije heeft ingesteld worden de komende tijd stapsgewijs afgebouwd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd na overleg met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan.

Het bezoek van de Turkse president aan Sint-Petersburg was de eerste stap in de toenadering tussen de twee landen. De betrekkingen raakten ernstig bekoeld nadat Turkije vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot bij de grens met Syrië. Rusland steunt het Syrische regime van president Bashar Assad, terwijl Turkije rebellen in Syrië steunt. Toch is Poetin van mening dat hij en Erdogan de meningsverschillen over het conflict in Syrië kunnen overbruggen.

Poetin: sancties Turkije worden afgebouwd
Poetin: sancties Turkije worden afgebouwd (Foto: ANP)

Wilders blijft enthousiast over brexit

PVV-leider Geert Wilders komt niet terug op zijn eerdere uitlatingen over de brexit, de uitkomst van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. "Brexit is een zegen voor de Britten en Nexit zal een feest voor Nederland zijn. Dat het op korte termijn tot onzekerheid leidt met dito effecten doet daar niets aan af", laat Wilders dinsdag weten.

De PVV-voorman reageert op uitlatingen van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Die gaf na de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) aan dat aan dat hij vond dat Wilders zich moest verantwoorden voor de manier waarop hij reageerde op de brexit. Het CPB voorziet dat de Nederlandse economie door de brexit waarschijnlijk iets minder snel groeit dan gedacht. Volgens Van Weyenberg stond Wilders te juichen bij het nieuws over de brexit. Dat laat volgens hem zien dat "de PVV niet alleen de samenleving verdeelt, maar ook de economie schaadt. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt bij een Nexit die de PVV bepleit."

Wilders ziet dat heel anders. Hij gaf eerder aan dat Nederland het Britse voorbeeld zou moeten volgen. "Een vertrek uit de EU zal ons land weer soeverein maken en baas over eigen land, geld en grenzen en dus ook economisch sterker maken. In de EU blijven, betekent nog langer open grenzen en het importeren van nog meer terreur en islam. Daar moeten we van af." De PVV-leider wil ook af van "die laffe eurofielen van D66 die ons land willen opheffen, onze economie en spaarpotten willen uitleveren aan de ongekozen bureaucraten, onze welvaart wegsluizen naar failliete landen als Griekenland en met hun opengrenzenbeleid medeverantwoordelijk zijn voor de import van ontelbare terroristen".

Wilders blijft enthousiast over brexit
Wilders blijft enthousiast over brexit (Foto: ANP)

Chinese tafeltennissters denderen naar halve finales

De twee Chinese topfavorieten in het olympisch tafeltennistoernooi bij de dames zijn met groot vertoon van macht doorgestoomd naar de halve finales. Regerend olympisch kampioene Li Xiaoxia en wereldkampioene Ding Ning stroomden beiden in de derde ronde in en hebben tot en met de kwartfinales drie partijen gespeeld.

Ding opende haar toernooi tegen de Roemeense Elizabeta Samara, die in de tweede game acht punten kon scoren, maar verder kansloos verloor: 11-5, 11-8, 11-5, 11-2. Doo Hoi Kem uit Hong Kong was nog kanslozer tegen het Chinese geweld. De nummer 22 van de wereld ging met 11-3, 11-5, 11-4, 11-4 hard onderuit. De mondiale nummer zeven, Han Ying uit Duitsland, ging het al niet veel beter af: Ding won met 11-8, 11-5, 11-3, 11-7. Kim Song-i uit Noord-Korea lijkt in de halve finales woensdag het volgende slachtoffer te worden.

Tegen een dergelijk geconcentreerde Ding is niemand opgewassen (PROSHOTS/Action Images)
Tegen een dergelijk geconcentreerde Ding is niemand opgewassen (PROSHOTS/Action Images)

In de andere helft van het speelschema begon Li Xiaoxia tegen de Zweedse Li Fen, die ondanks redelijk verzet maar weinig kans maakte op de zege: 11-7, 11-7, 11-8, 11-7. Ook Li stond in de vierde ronde tegenover een dame uit Hong Kong en ook Lee Ho Ching kon nauwelijks partij bieden: 11-5, 11-6, 11-4, 11-4. Cheng I-ching uit Taiwan wachte in de kwartfinales, maar ook zij had werkelijk geen schijn van kans tegen de Chinese: 11-5, 11-5, 11-6, 11-6. Li speelt woensdag in de halve finales tegen Feng Tianwei uit Singapore, de enige die op papier een miniem kansje lijkt te hebben tegen de Chinese overmacht. 

Chinees verslaat Turk in strijd om gewichthefgoud

Het gewichtheffen in Rio de Janeiro heeft dinsdag een tweede gouden medaille opgeleverd voor China. Bij de mannen tot 69 kilogram was Shi Zhiyong de beste. Hij maakte zijn selectie zo volkomen waar, want er was nogal wat ophef: Liao Hui is al jaren de grote man in deze klasse, maar volgens boze tongen heeft zijn dopingschorsing van enkele jaren geleden ertoe geleid dat China hem niet meer wilde sturen. 

Na het trekken was de leiding nog in handen van Daniyar Ismayilov, een Turkmeen die tegenwoordig voor Turkije uitkomt. Hij kende drie goede pogingen en dat leverde een gewicht van 163 kilo op, één meer dan Shi. De twee werden gevolgd door de Noord-Koreaan Kim Myong-hyok, die slechts één geldige poging noteerde, maar met 157kg wel plek drie in kon nemen. 

Bij het stoten kwam Kim in de problemen: zijn eerste twee pogingen gingen mis. Ismayilov wist weer drie geldige beurten tevoorschijn te toveren en kwam dankzij 188kg op een totaalgewicht van 351 kilo. Shi begon met 188 kilo en deed er voor zijn tweede poging twee kilo bovenop. Dat bleek genoeg, want 190kg leverde een totaalgewicht van 352 kilo op, goed voor het goud. Hij deed nog een poging om het wereldrecord met het totaalgewicht te breken, maar dat was geen succes. 

Ondertussen probeerde Kim met 196kg nog een ultieme poging om voor het goud te gaan, maar dat mislukte en dus viel hij uit te uitslag. Dat betekende dat er brons was voor Izzat Artykov, de vierde medaille ooit voor Kirgizië. 

Shi Zhiyong op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Shi Zhiyong op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Moslims eisen polygamie in ItaliŽ

Sommige moslims in Italië nemen niet langer genoegen met de mogelijkheid om slechts één vrouw te onderdrukken. In navolging van het homohuwelijk, dat eerder dit jaar in het kneiterkatholieke land werd ingevoerd, eist een koepel van moslimorganisaties legalisering van veelwijverij. Dat meldt Russia Today.

"Er is geen reden voor Italië om polygamische huwelijken te weigeren voor mensen die daarmee instemmen", zo schreef Hamza Piccardo, oprichter van de Unie van Islamitische Gemeenschappen en Organisaties afgelopen week op de desbetreffende Facebookpagina.

"Als de burgerrechten voor het homohuwelijk opgaan, dan gaan ze ook op voor polygamie", benadrukt Hamza. "Moslims vinden een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht helemaal niets, maar toch moeten wij accepteren dat 'het systeem' dit toestaat."

Hamza's gehuil maakte de tongen los in het Zuid-Europese land. "Een eeuwenlange strijd voor vrouwenrechten schuif je niet zomaar aan de kant", ageerde bijvoorbeeld Debora Serracchiani, lid van de PD, de bovenliggende politieke partij in Italië. Ook Guiseppe Sala kan niet bepaald lachen om de opdringerigheid van Hamza. "Zijn manier van doen brengt schade toe aan de islamitische wereld", zo stelde de ietwat naïeve burgemeester van Milaan.

Toch beweert Hamza dat het trouwen met meerdere vrouwen een burgerrecht is en dat het een zaak is van 'gelijkheid voor alle burgers binnen de wet''. "Onderschat niet het effect van polygamie”, aldus de man die jaloers is op de pas verworven rechten van homoseksuele medemensen. "Het kan ervoor zorgen dat de bevolkingsdaling een halt wordt toegeroepen en dat de balans herstelt. Het voordeel daarvan is dat er geen aanwas vanuit het buitenland nodig is", zo redeneert Hamza naar zijn boekje toe.

Ondanks een sterk protest van de katholieke kerk, heeft het parlement er in mei een wet doorheen gedrukt die het mogelijk maakt dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen treden. Helaas mogen homostellen nog geen kinderen adopteren. Hetero's hebben daartegen niet zo'n limiet.

Nummerdor/Varenhorst winnen ook tweede beachvolleybalduel

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben ook hun tweede groepsduel van het olympisch beachvolleybaltoernooi met een overwinning afgesloten. Het Nederlandse duo won met moeite van het Poolse duo Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel in drie sets: 21-17, 19-21 en 15-9.

Nummerdor en Varenhorst begonnen sterk aan de wedstrijd. Het duo kwam vrij snel op voorsprong en behield lang het overwicht en dat resulteerde uiteindelijk ook winst in de eerste set. In de tweede set was het al gauw 3-0 voor het Nederlandse duo, maar Fijalek en Prudel lieten zich niet uit het veld slaan. Tegen het einde van de tweede set had het Poolse duo een aantal gelukkige punten en wonnen ze de tweede set.

In de derde set waren het toch weer Nummerdor en Varenhorst die de klok sloegen. De Nederlanders liepen vrij snel uit, en gaven de set en dus de overwinning niet meer uit handen.

In de derde en laatste poulewedstrijd nemen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst het donderdag op tegen het Russische duo Krasilnikov/Semenov.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.