FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van woensdag 20 juli 2016

Skyforge start PvP-beta

De Amerikaanse ontwikkelaar Obsidian maakt samen met hun Russische collega’s van Allods Team een aantal MMO’s. Een hiervan is de free to play science fiction-fantasy MMORPG Skyforge. Sinds 2010 wordt er al aan gewerkt en nu is het tijd voor de PvP- bèta.

In Skyforge is iedere speler onsterfelijk. Het einddoel is om een god… sorry, een God te worden. Iedere God wil zo veel mogelijk volgelingen en jij dus ook. Ook doe je uiteraard je best om de sterkste godheid op je planeet Aelion te worden, door andere (mindere) goden te vernederen.

Met de laatste update heeft Skyforge meer trophies, meer skill-keuzes, een extra gebied genaamd de Antean Wasteland en meer interface-verbeteringen. Daarnaast is er nu ook het PvP Battle of Equals-toernooi waar je drie tegen drie kunt vechten.

Het is nog onduidelijk wanneer de officiële release van Skyforge er is. Hetgeen waar iedereen op let is uiteraard de vraag of free to play in dit geval niet doorslaat naar pay to win. We hopen van niet. Er zijn op het moment niet genoeg science fiction MMORPG’s naar mijn smaak.

Noodtoestand in Turkije

In Turkije geldt gedurende drie maanden de noodtoestand. Dat heeft president Erdogan woensdagavond gezegd. Hij zei op voorhand dat de Europese landen geen recht hebben op dit besluit kritiek te leveren.

Eerder op de avond zinspeelde de vicevoorzitter van zijn AK Partij al op de mogelijkheid dat de regering "bijzondere maatregelen kan nemen". Cevdet Yilmaz duidde daarmee al op het afkondigen van de noodtoestand.

In Ankara kwam woensdagmiddag voor het eerst sinds de couppoging van vrijdag de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Daarin zitten naast de president, enkele ministers en hoge militairen. Na afloop zei Erdogan onder meer dat hij zal functioneren als president én als opperbevelhebber van het leger om op die manier "het virus" uit de militaire rangen te verwijderen.

Noodtoestand in Turkije
Noodtoestand in Turkije (Foto: ANP)

Celtic revancheert zich tegen kampioen Gibraltar in voorronde Champions League

Het sprookje van de Lincoln Red Imps in de Champions League is voorbij. De kampioen van Gibraltar stuntte vorige week door thuis in het heenduel van de tweede voorronde met 1-0 van Celtic te winnen. Vanavond in de return echter stelde de Schotse kampioen na een half uur al orde op zaken met drie treffers. 

De Red Imps hielden 23 minuten stand. Na de 1-0 van Mikael Lustig liep Celtic echter snel verder uit. Nog voor het eerste halfuur stond de 3-0 eindstand al op het bord. Leigh Griffiths en Patrick Roberts waren de andere doelpuntenmakers. In de tweede helft kwam Griffiths nog een keer tot scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. 

Celtic kan nu wel winnen van de ploeg met slechts vijf profspelers. (PRO SHOTS/Action Images)
Celtic kan nu wel winnen van de ploeg met slechts vijf profspelers. (PRO SHOTS/Action Images)

Celtic wacht in de volgende ronde FC Astana dat in twee duels te sterk was voor Zalgiris Vilnius. Er werden vanavond nog zeven andere duels gespeeld in de tweede ronde van de Champions League. De uitslagen staan hieronder. Volgende week zal ook Ajax zijn opwachting maken in de voorronden van het miljoenenbal. Dinsdag wacht het thuisduel met PAOK. De return is een week later. 

Uitslagen tweede voorronde Champions League - returns 

Thuis Uit Uitslag Agg.
F91 Dudelange (Lux) Qarabağ FK (Aze) 1-1 1-3
Dinamo Zagreb (Kro) FK Vardar (Mac) 3-2  5-3 
Celtic (Sch) Lincoln Red Imps FC (Gib) 3-0  3-1 
AS Trenčín (Slw) Olimpija Ljubljana (Slv) 2-3 6-6*
Ferencváros TC (Hon) FK Partizani Tirana (Alb) 1-1 2-2**
IFK Norrköping (Zwe) Rosenborg BK (Noo) 3-2 4-5
FH Hafnarfjörður (Ijs) Dundalk FC (Ier) 2-2 3-3* 
FC Astana (Kaz) Zalgiris Vilnius (Lit) 2-1 2-1

 * door op uitdoelpunten ** door op strafschoppen

Ook Archbold stapt af in Tour

Shane Archbold zal morgen niet meer van start gaan in de Tour de France. De Nieuw-Zeelander van Bora-Argon 18 kwam vanmiddag in de zeventiende etappe in de afdaling van de Cols des Messes ten val en liep daarbij een breuk aan zijn bekken op. Desalniettemin reed hij de etappe nog wel uit.

Eerder vanavond werd bekend dat ook Fabian Cancellara morgen niet meer aan de start zal verschijnen.

Meer omzet Intel ondanks krimpende pc-markt

Intel blijft last houden van de mindere vraag naar pc's. Hoewel de chipmaker het tweede kwartaal de omzet zag stijgen, gingen de verkopen bij de pc-divisie, nog altijd het grootste onderdeel van de Amerikanen, andermaal omlaag. Dat bleek woensdag uit de resultaten van de chipproducent.

Intel sloot het tweede kwartaal af met met een omzet van 13,5 miljard dollar, 3 procent meer dan een dezelfde periode een jaar eerder. De omzet viel hoger uit dan waar analisten vanuit gingen en oversteeg ook de eigen verwachtingen.

Vooral bij de divisie cloud-computing zag Intel de omzet stijgen. Hier werd een groei van 5 procent behaald tot 4 miljard dollar. Anderzijds daalde de omzet die Intel uit de pc-markt haalde 3 procent naar 7,3 miljard dollar. Bij de divisie IoT daalde de omzet met 2 procent tot 572 miljoen dollar. De winst halveerde tot 1,3 miljard dollar.

Meer omzet Intel ondanks krimpende pc-markt
Meer omzet Intel ondanks krimpende pc-markt (Foto: ANP)

'Toezichthouder VS akkoord met bierfusie'

De Amerikaanse toezichthouder heeft volgens bierbrouwer AB InBev akkoord gegeven voor de voorgenomen megafusie met SABMiller. Door het fiat ligt de miljardenovername van het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller door het Belgisch-Amerikaanse AB InBev op koers om in de tweede jaarhelft van 2016 te worden afgerond.

Eerder werd al gemeld dat de twee brouwers wel concessies moeten doen, zodat het voor kleine, zelfstandige brouwerijen niet moeilijker wordt hun producten in de winkelschappen te krijgen. Ab InBev en SABMiller zijn de nummers een en twee op de mondiale biermarkt.

Om zorgen over de concurrentie in Europa weg te nemen, hebben de twee bierconcerns al beloofd dat zij merken als Grolsch, Peroni en Pilsner Urquell afstoten. Dat bleek voldoende om de Europese Commissie te overtuigen. Ook de Zuid-Afrikaanse toezichthouder verbond eerder voorwaarden aan de deal.

'Toezichthouder VS akkoord met bierfusie'
'Toezichthouder VS akkoord met bierfusie' (Foto: ANP)

'Minder snel werk allochtone schoolverlater'

Allochtone schoolverlaters vinden na het behalen van hun diploma in het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs minder snel een baan dan autochtone afgestudeerden.

De etnische afkomst speelt een belangrijke rol bij de kansen op het vinden van werk, constateren onderzoekers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Maastricht University in een woensdag verschenen rapport.

Uit analyses van de periode 2011 tot en met 2015 blijkt dat allochtone jongeren soms wel drie keer zo veel kans lopen werkloos te blijven als autochtone jongeren. De onderzoekers noemen dat de 'etnische boete'. Die ontwikkeling kan het gevolg zijn van discriminatie, aldus het rapport, maar zou eveneens op andere nadelen op de arbeidsmarkt kunnen duiden, zoals verschillen in voorkeuren en gedrag bij het zoeken naar betaald werk.

Profiteren
De grotere kans op werkloosheid kan volgens het rapport nauwelijks verklaard worden door gekozen leerweg of studierichting in het mbo of hbo. Verder blijkt dat allochtone afgestudeerden op achterstand staan bij het zoeken van banen waarbij sterke contactuele vaardigheden vereist zijn. Bij beroepsopleidingen voor functies met een hoge klantgerichtheid is de kans op werkloosheid bij jongeren van niet-westerse herkomst ongeveer 3,5 keer zo hoog dan bij autochtone jongeren.

Ook wordt gewezen op het sociale netwerk dat kinderen van hoger opgeleide ouders bezitten en waarvan geprofiteerd kan worden bij het zoeken naar een baan.

'Minder snel werk allochtone schoolverlater'
'Minder snel werk allochtone schoolverlater' (Foto: ANP)

MacedoniŽ pakt mensensmokkelaars op

De Macedonische politie heeft negentien mensen gearresteerd, onder wie vijf politieagenten, op verdenking van smokkel van migranten. De groep wordt ook verdacht van overvallen en van wapen- en drugssmokkel, zei de minister van Binnenlandse Zaken woensdag.

"De groep begon in 2015 met hun praktijken op binnenlandse- en internationale schaal. Uit onderzoek bleek dat de groep de smokkel organiseerde van ten minste 550 vluchtelingen", zei minister Mitko Cavkov op een persconferentie.

Na de ongekende aantallen vluchtelingen die Europa binnenkwamen, sloten de Balkanlanden in februari hun grenzen. Maar vele migranten proberen nog steeds met behulp van netwerken van mensensmokkelaars naar de rijke westerse landen te komen.

In het naburige Servië hield de politie dinsdag zes vermoedelijke mensensmokkelaars aan, terwijl 78 migranten werden ontdekt die het land illegaal waren binnengekomen. De Bulgaarse politie arresteerde 45 migranten die dinsdag probeerden over te steken naar Servië.

Macedonië pakt mensensmokkelaars op
Macedonië pakt mensensmokkelaars op (Foto: ANP)

Microsoft heeft ook last van Pokťmon GO-koorts

Microsoft heeft de Pokémon GO-koorts te pakken. Alsof er nog niet genoeg aandacht was voor de immens populaire mobile game doet de Xbox-afdeling van de softwaregigant ook nog even een duit in het zakje.

Op de Xbox UK twitterpage posten ze de volgende Tweet met bijbehorende tekst:

Het gaat hier natuurlijk om een grap, maar het zou een leuke afwisseling zijn van alle Rattata om eens een Grunt of Elite proberen te vangen. Van welke titels behalve Halo, Crackdown en Forza zou jij graag een GO-game willen zien?

Harry Styles krijgt fulltime bodyguard in Urk

One Direction-zanger Harry Styles trekt tijdens de opnames van de film Dunkirk in en rond Urk zoveel bekijks dat hij voor zijn eigen veiligheid een fulltime bodyguard toegewezen heeft gekregen. Dat meldt een bron dichtbij de productie woensdag aan Mirror Online.

De oorlogsfilm wordt opgenomen op het IJsselmeer en de filmploeg vertrekt elke dag vanuit Urk het meer op. Daar verzamelen zich dagelijks hordes fans uit binnen- en buitenland in de hoop een glimp op te vangen van de zanger en kersverse acteur.

Volgens de bron worden de fans steeds 'gekker' en dringen ze het kamp van de crew binnen. "Harry heeft nu nonstop een bodyguard bij zich, anders is het niet veilig voor hem. Hij is de enige in de hele productie met een persoonlijke beveiliger."Het is niet bekend hoe lang de opnames van Dunkirk nog duren.

Harry Styles krijgt fulltime bodyguard in Urk
Harry Styles krijgt fulltime bodyguard in Urk (Foto: BuzzE)

Russische psychologen onderzoeken Pokťmon Go

Satanisch, een CIA-complot en een potentiële bedreiging van de nationale veiligheid. Na dergelijke kwalificaties in de media heeft de Russische waakhond voor consumentenrechten zich gestort op de effecten van Pokémon Go. De organisatie heeft psychologen om advies gevraagd om de mogelijke schadelijke effecten van de mobiele game te onderzoeken.

Het Russische persagentschap Interfax meldde woensdag dat horden Moskovieten de parken, boulevards en stegen van hun stad met Pokémon Go in de hand doorkruisen. Bezorgde bewoners bellen om de haverklap de politie om melding te maken van onbekenden die onverwacht bij hun huis opduiken.

De waakhond voor de consumentenrechten, een overheidsinstantie, verlangt op korte termijn een advies van de psychologen.

Russische psychologen onderzoeken Pokémon Go
Russische psychologen onderzoeken Pokémon Go (Foto: BuzzT)

'Extra kosten bij vrije keuze pensioenfonds'

Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over een plan voor een nieuw pensioenstelsel waarbij mensen kunnen kiezen bij welk pensioenfonds ze hun pensioen onderbrengen. Individuele keuzevrijheid leidt in het buitenland vaak tot hoge kosten en in veel gevallen niet tot betere beleggingsresultaten.

De jongerenorganisaties van D66, PvdA en VVD opperden zo'n voorstel in 2013. Een argument voor vrije keuze van pensioenfonds of verzekeraar is dat concurrentie kan prikkelen tot efficiënte uitvoering, innovatie en klantgerichtheid, zo erkent het CPB.

Volgens de belangrijke adviseur van de overheid blijkt uit voorbeelden in landen als Australië en Chili echter dat werknemers in de praktijk vaak moeite hebben met het vergelijken van aanbieders. Fondsen waren er veel extra geld kwijt aan klantenwerving of er ontstond een soort oligopolie met weinig marktwerking.

'Extra kosten bij vrije keuze pensioenfonds'
'Extra kosten bij vrije keuze pensioenfonds' (Foto: ANP)

Hazes jr. presenteert Rad van Fortuin

Zanger André Hazes junior wordt de presentator van Rad van Fortuin. Dat laat SBS woensdag weten. Het spelprogramma is vanaf 22 augustus elke avond te zien bij SBS6.

De 22-jarige Hazes maakt zijn debuut als tv-presentator. En waar vroeger Leontine Borsato-Ruiters de bordjes omdraaide, zal dat nu iedere week een andere 'Leontine' of 'Leo' zijn.

Rad van Fortuin werd in de jaren negentig uitgezonden op RTL4, met Hans van der Togt als presentator. Het programma stopte in 1998, om in oktober en november 2009 kort terug te keren ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van RTL4.

Vorige maand werd bekend dat SBS6 het programma weer terugbrengt op de buis.

Hazes jr. presenteert Rad van Fortuin
Hazes jr. presenteert Rad van Fortuin (Foto: BuzzE)

Cancellara stapt af in laatste Tour

Fabian Cancellara gaat morgen niet meer van start in de achttiende etappe van de Tour de France. De Zwitser wil zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen komende maand.

Cancellara, die bezig is aan zijn laatste seizoen als wielrenner, reed de Tour voor de elfde maal. In 2011 reed hij hem voor het laatst uit.

Fabian Cancellara zegt Tour vaarwel (Foto: Pro Shots / George Deswijzen)

Justin Bieber huurt bioscoop af voor date

Justin Bieber lijkt alles uit de kast te trekken om indruk te maken op zijn vermeende liefje Chantel Jeffries. Volgens Hello magazine huurde de popster maandagavond een complete bioscoopzaal op Times Square in New York af om met zijn date romantisch van een filmpje te genieten.

Samen met een paar vrienden keek het stel in het AMC Theatre naar de nieuwe animatiefilm The secret life of pets.

Het 22-jarige model zou volgens ingewijden dolgraag het vriendinnetje van de Canadese superster worden, maar de zanger is nog niet toe aan een serieuze relatie. Jeffries en Bieber trokken in het verleden al vaker met elkaar op en zouden de laatste tijd weer veel samen zijn.

Justin Bieber huurt bioscoop af voor date
Justin Bieber huurt bioscoop af voor date (Foto: BuzzE)

TomTom rolt verkeersdienst verder uit

TomTom heeft zijn gratis verkeersinformatieplatform uitgerold naar Amsterdam en Den Haag. TomTom City was sinds de lancering in april al in 25 steden wereldwijd actief, waaronder Rotterdam.

De dienst is bereikbaar via computers en smartphones en biedt inzicht in de actuele verkeersdrukte en geeft informatie over te verwachten knelpunten. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van gegevens van de 450 miljoen navigatiesystemen van TomTom die wereldwijd worden gebruikt. Ook kunnen gemeentes informatie over geplande werkzaamheden en spoedreparaties doorgeven.

Het platform is volgens de navigatiedienstverlener drukbezocht sinds de lancering. De dienst wordt het meest gebruikt in Istanbul. Met de uitrol naar in totaal vijftig steden kunnen nu zo'n 30 miljoen mensen de verkeerssituatie van hun stad in de gaten houden.

TomTom rolt verkeersdienst verder uit
TomTom rolt verkeersdienst verder uit (Foto: BuzzT)

Paus pakt de tram naar Krakau

Paus Franciscus wijkt nogal eens af van het protocol dat hem qua vervoer het liefst in pausmobielen en limousines ziet plaatsnemen. Maar de Argentijnse kerkvorst heeft dit keer bedacht dat hij per tram wil aankomen bij de plek waar in de Poolse stad Krakau over een week de Wereldjongerendagen beginnen.

Franciscus (79) reist op 27 juli samen met de burgemeester van Krakau naar het Blonia-Park waar de jongerendagen zich afspelen. Bij het park stapt hij in zijn vertrouwde pausmobiel en kan de begroeting door de duizenden jongeren beginnen.

De Wereldjongerendagen zijn van 27 tot 31 juli in Krakau. Er worden honderdduizenden belangstellenden uit binnen- en buitenland verwacht.

Paus pakt de tram naar Krakau
Paus pakt de tram naar Krakau (Foto: ANP)

Denksportclub blijkt illegaal pokerhol

De Amsterdamse denksportvereniging Cabeza is op last van burgemeester Van der Laan voor onbepaalde tijd gesloten. In het pand aan de Eerste Oosterparkstraat bleek een illegaal gokbedrijf te zitten, heeft de gemeente woensdag gemeld.

De politie had al langer het idee dat er illegaal werd gegokt en dat er criminelen in het pand zaten. Dat werd bevestigd na een inval in de nacht van 24 op 25 juni. Daarbij werden spullen gevonden die wezen op illegale pokertoernooien: pokerfiches, pokertafels en prikborden met aangekondigde toernooien en inzetten.

In het pand waren 29 mensen aanwezig, van wie er vijftien met justitie te maken hadden gehad in verband met wapens, opium en zedenzaken.

Over het pand kwamen al sinds eind 2011 meldingen binnen, onder meer over illegaal gokken, drugshandel, diefstal en mishandeling.

Denksportclub blijkt illegaal pokerhol
Denksportclub blijkt illegaal pokerhol (Foto: ANP)

CBS: veel minder oude diesels op de weg

Het aantal oude dieselauto's op de Nederlandse wegen is de afgelopen jaren flink afgenomen. Sinds 2010 gaat het om een afname met 67 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

In de vier grote steden staan dit jaar nog in totaal 17.000 oude diesels geregistreerd. De grootste daling werd gemeten in Utrecht (79 procent), maar ook in Amsterdam (64 procent), Rotterdam (75 procent) en Den Haag (66 procent) rijden veel minder oude diesels dan zes jaar geleden.

De daling is onder meer te danken aan maatregelen die drie van de vier grote steden troffen om het gebruik van dieselauto's van voor 2001 terug te dringen. Utrecht en Rotterdam stelden een milieuzone in, waarmee de oude diesels uit delen van de stad werden geweerd. Naast de milieuzones werden automobilisten in Utrecht en Rotterdam ook met een sloopregeling aangemoedigd hun oude diesel af te danken. Ook Den Haag kwam inwoners die bereid waren hun oude wagen te slopen financieel tegemoet.

CBS: veel minder oude diesels op de weg
CBS: veel minder oude diesels op de weg (Foto: ANP)

Speechschrijfster Trump geeft plagiaat toe

Een speechschrijfster van de Trump Organisation, het bedrijf van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het invoegen van passages in de toespraak van Trump's vrouw Melania op de Republikeinse Nationale Conventie maandagavond. De passages, die dinsdag tot commotie leidden, leken op delen van een speech van first lady Michelle Obama uit 2008.

De vrouw, Meredith McIver, gaf woensdag een verklaring uit waarin ze zich verontschuldigde voor het gebruik van deze passages. Ze zei dat Melania Trump ze tijdens een telefoongesprek had voorgelezen, maar ze had deze niet gecontroleerd om te zien hoe zeer ze leken op Obama's toespraak bij de Democratische Nationale Conventie acht jaar geleden.

Speechschrijfster Trump geeft plagiaat toe
Speechschrijfster Trump geeft plagiaat toe (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #52 Feestelijke versnaperingen

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Vandaag de 52e WoensdagCulinair. Dus tijd voor een feestje.

  

Champagne cocktail

   

Alcoholvrije cocktails, zeker lekker met het warme weer

   

Gezonde feesthapjes

  

   

Kaas soesjes

   

Chocolade truffels,  voor bij de koffie

   

Bladerdeegroosjes

   

Gefrituurde kipkluifjes

   

Stuiterbal

   

Tequilla sunrise


   

Mocktais,  alcoholvrije cocktails


Mollema: "Het was een zware dag"

De zware etappe naar het Zwitserse bergdorp Finhaut-Emosson was niet de beste dag van Bauke Mollema. De nummer twee van het klassement moest tijd toegeven op zijn concurrenten aan de eindstreep.

Dat Mollema het moeilijk zou hebben vandaag had hij al snel door. "Het was een zware dag, er werd hard gereden. Ik merkte al snel dat de benen niet echt super waren. Ik kon tot 2 kilometer blijven hangen, maar moest toen mijn eigen tempo gaan rijden en de schade beperken", zo liet de Nederlander optekenen op de top van de berg.

De gele trui lijkt voorlopig buiten bereik voor de kopman van de Trek-ploeg. "Ten opzichte van het geel heb ik een hele slechte zaak gedaan. Ik hoop dat ik de komende dagen beter voor de dag kom anders zal het moeilijk worden. Ik ga er voor vechten."

Mollema had het zwaar vandaag (Pro Shots / George Deswijzen)
Mollema had het zwaar vandaag (Pro Shots / George Deswijzen)

Muse zegt concert in Istanboel af

Muse heeft een gepland concert in Istanbul afgelast, na de couppoging in Turkije van afgelopen weekend. De band zou er dinsdag 26 juli optreden.

"Het spijt ons dat we gezien de recente onvoorspelbare gebeurtenissen in Turkije hebben besloten ons concert af te zeggen", zo maakte de band dinsdag bekend via Twitter. "Excuses voor het ongemak dat dit kan veroorzaken. We kijken ernaar uit onze Turkse fans in de toekomst te zien."

Fans die een kaartje hadden voor het concert kunnen hun geld terugkrijgen.

Muse zegt concert in Istanboel af
Muse zegt concert in Istanboel af (Foto: BuzzE)

Philips koopt Amerikaans softwarebedrijf

Philips neemt softwareproducent Wellcentive over voor een niet nader genoemd bedrag. Het Amerikaanse bedrijf levert technologie die ziekenhuizen helpt de effectiviteit van hun zorgprogramma's te meten en indien nodig te verbeteren.

Met de software van Wellcentive kan een ziekenhuis informatie verzamelen over groepen patiënten die een bepaalde behandeling hebben ondergaan, zoals zorgnota's en gegevens uit het elektronisch patiëntendossier. Zo ontstaat een beeld van hoe het patiënten vergaat nadat zij uit het ziekenhuis zijn ontslagen en kunnen ook eventuele knelpunten zichtbaar worden.

De technologie vormt volgens Philips een aanvulling op het eigen productaanbod voor ziekenhuizen, dat meer gericht is op individuele zorg voor patiënten. Wellcentive is gevestigd in Atlanta en heeft 115 mensen op de loonlijst staan. Financiële details over de woensdag aangekondigde overname zijn niet bekendgemaakt.

Philips koopt Amerikaans softwarebedrijf
Philips koopt Amerikaans softwarebedrijf (Foto: ANP)

'Jongere consument steeds optimistischer'

Het verschil in consumentenvertrouwen tussen jongeren en ouderen wordt steeds groter. Hoe jonger de consument, hoe meer vertrouwen in de economie en de eigen financiën, zo concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het consumentenvertrouwen ligt sinds het uitbreken van de crisis in 2008 lager dan in de vijf jaar ervoor. In de leeftijdsgroepen tot 49 jaar nam het vertrouwen na de crisis echter weer toe, terwijl mensen boven de 60 jaar steeds pessimistischer werden.

Volgens het CBS is het vertrouwen na de crisis vooral onder bankiers en andere medewerkers van de financiële en zakelijke dienstverlening gedaald. Toch behoren ze nog steeds tot de minst sombere beroepsgroep. Mensen die werkzaam zijn in de landbouw en visserij en onderwijs, cultuur en overige dienstverlening zijn positiever geworden. Medewerkers in de zorg en welzijn zijn het meest pessimistisch.

Verder blijkt dat mensen met hogere inkomens optimistischer zijn dan mensen met minder geld. Na het uitbreken van de crisis nam het vertrouwen onder alle inkomenscategorieën af, behalve onder de hoogste.

'Jongere consument steeds optimistischer'
'Jongere consument steeds optimistischer' (Foto: ANP)

'Ontslag ambtenaren dreigt bij winst Trump'

Het campagneteam van Donald Trump stelt een lijst op van overheidsmedewerkers die worden ontslagen als de Republikein de verkiezingen wint. Dat zei een bondgenoot van de presidentskandidaat, Chris Christie, tijdens een bijeenkomst met tientallen donoren.

"Zoals jullie weten door zijn andere loopbaan; Donald houdt ervan om mensen te ontslaan", zei Christie volgens een audio-opname die in handen is van Reuters. De gouverneur van New Jersey staat aan het hoofd van een team dat de overgang van Trump naar het Witte Huis moet voorbereiden.

Adviseurs van Trump vrezen dat functionarissen die zijn benoemd door president Barack Obama, straks worden ingehuurd als ambtenaren. Dat maakt het lastiger ze te ontslaan als Trump in het Witte Huis zit. "Dat noemen ze ingraven", sneerde Christie.

Het zou onder meer een prioriteit zijn om de bestuurders van milieudienst EPA te vervangen. De gouverneur heeft naar eigen zeggen voorgesteld het Congres te vragen om de wet te veranderen, zodat ambtenaren straks makkelijker ontslagen kunnen worden.

'Ontslag ambtenaren dreigt bij winst Trump'
'Ontslag ambtenaren dreigt bij winst Trump' (Foto: ANP)

Lancering Pokemon Go in Japan uitgesteld

Pokémon Go komt later beschikbaar voor Japanse spelers. De lancering is uitgesteld, omdat de makers bang zijn dat de servers overbelast raken door de hype, meldde TechCrunch. Volgens zakenkrant Nikkei is de launch verschoven naar donderdag. Pokémon Go had woensdag beschikbaar moeten worden in het thuisland van Nintendo.

Vanwege het uitstel gingen de aandelen van Nintendo op de beurs in Tokio fors omlaag. Nintendo verloor 12,6 procent. Vergeleken met de enorme koersstijgingen eerder valt de schade uiteindelijk mee. McDonald's Holding Japan won juist aanzienlijk vanwege berichten over een sponsorcontract voor Pokémon Go. Meer dan 3000 vestigingen van McDonald's in Japan zouden belangrijke locaties worden voor spelers. Het is een nieuwe inkomstenbron voor de makers, die nu verdienen aan aankopen binnen het spel.

Lancering Pokemon Go in Japan uitgesteld
Lancering Pokemon Go in Japan uitgesteld (Foto: BuzzT)

Miljardenwinst Volkswagen ondanks schandaal

Volkswagen heeft in de eerste helft van dit jaar een miljardenwinst in de boeken gezet, ondanks de gevolgen van het dieselschandaal waar de autobouwer sinds afgelopen najaar mee kampt. Dat heeft het Duitse bedrijf woensdag laten weten.

Exclusief eenmalige posten boekte Volkswagen in de eerste zes maanden van 2016 een operationele winst van 7,5 miljard euro. Na aftrek van 2,2 miljard euro aan extra voorzieningen voor oplopende juridische kosten in met name de Verenigde Staten, resteert nog altijd een positief operationeel resultaat van 5,3 miljard euro.

Dat is stukken meer dan waar analisten op rekenden, benadrukte Volkswagen. Het verschil laat zich volgens het autobedrijf mede verklaren door sterkere resultaten van zijn hoofdmerk in het tweede kwartaal. Die verbetering is deels te danken aan een verder aantrekkende Europese automarkt.

Opspraak
Volkswagen raakt vorig jaar in opspraak toen bleek dat het jaren gesjoemeld had met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg waren. Het schandaal gaat het bedrijf naar verwachting vele miljarden euro's kosten.

Daarnaast heeft de reputatie van Europa's grootste autofabrikant een fikse deuk opgelopen. Dat zal zijn weerslag hebben op de omzet, waarvan Volkswagen voor heel 2016 een daling tot zo'n 5 procent voorziet ten opzichte van vorig jaar. Het concern denkt evenwel door kostenbesparingen bij al zijn merken de schade te kunnen beperken.

Miljardenwinst Volkswagen ondanks schandaal
Miljardenwinst Volkswagen ondanks schandaal (Foto: ANP)

Groot-BrittanniŽ geen voorzitter EU in 2017

Groot-Brittannië zal volgend jaar geen voorzitter zijn van de Europese Unie, nu het Britse volk heeft gestemd voor een vertrek uit de unie. Premier Theresa May heeft dat aan EU-president Donald Tusk laten weten, meldden bronnen rond de Britse regering woensdag.

Groot-Brittannië zou de tweede helft van 2017 het roulerende voorzitterschap van de EU op zich nemen. Doordat het Britse volk in het referendum over de EU koos voor een vertrek, kwam dat op losse schroeven te staan.

België heeft al aangeboden het voorzitterschap van de Britten over te nemen.

Groot-Brittannië geen voorzitter EU in 2017
Groot-Brittannië geen voorzitter EU in 2017 (Foto: ANP)

Koning bij viering 100 jaar Schiphol

Koning Willem-Alexander is maandag 19 september aanwezig bij de officiële viering van 100 jaar Schiphol. De jubileumviering heeft plaats op de nationale luchthaven zelf. ,,Wat er die dag allemaal op de planning staat, houden we nog even geheim, maar het wordt een mooi feest!", aldus Schiphol op zijn website.

Op 19 september 1916 landden voor het eerst drie Nederlandse militaire vliegtuigen op Vliegkamp Schiphol, een drooggemalen stuk grond in de Haarlemmermeer. In 1920 werd de eerste lijndienst Amsterdam-Londen gestart door KLM. Dat jaar werden 440 passagiers vervoerd, het begin van Schiphol als vliegveld voor de burgerluchtvaart.

Het eeuwfeest van Schiphol wordt het hele jaar gevierd met tal van activiteiten, zoals een tentoonstelling over de geschiedenis en de doop van een speciale tulp.

Koning bij viering 100 jaar Schiphol
Koning bij viering 100 jaar Schiphol (Foto: ANP)

Ook Jos van Rey gaat in hoger beroep

Na het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu ook ex-VVD-politicus Jos van Rey in hoger beroep tegen de veroordeling door de rechtbank in Rotterdam tot 240 uur taakstraf. Dat laat Van Rey woensdag via zijn advocate Gitte Stevens weten.

Van Rey besloot tot het hoger beroep omdat ook het OM in beroep gaat. Mocht het OM afzien van dat beroep, dan zal ook Jos van Rey zijn beslissing heroverwegen, laat zijn raadsvrouwe weten.

De rechtbank oordeelde dat Van Rey zich heeft laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, die daarvoor werd veroordeeld tot 100 uur werkstraf. Verder lekte hij uit een vertrouwenscommissie en is schuldig bevonden aan stembusfraude.

Het OM had twee jaar cel geëist wegens voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Stevens had vrijspraak bepleit.

Ook Jos van Rey gaat in hoger beroep
Ook Jos van Rey gaat in hoger beroep (Foto: ANP)

Uitslag en standen na zeventiende Touretappe

Vandaag werd de zeventiende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zeventiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Ilnur Zakarin Rus Katusha 4h 36' 33''
2. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 00' 55''
3. Rafal Majka Pol Tinkoff + 01' 26''
4. Kristijan Durasek Kor Lampre + 01' 32''
5. Brice Feillu Fra Fortuneo + 02' 33''
6. Thomas Voeckler Fra Direct Energie + 02' 46''
7. Domenico Pozzovivo Ita AG2R + 02' 50''
8. Stef Clement NED IAM Cycling + 02' 57''
9. Steve Morabito Zwi FDJ + 04' 38''
10. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 07' 59''
17 Wout Poels NED Team Sky + 08' 39''
18 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 08' 39''
54 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 26' 15''
55 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 26' 15''
82 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 27' 59''
74 Dylan van Baarle NED Cannondale + 30' 26''
78 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 30' 26''
88 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 30' 26''
109 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 30' 58'
113 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 31' 35'
114 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 31' 35'
116 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 32' 18''
129 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 39' 51''
179 Vegard Breen Noo Fortuneo + 41' 19''

Algemeen klassement na de zeventiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 77h 25' 10''
2. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 02' 27''
3. Adam Yates GBr Orica + 02' 53''
4. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 27''
5. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 15''
6. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 04' 27''
7. Alejandro Valverde Spa Movistar + 05' 19''
8. Fabio Aru Ita Astana + 05' 35''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 50''
10. Louis Meintjes ZAf Lampre + 06'07''
19 Stef Clement NED IAM Cycling + 31' 15''
34 Wout Poels NED Team Sky +1h 03' 50''
35 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 06' 39''
44 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin +1h 33' 39''
59 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +1h 55' 21''
77 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +2h 15' 39''
99 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +2h 39' 07''
102 Dylan van Baarle NED Cannondale +2h 43' 40''
117 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +2h 57' 26''
120 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 59' 51''
144 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +3h 14' 49''
156 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +3h 23' 25''
157 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +3h 24' 03''
179 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +4h 10' 02''

Zakarin, winnaar van de etappe (Pro Shots / George Deswijzen)
Zakarin, winnaar van de etappe (Pro Shots / George Deswijzen)

Klassement groene trui na zeventiende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 425
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 228
3 Bryan Coquard Fra Direct Energie 156
4 Alexander Kristoff Noo Katusha 152
5 Michael Matthews Aus Orica 143


Klassement witte trui na zeventiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 77h 28' 03'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 03' 14'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 30' 12'
4 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 33' 06'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 03' 46'


Klassement bolletjestrui na zeventiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Rafal Majka Pol Tinkoff 173
2 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 90
3 Ilnur Zakarin Rus Katusha 78
4 Daniel Navarro Spa Cofidis 69
5 Jarlinson Pantano Col IAM Cycling 63


Ploegenklassement na zeventiende etappe

# Team Land Tijd
1 Movistar Team Spa 232h 22' 54''
2 Team Sky GBr + 02' 20''
3 BMC Racing Team VS + 14' 48''
4 Fra Kaz + 38' 31''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12
201 Simon Gerrans Aus Orica 13 DNS
121 Thibaut Pinot Fra FDJ 13 DNS
68 Edward Theuns Bel Trek-Segafredo 13
82 Matti Breschel Den Cannondale 14
71 Mathias Frank Zwi IAM Cycling 14
164 Jens Debusschere Bel Lotto Soudal 15 DNS
15 Jesús Herrada Spa Movistar 15
101 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 17 DNS
95 Rohan Dennis Aus BMC Racing Team 17 DNS
16 Gorka Izaguirre Spa Movistar 17
192 Borut Bozic Slo Cofidis 17

Froome verstevigde zijn positie (Pro Shots / George Deswijzen)
Froome verstevigde zijn positie (Pro Shots / George Deswijzen)

Paralympics 2016: Hoe en wat? Deel IV: Bankdrukken & Atletiek

Woensdag 7 september zullen de Paralympische Zomerspelen van start gaan. Maar hoe werkt het op deze Spelen? Net als tijdens de Winterspelen in Sochi zal in deze specialreeks worden uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Spelen kennen 22 sporten: atletiek, bankdrukken, basketbal, boccia, boogschieten, voetbal 5-tegen-5, voetbal 7-tegen-7, goalball, judo, kanovaren, paardensport, rugby, roeien, schermen, schietsport, tafeltennis, tennis, triatlon, volleybal, wielrennen, zeilen en zwemmen. Deze week gaat het over bankdrukken en atletiek.

Belgen roepen Turkse ambassadeur op matje

De Turkse ambassadeur in België moet woensdagmiddag bij Buitenlandse Zaken op het matje verschijnen. Aanleiding zijn uitspraken van zijn woordvoerder dinsdag over vermeende banden tussen Vlaamse organisaties, de Vlaamse overheid en de beweging van Fethullah Gülen, de rivaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Premier Charles Michel werd woensdag in de Kamer onder druk gezet omdat de Belgische regering stil bleef na de uitlatingen van de woordvoerder. Dinsdag toonde de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois zich ontstemd over die uitspraken, maar de diplomatieke relaties liggen op federaal niveau.

België heeft net als Nederland een grote Turkse gemeenschap. Voor- en tegenstanders van Erdogan botsten de afgelopen dagen herhaaldelijk, vooral in de voormalige mijnstreek in Belgisch-Limburg.

Belgen roepen Turkse ambassadeur op matje
Belgen roepen Turkse ambassadeur op matje (Foto: ANP)

Zakarin bezorgt Katusha zege, Mollema verliest tijd

De eerste Alpenetappe in de Tour is gewonnen door Ilnur Zakarin. De Rus van Katusha kwam in de zeventiende etappe van Bern naar Finhaut-Emosson solo over de meet. Christopher Froome behield het geel.

Verschillende renners probeerden uit de greep van het peloton te raken, maar ze slaagden daar allen niet in. Een kopgroep van elf man, met onder anderen Peter Sagan, Rafal Majka en Stef Clement slaagden er wel in een gat te slaan. Daarachter een groep van acht man die de slag net hadden gemist. Drie van hen, Van Avermaet, Voeckler en Lutsenko wisten zich uiteindelijk bij de kopgroep aan te sluiten en ze wisten een maximale voorsprong van zo'n dertien minuten te pakken.

Vlak voor de beklimming van de col de la Forclaz, van de categorie, besloot Sagan zich terug te laten zakken. Gallopin viel vervolgens aan en kreeg Lutsenko mee. Gallopin werd echter teruggepakt en de voorsprong van Lutsenko was ook niet groot en ook hij werd door de kopgroep, aangevoerd door Clement, teruggehaald. Uit het uitgedunde peloton moest de nummer acht van het klassement, Van Garderen, lossen. Majka was als eerste boven. In de afdaling waren het Pantano en Majka die een gaatje sloegen. Zakarin sloot zich even later aan en ze begonnen aan de slotklim.

Zakarin viel aan en alleen Pantano kon volgen. Even later viel de Rus weer aan en nu moest Pantano wel passen. In de groep gele trui plaatste Valverde een tempoversnelling en de groep werd steeds daarop kleiner. Valverde moest later wel lossen, Mollema en ook Poels zaten er nog wel bij. Voorin was het Zakarin die voor de eerste Russische ritzege sinds 2009 zorgde. Op iets minder  dan een minuut eindigde Pantano als tweede.

In de laatste twee kilometer plaatste Porte nog een aanval terwijl Mollema moest lossen. Froome was de volgende die aanviel en hij kwam al gauw bij Porte. Die twee kwamen samen over de meet. Quintana moest lossen uit de achtervolgende groep. Mollema kwam samen met Poels over de meet maar wist zijn tweede plaats in het algemeen klassement wel vast te houden.

Mollema verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)
Mollema verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)

Nieuwe regels in Premier League moeten scheidsrechters beschermen

De Engelse voetbalbond FA heeft voor het komende seizoen een aantal nieuwe regels ingevoerd, die officials moeten beschermen.

De afgelopen jaren is het misbaar richting scheidsrechters steeds meer toegenomen en de voetbalbond in Engeland (FA) grijpt daarom in. Het doel is om kritiek en wangedrag richting scheidsrechters, assistenten en overige officials in te dammen.

Zo moeten scheidsrechters nu gele kaarten geven wanneer er:

- Zichtbaar onrespectvol gedrag jegens een official wordt getoond
- Op agressieve wijze wordt gereageerd op een beslissing
- Een official 'face-to-face' wordt bejegend
- Gerend wordt richting een official om een beslissing aan te vechten

Daarnaast kan een scheidsrechter rood trekken wanneer er beledigende of agressieve taal richting een official wordt gesproken. Hetzelfde geldt voor gebaren van diezelfde aard.

Ook is het niet toegestaan een official aan te raken. Er volgt geel 'wanneer een speler een official aanraakt om zijn aandacht te vragen op een niet-agressieve manier', terwijl een rode kaart volstaat 'wanneer dit op een agressieve manier gebeurt'. Bij het omsingelen van een official mag de scheidsrechter 'één of meerdere spelers geel geven'.

Verder meldt de FA dat wangedrag rond de dug-outs strenger in de gaten wordt gehouden. Tot slot wordt tevens benadrukt dat officials te allen tijde professioneel moeten blijven ten opzicht van spelers en coaches'.

Nieuwe regel in Premier League moet scheidsrechters beschermen (Pro Shots / Action Images)
Nieuwe regel in Premier League moet scheidsrechters beschermen (Pro Shots / Action Images)

Turkije stiekem wel aanwezig bij EU-toetredingsoverleg

In de Raad Algemene Zaken Europese Betrekkingen wordt onder andere toetreding van kandidaat-Lidstaten besproken. Aanstaande zondag staat er zo een toetredingsoverleg over uitbreiding op de agenda met alle 28 Buitenlandse Zaken (BuZa) Lidstaatministers en BuZa-kandidaat-Lidstaatministers. Een agenda waar Turkije officieel als aanwezige op ontbreekt. Navragen via voorzitter Slowakije leerde Koenders echter dat ook de Turkse minister van EU toetreding, dhr. Ömer Çelik, aanwezig zal zijn. Turkije is dus wél stilletjes aanwezig. Koenders vindt dat dit met de huidige ontwikkelingen in Turkije zeer ongepast is.

De CDA fractie leden begrijpen niet dat de EU haar eigen waarden zo negeert. Het toetredingsproces moet oprecht en eerlijk verlopen omdat anders de andere kandidaat-Lidstaten en burgers van de EU zich gaan afvragen: “wat moet er in Turkije gebeuren voordat de EU eens keihard stelling neemt?

Tevens zal bijvoorbeeld de Poolse regering erop wijzen dat het een waarschuwing kreeg van de Europese Commissie, terwijl er helemaal nooit met maatregelen richting Turkije gedreigd wordt wegens de mensonterende razzia’s en staatscensuur op de media door het steeds dictatorialer wordende Erdogan-regime.

Het onmiddellijke op non actief stellen van meer dan 2700 rechters en openbaar aanklagers en het gevangennemen van meer dan 700 rechters en aanklagers na de mislukte staatsgreep laat zien dat er sprake is van een van te voren geplande actie om de rechterlijke macht direct onder totalitaire controle van de regering te brengen. Daarmee schendt Turkije de democratische rechtsorde.

Ook het plan van Erdogan om de doodstraf weer in te willen voeren is al reden om de eerder toegezegde versnelling van toetreding weer te bevriezen. Mevlüt Çavuşoğlu, Turkse minister van buitenlandse zaken, zegt dat kritiek op de vervolging van de coupplegers, gelijk staat aan het steunen van de coupplegers.

De CDA-fractie gaat in ieder geval de volgende vragen stellen over deze situatie:

Is de Nederlandse regering bereid om er bij voorzitter Slowakije op aan te dringen dat Turkije niet deelneemt aan de sessie over toetreding tijdens de Raad Algemene Zaken en dat er eventueel een aparte sessie komt over Turkije en met Turkije om te spreken over het feit dat Turkije versnelt afglijdt naar een presidentiele dictatuur?

Is de Nederlandse regering bereid om de Europese Commissie en de Europese Raad een brief te schrijven met het verzoek op korte termijn te onderzoeken of en hoe het mogelijk en gepast is Turkije de status van kandidaat-Lidstaat van de Unie af te nemen?

Is de Nederlandse regering bereid er in EU verband onmiddellijk op aan te dringen dat verdachten en gevangenen alle rechten onder het EVRM hebben?

Is de Nederlandse regering bereid om in de Raad van Ministers van de Raad van Europa te pleiten voor een spoedbezoek van het CPT (ex artikel 7, laatste zin van het Europees Verdrag ter voorkoming van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing ) aan de mensen die nu gevangen zitten in Turkije?

Tevens vraagt het CDA aan de Nederlandse regering of politie en het Openbaar Ministerie iedere aangifte van bedreiging, discriminatie, willekeurig boycotten en intimidatie binnen de Turkse gemeenschap, bijzondere aandacht en prioriteit wil geven. Want op dit moment worden de vrijheden van de Nederlandse samenleving misbruikt om Turkse dictatoriale plannen uit te voeren.

Het CDA wil de antwoorden graag voor donderdagmiddag 16.00 uur zodat er nog een overleg kan plaatsvinden tussen regering en Kamer voordat deze toetredingsraad zal plaatsvinden.

Formule 1-team Sauber gered door Longbow Finance

Het Formule 1-team Sauber blijft voorlopig op de grid staan. De renstal uit Hinwil maakte bekend dat de Zwitserse investeerder Longbow Finance alle aandelen in de renstal over zal nemen.

Het akkoord met Longbow betekent dat oprichter Peter Sauber zal verdwijnen bij het team dat wel zijn naam zal blijven dragen. Monisha Kaltenborn zal aanblijven als teambaas, terwijl ook aan de rest van de structuur van het team, dat in 1993 de Formule 1 betrad, niets zal wijzigen.

Kaltenborn: "We zijn erg blij dat we een akkoord hebben bereikt met Longbow Finance. We hebben de toekomst van Sauber in de top van de autosport veilig gesteld. We zijn er van overtuigd dat Longbow Finance de perfecte partner is om Sauber weer competitief en succesvol te maken in de Formule 1. Met de nieuwe structuur kunnen we onze andere activiteiten uitbouwen en onze know-how commercieel in te zetten. Deze oplossing is het beste voor onze medewerkers, partners, leveranciers, de werkplaats in Hinwil en de Zwitserse autosport."

Pascal Picci, baas van Longbow Finance, is blij dat de deal met Sauber rond is. "Als Zwitsers bedrijf zijn we blij dat we de toekomst van een Zwitsers team kunnen garanderen in deze specialistische en innovatieve industrie."

Politie brengt zakkenrollers bezoek

In de aanloop naar de EuroPride, die zaterdag begint, heeft de Amsterdamse politie een aantal bekende zakkenrollers alvast een bezoekje gebracht. Doel was een 'waarschuwend signaal' af te geven.

Agenten belden op twintig huisadressen aan. Op drie daarvan werden mensen aangetroffen die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan zakkenrollen en winkeldiefstal.

Drukbezochte evenementen als EuroPride zijn een geliefd werkterrein voor zakkenrollers: "Het is gezellig en druk in de stad. Mensen staan dicht op elkaar", aldus commissaris Chris Koers. De politie waarschuwt bezoekers via social media om goed op hun spullen te letten.

De EuroPride, het festival voor homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen, barst zaterdag los in Amsterdam en duurt ruim twee weken.

Politie brengt zakkenrollers bezoek
Politie brengt zakkenrollers bezoek (Foto: ANP)

'Taylor wil hele telefoongesprek openbaar'

Taylor Swift wil volgens TMZ dat het hele telefoongesprek dat zij met Kanye West voerde openbaar wordt gemaakt. De delen van het gesprek die zondag in Keeping Up With The Kardashians te horen waren zouden een vertekend beeld geven van de situatie.

Uit de fragmenten, die Kim Kardashian zondagavond ook via Snapchat deelde, blijkt dat Kanye met Taylor belde voordat hij het nummer Famous uitbracht. Daarin rapt hij over de zangeres. Taylor lijkt toestemming te geven voor het nummer, maar volgens haar is dat niet helemaal waar. Ze ging akkoord met de zin 'I feel like me and Taylor might still have sex' maar over het daarop volgende 'why? I made that bitch famous' zou niet zijn overlegd.

Taylor wil bewijzen dat ze nooit toestemming heeft gegeven haar een bitch te noemen, het vrijgeven van de hele opname moet haar daarbij helpen. Dat kan ze niet zelf doen, alleen Kanye nam het telefoongesprek op.

Volgens TMZ overweegt Taylor nog steeds Kanye aan te klagen omdat hij het gesprek opnam zonder haar medeweten. Bovendien zou de rapper haar beloofd hebben het nummer Famous naar haar te sturen voordat hij het uitbracht, maar dat heeft hij niet gedaan.

'Taylor wil hele telefoongesprek openbaar'
'Taylor wil hele telefoongesprek openbaar' (Foto: BuzzE)

Gorka Izagirre, Bozic afgestapt in Tour

Gorka Izagirre heeft moeten afstappen in de zeventiende etappe van de Tour de France. Vlak na de start van de rit kwam de Spanjaard ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Ook Borut Bozic en Warren Barguil waren bij de valpartij betrokken,zij konden wel verder.

Izagirre, wiens broer nog wel in het peloton rijdt, was knecht van Nairo Quintana, de nummer vier in het algemeen klassement.

Update 15:18 uur

Ook voor Borut Bozic zit de Tour erop. De renner van Cofidis kwam tweemaal ten val vandaag en kon niet meer verder.

Centrum Brussel in ban 'verdacht persoon'

De ontmijningsdienst van het Belgische leger, DOVO, is opgeroepen voor "een verdachte situatie in de omgeving van het Brusselse Muntplein", meldt het Brusselse parket woensdagmiddag. De straten in de buurt en de bibliotheek op het Muntplein zijn ontruimd. Het openbaar vervoer in de buurt is stilgelegd.

Eerder werd melding gemaakt van een "verdachte man of vrouw" die zich zou verschansen in een parking in de buurt. "We hebben een veiligheidszone ingesteld en de gespecialiseerde diensten zijn ter plaatse", aldus politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. Meer informatie wil de politie niet kwijt.

Centrum Brussel in ban 'verdacht persoon'
Centrum Brussel in ban 'verdacht persoon' (Foto: ANP)

Koning Filip waarschuwt voor valse profeten

De Belgische koning Filip waarschuwt woensdag in zijn traditionele tv-toespraak voorafgaand aan de nationale feestdag van donderdag voor "valse profeten, die steevast inspelen op emoties, munt slaan uit deze breuklijnen en kwetsbaarheden. Zij wijzen makkelijke zondebokken aan en maken zo de kloof tussen religies, volkeren en uiteindelijk tussen ons allen, alleen maar dieper."

Koning Filip prees de moed van de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen op 22 maart in Brussel. Daarbij kwamen 35 mensen om, inclusief drie terroristen. "U heeft die beproeving met oneindige waardigheid doorstaan". Ook de veiligheids- en politiediensten hebben "blijk gegeven van een buitengewone toewijding".

"We hebben samen zware beproevingen doorstaan", aldus Filip. "Aan de aanslagen die ons zo hard hebben getroffen, houden we een gevoel van onveiligheid over. De crisissen aan de grenzen van Europa en de weerslag ervan op onze landen, scheppen een klimaat van instabiliteit en onzekerheid. Daarbovenop komt de onrust binnen de Europese Unie, als gevolg van het Britse referendum."

Koning Filip waarschuwt voor valse profeten
Koning Filip waarschuwt voor valse profeten (Foto: ANP)

Eerste tropische dag van het jaar

De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. Even na het middaguur steeg het kwik in De Bilt boven de 30 graden, aldus het KNMI.

Op veel plekken in Nederland is het woensdag warmer dan 30 graden. In het zuiden en oosten kan het zelfs 35 graden worden. Voor het hele land geldt code geel vanwege de aanhoudende hitte. In Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel is een hittewaarschuwing afgegeven.

Voor alle provincies behalve Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is tevens code geel van kracht omdat in de loop van de middag en avond onweersbuien worden verwacht. De buien beginnen waarschijnlijk in het zuiden en trekken in noordoostelijke richting over het land.

Er is sprake van een officiële landelijke tropische dag als de temperatuur bij het KNMI in De Bilt op 30 graden of hoger uitkomt. Ook de weerbureaus Weerplaza en Weeronline melden de tropische dag.

Eerste tropische dag van het jaar
Eerste tropische dag van het jaar (Foto: ANP)

Turkije ontslaat 900 politieagenten Ankara

Turkije heeft negenhonderd politieagenten in de hoofdstad Ankara uit hun functie gezet. Het land verdenkt hen ervan banden te onderhouden met de islamitische beweging van de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen, zei een overheidsfunctionaris op voorwaarde van anonimiteit. Volgens Turkije was hij het brein achter de mislukte coup van afgelopen vrijdag.

Turkije heeft al tienduizenden medewerkers uit de publieke sector op non-actief gezet sinds de poging tot staatsgreep door een groep militairen op 15 juli. Duizenden anderen zijn gearresteerd en worden vervolgd.

Turkije ontslaat 900 politieagenten Ankara
Turkije ontslaat 900 politieagenten Ankara (Foto: ANP)

Tien jaar en tbs voor familiemoord Veghel

De rechtbank in Den Bosch heeft aan een man uit Veghel tien jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat hij op 1 september vorig jaar zijn tienjarige zusje, zijn moeder (50) en zijn oma (67) om het leven bracht.

De kinderrechter vond net als het Openbaar Ministerie dat de inmiddels achttienjarige man, die destijds zeventien was, volgens het volwassenenstrafrecht moest worden berecht.

De man was sinds de zomer suïcidaal. Op de dag dat hij de moorden pleegde, door zijn zusje te wurgen en zijn moeder en oma meermalen met een dumbbell op het hoofd te slaan, was hij bang dat zijn familie hem daarvan zou weerhouden.

Tien jaar en tbs voor familiemoord Veghel
Tien jaar en tbs voor familiemoord Veghel (Foto: ANP)

'Big Brother' bij Belgische politie

De Belgische politie mag verborgen camera's gaan inzetten om terreurverdachten, teruggekeerde Syriëgangers en radicaliserende mensen te volgen, voordat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Ook wil de regering dat agenten bodycams kunnen dragen.

Dat heeft de ministerraad woensdag besloten. Volgens minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) vereist het permanent in de gaten houden van deze groepen te veel mankracht en kunnen niet-zichtbare camera's helpen.

"De bodycam is niet alleen een extra hulpmiddel bij interventies, het biedt ook mogelijkheden bij de algemene werking", aldus Jambon. "Ik zie het ook als extra bescherming voor de politie in vaak toch gevaarlijke omstandigheden."

Het parlement moet zich na de zomer over het wetsvoorstel buigen.

'Big Brother' bij Belgische politie
'Big Brother' bij Belgische politie (Foto: ANP)

Aanvaller Duitse trein 'geprikkeld' door IS

De man die passagiers aanviel in een trein in het zuiden van Duitsland handelde alleen en was door de propaganda van terreurbeweging Islamitische Staat "geprikkeld". De video met de dader die IS dinsdag verspreidde, geeft geen aanwijzingen dat de 17-jarige jongen afspraken met IS had.

Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag verklaard. Ondertussen is twijfel gerezen over de nationaliteit van de dader. Tot nu toe werd aangenomen dat het een migrant uit Afghanistan was. Uit kringen van de Duitse veiligheidsdiensten komen echter berichten dat het mogelijk een Pakistaan was.

Door de aanval raakten vier mensen in de trein gewond, allen van een familie uit Hongkong. Twee van hen verkeren in levensgevaar. De dader werd door de politie doodgeschoten.

De Maizière waarschuwde woensdag dat Duitsland te maken kan krijgen met meer aanvallen door zogenoemde lone wolves, die alleen opereren.

Aanvaller Duitse trein 'geprikkeld' door IS
Aanvaller Duitse trein 'geprikkeld' door IS (Foto: ANP)

Titanfall 2 developers teasen met multiplayer en serververbeteringen

Titanfall 2 developers Respawn Entertainment lanceren een nieuwe developer-videoserie getiteld "Inside Development." De introductievideo toont Producer Drew McCoy die praat over de gedachte achter deze serie en teased veranderingen in multiplayer en netwerk in vergelijking met de orginele Titanfall gereleased in 2014.

"We gaan veel veranderen in onze matchmaking systemen zodat games sneller gevonden kunnen worden", Aldus deze producer. "We hebben een geweldig nieuw concept genaamd Networks dat spelers in staat stelt om groepen met vrienden te maken en zo dus sneller samen matches te vinden.

De aankomende videos zullen zich focussen op gameplayelementen zoals de veranderingen in het progressiesysteem. Spelers kunnen feedback inbrengen en de discussie aangaan met de developers over de ontwikkeling van de game. Dit is anders dan de gebruikelijke marketing praatjes.

"Dit wordt niet zoals bij andere game developers, dat we jullie alleen maar vertellen hoe we onze baan doen", Vervolgd McCoy. "We hebben veel geleerd tijdens de ontwikkeling van Titanfall 1, veel van deze ervaring nemen we mee in het ontwikkelen van Titanfall 2."

Respawn entertainment geeft aan dat reageren bij toekomstige videos via hun socialmediakanalen gedaan kan worden, zoals hun Twitter & Facebook.

Titanfall 2's verwachte releasedatum is 28 oktober voor PS4, Xbox One & PC. Er komt tevens een multiplayerbèta voor de release, wanneer deze start echter is nog niet bekend.

Pro-skiŽr overleeft filmen voor Steep niet

Tijdens het filmen van een promo voor Ubisoft’s actie wintersportgame Steep in Chili is een tragisch ongeluk gebeurd. De Zweedse pro-skiër Matilda Rapaport werd verrast door een lawine en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan de gevolgen van zuurstoftekort en hersenbeschadiging.

Matilda Rapaport

Rapaport zat in de top tien van de Freeride World Tour en heeft gespeeld in meerdere films zoals Shades of Winter en Pure. Haar laatste film Between moet nog uitkomen. In 2014 werd Rapaport in Alaska door een lawine de hele berg naar beneden meegesleurd. Toen raakte ze niet bedolven. Dit jaar nog trouwde ze met haar vriend en mede ski-atleet Mattias Hargin. Matilda Rapaport is 30 jaar oud geworden.

Matilda Rapaport in Japan

In de game Steep kun je virtueel extreme wintersporten vloeiend na elkaar uitvoeren. Paragliden, snowboarden, skiën en zweven met een wingsuit is allemaal mogelijk. Uiteraard is offpiste gaan het spannendst en het leukst. Je speelt het online en kunt je opgenomen capriolen delen met vrienden.
Steep komt in december uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Bekijk hier de stijlvolle intro van Persona 5

Ontwikkelaar Atlus heeft de introductie van Persona 5 online gezet. Geheel in stijl van de franchise wordt de intro vergezeld door een catchy deuntje en stijlvolle visuals.

Ondanks het kleurrijke pallet van voorganger Persona 4, zijn in dit deel de kleuren zwart, rood en wit weer helemaal in. In de beelden maken we kennis met de cast van tienerhelden en leren we wat over hun persoonlijkheden. Bekijk de beelden hieronder. Persona 5 komt in september van dit jaar uit in Japan voor PS3 en PS4. Noord-Amerika volgt op 14 februari 2017. Een Europese releasedatum is niet bekend, maar Atlus heeft aangegeven bezig te zijn met uitgever Deep Silver om de game ook in Europa uit te brengen.

Wie wil er bondscoach van BelgiŽ worden? Vacature staat online

Mocht je werkeloos thuiszitten of opzoek zijn naar een nieuwe uitdaging dan hebben wij misschien de juiste vacature voor je. De Belgische voetbalbond zoekt namelijk een nieuwe bondscoach en daarvoor hebben ze een vacature online gezet waarop de geïnteresseerden kunnen reageren.

Bondscoach worden voor de Belgen kan je echter niet zomaar, er zijn wel een aantal belangrijke eisen geformuleerd. Bij de eerste eis zullen al veel FOK!kers afvallen helaas, die luidt namelijk "ervaring en resultaten in het hedendaags en snel veranderende voetbal". Ook bij de volgende eis wordt het voor velen moeilijk: "bewezen om tactisch en strategische kennis te kunnen overdragen op topspelers".

Maar mocht dit je nog niet afgeschrikt hebben en je bent iemand die deze eis snapt, "iemand die zijn sociale en high performance context beheerst", dan zou ik toch een poging wagen en een mailtje sturen naar de technisch directeur van de Belgische voetbalbond Chris Van Puyvelde. Alle eisen kun je hier vinden op de site van de KBVB.

De Belgische dug-out zoekt vulling (Pro Shots / Jasper Ruhe)
De Belgische dug-out zoekt vulling (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Alcohol verhoogt kans op borstkanker'

Slechts één op de tien Nederlanders is op de hoogte van de relatie tussen het drinken van alcohol en borstkanker. Dat stelt het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) dinsdag op basis van eigen onderzoek onder ruim duizend mensen.

Volgens de organisatie krijgt elk jaar één op de acht vrouwen in ons land borstkanker, ofwel 14.500 in totaal. Naar schatting worden hiervan tussen de 1000 en 3000 gevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. "Niet alleen het gebruik van enkele glazen alcohol per dag, maar ook matig gebruik van één glas per dag verhoogt dit risico al", aldus het instituut.

De belangenclub pleit voor een campagne om de risico's onder de aandacht te brengen, juist omdat de alcoholindustrie zich de afgelopen jaren steeds meer is gaan richten op vrouwen. Een andere reden daarvoor is dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor de effecten van alcohol dan mannen. "Vrouwen hebben een lager lichaamsgewicht en een kleiner volume aan lichaamsvocht. Hierdoor wordt alcohol sneller opgenomen in het bloed."

Daarnaast lijken de vrouwelijke hersenen ook sneller schade op te lopen door alcohol dan die van mannen, aldus STAP. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alcohol al meer dan tien jaar geleden officieel erkend als risicofactor voor borstkanker.

'Alcohol onderbelicht aspect bij borstkanker'
'Alcohol onderbelicht aspect bij borstkanker' (Foto: ANP)

20 minuten gameplay Rise of the Tomb Raider co-op

Gisteren werd de Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration aangekondigd, de lang uitgebleven versie voor PlayStation 4. Onderdeel van deze bundel van de game plus alle tot nu toe uitgegeven DLC is de nieuwe Endurance Mode, die ook naar pc en Xbox One komt.

De nieuwe Endurance Mode is een co-op-variant van de Survival Mode en is ontworpen voor twee spelers. De opdracht voor de spelers is simpel gezegd overleven in wat in essentie een open-world Horde Mode is. Er zijn twee metertjes waar je op moet letten: honger en warmte. Tussen de waves van vijanden ga je op zoek naar tombs om hulpmiddelen en upgrades te vergaren, terwijl jacht je primaire bron is voor voedsel.

Bekijk de gameplaybeelden hieronder. Rise of the Tomb Raider komt op 11 oktober uit voor PlayStation 4.

Obama herinnert Erdogan aan democratie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gesproken met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan naar aanleiding van de couppoging. Obama heeft zijn ambtgenoot herinnerd aan het zorgvuldig omgaan met de democratische waarden en de bestaande wetten. Erdogan voert na de mislukte coup een radicale zuivering in onder meer het overheidsapparaat door.

Met name mensen die heulen met zijn politieke vijand Fethullah Gülen zijn de klos. Turkije heeft de Verenigde Staten inmiddels officieel om uitlevering van de islamitische geleerde gevraagd, zo meldt het. Gülen wordt door Ankara verantwoordelijk gehouden voor de coup. Het Witte Huis heeft verklaard dat wanneer de aanvraag binnen is, hij aan het bestaande uitleveringsverdrag zal worden getoetst.

Obama heeft opnieuw aangeboden hulp te verlenen bij het onderzoek dat de Turken naar de couppoging plegen. Het is niet bekend hoe Erdogan daarop heeft gereageerd.

Obama herinnert Erdogan aan democratie
Obama herinnert Erdogan aan democratie (Foto: ANP)

Mila en Ashton wilden nooit trouwen

Mila Kunis en Ashton Kutcher spraken aan het begin van hun relatie met elkaar af nooit te trouwen. Ook besloten ze dat de relatie open was en ze ook met andere mensen mochten daten.

Mila sprak hier dinsdag over in de radioshow van Howard Stern en ook op het radiostation SiriusXM. Aan Stern vertelde Mila dat de vonk tussen haar en Ashton oversloeg op een feestje bij hem thuis. "Om een lang verhaal kort te maken, ik ben tot de volgende ochtend gebleven."

Het open aspect van de relatie duurde niet lang. "Drie maanden later had ik zoiets van, dit is niet alleen maar leuk meer", zei Mila tegen SiriusXM. "En een jaar later wilden we trouwen. Ik denk dat iedereen verrast was."

Mila en Ashton trouwden vorig jaar en verwachten hun tweede kind samen.

Mila en Ashton wilden nooit trouwen
Mila en Ashton wilden nooit trouwen (Foto: BuzzE)

Saudische Pokťmon-jagers gearresteerd

Saudische veiligheidsfunctionarissen hebben drie jonge mannen aangehouden die op een vliegveld op jacht waren naar Pokémon-wezentjes. Volgens de nieuwssite Al-Muwatin stonden ze op de parkeerplaats van een luchthaven van Jizan met hun mobiele telefoons 'foto's te maken'. Het drietal is overgedragen aan de politie.

De spelers wacht mogelijk een zware straf. Het hoogste islamitische instituut van Saudi-Arabië sprak in 2001 een 'fatwa' uit waarin Pokémon, eind vorige eeuw begonnen aan een eerste leven, werd verboden. Arab News riep dat juridisch advies woensdag in herinnering.

Het permanente comité voor rechtsvraagstukken was van mening dat het om een geluksspel ging dat niet strookte met de islamitische wetgeving. De nieuwe variant Pokémon Go vormt volgens de rechtsgeleerde sjeik Saleh al-Fausan daarop geen uitzondering.

Saudische Pokémon-jagers gearresteerd
Saudische Pokémon-jagers gearresteerd (Foto: ANP)

Handelaar verkocht onveilige auto's

Meer dan honderd auto's van een handelaar in het Limburgse Swalmen moeten van de weg af. Bij deze auto's zijn gestolen onderdelen gebruikt of ze zijn onveilig. Dat laat de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW weten na onderzoek van 259 auto's, afkomstig van de handelaar in Swalmen.

Het onderzoek volgt op een inval door de politie vorig jaar. De politie constateerde schade die niet goed hersteld was, en voertuigen die waren samengesteld met gestolen onderdelen. Vervolgens heeft de RDW alle auto's opgespoord die door het verdachte bedrijf verhandeld zijn.

Maar liefst 41 procent van de 259 onderzochte auto's is onveilig. Of eerdere schade is onjuist hersteld, of de auto's bestaan uit twee op onjuiste wijze aan elkaar gelaste delen. Bij nog eens 13 procent van de auto's klopt het kenteken niet. Bij 46 procent van de voertuigen was wel alles in orde.

De eigenaar kan al dan niet besluiten de afgekeurde auto's te laten herstellen en herkeuren. Het politieonderzoek naar het bedrijf loopt nog.

Handelaar verkocht onveilige auto's
Handelaar verkocht onveilige auto's (Foto: ANP)

Einde zoektocht MH370 in zicht

De zoektocht naar de verdwenen vlucht MH370 wordt mogelijk snel beëindigd. Dat meldden Australische media woensdag. Drie landen die bij de zoektocht betrokken zijn, vergaderen vrijdag in Maleisië over de voortgang van het project.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines met 239 inzittenden aan boord verdween in maart 2014 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Op het Franse eiland Réunion en in Zuid-Afrika, Tanzania en Mozambique zijn onderdelen gevonden die waarschijnlijk van de Boeing zijn.

Ministers van China, Maleisië en Australië praten vrijdag over de zoektocht. De landen spraken in april vorig jaar al af dat het zoekgebied niet meer wordt uitgebreid als het toestel niet zou worden gevonden in de 120.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan die wordt afgezocht.

Einde zoektocht MH370 in zicht
Einde zoektocht MH370 in zicht (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Hongarije

Header


Na een weekend rust maakt de Formule 1 zich op voor de laatste back-to-back races tot aan de zomerstop. Komende zondag zal de Grote Prijs van Hongarije worden verreden, waarna het hogesnelheidscircus een week later Duitsland aan zal doen. Sinds de afgelopen race in Engeland is de strijd in het wereldkampioenschap ongekend spannend. De ooit zo indrukwekkende voorsprong van Nico Rosberg op Lewis Hamilton is geslonken tot slechts één miserabel puntje. De toch al niet al te beste vrienden zullen dus alle trucs uit de kast moeten halen om met een voorsprong op vakantie te gaan. Achter de twee Mercedes-kemphanen vechten Kimi Raikkonen, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel en Max Verstappen om plek drie. 

De race in Hongarije zal zoals gebruikelijk worden verreden op de 4.381 kilometer lange Hungaroring. Het circuit ligt dichtbij Mogyoród, een bescheiden plaats in de buurt van Boedapest. Ondanks het gegeven dat de korte en bochtige baan nooit erg populair is geweest onder racefans, is het zo langzamerhand wel één van de langst dienende circuits op de kalender aan het worden. Sinds de eerste uitvoering in 1986 heeft het Hongaarse circuit geen jaargang overgeslagen en komende zondag zal daarom de 31e editie worden verreden. De impopulariteit komt voor het grootste deel voort uit het feit dat brute inhaalacties een zeldzaamheid zijn op de trage baan. Veel krappe bochten en een relatief kort recht stuk nodigen uit tot een optocht. Flink wat edities lieten dan ook een saai raceverloop zien. Aan het begin van dit jaar is het circuit overigens in zijn geheel van nieuw asfalt voorzien en zijn een aantal uitloopstroken verbreed. 

De meest succesvolle rijders in Hongarije zijn Lewis Hamilton en Michael Schumacher. Beiden zegevierden hier vier keer. Daarentegen won Hamilton’s rivaal Rosberg hier nog niet. De Duitse klassementsleider stond zelfs nog nooit op het Hongaarse podium. Een man die dat wel deed is onze eigen raceheld Jos Verstappen. De Limburger bezorgde ons land in 1994 een primeur door voor de eerste maal in de historie van de Formule 1 als Nederlander het podium te beklimmen. De toenmalig Benetton-coureur finishte op een mooie zondag in augustus als derde achter Schumacher en Damon Hill. 

Jos’ zoon Max zal handenwrijvend uitkijken naar de vele bochten die de Hungaroring rijk is. Zijn RB12 lijkt op voorhand uitermate geschikt voor dit circuit. Er zal teamgenoot Daniel Ricciardo echter veel aan gelegen zijn Verstappen ditmaal voor te blijven. De Australiër werd de afgelopen races door zijn veel jongere teamgenoot nadrukkelijk richting het tweede plan verwezen en volgens teambaas Christian Horner zal dat hem alleen maar inspireren. Verstappen is de laatste weken echter in bloedvorm. Ook na Engeland werd de Nederlander weer volop geprezen door de internationale media. Max zal er dan ook alles aan doen om die lijn door te zetten en in navolging van zijn vader het Hongaarse podium te mogen beklimmen. Bij voorkeur als winnaar.


Kopje


Circuit

FIA Grand Prix van Hongarije InformatieKopje


Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 -
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 -
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 -
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 -
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 -
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 -
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 -
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 -
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 -
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

Kopje

Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 168
2 Lewis Hamilton Mercedes 167
3 Kimi Räikkönen Ferrari 106
4 Daniel Ricciardo Red Bull 100
5 Sebastian Vettel Ferrari 98
6 Max Verstappen Red Bull 90
7 Valtteri Bottas Williams 54
8 Sergio Perez Force India 47
9 Felipe Massa Williams 38
10 Romain Grosjean Haas 28
11 Nico Hülkenberg Force India 26
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 26
13 Daniil Kvyat Toro Rosso 23
14 Fernando Alonso McLaren 18
15 Jenson Button McLaren 13
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0

Constructeurs:
 

# Team Punten
1 Mercedes 335
2 Ferrari 204
3 Red Bull 198
4 Williams 92
5 Force India 73
6 Toro Rosso 41
7 McLaren 32
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0

Kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 22 Juli Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
Zaterdag 23 Juli Vrije training 3 11:00 -12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
Zondag 24 Juli Race 14:00

Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 22 Juli Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 23 Juli Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 24 Juli Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)


Kopje

Weer

 *afbeelding gemaakt 15-7


Actueel weerbericht

Microsoft profiteert van clouddiensten

Microsoft heeft het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met zijn clouddiensten. Het technologiebedrijf boog het verlies van een jaar eerder om in winst. Dat kwam mede door zijn nieuwe strategie, met meer focus op aangeboden software via internet.

Topman Satya Nadella stuurt de softwaregigant, dat groot werd met het besturingssysteem Windows, meer de richting van internetdiensten op om de krimpende inkomsten van reguliere software op te vangen. De omzet van de clouddivisie steeg met bijna 7 procent tot 6,7 miljard dollar (circa 6,1 miljard euro).

De totale omzet daalde in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar naar 20,6 miljard dollar, van 22,2 miljard een jaar eerder. Onder de streep bleef 3,1 miljard dollar over, waar een jaar eerder nog 3,2 miljard dollar verlies werd geleden. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,69 dollar, waar analisten gemiddeld uitgingen van 0,58 dollar.

Microsoft profiteert van clouddiensten
Microsoft profiteert van clouddiensten (Foto: BuzzT)

Twitter blokkeert belagers actrice

Twitter treedt op tegen gebruikers die anderen lastigvallen. Die worden voorgoed geweerd, heeft het bedrijf laten weten aan Recode. Aanleiding is een aantal haattweets die actrice Leslie Jones kreeg. Jones, die in de nieuwe omstreden Ghostbusters-film speelt, deelde de tweets op haar account en was naar eigen zeggen enorm over haar toeren van het hele gebeuren.

Een van de geblokte accounts is van een verslaggever van Breitbart. Die had Jones een vent genoemd en geschreven dat ze nauwelijks kon lezen, wat gezien haar taalgebruik op Twitter niet heel onaannemelijk is. Anderen vergeleken haar met een een gorilla of King Kong. Dat Jones zelf ook niet vies is van wat racistisch en beledigend taalgebruik op Twitter blijkt uit tweets als deze en deze.

Twitter schrijft in een verklaring: "We weten dat veel mensen vinden dat we niet genoeg hebben gedaan tegen zulk gedrag. Daar zijn we het mee eens."  Of de blokkade alleen wordt toegepast als het gaat om mensen die beroemd zijn en veel publiciteit genereren, of dat ook normale gebruikers op deze manier in bescherming worden genomen valt nog te bezien.

De mediahype rondom de Ghostbusters film is in ieder geval met succes aangewakkerd door Jones en haar collega's.

Een voorbeeld van het 'Engels' van Leslie Jones

Celstraf voor Duitse moeder die baby's doodde

Een moeder van acht dode baby's is door een rechtbank in het Duitse Coburg veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens doodslag op vier van de kinderen. Van vier baby's was volgens de aanklager niet vast te stellen of zij geleefd hebben of levensvatbaar waren. De vader, die wegens medeplichtigheid terechtstond, werd vrijgesproken, aldus Duitse media.

De officier van justitie had levenslang geëist tegen de 45-jarige vrouw voor vier moorden. De lijkjes van de baby's werden vorig jaar november in een woning in het Beierse Wallenfels ontdekt. De vrouw heeft bekend dat ze meerdere levend geboren baby's heeft gedood.

De vrouw woonde samen met haar man en drie andere kinderen achttien jaar in het huis waar de lijkjes werden ontdekt. De vondst werd gedaan door buurtbewoners, die de politie belden.

Dronken
Volgens Duitse media was de vrouw twee maanden voor de lugubere ontdekking na een ruzie met haar man uit het huis vertrokken. Ze zou meermalen in dronken toestand hebben gezegd dat ze kinderlijkjes in het huis had verborgen.

Een gerechtspsychiater die de vrouw had onderzocht, concludeerde dat ze volledig toerekeningsvatbaar was.

Celstraf voor Duitse moeder die baby's doodde
Celstraf voor Duitse moeder die baby's doodde (Foto: ANP)

'VS en Frankrijk willen aanval op Mosul'

Frankrijk en de VS bereiden een gezamenlijke aanval voor op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Mosul. Dat heeft een woordvoerster van de Franse regering woensdag verklaard.

Volgens de zegsvrouw is de Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian op dit moment in Washington om met de Amerikanen over de aanval in Mosul te praten. Mosul is verreweg de grootste stad die in handen is van IS.

Het Iraakse leger begon in maart een offensief om de stad te bevrijden, maar dat mislukte. Na drie weken werd de campagne onderbroken in afwachting van versterking. Sindsdien wordt internationaal gesproken over een gezamenlijke aanpak.

'VS en Frankrijk willen aanval op Mosul'
'VS en Frankrijk willen aanval op Mosul' (Foto: ANP)

Brandweer met brandbrief naar Aboutaleb

Zo'n 200 tot 250 brandweermannen zijn woensdagochtend begonnen aan een protestmars richting het Rotterdamse stadhuis. Ze willen burgemeester Ahmed Aboutaleb een petitie overhandigen waarin ze hem oproepen 'achter zijn mensen te staan'.

De boze brandweerlieden vragen Aboutaleb invloed uit te oefenen op zijn collega-burgemeesters in het lopende overleg om daar 'fatsoenlijke' afspraken te maken voor een goed prepensioen na jaren van fysiek en mentaal zwaar werk, meldt de vakbond FNV Overheid. De werkgevers willen de pensioenleeftijd verhogen naar 60 jaar. Momenteel ligt deze leeftijd, afhankelijk van het aantal dienstjaren, op 55 tot 59 jaar. Eerder stoppen met werken is geen luxe, maar noodzaak, vindt de bond.

Brandweerlieden uit Den Haag, Amersfoort, Almere en Zuid-Holland Zuid sluiten ook aan. Bij landelijke protestacties zijn inmiddels 21 van de 25 veiligheidsregio's en de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam aangehaakt.

Brandweer met brandbrief naar Aboutaleb
Brandweer met brandbrief naar Aboutaleb (Foto: ANP)

Maatregelen en waarschuwingen vanwege hitte

De ANWB zet woensdag dertig wegenwachten extra in. Door het extreem warme weer rekent de hulpdienst op tussen de 3400 en 3500 pechgevallen. Dat is ruim 10 procent meer dan normaal. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om accu's die het begeven.

Rijkswaterstaat waarschuwt om, hoe aanlokkelijk het misschien ook lijkt, niet te zwemmen in rivieren en kanalen en ook niet van bruggen te springen. Scheepvaart en natuurlijke sterke stroming maken het zwemmen gevaarlijk.

Maatregelen en waarschuwingen vanwege hitte
Maatregelen en waarschuwingen vanwege hitte (Foto: ANP)

Turkse academici mogen land niet uit

De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat heeft de staatszender TRT woensdag bekendgemaakt als uitvloeisel van de mislukte militaire staatsgreep van vrijdag. Die heeft geleid tot een grootschalige zuivering binnen alle overheidsinstellingen.

Dit nieuwste bericht, dat geen verdere details bevatte, kwam een dag nadat dezelfde commissie 1577 decanen van alle universiteiten in Turkije ontslag had aangezegd. Het ministerie van Onderwijs deed er nog een schepje bovenop door de licentie van 21.000 leraren van particuliere scholen in te trekken.

De regering-Erdogan houdt de in Amerika wonende geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de coup en pakt nu al diens vermeende aanhangers aan.

Turkse academici mogen land niet uit
Turkse academici mogen land niet uit (Foto: ANP)

Defensie geeft probleemjongeren een kans

De landmacht is begonnen met een proef om kansen te bieden aan jongeren die hun school niet hebben afgemaakt en/of een strafblad hebben. Twee van deze jongeren zijn al in dienst genomen; zij volgen nu een opleiding tot militair. Er zijn op dit moment nog vijftien andere kandidaten.

De proef loopt tot en met 2018 en biedt jaarlijks een plek aan maximaal dertig jongeren, aldus een defensiewoordvoerder na een bericht in het AD. Daarna wordt de balans opgemaakt.

De uitverkorenen worden op verschillende plekken geplaatst, waar ze een invidueel en normaal militair loopbaantraject volgen. De kanshebbers krijgen de normale keuring die alle militairen in spe ondergaan, maar er wordt bij degenen met een strafblad wel speciaal naar hun jeugdzonden gekeken.

Bijdrage
Het idee komt van voormalig landmachtgeneraal Mart de Kruif, die zo een bijdrage wil leveren aan de oplossing voor de problematiek van kansarme jongeren.

De gemeenten dragen de kandidaten aan bij defensie.

Defensie geeft probleemjongeren een kans
Defensie geeft probleemjongeren een kans (Foto: ANP)

Turkije blokkeert WikiLeaks

In Turkije is woensdag niets te zien op WikiLeaks. De toegang is geblokkeerd door de internetwaakhond van het land. WikiLeaks had eerder op de dag 294.548 interne e-mails van de regerende partij AKP gepubliceerd. Die zijn tussen 2010 en 6 juli van dit jaar verstuurd.

Volgens WikiLeaks gaat het om een eerste lading mails, verstuurd vanaf accounts die beginnen met A tot en met I. Het is nog niet bekend wanneer J tot en met Z worden gepubliceerd. WikiLeaks zegt dat het de mails een week voor de mislukte staatsgreep heeft gekregen. Vanwege de politieke zuiveringen na de coup worden ze nu al gepubliceerd.

Turkije blokkeert vaker sites. Zo is YouTube meerdere keren onbereikbaar gemaakt. Eerder deze week zette Turkije mogelijk al DDoS in om Wikileaks neer te halen.

Turkije blokkeert WikiLeaks
Turkije blokkeert WikiLeaks (Foto: BuzzT)

Levenslang voor Amerikaan in TsjechiŽ

Een rechtbank in de Tsjechische hoofdstad Praag heeft een Amerikaan tot levenslang veroordeeld voor de moord op vier leden van de familie waar hij bij verbleef. Het is de 24-jarige Kevin Dahlgren die de moorden in 2013 pleegde.

De Amerikaan stak de moeder, vader en twee zoons dood. Daarna vluchtte hij naar de Verenigde Staten. Dat land zette hem uit naar Tsjechië.

Levenslang voor Amerikaan in Tsjechië
Levenslang voor Amerikaan in Tsjechië (Foto: ANP)

Turkse luchtaanval op PKK-strijders Irak

De Turkse luchtmacht heeft aanvallen uitgevoerd op Koerdische doelen in Noord-Irak. Tv-zender NTV meldde woensdag dat daardoor twintig PKK-strijders om het leven zijn gekomen.

Turkije bombardeert in het bergachtige gebied over de grens regelmatig bases van de Koerdische afscheidingsbeweging sinds de afspraak over een staakt-het-vuren vorig jaar werd geschonden. De regering dictatuur Erdogan toont met deze actie tevens aan de controle over het leger terug te hebben na de onfortuinlijk mislukte staatsgreep van vrijdag.

Turkse luchtaanval op PKK-strijders Irak
Turkse luchtaanval op PKK-strijders Irak (Foto: ANP)

Pokťmonjager vindt lijk

Een fanatieke Deense Pokémonjager heeft een wel zeer zeldzame vangst gedaan. Wat hij voor een virtueel monstertje aanzag in een afwateringskanaal op het eiland Fünen bleek een lijk. Dat moet volgens de politie al heel lang in het water hebben gelegen.

"Het was niet mogelijk geslacht, leeftijd of identiteit vast te stellen", zei een woordvoerder woensdag. "Het lichaam was door weer en wind ernstig aangetast." Er wordt nu geprobeerd aanknopingspunten te vinden via de lijst vermiste personen.

Evenals in andere landen heeft ook de Deense politie de voorbije dagen het een en ander te stellen gehad met de spelers van 'Pokémon Go'. Ze werden, na telefoontjes van bezorgde burgers, met de smartphone in de hand uit vreemde tuinen, scholen en nieuwbouwprojecten geplukt. Maar er werd ook iemand aangehouden die verdacht lang bij de Amerikaanse ambassade in Kopenhagen rondbanjerde op zoek naar 'Pikachu'.

Pokémonjager vindt lijk
Pokémonjager vindt lijk (Foto: ANP)

Billy Bakker wil Utopia-avontuur afronden

Billy Bakker verliet Utopia in oktober 2014 maar hoopt weer terug te mogen komen in het realityprogramma van SBS6. "Iets in mijn lichaam is geïrriteerd dat ik het eerder niet heb afgemaakt", zegt ze woensdag in Metro.

Billy volgde in 2014 haar geliefde Ruud, die door de medebewoners uit de ideale wereld werd gestemd. Al snel kreeg ze daar spijt van. "Ik koos voor Ruud en toen bleek het niet de keuze die je voor ogen had." De relatie met Ruud strandde en Billy nam 'even afstand' van Utopia.

Ruud keerde in mei terug in Utopia en ook bij Billy begon het weer te kriebelen. "Ik zag dat Ruud was teruggekeerd en ik vind dit mijn kans om Utopia af te maken. Het afmaken heb ik tenslotte niet gedaan. Het belletje begon weer te rinkelen."

Kijkers van Utopia kunnen Billy middels een referendum terugstemmen in het programma. Mocht de blondine herenigd worden met haar ex, is het niet meteen weer koek en ei. "Wij hebben nog wel wat dingen uit te spreken. Dat vind ik ook niet meer dan normaal. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, maar het is niet mijn insteek."

Billy Bakker wil Utopia-avontuur afronden
Billy Bakker wil Utopia-avontuur afronden (Foto: BuzzE)

Tour: Etappe 17 - De Zwitserse bergen in

De tweede week van de Tour zit er al een tijdje op. Het was weer niet echt een week om heel enthousiast van te worden. We hebben wel wat leuke ritten gezien, maar te weinig. Vooral de strijd tussen de klassementsrenners viel vies tegen. Daags na de rustdag hadden we een rit voor de vluchters, waarin Matthews een sterke Sagan versloeg. Sagan nam een dag later dan weer wraak, door richting Montpellier samen met Froome en Bodnar weg te rijden toen het een beetje begon te waaien.

Waaien deed het ook op de Ventoux, waardoor we maar tot Chalet Reynard konden klimmen. De overwinning ging naar Thomas De Gendt, die nu toch al twee mythische bergen op z'n palmares heeft staan. Dat was wel de rit met het beste moment ooit. Een motor die een valpartij veroorzaakt, een andere motor die de fiets van Froome sloopt en Froome die daarna in blinde paniek begint te rennen. Iedere keer als ik weer aan dit beeld denk schiet ik in de lach. Gaat niet meer overtroffen worden. De tijdrit een dag later ging naar Dumoulin, die de tegenstand vernederde. Hij lijkt klaar voor Rio.

Afgelopen zaterdag hadden we dan weer een vlakke rit die eindigde in een massasprint, dat was niet echt fantastisch. Op zondag was er een mooie bergrit, hoewel het vooral in de kopgroep spannend was. Daarachter gebeurde niet veel, Sky legt nu al twee weken de koers min of meer lam. Pantano bezorgde Colombia een overwinning, vooral door als een baas te dalen. De dag voor de rustdag gingen we dan weer de grens over, naar Zwitserland. In de straten van Bern kregen we een leuke finale voorgeschoteld en uiteindelijk won Sagan weer. Wat hem twee jaar lang totaal niet lukte is nu al drie keer gelukt. Al met al geen bijzondere week, maar wel het allerbeste moment ooit en een paar leuke finales.

We gaan nu beginnen aan het slot van de Tour. Nog vijf ritten te gaan. De eerste rit na de rustdag bevinden we ons nog in Zwitserland en krijgen we een zware bergrit, met vooral aan het eind twee ferme beklimmingen. Donderdag is er een klimtijdrit, vrijdag een rit naar de voet van de Mont Blanc en zaterdag weer een bergrit met een aankomst beneden. Dat soort aankomsten heb je niet zo heel vaak in de Tour, maar tijdens deze editie ineens drie keer. Vervolgens gaan we zondag nog naar Parijs, maar dat is toch vooral een formaliteit.

Eerst nog vier zware dagen overleven, waarin er nog genoeg kan gebeuren. Er moet ook nog genoeg gaan gebeuren, anders hebben we een nogal tegenvallende Tour gehad. Iemand moet Froome toch nog eens aan gaan vallen, hoewel niemand daar in de eerste twee weken toe in staat leek. De rit die we nu gaan krijgen is een uitstekende mogelijkheid om het een en ander te proberen. Het Skytreintje zal toch ooit moeten ontsporen, willen we nog een leuke koers krijgen. Hopelijk beginnen de renners er al vroeg aan, maar met drie ritten erna in het achterhoofd kan het ook zomaar een flopshow worden. Enfin, de laatste dag in Zwitserland. Van Bern naar een stuwmeer in de Alpen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Na de rustdag bevinden we ons nog steeds in de finishplaats van de zestiende rit. Sterker nog, we vertrekken op dezelfde plaats als waar maandag de streep lag. Nog steeds op de Papiermühlestrasse, voor het Stade de Suisse. Nog nooit zat Bern in de Tour en nu is het ineens een finishplaats en een plaats van vertrek. Met Peter Sagan op de erelijst zullen ze in deze stad in ieder geval wel blij zijn, hoewel ze ongetwijfeld liever Cancellara hadden gehad. Bern is nog steeds de hoofdstad van Zwitserland. Daarnaast is het ook de hoofdstad van het kanton Bern, maar dat is misschien niet zo verrassend.

Tijdens de rit van maandag reden ze langs de Aare, aan de rand van de oude binnenstad. Nu mogen ze tijdens de neutralisatie rustig door de binnenstad rijden, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De renners komen ook langs de Bärengraben, de berenkuil. In deze berenkuil hebben altijd een aantal beren geleefd. Een stuk of 12, maar dat vond men na een tijdje niet meer zo'n goed idee. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar beren over, wat het allemaal iets beter te verantwoorden maakt. Aan de oever van de Aare is naast de eeuwenoude berenkuil nog een heus berenpark aangelegd, waar de beesten in wat meer vrijheid rond kunnen banjeren. Ze hebben in ieder geval een prima uitzicht op de altstadt. Nog steeds een plaats waar veel toeristen op afkomen. Cancellara is zeker niet de enige beer van Bern.

De Bärengraben in hartje Bern (Foto: WikiCommons)
De Bärengraben in hartje Bern (Foto: WikiCommons)

Het begin van deze lastige rit in Zwitserland is nog behoorlijk makkelijk. Na de neutralisatie verlaten de renners Bern en rijden ze rustig rond over brede en vlakke Zwitserse wegen. Ze komen door wat kleine dorpjes, maar overal is de weg breed. Tussen de dorpjes in staan er de nodige mooie chaletjes en andere koddige huisjes langs de kant van de weg. Overal zijn de bergen al te zien, maar voorlopig mogen de coureurs nog door de vallei. Na 18 kilometer passeren de renners Wattenwil en daar wordt het parcours iets glooiender. Het loopt een paar kilometer licht omhoog, gevolgd door een korte afdaling richting Reutigen.

Van Reutigen loopt het meer dan 20 kilometer lang heel licht omhoog, tot de eerste serieuze klim van de dag gaat beginnen. Heel licht is ook echt heel licht, in die 20 kilometer overwinnen ze ook maar 200 hoogtemeters. Toch zitten er wel wat stroken tussen die wat lastiger zijn, maar die worden dan weer gevolgd door korte afdalingen. Ondertussen komen de renners ook steeds dichter bij de bergen. Vooral aan de rechterkant van de weg zien ze een bergketen steeds dichterbij komen. Mooi uitzicht in ieder geval.

Na 37 kilometer komen de renners aan bij de rivier Simme, die ze een tijdje gaan volgen. De omgeving wordt hier nog idyllischer. Ze fietsen direct langs de rotsen en komen ook wat mooie chaletjes tegen. De renners rijden door schattige dorpjes als Erlenbach im Simmental en Weissenbach, die toch wel alles uitstralen waar je bij Zwitserland aan denkt. Na 55 kilometer komen de renners door Boltigen, dat in de schaduw ligt van een mooi kunstwerkje van moeder natuur.

De renners blijven de vallei van de Simme volgen tot Zweisimmen. In Zweisimmen begint de eerste serieuze klim van de dag, de Côte de Saanenmöser, of gewoon de Saanenmöser zoals ze het in Zwitserland noemen. De klim is zeven kilometer lang en 4,8% gemiddeld. Zeker niet de zwaarste klim van de dag, maar wel goed om de beentjes vast warm te laten draaien. Na 72 kilometer koers komen de renners boven, net voor het dorpje Schönried. Zoals zo'n beetje alle wegen in Zwitserland is ook de weg over deze pas prima en breed genoeg. Een afdaling volgt, maar dit is niet echt een enorme uitdaging. Er zitten een paar bochten in, alleen zijn die allemaal goed te doen. Na zes kilometer dalen komen de renners beneden in Saanen en zal het 15 kilometer vlak zijn, als de renners door de vallei van de Saane fietsen. 

De Mittaghorn bij Boltigen (Foto: WikiCommons)
De Mittaghorn bij Boltigen (Foto: WikiCommons)

In Château-d'Oex steken we de Saane over en begint de volgende klim van de dag. We fietsen inmiddels niet meer in het kanton van Bern, maar in de Vaud. We zitten nu ook in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. De Col des Mosses is in totaal ongeveer veertien kilometer lang. Officieel is de klim volgens de organisatie maar 6,4 kilometer lang en 4,4% gemiddeld, maar ze tellen niet alles mee. Bij het oversteken van de Saane stijgt het drie kilometer aan vijf procent, maar daarna is het vier kilometer bijna volledig vlak. Dan rijden de renners door L'Etivaz en loopt het vier kilometer lang stevig omhoog, aan een procentje of zes. Daarna is er een korte afdaling, voor het richting de top weer even een kilometer wat steiler omhoog loopt. De laatste kilometer tot de top is dan weer vals plat. Na 105 kilometer koers komen de renners boven op deze col van de derde categorie.

De Col des Mosses is overigens geen onbekende in de Tour. In 2009 was men al eens in Zwitserland en zou men aankomen boven in Verbier. De rit werd gewonnen door Alberto Contador en onderweg reed men over deze col. De afdaling van de Col des Mosses is lang, maar niet heel erg moeilijk. 18 kilometer lang maar liefst, maar het eerste deel is bijna geheel bochtenloos. Pas na een kilometer of zeven dalen, in Ormont-Dessous, zijn er een paar haarspeldbochten en wordt het allemaal wat steiler. De weg is hier wel weer enorm breed, daarom moet dit een makkelijke afdaling zijn. Na een paar haarspeldbochten gaat het weer bijna volledig rechtdoor, tot de renners bijna in Aigle zijn. Net buiten de stad liggen er nog een paar haarspeldbochtjes, maar ook dit is allemaal weer goed te doen.

Na 123 kilometer rijden de renners door Aigle en zal het een tijd lang vlak zijn. De doorkomst in Aigle mogen we best opmerkelijk noemen, want hier ligt het hoofdkwartier van de UCI. De internationale wielerunie en de ASO liggen al een tijd behoorlijk met elkaar in de clinch. De ASO is de laatste jaren flink bezig geweest om machtiger te worden, zo hebben ze bijvoorbeeld de organisatie van de Vuelta overgenomen en een aantal nieuwe koersen opgericht. De UCI kijkt hier met argusogen naar, omdat ze zelf niet teveel macht willen verliezen.

De ASO wil eigenlijk geen deel meer uitmaken van de World Tour. Ze willen zelf kunnen bepalen hoe lang hun koersen duren, welke ploegen ze uitnodigen en meer van dat soort dingen. Aan alle strenge voorwaarden van de UCI willen ze niet meer voldoen. Een World Tour zonder de koersen van de ASO zou betekenen dat de Tour, Vuelta, Parijs-Roubaix, Parijs-Nice, Criterium du Dauphiné en nog tal van koersen ineens wedstrijden van een lager niveau zouden worden. Het is nogal een uit de hand gelopen machtsstrijd, waar we de komende jaren vast nog meer over gaan horen.

Alberto 'El Pistolero' Contador won in 2009 al een etappe in de Tour in deze omgeving (PROSHOTS/DPPI)
Alberto 'El Pistolero' Contador won in 2009 al een etappe in de Tour in deze omgeving (PROSHOTS/DPPI)

In ieder geval passeren we nu langs het hoofdkantoor van de UCI alsof er niks aan de hand is. Aigle is een bekende plaats voor een aantal renners in het peloton, want hier zit ook het World Cycling Centre. Dit is een centrum waar alle faciliteiten aanwezig zijn voor renners die in hun eigen land niet over zulke faciliteiten kunnen beschikken. Er is een wielerbaan, een baan voor de BMX en in de omgeving kan je ook flink mountainbiken en fietsen. In de loop der jaren hebben een hoop renners die anders nooit een kans hadden gekregen zich in Aigle ontwikkeld tot goede wielrenners. In het Tourpeloton zijn dat Tsgabu Grmay, Daniel Teklehaimanot, Natnael Berhane, Eduardo Sepulveda, Petr Vakoc, Shane Archbold, Jarlinson Pantano, Ramunas Navardauskas en zelfs de man in de gele trui, Chris Froome.

Allemaal jongens die in hun thuisland zijn gescout door mensen van de UCI, naar Aigle zijn gehaald en nu dus op het allerhoogste niveau rondfietsen. De UCI doet toch nog iets goed, tussen alle flaters door. De jongens leren er hoe ze zich moeten handhaven in een peloton, ze leren hoe ze op hun fiets moeten zitten en hoe ze moeten leven als een prof. Dat levert best mooie resultaten op, zoals je aan Teklehaimanot kan zien. Die zit esthetisch gezien vrij perfect op de fiets, bijna zo perfect als Kelderman. Alleen Froome was niet helemaal aan het opletten toen al die dingen uitgelegd werden.

Na Aigle is het een kleine 30 kilometer vlak. Van Aigle fietsen de renners naar het zuiden, door de vallei van de Rhône. Weer een uitstekend gebied om doorheen te fietsen, met de mooiste bergen om je heen. Na 150 kilometer bereiken de renners Martigny. Hier is de tusssensprint van de dag. Vlak sprintje, niets bijzonders. Een aantal kilometer verder slaan de renners linkaf, verlaten ze de vallei van de Rhône en komen ze op de Route de la Forclaz terecht. Hier begint de voorlaatste klim van de dag, de Col de la Forclaz. Ook deze beklimming is weer gezegend met een brede weg die in goede staat is. Deze col van de eerste categorie is 13 kilometer lang en 7,9% gemiddeld. Best een pittige klim dus.

Het is wel een behoorlijk regelmatige klim. Er zitten geen enorm steile kilometers tussen, maar ook geen makkelijke stukken. Het stijgt continu tussen de 7 à 8 procent. Het zwaarste stuk komt wel al vroeg in de klim, tussen kilometer 3 en 6 van de klim gaat het continu aan 8,5% omhoog. Daarna wordt het weer wat minder en de laatste kilometers richting de top komt het niet meer boven de acht procent. Na 166 kilometer komen de renners boven en is het nog minder dan 20 kilometer tot de finish. Voor de slotklim begint zal er eerst nog zeven kilometer afgedaald moeten worden.

Ik zou jullie graag het een en ander vertellen over deze afdaling, maar de karretjes van Google besloten ergens halverwege de beklimming van de Forclaz dat het zo wel prima was. Geen streetview in deze contrijen. Een paar kilometer na de top rijden de renners door het dorpje Trient en tot dan toe zitten er op het oog weinig bochten in de afdaling. Daarna zitten er nog wel een paar haarspeldbochten in het parcours, maar de weg lijkt net zo breed als tijdens de beklimming. Derhalve durf ik wel te stellen dat deze afdaling prima te doen moet zijn.

Jesus Herrada heeft uitstekende herinneringen aan Aigle: in 2014 won hij er een rit in de Ronde van Romandië, maar helaas is hij afgelopen zondag uit de Tour gestapt (Foto: Getty)

De renners komen na 177 kilometer door het dorpje Finhaut en op dat moment is de slotklim al bezig. We gaan klimmen naar het stuwmeer van Emosson. Officieel moeten we het eigenlijk de Col de la Gueulaz noemen, maar blijkbaar heeft men ervoor gekozen om het op Finhaut-Emosson te houden. De klim is 10 kilometer lang en 8,4% gemiddeld, wat het een beklimming van de buitencategorie maakt. De klim begint nog redelijk simpel, met een kilometer aan 7% gevolgd door twee kilometer aan 5 à 6%. Daarna wordt het tot de finish niet meer makkelijk.

Een kilometer aan 8% wordt gevolgd door een kilometer aan 9%. Daarna gaat het zelfs richting de 10%. Op vier kilometer van de streep wordt het weer even wat makkelijker, maar 8,7% kan je ook moeilijk erg makkelijk noemen. In de slotkilometers krijgen we een kilometer aan 9%, een kilometer aan 10% en in de laatste hectometers loopt het aan 12% omhoog. Een loodzware klim, een van de zwaarste van deze Tour. Hier kunnen serieuze verschillen worden gemaakt. Na 184 kilometer zit de eerste van vier zware ritten er dan op.

Het Lac d'Emosson is een stuwmeer met meerdere dammen. Bij al deze dammen wordt energie opgewekt, dus dat is allemaal best prima. In de buurt van het dam schijn je voetstappen van dinosaurussen te kunnen vinden. Meer dan 250 miljoen jaar oud, zouden die moeten zijn. In de buurt van het meer zijn er verschillende wandelroutes en dat is best logisch, want het is hier behoorlijk mooi.

De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het is voor het eerst dat we in de Tour naar dit stuwmeer klimmen. Toch is het voor Finhaut-Emosson niet het debuut in een koers van de ASO. Twee jaar geleden kwamen zowel de Col de la Forclaz als de beklimming naar het meer van Emosson voor in de zevende rit van het Criterium du Dauphiné. Het werd een etappe met een van de spectaculairste en onverwachte finales die ik heb gezien. Vroeg op de dag reed er een kopgroep van 14 weg, met onder andere Lieuwe Westra en twee Russen van Katusha, Egor Silin en Yuri Trofimov. Het leek goed te gaan met de voormalige stratenmaker, maar op de slotklim naar het stuwmeer reden de Russen van hem weg. Ze leken zelfs heel ver weg te rijden. Het leek uit te gaan draaien op een derde plaats voor Lieuwe Westra.

Ondertussen reed in de achtergrond nog maar een select groepje favorieten bij elkaar. Froome had zijn treintje weer op kop gezet, maar Contador had daar maling aan. Hij ging vol in de aanval en Porte, toen nog meesterknecht van Froome, kreeg het niet dicht. Door de aanval van Contador en het gespartel van Froome en co kwamen de koplopers nooit meer in beeld. De regie had er totaal geen aandacht meer voor. Minutenlang kwamen de Russen niet in beeld, tot er op 150 meter van de streep ineens weer naar voren werd geschakeld. Westra lag nog maar een paar meter achter de volledig stilvallende Russen en deed een uiterste krachtsinspanning om ze nog bij te halen. Op 100 meter van de streep haalde hij ze in en reed hij bij ze weg. De Russen waren volledig kapot en kwamen niet meer vooruit. Westra zelf was ook kapot. Zigzaggend reed hij naar de streep en direct na de finish kneep hij in de remmen, stapte hij af en liep hij totaal uitgeput en volledig verdwaasd verder.

Twee jaar geleden zagen we hier een bizarre finish in de Dauphiné...of nou ja, het grootste deel zagen we juist niet, maar Westra won op fenomenale wijze (Bron: YouTube)

Westra zat er goed door na zijn zege (Foto: Getty)

Het is niet alleen in Nederland warm, ook in Zwitserland kunnen ze er wat van. Naar verwachting wordt het 30 graden in Bern en zelfs 32 graden in Martigny. Bij het stuwmeer zitten we wel op bijna 2000 meter hoogte, dus daar zal het iets koeler zijn. Toch weer een absurd warme dag, alleen al daarom kan je verwachten dat er een paar renners genadeloos doorheen gaan zakken. Er is totaal geen kans op neerslag en er zal ook praktisch geen wind zijn. Kortom, een absurd warme dag, zonder verkoeling. De lijdensweg voor de renners zal beginnen om 12:00, hoewel ze het eerste kwartier nog wel rustig door Bern mogen fietsen. De finish boven bij het meer wordt verwacht tussen 17:05 en 17:41. De uitzending zal weer beginnen om 14:10, zowel bij Sporza als de NOS. Is niet erg, het eerste deel is toch vlak dus we missen niets.

Voorspelling

Weer een lastige rit om te voorspellen. Dit is de eerste van vier lastige ritten en het is de vraag wat het peloton gaat doen. Sky gaat uiteraard controleren, maar wat doet de rest? Gaat Movistar vol op kop rijden? Gaat Astana dat doen? Of nog een andere ploeg? Ik weet niet of er tijdens deze rit al veel gaat gebeuren. De volgende rit zal een klimtijdrit zijn en daarna komen er nog twee zware dagen. Tijdens deze Tour hebben de renners al veel snipperdagen genomen, maar ik denk dat ze hier ook niet gek veel gaan doen voor de laatste twee beklimmingen.

Derhalve is het best goed mogelijk dat deze rit weer voor een kopgroepje gaat zijn. Er kan een grote kopgroep wegrijden die voor de Forclaz al een behoorlijke voorsprong heeft. Dat lijk mij het meest realistische scenario, maar ik zit er nogal vaak naast dus neem dit vooral niet serieus. Mocht het tussen de favorieten beslecht worden dan pakt Froome hier z'n tweede rit en neemt hij er nog minstens een halve minuut voorsprong bij. De rest komt niet in zijn buurt. Astana en Movistar willen nog wel eens grappig doen op de tweede rustdag, maar dan moeten ze nu wel extreem grappig hebben gedaan. Mollema gaat overigens door het ijs zakken, maar dat geheel terzijde. Ik ga maar weer eens vijf willekeurige vroege vluchters noemen.

1. Zakarin. Lijkt me wel lachen, dat een Rus die op z'n 19e al betrapt werd op het gebruik van anabole steroïden na het nieuws van de afgelopen dagen een rit wint. Maximaal trollen, niks mis mee. Ilnur was in het begin van de Tour zwak, maar in de rit die Pantano won was hij weer sterk. Hij had alleen wat problemen met z'n lenzen, anders was hij wel hoger geëindigd. Nieuwe rit, nieuwe kans.

2. Barguil. Hij zal toch iets moeten doen om nog wat van z'n Tour te maken. In zijn eerste grote ronde ging hij vooral vaak in de aanval en won hij prompt twee ritten. Daarna is het toch wat meer een aanklamper geworden, zonder enig succes te oogsten. Hup, in de aanval.

3. Navarro. Gaat gewoon lekker iedere dag in de aanval. Wel een leuke manier van koersen, maar helaas voor hem niet echt effectief. Na de rustdag zal hij wel weer wat extra uitgerust zijn om aan een nieuwe kansloze ontsnapping te beginnen. Toch raar dat die Cofidismannetjes altijd zo kansloos rijden.

4. Pauwels. Ja, die gaat ook iedere dag in de aanval. Alleen kan hij het nooit afmaken, waarschijnlijk omdat hij nog altijd de stem van Jean-Paul van Poppel in z'n achterhoofd hoort. Arme jongen.

5. Rolland. Gaat gewoon weer in de aanval, misschien zelfs weer met zijn Nederlandse ploeggenoten. Vervolgens lost ie weer kansloos, maar hey, ze waren wel in de aanval. Tour geslaagd voor Cannondale.

Sterren weer bedreigd door bosbrand Hollywood

De villa's van veel sterren in Hollywood worden bedreigd door een bosbrand. Hoewel er geen evacuatiebevel is gegeven, kregen bewoners van de straat Holly Drive volgens People het advies vrijwillig te evacueren. Onder anderen Leonardo DiCaprio en Robert Pattinson hebben een huis in de buurt.

Het is nog niet bekend wat de brand, die dinsdagmiddag lokale tijd begon, heeft veroorzaakt. Een groot gebied is al verbrand, maar er zijn geen huizen beschadigd.

Vorige maand was er ook een bosbrand in Los Angeles. Onder anderen Kim Kardashian en Kanye West verlieten toen voor de zekerheid hun huis.

Sterren weer bedreigd door bosbrand Hollywood
Sterren weer bedreigd door bosbrand Hollywood (Foto: BuzzE)

'Stop winstuitkering door zorgverzekeraars'

Zorgpremies moeten niet in de zakken van aandeelhouders van zorgverzekeraars verdwijnen. Zorgverzekeraars zouden nooit meer winst mogen uitkeren aan aandeelhouders of anderen.

Dat zeggen regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen SP en CDA. Zij willen dat er voorgoed een einde aan komt door het huidige tijdelijke verbod permanent te maken.

De drie partijen vinden het niet kunnen dat zorgpremies terecht komen buiten de zorg. De Kamerleden Renske Leijten (SP), Hanke Bruins Slot (CDA) en Lea Bouwmeester (PvdA) stellen dat zorggeld dat overblijft besteed moet worden aan betere zorg of lagere premies.

Volgens SP, CDA en PvdA druist het uitkeren van winst in tegen de maatschappelijke rol van zorgverzekeraars. "We betalen zorgpremies voor goede zorg en niet voor winst voor investeerders. Het vertrouwen in de zorg wordt ernstig geschaad als zorgverzekeraars zorggeld kunnen uitkeren als winst voor investeerders", aldus Leijten.

Winstuitkering door zorgverzekeraars kan er toe leiden dat aandeelhouders het financiële resultaat van de organisatie boven het belang plaatsen van een goed functionerend zorgstelsel, vrezen de partijen. Zij zien zich genoodzaakt met een wetsvoorstel te komen omdat het huidige verbod in 2018 vervalt. De Kamer steunde eerder al het voorstel van de SP om de winstuitkering voorgoed te verbieden, maar dat is toen niet permanent geregeld.

Bruins Slot: "Als zorgverzekeraars geld overhouden dan moet dit beschikbaar blijven voor de zorg, zodat mensen een lagere premie kunnen betalen of meer zorg krijgen." En Bouwmeester benadrukt dat het "vergroten van gezondheid, de kwaliteit en samenwerking"centraal moeten staan.

'Stop winstuitkering door zorgverzekeraars'
'Stop winstuitkering door zorgverzekeraars' (Foto: ANP)

'Veel schuldeisers V&D vissen achter het net'

Veel gewone schuldeisers van het failliete V&D zien hun geld waarschijnlijk nooit meer terug. De afwikkeling van het bankroet van de warenhuisketen is nog in volle gang, maar nu al is duidelijk dat er in de boedel niet voldoende geld zit om alle gedupeerde leveranciers, verhuurders en andere partijen met vorderingen te compenseren.

De schuldenberg van V&D en La Place tezamen bedraagt nu al meer dan 200 miljoen euro, blijkt uit het tweede faillissementsverslag dat woensdag is gepubliceerd. Verscheidene schuldeisers hebben hun vorderingen daarbij nog niet eens ingediend.

In het geval van V&D hebben de curatoren nog dik 54 miljoen euro om uit te keren. Dat geld is echter in eerste instantie bestemd voor belangrijke schuldeisers als het UWV, de Belastingdienst en voormalig eigenaar Sun Capital. Daarna blijft er waarschijnlijk niets over. In de boedel van La Place zit nog 71 miljoen euro. Voor de schuldeisers van de failliete restaurantketen ziet de situatie er dus iets rooskleuriger uit.

Leegverkoop
Dat er nog zoveel geld te verdelen valt is overigens vooral te danken aan de inspanningen van de curatoren. Die heropenden de warenhuizen in maart en april nog korte tijd voor een leegverkoop van overgebleven winkelvoorraden. Samen met de verkoop van de inventaris van alle panden, leverde dat zo'n 10 miljoen euro op. Het openhouden van de winkels en restaurants begin dit jaar, toen de onderhandelingen over een mogelijke doorstart nog gaande waren, bracht ruwweg 57 miljoen euro in het laatje.

Begin juni verkochten de curatoren ook alle merkrechten die vroeger van V&D waren. Hiervoor is door drie winkelondernemers, onder wie CoolCat-baas Roland Kahn, een half miljoen euro betaald. Mogelijk levert die deal nog meer geld op. Met de kopers is afgesproken dat zij komende tijd nog een deel van de winst van de door hun geplande webwinkel zullen afstaan.

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ondergang van V&D. De curatoren willen daar na de zomer aan beginnen.

'Veel schuldeisers V&D vissen achter het net'
'Veel schuldeisers V&D vissen achter het net' (Foto: ANP)

Uitspraak voor 17-jarige die familie doodde

De zeventienjarige jongen die vorig jaar zijn moeder, oma en zusje doodde in hun huis in Veghel, hoort woensdag of hij tien jaar cel en tbs krijgt opgelegd. Dat was de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak in de dramatische zaak, waarvan het motief nog altijd niet duidelijk is.

Wegens de ernst van de zaak heeft het OM de rechtbank in Den Bosch gevraagd de minderjarige jongen als volwassene te berechten. Ook zouden de behandelmogelijkheden volgens het OM bij een (volwassen) tbs-kliniek beter aansluiten bij zijn te behandelen problematiek. De jongen is volgens deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De behandeling van de zaak vond wel achter gesloten deuren plaats.

De zeventienjarige staat terecht voor het doden van zijn moeder (50), oma (67) en tienjarig zusje op 1 september vorig jaar. Zijn motief is onbekend. De vader van het gezin was enkele jaren geleden overleden. Het gezin stond niet bekend als probleemfamilie, werd al eerder duidelijk.

Uitspraak voor 17-jarige die familie doodde
Uitspraak voor 17-jarige die familie doodde (Foto: ANP)

Wikileaks publiceert e-mails partij Erdogan

Wikileaks heeft dinsdagavond laat bijna driehonderdduizend gelekte e-mails gepubliceerd van de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De klokkenluiderssite zei het materiaal een week voor de mislukte staatsgreep te hebben ontvangen.

De website besloot de e-mails naar eigen zeggen vroegtijdig te publiceren vanwege de 'zuiveringen' van de Turkse regering die volgden op de verijdelde coup. Degene die de mails aanleverde zou geen banden hebben met de "elementen achter de staatsgreep of een rivaliserende politieke partij of staat".

Wikileaks verklaarde in de aanloop naar de publicatie herhaaldelijk het doelwit te zijn geweest van cyberaanvallen. Het is nog onduidelijk wie daar achter zit. De klokkenluiderssite zei eerder dat de timing van de aanvallen deed vermoeden dat bondgenoten van de Turkse regering verantwoordelijk waren.

Wikileaks publiceert e-mails partij Erdogan
Wikileaks publiceert e-mails partij Erdogan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: tropendagen met kans op onweer

Vandaag loopt de temperatuur al snel op naar boven de 30 graden. In het zuidoosten van het land kan het zelfs 35 graden worden. In de loop van de dag neemt de kans op bewolking toe vanuit het zuidwesten en daarmee ook de kans op een onweersbui, later op de dag neemt die kans in het hele land toe. 

De wind draait in de loop van de middag van het zuidoosten naar het zuidwesten. Hierdoor koelt het gestaag enkele graden af. Aan de kust kan het vrij krachtig gaan waaien. 

Zonkrachtwaarschuwing
Het wordt vandaag zonkracht 7, wat zoveel inhoudt dat je binnen tien tot 15 minuten al kunt verkleuren en zeer snel verbrand. Het is dus aan te raden om je goed in te smeren. Zeker (kleine) kinderen en mensen met een lichte huid zijn vatbaar voor zonnebrand!. 

Zon op 05:43
Zon onder 21:48
Zonkracht

7 / 4

Nederland
 

Uitzicht in het Zwarte Woud (Foto: qltel)
Uitzicht in het Zwarte Woud (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1969 Landing van Apollo 11 op de maan.
1976 Het onbemande ruimtevaartuigje Viking 1 maakte een zachte landing op de planeet Mars.
1980 Na vijf keer tweede te zijn geworden won Joop Zoetemelk, als tweede Nederlandse wielrenner in de geschiedenis, de Ronde van Frankrijk.
1999 Na 38 jaar op de bodem van de Atlantische Oceaan te hebben gelegen, werd de ruimtecapsule van de Mercury MR-4 (Liberty Bell) geborgen door een team onder leiding van Curt Newport.
2009 Precies veertig jaar na de eerste mens op de maan lanceerde Google een maanversie van Google Earth, waarmee internetgebruikers het maanlandschap kunnen bekijken.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Asielzoeker wel-niet slachtoffer van Soldiers of Odin

Er is in Groningen wat verwarring ontstaan over een gewonde asielzoeker. De burgerwachtgroep Soldiers of Odin beweert op hun Facebookpagina dat zij tijdens een wijkronde een asielzoeker uit Oude Pekela, die vier vrouwen zou hebben lastig gevallen in Winschoten, hebben aangehouden en overgedragen aan de politie.

Volgens de Burgerwachtgroep zorgde de asielzoeker er al enkele dagen voor dat vrouwen en meisjes niet meer over straat durfden te gaan. Leider van de groep, Ronald Kiewiet, zegt zelf bij de burgerarrestatie en overdracht aanwezig te zijn geweest en 112 te hebben gebeld.

De politie heeft een iets andere versie van het gebeuren. Zij kwamen na een melding ter plaatse en troffen daar alleen een man aan die mishandeld bleek te zijn. De leden van de burgerwachtgroep waren echter nergens te bekennen. Er is dan ook geen sprake van een overdracht, aldus de politie.

De politie heeft de mishandelde asielzoeker wel meegenomen naar het bureau voor verhoor. Tijdens dit verhoor vertelde de mishandelde asielzoeker dat hij alleen met de vrouwen wilde ‘babbelen’. De politie heeft hem uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van het ‘babbelen’ en hem daarna weer vrijgelaten. De vrouwen die volgens de burgerwachtgroep zouden zijn geïntimideerd zijn ook niet op komen dagen om aangifte of melding te doen.

De asielzoeker was echter wel degelijk mishandeld maar wilde daar verder niets over kwijt. Woordvoerder Ronald Kiewiet ontkent dan ook dat de burgerwachtgroep de asielzoeker mishandeld zou hebben. Tevens gaf hij aan dat de locatie waar het gebeurd zou moeten zijn vol hangt met camera’s en dat daar dan beelden van zouden moeten zijn. Kiewiet denkt dat de asielzoeker al eerder is mishandeld. De politie gelooft niet dat de burgerwacht de asielzoeker mishandeld heeft.

De politie verklaarde verder dat ze de de burgerwachtgroep wel in de gaten houden en dat deze nog geen strafbare feiten hebben begaan. De surveillances door de burgerwacht worden zelfs gewaardeerd door de politie zolang de groep maar niet aan eigenrichting gaat doen en incidenten gewoon meldt. Bij constatering van eigenrichting grijpt de politie wel in.

Volgens het anti-extreem-rechtse extreem-linkse Kafka hebben enkele Soldiers of Odin, waaronder de Nederlandse leider die zichzelf Ragnar noemt, een neonazistisch verleden. Ook zouden er connecties zijn met Voorpost en Identitair Verzet. Ragnar zou tevens een link hebben met Combat18. De woordvoerder van Kafka, Jaap van Beek, zegt dat dit soort clubjes zich door de toon van het asieldebat gesterkt zien in hun overtuiging.

Ronald Kiewiet zegt dat de burgerwachtgroep als eerste doel heeft om de straten weer veilig te maken voor iedereen. “Als een Nederlander, Pool of Bulgaar zich misdraagt, dan grijpen we ook in." Soldiers of Odin richt zich volgens Kiewiet logischerwijs vooral op de Arabische asielzoeker omdat die zich het meest misdragen. “Kijk om je heen. Je hoort niets anders dan berichten over aanranding en mensen lastigvallen. Asielzoekers hier gedragen zich intimiderend naar vrouwen. Je bent hier te gast, dat hoor je niet te doen."

Incirlick nog steeds zonder stroom

Erdogan is niet van plan om militaire basissen op korte termijn weer van stroom te voorzien. De Turkse dictatoriale democraat vreest dat stroom voor militaire basissen de kans op staatsgrepen vergroot. Deze paranoia raakt ook de NAVO-basis Incirlik die nu nog steeds op noodstroomgeneratoren draait.

Tot nu zijn er nog geen problemen op de NAVO-basis en gaan de aanvallen tegen de terroristen van Islamitische Staat gewoon door. Op de langere termijn wordt het uiteindelijk wel een probleem. Daarom zijn de Amerikanen nu bezig met voorbereidingen om de aanvallen ook vanaf andere locaties te kunnen gaan uitvoeren.

Een gesprek tussen de Amerikaanse Defensieminister Carter en zijn Turkse collega Isik hebben nog niet tot zicht op herstel van de stroomvoorziening geleidt.

Het is niet bekend of de onbereidwilligheid van de VS om Fethullah Gülen onvoorwaardelijk uit te leveren een rol speelt. Erdogan beschouwt Gülen als het brein achter de recente mislukte staatsgreep en er is hem veel aan gelegen om Gülen in handen te krijgen.

Jawel, Donald Trump is presidentskandidaat

Nadat een laatste poging om Donald Trump van het presidentiële kiesbiljet te houden maandag faalde, is vastgoedmiljardair Donald Trump een dag later officieel op het schild van de partij gehesen. Het is de eerste keer dat een niet-politicus dit kunstje flikt.

De benoeming vond plaats tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland. Lang was die niet zeker zelfs nadat Trump het benodigde aantal gedelegeerden binnenhengelde. Leden en politici van de diep verdeelde Republikeinse Partij bleven aansturen op een andere kandidaat. Zo werd de niet lang geleden benoemde parlementaire voorzitter Paul Ryan vaak genoemd. Die weigerde lang Trump te steunen maar zit deze week toch de conventie voor. De verzoeken aan zijn adres wuifde hij weg.

Opvallend is dat veel partij-prominenten het laten afweten tijdens de conventie. De belangrijkste afwezigen zijn de voormalige presidenten George Bush - zowel vader als zoon met dezelfde naam.

Alaska diende overigens nog een protest in omdat al de gedelegeerden van deze staat aan Trump waren toegekend terwijl Ted Cruz de meeste stemmen had verzameld. Maar omdat Cruz de race verliet werden de stemmen herverdeeld en ging Trump er ook in Alaska met de winst vandoor. Net als in de rest van het land dus. Nou ja, gefeliciteerd dan maar.

Donald Trump officieel presidentskandidaat
Donald Trump officieel presidentskandidaat (Foto: ANP)

Pokťmonjagers BosniŽ gewaarschuwd voor mijnen

Bosnische spelers van het spelletje Pokémon Go moeten uitkijken dat ze niet in een mijnenveld belanden. Met die oproep komt de organisatie Posavina bez mina, die volgens de BBC informatie heeft ontvangen waaruit blijkt dat spelers zich ook wagen in gebieden waar nog explosieven liggen.

In het Balkanland liggen naar schatting nog zo'n 120.000 onontdekte mijnen. Posavina bez mina roept Bosniërs op vooral op waarschuwingsborden te blijven letten, ook als ze met hun smartphone op jacht zijn naar digitale monsters.

"We hebben informatie ontvangen dat sommige gebruikers van de Pokémon Go app zich begeven in gebieden waar mijnen kunnen liggen", waarschuwde de organisatie. "We roepen burgers op dit niet te doen."

De jacht op Pokémon brengt spelers wel vaker in de problemen. In Nederland moesten Pokémonzoekers van het spoor worden gehaald bij Hattem. In Nunspeet werd eerder deze maand een automobilist aan de kant gezet vanwege zijn vreemde rijgedrag. Hij bleek in zijn auto het spelletje te spelen.

Pokémonjagers Bosnië gewaarschuwd voor mijnen
Pokémonjagers Bosnië gewaarschuwd voor mijnen (Foto: ANP)

Dode na val of sprong uit elektriciteitsmast

Een val uit een elektriciteitsmast is een persoon dinsdagavond fataal geworden in Afferden (Gelderland). Het is nog onduidelijk waarom het slachtoffer zich in de mast bevond.

De Gelderlander meldt op basis van ooggetuigenverslagen dat er meerdere mensen uit de hoogspanningsmast zijn gesprongen. Dit kon een zegsman van de politie echter niet bevestigen. Wel lieten hulpdiensten weten dat er tegen tien uur 's avonds een traumahelikopter uitrukte naar aanleiding van de melding. De bemanning kon evenwel niets meer voor het slachtoffer betekenen.

De politie liet weten de zaak te onderzoeken. Over de identiteit van de overledene is nog niets bekendgemaakt.

Dode na val uit elektriciteitsmast
Dode na val of sprong uit elektriciteitsmast (Foto: ANP)

Duizenden bootvluchtelingen gered bij LibiŽ

Zo'n 3200 bootvluchtelingen zijn dinsdag gered van overvolle boten voor de kust van Libië. Mensensmokkelaars zouden het mooie weer en de rustige zee hebben aangegrepen om zeker 26 vaartuigen richting Italië te sturen, zei een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht.

Schepen uit meerdere landen namen deel aan de reddingsoperatie. Zo brachten drie Italiaanse marineschepen samen zo'n 1000 vluchtelingen in veiligheid. Ook schepen uit Groot-Brittannië, Spanje en Ierland schoten de migranten te hulp. Volgens de kustwacht is tot dusver één lichaam geborgen.

Het is onduidelijk of de migranten aan land zijn gezet op de Libische kust of in Europa. Doorgaans hebben asielzoekers die vanuit Afrika de oversteek wagen niet veel kans op een verblijfsvergunning. Indien de geredden naar de EU zijn gebracht moet een recent opgerichte grens- en kustwachtorganisatie zorgen voor repatriëring naar het land van herkomst. Wetgeving hiertoe werd onlangs in, voor Europese begrippen, recordtempo aangenomen.

Duizenden bootvluchtelingen gered bij Libië
Duizenden bootvluchtelingen gered bij Libië (Foto: ANP)

Worstelaar vermist, coach vervangt hem op Spelen

De Bulgaarse worstelaar Lyuben Iliev zal toch niet uitkomen op de Olympische Spelen. Van de 27-jarige sporter is geen spoor te bekennen en in elk geval bij de Bulgaarse worstelbond heeft men geen flauw idee waar hij is.

Iliev zou uitkomen in de vrije stijl tot 125 kilogram. Hij plaatste zich met het nodige geluk voor het toernooi: de Wit-Rus Yusup Jalilau pakte op het OKT in mei in eerste instantie het startbewijs, maar hij werd betrapt op doping en moest zijn plek afstaan aan Iliev. 

"Hij is simpelweg verdwenen, we kunnen met geen mogelijkheid contact met hem krijgen", aldus Valentin Raychev, de coach van het Bulgaarse vrije stijl-team tegenover lokale media. "We zullen in Rio in die klasse nu vertegenwoordigd worden door Dimitar Kumchev, de coach van het nationale juniorenteam." Raychev noemde Iliev verder nog 'emotioneel instabiel' en zei dat de worstelaar vanaf 4 juli vermist is, nadat het nationale team na een trainingskamp in Rusland weer arriveerde in eigen land.

Overigens is het niet de eerste keer dat Iliev zich in de nesten heeft gewerkt. In 2012 zat hij al eens vijf dagen in de gevangenis vanwege een matpartij met een aantal politieagenten in Blagoevgrad. 

"Je mag naar de Olympische Spelen...oh nee, foutje."

Soms heb je wel eens van die dagen die gewoon ronduit kut zijn. Dat geldt ook voor de Griekse zwemster Kristel Vourna, die haar pijlen gericht had op de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

Begin juli kreeg de 24-jarige Vourna van wereldzwembond FINA een uitnodiging voor de Olympische Spelen. Uiteraard een goede reden om er een glaasje ouzo op te drinken, daar in huize Vourna. Tot er afgelopen donderdag nog een brief van de FINA op de virtuele mat plofte: "We hebben een administratieve fout gemaakt. De uitnodiging voor de Spelen was een vergissing", luidde de bijzonder pijnlijke brief. Geen Rio dus, de ouzo kon de kast weer in. Dat ze er in 2012 in Londen wel bij was zal op het moment een schrale troost zijn.

Dimitris Diathesopoulos, grote baas van de Griekse zwembond, was woedend. "Meedoen aan de Spelen is de grote droom van zoveel topsporters, dat kun je niet zomaar ineens terugtrekken...dit kan de motivatie van een sporter voorgoed vernietigen", foeterde hij. De onfortuinlijke zwemster zelf reageerde logischerwijze teleurgesteld: "Helaas worden de fouten van mensen altijd door anderen betaald.."

Overigens haalde FINA het nog wel in hun hoofd om Vourna in dezelfde brief alsnog uit te nodigen om naar Rio te komen...als toeschouwer. "Ik ben verdomme een sporter, geen toerist", zo zou de zwemster woedend gereageerd hebben. Begrijpelijk, als je het ons vraagt. 

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.