FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 juli 2016

'Lil Wayne weer getroffen door attaque'

Lil Wayne is afgelopen week weer in het ziekenhuis beland na een epileptische aanval. De rapper had volgens TMZ een 'zware toeval'.

Als gevolg van de attaque was Lil Wayne niet in staat op te treden in Las Vegas. De rapper stond op het punt op het podium te klimmen toen hij werd getroffen. Volgens TMZ heeft Lil Wayne moeite met zijn medicijnen, artsen zouden nog aan het onderzoeken zijn wat de juiste dosis is.

Lil Wayne werd vorige maand ook al meermaals niet goed. Tot twee keer toe moest hij een noodlanding maken. Na de toeval van afgelopen week belandde de rapper op de intensive care, maar inmiddels is hij uit het ziekenhuis ontslagen en komt hij in Miami tot rust.

'Lil Wayne weer getroffen door attaque'
'Lil Wayne weer getroffen door attaque' (Foto: BuzzE)

Drie doden door schietpartij in rechtbank VS

Een schietpartij in de rechtbank van Berrien County in St. Joseph heeft maandag twee gerechtsdienaars het leven gekost. Dat heeft sheriff Paul Bailey van het district in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Michigan bekendgemaakt. Een van zijn assistenten raakte gewond. De vermoedelijke dader, wiens motieven onduidelijk zijn, is ook gedood.

Bailey zei dat er rond half drie opschudding ontstond op de derde verdieping van het gebouw. "Iemand schoot op twee rechtbankmedewerkers, die beiden zijn overleden, en op een deputy sheriff. Hij ligt in het ziekenhuis op de intensive care. De verdachte is neergeschoten en heeft het niet overleefd", aldus de politiecommandant. Hij noemde de dood van zijn twee vrienden "verschrikkelijk".

Er raakten ook nog anderen gewond door de rondvliegende kogels. Zijn verkeren niet in levensgevaar. Hoe de schutter binnen de muren aan een wapen kwam is onduidelijk. De suggestie is gewekt dat hij een bewaker heeft overmeesterd. Het gebied rond de rechtbank werd afgegrendeld. In panden in de buurt mochten mensen naar binnen noch naar buiten.

Twee doden door schietpartij in rechtbank VS
Twee doden door schietpartij in rechtbank VS (Foto: ANP)

'Gijzeling' met dodelijke afloop in Stuttgart

Een speciale eenheid van de Duitse politie is maandag in Stuttgart een advocatenkantoor binnengevallen om een einde te maken aan een vermoedelijke gijzeling. In de kelder van het pand troffen ze de lijken van twee mannen aan. Zij bleken door kogels aan hun einde te zijn gekomen. Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt.

Later werd bevestigd dat het om de bewoner en om een 67-jarige indringer uit de regio Frankfurt ging. Hij zou de jurist hebben doodgeschoten en zichzelf van het leven hebben beroofd. Over de motieven voor zijn bloedige daad is nog niets bekend.

Een buurvrouw alarmeerde de politie maandagmiddag nadat ze een vreemd persoon met een wapen in de hand het hoekhuis van de advocaat had zien binnengaan. Ze meende ook een schot te hebben gehoord. De politie rukte massaal uit, omsingelde het kantoor en grendelde de straten in de omgeving af. Toen pogingen contact te leggen met iemand binnen niets uithaalden, werd tot een inval besloten.

'Gijzeling' met dodelijke afloop in Stuttgart
'Gijzeling' met dodelijke afloop in Stuttgart (Foto: ANP)

Kippenboer koopt gameontwikkelaar

Het Chinese bedrijf Leyou is groot geworden met de handel in kippenvlees. Helaas is die markt in China aan het teruglopen en nu is het bedrijf op overnamepad. In 2014 werd Digital Extremes, de bedenker van Warframe, ingelijfd en nu is de ontwikkelaar achter onder andere Enemy Territory genaamd Splash Damage aan de beurt.

Leyou wil het bedrijfsrisico spreiden door in verschillende markten activiteiten te ontplooien. Dat legt hen zeker geen windeieren. 80% van de omzet van Leyou kwam van het kippenvlees, maar wel 70% van de brutowinst kwam van de videogames. Leyou Technologies Holdings wil niet zeggen hoeveel ze hebben betaald voor Splash Damage, maar ze geven aan dat het bedrag onder de $150 miljoen ligt.

Het Britse Splash Damage heeft haar sporen verdiend met multiplayer maps voor onder andere Return to Castle Wolfenstein, Doom 3 en Gears of War 4.

Pokémon eist volledige toegang Google-account

Spelers van Pokémon Go die inloggen op het spelletje via hun Google-account geven in sommige gevallen het spel volledige toegang tot hun gegevens. Dat schrijft TechCrunch naar aanleiding van een blogpost van beveiligingsdeskundige Adam Reeve. Dat betekent dat de app onder andere je e-mail kan inzien, je documenten in Google Docs kan bekijken en je locatiegegevens kan uitlezen. Gebruikers worden hier echter niet van op de hoogte gesteld.

Er zijn maar weinig apps die zoveel gegevens willen inzien. Google waarschuwt dat gebruikers alleen apps die ze volledig vertrouwen al deze rechten moeten geven. De grote vraag is waarom Pokémon Go al deze rechten nodig heeft. Een aantal zaken is logisch: toegang tot de camera en tot de gps-gegevens, maar het is niet duidelijk waarom Pokémon Go inzicht in Google Docs moet hebben. Het is vooralsnog niet duidelijk of Niantic, de maker van het spel, simpelweg een fout heeft gemaakt of dat er iets anders aan de hand is.

Pokémon eist volledige toegang Google-account
Pokémon eist volledige toegang Google-account (Foto: BuzzT)

Rocket League krijgt microtransactie-kratten

Naast games zoals Team Fortress 2 en Counter Strike: Global Offensive, zal ook Rocket League straks een krat-systeem krijgen die met microtransacties opengemaakt kunnen worden.  Een gebruiker op Reddit vond na wat spitten een afbeelding van de kratten, en vice president van Psyonix Jeremy Dunham heeft bevestigd dat de kratten echt zijn.

Psyonix probeert Rocket League-spelers gerust te stellen door zo transparant mogelijk te zijn waar de kratten voor gebruikt gaan worden. Volgens Dunham zullen de microtransacties gebruikt gaan worden voor de prijzenpotten van esports-wedstrijden van Rocket League, en zullen ze alleen cosmetische items bevatten zodat spelers geen oneerlijk voordeel krijgen wanneer ze hun portomonnee trekken. Ook heeft Dunham integratie met de Steam Market uitgesloten, met als reactie "dat we bewust zijn van de problemen ontrent gokken door derden met comestische items op de Steam-marktplaats". 

Hiermee verwijst Dunham naar het gok-debacle rondom de wapenskins van Counter Strike: Global Offensive, wat vorige week uitlekte. Hieruit bleek dat twee prominente YouTubers onder de naam ProSyndicate en TmarTn het gokken van wapenskins promoten bij een loterij waar zij een aandeel in hadden, en waarbij zij ook videos publiceerden op hun kanaal van trekkingen die vooraf bepaald waren. Momenteel wordt geken of ProSyndicate en TmarTn vervolgd kunnen worden voor het promoten van gokken onder minderjarigen en belangenverstrengling.

Dunham zegt ook dat systeem volkomen optioneel is en notificaties uitgezet kunnen worden met één simpele muisklik. Ook zal het geen invloed hebben op de droprates van de huidige items.

Rocket League is speelbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Rocket Leauge
Rocket League krijgt microtransactie-kratten

Enorme schadevergoeding geëist van Facebook

Nabestaanden van slachtoffers van terroristisch geweld in het Midden-Oosten eisen van Facebook een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Ze houden het sociale netwerk medeverantwoordelijk voor de dood van hun geliefden omdat het de radicaal-islamitische beweging Hamas online een podium heeft gegeven en daarmee aanslagen gefaciliteerd. "Hamas gebruikt Facebook simpel gezegd als werktuig voor terrorisme", staat onder meer in de aanklacht van zestig pagina's die zondag in New York is ingediend.

Vijf families besloten daartoe. Ze hebben de Amerikaanse nationaliteit maar wonen bijna allemaal in Israël. Onder hen de ouders van een zestienjarige jongen die in 2014 werd ontvoerd en gedood en die van een pas drie maanden oud meisje dat in oktober van datzelfde jaar om het leven kwam toen een terrorist in Jeruzalem op een mensenmassa inreed.

Facebook reageerde maandag met de algemene verklaring dat op hun netwerk geen plaats is voor tekst en beeld die aanzetten tot geweld noch voor directe bedreigingen en haatprediking. Facebook dringt er bij zijn gebruikers op aan dergelijke inhoud meteen te melden.

Enorme schadevergoeding geëist van Facebook
Enorme schadevergoeding geëist van Facebook (Foto: ANP)

Pokémon-spelers vinden lichaam in Baarn

Pokémon Go is zeer populair onder jongeren in heel de wereld.  Er gebeuren zeer opmerkelijke dingen bij het spel. Zo werd er eerder een lijk gevonden in Amerika. 

Maandagavond is hierbij iets opmerkelijk gebeurd in ons eigen Nederland. En wel in Baarn. Vijf tieners waren Pokémons aan het vangen toen ze op een lichaam stuitten in een vijver.

De oudste jongen (16) wist gelijk wat hij moest doen, hij sprong het water in. Hij vond daar een vrouw en hield haar hoofd boven water terwijl hij haar naar de kant wist te brengen.

Twee anderen uit de groep belden de hulpdiensten en de rest rende naar het verzorgingshuis Bloemendael om hulp te halen. Politie en brandweer waren snel te plaatse. Maar helaas was het te laat, de vrouw was overleden. 

Staking bij kantoorpersoneel Unilever

Onder het kantoorpersoneel van Unilever in Rotterdam is een staking uitgebroken. Enkele tientallen medewerkers zijn maandag niet aan het werk gegaan, heeft het voedings- en wasmiddelenconcern laten weten.

Vakbond FNV dreigde vorige week al met acties, omdat Unilever niet tegemoet is gekomen aan bezwaren tegen het sociaal plan voor 185 ICT- en administratiemedewerkers die hun baan dreigen te verliezen.

Unilever heeft nog geen exact cijfer van het aantal stakers. Volgens een woordvoerster gaat het naar schatting om dertig tot veertig mensen. Het bedrijf telt in Nederland in totaal ongeveer 3200 werknemers.

Unilever blijft van mening dat de geboden ontslagvergoeding een "royale"regeling betreft, boven het marktgemiddelde.

Staking bij kantoorpersoneel Unilever
Staking bij kantoorpersoneel Unilever (Foto: ANP)

Sanders schaart zich achter Clinton

De Democraten Hillary Clinton en Bernie Sanders voeren dinsdag voor het eerst samen campagne voor de presidentsverkiezingen in november. Clintons en Sanders' medewerkers hebben maandag meegedeeld dat de twee in Portsmouth in de staat New Hampshire gezamenlijk optreden. Ze zullen beklemtonen dat eensgezindheid het land verder helpt en dat de economie voor iedereen moet functioneren en niet alleen voor de elite aan de top.

De linkse Sanders was eerder ook in de race om de presidentskandidaat van de Democratische partij te worden, maar hij moest het afleggen tegen Clinton. Sanders heeft officieel nog steeds geen steun uitgesproken voor Clinton, maar hij zou dat dinsdag in een school in Portsmouth wel doen. Sanders heeft eerder al gezegd dat er op Clinton moet worden gestemd om de omstreden Republikeinse kandidaat Donald Trump te verslaan.

De Democraten kiezen formeel op het partijcongres van 25 tot 28 juli in Philadelphia de presidentskandidaat. De presidentsverkiezingen zijn 8 november.

Sanders schaart zich achter Clinton
Sanders schaart zich achter Clinton (Foto: ANP)

Weer meer gevonden voorwerpen in trein

Treinreizigers hebben in de eerste helft van 2016 opnieuw meer spullen in de trein laten liggen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral identiteitsbewijzen, allerhande paperassen en mobiele telefoons werden vaak vergeten, liet de NS maandag weten.

In de top 10 van gevonden voorwerpen staan paspoorten, pasjes en rijbewijzen onbetwist op de eerste plaats: maar liefst 14.309 werden er achtergelaten. Papieren en vervoersbewijzen werden 9853 keer gevonden en maar liefst 3371 mensen vergaten hun mobiele telefoon.

Andere vaak vergeten voorwerpen waren onder meer rugzakken, portemonnees en sleutels. In totaal werden er van 1 januari tot 1 juli iets meer dan 54.000 objecten gevonden, tegenover 47.543 in de eerste helft van 2015. In de eerste zes maanden van 2014 kwam de teller uit op 44.000. Bij meer dan 60 procent van de spullen lukt het om de rechtmatige eigenaar te achterhalen.

Weer meer gevonden voorwerpen in trein
Weer meer gevonden voorwerpen in trein (Foto: ANP)

NS zoekt koper voor Qbuzz

De Nederlandse Spoorwegen zijn de zoektocht gestart naar een koper van streekvervoerder Qbuzz gestart, zo meldde het spoorwegbedrijf maandag.

NS kondigde begin maart aan Qbuzz te willen verkopen, omdat het bedrijf niet meer tot de kernactiviteiten werd gerekend. In dat kader is ook besloten om niet meer mee te dingen naar regionale spoorconcessies.

Qbuzz is actief in delen van Noord-Nederland en rondom de stad Utrecht. Het bedrijf is in 2008 in samenwerking met de NS opgericht en is met een omzet van 208 miljoen euro een van de grootste regionale OV-bedrijven in Nederland. Qbuzz kwam vorig jaar in opspraak door misstanden bij een aanbesteding in Limburg.

NS zoekt koper voor Qbuzz
NS zoekt koper voor Qbuzz (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 27

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Dit is geweldig:

Dit is de oplossing:

Gisteren was de finale van het EK voetbal, gelukkig bleef de sneeuw weg:

Schwalbe op de bank bij Portugal:

Portugal won dus:

Illuster rijtje:

Met dank aan een Fransman:

Prima ja:

5000m-loper Paul Chelimo nam het verkeerde pilletje op de ochtend van de Amerikaanse olympische trials...toch haalde hij gelukkig voor hem de finale:

Service:

Het moment van het EK voetbal:

Schrikbarende gelijkenis, misschien stiekem toch familie?:

Gezellig:

Dat ziet er niet zo best uit:

Wow, dat ging hard:

Over 'shitting myself' gesproken:

Belangrijke tip voor Dumoulin:

Het was niet altijd even goed weer tijdens het EK atletiek in Amsterdam:

Een bijzonder moment daar:

Au:

Nog meer gelijkenis:

Oleg Tinkov blijft een bijzondere man:

Bijzondere beelden:

Veiligheid boven alles in de Tour:

Trainer Gertjan Verbeek geeft boksles:

De elleboog van de week:

Wielrenfans hebben het zwaar:

Marcel Kittel heeft er een fan bij:

Juan Antonio Flecha kan ook al dansen:

Handig overzicht:

Geen vergoeding voor Madoff-schade ABN AMRO

ABN AMRO krijgt een deel van het geld dat het kwijtraakte aan meesteroplichter Bernie Madoff niet terug. Er liep nog een juridisch proces over 175 miljoen euro die de bank vergoed wilde krijgen door verzekeraars. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van ABN echter afgewezen, waarmee de claim van de bank definitief is verworpen.

De Amerikaan Madoff verzamelde jarenlang miljarden dollars met zijn in 2008 opgedoekte investeringsfonds. Hij betaalde beleggers hoge rendementen, maar die kwamen in werkelijkheid uit nieuwe inleg in het fonds. Ook ABN AMRO was een van de gedupeerden. De bank schatte de schade in 2008 op bijna 1 miljard euro. Daarvan kreeg het financiële concern later nog ongeveer de helft terug, onder meer door onderpand te verkopen.

ABN hoopte daarbij nog 175 miljoen euro vergoed te krijgen, maar een rechter en later het hof oordeelden dat daarvoor niet aan de verzekeringsvoorwaarden was voldaan.

De uitspraak van de Hoge Raad raakt de bank niet meer. ABN AMRO heeft jaren geleden al de nodige voorzieningen getroffen. Madoff bekende in 2009 schuld en werd later veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar.

Geen vergoeding voor Madoff-schade ABN AMRO
Geen vergoeding voor Madoff-schade ABN AMRO (Foto: ANP)

Heerschop presenteert nieuwe reeks '24 Uur met...'

Peter Heerschop laat zich acht keer 24 uur opsluiten voor een nieuwe reeks van '24 Uur met...'. Het interviewprogramma is dit najaar te zien bij KPN's on demand platform KPN Presenteert. De terugkomst van '24 Uur met...', dat de VPRO begin dit jaar na acht jaar van de buis haalde, werd maandag aangekondigd.

"Ik heb het idee dat in dit programma verschillende werelden van mij samenkomen", zegt Peter over zijn nieuwe presentatieklus. "Namelijk mijn ervaring als gymleraar, cabaretier, televisiemaker en vooral als voortdurend onderzoeker waarom mensen doen wat ze doen."

In de nieuwe reeks '24 Uur met...' staan iconen uit de sportwereld centraal. Daarom zal de ruimte waar Peter en zijn gast worden opgesloten volgens KPN 'veel weg hebben van een sportzaal'.

Heerschop in nieuwe reeks '24 Uur met...'
Heerschop in nieuwe reeks '24 Uur met...' (Foto: BuzzE)

Recent noodweer forse kostenpost voor Achmea

De zware regen- en hagelbuien van de afgelopen weken hebben verzekeraar Achmea een forse kostenpost bezorgd. Het moederbedrijf van onder meer Interpolis en Centraal Beheer schat het schadebedrag bij zijn klanten nu op ongeveer 260 miljoen euro. Dat is zo veel dat de verzekeraar mede hierdoor verwacht in de rode cijfers te belanden.

Achmea kan een deel van de water- en hagelschade bij onder meer boeren en tuinders nog terugkrijgen omdat het zelf herverzekerd is. Maar dan nog resteert een nettoschadelast door het noodweer van 140 miljoen euro.

Wat ook meespeelt is dat Achmea, dat ook een groot zorgverzekeraar is, de zorguitgaven afgelopen maanden harder zag stijgen dan verwacht. Alles bij elkaar rekent het bedrijf op groepsniveau daarom op een "beperkt negatief operationeel resultaat" over de eerste zes maanden van dit jaar. De halfjaarresultaten worden volgende maand gepubliceerd.

Hagelstenen
Het noodweer zorgde begin deze maand voor een ravage bij vooral boeren en tuinders. De Naast waterschade door de hevige regenval verwoestten vuistgrote hagelstenen kassen, daken en auto's.

De totale schade van het noodweer in het zuiden kan mogelijk oplopen tot 1 miljard euro, stelde gedeputeerde Patrick van der Broeck van de provincie Limburg vorige week.

Recent noodweer forse kostenpost voor Achmea
Recent noodweer forse kostenpost voor Achmea (Foto: ANP)

'Dit is de vagijn van Taylor Swift!'

Jennifer Mayer uit Louisiana is op zijn zachtst gezegd niet een al te grote fan van Taylor Swift. De 44-jarige moeder vindt dan ook dat het omhooggevallen zangeresje flink uitgewoond is.

De vrouw uit Baton Rouge is een overtuigd christen. Daarom denkt ze dat het vliesje van haar dochter nog nooit is doorboord.

Om haar bewering kracht bij te zetten, vergelijkt ze de kut van haar dochter met die van Taylor Swift. "Dit is de reden waarom ik christen ben", twittert Mayer. "Mijn dochters vagina zie je rechts. Die van Taylor Swift is op links."

Taylor Swift verdiende het meest

Taylor Swift boerde het afgelopen jaar goed. De 26-jarige zangeres harkte de afgelopen twaalf maanden 170 miljoen dollar (154 miljoen euro) binnen en is daarmee de best verdienende celebrity. Taylor voert de jaarlijkse Celebrity 100 van het Amerikaanse zakenblad Forbes dan ook aan.

Taylor verdiende vooral flink aan haar succesvolle 1989 wereldtournee. Volgens Forbes leverde de concertreeks bijna een kwart miljard dollar op. Ook reclamedeals met Apple, Diet Coke en Keds legden Taylor geen windeieren.

Tot begin juni maakte Taylor bovendien deel uit van het best verdienende koppel. Haar ex Calvin Harris haalde 63 miljoen dollar (60 miljoen euro) binnen, goed voor de 21e plek op de Forbes-lijst. Nu Taylor en Calvin uit elkaar zijn, vormen Beyoncé en Jay Z het best verdienende koppel. De twee kregen 107,5 miljoen dollar (97 miljoen euro) uitbetaald. Beyoncé verdiende 54 miljoen dollar (49 miljoen euro), Jay Z was goed voor 53,5 miljoen dollar (48 miljoen euro).

Taylor Swift verdiende het meest
Taylor Swift verdiende het meest (Foto: BuzzE)

Slachtoffer Berghem buiten levensgevaar

De vrouw die zondagochtend in het Brabantse Berghem werd neergeschoten, is buiten levensgevaar. Haar toestand wordt nog wel als ernstig omschreven en ze is nog niet aanspreekbaar, liet de politie maandag weten. De politie heeft zo'n 25 rechercheurs op de zaak gezet.

De 28-jarige vrouw uit Oss werd rond 01.00 uur door een onbekend persoon onder vuur genomen op een parkeerterrein aan de Burgemeester van Erpstraat. De schutter ging er te voet vandoor, maar de politie sluit niet uit dat hij later in een auto is gestapt.

Over de toedracht voor het incident is nog niets bekend. De politie benadrukt alle mogelijkheden nog te onderzoeken. Enkele getuigen hebben zich bij de politie gemeld. Hun verklaringen worden nagegaan.

Slachtoffer Berghem buiten levensgevaar
Slachtoffer Berghem buiten levensgevaar (Foto: ANP)

Lily Allen moet miljoenenvilla verkopen

In een inmiddels verwijderde tweet liet Lily Allen dit weekend weten dat ze gedwongen is haar huis in het Cotswoldsgebied in Engeland te verkopen. Een enorme rekening van de belastingdienst en "een paar moeilijke jaren" zouden daar volgens de post de reden van zijn geweest, meldt de BBC.

Een fan van de zangeres vroeg haar naar aanleiding van de tweet of ze dan verzuimd had eerder belasting te betalen. Daarop antwoordde Lily dat als dat waar was, er krantenkoppen zouden zijn geweest waarin ze als belastingontduiker werd neergezet. "En dat is niet zo, want dat zou onwaar zijn."

Om de zaak nog mysterieuzer te maken wilde de Britse, die in 2006 doorbrak met het nummer Smile, ook niet zeggen dat het belastingverhaal helemaal uit de lucht was gegrepen. "Want ik heb een enorme belastingrekening betaald en ik verkoop nu mijn huis."

Lily kocht het landhuis in 2010 voor zo'n 3,5 miljoen euro. Ze koos voor het platteland om een gezin te stichten. Dochters Ethel en Marnie zijn inmiddels vier en drie jaar oud. De zangeres ligt in scheiding met de vader, Sam Cooper. Het onderkomen heeft zes slaapkamers, een zwembad, tennisbanen en een flink stuk land. Het huis staat te koop voor bijna 5 miljoen euro.

Lily Allen moet miljoenenvilla verkopen
Lily Allen moet miljoenenvilla verkopen (Foto: BuzzE)

Liv Tyler bevallen van derde kind

Liv Tyler heeft dit weekend haar derde kind verwelkomd. Zondag plaatste de actrice een foto van haar jongste, een meisje dat de naam Lula Rose kreeg.

De dochter van Aerosmith-voorman Steven Tyler en haar verloofde Dave Garner zijn al anderhalf jaar ouders van zoon Sailor. Liv heeft ook een zoon uit een eerdere relatie, de 11-jarige Milo.

De The Leftovers-actrice schreef zondag bij het kiekje waarom de kleine Lula in de armen van haar vader Dave ligt: "Hallo! Ons prachtige meisje is er. Lula Rose Gardner. We zijn zooo gelukkig. Hart explodeert van liefde!"

EU raadt beperkt gebruik glyfosaat aan

Onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, zoals Roundup, moeten zo weinig mogelijk in openbare parken en speeltuinen worden gebruikt. Boeren moeten in de aanloop naar de oogst terughoudend omspringen met bestrijdingsmiddelen. Er komt ook een verbod op de stof tallowamine in onkruidverdelgers.

Deze aanbevelingen zijn experts uit de EU-landen maandag in Brussel overeengekomen, in afwachting van nieuw advies van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) over de mogelijke gezondheidsrisico's van het basisproduct in onkruidbestrijders. Tegen eind 2017 moet dat er zijn.

De Europese Commissie besloot eind juni tijdelijk de vergunning voor glyfosaat met 18 maanden te verlengen omdat de lidstaten het niet eens konden worden. Volgens milieu- en gezondheidsorganisaties is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend.

EU raadt beperkt gebruik glyfosaat aan
EU raadt beperkt gebruik glyfosaat aan (Foto: ANP)

Twaalf wisselspelers op de bank in betaald voetbal

Vanaf komend seizoen mogen er bij de betaald voetbalclubs in Nederland twaalf wisselspelers op de bank plaatsnemen. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft dit besloten na aanleiding van een wens die voortvloeit uit het rapport Winnaars van Morgen.

In dat rapport komt naar voren dat trainers in de voorbereiding op een wedstrijd met gemiddeld 20 tot 24 spelers werken, maar tijdens een wedstrijd moet een aantal van hen op de tribune plaatsnemen. Nu mogen clubs nog zeven man op de reservebank zetten. De overige spelers woden naar de tribune verwezen. 

"Dankzij de uitbreiding blijven zij betrokken bij de voorbereiding op de wedstrijd. Dat bevordert het teamproces en de ontwikkeling van jonge spelers", vertelde Jelle Goes, technische manager van de KNVB, in een verklaring op de officiële bondswebsite.

De nieuwe regel geldt voor wedstrijden in de Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en de Johan Cruijff schaal. Clubs zijn echter niet verplicht om, om praktische redenen, de wedstrijdselectie uit te breiden.

Griezmann uitgeroepen tot Beste Speler van het EK

Antoine Griezmann is door de UEFA verkozen tot Beste Speler van het EK. De Franse international verloor met Frankrijk de finale, maar werd wel topscorer van het toernooi.

De aanvaller van Les Bleus was goed voor zes doelpunten op het afgelopen EK. Griezmann speelde daarnaast ook ijzersterk en kan ondanks de verloren finale terugkijken op een goed toernooi.

"Antoine Griezmann was een gevaar in iedere wedstrijd die hij speelde", zegt Ioan Lupescu namens de UEFA. "Hij werkt hard voor het team en beschikt over techniek, visie en heeft de kwaliteit om af te ronden. De technische jury was unaniem akkoord dat hij de beste speler van het toernooi was."

Griezmann was een onmisbare schakel in het succes van de Fransen op het toernooi in eigen hand. Mede door zijn zes doelpunten bereikte Frankrijk de finale.

Antoine Griezmann is gekozen tot speler van het toernooi. (PROS SHOTS/Action Images)
Antoine Griezmann is gekozen tot speler van het toernooi. (PROS SHOTS/Action Images)

Christopher Tin werkt aan soundtrack Civilization VI

Christopher Tin maakt opnieuw de soundtrack voor een Civilization-game, ditmaal voor het nieuwste deel Civilization VI. Tin maakte al eerder de soundtrack voor Civilization IV, waaronder het hoofdlied Baba Yetu waarvoor hij een grammy award won. Hij is tot nu de enige componist die een grammy heeft gewonnen voor een muziekstuk in een computerspel.

Het hoofdlied voor Civilization VI gaat Sogno di Volare (de droom om te vliegen) heten, en zal voor het eerst te horen zijn tijdens een optreden van Tin volgende week in Cadogan Hall in Londen. Tin wil met het lied de essentie van ontdekken overdragen. "Niet alleen het fysieke ontdekken zoals nieuwe landen, maar ook mentale ontdekkingen zoals de grenzen opzoeken van wetenschap en filosofie."

Civilization VI komt op 21 oktober uit, en is exclusief voor de pc.

Christopher Tin
Christopher Tin werkt aan soundtrack Civilization VI

Dumoulin hoopt op extra dagzege in Tour

De Tour de France gaat morgen weer verder. Tom Dumoulin won afgelopen zondag de heroïsche koninginnenrit naar Andorra Arcalis. De Nederlander van Team Giant-Alpecin zou La Grande Boucle aanvankelijk niet rijden, maar hoopt nu op een tweede dagzege.

"Het leven van een Touretappe-winnaar is mooier, je praat nu met een blijer mens", liet Dumoulin tijdens de presentatie van de nieuwe hoofdsponsor van zijn wielerploeg weten. Na dit seizoen wordt Team Giant-Alpecin getransformeerd tot Team Sunweb, zo maakte manager Iwan Spekenbrink vandaag bekend.

Dumoulin zou in eerste instantie actief zijn in de Ronde van Polen, maar door problemen in de Giro d'Italia koos hij uiteindelijk toch voor de Tour de France. Toch blijft zijn focus ook op de Olympische Spelen liggen. "Mijn doel is Rio, dat heb ik steeds gezegd, maar ik wilde er wel staan in alle andere wedstrijden. Daar ben ik nu goed mee bezig."

Het zou dus zomaar kunnen, dat Dumoulin in één van de komende twee tijdritten nog eens flink gas wil geven. "Ik ben scherp de Tour in gegaan, zo probeer ik ook naar het einde te gaan, richting de Spelen. Maar nu de druk helemaal is verdwenen, zie ik meer mogelijkheden voor de rest van de koers. Ik wil gewoon zien wat er nog meer in het vat zit. Nee, de rit naar de Mont Ventoux niet, die zit daags voor de tijdrit. Het lijkt me mooier naast een gewone etappe ook een race tegen de klok te winnen."

'Batman: Return to Arkham vertraagd tot November'

Batman: Return to Arkham is aan het einde van juni voor onbepaalde tijd vertraagd. Eurogamer heeft vandaag van diverse bronnen gehoord dat de nieuwe release date ergens in november valt. 

November zou dan wel op zijn vroegst zijn, dus de game zou zelfs nog later kunnen verschijnen. Warner Bros., heeft zelf geen reden gegeven voor de vertraging (behalve dan ontwikkelaar Virtuous Games meer tijd geven om de game op te poetsen), al schijnt het ondere andere te gaan om problemen met de frame rate.

Fans zullen dus nog even moeten wachten om terug te keren naar Arkham. Batman: Return to Arkham is in ontwikkeling voor PlayStation 4 en Xbox One. 

Pokémon Go trollt Westboro Baptist Church

Tenzij je afgelopen week onder een steen hebt geleefd, weet je dat Pokémon Go is uitgekomen in Amerika en Oceanië (Europa volgt later). Mensen trekken de wijde wereld in om alle Pokémon te vangen, met elkaar te vechten en controle te nemen over Pokémon gyms voor hun team. Een van die Pokémon gyms staat bij het hoofdkwartier van de Westboro Baptist Church (een religieuze organisatie die berucht is om haar felle weerstand tegen homoseksualiteit), en een aantal Pokémon Go-spelers maakten daar gebruik van om de aanhangers even in hun hemd te zetten.

Afgelopen week nam gebruiker Pinknose de gym over, en zette daar een Clefairy neer met de naam loveislove. Om nog eens wat extra zout in de wond te strooien is Clefairy ook nog een fairy-type Pokémon: fairy is in de Engelse taal ook een synoniem voor een man (al dan niet homoseksueel) die vrouwelijk gedrag vertoont. Het hilarische gebeuren ging in een tweet de wereld over:

Tweet1

De Westboro Baptist Church kon er niet om lachen. Ze grepen de tweet aan om weer wat boze dingetjes te schrijven over homoseksuelen (compleet met vine), met wat bijbelse teksten en de waarschuwing dat iedereen die het spel speelt rechtstreeks een enkeltje naar de hel krijgt. De tweet staat hieronder, uiteraard met de waarschuwing dat de inhoud als beledigend kan worden ervaren:


Pokémon Go is speelbaar op mobiele apparaten. Mensen die net zo gek zijn als de kneuzen van de Westboro Baptist Church en bang zijn om naar de hel te gaan wordt afgeraden het spel te spelen.

Aandelen Nintendo sterk in waarde gestegen

Het zal weinigen ontgaan zijn dat Pokémon GO een hype is. Nintendo krijgt dit zeker mee, want de aandelen van het bedrijf zijn flink meer waard geworden. De afgelopen twee dagen dat de beurzen open waren, is de waarde met 34% gestegen.

De stijging betekent dat de marktwaarde van Nintendo met negen miljard dollar is gestegen. De marktwaarde ligt nu rond de 28 miljard dollar. Dat Pokémon GO verantwoordelijk is, is evident. De game is in de Verenigde Staten al ruim vijf miljoen keer gedownload, is geïnstalleerd op meer dan 5% van alle Android-telefoons en wordt vaker gebruikt dan apps als WhatsApp, Instagram en SnapChat.

Succes lijkt gegarandeerd, al is het de lange adem nog even afwachten.

Nintendo Aandelen Pokémon GO

Pokémon Go Populariteit vergeleken

Vooral exen klikken bij de Belgische fiscus

Ruim 1500 Belgen hebben de eerste zes maanden van het jaar een collega, buur of kennis verklikt bij de belastingdienst. De verklikkers zijn vaak ex-werknemers en ex-echtgenoten die een persoonlijk rekening te vereffenen hebben.

Het federale ministerie van Financiën kreeg 1542 spontane meldingen. Over heel 2015 verlinkten 2757 mensen iemand bij de fiscus.

Vaak kan er echter niets worden gedaan met de tips. "Mensen zeggen dan bijvoorbeeld alleen dat er bij een bedrijf in het zwart gewerkt wordt of dat iemand met een dure auto rijdt. Daar kunnen we niets mee", zegt een woordvoerder van Financiën tegen VTM Nieuws. Ook blijken de meeste aangiftes dik in orde als ze na een melding worden gecontroleerd.

Vooral exen klikken bij de Belgische fiscus
Vooral exen klikken bij de Belgische fiscus (Foto: ANP)

Schip van Boskalis overvallen door piraten

Een schip van Dockwise, een dochter van het Nederlandse Boskalis, is zondag 3 juli overvallen door piraten terwijl het voor anker lag voor de kust van het West-Afrikaanse land Guinee. Volgens een woordvoerder van Boskalis gaat het om een incident dat in jaren niet bij de baggeraar en maritiem dienstverlener is voorgekomen.

Vakmedia meldden dat er bij de gewapende entering ook mensen gewond zijn geraakt. Ook zou een bemanningslid korte tijd zijn gegijzeld. Boskalis ontkent dit. De onderneming stelt dat de piraten nadat ze onder meer geld hadden gestolen zonder problemen weer van boord zijn gegaan.

Toen het incident plaatsvond waren er geen beveiligers aan boord. Volgens Boskalis stond het betreffende gebied ook niet als onveilige regio te boek. Anders zouden extra voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.

Het schip, genaamd Teal, voer overigens onder de vlag van Curaçao. Onder de bemanning bevonden zich geen Nederlanders.

Schip van Boskalis overvallen door piraten
Schip van Boskalis overvallen door piraten (Foto: ANP)

Woningversterking moet banen opleveren

Het versterken en bevingsbestendig bouwen van huizen en gebouwen in Groningen moet banen opleveren voor de Groningers. Dat wil minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die hoopt dat de enorme operatie kan leiden tot duizenden banen.

De minister tekende maandag in Groningen een overeenkomst met onder meer de provincie, gemeenten, de NAM, het Centrum Veilig Wonen, de Nationaal Coördinator Groningen en het onderwijs. In de intentieverklaring staat dat alle partijen zich gaan inzetten om de werkzaamheden te laten uitvoeren door Groningers.

"Er moet hier ontzettend veel gebeuren en het zou slecht zijn als dat uiteindelijk wordt gedaan door arbeidsmigranten, zoals eerder wel in de Eemshaven het geval was", zei Asscher.

Regeltjes
Volgens de minister zijn er veel "regeltjes", maar kun je door samen te werken er voor zorgen dat het werk zoveel mogelijk in de provincie terechtkomt. "Dat moet gewoon", aldus Asscher.

"Als je alleen al ziet dat er hier 65 nieuwe scholen worden gebouwd, dan kan het voor de Groningers uiteindelijk over een langere periode gaan om duizenden banen en een economische impuls van honderden miljoenen", aldus de minister. "Als alle partijen zich daar maximaal voor inzetten, dan halen we tenminste nog één positief ding uit alle ellende", zei hij.

Woningversterking moet banen opleveren
Woningversterking moet banen opleveren (Foto: ANP)

Pokémon Go snel naar Europa

Het populaire spel Pokémon Go is binnenkort ook officieel in Nederland te krijgen. Ingewijden hebben tegen de Wall Street Journal gezegd dat het spel binnen enkele dagen beschikbaar is in Europa, Japan en enkele andere Aziatische landen. Pokémon Go is sinds vorige week woensdag beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het spel is in de dagen na de lancering een enorm succes gebleken. In de Verenigde Staten waren mensen met een Android-toestel meer bezig met Pokémon Go dan met Twitter en het was in zeer korte tijd de meest gedownloade app in de App Store van Apple. De beurswaarde van Nintendo, dat voor een derde eigenaar is van het bedrijf dat het spel voor mobiele telefoons op de markt bracht, steeg met 25 procent. De populariteit had echter ook een keerzijde. De servers konden de enorme vraag niet aan en daarom moest de uitrol in Europa worden uitgesteld. Toch zijn er via omwegen manieren om het spel al te kunnen spelen in Nederland.

Pokémon Go draait om Augmented Reality, waarin het spel over het beeld van de echte wereld wordt gelegd met behulp van de camera van een telefoon. Spelers kunnen in parken, gebouwen, metro's en tientallen andere plekken op zoek gaan naar Pokémon. Het spel is zo populair, ook in Nederland, dat diverse instellingen al het jagen op Pokémon hebben verboden. Zo mag in het AMC in Amsterdam niet worden gezocht en ook een sauna in Haarlem wil niet dat mensen er jagen op Pokémon. De politie waarschuwt dat ook het politiebureau geen jachtterrein is.

Pokémon Go snel naar Europa
Pokémon Go snel naar Europa (Foto: BuzzT)

Speedrunners halen ruim één miljoen dollar op

Deze week vond Summer Games Done Quick plaats, een weeklang evenement waarin speedrunners games zo snel mogelijk uitspeelden voor het goede doel. Voor deze editie was het goede doel Artsen Zonder Grenzen.

De speedrunners hebben met hun marathon ruim één miljoen dollar opgehaald. Het exacte bedrag is $1.299.129,44, verspreid over 30.850 donaties. Het betekent de grootste opbrengst tijdens Summer Games Done Quick ooit.

Alle speedruns, rond de 160 uur aan content, zijn terug te kijken via het YouTube-kanaal van Games Done Quick.

Nieuwe Britse premier May: Brexit is Brexit

Minister Theresa May wordt de nieuwe Britse premier, nadat staatssecretaris Andrea Leadsom zich terugtrok uit de leiderschapsverkiezingen voor de Conservatieve Partij. De huidige premier David Cameron heeft volgens de BBC gezegd dat de machtsoverdracht woensdag plaatsheeft. May benadrukt dat ze de Brexit waar de bevolking op 23 juni voor koos, door wil zetten.

Leadsom (53) was een opkomende ster in de Brexit-campagne. Na de winst voor 'Leave' gooide Cameron de handdoek in de ring, maar trok de gedoodverfde premierskandidaat Boris Johnson zich terug. Daarna trok Leadsom de kar voor het Leave-kamp in de strijd om het premierschap.

Vrijdag kwam ze echter onder vuur te liggen na opmerkingen in The Times dat ze een betere premier dan May zou zijn omdat ze moeder is. Eerder vorige week had May juist haar droevenis geuit dat zij en haar man geen kinderen hebben kunnen krijgen. De ontstane rel zou Leadsom vervolgens teveel zijn geworden.

Premier Cameron houdt woensdag zijn laatste vragenuur in het Lagerhuis. Daarna mag May (59) naar de koningin, die dan voor de dertiende keer een premier benoemt.

May sprak maandagavond kort de pers toe, en bedankte Cameron en Leadsom. "Brexit is Brexit", zei ze, en benadrukte dat ze daar een succes van wil maken. De minister steunde het Remain-kamp maar was wel altijd eurosceptisch. Ze maakte in haar toespraak gebruik van de chaos in de Labourpartij door de sociaal-conservatieve kant van haar eigen partij te benadrukken: "Een land dat voor iedereen werkt, niet alleen voor een paar bevoorrechtigden."

'Bloody difficult'
Onlangs sprak partijprominent Ken Clarke zijn mond voorbij op de radio en zei dat May een "bloody difficult woman" was, terwijl hij dacht dat de microfoon uitstond. Dit nam May ter harte en zei dat de eerstvolgende persoon die dit zou merken, Jean-Claude Juncker zou zijn, de voorzitter van de Europese Commissie.

Sommigen twijfelen of May de Brexit wel echt zal doorzetten. Leadsom zegt echter dat ze daar alle vertrouwen in heeft, en dat het land nu eerst weer verenigd moet worden.

Verkiezingen
Andere partijen zien een ongekozen premier als May onder de huidige omstandigheden niet zitten en vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. May stelt echter dat dit alleen maar voor meer onzekerheid en instabiliteit zorgt.

Labour, de grootste oppositiepartij, zit echter nog met partijleider Jeremy Corbyn in de maag. Die heeft veel steun onder partijleden, maar het gros van de parlementariërs wil van hem af. Hij is uitgedaagd door parlementslid Angela Eagle, maar het is onduidelijk of Corbyn zelf automatisch op de kieslijst komt. Zo ja dan wordt hij waarschijnlijk met overweldigende meerderheid herkozen, maar volgens velen is Labour dan kansloos bij vervroegde verkiezingen.

Artikel 50
De hamvraag is wanneer de kersverse premier Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking stelt. Ze heeft eerder gezegd dit voor het eind van het jaar te willen doen, maar mogelijk wil ze de Franse en Duitse verkiezingen volgend jaar afwachten. Als het artikel eenmaal is getriggerd zou uittreding onomkeerbaar binnen twee jaar plaatshebben, tenzij de overige lidstaten uitstel verlenen.

Er is echter een aanwijzing dat May het artikel onmiddelijk in werking zal stellen. Het enige UKIP-lagerhuislid, Douglas Carswell, twitterde namelijk maandag dat zijn partij zich in de zomer van 2018 terugtrekt uit het Europese Parlement. 

Topgolfer Spieth 'wegens zika' niet naar Spelen

De terugkeer van golf op het olympisch programma heeft weer een flinke klap te verwerken gekregen. Ook favoriet Jordan Spieth heeft zich maandag afgemeld voor het toernooi. De gehele top-4 van de wereldranglijst zal daardoor niet op de Spelen te zien zijn: ook Dustin Johnson, Jason Day en Rory McIlroy meldden zich eerder al af.

De 22-jarige Spieth won vorig jaar twee van de vier majors en eindigde op de tweede en vierde plek in de andere twee van de grootste golftoernooien op aarde. Dit jaar gaat het iets minder met de Amerikaan, die wel tweede werd op de Masters.

Spieth lijkt hetzelfde excuus te gebruiken als vele andere topgolfers die zich inmiddels teruggetrokken hebben: ook de Amerikaan zegt vanwege het zikavirus niet naar Brazilië af te reizen. Internationaal zijn er maar bijzonder weinig mensen die dat excuus geloven. Vrijwel alleen mannelijke golfers gebruiken het zikavirus als reden om niet naar Rio te mogen, waardoor nagenoeg iedereen ervan overtuigd is dat ze het gewoon verspilde moeite vinden. De Colombiaan Camilo Villegas is de enige die 'economische redenen' ook daadwerkelijk noemde op het moment dat hij zich terugtrok.

Verstappen voor vierde keer Driver of the Day

Tot ergernis van de Hamilton-fans is de coureur van de dag een coureur die wel een gevecht heeft geleverd voor de punten.

Max Verstappen is door de kijkers van de formule 1 uitgeroepen tot coureur van de dag voor de grand prix van Groot-Brittannië. De titel coureur van de dag is dit seizoen in het leven geroepen en iedereen kan op de site van de formule 1 kiezen wie dat moet worden. Na Spanje, Canada en Oostenrijk weet Max Verstappen voor de vierde maal dit seizoen de meeste kijkers te bekoren.

Op sociale media steken de fans van Hamilton hun teleurstelling niet onder stoelen of banken en roepen op om het verbannen van de Verstappen-fans. Het winnen van een GP is bijna een garantie om geen coureur van de dag te worden, slechts één coureur wist dat tot nu toe voor elkaar te krijgen; Max Verstappen voor de GP van Spanje.

Rond Nieuwjaar 1200 aanrandingen in Duitsland

Rond Nieuwjaar zijn in Duitsland 1200 vrouwen het slachtoffer geworden van aanranding of andere seksuele misdrijven. Daarbij waren naar schatting 2000 mannen en enkele vrouwen betrokken. Inmiddels zijn 120 verdachten geïdentificeerd en tegen hen loopt een onderzoek. Dit staat in een balans over de golf aanrandingen rond oud en nieuw die de nationale recherche (BKA) heeft opgemaakt, meldden Duitse media maandag.

Volgens die media is het aantal veel hoger dan eerder werd aangenomen. De meeste gevallen waren in Keulen, ongeveer 650 en Hamburg, ongeveer vierhonderd. De daders pleegden de feiten in groepen en veel daders komen uit Noord-Afrika. Circa de helft was korter dan een jaar in de Bondsrepubliek.

Het hoofd van de in BKA, Holger Münch, heeft volgens de Süddeutsche Zeitug gezegd dat er geen bewijzen zijn, dat deze misdrijven van te voren waren beraamd. Münch zei ook dat ,,we ervan uit moeten gaan dat veel van deze strafbare feiten niet meer worden onderzocht. Tot dusverre zijn er slechts vier processen wegens deze seksuele misdrijven aangespannen. De aanklagers beschikken volgens Duitse media over het algemeen niet over goed beeldmateriaal van daders en ze worstelen met onduidelijke omschrijvingen door slachtoffers.

Rond Nieuwjaar 1200 aanrandingen in Duitsland
Rond Nieuwjaar 1200 aanrandingen in Duitsland (Foto: ANP)

Lola Brood mist vader alleen maar meer

Lola Brood gaat haar vader Herman steeds meer missen. Dat schreef Lola maandag op Instagram, de dag waarop het precies vijftien jaar geleden is dat Herman een einde aan zijn leven maakte.

"Ik dacht vijftien jaar geleden dat het gemis nu wel over zou zijn, maar het lijkt vaak of het gemis alleen maar groter wordt", schreef Lola bij een foto van haar en Herman. "Kook van jou liefste papa van de hele wereld!"

Minder 'giftreinen' geen gemakkelijke opgave

In het oosten en zuiden van het land rijden te veel goederentreinen met gevaarlijke stoffen en het wordt niet eenvoudig om hier iets aan te veranderen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

In mei werd bekend dat er te veel 'giftreinen' door Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland rijden via de Brabant- en Bentheimroute. Dijksma benadrukte toen dat er geen sprake is van een onverantwoorde situatie. Ze beloofde uit te zoeken wat de oorzaken zijn om daarna maatregelen te nemen.

Een deel van de overschrijdingen komt omdat de Betuweroute minder beschikbaar is vanwege werkzaamheden in Duitsland, schrijft Dijksma. Een andere oorzaak ligt bij de Duitse spoorbeheerder DB Netz. Die zou vaker de Betuweroute kunnen gebruiken. Verder blijkt voor een deel van de goederentreinen die door Zuid- en Oost-Nederland rijden, alternatieve routes te bestaan.

Dijksma gaat met DB Netz, ProRail, verladers en vervoerders kijken hoe de risico's voor Oost- en Zuid-Nederland kunnen worden verminderd. "Dit is geen gemakkelijke opgave, maar ik ga er samen met de sector mee aan de slag", aldus de bewindsvrouw. Ze gaat ook kijken of een deel van het spoorvervoer overgenomen kan worden door de binnenvaart. In het najaar laat ze weten hoe de maatregelen uitwerken.

Minder 'giftreinen' geen gemakkelijke opgave
Minder 'giftreinen' geen gemakkelijke opgave (Foto: ANP)

D66 boos over wegwuiven plan voor politie

D66-Senator Thom de Graaf is gepikeerd over de reactie van justitieminister Ard van der Steur op zijn voorstel om de politie als beleidsonderwerp weg te halen het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het zou terug moeten naar Binnenlandse Zaken. Het idee wordt in de Eerste Kamer breed gedragen.

Het kabinet heeft hier zoals bekend geen oren naar, schrijft van der Steur. Het vindt het voor de samenhang en doelmatigheid van belang dat één minister verantwoordelijk is, aldus de bewindsman: "Mocht een volgend kabinet een andere keuze maken, dan is er binnen de rijksoverheid de nodige ervaring met departementale herindelingen."

"Een gemakzuchtige reactie", vindt De Graaf. Met zijn plan wordt volgens hem "bereikt dat de politie beter aansluit bij het gemeentelijke veiligheidsbeleid. En zo wordt ook een einde gemaakt aan een megaministerie van Veiligheid en Justitie. Het is al meerdere keren gebleken dat dit ministerie onbestuurbaar is."

D66 boos over wegwuiven plan voor politie
D66 boos over wegwuiven plan voor politie (Foto: ANP)

Definitief geen geld voor islamitische school

Het bestuur van een geplande islamitische school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam krijgt definitief geen geld van het Rijk. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Eind mei meldde hij al er niet voor te voelen, omdat de vrees bestaat dat de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO) de leerlingen van de maatschappij laat afkeren. Een bestuurslid van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken betuigde medio 2014 openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur zou onvoldoende afstand van deze uitlatingen hebben genomen..

De SIO gaf afgelopen maand een eigen visie op de kwestie. "Die zienswijze en de mondelinge toelichting daarop geven mij geen aanleiding mijn voornemen niet uit te voeren. Ik heb besloten SIO niet te bekostigen", aldus Dekker maandag.

Definitief geen geld voor islamitische school
Definitief geen geld voor islamitische school (Foto: ANP)

Da Vinci Code in verkorte versie voor jongere

In september verschijnt een jongereneditie van De Da Vinci Code van Dan Brown. De thriller is bewerkt en ingekort en is bedoeld voor lezers vanaf twaalf jaar.

Volgens een woordvoerster van uitgeverij Luitingh-Sijthoff is het de wens van Dan Brown om in veel landen ook jongerenedities uit te brengen. Het is volgens haar hetzelfde verhaal, maar zonder de lange uitwijdingen uit het origineel over onder meer geloof en wetenschap. "Er zit iets meer de vaart in."

Brown brak door in 2003 met De Da Vinci Code. In Nederland en Vlaanderen zijn er meer dan 1,5 miljoen van verkocht, en wereldwijd 82 miljoen.

Da Vinci Code in verkorte versie voor jongere
Da Vinci Code in verkorte versie voor jongere (Foto: ANP)

Megajackpot 26,1 miljoen valt in Groningen

De hoogste Jackpot van het jaar, 26,1 miljoen euro, is gevallen op een Staatslot dat werd verkocht in de provincie Groningen. De Jackpot van de Staatsloterij viel afgelopen zes trekkingen niet en groeide daardoor uit tot dit hoge bedrag.

Of de Jackpot wordt uitgekeerd wordt bepaald door de Jackpotmachine. Deze is gevuld met een oranje en zes blauwe ballen. Alleen als de oranje bal getrokken wordt valt de Jackpot. Afgelopen zondag was dat het geval. Het winnende lot blijkt verkocht te zijn in de provincie Groningen.

Die Megajackpot van 26,1 miljoen wordt belastingvrij uitgekeerd. Prijswinaarbegeleider Arjan van 't Veer van de Staatsloterij geeft de identiteit van de gelukkige winnaar niet prijs, maar hoopt hem of haar binnenkort wel persoonlijk te mogen feliciteren.

Megajackpot 26,1 miljoen valt in Groningen
Megajackpot 26,1 miljoen valt in Groningen (Foto: ANP)

Pellè kiest voor Aziatische miljoenen en laat Feyenoord-kassa rinkelen

Graziano Pellè verlaat na twee seizoenen de Premier League. De Italiaanse aanvaller kiest voor een lucratief avontuur in China. Naar verluidt gaat de oud-speler van onder meer Feyenoord en AZ maar liefst veertig miljoen euro ten tijde van zijn 2,5 jaar durend contract verdienen.

Na twee seizoenen en het vertrek van manager Ronald Koeman gingen er steeds meer geruchten dat Pellè zou vertrekken. Een stap naar Everton behoorde naar verluidt tot de mogelijkheden, maar ook Chelsea werd genoemd als nieuwe club.

Afgelopen weekeinde bleek echter dat er een Chinese club achter zijn handtekening aanzat en dat gerucht bleek te kloppen. Shandong Luneng maakt maandagmiddag namelijk bekend dat Pellè een contract heeft getekend bij de nummer voorlaatst van de Chinese Super League.

Feyenoord profiteert ook van de transfer van de Italiaans international. Shandong Luneng maakt volgens diverse media ruim vijftien miljoen euro over aan Southampton, maar een deel daarvan gaat naar Rotterdam. Technisch directeur Martin van Geel bedong in 2014 namelijk tien procent van een mogelijke transfersom, toen Pellè Feyenoord verruilde voor The Saints.

Mollema langer bij Trek-Segafredo

Wielrenner Bauke Mollema heeft het contract met zijn ploeg Trek-Segafredo met twee jaar verlengd. De Nederlander is kopman voor de Amerikaanse formatie in de Tour de France en staat na negen etappes op een zevende plaats in het klassement.

De 29-jarige Mollema is sinds 2008 profwielrenner en komt sinds vorig jaar uit voor Trek. Daarvoor reed bij voor de Nederlandse ploeg Rabobank/Blanco/Belkin. "Ik zit hier op mijn plek en ben er blij mee. We waren er snel uit. Dit geeft rust"

Trek behield ook nog twee andere coureurs. Veteranen Gregory Rast (36) en Markel Irizar (36) staan ook tot eind 2018 onder contract bij de formatie.

'Galaxy Note 7 kost minstens 849 euro'

De Galaxy Note 7 gaat in Europa vermoedelijk vanaf een prijs van 849 euro over de toonbank. Dat meldt techsite Sammobile op basis van bronnen.

De Galaxy Note's zijn standaard wat duurder dan de Galaxy S-toestellen. De verwachting is dat de Galaxy Note 7 dezelfde functies heeft als de Galaxy S7 en S7 edge, maar de phablet biedt ook een irisscanner, een USB-poort type-C, een grotere batterij en mogelijk 6 GB aan werkgeheugen. Ook zal de Galaxy Note 7 waarschijnlijk alleen met dual-edge scherm verkrijgbaar zijn, wat leidt tot een hogere prijs.

De naam Galaxy Note 7 is overigens opvallend, omdat de vorige versie Note 5 heette. Samsung slaat nummer 6 dus over. Dat heeft te maken met de Galaxy S-serie smartphones. De namen van S en Note kloppen namelijk niet helemaal. Begin vorig jaar lanceerde Samsung de S6 en in het najaar de Note 5. In 2014 bracht Samsung de S5 en vervolgens de Note 4 op de markt. In maart dit jaar verscheen de S7 in de winkels. Door nu voor Note 7 te kiezen, brengt Samsung meer lijn aan in de namen.

'Galaxy Note 7 kost minstens 849 euro'
'Galaxy Note 7 kost minstens 849 euro' (Foto: BuzzT)

Amazon ontkent hack kindle-database

Amazon ontkent dat een hacker gegevens van 80.000 klanten van een server van Kindle heeft gestolen. Dat meldt The Register.

Onlangs werden gegevens op internet gezet die van een server van Amazon Kindle leken te komen. Het ging hierbij om e-mailadressen, gehashte wachtwoorden, debug- en andere informatie, die van een gehackt Amazon-systeem zouden komen.

"Wij hebben vastgesteld dat deze informatie niet afkomstig is van servers van Amazon en dat de betreffende accounts niet echte accounts zijn van klanten van Amazon", zo heeft het bedrijf laten weten aan The Register.

Amazon ontkent hack kindle-database
Amazon ontkent hack kindle-database (Foto: BuzzT)

Orang-oetan ernstig bedreigd

De Borneose orang-oetan was jarenlang ernstig bedreigd, maar is nu een flinke stap dichter bij uitsterven gekomen. Op de beruchte Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staat nu achter de naam van de mensaap 'ernstig bedreigd', de hoogste risicocategorie.

De aap komt behalve op Borneo alleen nog op Sumatra voor. Op Borneo neemt zijn leefgebied voortdurend in omvang af. Grote delen van het oerwoud worden omgezet in plantages voor palmolie en rubber en daarbij verdwijnt er hout naar de papierindustrie. Bovendien wordt er op de apen gejaagd.

De IUCN slaat tevens alarm over de walvishaai, de grootste kraakbeenvis die in alle wereldzeeën voorkomt. Hun aantal is in 75 jaar gehalveerd. Schroeven van schepen en vissers vormen hun grootste vijanden. Ze sterven tevens dikwijls als bijvangst in de netten van tonijnvissers. Het Wereldnatuurfonds pleit voor strengere regels voor de handel in de vis. Vooral Chinese vissers doen aan overbevissing, waardoor de walvishaai een bedreigde diersoort op de Rode Lijst is.

Orang-oetan ernstig bedreigd
Orang-oetan ernstig bedreigd (Foto: ANP)

Harry Styles luncht in Zwolle

Harry Styles is gespot in Zwolle. De voormalige One Direction-zanger en tegenwoordig Dunkirk-acteur staat op een foto op de Facebookpagina van Proefiz Zwolle.

"Hij is een erg toegankelijk persoon en hij zat zeker anderhalf uur ontspannen op ons terras en hij heeft me nog persoonlijk een hand gegeven om me te bedanken voor de lunch", vertelt de eigenaar van Proefiz Zwolle aan de Stentor.

Na afloop van Harry's bezoek mocht de eigenaar de foto's delen op sociale media. "Toen hij op ons terras aankwam waren er twee meiden die hem herkenden en ook hen heeft hij gevraagd om twee uur te wachten met het plaatsen van de foto, zodat hij even rustig kon lunchen", zegt de ondernemer.

Harry Styles is momenteel bezig met de opnames van de Hollywoodfilm Dunkirk die deels in Urk wordt opgenomen. Dunkirk vertelt over de evacuatie van de Franse stad Duinkerke door het Britse leger in 1940. De andere hoofdrollen in het epos worden gespeeld door acteurs Cilian Murphy, Kenneth Branagh en Tom Hardy.

Juncker: King is als EU-commissaris geschikt

Sir Julian King mag EU-commissaris worden, vindt zijn beoogde aanstaande baas, Jean-Claude Juncker. Eind deze maand zal de voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, beslissen welke portefeuille de vervanger van Jonathan Hill krijgt.

Dat heeft een woordvoerder van de commissie maandag na afloop van het 'sollicitatiegesprek' van de Brit gezegd. King, nu nog ambassadeur in Frankrijk, is voorgedragen door premier David Cameron omdat Hill na het referendum over het Britse vertrek uit de EU zijn ontslag heeft ingediend. Zijn taken zijn aan de Letse commissaris Valdis Dombrovskis overgedragen.

King is een zeer ervaren diplomaat en kent ook Brussel als zijn broekzak. Hij werkte begin deze eeuw al bij de Europese Commissie onder de Britse handelscommissaris Peter Mandelson.

De benoeming van King moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Juncker: King is als EU-commissaris geschikt
Juncker: King is als EU-commissaris geschikt (Foto: ANP)

Beurzen Europa gaan verder omhoog

De beurs in Amsterdam is maandag met winst geopend. Daarmee wordt voortgeborduurd op de mooie plussen van afgelopen vrijdag. Toen werd positief gereageerd op een sterk rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt. In Azië stonden maandag eveneens flinke winsten op de koersenborden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,8 procent hoger op 437,04 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 606,34 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omhoog, Londen deed het wat rustiger aan met een plus van 0,4 procent.

In de AEX was staalbedrijf ArcelorMittal de sterkste stijger met een plus van 4,9 procent. Ook Randstad deed het goed met een winst van 3,5 procent, dankzij een hoger beleggingsadvies van Credit Suisse.

Philips Lighting
Bij de lokale fondsen op het Damrak klom Philips Lighting 1,2 procent. Goldman Sachs heeft het verlichtingsbedrijf op een favorietenlijstje gezet.

In Frankfurt ging ThyssenKrupp 4,8 procent omhoog. Het Duitse staalbedrijf is in gesprek met het Indiase Tata Steel, het moederconcern van de Hoogovens in IJmuiden, over mogelijke samenwerking.

Alcoa
In Zürich boekte cementproducent LafargeHolcim een winst van 3 procent. Het Frans-Zwitserse concern verkoopt voor 1,4 miljard dollar zijn Indiase bouwmaterialentak. Het geld zal onder meer worden gebruikt om de schuldenlast te verlagen.

Beleggers kijken verder uit naar de opening van het kwartaalcijferseizoen in New York door aluminiumproducent Alcoa. Later in de week komen nog cijfers van onder meer JPMorgan Chase, Delta Air Lines, Wells Fargo en Citigroup. In Amsterdam komt Beter Bed vrijdag met resultaten.

Euro
Ook staat deze week een belangrijke rentevergadering van de Britse centrale bank op de agenda. Donderdag houdt de Bank of England zijn eerste beleidsvergadering na het brexit-referendum. Veel economen denken dat de centrale bank de rente zal verlagen om de negatieve gevolgen van een Brits vertrek uit de EU te verlichten.

De euro noteerde 1,1030 dollar, tegen 1,1042 dollar bij het slot in Europa vrijdag. Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper bij 44,82 dollar per vat. Brent daalde 1,2 procent tot 46,22 dollar.

Beurzen Europa gaan verder omhoog
Beurzen Europa gaan verder omhoog (Foto: ANP)

Alberda per direct weg bij zwembond

Joop Alberda vertrekt per direct als technisch directeur bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Een verschil van inzicht in het management van de nationale zwemploeg is de oorzaak van zijn besluit. “Dat veroorzaakt onrust en in het belang van de topsporters heb ik daarom besloten niet mee te gaan naar Rio”, legt Alberda uit aan de NOS

De 64-jarige Fries maakt zich zorgen over de strubbelingen, die het ideale prestatieklimaat dat Alberda voor ogen heeft in de weg zouden staan. "Voor nu en vooral straks tijdens de Spelen. Ik hecht aan bepaalde topsportwaarden die essentieel zijn.”  

Eigenlijk zouden de Spelen het laatste toernooi worden voor Alberda als technisch directeur. Nu vier weken voor de Spelen heeft de 'ruis in het management' doen besluiten om al eerder zijn taken bij de KNZB neer te leggen. Alberda handelt deze week alleen nog wat laatste zaken af. Hans van Goor zal in Rio de Janeiro als de chef d'equipe fungeren. 

Vorig jaar al kwamen er negatieve berichten vanuit de zwemwereld over Joop Alberda in zijn functie als technisch directeur, maar ook dit jaar bleef het niet rustig. Vlak voor het trainingskamp in Tenerife in juni waar Femke Heemskerk vanuit Frankrijk een week wilde langskomen om aan haar techniek te werken, kreeg Heemskerk te horen van Alberda dat zij niet welkom was. Uiteindelijk mocht Heemskerk toch mee naar het trainingskamp, maar dit ging niet van harte. 

Wel jihadisten in migrantenstroom

De kans dat er op korte termijn een aanslag plaatsvindt in Nederland blijft reëel. Concrete aanwijzingen voor een daadwerkelijke aanslag zijn er echter niet. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in het periodieke Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van maandag.

"De afgelopen periode heeft veel aanslagen laten zien", zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof. "Parijs, Brussel, Orlando, Istanbul", somde hij op. "Allemaal aanslagen waarvan we ons kunnen voorstellen dat ze hier ook gebeuren."

De inlichtingendiensten zijn "achterhaald door de feiten" nu is gebleken dat jihadistische organisaties afgelopen zomer en najaar "veelvuldig" de vluchtelingenroutes van Syrië via Griekenland en Turkije hebben gebruikt . "Hoewel we er rekening mee hielden, leek het ons onwaarschijnlijk dat het echt zou gebeuren."

Echter, een aanslagpleger in Parijs heeft van deze route gebruikgemaakt, en hij blijkt dus niet de enige. In enkele gevallen is ook asiel aangevraagd in Europa, mogelijk Nederland. "We kunnen het niet vaststellen en ook niet uitsluiten", aldus Schoof. Om hoeveel mensen het gaat, kan Schoof niet zeggen. "Het is meer dan enkele keren gebeurd, maar niet honderden keren." Omdat de route nu niet meer gebruikt wordt door vluchtelingen, is deze dreiging niet meer actueel.

Het dreigingsbeeld is nog steeds "substantieel", dat is niveau 4 op een schaal van 5. Sinds vorig jaar is er een "toenemend aantal verbanden" vastgesteld met Nederland, zoals bijvoorbeeld de arrestaties in Rotterdam in een Frans onderzoek naar een netwerk dat mogelijk een aanslag wilde plegen in Frankrijk.

Kans op terroristische aanslag blijft 'reëel'
Kans op terroristische aanslag blijft 'reëel' (Foto: ANP)

Miley neemt tattoo van Liams favoriete beleg

Miley Cyrus heeft er weer een tattoo bij. Het voormalige superbrave disneysterretje liet een plaatje van een pot Vegemite op haar arm zetten. Dat is namelijk het favoriete broodbeleg van haar liefje Liam Hemsworth.

Tatoeëerder Dr. Woo plaatste dit weekend een foto van de nieuwe lichaamsversiering van Miley. "Miley Cyrus maakt geen grappen als het om Vegemite gaat", schreef de artiest bij het beeld van de tatoeage op de bovenarm van de 23-jarige.

Liam Hemsworth heeft het in interviews weleens gehad over het kruidensmeersel, dat typisch Australisch is. In een gesprek met het Australische Sunday Style vertelde hij eerder dit jaar nog dat zijn broers Luke en Chris en hij als schooljongens praktisch leefden op toast met Vegemite.

Miley neemt tattoo van Liams favoriete beleg
Miley neemt tattoo van Liams favoriete beleg (Foto: BuzzE)

Oorzaak drama Stieltjeskanaal nog onbekend

De oorzaak van het ongeval in het Drentse Stieltjeskanaal waarbij zaterdag vier leden uit een familie omkwamen, is nog altijd niet bekend. De politie liet maandag weten dat het onderzoek voortduurt.

De vier zaten in een auto met aanhanger die aan het einde van de ochtend in het kanaal terechtkwam. Voorbijgangers zagen de auto het water in rijden en alarmeerden de politie. De slachtoffers zijn een 64-jarige opa, een 44-jarige vader, een 34-jarige moeder en een kind van twee.

Omstanders hebben in enkele media kritiek geuit op de politie. Agenten waren snel ter plekke, maar gingen niet te water. "Je wilt niet nog meer slachtoffers", zei een woordvoerder van de politie maandag. "De agenten hebben overlegd met de meldkamer of ze het kanaal in zouden gaan. Doe het niet, heeft de meldkamer gezegd", aldus de zegsman.

Oorzaak drama Stieltjeskanaal nog onbekend
Oorzaak drama Stieltjeskanaal nog onbekend (Foto: ANP)

Lichamen militairen maandag terug uit Mali

De lichamen van de twee militairen die vorige week omkwamen door een ongeluk met een mortier in Mali komen maandag aan in Nederland. Het vliegtuig landt waarschijnlijk rond 18.00 uur op de luchthaven van Eindhoven, zei een woordvoerster van Defensie.

Voor de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld werd voor vertrek uit Bamako een herdenkingsceremonie gehouden door de VN-missie. Een tweede ceremonie staat gepland op Eindhoven, zei de woordvoerster.

Het ongeval wordt onderzocht door de marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie. De onderzoekers zijn inmiddels in Mali. Het ongeluk met een draagbare 60 mm-mortier gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao.

Lichamen militairen maandag terug uit Mali
Lichamen militairen maandag terug uit Mali (Foto: ANP)

Khloé Kardashian zet Lamar Odom uit huis

Lamar Odom staat op straat nu Khloé Kardashian hem uit de woning heeft gezet die ze voor hem huurde. Volgens TMZ logeert Lamar nu bij vrienden op verschillende adressen.

Khloé huurde de woning voor 25.000 dollar per maand, zodat ze de oud-basketballer kon steunen bij zijn herstel en in de gaten kon houden dat hij van de drank en drugs afblijft. Volgens TMZ is Lamar Odom hier niet toe in staat gebleken. Zijn familieleden vonden vorige maand crackpijpjes en -zakjes in de woning.

Eind deze maand eindigt het huurcontract en volgens TMZ is Khloé niet van plan de huur te verlengen. De realityster vroeg onlangs voor de tweede keer de scheiding aan van Lamar. Ze stopte het scheidingsproces nadat Lamar vorig jaar oktober bewusteloos in het ziekenhuis was beland. Hij was ingestort na een overdosis drugs en alcohol in een bordeel. Khloé heeft hem bijgestaan tijdens zijn herstel.

Khloé Kardashian zet Lamar Odom uit huis
Khloé Kardashian zet Lamar Odom uit huis (Foto: BuzzE)

Loterijen gaan verder als Nederlandse Loterij

De Staatsloterij en De Lotto gaan verder onder de naam Nederlandse Loterij. Nadat eerder dit jaar al de handtekeningen werden gezet onder de overeenkomst voor het samengaan, werd de nieuwe naam maandag bekendgemaakt.

Onder de nieuwe entiteit vallen de kansspelen Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Topman Frans van Steenis benadrukte wederom dat de loterijorganisatie door de fusie is opgewassen tegen de concurrentie. Door de nieuwe wet Kansspelen op Afstand (KOA) wordt deze markt straks ook voor buitenlandse (online)aanbieders opengesteld. Hierdoor zal volgens de loterijorganisatie veel gaan veranderen in de kansspelmarkt.

Door de fusie blijven in de Nederlandse loterijmarkt twee grote organisaties over. Naast de Nederlandse Loterij is de Goede Doelenloterij, met onder meer de Postcodeloterij en de Vriendenloterij, de tweede organisatie.

Loterijen gaan verder als Nederlandse Loterij
Loterijen gaan verder als Nederlandse Loterij (Foto: ANP)

PSV kondigt komst transfervrije Schwaab aan via Twitter

PSV heeft vanochtend op een originele manier de komst van de Duitse verdediger Daniel Schwaab bekendgemaakt. De ploeg deed dit via Twitter, waarbij stap voor stap zichtbaar was dat de speler voor het eerst bij het Philips Stadion was, daarna het trainingsveld De Herdgang betrad en tot slot het contract tekende. Schwaab is afkomstig van het gedegradeerde VfB Stuttgart, waar hij transfervrij was. Bij de Duitse ploeg speelde Schwaab sinds 2013 ruim negentig keer, waarbij hij één keer het doel wist te vinden.

De 27-jarige verdediger tekent een driejarig contract bij de landskampioen. Schwaab komt waarschijnlijk als vervanger van de naar VfL Wolfsburg vertrokken Jeffrey Bruma. Bekijk hieronder de tweets die PSV vanaf 10 uur online zette.

Doden en daklozen door moesson in India

Zware moessonregens hebben het afgelopen weekeinde in India gezorgd voor 22 doden en 170.000 daklozen. De meteorologen bieden weinig uitzicht op verbetering van het weer. Ze verwachten nog veel meer neerslag.

De hoeveelheid regen is ongekend groot, naar schatting viel er vorige week 35 procent meer dan gebruikelijk in deze moessonperiode.

De doden vielen voornamelijk in de deelstaat Madhya Pradesh. Daar raakten tevens ongeveer 70.000 mensen hun huis kwijt doordat de sterk gestegen Narmadarivier veel onderkomens wegspoelde. De overheid probeert zo veel mogelijk mensen te evacueren om meer slachtoffers te voorkomen. In de deelstaat Assam moesten al 100.000 mensen huis en haard achterlaten.

Doden en daklozen door moesson in India
Doden en daklozen door moesson in India (Foto: ANP)

'TTIP bedreigt klimaatdoelen'

Het vrijhandelsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen (TTIP) dreigt de klimaatdoelstellingen in Europa in gevaar te brengen. Dat stellen actiegroepen Milieudefensie en Transnational Institute maandag op basis van uitgelekte onderhandelingsdocumenten.

De groeperingen vallen over de bepalingen in de documenten die Amerikaanse energiebedrijven toegang geven tot Europese elektriciteitsnetwerken. Daar staat nu dat daarbij niet mag worden gediscrimineerd tussen bepaalde soorten energie. "Dit kan stimuleringsbeleid voor groene stroom ondermijnen", aldus de belangengroepen.

De bepalingen in de voorlopige onderhandelingsdocumenten zouden ook kunnen leiden tot een toename van de handel in Amerikaans schaliegas. Een "controversiële energievorm", aldus Milieudefensie en TNI, die daarbij wijzen op de problemen met klimaatvervuilende methaanlekkages bij de winning van het gas.

'TTIP bedreigt klimaatdoelen'
'TTIP bedreigt klimaatdoelen' (Foto: ANP)

Koenders verdiept zich in veiligheid Spelen

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders gaat op werkbezoek naar Zuid-Amerika. Hij gaat zich er onder meer verdiepen in de veiligheid van de Olympische Spelen, die volgende maand worden gehouden in Brazilië.

In Rio de Janeiro brengt Koenders een bezoek aan het Control Operations Center, een controlekamer van de veiligheids- en hulpdiensten in het hart van de Olympische Spelen. Ook spreekt hij met zijn ambtgenoot over onder meer de veiligheid van Nederlanders in Rio tijdens de Spelen.

Koenders gaat ook naar Uruguay, waar hij een internationale conferentie opent over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI's). Nederland is medeorganisator.

Hij begint echter maandag in Argentinië en bezoekt ook Chili. In alle landen houdt hij zich ook bezig met de economische betrekkingen.

Koenders verdiept zich in veiligheid Spelen
Koenders verdiept zich in veiligheid Spelen (Foto: ANP)

Musk werkt aan geheim meesterplan Tesla

Topman van elektrische autobouwer Tesla Elon Musk werkt aan een zeer geheim tweede deel van een Tesla 'meesterplan'. Dat heeft Musk laten weten op Twitter. De topman hoopt er later deze week meer over bekend te maken.

Vorige week meldde TechnoBuffalo dat Tesla binnenkort komt met een nieuwe versie van de zelfrijfunctie Autopilot. Mogelijk gaat die twee naar voren gerichte camera's bevatten, die verkeerslichten kunnen herkennen en erop kunnen reageren, zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen.

Met een Model S-auto van Tesla die op de automatische piloot reed, vond in mei in Florida een dodelijk ongeval plaats. Het voertuig botste op een aanhangwagen. De bestuurder kwam daarbij om het leven. Naar het ongeval vindt nog onderzoek plaats.

Eind juni werd bekend dat Tesla een bod heeft gedaan op zonne-energiebedrijf SolarCity. Beide bedrijven worden gecontroleerd door Musk. Over het besluit zei Musk dat Tesla-klanten in schone auto's rijden. "En ze kunnen onze batterijen gebruiken om efficiënter met energie om te gaan, maar ze hebben ook toegang nodig tot de meest duurzame energiebron die beschikbaar is: de zon."

Musk werkt aan geheim meesterplan Tesla
Musk werkt aan geheim meesterplan Tesla (Foto: BuzzT)

Overvallers misbruiken Pokémon GO

Pokémon GO is hot en dat is criminelen niet ontgaan. De O'Fallon Missouri Police Department maakt melding van een groepje overvallers dat misbruikt maakte van de app.

In Pokémon GO kunnen spelers Pokémon vinden in de echte wereld door middel van geo caching. In de app is het mogelijk om een soort beacon te plaatsen bij een Pokéstop om meer Pokémon te lokken. Andere spelers kunnen deze beacons ook zien, waardoor het aantrekkelijk is om hierheen te gaan.

De overvallers plaatsen deze beacons en wanneer er spelers op afkwamen, werden deze beroofd. In totaal zijn er elf tieners tussen de zestien en achttien jaar op deze manier beroofd. Gelukkig heeft de politie vier verdachten aan kunnen houden. Ze waren in het bezit van een vuurwapen.

Het is weer een apart verhaal voor Pokemon GO. Eerder vond een vrouw al een lijk tijdens het zoeken van een Pokémon en werd het mensen verboden een politiebureau te betreden voor het vangen van een Pokémon.

Pokemon GO Logo

Jongeren 12-20 jaar zitten het langst

Jongeren tussen de 12 en 20 jaar zitten met 10,4 uur per dag het meest, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Oorzaken van dit lange zitten zijn schoolbezoek, huiswerk maken, computeren of tabletgebruik.

Het RIVM trekt die conclusie op basis van nieuwe cijfers van de Leefstijlmonitor 2015, waarin RIVM, VeiligheidNL en CBS samenwerken. In dat onderzoek maken de ondervraagden een schatting hoelang ze gemiddeld zitten tijdens hun werk, op school of tijdens hun studie, in het openbaar vervoer of in hun vrije tijd.

Dat gemiddelde ligt voor alle Nederlanders op 8,7 uur per dag. Kinderen van 4 tot 12 jaar zitten met 7,3 uur per dag het minst. In het weekeinde zijn mensen meer in beweging dan doordeweeks, maar dat geldt niet voor ouderen (65-80 jaar). Zij zitten door de hele week heen 7,5 uur per dag.

Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte, ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen.

Jongeren 12-20 jaar zitten het langst
Jongeren 12-20 jaar zitten het langst (Foto: ANP)

Tyfoon laat spoor van vernieling na in China

De tyfoon Nepartak die het afgelopen weekeinde over China trok, heeft vooral materiële schade veroorzaakt. Negen mensen vonden de dood door het natuurgeweld, achttien anderen worden vermist.

De slachtoffers vielen allen in de zuidoostelijke provincie Fujian, waar de storm aan land kwam. De totale economische schade loopt omgerekend in de miljoenen euro's. 16.000 hectare landbouwgrond en bijna duizend huizen werden vernield, zo schatten de autoriteiten. De storm kwam van Taiwan, waar vrijdag enkele doden vielen en meer dan driehonderd mensen gewond raakten. Ook daar was de materiële schade groot.

China kampt tevens met overvloedige moessonregens, waardoor onder andere de rivier de Yangtze buiten haar oevers is getreden. Daarom zijn duizenden mensen geëvacueerd. Ze vinden hun huizen in het stroomgebied van China's langste rivier dikwijls vernietigd terug.

Tyfoon laat spoor van vernieling na in China
Tyfoon laat spoor van vernieling na in China (Foto: ANP)

'Bondscoach België bedreigd vanuit Nederland'

De Belgische bondscoach Marc Wilmots is vermoedelijk vanuit Nederland met de dood bedreigd, meldt Het Nieuwsblad maandag. Hij ontving volgens de website van de krant kort voor de belangrijke wedstrijd tegen Wales een dreigende sms van een +31-nummer.

Wilmots stapte naar de politie, waarop vorige week maandag een inval werd gedaan in een woning in Veghel (Noord-Brabant). De eigenaar van de telefoon waarmee het dreigende tekstbericht zou zijn verstuurd, zei Wilmots niet te kennen en verklaarde dat zijn toestel is gehackt.

De 31-jarige vriendin van de man beweerde volgens de krant dat ze de bondscoach wel kent. Ze probeerde dat tegenover de krant te bewijzen met sms'en die zouden zijn verstuurd door Wilmots. Het zou echter zeer de vraag zijn of de berichten echt zijn.

Volgens de vrouw zit haar vriend achter de doodsbedreiging, maar uit het proces-verbaal kan worden opgemaakt dat ze mogelijk zelf de dader is, schrijft de krant. Zo had ze toegang tot de telefoon van haar partner. De krant schrijft dat de vrouw volgens de entourage van Wilmots "allicht een fantaste op zoek naar aandacht"is.

'Bondscoach België bedreigd vanuit Nederland'
'Bondscoach België bedreigd vanuit Nederland' (Foto: ANP)

De Breij brengt oudejaarsshow als boek uit

Cabaretière Claudia de Breij brengt in januari een boek uit over de oudejaarsconference die zij dit jaar maakt. Het boek bevat de integrale tekst van de voorstelling, maar in het boek vertelt zij ook over de reizen en inzichten die voorafgingen aan het schrijven van de conference.

Dat heeft uitgeverij Lebowski op de website bekendgemaakt. De Breij maakt dit jaar voor het eerst een oudejaarsconference. Zij wilde "haar verhalen niet alleen baseren op wat ze in de krant las, maar zelf dáár zijn waar het nieuws was", aldus een verklaring op de site. De teksten gaan over onderwerpen waar De Breij zeer betrokken bij is: migratie, vluchtelingen en maatschappelijke onrust.

Nadat zij in 2015 volop in de belangstelling had gestaan, onder meer door haar boek Neem een geit, koos ze in 2016 bewust voor wat meer luwte. De Breij trouwde zaterdag op Schiermonnikoog met haar vriendin Jessica van Geel. Het is het tweede huwelijk voor de cabaretière; eerder gaf ze het jawoord aan presentatrice Conny Kraaijeveld. In 2011 gingen de twee uit elkaar.

De Breij brengt oudejaarsshow als boek uit
De Breij brengt oudejaarsshow als boek uit (Foto: BuzzE)

Gepeste HGT-winnaar Nick nu held van de klas

Nick Nicolai, die begin juni de finale van Holland's Got Talent won, heeft nu ook zijn schooldiploma op zak. Hoewel hij door zijn deelname aan de talentenshow weinig tijd aan school kon besteden, nam de 18-jarige onlangs op zijn school in Gouda het felbegeerde papiertje in ontvangst.

De diploma-uitreiking was een bijzondere dag voor Nick, die jarenlang gepest werd. "Een half jaar geleden moest ik nog wegduiken omdat ze me achterna kwamen om te pesten. Nu kreeg ik van iedereen applaus en wilden klasgenoten met me op de foto. Sommigen hebben hun excuus aangeboden voor het gedrag dat ze jarenlang hebben uitgehaald. Daar kan ik niks mee. Ik ben daar verder ook niet op ingegaan", zegt de zanger in De Telegraaf.

De nieuwe carrière van de schoolverlater levert hem meer op dan alleen erkenning. "Toen mijn eerste gage werd overgemaakt, was dat eigenlijk wel heel bijzonder voor mij. Mijn eerste eigen geld, dat voelde goed. Ik hoef nu niet meer mijn hand op te houden bij mijn ouders, als ik iets wil kopen", zegt Nick. "Stiekem is het best leuk dat ik nu meer verdien dan mijn ouders. Ze moeten er zelf ook wel om lachen. Ik verbras het geld niet, zo'n jongen ben ik niet. Een deel zet ik opzij voor later en ik stop ook geld in mijn carrière."

Gepeste HGT-winnaar Nick nu held van de klas
Gepeste HGT-winnaar Nick nu held van de klas (Foto: BuzzE)

Tientallen betogers opgepakt in Louisiana

De politie in de Amerikaanse stad Baton Rouge heeft zondag (lokale tijd) opnieuw tientallen betogers opgepakt. Dat gebeurde nadat de autoriteiten hadden aangekondigd geen gewelddadige protesten tegen politiegeweld meer te tolereren.

De dood door politiekogels van twee zwarte Amerikanen in Baton Rouge (Louisiana) en in Minneapolis (Minnesota) heeft de gemoederen verhit. Actievoerders botsten zondagavond met de politie. Die arresteerde volgens lokale media zeker 48 mensen.

Het is al het hele weekend onrustig is de hoofdstad van Louisiana. De politie arresteerde zaterdagnacht en zondagochtend 102 mensen. Het ging onder meer om activisten die weigerden een belangrijke verkeersader te verlaten.

Ook in de stad Saint Paul (Minnesota) liepen protesten dit weekend uit de hand. Boze activisten bekogelden de politie met brandbommen, flessen en stenen. Meer dan honderd mensen werden opgepakt.

Tientallen betogers opgepakt in Louisiana
Tientallen betogers opgepakt in Louisiana (Foto: ANP)

Online kopen we kaartjes, kleren en reizen

Zeven op de tien Nederlanders hebben vorig jaar minstens één keer iets gekocht via internet. We kopen vooral toegangskaartjes, kleren en reizen online. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat maandag.

Jongeren kopen meer online dan ouderen. Bij jongeren zijn vooral kleren populair om bij webshops te kopen. Zo hebben twee op de drie 25- tot 35-jarigen vorig jaar voor hun garderobe online geshopt. Vanaf 55 jaar zijn reizen, vakanties en accommodaties de belangrijkste aankopen op internet.

Online kopen we kaartjes, kleren en reizen
Online kopen we kaartjes, kleren en reizen (Foto: ANP)

'Joe Perry zakt in elkaar tijdens optreden'

Aerosmith-gitarist Joe Perry is in elkaar gezakt tijdens een optreden in New York. De 65-jarige rocker stond daar op het podium met Hollywood Vampire, de gelegenheidsband die verder bestaat uit Alice Cooper en Johnny Depp.

De New York Post schrijft dat de gitarist waarschijnlijk rond 9.30 uur plaatselijke tijd een hartaanval heeft gehad. Bronnen van de krant melden dat de aanwezige politie hem heeft gereanimeerd voor hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. De band zou tijdens het voorval door hebben gespeeld.

De toestand van Perry is onbekend.

'Joe Perry zakt in elkaar tijdens optreden'
'Joe Perry zakt in elkaar tijdens optreden' (Foto: BuzzE)

Single Ariana Grande als antwoord op geweld

Ariana Grande en Victoria Monet hebben samen een nummer uitgebracht. De zangeressen willen met Better Days een optimistische boodschap uitbrengen na het geweld dat afgelopen week de VS teisterde.

"We geloven dat je haat niet met haat kunt bestrijden. Net zoals je duisternis niet teniet doet met meer duisternis. Alleen licht", schrijft Ariana in de Instagrampost waarmee ze het nummer aankondigt. Better Days is gratis te downloaden op de Soundcloudpagina van Victoria. In een boodschap daar schrijft de singer-songwriter "Mijn hart is gebroken na deze tragedies. Ik ben ook verdrietig dat sommige van ons afgestompt raken, omdat het te gewoon wordt. Dit is geen videogame of film, dit is helaas de realiteit."

In de post van Ariana, waarbij ze zowel de twee slachtoffers van fataal politiegeweld noemt als de namen van de in Dallas omgekomen politie-agenten, schrijft de zangeres verder "In deze uitdagende tijden, moeten we onthouden dat de enige manier om vooruit te komen, de overheersende macht van de liefde is."

Single Ariana Grande als antwoord op geweld
Single Ariana Grande als antwoord op geweld (Foto: BuzzE)

'Agenten vormden menselijk schild in Dallas'

Agenten vormden tijdens de bloedige schietpartij in Dallas een menselijk schild om een gewonde moeder en haar zoon te beschermen tegen de rondvliegende kogels. De vrouw bedankte de politiemensen zondag (lokale tijd) op een persconferentie.

De moeder, Shetamia Taylor (37), werd donderdag in haar been geraakt door een kogel. Dat gebeurde toen een 25-jarige veteraan het vuur opende op agenten tijdens een vreedzame betoging tegen politiegeweld.

Na te zijn geraakt, trok Taylor haar zoon naar de grond. Toen ze opkeek zag ze hoe een agent naar voren stormde. "De politieman sprong bovenop me en bedekte mij en mijn zoon", vertelde de ontroerde vrouw vanuit een rolstoel. Ook andere agenten beschermden Taylor en haar zoon met hun lichamen.

"Ze dachten niet aan hun eigen veiligheid", vertelde de dankbare moeder. Taylor riep mensen op niet te snel te oordelen over de politie. Volgens de vrouw, zelf een Afro-Amerikaanse, zijn agenten er niet allemaal op uit "om ons te grazen te nemen".

'Agenten vormden menselijk schild in Dallas'
'Agenten vormden menselijk schild in Dallas' (Foto: ANP)

Man overleden na steekpartij in Rotterdam

Een man is overleden nadat hij was neergestoken op de Hillevliet in Rotterdam. Omstanders zouden het slachtoffer naar het ziekenhuis hebben gebracht, waar tevergeefs werd geprobeerd hem te reanimeren.

Agenten hebben inmiddels een verdachte opgepakt. Ze arresteerden de man op een andere plek in de stad. Over het motief voor de steekpartij is nog niets bekend. "Het is te vroeg om iets te zeggen over wat er precies is gebeurd", zei een politiewoordvoerster in de nacht van zondag op maandag.

Man overleden na steekpartij in Rotterdam
Man overleden na steekpartij in Rotterdam (Foto: ANP)

Opstootjes tijdens EK-festiviteiten in Parijs

De Franse politie heeft na de EK-overwinning van Portugal moeten optreden op de Champs-Élysées in Parijs. Agenten vuurden traangas af om relschoppers terug te drijven. Veel passanten en feestende voetbalsupporters vertrokken daarop via zijstraatjes.

De politie moest zondagavond ook al ingrijpen bij de Eiffeltoren. Agenten gebruikten traangas om tientallen voetballiefhebbers te verdrijven die probeerden de overvolle 'fan zone' binnen te komen.

Opstootjes tijdens EK-festiviteiten in Parijs
Opstootjes tijdens EK-festiviteiten in Parijs (Foto: ANP)

Noord-Korea woest om afweersysteem Zuid-Korea

Noord-Korea heeft woedend gereageerd op plannen van aartsvijand Zuid-Korea om een nieuw raketafweersysteem te plaatsen. Het leger van de stalinistische staat dreigde met een aanval als het plan doorgaat.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten kondigden vrijdag aan een geavanceerd Amerikaans raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied neer te zetten. Het moderne afweersysteem, THAAD genaamd, moet Zuid-Korea beschermen tegen de dreiging vanuit Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse leger liet maandag via staatspersbureau KCNA weten met een "fysieke reactie" te komen als THAAD inderdaad wordt geleverd. Daarbij zou Zuid-Korea in "een zee van vuur en een berg as" worden veranderd.

Niet alleen Pyongyang is tegen de de plaatsing van het afweersysteem. Ook Rusland en China hebben hun zorgen uitgesproken. Zo draagt de plaatsing van THAAD volgens Peking "niet bij aan vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland".

Noord-Korea woest om afweersysteem Zuid-Korea
Noord-Korea woest om afweersysteem Zuid-Korea (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: waardeloos

Het is vandaag wisselend bewolkt, en hier en daar is er kans op een flinke regenbui. Daarbij is het wel redelijk warm, tussen de 17 en 23 graden, dus het voelt broeierig en benauwd aan vandaag. Ook de wind trekt aan: de zuidwestenwind wordt vrij krachtig tot krachtig en kan behoorlijk vlagerig zijn. Pas in de avond gaat de wind weer wat liggen. 

Zon op 05:32
Zon onder 21:57
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Van AnitaHanjaab kreeg ik deze foto's van Deventer op stelten. Moet een mooi spektakel zijn geweest! 

AnitaHanjaab was bij Deventer op stelten (Foto: AnitaHanjaab)
AnitaHanjaab was bij Deventer op stelten (Foto: AnitaHanjaab)AnitaHanjaab was bij Deventer op stelten (Foto: AnitaHanjaab)
AnitaHanjaab was bij Deventer op stelten (Foto: AnitaHanjaab)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1895 De Gebroeders Lumière vertoonden de eerste film aan wetenschappers.
1931 Het Prater Stadion in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen werd geopend.
1975 Chinese archeologen ontdekten in Xi'an het terracottaleger; een grote begraafplaats met 6000 kleien beelden van strijders uit 221 v.Chr.
1979 Het ruimtestation Skylab keerde terug op aarde.
2001 Herman Brood pleegde  zelfmoord door van het dak te springen van het Hilton hotel in Amsterdam.

 
Herman Brood - My Way

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Urineverlies

Het leven is geen lolletje. Je kunt nog zo gezond leven; op wat je kan overkomen heb je niet altijd invloed. Ik ken verhalen zat over mensen die hun hele leven biologisch aten, voortdurend bezig waren met sport en die zomaar neerstortten met een hartaanval, longembolie of tumor. Of werden overreden door de tractor van de achterbuurman (de klootzak).

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.