FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 juli 2016

'Brexit lijkt een spel geworden'

Premier Mark Rutte vindt het schandalig dat Nigel Farage is opgestapt als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP, als zoveelste politieke leider in het Verenigd Koninkrijk. "Deze man denkt dat het een groot spel is dat hij gespeeld heeft, alsof het niet echt gaat over de belangen van 65 miljoen mensen. Dit is een spel geworden, lijkt het wel. Ik vind het echt verschrikkelijk", zei Rutte maandag in het tv-programma Nieuwsuur.

Volgens Rutte is de economie in het land ingezakt en is het politieke systeem in elkaar geklapt. Farage maakte zijn vertrek maandag plotseling wereldkundig. Brexit-boegbeeld Boris Johnson liet vorige week al weten dat hij niet de man was om premier te worden en de Britten ook daadwerkelijk uit de EU te loodsen.

Rutte: brexit lijkt een spel geworden
'Brexit lijkt een spel geworden' (Foto: ANP)

Justin Bieber gaat wakeboarden in onderbroek

Justin Bieber is in zijn onderbroek gaan wakeboarden. Foto's van dit zomerse uitje in Miami zijn te zien op de website van TMZ.

Justin Bieber sprong met vrienden van een jacht om het water op een wakeboard verder te verkennen. Dat hij daarbij niet de moeite nam een zwembroek aan te trekken, deert hem kennelijk niet.

Justin Bieber is vaker in zijn onderbroek op foto's te bewonderen. De Canadese zanger is al een tijdje het gezicht van de onderbroekenlijn van Calvin Klein.

Justin Bieber gaat wakeboarden in onderbroek
Justin Bieber gaat wakeboarden in onderbroek (Foto: BuzzE)

'Minder werk voor zzp'er door nieuwe wet'

Opdrachtgevers zijn door de nieuwe regels voor zzp'ers huiveriger om mensen in te huren. Dat leidt tot minder werk voor zelfstandigen. Dat blijkt volgens uitzendorganisatie Randstad uit een evaluatie van de eerste twee maanden van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties.

De oude VAR-verklaring wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector. De nieuwe regels gingen op 1 mei in, maar bedrijven krijgen nog een jaar om hun werkwijze aan te passen. Veel bedrijven zijn al overgeschakeld op de nieuwe regels, omdat ze hoge boetes riskeren als ze straks niet aan de regels voldoen.

Volgens Randstad voldoet de gemiddelde zzp'er die nu nog met een VAR-verklaring werkt in 95 procent van de gevallen niet aan de nieuwe regels. Eerder meldde Randstad al dat 88 procent van de zzp'ers vreesde minder werk te krijgen door de nieuwe regels.

'Minder werk voor zzp'er door nieuwe wet'
'Minder werk voor zzp'er door nieuwe wet' (Foto: ANP)

Doutzen Kroes in actie voor schone Wadden

Doutzen Kroes zet zich deze zomer in voor het behoud van de Wadden en schone stranden. "Ik vind het heel belangrijk om het te behouden zoals het is, want het is een heel uniek stukje natuur in Nederland", zegt Doutzen in een tv-commercial. "Het Waddengebied is voor mij heel speciaal", zegt ze.

"De Wadden zijn voor mij persoonlijk een bijzonder natuurgebied, waar ik als klein meisje al kwam", vertelt Doutzen op haar favoriete eiland Terschelling, waar ze vroeger haar eerste vakantiebaantjes had. Ze hoopt dat haar kinderen Phyllon en Myllena Mae er in de toekomst net zoveel van kunnen genieten als zij. ''Ik voel me hier thuis door de vele vakanties die ik hier vroeger heb doorgebracht. Ze staan voor mij voor vrijheid en ook voor genieten van ongerepte natuur."

Doutzen is ambassadrice van de nieuwe Rivella-campagne. Het frisdrankmerk sponsort stichting De Noordzee die deze zomer zorgt voor het schoonmaken van de stranden op de vijf Waddeneilanden.

Doutzen Kroes in actie voor schone Wadden
Doutzen Kroes in actie voor schone Wadden (Foto: BuzzE)

AFM waarschuwt weer voor fraudeurs

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor zes malafide handelsbedrijven. Het gaat om zogeheten boilerrooms, bedrijfjes die potentiële beleggers telefonisch benaderen en waardeloze of niet-bestaande aandelen proberen aan te smeren.

De AFM trekt geregeld aan de bel over nieuwe boilerrooms. Volgens de toezichthouder zetten ze beleggers onder grote druk om geld naar het buitenland over te maken. Vaak gebruiken ze een betrouwbaar ogende website of namen die sterk lijken op die van een bekende financiële organisatie.

De afgelopen drie maanden heeft de AFM 565 Nederlanders gewaarschuwd omdat hun naam voorkwam op een bellijst van een boilerroom. Er circuleren verschillende van zulke lijsten. De lijsten worden door verschillende boilerrooms gebruikt, waardoor mensen het risico lopen door meerdere fraudeurs te worden benaderd.

De zes partijen waar de AFM voor waarschuwt zijn: Osaka Financial, Russel and Partners Trust Financial Management, Fuji Credit Asset Management, World Capital Advisors en Lawton & Yeung Group.

AFM waarschuwt weer voor fraudeurs
AFM waarschuwt weer voor fraudeurs (Foto: ANP)

Archief van Prince staat online

Een overzicht van de vele websites van Prince van de afgelopen twintig jaar is maandag online gegaan. Exact tien jaar nadat de muzikant zijn website NPG Music Club had gesloten, is het Prince Online Museum geopend.

"We beginnen met twaalf van de populairste websites van Prince. Maar in meer dan twintig jaar tijd lanceerde hij bijna twintig sites, was aanwezig op alle vormen van sociale media, nam deel aan een ontelbare hoeveelheid onlinechats en stond via internet in direct contact met fans over de hele wereld", zegt Sam Jennings, directeur van het Prince Online Museum tegen Billboard.

Prince won met zijn NPG Music Club-website een Webby Award en de op 21 april overleden artiest werd zelf onderscheiden met een Webby Lifetime Achievement Award.

De NPG Music Club is uiteraard te vinden op princeonlinemuseum.com, net als Prince Interactive, Prince' eerste experiment met internet in 1994, zijn eerste officiële website TheDawn.com uit 1996 en 3rdEyeGril.com, Prince' laatste website die in 2013 werd gelanceerd.

Archief van Prince staat online
Archief van Prince staat online (Foto: BuzzE)

Finding Dory breekt records

Finding Dory, de nieuwe titel van studio Pixar, is de animatiefilm met het beste openingsweekend ooit in de Nederlandse bioscopen. Het langverwachte vervolg op Finding Nemo bracht de afgelopen dagen ruim 1,5 miljoen euro op. Daarmee is de vorige recordhouder, Shrek 2 uit 2004, van de troon gestoten.

Dat heeft distributeur Disney maandag bekendgemaakt. Nederland is het tweede land waar Dory het openingsrecord voor een animatiefilm vestigt; eerder gebeurde dat ook in de VS, waar de film een week eerder in premiere ging. Het vervolg op Finding Nemo werd in de Nederlandse bioscopen inmiddels al gezien door 174.000 bezoekers. Meer dan de helft van de bezoekers heeft de film in de originele versie bekeken.

Bioscoopexploitant Pathé, waar meer dan 100.000 mensen Finding Dory zagen, bevestigt het record. De animatiefilm is in Nederland in 272 zalen te zien, verspreid over 144 bioscopen. In 102 zalen draait Dory in de originele versie; in 170 zalen de Nederlands nagesynchroniseerde versie.

In Finding Dory gaat de vergeetachtige picassovis uit het eerste deel, samen met haar vrienden Nemo en Marlin, op zoek naar haar ouders. De belangrijkste stemmen in de Engelstalige versie zijn ingesproken door Ellen DeGeneres, Albert Brooks en Ed O'Neill. In de Nederlandse versie zijn onder meer Annick Boer, Richard Groenendijk en Loek Peters te horen.

Finding Dory breekt ook in Nederland records
Finding Dory breekt records (Foto: BuzzE)

Concertkaarten Gwen Stefani in uitverkoop

Het wil niet erg vlotten met de kaartverkoop van Gwen Stefani's toernee This Is What The Truth Feels Like. Met nog een week te gaan voordat de Amerikaanse tour van start gaat in Boston, zet de organisator de tickets in de uitverkoop.

Volgens The Daily News blijft de verkoop zover achter, dat organisator Live Nation drastische maatregelen neemt. Kosten de kaartjes eerst nog 80 dollar (72 euro) per stuk, nu kunnen fans er vier kopen voor slechts 40 dollar.

Gwens meest recente album, dat dezelfde naam heeft als de aankomende toernee, doet het wel goed. De cd haalde dit voorjaar de hoogste positie in de album top 100 van Billboard. Het was de eerste nummer 1-positie voor Gwen als solo-artiest.

Concertkaarten Gwen Stefani in uitverkoop
Concertkaarten Gwen Stefani in uitverkoop (Foto: BuzzE)

Kamp wil handelsregister opener maken

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil het handelsregister een stuk opener maken dan het nu is. Ondernemers mogen volgens zijn plan jaarlijks 25 uittreksels gratis inzien. Ook wil Kamp alle geanonimiseerde digitale gegevens uit het handelsregister vrijgeven.

De Tweede Kamer had gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om de informatie van de Kamer van Koophandel (KvK) beschikbaar te maken als zogeheten 'open data'. Deze vrij toegankelijke informatie zou een stimulans kunnen betekenen voor nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Vooral start-ups en andere kleinere bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. De informatie van de Kamer van Koophandel kan worden gebruikt om bijvoorbeeld marktanalyses mee te maken.

Kamp wil het plan binnen een jaar uitvoeren, meldde hij maandag aan de Tweede Kamer. Nog niet alle informatie wordt vrij toegankelijk gemaakt. Bedrijfsnaam, KvK-nummer en adresgegevens blijven bijvoorbeeld achterwege. Dat heeft onder meer te maken met privacywetgeving.

Kamp wil handelsregister opener maken
Kamp wil handelsregister opener maken (Foto: ANP)

Dodental Pakistan en India stijgt

Het dodental door overstromingen die veroorzaakt werden door hevige regenval in het noorden van Pakistan en India, is opgelopen tot 55. Dat meldde de BBC zondag op basis van lokale autoriteiten.

Het district Chitral, niet ver van de grens met Afghanistan, werd het ergst getroffen. Het begon daar zaterdag al te plenzen en dat ging de hele nacht door. Daar kwamen 30 mensen om het leven.

Ook in het noorden van India hield de moesson huis tijdens het weekeinde. In de deelstaten Uttarakhand en Arunachal Pradesh zorgde de zondvloed voor aardverschuivingen, die 25 levens eisten.

Dodental Pakistan en India stijgt
Dodental Pakistan en India stijgt (Foto: ANP)

Italiaanse banken fors onderuit

De beurzen in Europa zijn maandag, na vier dagen met winst, met verlies gesloten. Italiaanse banken hadden het moeilijk, maar verder hadden beleggers weinig nieuws om zich op te richten. Wall Street blijft maandag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 435,12 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 607,77 punten. De aandelenmarkten in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden 0,7 tot 0,9 procent in de min.

In Italië ging Banca Monte dei Paschi di Siena 14 procent onderuit. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Monte Paschi gevraagd een plan op te stellen voor zijn last van slechte leningen, een teken dat Italiaanse banken moeite hebben hun financiën op orde te krijgen. Ook andere Italiaanse banken leverden in. Zo verloren Banco Popolare, Intesa Sanpaolo en Unicredit tussen de 3 en 4,5 procent.

Vopak
Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Vopak de sterkste daler met een min van 2,8 procent. Andere grote verliezers waren NN Group, Aalberts, Unibail-Rodamco en Aegon. Sterkste stijger in de AEX was biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 2,3 procent). ArcelorMittal volgde met een koersstijging van 2,2 procent. Credit Suisse heeft het staalconcern op zijn Europese favorietenlijst gezet.

Philips noteerde 0,8 procent lager. Het technologieconcern zou een nieuwe poging doen om zijn LED-lampendivisie Lumileds af te stoten. Onder de gegadigden is onder meer investeerder Bain Capital, meldde The Sunday Times op basis van ingewijden.

De MidKap werd aangevoerd door bodemonderzoeker Fugro die 3,1 procent in waarde steeg. De rij bij de middelgrote fondsen werd gesloten door navigatiedienstverlener TomTom en financieel intermediar Intertrust met minnen tot 4,3 procent.

Euro
BinckBank leverde bij de kleinere fondsen op het Damrak 3,5 procent in. De onlinebroker heeft een boete van 750.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vanwege onduidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex. Binck heeft al een voorziening genomen en gaat mogelijk in beroep.

De olieprijzen stonden in de min. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 48,82 dollar per vat. Brent verloor 0,5 procent tot 50,12 dollar. De euro noteerde 1,1143 dollar, tegen 1,1142 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.

Einde aan winstreeks Europese beurzen
Italiaanse banken fors onderuit (Foto: ANP)

Verkoop occasions op hoogste niveau in 9 jaar

De verkoop van tweedehands auto's is vorige maand uitgekomen op het hoogste niveau in negen jaar. In totaal wisselden 177.768 occasions van eigenaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van brancheorganisatie Bovag.

De stijging komt deels doordat autohandelaren steeds vaker auto's importeren uit het buitenland. In eigen land zijn niet genoeg jonge en compacte benzineauto's beschikbaar om aan de vraag te voldoen.

De verkopen in de eerste helft van het jaar stegen met 5,5 procent naar 989.919 en kwamen daarmee op het hoogste peil in tien jaar. Zo'n 60 procent van de verkopen komen op het conto van autohandelaren, de overige 40 procent betreft verkopen door particulieren onderling. In 2012 waren bij 45 procent van de verkopen nog alleen particulieren betrokken.

Verkoop occasions op hoogste niveau in 9 jaar
Verkoop occasions op hoogste niveau in 9 jaar (Foto: ANP)

[Tour] Wandelen op de fiets

Als een horde mensen bij de laatst uitverkoop van V&D, zo stormden de treintjes met de sprinters op de finish af. Gelukkig ging alles goed, want een gek had nog voor een haakse bocht gezorgd op korte afstand van de finish. Het lijkt erop dat de organisatoren geen spektakel willen, maar sensatie. Die sprint was meteen het hoogtepunt van de etappe. Nu is dat wel vaker, maar dit keer maakten de renners het wel erg bont.

Sophia Loren wordt ereburger Napels

De legendarische filmster Sophia Loren wordt ereburger van Napels. De gemeenteraad heeft maandag ingestemd met dat voorstel van burgemeester Luigi de Magistris. Zaterdag wordt het officieel met een ceremonie in het hoogst eerbiedwaardige Castel Nuovo.

De 81-jarige diva groeide op in Napels. De Italiaanse stad vormde tevens de achtergrond in veel rolprenten van de Oscarwinnares. "Ze is een authentieke en absolute schat voor Napels en het hele land", stelde de raad op zijn Facebooksite. La Loren vierde in de jaren vijftig en zestig ook grote successen in Hollywood met tegenspelers als Cary Grant en Clark Gable.

Sophia Loren wordt ereburger Napels
Sophia Loren wordt ereburger Napels (Foto: ANP)

Federer en Murray stomen door naar kwartfinales Wimbledon

Roger Federer en Andy Murray hebben zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van Wimbledon. Beide heren wonnen hun partij op Manic Monday eenvoudig in drie sets. 

Federer won met 6-2, 6-3 en 7-5 van  de Amerikaan Steve Johnson. Door zijn overwinning bereikt Federer voor de veertiende keer de kwartfinale op Wimbledon, waarmee hij het Open Era record van Jimmy Connors evenaart. In de kwartfinale treft de zevenvoudig Wimbledonkampioen de als negende geplaatste Marin Cilic. De Kroaat kon na 45 spelen alweer van de baan af, omdat tegenstander Kei Nishikori bij een 6-1 en 5-1 achterstand geblesseerd moest opgeven. De Japanner staakte de strijd vanwege een aanhoudende ribblessure. Nishikori moest vorige maand in Halle ook al opgeven met een ribblessure. 

Ook Murray had geen problemen om de kwartfinales te halen. De Brit had weinig te duchten van Nick Kyrgios. Het werd 7-5, 6-1 en 6-3. Wil de als tweede geplaatste Murray de halve finales halen, dan moet hij afrekenen met Jo-Wilfried Tsonga. De als zevende geplaatste Fransman plaatste zich voor de volgende ronde na een opgave van zijn landgenoot Richard Gasquet in de eerste set.

Ook Sam Querrey, de bedwinger van Novak Djokovic in de derde ronde, stoomde door naar de kwartfinales. Hij klopte, mede geholpen door 23 aces, in drie sets de Fransman Nicolas Mahut: 6-4, 7-6 en 6-4. Twee weken geleden in Rosmalen was Mahut nog te sterk voor de Amerikaan. Querry treft in de volgende ronde Milos Raonic, die voor het eerst in zijn loopbaan een 0-2 achterstand in sets omboog in een overwinning. De als zesde geplaatste Raonic plaatste zich ten koste van David Goffin voor de kwartfinale. Het werd 4-6, 3-6, 6-4, 6-4 en 6-4.

Raonic wist pas in de derde game van de derde set een servicegame van Goffin te winnen. Deze ene break bleek voldoende voor de derde set. In de vierde set was Goffin even heel dichtbij een belangrijke doorbraak. De Belg kreeg bij 2-2 een breakkans, maar wist deze niet te benutten. Een game later sloeg Raonic wel toe en was genoeg om een beslissende set uit het vuur te spelen. De beslissende set ging tot 2-2 gelijk op, maar opnieuw was het Raonic die voor het eerst door de service van zijn tegenstander wist te gaan. Net als in de derde en vierde set bleek één break beslissend. Bij 5-4 sloeg Raonic zich op zijn eerste matchpoint naar een plek bij de laatste acht.

Namen slechte verpleeghuizen dinsdag openbaar

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt dinsdag bekend welke van de door de inspectie onderzochte verpleeghuisinstellingen onder de maat presteren.

De Tweede Kamer oefende maandag druk uit om de namen openbaar te maken. "Je moet er niet aan denken dat je vandaag gaat beslissen naar welk verpleeghuis je vader of moeder gaat. Zonder te weten of het wel veilig is. Die lijst moet zo snel mogelijk openbaar", aldus Kamerlid Sjoerd Potters van de VVD.

De inspectie heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op 150 verpleeghuisinstellingen. Uit het rapport hierover bleek maandag dat de inspectie zeer grote zorgen heeft over elf instellingen. Nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan. Om welke instellingen het gaat, bleef onduidelijk.

Namen en rugnummers
Van Rijn liet maandag weten: "Ik wil ook snel namen en rugnummers bij de instellingen waarover de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen heeft. En natuurlijk ook bij de instellingen die wel goed genoeg presteren en alles wat ertussen zit".

De inspectie informeert alle 150 instellingen uit het rapport over het openbaar maken van de informatie, zodat dit dinsdag kan gebeuren.

Namen slechte verpleeghuizen dinsdag openbaar
Namen slechte verpleeghuizen dinsdag openbaar (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 26

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Dit ziet er best apart uit:

Oeps:

Femke Heemskerk heeft een last van een pottenkijker:

Bij Ireen Wüst wisten ze dat juist te voorkomen:

Wow:

Maria Sharapova heeft tijd over door dopingschorsing:

Handig:

Lance Armstrong heeft nog altijd een hekel aan Floyd Landis en hij laat dat te pas en te onpas weten:

Slecht nieuws voor Telstar:

Wachten, wachten en wachten op Wimbledon:

Maar uiteindelijk werd er ook gespeeld:

De rustige toeschouwer:

Prachtige overall:

Bij Dortmund maken ze van hun hart geen moordkuil in de persverklaring:

Handig:

Prachtig:

Ja dat snappen we wel:

En we sluiten af met de wedstrijd tussen Italië en Duitsland:

Het was niet bepaald een hele leuke wedstrijd:

Joachim Löw kreeg zelfs Italiaanse trekjes:

De strafschoppen:

Hoogtepunt was natuurlijk de opzienbarende strafschop van Zaza en daar wisten de twiteraars wel raad mee:

Zorg over executies drugsdealers Filipijnen

Een groep Filipijnse advocaten heeft alarm geslagen over het optreden van de politie sinds Rodrigo Duterte tot president werd gekozen. Na de verkiezingen in mei heeft de politie meer dan honderd mensen gedood die werden verdacht van drugshandel, verkrachting of autodiefstal. Duterte voerde campagne met de belofte snoeihard op te treden tegen misdaad, inclusief oproepen tot buitengerechtelijke executies.

"Het drugsgevaar moet gestopt worden", zei Edre Olalia van de advocatenbond NUPL, "maar de kennelijke standrechtelijke executies van beweerde druggebruikers of kleine drugsdealers moeten ook stoppen."

Het Nieuwe Volksleger, een maoïstische guerrillagroep, gaf zondag een verklaring uit waarin het steun betuigde aan de oorlog tegen drugs van Duterte. Het NLA zei mogelijk eigen operaties te beginnen tegen militairen, politieagenten en lokale bestuurders die zich met de drugshandel inlaten.

Zorg over executies drugsdealers Filipijnen
Zorg over executies drugsdealers Filipijnen (Foto: ANP)

Ex-handelaren schuldig aan fraude Libor

Drie voormalige handelaren van de Britse bank Barclays zijn door een jury schuldig bevonden aan manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor. De zaak heeft tot enorme boetes voor banken geleid.

De oud-handelaren ontkenden juist meer dan twee jaar lang te hebben gesjoemeld met het Libor-tarief. De jury werd het niet eens over twee andere voormalige handelaren van Barclays.

Handelaren van grote internationale banken bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren. Barclays kreeg in 2012 een boete van 290 miljoen pond. Later volgden ook andere banken, waaronder Rabobank dat in totaal bijna 775 miljoen euro moest afdragen. Ook onder meer UBS, Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank liepen tegen de lamp.

Ex-handelaren schuldig aan fraude Libor
Ex-handelaren schuldig aan fraude Libor (Foto: ANP)

Uitslag en standen na derde Touretappe

Vandaag werd de derde etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag derde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 05h 59' 54''
2. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 00''
3. Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
4. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
5. Edward Theuns Bel Trek - Segafredo + 00' 00''
6. Sondre Holst Enger Noo IAM Cycling + 00' 00''
7. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 00''
8. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00''
9. Daniel Mc Lay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 00''
10. Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
26 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 00''
44 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
45 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
86 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
99 Stef Clement NED IAM Cycling + 00' 00''
108 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
114 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
132 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
142 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 31''
162 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 00' 59''
164 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 01' 17''
174 Dylan van Baarle NED Cannondale + 01' 49''
178 Wout Poels NED Team Sky + 01' 49''
187 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 02' 05
198 Michael Mørkov Den Katusha + 08' 44''

Algemeen klassement na de derde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Peter Sagan Tsj Tinkoff 14h 34' 36''
2. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 00' 08''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 00' 10''
4. Christopher Froome GBr Team Sky + 00' 14''
5. Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 00' 14''
6. Nairo Quintana Col Movistar + 00' 14''
7. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff + 00' 14''
8. Tony Gallopin Fra Lotto Soudal + 00' 14''
9. Fabio Aru Ita Astana + 00' 14''
10. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 14''
13 Tom Dumoulin NED Team Gianti-Alpecin + 00' 14''
14 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 00' 14''
21 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 14''
60 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 01' 02''
65 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 01' 48''
86 Stef Clement NED IAM Cycling + 02' 38''
108 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 04' 32''
115 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 05' 00''
117 Wout Poels NED Team Sky + 05' 21''
119 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 05' 31''
135 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 07' 05''
158 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo + 08' 29''
174 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 09' 10''
190 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo + 11' 38''
191 Dylan van Baarle NED Cannondale + 11' 51''
198 Michael Mørkov Den Katusha + 22' 37''

Klassement groene trui na derde etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 123
2 Peter Sagan Tsj Tinkoff 116
3 André Greipel Dui Lotto Soudal 79
4 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 77
5 Bryan Coquard Fra Direct-Energie 52


Klassement witte trui na derde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step 14h 34' 44'
2 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 00' 06'
3 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 06'
4 Adam Yates GBr Orica + 00' 06'
5 Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 17'


Klassement bolletjestrui na derde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Jasper Stuijven Bel Trek-Segafredo 4
2 Paul Voss Dui Bora-Argon 18 2
3 Armindo Fonseca Fra Fortuneo 1
4 Vegard Breen Noo Fortuneo 1
5 Roman Kreuziger Tsj Tinkoff 1


Ploegenklassement na derde etappe

# ploeg land Tijd
1 Orica Aus 43h 44' 30''
2 Team Sky GBr + 00' 00''
3 Movistar Team Spa + 00' 21''
4 FDJ Fra + 00' 22''

Vitesse en Fiorentina akkoord over Diks

Kevin Diks is op weg naar Fiorentina, zo meldt De Gelderlander vandaag. De 19-jarige rechtervleugelverdediger van Vitesse vliegt morgen naar Florence om de laatste plooien glad te strijken. Als er geen beren op de weg zitten én onder behoud van een succesvolle medische keuring, zal Diks een overeenkomst voor de duur van vijf jaar tekenen.

Eerder vanmiddag bereikten Vitesse en Fiorentina al een akkoord over de transfersom van de talentvolle verdediger. "Wij zijn gepast trots", liet de algemeen directeur van Vitesse, Joost de Wit, weten. "Dit is een transfer die volgens mij voor iedereen goed uitpakt. Wij zijn blij met de deal en omdat wij zulke spelers, die we zelf hebben opgeleid, bij zo'n club kunnen afleveren en Kevin maakt een mooie stap. Ik denk dat iedereen hier blij mee kan zijn."

Volgens Italiaanse media kan Vitesse na het afronden van de transfer een bedrag van ongeveer drie miljoen euro bijschrijven. Afgelopen weekend deden geruchten van een op handen zijnde transfer al de ronde, omdat Diks de enige speler was, die in het oefenduel met Shakhtar Donetsk geen speelminuten kreeg.

Diks speelde bij Vitesse 56 competitiewedstrijden en trof daarin twee keer doel.

PSV: "Guardado niet naar de Spelen"

Andrés Guardado kan de Olympische Spelen voorlopig op zijn buik schrijven. De 29-jarige middenvelder sprak zelf de wens uit graag met Mexico in Rio de Janeiro in actie te komen, maar volgens de Eindhovense club is er geen verzoek ingediend.

"Er is nooit, en ook nu niet, een officieel verzoek van de Mexicaanse bond gekomen", liet PSV aan Voetbal International weten. "Andrés meldt zich volgende week weer in Eindhoven. PSV heeft drie maanden geleden al een standpunt ingenomen en dat is één eindtoernooi per zomer."

PSV staat overigens niet te springen om Guardado tijdens de Spelen af te staan. Daardoor mist de Mexicaan de gehele voorbereiding op het nieuwe seizoen inclusief de eerste wedstrijden van de nieuwe voetbaljaargang.

Het olympisch voetbaltoernooi gaat op 3 augustus van start en eindigt op 21 augustus.

Zusjes Williams, Cibulkova en Kvitova naar kwartfinales Wimbledon

Op maandag werden alle wedstrijden in de vierde ronde van Wimbledon gespeeld. Zowel de zusjes Williams, Dominika Cibulkova als Angelique Kerber wisten hun duel in de achtste finales te winnen. 

Titelhoudster Serena Williams is op Wimbledon eenvoudig doorgedrongen tot de kwartfinales. De zesvoudig kampioene klopte Svetlana Kuznetsova met 7-5 en 6-0. In de eerste set deed Kuznetsova niet onder voor Williams. Op 4-5 kon ze zelfs serveren voor setwinst. Williams brak echter terug en pakte toch de set. De tweede set ging eenvoudig naar de Amerikaanse. De 34-jarige Williams treft in de kwartfinale  Anastasia Pavlyuchenkova. Zij won met twee keer 6-3 van Coco Vandeweghe. De Russin staat voor het eerst in de kwartfinale. 

Venus Williams mag zich ook melden bij de laatste acht. Ze won in ruim anderhalf uur van haar als twaalfde geplaatste Spaanse tegenstander Carla Suarez Navarro. Het werd 7-6 (3) en 6-4. De als achtste geplaatste Amerikaanse mag in de kwartfinale aantreden tegen de ongeplaatste Yaroslava Shvedova. Zij versloeg Luca Savarova met 6-2 en 6-4. 

Angelique Kerber heeft in Londen nog altijd geen set verloren. De nummer vier van de wereld kende weinig moeite met Misaki Doi (WTA-49). Het werd 6-3 en 6-1. De Duitse treft in de kwartfinale Simona Halep, die eerder te sterk was voor Kiki Bertens. Halep sloeg zich in drie sets voorbij Madison Keys (9). Het werd 6-7(5), 6-4 en 6-3.

Cibulkova heeft in een thriller afgerekend met de als derde geplaatste Agnieszka Radwanska. Het werd 6-3, 5-7 en 9-7. Na breaks over en weer in set twee kon Cibulkova op 5-4 de partij uitserveren. Een matchpoint ging verloren en Radwanska kon terugbreaken. Met sterk spel won ze uiteindelijk de set met 5-7 en volgde een epische derde set. Op 5-6 kreeg de 27-jarige Radwanska tevergeefs een matchpoint, waarna uiteindelijk haar opponente bij een 8-7 voorsprong met haar 56ste winner een einde maakte aan de de wedstrijd. 

Voor een plekje bij de laatste vier gaat Cibulkova de strijd aan met Elena Vesnina, die met 5-7, 6-1 en 9-7 landgenote en dubbelpartner Ekaterina Makarova versloeg. De kwartfinales bij de vrouwen worden dinsdag gespeeld. 

Nederlandse delegatie naar Rusland om MH17

Een delegatie van het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie brengt dinsdag en woensdag een werkbezoek aan Rusland voor het strafrechtelijk onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Een woordvoerder van het OM zegt dit na een bericht hierover van de website over luchtvaartnieuws Up in the Sky.

De delegatie gaat met de autoriteiten in Moskou overleggen over de verdere uitvoering van het rechtshulpverzoek dat aan de Russen is gedaan voor het onderzoek naar de verantwoordelijken en daders. Onderzoeksleider, hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, maakt deel uit van de delegatie.

Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd.

Wapen en locatie
Het onderzoek naar het wapen en de locatie waar het is gebruikt, is volgens het OM in een vergevorderd stadium. Toch kosten enkele zaken meer tijd dan verwacht. Zo moet het onderzoeksteam onder meer nog informatie uit Rusland krijgen over BUK-installaties, het wapen waarmee MH17 zou zijn neergeschoten.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Nederlandse delegatie naar Rusland om MH17
Nederlandse delegatie naar Rusland om MH17 (Foto: ANP)

Thaise junta zet tv-zender op zwart

De militaire regering van Thailand heeft maandag Peace TV voorlopig op zwart gezet. De commissie voor de media beticht de zender, die de machthebbers van voor de staatsgreep in 2014 nog steunt, van opruiing en het verspreiden van onwaarheden.

Dat gebeurde onder meer door critici aan het woord te laten over de omstreden nieuwe grondwet. Dat is expliciet verboden. Sinds de coup door het leger moeten de Thaise media aan strenge regels voldoen. Mensenrechtenactivisten laken de persbreidel in het land.

Thailand stemt op 7 augustus over de constitutie. De tegenstanders hekelen de beperking van de democratie daarin, onder meer doordat de junta de leden van de tweede kamer van het parlement wil benoemen. De generaals hebben bij aanvaarding van de grondwet verkiezingen in het vooruitzicht gesteld. Die zijn op zijn vroegst volgend jaar.

Thaise junta zet tv-zender op zwart
Thaise junta zet tv-zender op zwart (Foto: ANP)

Aanslag Maleisië toch werk van IS

Een aanslag met een handgranaat vorige week op een nachtclub in Maleisië was bij nader inzien toch het werk van de terreurgroep Islamitische Staat. De politie dacht aanvankelijk aan een zakelijk conflict of andere afrekening, maar onderzoek heeft uitgewezen dat twee aangehouden verdachten instructies hadden gekregen van een bekende Maleisische IS-strijder. Dat heeft inspecteur-generaal van politie Khalid Abu Bakar maandag verklaard.

De granaat werd naar de nachtclub gegooid terwijl mensen daar keken naar een wedstrijd om het Europees kampioenschap voetbal. De politie moest haar aanvankelijke vermoedens over wat erachter zat bijstellen nadat IS de verantwoordelijkheid had opgeëist via Facebook.

Khalid zei dat de verdachten waren aangestuurd door de jihadist Muhammad Wanndy Mohamed Jedi. In de loop van het onderzoek werden nog dertien verdachten opgepakt, onder wie twee politieagenten. De arrestanten, allen Maleisiërs, hadden instructies gekregen aanslagen te plegen op overheidsvertegenwoordigers en plaatsen van vermaak.

Aanslag Maleisië toch werk van IS
Aanslag Maleisië toch werk van IS (Foto: ANP)

Ambulances pendelden met drugs uit Nederland

Zes Britten zijn maandag door de rechter in Birmingham veroordeeld tot celstraffen van elf tot twintig jaar wegens grootschalige drugssmokkel. De smokkelmethode was ingenieus en effectief. De bende gebruikte Nederlandse ambulances met namaakgewonden en -ziekenbroeders om ,,kolossale hoeveelheden cocaïne, heroïne en xtc" naar Engeland te transporteren.

De ambulances werden keurig per veerboot overgezet. Achter verborgen panelen reisden de drugs mee. De Britse politie schat dat er zo'n 45 reisjes met de ziekenwagens zijn gemaakt. De waarde van de gesmokkelde drugs bedraagt omgerekend ongeveer 1,9 miljard euro. Vorig jaar al werden drie Nederlanders voor hun aandeel veroordeeld, zo meldt de BBC.

De politie volgde een jaar geleden een ambulance van Harwich naar Birmingham, waar de gewonde passagier vrolijk wegwandelde. De politie hield hem met drie anderen aan. In de ambulance werden onder meer 193 kilo cocaïne, 74 kilo heroïne en 20.000 xtc-tabletten gevonden.

Ambulances pendelden met drugs uit Nederland
Ambulances pendelden met drugs uit Nederland (Foto: ANP)

Zoon smokkelt pistooltjes in papa's tas

Niet alle speelgoed is even geliefd op reis, heeft een achtjarige Duitse jongen maandag geleerd. Hij bracht zijn vader in ernstige verlegenheid op het vliegveld van Bremen. Toen diens handbagage door de scanner van de douane ging, begonnen alle bellen te rinkelen.

Op het scherm was wapentuig te zien. Uit voorzorg werd de gate meteen gesloten. Het alarm bleek loos. Het knulletje bekende kleintjes dat hij stiekem zijn twee favoriete speelgoedpistooltjes in papa's tas had gestopt.

Zoon smokkelt pistooltjes in papa's tas
Zoon smokkelt pistooltjes in papa's tas (Foto: BuzzO)

Canada werkt aan genderneutraal ID-bewijs

De Canadese regering werkt aan genderneutrale identiteitsbewijzen. "Dat is onderdeel van de lange boog van de geschiedenis die naar rechtvaardigheid reikt", zei premier Justin Trudeau volgens de lokale nieuwszender CP24 met een verwijzing naar Martin Luther King.

Vorige week liet de provincie Ontario al weten dat zij voortaan de vermelding van een 'derde geslacht' toelaat op rijbewijzen. Behalve voor 'man' en 'vrouw' kunnen houders in het vervolg ook kiezen voor 'x'.

Trudeau liep zondag mee in de gaypride in Toronto.

Canada werkt aan genderneutraal ID-bewijs
Canada werkt aan genderneutraal ID-bewijs (Foto: ANP)

Kabinet geeft miljoen wapensteun aan Koerden

Het kabinet gaat voor 1 miljoen euro aan wapensteun geven aan Koerdische strijders (peshmerga's) in Noord-Irak. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) kondigde vorig jaar november aan wapens en munitie aan de Koerden te willen leveren voor hun strijd tegen terreurgroep IS.

Maar er gaan geen wapens uit Nederland richting Irak. Het geld gaat naar een Amerikaans steunprogramma waaruit onder meer munitie voor peshmerga's aan het front wordt gekocht, schrijven ministers Koenders, Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie) maandag aan de Kamer.

Het kabinet steunt de Koerden al langer met onder meer materiaal om bermbommen op te sporen, helmen en scherfvesten. Ook trainen Nederlandse militairen de Koerdische en Iraakse strijdkrachten. Nederlandse F-16's stopten vorige week hun missie tegen IS. De strijd tegen IS in Irak en Syrië heeft Nederland sinds 2014 meer dan 119 miljoen euro gekost.

Kabinet geeft miljoen wapensteun aan Koerden
Kabinet geeft miljoen wapensteun aan Koerden (Foto: ANP)

Cavendish Greipel nipt de baas

De derde etappe in de Tour de France, over 223 kilometer van Granville naar Angers, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasprint. Peter Sagan behield het geel.

Armindo Fonseca ging alleen op avontuur en de Fransman pakte al snel een voorsprong van twee minuten. En de voorsprong liep alleen maar verder op naar maximaal elf minuten. Daarna liep het langzaam terug. Het was lang een saaie koers, het peloton liet Fonseca op zo'n vier minuten voor hen rijden en deed het voor de rest rustig aan.

Zo'n 88 kilometer voor de meet was er eindelijk wat actie in de tent toen Thomas Voeckler uit het peloton ontsnapte en zich bij zijn landgenoot wist aan te sluiten. Het peloton begon ook te rijden waarna de voorsprong van de twee langzaam afbrokkelde. Zo'n acht kilometer voor de meet werden Fonseca en Voeckler teruggehaald door het peloton.

De sprintersploegen maakten zich vervolgens op voor de massasprint. In de eindsprint leek het Greipel die de etappe zou winnen, maar Cavendish was op de finishlijn toch net iets rapper.

Uitslag derde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 05h 59' 54''
2. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 00''
3. Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
4. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
5. Edward Theuns Bel Trek - Segafredo + 00' 00''
6. Sondre Holst Enger Noo IAM Cycling + 00' 00''
7. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 00''
8. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00''
9. Daniel Mc Lay GBr Fortuneo - Vital Concept + 00' 00''
10. Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''

Unilever snijdt in personeel worstmaker Unox

Unilever grijpt in bij soep- en rookworstenfabrikant Unox. Het levensmiddelenconcern gaat bepaalde processen automatiseren en met dunnere blikken werken. Een en ander betekent dat bij de Unox-fabriek in het Brabantse Oss tientallen banen verdwijnen.

Personeel moet voortaan op meerdere functies inzetbaar zijn en zelfstandiger opereren, kondigde Unilever maandag aan. Dat is volgens het bedrijf nodig voor een gezonde toekomst van de fabriek, maar daardoor zijn straks wel minder mensen nodig. Het aantal vaste banen in Oss zal verspreid over een periode van twee jaar worden teruggebracht van 335 naar 292.

Unilever hoopt de reorganisatie via natuurlijk verloop en een vrijwillige vertrekregeling af handelen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het concern trekt 1 miljoen euro uit voor de extra opleiding en trainingen die nodig zijn om Unox-medewerkers gekwalificeerd te maken voor hun bredere takenpakket. De overige maatregelen vergen een kleine 3 miljoen euro aan investeringen.

Vakbond
Vakbond De Unie reageert verbolgen. Volgens de bond is dit al de zoveelste ingreep bij Unilever in de afgelopen jaren. "Deze reorganisatie volgt zeer kort op de voorgenomen reorganisatie in Rotterdam en Vlaardingen, waar ruim 180 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen naar lagelonenlanden India en Mexico", zegt belangenbehartiger Marco Vallebella. "Ik vraag mij af hoe lang Unilever nog een Nederlandse onderneming zal blijven. In 1997 had Unilever in Nederland nog 10.000 medewerkers", aldus de vakbondsman.

In ons land werken volgens de onderneming zelf nog nu zo'n 3200 mensen voor Unilever. Wereldwijd telt het concern, verder bekend van merken als Bertolli, Knorr, Calvé en Andrélon, ongeveer 170.000 werknemers.

Unilever snijdt in personeel worstmaker Unox
Unilever snijdt in personeel worstmaker Unox (Foto: ANP)

Dinsdagavond reconstructie zaak Koen Everink

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt dinsdagavond een reconstructie uitgevoerd in het onderzoek naar de moord op Koen Everink. Dat gebeurt bij de woning van Everink in Bilthoven, meldt de rechtbank in Utrecht.

Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij was doodgestoken.Tenniscoach Mark de J., voormalig coach van Robin Haase, wordt verdacht van de moord. Hij ontkent echter in alle toonaarden.

Volgens De J. werd hij rond de tijd dat Everink werd gedood uit zijn auto gesleurd en achterin gezet en vastgehouden. Hij kreeg naar eigen zeggen een muts over zijn hoofd en hij hoorde mensen zijn auto uitgaan.

Beweringen
Wat die hebben gedaan weet De J. niet, omdat hij niets kon zien. Voor zijn gevoel duurde zijn 'kidnapping' ongeveer tien minuten, blijkt uit verklaringen van hem. De reconstructie wordt gehouden om te kijken of zijn de beweringen kunnen kloppen.

Volgens de aanklagers heeft de tenniscoach Everink opzettelijk met meerdere messteken doodgestoken. Ook heeft De J. een heel duur horloge en een telefoon van zijn slachtoffer gestolen. Het horloge is later gevonden bij de zus van De J. in huis, waar ze het had verstopt. Ook werd een bloedspoor van Everink in de auto van de tenniscoach gevonden, lieten ze vorige week maandag tijdens een eerste openbare zitting weten.

Gokken
Everink en De J. gokten samen geregeld op sites. De tenniscoach had daardoor flinke schulden bij Everink opgebouwd. Op het moment van de moord zou een schuld moeten worden terugbetaald. Dat is een motief, stellen de aanklagers.

Dinsdagavond reconstructie zaak Koen Everink
Dinsdagavond reconstructie zaak Koen Everink (Foto: ANP)

'Kwart verpleeghuizen lijdt verlies'

Een kwart van de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen sloot vorig jaar met verlies af. Een jaar eerder was dit ongeveer een vijfde van de zorginstellingen. Dat blijkt uit een analyse van inkoopvereniging Intrakoop en accountantskantoor Verstegen.

De resultaten staan vooral onder druk door een daling van de tarieven én het aantal cliënten. Het bedrijfsresultaat in de sector halveerde vorig jaar, van 242 miljoen euro in 2014, tot 122 miljoen.

De onderzoekers stellen vast dat zorginstellingen besparen op (vast) personeel en steeds minder investeren in gebouwen en voorzieningen. Toch lukt het de verpleeghuizen niet om de kosten voldoende te drukken. De zorg- en behandelingskosten per patiënt zijn vorig jaar zelfs iets toegenomen.

Overhevelen
Vooral de grotere zorgorganisaties en instellingen die relatief veel thuiszorg leveren hebben het zwaar.

Het overhevelen van zorgtaken van de rijksoverheid naar gemeenten begin vorig jaar heeft volgens Intrakoop ingrijpende financiële consequenties voor de sector gehad. Daardoor moesten er reorganisaties worden doorgevoerd en gingen zorginstellingen zelfs failliet. Intrakoop voorziet dat er dit jaar nog meer zorginstellingen omvallen.

De onderzoekers analyseerden de jaarcijfers van bijna vierhonderd organisaties werkzaam in verpleging, verzorging en thuiszorg. Intrakoop is een inkoopcoöperatie voor zorginstellingen en heeft ongeveer zeshonderd leden door het land.

'Kwart verpleeghuizen lijdt verlies'
'Kwart verpleeghuizen lijdt verlies' (Foto: ANP)

Schade door fraude internetbankieren stabiel

De schade die is ontstaan door fraude met internetbankieren en pinnen is vorig jaar ondanks de sterke groei van elektronische betaalmethoden nagenoeg gelijk gebleven aan 2014. Exclusief een groot incident in 2015 zou de schadepost 6 procent lager zijn uitgevallen. Dat maakte Betaalvereniging Nederland maandag bekend in zijn jaarverslag.

De totale strop kwam vorig jaar op 17,9 miljoen euro in vergelijking met het historisch lage niveau van 17,3 miljoen euro in 2014. De zogenaamde pas-opstuurfraude, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers en burgers vragen hun pas op te sturen, resulteerde in een schade van 1,7 miljoen euro.

De dynamiek in het betalingsverkeer nam volgens de vereniging vorig jaar flink toe. Zo werd (digitaal) incassomachtigen ingevoerd en nam contactloos betalen een grote vlucht. Daarnaast werden voorbereidingen getroffen voor nieuwe betaalmethodes als zogenoemde instant payments, waarbij transacties tussen Nederlandse banken in seconden worden uitgevoerd, iDeal QR en iDIN.

Groei
Maandelijks groeide het aantal contactloze transacties met bijna 25 procent. Ook werden vorig jaar de eerste tests uitgevoerd met iDeal QR, dat gebruikt maakt van de zwart-witte geblokte vierkantjes die codes bevatten en voor iDIN, een dienst van banken waarmee klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren.

Bij banken is de veiligheid van internetbankieren een van de hoogste prioriteiten. Vorig jaar vonden er in Nederland ongeveer 1,5 miljard transacties plaats via internetbankieren met een totale waarde van circa 4900 miljard euro. De schadepost bij deze betaalmethode bedroeg 3,7 miljoen euro ofwel 0,0001 procent van de transactieomzet.

De hoge dreiging van fraude met internetbankieren 'blijft echter onverminderd aanwezig', aldus de vereniging. Tot nu toe heeft er evenwel geen fraude plaatsgevonden met de mobielbankieren-apps van banken.

Schade door fraude internetbankieren stabiel
Schade door fraude internetbankieren stabiel (Foto: ANP)

Marquez blijft met 2014-chassis racen

MotoGP-coureur Marc Marquez blijft voorlopig met het 2014-chassis van de Honda RC213V racen. De wereldkampioen van 2014 vindt dat het huidige chassis te weinig verbeteringen kent om mee te kunnen rijden.

Marquez werd in 2014 dominant wereldkampioen door de eerste tien races van het seizoen te winnen. Vorig jaar worstelde hij met de Honda, waardoor hij na vijf races besloot om het chassis waarmee hij wereldkampioen werd te pakken. Dit jaar rijdt de Spanjaard er opnieuw mee, al heeft hij recentelijk een verbeterde Honda getest. Terwijl teamgenoot Dani Pedrosa nu hiermee rondrijdt blijft Marquez zijn oude machine trouw.

Marquez: "Ik had meer verwacht van de test. Dani gebruikt nu het nieuwe chassis en hij was er positief over. Ik voelde verbeteringen, maar ook wat mindere dingen. Het enige positieve aan het nieuwe chassis is het uitkomen van de bochten, maar het aansnijden van de bochten voelde zo slecht dat ik het niet wil gebruiken en liever wacht op een nieuwe verbeterronde."

De MotoGP-machine van Honda verliest te veel bij het accelereren ten opzichte van de concurrentie. Om tijd terug te winnen moet Marquez op de voorzijde van de machine kunnen vertrouwen en het beste gevoel heeft de Spanjaard met het 2014-chassis. Het legt hem tot nu toe geen windeieren, want na acht races leidt hij het kampioenschap met 145 punten, 24 punten meer dan naaste belager Jorge Lorenzo.

Festival afgelast na afzegging Rihanna

De eerste editie van Lollapalooza in Colombia gaat niet door vanwege de afzegging van één van de headliners. Alhoewel de organisatie niet wil zeggen welke muzikant verstek laat gaan, melden verschillende Colombiaanse media dat het gaat om Rihanna.

De zangeres zou niet naar het Zuid-Amerikaanse land willen afreizen vanwege het zika-virus, meldt Variety. Het blad kreeg zondag geen commentaar los van de woordvoerders van de populaire artiest. Andere internationale artiesten die op het festival zouden optreden zijn Lana Del Rey and Wiz Khalifa.

Lollapalooza Colombia zou in september gehouden worden, maar de organisatie denkt voor die tijd geen andere grote naam te kunnen strikken.

Het populaire Lollapalooza festival startte in de jaren 90 in Chicago. Het is sindsdien uitgebreid naar verschillende andere landen, onder meer Brazilië en Duitsland hielden al eens een editie.

Festival afgelast na afzegging Rihanna
Festival afgelast na afzegging Rihanna (Foto: BuzzE)

Kok pikt vis via wasmand

Een Belgische kok heeft tientallen kilo's vis achterover gedrukt in het restaurant waar hij werkte en via de wasmand met vuile kleren de keuken uit gesmokkeld. Dat heeft de Vlaamse zender VRT maandag onthuld. De pikkende lekkerbek nam graag dure soorten mee: schaaldieren, tong, rogvleugels maar ook kabeljauw. Hij verkocht de waar aan vrienden.

De zaak kwam aan het licht toen het de chef en de boekhouder van de eetgelegenheid in Koksijde opviel dat de voorraad veel sneller slonk dan de omzet steeg. Toen er opnieuw zeebanket verdween, sloot het net zich rond de visdief en werd de politie erbij gehaald. De rechter in Veurne veroordeelde de dader tot terugbetaling van 10.240 euro aan zijn werkgever.

Kok pikt vis via wasmand
Kok pikt vis via wasmand (Foto: BuzzO)

Chris Evans stopt met Top Gear

Chris Evans stopt met Top Gear. Dit heeft hij zojuist via zijn eigen twitterkanaal bekendgemaakt.

"Ik stop met Top Gear", tweet hij. "Ik heb mijn best gedaan, maar dat is soms niet genoeg. Het team is meer dan briljant, ik wens ze het allerbeste."

Microsoft heeft eigen Summer Sale

Over een aantal uren is de Steam Summer Sale ten einde. Niet getreurd, Microsoft doet van 5 tot en met 11 juli het allemaal nog eens dunnetjes over met de Ultimate Game Sale. Voornamelijk Xbox One en Xbox 360-gamers worden verwend met meer dan 250 aanbiedingen tot 60%. Xbox Gold-leden krijgen een extra korting van 10%. Er zijn ook 27 aanbiedingen voor pc.

Voor de pc-gamers zijn de snoepjes vanaf morgen hier te vinden. Aangekondigd zijn kortingen op Rise of the Tomb Raider, Quantum Break en Gears of War. Hoe hoog de kortingen zijn, is nog niet helder. Xbox-fans kunnen op deze pagina al zien hoeveel korting ze krijgen.

Enkele voorbeelden voor Xbox One:

 • Assassin’s Creed IV Black Flag voor € 8 (korting van 60%)
 • Assassin’s Creed Unity voor € 12 (korting van 60%)
 • Borderlands The Handsome Collection voor € 24 (korting van 60%)
 • Call of Duty Ghosts Digital Hardened Edition voor € 40 (korting van 60%)
 • Dragon Age™ Inquisition – Game of the Year Edition voor € 16 (korting van 60%)
 • DARK SOULS™ II Scholar of the First Sin voor € 20 (korting van 50%)
 • DARK SOULS™ III voor € 52,49 (korting van 25%)
 • Diablo III Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition voor € 34,99 (korting van 50%)
 • Disney Infinity 3.0 Play Without Limits voor € 15 (korting van 50%)
 • Evolve voor € 13,20 (korting van 67%)
 • F1™ 2015 voor € 17,50 (korting van 75%)
 • Fallout 4 voor € 34,99 (korting van 50%)
 • Far Cry® 4 voor € 12 (korting van 60%)
 • EA SPORTS™ FIFA 16 voor € 20 (korting van 60%)
 • Halo The Master Chief Collection Digital voor € 28 (korting van 60%)
 • Just Cause 3 voor € 28 (korting van 60%)
 • LEGO Marvel Super Heroes voor € 10 (korting van 75%)
 • Metro Last Light Redux voor € 5 (korting van 75%)
 • Saints Row Gat out of Hell voor € 3,75 (korting van 75%)
 • The Evil Within voor € 16,25 (korting van 75%)
 • WATCH_DOGS™ voor € 12 (korting van 60%)

Aboutaleb wil online referendum in Rotterdam

Rotterdammers krijgen dit jaar mogelijk de primeur van stemmen via internet. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat de inwoners zich in een elektronisch referendum kunnen uitspreken over een plan om 20.000 sociale huurwoningen te slopen. Hij heeft dat maandag aan de raad laten weten.

Het raadgevend referendum moet op woensdag 30 november plaatsvinden. Stemmers kunnen dan met hun DigiD inloggen op een gemeentelijke website. "Een veilige digitale omgeving wordt ontwikkeld die zo is ontworpen dat het stemgeheim is gewaarborgd en de data zijn versleuteld", aldus Aboutaleb. Digitaal stemmen is volgens hem minder kostbaar dan het inrichten van stembureaus overal in de stad.

Eerder blokkeerde de Tweede Kamer een proef met elektronisch stemmen over gemeentelijke herindeling omdat sprake zou zijn van een verhoogd risico.

Aboutaleb wil online referendum in Rotterdam
Aboutaleb wil online referendum in Rotterdam (Foto: BuzzT)

Anouk deelt douchefoto van vriend en dochtertje

Zangeres Anouk heeft een intieme foto gedeeld van haar vriend en hun pasgeboren dochtertje. De foto, die op Instagram staat, laat vriend Dominique zien terwijl hij onder de douche staat met Jelizah Rose in zijn armen. 

De zangeres had een dag na de geboorte van haar dochter ook al een ontroerende foto geplaatst van haar, Dominique en Jelizah Rose. "Elke keer als ik naar deze foto krijg word ik zo emotioneel", had ze er toen bijgezet.

Jelizah Rose is het eerste kindje van Anouk en Dominique samen. Ze heeft er nu in totaal zes, van vier verschillende mannen.

Xess Xava zaterdag gedoopt op Ibiza

Het zoontje van Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau met de *kuch* mooiste naam ooit is zaterdag gedoopt in een kerkje op Ibiza. Zondagavond publiceerde Yolanthe een aantal foto's op Instagram. Van de doop, van haarzelf samen met haar zoontje en moeder en van het feest.

De zus van Yolanthe, Xelly Cabau van Kasbergen, is benoemd tot peettante van de bijna negen maanden oude Xess Xava. De beste vriend van Wesley, Fouad Haloti, is de peetoom. Na afloop van de ceremonie was er een feest bij de villa van het stel, meldt de website van RTL Boulevard.

Bij de foto van de doop schreef Yolanthe een heel verhaal met wensen voor haar zoon. Ze sloot af met: "Mijn lieve baby Xess Xava, vandaag ben je gedoopt. De keuze om je deze zegen via de kerk te geven is de mijne geweest. Maar onthoud dat vanaf de dag dat je kunt praten, je keuzes voor altijd de jouwe zullen zijn. Mama houdt van jou met heel mijn hart." Een beetje tegenstrijdig, maar goed. 

Resident Evil 7-demo breekt record

Binnen één week is de PlayStation 4-demo voor Resident Evil 7: Biohazard al meer dan twee miljoen keer gedownload. Dat is een nieuw record. Voor degenen die de demo reeds hebben geprobeerd: de vinger heeft geen enkele functie.

De demo fungeert als een proloog van het volledige spel. Je kunt verschillende mysteries oplossen met de objecten die je vindt. Veel gamers vroegen zich af waar bijvoorbeeld een afgehakte vinger voor diende. Capcom heeft toegegeven dat deze geen nut heeft. Niet alles wat je vindt is dus even nuttig. Met Resident Evil 7: Biohazard wil Capcom terug naar de originele horror-ervaring in de Resident Evil-reeks.

Resident Evil 7: Biohazard  komt 24 januari 2017 uit op pc, Xbox One en PlayStation 4. De game is van begin tot eind met PlayStation VR te spelen.

 RE 7 - vinger

Pakketje onder auto Martin Kok blijkt bom

Het voorwerp dat dit weekend onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok is gevonden, blijkt daadwerkelijk een explosief te zijn. De politie heeft dat maandag bevestigd, Kok liet het zelf ook op Twitter weten.

Kok vond zaterdag het pakketje onder zijn auto, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het vervolgens onschadelijk gemaakt. De auto stond geparkeerd op de Amsteldijk in Amsterdam en is meegenomen voor onderzoek.

Kok publiceerde eerder op zijn website Vlinderscrime.nl passages uit een verhoor van Willem Holleeder bij de rechter-commissaris. Die moest hij in april op last van de rechter weer verwijderen.

De Amsterdamse politie hield in januari twee mannen aan voor het beschieten van het huis en de auto van Kok in november vorig jaar.

Verdacht pakketje onder auto Kok blijkt bom
Verdacht pakketje onder auto Kok blijkt bom (Foto: ANP)

Winkeldief verkiest brandnetels boven politie

Een Franse winkeldief is in een poging aan de politie te ontsnappen in een netelige situatie beland. Hij wierp zich halfnaakt in de brandnetels om uit handen van toegesnelde agenten te blijven.

De twintiger had zich in een winkel in Vals-près-Le Puy, in de Haute-Loire, in vrouwenkleding gehesen en glipte vervolgens zonder te betalen langs de kassa. Toen de winkelier hem daarop aansprak koos hij het hazenpad en verschool zich in het struikgewas.

Een beveiliger ontdekte de schuilplaats van de dief echter al snel, zodat die opnieuw de benen moest nemen. Om aan de inmiddels gearriveerde politie te ontkomen trok hij zijn buit uit en dook met ontbloot bovenlijf de brandnetels in, vertelde een ooggetuige aan La Montagne. Dat mocht echter niet baten: de dief, die volgens de plaatselijke krant afkomstig was uit Oost-Europa, is ingerekend.

Winkeldief verkiest brandnetels boven politie
Winkeldief verkiest brandnetels boven politie (Foto: BuzzO)

Negen jaar voor schietpartij winkelgebied

De 36-jarige Pearl S. uit Breda moet negen jaar de gevangenis in voor doodslag op Rudi Schouten (28). S. schoot de man op Goede Vrijdag vorig jaar met tien kogels dood, nadat hij eerst was aangevallen en geslagen met een bijl en een machete door Schouten en zijn broer.

De schietpartij gebeurde op klaarlichte dag voor een druk winkelcentrum in Breda. De rechtbank in Breda vindt, net als de officier van justitie, dat de eerste vijf schoten noodweer waren, maar dat hij daarna gewoon weg had kunnen gaan. Zijn belagers lagen vanaf dat moment op de grond. Toch schoot S. nog vijf keer.

Negen jaar om schietpartij winkelgebied
Negen jaar om schietpartij winkelgebied (Foto: ANP)

Alphen a/d Rijn krijgt 157 schademeldingen

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft tot nu toe 157 schademeldingen binnengekregen na het ongeluk met de Koningin Julianabrug vorig jaar augustus. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Door 43 personen en bedrijven is de gemeente aansprakelijk gesteld. Het collega gaat ervan uit dat dit aantal nog toeneemt.

Er zijn meldingen ingediend zowel door bewoners en bedrijven uit de directe omgeving van de brug als door personen en bedrijven uit het hele land die kosten hebben moeten maken in relatie tot het hijsongeval. Het gaat om meer om extra transportkosten van bedrijven en extra kosten door het omvaren met een pleziervaartuig en extra liggeld. De bedragen variëren van een paar honderd euro tot enkele tonnen. De afwikkeling neemt volgens de gemeente nog enige tijd in beslag.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig week in het onderzoeksrapport dat er veel mis is gegaan in de voorbereidingen en dat het ongeluk onvermijdelijk was. De gemeenteraad debatteert woensdag over het rapport.

Alphen a/d Rijn krijgt 157 schademeldingen
Alphen a/d Rijn krijgt 157 schademeldingen (Foto: ANP)

Team Kuipers klaar op EK

Björn Kuipers fluit niet de finale van het EK. De scheidsrechter heeft te horen gekregen dat hij naar huis mag. De KNVB meldt via de officiële kanalen dat Kuipers geen wedstrijden meer krijgt op het EK. De halve finales waren door de UEFA al vergeven en nu blijkt dat de finale ook niet wordt toegewezen aan de Nederlander.

"Dit is ontzettend balen. We hadden het doel om de finale te halen, en dat is helaas niet gelukt", zei Kuipers op de officiële website van de KNVB. "De trots over onze prestaties op dit EK komt misschien op een later moment. Nu heerst vooral de teleurstelling."

Kuipers en zijn team hadden tijdens het EK de leiding over de duels Duitsland - Polen en Spanje - Kroatië. Daarnaast floot hij gisteren ook de kwartfinale tussen Frankrijk en IJsland. Hij kreeg bij het duel Spanje - Kroatië kritiek toen de Kroatische doelman Danijel Subasic te vroeg uit zijn doel kwam en daardoor de strafschop van Sergio Ramos kon stoppen. Kuipers liet de strafschop niet overnemen en uiteindelijk wisten de Kroaten het duel nog te winnen.

Blackview BV6000; telefoon voor de bouwvakker.

Blackview is een Chinese fabrikant van smartphones. Het bedrijf is in 2013 opgericht en richt zich naar eigen zeggen op de budgetmarkt met de slogan: ''Smartphone for everyone''.

Vorig jaar kwam Blackview met de BV5000, een 5'' rugged telefoon die water-, stof- en valbestendig moest zijn. Dit jaar krijgt het toestel een opvolger waar de kritiek van de voorganger gladgestreken moet worden. Zo was in de BV5000 het glas nog niet altijd veilig genoeg, zat er een trage processor in en was het toestel door de grote rand en het 5 inch scherm voor sommige mensen te groot. 

In deze review bekijken we de 4.7'' Blackview BV6000, de opvolger van de BV5000 die de problemen zou moeten oplossen. Met dank aan Blackview voor het beschikbaar stellen de BV6000. 

Blackview BV6000

Farage legt leiderschap UKIP neer

Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP. Farage begon aan de gewonnen brexitcampagne omdat hij zijn land terugwilde, maar nu wil hij zijn leven terug, zei de europarlementariër maandag op een persconferentie.

Farage, die vorig jaar ook al eens zijn vertrek aankondigde maar zich toen bedacht, verzekerde dat hij nu niet op zijn besluit terugkomt.

UKIP speelde jarenlang slechts een rol in de marge van de Britse en Europese politiek. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht.

Farage legt leiderschap UKIP neer
Farage legt leiderschap UKIP neer (Foto: ANP)

Rosberg en Hamilton geven hun visie

De laatste ronde van de Grand Prix van Oostenrijk was al spannend omdat we met zijn allen op het puntje van de bank zaten om te zien of Max Verstappen opnieuw Kimi Räikkönen achter zich kon houden. Nico Rosberg voegde er extra spanning aan toe door hard zijn leiding te verdedigen.

Rosberg en Lewis Hamilton raakten elkaar, en zoals altijd bij een dergelijk incident, werd het internet direct roodgloeiend met discussie. De een vindt dat Rosberg te laat instuurde, de ander vindt dat Rosberg het recht had om te verdedigen. Hamilton, die toch al niet publiekslieveling is, behalve bij de Engelsen, werd tijdens de prijsuitreiking getrakteerd op een fluitconcert.

Rosberg geeft aan dat zijn remmen overhit zouden zijn, en Hamilton vindt dat Rosberg een fout maakte.

Hieronder geven de heren hun visie op het incident:

Sprinter Blake neemt titel Bolt over

Sprinter Yohan Blake heeft na de 100 meter ook de 200 meter gewonnen op de Jamaicaanse atletiekkampioenschappen. Die doen tevens dienst als selectiewedstrijden voor de Olympische Spelen. Usain Bolt moest voor de finale van de 100 meter verstek laten gaan en liep ook de 200 meter niet: de superster heeft een hamstringblessure opgelopen en zal in razend tempo fit moeten worden om nog toegevoegd te kunnen worden aan het Jamaicaanse olympische team.

Blake is dit jaar na jarenlang blessureleed eindelijk weer op de weg terug. Op de 100 meter dook hij al voor het eerst in jaren weer onder de tien seconden, nu is hij ook op de 200 meter de Jamaicaans kampioen. Blake won de finale in Kingston in 20,29 seconden, zijn snelste tijd in jaren, maar nog geen tijd waarmee je op de Spelen om de medailles meedoet.

Nickel Ashmeade en Julian Forte kwamen na 20,45 seconden over de streep, maar Ashmeade werd tweede en Forte moet wachten of Bolt op tijd fit is. Warren Weir, in 2012 goed voor olympisch brons op deze afstand, werd vierde en kan sowieso een streep zetten door zijn olympische plannen.

'Windpech' kost verspringer Olympische Spelen

Op de Amerikaanse atletiektrials voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het verspringen bij de mannen voor een historisch resultaat gezorgd. Maar liefst zes mannen sprongen verder dan 8,30 meter, iets wat nog nooit was voorgekomen. Het oude record stond op vier mannen die in dezelfde wedstrijd de 8,30 meter slechtten.

Daar moet wel bij gezegd worden dat in Eugene (Oregon) een stevige portie wind in de rug stond. Rugwind van 2,0 meter per seconde is de maximaal toegestane hoeveelheid om sprongen - of 100 en 200 meter-tijden - in de recordboeken bij te mogen schrijven. Het bijzondere is dat resultaten met te veel rugwind wél meetellen in de wedstrijd waarin ze gesprongen worden en dat leverde een nogal curieuze situatie op.

Will Claye vloog in zijn vijfde sprong naar 8,42 meter, net zo ver als Marquis Dendy. Claye kreeg de derde plek in handen, omdat zijn op één na beste sprong met 8,38m ruim beter was dan de 7,75m van Dendy. Waar de top-3 zich in principe plaatst voor de Spelen, is het echter een gevalletje 'pech' voor Claye: hij heeft de limiet van 8,15 meter nog niet gesprongen...althans, niet met geldige wind. Bij zijn poging van 8,42 meter had hij 5,0 m/s rugwind, bij zijn 8,38m gaf de windmeter 3,3 m/s aan.

Dendy sprong zijn 8,42 meter daarentegen met een geldige rugwind van 1,6 meter per seconde, wat betekent dat hij alsnog naar de Spelen mag. De winst ging naar Jefferey Henderson, die met 2,9 m/s naar 8,59 meter vloog. De meest bijzondere prestatie kwam op naam van Jarrion Lawson: hij landde één centimeter eerder dan favoriet Henderson, maar deed dat wel met een geldige wind van 1,8 meter per seconde. 

Om af te sluiten met één laatste stukje statistiek: Greg Rutherford won vier jaar geleden in Londen olympisch goud met 8,31 meter...dat zou zondagavond in Eugene goed zijn geweest voor de zevende (!) plek op de Amerikaanse trials. 

Grote stroomstoring treft Arnhem

Een grote stroomstoring heeft maandagochtend Arnhem en omstreken getroffen. Om 07.55 uur begon de storing in een onderstation in Arnhem. Daardoor kwamen 55.000 aansluitingen zonder stroom te zitten, aldus netwerkbeheerder Liander. Door het leggen van omleidingen in het net kon de elektriciteit in 27.000 huizen en panden snel hersteld worden. Rond 09.00 uur zaten nog 28.000 aansluitingen zonder stroom, maar ook die konden niet veel later weer van elektriciteit worden voorzien.

Niet alleen huishoudens maar ook bedrijven en het Rijnstate Ziekenhuis alsmede het verkeer ondervonden hinder van de stroomuitval. Het ziekenhuis moest naar noodstroom overschakelen en operaties konden niet beginnen. Op de A50 was door de storing de spitsstrook tussen het knooppunt Waterberg en Beekbergen in beide richtingen dicht.

Grote stroomstoring treft Arnhem
Grote stroomstoring treft Arnhem (Foto: ANP)

Jumbo en Heineken bakkeleien over bierkratjes

Jumbo overweegt 'juridische stappen' tegen Heineken omdat de super geen kratjes bier meer geleverd krijgt. De keten zegt al enige tijd met Heineken in conflict verwikkeld te zijn, en bracht dit maandag naar buiten in paginagrote advertenties in diverse ochtendkranten.

De bierbrouwer kan de kratten volgens Jumbo niet leveren omdat ze 'naar eigen zeggen onze vraag niet aankunnen'. Maar de grootgrutter uit Veghel vermoedt dat er nog een andere reden is. "Heineken vindt namelijk dat wij de kratten over een lange periode te goedkoop aan u aanbieden." Jumbo heeft nu juist een actie, waarbij klanten een tweede krat voor de halve prijs kunnen aanschaffen.

Heineken benadrukt in een reactie retailers 'helemaal vrij te laten' in het invullen van hun promoties en prijsstelling. Volgens een woordvoerder voeren Heineken en Jumbo inmiddels 'constructieve gesprekken' over het verschil van inzicht.

Dozen
Dozen met Heineken-bier worden nog wel volop geleverd bij Jumbo. De supermarkt adviseert klanten daarom, wanneer de kratten bier niet meer voorradig zijn, naar dit alternatief te kijken. Een zegsvrouw van Jumbo wil overigens niet zeggen aan welke juridische stappen de keten denkt.

Heineken laat verder niets los over de voortgang van het onderling overleg. "Daar het hier om commerciële afspraken gaat en de gesprekken tussen Heineken en Jumbo nog gaande zijn doen we op dit moment verder geen uitspraken over de ontstane situatie", aldus het bedrijf.

Jumbo en Heineken bakkeleien over bierkratjes
Jumbo en Heineken bakkeleien over bierkratjes (Foto: ANP)

Hezbollah-vlag in Den Haag

Smakeloze varkensmutsen mogen niet, maar een vlag van een terroristische organisatie? Geen probleem. Tijdens de Al Quds-dag in Den Haag en Londen vonden sjiitische moslims het een goed idee om duidelijk te maken waar hun sympathieën liggen.

Al Quds-dag is een -door de staat gefaciliteerd- haatdagje tegen Israël dat in meerdere steden in Europa georganiseerd wordt. Doorgaans roept men op tot de vernietiging tegen de enige democratie in het Midden-Oosten, maar ook 'dood aan Amerika' en 'dood aan de Saoedi's' (je bent sjiiet of je bent het niet) komen langs. Al Quds is de Arabische naam voor Jeruzalem. Veel moslims hebben het waanidee dat dit een Arabische stad zou moeten zijn en claimen deze op basis van verzonnen historische 'feiten' en/of op basis van iemand die daar in een visioen op een vliegend paard een bezoekje aan zou hebben gebracht.

Afgelopen zaterdag was er dus weer zo'n gezellig jihadistisch feestje in Londen en het Den Haag van Van Aartsen, waar een tijdje geleden al fier de IS-vlag wapperde. Deze keer was het de beurt aan de gele Hezbollah-vlag. De Hezbollah heeft als doel de vernietiging van Israël en staat voor de stichting van een sharia-staat. Een van de leiders heeft ooit verklaard dat hij het een goed idee vond dat joden massaal naar de 'Zionistische Entiteit' verhuisden, want 'dan kunnen we ze in een keer uitroeien'. Portretten van Khomeini (de liefdevolle stichter van een staat waar homo's worden opgehangen) ontbraken ook niet.

In beide steden was de politie bij de uitingen van haat aanwezig. De dienders der wet zagen dat het goed was.

Beide feestjes werden gesponsord door Iran. Uiteraard werd er een paar keer Allahu-Akbar geroepen, want dat hoort nu eenmaal zo.

Brexitpaniek voorbij, AEX opent hoger

De Amsterdamse beurs is maandag hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa gingen omhoog. Beleggers doen het kalm aan na de winsten van vorige week. Verder staan er weinig belangrijke economische cijfers op de agenda en houdt Wall Street de deuren dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index stond kort na de openingsbel 0,3 procent in de plus op 440,14 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 617,98 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,4 procent.

BinckBank won bij de kleinere fondsen 0,4 procent . De onlinebroker heeft een boete gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van 750.000 euro vanwege niet duidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex. In oktober vorig jaar werd al gemeld dat de AFM het voornemen had om de boete op te leggen. Binck heeft al een voorziening genomen en gaat mogelijk in beroep.

AEX opent hoger
AEX opent hoger (Foto: ANP)

'14.600 woonplekken voor vluchtelingen'

De woningcorporaties willen de komende drie jaar 14.600 nieuwe woonplekken creëren voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dit blijkt uit een enquête van branchevereniging Aedes onder 134 woningcorporaties, die samen bijna de helft (48 procent) van de corporatiewoningen in Nederland bezitten.

Het gaat voor bijna de helft om gezinswoningen. Daarnaast zullen er ook tijdelijke of mobiele woningen en woningen voor alleenstaanden worden gerealiseerd. Volgens de enquête gebruikt een vijfde van de corporaties de subsidie van de Rijksoverheid voor de huisvesting van vergunninghouders. Deze subsidie is bedoeld voor het bouwen van kamers in nieuwbouwwoningen of omgebouwde panden. De meesten maken hier geen gebruik van omdat ze dan minder huur kunnen vragen.

De corporaties ondervinden ook problemen bij de huisvesting omdat de woningvoorraad in een gemeente te klein is of door het lage aantal woningen dat vrijkomt. Een kwart van de corporaties vindt dat ze tegenwerking krijgt door bouwregelgeving en bestemmingsplannen.

'14.600 woonplekken voor statushouders'
'14.600 woonplekken voor statushouders' (Foto: ANP)

Wij zoeken collega's!

wij zoeken collega's

FOK! is op zoek naar nieuwe crew! Wat we voornamelijk zoeken zijn nieuwe columnisten, nieuwsposters, film-, en gamescrew (zowel nieuwsschrijvers als reviewers)! Ook zijn we nog op zoek naar vers bloed in het moderatieteam!

Heb jij af en toe tijd over om nieuws te schrijven? Dan zoeken we jou! Het maakt niet uit of je liever actueel/opmerkelijk/bizar nieuws schrijft, of dat je iets over die ene toffe film of die spannende televisieserie te zeggen hebt. Misschien ben je wel een gamer en wil je graag je mening spuien over de nieuwste games? Of schrijf je liever over muziek of in je dagboek? Bij de reviewers of columnisten kun jij vast je ei kwijt. Kortom, voor elk wat wils.

Heb jij een scherp oog en een goed gevoel voor wat wel en wat net niet meer kan? Vind je het leuk om discussies in goede banen te houden en waar nodig bij te sturen? Dan is de functie Frontpagemoderator wellicht geschikt voor jou! Je toetst reacties aan onze policy, met oog voor context, en helpt zo FOK! voor iedereen leuk te houden.

Durf jij je in de donkere krochten van de crewfora te begeven en ons te komen versterken? Aarzel dan niet en stuur je motivatie voor 20 juli naar frontpage@fok.nl onder vermelding van sollicitatie <functie die je ambieert> en je username. We zien je sollicitatie graag tegemoet! Uiterlijk 30 juli hoor je van ons terug! 

Solar Challenge toont toekomstbeeld grachten

De Dutch Solar Challenge heeft zaterdag en zondag in de Amsterdamse grachten een voorproefje gegeven van het toekomstbeeld in de jaren na 2020. Met een parade van 35 boten aangedreven door zonne-energie lieten de deelnemers zien hoe de rondvaartboten er over enkele jaren uit kunnen gaan zien, als ook in de grachten duurzaam moet worden gevaren. Zonnepanelen zijn daarvoor een optie.

Tussen het Koninklijke Theater Carré en de Keizersgracht verzamelde de vloot aan innovatieve boten zich. Van de sprintraces op zondag in Amsterdam tot en met de finish op zaterdag 9 juli in Leeuwarden strijden studententeams uit binnen- en buitenland tegen elkaar. In de tussenliggende etappes wordt ook in Lemmer, Drachten en Grou afgemeerd. In die etappeplaatsen worden sprint- en langeafstandswedstrijden gehouden. Tussen de etappeplaatsen in Friesland wordt driemaal circa 60 kilometer afgelegd om de actieradius van de boten op zonne-energie te beproeven.

Veel boten kampen nog met technische hindernissen. Zondag konden drie teams niet meedoen aan de sprintraces, zoals de equipes uit Brazilië, Turkije en Hongarije. Er werd zondag voortdurend aan deze boten gesleuteld om ze wedstrijdklaar te krijgen. "We gaan ervan uit dat alle deelnemers maandag aan de start verschijnen", aldus projectdirecteur Albert Bosscha.

Vier andere deelnemers zegden af. Het deelnemersveld bestaat naast veel Nederlandse boten varend op zonne-energie ook uit teams uit onder meer de VS, Indonesië, Finland, Polen en Bahrein.

Solar Challenge toont toekomstbeeld grachten
Solar Challenge toont toekomstbeeld grachten (Foto: BuzzT)

TU Eindhoven pakt wereldtitel robotvoetbal

Het team TechUnited van de TU in Eindhoven is zondag in de Duitse stad Leipzig wereldkampioen robotvoetbal geworden. De Nederlandse voetbalrobots versloegen in een spannende finale de wereldkampioen Water uit China na een beslissende penaltyreeks. In de reguliere speeltijd was het duel in 3-3 geëindigd.

"Hoezo kunnen Nederlanders geen penalty's nemen?", twitterde de TU Eindhoven na het heroveren van de wereldtitel, die in 2012 en 2014 ook al in Nederlandse handen was.

Het wereldkampioenschap RoboCup 2016 heeft tot doel technologische ontwikkelingen te stimuleren en kennis te delen. Door voetbal als testdomein voor nieuwe technologische vindingen te gebruiken, kan volgens de TU Eindhoven een breed publiek worden bereikt. Het uiteindelijke doel is om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in het jaar 2050 kan winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal.

TU Eindhoven pakt wereldtitel robotvoetbal
TU Eindhoven pakt wereldtitel robotvoetbal (Foto: BuzzT)

FrieslandCampina zet stap in Pakistan

Zuivelbedrijf FrieslandCampina zet een stap in Pakistan. Het bedrijf neemt een belang van 51 procent in Engro Foods, onderdeel van Engro Corporation. De deal is gesloten in samenwerking met de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO en de International Finance Corporation (IFC).

De aankoop stelt FrieslandCampina naar eigen zeggen in staat om een sleutelpositie in Centraal-Azië te veroveren. Pakistan is het op twee na grootste melkproducerende land ter wereld, met 38 miljard liter melk op jaarbasis.

Engro Foods heeft het hoofdkantoor in Karachi en werd in 2006 opgericht. Engro Foods heeft ongeveer 1600 werknemers en een jaarlijkse omzet van circa 450 miljoen euro. Het bedrijf beschikt over 1635 melkophaalcentra die dagelijks de melk van ongeveer 150.000 boeren verzamelen. De ongeveer 300 miljoen liter melk wordt verwerkt in productielocaties in Sahiwal en Sukkur.

Overnamebod

Concreet wordt 51 procent van de aandelen van Engo Foods dus gekocht door een door FrieslandCampina bestuurde Nederlandse entiteit. Bij het afsluiten van de deal zal het zuivelbedrijf circa 80 procent van deze onderneming in handen hebben, terwijl FMO en IFC de rest bezitten. "Afhankelijk van de uiteindelijke overeenkomst bedragen naar verwachting de totale kosten voor de verwerving van het belang van 51 procent in Engro Foods 420 miljoen euro", aldus FrieslandCampina. Engro Corporation, de huidige meerderheidsaandeelhouder van Engro Foods, zal aandeelhouder blijven.

FrieslandCampina zal de overige aandeelhouders van Engro Foods, dat deels beursgenoteerd is in Pakistan, een overnamebod voorleggen. Het uiteindelijk via het overnamebod aangekochte aantal aandelen zal in mindering worden gebracht op het aantal van Engro Corporation aangekochte aandelen.

FrieslandCampina zet stap in Pakistan
FrieslandCampina zet stap in Pakistan (Foto: ANP)

Kerry biedt Bangladesh hulp FBI aan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Bangladesh de hulp van de FBI aangeboden voor het onderzoek naar de daders van de aanslag in Dhaka. Dat zei zijn woordvoerder maandag in een verklaring.

Bij de gijzeling, die IS heeft opgeëist, kwamen dit weekend zo'n twintig mensen om het leven. De Bengaalse autoriteiten ontkennen dat IS achter de aanslag zit, maar staan wel voor een raadsel hoe het kan dat de zeven daders inwoners van Bangladesh waren. De politie onderzoekt hoe de jonge, rijke en geleerde daders waren geradicaliseerd.

Van de zeven terroristen kwamen er zes om het leven. Een werd gearresteerd toen commando's een einde maakten aan de gijzeling.

Kerry biedt Bangladesh hulp FBI aan
Kerry biedt Bangladesh hulp FBI aan (Foto: ANP)

Man eet eigen testikels op

Een gedetineerde in de gevangenis van Scheveningen heeft zich vorig jaar heftig verwond. Hij sneed de eikel van zijn penis af en verwijderde zijn testikels, die hij opat. Dat staat in een rapport van het ministerie van veiligheid en Justitie.

Op 22 oktober om 07:30 uur opent een medewerker de cel van de man. "Betrokkene stond in een donkere cel al bij de deur en gaf aan dat hij weg moest van de afdeling. In eerste instantie werd daar niet op gereageerd, totdat de betrokkene zijn arm toonde, die flink openlag."

De medewerker bindt een handdoek om de wond en er wordt een ambulance gebeld. Als de man hoort dat er hulp onderweg is doet hij iets onverwachts, hij haalt zijn afgesneden eikel uit z'n jaszak.

"De betrokkene geeft aan dat hij zijn testikels heeft verwijderd en opgegeten," staat in het rapport. "Ik heb de betrokkene gevraagd om zijn broek te laten zakken, om de toedracht van de wond te kunnen zien. De wond was rustig, het bloedde niet meer."

De man zei stemmen in zijn hoofd te hebben die hem opdracht gaven zichzelf te verwonden. De zaak wordt onderzocht door de inspectie voor gezondheidszorg. Het schijnt vaker te gebeuren dat gevangenen in "hun zaakje" snijden, vorig jaar nog in de Pompekliniek in Nijmegen.

Tour: Etappe 3 - 223km wachten op de massasprint

Voor het eerst sinds 2013 is het Peter Sagan weer eens gelukt om een rit te winnen in de Tour. En passant pakte hij ook meteen de gele trui mee. Een mooie dag voor hem, hoewel ze bij zijn ploeg toch niet heel tevreden zullen zijn. Contador ging weer onderuit en verloor bijna 50 seconden. Eigenlijk viel het qua valpartijen verder nog wel mee, met alle regen die viel had ik er toch wel meer verwacht.

De rit verliep sowieso iets anders dan verwacht. Het peloton leek zich flink te misrekenen en de kopgroep ging bijna met de winst aan de haal. Jasper Stuyven demarreerde uit de kopgroep en was op weg naar een mooie overwinning. Bij Sporza haalden ze alvast alle superlatieven uit de kast, Jasper werd meteen tot opvolger van Cancellara gekroond. Pakte net iets anders uit, het slotklimmetje bleek toch te lastig voor hem en zo kwam het peloton op het allerlaatste moment nog terug. Sagan bleek onverslaanbaar op deze aankomst. De fantastische Alaphilippe, die alles kan, kon ook nu weer heel veel. Best een spannende finale, daar was weinig mis mee.

Een paar outsiders voor het klassement verloren ook al meteen wat tijd, door niet goed genoeg te zijn of andere ongemakken tegen te komen. Porte verloor al bijna meteen twee minuten door een lekke band, maar dat vindt niemand erg. Na deze toch wel leuke rit gaan we nu twee waardeloze etappes krijgen. Twee ritten voor de sprinters. Lange ritten ook, om het nog wat ondraaglijker te maken.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Deze lange, vlakke rit zal vertrekken vanuit Granville. Een dorp met 14.000 inwoners dat al eerder vereerd is met een bezoekje. Tijdens de eerste rit kwamen de renners hier al langs, maar nu krijgen ze langer de kans om van het kustplaatsje te genieten. We zitten nog steeds in Normandië, in de Manche, niet ver van Mont-Saint-Michel. Granville is een toeristisch trekpleistertje en een vissersdorpje. Het dorp heeft een aardig haventje, waar altijd genoeg boten liggen.

Van Granville kan je met de boot naar het eiland Jersey, dat is natuurlijk wel geweldig. Ooit had Granville een bekende inwoner, de modeontwerper Christian Dior werd hier geboren. Het huis waar hij heeft gewoond fungeert nu als een museum. Het zal de eerste keer worden dat er een rit vertrekt in Granville. Wel kwam de Tour hier ooit aan. In 1957 kwam de Tour er voor het eerst, de overwinning ging toen naar de Franse sprinter André Darrigade.

Na twee volle dagen in Normandië gaan we vandaag een andere regio opzoeken. In het begin van de rit wordt er eerst een stuk naar het oosten gefietst, tot de beklimming van de Côte de Villedieu-les-Poêles na 25 kilometer. Dit korte klimmetje is 1,4 kilometer lang en 4,4% gemiddeld, verder niet zo heel interressant dus.

In de eerste rit reden de renners zaterdag ook al door Granville (Foto: Getty)

Na dit klimmetje gaan we richting het zuiden fietsen. Er zitten nog een paar korte klimmetjes in het eerste deel van de rit, onder andere een wat langere naar La Chapelle-Urée. Dit zijn wel allemaal makkelijke klimmetjes, veel stelt het niet voor. Na 87 kilometer koers passeren de renners Fougères. In Fougères kwam vorig jaar nog een rit aan, in de massasprint boekte Mark Cavendish zijn enige zege van die Tour. Fougères is een prima stadje, met een mooi kasteel.

Inmiddels zitten we in Bretagne. We fietsen verder over grote, rechte wegen door open vlaktes naar het zuiden. Het glooit een beetje, zo nu en dan gaat het wat op en af, maar deze rit mogen we toch echt wel vlak noemen. Van de ene oude vestingstad fietsen de renners richting de volgende. Na 117 kilometer koers, net over de helft van de rit, komen de renners langs Vitré, de stad met de oude vestingmuur die uitkijkt over de rivier de Villaine. Het mooiste aan Vitré is natuurlijk het kasteel. Het kastelenboek kan deze rit meerdere malen geopend worden. VVV-technisch gezien een behoorlijk verantwoorde route vandaag.

Prima kasteeltje weer, daar in Vitré (Foto: WikiCommons)
Prima kasteeltje weer, daar in Vitré (Foto: WikiCommons)

Na het passeren van Vitré gaat het kilometerslang rechtdoor richting het zuiden. We laten Bretagne weer achter ons en gaan nu door de Pays de la Loire fietsen. Het eerste departement dat we aandoen van deze regio is La Mayenne. We passeren een aantal kleine dorpjes, maar verder is het toch vooral dwars door het platteland zo snel mogelijk richting Angers. Na 148 kilometer passeren we het dorpje Ballots, het is dan al zowat 30 kilometer lang volledig rechtdoor gegaan, geen bocht te vinden.

Pas na Ballots komen de renners weer op een iets minder brede weg terecht met een aantal bochten. Het blijft een makkelijke rit, hoewel het parcours hier weer iets glooiender wordt. Van La Mayenne fietsen de renners na een tijd het departement Maine-et-Loire binnen. Na het binnenrijden van dit departement is het bijna tijd voor de tussensprint van de dag, in Bouillé-Ménard. Dit is een klein dorp met slechts 600 inwoners, maar gelukkig hebben ze wel een château.

Als de tussensprint is geweest hebben de renners 171 kilometer afgelegd en is het nog vijftig kilometer tot de streep in Angers. Ze komen door een aantal dorpjes, waar het wat bochtiger is, maar vervolgens gaat het weer kilometerslang rechtdoor. Moet haast wel een van de simpelste ritten ooit zijn. In La Pouëze, waar de renners na 197 kilometer wedstrijd passeren, slaat het peloton linksaf en krijgen ze een iets smallere weg met wat meer bochten erin.

Na 204 kilometer, op een kleine 20 kilometer van de streep, fietst het peloton door Saint-Clément-de-la-Place en buiten dit dorp slaan ze weer linksaf. Langs de maïsvelden op weg naar Angers. De staat van de weg is hier niet echt briljant. De weg is enorm beschut, er staat altijd wel een rij struiken of bomen langs de kant van de weg. Waaiers zullen we niet krijgen, maar een valpartijtje her en der sluit ik niet uit. Na 211 kilometer passeren de renners La Meignanne, waar ze een bochtje naar rechts nemen om vervolgens op een brede weg terecht te komen. Nog ongeveer tien kilometer tot de streep. Ook in La Meignanne staat een château, overigens.

Het kastelenboek kan er vandaag echt weer bijgepakt worden (Foto: Chateaux de France)
Het kastelenboek kan er vandaag echt weer bijgepakt worden (Foto: Chateaux de France)

Over een brede weg fietsen we nu richting Angers. Er zitten nog een paar bochtjes in dit stuk, maar het gaat voornamelijk rechtdoor. De weg is echt enorm breed, dus er kunnen hier heel wat treintjes naast elkaar rijden. Bij het binnenrijden van Angers wordt het allemaal wat lastiger, dan zijn er wat meer obstakels op de weg. Op iets meer van vijf kilometer van de streep is er een rotonde, waar het wat smaller wordt. De renners slaan rechtsaf en komen op een wat minder brede weg terecht, met een aantal vluchtheuvels. Aan beide kanten van de weg ook een stoeprand, dat wil ook nog wel eens leuke taferelen opleveren.

Op iets minder dan vijf kilometer van het eind is er nog een rotonde en daar slaan we nu linksaf. Nu komen de renners terecht op een weg met een flinke middenberm, ook niet echt het grootste feest in volle finale. Op ongeveer vier kilometer van de streep is er weer een rotonde, maar daar gaan we gewoon rechtdoor. We komen nu op een weg terecht waar aan beide zijden een belachelijk groot fietspad is. De fietspaden zijn bij elkaar nog breder dan de weg. Zo bont maken we het zelfs in Nederland niet. De weg heeft verder geen obstakels, dus dat is wel fijn.

Na een tijdje is er een behoorlijk scherpe bocht naar rechts, maar daarna komen de renners wel weer op een bredere weg terecht. Deze weg is dan wel weer slecht onderhouden, zo is er altijd wel iets. Over deze weg, die op één vluchtheuvel na geen obstakels heeft gaat het bijna twee kilometer lang rechtdoor, tot op twee kilometer van de streep. We komen nu uit in wat ongeveer het hart van Angers moet zijn, een kruispunt van vijf wegen.

Natuurlijk heeft ook Angers weer wat moois te bieden (Foto: WikiCommons)
Natuurlijk heeft ook Angers weer wat moois te bieden (Foto: WikiCommons)

Na een flauw bochtje naar links komen de renners weer terecht op een weg met een middenberm, waardoor deze finale nog best wel hectisch kan worden. Je moet aan de rechterkant van de weg zitten, maar daar is slechts ruimte voor een beperkt aantal renners. Na het passeren van de Maine zien de renners de vod en duiken we de slotkilometer in. Die begint met twee flauwe bochtjes in de weg, maar daarna wordt het weer wat breder. De weg begint ook nog redelijk venijnig op te lopen. In de slotkilometer overwinnen de renners nog 25 meter hoogteverschil, het is dus zeker geen vlakke aankomst. Het ziet er zelfs nog wel een beetje lastig uit. Op ongeveer 300 meter van de streep is er nog een bocht, maar dit is wel een goedlopende bocht, zou geen problemen moeten opleveren. De finish is voor het stadhuis van Angers.

Angers is de hoofdstad van het departement Maine-et-Loire. Het is een stad met ongeveer 150.000 inwoners, met een behoorlijke grote geschiedenis in de Tour de France. Zo won de Belg Fred De Bruyne een rit met aankomst in deze stad in 1954. Een andere Belg won in 1963 een rit in Angers, Roger De Breuker. Het houdt niet op met de Belgen, want in 1966 won Ward Sels in de straten van Angers. Tussendoor wonnen ook nog twee Italianen, maar da's dan weer minder interessant. In 1967 begon de Tour voor het eerst met een proloog en dat gebeurde in deze stad. De Bask José Maria Errandonea mocht deze primeur op zijn naam schrijven.

Ook in 1972 zou de Tour starten met een proloog in Angers, de overwinning ging toen naar misschien wel de beste renner ooit, Eddy Merckx. Weer een Belg, Angers is van onze zuiderburen. Ook omdat Freddy Maertens in 1976 wist te winnen in Angers. Dat is ondertusen al de vijfde Belg. Een jaar later was er weer een aankomst in Angers en weer was er een Belg aan het feest, ditmaal Patrick Sercu. Je zou bijna denken dat ik het verzin, maar het is echt waar. Wij Nederlanders hebben ook nog een duit in het zakje gedaan, in 1979 kwam de Tour voor de verandering maar weer eens aan in Angers en nu ging de overwinning naar Jan Raas, de nukkige Zeeuw.

De legendarische Fausto Coppi op weg naar Angers in 1951 (Foto: Getty)

Sindsdien is Angers praktisch verdwenen in de Tour. Alleen in 2004 kwam er nog eens een rit aan. Wie won? Vanzelfsprekend een Belg. Tom Boonen was deze keer aan het feest. We gaan nu dus op zoek naar een opvolger voor Tom. Ik zet mijn geld op een Belg. Angers is overigens best een mooie stad, met schattige vakwerkhuisjes en een prima kathedraal. Uiteraard heeft Angers ook een château, eentje met flinke muren. Daarnaast schijnt Angers een van de bloemrijkste steden van Frankrijk te zijn. Helemaal leuk.

In tegenstelling tot de tweede rit zal het tijdens de derde rit droog zijn. Er is totaal geen kans op neerslag in Angers. Ook zal er totaal geen wind zijn, waaiers hoeven we weer niet te verwachten. Het gaat iets warmer worden dan tijdens de vorige dagen, maar maximaal 22 graden is eigenlijk nog steeds vrij fris voor de tijd van het jaar. Het is een lange rit, dus starten de renners vrij vroeg. Om 11:45 zullen ze aan de start staan in Granville. Tien minuten later is de neutralisatie voorbij en gaat de rit echt beginnen. De aankomst in Angers wordt tussen 17:07 en 17:39 verwacht. Om 14:10 zal de uitzending beginnen, zowel bij de NOS als bij onze Belgische vrienden van Sporza. Nog lekker drie doodsaaie uurtjes koers dus, wat een feest.

Voorspelling

Dit wordt natuurlijk een massasprint. Zeker nadat het peloton zich tijdens rit twee bijna verrekende kan je er donder op zeggen dat de vluchters nu echt binnen schootsafstand worden gehouden. Als je vandaag in de aanval gaat ben je wel tamelijk kansloos bezig. Je kan net zo goed lekker in het peloton blijven zitten. Dit wordt een soort van snipperdag, op de finale na. De finale is nog iets lastiger dan je vooraf zou verwachten. Toch nog wat boobytraps onderweg die het voor het verkeer veiliger moeten maken, maar voor een Tourpeloton toch een stuk gevaarlijker.

De laatste kilometer is ook een verraderlijke, het gaat toch nog redelijk stevig omhoog. Het wordt een massasprint tussen de bekende sprinters, maar timing is nu misschien nog wel belangrijker dan anders. Als je hier te vroeg aangaat val je stil. Wachten is het devies. Er winnen altijd veel Belgen in Angers, maar dat gaat nu een lastig verhaal worden. Of Edward Theuns, de man die praat alsof hij tijdens zijn jeugd iedere dag 25 tikken tegen z'n achterhoofd kreeg, moet ineens hele gekke dingen gaan doen.

1. Cavendish. Hij won de eerste sprint, dus ben je de favoriet voor de volgende sprint. Een Cav in topvorm kan zo'n licht stijgende laatste kilometer met gemak aan en we gaan er maar vanuit dat hij in topvorm is. Zo vaak heeft hij Kittel niet verslagen, dus dan moet hij wel in orde zijn. Komt ook nog door Fougères, waar hij goede herinneringen aan heeft, dus met de motivatie zal het wel goed zitten.

2. Kittel. Viel toch een beetje tegen tijdens de eerste sprint, maar schrijf hem nog niet af. Hij gaat echt nog wel een paar ritten winnen, dat kan bijna niet anders. Is weer enorm sterk dit jaar, dus zo'n wat lastigere laatste kilometer spreekt hem ook wel aan. Met zijn pure kracht kan hij daar wel van genieten. Gaat dichter zijn dan tijdens de eerste rit.

3. Greipel. Heeft na de mislukte eerste sprint nog wel iets goed te maken. Kan ook heel goed omgaan met een finale waar het allemaal een beetje omhoog loopt, maar toch denk ik dat hij wel tekort gaat komen tegen die andere jongens. 

4. Sagan. Heeft weer eens een rit gewonnen en gaat ook zeker een poging doen om deze te winnen. De vorige rit was op zijn lijf geschreven en deze eigenlijk ook wel. Dat het niet volledig vlak is zal in zijn voordeel zijn, maar omdat hij ook weer niet ineens teveel moet gaan winnen zet ik 'm toch wat lager. Het moet wel leuk blijven.

5. Kristoff. Leek echt helemaal nergens op tijdens de eerste rit, dus verwacht ik er nu ook niet heel veel van. Desalniettemin moet hij toch wel bij de eerste vijf kunnen sprinten als hij een beetje goed wordt gebracht. Het is nu ook niet zo vlak als tijdens de eerste rit, wie weet helpt dat.

'Rode Zaterdag op Franse wegen'

Komend weekend zal het op de Franse wegen voor het eerst deze zomer druk zijn vanwege vakantieverkeer. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID), die minimaal 600 kilometer file verwacht.

"De Franse verkeersdienst heeft voor zaterdag code rood afgegeven. Dat is voor het eerst dit seizoen." De VID verwacht een piek tijdens lunchtijd voor in het bijzonder de wegen richting het zuiden. Vooral de Autoroute du Soleil, oftewel de A7 tussen Lyon en Orange, zal zwaar belast worden door vakantiegangers.

De zwarte zaterdagen in Frankrijk vallen dit jaar op 30 juli en 6 augustus. In Nederland begint eind deze week voor de regio midden de zomervakantie.

'Zaterdag eerste drukke dag op Franse wegen'
'Zaterdag eerste drukke dag op Franse wegen' (Foto: ANP)

Tientallen verpleeghuizen onder de maat

Een groot aantal verpleeghuizen kan de zorg voor ouderen niet goed aan. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen. Over elf van de instellingen zijn de zorgen zeer groot. Nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie.

De inspectie heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op de 150 verpleeghuizen. Een derde daarvan heeft te weinig oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg en weet zich niet goed te verbeteren. Bijna de helft meldt fouten niet of gebruikt deze informatie niet om de kwaliteit te verbeteren. In bijna 60 van de 150 instellingen voert het verplegend personeel geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen.

Medewerkers bleken wel erg betrokken en hadden aandacht voor de ouderen. Maar de kennis van het personeel is vaak onvoldoende, bijvoorbeeld over de omgang met dementie. In bijna 40 procent van de verpleeghuisinstellingen werkt het personeel niet volgens de protocollen en richtlijnen.

Positief is dat de grote meerderheid van de verpleeghuizen ervaringen en klachten van ouderen en hun familie gebruikt om de zorg te verbeteren.

Volgens de inspectie is de zorg voor de ouderen in verpleeghuizen steeds complexer. Dat komt doordat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Ze mankeren steeds meer op het moment dat ze naar een verpleeghuis gaan en hebben dus meer en ingewikkelder zorg nodig. De IGZ concludeert dat veel instellingen daar nog niet klaar voor zijn.

Tientallen verpleeghuizen onder de maat
Tientallen verpleeghuizen onder de maat (Foto: ANP)

Polderbaan Schiphol dicht voor onderhoud

Maandag vanaf 07.00 uur gaat de Polderbaan van Schiphol een week dicht voor regulier onderhoud. Daarna, tussen maandag 11 juli en zaterdag 16 juli, blijft de baan gesloten tussen 23.00 en 06.00 uur.

Daardoor worden andere banen vaker ingezet en dat kan leiden tot overlast voor omwonenden. Het gaat dan om de Zwanenburgbaan, de Buitenveldertbaan en de Kaagbaan.

Aan de Polderbaan worden veegwerkzaamheden en controles van onder meer de verlichting en de baan uitgevoerd.

Polderbaan Schiphol dicht voor onderhoud
Polderbaan Schiphol dicht voor onderhoud (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mooier weer in aantocht

Langzaamaan lijkt er beter en warmer weer aan te komen. Vanmorgen komt er in het zuidoostelijke deel van Nederland nog veel bewolking voor, en kan er nog wat motregen vallen. In de rest van het land komen wolkenvelden voor en kan er lokaal nog een regenbui tot ontwikkeling komen. 

In de middag breekt op veel plaatsen de zon door en wordt de maximumtemperatuur zo'n 21 graden. De wind komt aanvankelijk uit het zuiden tot zuidwesten 

Zon op 05:26
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Details op de Farne Eilanden (Engeland) (Foto: Duco)
Details op de Farne Eilanden (Engeland) (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1776 De Verenigde Staten werden onafhankelijk verklaard.
 1888 De Belgische bankbiljetten werden tweetalig, en ook het Belgisch Staatsblad werd gedeeltelijk in het Nederlands uitgebracht.
 1997 Pathfinder landde op Mars.
2006 Spaceshuttle Discovery werd na meermaals uitstellen uiteindelijk succesvol gelanceerd.
2012 Cern maakte bekend dat ze zeer sterke aanwijzingen had voor het bestaan van het 'god-deeltje'.

 

 


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Historische 100 meter op Amerikaanse trials, Gatlin razendsnel

Op de Amerikaanse atletiektrials voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is de finale van de 100 meter bij de vrouwen uitgelopen op een unicum. Met slechts lichte wind in de rug won English Gardner in 10,74 seconden, waarmee ze opschuift naar de gedeeld zevende plek op de eeuwige wereldranglijst.

Tianna Bartoletta en Tori Bowie werden tweede en derde, beiden in 10,78 seconden. Juist dat was wat de race uniek maakte, want nooit eerder doken drie vrouwen in dezelfde race onder de 10,80 seconden. Het betekent dat 2016 in de breedte het beste sprintjaar ooit is bij de vrouwen: Murielle Ahouré uit Ivoorkust en Elaine Thompson uit Jamaica liepen al 10,78 en 10,70 seconden, waardoor 2016 het eerste jaar is waarin vijf vrouwen de grens van 10,80 doorbreken. 

De finale van de 100 meter bij de vrouwen, met onze excuses voor de kwaliteit (Bron: YouTube)

Bij de mannen pakte Justin Gatlin de zege in een razendsnelle tijd van 9,80 seconden, dit jaar de beste tijd ter wereld. De met een fors dopingverleden besmeurde sprinter zal in Rio vergezeld worden door de twee jonge honden Trayvon Bromell en Marvin Bracy. Vooral Bromell maakte met 9,84 grote indruk, Bracy had aan 9,98 genoeg voor zijn olympisch debuut. Michael Rodgers en Tyson Gay zullen met 10,00 en 10,03 moeten hopen dat ze mee mogen doen op de 4x100 meter. 

Marvel baseert slechterik op Donald Trump

Marvel heeft in de nieuwste editie van comicbook Spider-Gwen een slechterik met een bekend gezicht. Alhoewel hij niet bij naam genoemd wordt, lag de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump duidelijk aan de basis van bad guy Modaak.

In de strip is te zien hoe Captain America, in dit universum een vrouw, de vloer aanveegt met Modaak. Dit gehelmde figuur heeft een buitenproportioneel groot hoofd en opvallend kleine handen. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd is het formaat van de handen van Trump geregeld onderwerp van spot.

Het is niet de eerste keer dat Captain America op de politieke toer gaat. Op de cover van een comic die eind 1940 uitkwam, deelt de patriottistische held een pak slaag uit aan Adolf Hitler. De bedenkers van Captain America, Joe Simon en Jack Kirby, kregen destijds naast fanmail ook een hoop dreigementen. Hun kantoor in New York moest zelfs door de politie bewaakt worden.

Marvel baseert slechterik op Donald Trump
Marvel baseert slechterik op Donald Trump (Foto: BuzzE)

Concurrente Schippers haakt af op olympische trials Jamaica

De Jamaicaanse sprintster Elaine Thompson heeft zich op de Jamaicaanse olympische trials afgemeld voor de finale van de 200 meter. Op dat onderdeel pakte de 24-jarige Thompson vorig jaar nog zilver op het WK, vlak achter de Nederlandse Dafne Schippers.

Normaal gesproken gaat de top-3 van de trials naar de Olympische Spelen, maar in sommige gevallen kan een medische uitzondering gemaakt worden. Volgens lokale media werd Thompson een half uur voor de finale bij de tent van de arts gezien, waarna ze om een dergelijke medische uitzondering gevraagd zou hebben. Net als bij Usain Bolt lijkt het er zo op dat ze alsnog een kans krijgt om, mits ze fit is, geselecteerd te worden voor het olympische team.

Ook Shelly-Ann Fraser-Pryce haakte nog voor de finale af. De winnares van het olympisch zilver op de 200 meter in 2012 heeft géén medische uitzondering aangevraagd en zal in Rio op die afstand dus niet te bewonderen zijn. Simone Facey won de finale in 22,65 en zal net als nummer twee Veronica Campbell-Brown (22,80) de tickets mogen boeken. Kali Davis-White werd derde en zal af moeten wachten of Thompson wel of niet op tijd fit is. 

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.